Sreda, 08.02.2006.

11:26

"Demontirati trgovinske sudove"

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će sutra na sednici Vlade inicirati reizbor svih sudija.

Izvor: B92

"Demontirati trgovinske sudove" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

velja

pre 18 godina

Hrabro i odgovorno od gospodina Dinkica!Kada se demontira aparat bivseg rezima u sudstvu,trba ga demontirati i u drugim institucjama.Bez toga sasvim sigurno nista nema od ulaska u EU.

dragoljub

pre 18 godina

Ako gospodin Dinkic, cija je stranka peta ili sesta u Srbiji i koji je bio guverner a sada ministar finansija, postavi svoje sudije, nikad ga niko nece skloniti sa vlasti. Trebaju nam prvo izbori, nova Vlada (koja ce imati podrsku gradjana i koja ce uciniti da ponovo imamo drzavu a ne banana drzavu kao sto je ova smejurija), pa onda nek se menjaju i sudije.

Thuram

pre 18 godina

Verovatno ima poneki gradjanin koji nije iskusio``efikasnost``sudova na svojoj kozi, a mislim da je ipak vise onih koji to jesu. Neke stvari tu treba da se promene, a zasto o tome prica Dinkic, a ne Stojkovic, to treba da se zapitamo. I vrapcima je jano sta rade Trgovinski sudovi i da je to jedan blagi uzas.

Nikola

pre 18 godina

Jeste malo problematicno sto bas Ministar kao clan izvrsne vlasti pokrece ovo pitanje, ali krajnje je vreme bilo da neko to pomene. Mutne radnje, neefikasnost i korupcija po sudovima se mora rascistiti ako zelimo da stvorimo normalno drustvo, ali to ko ce vrsiti reizbor sudija i po kom kriterijumu otvara nova pitanja. Moze lako da se desi da ne dobijemo sustinske promene...

majmun djoka

pre 18 godina

Pa kako da ne,sudovi rade ko avioni, to svi znamo. Ja 5 godina ne mogu da udjem u svoju nekretninu /građanski spor.Svi vide da stranka odugovlaci, te je bolesna, te laze, te nije mogla, te je tuko muz pre tri godine.Porotnici spavaju na svakom rocistu, ali je lepo toplo i cisto i ne radi se nista ili skoro nista a placa se izvrsno - pa daj da rastegnemo.Da mene placaju ko sudije i ja bi tako radio. U Japanu lekar ima najvecu platu ako ima najmanje bolesnika, to znaci da svi rade a ne sede ne bolovanju - pa i drzava ubira vise poreza amanje trosi na bolensike.Kod nas svi sudovi od opstinskih do "saveznih" pa i oni za HAG - rade da moz da bidne al ne mora da znaci, dogod neko ne z apreti stvarnim sankcijama - e odna je to napad na demokratiju. Nisam nikad voleo Dinkica al bar ima ... da skoro svakome kome bi trebalo - kaze da ne radi kako treba. Da ima 100 Dinkica drzava bi za godinu dana ili procvetala, ili bi svi prosvirali. I jedno i drugo je bolje od ovoga sada. Svi piju samo narod placa, i to traje dok ne dođe 100 Dinkića.

Napokon!

pre 18 godina

BRAVO!!! Napokon pocinju stvari da se micu u pravom smeru. Sto ne napravite anketu i pitate ljude dali imaju poverenja u sudstvo?! Verujem da bi dosli do "neverovatnih" otkrica. Da bi sistem funkcionisao prvo mora da se postuju zakoni, tj. da funkcionisu poluge vlasti, pravosudje i policija, i to prema ZAKONIMA a ne prema slobodnim odlukama korumpiranih sudija. Smatram da je ovo pocetaj jedne vrlo lepe price.

Zagor

pre 18 godina

Gradjani Srbije su svedoci da sadasnja vladajuca garnitura svakog dana proizvede barem po jednu korupcionasku aferu koju posle toga zataskava koristeci vise razlicitih metoda. Da smo mi neka normalna zemlja, sadasnja vladajuca garnitura bi bila predmet sudskog gonjenja. Umesto toga, oligarsi bi da pod parolom demontaze sudstva dovedu svoje kadrove.

Vukasin

pre 18 godina

Da li sam za lustracija u sudstvu? Naravno da jesam.
Da li sam za to da jedan Dinkic i DSS-SPS vlada sprovodi lustraciju? Naravno da nisam, jer je svima jasno da tu nikakve lustracije ne bi bilo, osim 'ciscenja' sudstva od onih koji ne pristaju da sude po Dinkicevom diktatu. Svima je poznato da lustracija nije sprovedena u delu za vreme Djindjiceve vlade upravo na zalaganje tadasnjih legalista na celu sa Kostunicom. Uostalom, da je lustracija na vreme sprovedena Dinkic i ekipa oko njega bi zbog mnogobrojnih afera odavno bili u situaciji da svoju nevinost dokazuju pred licem pravde i po svojoj prilici bi odavno zavrsili iza brave. Pojacanim uticajem Dinkica&co na sudstvo bi im se pruzila prilika da nastave sa dobro poznatom praksom zataskavanja afera, koje vec postaju njihov zastitni znak.
Prvo hitni parlamentarni izbori, pa onda lustracija.

kako vas bre nije sramota?

pre 18 godina

ama koji to pritisak? covek se REALNO pobuni protiv javasluka koji ste VI gospodo pravnici, sudije i ostali napravili i sada se zalite kako ste ugrozeni!!??

Nesa

pre 18 godina

Bravo care! Verujem da se svima smucilo nase sudstvo, onda ti tuzioci, sve uzas do uzasa. Pa mene su lopovi bre ostetili za 8 hiljada evra, ukrali su mi stvari iz rodjenog dvorista i iako imam svedoke i sve, tuzilac mi odbija krivicnu prijavu i kaze tuzi NN lice! I koga ja sad da tuzim??? Dinkicu sredi to molim te!

Maja

pre 18 godina

Samo ko nije usao sud ne zna kakvo je leglo mulja i taloga u njemu. Korupcija sveprisutna , opstepoznata stvar. A tek kadrovi. Cast izuzecima od zlog oca i jos gore majke. Setimo se da je sve sto je vredelo napustalo sudove i odlazilo na bolje placene poslove. Ostali su polupismeni i bez imalo integriteta ljudi. To je zaista razlog za DEMONTAZU kao i u prosveti uostalom.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

E hvala Bogu da se i te sudije najure. Ne da treba vrsiti pritisak na njih nego im ne treba dati da disu, sve dok se poslednji Milosevicev sudijica ne pocisti.
Bravo za Vladu Srbije. Jos posle toga da se ukine BIA i zavrsen posao.

radikal

pre 18 godina

Pa isti taj Dinkic je jos pre pet godina rekao da Bogoljuba treba staviti na svoje mesto. Da je to ucinjeno onda, ne bi bilo pola negativnih stvari koje su se u medjuvremenu izdesavale. Iskreno se nadam da se nece cekati novih 5 godina da se poslusa glas razuma koji Dinkic salje, bez obzira na simpatije, ili antipatije koje neki prema njemu gaje. Gospodine Dinkic, jos jednom ste pokazali da ste jedini sa petljom. Velika podrska Vama.

Aca

pre 18 godina

Sta je, dosla maca na vratanca? Aaaaa... neeeee.. nije u redu da se dira u nezavisnost sudstva. Necemo, valjda, revansizam? Lako je bilo sprovesti revansizam protiv Djindjicevih kadrova; da vas vidim sad kad vam je na meti DB! Ako ih ne demontirate - pascete. Ako im se zamerite - poznate su vam UDBA-ske metode obracuna sa nepodobnima. Srecno. Mozda je ipak trebalo udruzeni to da obavite posle 5. oktobra, umesto sto ste pomogli DB-u da "procisti" DS?

Lightbringer

pre 18 godina

Dobronamerni i pažljivi pratioci političkih dešavanja u našoj zemlji će se setiti da je isti predlog izneo pokojni doktor Zoran Đinđić još pre pet godina. Mislite o tome.

Slobodan Sb.

pre 18 godina

Dinkicu, prvo rasformiraj(te) Drzavnu bezbednost a onda ce se urusiti sve ono sto je lose u ostalim Drzavnim institucijama koje su nam tako bitne.

AK

pre 18 godina

Samo jos jedan dokaz da cela Vlada nema veze sa realnoscu (a i sa prekopotrebnom intelegencijom). Ministar finansija da smenjuje sudije? I sta onda? Ko ce odlucivati oko novih sudija? Verovatno Dinkic. Ja ne znam nijednu drugu zemlju gde se gotovo svi ministri pojavljuju u javnosti i dele savete za sve i svasta. Cim ti imas vremena da se pojavljujes na TV i pricas o necemu sto nema veze sa tvojim resorom to znaci da ti ne radis svoj posao uopste.
Mi smo toliko nezrela nacija da mi ne zasluzujemo drzavu. Svako ko dodje na vlast ima cenu. Apsolutno nema postenih politicara na vlasti u Srbiji. A oni retki koji bi nesto da promene se blate po medijima (ne mislim na Karica da se razumemo) ili ubijaju. Meni je stvarno zao sto moram da zivim u potkupljivo-palanackom drustvu kao sto je nase ali ovakva Vlada je pravo ogledalo naseg naroda jer nisu oni dosli sa strane nego su nasi ljudi. To me najvise i uzasava.

osudjen bez dokaza

pre 18 godina

"Ako bi svaka Vlada menjala sudije onda nema nezavisnoti"...
Ali ako nijedna to ne ucini, ostadose korumpirane sudije i poslusnici na funkcijama. Tako ispada da Nemacka nije trebalo da se pozabavi time nakon II svetskog rata i da pusti one koji su radili po nalogu Gestapoa da rade i dalje? Ish u penziju, da ne kazem na Biro rada, toliki mladi pravnici nemaju posao! Bolje neuk a posten sudija nego strucan za korupciju i ulizivanje.

Слоба Сента

pre 18 godina

Мора човек да се обезбеди на време. Kада он постане тема интересовања истражних органа сигурно му неће бити лако. У потпуности контролише финансијске токове у држави, а сада би и да суди. Независно судство у његовој режији је исто као и сфера финансија тренутно. Значи, ЈУЛ на куб. Да ти није тесна ципела Млађо, или те можда нешто друго сврби? Немој нама продавати поштење!

Darko

pre 18 godina

Čitajući tekst nigde nisam video da je g. Dinkić pomenuo hapšenje, već reizbor sudija, odnosno određeno pročišćavanje tih institucija od naizgled zacementiranih dubioza. Dokazano je da unošenje "sveže krvi" samo poboljšava rad svakog organizma. Ako se ovo nije uradilo 6. oktobra, ili posle Đinđićeve smrti, mislim da je sad krajnji trenutak inače će nas ta oligarhija odvesti u nepovrat štiteći mafijaše i tajkune.

Mile

pre 18 godina

Stvarno, ne znam ko u Srbiji ne bi imao koristi od sređivanja sudova osim samih "sudija" i članova njihovih porodica. Da se razumemo, verujem da poštenih sudija ima najmanje 80%, ali treba se osloboditi trulih jabuka, jer mogu da iskvare i zdrave. Ovo bi Đinđić do sada već uradio, nadam se da će DSS da prihvati ovu sjajnu inicijativu.

Doctor Wu

pre 18 godina

Sta je ovo ako nije klasicna pretnja (verovatno izazvana nervozom oko Blicovih otkrica)? Pa kad je EU tako pametna i dobronamer zasto ne bi odredjivala kriterijume i za organe izvrsne i finansijske vlasti? Mozda se Dinkic - istinski radikal u demokratskoj kozi- takodje ne bi kvalifikovao za posao koji trenutno radi.

Duska

pre 18 godina

E, a ja upravo poslala ovajkomentar u prilogu u javnost.
U SRBIJI NIKO NE ZNA ZA SRAMOTU
Putem satelita mogli smo da gledamo Ministra finansija Republike Srbije, Mlađana Dinkića, kako objašnjava novinarima (neke očito poznaje i sa njima je na Ti) kako neki mediji mogu da objavljuju netačne informacije, laži i klevete jer u Srbiji ‘’sudstvo ne radi svoj posao kako treba ili ga radi sporo’’.
Ovako nešto izjavljje član vlade bez trunke stida što sudstvo ne radi i ne funkcioniše kao da on sedi u nekoj drugoj vladi na nekoj drugoj planeti i kao da on u tome nema nikakvog udela. Uzgred još tvrdeći kako njegov kolega, premijer te vlade Koštunica, ima ideju da ‘’pravno uredi državu!!!
Zamislite, Premijer ima ideju. Neverovatno. A na čelu vlade je, koliko dugo? Nije valda tek od juče? A bio je još i Predsednik neke takozvane ‘’ S.R.Jugoslavije’’. I svo to vreme on ''ima ideju''. Šic ideja.
Posmatrajući sve ovo sa svojim ličnim iskustvom sa sudstvom u Kragujevcu a koje godinama radi jedino na umanjivanju krivice počinioca krivičnog dela prevara kragujevačkog gradskog biznismena i vlasnika firme (šic biznis i firma Projekt biro >Zaljevski

Staljin

pre 18 godina

Tako je, svima otkaz pa onda ako je sve u redu nazad na posao. Svakog sudiju i tuzioca treba pretresti od glave do pete, sta imaju od imovine, da li imaju neke racune itd. Ko je posten nema cega da se plasi, a oni neposteni ce da udare galamu da je to "nezapamcen politicki pritisak na sudstvo".

Tosha

pre 18 godina

Ideja mu uopste nije losa, ali vidim da kaze da su sudovi nezavisni od politicara. Nije nam rekao samo jos o kojoj zemlji prica, jel o Srbiji?

Bojan

pre 18 godina

Ala si silovit ministre?Najbolje je da se na sve funkcije postave kadrovi iz G-17+, pa da uživamo!A da li mi imamo i Predsednika vlade RS, pa ako imamo, možda bi i on imao šta da kaže??

NN lice

pre 18 godina

Kakve veze ima ministar finansija s reizborom sudija?! Neko stvarno treba da mu objasni o cemu on treba da se izjasnjava u javnosti, ne moze da prica o svemu kao mi na poslu dok pijemo kafu!

Lazar Dragin

pre 18 godina

G.Dinkicu iz tvojih usta u bozije usi!! Teskoce se "vrzino kolo" ocistiti, ni gvozdena metla to nece moci ocistiti - jer pijacu je tesko ukloniti a "piljare" proterati....

Milan

pre 18 godina

Pa kako Vas gospodine Ministre nije sramora da tako pričate? Odakle Vam pravo da kao Ministar sudite i presuđujete? Ma neće ni vaša do zore.... Bogi je za Vas malo bezbrižno detence koje se malo zaigralo i otuđilo zajedničke igračke...koliko ste Vi otuđili....

majka

pre 18 godina

A reizbor javnih tuzilaca? Nemojte i njih da zaboravite. Jos samo da cujem iz usta nekoga iz DSSa, ne daj Boze Kostunicu kako je to pametna ideja, pa da pocnem da bacam kamenje na sistem. Ne znam da li imaju obraza zbog Zorana da izuste tako nesto, iako sam ubedjen da to i oni misle i iako bi bilo blagotvorno za ovu zemlju.
Poslednji dogadjaji su NEDVOSMISLENO stavili do znanja da je to NAJVECI problem ove zemlje, bez koga se nema pomaka ka humanijem i nadasve PRAVEDNIJEM drustvu.
Ko ce biti u tom telu? Vucetic, ili....

Boris

pre 18 godina

Prvo treba organizovati parlamentarne izbore, a reizbor sudija ce biti mnogo bolje sproveden kada se sadasnja DSS-SPS vlada smeni. Uostalom, kakav bi to reizbor sudija bio u situaciji kada je sadasnji ministar pravde bivsi kadar KPJ, a vlada je u koaliciji sa SPS-om. SPS-ove kadrove ne bi smeli da diraju, jer bi tako ugrozili vladu, a na udaru bi se nasle sudije koje nemaju 'zaledjinu' u sadasnjoj vladajucoj DSS-SPS koaliciji.

Mashinovodja

pre 18 godina

Slažem se da sve sudije treba da idu na reizbor jer se i iz iz vasione vidi da nam je pravosuđe jedno od legla korupcije, neodgovornosti i nesposobnosti. Međutim, pitam se ko je taj, i na osnovu kojih kriterijuma će da određuje koji sudija jeste, a koji nije "valjan", kako Dinkić kaže. Za običnog građanina, "valjan" sudija je onaj koji sudi isključivo po zakonu i svojoj savesti, dok je za političare "valjan" sudija samo onaj koji sudi kako oni kažu. Dakle, imamo sukob interesa između građana i političara. A zna se kako prolazi građanin u takvoj situaciji.
Suprotno Dinkićevoj tvrdnji, ovde su sudovi sve samo NE nezavisni od politike. U ovoj "državi" nezavisno je od politike samo ono što politiku i političare nimalo ne zanima. Na primer, gajenje akvarijumskih ribica ili vezenje goblena.
A kad smo već kod reizbora, osim sudija trebalo bi i sve ministre na reizbor jer nisu ništa ni efikasniji, ni korisniji od sudija.

Sale, FRA

pre 18 godina

"Ja sam bio za to da se 6. oktobra otpuste sve sudije, raspusti policija.... da se raspise Javni konkurs... ali, nije tajna da sam tada bio u manjini" - Zoran Djindjic, akcija "Srbija na dobrom putu", 2002.
Pet i po godina, za Srbiju izuzetno dug period(!), je trebalo da se neko drugi, nakon pokojnog Premijera, javi i da kaze ono sto svi znamo da je neophodno...

Thirn sa Vračara

pre 18 godina

Ovo što Dinkić predlaže je najnecelishodnije moguće rešenje, a nije baš ni naročito zakonito. Pre svega, sudija ne može dobiti otkaz, jer nije u pitanju zaposleni u državnom organu, već je u pitanju izabrano lice, koje može biti samo razrešeno, a ne i otpušteno.
Drugo, o predlogu za izbor ili razrešenje nekog sudije odlučuje Narodna skupština Republike Srbije, na predlog Visokog saveta pravosuđa (izbor) ili Velikog personalnog veća (razrešenje, a ne Vlada Republike Srbije, kojoj će Dinkić uputiti predlog. Takođe, sudije u Velikom personalnom veću ne mogu odlučivati o predlogu za sopstveno razrešenje, tako da ne postoji niko ko bi utvrdio razloge za prestanak sudijske funkcije. Isto tako, ne znam ni iz kojih razloga bi bilo predloženo razrešenje svih sudija (mogući razlozi : zatvor min 6 meseci ; gubitak radne sposobnosti ; nesavesno i nestručno vršenje dužnosti). Nemoguće je da su SVE sudije u Srbiji nesavesne i nestručne. Ne znam ni ko bi posle odlučivao o izboru sudija, jer Visoki savet pravosuđa ne bi postojao, niti je jasno po kom kriterijumu bi bila izabrana tzv. Stručna komisija, koja bi birala nove sudije (ko bi je imenovao Vlada, Skupština, Predsednik, stari saziv Vrhovnog suda, lokalna samouprava, Evropska komisija, G17 + ili neko sedamnaesti ???)
Treće, ne znam koji bi normalan čovek predložio razrešenje SVIH sudija u Srbiji. Ovo je kao kad bi rekli da je policija korumpirana, pa da damo otkaz svim policajcima i raspišemo konkurs za izbor novih, a dotle kriminalci mogu da nekažnjeno vršljaju, jer nema ko da ih hapsi. Isti princip bi mogli da primenimo i na zdravstvo, pa da otpustimo celokupno medicinsko osoblje u Srbiji, itd. Ove su ideje na nivou klinca u trećem razredu osnovne škole, a ne odraslog čoveka, a kamoli ministra.
Posebna je priča to što bi otvaranjem ovakvog postupka sve sudije u Srbiji počele da se bave isključivo sopstvenim statusom, umesto predmetima, i što bi trajalo minimum godinu dana, pa bi i ovako dugački postupci bili još duži, krivična dela i potraživanja bi zastarevala, parnične stranke umirale, radnici dobijali otkaze, ne bi se isplaćivala izdržavanja, niti sprovodile ostavine i izvršenja. O ršumu koji bi nastao kada bi "mlade i nekorumpirane" sudije preuzele stotine višedecenijskih krševa od predmeta u srpskim sudovima neću ni da mislim. Svakom bi trebalo barem dodatnih godinu dana da ih samo pročitaju, a kamoli da odluče šta će sa njima. Stoga i mislim da je ova ideja infantilna, i oštro joj se protivim, iako sam profesionalno vezan za sudove i svedok sam katastrofalnog stanja u njima.

Dejan

pre 18 godina

Kada se donese novi Ustav, onda sledi REIZBOR SVIH SUDIJA, ali i poslanika, ministara.....
Ovo je stvarno neverovatno da ljudi i dalje ne vide, da jedan covek iz vlasti (Dinkic) tvrdi da ce Vlada opstati do kraja mandata (kraj 2007), drugi covek iz vlasti (Labus tvrdi da cemo u novembru 2006 g. potpisati Ugovor sa EU (USLOV JE NOVI USTAV), a treci je jos proslu godinu proglasavo GODINOM USTAVA (Markovic).
Na zalost ovaj narod to ne vidi dovoljno, ali ni novinari ne pridaju dovoljnu paznju tim potpunim suprotnostima. Da nije tragicno, bilo bi mozda smesno.

Dusan

pre 18 godina

Bravo care.
Sudstvo je sada ko mafija, ako jednog napadnu svi ga brane. To bi verovatno i Djindjic uradio da je ziv. Cak i da se izaberu isti vise nece biti sa istim kolegama i morace da paze sta rade.
Uradite to sto pre i polecemo napred.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Potpuno tacno! Hvala bogu da je neko to rekao. A svi to znaju, i ministar pravde, naravno, da je pravosudni sistem leglo najdubljeg mulja u srpskom drustvu. Samo to se mnogo tesko razbija, daj boze da sve bude kao sto Dinkic zamislja, ali cisto sumnjam da je to moguce ostvariti. Te su veze stvarane decenijama, svi su oni povezani k'o creva i jedni druge cuvaju.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kad je D(O)S-ova vlada predlozila zakon o lustraciji davne 2002 (ako se ne varam), politicko krilo sudija "leg(ij)alisti", odnosno DSS je to zestoko opstruisao i nazvao revansizmom. Po svaku cenu je to politicko krilo zelelo da sacuva mocnu strukturu vlasti propalog diktatorskog rezima, znajuci da ce se to isplatiti kad oni sad vladaju, nije izostala ni koaliciona saradnja sa SPS-om kao "bezrezervna" podrska "manjinskoj" vladi. Sad se nadam da ce Dinkic imati vise uspeha sa lustracijom sudija, odnosno ciscenje pravosudja, bojim se da pravosudje ima bolji lobi zabetoniran u kadrovima DSS/SPS.......

D Ognjanovic

pre 18 godina

Mnogo ambiociozan taj Dinkic . (P)ostaviti njegove ljude da raspolazu narodnim novcem kroje poresku politiku i dele pravdu. Korupcija i nepravda pare i jare Mladjana Dinkica.

D Ognjanovic

pre 18 godina

Mnogo ambiociozan taj Dinkic . (P)ostaviti njegove ljude da raspolazu narodnim novcem kroje poresku politiku i dele pravdu. Korupcija i nepravda pare i jare Mladjana Dinkica.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kad je D(O)S-ova vlada predlozila zakon o lustraciji davne 2002 (ako se ne varam), politicko krilo sudija "leg(ij)alisti", odnosno DSS je to zestoko opstruisao i nazvao revansizmom. Po svaku cenu je to politicko krilo zelelo da sacuva mocnu strukturu vlasti propalog diktatorskog rezima, znajuci da ce se to isplatiti kad oni sad vladaju, nije izostala ni koaliciona saradnja sa SPS-om kao "bezrezervna" podrska "manjinskoj" vladi. Sad se nadam da ce Dinkic imati vise uspeha sa lustracijom sudija, odnosno ciscenje pravosudja, bojim se da pravosudje ima bolji lobi zabetoniran u kadrovima DSS/SPS.......

Boris

pre 18 godina

Prvo treba organizovati parlamentarne izbore, a reizbor sudija ce biti mnogo bolje sproveden kada se sadasnja DSS-SPS vlada smeni. Uostalom, kakav bi to reizbor sudija bio u situaciji kada je sadasnji ministar pravde bivsi kadar KPJ, a vlada je u koaliciji sa SPS-om. SPS-ove kadrove ne bi smeli da diraju, jer bi tako ugrozili vladu, a na udaru bi se nasle sudije koje nemaju 'zaledjinu' u sadasnjoj vladajucoj DSS-SPS koaliciji.

Dejan

pre 18 godina

Kada se donese novi Ustav, onda sledi REIZBOR SVIH SUDIJA, ali i poslanika, ministara.....
Ovo je stvarno neverovatno da ljudi i dalje ne vide, da jedan covek iz vlasti (Dinkic) tvrdi da ce Vlada opstati do kraja mandata (kraj 2007), drugi covek iz vlasti (Labus tvrdi da cemo u novembru 2006 g. potpisati Ugovor sa EU (USLOV JE NOVI USTAV), a treci je jos proslu godinu proglasavo GODINOM USTAVA (Markovic).
Na zalost ovaj narod to ne vidi dovoljno, ali ni novinari ne pridaju dovoljnu paznju tim potpunim suprotnostima. Da nije tragicno, bilo bi mozda smesno.

Mashinovodja

pre 18 godina

Slažem se da sve sudije treba da idu na reizbor jer se i iz iz vasione vidi da nam je pravosuđe jedno od legla korupcije, neodgovornosti i nesposobnosti. Međutim, pitam se ko je taj, i na osnovu kojih kriterijuma će da određuje koji sudija jeste, a koji nije "valjan", kako Dinkić kaže. Za običnog građanina, "valjan" sudija je onaj koji sudi isključivo po zakonu i svojoj savesti, dok je za političare "valjan" sudija samo onaj koji sudi kako oni kažu. Dakle, imamo sukob interesa između građana i političara. A zna se kako prolazi građanin u takvoj situaciji.
Suprotno Dinkićevoj tvrdnji, ovde su sudovi sve samo NE nezavisni od politike. U ovoj "državi" nezavisno je od politike samo ono što politiku i političare nimalo ne zanima. Na primer, gajenje akvarijumskih ribica ili vezenje goblena.
A kad smo već kod reizbora, osim sudija trebalo bi i sve ministre na reizbor jer nisu ništa ni efikasniji, ni korisniji od sudija.

Thirn sa Vračara

pre 18 godina

Ovo što Dinkić predlaže je najnecelishodnije moguće rešenje, a nije baš ni naročito zakonito. Pre svega, sudija ne može dobiti otkaz, jer nije u pitanju zaposleni u državnom organu, već je u pitanju izabrano lice, koje može biti samo razrešeno, a ne i otpušteno.
Drugo, o predlogu za izbor ili razrešenje nekog sudije odlučuje Narodna skupština Republike Srbije, na predlog Visokog saveta pravosuđa (izbor) ili Velikog personalnog veća (razrešenje, a ne Vlada Republike Srbije, kojoj će Dinkić uputiti predlog. Takođe, sudije u Velikom personalnom veću ne mogu odlučivati o predlogu za sopstveno razrešenje, tako da ne postoji niko ko bi utvrdio razloge za prestanak sudijske funkcije. Isto tako, ne znam ni iz kojih razloga bi bilo predloženo razrešenje svih sudija (mogući razlozi : zatvor min 6 meseci ; gubitak radne sposobnosti ; nesavesno i nestručno vršenje dužnosti). Nemoguće je da su SVE sudije u Srbiji nesavesne i nestručne. Ne znam ni ko bi posle odlučivao o izboru sudija, jer Visoki savet pravosuđa ne bi postojao, niti je jasno po kom kriterijumu bi bila izabrana tzv. Stručna komisija, koja bi birala nove sudije (ko bi je imenovao Vlada, Skupština, Predsednik, stari saziv Vrhovnog suda, lokalna samouprava, Evropska komisija, G17 + ili neko sedamnaesti ???)
Treće, ne znam koji bi normalan čovek predložio razrešenje SVIH sudija u Srbiji. Ovo je kao kad bi rekli da je policija korumpirana, pa da damo otkaz svim policajcima i raspišemo konkurs za izbor novih, a dotle kriminalci mogu da nekažnjeno vršljaju, jer nema ko da ih hapsi. Isti princip bi mogli da primenimo i na zdravstvo, pa da otpustimo celokupno medicinsko osoblje u Srbiji, itd. Ove su ideje na nivou klinca u trećem razredu osnovne škole, a ne odraslog čoveka, a kamoli ministra.
Posebna je priča to što bi otvaranjem ovakvog postupka sve sudije u Srbiji počele da se bave isključivo sopstvenim statusom, umesto predmetima, i što bi trajalo minimum godinu dana, pa bi i ovako dugački postupci bili još duži, krivična dela i potraživanja bi zastarevala, parnične stranke umirale, radnici dobijali otkaze, ne bi se isplaćivala izdržavanja, niti sprovodile ostavine i izvršenja. O ršumu koji bi nastao kada bi "mlade i nekorumpirane" sudije preuzele stotine višedecenijskih krševa od predmeta u srpskim sudovima neću ni da mislim. Svakom bi trebalo barem dodatnih godinu dana da ih samo pročitaju, a kamoli da odluče šta će sa njima. Stoga i mislim da je ova ideja infantilna, i oštro joj se protivim, iako sam profesionalno vezan za sudove i svedok sam katastrofalnog stanja u njima.

Sale, FRA

pre 18 godina

"Ja sam bio za to da se 6. oktobra otpuste sve sudije, raspusti policija.... da se raspise Javni konkurs... ali, nije tajna da sam tada bio u manjini" - Zoran Djindjic, akcija "Srbija na dobrom putu", 2002.
Pet i po godina, za Srbiju izuzetno dug period(!), je trebalo da se neko drugi, nakon pokojnog Premijera, javi i da kaze ono sto svi znamo da je neophodno...

Dusan

pre 18 godina

Bravo care.
Sudstvo je sada ko mafija, ako jednog napadnu svi ga brane. To bi verovatno i Djindjic uradio da je ziv. Cak i da se izaberu isti vise nece biti sa istim kolegama i morace da paze sta rade.
Uradite to sto pre i polecemo napred.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Potpuno tacno! Hvala bogu da je neko to rekao. A svi to znaju, i ministar pravde, naravno, da je pravosudni sistem leglo najdubljeg mulja u srpskom drustvu. Samo to se mnogo tesko razbija, daj boze da sve bude kao sto Dinkic zamislja, ali cisto sumnjam da je to moguce ostvariti. Te su veze stvarane decenijama, svi su oni povezani k'o creva i jedni druge cuvaju.

Lazar Dragin

pre 18 godina

G.Dinkicu iz tvojih usta u bozije usi!! Teskoce se "vrzino kolo" ocistiti, ni gvozdena metla to nece moci ocistiti - jer pijacu je tesko ukloniti a "piljare" proterati....

NN lice

pre 18 godina

Kakve veze ima ministar finansija s reizborom sudija?! Neko stvarno treba da mu objasni o cemu on treba da se izjasnjava u javnosti, ne moze da prica o svemu kao mi na poslu dok pijemo kafu!

Milan

pre 18 godina

Pa kako Vas gospodine Ministre nije sramora da tako pričate? Odakle Vam pravo da kao Ministar sudite i presuđujete? Ma neće ni vaša do zore.... Bogi je za Vas malo bezbrižno detence koje se malo zaigralo i otuđilo zajedničke igračke...koliko ste Vi otuđili....

majka

pre 18 godina

A reizbor javnih tuzilaca? Nemojte i njih da zaboravite. Jos samo da cujem iz usta nekoga iz DSSa, ne daj Boze Kostunicu kako je to pametna ideja, pa da pocnem da bacam kamenje na sistem. Ne znam da li imaju obraza zbog Zorana da izuste tako nesto, iako sam ubedjen da to i oni misle i iako bi bilo blagotvorno za ovu zemlju.
Poslednji dogadjaji su NEDVOSMISLENO stavili do znanja da je to NAJVECI problem ove zemlje, bez koga se nema pomaka ka humanijem i nadasve PRAVEDNIJEM drustvu.
Ko ce biti u tom telu? Vucetic, ili....

Bojan

pre 18 godina

Ala si silovit ministre?Najbolje je da se na sve funkcije postave kadrovi iz G-17+, pa da uživamo!A da li mi imamo i Predsednika vlade RS, pa ako imamo, možda bi i on imao šta da kaže??

Staljin

pre 18 godina

Tako je, svima otkaz pa onda ako je sve u redu nazad na posao. Svakog sudiju i tuzioca treba pretresti od glave do pete, sta imaju od imovine, da li imaju neke racune itd. Ko je posten nema cega da se plasi, a oni neposteni ce da udare galamu da je to "nezapamcen politicki pritisak na sudstvo".

Tosha

pre 18 godina

Ideja mu uopste nije losa, ali vidim da kaze da su sudovi nezavisni od politicara. Nije nam rekao samo jos o kojoj zemlji prica, jel o Srbiji?

Slobodan Sb.

pre 18 godina

Dinkicu, prvo rasformiraj(te) Drzavnu bezbednost a onda ce se urusiti sve ono sto je lose u ostalim Drzavnim institucijama koje su nam tako bitne.

Duska

pre 18 godina

E, a ja upravo poslala ovajkomentar u prilogu u javnost.
U SRBIJI NIKO NE ZNA ZA SRAMOTU
Putem satelita mogli smo da gledamo Ministra finansija Republike Srbije, Mlađana Dinkića, kako objašnjava novinarima (neke očito poznaje i sa njima je na Ti) kako neki mediji mogu da objavljuju netačne informacije, laži i klevete jer u Srbiji ‘’sudstvo ne radi svoj posao kako treba ili ga radi sporo’’.
Ovako nešto izjavljje član vlade bez trunke stida što sudstvo ne radi i ne funkcioniše kao da on sedi u nekoj drugoj vladi na nekoj drugoj planeti i kao da on u tome nema nikakvog udela. Uzgred još tvrdeći kako njegov kolega, premijer te vlade Koštunica, ima ideju da ‘’pravno uredi državu!!!
Zamislite, Premijer ima ideju. Neverovatno. A na čelu vlade je, koliko dugo? Nije valda tek od juče? A bio je još i Predsednik neke takozvane ‘’ S.R.Jugoslavije’’. I svo to vreme on ''ima ideju''. Šic ideja.
Posmatrajući sve ovo sa svojim ličnim iskustvom sa sudstvom u Kragujevcu a koje godinama radi jedino na umanjivanju krivice počinioca krivičnog dela prevara kragujevačkog gradskog biznismena i vlasnika firme (šic biznis i firma Projekt biro >Zaljevski

Слоба Сента

pre 18 godina

Мора човек да се обезбеди на време. Kада он постане тема интересовања истражних органа сигурно му неће бити лако. У потпуности контролише финансијске токове у држави, а сада би и да суди. Независно судство у његовој режији је исто као и сфера финансија тренутно. Значи, ЈУЛ на куб. Да ти није тесна ципела Млађо, или те можда нешто друго сврби? Немој нама продавати поштење!

Doctor Wu

pre 18 godina

Sta je ovo ako nije klasicna pretnja (verovatno izazvana nervozom oko Blicovih otkrica)? Pa kad je EU tako pametna i dobronamer zasto ne bi odredjivala kriterijume i za organe izvrsne i finansijske vlasti? Mozda se Dinkic - istinski radikal u demokratskoj kozi- takodje ne bi kvalifikovao za posao koji trenutno radi.

osudjen bez dokaza

pre 18 godina

"Ako bi svaka Vlada menjala sudije onda nema nezavisnoti"...
Ali ako nijedna to ne ucini, ostadose korumpirane sudije i poslusnici na funkcijama. Tako ispada da Nemacka nije trebalo da se pozabavi time nakon II svetskog rata i da pusti one koji su radili po nalogu Gestapoa da rade i dalje? Ish u penziju, da ne kazem na Biro rada, toliki mladi pravnici nemaju posao! Bolje neuk a posten sudija nego strucan za korupciju i ulizivanje.

Darko

pre 18 godina

Čitajući tekst nigde nisam video da je g. Dinkić pomenuo hapšenje, već reizbor sudija, odnosno određeno pročišćavanje tih institucija od naizgled zacementiranih dubioza. Dokazano je da unošenje "sveže krvi" samo poboljšava rad svakog organizma. Ako se ovo nije uradilo 6. oktobra, ili posle Đinđićeve smrti, mislim da je sad krajnji trenutak inače će nas ta oligarhija odvesti u nepovrat štiteći mafijaše i tajkune.

AK

pre 18 godina

Samo jos jedan dokaz da cela Vlada nema veze sa realnoscu (a i sa prekopotrebnom intelegencijom). Ministar finansija da smenjuje sudije? I sta onda? Ko ce odlucivati oko novih sudija? Verovatno Dinkic. Ja ne znam nijednu drugu zemlju gde se gotovo svi ministri pojavljuju u javnosti i dele savete za sve i svasta. Cim ti imas vremena da se pojavljujes na TV i pricas o necemu sto nema veze sa tvojim resorom to znaci da ti ne radis svoj posao uopste.
Mi smo toliko nezrela nacija da mi ne zasluzujemo drzavu. Svako ko dodje na vlast ima cenu. Apsolutno nema postenih politicara na vlasti u Srbiji. A oni retki koji bi nesto da promene se blate po medijima (ne mislim na Karica da se razumemo) ili ubijaju. Meni je stvarno zao sto moram da zivim u potkupljivo-palanackom drustvu kao sto je nase ali ovakva Vlada je pravo ogledalo naseg naroda jer nisu oni dosli sa strane nego su nasi ljudi. To me najvise i uzasava.

Mile

pre 18 godina

Stvarno, ne znam ko u Srbiji ne bi imao koristi od sređivanja sudova osim samih "sudija" i članova njihovih porodica. Da se razumemo, verujem da poštenih sudija ima najmanje 80%, ali treba se osloboditi trulih jabuka, jer mogu da iskvare i zdrave. Ovo bi Đinđić do sada već uradio, nadam se da će DSS da prihvati ovu sjajnu inicijativu.

Aca

pre 18 godina

Sta je, dosla maca na vratanca? Aaaaa... neeeee.. nije u redu da se dira u nezavisnost sudstva. Necemo, valjda, revansizam? Lako je bilo sprovesti revansizam protiv Djindjicevih kadrova; da vas vidim sad kad vam je na meti DB! Ako ih ne demontirate - pascete. Ako im se zamerite - poznate su vam UDBA-ske metode obracuna sa nepodobnima. Srecno. Mozda je ipak trebalo udruzeni to da obavite posle 5. oktobra, umesto sto ste pomogli DB-u da "procisti" DS?

Lightbringer

pre 18 godina

Dobronamerni i pažljivi pratioci političkih dešavanja u našoj zemlji će se setiti da je isti predlog izneo pokojni doktor Zoran Đinđić još pre pet godina. Mislite o tome.

radikal

pre 18 godina

Pa isti taj Dinkic je jos pre pet godina rekao da Bogoljuba treba staviti na svoje mesto. Da je to ucinjeno onda, ne bi bilo pola negativnih stvari koje su se u medjuvremenu izdesavale. Iskreno se nadam da se nece cekati novih 5 godina da se poslusa glas razuma koji Dinkic salje, bez obzira na simpatije, ili antipatije koje neki prema njemu gaje. Gospodine Dinkic, jos jednom ste pokazali da ste jedini sa petljom. Velika podrska Vama.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

E hvala Bogu da se i te sudije najure. Ne da treba vrsiti pritisak na njih nego im ne treba dati da disu, sve dok se poslednji Milosevicev sudijica ne pocisti.
Bravo za Vladu Srbije. Jos posle toga da se ukine BIA i zavrsen posao.

Maja

pre 18 godina

Samo ko nije usao sud ne zna kakvo je leglo mulja i taloga u njemu. Korupcija sveprisutna , opstepoznata stvar. A tek kadrovi. Cast izuzecima od zlog oca i jos gore majke. Setimo se da je sve sto je vredelo napustalo sudove i odlazilo na bolje placene poslove. Ostali su polupismeni i bez imalo integriteta ljudi. To je zaista razlog za DEMONTAZU kao i u prosveti uostalom.

Nesa

pre 18 godina

Bravo care! Verujem da se svima smucilo nase sudstvo, onda ti tuzioci, sve uzas do uzasa. Pa mene su lopovi bre ostetili za 8 hiljada evra, ukrali su mi stvari iz rodjenog dvorista i iako imam svedoke i sve, tuzilac mi odbija krivicnu prijavu i kaze tuzi NN lice! I koga ja sad da tuzim??? Dinkicu sredi to molim te!

Vukasin

pre 18 godina

Da li sam za lustracija u sudstvu? Naravno da jesam.
Da li sam za to da jedan Dinkic i DSS-SPS vlada sprovodi lustraciju? Naravno da nisam, jer je svima jasno da tu nikakve lustracije ne bi bilo, osim 'ciscenja' sudstva od onih koji ne pristaju da sude po Dinkicevom diktatu. Svima je poznato da lustracija nije sprovedena u delu za vreme Djindjiceve vlade upravo na zalaganje tadasnjih legalista na celu sa Kostunicom. Uostalom, da je lustracija na vreme sprovedena Dinkic i ekipa oko njega bi zbog mnogobrojnih afera odavno bili u situaciji da svoju nevinost dokazuju pred licem pravde i po svojoj prilici bi odavno zavrsili iza brave. Pojacanim uticajem Dinkica&co na sudstvo bi im se pruzila prilika da nastave sa dobro poznatom praksom zataskavanja afera, koje vec postaju njihov zastitni znak.
Prvo hitni parlamentarni izbori, pa onda lustracija.

kako vas bre nije sramota?

pre 18 godina

ama koji to pritisak? covek se REALNO pobuni protiv javasluka koji ste VI gospodo pravnici, sudije i ostali napravili i sada se zalite kako ste ugrozeni!!??

Zagor

pre 18 godina

Gradjani Srbije su svedoci da sadasnja vladajuca garnitura svakog dana proizvede barem po jednu korupcionasku aferu koju posle toga zataskava koristeci vise razlicitih metoda. Da smo mi neka normalna zemlja, sadasnja vladajuca garnitura bi bila predmet sudskog gonjenja. Umesto toga, oligarsi bi da pod parolom demontaze sudstva dovedu svoje kadrove.

Napokon!

pre 18 godina

BRAVO!!! Napokon pocinju stvari da se micu u pravom smeru. Sto ne napravite anketu i pitate ljude dali imaju poverenja u sudstvo?! Verujem da bi dosli do "neverovatnih" otkrica. Da bi sistem funkcionisao prvo mora da se postuju zakoni, tj. da funkcionisu poluge vlasti, pravosudje i policija, i to prema ZAKONIMA a ne prema slobodnim odlukama korumpiranih sudija. Smatram da je ovo pocetaj jedne vrlo lepe price.

majmun djoka

pre 18 godina

Pa kako da ne,sudovi rade ko avioni, to svi znamo. Ja 5 godina ne mogu da udjem u svoju nekretninu /građanski spor.Svi vide da stranka odugovlaci, te je bolesna, te laze, te nije mogla, te je tuko muz pre tri godine.Porotnici spavaju na svakom rocistu, ali je lepo toplo i cisto i ne radi se nista ili skoro nista a placa se izvrsno - pa daj da rastegnemo.Da mene placaju ko sudije i ja bi tako radio. U Japanu lekar ima najvecu platu ako ima najmanje bolesnika, to znaci da svi rade a ne sede ne bolovanju - pa i drzava ubira vise poreza amanje trosi na bolensike.Kod nas svi sudovi od opstinskih do "saveznih" pa i oni za HAG - rade da moz da bidne al ne mora da znaci, dogod neko ne z apreti stvarnim sankcijama - e odna je to napad na demokratiju. Nisam nikad voleo Dinkica al bar ima ... da skoro svakome kome bi trebalo - kaze da ne radi kako treba. Da ima 100 Dinkica drzava bi za godinu dana ili procvetala, ili bi svi prosvirali. I jedno i drugo je bolje od ovoga sada. Svi piju samo narod placa, i to traje dok ne dođe 100 Dinkića.

Nikola

pre 18 godina

Jeste malo problematicno sto bas Ministar kao clan izvrsne vlasti pokrece ovo pitanje, ali krajnje je vreme bilo da neko to pomene. Mutne radnje, neefikasnost i korupcija po sudovima se mora rascistiti ako zelimo da stvorimo normalno drustvo, ali to ko ce vrsiti reizbor sudija i po kom kriterijumu otvara nova pitanja. Moze lako da se desi da ne dobijemo sustinske promene...

Thuram

pre 18 godina

Verovatno ima poneki gradjanin koji nije iskusio``efikasnost``sudova na svojoj kozi, a mislim da je ipak vise onih koji to jesu. Neke stvari tu treba da se promene, a zasto o tome prica Dinkic, a ne Stojkovic, to treba da se zapitamo. I vrapcima je jano sta rade Trgovinski sudovi i da je to jedan blagi uzas.

dragoljub

pre 18 godina

Ako gospodin Dinkic, cija je stranka peta ili sesta u Srbiji i koji je bio guverner a sada ministar finansija, postavi svoje sudije, nikad ga niko nece skloniti sa vlasti. Trebaju nam prvo izbori, nova Vlada (koja ce imati podrsku gradjana i koja ce uciniti da ponovo imamo drzavu a ne banana drzavu kao sto je ova smejurija), pa onda nek se menjaju i sudije.

velja

pre 18 godina

Hrabro i odgovorno od gospodina Dinkica!Kada se demontira aparat bivseg rezima u sudstvu,trba ga demontirati i u drugim institucjama.Bez toga sasvim sigurno nista nema od ulaska u EU.

D Ognjanovic

pre 18 godina

Mnogo ambiociozan taj Dinkic . (P)ostaviti njegove ljude da raspolazu narodnim novcem kroje poresku politiku i dele pravdu. Korupcija i nepravda pare i jare Mladjana Dinkica.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kad je D(O)S-ova vlada predlozila zakon o lustraciji davne 2002 (ako se ne varam), politicko krilo sudija "leg(ij)alisti", odnosno DSS je to zestoko opstruisao i nazvao revansizmom. Po svaku cenu je to politicko krilo zelelo da sacuva mocnu strukturu vlasti propalog diktatorskog rezima, znajuci da ce se to isplatiti kad oni sad vladaju, nije izostala ni koaliciona saradnja sa SPS-om kao "bezrezervna" podrska "manjinskoj" vladi. Sad se nadam da ce Dinkic imati vise uspeha sa lustracijom sudija, odnosno ciscenje pravosudja, bojim se da pravosudje ima bolji lobi zabetoniran u kadrovima DSS/SPS.......

Boris

pre 18 godina

Prvo treba organizovati parlamentarne izbore, a reizbor sudija ce biti mnogo bolje sproveden kada se sadasnja DSS-SPS vlada smeni. Uostalom, kakav bi to reizbor sudija bio u situaciji kada je sadasnji ministar pravde bivsi kadar KPJ, a vlada je u koaliciji sa SPS-om. SPS-ove kadrove ne bi smeli da diraju, jer bi tako ugrozili vladu, a na udaru bi se nasle sudije koje nemaju 'zaledjinu' u sadasnjoj vladajucoj DSS-SPS koaliciji.

Dejan

pre 18 godina

Kada se donese novi Ustav, onda sledi REIZBOR SVIH SUDIJA, ali i poslanika, ministara.....
Ovo je stvarno neverovatno da ljudi i dalje ne vide, da jedan covek iz vlasti (Dinkic) tvrdi da ce Vlada opstati do kraja mandata (kraj 2007), drugi covek iz vlasti (Labus tvrdi da cemo u novembru 2006 g. potpisati Ugovor sa EU (USLOV JE NOVI USTAV), a treci je jos proslu godinu proglasavo GODINOM USTAVA (Markovic).
Na zalost ovaj narod to ne vidi dovoljno, ali ni novinari ne pridaju dovoljnu paznju tim potpunim suprotnostima. Da nije tragicno, bilo bi mozda smesno.

Mashinovodja

pre 18 godina

Slažem se da sve sudije treba da idu na reizbor jer se i iz iz vasione vidi da nam je pravosuđe jedno od legla korupcije, neodgovornosti i nesposobnosti. Međutim, pitam se ko je taj, i na osnovu kojih kriterijuma će da određuje koji sudija jeste, a koji nije "valjan", kako Dinkić kaže. Za običnog građanina, "valjan" sudija je onaj koji sudi isključivo po zakonu i svojoj savesti, dok je za političare "valjan" sudija samo onaj koji sudi kako oni kažu. Dakle, imamo sukob interesa između građana i političara. A zna se kako prolazi građanin u takvoj situaciji.
Suprotno Dinkićevoj tvrdnji, ovde su sudovi sve samo NE nezavisni od politike. U ovoj "državi" nezavisno je od politike samo ono što politiku i političare nimalo ne zanima. Na primer, gajenje akvarijumskih ribica ili vezenje goblena.
A kad smo već kod reizbora, osim sudija trebalo bi i sve ministre na reizbor jer nisu ništa ni efikasniji, ni korisniji od sudija.

Thirn sa Vračara

pre 18 godina

Ovo što Dinkić predlaže je najnecelishodnije moguće rešenje, a nije baš ni naročito zakonito. Pre svega, sudija ne može dobiti otkaz, jer nije u pitanju zaposleni u državnom organu, već je u pitanju izabrano lice, koje može biti samo razrešeno, a ne i otpušteno.
Drugo, o predlogu za izbor ili razrešenje nekog sudije odlučuje Narodna skupština Republike Srbije, na predlog Visokog saveta pravosuđa (izbor) ili Velikog personalnog veća (razrešenje, a ne Vlada Republike Srbije, kojoj će Dinkić uputiti predlog. Takođe, sudije u Velikom personalnom veću ne mogu odlučivati o predlogu za sopstveno razrešenje, tako da ne postoji niko ko bi utvrdio razloge za prestanak sudijske funkcije. Isto tako, ne znam ni iz kojih razloga bi bilo predloženo razrešenje svih sudija (mogući razlozi : zatvor min 6 meseci ; gubitak radne sposobnosti ; nesavesno i nestručno vršenje dužnosti). Nemoguće je da su SVE sudije u Srbiji nesavesne i nestručne. Ne znam ni ko bi posle odlučivao o izboru sudija, jer Visoki savet pravosuđa ne bi postojao, niti je jasno po kom kriterijumu bi bila izabrana tzv. Stručna komisija, koja bi birala nove sudije (ko bi je imenovao Vlada, Skupština, Predsednik, stari saziv Vrhovnog suda, lokalna samouprava, Evropska komisija, G17 + ili neko sedamnaesti ???)
Treće, ne znam koji bi normalan čovek predložio razrešenje SVIH sudija u Srbiji. Ovo je kao kad bi rekli da je policija korumpirana, pa da damo otkaz svim policajcima i raspišemo konkurs za izbor novih, a dotle kriminalci mogu da nekažnjeno vršljaju, jer nema ko da ih hapsi. Isti princip bi mogli da primenimo i na zdravstvo, pa da otpustimo celokupno medicinsko osoblje u Srbiji, itd. Ove su ideje na nivou klinca u trećem razredu osnovne škole, a ne odraslog čoveka, a kamoli ministra.
Posebna je priča to što bi otvaranjem ovakvog postupka sve sudije u Srbiji počele da se bave isključivo sopstvenim statusom, umesto predmetima, i što bi trajalo minimum godinu dana, pa bi i ovako dugački postupci bili još duži, krivična dela i potraživanja bi zastarevala, parnične stranke umirale, radnici dobijali otkaze, ne bi se isplaćivala izdržavanja, niti sprovodile ostavine i izvršenja. O ršumu koji bi nastao kada bi "mlade i nekorumpirane" sudije preuzele stotine višedecenijskih krševa od predmeta u srpskim sudovima neću ni da mislim. Svakom bi trebalo barem dodatnih godinu dana da ih samo pročitaju, a kamoli da odluče šta će sa njima. Stoga i mislim da je ova ideja infantilna, i oštro joj se protivim, iako sam profesionalno vezan za sudove i svedok sam katastrofalnog stanja u njima.

Sale, FRA

pre 18 godina

"Ja sam bio za to da se 6. oktobra otpuste sve sudije, raspusti policija.... da se raspise Javni konkurs... ali, nije tajna da sam tada bio u manjini" - Zoran Djindjic, akcija "Srbija na dobrom putu", 2002.
Pet i po godina, za Srbiju izuzetno dug period(!), je trebalo da se neko drugi, nakon pokojnog Premijera, javi i da kaze ono sto svi znamo da je neophodno...

Dusan

pre 18 godina

Bravo care.
Sudstvo je sada ko mafija, ako jednog napadnu svi ga brane. To bi verovatno i Djindjic uradio da je ziv. Cak i da se izaberu isti vise nece biti sa istim kolegama i morace da paze sta rade.
Uradite to sto pre i polecemo napred.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Potpuno tacno! Hvala bogu da je neko to rekao. A svi to znaju, i ministar pravde, naravno, da je pravosudni sistem leglo najdubljeg mulja u srpskom drustvu. Samo to se mnogo tesko razbija, daj boze da sve bude kao sto Dinkic zamislja, ali cisto sumnjam da je to moguce ostvariti. Te su veze stvarane decenijama, svi su oni povezani k'o creva i jedni druge cuvaju.

Lazar Dragin

pre 18 godina

G.Dinkicu iz tvojih usta u bozije usi!! Teskoce se "vrzino kolo" ocistiti, ni gvozdena metla to nece moci ocistiti - jer pijacu je tesko ukloniti a "piljare" proterati....

NN lice

pre 18 godina

Kakve veze ima ministar finansija s reizborom sudija?! Neko stvarno treba da mu objasni o cemu on treba da se izjasnjava u javnosti, ne moze da prica o svemu kao mi na poslu dok pijemo kafu!

Milan

pre 18 godina

Pa kako Vas gospodine Ministre nije sramora da tako pričate? Odakle Vam pravo da kao Ministar sudite i presuđujete? Ma neće ni vaša do zore.... Bogi je za Vas malo bezbrižno detence koje se malo zaigralo i otuđilo zajedničke igračke...koliko ste Vi otuđili....

majka

pre 18 godina

A reizbor javnih tuzilaca? Nemojte i njih da zaboravite. Jos samo da cujem iz usta nekoga iz DSSa, ne daj Boze Kostunicu kako je to pametna ideja, pa da pocnem da bacam kamenje na sistem. Ne znam da li imaju obraza zbog Zorana da izuste tako nesto, iako sam ubedjen da to i oni misle i iako bi bilo blagotvorno za ovu zemlju.
Poslednji dogadjaji su NEDVOSMISLENO stavili do znanja da je to NAJVECI problem ove zemlje, bez koga se nema pomaka ka humanijem i nadasve PRAVEDNIJEM drustvu.
Ko ce biti u tom telu? Vucetic, ili....

Bojan

pre 18 godina

Ala si silovit ministre?Najbolje je da se na sve funkcije postave kadrovi iz G-17+, pa da uživamo!A da li mi imamo i Predsednika vlade RS, pa ako imamo, možda bi i on imao šta da kaže??

Staljin

pre 18 godina

Tako je, svima otkaz pa onda ako je sve u redu nazad na posao. Svakog sudiju i tuzioca treba pretresti od glave do pete, sta imaju od imovine, da li imaju neke racune itd. Ko je posten nema cega da se plasi, a oni neposteni ce da udare galamu da je to "nezapamcen politicki pritisak na sudstvo".

Tosha

pre 18 godina

Ideja mu uopste nije losa, ali vidim da kaze da su sudovi nezavisni od politicara. Nije nam rekao samo jos o kojoj zemlji prica, jel o Srbiji?

Slobodan Sb.

pre 18 godina

Dinkicu, prvo rasformiraj(te) Drzavnu bezbednost a onda ce se urusiti sve ono sto je lose u ostalim Drzavnim institucijama koje su nam tako bitne.

Duska

pre 18 godina

E, a ja upravo poslala ovajkomentar u prilogu u javnost.
U SRBIJI NIKO NE ZNA ZA SRAMOTU
Putem satelita mogli smo da gledamo Ministra finansija Republike Srbije, Mlađana Dinkića, kako objašnjava novinarima (neke očito poznaje i sa njima je na Ti) kako neki mediji mogu da objavljuju netačne informacije, laži i klevete jer u Srbiji ‘’sudstvo ne radi svoj posao kako treba ili ga radi sporo’’.
Ovako nešto izjavljje član vlade bez trunke stida što sudstvo ne radi i ne funkcioniše kao da on sedi u nekoj drugoj vladi na nekoj drugoj planeti i kao da on u tome nema nikakvog udela. Uzgred još tvrdeći kako njegov kolega, premijer te vlade Koštunica, ima ideju da ‘’pravno uredi državu!!!
Zamislite, Premijer ima ideju. Neverovatno. A na čelu vlade je, koliko dugo? Nije valda tek od juče? A bio je još i Predsednik neke takozvane ‘’ S.R.Jugoslavije’’. I svo to vreme on ''ima ideju''. Šic ideja.
Posmatrajući sve ovo sa svojim ličnim iskustvom sa sudstvom u Kragujevcu a koje godinama radi jedino na umanjivanju krivice počinioca krivičnog dela prevara kragujevačkog gradskog biznismena i vlasnika firme (šic biznis i firma Projekt biro >Zaljevski

Слоба Сента

pre 18 godina

Мора човек да се обезбеди на време. Kада он постане тема интересовања истражних органа сигурно му неће бити лако. У потпуности контролише финансијске токове у држави, а сада би и да суди. Независно судство у његовој режији је исто као и сфера финансија тренутно. Значи, ЈУЛ на куб. Да ти није тесна ципела Млађо, или те можда нешто друго сврби? Немој нама продавати поштење!

Doctor Wu

pre 18 godina

Sta je ovo ako nije klasicna pretnja (verovatno izazvana nervozom oko Blicovih otkrica)? Pa kad je EU tako pametna i dobronamer zasto ne bi odredjivala kriterijume i za organe izvrsne i finansijske vlasti? Mozda se Dinkic - istinski radikal u demokratskoj kozi- takodje ne bi kvalifikovao za posao koji trenutno radi.

osudjen bez dokaza

pre 18 godina

"Ako bi svaka Vlada menjala sudije onda nema nezavisnoti"...
Ali ako nijedna to ne ucini, ostadose korumpirane sudije i poslusnici na funkcijama. Tako ispada da Nemacka nije trebalo da se pozabavi time nakon II svetskog rata i da pusti one koji su radili po nalogu Gestapoa da rade i dalje? Ish u penziju, da ne kazem na Biro rada, toliki mladi pravnici nemaju posao! Bolje neuk a posten sudija nego strucan za korupciju i ulizivanje.

Darko

pre 18 godina

Čitajući tekst nigde nisam video da je g. Dinkić pomenuo hapšenje, već reizbor sudija, odnosno određeno pročišćavanje tih institucija od naizgled zacementiranih dubioza. Dokazano je da unošenje "sveže krvi" samo poboljšava rad svakog organizma. Ako se ovo nije uradilo 6. oktobra, ili posle Đinđićeve smrti, mislim da je sad krajnji trenutak inače će nas ta oligarhija odvesti u nepovrat štiteći mafijaše i tajkune.

AK

pre 18 godina

Samo jos jedan dokaz da cela Vlada nema veze sa realnoscu (a i sa prekopotrebnom intelegencijom). Ministar finansija da smenjuje sudije? I sta onda? Ko ce odlucivati oko novih sudija? Verovatno Dinkic. Ja ne znam nijednu drugu zemlju gde se gotovo svi ministri pojavljuju u javnosti i dele savete za sve i svasta. Cim ti imas vremena da se pojavljujes na TV i pricas o necemu sto nema veze sa tvojim resorom to znaci da ti ne radis svoj posao uopste.
Mi smo toliko nezrela nacija da mi ne zasluzujemo drzavu. Svako ko dodje na vlast ima cenu. Apsolutno nema postenih politicara na vlasti u Srbiji. A oni retki koji bi nesto da promene se blate po medijima (ne mislim na Karica da se razumemo) ili ubijaju. Meni je stvarno zao sto moram da zivim u potkupljivo-palanackom drustvu kao sto je nase ali ovakva Vlada je pravo ogledalo naseg naroda jer nisu oni dosli sa strane nego su nasi ljudi. To me najvise i uzasava.

Mile

pre 18 godina

Stvarno, ne znam ko u Srbiji ne bi imao koristi od sređivanja sudova osim samih "sudija" i članova njihovih porodica. Da se razumemo, verujem da poštenih sudija ima najmanje 80%, ali treba se osloboditi trulih jabuka, jer mogu da iskvare i zdrave. Ovo bi Đinđić do sada već uradio, nadam se da će DSS da prihvati ovu sjajnu inicijativu.

Aca

pre 18 godina

Sta je, dosla maca na vratanca? Aaaaa... neeeee.. nije u redu da se dira u nezavisnost sudstva. Necemo, valjda, revansizam? Lako je bilo sprovesti revansizam protiv Djindjicevih kadrova; da vas vidim sad kad vam je na meti DB! Ako ih ne demontirate - pascete. Ako im se zamerite - poznate su vam UDBA-ske metode obracuna sa nepodobnima. Srecno. Mozda je ipak trebalo udruzeni to da obavite posle 5. oktobra, umesto sto ste pomogli DB-u da "procisti" DS?

Lightbringer

pre 18 godina

Dobronamerni i pažljivi pratioci političkih dešavanja u našoj zemlji će se setiti da je isti predlog izneo pokojni doktor Zoran Đinđić još pre pet godina. Mislite o tome.

radikal

pre 18 godina

Pa isti taj Dinkic je jos pre pet godina rekao da Bogoljuba treba staviti na svoje mesto. Da je to ucinjeno onda, ne bi bilo pola negativnih stvari koje su se u medjuvremenu izdesavale. Iskreno se nadam da se nece cekati novih 5 godina da se poslusa glas razuma koji Dinkic salje, bez obzira na simpatije, ili antipatije koje neki prema njemu gaje. Gospodine Dinkic, jos jednom ste pokazali da ste jedini sa petljom. Velika podrska Vama.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

E hvala Bogu da se i te sudije najure. Ne da treba vrsiti pritisak na njih nego im ne treba dati da disu, sve dok se poslednji Milosevicev sudijica ne pocisti.
Bravo za Vladu Srbije. Jos posle toga da se ukine BIA i zavrsen posao.

Maja

pre 18 godina

Samo ko nije usao sud ne zna kakvo je leglo mulja i taloga u njemu. Korupcija sveprisutna , opstepoznata stvar. A tek kadrovi. Cast izuzecima od zlog oca i jos gore majke. Setimo se da je sve sto je vredelo napustalo sudove i odlazilo na bolje placene poslove. Ostali su polupismeni i bez imalo integriteta ljudi. To je zaista razlog za DEMONTAZU kao i u prosveti uostalom.

Nesa

pre 18 godina

Bravo care! Verujem da se svima smucilo nase sudstvo, onda ti tuzioci, sve uzas do uzasa. Pa mene su lopovi bre ostetili za 8 hiljada evra, ukrali su mi stvari iz rodjenog dvorista i iako imam svedoke i sve, tuzilac mi odbija krivicnu prijavu i kaze tuzi NN lice! I koga ja sad da tuzim??? Dinkicu sredi to molim te!

Vukasin

pre 18 godina

Da li sam za lustracija u sudstvu? Naravno da jesam.
Da li sam za to da jedan Dinkic i DSS-SPS vlada sprovodi lustraciju? Naravno da nisam, jer je svima jasno da tu nikakve lustracije ne bi bilo, osim 'ciscenja' sudstva od onih koji ne pristaju da sude po Dinkicevom diktatu. Svima je poznato da lustracija nije sprovedena u delu za vreme Djindjiceve vlade upravo na zalaganje tadasnjih legalista na celu sa Kostunicom. Uostalom, da je lustracija na vreme sprovedena Dinkic i ekipa oko njega bi zbog mnogobrojnih afera odavno bili u situaciji da svoju nevinost dokazuju pred licem pravde i po svojoj prilici bi odavno zavrsili iza brave. Pojacanim uticajem Dinkica&co na sudstvo bi im se pruzila prilika da nastave sa dobro poznatom praksom zataskavanja afera, koje vec postaju njihov zastitni znak.
Prvo hitni parlamentarni izbori, pa onda lustracija.

kako vas bre nije sramota?

pre 18 godina

ama koji to pritisak? covek se REALNO pobuni protiv javasluka koji ste VI gospodo pravnici, sudije i ostali napravili i sada se zalite kako ste ugrozeni!!??

Zagor

pre 18 godina

Gradjani Srbije su svedoci da sadasnja vladajuca garnitura svakog dana proizvede barem po jednu korupcionasku aferu koju posle toga zataskava koristeci vise razlicitih metoda. Da smo mi neka normalna zemlja, sadasnja vladajuca garnitura bi bila predmet sudskog gonjenja. Umesto toga, oligarsi bi da pod parolom demontaze sudstva dovedu svoje kadrove.

Napokon!

pre 18 godina

BRAVO!!! Napokon pocinju stvari da se micu u pravom smeru. Sto ne napravite anketu i pitate ljude dali imaju poverenja u sudstvo?! Verujem da bi dosli do "neverovatnih" otkrica. Da bi sistem funkcionisao prvo mora da se postuju zakoni, tj. da funkcionisu poluge vlasti, pravosudje i policija, i to prema ZAKONIMA a ne prema slobodnim odlukama korumpiranih sudija. Smatram da je ovo pocetaj jedne vrlo lepe price.

majmun djoka

pre 18 godina

Pa kako da ne,sudovi rade ko avioni, to svi znamo. Ja 5 godina ne mogu da udjem u svoju nekretninu /građanski spor.Svi vide da stranka odugovlaci, te je bolesna, te laze, te nije mogla, te je tuko muz pre tri godine.Porotnici spavaju na svakom rocistu, ali je lepo toplo i cisto i ne radi se nista ili skoro nista a placa se izvrsno - pa daj da rastegnemo.Da mene placaju ko sudije i ja bi tako radio. U Japanu lekar ima najvecu platu ako ima najmanje bolesnika, to znaci da svi rade a ne sede ne bolovanju - pa i drzava ubira vise poreza amanje trosi na bolensike.Kod nas svi sudovi od opstinskih do "saveznih" pa i oni za HAG - rade da moz da bidne al ne mora da znaci, dogod neko ne z apreti stvarnim sankcijama - e odna je to napad na demokratiju. Nisam nikad voleo Dinkica al bar ima ... da skoro svakome kome bi trebalo - kaze da ne radi kako treba. Da ima 100 Dinkica drzava bi za godinu dana ili procvetala, ili bi svi prosvirali. I jedno i drugo je bolje od ovoga sada. Svi piju samo narod placa, i to traje dok ne dođe 100 Dinkića.

Nikola

pre 18 godina

Jeste malo problematicno sto bas Ministar kao clan izvrsne vlasti pokrece ovo pitanje, ali krajnje je vreme bilo da neko to pomene. Mutne radnje, neefikasnost i korupcija po sudovima se mora rascistiti ako zelimo da stvorimo normalno drustvo, ali to ko ce vrsiti reizbor sudija i po kom kriterijumu otvara nova pitanja. Moze lako da se desi da ne dobijemo sustinske promene...

Thuram

pre 18 godina

Verovatno ima poneki gradjanin koji nije iskusio``efikasnost``sudova na svojoj kozi, a mislim da je ipak vise onih koji to jesu. Neke stvari tu treba da se promene, a zasto o tome prica Dinkic, a ne Stojkovic, to treba da se zapitamo. I vrapcima je jano sta rade Trgovinski sudovi i da je to jedan blagi uzas.

dragoljub

pre 18 godina

Ako gospodin Dinkic, cija je stranka peta ili sesta u Srbiji i koji je bio guverner a sada ministar finansija, postavi svoje sudije, nikad ga niko nece skloniti sa vlasti. Trebaju nam prvo izbori, nova Vlada (koja ce imati podrsku gradjana i koja ce uciniti da ponovo imamo drzavu a ne banana drzavu kao sto je ova smejurija), pa onda nek se menjaju i sudije.

velja

pre 18 godina

Hrabro i odgovorno od gospodina Dinkica!Kada se demontira aparat bivseg rezima u sudstvu,trba ga demontirati i u drugim institucjama.Bez toga sasvim sigurno nista nema od ulaska u EU.