Polovnjak

Utorak, 07.02.2006.

22:54

Koji je idealan Euro 3 polovnjak?

Izvor: B92

Koji je idealan Euro 3 polovnjak? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Ivan ZG

pre 9 godina

Nije mi jasno tko može preoručiti Opel Corsu. Kada sam prije par godina pitao nekoliko vlasnika šlep službi koji se mali relativno novi auti najviše šlepaju svi su mi odgovorili Opel Corsa. Susjed ima jednu 10 godina staru. Ja mislim da osim bloka motora nema niti jedan dio koji nije promjenjen.
Ja bih preporučio Hyundai/KIA modele. Malo se kvare, dijelovi nisu jako skupi(kao japanci) i svi prolaze 300.000km garantirano. Kod nas se Accent iz npr. 2004. sa 150.000 pravih km može naći za 2.000€. Uz uloženih 200€ vozit će daljnjih 100.000 bez problema.

Od europskih bi preporučio Citroen Xara Picasso benzin 1.6 sa 90 KS. Ima puno mjesta, ne kvari se često jer je jednostavan motor. Zato jer ima samo 2 ventila po cilindru idealan je za plin jer ne treba podmazivanje ventila. Uz sve to i umjereno troši.
Punto 1.2(60) KS je srednje dobro rješenje. Motor ide super, umjereno troši i jako je trajan. Nisu rijetki koji su prešli 250.000km bez generalke. Dijelovi su dosta jeftini, ali i upitne kvalitete. Ima tipične mane auta FIAT. Škripanje i lupanje ovjesa je nešto sasvim normalno i ako vam to smeta ne kupujte Punto. Dijelovi vezani za struju isto živciraju pa najbolje kupiti sa ručnom klimom i što manje elektronike i elektrike. Bolje ručni podizači prozora nego oni koji vam otkažu na npr. godišnjem.
Ali prvo pogledajte koreance - Hyundai/KIA. Ne možete promašiti i kupiti loš model. Nemaju bitnijih konstrukcijskih grešaka niti loših dijelova. Čak ih je teško i namjerno uništiti.

Nikola

pre 9 godina

Od svih automobila koje sam vozio i vozim Opel,Nissan,Renault,Mazda,Ford, najžalije sam se oprostio od Ford Mondeo MK3 2.0 benzin plin 145 konja,voziš se ko čovek,potrošnja ekstra,delovi smejurija(npr.oba fara 50 evra)ima ih svuda,unutra ko džip,cena polovnog smešna,postao dosadan jer nisam obilazio majstore.Za naš standard za 3000-3500 evrića nadjete očuvan poželjno model od 2003 godine, ugradite plin i verujte vozi Miško. PS.Hvala što tada nebacih pare na lagunu ili preskupe pasata,akord ili mazdu 6,koje sam gledao.

poznavaoc

pre 9 godina

Kada bi se sve realno sabralo,oduzelo,ponavljam REALNO, DEFINITIVNO ZA SRBIJU JE NAJBOLJI "PUNTO " i Tacka.
P.s. mozete da SIZITE do besvesti,ali TO je cinjenica i TACKA.
-karoserija GALVANIZOVANA
-filter za ulja cca 300 din.
-gume letnje/zimske cca 4500.
-sa 60 ks ide kao lud.
-ne trosi mnogo
-klima,abs,stelovanje farova,svetlou prtljazniku,protivpozarna zastita,5 vrata,rezervna guma,kompjuter,itd,itd,za minimalne pare a veliko i jeftino zadovoljstvo u voznji.

bane_su

pre 10 godina

@maxy, evo da ti odgovori jedan vlasnik juga kupljenog novog 2008. Za 6 god koliko ga ja vozim, jedino krupno sto je na njemu menjano je vodena pumpa. Bilo je tu jos nekih sitnih popravki,ali nista zanemarljivo da se toliko brukaju Zastavina vozila. Ugradjen gas, na svakih 10 000 km, kod majstora da se zameni sta treba. Nikad nije stao na putu iz nekih neobjasnjivih razloga. Sva svetla rade ko i prvog dana, nijedna sijalica nije jos zamenjena. Jedino sto mi smeta je komfor.

maxy

pre 10 godina

"Međutim, bilo koji Euro 3 polovnjak je mnogo skuplje održavati od novog Juga."
Ovo je jedna velika zabluda i greška. Pouzdanost i kvalitet delova za Zastavina vozila su toliko loši da kada na kraju godine podvučete crtu, razlika bude jasno vidljiva. Pri tome nisam računao nerviranje i izgubljeno vreme. Zastavinim vozilim stalno nešto fali. Kvalitetni delovi koji odgovaraju za njih su skupi i cenovno negde u visini troškova za neki normalan automobil. S obzirom da i dan danas posedujem keca iz 2006. godine, spisak bizarnih kvarova koji mi se nikada nisu dešavala na drugom automobilu "Euro 3 polovnjaku":
- rikverc svetlo istrulilo posle 2 godine
- svetlo za maglu istrulilo posle 3 godine
- ručice za otvaranje vrata pucaju ili se izliže plastika (onaj deo koji ide u vrata)
- promenjeno 6 termostata
- ventilator probušio hladnjak (osovina ventilatora)
- vrata spadaju bar dva puta godišnje (ne držim ruku na vratima kada vozim)
- boja otpada, bukvalno
- posle pranja vozila i prilikom sušenja jelenskom kožicom na njoj ostaju tragovi boje
- korozija na sve strane
- prekidači na instrument tabli ispadaju
- brisači po pravilu otkažu u 20 % slučajeva po kiši :)
- trap, katastrofa
- plastika na instrument tabli se pokrivila od sunca
- prozori spadaju
- problem sa osiguračima koji relativno često pregorevaju
- stalno nešto kvrcka
...
Pohvalio bih jedino sijalice u farovime, skoro 8 godina i nikada nije pregorela.

Pera

pre 10 godina

Dajem glas Astri G, dizajnom se jos uvek drzi i nije skupa za odrzavanje, servisa, radnji sa delovima i otpada ima bezbroj. E sad, po meni treba ukinuti uredbu o uvozu min euro3 motora i povecati na euro 4 jer vec se eu4 vozila mogu naci za 3500-4000eur (doduse sve sam otpad iz Evrope) a od euro3 vise nema pristojnih primeraka bilo koje marke jer i kad bi se nasao takav, ovde ga niko nece kupiti zbog vise cene od one na koju je Srbin navikao. Srbin samo gleda cenu a posle kuka sta je kupio. Za nasu kulturu odrzavanja, nazalost, jos uvek je mera Reno 4 i Golf 2...

Aleksandar

pre 10 godina

za (igorpl, 16. mart 2013 13:55)

kako si pomenuo TDI, pretpostavljam da imaš taj motor. Sve je to tačno, sem: alumunijumskog stajnog trapa, koji je osetljiv na naše rupe (sem ako nisi uzeo taksi model koji ima čelični) i plivajućeg zamajca koj rikne na 150.000 (ako imaš automatski menjač, onda ništa).

pozdrav

Aleksandar

pre 10 godina

za (Ivica, 27. maj 2007 00:01)

Najboolji je nov auto.
Razmisli prvo kako voziš kola i zašta ih koristiš i koliko godišnje prelaziš, na osnovu toga lako možeš da izabereš koji tip vozila ti treba.

Z10 i Logan su dobra opcija, jer se lako održavaju i jednostavni su.
Ako ti se na njima nešto ošteti ili menja, nije skupo.

Možeš da razmisliš i o Ford Focusu, koji po kvalitetu se lako meri sa japancima i nemcima.

igorpl

pre 11 godina

@Dutja
Vozio sam raznorazne francuze, imao sam mazdu, imao fijate i na kraju vozio alfu 147 sa kojom sam manje više bio zadovoljan, ali sada sam uzeo pasata b 5.5 higline 1.9 130 konja full oprema prevrnuta koža..... Pre nego sam seo u nemačko vozilo pljuvao sam ih i smejao se njihovom dosadnom dizajnu.... SAda mi to uopšte ne smeta jer znam da vozim pouzdan auto, auto na kome svaka popravka ili zamena dela ide kao podmazana, auto na kojem filtere možete izmenjati sami, kao i sijalice i ostale stvari. Sve je jednostavno i sve je jako prilagođeno vozaču i onome ko je održava. Sve što ste nabrojali stoji ali probajte napr. na stilu da sami zamenite prednje sijalice, ilim na meganu, probajte na alfi da sami zamenite filter klime..... E to je ono što nemci imaju a ostali su hiljadu godina iza njih. Nije stvar u dizajnu stvar je u trajnosti i kvalitetu izrade. Ako je neko nekada gledao kako se pravi TDI motor sve će mu biti jasno.

zoki

pre 11 godina

Samo da dodam činjenicu da je i kilometraža vrlo relativna stvar. Nikako nije isto 100.000. km u gradskoj vožnji ili 100,000, km na autoputu.
Sam ZF daje u svojim servisnim uputstvima za svoje komponente daje uporedne tabele po kojima 1 km gradske vožnje odgovara 2-3 km vožnje na auto putu.
Na žalost, kod kupovine polovnjaka nemoguće je saznati takav podatak, tj da li je dotično vozilo bilo u nekoj taksi službi, da li je bilo službeno vozilo nekog direktora koji ga je koristio za vožnju za duge relacije ili je vlasnik bila neka bakica koja ga je vozila maksimalno 60km/čas.

Milos

pre 11 godina

Honda Civic VIII generacija, 7 godina zaredom proglasen za najboljeg polovnjaka Engleskoj. Najmanje se zadrzava u servisu. Ko vozi zna, ko ne vozi nikad nec znati.

veterinarBG

pre 11 godina

Ivica, 27. maj 2007 00:01)
Za 10.000 mozes kupiti dobrog Mercedesa.Skupo odrzavanje? NEMA ODRZAVANJA!Sem "malog servisa" koji je oko 120 evra na 15000 km.Fiat me kostao min.20-30 evra mesecno,mecku vozim 3 godine i kosta me 3500 DINARA,a presla je 200.000,od toga kod mene 100.000km.Najjeftiniji auto koji sam vozio,i najmanje zivaca mi pokidao,tj.nije uopste..pozz

Dusan

pre 12 godina

Da i ja svog konja (njih 86) pohvalim :)
Vozim Punto jtd 1.9, 63kw, 2002. god, snazan motor za ovaj manji gradski auto. Taj ne razlikuje sta je brdo, sta je 5 osoba u automobilu, vuce uvek bez problema. Posto je u pitanju jtd (jet turbo dizel) ima nesto sire pneumatike i bolje vesanje od klasicnog punta. Trosi kao upaljac sto bi se reklo, nekih 4-6 litra evro dizela, cak i sa klimom nema velike razlike. Ovaj auto je redovno servisiran i zahvaljujuci tome presao vec 210 000. Zimi upali pre nego sto stavis kljuc, salim se naravno. Jos uvek zivahan mlad (pu pu da ga ne ureknem). Ako nadjete dobar ocuvan primerak ove verzije punta, ja vam toplo preporucujem.

Galaktus

pre 12 godina

Laguna 2, 1.9 Dci, sto noviji model, ali proveriti elektroniku za svaki slucaj prilikom kupovine. Redovno menjanje ulja i filtera i da vas Bog vidi.

Spectator

pre 12 godina

"Jača je čak i od najvećih nameta na uvoz automobila u Evropi, koji iznose čak 43% od vrednosti vozila." Nazalost, lose ste obavesteni; nameti su visestruko veci npr. u Danskoj, proverite!

icewolf

pre 12 godina

Kupio sam polovnu ASTRU G dizela i prezadovoljan sam ali sam se nagledao svega i svacega pre nego sto sam naisao na dobru. Tako da ko kupuje polovan auto ne treba da zuri i treba izbegavati placeve, oni prodaju.........
smeće! Ja sam obisao gomilu i onda odustao od placeva i kupio auto koji je uvezen i vozio se tri godine ovde. Naravno svako ko kupi auto morace da ulozi dodatne pare da se auto malo utegne i dovede u tiptop stanje! Pozdrav!

dejan ns

pre 13 godina

Za Dusana,
Vozim reno megane iz 2004. godine, 1.9 dci sa predjenih 150 000 km, kupio sam ga pre 5 meseci od kolege sa posla, pa je kilometraza realna. Do sada sam prezadovoljan, auto je jak, udoban (karavan verzija je u pitanju), potrosnja malo veca u gradu, oko 9 litara, a na na otvorenom 5-6 l, kada se ne preteruje sa gasom. U svakom slucaju bih preporucio 1.9 pre nego 1.5, jer nudi vecu sigurnost u voznji i bolja ubrzanja na ustrb nesto vece potrosnje. Auto je i pored 150 000 km u odlicnom stanju, za sada nisam imao nikakva ulaganja osim promene ulja i filtera, citav servis je izasao 6 500 dinara u servisu Geza u Budisavi kod Novog Sada. Auto sam kupio u kompenzaciji, cena mu je bila 5 500, mozda malo vise od trzisne, ali se nisam pokajao ni u kom slicaju.
Pozdrav

dragan

pre 13 godina

Hteo bih da kupim auto star 4 do 5 godina,sa četvoro vrata,pa me interesuje da li postoji proizvidlač automobola koji direktno ugradjuje plin u kola,a ne kasnije u nekom servisu.Da li je potreban atest ako ga fabrika ugradjuje?Hvala.

Dutja

pre 14 godina

Za Marka VW...Da li je bolje kupiti passat sa 400.000km vracen obavezno na 180.000km?
ili original lanciju lybru ili lagunu sa 130.000km pritom 2 soma evra jeftinija?
Mislim da je ovo drugo bolje,osim ako ti nema komsija pasata 5 pa ti moras da imas 5.5.Vozim lanciju deltu(prvo bila crnogorac) od 2004 ili 2005 godine na nashim putevima je presla 80.000km,osim dva amortizera i reglaza trapa 1500 dinara na trapu nista nije dirano auto ide ko metak,normalno redovno odrzavanje motora se podrazumeva.Lancia je 1995 godiste ima klimu i 4 el. prozora i prevrnutu kozu,ortak kupio golfa 4,klot oprema nema podizace ni napred a kamoli pozadi,hteo da rikne covek,radio je veliki servis na golfu,riknula mu turbina poslee 15.000km...toliko o svemocnom nekvarljivom golfu,koji moze da predje 400.000km kod svakog vlasnika pritom ih ima 7-8 u proseku i da nikog ne ostavi u putu niti da mu rikne menjac ili nesto slicno....To je ljakse filozofija i nemojte vise da spominjete italijanska vozila,jer je mnogo bolja npr. moja delta 1995 od golfa 3 ili chak i 4 u nekim slucajevima a platio sam je 2200evra sa BRC gasom pre 5 godina a sad nemas ni golfa dvojku da nadjes za te pare.Marko VW jel imas neki komentar na ovo sto sam reko ili da demantujes nesto?Pozz od Alfiste.p.s. kupujem alfu 156 2.0 ili 2.5...

VeljkoM

pre 14 godina

Polovan auto je mačka u džaku! Ne verujte ni najboljem prijatelju, ni on ne može poznavati polovan auto. Bilo koji iole poznat proizvođač i osnovno je što manja pređena kilometraža! To znači samo od poznatih vlasnika sa servisnom knjigom. Bacićete pare na nepoznato 95%.

nenad

pre 14 godina

Nisam veliki poznavalac Golfa IV pa bih voleo da mi neko iskusniji da neku svoju ocenu ovog polovnjaka u generalnom smislu,pri tome mislim na benzince.

sasa

pre 14 godina

Pratim ovu rubriku povremeno,koliko mi vreme dozvoljava.Opisi polovnih automobila su solidni i uglavnom dobro opisuju automobile.Medjutim,vec godinama vozim kamion(autotransport)u jednoj Evropskoj zemlji-to znaci sleper koji transportira autombile.Radeci svoj posao,a to znaci tovareci automobile na kamiion i stovarajuci ih sto podrazumeva i parkiravanje i preparkiravanje,ne secam se da neki automobil nisam na kamionu prevezao.Rekao bih od smarta do q7.Skoro sam i chevrolet dizel od 5000kw vozio na testiranje,
.Da ne duzim koristio sam maximalno svaku priliku da isprobam svaki automobil koji sam prevozio i moje misljenje je da su passat i toyota avensis najbolji automobili ceneci koliko kostaju i koliko pruzaju.
toliko od mene.hvala

dusan

pre 15 godina

pozdrsv za sve.dali neko vozi reno scenic 1.9.dci i kako je zadovoljan ovi autom.dobro bi doslo i misljenje drugi h ljudi.pozdrav i hvala

Aleksandar

pre 16 godina

Mislim da ovaj tekst odudara po malo od stvarnosti.
JA neznam da li vi ljudi idete istim ulicama i vidite isto sto i ja ali meni se cini da je ubedljivo najzastupleniji "mali" automobil Fiat PUnto,a nije ni pomenut u tekstu.Auto je uvekk osvajao sve moguce nagrade i obarao sve rekorde kod nas i u svetu,a to je i opravdao svojim kvalitetom.Jer nezaboravite da on za osnovu ima starog dobrog Fiat UNA,koji se jos uvek vozi i prelazi po 300.000
bez generalne ,o cemu stara korsa moze da sanja,a i korozija ce je pojesti pre toga.
A o GRANDE PUNTU ne treba trositi reci vrh je , i spred dosadnog VW Pola.
ZAto ljudi slobodno vozite proverene Fiatove automobile,za malo manji novac cete uzivati u voznji i kvalitetu vozila garantovano.
Evo uskoro jos jedne potvrde -verovatno ce i novi FIAT 500 biti automobil godine u evropi,Toliko o tim Italijanoma sto nista "neznaju"! Pozdrav svima

nikola

pre 16 godina

Jedno pitanje! dali je moguce napraviti od recimo megana2, C4, koji imaju dva sedista i sluze za transport u EU. Normalno vozilo i dodati dva sedista? Hvala unapred ako nije problem odgovor mi posaljite na nikolakalezic@hotmail.com

Ivica

pre 16 godina

Čitam vaše komentare i totalno sam zbunjen! Tražim već 10-tak dana da kupim auto,ali sve laži i prevare!Svi kažu auto je super,odem tamo ono krš i slepac vidi da je ili udaran ili farban ili prešao 300000km!Lično se dvoumim izmedju više modela i to : Pežo 307 2.0HDI(2003),Reno Megan II 1,5DCi(2004), Reno Scenic 1,9DCi(2002), Citroen Xsara Pikaso 2,0HDi (2003) i Reno Laguna 1,9DCi(2003)! Znači auto do 10.000 evra! Više ni sam ne znam šta da uzmem, da li da sve to batalim i kupim Zastavu 10 ili Logana, ili da uzmem kredit i kupim novu Fabiju 1,2 (nov tip), Pežoa 206 novi sedan1,4?

Petar

pre 16 godina

"svaki ciga svog konja hvali"...moram da primetim da se vlasnici italijana (bravo,brava ili marea) hvale! Sluzbeno vozim te automobile i moram da skrenem paznju ljudima na odvratnu i jeftinu plastiku koju imaju italijani. Dizajn je uvek bio bolji od nemaca, a što se tiče udobnosti, mislim da su dosta udobniji od švaba, ali je problem u tome što tu udobnost zadržavaju nekih 2 do 3 godine a posle toga se pripremite na lumbago ili isijadikus. Što se tiče motora, jedini motor koji valja kod italijana je 1.8 JTD. Stvarno je odličan, ali ono što mu kvari utisak dobrog automobila, jeste loša plastika u kabini, kod motora, loše vešanje i trap. Ja lično vozim ford fokusa i zadovoljan sam. Moje oduševljenje ovih dana jeste renault laguna karavan...fantastičan auto!!!Dajem prednost japancima - ubedljivo drže prvo mesto u svetu.

Aleksej od Arlekina

pre 16 godina

Eto,ponukao me jedan komentar ...hundai accent 1.3.Definitivno najveća glupost sto sam ga prodao(citaj poklonio).Siguran,tih,malo trosi ne kvari se i uz to jeftin.Sluzbeno vozim fabiu 1,9sdi ,sjajan auto,malo trosi,malo se kvari,odlicni materjali,privatno.. octavia 1,9tdi isti komentari...ipak je nesto skuplji za nase ljude ,tako da sve preporuke idu accentu 1.3 jedino nije za jurcanje,do 140 i to je to

Zoran

pre 16 godina

Moje misljenje o automobilima se promenilo kada sam kupio Fiata Mareu. Ne misljenje da je Fiat ekstra auto a ostali losi, pre Fiata sam vozio Audija 80, a sada kada pogledam ostale modele zapadno Evropskih proizvodjaca i Japanskih proizvedenih od 2000 pa nadalje (Americki i dalje smejurija) vidim da su po karakteristikama motora, udobnosti, opcijama svi izjednaceni, i da je samo stvar afiniteta i ukusa sta ce ko da vozi.Cene sa naravno razlikiuju ali ne zbog kvaliteta, nego zbog same traznje i mogucnosti odrzavanja vozila u Srbiji.Slobodno uzmite bilo koji sa Euro 3 motorom i tesko ce te se pokajati, pitanje je samo koliko se neki model licno vama svidja i sta volite.

Dženo

pre 17 godina

Imamo u porodici Fiat Bravu 1,4 SX. Super auto. Nije mi jasno zašto ljudi pišu o manama, nečega što nisu nikada vozili. Brava nije u klasi Golfa već Passata. Kvalitet je vrhunski, a karoserija je u potpunosti pocinčana. Ja još nisam vidio truhlu ili hrđavu Bravu/Mareu/Bravo. Udobnost je najbolja moguća. Švabe Fiatima nikada nisu bile ravne, pogotovo po udobnosti.

boki

pre 17 godina

Ma mene interesuje posto npr. na sajtu mobile.de ima nekih mnogo nerealnih cena,u smislu mnogo niskih cena,da li je to baronija ili nije.Evo primer recimo audi A4 1.9 TDI '02 godiste 4000 eura.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Željka:
To je običan dizel,bez turbine,ako ga ne teraš u
visoke obrtaje i ako ga voziš normalno, preći ćeš
njime 400000km.
Zlatno pravilo za sve VW
dizele je:
OBAVEZNO, ali OBAVEZNO
menjanje zupčastog kajša na
90000km !!! I nema zime.

Goran

pre 17 godina

Marko, hvala ti. Mesecima gledam kola na mobile.de, ali tek sad nadjoh na njemu opciju za euro 3. Mada i tu sam morao da stavim od 2000 god pa navise, jer ludaci pisu za kola iz 91, da imaju euro 3.
Ziveo.

MARKO-VW

pre 17 godina

Gorane,idi na www.mobile.de i ukucaj da hoćeš EURO 3. Ako planiraš taj ili bilo koji drugi francuski auto obavezno proveri elektroniku.

Goran

pre 17 godina

Interesuje me da li moze neko da me uputi na neki sajt gde mogu da proverim da li neka kola (recimo reno klio 2000) imaju euro 3.
Unapred hvala

MARKO-VW

pre 17 godina

VOLKSWAGEN. Najviše se to isplati,izdržljivi,pouzdani,a i delova gde hoćeš. Mercedes se podrazumeva ako imate dovoljno para. Samo treba biti veoma oprezan kod kupovine da vam ne uvale nešto lupano i što je prešlo po 350000km... Kod Opela samo i isključivo treba gledati benzinske motore-dizele zaobilaziti u širokom luku. O japancima sve najbolje,isto važi i za korejance. Kod francuza treba obavezno proveriti elektroniku,a kod Citroena još i hidrauliku. Američka i POSEBNO italijanska vozila NIKAKO!!!

Valentin

pre 17 godina

U roku od godinu i po dana promenio sam tri auta. Prvo sam vozio novog juga sa peugeot motorom. Svake nedelje sam isao u servis (slaba sasija za taj motor). Sada taj auto vozi moja keva, nikakvih problema nema sa jugom, osim decjih bolesti, sa napomenom da ona vozi u proseku do 300 km mesecno. Posle sam vozio punto 1.2SX 2001. Auto se neverovatno puno kvario za 30 000km (krstaci, poluosovine, balans stangla, ABS senzori crkli, itd.) koliko sam ga ja vozio, a uz to i potrosnja mu je bila velika i jedva sam uspeo da ga prodam. Nedavno sam uzeo Corsu C 1.7DI 2002. Nisam neki poznavalac automobila, ali kad se pogleda ispod haube, vidi se da je to ipak ozbiljna nemacka masina, za razliku od punta i juga. Za sad radi perfektno, trosi u proseku 4.5l euro dizela (iskljucivo uvozni sa MOL ili Avia pumpe), a i bas je dobar osecaj voziti novijeg opela. Jeste da su mu sedista poprilicno tvrda, ali je zato jako stabilan na putu i ne oseca se svaka rupa, kao sto je to bio slucaj sa puntom. Moja preporuka je noviji Opel po mogucstvu sa dizel motorom i obavezno sa original servisnom knjizicom i da je presao do 100 000km.

Crack

pre 17 godina

Sve je to lepo. Ali kako mozes biti siguran u kilometrazu koju je auto presao,a svi znamo da se u Evropi godisnje predje mnogo vise nego kod nas. A i licno sam bio u jednoj firmi koja se bavi uvozom polovnjaka i video kako peru kompletan auto od poda do krova. I posle kad udjes u njega kazes "kakav je kao da nije vozen".

VladaT1

pre 17 godina

Vozim korsu 1.2 i vec 6 godina osim ulja na njoj nisam nista menjao. Jadino loše je to što je je propao lim na vratima i rubovima. Preporučio bi je svakom. Planiram da je prodam i da kupim mlađu!

Dragan

pre 17 godina

Ovo je super tema. Ja vec 15 god. vozim samo citroene i stvarno sam jako zadovoljan. Vozio sam AX 1.4 TD koji je sam sebe isplatio svojom potrosnjom i prosao sam sa njime 420.000 km i prodao ga. Trenutno vozim Berlinga i Saxo. Berlingo je veoma udoban i sa 2.0 HDI motorom veoma startan a i ne veliki potrosac. Saxo koji sada trenutno vozim je 1.5D `99 je godiste sve ima od opreme. Prosecna potrosnja mu je 4L. I jako je puzdan na putu, stabilniji je i u krivini i u mnogim drugim uslovima voznje (sneg) od mnogih automobila srednje klase. Maksimalna brzina 190km/h cime sam stvarno bio iznenadjen za tako malog dizela. Mnogi imaju pogresno misljenje o citroenima najvise zbog cene delova. Bilo kakva popravka sa "original" ugradjenim delom ima da traje 3 puta duze od bilo koga WV ili opela, tako da to ispada u stvari i jeftinije. Ja sa ovim saxom sam prosao 150.000km samo redovna zamena ulja filtera, kocnica, zupcasti kais, gume. To je sve sto sam do sada menjao za ovu kilometrazu. Procenite sami.
Pozdrav

SCHWAKY

pre 17 godina

Prvo za Miku hyundai coupe,
svi modeli hyundai marke su dobro ocenjeni (bar ovde u francuskoj), a zvezda njihove proizvodnje je GETZ. inace su poznati po istrajnosti, pouzdanosti i odlicnom odnosu cene i opreme. Kupe je odlicno ocenjen, jer za tu cenu stvarno mu je tesko naci konkurenta u toj klasi. Treba ipak obratiti paznju na cenu rezervnih delova kao i na razvijenost servisne mreze, to ne popravlja svako.

Sto se ostalih ucesnika tice, preko 90% kvarova, na novijim vozilima, nastaju zbog komplikovanih elektronskih sistema a vrlo retko zbog mehanike, a kad do toga dodje uglavnom su dizeli u pitanju (turbo i dihtung glave). Nekoliko primera: renault i bmw-regulator brzine, audi i toyota-ne mogucnost ubrzanja pritiskom na papucicu gasa, motor radi kao u ler-u.

Sto se logana tice, predstoji mu blistava karijera jer je vec proverena mehanika u pitanju, isprobana na modelima, megan, clio i espace, uz to mu je cena stvarno povoljna tako da se ovde u francuskoj fantasticno prodaje. Jedno vreme je cak cena polovnog bila visa nego novog automobila jer zbog prodavanosti renault nije mogao kupcima da isporuci vozila cak i po 8 meseci. Eto, desava se to i na zapadu. Pozdrav svima, Schwaky ;-)

mika

pre 17 godina

Pozdrav ljubiteljima automobila. Voleo bih da cujem utiske vlasnika ili poznavaoca o modelu HYUNDAI coupe, jer me cenom i relativnom lepotom vec duze privlaci.Naime 6.000 eura za
auto star 5-6 godina obzirom na opremu i vozne karakteristike modela 2.0 nije mnogo. Zanima me poreklo motora, pouzdanost, cena odrzavanja i ostalo.

Sasha

pre 17 godina

FIAT ima decije bolesti, lose resen sistem za hladjenje motora. Cesto se desava da strada zaptivac glave, crkne termostat i sl. Takodje ima losu instalaciju ali je po svim ostalim osobinama odlican izbor. Imaju po meni najjaci dizajn, startne su masine i malo trose... Punto 2 je odlican auto, posle Corse voziti Punto je uzivanje... Veci tockovi 14" u odnosu na Corsinih 13" itd...

Scodilak

pre 18 godina

@Willer
Grasis druze. Jednom prijatelju sam bas pomogao da kupi Punta kojeg je tako jako hteo. Punto ili nista. Toliko voli taj auto da ga je kupio bez serva. Licno sam ga provozao i nije vukao ni levo ni desno, motor radi... Ostalo si procitao. Procitaj malo i izvestaje o pouzdanosti. Nema Fiata da prelazi 350.000 kao Japanci i Nemci. Sayonara. Ende. Ziv bio i nemo' se sekiras :)

Bokyn

pre 18 godina

Kako se niko nije setio da pomene Hyundai Accent 1.3? Ne zelim da pricam price, ali pitajte nekog vlasnika o pouzdanosti i drugim karakteristikama tog auta. Moja procena je da je to best-buy u klasi, posebno u Srbiji.

kaiser

pre 18 godina

Ja nisam bash nekih plateznih mogucnosti ali imam 6.000 eura...Koliko je iskusno uvesti auto iz USA? Mislim da je velika prednost njihov centralni sistem koji pruza uvid u celokupnu istoriju automobila. Ako ima neko slicno iskustvo neka ga poshalje. Unapred zahvalan.

Miroslav

pre 18 godina

Odlična tema.Komentari su dokaz da živimo u zemlji Srbiji, koliko likova toliko i mišljenja o najboljem.Tako i ja! Preporučujem Seat ibizu 1.4,španac je relativno nepoznat na našem tržištu, ali ko ga jednom provoza-otkine. Vozio sam punto 1.2 i polo 1.4, seat ih "uništava" u svakom pogledu: brži je, startniji i komotniji. Dimenzije su mu između pola i golfa a svi rezervni delovi su sa oznakom koncerna WV. Lično sam ga uvezao, model iz 2002. godine me je izašao nešto preko 6.000 evra što nije neka cifra kad vlasnik vidi šta je dobio. Tradicionalne marke postaju konfekcija, seat je u okviru koncerna WV zadužen za ulične trke pa ko voli neka izvoli. Troši malo više ali vredi: lep je osećaj gledati "klasiku" u retrovizoru!

RUS

pre 18 godina

Pozdrav za sve na forumu. Interesuje me Vaše mišljenje (pre svega vlasnici ili ako lično poznajete vlasnika) o Peugeot 307 SW (ili Break). Mnogi vlasnici na stranim sajtovima su se pre svega žalili na elektroniku, pa me interesuje iz vašeg ugla koliko je to opravdano (ili je u pitanju razmaženost Evropskih - presvega Engleskih kupaca).
Pouzdanost benzinca 1,6 u odnosu na 2,0?
Pozdrav

Vasa G.

pre 18 godina

Da li je tacno da carina nece da carini automobile starije od 6.god i da li Daewu leganca iz '98god. ispunjava euro-3 standarde?

igor

pre 18 godina

Ne znam o cemu vi pricate. Fiat, Peugeot, Ford itd. stvar ukusa. Najbitnije je stanje vozila a ne ime. Svi prave dobra pouzdana vozila danas pa cak i koreanci. Toyota jeste ispred ostalih u izdrzljivosti kad se razmislja o polovnom autu ali sve je to od vozila do vozila i od dubine djepa. Ne zaboravite da je mercedes izbacio seriju E 96-2002 koja je vise u servisima nego na drumu. Ko je bollji ? Ako razmisljate o prodaji ponovnoj uz manji gubitak onda VW, Toyota...A Fiat punto je ipak najprodavanije auto u svijetu tako da nabavna cijena nije velika. Lak je za odrzavanje, ima mana ali i izbor. Savjet - izbijegavajte rijetka vozila tesko se prodaju ostat cete vezani za njih. U servisima mozete provjeriti putem serijskog broja zivot auta. Koliko je ulozeno u njega i kako je pazen! Savjet iz iskustva

Dalissimo

pre 18 godina

Montoya prvo moras da obratis paznju sta kupujes, osvrnes se oko sebe, pogledas ima li jos neko istih problema sa istim vozilom, pa tek onda da ga pljujes. Ascona je izuzetan auto, istina je da limarija truli, ali kad je uradi dobar limar miran si 5-6.god. Sto se tice udobnosti prosecna je, drzanje neuporedivo sa konkurencijom, bolje se drzi i od BMW 3-kockice, a i motori su joj dugotrajni i odlicnih karakteristika. Zahtevaju kvalitetno ulje i to je sve. Ovo znam jer imam dve Ascone-1.3S i 1.8i, obe sa preko 300.000km bez generalne i Kadett suzu 1.3. Vozio sam jako veliki broj auta (od Fice do BMW M5 i 850CSI) i dok sam se jednima odusevljavao, drugima razocaravao, ali za kupovinu je mnogo bitnije stanje auta od marke istog, kao sto neko vec rece. Ja dizela ni lud ne bih vozio, pa ne kazem da su losi, samo da su traktori sto niko ne moze da ospori. Mada bilo kako bilo evropski auti imaju dushu, svaka marka ima karakteristican zvuk dok kopiranti japanci i juzno koreanci svi isto zuje-bezlicno, k'o el.motor. Zar se ne okrenete kada pored vas prozuji neki BMW ili Alfa, a ko jos primeti japance...

io

pre 18 godina

Citajuci sve ove komentare primecujem da ljudi iz Beograda potpuno drugacije gledaju na izbor automobila nego ljudi iz drugih delova Srbije. To je i logicno, jer Beograd je k'o druga drzava. U BG-u imate servis za skoro sve marke automobila koje postoje na svetu. Ako u zemlji postoji i jedan servis, onda je on u Beogradu, a ne u Pirotu! Za 6 miliona ostalih stanovnika Srbije, koji nisu iz "spoljasnjosti" nista sem nemackih automobila (izuzev BMW-a) i Fiata ne dolazi u obzir! Zamislite da se meni, koji sam iz Krusevca, pokvari Honda ili Suziki, ili mozda Citroen, Seat, Pontiac?! Pa sta da radim sa njim? Da ga "vozim" pokvarenog 200 km do Beograda? Jos da mi tamo neki ovlasceni serviser, koji je i jedini u Srbiji, kaze - Znate kako... Pumpa za ulje, za ovog Suzukija kosta 350 Eur. Moracemo da je narucimo iz Japana, jer trenutno nemamo na lageru. Morate da sacekate 2-3 meseca, i sa ugradnjom i PDV sve ukupno ce biti 550 Eura! Pa znate sta... Neka hvala! I would rather say "Fix it again Tomislave" in Krusevac, nego da ga fix-am u BG "for 550 Eur and 3 Months" + slep sluzba za 200 km! Vi iz spoljasnjosti mozda i mozete da birate, dok mi iz unutrasnjosti, na zalost, nemamo izbor!

Sveznalica

pre 18 godina

Moram da dodam komentar, mislio sam da se uzdrzim al' ne mogu. Vw, Opel, Fiat, Skoda... Kupite auto na osnovu njegovog stanja, izgleda, servisa a ne ko ga proizvodi. ADAC izvestaji su budalastina, jer ne vrednuju kvarove kako treba (nije isto kad vam se polomi neka plastika i kad crkne turbo). Takodje utisak kupaca nije merodavan, eto npr FIAT nigde nije omiljen (sem u Italiji) jer ima katastrofalnu servisnu mrezu, a ne zato sto su im automobili losi. Vozio sam razne male automobile, trenutno u porodici imamo VW Pola i Fiat Punta, brat ima 206, sluzbeni auto Fabia a pre toga Corsa, uzimao na probu Clia (1.5 dci, nisam ranije razmisljao o dizelasima pa rekoh da probam). Sve su automobili slicnih godista, i sta je moj utisak: svaki auto je razlicit, u necemu bolji u necemu gori, ali je dobar auto. bitno je u kakvom je stanju i sta vi licno trazite od automobila. I da razbijem iluzije da su VW i Fiat zakon za odrzavanje, skupi su podjednako kao i ostali (izuzimam japance jer nema iskustva sa njima). Nekada sam imao Golf 2 i to je bio jeftin auto za odrzavanje, ali je to vreme davno proslo. Pomenu neko kako su Fiati jednostavnije konstrukcije, a upravo je suprotno moj Punto ima 3 kompjuterske jedinice, elektricni servo, gas na potenciometar... cak za moj ukus previse napredan. Ako bas pitate moj izbor malog auta je Polo, ali i sve ovo drugo dolazi u obzir. Dati 1000 evra vise za Pola nego npr. za Punta ili Clia je ludost.

Sasa

pre 18 godina

Fix it again Tony, What a joke:-) Jos kad znas da dolazi od nekoga koji je uspio da u kratkom roku unisti svoju tako "kvalitetnu" autoindustriju: Rover, MG, Mini, a uskoro i zadnji iz serije fijaska Jaguar.
Ne kupujem auto da mi traje 20 godina nego da se osjecam fino dok ga vozim. Koliko to nekima bezznacajno zvucalo ljudi kupuju auto koje dobro izgleda, koje je komforno i po mogucnosti zabavno za voznju. Po tom kriterijumu mogu odmah da otpisem Hyundai Elantru ili Daciu i sl. S druge strane zadovoljan sam kad sjednem u Alfu, i uzivam gledajuci kako takva auta prolaze sa moje lijeve strane ponekad razmisljajuci o mentalnom sklopu vlasnika istih. Vjerujem da je i to obostrano ali me uopste ne pogadja. Pitam se da li feeling obostran.

Branko

pre 18 godina

Ljudi, ja sam se u prvom svom komentaru našalio na pojavu Maseratija - posedovanje ovakvog automobila košta jako puno, vozili ga novog ili polovnog svejedno. Samim tim taj automobil nije za većinu nas. Sa druge strane, jako bih voleo da ga probam :)

nemanja

pre 18 godina

Mislim da je stavljanje slike Maseratija u kontekst nepozeljnog polovnog automobila potpuno pogresno, mada mi je jasna namera sta se htelo reci i ideja je ispravna... Samo mislim da je bas ta ilustracija pogresna. Koliko ima Maseratija koji se smatraju klasicima i kojima je cena ista ili veca nego kada su bili novi? Mnogo je veliki broj, prakticno svi sem ranije Biturbo serije i pretposlednjeg Quattroportea... Novi Quattroporte je izuzetno dizajniran auto, sa sjajnim voznim karakteristikama i vrlo atraktivan unutra. Velike su sanse da ce razvoj situacije biti ovakav: pad vrednosti u prvih 5 godina, za 10 ce poceti da mu raste vrednost, za 20 ce vredeti (u zavisnoti od stanja na trzistu klasika) skoro isto ili vise nego nov, a za 50 ce ga drzati mozda po muzejima, narocito neke limitirane verzije. Slicno je sa Ferrarijem, Lamborghinijem, Aston Martinom, Maybachom, specijalnim varijantama BMW i Mercedesa, ali ne i sa Audijem, BMW serije 6,7,8, "obicnim" Mercedesima i Lexusom...

Wlada

pre 18 godina

Odgovor na pitanje,
Koji je najbolji EURO 3 polovnjak? je:

1) Koji kosta manje bar 30-40% manje od novog modela iste klase, koji ima 100%proverenu kilometrazu - ne vecu od 100.000km, ako je moguce sa opremom, metalik bojom (da nije neki beli firmin auto, jer onda nije idealan), koji ima dobru servisnu mrezu i sanse za dalju prodaju.
Da li je to VW, japanac ili francuz, manje je bitno ako je auto u odlicnom stanju i ima kao sto rekoh povoljnu cenu. Primer-umesto da platite nov 12.000eura, kupite polovan za 70.500-80.000 eura i za 1.5 god ga prodate, mnogo manje cete izgubiti nego onaj sto je vama prodao auto. I uvek vozis relativno aktuelan model 3-5 god star. Normalno zameni se mozda neki deo vise, ali ako je auto ocuvan to je sigurno mnogo manji trosak, od ustede od 40% vrednosti novog, npr. 4.500 EUR.

J.P. Montoya

pre 18 godina

G.Milenkovicu, vi definitivno niste imali srece sa tim Tipom, a i taj auto ste kupili pre nekih 15-20 godina (minimum). Za 20 godina FIAT je umesto Tipa izbacio Bravo/Brava i Stilo. Ja imam FIAT Brava 1.4 benzinac, i vozio sam ga 110 000 km, od 98 godine do danas. Nikad ni jedan kvar na tom autu nisam imao. Kao sto vi rekoste, menjao sam ulje, filtere i paknove. Sa druge strane sa Opel Asconom (koja je u rangu tog vaseg Tipa) imao sam silne muke. Mislim da sam je u nedelji vozio 3 dana, a popravljao 4. Ali sam svestan cinjenice da je taj auto bio iz generacije od pre 25 godina (pocev od 81)! Btw. i Golfa III sam imao, i prodao sam ga posle godinu dana, jer se kvario kao i Opel, a najcesce mi je stradala pumpa za vodu, kada ima antifriz(!?). Radio je samo na destilisanu vodu! Posle sam vozio Opel Tigru kojoj je crkavao kompjuter na svaka 2-3 meseca. A danas planiram da kupim novu Astru, iako sam imao ogromnih problema sa Opelom, a sa FIAT-om samo zadovoljstvo u svakom smislu. Zasto? Zato sto ja gledam koje je godiste auto kad kazem da li je dobar ili nije, a ne poredim kola od pre 50 godina da bih doneo sud o aktuelnim modelima. Nova Astra je bolja od novog Stila! Vremenom se odnos snaga menja. Ne zanima me da li je Opel bio los pre 25 godina i da li su im kola trulela posle 3-4 godine. Tema ove diskusije nije da li je i ko pre 25 godina pravio dobra kola! A vasi primeri se rukovode FIAT Tipom (proiz. od 88 god), Golfom II (83), i Yugom (80), Fiat Uno (83). Posto je tema - Automobili sa Euro 3 motorima, onda bi bilo cool da prvo provozate jednog FIAT-a i VW mladjeg od 2000, pa onda da iznosite iskustva o FIAT-u i Golfu.

Predrag Milenkovic

pre 18 godina

Odličan tekst. Pošto vozim preko 30 godina, i pošto sam promenio 14 automobila, nadam se da i ja mogu da se uključim u diskusiju. Pre svega želim da pozdravim sve ljude koji vole automobile, ali i da im skrenem pažnju da automobile ne biraju srcem.
Dok sam bio mlađi mnogo više pažnje sam poklanjao dizajnu. Dok nisam imao novca vozio sam Jugo, a zatim Fiat Uno 1.0, pa Fiat Tipo 1.4. Đavo mi nije dao mira, pa sam posle Una, koji se doduse kvario manje od Juga kupio Fiat Tipo i to nov. U prvih godinu dana je sve bilo ok, a onda su krenule muke, trčao sam u servis svakih par meseci. Nakon toga sam ga brzo prodao, i rešio da kupim nemački auto i to polovan. Pazario sam Golf II 1.6 sa pređenih 120.000 km i sam njim prešao još 105.000 km bez ijednog kvara, samo sam menjao ulje, filtere, pločice. Pa sad vi meni kažite da li je Fiat baš toliko dobar?
Znam da se nema para, i da se zato u Srbiju uvoze Fiatovi automobili koji su svuda u Evropi na lošem glasu. Pogledajte merodavne statistike, ADAC, TUV...
Fiatovi automobili su uvek na dnu, zato je ova fabrika i u krizi svih ovih godina, i smatram da Fiatu sledi sudbina Rovera za 3-4 godine. Jedan Hyundai je pojam kvaliteta za Fiat, uostalom kupite Elantru 1.6 (koju trenutno vozim) pa se sami uverite.
Naši ljudi su navikli na hvalospeve u domaćim časopisima, pa kad im neko napiše istinu onda kukaju. Ja mogu sto puta da napišem FIAT pravi najbolje automobile na svetu, ali svi mi znamo koliko je to tačno, a pogotovo vlasnici Fiatovih automobila. Sa nestrpljenjem očekujem sledeći tekst gore potpisanog autora.

Pera

pre 18 godina

Pre 10 dana sam uvezao Astru G 1.6 16V 2001. god. Auto je presao pravih 60.000km (proverio), besprekoran, zaista auto bez mane. Kostao me je na moje ime 7.500. Astra je u globalo sjajan auto a s obzirom da radim u Opelu nikako ne bih preporucio dizel Astre pogotovo one koje su presle preko 100.000 (a uglavnom jesu ali je vracana kilometraza). Moj predlog je ovaj motor (motor 1.4 trosi 1l goriva vise, cak i po Opelovom katalogu), najrasprostranjeniji je, delova ima na svakom cosku, potrebno je samo zameniti zupcasti kais i mirni ste narednih 60.000km. A i ne krade se kao npr. Golf 4. Fokusa nikad ne bih uzeo samo zbog lose servisne mreze

Mex

pre 18 godina

A sta mislite o Citroen Saxu? Pre neki dan ga je jedan moj kolega (koji se bavi prodajom stranaca) dovezao iz Italije. 99 godiste ima euro3. Kaze da ce traziti za njega oko 3.500 evra. Kakvo je vase iskustvo sa tim automobilom?

Slobodan

pre 18 godina

Sjajan tekst, nadam se da će potpisnik ovih redova nastaviti da realno opisuje modele. Svestan sam da su kod nas novinari pod pritiskom, zato izuzetno cenim ovu rubriku na najboljem sajtu u Srbiji.
Rešio sam da i ja malo doprinesem ovoj temi sa par komentara. Na prvom mestu, narod u Srbiji nema para i zato kupuje ono što je najjeftinije, a to su Fiatovi automobili. Šta mislite zašto italijanskim modelima brzo pada cena?
Verovatno zato što su najbolji na svetu.
Ja svima savetujem da kupe nemački Auto Bild br.5 iz 3.februara ove godine, ili specijalno izadnje Auto Bilda TUV auto report 2006. Više o tome imate na www.autobild.de/tuev-report.
Ono što je meni upalo u oči je da je Fiat zajedno sa Peugeotom zauzeo 23 i 24.mesto (od 24 u plasmanu). Mazda je prva, Toyota druga, a najbolje plasirani brend iz Nemačke je Opel na 10.mestu. Zar mislite da je autor sasvim slučajno izostavio da preporuči Punto ili ne daj bože Seicento. Uzgred, Ferrari proizvodi predivne automobile, ali Porche je mnogo pouzdaniji i neuporedivo kvalitetniji automobil. Ako će nekom biti lakše, priznaću da me je dizajn Grande Punta oduševio, nadam se da će mu brzo padati cena, pa da će raja u Srbiji moći da ga kupi za male pare kroz 4-5 godina.

Ljudi, autor vam je preporučio ono što valja, a nije hvalio one automobile koji su neki od vas kupili.

Willer

pre 18 godina

Pazi Scodilack... Ja sam bas neko ko nikad nije voleo Italijanska kola. Cak i ona najbolja. Uvek mi je Porsche bio bolji i od najboljeg Lamborghinija. Sto rece neko, razmisljao sam kao gastarbajter - samo Nemac moze da napravi kola. Ali, decace, ja iz tvojih izjava vidim da u zivotu nisi vozio istog tog Fiata po kome pljujes!!! Ja odgovorno tvrdim da je FIAT pravi mnogo dobre automobile. Probaj prvo da vozis, pa onda pricaj. I nemoj da poredis FIAT Bravo sa 450000 km, sa Golfom 5 starim 2 meseca!

Sasa

pre 18 godina

Da Maserati je nepozeljan??? Pa sta vi vozite gospodine? Stara prica o tekstopiscu koji je zakleti protivnik italijanskih auta, pogledajte starije clanke koje je pisao. Na srecu ipak vecina Srba ne uzima ovakve clanke previse ozbiljno pa valjda zato i ima toliko Fiata u Srbiji. Ljudi su bas blesavi, hoce da kupe najgore.

(Primedba moderatora: autor teksta nije odabrao prilozene fotografije, niti ih je potpisao. Iako je Maserati markantna pojava u svetu prestiza, kod kupaca polovnih vozila on je predmet izbegavanja isto kao i svi ostali skupi maloserijski automobili bilo oni nemačke, engleske ili japanske proizvodnje. Razlog je jednostavan i ocigledan: ekstremno skupi rezervni delovi, odsustvo adekvatne servisne mreze i obucenog kadra, visoki troskovi registracije i osiguranja, velika potrosnja... Sto se tice odnosa prema italijanskim automobilima - Maserati je na ovu sliku usao kao automobil koji pleni svojim izgledom i slikovito govori o razlicitim merilima kupaca novih i polovnih automobila.)

nemanja

pre 18 godina

Od tri predlozena automobila Yaris je najbolji, dokazano na vise mesta, vise puta. Skuplji je kao polovan, ali to ima svoje zasto. Ne kvari se i ne znam nikog ko nije zadovoljan s njim. Punto je svakako auto koji zasluzuje postovanje svojim voznim osobinama, dizajnom, a ko normalno cuva auto i kvalitetom koji je potpuno na nivou drugih kola. Peugeot 206 ce uvek biti dobra kupovina jer dobro izlgeda, ima normalnih primeraka i lako ce se posle prodati.

Branko

pre 18 godina

Molim ako novinar ili moderatori znaju za neki polovan Maserati da jave! (Tu verovatno može da se spušta cena u fazonu prethodni vlasnik ga je urnisao što bi inače kupovao Maserati itd).

Marko1300

pre 18 godina

Eh, da - Italijani - vecita tema... Pa, dobro, niko ne moze da porekne da je "ferari" dobar auto, a i to je deo "fijata". Ja sam hvalio "punto" i to s razlogom. Poznajem dosta vlasnika, i ja sam ga cesto vozio, i siguran sam da je dobar i pouzdan auto. I prva i druga generacija. Odlican automobil je i "marea", drasticno podcenjen na trzistu. Velike "lance" i "alfe" su - sve od reda, od "theme" i "164"-ke - izvanredni automobili. Motori od 2 litra i veci su najbolji i najpouzdaniji na svetu - 500.000 km bez generalke za "themu 2.0 turbo" je decija igra, ako se pravilno odrzava. "Audijevi" i "BMW" motori od pre 15 godina, u poredjenju s njima, su - igracke. To su cinjenice.
"Fiat" su Englezi posprdno nazvali "Fix it again Tony". To je zbog cestih sitnih kvarova na nekim modelima i verovatno je opravdano. Trebalo bi, medjutim, proveriti i statistiku o saobracajnim udesima - i uporediti koliko italijanski automobili u njima ucestvuju. Odgovor: manje od ostalih. Zasto? Zato sto su stabilni, upravljivi i najbolje koce.
U Srbiji, ipak, nije preporucljivo kupovati starije "fijate". Svaki majstor koji ume da popravi "keca" petlja oko "tipa" i "krome"... "Punto" star nekoliko godina je, tvrdim, odlicna kupovina. I "korsa" i "206" se kvare, a o "polu" da ne govorimo.

IkeNs

pre 18 godina

Jurio sam par meseci koji E3 auto da uvezem i na kraju sam kupio ovde od prvog vlasnika Tojotu Yaris. Odrzavanje jeste skupo kada se radi u ovlascenom servisu i sa originalnim delovima (sto ja i radim). Nikakv servis nisam radio jer je servis redovno radjen kod ovlascenog servisera, samo sam nastavio da vozim. Auto je presao 90 hiljada, nista nije menjano osim potrošnog materijala po tojotinom dnevniku servisa, za 4 hiljade menjam paknove i to je to. Za sada ide bez problema, lak je za upravljanje, trosi kao vetrenjaca, udobniji mi je i prostraniji od Pola, malo je tvrd i malo vise bucan. Inace nemam nikakve zamerke za ovih par meseci.

Neko

pre 18 godina

Nebi se slozio sa ovim prethodnim komentarom o FIAT-u. Treba imati u vidu kakvi se FIATi uvoze kod nas. Necu nista reci ali mislim da je to zlocin sta se prodaje od FIATa ovde. Skoro sam kupio u Nemackoj FIATa Seicenta. U odabiru sam gledao da auto bude malo negde udaren ili ogreban, da je presao do 50 000, i da je benzinac jer iz profesionalnog iskustva znam kako je lose nase dizel gorivo. Obzirom da mi treba auto koji vozi od tacke A do tacke B u gradu i koji je sasvim normalno udoban i mali da se parkira gde god zelim - odabrao sam i pazario FIATa Seicenta. Auto je 2002. godiste/jul. Ima ABS, centralno, dva airbaga, servo, metalik crveni je... 46000 presao, da nenabrajam dalje. Platio sam ga 1900 evra od prve vlasnice - nemice. Jeftin je jer je malo ulubljen u suvozacevim vratima. Na Bg table sa putem iz nemacke ne bi trebao da ispadne vise od 2800 evra. Auto naravno nije nista posebno ali gledajuci na internetu koliko prelaze ovi automobili - bio sam iznenadjen... Ima dosta primera gde ovo vozilo iz nekih firmi predje i preko 300000 (jadan onaj ko je vozio taj auto 300000. E takva se vozila uvoze kod nas - potrosena!!! Naravno - morate pre toga naci i odabrati auto koji nije potrosen, a svi polovnjaci koji se uvoze u srbiju su potroseni - to je tako ocigledno... Moja poenta je: idite sami u inostranstvo i nabavite kvalitetna polovna EURO3 kola koja vam odgovaraju za mnogo manje pare. Takav auto ce vam se na duze staze mnogo vise isplatiti.

Scodilack

pre 18 godina

FIAT - nikada sampion kvaliteta, dugovecnosti, pouzdanosti. Jedna propala marka koja sve pokusava da resi dizajnom. Nemojte vise o FIAT-ima, Japanci Nemci, pa cak i Francuzi su daleko ispred italijana. Cak mislim da je Logan ispred italijana po robusnosti, kvalitetu i ostalim prednostima. Ali, ljubav je ljubav - ko voli italijane, neka mu. Zato se kaze, ljubav boli.

sir oliver

pre 18 godina

tekst je dobar, ali jos vise me je obradovala cinjenica da se g-din todorovic vratio na b92... Vec dugo pratim njegove tekstove na automarketu kao i na b92 ranije. Samo napred za najbolji sajt i najboljeg auto novinara.

Marko1300

pre 18 godina

"Izdaja nemacke auto-industrije..." To je, ipak, samo sala, koju, medjutim, nije uputno siriti po jos tehnicki neobrazovanim balkanskim prostorima, gde je prilikom izbora automobila jos presudna gastarbajterska pamet, tipa: "kad Nemac napravi..." Ni u Nemackoj vise ne pevaju ode svojim kolima. U razvijenom automobilskom svetu odavno se, umesto o "nemackom", govori o "japanskom kvalitetu". Sinonim za pouzdanost i dugovecnost nekada jeste bio "vw", a sada su to "tojota", "honda" i ostali. Kao vlasnik "korole" iz 1991, koji jos nije upoznao majstora, siguran sam u ovo sto pisem.
Strah od "skupih delova" za japanske automobile tipicna je srednjevekovna praznoverica sa domaceg podrucja. Bas kao i "korolu", i "jaris" bije glas da se jos nikada nikome nije pokvario. Sledeca zabluda: japanci su "lomljivi", nisu dobri za nase puteve. Upravo suprotno: ne postoji NISTA na cetiri tocka, a da nije terenac, ciji donji postroj moze da izdrzi vise udarnih rupa i raznih brljotina na nasim putevima (kojih je, doduse, manje nego ranije), od "tojotinih" automobila. Ovo, opet, delom pisem iz licnog iskustva.
Poredjenje "vw pola" i "jarisa" smatram dobrim vicem. Aktuelni "polo" i "golf 4" umanjili su veru u kvalitet svojih (dobrih) prethodnika. Za proveru ovoga, najbolje je, osim zvanicnih podataka ADAC-a i drugih nemackih institucija, pogledati forume na net-u, gde vlasnici pisu o svojim kolima (odlican je www.carsurvey.org). Visoka cena polovnog "jarisa" kod nas i u Evropi sve govori. Ta razlika u ceni zapravo je odlicna investicija u buducnost porodicnog budzeta.
Kada je rec o "sitroenu saxo", cinicno uporedjenog s "nemcima", taj auto je radjen na platformi "peugeota 106" - verovatno najpouzdanijeg evropskog "malisana" svih vremena. To je bolji automobil i od "korse" i od "pola", mada je manji od njih.
Jedan od komentara bih posebno pohvalio - onaj u kome se podseca da postoje i italijanski automobili. Tacno - "punto" uopste ne zaostaje za pomenutim nemackim kolima. Stavise, Fiatovi motori su bolji od "vw" i "GM"-a - posebno sjajni 1.3 multijet dizelas. Da nije tako, ne bi ih ugradjivali u "korsu". "Italijani" su, medjutim, osetno jeftiniji, pa su - shodno tome - verovatno povoljnija opcija za nabavku. Licno, o "puntu" nosim veoma lepe utiske iz voznje. Sve pohvale za "ford fokus", treba ga kupiti. Na kraju, moja poruka kupcima: ne robujte mitovima i neznajnju dugo izolovane sredine.

Milos

pre 18 godina

Ne znam o cemu pricamo ovde. To je pitanje koje zavisi od mnogo cinjenica. Polovna vozila sa Euro III motorom, a koja se prodaju na placevima kod nas su u 90% slucajeva vozila sa vracenom kilometrazom. Tako recimo Pasat 2001 se prodaje sa kilometrazom od 120.000 km, a on u stvari presao 320.000 km. Savet, svima koji kupuju polovno vozilo Euro III: Otidjite sami u Zapadnu Evropu ili neka vam neki dobar prijatelj nadje auto i dotera, a ovde placevima i dilerima ne verujte jer oni kupuju gore jeftino auto od Taxi, renta car, trgovackih putnika ili firmi i sva ta auta imaju ogromne kilometraze....

Simo

pre 18 godina

Uopste mi nije jasno zasto u tekstu nije pomenjen Fiat Punto? Ja licno vozim 1.3 JTD, 2003 god. i imam samo reci pohvale. Kad stignem vozim i Corsu 1.0 12V 2001 god. i moje misljenje je da je Punto daleko udobniji, lepsi dizajn. Ali kvalitet zavrsne izrade je nesto bolji kod Corse (ipak je to nemacki auto). A sto se tice nasih puteva, goriva, servisa i cene odrzavanja, mislim da je Punto favorit.

Ogi

pre 18 godina

Pohvale autoru.Mislim da je dobro pogodio temu, iako vecito ima nezadovoljnih ljudi povodom izbora Japanaca, Nemaca, Francuza ili Italijana. Mislim da je autor sa jednog prakticnog aspekta "ubo u centar", jer vecina modela koje preporucuje su ostvarile vise nego odlicne rezultate i donele svojim kucama mnogo mnogo profita i pozitivnih poena.

Miloš

pre 18 godina

Sjajan tekst. Samo mi nije jasno da li su cene u tekstu u inostranstvu ili kod nas? Da li neko zna na kom sajtu ima tačan TUV rejting?? Ja sam našao nešto na ovom ruskom sajtu: http://www.autoconsulting.com.ua/TUV.php

Zdravko

pre 18 godina

A mene interesuje da li cene automobila navedenih u tekstu važe za inostranstvo, ili su to cene kod nas? Meni liči na inostranstvo...

Nemanja Cirih

pre 18 godina

Mislim da je nepravedno da se ne pomene ford fiesta.za 4500 moze da se nadje 2002. godiste sa predjenih 30000.I to ne jedna -ko ne veruje neka ode na www.1amobile.de pa nek se uveri. Mislim da je to za nase ljude u Srbiji best buy. Pozdrav!

korki

pre 18 godina

Ubedljivo najbolji auto u ovoj klasi je klio 1.5 dci koji izuzetno malo trosi 4.5 litra, a i vrlo je udoban i uopste ne zamara na duzim putovanjima. Ja sam 700 km presao i kad sam stigo nije mi se izlazilo iz auta!!

Sebastian L.

pre 18 godina

Pre svega, savet svakom potencijalnom kupcu auta je da isproba nekoliko modela za koje je zainteresovan i da nikako ne ulaze novac u njega samo na osnovu spoljasnjeg izgleda, preporuke prijatelja ili clanka u novinama. Odvojte vreme u toku jednog vikenda, obidjite nekoliko prodavaca, sedite i isprobajte sve modele koji se nude i imacete najbolji uvid u to kakav je neki model. Jer, kao sto na svetu ne postoje dve iste osobe, tako isto i ukusi i zelje razlicitih ljudi ne mogu biti isti. Tek nakon toga se bavite onim ostalim karakteristikama koje je autor u ovom dobrom clanku naveo - pouzdanoscu, potrosnjom, cenom delova i sl. Takodje, imajte u vidu da savremeni motori automobila traze odrzavanje u specijalizovanim servisima proizvodjaca (komsija-Pera ne moze na parkingu ispred zgrade vise da cacka po BOSCH ubrizgavanju kao sto je to znao po IMR-ovom karburatoru nekada) - dakle, vodite racuna i o servisnoj mrezi za marku automobila za koju se odlucujete.
Mozda bi bilo jako korisno napraviti jedan tekst o ovlascenim servisima proizvodjaca na teritoriji Srbije sa brojem servisnih mesta koje poseduju i cenom radnog sata u njima - cisto da se buduci kupci ne bi mnogo iznenadjivali kada saznaju koliko je recimo kosta radni sat u Mercedesu, Delti, BMW-u ili Porscheu, a njihovi Audiji, Alfe ili BMW-ovi zahtevaju da se servisi redovno vode ...
Ja licno vec nekoliko meseci vozim Citroen Saxo 1.1 (bas ovaj kakvog autor teksta predlaze za razmatranje) i uzivam u svakom kilometru koji njime predjem !! :)
(kratko objasnjenje: automobil mase ispod 900 kg, servo volan, najudobnije ogibljenje u ovoj klasi automobila, dual air-begovi za sigurnost, motor koji je dugovecan, rado se "vrti" i trosi "kao upaljac")

Srdjan

pre 18 godina

Izuzetno interesantna tema i ponovo aktuelna dilema da li kupiti nov model ali manji ili polovan, koji je klasa iznad.....to je ono sto mnoge muci i samo je na pojedincu da to odluci. Moje misljenje je da je nov auto NOV i da je u tom slucaju daleko manja verovatnoca da se kupi macka u dzaku. Bilo bi interesantno mozda de u nekom od sledecih tekstova bude uporedna analiza izmedju novog i polovnog automobila, recimo za cenu od 10000, pa 12000, pa 15000 evra...mislim da bi takv jedan tekst mngima resio dileme koje imaju...pozdrav Srdjan

vlade

pre 18 godina

Dobar izbor u segmentu B je R Clio 1.2 16v. Vozio sam ga pet godina i prezadovoljan sam. Nikakvih kvarova i mala potrošnja. Taj auto dobro je kupiti u Sloveniji jer je ponuda veća od potražnje jer se auto menja za novi model Clia.

Reli Vozac

pre 18 godina

Kada smo vec kod teme malih polovnih automobila moram napomenuti da sam vozio i Corsu 1.2 i Polo 1.4. Imao sam utisak da Corsa ima malo bolje performanse, medjutim unutra je manja od Poloa i jedna velika mana Corse su jako tvrda i neudobna sedista. Polo ima daleko udobniji salon i sa njime covek moze da se upusti i na duze putovanje. Kada bih birao izmedju ova dva automobila, uvek bi pre uzeo VW Polo

Dragan

pre 18 godina

U svim tim analizama se pominju uvek nemačka vozila,eventualno francuska,a kao alternativa japanska i vozila iz Koreje. E sad ja Vas pitam, da li ste Vi čuli da u zemlji Italiji postoji jedna fabrika koja se zove FIAT? E, pa vidite. Ta fabrika pravi automobile koji nipočemu ne zaostaju za bilo kojim nemačkim, francuskim ili japanskim automobilom. Po kvalitetu su tu negde a po dizajnu obično daleko ispred dosadnih i monotonih nemačkih vozila. Po ceni su najmanje 20% jeftinija od ostalih. Delovi nisu skupi, jednostavna su za održavanje. Mislim da je polovan Punto daleko bolji izbor od Corse ili Pola, naročito za naše uslove gde nemate dovoljno servisa, a i to malo što ih ima nemaju blage veze. Već i najednostavniji kvar na elektronici na modernim vozilima za njih je nerešiv problem, a kad im pomente da bi ste želeli da vam učitaju novu verziju softvera za vaš ECU, misle da ste im opsovali nekog bližnjeg. Zato kupujte jednostavna i jeftina vozila za održavanje, jer za nešto bolje niti imamo servisere, niti puteve, niti gorivo.

alkesa

pre 18 godina

Poucan tekst. Skrenuo bih paznju potencijalnim kupcima da je mogucnost nabavke rezervnih delova, kao i rasprostranenost servisa vrlo bitan aspekt za kupovinu kola strijih od 4, ili 5 god. Tu je opel daleko u prednosti. U Sapcu i okolini moze se nabaviti doslovno sve potrebno po realnim cenama. Za Japance, Ford, VW nije tako. Vodite racuna o svemu napisanom. Kad se jednom kupi "nubira" vadjenja vise nema.
A.J.

Igor

pre 18 godina

Vlasnik sam Corse 1,7 DTI iz 2001. godine par meseci. Auto je za svoju klasu stvarno uzivanje za voznju. Potrosnja ni u najvecoj novogodisnjoj guzvi nije prelazila 6,3 l na 100km, na otvorenom je 5 l, a na autoputu na pola puta od ove dve brojke. Naglasavm da je ne vozim "penzionerski".
Slabost joj je prilicno neprecizan menjac (posebno 1.brzina trazi da je "naucis" pronaci). Dosta je bucna, ali to sam shvatio kao cenu dizel motora.
Yaris je bio moj prvi izbor, ali posto ga nisam pronasao, na nagovor sam uzeo Corsu. Za sada izuzetno zadovoljan.

Marko D.

pre 18 godina

Nepotreban je deo teksta u kom "treba obratiti paznju" na ubrzanja,udobnost,potrosnju... To se podrazumeva i vazi za sve automobile, nove i polovne

Dalissimo

pre 18 godina

Napokon prava tema i zaista dobar tekst. Mada se ne slazem u par stavki. Opel Corsa se savrseno lako vozi cak i sportski za razliku od VW Pola ili tek Nisan Mikre. Visok sam 192cm i kada podesim prednje sediste u odgovarajuci polozaj i predjem na zadnje zadivljujuce je konstatovati da mesta i tada ima na pretek, tako da mi nije jasno kolikog ste vi to coveka terali da sedne na zadnje sediste kad mu je bilo tesno. A sto se tice motora mislim da je 1.0 ipak slabasan, ali zato 1.2 16v prevazilazi ocekivanja i u svim rezimima se rado vrti i dobro povlaci, a "Dere" Pola 1.4 i to zestoko.

io

pre 18 godina

Citajuci sve ove komentare primecujem da ljudi iz Beograda potpuno drugacije gledaju na izbor automobila nego ljudi iz drugih delova Srbije. To je i logicno, jer Beograd je k'o druga drzava. U BG-u imate servis za skoro sve marke automobila koje postoje na svetu. Ako u zemlji postoji i jedan servis, onda je on u Beogradu, a ne u Pirotu! Za 6 miliona ostalih stanovnika Srbije, koji nisu iz "spoljasnjosti" nista sem nemackih automobila (izuzev BMW-a) i Fiata ne dolazi u obzir! Zamislite da se meni, koji sam iz Krusevca, pokvari Honda ili Suziki, ili mozda Citroen, Seat, Pontiac?! Pa sta da radim sa njim? Da ga "vozim" pokvarenog 200 km do Beograda? Jos da mi tamo neki ovlasceni serviser, koji je i jedini u Srbiji, kaze - Znate kako... Pumpa za ulje, za ovog Suzukija kosta 350 Eur. Moracemo da je narucimo iz Japana, jer trenutno nemamo na lageru. Morate da sacekate 2-3 meseca, i sa ugradnjom i PDV sve ukupno ce biti 550 Eura! Pa znate sta... Neka hvala! I would rather say "Fix it again Tomislave" in Krusevac, nego da ga fix-am u BG "for 550 Eur and 3 Months" + slep sluzba za 200 km! Vi iz spoljasnjosti mozda i mozete da birate, dok mi iz unutrasnjosti, na zalost, nemamo izbor!

Ivica

pre 16 godina

Čitam vaše komentare i totalno sam zbunjen! Tražim već 10-tak dana da kupim auto,ali sve laži i prevare!Svi kažu auto je super,odem tamo ono krš i slepac vidi da je ili udaran ili farban ili prešao 300000km!Lično se dvoumim izmedju više modela i to : Pežo 307 2.0HDI(2003),Reno Megan II 1,5DCi(2004), Reno Scenic 1,9DCi(2002), Citroen Xsara Pikaso 2,0HDi (2003) i Reno Laguna 1,9DCi(2003)! Znači auto do 10.000 evra! Više ni sam ne znam šta da uzmem, da li da sve to batalim i kupim Zastavu 10 ili Logana, ili da uzmem kredit i kupim novu Fabiju 1,2 (nov tip), Pežoa 206 novi sedan1,4?

Dragan

pre 18 godina

U svim tim analizama se pominju uvek nemačka vozila,eventualno francuska,a kao alternativa japanska i vozila iz Koreje. E sad ja Vas pitam, da li ste Vi čuli da u zemlji Italiji postoji jedna fabrika koja se zove FIAT? E, pa vidite. Ta fabrika pravi automobile koji nipočemu ne zaostaju za bilo kojim nemačkim, francuskim ili japanskim automobilom. Po kvalitetu su tu negde a po dizajnu obično daleko ispred dosadnih i monotonih nemačkih vozila. Po ceni su najmanje 20% jeftinija od ostalih. Delovi nisu skupi, jednostavna su za održavanje. Mislim da je polovan Punto daleko bolji izbor od Corse ili Pola, naročito za naše uslove gde nemate dovoljno servisa, a i to malo što ih ima nemaju blage veze. Već i najednostavniji kvar na elektronici na modernim vozilima za njih je nerešiv problem, a kad im pomente da bi ste želeli da vam učitaju novu verziju softvera za vaš ECU, misle da ste im opsovali nekog bližnjeg. Zato kupujte jednostavna i jeftina vozila za održavanje, jer za nešto bolje niti imamo servisere, niti puteve, niti gorivo.

dusan

pre 15 godina

pozdrsv za sve.dali neko vozi reno scenic 1.9.dci i kako je zadovoljan ovi autom.dobro bi doslo i misljenje drugi h ljudi.pozdrav i hvala

Milos

pre 18 godina

Ne znam o cemu pricamo ovde. To je pitanje koje zavisi od mnogo cinjenica. Polovna vozila sa Euro III motorom, a koja se prodaju na placevima kod nas su u 90% slucajeva vozila sa vracenom kilometrazom. Tako recimo Pasat 2001 se prodaje sa kilometrazom od 120.000 km, a on u stvari presao 320.000 km. Savet, svima koji kupuju polovno vozilo Euro III: Otidjite sami u Zapadnu Evropu ili neka vam neki dobar prijatelj nadje auto i dotera, a ovde placevima i dilerima ne verujte jer oni kupuju gore jeftino auto od Taxi, renta car, trgovackih putnika ili firmi i sva ta auta imaju ogromne kilometraze....

Marko1300

pre 18 godina

"Izdaja nemacke auto-industrije..." To je, ipak, samo sala, koju, medjutim, nije uputno siriti po jos tehnicki neobrazovanim balkanskim prostorima, gde je prilikom izbora automobila jos presudna gastarbajterska pamet, tipa: "kad Nemac napravi..." Ni u Nemackoj vise ne pevaju ode svojim kolima. U razvijenom automobilskom svetu odavno se, umesto o "nemackom", govori o "japanskom kvalitetu". Sinonim za pouzdanost i dugovecnost nekada jeste bio "vw", a sada su to "tojota", "honda" i ostali. Kao vlasnik "korole" iz 1991, koji jos nije upoznao majstora, siguran sam u ovo sto pisem.
Strah od "skupih delova" za japanske automobile tipicna je srednjevekovna praznoverica sa domaceg podrucja. Bas kao i "korolu", i "jaris" bije glas da se jos nikada nikome nije pokvario. Sledeca zabluda: japanci su "lomljivi", nisu dobri za nase puteve. Upravo suprotno: ne postoji NISTA na cetiri tocka, a da nije terenac, ciji donji postroj moze da izdrzi vise udarnih rupa i raznih brljotina na nasim putevima (kojih je, doduse, manje nego ranije), od "tojotinih" automobila. Ovo, opet, delom pisem iz licnog iskustva.
Poredjenje "vw pola" i "jarisa" smatram dobrim vicem. Aktuelni "polo" i "golf 4" umanjili su veru u kvalitet svojih (dobrih) prethodnika. Za proveru ovoga, najbolje je, osim zvanicnih podataka ADAC-a i drugih nemackih institucija, pogledati forume na net-u, gde vlasnici pisu o svojim kolima (odlican je www.carsurvey.org). Visoka cena polovnog "jarisa" kod nas i u Evropi sve govori. Ta razlika u ceni zapravo je odlicna investicija u buducnost porodicnog budzeta.
Kada je rec o "sitroenu saxo", cinicno uporedjenog s "nemcima", taj auto je radjen na platformi "peugeota 106" - verovatno najpouzdanijeg evropskog "malisana" svih vremena. To je bolji automobil i od "korse" i od "pola", mada je manji od njih.
Jedan od komentara bih posebno pohvalio - onaj u kome se podseca da postoje i italijanski automobili. Tacno - "punto" uopste ne zaostaje za pomenutim nemackim kolima. Stavise, Fiatovi motori su bolji od "vw" i "GM"-a - posebno sjajni 1.3 multijet dizelas. Da nije tako, ne bi ih ugradjivali u "korsu". "Italijani" su, medjutim, osetno jeftiniji, pa su - shodno tome - verovatno povoljnija opcija za nabavku. Licno, o "puntu" nosim veoma lepe utiske iz voznje. Sve pohvale za "ford fokus", treba ga kupiti. Na kraju, moja poruka kupcima: ne robujte mitovima i neznajnju dugo izolovane sredine.

Dusan

pre 12 godina

Da i ja svog konja (njih 86) pohvalim :)
Vozim Punto jtd 1.9, 63kw, 2002. god, snazan motor za ovaj manji gradski auto. Taj ne razlikuje sta je brdo, sta je 5 osoba u automobilu, vuce uvek bez problema. Posto je u pitanju jtd (jet turbo dizel) ima nesto sire pneumatike i bolje vesanje od klasicnog punta. Trosi kao upaljac sto bi se reklo, nekih 4-6 litra evro dizela, cak i sa klimom nema velike razlike. Ovaj auto je redovno servisiran i zahvaljujuci tome presao vec 210 000. Zimi upali pre nego sto stavis kljuc, salim se naravno. Jos uvek zivahan mlad (pu pu da ga ne ureknem). Ako nadjete dobar ocuvan primerak ove verzije punta, ja vam toplo preporucujem.

Aleksandar

pre 16 godina

Mislim da ovaj tekst odudara po malo od stvarnosti.
JA neznam da li vi ljudi idete istim ulicama i vidite isto sto i ja ali meni se cini da je ubedljivo najzastupleniji "mali" automobil Fiat PUnto,a nije ni pomenut u tekstu.Auto je uvekk osvajao sve moguce nagrade i obarao sve rekorde kod nas i u svetu,a to je i opravdao svojim kvalitetom.Jer nezaboravite da on za osnovu ima starog dobrog Fiat UNA,koji se jos uvek vozi i prelazi po 300.000
bez generalne ,o cemu stara korsa moze da sanja,a i korozija ce je pojesti pre toga.
A o GRANDE PUNTU ne treba trositi reci vrh je , i spred dosadnog VW Pola.
ZAto ljudi slobodno vozite proverene Fiatove automobile,za malo manji novac cete uzivati u voznji i kvalitetu vozila garantovano.
Evo uskoro jos jedne potvrde -verovatno ce i novi FIAT 500 biti automobil godine u evropi,Toliko o tim Italijanoma sto nista "neznaju"! Pozdrav svima

sasa

pre 14 godina

Pratim ovu rubriku povremeno,koliko mi vreme dozvoljava.Opisi polovnih automobila su solidni i uglavnom dobro opisuju automobile.Medjutim,vec godinama vozim kamion(autotransport)u jednoj Evropskoj zemlji-to znaci sleper koji transportira autombile.Radeci svoj posao,a to znaci tovareci automobile na kamiion i stovarajuci ih sto podrazumeva i parkiravanje i preparkiravanje,ne secam se da neki automobil nisam na kamionu prevezao.Rekao bih od smarta do q7.Skoro sam i chevrolet dizel od 5000kw vozio na testiranje,
.Da ne duzim koristio sam maximalno svaku priliku da isprobam svaki automobil koji sam prevozio i moje misljenje je da su passat i toyota avensis najbolji automobili ceneci koliko kostaju i koliko pruzaju.
toliko od mene.hvala

Dutja

pre 14 godina

Za Marka VW...Da li je bolje kupiti passat sa 400.000km vracen obavezno na 180.000km?
ili original lanciju lybru ili lagunu sa 130.000km pritom 2 soma evra jeftinija?
Mislim da je ovo drugo bolje,osim ako ti nema komsija pasata 5 pa ti moras da imas 5.5.Vozim lanciju deltu(prvo bila crnogorac) od 2004 ili 2005 godine na nashim putevima je presla 80.000km,osim dva amortizera i reglaza trapa 1500 dinara na trapu nista nije dirano auto ide ko metak,normalno redovno odrzavanje motora se podrazumeva.Lancia je 1995 godiste ima klimu i 4 el. prozora i prevrnutu kozu,ortak kupio golfa 4,klot oprema nema podizace ni napred a kamoli pozadi,hteo da rikne covek,radio je veliki servis na golfu,riknula mu turbina poslee 15.000km...toliko o svemocnom nekvarljivom golfu,koji moze da predje 400.000km kod svakog vlasnika pritom ih ima 7-8 u proseku i da nikog ne ostavi u putu niti da mu rikne menjac ili nesto slicno....To je ljakse filozofija i nemojte vise da spominjete italijanska vozila,jer je mnogo bolja npr. moja delta 1995 od golfa 3 ili chak i 4 u nekim slucajevima a platio sam je 2200evra sa BRC gasom pre 5 godina a sad nemas ni golfa dvojku da nadjes za te pare.Marko VW jel imas neki komentar na ovo sto sam reko ili da demantujes nesto?Pozz od Alfiste.p.s. kupujem alfu 156 2.0 ili 2.5...

poznavaoc

pre 9 godina

Kada bi se sve realno sabralo,oduzelo,ponavljam REALNO, DEFINITIVNO ZA SRBIJU JE NAJBOLJI "PUNTO " i Tacka.
P.s. mozete da SIZITE do besvesti,ali TO je cinjenica i TACKA.
-karoserija GALVANIZOVANA
-filter za ulja cca 300 din.
-gume letnje/zimske cca 4500.
-sa 60 ks ide kao lud.
-ne trosi mnogo
-klima,abs,stelovanje farova,svetlou prtljazniku,protivpozarna zastita,5 vrata,rezervna guma,kompjuter,itd,itd,za minimalne pare a veliko i jeftino zadovoljstvo u voznji.

VeljkoM

pre 14 godina

Polovan auto je mačka u džaku! Ne verujte ni najboljem prijatelju, ni on ne može poznavati polovan auto. Bilo koji iole poznat proizvođač i osnovno je što manja pređena kilometraža! To znači samo od poznatih vlasnika sa servisnom knjigom. Bacićete pare na nepoznato 95%.

Neko

pre 18 godina

Nebi se slozio sa ovim prethodnim komentarom o FIAT-u. Treba imati u vidu kakvi se FIATi uvoze kod nas. Necu nista reci ali mislim da je to zlocin sta se prodaje od FIATa ovde. Skoro sam kupio u Nemackoj FIATa Seicenta. U odabiru sam gledao da auto bude malo negde udaren ili ogreban, da je presao do 50 000, i da je benzinac jer iz profesionalnog iskustva znam kako je lose nase dizel gorivo. Obzirom da mi treba auto koji vozi od tacke A do tacke B u gradu i koji je sasvim normalno udoban i mali da se parkira gde god zelim - odabrao sam i pazario FIATa Seicenta. Auto je 2002. godiste/jul. Ima ABS, centralno, dva airbaga, servo, metalik crveni je... 46000 presao, da nenabrajam dalje. Platio sam ga 1900 evra od prve vlasnice - nemice. Jeftin je jer je malo ulubljen u suvozacevim vratima. Na Bg table sa putem iz nemacke ne bi trebao da ispadne vise od 2800 evra. Auto naravno nije nista posebno ali gledajuci na internetu koliko prelaze ovi automobili - bio sam iznenadjen... Ima dosta primera gde ovo vozilo iz nekih firmi predje i preko 300000 (jadan onaj ko je vozio taj auto 300000. E takva se vozila uvoze kod nas - potrosena!!! Naravno - morate pre toga naci i odabrati auto koji nije potrosen, a svi polovnjaci koji se uvoze u srbiju su potroseni - to je tako ocigledno... Moja poenta je: idite sami u inostranstvo i nabavite kvalitetna polovna EURO3 kola koja vam odgovaraju za mnogo manje pare. Takav auto ce vam se na duze staze mnogo vise isplatiti.

Aleksej od Arlekina

pre 16 godina

Eto,ponukao me jedan komentar ...hundai accent 1.3.Definitivno najveća glupost sto sam ga prodao(citaj poklonio).Siguran,tih,malo trosi ne kvari se i uz to jeftin.Sluzbeno vozim fabiu 1,9sdi ,sjajan auto,malo trosi,malo se kvari,odlicni materjali,privatno.. octavia 1,9tdi isti komentari...ipak je nesto skuplji za nase ljude ,tako da sve preporuke idu accentu 1.3 jedino nije za jurcanje,do 140 i to je to

J.P. Montoya

pre 18 godina

G.Milenkovicu, vi definitivno niste imali srece sa tim Tipom, a i taj auto ste kupili pre nekih 15-20 godina (minimum). Za 20 godina FIAT je umesto Tipa izbacio Bravo/Brava i Stilo. Ja imam FIAT Brava 1.4 benzinac, i vozio sam ga 110 000 km, od 98 godine do danas. Nikad ni jedan kvar na tom autu nisam imao. Kao sto vi rekoste, menjao sam ulje, filtere i paknove. Sa druge strane sa Opel Asconom (koja je u rangu tog vaseg Tipa) imao sam silne muke. Mislim da sam je u nedelji vozio 3 dana, a popravljao 4. Ali sam svestan cinjenice da je taj auto bio iz generacije od pre 25 godina (pocev od 81)! Btw. i Golfa III sam imao, i prodao sam ga posle godinu dana, jer se kvario kao i Opel, a najcesce mi je stradala pumpa za vodu, kada ima antifriz(!?). Radio je samo na destilisanu vodu! Posle sam vozio Opel Tigru kojoj je crkavao kompjuter na svaka 2-3 meseca. A danas planiram da kupim novu Astru, iako sam imao ogromnih problema sa Opelom, a sa FIAT-om samo zadovoljstvo u svakom smislu. Zasto? Zato sto ja gledam koje je godiste auto kad kazem da li je dobar ili nije, a ne poredim kola od pre 50 godina da bih doneo sud o aktuelnim modelima. Nova Astra je bolja od novog Stila! Vremenom se odnos snaga menja. Ne zanima me da li je Opel bio los pre 25 godina i da li su im kola trulela posle 3-4 godine. Tema ove diskusije nije da li je i ko pre 25 godina pravio dobra kola! A vasi primeri se rukovode FIAT Tipom (proiz. od 88 god), Golfom II (83), i Yugom (80), Fiat Uno (83). Posto je tema - Automobili sa Euro 3 motorima, onda bi bilo cool da prvo provozate jednog FIAT-a i VW mladjeg od 2000, pa onda da iznosite iskustva o FIAT-u i Golfu.

korki

pre 18 godina

Ubedljivo najbolji auto u ovoj klasi je klio 1.5 dci koji izuzetno malo trosi 4.5 litra, a i vrlo je udoban i uopste ne zamara na duzim putovanjima. Ja sam 700 km presao i kad sam stigo nije mi se izlazilo iz auta!!

veterinarBG

pre 11 godina

Ivica, 27. maj 2007 00:01)
Za 10.000 mozes kupiti dobrog Mercedesa.Skupo odrzavanje? NEMA ODRZAVANJA!Sem "malog servisa" koji je oko 120 evra na 15000 km.Fiat me kostao min.20-30 evra mesecno,mecku vozim 3 godine i kosta me 3500 DINARA,a presla je 200.000,od toga kod mene 100.000km.Najjeftiniji auto koji sam vozio,i najmanje zivaca mi pokidao,tj.nije uopste..pozz

Dalissimo

pre 18 godina

Napokon prava tema i zaista dobar tekst. Mada se ne slazem u par stavki. Opel Corsa se savrseno lako vozi cak i sportski za razliku od VW Pola ili tek Nisan Mikre. Visok sam 192cm i kada podesim prednje sediste u odgovarajuci polozaj i predjem na zadnje zadivljujuce je konstatovati da mesta i tada ima na pretek, tako da mi nije jasno kolikog ste vi to coveka terali da sedne na zadnje sediste kad mu je bilo tesno. A sto se tice motora mislim da je 1.0 ipak slabasan, ali zato 1.2 16v prevazilazi ocekivanja i u svim rezimima se rado vrti i dobro povlaci, a "Dere" Pola 1.4 i to zestoko.

Simo

pre 18 godina

Uopste mi nije jasno zasto u tekstu nije pomenjen Fiat Punto? Ja licno vozim 1.3 JTD, 2003 god. i imam samo reci pohvale. Kad stignem vozim i Corsu 1.0 12V 2001 god. i moje misljenje je da je Punto daleko udobniji, lepsi dizajn. Ali kvalitet zavrsne izrade je nesto bolji kod Corse (ipak je to nemacki auto). A sto se tice nasih puteva, goriva, servisa i cene odrzavanja, mislim da je Punto favorit.

MARKO-VW

pre 17 godina

VOLKSWAGEN. Najviše se to isplati,izdržljivi,pouzdani,a i delova gde hoćeš. Mercedes se podrazumeva ako imate dovoljno para. Samo treba biti veoma oprezan kod kupovine da vam ne uvale nešto lupano i što je prešlo po 350000km... Kod Opela samo i isključivo treba gledati benzinske motore-dizele zaobilaziti u širokom luku. O japancima sve najbolje,isto važi i za korejance. Kod francuza treba obavezno proveriti elektroniku,a kod Citroena još i hidrauliku. Američka i POSEBNO italijanska vozila NIKAKO!!!

Petar

pre 16 godina

"svaki ciga svog konja hvali"...moram da primetim da se vlasnici italijana (bravo,brava ili marea) hvale! Sluzbeno vozim te automobile i moram da skrenem paznju ljudima na odvratnu i jeftinu plastiku koju imaju italijani. Dizajn je uvek bio bolji od nemaca, a što se tiče udobnosti, mislim da su dosta udobniji od švaba, ali je problem u tome što tu udobnost zadržavaju nekih 2 do 3 godine a posle toga se pripremite na lumbago ili isijadikus. Što se tiče motora, jedini motor koji valja kod italijana je 1.8 JTD. Stvarno je odličan, ali ono što mu kvari utisak dobrog automobila, jeste loša plastika u kabini, kod motora, loše vešanje i trap. Ja lično vozim ford fokusa i zadovoljan sam. Moje oduševljenje ovih dana jeste renault laguna karavan...fantastičan auto!!!Dajem prednost japancima - ubedljivo drže prvo mesto u svetu.

zoki

pre 11 godina

Samo da dodam činjenicu da je i kilometraža vrlo relativna stvar. Nikako nije isto 100.000. km u gradskoj vožnji ili 100,000, km na autoputu.
Sam ZF daje u svojim servisnim uputstvima za svoje komponente daje uporedne tabele po kojima 1 km gradske vožnje odgovara 2-3 km vožnje na auto putu.
Na žalost, kod kupovine polovnjaka nemoguće je saznati takav podatak, tj da li je dotično vozilo bilo u nekoj taksi službi, da li je bilo službeno vozilo nekog direktora koji ga je koristio za vožnju za duge relacije ili je vlasnik bila neka bakica koja ga je vozila maksimalno 60km/čas.

Scodilack

pre 18 godina

FIAT - nikada sampion kvaliteta, dugovecnosti, pouzdanosti. Jedna propala marka koja sve pokusava da resi dizajnom. Nemojte vise o FIAT-ima, Japanci Nemci, pa cak i Francuzi su daleko ispred italijana. Cak mislim da je Logan ispred italijana po robusnosti, kvalitetu i ostalim prednostima. Ali, ljubav je ljubav - ko voli italijane, neka mu. Zato se kaze, ljubav boli.

vlade

pre 18 godina

Dobar izbor u segmentu B je R Clio 1.2 16v. Vozio sam ga pet godina i prezadovoljan sam. Nikakvih kvarova i mala potrošnja. Taj auto dobro je kupiti u Sloveniji jer je ponuda veća od potražnje jer se auto menja za novi model Clia.

nenad

pre 14 godina

Nisam veliki poznavalac Golfa IV pa bih voleo da mi neko iskusniji da neku svoju ocenu ovog polovnjaka u generalnom smislu,pri tome mislim na benzince.

Milos

pre 11 godina

Honda Civic VIII generacija, 7 godina zaredom proglasen za najboljeg polovnjaka Engleskoj. Najmanje se zadrzava u servisu. Ko vozi zna, ko ne vozi nikad nec znati.

Wlada

pre 18 godina

Odgovor na pitanje,
Koji je najbolji EURO 3 polovnjak? je:

1) Koji kosta manje bar 30-40% manje od novog modela iste klase, koji ima 100%proverenu kilometrazu - ne vecu od 100.000km, ako je moguce sa opremom, metalik bojom (da nije neki beli firmin auto, jer onda nije idealan), koji ima dobru servisnu mrezu i sanse za dalju prodaju.
Da li je to VW, japanac ili francuz, manje je bitno ako je auto u odlicnom stanju i ima kao sto rekoh povoljnu cenu. Primer-umesto da platite nov 12.000eura, kupite polovan za 70.500-80.000 eura i za 1.5 god ga prodate, mnogo manje cete izgubiti nego onaj sto je vama prodao auto. I uvek vozis relativno aktuelan model 3-5 god star. Normalno zameni se mozda neki deo vise, ali ako je auto ocuvan to je sigurno mnogo manji trosak, od ustede od 40% vrednosti novog, npr. 4.500 EUR.

kaiser

pre 18 godina

Ja nisam bash nekih plateznih mogucnosti ali imam 6.000 eura...Koliko je iskusno uvesti auto iz USA? Mislim da je velika prednost njihov centralni sistem koji pruza uvid u celokupnu istoriju automobila. Ako ima neko slicno iskustvo neka ga poshalje. Unapred zahvalan.

Sasha

pre 17 godina

FIAT ima decije bolesti, lose resen sistem za hladjenje motora. Cesto se desava da strada zaptivac glave, crkne termostat i sl. Takodje ima losu instalaciju ali je po svim ostalim osobinama odlican izbor. Imaju po meni najjaci dizajn, startne su masine i malo trose... Punto 2 je odlican auto, posle Corse voziti Punto je uzivanje... Veci tockovi 14" u odnosu na Corsinih 13" itd...

dragan

pre 13 godina

Hteo bih da kupim auto star 4 do 5 godina,sa četvoro vrata,pa me interesuje da li postoji proizvidlač automobola koji direktno ugradjuje plin u kola,a ne kasnije u nekom servisu.Da li je potreban atest ako ga fabrika ugradjuje?Hvala.

dejan ns

pre 13 godina

Za Dusana,
Vozim reno megane iz 2004. godine, 1.9 dci sa predjenih 150 000 km, kupio sam ga pre 5 meseci od kolege sa posla, pa je kilometraza realna. Do sada sam prezadovoljan, auto je jak, udoban (karavan verzija je u pitanju), potrosnja malo veca u gradu, oko 9 litara, a na na otvorenom 5-6 l, kada se ne preteruje sa gasom. U svakom slucaju bih preporucio 1.9 pre nego 1.5, jer nudi vecu sigurnost u voznji i bolja ubrzanja na ustrb nesto vece potrosnje. Auto je i pored 150 000 km u odlicnom stanju, za sada nisam imao nikakva ulaganja osim promene ulja i filtera, citav servis je izasao 6 500 dinara u servisu Geza u Budisavi kod Novog Sada. Auto sam kupio u kompenzaciji, cena mu je bila 5 500, mozda malo vise od trzisne, ali se nisam pokajao ni u kom slicaju.
Pozdrav

Aleksandar

pre 10 godina

za (Ivica, 27. maj 2007 00:01)

Najboolji je nov auto.
Razmisli prvo kako voziš kola i zašta ih koristiš i koliko godišnje prelaziš, na osnovu toga lako možeš da izabereš koji tip vozila ti treba.

Z10 i Logan su dobra opcija, jer se lako održavaju i jednostavni su.
Ako ti se na njima nešto ošteti ili menja, nije skupo.

Možeš da razmisliš i o Ford Focusu, koji po kvalitetu se lako meri sa japancima i nemcima.

Dženo

pre 17 godina

Imamo u porodici Fiat Bravu 1,4 SX. Super auto. Nije mi jasno zašto ljudi pišu o manama, nečega što nisu nikada vozili. Brava nije u klasi Golfa već Passata. Kvalitet je vrhunski, a karoserija je u potpunosti pocinčana. Ja još nisam vidio truhlu ili hrđavu Bravu/Mareu/Bravo. Udobnost je najbolja moguća. Švabe Fiatima nikada nisu bile ravne, pogotovo po udobnosti.

maxy

pre 10 godina

"Međutim, bilo koji Euro 3 polovnjak je mnogo skuplje održavati od novog Juga."
Ovo je jedna velika zabluda i greška. Pouzdanost i kvalitet delova za Zastavina vozila su toliko loši da kada na kraju godine podvučete crtu, razlika bude jasno vidljiva. Pri tome nisam računao nerviranje i izgubljeno vreme. Zastavinim vozilim stalno nešto fali. Kvalitetni delovi koji odgovaraju za njih su skupi i cenovno negde u visini troškova za neki normalan automobil. S obzirom da i dan danas posedujem keca iz 2006. godine, spisak bizarnih kvarova koji mi se nikada nisu dešavala na drugom automobilu "Euro 3 polovnjaku":
- rikverc svetlo istrulilo posle 2 godine
- svetlo za maglu istrulilo posle 3 godine
- ručice za otvaranje vrata pucaju ili se izliže plastika (onaj deo koji ide u vrata)
- promenjeno 6 termostata
- ventilator probušio hladnjak (osovina ventilatora)
- vrata spadaju bar dva puta godišnje (ne držim ruku na vratima kada vozim)
- boja otpada, bukvalno
- posle pranja vozila i prilikom sušenja jelenskom kožicom na njoj ostaju tragovi boje
- korozija na sve strane
- prekidači na instrument tabli ispadaju
- brisači po pravilu otkažu u 20 % slučajeva po kiši :)
- trap, katastrofa
- plastika na instrument tabli se pokrivila od sunca
- prozori spadaju
- problem sa osiguračima koji relativno često pregorevaju
- stalno nešto kvrcka
...
Pohvalio bih jedino sijalice u farovime, skoro 8 godina i nikada nije pregorela.

Igor

pre 18 godina

Vlasnik sam Corse 1,7 DTI iz 2001. godine par meseci. Auto je za svoju klasu stvarno uzivanje za voznju. Potrosnja ni u najvecoj novogodisnjoj guzvi nije prelazila 6,3 l na 100km, na otvorenom je 5 l, a na autoputu na pola puta od ove dve brojke. Naglasavm da je ne vozim "penzionerski".
Slabost joj je prilicno neprecizan menjac (posebno 1.brzina trazi da je "naucis" pronaci). Dosta je bucna, ali to sam shvatio kao cenu dizel motora.
Yaris je bio moj prvi izbor, ali posto ga nisam pronasao, na nagovor sam uzeo Corsu. Za sada izuzetno zadovoljan.

Sebastian L.

pre 18 godina

Pre svega, savet svakom potencijalnom kupcu auta je da isproba nekoliko modela za koje je zainteresovan i da nikako ne ulaze novac u njega samo na osnovu spoljasnjeg izgleda, preporuke prijatelja ili clanka u novinama. Odvojte vreme u toku jednog vikenda, obidjite nekoliko prodavaca, sedite i isprobajte sve modele koji se nude i imacete najbolji uvid u to kakav je neki model. Jer, kao sto na svetu ne postoje dve iste osobe, tako isto i ukusi i zelje razlicitih ljudi ne mogu biti isti. Tek nakon toga se bavite onim ostalim karakteristikama koje je autor u ovom dobrom clanku naveo - pouzdanoscu, potrosnjom, cenom delova i sl. Takodje, imajte u vidu da savremeni motori automobila traze odrzavanje u specijalizovanim servisima proizvodjaca (komsija-Pera ne moze na parkingu ispred zgrade vise da cacka po BOSCH ubrizgavanju kao sto je to znao po IMR-ovom karburatoru nekada) - dakle, vodite racuna i o servisnoj mrezi za marku automobila za koju se odlucujete.
Mozda bi bilo jako korisno napraviti jedan tekst o ovlascenim servisima proizvodjaca na teritoriji Srbije sa brojem servisnih mesta koje poseduju i cenom radnog sata u njima - cisto da se buduci kupci ne bi mnogo iznenadjivali kada saznaju koliko je recimo kosta radni sat u Mercedesu, Delti, BMW-u ili Porscheu, a njihovi Audiji, Alfe ili BMW-ovi zahtevaju da se servisi redovno vode ...
Ja licno vec nekoliko meseci vozim Citroen Saxo 1.1 (bas ovaj kakvog autor teksta predlaze za razmatranje) i uzivam u svakom kilometru koji njime predjem !! :)
(kratko objasnjenje: automobil mase ispod 900 kg, servo volan, najudobnije ogibljenje u ovoj klasi automobila, dual air-begovi za sigurnost, motor koji je dugovecan, rado se "vrti" i trosi "kao upaljac")

Predrag Milenkovic

pre 18 godina

Odličan tekst. Pošto vozim preko 30 godina, i pošto sam promenio 14 automobila, nadam se da i ja mogu da se uključim u diskusiju. Pre svega želim da pozdravim sve ljude koji vole automobile, ali i da im skrenem pažnju da automobile ne biraju srcem.
Dok sam bio mlađi mnogo više pažnje sam poklanjao dizajnu. Dok nisam imao novca vozio sam Jugo, a zatim Fiat Uno 1.0, pa Fiat Tipo 1.4. Đavo mi nije dao mira, pa sam posle Una, koji se doduse kvario manje od Juga kupio Fiat Tipo i to nov. U prvih godinu dana je sve bilo ok, a onda su krenule muke, trčao sam u servis svakih par meseci. Nakon toga sam ga brzo prodao, i rešio da kupim nemački auto i to polovan. Pazario sam Golf II 1.6 sa pređenih 120.000 km i sam njim prešao još 105.000 km bez ijednog kvara, samo sam menjao ulje, filtere, pločice. Pa sad vi meni kažite da li je Fiat baš toliko dobar?
Znam da se nema para, i da se zato u Srbiju uvoze Fiatovi automobili koji su svuda u Evropi na lošem glasu. Pogledajte merodavne statistike, ADAC, TUV...
Fiatovi automobili su uvek na dnu, zato je ova fabrika i u krizi svih ovih godina, i smatram da Fiatu sledi sudbina Rovera za 3-4 godine. Jedan Hyundai je pojam kvaliteta za Fiat, uostalom kupite Elantru 1.6 (koju trenutno vozim) pa se sami uverite.
Naši ljudi su navikli na hvalospeve u domaćim časopisima, pa kad im neko napiše istinu onda kukaju. Ja mogu sto puta da napišem FIAT pravi najbolje automobile na svetu, ali svi mi znamo koliko je to tačno, a pogotovo vlasnici Fiatovih automobila. Sa nestrpljenjem očekujem sledeći tekst gore potpisanog autora.

bane_su

pre 10 godina

@maxy, evo da ti odgovori jedan vlasnik juga kupljenog novog 2008. Za 6 god koliko ga ja vozim, jedino krupno sto je na njemu menjano je vodena pumpa. Bilo je tu jos nekih sitnih popravki,ali nista zanemarljivo da se toliko brukaju Zastavina vozila. Ugradjen gas, na svakih 10 000 km, kod majstora da se zameni sta treba. Nikad nije stao na putu iz nekih neobjasnjivih razloga. Sva svetla rade ko i prvog dana, nijedna sijalica nije jos zamenjena. Jedino sto mi smeta je komfor.

Srdjan

pre 18 godina

Izuzetno interesantna tema i ponovo aktuelna dilema da li kupiti nov model ali manji ili polovan, koji je klasa iznad.....to je ono sto mnoge muci i samo je na pojedincu da to odluci. Moje misljenje je da je nov auto NOV i da je u tom slucaju daleko manja verovatnoca da se kupi macka u dzaku. Bilo bi interesantno mozda de u nekom od sledecih tekstova bude uporedna analiza izmedju novog i polovnog automobila, recimo za cenu od 10000, pa 12000, pa 15000 evra...mislim da bi takv jedan tekst mngima resio dileme koje imaju...pozdrav Srdjan

Bokyn

pre 18 godina

Kako se niko nije setio da pomene Hyundai Accent 1.3? Ne zelim da pricam price, ali pitajte nekog vlasnika o pouzdanosti i drugim karakteristikama tog auta. Moja procena je da je to best-buy u klasi, posebno u Srbiji.

Sasa

pre 18 godina

Da Maserati je nepozeljan??? Pa sta vi vozite gospodine? Stara prica o tekstopiscu koji je zakleti protivnik italijanskih auta, pogledajte starije clanke koje je pisao. Na srecu ipak vecina Srba ne uzima ovakve clanke previse ozbiljno pa valjda zato i ima toliko Fiata u Srbiji. Ljudi su bas blesavi, hoce da kupe najgore.

(Primedba moderatora: autor teksta nije odabrao prilozene fotografije, niti ih je potpisao. Iako je Maserati markantna pojava u svetu prestiza, kod kupaca polovnih vozila on je predmet izbegavanja isto kao i svi ostali skupi maloserijski automobili bilo oni nemačke, engleske ili japanske proizvodnje. Razlog je jednostavan i ocigledan: ekstremno skupi rezervni delovi, odsustvo adekvatne servisne mreze i obucenog kadra, visoki troskovi registracije i osiguranja, velika potrosnja... Sto se tice odnosa prema italijanskim automobilima - Maserati je na ovu sliku usao kao automobil koji pleni svojim izgledom i slikovito govori o razlicitim merilima kupaca novih i polovnih automobila.)

Slobodan

pre 18 godina

Sjajan tekst, nadam se da će potpisnik ovih redova nastaviti da realno opisuje modele. Svestan sam da su kod nas novinari pod pritiskom, zato izuzetno cenim ovu rubriku na najboljem sajtu u Srbiji.
Rešio sam da i ja malo doprinesem ovoj temi sa par komentara. Na prvom mestu, narod u Srbiji nema para i zato kupuje ono što je najjeftinije, a to su Fiatovi automobili. Šta mislite zašto italijanskim modelima brzo pada cena?
Verovatno zato što su najbolji na svetu.
Ja svima savetujem da kupe nemački Auto Bild br.5 iz 3.februara ove godine, ili specijalno izadnje Auto Bilda TUV auto report 2006. Više o tome imate na www.autobild.de/tuev-report.
Ono što je meni upalo u oči je da je Fiat zajedno sa Peugeotom zauzeo 23 i 24.mesto (od 24 u plasmanu). Mazda je prva, Toyota druga, a najbolje plasirani brend iz Nemačke je Opel na 10.mestu. Zar mislite da je autor sasvim slučajno izostavio da preporuči Punto ili ne daj bože Seicento. Uzgred, Ferrari proizvodi predivne automobile, ali Porche je mnogo pouzdaniji i neuporedivo kvalitetniji automobil. Ako će nekom biti lakše, priznaću da me je dizajn Grande Punta oduševio, nadam se da će mu brzo padati cena, pa da će raja u Srbiji moći da ga kupi za male pare kroz 4-5 godina.

Ljudi, autor vam je preporučio ono što valja, a nije hvalio one automobile koji su neki od vas kupili.

Zoran

pre 16 godina

Moje misljenje o automobilima se promenilo kada sam kupio Fiata Mareu. Ne misljenje da je Fiat ekstra auto a ostali losi, pre Fiata sam vozio Audija 80, a sada kada pogledam ostale modele zapadno Evropskih proizvodjaca i Japanskih proizvedenih od 2000 pa nadalje (Americki i dalje smejurija) vidim da su po karakteristikama motora, udobnosti, opcijama svi izjednaceni, i da je samo stvar afiniteta i ukusa sta ce ko da vozi.Cene sa naravno razlikiuju ali ne zbog kvaliteta, nego zbog same traznje i mogucnosti odrzavanja vozila u Srbiji.Slobodno uzmite bilo koji sa Euro 3 motorom i tesko ce te se pokajati, pitanje je samo koliko se neki model licno vama svidja i sta volite.

Galaktus

pre 12 godina

Laguna 2, 1.9 Dci, sto noviji model, ali proveriti elektroniku za svaki slucaj prilikom kupovine. Redovno menjanje ulja i filtera i da vas Bog vidi.

Willer

pre 18 godina

Pazi Scodilack... Ja sam bas neko ko nikad nije voleo Italijanska kola. Cak i ona najbolja. Uvek mi je Porsche bio bolji i od najboljeg Lamborghinija. Sto rece neko, razmisljao sam kao gastarbajter - samo Nemac moze da napravi kola. Ali, decace, ja iz tvojih izjava vidim da u zivotu nisi vozio istog tog Fiata po kome pljujes!!! Ja odgovorno tvrdim da je FIAT pravi mnogo dobre automobile. Probaj prvo da vozis, pa onda pricaj. I nemoj da poredis FIAT Bravo sa 450000 km, sa Golfom 5 starim 2 meseca!

igor

pre 18 godina

Ne znam o cemu vi pricate. Fiat, Peugeot, Ford itd. stvar ukusa. Najbitnije je stanje vozila a ne ime. Svi prave dobra pouzdana vozila danas pa cak i koreanci. Toyota jeste ispred ostalih u izdrzljivosti kad se razmislja o polovnom autu ali sve je to od vozila do vozila i od dubine djepa. Ne zaboravite da je mercedes izbacio seriju E 96-2002 koja je vise u servisima nego na drumu. Ko je bollji ? Ako razmisljate o prodaji ponovnoj uz manji gubitak onda VW, Toyota...A Fiat punto je ipak najprodavanije auto u svijetu tako da nabavna cijena nije velika. Lak je za odrzavanje, ima mana ali i izbor. Savjet - izbijegavajte rijetka vozila tesko se prodaju ostat cete vezani za njih. U servisima mozete provjeriti putem serijskog broja zivot auta. Koliko je ulozeno u njega i kako je pazen! Savjet iz iskustva

mika

pre 17 godina

Pozdrav ljubiteljima automobila. Voleo bih da cujem utiske vlasnika ili poznavaoca o modelu HYUNDAI coupe, jer me cenom i relativnom lepotom vec duze privlaci.Naime 6.000 eura za
auto star 5-6 godina obzirom na opremu i vozne karakteristike modela 2.0 nije mnogo. Zanima me poreklo motora, pouzdanost, cena odrzavanja i ostalo.

nikola

pre 16 godina

Jedno pitanje! dali je moguce napraviti od recimo megana2, C4, koji imaju dva sedista i sluze za transport u EU. Normalno vozilo i dodati dva sedista? Hvala unapred ako nije problem odgovor mi posaljite na nikolakalezic@hotmail.com

alkesa

pre 18 godina

Poucan tekst. Skrenuo bih paznju potencijalnim kupcima da je mogucnost nabavke rezervnih delova, kao i rasprostranenost servisa vrlo bitan aspekt za kupovinu kola strijih od 4, ili 5 god. Tu je opel daleko u prednosti. U Sapcu i okolini moze se nabaviti doslovno sve potrebno po realnim cenama. Za Japance, Ford, VW nije tako. Vodite racuna o svemu napisanom. Kad se jednom kupi "nubira" vadjenja vise nema.
A.J.

Zdravko

pre 18 godina

A mene interesuje da li cene automobila navedenih u tekstu važe za inostranstvo, ili su to cene kod nas? Meni liči na inostranstvo...

Miroslav

pre 18 godina

Odlična tema.Komentari su dokaz da živimo u zemlji Srbiji, koliko likova toliko i mišljenja o najboljem.Tako i ja! Preporučujem Seat ibizu 1.4,španac je relativno nepoznat na našem tržištu, ali ko ga jednom provoza-otkine. Vozio sam punto 1.2 i polo 1.4, seat ih "uništava" u svakom pogledu: brži je, startniji i komotniji. Dimenzije su mu između pola i golfa a svi rezervni delovi su sa oznakom koncerna WV. Lično sam ga uvezao, model iz 2002. godine me je izašao nešto preko 6.000 evra što nije neka cifra kad vlasnik vidi šta je dobio. Tradicionalne marke postaju konfekcija, seat je u okviru koncerna WV zadužen za ulične trke pa ko voli neka izvoli. Troši malo više ali vredi: lep je osećaj gledati "klasiku" u retrovizoru!

SCHWAKY

pre 17 godina

Prvo za Miku hyundai coupe,
svi modeli hyundai marke su dobro ocenjeni (bar ovde u francuskoj), a zvezda njihove proizvodnje je GETZ. inace su poznati po istrajnosti, pouzdanosti i odlicnom odnosu cene i opreme. Kupe je odlicno ocenjen, jer za tu cenu stvarno mu je tesko naci konkurenta u toj klasi. Treba ipak obratiti paznju na cenu rezervnih delova kao i na razvijenost servisne mreze, to ne popravlja svako.

Sto se ostalih ucesnika tice, preko 90% kvarova, na novijim vozilima, nastaju zbog komplikovanih elektronskih sistema a vrlo retko zbog mehanike, a kad do toga dodje uglavnom su dizeli u pitanju (turbo i dihtung glave). Nekoliko primera: renault i bmw-regulator brzine, audi i toyota-ne mogucnost ubrzanja pritiskom na papucicu gasa, motor radi kao u ler-u.

Sto se logana tice, predstoji mu blistava karijera jer je vec proverena mehanika u pitanju, isprobana na modelima, megan, clio i espace, uz to mu je cena stvarno povoljna tako da se ovde u francuskoj fantasticno prodaje. Jedno vreme je cak cena polovnog bila visa nego novog automobila jer zbog prodavanosti renault nije mogao kupcima da isporuci vozila cak i po 8 meseci. Eto, desava se to i na zapadu. Pozdrav svima, Schwaky ;-)

MARKO-VW

pre 17 godina

Gorane,idi na www.mobile.de i ukucaj da hoćeš EURO 3. Ako planiraš taj ili bilo koji drugi francuski auto obavezno proveri elektroniku.

Pera

pre 10 godina

Dajem glas Astri G, dizajnom se jos uvek drzi i nije skupa za odrzavanje, servisa, radnji sa delovima i otpada ima bezbroj. E sad, po meni treba ukinuti uredbu o uvozu min euro3 motora i povecati na euro 4 jer vec se eu4 vozila mogu naci za 3500-4000eur (doduse sve sam otpad iz Evrope) a od euro3 vise nema pristojnih primeraka bilo koje marke jer i kad bi se nasao takav, ovde ga niko nece kupiti zbog vise cene od one na koju je Srbin navikao. Srbin samo gleda cenu a posle kuka sta je kupio. Za nasu kulturu odrzavanja, nazalost, jos uvek je mera Reno 4 i Golf 2...

RUS

pre 18 godina

Pozdrav za sve na forumu. Interesuje me Vaše mišljenje (pre svega vlasnici ili ako lično poznajete vlasnika) o Peugeot 307 SW (ili Break). Mnogi vlasnici na stranim sajtovima su se pre svega žalili na elektroniku, pa me interesuje iz vašeg ugla koliko je to opravdano (ili je u pitanju razmaženost Evropskih - presvega Engleskih kupaca).
Pouzdanost benzinca 1,6 u odnosu na 2,0?
Pozdrav

icewolf

pre 12 godina

Kupio sam polovnu ASTRU G dizela i prezadovoljan sam ali sam se nagledao svega i svacega pre nego sto sam naisao na dobru. Tako da ko kupuje polovan auto ne treba da zuri i treba izbegavati placeve, oni prodaju.........
smeće! Ja sam obisao gomilu i onda odustao od placeva i kupio auto koji je uvezen i vozio se tri godine ovde. Naravno svako ko kupi auto morace da ulozi dodatne pare da se auto malo utegne i dovede u tiptop stanje! Pozdrav!

Pera

pre 18 godina

Pre 10 dana sam uvezao Astru G 1.6 16V 2001. god. Auto je presao pravih 60.000km (proverio), besprekoran, zaista auto bez mane. Kostao me je na moje ime 7.500. Astra je u globalo sjajan auto a s obzirom da radim u Opelu nikako ne bih preporucio dizel Astre pogotovo one koje su presle preko 100.000 (a uglavnom jesu ali je vracana kilometraza). Moj predlog je ovaj motor (motor 1.4 trosi 1l goriva vise, cak i po Opelovom katalogu), najrasprostranjeniji je, delova ima na svakom cosku, potrebno je samo zameniti zupcasti kais i mirni ste narednih 60.000km. A i ne krade se kao npr. Golf 4. Fokusa nikad ne bih uzeo samo zbog lose servisne mreze

Dragan

pre 17 godina

Ovo je super tema. Ja vec 15 god. vozim samo citroene i stvarno sam jako zadovoljan. Vozio sam AX 1.4 TD koji je sam sebe isplatio svojom potrosnjom i prosao sam sa njime 420.000 km i prodao ga. Trenutno vozim Berlinga i Saxo. Berlingo je veoma udoban i sa 2.0 HDI motorom veoma startan a i ne veliki potrosac. Saxo koji sada trenutno vozim je 1.5D `99 je godiste sve ima od opreme. Prosecna potrosnja mu je 4L. I jako je puzdan na putu, stabilniji je i u krivini i u mnogim drugim uslovima voznje (sneg) od mnogih automobila srednje klase. Maksimalna brzina 190km/h cime sam stvarno bio iznenadjen za tako malog dizela. Mnogi imaju pogresno misljenje o citroenima najvise zbog cene delova. Bilo kakva popravka sa "original" ugradjenim delom ima da traje 3 puta duze od bilo koga WV ili opela, tako da to ispada u stvari i jeftinije. Ja sa ovim saxom sam prosao 150.000km samo redovna zamena ulja filtera, kocnica, zupcasti kais, gume. To je sve sto sam do sada menjao za ovu kilometrazu. Procenite sami.
Pozdrav

Crack

pre 17 godina

Sve je to lepo. Ali kako mozes biti siguran u kilometrazu koju je auto presao,a svi znamo da se u Evropi godisnje predje mnogo vise nego kod nas. A i licno sam bio u jednoj firmi koja se bavi uvozom polovnjaka i video kako peru kompletan auto od poda do krova. I posle kad udjes u njega kazes "kakav je kao da nije vozen".

Branko

pre 18 godina

Molim ako novinar ili moderatori znaju za neki polovan Maserati da jave! (Tu verovatno može da se spušta cena u fazonu prethodni vlasnik ga je urnisao što bi inače kupovao Maserati itd).

nemanja

pre 18 godina

Mislim da je stavljanje slike Maseratija u kontekst nepozeljnog polovnog automobila potpuno pogresno, mada mi je jasna namera sta se htelo reci i ideja je ispravna... Samo mislim da je bas ta ilustracija pogresna. Koliko ima Maseratija koji se smatraju klasicima i kojima je cena ista ili veca nego kada su bili novi? Mnogo je veliki broj, prakticno svi sem ranije Biturbo serije i pretposlednjeg Quattroportea... Novi Quattroporte je izuzetno dizajniran auto, sa sjajnim voznim karakteristikama i vrlo atraktivan unutra. Velike su sanse da ce razvoj situacije biti ovakav: pad vrednosti u prvih 5 godina, za 10 ce poceti da mu raste vrednost, za 20 ce vredeti (u zavisnoti od stanja na trzistu klasika) skoro isto ili vise nego nov, a za 50 ce ga drzati mozda po muzejima, narocito neke limitirane verzije. Slicno je sa Ferrarijem, Lamborghinijem, Aston Martinom, Maybachom, specijalnim varijantama BMW i Mercedesa, ali ne i sa Audijem, BMW serije 6,7,8, "obicnim" Mercedesima i Lexusom...

Branko

pre 18 godina

Ljudi, ja sam se u prvom svom komentaru našalio na pojavu Maseratija - posedovanje ovakvog automobila košta jako puno, vozili ga novog ili polovnog svejedno. Samim tim taj automobil nije za većinu nas. Sa druge strane, jako bih voleo da ga probam :)

Sasa

pre 18 godina

Fix it again Tony, What a joke:-) Jos kad znas da dolazi od nekoga koji je uspio da u kratkom roku unisti svoju tako "kvalitetnu" autoindustriju: Rover, MG, Mini, a uskoro i zadnji iz serije fijaska Jaguar.
Ne kupujem auto da mi traje 20 godina nego da se osjecam fino dok ga vozim. Koliko to nekima bezznacajno zvucalo ljudi kupuju auto koje dobro izgleda, koje je komforno i po mogucnosti zabavno za voznju. Po tom kriterijumu mogu odmah da otpisem Hyundai Elantru ili Daciu i sl. S druge strane zadovoljan sam kad sjednem u Alfu, i uzivam gledajuci kako takva auta prolaze sa moje lijeve strane ponekad razmisljajuci o mentalnom sklopu vlasnika istih. Vjerujem da je i to obostrano ali me uopste ne pogadja. Pitam se da li feeling obostran.

Marko D.

pre 18 godina

Nepotreban je deo teksta u kom "treba obratiti paznju" na ubrzanja,udobnost,potrosnju... To se podrazumeva i vazi za sve automobile, nove i polovne

IkeNs

pre 18 godina

Jurio sam par meseci koji E3 auto da uvezem i na kraju sam kupio ovde od prvog vlasnika Tojotu Yaris. Odrzavanje jeste skupo kada se radi u ovlascenom servisu i sa originalnim delovima (sto ja i radim). Nikakv servis nisam radio jer je servis redovno radjen kod ovlascenog servisera, samo sam nastavio da vozim. Auto je presao 90 hiljada, nista nije menjano osim potrošnog materijala po tojotinom dnevniku servisa, za 4 hiljade menjam paknove i to je to. Za sada ide bez problema, lak je za upravljanje, trosi kao vetrenjaca, udobniji mi je i prostraniji od Pola, malo je tvrd i malo vise bucan. Inace nemam nikakve zamerke za ovih par meseci.

Sveznalica

pre 18 godina

Moram da dodam komentar, mislio sam da se uzdrzim al' ne mogu. Vw, Opel, Fiat, Skoda... Kupite auto na osnovu njegovog stanja, izgleda, servisa a ne ko ga proizvodi. ADAC izvestaji su budalastina, jer ne vrednuju kvarove kako treba (nije isto kad vam se polomi neka plastika i kad crkne turbo). Takodje utisak kupaca nije merodavan, eto npr FIAT nigde nije omiljen (sem u Italiji) jer ima katastrofalnu servisnu mrezu, a ne zato sto su im automobili losi. Vozio sam razne male automobile, trenutno u porodici imamo VW Pola i Fiat Punta, brat ima 206, sluzbeni auto Fabia a pre toga Corsa, uzimao na probu Clia (1.5 dci, nisam ranije razmisljao o dizelasima pa rekoh da probam). Sve su automobili slicnih godista, i sta je moj utisak: svaki auto je razlicit, u necemu bolji u necemu gori, ali je dobar auto. bitno je u kakvom je stanju i sta vi licno trazite od automobila. I da razbijem iluzije da su VW i Fiat zakon za odrzavanje, skupi su podjednako kao i ostali (izuzimam japance jer nema iskustva sa njima). Nekada sam imao Golf 2 i to je bio jeftin auto za odrzavanje, ali je to vreme davno proslo. Pomenu neko kako su Fiati jednostavnije konstrukcije, a upravo je suprotno moj Punto ima 3 kompjuterske jedinice, elektricni servo, gas na potenciometar... cak za moj ukus previse napredan. Ako bas pitate moj izbor malog auta je Polo, ali i sve ovo drugo dolazi u obzir. Dati 1000 evra vise za Pola nego npr. za Punta ili Clia je ludost.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Željka:
To je običan dizel,bez turbine,ako ga ne teraš u
visoke obrtaje i ako ga voziš normalno, preći ćeš
njime 400000km.
Zlatno pravilo za sve VW
dizele je:
OBAVEZNO, ali OBAVEZNO
menjanje zupčastog kajša na
90000km !!! I nema zime.

Reli Vozac

pre 18 godina

Kada smo vec kod teme malih polovnih automobila moram napomenuti da sam vozio i Corsu 1.2 i Polo 1.4. Imao sam utisak da Corsa ima malo bolje performanse, medjutim unutra je manja od Poloa i jedna velika mana Corse su jako tvrda i neudobna sedista. Polo ima daleko udobniji salon i sa njime covek moze da se upusti i na duze putovanje. Kada bih birao izmedju ova dva automobila, uvek bi pre uzeo VW Polo

Goran

pre 17 godina

Interesuje me da li moze neko da me uputi na neki sajt gde mogu da proverim da li neka kola (recimo reno klio 2000) imaju euro 3.
Unapred hvala

Miloš

pre 18 godina

Sjajan tekst. Samo mi nije jasno da li su cene u tekstu u inostranstvu ili kod nas? Da li neko zna na kom sajtu ima tačan TUV rejting?? Ja sam našao nešto na ovom ruskom sajtu: http://www.autoconsulting.com.ua/TUV.php

Mex

pre 18 godina

A sta mislite o Citroen Saxu? Pre neki dan ga je jedan moj kolega (koji se bavi prodajom stranaca) dovezao iz Italije. 99 godiste ima euro3. Kaze da ce traziti za njega oko 3.500 evra. Kakvo je vase iskustvo sa tim automobilom?

Valentin

pre 17 godina

U roku od godinu i po dana promenio sam tri auta. Prvo sam vozio novog juga sa peugeot motorom. Svake nedelje sam isao u servis (slaba sasija za taj motor). Sada taj auto vozi moja keva, nikakvih problema nema sa jugom, osim decjih bolesti, sa napomenom da ona vozi u proseku do 300 km mesecno. Posle sam vozio punto 1.2SX 2001. Auto se neverovatno puno kvario za 30 000km (krstaci, poluosovine, balans stangla, ABS senzori crkli, itd.) koliko sam ga ja vozio, a uz to i potrosnja mu je bila velika i jedva sam uspeo da ga prodam. Nedavno sam uzeo Corsu C 1.7DI 2002. Nisam neki poznavalac automobila, ali kad se pogleda ispod haube, vidi se da je to ipak ozbiljna nemacka masina, za razliku od punta i juga. Za sad radi perfektno, trosi u proseku 4.5l euro dizela (iskljucivo uvozni sa MOL ili Avia pumpe), a i bas je dobar osecaj voziti novijeg opela. Jeste da su mu sedista poprilicno tvrda, ali je zato jako stabilan na putu i ne oseca se svaka rupa, kao sto je to bio slucaj sa puntom. Moja preporuka je noviji Opel po mogucstvu sa dizel motorom i obavezno sa original servisnom knjizicom i da je presao do 100 000km.

igorpl

pre 11 godina

@Dutja
Vozio sam raznorazne francuze, imao sam mazdu, imao fijate i na kraju vozio alfu 147 sa kojom sam manje više bio zadovoljan, ali sada sam uzeo pasata b 5.5 higline 1.9 130 konja full oprema prevrnuta koža..... Pre nego sam seo u nemačko vozilo pljuvao sam ih i smejao se njihovom dosadnom dizajnu.... SAda mi to uopšte ne smeta jer znam da vozim pouzdan auto, auto na kome svaka popravka ili zamena dela ide kao podmazana, auto na kojem filtere možete izmenjati sami, kao i sijalice i ostale stvari. Sve je jednostavno i sve je jako prilagođeno vozaču i onome ko je održava. Sve što ste nabrojali stoji ali probajte napr. na stilu da sami zamenite prednje sijalice, ilim na meganu, probajte na alfi da sami zamenite filter klime..... E to je ono što nemci imaju a ostali su hiljadu godina iza njih. Nije stvar u dizajnu stvar je u trajnosti i kvalitetu izrade. Ako je neko nekada gledao kako se pravi TDI motor sve će mu biti jasno.

Marko1300

pre 18 godina

Eh, da - Italijani - vecita tema... Pa, dobro, niko ne moze da porekne da je "ferari" dobar auto, a i to je deo "fijata". Ja sam hvalio "punto" i to s razlogom. Poznajem dosta vlasnika, i ja sam ga cesto vozio, i siguran sam da je dobar i pouzdan auto. I prva i druga generacija. Odlican automobil je i "marea", drasticno podcenjen na trzistu. Velike "lance" i "alfe" su - sve od reda, od "theme" i "164"-ke - izvanredni automobili. Motori od 2 litra i veci su najbolji i najpouzdaniji na svetu - 500.000 km bez generalke za "themu 2.0 turbo" je decija igra, ako se pravilno odrzava. "Audijevi" i "BMW" motori od pre 15 godina, u poredjenju s njima, su - igracke. To su cinjenice.
"Fiat" su Englezi posprdno nazvali "Fix it again Tony". To je zbog cestih sitnih kvarova na nekim modelima i verovatno je opravdano. Trebalo bi, medjutim, proveriti i statistiku o saobracajnim udesima - i uporediti koliko italijanski automobili u njima ucestvuju. Odgovor: manje od ostalih. Zasto? Zato sto su stabilni, upravljivi i najbolje koce.
U Srbiji, ipak, nije preporucljivo kupovati starije "fijate". Svaki majstor koji ume da popravi "keca" petlja oko "tipa" i "krome"... "Punto" star nekoliko godina je, tvrdim, odlicna kupovina. I "korsa" i "206" se kvare, a o "polu" da ne govorimo.

nemanja

pre 18 godina

Od tri predlozena automobila Yaris je najbolji, dokazano na vise mesta, vise puta. Skuplji je kao polovan, ali to ima svoje zasto. Ne kvari se i ne znam nikog ko nije zadovoljan s njim. Punto je svakako auto koji zasluzuje postovanje svojim voznim osobinama, dizajnom, a ko normalno cuva auto i kvalitetom koji je potpuno na nivou drugih kola. Peugeot 206 ce uvek biti dobra kupovina jer dobro izlgeda, ima normalnih primeraka i lako ce se posle prodati.

Scodilak

pre 18 godina

@Willer
Grasis druze. Jednom prijatelju sam bas pomogao da kupi Punta kojeg je tako jako hteo. Punto ili nista. Toliko voli taj auto da ga je kupio bez serva. Licno sam ga provozao i nije vukao ni levo ni desno, motor radi... Ostalo si procitao. Procitaj malo i izvestaje o pouzdanosti. Nema Fiata da prelazi 350.000 kao Japanci i Nemci. Sayonara. Ende. Ziv bio i nemo' se sekiras :)

Aleksandar

pre 10 godina

za (igorpl, 16. mart 2013 13:55)

kako si pomenuo TDI, pretpostavljam da imaš taj motor. Sve je to tačno, sem: alumunijumskog stajnog trapa, koji je osetljiv na naše rupe (sem ako nisi uzeo taksi model koji ima čelični) i plivajućeg zamajca koj rikne na 150.000 (ako imaš automatski menjač, onda ništa).

pozdrav

Ogi

pre 18 godina

Pohvale autoru.Mislim da je dobro pogodio temu, iako vecito ima nezadovoljnih ljudi povodom izbora Japanaca, Nemaca, Francuza ili Italijana. Mislim da je autor sa jednog prakticnog aspekta "ubo u centar", jer vecina modela koje preporucuje su ostvarile vise nego odlicne rezultate i donele svojim kucama mnogo mnogo profita i pozitivnih poena.

boki

pre 17 godina

Ma mene interesuje posto npr. na sajtu mobile.de ima nekih mnogo nerealnih cena,u smislu mnogo niskih cena,da li je to baronija ili nije.Evo primer recimo audi A4 1.9 TDI '02 godiste 4000 eura.

Nikola

pre 9 godina

Od svih automobila koje sam vozio i vozim Opel,Nissan,Renault,Mazda,Ford, najžalije sam se oprostio od Ford Mondeo MK3 2.0 benzin plin 145 konja,voziš se ko čovek,potrošnja ekstra,delovi smejurija(npr.oba fara 50 evra)ima ih svuda,unutra ko džip,cena polovnog smešna,postao dosadan jer nisam obilazio majstore.Za naš standard za 3000-3500 evrića nadjete očuvan poželjno model od 2003 godine, ugradite plin i verujte vozi Miško. PS.Hvala što tada nebacih pare na lagunu ili preskupe pasata,akord ili mazdu 6,koje sam gledao.

Dalissimo

pre 18 godina

Montoya prvo moras da obratis paznju sta kupujes, osvrnes se oko sebe, pogledas ima li jos neko istih problema sa istim vozilom, pa tek onda da ga pljujes. Ascona je izuzetan auto, istina je da limarija truli, ali kad je uradi dobar limar miran si 5-6.god. Sto se tice udobnosti prosecna je, drzanje neuporedivo sa konkurencijom, bolje se drzi i od BMW 3-kockice, a i motori su joj dugotrajni i odlicnih karakteristika. Zahtevaju kvalitetno ulje i to je sve. Ovo znam jer imam dve Ascone-1.3S i 1.8i, obe sa preko 300.000km bez generalne i Kadett suzu 1.3. Vozio sam jako veliki broj auta (od Fice do BMW M5 i 850CSI) i dok sam se jednima odusevljavao, drugima razocaravao, ali za kupovinu je mnogo bitnije stanje auta od marke istog, kao sto neko vec rece. Ja dizela ni lud ne bih vozio, pa ne kazem da su losi, samo da su traktori sto niko ne moze da ospori. Mada bilo kako bilo evropski auti imaju dushu, svaka marka ima karakteristican zvuk dok kopiranti japanci i juzno koreanci svi isto zuje-bezlicno, k'o el.motor. Zar se ne okrenete kada pored vas prozuji neki BMW ili Alfa, a ko jos primeti japance...

Goran

pre 17 godina

Marko, hvala ti. Mesecima gledam kola na mobile.de, ali tek sad nadjoh na njemu opciju za euro 3. Mada i tu sam morao da stavim od 2000 god pa navise, jer ludaci pisu za kola iz 91, da imaju euro 3.
Ziveo.

Spectator

pre 12 godina

"Jača je čak i od najvećih nameta na uvoz automobila u Evropi, koji iznose čak 43% od vrednosti vozila." Nazalost, lose ste obavesteni; nameti su visestruko veci npr. u Danskoj, proverite!

Ivan ZG

pre 9 godina

Nije mi jasno tko može preoručiti Opel Corsu. Kada sam prije par godina pitao nekoliko vlasnika šlep službi koji se mali relativno novi auti najviše šlepaju svi su mi odgovorili Opel Corsa. Susjed ima jednu 10 godina staru. Ja mislim da osim bloka motora nema niti jedan dio koji nije promjenjen.
Ja bih preporučio Hyundai/KIA modele. Malo se kvare, dijelovi nisu jako skupi(kao japanci) i svi prolaze 300.000km garantirano. Kod nas se Accent iz npr. 2004. sa 150.000 pravih km može naći za 2.000€. Uz uloženih 200€ vozit će daljnjih 100.000 bez problema.

Od europskih bi preporučio Citroen Xara Picasso benzin 1.6 sa 90 KS. Ima puno mjesta, ne kvari se često jer je jednostavan motor. Zato jer ima samo 2 ventila po cilindru idealan je za plin jer ne treba podmazivanje ventila. Uz sve to i umjereno troši.
Punto 1.2(60) KS je srednje dobro rješenje. Motor ide super, umjereno troši i jako je trajan. Nisu rijetki koji su prešli 250.000km bez generalke. Dijelovi su dosta jeftini, ali i upitne kvalitete. Ima tipične mane auta FIAT. Škripanje i lupanje ovjesa je nešto sasvim normalno i ako vam to smeta ne kupujte Punto. Dijelovi vezani za struju isto živciraju pa najbolje kupiti sa ručnom klimom i što manje elektronike i elektrike. Bolje ručni podizači prozora nego oni koji vam otkažu na npr. godišnjem.
Ali prvo pogledajte koreance - Hyundai/KIA. Ne možete promašiti i kupiti loš model. Nemaju bitnijih konstrukcijskih grešaka niti loših dijelova. Čak ih je teško i namjerno uništiti.

Nemanja Cirih

pre 18 godina

Mislim da je nepravedno da se ne pomene ford fiesta.za 4500 moze da se nadje 2002. godiste sa predjenih 30000.I to ne jedna -ko ne veruje neka ode na www.1amobile.de pa nek se uveri. Mislim da je to za nase ljude u Srbiji best buy. Pozdrav!

sir oliver

pre 18 godina

tekst je dobar, ali jos vise me je obradovala cinjenica da se g-din todorovic vratio na b92... Vec dugo pratim njegove tekstove na automarketu kao i na b92 ranije. Samo napred za najbolji sajt i najboljeg auto novinara.

VladaT1

pre 17 godina

Vozim korsu 1.2 i vec 6 godina osim ulja na njoj nisam nista menjao. Jadino loše je to što je je propao lim na vratima i rubovima. Preporučio bi je svakom. Planiram da je prodam i da kupim mlađu!

Vasa G.

pre 18 godina

Da li je tacno da carina nece da carini automobile starije od 6.god i da li Daewu leganca iz '98god. ispunjava euro-3 standarde?

MARKO-VW

pre 17 godina

VOLKSWAGEN. Najviše se to isplati,izdržljivi,pouzdani,a i delova gde hoćeš. Mercedes se podrazumeva ako imate dovoljno para. Samo treba biti veoma oprezan kod kupovine da vam ne uvale nešto lupano i što je prešlo po 350000km... Kod Opela samo i isključivo treba gledati benzinske motore-dizele zaobilaziti u širokom luku. O japancima sve najbolje,isto važi i za korejance. Kod francuza treba obavezno proveriti elektroniku,a kod Citroena još i hidrauliku. Američka i POSEBNO italijanska vozila NIKAKO!!!

Dženo

pre 17 godina

Imamo u porodici Fiat Bravu 1,4 SX. Super auto. Nije mi jasno zašto ljudi pišu o manama, nečega što nisu nikada vozili. Brava nije u klasi Golfa već Passata. Kvalitet je vrhunski, a karoserija je u potpunosti pocinčana. Ja još nisam vidio truhlu ili hrđavu Bravu/Mareu/Bravo. Udobnost je najbolja moguća. Švabe Fiatima nikada nisu bile ravne, pogotovo po udobnosti.

Dragan

pre 18 godina

U svim tim analizama se pominju uvek nemačka vozila,eventualno francuska,a kao alternativa japanska i vozila iz Koreje. E sad ja Vas pitam, da li ste Vi čuli da u zemlji Italiji postoji jedna fabrika koja se zove FIAT? E, pa vidite. Ta fabrika pravi automobile koji nipočemu ne zaostaju za bilo kojim nemačkim, francuskim ili japanskim automobilom. Po kvalitetu su tu negde a po dizajnu obično daleko ispred dosadnih i monotonih nemačkih vozila. Po ceni su najmanje 20% jeftinija od ostalih. Delovi nisu skupi, jednostavna su za održavanje. Mislim da je polovan Punto daleko bolji izbor od Corse ili Pola, naročito za naše uslove gde nemate dovoljno servisa, a i to malo što ih ima nemaju blage veze. Već i najednostavniji kvar na elektronici na modernim vozilima za njih je nerešiv problem, a kad im pomente da bi ste želeli da vam učitaju novu verziju softvera za vaš ECU, misle da ste im opsovali nekog bližnjeg. Zato kupujte jednostavna i jeftina vozila za održavanje, jer za nešto bolje niti imamo servisere, niti puteve, niti gorivo.

Aleksandar

pre 16 godina

Mislim da ovaj tekst odudara po malo od stvarnosti.
JA neznam da li vi ljudi idete istim ulicama i vidite isto sto i ja ali meni se cini da je ubedljivo najzastupleniji "mali" automobil Fiat PUnto,a nije ni pomenut u tekstu.Auto je uvekk osvajao sve moguce nagrade i obarao sve rekorde kod nas i u svetu,a to je i opravdao svojim kvalitetom.Jer nezaboravite da on za osnovu ima starog dobrog Fiat UNA,koji se jos uvek vozi i prelazi po 300.000
bez generalne ,o cemu stara korsa moze da sanja,a i korozija ce je pojesti pre toga.
A o GRANDE PUNTU ne treba trositi reci vrh je , i spred dosadnog VW Pola.
ZAto ljudi slobodno vozite proverene Fiatove automobile,za malo manji novac cete uzivati u voznji i kvalitetu vozila garantovano.
Evo uskoro jos jedne potvrde -verovatno ce i novi FIAT 500 biti automobil godine u evropi,Toliko o tim Italijanoma sto nista "neznaju"! Pozdrav svima

igorpl

pre 11 godina

@Dutja
Vozio sam raznorazne francuze, imao sam mazdu, imao fijate i na kraju vozio alfu 147 sa kojom sam manje više bio zadovoljan, ali sada sam uzeo pasata b 5.5 higline 1.9 130 konja full oprema prevrnuta koža..... Pre nego sam seo u nemačko vozilo pljuvao sam ih i smejao se njihovom dosadnom dizajnu.... SAda mi to uopšte ne smeta jer znam da vozim pouzdan auto, auto na kome svaka popravka ili zamena dela ide kao podmazana, auto na kojem filtere možete izmenjati sami, kao i sijalice i ostale stvari. Sve je jednostavno i sve je jako prilagođeno vozaču i onome ko je održava. Sve što ste nabrojali stoji ali probajte napr. na stilu da sami zamenite prednje sijalice, ilim na meganu, probajte na alfi da sami zamenite filter klime..... E to je ono što nemci imaju a ostali su hiljadu godina iza njih. Nije stvar u dizajnu stvar je u trajnosti i kvalitetu izrade. Ako je neko nekada gledao kako se pravi TDI motor sve će mu biti jasno.

Scodilack

pre 18 godina

FIAT - nikada sampion kvaliteta, dugovecnosti, pouzdanosti. Jedna propala marka koja sve pokusava da resi dizajnom. Nemojte vise o FIAT-ima, Japanci Nemci, pa cak i Francuzi su daleko ispred italijana. Cak mislim da je Logan ispred italijana po robusnosti, kvalitetu i ostalim prednostima. Ali, ljubav je ljubav - ko voli italijane, neka mu. Zato se kaze, ljubav boli.

Valentin

pre 17 godina

U roku od godinu i po dana promenio sam tri auta. Prvo sam vozio novog juga sa peugeot motorom. Svake nedelje sam isao u servis (slaba sasija za taj motor). Sada taj auto vozi moja keva, nikakvih problema nema sa jugom, osim decjih bolesti, sa napomenom da ona vozi u proseku do 300 km mesecno. Posle sam vozio punto 1.2SX 2001. Auto se neverovatno puno kvario za 30 000km (krstaci, poluosovine, balans stangla, ABS senzori crkli, itd.) koliko sam ga ja vozio, a uz to i potrosnja mu je bila velika i jedva sam uspeo da ga prodam. Nedavno sam uzeo Corsu C 1.7DI 2002. Nisam neki poznavalac automobila, ali kad se pogleda ispod haube, vidi se da je to ipak ozbiljna nemacka masina, za razliku od punta i juga. Za sad radi perfektno, trosi u proseku 4.5l euro dizela (iskljucivo uvozni sa MOL ili Avia pumpe), a i bas je dobar osecaj voziti novijeg opela. Jeste da su mu sedista poprilicno tvrda, ali je zato jako stabilan na putu i ne oseca se svaka rupa, kao sto je to bio slucaj sa puntom. Moja preporuka je noviji Opel po mogucstvu sa dizel motorom i obavezno sa original servisnom knjizicom i da je presao do 100 000km.

korki

pre 18 godina

Ubedljivo najbolji auto u ovoj klasi je klio 1.5 dci koji izuzetno malo trosi 4.5 litra, a i vrlo je udoban i uopste ne zamara na duzim putovanjima. Ja sam 700 km presao i kad sam stigo nije mi se izlazilo iz auta!!

sasa

pre 14 godina

Pratim ovu rubriku povremeno,koliko mi vreme dozvoljava.Opisi polovnih automobila su solidni i uglavnom dobro opisuju automobile.Medjutim,vec godinama vozim kamion(autotransport)u jednoj Evropskoj zemlji-to znaci sleper koji transportira autombile.Radeci svoj posao,a to znaci tovareci automobile na kamiion i stovarajuci ih sto podrazumeva i parkiravanje i preparkiravanje,ne secam se da neki automobil nisam na kamionu prevezao.Rekao bih od smarta do q7.Skoro sam i chevrolet dizel od 5000kw vozio na testiranje,
.Da ne duzim koristio sam maximalno svaku priliku da isprobam svaki automobil koji sam prevozio i moje misljenje je da su passat i toyota avensis najbolji automobili ceneci koliko kostaju i koliko pruzaju.
toliko od mene.hvala

Galaktus

pre 12 godina

Laguna 2, 1.9 Dci, sto noviji model, ali proveriti elektroniku za svaki slucaj prilikom kupovine. Redovno menjanje ulja i filtera i da vas Bog vidi.

Miroslav

pre 18 godina

Odlična tema.Komentari su dokaz da živimo u zemlji Srbiji, koliko likova toliko i mišljenja o najboljem.Tako i ja! Preporučujem Seat ibizu 1.4,španac je relativno nepoznat na našem tržištu, ali ko ga jednom provoza-otkine. Vozio sam punto 1.2 i polo 1.4, seat ih "uništava" u svakom pogledu: brži je, startniji i komotniji. Dimenzije su mu između pola i golfa a svi rezervni delovi su sa oznakom koncerna WV. Lično sam ga uvezao, model iz 2002. godine me je izašao nešto preko 6.000 evra što nije neka cifra kad vlasnik vidi šta je dobio. Tradicionalne marke postaju konfekcija, seat je u okviru koncerna WV zadužen za ulične trke pa ko voli neka izvoli. Troši malo više ali vredi: lep je osećaj gledati "klasiku" u retrovizoru!

Predrag Milenkovic

pre 18 godina

Odličan tekst. Pošto vozim preko 30 godina, i pošto sam promenio 14 automobila, nadam se da i ja mogu da se uključim u diskusiju. Pre svega želim da pozdravim sve ljude koji vole automobile, ali i da im skrenem pažnju da automobile ne biraju srcem.
Dok sam bio mlađi mnogo više pažnje sam poklanjao dizajnu. Dok nisam imao novca vozio sam Jugo, a zatim Fiat Uno 1.0, pa Fiat Tipo 1.4. Đavo mi nije dao mira, pa sam posle Una, koji se doduse kvario manje od Juga kupio Fiat Tipo i to nov. U prvih godinu dana je sve bilo ok, a onda su krenule muke, trčao sam u servis svakih par meseci. Nakon toga sam ga brzo prodao, i rešio da kupim nemački auto i to polovan. Pazario sam Golf II 1.6 sa pređenih 120.000 km i sam njim prešao još 105.000 km bez ijednog kvara, samo sam menjao ulje, filtere, pločice. Pa sad vi meni kažite da li je Fiat baš toliko dobar?
Znam da se nema para, i da se zato u Srbiju uvoze Fiatovi automobili koji su svuda u Evropi na lošem glasu. Pogledajte merodavne statistike, ADAC, TUV...
Fiatovi automobili su uvek na dnu, zato je ova fabrika i u krizi svih ovih godina, i smatram da Fiatu sledi sudbina Rovera za 3-4 godine. Jedan Hyundai je pojam kvaliteta za Fiat, uostalom kupite Elantru 1.6 (koju trenutno vozim) pa se sami uverite.
Naši ljudi su navikli na hvalospeve u domaćim časopisima, pa kad im neko napiše istinu onda kukaju. Ja mogu sto puta da napišem FIAT pravi najbolje automobile na svetu, ali svi mi znamo koliko je to tačno, a pogotovo vlasnici Fiatovih automobila. Sa nestrpljenjem očekujem sledeći tekst gore potpisanog autora.

veterinarBG

pre 11 godina

Ivica, 27. maj 2007 00:01)
Za 10.000 mozes kupiti dobrog Mercedesa.Skupo odrzavanje? NEMA ODRZAVANJA!Sem "malog servisa" koji je oko 120 evra na 15000 km.Fiat me kostao min.20-30 evra mesecno,mecku vozim 3 godine i kosta me 3500 DINARA,a presla je 200.000,od toga kod mene 100.000km.Najjeftiniji auto koji sam vozio,i najmanje zivaca mi pokidao,tj.nije uopste..pozz

bane_su

pre 10 godina

@maxy, evo da ti odgovori jedan vlasnik juga kupljenog novog 2008. Za 6 god koliko ga ja vozim, jedino krupno sto je na njemu menjano je vodena pumpa. Bilo je tu jos nekih sitnih popravki,ali nista zanemarljivo da se toliko brukaju Zastavina vozila. Ugradjen gas, na svakih 10 000 km, kod majstora da se zameni sta treba. Nikad nije stao na putu iz nekih neobjasnjivih razloga. Sva svetla rade ko i prvog dana, nijedna sijalica nije jos zamenjena. Jedino sto mi smeta je komfor.

Scodilak

pre 18 godina

@Willer
Grasis druze. Jednom prijatelju sam bas pomogao da kupi Punta kojeg je tako jako hteo. Punto ili nista. Toliko voli taj auto da ga je kupio bez serva. Licno sam ga provozao i nije vukao ni levo ni desno, motor radi... Ostalo si procitao. Procitaj malo i izvestaje o pouzdanosti. Nema Fiata da prelazi 350.000 kao Japanci i Nemci. Sayonara. Ende. Ziv bio i nemo' se sekiras :)

Ivica

pre 16 godina

Čitam vaše komentare i totalno sam zbunjen! Tražim već 10-tak dana da kupim auto,ali sve laži i prevare!Svi kažu auto je super,odem tamo ono krš i slepac vidi da je ili udaran ili farban ili prešao 300000km!Lično se dvoumim izmedju više modela i to : Pežo 307 2.0HDI(2003),Reno Megan II 1,5DCi(2004), Reno Scenic 1,9DCi(2002), Citroen Xsara Pikaso 2,0HDi (2003) i Reno Laguna 1,9DCi(2003)! Znači auto do 10.000 evra! Više ni sam ne znam šta da uzmem, da li da sve to batalim i kupim Zastavu 10 ili Logana, ili da uzmem kredit i kupim novu Fabiju 1,2 (nov tip), Pežoa 206 novi sedan1,4?

VeljkoM

pre 14 godina

Polovan auto je mačka u džaku! Ne verujte ni najboljem prijatelju, ni on ne može poznavati polovan auto. Bilo koji iole poznat proizvođač i osnovno je što manja pređena kilometraža! To znači samo od poznatih vlasnika sa servisnom knjigom. Bacićete pare na nepoznato 95%.

Dutja

pre 14 godina

Za Marka VW...Da li je bolje kupiti passat sa 400.000km vracen obavezno na 180.000km?
ili original lanciju lybru ili lagunu sa 130.000km pritom 2 soma evra jeftinija?
Mislim da je ovo drugo bolje,osim ako ti nema komsija pasata 5 pa ti moras da imas 5.5.Vozim lanciju deltu(prvo bila crnogorac) od 2004 ili 2005 godine na nashim putevima je presla 80.000km,osim dva amortizera i reglaza trapa 1500 dinara na trapu nista nije dirano auto ide ko metak,normalno redovno odrzavanje motora se podrazumeva.Lancia je 1995 godiste ima klimu i 4 el. prozora i prevrnutu kozu,ortak kupio golfa 4,klot oprema nema podizace ni napred a kamoli pozadi,hteo da rikne covek,radio je veliki servis na golfu,riknula mu turbina poslee 15.000km...toliko o svemocnom nekvarljivom golfu,koji moze da predje 400.000km kod svakog vlasnika pritom ih ima 7-8 u proseku i da nikog ne ostavi u putu niti da mu rikne menjac ili nesto slicno....To je ljakse filozofija i nemojte vise da spominjete italijanska vozila,jer je mnogo bolja npr. moja delta 1995 od golfa 3 ili chak i 4 u nekim slucajevima a platio sam je 2200evra sa BRC gasom pre 5 godina a sad nemas ni golfa dvojku da nadjes za te pare.Marko VW jel imas neki komentar na ovo sto sam reko ili da demantujes nesto?Pozz od Alfiste.p.s. kupujem alfu 156 2.0 ili 2.5...

poznavaoc

pre 9 godina

Kada bi se sve realno sabralo,oduzelo,ponavljam REALNO, DEFINITIVNO ZA SRBIJU JE NAJBOLJI "PUNTO " i Tacka.
P.s. mozete da SIZITE do besvesti,ali TO je cinjenica i TACKA.
-karoserija GALVANIZOVANA
-filter za ulja cca 300 din.
-gume letnje/zimske cca 4500.
-sa 60 ks ide kao lud.
-ne trosi mnogo
-klima,abs,stelovanje farova,svetlou prtljazniku,protivpozarna zastita,5 vrata,rezervna guma,kompjuter,itd,itd,za minimalne pare a veliko i jeftino zadovoljstvo u voznji.

Spectator

pre 12 godina

"Jača je čak i od najvećih nameta na uvoz automobila u Evropi, koji iznose čak 43% od vrednosti vozila." Nazalost, lose ste obavesteni; nameti su visestruko veci npr. u Danskoj, proverite!

Pera

pre 10 godina

Dajem glas Astri G, dizajnom se jos uvek drzi i nije skupa za odrzavanje, servisa, radnji sa delovima i otpada ima bezbroj. E sad, po meni treba ukinuti uredbu o uvozu min euro3 motora i povecati na euro 4 jer vec se eu4 vozila mogu naci za 3500-4000eur (doduse sve sam otpad iz Evrope) a od euro3 vise nema pristojnih primeraka bilo koje marke jer i kad bi se nasao takav, ovde ga niko nece kupiti zbog vise cene od one na koju je Srbin navikao. Srbin samo gleda cenu a posle kuka sta je kupio. Za nasu kulturu odrzavanja, nazalost, jos uvek je mera Reno 4 i Golf 2...

Marko1300

pre 18 godina

"Izdaja nemacke auto-industrije..." To je, ipak, samo sala, koju, medjutim, nije uputno siriti po jos tehnicki neobrazovanim balkanskim prostorima, gde je prilikom izbora automobila jos presudna gastarbajterska pamet, tipa: "kad Nemac napravi..." Ni u Nemackoj vise ne pevaju ode svojim kolima. U razvijenom automobilskom svetu odavno se, umesto o "nemackom", govori o "japanskom kvalitetu". Sinonim za pouzdanost i dugovecnost nekada jeste bio "vw", a sada su to "tojota", "honda" i ostali. Kao vlasnik "korole" iz 1991, koji jos nije upoznao majstora, siguran sam u ovo sto pisem.
Strah od "skupih delova" za japanske automobile tipicna je srednjevekovna praznoverica sa domaceg podrucja. Bas kao i "korolu", i "jaris" bije glas da se jos nikada nikome nije pokvario. Sledeca zabluda: japanci su "lomljivi", nisu dobri za nase puteve. Upravo suprotno: ne postoji NISTA na cetiri tocka, a da nije terenac, ciji donji postroj moze da izdrzi vise udarnih rupa i raznih brljotina na nasim putevima (kojih je, doduse, manje nego ranije), od "tojotinih" automobila. Ovo, opet, delom pisem iz licnog iskustva.
Poredjenje "vw pola" i "jarisa" smatram dobrim vicem. Aktuelni "polo" i "golf 4" umanjili su veru u kvalitet svojih (dobrih) prethodnika. Za proveru ovoga, najbolje je, osim zvanicnih podataka ADAC-a i drugih nemackih institucija, pogledati forume na net-u, gde vlasnici pisu o svojim kolima (odlican je www.carsurvey.org). Visoka cena polovnog "jarisa" kod nas i u Evropi sve govori. Ta razlika u ceni zapravo je odlicna investicija u buducnost porodicnog budzeta.
Kada je rec o "sitroenu saxo", cinicno uporedjenog s "nemcima", taj auto je radjen na platformi "peugeota 106" - verovatno najpouzdanijeg evropskog "malisana" svih vremena. To je bolji automobil i od "korse" i od "pola", mada je manji od njih.
Jedan od komentara bih posebno pohvalio - onaj u kome se podseca da postoje i italijanski automobili. Tacno - "punto" uopste ne zaostaje za pomenutim nemackim kolima. Stavise, Fiatovi motori su bolji od "vw" i "GM"-a - posebno sjajni 1.3 multijet dizelas. Da nije tako, ne bi ih ugradjivali u "korsu". "Italijani" su, medjutim, osetno jeftiniji, pa su - shodno tome - verovatno povoljnija opcija za nabavku. Licno, o "puntu" nosim veoma lepe utiske iz voznje. Sve pohvale za "ford fokus", treba ga kupiti. Na kraju, moja poruka kupcima: ne robujte mitovima i neznajnju dugo izolovane sredine.

Petar

pre 16 godina

"svaki ciga svog konja hvali"...moram da primetim da se vlasnici italijana (bravo,brava ili marea) hvale! Sluzbeno vozim te automobile i moram da skrenem paznju ljudima na odvratnu i jeftinu plastiku koju imaju italijani. Dizajn je uvek bio bolji od nemaca, a što se tiče udobnosti, mislim da su dosta udobniji od švaba, ali je problem u tome što tu udobnost zadržavaju nekih 2 do 3 godine a posle toga se pripremite na lumbago ili isijadikus. Što se tiče motora, jedini motor koji valja kod italijana je 1.8 JTD. Stvarno je odličan, ali ono što mu kvari utisak dobrog automobila, jeste loša plastika u kabini, kod motora, loše vešanje i trap. Ja lično vozim ford fokusa i zadovoljan sam. Moje oduševljenje ovih dana jeste renault laguna karavan...fantastičan auto!!!Dajem prednost japancima - ubedljivo drže prvo mesto u svetu.

Milos

pre 11 godina

Honda Civic VIII generacija, 7 godina zaredom proglasen za najboljeg polovnjaka Engleskoj. Najmanje se zadrzava u servisu. Ko vozi zna, ko ne vozi nikad nec znati.

Dalissimo

pre 18 godina

Montoya prvo moras da obratis paznju sta kupujes, osvrnes se oko sebe, pogledas ima li jos neko istih problema sa istim vozilom, pa tek onda da ga pljujes. Ascona je izuzetan auto, istina je da limarija truli, ali kad je uradi dobar limar miran si 5-6.god. Sto se tice udobnosti prosecna je, drzanje neuporedivo sa konkurencijom, bolje se drzi i od BMW 3-kockice, a i motori su joj dugotrajni i odlicnih karakteristika. Zahtevaju kvalitetno ulje i to je sve. Ovo znam jer imam dve Ascone-1.3S i 1.8i, obe sa preko 300.000km bez generalne i Kadett suzu 1.3. Vozio sam jako veliki broj auta (od Fice do BMW M5 i 850CSI) i dok sam se jednima odusevljavao, drugima razocaravao, ali za kupovinu je mnogo bitnije stanje auta od marke istog, kao sto neko vec rece. Ja dizela ni lud ne bih vozio, pa ne kazem da su losi, samo da su traktori sto niko ne moze da ospori. Mada bilo kako bilo evropski auti imaju dushu, svaka marka ima karakteristican zvuk dok kopiranti japanci i juzno koreanci svi isto zuje-bezlicno, k'o el.motor. Zar se ne okrenete kada pored vas prozuji neki BMW ili Alfa, a ko jos primeti japance...

boki

pre 17 godina

Ma mene interesuje posto npr. na sajtu mobile.de ima nekih mnogo nerealnih cena,u smislu mnogo niskih cena,da li je to baronija ili nije.Evo primer recimo audi A4 1.9 TDI '02 godiste 4000 eura.

Dalissimo

pre 18 godina

Napokon prava tema i zaista dobar tekst. Mada se ne slazem u par stavki. Opel Corsa se savrseno lako vozi cak i sportski za razliku od VW Pola ili tek Nisan Mikre. Visok sam 192cm i kada podesim prednje sediste u odgovarajuci polozaj i predjem na zadnje zadivljujuce je konstatovati da mesta i tada ima na pretek, tako da mi nije jasno kolikog ste vi to coveka terali da sedne na zadnje sediste kad mu je bilo tesno. A sto se tice motora mislim da je 1.0 ipak slabasan, ali zato 1.2 16v prevazilazi ocekivanja i u svim rezimima se rado vrti i dobro povlaci, a "Dere" Pola 1.4 i to zestoko.

nenad

pre 14 godina

Nisam veliki poznavalac Golfa IV pa bih voleo da mi neko iskusniji da neku svoju ocenu ovog polovnjaka u generalnom smislu,pri tome mislim na benzince.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Ivica, 27. maj 2007 00:01)

Najboolji je nov auto.
Razmisli prvo kako voziš kola i zašta ih koristiš i koliko godišnje prelaziš, na osnovu toga lako možeš da izabereš koji tip vozila ti treba.

Z10 i Logan su dobra opcija, jer se lako održavaju i jednostavni su.
Ako ti se na njima nešto ošteti ili menja, nije skupo.

Možeš da razmisliš i o Ford Focusu, koji po kvalitetu se lako meri sa japancima i nemcima.

Reli Vozac

pre 18 godina

Kada smo vec kod teme malih polovnih automobila moram napomenuti da sam vozio i Corsu 1.2 i Polo 1.4. Imao sam utisak da Corsa ima malo bolje performanse, medjutim unutra je manja od Poloa i jedna velika mana Corse su jako tvrda i neudobna sedista. Polo ima daleko udobniji salon i sa njime covek moze da se upusti i na duze putovanje. Kada bih birao izmedju ova dva automobila, uvek bi pre uzeo VW Polo

Sasha

pre 17 godina

FIAT ima decije bolesti, lose resen sistem za hladjenje motora. Cesto se desava da strada zaptivac glave, crkne termostat i sl. Takodje ima losu instalaciju ali je po svim ostalim osobinama odlican izbor. Imaju po meni najjaci dizajn, startne su masine i malo trose... Punto 2 je odlican auto, posle Corse voziti Punto je uzivanje... Veci tockovi 14" u odnosu na Corsinih 13" itd...

MARKO-VW

pre 17 godina

Gorane,idi na www.mobile.de i ukucaj da hoćeš EURO 3. Ako planiraš taj ili bilo koji drugi francuski auto obavezno proveri elektroniku.

Dusan

pre 12 godina

Da i ja svog konja (njih 86) pohvalim :)
Vozim Punto jtd 1.9, 63kw, 2002. god, snazan motor za ovaj manji gradski auto. Taj ne razlikuje sta je brdo, sta je 5 osoba u automobilu, vuce uvek bez problema. Posto je u pitanju jtd (jet turbo dizel) ima nesto sire pneumatike i bolje vesanje od klasicnog punta. Trosi kao upaljac sto bi se reklo, nekih 4-6 litra evro dizela, cak i sa klimom nema velike razlike. Ovaj auto je redovno servisiran i zahvaljujuci tome presao vec 210 000. Zimi upali pre nego sto stavis kljuc, salim se naravno. Jos uvek zivahan mlad (pu pu da ga ne ureknem). Ako nadjete dobar ocuvan primerak ove verzije punta, ja vam toplo preporucujem.

Ogi

pre 18 godina

Pohvale autoru.Mislim da je dobro pogodio temu, iako vecito ima nezadovoljnih ljudi povodom izbora Japanaca, Nemaca, Francuza ili Italijana. Mislim da je autor sa jednog prakticnog aspekta "ubo u centar", jer vecina modela koje preporucuje su ostvarile vise nego odlicne rezultate i donele svojim kucama mnogo mnogo profita i pozitivnih poena.

Marko1300

pre 18 godina

Eh, da - Italijani - vecita tema... Pa, dobro, niko ne moze da porekne da je "ferari" dobar auto, a i to je deo "fijata". Ja sam hvalio "punto" i to s razlogom. Poznajem dosta vlasnika, i ja sam ga cesto vozio, i siguran sam da je dobar i pouzdan auto. I prva i druga generacija. Odlican automobil je i "marea", drasticno podcenjen na trzistu. Velike "lance" i "alfe" su - sve od reda, od "theme" i "164"-ke - izvanredni automobili. Motori od 2 litra i veci su najbolji i najpouzdaniji na svetu - 500.000 km bez generalke za "themu 2.0 turbo" je decija igra, ako se pravilno odrzava. "Audijevi" i "BMW" motori od pre 15 godina, u poredjenju s njima, su - igracke. To su cinjenice.
"Fiat" su Englezi posprdno nazvali "Fix it again Tony". To je zbog cestih sitnih kvarova na nekim modelima i verovatno je opravdano. Trebalo bi, medjutim, proveriti i statistiku o saobracajnim udesima - i uporediti koliko italijanski automobili u njima ucestvuju. Odgovor: manje od ostalih. Zasto? Zato sto su stabilni, upravljivi i najbolje koce.
U Srbiji, ipak, nije preporucljivo kupovati starije "fijate". Svaki majstor koji ume da popravi "keca" petlja oko "tipa" i "krome"... "Punto" star nekoliko godina je, tvrdim, odlicna kupovina. I "korsa" i "206" se kvare, a o "polu" da ne govorimo.

Sasa

pre 18 godina

Fix it again Tony, What a joke:-) Jos kad znas da dolazi od nekoga koji je uspio da u kratkom roku unisti svoju tako "kvalitetnu" autoindustriju: Rover, MG, Mini, a uskoro i zadnji iz serije fijaska Jaguar.
Ne kupujem auto da mi traje 20 godina nego da se osjecam fino dok ga vozim. Koliko to nekima bezznacajno zvucalo ljudi kupuju auto koje dobro izgleda, koje je komforno i po mogucnosti zabavno za voznju. Po tom kriterijumu mogu odmah da otpisem Hyundai Elantru ili Daciu i sl. S druge strane zadovoljan sam kad sjednem u Alfu, i uzivam gledajuci kako takva auta prolaze sa moje lijeve strane ponekad razmisljajuci o mentalnom sklopu vlasnika istih. Vjerujem da je i to obostrano ali me uopste ne pogadja. Pitam se da li feeling obostran.

MARKO-VW

pre 17 godina

Za Željka:
To je običan dizel,bez turbine,ako ga ne teraš u
visoke obrtaje i ako ga voziš normalno, preći ćeš
njime 400000km.
Zlatno pravilo za sve VW
dizele je:
OBAVEZNO, ali OBAVEZNO
menjanje zupčastog kajša na
90000km !!! I nema zime.

dusan

pre 15 godina

pozdrsv za sve.dali neko vozi reno scenic 1.9.dci i kako je zadovoljan ovi autom.dobro bi doslo i misljenje drugi h ljudi.pozdrav i hvala

dragan

pre 13 godina

Hteo bih da kupim auto star 4 do 5 godina,sa četvoro vrata,pa me interesuje da li postoji proizvidlač automobola koji direktno ugradjuje plin u kola,a ne kasnije u nekom servisu.Da li je potreban atest ako ga fabrika ugradjuje?Hvala.

Nemanja Cirih

pre 18 godina

Mislim da je nepravedno da se ne pomene ford fiesta.za 4500 moze da se nadje 2002. godiste sa predjenih 30000.I to ne jedna -ko ne veruje neka ode na www.1amobile.de pa nek se uveri. Mislim da je to za nase ljude u Srbiji best buy. Pozdrav!

io

pre 18 godina

Citajuci sve ove komentare primecujem da ljudi iz Beograda potpuno drugacije gledaju na izbor automobila nego ljudi iz drugih delova Srbije. To je i logicno, jer Beograd je k'o druga drzava. U BG-u imate servis za skoro sve marke automobila koje postoje na svetu. Ako u zemlji postoji i jedan servis, onda je on u Beogradu, a ne u Pirotu! Za 6 miliona ostalih stanovnika Srbije, koji nisu iz "spoljasnjosti" nista sem nemackih automobila (izuzev BMW-a) i Fiata ne dolazi u obzir! Zamislite da se meni, koji sam iz Krusevca, pokvari Honda ili Suziki, ili mozda Citroen, Seat, Pontiac?! Pa sta da radim sa njim? Da ga "vozim" pokvarenog 200 km do Beograda? Jos da mi tamo neki ovlasceni serviser, koji je i jedini u Srbiji, kaze - Znate kako... Pumpa za ulje, za ovog Suzukija kosta 350 Eur. Moracemo da je narucimo iz Japana, jer trenutno nemamo na lageru. Morate da sacekate 2-3 meseca, i sa ugradnjom i PDV sve ukupno ce biti 550 Eura! Pa znate sta... Neka hvala! I would rather say "Fix it again Tomislave" in Krusevac, nego da ga fix-am u BG "for 550 Eur and 3 Months" + slep sluzba za 200 km! Vi iz spoljasnjosti mozda i mozete da birate, dok mi iz unutrasnjosti, na zalost, nemamo izbor!

VladaT1

pre 17 godina

Vozim korsu 1.2 i vec 6 godina osim ulja na njoj nisam nista menjao. Jadino loše je to što je je propao lim na vratima i rubovima. Preporučio bi je svakom. Planiram da je prodam i da kupim mlađu!

Zoran

pre 16 godina

Moje misljenje o automobilima se promenilo kada sam kupio Fiata Mareu. Ne misljenje da je Fiat ekstra auto a ostali losi, pre Fiata sam vozio Audija 80, a sada kada pogledam ostale modele zapadno Evropskih proizvodjaca i Japanskih proizvedenih od 2000 pa nadalje (Americki i dalje smejurija) vidim da su po karakteristikama motora, udobnosti, opcijama svi izjednaceni, i da je samo stvar afiniteta i ukusa sta ce ko da vozi.Cene sa naravno razlikiuju ali ne zbog kvaliteta, nego zbog same traznje i mogucnosti odrzavanja vozila u Srbiji.Slobodno uzmite bilo koji sa Euro 3 motorom i tesko ce te se pokajati, pitanje je samo koliko se neki model licno vama svidja i sta volite.

maxy

pre 10 godina

"Međutim, bilo koji Euro 3 polovnjak je mnogo skuplje održavati od novog Juga."
Ovo je jedna velika zabluda i greška. Pouzdanost i kvalitet delova za Zastavina vozila su toliko loši da kada na kraju godine podvučete crtu, razlika bude jasno vidljiva. Pri tome nisam računao nerviranje i izgubljeno vreme. Zastavinim vozilim stalno nešto fali. Kvalitetni delovi koji odgovaraju za njih su skupi i cenovno negde u visini troškova za neki normalan automobil. S obzirom da i dan danas posedujem keca iz 2006. godine, spisak bizarnih kvarova koji mi se nikada nisu dešavala na drugom automobilu "Euro 3 polovnjaku":
- rikverc svetlo istrulilo posle 2 godine
- svetlo za maglu istrulilo posle 3 godine
- ručice za otvaranje vrata pucaju ili se izliže plastika (onaj deo koji ide u vrata)
- promenjeno 6 termostata
- ventilator probušio hladnjak (osovina ventilatora)
- vrata spadaju bar dva puta godišnje (ne držim ruku na vratima kada vozim)
- boja otpada, bukvalno
- posle pranja vozila i prilikom sušenja jelenskom kožicom na njoj ostaju tragovi boje
- korozija na sve strane
- prekidači na instrument tabli ispadaju
- brisači po pravilu otkažu u 20 % slučajeva po kiši :)
- trap, katastrofa
- plastika na instrument tabli se pokrivila od sunca
- prozori spadaju
- problem sa osiguračima koji relativno često pregorevaju
- stalno nešto kvrcka
...
Pohvalio bih jedino sijalice u farovime, skoro 8 godina i nikada nije pregorela.

alkesa

pre 18 godina

Poucan tekst. Skrenuo bih paznju potencijalnim kupcima da je mogucnost nabavke rezervnih delova, kao i rasprostranenost servisa vrlo bitan aspekt za kupovinu kola strijih od 4, ili 5 god. Tu je opel daleko u prednosti. U Sapcu i okolini moze se nabaviti doslovno sve potrebno po realnim cenama. Za Japance, Ford, VW nije tako. Vodite racuna o svemu napisanom. Kad se jednom kupi "nubira" vadjenja vise nema.
A.J.

Crack

pre 17 godina

Sve je to lepo. Ali kako mozes biti siguran u kilometrazu koju je auto presao,a svi znamo da se u Evropi godisnje predje mnogo vise nego kod nas. A i licno sam bio u jednoj firmi koja se bavi uvozom polovnjaka i video kako peru kompletan auto od poda do krova. I posle kad udjes u njega kazes "kakav je kao da nije vozen".

Willer

pre 18 godina

Pazi Scodilack... Ja sam bas neko ko nikad nije voleo Italijanska kola. Cak i ona najbolja. Uvek mi je Porsche bio bolji i od najboljeg Lamborghinija. Sto rece neko, razmisljao sam kao gastarbajter - samo Nemac moze da napravi kola. Ali, decace, ja iz tvojih izjava vidim da u zivotu nisi vozio istog tog Fiata po kome pljujes!!! Ja odgovorno tvrdim da je FIAT pravi mnogo dobre automobile. Probaj prvo da vozis, pa onda pricaj. I nemoj da poredis FIAT Bravo sa 450000 km, sa Golfom 5 starim 2 meseca!

Dragan

pre 17 godina

Ovo je super tema. Ja vec 15 god. vozim samo citroene i stvarno sam jako zadovoljan. Vozio sam AX 1.4 TD koji je sam sebe isplatio svojom potrosnjom i prosao sam sa njime 420.000 km i prodao ga. Trenutno vozim Berlinga i Saxo. Berlingo je veoma udoban i sa 2.0 HDI motorom veoma startan a i ne veliki potrosac. Saxo koji sada trenutno vozim je 1.5D `99 je godiste sve ima od opreme. Prosecna potrosnja mu je 4L. I jako je puzdan na putu, stabilniji je i u krivini i u mnogim drugim uslovima voznje (sneg) od mnogih automobila srednje klase. Maksimalna brzina 190km/h cime sam stvarno bio iznenadjen za tako malog dizela. Mnogi imaju pogresno misljenje o citroenima najvise zbog cene delova. Bilo kakva popravka sa "original" ugradjenim delom ima da traje 3 puta duze od bilo koga WV ili opela, tako da to ispada u stvari i jeftinije. Ja sa ovim saxom sam prosao 150.000km samo redovna zamena ulja filtera, kocnica, zupcasti kais, gume. To je sve sto sam do sada menjao za ovu kilometrazu. Procenite sami.
Pozdrav

nikola

pre 16 godina

Jedno pitanje! dali je moguce napraviti od recimo megana2, C4, koji imaju dva sedista i sluze za transport u EU. Normalno vozilo i dodati dva sedista? Hvala unapred ako nije problem odgovor mi posaljite na nikolakalezic@hotmail.com

Branko

pre 18 godina

Molim ako novinar ili moderatori znaju za neki polovan Maserati da jave! (Tu verovatno može da se spušta cena u fazonu prethodni vlasnik ga je urnisao što bi inače kupovao Maserati itd).

Pera

pre 18 godina

Pre 10 dana sam uvezao Astru G 1.6 16V 2001. god. Auto je presao pravih 60.000km (proverio), besprekoran, zaista auto bez mane. Kostao me je na moje ime 7.500. Astra je u globalo sjajan auto a s obzirom da radim u Opelu nikako ne bih preporucio dizel Astre pogotovo one koje su presle preko 100.000 (a uglavnom jesu ali je vracana kilometraza). Moj predlog je ovaj motor (motor 1.4 trosi 1l goriva vise, cak i po Opelovom katalogu), najrasprostranjeniji je, delova ima na svakom cosku, potrebno je samo zameniti zupcasti kais i mirni ste narednih 60.000km. A i ne krade se kao npr. Golf 4. Fokusa nikad ne bih uzeo samo zbog lose servisne mreze

Ivan ZG

pre 9 godina

Nije mi jasno tko može preoručiti Opel Corsu. Kada sam prije par godina pitao nekoliko vlasnika šlep službi koji se mali relativno novi auti najviše šlepaju svi su mi odgovorili Opel Corsa. Susjed ima jednu 10 godina staru. Ja mislim da osim bloka motora nema niti jedan dio koji nije promjenjen.
Ja bih preporučio Hyundai/KIA modele. Malo se kvare, dijelovi nisu jako skupi(kao japanci) i svi prolaze 300.000km garantirano. Kod nas se Accent iz npr. 2004. sa 150.000 pravih km može naći za 2.000€. Uz uloženih 200€ vozit će daljnjih 100.000 bez problema.

Od europskih bi preporučio Citroen Xara Picasso benzin 1.6 sa 90 KS. Ima puno mjesta, ne kvari se često jer je jednostavan motor. Zato jer ima samo 2 ventila po cilindru idealan je za plin jer ne treba podmazivanje ventila. Uz sve to i umjereno troši.
Punto 1.2(60) KS je srednje dobro rješenje. Motor ide super, umjereno troši i jako je trajan. Nisu rijetki koji su prešli 250.000km bez generalke. Dijelovi su dosta jeftini, ali i upitne kvalitete. Ima tipične mane auta FIAT. Škripanje i lupanje ovjesa je nešto sasvim normalno i ako vam to smeta ne kupujte Punto. Dijelovi vezani za struju isto živciraju pa najbolje kupiti sa ručnom klimom i što manje elektronike i elektrike. Bolje ručni podizači prozora nego oni koji vam otkažu na npr. godišnjem.
Ali prvo pogledajte koreance - Hyundai/KIA. Ne možete promašiti i kupiti loš model. Nemaju bitnijih konstrukcijskih grešaka niti loših dijelova. Čak ih je teško i namjerno uništiti.

Igor

pre 18 godina

Vlasnik sam Corse 1,7 DTI iz 2001. godine par meseci. Auto je za svoju klasu stvarno uzivanje za voznju. Potrosnja ni u najvecoj novogodisnjoj guzvi nije prelazila 6,3 l na 100km, na otvorenom je 5 l, a na autoputu na pola puta od ove dve brojke. Naglasavm da je ne vozim "penzionerski".
Slabost joj je prilicno neprecizan menjac (posebno 1.brzina trazi da je "naucis" pronaci). Dosta je bucna, ali to sam shvatio kao cenu dizel motora.
Yaris je bio moj prvi izbor, ali posto ga nisam pronasao, na nagovor sam uzeo Corsu. Za sada izuzetno zadovoljan.

Zdravko

pre 18 godina

A mene interesuje da li cene automobila navedenih u tekstu važe za inostranstvo, ili su to cene kod nas? Meni liči na inostranstvo...

Milos

pre 18 godina

Ne znam o cemu pricamo ovde. To je pitanje koje zavisi od mnogo cinjenica. Polovna vozila sa Euro III motorom, a koja se prodaju na placevima kod nas su u 90% slucajeva vozila sa vracenom kilometrazom. Tako recimo Pasat 2001 se prodaje sa kilometrazom od 120.000 km, a on u stvari presao 320.000 km. Savet, svima koji kupuju polovno vozilo Euro III: Otidjite sami u Zapadnu Evropu ili neka vam neki dobar prijatelj nadje auto i dotera, a ovde placevima i dilerima ne verujte jer oni kupuju gore jeftino auto od Taxi, renta car, trgovackih putnika ili firmi i sva ta auta imaju ogromne kilometraze....

sir oliver

pre 18 godina

tekst je dobar, ali jos vise me je obradovala cinjenica da se g-din todorovic vratio na b92... Vec dugo pratim njegove tekstove na automarketu kao i na b92 ranije. Samo napred za najbolji sajt i najboljeg auto novinara.

Neko

pre 18 godina

Nebi se slozio sa ovim prethodnim komentarom o FIAT-u. Treba imati u vidu kakvi se FIATi uvoze kod nas. Necu nista reci ali mislim da je to zlocin sta se prodaje od FIATa ovde. Skoro sam kupio u Nemackoj FIATa Seicenta. U odabiru sam gledao da auto bude malo negde udaren ili ogreban, da je presao do 50 000, i da je benzinac jer iz profesionalnog iskustva znam kako je lose nase dizel gorivo. Obzirom da mi treba auto koji vozi od tacke A do tacke B u gradu i koji je sasvim normalno udoban i mali da se parkira gde god zelim - odabrao sam i pazario FIATa Seicenta. Auto je 2002. godiste/jul. Ima ABS, centralno, dva airbaga, servo, metalik crveni je... 46000 presao, da nenabrajam dalje. Platio sam ga 1900 evra od prve vlasnice - nemice. Jeftin je jer je malo ulubljen u suvozacevim vratima. Na Bg table sa putem iz nemacke ne bi trebao da ispadne vise od 2800 evra. Auto naravno nije nista posebno ali gledajuci na internetu koliko prelaze ovi automobili - bio sam iznenadjen... Ima dosta primera gde ovo vozilo iz nekih firmi predje i preko 300000 (jadan onaj ko je vozio taj auto 300000. E takva se vozila uvoze kod nas - potrosena!!! Naravno - morate pre toga naci i odabrati auto koji nije potrosen, a svi polovnjaci koji se uvoze u srbiju su potroseni - to je tako ocigledno... Moja poenta je: idite sami u inostranstvo i nabavite kvalitetna polovna EURO3 kola koja vam odgovaraju za mnogo manje pare. Takav auto ce vam se na duze staze mnogo vise isplatiti.

IkeNs

pre 18 godina

Jurio sam par meseci koji E3 auto da uvezem i na kraju sam kupio ovde od prvog vlasnika Tojotu Yaris. Odrzavanje jeste skupo kada se radi u ovlascenom servisu i sa originalnim delovima (sto ja i radim). Nikakv servis nisam radio jer je servis redovno radjen kod ovlascenog servisera, samo sam nastavio da vozim. Auto je presao 90 hiljada, nista nije menjano osim potrošnog materijala po tojotinom dnevniku servisa, za 4 hiljade menjam paknove i to je to. Za sada ide bez problema, lak je za upravljanje, trosi kao vetrenjaca, udobniji mi je i prostraniji od Pola, malo je tvrd i malo vise bucan. Inace nemam nikakve zamerke za ovih par meseci.

nemanja

pre 18 godina

Od tri predlozena automobila Yaris je najbolji, dokazano na vise mesta, vise puta. Skuplji je kao polovan, ali to ima svoje zasto. Ne kvari se i ne znam nikog ko nije zadovoljan s njim. Punto je svakako auto koji zasluzuje postovanje svojim voznim osobinama, dizajnom, a ko normalno cuva auto i kvalitetom koji je potpuno na nivou drugih kola. Peugeot 206 ce uvek biti dobra kupovina jer dobro izlgeda, ima normalnih primeraka i lako ce se posle prodati.

J.P. Montoya

pre 18 godina

G.Milenkovicu, vi definitivno niste imali srece sa tim Tipom, a i taj auto ste kupili pre nekih 15-20 godina (minimum). Za 20 godina FIAT je umesto Tipa izbacio Bravo/Brava i Stilo. Ja imam FIAT Brava 1.4 benzinac, i vozio sam ga 110 000 km, od 98 godine do danas. Nikad ni jedan kvar na tom autu nisam imao. Kao sto vi rekoste, menjao sam ulje, filtere i paknove. Sa druge strane sa Opel Asconom (koja je u rangu tog vaseg Tipa) imao sam silne muke. Mislim da sam je u nedelji vozio 3 dana, a popravljao 4. Ali sam svestan cinjenice da je taj auto bio iz generacije od pre 25 godina (pocev od 81)! Btw. i Golfa III sam imao, i prodao sam ga posle godinu dana, jer se kvario kao i Opel, a najcesce mi je stradala pumpa za vodu, kada ima antifriz(!?). Radio je samo na destilisanu vodu! Posle sam vozio Opel Tigru kojoj je crkavao kompjuter na svaka 2-3 meseca. A danas planiram da kupim novu Astru, iako sam imao ogromnih problema sa Opelom, a sa FIAT-om samo zadovoljstvo u svakom smislu. Zasto? Zato sto ja gledam koje je godiste auto kad kazem da li je dobar ili nije, a ne poredim kola od pre 50 godina da bih doneo sud o aktuelnim modelima. Nova Astra je bolja od novog Stila! Vremenom se odnos snaga menja. Ne zanima me da li je Opel bio los pre 25 godina i da li su im kola trulela posle 3-4 godine. Tema ove diskusije nije da li je i ko pre 25 godina pravio dobra kola! A vasi primeri se rukovode FIAT Tipom (proiz. od 88 god), Golfom II (83), i Yugom (80), Fiat Uno (83). Posto je tema - Automobili sa Euro 3 motorima, onda bi bilo cool da prvo provozate jednog FIAT-a i VW mladjeg od 2000, pa onda da iznosite iskustva o FIAT-u i Golfu.

Wlada

pre 18 godina

Odgovor na pitanje,
Koji je najbolji EURO 3 polovnjak? je:

1) Koji kosta manje bar 30-40% manje od novog modela iste klase, koji ima 100%proverenu kilometrazu - ne vecu od 100.000km, ako je moguce sa opremom, metalik bojom (da nije neki beli firmin auto, jer onda nije idealan), koji ima dobru servisnu mrezu i sanse za dalju prodaju.
Da li je to VW, japanac ili francuz, manje je bitno ako je auto u odlicnom stanju i ima kao sto rekoh povoljnu cenu. Primer-umesto da platite nov 12.000eura, kupite polovan za 70.500-80.000 eura i za 1.5 god ga prodate, mnogo manje cete izgubiti nego onaj sto je vama prodao auto. I uvek vozis relativno aktuelan model 3-5 god star. Normalno zameni se mozda neki deo vise, ali ako je auto ocuvan to je sigurno mnogo manji trosak, od ustede od 40% vrednosti novog, npr. 4.500 EUR.

nemanja

pre 18 godina

Mislim da je stavljanje slike Maseratija u kontekst nepozeljnog polovnog automobila potpuno pogresno, mada mi je jasna namera sta se htelo reci i ideja je ispravna... Samo mislim da je bas ta ilustracija pogresna. Koliko ima Maseratija koji se smatraju klasicima i kojima je cena ista ili veca nego kada su bili novi? Mnogo je veliki broj, prakticno svi sem ranije Biturbo serije i pretposlednjeg Quattroportea... Novi Quattroporte je izuzetno dizajniran auto, sa sjajnim voznim karakteristikama i vrlo atraktivan unutra. Velike su sanse da ce razvoj situacije biti ovakav: pad vrednosti u prvih 5 godina, za 10 ce poceti da mu raste vrednost, za 20 ce vredeti (u zavisnoti od stanja na trzistu klasika) skoro isto ili vise nego nov, a za 50 ce ga drzati mozda po muzejima, narocito neke limitirane verzije. Slicno je sa Ferrarijem, Lamborghinijem, Aston Martinom, Maybachom, specijalnim varijantama BMW i Mercedesa, ali ne i sa Audijem, BMW serije 6,7,8, "obicnim" Mercedesima i Lexusom...

igor

pre 18 godina

Ne znam o cemu vi pricate. Fiat, Peugeot, Ford itd. stvar ukusa. Najbitnije je stanje vozila a ne ime. Svi prave dobra pouzdana vozila danas pa cak i koreanci. Toyota jeste ispred ostalih u izdrzljivosti kad se razmislja o polovnom autu ali sve je to od vozila do vozila i od dubine djepa. Ne zaboravite da je mercedes izbacio seriju E 96-2002 koja je vise u servisima nego na drumu. Ko je bollji ? Ako razmisljate o prodaji ponovnoj uz manji gubitak onda VW, Toyota...A Fiat punto je ipak najprodavanije auto u svijetu tako da nabavna cijena nije velika. Lak je za odrzavanje, ima mana ali i izbor. Savjet - izbijegavajte rijetka vozila tesko se prodaju ostat cete vezani za njih. U servisima mozete provjeriti putem serijskog broja zivot auta. Koliko je ulozeno u njega i kako je pazen! Savjet iz iskustva

Vasa G.

pre 18 godina

Da li je tacno da carina nece da carini automobile starije od 6.god i da li Daewu leganca iz '98god. ispunjava euro-3 standarde?

Bokyn

pre 18 godina

Kako se niko nije setio da pomene Hyundai Accent 1.3? Ne zelim da pricam price, ali pitajte nekog vlasnika o pouzdanosti i drugim karakteristikama tog auta. Moja procena je da je to best-buy u klasi, posebno u Srbiji.

SCHWAKY

pre 17 godina

Prvo za Miku hyundai coupe,
svi modeli hyundai marke su dobro ocenjeni (bar ovde u francuskoj), a zvezda njihove proizvodnje je GETZ. inace su poznati po istrajnosti, pouzdanosti i odlicnom odnosu cene i opreme. Kupe je odlicno ocenjen, jer za tu cenu stvarno mu je tesko naci konkurenta u toj klasi. Treba ipak obratiti paznju na cenu rezervnih delova kao i na razvijenost servisne mreze, to ne popravlja svako.

Sto se ostalih ucesnika tice, preko 90% kvarova, na novijim vozilima, nastaju zbog komplikovanih elektronskih sistema a vrlo retko zbog mehanike, a kad do toga dodje uglavnom su dizeli u pitanju (turbo i dihtung glave). Nekoliko primera: renault i bmw-regulator brzine, audi i toyota-ne mogucnost ubrzanja pritiskom na papucicu gasa, motor radi kao u ler-u.

Sto se logana tice, predstoji mu blistava karijera jer je vec proverena mehanika u pitanju, isprobana na modelima, megan, clio i espace, uz to mu je cena stvarno povoljna tako da se ovde u francuskoj fantasticno prodaje. Jedno vreme je cak cena polovnog bila visa nego novog automobila jer zbog prodavanosti renault nije mogao kupcima da isporuci vozila cak i po 8 meseci. Eto, desava se to i na zapadu. Pozdrav svima, Schwaky ;-)

dejan ns

pre 13 godina

Za Dusana,
Vozim reno megane iz 2004. godine, 1.9 dci sa predjenih 150 000 km, kupio sam ga pre 5 meseci od kolege sa posla, pa je kilometraza realna. Do sada sam prezadovoljan, auto je jak, udoban (karavan verzija je u pitanju), potrosnja malo veca u gradu, oko 9 litara, a na na otvorenom 5-6 l, kada se ne preteruje sa gasom. U svakom slucaju bih preporucio 1.9 pre nego 1.5, jer nudi vecu sigurnost u voznji i bolja ubrzanja na ustrb nesto vece potrosnje. Auto je i pored 150 000 km u odlicnom stanju, za sada nisam imao nikakva ulaganja osim promene ulja i filtera, citav servis je izasao 6 500 dinara u servisu Geza u Budisavi kod Novog Sada. Auto sam kupio u kompenzaciji, cena mu je bila 5 500, mozda malo vise od trzisne, ali se nisam pokajao ni u kom slicaju.
Pozdrav

icewolf

pre 12 godina

Kupio sam polovnu ASTRU G dizela i prezadovoljan sam ali sam se nagledao svega i svacega pre nego sto sam naisao na dobru. Tako da ko kupuje polovan auto ne treba da zuri i treba izbegavati placeve, oni prodaju.........
smeće! Ja sam obisao gomilu i onda odustao od placeva i kupio auto koji je uvezen i vozio se tri godine ovde. Naravno svako ko kupi auto morace da ulozi dodatne pare da se auto malo utegne i dovede u tiptop stanje! Pozdrav!

zoki

pre 11 godina

Samo da dodam činjenicu da je i kilometraža vrlo relativna stvar. Nikako nije isto 100.000. km u gradskoj vožnji ili 100,000, km na autoputu.
Sam ZF daje u svojim servisnim uputstvima za svoje komponente daje uporedne tabele po kojima 1 km gradske vožnje odgovara 2-3 km vožnje na auto putu.
Na žalost, kod kupovine polovnjaka nemoguće je saznati takav podatak, tj da li je dotično vozilo bilo u nekoj taksi službi, da li je bilo službeno vozilo nekog direktora koji ga je koristio za vožnju za duge relacije ili je vlasnik bila neka bakica koja ga je vozila maksimalno 60km/čas.

Aleksandar

pre 10 godina

za (igorpl, 16. mart 2013 13:55)

kako si pomenuo TDI, pretpostavljam da imaš taj motor. Sve je to tačno, sem: alumunijumskog stajnog trapa, koji je osetljiv na naše rupe (sem ako nisi uzeo taksi model koji ima čelični) i plivajućeg zamajca koj rikne na 150.000 (ako imaš automatski menjač, onda ništa).

pozdrav

Nikola

pre 9 godina

Od svih automobila koje sam vozio i vozim Opel,Nissan,Renault,Mazda,Ford, najžalije sam se oprostio od Ford Mondeo MK3 2.0 benzin plin 145 konja,voziš se ko čovek,potrošnja ekstra,delovi smejurija(npr.oba fara 50 evra)ima ih svuda,unutra ko džip,cena polovnog smešna,postao dosadan jer nisam obilazio majstore.Za naš standard za 3000-3500 evrića nadjete očuvan poželjno model od 2003 godine, ugradite plin i verujte vozi Miško. PS.Hvala što tada nebacih pare na lagunu ili preskupe pasata,akord ili mazdu 6,koje sam gledao.

Marko D.

pre 18 godina

Nepotreban je deo teksta u kom "treba obratiti paznju" na ubrzanja,udobnost,potrosnju... To se podrazumeva i vazi za sve automobile, nove i polovne

vlade

pre 18 godina

Dobar izbor u segmentu B je R Clio 1.2 16v. Vozio sam ga pet godina i prezadovoljan sam. Nikakvih kvarova i mala potrošnja. Taj auto dobro je kupiti u Sloveniji jer je ponuda veća od potražnje jer se auto menja za novi model Clia.

Srdjan

pre 18 godina

Izuzetno interesantna tema i ponovo aktuelna dilema da li kupiti nov model ali manji ili polovan, koji je klasa iznad.....to je ono sto mnoge muci i samo je na pojedincu da to odluci. Moje misljenje je da je nov auto NOV i da je u tom slucaju daleko manja verovatnoca da se kupi macka u dzaku. Bilo bi interesantno mozda de u nekom od sledecih tekstova bude uporedna analiza izmedju novog i polovnog automobila, recimo za cenu od 10000, pa 12000, pa 15000 evra...mislim da bi takv jedan tekst mngima resio dileme koje imaju...pozdrav Srdjan

Sebastian L.

pre 18 godina

Pre svega, savet svakom potencijalnom kupcu auta je da isproba nekoliko modela za koje je zainteresovan i da nikako ne ulaze novac u njega samo na osnovu spoljasnjeg izgleda, preporuke prijatelja ili clanka u novinama. Odvojte vreme u toku jednog vikenda, obidjite nekoliko prodavaca, sedite i isprobajte sve modele koji se nude i imacete najbolji uvid u to kakav je neki model. Jer, kao sto na svetu ne postoje dve iste osobe, tako isto i ukusi i zelje razlicitih ljudi ne mogu biti isti. Tek nakon toga se bavite onim ostalim karakteristikama koje je autor u ovom dobrom clanku naveo - pouzdanoscu, potrosnjom, cenom delova i sl. Takodje, imajte u vidu da savremeni motori automobila traze odrzavanje u specijalizovanim servisima proizvodjaca (komsija-Pera ne moze na parkingu ispred zgrade vise da cacka po BOSCH ubrizgavanju kao sto je to znao po IMR-ovom karburatoru nekada) - dakle, vodite racuna i o servisnoj mrezi za marku automobila za koju se odlucujete.
Mozda bi bilo jako korisno napraviti jedan tekst o ovlascenim servisima proizvodjaca na teritoriji Srbije sa brojem servisnih mesta koje poseduju i cenom radnog sata u njima - cisto da se buduci kupci ne bi mnogo iznenadjivali kada saznaju koliko je recimo kosta radni sat u Mercedesu, Delti, BMW-u ili Porscheu, a njihovi Audiji, Alfe ili BMW-ovi zahtevaju da se servisi redovno vode ...
Ja licno vec nekoliko meseci vozim Citroen Saxo 1.1 (bas ovaj kakvog autor teksta predlaze za razmatranje) i uzivam u svakom kilometru koji njime predjem !! :)
(kratko objasnjenje: automobil mase ispod 900 kg, servo volan, najudobnije ogibljenje u ovoj klasi automobila, dual air-begovi za sigurnost, motor koji je dugovecan, rado se "vrti" i trosi "kao upaljac")

Miloš

pre 18 godina

Sjajan tekst. Samo mi nije jasno da li su cene u tekstu u inostranstvu ili kod nas? Da li neko zna na kom sajtu ima tačan TUV rejting?? Ja sam našao nešto na ovom ruskom sajtu: http://www.autoconsulting.com.ua/TUV.php

Simo

pre 18 godina

Uopste mi nije jasno zasto u tekstu nije pomenjen Fiat Punto? Ja licno vozim 1.3 JTD, 2003 god. i imam samo reci pohvale. Kad stignem vozim i Corsu 1.0 12V 2001 god. i moje misljenje je da je Punto daleko udobniji, lepsi dizajn. Ali kvalitet zavrsne izrade je nesto bolji kod Corse (ipak je to nemacki auto). A sto se tice nasih puteva, goriva, servisa i cene odrzavanja, mislim da je Punto favorit.

Sasa

pre 18 godina

Da Maserati je nepozeljan??? Pa sta vi vozite gospodine? Stara prica o tekstopiscu koji je zakleti protivnik italijanskih auta, pogledajte starije clanke koje je pisao. Na srecu ipak vecina Srba ne uzima ovakve clanke previse ozbiljno pa valjda zato i ima toliko Fiata u Srbiji. Ljudi su bas blesavi, hoce da kupe najgore.

(Primedba moderatora: autor teksta nije odabrao prilozene fotografije, niti ih je potpisao. Iako je Maserati markantna pojava u svetu prestiza, kod kupaca polovnih vozila on je predmet izbegavanja isto kao i svi ostali skupi maloserijski automobili bilo oni nemačke, engleske ili japanske proizvodnje. Razlog je jednostavan i ocigledan: ekstremno skupi rezervni delovi, odsustvo adekvatne servisne mreze i obucenog kadra, visoki troskovi registracije i osiguranja, velika potrosnja... Sto se tice odnosa prema italijanskim automobilima - Maserati je na ovu sliku usao kao automobil koji pleni svojim izgledom i slikovito govori o razlicitim merilima kupaca novih i polovnih automobila.)

Slobodan

pre 18 godina

Sjajan tekst, nadam se da će potpisnik ovih redova nastaviti da realno opisuje modele. Svestan sam da su kod nas novinari pod pritiskom, zato izuzetno cenim ovu rubriku na najboljem sajtu u Srbiji.
Rešio sam da i ja malo doprinesem ovoj temi sa par komentara. Na prvom mestu, narod u Srbiji nema para i zato kupuje ono što je najjeftinije, a to su Fiatovi automobili. Šta mislite zašto italijanskim modelima brzo pada cena?
Verovatno zato što su najbolji na svetu.
Ja svima savetujem da kupe nemački Auto Bild br.5 iz 3.februara ove godine, ili specijalno izadnje Auto Bilda TUV auto report 2006. Više o tome imate na www.autobild.de/tuev-report.
Ono što je meni upalo u oči je da je Fiat zajedno sa Peugeotom zauzeo 23 i 24.mesto (od 24 u plasmanu). Mazda je prva, Toyota druga, a najbolje plasirani brend iz Nemačke je Opel na 10.mestu. Zar mislite da je autor sasvim slučajno izostavio da preporuči Punto ili ne daj bože Seicento. Uzgred, Ferrari proizvodi predivne automobile, ali Porche je mnogo pouzdaniji i neuporedivo kvalitetniji automobil. Ako će nekom biti lakše, priznaću da me je dizajn Grande Punta oduševio, nadam se da će mu brzo padati cena, pa da će raja u Srbiji moći da ga kupi za male pare kroz 4-5 godina.

Ljudi, autor vam je preporučio ono što valja, a nije hvalio one automobile koji su neki od vas kupili.

Mex

pre 18 godina

A sta mislite o Citroen Saxu? Pre neki dan ga je jedan moj kolega (koji se bavi prodajom stranaca) dovezao iz Italije. 99 godiste ima euro3. Kaze da ce traziti za njega oko 3.500 evra. Kakvo je vase iskustvo sa tim automobilom?

Branko

pre 18 godina

Ljudi, ja sam se u prvom svom komentaru našalio na pojavu Maseratija - posedovanje ovakvog automobila košta jako puno, vozili ga novog ili polovnog svejedno. Samim tim taj automobil nije za većinu nas. Sa druge strane, jako bih voleo da ga probam :)

Sveznalica

pre 18 godina

Moram da dodam komentar, mislio sam da se uzdrzim al' ne mogu. Vw, Opel, Fiat, Skoda... Kupite auto na osnovu njegovog stanja, izgleda, servisa a ne ko ga proizvodi. ADAC izvestaji su budalastina, jer ne vrednuju kvarove kako treba (nije isto kad vam se polomi neka plastika i kad crkne turbo). Takodje utisak kupaca nije merodavan, eto npr FIAT nigde nije omiljen (sem u Italiji) jer ima katastrofalnu servisnu mrezu, a ne zato sto su im automobili losi. Vozio sam razne male automobile, trenutno u porodici imamo VW Pola i Fiat Punta, brat ima 206, sluzbeni auto Fabia a pre toga Corsa, uzimao na probu Clia (1.5 dci, nisam ranije razmisljao o dizelasima pa rekoh da probam). Sve su automobili slicnih godista, i sta je moj utisak: svaki auto je razlicit, u necemu bolji u necemu gori, ali je dobar auto. bitno je u kakvom je stanju i sta vi licno trazite od automobila. I da razbijem iluzije da su VW i Fiat zakon za odrzavanje, skupi su podjednako kao i ostali (izuzimam japance jer nema iskustva sa njima). Nekada sam imao Golf 2 i to je bio jeftin auto za odrzavanje, ali je to vreme davno proslo. Pomenu neko kako su Fiati jednostavnije konstrukcije, a upravo je suprotno moj Punto ima 3 kompjuterske jedinice, elektricni servo, gas na potenciometar... cak za moj ukus previse napredan. Ako bas pitate moj izbor malog auta je Polo, ali i sve ovo drugo dolazi u obzir. Dati 1000 evra vise za Pola nego npr. za Punta ili Clia je ludost.

RUS

pre 18 godina

Pozdrav za sve na forumu. Interesuje me Vaše mišljenje (pre svega vlasnici ili ako lično poznajete vlasnika) o Peugeot 307 SW (ili Break). Mnogi vlasnici na stranim sajtovima su se pre svega žalili na elektroniku, pa me interesuje iz vašeg ugla koliko je to opravdano (ili je u pitanju razmaženost Evropskih - presvega Engleskih kupaca).
Pouzdanost benzinca 1,6 u odnosu na 2,0?
Pozdrav

kaiser

pre 18 godina

Ja nisam bash nekih plateznih mogucnosti ali imam 6.000 eura...Koliko je iskusno uvesti auto iz USA? Mislim da je velika prednost njihov centralni sistem koji pruza uvid u celokupnu istoriju automobila. Ako ima neko slicno iskustvo neka ga poshalje. Unapred zahvalan.

mika

pre 17 godina

Pozdrav ljubiteljima automobila. Voleo bih da cujem utiske vlasnika ili poznavaoca o modelu HYUNDAI coupe, jer me cenom i relativnom lepotom vec duze privlaci.Naime 6.000 eura za
auto star 5-6 godina obzirom na opremu i vozne karakteristike modela 2.0 nije mnogo. Zanima me poreklo motora, pouzdanost, cena odrzavanja i ostalo.

Goran

pre 17 godina

Interesuje me da li moze neko da me uputi na neki sajt gde mogu da proverim da li neka kola (recimo reno klio 2000) imaju euro 3.
Unapred hvala

Goran

pre 17 godina

Marko, hvala ti. Mesecima gledam kola na mobile.de, ali tek sad nadjoh na njemu opciju za euro 3. Mada i tu sam morao da stavim od 2000 god pa navise, jer ludaci pisu za kola iz 91, da imaju euro 3.
Ziveo.

Aleksej od Arlekina

pre 16 godina

Eto,ponukao me jedan komentar ...hundai accent 1.3.Definitivno najveća glupost sto sam ga prodao(citaj poklonio).Siguran,tih,malo trosi ne kvari se i uz to jeftin.Sluzbeno vozim fabiu 1,9sdi ,sjajan auto,malo trosi,malo se kvari,odlicni materjali,privatno.. octavia 1,9tdi isti komentari...ipak je nesto skuplji za nase ljude ,tako da sve preporuke idu accentu 1.3 jedino nije za jurcanje,do 140 i to je to