Petak, 10.02.2006.

08:37

Dinkić ne odustaje od pravosuđa

Ministar finansija Mlađan Dinkić ne odustaje od inicijative za promene u pravosuđu.

Izvor: B92

Dinkiæ ne odustaje od pravosuða IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Srbin iz Bosne

pre 18 godina

Bio sam u postupku reizbora u pravosuđu Bosne i Hercegovine. To je težak posao, teško je i onima koji biraju, a i onima koji su predmet reizbora. Aako dođe to toga želim svima puno sreće.

andro

pre 18 godina

Nisam primetio da je Dinkicev predlog vezan za sadasnju vladu - verovatno je i neostvariv u praksi pre novih izbora. Ta dva perioda o kojima prica su na minimum 5 godina, dakle nekoliko ce vlada da prodje u medjuvremenu. Deluje mi vise kao izjava coveka frustriranog stanjem u pravosudju, koje ga sprecava da radi svoj posao kako treba, a usput i nista ga i ne kosta pa nije lose da prikupi neki politicki poen (ionako zna da oko toga niko njega nece nista da pita, tako da je ova izjava u rangu Baticevog trtljanja okolo).
Da treba da se uradi, naravno treba.
I ja bih se izjasnio za Dinkicevu stranu, da nisu na njoj sve neki proaktivni (po Dilbertovoj definiciji to je ona rec koja ne znaci nista a upotrebljavaju je idi..i da bi izgledali vazno). Otkuda takve strasne reci uopste udju u nas jezik? Pa to ni na engleskom ne znaci nista, a vec su se nasli neki da je koriste u srpskom. Kuku nama.

LAW & ORDER

pre 18 godina

Ajmo iz pocetka:
1. SVI se slazemo da sudrstvo treba da bude rasformirano, nezavisno od vladajucih partija, sudski procesi sustinski struktuirani, zakoni trebaju da se doslednije postuju, a neki i da se preformulisu. Je li tako?Tako je.

Ono sto izaziva ljutnju su cinjenice da ovu promenu pokrece i zahteva covek:
2. Koji nije zaduzen za uspostavljanje legaliteta i vodjenja zemlje, vec finansija.
3. Koji se bas sada nasao na udaru afere "Kofer" (pridodajuci i onu Nacionalu Stedionicu), te nas vodi na pomisao da on to zeli da zamgli kao i da sebi pripremi poligon kad jednog dana sidje sa vlasti, pa da ima ko da ga zastiti po sistemu usluga-za-uslugu. Pitam se samo zasto tako burno nije reagovao kad je nad Markom Milosevicem ukinuta sudska parnica?
4. Koji je pokazao znake prevrtljivosti (slizao se sa sistemom protiv kojeg se lazno predstavljao da se i sam borio 5. Oktobra i zbog kojeg je njegov kao saborac Djindjic izgubio zivot. Iz nekih cudnih razloga odustao o gonjenja Kiparskog novca, valjda da bi sacuvao koaliciju)
5. Koji je pokazao znake neekspertizma (straobalan bilans inflacije i nove pozajmice )
6. Koji manipulise drzavnim novcem (policajcima koji traze povisicu preporucuje privatni sektor, a za isto to pijuckanje kafe poslanicima u skupstini povecava plate sve u 16, finansira Haske optuzenike, prodaje drzavne firme sumljivim tipovima, omogucava kupovinu zastarelih i precenjenih lokomotiva...)
6. Koji je nedosledan u svojim teznjama, jer precutkuje utaju poreza i pitanje porekla imovine ostalih tajkuna, a napada samo Karica.
7. Koji je pokazao da nema mastovitosti i manira (poziva Blic na debatu umesto da ih sudski goni, tuzi se na Cedu Jovanovica koji kako im zatreba svima sluzi za izduvavanje, javno iznosti privatne stvari o Bozi Djelicu, zaposljava decu i bracu svojih drugara...)

Promene? Da, ali ne pod palicom ove vlade.

Advokat Miljko Zivojinovic

pre 18 godina

Uslov svih uslova za bolje funkcionisanje kompletnog pravosudja (ne samo sudstva) su daleko bolji materijalni uslovi, a pre svega plate... Ovo se moze odmah resiti tako sto ce se usmeriti kompletna sudska taksa u pravosudje, a ne samo jedan njen deo. Tek nakon toga, kada se u jednom periodu vide rezultati boljih materijalnih uslova, moze se pristupiti i veoma delikatnom pitanju personalne odgovornosti za rad u sudstvu. Ali i to se mora uraditi sistemski i po odredjenim pravilima (u tradiciji razvijenih evropskih sistema)... Bojim se da je ministar Dinkic pokrenuo ovu inicijativu upravo u trenutku kada se ti isti sudovi nalaze u procesu odlucivanja o visoko vaznim pitanjima za: Narodnu Banku Srbije, licno Ministra Dinkica i njegove najblize saradnike, Guvernera Jelasica i druge saradnike u NBS... Nije fer!

Porucnik

pre 18 godina

Ne branim sudije i sudski sistem. Naprotiv. Moram da konstatujem da je Dinkic mirodjija u svakoj corbi, a najmanje i lose radi svoj posao. Zato predlazem da uvezemo ministra finansija iz Albanije. Tamo je inflacija samo 1,5%

Sasa

pre 18 godina

Ko je iole imao posla u politici sa G17+ zna da bi se ovaj formalno sasvim ok predlog (jer je pravosudje uzasno kod nas) na kraju pretvorio u instaliranje i zaposljavanje sudija bliskih Dinkicevom rezimu.
Mnogo bolje bi bilo da daju lovu da se napravi neki informacioni sistem za citavu zemlju da im se ne gube predmeti i ucinak rada sudija meri nekim objektivnim metodama za pocetak.

podrska reizboru!

pre 18 godina

uvek ce bitu u konfliktu nezavisnost i efikasnost sudstva. Mozda treba prvo razbiti svest o "nedodirljivosti", pa onda idemo na razresavanje i ostalih problema.

Marko

pre 18 godina

A, ko će da kaže ko su podobne sudije? Dinkić, Vlada ili Skupština Srbije koja ih je i izabrala. Da li će "prijatelji" G 17 plus, DSS-a i provereni socijalistički pravosudni kadrovi biti jedini ocenjeni kao pošteni i vredni, pa će kao takvi biti vraćeni na posao?
Kada bi izabrali najbolje i najvrednije sudije na svetu, ko garantuje da će suditi pošteno, ukoliko do funkcija dođu po "partijskom ključu". S druge strane, gospoda na vlasti mogu da naprave opasan presedan, jer će u tom slučaju svaka buduća Vlada imati puno pravo da izabere svoj kontigent nosioca sudijskih funkcija.
Toliko o reformi i ozbiljnoj državi.

vesna

pre 18 godina

Cudi me sto ministar Stojkovic ne zna zasto se javio Ministar finansija Mladjan Dinkic. Pa iz razloga sto se resenjima Trgovinskih sudova pare skidaju direktno sa racuna Budzdeta. I onda se Ministar Stojkovic moze da zali da bas za njegovo Ministarstvo (!) nikada dosta para u Budzeta. Nece ih ni biti ako se nastavi ovako. Valjda ce neko imati hrabrosti da objavi sta je sve dosudjeno na stetu drzave i da se po tome vidi koliko su tu sudije bile u pravu.

Doctor Wu

pre 18 godina

A zasto se i za sudsku vlast ne bi uveli izbori sa smaknutim periodom u odnosu na lokalne i opste izbore? Tako bi svi organi vlasti bili podlozni sudu i izboru javnosti a ne hirovima korumpiranih politicara. I finansijska vlast bi trebalo, u vreme interneta i svuda prisutnih medija, da bude potpuno transparentna.

nebojsa

pre 18 godina

Dinkic je potpuno u pravu. Od oko 3000 sudija u Srbiji bar 1000 mora da ode zbog korupcije i lustracije a jos 1000 jer ne zadovoljavaju miminimum kriterijuma da obavljaju sudijski posao.
Kamo lepe srece da su ovako graktali na izvrsnu vlast pre 10 godina umesto sto su u vecima od troje ponistavali izborne rezultate.
Pravosudje ne moze samo da bude NEZAVISNO, nego mora da bude EFIKASNO I STRUCNO a to u ozbiljnom delu nije, a nema snage samo iako za to ima zakonske mehanizme da razresi one kojima tu nije mesto nego se sakriva iza lazbe esnafkse solidarnosti i navodne nezavisnosti sudstva i podele vlasti.
Pa tako dobre sudije kakve su Vida Skero i Omer Hadziomerovic brane one koji ne treba da budu u pravosudju.
Ima dovoljno kvalitetnih pravnika da odmah zameni sve one kojima nije mesto u sudovima, ali tu stizemo do glavnog problema, a ko ce da bira noce. DSS, Nova Srbija po partijskom kljucu, pa ti ce da budu jos gori od ovih, jer nazalost kakvo je stanje u sudovima takvo je i u drzavi i izvrsnoj vlasti.
Sudovi ne mogu da pomognu sami sebi ali ne moze ni drzava, tako da se vrtimo u djavoljem krugu.

Sava Savanovic

pre 18 godina

Gradjani Srbije su svedoci da sadasnja vladajuca garnitura svakog dana proizvede barem po jednu korupcionasku aferu koju posle toga zataskava koristeci vise razlicitih metoda. Da smo mi neka normalna zemlja, sadasnja vladajuca garnitura bi bila predmet sudskog gonjenja. Umesto toga, oligarsi i njihov PR menadzer bi da pod parolom demontaze sudstva dovedu svoje kadrove.

Bole

pre 18 godina

Najbolje bi bilo napraviti specijalnu komisiju koja bi imala i strane strucnjake i koja bi pregledavala predmete sudija i ocenjivala njihove odluke. Ako se ustanovi da su donosili lose odluke to znaci da su losi strucnjaci ili su korumpirani. U bilo kom slucaju ih treba izbaciti i sluzbe. U Americi postoje njihove komore pa ko prekrsi pravilo moze da slobodno baci diplomu u djubre jer vise nigde ne moze da radi.

Zoran

pre 18 godina

Da li sam za lustracija u pravosudju? Naravno da jesam.
Da li sam za to da jedan Dinkic i DSS-SPS vlada sprovodi lustraciju u pravosudju? Naravno da nisam, jer je svima jasno da tu nikakve lustracije ne bi bilo, osim 'ciscenja' pravosudja od onih koji ne pristaju da sude po Dinkicevom diktatu. Svima je poznato da lustracija nije sprovedena u delu za vreme Djindjiceve vlade upravo na zalaganje tadasnjih legalista na celu sa Kostunicom. Uostalom, da je lustracija na vreme sprovedena Dinkic i ekipa oko njega bi zbog mnogobrojnih afera odavno bili u situaciji da svoju nevinost dokazuju pred licem pravde i po svojoj prilici bi odavno zavrsili iza brave. Pojacanim uticajem Dinkica&co na pravosudje bi im se pruzila prilika da nastave sa dobro poznatom praksom zataskavanja afera, koje vec postaju njihov zastitni znak.
Prvo hitni parlamentarni izbori, pa onda lustracija.

V.M.

pre 18 godina

Sta trazi Dinkic u pravosudju?Gde je premijer LEGALISTA i njegov ministar Stojkovic da diskutuju na temu sudija.Kostunici su usta bila puna legalizma i pravne drzave jos od 2001 kada je krenuo besumucno da rusi na bazi LEGALIZMA Djindjicevu vladu a vidi dokle su nas on i Dinkic sa SPS-om i Radikalima u koaliciji doveli.Dinkicu procitana si ti knjiga odavno!

BRANE

pre 18 godina

Tacno je da nam treba potpuno novo pravosudje, kao sto nam treba i novi ustav i novi zakoni. Jer, danas se ubice amnestiraju zato sto je Ustavni sud proglasio uvodjenje vanrednog stanja nezakonitim pa sada ne vazi nijedan dokaz koji je protiv njih pribavljen tokom akcije Sablja. Uzas, uzas, uzas!!! To moze samo u zemlji u kojoj vlast ne zeli da se ubice kazne vec ih velica. Ali, ko da veruje Dinkicu da nece novo poslusnicko pravosudje, vec novo i cestito? Kako dok Dinkic sedi u vladi sa Zoranom Stojkovicem, ministrom pravde koji je osudjivao knjige kao vestice, koji siluje zakon uplicuci se javnim izjavama u sudske postupke...? Kako kada je ministar policije Jocic pljackao prodavnice...? Avaj, Mladjo...

Lazar Dragin

pre 18 godina

Bravo g.Dinkicu, tacno si procenio da je u sudovima srbijice prava pijaca (cast izuzecima) i to treba ocistiti jer fukcija sudije je naj veca pocast i ona se dodeljuje casnim ljudima sto znaci; ici sudiji znaci ici pravdi, a kod nas ici sudiji znaci ici odluci kako je skrojena i zavisi ko stoji iza sudija -i sta stoji- i to treba ocistiti za dobro Srbije i svi nas u Srbiji i van nje. Lazar Dragin Florida, USA

VeraT

pre 18 godina

Odavno je trebalo ovo uciniti! Lose je to sto svi pricaju o korupciji, a niko nista ne preduzima, a kad se pojavi covek koji radi (Dinkic), odmah se nadju neki da ga napadnu!

Gastarbajter u Evropi

pre 18 godina

Gospodin Dinkić nije jedini, koji pokušava da ukaže i da pokrene neophodne promene u sudstvu. Evropska Unija nam već duže vreme ukazuje na neophodne promene u sudstvu. A mi hoćemo da budemo članovi tog evropskog kluba ili smo se sad nekako od jedanput predomislili? Sudije, koji su radili profesionalno nemaju čega da se plaše.

Vlada sa Chubure

pre 18 godina

Svi znaju, pa i vrapci da je lustracija u sudstvu neophodna, samo je pitanje kako je izvrsiti. Totalna lustracija je nemoguca jer SPS podrzava Vladu u kojoj je gosn Dinkic, a sudija bliskih SPS-u ima onoliko, a svi dobro znamo kakav je to sudijski kadar. A Dinkic postade i ministar pravde. Ova njegova izjava kao i mnoge druge koje se nikako nisu ticale ekonomije i finansija jesu cisto zamazivanje ociju javnosti, jer, ponavljam, u svim tim Dinkicevim pricama veliku ulogu igraju SPS-ovci, a SPS podrzava Vladu u kojoj je Dinkic! Znaci, nista novo.

Malbasa

pre 18 godina

Da li je istina da nam je sudstvo loše? Jeste. Da li je istina da su mu neophodne reforme? Jeste. U čemu je onda problem? U tome što inicijativa dolazi od Dinkića, a ne, recimo, od ministra pravosudja? Ako je neko bolestan važno je da ozdravi, a manje je važno ko ga je lečio. U tom smislu, pozdravljam inicijativu ministra Dinkića, i mislim da je za svaku osudu nečinjenje onih koji su to trebali odavno da urade, a nisu.

Slobodanka

pre 18 godina

Ova inicijativa je veoma hrabar potez. Mislim da narod pozdravlja i očekuje ovakvu akciju, ako ne od Dinkića, od bilo koga drugog. Bitno je da se nešto menja. Reč "birokratija" je postala sinonim za nešto komplikovano i neefikasno. Oni koji su na vrhu pravosuđa imaju sve privilegije i postali su nedodirljivi. Prva nepravda koju običan građanin oseti kad ne daj Bože mora na sud je globa koju plaća advokatu, a ako iscrpi sve rezerve i nema da podmaže i sudiju onda se slučaj oteže u beskraj do krajnjih granica strpljivosti, a kad se proces završi uglavnom ne ide u korist "malog čoveka". Dinkić ima podršku iz Vlade a verovatno i svih poštenih građana. Ove reforme su trebale da počnu i ranije, a onaj ko je ispravan nema čega da se plaši.

La iluminacion

pre 18 godina

Kada bi svi, kao Dinkic, toliko malo obracali paznju na ono sto ce se o njima misliti, i lepo radili svoj posao Srbiji bi jako brzo bilo mnogo, mnogo bolje. Posao politicara nije da bude lep i zgodan i da, nego upravo ovo sto on radi, da se trudi da potera sve one koji zavaljeni u svojim foteljama misle da su nedodirljivi i da mogu da rade sta im se prohte. Kada bismo imali bar jos dvojicu takvih, gde bi nam bio kraj...

(Ne)zaboravni setac

pre 18 godina

Imam pitanje od 2.miliona dolara:zasto je G17 rusio vladu Z.Zivkovica, ako sad ispada da su im identicni politicki programi...temeljne reforme pravosudja i sl? Gde su bili kada su Batica javno zigosali, zbog iste stvari? AKo su im te stvari iskreno u srcu, zasto su se obrusili na jedine, moguce saveznike (DS) u tako teskom poslu? Zasto sedi u vladi koja ne da Srbiji da krene u dobrom pravcu? Zasto se Dinkic predstavlja kao beskompromisni borac za pravdu, sa zakasnjenjem od 5 godina? E, moj Dinkicu, kako to da ti ne veruju ljudi koji smatraju da nam je pravosudni sistem na nivou "banana" drzave ali su nam takvi i politicari!

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Ma da bolje je da sudije budu korumpirane i da kontrolu nad njima imaju raznorazni tajkuni, nego da se postoji reizbor, jer zaboga politicari to mogu da iskoriste.
U sistemu kakav je kod nas u Srbiji, apsolutno ne postoji racionalan argument protiv reizbora sudija.
Treba im uterati strah u kosti, jer jedino tako ce sistem krenuti da funkcionise, kad neko zna da mu se ljulja fotelja on dobro razmisli pre nego sto nesto uradi.
A to sto sudije dizu toliku galamu samo moze da bude potvrda da imaju putera na glavi i nista drugo.

Bera

pre 18 godina

Vaznije je sta se predlaze nego ko predlaze. Stalnost sudija, nazalost u nasem slucaju znaci neodgovornost sudija ali i nesto vise zloupotrebu koja i nije tako mala i beznacajna. Svako zloupotrebljava gde moze i takav je ljudski rod. Zasto bi sudije bile apriorno postenije od popova, muzikanata iz Peci ili sluzbenika Narodne Banke. A ko kontrolise sudije?Niko: Pa cak i fudbalske sudije neko ocenjuje i suspenduje. Ovde je dreka sudija samo zastita njihove "papske nepogresivosti" i slobodnog procenjivanja. Nijedna savremena civilizovana zemlja ne moze pocivati na tome.
Bera, Beograd

grufti

pre 18 godina

Ideja kao ideja je dobra, ali kad se pogleda od koga dolazi i u kom kontekstu se izgovara, onda sve postaje vise nego apsurdno.
Mladjanom Mladji sigurno smeta sto se sud do sada nije (a verovatno i nece, to su vec sredile partijske kolege!) ozbiljno pozabavio aferom Nacionalne stedionice, Erikson, novcane doznake za G17 iz Madjarske ...
BTW, otkud bas Labusov zet jedan od glavnih u NB? Naravno, sve je to "slucajnost". Sve je to prazna demagogija i jeftina zabava za narod. Ovde se politika shvata kao idealna prilika za bogacenje, i zato nam i ide kako nam ide, ukljucujuci celokupno stanje u zemlji, Kosovo i sve ostalo. Iza kulisa sve ide po partijskoj liniji, a u javnosti se ti isti ljudi pokazuju kao beskompromisni borci za pravdu i opstu dobrobit.
Ovde je prvo potrebna lustracija SVIH sadasnjih politicara, bilo na vlasti, bilo u opoziciji, a posle i lustracija po drzavnim organima. Nikakvi novi izbori nece promeniti stanje, jer se uvek isti vrte u krug sa funkcije na funkciju....

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Ko je imao posla sa srpskim pravosudjem ce svakako pozdraviti inicijativu ministra Dinkica, posledbjih dana je bilo vise nego jasno koliko duboko je pravosudje zagrizlo u korupciju i privredni kriminal; ubedjen sam da Mobtel nije jedini slucaj. Svaka cast postenima ali je prakticno neizvodljivo da se pravosudje reformise lustracijom sudija 1 po 1, zato ce trebati decenije. Shvatam da se toj kliki ne zuri jer uzivaju svoje privilegije koje narod skupo placa. Bas iz razloga sto sudije zive od "ledja" naroda, skoro savijenih do zemlje, onda je mislim vecini naroda jasno zasto je bolje jos juce nego danas ili sutra demontirati taj mocni i stetni aparat. Sadasnje procedure i pravila postaju nevazna kad se usvoji promena u ustavu i prateci novi zakoni; kao sto je pokojni Premijer dr. Zoran Djindjic uvek isticao: "...nismo mi robovi sistema, vec sistem postoji da nam sluzi, ako nije dobar onda ga menjaj!" Sadasnji sistem je zapravo smisljen kako bi stitio rpivilegije sudija, ne tera ih da brze, fleksibilnije rade, dozvoljava javasluk jer toboze birokratija nalaze da gledaju samo svoj deo posla a ne da proaktivno teraju istrazne sudije da dostavljaju dokaze, malo vise pritiska i stresa je zdravo za Srbiju, pored toga mora postojati delotvorna kontrola i platni razredi za sudije po kvalitetnom zavrsenom ucinku. Jednostavno profesionalizacija funkcije, to sa sadasnjom klikom nije moguce, tu je vecina jos zaposljena po partijskoj podobnosti iz nesretnih vremena ove drzave a da ne govorim o slucajevima kao u Sapcu gde je pravosudje po babu i stricevima. Ministar Dinkic mora da istraje po ovome, sta god Stojkovic kao stari kadar hteo, pa makar i po cenu pada vlade, ne znam kako ce uspeti da promene ustav jedino. Ukoliko se uhvati u kostac i sa ovom sanacijom drzavne institucije to ce G17 povecati rejting. Nije bitno sta sudije hoce, bitno je sta narod ocekuje i to Dinkic vrlo dobro zna. Odlucnost u sanaciji bankarskog sistema Srbije je dokazalo svoju delotvornost, to je ono sto plasi pravosudje, ta odlucnost i dinamicnost, takav nacin rada ce ceniti buduce generacije.

bgd

pre 18 godina

Doživotne sudije bi htele da presuđuju po kovertama u džepu a ne po zakonu. Kada ipak neko od njih "dolija" onda brže bolje njegove kolege obustavljaju proces jer zaboga "nije u stanju da prati suđenj". Nije nego!! Baš bi za mene imali razumevanja da, ne daj Bože, nešto ukradem. Ili da probam pa da vidim!!

Hope

pre 18 godina

Normalno je da ima i onih kojima se ova ideja g. Dinkica ne dopada. Ali nemoguce je stati na put korupciji u sudstvu dok se ne izvrsi reizbor sudija. Ne vidim drugi nacin kako da se ovaj problem resi. Oni koji su imali neko pametnije resenje, trebali su odavno da ga predloze, a ne da cekaju da se korupcija ovoliko ukoreni. Lako je kritikovati, treba nesto i konkretno raditi. Svidjalo se to nekome ili ne, ali u ovoj zamlji, koliko vidim,jedino ovi ljudi iz G17 plus nesto stvarno rade dobro, ostali samo kritikuju!

Krupanj

pre 18 godina

A zašto bi odustao? U ovom slučaju Dinkić ima podršku i javnosti ostalih ministara u Vladi.
Nakon 5. oktobra bilo je potrebno napraviti rez u pravosuđu. Međutim, to nije učinjeno, a tu grešku plaćaju građani RS koji ne mogu da ostvare svoja prava i kada odu u sud umesto pravde dobijaju nepravdu ili još gore predmeti završavaju u fijokamaa a sporovi traju večno.
Dinkićeva izjava da u pravosuđe treba uvest red digla je veliku uzbunu a to pokazuje da je predlog ispravan i u interesu svih koji traže pravdu!

Jelena

pre 18 godina

Nije mi jasno zasto neko ima potrebu da apriori brani sudije. Zasto se ovaj, po meni odlican predlog, shvata kao odmazda?
Dinkica postujem jer je jedini proaktivan politicar, a radujem se sto je on pokrenuo ovo pitanje, jer do sada je uvek odrzao svoju rec. U svakom slucaju, potreban je i reizbor i lustracija.

Zoran 51

pre 18 godina

Treba promeniti sudije pa ni jedan posao nije veciti zasto bi njima to bilo zagarantovano.
Pogledajte koliko ima krivicnih prijava koje stoje u fiokama sudija, najbolji nacin da predmeti zastare i sta onda ?
Najzad je neko to sto svi znamo javno i rekao ne samo rekao nego i predlozio resenje. Evo ga pa cinite sta vam je volja hocemo li da ih menjamo ili je ovako dobro.Ima sudija iz komunistickih vremena cija je glavna odlika da sude ko kako da ...
Jos jednom : NISTA NIJE VECITO I NEPROMENLJIVO PA TAKO I SUDIJE. ( izuzetak je za sada brzina svetlosti )

Slavica-Pozega

pre 18 godina

Postene, casne i odgovorne sudije odgovaraju i ministru Dinkicu i svim gradjanima Srbije. Mora se jednom za sva vremena stati na put bahatosti i korupciji u pravosudju. Ovde nema mesta panici, svi koji odgovorno i posteno rade nemaju cega da se plase. Sve ovo sto se desava nije neciji hir, vec nuznost i neophodnost da se u Srbiju uvede red, rad i odgovornost.

Darko, Valjevo

pre 18 godina

Dobro je da je neko konacno stao na put korupciji i bahatosti sudija. Javna tajna da je nase sudstvo gledalo kroz prste novokomponovanim i kontraverznim "Biznismenima" i ta praksa traje do danasnjih dana. Nadam se da ce ministar Dinkic ovu stvar isterati do kraja kao jos jednu stepenicu ka Evropi i boljoj buducnosti Srbije. Samo napred!!!!

Lilijana

pre 18 godina

Bez preterivanja, ali zaista mi se cini da je Mladjan Dinkic osoba koja stanovnicima ove nase "banana" drzave uliva izvesnu kolicinu nade: bar da udahnemo vazduha pre nego nam glavu gurnu pod vodu.
Cekam samo da vidim kakve ce mu zamerke sada prisiti razni "pametnjakovici" po raznim talk-show brbljarijama.

sasha

pre 18 godina

Reizbor sudija...u redu, ali prvo usaglasiti principe i pravila za izbor.
Zar ministar Dinkic misli da Skupstina Srbije to moze kvalitetno uraditi??? Mogu samo da zamislim kakva bi to politicka trgovina bila. Pa i danas u Skupstini ne prodje gotovo polovina predloga za izbor sudija i tuzilaca koje daje Visoki savet pravosudja, dakla najstrucnije i najkompetentnije telo za to i to sve zbog navedene politicke trgovine.
Primera radi u Sobranju Makedonije nije bilo slucaja da se predlog Visokog Saveta ne prihvati!!!
Dakle, reizbor a bez politicke trgovine, a to moze biti samo ako se prihvati predlog Drustva sudija i Udruzenja tuzilaca da ovaj reizbor vrsi strucno telo, dakle Visoki savet pravcosudja (Visoki tuzilacki savet za tuzioce i zamenike).
A inace, cinjenica je da je materijalna situacija u pravosudju katastrofalna. Svi pravosudni organi redovno dobija opomene za neplacanje komunalnih usluga, slanje poste itd...a dugovi sudova prema dobavljacima pre svega kancelarijskog materijala, zatim preva vestacima i sudijama-porotnicima su milionski.
Zato pitanje za ministra finansija (a inace je iz njegove nadleznosti, za razliku od reizbora sudija):Da li sudovi mogu imati ugled i legitimitet kad su i sami veliki duznici, tj. kad nisu u mogucnosti da ispunjavaju svoje obaveze ( a drzavna kasa je sve je sve punija i punija)?

milos

pre 18 godina

Mislim da je ovo pogodak u sred srede. Naravno da medju sudijama ima časnih ljudi, ali dovoljno je da postoji samo jedan nečasan, pa da celokupna pravna država bude dovedena u pitanje. Da i ne govorim o približavanju standardima EU. Nadam se samo da se čelična metla neće zaustaviti samo na sudstvu već da će isti tretman doživeti i policija.
Sudstvo i policija moraju imati autoritet nekorumpiranosti, u suprotnom nemaju gotovo nikakvog smisla, kao što je sada slučaj.

Maja_V

pre 18 godina

Sto bi rekle uciteljice-promasio temu! Svaki drzavni cinovnik, koji prima budjetsku platu treba da radi odgovorno. Ako je podlozan korupciji, to je posao za policiju i zna se sta mu sleduje. To vazi i za profesore, i za sudije a narocito za politicare!

Coco Bill

pre 18 godina

Tačno je gospodine Dinkiću da je to vrzino kolo, ali vrzino kolo političara.
Jer kako koja ganitura dođe na vlast dovodi "svoje" i to gle čuda, baš, najviše, u sud i policiju. (seća li se neko sudije "revolveraša" kojeg vaša vlada vratila)
Objektivno govoreći, sudstvo jeste jedna od rak rana sistema i naravno, da treba da se nešta menja, ali to ne može preko noći i ovako "preko kolena" jer je to rekao i zamislio jedini "beskompromisni" borac Dinkić, a drugo, ako bi se to tako i uradilo to bi samo dovelo i ovako do još veće konfuzije u sudstvu.
E, sad ako se želi u svoj toj gunguli dovesti svoj kadar, a usput i jeftino pokupiti političke poene onda je to sasvim druga stvar i kao što neko reče, onda će svaka sledeća vlada da "upoštenjuje" sudstvo prema svom nahođenju.

David

pre 18 godina

A jel, reformu sudstva koce sudije, zato sto se medjusobno stite....hmm interesantno... od koga i cega se to stite? S druge strane cija je vlada to suspendovala toliko dugo pripremani zakon o pravosudju? Cija je vlada onesposobilia i izbacila sustinu visokog pravosudnog saveta koji je tu reformu trebalo da vrsi? To je tvoja vlada Dinkicu... Ovde je sve naopako i smrdi na sto kilometara... Ministar finansija reformise sudstvo dok se ministar pravde ne oglasava, nit bilo ko drugi iz vlade dok je ovo pitanje vitalno za drzavu i gradjane... Kod nas se gradi tornji na Avali, kupuju se izvandalisane lokomotive 50 godina stare iz Svedske dok vrhovni sud nema ni zgradu u kojoj bi obavljao svoj posao... Stvarno ne znam u cemu je ovde problem.

NN lice

pre 18 godina

Stvarno mi nije jasno zasto ministar finansija uredjuje pravosudje. Ali, na stranu to. Da li ce "zrtve" reizbora biti korumpirane sudije, ili neposlusne? Po meni, sudije ce biti zavisnije od politicara ako im nad glavom visi reizbornost, nego ako im je garantovana stalnost. Kako ce reizbornost biti obezbedjena od voluntarizma?

Zoran

pre 18 godina

Stvarno je gosn Dinkić ovo genijalno zamislio, kako ono reče: treba izvršiti reizbor sudija, potom još jedan reizbor, a tek onda uvesti stalnost sudske funkcije. Znači reizbor dok ne postavi sudije poslušne i po svojoj volji i onda im uvesti stalnost sudske funkcije, tako da sledeća vlada koja dođe nema mogućnost te sudije da pomera. Svaka čast gosn Dinkiću, samo ima jedna stvar u tome, mi smo vas pročitali i ne verujemo više u vaše poštene namere.

Vojislav Markovic

pre 18 godina

Dinkic i Ljajic su definitivno nasi najbolji politicari i to se u Srbiji ne ceni dovoljno.
Smatram da Dinkiceva inicijativa za lustraciju u sudstvu treba da ima podrsku javnosti u Srbiji.
Covek je pametan, sposoban i posten i treba mu pomoci i podrzati ga gde god je to moguce. Smatram da nije dobro traziti u ovoj delikatnoj situaciji stalno neke igle po senu i rastezati sa aferama nego se izboriti za bolju Srbiju u koju Dinkic veruje a ne znam zasto i Srbi u tu istu takodje ne bi verovali.
Sama ta cinjenica je vredna pomuciti se i izboriti za bolje sutra.
Bravo Mladjane, bravo.
Imas podrsku samo napred!

Slađana

pre 18 godina

Niko u pravosuđu ne beži od reizbora, štaviše, časni nosioci pravosudnih funkcija očekuju da iz pravosuđa odu nečasni. Nečasni ne odgovaraju ljudima koji su pošteni i ispravni ali odgovaraju partijama koje mogu da ih ucenjuju kako bi donosili naručene odluke. Mislim da se ministar Dinkić malo "zaleteo". Ako ih ništa ne natera da se usaglase oko novog ustava biće to reizbor sudija. Međutim, novi ustav je pretnja za političare a ne sudije. Zaista sve je vrzino kolo i videćemo šta će se u nastavku događati. Pored ovoga, bilo bi dobro da se zna da je srpsko pravosuđe finansijski posrnulo i da često nema sredstava za osnovno funkcionisanje, bez obzira što je u Budžet RS prošle godine, a po izveštaju ministra Dinkića, u isti ulilo preko pet milijardi dinara. Kako je onda moguće da nema novca za redovno funkcionisanje koje, često, ima uticaja na odlaganje ročišta i donošenje sudskih odluka, odnosno zna da bude odlučujuće za sporost sudova. Ministru Dinkiću je krivo što ministri nemaju stalnu funkciju?! Baš šteta!

Slađana

pre 18 godina

Niko u pravosuđu ne beži od reizbora, štaviše, časni nosioci pravosudnih funkcija očekuju da iz pravosuđa odu nečasni. Nečasni ne odgovaraju ljudima koji su pošteni i ispravni ali odgovaraju partijama koje mogu da ih ucenjuju kako bi donosili naručene odluke. Mislim da se ministar Dinkić malo "zaleteo". Ako ih ništa ne natera da se usaglase oko novog ustava biće to reizbor sudija. Međutim, novi ustav je pretnja za političare a ne sudije. Zaista sve je vrzino kolo i videćemo šta će se u nastavku događati. Pored ovoga, bilo bi dobro da se zna da je srpsko pravosuđe finansijski posrnulo i da često nema sredstava za osnovno funkcionisanje, bez obzira što je u Budžet RS prošle godine, a po izveštaju ministra Dinkića, u isti ulilo preko pet milijardi dinara. Kako je onda moguće da nema novca za redovno funkcionisanje koje, često, ima uticaja na odlaganje ročišta i donošenje sudskih odluka, odnosno zna da bude odlučujuće za sporost sudova. Ministru Dinkiću je krivo što ministri nemaju stalnu funkciju?! Baš šteta!

Zoran

pre 18 godina

Stvarno je gosn Dinkić ovo genijalno zamislio, kako ono reče: treba izvršiti reizbor sudija, potom još jedan reizbor, a tek onda uvesti stalnost sudske funkcije. Znači reizbor dok ne postavi sudije poslušne i po svojoj volji i onda im uvesti stalnost sudske funkcije, tako da sledeća vlada koja dođe nema mogućnost te sudije da pomera. Svaka čast gosn Dinkiću, samo ima jedna stvar u tome, mi smo vas pročitali i ne verujemo više u vaše poštene namere.

Vojislav Markovic

pre 18 godina

Dinkic i Ljajic su definitivno nasi najbolji politicari i to se u Srbiji ne ceni dovoljno.
Smatram da Dinkiceva inicijativa za lustraciju u sudstvu treba da ima podrsku javnosti u Srbiji.
Covek je pametan, sposoban i posten i treba mu pomoci i podrzati ga gde god je to moguce. Smatram da nije dobro traziti u ovoj delikatnoj situaciji stalno neke igle po senu i rastezati sa aferama nego se izboriti za bolju Srbiju u koju Dinkic veruje a ne znam zasto i Srbi u tu istu takodje ne bi verovali.
Sama ta cinjenica je vredna pomuciti se i izboriti za bolje sutra.
Bravo Mladjane, bravo.
Imas podrsku samo napred!

NN lice

pre 18 godina

Stvarno mi nije jasno zasto ministar finansija uredjuje pravosudje. Ali, na stranu to. Da li ce "zrtve" reizbora biti korumpirane sudije, ili neposlusne? Po meni, sudije ce biti zavisnije od politicara ako im nad glavom visi reizbornost, nego ako im je garantovana stalnost. Kako ce reizbornost biti obezbedjena od voluntarizma?

Maja_V

pre 18 godina

Sto bi rekle uciteljice-promasio temu! Svaki drzavni cinovnik, koji prima budjetsku platu treba da radi odgovorno. Ako je podlozan korupciji, to je posao za policiju i zna se sta mu sleduje. To vazi i za profesore, i za sudije a narocito za politicare!

Coco Bill

pre 18 godina

Tačno je gospodine Dinkiću da je to vrzino kolo, ali vrzino kolo političara.
Jer kako koja ganitura dođe na vlast dovodi "svoje" i to gle čuda, baš, najviše, u sud i policiju. (seća li se neko sudije "revolveraša" kojeg vaša vlada vratila)
Objektivno govoreći, sudstvo jeste jedna od rak rana sistema i naravno, da treba da se nešta menja, ali to ne može preko noći i ovako "preko kolena" jer je to rekao i zamislio jedini "beskompromisni" borac Dinkić, a drugo, ako bi se to tako i uradilo to bi samo dovelo i ovako do još veće konfuzije u sudstvu.
E, sad ako se želi u svoj toj gunguli dovesti svoj kadar, a usput i jeftino pokupiti političke poene onda je to sasvim druga stvar i kao što neko reče, onda će svaka sledeća vlada da "upoštenjuje" sudstvo prema svom nahođenju.

David

pre 18 godina

A jel, reformu sudstva koce sudije, zato sto se medjusobno stite....hmm interesantno... od koga i cega se to stite? S druge strane cija je vlada to suspendovala toliko dugo pripremani zakon o pravosudju? Cija je vlada onesposobilia i izbacila sustinu visokog pravosudnog saveta koji je tu reformu trebalo da vrsi? To je tvoja vlada Dinkicu... Ovde je sve naopako i smrdi na sto kilometara... Ministar finansija reformise sudstvo dok se ministar pravde ne oglasava, nit bilo ko drugi iz vlade dok je ovo pitanje vitalno za drzavu i gradjane... Kod nas se gradi tornji na Avali, kupuju se izvandalisane lokomotive 50 godina stare iz Svedske dok vrhovni sud nema ni zgradu u kojoj bi obavljao svoj posao... Stvarno ne znam u cemu je ovde problem.

milos

pre 18 godina

Mislim da je ovo pogodak u sred srede. Naravno da medju sudijama ima časnih ljudi, ali dovoljno je da postoji samo jedan nečasan, pa da celokupna pravna država bude dovedena u pitanje. Da i ne govorim o približavanju standardima EU. Nadam se samo da se čelična metla neće zaustaviti samo na sudstvu već da će isti tretman doživeti i policija.
Sudstvo i policija moraju imati autoritet nekorumpiranosti, u suprotnom nemaju gotovo nikakvog smisla, kao što je sada slučaj.

Slavica-Pozega

pre 18 godina

Postene, casne i odgovorne sudije odgovaraju i ministru Dinkicu i svim gradjanima Srbije. Mora se jednom za sva vremena stati na put bahatosti i korupciji u pravosudju. Ovde nema mesta panici, svi koji odgovorno i posteno rade nemaju cega da se plase. Sve ovo sto se desava nije neciji hir, vec nuznost i neophodnost da se u Srbiju uvede red, rad i odgovornost.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Ko je imao posla sa srpskim pravosudjem ce svakako pozdraviti inicijativu ministra Dinkica, posledbjih dana je bilo vise nego jasno koliko duboko je pravosudje zagrizlo u korupciju i privredni kriminal; ubedjen sam da Mobtel nije jedini slucaj. Svaka cast postenima ali je prakticno neizvodljivo da se pravosudje reformise lustracijom sudija 1 po 1, zato ce trebati decenije. Shvatam da se toj kliki ne zuri jer uzivaju svoje privilegije koje narod skupo placa. Bas iz razloga sto sudije zive od "ledja" naroda, skoro savijenih do zemlje, onda je mislim vecini naroda jasno zasto je bolje jos juce nego danas ili sutra demontirati taj mocni i stetni aparat. Sadasnje procedure i pravila postaju nevazna kad se usvoji promena u ustavu i prateci novi zakoni; kao sto je pokojni Premijer dr. Zoran Djindjic uvek isticao: "...nismo mi robovi sistema, vec sistem postoji da nam sluzi, ako nije dobar onda ga menjaj!" Sadasnji sistem je zapravo smisljen kako bi stitio rpivilegije sudija, ne tera ih da brze, fleksibilnije rade, dozvoljava javasluk jer toboze birokratija nalaze da gledaju samo svoj deo posla a ne da proaktivno teraju istrazne sudije da dostavljaju dokaze, malo vise pritiska i stresa je zdravo za Srbiju, pored toga mora postojati delotvorna kontrola i platni razredi za sudije po kvalitetnom zavrsenom ucinku. Jednostavno profesionalizacija funkcije, to sa sadasnjom klikom nije moguce, tu je vecina jos zaposljena po partijskoj podobnosti iz nesretnih vremena ove drzave a da ne govorim o slucajevima kao u Sapcu gde je pravosudje po babu i stricevima. Ministar Dinkic mora da istraje po ovome, sta god Stojkovic kao stari kadar hteo, pa makar i po cenu pada vlade, ne znam kako ce uspeti da promene ustav jedino. Ukoliko se uhvati u kostac i sa ovom sanacijom drzavne institucije to ce G17 povecati rejting. Nije bitno sta sudije hoce, bitno je sta narod ocekuje i to Dinkic vrlo dobro zna. Odlucnost u sanaciji bankarskog sistema Srbije je dokazalo svoju delotvornost, to je ono sto plasi pravosudje, ta odlucnost i dinamicnost, takav nacin rada ce ceniti buduce generacije.

Jelena

pre 18 godina

Nije mi jasno zasto neko ima potrebu da apriori brani sudije. Zasto se ovaj, po meni odlican predlog, shvata kao odmazda?
Dinkica postujem jer je jedini proaktivan politicar, a radujem se sto je on pokrenuo ovo pitanje, jer do sada je uvek odrzao svoju rec. U svakom slucaju, potreban je i reizbor i lustracija.

Krupanj

pre 18 godina

A zašto bi odustao? U ovom slučaju Dinkić ima podršku i javnosti ostalih ministara u Vladi.
Nakon 5. oktobra bilo je potrebno napraviti rez u pravosuđu. Međutim, to nije učinjeno, a tu grešku plaćaju građani RS koji ne mogu da ostvare svoja prava i kada odu u sud umesto pravde dobijaju nepravdu ili još gore predmeti završavaju u fijokamaa a sporovi traju večno.
Dinkićeva izjava da u pravosuđe treba uvest red digla je veliku uzbunu a to pokazuje da je predlog ispravan i u interesu svih koji traže pravdu!

Lilijana

pre 18 godina

Bez preterivanja, ali zaista mi se cini da je Mladjan Dinkic osoba koja stanovnicima ove nase "banana" drzave uliva izvesnu kolicinu nade: bar da udahnemo vazduha pre nego nam glavu gurnu pod vodu.
Cekam samo da vidim kakve ce mu zamerke sada prisiti razni "pametnjakovici" po raznim talk-show brbljarijama.

bgd

pre 18 godina

Doživotne sudije bi htele da presuđuju po kovertama u džepu a ne po zakonu. Kada ipak neko od njih "dolija" onda brže bolje njegove kolege obustavljaju proces jer zaboga "nije u stanju da prati suđenj". Nije nego!! Baš bi za mene imali razumevanja da, ne daj Bože, nešto ukradem. Ili da probam pa da vidim!!

Hope

pre 18 godina

Normalno je da ima i onih kojima se ova ideja g. Dinkica ne dopada. Ali nemoguce je stati na put korupciji u sudstvu dok se ne izvrsi reizbor sudija. Ne vidim drugi nacin kako da se ovaj problem resi. Oni koji su imali neko pametnije resenje, trebali su odavno da ga predloze, a ne da cekaju da se korupcija ovoliko ukoreni. Lako je kritikovati, treba nesto i konkretno raditi. Svidjalo se to nekome ili ne, ali u ovoj zamlji, koliko vidim,jedino ovi ljudi iz G17 plus nesto stvarno rade dobro, ostali samo kritikuju!

Zoran 51

pre 18 godina

Treba promeniti sudije pa ni jedan posao nije veciti zasto bi njima to bilo zagarantovano.
Pogledajte koliko ima krivicnih prijava koje stoje u fiokama sudija, najbolji nacin da predmeti zastare i sta onda ?
Najzad je neko to sto svi znamo javno i rekao ne samo rekao nego i predlozio resenje. Evo ga pa cinite sta vam je volja hocemo li da ih menjamo ili je ovako dobro.Ima sudija iz komunistickih vremena cija je glavna odlika da sude ko kako da ...
Jos jednom : NISTA NIJE VECITO I NEPROMENLJIVO PA TAKO I SUDIJE. ( izuzetak je za sada brzina svetlosti )

Darko, Valjevo

pre 18 godina

Dobro je da je neko konacno stao na put korupciji i bahatosti sudija. Javna tajna da je nase sudstvo gledalo kroz prste novokomponovanim i kontraverznim "Biznismenima" i ta praksa traje do danasnjih dana. Nadam se da ce ministar Dinkic ovu stvar isterati do kraja kao jos jednu stepenicu ka Evropi i boljoj buducnosti Srbije. Samo napred!!!!

sasha

pre 18 godina

Reizbor sudija...u redu, ali prvo usaglasiti principe i pravila za izbor.
Zar ministar Dinkic misli da Skupstina Srbije to moze kvalitetno uraditi??? Mogu samo da zamislim kakva bi to politicka trgovina bila. Pa i danas u Skupstini ne prodje gotovo polovina predloga za izbor sudija i tuzilaca koje daje Visoki savet pravosudja, dakla najstrucnije i najkompetentnije telo za to i to sve zbog navedene politicke trgovine.
Primera radi u Sobranju Makedonije nije bilo slucaja da se predlog Visokog Saveta ne prihvati!!!
Dakle, reizbor a bez politicke trgovine, a to moze biti samo ako se prihvati predlog Drustva sudija i Udruzenja tuzilaca da ovaj reizbor vrsi strucno telo, dakle Visoki savet pravcosudja (Visoki tuzilacki savet za tuzioce i zamenike).
A inace, cinjenica je da je materijalna situacija u pravosudju katastrofalna. Svi pravosudni organi redovno dobija opomene za neplacanje komunalnih usluga, slanje poste itd...a dugovi sudova prema dobavljacima pre svega kancelarijskog materijala, zatim preva vestacima i sudijama-porotnicima su milionski.
Zato pitanje za ministra finansija (a inace je iz njegove nadleznosti, za razliku od reizbora sudija):Da li sudovi mogu imati ugled i legitimitet kad su i sami veliki duznici, tj. kad nisu u mogucnosti da ispunjavaju svoje obaveze ( a drzavna kasa je sve je sve punija i punija)?

grufti

pre 18 godina

Ideja kao ideja je dobra, ali kad se pogleda od koga dolazi i u kom kontekstu se izgovara, onda sve postaje vise nego apsurdno.
Mladjanom Mladji sigurno smeta sto se sud do sada nije (a verovatno i nece, to su vec sredile partijske kolege!) ozbiljno pozabavio aferom Nacionalne stedionice, Erikson, novcane doznake za G17 iz Madjarske ...
BTW, otkud bas Labusov zet jedan od glavnih u NB? Naravno, sve je to "slucajnost". Sve je to prazna demagogija i jeftina zabava za narod. Ovde se politika shvata kao idealna prilika za bogacenje, i zato nam i ide kako nam ide, ukljucujuci celokupno stanje u zemlji, Kosovo i sve ostalo. Iza kulisa sve ide po partijskoj liniji, a u javnosti se ti isti ljudi pokazuju kao beskompromisni borci za pravdu i opstu dobrobit.
Ovde je prvo potrebna lustracija SVIH sadasnjih politicara, bilo na vlasti, bilo u opoziciji, a posle i lustracija po drzavnim organima. Nikakvi novi izbori nece promeniti stanje, jer se uvek isti vrte u krug sa funkcije na funkciju....

Bera

pre 18 godina

Vaznije je sta se predlaze nego ko predlaze. Stalnost sudija, nazalost u nasem slucaju znaci neodgovornost sudija ali i nesto vise zloupotrebu koja i nije tako mala i beznacajna. Svako zloupotrebljava gde moze i takav je ljudski rod. Zasto bi sudije bile apriorno postenije od popova, muzikanata iz Peci ili sluzbenika Narodne Banke. A ko kontrolise sudije?Niko: Pa cak i fudbalske sudije neko ocenjuje i suspenduje. Ovde je dreka sudija samo zastita njihove "papske nepogresivosti" i slobodnog procenjivanja. Nijedna savremena civilizovana zemlja ne moze pocivati na tome.
Bera, Beograd

(Ne)zaboravni setac

pre 18 godina

Imam pitanje od 2.miliona dolara:zasto je G17 rusio vladu Z.Zivkovica, ako sad ispada da su im identicni politicki programi...temeljne reforme pravosudja i sl? Gde su bili kada su Batica javno zigosali, zbog iste stvari? AKo su im te stvari iskreno u srcu, zasto su se obrusili na jedine, moguce saveznike (DS) u tako teskom poslu? Zasto sedi u vladi koja ne da Srbiji da krene u dobrom pravcu? Zasto se Dinkic predstavlja kao beskompromisni borac za pravdu, sa zakasnjenjem od 5 godina? E, moj Dinkicu, kako to da ti ne veruju ljudi koji smatraju da nam je pravosudni sistem na nivou "banana" drzave ali su nam takvi i politicari!

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Ma da bolje je da sudije budu korumpirane i da kontrolu nad njima imaju raznorazni tajkuni, nego da se postoji reizbor, jer zaboga politicari to mogu da iskoriste.
U sistemu kakav je kod nas u Srbiji, apsolutno ne postoji racionalan argument protiv reizbora sudija.
Treba im uterati strah u kosti, jer jedino tako ce sistem krenuti da funkcionise, kad neko zna da mu se ljulja fotelja on dobro razmisli pre nego sto nesto uradi.
A to sto sudije dizu toliku galamu samo moze da bude potvrda da imaju putera na glavi i nista drugo.

La iluminacion

pre 18 godina

Kada bi svi, kao Dinkic, toliko malo obracali paznju na ono sto ce se o njima misliti, i lepo radili svoj posao Srbiji bi jako brzo bilo mnogo, mnogo bolje. Posao politicara nije da bude lep i zgodan i da, nego upravo ovo sto on radi, da se trudi da potera sve one koji zavaljeni u svojim foteljama misle da su nedodirljivi i da mogu da rade sta im se prohte. Kada bismo imali bar jos dvojicu takvih, gde bi nam bio kraj...

Vlada sa Chubure

pre 18 godina

Svi znaju, pa i vrapci da je lustracija u sudstvu neophodna, samo je pitanje kako je izvrsiti. Totalna lustracija je nemoguca jer SPS podrzava Vladu u kojoj je gosn Dinkic, a sudija bliskih SPS-u ima onoliko, a svi dobro znamo kakav je to sudijski kadar. A Dinkic postade i ministar pravde. Ova njegova izjava kao i mnoge druge koje se nikako nisu ticale ekonomije i finansija jesu cisto zamazivanje ociju javnosti, jer, ponavljam, u svim tim Dinkicevim pricama veliku ulogu igraju SPS-ovci, a SPS podrzava Vladu u kojoj je Dinkic! Znaci, nista novo.

Malbasa

pre 18 godina

Da li je istina da nam je sudstvo loše? Jeste. Da li je istina da su mu neophodne reforme? Jeste. U čemu je onda problem? U tome što inicijativa dolazi od Dinkića, a ne, recimo, od ministra pravosudja? Ako je neko bolestan važno je da ozdravi, a manje je važno ko ga je lečio. U tom smislu, pozdravljam inicijativu ministra Dinkića, i mislim da je za svaku osudu nečinjenje onih koji su to trebali odavno da urade, a nisu.

Slobodanka

pre 18 godina

Ova inicijativa je veoma hrabar potez. Mislim da narod pozdravlja i očekuje ovakvu akciju, ako ne od Dinkića, od bilo koga drugog. Bitno je da se nešto menja. Reč "birokratija" je postala sinonim za nešto komplikovano i neefikasno. Oni koji su na vrhu pravosuđa imaju sve privilegije i postali su nedodirljivi. Prva nepravda koju običan građanin oseti kad ne daj Bože mora na sud je globa koju plaća advokatu, a ako iscrpi sve rezerve i nema da podmaže i sudiju onda se slučaj oteže u beskraj do krajnjih granica strpljivosti, a kad se proces završi uglavnom ne ide u korist "malog čoveka". Dinkić ima podršku iz Vlade a verovatno i svih poštenih građana. Ove reforme su trebale da počnu i ranije, a onaj ko je ispravan nema čega da se plaši.

Gastarbajter u Evropi

pre 18 godina

Gospodin Dinkić nije jedini, koji pokušava da ukaže i da pokrene neophodne promene u sudstvu. Evropska Unija nam već duže vreme ukazuje na neophodne promene u sudstvu. A mi hoćemo da budemo članovi tog evropskog kluba ili smo se sad nekako od jedanput predomislili? Sudije, koji su radili profesionalno nemaju čega da se plaše.

VeraT

pre 18 godina

Odavno je trebalo ovo uciniti! Lose je to sto svi pricaju o korupciji, a niko nista ne preduzima, a kad se pojavi covek koji radi (Dinkic), odmah se nadju neki da ga napadnu!

BRANE

pre 18 godina

Tacno je da nam treba potpuno novo pravosudje, kao sto nam treba i novi ustav i novi zakoni. Jer, danas se ubice amnestiraju zato sto je Ustavni sud proglasio uvodjenje vanrednog stanja nezakonitim pa sada ne vazi nijedan dokaz koji je protiv njih pribavljen tokom akcije Sablja. Uzas, uzas, uzas!!! To moze samo u zemlji u kojoj vlast ne zeli da se ubice kazne vec ih velica. Ali, ko da veruje Dinkicu da nece novo poslusnicko pravosudje, vec novo i cestito? Kako dok Dinkic sedi u vladi sa Zoranom Stojkovicem, ministrom pravde koji je osudjivao knjige kao vestice, koji siluje zakon uplicuci se javnim izjavama u sudske postupke...? Kako kada je ministar policije Jocic pljackao prodavnice...? Avaj, Mladjo...

Lazar Dragin

pre 18 godina

Bravo g.Dinkicu, tacno si procenio da je u sudovima srbijice prava pijaca (cast izuzecima) i to treba ocistiti jer fukcija sudije je naj veca pocast i ona se dodeljuje casnim ljudima sto znaci; ici sudiji znaci ici pravdi, a kod nas ici sudiji znaci ici odluci kako je skrojena i zavisi ko stoji iza sudija -i sta stoji- i to treba ocistiti za dobro Srbije i svi nas u Srbiji i van nje. Lazar Dragin Florida, USA

V.M.

pre 18 godina

Sta trazi Dinkic u pravosudju?Gde je premijer LEGALISTA i njegov ministar Stojkovic da diskutuju na temu sudija.Kostunici su usta bila puna legalizma i pravne drzave jos od 2001 kada je krenuo besumucno da rusi na bazi LEGALIZMA Djindjicevu vladu a vidi dokle su nas on i Dinkic sa SPS-om i Radikalima u koaliciji doveli.Dinkicu procitana si ti knjiga odavno!

Bole

pre 18 godina

Najbolje bi bilo napraviti specijalnu komisiju koja bi imala i strane strucnjake i koja bi pregledavala predmete sudija i ocenjivala njihove odluke. Ako se ustanovi da su donosili lose odluke to znaci da su losi strucnjaci ili su korumpirani. U bilo kom slucaju ih treba izbaciti i sluzbe. U Americi postoje njihove komore pa ko prekrsi pravilo moze da slobodno baci diplomu u djubre jer vise nigde ne moze da radi.

Zoran

pre 18 godina

Da li sam za lustracija u pravosudju? Naravno da jesam.
Da li sam za to da jedan Dinkic i DSS-SPS vlada sprovodi lustraciju u pravosudju? Naravno da nisam, jer je svima jasno da tu nikakve lustracije ne bi bilo, osim 'ciscenja' pravosudja od onih koji ne pristaju da sude po Dinkicevom diktatu. Svima je poznato da lustracija nije sprovedena u delu za vreme Djindjiceve vlade upravo na zalaganje tadasnjih legalista na celu sa Kostunicom. Uostalom, da je lustracija na vreme sprovedena Dinkic i ekipa oko njega bi zbog mnogobrojnih afera odavno bili u situaciji da svoju nevinost dokazuju pred licem pravde i po svojoj prilici bi odavno zavrsili iza brave. Pojacanim uticajem Dinkica&co na pravosudje bi im se pruzila prilika da nastave sa dobro poznatom praksom zataskavanja afera, koje vec postaju njihov zastitni znak.
Prvo hitni parlamentarni izbori, pa onda lustracija.

Sava Savanovic

pre 18 godina

Gradjani Srbije su svedoci da sadasnja vladajuca garnitura svakog dana proizvede barem po jednu korupcionasku aferu koju posle toga zataskava koristeci vise razlicitih metoda. Da smo mi neka normalna zemlja, sadasnja vladajuca garnitura bi bila predmet sudskog gonjenja. Umesto toga, oligarsi i njihov PR menadzer bi da pod parolom demontaze sudstva dovedu svoje kadrove.

Doctor Wu

pre 18 godina

A zasto se i za sudsku vlast ne bi uveli izbori sa smaknutim periodom u odnosu na lokalne i opste izbore? Tako bi svi organi vlasti bili podlozni sudu i izboru javnosti a ne hirovima korumpiranih politicara. I finansijska vlast bi trebalo, u vreme interneta i svuda prisutnih medija, da bude potpuno transparentna.

nebojsa

pre 18 godina

Dinkic je potpuno u pravu. Od oko 3000 sudija u Srbiji bar 1000 mora da ode zbog korupcije i lustracije a jos 1000 jer ne zadovoljavaju miminimum kriterijuma da obavljaju sudijski posao.
Kamo lepe srece da su ovako graktali na izvrsnu vlast pre 10 godina umesto sto su u vecima od troje ponistavali izborne rezultate.
Pravosudje ne moze samo da bude NEZAVISNO, nego mora da bude EFIKASNO I STRUCNO a to u ozbiljnom delu nije, a nema snage samo iako za to ima zakonske mehanizme da razresi one kojima tu nije mesto nego se sakriva iza lazbe esnafkse solidarnosti i navodne nezavisnosti sudstva i podele vlasti.
Pa tako dobre sudije kakve su Vida Skero i Omer Hadziomerovic brane one koji ne treba da budu u pravosudju.
Ima dovoljno kvalitetnih pravnika da odmah zameni sve one kojima nije mesto u sudovima, ali tu stizemo do glavnog problema, a ko ce da bira noce. DSS, Nova Srbija po partijskom kljucu, pa ti ce da budu jos gori od ovih, jer nazalost kakvo je stanje u sudovima takvo je i u drzavi i izvrsnoj vlasti.
Sudovi ne mogu da pomognu sami sebi ali ne moze ni drzava, tako da se vrtimo u djavoljem krugu.

vesna

pre 18 godina

Cudi me sto ministar Stojkovic ne zna zasto se javio Ministar finansija Mladjan Dinkic. Pa iz razloga sto se resenjima Trgovinskih sudova pare skidaju direktno sa racuna Budzdeta. I onda se Ministar Stojkovic moze da zali da bas za njegovo Ministarstvo (!) nikada dosta para u Budzeta. Nece ih ni biti ako se nastavi ovako. Valjda ce neko imati hrabrosti da objavi sta je sve dosudjeno na stetu drzave i da se po tome vidi koliko su tu sudije bile u pravu.

Sasa

pre 18 godina

Ko je iole imao posla u politici sa G17+ zna da bi se ovaj formalno sasvim ok predlog (jer je pravosudje uzasno kod nas) na kraju pretvorio u instaliranje i zaposljavanje sudija bliskih Dinkicevom rezimu.
Mnogo bolje bi bilo da daju lovu da se napravi neki informacioni sistem za citavu zemlju da im se ne gube predmeti i ucinak rada sudija meri nekim objektivnim metodama za pocetak.

podrska reizboru!

pre 18 godina

uvek ce bitu u konfliktu nezavisnost i efikasnost sudstva. Mozda treba prvo razbiti svest o "nedodirljivosti", pa onda idemo na razresavanje i ostalih problema.

Marko

pre 18 godina

A, ko će da kaže ko su podobne sudije? Dinkić, Vlada ili Skupština Srbije koja ih je i izabrala. Da li će "prijatelji" G 17 plus, DSS-a i provereni socijalistički pravosudni kadrovi biti jedini ocenjeni kao pošteni i vredni, pa će kao takvi biti vraćeni na posao?
Kada bi izabrali najbolje i najvrednije sudije na svetu, ko garantuje da će suditi pošteno, ukoliko do funkcija dođu po "partijskom ključu". S druge strane, gospoda na vlasti mogu da naprave opasan presedan, jer će u tom slučaju svaka buduća Vlada imati puno pravo da izabere svoj kontigent nosioca sudijskih funkcija.
Toliko o reformi i ozbiljnoj državi.

Porucnik

pre 18 godina

Ne branim sudije i sudski sistem. Naprotiv. Moram da konstatujem da je Dinkic mirodjija u svakoj corbi, a najmanje i lose radi svoj posao. Zato predlazem da uvezemo ministra finansija iz Albanije. Tamo je inflacija samo 1,5%

LAW & ORDER

pre 18 godina

Ajmo iz pocetka:
1. SVI se slazemo da sudrstvo treba da bude rasformirano, nezavisno od vladajucih partija, sudski procesi sustinski struktuirani, zakoni trebaju da se doslednije postuju, a neki i da se preformulisu. Je li tako?Tako je.

Ono sto izaziva ljutnju su cinjenice da ovu promenu pokrece i zahteva covek:
2. Koji nije zaduzen za uspostavljanje legaliteta i vodjenja zemlje, vec finansija.
3. Koji se bas sada nasao na udaru afere "Kofer" (pridodajuci i onu Nacionalu Stedionicu), te nas vodi na pomisao da on to zeli da zamgli kao i da sebi pripremi poligon kad jednog dana sidje sa vlasti, pa da ima ko da ga zastiti po sistemu usluga-za-uslugu. Pitam se samo zasto tako burno nije reagovao kad je nad Markom Milosevicem ukinuta sudska parnica?
4. Koji je pokazao znake prevrtljivosti (slizao se sa sistemom protiv kojeg se lazno predstavljao da se i sam borio 5. Oktobra i zbog kojeg je njegov kao saborac Djindjic izgubio zivot. Iz nekih cudnih razloga odustao o gonjenja Kiparskog novca, valjda da bi sacuvao koaliciju)
5. Koji je pokazao znake neekspertizma (straobalan bilans inflacije i nove pozajmice )
6. Koji manipulise drzavnim novcem (policajcima koji traze povisicu preporucuje privatni sektor, a za isto to pijuckanje kafe poslanicima u skupstini povecava plate sve u 16, finansira Haske optuzenike, prodaje drzavne firme sumljivim tipovima, omogucava kupovinu zastarelih i precenjenih lokomotiva...)
6. Koji je nedosledan u svojim teznjama, jer precutkuje utaju poreza i pitanje porekla imovine ostalih tajkuna, a napada samo Karica.
7. Koji je pokazao da nema mastovitosti i manira (poziva Blic na debatu umesto da ih sudski goni, tuzi se na Cedu Jovanovica koji kako im zatreba svima sluzi za izduvavanje, javno iznosti privatne stvari o Bozi Djelicu, zaposljava decu i bracu svojih drugara...)

Promene? Da, ali ne pod palicom ove vlade.

Advokat Miljko Zivojinovic

pre 18 godina

Uslov svih uslova za bolje funkcionisanje kompletnog pravosudja (ne samo sudstva) su daleko bolji materijalni uslovi, a pre svega plate... Ovo se moze odmah resiti tako sto ce se usmeriti kompletna sudska taksa u pravosudje, a ne samo jedan njen deo. Tek nakon toga, kada se u jednom periodu vide rezultati boljih materijalnih uslova, moze se pristupiti i veoma delikatnom pitanju personalne odgovornosti za rad u sudstvu. Ali i to se mora uraditi sistemski i po odredjenim pravilima (u tradiciji razvijenih evropskih sistema)... Bojim se da je ministar Dinkic pokrenuo ovu inicijativu upravo u trenutku kada se ti isti sudovi nalaze u procesu odlucivanja o visoko vaznim pitanjima za: Narodnu Banku Srbije, licno Ministra Dinkica i njegove najblize saradnike, Guvernera Jelasica i druge saradnike u NBS... Nije fer!

andro

pre 18 godina

Nisam primetio da je Dinkicev predlog vezan za sadasnju vladu - verovatno je i neostvariv u praksi pre novih izbora. Ta dva perioda o kojima prica su na minimum 5 godina, dakle nekoliko ce vlada da prodje u medjuvremenu. Deluje mi vise kao izjava coveka frustriranog stanjem u pravosudju, koje ga sprecava da radi svoj posao kako treba, a usput i nista ga i ne kosta pa nije lose da prikupi neki politicki poen (ionako zna da oko toga niko njega nece nista da pita, tako da je ova izjava u rangu Baticevog trtljanja okolo).
Da treba da se uradi, naravno treba.
I ja bih se izjasnio za Dinkicevu stranu, da nisu na njoj sve neki proaktivni (po Dilbertovoj definiciji to je ona rec koja ne znaci nista a upotrebljavaju je idi..i da bi izgledali vazno). Otkuda takve strasne reci uopste udju u nas jezik? Pa to ni na engleskom ne znaci nista, a vec su se nasli neki da je koriste u srpskom. Kuku nama.

Srbin iz Bosne

pre 18 godina

Bio sam u postupku reizbora u pravosuđu Bosne i Hercegovine. To je težak posao, teško je i onima koji biraju, a i onima koji su predmet reizbora. Aako dođe to toga želim svima puno sreće.

Slađana

pre 18 godina

Niko u pravosuđu ne beži od reizbora, štaviše, časni nosioci pravosudnih funkcija očekuju da iz pravosuđa odu nečasni. Nečasni ne odgovaraju ljudima koji su pošteni i ispravni ali odgovaraju partijama koje mogu da ih ucenjuju kako bi donosili naručene odluke. Mislim da se ministar Dinkić malo "zaleteo". Ako ih ništa ne natera da se usaglase oko novog ustava biće to reizbor sudija. Međutim, novi ustav je pretnja za političare a ne sudije. Zaista sve je vrzino kolo i videćemo šta će se u nastavku događati. Pored ovoga, bilo bi dobro da se zna da je srpsko pravosuđe finansijski posrnulo i da često nema sredstava za osnovno funkcionisanje, bez obzira što je u Budžet RS prošle godine, a po izveštaju ministra Dinkića, u isti ulilo preko pet milijardi dinara. Kako je onda moguće da nema novca za redovno funkcionisanje koje, često, ima uticaja na odlaganje ročišta i donošenje sudskih odluka, odnosno zna da bude odlučujuće za sporost sudova. Ministru Dinkiću je krivo što ministri nemaju stalnu funkciju?! Baš šteta!

Zoran

pre 18 godina

Stvarno je gosn Dinkić ovo genijalno zamislio, kako ono reče: treba izvršiti reizbor sudija, potom još jedan reizbor, a tek onda uvesti stalnost sudske funkcije. Znači reizbor dok ne postavi sudije poslušne i po svojoj volji i onda im uvesti stalnost sudske funkcije, tako da sledeća vlada koja dođe nema mogućnost te sudije da pomera. Svaka čast gosn Dinkiću, samo ima jedna stvar u tome, mi smo vas pročitali i ne verujemo više u vaše poštene namere.

Vojislav Markovic

pre 18 godina

Dinkic i Ljajic su definitivno nasi najbolji politicari i to se u Srbiji ne ceni dovoljno.
Smatram da Dinkiceva inicijativa za lustraciju u sudstvu treba da ima podrsku javnosti u Srbiji.
Covek je pametan, sposoban i posten i treba mu pomoci i podrzati ga gde god je to moguce. Smatram da nije dobro traziti u ovoj delikatnoj situaciji stalno neke igle po senu i rastezati sa aferama nego se izboriti za bolju Srbiju u koju Dinkic veruje a ne znam zasto i Srbi u tu istu takodje ne bi verovali.
Sama ta cinjenica je vredna pomuciti se i izboriti za bolje sutra.
Bravo Mladjane, bravo.
Imas podrsku samo napred!

NN lice

pre 18 godina

Stvarno mi nije jasno zasto ministar finansija uredjuje pravosudje. Ali, na stranu to. Da li ce "zrtve" reizbora biti korumpirane sudije, ili neposlusne? Po meni, sudije ce biti zavisnije od politicara ako im nad glavom visi reizbornost, nego ako im je garantovana stalnost. Kako ce reizbornost biti obezbedjena od voluntarizma?

Maja_V

pre 18 godina

Sto bi rekle uciteljice-promasio temu! Svaki drzavni cinovnik, koji prima budjetsku platu treba da radi odgovorno. Ako je podlozan korupciji, to je posao za policiju i zna se sta mu sleduje. To vazi i za profesore, i za sudije a narocito za politicare!

Coco Bill

pre 18 godina

Tačno je gospodine Dinkiću da je to vrzino kolo, ali vrzino kolo političara.
Jer kako koja ganitura dođe na vlast dovodi "svoje" i to gle čuda, baš, najviše, u sud i policiju. (seća li se neko sudije "revolveraša" kojeg vaša vlada vratila)
Objektivno govoreći, sudstvo jeste jedna od rak rana sistema i naravno, da treba da se nešta menja, ali to ne može preko noći i ovako "preko kolena" jer je to rekao i zamislio jedini "beskompromisni" borac Dinkić, a drugo, ako bi se to tako i uradilo to bi samo dovelo i ovako do još veće konfuzije u sudstvu.
E, sad ako se želi u svoj toj gunguli dovesti svoj kadar, a usput i jeftino pokupiti političke poene onda je to sasvim druga stvar i kao što neko reče, onda će svaka sledeća vlada da "upoštenjuje" sudstvo prema svom nahođenju.

David

pre 18 godina

A jel, reformu sudstva koce sudije, zato sto se medjusobno stite....hmm interesantno... od koga i cega se to stite? S druge strane cija je vlada to suspendovala toliko dugo pripremani zakon o pravosudju? Cija je vlada onesposobilia i izbacila sustinu visokog pravosudnog saveta koji je tu reformu trebalo da vrsi? To je tvoja vlada Dinkicu... Ovde je sve naopako i smrdi na sto kilometara... Ministar finansija reformise sudstvo dok se ministar pravde ne oglasava, nit bilo ko drugi iz vlade dok je ovo pitanje vitalno za drzavu i gradjane... Kod nas se gradi tornji na Avali, kupuju se izvandalisane lokomotive 50 godina stare iz Svedske dok vrhovni sud nema ni zgradu u kojoj bi obavljao svoj posao... Stvarno ne znam u cemu je ovde problem.

milos

pre 18 godina

Mislim da je ovo pogodak u sred srede. Naravno da medju sudijama ima časnih ljudi, ali dovoljno je da postoji samo jedan nečasan, pa da celokupna pravna država bude dovedena u pitanje. Da i ne govorim o približavanju standardima EU. Nadam se samo da se čelična metla neće zaustaviti samo na sudstvu već da će isti tretman doživeti i policija.
Sudstvo i policija moraju imati autoritet nekorumpiranosti, u suprotnom nemaju gotovo nikakvog smisla, kao što je sada slučaj.

Slavica-Pozega

pre 18 godina

Postene, casne i odgovorne sudije odgovaraju i ministru Dinkicu i svim gradjanima Srbije. Mora se jednom za sva vremena stati na put bahatosti i korupciji u pravosudju. Ovde nema mesta panici, svi koji odgovorno i posteno rade nemaju cega da se plase. Sve ovo sto se desava nije neciji hir, vec nuznost i neophodnost da se u Srbiju uvede red, rad i odgovornost.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Ko je imao posla sa srpskim pravosudjem ce svakako pozdraviti inicijativu ministra Dinkica, posledbjih dana je bilo vise nego jasno koliko duboko je pravosudje zagrizlo u korupciju i privredni kriminal; ubedjen sam da Mobtel nije jedini slucaj. Svaka cast postenima ali je prakticno neizvodljivo da se pravosudje reformise lustracijom sudija 1 po 1, zato ce trebati decenije. Shvatam da se toj kliki ne zuri jer uzivaju svoje privilegije koje narod skupo placa. Bas iz razloga sto sudije zive od "ledja" naroda, skoro savijenih do zemlje, onda je mislim vecini naroda jasno zasto je bolje jos juce nego danas ili sutra demontirati taj mocni i stetni aparat. Sadasnje procedure i pravila postaju nevazna kad se usvoji promena u ustavu i prateci novi zakoni; kao sto je pokojni Premijer dr. Zoran Djindjic uvek isticao: "...nismo mi robovi sistema, vec sistem postoji da nam sluzi, ako nije dobar onda ga menjaj!" Sadasnji sistem je zapravo smisljen kako bi stitio rpivilegije sudija, ne tera ih da brze, fleksibilnije rade, dozvoljava javasluk jer toboze birokratija nalaze da gledaju samo svoj deo posla a ne da proaktivno teraju istrazne sudije da dostavljaju dokaze, malo vise pritiska i stresa je zdravo za Srbiju, pored toga mora postojati delotvorna kontrola i platni razredi za sudije po kvalitetnom zavrsenom ucinku. Jednostavno profesionalizacija funkcije, to sa sadasnjom klikom nije moguce, tu je vecina jos zaposljena po partijskoj podobnosti iz nesretnih vremena ove drzave a da ne govorim o slucajevima kao u Sapcu gde je pravosudje po babu i stricevima. Ministar Dinkic mora da istraje po ovome, sta god Stojkovic kao stari kadar hteo, pa makar i po cenu pada vlade, ne znam kako ce uspeti da promene ustav jedino. Ukoliko se uhvati u kostac i sa ovom sanacijom drzavne institucije to ce G17 povecati rejting. Nije bitno sta sudije hoce, bitno je sta narod ocekuje i to Dinkic vrlo dobro zna. Odlucnost u sanaciji bankarskog sistema Srbije je dokazalo svoju delotvornost, to je ono sto plasi pravosudje, ta odlucnost i dinamicnost, takav nacin rada ce ceniti buduce generacije.

Jelena

pre 18 godina

Nije mi jasno zasto neko ima potrebu da apriori brani sudije. Zasto se ovaj, po meni odlican predlog, shvata kao odmazda?
Dinkica postujem jer je jedini proaktivan politicar, a radujem se sto je on pokrenuo ovo pitanje, jer do sada je uvek odrzao svoju rec. U svakom slucaju, potreban je i reizbor i lustracija.

Krupanj

pre 18 godina

A zašto bi odustao? U ovom slučaju Dinkić ima podršku i javnosti ostalih ministara u Vladi.
Nakon 5. oktobra bilo je potrebno napraviti rez u pravosuđu. Međutim, to nije učinjeno, a tu grešku plaćaju građani RS koji ne mogu da ostvare svoja prava i kada odu u sud umesto pravde dobijaju nepravdu ili još gore predmeti završavaju u fijokamaa a sporovi traju večno.
Dinkićeva izjava da u pravosuđe treba uvest red digla je veliku uzbunu a to pokazuje da je predlog ispravan i u interesu svih koji traže pravdu!

Lilijana

pre 18 godina

Bez preterivanja, ali zaista mi se cini da je Mladjan Dinkic osoba koja stanovnicima ove nase "banana" drzave uliva izvesnu kolicinu nade: bar da udahnemo vazduha pre nego nam glavu gurnu pod vodu.
Cekam samo da vidim kakve ce mu zamerke sada prisiti razni "pametnjakovici" po raznim talk-show brbljarijama.

bgd

pre 18 godina

Doživotne sudije bi htele da presuđuju po kovertama u džepu a ne po zakonu. Kada ipak neko od njih "dolija" onda brže bolje njegove kolege obustavljaju proces jer zaboga "nije u stanju da prati suđenj". Nije nego!! Baš bi za mene imali razumevanja da, ne daj Bože, nešto ukradem. Ili da probam pa da vidim!!

Hope

pre 18 godina

Normalno je da ima i onih kojima se ova ideja g. Dinkica ne dopada. Ali nemoguce je stati na put korupciji u sudstvu dok se ne izvrsi reizbor sudija. Ne vidim drugi nacin kako da se ovaj problem resi. Oni koji su imali neko pametnije resenje, trebali su odavno da ga predloze, a ne da cekaju da se korupcija ovoliko ukoreni. Lako je kritikovati, treba nesto i konkretno raditi. Svidjalo se to nekome ili ne, ali u ovoj zamlji, koliko vidim,jedino ovi ljudi iz G17 plus nesto stvarno rade dobro, ostali samo kritikuju!

Zoran 51

pre 18 godina

Treba promeniti sudije pa ni jedan posao nije veciti zasto bi njima to bilo zagarantovano.
Pogledajte koliko ima krivicnih prijava koje stoje u fiokama sudija, najbolji nacin da predmeti zastare i sta onda ?
Najzad je neko to sto svi znamo javno i rekao ne samo rekao nego i predlozio resenje. Evo ga pa cinite sta vam je volja hocemo li da ih menjamo ili je ovako dobro.Ima sudija iz komunistickih vremena cija je glavna odlika da sude ko kako da ...
Jos jednom : NISTA NIJE VECITO I NEPROMENLJIVO PA TAKO I SUDIJE. ( izuzetak je za sada brzina svetlosti )

Darko, Valjevo

pre 18 godina

Dobro je da je neko konacno stao na put korupciji i bahatosti sudija. Javna tajna da je nase sudstvo gledalo kroz prste novokomponovanim i kontraverznim "Biznismenima" i ta praksa traje do danasnjih dana. Nadam se da ce ministar Dinkic ovu stvar isterati do kraja kao jos jednu stepenicu ka Evropi i boljoj buducnosti Srbije. Samo napred!!!!

sasha

pre 18 godina

Reizbor sudija...u redu, ali prvo usaglasiti principe i pravila za izbor.
Zar ministar Dinkic misli da Skupstina Srbije to moze kvalitetno uraditi??? Mogu samo da zamislim kakva bi to politicka trgovina bila. Pa i danas u Skupstini ne prodje gotovo polovina predloga za izbor sudija i tuzilaca koje daje Visoki savet pravosudja, dakla najstrucnije i najkompetentnije telo za to i to sve zbog navedene politicke trgovine.
Primera radi u Sobranju Makedonije nije bilo slucaja da se predlog Visokog Saveta ne prihvati!!!
Dakle, reizbor a bez politicke trgovine, a to moze biti samo ako se prihvati predlog Drustva sudija i Udruzenja tuzilaca da ovaj reizbor vrsi strucno telo, dakle Visoki savet pravcosudja (Visoki tuzilacki savet za tuzioce i zamenike).
A inace, cinjenica je da je materijalna situacija u pravosudju katastrofalna. Svi pravosudni organi redovno dobija opomene za neplacanje komunalnih usluga, slanje poste itd...a dugovi sudova prema dobavljacima pre svega kancelarijskog materijala, zatim preva vestacima i sudijama-porotnicima su milionski.
Zato pitanje za ministra finansija (a inace je iz njegove nadleznosti, za razliku od reizbora sudija):Da li sudovi mogu imati ugled i legitimitet kad su i sami veliki duznici, tj. kad nisu u mogucnosti da ispunjavaju svoje obaveze ( a drzavna kasa je sve je sve punija i punija)?

grufti

pre 18 godina

Ideja kao ideja je dobra, ali kad se pogleda od koga dolazi i u kom kontekstu se izgovara, onda sve postaje vise nego apsurdno.
Mladjanom Mladji sigurno smeta sto se sud do sada nije (a verovatno i nece, to su vec sredile partijske kolege!) ozbiljno pozabavio aferom Nacionalne stedionice, Erikson, novcane doznake za G17 iz Madjarske ...
BTW, otkud bas Labusov zet jedan od glavnih u NB? Naravno, sve je to "slucajnost". Sve je to prazna demagogija i jeftina zabava za narod. Ovde se politika shvata kao idealna prilika za bogacenje, i zato nam i ide kako nam ide, ukljucujuci celokupno stanje u zemlji, Kosovo i sve ostalo. Iza kulisa sve ide po partijskoj liniji, a u javnosti se ti isti ljudi pokazuju kao beskompromisni borci za pravdu i opstu dobrobit.
Ovde je prvo potrebna lustracija SVIH sadasnjih politicara, bilo na vlasti, bilo u opoziciji, a posle i lustracija po drzavnim organima. Nikakvi novi izbori nece promeniti stanje, jer se uvek isti vrte u krug sa funkcije na funkciju....

Bera

pre 18 godina

Vaznije je sta se predlaze nego ko predlaze. Stalnost sudija, nazalost u nasem slucaju znaci neodgovornost sudija ali i nesto vise zloupotrebu koja i nije tako mala i beznacajna. Svako zloupotrebljava gde moze i takav je ljudski rod. Zasto bi sudije bile apriorno postenije od popova, muzikanata iz Peci ili sluzbenika Narodne Banke. A ko kontrolise sudije?Niko: Pa cak i fudbalske sudije neko ocenjuje i suspenduje. Ovde je dreka sudija samo zastita njihove "papske nepogresivosti" i slobodnog procenjivanja. Nijedna savremena civilizovana zemlja ne moze pocivati na tome.
Bera, Beograd

(Ne)zaboravni setac

pre 18 godina

Imam pitanje od 2.miliona dolara:zasto je G17 rusio vladu Z.Zivkovica, ako sad ispada da su im identicni politicki programi...temeljne reforme pravosudja i sl? Gde su bili kada su Batica javno zigosali, zbog iste stvari? AKo su im te stvari iskreno u srcu, zasto su se obrusili na jedine, moguce saveznike (DS) u tako teskom poslu? Zasto sedi u vladi koja ne da Srbiji da krene u dobrom pravcu? Zasto se Dinkic predstavlja kao beskompromisni borac za pravdu, sa zakasnjenjem od 5 godina? E, moj Dinkicu, kako to da ti ne veruju ljudi koji smatraju da nam je pravosudni sistem na nivou "banana" drzave ali su nam takvi i politicari!

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Ma da bolje je da sudije budu korumpirane i da kontrolu nad njima imaju raznorazni tajkuni, nego da se postoji reizbor, jer zaboga politicari to mogu da iskoriste.
U sistemu kakav je kod nas u Srbiji, apsolutno ne postoji racionalan argument protiv reizbora sudija.
Treba im uterati strah u kosti, jer jedino tako ce sistem krenuti da funkcionise, kad neko zna da mu se ljulja fotelja on dobro razmisli pre nego sto nesto uradi.
A to sto sudije dizu toliku galamu samo moze da bude potvrda da imaju putera na glavi i nista drugo.

La iluminacion

pre 18 godina

Kada bi svi, kao Dinkic, toliko malo obracali paznju na ono sto ce se o njima misliti, i lepo radili svoj posao Srbiji bi jako brzo bilo mnogo, mnogo bolje. Posao politicara nije da bude lep i zgodan i da, nego upravo ovo sto on radi, da se trudi da potera sve one koji zavaljeni u svojim foteljama misle da su nedodirljivi i da mogu da rade sta im se prohte. Kada bismo imali bar jos dvojicu takvih, gde bi nam bio kraj...

Vlada sa Chubure

pre 18 godina

Svi znaju, pa i vrapci da je lustracija u sudstvu neophodna, samo je pitanje kako je izvrsiti. Totalna lustracija je nemoguca jer SPS podrzava Vladu u kojoj je gosn Dinkic, a sudija bliskih SPS-u ima onoliko, a svi dobro znamo kakav je to sudijski kadar. A Dinkic postade i ministar pravde. Ova njegova izjava kao i mnoge druge koje se nikako nisu ticale ekonomije i finansija jesu cisto zamazivanje ociju javnosti, jer, ponavljam, u svim tim Dinkicevim pricama veliku ulogu igraju SPS-ovci, a SPS podrzava Vladu u kojoj je Dinkic! Znaci, nista novo.

Malbasa

pre 18 godina

Da li je istina da nam je sudstvo loše? Jeste. Da li je istina da su mu neophodne reforme? Jeste. U čemu je onda problem? U tome što inicijativa dolazi od Dinkića, a ne, recimo, od ministra pravosudja? Ako je neko bolestan važno je da ozdravi, a manje je važno ko ga je lečio. U tom smislu, pozdravljam inicijativu ministra Dinkića, i mislim da je za svaku osudu nečinjenje onih koji su to trebali odavno da urade, a nisu.

Slobodanka

pre 18 godina

Ova inicijativa je veoma hrabar potez. Mislim da narod pozdravlja i očekuje ovakvu akciju, ako ne od Dinkića, od bilo koga drugog. Bitno je da se nešto menja. Reč "birokratija" je postala sinonim za nešto komplikovano i neefikasno. Oni koji su na vrhu pravosuđa imaju sve privilegije i postali su nedodirljivi. Prva nepravda koju običan građanin oseti kad ne daj Bože mora na sud je globa koju plaća advokatu, a ako iscrpi sve rezerve i nema da podmaže i sudiju onda se slučaj oteže u beskraj do krajnjih granica strpljivosti, a kad se proces završi uglavnom ne ide u korist "malog čoveka". Dinkić ima podršku iz Vlade a verovatno i svih poštenih građana. Ove reforme su trebale da počnu i ranije, a onaj ko je ispravan nema čega da se plaši.

Gastarbajter u Evropi

pre 18 godina

Gospodin Dinkić nije jedini, koji pokušava da ukaže i da pokrene neophodne promene u sudstvu. Evropska Unija nam već duže vreme ukazuje na neophodne promene u sudstvu. A mi hoćemo da budemo članovi tog evropskog kluba ili smo se sad nekako od jedanput predomislili? Sudije, koji su radili profesionalno nemaju čega da se plaše.

VeraT

pre 18 godina

Odavno je trebalo ovo uciniti! Lose je to sto svi pricaju o korupciji, a niko nista ne preduzima, a kad se pojavi covek koji radi (Dinkic), odmah se nadju neki da ga napadnu!

BRANE

pre 18 godina

Tacno je da nam treba potpuno novo pravosudje, kao sto nam treba i novi ustav i novi zakoni. Jer, danas se ubice amnestiraju zato sto je Ustavni sud proglasio uvodjenje vanrednog stanja nezakonitim pa sada ne vazi nijedan dokaz koji je protiv njih pribavljen tokom akcije Sablja. Uzas, uzas, uzas!!! To moze samo u zemlji u kojoj vlast ne zeli da se ubice kazne vec ih velica. Ali, ko da veruje Dinkicu da nece novo poslusnicko pravosudje, vec novo i cestito? Kako dok Dinkic sedi u vladi sa Zoranom Stojkovicem, ministrom pravde koji je osudjivao knjige kao vestice, koji siluje zakon uplicuci se javnim izjavama u sudske postupke...? Kako kada je ministar policije Jocic pljackao prodavnice...? Avaj, Mladjo...

Lazar Dragin

pre 18 godina

Bravo g.Dinkicu, tacno si procenio da je u sudovima srbijice prava pijaca (cast izuzecima) i to treba ocistiti jer fukcija sudije je naj veca pocast i ona se dodeljuje casnim ljudima sto znaci; ici sudiji znaci ici pravdi, a kod nas ici sudiji znaci ici odluci kako je skrojena i zavisi ko stoji iza sudija -i sta stoji- i to treba ocistiti za dobro Srbije i svi nas u Srbiji i van nje. Lazar Dragin Florida, USA

V.M.

pre 18 godina

Sta trazi Dinkic u pravosudju?Gde je premijer LEGALISTA i njegov ministar Stojkovic da diskutuju na temu sudija.Kostunici su usta bila puna legalizma i pravne drzave jos od 2001 kada je krenuo besumucno da rusi na bazi LEGALIZMA Djindjicevu vladu a vidi dokle su nas on i Dinkic sa SPS-om i Radikalima u koaliciji doveli.Dinkicu procitana si ti knjiga odavno!

Bole

pre 18 godina

Najbolje bi bilo napraviti specijalnu komisiju koja bi imala i strane strucnjake i koja bi pregledavala predmete sudija i ocenjivala njihove odluke. Ako se ustanovi da su donosili lose odluke to znaci da su losi strucnjaci ili su korumpirani. U bilo kom slucaju ih treba izbaciti i sluzbe. U Americi postoje njihove komore pa ko prekrsi pravilo moze da slobodno baci diplomu u djubre jer vise nigde ne moze da radi.

Zoran

pre 18 godina

Da li sam za lustracija u pravosudju? Naravno da jesam.
Da li sam za to da jedan Dinkic i DSS-SPS vlada sprovodi lustraciju u pravosudju? Naravno da nisam, jer je svima jasno da tu nikakve lustracije ne bi bilo, osim 'ciscenja' pravosudja od onih koji ne pristaju da sude po Dinkicevom diktatu. Svima je poznato da lustracija nije sprovedena u delu za vreme Djindjiceve vlade upravo na zalaganje tadasnjih legalista na celu sa Kostunicom. Uostalom, da je lustracija na vreme sprovedena Dinkic i ekipa oko njega bi zbog mnogobrojnih afera odavno bili u situaciji da svoju nevinost dokazuju pred licem pravde i po svojoj prilici bi odavno zavrsili iza brave. Pojacanim uticajem Dinkica&co na pravosudje bi im se pruzila prilika da nastave sa dobro poznatom praksom zataskavanja afera, koje vec postaju njihov zastitni znak.
Prvo hitni parlamentarni izbori, pa onda lustracija.

Sava Savanovic

pre 18 godina

Gradjani Srbije su svedoci da sadasnja vladajuca garnitura svakog dana proizvede barem po jednu korupcionasku aferu koju posle toga zataskava koristeci vise razlicitih metoda. Da smo mi neka normalna zemlja, sadasnja vladajuca garnitura bi bila predmet sudskog gonjenja. Umesto toga, oligarsi i njihov PR menadzer bi da pod parolom demontaze sudstva dovedu svoje kadrove.

Doctor Wu

pre 18 godina

A zasto se i za sudsku vlast ne bi uveli izbori sa smaknutim periodom u odnosu na lokalne i opste izbore? Tako bi svi organi vlasti bili podlozni sudu i izboru javnosti a ne hirovima korumpiranih politicara. I finansijska vlast bi trebalo, u vreme interneta i svuda prisutnih medija, da bude potpuno transparentna.

nebojsa

pre 18 godina

Dinkic je potpuno u pravu. Od oko 3000 sudija u Srbiji bar 1000 mora da ode zbog korupcije i lustracije a jos 1000 jer ne zadovoljavaju miminimum kriterijuma da obavljaju sudijski posao.
Kamo lepe srece da su ovako graktali na izvrsnu vlast pre 10 godina umesto sto su u vecima od troje ponistavali izborne rezultate.
Pravosudje ne moze samo da bude NEZAVISNO, nego mora da bude EFIKASNO I STRUCNO a to u ozbiljnom delu nije, a nema snage samo iako za to ima zakonske mehanizme da razresi one kojima tu nije mesto nego se sakriva iza lazbe esnafkse solidarnosti i navodne nezavisnosti sudstva i podele vlasti.
Pa tako dobre sudije kakve su Vida Skero i Omer Hadziomerovic brane one koji ne treba da budu u pravosudju.
Ima dovoljno kvalitetnih pravnika da odmah zameni sve one kojima nije mesto u sudovima, ali tu stizemo do glavnog problema, a ko ce da bira noce. DSS, Nova Srbija po partijskom kljucu, pa ti ce da budu jos gori od ovih, jer nazalost kakvo je stanje u sudovima takvo je i u drzavi i izvrsnoj vlasti.
Sudovi ne mogu da pomognu sami sebi ali ne moze ni drzava, tako da se vrtimo u djavoljem krugu.

vesna

pre 18 godina

Cudi me sto ministar Stojkovic ne zna zasto se javio Ministar finansija Mladjan Dinkic. Pa iz razloga sto se resenjima Trgovinskih sudova pare skidaju direktno sa racuna Budzdeta. I onda se Ministar Stojkovic moze da zali da bas za njegovo Ministarstvo (!) nikada dosta para u Budzeta. Nece ih ni biti ako se nastavi ovako. Valjda ce neko imati hrabrosti da objavi sta je sve dosudjeno na stetu drzave i da se po tome vidi koliko su tu sudije bile u pravu.

Sasa

pre 18 godina

Ko je iole imao posla u politici sa G17+ zna da bi se ovaj formalno sasvim ok predlog (jer je pravosudje uzasno kod nas) na kraju pretvorio u instaliranje i zaposljavanje sudija bliskih Dinkicevom rezimu.
Mnogo bolje bi bilo da daju lovu da se napravi neki informacioni sistem za citavu zemlju da im se ne gube predmeti i ucinak rada sudija meri nekim objektivnim metodama za pocetak.

podrska reizboru!

pre 18 godina

uvek ce bitu u konfliktu nezavisnost i efikasnost sudstva. Mozda treba prvo razbiti svest o "nedodirljivosti", pa onda idemo na razresavanje i ostalih problema.

Marko

pre 18 godina

A, ko će da kaže ko su podobne sudije? Dinkić, Vlada ili Skupština Srbije koja ih je i izabrala. Da li će "prijatelji" G 17 plus, DSS-a i provereni socijalistički pravosudni kadrovi biti jedini ocenjeni kao pošteni i vredni, pa će kao takvi biti vraćeni na posao?
Kada bi izabrali najbolje i najvrednije sudije na svetu, ko garantuje da će suditi pošteno, ukoliko do funkcija dođu po "partijskom ključu". S druge strane, gospoda na vlasti mogu da naprave opasan presedan, jer će u tom slučaju svaka buduća Vlada imati puno pravo da izabere svoj kontigent nosioca sudijskih funkcija.
Toliko o reformi i ozbiljnoj državi.

Porucnik

pre 18 godina

Ne branim sudije i sudski sistem. Naprotiv. Moram da konstatujem da je Dinkic mirodjija u svakoj corbi, a najmanje i lose radi svoj posao. Zato predlazem da uvezemo ministra finansija iz Albanije. Tamo je inflacija samo 1,5%

LAW & ORDER

pre 18 godina

Ajmo iz pocetka:
1. SVI se slazemo da sudrstvo treba da bude rasformirano, nezavisno od vladajucih partija, sudski procesi sustinski struktuirani, zakoni trebaju da se doslednije postuju, a neki i da se preformulisu. Je li tako?Tako je.

Ono sto izaziva ljutnju su cinjenice da ovu promenu pokrece i zahteva covek:
2. Koji nije zaduzen za uspostavljanje legaliteta i vodjenja zemlje, vec finansija.
3. Koji se bas sada nasao na udaru afere "Kofer" (pridodajuci i onu Nacionalu Stedionicu), te nas vodi na pomisao da on to zeli da zamgli kao i da sebi pripremi poligon kad jednog dana sidje sa vlasti, pa da ima ko da ga zastiti po sistemu usluga-za-uslugu. Pitam se samo zasto tako burno nije reagovao kad je nad Markom Milosevicem ukinuta sudska parnica?
4. Koji je pokazao znake prevrtljivosti (slizao se sa sistemom protiv kojeg se lazno predstavljao da se i sam borio 5. Oktobra i zbog kojeg je njegov kao saborac Djindjic izgubio zivot. Iz nekih cudnih razloga odustao o gonjenja Kiparskog novca, valjda da bi sacuvao koaliciju)
5. Koji je pokazao znake neekspertizma (straobalan bilans inflacije i nove pozajmice )
6. Koji manipulise drzavnim novcem (policajcima koji traze povisicu preporucuje privatni sektor, a za isto to pijuckanje kafe poslanicima u skupstini povecava plate sve u 16, finansira Haske optuzenike, prodaje drzavne firme sumljivim tipovima, omogucava kupovinu zastarelih i precenjenih lokomotiva...)
6. Koji je nedosledan u svojim teznjama, jer precutkuje utaju poreza i pitanje porekla imovine ostalih tajkuna, a napada samo Karica.
7. Koji je pokazao da nema mastovitosti i manira (poziva Blic na debatu umesto da ih sudski goni, tuzi se na Cedu Jovanovica koji kako im zatreba svima sluzi za izduvavanje, javno iznosti privatne stvari o Bozi Djelicu, zaposljava decu i bracu svojih drugara...)

Promene? Da, ali ne pod palicom ove vlade.

Advokat Miljko Zivojinovic

pre 18 godina

Uslov svih uslova za bolje funkcionisanje kompletnog pravosudja (ne samo sudstva) su daleko bolji materijalni uslovi, a pre svega plate... Ovo se moze odmah resiti tako sto ce se usmeriti kompletna sudska taksa u pravosudje, a ne samo jedan njen deo. Tek nakon toga, kada se u jednom periodu vide rezultati boljih materijalnih uslova, moze se pristupiti i veoma delikatnom pitanju personalne odgovornosti za rad u sudstvu. Ali i to se mora uraditi sistemski i po odredjenim pravilima (u tradiciji razvijenih evropskih sistema)... Bojim se da je ministar Dinkic pokrenuo ovu inicijativu upravo u trenutku kada se ti isti sudovi nalaze u procesu odlucivanja o visoko vaznim pitanjima za: Narodnu Banku Srbije, licno Ministra Dinkica i njegove najblize saradnike, Guvernera Jelasica i druge saradnike u NBS... Nije fer!

andro

pre 18 godina

Nisam primetio da je Dinkicev predlog vezan za sadasnju vladu - verovatno je i neostvariv u praksi pre novih izbora. Ta dva perioda o kojima prica su na minimum 5 godina, dakle nekoliko ce vlada da prodje u medjuvremenu. Deluje mi vise kao izjava coveka frustriranog stanjem u pravosudju, koje ga sprecava da radi svoj posao kako treba, a usput i nista ga i ne kosta pa nije lose da prikupi neki politicki poen (ionako zna da oko toga niko njega nece nista da pita, tako da je ova izjava u rangu Baticevog trtljanja okolo).
Da treba da se uradi, naravno treba.
I ja bih se izjasnio za Dinkicevu stranu, da nisu na njoj sve neki proaktivni (po Dilbertovoj definiciji to je ona rec koja ne znaci nista a upotrebljavaju je idi..i da bi izgledali vazno). Otkuda takve strasne reci uopste udju u nas jezik? Pa to ni na engleskom ne znaci nista, a vec su se nasli neki da je koriste u srpskom. Kuku nama.

Srbin iz Bosne

pre 18 godina

Bio sam u postupku reizbora u pravosuđu Bosne i Hercegovine. To je težak posao, teško je i onima koji biraju, a i onima koji su predmet reizbora. Aako dođe to toga želim svima puno sreće.