Petak, 28.05.2021.

16:44

Šveđani razočarani odlukom o avionima, poslali poruku Hrvatskoj

Naglasili su kako bi rešenje finansiranja omogućila švedska vlada, a ne komercijalne banke, zbog čega bi uslovi bili prilično povoljni.

Izvor: Jutarnji list

Šveðani razoèarani odlukom o avionima, poslali poruku Hrvatskoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Vin

pre 2 godine

Gripen je odlican visenamenski avion koji bi sasvim odgovarao Hr kao i bilo kojoj drugoj drzavi za zastitu vazdusnog prostora.Brz moderan avion koji sasvim odgovara potrebama bilo koje zemlje, a pogotovo manjim zemljama. Jos ako je ponuda daleko povoljnija, a u pitanju su novi avioni, onda se ne treba ni premisljati.

LaleGator

pre 2 godine

Da F 22 zaista valja ne bi tako brzo obustavili njegovu proizvodnju!

Sada su isplivali dokumenti koji pokazuju da je F 23 Crna Udovica daleko superiorniji od F 22 ali zbog korupcije on nije odabran i napravljena su smo 2 primerka koja su sada u muzeju.

F 23 je zaista vrhunac vojne avionske industrije.
Jedina "mana" je sto nisu mogli da mu stave vektorske potisnike (zbog oblika zadnjih krila)
ali zato sve ostalo je daleko bolje naprednije od svih drugih poznatih aviona.

Šteta što on nije odabran.

Inače F23 su je nastao u istoj kuhinji gde i legendarna crna ptica

HanSolo

pre 2 godine

Švedi već 20 godina prodaju iste avione i niko da ih kupi. Menjajte biznis majstori.
(britko pero, 28. maj 2021 23:54)

To je zbog politike.. Gripenov glavni kompjuter je amerićki.. Bezbroj puta su ih ameri ucenjivali da ako budu Gripen prodavani pre amerićkih nećedu više moći kupiti taj kompjuter. Gripen je kao svi današnji dobri avioni instabilni.. Jednostavno ne može se letiti bez njega.. Tolko o tome.. Gripen je izuzetan avion i absolutno na nivou Dassaulta..

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Došlo vreme da "SAAB" i na avio pogone udari katanac...

Bilo bi lepo da im Croati naprave opelo.
Tu imaju iskustva...

Dosje

pre 2 godine

Za razliku od francuskih, švedski avioni nisu imali osnovno oružje koje je uspješno prodalo Rafale: UNEM. Ugradbeno-novčani element ministara.

Tasa

pre 2 godine

Švedi već 20 godina prodaju iste avione i niko da ih kupi. Menjajte biznis majstori.
(britko pero, 28. maj 2021 23:54)

Pa nije problem u avionima, nego Švedi kao Švedi ne kapiraju kako se radi "posao" kombinacijom korupcije i pritiska.

Freddie

pre 2 godine

Нисам љубитељ нашег племена, али бих волео да њихова управа (Влада је ипак нешто озбиљно што имају велике државе) упита своје поданике да ли хоће да им држава слупа паре на борбене авионе или на канадере за гашење пожара? Мислим да сви знамо одговор. Али, племе се не пита ништа.
(Буљак, 28. maj 2021 20:43)

Hrvatska ima 6 novih kanadera. Dalje, Hrvatska je clanica RescEu projekta, u kojem clanice pomazu jedna drugoj.
Dalje, hrvatska je vec par puta slala svoje kanadere u pomoc Izraelu i zaduzila ih da nam pomognu kad ustreba. Itditd..

vaske

pre 2 godine

Glupih komentara takozvanih stručnjaka sa interneta,pa u kojem ratu se pokazao taj bajni Rafael koliko je aviona prodano u svjetu proćiće kao i Eurofajer.

C i n i k

pre 2 godine

Srbije da pokažu avion, pre nekih 15 godina. Prema tome, neka se nose. Rafal je u svakom slučaju bolji avion od Gripena, skuplji za letenje i održavanje - ali bolji. Mora se priznati da je Hrvatska sa ovom nabavkom napravila odličan posao.
(Zok1, 28. maj 2021 21:27)


Ali SRB nikada nije trazila od SWE Gripen, ja 1 x citam o tome..

SRB Über Alles

pre 2 godine

...pa ima toga na internetu, "petlovi(rafal)" su rasturili u vezbama po "zonama" Amere (pacifik>San Diego),F-18,F-16,F-15..onako na djutre;-)
(yu, 28. maj 2021 21:40)


Pa dajte jos tih afirmativnih textova o tom avionu jbt, ja nsm recimo znao uopste da je Rafal toliko bolji od palete Fantoma, da prosto "rastura", jedino ne kapiram dal ste vi ljubitelji Rafala stvarno ubedjeni u to ili imate nki lukrativni interes da pisete ovakve nebuloze?
Jedini avioni dokazani u dejstvima, u ratovima, i to svakodnevno i konstantno, su Fantomi i ruski Su i MiG.
Sve to mi lici na onaj poznati esej americkog vojnika iz Vijetnama, pisao je o tome na pocetku kad je dosao na ratiste da nema lepse puske od M16 a onda posle 3.pisma pise roditeljima da ne govore nikom, ali da svi koriste AK 47 jer bolje puske nema, i da ne brinu za njega..e tako vam je to i sa EPP oko aviona...
E sad to oko propagande na yt ili placenih reklama nzn ali ako vam nko i poveruje nj problem..
Naoruzanje se proverava samo u ratovima,u stvarnim dejatvima..jedno je EPP a drugo je stvarna prica, FR pri tom nmogu da se pohvale ni Mirazima, bosanski Srbi su im oborili 3 komada i 2 komada F16...i to preradjenim Kub/ovima...
Sto se mene tice ja bih licno voleo da SRB nabavi A 10, ( njega ipak USAF ne prodaje nikom ko ni F22) znam (bilo je u medijima) da je SRB dostavila Pentagonu zahtev za kupovinu 20 kom lovaca bombardera, misim da bi nam "ubica tenkova" odgovarao, ali ja se npitam ko ni ti...

jadna rusija

pre 2 godine

Srba: svakako si upravu da je kvalitetno, ali cena je neprihvatljiva za polovne letelice, tako kratku garanciju i "osnovno naoružanje" uključeno u paket. Ako je "osnovno" znaci da hrvati nece dobiti meteor projektile koji su tehnološki iznad svega što imaju ameri, rusi i kinezi. Svaki košta 4,5 miliona eura, a treba po 4 za svaki avion. Svakako će hrvati to nabaviti u narednim godinama, ali sramota da to nije uključeno u ovaj paket za 12 polovnih letelica, od koji nijedna neće biti starija od 10 godina, ali sigurno ni mladja od 9.

srba

pre 2 godine

Kupili su trenutno najbolji visenamenski avion 4.5 generacije. Bolje nisu mogli. Sa ovim će biti mirni narednih bar 30 godina. Rafal je vrh vrhova. Nase 29 izgledaju kao igračkice prema njima. Najmoderniji radar, vrhunska elektronika, najbolje rakete koje trziste nudi. Najbolja optika.... Nadam se da ćemo za nekih 7 godina, kada krene nabavka za nase pilote, i mi da kupimo nešto ovako kvalitetno.

Zok1

pre 2 godine

Šveđani ne zaslužuju da bilo koja balkanska zemlja kupio od njih bilo kakvo naoružanje. Hrvatima su napravili problem oko brodskih raketa, nisu se udostojili da odgovore na poziv Srbije da pokažu avion, pre nekih 15 godina. Prema tome, neka se nose. Rafal je u svakom slučaju bolji avion od Gripena, skuplji za letenje i održavanje - ali bolji. Mora se priznati da je Hrvatska sa ovom nabavkom napravila odličan posao.

Sasha

pre 2 godine

Nesto razmisljam, Svedska im 10 mil stanovnika, YU je imala 24 mil. - mogli smo i mi da pravimo ovakve avione, al' smo se mudro razdruzili uz krvavi rat, tako da sad nemozemo ni postenu kosilicu za travu da napravimo.

Balkane moj...
(Wind, 28. maj 2021 18:32)

SFRJ je imala u planu da pokrene proizvodnju aviona cetvrte generacije koji bi zamijenili postojece orlove i Migove 21, to je "Projekat NA", odnosno Novi avion. Probni let je trebao da bude 1992 godine a vec krajem 90tih bi pocela serijska proizvodnja. Osim par stotina komada za domace potrebe, predvidjao se i izvoz od 300-500 komada. U sustini, taj avion je projektovan u saradnji sa Francuzima i predstavljao je jednomotorni "Rafale", predvidjalo se da u proizvodnji direktno ili indirektno bude angazovano nekoliko desetina hiljada zaposlenih. Raspad drzave je sve poremetio...

Krešo Zg

pre 2 godine

Ako je Hr u NATO-u, čemu avioni, jer je u Avianu 50-ak km velika avio baza.
Osim toga 'ko će pilotirati, jer su najbolji Hr piloti grupno otišli u Kuvajt za 10x veću plaću.

Буљак

pre 2 godine

Нисам љубитељ нашег племена, али бих волео да њихова управа (Влада је ипак нешто озбиљно што имају велике државе) упита своје поданике да ли хоће да им држава слупа паре на борбене авионе или на канадере за гашење пожара? Мислим да сви знамо одговор. Али, племе се не пита ништа.

Zgubidan30

pre 2 godine

Gdje bi danas bili i mi i srbi da smo ovako mislili 1918 godine? Jedna stvar je sigurna, ne bi bio stotine tisuća nevinih žrtava i milone prognaih.

Duro

pre 2 godine

Šveđani kao zaboravili da nisu u NATO te da su već prije zeznuli neke zemlje na foru mi smo dobri i neutralni,nisu isporučivali rezervne delove itd....

Dule

pre 2 godine

Francuski "Rafal" je bolji avion. Jedini pored F-22 ima mogucnost "superkrstarenja", za radar je "nevidljiv" skoro poput aviona 5. generacije, kokpit je izuzetno napredan, radar odlican, nosivost vise nego odlicna, kao i dolet, dvomotorac je, pa leti i ako je ostecen jedan motor, a manevarske osobine su neverovatne. Cesto ga porede sa Su-35. U nekim osobinama je bolji, a u nekim losiji. Mrtva trka izmedju ta dva, ali Gripen i F-16 dosta zaostaju.
(Trovach, 28. maj 2021 18:40)


Imas 10-ak aviona koji mogu da rade supercruise, ukljucujuci i Su-35, Su-57 i Gripen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Supercruise#Aircraft_with_supercruise_ability

Stan

pre 2 godine

Švedi su odbili servisirati protubrodske RBS-15 rakete i to u vrijeme kad je u Hrvatskoj bio rat. Kad te jednom tako netko izda, više s njim nemaš nikakvog posla.

UVEK VERNI

pre 2 godine

Gripeni smešni naspram Rafalea.
Rafale F3-R možda i najbolji svetski za tu vrstu namene.
A navodno Hrvati ovom kupovinom ulaze i u program Eurofightera sa još par Evrpskih zemalja i time su vazdušnono bezbeđeni za veke vekova. Samo sa ovim Rafelima su mirni 40 godina. I najjači o ovom delu Evrope. Šta jest jest.

Nino

pre 2 godine

Ikreno!!! Švedi su odbili zahtjev RVS za nabavku aviona Grripen a sadtroluju jer nihov agent u HR (Selak) nije upio u poslu.
Iskrneo HR je Švedsku izbacila iz "prijatljskih" ponuda zbog zabrane ŠVEDSKE da dostavi RH njihov RBS koji se nalazio do tada u OSRH,dakleno love no manny srry SWeden niste ni Srbiji dozvolili da kupi Grippene šta još trebate jedna tužnoi vojno odjeba**a zemljo?

Wind

pre 2 godine

Nesto razmisljam, Svedska im 10 mil stanovnika, YU je imala 24 mil. - mogli smo i mi da pravimo ovakve avione, al' smo se mudro razdruzili uz krvavi rat, tako da sad nemozemo ni postenu kosilicu za travu da napravimo.

Balkane moj...

Trovach

pre 2 godine

Francuski "Rafal" je bolji avion. Jedini pored F-22 ima mogucnost "superkrstarenja", za radar je "nevidljiv" skoro poput aviona 5. generacije, kokpit je izuzetno napredan, radar odlican, nosivost vise nego odlicna, kao i dolet, dvomotorac je, pa leti i ako je ostecen jedan motor, a manevarske osobine su neverovatne. Cesto ga porede sa Su-35. U nekim osobinama je bolji, a u nekim losiji. Mrtva trka izmedju ta dva, ali Gripen i F-16 dosta zaostaju.

eto

pre 2 godine

švedski avion bi bio dovoljan za hrvatske potrebe, ali Svedska nema tu tezinu u EU ,cak često izigrava ulogu neke moralno-pravne vertikale u EU ,nesto kao Nizozemska,i nije olaksavala put u EU novim članicama a suprotno tome podrska Francuske ce biti dobro dosla kod schengena ,eura i BiH, a imaju i jako dobar avion i dalje razvijaju nove

Wind

pre 2 godine

Nesto razmisljam, Svedska im 10 mil stanovnika, YU je imala 24 mil. - mogli smo i mi da pravimo ovakve avione, al' smo se mudro razdruzili uz krvavi rat, tako da sad nemozemo ni postenu kosilicu za travu da napravimo.

Balkane moj...

UVEK VERNI

pre 2 godine

Gripeni smešni naspram Rafalea.
Rafale F3-R možda i najbolji svetski za tu vrstu namene.
A navodno Hrvati ovom kupovinom ulaze i u program Eurofightera sa još par Evrpskih zemalja i time su vazdušnono bezbeđeni za veke vekova. Samo sa ovim Rafelima su mirni 40 godina. I najjači o ovom delu Evrope. Šta jest jest.

Stan

pre 2 godine

Švedi su odbili servisirati protubrodske RBS-15 rakete i to u vrijeme kad je u Hrvatskoj bio rat. Kad te jednom tako netko izda, više s njim nemaš nikakvog posla.

Trovach

pre 2 godine

Francuski "Rafal" je bolji avion. Jedini pored F-22 ima mogucnost "superkrstarenja", za radar je "nevidljiv" skoro poput aviona 5. generacije, kokpit je izuzetno napredan, radar odlican, nosivost vise nego odlicna, kao i dolet, dvomotorac je, pa leti i ako je ostecen jedan motor, a manevarske osobine su neverovatne. Cesto ga porede sa Su-35. U nekim osobinama je bolji, a u nekim losiji. Mrtva trka izmedju ta dva, ali Gripen i F-16 dosta zaostaju.

Zok1

pre 2 godine

Šveđani ne zaslužuju da bilo koja balkanska zemlja kupio od njih bilo kakvo naoružanje. Hrvatima su napravili problem oko brodskih raketa, nisu se udostojili da odgovore na poziv Srbije da pokažu avion, pre nekih 15 godina. Prema tome, neka se nose. Rafal je u svakom slučaju bolji avion od Gripena, skuplji za letenje i održavanje - ali bolji. Mora se priznati da je Hrvatska sa ovom nabavkom napravila odličan posao.

eto

pre 2 godine

švedski avion bi bio dovoljan za hrvatske potrebe, ali Svedska nema tu tezinu u EU ,cak često izigrava ulogu neke moralno-pravne vertikale u EU ,nesto kao Nizozemska,i nije olaksavala put u EU novim članicama a suprotno tome podrska Francuske ce biti dobro dosla kod schengena ,eura i BiH, a imaju i jako dobar avion i dalje razvijaju nove

srba

pre 2 godine

Kupili su trenutno najbolji visenamenski avion 4.5 generacije. Bolje nisu mogli. Sa ovim će biti mirni narednih bar 30 godina. Rafal je vrh vrhova. Nase 29 izgledaju kao igračkice prema njima. Najmoderniji radar, vrhunska elektronika, najbolje rakete koje trziste nudi. Najbolja optika.... Nadam se da ćemo za nekih 7 godina, kada krene nabavka za nase pilote, i mi da kupimo nešto ovako kvalitetno.

Freddie

pre 2 godine

Нисам љубитељ нашег племена, али бих волео да њихова управа (Влада је ипак нешто озбиљно што имају велике државе) упита своје поданике да ли хоће да им држава слупа паре на борбене авионе или на канадере за гашење пожара? Мислим да сви знамо одговор. Али, племе се не пита ништа.
(Буљак, 28. maj 2021 20:43)

Hrvatska ima 6 novih kanadera. Dalje, Hrvatska je clanica RescEu projekta, u kojem clanice pomazu jedna drugoj.
Dalje, hrvatska je vec par puta slala svoje kanadere u pomoc Izraelu i zaduzila ih da nam pomognu kad ustreba. Itditd..

Sasha

pre 2 godine

Nesto razmisljam, Svedska im 10 mil stanovnika, YU je imala 24 mil. - mogli smo i mi da pravimo ovakve avione, al' smo se mudro razdruzili uz krvavi rat, tako da sad nemozemo ni postenu kosilicu za travu da napravimo.

Balkane moj...
(Wind, 28. maj 2021 18:32)

SFRJ je imala u planu da pokrene proizvodnju aviona cetvrte generacije koji bi zamijenili postojece orlove i Migove 21, to je "Projekat NA", odnosno Novi avion. Probni let je trebao da bude 1992 godine a vec krajem 90tih bi pocela serijska proizvodnja. Osim par stotina komada za domace potrebe, predvidjao se i izvoz od 300-500 komada. U sustini, taj avion je projektovan u saradnji sa Francuzima i predstavljao je jednomotorni "Rafale", predvidjalo se da u proizvodnji direktno ili indirektno bude angazovano nekoliko desetina hiljada zaposlenih. Raspad drzave je sve poremetio...

Duro

pre 2 godine

Šveđani kao zaboravili da nisu u NATO te da su već prije zeznuli neke zemlje na foru mi smo dobri i neutralni,nisu isporučivali rezervne delove itd....

Nino

pre 2 godine

Ikreno!!! Švedi su odbili zahtjev RVS za nabavku aviona Grripen a sadtroluju jer nihov agent u HR (Selak) nije upio u poslu.
Iskrneo HR je Švedsku izbacila iz "prijatljskih" ponuda zbog zabrane ŠVEDSKE da dostavi RH njihov RBS koji se nalazio do tada u OSRH,dakleno love no manny srry SWeden niste ni Srbiji dozvolili da kupi Grippene šta još trebate jedna tužnoi vojno odjeba**a zemljo?

Zgubidan30

pre 2 godine

Gdje bi danas bili i mi i srbi da smo ovako mislili 1918 godine? Jedna stvar je sigurna, ne bi bio stotine tisuća nevinih žrtava i milone prognaih.

Dule

pre 2 godine

Francuski "Rafal" je bolji avion. Jedini pored F-22 ima mogucnost "superkrstarenja", za radar je "nevidljiv" skoro poput aviona 5. generacije, kokpit je izuzetno napredan, radar odlican, nosivost vise nego odlicna, kao i dolet, dvomotorac je, pa leti i ako je ostecen jedan motor, a manevarske osobine su neverovatne. Cesto ga porede sa Su-35. U nekim osobinama je bolji, a u nekim losiji. Mrtva trka izmedju ta dva, ali Gripen i F-16 dosta zaostaju.
(Trovach, 28. maj 2021 18:40)


Imas 10-ak aviona koji mogu da rade supercruise, ukljucujuci i Su-35, Su-57 i Gripen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Supercruise#Aircraft_with_supercruise_ability

Буљак

pre 2 godine

Нисам љубитељ нашег племена, али бих волео да њихова управа (Влада је ипак нешто озбиљно што имају велике државе) упита своје поданике да ли хоће да им држава слупа паре на борбене авионе или на канадере за гашење пожара? Мислим да сви знамо одговор. Али, племе се не пита ништа.

Krešo Zg

pre 2 godine

Ako je Hr u NATO-u, čemu avioni, jer je u Avianu 50-ak km velika avio baza.
Osim toga 'ko će pilotirati, jer su najbolji Hr piloti grupno otišli u Kuvajt za 10x veću plaću.

SRB Über Alles

pre 2 godine

...pa ima toga na internetu, "petlovi(rafal)" su rasturili u vezbama po "zonama" Amere (pacifik>San Diego),F-18,F-16,F-15..onako na djutre;-)
(yu, 28. maj 2021 21:40)


Pa dajte jos tih afirmativnih textova o tom avionu jbt, ja nsm recimo znao uopste da je Rafal toliko bolji od palete Fantoma, da prosto "rastura", jedino ne kapiram dal ste vi ljubitelji Rafala stvarno ubedjeni u to ili imate nki lukrativni interes da pisete ovakve nebuloze?
Jedini avioni dokazani u dejstvima, u ratovima, i to svakodnevno i konstantno, su Fantomi i ruski Su i MiG.
Sve to mi lici na onaj poznati esej americkog vojnika iz Vijetnama, pisao je o tome na pocetku kad je dosao na ratiste da nema lepse puske od M16 a onda posle 3.pisma pise roditeljima da ne govore nikom, ali da svi koriste AK 47 jer bolje puske nema, i da ne brinu za njega..e tako vam je to i sa EPP oko aviona...
E sad to oko propagande na yt ili placenih reklama nzn ali ako vam nko i poveruje nj problem..
Naoruzanje se proverava samo u ratovima,u stvarnim dejatvima..jedno je EPP a drugo je stvarna prica, FR pri tom nmogu da se pohvale ni Mirazima, bosanski Srbi su im oborili 3 komada i 2 komada F16...i to preradjenim Kub/ovima...
Sto se mene tice ja bih licno voleo da SRB nabavi A 10, ( njega ipak USAF ne prodaje nikom ko ni F22) znam (bilo je u medijima) da je SRB dostavila Pentagonu zahtev za kupovinu 20 kom lovaca bombardera, misim da bi nam "ubica tenkova" odgovarao, ali ja se npitam ko ni ti...

C i n i k

pre 2 godine

Srbije da pokažu avion, pre nekih 15 godina. Prema tome, neka se nose. Rafal je u svakom slučaju bolji avion od Gripena, skuplji za letenje i održavanje - ali bolji. Mora se priznati da je Hrvatska sa ovom nabavkom napravila odličan posao.
(Zok1, 28. maj 2021 21:27)


Ali SRB nikada nije trazila od SWE Gripen, ja 1 x citam o tome..

vaske

pre 2 godine

Glupih komentara takozvanih stručnjaka sa interneta,pa u kojem ratu se pokazao taj bajni Rafael koliko je aviona prodano u svjetu proćiće kao i Eurofajer.

jadna rusija

pre 2 godine

Srba: svakako si upravu da je kvalitetno, ali cena je neprihvatljiva za polovne letelice, tako kratku garanciju i "osnovno naoružanje" uključeno u paket. Ako je "osnovno" znaci da hrvati nece dobiti meteor projektile koji su tehnološki iznad svega što imaju ameri, rusi i kinezi. Svaki košta 4,5 miliona eura, a treba po 4 za svaki avion. Svakako će hrvati to nabaviti u narednim godinama, ali sramota da to nije uključeno u ovaj paket za 12 polovnih letelica, od koji nijedna neće biti starija od 10 godina, ali sigurno ni mladja od 9.

Dosje

pre 2 godine

Za razliku od francuskih, švedski avioni nisu imali osnovno oružje koje je uspješno prodalo Rafale: UNEM. Ugradbeno-novčani element ministara.

Tasa

pre 2 godine

Švedi već 20 godina prodaju iste avione i niko da ih kupi. Menjajte biznis majstori.
(britko pero, 28. maj 2021 23:54)

Pa nije problem u avionima, nego Švedi kao Švedi ne kapiraju kako se radi "posao" kombinacijom korupcije i pritiska.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Došlo vreme da "SAAB" i na avio pogone udari katanac...

Bilo bi lepo da im Croati naprave opelo.
Tu imaju iskustva...

HanSolo

pre 2 godine

Švedi već 20 godina prodaju iste avione i niko da ih kupi. Menjajte biznis majstori.
(britko pero, 28. maj 2021 23:54)

To je zbog politike.. Gripenov glavni kompjuter je amerićki.. Bezbroj puta su ih ameri ucenjivali da ako budu Gripen prodavani pre amerićkih nećedu više moći kupiti taj kompjuter. Gripen je kao svi današnji dobri avioni instabilni.. Jednostavno ne može se letiti bez njega.. Tolko o tome.. Gripen je izuzetan avion i absolutno na nivou Dassaulta..

LaleGator

pre 2 godine

Da F 22 zaista valja ne bi tako brzo obustavili njegovu proizvodnju!

Sada su isplivali dokumenti koji pokazuju da je F 23 Crna Udovica daleko superiorniji od F 22 ali zbog korupcije on nije odabran i napravljena su smo 2 primerka koja su sada u muzeju.

F 23 je zaista vrhunac vojne avionske industrije.
Jedina "mana" je sto nisu mogli da mu stave vektorske potisnike (zbog oblika zadnjih krila)
ali zato sve ostalo je daleko bolje naprednije od svih drugih poznatih aviona.

Šteta što on nije odabran.

Inače F23 su je nastao u istoj kuhinji gde i legendarna crna ptica

Vin

pre 2 godine

Gripen je odlican visenamenski avion koji bi sasvim odgovarao Hr kao i bilo kojoj drugoj drzavi za zastitu vazdusnog prostora.Brz moderan avion koji sasvim odgovara potrebama bilo koje zemlje, a pogotovo manjim zemljama. Jos ako je ponuda daleko povoljnija, a u pitanju su novi avioni, onda se ne treba ni premisljati.

Krešo Zg

pre 2 godine

Ako je Hr u NATO-u, čemu avioni, jer je u Avianu 50-ak km velika avio baza.
Osim toga 'ko će pilotirati, jer su najbolji Hr piloti grupno otišli u Kuvajt za 10x veću plaću.

vaske

pre 2 godine

Glupih komentara takozvanih stručnjaka sa interneta,pa u kojem ratu se pokazao taj bajni Rafael koliko je aviona prodano u svjetu proćiće kao i Eurofajer.

SRB Über Alles

pre 2 godine

...pa ima toga na internetu, "petlovi(rafal)" su rasturili u vezbama po "zonama" Amere (pacifik>San Diego),F-18,F-16,F-15..onako na djutre;-)
(yu, 28. maj 2021 21:40)


Pa dajte jos tih afirmativnih textova o tom avionu jbt, ja nsm recimo znao uopste da je Rafal toliko bolji od palete Fantoma, da prosto "rastura", jedino ne kapiram dal ste vi ljubitelji Rafala stvarno ubedjeni u to ili imate nki lukrativni interes da pisete ovakve nebuloze?
Jedini avioni dokazani u dejstvima, u ratovima, i to svakodnevno i konstantno, su Fantomi i ruski Su i MiG.
Sve to mi lici na onaj poznati esej americkog vojnika iz Vijetnama, pisao je o tome na pocetku kad je dosao na ratiste da nema lepse puske od M16 a onda posle 3.pisma pise roditeljima da ne govore nikom, ali da svi koriste AK 47 jer bolje puske nema, i da ne brinu za njega..e tako vam je to i sa EPP oko aviona...
E sad to oko propagande na yt ili placenih reklama nzn ali ako vam nko i poveruje nj problem..
Naoruzanje se proverava samo u ratovima,u stvarnim dejatvima..jedno je EPP a drugo je stvarna prica, FR pri tom nmogu da se pohvale ni Mirazima, bosanski Srbi su im oborili 3 komada i 2 komada F16...i to preradjenim Kub/ovima...
Sto se mene tice ja bih licno voleo da SRB nabavi A 10, ( njega ipak USAF ne prodaje nikom ko ni F22) znam (bilo je u medijima) da je SRB dostavila Pentagonu zahtev za kupovinu 20 kom lovaca bombardera, misim da bi nam "ubica tenkova" odgovarao, ali ja se npitam ko ni ti...

jadna rusija

pre 2 godine

Srba: svakako si upravu da je kvalitetno, ali cena je neprihvatljiva za polovne letelice, tako kratku garanciju i "osnovno naoružanje" uključeno u paket. Ako je "osnovno" znaci da hrvati nece dobiti meteor projektile koji su tehnološki iznad svega što imaju ameri, rusi i kinezi. Svaki košta 4,5 miliona eura, a treba po 4 za svaki avion. Svakako će hrvati to nabaviti u narednim godinama, ali sramota da to nije uključeno u ovaj paket za 12 polovnih letelica, od koji nijedna neće biti starija od 10 godina, ali sigurno ni mladja od 9.

Буљак

pre 2 godine

Нисам љубитељ нашег племена, али бих волео да њихова управа (Влада је ипак нешто озбиљно што имају велике државе) упита своје поданике да ли хоће да им држава слупа паре на борбене авионе или на канадере за гашење пожара? Мислим да сви знамо одговор. Али, племе се не пита ништа.

UVEK VERNI

pre 2 godine

Gripeni smešni naspram Rafalea.
Rafale F3-R možda i najbolji svetski za tu vrstu namene.
A navodno Hrvati ovom kupovinom ulaze i u program Eurofightera sa još par Evrpskih zemalja i time su vazdušnono bezbeđeni za veke vekova. Samo sa ovim Rafelima su mirni 40 godina. I najjači o ovom delu Evrope. Šta jest jest.

Stan

pre 2 godine

Švedi su odbili servisirati protubrodske RBS-15 rakete i to u vrijeme kad je u Hrvatskoj bio rat. Kad te jednom tako netko izda, više s njim nemaš nikakvog posla.

Dule

pre 2 godine

Francuski "Rafal" je bolji avion. Jedini pored F-22 ima mogucnost "superkrstarenja", za radar je "nevidljiv" skoro poput aviona 5. generacije, kokpit je izuzetno napredan, radar odlican, nosivost vise nego odlicna, kao i dolet, dvomotorac je, pa leti i ako je ostecen jedan motor, a manevarske osobine su neverovatne. Cesto ga porede sa Su-35. U nekim osobinama je bolji, a u nekim losiji. Mrtva trka izmedju ta dva, ali Gripen i F-16 dosta zaostaju.
(Trovach, 28. maj 2021 18:40)


Imas 10-ak aviona koji mogu da rade supercruise, ukljucujuci i Su-35, Su-57 i Gripen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Supercruise#Aircraft_with_supercruise_ability

C i n i k

pre 2 godine

Srbije da pokažu avion, pre nekih 15 godina. Prema tome, neka se nose. Rafal je u svakom slučaju bolji avion od Gripena, skuplji za letenje i održavanje - ali bolji. Mora se priznati da je Hrvatska sa ovom nabavkom napravila odličan posao.
(Zok1, 28. maj 2021 21:27)


Ali SRB nikada nije trazila od SWE Gripen, ja 1 x citam o tome..

Trovach

pre 2 godine

Francuski "Rafal" je bolji avion. Jedini pored F-22 ima mogucnost "superkrstarenja", za radar je "nevidljiv" skoro poput aviona 5. generacije, kokpit je izuzetno napredan, radar odlican, nosivost vise nego odlicna, kao i dolet, dvomotorac je, pa leti i ako je ostecen jedan motor, a manevarske osobine su neverovatne. Cesto ga porede sa Su-35. U nekim osobinama je bolji, a u nekim losiji. Mrtva trka izmedju ta dva, ali Gripen i F-16 dosta zaostaju.

Wind

pre 2 godine

Nesto razmisljam, Svedska im 10 mil stanovnika, YU je imala 24 mil. - mogli smo i mi da pravimo ovakve avione, al' smo se mudro razdruzili uz krvavi rat, tako da sad nemozemo ni postenu kosilicu za travu da napravimo.

Balkane moj...

srba

pre 2 godine

Kupili su trenutno najbolji visenamenski avion 4.5 generacije. Bolje nisu mogli. Sa ovim će biti mirni narednih bar 30 godina. Rafal je vrh vrhova. Nase 29 izgledaju kao igračkice prema njima. Najmoderniji radar, vrhunska elektronika, najbolje rakete koje trziste nudi. Najbolja optika.... Nadam se da ćemo za nekih 7 godina, kada krene nabavka za nase pilote, i mi da kupimo nešto ovako kvalitetno.

Freddie

pre 2 godine

Нисам љубитељ нашег племена, али бих волео да њихова управа (Влада је ипак нешто озбиљно што имају велике државе) упита своје поданике да ли хоће да им држава слупа паре на борбене авионе или на канадере за гашење пожара? Мислим да сви знамо одговор. Али, племе се не пита ништа.
(Буљак, 28. maj 2021 20:43)

Hrvatska ima 6 novih kanadera. Dalje, Hrvatska je clanica RescEu projekta, u kojem clanice pomazu jedna drugoj.
Dalje, hrvatska je vec par puta slala svoje kanadere u pomoc Izraelu i zaduzila ih da nam pomognu kad ustreba. Itditd..

Zgubidan30

pre 2 godine

Gdje bi danas bili i mi i srbi da smo ovako mislili 1918 godine? Jedna stvar je sigurna, ne bi bio stotine tisuća nevinih žrtava i milone prognaih.

HanSolo

pre 2 godine

Švedi već 20 godina prodaju iste avione i niko da ih kupi. Menjajte biznis majstori.
(britko pero, 28. maj 2021 23:54)

To je zbog politike.. Gripenov glavni kompjuter je amerićki.. Bezbroj puta su ih ameri ucenjivali da ako budu Gripen prodavani pre amerićkih nećedu više moći kupiti taj kompjuter. Gripen je kao svi današnji dobri avioni instabilni.. Jednostavno ne može se letiti bez njega.. Tolko o tome.. Gripen je izuzetan avion i absolutno na nivou Dassaulta..

Vin

pre 2 godine

Gripen je odlican visenamenski avion koji bi sasvim odgovarao Hr kao i bilo kojoj drugoj drzavi za zastitu vazdusnog prostora.Brz moderan avion koji sasvim odgovara potrebama bilo koje zemlje, a pogotovo manjim zemljama. Jos ako je ponuda daleko povoljnija, a u pitanju su novi avioni, onda se ne treba ni premisljati.

Nino

pre 2 godine

Ikreno!!! Švedi su odbili zahtjev RVS za nabavku aviona Grripen a sadtroluju jer nihov agent u HR (Selak) nije upio u poslu.
Iskrneo HR je Švedsku izbacila iz "prijatljskih" ponuda zbog zabrane ŠVEDSKE da dostavi RH njihov RBS koji se nalazio do tada u OSRH,dakleno love no manny srry SWeden niste ni Srbiji dozvolili da kupi Grippene šta još trebate jedna tužnoi vojno odjeba**a zemljo?

eto

pre 2 godine

švedski avion bi bio dovoljan za hrvatske potrebe, ali Svedska nema tu tezinu u EU ,cak često izigrava ulogu neke moralno-pravne vertikale u EU ,nesto kao Nizozemska,i nije olaksavala put u EU novim članicama a suprotno tome podrska Francuske ce biti dobro dosla kod schengena ,eura i BiH, a imaju i jako dobar avion i dalje razvijaju nove

Tasa

pre 2 godine

Švedi već 20 godina prodaju iste avione i niko da ih kupi. Menjajte biznis majstori.
(britko pero, 28. maj 2021 23:54)

Pa nije problem u avionima, nego Švedi kao Švedi ne kapiraju kako se radi "posao" kombinacijom korupcije i pritiska.

Dosje

pre 2 godine

Za razliku od francuskih, švedski avioni nisu imali osnovno oružje koje je uspješno prodalo Rafale: UNEM. Ugradbeno-novčani element ministara.

Sasha

pre 2 godine

Nesto razmisljam, Svedska im 10 mil stanovnika, YU je imala 24 mil. - mogli smo i mi da pravimo ovakve avione, al' smo se mudro razdruzili uz krvavi rat, tako da sad nemozemo ni postenu kosilicu za travu da napravimo.

Balkane moj...
(Wind, 28. maj 2021 18:32)

SFRJ je imala u planu da pokrene proizvodnju aviona cetvrte generacije koji bi zamijenili postojece orlove i Migove 21, to je "Projekat NA", odnosno Novi avion. Probni let je trebao da bude 1992 godine a vec krajem 90tih bi pocela serijska proizvodnja. Osim par stotina komada za domace potrebe, predvidjao se i izvoz od 300-500 komada. U sustini, taj avion je projektovan u saradnji sa Francuzima i predstavljao je jednomotorni "Rafale", predvidjalo se da u proizvodnji direktno ili indirektno bude angazovano nekoliko desetina hiljada zaposlenih. Raspad drzave je sve poremetio...

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Došlo vreme da "SAAB" i na avio pogone udari katanac...

Bilo bi lepo da im Croati naprave opelo.
Tu imaju iskustva...

LaleGator

pre 2 godine

Da F 22 zaista valja ne bi tako brzo obustavili njegovu proizvodnju!

Sada su isplivali dokumenti koji pokazuju da je F 23 Crna Udovica daleko superiorniji od F 22 ali zbog korupcije on nije odabran i napravljena su smo 2 primerka koja su sada u muzeju.

F 23 je zaista vrhunac vojne avionske industrije.
Jedina "mana" je sto nisu mogli da mu stave vektorske potisnike (zbog oblika zadnjih krila)
ali zato sve ostalo je daleko bolje naprednije od svih drugih poznatih aviona.

Šteta što on nije odabran.

Inače F23 su je nastao u istoj kuhinji gde i legendarna crna ptica

Zok1

pre 2 godine

Šveđani ne zaslužuju da bilo koja balkanska zemlja kupio od njih bilo kakvo naoružanje. Hrvatima su napravili problem oko brodskih raketa, nisu se udostojili da odgovore na poziv Srbije da pokažu avion, pre nekih 15 godina. Prema tome, neka se nose. Rafal je u svakom slučaju bolji avion od Gripena, skuplji za letenje i održavanje - ali bolji. Mora se priznati da je Hrvatska sa ovom nabavkom napravila odličan posao.

Duro

pre 2 godine

Šveđani kao zaboravili da nisu u NATO te da su već prije zeznuli neke zemlje na foru mi smo dobri i neutralni,nisu isporučivali rezervne delove itd....