Četvrtak, 03.06.2021.

15:23

Rusija eliminiše dolar

Rusija će u roku od mesec dana u potpunosti eliminisati američki dolar u strukturi Fonda nacionalnog bogatstva (FNB) i smanjiće udeo britanske funte.

Izvor: Tanjug

Rusija eliminiše dolar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Los Angeles

pre 2 godine

@ Naglavačke: Meni je u USA samo ove godine skočila plata za 7%. Na istoj poziciji. Pa nek i bude inflacija 5%, to samo znači da opada USA spoljni dug, tj devalvira se, a možda je to i deo strategije? Ne boj se, ko je radio za 10,000 mesečno sada, neće za tri godine da radi za 10,700 USD, nego za 13,000 USD. Mnogo vi sve znate, a država tropa.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

Logika kaže:
Rezervna svetska valuta je poželjna,ili čak veoma neophodna.
Ta valuta mora biti kontrolisana i pod nadzorom svih aktera te valute.Znaci svih država Planete sa istim pravom i istom odgovornosti.
Ako to nije tako onda ta valuta može biti opako sredstvo manipulacije.
Potezi Rusije,ali i drugih,su iznudjeni stanjem odnosa.Te odnose treba analizirati i utvrditi kako se do ovog neželjenog stanja stiglo.
Dobro bi bilo da se sedne za sto i uredi valutna politika i pokaže mehanizam koji je čini transparentnom.
Jednostrani potezi,sa bilo čije strane,ne vode resenju,nego komplikuju.
Ekonomske sankcije su oblik fasizma u ekonomiji i to se mora dekretom eliminisati.
Instrumenti za fer trgovinu i fer ekonomiju moraju biti takvi da svima pružaju istu šansu.
Ovo danas nije to i zabrinut sam.
Taj put resavanja,kojim su krenuli najveći igraci
(Rusija,sad,kina….) vodi u vojni sukob.
Tako su počela oba svetska rata.
Finansiski experti slabo predvidjaju.Neuki su za ovo stanje.Ovo se mora urediti ekonomskim zakonitostima i politikom(nažalost,ali politika je dovela do ovog).

Дрндоје

pre 2 godine

Све велике цивилизације у историји имале су свој успон, врхунац и пад. Ниједна цивилизација није владала светом (делом света да). Да ли амерофили могу да схвате да ничија није горела до зоре и да САД могу доживети колапс? Изазивање сукоба, продаја наоружања кроз фразу увођења демократије, отимање природних ресурса, штампање долара у неограниченим количинама итд једном мора доживети крај. Да ли ће то бити за годину, две или двадесет видеће се, али је сигурно да ће се десити.

Pljuvac svih stilova

pre 2 godine

E isto tako i dollar je vredan jer je tražen. Tražen je za razmenu dobara i usluga, i upravo te robe i usluge su mu pokriće.
(A, 4. jun 2021 10:00)

Nije dolar trazen, vec je nametnut nakon Drugog Svetskog rata.Ali sve se to polako menja. Sve vise zemalja izbacuje dolar, tako da ta tvoja prica da dolar ima pokrice moze da prodje jos godinu - dve.

Mile Dodik

pre 2 godine

Da Rusi zaista misle dobro nama I sebi oni bi uzeli srpski dinar za rezervnu valutu. Ovako samo pokazuju svoju preveliku prevetljivost I veoma malo znanja o finansijama,a mi I dalje verujemo da smo braca.

nikola 58

pre 2 godine

Ja sam na zlatu u zadnjih pet godina zaradio blizu 120 hiljada evra, kako? Pa jer je spekulacija kao i sve drugo, neko napise ”Amerikanci lazu jer oni u trezorima nemaju zlato one koje nam govore da imaju” cena zlata ode gore ili izadje vest ”Rusija ce prodati trecinu zlata i preplaviti trziste” onda cena pada itd. Dalje, sto je manje poverenje u dolar onda je skuplje zlato i obratno a ja licno planiram zadrzati ulog u zlatu jos dve-tri godine i onda prodam zlato a za zaradu koju ostvarim kupim dolar jer mislim da se onda kolo okrece (kao i uvek, bas uvek). Sto se tice mene ovako jos desetak godina i ja se povlacim iz spekulacija, ima tu malo i glavobolje.
(Alen, 4. jun 2021 09:32)

Kome prodajes zlato kad kazes da toliko na zlatu da zaradjujes? Zlato kad se nudi, kupac ga obezvredjuje kao da nije zlato nego kao da je smece. Uvek zauzmu neku pozu i naprave grimasu kao da ti cine uslugu ako ti otkupe zlato. Druga je prica kad kupujes zlato, onda zlato postaje zlato i to suuuvo zlato bajo moj. Ali sta ja tebi pricam, ti si profi u tome. Mozda znas neku caku kako da skupo prodajes, a jeftino da kupujes. Da spekulisuci tolike pare mlatis... hmmm, meni malo neverovatno.

Prićamti priću

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.
(Bob, 4. jun 2021 08:13)

Kako ti veze nemaš sa ekonomijom, kao i 90% lupetala ovde. Kakvo pokriće misliš? Zlato? Ha. Pokriće dolaru je jaka američka ekonomija i stvarno nezavisni pravni sistem. Mogu Rusi da duvaju u šupkje tikve, kad nemaju ni jedno ni drugo. Niko normalan neće da ulaže u njih. Ista priča i sa Kinom, imaju ekonomiju, ali totalno nesigurni pravni i politički sistem. Pravila se mogu promeniti u sekundi. To u Americi ne može. Sigurnost daje američkom dolaru pokriće.

Naglavacke

pre 2 godine

Pa Ameri sami sebe eliminisu sa svetske scene ovakvom inflaciom koja im se desava nastampavanjem novca od 6 biliona dolara koje je Bajden najavio i plus ono sto su nastampali da bi podstakli ekonomiju posle Covida od 14 hiljada milijardi dolara.

Rusi se samo povlace iz valute kojoj sledi devalvacija.

A ujedno to im je razlog da se jace vezu za Kinu sa kojom iz dana u dan imaju sve jace i jace ekonomske odnose.

Rusija, Kina, Belorusija, Iran, Indija vec obracunavaju naftu u svojim valutama a ne u dolarima.

Ovim ce se naci jos dodatna kolicina dolara na trzistu i ima da se pojaca americka inflacija koja je sada 4% na mozda cak i 6%.

Ali to neka vam kaze rodbina u USA koja belezi rast cena na malo do 20%.
(licno ja je imam)

A

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.
(Bob, 4. jun 2021 08:13)
A rublja ima pokriće? Juan ima pokriće? Dollar naravno da ima pokriće. Da nema pokriće, bio bi bezvredan kao dinari za vreme Slobe. Ne mora sve da ima pokriće u zlatu da bi bilo vredno. Pokriće je i u drugim robama i uslugama. Postoje i druge vrednosti. A zašto zlato ima vrednost? Zato što je traženo. Potražnja mu daje vrednost. Da nije traznje, bilo bi bezvredno iako je retko. E isto tako i dollar je vredan jer je tražen. Tražen je za razmenu dobara i usluga, i upravo te robe i usluge su mu pokriće.

Gospodar Zarin

pre 2 godine

To je zbog agende Velikog reseta i dolazećeg ukidanja fizičkog novca odnosno zamene valuta digitalnim novcem. Rusi ne žele američku kriptovalutu kao svetsku rezervnu. Uostalom, Rusi&Kinezi imaju i spreman svoj Swift. Odvezani su od Titanika, sve ostalo je pitanje tajminga.

Alen

pre 2 godine

@Samo zlato je realna vrednost, sve ostale valute su spekulacije.
(Aleksa Pufta, 04. jun 2021 08:43)

Nije tacno jer sve je spekulacija, bas sve. Ja sam na zlatu u zadnjih pet godina zaradio blizu 120 hiljada evra, kako? Pa jer je spekulacija kao i sve drugo, neko napise ”Amerikanci lazu jer oni u trezorima nemaju zlato one koje nam govore da imaju” cena zlata ode gore ili izadje vest ”Rusija ce prodati trecinu zlata i preplaviti trziste” onda cena pada itd. Dalje, sto je manje poverenje u dolar onda je skuplje zlato i obratno a ja licno planiram zadrzati ulog u zlatu jos dve-tri godine i onda prodam zlato a za zaradu koju ostvarim kupim dolar jer mislim da se onda kolo okrece (kao i uvek, bas uvek). Sto se tice mene ovako jos desetak godina i ja se povlacim iz spekulacija, ima tu malo i glavobolje.

seljadin

pre 2 godine

dok god Americka vojska kontrolise 90% izvora nafte, tj. dok god se nafta prodaje za dolar, zlato, dok god Americka vojska okupira ceo svet (sem Kine i Rusije) dok god CIA-DEA kontrolisu i odredjuje ko sme a ko ne sme prodavati drogu, tj. proizvoditi 100% promet droge u svetu, od Juzne Amerike, preko Afrike i Avganistana, dolar nece pasti, to zapamtite.

Stefan

pre 2 godine

Ovo se desava vec duze vreme sve vise zemalja odbacuje dolar. Do sada je 60% dolara cirkulisalo van sveta a 40% unutar amerike. Ako se ovo promeni a promenice se inflacija ce pijesti ameriku i dolar ce konacno biti prisiljen da postane realan a ne ovo sto je danas.

eugen

pre 2 godine

Boze, a ja mislio da su Rusi vec odavno "eliminisali" americki dolar kad ono... Svakih par nedelja citamo ovde kako Rusi eliminisu americki dolar, a oni izgleda nikako da ga eliminisu.

Bob

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.

ACA k

pre 2 godine

Amerika ce uciniti sve da zadrzi dolar kao svetsku valutu placanja jer jedino tako mogu da opstanu.lepo nastampaju pare(ne kosta ih skoro nista) I naruce robu iz kine.onda kinezi sa tim istim dolarima kupuju njihove zapise na 30godina.kad zapisi dodju na platu opet stamparija I tako u krug.mislim da ovim poslednjim stampanjem su preterali I da se ozbiljne ekonomije polako izvlace iz dolara u tisini da ih ovi ne bi kaznili.mislim da kina I turska rade slicno sto I rusija.nesto u zlato a nesto u druge valute.

A iza drveta šuma!?

pre 2 godine

Veliko tumbanje se sprema na ekonomskoj sceni, dok frakcija predvođena Švabom zagovara Ekonomski Globalni reset, pametno je osloboditi se valuta bez pokrića.
Nezgodno je u ovom trenutku tvrditi koje sve valute nemaju pokriće i u kojoj meri, za $ je jasno, ali je i € veoma sumnjiv od intervencije u Grčkoj, za Britansku funtu ne bih znao...

Bob

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.

Stefan

pre 2 godine

Ovo se desava vec duze vreme sve vise zemalja odbacuje dolar. Do sada je 60% dolara cirkulisalo van sveta a 40% unutar amerike. Ako se ovo promeni a promenice se inflacija ce pijesti ameriku i dolar ce konacno biti prisiljen da postane realan a ne ovo sto je danas.

eugen

pre 2 godine

Boze, a ja mislio da su Rusi vec odavno "eliminisali" americki dolar kad ono... Svakih par nedelja citamo ovde kako Rusi eliminisu americki dolar, a oni izgleda nikako da ga eliminisu.

A iza drveta šuma!?

pre 2 godine

Veliko tumbanje se sprema na ekonomskoj sceni, dok frakcija predvođena Švabom zagovara Ekonomski Globalni reset, pametno je osloboditi se valuta bez pokrića.
Nezgodno je u ovom trenutku tvrditi koje sve valute nemaju pokriće i u kojoj meri, za $ je jasno, ali je i € veoma sumnjiv od intervencije u Grčkoj, za Britansku funtu ne bih znao...

seljadin

pre 2 godine

dok god Americka vojska kontrolise 90% izvora nafte, tj. dok god se nafta prodaje za dolar, zlato, dok god Americka vojska okupira ceo svet (sem Kine i Rusije) dok god CIA-DEA kontrolisu i odredjuje ko sme a ko ne sme prodavati drogu, tj. proizvoditi 100% promet droge u svetu, od Juzne Amerike, preko Afrike i Avganistana, dolar nece pasti, to zapamtite.

ACA k

pre 2 godine

Amerika ce uciniti sve da zadrzi dolar kao svetsku valutu placanja jer jedino tako mogu da opstanu.lepo nastampaju pare(ne kosta ih skoro nista) I naruce robu iz kine.onda kinezi sa tim istim dolarima kupuju njihove zapise na 30godina.kad zapisi dodju na platu opet stamparija I tako u krug.mislim da ovim poslednjim stampanjem su preterali I da se ozbiljne ekonomije polako izvlace iz dolara u tisini da ih ovi ne bi kaznili.mislim da kina I turska rade slicno sto I rusija.nesto u zlato a nesto u druge valute.

Naglavacke

pre 2 godine

Pa Ameri sami sebe eliminisu sa svetske scene ovakvom inflaciom koja im se desava nastampavanjem novca od 6 biliona dolara koje je Bajden najavio i plus ono sto su nastampali da bi podstakli ekonomiju posle Covida od 14 hiljada milijardi dolara.

Rusi se samo povlace iz valute kojoj sledi devalvacija.

A ujedno to im je razlog da se jace vezu za Kinu sa kojom iz dana u dan imaju sve jace i jace ekonomske odnose.

Rusija, Kina, Belorusija, Iran, Indija vec obracunavaju naftu u svojim valutama a ne u dolarima.

Ovim ce se naci jos dodatna kolicina dolara na trzistu i ima da se pojaca americka inflacija koja je sada 4% na mozda cak i 6%.

Ali to neka vam kaze rodbina u USA koja belezi rast cena na malo do 20%.
(licno ja je imam)

Gospodar Zarin

pre 2 godine

To je zbog agende Velikog reseta i dolazećeg ukidanja fizičkog novca odnosno zamene valuta digitalnim novcem. Rusi ne žele američku kriptovalutu kao svetsku rezervnu. Uostalom, Rusi&Kinezi imaju i spreman svoj Swift. Odvezani su od Titanika, sve ostalo je pitanje tajminga.

A

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.
(Bob, 4. jun 2021 08:13)
A rublja ima pokriće? Juan ima pokriće? Dollar naravno da ima pokriće. Da nema pokriće, bio bi bezvredan kao dinari za vreme Slobe. Ne mora sve da ima pokriće u zlatu da bi bilo vredno. Pokriće je i u drugim robama i uslugama. Postoje i druge vrednosti. A zašto zlato ima vrednost? Zato što je traženo. Potražnja mu daje vrednost. Da nije traznje, bilo bi bezvredno iako je retko. E isto tako i dollar je vredan jer je tražen. Tražen je za razmenu dobara i usluga, i upravo te robe i usluge su mu pokriće.

Alen

pre 2 godine

@Samo zlato je realna vrednost, sve ostale valute su spekulacije.
(Aleksa Pufta, 04. jun 2021 08:43)

Nije tacno jer sve je spekulacija, bas sve. Ja sam na zlatu u zadnjih pet godina zaradio blizu 120 hiljada evra, kako? Pa jer je spekulacija kao i sve drugo, neko napise ”Amerikanci lazu jer oni u trezorima nemaju zlato one koje nam govore da imaju” cena zlata ode gore ili izadje vest ”Rusija ce prodati trecinu zlata i preplaviti trziste” onda cena pada itd. Dalje, sto je manje poverenje u dolar onda je skuplje zlato i obratno a ja licno planiram zadrzati ulog u zlatu jos dve-tri godine i onda prodam zlato a za zaradu koju ostvarim kupim dolar jer mislim da se onda kolo okrece (kao i uvek, bas uvek). Sto se tice mene ovako jos desetak godina i ja se povlacim iz spekulacija, ima tu malo i glavobolje.

Pljuvac svih stilova

pre 2 godine

E isto tako i dollar je vredan jer je tražen. Tražen je za razmenu dobara i usluga, i upravo te robe i usluge su mu pokriće.
(A, 4. jun 2021 10:00)

Nije dolar trazen, vec je nametnut nakon Drugog Svetskog rata.Ali sve se to polako menja. Sve vise zemalja izbacuje dolar, tako da ta tvoja prica da dolar ima pokrice moze da prodje jos godinu - dve.

Дрндоје

pre 2 godine

Све велике цивилизације у историји имале су свој успон, врхунац и пад. Ниједна цивилизација није владала светом (делом света да). Да ли амерофили могу да схвате да ничија није горела до зоре и да САД могу доживети колапс? Изазивање сукоба, продаја наоружања кроз фразу увођења демократије, отимање природних ресурса, штампање долара у неограниченим количинама итд једном мора доживети крај. Да ли ће то бити за годину, две или двадесет видеће се, али је сигурно да ће се десити.

Prićamti priću

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.
(Bob, 4. jun 2021 08:13)

Kako ti veze nemaš sa ekonomijom, kao i 90% lupetala ovde. Kakvo pokriće misliš? Zlato? Ha. Pokriće dolaru je jaka američka ekonomija i stvarno nezavisni pravni sistem. Mogu Rusi da duvaju u šupkje tikve, kad nemaju ni jedno ni drugo. Niko normalan neće da ulaže u njih. Ista priča i sa Kinom, imaju ekonomiju, ali totalno nesigurni pravni i politički sistem. Pravila se mogu promeniti u sekundi. To u Americi ne može. Sigurnost daje američkom dolaru pokriće.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

Logika kaže:
Rezervna svetska valuta je poželjna,ili čak veoma neophodna.
Ta valuta mora biti kontrolisana i pod nadzorom svih aktera te valute.Znaci svih država Planete sa istim pravom i istom odgovornosti.
Ako to nije tako onda ta valuta može biti opako sredstvo manipulacije.
Potezi Rusije,ali i drugih,su iznudjeni stanjem odnosa.Te odnose treba analizirati i utvrditi kako se do ovog neželjenog stanja stiglo.
Dobro bi bilo da se sedne za sto i uredi valutna politika i pokaže mehanizam koji je čini transparentnom.
Jednostrani potezi,sa bilo čije strane,ne vode resenju,nego komplikuju.
Ekonomske sankcije su oblik fasizma u ekonomiji i to se mora dekretom eliminisati.
Instrumenti za fer trgovinu i fer ekonomiju moraju biti takvi da svima pružaju istu šansu.
Ovo danas nije to i zabrinut sam.
Taj put resavanja,kojim su krenuli najveći igraci
(Rusija,sad,kina….) vodi u vojni sukob.
Tako su počela oba svetska rata.
Finansiski experti slabo predvidjaju.Neuki su za ovo stanje.Ovo se mora urediti ekonomskim zakonitostima i politikom(nažalost,ali politika je dovela do ovog).

Mile Dodik

pre 2 godine

Da Rusi zaista misle dobro nama I sebi oni bi uzeli srpski dinar za rezervnu valutu. Ovako samo pokazuju svoju preveliku prevetljivost I veoma malo znanja o finansijama,a mi I dalje verujemo da smo braca.

Los Angeles

pre 2 godine

@ Naglavačke: Meni je u USA samo ove godine skočila plata za 7%. Na istoj poziciji. Pa nek i bude inflacija 5%, to samo znači da opada USA spoljni dug, tj devalvira se, a možda je to i deo strategije? Ne boj se, ko je radio za 10,000 mesečno sada, neće za tri godine da radi za 10,700 USD, nego za 13,000 USD. Mnogo vi sve znate, a država tropa.

nikola 58

pre 2 godine

Ja sam na zlatu u zadnjih pet godina zaradio blizu 120 hiljada evra, kako? Pa jer je spekulacija kao i sve drugo, neko napise ”Amerikanci lazu jer oni u trezorima nemaju zlato one koje nam govore da imaju” cena zlata ode gore ili izadje vest ”Rusija ce prodati trecinu zlata i preplaviti trziste” onda cena pada itd. Dalje, sto je manje poverenje u dolar onda je skuplje zlato i obratno a ja licno planiram zadrzati ulog u zlatu jos dve-tri godine i onda prodam zlato a za zaradu koju ostvarim kupim dolar jer mislim da se onda kolo okrece (kao i uvek, bas uvek). Sto se tice mene ovako jos desetak godina i ja se povlacim iz spekulacija, ima tu malo i glavobolje.
(Alen, 4. jun 2021 09:32)

Kome prodajes zlato kad kazes da toliko na zlatu da zaradjujes? Zlato kad se nudi, kupac ga obezvredjuje kao da nije zlato nego kao da je smece. Uvek zauzmu neku pozu i naprave grimasu kao da ti cine uslugu ako ti otkupe zlato. Druga je prica kad kupujes zlato, onda zlato postaje zlato i to suuuvo zlato bajo moj. Ali sta ja tebi pricam, ti si profi u tome. Mozda znas neku caku kako da skupo prodajes, a jeftino da kupujes. Da spekulisuci tolike pare mlatis... hmmm, meni malo neverovatno.

eugen

pre 2 godine

Boze, a ja mislio da su Rusi vec odavno "eliminisali" americki dolar kad ono... Svakih par nedelja citamo ovde kako Rusi eliminisu americki dolar, a oni izgleda nikako da ga eliminisu.

Bob

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.

Stefan

pre 2 godine

Ovo se desava vec duze vreme sve vise zemalja odbacuje dolar. Do sada je 60% dolara cirkulisalo van sveta a 40% unutar amerike. Ako se ovo promeni a promenice se inflacija ce pijesti ameriku i dolar ce konacno biti prisiljen da postane realan a ne ovo sto je danas.

A

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.
(Bob, 4. jun 2021 08:13)
A rublja ima pokriće? Juan ima pokriće? Dollar naravno da ima pokriće. Da nema pokriće, bio bi bezvredan kao dinari za vreme Slobe. Ne mora sve da ima pokriće u zlatu da bi bilo vredno. Pokriće je i u drugim robama i uslugama. Postoje i druge vrednosti. A zašto zlato ima vrednost? Zato što je traženo. Potražnja mu daje vrednost. Da nije traznje, bilo bi bezvredno iako je retko. E isto tako i dollar je vredan jer je tražen. Tražen je za razmenu dobara i usluga, i upravo te robe i usluge su mu pokriće.

Prićamti priću

pre 2 godine

Za sada ovo je mali deo u borbi protiv Americkog dolara, koji nema pokrice, i koji Amerikanci stampaju bez pokrica. Medjutim ko zna mozda se i jos neke vece ekonomije sveta odluce za ovaj korak, a to bi bilo tada katastrofalno za dolar. Samo se plasim da bi tada izbio 3 Svetski rat.
(Bob, 4. jun 2021 08:13)

Kako ti veze nemaš sa ekonomijom, kao i 90% lupetala ovde. Kakvo pokriće misliš? Zlato? Ha. Pokriće dolaru je jaka američka ekonomija i stvarno nezavisni pravni sistem. Mogu Rusi da duvaju u šupkje tikve, kad nemaju ni jedno ni drugo. Niko normalan neće da ulaže u njih. Ista priča i sa Kinom, imaju ekonomiju, ali totalno nesigurni pravni i politički sistem. Pravila se mogu promeniti u sekundi. To u Americi ne može. Sigurnost daje američkom dolaru pokriće.

Naglavacke

pre 2 godine

Pa Ameri sami sebe eliminisu sa svetske scene ovakvom inflaciom koja im se desava nastampavanjem novca od 6 biliona dolara koje je Bajden najavio i plus ono sto su nastampali da bi podstakli ekonomiju posle Covida od 14 hiljada milijardi dolara.

Rusi se samo povlace iz valute kojoj sledi devalvacija.

A ujedno to im je razlog da se jace vezu za Kinu sa kojom iz dana u dan imaju sve jace i jace ekonomske odnose.

Rusija, Kina, Belorusija, Iran, Indija vec obracunavaju naftu u svojim valutama a ne u dolarima.

Ovim ce se naci jos dodatna kolicina dolara na trzistu i ima da se pojaca americka inflacija koja je sada 4% na mozda cak i 6%.

Ali to neka vam kaze rodbina u USA koja belezi rast cena na malo do 20%.
(licno ja je imam)

Alen

pre 2 godine

@Samo zlato je realna vrednost, sve ostale valute su spekulacije.
(Aleksa Pufta, 04. jun 2021 08:43)

Nije tacno jer sve je spekulacija, bas sve. Ja sam na zlatu u zadnjih pet godina zaradio blizu 120 hiljada evra, kako? Pa jer je spekulacija kao i sve drugo, neko napise ”Amerikanci lazu jer oni u trezorima nemaju zlato one koje nam govore da imaju” cena zlata ode gore ili izadje vest ”Rusija ce prodati trecinu zlata i preplaviti trziste” onda cena pada itd. Dalje, sto je manje poverenje u dolar onda je skuplje zlato i obratno a ja licno planiram zadrzati ulog u zlatu jos dve-tri godine i onda prodam zlato a za zaradu koju ostvarim kupim dolar jer mislim da se onda kolo okrece (kao i uvek, bas uvek). Sto se tice mene ovako jos desetak godina i ja se povlacim iz spekulacija, ima tu malo i glavobolje.

seljadin

pre 2 godine

dok god Americka vojska kontrolise 90% izvora nafte, tj. dok god se nafta prodaje za dolar, zlato, dok god Americka vojska okupira ceo svet (sem Kine i Rusije) dok god CIA-DEA kontrolisu i odredjuje ko sme a ko ne sme prodavati drogu, tj. proizvoditi 100% promet droge u svetu, od Juzne Amerike, preko Afrike i Avganistana, dolar nece pasti, to zapamtite.

Mile Dodik

pre 2 godine

Da Rusi zaista misle dobro nama I sebi oni bi uzeli srpski dinar za rezervnu valutu. Ovako samo pokazuju svoju preveliku prevetljivost I veoma malo znanja o finansijama,a mi I dalje verujemo da smo braca.

Gospodar Zarin

pre 2 godine

To je zbog agende Velikog reseta i dolazećeg ukidanja fizičkog novca odnosno zamene valuta digitalnim novcem. Rusi ne žele američku kriptovalutu kao svetsku rezervnu. Uostalom, Rusi&Kinezi imaju i spreman svoj Swift. Odvezani su od Titanika, sve ostalo je pitanje tajminga.

A iza drveta šuma!?

pre 2 godine

Veliko tumbanje se sprema na ekonomskoj sceni, dok frakcija predvođena Švabom zagovara Ekonomski Globalni reset, pametno je osloboditi se valuta bez pokrića.
Nezgodno je u ovom trenutku tvrditi koje sve valute nemaju pokriće i u kojoj meri, za $ je jasno, ali je i € veoma sumnjiv od intervencije u Grčkoj, za Britansku funtu ne bih znao...

Los Angeles

pre 2 godine

@ Naglavačke: Meni je u USA samo ove godine skočila plata za 7%. Na istoj poziciji. Pa nek i bude inflacija 5%, to samo znači da opada USA spoljni dug, tj devalvira se, a možda je to i deo strategije? Ne boj se, ko je radio za 10,000 mesečno sada, neće za tri godine da radi za 10,700 USD, nego za 13,000 USD. Mnogo vi sve znate, a država tropa.

Pljuvac svih stilova

pre 2 godine

E isto tako i dollar je vredan jer je tražen. Tražen je za razmenu dobara i usluga, i upravo te robe i usluge su mu pokriće.
(A, 4. jun 2021 10:00)

Nije dolar trazen, vec je nametnut nakon Drugog Svetskog rata.Ali sve se to polako menja. Sve vise zemalja izbacuje dolar, tako da ta tvoja prica da dolar ima pokrice moze da prodje jos godinu - dve.

nikola 58

pre 2 godine

Ja sam na zlatu u zadnjih pet godina zaradio blizu 120 hiljada evra, kako? Pa jer je spekulacija kao i sve drugo, neko napise ”Amerikanci lazu jer oni u trezorima nemaju zlato one koje nam govore da imaju” cena zlata ode gore ili izadje vest ”Rusija ce prodati trecinu zlata i preplaviti trziste” onda cena pada itd. Dalje, sto je manje poverenje u dolar onda je skuplje zlato i obratno a ja licno planiram zadrzati ulog u zlatu jos dve-tri godine i onda prodam zlato a za zaradu koju ostvarim kupim dolar jer mislim da se onda kolo okrece (kao i uvek, bas uvek). Sto se tice mene ovako jos desetak godina i ja se povlacim iz spekulacija, ima tu malo i glavobolje.
(Alen, 4. jun 2021 09:32)

Kome prodajes zlato kad kazes da toliko na zlatu da zaradjujes? Zlato kad se nudi, kupac ga obezvredjuje kao da nije zlato nego kao da je smece. Uvek zauzmu neku pozu i naprave grimasu kao da ti cine uslugu ako ti otkupe zlato. Druga je prica kad kupujes zlato, onda zlato postaje zlato i to suuuvo zlato bajo moj. Ali sta ja tebi pricam, ti si profi u tome. Mozda znas neku caku kako da skupo prodajes, a jeftino da kupujes. Da spekulisuci tolike pare mlatis... hmmm, meni malo neverovatno.

Дрндоје

pre 2 godine

Све велике цивилизације у историји имале су свој успон, врхунац и пад. Ниједна цивилизација није владала светом (делом света да). Да ли амерофили могу да схвате да ничија није горела до зоре и да САД могу доживети колапс? Изазивање сукоба, продаја наоружања кроз фразу увођења демократије, отимање природних ресурса, штампање долара у неограниченим количинама итд једном мора доживети крај. Да ли ће то бити за годину, две или двадесет видеће се, али је сигурно да ће се десити.

ACA k

pre 2 godine

Amerika ce uciniti sve da zadrzi dolar kao svetsku valutu placanja jer jedino tako mogu da opstanu.lepo nastampaju pare(ne kosta ih skoro nista) I naruce robu iz kine.onda kinezi sa tim istim dolarima kupuju njihove zapise na 30godina.kad zapisi dodju na platu opet stamparija I tako u krug.mislim da ovim poslednjim stampanjem su preterali I da se ozbiljne ekonomije polako izvlace iz dolara u tisini da ih ovi ne bi kaznili.mislim da kina I turska rade slicno sto I rusija.nesto u zlato a nesto u druge valute.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

Logika kaže:
Rezervna svetska valuta je poželjna,ili čak veoma neophodna.
Ta valuta mora biti kontrolisana i pod nadzorom svih aktera te valute.Znaci svih država Planete sa istim pravom i istom odgovornosti.
Ako to nije tako onda ta valuta može biti opako sredstvo manipulacije.
Potezi Rusije,ali i drugih,su iznudjeni stanjem odnosa.Te odnose treba analizirati i utvrditi kako se do ovog neželjenog stanja stiglo.
Dobro bi bilo da se sedne za sto i uredi valutna politika i pokaže mehanizam koji je čini transparentnom.
Jednostrani potezi,sa bilo čije strane,ne vode resenju,nego komplikuju.
Ekonomske sankcije su oblik fasizma u ekonomiji i to se mora dekretom eliminisati.
Instrumenti za fer trgovinu i fer ekonomiju moraju biti takvi da svima pružaju istu šansu.
Ovo danas nije to i zabrinut sam.
Taj put resavanja,kojim su krenuli najveći igraci
(Rusija,sad,kina….) vodi u vojni sukob.
Tako su počela oba svetska rata.
Finansiski experti slabo predvidjaju.Neuki su za ovo stanje.Ovo se mora urediti ekonomskim zakonitostima i politikom(nažalost,ali politika je dovela do ovog).