Ponedeljak, 24.05.2021.

21:41

Srbi više neće tući decu? Iz Ministarstva pozivaju građane da pošalju svoje sugestije VIDEO

Izmenom Zakona porodičnog prava, deca će moći da prijave roditelje koji ih tuku Centru za socijalni rad.

Izvor: B92

Srbi više neæe tuæi decu? Iz Ministarstva pozivaju graðane da pošalju svoje sugestije VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

mile

pre 2 godine

Batine imaju samo jedan cilj: da olakšaju frustraciju roditelju koji ne ume da se nosi sa svojim detetom.
Za vas koji zamenjujete teze...
Ako malo dete istrči na ulicu, nije krivo dete nego roditelj koji ga nije pazio.
Ja sam protiv batina, ali pošto većina insistira da batinama, onda batine treba da dobije nepažljivi roditelj, a ne dete. Ako se dotični roditelj prestravio što mu je dete istrčalo na ulicu neka išamara sebe da mu se to nikad više ne desi.

Pera

pre 2 godine

Sad kad se jave moderni roditelji da lažu o tome kako nikad nisu podigli glas na svoju decu, a ona ispadoše perfektna. Naravno, prećutali su o tome da decu viđaju dva sata dnevno (ostatak vremena su u školi i kod babe i dede).

Bože mili

pre 2 godine

Jednom me otac povukao za i ošamario, pevalo mi uvo 5 dana i nikada više, ali je bilo dovoljno da nas pogleda i sve nam je jasno. ovo sad je strašno, deca su toliko bezobrazna i razmažena(gradska pogotovo), da nema šanse da normalno progovoriš, jer ona su u centru pažnje....naravno, roditelji su krivi, ali mora malo i po turu.Drugo je zlostavljanje i zanemarivanje, ali da baš ne možeš detetu da povučeš uši i da ga nekoliko puta ćušneš po dupetu, e,to neće "da valja".

Pera

pre 2 godine

Svaki put kad neko krene da mi soli pamet o vaspitanju dece, pitam ga koliko ih ima pre nego što nastavimo diskusiju (ja ih imam troje).
Isto kao pri zapošljavanju, prednost imaju oni sa iskustvom u odnosu na čiste teoretičare tek izašle s fakulteta.
Naročito obožavam one koji nemaju ni kuče, a misle da znaju kako izgleda imati 24-časovnu moralnu i zakonsku obavezu prema nekome.

little.miss.spring

pre 2 godine

Na primerima u svojoj okolini sam došla do zaključka da su vaspitne one batine posle kojih se dete ponaša uvredjeno i ljuto. Što samo pokazuje da je shvatilo svoju krivicu. Takve podržavam.

Mandrak

pre 2 godine

Moje dete nije drzavno dete. Moje dete nije vas resurs. Nasa deca ne smeju da budu pretvorena u drzavne agente koji ce aktivno po nagovoru drzace raditi protiv svojih roditelja. Nasi zivoti ne pripadaju vama. Vi nikada necete biti autoritet kome cemo se klanjati.

Ekspo

pre 2 godine

Naravno da su svi ovi argumenti psihologa i "psihološkinja" samo mazanje očiju. "Nauka" može sve da objasni i opravda ukoliko se to traži od nje.
Svi mi znamo, ili bi trebalo da znamo, zašto se ovo radi. Jasno nam je da je cilj uništenje porodice. Kaže "neće se dete odmah oduzimati". Neće, odmah, ali će malo posle.
Naravno da ima bolesnih roditelja koje treba staviti pod starateljstvo države, ali 99% normalnih neće zlostavljati svoje dete. Nema potrebe da pričam u kojim situacijama je prutić neophodan. Moja majka ga je često koristila, i ni u jednom trenutku nisam stekao utisak da sam nepoštovan ili slično, uvek sam shvatao da i iza tog prutića stoji bezgranična ljubav i posvećenost.
Danas su deca uglavnom jedinci, odrastaju u uslovima kada su okružena starijima koji im povlađuju na sve moguće načine. Na putu smo da dobijemo genereacije nesocijalizovani egoista, koji će dodatno moći da unište svoje živote prijavljivanjem roditelja zbog male vaspitne ćuške.

Jaca

pre 2 godine

Izlazila sam sa decom iz vrtića, a ispred nas su išli otac i sin, malo stariji od moja dva deteta. Ispala mu je neka loptica koju je nosio i otkotrljala se pravo na kolovoz. Dete je potrčalo za lopticom ni ne gledajući gde se nalazi. Otac je prvo viknuo, a pošto dete nije poslušalo, ščepao ga nekako za kapuljaču i vratio na trotoar. Vikao je i istamburao malog tu, pred svima, nasred ulice. Jedna gospođa se uznemirila i počela ocu da drži slovo kako ne sme tući decu. Čovek je rekao najlogičniju stvar u tom trenutku - je l' bolje da mu spremam sanduk da ga ne bi zaboleo ponos? Jeste, čovek se uplašio i reagovao instinktivno i možda bi bilo bolje da je ostao pribran. Ali ti o tim stvarima u takvim trenucima ne razmišljaš. Ćerka me je pitala što čika bije dete. Rekla sam joj da će i ona dobiti isto ako bude tako divljala po ulici. I nije nikad. Drugo je iživljavanje nad decom zbog gluposti. Jesam za to da se detetu pruža lični primer, najbolji mogući, ali kad su u pitanju životno opasne situacije, svako će da reaguje iz straha i bez razmišljanja jer želi samo najbolje.

CATAPA

pre 2 godine

Nije to ni do sada bilo dozvoljeno, samo što nije kažnjavano. I opet se "zabranjuje" tako što je dozvoljen "blaži oblik nasilja".
Zašto onda ne bi bio dozvoljen "blaži oblik nasilja" i nad ženama? Ili nad podređenim radnicima? Ili bilo kim "ko nas iznervira" jer je drzak?
Deca, jedina kategorija koja je (tobože) povlašćena i posebno zaštićena maloletničkim statusom je jedina kategorija nad kojom je dozvoljeno bar to "blaže" nasilje! Znači, posebno zaštićena je ona kategorija koju je dozvoljeno (po nekima čak i poželjno) tući! Pa nije čudo što su izrasle generacije idiota vaspitavane takvim apsurdom. Naravno, ti idioti sada brane sistem koji ih je takvima stvorio, sistem u kom je nasilje metod za rešavanja konflikata i problema.
Naravno da roditelj mora da nametne svoj autoritet. To se mnogo efikasnije postiže držanjem deteta u krilu tako da ne može da mrdne nekoliko minuta (dete ne može da izdrži duže). Ali, treba roditelj da izdvoji tih nekoliko minuta od svojih silnih obaveza kuckanja po telefonu ili gledanja televizije. Debile stvaraju debili.
Reći će neko da je takav metod kažnjavanja moguć samo u uzrastu kada su deca mala. Pa tad je jedino i potreban i efikasan! Nasilje nad odraslom decom proizvodi veći problem nego što rešava, ako su deca ne znači da su debili kao njihovi roditelji... bar ne još uvek. Ali ako su batine jedini metod, postaće i njima jedini metod komunikacije... nad onima za koje oni procene da su slabiji.

Pantagruel

pre 2 godine

Ова земља све више личи на тенк којим управља мајмун. Они заправо обликују свет у коме ће деца бити слободна да доносе одлуке о томе да ли да падају у руке ликовима попут Епстајна, а родитеље претварају у криминалце ако такво понашање покушају да пресеку и спрече. Мало ли "сплаварки" имамо међу шипарицама. Ово је мера која ће ту делатност још више подстаћи. Друштво зрело за револуцију.

Batistuta

pre 2 godine

Par stvari:
1. Decu ne treba tuci, jer to pokazuje samo koliko si kao roditelj slab u svakob pogledu, jer ako je fizicka sila jedini nacin na koji mozes da svoje dete "ubedis" u nesto, onda nisi ni sposoban da budes roditelj, jer to znaci da verbalno i intelektualno nisi dovoljno jak da se raspravis sa svojim detetom, kako onda uopste da budes u stanju da se raspravis sa nekim ko je tvoje snage, velicine i mentalnog stanja. Verovatno nisi u stanju.
2. Moja pokojna baba nikada nije udarila ni moju majku ni mog ujaka, NIKAD, izrasli u oboje u vrlo obrazovane i vaspitane osobe koje su je postovale do smrti (baba je pozivela 95 godina).
3. Ja moje dete nikad nisam udario, niti cu, da li sam ispravno postupio, ne znam ali kako da ga udarim njega onako malog (dok je bio mali) kad on u meni treba da vidi zastitinika, oca, a ne nekoga ko ce da udari. To je meni jednostavno van pameti.

njanja

pre 2 godine

@Petar S.
Trajaće sve ovo (ne mislim naravno samo na fizičko kažnjavanje, to je jedna mrvica u moru kratkovidosti "zero tolerance" PC armije) generaciju dve - dok hedonizam, bes i neoliberalne idijotarije ne svedu populaciju na "prihvatljivu" brojku. Onda će se desiti da niko u zlatnoj milijardi degenerika (ali veoma politički korentnih) više ne može da reši ni jedan ozbiljan problem - i to je otprilike to. Homo politikalkorektus će izumreti kao slepo crevo evolucije, a delfini će kao intelektualno i moralno superiorna vrsta nastaviti ubrzano da evoluiraju i preuzmu planetu. Ako i jedan Hominid pretekne, u delfinskom zoo vrtu će mu biti mnogo bolje nego u liberalskom raju koji nas tek čeka...

Miroslav

pre 2 godine

Sto bi rekao Jordan Peterson:"Children of behavior psychologists, are usually behaving the worst." Sada ce svoje kvaziteorije da nam naturaju kao obavezu, moze li neko ovim ideoloskim zaludjenicima i njihovoj diktaturi da stane na put.

baba

pre 2 godine

Secam se pre jedno 15 godina, bio neki moj u holandiji, bio neki turnir i on je spavao sa holandskom porodicom 2 nedelje. Kaze okupili se klinci iz komsiluka, tu negde 12-13-14 godina, svi pljugu i pivo u rukama, pita ih on sta, kako, a roditelji? kazu klinci roditelji im ne smeju nista jer mogu da ih tuze ako ih biju il kaznjavaju, eto, cisto da znate sta nas ceka

Mihailo

pre 2 godine

Sjajno, od sada ce odrastati citave generacije debila koja ce same sebe unistiti bas kao sto to sada cine ove generacije u Americi. Cestitam Srbiji na potpisivanju smrtne presude samoj sebi. Vama neprijatelji vise nisu potrebni, sada ce te sami da ih uzgajate.

V for Vendetta

pre 2 godine

Ajde majstori objasnite rečima detetu od 2 god da je smrtna opasnost da dira električnu utičnicu ili da istrči na ulicu ?

Naravno, jedno su batine koje se ne mogu nikako opravdati, a sasvim drugo vaspitne ćuške.

kiza

pre 2 godine

Има деце и деце. Прст у штекер, претрчавање улице, малтретирање животиња, изливи беса, малтретирање друге деце и других људи, неко је поменуо инаћење до изнемоглости. Направићете људе са којима нико неће желети да се дружи. Наравно не говорим о већини већ о деци за које физички бол када ураде нешто много лоше је једини начин да размеју.
Моја другарица има ћерку која кад је имала 4, 5 година је малтретирала животиње. Чупала репове, кречила ноге, само тако рандом шивотиња на улици, пас, мачка, да је помази и крене да јој чупа уши нпр... цвили пас. Ова да у земљу пропадне. Причала она са њом а ова као теле је гледа и ова одмах настави, проверава границе, шта ли? Буквално ништа није помогло па ова попиздела па шта ова уради псу мачки ова исто то њој. После пет шест таквих ситуација се смирила. Сад је ок. Нису батине једино и уневрзално решење, али да деца пријављују родитеље да их туку, па да ЦЗСР одузима децу се није дешавало ни у диктатурама тима Стаљин, Хитлер и сл...
Ово што се овде уводи из ЕУ је најгора шизофренија. Погледајте филм Лов, па видите која пандорина кутија се отвара.

Maks Najsilniji

pre 2 godine

rade to sto su im i preci radili, ko u hipnotickom zanosu nasilnici prave nasilnike, ko sto za njih nisu imali vremena ni oni ne pronalaze vreme, ko sto za njih nisu imali strpljenja i razumevanja ni sami ga ne pronalaze za ostale

retki izadju iz tog zacaranog kruga

od nekih saznas kako treba od nekih kako ne, svi te lepo nauce ali dok ne oducis nema mudrosti.

nena

pre 2 godine

Pljuska po guzi nnikom nije naskodila,a apsolutno sam protiv prebijanja koje moze ostaviti zestoke posledice.U
zakonu treba napraviti razliku ,jer smo decu naucili samo pravima,a ne i obavezama i zato je sve vise dece nasilnika

Petar S.

pre 2 godine

Vi niste normalni. Deca i ne treba da dobijaju batine jer grese. Niti su. Bec ako teraju inat roditeljima.

Deca ce (kao i uvek) pokusavsti da besom isteruju stvari. Protiv roditelja nece moci jer su oni stariji. Ali ce u obdenistu shvatiti da to mogu protiv svojih vršnjaka. A onda ćete se češkati po glavi "odakle vam mobing/buling u obdenistu".
Pretnja batinama je naj efektivnija ali nemozete imati pretnju ako dete nikad nije dobilo batine. Postoji razlika između kad dete dobije vaspitne batine i kad se dete prebije na smrt (sto se kod nas jos uvek ne desava)!

Petar S.

pre 2 godine

Vi niste normalni. Deca i ne treba da dobijaju batine jer grese. Niti su. Bec ako teraju inat roditeljima.

Deca ce (kao i uvek) pokusavsti da besom isteruju stvari. Protiv roditelja nece moci jer su oni stariji. Ali ce u obdenistu shvatiti da to mogu protiv svojih vršnjaka. A onda ćete se češkati po glavi "odakle vam mobing/buling u obdenistu".
Pretnja batinama je naj efektivnija ali nemozete imati pretnju ako dete nikad nije dobilo batine. Postoji razlika između kad dete dobije vaspitne batine i kad se dete prebije na smrt (sto se kod nas jos uvek ne desava)!

Pera

pre 2 godine

Svaki put kad neko krene da mi soli pamet o vaspitanju dece, pitam ga koliko ih ima pre nego što nastavimo diskusiju (ja ih imam troje).
Isto kao pri zapošljavanju, prednost imaju oni sa iskustvom u odnosu na čiste teoretičare tek izašle s fakulteta.
Naročito obožavam one koji nemaju ni kuče, a misle da znaju kako izgleda imati 24-časovnu moralnu i zakonsku obavezu prema nekome.

Mandrak

pre 2 godine

Moje dete nije drzavno dete. Moje dete nije vas resurs. Nasa deca ne smeju da budu pretvorena u drzavne agente koji ce aktivno po nagovoru drzace raditi protiv svojih roditelja. Nasi zivoti ne pripadaju vama. Vi nikada necete biti autoritet kome cemo se klanjati.

Pera

pre 2 godine

Sad kad se jave moderni roditelji da lažu o tome kako nikad nisu podigli glas na svoju decu, a ona ispadoše perfektna. Naravno, prećutali su o tome da decu viđaju dva sata dnevno (ostatak vremena su u školi i kod babe i dede).

Pantagruel

pre 2 godine

Ова земља све више личи на тенк којим управља мајмун. Они заправо обликују свет у коме ће деца бити слободна да доносе одлуке о томе да ли да падају у руке ликовима попут Епстајна, а родитеље претварају у криминалце ако такво понашање покушају да пресеку и спрече. Мало ли "сплаварки" имамо међу шипарицама. Ово је мера која ће ту делатност још више подстаћи. Друштво зрело за револуцију.

Jaca

pre 2 godine

Izlazila sam sa decom iz vrtića, a ispred nas su išli otac i sin, malo stariji od moja dva deteta. Ispala mu je neka loptica koju je nosio i otkotrljala se pravo na kolovoz. Dete je potrčalo za lopticom ni ne gledajući gde se nalazi. Otac je prvo viknuo, a pošto dete nije poslušalo, ščepao ga nekako za kapuljaču i vratio na trotoar. Vikao je i istamburao malog tu, pred svima, nasred ulice. Jedna gospođa se uznemirila i počela ocu da drži slovo kako ne sme tući decu. Čovek je rekao najlogičniju stvar u tom trenutku - je l' bolje da mu spremam sanduk da ga ne bi zaboleo ponos? Jeste, čovek se uplašio i reagovao instinktivno i možda bi bilo bolje da je ostao pribran. Ali ti o tim stvarima u takvim trenucima ne razmišljaš. Ćerka me je pitala što čika bije dete. Rekla sam joj da će i ona dobiti isto ako bude tako divljala po ulici. I nije nikad. Drugo je iživljavanje nad decom zbog gluposti. Jesam za to da se detetu pruža lični primer, najbolji mogući, ali kad su u pitanju životno opasne situacije, svako će da reaguje iz straha i bez razmišljanja jer želi samo najbolje.

Bože mili

pre 2 godine

Jednom me otac povukao za i ošamario, pevalo mi uvo 5 dana i nikada više, ali je bilo dovoljno da nas pogleda i sve nam je jasno. ovo sad je strašno, deca su toliko bezobrazna i razmažena(gradska pogotovo), da nema šanse da normalno progovoriš, jer ona su u centru pažnje....naravno, roditelji su krivi, ali mora malo i po turu.Drugo je zlostavljanje i zanemarivanje, ali da baš ne možeš detetu da povučeš uši i da ga nekoliko puta ćušneš po dupetu, e,to neće "da valja".

V for Vendetta

pre 2 godine

Ajde majstori objasnite rečima detetu od 2 god da je smrtna opasnost da dira električnu utičnicu ili da istrči na ulicu ?

Naravno, jedno su batine koje se ne mogu nikako opravdati, a sasvim drugo vaspitne ćuške.

Miroslav

pre 2 godine

Sto bi rekao Jordan Peterson:"Children of behavior psychologists, are usually behaving the worst." Sada ce svoje kvaziteorije da nam naturaju kao obavezu, moze li neko ovim ideoloskim zaludjenicima i njihovoj diktaturi da stane na put.

baba

pre 2 godine

Secam se pre jedno 15 godina, bio neki moj u holandiji, bio neki turnir i on je spavao sa holandskom porodicom 2 nedelje. Kaze okupili se klinci iz komsiluka, tu negde 12-13-14 godina, svi pljugu i pivo u rukama, pita ih on sta, kako, a roditelji? kazu klinci roditelji im ne smeju nista jer mogu da ih tuze ako ih biju il kaznjavaju, eto, cisto da znate sta nas ceka

kiza

pre 2 godine

Има деце и деце. Прст у штекер, претрчавање улице, малтретирање животиња, изливи беса, малтретирање друге деце и других људи, неко је поменуо инаћење до изнемоглости. Направићете људе са којима нико неће желети да се дружи. Наравно не говорим о већини већ о деци за које физички бол када ураде нешто много лоше је једини начин да размеју.
Моја другарица има ћерку која кад је имала 4, 5 година је малтретирала животиње. Чупала репове, кречила ноге, само тако рандом шивотиња на улици, пас, мачка, да је помази и крене да јој чупа уши нпр... цвили пас. Ова да у земљу пропадне. Причала она са њом а ова као теле је гледа и ова одмах настави, проверава границе, шта ли? Буквално ништа није помогло па ова попиздела па шта ова уради псу мачки ова исто то њој. После пет шест таквих ситуација се смирила. Сад је ок. Нису батине једино и уневрзално решење, али да деца пријављују родитеље да их туку, па да ЦЗСР одузима децу се није дешавало ни у диктатурама тима Стаљин, Хитлер и сл...
Ово што се овде уводи из ЕУ је најгора шизофренија. Погледајте филм Лов, па видите која пандорина кутија се отвара.

Mihailo

pre 2 godine

Sjajno, od sada ce odrastati citave generacije debila koja ce same sebe unistiti bas kao sto to sada cine ove generacije u Americi. Cestitam Srbiji na potpisivanju smrtne presude samoj sebi. Vama neprijatelji vise nisu potrebni, sada ce te sami da ih uzgajate.

little.miss.spring

pre 2 godine

Na primerima u svojoj okolini sam došla do zaključka da su vaspitne one batine posle kojih se dete ponaša uvredjeno i ljuto. Što samo pokazuje da je shvatilo svoju krivicu. Takve podržavam.

njanja

pre 2 godine

@Petar S.
Trajaće sve ovo (ne mislim naravno samo na fizičko kažnjavanje, to je jedna mrvica u moru kratkovidosti "zero tolerance" PC armije) generaciju dve - dok hedonizam, bes i neoliberalne idijotarije ne svedu populaciju na "prihvatljivu" brojku. Onda će se desiti da niko u zlatnoj milijardi degenerika (ali veoma politički korentnih) više ne može da reši ni jedan ozbiljan problem - i to je otprilike to. Homo politikalkorektus će izumreti kao slepo crevo evolucije, a delfini će kao intelektualno i moralno superiorna vrsta nastaviti ubrzano da evoluiraju i preuzmu planetu. Ako i jedan Hominid pretekne, u delfinskom zoo vrtu će mu biti mnogo bolje nego u liberalskom raju koji nas tek čeka...

Ekspo

pre 2 godine

Naravno da su svi ovi argumenti psihologa i "psihološkinja" samo mazanje očiju. "Nauka" može sve da objasni i opravda ukoliko se to traži od nje.
Svi mi znamo, ili bi trebalo da znamo, zašto se ovo radi. Jasno nam je da je cilj uništenje porodice. Kaže "neće se dete odmah oduzimati". Neće, odmah, ali će malo posle.
Naravno da ima bolesnih roditelja koje treba staviti pod starateljstvo države, ali 99% normalnih neće zlostavljati svoje dete. Nema potrebe da pričam u kojim situacijama je prutić neophodan. Moja majka ga je često koristila, i ni u jednom trenutku nisam stekao utisak da sam nepoštovan ili slično, uvek sam shvatao da i iza tog prutića stoji bezgranična ljubav i posvećenost.
Danas su deca uglavnom jedinci, odrastaju u uslovima kada su okružena starijima koji im povlađuju na sve moguće načine. Na putu smo da dobijemo genereacije nesocijalizovani egoista, koji će dodatno moći da unište svoje živote prijavljivanjem roditelja zbog male vaspitne ćuške.

nena

pre 2 godine

Pljuska po guzi nnikom nije naskodila,a apsolutno sam protiv prebijanja koje moze ostaviti zestoke posledice.U
zakonu treba napraviti razliku ,jer smo decu naucili samo pravima,a ne i obavezama i zato je sve vise dece nasilnika

CATAPA

pre 2 godine

Nije to ni do sada bilo dozvoljeno, samo što nije kažnjavano. I opet se "zabranjuje" tako što je dozvoljen "blaži oblik nasilja".
Zašto onda ne bi bio dozvoljen "blaži oblik nasilja" i nad ženama? Ili nad podređenim radnicima? Ili bilo kim "ko nas iznervira" jer je drzak?
Deca, jedina kategorija koja je (tobože) povlašćena i posebno zaštićena maloletničkim statusom je jedina kategorija nad kojom je dozvoljeno bar to "blaže" nasilje! Znači, posebno zaštićena je ona kategorija koju je dozvoljeno (po nekima čak i poželjno) tući! Pa nije čudo što su izrasle generacije idiota vaspitavane takvim apsurdom. Naravno, ti idioti sada brane sistem koji ih je takvima stvorio, sistem u kom je nasilje metod za rešavanja konflikata i problema.
Naravno da roditelj mora da nametne svoj autoritet. To se mnogo efikasnije postiže držanjem deteta u krilu tako da ne može da mrdne nekoliko minuta (dete ne može da izdrži duže). Ali, treba roditelj da izdvoji tih nekoliko minuta od svojih silnih obaveza kuckanja po telefonu ili gledanja televizije. Debile stvaraju debili.
Reći će neko da je takav metod kažnjavanja moguć samo u uzrastu kada su deca mala. Pa tad je jedino i potreban i efikasan! Nasilje nad odraslom decom proizvodi veći problem nego što rešava, ako su deca ne znači da su debili kao njihovi roditelji... bar ne još uvek. Ali ako su batine jedini metod, postaće i njima jedini metod komunikacije... nad onima za koje oni procene da su slabiji.

Batistuta

pre 2 godine

Par stvari:
1. Decu ne treba tuci, jer to pokazuje samo koliko si kao roditelj slab u svakob pogledu, jer ako je fizicka sila jedini nacin na koji mozes da svoje dete "ubedis" u nesto, onda nisi ni sposoban da budes roditelj, jer to znaci da verbalno i intelektualno nisi dovoljno jak da se raspravis sa svojim detetom, kako onda uopste da budes u stanju da se raspravis sa nekim ko je tvoje snage, velicine i mentalnog stanja. Verovatno nisi u stanju.
2. Moja pokojna baba nikada nije udarila ni moju majku ni mog ujaka, NIKAD, izrasli u oboje u vrlo obrazovane i vaspitane osobe koje su je postovale do smrti (baba je pozivela 95 godina).
3. Ja moje dete nikad nisam udario, niti cu, da li sam ispravno postupio, ne znam ali kako da ga udarim njega onako malog (dok je bio mali) kad on u meni treba da vidi zastitinika, oca, a ne nekoga ko ce da udari. To je meni jednostavno van pameti.

mile

pre 2 godine

Batine imaju samo jedan cilj: da olakšaju frustraciju roditelju koji ne ume da se nosi sa svojim detetom.
Za vas koji zamenjujete teze...
Ako malo dete istrči na ulicu, nije krivo dete nego roditelj koji ga nije pazio.
Ja sam protiv batina, ali pošto većina insistira da batinama, onda batine treba da dobije nepažljivi roditelj, a ne dete. Ako se dotični roditelj prestravio što mu je dete istrčalo na ulicu neka išamara sebe da mu se to nikad više ne desi.

Maks Najsilniji

pre 2 godine

rade to sto su im i preci radili, ko u hipnotickom zanosu nasilnici prave nasilnike, ko sto za njih nisu imali vremena ni oni ne pronalaze vreme, ko sto za njih nisu imali strpljenja i razumevanja ni sami ga ne pronalaze za ostale

retki izadju iz tog zacaranog kruga

od nekih saznas kako treba od nekih kako ne, svi te lepo nauce ali dok ne oducis nema mudrosti.

Petar S.

pre 2 godine

Vi niste normalni. Deca i ne treba da dobijaju batine jer grese. Niti su. Bec ako teraju inat roditeljima.

Deca ce (kao i uvek) pokusavsti da besom isteruju stvari. Protiv roditelja nece moci jer su oni stariji. Ali ce u obdenistu shvatiti da to mogu protiv svojih vršnjaka. A onda ćete se češkati po glavi "odakle vam mobing/buling u obdenistu".
Pretnja batinama je naj efektivnija ali nemozete imati pretnju ako dete nikad nije dobilo batine. Postoji razlika između kad dete dobije vaspitne batine i kad se dete prebije na smrt (sto se kod nas jos uvek ne desava)!

Batistuta

pre 2 godine

Par stvari:
1. Decu ne treba tuci, jer to pokazuje samo koliko si kao roditelj slab u svakob pogledu, jer ako je fizicka sila jedini nacin na koji mozes da svoje dete "ubedis" u nesto, onda nisi ni sposoban da budes roditelj, jer to znaci da verbalno i intelektualno nisi dovoljno jak da se raspravis sa svojim detetom, kako onda uopste da budes u stanju da se raspravis sa nekim ko je tvoje snage, velicine i mentalnog stanja. Verovatno nisi u stanju.
2. Moja pokojna baba nikada nije udarila ni moju majku ni mog ujaka, NIKAD, izrasli u oboje u vrlo obrazovane i vaspitane osobe koje su je postovale do smrti (baba je pozivela 95 godina).
3. Ja moje dete nikad nisam udario, niti cu, da li sam ispravno postupio, ne znam ali kako da ga udarim njega onako malog (dok je bio mali) kad on u meni treba da vidi zastitinika, oca, a ne nekoga ko ce da udari. To je meni jednostavno van pameti.

mile

pre 2 godine

Batine imaju samo jedan cilj: da olakšaju frustraciju roditelju koji ne ume da se nosi sa svojim detetom.
Za vas koji zamenjujete teze...
Ako malo dete istrči na ulicu, nije krivo dete nego roditelj koji ga nije pazio.
Ja sam protiv batina, ali pošto većina insistira da batinama, onda batine treba da dobije nepažljivi roditelj, a ne dete. Ako se dotični roditelj prestravio što mu je dete istrčalo na ulicu neka išamara sebe da mu se to nikad više ne desi.

Maks Najsilniji

pre 2 godine

rade to sto su im i preci radili, ko u hipnotickom zanosu nasilnici prave nasilnike, ko sto za njih nisu imali vremena ni oni ne pronalaze vreme, ko sto za njih nisu imali strpljenja i razumevanja ni sami ga ne pronalaze za ostale

retki izadju iz tog zacaranog kruga

od nekih saznas kako treba od nekih kako ne, svi te lepo nauce ali dok ne oducis nema mudrosti.

CATAPA

pre 2 godine

Nije to ni do sada bilo dozvoljeno, samo što nije kažnjavano. I opet se "zabranjuje" tako što je dozvoljen "blaži oblik nasilja".
Zašto onda ne bi bio dozvoljen "blaži oblik nasilja" i nad ženama? Ili nad podređenim radnicima? Ili bilo kim "ko nas iznervira" jer je drzak?
Deca, jedina kategorija koja je (tobože) povlašćena i posebno zaštićena maloletničkim statusom je jedina kategorija nad kojom je dozvoljeno bar to "blaže" nasilje! Znači, posebno zaštićena je ona kategorija koju je dozvoljeno (po nekima čak i poželjno) tući! Pa nije čudo što su izrasle generacije idiota vaspitavane takvim apsurdom. Naravno, ti idioti sada brane sistem koji ih je takvima stvorio, sistem u kom je nasilje metod za rešavanja konflikata i problema.
Naravno da roditelj mora da nametne svoj autoritet. To se mnogo efikasnije postiže držanjem deteta u krilu tako da ne može da mrdne nekoliko minuta (dete ne može da izdrži duže). Ali, treba roditelj da izdvoji tih nekoliko minuta od svojih silnih obaveza kuckanja po telefonu ili gledanja televizije. Debile stvaraju debili.
Reći će neko da je takav metod kažnjavanja moguć samo u uzrastu kada su deca mala. Pa tad je jedino i potreban i efikasan! Nasilje nad odraslom decom proizvodi veći problem nego što rešava, ako su deca ne znači da su debili kao njihovi roditelji... bar ne još uvek. Ali ako su batine jedini metod, postaće i njima jedini metod komunikacije... nad onima za koje oni procene da su slabiji.

Mihailo

pre 2 godine

Sjajno, od sada ce odrastati citave generacije debila koja ce same sebe unistiti bas kao sto to sada cine ove generacije u Americi. Cestitam Srbiji na potpisivanju smrtne presude samoj sebi. Vama neprijatelji vise nisu potrebni, sada ce te sami da ih uzgajate.

baba

pre 2 godine

Secam se pre jedno 15 godina, bio neki moj u holandiji, bio neki turnir i on je spavao sa holandskom porodicom 2 nedelje. Kaze okupili se klinci iz komsiluka, tu negde 12-13-14 godina, svi pljugu i pivo u rukama, pita ih on sta, kako, a roditelji? kazu klinci roditelji im ne smeju nista jer mogu da ih tuze ako ih biju il kaznjavaju, eto, cisto da znate sta nas ceka

Ekspo

pre 2 godine

Naravno da su svi ovi argumenti psihologa i "psihološkinja" samo mazanje očiju. "Nauka" može sve da objasni i opravda ukoliko se to traži od nje.
Svi mi znamo, ili bi trebalo da znamo, zašto se ovo radi. Jasno nam je da je cilj uništenje porodice. Kaže "neće se dete odmah oduzimati". Neće, odmah, ali će malo posle.
Naravno da ima bolesnih roditelja koje treba staviti pod starateljstvo države, ali 99% normalnih neće zlostavljati svoje dete. Nema potrebe da pričam u kojim situacijama je prutić neophodan. Moja majka ga je često koristila, i ni u jednom trenutku nisam stekao utisak da sam nepoštovan ili slično, uvek sam shvatao da i iza tog prutića stoji bezgranična ljubav i posvećenost.
Danas su deca uglavnom jedinci, odrastaju u uslovima kada su okružena starijima koji im povlađuju na sve moguće načine. Na putu smo da dobijemo genereacije nesocijalizovani egoista, koji će dodatno moći da unište svoje živote prijavljivanjem roditelja zbog male vaspitne ćuške.

Mandrak

pre 2 godine

Moje dete nije drzavno dete. Moje dete nije vas resurs. Nasa deca ne smeju da budu pretvorena u drzavne agente koji ce aktivno po nagovoru drzace raditi protiv svojih roditelja. Nasi zivoti ne pripadaju vama. Vi nikada necete biti autoritet kome cemo se klanjati.

little.miss.spring

pre 2 godine

Na primerima u svojoj okolini sam došla do zaključka da su vaspitne one batine posle kojih se dete ponaša uvredjeno i ljuto. Što samo pokazuje da je shvatilo svoju krivicu. Takve podržavam.

Miroslav

pre 2 godine

Sto bi rekao Jordan Peterson:"Children of behavior psychologists, are usually behaving the worst." Sada ce svoje kvaziteorije da nam naturaju kao obavezu, moze li neko ovim ideoloskim zaludjenicima i njihovoj diktaturi da stane na put.

njanja

pre 2 godine

@Petar S.
Trajaće sve ovo (ne mislim naravno samo na fizičko kažnjavanje, to je jedna mrvica u moru kratkovidosti "zero tolerance" PC armije) generaciju dve - dok hedonizam, bes i neoliberalne idijotarije ne svedu populaciju na "prihvatljivu" brojku. Onda će se desiti da niko u zlatnoj milijardi degenerika (ali veoma politički korentnih) više ne može da reši ni jedan ozbiljan problem - i to je otprilike to. Homo politikalkorektus će izumreti kao slepo crevo evolucije, a delfini će kao intelektualno i moralno superiorna vrsta nastaviti ubrzano da evoluiraju i preuzmu planetu. Ako i jedan Hominid pretekne, u delfinskom zoo vrtu će mu biti mnogo bolje nego u liberalskom raju koji nas tek čeka...

Pantagruel

pre 2 godine

Ова земља све више личи на тенк којим управља мајмун. Они заправо обликују свет у коме ће деца бити слободна да доносе одлуке о томе да ли да падају у руке ликовима попут Епстајна, а родитеље претварају у криминалце ако такво понашање покушају да пресеку и спрече. Мало ли "сплаварки" имамо међу шипарицама. Ово је мера која ће ту делатност још више подстаћи. Друштво зрело за револуцију.

Pera

pre 2 godine

Svaki put kad neko krene da mi soli pamet o vaspitanju dece, pitam ga koliko ih ima pre nego što nastavimo diskusiju (ja ih imam troje).
Isto kao pri zapošljavanju, prednost imaju oni sa iskustvom u odnosu na čiste teoretičare tek izašle s fakulteta.
Naročito obožavam one koji nemaju ni kuče, a misle da znaju kako izgleda imati 24-časovnu moralnu i zakonsku obavezu prema nekome.

V for Vendetta

pre 2 godine

Ajde majstori objasnite rečima detetu od 2 god da je smrtna opasnost da dira električnu utičnicu ili da istrči na ulicu ?

Naravno, jedno su batine koje se ne mogu nikako opravdati, a sasvim drugo vaspitne ćuške.

Jaca

pre 2 godine

Izlazila sam sa decom iz vrtića, a ispred nas su išli otac i sin, malo stariji od moja dva deteta. Ispala mu je neka loptica koju je nosio i otkotrljala se pravo na kolovoz. Dete je potrčalo za lopticom ni ne gledajući gde se nalazi. Otac je prvo viknuo, a pošto dete nije poslušalo, ščepao ga nekako za kapuljaču i vratio na trotoar. Vikao je i istamburao malog tu, pred svima, nasred ulice. Jedna gospođa se uznemirila i počela ocu da drži slovo kako ne sme tući decu. Čovek je rekao najlogičniju stvar u tom trenutku - je l' bolje da mu spremam sanduk da ga ne bi zaboleo ponos? Jeste, čovek se uplašio i reagovao instinktivno i možda bi bilo bolje da je ostao pribran. Ali ti o tim stvarima u takvim trenucima ne razmišljaš. Ćerka me je pitala što čika bije dete. Rekla sam joj da će i ona dobiti isto ako bude tako divljala po ulici. I nije nikad. Drugo je iživljavanje nad decom zbog gluposti. Jesam za to da se detetu pruža lični primer, najbolji mogući, ali kad su u pitanju životno opasne situacije, svako će da reaguje iz straha i bez razmišljanja jer želi samo najbolje.

Bože mili

pre 2 godine

Jednom me otac povukao za i ošamario, pevalo mi uvo 5 dana i nikada više, ali je bilo dovoljno da nas pogleda i sve nam je jasno. ovo sad je strašno, deca su toliko bezobrazna i razmažena(gradska pogotovo), da nema šanse da normalno progovoriš, jer ona su u centru pažnje....naravno, roditelji su krivi, ali mora malo i po turu.Drugo je zlostavljanje i zanemarivanje, ali da baš ne možeš detetu da povučeš uši i da ga nekoliko puta ćušneš po dupetu, e,to neće "da valja".

nena

pre 2 godine

Pljuska po guzi nnikom nije naskodila,a apsolutno sam protiv prebijanja koje moze ostaviti zestoke posledice.U
zakonu treba napraviti razliku ,jer smo decu naucili samo pravima,a ne i obavezama i zato je sve vise dece nasilnika

kiza

pre 2 godine

Има деце и деце. Прст у штекер, претрчавање улице, малтретирање животиња, изливи беса, малтретирање друге деце и других људи, неко је поменуо инаћење до изнемоглости. Направићете људе са којима нико неће желети да се дружи. Наравно не говорим о већини већ о деци за које физички бол када ураде нешто много лоше је једини начин да размеју.
Моја другарица има ћерку која кад је имала 4, 5 година је малтретирала животиње. Чупала репове, кречила ноге, само тако рандом шивотиња на улици, пас, мачка, да је помази и крене да јој чупа уши нпр... цвили пас. Ова да у земљу пропадне. Причала она са њом а ова као теле је гледа и ова одмах настави, проверава границе, шта ли? Буквално ништа није помогло па ова попиздела па шта ова уради псу мачки ова исто то њој. После пет шест таквих ситуација се смирила. Сад је ок. Нису батине једино и уневрзално решење, али да деца пријављују родитеље да их туку, па да ЦЗСР одузима децу се није дешавало ни у диктатурама тима Стаљин, Хитлер и сл...
Ово што се овде уводи из ЕУ је најгора шизофренија. Погледајте филм Лов, па видите која пандорина кутија се отвара.

Pera

pre 2 godine

Sad kad se jave moderni roditelji da lažu o tome kako nikad nisu podigli glas na svoju decu, a ona ispadoše perfektna. Naravno, prećutali su o tome da decu viđaju dva sata dnevno (ostatak vremena su u školi i kod babe i dede).