Petak, 16.07.2021.

11:20

Delta soj se širi Srbijom; Lončar: "Sigurno ih ima više"

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Tanjug

Delta soj se širi Srbijom; Lonèar: "Sigurno ih ima više" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

advokat

pre 2 godine

To može lako da se reguliše jednim podzakonskim aktom. Uvede se participacija od 50% za nevakcinisane, i nema kršenja ustava.
(miki, 16. jul 2021 11:41)

Upravo tako se krsi Zakon. Moze participacija, ali za sve, i za vakcinisane i za nevakcinisane, i onda se ne krsi Zakon.

E

pre 2 godine

Dosta nasih prijatelja je u istom problemu, svi bismo bili zahvalni da dobijemo odgovore na pitanja.
(Lara_, 16. jul 2021 14:18)

Ne postoje dokazi da ove vakcine izazivaju sterilitet. Kada malo bolje razmisliš, nije prošlo ni godinu dana kako se daju kod nas i u svetu, relano su potrebni mladi parovi koji su se vakcinisali i imaju nakon toga problema - takvih još nema, zvanično. No, ima parova koji su se vakcinisali i nisu imali problema sa začećem. Takođe je malo sumanuto tvrditi da izazivaju sterilitet i istovremeno tvrditi da je brzo smućkana i ne zna se šta je u vakcini - pitanje: koja od zvanično sedam u međuvremenu koje se daju kod nas i EU je ta brzo smućkana i ne zna joj se sadržaj, a zna se da izaziva sterilitet? Pritom, sadržaji svih vakcina su objavljeni i kod nas - barem za ove koje se kod nas daju, a i sa sve ostale u svetu.
Znači, pusti ginekologe i endrolrinologe već istražuj, guglaj, čitaj. Ako je problem jezik, ima gugl prevodilac. Pominješ prijatelje - lepo se dogovorite vi i vaši prijatelji da svako istražuje po internetu, oformite grupu na Viberu pa delite sadržaje koje ste pronašli, a koji tematizuju neutemeljene tvrdnje da vakcine izazivaju sterilitet. Ja bih tako, recimo, tražila odgovore. Ta pasivnost tipa: čekam da mi se daju odgovori je samo loš izgovor.

Solidarnost, sta li je to?

pre 2 godine

@Sunce Slobode

Načelo solidarnosti i uzajamnosti podrazumeva sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja u kojem troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja snose osiguranici i drugi obveznici uplate doprinosa uplatom doprinosa na ostvarene prihode, a prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koriste ona osigurana lica kod kojih je nastupila bolest ili drugi osigurani slučaj.

Lara_

pre 2 godine

Evo ja se slazem sa prethodnim citaocem, nije dovoljno odgovoreno na neka pitanja.
Konkretno muz i ja smo imali zimus antitela, asimptomatski slucaji. Planiramo zasnivanje porodice a niko konkretno ne kaze koja se vakcina preporucuje u takvom slucaju i da li se preporucuje. Koga god od ginekologa i endokrinologa da smo pitali svi vise naginju ka tome da se ne vakcinise i kako onda covek normalno da donese odluku?
Dosta nasih prijatelja je u istom problemu, svi bismo bili zahvalni da dobijemo odgovore na pitanja.

Sunce Slobode

pre 2 godine

A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?
@Aha

Да би се купиле вакцине. Држава вам је обезбедила лек против короне који делује превентивно. Ако га не желите, лечите се сами о свом трошку на неки други начин о свом трошку.
(Путарина, 16. jul 2021 12:43)

Za 20 godina rada do sada sam za zdravstveno odvojio oko 1.920.000 dinara. Kod lekara bio jednom, dobio eritromicin koji sam pio nedelju dana. Sad me zanima, jesam li ja kupio vakcine za ceo Dorcol? I ako jesam, obzirom da kazete da zbog toga placamo zdravstveno, da li me je neko pitao za to. I nije mi "drzava obezbedila" nego sam ja platio. Ukoliko sam kupio samo za sebe dve doze (+ onu kutiju eritromicina) malo je mnogo za skoro 2 miliona dinara? Hvala unapred na odgovoru.

T

pre 2 godine

"A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?"
Placas i osiguranje za kola, pa probaj da pijan napravis prekrsaj. Osiguranje ce da isplati svu stetu koju si napravio, a onda ce tebi da ispostavi racun. Da li je to diskriminacija pijanih?

Ra

pre 2 godine

piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

A gde to potpisuješ da primaš na sopstvenu odgovornost. Potpisuješ samo da si saglasan sa imunizacijom i da te je lekar informisao o svim prednostima i rizicima. To je ista formulacija koja se potpisuje u zdravstvu u gomili procedura, ja sam je do sada u životu potpisala 4 puta, a nevezano za imunizaciju i kovid.
(h, 16. jul 2021 12:28

a gde, ko i kad obaveštava o rizicima one koji su se vakcinisali po tržnim centrima...

momak

pre 2 godine

@stefan94
Stefane, imas mali milion sajtova gde mozes da se informises u vezi vakcine j nadjes odgovore na sva pitanja koja si pomenuo da imas. Takodje mozes da se informises i kod svog izabranog lekara. Na kraju krajeva preko milijardu ljudi u svetu je primilo vakcinu, tako da se vec sve zna o njima.

KAVAKSAS

pre 2 godine

Ako je broj novozaraženih skočio posle Exita i putovanja na more a znamo da su tamo išli samo oni koji su vakcinisani dolazimo do zaključka da su vakcinisani leglo zaraze.

T

pre 2 godine

"Danas bih se vakcinisao kada bih dobio odgovore na neka pitanja."
Evo kako to izgleda u praksi. "Necu dok je neispitana" U svetu dato 3 milijarde doza, i dalje nece da se vakcinisu. "Necu novu tehnogiju" Kineska je klasicna tehnologija, pa opet nece da je prime. "Ne verujem Zapadu" Postoji ruska i kineska vakcina, ali nece da je prime. "Plasim se reakcija" Kineska nema reakciju, pa nece da je prime. "Ne znam sta je unutra" Ne znas ni sta je u pasteti, pa jedes. "Da se pravi u Srbiji..." Pocela je da se pravi (pakuje) u Srbiji, ali i dalje nece da se vakcinisu. "mRNA je nova tehnologija..." mRNA uopste nije nova tehnologija, samo je nova u proizvodnji vakcina, ali i dalje nece da se vakcinisu. Ko je hteo, nasao je odgovore, ko ne zeli vakcinaciju ima stotine izgovora.

Rob Sinji

pre 2 godine

Moglo bi ovako samo onda mora i :
Rak pluća da plate lečenje po pola pušač i fabrika duvana.
Dijabetis po pola Mesara i šećerana .
Ćevapdžinica i debeljuca da plaćaju po pola terapiju za povišen pritisak.
Ovi što prave karamele da plate za iščupanu plombu na zubu.
Mafija i narkoman po pola da plate skidanje sa heroina .
I najbitnije ako popijem lek protiv bolova a glava me i dalje boli odštetu da mi plate lekar koji ga je prepisao i fabrika koja ga pravi.

Mora bre neki red da se zna i da neka odgovornost postoji valjda se svi slažemo oko toga ?

Зајам

pre 2 godine

a gde, ko i kad obaveštava o rizicima one koji su se vakcinisali po tržnim centrima...
@Ra

Приликом пријаве за вакцину има опција да се нагласи ако болујете од неке болести због које треба обратити посебну пажњу.
Мени је лекар на сајму усмено објаснио могуће нуспојаве, оток, црвенило, температура, и рекао да седим 15 минута после давања вакцине у чекаоници.
Ко је у заиста ризичној групи, то већ зна, као и то да је за њега корона већи ризик од вакцине и чува се маском и дистанцом, избегава гужве по тржним центрима.

Zoki

pre 2 godine

Ma zasto tu stati. Pusaci, alkoholicari i gojazni da placju lecenje takodje. Vecinu bolesti su mogli da sprece da su ziveli zdravo. Zapravo, tu biste ustedeli 100 puta vise kad pogledate koliki procenat populacije boluje od bolesti izazvanih porocima i nepravilnom ishranom.

yxx.

pre 2 godine

"A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim."
(badem,
Ni ja, ni bilo ko koga poznajem taj papiric nije dobio.

Very stable genius

pre 2 godine

To može lako da se reguliše jednim podzakonskim aktom. Uvede se participacija od 50% za nevakcinisane, i nema kršenja ustava.
(miki, 16. jul 2021 11:41)


Ili 90%.

:)

pre 2 godine

A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

I dalje kruži ova neistina "na sopstvenu odgovornost"? Zaokruži se da li si saglasan ili nisi da primiš vakcinu koju upišeš u slobodno polje. Recimo, ti odabereš Sputnik V tokom prijave, dođeš na termin kad tamo AstraZeneka, ti lepo zaokružiš da nisi saglasan da primiš Astru jer si izabrao rusku. Nigde na tom formularu, koji se odavno da izguglati (naći na internetu), ne piše da se prima na sopstvenu odgovornost - nigde!

Andrija

pre 2 godine

Sva sreca pa taj "opravdani" zahtev ne opravdava Ustav koji nas jos uvek koliko toliko stiti od ovakvog zahteva.
Kontradiktorna je izjava, jer u ovom slucaju besplatnu medicinsku negu ce imati ko? Vakcinisani gradjani. A onda se postavlja pitanje zasto bi njima trebala medicinska nega (sem ukoliko postoje posledice od same vakcine).
Drugo, meni se odbija od zarade zdravstveno osiguranje da bih kada mi zatreba bio lecen ne o trosku drzave nego o mom trosku koji sam avansno uplatio drzavi.

Staka Zulu

pre 2 godine

Pa ja sam još prošle godine moje lečenje od Kovida sam plaćao. U državnim ambulantama se čekalo i po nekoliko sati u čekaonici sa gomilom obolelih. Ja sam tada svoje lečenje platio preko 20000 din. To je, naravno, bila moja odluka. Ali moja je odluka i da se ne vakcinišem!

Zbunjeni gradjanin Srbije

pre 2 godine

Ako su vakcine tako dobre, zasto dobar deo medicinskog osoblja u Srbiji jos nije vakcinisan. Pretite I plasite narod, a kolege ,sestre,tehincari vam nevakcinisani lece covid pacijente.

Nevakcinisan

pre 2 godine

Pa daj da ukinemo drzavu onda, cemu ovolike akzice i porezi kad drzava nece da placa nista. Mada ja niti imam zdravstveno niti to placam niti me to inteesuje, ako imam neki problem idem privatno. Imsto za vakcine ne udete neki stand gde one mogu da se uzmu i covek sam da se vakcinise, ja da cekam u red u drzavnim bolnicama i da se neko dere na mene i da se guram sa drugima ne pada mi napamet. Pa cak i ako se obavezna vakcinacija uvede ne planiram da se vakcinisem ako treba da se ide u guzvu u narod i da se izlazem nepotrebnom riziku.

Zasto ako je soj vec tu dozvoljeno leotovanje, nema zatvaranja, odrzan Exit, pa kada prodje leto posle ce da kukaju najvise oni sto ne vode racuna niti nose maske (a mere su i dalje na snazi!) Da se ljute.

Bgd

pre 2 godine

Ne placa drzava lecenje, vec gradjani, jer mi placamo porez... I, da, vakcinisao sam se, ali ovo da drzava placa, ne stoji.
(Hanzo Hasashi, 16. jul 2021 11:33)

Kad budeš dobijao bruto platu na ruke i sam plaćao porez i doprinose onda ćeš moći da to kažeš. Trenutno poreze i doprinose plaćaju firme u skladu sa zakonskim propisima koje je donela država. Država može veoma lako da promeni propis tako što će isključiti pokriće od kovida za one koji nisu vakcinisani, kao što je to svojevremeno urađeno za stomatološke usluge.

Raven

pre 2 godine

Ako sam dobro razumeo ide se ka tome da nevakcinisani neće moći da se leče od bolesti izazvanih koronom(čak i ako nisu izazvane koronom a virus je prisutan u organizmu) preko osiguranja. Ljudi će se lečiti o svom trošku, pa će ogromna većina da sedi kući i leči se travama i čajevima. Na taj način će se drastično povećavati broj zaraženih koje niko ne kotroliše, kao i broj umrlih, što mi deluje veoma nehumano.
Na isti način će kasnije ''država'' moći da ukine lečenje pušačima, alkoholičarima, učesnicima u saobraćajnim prekršajima onima koji su izazvali isti, a nakon toga ne mora lečiti ni prehlađene ako su šetali u papučama ulicom ili ne greju dovoljno stan...

Oddball

pre 2 godine

Ministre potpuna podrška. Samo zašto ograničiti samo na kovid, ja bih uveo da plaćaju i za zauške, grip, kijavicu, glavobolju, koprivnjaču i svaku bolest, pošast i infekciju koja je na putu napretka, razvoja snažne i zlatodobne Srbije.

h

pre 2 godine

A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

A gde to potpisuješ da primaš na sopstvenu odgovornost. Potpisuješ samo da si saglasan sa imunizacijom i da te je lekar informisao o svim prednostima i rizicima. To je ista formulacija koja se potpisuje u zdravstvu u gomili procedura, ja sam je do sada u životu potpisala 4 puta, a nevezano za imunizaciju i kovid.

Qwerty86

pre 2 godine

Ja kao jedan mlad covek sam u velikoj nedoumici da li da se vakcinisem. Imam dosta pitanja na koja nemam dobijen odgovor tako da se za sada necu vakcinisati, a za u buduce cemo videti. Sto se tice nosenja maski i drzanja distance to apsolutno postujem od prvog dana. U zatvorenom prostoru uvek nosim masku i ne idem u guzve. A opet kazem da sto se tice vakcinacije imam brdo nekih nedoumica i stvarno ne znam sta da mislim. Drzava definitivno ne radi dovoljno dobar posao kada je vakcinacija nas mladih u pitanju. Siguran sam da bi se dosta nas mladih vakcinisalo samo kada bi se sa nama vise pricalo i kada bi dobili odgovore na neka pitanja.

Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.
(Stefan94, 16. jul 2021 11:49)

Podrška. Danas bih se vakcinisao kada bih dobio odgovore na neka pitanja.

Путарина

pre 2 godine

A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?
@Aha

Да би се купиле вакцине. Држава вам је обезбедила лек против короне који делује превентивно. Ако га не желите, лечите се сами о свом трошку на неки други начин о свом трошку.

Vakcinišite se

pre 2 godine

Jeste, plaćaju građani od svoje plate, ali zašto da plaćamo za one koji neće da se vakcinišu, pa se svojom krivicom razbole i zauzmu mesto u bolnici drugim bolesnicima, koji takođe plaćaju doprinose?
Imate li predstavu koliko je ljudi umrlo jer nije moglo da dobije pomoć pošto nije bilo mesta u bolnicama?

delijamomak

pre 2 godine

drzava placa? drzava placa!?
kome onda ja mesecno dajem 15-16-17000 dinara, a prijavljen sam na minimalac?
kada mi je dete polesno, vodim je kod privatnog doktora jer na red ne mogu da dodjem 5 sati, i plus uz to moraju da joj guraju stapic u nos do mozga ne bi li je testirali na kovid. Ljudi, nije sve korona, ubiste nas sa tom koronom... taj privatni pregled me kosta 2000 dinara ..

Mrki

pre 2 godine

Jedno od rešenja bi bilo da se odvoje bolnice za vakcinisane i ne vakcinisane.

U bolnicama za vakcinisane(jer i vakcinisan može da se zarazi i možda mora u bolnicu), bi radili vakcinisani doktori, a u bolnicama za ne vakcinisane bi radili doktori koji ne žele da se vakcinišu.

Ostale bolnice otvoriti za ostale stvari, a ostaviti 2-3 bolnice za celu teritoriju Srbije za Covid, a ostali da se vrate regularnom radu.

Iako je ovo neka vrsta možda diskriminacije i deljenja, naš narod se svakako odavno podelio, na vakcinaše i ne vakcinaše, pa ajde onda da ih i stvarno podelimo.

Ostalo u zemlji bi sve otvorio, da možemo normalno da radimo.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.



A zašto narod plaća zdravstveno osiguranje preko 30 godina?!

No season

pre 2 godine

Naravno da je porastao, EXIT, masovna putovanja van zemlje i ulasci kod nas, sportski dogadjaji, plaze, kafane, svadbe, sve je dozvoljeno. Sprema se i Guca porasce i vise. Posledica "spasavanja ekonomije" koja se tako ne moze spasiti.

Stefan94

pre 2 godine

Ja kao jedan mlad covek sam u velikoj nedoumici da li da se vakcinisem. Imam dosta pitanja na koja nemam dobijen odgovor tako da se za sada necu vakcinisati, a za u buduce cemo videti. Sto se tice nosenja maski i drzanja distance to apsolutno postujem od prvog dana. U zatvorenom prostoru uvek nosim masku i ne idem u guzve. A opet kazem da sto se tice vakcinacije imam brdo nekih nedoumica i stvarno ne znam sta da mislim. Drzava definitivno ne radi dovoljno dobar posao kada je vakcinacija nas mladih u pitanju. Siguran sam da bi se dosta nas mladih vakcinisalo samo kada bi se sa nama vise pricalo i kada bi dobili odgovore na neka pitanja.

Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.

markus

pre 2 godine

Da li to znaci da ce nam drzava onda placati i zdravstveno osiguranje u privatnom sektoru? Ah da, ne znaci.

Sto znaci platice se i na mostu a i na cupriji :)

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.



A zašto narod plaća zdravstveno osiguranje preko 30 godina?!

markus

pre 2 godine

Da li to znaci da ce nam drzava onda placati i zdravstveno osiguranje u privatnom sektoru? Ah da, ne znaci.

Sto znaci platice se i na mostu a i na cupriji :)

delijamomak

pre 2 godine

drzava placa? drzava placa!?
kome onda ja mesecno dajem 15-16-17000 dinara, a prijavljen sam na minimalac?
kada mi je dete polesno, vodim je kod privatnog doktora jer na red ne mogu da dodjem 5 sati, i plus uz to moraju da joj guraju stapic u nos do mozga ne bi li je testirali na kovid. Ljudi, nije sve korona, ubiste nas sa tom koronom... taj privatni pregled me kosta 2000 dinara ..

Stefan94

pre 2 godine

Ja kao jedan mlad covek sam u velikoj nedoumici da li da se vakcinisem. Imam dosta pitanja na koja nemam dobijen odgovor tako da se za sada necu vakcinisati, a za u buduce cemo videti. Sto se tice nosenja maski i drzanja distance to apsolutno postujem od prvog dana. U zatvorenom prostoru uvek nosim masku i ne idem u guzve. A opet kazem da sto se tice vakcinacije imam brdo nekih nedoumica i stvarno ne znam sta da mislim. Drzava definitivno ne radi dovoljno dobar posao kada je vakcinacija nas mladih u pitanju. Siguran sam da bi se dosta nas mladih vakcinisalo samo kada bi se sa nama vise pricalo i kada bi dobili odgovore na neka pitanja.

Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.

Zbunjeni gradjanin Srbije

pre 2 godine

Ako su vakcine tako dobre, zasto dobar deo medicinskog osoblja u Srbiji jos nije vakcinisan. Pretite I plasite narod, a kolege ,sestre,tehincari vam nevakcinisani lece covid pacijente.

Andrija

pre 2 godine

Sva sreca pa taj "opravdani" zahtev ne opravdava Ustav koji nas jos uvek koliko toliko stiti od ovakvog zahteva.
Kontradiktorna je izjava, jer u ovom slucaju besplatnu medicinsku negu ce imati ko? Vakcinisani gradjani. A onda se postavlja pitanje zasto bi njima trebala medicinska nega (sem ukoliko postoje posledice od same vakcine).
Drugo, meni se odbija od zarade zdravstveno osiguranje da bih kada mi zatreba bio lecen ne o trosku drzave nego o mom trosku koji sam avansno uplatio drzavi.

Sunce Slobode

pre 2 godine

A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?
@Aha

Да би се купиле вакцине. Држава вам је обезбедила лек против короне који делује превентивно. Ако га не желите, лечите се сами о свом трошку на неки други начин о свом трошку.
(Путарина, 16. jul 2021 12:43)

Za 20 godina rada do sada sam za zdravstveno odvojio oko 1.920.000 dinara. Kod lekara bio jednom, dobio eritromicin koji sam pio nedelju dana. Sad me zanima, jesam li ja kupio vakcine za ceo Dorcol? I ako jesam, obzirom da kazete da zbog toga placamo zdravstveno, da li me je neko pitao za to. I nije mi "drzava obezbedila" nego sam ja platio. Ukoliko sam kupio samo za sebe dve doze (+ onu kutiju eritromicina) malo je mnogo za skoro 2 miliona dinara? Hvala unapred na odgovoru.

KAVAKSAS

pre 2 godine

Ako je broj novozaraženih skočio posle Exita i putovanja na more a znamo da su tamo išli samo oni koji su vakcinisani dolazimo do zaključka da su vakcinisani leglo zaraze.

No season

pre 2 godine

Naravno da je porastao, EXIT, masovna putovanja van zemlje i ulasci kod nas, sportski dogadjaji, plaze, kafane, svadbe, sve je dozvoljeno. Sprema se i Guca porasce i vise. Posledica "spasavanja ekonomije" koja se tako ne moze spasiti.

Raven

pre 2 godine

Ako sam dobro razumeo ide se ka tome da nevakcinisani neće moći da se leče od bolesti izazvanih koronom(čak i ako nisu izazvane koronom a virus je prisutan u organizmu) preko osiguranja. Ljudi će se lečiti o svom trošku, pa će ogromna većina da sedi kući i leči se travama i čajevima. Na taj način će se drastično povećavati broj zaraženih koje niko ne kotroliše, kao i broj umrlih, što mi deluje veoma nehumano.
Na isti način će kasnije ''država'' moći da ukine lečenje pušačima, alkoholičarima, učesnicima u saobraćajnim prekršajima onima koji su izazvali isti, a nakon toga ne mora lečiti ni prehlađene ako su šetali u papučama ulicom ili ne greju dovoljno stan...

Oddball

pre 2 godine

Ministre potpuna podrška. Samo zašto ograničiti samo na kovid, ja bih uveo da plaćaju i za zauške, grip, kijavicu, glavobolju, koprivnjaču i svaku bolest, pošast i infekciju koja je na putu napretka, razvoja snažne i zlatodobne Srbije.

Rob Sinji

pre 2 godine

Moglo bi ovako samo onda mora i :
Rak pluća da plate lečenje po pola pušač i fabrika duvana.
Dijabetis po pola Mesara i šećerana .
Ćevapdžinica i debeljuca da plaćaju po pola terapiju za povišen pritisak.
Ovi što prave karamele da plate za iščupanu plombu na zubu.
Mafija i narkoman po pola da plate skidanje sa heroina .
I najbitnije ako popijem lek protiv bolova a glava me i dalje boli odštetu da mi plate lekar koji ga je prepisao i fabrika koja ga pravi.

Mora bre neki red da se zna i da neka odgovornost postoji valjda se svi slažemo oko toga ?

Staka Zulu

pre 2 godine

Pa ja sam još prošle godine moje lečenje od Kovida sam plaćao. U državnim ambulantama se čekalo i po nekoliko sati u čekaonici sa gomilom obolelih. Ja sam tada svoje lečenje platio preko 20000 din. To je, naravno, bila moja odluka. Ali moja je odluka i da se ne vakcinišem!

Zoki

pre 2 godine

Ma zasto tu stati. Pusaci, alkoholicari i gojazni da placju lecenje takodje. Vecinu bolesti su mogli da sprece da su ziveli zdravo. Zapravo, tu biste ustedeli 100 puta vise kad pogledate koliki procenat populacije boluje od bolesti izazvanih porocima i nepravilnom ishranom.

Ra

pre 2 godine

piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

A gde to potpisuješ da primaš na sopstvenu odgovornost. Potpisuješ samo da si saglasan sa imunizacijom i da te je lekar informisao o svim prednostima i rizicima. To je ista formulacija koja se potpisuje u zdravstvu u gomili procedura, ja sam je do sada u životu potpisala 4 puta, a nevezano za imunizaciju i kovid.
(h, 16. jul 2021 12:28

a gde, ko i kad obaveštava o rizicima one koji su se vakcinisali po tržnim centrima...

Lara_

pre 2 godine

Evo ja se slazem sa prethodnim citaocem, nije dovoljno odgovoreno na neka pitanja.
Konkretno muz i ja smo imali zimus antitela, asimptomatski slucaji. Planiramo zasnivanje porodice a niko konkretno ne kaze koja se vakcina preporucuje u takvom slucaju i da li se preporucuje. Koga god od ginekologa i endokrinologa da smo pitali svi vise naginju ka tome da se ne vakcinise i kako onda covek normalno da donese odluku?
Dosta nasih prijatelja je u istom problemu, svi bismo bili zahvalni da dobijemo odgovore na pitanja.

yxx.

pre 2 godine

"A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim."
(badem,
Ni ja, ni bilo ko koga poznajem taj papiric nije dobio.

Nevakcinisan

pre 2 godine

Pa daj da ukinemo drzavu onda, cemu ovolike akzice i porezi kad drzava nece da placa nista. Mada ja niti imam zdravstveno niti to placam niti me to inteesuje, ako imam neki problem idem privatno. Imsto za vakcine ne udete neki stand gde one mogu da se uzmu i covek sam da se vakcinise, ja da cekam u red u drzavnim bolnicama i da se neko dere na mene i da se guram sa drugima ne pada mi napamet. Pa cak i ako se obavezna vakcinacija uvede ne planiram da se vakcinisem ako treba da se ide u guzvu u narod i da se izlazem nepotrebnom riziku.

Zasto ako je soj vec tu dozvoljeno leotovanje, nema zatvaranja, odrzan Exit, pa kada prodje leto posle ce da kukaju najvise oni sto ne vode racuna niti nose maske (a mere su i dalje na snazi!) Da se ljute.

Qwerty86

pre 2 godine

Ja kao jedan mlad covek sam u velikoj nedoumici da li da se vakcinisem. Imam dosta pitanja na koja nemam dobijen odgovor tako da se za sada necu vakcinisati, a za u buduce cemo videti. Sto se tice nosenja maski i drzanja distance to apsolutno postujem od prvog dana. U zatvorenom prostoru uvek nosim masku i ne idem u guzve. A opet kazem da sto se tice vakcinacije imam brdo nekih nedoumica i stvarno ne znam sta da mislim. Drzava definitivno ne radi dovoljno dobar posao kada je vakcinacija nas mladih u pitanju. Siguran sam da bi se dosta nas mladih vakcinisalo samo kada bi se sa nama vise pricalo i kada bi dobili odgovore na neka pitanja.

Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.
(Stefan94, 16. jul 2021 11:49)

Podrška. Danas bih se vakcinisao kada bih dobio odgovore na neka pitanja.

T

pre 2 godine

"Danas bih se vakcinisao kada bih dobio odgovore na neka pitanja."
Evo kako to izgleda u praksi. "Necu dok je neispitana" U svetu dato 3 milijarde doza, i dalje nece da se vakcinisu. "Necu novu tehnogiju" Kineska je klasicna tehnologija, pa opet nece da je prime. "Ne verujem Zapadu" Postoji ruska i kineska vakcina, ali nece da je prime. "Plasim se reakcija" Kineska nema reakciju, pa nece da je prime. "Ne znam sta je unutra" Ne znas ni sta je u pasteti, pa jedes. "Da se pravi u Srbiji..." Pocela je da se pravi (pakuje) u Srbiji, ali i dalje nece da se vakcinisu. "mRNA je nova tehnologija..." mRNA uopste nije nova tehnologija, samo je nova u proizvodnji vakcina, ali i dalje nece da se vakcinisu. Ko je hteo, nasao je odgovore, ko ne zeli vakcinaciju ima stotine izgovora.

h

pre 2 godine

A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

A gde to potpisuješ da primaš na sopstvenu odgovornost. Potpisuješ samo da si saglasan sa imunizacijom i da te je lekar informisao o svim prednostima i rizicima. To je ista formulacija koja se potpisuje u zdravstvu u gomili procedura, ja sam je do sada u životu potpisala 4 puta, a nevezano za imunizaciju i kovid.

advokat

pre 2 godine

To može lako da se reguliše jednim podzakonskim aktom. Uvede se participacija od 50% za nevakcinisane, i nema kršenja ustava.
(miki, 16. jul 2021 11:41)

Upravo tako se krsi Zakon. Moze participacija, ali za sve, i za vakcinisane i za nevakcinisane, i onda se ne krsi Zakon.

T

pre 2 godine

"A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?"
Placas i osiguranje za kola, pa probaj da pijan napravis prekrsaj. Osiguranje ce da isplati svu stetu koju si napravio, a onda ce tebi da ispostavi racun. Da li je to diskriminacija pijanih?

Very stable genius

pre 2 godine

To može lako da se reguliše jednim podzakonskim aktom. Uvede se participacija od 50% za nevakcinisane, i nema kršenja ustava.
(miki, 16. jul 2021 11:41)


Ili 90%.

Bgd

pre 2 godine

Ne placa drzava lecenje, vec gradjani, jer mi placamo porez... I, da, vakcinisao sam se, ali ovo da drzava placa, ne stoji.
(Hanzo Hasashi, 16. jul 2021 11:33)

Kad budeš dobijao bruto platu na ruke i sam plaćao porez i doprinose onda ćeš moći da to kažeš. Trenutno poreze i doprinose plaćaju firme u skladu sa zakonskim propisima koje je donela država. Država može veoma lako da promeni propis tako što će isključiti pokriće od kovida za one koji nisu vakcinisani, kao što je to svojevremeno urađeno za stomatološke usluge.

:)

pre 2 godine

A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

I dalje kruži ova neistina "na sopstvenu odgovornost"? Zaokruži se da li si saglasan ili nisi da primiš vakcinu koju upišeš u slobodno polje. Recimo, ti odabereš Sputnik V tokom prijave, dođeš na termin kad tamo AstraZeneka, ti lepo zaokružiš da nisi saglasan da primiš Astru jer si izabrao rusku. Nigde na tom formularu, koji se odavno da izguglati (naći na internetu), ne piše da se prima na sopstvenu odgovornost - nigde!

Vakcinišite se

pre 2 godine

Jeste, plaćaju građani od svoje plate, ali zašto da plaćamo za one koji neće da se vakcinišu, pa se svojom krivicom razbole i zauzmu mesto u bolnici drugim bolesnicima, koji takođe plaćaju doprinose?
Imate li predstavu koliko je ljudi umrlo jer nije moglo da dobije pomoć pošto nije bilo mesta u bolnicama?

Путарина

pre 2 godine

A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?
@Aha

Да би се купиле вакцине. Држава вам је обезбедила лек против короне који делује превентивно. Ако га не желите, лечите се сами о свом трошку на неки други начин о свом трошку.

Solidarnost, sta li je to?

pre 2 godine

@Sunce Slobode

Načelo solidarnosti i uzajamnosti podrazumeva sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja u kojem troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja snose osiguranici i drugi obveznici uplate doprinosa uplatom doprinosa na ostvarene prihode, a prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koriste ona osigurana lica kod kojih je nastupila bolest ili drugi osigurani slučaj.

Mrki

pre 2 godine

Jedno od rešenja bi bilo da se odvoje bolnice za vakcinisane i ne vakcinisane.

U bolnicama za vakcinisane(jer i vakcinisan može da se zarazi i možda mora u bolnicu), bi radili vakcinisani doktori, a u bolnicama za ne vakcinisane bi radili doktori koji ne žele da se vakcinišu.

Ostale bolnice otvoriti za ostale stvari, a ostaviti 2-3 bolnice za celu teritoriju Srbije za Covid, a ostali da se vrate regularnom radu.

Iako je ovo neka vrsta možda diskriminacije i deljenja, naš narod se svakako odavno podelio, na vakcinaše i ne vakcinaše, pa ajde onda da ih i stvarno podelimo.

Ostalo u zemlji bi sve otvorio, da možemo normalno da radimo.

momak

pre 2 godine

@stefan94
Stefane, imas mali milion sajtova gde mozes da se informises u vezi vakcine j nadjes odgovore na sva pitanja koja si pomenuo da imas. Takodje mozes da se informises i kod svog izabranog lekara. Na kraju krajeva preko milijardu ljudi u svetu je primilo vakcinu, tako da se vec sve zna o njima.

Зајам

pre 2 godine

a gde, ko i kad obaveštava o rizicima one koji su se vakcinisali po tržnim centrima...
@Ra

Приликом пријаве за вакцину има опција да се нагласи ако болујете од неке болести због које треба обратити посебну пажњу.
Мени је лекар на сајму усмено објаснио могуће нуспојаве, оток, црвенило, температура, и рекао да седим 15 минута после давања вакцине у чекаоници.
Ко је у заиста ризичној групи, то већ зна, као и то да је за њега корона већи ризик од вакцине и чува се маском и дистанцом, избегава гужве по тржним центрима.

E

pre 2 godine

Dosta nasih prijatelja je u istom problemu, svi bismo bili zahvalni da dobijemo odgovore na pitanja.
(Lara_, 16. jul 2021 14:18)

Ne postoje dokazi da ove vakcine izazivaju sterilitet. Kada malo bolje razmisliš, nije prošlo ni godinu dana kako se daju kod nas i u svetu, relano su potrebni mladi parovi koji su se vakcinisali i imaju nakon toga problema - takvih još nema, zvanično. No, ima parova koji su se vakcinisali i nisu imali problema sa začećem. Takođe je malo sumanuto tvrditi da izazivaju sterilitet i istovremeno tvrditi da je brzo smućkana i ne zna se šta je u vakcini - pitanje: koja od zvanično sedam u međuvremenu koje se daju kod nas i EU je ta brzo smućkana i ne zna joj se sadržaj, a zna se da izaziva sterilitet? Pritom, sadržaji svih vakcina su objavljeni i kod nas - barem za ove koje se kod nas daju, a i sa sve ostale u svetu.
Znači, pusti ginekologe i endrolrinologe već istražuj, guglaj, čitaj. Ako je problem jezik, ima gugl prevodilac. Pominješ prijatelje - lepo se dogovorite vi i vaši prijatelji da svako istražuje po internetu, oformite grupu na Viberu pa delite sadržaje koje ste pronašli, a koji tematizuju neutemeljene tvrdnje da vakcine izazivaju sterilitet. Ja bih tako, recimo, tražila odgovore. Ta pasivnost tipa: čekam da mi se daju odgovori je samo loš izgovor.

Bgd

pre 2 godine

Ne placa drzava lecenje, vec gradjani, jer mi placamo porez... I, da, vakcinisao sam se, ali ovo da drzava placa, ne stoji.
(Hanzo Hasashi, 16. jul 2021 11:33)

Kad budeš dobijao bruto platu na ruke i sam plaćao porez i doprinose onda ćeš moći da to kažeš. Trenutno poreze i doprinose plaćaju firme u skladu sa zakonskim propisima koje je donela država. Država može veoma lako da promeni propis tako što će isključiti pokriće od kovida za one koji nisu vakcinisani, kao što je to svojevremeno urađeno za stomatološke usluge.

Very stable genius

pre 2 godine

To može lako da se reguliše jednim podzakonskim aktom. Uvede se participacija od 50% za nevakcinisane, i nema kršenja ustava.
(miki, 16. jul 2021 11:41)


Ili 90%.

Vakcinišite se

pre 2 godine

Jeste, plaćaju građani od svoje plate, ali zašto da plaćamo za one koji neće da se vakcinišu, pa se svojom krivicom razbole i zauzmu mesto u bolnici drugim bolesnicima, koji takođe plaćaju doprinose?
Imate li predstavu koliko je ljudi umrlo jer nije moglo da dobije pomoć pošto nije bilo mesta u bolnicama?

Путарина

pre 2 godine

A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?
@Aha

Да би се купиле вакцине. Држава вам је обезбедила лек против короне који делује превентивно. Ако га не желите, лечите се сами о свом трошку на неки други начин о свом трошку.

Mrki

pre 2 godine

Jedno od rešenja bi bilo da se odvoje bolnice za vakcinisane i ne vakcinisane.

U bolnicama za vakcinisane(jer i vakcinisan može da se zarazi i možda mora u bolnicu), bi radili vakcinisani doktori, a u bolnicama za ne vakcinisane bi radili doktori koji ne žele da se vakcinišu.

Ostale bolnice otvoriti za ostale stvari, a ostaviti 2-3 bolnice za celu teritoriju Srbije za Covid, a ostali da se vrate regularnom radu.

Iako je ovo neka vrsta možda diskriminacije i deljenja, naš narod se svakako odavno podelio, na vakcinaše i ne vakcinaše, pa ajde onda da ih i stvarno podelimo.

Ostalo u zemlji bi sve otvorio, da možemo normalno da radimo.

h

pre 2 godine

A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

A gde to potpisuješ da primaš na sopstvenu odgovornost. Potpisuješ samo da si saglasan sa imunizacijom i da te je lekar informisao o svim prednostima i rizicima. To je ista formulacija koja se potpisuje u zdravstvu u gomili procedura, ja sam je do sada u životu potpisala 4 puta, a nevezano za imunizaciju i kovid.

T

pre 2 godine

"A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?"
Placas i osiguranje za kola, pa probaj da pijan napravis prekrsaj. Osiguranje ce da isplati svu stetu koju si napravio, a onda ce tebi da ispostavi racun. Da li je to diskriminacija pijanih?

:)

pre 2 godine

A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

I dalje kruži ova neistina "na sopstvenu odgovornost"? Zaokruži se da li si saglasan ili nisi da primiš vakcinu koju upišeš u slobodno polje. Recimo, ti odabereš Sputnik V tokom prijave, dođeš na termin kad tamo AstraZeneka, ti lepo zaokružiš da nisi saglasan da primiš Astru jer si izabrao rusku. Nigde na tom formularu, koji se odavno da izguglati (naći na internetu), ne piše da se prima na sopstvenu odgovornost - nigde!

T

pre 2 godine

"Danas bih se vakcinisao kada bih dobio odgovore na neka pitanja."
Evo kako to izgleda u praksi. "Necu dok je neispitana" U svetu dato 3 milijarde doza, i dalje nece da se vakcinisu. "Necu novu tehnogiju" Kineska je klasicna tehnologija, pa opet nece da je prime. "Ne verujem Zapadu" Postoji ruska i kineska vakcina, ali nece da je prime. "Plasim se reakcija" Kineska nema reakciju, pa nece da je prime. "Ne znam sta je unutra" Ne znas ni sta je u pasteti, pa jedes. "Da se pravi u Srbiji..." Pocela je da se pravi (pakuje) u Srbiji, ali i dalje nece da se vakcinisu. "mRNA je nova tehnologija..." mRNA uopste nije nova tehnologija, samo je nova u proizvodnji vakcina, ali i dalje nece da se vakcinisu. Ko je hteo, nasao je odgovore, ko ne zeli vakcinaciju ima stotine izgovora.

momak

pre 2 godine

@stefan94
Stefane, imas mali milion sajtova gde mozes da se informises u vezi vakcine j nadjes odgovore na sva pitanja koja si pomenuo da imas. Takodje mozes da se informises i kod svog izabranog lekara. Na kraju krajeva preko milijardu ljudi u svetu je primilo vakcinu, tako da se vec sve zna o njima.

E

pre 2 godine

Dosta nasih prijatelja je u istom problemu, svi bismo bili zahvalni da dobijemo odgovore na pitanja.
(Lara_, 16. jul 2021 14:18)

Ne postoje dokazi da ove vakcine izazivaju sterilitet. Kada malo bolje razmisliš, nije prošlo ni godinu dana kako se daju kod nas i u svetu, relano su potrebni mladi parovi koji su se vakcinisali i imaju nakon toga problema - takvih još nema, zvanično. No, ima parova koji su se vakcinisali i nisu imali problema sa začećem. Takođe je malo sumanuto tvrditi da izazivaju sterilitet i istovremeno tvrditi da je brzo smućkana i ne zna se šta je u vakcini - pitanje: koja od zvanično sedam u međuvremenu koje se daju kod nas i EU je ta brzo smućkana i ne zna joj se sadržaj, a zna se da izaziva sterilitet? Pritom, sadržaji svih vakcina su objavljeni i kod nas - barem za ove koje se kod nas daju, a i sa sve ostale u svetu.
Znači, pusti ginekologe i endrolrinologe već istražuj, guglaj, čitaj. Ako je problem jezik, ima gugl prevodilac. Pominješ prijatelje - lepo se dogovorite vi i vaši prijatelji da svako istražuje po internetu, oformite grupu na Viberu pa delite sadržaje koje ste pronašli, a koji tematizuju neutemeljene tvrdnje da vakcine izazivaju sterilitet. Ja bih tako, recimo, tražila odgovore. Ta pasivnost tipa: čekam da mi se daju odgovori je samo loš izgovor.

yxx.

pre 2 godine

"A šta da radimo onda sa onim papirićem gde piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim."
(badem,
Ni ja, ni bilo ko koga poznajem taj papiric nije dobio.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.



A zašto narod plaća zdravstveno osiguranje preko 30 godina?!

No season

pre 2 godine

Naravno da je porastao, EXIT, masovna putovanja van zemlje i ulasci kod nas, sportski dogadjaji, plaze, kafane, svadbe, sve je dozvoljeno. Sprema se i Guca porasce i vise. Posledica "spasavanja ekonomije" koja se tako ne moze spasiti.

Oddball

pre 2 godine

Ministre potpuna podrška. Samo zašto ograničiti samo na kovid, ja bih uveo da plaćaju i za zauške, grip, kijavicu, glavobolju, koprivnjaču i svaku bolest, pošast i infekciju koja je na putu napretka, razvoja snažne i zlatodobne Srbije.

Зајам

pre 2 godine

a gde, ko i kad obaveštava o rizicima one koji su se vakcinisali po tržnim centrima...
@Ra

Приликом пријаве за вакцину има опција да се нагласи ако болујете од неке болести због које треба обратити посебну пажњу.
Мени је лекар на сајму усмено објаснио могуће нуспојаве, оток, црвенило, температура, и рекао да седим 15 минута после давања вакцине у чекаоници.
Ко је у заиста ризичној групи, то већ зна, као и то да је за њега корона већи ризик од вакцине и чува се маском и дистанцом, избегава гужве по тржним центрима.

Stefan94

pre 2 godine

Ja kao jedan mlad covek sam u velikoj nedoumici da li da se vakcinisem. Imam dosta pitanja na koja nemam dobijen odgovor tako da se za sada necu vakcinisati, a za u buduce cemo videti. Sto se tice nosenja maski i drzanja distance to apsolutno postujem od prvog dana. U zatvorenom prostoru uvek nosim masku i ne idem u guzve. A opet kazem da sto se tice vakcinacije imam brdo nekih nedoumica i stvarno ne znam sta da mislim. Drzava definitivno ne radi dovoljno dobar posao kada je vakcinacija nas mladih u pitanju. Siguran sam da bi se dosta nas mladih vakcinisalo samo kada bi se sa nama vise pricalo i kada bi dobili odgovore na neka pitanja.

Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.

Qwerty86

pre 2 godine

Ja kao jedan mlad covek sam u velikoj nedoumici da li da se vakcinisem. Imam dosta pitanja na koja nemam dobijen odgovor tako da se za sada necu vakcinisati, a za u buduce cemo videti. Sto se tice nosenja maski i drzanja distance to apsolutno postujem od prvog dana. U zatvorenom prostoru uvek nosim masku i ne idem u guzve. A opet kazem da sto se tice vakcinacije imam brdo nekih nedoumica i stvarno ne znam sta da mislim. Drzava definitivno ne radi dovoljno dobar posao kada je vakcinacija nas mladih u pitanju. Siguran sam da bi se dosta nas mladih vakcinisalo samo kada bi se sa nama vise pricalo i kada bi dobili odgovore na neka pitanja.

Pozdrav za sve dobre ljude, zivi i zdravi bili i cuvajte se.
(Stefan94, 16. jul 2021 11:49)

Podrška. Danas bih se vakcinisao kada bih dobio odgovore na neka pitanja.

Staka Zulu

pre 2 godine

Pa ja sam još prošle godine moje lečenje od Kovida sam plaćao. U državnim ambulantama se čekalo i po nekoliko sati u čekaonici sa gomilom obolelih. Ja sam tada svoje lečenje platio preko 20000 din. To je, naravno, bila moja odluka. Ali moja je odluka i da se ne vakcinišem!

Andrija

pre 2 godine

Sva sreca pa taj "opravdani" zahtev ne opravdava Ustav koji nas jos uvek koliko toliko stiti od ovakvog zahteva.
Kontradiktorna je izjava, jer u ovom slucaju besplatnu medicinsku negu ce imati ko? Vakcinisani gradjani. A onda se postavlja pitanje zasto bi njima trebala medicinska nega (sem ukoliko postoje posledice od same vakcine).
Drugo, meni se odbija od zarade zdravstveno osiguranje da bih kada mi zatreba bio lecen ne o trosku drzave nego o mom trosku koji sam avansno uplatio drzavi.

Zbunjeni gradjanin Srbije

pre 2 godine

Ako su vakcine tako dobre, zasto dobar deo medicinskog osoblja u Srbiji jos nije vakcinisan. Pretite I plasite narod, a kolege ,sestre,tehincari vam nevakcinisani lece covid pacijente.

Nevakcinisan

pre 2 godine

Pa daj da ukinemo drzavu onda, cemu ovolike akzice i porezi kad drzava nece da placa nista. Mada ja niti imam zdravstveno niti to placam niti me to inteesuje, ako imam neki problem idem privatno. Imsto za vakcine ne udete neki stand gde one mogu da se uzmu i covek sam da se vakcinise, ja da cekam u red u drzavnim bolnicama i da se neko dere na mene i da se guram sa drugima ne pada mi napamet. Pa cak i ako se obavezna vakcinacija uvede ne planiram da se vakcinisem ako treba da se ide u guzvu u narod i da se izlazem nepotrebnom riziku.

Zasto ako je soj vec tu dozvoljeno leotovanje, nema zatvaranja, odrzan Exit, pa kada prodje leto posle ce da kukaju najvise oni sto ne vode racuna niti nose maske (a mere su i dalje na snazi!) Da se ljute.

markus

pre 2 godine

Da li to znaci da ce nam drzava onda placati i zdravstveno osiguranje u privatnom sektoru? Ah da, ne znaci.

Sto znaci platice se i na mostu a i na cupriji :)

KAVAKSAS

pre 2 godine

Ako je broj novozaraženih skočio posle Exita i putovanja na more a znamo da su tamo išli samo oni koji su vakcinisani dolazimo do zaključka da su vakcinisani leglo zaraze.

Ra

pre 2 godine

piše da se vakcinišemo na sopstvenu odgovornost?
Ne ide mi to jedno sa drugim.
(badem, 16. jul 2021 11:55)

A gde to potpisuješ da primaš na sopstvenu odgovornost. Potpisuješ samo da si saglasan sa imunizacijom i da te je lekar informisao o svim prednostima i rizicima. To je ista formulacija koja se potpisuje u zdravstvu u gomili procedura, ja sam je do sada u životu potpisala 4 puta, a nevezano za imunizaciju i kovid.
(h, 16. jul 2021 12:28

a gde, ko i kad obaveštava o rizicima one koji su se vakcinisali po tržnim centrima...

Raven

pre 2 godine

Ako sam dobro razumeo ide se ka tome da nevakcinisani neće moći da se leče od bolesti izazvanih koronom(čak i ako nisu izazvane koronom a virus je prisutan u organizmu) preko osiguranja. Ljudi će se lečiti o svom trošku, pa će ogromna većina da sedi kući i leči se travama i čajevima. Na taj način će se drastično povećavati broj zaraženih koje niko ne kotroliše, kao i broj umrlih, što mi deluje veoma nehumano.
Na isti način će kasnije ''država'' moći da ukine lečenje pušačima, alkoholičarima, učesnicima u saobraćajnim prekršajima onima koji su izazvali isti, a nakon toga ne mora lečiti ni prehlađene ako su šetali u papučama ulicom ili ne greju dovoljno stan...

Sunce Slobode

pre 2 godine

A cekaj, zasto ja placam zdravstveno?
@Aha

Да би се купиле вакцине. Држава вам је обезбедила лек против короне који делује превентивно. Ако га не желите, лечите се сами о свом трошку на неки други начин о свом трошку.
(Путарина, 16. jul 2021 12:43)

Za 20 godina rada do sada sam za zdravstveno odvojio oko 1.920.000 dinara. Kod lekara bio jednom, dobio eritromicin koji sam pio nedelju dana. Sad me zanima, jesam li ja kupio vakcine za ceo Dorcol? I ako jesam, obzirom da kazete da zbog toga placamo zdravstveno, da li me je neko pitao za to. I nije mi "drzava obezbedila" nego sam ja platio. Ukoliko sam kupio samo za sebe dve doze (+ onu kutiju eritromicina) malo je mnogo za skoro 2 miliona dinara? Hvala unapred na odgovoru.

Zoki

pre 2 godine

Ma zasto tu stati. Pusaci, alkoholicari i gojazni da placju lecenje takodje. Vecinu bolesti su mogli da sprece da su ziveli zdravo. Zapravo, tu biste ustedeli 100 puta vise kad pogledate koliki procenat populacije boluje od bolesti izazvanih porocima i nepravilnom ishranom.

Rob Sinji

pre 2 godine

Moglo bi ovako samo onda mora i :
Rak pluća da plate lečenje po pola pušač i fabrika duvana.
Dijabetis po pola Mesara i šećerana .
Ćevapdžinica i debeljuca da plaćaju po pola terapiju za povišen pritisak.
Ovi što prave karamele da plate za iščupanu plombu na zubu.
Mafija i narkoman po pola da plate skidanje sa heroina .
I najbitnije ako popijem lek protiv bolova a glava me i dalje boli odštetu da mi plate lekar koji ga je prepisao i fabrika koja ga pravi.

Mora bre neki red da se zna i da neka odgovornost postoji valjda se svi slažemo oko toga ?

delijamomak

pre 2 godine

drzava placa? drzava placa!?
kome onda ja mesecno dajem 15-16-17000 dinara, a prijavljen sam na minimalac?
kada mi je dete polesno, vodim je kod privatnog doktora jer na red ne mogu da dodjem 5 sati, i plus uz to moraju da joj guraju stapic u nos do mozga ne bi li je testirali na kovid. Ljudi, nije sve korona, ubiste nas sa tom koronom... taj privatni pregled me kosta 2000 dinara ..

Lara_

pre 2 godine

Evo ja se slazem sa prethodnim citaocem, nije dovoljno odgovoreno na neka pitanja.
Konkretno muz i ja smo imali zimus antitela, asimptomatski slucaji. Planiramo zasnivanje porodice a niko konkretno ne kaze koja se vakcina preporucuje u takvom slucaju i da li se preporucuje. Koga god od ginekologa i endokrinologa da smo pitali svi vise naginju ka tome da se ne vakcinise i kako onda covek normalno da donese odluku?
Dosta nasih prijatelja je u istom problemu, svi bismo bili zahvalni da dobijemo odgovore na pitanja.

Solidarnost, sta li je to?

pre 2 godine

@Sunce Slobode

Načelo solidarnosti i uzajamnosti podrazumeva sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja u kojem troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja snose osiguranici i drugi obveznici uplate doprinosa uplatom doprinosa na ostvarene prihode, a prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koriste ona osigurana lica kod kojih je nastupila bolest ili drugi osigurani slučaj.

advokat

pre 2 godine

To može lako da se reguliše jednim podzakonskim aktom. Uvede se participacija od 50% za nevakcinisane, i nema kršenja ustava.
(miki, 16. jul 2021 11:41)

Upravo tako se krsi Zakon. Moze participacija, ali za sve, i za vakcinisane i za nevakcinisane, i onda se ne krsi Zakon.