Ponedeljak, 05.07.2021.

06:50

"Pad morala" – vojnici beže, trećina zemlje nebranjena; "Očekivali smo mir, a ne rat"

Napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo se, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu.

Izvor: Tanjug

"Pad morala" – vojnici beže, treæina zemlje nebranjena; "Oèekivali smo mir, a ne rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Pera Realno

pre 2 godine

#Philip Marlowe
Pa upravo su Rusi našli Ajatolaha Honeinija u Parizu i uz dogovor sa njima i uz sveobuhvatnu pomoć sovjetske agenture srušen je Iran Reze Pahlavija, najvećeg američkog saveznika na bliskom istoku. Organizovana je "islamska" revolucija, da bi se stavio klip u Američke točkove. Iran je prva zemlja posle Amerike, a bilo ih je tek 5-6 koji su dobili avione F14. Te avione i danas posle 42 godine koristi Iranska avijacija.

adriano_galliani

pre 2 godine

Gde Ameri zaprze, ostaje vecni sukob.
(Sam, 5. jul 2021 08:02)

Pre njih, tamo su bili i Britanici i Sovjeti. Pobegli i oni. Sa ovim ljudima nema pregovora, ti bi bili i ostali ovakvi do poslednjeg a ubijali su ih svi.

Pantagruel

pre 2 godine

Пробали Руси - нису успели. Пробали и Амери - нису успели ни они. Ред је да сада пробају да их умире Иран или Пакистан. Ни са једном другом значајном силом се не граниче. Кина је предалеко, а између Авганистан и Индије лежи Пакистан. Нема ко трећи.

beton nema alternativu

pre 2 godine

Ako se ne varam pro Sovjetska/Ruska vlada se održala do 1993. (4 godine od povlačenja Sovjeta), ovi ako spoje 6 meseci dobro je.
Zaključak je da ih većina podržava, žele da budu zatvoreno društvo u kome se veće staraca pita za sve, da kamenuju žene, siluju dečake i pucaju na susedno pleme.
Medjunarodna zajednica treba da im to omogući i da ih ostavi na miru.
Izbeglice iz Avganistana treba da dobiju 2 izbora, da ih zemlja domaćin naoruža i obuči i vrati u Avg. da probaju da se izbore za jormalan život ili da izbeglica prodje 12 meseci prilagodjavanja tokom koga bi učio:zanat jezik, osnove demokratije i hrišćansku veronauku, pa ako to prodje, dobrodošao, u protivnom opcija broj 1.

Ndndndnd

pre 2 godine

Talibani ocito imaju podrsku 80% Afganistanaca,toliko o tome da nisu svi isti.
(Biscanin, 5. jul 2021 08:02)
Ko kaze da imaju 80% podrške? Mala im je podrška, ali su velike galamdžije kao i svi nasilnici, pa onda deluje da su u vecini. Pristojni ljudi koji su protiv nasilja, uvek će na bojnim polju izgubiti od sake nasilnika.

Mladen

pre 2 godine

Rezim koji su Sovjeti ostavili je nadziveo Sovjetski Savez a ovo izgleda da ce drzava da se srusi dan nakon su Ameri zapalili. I ovo je znao svako ko bar malo poznaje istoriju, svi koji su tamo pokusavali da "zavedu red" su isto prosli.

beba

pre 2 godine

Sve moguce sile su rovarili trideset god.po tom Avganistanu i nisu uspeli da ih uniste.Sada su ostavili narod na milost i nemilost tim ubicama...

Kof

pre 2 godine

Amerikanci su uradili istu stvar kao i Sovjeti pre povlacenja - pokusaj da se oforme vojne strukture slicne njihovim, dakle "klasicna" vojska sa svim rodovima, glomazna, tehnicki neodrziva za Avganistan, preslikana njihovoj, u siromasnoj zemlji poput Avganistana koja je je jos u plemenskoj organizaciji. Jedino nisam ocekivao da avg. vojska koju su Sovjeti ostavili ce na kraju biti dugovecnija od ove sto ostavlja Amerika. Nadzibulah je mislim skoro 2 godine drzao vlast u Avganistanu po povlacenju Sovjeta, ovi nece ni 2 meseca. 20 godina Amerikanci sipaju milijarde (ok dobar deo sigurno je zavrsio na svajcarskim racunima avg. politicara), prave neku avg. vojsku po njihovom modelu. A videlo se sta je efikasno kad su npr porazeni Talibani - lokalne vojske, plemenski organizovane, mobilne, poput generala Dostuma na severu, ili mudzahedina Pastuna na granici sa Pakistanom. A inace gen. Dostum je jedan od razloga zasto je Nadzibulah na kraju i pao, kada se "odmetnuo" od centralne vlasti sa kompletnom vojnom strukturom.

ja

pre 2 godine

@ (ChuChu, 05. jul 2021 07:54)

Prilično plitak pogled na društveno-istorijsku situaciju u Avganistanu i vrlo netačna ocena stanja u toj zemlji i pre sovjetske i američke intervencije i nakon toga. Avganistan nikada nije bila zemlja "sa normalnim pogledima na svet". To je uvek bilo duboko konzervativno i religiozno društvo koje nije želelo da se uključi među civilizovani svet. Od 1933. do 1973. Avganistan je bila islamistička apsolutna monarhija - totalitarno društvo koje se ni po čemu nije razlikovalo od talibanskog Avganistana s kraja 20. veka. 1973. su avganistanski komunisti uspeli da sruše monarhiju i da sprovedu modernizaciju - uveli su ravnopravnost žena, sproveli agrarnu reformu i pokušali da uklone uticaj plemenskih vođa. Sve to je, 1979. isprovociralo reakciju konzervativnih islamista, prvo kroz pobunu u Heratu (gde je ubijeno 25.000 ljudi), a zatim i kroz otvoreni građanski rat, gde je konzervativna reakcija pokušala da ukine reforme i ponovo uspostavi patrijarhalno, islamističko društvo. Dakle, Avganistan je, kroz čitavu svoju istoriju, bio "normalna zemlja, sa normalnim pogledima na svet", svega 6 godina - od 1973-1979. Sovjetska intervencija u Avganistanu je bila iznuđena, kako bi se sačuvao" normalni Avganistan" i sprečilo formiranje islamske džamahirije na granicama SSSR-a...

Robert Mlikota

pre 2 godine

Samo da se sukob ne preseli u susjedne zemlje i na osjetljive geostrateške položaje bila bi još gadnija intervencija na Afganistan

surovo realan

pre 2 godine

@ChuChu slazem se da je Afganistan bio normalna zemlja ali dok je bio pod uticajem SSSRa onda su ameri odlucili da dovedu Talibane koji su im tada bili prijatelji i od tada vise nisu normalna zemlja...

Avaya

pre 2 godine

@ChuChu Грађански рат је почео још 1975, против покушаја даљег развоја секуларне државе (борба против безбожника) која је била појачана после рушења краљевине 1973. Нестабилност власти доводи до војног удара 1978, а затим унутар фракцијска борба до новог државног удара 1979 и доласка Амина на власт који уводи жесток терор над поданицима и покушава да се договори са Западом, резултата је акција КГБ крајем 1979 у којој је ликвидиран Амин. План СССР да ојача Авганистанску војску и повуче се, пада у воду као прво самом побуном дела војске против присуства СССР, а онда и верских и регионалних вођа који су били против већ започете аграрне реформе и ослобађања милиона сељака од феудалног ропства. СССР је уложио огромна средства у модернизацију државе и друштва, али је то све било пребрзо, исто као и са САД и Ираном, остало је историја

samo jako

pre 2 godine

Tužno je više dokle to traje,50 godina oni nemaju mira…jadan taj narod tamo,šta su oni prošli to je pakao ..važno je da novine pišu o problemima amera i francuza kako je to žalosno ,”mali” narod ih ne interesuje a njima treba pomoć više nego ikome …taj tamo dobri narod je uništen i razoren i i dalje nemaju normalan život ,izbeglice su samo posledica svega. Talibani nemaju nameru tamo da stanu nikada,a zna se ko ih je stvorio…svi nek predju u Pakistan i nek poslednji ugase svetlo..ženama bih preporučio da beže pod obavezno jer koja ostane zna se šta je čeka u tom rezimu

Pantagruel

pre 2 godine

Сад ће лепо сво то скупо наоружање и војна опрема које су им купили Американци да пређе у руке Талибана.

Philip Marlowe

pre 2 godine

To je jednom ne tako davno bila zemlja sa normalnim pogledima na svet gde se relativno normalno živelo u tom delu sveta, ruska intervencija je sve to srušila i radikalizovala društvo i zaoštrila strane a kad se Amerika umešala sve je otišlo na put bez povratka...zašto se Rusi i Amerikanci uvek moraju mešati i zabadati nos u tuđe živore, razoriti ih i onda se samo povući praveći se "blesavi", mi nismo nošta krivi ?!?
(ChuChu, 5. jul 2021 07:54)

Ruska intervencija niti je srusila niti radikalizovala nekad moderno drustvo.
Rusi nisu sami od sebe tamo gurali nos.
Tadasnja sekularna, socialisticka vlada - Afganistan je tada bila prijateljska zemlja Sovjetskog Saveza - je trazila pomoc Rusa, jer nisu sami mogli da se izbore sa Talibanima.
Sasvim drugo pitanje je kako i zasto Rusi nisu uspeli da rese taj problem...
Sigurno je bio veliki faktor da su Amerikanci aktivno podrzavali Talibane, jer su se borili protiv Rusa.
20 godina kasnije im se to obilo o glavu.
Eto, Amerikanci se povukli pre 5 minuta, Talibani vec zauzeli skoro celu zemlju.

Imas i drugi primer: Iran.
To je isto bila moderna, napredna zemlja u 60-im i 70-im godinama.
Desila se revolucija islamista i nije bilo nikakve intervencije ni Rusa ni zapada.
Kako izgleda Iran danas 40 godina kasnije...?

ChuChu

pre 2 godine

To je jednom ne tako davno bila zemlja sa normalnim pogledima na svet gde se relativno normalno živelo u tom delu sveta , ruska intervencija je sve to srušila i radikalizovala društvo i zaoštrila strane a kad se Amerika umešala sve je otišlo na put bez povratka...zašto se Rusi i Amerikanci uvek moraju mešati i zabadati nos u tuđe živore, razoriti ih i onda se samo povući praveći se "blesavi", mi nismo nošta krivi ?!?

bill hickok

pre 2 godine

"On je za uspeh talibana okrivio pad morala među vojnicima, koji su uglavnom brojčano nadmašeni i nemaju zalihe."

Brojcano nadmaseni i bez zaliha, ali drzava uprkos tome ocekuje od njih da izginu do poslednjeg braneci rodnu grudu? Tesko vojsci u drzavi bez glave. Moja podrska za vojnike koji su presli u Tadzikistan. Jedan je zivot, treba ga odziveti, a ne ginuti za nesposobne budale.

bill hickok

pre 2 godine

"On je za uspeh talibana okrivio pad morala među vojnicima, koji su uglavnom brojčano nadmašeni i nemaju zalihe."

Brojcano nadmaseni i bez zaliha, ali drzava uprkos tome ocekuje od njih da izginu do poslednjeg braneci rodnu grudu? Tesko vojsci u drzavi bez glave. Moja podrska za vojnike koji su presli u Tadzikistan. Jedan je zivot, treba ga odziveti, a ne ginuti za nesposobne budale.

ja

pre 2 godine

@ (ChuChu, 05. jul 2021 07:54)

Prilično plitak pogled na društveno-istorijsku situaciju u Avganistanu i vrlo netačna ocena stanja u toj zemlji i pre sovjetske i američke intervencije i nakon toga. Avganistan nikada nije bila zemlja "sa normalnim pogledima na svet". To je uvek bilo duboko konzervativno i religiozno društvo koje nije želelo da se uključi među civilizovani svet. Od 1933. do 1973. Avganistan je bila islamistička apsolutna monarhija - totalitarno društvo koje se ni po čemu nije razlikovalo od talibanskog Avganistana s kraja 20. veka. 1973. su avganistanski komunisti uspeli da sruše monarhiju i da sprovedu modernizaciju - uveli su ravnopravnost žena, sproveli agrarnu reformu i pokušali da uklone uticaj plemenskih vođa. Sve to je, 1979. isprovociralo reakciju konzervativnih islamista, prvo kroz pobunu u Heratu (gde je ubijeno 25.000 ljudi), a zatim i kroz otvoreni građanski rat, gde je konzervativna reakcija pokušala da ukine reforme i ponovo uspostavi patrijarhalno, islamističko društvo. Dakle, Avganistan je, kroz čitavu svoju istoriju, bio "normalna zemlja, sa normalnim pogledima na svet", svega 6 godina - od 1973-1979. Sovjetska intervencija u Avganistanu je bila iznuđena, kako bi se sačuvao" normalni Avganistan" i sprečilo formiranje islamske džamahirije na granicama SSSR-a...

Philip Marlowe

pre 2 godine

To je jednom ne tako davno bila zemlja sa normalnim pogledima na svet gde se relativno normalno živelo u tom delu sveta, ruska intervencija je sve to srušila i radikalizovala društvo i zaoštrila strane a kad se Amerika umešala sve je otišlo na put bez povratka...zašto se Rusi i Amerikanci uvek moraju mešati i zabadati nos u tuđe živore, razoriti ih i onda se samo povući praveći se "blesavi", mi nismo nošta krivi ?!?
(ChuChu, 5. jul 2021 07:54)

Ruska intervencija niti je srusila niti radikalizovala nekad moderno drustvo.
Rusi nisu sami od sebe tamo gurali nos.
Tadasnja sekularna, socialisticka vlada - Afganistan je tada bila prijateljska zemlja Sovjetskog Saveza - je trazila pomoc Rusa, jer nisu sami mogli da se izbore sa Talibanima.
Sasvim drugo pitanje je kako i zasto Rusi nisu uspeli da rese taj problem...
Sigurno je bio veliki faktor da su Amerikanci aktivno podrzavali Talibane, jer su se borili protiv Rusa.
20 godina kasnije im se to obilo o glavu.
Eto, Amerikanci se povukli pre 5 minuta, Talibani vec zauzeli skoro celu zemlju.

Imas i drugi primer: Iran.
To je isto bila moderna, napredna zemlja u 60-im i 70-im godinama.
Desila se revolucija islamista i nije bilo nikakve intervencije ni Rusa ni zapada.
Kako izgleda Iran danas 40 godina kasnije...?

Pantagruel

pre 2 godine

Сад ће лепо сво то скупо наоружање и војна опрема које су им купили Американци да пређе у руке Талибана.

ChuChu

pre 2 godine

To je jednom ne tako davno bila zemlja sa normalnim pogledima na svet gde se relativno normalno živelo u tom delu sveta , ruska intervencija je sve to srušila i radikalizovala društvo i zaoštrila strane a kad se Amerika umešala sve je otišlo na put bez povratka...zašto se Rusi i Amerikanci uvek moraju mešati i zabadati nos u tuđe živore, razoriti ih i onda se samo povući praveći se "blesavi", mi nismo nošta krivi ?!?

surovo realan

pre 2 godine

@ChuChu slazem se da je Afganistan bio normalna zemlja ali dok je bio pod uticajem SSSRa onda su ameri odlucili da dovedu Talibane koji su im tada bili prijatelji i od tada vise nisu normalna zemlja...

samo jako

pre 2 godine

Tužno je više dokle to traje,50 godina oni nemaju mira…jadan taj narod tamo,šta su oni prošli to je pakao ..važno je da novine pišu o problemima amera i francuza kako je to žalosno ,”mali” narod ih ne interesuje a njima treba pomoć više nego ikome …taj tamo dobri narod je uništen i razoren i i dalje nemaju normalan život ,izbeglice su samo posledica svega. Talibani nemaju nameru tamo da stanu nikada,a zna se ko ih je stvorio…svi nek predju u Pakistan i nek poslednji ugase svetlo..ženama bih preporučio da beže pod obavezno jer koja ostane zna se šta je čeka u tom rezimu

Avaya

pre 2 godine

@ChuChu Грађански рат је почео још 1975, против покушаја даљег развоја секуларне државе (борба против безбожника) која је била појачана после рушења краљевине 1973. Нестабилност власти доводи до војног удара 1978, а затим унутар фракцијска борба до новог државног удара 1979 и доласка Амина на власт који уводи жесток терор над поданицима и покушава да се договори са Западом, резултата је акција КГБ крајем 1979 у којој је ликвидиран Амин. План СССР да ојача Авганистанску војску и повуче се, пада у воду као прво самом побуном дела војске против присуства СССР, а онда и верских и регионалних вођа који су били против већ започете аграрне реформе и ослобађања милиона сељака од феудалног ропства. СССР је уложио огромна средства у модернизацију државе и друштва, али је то све било пребрзо, исто као и са САД и Ираном, остало је историја

beton nema alternativu

pre 2 godine

Ako se ne varam pro Sovjetska/Ruska vlada se održala do 1993. (4 godine od povlačenja Sovjeta), ovi ako spoje 6 meseci dobro je.
Zaključak je da ih većina podržava, žele da budu zatvoreno društvo u kome se veće staraca pita za sve, da kamenuju žene, siluju dečake i pucaju na susedno pleme.
Medjunarodna zajednica treba da im to omogući i da ih ostavi na miru.
Izbeglice iz Avganistana treba da dobiju 2 izbora, da ih zemlja domaćin naoruža i obuči i vrati u Avg. da probaju da se izbore za jormalan život ili da izbeglica prodje 12 meseci prilagodjavanja tokom koga bi učio:zanat jezik, osnove demokratije i hrišćansku veronauku, pa ako to prodje, dobrodošao, u protivnom opcija broj 1.

Mladen

pre 2 godine

Rezim koji su Sovjeti ostavili je nadziveo Sovjetski Savez a ovo izgleda da ce drzava da se srusi dan nakon su Ameri zapalili. I ovo je znao svako ko bar malo poznaje istoriju, svi koji su tamo pokusavali da "zavedu red" su isto prosli.

Robert Mlikota

pre 2 godine

Samo da se sukob ne preseli u susjedne zemlje i na osjetljive geostrateške položaje bila bi još gadnija intervencija na Afganistan

Ndndndnd

pre 2 godine

Talibani ocito imaju podrsku 80% Afganistanaca,toliko o tome da nisu svi isti.
(Biscanin, 5. jul 2021 08:02)
Ko kaze da imaju 80% podrške? Mala im je podrška, ali su velike galamdžije kao i svi nasilnici, pa onda deluje da su u vecini. Pristojni ljudi koji su protiv nasilja, uvek će na bojnim polju izgubiti od sake nasilnika.

adriano_galliani

pre 2 godine

Gde Ameri zaprze, ostaje vecni sukob.
(Sam, 5. jul 2021 08:02)

Pre njih, tamo su bili i Britanici i Sovjeti. Pobegli i oni. Sa ovim ljudima nema pregovora, ti bi bili i ostali ovakvi do poslednjeg a ubijali su ih svi.

Pantagruel

pre 2 godine

Пробали Руси - нису успели. Пробали и Амери - нису успели ни они. Ред је да сада пробају да их умире Иран или Пакистан. Ни са једном другом значајном силом се не граниче. Кина је предалеко, а између Авганистан и Индије лежи Пакистан. Нема ко трећи.

beba

pre 2 godine

Sve moguce sile su rovarili trideset god.po tom Avganistanu i nisu uspeli da ih uniste.Sada su ostavili narod na milost i nemilost tim ubicama...

Kof

pre 2 godine

Amerikanci su uradili istu stvar kao i Sovjeti pre povlacenja - pokusaj da se oforme vojne strukture slicne njihovim, dakle "klasicna" vojska sa svim rodovima, glomazna, tehnicki neodrziva za Avganistan, preslikana njihovoj, u siromasnoj zemlji poput Avganistana koja je je jos u plemenskoj organizaciji. Jedino nisam ocekivao da avg. vojska koju su Sovjeti ostavili ce na kraju biti dugovecnija od ove sto ostavlja Amerika. Nadzibulah je mislim skoro 2 godine drzao vlast u Avganistanu po povlacenju Sovjeta, ovi nece ni 2 meseca. 20 godina Amerikanci sipaju milijarde (ok dobar deo sigurno je zavrsio na svajcarskim racunima avg. politicara), prave neku avg. vojsku po njihovom modelu. A videlo se sta je efikasno kad su npr porazeni Talibani - lokalne vojske, plemenski organizovane, mobilne, poput generala Dostuma na severu, ili mudzahedina Pastuna na granici sa Pakistanom. A inace gen. Dostum je jedan od razloga zasto je Nadzibulah na kraju i pao, kada se "odmetnuo" od centralne vlasti sa kompletnom vojnom strukturom.

Pera Realno

pre 2 godine

#Philip Marlowe
Pa upravo su Rusi našli Ajatolaha Honeinija u Parizu i uz dogovor sa njima i uz sveobuhvatnu pomoć sovjetske agenture srušen je Iran Reze Pahlavija, najvećeg američkog saveznika na bliskom istoku. Organizovana je "islamska" revolucija, da bi se stavio klip u Američke točkove. Iran je prva zemlja posle Amerike, a bilo ih je tek 5-6 koji su dobili avione F14. Te avione i danas posle 42 godine koristi Iranska avijacija.

ChuChu

pre 2 godine

To je jednom ne tako davno bila zemlja sa normalnim pogledima na svet gde se relativno normalno živelo u tom delu sveta , ruska intervencija je sve to srušila i radikalizovala društvo i zaoštrila strane a kad se Amerika umešala sve je otišlo na put bez povratka...zašto se Rusi i Amerikanci uvek moraju mešati i zabadati nos u tuđe živore, razoriti ih i onda se samo povući praveći se "blesavi", mi nismo nošta krivi ?!?

surovo realan

pre 2 godine

@ChuChu slazem se da je Afganistan bio normalna zemlja ali dok je bio pod uticajem SSSRa onda su ameri odlucili da dovedu Talibane koji su im tada bili prijatelji i od tada vise nisu normalna zemlja...

Pera Realno

pre 2 godine

#Philip Marlowe
Pa upravo su Rusi našli Ajatolaha Honeinija u Parizu i uz dogovor sa njima i uz sveobuhvatnu pomoć sovjetske agenture srušen je Iran Reze Pahlavija, najvećeg američkog saveznika na bliskom istoku. Organizovana je "islamska" revolucija, da bi se stavio klip u Američke točkove. Iran je prva zemlja posle Amerike, a bilo ih je tek 5-6 koji su dobili avione F14. Te avione i danas posle 42 godine koristi Iranska avijacija.

samo jako

pre 2 godine

Tužno je više dokle to traje,50 godina oni nemaju mira…jadan taj narod tamo,šta su oni prošli to je pakao ..važno je da novine pišu o problemima amera i francuza kako je to žalosno ,”mali” narod ih ne interesuje a njima treba pomoć više nego ikome …taj tamo dobri narod je uništen i razoren i i dalje nemaju normalan život ,izbeglice su samo posledica svega. Talibani nemaju nameru tamo da stanu nikada,a zna se ko ih je stvorio…svi nek predju u Pakistan i nek poslednji ugase svetlo..ženama bih preporučio da beže pod obavezno jer koja ostane zna se šta je čeka u tom rezimu

Ndndndnd

pre 2 godine

Talibani ocito imaju podrsku 80% Afganistanaca,toliko o tome da nisu svi isti.
(Biscanin, 5. jul 2021 08:02)
Ko kaze da imaju 80% podrške? Mala im je podrška, ali su velike galamdžije kao i svi nasilnici, pa onda deluje da su u vecini. Pristojni ljudi koji su protiv nasilja, uvek će na bojnim polju izgubiti od sake nasilnika.

beton nema alternativu

pre 2 godine

Ako se ne varam pro Sovjetska/Ruska vlada se održala do 1993. (4 godine od povlačenja Sovjeta), ovi ako spoje 6 meseci dobro je.
Zaključak je da ih većina podržava, žele da budu zatvoreno društvo u kome se veće staraca pita za sve, da kamenuju žene, siluju dečake i pucaju na susedno pleme.
Medjunarodna zajednica treba da im to omogući i da ih ostavi na miru.
Izbeglice iz Avganistana treba da dobiju 2 izbora, da ih zemlja domaćin naoruža i obuči i vrati u Avg. da probaju da se izbore za jormalan život ili da izbeglica prodje 12 meseci prilagodjavanja tokom koga bi učio:zanat jezik, osnove demokratije i hrišćansku veronauku, pa ako to prodje, dobrodošao, u protivnom opcija broj 1.

Philip Marlowe

pre 2 godine

To je jednom ne tako davno bila zemlja sa normalnim pogledima na svet gde se relativno normalno živelo u tom delu sveta, ruska intervencija je sve to srušila i radikalizovala društvo i zaoštrila strane a kad se Amerika umešala sve je otišlo na put bez povratka...zašto se Rusi i Amerikanci uvek moraju mešati i zabadati nos u tuđe živore, razoriti ih i onda se samo povući praveći se "blesavi", mi nismo nošta krivi ?!?
(ChuChu, 5. jul 2021 07:54)

Ruska intervencija niti je srusila niti radikalizovala nekad moderno drustvo.
Rusi nisu sami od sebe tamo gurali nos.
Tadasnja sekularna, socialisticka vlada - Afganistan je tada bila prijateljska zemlja Sovjetskog Saveza - je trazila pomoc Rusa, jer nisu sami mogli da se izbore sa Talibanima.
Sasvim drugo pitanje je kako i zasto Rusi nisu uspeli da rese taj problem...
Sigurno je bio veliki faktor da su Amerikanci aktivno podrzavali Talibane, jer su se borili protiv Rusa.
20 godina kasnije im se to obilo o glavu.
Eto, Amerikanci se povukli pre 5 minuta, Talibani vec zauzeli skoro celu zemlju.

Imas i drugi primer: Iran.
To je isto bila moderna, napredna zemlja u 60-im i 70-im godinama.
Desila se revolucija islamista i nije bilo nikakve intervencije ni Rusa ni zapada.
Kako izgleda Iran danas 40 godina kasnije...?

ja

pre 2 godine

@ (ChuChu, 05. jul 2021 07:54)

Prilično plitak pogled na društveno-istorijsku situaciju u Avganistanu i vrlo netačna ocena stanja u toj zemlji i pre sovjetske i američke intervencije i nakon toga. Avganistan nikada nije bila zemlja "sa normalnim pogledima na svet". To je uvek bilo duboko konzervativno i religiozno društvo koje nije želelo da se uključi među civilizovani svet. Od 1933. do 1973. Avganistan je bila islamistička apsolutna monarhija - totalitarno društvo koje se ni po čemu nije razlikovalo od talibanskog Avganistana s kraja 20. veka. 1973. su avganistanski komunisti uspeli da sruše monarhiju i da sprovedu modernizaciju - uveli su ravnopravnost žena, sproveli agrarnu reformu i pokušali da uklone uticaj plemenskih vođa. Sve to je, 1979. isprovociralo reakciju konzervativnih islamista, prvo kroz pobunu u Heratu (gde je ubijeno 25.000 ljudi), a zatim i kroz otvoreni građanski rat, gde je konzervativna reakcija pokušala da ukine reforme i ponovo uspostavi patrijarhalno, islamističko društvo. Dakle, Avganistan je, kroz čitavu svoju istoriju, bio "normalna zemlja, sa normalnim pogledima na svet", svega 6 godina - od 1973-1979. Sovjetska intervencija u Avganistanu je bila iznuđena, kako bi se sačuvao" normalni Avganistan" i sprečilo formiranje islamske džamahirije na granicama SSSR-a...

bill hickok

pre 2 godine

"On je za uspeh talibana okrivio pad morala među vojnicima, koji su uglavnom brojčano nadmašeni i nemaju zalihe."

Brojcano nadmaseni i bez zaliha, ali drzava uprkos tome ocekuje od njih da izginu do poslednjeg braneci rodnu grudu? Tesko vojsci u drzavi bez glave. Moja podrska za vojnike koji su presli u Tadzikistan. Jedan je zivot, treba ga odziveti, a ne ginuti za nesposobne budale.

Avaya

pre 2 godine

@ChuChu Грађански рат је почео још 1975, против покушаја даљег развоја секуларне државе (борба против безбожника) која је била појачана после рушења краљевине 1973. Нестабилност власти доводи до војног удара 1978, а затим унутар фракцијска борба до новог државног удара 1979 и доласка Амина на власт који уводи жесток терор над поданицима и покушава да се договори са Западом, резултата је акција КГБ крајем 1979 у којој је ликвидиран Амин. План СССР да ојача Авганистанску војску и повуче се, пада у воду као прво самом побуном дела војске против присуства СССР, а онда и верских и регионалних вођа који су били против већ започете аграрне реформе и ослобађања милиона сељака од феудалног ропства. СССР је уложио огромна средства у модернизацију државе и друштва, али је то све било пребрзо, исто као и са САД и Ираном, остало је историја

Robert Mlikota

pre 2 godine

Samo da se sukob ne preseli u susjedne zemlje i na osjetljive geostrateške položaje bila bi još gadnija intervencija na Afganistan

beba

pre 2 godine

Sve moguce sile su rovarili trideset god.po tom Avganistanu i nisu uspeli da ih uniste.Sada su ostavili narod na milost i nemilost tim ubicama...

Pantagruel

pre 2 godine

Пробали Руси - нису успели. Пробали и Амери - нису успели ни они. Ред је да сада пробају да их умире Иран или Пакистан. Ни са једном другом значајном силом се не граниче. Кина је предалеко, а између Авганистан и Индије лежи Пакистан. Нема ко трећи.

adriano_galliani

pre 2 godine

Gde Ameri zaprze, ostaje vecni sukob.
(Sam, 5. jul 2021 08:02)

Pre njih, tamo su bili i Britanici i Sovjeti. Pobegli i oni. Sa ovim ljudima nema pregovora, ti bi bili i ostali ovakvi do poslednjeg a ubijali su ih svi.

Mladen

pre 2 godine

Rezim koji su Sovjeti ostavili je nadziveo Sovjetski Savez a ovo izgleda da ce drzava da se srusi dan nakon su Ameri zapalili. I ovo je znao svako ko bar malo poznaje istoriju, svi koji su tamo pokusavali da "zavedu red" su isto prosli.

Pantagruel

pre 2 godine

Сад ће лепо сво то скупо наоружање и војна опрема које су им купили Американци да пређе у руке Талибана.

Kof

pre 2 godine

Amerikanci su uradili istu stvar kao i Sovjeti pre povlacenja - pokusaj da se oforme vojne strukture slicne njihovim, dakle "klasicna" vojska sa svim rodovima, glomazna, tehnicki neodrziva za Avganistan, preslikana njihovoj, u siromasnoj zemlji poput Avganistana koja je je jos u plemenskoj organizaciji. Jedino nisam ocekivao da avg. vojska koju su Sovjeti ostavili ce na kraju biti dugovecnija od ove sto ostavlja Amerika. Nadzibulah je mislim skoro 2 godine drzao vlast u Avganistanu po povlacenju Sovjeta, ovi nece ni 2 meseca. 20 godina Amerikanci sipaju milijarde (ok dobar deo sigurno je zavrsio na svajcarskim racunima avg. politicara), prave neku avg. vojsku po njihovom modelu. A videlo se sta je efikasno kad su npr porazeni Talibani - lokalne vojske, plemenski organizovane, mobilne, poput generala Dostuma na severu, ili mudzahedina Pastuna na granici sa Pakistanom. A inace gen. Dostum je jedan od razloga zasto je Nadzibulah na kraju i pao, kada se "odmetnuo" od centralne vlasti sa kompletnom vojnom strukturom.