Utorak, 24.01.2006.

13:57

Kako naterati Srbiju

Zamrzavanje pregovora sa EU bi bilo kazna koja bi Srbiju opet pretvorila u najizolovaniju državu JE, smatra Borut Šuklje.

Izvor: B92

Kako naterati Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

mack

pre 18 godina

Da je EU uopste stalo da pomogne Srbiji a ne do interesa njenih kompanije i belosvetskih spekulanata, davno bi Srbija bila u EU. Tada bi svi problemi lako bili reseni. Mladica bi uhvatili za 15min ako je ovde, a problemi na Kosovu i sa CG bi prakticno nestali. Ali ne, dajte vi nama prvo Mladica i nabavite svakoj svinji igracku pa cemo da vas primimo da sluzite. Zasto ne bismo bili Svajcarska kad vec mozemo?

Evroskeptik

pre 18 godina

Znate sta, jedna je stvar biti na Dedinju, imati razne biznise, korupcije, muvanja i tako provesti krizu i izolaciju, a druga je stvar ziveti od mizerne plate od prvog do petnaestog ili biti sto je jos gore, nezaposlen pa onda prezivljavati po raznim buvljacima. Neka sto ovi koji su se nafatirali love zahvaljujuci sankcijama nisu za Evropu, ne znam zasto je ostali svet protiv toga. Da li misle da ce opet proraditi kantice nafte i benzina i da cemo svi srecno i lepo ziveti? Pa zato smo upravo ovako i napredovali zbog parole ne mogu nam nista sankcije. Prihvatljive su samo pare i pomoc od Evrope, a evropske vrednosti i zakoni i sistemi nisu prihvatljivi. Dobro, onda ne morate da dobijate i pare od te mrske Evrope, pa da vidimo koliko cemo napredovati u ovom degenerisanom socijalizmu. Nikad se ne zna, udjes izadjes i gotovo.

goran

pre 18 godina

Pa zar izolacionizam nije politika Srbije u zadnjih dvadeset godina. Pa zar porazena nacija ne moze da se suoci sa cinjenicom da je njeno vidjenje pravde i istorije pogresno, i da shvati da niko drugi nije prouzrokovao zlo do oni sami.

Dejan

pre 18 godina

Ne razumem vise te price... Ako hocemo u EU, od toga nece biti nista dok ne budemo igrali po njihovim pravilima. Ako necemo onda da lepo kazemo da necemo i da prestanemo uopste da pricamo i pisemo o tome. Ovako - hocemo-necemo, mozda a ipak, pa nemojte sad, nije trenutak, kako vi to nama, zasto tako nama a ne i njima, itd, itd su ciste detinjarije.

goodman

pre 18 godina

Pa naravno da je "Najbolje resenje za Srbiju jeste samostalnost i neutralnost." Samo ovaj nash Vuk nas vuce mecki na (u) rupu. Ako udjemo, bicemo podvrgnuti neopisivoj birokratiji, tako da za svaki proizvod, bilo poljoprivredni ili industrijski, imamo da se upletemo u kucine. Citao sam kukanje hrvatskih seljanko koje prodaju Sirelu i kazu "tako cemo dok ne udjemo u EU, a onda zbogom ovako divnom siru i ovako niskoj ceni". Nestace naseg kajmaka, belog sira, sijenickog sira, prsuta, jogurta, bureka svih vrsta, pravicemo ementaler i kamamber po licenci i necemo vise tociti Jelen pivo koje jedino VREDI ovakvo kakvo je.
A mi smo fakticki vec u izolaciji. Videce BUgari kad njihova dobra klopa ustupi mesto evropskoj neukusnoj i samo na oko lepoj.

Nikola

pre 18 godina

Najbolje resenje za Srbiju jeste samostalnost i neutralnost, tako da je ovo dobra vest.Podsetio bih vas da svaka drzava ima potrebu za pranje svog prljavog novca//amerika ima gomilu ostrva za takve potrebe u Karibskom moru....takodje uniformisanost i istost buduce Evrope, nama takodje pogoduje, jer cemo po svemu/obicaji, hrana, mentalitet biti potpuno razliciti od Evropljana, a samim time ce doci do izrazaja i EGZOTICNOST ovih prostora, sto svakako pogoduje razvoju turizma.Tokom poslednjih godinu dana sreo sam dosta Evropljana koji su se prosto zaljubili u sve ono sto su doziveli ovde.Da podsetim, tokom novogodisnjih praznika u Beogradu je bilo 150.000 stranaca!Neki od njih su bili i moji gosti i njihov komentar je bio da se odavno negde nisu nagledali lepih ljudi, jeli tako ukusnu hranu , izlazili na tako EGZOTICNA mesta i slusali Egzoticnu muziku....
Dakle, zivela neutralnost.
Nikola

Vojvoda

pre 18 godina

Ma ljudi, otkud nam je to neka pretnja ili ultimatum? Ma sta nas briga za EU? I ne treba da ulazimo. Hajde konkretno sta bi nam to EU donela, sto mi sami ne bismo morali unapred da uradimo samo da bismo usli u to drustvo??? Razmislite malo... a? Zar nije interesantna tema? Oni svoje pretnje i upozorenja mogu samo macki o rep da okace, a gospodja Del Ponte se vise svima popela na vrh glave!!!

milan-vp

pre 18 godina

Mladic i Karadzic su potrebni Tribunalu da se zatvori dosije Milosevic.Tamo.Kod kuce,u Beogradu,taj posao nije jednostavan.Ne zbog ponovne kosolidacije njegovih kadrova,ili dominacije 'otrgnutih sluzbi',cak ni zbog Kostunice i politike koju sprovodi,nego zbog opsteg uverenja Vas u Beogradu da je zaustavljanjem ratnih dejstava na sve to stavljenja tacka.Bilo pa proslo.Svi su nesto ucarili a samo nas ucenjuju,sludjuju,obecavaju i stalno zavrcu slavinu.
Prvo mozak treba da obradi prosti podatak.Tenkovi nisu krenuli iz pravca Ljubljane,Zagreba i Sarajeva prema Beogradu,nego je bilo obrnuto.Rezultat je, pola bivse Juge je prakticno preorano.Komandno mesto svih ratnih operacija je bilo u Beogradu.Sta god Vi o tome mislili,zaista je istina u silogizmu:Srbija nije u ratu.I ni jedan jedini metak nije ispaljen na Srbiju.To zalosnije zbog neshvatanja ni povoda ni uzroka.Cela prica moze da se skrati u konstataciji: ko je mogao pobegao je od Srbije.Ko sada ima sansu - iskoristice je.I tu nema pardona.MZ nije ni sela za sto u vezi Kosova a vec naveliko se preti sankcijama.Vi umesto da ste u panici,vi se tome radujete.I vec su vam svi unapred krivi.O podilazenju sujeti,solenja pameti svima okolo,vec je procitano u rubrici 'Moj ugao'.Vesta zamena teza,povlacenje paralela sa svetom,kao da ste u najmanju ruku ravnopravni sa tim istim svetom.Ravnopravni jeste u pravima,ali nakon ispunjenja obaveza.
A naslov: Kako naterati Srbiju,jeste i tuga i sramota.I banalna istina o Vama.Ni batinom,ni sargarepom,ni parama,ni recima.Na kraju ce ostati samo jedna rec: samilost.Svet ce na kraju pomoci iz samilosti.Ne Srbiji,nego tom napacenom,izmucenom i ponizenom narodu.Obicnim gradjanima i gradjankama,deci,nebrojenim starcima i staricama,toj generaciji 25 - 30-togodisnjaka koji nisu nikada u zivotu ni videli ni osetili drugaciji zivot.Zivot u slobodi.

Doctor Wu

pre 18 godina

Ako ovo nije izolacija onda ne znam sta je. Ovo mucenje, sada vec, generacija i generacija Srba je necuveni cinizam. Ako Austrijanci zaista zele da pomognu Srbiji, neka ukinu vize za obicne gradjane Srbije.

Bajramovic

pre 18 godina

Srbiji niko nemoze pomoci ili naterati, srbija zapravo srbi sami moraju znati sta zelje i kuda bi oni hteli.
Kako se ono kaze laz ima kratke noge do sada srbska politika nista nije iskreno i pravilno u dobit Naroda radila
Osim lazi i neozbiljnom ponasanju misljeci da prevari svet, i tako na kraju prevarice sami sebe.

Na zalost srbska je politika uvjek takva bila i to na osvajanje tudze i tako misljeci da sto vise povrsine to bolje onda ce bit velika srbija, dok nikada nisu pobrinuli o svom Narod, da njemu bilje bude, da bude bolji zivotni standard i na kraju da zive u miru sa komsijama.

Pogresna politika je srbiju i srbe dovela do ove tacke, kada ce Medzunarodna Zajednica jednoga dana reci srbijo zao nam je ali moras sama ostati.

Bankar Toronto

pre 18 godina

Ako ne date Kosovo onda nema ni Evrope! ... i tome slicno...!
Zamislite da se komsije udruze i da vam ne daju da izlazite na ulicu dok im ne podjelite sopstveno dvoriste!
Boze Pravde!!

milosh

pre 18 godina

Hadjica su pustili ,dali jasan signal EU i MZ o kakoj se vlasti radi,za Mladica nisam siguran da se dobrovoljno skriva jer ako razmislite sa njim vlst provocira svet na novu izolaciju i sve ceshce pretnje koje ce im sluziti za potvrdsu ispravnosti politike dragog im druga i saborca Slobodana i dokaz o velikoj zaveri protiv nas Srba pa tako kupuju sa njim vreme dok zakonski ne ugushe slobodne medie i dok strucnjak i analiticar novog svetskog poretka javnosti poznat kao Aleksandar Tijanic narodu ne objasni o cemu se tu radi.Izmedju ove vlasti i vlasti S.M su vishe slicnosti pardon nema razlike: obe imaju Tijanica ,obe su novcem gushile medie[drakonske kazne ],obe naplacuju Tv preko ra. za struju,obe imaju uz sebe SRS kao simpaticnu opoziciju ,kradu mandate a stalno vicu drshte lopova,naj preci posao im je obnova Avalskog tornja kako bi mogli bolje da shire svoje lazi i nazadne ideje ,kao takva zavrshi ce i gore od Slobine i Mirine a mi po drugi put kroz pakao ili do korenja za obrok kako rece Dragutin Zelenovic pred predjashnje sankcije.Imamo braco josh malo vremena
za opamecivanje ovih sht vredjaju nashu inteligenciju iuzmemo im iz ruke tu njihovu gvozdenu metlu sa kojom prete i isprashimo ih za sva vremena. NADA JOSH POSTOI

Zoran M.

pre 18 godina

Mi ratnih zlocinaca i svih drugih zaostavstina "slavne proslosti" treba da se resimo pre svega zbog nas samih, da bi ziveli u jednoj boljoj i civilizovanijoj zemlji, a prestanak izolacije kojoj smo i dalje izlozeni i slobodnije putovanje po Evropi i svetu sticice ne toliko kao zasluzena nagrada za koopertivnost koliko kao logicna posledica jednog istinski drugacijeg odnosa ovog naroda prema zivotu. Jer svi ti mitovi i legende o narodu najstarijem i najuzvisenijem zbog kojeg su nasi roditelji unistili nekoliko generacija svojih potomaka nije vredan niti jednog ljudskog zivota, a kamoli nekoliko stotina hiljada zivota ugasenih zbog jedne sulude politike.

Dusan

pre 18 godina

Par tema za razmisljanje. Opcija 1: Ukoliko vlast ne isporuci Mladica pre pocetka pregovora o statusu Kosova, mi u njima nemamo sta da trazimo. Opcija 2: Ukoliko isporuce Mladica, Djordjevica i mozda Karadzica, srpska pozicija ce se drasticno popraviti. Opcija 3: Pregovori o Kosovu mogu posluziti Vladi kao idealan izgovor za hvatanje i deportaciju Mladica, a realno, srpska pozicija pregovorima sustinski ostaje ista.

Bandji

pre 18 godina

Srbija nece uci u Evropu prije 2020 godine iz najmanje 2 razloga. Prvi ja da bi nekim ranijim ulaskom najmanje 2 miliona Srba emigriralo u tu "mrsku" Evropu i to u samo nekoliko mjeseci. Od tog broja najmanje 10 hiljada kriminalaca raznog kalibra. Drugi razlog je sto u Srbiji nije doslo do promjene svijesti o desavanjima u proteklih 15 godina, jer se i danas 70% Srba jos uvijek pita: "Sta nam se , bre ovo, desi?" Tome najvecu zaslugu ima drzavna, a i neke druge televizije svojom medijskom propagandom i nacinom informisanja javnosti. Evropa je svjesna svega toga i zato ce uvijek iznova traziti neke nove razloge da ne primi Srbiju u EU, sve dok se srpsko drustvo ne promjeni u smislu evropeizacije i raskrsti sa klerofasizmom (radikali). Upravo su izbori u Srbiji taj lakmus papir koji pokazuje koliko daleko je Srbija otisla u prihvatanju Evropskih vrijednosti.

U kom iracionalnom svijetu zivi obican narod u Srbiji, najbolje govori cinjenica da i dalje 90% ljudi misli da "svet ne voli Srbe, da zele samo da uniste Srbiju" , a da pri tom ne shvataju da iskljucivu odgovornost za stanje u Srbiji imaju njeni politicari, koji su nesposobni da vode zemlju ka prosperitetu i boljem standardu. Pojedini politicari poput masona ili tajnih drustava tipa: "Crna ruka", skupljaju se po zamracenim tajnim podrumima i dalje crtaju nekakve samo njima znane nove mape i granice na balkanu, umjesto da se uhvate u kostac s ekonomijom. Ti surogat napoleoni ne shvataju da su isuvise mali (cak se niti Putin ne usudjuje mjenjati olako granice) da bi nesto promjenili. Na zalost, proci ce dugo vremena dok se u Srbiji ne pojave zdrave politicke snage kojima ce biti puno vaznije da obicni ljudi imaju standard dostojan covjeka, nego da li je Podgorica u Srbiji ili samostalnoj Crnoj Gori. Na zalost kroz decenije neke zemlje na zapadu (Engleska, Francuska) uspjele su da ubjede generacije politicara u Srbiji da je Srbija lokalna kolonijalna sila koja treba da kontrolise ostale narode na Balkanu. Ta politika se pokazala najvise pogubnom po samu Srbiju i evo do cega je dovela....
Sto se prije Srbi suoce s tom cinjenicom, prije ce postati stvarni dio Evrope, a ne samo geografski...

Sinisa

pre 18 godina

Ljudi moji dragi, tri ulaska u EU nece nista da izmene ukoliko mi sami prvi to ne budemo poceli da radimo. Pa zar ima toliko naivnih da misle da se samim ulaskom u EU odjednom menja sve na bolje. Ne, nikako ne.

Srba

pre 18 godina

Sećam se kad veliki Sloba ,a sada optuženi za ratne zločine. Veliki bolesnik od povišenog pritiska od čega uzgred boluje pola Srbije pa da ima bar 1/4 one terapije koju ima Sloba. Ali on se nervira . Velika je njegova muka. Narod nema muka.Ni za šta ne brine.
E taj Sloba na svom vrhuncu reče da mi ima da uđemo u Evropu, ali ne ko lakeji već ko ponosna nacija, to jest da nas kume i mole.
Koliko je pogrešio otiđite pa pogledajte kod zgrada ambasada evropskih država. Videće kad budemo stali u red za za vizu da putujemo u Bugarski , pa još gore za Bosnu to jest Republiku Srpsku.
Sada isto. Hocemo li ili nećemo. Radije ne. Ovako u brlogu lakše je krasti i muvati. Nacionalne ustanove su izgleda protiv. Crkva je protiv, a njima treba verovati. Ne verujte sebi već njima.

Bob

pre 18 godina

Zasto u Evropu. Setimo se Ramsfelda i "Stare Evrope". Nije on to dzabe rekao. Ulaskom u Evropu Srbija samo gubi. Evropa nije vise svet. Svet je Amerika i Istok. Evropa je kolekcija pateticnih Solana, Siraka, Blera i drugih koji bi za saku dolara prodali i svolu familiju. Mozda je to Ramsfeld, posle vazalske uloge Evrope prema Amrici i mislio. Nadam se da Srbija nece nikada biti promljena u EU i da ce mozda ostati kao jedina slobodna zemlja na kontinentu.

Maja

pre 18 godina

Neka nas izoluju, nece im biti prvi put. Zar 10 godina plitkoumne potlitike medjunarodne zajednice nije samo ucvrscivalo Milosevica. Da nas nisu izolovali i drzali nam sankcije, ranije bismo ga se i resili. Da im je stvarno stalo do Srbije i njene demokratizacije, ne bi posezali za instrumentima izolacije.

nikolak

pre 18 godina

siguran sam da i bez Mladica & co Srbija nebi usla brzo u tu Evropu jer oni bi nasli neke nove razloge, jer je jasno kad je u pitanju Srbija da nisu isti standardi.

Принц Мешал ал-Субаи

pre 18 godina

Врло интересантан чланак, свега 14 година слушамо то исто. Погледајте само последњу годину, прво је требало да испоруче Младића у јулу. Па онда у новембру, па децембру, и онда у јануару, а сад ни тада.
Потом кредибилни новински чланци о томе како је у Русији, у ствари у Босни траје потера, али он је у Лењинграду, заправо у Србији.
Доста више тих деценијских лупетања о "сарадњи" и хапсите га већ једном.
Ово глупирање са Младићем је почело кад сам ја имао 13 година а сад имам 27!

Colin_bgd

pre 18 godina

Da ima neko hrabrosti pa da narodu kaze lepo u oci koliko smo para profuckali time sto nismo u vozu sa Bugarskom i Rumunijom (a Djindjiceva vlada je radila po tome rasporedu) za ulazak u EU 2007, mozda bi i imali neke sanse da o ovome cinjenicno razgovaramo. Ovako opet profesionalni komentatori iz poznatih kuhinja mazu oci nekim nazovi "principijelnim otporom" prema evropskoj uniji. To je kao kad vi visite nad provalijom, onda naidje neko i pruza vam ruku da vam pomogne da izadjete iz te zivot ili smrt situacije, a vi ne prihvatate ruku nego zapocinjete neku pricu "sta ti mene sad spasavas, a parkirao si kola na moje parking mesto pre nedelju dana, pa ja nisam imao gde", na primer. Ili kao kad na primer idete da putujete avionom i sad na ulasku vas pretresaju, rentgen kontrola i slicno, a vi kazete "ja necu da budem pretresen i pregledan" i onda vas ne puste u avion naravno, i vi onda ponovo dodjete na sledeci let, pa na sledeci, pa na sledeci dok ovi "ne shvate" kako eto moraju da vas puste bez pregleda. To se naravno nikad ne desi i vi ste onda kivni na obezbedjenje aerodroma umesto da se zapitate da li je krivica mozda i u vama samima. Tako i drugovi Karadzic-Mladic, moraju se uhapsiti, druge nema, to je zahtev, zakon, moranje da bi se uslo u avion. Da je bilo ko od "patriota" posten pa da kaze necemo u EU, hocemo da i dalje gajimo tekovine otomanske imperije i vladanja i zakona kao sto je bilo po turskim pasalucima, onda bi znali na cemu smo i bilo bi makar posteno sa njihove strane. Ali i to je jedna od otomanskih tekovina "da se vlasi ne sete", i onda je samo, ponovo, uvek i zauvek u Srbiji sve bilo i ostalo jedan veliki falsifikat, krivotvorenje, laz: zivota, ideja, humanosti, saosecanja, ljudskosti, civilizacije.

voya

pre 18 godina

Srbija je uvek birala tezi put i nikad nije znala da predupredi dogadjaje. Djindjic je, siromah, imao smisla za to, ali je Srbija bila isuvise nefleksibilna za to. Zato je i stradao. U Hrvatskoj narod jeste dosta nefleksibilan, ali bar vlast nije, nego zna sta i kad treba da uradi. Umesto ne samo da isporuci Karadzica i Mladica, nego i da potpise nezavisnost Kosova sad odmah (vec vidim frapantni, bolni izraz lica na licu nekog velikog Srbina - ja sam, ipak, mali, prizemni Srbin - posle ovakve moje izjave, ali, Kosovo ce biti nezavisno, od Srbije zavisi samo da li pre ili kasnije) i da to dobrano naplati u politickom smislu (ulazak u EU 2008, nepovratni krediti MMF, itd.) mi cemo i dalje da cekamo batinu i da zavrsimo na kraju ispod one sljive, kao sto rekose Tarabici. Ali, sta uopste pricam pa i ja, kád me je neko u zemlji Srbiji slusao, ni kad sam bio tamo, a kamoli sad kad sam gde sam.

Nada

pre 18 godina

A bogati kao da je vazno "zamrznuti pregovore"kad je narod u Srbiji vec naucio i navikao zivjeti u bijedi, a i bolje je ovako bacati mu prasinu u oci o Karicu i o drugim aferama samo da Mladic se ne isporuci u Hag. Kostunica ce prije unistiti i narod i drzavu nego njega isporuciti.

vladan

pre 18 godina

Pa znaš kako, čak i da znamo gde su Karadžić i Mladić pa i da ih isporučimo svima se popelo na vrh glave pridikovanje ako ne uradite to nećete u Evropu ako ne uradite ovo nećete u Evropu pa na kraj krajeva mi smo fizički u Evropi hteli oni to ili ne a baš da i njima cvetaju ruže u Evropi ne verujem jer sticajem okolnosti često putujem po toj famoznoj Evropi i uglavnom slušam priče tipa odkako je uveden evro nama je sve teže i teže, te loša ekonomska situacija u svetu. Sve u svemu nebi trebali da žurimo u tu famoznu Evropsku uniju jer to sigurno neće povećati standard naših gradjana. A standard jedino zanima gradjane a možemo ga popraviti samo mi većim zalaganjem kvalitetnijim radom, kvalitetnim proizvodima koje bi neko želeo da kupi bilo gde u svetu, prodajom naše pameti (dokazali mladi ljudi do sada 100) puta itd...
Pozdrav od Vlade Evropljanina

Mr. No

pre 18 godina

Ukoliko neka drzava ne zeli isporuciti osumnjicene i ne radi na njihovom lociranju nema sto raditi u Europi. Ovakav stav mi je u maloj kontradikciji sa onime sto Europa trazi. Izgleda da niti Slovenci nisu sazreli za EU, ali su se tamo eto nasli jer su imali srece sto im je drzava gore, a ne recimo izmedju Hrvatske i Srbije...

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Siguran sam da, ne bi bilo problema oko prijema Srbije u EU u slučaju da ovo probrano evropsko društvo ima bilo kakve koristi od pridruženja ili ulaska Srbije u EU. Srbija bi bila primljena čak i u slučaju da gospodin Mladić i Karadžić šetaju ruku pod ruku Terazijama. Ovako sve se ovo svodi na bedne ucene i iživljavanje savremenih silnika. Koji u nedostatku argumenata svoju pamet dokazuju batinom i batinanjem drugoga. Taj drugi je naravno uvek onaj koji ne može da pruži otpor ili uzvrati udarac. Priče sa Mladićem, Karadžićem potom Hadžićem a zatim ko zna kim, nemaju nikakve logike. Niti kraj. Sve je to toliko neozbiljno i površno. Na žalost, ovakvoj situaciji smo sami najviše doprineli jer smo se oslonili na "zdrave" snage koje treba da nam daju podršku odnosno one koji su nam do juče bili najveći neprijatelji. Kada shvatimo da naši iznenandi "prijatelji" nisu ratovali protiv jednog čoveka već protiv nečeg drugog, otvoriće nam se oči. Možda čak i vrata EU. Do tada jesmo i bićemo meta za potkusurivanje.

Gastarbajter

pre 18 godina

Dok ima dovoljno dijasporaca, koji će uprkos svih prepreka i dalje finansijski potpomagati svoju rodbinu i slati humanitarnu pomoć, čelinici trenutno na vlasti neće strahovati. Kad bi dijasporci zaustavili tu pomoć i objasnili svojim rođacima, da sada gledaju ono šta su birali na izborima, tad bi tek moglo da se uradi nešto.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Siguran sam da, ne bi bilo problema oko prijema Srbije u EU u slučaju da ovo probrano evropsko društvo ima bilo kakve koristi od pridruženja ili ulaska Srbije u EU. Srbija bi bila primljena čak i u slučaju da gospodin Mladić i Karadžić šetaju ruku pod ruku Terazijama. Ovako sve se ovo svodi na bedne ucene i iživljavanje savremenih silnika. Koji u nedostatku argumenata svoju pamet dokazuju batinom i batinanjem drugoga. Taj drugi je naravno uvek onaj koji ne može da pruži otpor ili uzvrati udarac. Priče sa Mladićem, Karadžićem potom Hadžićem a zatim ko zna kim, nemaju nikakve logike. Niti kraj. Sve je to toliko neozbiljno i površno. Na žalost, ovakvoj situaciji smo sami najviše doprineli jer smo se oslonili na "zdrave" snage koje treba da nam daju podršku odnosno one koji su nam do juče bili najveći neprijatelji. Kada shvatimo da naši iznenandi "prijatelji" nisu ratovali protiv jednog čoveka već protiv nečeg drugog, otvoriće nam se oči. Možda čak i vrata EU. Do tada jesmo i bićemo meta za potkusurivanje.

Gastarbajter

pre 18 godina

Dok ima dovoljno dijasporaca, koji će uprkos svih prepreka i dalje finansijski potpomagati svoju rodbinu i slati humanitarnu pomoć, čelinici trenutno na vlasti neće strahovati. Kad bi dijasporci zaustavili tu pomoć i objasnili svojim rođacima, da sada gledaju ono šta su birali na izborima, tad bi tek moglo da se uradi nešto.

Mr. No

pre 18 godina

Ukoliko neka drzava ne zeli isporuciti osumnjicene i ne radi na njihovom lociranju nema sto raditi u Europi. Ovakav stav mi je u maloj kontradikciji sa onime sto Europa trazi. Izgleda da niti Slovenci nisu sazreli za EU, ali su se tamo eto nasli jer su imali srece sto im je drzava gore, a ne recimo izmedju Hrvatske i Srbije...

vladan

pre 18 godina

Pa znaš kako, čak i da znamo gde su Karadžić i Mladić pa i da ih isporučimo svima se popelo na vrh glave pridikovanje ako ne uradite to nećete u Evropu ako ne uradite ovo nećete u Evropu pa na kraj krajeva mi smo fizički u Evropi hteli oni to ili ne a baš da i njima cvetaju ruže u Evropi ne verujem jer sticajem okolnosti često putujem po toj famoznoj Evropi i uglavnom slušam priče tipa odkako je uveden evro nama je sve teže i teže, te loša ekonomska situacija u svetu. Sve u svemu nebi trebali da žurimo u tu famoznu Evropsku uniju jer to sigurno neće povećati standard naših gradjana. A standard jedino zanima gradjane a možemo ga popraviti samo mi većim zalaganjem kvalitetnijim radom, kvalitetnim proizvodima koje bi neko želeo da kupi bilo gde u svetu, prodajom naše pameti (dokazali mladi ljudi do sada 100) puta itd...
Pozdrav od Vlade Evropljanina

Maja

pre 18 godina

Neka nas izoluju, nece im biti prvi put. Zar 10 godina plitkoumne potlitike medjunarodne zajednice nije samo ucvrscivalo Milosevica. Da nas nisu izolovali i drzali nam sankcije, ranije bismo ga se i resili. Da im je stvarno stalo do Srbije i njene demokratizacije, ne bi posezali za instrumentima izolacije.

Nada

pre 18 godina

A bogati kao da je vazno "zamrznuti pregovore"kad je narod u Srbiji vec naucio i navikao zivjeti u bijedi, a i bolje je ovako bacati mu prasinu u oci o Karicu i o drugim aferama samo da Mladic se ne isporuci u Hag. Kostunica ce prije unistiti i narod i drzavu nego njega isporuciti.

voya

pre 18 godina

Srbija je uvek birala tezi put i nikad nije znala da predupredi dogadjaje. Djindjic je, siromah, imao smisla za to, ali je Srbija bila isuvise nefleksibilna za to. Zato je i stradao. U Hrvatskoj narod jeste dosta nefleksibilan, ali bar vlast nije, nego zna sta i kad treba da uradi. Umesto ne samo da isporuci Karadzica i Mladica, nego i da potpise nezavisnost Kosova sad odmah (vec vidim frapantni, bolni izraz lica na licu nekog velikog Srbina - ja sam, ipak, mali, prizemni Srbin - posle ovakve moje izjave, ali, Kosovo ce biti nezavisno, od Srbije zavisi samo da li pre ili kasnije) i da to dobrano naplati u politickom smislu (ulazak u EU 2008, nepovratni krediti MMF, itd.) mi cemo i dalje da cekamo batinu i da zavrsimo na kraju ispod one sljive, kao sto rekose Tarabici. Ali, sta uopste pricam pa i ja, kád me je neko u zemlji Srbiji slusao, ni kad sam bio tamo, a kamoli sad kad sam gde sam.

Принц Мешал ал-Субаи

pre 18 godina

Врло интересантан чланак, свега 14 година слушамо то исто. Погледајте само последњу годину, прво је требало да испоруче Младића у јулу. Па онда у новембру, па децембру, и онда у јануару, а сад ни тада.
Потом кредибилни новински чланци о томе како је у Русији, у ствари у Босни траје потера, али он је у Лењинграду, заправо у Србији.
Доста више тих деценијских лупетања о "сарадњи" и хапсите га већ једном.
Ово глупирање са Младићем је почело кад сам ја имао 13 година а сад имам 27!

Colin_bgd

pre 18 godina

Da ima neko hrabrosti pa da narodu kaze lepo u oci koliko smo para profuckali time sto nismo u vozu sa Bugarskom i Rumunijom (a Djindjiceva vlada je radila po tome rasporedu) za ulazak u EU 2007, mozda bi i imali neke sanse da o ovome cinjenicno razgovaramo. Ovako opet profesionalni komentatori iz poznatih kuhinja mazu oci nekim nazovi "principijelnim otporom" prema evropskoj uniji. To je kao kad vi visite nad provalijom, onda naidje neko i pruza vam ruku da vam pomogne da izadjete iz te zivot ili smrt situacije, a vi ne prihvatate ruku nego zapocinjete neku pricu "sta ti mene sad spasavas, a parkirao si kola na moje parking mesto pre nedelju dana, pa ja nisam imao gde", na primer. Ili kao kad na primer idete da putujete avionom i sad na ulasku vas pretresaju, rentgen kontrola i slicno, a vi kazete "ja necu da budem pretresen i pregledan" i onda vas ne puste u avion naravno, i vi onda ponovo dodjete na sledeci let, pa na sledeci, pa na sledeci dok ovi "ne shvate" kako eto moraju da vas puste bez pregleda. To se naravno nikad ne desi i vi ste onda kivni na obezbedjenje aerodroma umesto da se zapitate da li je krivica mozda i u vama samima. Tako i drugovi Karadzic-Mladic, moraju se uhapsiti, druge nema, to je zahtev, zakon, moranje da bi se uslo u avion. Da je bilo ko od "patriota" posten pa da kaze necemo u EU, hocemo da i dalje gajimo tekovine otomanske imperije i vladanja i zakona kao sto je bilo po turskim pasalucima, onda bi znali na cemu smo i bilo bi makar posteno sa njihove strane. Ali i to je jedna od otomanskih tekovina "da se vlasi ne sete", i onda je samo, ponovo, uvek i zauvek u Srbiji sve bilo i ostalo jedan veliki falsifikat, krivotvorenje, laz: zivota, ideja, humanosti, saosecanja, ljudskosti, civilizacije.

nikolak

pre 18 godina

siguran sam da i bez Mladica & co Srbija nebi usla brzo u tu Evropu jer oni bi nasli neke nove razloge, jer je jasno kad je u pitanju Srbija da nisu isti standardi.

Bandji

pre 18 godina

Srbija nece uci u Evropu prije 2020 godine iz najmanje 2 razloga. Prvi ja da bi nekim ranijim ulaskom najmanje 2 miliona Srba emigriralo u tu "mrsku" Evropu i to u samo nekoliko mjeseci. Od tog broja najmanje 10 hiljada kriminalaca raznog kalibra. Drugi razlog je sto u Srbiji nije doslo do promjene svijesti o desavanjima u proteklih 15 godina, jer se i danas 70% Srba jos uvijek pita: "Sta nam se , bre ovo, desi?" Tome najvecu zaslugu ima drzavna, a i neke druge televizije svojom medijskom propagandom i nacinom informisanja javnosti. Evropa je svjesna svega toga i zato ce uvijek iznova traziti neke nove razloge da ne primi Srbiju u EU, sve dok se srpsko drustvo ne promjeni u smislu evropeizacije i raskrsti sa klerofasizmom (radikali). Upravo su izbori u Srbiji taj lakmus papir koji pokazuje koliko daleko je Srbija otisla u prihvatanju Evropskih vrijednosti.

U kom iracionalnom svijetu zivi obican narod u Srbiji, najbolje govori cinjenica da i dalje 90% ljudi misli da "svet ne voli Srbe, da zele samo da uniste Srbiju" , a da pri tom ne shvataju da iskljucivu odgovornost za stanje u Srbiji imaju njeni politicari, koji su nesposobni da vode zemlju ka prosperitetu i boljem standardu. Pojedini politicari poput masona ili tajnih drustava tipa: "Crna ruka", skupljaju se po zamracenim tajnim podrumima i dalje crtaju nekakve samo njima znane nove mape i granice na balkanu, umjesto da se uhvate u kostac s ekonomijom. Ti surogat napoleoni ne shvataju da su isuvise mali (cak se niti Putin ne usudjuje mjenjati olako granice) da bi nesto promjenili. Na zalost, proci ce dugo vremena dok se u Srbiji ne pojave zdrave politicke snage kojima ce biti puno vaznije da obicni ljudi imaju standard dostojan covjeka, nego da li je Podgorica u Srbiji ili samostalnoj Crnoj Gori. Na zalost kroz decenije neke zemlje na zapadu (Engleska, Francuska) uspjele su da ubjede generacije politicara u Srbiji da je Srbija lokalna kolonijalna sila koja treba da kontrolise ostale narode na Balkanu. Ta politika se pokazala najvise pogubnom po samu Srbiju i evo do cega je dovela....
Sto se prije Srbi suoce s tom cinjenicom, prije ce postati stvarni dio Evrope, a ne samo geografski...

Sinisa

pre 18 godina

Ljudi moji dragi, tri ulaska u EU nece nista da izmene ukoliko mi sami prvi to ne budemo poceli da radimo. Pa zar ima toliko naivnih da misle da se samim ulaskom u EU odjednom menja sve na bolje. Ne, nikako ne.

Srba

pre 18 godina

Sećam se kad veliki Sloba ,a sada optuženi za ratne zločine. Veliki bolesnik od povišenog pritiska od čega uzgred boluje pola Srbije pa da ima bar 1/4 one terapije koju ima Sloba. Ali on se nervira . Velika je njegova muka. Narod nema muka.Ni za šta ne brine.
E taj Sloba na svom vrhuncu reče da mi ima da uđemo u Evropu, ali ne ko lakeji već ko ponosna nacija, to jest da nas kume i mole.
Koliko je pogrešio otiđite pa pogledajte kod zgrada ambasada evropskih država. Videće kad budemo stali u red za za vizu da putujemo u Bugarski , pa još gore za Bosnu to jest Republiku Srpsku.
Sada isto. Hocemo li ili nećemo. Radije ne. Ovako u brlogu lakše je krasti i muvati. Nacionalne ustanove su izgleda protiv. Crkva je protiv, a njima treba verovati. Ne verujte sebi već njima.

Dusan

pre 18 godina

Par tema za razmisljanje. Opcija 1: Ukoliko vlast ne isporuci Mladica pre pocetka pregovora o statusu Kosova, mi u njima nemamo sta da trazimo. Opcija 2: Ukoliko isporuce Mladica, Djordjevica i mozda Karadzica, srpska pozicija ce se drasticno popraviti. Opcija 3: Pregovori o Kosovu mogu posluziti Vladi kao idealan izgovor za hvatanje i deportaciju Mladica, a realno, srpska pozicija pregovorima sustinski ostaje ista.

Bob

pre 18 godina

Zasto u Evropu. Setimo se Ramsfelda i "Stare Evrope". Nije on to dzabe rekao. Ulaskom u Evropu Srbija samo gubi. Evropa nije vise svet. Svet je Amerika i Istok. Evropa je kolekcija pateticnih Solana, Siraka, Blera i drugih koji bi za saku dolara prodali i svolu familiju. Mozda je to Ramsfeld, posle vazalske uloge Evrope prema Amrici i mislio. Nadam se da Srbija nece nikada biti promljena u EU i da ce mozda ostati kao jedina slobodna zemlja na kontinentu.

Zoran M.

pre 18 godina

Mi ratnih zlocinaca i svih drugih zaostavstina "slavne proslosti" treba da se resimo pre svega zbog nas samih, da bi ziveli u jednoj boljoj i civilizovanijoj zemlji, a prestanak izolacije kojoj smo i dalje izlozeni i slobodnije putovanje po Evropi i svetu sticice ne toliko kao zasluzena nagrada za koopertivnost koliko kao logicna posledica jednog istinski drugacijeg odnosa ovog naroda prema zivotu. Jer svi ti mitovi i legende o narodu najstarijem i najuzvisenijem zbog kojeg su nasi roditelji unistili nekoliko generacija svojih potomaka nije vredan niti jednog ljudskog zivota, a kamoli nekoliko stotina hiljada zivota ugasenih zbog jedne sulude politike.

milosh

pre 18 godina

Hadjica su pustili ,dali jasan signal EU i MZ o kakoj se vlasti radi,za Mladica nisam siguran da se dobrovoljno skriva jer ako razmislite sa njim vlst provocira svet na novu izolaciju i sve ceshce pretnje koje ce im sluziti za potvrdsu ispravnosti politike dragog im druga i saborca Slobodana i dokaz o velikoj zaveri protiv nas Srba pa tako kupuju sa njim vreme dok zakonski ne ugushe slobodne medie i dok strucnjak i analiticar novog svetskog poretka javnosti poznat kao Aleksandar Tijanic narodu ne objasni o cemu se tu radi.Izmedju ove vlasti i vlasti S.M su vishe slicnosti pardon nema razlike: obe imaju Tijanica ,obe su novcem gushile medie[drakonske kazne ],obe naplacuju Tv preko ra. za struju,obe imaju uz sebe SRS kao simpaticnu opoziciju ,kradu mandate a stalno vicu drshte lopova,naj preci posao im je obnova Avalskog tornja kako bi mogli bolje da shire svoje lazi i nazadne ideje ,kao takva zavrshi ce i gore od Slobine i Mirine a mi po drugi put kroz pakao ili do korenja za obrok kako rece Dragutin Zelenovic pred predjashnje sankcije.Imamo braco josh malo vremena
za opamecivanje ovih sht vredjaju nashu inteligenciju iuzmemo im iz ruke tu njihovu gvozdenu metlu sa kojom prete i isprashimo ih za sva vremena. NADA JOSH POSTOI

Doctor Wu

pre 18 godina

Ako ovo nije izolacija onda ne znam sta je. Ovo mucenje, sada vec, generacija i generacija Srba je necuveni cinizam. Ako Austrijanci zaista zele da pomognu Srbiji, neka ukinu vize za obicne gradjane Srbije.

Bankar Toronto

pre 18 godina

Ako ne date Kosovo onda nema ni Evrope! ... i tome slicno...!
Zamislite da se komsije udruze i da vam ne daju da izlazite na ulicu dok im ne podjelite sopstveno dvoriste!
Boze Pravde!!

Bajramovic

pre 18 godina

Srbiji niko nemoze pomoci ili naterati, srbija zapravo srbi sami moraju znati sta zelje i kuda bi oni hteli.
Kako se ono kaze laz ima kratke noge do sada srbska politika nista nije iskreno i pravilno u dobit Naroda radila
Osim lazi i neozbiljnom ponasanju misljeci da prevari svet, i tako na kraju prevarice sami sebe.

Na zalost srbska je politika uvjek takva bila i to na osvajanje tudze i tako misljeci da sto vise povrsine to bolje onda ce bit velika srbija, dok nikada nisu pobrinuli o svom Narod, da njemu bilje bude, da bude bolji zivotni standard i na kraju da zive u miru sa komsijama.

Pogresna politika je srbiju i srbe dovela do ove tacke, kada ce Medzunarodna Zajednica jednoga dana reci srbijo zao nam je ali moras sama ostati.

milan-vp

pre 18 godina

Mladic i Karadzic su potrebni Tribunalu da se zatvori dosije Milosevic.Tamo.Kod kuce,u Beogradu,taj posao nije jednostavan.Ne zbog ponovne kosolidacije njegovih kadrova,ili dominacije 'otrgnutih sluzbi',cak ni zbog Kostunice i politike koju sprovodi,nego zbog opsteg uverenja Vas u Beogradu da je zaustavljanjem ratnih dejstava na sve to stavljenja tacka.Bilo pa proslo.Svi su nesto ucarili a samo nas ucenjuju,sludjuju,obecavaju i stalno zavrcu slavinu.
Prvo mozak treba da obradi prosti podatak.Tenkovi nisu krenuli iz pravca Ljubljane,Zagreba i Sarajeva prema Beogradu,nego je bilo obrnuto.Rezultat je, pola bivse Juge je prakticno preorano.Komandno mesto svih ratnih operacija je bilo u Beogradu.Sta god Vi o tome mislili,zaista je istina u silogizmu:Srbija nije u ratu.I ni jedan jedini metak nije ispaljen na Srbiju.To zalosnije zbog neshvatanja ni povoda ni uzroka.Cela prica moze da se skrati u konstataciji: ko je mogao pobegao je od Srbije.Ko sada ima sansu - iskoristice je.I tu nema pardona.MZ nije ni sela za sto u vezi Kosova a vec naveliko se preti sankcijama.Vi umesto da ste u panici,vi se tome radujete.I vec su vam svi unapred krivi.O podilazenju sujeti,solenja pameti svima okolo,vec je procitano u rubrici 'Moj ugao'.Vesta zamena teza,povlacenje paralela sa svetom,kao da ste u najmanju ruku ravnopravni sa tim istim svetom.Ravnopravni jeste u pravima,ali nakon ispunjenja obaveza.
A naslov: Kako naterati Srbiju,jeste i tuga i sramota.I banalna istina o Vama.Ni batinom,ni sargarepom,ni parama,ni recima.Na kraju ce ostati samo jedna rec: samilost.Svet ce na kraju pomoci iz samilosti.Ne Srbiji,nego tom napacenom,izmucenom i ponizenom narodu.Obicnim gradjanima i gradjankama,deci,nebrojenim starcima i staricama,toj generaciji 25 - 30-togodisnjaka koji nisu nikada u zivotu ni videli ni osetili drugaciji zivot.Zivot u slobodi.

Vojvoda

pre 18 godina

Ma ljudi, otkud nam je to neka pretnja ili ultimatum? Ma sta nas briga za EU? I ne treba da ulazimo. Hajde konkretno sta bi nam to EU donela, sto mi sami ne bismo morali unapred da uradimo samo da bismo usli u to drustvo??? Razmislite malo... a? Zar nije interesantna tema? Oni svoje pretnje i upozorenja mogu samo macki o rep da okace, a gospodja Del Ponte se vise svima popela na vrh glave!!!

Nikola

pre 18 godina

Najbolje resenje za Srbiju jeste samostalnost i neutralnost, tako da je ovo dobra vest.Podsetio bih vas da svaka drzava ima potrebu za pranje svog prljavog novca//amerika ima gomilu ostrva za takve potrebe u Karibskom moru....takodje uniformisanost i istost buduce Evrope, nama takodje pogoduje, jer cemo po svemu/obicaji, hrana, mentalitet biti potpuno razliciti od Evropljana, a samim time ce doci do izrazaja i EGZOTICNOST ovih prostora, sto svakako pogoduje razvoju turizma.Tokom poslednjih godinu dana sreo sam dosta Evropljana koji su se prosto zaljubili u sve ono sto su doziveli ovde.Da podsetim, tokom novogodisnjih praznika u Beogradu je bilo 150.000 stranaca!Neki od njih su bili i moji gosti i njihov komentar je bio da se odavno negde nisu nagledali lepih ljudi, jeli tako ukusnu hranu , izlazili na tako EGZOTICNA mesta i slusali Egzoticnu muziku....
Dakle, zivela neutralnost.
Nikola

Dejan

pre 18 godina

Ne razumem vise te price... Ako hocemo u EU, od toga nece biti nista dok ne budemo igrali po njihovim pravilima. Ako necemo onda da lepo kazemo da necemo i da prestanemo uopste da pricamo i pisemo o tome. Ovako - hocemo-necemo, mozda a ipak, pa nemojte sad, nije trenutak, kako vi to nama, zasto tako nama a ne i njima, itd, itd su ciste detinjarije.

goodman

pre 18 godina

Pa naravno da je "Najbolje resenje za Srbiju jeste samostalnost i neutralnost." Samo ovaj nash Vuk nas vuce mecki na (u) rupu. Ako udjemo, bicemo podvrgnuti neopisivoj birokratiji, tako da za svaki proizvod, bilo poljoprivredni ili industrijski, imamo da se upletemo u kucine. Citao sam kukanje hrvatskih seljanko koje prodaju Sirelu i kazu "tako cemo dok ne udjemo u EU, a onda zbogom ovako divnom siru i ovako niskoj ceni". Nestace naseg kajmaka, belog sira, sijenickog sira, prsuta, jogurta, bureka svih vrsta, pravicemo ementaler i kamamber po licenci i necemo vise tociti Jelen pivo koje jedino VREDI ovakvo kakvo je.
A mi smo fakticki vec u izolaciji. Videce BUgari kad njihova dobra klopa ustupi mesto evropskoj neukusnoj i samo na oko lepoj.

goran

pre 18 godina

Pa zar izolacionizam nije politika Srbije u zadnjih dvadeset godina. Pa zar porazena nacija ne moze da se suoci sa cinjenicom da je njeno vidjenje pravde i istorije pogresno, i da shvati da niko drugi nije prouzrokovao zlo do oni sami.

Evroskeptik

pre 18 godina

Znate sta, jedna je stvar biti na Dedinju, imati razne biznise, korupcije, muvanja i tako provesti krizu i izolaciju, a druga je stvar ziveti od mizerne plate od prvog do petnaestog ili biti sto je jos gore, nezaposlen pa onda prezivljavati po raznim buvljacima. Neka sto ovi koji su se nafatirali love zahvaljujuci sankcijama nisu za Evropu, ne znam zasto je ostali svet protiv toga. Da li misle da ce opet proraditi kantice nafte i benzina i da cemo svi srecno i lepo ziveti? Pa zato smo upravo ovako i napredovali zbog parole ne mogu nam nista sankcije. Prihvatljive su samo pare i pomoc od Evrope, a evropske vrednosti i zakoni i sistemi nisu prihvatljivi. Dobro, onda ne morate da dobijate i pare od te mrske Evrope, pa da vidimo koliko cemo napredovati u ovom degenerisanom socijalizmu. Nikad se ne zna, udjes izadjes i gotovo.

mack

pre 18 godina

Da je EU uopste stalo da pomogne Srbiji a ne do interesa njenih kompanije i belosvetskih spekulanata, davno bi Srbija bila u EU. Tada bi svi problemi lako bili reseni. Mladica bi uhvatili za 15min ako je ovde, a problemi na Kosovu i sa CG bi prakticno nestali. Ali ne, dajte vi nama prvo Mladica i nabavite svakoj svinji igracku pa cemo da vas primimo da sluzite. Zasto ne bismo bili Svajcarska kad vec mozemo?

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Siguran sam da, ne bi bilo problema oko prijema Srbije u EU u slučaju da ovo probrano evropsko društvo ima bilo kakve koristi od pridruženja ili ulaska Srbije u EU. Srbija bi bila primljena čak i u slučaju da gospodin Mladić i Karadžić šetaju ruku pod ruku Terazijama. Ovako sve se ovo svodi na bedne ucene i iživljavanje savremenih silnika. Koji u nedostatku argumenata svoju pamet dokazuju batinom i batinanjem drugoga. Taj drugi je naravno uvek onaj koji ne može da pruži otpor ili uzvrati udarac. Priče sa Mladićem, Karadžićem potom Hadžićem a zatim ko zna kim, nemaju nikakve logike. Niti kraj. Sve je to toliko neozbiljno i površno. Na žalost, ovakvoj situaciji smo sami najviše doprineli jer smo se oslonili na "zdrave" snage koje treba da nam daju podršku odnosno one koji su nam do juče bili najveći neprijatelji. Kada shvatimo da naši iznenandi "prijatelji" nisu ratovali protiv jednog čoveka već protiv nečeg drugog, otvoriće nam se oči. Možda čak i vrata EU. Do tada jesmo i bićemo meta za potkusurivanje.

Gastarbajter

pre 18 godina

Dok ima dovoljno dijasporaca, koji će uprkos svih prepreka i dalje finansijski potpomagati svoju rodbinu i slati humanitarnu pomoć, čelinici trenutno na vlasti neće strahovati. Kad bi dijasporci zaustavili tu pomoć i objasnili svojim rođacima, da sada gledaju ono šta su birali na izborima, tad bi tek moglo da se uradi nešto.

Mr. No

pre 18 godina

Ukoliko neka drzava ne zeli isporuciti osumnjicene i ne radi na njihovom lociranju nema sto raditi u Europi. Ovakav stav mi je u maloj kontradikciji sa onime sto Europa trazi. Izgleda da niti Slovenci nisu sazreli za EU, ali su se tamo eto nasli jer su imali srece sto im je drzava gore, a ne recimo izmedju Hrvatske i Srbije...

vladan

pre 18 godina

Pa znaš kako, čak i da znamo gde su Karadžić i Mladić pa i da ih isporučimo svima se popelo na vrh glave pridikovanje ako ne uradite to nećete u Evropu ako ne uradite ovo nećete u Evropu pa na kraj krajeva mi smo fizički u Evropi hteli oni to ili ne a baš da i njima cvetaju ruže u Evropi ne verujem jer sticajem okolnosti često putujem po toj famoznoj Evropi i uglavnom slušam priče tipa odkako je uveden evro nama je sve teže i teže, te loša ekonomska situacija u svetu. Sve u svemu nebi trebali da žurimo u tu famoznu Evropsku uniju jer to sigurno neće povećati standard naših gradjana. A standard jedino zanima gradjane a možemo ga popraviti samo mi većim zalaganjem kvalitetnijim radom, kvalitetnim proizvodima koje bi neko želeo da kupi bilo gde u svetu, prodajom naše pameti (dokazali mladi ljudi do sada 100) puta itd...
Pozdrav od Vlade Evropljanina

Maja

pre 18 godina

Neka nas izoluju, nece im biti prvi put. Zar 10 godina plitkoumne potlitike medjunarodne zajednice nije samo ucvrscivalo Milosevica. Da nas nisu izolovali i drzali nam sankcije, ranije bismo ga se i resili. Da im je stvarno stalo do Srbije i njene demokratizacije, ne bi posezali za instrumentima izolacije.

Nada

pre 18 godina

A bogati kao da je vazno "zamrznuti pregovore"kad je narod u Srbiji vec naucio i navikao zivjeti u bijedi, a i bolje je ovako bacati mu prasinu u oci o Karicu i o drugim aferama samo da Mladic se ne isporuci u Hag. Kostunica ce prije unistiti i narod i drzavu nego njega isporuciti.

voya

pre 18 godina

Srbija je uvek birala tezi put i nikad nije znala da predupredi dogadjaje. Djindjic je, siromah, imao smisla za to, ali je Srbija bila isuvise nefleksibilna za to. Zato je i stradao. U Hrvatskoj narod jeste dosta nefleksibilan, ali bar vlast nije, nego zna sta i kad treba da uradi. Umesto ne samo da isporuci Karadzica i Mladica, nego i da potpise nezavisnost Kosova sad odmah (vec vidim frapantni, bolni izraz lica na licu nekog velikog Srbina - ja sam, ipak, mali, prizemni Srbin - posle ovakve moje izjave, ali, Kosovo ce biti nezavisno, od Srbije zavisi samo da li pre ili kasnije) i da to dobrano naplati u politickom smislu (ulazak u EU 2008, nepovratni krediti MMF, itd.) mi cemo i dalje da cekamo batinu i da zavrsimo na kraju ispod one sljive, kao sto rekose Tarabici. Ali, sta uopste pricam pa i ja, kád me je neko u zemlji Srbiji slusao, ni kad sam bio tamo, a kamoli sad kad sam gde sam.

Принц Мешал ал-Субаи

pre 18 godina

Врло интересантан чланак, свега 14 година слушамо то исто. Погледајте само последњу годину, прво је требало да испоруче Младића у јулу. Па онда у новембру, па децембру, и онда у јануару, а сад ни тада.
Потом кредибилни новински чланци о томе како је у Русији, у ствари у Босни траје потера, али он је у Лењинграду, заправо у Србији.
Доста више тих деценијских лупетања о "сарадњи" и хапсите га већ једном.
Ово глупирање са Младићем је почело кад сам ја имао 13 година а сад имам 27!

Colin_bgd

pre 18 godina

Da ima neko hrabrosti pa da narodu kaze lepo u oci koliko smo para profuckali time sto nismo u vozu sa Bugarskom i Rumunijom (a Djindjiceva vlada je radila po tome rasporedu) za ulazak u EU 2007, mozda bi i imali neke sanse da o ovome cinjenicno razgovaramo. Ovako opet profesionalni komentatori iz poznatih kuhinja mazu oci nekim nazovi "principijelnim otporom" prema evropskoj uniji. To je kao kad vi visite nad provalijom, onda naidje neko i pruza vam ruku da vam pomogne da izadjete iz te zivot ili smrt situacije, a vi ne prihvatate ruku nego zapocinjete neku pricu "sta ti mene sad spasavas, a parkirao si kola na moje parking mesto pre nedelju dana, pa ja nisam imao gde", na primer. Ili kao kad na primer idete da putujete avionom i sad na ulasku vas pretresaju, rentgen kontrola i slicno, a vi kazete "ja necu da budem pretresen i pregledan" i onda vas ne puste u avion naravno, i vi onda ponovo dodjete na sledeci let, pa na sledeci, pa na sledeci dok ovi "ne shvate" kako eto moraju da vas puste bez pregleda. To se naravno nikad ne desi i vi ste onda kivni na obezbedjenje aerodroma umesto da se zapitate da li je krivica mozda i u vama samima. Tako i drugovi Karadzic-Mladic, moraju se uhapsiti, druge nema, to je zahtev, zakon, moranje da bi se uslo u avion. Da je bilo ko od "patriota" posten pa da kaze necemo u EU, hocemo da i dalje gajimo tekovine otomanske imperije i vladanja i zakona kao sto je bilo po turskim pasalucima, onda bi znali na cemu smo i bilo bi makar posteno sa njihove strane. Ali i to je jedna od otomanskih tekovina "da se vlasi ne sete", i onda je samo, ponovo, uvek i zauvek u Srbiji sve bilo i ostalo jedan veliki falsifikat, krivotvorenje, laz: zivota, ideja, humanosti, saosecanja, ljudskosti, civilizacije.

nikolak

pre 18 godina

siguran sam da i bez Mladica & co Srbija nebi usla brzo u tu Evropu jer oni bi nasli neke nove razloge, jer je jasno kad je u pitanju Srbija da nisu isti standardi.

Bandji

pre 18 godina

Srbija nece uci u Evropu prije 2020 godine iz najmanje 2 razloga. Prvi ja da bi nekim ranijim ulaskom najmanje 2 miliona Srba emigriralo u tu "mrsku" Evropu i to u samo nekoliko mjeseci. Od tog broja najmanje 10 hiljada kriminalaca raznog kalibra. Drugi razlog je sto u Srbiji nije doslo do promjene svijesti o desavanjima u proteklih 15 godina, jer se i danas 70% Srba jos uvijek pita: "Sta nam se , bre ovo, desi?" Tome najvecu zaslugu ima drzavna, a i neke druge televizije svojom medijskom propagandom i nacinom informisanja javnosti. Evropa je svjesna svega toga i zato ce uvijek iznova traziti neke nove razloge da ne primi Srbiju u EU, sve dok se srpsko drustvo ne promjeni u smislu evropeizacije i raskrsti sa klerofasizmom (radikali). Upravo su izbori u Srbiji taj lakmus papir koji pokazuje koliko daleko je Srbija otisla u prihvatanju Evropskih vrijednosti.

U kom iracionalnom svijetu zivi obican narod u Srbiji, najbolje govori cinjenica da i dalje 90% ljudi misli da "svet ne voli Srbe, da zele samo da uniste Srbiju" , a da pri tom ne shvataju da iskljucivu odgovornost za stanje u Srbiji imaju njeni politicari, koji su nesposobni da vode zemlju ka prosperitetu i boljem standardu. Pojedini politicari poput masona ili tajnih drustava tipa: "Crna ruka", skupljaju se po zamracenim tajnim podrumima i dalje crtaju nekakve samo njima znane nove mape i granice na balkanu, umjesto da se uhvate u kostac s ekonomijom. Ti surogat napoleoni ne shvataju da su isuvise mali (cak se niti Putin ne usudjuje mjenjati olako granice) da bi nesto promjenili. Na zalost, proci ce dugo vremena dok se u Srbiji ne pojave zdrave politicke snage kojima ce biti puno vaznije da obicni ljudi imaju standard dostojan covjeka, nego da li je Podgorica u Srbiji ili samostalnoj Crnoj Gori. Na zalost kroz decenije neke zemlje na zapadu (Engleska, Francuska) uspjele su da ubjede generacije politicara u Srbiji da je Srbija lokalna kolonijalna sila koja treba da kontrolise ostale narode na Balkanu. Ta politika se pokazala najvise pogubnom po samu Srbiju i evo do cega je dovela....
Sto se prije Srbi suoce s tom cinjenicom, prije ce postati stvarni dio Evrope, a ne samo geografski...

Sinisa

pre 18 godina

Ljudi moji dragi, tri ulaska u EU nece nista da izmene ukoliko mi sami prvi to ne budemo poceli da radimo. Pa zar ima toliko naivnih da misle da se samim ulaskom u EU odjednom menja sve na bolje. Ne, nikako ne.

Srba

pre 18 godina

Sećam se kad veliki Sloba ,a sada optuženi za ratne zločine. Veliki bolesnik od povišenog pritiska od čega uzgred boluje pola Srbije pa da ima bar 1/4 one terapije koju ima Sloba. Ali on se nervira . Velika je njegova muka. Narod nema muka.Ni za šta ne brine.
E taj Sloba na svom vrhuncu reče da mi ima da uđemo u Evropu, ali ne ko lakeji već ko ponosna nacija, to jest da nas kume i mole.
Koliko je pogrešio otiđite pa pogledajte kod zgrada ambasada evropskih država. Videće kad budemo stali u red za za vizu da putujemo u Bugarski , pa još gore za Bosnu to jest Republiku Srpsku.
Sada isto. Hocemo li ili nećemo. Radije ne. Ovako u brlogu lakše je krasti i muvati. Nacionalne ustanove su izgleda protiv. Crkva je protiv, a njima treba verovati. Ne verujte sebi već njima.

Dusan

pre 18 godina

Par tema za razmisljanje. Opcija 1: Ukoliko vlast ne isporuci Mladica pre pocetka pregovora o statusu Kosova, mi u njima nemamo sta da trazimo. Opcija 2: Ukoliko isporuce Mladica, Djordjevica i mozda Karadzica, srpska pozicija ce se drasticno popraviti. Opcija 3: Pregovori o Kosovu mogu posluziti Vladi kao idealan izgovor za hvatanje i deportaciju Mladica, a realno, srpska pozicija pregovorima sustinski ostaje ista.

Bob

pre 18 godina

Zasto u Evropu. Setimo se Ramsfelda i "Stare Evrope". Nije on to dzabe rekao. Ulaskom u Evropu Srbija samo gubi. Evropa nije vise svet. Svet je Amerika i Istok. Evropa je kolekcija pateticnih Solana, Siraka, Blera i drugih koji bi za saku dolara prodali i svolu familiju. Mozda je to Ramsfeld, posle vazalske uloge Evrope prema Amrici i mislio. Nadam se da Srbija nece nikada biti promljena u EU i da ce mozda ostati kao jedina slobodna zemlja na kontinentu.

Zoran M.

pre 18 godina

Mi ratnih zlocinaca i svih drugih zaostavstina "slavne proslosti" treba da se resimo pre svega zbog nas samih, da bi ziveli u jednoj boljoj i civilizovanijoj zemlji, a prestanak izolacije kojoj smo i dalje izlozeni i slobodnije putovanje po Evropi i svetu sticice ne toliko kao zasluzena nagrada za koopertivnost koliko kao logicna posledica jednog istinski drugacijeg odnosa ovog naroda prema zivotu. Jer svi ti mitovi i legende o narodu najstarijem i najuzvisenijem zbog kojeg su nasi roditelji unistili nekoliko generacija svojih potomaka nije vredan niti jednog ljudskog zivota, a kamoli nekoliko stotina hiljada zivota ugasenih zbog jedne sulude politike.

milosh

pre 18 godina

Hadjica su pustili ,dali jasan signal EU i MZ o kakoj se vlasti radi,za Mladica nisam siguran da se dobrovoljno skriva jer ako razmislite sa njim vlst provocira svet na novu izolaciju i sve ceshce pretnje koje ce im sluziti za potvrdsu ispravnosti politike dragog im druga i saborca Slobodana i dokaz o velikoj zaveri protiv nas Srba pa tako kupuju sa njim vreme dok zakonski ne ugushe slobodne medie i dok strucnjak i analiticar novog svetskog poretka javnosti poznat kao Aleksandar Tijanic narodu ne objasni o cemu se tu radi.Izmedju ove vlasti i vlasti S.M su vishe slicnosti pardon nema razlike: obe imaju Tijanica ,obe su novcem gushile medie[drakonske kazne ],obe naplacuju Tv preko ra. za struju,obe imaju uz sebe SRS kao simpaticnu opoziciju ,kradu mandate a stalno vicu drshte lopova,naj preci posao im je obnova Avalskog tornja kako bi mogli bolje da shire svoje lazi i nazadne ideje ,kao takva zavrshi ce i gore od Slobine i Mirine a mi po drugi put kroz pakao ili do korenja za obrok kako rece Dragutin Zelenovic pred predjashnje sankcije.Imamo braco josh malo vremena
za opamecivanje ovih sht vredjaju nashu inteligenciju iuzmemo im iz ruke tu njihovu gvozdenu metlu sa kojom prete i isprashimo ih za sva vremena. NADA JOSH POSTOI

Doctor Wu

pre 18 godina

Ako ovo nije izolacija onda ne znam sta je. Ovo mucenje, sada vec, generacija i generacija Srba je necuveni cinizam. Ako Austrijanci zaista zele da pomognu Srbiji, neka ukinu vize za obicne gradjane Srbije.

Bankar Toronto

pre 18 godina

Ako ne date Kosovo onda nema ni Evrope! ... i tome slicno...!
Zamislite da se komsije udruze i da vam ne daju da izlazite na ulicu dok im ne podjelite sopstveno dvoriste!
Boze Pravde!!

Bajramovic

pre 18 godina

Srbiji niko nemoze pomoci ili naterati, srbija zapravo srbi sami moraju znati sta zelje i kuda bi oni hteli.
Kako se ono kaze laz ima kratke noge do sada srbska politika nista nije iskreno i pravilno u dobit Naroda radila
Osim lazi i neozbiljnom ponasanju misljeci da prevari svet, i tako na kraju prevarice sami sebe.

Na zalost srbska je politika uvjek takva bila i to na osvajanje tudze i tako misljeci da sto vise povrsine to bolje onda ce bit velika srbija, dok nikada nisu pobrinuli o svom Narod, da njemu bilje bude, da bude bolji zivotni standard i na kraju da zive u miru sa komsijama.

Pogresna politika je srbiju i srbe dovela do ove tacke, kada ce Medzunarodna Zajednica jednoga dana reci srbijo zao nam je ali moras sama ostati.

milan-vp

pre 18 godina

Mladic i Karadzic su potrebni Tribunalu da se zatvori dosije Milosevic.Tamo.Kod kuce,u Beogradu,taj posao nije jednostavan.Ne zbog ponovne kosolidacije njegovih kadrova,ili dominacije 'otrgnutih sluzbi',cak ni zbog Kostunice i politike koju sprovodi,nego zbog opsteg uverenja Vas u Beogradu da je zaustavljanjem ratnih dejstava na sve to stavljenja tacka.Bilo pa proslo.Svi su nesto ucarili a samo nas ucenjuju,sludjuju,obecavaju i stalno zavrcu slavinu.
Prvo mozak treba da obradi prosti podatak.Tenkovi nisu krenuli iz pravca Ljubljane,Zagreba i Sarajeva prema Beogradu,nego je bilo obrnuto.Rezultat je, pola bivse Juge je prakticno preorano.Komandno mesto svih ratnih operacija je bilo u Beogradu.Sta god Vi o tome mislili,zaista je istina u silogizmu:Srbija nije u ratu.I ni jedan jedini metak nije ispaljen na Srbiju.To zalosnije zbog neshvatanja ni povoda ni uzroka.Cela prica moze da se skrati u konstataciji: ko je mogao pobegao je od Srbije.Ko sada ima sansu - iskoristice je.I tu nema pardona.MZ nije ni sela za sto u vezi Kosova a vec naveliko se preti sankcijama.Vi umesto da ste u panici,vi se tome radujete.I vec su vam svi unapred krivi.O podilazenju sujeti,solenja pameti svima okolo,vec je procitano u rubrici 'Moj ugao'.Vesta zamena teza,povlacenje paralela sa svetom,kao da ste u najmanju ruku ravnopravni sa tim istim svetom.Ravnopravni jeste u pravima,ali nakon ispunjenja obaveza.
A naslov: Kako naterati Srbiju,jeste i tuga i sramota.I banalna istina o Vama.Ni batinom,ni sargarepom,ni parama,ni recima.Na kraju ce ostati samo jedna rec: samilost.Svet ce na kraju pomoci iz samilosti.Ne Srbiji,nego tom napacenom,izmucenom i ponizenom narodu.Obicnim gradjanima i gradjankama,deci,nebrojenim starcima i staricama,toj generaciji 25 - 30-togodisnjaka koji nisu nikada u zivotu ni videli ni osetili drugaciji zivot.Zivot u slobodi.

Vojvoda

pre 18 godina

Ma ljudi, otkud nam je to neka pretnja ili ultimatum? Ma sta nas briga za EU? I ne treba da ulazimo. Hajde konkretno sta bi nam to EU donela, sto mi sami ne bismo morali unapred da uradimo samo da bismo usli u to drustvo??? Razmislite malo... a? Zar nije interesantna tema? Oni svoje pretnje i upozorenja mogu samo macki o rep da okace, a gospodja Del Ponte se vise svima popela na vrh glave!!!

Nikola

pre 18 godina

Najbolje resenje za Srbiju jeste samostalnost i neutralnost, tako da je ovo dobra vest.Podsetio bih vas da svaka drzava ima potrebu za pranje svog prljavog novca//amerika ima gomilu ostrva za takve potrebe u Karibskom moru....takodje uniformisanost i istost buduce Evrope, nama takodje pogoduje, jer cemo po svemu/obicaji, hrana, mentalitet biti potpuno razliciti od Evropljana, a samim time ce doci do izrazaja i EGZOTICNOST ovih prostora, sto svakako pogoduje razvoju turizma.Tokom poslednjih godinu dana sreo sam dosta Evropljana koji su se prosto zaljubili u sve ono sto su doziveli ovde.Da podsetim, tokom novogodisnjih praznika u Beogradu je bilo 150.000 stranaca!Neki od njih su bili i moji gosti i njihov komentar je bio da se odavno negde nisu nagledali lepih ljudi, jeli tako ukusnu hranu , izlazili na tako EGZOTICNA mesta i slusali Egzoticnu muziku....
Dakle, zivela neutralnost.
Nikola

Dejan

pre 18 godina

Ne razumem vise te price... Ako hocemo u EU, od toga nece biti nista dok ne budemo igrali po njihovim pravilima. Ako necemo onda da lepo kazemo da necemo i da prestanemo uopste da pricamo i pisemo o tome. Ovako - hocemo-necemo, mozda a ipak, pa nemojte sad, nije trenutak, kako vi to nama, zasto tako nama a ne i njima, itd, itd su ciste detinjarije.

goodman

pre 18 godina

Pa naravno da je "Najbolje resenje za Srbiju jeste samostalnost i neutralnost." Samo ovaj nash Vuk nas vuce mecki na (u) rupu. Ako udjemo, bicemo podvrgnuti neopisivoj birokratiji, tako da za svaki proizvod, bilo poljoprivredni ili industrijski, imamo da se upletemo u kucine. Citao sam kukanje hrvatskih seljanko koje prodaju Sirelu i kazu "tako cemo dok ne udjemo u EU, a onda zbogom ovako divnom siru i ovako niskoj ceni". Nestace naseg kajmaka, belog sira, sijenickog sira, prsuta, jogurta, bureka svih vrsta, pravicemo ementaler i kamamber po licenci i necemo vise tociti Jelen pivo koje jedino VREDI ovakvo kakvo je.
A mi smo fakticki vec u izolaciji. Videce BUgari kad njihova dobra klopa ustupi mesto evropskoj neukusnoj i samo na oko lepoj.

goran

pre 18 godina

Pa zar izolacionizam nije politika Srbije u zadnjih dvadeset godina. Pa zar porazena nacija ne moze da se suoci sa cinjenicom da je njeno vidjenje pravde i istorije pogresno, i da shvati da niko drugi nije prouzrokovao zlo do oni sami.

Evroskeptik

pre 18 godina

Znate sta, jedna je stvar biti na Dedinju, imati razne biznise, korupcije, muvanja i tako provesti krizu i izolaciju, a druga je stvar ziveti od mizerne plate od prvog do petnaestog ili biti sto je jos gore, nezaposlen pa onda prezivljavati po raznim buvljacima. Neka sto ovi koji su se nafatirali love zahvaljujuci sankcijama nisu za Evropu, ne znam zasto je ostali svet protiv toga. Da li misle da ce opet proraditi kantice nafte i benzina i da cemo svi srecno i lepo ziveti? Pa zato smo upravo ovako i napredovali zbog parole ne mogu nam nista sankcije. Prihvatljive su samo pare i pomoc od Evrope, a evropske vrednosti i zakoni i sistemi nisu prihvatljivi. Dobro, onda ne morate da dobijate i pare od te mrske Evrope, pa da vidimo koliko cemo napredovati u ovom degenerisanom socijalizmu. Nikad se ne zna, udjes izadjes i gotovo.

mack

pre 18 godina

Da je EU uopste stalo da pomogne Srbiji a ne do interesa njenih kompanije i belosvetskih spekulanata, davno bi Srbija bila u EU. Tada bi svi problemi lako bili reseni. Mladica bi uhvatili za 15min ako je ovde, a problemi na Kosovu i sa CG bi prakticno nestali. Ali ne, dajte vi nama prvo Mladica i nabavite svakoj svinji igracku pa cemo da vas primimo da sluzite. Zasto ne bismo bili Svajcarska kad vec mozemo?