Utorak, 20.07.2021.

14:48

Predstavljen novi suhoj "šah-mat"; Putin: Budućnost avijacije dronovi, AI, robotizacija VIDEO

Dronovi, robotizovani sistemi i veštačka inteligencija su područja za budući razvoj avijacije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Predstavljen novi suhoj "šah-mat"; Putin: Buduænost avijacije dronovi, AI, robotizacija VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

montoya

pre 2 godine

Zivim u USA I ponekad, a sve redje procitam nase portale...i zakljucio sam da dominiraju 2 teme...oruzje-rat, i koliko ko zaradjuje. A ni jedno ni drugo ne treba da zanima prosecnog Srbina, jer smo svetlosnim godinama udaljeni od obe teme i imamo vecih problema od toga ciji je avion bolji!.

Kandahar

pre 2 godine

bosanac bi rekao, ma da se hoće jednom više pobit ti Rusi i Ameri da bas vidimo ko je jači! Jer obektivno a i subektivno Pričaju evo već dobrih 70 godina o ratu a nikako da se pobiju !

Armata

pre 2 godine

u 21. veku jednom borbenom avionu nije potreban radar? Vi rusofili stvarno gubite kontakt sa realnoscu
(Ipsilon, 20. jul 2021 17:31)



Nisam ja rusofil, ja sam mašinski inžinjer, a ruskom lovcu SU-57 nije potreban radar da bi detektovao protivnike, jer ima IC detektor koji otkriva toplotni mlaz motora protivničkih aviona, ili da ti prevedem, džaba stelt tehnologija koja "upija" radarske talase kad ih otkriva IC detektor koji funkcioniše na skroz drugačijoj tehnologiji, tvoj jedini argument je "rusofil" to je isto kao da ja tebi kažem "NATO konjušar", ali ja se koristim činjenicama, a ti sa "ad hominem" argumentima u pokušaju, u tome je razlika, moje činjenice naspram tvoje propagande.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Zemlja ogrezla u alkoholu, kriminalu i svakom drugom zlu gde se u saobracaju gine kao na ratistu NEMA buducnost - Previse tih oligarha brine da se nista sustinski ne promeni - raspasce se mozda i pre Putinovog kraja !

Stari basketas

pre 2 godine

@beton

AFAR i AESA su isto. PFAR ili PESA ima veci domet i brze skenira sa sirim uglom skeniranja. AESA ima uzi snop, teze se otkriva, ometa i precizniji je, ali limitiran po daljini i uglu. MiG-29 je bio superioran u bliskoj borbi, sto manevarski, sto zbog nisana na slemu aviona (imao je i slabost, dimljenje motora, zbog cega je lakse pracen u manevarskoj borbi). Nemacki migovi su imali inferiorniji radar od sovjetskih, tako da su zapadnjaci mogli izvesti dosta pogresnih zakljucaka. Naravno da su oboreni BVR, kada NATO uvek ratuje sa superiornom strateskom prednoscu (npr. nas su napali sa svih susednih teritorija, a da su mogli npr. samo iz Makedonije, eto druge price)!

Admini, objavite, bas sam se trudio da sve razjasnim :))

@

pre 2 godine

@Marko
F-15 nije ni za poredjenje sa MiG-31, potpuno razlicite vrste aviona.
MiG-31 je superioran u borbama BVR, dok bi F-15 na manjim razdaljinama bio dominantan. MiG-31 je vrhunac sovjetske avio industrije, najbolje sto su ikada proizveli i najmocniji avion u ruskoj floti i dan danas jedini ruski avion koji moze da se nosi i vise nego ravnopravno sa zapadnim avionima, izuzev aviona 5 generacije, naravno.

ZigZagler

pre 2 godine

Opet Rusi i naoružanje.
(Bob, 20. jul 2021 15:37)

Pa mnogo se piše o Amerima i njihovim mirovnim misijama. Pa su hteli malo da izbalansiraju ;)))

Uskok

pre 2 godine

(Stari basketas, 20. jul 2021 15:54)

Idi bre!
Izgubio sam te još kod onog časopisa....
Ali, svaka čast. Pročitao sam sa zadovoljstvom do kraja, cenim komentare koji su "blokovski" neutralni, mada se malko nazire naklonost ruskim avionima. Ako, potpuno pravo da se bude malo i subjektivan, ali u umerenim količinama, kako je i u ovom tvom komentaru.
Svaka čast!

Stari basketas

pre 2 godine

@@

Vas komentar je samo zlonameran i nista vise. Indija je odustala, jer Rusi nece da predaju kompletnu tehnologiju, posebno motora. Ne znate kolika je steltnost bilo kog aviona, osim F-117, a na kojem je sve zrtvovano zbog stelta, pa...Brojevi americkih aviona su takvi, zato sto "saveznici" moraju da ih kupuju. To da je F-16 bilo koja verzija bolji od Su-57 nije ni smesno. O vezbovni borbama F-16 i MiG-29 imate izvestaje zapadnonemackih pilota koji su leteli na MiG-29 bivseg DDR-a koji je bio losiji od sovjetskog.Ako Vam je do AFAR-a, ima ga MiG-35, pa njega poredite sa verzijama F-16. Imate i tekstove o prednostima i manama PESA i AFAR!

Marko

pre 2 godine

Dakle SU-57 je ipak kanta. Proizvedena u 7 primeraka a proizvodnja stopirana. Šah-mat če možda dostiči čak 20 komada. A možda i neče.
(slavko, 20. jul 2021 16:39)

Su-57 i ovaj Šah-mat nisu konkurenti...
Ovaj avion je praktično naslednik Mig-29 (Mig-35)...a Su-57 je naslednik Su-27(Su-30,34,35,33,37)
Različite uloge imaju...kad bi se poredili sa zapadnim avionima to bi bio odnos kao F-22 i F-35 ili F-18 i F-16(F-15 je sasvim nešto drugo i na istoku mu je najpribližniji kao pandan Mig-31)

beton nema alternativu

pre 2 godine

@Stari basketas, mig 29 je bio ravnopravan u bliskoj borbi i potpuno neravnopravan u borbi van vizuelnog dometa (BVR) i to su potvrdili istočno i zapadno nemački piloti koji su ga testirali.
U zadnjih 30 godina svi avioni srušeni u vazdušnim borbama su srušeni u BVR režimu.

Pošto NATO f16,f15, f18,rafal,f35,f22 od 1989. redovno vežbaju protiv mig29 i do detalja su ga upoznali, dok npr. Ruski nemaju tu priliku, pretpostavljam da se razlika izmedju npr.f16 i mig29 samo proširila u korist f16.
AFAR i PFAR nemaju nikakvih prednosti nad modernim AESA radarima sem cene i lakšeg održavanja, tako da priče da je njihovo korišćenje plod taktike, a ne nemogućnost da se isprati tehnologija ne bih uzimao za ozbiljno.

neutralan

pre 2 godine

@ @ i sta kažeš, bolji F15 i F16 modernizovani iz 1980 ih od SU57 koji ima lose motore, elektroniku.. neverovatna kolicina mrznje prema Rusima koja čoveku ne dozvoljava ni americke portale da procita koji navode pored nedostataka i prednosti. Ispade ne leti avion. I šta kažeš nije stelt i nema aesa radar. Blago tebi. A ti loši motori su iste snage kao kod F22 a daleko jaci od avih ovih drugih. Nema ni napredni IC, ni napredne sisteme odbrane, nije ni super manevarbilan.. Prosto je kanta jer je ruski. Tako je...

ns posmatrac

pre 2 godine

Su-57 nije promasaj i jeste avion 5. generacije, a zapoceli su serisku proizvodnju 76 narucenih aviona.
Nisu zuril zato sto imaju veliku flotu modernih aviona Su-30/35.
Drugi razlog je sto su cekali zavrsetak razvoja novog motora.
Ovaj novi avion jednosed je dalji razvoj na bazi tehnologije osvojene u projektu Su-57.
Prvenstveno za izvoza ali verovatno ce i rusija uzet odredjenu kolicinu pogotovu sto ce pravitu verzije sa i bez pilota.
Obzirom na velicinu Rusije rusima je neophodan velik avion dvomotorac kao okosnica avijacije.
Pored ovog rusi razvijaju i naslwdnika Mig-31, kao i novi stelth bombarder PAK-DA.

Ipsilon

pre 2 godine

Ništa od navedenog nije bitno za SU-57 koliko IC detektor, njemu radar nije ni potreban, on skenira prostor i automatski pronalazi metu zbog njenog IC zračenja, tom avionu su za borbu dovoljni samo taj IC detektor i rakete i to je sve.
(Armata, 20. jul 2021 16:55)

u 21. veku jednom borbenom avionu nije potreban radar? Vi rusofili stvarno gubite kontakt sa realnoscu

Mikloš Salamander

pre 2 godine

Sve je ovo super i lepo, samo dok ne krene sve to u masovnu proizvodnju i isporuceno ruskoj armiji tek tada mogu da se pohvale da sve to i poseduju, ovako na papiru, nema nekog prevelikog znacaja, isti slucaj i sa nekim nasim nekim borbenim sistemima,raketama itd.. koji su jos u razvoju -prototipi i pitanje je dali ce ikada biti zavrseni i kupljeni od strane VS.

@

pre 2 godine

@Stari basketas
Niti su se Amerikanci pokajali, niti je ruski avion iznenadio bilo koga, osim Indijce, koji su posle decenija finansiranja tog projekta, odustali, jer to nije avion 5 generacije.
Amerikanci decenijama proizvode dva glavna aviona, jedan lovac, skuplji i veci, zaduzen za eliminisanje protivnickih aviona, (F-15), koji ipak ima mogucnost obavljanja poslova bombardera i drugi, visenamenski (F-35 i F-16).
SU-57 ne moze da se poredi ni sa modernizovanim varijantama F-16, a kamoli sa F-22 i F-35.
Nema AESA radar, motor neadekvatan za avion 5 generacije, STELT ni blizu potrebnih standarda. O elektronici i oruzju da ne govorimo.
Zato su Indijci i odustali.
Amerikanci vec imaju na stotine aviona 5 generacije, Rusi imaju 10-ak opitnih aviona Su-57 koji nije 5 generacije. Ostalo sve sovjetski proizvodi, zastareli i prevazidjeni odavno.
Rusi zaostaju decenijama i to ne vise samo za Amerikancima.
Turska trenutno proizvodi modernije oruzje od Rusije.
I koje bi to dronove Su-57 kontrolisao, kada Rusija tek tu zaostaje za zapadom i Izraelom 50 godina?
Rusi su u doba najvece finansijske moci planirali da proizvedu UKUPNO 200-250 aviona Su-57. Sada je i 20 samo pusti sanak...

Armata

pre 2 godine

(Stari basketas, 20. jul 2021 15:54)


Ništa od navedenog nije bitno za SU-57 koliko IC detektor, njemu radar nije ni potreban, on skenira prostor i automatski pronalazi metu zbog njenog IC zračenja, tom avionu su za borbu dovoljni samo taj IC detektor i rakete i to je sve.

@

pre 2 godine

@Goran
Rusi izvoze i vakcine pa evo 25 000 zarazenih dnevno.
Izvoze i oruzje, pa Indija i Kina imaju vise Suhoja nego Rusija.
To sto izvoze ne znaci nista.
Rusija je siromasna drzava, imaju BDP manji od Italije ili Kanade, iako te dve drzave zajedno nemaju stanovnika koliko Rusija sama.
Siromasna drzava, siromasan narod. Koju hranu izvoze? Mese hleb i prodaju zitarice?
Rusi vise nemaju novca ni za osnovne potrebe funkcionisanja drzave, a ti ovde pricas o tome kako imaju parce hleba da pojedu.
Imali su i pre 70 godina, pa su umirali i od gladi i po sibirskim gulazima.

Goran

pre 2 godine

Opasni su ovi rusi, samo da ne izumru od gladi :)
(:osnovnu skolu ima: :iste 1000eu platu:, 20. jul 2021 15:52)

Rusi izvoze hranu i poljoprivredne proizvode ;)

Do prvih sankcija, pre sada vec 15ak godina, Rusi su uvozili zitarice, da bi u toku "vecitih" sankcija Rusi naucili da se uzdaju u sebe, i danas Rusi su ti koji sami sebe izdrzavaju.

Naravno, ima ih toliko da uvek ima mesta za uvoz, ali na tvoju veliku zalost, od gladi umreti nece.

Stari basketas

pre 2 godine

Zanimljivo je da se Su-57 najvise negira steltnost od svih lovaca pete generacijem, uprkosom tome sto on deluje najvise kao stelt avion, pljosnat, mali vertikalci.Dva su razloga, pitanje da li Rusi mogu da proizvode kompozite ili ih uvoze iz Kine (iako je SSSR abog klimatskih razlika, uvek radio na kompozitima).Drugi razlog je uvodnik koji ne skriva kompresor motora, najveci izvor radarskog zracenja.Medjutim, jos devedesetih je "Vojnotehnicki glasnik" preuzimao tekstove iz ruskih casopisima o radarski apsorbujucim premazima za uvodnike, a u medjuvremenu su se pojavili i prstenasti blokatori npr. za F-18.Jos jedan problem je ugradnja tri radara razlicitih frekvencija, sto zahteva znacajnu potrosnju energije. S obzirom da je Su-57 lovac, bombarder, avaks i kontrolor dronova, pitanje da li to moze samo jedan clan posade.Ameri su razdvojili F-22 kao cistog lovca i F-35 kao lovca-bombardera (Su-57 je jednako 22 plus 35 :))), ali zapravo platformu sa elektronikom i oruzjem koja sve treba da zarsi pre vizualnog kontakta. Cini se da su se pokajali zbog takvog izbora i da ih je ruski avio iznenadio.Najveci problem za Ruse je masovna proizvodnja. Sto se T-59, kako zovu novog jednomotorca, njegova pojava je logicna, kao jeftinije resenje.Zanimljivo da izduvnik, zvog uvucenosti izmedju nosaca vertikalaca, moze da manevrise samo po vertikalnoj ravni (kao kod F-22, zbog pravougane konstrukcuje), a ne i horizontalnoj, kao kod Su-35 i Su-57, mada je tako mozda manje toplotno zracenje.

Armata

pre 2 godine

u 21. veku jednom borbenom avionu nije potreban radar? Vi rusofili stvarno gubite kontakt sa realnoscu
(Ipsilon, 20. jul 2021 17:31)



Nisam ja rusofil, ja sam mašinski inžinjer, a ruskom lovcu SU-57 nije potreban radar da bi detektovao protivnike, jer ima IC detektor koji otkriva toplotni mlaz motora protivničkih aviona, ili da ti prevedem, džaba stelt tehnologija koja "upija" radarske talase kad ih otkriva IC detektor koji funkcioniše na skroz drugačijoj tehnologiji, tvoj jedini argument je "rusofil" to je isto kao da ja tebi kažem "NATO konjušar", ali ja se koristim činjenicama, a ti sa "ad hominem" argumentima u pokušaju, u tome je razlika, moje činjenice naspram tvoje propagande.

Goran

pre 2 godine

Opasni su ovi rusi, samo da ne izumru od gladi :)
(:osnovnu skolu ima: :iste 1000eu platu:, 20. jul 2021 15:52)

Rusi izvoze hranu i poljoprivredne proizvode ;)

Do prvih sankcija, pre sada vec 15ak godina, Rusi su uvozili zitarice, da bi u toku "vecitih" sankcija Rusi naucili da se uzdaju u sebe, i danas Rusi su ti koji sami sebe izdrzavaju.

Naravno, ima ih toliko da uvek ima mesta za uvoz, ali na tvoju veliku zalost, od gladi umreti nece.

Stari basketas

pre 2 godine

Zanimljivo je da se Su-57 najvise negira steltnost od svih lovaca pete generacijem, uprkosom tome sto on deluje najvise kao stelt avion, pljosnat, mali vertikalci.Dva su razloga, pitanje da li Rusi mogu da proizvode kompozite ili ih uvoze iz Kine (iako je SSSR abog klimatskih razlika, uvek radio na kompozitima).Drugi razlog je uvodnik koji ne skriva kompresor motora, najveci izvor radarskog zracenja.Medjutim, jos devedesetih je "Vojnotehnicki glasnik" preuzimao tekstove iz ruskih casopisima o radarski apsorbujucim premazima za uvodnike, a u medjuvremenu su se pojavili i prstenasti blokatori npr. za F-18.Jos jedan problem je ugradnja tri radara razlicitih frekvencija, sto zahteva znacajnu potrosnju energije. S obzirom da je Su-57 lovac, bombarder, avaks i kontrolor dronova, pitanje da li to moze samo jedan clan posade.Ameri su razdvojili F-22 kao cistog lovca i F-35 kao lovca-bombardera (Su-57 je jednako 22 plus 35 :))), ali zapravo platformu sa elektronikom i oruzjem koja sve treba da zarsi pre vizualnog kontakta. Cini se da su se pokajali zbog takvog izbora i da ih je ruski avio iznenadio.Najveci problem za Ruse je masovna proizvodnja. Sto se T-59, kako zovu novog jednomotorca, njegova pojava je logicna, kao jeftinije resenje.Zanimljivo da izduvnik, zvog uvucenosti izmedju nosaca vertikalaca, moze da manevrise samo po vertikalnoj ravni (kao kod F-22, zbog pravougane konstrukcuje), a ne i horizontalnoj, kao kod Su-35 i Su-57, mada je tako mozda manje toplotno zracenje.

neutralan

pre 2 godine

@ @ i sta kažeš, bolji F15 i F16 modernizovani iz 1980 ih od SU57 koji ima lose motore, elektroniku.. neverovatna kolicina mrznje prema Rusima koja čoveku ne dozvoljava ni americke portale da procita koji navode pored nedostataka i prednosti. Ispade ne leti avion. I šta kažeš nije stelt i nema aesa radar. Blago tebi. A ti loši motori su iste snage kao kod F22 a daleko jaci od avih ovih drugih. Nema ni napredni IC, ni napredne sisteme odbrane, nije ni super manevarbilan.. Prosto je kanta jer je ruski. Tako je...

ZigZagler

pre 2 godine

Opet Rusi i naoružanje.
(Bob, 20. jul 2021 15:37)

Pa mnogo se piše o Amerima i njihovim mirovnim misijama. Pa su hteli malo da izbalansiraju ;)))

Stari basketas

pre 2 godine

@@

Vas komentar je samo zlonameran i nista vise. Indija je odustala, jer Rusi nece da predaju kompletnu tehnologiju, posebno motora. Ne znate kolika je steltnost bilo kog aviona, osim F-117, a na kojem je sve zrtvovano zbog stelta, pa...Brojevi americkih aviona su takvi, zato sto "saveznici" moraju da ih kupuju. To da je F-16 bilo koja verzija bolji od Su-57 nije ni smesno. O vezbovni borbama F-16 i MiG-29 imate izvestaje zapadnonemackih pilota koji su leteli na MiG-29 bivseg DDR-a koji je bio losiji od sovjetskog.Ako Vam je do AFAR-a, ima ga MiG-35, pa njega poredite sa verzijama F-16. Imate i tekstove o prednostima i manama PESA i AFAR!

@

pre 2 godine

@Goran
Rusi izvoze i vakcine pa evo 25 000 zarazenih dnevno.
Izvoze i oruzje, pa Indija i Kina imaju vise Suhoja nego Rusija.
To sto izvoze ne znaci nista.
Rusija je siromasna drzava, imaju BDP manji od Italije ili Kanade, iako te dve drzave zajedno nemaju stanovnika koliko Rusija sama.
Siromasna drzava, siromasan narod. Koju hranu izvoze? Mese hleb i prodaju zitarice?
Rusi vise nemaju novca ni za osnovne potrebe funkcionisanja drzave, a ti ovde pricas o tome kako imaju parce hleba da pojedu.
Imali su i pre 70 godina, pa su umirali i od gladi i po sibirskim gulazima.

Mikloš Salamander

pre 2 godine

Sve je ovo super i lepo, samo dok ne krene sve to u masovnu proizvodnju i isporuceno ruskoj armiji tek tada mogu da se pohvale da sve to i poseduju, ovako na papiru, nema nekog prevelikog znacaja, isti slucaj i sa nekim nasim nekim borbenim sistemima,raketama itd.. koji su jos u razvoju -prototipi i pitanje je dali ce ikada biti zavrseni i kupljeni od strane VS.

Stari basketas

pre 2 godine

@beton

AFAR i AESA su isto. PFAR ili PESA ima veci domet i brze skenira sa sirim uglom skeniranja. AESA ima uzi snop, teze se otkriva, ometa i precizniji je, ali limitiran po daljini i uglu. MiG-29 je bio superioran u bliskoj borbi, sto manevarski, sto zbog nisana na slemu aviona (imao je i slabost, dimljenje motora, zbog cega je lakse pracen u manevarskoj borbi). Nemacki migovi su imali inferiorniji radar od sovjetskih, tako da su zapadnjaci mogli izvesti dosta pogresnih zakljucaka. Naravno da su oboreni BVR, kada NATO uvek ratuje sa superiornom strateskom prednoscu (npr. nas su napali sa svih susednih teritorija, a da su mogli npr. samo iz Makedonije, eto druge price)!

Admini, objavite, bas sam se trudio da sve razjasnim :))

@

pre 2 godine

@Stari basketas
Niti su se Amerikanci pokajali, niti je ruski avion iznenadio bilo koga, osim Indijce, koji su posle decenija finansiranja tog projekta, odustali, jer to nije avion 5 generacije.
Amerikanci decenijama proizvode dva glavna aviona, jedan lovac, skuplji i veci, zaduzen za eliminisanje protivnickih aviona, (F-15), koji ipak ima mogucnost obavljanja poslova bombardera i drugi, visenamenski (F-35 i F-16).
SU-57 ne moze da se poredi ni sa modernizovanim varijantama F-16, a kamoli sa F-22 i F-35.
Nema AESA radar, motor neadekvatan za avion 5 generacije, STELT ni blizu potrebnih standarda. O elektronici i oruzju da ne govorimo.
Zato su Indijci i odustali.
Amerikanci vec imaju na stotine aviona 5 generacije, Rusi imaju 10-ak opitnih aviona Su-57 koji nije 5 generacije. Ostalo sve sovjetski proizvodi, zastareli i prevazidjeni odavno.
Rusi zaostaju decenijama i to ne vise samo za Amerikancima.
Turska trenutno proizvodi modernije oruzje od Rusije.
I koje bi to dronove Su-57 kontrolisao, kada Rusija tek tu zaostaje za zapadom i Izraelom 50 godina?
Rusi su u doba najvece finansijske moci planirali da proizvedu UKUPNO 200-250 aviona Su-57. Sada je i 20 samo pusti sanak...

ns posmatrac

pre 2 godine

Su-57 nije promasaj i jeste avion 5. generacije, a zapoceli su serisku proizvodnju 76 narucenih aviona.
Nisu zuril zato sto imaju veliku flotu modernih aviona Su-30/35.
Drugi razlog je sto su cekali zavrsetak razvoja novog motora.
Ovaj novi avion jednosed je dalji razvoj na bazi tehnologije osvojene u projektu Su-57.
Prvenstveno za izvoza ali verovatno ce i rusija uzet odredjenu kolicinu pogotovu sto ce pravitu verzije sa i bez pilota.
Obzirom na velicinu Rusije rusima je neophodan velik avion dvomotorac kao okosnica avijacije.
Pored ovog rusi razvijaju i naslwdnika Mig-31, kao i novi stelth bombarder PAK-DA.

Marko

pre 2 godine

Dakle SU-57 je ipak kanta. Proizvedena u 7 primeraka a proizvodnja stopirana. Šah-mat če možda dostiči čak 20 komada. A možda i neče.
(slavko, 20. jul 2021 16:39)

Su-57 i ovaj Šah-mat nisu konkurenti...
Ovaj avion je praktično naslednik Mig-29 (Mig-35)...a Su-57 je naslednik Su-27(Su-30,34,35,33,37)
Različite uloge imaju...kad bi se poredili sa zapadnim avionima to bi bio odnos kao F-22 i F-35 ili F-18 i F-16(F-15 je sasvim nešto drugo i na istoku mu je najpribližniji kao pandan Mig-31)

Ipsilon

pre 2 godine

Ništa od navedenog nije bitno za SU-57 koliko IC detektor, njemu radar nije ni potreban, on skenira prostor i automatski pronalazi metu zbog njenog IC zračenja, tom avionu su za borbu dovoljni samo taj IC detektor i rakete i to je sve.
(Armata, 20. jul 2021 16:55)

u 21. veku jednom borbenom avionu nije potreban radar? Vi rusofili stvarno gubite kontakt sa realnoscu

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Zemlja ogrezla u alkoholu, kriminalu i svakom drugom zlu gde se u saobracaju gine kao na ratistu NEMA buducnost - Previse tih oligarha brine da se nista sustinski ne promeni - raspasce se mozda i pre Putinovog kraja !

@

pre 2 godine

@Marko
F-15 nije ni za poredjenje sa MiG-31, potpuno razlicite vrste aviona.
MiG-31 je superioran u borbama BVR, dok bi F-15 na manjim razdaljinama bio dominantan. MiG-31 je vrhunac sovjetske avio industrije, najbolje sto su ikada proizveli i najmocniji avion u ruskoj floti i dan danas jedini ruski avion koji moze da se nosi i vise nego ravnopravno sa zapadnim avionima, izuzev aviona 5 generacije, naravno.

Uskok

pre 2 godine

(Stari basketas, 20. jul 2021 15:54)

Idi bre!
Izgubio sam te još kod onog časopisa....
Ali, svaka čast. Pročitao sam sa zadovoljstvom do kraja, cenim komentare koji su "blokovski" neutralni, mada se malko nazire naklonost ruskim avionima. Ako, potpuno pravo da se bude malo i subjektivan, ali u umerenim količinama, kako je i u ovom tvom komentaru.
Svaka čast!

beton nema alternativu

pre 2 godine

@Stari basketas, mig 29 je bio ravnopravan u bliskoj borbi i potpuno neravnopravan u borbi van vizuelnog dometa (BVR) i to su potvrdili istočno i zapadno nemački piloti koji su ga testirali.
U zadnjih 30 godina svi avioni srušeni u vazdušnim borbama su srušeni u BVR režimu.

Pošto NATO f16,f15, f18,rafal,f35,f22 od 1989. redovno vežbaju protiv mig29 i do detalja su ga upoznali, dok npr. Ruski nemaju tu priliku, pretpostavljam da se razlika izmedju npr.f16 i mig29 samo proširila u korist f16.
AFAR i PFAR nemaju nikakvih prednosti nad modernim AESA radarima sem cene i lakšeg održavanja, tako da priče da je njihovo korišćenje plod taktike, a ne nemogućnost da se isprati tehnologija ne bih uzimao za ozbiljno.

Armata

pre 2 godine

(Stari basketas, 20. jul 2021 15:54)


Ništa od navedenog nije bitno za SU-57 koliko IC detektor, njemu radar nije ni potreban, on skenira prostor i automatski pronalazi metu zbog njenog IC zračenja, tom avionu su za borbu dovoljni samo taj IC detektor i rakete i to je sve.

Kandahar

pre 2 godine

bosanac bi rekao, ma da se hoće jednom više pobit ti Rusi i Ameri da bas vidimo ko je jači! Jer obektivno a i subektivno Pričaju evo već dobrih 70 godina o ratu a nikako da se pobiju !

montoya

pre 2 godine

Zivim u USA I ponekad, a sve redje procitam nase portale...i zakljucio sam da dominiraju 2 teme...oruzje-rat, i koliko ko zaradjuje. A ni jedno ni drugo ne treba da zanima prosecnog Srbina, jer smo svetlosnim godinama udaljeni od obe teme i imamo vecih problema od toga ciji je avion bolji!.

@

pre 2 godine

@Stari basketas
Niti su se Amerikanci pokajali, niti je ruski avion iznenadio bilo koga, osim Indijce, koji su posle decenija finansiranja tog projekta, odustali, jer to nije avion 5 generacije.
Amerikanci decenijama proizvode dva glavna aviona, jedan lovac, skuplji i veci, zaduzen za eliminisanje protivnickih aviona, (F-15), koji ipak ima mogucnost obavljanja poslova bombardera i drugi, visenamenski (F-35 i F-16).
SU-57 ne moze da se poredi ni sa modernizovanim varijantama F-16, a kamoli sa F-22 i F-35.
Nema AESA radar, motor neadekvatan za avion 5 generacije, STELT ni blizu potrebnih standarda. O elektronici i oruzju da ne govorimo.
Zato su Indijci i odustali.
Amerikanci vec imaju na stotine aviona 5 generacije, Rusi imaju 10-ak opitnih aviona Su-57 koji nije 5 generacije. Ostalo sve sovjetski proizvodi, zastareli i prevazidjeni odavno.
Rusi zaostaju decenijama i to ne vise samo za Amerikancima.
Turska trenutno proizvodi modernije oruzje od Rusije.
I koje bi to dronove Su-57 kontrolisao, kada Rusija tek tu zaostaje za zapadom i Izraelom 50 godina?
Rusi su u doba najvece finansijske moci planirali da proizvedu UKUPNO 200-250 aviona Su-57. Sada je i 20 samo pusti sanak...

@

pre 2 godine

@Goran
Rusi izvoze i vakcine pa evo 25 000 zarazenih dnevno.
Izvoze i oruzje, pa Indija i Kina imaju vise Suhoja nego Rusija.
To sto izvoze ne znaci nista.
Rusija je siromasna drzava, imaju BDP manji od Italije ili Kanade, iako te dve drzave zajedno nemaju stanovnika koliko Rusija sama.
Siromasna drzava, siromasan narod. Koju hranu izvoze? Mese hleb i prodaju zitarice?
Rusi vise nemaju novca ni za osnovne potrebe funkcionisanja drzave, a ti ovde pricas o tome kako imaju parce hleba da pojedu.
Imali su i pre 70 godina, pa su umirali i od gladi i po sibirskim gulazima.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Zemlja ogrezla u alkoholu, kriminalu i svakom drugom zlu gde se u saobracaju gine kao na ratistu NEMA buducnost - Previse tih oligarha brine da se nista sustinski ne promeni - raspasce se mozda i pre Putinovog kraja !

Ipsilon

pre 2 godine

Ništa od navedenog nije bitno za SU-57 koliko IC detektor, njemu radar nije ni potreban, on skenira prostor i automatski pronalazi metu zbog njenog IC zračenja, tom avionu su za borbu dovoljni samo taj IC detektor i rakete i to je sve.
(Armata, 20. jul 2021 16:55)

u 21. veku jednom borbenom avionu nije potreban radar? Vi rusofili stvarno gubite kontakt sa realnoscu

Armata

pre 2 godine

(Stari basketas, 20. jul 2021 15:54)


Ništa od navedenog nije bitno za SU-57 koliko IC detektor, njemu radar nije ni potreban, on skenira prostor i automatski pronalazi metu zbog njenog IC zračenja, tom avionu su za borbu dovoljni samo taj IC detektor i rakete i to je sve.

Armata

pre 2 godine

u 21. veku jednom borbenom avionu nije potreban radar? Vi rusofili stvarno gubite kontakt sa realnoscu
(Ipsilon, 20. jul 2021 17:31)



Nisam ja rusofil, ja sam mašinski inžinjer, a ruskom lovcu SU-57 nije potreban radar da bi detektovao protivnike, jer ima IC detektor koji otkriva toplotni mlaz motora protivničkih aviona, ili da ti prevedem, džaba stelt tehnologija koja "upija" radarske talase kad ih otkriva IC detektor koji funkcioniše na skroz drugačijoj tehnologiji, tvoj jedini argument je "rusofil" to je isto kao da ja tebi kažem "NATO konjušar", ali ja se koristim činjenicama, a ti sa "ad hominem" argumentima u pokušaju, u tome je razlika, moje činjenice naspram tvoje propagande.

Goran

pre 2 godine

Opasni su ovi rusi, samo da ne izumru od gladi :)
(:osnovnu skolu ima: :iste 1000eu platu:, 20. jul 2021 15:52)

Rusi izvoze hranu i poljoprivredne proizvode ;)

Do prvih sankcija, pre sada vec 15ak godina, Rusi su uvozili zitarice, da bi u toku "vecitih" sankcija Rusi naucili da se uzdaju u sebe, i danas Rusi su ti koji sami sebe izdrzavaju.

Naravno, ima ih toliko da uvek ima mesta za uvoz, ali na tvoju veliku zalost, od gladi umreti nece.

Stari basketas

pre 2 godine

@@

Vas komentar je samo zlonameran i nista vise. Indija je odustala, jer Rusi nece da predaju kompletnu tehnologiju, posebno motora. Ne znate kolika je steltnost bilo kog aviona, osim F-117, a na kojem je sve zrtvovano zbog stelta, pa...Brojevi americkih aviona su takvi, zato sto "saveznici" moraju da ih kupuju. To da je F-16 bilo koja verzija bolji od Su-57 nije ni smesno. O vezbovni borbama F-16 i MiG-29 imate izvestaje zapadnonemackih pilota koji su leteli na MiG-29 bivseg DDR-a koji je bio losiji od sovjetskog.Ako Vam je do AFAR-a, ima ga MiG-35, pa njega poredite sa verzijama F-16. Imate i tekstove o prednostima i manama PESA i AFAR!

neutralan

pre 2 godine

@ @ i sta kažeš, bolji F15 i F16 modernizovani iz 1980 ih od SU57 koji ima lose motore, elektroniku.. neverovatna kolicina mrznje prema Rusima koja čoveku ne dozvoljava ni americke portale da procita koji navode pored nedostataka i prednosti. Ispade ne leti avion. I šta kažeš nije stelt i nema aesa radar. Blago tebi. A ti loši motori su iste snage kao kod F22 a daleko jaci od avih ovih drugih. Nema ni napredni IC, ni napredne sisteme odbrane, nije ni super manevarbilan.. Prosto je kanta jer je ruski. Tako je...

Stari basketas

pre 2 godine

Zanimljivo je da se Su-57 najvise negira steltnost od svih lovaca pete generacijem, uprkosom tome sto on deluje najvise kao stelt avion, pljosnat, mali vertikalci.Dva su razloga, pitanje da li Rusi mogu da proizvode kompozite ili ih uvoze iz Kine (iako je SSSR abog klimatskih razlika, uvek radio na kompozitima).Drugi razlog je uvodnik koji ne skriva kompresor motora, najveci izvor radarskog zracenja.Medjutim, jos devedesetih je "Vojnotehnicki glasnik" preuzimao tekstove iz ruskih casopisima o radarski apsorbujucim premazima za uvodnike, a u medjuvremenu su se pojavili i prstenasti blokatori npr. za F-18.Jos jedan problem je ugradnja tri radara razlicitih frekvencija, sto zahteva znacajnu potrosnju energije. S obzirom da je Su-57 lovac, bombarder, avaks i kontrolor dronova, pitanje da li to moze samo jedan clan posade.Ameri su razdvojili F-22 kao cistog lovca i F-35 kao lovca-bombardera (Su-57 je jednako 22 plus 35 :))), ali zapravo platformu sa elektronikom i oruzjem koja sve treba da zarsi pre vizualnog kontakta. Cini se da su se pokajali zbog takvog izbora i da ih je ruski avio iznenadio.Najveci problem za Ruse je masovna proizvodnja. Sto se T-59, kako zovu novog jednomotorca, njegova pojava je logicna, kao jeftinije resenje.Zanimljivo da izduvnik, zvog uvucenosti izmedju nosaca vertikalaca, moze da manevrise samo po vertikalnoj ravni (kao kod F-22, zbog pravougane konstrukcuje), a ne i horizontalnoj, kao kod Su-35 i Su-57, mada je tako mozda manje toplotno zracenje.

beton nema alternativu

pre 2 godine

@Stari basketas, mig 29 je bio ravnopravan u bliskoj borbi i potpuno neravnopravan u borbi van vizuelnog dometa (BVR) i to su potvrdili istočno i zapadno nemački piloti koji su ga testirali.
U zadnjih 30 godina svi avioni srušeni u vazdušnim borbama su srušeni u BVR režimu.

Pošto NATO f16,f15, f18,rafal,f35,f22 od 1989. redovno vežbaju protiv mig29 i do detalja su ga upoznali, dok npr. Ruski nemaju tu priliku, pretpostavljam da se razlika izmedju npr.f16 i mig29 samo proširila u korist f16.
AFAR i PFAR nemaju nikakvih prednosti nad modernim AESA radarima sem cene i lakšeg održavanja, tako da priče da je njihovo korišćenje plod taktike, a ne nemogućnost da se isprati tehnologija ne bih uzimao za ozbiljno.

ns posmatrac

pre 2 godine

Su-57 nije promasaj i jeste avion 5. generacije, a zapoceli su serisku proizvodnju 76 narucenih aviona.
Nisu zuril zato sto imaju veliku flotu modernih aviona Su-30/35.
Drugi razlog je sto su cekali zavrsetak razvoja novog motora.
Ovaj novi avion jednosed je dalji razvoj na bazi tehnologije osvojene u projektu Su-57.
Prvenstveno za izvoza ali verovatno ce i rusija uzet odredjenu kolicinu pogotovu sto ce pravitu verzije sa i bez pilota.
Obzirom na velicinu Rusije rusima je neophodan velik avion dvomotorac kao okosnica avijacije.
Pored ovog rusi razvijaju i naslwdnika Mig-31, kao i novi stelth bombarder PAK-DA.

Mikloš Salamander

pre 2 godine

Sve je ovo super i lepo, samo dok ne krene sve to u masovnu proizvodnju i isporuceno ruskoj armiji tek tada mogu da se pohvale da sve to i poseduju, ovako na papiru, nema nekog prevelikog znacaja, isti slucaj i sa nekim nasim nekim borbenim sistemima,raketama itd.. koji su jos u razvoju -prototipi i pitanje je dali ce ikada biti zavrseni i kupljeni od strane VS.

Marko

pre 2 godine

Dakle SU-57 je ipak kanta. Proizvedena u 7 primeraka a proizvodnja stopirana. Šah-mat če možda dostiči čak 20 komada. A možda i neče.
(slavko, 20. jul 2021 16:39)

Su-57 i ovaj Šah-mat nisu konkurenti...
Ovaj avion je praktično naslednik Mig-29 (Mig-35)...a Su-57 je naslednik Su-27(Su-30,34,35,33,37)
Različite uloge imaju...kad bi se poredili sa zapadnim avionima to bi bio odnos kao F-22 i F-35 ili F-18 i F-16(F-15 je sasvim nešto drugo i na istoku mu je najpribližniji kao pandan Mig-31)

ZigZagler

pre 2 godine

Opet Rusi i naoružanje.
(Bob, 20. jul 2021 15:37)

Pa mnogo se piše o Amerima i njihovim mirovnim misijama. Pa su hteli malo da izbalansiraju ;)))

Kandahar

pre 2 godine

bosanac bi rekao, ma da se hoće jednom više pobit ti Rusi i Ameri da bas vidimo ko je jači! Jer obektivno a i subektivno Pričaju evo već dobrih 70 godina o ratu a nikako da se pobiju !

Stari basketas

pre 2 godine

@beton

AFAR i AESA su isto. PFAR ili PESA ima veci domet i brze skenira sa sirim uglom skeniranja. AESA ima uzi snop, teze se otkriva, ometa i precizniji je, ali limitiran po daljini i uglu. MiG-29 je bio superioran u bliskoj borbi, sto manevarski, sto zbog nisana na slemu aviona (imao je i slabost, dimljenje motora, zbog cega je lakse pracen u manevarskoj borbi). Nemacki migovi su imali inferiorniji radar od sovjetskih, tako da su zapadnjaci mogli izvesti dosta pogresnih zakljucaka. Naravno da su oboreni BVR, kada NATO uvek ratuje sa superiornom strateskom prednoscu (npr. nas su napali sa svih susednih teritorija, a da su mogli npr. samo iz Makedonije, eto druge price)!

Admini, objavite, bas sam se trudio da sve razjasnim :))

@

pre 2 godine

@Marko
F-15 nije ni za poredjenje sa MiG-31, potpuno razlicite vrste aviona.
MiG-31 je superioran u borbama BVR, dok bi F-15 na manjim razdaljinama bio dominantan. MiG-31 je vrhunac sovjetske avio industrije, najbolje sto su ikada proizveli i najmocniji avion u ruskoj floti i dan danas jedini ruski avion koji moze da se nosi i vise nego ravnopravno sa zapadnim avionima, izuzev aviona 5 generacije, naravno.

montoya

pre 2 godine

Zivim u USA I ponekad, a sve redje procitam nase portale...i zakljucio sam da dominiraju 2 teme...oruzje-rat, i koliko ko zaradjuje. A ni jedno ni drugo ne treba da zanima prosecnog Srbina, jer smo svetlosnim godinama udaljeni od obe teme i imamo vecih problema od toga ciji je avion bolji!.

Uskok

pre 2 godine

(Stari basketas, 20. jul 2021 15:54)

Idi bre!
Izgubio sam te još kod onog časopisa....
Ali, svaka čast. Pročitao sam sa zadovoljstvom do kraja, cenim komentare koji su "blokovski" neutralni, mada se malko nazire naklonost ruskim avionima. Ako, potpuno pravo da se bude malo i subjektivan, ali u umerenim količinama, kako je i u ovom tvom komentaru.
Svaka čast!