Zanimljivosti

Ponedeljak, 05.07.2021.

17:00

Zbogom benzinu i dizelu – u Evropi samo električni automobili od 2035.

Izvor: B92

Zbogom benzinu i dizelu – u Evropi samo elektrièni automobili od 2035. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

151 Komentari

Sortiraj po:

samo kažem

pre 2 godine

Na stanicama za brzo punjenje, za ove sa vecim kapacitetom. Kuci ga sporo punis po ceni struje kao za frizider ili televizor npr.

[link]
(Vlada, 6. jul 2021 14:04)

Hvala Vlado.
Ne vidi se ovde tih 700% poskupljenja o kom se priča.
Znači sada je 5 Kruna po kWh za najbrže i najskuplje punjenje. Poskupeće na 35 Kruna? To je već dosta skupo. Cena sa ovog sajta je kao naš benzin za auto koji troši 5 l/100 km. Ako se poskupljenje od 700% već desilo, nije strašno, ako treba tek da se desi onda jeste. Jedino da svi pune kući pošto će to biti neuporedivo jeftinije.

Vlada

pre 2 godine

Da si bar pokusaso da malo istrazis tematiku video bi da je nedovoljno i plus zavisi od sezone. Od oktobra do marta ces da ga punis cime?
(Kad se neko pravi pametan bez pokrica, 6. jul 2021 23:33)

Na plin, kao i do sad :)

Kad se neko pravi pametan bez pokrica

pre 2 godine

@Sta mislis koliko ce svaka kuca ili zgrada moci da proizvede uz solarne panele?
(Ikarbus je simbol oporavka srpske industrije, 6. jul 2021 18:47)

Da si bar pokusaso da malo istrazis tematiku video bi da je nedovoljno i plus zavisi od sezone. Od oktobra do marta ces da ga punis cime?

Stratus

pre 2 godine

Neka probaju da sprovedu u delo, da vidite kakva revolucija ce da izbije u EU... jedino ako ne misle da kupe novi e-auto svima koji voze auto sa SUS motorom.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@toronto

Ne vredi sa takvima kao što ste vi ulaziti u polemiku, jer ste nevaspitani a nepismeni, napadni i ograničeni, što je najgora moguća kombinacija. Očigledno ste u tom "torontu" nezaposleni socijalni slučaj pa imate toliko slobodnog vremena za pisanje "komentara" na srpskim portalima, umesto da doprinesete društvu u kome nažalost živite.

Zato je ovo moj poslednji odgovor za vas, ma šta posle ovoga napisali u svom pokvarenom šešeljevsko-radikalskom stilu (kako ste se i sami izrazili).

Naravno da metan JESTE fosilno gorivo, to ste pravilno izgooglali, ali NE ZAHTEVA otrovne i po okolinu štetne litijumske baterije niti rudarenje litijuma, a jeste manji zagađivač i od benzina i od diesela. Takođe ne zahteva veće modifikacije postojeće tehnologije SUS motora, pa stoga neće dovesti do masovnih otpuštanja i gubitaka radnih mesta kao eventualno nasilno nametanje EV od strane ekofašističke bulumente. ZATO se njemu treba okrenuti A NE EV.

Jasno? Ako nije, prođi me se više ženo Božija, nisam ti ja kriv za tvoje neizlečene frustracije i neobrazovanost.

Ikarbus Yilong EV buducnost Srbije

pre 2 godine

Evo aj da stavimo neku paru..da neće mnogo biti drugačija situacija 2035-e?

račun pokazuje da nam treba 50% više struje i 60% jača mreža. odakle!!! Nuklearke? Dakle e vozila ..masovno čista utopija
(Matija, 6. jul 2021 16:08)

Nije ti palo na pamet koliko ce se mreze u EU rasteretiti strujom koju ce vlasnici sami proizvesti? Cuo si za solarne sisteme? Postali su jako jeftini za zapadni standard.

La la iz Banata

pre 2 godine

pa mi od tvojih dosovaca necemo da se oporavimo jos 10 godina... ako tvoj tajkun ne vrati pare naravno...
(Dragan M, 06. jul 2021 05:49)

Dragane M(arkoviću), počni ti polako da praviš dosovce o blata, jer kad ovaj završi sa Srbijom i nama, ne da nas neće ostati da stanemo pod šljivu, nego neće biti ni te šljive ispod koje bi stali ti što preteknu. O desetogodišnjim ekonomskim dostignućima ovog tvog nekom drugom prilikom.

Ikarbus je simbol oporavka srpske industrije

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)

Sta mislis koliko ce svaka kuca ili zgrada moci da proizvede uz solarne panele?

CNG, sta mu fali?

pre 2 godine

Meni nista ovde nije jasno, cemu tolika zurba? Imate neiskoriscene potencijale TNG, CNG, plug in hybrid pogona, koji su idealno tranziciono resenje ka elektro pogonu. Zasto nametati elektro resenje kada ima mnogo nedostataka a imate isprobane i potvrdjene tehnologije vec u katalogu? Kako ici na odmor elektro autom? Nikako, osim ako imate 5 dana vremena da provedete na putu, deca obozavaju da cekaju pored punjaca 2h da tata moze da vozi jos 2-3h, pa onda ponovo, i tako na zadovoljstvo svih putnika. Ili, reci ce nam ovi sto su 'videli sveta', da se na odmor ide avionom a ne kolima, zato sto avion ne zagadjuje, on jashe oblake...ja danas jedino vidim CNG kao eko alternativu, elektro je ok ali kao drugi auto za ljude koji imaju kucu i dvoriste, to ima smisla ali za nas u zgradama je to ozbiljno ogranicenje i udar na kvalitet zivota, ja ni sa CNG ne zagadjujem nesto posebno, zasto ikome smetam?

Vlada

pre 2 godine

U velikim gradovima Švedske i Norveške je vazduh kao na Žabljaku. A u našim velikim gradovima? Možda PM čestice ne vidite ali ih vaša pluća osećaju.
(Cile Mile, 6. jul 2021 13:23)

Cile, idi na one sajtove za air quality, pa vrati istoriju na proslu godinu kad je bio lockdown i kad saobracaja maltene nije bilo posle 5 popodne. Truje te saobracaj, ali te ubija TE Nikola Tesla, Kostolac i ostale.

Za ono sto se desava na ovom svetu

pre 2 godine

@za ono sto se desava na ovom svetu - covece ne kapiras sarkazam, "telepromptovati se" je odvalio neki nas politicar balvan umesto "teleportovati se" i to je ostalo u internet recniku kao suptilna napomena kad pricas sa balvanima :)
Isto kao i "vazdupohlov".
Tako da ne stavljaj me u isti kos kao i "dobro auto" ekipu vec malo nauci sarkazam

Matija

pre 2 godine

Evo aj da stavimo neku paru..da neće mnogo biti drugačija situacija 2035-e?

račun pokazuje da nam treba 50% više struje i 60% jača mreža. odakle!!! Nuklearke? Dakle e vozila ..masovno čista utopija

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 06. jul 2021 10:46)

Tako sam i mislio. Prava radikalsko-šešeljska demagogija iz devedesetih, koja još uvek drži živo i zdravo u dobrom delu mase. Bez argumenata i podataka, u odbrani laži prvo se spominje inteligencija, pa demokratija, pa se prelazi na paranoidnu šizofreniju i kako Srbe proganja ceo svet, tajne zle i moćne strukture (poznate pod imenom "oni") koje samo gledaju kako da porobe slobodarske Srbe, a banda se ovog puta setila da Srbe porobi i utamani čistim vazduhom. A kada sve to ne pomigne, onda se prelazi i na lične uvrede, omiljeni radikalski agument. A stvarnost je malo drugačija. Vi niste ni slobodni, po komentarima bi se reklo da niste ni preterano inteligentni, a ne živite ni u demokratiji. A niste ni vaspitani. Da niste informisani to smo utvrdili ranije, a svoje neznanje svakom rečenicom demonstrirate. Metan, za vašu informaciju, je takodje fosilno gorivo, čijim sagorevanjem se takodje oslobadja CO2 izmeeju ostalih produkata oksidacije metana. A ta količina nije uopšte mala. Samo 25% manje od sagorevanje dizela, odnosno oko 30% manje od sagorevanje benzina. Dizel oslobadja CO2 74 kg/GJ, benzin 69 kg/GJ, a metan oko 56 kd/GJ. Osim toga, metan kao gas je takodje gas koji stvara efekat staklene bašte i to 25 puta potentniji od CO2. Sreća je da se ne zadržava j atmosferi dugo kao CO2. Ipak, postoje značajni izvori ispuštanja metana u atmosferu, a najveći su upravo curenja metana iz naftnih i gasnih bušotina, sledeći je metan sa deponija, pa od ljudskih i životinjskih fekalija, zaim metan koji se oslobadja u poljoprivredi, prvenstveno sa pirinčanih polja (polja žitarica pokrivenih vodom oslobadjaju znatne količine metana) i na kraju gasovi koje ispuºtaju preživari. Što se tiče vodonika, 95% se proizvodi upravomod metana. Jako ouno energije je portrebno uložii. Gas se zagreva na i do 1100°C, uz dodavanje pregrejane pare i katalizatora, da bi se izdvojio vodonik i ugljen monoksid. Ugljen monoksid se ponovo zagreva i tretira parom da se oslobodi još jedna količina vodonika i kao krajnji produkt CO2. U proizvosdnji 1 mere vodonika, oslobodi se 10 mera CO2. Jedanmod najprljavijijh procesa. Vrlo male kolićine se prave elektrolizom jer je enrgetski neefikasno.
Što se tiče iskopavanja litijuma u Srbiji i da to ne treba dozvolti, tu ste potpuno u pravu. Ali ne zato što je to najplodnija zemlja u Srbiji, jer ona to nije, i vi opet upotrebljavate oprobane radikalske demagoške metode. Većina te zemlje je 4, 5 i 6 klasa poljoprivrednog zemljišta, a dosta je i nepoljoprivrednog zemljišta. a to je veoma lako proverljivo, 2 minuta. Ali treba zabraniti vadjenje litijuma u Srbiji upravo zbog takvih demagoga i stručnjaka poput vas, jer onu u Srbiji donose odluke na osnovu lićne koristi i svog ličnog neznanja i zabluda. A to je recept za katastrofu...

Vlada

pre 2 godine

@norge Tvoje komsije su izgleda teski idioti jer i pored toga sto si napisao, prodaja plug-in vozila u Norveskoj je bila 84.8% u toku aprila.
(T, 6. jul 2021 12:28)

Demo verzija, lepo dok ne kupis pa krenu sa ogranicenjima :). Jedan Teslas se zakacio na (besplatni) punjac kod vrtica, da su morali fino da ga zamole da ne zloupotrebljava isti, jer drugi ne dolaze na red. Videces vec, sad mi ne verujes i to je skroz OK, nisam drkos da se ljutim (:, ali videces...

Expert

pre 2 godine

Na tome se radi već.Naime, od pre 2 god. deci u školi u Nemačkoj, učitelji govore kako treba da se manje jede mesa a na radiu u tv, govore o tome kako u proizvodnji mesa, stočarska industrija emituje previše CO2 i da treba da se smanji upotreba mesa itd. Dete došlo kući i priča mi o tome.Sve u redu, ima smisla ali to nije njegov posao. Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista. Mi jedemo meso i ješćemo i dalje i ne interesuje me njihova agenda. Sva sreća, ove godine se vratili porodično u svoju otadžbinu da ne slušamo takve bljuvotine.Poenta je da se EU pretvara u diktaturu koja bi da nametne svima svoje viđenje i uređenje društva i da to treba da znamo kako bi se odbranili u nadolazećim vremenima. Svi smo za čist vazduh i zdravu sredinu, bez izuzetka ali dajte da čujemo i druga mišljenja i druge mogućnosti u cilju postizanja tog cilja. Ne po svaku cenu da mi neki briselski apartčik iz memljive kancelarije, pošto-poto uvodi propise i datume bez realne mogućnosti u ostvarivanju iste.
(Alex, 5. jul 2021 19:17)
Ako ovo što si napisao nije duboki sarkazam, onda:
1. Super je da si se ti vratio u otadžbinu, tu i pripadaš. Pazi da ne naletiš na ćevape Velje Nevolje kad budeš jeo meso.
2. Neće tebe apartčik iz memljive kancelarije zaj......i! Neka si mu poručio. Ipak si ti dva fakulteta završio i doktorirao ekologiju na Cambridgeu!
3. Daj nam ti ta "druga mišljenja"?

Vlada

pre 2 godine

Koliko sam razumeo živiš u Norveškoj i siguran sam da je informacija tačna, ali meni je prosto neverovatna da toliko poskupljuje. Može neki link na tu vest (može i na Norveškom)? 
Koliko vidim u Norveškoj je cena struje nikad jeftinija u poslednjih 10 godina. 
(samo kažem, 6. jul 2021 12:16)

Na stanicama za brzo punjenje, za ove sa vecim kapacitetom. Kuci ga sporo punis po ceni struje kao za frizider ili televizor npr.

https://www.fortum.no/privat/lade-elbil/lade-pa-ladestasjoner/ladepriser

Pulsar

pre 2 godine

Voleo bih kada bi građani Srbije imali ovoliko znanja u tome kako da rešimo katastrofalni pristup ekologiji u Srbiji, koliko imaju u Auto i Sport rubrici. :D

Ne umemo 4 godine da rešimo kamione za regionalnu deoponiju blizu Subotice koju je EU finansirala (83%!!!) ali zato znamo sve ostalo. ;)

Ne brinite se za EU, brinite kako da rešite ozelenjavanje gradova, parkiranje raznih kumova po trotoarima i odlaganje smeća za početak, jer evo to nam ne ide duže od 3 decenije za rukom.

Štuka

pre 2 godine

A grejanje, a vazdušni transport, a vojne zajebancije, eletroliza u industriji, lansiranje u orbitu, kakon to mislite da odregulišete, to ne radi na baterije?

Citao na internetu

pre 2 godine

Struje vec sad ima dosta u svetu da puni sve aute i kamione.
Evo brojeva na godisnjem nivou:
- Ukupni trenutni svetski kapacitet za proizvodnju struje = 69 miliona GWh
- Ukupna trenutna potrosnja struje na svetu = 27 miliona GWh
- Ukupna kolicina struje potrebna da se pune svi automobili i kamioni koji trenutno rade na benzin = 28 miliona GWh

Dakle (teoretski), taman da se ne napravi ni jedna nova elektrana na svetu, planeta vec sada ima dovoljno struje da se potpuno predje na elektricna vozila.
Ocito, problem je u raspodeli struje na planeti - ima zemalja koje imaju premalo i ima zemalja koje imaju vise instaliranih kapaciteta.
Druga stvar je da dnevna potrosnja u svim zemljama fluktuira - mnogo vise se trosi danju nego nocu, elektricne mreze imaju velike viskove nocu (ako je nekom bila misterija zasto je nocu 'jeftina struja').

Cile Mile

pre 2 godine

U velikim gradovima Švedske i Norveške je vazduh kao na Žabljaku. A u našim velikim gradovima? Možda PM čestice ne vidite ali ih vaša pluća osećaju. Međutim i mi konja za trku imamo. Ikarbus Yilong pravi samo električne autobuse. Baš me čudi da ih političari više ne spominju. A svi su se izređali 2019 kad je bila privatizacija.

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 06. jul 2021 08:52)


Samo da ti kazem, veliki strucnjace, da je teleprompter ona sprava koju koriste voditelji da bi citali tekst vesti, a da izgleda kao da gledaju u kameru.
Mozda si mislio na teleporter?
Isto tako se ne kaze infrakt, nego infarkt.
Sve u svemu, odlican komentar, vidi se da si pismen decko. Uzecu tvoj savet u obzir.

Neki tamo

pre 2 godine

Glavni pitanje je odakle dolazi struja? Nuklearke su "najčistiji" izvor el. energije, ali zato nuklearni otpad skladištimo u svom dvorištu.
(Cile Mile, 6. jul 2021 02:09) 

Evo Hrvatska pokusava skoro na granici sa Bosnom da sladisti. Znaci u dvoristu, ali uz komsijinu ogradu :)

T

pre 2 godine

@norge Tvoje komsije su izgleda teski idioti jer i pored toga sto si napisao, prodaja plug-in vozila u Norveskoj je bila 84.8% u toku aprila.

samo kažem

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu.
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme.
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.
(norge, 6. jul 2021 09:12)

Koliko sam razumeo živiš u Norveškoj i siguran sam da je informacija tačna, ali meni je prosto neverovatna da toliko poskupljuje. Može neki link na tu vest (može i na Norveškom)?
Koliko vidim u Norveškoj je cena struje nikad jeftinija u poslednjih 10 godina.
Evo linkovi da ne bude da sam izmislio:
https://strom-report.de/electricity-prices-europe/
https://www.statista.com/statistics/595859/electricity-industry-price-norway/

2011 21,3
2012 18,8
2013 19,1
2014 16,5
2015 16,1
2016 15,2
2017 16,4
2018 17,5
2019 18,7
2020 14,27
202X 99,89 (po tebi će ovo biti nova cena struje u Norveškoj?)

Vlada

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu. 
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme. 
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.
(norge, 6. jul 2021 09:12) 

Ma nemoguce, sta pricas.... evo u Auto rubrici kad god ja lanem na Norvesku i njihovu EV politiku i domet, fasujem minuse :), sad da imam i drustvo.

Vlada

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 6. jul 2021 08:52) 

Pa dosao je Teslom, da bi narod video Teslu, ne zato sto mu je zgodno kolima. 2200km i bar 24h voznje, pa da se vozis (tj da te voze) izvaljen nije prijatno.
Da se kladimo da nisu norvezani neko neko nas ili iz naseg komsiluka. Norvezanin ide avionom, leti se svi razmile po svetu jer je tamo malo dosadno... (zamisli?).

Саша

pre 2 godine

"stopostotno smanjenje emisije CO2"
Nikad mi neće biti jasno da neko može napisati ovako nešto. Ne postoji nikakva mogućnost za stopostotno smanjenje. Prilikom proizvodnje struje itekako se emitira CO2. Prilikom proizvodnje baterija, takođe. Ne znam čemu ovako bombastične najave, kad to, jednostavno, ne može biti.
(WillyWonka, 6. jul 2021 09:24

Ово (на)гађање са годинама је само оквирно, али шта се тражи електрификацијом аутомобила је исто шта се сад са короном дешава. Контрола широке народне масе у сваком погледу! Старија аута немају ГПС, наравно па су почели и да стављају уређаје у аута, а сад, може да те искључи једним кликом Маск(читај олигарси и остали..)... Ја сам то још давно рекао, али у истину је најтеже повјеровати. Велики поуу

Vlada

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 6. jul 2021 08:52) 

Pa dosao je Teslom, da bi narod video Teslu, ne zato sto mu je zgodno kolima. 2200km i bar 24h voznje, pa da se vozis (tj da te voze) izvaljen nije prijatno.
Da se kladimo da nisu norvezani neko neko nas ili iz naseg komsiluka. Norvezanin ide avionom, leti se svi razmile po svetu jer je tamo malo dosadno... (zamisli?).

Vlada

pre 2 godine

Da a struju ima da dobijamo spaljivanjem sisarki.
(trt, 6. jul 2021 10:07) 

Pa i to pravi CO2. Nuklearna fisija ili fuzija sisarki, e to je nesto! Em dobijes struju, em iz reaktora iskoci ugaona garnitura (ili piljevina, zavisi) :)

Helios

pre 2 godine

EU vode teški debili. (Obaška što smo mi u Srbiji debili svoje vrste, plus na sve nesreće ide i pad ljudskog kvaliteta u XXI veku zbog silnih emigracija itd.). Njom dominira ideologija - i to pogrešna - a ne racionalnost i smislenost. Uvoz migranata, islamizacija Evrope, adminokratija, neo-socijalizam apsurdnih fondova itd. su maskirani standardom života. Ali ludilo prosto eksplodira, veliki je nazadak i pogoršanje nivoa po pitanju ukidanja slobode govora i ova ekološka konfabulacija.
CO2 ne da nije štetan nego ga nikad nije bilo manje na planeti. Daleko najveći svetski a pogotovu evropski ekološki problem je katastrofalno nestajanje pčela. To svojim očima gledam na svom placu - a koji se graniči sa nacionalnim parkom. Svuda okolo su desetine pčelara postavile stotine košnica - i opet ih je sve manje! Biljke koje su one ranije oprašivale sada moram ručno. A glavi razlog je izgleda širenje i jačanje mreže mobilne telefonije. To da li će kola uopšte biti i dal će ići na ovo ili ono je 57 puta manji problem.
Elektro-kola su jesu puno bolja i treba preći na njih - kada bude smisleno. To zahteva trostruku promenu, koje sada nema.
1. šta god da je "punjenje" mora brzo. Verovatno mix kapacitora i standardizovane baterije na stanici
2. masovna izgradnja ekološki čistijih nuklearki - na torijum
3. masovna kogeneracija hidrogena kao deo procesa korišćenja toplote nuklearki (i vodonik i struja) - i onda vodonik da je gorivo(-ćelija).
Do tada ove "direktive" kretena su kalvarija.

Veka

pre 2 godine

@@Ovo je politicko pitanje. Kao prvo zele da oslabe poziciju Arapa i Rusije koji zive od energenata, a drugi razlog je sto krupni igraci koji poseduju i grade nuklearke pokusavaju da prodaju nocnu struju koja se baca jer ne moze da se uskladisti. Ta struja bi se gurala u baterije automobila. Naravno, gomila naivnih komentatora staju na poziciju koja se promovise po medijima i postaju tzv, korisne budale u ovom medijskom galimatijasu.
(kole, 06. jul 2021 09:54
Bravo decko, napokon jedan koji misli ispravno, cak i u mom okruzenju nema takvih objasnjenja i kada im kazem da tranzicija moze da bude laksa, bolja, jeftinija recimo gasom i jos gomilu na mogucih scenarija smanjenja co2 za sve drzave.

Djunta

pre 2 godine

@Alex
Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista.


OK slazem se da je ekologija novi poligon za premetacinu para ali ne i kad je stocarstvo u pitanju. Toliko ima gojaznih jer se prejedaju mesom i suhomesntatim proizvodima a pola se ubudja u frizideru i baci. Cemu? Koljemo te zivotinje ko zlikovci da bi se prejedali te nam je kasnije lose zbog preobimnog varenja i prekomerne tezine a ostatak "klanja" bacamo u djubre.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@toronto

Poštovani,

Navodite da su nekakve organizacije i "naučnici" ovaj obrazac upotrebe EV "ispitale", "proučile" i dovele "do savršenstva" i mi samo treba da se opustimo i da uživamo, verujući njihovom i vašem baljezganju bezrezervno, ovo je "razmišljanje" domaće životinje koju predvodi grlo-predvodnik, a ne SLOBODNOG INTELIGENTNOG ČOVEKA KOJI ŽIVI U DEMOKRATIJI, koji kritički razmišlja i zaključke donosi na bazi ČINJENICA, možda ste vi otišli iz svog sela u taj "toronto", ali selo očigledno nije otišlo iz vas.

Da je toj grupaciji koja nameće EV kao Bogom dano "rešenje" stvarno cilj ekologija, zagovarali bi vodonik i metan, a ne litijum. Očigledno je u pitanju nekakva geo-politička agenda koja sa ekologijom i ekonomijom veze blage nema. Uostalom, preselite se blizu nekog rudnika litijuma sa svojom decom pa tamo živite i uživajte blagodeti, a nadam se da srbi u Srbiji neće biti tako glupi da to zlo dozvole u svojoj državi u Jadru, na najplodnijoj nezagađenoj zemlji.

To što formalno-pravno niste "gospođa" meni ne znači ništa, jer ste očigledno "gospodža" u duši, istovremeno nadobudni bahati, arogancijom i bezobrazlukom nikom nikad nećete približiti svoje stavove, čak i kad bi bili ispravni A NISU.

Lep pozdrav i prijatan vam dan u "torontu".

Ante

pre 2 godine

Alex, 5. jul 2021 19:17) # Link komentara

U sve nek se diraju, al nek ne diraju čevape i Marcedes dizel.
Prevarili su nas iz Hrvatske, nitko nam nije rekao da će nas nagovarati da jedemo zeleno, i da vozimo bicikle.
Ti si se barem vratio u otađbinu, imao si gdje pobjeći od tih eko-fašista, a mi nemamo gdje.
Jučer mi sin prigovorio jer sam bacio kutiju od cigareta u more.
Od sina mi napravili eko-fašista, ima da ga ispišem iz škole, bogami.
Malo je crven oko ušiju, ali to se gleda kao klasično školovanje. I mene su tukli, pa šta mi fali.

Matija

pre 2 godine

Evo..Nemačka otvorila novu termocentralu na ugalj radi od 30 maja.
link: https://www.powermag.com/germany-brings-last-new-coal-plant-online/

Do 2035 je nemoguće preći na struju...

Ivana

pre 2 godine

..lako je odustati od nafte I benzina kad ih nemas..energia a ne teme ljudskih prava i ostale zajebancije..16% se danas dobija iz obnovljivih izvora..ko je spreman da od 6 uredjaja iskljici 5..

vox

pre 2 godine

Meni je čudno da vi Srbi slabo poznajete teoriju vašeg naučnika Milutinovića.
Malo pročitajte šta je pisao o magnetnom polju Zemlje. Postoje ucrtane mape Antarike u točnim granicama od prije ne znam koliko godina dok je u Europi bilo ledeno doba. Na toj mapi ucrtane su i razne životinje šta je dokaz da je Zemlja promjenila polove. To je prirodni ciklus Zemlje koji je sada započeo,nikakvi plinovi,Zemlju štiti njeno magnetno polje koje je sada počelo slabljeti.

Sima

pre 2 godine

Ja lično mislim, ako uspeju da naprave bateriju koja za 5do10 minunta može da napuni energiju za 500 kilometara, onda benzinac nema više budućnosti...
(Jovan. A, 5. jul 2021 22:58)

Bice to brze nego sto se ocekuje.

Prvi put sam punio Model 3 sa superchargerom. Za 12 minuta je napunio 170km.. Supercharger je 150KW i punio je snagom od 126KW, oko 800Km na sat. Nakon 10 minuta je smanjio na 90KW oko 600Km na sat. Tada sam prestao. Inace kola skyrocketing iskljucivo punim na poslu za dzabe.

kole

pre 2 godine

Ovo je politicko pitanje. Kao prvo zele da oslabe poziciju Arapa i Rusije koji zive od energenata, a drugi razlog je sto krupni igraci koji poseduju i grade nuklearke pokusavaju da prodaju nocnu struju koja se baca jer ne moze da se uskladisti. Ta struja bi se gurala u baterije automobila. Naravno, gomila naivnih komentatora staju na poziciju koja se promovise po medijima i postaju tzv, korisne budale u ovom medijskom galimatijasu.

drvobradi

pre 2 godine

Ma ovo su birokrate iz Brisela, koje nisu u kontaktu sa realnoscu. Evo vam primer, pre 20g pokrenuli su inicijativu eCall, za ubrzavanje pomoci na putu u slucaju nesrece, gde bi sva vozila u EU morala da imaju ugradjen uredjaj za automatski poziv za pomoc. Tek od 2018g sva nova vozila imaju ovakav uredjaj, cela inicijativa je 3-4x odlagana, tek prosle godine su izasli protokoli za komunikaciju. Zamisli tek realizacija ove ideje. Pa nece uspeti do 2050.
@La la iz Banata
Opusteno, danas se skuplja parlament da izglasa da mozemo da se zaduzimo jos koju milijardu.

norge

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu.
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme.
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.

WillyWonka

pre 2 godine

"stopostotno smanjenje emisije CO2"
Nikad mi neće biti jasno da neko može napisati ovako nešto. Ne postoji nikakva mogućnost za stopostotno smanjenje. Prilikom proizvodnje struje itekako se emitira CO2. Prilikom proizvodnje baterija, takođe. Ne znam čemu ovako bombastične najave, kad to, jednostavno, ne može biti.

Milan

pre 2 godine

@dusan dizel - primeri odlaska na more elektro autom dometa 400 km, sto je sa punim gepekom i putnicima i upaljenom klimom oko 300 km -
1. CG - krenem iz NS sa punom baterijom, stanem kod Nove Pazove na novi punjac na 15 min cisto radi reda. Nastavim dalje, stanem kod Preljine na novu pumpu 45 min. Stignem u CG.
2. HR- krenem iz NS, punim gde hocu posto punjaca ima na sve strane u HR
3. GR- videti HR
4. BG- videti HR
5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?

trk

pre 2 godine

mozda racunaju da cemo ovladati fuzijom. licno, ne sumnjam u to, jer mi ljudi kao vrsta jesmo malo nakaradni i bahati, ali kad zagusti prilicno smo dobri u resavanju problema uz pomoc nauke i tehnologije.

Аболирани Човић од Косова

pre 2 godine

Угасити производњу сребра , за 1 тону сребра ослободи се 937.000 CO2 !!!

Dragan M

pre 2 godine

Pa i sada EU, odnosno bogati deo EU daje milijarde evra siromašnjijim, odnosno manje bogatim zemljama EU. Čak i mi, sirotinja centralno afričkog tipa, uspemo da izmoljakamo koje milionče. Ne sekirajte se vi za EU, odradiće oni to. Mene brine ovo naše zlatno doba. Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?
(La la iz Banata, 05. jul 2021 17:43)

pa mi od tvojih dosovaca necemo da se oporavimo jos 10 godina... ako tvoj tajkun ne vrati pare naravno...

konfuzije

pre 2 godine

podrzavam struju pre nego cadj auspuha svuda i sve vise.iako volim sus engine kad urla dok ga gazim.Medjutim ,neko rece ovde, da ali otkud ta struja u toj bateriji??? Ako ce fatate vetar,cepate vodonik, i sl .... i like it ! Al ako ce to postepeno, ovo je spika zvake za seljaka. Da ima o cem da rasprdjuje posle vecere uz pivo.

Bane...

pre 2 godine

Sporno je i pored toga da će gorivo biti toliko skupo; čak i gas pored benzina i dizela sa novodolazećem restrikcijama da će svi oblici gorivo, naravno i struja gde pored akciza jednostavno će se gasiti autoindustrija i sva vozila za ličnu upotrebu sem klasičnog bicikla koji ima širok dijapazon; od poznatih do pojave transportnih bicikla gde ćemo biti primorani da menjamo navike jer auto jeste koristan ali najtanja karika pored vojne industrije gde se najviše troši od starta pa do goriva, gde se daje enorman novac za investiciju aviona, imamo tenkove koji troše za medalju, kamioni, da ne spominjem i vojne brodove, podmornice, nosači aviona koji su na teretu budžeta i najmočnijim državama gde najslabija karika je običan građanin kojem nije luksuz nego potreba da se preveze od tačke A do tačke B. Grad i prigradska mesta će imati bar regularniji gradski prevoz. Gorivo; koji god se bude koristio će biti enormno skupo da se jednostavno neće isplatiti voziti bilo koji auto, gde su i servisi itd... Ko bude veoma bogat imače mogućnost da vozi auto gde ostalo stanovništvo neće imati za gorivo a kamoli za registraciju jer će sve biti preskupo gde ćeš biti primoran skromnije da živiš do granica pucanja figurativno rečeno gde će biti izražene ogromne nejednakosti gde postoji velika verovatnoća bunkt naroda i građana sirom sveta...

Cile Mile

pre 2 godine

Glavni pitanje je odakle dolazi struja? Nuklearke su "najčistiji" izvor el. energije, ali zato nuklearni otpad skladištimo u svom dvorištu. Elektrane na fosilna goriva se takođe ukidaju, kao i motori SUS. Obnovljivi izvori energije učestvuju do 5% u ukupnoj proizvodnji struje. Šta je onda tu ekološki? Dok se ne desi novi Černobilj guraće se priča el. automobila, a onda neka nam je Bog u pomoći.

kuk

pre 2 godine

@rebro
Litijum se pravi ovako: nadje se jedna sirotinjska zemlja gde ima litijuma, i onda se kopa bez problema, sve cisto, lepo i u skladu sa zakonom.
Drugi put ne pitaj gluposti, kao da ne znas kako svet funkcionise.

Slavko

pre 2 godine

E ovi komentari su totalni odraz srpskog mentaliteta.
Kako Srbin vodi geopolitiku? Prvo dobro proveri sa koje strane vetar duva, pa se onda okrene i pisa na tu stranu.

Aleksa

pre 2 godine

A šta ćemo sa putničkim avionima? I njih na struju?
(XXL, 05. jul 2021 22:45)
Na vodonik. Za avione je izvodljivo. U stvari, stanica za punjenje aviona vodonikom bi bila isplativa na aerodromima.

Toronto

pre 2 godine

@(dipl ing, 05. jul 2021 23:41)

Evo gospodine, ako želite da započnete biznis, ovde kod ove kineske kompanije možete kupiti malu liniju za reciklažu litijum jonskih baterija veličina do 600 x 600 mm. Kineezi su inače medju vodećima u svetu u raciklaži Li-ion baterija:

https://www.san-lan.com/li-battery-breaking-and-separating-machines-p227.html?gclid=EAIaIQobChMIyq-cgPvM8QIVVuR3Ch3M1g8BEAAYASAAEgIl9_D_BwE

Raspitajte se malo i o belgijskoj kompaniji Umicore, recimo, i o njihovoj fabrici za reciklažu u Hobokenu. Tu imaju kapacitet za reciklažu 7000 metrićkih tona litijum jonskih baterija godišnje, Recikliraju baterija za sve aplikacije, od telefona do auta. Ima još more kompanija koje se već bave ili trenutno grade postrojenja za reciklažu baterija. Na primer, norveška državna energetska kompanija gradi trenutno sa jednim, mislim, švedskim startupom postrojenje za reciklažu auto baterija.
Procenjuje se, inaće da je to tržište reciklaže Li-ion baterija vredno oko 1.5 milijardi dolara.

nemogudadisem

pre 2 godine

industrija, industrija i industrija. mlate praznu slamu sa ovim glupostima o zagadjivanju usled prevelikog broja automobila. sav transport na svetu uključujući i avio i kamione i brodove ( tankere koji zagadjuju hiljade i hiljade puta vise od mog auta), sav taj transport ne uzrokuje ni 5 % zagadjenja. to je činjenica, podatak lako proverljiv. Ajde malo o tome da pisemo

Toronto

pre 2 godine

pusti neki mejl Panasoniku, objasni tim neznalicama koliko je baterija jednostavna… jedna konzerva….. axaxxaxaxa
(fensi_lik_vracar, 05. jul 2021 21:59)

Konstrukciono, svaka baterija je potpuno jednostavna i ne razlikuje se od one prve, bagdadske, od pre par milenijuma, a i proncip rada je u svim isti. Problem je u hemiji, u materijalima anode, katode i elektrolita, odnosno u efikasnosti konverzije el. energije u hemijsku i obratno. Ali vi to već znate, zar ne? Sudeći po vašim silnim komentarima na portalu, vi ste isti kao i vaš predsednik, sve znate. A možete se i vi i vaš kolega komentator javiti vladama razvijenih zemalja i njihovim naučnim institutima, da im objasnite kako su glupi i da ih posavetujete šta da rade.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 21:13)

Ah da, zaborvih da vas pitam još nešto. Da li ste stvarno toliko aarogantni da pomislite da ste pametniji, obrazovaniji i stručniji od stotine i stotine stručnjaka raznih profila, od čitavih naučnih instituta za energiju, ekonomiju, tehnologiju, ekologiju itd, koji svi savetuju vlade pojedinih zemalja u donošenju ovakvih važnih odluka i koji su napravili bezbroj simulacija uticaja jedne ovakve odluke? Ili možda mislite da takve odluke donosi jedan čovek kako mu se ćefne?
PS. Odakle vam ideja da sam gospodja? Eto, vidite, donosite zaključke na osnovu vaše mašte, a ne činjenica.

rebro

pre 2 godine

@Toronto, a kako se proizvodi taj litijum niste napisali. Omaklo se kanda.
Hajde opišite nam postupak proizvodnje litijuma, i šta ostane od zenljišta i prirode nakon toga.
I ne, ne zanima nas Kanada već Evropa jer u Kanadi živi svega 40 miliona ljudi i mogu da dopuste uništavanje prirode.
U Evropi ne mogu.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 21:13)

Na svaki članak o Tesli (ne i ostalih EV) na ovom portalu šaljete gomilu komentara sa neistinama, kao što tvrdite debilizam da je karbonski otisak EV višestruko veći od dizel automobila, da se baterije skladište a da reciklaža ne postoji i slična žvakanja, što je sve notorna glupost. Zato sam vas i pitao da limsu vam nešto lično uradili, jer ako nisu onda to već liči na patologiju. O kojim to vi proverljivim činjenicama govorite? Da maksimalna realna energetska efikasnost konverzije sus motora ne prelazi 22%, sipanog goriva, i to kada se kreće, a ne kada je vozilo svakodnevno zaglavljeno u ogromnim gužvama? To je gospodine realnost. Na činjenicu da se energija troši i na pravljenje tog goriva? Efikasnost rafinerija, i to najsavremenijih, je negde oko 88% za sve proizvode zajedno. Za dizel je oko 86%, a benzin 84%. Samo ovo ti spušta efikasnost konverzije u sus motoru na ispod 10%.
Znate li koja je efikasnost parnih turbina u t. elektranama? To će vam svaki mašinski inženjer reći. Izmedju 80 i 90%. U prenosu i skladištenju izgubite oko 15%, neka bude 20%, El. motor radi sa 90%. Izračunajte sami. I da, AAA baterija i Li-ion i svaka druga baterija je konstrukciono potpuno ista. Kontejner, anoda, katoda i elektrolit. Razlika je u materijalima. Takav vam je i akumulator (baterija) u vašem sus autu. Sve to se reciklira. Postoji oko 100 kompanija u svetu koje se bave reciklažom Li-ion baterija. Najviše ih je u Kini i Južnoj Koreji, ali imaih i u Sev. Americi i u Evropi. Evo jedne ovde u Kingstonu, blizu Toronta. Ove godine poćinje da se gradi fabrika za reciklažu auto baterija u Poljskoj. A da li vam je ikada palo na pamet, šta se dešava sa starim baterijama iz vašeg telefona, laptopa, tableta? Recikliraju se. A šta mislite, koliko ima auo baterija za reciklažu trenutno? Jedini problem recikliranja auto baterija je nedovoljno baterija za reciklažu.
Ta vaša balavljenja koja pokušavate da zaodenete u kvazi naučnu odoru, stalno ponavljajući "nauka", "analiza", "stidija" bla bla (klasična tehnika demagogije) možda i prodju kod nekog ko nije tehnički obrazovan, ali to da mašina koja barem 4 puta efikasnije koristi energiju više zagadjuje je monumentalna glupost koju ni totalni idiot ne može da proguta.

Čiča Miloje

pre 2 godine

Joca, 05. jul 2021

Bravo Joco... Ta nafta za koju predlažeš da sagoreva u elektranama i proizvodi dtruju za EV automobile, to je bezdimna nafta... Čuo sam za takvu naftu koja na tihoj vatri uopšte ne zagadjuje vazduh...

dipl ing

pre 2 godine

@Toronto

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/millions-electric-cars-are-coming-what-happens-all-dead-batteries#:~:text=Scientists%20are%20working%20to%20ensure,but%20generally%20share%20these%20components.

Za rodiona

pre 2 godine

@rodion - druze, tebi je neko ozbiljno isprao mozak "strasnim elektro automobilima".
1. "Zasto se ne bave vaznijim pitanjima kao pesticidi, deforestacija?" Druze, EU je te stvari davno regulisala, od reciklaze, zastite suma, upotrebe pesticida...sad je na redu "palamudjenje" o taksama na CO2, elektro mobilnosti...
2. Kolaps energetskih sistema - ponovicu opet istrazivanje o uticaju EV na Srbiju - da sva auta predju na struju i da svaki auto prelazi 50 km dnevno, nas energetksi kapacitet treba da se uveca za samo 700 MW! Trenutno je 6 GW. Znaci povecanje potrosnje za 14%!
3. "Ugasice se milioni radnih mesta"- cekaj, a EV prave roboti? Baterije za EV rastu kao kupus??? Pa eno ti Lear u Novom Sadu, radili do nedavno za Ford u Krajovi, ubacili pre neki dan i kablove za Volvo elektro program. Samo ce se industrija "presaltati". Neko je radio do sad na auspusima, sad ce raditi na baterijama. Mos' mislit problema. Ili eno ti ga Zwickau za VW. Pravio SUS, sad se presaltali na EV i svi radnici i dalje tamo
4. "Struja je prljava, od uglja"-mozda u ovoj trovacnici koja se zove Srbija, u EU postaje svake godine sve zelenija i zelenija.

Tako da rodione protiv evolucije se ne moze. EV su tu i ne planiraju nigde sa idu

Joca

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)
Ovo postaje već svojevrsan (endemski?) fenomen. Ubedljivo najgluplji "argument" se poteže po pravilu. Tupčo, pa čak i da nema pametnijih načina za dobijanje električne energije, isplativije je i ekološki čistije sagorevati naftu u elektranama, a energiju transportovati dalekovodima nego cisternama. Naravno, samo budala ili onaj koji nema drugu mogućnost sagoreva tako dragocenu sirovinu za hemijsku industriju i sasvim je svejedno da li je sagoreva u elektrani ili (još gore) u motoru. Zapravo nije svejedno jer se u elektranama sagoreva manje rafinisana nafta, ali ako nema izbora, ako nema bolje varijante, onda nužda određuje pravila.
Naftni motori više NISU ni nužda ni neizbežni. I samo o tome se radi. Vozila koja moraju da imaju naftne motore imaće ih i dalje (kao vojna, na primer). Ali automobili već ne moraju i sve manje će morati. Dodatno, sa automatizacijom saobraćaja, benzinski i dizel automobili neće ni moći da se koriste u redovnom saobraćaju, tako da će opet nužda da odredi izbor, samo drugačija.

Uzgred, te "siromašne zemlje" i jesu siromašne zato što imaju glupe i zle na vlasti, zato što imaju glup narod, ili savršen sklad prvog i drugog. Što se više odlaže masovni prelazak na električne automobile, Srbija će biti još siromašnija jer zapravo više i nema "domaće nafte". I ta "domaća" je sada ruska.

Osim... ako nije baš u tome kvaka onog (endemskog?) fenomena?

Dusan Dizel

pre 2 godine

Dakle, svi bi voleli da vozimo pravi električni auto kao u SF filmovima, ali sa sadašnjom tehnologijom baterija i punjača to nije moguće. Zamislite da krenete na more pa onda na svakih 150-200km pravite 6 sati pauze da se napuni auto...drugo, kako da svakodnevno pune automobile ljudi koji žive u zgradama?
I najbitnije - preporučujem svima da pogledate (mislim da je BBC produkcija) dokumentarac o zagađenjima - u tom filmu se jasno kaže da jedan tanker/brod koji prevozi kontejnere pravi zagadjenja isto koliko i 5.000.000 automobila(ili možda 50 mil, ne sećam se)godišnje. A njih ima na hiljade, ali to nikome ne smeta i ne uvode se EURO6 ili koji već standardi. razmislite o tome, ovo sa elektricnim automobilima je nečiji spin-of i skretanje pažnje sa glavnih problema, kao i uvek

Kalevra

pre 2 godine

Nema šanse...to je zapadnjačka satanistička propaganda....to kao da su rekli da će mobilni telefoni zamijeniti fiksne i da će 90 % svjetske populacije biti ovisno o internetu.....Srbija to nikada neće prihvatiti

Dodje mi da vrisnem

pre 2 godine

Samo neka donesu te odluke .Bas nas briga, biće više dizel automobila za nas!
(sportski duh, 5. jul 2021 21:31)

Kakav glup komentar.

dipl ing

pre 2 godine

@Toronto

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/millions-electric-cars-are-coming-what-happens-all-dead-batteries#:~:text=Scientists%20are%20working%20to%20ensure,but%20generally%20share%20these%20components.

vrana

pre 2 godine

u eu ima preko 250 mil automobila kad bi sutra svi presli na el aute i dnevno da predju samo 10km po autu a el auto za to potrosi 1kw struje tako glase neke racunice zvaci bilo bi im potrebno 250hiljada megavata struje svaki dan.

da vam bude jasnije koja je to kolicina el energije cela srbije za celu godinu proizvede 34hiljade megavata.

toliko o toj nekoj prici i teoriji.

joe

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da nas ceka izuzetno skupa buducnost. Ako vise ne bude SUS motora to ce znaciti da ce nafta znacajno poskupeti, jer se vise nece isplatiti njena proizvodnja, a to opet znaci da ce koriscenje nekih stvari koje ce i dalje koristiti fosilna goriva kao sto su avioni, radne i poljoprivredne masine biti mnogo skuplje sto ce dovesti do mnogo skupljih putovanja, nekretnina i ono sto je najvaznije, hrane. Potpuna elektrifikacija saobracaja moze proizvesti znacajne posledice, mnogo sire od onih koje nam prve padaju na pamet.

Grunf

pre 2 godine

Moglo je veoma lako postoječa kola da se prebaci na gas.
Šta će nam elektricna kola? Koliko traju baterije, da li toliko koliko i kola ili moraš da baciš baterije i ugradiš nove? Koliko to košta? Kako če da se zbrinjavaju te potrosene baterije? Da li je moguće ekološko zbrinjavanje?

Bogoljub

pre 2 godine

Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?
(La la iz Banata, 05. jul 2021 17:43)

A tek 7 x toliko će da se zaduži za metro.

Pedro

pre 2 godine

Situacija je toliko kritična da čak i desničari počinju da razumeju. Hej 49 stepeni izmereno u Kanadi na mestima gde je do sada bilo najviše 25. Sagorevanje ugljovodonika mora da prestane pod hitno, inače neće proći puno godina a planeta će nam postati pakao.

Jovan. A

pre 2 godine

Ja lično mislim, ako uspeju da naprave bateriju koja za 5do10 minunta može da napuni energiju za 500 kilometara, onda benzinac nema više budućnosti...

Zema

pre 2 godine

A odakle struja? Iz MHE? A baterije zelene, da zelenije ne mogu biti.
U našoj varijanti će biti: spalim ugalj da dobijem struju, onda struju da vozim preskup automobil...

Domanovićev Vođa

pre 2 godine

2050. - obavezni automobili na vodonične gorivne ćelije, kada se u praksi pokaže da je logistika za elektromobil neodrživa. Kao sa pametnim sijalicama prve generacije - šalili smo se...

Sax

pre 2 godine

I dalje se vode ratovi zbog naftnih polja, svetska ekonomija se i dalje zasniva na ceni nafte. Cena hleba,vode i svega ostalog zavisi od cene nafte. Ako je nafta skupa ,skupo ce biti obradjivanje zemlje. Gledamo kako zapad napada Venecuelu,zbog čega? Jednostavno ne mogu da poverujem da ce Rokfelerovi i ostala svetska svita prepustiti da baterije zamene naftu. Mozda jednog dana,ali to sigurno nece biti 2035. Sta ce biti sa Arapskim svetom koji vedre i oblace celim svetom svojom naftom? Ne znam sta zele ovakvim tekstovima da postignu.

Da je bar to

pre 2 godine

@mits

Nece biti kablava, jer cilj nisu elektricna kola nego da nas u medjuvremenu dekintiraju da kola nema. Da se vozimo autonomnim javnim prevozom i da nam tokom voznje broje krvna zrnca(verovatno bukvalno) i da nas ucenjuju koliko mozemo da ga koristimo "socijalnim kreditima" (citaj: entuzijazam prilikom klimanja glavom).

Cuki

pre 2 godine

Inženjer sam po struci, jako otvoren za novitete i inovacije, ali stavljam ruku u vatru da se ovaj plan neće ostvariti.

Kratko i jasno, potrebno je ulupati par biliona (hiljade milijardi) evra u infrastrukturu da celi koncept bude efikasan i održiv. To je možda realno kroz 30-40 godina, ali ne kroz 15.

E, ta ekologija

pre 2 godine

Da li je CO2 stetan gas? Naravno, o tome nije dozvoljeno diskutovati, jer je neko u ime svih vec sve istrazio i u ime nas doneo odluku. Slede mere koje su...opet u ime nas, za nase dobro...jer mi nismo dovoljno pametni da bi razumeli svu tu nauku. Pretpostavljam da ce i razmisljanje doci na crnu listu ne-esencijalnih radnji i izazvati zabrinutost onih kojima je razmisljanje dozvoljeno.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ja smatram da su plugin hibridi buducnost. Dakle, dobro iz oba sveta.
Nesto poput Mercedesa C300e ili Golfa GTE. Po gradu struja, a na putu benzin. I svi veseli.
Elektricna vozila su bolja za grad i prigradsku voznju, ali za daleke destinacije nemaju sta da traze protiv klasicnih SUS masina.

Ја кол'ко видим

pre 2 godine

Као што рекох, 2035. године преостале чланице ЕУ, молиће да се придруже нама. Живи били!

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Toronto, 05. jul 2021 20:28) pusti neki mejl Panasoniku, objasni tim neznalicama koliko je baterija jednostavna… jedna konzerva….. axaxxaxaxa

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Toronto, 5. jul 2021 20:28

Poštovana gospođo,

Pošto me opet prozivate, neka moderator dozvoli da vam odgovorim.

Niti "trolujem" niti lažem, sve što navodim su lako proverljive naučne, ekonomske i tehnološke činjenice koje niko sa tehničkim znanjem argumentovano ne može da ospori. Ne govorim to JA (ako već imate nešto protiv mene lično, mada ne znam zašto), nego RELEVANTNE NAUČNE I EKONOMSKE ANALIZE I STRUČNE STUDIJE.

Toliko ste mnogo gluposti u vašem komentaru naveli da čovek ne zna odakle da počne, npr ako ne znate koja je razlika između AAA baterije iz daljinskog upravljača i litijumske baterije za električni "auto" i zašto jedne mogu da se recikliraju a za druge do ovoga trena NE POSTOJI POSTUPAK RECIKLAŽE, onda vam zaista ne vredi ništa ni govoriti.

Nego ste se upecali pa bacili pare na akcije tesle pa nam ovde popujete jer se bojite neizbežnog trenutka kad će mehur konačno da vam prsne u lice, ali to je samo vaš problem, tako da nam ovde ne cmizdrite više, zamorni su vam komentari za čitanje.

Lepo se zabavljajte "u torontu", prijatan vam dan.

spale

pre 2 godine

Treba jedan meteor i da nas vrati par hiljada godina u proslost i problem zagadjenja resen..Kao skakavci smo samo unistavamo zarad sopstvenog zadovoljstva,izem ti nauku i razvoj ko to izmisli...

Bicemo kao biljke za tipa 50god..necemo imati slobodu vec sve po diktaturi,znace sta jedemo radimo ma znace i kad i koliko idemo na wc..

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 18:08)

Opet vi trolujete i širite neistine. SUS motor je najneefikasnija mašina koja se koristi. Iskorišćenje energije, odnosno konverzija hemijske energije iz nafte u knetičku enetprgiju automobila sa SUS motorom je jako mala. Ako se uključi transport nafte do rafinerija i derivata do pumpi iskoristivost je ispod 10%, oko 8-9%. Konverzija hemijske energije ugljovodonika, odnosno fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa) u kinetičku energiju EV je oko 40% Dodajte tome energiju iz obnovljivih izvora i efikasnost se penje do 60% i raste sve rastom obnovljivih izvora. Sve ovo možete i sami izračunati ako imate malo tehničkog obrazovanja.U sve to nije uključena izrada jednog i drugog automobila, a za sus motor treba nekoliko stotina sati rada. I to ne bilo kakvog rada. Uključena je gomila tehnploških procesa, posebnih materijala i obrade visoke preciznosti. Ko može da izračuna čitav karbonski otisak proizvodnje samo jednog sus motora? Topionice, livnice, proizvodnja svih tih neophodnih mašina. energija koju svi oni troše. A to je samo motor. Treba napraviti i menjač, izduv, rashladni sistem, ulja, maziva, kaiševe, creva, rashladne tečnosti i tako dalje..... El. motor je veoma jednostavna mašina, sa neuporedivo manje obrade i materijala u odnosu na sus motor. Baterije su veoma jednostavne za proizvodnju, sa minomalnom obradom. Jedna ćelija je obična konzerva sa dve metalne pločice, anoda i katoda, a izmedju je elektrolit. Samim tim što EV ima minimum 4 puta efikasniju konverziju početne energije, samim tim i minimum 4 puta manju emisiju štetnih gasova. Dodajte tome i sve ono potrebno za proizvodnju pojedinih pogona (sus i ev) i cela rasprava postaje smešna. Koristite samo sirovu naftu u termoelekteranama za proizvodnju el. energije samo za EV i 4 puta smanjujete trenutnu emisiju automobila.
Žao mi je što ste toliko neobavešteni, odlaganje (bacanje) baterija je možda rešenje u Srbiji, ali nije tako u svetu. Reciklaža svih vrsta baterija se odavno radi sa efikasnošću od preko 90%. Niko nigde ne odlaže baterije. Postoji gomila kompanija koje se bave time. Izgleda da ste neobavešteni i o stopi "samozapaljivanja" auta sa sus motorima, kao i o tome da se 99% svakodnevnog auttomobilskog saobraćaja obavlja u krugo od 50-60 km (bez obzira na one koji vole da svaki dan do posla i nazad naprave 1000-1500 km, pogotovo oni u DE i A). I za kraj, EU ne može da smanjuje emisije u Kini i Rusiji, pa ni u Srbiji, već samo na svojoj teritoriji i čini se da kod njih nije baš tih 6%.koje nafftaši potenciraju.

прле

pre 2 godine

NStulip@ Запад мења законе. Само обновљив извор производње електричне енергије који није штетан долази у обзир! Како кажу само ветрењаче или соларни панели. Па нек Србија бира оће ли у ЕУ?!

igor

pre 2 godine

Ако то уведу, баш ће да заштите природу. Само замислите колико ће батерија требати за милијарду и више аутомобила. А знамо од чега се праве батерије. Како се долази до тих руда од којих се оне праве?
(veljko, 05. jul 2021 17:40)

A zašto misliš da u EU ima milijardu i više automobila?

par reci

pre 2 godine

Znaci,da cekamo da aliekspres ukine nenormalne cene dostave,pod uslovom da za izabranu zemlju jos uvek pronadjes Srbiju.I tad lagano da se potrazi neki set za prepravku na elektro auto.Oni kontroleri,inverteri i sta sve ide uz to.I da cekam da komsiji rikne ves masina,pa da obezbedim elektro motor i lagano do tog datuma prepravimo automobile?Samo jos da vidim kako za baterije i eto resenja...Ma ne,ostacemo bez automobila,ne znam sta ce sa njima na otpadima

Gradimir

pre 2 godine

I krave će rešiti. Ima jedna mlekara na jugu Srbije u kojoj je instaliran sistem za skupljanje gasa uz donaciju EU. Mislim da više nije u funkciji, pošto je verovatno održavanje problem, ali u normalnoj zemlji kad se u nešto investira, to se i koristi.
Što se tiče količine struje, već sam postavljao link, u SAD je vršeno ozbiljno istraživanje potrošnje struje u naftnoj industriji od sedamdesetih naovamo. Jedan od zanimljivijih zaključaka je da kada bi celokupan transport u SAD postao elektrifikovan, a istovremeno pogasili sve što ima veze sa naftom, na raspolaganju bi bilo preko 50% struje za električni transport.
Druga stvar, prelazak nije odjedanput, već je postepen, pa par procenata povećanja godišnje potrošnje ne sme da bude problem, naročito kada struja iz solarnih panela postaje sve jeftinija, a već je jeftinija od struje iz termoelektrana. Uz baterije, ili akumulaciona jezera, ili zamajce za akumuliranje viška (sjajna stvar i za industrijsku i kućnu upotrebu - proguglajte flywheel) ni noć neće biti problem. Već su u prototip fazama i mini nuklearni reaktori bez održavanja i bez mogućnosti topljenja jezgra, koji će se brzo i jeftino postavljati kako se ukaže potreba. Ostaje problem radioaktivnog otpada, bar dok ne dođe fuzija. Kao što sam više puta pisao - ja sam optimista, A Vi kako hoćete.

Dex

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)

To uopste nije neki narociti problem danas. Jeste da to stvara neke nove probleme, ali proizvesti nije neka muka.

Block

pre 2 godine

Naravno ds ce ovo zaziveti, kao sto su zazivele sve ostale ekoloske norme od EURO1 pa na dalje.

E sad ako je ovo skupo za siromasne zemlje EU za nas je jos skuplje do granice neizvodljivosti. Pa mi se dominantmo grejemo otpadnim lignitom koji je u SFRJ bio zabranjen zbog trovanja. Srbija ce uci u XXI vek kad ostali budu ulazili u XXII, tako da ne znam sta se me toliko sekiramo.

Dobra strana, stici ce nam brdo polovnjaka sa sus motorima, a uvozicemo i jetinine kineske koji ce do tada razviti neke modele za zemlje treceg sveta. Pa nama je Karadjordje morao da preti batinama da pocnemo saditi krompir, daleko smo mi od EV. Samo opusteno.

Alex

pre 2 godine

Cak i da se to obistini, Evropa ni priblizno nece postati kontinent sa nula emisije, jer se ocigledno zaboravlja da npr krave prozivode vise stetnih gasova nego svi automobili zajedno, pa osim ako ne planiraju da nas sve pretvore u biljojede, sto me ne bi iznenadilo, nema nista od njihovih 0 emisije.
(joe, 5. jul 2021 18:27)

Na tome se radi već.Naime, od pre 2 god. deci u školi u Nemačkoj, učitelji govore kako treba da se manje jede mesa a na radiu u tv, govore o tome kako u proizvodnji mesa, stočarska industrija emituje previše CO2 i da treba da se smanji upotreba mesa itd. Dete došlo kući i priča mi o tome.Sve u redu, ima smisla ali to nije njegov posao. Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista. Mi jedemo meso i ješćemo i dalje i ne interesuje me njihova agenda. Sva sreća, ove godine se vratili porodično u svoju otadžbinu da ne slušamo takve bljuvotine.Poenta je da se EU pretvara u diktaturu koja bi da nametne svima svoje viđenje i uređenje društva i da to treba da znamo kako bi se odbranili u nadolazećim vremenima. Svi smo za čist vazduh i zdravu sredinu, bez izuzetka ali dajte da čujemo i druga mišljenja i druge mogućnosti u cilju postizanja tog cilja. Ne po svaku cenu da mi neki briselski apartčik iz memljive kancelarije, pošto-poto uvodi propise i datume bez realne mogućnosti u ostvarivanju iste.

ha ha

pre 2 godine

"Trenutno samo tri zemlje - Francuska, Holandija i Nemačka - poseduju 70 odsto punionica za e-vozila."

To ce evrobirokrate da rese dekretima. Samo da Brisel donese dekret i e-pumpe ce same da izniknu iz zemlje.

ZMN

pre 2 godine

Znaci od 2035 Rio Tinto pocinje da vadi litijum po Holandiji, Francuskoj, Nemackoj,...

A da nece, ipak ce po Africi, jer se ionako tamo nakvise voze EV. Al dobro zato cemo mi biti svetla tacka Evrope, kod nas ce moci.

Rodion Gataulin - NASTAVAK

pre 2 godine

Kao četvrto, šta ćete sa bezbednosnim rizicima (samospaljivanje, defektni tesla "autopilot" itd) kao i sa činjenicom koliko su nenormalno nepraktična ova "vozila" (limitiran realni domet pre svega zimi i po hladnom vremenu, dugo vreme dopune baterija, generalna nepouzdanost i kvarovi)

Kao peto, zašto se PRVO ne rešavaju STVARNI ekološki problemi koji STVARNO izazivaju ekološku katastrofu, tipa deforestacija, prenaseljenost planete, zagađenje usled avio-saobraćaja, plastika, hemija u poljoprivredi, prljava industrija u kini, indiji i rusiji, PA TEK ONDA da se obrušite na drumski saobraćaj koji u zagađenju atmosfere ionako učestvuje sa MANJE OD 6% (GOOGLAJTE SAMI STUDIJE NE PADA MI VIŠE NAPAMET DA VAM POSTAVLJAM LINKOVE po milioniti put).

Ovako teška greška se SIGURNO NEĆE DESITI, jer će do zadate godine biti promenjena NE JEDNA nego DESET političkih garnitura koje vode EU. Pogotovo ovakvu glupost neće dozvoliti Nemačka i Francuska koje ZAVISE od auto industrije.

Milan Indjija

pre 2 godine

Evropa se cuva i brani od CO2, a kako ce se sacuvati od miliona migranata, koji su poceli sistemski i takticki da je naseljavaju i unistavaju. O tome izgleda slabo razmisljaju.

Zabrinuti

pre 2 godine

Koliko novih nuklearnih elektrana treba podići da bi se pokrilo tako gigantsko povećanje potrošnje? I gde ćemo sav taj nuklearni otpad posle?!?

Ivan ZG

pre 2 godine

Ja tu vidim zavjeru bogatih u EU na račun siromašnih.
Zato mi jadni siromašni tražimo da nam EU pomogne u tranziciji tj. prelasku na el. aute sa XYZ količinom novca kako bi mi mogli svaku kupnju barem prvih 10 godina subvencionirati sa ZYX novca.
Uz to nam treba još XYZ novca za razvoj mreže brzih punjača i nešto manje brzih po parkinzima većih gradova.
I uopće ne sumnjam da ćemo te novce dobiti jer je u interesu Nijemaca, Francuza, Britanaca(...) da nam prodaju el. aute.
Samo ne znam tko će vama ublažiti muke, a dizela će biti samo 20 godina starih...

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Kao prvo, ovo vodi u direktnu ekološku kataklizmu zbog nerešenog odlaganja / reciklaže baterija, na stranu to što životni ciklus EV emituje više CO2 od ekvivalentnog diesela iste kilometraže (googlajte sami relevantne analize, stručna mišljenja i naučne studije, ako ste iole pismeni pre nego što zinete da OD MENE opet tražite linkove koje sam ovde postavljao milion puta).

Kao drugo, ovo vodi u direktnu ekonomsku kakatlizmu biblijskih razmera, biće zatvoreno na milione radnih mesta u EU i širom sveta, jer električni "automobili" imaju otprilike isto delova koliko i frižider, za razliku od SUS normalnih vozila.

Kao treće, ovo će ugroziti masivno sisteme elektrosnabdevanja pogotovo uzevši u obzir tekuće klimatske promene gde je i leti MNOGO veća potrošnja za klima uređaje, sistemi najvećeg broja država čak i u EU za ovoliku potrošnju struje NISU SPREMNI bez masivnih ulaganja što opet dovodi do MASIVNIH POSKUPLJENJA.

joe

pre 2 godine

Cak i da se to obistini, Evropa ni priblizno nece postati kontinent sa nula emisije, jer se ocigledno zaboravlja da npr krave prozivode vise stetnih gasova nego svi automobili zajedno, pa osim ako ne planiraju da nas sve pretvore u biljojede, sto me ne bi iznenadilo, nema nista od njihovih 0 emisije. Da ne kazem da je nerealno da se 100% el energije proizvede iz obnovljivih izvora, pogotovo sto ce apetiti za strujom samo rasti, pa gde su svi drugi zagadjivaci koje je nemoguce potpuno iskoreniti bez povratka na nacin zivota iz srednjeg veka, a proizvodnja, a jos vise reciklaza milijarde baterija na godisnjem nivou za sva ta e-vozila je posebna prica.

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 2 godine

Možemo samo da zamislimo pošto li će tad struja koštati kada nam niknu kojekavi porezi kao što ih sada imamo na naftnim derivatima.
(Boki, 5. jul 2021 17:12)


Apsolutno. Kod nas je akciza na benzin oko 58 dinara po litru, a za dizel oko 60 dinara. Na to tek dolazi PDV, koji je oko 27 dinara po litru. Prostom racunicom, drzava od litra goriva zahvata oko 85-87 dinara po litru, sto je vise od polovine cene kostanja litra goriva u maloprodaji. Da li mozete zamisliti sta bi bilo kada bi se drzava odrekla toga? Jeftino punjenje ce da bude dosuptno samo onima koji imaju mogucnost punjenja u garazi ili na poslu, i koji prelaze male distance. Takodje ostaje problem ogranicenog dometa EV, koji retko prebacuje 350 km u realnim uslovima.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Evropa je odavno jedna velika sprdnja …. Kad je eu postala ozbiljan igrac krenuo je kolaps… debilna birokratija koja bigat narod pokusava da osiromasi

La la iz Banata

pre 2 godine

Pa on namece nesto siromasnim zemljama, kao da one imaju dovoljno novaca da izdvoje za punjace, za elektrane (vetro ili solarne) na koje ce se ti punjaci puniti a plus treba majstore obuciti da vrse popravke. Nije to bas jednostavno kako on misli. I ne mozes ru u istu recenicu da stavis Nemacku sa 100 puta vecim BDPom i skoro 100 miliona stanovnika i recimo Bugarsku sa 5, ne znam tacan broj. Namestite fond za podsticaj i reseno. I primite Srbiju ?
(MrkiSRB, 05. jul 2021 17:08)

Pa i sada EU, odnosno bogati deo EU daje milijarde evra siromašnjijim, odnosno manje bogatim zemljama EU. Čak i mi, sirotinja centralno afričkog tipa, uspemo da izmoljakamo koje milionče. Ne sekirajte se vi za EU, odradiće oni to. Mene brine ovo naše zlatno doba. Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?

Sun ce

pre 2 godine

Kao što sam i ranije pominjao, slične mere su uvođene i ranije, pa koliko su se ispunile?
Ovo je veoma ambiciozno. Videćemo šta će se do tada obistiniti.

veljko

pre 2 godine

Ако то уведу, баш ће да заштите природу. Само замислите колико ће батерија требати за милијарду и више аутомобила. А знамо од чега се праве батерије. Како се долази до тих руда од којих се оне праве?

Legolas

pre 2 godine

Siromašnije istočnoevropske zemlje, međutim, upozoravaju da njihove ekonomije, zavisne od fosilnih goriva, teško mogu izdržati tempo ubrzane dekarbonizacije.

Inače oni to ne znaju,žive na Marsu.
Sve oni to dobro znaju,ali šta bogataše,elitu upravljačku zanimaju siromašni.Oni su i ovako više u avionu i vazduhu,nego na putevima.

Komisija odlučila.
Matore birokrate,ne znaju više od bogatstva,šta da rade,pa se zezaju sa ljudima
Ako im je stalo donl ekologije,neka pogase za početak svoia postrojenja,a ne da nameću kroz hobotnice institucija i poluga moči čitavom svetu,besmislene ideje.
Pa neka im vetroparkovi orave struju isključivo.Automatski bi se vratili u pećinsko doba.
Razumem,treba više i čistijih tehnologija,i veća pažnja na okolinu da se obrati,ali tu vrstu agendi,naredaba,komesarskih naloga,upotrebljuju oni,koji su najviše i zagadili i uništili planetu.

Pravoslavac

pre 2 godine

Koješta! Imate temu u Auto moto reviji AMSS,pa pigledajte. Mnogo problema će morati da se reši kada u saobraćaju , u Nemačkoj , po istraživanju ADAC-a, bude polovina EV... automobila. Najveći je odakle obezbediti struju, tj. kako izgraditi električnu infrastrukturu u velikim gradovima, koliko jaku i po kojoj ceni. Da li će kroz gradove "prolaziti" dalekovodi, da bi ta silna vozila mogla da povuku struju. Radi se o milionima kW, a gase se nuklearke (do 2025.i rudnici (do 2037.g.) iz vetroparkova i solarne energije je zamemarljiv procenat za očekivane
potrebe. Iz kućne utičnice punjenje baterija, zbog niske amperaže instalacija, traje više od 24 sata...
A tu su i sadašnji proizvodni kapaciteti rudnika lutijuma , cinka, platine... Minerala kojih ima daleko manje od nafte... Kolika će njihova cena biti na tržištu kad počne enormno da raste tražnja... Verujte Nemcima, znaju oni šta rade...

MrkiSRB

pre 2 godine

Pa on namece nesto siromasnim zemljama, kao da one imaju dovoljno novaca da izdvoje za punjace, za elektrane (vetro ili solarne) na koje ce se ti punjaci puniti a plus treba majstore obuciti da vrse popravke. Nije to bas jednostavno kako on misli. I ne mozes ru u istu recenicu da stavis Nemacku sa 100 puta vecim BDPom i skoro 100 miliona stanovnika i recimo Bugarsku sa 5, ne znam tacan broj. Namestite fond za podsticaj i reseno. I primite Srbiju ?

Alex

pre 2 godine

Ključna reč u tekstu je "u EU". Pošto mi, na sreću, nismo niti ćemo biti deo toga, ove odredbe neće važiti za nas. Stići će i kod nas ali ne tako brzo, već kako treba, polako i sa prelaznim periodom.

Legolas

pre 2 godine

Siromašnije istočnoevropske zemlje, međutim, upozoravaju da njihove ekonomije, zavisne od fosilnih goriva, teško mogu izdržati tempo ubrzane dekarbonizacije.

Inače oni to ne znaju,žive na Marsu.
Sve oni to dobro znaju,ali šta bogataše,elitu upravljačku zanimaju siromašni.Oni su i ovako više u avionu i vazduhu,nego na putevima.

Komisija odlučila.
Matore birokrate,ne znaju više od bogatstva,šta da rade,pa se zezaju sa ljudima
Ako im je stalo donl ekologije,neka pogase za početak svoia postrojenja,a ne da nameću kroz hobotnice institucija i poluga moči čitavom svetu,besmislene ideje.
Pa neka im vetroparkovi orave struju isključivo.Automatski bi se vratili u pećinsko doba.
Razumem,treba više i čistijih tehnologija,i veća pažnja na okolinu da se obrati,ali tu vrstu agendi,naredaba,komesarskih naloga,upotrebljuju oni,koji su najviše i zagadili i uništili planetu.

Milan Indjija

pre 2 godine

Evropa se cuva i brani od CO2, a kako ce se sacuvati od miliona migranata, koji su poceli sistemski i takticki da je naseljavaju i unistavaju. O tome izgleda slabo razmisljaju.

Pravoslavac

pre 2 godine

Koješta! Imate temu u Auto moto reviji AMSS,pa pigledajte. Mnogo problema će morati da se reši kada u saobraćaju , u Nemačkoj , po istraživanju ADAC-a, bude polovina EV... automobila. Najveći je odakle obezbediti struju, tj. kako izgraditi električnu infrastrukturu u velikim gradovima, koliko jaku i po kojoj ceni. Da li će kroz gradove "prolaziti" dalekovodi, da bi ta silna vozila mogla da povuku struju. Radi se o milionima kW, a gase se nuklearke (do 2025.i rudnici (do 2037.g.) iz vetroparkova i solarne energije je zamemarljiv procenat za očekivane
potrebe. Iz kućne utičnice punjenje baterija, zbog niske amperaže instalacija, traje više od 24 sata...
A tu su i sadašnji proizvodni kapaciteti rudnika lutijuma , cinka, platine... Minerala kojih ima daleko manje od nafte... Kolika će njihova cena biti na tržištu kad počne enormno da raste tražnja... Verujte Nemcima, znaju oni šta rade...

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Evropa je odavno jedna velika sprdnja …. Kad je eu postala ozbiljan igrac krenuo je kolaps… debilna birokratija koja bigat narod pokusava da osiromasi

veljko

pre 2 godine

Ако то уведу, баш ће да заштите природу. Само замислите колико ће батерија требати за милијарду и више аутомобила. А знамо од чега се праве батерије. Како се долази до тих руда од којих се оне праве?

La la iz Banata

pre 2 godine

Pa on namece nesto siromasnim zemljama, kao da one imaju dovoljno novaca da izdvoje za punjace, za elektrane (vetro ili solarne) na koje ce se ti punjaci puniti a plus treba majstore obuciti da vrse popravke. Nije to bas jednostavno kako on misli. I ne mozes ru u istu recenicu da stavis Nemacku sa 100 puta vecim BDPom i skoro 100 miliona stanovnika i recimo Bugarsku sa 5, ne znam tacan broj. Namestite fond za podsticaj i reseno. I primite Srbiju ?
(MrkiSRB, 05. jul 2021 17:08)

Pa i sada EU, odnosno bogati deo EU daje milijarde evra siromašnjijim, odnosno manje bogatim zemljama EU. Čak i mi, sirotinja centralno afričkog tipa, uspemo da izmoljakamo koje milionče. Ne sekirajte se vi za EU, odradiće oni to. Mene brine ovo naše zlatno doba. Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?

Cuki

pre 2 godine

Inženjer sam po struci, jako otvoren za novitete i inovacije, ali stavljam ruku u vatru da se ovaj plan neće ostvariti.

Kratko i jasno, potrebno je ulupati par biliona (hiljade milijardi) evra u infrastrukturu da celi koncept bude efikasan i održiv. To je možda realno kroz 30-40 godina, ali ne kroz 15.

Alex

pre 2 godine

Cak i da se to obistini, Evropa ni priblizno nece postati kontinent sa nula emisije, jer se ocigledno zaboravlja da npr krave prozivode vise stetnih gasova nego svi automobili zajedno, pa osim ako ne planiraju da nas sve pretvore u biljojede, sto me ne bi iznenadilo, nema nista od njihovih 0 emisije.
(joe, 5. jul 2021 18:27)

Na tome se radi već.Naime, od pre 2 god. deci u školi u Nemačkoj, učitelji govore kako treba da se manje jede mesa a na radiu u tv, govore o tome kako u proizvodnji mesa, stočarska industrija emituje previše CO2 i da treba da se smanji upotreba mesa itd. Dete došlo kući i priča mi o tome.Sve u redu, ima smisla ali to nije njegov posao. Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista. Mi jedemo meso i ješćemo i dalje i ne interesuje me njihova agenda. Sva sreća, ove godine se vratili porodično u svoju otadžbinu da ne slušamo takve bljuvotine.Poenta je da se EU pretvara u diktaturu koja bi da nametne svima svoje viđenje i uređenje društva i da to treba da znamo kako bi se odbranili u nadolazećim vremenima. Svi smo za čist vazduh i zdravu sredinu, bez izuzetka ali dajte da čujemo i druga mišljenja i druge mogućnosti u cilju postizanja tog cilja. Ne po svaku cenu da mi neki briselski apartčik iz memljive kancelarije, pošto-poto uvodi propise i datume bez realne mogućnosti u ostvarivanju iste.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 18:08)

Opet vi trolujete i širite neistine. SUS motor je najneefikasnija mašina koja se koristi. Iskorišćenje energije, odnosno konverzija hemijske energije iz nafte u knetičku enetprgiju automobila sa SUS motorom je jako mala. Ako se uključi transport nafte do rafinerija i derivata do pumpi iskoristivost je ispod 10%, oko 8-9%. Konverzija hemijske energije ugljovodonika, odnosno fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa) u kinetičku energiju EV je oko 40% Dodajte tome energiju iz obnovljivih izvora i efikasnost se penje do 60% i raste sve rastom obnovljivih izvora. Sve ovo možete i sami izračunati ako imate malo tehničkog obrazovanja.U sve to nije uključena izrada jednog i drugog automobila, a za sus motor treba nekoliko stotina sati rada. I to ne bilo kakvog rada. Uključena je gomila tehnploških procesa, posebnih materijala i obrade visoke preciznosti. Ko može da izračuna čitav karbonski otisak proizvodnje samo jednog sus motora? Topionice, livnice, proizvodnja svih tih neophodnih mašina. energija koju svi oni troše. A to je samo motor. Treba napraviti i menjač, izduv, rashladni sistem, ulja, maziva, kaiševe, creva, rashladne tečnosti i tako dalje..... El. motor je veoma jednostavna mašina, sa neuporedivo manje obrade i materijala u odnosu na sus motor. Baterije su veoma jednostavne za proizvodnju, sa minomalnom obradom. Jedna ćelija je obična konzerva sa dve metalne pločice, anoda i katoda, a izmedju je elektrolit. Samim tim što EV ima minimum 4 puta efikasniju konverziju početne energije, samim tim i minimum 4 puta manju emisiju štetnih gasova. Dodajte tome i sve ono potrebno za proizvodnju pojedinih pogona (sus i ev) i cela rasprava postaje smešna. Koristite samo sirovu naftu u termoelekteranama za proizvodnju el. energije samo za EV i 4 puta smanjujete trenutnu emisiju automobila.
Žao mi je što ste toliko neobavešteni, odlaganje (bacanje) baterija je možda rešenje u Srbiji, ali nije tako u svetu. Reciklaža svih vrsta baterija se odavno radi sa efikasnošću od preko 90%. Niko nigde ne odlaže baterije. Postoji gomila kompanija koje se bave time. Izgleda da ste neobavešteni i o stopi "samozapaljivanja" auta sa sus motorima, kao i o tome da se 99% svakodnevnog auttomobilskog saobraćaja obavlja u krugo od 50-60 km (bez obzira na one koji vole da svaki dan do posla i nazad naprave 1000-1500 km, pogotovo oni u DE i A). I za kraj, EU ne može da smanjuje emisije u Kini i Rusiji, pa ni u Srbiji, već samo na svojoj teritoriji i čini se da kod njih nije baš tih 6%.koje nafftaši potenciraju.

Zema

pre 2 godine

A odakle struja? Iz MHE? A baterije zelene, da zelenije ne mogu biti.
U našoj varijanti će biti: spalim ugalj da dobijem struju, onda struju da vozim preskup automobil...

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Kao prvo, ovo vodi u direktnu ekološku kataklizmu zbog nerešenog odlaganja / reciklaže baterija, na stranu to što životni ciklus EV emituje više CO2 od ekvivalentnog diesela iste kilometraže (googlajte sami relevantne analize, stručna mišljenja i naučne studije, ako ste iole pismeni pre nego što zinete da OD MENE opet tražite linkove koje sam ovde postavljao milion puta).

Kao drugo, ovo vodi u direktnu ekonomsku kakatlizmu biblijskih razmera, biće zatvoreno na milione radnih mesta u EU i širom sveta, jer električni "automobili" imaju otprilike isto delova koliko i frižider, za razliku od SUS normalnih vozila.

Kao treće, ovo će ugroziti masivno sisteme elektrosnabdevanja pogotovo uzevši u obzir tekuće klimatske promene gde je i leti MNOGO veća potrošnja za klima uređaje, sistemi najvećeg broja država čak i u EU za ovoliku potrošnju struje NISU SPREMNI bez masivnih ulaganja što opet dovodi do MASIVNIH POSKUPLJENJA.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 21:13)

Na svaki članak o Tesli (ne i ostalih EV) na ovom portalu šaljete gomilu komentara sa neistinama, kao što tvrdite debilizam da je karbonski otisak EV višestruko veći od dizel automobila, da se baterije skladište a da reciklaža ne postoji i slična žvakanja, što je sve notorna glupost. Zato sam vas i pitao da limsu vam nešto lično uradili, jer ako nisu onda to već liči na patologiju. O kojim to vi proverljivim činjenicama govorite? Da maksimalna realna energetska efikasnost konverzije sus motora ne prelazi 22%, sipanog goriva, i to kada se kreće, a ne kada je vozilo svakodnevno zaglavljeno u ogromnim gužvama? To je gospodine realnost. Na činjenicu da se energija troši i na pravljenje tog goriva? Efikasnost rafinerija, i to najsavremenijih, je negde oko 88% za sve proizvode zajedno. Za dizel je oko 86%, a benzin 84%. Samo ovo ti spušta efikasnost konverzije u sus motoru na ispod 10%.
Znate li koja je efikasnost parnih turbina u t. elektranama? To će vam svaki mašinski inženjer reći. Izmedju 80 i 90%. U prenosu i skladištenju izgubite oko 15%, neka bude 20%, El. motor radi sa 90%. Izračunajte sami. I da, AAA baterija i Li-ion i svaka druga baterija je konstrukciono potpuno ista. Kontejner, anoda, katoda i elektrolit. Razlika je u materijalima. Takav vam je i akumulator (baterija) u vašem sus autu. Sve to se reciklira. Postoji oko 100 kompanija u svetu koje se bave reciklažom Li-ion baterija. Najviše ih je u Kini i Južnoj Koreji, ali imaih i u Sev. Americi i u Evropi. Evo jedne ovde u Kingstonu, blizu Toronta. Ove godine poćinje da se gradi fabrika za reciklažu auto baterija u Poljskoj. A da li vam je ikada palo na pamet, šta se dešava sa starim baterijama iz vašeg telefona, laptopa, tableta? Recikliraju se. A šta mislite, koliko ima auo baterija za reciklažu trenutno? Jedini problem recikliranja auto baterija je nedovoljno baterija za reciklažu.
Ta vaša balavljenja koja pokušavate da zaodenete u kvazi naučnu odoru, stalno ponavljajući "nauka", "analiza", "stidija" bla bla (klasična tehnika demagogije) možda i prodju kod nekog ko nije tehnički obrazovan, ali to da mašina koja barem 4 puta efikasnije koristi energiju više zagadjuje je monumentalna glupost koju ni totalni idiot ne može da proguta.

Rodion Gataulin - NASTAVAK

pre 2 godine

Kao četvrto, šta ćete sa bezbednosnim rizicima (samospaljivanje, defektni tesla "autopilot" itd) kao i sa činjenicom koliko su nenormalno nepraktična ova "vozila" (limitiran realni domet pre svega zimi i po hladnom vremenu, dugo vreme dopune baterija, generalna nepouzdanost i kvarovi)

Kao peto, zašto se PRVO ne rešavaju STVARNI ekološki problemi koji STVARNO izazivaju ekološku katastrofu, tipa deforestacija, prenaseljenost planete, zagađenje usled avio-saobraćaja, plastika, hemija u poljoprivredi, prljava industrija u kini, indiji i rusiji, PA TEK ONDA da se obrušite na drumski saobraćaj koji u zagađenju atmosfere ionako učestvuje sa MANJE OD 6% (GOOGLAJTE SAMI STUDIJE NE PADA MI VIŠE NAPAMET DA VAM POSTAVLJAM LINKOVE po milioniti put).

Ovako teška greška se SIGURNO NEĆE DESITI, jer će do zadate godine biti promenjena NE JEDNA nego DESET političkih garnitura koje vode EU. Pogotovo ovakvu glupost neće dozvoliti Nemačka i Francuska koje ZAVISE od auto industrije.

MrkiSRB

pre 2 godine

Pa on namece nesto siromasnim zemljama, kao da one imaju dovoljno novaca da izdvoje za punjace, za elektrane (vetro ili solarne) na koje ce se ti punjaci puniti a plus treba majstore obuciti da vrse popravke. Nije to bas jednostavno kako on misli. I ne mozes ru u istu recenicu da stavis Nemacku sa 100 puta vecim BDPom i skoro 100 miliona stanovnika i recimo Bugarsku sa 5, ne znam tacan broj. Namestite fond za podsticaj i reseno. I primite Srbiju ?

Dusan Dizel

pre 2 godine

Dakle, svi bi voleli da vozimo pravi električni auto kao u SF filmovima, ali sa sadašnjom tehnologijom baterija i punjača to nije moguće. Zamislite da krenete na more pa onda na svakih 150-200km pravite 6 sati pauze da se napuni auto...drugo, kako da svakodnevno pune automobile ljudi koji žive u zgradama?
I najbitnije - preporučujem svima da pogledate (mislim da je BBC produkcija) dokumentarac o zagađenjima - u tom filmu se jasno kaže da jedan tanker/brod koji prevozi kontejnere pravi zagadjenja isto koliko i 5.000.000 automobila(ili možda 50 mil, ne sećam se)godišnje. A njih ima na hiljade, ali to nikome ne smeta i ne uvode se EURO6 ili koji već standardi. razmislite o tome, ovo sa elektricnim automobilima je nečiji spin-of i skretanje pažnje sa glavnih problema, kao i uvek

Jovan. A

pre 2 godine

Ja lično mislim, ako uspeju da naprave bateriju koja za 5do10 minunta može da napuni energiju za 500 kilometara, onda benzinac nema više budućnosti...

Block

pre 2 godine

Naravno ds ce ovo zaziveti, kao sto su zazivele sve ostale ekoloske norme od EURO1 pa na dalje.

E sad ako je ovo skupo za siromasne zemlje EU za nas je jos skuplje do granice neizvodljivosti. Pa mi se dominantmo grejemo otpadnim lignitom koji je u SFRJ bio zabranjen zbog trovanja. Srbija ce uci u XXI vek kad ostali budu ulazili u XXII, tako da ne znam sta se me toliko sekiramo.

Dobra strana, stici ce nam brdo polovnjaka sa sus motorima, a uvozicemo i jetinine kineske koji ce do tada razviti neke modele za zemlje treceg sveta. Pa nama je Karadjordje morao da preti batinama da pocnemo saditi krompir, daleko smo mi od EV. Samo opusteno.

Da je bar to

pre 2 godine

@mits

Nece biti kablava, jer cilj nisu elektricna kola nego da nas u medjuvremenu dekintiraju da kola nema. Da se vozimo autonomnim javnim prevozom i da nam tokom voznje broje krvna zrnca(verovatno bukvalno) i da nas ucenjuju koliko mozemo da ga koristimo "socijalnim kreditima" (citaj: entuzijazam prilikom klimanja glavom).

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 2 godine

Možemo samo da zamislimo pošto li će tad struja koštati kada nam niknu kojekavi porezi kao što ih sada imamo na naftnim derivatima.
(Boki, 5. jul 2021 17:12)


Apsolutno. Kod nas je akciza na benzin oko 58 dinara po litru, a za dizel oko 60 dinara. Na to tek dolazi PDV, koji je oko 27 dinara po litru. Prostom racunicom, drzava od litra goriva zahvata oko 85-87 dinara po litru, sto je vise od polovine cene kostanja litra goriva u maloprodaji. Da li mozete zamisliti sta bi bilo kada bi se drzava odrekla toga? Jeftino punjenje ce da bude dosuptno samo onima koji imaju mogucnost punjenja u garazi ili na poslu, i koji prelaze male distance. Takodje ostaje problem ogranicenog dometa EV, koji retko prebacuje 350 km u realnim uslovima.

joe

pre 2 godine

Cak i da se to obistini, Evropa ni priblizno nece postati kontinent sa nula emisije, jer se ocigledno zaboravlja da npr krave prozivode vise stetnih gasova nego svi automobili zajedno, pa osim ako ne planiraju da nas sve pretvore u biljojede, sto me ne bi iznenadilo, nema nista od njihovih 0 emisije. Da ne kazem da je nerealno da se 100% el energije proizvede iz obnovljivih izvora, pogotovo sto ce apetiti za strujom samo rasti, pa gde su svi drugi zagadjivaci koje je nemoguce potpuno iskoreniti bez povratka na nacin zivota iz srednjeg veka, a proizvodnja, a jos vise reciklaza milijarde baterija na godisnjem nivou za sva ta e-vozila je posebna prica.

rebro

pre 2 godine

@Toronto, a kako se proizvodi taj litijum niste napisali. Omaklo se kanda.
Hajde opišite nam postupak proizvodnje litijuma, i šta ostane od zenljišta i prirode nakon toga.
I ne, ne zanima nas Kanada već Evropa jer u Kanadi živi svega 40 miliona ljudi i mogu da dopuste uništavanje prirode.
U Evropi ne mogu.

Kalevra

pre 2 godine

Nema šanse...to je zapadnjačka satanistička propaganda....to kao da su rekli da će mobilni telefoni zamijeniti fiksne i da će 90 % svjetske populacije biti ovisno o internetu.....Srbija to nikada neće prihvatiti

Alex

pre 2 godine

Ključna reč u tekstu je "u EU". Pošto mi, na sreću, nismo niti ćemo biti deo toga, ove odredbe neće važiti za nas. Stići će i kod nas ali ne tako brzo, već kako treba, polako i sa prelaznim periodom.

Zabrinuti

pre 2 godine

Koliko novih nuklearnih elektrana treba podići da bi se pokrilo tako gigantsko povećanje potrošnje? I gde ćemo sav taj nuklearni otpad posle?!?

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Toronto, 5. jul 2021 20:28

Poštovana gospođo,

Pošto me opet prozivate, neka moderator dozvoli da vam odgovorim.

Niti "trolujem" niti lažem, sve što navodim su lako proverljive naučne, ekonomske i tehnološke činjenice koje niko sa tehničkim znanjem argumentovano ne može da ospori. Ne govorim to JA (ako već imate nešto protiv mene lično, mada ne znam zašto), nego RELEVANTNE NAUČNE I EKONOMSKE ANALIZE I STRUČNE STUDIJE.

Toliko ste mnogo gluposti u vašem komentaru naveli da čovek ne zna odakle da počne, npr ako ne znate koja je razlika između AAA baterije iz daljinskog upravljača i litijumske baterije za električni "auto" i zašto jedne mogu da se recikliraju a za druge do ovoga trena NE POSTOJI POSTUPAK RECIKLAŽE, onda vam zaista ne vredi ništa ni govoriti.

Nego ste se upecali pa bacili pare na akcije tesle pa nam ovde popujete jer se bojite neizbežnog trenutka kad će mehur konačno da vam prsne u lice, ali to je samo vaš problem, tako da nam ovde ne cmizdrite više, zamorni su vam komentari za čitanje.

Lepo se zabavljajte "u torontu", prijatan vam dan.

vrana

pre 2 godine

u eu ima preko 250 mil automobila kad bi sutra svi presli na el aute i dnevno da predju samo 10km po autu a el auto za to potrosi 1kw struje tako glase neke racunice zvaci bilo bi im potrebno 250hiljada megavata struje svaki dan.

da vam bude jasnije koja je to kolicina el energije cela srbije za celu godinu proizvede 34hiljade megavata.

toliko o toj nekoj prici i teoriji.

kuk

pre 2 godine

@rebro
Litijum se pravi ovako: nadje se jedna sirotinjska zemlja gde ima litijuma, i onda se kopa bez problema, sve cisto, lepo i u skladu sa zakonom.
Drugi put ne pitaj gluposti, kao da ne znas kako svet funkcionise.

Gradimir

pre 2 godine

I krave će rešiti. Ima jedna mlekara na jugu Srbije u kojoj je instaliran sistem za skupljanje gasa uz donaciju EU. Mislim da više nije u funkciji, pošto je verovatno održavanje problem, ali u normalnoj zemlji kad se u nešto investira, to se i koristi.
Što se tiče količine struje, već sam postavljao link, u SAD je vršeno ozbiljno istraživanje potrošnje struje u naftnoj industriji od sedamdesetih naovamo. Jedan od zanimljivijih zaključaka je da kada bi celokupan transport u SAD postao elektrifikovan, a istovremeno pogasili sve što ima veze sa naftom, na raspolaganju bi bilo preko 50% struje za električni transport.
Druga stvar, prelazak nije odjedanput, već je postepen, pa par procenata povećanja godišnje potrošnje ne sme da bude problem, naročito kada struja iz solarnih panela postaje sve jeftinija, a već je jeftinija od struje iz termoelektrana. Uz baterije, ili akumulaciona jezera, ili zamajce za akumuliranje viška (sjajna stvar i za industrijsku i kućnu upotrebu - proguglajte flywheel) ni noć neće biti problem. Već su u prototip fazama i mini nuklearni reaktori bez održavanja i bez mogućnosti topljenja jezgra, koji će se brzo i jeftino postavljati kako se ukaže potreba. Ostaje problem radioaktivnog otpada, bar dok ne dođe fuzija. Kao što sam više puta pisao - ja sam optimista, A Vi kako hoćete.

Dodje mi da vrisnem

pre 2 godine

Samo neka donesu te odluke .Bas nas briga, biće više dizel automobila za nas!
(sportski duh, 5. jul 2021 21:31)

Kakav glup komentar.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ja smatram da su plugin hibridi buducnost. Dakle, dobro iz oba sveta.
Nesto poput Mercedesa C300e ili Golfa GTE. Po gradu struja, a na putu benzin. I svi veseli.
Elektricna vozila su bolja za grad i prigradsku voznju, ali za daleke destinacije nemaju sta da traze protiv klasicnih SUS masina.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@toronto

Poštovani,

Navodite da su nekakve organizacije i "naučnici" ovaj obrazac upotrebe EV "ispitale", "proučile" i dovele "do savršenstva" i mi samo treba da se opustimo i da uživamo, verujući njihovom i vašem baljezganju bezrezervno, ovo je "razmišljanje" domaće životinje koju predvodi grlo-predvodnik, a ne SLOBODNOG INTELIGENTNOG ČOVEKA KOJI ŽIVI U DEMOKRATIJI, koji kritički razmišlja i zaključke donosi na bazi ČINJENICA, možda ste vi otišli iz svog sela u taj "toronto", ali selo očigledno nije otišlo iz vas.

Da je toj grupaciji koja nameće EV kao Bogom dano "rešenje" stvarno cilj ekologija, zagovarali bi vodonik i metan, a ne litijum. Očigledno je u pitanju nekakva geo-politička agenda koja sa ekologijom i ekonomijom veze blage nema. Uostalom, preselite se blizu nekog rudnika litijuma sa svojom decom pa tamo živite i uživajte blagodeti, a nadam se da srbi u Srbiji neće biti tako glupi da to zlo dozvole u svojoj državi u Jadru, na najplodnijoj nezagađenoj zemlji.

To što formalno-pravno niste "gospođa" meni ne znači ništa, jer ste očigledno "gospodža" u duši, istovremeno nadobudni bahati, arogancijom i bezobrazlukom nikom nikad nećete približiti svoje stavove, čak i kad bi bili ispravni A NISU.

Lep pozdrav i prijatan vam dan u "torontu".

Sun ce

pre 2 godine

Kao što sam i ranije pominjao, slične mere su uvođene i ranije, pa koliko su se ispunile?
Ovo je veoma ambiciozno. Videćemo šta će se do tada obistiniti.

WillyWonka

pre 2 godine

"stopostotno smanjenje emisije CO2"
Nikad mi neće biti jasno da neko može napisati ovako nešto. Ne postoji nikakva mogućnost za stopostotno smanjenje. Prilikom proizvodnje struje itekako se emitira CO2. Prilikom proizvodnje baterija, takođe. Ne znam čemu ovako bombastične najave, kad to, jednostavno, ne može biti.

ZMN

pre 2 godine

Znaci od 2035 Rio Tinto pocinje da vadi litijum po Holandiji, Francuskoj, Nemackoj,...

A da nece, ipak ce po Africi, jer se ionako tamo nakvise voze EV. Al dobro zato cemo mi biti svetla tacka Evrope, kod nas ce moci.

ha ha

pre 2 godine

"Trenutno samo tri zemlje - Francuska, Holandija i Nemačka - poseduju 70 odsto punionica za e-vozila."

To ce evrobirokrate da rese dekretima. Samo da Brisel donese dekret i e-pumpe ce same da izniknu iz zemlje.

Bogoljub

pre 2 godine

Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?
(La la iz Banata, 05. jul 2021 17:43)

A tek 7 x toliko će da se zaduži za metro.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 21:13)

Ah da, zaborvih da vas pitam još nešto. Da li ste stvarno toliko aarogantni da pomislite da ste pametniji, obrazovaniji i stručniji od stotine i stotine stručnjaka raznih profila, od čitavih naučnih instituta za energiju, ekonomiju, tehnologiju, ekologiju itd, koji svi savetuju vlade pojedinih zemalja u donošenju ovakvih važnih odluka i koji su napravili bezbroj simulacija uticaja jedne ovakve odluke? Ili možda mislite da takve odluke donosi jedan čovek kako mu se ćefne?
PS. Odakle vam ideja da sam gospodja? Eto, vidite, donosite zaključke na osnovu vaše mašte, a ne činjenica.

Toronto

pre 2 godine

pusti neki mejl Panasoniku, objasni tim neznalicama koliko je baterija jednostavna… jedna konzerva….. axaxxaxaxa
(fensi_lik_vracar, 05. jul 2021 21:59)

Konstrukciono, svaka baterija je potpuno jednostavna i ne razlikuje se od one prve, bagdadske, od pre par milenijuma, a i proncip rada je u svim isti. Problem je u hemiji, u materijalima anode, katode i elektrolita, odnosno u efikasnosti konverzije el. energije u hemijsku i obratno. Ali vi to već znate, zar ne? Sudeći po vašim silnim komentarima na portalu, vi ste isti kao i vaš predsednik, sve znate. A možete se i vi i vaš kolega komentator javiti vladama razvijenih zemalja i njihovim naučnim institutima, da im objasnite kako su glupi i da ih posavetujete šta da rade.

Dex

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)

To uopste nije neki narociti problem danas. Jeste da to stvara neke nove probleme, ali proizvesti nije neka muka.

spale

pre 2 godine

Treba jedan meteor i da nas vrati par hiljada godina u proslost i problem zagadjenja resen..Kao skakavci smo samo unistavamo zarad sopstvenog zadovoljstva,izem ti nauku i razvoj ko to izmisli...

Bicemo kao biljke za tipa 50god..necemo imati slobodu vec sve po diktaturi,znace sta jedemo radimo ma znace i kad i koliko idemo na wc..

Sax

pre 2 godine

I dalje se vode ratovi zbog naftnih polja, svetska ekonomija se i dalje zasniva na ceni nafte. Cena hleba,vode i svega ostalog zavisi od cene nafte. Ako je nafta skupa ,skupo ce biti obradjivanje zemlje. Gledamo kako zapad napada Venecuelu,zbog čega? Jednostavno ne mogu da poverujem da ce Rokfelerovi i ostala svetska svita prepustiti da baterije zamene naftu. Mozda jednog dana,ali to sigurno nece biti 2035. Sta ce biti sa Arapskim svetom koji vedre i oblace celim svetom svojom naftom? Ne znam sta zele ovakvim tekstovima da postignu.

Pedro

pre 2 godine

Situacija je toliko kritična da čak i desničari počinju da razumeju. Hej 49 stepeni izmereno u Kanadi na mestima gde je do sada bilo najviše 25. Sagorevanje ugljovodonika mora da prestane pod hitno, inače neće proći puno godina a planeta će nam postati pakao.

Ја кол'ко видим

pre 2 godine

Као што рекох, 2035. године преостале чланице ЕУ, молиће да се придруже нама. Живи били!

Vlada

pre 2 godine

Da a struju ima da dobijamo spaljivanjem sisarki.
(trt, 6. jul 2021 10:07) 

Pa i to pravi CO2. Nuklearna fisija ili fuzija sisarki, e to je nesto! Em dobijes struju, em iz reaktora iskoci ugaona garnitura (ili piljevina, zavisi) :)

Za rodiona

pre 2 godine

@rodion - druze, tebi je neko ozbiljno isprao mozak "strasnim elektro automobilima".
1. "Zasto se ne bave vaznijim pitanjima kao pesticidi, deforestacija?" Druze, EU je te stvari davno regulisala, od reciklaze, zastite suma, upotrebe pesticida...sad je na redu "palamudjenje" o taksama na CO2, elektro mobilnosti...
2. Kolaps energetskih sistema - ponovicu opet istrazivanje o uticaju EV na Srbiju - da sva auta predju na struju i da svaki auto prelazi 50 km dnevno, nas energetksi kapacitet treba da se uveca za samo 700 MW! Trenutno je 6 GW. Znaci povecanje potrosnje za 14%!
3. "Ugasice se milioni radnih mesta"- cekaj, a EV prave roboti? Baterije za EV rastu kao kupus??? Pa eno ti Lear u Novom Sadu, radili do nedavno za Ford u Krajovi, ubacili pre neki dan i kablove za Volvo elektro program. Samo ce se industrija "presaltati". Neko je radio do sad na auspusima, sad ce raditi na baterijama. Mos' mislit problema. Ili eno ti ga Zwickau za VW. Pravio SUS, sad se presaltali na EV i svi radnici i dalje tamo
4. "Struja je prljava, od uglja"-mozda u ovoj trovacnici koja se zove Srbija, u EU postaje svake godine sve zelenija i zelenija.

Tako da rodione protiv evolucije se ne moze. EV su tu i ne planiraju nigde sa idu

Joca

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)
Ovo postaje već svojevrsan (endemski?) fenomen. Ubedljivo najgluplji "argument" se poteže po pravilu. Tupčo, pa čak i da nema pametnijih načina za dobijanje električne energije, isplativije je i ekološki čistije sagorevati naftu u elektranama, a energiju transportovati dalekovodima nego cisternama. Naravno, samo budala ili onaj koji nema drugu mogućnost sagoreva tako dragocenu sirovinu za hemijsku industriju i sasvim je svejedno da li je sagoreva u elektrani ili (još gore) u motoru. Zapravo nije svejedno jer se u elektranama sagoreva manje rafinisana nafta, ali ako nema izbora, ako nema bolje varijante, onda nužda određuje pravila.
Naftni motori više NISU ni nužda ni neizbežni. I samo o tome se radi. Vozila koja moraju da imaju naftne motore imaće ih i dalje (kao vojna, na primer). Ali automobili već ne moraju i sve manje će morati. Dodatno, sa automatizacijom saobraćaja, benzinski i dizel automobili neće ni moći da se koriste u redovnom saobraćaju, tako da će opet nužda da odredi izbor, samo drugačija.

Uzgred, te "siromašne zemlje" i jesu siromašne zato što imaju glupe i zle na vlasti, zato što imaju glup narod, ili savršen sklad prvog i drugog. Što se više odlaže masovni prelazak na električne automobile, Srbija će biti još siromašnija jer zapravo više i nema "domaće nafte". I ta "domaća" je sada ruska.

Osim... ako nije baš u tome kvaka onog (endemskog?) fenomena?

Čiča Miloje

pre 2 godine

Joca, 05. jul 2021

Bravo Joco... Ta nafta za koju predlažeš da sagoreva u elektranama i proizvodi dtruju za EV automobile, to je bezdimna nafta... Čuo sam za takvu naftu koja na tihoj vatri uopšte ne zagadjuje vazduh...

Cile Mile

pre 2 godine

Glavni pitanje je odakle dolazi struja? Nuklearke su "najčistiji" izvor el. energije, ali zato nuklearni otpad skladištimo u svom dvorištu. Elektrane na fosilna goriva se takođe ukidaju, kao i motori SUS. Obnovljivi izvori energije učestvuju do 5% u ukupnoj proizvodnji struje. Šta je onda tu ekološki? Dok se ne desi novi Černobilj guraće se priča el. automobila, a onda neka nam je Bog u pomoći.

Domanovićev Vođa

pre 2 godine

2050. - obavezni automobili na vodonične gorivne ćelije, kada se u praksi pokaže da je logistika za elektromobil neodrživa. Kao sa pametnim sijalicama prve generacije - šalili smo se...

Ivan ZG

pre 2 godine

Ja tu vidim zavjeru bogatih u EU na račun siromašnih.
Zato mi jadni siromašni tražimo da nam EU pomogne u tranziciji tj. prelasku na el. aute sa XYZ količinom novca kako bi mi mogli svaku kupnju barem prvih 10 godina subvencionirati sa ZYX novca.
Uz to nam treba još XYZ novca za razvoj mreže brzih punjača i nešto manje brzih po parkinzima većih gradova.
I uopće ne sumnjam da ćemo te novce dobiti jer je u interesu Nijemaca, Francuza, Britanaca(...) da nam prodaju el. aute.
Samo ne znam tko će vama ublažiti muke, a dizela će biti samo 20 godina starih...

joe

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da nas ceka izuzetno skupa buducnost. Ako vise ne bude SUS motora to ce znaciti da ce nafta znacajno poskupeti, jer se vise nece isplatiti njena proizvodnja, a to opet znaci da ce koriscenje nekih stvari koje ce i dalje koristiti fosilna goriva kao sto su avioni, radne i poljoprivredne masine biti mnogo skuplje sto ce dovesti do mnogo skupljih putovanja, nekretnina i ono sto je najvaznije, hrane. Potpuna elektrifikacija saobracaja moze proizvesti znacajne posledice, mnogo sire od onih koje nam prve padaju na pamet.

konfuzije

pre 2 godine

podrzavam struju pre nego cadj auspuha svuda i sve vise.iako volim sus engine kad urla dok ga gazim.Medjutim ,neko rece ovde, da ali otkud ta struja u toj bateriji??? Ako ce fatate vetar,cepate vodonik, i sl .... i like it ! Al ako ce to postepeno, ovo je spika zvake za seljaka. Da ima o cem da rasprdjuje posle vecere uz pivo.

Vlada

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu. 
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme. 
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.
(norge, 6. jul 2021 09:12) 

Ma nemoguce, sta pricas.... evo u Auto rubrici kad god ja lanem na Norvesku i njihovu EV politiku i domet, fasujem minuse :), sad da imam i drustvo.

E, ta ekologija

pre 2 godine

Da li je CO2 stetan gas? Naravno, o tome nije dozvoljeno diskutovati, jer je neko u ime svih vec sve istrazio i u ime nas doneo odluku. Slede mere koje su...opet u ime nas, za nase dobro...jer mi nismo dovoljno pametni da bi razumeli svu tu nauku. Pretpostavljam da ce i razmisljanje doci na crnu listu ne-esencijalnih radnji i izazvati zabrinutost onih kojima je razmisljanje dozvoljeno.

Vlada

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 6. jul 2021 08:52) 

Pa dosao je Teslom, da bi narod video Teslu, ne zato sto mu je zgodno kolima. 2200km i bar 24h voznje, pa da se vozis (tj da te voze) izvaljen nije prijatno.
Da se kladimo da nisu norvezani neko neko nas ili iz naseg komsiluka. Norvezanin ide avionom, leti se svi razmile po svetu jer je tamo malo dosadno... (zamisli?).

Slavko

pre 2 godine

E ovi komentari su totalni odraz srpskog mentaliteta.
Kako Srbin vodi geopolitiku? Prvo dobro proveri sa koje strane vetar duva, pa se onda okrene i pisa na tu stranu.

Milan

pre 2 godine

@dusan dizel - primeri odlaska na more elektro autom dometa 400 km, sto je sa punim gepekom i putnicima i upaljenom klimom oko 300 km -
1. CG - krenem iz NS sa punom baterijom, stanem kod Nove Pazove na novi punjac na 15 min cisto radi reda. Nastavim dalje, stanem kod Preljine na novu pumpu 45 min. Stignem u CG.
2. HR- krenem iz NS, punim gde hocu posto punjaca ima na sve strane u HR
3. GR- videti HR
4. BG- videti HR
5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 06. jul 2021 10:46)

Tako sam i mislio. Prava radikalsko-šešeljska demagogija iz devedesetih, koja još uvek drži živo i zdravo u dobrom delu mase. Bez argumenata i podataka, u odbrani laži prvo se spominje inteligencija, pa demokratija, pa se prelazi na paranoidnu šizofreniju i kako Srbe proganja ceo svet, tajne zle i moćne strukture (poznate pod imenom "oni") koje samo gledaju kako da porobe slobodarske Srbe, a banda se ovog puta setila da Srbe porobi i utamani čistim vazduhom. A kada sve to ne pomigne, onda se prelazi i na lične uvrede, omiljeni radikalski agument. A stvarnost je malo drugačija. Vi niste ni slobodni, po komentarima bi se reklo da niste ni preterano inteligentni, a ne živite ni u demokratiji. A niste ni vaspitani. Da niste informisani to smo utvrdili ranije, a svoje neznanje svakom rečenicom demonstrirate. Metan, za vašu informaciju, je takodje fosilno gorivo, čijim sagorevanjem se takodje oslobadja CO2 izmeeju ostalih produkata oksidacije metana. A ta količina nije uopšte mala. Samo 25% manje od sagorevanje dizela, odnosno oko 30% manje od sagorevanje benzina. Dizel oslobadja CO2 74 kg/GJ, benzin 69 kg/GJ, a metan oko 56 kd/GJ. Osim toga, metan kao gas je takodje gas koji stvara efekat staklene bašte i to 25 puta potentniji od CO2. Sreća je da se ne zadržava j atmosferi dugo kao CO2. Ipak, postoje značajni izvori ispuštanja metana u atmosferu, a najveći su upravo curenja metana iz naftnih i gasnih bušotina, sledeći je metan sa deponija, pa od ljudskih i životinjskih fekalija, zaim metan koji se oslobadja u poljoprivredi, prvenstveno sa pirinčanih polja (polja žitarica pokrivenih vodom oslobadjaju znatne količine metana) i na kraju gasovi koje ispuºtaju preživari. Što se tiče vodonika, 95% se proizvodi upravomod metana. Jako ouno energije je portrebno uložii. Gas se zagreva na i do 1100°C, uz dodavanje pregrejane pare i katalizatora, da bi se izdvojio vodonik i ugljen monoksid. Ugljen monoksid se ponovo zagreva i tretira parom da se oslobodi još jedna količina vodonika i kao krajnji produkt CO2. U proizvosdnji 1 mere vodonika, oslobodi se 10 mera CO2. Jedanmod najprljavijijh procesa. Vrlo male kolićine se prave elektrolizom jer je enrgetski neefikasno.
Što se tiče iskopavanja litijuma u Srbiji i da to ne treba dozvolti, tu ste potpuno u pravu. Ali ne zato što je to najplodnija zemlja u Srbiji, jer ona to nije, i vi opet upotrebljavate oprobane radikalske demagoške metode. Većina te zemlje je 4, 5 i 6 klasa poljoprivrednog zemljišta, a dosta je i nepoljoprivrednog zemljišta. a to je veoma lako proverljivo, 2 minuta. Ali treba zabraniti vadjenje litijuma u Srbiji upravo zbog takvih demagoga i stručnjaka poput vas, jer onu u Srbiji donose odluke na osnovu lićne koristi i svog ličnog neznanja i zabluda. A to je recept za katastrofu...

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Toronto, 05. jul 2021 20:28) pusti neki mejl Panasoniku, objasni tim neznalicama koliko je baterija jednostavna… jedna konzerva….. axaxxaxaxa

norge

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu.
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme.
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.

Neki tamo

pre 2 godine

Glavni pitanje je odakle dolazi struja? Nuklearke su "najčistiji" izvor el. energije, ali zato nuklearni otpad skladištimo u svom dvorištu.
(Cile Mile, 6. jul 2021 02:09) 

Evo Hrvatska pokusava skoro na granici sa Bosnom da sladisti. Znaci u dvoristu, ali uz komsijinu ogradu :)

Bane...

pre 2 godine

Sporno je i pored toga da će gorivo biti toliko skupo; čak i gas pored benzina i dizela sa novodolazećem restrikcijama da će svi oblici gorivo, naravno i struja gde pored akciza jednostavno će se gasiti autoindustrija i sva vozila za ličnu upotrebu sem klasičnog bicikla koji ima širok dijapazon; od poznatih do pojave transportnih bicikla gde ćemo biti primorani da menjamo navike jer auto jeste koristan ali najtanja karika pored vojne industrije gde se najviše troši od starta pa do goriva, gde se daje enorman novac za investiciju aviona, imamo tenkove koji troše za medalju, kamioni, da ne spominjem i vojne brodove, podmornice, nosači aviona koji su na teretu budžeta i najmočnijim državama gde najslabija karika je običan građanin kojem nije luksuz nego potreba da se preveze od tačke A do tačke B. Grad i prigradska mesta će imati bar regularniji gradski prevoz. Gorivo; koji god se bude koristio će biti enormno skupo da se jednostavno neće isplatiti voziti bilo koji auto, gde su i servisi itd... Ko bude veoma bogat imače mogućnost da vozi auto gde ostalo stanovništvo neće imati za gorivo a kamoli za registraciju jer će sve biti preskupo gde ćeš biti primoran skromnije da živiš do granica pucanja figurativno rečeno gde će biti izražene ogromne nejednakosti gde postoji velika verovatnoća bunkt naroda i građana sirom sveta...

прле

pre 2 godine

NStulip@ Запад мења законе. Само обновљив извор производње електричне енергије који није штетан долази у обзир! Како кажу само ветрењаче или соларни панели. Па нек Србија бира оће ли у ЕУ?!

Ivana

pre 2 godine

..lako je odustati od nafte I benzina kad ih nemas..energia a ne teme ljudskih prava i ostale zajebancije..16% se danas dobija iz obnovljivih izvora..ko je spreman da od 6 uredjaja iskljici 5..

Vlada

pre 2 godine

U velikim gradovima Švedske i Norveške je vazduh kao na Žabljaku. A u našim velikim gradovima? Možda PM čestice ne vidite ali ih vaša pluća osećaju.
(Cile Mile, 6. jul 2021 13:23)

Cile, idi na one sajtove za air quality, pa vrati istoriju na proslu godinu kad je bio lockdown i kad saobracaja maltene nije bilo posle 5 popodne. Truje te saobracaj, ali te ubija TE Nikola Tesla, Kostolac i ostale.

samo kažem

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu.
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme.
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.
(norge, 6. jul 2021 09:12)

Koliko sam razumeo živiš u Norveškoj i siguran sam da je informacija tačna, ali meni je prosto neverovatna da toliko poskupljuje. Može neki link na tu vest (može i na Norveškom)?
Koliko vidim u Norveškoj je cena struje nikad jeftinija u poslednjih 10 godina.
Evo linkovi da ne bude da sam izmislio:
https://strom-report.de/electricity-prices-europe/
https://www.statista.com/statistics/595859/electricity-industry-price-norway/

2011 21,3
2012 18,8
2013 19,1
2014 16,5
2015 16,1
2016 15,2
2017 16,4
2018 17,5
2019 18,7
2020 14,27
202X 99,89 (po tebi će ovo biti nova cena struje u Norveškoj?)

Pulsar

pre 2 godine

Voleo bih kada bi građani Srbije imali ovoliko znanja u tome kako da rešimo katastrofalni pristup ekologiji u Srbiji, koliko imaju u Auto i Sport rubrici. :D

Ne umemo 4 godine da rešimo kamione za regionalnu deoponiju blizu Subotice koju je EU finansirala (83%!!!) ali zato znamo sve ostalo. ;)

Ne brinite se za EU, brinite kako da rešite ozelenjavanje gradova, parkiranje raznih kumova po trotoarima i odlaganje smeća za početak, jer evo to nam ne ide duže od 3 decenije za rukom.

La la iz Banata

pre 2 godine

pa mi od tvojih dosovaca necemo da se oporavimo jos 10 godina... ako tvoj tajkun ne vrati pare naravno...
(Dragan M, 06. jul 2021 05:49)

Dragane M(arkoviću), počni ti polako da praviš dosovce o blata, jer kad ovaj završi sa Srbijom i nama, ne da nas neće ostati da stanemo pod šljivu, nego neće biti ni te šljive ispod koje bi stali ti što preteknu. O desetogodišnjim ekonomskim dostignućima ovog tvog nekom drugom prilikom.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@toronto

Ne vredi sa takvima kao što ste vi ulaziti u polemiku, jer ste nevaspitani a nepismeni, napadni i ograničeni, što je najgora moguća kombinacija. Očigledno ste u tom "torontu" nezaposleni socijalni slučaj pa imate toliko slobodnog vremena za pisanje "komentara" na srpskim portalima, umesto da doprinesete društvu u kome nažalost živite.

Zato je ovo moj poslednji odgovor za vas, ma šta posle ovoga napisali u svom pokvarenom šešeljevsko-radikalskom stilu (kako ste se i sami izrazili).

Naravno da metan JESTE fosilno gorivo, to ste pravilno izgooglali, ali NE ZAHTEVA otrovne i po okolinu štetne litijumske baterije niti rudarenje litijuma, a jeste manji zagađivač i od benzina i od diesela. Takođe ne zahteva veće modifikacije postojeće tehnologije SUS motora, pa stoga neće dovesti do masovnih otpuštanja i gubitaka radnih mesta kao eventualno nasilno nametanje EV od strane ekofašističke bulumente. ZATO se njemu treba okrenuti A NE EV.

Jasno? Ako nije, prođi me se više ženo Božija, nisam ti ja kriv za tvoje neizlečene frustracije i neobrazovanost.

kole

pre 2 godine

Ovo je politicko pitanje. Kao prvo zele da oslabe poziciju Arapa i Rusije koji zive od energenata, a drugi razlog je sto krupni igraci koji poseduju i grade nuklearke pokusavaju da prodaju nocnu struju koja se baca jer ne moze da se uskladisti. Ta struja bi se gurala u baterije automobila. Naravno, gomila naivnih komentatora staju na poziciju koja se promovise po medijima i postaju tzv, korisne budale u ovom medijskom galimatijasu.

Helios

pre 2 godine

EU vode teški debili. (Obaška što smo mi u Srbiji debili svoje vrste, plus na sve nesreće ide i pad ljudskog kvaliteta u XXI veku zbog silnih emigracija itd.). Njom dominira ideologija - i to pogrešna - a ne racionalnost i smislenost. Uvoz migranata, islamizacija Evrope, adminokratija, neo-socijalizam apsurdnih fondova itd. su maskirani standardom života. Ali ludilo prosto eksplodira, veliki je nazadak i pogoršanje nivoa po pitanju ukidanja slobode govora i ova ekološka konfabulacija.
CO2 ne da nije štetan nego ga nikad nije bilo manje na planeti. Daleko najveći svetski a pogotovu evropski ekološki problem je katastrofalno nestajanje pčela. To svojim očima gledam na svom placu - a koji se graniči sa nacionalnim parkom. Svuda okolo su desetine pčelara postavile stotine košnica - i opet ih je sve manje! Biljke koje su one ranije oprašivale sada moram ručno. A glavi razlog je izgleda širenje i jačanje mreže mobilne telefonije. To da li će kola uopšte biti i dal će ići na ovo ili ono je 57 puta manji problem.
Elektro-kola su jesu puno bolja i treba preći na njih - kada bude smisleno. To zahteva trostruku promenu, koje sada nema.
1. šta god da je "punjenje" mora brzo. Verovatno mix kapacitora i standardizovane baterije na stanici
2. masovna izgradnja ekološki čistijih nuklearki - na torijum
3. masovna kogeneracija hidrogena kao deo procesa korišćenja toplote nuklearki (i vodonik i struja) - i onda vodonik da je gorivo(-ćelija).
Do tada ove "direktive" kretena su kalvarija.

Аболирани Човић од Косова

pre 2 godine

Угасити производњу сребра , за 1 тону сребра ослободи се 937.000 CO2 !!!

Matija

pre 2 godine

Evo aj da stavimo neku paru..da neće mnogo biti drugačija situacija 2035-e?

račun pokazuje da nam treba 50% više struje i 60% jača mreža. odakle!!! Nuklearke? Dakle e vozila ..masovno čista utopija

Sima

pre 2 godine

Ja lično mislim, ako uspeju da naprave bateriju koja za 5do10 minunta može da napuni energiju za 500 kilometara, onda benzinac nema više budućnosti...
(Jovan. A, 5. jul 2021 22:58)

Bice to brze nego sto se ocekuje.

Prvi put sam punio Model 3 sa superchargerom. Za 12 minuta je napunio 170km.. Supercharger je 150KW i punio je snagom od 126KW, oko 800Km na sat. Nakon 10 minuta je smanjio na 90KW oko 600Km na sat. Tada sam prestao. Inace kola skyrocketing iskljucivo punim na poslu za dzabe.

Expert

pre 2 godine

Na tome se radi već.Naime, od pre 2 god. deci u školi u Nemačkoj, učitelji govore kako treba da se manje jede mesa a na radiu u tv, govore o tome kako u proizvodnji mesa, stočarska industrija emituje previše CO2 i da treba da se smanji upotreba mesa itd. Dete došlo kući i priča mi o tome.Sve u redu, ima smisla ali to nije njegov posao. Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista. Mi jedemo meso i ješćemo i dalje i ne interesuje me njihova agenda. Sva sreća, ove godine se vratili porodično u svoju otadžbinu da ne slušamo takve bljuvotine.Poenta je da se EU pretvara u diktaturu koja bi da nametne svima svoje viđenje i uređenje društva i da to treba da znamo kako bi se odbranili u nadolazećim vremenima. Svi smo za čist vazduh i zdravu sredinu, bez izuzetka ali dajte da čujemo i druga mišljenja i druge mogućnosti u cilju postizanja tog cilja. Ne po svaku cenu da mi neki briselski apartčik iz memljive kancelarije, pošto-poto uvodi propise i datume bez realne mogućnosti u ostvarivanju iste.
(Alex, 5. jul 2021 19:17)
Ako ovo što si napisao nije duboki sarkazam, onda:
1. Super je da si se ti vratio u otadžbinu, tu i pripadaš. Pazi da ne naletiš na ćevape Velje Nevolje kad budeš jeo meso.
2. Neće tebe apartčik iz memljive kancelarije zaj......i! Neka si mu poručio. Ipak si ti dva fakulteta završio i doktorirao ekologiju na Cambridgeu!
3. Daj nam ti ta "druga mišljenja"?

Vlada

pre 2 godine

@norge Tvoje komsije su izgleda teski idioti jer i pored toga sto si napisao, prodaja plug-in vozila u Norveskoj je bila 84.8% u toku aprila.
(T, 6. jul 2021 12:28)

Demo verzija, lepo dok ne kupis pa krenu sa ogranicenjima :). Jedan Teslas se zakacio na (besplatni) punjac kod vrtica, da su morali fino da ga zamole da ne zloupotrebljava isti, jer drugi ne dolaze na red. Videces vec, sad mi ne verujes i to je skroz OK, nisam drkos da se ljutim (:, ali videces...

Ante

pre 2 godine

Alex, 5. jul 2021 19:17) # Link komentara

U sve nek se diraju, al nek ne diraju čevape i Marcedes dizel.
Prevarili su nas iz Hrvatske, nitko nam nije rekao da će nas nagovarati da jedemo zeleno, i da vozimo bicikle.
Ti si se barem vratio u otađbinu, imao si gdje pobjeći od tih eko-fašista, a mi nemamo gdje.
Jučer mi sin prigovorio jer sam bacio kutiju od cigareta u more.
Od sina mi napravili eko-fašista, ima da ga ispišem iz škole, bogami.
Malo je crven oko ušiju, ali to se gleda kao klasično školovanje. I mene su tukli, pa šta mi fali.

CNG, sta mu fali?

pre 2 godine

Meni nista ovde nije jasno, cemu tolika zurba? Imate neiskoriscene potencijale TNG, CNG, plug in hybrid pogona, koji su idealno tranziciono resenje ka elektro pogonu. Zasto nametati elektro resenje kada ima mnogo nedostataka a imate isprobane i potvrdjene tehnologije vec u katalogu? Kako ici na odmor elektro autom? Nikako, osim ako imate 5 dana vremena da provedete na putu, deca obozavaju da cekaju pored punjaca 2h da tata moze da vozi jos 2-3h, pa onda ponovo, i tako na zadovoljstvo svih putnika. Ili, reci ce nam ovi sto su 'videli sveta', da se na odmor ide avionom a ne kolima, zato sto avion ne zagadjuje, on jashe oblake...ja danas jedino vidim CNG kao eko alternativu, elektro je ok ali kao drugi auto za ljude koji imaju kucu i dvoriste, to ima smisla ali za nas u zgradama je to ozbiljno ogranicenje i udar na kvalitet zivota, ja ni sa CNG ne zagadjujem nesto posebno, zasto ikome smetam?

Vlada

pre 2 godine

Koliko sam razumeo živiš u Norveškoj i siguran sam da je informacija tačna, ali meni je prosto neverovatna da toliko poskupljuje. Može neki link na tu vest (može i na Norveškom)? 
Koliko vidim u Norveškoj je cena struje nikad jeftinija u poslednjih 10 godina. 
(samo kažem, 6. jul 2021 12:16)

Na stanicama za brzo punjenje, za ove sa vecim kapacitetom. Kuci ga sporo punis po ceni struje kao za frizider ili televizor npr.

https://www.fortum.no/privat/lade-elbil/lade-pa-ladestasjoner/ladepriser

Grunf

pre 2 godine

Moglo je veoma lako postoječa kola da se prebaci na gas.
Šta će nam elektricna kola? Koliko traju baterije, da li toliko koliko i kola ili moraš da baciš baterije i ugradiš nove? Koliko to košta? Kako če da se zbrinjavaju te potrosene baterije? Da li je moguće ekološko zbrinjavanje?

Aleksa

pre 2 godine

A šta ćemo sa putničkim avionima? I njih na struju?
(XXL, 05. jul 2021 22:45)
Na vodonik. Za avione je izvodljivo. U stvari, stanica za punjenje aviona vodonikom bi bila isplativa na aerodromima.

Dragan M

pre 2 godine

Pa i sada EU, odnosno bogati deo EU daje milijarde evra siromašnjijim, odnosno manje bogatim zemljama EU. Čak i mi, sirotinja centralno afričkog tipa, uspemo da izmoljakamo koje milionče. Ne sekirajte se vi za EU, odradiće oni to. Mene brine ovo naše zlatno doba. Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?
(La la iz Banata, 05. jul 2021 17:43)

pa mi od tvojih dosovaca necemo da se oporavimo jos 10 godina... ako tvoj tajkun ne vrati pare naravno...

Djunta

pre 2 godine

@Alex
Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista.


OK slazem se da je ekologija novi poligon za premetacinu para ali ne i kad je stocarstvo u pitanju. Toliko ima gojaznih jer se prejedaju mesom i suhomesntatim proizvodima a pola se ubudja u frizideru i baci. Cemu? Koljemo te zivotinje ko zlikovci da bi se prejedali te nam je kasnije lose zbog preobimnog varenja i prekomerne tezine a ostatak "klanja" bacamo u djubre.

igor

pre 2 godine

Ако то уведу, баш ће да заштите природу. Само замислите колико ће батерија требати за милијарду и више аутомобила. А знамо од чега се праве батерије. Како се долази до тих руда од којих се оне праве?
(veljko, 05. jul 2021 17:40)

A zašto misliš da u EU ima milijardu i više automobila?

nemogudadisem

pre 2 godine

industrija, industrija i industrija. mlate praznu slamu sa ovim glupostima o zagadjivanju usled prevelikog broja automobila. sav transport na svetu uključujući i avio i kamione i brodove ( tankere koji zagadjuju hiljade i hiljade puta vise od mog auta), sav taj transport ne uzrokuje ni 5 % zagadjenja. to je činjenica, podatak lako proverljiv. Ajde malo o tome da pisemo

par reci

pre 2 godine

Znaci,da cekamo da aliekspres ukine nenormalne cene dostave,pod uslovom da za izabranu zemlju jos uvek pronadjes Srbiju.I tad lagano da se potrazi neki set za prepravku na elektro auto.Oni kontroleri,inverteri i sta sve ide uz to.I da cekam da komsiji rikne ves masina,pa da obezbedim elektro motor i lagano do tog datuma prepravimo automobile?Samo jos da vidim kako za baterije i eto resenja...Ma ne,ostacemo bez automobila,ne znam sta ce sa njima na otpadima

Matija

pre 2 godine

Evo..Nemačka otvorila novu termocentralu na ugalj radi od 30 maja.
link: https://www.powermag.com/germany-brings-last-new-coal-plant-online/

Do 2035 je nemoguće preći na struju...

Za ono sto se desava na ovom svetu

pre 2 godine

@za ono sto se desava na ovom svetu - covece ne kapiras sarkazam, "telepromptovati se" je odvalio neki nas politicar balvan umesto "teleportovati se" i to je ostalo u internet recniku kao suptilna napomena kad pricas sa balvanima :)
Isto kao i "vazdupohlov".
Tako da ne stavljaj me u isti kos kao i "dobro auto" ekipu vec malo nauci sarkazam

vox

pre 2 godine

Meni je čudno da vi Srbi slabo poznajete teoriju vašeg naučnika Milutinovića.
Malo pročitajte šta je pisao o magnetnom polju Zemlje. Postoje ucrtane mape Antarike u točnim granicama od prije ne znam koliko godina dok je u Europi bilo ledeno doba. Na toj mapi ucrtane su i razne životinje šta je dokaz da je Zemlja promjenila polove. To je prirodni ciklus Zemlje koji je sada započeo,nikakvi plinovi,Zemlju štiti njeno magnetno polje koje je sada počelo slabljeti.

Veka

pre 2 godine

@@Ovo je politicko pitanje. Kao prvo zele da oslabe poziciju Arapa i Rusije koji zive od energenata, a drugi razlog je sto krupni igraci koji poseduju i grade nuklearke pokusavaju da prodaju nocnu struju koja se baca jer ne moze da se uskladisti. Ta struja bi se gurala u baterije automobila. Naravno, gomila naivnih komentatora staju na poziciju koja se promovise po medijima i postaju tzv, korisne budale u ovom medijskom galimatijasu.
(kole, 06. jul 2021 09:54
Bravo decko, napokon jedan koji misli ispravno, cak i u mom okruzenju nema takvih objasnjenja i kada im kazem da tranzicija moze da bude laksa, bolja, jeftinija recimo gasom i jos gomilu na mogucih scenarija smanjenja co2 za sve drzave.

Саша

pre 2 godine

"stopostotno smanjenje emisije CO2"
Nikad mi neće biti jasno da neko može napisati ovako nešto. Ne postoji nikakva mogućnost za stopostotno smanjenje. Prilikom proizvodnje struje itekako se emitira CO2. Prilikom proizvodnje baterija, takođe. Ne znam čemu ovako bombastične najave, kad to, jednostavno, ne može biti.
(WillyWonka, 6. jul 2021 09:24

Ово (на)гађање са годинама је само оквирно, али шта се тражи електрификацијом аутомобила је исто шта се сад са короном дешава. Контрола широке народне масе у сваком погледу! Старија аута немају ГПС, наравно па су почели и да стављају уређаје у аута, а сад, може да те искључи једним кликом Маск(читај олигарси и остали..)... Ја сам то још давно рекао, али у истину је најтеже повјеровати. Велики поуу

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 06. jul 2021 08:52)


Samo da ti kazem, veliki strucnjace, da je teleprompter ona sprava koju koriste voditelji da bi citali tekst vesti, a da izgleda kao da gledaju u kameru.
Mozda si mislio na teleporter?
Isto tako se ne kaze infrakt, nego infarkt.
Sve u svemu, odlican komentar, vidi se da si pismen decko. Uzecu tvoj savet u obzir.

dipl ing

pre 2 godine

@Toronto

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/millions-electric-cars-are-coming-what-happens-all-dead-batteries#:~:text=Scientists%20are%20working%20to%20ensure,but%20generally%20share%20these%20components.

Toronto

pre 2 godine

@(dipl ing, 05. jul 2021 23:41)

Evo gospodine, ako želite da započnete biznis, ovde kod ove kineske kompanije možete kupiti malu liniju za reciklažu litijum jonskih baterija veličina do 600 x 600 mm. Kineezi su inače medju vodećima u svetu u raciklaži Li-ion baterija:

https://www.san-lan.com/li-battery-breaking-and-separating-machines-p227.html?gclid=EAIaIQobChMIyq-cgPvM8QIVVuR3Ch3M1g8BEAAYASAAEgIl9_D_BwE

Raspitajte se malo i o belgijskoj kompaniji Umicore, recimo, i o njihovoj fabrici za reciklažu u Hobokenu. Tu imaju kapacitet za reciklažu 7000 metrićkih tona litijum jonskih baterija godišnje, Recikliraju baterija za sve aplikacije, od telefona do auta. Ima još more kompanija koje se već bave ili trenutno grade postrojenja za reciklažu baterija. Na primer, norveška državna energetska kompanija gradi trenutno sa jednim, mislim, švedskim startupom postrojenje za reciklažu auto baterija.
Procenjuje se, inaće da je to tržište reciklaže Li-ion baterija vredno oko 1.5 milijardi dolara.

Cile Mile

pre 2 godine

U velikim gradovima Švedske i Norveške je vazduh kao na Žabljaku. A u našim velikim gradovima? Možda PM čestice ne vidite ali ih vaša pluća osećaju. Međutim i mi konja za trku imamo. Ikarbus Yilong pravi samo električne autobuse. Baš me čudi da ih političari više ne spominju. A svi su se izređali 2019 kad je bila privatizacija.

Ikarbus Yilong EV buducnost Srbije

pre 2 godine

Evo aj da stavimo neku paru..da neće mnogo biti drugačija situacija 2035-e?

račun pokazuje da nam treba 50% više struje i 60% jača mreža. odakle!!! Nuklearke? Dakle e vozila ..masovno čista utopija
(Matija, 6. jul 2021 16:08)

Nije ti palo na pamet koliko ce se mreze u EU rasteretiti strujom koju ce vlasnici sami proizvesti? Cuo si za solarne sisteme? Postali su jako jeftini za zapadni standard.

drvobradi

pre 2 godine

Ma ovo su birokrate iz Brisela, koje nisu u kontaktu sa realnoscu. Evo vam primer, pre 20g pokrenuli su inicijativu eCall, za ubrzavanje pomoci na putu u slucaju nesrece, gde bi sva vozila u EU morala da imaju ugradjen uredjaj za automatski poziv za pomoc. Tek od 2018g sva nova vozila imaju ovakav uredjaj, cela inicijativa je 3-4x odlagana, tek prosle godine su izasli protokoli za komunikaciju. Zamisli tek realizacija ove ideje. Pa nece uspeti do 2050.
@La la iz Banata
Opusteno, danas se skuplja parlament da izglasa da mozemo da se zaduzimo jos koju milijardu.

T

pre 2 godine

@norge Tvoje komsije su izgleda teski idioti jer i pored toga sto si napisao, prodaja plug-in vozila u Norveskoj je bila 84.8% u toku aprila.

Štuka

pre 2 godine

A grejanje, a vazdušni transport, a vojne zajebancije, eletroliza u industriji, lansiranje u orbitu, kakon to mislite da odregulišete, to ne radi na baterije?

Citao na internetu

pre 2 godine

Struje vec sad ima dosta u svetu da puni sve aute i kamione.
Evo brojeva na godisnjem nivou:
- Ukupni trenutni svetski kapacitet za proizvodnju struje = 69 miliona GWh
- Ukupna trenutna potrosnja struje na svetu = 27 miliona GWh
- Ukupna kolicina struje potrebna da se pune svi automobili i kamioni koji trenutno rade na benzin = 28 miliona GWh

Dakle (teoretski), taman da se ne napravi ni jedna nova elektrana na svetu, planeta vec sada ima dovoljno struje da se potpuno predje na elektricna vozila.
Ocito, problem je u raspodeli struje na planeti - ima zemalja koje imaju premalo i ima zemalja koje imaju vise instaliranih kapaciteta.
Druga stvar je da dnevna potrosnja u svim zemljama fluktuira - mnogo vise se trosi danju nego nocu, elektricne mreze imaju velike viskove nocu (ako je nekom bila misterija zasto je nocu 'jeftina struja').

Vlada

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 6. jul 2021 08:52) 

Pa dosao je Teslom, da bi narod video Teslu, ne zato sto mu je zgodno kolima. 2200km i bar 24h voznje, pa da se vozis (tj da te voze) izvaljen nije prijatno.
Da se kladimo da nisu norvezani neko neko nas ili iz naseg komsiluka. Norvezanin ide avionom, leti se svi razmile po svetu jer je tamo malo dosadno... (zamisli?).

trk

pre 2 godine

mozda racunaju da cemo ovladati fuzijom. licno, ne sumnjam u to, jer mi ljudi kao vrsta jesmo malo nakaradni i bahati, ali kad zagusti prilicno smo dobri u resavanju problema uz pomoc nauke i tehnologije.

Ikarbus je simbol oporavka srpske industrije

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)

Sta mislis koliko ce svaka kuca ili zgrada moci da proizvede uz solarne panele?

dipl ing

pre 2 godine

@Toronto

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/millions-electric-cars-are-coming-what-happens-all-dead-batteries#:~:text=Scientists%20are%20working%20to%20ensure,but%20generally%20share%20these%20components.

Stratus

pre 2 godine

Neka probaju da sprovedu u delo, da vidite kakva revolucija ce da izbije u EU... jedino ako ne misle da kupe novi e-auto svima koji voze auto sa SUS motorom.

samo kažem

pre 2 godine

Na stanicama za brzo punjenje, za ove sa vecim kapacitetom. Kuci ga sporo punis po ceni struje kao za frizider ili televizor npr.

[link]
(Vlada, 6. jul 2021 14:04)

Hvala Vlado.
Ne vidi se ovde tih 700% poskupljenja o kom se priča.
Znači sada je 5 Kruna po kWh za najbrže i najskuplje punjenje. Poskupeće na 35 Kruna? To je već dosta skupo. Cena sa ovog sajta je kao naš benzin za auto koji troši 5 l/100 km. Ako se poskupljenje od 700% već desilo, nije strašno, ako treba tek da se desi onda jeste. Jedino da svi pune kući pošto će to biti neuporedivo jeftinije.

Kad se neko pravi pametan bez pokrica

pre 2 godine

@Sta mislis koliko ce svaka kuca ili zgrada moci da proizvede uz solarne panele?
(Ikarbus je simbol oporavka srpske industrije, 6. jul 2021 18:47)

Da si bar pokusaso da malo istrazis tematiku video bi da je nedovoljno i plus zavisi od sezone. Od oktobra do marta ces da ga punis cime?

Vlada

pre 2 godine

Da si bar pokusaso da malo istrazis tematiku video bi da je nedovoljno i plus zavisi od sezone. Od oktobra do marta ces da ga punis cime?
(Kad se neko pravi pametan bez pokrica, 6. jul 2021 23:33)

Na plin, kao i do sad :)

Dragan M

pre 2 godine

Pa i sada EU, odnosno bogati deo EU daje milijarde evra siromašnjijim, odnosno manje bogatim zemljama EU. Čak i mi, sirotinja centralno afričkog tipa, uspemo da izmoljakamo koje milionče. Ne sekirajte se vi za EU, odradiće oni to. Mene brine ovo naše zlatno doba. Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?
(La la iz Banata, 05. jul 2021 17:43)

pa mi od tvojih dosovaca necemo da se oporavimo jos 10 godina... ako tvoj tajkun ne vrati pare naravno...

Legolas

pre 2 godine

Siromašnije istočnoevropske zemlje, međutim, upozoravaju da njihove ekonomije, zavisne od fosilnih goriva, teško mogu izdržati tempo ubrzane dekarbonizacije.

Inače oni to ne znaju,žive na Marsu.
Sve oni to dobro znaju,ali šta bogataše,elitu upravljačku zanimaju siromašni.Oni su i ovako više u avionu i vazduhu,nego na putevima.

Komisija odlučila.
Matore birokrate,ne znaju više od bogatstva,šta da rade,pa se zezaju sa ljudima
Ako im je stalo donl ekologije,neka pogase za početak svoia postrojenja,a ne da nameću kroz hobotnice institucija i poluga moči čitavom svetu,besmislene ideje.
Pa neka im vetroparkovi orave struju isključivo.Automatski bi se vratili u pećinsko doba.
Razumem,treba više i čistijih tehnologija,i veća pažnja na okolinu da se obrati,ali tu vrstu agendi,naredaba,komesarskih naloga,upotrebljuju oni,koji su najviše i zagadili i uništili planetu.

Alex

pre 2 godine

Cak i da se to obistini, Evropa ni priblizno nece postati kontinent sa nula emisije, jer se ocigledno zaboravlja da npr krave prozivode vise stetnih gasova nego svi automobili zajedno, pa osim ako ne planiraju da nas sve pretvore u biljojede, sto me ne bi iznenadilo, nema nista od njihovih 0 emisije.
(joe, 5. jul 2021 18:27)

Na tome se radi već.Naime, od pre 2 god. deci u školi u Nemačkoj, učitelji govore kako treba da se manje jede mesa a na radiu u tv, govore o tome kako u proizvodnji mesa, stočarska industrija emituje previše CO2 i da treba da se smanji upotreba mesa itd. Dete došlo kući i priča mi o tome.Sve u redu, ima smisla ali to nije njegov posao. Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista. Mi jedemo meso i ješćemo i dalje i ne interesuje me njihova agenda. Sva sreća, ove godine se vratili porodično u svoju otadžbinu da ne slušamo takve bljuvotine.Poenta je da se EU pretvara u diktaturu koja bi da nametne svima svoje viđenje i uređenje društva i da to treba da znamo kako bi se odbranili u nadolazećim vremenima. Svi smo za čist vazduh i zdravu sredinu, bez izuzetka ali dajte da čujemo i druga mišljenja i druge mogućnosti u cilju postizanja tog cilja. Ne po svaku cenu da mi neki briselski apartčik iz memljive kancelarije, pošto-poto uvodi propise i datume bez realne mogućnosti u ostvarivanju iste.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 18:08)

Opet vi trolujete i širite neistine. SUS motor je najneefikasnija mašina koja se koristi. Iskorišćenje energije, odnosno konverzija hemijske energije iz nafte u knetičku enetprgiju automobila sa SUS motorom je jako mala. Ako se uključi transport nafte do rafinerija i derivata do pumpi iskoristivost je ispod 10%, oko 8-9%. Konverzija hemijske energije ugljovodonika, odnosno fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa) u kinetičku energiju EV je oko 40% Dodajte tome energiju iz obnovljivih izvora i efikasnost se penje do 60% i raste sve rastom obnovljivih izvora. Sve ovo možete i sami izračunati ako imate malo tehničkog obrazovanja.U sve to nije uključena izrada jednog i drugog automobila, a za sus motor treba nekoliko stotina sati rada. I to ne bilo kakvog rada. Uključena je gomila tehnploških procesa, posebnih materijala i obrade visoke preciznosti. Ko može da izračuna čitav karbonski otisak proizvodnje samo jednog sus motora? Topionice, livnice, proizvodnja svih tih neophodnih mašina. energija koju svi oni troše. A to je samo motor. Treba napraviti i menjač, izduv, rashladni sistem, ulja, maziva, kaiševe, creva, rashladne tečnosti i tako dalje..... El. motor je veoma jednostavna mašina, sa neuporedivo manje obrade i materijala u odnosu na sus motor. Baterije su veoma jednostavne za proizvodnju, sa minomalnom obradom. Jedna ćelija je obična konzerva sa dve metalne pločice, anoda i katoda, a izmedju je elektrolit. Samim tim što EV ima minimum 4 puta efikasniju konverziju početne energije, samim tim i minimum 4 puta manju emisiju štetnih gasova. Dodajte tome i sve ono potrebno za proizvodnju pojedinih pogona (sus i ev) i cela rasprava postaje smešna. Koristite samo sirovu naftu u termoelekteranama za proizvodnju el. energije samo za EV i 4 puta smanjujete trenutnu emisiju automobila.
Žao mi je što ste toliko neobavešteni, odlaganje (bacanje) baterija je možda rešenje u Srbiji, ali nije tako u svetu. Reciklaža svih vrsta baterija se odavno radi sa efikasnošću od preko 90%. Niko nigde ne odlaže baterije. Postoji gomila kompanija koje se bave time. Izgleda da ste neobavešteni i o stopi "samozapaljivanja" auta sa sus motorima, kao i o tome da se 99% svakodnevnog auttomobilskog saobraćaja obavlja u krugo od 50-60 km (bez obzira na one koji vole da svaki dan do posla i nazad naprave 1000-1500 km, pogotovo oni u DE i A). I za kraj, EU ne može da smanjuje emisije u Kini i Rusiji, pa ni u Srbiji, već samo na svojoj teritoriji i čini se da kod njih nije baš tih 6%.koje nafftaši potenciraju.

Rodion Gataulin - NASTAVAK

pre 2 godine

Kao četvrto, šta ćete sa bezbednosnim rizicima (samospaljivanje, defektni tesla "autopilot" itd) kao i sa činjenicom koliko su nenormalno nepraktična ova "vozila" (limitiran realni domet pre svega zimi i po hladnom vremenu, dugo vreme dopune baterija, generalna nepouzdanost i kvarovi)

Kao peto, zašto se PRVO ne rešavaju STVARNI ekološki problemi koji STVARNO izazivaju ekološku katastrofu, tipa deforestacija, prenaseljenost planete, zagađenje usled avio-saobraćaja, plastika, hemija u poljoprivredi, prljava industrija u kini, indiji i rusiji, PA TEK ONDA da se obrušite na drumski saobraćaj koji u zagađenju atmosfere ionako učestvuje sa MANJE OD 6% (GOOGLAJTE SAMI STUDIJE NE PADA MI VIŠE NAPAMET DA VAM POSTAVLJAM LINKOVE po milioniti put).

Ovako teška greška se SIGURNO NEĆE DESITI, jer će do zadate godine biti promenjena NE JEDNA nego DESET političkih garnitura koje vode EU. Pogotovo ovakvu glupost neće dozvoliti Nemačka i Francuska koje ZAVISE od auto industrije.

Dex

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)

To uopste nije neki narociti problem danas. Jeste da to stvara neke nove probleme, ali proizvesti nije neka muka.

Pedro

pre 2 godine

Situacija je toliko kritična da čak i desničari počinju da razumeju. Hej 49 stepeni izmereno u Kanadi na mestima gde je do sada bilo najviše 25. Sagorevanje ugljovodonika mora da prestane pod hitno, inače neće proći puno godina a planeta će nam postati pakao.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Kao prvo, ovo vodi u direktnu ekološku kataklizmu zbog nerešenog odlaganja / reciklaže baterija, na stranu to što životni ciklus EV emituje više CO2 od ekvivalentnog diesela iste kilometraže (googlajte sami relevantne analize, stručna mišljenja i naučne studije, ako ste iole pismeni pre nego što zinete da OD MENE opet tražite linkove koje sam ovde postavljao milion puta).

Kao drugo, ovo vodi u direktnu ekonomsku kakatlizmu biblijskih razmera, biće zatvoreno na milione radnih mesta u EU i širom sveta, jer električni "automobili" imaju otprilike isto delova koliko i frižider, za razliku od SUS normalnih vozila.

Kao treće, ovo će ugroziti masivno sisteme elektrosnabdevanja pogotovo uzevši u obzir tekuće klimatske promene gde je i leti MNOGO veća potrošnja za klima uređaje, sistemi najvećeg broja država čak i u EU za ovoliku potrošnju struje NISU SPREMNI bez masivnih ulaganja što opet dovodi do MASIVNIH POSKUPLJENJA.

Joca

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)
Ovo postaje već svojevrsan (endemski?) fenomen. Ubedljivo najgluplji "argument" se poteže po pravilu. Tupčo, pa čak i da nema pametnijih načina za dobijanje električne energije, isplativije je i ekološki čistije sagorevati naftu u elektranama, a energiju transportovati dalekovodima nego cisternama. Naravno, samo budala ili onaj koji nema drugu mogućnost sagoreva tako dragocenu sirovinu za hemijsku industriju i sasvim je svejedno da li je sagoreva u elektrani ili (još gore) u motoru. Zapravo nije svejedno jer se u elektranama sagoreva manje rafinisana nafta, ali ako nema izbora, ako nema bolje varijante, onda nužda određuje pravila.
Naftni motori više NISU ni nužda ni neizbežni. I samo o tome se radi. Vozila koja moraju da imaju naftne motore imaće ih i dalje (kao vojna, na primer). Ali automobili već ne moraju i sve manje će morati. Dodatno, sa automatizacijom saobraćaja, benzinski i dizel automobili neće ni moći da se koriste u redovnom saobraćaju, tako da će opet nužda da odredi izbor, samo drugačija.

Uzgred, te "siromašne zemlje" i jesu siromašne zato što imaju glupe i zle na vlasti, zato što imaju glup narod, ili savršen sklad prvog i drugog. Što se više odlaže masovni prelazak na električne automobile, Srbija će biti još siromašnija jer zapravo više i nema "domaće nafte". I ta "domaća" je sada ruska.

Osim... ako nije baš u tome kvaka onog (endemskog?) fenomena?

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Toronto, 5. jul 2021 20:28

Poštovana gospođo,

Pošto me opet prozivate, neka moderator dozvoli da vam odgovorim.

Niti "trolujem" niti lažem, sve što navodim su lako proverljive naučne, ekonomske i tehnološke činjenice koje niko sa tehničkim znanjem argumentovano ne može da ospori. Ne govorim to JA (ako već imate nešto protiv mene lično, mada ne znam zašto), nego RELEVANTNE NAUČNE I EKONOMSKE ANALIZE I STRUČNE STUDIJE.

Toliko ste mnogo gluposti u vašem komentaru naveli da čovek ne zna odakle da počne, npr ako ne znate koja je razlika između AAA baterije iz daljinskog upravljača i litijumske baterije za električni "auto" i zašto jedne mogu da se recikliraju a za druge do ovoga trena NE POSTOJI POSTUPAK RECIKLAŽE, onda vam zaista ne vredi ništa ni govoriti.

Nego ste se upecali pa bacili pare na akcije tesle pa nam ovde popujete jer se bojite neizbežnog trenutka kad će mehur konačno da vam prsne u lice, ali to je samo vaš problem, tako da nam ovde ne cmizdrite više, zamorni su vam komentari za čitanje.

Lepo se zabavljajte "u torontu", prijatan vam dan.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Evropa je odavno jedna velika sprdnja …. Kad je eu postala ozbiljan igrac krenuo je kolaps… debilna birokratija koja bigat narod pokusava da osiromasi

La la iz Banata

pre 2 godine

Pa on namece nesto siromasnim zemljama, kao da one imaju dovoljno novaca da izdvoje za punjace, za elektrane (vetro ili solarne) na koje ce se ti punjaci puniti a plus treba majstore obuciti da vrse popravke. Nije to bas jednostavno kako on misli. I ne mozes ru u istu recenicu da stavis Nemacku sa 100 puta vecim BDPom i skoro 100 miliona stanovnika i recimo Bugarsku sa 5, ne znam tacan broj. Namestite fond za podsticaj i reseno. I primite Srbiju ?
(MrkiSRB, 05. jul 2021 17:08)

Pa i sada EU, odnosno bogati deo EU daje milijarde evra siromašnjijim, odnosno manje bogatim zemljama EU. Čak i mi, sirotinja centralno afričkog tipa, uspemo da izmoljakamo koje milionče. Ne sekirajte se vi za EU, odradiće oni to. Mene brine ovo naše zlatno doba. Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?

Kalevra

pre 2 godine

Nema šanse...to je zapadnjačka satanistička propaganda....to kao da su rekli da će mobilni telefoni zamijeniti fiksne i da će 90 % svjetske populacije biti ovisno o internetu.....Srbija to nikada neće prihvatiti

Pravoslavac

pre 2 godine

Koješta! Imate temu u Auto moto reviji AMSS,pa pigledajte. Mnogo problema će morati da se reši kada u saobraćaju , u Nemačkoj , po istraživanju ADAC-a, bude polovina EV... automobila. Najveći je odakle obezbediti struju, tj. kako izgraditi električnu infrastrukturu u velikim gradovima, koliko jaku i po kojoj ceni. Da li će kroz gradove "prolaziti" dalekovodi, da bi ta silna vozila mogla da povuku struju. Radi se o milionima kW, a gase se nuklearke (do 2025.i rudnici (do 2037.g.) iz vetroparkova i solarne energije je zamemarljiv procenat za očekivane
potrebe. Iz kućne utičnice punjenje baterija, zbog niske amperaže instalacija, traje više od 24 sata...
A tu su i sadašnji proizvodni kapaciteti rudnika lutijuma , cinka, platine... Minerala kojih ima daleko manje od nafte... Kolika će njihova cena biti na tržištu kad počne enormno da raste tražnja... Verujte Nemcima, znaju oni šta rade...

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 21:13)

Na svaki članak o Tesli (ne i ostalih EV) na ovom portalu šaljete gomilu komentara sa neistinama, kao što tvrdite debilizam da je karbonski otisak EV višestruko veći od dizel automobila, da se baterije skladište a da reciklaža ne postoji i slična žvakanja, što je sve notorna glupost. Zato sam vas i pitao da limsu vam nešto lično uradili, jer ako nisu onda to već liči na patologiju. O kojim to vi proverljivim činjenicama govorite? Da maksimalna realna energetska efikasnost konverzije sus motora ne prelazi 22%, sipanog goriva, i to kada se kreće, a ne kada je vozilo svakodnevno zaglavljeno u ogromnim gužvama? To je gospodine realnost. Na činjenicu da se energija troši i na pravljenje tog goriva? Efikasnost rafinerija, i to najsavremenijih, je negde oko 88% za sve proizvode zajedno. Za dizel je oko 86%, a benzin 84%. Samo ovo ti spušta efikasnost konverzije u sus motoru na ispod 10%.
Znate li koja je efikasnost parnih turbina u t. elektranama? To će vam svaki mašinski inženjer reći. Izmedju 80 i 90%. U prenosu i skladištenju izgubite oko 15%, neka bude 20%, El. motor radi sa 90%. Izračunajte sami. I da, AAA baterija i Li-ion i svaka druga baterija je konstrukciono potpuno ista. Kontejner, anoda, katoda i elektrolit. Razlika je u materijalima. Takav vam je i akumulator (baterija) u vašem sus autu. Sve to se reciklira. Postoji oko 100 kompanija u svetu koje se bave reciklažom Li-ion baterija. Najviše ih je u Kini i Južnoj Koreji, ali imaih i u Sev. Americi i u Evropi. Evo jedne ovde u Kingstonu, blizu Toronta. Ove godine poćinje da se gradi fabrika za reciklažu auto baterija u Poljskoj. A da li vam je ikada palo na pamet, šta se dešava sa starim baterijama iz vašeg telefona, laptopa, tableta? Recikliraju se. A šta mislite, koliko ima auo baterija za reciklažu trenutno? Jedini problem recikliranja auto baterija je nedovoljno baterija za reciklažu.
Ta vaša balavljenja koja pokušavate da zaodenete u kvazi naučnu odoru, stalno ponavljajući "nauka", "analiza", "stidija" bla bla (klasična tehnika demagogije) možda i prodju kod nekog ko nije tehnički obrazovan, ali to da mašina koja barem 4 puta efikasnije koristi energiju više zagadjuje je monumentalna glupost koju ni totalni idiot ne može da proguta.

Milan Indjija

pre 2 godine

Evropa se cuva i brani od CO2, a kako ce se sacuvati od miliona migranata, koji su poceli sistemski i takticki da je naseljavaju i unistavaju. O tome izgleda slabo razmisljaju.

veljko

pre 2 godine

Ако то уведу, баш ће да заштите природу. Само замислите колико ће батерија требати за милијарду и више аутомобила. А знамо од чега се праве батерије. Како се долази до тих руда од којих се оне праве?

Zabrinuti

pre 2 godine

Koliko novih nuklearnih elektrana treba podići da bi se pokrilo tako gigantsko povećanje potrošnje? I gde ćemo sav taj nuklearni otpad posle?!?

Dusan Dizel

pre 2 godine

Dakle, svi bi voleli da vozimo pravi električni auto kao u SF filmovima, ali sa sadašnjom tehnologijom baterija i punjača to nije moguće. Zamislite da krenete na more pa onda na svakih 150-200km pravite 6 sati pauze da se napuni auto...drugo, kako da svakodnevno pune automobile ljudi koji žive u zgradama?
I najbitnije - preporučujem svima da pogledate (mislim da je BBC produkcija) dokumentarac o zagađenjima - u tom filmu se jasno kaže da jedan tanker/brod koji prevozi kontejnere pravi zagadjenja isto koliko i 5.000.000 automobila(ili možda 50 mil, ne sećam se)godišnje. A njih ima na hiljade, ali to nikome ne smeta i ne uvode se EURO6 ili koji već standardi. razmislite o tome, ovo sa elektricnim automobilima je nečiji spin-of i skretanje pažnje sa glavnih problema, kao i uvek

Cuki

pre 2 godine

Inženjer sam po struci, jako otvoren za novitete i inovacije, ali stavljam ruku u vatru da se ovaj plan neće ostvariti.

Kratko i jasno, potrebno je ulupati par biliona (hiljade milijardi) evra u infrastrukturu da celi koncept bude efikasan i održiv. To je možda realno kroz 30-40 godina, ali ne kroz 15.

Dodje mi da vrisnem

pre 2 godine

Samo neka donesu te odluke .Bas nas briga, biće više dizel automobila za nas!
(sportski duh, 5. jul 2021 21:31)

Kakav glup komentar.

vrana

pre 2 godine

u eu ima preko 250 mil automobila kad bi sutra svi presli na el aute i dnevno da predju samo 10km po autu a el auto za to potrosi 1kw struje tako glase neke racunice zvaci bilo bi im potrebno 250hiljada megavata struje svaki dan.

da vam bude jasnije koja je to kolicina el energije cela srbije za celu godinu proizvede 34hiljade megavata.

toliko o toj nekoj prici i teoriji.

Milan

pre 2 godine

@dusan dizel - primeri odlaska na more elektro autom dometa 400 km, sto je sa punim gepekom i putnicima i upaljenom klimom oko 300 km -
1. CG - krenem iz NS sa punom baterijom, stanem kod Nove Pazove na novi punjac na 15 min cisto radi reda. Nastavim dalje, stanem kod Preljine na novu pumpu 45 min. Stignem u CG.
2. HR- krenem iz NS, punim gde hocu posto punjaca ima na sve strane u HR
3. GR- videti HR
4. BG- videti HR
5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?

Gradimir

pre 2 godine

I krave će rešiti. Ima jedna mlekara na jugu Srbije u kojoj je instaliran sistem za skupljanje gasa uz donaciju EU. Mislim da više nije u funkciji, pošto je verovatno održavanje problem, ali u normalnoj zemlji kad se u nešto investira, to se i koristi.
Što se tiče količine struje, već sam postavljao link, u SAD je vršeno ozbiljno istraživanje potrošnje struje u naftnoj industriji od sedamdesetih naovamo. Jedan od zanimljivijih zaključaka je da kada bi celokupan transport u SAD postao elektrifikovan, a istovremeno pogasili sve što ima veze sa naftom, na raspolaganju bi bilo preko 50% struje za električni transport.
Druga stvar, prelazak nije odjedanput, već je postepen, pa par procenata povećanja godišnje potrošnje ne sme da bude problem, naročito kada struja iz solarnih panela postaje sve jeftinija, a već je jeftinija od struje iz termoelektrana. Uz baterije, ili akumulaciona jezera, ili zamajce za akumuliranje viška (sjajna stvar i za industrijsku i kućnu upotrebu - proguglajte flywheel) ni noć neće biti problem. Već su u prototip fazama i mini nuklearni reaktori bez održavanja i bez mogućnosti topljenja jezgra, koji će se brzo i jeftino postavljati kako se ukaže potreba. Ostaje problem radioaktivnog otpada, bar dok ne dođe fuzija. Kao što sam više puta pisao - ja sam optimista, A Vi kako hoćete.

igor

pre 2 godine

Ако то уведу, баш ће да заштите природу. Само замислите колико ће батерија требати за милијарду и више аутомобила. А знамо од чега се праве батерије. Како се долази до тих руда од којих се оне праве?
(veljko, 05. jul 2021 17:40)

A zašto misliš da u EU ima milijardu i više automobila?

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 05. jul 2021 21:13)

Ah da, zaborvih da vas pitam još nešto. Da li ste stvarno toliko aarogantni da pomislite da ste pametniji, obrazovaniji i stručniji od stotine i stotine stručnjaka raznih profila, od čitavih naučnih instituta za energiju, ekonomiju, tehnologiju, ekologiju itd, koji svi savetuju vlade pojedinih zemalja u donošenju ovakvih važnih odluka i koji su napravili bezbroj simulacija uticaja jedne ovakve odluke? Ili možda mislite da takve odluke donosi jedan čovek kako mu se ćefne?
PS. Odakle vam ideja da sam gospodja? Eto, vidite, donosite zaključke na osnovu vaše mašte, a ne činjenica.

rebro

pre 2 godine

@Toronto, a kako se proizvodi taj litijum niste napisali. Omaklo se kanda.
Hajde opišite nam postupak proizvodnje litijuma, i šta ostane od zenljišta i prirode nakon toga.
I ne, ne zanima nas Kanada već Evropa jer u Kanadi živi svega 40 miliona ljudi i mogu da dopuste uništavanje prirode.
U Evropi ne mogu.

MrkiSRB

pre 2 godine

Pa on namece nesto siromasnim zemljama, kao da one imaju dovoljno novaca da izdvoje za punjace, za elektrane (vetro ili solarne) na koje ce se ti punjaci puniti a plus treba majstore obuciti da vrse popravke. Nije to bas jednostavno kako on misli. I ne mozes ru u istu recenicu da stavis Nemacku sa 100 puta vecim BDPom i skoro 100 miliona stanovnika i recimo Bugarsku sa 5, ne znam tacan broj. Namestite fond za podsticaj i reseno. I primite Srbiju ?

joe

pre 2 godine

Cak i da se to obistini, Evropa ni priblizno nece postati kontinent sa nula emisije, jer se ocigledno zaboravlja da npr krave prozivode vise stetnih gasova nego svi automobili zajedno, pa osim ako ne planiraju da nas sve pretvore u biljojede, sto me ne bi iznenadilo, nema nista od njihovih 0 emisije. Da ne kazem da je nerealno da se 100% el energije proizvede iz obnovljivih izvora, pogotovo sto ce apetiti za strujom samo rasti, pa gde su svi drugi zagadjivaci koje je nemoguce potpuno iskoreniti bez povratka na nacin zivota iz srednjeg veka, a proizvodnja, a jos vise reciklaza milijarde baterija na godisnjem nivou za sva ta e-vozila je posebna prica.

ha ha

pre 2 godine

"Trenutno samo tri zemlje - Francuska, Holandija i Nemačka - poseduju 70 odsto punionica za e-vozila."

To ce evrobirokrate da rese dekretima. Samo da Brisel donese dekret i e-pumpe ce same da izniknu iz zemlje.

Za rodiona

pre 2 godine

@rodion - druze, tebi je neko ozbiljno isprao mozak "strasnim elektro automobilima".
1. "Zasto se ne bave vaznijim pitanjima kao pesticidi, deforestacija?" Druze, EU je te stvari davno regulisala, od reciklaze, zastite suma, upotrebe pesticida...sad je na redu "palamudjenje" o taksama na CO2, elektro mobilnosti...
2. Kolaps energetskih sistema - ponovicu opet istrazivanje o uticaju EV na Srbiju - da sva auta predju na struju i da svaki auto prelazi 50 km dnevno, nas energetksi kapacitet treba da se uveca za samo 700 MW! Trenutno je 6 GW. Znaci povecanje potrosnje za 14%!
3. "Ugasice se milioni radnih mesta"- cekaj, a EV prave roboti? Baterije za EV rastu kao kupus??? Pa eno ti Lear u Novom Sadu, radili do nedavno za Ford u Krajovi, ubacili pre neki dan i kablove za Volvo elektro program. Samo ce se industrija "presaltati". Neko je radio do sad na auspusima, sad ce raditi na baterijama. Mos' mislit problema. Ili eno ti ga Zwickau za VW. Pravio SUS, sad se presaltali na EV i svi radnici i dalje tamo
4. "Struja je prljava, od uglja"-mozda u ovoj trovacnici koja se zove Srbija, u EU postaje svake godine sve zelenija i zelenija.

Tako da rodione protiv evolucije se ne moze. EV su tu i ne planiraju nigde sa idu

прле

pre 2 godine

NStulip@ Запад мења законе. Само обновљив извор производње електричне енергије који није штетан долази у обзир! Како кажу само ветрењаче или соларни панели. Па нек Србија бира оће ли у ЕУ?!

joe

pre 2 godine

Ljudi ne shvataju da nas ceka izuzetno skupa buducnost. Ako vise ne bude SUS motora to ce znaciti da ce nafta znacajno poskupeti, jer se vise nece isplatiti njena proizvodnja, a to opet znaci da ce koriscenje nekih stvari koje ce i dalje koristiti fosilna goriva kao sto su avioni, radne i poljoprivredne masine biti mnogo skuplje sto ce dovesti do mnogo skupljih putovanja, nekretnina i ono sto je najvaznije, hrane. Potpuna elektrifikacija saobracaja moze proizvesti znacajne posledice, mnogo sire od onih koje nam prve padaju na pamet.

T

pre 2 godine

@norge Tvoje komsije su izgleda teski idioti jer i pored toga sto si napisao, prodaja plug-in vozila u Norveskoj je bila 84.8% u toku aprila.

Zema

pre 2 godine

A odakle struja? Iz MHE? A baterije zelene, da zelenije ne mogu biti.
U našoj varijanti će biti: spalim ugalj da dobijem struju, onda struju da vozim preskup automobil...

Sax

pre 2 godine

I dalje se vode ratovi zbog naftnih polja, svetska ekonomija se i dalje zasniva na ceni nafte. Cena hleba,vode i svega ostalog zavisi od cene nafte. Ako je nafta skupa ,skupo ce biti obradjivanje zemlje. Gledamo kako zapad napada Venecuelu,zbog čega? Jednostavno ne mogu da poverujem da ce Rokfelerovi i ostala svetska svita prepustiti da baterije zamene naftu. Mozda jednog dana,ali to sigurno nece biti 2035. Sta ce biti sa Arapskim svetom koji vedre i oblace celim svetom svojom naftom? Ne znam sta zele ovakvim tekstovima da postignu.

Alex

pre 2 godine

Ključna reč u tekstu je "u EU". Pošto mi, na sreću, nismo niti ćemo biti deo toga, ove odredbe neće važiti za nas. Stići će i kod nas ali ne tako brzo, već kako treba, polako i sa prelaznim periodom.

E, ta ekologija

pre 2 godine

Da li je CO2 stetan gas? Naravno, o tome nije dozvoljeno diskutovati, jer je neko u ime svih vec sve istrazio i u ime nas doneo odluku. Slede mere koje su...opet u ime nas, za nase dobro...jer mi nismo dovoljno pametni da bi razumeli svu tu nauku. Pretpostavljam da ce i razmisljanje doci na crnu listu ne-esencijalnih radnji i izazvati zabrinutost onih kojima je razmisljanje dozvoljeno.

Ikarbus Yilong EV buducnost Srbije

pre 2 godine

Evo aj da stavimo neku paru..da neće mnogo biti drugačija situacija 2035-e?

račun pokazuje da nam treba 50% više struje i 60% jača mreža. odakle!!! Nuklearke? Dakle e vozila ..masovno čista utopija
(Matija, 6. jul 2021 16:08)

Nije ti palo na pamet koliko ce se mreze u EU rasteretiti strujom koju ce vlasnici sami proizvesti? Cuo si za solarne sisteme? Postali su jako jeftini za zapadni standard.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ja tu vidim zavjeru bogatih u EU na račun siromašnih.
Zato mi jadni siromašni tražimo da nam EU pomogne u tranziciji tj. prelasku na el. aute sa XYZ količinom novca kako bi mi mogli svaku kupnju barem prvih 10 godina subvencionirati sa ZYX novca.
Uz to nam treba još XYZ novca za razvoj mreže brzih punjača i nešto manje brzih po parkinzima većih gradova.
I uopće ne sumnjam da ćemo te novce dobiti jer je u interesu Nijemaca, Francuza, Britanaca(...) da nam prodaju el. aute.
Samo ne znam tko će vama ublažiti muke, a dizela će biti samo 20 godina starih...

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Toronto, 05. jul 2021 20:28) pusti neki mejl Panasoniku, objasni tim neznalicama koliko je baterija jednostavna… jedna konzerva….. axaxxaxaxa

Slavko

pre 2 godine

E ovi komentari su totalni odraz srpskog mentaliteta.
Kako Srbin vodi geopolitiku? Prvo dobro proveri sa koje strane vetar duva, pa se onda okrene i pisa na tu stranu.

Bane...

pre 2 godine

Sporno je i pored toga da će gorivo biti toliko skupo; čak i gas pored benzina i dizela sa novodolazećem restrikcijama da će svi oblici gorivo, naravno i struja gde pored akciza jednostavno će se gasiti autoindustrija i sva vozila za ličnu upotrebu sem klasičnog bicikla koji ima širok dijapazon; od poznatih do pojave transportnih bicikla gde ćemo biti primorani da menjamo navike jer auto jeste koristan ali najtanja karika pored vojne industrije gde se najviše troši od starta pa do goriva, gde se daje enorman novac za investiciju aviona, imamo tenkove koji troše za medalju, kamioni, da ne spominjem i vojne brodove, podmornice, nosači aviona koji su na teretu budžeta i najmočnijim državama gde najslabija karika je običan građanin kojem nije luksuz nego potreba da se preveze od tačke A do tačke B. Grad i prigradska mesta će imati bar regularniji gradski prevoz. Gorivo; koji god se bude koristio će biti enormno skupo da se jednostavno neće isplatiti voziti bilo koji auto, gde su i servisi itd... Ko bude veoma bogat imače mogućnost da vozi auto gde ostalo stanovništvo neće imati za gorivo a kamoli za registraciju jer će sve biti preskupo gde ćeš biti primoran skromnije da živiš do granica pucanja figurativno rečeno gde će biti izražene ogromne nejednakosti gde postoji velika verovatnoća bunkt naroda i građana sirom sveta...

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@toronto

Poštovani,

Navodite da su nekakve organizacije i "naučnici" ovaj obrazac upotrebe EV "ispitale", "proučile" i dovele "do savršenstva" i mi samo treba da se opustimo i da uživamo, verujući njihovom i vašem baljezganju bezrezervno, ovo je "razmišljanje" domaće životinje koju predvodi grlo-predvodnik, a ne SLOBODNOG INTELIGENTNOG ČOVEKA KOJI ŽIVI U DEMOKRATIJI, koji kritički razmišlja i zaključke donosi na bazi ČINJENICA, možda ste vi otišli iz svog sela u taj "toronto", ali selo očigledno nije otišlo iz vas.

Da je toj grupaciji koja nameće EV kao Bogom dano "rešenje" stvarno cilj ekologija, zagovarali bi vodonik i metan, a ne litijum. Očigledno je u pitanju nekakva geo-politička agenda koja sa ekologijom i ekonomijom veze blage nema. Uostalom, preselite se blizu nekog rudnika litijuma sa svojom decom pa tamo živite i uživajte blagodeti, a nadam se da srbi u Srbiji neće biti tako glupi da to zlo dozvole u svojoj državi u Jadru, na najplodnijoj nezagađenoj zemlji.

To što formalno-pravno niste "gospođa" meni ne znači ništa, jer ste očigledno "gospodža" u duši, istovremeno nadobudni bahati, arogancijom i bezobrazlukom nikom nikad nećete približiti svoje stavove, čak i kad bi bili ispravni A NISU.

Lep pozdrav i prijatan vam dan u "torontu".

ZMN

pre 2 godine

Znaci od 2035 Rio Tinto pocinje da vadi litijum po Holandiji, Francuskoj, Nemackoj,...

A da nece, ipak ce po Africi, jer se ionako tamo nakvise voze EV. Al dobro zato cemo mi biti svetla tacka Evrope, kod nas ce moci.

Block

pre 2 godine

Naravno ds ce ovo zaziveti, kao sto su zazivele sve ostale ekoloske norme od EURO1 pa na dalje.

E sad ako je ovo skupo za siromasne zemlje EU za nas je jos skuplje do granice neizvodljivosti. Pa mi se dominantmo grejemo otpadnim lignitom koji je u SFRJ bio zabranjen zbog trovanja. Srbija ce uci u XXI vek kad ostali budu ulazili u XXII, tako da ne znam sta se me toliko sekiramo.

Dobra strana, stici ce nam brdo polovnjaka sa sus motorima, a uvozicemo i jetinine kineske koji ce do tada razviti neke modele za zemlje treceg sveta. Pa nama je Karadjordje morao da preti batinama da pocnemo saditi krompir, daleko smo mi od EV. Samo opusteno.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ja smatram da su plugin hibridi buducnost. Dakle, dobro iz oba sveta.
Nesto poput Mercedesa C300e ili Golfa GTE. Po gradu struja, a na putu benzin. I svi veseli.
Elektricna vozila su bolja za grad i prigradsku voznju, ali za daleke destinacije nemaju sta da traze protiv klasicnih SUS masina.

Čiča Miloje

pre 2 godine

Joca, 05. jul 2021

Bravo Joco... Ta nafta za koju predlažeš da sagoreva u elektranama i proizvodi dtruju za EV automobile, to je bezdimna nafta... Čuo sam za takvu naftu koja na tihoj vatri uopšte ne zagadjuje vazduh...

vox

pre 2 godine

Meni je čudno da vi Srbi slabo poznajete teoriju vašeg naučnika Milutinovića.
Malo pročitajte šta je pisao o magnetnom polju Zemlje. Postoje ucrtane mape Antarike u točnim granicama od prije ne znam koliko godina dok je u Europi bilo ledeno doba. Na toj mapi ucrtane su i razne životinje šta je dokaz da je Zemlja promjenila polove. To je prirodni ciklus Zemlje koji je sada započeo,nikakvi plinovi,Zemlju štiti njeno magnetno polje koje je sada počelo slabljeti.

Citao na internetu

pre 2 godine

Struje vec sad ima dosta u svetu da puni sve aute i kamione.
Evo brojeva na godisnjem nivou:
- Ukupni trenutni svetski kapacitet za proizvodnju struje = 69 miliona GWh
- Ukupna trenutna potrosnja struje na svetu = 27 miliona GWh
- Ukupna kolicina struje potrebna da se pune svi automobili i kamioni koji trenutno rade na benzin = 28 miliona GWh

Dakle (teoretski), taman da se ne napravi ni jedna nova elektrana na svetu, planeta vec sada ima dovoljno struje da se potpuno predje na elektricna vozila.
Ocito, problem je u raspodeli struje na planeti - ima zemalja koje imaju premalo i ima zemalja koje imaju vise instaliranih kapaciteta.
Druga stvar je da dnevna potrosnja u svim zemljama fluktuira - mnogo vise se trosi danju nego nocu, elektricne mreze imaju velike viskove nocu (ako je nekom bila misterija zasto je nocu 'jeftina struja').

Expert

pre 2 godine

Na tome se radi već.Naime, od pre 2 god. deci u školi u Nemačkoj, učitelji govore kako treba da se manje jede mesa a na radiu u tv, govore o tome kako u proizvodnji mesa, stočarska industrija emituje previše CO2 i da treba da se smanji upotreba mesa itd. Dete došlo kući i priča mi o tome.Sve u redu, ima smisla ali to nije njegov posao. Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista. Mi jedemo meso i ješćemo i dalje i ne interesuje me njihova agenda. Sva sreća, ove godine se vratili porodično u svoju otadžbinu da ne slušamo takve bljuvotine.Poenta je da se EU pretvara u diktaturu koja bi da nametne svima svoje viđenje i uređenje društva i da to treba da znamo kako bi se odbranili u nadolazećim vremenima. Svi smo za čist vazduh i zdravu sredinu, bez izuzetka ali dajte da čujemo i druga mišljenja i druge mogućnosti u cilju postizanja tog cilja. Ne po svaku cenu da mi neki briselski apartčik iz memljive kancelarije, pošto-poto uvodi propise i datume bez realne mogućnosti u ostvarivanju iste.
(Alex, 5. jul 2021 19:17)
Ako ovo što si napisao nije duboki sarkazam, onda:
1. Super je da si se ti vratio u otadžbinu, tu i pripadaš. Pazi da ne naletiš na ćevape Velje Nevolje kad budeš jeo meso.
2. Neće tebe apartčik iz memljive kancelarije zaj......i! Neka si mu poručio. Ipak si ti dva fakulteta završio i doktorirao ekologiju na Cambridgeu!
3. Daj nam ti ta "druga mišljenja"?

Sun ce

pre 2 godine

Kao što sam i ranije pominjao, slične mere su uvođene i ranije, pa koliko su se ispunile?
Ovo je veoma ambiciozno. Videćemo šta će se do tada obistiniti.

Ја кол'ко видим

pre 2 godine

Као што рекох, 2035. године преостале чланице ЕУ, молиће да се придруже нама. Живи били!

Aleksa

pre 2 godine

A šta ćemo sa putničkim avionima? I njih na struju?
(XXL, 05. jul 2021 22:45)
Na vodonik. Za avione je izvodljivo. U stvari, stanica za punjenje aviona vodonikom bi bila isplativa na aerodromima.

konfuzije

pre 2 godine

podrzavam struju pre nego cadj auspuha svuda i sve vise.iako volim sus engine kad urla dok ga gazim.Medjutim ,neko rece ovde, da ali otkud ta struja u toj bateriji??? Ako ce fatate vetar,cepate vodonik, i sl .... i like it ! Al ako ce to postepeno, ovo je spika zvake za seljaka. Da ima o cem da rasprdjuje posle vecere uz pivo.

spale

pre 2 godine

Treba jedan meteor i da nas vrati par hiljada godina u proslost i problem zagadjenja resen..Kao skakavci smo samo unistavamo zarad sopstvenog zadovoljstva,izem ti nauku i razvoj ko to izmisli...

Bicemo kao biljke za tipa 50god..necemo imati slobodu vec sve po diktaturi,znace sta jedemo radimo ma znace i kad i koliko idemo na wc..

Da je bar to

pre 2 godine

@mits

Nece biti kablava, jer cilj nisu elektricna kola nego da nas u medjuvremenu dekintiraju da kola nema. Da se vozimo autonomnim javnim prevozom i da nam tokom voznje broje krvna zrnca(verovatno bukvalno) i da nas ucenjuju koliko mozemo da ga koristimo "socijalnim kreditima" (citaj: entuzijazam prilikom klimanja glavom).

nemogudadisem

pre 2 godine

industrija, industrija i industrija. mlate praznu slamu sa ovim glupostima o zagadjivanju usled prevelikog broja automobila. sav transport na svetu uključujući i avio i kamione i brodove ( tankere koji zagadjuju hiljade i hiljade puta vise od mog auta), sav taj transport ne uzrokuje ni 5 % zagadjenja. to je činjenica, podatak lako proverljiv. Ajde malo o tome da pisemo

norge

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu.
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme.
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.

Toronto

pre 2 godine

@(Rodion Gataulin, 06. jul 2021 10:46)

Tako sam i mislio. Prava radikalsko-šešeljska demagogija iz devedesetih, koja još uvek drži živo i zdravo u dobrom delu mase. Bez argumenata i podataka, u odbrani laži prvo se spominje inteligencija, pa demokratija, pa se prelazi na paranoidnu šizofreniju i kako Srbe proganja ceo svet, tajne zle i moćne strukture (poznate pod imenom "oni") koje samo gledaju kako da porobe slobodarske Srbe, a banda se ovog puta setila da Srbe porobi i utamani čistim vazduhom. A kada sve to ne pomigne, onda se prelazi i na lične uvrede, omiljeni radikalski agument. A stvarnost je malo drugačija. Vi niste ni slobodni, po komentarima bi se reklo da niste ni preterano inteligentni, a ne živite ni u demokratiji. A niste ni vaspitani. Da niste informisani to smo utvrdili ranije, a svoje neznanje svakom rečenicom demonstrirate. Metan, za vašu informaciju, je takodje fosilno gorivo, čijim sagorevanjem se takodje oslobadja CO2 izmeeju ostalih produkata oksidacije metana. A ta količina nije uopšte mala. Samo 25% manje od sagorevanje dizela, odnosno oko 30% manje od sagorevanje benzina. Dizel oslobadja CO2 74 kg/GJ, benzin 69 kg/GJ, a metan oko 56 kd/GJ. Osim toga, metan kao gas je takodje gas koji stvara efekat staklene bašte i to 25 puta potentniji od CO2. Sreća je da se ne zadržava j atmosferi dugo kao CO2. Ipak, postoje značajni izvori ispuštanja metana u atmosferu, a najveći su upravo curenja metana iz naftnih i gasnih bušotina, sledeći je metan sa deponija, pa od ljudskih i životinjskih fekalija, zaim metan koji se oslobadja u poljoprivredi, prvenstveno sa pirinčanih polja (polja žitarica pokrivenih vodom oslobadjaju znatne količine metana) i na kraju gasovi koje ispuºtaju preživari. Što se tiče vodonika, 95% se proizvodi upravomod metana. Jako ouno energije je portrebno uložii. Gas se zagreva na i do 1100°C, uz dodavanje pregrejane pare i katalizatora, da bi se izdvojio vodonik i ugljen monoksid. Ugljen monoksid se ponovo zagreva i tretira parom da se oslobodi još jedna količina vodonika i kao krajnji produkt CO2. U proizvosdnji 1 mere vodonika, oslobodi se 10 mera CO2. Jedanmod najprljavijijh procesa. Vrlo male kolićine se prave elektrolizom jer je enrgetski neefikasno.
Što se tiče iskopavanja litijuma u Srbiji i da to ne treba dozvolti, tu ste potpuno u pravu. Ali ne zato što je to najplodnija zemlja u Srbiji, jer ona to nije, i vi opet upotrebljavate oprobane radikalske demagoške metode. Većina te zemlje je 4, 5 i 6 klasa poljoprivrednog zemljišta, a dosta je i nepoljoprivrednog zemljišta. a to je veoma lako proverljivo, 2 minuta. Ali treba zabraniti vadjenje litijuma u Srbiji upravo zbog takvih demagoga i stručnjaka poput vas, jer onu u Srbiji donose odluke na osnovu lićne koristi i svog ličnog neznanja i zabluda. A to je recept za katastrofu...

Helios

pre 2 godine

EU vode teški debili. (Obaška što smo mi u Srbiji debili svoje vrste, plus na sve nesreće ide i pad ljudskog kvaliteta u XXI veku zbog silnih emigracija itd.). Njom dominira ideologija - i to pogrešna - a ne racionalnost i smislenost. Uvoz migranata, islamizacija Evrope, adminokratija, neo-socijalizam apsurdnih fondova itd. su maskirani standardom života. Ali ludilo prosto eksplodira, veliki je nazadak i pogoršanje nivoa po pitanju ukidanja slobode govora i ova ekološka konfabulacija.
CO2 ne da nije štetan nego ga nikad nije bilo manje na planeti. Daleko najveći svetski a pogotovu evropski ekološki problem je katastrofalno nestajanje pčela. To svojim očima gledam na svom placu - a koji se graniči sa nacionalnim parkom. Svuda okolo su desetine pčelara postavile stotine košnica - i opet ih je sve manje! Biljke koje su one ranije oprašivale sada moram ručno. A glavi razlog je izgleda širenje i jačanje mreže mobilne telefonije. To da li će kola uopšte biti i dal će ići na ovo ili ono je 57 puta manji problem.
Elektro-kola su jesu puno bolja i treba preći na njih - kada bude smisleno. To zahteva trostruku promenu, koje sada nema.
1. šta god da je "punjenje" mora brzo. Verovatno mix kapacitora i standardizovane baterije na stanici
2. masovna izgradnja ekološki čistijih nuklearki - na torijum
3. masovna kogeneracija hidrogena kao deo procesa korišćenja toplote nuklearki (i vodonik i struja) - i onda vodonik da je gorivo(-ćelija).
Do tada ove "direktive" kretena su kalvarija.

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 06. jul 2021 08:52)


Samo da ti kazem, veliki strucnjace, da je teleprompter ona sprava koju koriste voditelji da bi citali tekst vesti, a da izgleda kao da gledaju u kameru.
Mozda si mislio na teleporter?
Isto tako se ne kaze infrakt, nego infarkt.
Sve u svemu, odlican komentar, vidi se da si pismen decko. Uzecu tvoj savet u obzir.

Matija

pre 2 godine

Evo aj da stavimo neku paru..da neće mnogo biti drugačija situacija 2035-e?

račun pokazuje da nam treba 50% više struje i 60% jača mreža. odakle!!! Nuklearke? Dakle e vozila ..masovno čista utopija

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 2 godine

Možemo samo da zamislimo pošto li će tad struja koštati kada nam niknu kojekavi porezi kao što ih sada imamo na naftnim derivatima.
(Boki, 5. jul 2021 17:12)


Apsolutno. Kod nas je akciza na benzin oko 58 dinara po litru, a za dizel oko 60 dinara. Na to tek dolazi PDV, koji je oko 27 dinara po litru. Prostom racunicom, drzava od litra goriva zahvata oko 85-87 dinara po litru, sto je vise od polovine cene kostanja litra goriva u maloprodaji. Da li mozete zamisliti sta bi bilo kada bi se drzava odrekla toga? Jeftino punjenje ce da bude dosuptno samo onima koji imaju mogucnost punjenja u garazi ili na poslu, i koji prelaze male distance. Takodje ostaje problem ogranicenog dometa EV, koji retko prebacuje 350 km u realnim uslovima.

Toronto

pre 2 godine

@(dipl ing, 05. jul 2021 23:41)

Evo gospodine, ako želite da započnete biznis, ovde kod ove kineske kompanije možete kupiti malu liniju za reciklažu litijum jonskih baterija veličina do 600 x 600 mm. Kineezi su inače medju vodećima u svetu u raciklaži Li-ion baterija:

https://www.san-lan.com/li-battery-breaking-and-separating-machines-p227.html?gclid=EAIaIQobChMIyq-cgPvM8QIVVuR3Ch3M1g8BEAAYASAAEgIl9_D_BwE

Raspitajte se malo i o belgijskoj kompaniji Umicore, recimo, i o njihovoj fabrici za reciklažu u Hobokenu. Tu imaju kapacitet za reciklažu 7000 metrićkih tona litijum jonskih baterija godišnje, Recikliraju baterija za sve aplikacije, od telefona do auta. Ima još more kompanija koje se već bave ili trenutno grade postrojenja za reciklažu baterija. Na primer, norveška državna energetska kompanija gradi trenutno sa jednim, mislim, švedskim startupom postrojenje za reciklažu auto baterija.
Procenjuje se, inaće da je to tržište reciklaže Li-ion baterija vredno oko 1.5 milijardi dolara.

Cile Mile

pre 2 godine

Glavni pitanje je odakle dolazi struja? Nuklearke su "najčistiji" izvor el. energije, ali zato nuklearni otpad skladištimo u svom dvorištu. Elektrane na fosilna goriva se takođe ukidaju, kao i motori SUS. Obnovljivi izvori energije učestvuju do 5% u ukupnoj proizvodnji struje. Šta je onda tu ekološki? Dok se ne desi novi Černobilj guraće se priča el. automobila, a onda neka nam je Bog u pomoći.

Domanovićev Vođa

pre 2 godine

2050. - obavezni automobili na vodonične gorivne ćelije, kada se u praksi pokaže da je logistika za elektromobil neodrživa. Kao sa pametnim sijalicama prve generacije - šalili smo se...

Bogoljub

pre 2 godine

Evo za prvih 5 meseci država potrošila skoro milijardu evra koje nema (deficit budžeta). Šta očekivati do kraja godine? Bankrot?
(La la iz Banata, 05. jul 2021 17:43)

A tek 7 x toliko će da se zaduži za metro.

Toronto

pre 2 godine

pusti neki mejl Panasoniku, objasni tim neznalicama koliko je baterija jednostavna… jedna konzerva….. axaxxaxaxa
(fensi_lik_vracar, 05. jul 2021 21:59)

Konstrukciono, svaka baterija je potpuno jednostavna i ne razlikuje se od one prve, bagdadske, od pre par milenijuma, a i proncip rada je u svim isti. Problem je u hemiji, u materijalima anode, katode i elektrolita, odnosno u efikasnosti konverzije el. energije u hemijsku i obratno. Ali vi to već znate, zar ne? Sudeći po vašim silnim komentarima na portalu, vi ste isti kao i vaš predsednik, sve znate. A možete se i vi i vaš kolega komentator javiti vladama razvijenih zemalja i njihovim naučnim institutima, da im objasnite kako su glupi i da ih posavetujete šta da rade.

Djunta

pre 2 godine

@Alex
Naravno da sam odlepio, otišao u školu i očitao bukvicu učitelju da uči decu šta mu je i posao a ne da gura ideje eko-fašista.


OK slazem se da je ekologija novi poligon za premetacinu para ali ne i kad je stocarstvo u pitanju. Toliko ima gojaznih jer se prejedaju mesom i suhomesntatim proizvodima a pola se ubudja u frizideru i baci. Cemu? Koljemo te zivotinje ko zlikovci da bi se prejedali te nam je kasnije lose zbog preobimnog varenja i prekomerne tezine a ostatak "klanja" bacamo u djubre.

Ikarbus je simbol oporavka srpske industrije

pre 2 godine

A kako mislite da proizvedete toliku kolicinu elektricne energije!?
(ha ya, 5. jul 2021 17:45)

Sta mislis koliko ce svaka kuca ili zgrada moci da proizvede uz solarne panele?

Sima

pre 2 godine

Ja lično mislim, ako uspeju da naprave bateriju koja za 5do10 minunta može da napuni energiju za 500 kilometara, onda benzinac nema više budućnosti...
(Jovan. A, 5. jul 2021 22:58)

Bice to brze nego sto se ocekuje.

Prvi put sam punio Model 3 sa superchargerom. Za 12 minuta je napunio 170km.. Supercharger je 150KW i punio je snagom od 126KW, oko 800Km na sat. Nakon 10 minuta je smanjio na 90KW oko 600Km na sat. Tada sam prestao. Inace kola skyrocketing iskljucivo punim na poslu za dzabe.

kole

pre 2 godine

Ovo je politicko pitanje. Kao prvo zele da oslabe poziciju Arapa i Rusije koji zive od energenata, a drugi razlog je sto krupni igraci koji poseduju i grade nuklearke pokusavaju da prodaju nocnu struju koja se baca jer ne moze da se uskladisti. Ta struja bi se gurala u baterije automobila. Naravno, gomila naivnih komentatora staju na poziciju koja se promovise po medijima i postaju tzv, korisne budale u ovom medijskom galimatijasu.

par reci

pre 2 godine

Znaci,da cekamo da aliekspres ukine nenormalne cene dostave,pod uslovom da za izabranu zemlju jos uvek pronadjes Srbiju.I tad lagano da se potrazi neki set za prepravku na elektro auto.Oni kontroleri,inverteri i sta sve ide uz to.I da cekam da komsiji rikne ves masina,pa da obezbedim elektro motor i lagano do tog datuma prepravimo automobile?Samo jos da vidim kako za baterije i eto resenja...Ma ne,ostacemo bez automobila,ne znam sta ce sa njima na otpadima

Grunf

pre 2 godine

Moglo je veoma lako postoječa kola da se prebaci na gas.
Šta će nam elektricna kola? Koliko traju baterije, da li toliko koliko i kola ili moraš da baciš baterije i ugradiš nove? Koliko to košta? Kako če da se zbrinjavaju te potrosene baterije? Da li je moguće ekološko zbrinjavanje?

Jovan. A

pre 2 godine

Ja lično mislim, ako uspeju da naprave bateriju koja za 5do10 minunta može da napuni energiju za 500 kilometara, onda benzinac nema više budućnosti...

Ante

pre 2 godine

Alex, 5. jul 2021 19:17) # Link komentara

U sve nek se diraju, al nek ne diraju čevape i Marcedes dizel.
Prevarili su nas iz Hrvatske, nitko nam nije rekao da će nas nagovarati da jedemo zeleno, i da vozimo bicikle.
Ti si se barem vratio u otađbinu, imao si gdje pobjeći od tih eko-fašista, a mi nemamo gdje.
Jučer mi sin prigovorio jer sam bacio kutiju od cigareta u more.
Od sina mi napravili eko-fašista, ima da ga ispišem iz škole, bogami.
Malo je crven oko ušiju, ali to se gleda kao klasično školovanje. I mene su tukli, pa šta mi fali.

Vlada

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu. 
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme. 
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.
(norge, 6. jul 2021 09:12) 

Ma nemoguce, sta pricas.... evo u Auto rubrici kad god ja lanem na Norvesku i njihovu EV politiku i domet, fasujem minuse :), sad da imam i drustvo.

Vlada

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 6. jul 2021 08:52) 

Pa dosao je Teslom, da bi narod video Teslu, ne zato sto mu je zgodno kolima. 2200km i bar 24h voznje, pa da se vozis (tj da te voze) izvaljen nije prijatno.
Da se kladimo da nisu norvezani neko neko nas ili iz naseg komsiluka. Norvezanin ide avionom, leti se svi razmile po svetu jer je tamo malo dosadno... (zamisli?).

Саша

pre 2 godine

"stopostotno smanjenje emisije CO2"
Nikad mi neće biti jasno da neko može napisati ovako nešto. Ne postoji nikakva mogućnost za stopostotno smanjenje. Prilikom proizvodnje struje itekako se emitira CO2. Prilikom proizvodnje baterija, takođe. Ne znam čemu ovako bombastične najave, kad to, jednostavno, ne može biti.
(WillyWonka, 6. jul 2021 09:24

Ово (на)гађање са годинама је само оквирно, али шта се тражи електрификацијом аутомобила је исто шта се сад са короном дешава. Контрола широке народне масе у сваком погледу! Старија аута немају ГПС, наравно па су почели и да стављају уређаје у аута, а сад, може да те искључи једним кликом Маск(читај олигарси и остали..)... Ја сам то још давно рекао, али у истину је најтеже повјеровати. Велики поуу

dipl ing

pre 2 godine

@Toronto

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/millions-electric-cars-are-coming-what-happens-all-dead-batteries#:~:text=Scientists%20are%20working%20to%20ensure,but%20generally%20share%20these%20components.

Vlada

pre 2 godine

5. Prestanite da govorite kako sa EV "ne mogu nigde, nema punjaca", pa stalno mozemo videti Tesle sa norveskim tablicama, sta, onj su se telepromptovali kod nas?
(Milan, 6. jul 2021 08:52) 

Pa dosao je Teslom, da bi narod video Teslu, ne zato sto mu je zgodno kolima. 2200km i bar 24h voznje, pa da se vozis (tj da te voze) izvaljen nije prijatno.
Da se kladimo da nisu norvezani neko neko nas ili iz naseg komsiluka. Norvezanin ide avionom, leti se svi razmile po svetu jer je tamo malo dosadno... (zamisli?).

Vlada

pre 2 godine

@norge Tvoje komsije su izgleda teski idioti jer i pored toga sto si napisao, prodaja plug-in vozila u Norveskoj je bila 84.8% u toku aprila.
(T, 6. jul 2021 12:28)

Demo verzija, lepo dok ne kupis pa krenu sa ogranicenjima :). Jedan Teslas se zakacio na (besplatni) punjac kod vrtica, da su morali fino da ga zamole da ne zloupotrebljava isti, jer drugi ne dolaze na red. Videces vec, sad mi ne verujes i to je skroz OK, nisam drkos da se ljutim (:, ali videces...

Kad se neko pravi pametan bez pokrica

pre 2 godine

@Sta mislis koliko ce svaka kuca ili zgrada moci da proizvede uz solarne panele?
(Ikarbus je simbol oporavka srpske industrije, 6. jul 2021 18:47)

Da si bar pokusaso da malo istrazis tematiku video bi da je nedovoljno i plus zavisi od sezone. Od oktobra do marta ces da ga punis cime?

trk

pre 2 godine

mozda racunaju da cemo ovladati fuzijom. licno, ne sumnjam u to, jer mi ljudi kao vrsta jesmo malo nakaradni i bahati, ali kad zagusti prilicno smo dobri u resavanju problema uz pomoc nauke i tehnologije.

WillyWonka

pre 2 godine

"stopostotno smanjenje emisije CO2"
Nikad mi neće biti jasno da neko može napisati ovako nešto. Ne postoji nikakva mogućnost za stopostotno smanjenje. Prilikom proizvodnje struje itekako se emitira CO2. Prilikom proizvodnje baterija, takođe. Ne znam čemu ovako bombastične najave, kad to, jednostavno, ne može biti.

Veka

pre 2 godine

@@Ovo je politicko pitanje. Kao prvo zele da oslabe poziciju Arapa i Rusije koji zive od energenata, a drugi razlog je sto krupni igraci koji poseduju i grade nuklearke pokusavaju da prodaju nocnu struju koja se baca jer ne moze da se uskladisti. Ta struja bi se gurala u baterije automobila. Naravno, gomila naivnih komentatora staju na poziciju koja se promovise po medijima i postaju tzv, korisne budale u ovom medijskom galimatijasu.
(kole, 06. jul 2021 09:54
Bravo decko, napokon jedan koji misli ispravno, cak i u mom okruzenju nema takvih objasnjenja i kada im kazem da tranzicija moze da bude laksa, bolja, jeftinija recimo gasom i jos gomilu na mogucih scenarija smanjenja co2 za sve drzave.

samo kažem

pre 2 godine

u norveskoj struja poskupljuje 7 puta ( 700% ) eto samo toliko. inace ovde se sve cesce cuje rec hidrogen, baterije su trenutna moda i brza zarada pojedinih grupa, koje trenutno menjaju biznis prate modu.
ovde brodove prebacuju na gas (LPG ) i vodonik , MAN, Volvo , Mercedes i ostali vec odavno rade na hidrogenskim celijama .. ima jos resenja ali im nije vreme.
auti na struju su ok, domet jadan a zimi jos jadniji, a zeleni su samo koliko i struja na koju idu. ako zelis da bacis EV moras da platis i to dobro za reciklazu baterije, bar je ovde tako.
(norge, 6. jul 2021 09:12)

Koliko sam razumeo živiš u Norveškoj i siguran sam da je informacija tačna, ali meni je prosto neverovatna da toliko poskupljuje. Može neki link na tu vest (može i na Norveškom)?
Koliko vidim u Norveškoj je cena struje nikad jeftinija u poslednjih 10 godina.
Evo linkovi da ne bude da sam izmislio:
https://strom-report.de/electricity-prices-europe/
https://www.statista.com/statistics/595859/electricity-industry-price-norway/

2011 21,3
2012 18,8
2013 19,1
2014 16,5
2015 16,1
2016 15,2
2017 16,4
2018 17,5
2019 18,7
2020 14,27
202X 99,89 (po tebi će ovo biti nova cena struje u Norveškoj?)

Pulsar

pre 2 godine

Voleo bih kada bi građani Srbije imali ovoliko znanja u tome kako da rešimo katastrofalni pristup ekologiji u Srbiji, koliko imaju u Auto i Sport rubrici. :D

Ne umemo 4 godine da rešimo kamione za regionalnu deoponiju blizu Subotice koju je EU finansirala (83%!!!) ali zato znamo sve ostalo. ;)

Ne brinite se za EU, brinite kako da rešite ozelenjavanje gradova, parkiranje raznih kumova po trotoarima i odlaganje smeća za početak, jer evo to nam ne ide duže od 3 decenije za rukom.

Cile Mile

pre 2 godine

U velikim gradovima Švedske i Norveške je vazduh kao na Žabljaku. A u našim velikim gradovima? Možda PM čestice ne vidite ali ih vaša pluća osećaju. Međutim i mi konja za trku imamo. Ikarbus Yilong pravi samo električne autobuse. Baš me čudi da ih političari više ne spominju. A svi su se izređali 2019 kad je bila privatizacija.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@toronto

Ne vredi sa takvima kao što ste vi ulaziti u polemiku, jer ste nevaspitani a nepismeni, napadni i ograničeni, što je najgora moguća kombinacija. Očigledno ste u tom "torontu" nezaposleni socijalni slučaj pa imate toliko slobodnog vremena za pisanje "komentara" na srpskim portalima, umesto da doprinesete društvu u kome nažalost živite.

Zato je ovo moj poslednji odgovor za vas, ma šta posle ovoga napisali u svom pokvarenom šešeljevsko-radikalskom stilu (kako ste se i sami izrazili).

Naravno da metan JESTE fosilno gorivo, to ste pravilno izgooglali, ali NE ZAHTEVA otrovne i po okolinu štetne litijumske baterije niti rudarenje litijuma, a jeste manji zagađivač i od benzina i od diesela. Takođe ne zahteva veće modifikacije postojeće tehnologije SUS motora, pa stoga neće dovesti do masovnih otpuštanja i gubitaka radnih mesta kao eventualno nasilno nametanje EV od strane ekofašističke bulumente. ZATO se njemu treba okrenuti A NE EV.

Jasno? Ako nije, prođi me se više ženo Božija, nisam ti ja kriv za tvoje neizlečene frustracije i neobrazovanost.

dipl ing

pre 2 godine

@Toronto

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/millions-electric-cars-are-coming-what-happens-all-dead-batteries#:~:text=Scientists%20are%20working%20to%20ensure,but%20generally%20share%20these%20components.

kuk

pre 2 godine

@rebro
Litijum se pravi ovako: nadje se jedna sirotinjska zemlja gde ima litijuma, i onda se kopa bez problema, sve cisto, lepo i u skladu sa zakonom.
Drugi put ne pitaj gluposti, kao da ne znas kako svet funkcionise.

Ivana

pre 2 godine

..lako je odustati od nafte I benzina kad ih nemas..energia a ne teme ljudskih prava i ostale zajebancije..16% se danas dobija iz obnovljivih izvora..ko je spreman da od 6 uredjaja iskljici 5..

drvobradi

pre 2 godine

Ma ovo su birokrate iz Brisela, koje nisu u kontaktu sa realnoscu. Evo vam primer, pre 20g pokrenuli su inicijativu eCall, za ubrzavanje pomoci na putu u slucaju nesrece, gde bi sva vozila u EU morala da imaju ugradjen uredjaj za automatski poziv za pomoc. Tek od 2018g sva nova vozila imaju ovakav uredjaj, cela inicijativa je 3-4x odlagana, tek prosle godine su izasli protokoli za komunikaciju. Zamisli tek realizacija ove ideje. Pa nece uspeti do 2050.
@La la iz Banata
Opusteno, danas se skuplja parlament da izglasa da mozemo da se zaduzimo jos koju milijardu.

Stratus

pre 2 godine

Neka probaju da sprovedu u delo, da vidite kakva revolucija ce da izbije u EU... jedino ako ne misle da kupe novi e-auto svima koji voze auto sa SUS motorom.

Аболирани Човић од Косова

pre 2 godine

Угасити производњу сребра , за 1 тону сребра ослободи се 937.000 CO2 !!!

Matija

pre 2 godine

Evo..Nemačka otvorila novu termocentralu na ugalj radi od 30 maja.
link: https://www.powermag.com/germany-brings-last-new-coal-plant-online/

Do 2035 je nemoguće preći na struju...

CNG, sta mu fali?

pre 2 godine

Meni nista ovde nije jasno, cemu tolika zurba? Imate neiskoriscene potencijale TNG, CNG, plug in hybrid pogona, koji su idealno tranziciono resenje ka elektro pogonu. Zasto nametati elektro resenje kada ima mnogo nedostataka a imate isprobane i potvrdjene tehnologije vec u katalogu? Kako ici na odmor elektro autom? Nikako, osim ako imate 5 dana vremena da provedete na putu, deca obozavaju da cekaju pored punjaca 2h da tata moze da vozi jos 2-3h, pa onda ponovo, i tako na zadovoljstvo svih putnika. Ili, reci ce nam ovi sto su 'videli sveta', da se na odmor ide avionom a ne kolima, zato sto avion ne zagadjuje, on jashe oblake...ja danas jedino vidim CNG kao eko alternativu, elektro je ok ali kao drugi auto za ljude koji imaju kucu i dvoriste, to ima smisla ali za nas u zgradama je to ozbiljno ogranicenje i udar na kvalitet zivota, ja ni sa CNG ne zagadjujem nesto posebno, zasto ikome smetam?

Neki tamo

pre 2 godine

Glavni pitanje je odakle dolazi struja? Nuklearke su "najčistiji" izvor el. energije, ali zato nuklearni otpad skladištimo u svom dvorištu.
(Cile Mile, 6. jul 2021 02:09) 

Evo Hrvatska pokusava skoro na granici sa Bosnom da sladisti. Znaci u dvoristu, ali uz komsijinu ogradu :)

Štuka

pre 2 godine

A grejanje, a vazdušni transport, a vojne zajebancije, eletroliza u industriji, lansiranje u orbitu, kakon to mislite da odregulišete, to ne radi na baterije?

Vlada

pre 2 godine

Koliko sam razumeo živiš u Norveškoj i siguran sam da je informacija tačna, ali meni je prosto neverovatna da toliko poskupljuje. Može neki link na tu vest (može i na Norveškom)? 
Koliko vidim u Norveškoj je cena struje nikad jeftinija u poslednjih 10 godina. 
(samo kažem, 6. jul 2021 12:16)

Na stanicama za brzo punjenje, za ove sa vecim kapacitetom. Kuci ga sporo punis po ceni struje kao za frizider ili televizor npr.

https://www.fortum.no/privat/lade-elbil/lade-pa-ladestasjoner/ladepriser

La la iz Banata

pre 2 godine

pa mi od tvojih dosovaca necemo da se oporavimo jos 10 godina... ako tvoj tajkun ne vrati pare naravno...
(Dragan M, 06. jul 2021 05:49)

Dragane M(arkoviću), počni ti polako da praviš dosovce o blata, jer kad ovaj završi sa Srbijom i nama, ne da nas neće ostati da stanemo pod šljivu, nego neće biti ni te šljive ispod koje bi stali ti što preteknu. O desetogodišnjim ekonomskim dostignućima ovog tvog nekom drugom prilikom.

Vlada

pre 2 godine

Da a struju ima da dobijamo spaljivanjem sisarki.
(trt, 6. jul 2021 10:07) 

Pa i to pravi CO2. Nuklearna fisija ili fuzija sisarki, e to je nesto! Em dobijes struju, em iz reaktora iskoci ugaona garnitura (ili piljevina, zavisi) :)

Za ono sto se desava na ovom svetu

pre 2 godine

@za ono sto se desava na ovom svetu - covece ne kapiras sarkazam, "telepromptovati se" je odvalio neki nas politicar balvan umesto "teleportovati se" i to je ostalo u internet recniku kao suptilna napomena kad pricas sa balvanima :)
Isto kao i "vazdupohlov".
Tako da ne stavljaj me u isti kos kao i "dobro auto" ekipu vec malo nauci sarkazam

Vlada

pre 2 godine

U velikim gradovima Švedske i Norveške je vazduh kao na Žabljaku. A u našim velikim gradovima? Možda PM čestice ne vidite ali ih vaša pluća osećaju.
(Cile Mile, 6. jul 2021 13:23)

Cile, idi na one sajtove za air quality, pa vrati istoriju na proslu godinu kad je bio lockdown i kad saobracaja maltene nije bilo posle 5 popodne. Truje te saobracaj, ali te ubija TE Nikola Tesla, Kostolac i ostale.

Vlada

pre 2 godine

Da si bar pokusaso da malo istrazis tematiku video bi da je nedovoljno i plus zavisi od sezone. Od oktobra do marta ces da ga punis cime?
(Kad se neko pravi pametan bez pokrica, 6. jul 2021 23:33)

Na plin, kao i do sad :)

samo kažem

pre 2 godine

Na stanicama za brzo punjenje, za ove sa vecim kapacitetom. Kuci ga sporo punis po ceni struje kao za frizider ili televizor npr.

[link]
(Vlada, 6. jul 2021 14:04)

Hvala Vlado.
Ne vidi se ovde tih 700% poskupljenja o kom se priča.
Znači sada je 5 Kruna po kWh za najbrže i najskuplje punjenje. Poskupeće na 35 Kruna? To je već dosta skupo. Cena sa ovog sajta je kao naš benzin za auto koji troši 5 l/100 km. Ako se poskupljenje od 700% već desilo, nije strašno, ako treba tek da se desi onda jeste. Jedino da svi pune kući pošto će to biti neuporedivo jeftinije.