Nedelja, 06.06.2021.

10:09

Nemci i Francuzi prave avion vredan 100 milijardi evra, a zastariće pre nego što se pojavi?

Projekat nemačko-francuskog lovca FCAS, čije je poletanje planirano za 2040. godinu, mogao bi da zastari i pre nego što siđe sa proizvodnih traka.

Izvor: Sputnjik

Nemci i Francuzi prave avion vredan 100 milijardi evra, a zastariæe pre nego što se pojavi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Dule

pre 2 godine

@(za dobru svinju nema loših pomija, 6. jun 2021 23:03)

Nije ti tacno nista od ovoga sto si napisao, niti oko namene ni radara ni "manevara".

1) Ti "Glomazni" radari su daleko od linije fronta, i jako su dobro zasticeni, stelt avion bi bas morao da se provuce kroz iglene usi da dodje do njih, ali ne znam zasto bi se prvo na njih nameracili, ako bi ih uopste ciljali. To su radari za rano upozorenje i uopste sa njima ne bi jurio nikakve avione nego sluze samo da znas da nesto leti ka tebi, ali sa njima ne mozes da tacno odredis lokaciju da bi mogao da navodis rakete.

2) Avioni se ne tuku jedan na jedan. Sve vise se ide ka tome da avioni rade zajedno i da se umrezavaju medjusobno i sa PVO sistemima. Stelt avioni su generalno slabo vidljivi na radarima pravo ispred, ali "sa strane" nisu ni blizu toliko, cak ni F35. Kada vise njih leti u formaciji, i "umrezeni su" i pritom jos su povezani sa PVO sistemima na zemlji, i lete na pristojnoj distanci jedan od drugog, cak i kada se F-35 nalazi ispred tebe, tvoj "drugar" ce da ga vidi, i njegov avion ce da posalje podatke tvom avionu. Pritom sto naravno i S-300 i Pancir i avioni imaju pasivne senzore, pa ako taj F-35 upali radar, svetlece ko novogodisnja jelka.

3) Nije stelt pravljen da te uvek pobedjuje, nego samo komplikuje dalje pricu onima sto se brane od stelt aviona.

za dobru svinju nema loših pomija

pre 2 godine

@Pobesneo Maks, Rusi mogu videti stelt sa glomaznim metarskim radarima sa zemlje koji bi u ratu potrajali do 24h, a pitanje je i na kojoj daljini bi ih otkrili i da li bi tu informaciju mogli da prenesu lovcu usled velikog ometanja.U slučaju radara na samom lovcu (npr. su 35), stelt je nevidljiv, tj postaje vidljiv tek kad je prekasno.Isto važi i za radar na raketi, recimo r77, neće se moći zaključati na cilj.Jedina šansa je optoelektronski uredjaj na avionu koji detektuje stelt uz pomoć njegovog IC zračenja i IC rakete, ali suhoj mora da izbegne salvu amraam raketa pre nego dodje u situaciju da ih koristi.
@zox, u zadnjih 50 godina ni jedan zapadni avion nije pobedjen manevrom i obrnuto, nijedan istočni avion nije spašen manevrom.

Ogorčeni

pre 2 godine

Tako je to kada preuzmeš vesti sa Sputnika.

U realnosti... videćemo.

A za ove znalce, i najbolji avion je loš kada ne znaš da ga koristiš. Elem, retko koji skup avion dođe u ruke diletanata. Ovi jeftini (čitaj ruski) uobičajeno koriste arapske i istočno-evropske despotije. Rezultati su poznati i kod jednih i drugih.

miki

pre 2 godine

Kada avion prave dve tehnoloski najrazvijenije zemlje evrope nemam dilemu da li ce letilica biti dobra.Ne razumem sprdnju sa francuskom avio industrijom,od mene imaju samo postovanje.

Pobesneo Maks

pre 2 godine

F22 je bolji od F35 zato ga ne prodaju drugim zemljama jer na zapadu nije uobičajeno da se pravi verzija za izvoz , kad drugi kupuju F35 dobiju isti kao Amerikanci i očigledno oni nisu spremni nikakvu verziju saveznicima da prodaju.
(Nepoznati junak, 6. jun 2021 12:37)

Nista od toga nije istina.
F22 je odlican avion,veoma napredan,ali sa dosta problema.
Prvi problem je veoma visoka cena eksploatacije,koja mu je i zapecatila sudbinu. Drugi problem je sa stelt bojom,koja je veoma slupa i trazi konstantno odrzavanje.Treci problem je razlicita generacija racunara i softvera,kao i nemogucnost deljenja podataka sa drugim avionima u arsenalu.
Cetvrti problem je kiseonicka oprema,koja je toliko bagovita,da su kvarovi veoma cesti i neretko veoma opasni,posto piloti gube svest.
Najveci medju svim ovim problemima je taj sto za ruse uopste nije stelt,a po letnim karakteristikama je jednak ili inferioran sa postojecim Suhojima,sto ne znaci da i dalje nije vrhunski avion,jer americka skola pilota je neverovatna,a taktika im je besprekorna,kao i podrska drugih sistema.

Sve ove podatke sam nasao na netu,kao slobodne i iz americkih vojnih casopisa.

F35 je sasvim drugaciji avion sa drugacijom namenom,a to je da bude mazga za sve moguce namene,a vazdusna prednost nije jedna od njih,iako ne treba nijednog trenutka podceniti taj avion .

Dule

pre 2 godine

(Ante, 6. jun 2021 13:45)

Eurofajter ima "jači motor" ali je opet Rafal motor dovoljno jak za superkrstarenje a Eurofajter nije? :-)

Nisi u pravu, Eurofajter može da krstari na daleko većoj brzini od Rafala i imanje začkoljica, tj. uslova pod kojim može da krstari iznad brzine zvuka.

Proveri svoje podatke još jednom. I Suhoj 35 ima supercruise i su-57, a f-35 inače NEMA tu sposobnost.

C i n i k

pre 2 godine

(Ante, 06. jun 2021 13:45)


Taj supercruize ima maltene svaki novi avion danas, i ruski i americki..mada realno, nkapiram cemu taj tempomat u avionu..?
Svaka PVO raketa pa i Mistral lete 4,5 maha...

C i n i k

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 6. jun 2021 11:43)


Ti si pravio svoju listu...
A u praxi samo su F16 kao i mnogi ruski avioni dokazani u ratnim dejstvima, doduse imao je i Rafal akciju nad Libijom al se nije proslavio bas za razliku od Europfighter/a koji je bio uspesniji...a imao je i F35 izraelski dejstva ali nma jos uvek povratnih informacija o uspesnosti tako da realno 1 akcija ne cini nikakav utisak, samo F16 i Migovi te Suhoji zavredjuju paznju jer su mnogo x dokazani, ameri i ruje i prave najbolje avione i nema tu nikakve dileme..

Народ најстарији

pre 2 godine

sve potpisujem, avioni se koriste samo kada si daleko nadmoćniji ali sa današnjim radarima i protuzračnom obranom gube svaki smisao.
budućnost ratovanja su dronovi.
(dubrovnik, 06. jun 2021 13:23)

mislim da se i rat započinje kada si daleko nadmoćniji, tako da...

nego, ne znam da li ste čuli za protivradarske rakete koje mogu da nose dronovi?

polih se kafom

pre 2 godine

ako prave borbeni avion za €100milijardi to znaci da neko preti da im osteti ekonomije za barem hiljadu milijardi (bilion) u narednih 20godina.

sta se to tolko brani od rusa? zna li neko? zasto evropi ne odgovara rusija? kako moze evropa da gubi €50milijardi godisnje samo zbog rusije?

Ante

pre 2 godine

Eurofighter ima jači motor od Rafalea, ali Nijemci su zaboravili malo važniju stvar... Rafaleov motor može odvesti avion u forsaž bez dodatnog sagorijevanja goriva, tkzv "superkrstarenje".
To je jedini motor 5 generacije, poslije Raptora i F-35, ako Rusi nisu napokon završili svoj novi motor za SU-57.
Francuzi i ostali iz EU su več krenuli jednom da zajedno rade avion, pa su se razdvojili, i tako su nastali Rafale i Eurofighter. Oba imaju svoje prednosti i mane, ali Rafale se pokazao kao bolji avion. Dakle, ja bi ipak prepustio vodstvo projekta Francuskoj. Kad se bude gradio tenk ili podmornica, to bih dao Njemačkoj.

dubrovnik

pre 2 godine

Razvoj aviona je san snova.

Ratovati se nece.
Ako nekim suludim spletom dodje do rata, rakete obaraju u roku od odmah.
Avion 200+ miliona / komad
raketa 100 hiljada

San snova za razne kombinacije, uhljebljenja, konsultantske usluge.
(Vladan,
sve potpisujem, avioni se koriste samo kada si daleko nadmoćniji ali sa današnjim radarima i protuzračnom obranom gube svaki smisao.
budućnost ratovanja su dronovi.

Milica S.

pre 2 godine

A niko ne obraća pažnju na uticaj klimatskih promena na opstanak čovečanstva.Naučnici upozoravaju da je sve manje pčela u prirodi a kada bi skroz nestale čovečanstvo bi se ugasilo za četri godine.Sumnjam da taj avion može da se maže na hleb ili da oprašuje biljke umesto pčela.

dux

pre 2 godine

@ zox

kakve manevarske sposobnosti u 21. veku

spuca ga raketlom sa 100km nije ni svestan sta ga snaslo.

znaci radari i rakete, manevrisanje je tercijarno

polih se kafom

pre 2 godine

Razvoj aviona je biznis, nauka, tehnologija...
Kada su politicari na celu timova koji ugovaraju nesto ovog tipa, propast je zagarantovana.
(Lanmi, 06. jun 2021 11:45)

@lanmi
koga bi ti stavio na celo tima? profesore, lekare, policajce?

Dule

pre 2 godine

dajte Migu 29 najnoviji radar,najbolje rakete,najnoviju tehnologiju...
[..]
(zox, 6. jun 2021 12:32)


I stavis mu nove motore koji mogu da rade supercruise i koji imaju snage da bi napajali tehnologije koje bi da stavis na 29-ku (jer ne moze stari motor sve to da napaja), zameni i ceo kokpit da bude u skladu sa necim iz 21. veka, a kad si vec tu, pa malko mu promeni i oblik da bude stealth, i da.. eto dobio si avion koji se nosi sa svakim savremenim avionom, samo eto - da li je to bas onda jos uvek Mig-29-ka nisam bas siguran :)

MARS

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 6. jun 2021 11:43)

Pod jedan F22 je tehnoloski, i u svakom smislu, daleko ispred F35. Jedan od dokaza za to je da f22 ne moze da kupi niko osim USA. F35 je napravljen za izvoz. Evropski avioni ne mogu da pariraju Ruskim, SU57, SU34 (Fullback) koji od NATO nije za dzaba dobio takvo ime. Koliko god da neko mrzi USA ili Rusiju, posto vidim da ljudi pisu uglavnom pristrasne komentare, jednostavno treba da ukapira da su to dve najnaprednije ratne masine, nuklearne i svemirske sile. Sve izvozne varijante aviona, sa obe strane, gube podrsku iz svemira (satelita) i oslanjaju se na mnogo slabije sisteme. Francuzi strateski mogu da zaustave samo Nemacku i to uz politicku i tehnolosku pomoc koju pruza USA, to je postavljeno tako zbog Nemacke istorije i dokazane potrebe za svetskom dominacijom. Kada bi Nemcima bilo dozvoljeno da samostalno razvijaju svoju vojnu tehnologiju, zgazili bi Francuze kao iz sale, ali im nije dozvoljeno. Kinezi ulaze u trku, ali ce im definitivno trebati vremena da bi stigli Amere i Ruse.

zox

pre 2 godine

20g nije puno sto se toga tice,pogotovo ako napravite pravu stvar.

evo vam primer,MIG-29 jedan od najboljih borbenih aviona ikada napravljen.i kada je proizveden?jos u proslom veku,i dan danas posle skoro pola veka leti i sposoban je za ravnomernu borbu sa danasnjim novim avionima.pogotovo ako ga modifikujes sa novim radarima,pametnim raketama,tehnologijom...a manevarske sposobnpsti su i dalje fantasticne.

mnogi nemaju pojma da su SUHOJI napravljeni po modelu MIG-29.pa vi razmislite koliko je 29-ka dobar avion.a 29 je jos i manji i okretniji!!!

dajte Migu 29 najnoviji radar,najbolje rakete,najnoviju tehnologiju...stavite ga jedan na jedan sa nasavremenijim borbrnim avionima danasnjice,i sta bi se desilo?svi bi popadali ko muve!!!

tako da ako napravite avion sa neverovatnim manevarskim sposobnostima godine nisu problem.primer vam je MIG-29.od koga su nastali SUHOJI...sta mislite zasto NATO avioni kada sretnu Suhoja beze ko djavo od krsta???pa zato sto bi bili oboreni ako bi doslo do borbe!!

manevarska sposobnost aviona je najbitnija stvar...pa tek posle tehnologija,koju mozes da upgrejdujes.i tu su migovi tj.suhoji NO1

m

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 06. jun 2021 11:43)

1. ne koristi se zbog puno problema
2. preskup
3. hahahah
4. hahahah
5. za penziju

Nepoznati junak

pre 2 godine

@Arch enemy: F22 je bolji od F35 zato ga ne prodaju drugim zemljama jer na zapadu nije uobičajeno da se pravi verzija za izvoz , kad drugi kupuju F35 dobiju isti kao Amerikanci i očigledno oni nisu spremni nikakvu verziju saveznicima da prodaju.

Lanmi

pre 2 godine

Razvoj aviona je biznis, nauka, tehnologija...
Kada su politicari na celu timova koji ugovaraju nesto ovog tipa, propast je zagarantovana.

Arch Enemy

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)

Vladan

pre 2 godine

Razvoj aviona je san snova.

Ratovati se nece.
Ako nekim suludim spletom dodje do rata, rakete obaraju u roku od odmah.
Avion 200+ miliona / komad
raketa 100 hiljada

San snova za razne kombinacije, uhljebljenja, konsultantske usluge.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Sve se menja veoma brzo.
Pre dvadeset i kusur godina, kada su nas bombardovali, naoružani dronovi su bili tek u najavi. Sada je njihova pojava nešto najnormalnije. U kom pravcu će se sve razvijati, mislim da nikakav Žil Vern ne može da predvidi.

Vuk

pre 2 godine

Nemci bi i jare i pare. Pa napravite novi motor zajedno... al bi to bilo samo iz razloga što ne mogu da izaberu jedan od postojećih. Gube vreme i novac. Ako Nemci hoće taj avion da bi sebe razvijali a ne iz opšteg interesa da bi se zajedno štitili, bolje da nisu ni ulazili u priču.

Vladan

pre 2 godine

Razvoj aviona je san snova.

Ratovati se nece.
Ako nekim suludim spletom dodje do rata, rakete obaraju u roku od odmah.
Avion 200+ miliona / komad
raketa 100 hiljada

San snova za razne kombinacije, uhljebljenja, konsultantske usluge.

Dule

pre 2 godine

dajte Migu 29 najnoviji radar,najbolje rakete,najnoviju tehnologiju...
[..]
(zox, 6. jun 2021 12:32)


I stavis mu nove motore koji mogu da rade supercruise i koji imaju snage da bi napajali tehnologije koje bi da stavis na 29-ku (jer ne moze stari motor sve to da napaja), zameni i ceo kokpit da bude u skladu sa necim iz 21. veka, a kad si vec tu, pa malko mu promeni i oblik da bude stealth, i da.. eto dobio si avion koji se nosi sa svakim savremenim avionom, samo eto - da li je to bas onda jos uvek Mig-29-ka nisam bas siguran :)

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Sve se menja veoma brzo.
Pre dvadeset i kusur godina, kada su nas bombardovali, naoružani dronovi su bili tek u najavi. Sada je njihova pojava nešto najnormalnije. U kom pravcu će se sve razvijati, mislim da nikakav Žil Vern ne može da predvidi.

Lanmi

pre 2 godine

Razvoj aviona je biznis, nauka, tehnologija...
Kada su politicari na celu timova koji ugovaraju nesto ovog tipa, propast je zagarantovana.

MARS

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 6. jun 2021 11:43)

Pod jedan F22 je tehnoloski, i u svakom smislu, daleko ispred F35. Jedan od dokaza za to je da f22 ne moze da kupi niko osim USA. F35 je napravljen za izvoz. Evropski avioni ne mogu da pariraju Ruskim, SU57, SU34 (Fullback) koji od NATO nije za dzaba dobio takvo ime. Koliko god da neko mrzi USA ili Rusiju, posto vidim da ljudi pisu uglavnom pristrasne komentare, jednostavno treba da ukapira da su to dve najnaprednije ratne masine, nuklearne i svemirske sile. Sve izvozne varijante aviona, sa obe strane, gube podrsku iz svemira (satelita) i oslanjaju se na mnogo slabije sisteme. Francuzi strateski mogu da zaustave samo Nemacku i to uz politicku i tehnolosku pomoc koju pruza USA, to je postavljeno tako zbog Nemacke istorije i dokazane potrebe za svetskom dominacijom. Kada bi Nemcima bilo dozvoljeno da samostalno razvijaju svoju vojnu tehnologiju, zgazili bi Francuze kao iz sale, ali im nije dozvoljeno. Kinezi ulaze u trku, ali ce im definitivno trebati vremena da bi stigli Amere i Ruse.

Vuk

pre 2 godine

Nemci bi i jare i pare. Pa napravite novi motor zajedno... al bi to bilo samo iz razloga što ne mogu da izaberu jedan od postojećih. Gube vreme i novac. Ako Nemci hoće taj avion da bi sebe razvijali a ne iz opšteg interesa da bi se zajedno štitili, bolje da nisu ni ulazili u priču.

m

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 06. jun 2021 11:43)

1. ne koristi se zbog puno problema
2. preskup
3. hahahah
4. hahahah
5. za penziju

Milica S.

pre 2 godine

A niko ne obraća pažnju na uticaj klimatskih promena na opstanak čovečanstva.Naučnici upozoravaju da je sve manje pčela u prirodi a kada bi skroz nestale čovečanstvo bi se ugasilo za četri godine.Sumnjam da taj avion može da se maže na hleb ili da oprašuje biljke umesto pčela.

Ante

pre 2 godine

Eurofighter ima jači motor od Rafalea, ali Nijemci su zaboravili malo važniju stvar... Rafaleov motor može odvesti avion u forsaž bez dodatnog sagorijevanja goriva, tkzv "superkrstarenje".
To je jedini motor 5 generacije, poslije Raptora i F-35, ako Rusi nisu napokon završili svoj novi motor za SU-57.
Francuzi i ostali iz EU su več krenuli jednom da zajedno rade avion, pa su se razdvojili, i tako su nastali Rafale i Eurofighter. Oba imaju svoje prednosti i mane, ali Rafale se pokazao kao bolji avion. Dakle, ja bi ipak prepustio vodstvo projekta Francuskoj. Kad se bude gradio tenk ili podmornica, to bih dao Njemačkoj.

Arch Enemy

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)

C i n i k

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 6. jun 2021 11:43)


Ti si pravio svoju listu...
A u praxi samo su F16 kao i mnogi ruski avioni dokazani u ratnim dejstvima, doduse imao je i Rafal akciju nad Libijom al se nije proslavio bas za razliku od Europfighter/a koji je bio uspesniji...a imao je i F35 izraelski dejstva ali nma jos uvek povratnih informacija o uspesnosti tako da realno 1 akcija ne cini nikakav utisak, samo F16 i Migovi te Suhoji zavredjuju paznju jer su mnogo x dokazani, ameri i ruje i prave najbolje avione i nema tu nikakve dileme..

Nepoznati junak

pre 2 godine

@Arch enemy: F22 je bolji od F35 zato ga ne prodaju drugim zemljama jer na zapadu nije uobičajeno da se pravi verzija za izvoz , kad drugi kupuju F35 dobiju isti kao Amerikanci i očigledno oni nisu spremni nikakvu verziju saveznicima da prodaju.

dux

pre 2 godine

@ zox

kakve manevarske sposobnosti u 21. veku

spuca ga raketlom sa 100km nije ni svestan sta ga snaslo.

znaci radari i rakete, manevrisanje je tercijarno

dubrovnik

pre 2 godine

Razvoj aviona je san snova.

Ratovati se nece.
Ako nekim suludim spletom dodje do rata, rakete obaraju u roku od odmah.
Avion 200+ miliona / komad
raketa 100 hiljada

San snova za razne kombinacije, uhljebljenja, konsultantske usluge.
(Vladan,
sve potpisujem, avioni se koriste samo kada si daleko nadmoćniji ali sa današnjim radarima i protuzračnom obranom gube svaki smisao.
budućnost ratovanja su dronovi.

polih se kafom

pre 2 godine

ako prave borbeni avion za €100milijardi to znaci da neko preti da im osteti ekonomije za barem hiljadu milijardi (bilion) u narednih 20godina.

sta se to tolko brani od rusa? zna li neko? zasto evropi ne odgovara rusija? kako moze evropa da gubi €50milijardi godisnje samo zbog rusije?

zox

pre 2 godine

20g nije puno sto se toga tice,pogotovo ako napravite pravu stvar.

evo vam primer,MIG-29 jedan od najboljih borbenih aviona ikada napravljen.i kada je proizveden?jos u proslom veku,i dan danas posle skoro pola veka leti i sposoban je za ravnomernu borbu sa danasnjim novim avionima.pogotovo ako ga modifikujes sa novim radarima,pametnim raketama,tehnologijom...a manevarske sposobnpsti su i dalje fantasticne.

mnogi nemaju pojma da su SUHOJI napravljeni po modelu MIG-29.pa vi razmislite koliko je 29-ka dobar avion.a 29 je jos i manji i okretniji!!!

dajte Migu 29 najnoviji radar,najbolje rakete,najnoviju tehnologiju...stavite ga jedan na jedan sa nasavremenijim borbrnim avionima danasnjice,i sta bi se desilo?svi bi popadali ko muve!!!

tako da ako napravite avion sa neverovatnim manevarskim sposobnostima godine nisu problem.primer vam je MIG-29.od koga su nastali SUHOJI...sta mislite zasto NATO avioni kada sretnu Suhoja beze ko djavo od krsta???pa zato sto bi bili oboreni ako bi doslo do borbe!!

manevarska sposobnost aviona je najbitnija stvar...pa tek posle tehnologija,koju mozes da upgrejdujes.i tu su migovi tj.suhoji NO1

Народ најстарији

pre 2 godine

sve potpisujem, avioni se koriste samo kada si daleko nadmoćniji ali sa današnjim radarima i protuzračnom obranom gube svaki smisao.
budućnost ratovanja su dronovi.
(dubrovnik, 06. jun 2021 13:23)

mislim da se i rat započinje kada si daleko nadmoćniji, tako da...

nego, ne znam da li ste čuli za protivradarske rakete koje mogu da nose dronovi?

miki

pre 2 godine

Kada avion prave dve tehnoloski najrazvijenije zemlje evrope nemam dilemu da li ce letilica biti dobra.Ne razumem sprdnju sa francuskom avio industrijom,od mene imaju samo postovanje.

Dule

pre 2 godine

(Ante, 6. jun 2021 13:45)

Eurofajter ima "jači motor" ali je opet Rafal motor dovoljno jak za superkrstarenje a Eurofajter nije? :-)

Nisi u pravu, Eurofajter može da krstari na daleko većoj brzini od Rafala i imanje začkoljica, tj. uslova pod kojim može da krstari iznad brzine zvuka.

Proveri svoje podatke još jednom. I Suhoj 35 ima supercruise i su-57, a f-35 inače NEMA tu sposobnost.

polih se kafom

pre 2 godine

Razvoj aviona je biznis, nauka, tehnologija...
Kada su politicari na celu timova koji ugovaraju nesto ovog tipa, propast je zagarantovana.
(Lanmi, 06. jun 2021 11:45)

@lanmi
koga bi ti stavio na celo tima? profesore, lekare, policajce?

Pobesneo Maks

pre 2 godine

F22 je bolji od F35 zato ga ne prodaju drugim zemljama jer na zapadu nije uobičajeno da se pravi verzija za izvoz , kad drugi kupuju F35 dobiju isti kao Amerikanci i očigledno oni nisu spremni nikakvu verziju saveznicima da prodaju.
(Nepoznati junak, 6. jun 2021 12:37)

Nista od toga nije istina.
F22 je odlican avion,veoma napredan,ali sa dosta problema.
Prvi problem je veoma visoka cena eksploatacije,koja mu je i zapecatila sudbinu. Drugi problem je sa stelt bojom,koja je veoma slupa i trazi konstantno odrzavanje.Treci problem je razlicita generacija racunara i softvera,kao i nemogucnost deljenja podataka sa drugim avionima u arsenalu.
Cetvrti problem je kiseonicka oprema,koja je toliko bagovita,da su kvarovi veoma cesti i neretko veoma opasni,posto piloti gube svest.
Najveci medju svim ovim problemima je taj sto za ruse uopste nije stelt,a po letnim karakteristikama je jednak ili inferioran sa postojecim Suhojima,sto ne znaci da i dalje nije vrhunski avion,jer americka skola pilota je neverovatna,a taktika im je besprekorna,kao i podrska drugih sistema.

Sve ove podatke sam nasao na netu,kao slobodne i iz americkih vojnih casopisa.

F35 je sasvim drugaciji avion sa drugacijom namenom,a to je da bude mazga za sve moguce namene,a vazdusna prednost nije jedna od njih,iako ne treba nijednog trenutka podceniti taj avion .

C i n i k

pre 2 godine

(Ante, 06. jun 2021 13:45)


Taj supercruize ima maltene svaki novi avion danas, i ruski i americki..mada realno, nkapiram cemu taj tempomat u avionu..?
Svaka PVO raketa pa i Mistral lete 4,5 maha...

za dobru svinju nema loših pomija

pre 2 godine

@Pobesneo Maks, Rusi mogu videti stelt sa glomaznim metarskim radarima sa zemlje koji bi u ratu potrajali do 24h, a pitanje je i na kojoj daljini bi ih otkrili i da li bi tu informaciju mogli da prenesu lovcu usled velikog ometanja.U slučaju radara na samom lovcu (npr. su 35), stelt je nevidljiv, tj postaje vidljiv tek kad je prekasno.Isto važi i za radar na raketi, recimo r77, neće se moći zaključati na cilj.Jedina šansa je optoelektronski uredjaj na avionu koji detektuje stelt uz pomoć njegovog IC zračenja i IC rakete, ali suhoj mora da izbegne salvu amraam raketa pre nego dodje u situaciju da ih koristi.
@zox, u zadnjih 50 godina ni jedan zapadni avion nije pobedjen manevrom i obrnuto, nijedan istočni avion nije spašen manevrom.

Ogorčeni

pre 2 godine

Tako je to kada preuzmeš vesti sa Sputnika.

U realnosti... videćemo.

A za ove znalce, i najbolji avion je loš kada ne znaš da ga koristiš. Elem, retko koji skup avion dođe u ruke diletanata. Ovi jeftini (čitaj ruski) uobičajeno koriste arapske i istočno-evropske despotije. Rezultati su poznati i kod jednih i drugih.

Dule

pre 2 godine

@(za dobru svinju nema loših pomija, 6. jun 2021 23:03)

Nije ti tacno nista od ovoga sto si napisao, niti oko namene ni radara ni "manevara".

1) Ti "Glomazni" radari su daleko od linije fronta, i jako su dobro zasticeni, stelt avion bi bas morao da se provuce kroz iglene usi da dodje do njih, ali ne znam zasto bi se prvo na njih nameracili, ako bi ih uopste ciljali. To su radari za rano upozorenje i uopste sa njima ne bi jurio nikakve avione nego sluze samo da znas da nesto leti ka tebi, ali sa njima ne mozes da tacno odredis lokaciju da bi mogao da navodis rakete.

2) Avioni se ne tuku jedan na jedan. Sve vise se ide ka tome da avioni rade zajedno i da se umrezavaju medjusobno i sa PVO sistemima. Stelt avioni su generalno slabo vidljivi na radarima pravo ispred, ali "sa strane" nisu ni blizu toliko, cak ni F35. Kada vise njih leti u formaciji, i "umrezeni su" i pritom jos su povezani sa PVO sistemima na zemlji, i lete na pristojnoj distanci jedan od drugog, cak i kada se F-35 nalazi ispred tebe, tvoj "drugar" ce da ga vidi, i njegov avion ce da posalje podatke tvom avionu. Pritom sto naravno i S-300 i Pancir i avioni imaju pasivne senzore, pa ako taj F-35 upali radar, svetlece ko novogodisnja jelka.

3) Nije stelt pravljen da te uvek pobedjuje, nego samo komplikuje dalje pricu onima sto se brane od stelt aviona.

Arch Enemy

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)

zox

pre 2 godine

20g nije puno sto se toga tice,pogotovo ako napravite pravu stvar.

evo vam primer,MIG-29 jedan od najboljih borbenih aviona ikada napravljen.i kada je proizveden?jos u proslom veku,i dan danas posle skoro pola veka leti i sposoban je za ravnomernu borbu sa danasnjim novim avionima.pogotovo ako ga modifikujes sa novim radarima,pametnim raketama,tehnologijom...a manevarske sposobnpsti su i dalje fantasticne.

mnogi nemaju pojma da su SUHOJI napravljeni po modelu MIG-29.pa vi razmislite koliko je 29-ka dobar avion.a 29 je jos i manji i okretniji!!!

dajte Migu 29 najnoviji radar,najbolje rakete,najnoviju tehnologiju...stavite ga jedan na jedan sa nasavremenijim borbrnim avionima danasnjice,i sta bi se desilo?svi bi popadali ko muve!!!

tako da ako napravite avion sa neverovatnim manevarskim sposobnostima godine nisu problem.primer vam je MIG-29.od koga su nastali SUHOJI...sta mislite zasto NATO avioni kada sretnu Suhoja beze ko djavo od krsta???pa zato sto bi bili oboreni ako bi doslo do borbe!!

manevarska sposobnost aviona je najbitnija stvar...pa tek posle tehnologija,koju mozes da upgrejdujes.i tu su migovi tj.suhoji NO1

m

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 06. jun 2021 11:43)

1. ne koristi se zbog puno problema
2. preskup
3. hahahah
4. hahahah
5. za penziju

Vladan

pre 2 godine

Razvoj aviona je san snova.

Ratovati se nece.
Ako nekim suludim spletom dodje do rata, rakete obaraju u roku od odmah.
Avion 200+ miliona / komad
raketa 100 hiljada

San snova za razne kombinacije, uhljebljenja, konsultantske usluge.

MARS

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 6. jun 2021 11:43)

Pod jedan F22 je tehnoloski, i u svakom smislu, daleko ispred F35. Jedan od dokaza za to je da f22 ne moze da kupi niko osim USA. F35 je napravljen za izvoz. Evropski avioni ne mogu da pariraju Ruskim, SU57, SU34 (Fullback) koji od NATO nije za dzaba dobio takvo ime. Koliko god da neko mrzi USA ili Rusiju, posto vidim da ljudi pisu uglavnom pristrasne komentare, jednostavno treba da ukapira da su to dve najnaprednije ratne masine, nuklearne i svemirske sile. Sve izvozne varijante aviona, sa obe strane, gube podrsku iz svemira (satelita) i oslanjaju se na mnogo slabije sisteme. Francuzi strateski mogu da zaustave samo Nemacku i to uz politicku i tehnolosku pomoc koju pruza USA, to je postavljeno tako zbog Nemacke istorije i dokazane potrebe za svetskom dominacijom. Kada bi Nemcima bilo dozvoljeno da samostalno razvijaju svoju vojnu tehnologiju, zgazili bi Francuze kao iz sale, ali im nije dozvoljeno. Kinezi ulaze u trku, ali ce im definitivno trebati vremena da bi stigli Amere i Ruse.

C i n i k

pre 2 godine

Tri daleko tehnološki najnaprednija aviona današnjice su :
1. F 35
2. F 22 Raptor
3. Rafal
.. pa nekoliko praznih mjesta a onda :
4. EuroFighter
5. F 16 (modifikovana verzija)
(Arch Enemy, 6. jun 2021 11:43)


Ti si pravio svoju listu...
A u praxi samo su F16 kao i mnogi ruski avioni dokazani u ratnim dejstvima, doduse imao je i Rafal akciju nad Libijom al se nije proslavio bas za razliku od Europfighter/a koji je bio uspesniji...a imao je i F35 izraelski dejstva ali nma jos uvek povratnih informacija o uspesnosti tako da realno 1 akcija ne cini nikakav utisak, samo F16 i Migovi te Suhoji zavredjuju paznju jer su mnogo x dokazani, ameri i ruje i prave najbolje avione i nema tu nikakve dileme..

C i n i k

pre 2 godine

(Ante, 06. jun 2021 13:45)


Taj supercruize ima maltene svaki novi avion danas, i ruski i americki..mada realno, nkapiram cemu taj tempomat u avionu..?
Svaka PVO raketa pa i Mistral lete 4,5 maha...

Vuk

pre 2 godine

Nemci bi i jare i pare. Pa napravite novi motor zajedno... al bi to bilo samo iz razloga što ne mogu da izaberu jedan od postojećih. Gube vreme i novac. Ako Nemci hoće taj avion da bi sebe razvijali a ne iz opšteg interesa da bi se zajedno štitili, bolje da nisu ni ulazili u priču.

dubrovnik

pre 2 godine

Razvoj aviona je san snova.

Ratovati se nece.
Ako nekim suludim spletom dodje do rata, rakete obaraju u roku od odmah.
Avion 200+ miliona / komad
raketa 100 hiljada

San snova za razne kombinacije, uhljebljenja, konsultantske usluge.
(Vladan,
sve potpisujem, avioni se koriste samo kada si daleko nadmoćniji ali sa današnjim radarima i protuzračnom obranom gube svaki smisao.
budućnost ratovanja su dronovi.

dux

pre 2 godine

@ zox

kakve manevarske sposobnosti u 21. veku

spuca ga raketlom sa 100km nije ni svestan sta ga snaslo.

znaci radari i rakete, manevrisanje je tercijarno

polih se kafom

pre 2 godine

Razvoj aviona je biznis, nauka, tehnologija...
Kada su politicari na celu timova koji ugovaraju nesto ovog tipa, propast je zagarantovana.
(Lanmi, 06. jun 2021 11:45)

@lanmi
koga bi ti stavio na celo tima? profesore, lekare, policajce?

Ante

pre 2 godine

Eurofighter ima jači motor od Rafalea, ali Nijemci su zaboravili malo važniju stvar... Rafaleov motor može odvesti avion u forsaž bez dodatnog sagorijevanja goriva, tkzv "superkrstarenje".
To je jedini motor 5 generacije, poslije Raptora i F-35, ako Rusi nisu napokon završili svoj novi motor za SU-57.
Francuzi i ostali iz EU su več krenuli jednom da zajedno rade avion, pa su se razdvojili, i tako su nastali Rafale i Eurofighter. Oba imaju svoje prednosti i mane, ali Rafale se pokazao kao bolji avion. Dakle, ja bi ipak prepustio vodstvo projekta Francuskoj. Kad se bude gradio tenk ili podmornica, to bih dao Njemačkoj.

Ogorčeni

pre 2 godine

Tako je to kada preuzmeš vesti sa Sputnika.

U realnosti... videćemo.

A za ove znalce, i najbolji avion je loš kada ne znaš da ga koristiš. Elem, retko koji skup avion dođe u ruke diletanata. Ovi jeftini (čitaj ruski) uobičajeno koriste arapske i istočno-evropske despotije. Rezultati su poznati i kod jednih i drugih.

polih se kafom

pre 2 godine

ako prave borbeni avion za €100milijardi to znaci da neko preti da im osteti ekonomije za barem hiljadu milijardi (bilion) u narednih 20godina.

sta se to tolko brani od rusa? zna li neko? zasto evropi ne odgovara rusija? kako moze evropa da gubi €50milijardi godisnje samo zbog rusije?

Milica S.

pre 2 godine

A niko ne obraća pažnju na uticaj klimatskih promena na opstanak čovečanstva.Naučnici upozoravaju da je sve manje pčela u prirodi a kada bi skroz nestale čovečanstvo bi se ugasilo za četri godine.Sumnjam da taj avion može da se maže na hleb ili da oprašuje biljke umesto pčela.

za dobru svinju nema loših pomija

pre 2 godine

@Pobesneo Maks, Rusi mogu videti stelt sa glomaznim metarskim radarima sa zemlje koji bi u ratu potrajali do 24h, a pitanje je i na kojoj daljini bi ih otkrili i da li bi tu informaciju mogli da prenesu lovcu usled velikog ometanja.U slučaju radara na samom lovcu (npr. su 35), stelt je nevidljiv, tj postaje vidljiv tek kad je prekasno.Isto važi i za radar na raketi, recimo r77, neće se moći zaključati na cilj.Jedina šansa je optoelektronski uredjaj na avionu koji detektuje stelt uz pomoć njegovog IC zračenja i IC rakete, ali suhoj mora da izbegne salvu amraam raketa pre nego dodje u situaciju da ih koristi.
@zox, u zadnjih 50 godina ni jedan zapadni avion nije pobedjen manevrom i obrnuto, nijedan istočni avion nije spašen manevrom.

Dule

pre 2 godine

(Ante, 6. jun 2021 13:45)

Eurofajter ima "jači motor" ali je opet Rafal motor dovoljno jak za superkrstarenje a Eurofajter nije? :-)

Nisi u pravu, Eurofajter može da krstari na daleko većoj brzini od Rafala i imanje začkoljica, tj. uslova pod kojim može da krstari iznad brzine zvuka.

Proveri svoje podatke još jednom. I Suhoj 35 ima supercruise i su-57, a f-35 inače NEMA tu sposobnost.

Dule

pre 2 godine

dajte Migu 29 najnoviji radar,najbolje rakete,najnoviju tehnologiju...
[..]
(zox, 6. jun 2021 12:32)


I stavis mu nove motore koji mogu da rade supercruise i koji imaju snage da bi napajali tehnologije koje bi da stavis na 29-ku (jer ne moze stari motor sve to da napaja), zameni i ceo kokpit da bude u skladu sa necim iz 21. veka, a kad si vec tu, pa malko mu promeni i oblik da bude stealth, i da.. eto dobio si avion koji se nosi sa svakim savremenim avionom, samo eto - da li je to bas onda jos uvek Mig-29-ka nisam bas siguran :)

Nepoznati junak

pre 2 godine

@Arch enemy: F22 je bolji od F35 zato ga ne prodaju drugim zemljama jer na zapadu nije uobičajeno da se pravi verzija za izvoz , kad drugi kupuju F35 dobiju isti kao Amerikanci i očigledno oni nisu spremni nikakvu verziju saveznicima da prodaju.

Pobesneo Maks

pre 2 godine

F22 je bolji od F35 zato ga ne prodaju drugim zemljama jer na zapadu nije uobičajeno da se pravi verzija za izvoz , kad drugi kupuju F35 dobiju isti kao Amerikanci i očigledno oni nisu spremni nikakvu verziju saveznicima da prodaju.
(Nepoznati junak, 6. jun 2021 12:37)

Nista od toga nije istina.
F22 je odlican avion,veoma napredan,ali sa dosta problema.
Prvi problem je veoma visoka cena eksploatacije,koja mu je i zapecatila sudbinu. Drugi problem je sa stelt bojom,koja je veoma slupa i trazi konstantno odrzavanje.Treci problem je razlicita generacija racunara i softvera,kao i nemogucnost deljenja podataka sa drugim avionima u arsenalu.
Cetvrti problem je kiseonicka oprema,koja je toliko bagovita,da su kvarovi veoma cesti i neretko veoma opasni,posto piloti gube svest.
Najveci medju svim ovim problemima je taj sto za ruse uopste nije stelt,a po letnim karakteristikama je jednak ili inferioran sa postojecim Suhojima,sto ne znaci da i dalje nije vrhunski avion,jer americka skola pilota je neverovatna,a taktika im je besprekorna,kao i podrska drugih sistema.

Sve ove podatke sam nasao na netu,kao slobodne i iz americkih vojnih casopisa.

F35 je sasvim drugaciji avion sa drugacijom namenom,a to je da bude mazga za sve moguce namene,a vazdusna prednost nije jedna od njih,iako ne treba nijednog trenutka podceniti taj avion .

Lanmi

pre 2 godine

Razvoj aviona je biznis, nauka, tehnologija...
Kada su politicari na celu timova koji ugovaraju nesto ovog tipa, propast je zagarantovana.

izhlapjeli starac

pre 2 godine

Sve se menja veoma brzo.
Pre dvadeset i kusur godina, kada su nas bombardovali, naoružani dronovi su bili tek u najavi. Sada je njihova pojava nešto najnormalnije. U kom pravcu će se sve razvijati, mislim da nikakav Žil Vern ne može da predvidi.

miki

pre 2 godine

Kada avion prave dve tehnoloski najrazvijenije zemlje evrope nemam dilemu da li ce letilica biti dobra.Ne razumem sprdnju sa francuskom avio industrijom,od mene imaju samo postovanje.

Народ најстарији

pre 2 godine

sve potpisujem, avioni se koriste samo kada si daleko nadmoćniji ali sa današnjim radarima i protuzračnom obranom gube svaki smisao.
budućnost ratovanja su dronovi.
(dubrovnik, 06. jun 2021 13:23)

mislim da se i rat započinje kada si daleko nadmoćniji, tako da...

nego, ne znam da li ste čuli za protivradarske rakete koje mogu da nose dronovi?

Dule

pre 2 godine

@(za dobru svinju nema loših pomija, 6. jun 2021 23:03)

Nije ti tacno nista od ovoga sto si napisao, niti oko namene ni radara ni "manevara".

1) Ti "Glomazni" radari su daleko od linije fronta, i jako su dobro zasticeni, stelt avion bi bas morao da se provuce kroz iglene usi da dodje do njih, ali ne znam zasto bi se prvo na njih nameracili, ako bi ih uopste ciljali. To su radari za rano upozorenje i uopste sa njima ne bi jurio nikakve avione nego sluze samo da znas da nesto leti ka tebi, ali sa njima ne mozes da tacno odredis lokaciju da bi mogao da navodis rakete.

2) Avioni se ne tuku jedan na jedan. Sve vise se ide ka tome da avioni rade zajedno i da se umrezavaju medjusobno i sa PVO sistemima. Stelt avioni su generalno slabo vidljivi na radarima pravo ispred, ali "sa strane" nisu ni blizu toliko, cak ni F35. Kada vise njih leti u formaciji, i "umrezeni su" i pritom jos su povezani sa PVO sistemima na zemlji, i lete na pristojnoj distanci jedan od drugog, cak i kada se F-35 nalazi ispred tebe, tvoj "drugar" ce da ga vidi, i njegov avion ce da posalje podatke tvom avionu. Pritom sto naravno i S-300 i Pancir i avioni imaju pasivne senzore, pa ako taj F-35 upali radar, svetlece ko novogodisnja jelka.

3) Nije stelt pravljen da te uvek pobedjuje, nego samo komplikuje dalje pricu onima sto se brane od stelt aviona.