Aktuelno

Utorak, 29.06.2021.

14:33

Čiji je Boj na Kosovu - prekrajanje istorije Vljore Čitaku; Ristić: "Frustracija", "argument sile"

Izvor: Sanja Dojkiæ

Èiji je Boj na Kosovu - prekrajanje istorije Vljore Èitaku; Ristiæ: "Frustracija", "argument sile" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

Edgar

pre 2 godine

Srbi izgubili a slave kao da su oni nekog pobijedili !!! A danas-da im ameri daju slobodu dosli bi do novog sada za jedan dan.
(Vuk, 30. jun 2021 14:00
Srbi su ubili Murata i Jakuba, niko nije pobedio jer su se Turci povukli, a Srbi ostali na Kosovu ali bez Lazara.

Ramzan Kadirov

pre 2 godine

(Samir, 30. jun 2021 07:26)


Ma možda bi u te vaše gluposti neko i poverovao da se ne zna da ste vi Albanci došli sa Kavkaza i to kao turske sluge, pre toga niko nikad i nigde za vas čuo nije, ja ti to kao brat Čečen kažem, vi ste naša braća vratite se u Ingušetiju brate.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 2 godine

Sigurno postoje podatci ko je učestvovao u boju!Čak i imena i prezimena svakog od njih,bilo da su Srbi(po mom mišljenju bilo ih je najviše 70 %) pa Albanci,Bosanci idr.Ono što meni izgleda čudno jeste da je Bitka na Marici 1371 (82 godine pre pada Carigrada) i Boj na Kosovu(1389,64 godine pre pada Carigrada) a znamo gde je Kosovo polje a gde Carigrad.Dobro bi bilo da te podatke neko iznese u javnost i da se to već jednom završi.
Ali opet ko ne zna ili neće da uči svoju istoriju,postoji opasnost da jednostavno nestane, tako da treba biti oprezan.
Treba istraživati kako se živelo pod osmanlijama( iako su Andrić i Njegoš dosta toga opisali.Što se tiče izdajnika i heroja toga je uvek bilo i u svim drugim narodima,tako da to nije naš specijalitet

Njujorške bliznakinje

pre 2 godine

Vidi, i oni glupi katolički Francuzi objaviše da su Srbi pobedili Osmanlije na Kosovo polju, pa udariše u sva zvona...

Tri ratna druga

pre 2 godine

Zaboga ljudi, zašto se primate na provokaciju jedne albanske muslimanke.
Ceo svet zna da ALBANCI nemaju ničim da se pohvale (ni nekim naučnikom, književnikom, pesnikom, filozofom, altruistom,sportistom i tako dalje i tako slično).
Svrha njihovog bitisanja je L A Ž, koju vole da progutaju engleska kraljica i američki deda predsednik, a i Nemica sa svojim endehaovskim ratnim drugirima, tako da - pustite ih niz vodu...

kolektivno ludilo

pre 2 godine

@Samir

Albanci nisu ratovali protiv Turaka do XIX veka kada su počeli da se bore za samostalnost i nezavisnost. A nisu ni tvoji preci jer se danas ne bi zvao Samir. Bez Srba ne bi bilo borbe protiv Osmanlija na Balkanu, to je bilo tako i ostaće zapisano koliko god vi pokušavali da prekrojite istoriju.

Kb

pre 2 godine

@Marko

Upravo tako. Ja svaki put kad se neko izrazava ovako dovodem u sumnju da kojim slucajem kontraargumenti nisu tacni. Umalo nisam otisao da gledam sta tacno Kosovski istoricsri tvrde za ovaj boj. Zasto?
Zato sto ko neko krene da odgovara uvredama, drekom, odgovorom ovo ne vredi raspravljati, a pri tom ne davsi niti jedan ubedljiv argument, onda vam nesto zasmrdi.
Ne sumnjam ja u nasu istoriju, ali ono sto nasi istoricari ne kapiraju je kako se istorija uci u ostatku sveta. Kod nas se ucilo manje vise sve, ali se naravno nije ulazilo u pojedinosti sta se desavalo u Kirgistanu.
Na zapadu se istorija uci sa akcentom na domaca desavanja i onda velike svetske dogadjaje, slicno nama, ali se raspravlja o motivima i uzrocima pojedinih dogadjaja, a veoma cesto se deci da odaberu period koji im se najvise svidja pa da pricaju o njemu.
Tako da jako cesto se desi da neko ko je voleo Napoleona, napisao je seminarski rad o tome dobio 5, ali zato nema pojma o francuskoj revoluciji.

I naravno, srpska istorija, kao i kosovska je za svet ista kao i istorija Kirgistana ili Bocvane. Ne znaju apsolutno nista, niti ih zanima.

Na samom kraju bih dodao, ugledajmi se na zapad, niko ne zivi od svoje proslosti, tu je da vas podseti na vase greske i greske drugih i da vam posluzi eventualno za turizam. Zivot se zivi gledanjem u buducnost i pitanjen sta sada mozemo uraditi za svoje unuke i decu koja dolaze. Tu je nas problem.

TnT

pre 2 godine

Ali jasno se vidi da su na Kosovu ucestvovali neki hriscani sa slovenskim imenina, lazar, milos, dusan... ajde tada nacije u feudalizmu nisu bile iskristalizovane ali u Kosovskom boju ne postoje da su neki Ramusi, Haradinaji i Shaciri vojevali protiv Osmana, vec obratno... msm ako su Milos i Lazar Albanska imena onda okej, ali je to smesno ljudi
(Samo kazem pacifista, 29. jun 2021 17:02)

Hahah, pa ti si bio tamo i radio popis boraca po nacionalnom kljucu.

Tada nisu ni postojale nacije u danasnjem smislu te reci. Bogapitaj kako se tada ko izjasnjavao. Danasnji Alabanci a tadasnji Arbanasi su ziveli u plemenima (i to je do skoro bilo) a sadasnji Srbi kod feudalaca. Tesko da bi se neko tada rekao e ja sam Srbini ili Albanac. Plemenska i feudalna pripadnost je bila osnova idenitifikacije tadasnjih ljudi.

Nisu se Turci borili protiv Hriscana nego su kao i svi osvajaci osvajali teritoriju, ma ko bio na njoj, tako da su se okupatorskoj vojsci oduprli svi koji su ziveli tu.

Kosovski boj je cisti srpski mit. Jedna od milion bitaka u ljudskoj istoriji koju smo mi opevali i postala je deo naseg identiteta i verovanja. Uloga Vuka Brankovica, Milos Obilic i devet Jugovica... Sve mitovi. Tu se ne traze istoirijski izvori jer ih naravno nema. Kako dokazati sada posle 7 vekova ko je ubio Murata, Oblic (ili kako Albanci kazu Kobiliqi) ili bilo neko interno trvenje... Sve je stvar svesti usadjene od detinjstva, ali smatrati to za bilo kakav dokaz je smejurija.

Samir

pre 2 godine

Jasno je da se na Kosovu borila citava Balkanska vlastela a ne samo srbi.Ta izgubljena bitka je i uvertira u vazalstvo srpske vlastele sa Osmanilijama. Cinjenica da je kneginja Milica dala Oliveru Sultanu svijedoci da je Srbija predata u miraz Turskim zetovima.A i Dusan je Teodoru isto tako dao Turcima za savez. Samo par godina kasnije u bitci na Nikroplju je Stefan ucestvovao na strani turskih zetova...Srbi kao dodjosi na Balkan su bili lojalni turcima i 400god su bili uglavnom mirni dok ih Becki dvor nije uzbunio preko pravoslavnih albanaca Karadjordjevica-Kelmendija.Uz Becke dukate i Vatikan stvorena prva Srbija. Jedini koji su zestoko pruzali otpor Turcima su bili Albanci koji su uz velike zrtve sa Skenderbegom bili nepobjedivi za Turke 25god i 3/4 albanske muske populacije zrtvovsli za taj veliki rat. Vatikanska agentura je izvrbovala Skenderbega da predje u njihov tabor i zbog toga su albanci izgubili primat na Balkanu...da su bili pamjetni ko srbi danas bi Albanija bila bar 4 puta veca. jer 2/3 su bili pravoslavci i 1/3 katolici pre Osmanlija. Tek nakon smrti Skenderbega i porsza od turaka albanci iz razicarenja u Watikan i crkvu koja ih je izmanipulisala masovno prelaze na Islam i postaju elitni administratori i vojska Sultanata od Maroka do Kineskog zida i stvaraju kraljevske dinastije na sjeveru Afrike u ime Sultanata. Srbiji je autenticna istorija mnogo slaba strana. U mitoliskom smislu vi slavite to sto je Srbija otisla u Miraz Turcima...samo nek su haremi puni.

нс бој

pre 2 godine

Измишља се сто једна прича и изврће чињеница.Све је било само није онако како јесте.Прочитајте из Турских списа па процените сами.Људи пишу и лупају не виђене глупости.Нпр није била српска војска ал су одвели Оливеру од Милице и Лазара па ко су они,или није била Србија уопште ал је после Деспот Стефан био са Бајазитом против Угара и осталих.Па не може негде да нас буде а негде не,како вама одговара.Било је у битци у промилима и Хрвата и Албанаца ал је скроз занемарива снага.Ударну снагу су чиниле војске Вука Бранковића,Влатка Вуковића,Кнеза Лазара и елитна јединица витезова на челу са Обилићем.Захваљујући вазалству Деспота Стефана Лазаревића после Косовског боја створио је једну моћну српску државу,а убрзо је ослободио и своју сестру из харема,мада се она заљубила у Бајазита, он је њу баш пазио.Глупо је прозивати што се борио на страни Турака па ми смо први звали Угаре и Влахе и још неке да се заједно боримо против Турака ал нико није хтео,после кад су Турци дошли до њих онда се сетили да требамо заједно.Па после боја на Косову први су нас Угари напали са севера. Твртко је посебна личност,ал без дилеме Србин,са претензијама на српски престо.

dzericak

pre 2 godine

Ko zna kako se sve to stvarno odigralo. Ogroman broj izuzetno vrednih istorijskih spisa je izgoreo u velikoj biblioteci u Beogradu za vreme bombardovanja 1941. Osakatili nam istoriju, pa sad moramo da se nadvikujemo oko ovakvih stvari sa kojekakvima.

Taras Buljba

pre 2 godine

Da su Srbi ostali tamo iza Karpata odakle su dosli,na Balkanu ne bi nikada imalo nikakvih problema.
(sa strane, 29. jun 2021 21:48)

Karpati su u istočnoj Srbiji Kavkazlijo, nije na odmet da malo proučiš geografiju, a ne samo da čitaš tu vašu veliko-kavkašku propagandu!

Pesnicki stanuje covek

pre 2 godine

Eto, sad znate snagu mita.Aristotel je pre 2500 godina znao da je mit znacajniji od istorije.Istorija govori o Vuku Brankovicu, a mit o "vuku brankovicu" tog i svih buducih vremena! Mozda su u Kosovskom boju ucestvovali Fenerbahce, Fljamurtari i Hrvatski dragovoljovac, ali su mu Srbi jedini dali znacaj i znacenje, opevavsi ga. A, "pesnicki stanuje covek", rece Helderlin, Hajdeger od toga napravi filozofiju, a samo Srbi, posle Grka, tako i zivese!

Valdens

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.
(Judita, 29. jun 2021 17:26)

Odgovor je prost. Nisu učestvovali jer tada nisu postojali. Tačnije jesu, al pod srpskim imenom i barjakom.

no pasaran

pre 2 godine

Bitku su vodili koalicija srpskih velikaša predvođena knezom Lazarom sa jedne strane i emirom Muratom sa druge strane. Na strani Srba je bio vojvoda Vlatko Vuković iz kraljevine Bosne čije današnje srpske zemlje nisu bile deo. Ako je nekih pripadnika drugih naroda i bilo, bilo ih je na nivou statističke greške. A albanci, hrvati, bošnjaci i montenigeri neka se trude i dalje iz petinih žila da dokažu da je bilo drugačije.

bVb

pre 2 godine

Kada su se Turci približili srpskom carstvu, Dušan je morao lično da uguši ustanak u Bosni. To je najčešće činio tako što je jahao danima sa stotinak konjanika i samom pojavom rešavao probleme. Inače je bogatstvo tadašnjih careva mereno u bar 1 000 zlatnika prihoda dnevno.
(servus, 29. jun 2021 20:53)
I da dodam kad je pregazio i neretvu dobiju se loše vesti o napadima vizantinaca na južne granice srb u to vreme, tj južna makedonija tj oblasti oko soluna, prekida peglanje bosne tj kočopernih velikaša i ide na južno bojište negde 1350.

Boda

pre 2 godine

Mi smo dozvolili mnogo toga i naravno da svi nastavljaju da prekrajaju naše kako im drago. Pre svega, mi smo Sloveni, imali smo svoju veru, svoje običaje, svoje poglede na svet. Sad imamo hrišćanstvo i neku nametnutu religiju. Pripisuju nam drugu istoriju, a čudno je da su nam baš u vreme nametanja hrišćanstva pripisali dolazak na ove prostore. Pitanje je da li smo došli mi ili hrišćanstvo. Kad ovo razbistrimo, razbistrićemo i ostalo...

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Šiptari su učestvovali u kosovskom boju popodne, kasnije, kada su vojske bile umorne. Na sledeći način:
Da uljetimo? Da uljetimo!
Kikiriki, semenke, kiselje bombone!

Srbin

pre 2 godine

Kosovski mit(ajde tako da kazemo, mada pravilnije bi bilo srpski mit nego nebitno). Kosovski mit je nas, srpski i koliko ironicno delovalo najmanje veze ima sa Kosovom, koje je tada bila pogranicna teritorija Moravske Srbije, vise je mit vezan za Centralnu Srbiju i taj 28. jun ima veliki znacaj za nas pre- svega zbog velike pogibije, ali i velike hrabrosti iskazane na bojnom polju i ne zaboravimo da je vojska Kneza Lazara bila izuzetno opremljena (kao na filmovima kada gledate francuske ili engleske vitezove po tom zapadnom maniru). Druge vojske koje su bile su imale mali znacaj ili ih je bio veoma mali broj, a Albanci ce tu ne spominju, to je nasa istorija, nasa sreca, ali i nesreca.

Kada nemas svoju, pa moras da krades tudju. Treba da se ponosimo na nase velike Pretke kojima je borba za slobodu (i prosirenje i pljacku) uvek bila na umu. To sta albanci pricaju neka pricaju imaju vlast na Kosovu i moraju da grade mit zbog eto Kosovskog boja koji se tu dogodio, pa da su navodno postojali jos neki albanci u 14. vek itd..., da nesto o istoriji znaju znali bi da se vojske susrecu na granicnim predelima( na "medjama carstva") i tu dolazi do borbe(osim ako neprijatelj mnogo jak kao npr Mongoli tada pa te pregazi kao plitak potok).
Bitnije i zanimljivije pitanje da li je neki moj daleki predak bio tamo to me je uvek zanimalo, mada zato je kod Srba ostao u zivotu taj mit, jer ako se vratimo tako daleko u proslost danas mnogi Srbi pa ako ne i svi su imali nekog ko se tamo borio.

Romanda

pre 2 godine

Sve mogu da zamislim al kad Bošnjaci počnu o istoriji a ovamo im drugi kroji zastavu, komponuje himnu i dodeljuje naciju.
Do ‘juče’ su sebe nazivali Srbi muslimanske veroispovesti a sad kao oni neki faktor u sferi istorije.

pr

pre 2 godine

iliri albanci,dardani sve su oni
a nemaju ni svoje nazive za reke,gradove

bojovacemo mi sa njima jos mnogo,naravno na kraju mi pobedjujemo
oni su samo sluge,podanici, za tako nesto su ih i stvorili
(ljubi ga menadjer, 29. jun 2021 17:07)
Upadaš u zamku da budeš isti kao oni dok pokušavaju da izmisle svoju istoriju u pokušaju da opravdaju svoje postojanje na viševekovnoj srpskoj tetitoriji. Naime, ogroman broj imena gradova koje danas znaš, potiču od Ilirskih naziva za iste, kasnije romanizovani, a dosta kasnije preimenovani radi lakšeg izgovora. Primer ti je Priština, koja se nalazi na mestu starog Ilirskog naselja Prishtinai. E sad, to što kavkasko pleme, dovedeno ovde da bude vojna krajina hiljade godina kasnije, tvrdi da su Iliri....jesu...ali malo sutra.

Xl

pre 2 godine

Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.
(o, 29. jun 2021 18:06)

Decko odi na enciklopediju britaniku pa proveri sta pise o kosovskom boju to je ono sto misli feo svet prema tome knjigu u ruke i ne brukaj se.

nekoNBG

pre 2 godine

Gospođa Čitaku u spoljnoj politici radi isto ono što rade naši političari kod kuće - izmišlja u svoju korist, laže. Naravno da ona zna da se 1389 na Kosovu sukobila srpska vojska, knez i vazali protiv Osmanlija, ali ona laže. Jer sto puta izgovorena laž, čak bez i jedne činjenice, postaje istina u ušima neobrazovanih i neinformisanih.
Čak i da pokušavate da demantujete izmišljotinu, taj demanti neće doći do svih koji su čuli originalnu laž.
Nažalost, danas je najlakše ostvariti ciljeve pomoću bezičnih laži, jer je lakše. A narod kao marva, što je laž veća i prostija, to će više poverovati. Demokratija je postala vladavina gluparije nad obrazovnom većinom, i u većini država to više ne funkcioniše... Sve dok glas doktora nauka na izborima vredi isto kao glas lika koji pljačka prodavnice, svet će biti u problemu

bVb

pre 2 godine

Oj serbski junaci ,što ne pitate turke protiv koga su se borili .Valjda oni znaju ! Lol !
(Tramuntana, 29. jun 2021 20:30)
Protiv nevernika. Svi koji nisu muslimani, sve im je isto da li zapadno ili istočno nasleđe. Sva su im zvona ista.

Onako realno

pre 2 godine

Da se nisu Srbi umiješali, Hrvati, Crnogorci i Albanci bi pobijedili tu bitku, a ovako, kad su LUZERI uletili, bitka je bila izgubljena, a Turci su zagospodarili Beogradom sljedećih 500 godina.

Marko

pre 2 godine

Evo šta kaže
Enciklopedija Britanika. Relevantnan izvor kako za politikologe, tako i istoricare. Koja opet koristi višestruke izvore jer ima odgovornost prema svojoj globalnoj reputaciji, kao i etičke i naucne principe kojih se drži. Britanika nedvosmisleno tvrdi da je Kosovska bitka vođena izmedju Turske i Srpske vojske. Možda bolje da gospodin istoricar temelji svoje tvrdnje na ovakvim osnovama, nego da koristi nacionalistički retoriku i vrijeđa G-dju Citaku. Mnogo buke obično ne znači da je nešto istina, nego da nemaš bolje argumente. https://www.britannica.com/event/Battle-of-Kosovo-1389-Balkans

нс бој

pre 2 godine

@Алекса то је суштина,још додај Ђоковић Хрват,Црногорац.ЕХИТ је вероватно Мађарски фестивал.
Замисли да ми почнемо да пишемо о томе да је Дражен Петровић Србин од оца Јована Петровића са најчешћим српским презименом.О Луки Модрићу коме је мајка Српкиња и слично,ал се стварно тиме не бавимо.Ми имамо своје који се јасно изјашњавају као Срби и пустите нас да им се дивимо Тесла највећи научник и Ђоковић највећи спортиста,били Краљевин и Царевина,Бој на Косову,Први св рат највеће показано јунаштво,дал смо победили или нисмо оспоравајте ал да смо стали свакоме на црту а не да тапшемо окупатору и примамо њихове обичаје и културу то јесмо и јединствени смо због тога.350 година под Турцима сачували веру,традицију,културу и обичаје.Дизали се из пепела више пута.У последњих 100 година ратовали смо против најјачих сила Турске империје,Аустроугарске и Немачке,Хитлерове Немачке,Сад и НАТО пакта и по томе смо јединствени није ни чудо што нам завиде и покушавају да преузму део културе.

Gare

pre 2 godine

Posto su u sastavu osmanlijske vojske bili i drugi narodi (pa i Srbi), da li to znači da je druga strana bila balkansko-anadolijska?
Zapravo, da budemo precizni 1389-te, na Kosovu polju, sukobile su se anadolijsko-južnobalkanska vojska protiv zapadno-balkanske vojske.

Berat

pre 2 godine

Svi pisani izvori ukazuju na to da su se balkanski plemici udruzili u saveznistvo protiv otomanske vojske. Svaka druga prica je naravno laz u koju veruju pripadnici nebeskog naroda.

Jovina gimnazija

pre 2 godine

Ovo nije baš tolko odvaljena izjava. Mi smo iz istoriji učili da je u srpskoj vojsci tada bilo raznih nacionalnosti - Srbi, Bosanci, Šiptari, moguće i Hrvati; svakako pretežno Srbi, ali treba istaći i da nacionalni osećaj tada nije bio jak da ne kažem da jedva da je i postojao. Nisu stvari baš tako funkcionisale. Tek u XIX veku kreće "nacionalizam".

Roman

pre 2 godine

Umesto da trazi od Citaku istorijske dokaze iz srpskih, vizantijskih ,osmanskih izvora ovaj gospodin bi sam morao da zna da svedok bitke, ucesnik, osmanski istoricar pise o EVROPSKOJ hriscanskoj vojsci.
Prvo, Srbija nije mogla da ucestvuje u tom boju, jer niti je postojala pod tim imenom, niti je bila nezavisna drzava, vec deo Bosne.
Osmanski izvori tog vremena, kao i njihova istoriografija pisu o krstaskoj vojsci, na cijem je celu bio knez Lazar, vladar Moravske Srbije, koja je bila deo Kraljevine Bosne.
Vizantijski, kao i zapadni izvori ne govore o SRPSKOJ, nego o HRISCANSKOJ vojsci.
Srbi se ne spominju kao narocito vazan faktor u bici.
U toj vojsci bilo je vojnika iz cele Evrope, jer su svi hteli da oteraju Osmanlije.
Samo 7 godina posle Kosova, ponovo je krstaska vojska krenula na Osmanlije, ovog puta na strani Turaka bili su i Srbi na celu sa Stefanom Lazarevicem...
Dakle, zna ona o cemu prica.
Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.
(o, 29. jun 2021 18:06)


hahahaha, vidim ja da će na kraju sledeća faza u otimačini da bude da se Kosovski boj proglasi kao bitka Evropske unije i Turske, okej nema veze, nego šta sad to treba znači, da su Turi pobedili uniju i hrišćane hahahahaha, pa dobro Srbi su tu bili nebitan faktor ipak je to još jedan od poraza zapada

kiklop

pre 2 godine

Kad neko dodje i kaze da muslimani nisu postojali u Bosni prije Turaka,naravno da nisu i to je sigurno,ali stanovnici Bosne tada nisu bili Srbi. Vec Bosnjani i pripadali su Bosanskoj heretickoj cekvi. Znaci nemaju nikakve veze sa Srbima pravoslavcima,i naravno oni u vecini primaju Islam dolaskom turaka. A pravoslavci u Bosni postaju srbi posle 1812 godine,prije toga su se izjasnjavali kao Bosnjaci pravoslavci. SPC je doprijenjela tome da se danas oni nazivaju srbima,vacina danasnjih srba u bisni su bili Vlasi. Sto se boja na kosovu tice tu su ucestvovalo vise vojski i drugih naroda. Kako bi se sprijecilo nadoranje osmanlija ka evropi. Jedini Bosnjaci muslimani brane obelezja slavnih Kotromanica,dok ih srbi cudo mrze.

Preko Bare

pre 2 godine

Odgovor gospodina Ristića je dovoljna. Ne treba se uopšte baviti ovakvim glupostima. Samo se blamiraju i pokazuju koliko su jadni.

Bato

pre 2 godine

Ovi istinu je sve video slepi Vsnjic ps je lepo izguslao, pa se sa kolena na koleno prenisilo u mitove i bajke pa je savremenici slizili u laz!

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ne pričajte gluposti, Osmanlije su pobedile u toj bitci ali su se vratili nazad kako bi izvršili mirnu smenu vlasti nakon ubistva Bajazita. Da nije bilo tako, ne bi samo 6 godina posle, 1395. srpske velmože Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević), Stefan Lazarević i Konstantin Dragaš učestvovali u bitci na Rovinama kao turski vazali a protiv pravoslavne vojske Vlaškog vojvodstva.
(Danilo, 29. jun 2021 19:05)


Nemaš ti pojma, Bajazit je ubijen tek 1402. godine, dakle 7 godina posle bitke na Rovinama, a vojska im je bila krstaška, pretežno Ugarska, to je bila katolička armada kojoj je vojvoda Mirča bio vazal, na kraju krajeva i taj Mirča kao vođa Vlaha šta je drugo mogao da bude, Srbin ili Rumun, šta misliš? Znaš li šta bi Mirča moglo da znači na rumunskom?

bVb

pre 2 godine

I jos jednom se potvrdjuje da su najbolji poznavaoci srpske istorije hrvati i muslimani
(mile, 29. jun 2021 19:43)
Srbi imaju istoriju pa imaju čime da se bave. Kad bi imali svoju, valjda bi se njom bavili, a nas ostavili na miru.

nista o nicemu

pre 2 godine

Ma da. Sve ste vi Srbijanci pobedili. Vise je bilo nas Hrvata nego vas u toj bitci.

I Bosanci i Albanci. U najmanju ruku podjednak broj svih

Miki

pre 2 godine

Svakako ima istine u tome da je to bila jedna šira hrišćanska koalicija, gde je svakako većinu činila srpska vojske, ali isto tako je bilo dosta i bosanske vojske, ugarske elitne konjice i manji broj Hrvata i engleskih krstaša. Isto tako je činjenica da Crnogorci nisu učestvovali u boju, jer Balšići nisu hteli da ginu za interese u tom momentu propadajuće srpske drzave, koja ih je dva veka ranije porobila, porušila i popalila. Sve ostalo je mit i bajka.
(mister, 29. jun 2021 17:05)
I za tebe Balsha,ti što ih zoveš Balšiči su crnogorci!tako sve albance hriščane zovete za srbe i crnogorce,vi zaborwvite da svi albanci su bili hriščani pre turaka!..ovde je cela zabluda.

petarczv

pre 2 godine

A vala nijesu Crnogorci ucesvtovali, jer mi smo junaci i Turci bi odmah pobegli. Ovako smo vas puštili da gledamo i da bude zanimljivo.

Sve vi Srbijanci prisvajate. Jedino mi je moja Crvena Zvijezda mila od vas iz Srbije. Ostalo ne merem

War Inside My Head

pre 2 godine

Da postoji snimak bitke,pa da raščistimo.Šala naravno.Balkanska bitka naravno,zna se gdje se dogodila,isto tako je i evropska,sudar civilizacija,Istoka i Zapada,sudar vjera!Albanci na sve načine pokušavaju da se predstave kao autohtoni,čak jedini narod na Kosovu i Metohiji,ali nedostaju im grobovi,arhitektura...Imam prijatelja Albanca,kaže mi da imaju vrlo malo riječi koje su vezane za more,a izlaze na dva,Jadransko i Jonsko?Inače u boju na Kosovu,Zeta je zakasnila,prespavali ili je gorivo bilo skupo,ali je bila bosanska vojska,Kotromanići,mahom katolici,iako su bili u dobrim odnosima sa srpskim vladarima,čak i u tituli imaju srpsko ime,ali nikako nemaju veze sa današnjim Bošnjacima,osim genetske,kojom smo svi nekako povezani.

bVb

pre 2 godine

Svako ko je bio nešto kao suveren u svetovnom i državnom smislu u tom periodu ima svoju lavru na hilandaru. Gde je bilo čija sem srpske na svetoj gori kao pokazatelj te vrednosti,(republike bivše Yu) Nema ih, beznačajni. Ovde se se nipodaštava srpsko carstvo, a izdižu neki feudalčići do nivoa nečeg. Celo njihovo postojanje vazalsko, ali se samo srpsko ističe. O nepostojećim grobovima tih njihovih kraljeva da ne pričamo. Mnogo malo prostora za mnogo reći i odgovoriti smešnim likovima ovde

servus

pre 2 godine

Ovi što tupe da Bosna nije mogla biti pokorena čak ni od strane Cara Dušana: Car Dušan je Bosnu poklonio na upravljanje svojoj sestri. Tadašnja država je bila sačinjena od više autonomnih oblasti koje su vladale samostalno uz obavezu da plaćaju porez caru i da šalju vojsku kada je potrebno.

Kada su se Turci približili srpskom carstvu, Dušan je morao lično da uguši ustanak u Bosni. To je najčešće činio tako što je jahao danima sa stotinak konjanika i samom pojavom rešavao probleme. Inače je bogatstvo tadašnjih careva mereno u bar 1 000 zlatnika prihoda dnevno.

Liberty

pre 2 godine

Šta očekujete od naroda koji nema svoju istoriju, svoj indetitet, od naroda koje se većinski i dalje sastoji od plemena divljaka, od naroda koji se može jedino povezati sa divljaštvom, terorizmom, drogom, trgovinom belim robljem i trgovinom ljudskih organa.
Čitaku je jedna od njih, iz nekog plemena za koje samo ona i njeni bližnji znaju ko su i odakle su.
Jedno je sigurno, toliko se stide sami sebe a toliko bi želeli deo nas da je to očigledno sad i svima drugima.

Istrebljivac Vonjevina

pre 2 godine

Siptari mogu samo da svojataju, posto nicega svojega nemaju. Isto kao i hrvati i tzv. bosnjaci.
Jos im nije jasno sta ih na kraju ceka...

Ivan

pre 2 godine

Nema dovoljno dokumenata koji potvrdjuju da se ta bitka uopste dofodila a kamoli ko i na kojoj strani bilo.
(Istina, 29. jun 2021 18:49)

Ma jok opusteno, nema nicega. Srbi dosli u Srbiju 2005 godine, ronili kroz dunav disali na trske.

aha

pre 2 godine

Ma jeste, dotična će uskoro dokazati da su albancu izmislili internet,prvi sleteli na mesec i da njima pripada Monte Karlo sa okolinom.

stvarno smesno...
svi znaju da su internet i let na mesec izmislili Srbi !!!

mr

pre 2 godine

Ne znam samo, sto joj dajete na vaznosti i uopste ulazite u polemiku sa doticnom gospojom.
(Omer Paša Latas, 29. jun 2021 16:59)

Ово сам и ја мислио, али сада имам други став. Мислим да их управо овако са оваквим стварим и демантијима Ђурића и сличних треба увек извлачити на терен чисто да покажу какве су будале. Ликови су стварно карикатуре. Неко их је подложио о макретингу и медијимиа, и они сад кренули да млате по светињама са некаквим њиховим учешћима у градњи, сад им неко за масну лову понудио ову причу о балканским војскама. Па није она толики идиот, па она као и остали више мрзи тај Косовски бој него било шта, и сад одједном и њени учествовали са браћом Србима. Како да не. Са друге стране неко ће да каже да ће они ту причу и даље да гурају што им је као нека подлога, али ипак треба бити реалан и рећи да је далеко лакше да бранимо њихове лажи него да имају неке истине.
Ево пре неки дан читам неке текстове о Албанији, па оно је стварно смешно колико они имају српских топонима у Албанији. Овде би неко требало мало да покрене кампању на ту тему.

siki

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)Danasnji Bosnjaci sa ljudima iz Bosne iz tog vremena nemaju ama bas nikakve veze. Prilikom jednog boravka u Sarajevu su mi neki likovi htjeli objasniti porodicno stablo Kotromanica. Ja gledam ona imena, Tvrtko, Jelena, Elizabeta,…. Nijedno muslimansko ime. U jednoj javnoj ustanovi u Becu naidjem na istorijsko stablo austrije. I fino pise za 14 i 15 vijek. Nasilno islamiziranje autohtonog stanovnistva od strane Turaka. Hriscani su morali placati porez muslimani ne. Janjicari, uzimanje (berba) djecaka od strane osmanlija. Znaci zna se i kako su i albanci i bosnjaci nastali. I jednim i drugim istorija malo starija od iskrinog crno bijelog televizora.

Pako Alkaser

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!

#(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)




Ja ću ti reći, vojvoda Vlatko je ratovao protiv aga i begova, protiv njihovih sandžaka i pašaluka i protiv njihovih Muhameda i Mehmeda i to u nekoliko navrata.

Јабучило

pre 2 godine

To je bila mala jednodnevna izgubljena bitkica koja ce biti izvor stvaranja mitova sest vekova kasnije.
(Xeni, 29. jun 2021 18:49)

Биткица? У тој "биткици" је учествовало 65.000 људи (40.000 Турака и 25.000 наших)! За то доба Европе је то ОГРОМНА битка! А још су страдала оба владара и један престолонаследник. Епски судар, у сваком погледу.

Neutrin

pre 2 godine

U pravu je zena. Sledece godine ce otkriti da nije bila ni balkanska , nego kosovarska vojska. Znate zasto je USA najjaca? Zato sto bi svakome ko bi pokusao ovako nesto poslali tomahavk na kucnu adresu momentalno. Izrael bi poslao Mosad da joj zatre porodicu. A mi ? Sta mi radimo, pisemo komentare.... Inace, trenutno vodimo bar 18:0 protiv tzv. Kosova.

toliko od mene

pre 2 godine

To je bila mala jednodnevna izgubljena bitkica koja ce biti izvor stvaranja mitova sest vekova kasnije.
(Xeni, 29. jun 2021 18:49
Za tebe mala ali vi ni takvu nikad niste imali a drugo mala je samo onima koji sede udobno u svojim foteljama kukaju kako su im svi ostali krivi za njihov zivot, a ovi ljudi su izasli pred koplja i maceve 3 puta jeceg neprijatelja a verujem da ti i takvi kao ti se boje obicgom malog kuhinjskog noza

mile

pre 2 godine

I? Šta bi mu falilo?
(Realno, 29. jun 2021 18:57)

Tebi i tebi slicnima ama bas nista. Ako moze crvena u dzep i radi sta hoces,imas ti vremena. Falilo bi vam svasta ali to se uci od malih nogu, sada ne jer "star konj se ne uci na rudu"

Zak

pre 2 godine

Neverovatno koliko slicnosti, pre 600 go Moravska Srbija, velikasi iz Bosne, velikasi iz Makedonije, velikasi iz zete...danas Srbija, Srbi iz bosne-bošnjaci, Srbi iz hrvatske-hrvati, Srbi iz crne gore-crnogorci, Makedonci....

Izvinjavam se za pravopis, gledam uporedi fudbal i tenis...😃

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ne druskane, nego iz Bosne.
Srbija je bila DEO BOSNE, a kralj Tvrtko vladar Srbije.
Sramota da to ne znas.
Nije Bosna bila region, nego je Srbija bila region u sastavu Bosne.
Da znas...
A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.
(o, 29. jun 2021 18:08)



Ne izmišljaj, titula kralja Tvrtka glasila je:

"Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srba Bosne i Primorja"

ili da ti prevedem, kralj Tvrtko se kune u Hrista Boga da je kralj Srba u Bosni i na primorju, izvor - povelja Dubrovčanima 1377. godine, Tvrtko je svakako bolje znao i od tebe i od mene kome je(Srbima) i gde(u Bosni) bio kralj.

Berkut Orao

pre 2 godine

Manstiri na Kosovu su Albanski
Boj na Kosovu Albanski
Kradu nam istoriju,kradu nam kulturnu baštinu...

Znate šta Ne zanima me !!!
Nikog normalnog to ne zanima i niko normalan se ne loži na ovo niti se može upecati na takve gluposti i odgovarati na njih.
Niti mogu ukrasti niti mogu prisvojiti.

Istorija i kultura tako ne funkcionišu.
Niti postoji opasnost da oni to prisvoje niti će se bilo ko na svetu primiti na takve gluposti.

Kao što mi ne možemo sebi prisvojiti Rimsko nasleđe na teritoriji Srbije.
Kao što Turska može prisvojiti Vizantijsko ili Makedonija Helensko.

Dakle ne ložite se....

комша

pre 2 godine

Недавно су Турци отворили архиве из доба Османлија. Тамо све пише. Једва чекам да историчари који раде на обради тих података објаве своје радове. Видеће се лепо ко је то довучен са Кавказа да буде реметилачки фактор и слуга Турцима.

antiDebil

pre 2 godine

@brdski
Ne nego su Vukovici neki Srbi mozda?
Koji to Vukovici vode porijeklo iz Srbije?
Vi pokusavate da kradete tudju istoriju i to vam ne prolazi, niko ne priznaje vase bljuvotine. Albanci se, s druge strane, igraju s vama, uzece vam i Kosovski boj i Bregalnicu i Cer i Kolubaru i NISTA im ne mozete.

нс бој

pre 2 godine

@јудита Црна гора је била српска држава са српским владарима,тадашњи Балшићи владари Зете наравно да су учествовали.Неко ко се изјашњавао Црногорцем није постојао тада,то је нова мода негде око 80 година стара.Из српске Босне и Херцеговине српски владар Твртко први Котроманић такође је послао војску на Косову,под Влатком Вуковићем који је већ тукао Турке код Билеће,по неким изворима Твртко је чак био вођа на Косову.Сви српски владари су учествовали на Косову.Балканска војска би била да су Угари,Власи и Бугари рецимо прикључили нама.Не знам што Албанци уопште прате нас и размишљају о томе шта ми Славимо,како ми појма немамо шта они славе а не још да им приговарамо, вероватно што немају свој историјски идентитет па праве приче где би могли да се убаце.Ето славе од скора српског јунака Ђурђа Кастриотића и ми им не бранимо.На Косову смо ми победили звона Нотр Дама су прогласила победу Трибала на Косову.Ево чињеница убили смо им Султана и његовог сина и први су напустили бој,повукли се.Последице су да је нас страдало много и да се нисмо могли опоравити од те битке,па су Турци после 70-80 година успели завладати Србима,наравно велики,кључан разлог тога је и пораз на Марици где смо изгубили најјачу нашу војску под браћом Мрњавчевић.Победа на Косову је лако упоредива са нашом победом у Првом св.рату,коју славимо а где смо исто претрпели огромне губитке,замислите да су Немци 1919 нас поново напали,па сигурно би нас освојили лако.Једина разлика је што је друго време па су другачија правила.

Danilo

pre 2 godine

Ne pričajte gluposti, Osmanlije su pobedile u toj bitci ali su se vratili nazad kako bi izvršili mirnu smenu vlasti nakon ubistva Bajazita. Da nije bilo tako, ne bi samo 6 godina posle, 1395. srpske velmože Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević), Stefan Lazarević i Konstantin Dragaš učestvovali u bitci na Rovinama kao turski vazali a protiv pravoslavne vojske Vlaškog vojvodstva.

Јабучило

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)

Српску војску из Босне, средњевековне српске државе. Замисли, није Малик Куртовић, него Влатко Вуковић. Не иду ти, друже, ни историја ни правопис...

Miloš Bgd

pre 2 godine

Miloš Bgd@ Znači, mi ipak pobedili u kosovskom boju?
(charlie, 29. jun 2021 18:47)


Šta mene pitaš, imaš internet, pa tamo nađi pismo kralja Tvrtka upućeno žiteljima Trogira lepo pročitaj šta je on njima imao da kaže povodom Kosovskog boja i zaključi sam.

petar krivokuca

pre 2 godine

Koliko vidim svi su se borili protiv turaka samo mi srbi nismo. :)
Eee moji bivsi srbi, da imate obraza i casti ne bi danas bili to sto jeste, vec ono sto treba da budete.
Ali nema veze Bog je veliki, zna kako ce da vam vrati.

Pera

pre 2 godine

Bila je to srpska vojska predvodjena Knezom Lazarom koji je bio u centru i Vukom Brankovicem na jednom i Vlatkom Vukovicem na drugom krilu. Bila je sačinjena od 12-30000 ljudi od čega je bilo nekoliko hiljada vitezova na konjima u teškom oklopu. Ali mora se priznati da je učestvovalo i nekoliko albanskih velikaša kao Dhimitër Jonima, Teodor II Muzaka koji je tamo i poginuo, Andrea Gropa i drugi.
Hrvati su poslali odred vitezova kao i Bugari, Madjari pa čak i Ćesi. To i dalje ne menja činjenicu da je vojska bila srpska ali je strašno da se na turskoj strani borilo oko 10000 ljudi koje su dali turski vazali Marko Kraljević i Konstantin Dragaš.

a

pre 2 godine

Dokle ćemo da trpimo ove laži ?Đorđe Kastriot(Skenderbeg) je rođeni Srbin.Otac
Ivan,majka Vojislava,pomagali Hilandar.Đorđe(Skenderbeg) je menjao strane,borio
se protiv svih,turaka,mlečana,...ali kao i kraljević Marko,zna se ko je.Istoriju
Srba falsifikuju gde god mogu i ne mogu.Kao što vidimo vremenom je prošla i ova
laž da je on albanac.

Q

pre 2 godine

Juče je kosovska televizija objavila da je nezaposlenost dostigla 44 posto. Nas je bog pogledao kad smo se rešili tih bednika, nismo svesni koliko.

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

sad ce komentatori da objasne Srpsku istoriju

albansaki nacionalni heroj Srbin,al ce i za njega da objasne da je on u stvari albanac.


Bosna je Srpska zemlja jos odavnina
uzivajte

Pako Alkaser

pre 2 godine

SPC-va je nastala 1920-te, pišem li ja istinu?

#(Iskosa, 29. jun 2021 17:27)




Naravno da ne pišeš istinu, SPC je 1920. godine obnovljena posle okupacije pod Osmanlijama i Austrougarima, kao što je i Jugoslavija obnovljena posle nacista 1945. godine, a postojala je i ranije ko što je SPC postojala i pre Ugara i Osmanlija!

Igor Sulic

pre 2 godine

Pa ke li to sad i Tvrtko srbin??? A ha ha ..Znate li tko je Hrvoje Vukcic Hrvatinic? Jel i on srbin? Ha ha,...Mitovi i legende, nista nova kod vas!
Inace ,u turskoj povijesti kosovski von je jedan od manje vaznih..Mnogo vazniji im je bio za Konstantinopol gdje su srbi igrali vaznu ulogu-pogotovu srpski rudari koji su kopali ispod grada-na strani sultana, naravno!
Glavni ciljeve turci nisu ostvarili-pobjeda nad katolicima i ulazak u Bec i Rim..

mile

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?
(Doberman, 29. jun 2021 17:38)

Naravno toliko je Mirce izmasakrirao Stefana da je ovaj umro 32 godine posle bitke, valjda nikada se ne oporavivsi od tih slika masakra. Inace veliki heroj Mirce naredne godine postao turski vazal. A Stefan je toliko branio islam da je kao turski vazal vise bitaka imao sa turcima nego za njih. I konstantno bio izmedju turaka i ugara napadan naizmenicno. Ali lako je baljezgati kada te vodi autosovinizam a umesto knjiga citaju se tvitovi

Алекса

pre 2 godine

A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.
(o, 29. jun 2021 18:08)

Босна је река. Делови које ти сад називаш Босном имали су своја имена - Усора и Соли, Зета, и пар војводстава. Краљевина Босна ти је део око Високог. А и она је била српска.

Историју средњег века посматраш кроз географију и демографију 21. века.

Народ који живи ту у средњем веку су Срби. Великаши су себи давали разне титуле, држали разне поседе и тукли се међ собом. Матерњи говор Хенрија Другог био је француски. Италија се састојала од десетак државс, Немачка од 26. Не можеш да кажеш да Прусија никад није поразила Баварску или да Италијани нису освојили Пијемонт.

Садашња БиХ има то име јер су комунисти хтели да обришу трагове Срба. Кад би сад потомци Турака и Немаца одлучили да су они сад нови народ и да ће Саксонија да буде њихова држава, и онда да кажу, Немачка никад није заузела Саксонију..

bVb

pre 2 godine

Klasičan primer izvrtanja svega. Za 100god će albanci, ustaše, balije, biti anti fašisti i oslobodioci, a srbi saradnici okupatora tj ugara i hitlera. Naravno sve je jasno i obrnuto je da sa područija cele bivše juge 95% antifašista bili Srbi, a drugi ih dočekivali. Tako i kosovski boj, bilo i ostalih učesnika, ali u procentima, sve ostalo Srbi iz svih bivših nam republika uz neke plaćenike zapada i neke vitezove nekih viteških redova i čini mi se dva arnautska feuda. Mnogo je inostranih autora i tv edu emisija stranih zapadnih produkcija koje tako govore.

Lule

pre 2 godine

Moj deda, albanac sa Kosova, u vreme kraljevine u osnovnoj skoli na srpskom jeziku naucio je sledece stihove..."a kad su dosli ljuti arnauti postao je boj nad bojovima".
Kasnije su te stihove ukinuli iz nastave.
Ko je autor ne znam ali ovako su ih naucili u vreme kraljevine.

Zok1

pre 2 godine

Pa i jeste bila balkanska! Čitajte istorijske izvore.
(snežana, 29. jun 2021 17:44) Koje izvore? Bosanski kralj Tvrtko je bio kralj Srbije, unuk kralja Dragutina. Na njegovom pečatu su bosanski grb sa ljiljanima i srpski sa dvoglavim orlom. Ivan Paližna je bio u službi kralja Tvrtka. Vojska je bila srpska koliko su srednjevekovna engleska i francuska vojska bile engleska i francuska. Ti “izvori” o albanskom učešću se zasnivaju na predanju, istorijski su relevantni kao i ono da je svaki od Jugovića pobio sedam paša pre nego što je poginuo. Albanci u svoju vlastelu koja je učestvovala ubacuju Balšiće, za koje se zna da nisu učestvovali, kao i neke albanske oblasne gospodare sa juga današnje Albanije. Albansko predanje je nastalo kao rezultat islamizacije i albanizacije srpskog stanovništva kod koga je predanje o Vidovdanu bilo vrlo živo i razvijeno.

o

pre 2 godine

@Samo kazem pacifista
Gde se vidi? U srpskim narodnim pesmama?
U istoriji se NE VIDI to sto ti vidis.
Nema ni Milosa ni Dusana, a narocito ne Srba.
Ali, treba znati istoriju...

sasa

pre 2 godine

Pa i jeste bila balkanska! Čitajte istorijske izvore.
(snežana, 29. jun 2021 17:44)

Da li je moguce da je nas narod spao na ovako niske grane pa vise i ne shvata provokacije?!
Balkanske u smislu Srbi iz Hrvatske, Bosne, Srbije, DA a u smislu kojem ova Albanka prica NE. Ovo je pocetak ili pokusaj prekrajanja istine/istorije. Pod danasnjim terminom Balkan se smatra Srbi, Albanci, Hrvati (da ne uvredim koga tacnije Dalmatinci), Bugari, Grki, Bosanci (citaj Bosnjaci). To je ono o cemu doticna govori i o cemu doticna gresi.
To vam je isto kao sa jezikom nije srpski nego je srpsko-hrvatski, pa onda nije vise ni to nego je srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski a sad imamo vec i novi naziv "NAS jezik"! I tako se gubi nacionalni identitet a Srbi glume (cak i ne glumimo mi to jesmo) naivce pa se primamo a oni uvlace finjake. Od sebe prave starosedioce a mi smo tu neki gosti, koji sad eto ni ratovali na Kosovu nismo. Dogodine ide "kosovskog boja nije ni bilo, to je srpski mit". A nase "Snezane" ce da komentarisu "pa i jeste mit"...

Realno

pre 2 godine

Nacionalizam? Da nije bilo tog nacionalizma, danas bi nosio turban na glavi i zvao bi se Ugur.
(Tetak iz Kanade, 29. jun 2021 18:23)

====

I? Šta bi mu falilo?

Miloš Bgd

pre 2 godine

@Milos Bgd
Jeste, pobeda...
Pitaj ove na Kosovu kada su okupirani, kao i ostatak Srbije.
70 godina kasnije okupirano je Smederevo, a Smederevo je dugo bilo sve sto je ostalo od Srbije.
Posle sramnog poraza na Marici, Kosovo je bio samo novi poraz Srba u kojem su ponovo izgubili vladara, kao i na Marici.
Ponizenje je bilo ogromno, Lazareva cerka data je u turski harem, a sin mu je bio sluga Lazarevog ubice, sultana Bajazita i izdao hriscanstvo i oca kada je stao na stranu Turaka protiv hriscana.
Istorijske cinjenice.
(o, 29. jun 2021 18:11)


Pa da vidimo koje su činjenice:
1. Srbi ubijaju agresorskog cara Murata, jedini takav slučaj u istoriji da je neko usmrtio turskog cara u borbi
2. Turci se povlače, Bajazit se vraća u Jedrene
3. 3 meseca nakon Kosovskog boja, katolici izdaju pravoslavnu hrišćanski "braću", umesto da pomognu na Kosovu polju zabijaju nož u leđa i napadaju Srbiju u dva navrata, Srbi odbijaju napade
4. tek 6 meseci nakon Kosovskog boja knjeginja Milica udaje Oliveru za Bajazita usled straha od daljih prodora Mađara u Srbiju i od pretećeg pokatoličavanja
5. Stefan Lazarević sudeluje sa Bajazitom samo u dve borbe i to do 1402. godine kada Bajazit gine u zarobljeništvu
6. nakon toga Moravska Srbija despota Stefana postaje veća je od Srbije kneza Lazara
7. u vreme Đurađa Srbija poseduje i Zetu, tek onda sledi konačni pad 1459. godine.

lkuba

pre 2 godine

Potpuno tacno. Na kosovu se je bila pored srpske vosjke i bosanska vojska pod vodjstvom vojvode Barica bila je i grcka i bugarska imalo je i pripadnika Madjara. . A da je bila samo srpska to je mit kojim se velikosrbi povode vjekovima.

Kako su ti napunili glavu glupostima, ako su postojale druge trupe verovtno su bili poslati sa nekim vojskovođom koji je predvodio tu grupu i kome bi se verovatno znalo ime. Ali to jednostavno nije istina i takve vojskovođe strane ne postoje. Bosna je bila kao i Crna Gora i Republika Sroska danas jedna od drzava kojom su vladali Srbi i kao takvi su slali svoje jedinice.
Go Sto je bilo stranaca su placenici koje su Srbi koristili jos od Cara Dusana, pa sada ti objasni da nije Car Dusan osvojio onoliku terigoriju nego Balkanska vojska. Pozdrav i otvori sebi oci i malo prelistaj turske izvore. Zna se ko je vodio boj, ko je sa kog krila napadao itd itd...

Gledam_Ne_Vjerujem

pre 2 godine

@mister
Hrvati? Glupost. Oni su tad bili u regionu danasnjeg Zagreba...Malo pleme bez drzave. Englezi? Druze, bilo je placenika i svaki kralj, car, knez u Evropi ih je imao pa tako i Srpski kneževi, kraljevi. I nisu Bosanci, nego Srbi iz tadasnjeg regiona koji se zvao Bosna. Pogledaj ime i prezime coveka iz Bosne koji je dosao sa vojskom i bice ti jasno ko je bio iz Bosne.
(kako da ne, 29. jun 2021 17:17)

Vrhunski stručnjak, vidim.

Što je svijet moderniji to je više ovakvih "intelektualaca" u Srbiji koji nisu u stanju niti razlikovati narod od vladara, a kamoli shvatiti bitne stvari iz povijesti.

o

pre 2 godine

@kako da ne
Ne druskane, nego iz Bosne.
Srbija je bila DEO BOSNE, a kralj Tvrtko vladar Srbije.
Sramota da to ne znas.
Nije Bosna bila region, nego je Srbija bila region u sastavu Bosne.
Da znas...
A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.

o

pre 2 godine

@Milos Bgd
Jeste, pobeda...
Pitaj ove na Kosovu kada su okupirani, kao i ostatak Srbije.
70 godina kasnije okupirano je Smederevo, a Smederevo je dugo bilo sve sto je ostalo od Srbije.
Posle sramnog poraza na Marici, Kosovo je bio samo novi poraz Srba u kojem su ponovo izgubili vladara, kao i na Marici.
Ponizenje je bilo ogromno, Lazareva cerka data je u turski harem, a sin mu je bio sluga Lazarevog ubice, sultana Bajazita i izdao hriscanstvo i oca kada je stao na stranu Turaka protiv hriscana.
Istorijske cinjenice.

Народ

pre 2 godine

Албанци су оружје а ради се о ЕТНОЦИДУ НАД ЈУЖНИМ СЛОВЕНИМА! Латински, Старогрчки и СТАРОСЛОВЕНСКИ СУ ТРИ ЈЕЗИКА ИЗ КОЈИХ СУ НАСТАЛИ САДАШЊИ ЕВРОПСКИ ЈЕЗИЦИ. НЕ ДРЖЕ СЛОВЕНИ КАТОЛИЦИ И МУСЛИМАНИ МАТЕРИЈАЛНЕ ДОКАЗЕ ПОСТОЈАЊА ЈУЖНИХ СЛОВЕНА. ЈЕР САДА ЈАСНО? НАРОД КОЈИ СЕ ОДРИЧЕ СВОГ ПИСМА, ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ ЈЕ НАРОД КОЈИ ПРЕСТАЈЕ ДА ПОСТОЈИ.

peca

pre 2 godine

Ne shvatam, kako smo dozvolili da nas Albanci uvuku u ovakvu temu? Da mi vodimo raspravu i pravdamo se, o Kosovskom boju, da je nas?!? Stvarno nismo normalni!

Ljuba

pre 2 godine

Ко слуша Твитер-албанце, може да схвати да су у бици на Косову пољу, у којој су се борили Албанци против Османлија, изгубили Срби који тада нису били тамо!

Olja

pre 2 godine

Da li bi je trebalo ostaviti na miru da sanja? Ipak, ne. Miran san bi trebalo zasluziti, ali dobro bi bilo predloziti joj da ponovo ide u osnovnu skolu i valjano nauci gradivo iz istorije. Ako su im knjige "nepotpune", neka ih posudi, okolne zemlje ce biti ljubazne da joj ih ponude, da se zena obrazuje pa onda da siri znanje.

Алекса

pre 2 godine

Његош је Црногорац, Тесла и Твртко Хрвати, Ђурађ Кастриотић Албанац, Косово долази од албанске речи за црну птицу која живи тамо,.а Срби.су веверице

brdski

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)

Bošnjačku, Vukovići su poznati Bošnjaci. Sve Bošnjak do Bošnjaka, sve moj do mojega. Inače, na srpskom se piše "ne znam", ali to "neznaju" ni mnogi Srbi, tako da je u redu :)

Gde ja zivim

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?
(Doberman, 29. jun 2021 17:38)

Batali da se trudis. Istorijske cinjenice nas srbe ne zanimaju. Kod nas su mit i legenda sve. Izginuli smo na Kosovu pod Knezom Lazarom, da bi njegov sin posle bio turski vazal i isao u osvajacke pohode sa turcima... Nasa istorija ima i svetlih trenutaka, ali je mnogo vise mracnih, izvrnutih i neistinitih...

ostali samo dugmići

pre 2 godine

Да није било покварених Енглеза који су инсталирали државу Албанију довлачећи Албанце са Кавказа само да Срби не изађу на море по повлачењу Османлија са Балкана, ова данашња прича пре свега некултурне и нецивилизоване Албанке не би имала никаквог смисла. Ми би имали државу са изласком на море а Албанца као реметилачког фактора не би било ни у траговима.

o

pre 2 godine

Umesto da trazi od Citaku istorijske dokaze iz srpskih, vizantijskih ,osmanskih izvora ovaj gospodin bi sam morao da zna da svedok bitke, ucesnik, osmanski istoricar pise o EVROPSKOJ hriscanskoj vojsci.
Prvo, Srbija nije mogla da ucestvuje u tom boju, jer niti je postojala pod tim imenom, niti je bila nezavisna drzava, vec deo Bosne.
Osmanski izvori tog vremena, kao i njihova istoriografija pisu o krstaskoj vojsci, na cijem je celu bio knez Lazar, vladar Moravske Srbije, koja je bila deo Kraljevine Bosne.
Vizantijski, kao i zapadni izvori ne govore o SRPSKOJ, nego o HRISCANSKOJ vojsci.
Srbi se ne spominju kao narocito vazan faktor u bici.
U toj vojsci bilo je vojnika iz cele Evrope, jer su svi hteli da oteraju Osmanlije.
Samo 7 godina posle Kosova, ponovo je krstaska vojska krenula na Osmanlije, ovog puta na strani Turaka bili su i Srbi na celu sa Stefanom Lazarevicem...
Dakle, zna ona o cemu prica.
Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.

raja

pre 2 godine

Pa vi ćutite na sve što kažu, otimaju, okupiraju, ubijaju....pa ćemo uskoro svi da potičemo od albanaca i nenjaćemo imena i prezimena. Oteli Kosovo, crkve, kuće, proterali ljude..a mi...... Ekonomski tigar. Tačnije riknuli smo.

Berliner

pre 2 godine

Protiv Otomana je učestvovala vojska Moravske Srbije pod vođstvom Lazara Hrebeljanovića, vojska Zemlje Brankovića pod vođstvom Vuka Brankovića, vojska Kraljevine Bosne pod vođstvom Vlatka Vukovića i katolička vojska koju je poslao papa kao ispomoć - Malteški red vitezova Svetog Jovana Krstitelja. Sam ishod bitke je krajnje nejasan jer se i jedna i druga strana povukla nakon bitke, ali može se naslutiti koja je bila posledica jer se 6 godina kasnije, 1395.u Bitci na Rovinama, na strani Otomana, kao vazali, bore Marko Mrnjavčević, Konstantin Dragaš i Stefan Lazarević protiv Vlaškog vojvodstva, što znači da su morali postati otomanski vazali.

Satelit smo platili narode

pre 2 godine

Boj na Kosovu je bio pre više od 600 godina. Ko zida na nasipima i oko nasipa? Ko to sme da zida bez dozvole na državnom zemljištu a da mu ne sruše istog dana?

kako da ne

pre 2 godine

@mister
Hrvati? Glupost. Oni su tad bili u regionu danasnjeg Zagreba...Malo pleme bez drzave. Englezi? Druze, bilo je placenika i svaki kralj, car, knez u Evropi ih je imao pa tako i Srpski kneževi, kraljevi. I nisu Bosanci, nego Srbi iz tadasnjeg regiona koji se zvao Bosna. Pogledaj ime i prezime coveka iz Bosne koji je dosao sa vojskom i bice ti jasno ko je bio iz Bosne.

veliki zalogaj

pre 2 godine

To što je njima cilj na Balkanu, nema šanse da ostvare, čak je moguće da ostanu i bez bilo kakve države, a onda rasuti po svetu, budu asimilovani u druge narode.

bolje sutra

pre 2 godine

I zapad je shvatio gde je pogrešio sa Kosovom.
Naš narod je previše mitova izgradio za vreme Otomanske vlasti na ovim prostorima. Toliko mitova, da se istorija osvajanja za vreme Dušana i zaboravila.
A tek istorija pre Dušana, kao da je i nema.
Poenta priče, možemo mi da pregovarano sa zapadom, da im damo resurse sa Kosova, ali da odemo odatle...znate kako Ameri u onim akcionim filmovima kažu..borićemo se do poslednje krvi.
Živi bili pa videli.
Živela Srbija.

Strokavi mozak

pre 2 godine

Borba je ostala upamcena jer su poginule obe vojskovodje,sto se retko tada desavalo.Po meni bilo je ne reseno mi smo pretrleli velike gubitke a i oni isto i uspeli da nas osvoje ali mnogo kasnije.E sad mene fascinira kako su uspeli ovde da ostanu skoro 500 god.Nema sanse da nije bio neki dogovor izmedju nas i njih.Sam dokaz je Mehmed Pasa Sokolovic cist Srbin bio skoro pa na celu Turske.U ostalom verujem da su u Turskom istoriskom arhivu svi ti podaci dostupni ali nekom nije u interesu da se zna da su mu preci bili izdajnici.

Judita

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.

rajko

pre 2 godine

@mister i judita
Balšići nisu učestvovali u kosovskom boju to je tačno.Koji su bili razlozi za to ne bih sad objašnjavao.Inače,tada je najveći deo današnje teritorije Crne Gore bio pod vlašću različitih srpskih vladara.Dvadesetak godina pre
boja na Kosovu kada je došlo do pomirenja srpske i grčke crkve na grobu cara Dušana i kada je skinuto proklčetstvo koje su Grci bili bacili na srpsku crkvu pored kneza Lazara skupu je prisustvovao i tadašnji vladar
iz loze Balšića tako da ne može biti da Balšići nisu Srbi.O ovome piše austrijski istoričar Jireček i ostali srpski i strani istoričari.

Branko

pre 2 godine

Jedini problem je u tome što je nama, ali i njima (što me i nije briga), istorija stala tu negde oko 14. veka. U međuvremenu se nešto i promenilo.

mozaks

pre 2 godine

na zalost veliki deo albanskog naroda je neuk,jedva zavrsena osnovna ili srednja skola,a mali deo zavrseni fakulteti,i to ljudi kiji su van svih politickih zbivanja,koji ne zele da se blamiraju sa takvim.izjavama.na zalost jedna deo koji imaju viskoe skole kupljene diplome se veoma lako prepoznaju,ali su problem ljudi koji su na visokim pozzicijama u svom drustvu i koji stete vise svojim sunarodnicima nego sto stete sebi.medjutim albanski narod mora sam da ih prepozna i da ih odstrani iz svog drustva da ih marginalizuje da bi posli napred i da smireno kroz ragovor sa srbima i svima dtugima i nadju mir i blagostanje..

bull

pre 2 godine

Ne znam samo, sto joj dajete na vaznosti i uopste ulazite u polemiku sa doticnom gospojom.
(Omer Paša Latas, 29. jun 2021 16:59)

Zato što ovakve gluposti kada se izgovaraju, posle nekog vremena prolaze. Oni su bukvalno sve na KIM pripisali sebi i ako nekom to odgovara na zapadu, on će da gura tu priču. To je isti šablon i recept koji se koristi već više od 100 godina, a upern je protiv Srbije, srpske kulturne baštine i srpske istorije. To su radili svi okolni entiteti, pa sada je teško poverovati da u Dubrovniku nikada nije bilo hrvata, da je Gundulić par ekselans srpski pisac, da postoje neki bošnjaci, koji su u srednjem veku pisali bosančicu(a u stvari je čista srpska ćirilica), da u današnjoj severnoj grčkoj nikad nisu živeli Srbi, da su makedonci neki poseban narod, da Djuradj Kastriot nije bio Srbin, da su u Bosni u srednjem veku živeli Srbi i da su imali srpskog kralja, da su rumuni neki romeji ili rimljani i da nisu do pre 100 godina pisali ćirilicu, da je u Jasenovcu ubijeno 120000 hiljada Srba (ovaj "stručnjak" u ovom tekstu je jedan od zagovornika toga) kao i da postoji neki albanski narod, da su hrvati imali kraljeve (ne postoji ni jedan grob), itd, itd, itd...toga ima moreeee. To ne može ni danima da se nabroji. Od naše kulturne baštine se otima stalno, a najveći krivac za to je naša najbitnija institucija SANU. Jedino što je njima bitno je da ima dovoljno keksa za čaj, jer to jedino po ceo dan i rade. Eto zato!

bokelj

pre 2 godine

Citaku je u pravu. To sto je bila srpska vlast dominantno ne znaci da su vojnici bili Srbi a doduse tacno je da i Vidovdan sluzi za hranjenje velikosrpskog nacionalizma

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Gledam danas video klip na tik-toku. Neka amerikanka u suknjici igra. Milion lajkova i oko 10 hiljada komentara. Od tih 10 hiljada komentara bar 9500 Srbi i Šiptari raspraljaju čije je Kosovo. Ovi prostori su definitivno bolesni. Hahah. Mada zna se čija vojska je bila na Kosovu 1389 jako dobro dok su albanci bili na obodu Kavkaza…

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

iliri albanci,dardani sve su oni
a nemaju ni svoje nazive za reke,gradove

bojovacemo mi sa njima jos mnogo,naravno na kraju mi pobedjujemo
oni su samo sluge,podanici, za tako nesto su ih i stvorili

Ja

pre 2 godine

To je bila i bit ce najveca pobeda Srbske vojske. Sada bi svi da budu na strani pobednika. Samo smo pogresili sto smo posle pobede dozvolili osmanlijama da na poturce pola naroda. Isto nam se desi sa Nato- pystili ih da uzmu Kosovo jer smo dobre duse. Inace Kosovo je uvek pripadati onim koji zive na njemu, isto kao i Vojvodina jer nema vladavine bez naroda, a ako se ovo bezanje nastavi bit ce nicije ili ce ga naseliti Sirijci, Avganistanci... zivi bili pa videli.

bVb

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.
(Judita, 29. jun 2021 17:26)

Da bi učestvovao, moraš postojati. Nepoznaz je mne pojam pre 600god.

kiklop

pre 2 godine

Potpuno tacno. Na kosovu se je bila pored srpske vosjke i bosanska vojska pod vodjstvom vojvode Barica bila je i grcka i bugarska imalo je i pripadnika Madjara. . A da je bila samo srpska to je mit kojim se velikosrbi povode vjekovima.

"Najlakše je budalu ubediti da nije budala." otud silni broj tisućljetnih kultura naokolo...

pre 2 godine

"Ako oboje, i prošlost i spoljašni svet egzistiraju jedino u našem umu, i ako je na to naš um moguće kontrolisati - šta onda?" Džordž Orvel, 1984

Eto ako se neko pita kako su grci pokrali našu antiku, i kako bi ovi da pokradu sadašnjost.

To vam je dostignuće zapada i sjedinjenja sa satanom - umišljaj da čovek može da ima monopol nad istinom... ne shvatajući da ako i uspe nešto da "prekroji" - TO JE OBIČNA MANIPULACIJA!!!

Dokle bre vise

pre 2 godine

Albanci, nacija koja ne zna svoje poreklo, pa prisvaja tudje, nacija bez istorije pa prisvaja tudju, nacija bez zemlje, pa prisvaja tudju, nacija koja se krvavim novcem uzdigla a ne svojom hrabroscu, cestitoscu, istinom.

Brat slatki

pre 2 godine

Pa s obzirom da je srpska istorija satkana od mitova i guslarskih pjesama, ništa ne reci. Protiv Osmanlija u, u boju, pored Srba, bili i Bošnjani, Grci pa i Albanci, logički. Samo što su guslari od boja napravili mit pa umješali i Tajnu večeru, od Vuka napravili Judu, e to je drugi par čarapa.

Heat

pre 2 godine

Ocito joj je baka pred spavanje pricala o Kosovskom boju...i dalje je jako srpsko kulturno nasledje i tradicija medju poturicama. Ako gledamo iz te perspektive, Kosovski boj pripada i vecem delu siptarskih konvertita, ciju su preci bili Srbi i hriscani...tako da se ne trebamo ljutiti na Vljoru, vec je treba prigrliti i vratiti u svoje staro jato. Nek' okaje grehe svojih predaka koji su prodali veru za veceru :)

mister

pre 2 godine

Svakako ima istine u tome da je to bila jedna šira hrišćanska koalicija, gde je svakako većinu činila srpska vojske, ali isto tako je bilo dosta i bosanske vojske, ugarske elitne konjice i manji broj Hrvata i engleskih krstaša. Isto tako je činjenica da Crnogorci nisu učestvovali u boju, jer Balšići nisu hteli da ginu za interese u tom momentu propadajuće srpske drzave, koja ih je dva veka ranije porobila, porušila i popalila. Sve ostalo je mit i bajka.

Legolas

pre 2 godine

Kada nemaš,uzimaš.Otimaš,u ovom slučaju.Oni su "provalili"svet.
Uopšte nije bitno "šta je".
Već "KOLIKO JE", istina.

Koliko košta,medijima na Zapadu,sve što se dobro naplaćuje,nebitna je sustina,i otkrivanje istine,ko je na kojoj strani bio.Šta je tu pravda.Ko je osvajač.
Debelo naplaćuju propagandu,agendu,izveštavanje,svih vrsta.Laži i manipulacije su opšte dobro medija.
Pitanje je ZASTO?
Odgovor je prost!

Istina je jedna.I tu nema mnogo leba za njih.Ne može da se šara,širi,raspravlja,dovodi u pitanje i u sumnju.Nema raznih pogleda i nijansi.
To je postulat,zakucano,temeljno i čvrsto.
Oni kao ne znaju šta je i kako je.Ma ajde molim vas.
Albanci će uvek i stalno,ovo raditi.Svoje nemaju,mora da se "odnekud"nabavi.
I to im se savetuje.Šapuće.Strane službe,diplomatija,Zapadnih zemalja,pre svega.
Mi moramo da radimo,na istini,kao rudari rudnika..Naporno i stalno.To košta.Ali ako želimo istinu sačuvati,mora se non stop raditi.I to je rat koji NE SMEMO izgubiti ni po koju cenu!

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ništa čudno u vezi sa svojatanjem srpske narodne baštine, ovo treba posmatrati u sklopu šire slike gde se nad srpskim narodom vekovima sprovodi sistematski genocid od strane raznih nekih okupatora(Mlečani, Venecijanci, Ugari, Austro-Ugari, Germani, Osmanlije...) i njihovih lokalnih pomagača i domaćih izdajnika, a onda kada etnički očiste srpski narod sa neke teritorije sledi obavezna krađa srpskog nacionalnog, civilizacijskog i kulturno-istorijskog nasleđa, tako ćemo čuti i da su stari Dubrovčani bili hrvati, a da su Kotromanići bili bošnjaci ili da su Nemanjići bili albanci, a zanimljivo je i ovo svojatanje Kosovskog boja, uporno nam se od "susjeda" prezentuje da je to bio katastrofalni srpski poraz, a onda tvrde kako je to bila balkanska koalicija u vreme kada "Balkan" kao pojam nije ni postojao istovremeno ne prihvatajući Kosovski boj kao i svoj poraz, što je vrlo zanimljivo, reklo bi se licemerno.

Inače Kosovski boj je bila brilijantna pobeda srpske vojske nad višestruko jačim okupatorom, agresor je prvi i jedini put u istoriji izgubio svog cara u borbi, a nakon toga su se i povukli, do okupacije Moravske Srbije došlo je tek 70 godina kasnije, 4 godine nakon toga pala je i Bosna nekadašnjeg vojvode Vlatka Vukovića jednog od junaka Kosovskog boja.

razum

pre 2 godine

Proglasiti Albance za Severno Africke Berbere koji su naselili Balkan u 9tom i 10tom veku. Ako cemo da koristimo istoriju kao sredstvo za propagandi rat, slobodno.

Avangar

pre 2 godine

Sta vi ocekujete od sipaca? Pa oni da mogu izbrisali bi sve srbe i srbiju sa ovog sveta i pripojili njima. Nisu svesni da suruju sa djavolom i da ce im se to itekako obiti o glavu !!

Samo kazem pacifista

pre 2 godine

Ali jasno se vidi da su na Kosovu ucestvovali neki hriscani sa slovenskim imenina, lazar, milos, dusan... ajde tada nacije u feudalizmu nisu bile iskristalizovane ali u Kosovskom boju ne postoje da su neki Ramusi, Haradinaji i Shaciri vojevali protiv Osmana, vec obratno... msm ako su Milos i Lazar Albanska imena onda okej, ali je to smesno ljudi

Doberman

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Gledam danas video klip na tik-toku. Neka amerikanka u suknjici igra. Milion lajkova i oko 10 hiljada komentara. Od tih 10 hiljada komentara bar 9500 Srbi i Šiptari raspraljaju čije je Kosovo. Ovi prostori su definitivno bolesni. Hahah. Mada zna se čija vojska je bila na Kosovu 1389 jako dobro dok su albanci bili na obodu Kavkaza…

Samo kazem pacifista

pre 2 godine

Ali jasno se vidi da su na Kosovu ucestvovali neki hriscani sa slovenskim imenina, lazar, milos, dusan... ajde tada nacije u feudalizmu nisu bile iskristalizovane ali u Kosovskom boju ne postoje da su neki Ramusi, Haradinaji i Shaciri vojevali protiv Osmana, vec obratno... msm ako su Milos i Lazar Albanska imena onda okej, ali je to smesno ljudi

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

iliri albanci,dardani sve su oni
a nemaju ni svoje nazive za reke,gradove

bojovacemo mi sa njima jos mnogo,naravno na kraju mi pobedjujemo
oni su samo sluge,podanici, za tako nesto su ih i stvorili

kako da ne

pre 2 godine

@mister
Hrvati? Glupost. Oni su tad bili u regionu danasnjeg Zagreba...Malo pleme bez drzave. Englezi? Druze, bilo je placenika i svaki kralj, car, knez u Evropi ih je imao pa tako i Srpski kneževi, kraljevi. I nisu Bosanci, nego Srbi iz tadasnjeg regiona koji se zvao Bosna. Pogledaj ime i prezime coveka iz Bosne koji je dosao sa vojskom i bice ti jasno ko je bio iz Bosne.

razum

pre 2 godine

Proglasiti Albance za Severno Africke Berbere koji su naselili Balkan u 9tom i 10tom veku. Ako cemo da koristimo istoriju kao sredstvo za propagandi rat, slobodno.

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ništa čudno u vezi sa svojatanjem srpske narodne baštine, ovo treba posmatrati u sklopu šire slike gde se nad srpskim narodom vekovima sprovodi sistematski genocid od strane raznih nekih okupatora(Mlečani, Venecijanci, Ugari, Austro-Ugari, Germani, Osmanlije...) i njihovih lokalnih pomagača i domaćih izdajnika, a onda kada etnički očiste srpski narod sa neke teritorije sledi obavezna krađa srpskog nacionalnog, civilizacijskog i kulturno-istorijskog nasleđa, tako ćemo čuti i da su stari Dubrovčani bili hrvati, a da su Kotromanići bili bošnjaci ili da su Nemanjići bili albanci, a zanimljivo je i ovo svojatanje Kosovskog boja, uporno nam se od "susjeda" prezentuje da je to bio katastrofalni srpski poraz, a onda tvrde kako je to bila balkanska koalicija u vreme kada "Balkan" kao pojam nije ni postojao istovremeno ne prihvatajući Kosovski boj kao i svoj poraz, što je vrlo zanimljivo, reklo bi se licemerno.

Inače Kosovski boj je bila brilijantna pobeda srpske vojske nad višestruko jačim okupatorom, agresor je prvi i jedini put u istoriji izgubio svog cara u borbi, a nakon toga su se i povukli, do okupacije Moravske Srbije došlo je tek 70 godina kasnije, 4 godine nakon toga pala je i Bosna nekadašnjeg vojvode Vlatka Vukovića jednog od junaka Kosovskog boja.

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ne druskane, nego iz Bosne.
Srbija je bila DEO BOSNE, a kralj Tvrtko vladar Srbije.
Sramota da to ne znas.
Nije Bosna bila region, nego je Srbija bila region u sastavu Bosne.
Da znas...
A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.
(o, 29. jun 2021 18:08)



Ne izmišljaj, titula kralja Tvrtka glasila je:

"Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srba Bosne i Primorja"

ili da ti prevedem, kralj Tvrtko se kune u Hrista Boga da je kralj Srba u Bosni i na primorju, izvor - povelja Dubrovčanima 1377. godine, Tvrtko je svakako bolje znao i od tebe i od mene kome je(Srbima) i gde(u Bosni) bio kralj.

Dokle bre vise

pre 2 godine

Albanci, nacija koja ne zna svoje poreklo, pa prisvaja tudje, nacija bez istorije pa prisvaja tudju, nacija bez zemlje, pa prisvaja tudju, nacija koja se krvavim novcem uzdigla a ne svojom hrabroscu, cestitoscu, istinom.

Heat

pre 2 godine

Ocito joj je baka pred spavanje pricala o Kosovskom boju...i dalje je jako srpsko kulturno nasledje i tradicija medju poturicama. Ako gledamo iz te perspektive, Kosovski boj pripada i vecem delu siptarskih konvertita, ciju su preci bili Srbi i hriscani...tako da se ne trebamo ljutiti na Vljoru, vec je treba prigrliti i vratiti u svoje staro jato. Nek' okaje grehe svojih predaka koji su prodali veru za veceru :)

brdski

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)

Bošnjačku, Vukovići su poznati Bošnjaci. Sve Bošnjak do Bošnjaka, sve moj do mojega. Inače, na srpskom se piše "ne znam", ali to "neznaju" ni mnogi Srbi, tako da je u redu :)

Legolas

pre 2 godine

Kada nemaš,uzimaš.Otimaš,u ovom slučaju.Oni su "provalili"svet.
Uopšte nije bitno "šta je".
Već "KOLIKO JE", istina.

Koliko košta,medijima na Zapadu,sve što se dobro naplaćuje,nebitna je sustina,i otkrivanje istine,ko je na kojoj strani bio.Šta je tu pravda.Ko je osvajač.
Debelo naplaćuju propagandu,agendu,izveštavanje,svih vrsta.Laži i manipulacije su opšte dobro medija.
Pitanje je ZASTO?
Odgovor je prost!

Istina je jedna.I tu nema mnogo leba za njih.Ne može da se šara,širi,raspravlja,dovodi u pitanje i u sumnju.Nema raznih pogleda i nijansi.
To je postulat,zakucano,temeljno i čvrsto.
Oni kao ne znaju šta je i kako je.Ma ajde molim vas.
Albanci će uvek i stalno,ovo raditi.Svoje nemaju,mora da se "odnekud"nabavi.
I to im se savetuje.Šapuće.Strane službe,diplomatija,Zapadnih zemalja,pre svega.
Mi moramo da radimo,na istini,kao rudari rudnika..Naporno i stalno.To košta.Ali ako želimo istinu sačuvati,mora se non stop raditi.I to je rat koji NE SMEMO izgubiti ni po koju cenu!

bVb

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.
(Judita, 29. jun 2021 17:26)

Da bi učestvovao, moraš postojati. Nepoznaz je mne pojam pre 600god.

peca

pre 2 godine

Ne shvatam, kako smo dozvolili da nas Albanci uvuku u ovakvu temu? Da mi vodimo raspravu i pravdamo se, o Kosovskom boju, da je nas?!? Stvarno nismo normalni!

Јабучило

pre 2 godine

To je bila mala jednodnevna izgubljena bitkica koja ce biti izvor stvaranja mitova sest vekova kasnije.
(Xeni, 29. jun 2021 18:49)

Биткица? У тој "биткици" је учествовало 65.000 људи (40.000 Турака и 25.000 наших)! За то доба Европе је то ОГРОМНА битка! А још су страдала оба владара и један престолонаследник. Епски судар, у сваком погледу.

Алекса

pre 2 godine

Његош је Црногорац, Тесла и Твртко Хрвати, Ђурађ Кастриотић Албанац, Косово долази од албанске речи за црну птицу која живи тамо,.а Срби.су веверице

Јабучило

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)

Српску војску из Босне, средњевековне српске државе. Замисли, није Малик Куртовић, него Влатко Вуковић. Не иду ти, друже, ни историја ни правопис...

veliki zalogaj

pre 2 godine

To što je njima cilj na Balkanu, nema šanse da ostvare, čak je moguće da ostanu i bez bilo kakve države, a onda rasuti po svetu, budu asimilovani u druge narode.

Avangar

pre 2 godine

Sta vi ocekujete od sipaca? Pa oni da mogu izbrisali bi sve srbe i srbiju sa ovog sveta i pripojili njima. Nisu svesni da suruju sa djavolom i da ce im se to itekako obiti o glavu !!

siki

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)Danasnji Bosnjaci sa ljudima iz Bosne iz tog vremena nemaju ama bas nikakve veze. Prilikom jednog boravka u Sarajevu su mi neki likovi htjeli objasniti porodicno stablo Kotromanica. Ja gledam ona imena, Tvrtko, Jelena, Elizabeta,…. Nijedno muslimansko ime. U jednoj javnoj ustanovi u Becu naidjem na istorijsko stablo austrije. I fino pise za 14 i 15 vijek. Nasilno islamiziranje autohtonog stanovnistva od strane Turaka. Hriscani su morali placati porez muslimani ne. Janjicari, uzimanje (berba) djecaka od strane osmanlija. Znaci zna se i kako su i albanci i bosnjaci nastali. I jednim i drugim istorija malo starija od iskrinog crno bijelog televizora.

Satelit smo platili narode

pre 2 godine

Boj na Kosovu je bio pre više od 600 godina. Ko zida na nasipima i oko nasipa? Ko to sme da zida bez dozvole na državnom zemljištu a da mu ne sruše istog dana?

mister

pre 2 godine

Svakako ima istine u tome da je to bila jedna šira hrišćanska koalicija, gde je svakako većinu činila srpska vojske, ali isto tako je bilo dosta i bosanske vojske, ugarske elitne konjice i manji broj Hrvata i engleskih krstaša. Isto tako je činjenica da Crnogorci nisu učestvovali u boju, jer Balšići nisu hteli da ginu za interese u tom momentu propadajuće srpske drzave, koja ih je dva veka ranije porobila, porušila i popalila. Sve ostalo je mit i bajka.

sasa

pre 2 godine

Pa i jeste bila balkanska! Čitajte istorijske izvore.
(snežana, 29. jun 2021 17:44)

Da li je moguce da je nas narod spao na ovako niske grane pa vise i ne shvata provokacije?!
Balkanske u smislu Srbi iz Hrvatske, Bosne, Srbije, DA a u smislu kojem ova Albanka prica NE. Ovo je pocetak ili pokusaj prekrajanja istine/istorije. Pod danasnjim terminom Balkan se smatra Srbi, Albanci, Hrvati (da ne uvredim koga tacnije Dalmatinci), Bugari, Grki, Bosanci (citaj Bosnjaci). To je ono o cemu doticna govori i o cemu doticna gresi.
To vam je isto kao sa jezikom nije srpski nego je srpsko-hrvatski, pa onda nije vise ni to nego je srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski a sad imamo vec i novi naziv "NAS jezik"! I tako se gubi nacionalni identitet a Srbi glume (cak i ne glumimo mi to jesmo) naivce pa se primamo a oni uvlace finjake. Od sebe prave starosedioce a mi smo tu neki gosti, koji sad eto ni ratovali na Kosovu nismo. Dogodine ide "kosovskog boja nije ni bilo, to je srpski mit". A nase "Snezane" ce da komentarisu "pa i jeste mit"...

lkuba

pre 2 godine

Potpuno tacno. Na kosovu se je bila pored srpske vosjke i bosanska vojska pod vodjstvom vojvode Barica bila je i grcka i bugarska imalo je i pripadnika Madjara. . A da je bila samo srpska to je mit kojim se velikosrbi povode vjekovima.

Kako su ti napunili glavu glupostima, ako su postojale druge trupe verovtno su bili poslati sa nekim vojskovođom koji je predvodio tu grupu i kome bi se verovatno znalo ime. Ali to jednostavno nije istina i takve vojskovođe strane ne postoje. Bosna je bila kao i Crna Gora i Republika Sroska danas jedna od drzava kojom su vladali Srbi i kao takvi su slali svoje jedinice.
Go Sto je bilo stranaca su placenici koje su Srbi koristili jos od Cara Dusana, pa sada ti objasni da nije Car Dusan osvojio onoliku terigoriju nego Balkanska vojska. Pozdrav i otvori sebi oci i malo prelistaj turske izvore. Zna se ko je vodio boj, ko je sa kog krila napadao itd itd...

mile

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?
(Doberman, 29. jun 2021 17:38)

Naravno toliko je Mirce izmasakrirao Stefana da je ovaj umro 32 godine posle bitke, valjda nikada se ne oporavivsi od tih slika masakra. Inace veliki heroj Mirce naredne godine postao turski vazal. A Stefan je toliko branio islam da je kao turski vazal vise bitaka imao sa turcima nego za njih. I konstantno bio izmedju turaka i ugara napadan naizmenicno. Ali lako je baljezgati kada te vodi autosovinizam a umesto knjiga citaju se tvitovi

Ljuba

pre 2 godine

Ко слуша Твитер-албанце, може да схвати да су у бици на Косову пољу, у којој су се борили Албанци против Османлија, изгубили Срби који тада нису били тамо!

Miloš Bgd

pre 2 godine

@Milos Bgd
Jeste, pobeda...
Pitaj ove na Kosovu kada su okupirani, kao i ostatak Srbije.
70 godina kasnije okupirano je Smederevo, a Smederevo je dugo bilo sve sto je ostalo od Srbije.
Posle sramnog poraza na Marici, Kosovo je bio samo novi poraz Srba u kojem su ponovo izgubili vladara, kao i na Marici.
Ponizenje je bilo ogromno, Lazareva cerka data je u turski harem, a sin mu je bio sluga Lazarevog ubice, sultana Bajazita i izdao hriscanstvo i oca kada je stao na stranu Turaka protiv hriscana.
Istorijske cinjenice.
(o, 29. jun 2021 18:11)


Pa da vidimo koje su činjenice:
1. Srbi ubijaju agresorskog cara Murata, jedini takav slučaj u istoriji da je neko usmrtio turskog cara u borbi
2. Turci se povlače, Bajazit se vraća u Jedrene
3. 3 meseca nakon Kosovskog boja, katolici izdaju pravoslavnu hrišćanski "braću", umesto da pomognu na Kosovu polju zabijaju nož u leđa i napadaju Srbiju u dva navrata, Srbi odbijaju napade
4. tek 6 meseci nakon Kosovskog boja knjeginja Milica udaje Oliveru za Bajazita usled straha od daljih prodora Mađara u Srbiju i od pretećeg pokatoličavanja
5. Stefan Lazarević sudeluje sa Bajazitom samo u dve borbe i to do 1402. godine kada Bajazit gine u zarobljeništvu
6. nakon toga Moravska Srbija despota Stefana postaje veća je od Srbije kneza Lazara
7. u vreme Đurađa Srbija poseduje i Zetu, tek onda sledi konačni pad 1459. godine.

Алекса

pre 2 godine

A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.
(o, 29. jun 2021 18:08)

Босна је река. Делови које ти сад називаш Босном имали су своја имена - Усора и Соли, Зета, и пар војводстава. Краљевина Босна ти је део око Високог. А и она је била српска.

Историју средњег века посматраш кроз географију и демографију 21. века.

Народ који живи ту у средњем веку су Срби. Великаши су себи давали разне титуле, држали разне поседе и тукли се међ собом. Матерњи говор Хенрија Другог био је француски. Италија се састојала од десетак државс, Немачка од 26. Не можеш да кажеш да Прусија никад није поразила Баварску или да Италијани нису освојили Пијемонт.

Садашња БиХ има то име јер су комунисти хтели да обришу трагове Срба. Кад би сад потомци Турака и Немаца одлучили да су они сад нови народ и да ће Саксонија да буде њихова држава, и онда да кажу, Немачка никад није заузела Саксонију..

bVb

pre 2 godine

I jos jednom se potvrdjuje da su najbolji poznavaoci srpske istorije hrvati i muslimani
(mile, 29. jun 2021 19:43)
Srbi imaju istoriju pa imaju čime da se bave. Kad bi imali svoju, valjda bi se njom bavili, a nas ostavili na miru.

нс бој

pre 2 godine

@јудита Црна гора је била српска држава са српским владарима,тадашњи Балшићи владари Зете наравно да су учествовали.Неко ко се изјашњавао Црногорцем није постојао тада,то је нова мода негде око 80 година стара.Из српске Босне и Херцеговине српски владар Твртко први Котроманић такође је послао војску на Косову,под Влатком Вуковићем који је већ тукао Турке код Билеће,по неким изворима Твртко је чак био вођа на Косову.Сви српски владари су учествовали на Косову.Балканска војска би била да су Угари,Власи и Бугари рецимо прикључили нама.Не знам што Албанци уопште прате нас и размишљају о томе шта ми Славимо,како ми појма немамо шта они славе а не још да им приговарамо, вероватно што немају свој историјски идентитет па праве приче где би могли да се убаце.Ето славе од скора српског јунака Ђурђа Кастриотића и ми им не бранимо.На Косову смо ми победили звона Нотр Дама су прогласила победу Трибала на Косову.Ево чињеница убили смо им Султана и његовог сина и први су напустили бој,повукли се.Последице су да је нас страдало много и да се нисмо могли опоравити од те битке,па су Турци после 70-80 година успели завладати Србима,наравно велики,кључан разлог тога је и пораз на Марици где смо изгубили најјачу нашу војску под браћом Мрњавчевић.Победа на Косову је лако упоредива са нашом победом у Првом св.рату,коју славимо а где смо исто претрпели огромне губитке,замислите да су Немци 1919 нас поново напали,па сигурно би нас освојили лако.Једина разлика је што је друго време па су другачија правила.

Romanda

pre 2 godine

Sve mogu da zamislim al kad Bošnjaci počnu o istoriji a ovamo im drugi kroji zastavu, komponuje himnu i dodeljuje naciju.
Do ‘juče’ su sebe nazivali Srbi muslimanske veroispovesti a sad kao oni neki faktor u sferi istorije.

bolje sutra

pre 2 godine

I zapad je shvatio gde je pogrešio sa Kosovom.
Naš narod je previše mitova izgradio za vreme Otomanske vlasti na ovim prostorima. Toliko mitova, da se istorija osvajanja za vreme Dušana i zaboravila.
A tek istorija pre Dušana, kao da je i nema.
Poenta priče, možemo mi da pregovarano sa zapadom, da im damo resurse sa Kosova, ali da odemo odatle...znate kako Ameri u onim akcionim filmovima kažu..borićemo se do poslednje krvi.
Živi bili pa videli.
Živela Srbija.

Ivan

pre 2 godine

Nema dovoljno dokumenata koji potvrdjuju da se ta bitka uopste dofodila a kamoli ko i na kojoj strani bilo.
(Istina, 29. jun 2021 18:49)

Ma jok opusteno, nema nicega. Srbi dosli u Srbiju 2005 godine, ronili kroz dunav disali na trske.

Gde ja zivim

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?
(Doberman, 29. jun 2021 17:38)

Batali da se trudis. Istorijske cinjenice nas srbe ne zanimaju. Kod nas su mit i legenda sve. Izginuli smo na Kosovu pod Knezom Lazarom, da bi njegov sin posle bio turski vazal i isao u osvajacke pohode sa turcima... Nasa istorija ima i svetlih trenutaka, ali je mnogo vise mracnih, izvrnutih i neistinitih...

Valdens

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.
(Judita, 29. jun 2021 17:26)

Odgovor je prost. Nisu učestvovali jer tada nisu postojali. Tačnije jesu, al pod srpskim imenom i barjakom.

Q

pre 2 godine

Juče je kosovska televizija objavila da je nezaposlenost dostigla 44 posto. Nas je bog pogledao kad smo se rešili tih bednika, nismo svesni koliko.

Pako Alkaser

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!

#(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)




Ja ću ti reći, vojvoda Vlatko je ratovao protiv aga i begova, protiv njihovih sandžaka i pašaluka i protiv njihovih Muhameda i Mehmeda i to u nekoliko navrata.

toliko od mene

pre 2 godine

To je bila mala jednodnevna izgubljena bitkica koja ce biti izvor stvaranja mitova sest vekova kasnije.
(Xeni, 29. jun 2021 18:49
Za tebe mala ali vi ni takvu nikad niste imali a drugo mala je samo onima koji sede udobno u svojim foteljama kukaju kako su im svi ostali krivi za njihov zivot, a ovi ljudi su izasli pred koplja i maceve 3 puta jeceg neprijatelja a verujem da ti i takvi kao ti se boje obicgom malog kuhinjskog noza

a

pre 2 godine

Dokle ćemo da trpimo ove laži ?Đorđe Kastriot(Skenderbeg) je rođeni Srbin.Otac
Ivan,majka Vojislava,pomagali Hilandar.Đorđe(Skenderbeg) je menjao strane,borio
se protiv svih,turaka,mlečana,...ali kao i kraljević Marko,zna se ko je.Istoriju
Srba falsifikuju gde god mogu i ne mogu.Kao što vidimo vremenom je prošla i ova
laž da je on albanac.

Preko Bare

pre 2 godine

Odgovor gospodina Ristića je dovoljna. Ne treba se uopšte baviti ovakvim glupostima. Samo se blamiraju i pokazuju koliko su jadni.

kiklop

pre 2 godine

Potpuno tacno. Na kosovu se je bila pored srpske vosjke i bosanska vojska pod vodjstvom vojvode Barica bila je i grcka i bugarska imalo je i pripadnika Madjara. . A da je bila samo srpska to je mit kojim se velikosrbi povode vjekovima.

bokelj

pre 2 godine

Citaku je u pravu. To sto je bila srpska vlast dominantno ne znaci da su vojnici bili Srbi a doduse tacno je da i Vidovdan sluzi za hranjenje velikosrpskog nacionalizma

Miloš Bgd

pre 2 godine

Miloš Bgd@ Znači, mi ipak pobedili u kosovskom boju?
(charlie, 29. jun 2021 18:47)


Šta mene pitaš, imaš internet, pa tamo nađi pismo kralja Tvrtka upućeno žiteljima Trogira lepo pročitaj šta je on njima imao da kaže povodom Kosovskog boja i zaključi sam.

Brat slatki

pre 2 godine

Pa s obzirom da je srpska istorija satkana od mitova i guslarskih pjesama, ništa ne reci. Protiv Osmanlija u, u boju, pored Srba, bili i Bošnjani, Grci pa i Albanci, logički. Samo što su guslari od boja napravili mit pa umješali i Tajnu večeru, od Vuka napravili Judu, e to je drugi par čarapa.

rajko

pre 2 godine

@mister i judita
Balšići nisu učestvovali u kosovskom boju to je tačno.Koji su bili razlozi za to ne bih sad objašnjavao.Inače,tada je najveći deo današnje teritorije Crne Gore bio pod vlašću različitih srpskih vladara.Dvadesetak godina pre
boja na Kosovu kada je došlo do pomirenja srpske i grčke crkve na grobu cara Dušana i kada je skinuto proklčetstvo koje su Grci bili bacili na srpsku crkvu pored kneza Lazara skupu je prisustvovao i tadašnji vladar
iz loze Balšića tako da ne može biti da Balšići nisu Srbi.O ovome piše austrijski istoričar Jireček i ostali srpski i strani istoričari.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Šiptari su učestvovali u kosovskom boju popodne, kasnije, kada su vojske bile umorne. Na sledeći način:
Da uljetimo? Da uljetimo!
Kikiriki, semenke, kiselje bombone!

Liberty

pre 2 godine

Šta očekujete od naroda koji nema svoju istoriju, svoj indetitet, od naroda koje se većinski i dalje sastoji od plemena divljaka, od naroda koji se može jedino povezati sa divljaštvom, terorizmom, drogom, trgovinom belim robljem i trgovinom ljudskih organa.
Čitaku je jedna od njih, iz nekog plemena za koje samo ona i njeni bližnji znaju ko su i odakle su.
Jedno je sigurno, toliko se stide sami sebe a toliko bi želeli deo nas da je to očigledno sad i svima drugima.

Neutrin

pre 2 godine

U pravu je zena. Sledece godine ce otkriti da nije bila ni balkanska , nego kosovarska vojska. Znate zasto je USA najjaca? Zato sto bi svakome ko bi pokusao ovako nesto poslali tomahavk na kucnu adresu momentalno. Izrael bi poslao Mosad da joj zatre porodicu. A mi ? Sta mi radimo, pisemo komentare.... Inace, trenutno vodimo bar 18:0 protiv tzv. Kosova.

комша

pre 2 godine

Недавно су Турци отворили архиве из доба Османлија. Тамо све пише. Једва чекам да историчари који раде на обради тих података објаве своје радове. Видеће се лепо ко је то довучен са Кавказа да буде реметилачки фактор и слуга Турцима.

bull

pre 2 godine

Ne znam samo, sto joj dajete na vaznosti i uopste ulazite u polemiku sa doticnom gospojom.
(Omer Paša Latas, 29. jun 2021 16:59)

Zato što ovakve gluposti kada se izgovaraju, posle nekog vremena prolaze. Oni su bukvalno sve na KIM pripisali sebi i ako nekom to odgovara na zapadu, on će da gura tu priču. To je isti šablon i recept koji se koristi već više od 100 godina, a upern je protiv Srbije, srpske kulturne baštine i srpske istorije. To su radili svi okolni entiteti, pa sada je teško poverovati da u Dubrovniku nikada nije bilo hrvata, da je Gundulić par ekselans srpski pisac, da postoje neki bošnjaci, koji su u srednjem veku pisali bosančicu(a u stvari je čista srpska ćirilica), da u današnjoj severnoj grčkoj nikad nisu živeli Srbi, da su makedonci neki poseban narod, da Djuradj Kastriot nije bio Srbin, da su u Bosni u srednjem veku živeli Srbi i da su imali srpskog kralja, da su rumuni neki romeji ili rimljani i da nisu do pre 100 godina pisali ćirilicu, da je u Jasenovcu ubijeno 120000 hiljada Srba (ovaj "stručnjak" u ovom tekstu je jedan od zagovornika toga) kao i da postoji neki albanski narod, da su hrvati imali kraljeve (ne postoji ni jedan grob), itd, itd, itd...toga ima moreeee. To ne može ni danima da se nabroji. Od naše kulturne baštine se otima stalno, a najveći krivac za to je naša najbitnija institucija SANU. Jedino što je njima bitno je da ima dovoljno keksa za čaj, jer to jedino po ceo dan i rade. Eto zato!

Lule

pre 2 godine

Moj deda, albanac sa Kosova, u vreme kraljevine u osnovnoj skoli na srpskom jeziku naucio je sledece stihove..."a kad su dosli ljuti arnauti postao je boj nad bojovima".
Kasnije su te stihove ukinuli iz nastave.
Ko je autor ne znam ali ovako su ih naucili u vreme kraljevine.

Zok1

pre 2 godine

Pa i jeste bila balkanska! Čitajte istorijske izvore.
(snežana, 29. jun 2021 17:44) Koje izvore? Bosanski kralj Tvrtko je bio kralj Srbije, unuk kralja Dragutina. Na njegovom pečatu su bosanski grb sa ljiljanima i srpski sa dvoglavim orlom. Ivan Paližna je bio u službi kralja Tvrtka. Vojska je bila srpska koliko su srednjevekovna engleska i francuska vojska bile engleska i francuska. Ti “izvori” o albanskom učešću se zasnivaju na predanju, istorijski su relevantni kao i ono da je svaki od Jugovića pobio sedam paša pre nego što je poginuo. Albanci u svoju vlastelu koja je učestvovala ubacuju Balšiće, za koje se zna da nisu učestvovali, kao i neke albanske oblasne gospodare sa juga današnje Albanije. Albansko predanje je nastalo kao rezultat islamizacije i albanizacije srpskog stanovništva kod koga je predanje o Vidovdanu bilo vrlo živo i razvijeno.

Pako Alkaser

pre 2 godine

SPC-va je nastala 1920-te, pišem li ja istinu?

#(Iskosa, 29. jun 2021 17:27)




Naravno da ne pišeš istinu, SPC je 1920. godine obnovljena posle okupacije pod Osmanlijama i Austrougarima, kao što je i Jugoslavija obnovljena posle nacista 1945. godine, a postojala je i ranije ko što je SPC postojala i pre Ugara i Osmanlija!

Istrebljivac Vonjevina

pre 2 godine

Siptari mogu samo da svojataju, posto nicega svojega nemaju. Isto kao i hrvati i tzv. bosnjaci.
Jos im nije jasno sta ih na kraju ceka...

Judita

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.

no pasaran

pre 2 godine

Bitku su vodili koalicija srpskih velikaša predvođena knezom Lazarom sa jedne strane i emirom Muratom sa druge strane. Na strani Srba je bio vojvoda Vlatko Vuković iz kraljevine Bosne čije današnje srpske zemlje nisu bile deo. Ako je nekih pripadnika drugih naroda i bilo, bilo ih je na nivou statističke greške. A albanci, hrvati, bošnjaci i montenigeri neka se trude i dalje iz petinih žila da dokažu da je bilo drugačije.

petar krivokuca

pre 2 godine

Koliko vidim svi su se borili protiv turaka samo mi srbi nismo. :)
Eee moji bivsi srbi, da imate obraza i casti ne bi danas bili to sto jeste, vec ono sto treba da budete.
Ali nema veze Bog je veliki, zna kako ce da vam vrati.

raja

pre 2 godine

Pa vi ćutite na sve što kažu, otimaju, okupiraju, ubijaju....pa ćemo uskoro svi da potičemo od albanaca i nenjaćemo imena i prezimena. Oteli Kosovo, crkve, kuće, proterali ljude..a mi...... Ekonomski tigar. Tačnije riknuli smo.

Danilo

pre 2 godine

Ne pričajte gluposti, Osmanlije su pobedile u toj bitci ali su se vratili nazad kako bi izvršili mirnu smenu vlasti nakon ubistva Bajazita. Da nije bilo tako, ne bi samo 6 godina posle, 1395. srpske velmože Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević), Stefan Lazarević i Konstantin Dragaš učestvovali u bitci na Rovinama kao turski vazali a protiv pravoslavne vojske Vlaškog vojvodstva.

нс бој

pre 2 godine

@Алекса то је суштина,још додај Ђоковић Хрват,Црногорац.ЕХИТ је вероватно Мађарски фестивал.
Замисли да ми почнемо да пишемо о томе да је Дражен Петровић Србин од оца Јована Петровића са најчешћим српским презименом.О Луки Модрићу коме је мајка Српкиња и слично,ал се стварно тиме не бавимо.Ми имамо своје који се јасно изјашњавају као Срби и пустите нас да им се дивимо Тесла највећи научник и Ђоковић највећи спортиста,били Краљевин и Царевина,Бој на Косову,Први св рат највеће показано јунаштво,дал смо победили или нисмо оспоравајте ал да смо стали свакоме на црту а не да тапшемо окупатору и примамо њихове обичаје и културу то јесмо и јединствени смо због тога.350 година под Турцима сачували веру,традицију,културу и обичаје.Дизали се из пепела више пута.У последњих 100 година ратовали смо против најјачих сила Турске империје,Аустроугарске и Немачке,Хитлерове Немачке,Сад и НАТО пакта и по томе смо јединствени није ни чудо што нам завиде и покушавају да преузму део културе.

bVb

pre 2 godine

Klasičan primer izvrtanja svega. Za 100god će albanci, ustaše, balije, biti anti fašisti i oslobodioci, a srbi saradnici okupatora tj ugara i hitlera. Naravno sve je jasno i obrnuto je da sa područija cele bivše juge 95% antifašista bili Srbi, a drugi ih dočekivali. Tako i kosovski boj, bilo i ostalih učesnika, ali u procentima, sve ostalo Srbi iz svih bivših nam republika uz neke plaćenike zapada i neke vitezove nekih viteških redova i čini mi se dva arnautska feuda. Mnogo je inostranih autora i tv edu emisija stranih zapadnih produkcija koje tako govore.

Roman

pre 2 godine

Umesto da trazi od Citaku istorijske dokaze iz srpskih, vizantijskih ,osmanskih izvora ovaj gospodin bi sam morao da zna da svedok bitke, ucesnik, osmanski istoricar pise o EVROPSKOJ hriscanskoj vojsci.
Prvo, Srbija nije mogla da ucestvuje u tom boju, jer niti je postojala pod tim imenom, niti je bila nezavisna drzava, vec deo Bosne.
Osmanski izvori tog vremena, kao i njihova istoriografija pisu o krstaskoj vojsci, na cijem je celu bio knez Lazar, vladar Moravske Srbije, koja je bila deo Kraljevine Bosne.
Vizantijski, kao i zapadni izvori ne govore o SRPSKOJ, nego o HRISCANSKOJ vojsci.
Srbi se ne spominju kao narocito vazan faktor u bici.
U toj vojsci bilo je vojnika iz cele Evrope, jer su svi hteli da oteraju Osmanlije.
Samo 7 godina posle Kosova, ponovo je krstaska vojska krenula na Osmanlije, ovog puta na strani Turaka bili su i Srbi na celu sa Stefanom Lazarevicem...
Dakle, zna ona o cemu prica.
Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.
(o, 29. jun 2021 18:06)


hahahaha, vidim ja da će na kraju sledeća faza u otimačini da bude da se Kosovski boj proglasi kao bitka Evropske unije i Turske, okej nema veze, nego šta sad to treba znači, da su Turi pobedili uniju i hrišćane hahahahaha, pa dobro Srbi su tu bili nebitan faktor ipak je to još jedan od poraza zapada

o

pre 2 godine

@Milos Bgd
Jeste, pobeda...
Pitaj ove na Kosovu kada su okupirani, kao i ostatak Srbije.
70 godina kasnije okupirano je Smederevo, a Smederevo je dugo bilo sve sto je ostalo od Srbije.
Posle sramnog poraza na Marici, Kosovo je bio samo novi poraz Srba u kojem su ponovo izgubili vladara, kao i na Marici.
Ponizenje je bilo ogromno, Lazareva cerka data je u turski harem, a sin mu je bio sluga Lazarevog ubice, sultana Bajazita i izdao hriscanstvo i oca kada je stao na stranu Turaka protiv hriscana.
Istorijske cinjenice.

Народ

pre 2 godine

Албанци су оружје а ради се о ЕТНОЦИДУ НАД ЈУЖНИМ СЛОВЕНИМА! Латински, Старогрчки и СТАРОСЛОВЕНСКИ СУ ТРИ ЈЕЗИКА ИЗ КОЈИХ СУ НАСТАЛИ САДАШЊИ ЕВРОПСКИ ЈЕЗИЦИ. НЕ ДРЖЕ СЛОВЕНИ КАТОЛИЦИ И МУСЛИМАНИ МАТЕРИЈАЛНЕ ДОКАЗЕ ПОСТОЈАЊА ЈУЖНИХ СЛОВЕНА. ЈЕР САДА ЈАСНО? НАРОД КОЈИ СЕ ОДРИЧЕ СВОГ ПИСМА, ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ ЈЕ НАРОД КОЈИ ПРЕСТАЈЕ ДА ПОСТОЈИ.

nekoNBG

pre 2 godine

Gospođa Čitaku u spoljnoj politici radi isto ono što rade naši političari kod kuće - izmišlja u svoju korist, laže. Naravno da ona zna da se 1389 na Kosovu sukobila srpska vojska, knez i vazali protiv Osmanlija, ali ona laže. Jer sto puta izgovorena laž, čak bez i jedne činjenice, postaje istina u ušima neobrazovanih i neinformisanih.
Čak i da pokušavate da demantujete izmišljotinu, taj demanti neće doći do svih koji su čuli originalnu laž.
Nažalost, danas je najlakše ostvariti ciljeve pomoću bezičnih laži, jer je lakše. A narod kao marva, što je laž veća i prostija, to će više poverovati. Demokratija je postala vladavina gluparije nad obrazovnom većinom, i u većini država to više ne funkcioniše... Sve dok glas doktora nauka na izborima vredi isto kao glas lika koji pljačka prodavnice, svet će biti u problemu

pr

pre 2 godine

iliri albanci,dardani sve su oni
a nemaju ni svoje nazive za reke,gradove

bojovacemo mi sa njima jos mnogo,naravno na kraju mi pobedjujemo
oni su samo sluge,podanici, za tako nesto su ih i stvorili
(ljubi ga menadjer, 29. jun 2021 17:07)
Upadaš u zamku da budeš isti kao oni dok pokušavaju da izmisle svoju istoriju u pokušaju da opravdaju svoje postojanje na viševekovnoj srpskoj tetitoriji. Naime, ogroman broj imena gradova koje danas znaš, potiču od Ilirskih naziva za iste, kasnije romanizovani, a dosta kasnije preimenovani radi lakšeg izgovora. Primer ti je Priština, koja se nalazi na mestu starog Ilirskog naselja Prishtinai. E sad, to što kavkasko pleme, dovedeno ovde da bude vojna krajina hiljade godina kasnije, tvrdi da su Iliri....jesu...ali malo sutra.

o

pre 2 godine

Umesto da trazi od Citaku istorijske dokaze iz srpskih, vizantijskih ,osmanskih izvora ovaj gospodin bi sam morao da zna da svedok bitke, ucesnik, osmanski istoricar pise o EVROPSKOJ hriscanskoj vojsci.
Prvo, Srbija nije mogla da ucestvuje u tom boju, jer niti je postojala pod tim imenom, niti je bila nezavisna drzava, vec deo Bosne.
Osmanski izvori tog vremena, kao i njihova istoriografija pisu o krstaskoj vojsci, na cijem je celu bio knez Lazar, vladar Moravske Srbije, koja je bila deo Kraljevine Bosne.
Vizantijski, kao i zapadni izvori ne govore o SRPSKOJ, nego o HRISCANSKOJ vojsci.
Srbi se ne spominju kao narocito vazan faktor u bici.
U toj vojsci bilo je vojnika iz cele Evrope, jer su svi hteli da oteraju Osmanlije.
Samo 7 godina posle Kosova, ponovo je krstaska vojska krenula na Osmanlije, ovog puta na strani Turaka bili su i Srbi na celu sa Stefanom Lazarevicem...
Dakle, zna ona o cemu prica.
Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.

aha

pre 2 godine

Ma jeste, dotična će uskoro dokazati da su albancu izmislili internet,prvi sleteli na mesec i da njima pripada Monte Karlo sa okolinom.

stvarno smesno...
svi znaju da su internet i let na mesec izmislili Srbi !!!

Ja

pre 2 godine

To je bila i bit ce najveca pobeda Srbske vojske. Sada bi svi da budu na strani pobednika. Samo smo pogresili sto smo posle pobede dozvolili osmanlijama da na poturce pola naroda. Isto nam se desi sa Nato- pystili ih da uzmu Kosovo jer smo dobre duse. Inace Kosovo je uvek pripadati onim koji zive na njemu, isto kao i Vojvodina jer nema vladavine bez naroda, a ako se ovo bezanje nastavi bit ce nicije ili ce ga naseliti Sirijci, Avganistanci... zivi bili pa videli.

Gledam_Ne_Vjerujem

pre 2 godine

@mister
Hrvati? Glupost. Oni su tad bili u regionu danasnjeg Zagreba...Malo pleme bez drzave. Englezi? Druze, bilo je placenika i svaki kralj, car, knez u Evropi ih je imao pa tako i Srpski kneževi, kraljevi. I nisu Bosanci, nego Srbi iz tadasnjeg regiona koji se zvao Bosna. Pogledaj ime i prezime coveka iz Bosne koji je dosao sa vojskom i bice ti jasno ko je bio iz Bosne.
(kako da ne, 29. jun 2021 17:17)

Vrhunski stručnjak, vidim.

Što je svijet moderniji to je više ovakvih "intelektualaca" u Srbiji koji nisu u stanju niti razlikovati narod od vladara, a kamoli shvatiti bitne stvari iz povijesti.

bVb

pre 2 godine

Oj serbski junaci ,što ne pitate turke protiv koga su se borili .Valjda oni znaju ! Lol !
(Tramuntana, 29. jun 2021 20:30)
Protiv nevernika. Svi koji nisu muslimani, sve im je isto da li zapadno ili istočno nasleđe. Sva su im zvona ista.

Xl

pre 2 godine

Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.
(o, 29. jun 2021 18:06)

Decko odi na enciklopediju britaniku pa proveri sta pise o kosovskom boju to je ono sto misli feo svet prema tome knjigu u ruke i ne brukaj se.

o

pre 2 godine

@kako da ne
Ne druskane, nego iz Bosne.
Srbija je bila DEO BOSNE, a kralj Tvrtko vladar Srbije.
Sramota da to ne znas.
Nije Bosna bila region, nego je Srbija bila region u sastavu Bosne.
Da znas...
A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.

Marko

pre 2 godine

Evo šta kaže
Enciklopedija Britanika. Relevantnan izvor kako za politikologe, tako i istoricare. Koja opet koristi višestruke izvore jer ima odgovornost prema svojoj globalnoj reputaciji, kao i etičke i naucne principe kojih se drži. Britanika nedvosmisleno tvrdi da je Kosovska bitka vođena izmedju Turske i Srpske vojske. Možda bolje da gospodin istoricar temelji svoje tvrdnje na ovakvim osnovama, nego da koristi nacionalistički retoriku i vrijeđa G-dju Citaku. Mnogo buke obično ne znači da je nešto istina, nego da nemaš bolje argumente. https://www.britannica.com/event/Battle-of-Kosovo-1389-Balkans

Olja

pre 2 godine

Da li bi je trebalo ostaviti na miru da sanja? Ipak, ne. Miran san bi trebalo zasluziti, ali dobro bi bilo predloziti joj da ponovo ide u osnovnu skolu i valjano nauci gradivo iz istorije. Ako su im knjige "nepotpune", neka ih posudi, okolne zemlje ce biti ljubazne da joj ih ponude, da se zena obrazuje pa onda da siri znanje.

Berat

pre 2 godine

Svi pisani izvori ukazuju na to da su se balkanski plemici udruzili u saveznistvo protiv otomanske vojske. Svaka druga prica je naravno laz u koju veruju pripadnici nebeskog naroda.

kolektivno ludilo

pre 2 godine

@Samir

Albanci nisu ratovali protiv Turaka do XIX veka kada su počeli da se bore za samostalnost i nezavisnost. A nisu ni tvoji preci jer se danas ne bi zvao Samir. Bez Srba ne bi bilo borbe protiv Osmanlija na Balkanu, to je bilo tako i ostaće zapisano koliko god vi pokušavali da prekrojite istoriju.

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

sad ce komentatori da objasne Srpsku istoriju

albansaki nacionalni heroj Srbin,al ce i za njega da objasne da je on u stvari albanac.


Bosna je Srpska zemlja jos odavnina
uzivajte

mr

pre 2 godine

Ne znam samo, sto joj dajete na vaznosti i uopste ulazite u polemiku sa doticnom gospojom.
(Omer Paša Latas, 29. jun 2021 16:59)

Ово сам и ја мислио, али сада имам други став. Мислим да их управо овако са оваквим стварим и демантијима Ђурића и сличних треба увек извлачити на терен чисто да покажу какве су будале. Ликови су стварно карикатуре. Неко их је подложио о макретингу и медијимиа, и они сад кренули да млате по светињама са некаквим њиховим учешћима у градњи, сад им неко за масну лову понудио ову причу о балканским војскама. Па није она толики идиот, па она као и остали више мрзи тај Косовски бој него било шта, и сад одједном и њени учествовали са браћом Србима. Како да не. Са друге стране неко ће да каже да ће они ту причу и даље да гурају што им је као нека подлога, али ипак треба бити реалан и рећи да је далеко лакше да бранимо њихове лажи него да имају неке истине.
Ево пре неки дан читам неке текстове о Албанији, па оно је стварно смешно колико они имају српских топонима у Албанији. Овде би неко требало мало да покрене кампању на ту тему.

nista o nicemu

pre 2 godine

Ma da. Sve ste vi Srbijanci pobedili. Vise je bilo nas Hrvata nego vas u toj bitci.

I Bosanci i Albanci. U najmanju ruku podjednak broj svih

o

pre 2 godine

@Samo kazem pacifista
Gde se vidi? U srpskim narodnim pesmama?
U istoriji se NE VIDI to sto ti vidis.
Nema ni Milosa ni Dusana, a narocito ne Srba.
Ali, treba znati istoriju...

kiklop

pre 2 godine

Kad neko dodje i kaze da muslimani nisu postojali u Bosni prije Turaka,naravno da nisu i to je sigurno,ali stanovnici Bosne tada nisu bili Srbi. Vec Bosnjani i pripadali su Bosanskoj heretickoj cekvi. Znaci nemaju nikakve veze sa Srbima pravoslavcima,i naravno oni u vecini primaju Islam dolaskom turaka. A pravoslavci u Bosni postaju srbi posle 1812 godine,prije toga su se izjasnjavali kao Bosnjaci pravoslavci. SPC je doprijenjela tome da se danas oni nazivaju srbima,vacina danasnjih srba u bisni su bili Vlasi. Sto se boja na kosovu tice tu su ucestvovalo vise vojski i drugih naroda. Kako bi se sprijecilo nadoranje osmanlija ka evropi. Jedini Bosnjaci muslimani brane obelezja slavnih Kotromanica,dok ih srbi cudo mrze.

servus

pre 2 godine

Ovi što tupe da Bosna nije mogla biti pokorena čak ni od strane Cara Dušana: Car Dušan je Bosnu poklonio na upravljanje svojoj sestri. Tadašnja država je bila sačinjena od više autonomnih oblasti koje su vladale samostalno uz obavezu da plaćaju porez caru i da šalju vojsku kada je potrebno.

Kada su se Turci približili srpskom carstvu, Dušan je morao lično da uguši ustanak u Bosni. To je najčešće činio tako što je jahao danima sa stotinak konjanika i samom pojavom rešavao probleme. Inače je bogatstvo tadašnjih careva mereno u bar 1 000 zlatnika prihoda dnevno.

Onako realno

pre 2 godine

Da se nisu Srbi umiješali, Hrvati, Crnogorci i Albanci bi pobijedili tu bitku, a ovako, kad su LUZERI uletili, bitka je bila izgubljena, a Turci su zagospodarili Beogradom sljedećih 500 godina.

"Najlakše je budalu ubediti da nije budala." otud silni broj tisućljetnih kultura naokolo...

pre 2 godine

"Ako oboje, i prošlost i spoljašni svet egzistiraju jedino u našem umu, i ako je na to naš um moguće kontrolisati - šta onda?" Džordž Orvel, 1984

Eto ako se neko pita kako su grci pokrali našu antiku, i kako bi ovi da pokradu sadašnjost.

To vam je dostignuće zapada i sjedinjenja sa satanom - umišljaj da čovek može da ima monopol nad istinom... ne shvatajući da ako i uspe nešto da "prekroji" - TO JE OBIČNA MANIPULACIJA!!!

Branko

pre 2 godine

Jedini problem je u tome što je nama, ali i njima (što me i nije briga), istorija stala tu negde oko 14. veka. U međuvremenu se nešto i promenilo.

ostali samo dugmići

pre 2 godine

Да није било покварених Енглеза који су инсталирали државу Албанију довлачећи Албанце са Кавказа само да Срби не изађу на море по повлачењу Османлија са Балкана, ова данашња прича пре свега некултурне и нецивилизоване Албанке не би имала никаквог смисла. Ми би имали државу са изласком на море а Албанца као реметилачког фактора не би било ни у траговима.

Pera

pre 2 godine

Bila je to srpska vojska predvodjena Knezom Lazarom koji je bio u centru i Vukom Brankovicem na jednom i Vlatkom Vukovicem na drugom krilu. Bila je sačinjena od 12-30000 ljudi od čega je bilo nekoliko hiljada vitezova na konjima u teškom oklopu. Ali mora se priznati da je učestvovalo i nekoliko albanskih velikaša kao Dhimitër Jonima, Teodor II Muzaka koji je tamo i poginuo, Andrea Gropa i drugi.
Hrvati su poslali odred vitezova kao i Bugari, Madjari pa čak i Ćesi. To i dalje ne menja činjenicu da je vojska bila srpska ali je strašno da se na turskoj strani borilo oko 10000 ljudi koje su dali turski vazali Marko Kraljević i Konstantin Dragaš.

bVb

pre 2 godine

Svako ko je bio nešto kao suveren u svetovnom i državnom smislu u tom periodu ima svoju lavru na hilandaru. Gde je bilo čija sem srpske na svetoj gori kao pokazatelj te vrednosti,(republike bivše Yu) Nema ih, beznačajni. Ovde se se nipodaštava srpsko carstvo, a izdižu neki feudalčići do nivoa nečeg. Celo njihovo postojanje vazalsko, ali se samo srpsko ističe. O nepostojećim grobovima tih njihovih kraljeva da ne pričamo. Mnogo malo prostora za mnogo reći i odgovoriti smešnim likovima ovde

Doberman

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?

Jovina gimnazija

pre 2 godine

Ovo nije baš tolko odvaljena izjava. Mi smo iz istoriji učili da je u srpskoj vojsci tada bilo raznih nacionalnosti - Srbi, Bosanci, Šiptari, moguće i Hrvati; svakako pretežno Srbi, ali treba istaći i da nacionalni osećaj tada nije bio jak da ne kažem da jedva da je i postojao. Nisu stvari baš tako funkcionisale. Tek u XIX veku kreće "nacionalizam".

Strokavi mozak

pre 2 godine

Borba je ostala upamcena jer su poginule obe vojskovodje,sto se retko tada desavalo.Po meni bilo je ne reseno mi smo pretrleli velike gubitke a i oni isto i uspeli da nas osvoje ali mnogo kasnije.E sad mene fascinira kako su uspeli ovde da ostanu skoro 500 god.Nema sanse da nije bio neki dogovor izmedju nas i njih.Sam dokaz je Mehmed Pasa Sokolovic cist Srbin bio skoro pa na celu Turske.U ostalom verujem da su u Turskom istoriskom arhivu svi ti podaci dostupni ali nekom nije u interesu da se zna da su mu preci bili izdajnici.

Berliner

pre 2 godine

Protiv Otomana je učestvovala vojska Moravske Srbije pod vođstvom Lazara Hrebeljanovića, vojska Zemlje Brankovića pod vođstvom Vuka Brankovića, vojska Kraljevine Bosne pod vođstvom Vlatka Vukovića i katolička vojska koju je poslao papa kao ispomoć - Malteški red vitezova Svetog Jovana Krstitelja. Sam ishod bitke je krajnje nejasan jer se i jedna i druga strana povukla nakon bitke, ali može se naslutiti koja je bila posledica jer se 6 godina kasnije, 1395.u Bitci na Rovinama, na strani Otomana, kao vazali, bore Marko Mrnjavčević, Konstantin Dragaš i Stefan Lazarević protiv Vlaškog vojvodstva, što znači da su morali postati otomanski vazali.

mile

pre 2 godine

I? Šta bi mu falilo?
(Realno, 29. jun 2021 18:57)

Tebi i tebi slicnima ama bas nista. Ako moze crvena u dzep i radi sta hoces,imas ti vremena. Falilo bi vam svasta ali to se uci od malih nogu, sada ne jer "star konj se ne uci na rudu"

War Inside My Head

pre 2 godine

Da postoji snimak bitke,pa da raščistimo.Šala naravno.Balkanska bitka naravno,zna se gdje se dogodila,isto tako je i evropska,sudar civilizacija,Istoka i Zapada,sudar vjera!Albanci na sve načine pokušavaju da se predstave kao autohtoni,čak jedini narod na Kosovu i Metohiji,ali nedostaju im grobovi,arhitektura...Imam prijatelja Albanca,kaže mi da imaju vrlo malo riječi koje su vezane za more,a izlaze na dva,Jadransko i Jonsko?Inače u boju na Kosovu,Zeta je zakasnila,prespavali ili je gorivo bilo skupo,ali je bila bosanska vojska,Kotromanići,mahom katolici,iako su bili u dobrim odnosima sa srpskim vladarima,čak i u tituli imaju srpsko ime,ali nikako nemaju veze sa današnjim Bošnjacima,osim genetske,kojom smo svi nekako povezani.

Srbin

pre 2 godine

Kosovski mit(ajde tako da kazemo, mada pravilnije bi bilo srpski mit nego nebitno). Kosovski mit je nas, srpski i koliko ironicno delovalo najmanje veze ima sa Kosovom, koje je tada bila pogranicna teritorija Moravske Srbije, vise je mit vezan za Centralnu Srbiju i taj 28. jun ima veliki znacaj za nas pre- svega zbog velike pogibije, ali i velike hrabrosti iskazane na bojnom polju i ne zaboravimo da je vojska Kneza Lazara bila izuzetno opremljena (kao na filmovima kada gledate francuske ili engleske vitezove po tom zapadnom maniru). Druge vojske koje su bile su imale mali znacaj ili ih je bio veoma mali broj, a Albanci ce tu ne spominju, to je nasa istorija, nasa sreca, ali i nesreca.

Kada nemas svoju, pa moras da krades tudju. Treba da se ponosimo na nase velike Pretke kojima je borba za slobodu (i prosirenje i pljacku) uvek bila na umu. To sta albanci pricaju neka pricaju imaju vlast na Kosovu i moraju da grade mit zbog eto Kosovskog boja koji se tu dogodio, pa da su navodno postojali jos neki albanci u 14. vek itd..., da nesto o istoriji znaju znali bi da se vojske susrecu na granicnim predelima( na "medjama carstva") i tu dolazi do borbe(osim ako neprijatelj mnogo jak kao npr Mongoli tada pa te pregazi kao plitak potok).
Bitnije i zanimljivije pitanje da li je neki moj daleki predak bio tamo to me je uvek zanimalo, mada zato je kod Srba ostao u zivotu taj mit, jer ako se vratimo tako daleko u proslost danas mnogi Srbi pa ako ne i svi su imali nekog ko se tamo borio.

Pesnicki stanuje covek

pre 2 godine

Eto, sad znate snagu mita.Aristotel je pre 2500 godina znao da je mit znacajniji od istorije.Istorija govori o Vuku Brankovicu, a mit o "vuku brankovicu" tog i svih buducih vremena! Mozda su u Kosovskom boju ucestvovali Fenerbahce, Fljamurtari i Hrvatski dragovoljovac, ali su mu Srbi jedini dali znacaj i znacenje, opevavsi ga. A, "pesnicki stanuje covek", rece Helderlin, Hajdeger od toga napravi filozofiju, a samo Srbi, posle Grka, tako i zivese!

Taras Buljba

pre 2 godine

Da su Srbi ostali tamo iza Karpata odakle su dosli,na Balkanu ne bi nikada imalo nikakvih problema.
(sa strane, 29. jun 2021 21:48)

Karpati su u istočnoj Srbiji Kavkazlijo, nije na odmet da malo proučiš geografiju, a ne samo da čitaš tu vašu veliko-kavkašku propagandu!

antiDebil

pre 2 godine

@brdski
Ne nego su Vukovici neki Srbi mozda?
Koji to Vukovici vode porijeklo iz Srbije?
Vi pokusavate da kradete tudju istoriju i to vam ne prolazi, niko ne priznaje vase bljuvotine. Albanci se, s druge strane, igraju s vama, uzece vam i Kosovski boj i Bregalnicu i Cer i Kolubaru i NISTA im ne mozete.

TnT

pre 2 godine

Ali jasno se vidi da su na Kosovu ucestvovali neki hriscani sa slovenskim imenina, lazar, milos, dusan... ajde tada nacije u feudalizmu nisu bile iskristalizovane ali u Kosovskom boju ne postoje da su neki Ramusi, Haradinaji i Shaciri vojevali protiv Osmana, vec obratno... msm ako su Milos i Lazar Albanska imena onda okej, ali je to smesno ljudi
(Samo kazem pacifista, 29. jun 2021 17:02)

Hahah, pa ti si bio tamo i radio popis boraca po nacionalnom kljucu.

Tada nisu ni postojale nacije u danasnjem smislu te reci. Bogapitaj kako se tada ko izjasnjavao. Danasnji Alabanci a tadasnji Arbanasi su ziveli u plemenima (i to je do skoro bilo) a sadasnji Srbi kod feudalaca. Tesko da bi se neko tada rekao e ja sam Srbini ili Albanac. Plemenska i feudalna pripadnost je bila osnova idenitifikacije tadasnjih ljudi.

Nisu se Turci borili protiv Hriscana nego su kao i svi osvajaci osvajali teritoriju, ma ko bio na njoj, tako da su se okupatorskoj vojsci oduprli svi koji su ziveli tu.

Kosovski boj je cisti srpski mit. Jedna od milion bitaka u ljudskoj istoriji koju smo mi opevali i postala je deo naseg identiteta i verovanja. Uloga Vuka Brankovica, Milos Obilic i devet Jugovica... Sve mitovi. Tu se ne traze istoirijski izvori jer ih naravno nema. Kako dokazati sada posle 7 vekova ko je ubio Murata, Oblic (ili kako Albanci kazu Kobiliqi) ili bilo neko interno trvenje... Sve je stvar svesti usadjene od detinjstva, ali smatrati to za bilo kakav dokaz je smejurija.

Zak

pre 2 godine

Neverovatno koliko slicnosti, pre 600 go Moravska Srbija, velikasi iz Bosne, velikasi iz Makedonije, velikasi iz zete...danas Srbija, Srbi iz bosne-bošnjaci, Srbi iz hrvatske-hrvati, Srbi iz crne gore-crnogorci, Makedonci....

Izvinjavam se za pravopis, gledam uporedi fudbal i tenis...😃

bVb

pre 2 godine

Kada su se Turci približili srpskom carstvu, Dušan je morao lično da uguši ustanak u Bosni. To je najčešće činio tako što je jahao danima sa stotinak konjanika i samom pojavom rešavao probleme. Inače je bogatstvo tadašnjih careva mereno u bar 1 000 zlatnika prihoda dnevno.
(servus, 29. jun 2021 20:53)
I da dodam kad je pregazio i neretvu dobiju se loše vesti o napadima vizantinaca na južne granice srb u to vreme, tj južna makedonija tj oblasti oko soluna, prekida peglanje bosne tj kočopernih velikaša i ide na južno bojište negde 1350.

нс бој

pre 2 godine

Измишља се сто једна прича и изврће чињеница.Све је било само није онако како јесте.Прочитајте из Турских списа па процените сами.Људи пишу и лупају не виђене глупости.Нпр није била српска војска ал су одвели Оливеру од Милице и Лазара па ко су они,или није била Србија уопште ал је после Деспот Стефан био са Бајазитом против Угара и осталих.Па не може негде да нас буде а негде не,како вама одговара.Било је у битци у промилима и Хрвата и Албанаца ал је скроз занемарива снага.Ударну снагу су чиниле војске Вука Бранковића,Влатка Вуковића,Кнеза Лазара и елитна јединица витезова на челу са Обилићем.Захваљујући вазалству Деспота Стефана Лазаревића после Косовског боја створио је једну моћну српску државу,а убрзо је ослободио и своју сестру из харема,мада се она заљубила у Бајазита, он је њу баш пазио.Глупо је прозивати што се борио на страни Турака па ми смо први звали Угаре и Влахе и још неке да се заједно боримо против Турака ал нико није хтео,после кад су Турци дошли до њих онда се сетили да требамо заједно.Па после боја на Косову први су нас Угари напали са севера. Твртко је посебна личност,ал без дилеме Србин,са претензијама на српски престо.

Realno

pre 2 godine

Nacionalizam? Da nije bilo tog nacionalizma, danas bi nosio turban na glavi i zvao bi se Ugur.
(Tetak iz Kanade, 29. jun 2021 18:23)

====

I? Šta bi mu falilo?

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ne pričajte gluposti, Osmanlije su pobedile u toj bitci ali su se vratili nazad kako bi izvršili mirnu smenu vlasti nakon ubistva Bajazita. Da nije bilo tako, ne bi samo 6 godina posle, 1395. srpske velmože Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević), Stefan Lazarević i Konstantin Dragaš učestvovali u bitci na Rovinama kao turski vazali a protiv pravoslavne vojske Vlaškog vojvodstva.
(Danilo, 29. jun 2021 19:05)


Nemaš ti pojma, Bajazit je ubijen tek 1402. godine, dakle 7 godina posle bitke na Rovinama, a vojska im je bila krstaška, pretežno Ugarska, to je bila katolička armada kojoj je vojvoda Mirča bio vazal, na kraju krajeva i taj Mirča kao vođa Vlaha šta je drugo mogao da bude, Srbin ili Rumun, šta misliš? Znaš li šta bi Mirča moglo da znači na rumunskom?

petarczv

pre 2 godine

A vala nijesu Crnogorci ucesvtovali, jer mi smo junaci i Turci bi odmah pobegli. Ovako smo vas puštili da gledamo i da bude zanimljivo.

Sve vi Srbijanci prisvajate. Jedino mi je moja Crvena Zvijezda mila od vas iz Srbije. Ostalo ne merem

mozaks

pre 2 godine

na zalost veliki deo albanskog naroda je neuk,jedva zavrsena osnovna ili srednja skola,a mali deo zavrseni fakulteti,i to ljudi kiji su van svih politickih zbivanja,koji ne zele da se blamiraju sa takvim.izjavama.na zalost jedna deo koji imaju viskoe skole kupljene diplome se veoma lako prepoznaju,ali su problem ljudi koji su na visokim pozzicijama u svom drustvu i koji stete vise svojim sunarodnicima nego sto stete sebi.medjutim albanski narod mora sam da ih prepozna i da ih odstrani iz svog drustva da ih marginalizuje da bi posli napred i da smireno kroz ragovor sa srbima i svima dtugima i nadju mir i blagostanje..

Miki

pre 2 godine

Svakako ima istine u tome da je to bila jedna šira hrišćanska koalicija, gde je svakako većinu činila srpska vojske, ali isto tako je bilo dosta i bosanske vojske, ugarske elitne konjice i manji broj Hrvata i engleskih krstaša. Isto tako je činjenica da Crnogorci nisu učestvovali u boju, jer Balšići nisu hteli da ginu za interese u tom momentu propadajuće srpske drzave, koja ih je dva veka ranije porobila, porušila i popalila. Sve ostalo je mit i bajka.
(mister, 29. jun 2021 17:05)
I za tebe Balsha,ti što ih zoveš Balšiči su crnogorci!tako sve albance hriščane zovete za srbe i crnogorce,vi zaborwvite da svi albanci su bili hriščani pre turaka!..ovde je cela zabluda.

Berkut Orao

pre 2 godine

Manstiri na Kosovu su Albanski
Boj na Kosovu Albanski
Kradu nam istoriju,kradu nam kulturnu baštinu...

Znate šta Ne zanima me !!!
Nikog normalnog to ne zanima i niko normalan se ne loži na ovo niti se može upecati na takve gluposti i odgovarati na njih.
Niti mogu ukrasti niti mogu prisvojiti.

Istorija i kultura tako ne funkcionišu.
Niti postoji opasnost da oni to prisvoje niti će se bilo ko na svetu primiti na takve gluposti.

Kao što mi ne možemo sebi prisvojiti Rimsko nasleđe na teritoriji Srbije.
Kao što Turska može prisvojiti Vizantijsko ili Makedonija Helensko.

Dakle ne ložite se....

Igor Sulic

pre 2 godine

Pa ke li to sad i Tvrtko srbin??? A ha ha ..Znate li tko je Hrvoje Vukcic Hrvatinic? Jel i on srbin? Ha ha,...Mitovi i legende, nista nova kod vas!
Inace ,u turskoj povijesti kosovski von je jedan od manje vaznih..Mnogo vazniji im je bio za Konstantinopol gdje su srbi igrali vaznu ulogu-pogotovu srpski rudari koji su kopali ispod grada-na strani sultana, naravno!
Glavni ciljeve turci nisu ostvarili-pobjeda nad katolicima i ulazak u Bec i Rim..

Gare

pre 2 godine

Posto su u sastavu osmanlijske vojske bili i drugi narodi (pa i Srbi), da li to znači da je druga strana bila balkansko-anadolijska?
Zapravo, da budemo precizni 1389-te, na Kosovu polju, sukobile su se anadolijsko-južnobalkanska vojska protiv zapadno-balkanske vojske.

Boda

pre 2 godine

Mi smo dozvolili mnogo toga i naravno da svi nastavljaju da prekrajaju naše kako im drago. Pre svega, mi smo Sloveni, imali smo svoju veru, svoje običaje, svoje poglede na svet. Sad imamo hrišćanstvo i neku nametnutu religiju. Pripisuju nam drugu istoriju, a čudno je da su nam baš u vreme nametanja hrišćanstva pripisali dolazak na ove prostore. Pitanje je da li smo došli mi ili hrišćanstvo. Kad ovo razbistrimo, razbistrićemo i ostalo...

Tri ratna druga

pre 2 godine

Zaboga ljudi, zašto se primate na provokaciju jedne albanske muslimanke.
Ceo svet zna da ALBANCI nemaju ničim da se pohvale (ni nekim naučnikom, književnikom, pesnikom, filozofom, altruistom,sportistom i tako dalje i tako slično).
Svrha njihovog bitisanja je L A Ž, koju vole da progutaju engleska kraljica i američki deda predsednik, a i Nemica sa svojim endehaovskim ratnim drugirima, tako da - pustite ih niz vodu...

Bato

pre 2 godine

Ovi istinu je sve video slepi Vsnjic ps je lepo izguslao, pa se sa kolena na koleno prenisilo u mitove i bajke pa je savremenici slizili u laz!

Samir

pre 2 godine

Jasno je da se na Kosovu borila citava Balkanska vlastela a ne samo srbi.Ta izgubljena bitka je i uvertira u vazalstvo srpske vlastele sa Osmanilijama. Cinjenica da je kneginja Milica dala Oliveru Sultanu svijedoci da je Srbija predata u miraz Turskim zetovima.A i Dusan je Teodoru isto tako dao Turcima za savez. Samo par godina kasnije u bitci na Nikroplju je Stefan ucestvovao na strani turskih zetova...Srbi kao dodjosi na Balkan su bili lojalni turcima i 400god su bili uglavnom mirni dok ih Becki dvor nije uzbunio preko pravoslavnih albanaca Karadjordjevica-Kelmendija.Uz Becke dukate i Vatikan stvorena prva Srbija. Jedini koji su zestoko pruzali otpor Turcima su bili Albanci koji su uz velike zrtve sa Skenderbegom bili nepobjedivi za Turke 25god i 3/4 albanske muske populacije zrtvovsli za taj veliki rat. Vatikanska agentura je izvrbovala Skenderbega da predje u njihov tabor i zbog toga su albanci izgubili primat na Balkanu...da su bili pamjetni ko srbi danas bi Albanija bila bar 4 puta veca. jer 2/3 su bili pravoslavci i 1/3 katolici pre Osmanlija. Tek nakon smrti Skenderbega i porsza od turaka albanci iz razicarenja u Watikan i crkvu koja ih je izmanipulisala masovno prelaze na Islam i postaju elitni administratori i vojska Sultanata od Maroka do Kineskog zida i stvaraju kraljevske dinastije na sjeveru Afrike u ime Sultanata. Srbiji je autenticna istorija mnogo slaba strana. U mitoliskom smislu vi slavite to sto je Srbija otisla u Miraz Turcima...samo nek su haremi puni.

Kb

pre 2 godine

@Marko

Upravo tako. Ja svaki put kad se neko izrazava ovako dovodem u sumnju da kojim slucajem kontraargumenti nisu tacni. Umalo nisam otisao da gledam sta tacno Kosovski istoricsri tvrde za ovaj boj. Zasto?
Zato sto ko neko krene da odgovara uvredama, drekom, odgovorom ovo ne vredi raspravljati, a pri tom ne davsi niti jedan ubedljiv argument, onda vam nesto zasmrdi.
Ne sumnjam ja u nasu istoriju, ali ono sto nasi istoricari ne kapiraju je kako se istorija uci u ostatku sveta. Kod nas se ucilo manje vise sve, ali se naravno nije ulazilo u pojedinosti sta se desavalo u Kirgistanu.
Na zapadu se istorija uci sa akcentom na domaca desavanja i onda velike svetske dogadjaje, slicno nama, ali se raspravlja o motivima i uzrocima pojedinih dogadjaja, a veoma cesto se deci da odaberu period koji im se najvise svidja pa da pricaju o njemu.
Tako da jako cesto se desi da neko ko je voleo Napoleona, napisao je seminarski rad o tome dobio 5, ali zato nema pojma o francuskoj revoluciji.

I naravno, srpska istorija, kao i kosovska je za svet ista kao i istorija Kirgistana ili Bocvane. Ne znaju apsolutno nista, niti ih zanima.

Na samom kraju bih dodao, ugledajmi se na zapad, niko ne zivi od svoje proslosti, tu je da vas podseti na vase greske i greske drugih i da vam posluzi eventualno za turizam. Zivot se zivi gledanjem u buducnost i pitanjen sta sada mozemo uraditi za svoje unuke i decu koja dolaze. Tu je nas problem.

Njujorške bliznakinje

pre 2 godine

Vidi, i oni glupi katolički Francuzi objaviše da su Srbi pobedili Osmanlije na Kosovo polju, pa udariše u sva zvona...

Ramzan Kadirov

pre 2 godine

(Samir, 30. jun 2021 07:26)


Ma možda bi u te vaše gluposti neko i poverovao da se ne zna da ste vi Albanci došli sa Kavkaza i to kao turske sluge, pre toga niko nikad i nigde za vas čuo nije, ja ti to kao brat Čečen kažem, vi ste naša braća vratite se u Ingušetiju brate.

dzericak

pre 2 godine

Ko zna kako se sve to stvarno odigralo. Ogroman broj izuzetno vrednih istorijskih spisa je izgoreo u velikoj biblioteci u Beogradu za vreme bombardovanja 1941. Osakatili nam istoriju, pa sad moramo da se nadvikujemo oko ovakvih stvari sa kojekakvima.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 2 godine

Sigurno postoje podatci ko je učestvovao u boju!Čak i imena i prezimena svakog od njih,bilo da su Srbi(po mom mišljenju bilo ih je najviše 70 %) pa Albanci,Bosanci idr.Ono što meni izgleda čudno jeste da je Bitka na Marici 1371 (82 godine pre pada Carigrada) i Boj na Kosovu(1389,64 godine pre pada Carigrada) a znamo gde je Kosovo polje a gde Carigrad.Dobro bi bilo da te podatke neko iznese u javnost i da se to već jednom završi.
Ali opet ko ne zna ili neće da uči svoju istoriju,postoji opasnost da jednostavno nestane, tako da treba biti oprezan.
Treba istraživati kako se živelo pod osmanlijama( iako su Andrić i Njegoš dosta toga opisali.Što se tiče izdajnika i heroja toga je uvek bilo i u svim drugim narodima,tako da to nije naš specijalitet

Edgar

pre 2 godine

Srbi izgubili a slave kao da su oni nekog pobijedili !!! A danas-da im ameri daju slobodu dosli bi do novog sada za jedan dan.
(Vuk, 30. jun 2021 14:00
Srbi su ubili Murata i Jakuba, niko nije pobedio jer su se Turci povukli, a Srbi ostali na Kosovu ali bez Lazara.

mister

pre 2 godine

Svakako ima istine u tome da je to bila jedna šira hrišćanska koalicija, gde je svakako većinu činila srpska vojske, ali isto tako je bilo dosta i bosanske vojske, ugarske elitne konjice i manji broj Hrvata i engleskih krstaša. Isto tako je činjenica da Crnogorci nisu učestvovali u boju, jer Balšići nisu hteli da ginu za interese u tom momentu propadajuće srpske drzave, koja ih je dva veka ranije porobila, porušila i popalila. Sve ostalo je mit i bajka.

bokelj

pre 2 godine

Citaku je u pravu. To sto je bila srpska vlast dominantno ne znaci da su vojnici bili Srbi a doduse tacno je da i Vidovdan sluzi za hranjenje velikosrpskog nacionalizma

Judita

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.

kiklop

pre 2 godine

Potpuno tacno. Na kosovu se je bila pored srpske vosjke i bosanska vojska pod vodjstvom vojvode Barica bila je i grcka i bugarska imalo je i pripadnika Madjara. . A da je bila samo srpska to je mit kojim se velikosrbi povode vjekovima.

Brat slatki

pre 2 godine

Pa s obzirom da je srpska istorija satkana od mitova i guslarskih pjesama, ništa ne reci. Protiv Osmanlija u, u boju, pored Srba, bili i Bošnjani, Grci pa i Albanci, logički. Samo što su guslari od boja napravili mit pa umješali i Tajnu večeru, od Vuka napravili Judu, e to je drugi par čarapa.

Lule

pre 2 godine

Moj deda, albanac sa Kosova, u vreme kraljevine u osnovnoj skoli na srpskom jeziku naucio je sledece stihove..."a kad su dosli ljuti arnauti postao je boj nad bojovima".
Kasnije su te stihove ukinuli iz nastave.
Ko je autor ne znam ali ovako su ih naucili u vreme kraljevine.

o

pre 2 godine

@kako da ne
Ne druskane, nego iz Bosne.
Srbija je bila DEO BOSNE, a kralj Tvrtko vladar Srbije.
Sramota da to ne znas.
Nije Bosna bila region, nego je Srbija bila region u sastavu Bosne.
Da znas...
A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.

Gde ja zivim

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?
(Doberman, 29. jun 2021 17:38)

Batali da se trudis. Istorijske cinjenice nas srbe ne zanimaju. Kod nas su mit i legenda sve. Izginuli smo na Kosovu pod Knezom Lazarom, da bi njegov sin posle bio turski vazal i isao u osvajacke pohode sa turcima... Nasa istorija ima i svetlih trenutaka, ali je mnogo vise mracnih, izvrnutih i neistinitih...

nista o nicemu

pre 2 godine

Ma da. Sve ste vi Srbijanci pobedili. Vise je bilo nas Hrvata nego vas u toj bitci.

I Bosanci i Albanci. U najmanju ruku podjednak broj svih

o

pre 2 godine

@Samo kazem pacifista
Gde se vidi? U srpskim narodnim pesmama?
U istoriji se NE VIDI to sto ti vidis.
Nema ni Milosa ni Dusana, a narocito ne Srba.
Ali, treba znati istoriju...

antiDebil

pre 2 godine

@brdski
Ne nego su Vukovici neki Srbi mozda?
Koji to Vukovici vode porijeklo iz Srbije?
Vi pokusavate da kradete tudju istoriju i to vam ne prolazi, niko ne priznaje vase bljuvotine. Albanci se, s druge strane, igraju s vama, uzece vam i Kosovski boj i Bregalnicu i Cer i Kolubaru i NISTA im ne mozete.

o

pre 2 godine

Umesto da trazi od Citaku istorijske dokaze iz srpskih, vizantijskih ,osmanskih izvora ovaj gospodin bi sam morao da zna da svedok bitke, ucesnik, osmanski istoricar pise o EVROPSKOJ hriscanskoj vojsci.
Prvo, Srbija nije mogla da ucestvuje u tom boju, jer niti je postojala pod tim imenom, niti je bila nezavisna drzava, vec deo Bosne.
Osmanski izvori tog vremena, kao i njihova istoriografija pisu o krstaskoj vojsci, na cijem je celu bio knez Lazar, vladar Moravske Srbije, koja je bila deo Kraljevine Bosne.
Vizantijski, kao i zapadni izvori ne govore o SRPSKOJ, nego o HRISCANSKOJ vojsci.
Srbi se ne spominju kao narocito vazan faktor u bici.
U toj vojsci bilo je vojnika iz cele Evrope, jer su svi hteli da oteraju Osmanlije.
Samo 7 godina posle Kosova, ponovo je krstaska vojska krenula na Osmanlije, ovog puta na strani Turaka bili su i Srbi na celu sa Stefanom Lazarevicem...
Dakle, zna ona o cemu prica.
Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.

Danilo

pre 2 godine

Ne pričajte gluposti, Osmanlije su pobedile u toj bitci ali su se vratili nazad kako bi izvršili mirnu smenu vlasti nakon ubistva Bajazita. Da nije bilo tako, ne bi samo 6 godina posle, 1395. srpske velmože Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević), Stefan Lazarević i Konstantin Dragaš učestvovali u bitci na Rovinama kao turski vazali a protiv pravoslavne vojske Vlaškog vojvodstva.

kiklop

pre 2 godine

Kad neko dodje i kaze da muslimani nisu postojali u Bosni prije Turaka,naravno da nisu i to je sigurno,ali stanovnici Bosne tada nisu bili Srbi. Vec Bosnjani i pripadali su Bosanskoj heretickoj cekvi. Znaci nemaju nikakve veze sa Srbima pravoslavcima,i naravno oni u vecini primaju Islam dolaskom turaka. A pravoslavci u Bosni postaju srbi posle 1812 godine,prije toga su se izjasnjavali kao Bosnjaci pravoslavci. SPC je doprijenjela tome da se danas oni nazivaju srbima,vacina danasnjih srba u bisni su bili Vlasi. Sto se boja na kosovu tice tu su ucestvovalo vise vojski i drugih naroda. Kako bi se sprijecilo nadoranje osmanlija ka evropi. Jedini Bosnjaci muslimani brane obelezja slavnih Kotromanica,dok ih srbi cudo mrze.

Realno

pre 2 godine

Nacionalizam? Da nije bilo tog nacionalizma, danas bi nosio turban na glavi i zvao bi se Ugur.
(Tetak iz Kanade, 29. jun 2021 18:23)

====

I? Šta bi mu falilo?

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Gledam danas video klip na tik-toku. Neka amerikanka u suknjici igra. Milion lajkova i oko 10 hiljada komentara. Od tih 10 hiljada komentara bar 9500 Srbi i Šiptari raspraljaju čije je Kosovo. Ovi prostori su definitivno bolesni. Hahah. Mada zna se čija vojska je bila na Kosovu 1389 jako dobro dok su albanci bili na obodu Kavkaza…

Gledam_Ne_Vjerujem

pre 2 godine

@mister
Hrvati? Glupost. Oni su tad bili u regionu danasnjeg Zagreba...Malo pleme bez drzave. Englezi? Druze, bilo je placenika i svaki kralj, car, knez u Evropi ih je imao pa tako i Srpski kneževi, kraljevi. I nisu Bosanci, nego Srbi iz tadasnjeg regiona koji se zvao Bosna. Pogledaj ime i prezime coveka iz Bosne koji je dosao sa vojskom i bice ti jasno ko je bio iz Bosne.
(kako da ne, 29. jun 2021 17:17)

Vrhunski stručnjak, vidim.

Što je svijet moderniji to je više ovakvih "intelektualaca" u Srbiji koji nisu u stanju niti razlikovati narod od vladara, a kamoli shvatiti bitne stvari iz povijesti.

petarczv

pre 2 godine

A vala nijesu Crnogorci ucesvtovali, jer mi smo junaci i Turci bi odmah pobegli. Ovako smo vas puštili da gledamo i da bude zanimljivo.

Sve vi Srbijanci prisvajate. Jedino mi je moja Crvena Zvijezda mila od vas iz Srbije. Ostalo ne merem

Ja

pre 2 godine

To je bila i bit ce najveca pobeda Srbske vojske. Sada bi svi da budu na strani pobednika. Samo smo pogresili sto smo posle pobede dozvolili osmanlijama da na poturce pola naroda. Isto nam se desi sa Nato- pystili ih da uzmu Kosovo jer smo dobre duse. Inace Kosovo je uvek pripadati onim koji zive na njemu, isto kao i Vojvodina jer nema vladavine bez naroda, a ako se ovo bezanje nastavi bit ce nicije ili ce ga naseliti Sirijci, Avganistanci... zivi bili pa videli.

Berat

pre 2 godine

Svi pisani izvori ukazuju na to da su se balkanski plemici udruzili u saveznistvo protiv otomanske vojske. Svaka druga prica je naravno laz u koju veruju pripadnici nebeskog naroda.

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ništa čudno u vezi sa svojatanjem srpske narodne baštine, ovo treba posmatrati u sklopu šire slike gde se nad srpskim narodom vekovima sprovodi sistematski genocid od strane raznih nekih okupatora(Mlečani, Venecijanci, Ugari, Austro-Ugari, Germani, Osmanlije...) i njihovih lokalnih pomagača i domaćih izdajnika, a onda kada etnički očiste srpski narod sa neke teritorije sledi obavezna krađa srpskog nacionalnog, civilizacijskog i kulturno-istorijskog nasleđa, tako ćemo čuti i da su stari Dubrovčani bili hrvati, a da su Kotromanići bili bošnjaci ili da su Nemanjići bili albanci, a zanimljivo je i ovo svojatanje Kosovskog boja, uporno nam se od "susjeda" prezentuje da je to bio katastrofalni srpski poraz, a onda tvrde kako je to bila balkanska koalicija u vreme kada "Balkan" kao pojam nije ni postojao istovremeno ne prihvatajući Kosovski boj kao i svoj poraz, što je vrlo zanimljivo, reklo bi se licemerno.

Inače Kosovski boj je bila brilijantna pobeda srpske vojske nad višestruko jačim okupatorom, agresor je prvi i jedini put u istoriji izgubio svog cara u borbi, a nakon toga su se i povukli, do okupacije Moravske Srbije došlo je tek 70 godina kasnije, 4 godine nakon toga pala je i Bosna nekadašnjeg vojvode Vlatka Vukovića jednog od junaka Kosovskog boja.

kako da ne

pre 2 godine

@mister
Hrvati? Glupost. Oni su tad bili u regionu danasnjeg Zagreba...Malo pleme bez drzave. Englezi? Druze, bilo je placenika i svaki kralj, car, knez u Evropi ih je imao pa tako i Srpski kneževi, kraljevi. I nisu Bosanci, nego Srbi iz tadasnjeg regiona koji se zvao Bosna. Pogledaj ime i prezime coveka iz Bosne koji je dosao sa vojskom i bice ti jasno ko je bio iz Bosne.

o

pre 2 godine

@Milos Bgd
Jeste, pobeda...
Pitaj ove na Kosovu kada su okupirani, kao i ostatak Srbije.
70 godina kasnije okupirano je Smederevo, a Smederevo je dugo bilo sve sto je ostalo od Srbije.
Posle sramnog poraza na Marici, Kosovo je bio samo novi poraz Srba u kojem su ponovo izgubili vladara, kao i na Marici.
Ponizenje je bilo ogromno, Lazareva cerka data je u turski harem, a sin mu je bio sluga Lazarevog ubice, sultana Bajazita i izdao hriscanstvo i oca kada je stao na stranu Turaka protiv hriscana.
Istorijske cinjenice.

Onako realno

pre 2 godine

Da se nisu Srbi umiješali, Hrvati, Crnogorci i Albanci bi pobijedili tu bitku, a ovako, kad su LUZERI uletili, bitka je bila izgubljena, a Turci su zagospodarili Beogradom sljedećih 500 godina.

Doberman

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?

TnT

pre 2 godine

Ali jasno se vidi da su na Kosovu ucestvovali neki hriscani sa slovenskim imenina, lazar, milos, dusan... ajde tada nacije u feudalizmu nisu bile iskristalizovane ali u Kosovskom boju ne postoje da su neki Ramusi, Haradinaji i Shaciri vojevali protiv Osmana, vec obratno... msm ako su Milos i Lazar Albanska imena onda okej, ali je to smesno ljudi
(Samo kazem pacifista, 29. jun 2021 17:02)

Hahah, pa ti si bio tamo i radio popis boraca po nacionalnom kljucu.

Tada nisu ni postojale nacije u danasnjem smislu te reci. Bogapitaj kako se tada ko izjasnjavao. Danasnji Alabanci a tadasnji Arbanasi su ziveli u plemenima (i to je do skoro bilo) a sadasnji Srbi kod feudalaca. Tesko da bi se neko tada rekao e ja sam Srbini ili Albanac. Plemenska i feudalna pripadnost je bila osnova idenitifikacije tadasnjih ljudi.

Nisu se Turci borili protiv Hriscana nego su kao i svi osvajaci osvajali teritoriju, ma ko bio na njoj, tako da su se okupatorskoj vojsci oduprli svi koji su ziveli tu.

Kosovski boj je cisti srpski mit. Jedna od milion bitaka u ljudskoj istoriji koju smo mi opevali i postala je deo naseg identiteta i verovanja. Uloga Vuka Brankovica, Milos Obilic i devet Jugovica... Sve mitovi. Tu se ne traze istoirijski izvori jer ih naravno nema. Kako dokazati sada posle 7 vekova ko je ubio Murata, Oblic (ili kako Albanci kazu Kobiliqi) ili bilo neko interno trvenje... Sve je stvar svesti usadjene od detinjstva, ali smatrati to za bilo kakav dokaz je smejurija.

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

iliri albanci,dardani sve su oni
a nemaju ni svoje nazive za reke,gradove

bojovacemo mi sa njima jos mnogo,naravno na kraju mi pobedjujemo
oni su samo sluge,podanici, za tako nesto su ih i stvorili

Dokle bre vise

pre 2 godine

Albanci, nacija koja ne zna svoje poreklo, pa prisvaja tudje, nacija bez istorije pa prisvaja tudju, nacija bez zemlje, pa prisvaja tudju, nacija koja se krvavim novcem uzdigla a ne svojom hrabroscu, cestitoscu, istinom.

Samo kazem pacifista

pre 2 godine

Ali jasno se vidi da su na Kosovu ucestvovali neki hriscani sa slovenskim imenina, lazar, milos, dusan... ajde tada nacije u feudalizmu nisu bile iskristalizovane ali u Kosovskom boju ne postoje da su neki Ramusi, Haradinaji i Shaciri vojevali protiv Osmana, vec obratno... msm ako su Milos i Lazar Albanska imena onda okej, ali je to smesno ljudi

Samir

pre 2 godine

Jasno je da se na Kosovu borila citava Balkanska vlastela a ne samo srbi.Ta izgubljena bitka je i uvertira u vazalstvo srpske vlastele sa Osmanilijama. Cinjenica da je kneginja Milica dala Oliveru Sultanu svijedoci da je Srbija predata u miraz Turskim zetovima.A i Dusan je Teodoru isto tako dao Turcima za savez. Samo par godina kasnije u bitci na Nikroplju je Stefan ucestvovao na strani turskih zetova...Srbi kao dodjosi na Balkan su bili lojalni turcima i 400god su bili uglavnom mirni dok ih Becki dvor nije uzbunio preko pravoslavnih albanaca Karadjordjevica-Kelmendija.Uz Becke dukate i Vatikan stvorena prva Srbija. Jedini koji su zestoko pruzali otpor Turcima su bili Albanci koji su uz velike zrtve sa Skenderbegom bili nepobjedivi za Turke 25god i 3/4 albanske muske populacije zrtvovsli za taj veliki rat. Vatikanska agentura je izvrbovala Skenderbega da predje u njihov tabor i zbog toga su albanci izgubili primat na Balkanu...da su bili pamjetni ko srbi danas bi Albanija bila bar 4 puta veca. jer 2/3 su bili pravoslavci i 1/3 katolici pre Osmanlija. Tek nakon smrti Skenderbega i porsza od turaka albanci iz razicarenja u Watikan i crkvu koja ih je izmanipulisala masovno prelaze na Islam i postaju elitni administratori i vojska Sultanata od Maroka do Kineskog zida i stvaraju kraljevske dinastije na sjeveru Afrike u ime Sultanata. Srbiji je autenticna istorija mnogo slaba strana. U mitoliskom smislu vi slavite to sto je Srbija otisla u Miraz Turcima...samo nek su haremi puni.

Satelit smo platili narode

pre 2 godine

Boj na Kosovu je bio pre više od 600 godina. Ko zida na nasipima i oko nasipa? Ko to sme da zida bez dozvole na državnom zemljištu a da mu ne sruše istog dana?

Heat

pre 2 godine

Ocito joj je baka pred spavanje pricala o Kosovskom boju...i dalje je jako srpsko kulturno nasledje i tradicija medju poturicama. Ako gledamo iz te perspektive, Kosovski boj pripada i vecem delu siptarskih konvertita, ciju su preci bili Srbi i hriscani...tako da se ne trebamo ljutiti na Vljoru, vec je treba prigrliti i vratiti u svoje staro jato. Nek' okaje grehe svojih predaka koji su prodali veru za veceru :)

lkuba

pre 2 godine

Potpuno tacno. Na kosovu se je bila pored srpske vosjke i bosanska vojska pod vodjstvom vojvode Barica bila je i grcka i bugarska imalo je i pripadnika Madjara. . A da je bila samo srpska to je mit kojim se velikosrbi povode vjekovima.

Kako su ti napunili glavu glupostima, ako su postojale druge trupe verovtno su bili poslati sa nekim vojskovođom koji je predvodio tu grupu i kome bi se verovatno znalo ime. Ali to jednostavno nije istina i takve vojskovođe strane ne postoje. Bosna je bila kao i Crna Gora i Republika Sroska danas jedna od drzava kojom su vladali Srbi i kao takvi su slali svoje jedinice.
Go Sto je bilo stranaca su placenici koje su Srbi koristili jos od Cara Dusana, pa sada ti objasni da nije Car Dusan osvojio onoliku terigoriju nego Balkanska vojska. Pozdrav i otvori sebi oci i malo prelistaj turske izvore. Zna se ko je vodio boj, ko je sa kog krila napadao itd itd...

Istrebljivac Vonjevina

pre 2 godine

Siptari mogu samo da svojataju, posto nicega svojega nemaju. Isto kao i hrvati i tzv. bosnjaci.
Jos im nije jasno sta ih na kraju ceka...

Legolas

pre 2 godine

Kada nemaš,uzimaš.Otimaš,u ovom slučaju.Oni su "provalili"svet.
Uopšte nije bitno "šta je".
Već "KOLIKO JE", istina.

Koliko košta,medijima na Zapadu,sve što se dobro naplaćuje,nebitna je sustina,i otkrivanje istine,ko je na kojoj strani bio.Šta je tu pravda.Ko je osvajač.
Debelo naplaćuju propagandu,agendu,izveštavanje,svih vrsta.Laži i manipulacije su opšte dobro medija.
Pitanje je ZASTO?
Odgovor je prost!

Istina je jedna.I tu nema mnogo leba za njih.Ne može da se šara,širi,raspravlja,dovodi u pitanje i u sumnju.Nema raznih pogleda i nijansi.
To je postulat,zakucano,temeljno i čvrsto.
Oni kao ne znaju šta je i kako je.Ma ajde molim vas.
Albanci će uvek i stalno,ovo raditi.Svoje nemaju,mora da se "odnekud"nabavi.
I to im se savetuje.Šapuće.Strane službe,diplomatija,Zapadnih zemalja,pre svega.
Mi moramo da radimo,na istini,kao rudari rudnika..Naporno i stalno.To košta.Ali ako želimo istinu sačuvati,mora se non stop raditi.I to je rat koji NE SMEMO izgubiti ni po koju cenu!

Pera

pre 2 godine

Bila je to srpska vojska predvodjena Knezom Lazarom koji je bio u centru i Vukom Brankovicem na jednom i Vlatkom Vukovicem na drugom krilu. Bila je sačinjena od 12-30000 ljudi od čega je bilo nekoliko hiljada vitezova na konjima u teškom oklopu. Ali mora se priznati da je učestvovalo i nekoliko albanskih velikaša kao Dhimitër Jonima, Teodor II Muzaka koji je tamo i poginuo, Andrea Gropa i drugi.
Hrvati su poslali odred vitezova kao i Bugari, Madjari pa čak i Ćesi. To i dalje ne menja činjenicu da je vojska bila srpska ali je strašno da se na turskoj strani borilo oko 10000 ljudi koje su dali turski vazali Marko Kraljević i Konstantin Dragaš.

razum

pre 2 godine

Proglasiti Albance za Severno Africke Berbere koji su naselili Balkan u 9tom i 10tom veku. Ako cemo da koristimo istoriju kao sredstvo za propagandi rat, slobodno.

Jovina gimnazija

pre 2 godine

Ovo nije baš tolko odvaljena izjava. Mi smo iz istoriji učili da je u srpskoj vojsci tada bilo raznih nacionalnosti - Srbi, Bosanci, Šiptari, moguće i Hrvati; svakako pretežno Srbi, ali treba istaći i da nacionalni osećaj tada nije bio jak da ne kažem da jedva da je i postojao. Nisu stvari baš tako funkcionisale. Tek u XIX veku kreće "nacionalizam".

Gare

pre 2 godine

Posto su u sastavu osmanlijske vojske bili i drugi narodi (pa i Srbi), da li to znači da je druga strana bila balkansko-anadolijska?
Zapravo, da budemo precizni 1389-te, na Kosovu polju, sukobile su se anadolijsko-južnobalkanska vojska protiv zapadno-balkanske vojske.

Pesnicki stanuje covek

pre 2 godine

Eto, sad znate snagu mita.Aristotel je pre 2500 godina znao da je mit znacajniji od istorije.Istorija govori o Vuku Brankovicu, a mit o "vuku brankovicu" tog i svih buducih vremena! Mozda su u Kosovskom boju ucestvovali Fenerbahce, Fljamurtari i Hrvatski dragovoljovac, ali su mu Srbi jedini dali znacaj i znacenje, opevavsi ga. A, "pesnicki stanuje covek", rece Helderlin, Hajdeger od toga napravi filozofiju, a samo Srbi, posle Grka, tako i zivese!

a

pre 2 godine

Dokle ćemo da trpimo ove laži ?Đorđe Kastriot(Skenderbeg) je rođeni Srbin.Otac
Ivan,majka Vojislava,pomagali Hilandar.Đorđe(Skenderbeg) je menjao strane,borio
se protiv svih,turaka,mlečana,...ali kao i kraljević Marko,zna se ko je.Istoriju
Srba falsifikuju gde god mogu i ne mogu.Kao što vidimo vremenom je prošla i ova
laž da je on albanac.

Bato

pre 2 godine

Ovi istinu je sve video slepi Vsnjic ps je lepo izguslao, pa se sa kolena na koleno prenisilo u mitove i bajke pa je savremenici slizili u laz!

"Najlakše je budalu ubediti da nije budala." otud silni broj tisućljetnih kultura naokolo...

pre 2 godine

"Ako oboje, i prošlost i spoljašni svet egzistiraju jedino u našem umu, i ako je na to naš um moguće kontrolisati - šta onda?" Džordž Orvel, 1984

Eto ako se neko pita kako su grci pokrali našu antiku, i kako bi ovi da pokradu sadašnjost.

To vam je dostignuće zapada i sjedinjenja sa satanom - umišljaj da čovek može da ima monopol nad istinom... ne shvatajući da ako i uspe nešto da "prekroji" - TO JE OBIČNA MANIPULACIJA!!!

veliki zalogaj

pre 2 godine

To što je njima cilj na Balkanu, nema šanse da ostvare, čak je moguće da ostanu i bez bilo kakve države, a onda rasuti po svetu, budu asimilovani u druge narode.

Igor Sulic

pre 2 godine

Pa ke li to sad i Tvrtko srbin??? A ha ha ..Znate li tko je Hrvoje Vukcic Hrvatinic? Jel i on srbin? Ha ha,...Mitovi i legende, nista nova kod vas!
Inace ,u turskoj povijesti kosovski von je jedan od manje vaznih..Mnogo vazniji im je bio za Konstantinopol gdje su srbi igrali vaznu ulogu-pogotovu srpski rudari koji su kopali ispod grada-na strani sultana, naravno!
Glavni ciljeve turci nisu ostvarili-pobjeda nad katolicima i ulazak u Bec i Rim..

Алекса

pre 2 godine

Његош је Црногорац, Тесла и Твртко Хрвати, Ђурађ Кастриотић Албанац, Косово долази од албанске речи за црну птицу која живи тамо,.а Срби.су веверице

sasa

pre 2 godine

Pa i jeste bila balkanska! Čitajte istorijske izvore.
(snežana, 29. jun 2021 17:44)

Da li je moguce da je nas narod spao na ovako niske grane pa vise i ne shvata provokacije?!
Balkanske u smislu Srbi iz Hrvatske, Bosne, Srbije, DA a u smislu kojem ova Albanka prica NE. Ovo je pocetak ili pokusaj prekrajanja istine/istorije. Pod danasnjim terminom Balkan se smatra Srbi, Albanci, Hrvati (da ne uvredim koga tacnije Dalmatinci), Bugari, Grki, Bosanci (citaj Bosnjaci). To je ono o cemu doticna govori i o cemu doticna gresi.
To vam je isto kao sa jezikom nije srpski nego je srpsko-hrvatski, pa onda nije vise ni to nego je srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski a sad imamo vec i novi naziv "NAS jezik"! I tako se gubi nacionalni identitet a Srbi glume (cak i ne glumimo mi to jesmo) naivce pa se primamo a oni uvlace finjake. Od sebe prave starosedioce a mi smo tu neki gosti, koji sad eto ni ratovali na Kosovu nismo. Dogodine ide "kosovskog boja nije ni bilo, to je srpski mit". A nase "Snezane" ce da komentarisu "pa i jeste mit"...

Berkut Orao

pre 2 godine

Manstiri na Kosovu su Albanski
Boj na Kosovu Albanski
Kradu nam istoriju,kradu nam kulturnu baštinu...

Znate šta Ne zanima me !!!
Nikog normalnog to ne zanima i niko normalan se ne loži na ovo niti se može upecati na takve gluposti i odgovarati na njih.
Niti mogu ukrasti niti mogu prisvojiti.

Istorija i kultura tako ne funkcionišu.
Niti postoji opasnost da oni to prisvoje niti će se bilo ko na svetu primiti na takve gluposti.

Kao što mi ne možemo sebi prisvojiti Rimsko nasleđe na teritoriji Srbije.
Kao što Turska može prisvojiti Vizantijsko ili Makedonija Helensko.

Dakle ne ložite se....

bVb

pre 2 godine

Klasičan primer izvrtanja svega. Za 100god će albanci, ustaše, balije, biti anti fašisti i oslobodioci, a srbi saradnici okupatora tj ugara i hitlera. Naravno sve je jasno i obrnuto je da sa područija cele bivše juge 95% antifašista bili Srbi, a drugi ih dočekivali. Tako i kosovski boj, bilo i ostalih učesnika, ali u procentima, sve ostalo Srbi iz svih bivših nam republika uz neke plaćenike zapada i neke vitezove nekih viteških redova i čini mi se dva arnautska feuda. Mnogo je inostranih autora i tv edu emisija stranih zapadnih produkcija koje tako govore.

Јабучило

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)

Српску војску из Босне, средњевековне српске државе. Замисли, није Малик Куртовић, него Влатко Вуковић. Не иду ти, друже, ни историја ни правопис...

Preko Bare

pre 2 godine

Odgovor gospodina Ristića je dovoljna. Ne treba se uopšte baviti ovakvim glupostima. Samo se blamiraju i pokazuju koliko su jadni.

bVb

pre 2 godine

I jos jednom se potvrdjuje da su najbolji poznavaoci srpske istorije hrvati i muslimani
(mile, 29. jun 2021 19:43)
Srbi imaju istoriju pa imaju čime da se bave. Kad bi imali svoju, valjda bi se njom bavili, a nas ostavili na miru.

no pasaran

pre 2 godine

Bitku su vodili koalicija srpskih velikaša predvođena knezom Lazarom sa jedne strane i emirom Muratom sa druge strane. Na strani Srba je bio vojvoda Vlatko Vuković iz kraljevine Bosne čije današnje srpske zemlje nisu bile deo. Ako je nekih pripadnika drugih naroda i bilo, bilo ih je na nivou statističke greške. A albanci, hrvati, bošnjaci i montenigeri neka se trude i dalje iz petinih žila da dokažu da je bilo drugačije.

bull

pre 2 godine

Ne znam samo, sto joj dajete na vaznosti i uopste ulazite u polemiku sa doticnom gospojom.
(Omer Paša Latas, 29. jun 2021 16:59)

Zato što ovakve gluposti kada se izgovaraju, posle nekog vremena prolaze. Oni su bukvalno sve na KIM pripisali sebi i ako nekom to odgovara na zapadu, on će da gura tu priču. To je isti šablon i recept koji se koristi već više od 100 godina, a upern je protiv Srbije, srpske kulturne baštine i srpske istorije. To su radili svi okolni entiteti, pa sada je teško poverovati da u Dubrovniku nikada nije bilo hrvata, da je Gundulić par ekselans srpski pisac, da postoje neki bošnjaci, koji su u srednjem veku pisali bosančicu(a u stvari je čista srpska ćirilica), da u današnjoj severnoj grčkoj nikad nisu živeli Srbi, da su makedonci neki poseban narod, da Djuradj Kastriot nije bio Srbin, da su u Bosni u srednjem veku živeli Srbi i da su imali srpskog kralja, da su rumuni neki romeji ili rimljani i da nisu do pre 100 godina pisali ćirilicu, da je u Jasenovcu ubijeno 120000 hiljada Srba (ovaj "stručnjak" u ovom tekstu je jedan od zagovornika toga) kao i da postoji neki albanski narod, da su hrvati imali kraljeve (ne postoji ni jedan grob), itd, itd, itd...toga ima moreeee. To ne može ni danima da se nabroji. Od naše kulturne baštine se otima stalno, a najveći krivac za to je naša najbitnija institucija SANU. Jedino što je njima bitno je da ima dovoljno keksa za čaj, jer to jedino po ceo dan i rade. Eto zato!

bolje sutra

pre 2 godine

I zapad je shvatio gde je pogrešio sa Kosovom.
Naš narod je previše mitova izgradio za vreme Otomanske vlasti na ovim prostorima. Toliko mitova, da se istorija osvajanja za vreme Dušana i zaboravila.
A tek istorija pre Dušana, kao da je i nema.
Poenta priče, možemo mi da pregovarano sa zapadom, da im damo resurse sa Kosova, ali da odemo odatle...znate kako Ameri u onim akcionim filmovima kažu..borićemo se do poslednje krvi.
Živi bili pa videli.
Živela Srbija.

Miloš Bgd

pre 2 godine

@Milos Bgd
Jeste, pobeda...
Pitaj ove na Kosovu kada su okupirani, kao i ostatak Srbije.
70 godina kasnije okupirano je Smederevo, a Smederevo je dugo bilo sve sto je ostalo od Srbije.
Posle sramnog poraza na Marici, Kosovo je bio samo novi poraz Srba u kojem su ponovo izgubili vladara, kao i na Marici.
Ponizenje je bilo ogromno, Lazareva cerka data je u turski harem, a sin mu je bio sluga Lazarevog ubice, sultana Bajazita i izdao hriscanstvo i oca kada je stao na stranu Turaka protiv hriscana.
Istorijske cinjenice.
(o, 29. jun 2021 18:11)


Pa da vidimo koje su činjenice:
1. Srbi ubijaju agresorskog cara Murata, jedini takav slučaj u istoriji da je neko usmrtio turskog cara u borbi
2. Turci se povlače, Bajazit se vraća u Jedrene
3. 3 meseca nakon Kosovskog boja, katolici izdaju pravoslavnu hrišćanski "braću", umesto da pomognu na Kosovu polju zabijaju nož u leđa i napadaju Srbiju u dva navrata, Srbi odbijaju napade
4. tek 6 meseci nakon Kosovskog boja knjeginja Milica udaje Oliveru za Bajazita usled straha od daljih prodora Mađara u Srbiju i od pretećeg pokatoličavanja
5. Stefan Lazarević sudeluje sa Bajazitom samo u dve borbe i to do 1402. godine kada Bajazit gine u zarobljeništvu
6. nakon toga Moravska Srbija despota Stefana postaje veća je od Srbije kneza Lazara
7. u vreme Đurađa Srbija poseduje i Zetu, tek onda sledi konačni pad 1459. godine.

ljubi ga menadjer

pre 2 godine

sad ce komentatori da objasne Srpsku istoriju

albansaki nacionalni heroj Srbin,al ce i za njega da objasne da je on u stvari albanac.


Bosna je Srpska zemlja jos odavnina
uzivajte

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ne druskane, nego iz Bosne.
Srbija je bila DEO BOSNE, a kralj Tvrtko vladar Srbije.
Sramota da to ne znas.
Nije Bosna bila region, nego je Srbija bila region u sastavu Bosne.
Da znas...
A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.
(o, 29. jun 2021 18:08)



Ne izmišljaj, titula kralja Tvrtka glasila je:

"Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srba Bosne i Primorja"

ili da ti prevedem, kralj Tvrtko se kune u Hrista Boga da je kralj Srba u Bosni i na primorju, izvor - povelja Dubrovčanima 1377. godine, Tvrtko je svakako bolje znao i od tebe i od mene kome je(Srbima) i gde(u Bosni) bio kralj.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Šiptari su učestvovali u kosovskom boju popodne, kasnije, kada su vojske bile umorne. Na sledeći način:
Da uljetimo? Da uljetimo!
Kikiriki, semenke, kiselje bombone!

Avangar

pre 2 godine

Sta vi ocekujete od sipaca? Pa oni da mogu izbrisali bi sve srbe i srbiju sa ovog sveta i pripojili njima. Nisu svesni da suruju sa djavolom i da ce im se to itekako obiti o glavu !!

peca

pre 2 godine

Ne shvatam, kako smo dozvolili da nas Albanci uvuku u ovakvu temu? Da mi vodimo raspravu i pravdamo se, o Kosovskom boju, da je nas?!? Stvarno nismo normalni!

siki

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)Danasnji Bosnjaci sa ljudima iz Bosne iz tog vremena nemaju ama bas nikakve veze. Prilikom jednog boravka u Sarajevu su mi neki likovi htjeli objasniti porodicno stablo Kotromanica. Ja gledam ona imena, Tvrtko, Jelena, Elizabeta,…. Nijedno muslimansko ime. U jednoj javnoj ustanovi u Becu naidjem na istorijsko stablo austrije. I fino pise za 14 i 15 vijek. Nasilno islamiziranje autohtonog stanovnistva od strane Turaka. Hriscani su morali placati porez muslimani ne. Janjicari, uzimanje (berba) djecaka od strane osmanlija. Znaci zna se i kako su i albanci i bosnjaci nastali. I jednim i drugim istorija malo starija od iskrinog crno bijelog televizora.

Јабучило

pre 2 godine

To je bila mala jednodnevna izgubljena bitkica koja ce biti izvor stvaranja mitova sest vekova kasnije.
(Xeni, 29. jun 2021 18:49)

Биткица? У тој "биткици" је учествовало 65.000 људи (40.000 Турака и 25.000 наших)! За то доба Европе је то ОГРОМНА битка! А још су страдала оба владара и један престолонаследник. Епски судар, у сваком погледу.

aha

pre 2 godine

Ma jeste, dotična će uskoro dokazati da su albancu izmislili internet,prvi sleteli na mesec i da njima pripada Monte Karlo sa okolinom.

stvarno smesno...
svi znaju da su internet i let na mesec izmislili Srbi !!!

Romanda

pre 2 godine

Sve mogu da zamislim al kad Bošnjaci počnu o istoriji a ovamo im drugi kroji zastavu, komponuje himnu i dodeljuje naciju.
Do ‘juče’ su sebe nazivali Srbi muslimanske veroispovesti a sad kao oni neki faktor u sferi istorije.

bVb

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.
(Judita, 29. jun 2021 17:26)

Da bi učestvovao, moraš postojati. Nepoznaz je mne pojam pre 600god.

Народ

pre 2 godine

Албанци су оружје а ради се о ЕТНОЦИДУ НАД ЈУЖНИМ СЛОВЕНИМА! Латински, Старогрчки и СТАРОСЛОВЕНСКИ СУ ТРИ ЈЕЗИКА ИЗ КОЈИХ СУ НАСТАЛИ САДАШЊИ ЕВРОПСКИ ЈЕЗИЦИ. НЕ ДРЖЕ СЛОВЕНИ КАТОЛИЦИ И МУСЛИМАНИ МАТЕРИЈАЛНЕ ДОКАЗЕ ПОСТОЈАЊА ЈУЖНИХ СЛОВЕНА. ЈЕР САДА ЈАСНО? НАРОД КОЈИ СЕ ОДРИЧЕ СВОГ ПИСМА, ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ ЈЕ НАРОД КОЈИ ПРЕСТАЈЕ ДА ПОСТОЈИ.

Алекса

pre 2 godine

A pre toga, Bosna ratovala protiv Srba, cak ni car Dusan nije uspeo da ih pokori.
Prema tome, edukuj se.
(o, 29. jun 2021 18:08)

Босна је река. Делови које ти сад називаш Босном имали су своја имена - Усора и Соли, Зета, и пар војводстава. Краљевина Босна ти је део око Високог. А и она је била српска.

Историју средњег века посматраш кроз географију и демографију 21. века.

Народ који живи ту у средњем веку су Срби. Великаши су себи давали разне титуле, држали разне поседе и тукли се међ собом. Матерњи говор Хенрија Другог био је француски. Италија се састојала од десетак државс, Немачка од 26. Не можеш да кажеш да Прусија никад није поразила Баварску или да Италијани нису освојили Пијемонт.

Садашња БиХ има то име јер су комунисти хтели да обришу трагове Срба. Кад би сад потомци Турака и Немаца одлучили да су они сад нови народ и да ће Саксонија да буде њихова држава, и онда да кажу, Немачка никад није заузела Саксонију..

Miki

pre 2 godine

Svakako ima istine u tome da je to bila jedna šira hrišćanska koalicija, gde je svakako većinu činila srpska vojske, ali isto tako je bilo dosta i bosanske vojske, ugarske elitne konjice i manji broj Hrvata i engleskih krstaša. Isto tako je činjenica da Crnogorci nisu učestvovali u boju, jer Balšići nisu hteli da ginu za interese u tom momentu propadajuće srpske drzave, koja ih je dva veka ranije porobila, porušila i popalila. Sve ostalo je mit i bajka.
(mister, 29. jun 2021 17:05)
I za tebe Balsha,ti što ih zoveš Balšiči su crnogorci!tako sve albance hriščane zovete za srbe i crnogorce,vi zaborwvite da svi albanci su bili hriščani pre turaka!..ovde je cela zabluda.

Liberty

pre 2 godine

Šta očekujete od naroda koji nema svoju istoriju, svoj indetitet, od naroda koje se većinski i dalje sastoji od plemena divljaka, od naroda koji se može jedino povezati sa divljaštvom, terorizmom, drogom, trgovinom belim robljem i trgovinom ljudskih organa.
Čitaku je jedna od njih, iz nekog plemena za koje samo ona i njeni bližnji znaju ko su i odakle su.
Jedno je sigurno, toliko se stide sami sebe a toliko bi želeli deo nas da je to očigledno sad i svima drugima.

Valdens

pre 2 godine

Crnogorci NISU ucestvovali u boju...
Eto koliko su Srbi... hahaha
Izgleda da se nisu pronasli u kletvi...ni uplasili iste.
Toliko o tome.
A zato niste ni pobjedili, nije imao ko da vas brani.
(Judita, 29. jun 2021 17:26)

Odgovor je prost. Nisu učestvovali jer tada nisu postojali. Tačnije jesu, al pod srpskim imenom i barjakom.

Roman

pre 2 godine

Umesto da trazi od Citaku istorijske dokaze iz srpskih, vizantijskih ,osmanskih izvora ovaj gospodin bi sam morao da zna da svedok bitke, ucesnik, osmanski istoricar pise o EVROPSKOJ hriscanskoj vojsci.
Prvo, Srbija nije mogla da ucestvuje u tom boju, jer niti je postojala pod tim imenom, niti je bila nezavisna drzava, vec deo Bosne.
Osmanski izvori tog vremena, kao i njihova istoriografija pisu o krstaskoj vojsci, na cijem je celu bio knez Lazar, vladar Moravske Srbije, koja je bila deo Kraljevine Bosne.
Vizantijski, kao i zapadni izvori ne govore o SRPSKOJ, nego o HRISCANSKOJ vojsci.
Srbi se ne spominju kao narocito vazan faktor u bici.
U toj vojsci bilo je vojnika iz cele Evrope, jer su svi hteli da oteraju Osmanlije.
Samo 7 godina posle Kosova, ponovo je krstaska vojska krenula na Osmanlije, ovog puta na strani Turaka bili su i Srbi na celu sa Stefanom Lazarevicem...
Dakle, zna ona o cemu prica.
Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.
(o, 29. jun 2021 18:06)


hahahaha, vidim ja da će na kraju sledeća faza u otimačini da bude da se Kosovski boj proglasi kao bitka Evropske unije i Turske, okej nema veze, nego šta sad to treba znači, da su Turi pobedili uniju i hrišćane hahahahaha, pa dobro Srbi su tu bili nebitan faktor ipak je to još jedan od poraza zapada

Srbin

pre 2 godine

Kosovski mit(ajde tako da kazemo, mada pravilnije bi bilo srpski mit nego nebitno). Kosovski mit je nas, srpski i koliko ironicno delovalo najmanje veze ima sa Kosovom, koje je tada bila pogranicna teritorija Moravske Srbije, vise je mit vezan za Centralnu Srbiju i taj 28. jun ima veliki znacaj za nas pre- svega zbog velike pogibije, ali i velike hrabrosti iskazane na bojnom polju i ne zaboravimo da je vojska Kneza Lazara bila izuzetno opremljena (kao na filmovima kada gledate francuske ili engleske vitezove po tom zapadnom maniru). Druge vojske koje su bile su imale mali znacaj ili ih je bio veoma mali broj, a Albanci ce tu ne spominju, to je nasa istorija, nasa sreca, ali i nesreca.

Kada nemas svoju, pa moras da krades tudju. Treba da se ponosimo na nase velike Pretke kojima je borba za slobodu (i prosirenje i pljacku) uvek bila na umu. To sta albanci pricaju neka pricaju imaju vlast na Kosovu i moraju da grade mit zbog eto Kosovskog boja koji se tu dogodio, pa da su navodno postojali jos neki albanci u 14. vek itd..., da nesto o istoriji znaju znali bi da se vojske susrecu na granicnim predelima( na "medjama carstva") i tu dolazi do borbe(osim ako neprijatelj mnogo jak kao npr Mongoli tada pa te pregazi kao plitak potok).
Bitnije i zanimljivije pitanje da li je neki moj daleki predak bio tamo to me je uvek zanimalo, mada zato je kod Srba ostao u zivotu taj mit, jer ako se vratimo tako daleko u proslost danas mnogi Srbi pa ako ne i svi su imali nekog ko se tamo borio.

mozaks

pre 2 godine

na zalost veliki deo albanskog naroda je neuk,jedva zavrsena osnovna ili srednja skola,a mali deo zavrseni fakulteti,i to ljudi kiji su van svih politickih zbivanja,koji ne zele da se blamiraju sa takvim.izjavama.na zalost jedna deo koji imaju viskoe skole kupljene diplome se veoma lako prepoznaju,ali su problem ljudi koji su na visokim pozzicijama u svom drustvu i koji stete vise svojim sunarodnicima nego sto stete sebi.medjutim albanski narod mora sam da ih prepozna i da ih odstrani iz svog drustva da ih marginalizuje da bi posli napred i da smireno kroz ragovor sa srbima i svima dtugima i nadju mir i blagostanje..

ostali samo dugmići

pre 2 godine

Да није било покварених Енглеза који су инсталирали државу Албанију довлачећи Албанце са Кавказа само да Срби не изађу на море по повлачењу Османлија са Балкана, ова данашња прича пре свега некултурне и нецивилизоване Албанке не би имала никаквог смисла. Ми би имали државу са изласком на море а Албанца као реметилачког фактора не би било ни у траговима.

нс бој

pre 2 godine

@јудита Црна гора је била српска држава са српским владарима,тадашњи Балшићи владари Зете наравно да су учествовали.Неко ко се изјашњавао Црногорцем није постојао тада,то је нова мода негде око 80 година стара.Из српске Босне и Херцеговине српски владар Твртко први Котроманић такође је послао војску на Косову,под Влатком Вуковићем који је већ тукао Турке код Билеће,по неким изворима Твртко је чак био вођа на Косову.Сви српски владари су учествовали на Косову.Балканска војска би била да су Угари,Власи и Бугари рецимо прикључили нама.Не знам што Албанци уопште прате нас и размишљају о томе шта ми Славимо,како ми појма немамо шта они славе а не још да им приговарамо, вероватно што немају свој историјски идентитет па праве приче где би могли да се убаце.Ето славе од скора српског јунака Ђурђа Кастриотића и ми им не бранимо.На Косову смо ми победили звона Нотр Дама су прогласила победу Трибала на Косову.Ево чињеница убили смо им Султана и његовог сина и први су напустили бој,повукли се.Последице су да је нас страдало много и да се нисмо могли опоравити од те битке,па су Турци после 70-80 година успели завладати Србима,наравно велики,кључан разлог тога је и пораз на Марици где смо изгубили најјачу нашу војску под браћом Мрњавчевић.Победа на Косову је лако упоредива са нашом победом у Првом св.рату,коју славимо а где смо исто претрпели огромне губитке,замислите да су Немци 1919 нас поново напали,па сигурно би нас освојили лако.Једина разлика је што је друго време па су другачија правила.

Kb

pre 2 godine

@Marko

Upravo tako. Ja svaki put kad se neko izrazava ovako dovodem u sumnju da kojim slucajem kontraargumenti nisu tacni. Umalo nisam otisao da gledam sta tacno Kosovski istoricsri tvrde za ovaj boj. Zasto?
Zato sto ko neko krene da odgovara uvredama, drekom, odgovorom ovo ne vredi raspravljati, a pri tom ne davsi niti jedan ubedljiv argument, onda vam nesto zasmrdi.
Ne sumnjam ja u nasu istoriju, ali ono sto nasi istoricari ne kapiraju je kako se istorija uci u ostatku sveta. Kod nas se ucilo manje vise sve, ali se naravno nije ulazilo u pojedinosti sta se desavalo u Kirgistanu.
Na zapadu se istorija uci sa akcentom na domaca desavanja i onda velike svetske dogadjaje, slicno nama, ali se raspravlja o motivima i uzrocima pojedinih dogadjaja, a veoma cesto se deci da odaberu period koji im se najvise svidja pa da pricaju o njemu.
Tako da jako cesto se desi da neko ko je voleo Napoleona, napisao je seminarski rad o tome dobio 5, ali zato nema pojma o francuskoj revoluciji.

I naravno, srpska istorija, kao i kosovska je za svet ista kao i istorija Kirgistana ili Bocvane. Ne znaju apsolutno nista, niti ih zanima.

Na samom kraju bih dodao, ugledajmi se na zapad, niko ne zivi od svoje proslosti, tu je da vas podseti na vase greske i greske drugih i da vam posluzi eventualno za turizam. Zivot se zivi gledanjem u buducnost i pitanjen sta sada mozemo uraditi za svoje unuke i decu koja dolaze. Tu je nas problem.

Pako Alkaser

pre 2 godine

SPC-va je nastala 1920-te, pišem li ja istinu?

#(Iskosa, 29. jun 2021 17:27)




Naravno da ne pišeš istinu, SPC je 1920. godine obnovljena posle okupacije pod Osmanlijama i Austrougarima, kao što je i Jugoslavija obnovljena posle nacista 1945. godine, a postojala je i ranije ko što je SPC postojala i pre Ugara i Osmanlija!

mile

pre 2 godine

Kad je na Rovinama vojvoda Mirče masakrirao i Markana Kraljevića, Baošiće, Stefana... koji su sa Turcima napali hrišćansku Vlašku, kako ćemo tu bitku da okarakterišemo, pošto gore pomenute smatramo junacima pali zam nama ljubljeni islam i Seldžuke i njihovu kulturu?
(Doberman, 29. jun 2021 17:38)

Naravno toliko je Mirce izmasakrirao Stefana da je ovaj umro 32 godine posle bitke, valjda nikada se ne oporavivsi od tih slika masakra. Inace veliki heroj Mirce naredne godine postao turski vazal. A Stefan je toliko branio islam da je kao turski vazal vise bitaka imao sa turcima nego za njih. I konstantno bio izmedju turaka i ugara napadan naizmenicno. Ali lako je baljezgati kada te vodi autosovinizam a umesto knjiga citaju se tvitovi

servus

pre 2 godine

Ovi što tupe da Bosna nije mogla biti pokorena čak ni od strane Cara Dušana: Car Dušan je Bosnu poklonio na upravljanje svojoj sestri. Tadašnja država je bila sačinjena od više autonomnih oblasti koje su vladale samostalno uz obavezu da plaćaju porez caru i da šalju vojsku kada je potrebno.

Kada su se Turci približili srpskom carstvu, Dušan je morao lično da uguši ustanak u Bosni. To je najčešće činio tako što je jahao danima sa stotinak konjanika i samom pojavom rešavao probleme. Inače je bogatstvo tadašnjih careva mereno u bar 1 000 zlatnika prihoda dnevno.

Olja

pre 2 godine

Da li bi je trebalo ostaviti na miru da sanja? Ipak, ne. Miran san bi trebalo zasluziti, ali dobro bi bilo predloziti joj da ponovo ide u osnovnu skolu i valjano nauci gradivo iz istorije. Ako su im knjige "nepotpune", neka ih posudi, okolne zemlje ce biti ljubazne da joj ih ponude, da se zena obrazuje pa onda da siri znanje.

brdski

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!
(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)

Bošnjačku, Vukovići su poznati Bošnjaci. Sve Bošnjak do Bošnjaka, sve moj do mojega. Inače, na srpskom se piše "ne znam", ali to "neznaju" ni mnogi Srbi, tako da je u redu :)

toliko od mene

pre 2 godine

To je bila mala jednodnevna izgubljena bitkica koja ce biti izvor stvaranja mitova sest vekova kasnije.
(Xeni, 29. jun 2021 18:49
Za tebe mala ali vi ni takvu nikad niste imali a drugo mala je samo onima koji sede udobno u svojim foteljama kukaju kako su im svi ostali krivi za njihov zivot, a ovi ljudi su izasli pred koplja i maceve 3 puta jeceg neprijatelja a verujem da ti i takvi kao ti se boje obicgom malog kuhinjskog noza

Q

pre 2 godine

Juče je kosovska televizija objavila da je nezaposlenost dostigla 44 posto. Nas je bog pogledao kad smo se rešili tih bednika, nismo svesni koliko.

Neutrin

pre 2 godine

U pravu je zena. Sledece godine ce otkriti da nije bila ni balkanska , nego kosovarska vojska. Znate zasto je USA najjaca? Zato sto bi svakome ko bi pokusao ovako nesto poslali tomahavk na kucnu adresu momentalno. Izrael bi poslao Mosad da joj zatre porodicu. A mi ? Sta mi radimo, pisemo komentare.... Inace, trenutno vodimo bar 18:0 protiv tzv. Kosova.

Ivan

pre 2 godine

Nema dovoljno dokumenata koji potvrdjuju da se ta bitka uopste dofodila a kamoli ko i na kojoj strani bilo.
(Istina, 29. jun 2021 18:49)

Ma jok opusteno, nema nicega. Srbi dosli u Srbiju 2005 godine, ronili kroz dunav disali na trske.

Marko

pre 2 godine

Evo šta kaže
Enciklopedija Britanika. Relevantnan izvor kako za politikologe, tako i istoricare. Koja opet koristi višestruke izvore jer ima odgovornost prema svojoj globalnoj reputaciji, kao i etičke i naucne principe kojih se drži. Britanika nedvosmisleno tvrdi da je Kosovska bitka vođena izmedju Turske i Srpske vojske. Možda bolje da gospodin istoricar temelji svoje tvrdnje na ovakvim osnovama, nego da koristi nacionalistički retoriku i vrijeđa G-dju Citaku. Mnogo buke obično ne znači da je nešto istina, nego da nemaš bolje argumente. https://www.britannica.com/event/Battle-of-Kosovo-1389-Balkans

pr

pre 2 godine

iliri albanci,dardani sve su oni
a nemaju ni svoje nazive za reke,gradove

bojovacemo mi sa njima jos mnogo,naravno na kraju mi pobedjujemo
oni su samo sluge,podanici, za tako nesto su ih i stvorili
(ljubi ga menadjer, 29. jun 2021 17:07)
Upadaš u zamku da budeš isti kao oni dok pokušavaju da izmisle svoju istoriju u pokušaju da opravdaju svoje postojanje na viševekovnoj srpskoj tetitoriji. Naime, ogroman broj imena gradova koje danas znaš, potiču od Ilirskih naziva za iste, kasnije romanizovani, a dosta kasnije preimenovani radi lakšeg izgovora. Primer ti je Priština, koja se nalazi na mestu starog Ilirskog naselja Prishtinai. E sad, to što kavkasko pleme, dovedeno ovde da bude vojna krajina hiljade godina kasnije, tvrdi da su Iliri....jesu...ali malo sutra.

rajko

pre 2 godine

@mister i judita
Balšići nisu učestvovali u kosovskom boju to je tačno.Koji su bili razlozi za to ne bih sad objašnjavao.Inače,tada je najveći deo današnje teritorije Crne Gore bio pod vlašću različitih srpskih vladara.Dvadesetak godina pre
boja na Kosovu kada je došlo do pomirenja srpske i grčke crkve na grobu cara Dušana i kada je skinuto proklčetstvo koje su Grci bili bacili na srpsku crkvu pored kneza Lazara skupu je prisustvovao i tadašnji vladar
iz loze Balšića tako da ne može biti da Balšići nisu Srbi.O ovome piše austrijski istoričar Jireček i ostali srpski i strani istoričari.

Zok1

pre 2 godine

Pa i jeste bila balkanska! Čitajte istorijske izvore.
(snežana, 29. jun 2021 17:44) Koje izvore? Bosanski kralj Tvrtko je bio kralj Srbije, unuk kralja Dragutina. Na njegovom pečatu su bosanski grb sa ljiljanima i srpski sa dvoglavim orlom. Ivan Paližna je bio u službi kralja Tvrtka. Vojska je bila srpska koliko su srednjevekovna engleska i francuska vojska bile engleska i francuska. Ti “izvori” o albanskom učešću se zasnivaju na predanju, istorijski su relevantni kao i ono da je svaki od Jugovića pobio sedam paša pre nego što je poginuo. Albanci u svoju vlastelu koja je učestvovala ubacuju Balšiće, za koje se zna da nisu učestvovali, kao i neke albanske oblasne gospodare sa juga današnje Albanije. Albansko predanje je nastalo kao rezultat islamizacije i albanizacije srpskog stanovništva kod koga je predanje o Vidovdanu bilo vrlo živo i razvijeno.

petar krivokuca

pre 2 godine

Koliko vidim svi su se borili protiv turaka samo mi srbi nismo. :)
Eee moji bivsi srbi, da imate obraza i casti ne bi danas bili to sto jeste, vec ono sto treba da budete.
Ali nema veze Bog je veliki, zna kako ce da vam vrati.

kolektivno ludilo

pre 2 godine

@Samir

Albanci nisu ratovali protiv Turaka do XIX veka kada su počeli da se bore za samostalnost i nezavisnost. A nisu ni tvoji preci jer se danas ne bi zvao Samir. Bez Srba ne bi bilo borbe protiv Osmanlija na Balkanu, to je bilo tako i ostaće zapisano koliko god vi pokušavali da prekrojite istoriju.

Branko

pre 2 godine

Jedini problem je u tome što je nama, ali i njima (što me i nije briga), istorija stala tu negde oko 14. veka. U međuvremenu se nešto i promenilo.

mile

pre 2 godine

I? Šta bi mu falilo?
(Realno, 29. jun 2021 18:57)

Tebi i tebi slicnima ama bas nista. Ako moze crvena u dzep i radi sta hoces,imas ti vremena. Falilo bi vam svasta ali to se uci od malih nogu, sada ne jer "star konj se ne uci na rudu"

Miloš Bgd

pre 2 godine

Miloš Bgd@ Znači, mi ipak pobedili u kosovskom boju?
(charlie, 29. jun 2021 18:47)


Šta mene pitaš, imaš internet, pa tamo nađi pismo kralja Tvrtka upućeno žiteljima Trogira lepo pročitaj šta je on njima imao da kaže povodom Kosovskog boja i zaključi sam.

bVb

pre 2 godine

Kada su se Turci približili srpskom carstvu, Dušan je morao lično da uguši ustanak u Bosni. To je najčešće činio tako što je jahao danima sa stotinak konjanika i samom pojavom rešavao probleme. Inače je bogatstvo tadašnjih careva mereno u bar 1 000 zlatnika prihoda dnevno.
(servus, 29. jun 2021 20:53)
I da dodam kad je pregazio i neretvu dobiju se loše vesti o napadima vizantinaca na južne granice srb u to vreme, tj južna makedonija tj oblasti oko soluna, prekida peglanje bosne tj kočopernih velikaša i ide na južno bojište negde 1350.

Boda

pre 2 godine

Mi smo dozvolili mnogo toga i naravno da svi nastavljaju da prekrajaju naše kako im drago. Pre svega, mi smo Sloveni, imali smo svoju veru, svoje običaje, svoje poglede na svet. Sad imamo hrišćanstvo i neku nametnutu religiju. Pripisuju nam drugu istoriju, a čudno je da su nam baš u vreme nametanja hrišćanstva pripisali dolazak na ove prostore. Pitanje je da li smo došli mi ili hrišćanstvo. Kad ovo razbistrimo, razbistrićemo i ostalo...

Taras Buljba

pre 2 godine

Da su Srbi ostali tamo iza Karpata odakle su dosli,na Balkanu ne bi nikada imalo nikakvih problema.
(sa strane, 29. jun 2021 21:48)

Karpati su u istočnoj Srbiji Kavkazlijo, nije na odmet da malo proučiš geografiju, a ne samo da čitaš tu vašu veliko-kavkašku propagandu!

Berliner

pre 2 godine

Protiv Otomana je učestvovala vojska Moravske Srbije pod vođstvom Lazara Hrebeljanovića, vojska Zemlje Brankovića pod vođstvom Vuka Brankovića, vojska Kraljevine Bosne pod vođstvom Vlatka Vukovića i katolička vojska koju je poslao papa kao ispomoć - Malteški red vitezova Svetog Jovana Krstitelja. Sam ishod bitke je krajnje nejasan jer se i jedna i druga strana povukla nakon bitke, ali može se naslutiti koja je bila posledica jer se 6 godina kasnije, 1395.u Bitci na Rovinama, na strani Otomana, kao vazali, bore Marko Mrnjavčević, Konstantin Dragaš i Stefan Lazarević protiv Vlaškog vojvodstva, što znači da su morali postati otomanski vazali.

Ljuba

pre 2 godine

Ко слуша Твитер-албанце, може да схвати да су у бици на Косову пољу, у којој су се борили Албанци против Османлија, изгубили Срби који тада нису били тамо!

raja

pre 2 godine

Pa vi ćutite na sve što kažu, otimaju, okupiraju, ubijaju....pa ćemo uskoro svi da potičemo od albanaca i nenjaćemo imena i prezimena. Oteli Kosovo, crkve, kuće, proterali ljude..a mi...... Ekonomski tigar. Tačnije riknuli smo.

Pako Alkaser

pre 2 godine

Neznam ciju je vojsku predvodio bosanski velikas Vlatko Vukovic!

#(Mehmed,sandzak-beg, 29. jun 2021 18:04)




Ja ću ti reći, vojvoda Vlatko je ratovao protiv aga i begova, protiv njihovih sandžaka i pašaluka i protiv njihovih Muhameda i Mehmeda i to u nekoliko navrata.

nekoNBG

pre 2 godine

Gospođa Čitaku u spoljnoj politici radi isto ono što rade naši političari kod kuće - izmišlja u svoju korist, laže. Naravno da ona zna da se 1389 na Kosovu sukobila srpska vojska, knez i vazali protiv Osmanlija, ali ona laže. Jer sto puta izgovorena laž, čak bez i jedne činjenice, postaje istina u ušima neobrazovanih i neinformisanih.
Čak i da pokušavate da demantujete izmišljotinu, taj demanti neće doći do svih koji su čuli originalnu laž.
Nažalost, danas je najlakše ostvariti ciljeve pomoću bezičnih laži, jer je lakše. A narod kao marva, što je laž veća i prostija, to će više poverovati. Demokratija je postala vladavina gluparije nad obrazovnom većinom, i u većini država to više ne funkcioniše... Sve dok glas doktora nauka na izborima vredi isto kao glas lika koji pljačka prodavnice, svet će biti u problemu

Xl

pre 2 godine

Zbog ovakvih, koji misle kako ce prikrivanjem istorijskih cinjenica "odbraniti" Kosovo, mi i gubimo na svakom polju.
(o, 29. jun 2021 18:06)

Decko odi na enciklopediju britaniku pa proveri sta pise o kosovskom boju to je ono sto misli feo svet prema tome knjigu u ruke i ne brukaj se.

Zak

pre 2 godine

Neverovatno koliko slicnosti, pre 600 go Moravska Srbija, velikasi iz Bosne, velikasi iz Makedonije, velikasi iz zete...danas Srbija, Srbi iz bosne-bošnjaci, Srbi iz hrvatske-hrvati, Srbi iz crne gore-crnogorci, Makedonci....

Izvinjavam se za pravopis, gledam uporedi fudbal i tenis...😃

Strokavi mozak

pre 2 godine

Borba je ostala upamcena jer su poginule obe vojskovodje,sto se retko tada desavalo.Po meni bilo je ne reseno mi smo pretrleli velike gubitke a i oni isto i uspeli da nas osvoje ali mnogo kasnije.E sad mene fascinira kako su uspeli ovde da ostanu skoro 500 god.Nema sanse da nije bio neki dogovor izmedju nas i njih.Sam dokaz je Mehmed Pasa Sokolovic cist Srbin bio skoro pa na celu Turske.U ostalom verujem da su u Turskom istoriskom arhivu svi ti podaci dostupni ali nekom nije u interesu da se zna da su mu preci bili izdajnici.

mr

pre 2 godine

Ne znam samo, sto joj dajete na vaznosti i uopste ulazite u polemiku sa doticnom gospojom.
(Omer Paša Latas, 29. jun 2021 16:59)

Ово сам и ја мислио, али сада имам други став. Мислим да их управо овако са оваквим стварим и демантијима Ђурића и сличних треба увек извлачити на терен чисто да покажу какве су будале. Ликови су стварно карикатуре. Неко их је подложио о макретингу и медијимиа, и они сад кренули да млате по светињама са некаквим њиховим учешћима у градњи, сад им неко за масну лову понудио ову причу о балканским војскама. Па није она толики идиот, па она као и остали више мрзи тај Косовски бој него било шта, и сад одједном и њени учествовали са браћом Србима. Како да не. Са друге стране неко ће да каже да ће они ту причу и даље да гурају што им је као нека подлога, али ипак треба бити реалан и рећи да је далеко лакше да бранимо њихове лажи него да имају неке истине.
Ево пре неки дан читам неке текстове о Албанији, па оно је стварно смешно колико они имају српских топонима у Албанији. Овде би неко требало мало да покрене кампању на ту тему.

комша

pre 2 godine

Недавно су Турци отворили архиве из доба Османлија. Тамо све пише. Једва чекам да историчари који раде на обради тих података објаве своје радове. Видеће се лепо ко је то довучен са Кавказа да буде реметилачки фактор и слуга Турцима.

нс бој

pre 2 godine

@Алекса то је суштина,још додај Ђоковић Хрват,Црногорац.ЕХИТ је вероватно Мађарски фестивал.
Замисли да ми почнемо да пишемо о томе да је Дражен Петровић Србин од оца Јована Петровића са најчешћим српским презименом.О Луки Модрићу коме је мајка Српкиња и слично,ал се стварно тиме не бавимо.Ми имамо своје који се јасно изјашњавају као Срби и пустите нас да им се дивимо Тесла највећи научник и Ђоковић највећи спортиста,били Краљевин и Царевина,Бој на Косову,Први св рат највеће показано јунаштво,дал смо победили или нисмо оспоравајте ал да смо стали свакоме на црту а не да тапшемо окупатору и примамо њихове обичаје и културу то јесмо и јединствени смо због тога.350 година под Турцима сачували веру,традицију,културу и обичаје.Дизали се из пепела више пута.У последњих 100 година ратовали смо против најјачих сила Турске империје,Аустроугарске и Немачке,Хитлерове Немачке,Сад и НАТО пакта и по томе смо јединствени није ни чудо што нам завиде и покушавају да преузму део културе.

Ramzan Kadirov

pre 2 godine

(Samir, 30. jun 2021 07:26)


Ma možda bi u te vaše gluposti neko i poverovao da se ne zna da ste vi Albanci došli sa Kavkaza i to kao turske sluge, pre toga niko nikad i nigde za vas čuo nije, ja ti to kao brat Čečen kažem, vi ste naša braća vratite se u Ingušetiju brate.

War Inside My Head

pre 2 godine

Da postoji snimak bitke,pa da raščistimo.Šala naravno.Balkanska bitka naravno,zna se gdje se dogodila,isto tako je i evropska,sudar civilizacija,Istoka i Zapada,sudar vjera!Albanci na sve načine pokušavaju da se predstave kao autohtoni,čak jedini narod na Kosovu i Metohiji,ali nedostaju im grobovi,arhitektura...Imam prijatelja Albanca,kaže mi da imaju vrlo malo riječi koje su vezane za more,a izlaze na dva,Jadransko i Jonsko?Inače u boju na Kosovu,Zeta je zakasnila,prespavali ili je gorivo bilo skupo,ali je bila bosanska vojska,Kotromanići,mahom katolici,iako su bili u dobrim odnosima sa srpskim vladarima,čak i u tituli imaju srpsko ime,ali nikako nemaju veze sa današnjim Bošnjacima,osim genetske,kojom smo svi nekako povezani.

bVb

pre 2 godine

Oj serbski junaci ,što ne pitate turke protiv koga su se borili .Valjda oni znaju ! Lol !
(Tramuntana, 29. jun 2021 20:30)
Protiv nevernika. Svi koji nisu muslimani, sve im je isto da li zapadno ili istočno nasleđe. Sva su im zvona ista.

нс бој

pre 2 godine

Измишља се сто једна прича и изврће чињеница.Све је било само није онако како јесте.Прочитајте из Турских списа па процените сами.Људи пишу и лупају не виђене глупости.Нпр није била српска војска ал су одвели Оливеру од Милице и Лазара па ко су они,или није била Србија уопште ал је после Деспот Стефан био са Бајазитом против Угара и осталих.Па не може негде да нас буде а негде не,како вама одговара.Било је у битци у промилима и Хрвата и Албанаца ал је скроз занемарива снага.Ударну снагу су чиниле војске Вука Бранковића,Влатка Вуковића,Кнеза Лазара и елитна јединица витезова на челу са Обилићем.Захваљујући вазалству Деспота Стефана Лазаревића после Косовског боја створио је једну моћну српску државу,а убрзо је ослободио и своју сестру из харема,мада се она заљубила у Бајазита, он је њу баш пазио.Глупо је прозивати што се борио на страни Турака па ми смо први звали Угаре и Влахе и још неке да се заједно боримо против Турака ал нико није хтео,после кад су Турци дошли до њих онда се сетили да требамо заједно.Па после боја на Косову први су нас Угари напали са севера. Твртко је посебна личност,ал без дилеме Србин,са претензијама на српски престо.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 2 godine

Sigurno postoje podatci ko je učestvovao u boju!Čak i imena i prezimena svakog od njih,bilo da su Srbi(po mom mišljenju bilo ih je najviše 70 %) pa Albanci,Bosanci idr.Ono što meni izgleda čudno jeste da je Bitka na Marici 1371 (82 godine pre pada Carigrada) i Boj na Kosovu(1389,64 godine pre pada Carigrada) a znamo gde je Kosovo polje a gde Carigrad.Dobro bi bilo da te podatke neko iznese u javnost i da se to već jednom završi.
Ali opet ko ne zna ili neće da uči svoju istoriju,postoji opasnost da jednostavno nestane, tako da treba biti oprezan.
Treba istraživati kako se živelo pod osmanlijama( iako su Andrić i Njegoš dosta toga opisali.Što se tiče izdajnika i heroja toga je uvek bilo i u svim drugim narodima,tako da to nije naš specijalitet

dzericak

pre 2 godine

Ko zna kako se sve to stvarno odigralo. Ogroman broj izuzetno vrednih istorijskih spisa je izgoreo u velikoj biblioteci u Beogradu za vreme bombardovanja 1941. Osakatili nam istoriju, pa sad moramo da se nadvikujemo oko ovakvih stvari sa kojekakvima.

Miloš Bgd

pre 2 godine

Ne pričajte gluposti, Osmanlije su pobedile u toj bitci ali su se vratili nazad kako bi izvršili mirnu smenu vlasti nakon ubistva Bajazita. Da nije bilo tako, ne bi samo 6 godina posle, 1395. srpske velmože Marko Mrnjavčević (Marko Kraljević), Stefan Lazarević i Konstantin Dragaš učestvovali u bitci na Rovinama kao turski vazali a protiv pravoslavne vojske Vlaškog vojvodstva.
(Danilo, 29. jun 2021 19:05)


Nemaš ti pojma, Bajazit je ubijen tek 1402. godine, dakle 7 godina posle bitke na Rovinama, a vojska im je bila krstaška, pretežno Ugarska, to je bila katolička armada kojoj je vojvoda Mirča bio vazal, na kraju krajeva i taj Mirča kao vođa Vlaha šta je drugo mogao da bude, Srbin ili Rumun, šta misliš? Znaš li šta bi Mirča moglo da znači na rumunskom?

bVb

pre 2 godine

Svako ko je bio nešto kao suveren u svetovnom i državnom smislu u tom periodu ima svoju lavru na hilandaru. Gde je bilo čija sem srpske na svetoj gori kao pokazatelj te vrednosti,(republike bivše Yu) Nema ih, beznačajni. Ovde se se nipodaštava srpsko carstvo, a izdižu neki feudalčići do nivoa nečeg. Celo njihovo postojanje vazalsko, ali se samo srpsko ističe. O nepostojećim grobovima tih njihovih kraljeva da ne pričamo. Mnogo malo prostora za mnogo reći i odgovoriti smešnim likovima ovde

Tri ratna druga

pre 2 godine

Zaboga ljudi, zašto se primate na provokaciju jedne albanske muslimanke.
Ceo svet zna da ALBANCI nemaju ničim da se pohvale (ni nekim naučnikom, književnikom, pesnikom, filozofom, altruistom,sportistom i tako dalje i tako slično).
Svrha njihovog bitisanja je L A Ž, koju vole da progutaju engleska kraljica i američki deda predsednik, a i Nemica sa svojim endehaovskim ratnim drugirima, tako da - pustite ih niz vodu...

Edgar

pre 2 godine

Srbi izgubili a slave kao da su oni nekog pobijedili !!! A danas-da im ameri daju slobodu dosli bi do novog sada za jedan dan.
(Vuk, 30. jun 2021 14:00
Srbi su ubili Murata i Jakuba, niko nije pobedio jer su se Turci povukli, a Srbi ostali na Kosovu ali bez Lazara.

Njujorške bliznakinje

pre 2 godine

Vidi, i oni glupi katolički Francuzi objaviše da su Srbi pobedili Osmanlije na Kosovo polju, pa udariše u sva zvona...