Četvrtak, 20.05.2021.

18:44

Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Izvor: B92

Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

činjenica

pre 2 godine

Rodna ravnopravnost je u tome da i žene i muškarci mogu da otvore firmu i da biraju koga će da zaposle i koliko će koga da plaćaju.

Rodna ravnopravnost je i u tome da i žene i muškarci mogu da rade za neku firmu, ako žele, a ako ne žele, mogu da daju otkaz i da odu u drugu firmu.

To je sve postojalo i do sada.

Što se tiče trudničkog i porodiljskog odsustvovanja sa posla, to ne bi trebalo da ima veze sa poslodavcem, već sa državom. Sve naknade bi trebalo država da isplaćuje od poreza i da na taj način motiviše žene da imaju decu.

Sve u svemu, usvojeni zakon je jedan običan politički propagandni pamflet.

Pera

pre 2 godine

Сад и они који су планирали да раде приватни бизнис ће одустајати или запошљавати на уговор о делу , а не на неодређено време . Уз то значили то да ће сад сваки мушкарац који је завршио средњу медицинску имати сигурно запослећење јер их малте нема у тој струци .

zablude

pre 2 godine

jde da vidim da li će mi to povećati platu. Za isti posao, sa istom stručnom spremom, koji usput obavljam daleko bolje i efikasnije, plus imam dodatni posao koji su mi dali jer ja to mogu, kolega prima tačno 33000 veću platu. Rodna ravnopravnost?
(jasamaja, 20. maj 2021 21:08)

Muško sam i imao sam 3 puta manju platu od kolege za isti posao.
Tako sam loše ugovorio posao, jer mi je bio neophodan u tom periodu.

Posle sam došao na mnogo veću platu, ali samo zbog toga što sam se:

1. dokazao i što sam
2. postavio uslov, ili veća plata ili odoh.

Ako misliš da će neko da ti poveća platu samo na osnovu stručne spreme ili pola, mnogo se varaš.
Za isti posao, dve osobe uopšte ne moraju da budu isto plaćene.

jasamaja

pre 2 godine

Ajde da vidim da li će mi to povećati platu. Za isti posao, sa istom stručnom spremom, koji usput obavljam daleko bolje i efikasnije, plus imam dodatni posao koji su mi dali jer ja to mogu, kolega prima tačno 33000 veću platu. Rodna ravnopravnost?

neki Dr

pre 2 godine

Zene i muskarci nisu isti i uvoditi polne kvote za zaposljenja je totalno pogresno. Kada sam ja studirao elektrotehniku imali smo 5 devojaka a muskaraca 400. Na masinstvu nijedna devojka. Odakle da napabirce isti broj devojaka? Naravno da svaka pozicija moze da se popuni ali se tako ne dobija najbolja osoba za posao jer je pol vrlo bitan faktor. Slicno je za hemicarske profesije, profesije vezane za socijalne osobine tipa med.sestre, vaspitaci, nega starih gde muskaraca skoro i da nema. U skandinavskim zemljama su ovo davno uveli pa je za posledicu imalo da su razlike jos vece nego sto su bile pa zene cine preko 80% medicinskog osoblja a muskarci cine preko 76% ljudi u "stem" profesijama.
Recimo u Velikoj Britaniji u najuspesnijih 100 ima samo 7 zena na mestu direktora. Na silu gurati zene na vodece pozicije samo zbog toga sto im treba zena na toj poziciji je totalno pogresno

krokit

pre 2 godine

Da se privatne kompanije pitaju, imale bi robove. Ma sta ja pricam, pogledajte Kinu i robove u radnim kampovima koje privatne kompanije sa Zapada imaju. Ili kada su u nacistickoj Nemackoj privatne kompanije koristili Jevreje i Slovene kao robove.

Ovo oko kvota i strucnosti je dezinformacija, ideja je da samo jednako strucni budu uopste razmotreni. Niko ne kaze da ce neko nedovoljno strucan biti zaposlen. Bukvalno papagajisete mitove rasista sa Zapada koji sire mitove da se nestrucne manjine zaposljavaju, kada to nije tacno.

Jeste li primetili kako je privatna svojina jedino pravo koje ugrozava prava drugih?

LeAle

pre 2 godine

Super zvuci! Ne znam detalje zakona...

Zenama dati sto vise sansi i sto vise moci (bez ikakve ironije). Disciplinovanije su, lakse usvajaju redovan i konzistentan rad, i ono sto zovu 'redovno ucenje'. Imaju znatno vise strpljenja za ucenje i u proseku su mnogo vise obrazovane (vise diploma se izdaje zenama) i imaju bolje ocene. Da ne pricamo sto vise i trose i veci broj proizvoda im upada u 'obavezni inventar', a to je za ekonomiju dobro. :P

Sinisa Popovic

pre 2 godine

Ok, objavili ste ono sto je usvojeno i zvuci generalno prihvatljivo i dobro! Gde su odredbe zakone koje su usvojene a vecini gradjana koja je glasala za vas, a i ona koja nije smatraju kontraverznom? Gde je bio pravi dijalog? Tako ste objavili i zakon o pandemiji proslog leta. Samo ste ga interpretirali da svima zvuci prihvatljivo, a kad ga procitas pazljivo u celovitosti je neustavan i krsi ljudska prava. Ali, ok, ne zelite da uzbunite narod. Ne sme da se talasa!

Može meni i ta prosečna od 700 evra

pre 2 godine

Zakon o ravnopravnosti?

Znači konačno ćemo svi imati ravnopravne plate?

Ekstra, pozdravljam, konačno neka dobra vest!

Vuk

pre 2 godine

Ne smeta mi niko da radi, samo da bude prava osoba za poziciju na kojoj je. Sa ovim zakonom... Ne znam baš. Znam samo da su to Švajcarci, recimo, rešili tako što žena ne može da ima veću platu od muškarca na istim pozicijama, al to sve kao podsticaj da žena ne treba da puno učestvuje u finansijskom udelu u porodici već da treba da bude u početnom dobu sa decom a opet država a ni firma ne moraju puno da plaćaju kada je na porodiljskom i trudničkom i da ne treba da radi na teškim pozicijama koje iziskuju veliko i fizičko i psihičko opterećenje. A zakon svakako na strani svih i pri braku i pri razvodu i pri brizi o detetu sve ima...

Los Angeles

pre 2 godine

Kvote kvote tako je! A ne da neko samo kaže “pa nije bilo ženskih kandidata” i da posao drugaru. Ženama u našem društvu treba pomoći, pogurati ih, ako to znači i primiti poneku kojoj treba možda dopunski trening na poslu - ja se apsolutno slažem sa time. Uspešna i zadovoljna žena je stub svake porodice. A ako je i finansijski samostalna - to je veliki korak smanjivanju nasilja u porodici. A vi mačomanijaci - u mišje rupe. Kako je lepi gledati kako se ti kvazimačo likovi raspadnu kad izadju iz Srbije i kad pkušaju da naprave život u civilizovanoj zemlji - eno ih svi se vratili nazad do jednog u Srbiju i laju na sav glas kako na zapadu nije to to, Srbija je dom, truli zapad, bla bla bla. Haha

Stefan

pre 2 godine

Uz dužno poštovanje ženama, koje su u dosta stvari superiornije od nas, koje cenim, poštujem i volim, žena ne treba da bude rukovodioc. Gde god mi je zena bila šef tu je posao kaskao zarad sitnicavih gluposti.. Uvek pokusavaju da se nametnu i da smisle nesto novo i to po obicaju kvari koncept poslovanja i usporava tempo rada, da ne kazem i da nastaje bespotreban trosak. Ideje su bile sledece, da svi pustamo papire na 1 štampač (nas 12) umesto kao do tada svi saljemo (nas 11) jednoj osobi i on redom stampa.. Da nemamo 2 pauze po pola sata nego jednu od sat, (radili po 10sati). Da svako zna da radi samo deo posla a ne celinu (sta mislite kako je bilo sa bolovanjima..) da se kupi jelka i ukrasi (iako fali produzni ili je pukla stolica) da sami smisljamo obavezu kako bi doprineli kompaniju.. Nedeljni izvestaj umesto mesecni.. Ko je kome sta kupio za poklon, gde ce biti proslava, kako se ko parkirao na cije mesto. Eto, ako ne morate, dajte im vece plate samo da ne budi na odlucujucim pozicijama...

Alexa

pre 2 godine

Sve razumem i podrzavam osim kvota! PRIMER: Za neku poziciju ima 8 kandidata 5 zena i 3 muskarca e sad zbog kvote ce se desiti da MORA da bude izabrana zena i ako je jedan od ta 3 muskarca najkompetentniji za poziciju.

Hoper

pre 2 godine

Odlično, sada će i žene i muškarci moći da konkurišu na ista radna mesta, pa će oglasi tipa: "potrebna devojka za rad u butiku" biti promenjeni u "potreban radnik ili osoba". Takođe će muškarci moći na porodiljsko u jednakom trajanju kao žene. Sve u svemu, ovo je sada zaokret od 180°, sve što nam je ranije bilo uskraćeno zbog naše polne pripadnosti, od sada ćemo moći. Jedva čekam!

Student

pre 2 godine

Konačno.. LGBT osobe su vekovima smatrane za nenormalne i lepo je što su i kod nas dobile ravnopravan položaj kao i svi ostali. A za ove što govore da se previše bavimo lgbt-pravima treba da znaju da su oni kroz istoriju trpili i nikad do sad se nismo bavili njima. Dakle o pravima svih ostalih više vekova a o prvima LGBT osoba tek poslednjih nekoliko godina. I ovo je poraz što ranije nismo uspeli da donesemo ovakav zakon, a i pobeda jer je ipak usvojen kad tad.

Marlone

pre 2 godine

U korak sa zapadom do konacne destrukcije. Traziti od privatne kompanije da ima zene u upravi samo zato sto su zene je vec samo po sebi diskriminacija prema nekome ko je mozda strucniji,zasluzniji, bolji, ali je eto muskarac. Uglavnom, nastoji se urusiti tradicionalna struktura drustva, a ogroman teret se stavlja na nadolazece mlade muskarce. Brakovi ce da postaju sve redji i sve cesce ce da pucaju, jer se od zena prave muskarci, a od muskaraca nekakva bezlicna masa. Ni jedni ni drugi nece biti zadovoljni, ali ce nosioci ove agende itekako biti zadovoljni.

Marlone

pre 2 godine

U korak sa zapadom do konacne destrukcije. Traziti od privatne kompanije da ima zene u upravi samo zato sto su zene je vec samo po sebi diskriminacija prema nekome ko je mozda strucniji,zasluzniji, bolji, ali je eto muskarac. Uglavnom, nastoji se urusiti tradicionalna struktura drustva, a ogroman teret se stavlja na nadolazece mlade muskarce. Brakovi ce da postaju sve redji i sve cesce ce da pucaju, jer se od zena prave muskarci, a od muskaraca nekakva bezlicna masa. Ni jedni ni drugi nece biti zadovoljni, ali ce nosioci ove agende itekako biti zadovoljni.

Stefan

pre 2 godine

Uz dužno poštovanje ženama, koje su u dosta stvari superiornije od nas, koje cenim, poštujem i volim, žena ne treba da bude rukovodioc. Gde god mi je zena bila šef tu je posao kaskao zarad sitnicavih gluposti.. Uvek pokusavaju da se nametnu i da smisle nesto novo i to po obicaju kvari koncept poslovanja i usporava tempo rada, da ne kazem i da nastaje bespotreban trosak. Ideje su bile sledece, da svi pustamo papire na 1 štampač (nas 12) umesto kao do tada svi saljemo (nas 11) jednoj osobi i on redom stampa.. Da nemamo 2 pauze po pola sata nego jednu od sat, (radili po 10sati). Da svako zna da radi samo deo posla a ne celinu (sta mislite kako je bilo sa bolovanjima..) da se kupi jelka i ukrasi (iako fali produzni ili je pukla stolica) da sami smisljamo obavezu kako bi doprineli kompaniju.. Nedeljni izvestaj umesto mesecni.. Ko je kome sta kupio za poklon, gde ce biti proslava, kako se ko parkirao na cije mesto. Eto, ako ne morate, dajte im vece plate samo da ne budi na odlucujucim pozicijama...

Hoper

pre 2 godine

Odlično, sada će i žene i muškarci moći da konkurišu na ista radna mesta, pa će oglasi tipa: "potrebna devojka za rad u butiku" biti promenjeni u "potreban radnik ili osoba". Takođe će muškarci moći na porodiljsko u jednakom trajanju kao žene. Sve u svemu, ovo je sada zaokret od 180°, sve što nam je ranije bilo uskraćeno zbog naše polne pripadnosti, od sada ćemo moći. Jedva čekam!

Alexa

pre 2 godine

Sve razumem i podrzavam osim kvota! PRIMER: Za neku poziciju ima 8 kandidata 5 zena i 3 muskarca e sad zbog kvote ce se desiti da MORA da bude izabrana zena i ako je jedan od ta 3 muskarca najkompetentniji za poziciju.

Sinisa Popovic

pre 2 godine

Ok, objavili ste ono sto je usvojeno i zvuci generalno prihvatljivo i dobro! Gde su odredbe zakone koje su usvojene a vecini gradjana koja je glasala za vas, a i ona koja nije smatraju kontraverznom? Gde je bio pravi dijalog? Tako ste objavili i zakon o pandemiji proslog leta. Samo ste ga interpretirali da svima zvuci prihvatljivo, a kad ga procitas pazljivo u celovitosti je neustavan i krsi ljudska prava. Ali, ok, ne zelite da uzbunite narod. Ne sme da se talasa!

neki Dr

pre 2 godine

Zene i muskarci nisu isti i uvoditi polne kvote za zaposljenja je totalno pogresno. Kada sam ja studirao elektrotehniku imali smo 5 devojaka a muskaraca 400. Na masinstvu nijedna devojka. Odakle da napabirce isti broj devojaka? Naravno da svaka pozicija moze da se popuni ali se tako ne dobija najbolja osoba za posao jer je pol vrlo bitan faktor. Slicno je za hemicarske profesije, profesije vezane za socijalne osobine tipa med.sestre, vaspitaci, nega starih gde muskaraca skoro i da nema. U skandinavskim zemljama su ovo davno uveli pa je za posledicu imalo da su razlike jos vece nego sto su bile pa zene cine preko 80% medicinskog osoblja a muskarci cine preko 76% ljudi u "stem" profesijama.
Recimo u Velikoj Britaniji u najuspesnijih 100 ima samo 7 zena na mestu direktora. Na silu gurati zene na vodece pozicije samo zbog toga sto im treba zena na toj poziciji je totalno pogresno

zablude

pre 2 godine

jde da vidim da li će mi to povećati platu. Za isti posao, sa istom stručnom spremom, koji usput obavljam daleko bolje i efikasnije, plus imam dodatni posao koji su mi dali jer ja to mogu, kolega prima tačno 33000 veću platu. Rodna ravnopravnost?
(jasamaja, 20. maj 2021 21:08)

Muško sam i imao sam 3 puta manju platu od kolege za isti posao.
Tako sam loše ugovorio posao, jer mi je bio neophodan u tom periodu.

Posle sam došao na mnogo veću platu, ali samo zbog toga što sam se:

1. dokazao i što sam
2. postavio uslov, ili veća plata ili odoh.

Ako misliš da će neko da ti poveća platu samo na osnovu stručne spreme ili pola, mnogo se varaš.
Za isti posao, dve osobe uopšte ne moraju da budu isto plaćene.

činjenica

pre 2 godine

Rodna ravnopravnost je u tome da i žene i muškarci mogu da otvore firmu i da biraju koga će da zaposle i koliko će koga da plaćaju.

Rodna ravnopravnost je i u tome da i žene i muškarci mogu da rade za neku firmu, ako žele, a ako ne žele, mogu da daju otkaz i da odu u drugu firmu.

To je sve postojalo i do sada.

Što se tiče trudničkog i porodiljskog odsustvovanja sa posla, to ne bi trebalo da ima veze sa poslodavcem, već sa državom. Sve naknade bi trebalo država da isplaćuje od poreza i da na taj način motiviše žene da imaju decu.

Sve u svemu, usvojeni zakon je jedan običan politički propagandni pamflet.

Pera

pre 2 godine

Сад и они који су планирали да раде приватни бизнис ће одустајати или запошљавати на уговор о делу , а не на неодређено време . Уз то значили то да ће сад сваки мушкарац који је завршио средњу медицинску имати сигурно запослећење јер их малте нема у тој струци .

jasamaja

pre 2 godine

Ajde da vidim da li će mi to povećati platu. Za isti posao, sa istom stručnom spremom, koji usput obavljam daleko bolje i efikasnije, plus imam dodatni posao koji su mi dali jer ja to mogu, kolega prima tačno 33000 veću platu. Rodna ravnopravnost?

krokit

pre 2 godine

Da se privatne kompanije pitaju, imale bi robove. Ma sta ja pricam, pogledajte Kinu i robove u radnim kampovima koje privatne kompanije sa Zapada imaju. Ili kada su u nacistickoj Nemackoj privatne kompanije koristili Jevreje i Slovene kao robove.

Ovo oko kvota i strucnosti je dezinformacija, ideja je da samo jednako strucni budu uopste razmotreni. Niko ne kaze da ce neko nedovoljno strucan biti zaposlen. Bukvalno papagajisete mitove rasista sa Zapada koji sire mitove da se nestrucne manjine zaposljavaju, kada to nije tacno.

Jeste li primetili kako je privatna svojina jedino pravo koje ugrozava prava drugih?

Može meni i ta prosečna od 700 evra

pre 2 godine

Zakon o ravnopravnosti?

Znači konačno ćemo svi imati ravnopravne plate?

Ekstra, pozdravljam, konačno neka dobra vest!

Student

pre 2 godine

Konačno.. LGBT osobe su vekovima smatrane za nenormalne i lepo je što su i kod nas dobile ravnopravan položaj kao i svi ostali. A za ove što govore da se previše bavimo lgbt-pravima treba da znaju da su oni kroz istoriju trpili i nikad do sad se nismo bavili njima. Dakle o pravima svih ostalih više vekova a o prvima LGBT osoba tek poslednjih nekoliko godina. I ovo je poraz što ranije nismo uspeli da donesemo ovakav zakon, a i pobeda jer je ipak usvojen kad tad.

Vuk

pre 2 godine

Ne smeta mi niko da radi, samo da bude prava osoba za poziciju na kojoj je. Sa ovim zakonom... Ne znam baš. Znam samo da su to Švajcarci, recimo, rešili tako što žena ne može da ima veću platu od muškarca na istim pozicijama, al to sve kao podsticaj da žena ne treba da puno učestvuje u finansijskom udelu u porodici već da treba da bude u početnom dobu sa decom a opet država a ni firma ne moraju puno da plaćaju kada je na porodiljskom i trudničkom i da ne treba da radi na teškim pozicijama koje iziskuju veliko i fizičko i psihičko opterećenje. A zakon svakako na strani svih i pri braku i pri razvodu i pri brizi o detetu sve ima...

Los Angeles

pre 2 godine

Kvote kvote tako je! A ne da neko samo kaže “pa nije bilo ženskih kandidata” i da posao drugaru. Ženama u našem društvu treba pomoći, pogurati ih, ako to znači i primiti poneku kojoj treba možda dopunski trening na poslu - ja se apsolutno slažem sa time. Uspešna i zadovoljna žena je stub svake porodice. A ako je i finansijski samostalna - to je veliki korak smanjivanju nasilja u porodici. A vi mačomanijaci - u mišje rupe. Kako je lepi gledati kako se ti kvazimačo likovi raspadnu kad izadju iz Srbije i kad pkušaju da naprave život u civilizovanoj zemlji - eno ih svi se vratili nazad do jednog u Srbiju i laju na sav glas kako na zapadu nije to to, Srbija je dom, truli zapad, bla bla bla. Haha

LeAle

pre 2 godine

Super zvuci! Ne znam detalje zakona...

Zenama dati sto vise sansi i sto vise moci (bez ikakve ironije). Disciplinovanije su, lakse usvajaju redovan i konzistentan rad, i ono sto zovu 'redovno ucenje'. Imaju znatno vise strpljenja za ucenje i u proseku su mnogo vise obrazovane (vise diploma se izdaje zenama) i imaju bolje ocene. Da ne pricamo sto vise i trose i veci broj proizvoda im upada u 'obavezni inventar', a to je za ekonomiju dobro. :P

Student

pre 2 godine

Konačno.. LGBT osobe su vekovima smatrane za nenormalne i lepo je što su i kod nas dobile ravnopravan položaj kao i svi ostali. A za ove što govore da se previše bavimo lgbt-pravima treba da znaju da su oni kroz istoriju trpili i nikad do sad se nismo bavili njima. Dakle o pravima svih ostalih više vekova a o prvima LGBT osoba tek poslednjih nekoliko godina. I ovo je poraz što ranije nismo uspeli da donesemo ovakav zakon, a i pobeda jer je ipak usvojen kad tad.

Los Angeles

pre 2 godine

Kvote kvote tako je! A ne da neko samo kaže “pa nije bilo ženskih kandidata” i da posao drugaru. Ženama u našem društvu treba pomoći, pogurati ih, ako to znači i primiti poneku kojoj treba možda dopunski trening na poslu - ja se apsolutno slažem sa time. Uspešna i zadovoljna žena je stub svake porodice. A ako je i finansijski samostalna - to je veliki korak smanjivanju nasilja u porodici. A vi mačomanijaci - u mišje rupe. Kako je lepi gledati kako se ti kvazimačo likovi raspadnu kad izadju iz Srbije i kad pkušaju da naprave život u civilizovanoj zemlji - eno ih svi se vratili nazad do jednog u Srbiju i laju na sav glas kako na zapadu nije to to, Srbija je dom, truli zapad, bla bla bla. Haha

Stefan

pre 2 godine

Uz dužno poštovanje ženama, koje su u dosta stvari superiornije od nas, koje cenim, poštujem i volim, žena ne treba da bude rukovodioc. Gde god mi je zena bila šef tu je posao kaskao zarad sitnicavih gluposti.. Uvek pokusavaju da se nametnu i da smisle nesto novo i to po obicaju kvari koncept poslovanja i usporava tempo rada, da ne kazem i da nastaje bespotreban trosak. Ideje su bile sledece, da svi pustamo papire na 1 štampač (nas 12) umesto kao do tada svi saljemo (nas 11) jednoj osobi i on redom stampa.. Da nemamo 2 pauze po pola sata nego jednu od sat, (radili po 10sati). Da svako zna da radi samo deo posla a ne celinu (sta mislite kako je bilo sa bolovanjima..) da se kupi jelka i ukrasi (iako fali produzni ili je pukla stolica) da sami smisljamo obavezu kako bi doprineli kompaniju.. Nedeljni izvestaj umesto mesecni.. Ko je kome sta kupio za poklon, gde ce biti proslava, kako se ko parkirao na cije mesto. Eto, ako ne morate, dajte im vece plate samo da ne budi na odlucujucim pozicijama...

LeAle

pre 2 godine

Super zvuci! Ne znam detalje zakona...

Zenama dati sto vise sansi i sto vise moci (bez ikakve ironije). Disciplinovanije su, lakse usvajaju redovan i konzistentan rad, i ono sto zovu 'redovno ucenje'. Imaju znatno vise strpljenja za ucenje i u proseku su mnogo vise obrazovane (vise diploma se izdaje zenama) i imaju bolje ocene. Da ne pricamo sto vise i trose i veci broj proizvoda im upada u 'obavezni inventar', a to je za ekonomiju dobro. :P

Hoper

pre 2 godine

Odlično, sada će i žene i muškarci moći da konkurišu na ista radna mesta, pa će oglasi tipa: "potrebna devojka za rad u butiku" biti promenjeni u "potreban radnik ili osoba". Takođe će muškarci moći na porodiljsko u jednakom trajanju kao žene. Sve u svemu, ovo je sada zaokret od 180°, sve što nam je ranije bilo uskraćeno zbog naše polne pripadnosti, od sada ćemo moći. Jedva čekam!

jasamaja

pre 2 godine

Ajde da vidim da li će mi to povećati platu. Za isti posao, sa istom stručnom spremom, koji usput obavljam daleko bolje i efikasnije, plus imam dodatni posao koji su mi dali jer ja to mogu, kolega prima tačno 33000 veću platu. Rodna ravnopravnost?

Marlone

pre 2 godine

U korak sa zapadom do konacne destrukcije. Traziti od privatne kompanije da ima zene u upravi samo zato sto su zene je vec samo po sebi diskriminacija prema nekome ko je mozda strucniji,zasluzniji, bolji, ali je eto muskarac. Uglavnom, nastoji se urusiti tradicionalna struktura drustva, a ogroman teret se stavlja na nadolazece mlade muskarce. Brakovi ce da postaju sve redji i sve cesce ce da pucaju, jer se od zena prave muskarci, a od muskaraca nekakva bezlicna masa. Ni jedni ni drugi nece biti zadovoljni, ali ce nosioci ove agende itekako biti zadovoljni.

krokit

pre 2 godine

Da se privatne kompanije pitaju, imale bi robove. Ma sta ja pricam, pogledajte Kinu i robove u radnim kampovima koje privatne kompanije sa Zapada imaju. Ili kada su u nacistickoj Nemackoj privatne kompanije koristili Jevreje i Slovene kao robove.

Ovo oko kvota i strucnosti je dezinformacija, ideja je da samo jednako strucni budu uopste razmotreni. Niko ne kaze da ce neko nedovoljno strucan biti zaposlen. Bukvalno papagajisete mitove rasista sa Zapada koji sire mitove da se nestrucne manjine zaposljavaju, kada to nije tacno.

Jeste li primetili kako je privatna svojina jedino pravo koje ugrozava prava drugih?

Alexa

pre 2 godine

Sve razumem i podrzavam osim kvota! PRIMER: Za neku poziciju ima 8 kandidata 5 zena i 3 muskarca e sad zbog kvote ce se desiti da MORA da bude izabrana zena i ako je jedan od ta 3 muskarca najkompetentniji za poziciju.

neki Dr

pre 2 godine

Zene i muskarci nisu isti i uvoditi polne kvote za zaposljenja je totalno pogresno. Kada sam ja studirao elektrotehniku imali smo 5 devojaka a muskaraca 400. Na masinstvu nijedna devojka. Odakle da napabirce isti broj devojaka? Naravno da svaka pozicija moze da se popuni ali se tako ne dobija najbolja osoba za posao jer je pol vrlo bitan faktor. Slicno je za hemicarske profesije, profesije vezane za socijalne osobine tipa med.sestre, vaspitaci, nega starih gde muskaraca skoro i da nema. U skandinavskim zemljama su ovo davno uveli pa je za posledicu imalo da su razlike jos vece nego sto su bile pa zene cine preko 80% medicinskog osoblja a muskarci cine preko 76% ljudi u "stem" profesijama.
Recimo u Velikoj Britaniji u najuspesnijih 100 ima samo 7 zena na mestu direktora. Na silu gurati zene na vodece pozicije samo zbog toga sto im treba zena na toj poziciji je totalno pogresno

Sinisa Popovic

pre 2 godine

Ok, objavili ste ono sto je usvojeno i zvuci generalno prihvatljivo i dobro! Gde su odredbe zakone koje su usvojene a vecini gradjana koja je glasala za vas, a i ona koja nije smatraju kontraverznom? Gde je bio pravi dijalog? Tako ste objavili i zakon o pandemiji proslog leta. Samo ste ga interpretirali da svima zvuci prihvatljivo, a kad ga procitas pazljivo u celovitosti je neustavan i krsi ljudska prava. Ali, ok, ne zelite da uzbunite narod. Ne sme da se talasa!

Može meni i ta prosečna od 700 evra

pre 2 godine

Zakon o ravnopravnosti?

Znači konačno ćemo svi imati ravnopravne plate?

Ekstra, pozdravljam, konačno neka dobra vest!

Vuk

pre 2 godine

Ne smeta mi niko da radi, samo da bude prava osoba za poziciju na kojoj je. Sa ovim zakonom... Ne znam baš. Znam samo da su to Švajcarci, recimo, rešili tako što žena ne može da ima veću platu od muškarca na istim pozicijama, al to sve kao podsticaj da žena ne treba da puno učestvuje u finansijskom udelu u porodici već da treba da bude u početnom dobu sa decom a opet država a ni firma ne moraju puno da plaćaju kada je na porodiljskom i trudničkom i da ne treba da radi na teškim pozicijama koje iziskuju veliko i fizičko i psihičko opterećenje. A zakon svakako na strani svih i pri braku i pri razvodu i pri brizi o detetu sve ima...

zablude

pre 2 godine

jde da vidim da li će mi to povećati platu. Za isti posao, sa istom stručnom spremom, koji usput obavljam daleko bolje i efikasnije, plus imam dodatni posao koji su mi dali jer ja to mogu, kolega prima tačno 33000 veću platu. Rodna ravnopravnost?
(jasamaja, 20. maj 2021 21:08)

Muško sam i imao sam 3 puta manju platu od kolege za isti posao.
Tako sam loše ugovorio posao, jer mi je bio neophodan u tom periodu.

Posle sam došao na mnogo veću platu, ali samo zbog toga što sam se:

1. dokazao i što sam
2. postavio uslov, ili veća plata ili odoh.

Ako misliš da će neko da ti poveća platu samo na osnovu stručne spreme ili pola, mnogo se varaš.
Za isti posao, dve osobe uopšte ne moraju da budu isto plaćene.

činjenica

pre 2 godine

Rodna ravnopravnost je u tome da i žene i muškarci mogu da otvore firmu i da biraju koga će da zaposle i koliko će koga da plaćaju.

Rodna ravnopravnost je i u tome da i žene i muškarci mogu da rade za neku firmu, ako žele, a ako ne žele, mogu da daju otkaz i da odu u drugu firmu.

To je sve postojalo i do sada.

Što se tiče trudničkog i porodiljskog odsustvovanja sa posla, to ne bi trebalo da ima veze sa poslodavcem, već sa državom. Sve naknade bi trebalo država da isplaćuje od poreza i da na taj način motiviše žene da imaju decu.

Sve u svemu, usvojeni zakon je jedan običan politički propagandni pamflet.

Pera

pre 2 godine

Сад и они који су планирали да раде приватни бизнис ће одустајати или запошљавати на уговор о делу , а не на неодређено време . Уз то значили то да ће сад сваки мушкарац који је завршио средњу медицинску имати сигурно запослећење јер их малте нема у тој струци .