Sreda, 19.05.2021.

07:59

Prekid vatre?

Sukobi u Pojasu Gaze danas su nastavljeni. U proteklih 12 sati iz Gaze je na Izrael ispaljeno oko 200 raketa, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: B92

Prekid vatre? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

pomorac

pre 2 godine

@Berliner
Mesas pojmove...ne postoji politicki narod, postoji nacija, i postoji etnicitet...nacija je donekle politicka kategorija, i pojam se razijao od kraja francuske revolucije, pa naovamo, znaci negde od pocetka 19. veka na nadalje...preduslov za postojanje nacije je drzava, tj. suverena teritorija, a potom i posebni kulturno-socijalni obrazci koji izdvajaju od drugih, i ujedinjuju odredjenu grupu ljudi..drugi pojam je etnicitet, etnicko poreklo, ili po srpskom- narod...nacije se jos ucek stvaraju, a vecina svetskih nacija je i nastala krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka...narodi koji zive na pobrojanim teritorijama nisu arapi po etnickom poreklu, oni izmedju sebe tacno znaju ko je arapin ( arapski etnicitet), a ko je sirijac, paletnicac, tuniski berber itd...da si malo boravio na tom podrucju, znao bi u cemu govorim...A plus se te drzave su sad vec davno uokvirene, i postoje kao nacionalne drzave...nacionalnost vecine palestinaca je- palestinac, ili marokanca- marokanac, dok i po etnickoj pripadnosti vecina njih nisu arapi...sta su, po tebi , po nacionalnosti stanovnici Brazila? A sta su po etnickoj pripadnosti?

Ja

pre 2 godine

@ De
Ko god misli da boja tablica označava Jevreje i Arape je u velikoj zabludi.
Žute tablice su tablice koje koriste svi državljani Izraela ( Jevreji, Arapi, Druzi, Beduini) i na teritoriji države Izrael.
Zelene tablice su tablice Palestinske samouprave i koriste se na teritoriji Zabadne obale i Gaze.
Apsolutno nema nikakve diskriminacije. Jedna država svoje tablice a druga koja sporazumom treba da zaživi ima svoje, zelene boje i bez ikakve veze i sličnosti sa Izraelskim.
Ne širite lažne informacije

Berliner

pre 2 godine

@Berliner Palestinci, Sirijci, Iracani, Libanci, Egipcani, Libijci, Tunizani, Marokanci, Alzirci, pa i vecina Jordanaca i Jemenaca nisu Arapi..oni su samo od kolonizatora Arabljana preuzeli veru i jezik, izsto kao sto su to uradili Indijanci Juzne Amerike...pa ih to ne cini Spancima, zar ne? Malo bi bilo antopoloski nemoguce da je to sve jedan isti narod, arapski, zar ne....iz toga razloga i imaju svi svoje drzave, jer su razliciti narodi u pitanju...
(pomorac, 19. maj 2021 18:23)

Molim!?!?! Ajmo redom. Sirija -90% Arapa. Irak - 80% Arapa. Libija - arabizovani Berberi, za sebe govore da su Arapi. Tunis, isto tako, većina sebe smatra Arapima, iako su Berberi. Maroko - isto tako. Alžir - mešana berbersk i arapska plemena, sebe smatraju Arapima. Jemen - Arapi iz više plemena. Dakle, antropološki, ni ti nisi sigurno 100% Sloven i Srbin, ali političko-istorijski, sebe smatraš Srbinom. Svi oni su politički narod - Arapi. Argentinci i Venecuelanci govore Španski ali sebe ne smatraju Špancima, dok ovi svi sebe smatraju Arapima i govore arapski.

Bata

pre 2 godine

samo neka se jevreji što više zakace sa Kinezima

imaju moju podršku u tome


imaju USA iza ledja koja trpa milijarde u tu jevrejsku državu (pazi ti to, Jevrejska,a zašto samo jevrejska?)
i onda mogu da glume demokratiju,a korumpirani sitni politicarcici iz jos sitnijih drzava ih podrzavaju u tome

daleko bilo da podrzavam palestince(hamas), tačnije na njih gledam isto kao i na one kod nas na Jug.
e,njih izrael podržava a smetaju im palestinci.

pomorac

pre 2 godine

@Berliner Palestinci, Sirijci, Iracani, Libanci, Egipcani, Libijci, Tunizani, Marokanci, Alzirci, pa i vecina Jordanaca i Jemenaca nisu Arapi..oni su samo od kolonizatora Arabljana preuzeli veru i jezik, izsto kao sto su to uradili Indijanci Juzne Amerike...pa ih to ne cini Spancima, zar ne? Malo bi bilo antopoloski nemoguce da je to sve jedan isti narod, arapski, zar ne....iz toga razloga i imaju svi svoje drzave, jer su razliciti narodi u pitanju...

Minimax

pre 2 godine

@(Bata, 19. maj 2021 18:02)

Citat:

> a zašto samo jevrejska?

Koliko već ima Arapskih država? 20 i nešto... od granice sa Iranom do Atlantika. Egipat se zvanično vodi kao Arapska republika iako su tu pre naseljivanja Arapa živeli Kopti i još uvek žive tu, ali pošto su Arapi brojniji u Egiptu, Kopti više nemaju svoju državu, nego se vode kao nacionalna manjina koja nema predstavnika u vladi te države, a jedin zvaničan jezik u Egipu danas je Arapski, iako Kopti imaju svoj jezik (koji se razvio iz Staroegipatskog). Kurdi takođe nemaju svoju državu tamo gde su vekovima živeli, nego se i oni vode kao nacionalna manjina po Arapskim državama.

To je jedan od glavnih razloga zašto Izrael ne može kao USA da nema neki određeni nacionalni identitet...

Arapi u Izraelu imaju daleko veća prava nego nacionalne manjine po okolnim Arapskim državama, Arapski se koristi i kao jedan od zvaničnih jezika u Izraelu... ali Izrael ne može da vodi neku poliiku "otvorenih granica" kao neke EU države i da milionima migranata dodeljuje državljanstva tek tako jer ne žele da Arapi izglasaju neki ustav koji bi ukinuo korišćenje Hebrejskog jezika i koji bi Šerijat proglasio za državni zakon kao što je slučaj u državama iz okruženja ili kao što je u nacrtu "Palestinskog ustava".

De.

pre 2 godine

@Simple

Hajde sada da se lepo informisete o razlici izmedju zutih i zelenih tablica na automobilima u Izrealu, a narocito u pojasu Gaze, pa cete videti kako uzivaju sva prava kao i jevrseki gradjani Izraela. Neverovatna sposobnost zmurenja na zlocine dovodi do situacije kao pred Drugi svetski rat. I posle se onda pitamo, kako su ljudi to dozvolili, ili, kako nisu reagovali, i kako su podrzavali sve to, a pred nama se zmuri na strasne zlocine.

S

pre 2 godine

.... Srbija u ovaj sukob ne treba da se meša čak ni verbalno niti da staje ni na čiju stranu, samo da apeluje za prestanak vojnih dejstava i da se zalaže za mirno rešenje ...

Simple

pre 2 godine

Činjenice su sledeće i svako može da ih proveri: U Izraelu živi oko milion i po Arapa, što će reći da je 20% izraelskih državljana arapskog porekla. Oni u njemu uživaju apsolutno sva prava koja i Jevreji. Tačnije, Arapi u Izraelu uživaju građanska prava i lične slobode kakve ne postoje nigde u čitavom arapskom svetu. Drugim rečima, najslobodniji Arapi žive u Izraelu. Izraelski Arapi mogu da glasaju, budu birani u parlament, drže imovinu i vode biznis bez ikakvih ograničenja. Sudija koji je bivšeg izraelskog predsednika Moše Kacava poslao u zatvor zbog silovanja bio je Arapin (palestinski hrišćanin) dok se u mnogim arapskim zemljama za silovanje kažnjava žrtva a ne počinilac a često žrtvu zbog „ukaljane časti“ ubije neko od bliže porodice.

kivivravedra

pre 2 godine

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante ....pa to nisu obični demonstranti kao što nisu obični migranti koji prelaze granice Europe.
To su militanti, agresivci, provokatori,mladići koji se nabacuju kamenjem i koji su mnogi naoružani,to je rulja.
Protiv sam bilo kakve vrste nasilja i ubijanja sa bilo čije strane,ali ovo eskalira.

pismen

pre 2 godine

@neutralno zapažanje a majko mila, hajde sto ne znas nista o politici, i gutas CNN splacine, ali si i osnovnu skolu preskocio
1. sta znaci da je nesto 1000% tacno?
2. Hamas = Iran = rusija Rusija se pise velikim pocetnim slovom (cak i u slucaju pobornika teze da su Rusi untermensch, znaci to pravilo vazi i za tebe)
3. Hamas = Iran Hamas je sunitski pokret, Iran je vecinski sitski - sunitski islamisti su u ratu sa Iranom vec koju deceniju, a taj unutar-islamski sukob traje vekovima
ziv ti nama bio tako nacitan

KIobučar

pre 2 godine

Berliner, a što i Arapima nisu dali jednu zemlju, kad su već jedan narod?
Ili što Jevrejima nisu dali više podeljenih zemalja, ako je to već bolje?
Stvarno nije lepo od Engleza i Amerikanaca što više vole Arape nego Jevreje, je i da?

neutralno zapažanje

pre 2 godine

@Ma da ...nema...pun je svet svih vrsta rucnog oruzja....ili sad hocete da kazete da su Rusi..
(Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 19. maj 2021 08:53)

Hamas = Iran = rusija. Nema šta da "hoće da kažu", 1000% jeste da je tako.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Dok se gmazovi u odelima sprdaju i isipaju neke fensi kafice, narod gine. Ti isti u odelima ga i zakuvaju.
(Pljuvac svih stilova, 19. maj 2021 09:56)



Ista situacija kao na prostorima bivše Jugoslavije. Onda raskopali državu, sirotinja ginula, oni punili bankovne račune, a danas vladaju po tim državicama bivše Jugoslavije. Posle 30 godina narod još veća sirotinja i ne nazire se kraj propasti…

prati trag novca

pre 2 godine

OK.Sad znamo i da su Kinezi antisemiti,jer su obelodanili da su SAD najpouzdaniji i najizdasniji saveznik Izraela.Saznali smo i da Kina nije demokratska drzava,jer ne podleze demokratskoj zaveri cutanja i precutnom aminovanju americkim interesima i njihovih saveznika.Saznacemo i da je KAlasnjikov,kineske proizvodnje.

Gjjmll

pre 2 godine

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante i nikom ništa a kad Rusi malo pendreče onda je to katastrofa, diktatura, represija..

Smešni ste.
(Gagi Zlatibor, 19. maj 2021 08:27)
Nemoj zlo da opravdavaš većim zlom. Sto dalje od Rusa, nisu nam uzor.

Berliner

pre 2 godine

Gde su Amerikanci i Britanci delili zemljhu u tudje ime tu nece biti nikada mira.

Secate se ko je pravio Kosovo?
(Stefan, 19. maj 2021 08:39)

A šta je tuđe? Arapi su dobili 22 države! To je jedan isti narod, a dobili su 22 države, ej! I sad bi i Izraelu na toj teritoriji da brane postojanje. Samo što to ne ide baš tako. Oni inače sve guraju na sili i parama, samo što su u Izraelu dobili bogatijeg i silovitijeg neprijatelja i to ih boli već 70 godina.

Gagi Zlatibor

pre 2 godine

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante i nikom ništa a kad Rusi malo pendreče onda je to katastrofa, diktatura, represija..

Smešni ste.

Gagi Zlatibor

pre 2 godine

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante i nikom ništa a kad Rusi malo pendreče onda je to katastrofa, diktatura, represija..

Smešni ste.

Simple

pre 2 godine

Činjenice su sledeće i svako može da ih proveri: U Izraelu živi oko milion i po Arapa, što će reći da je 20% izraelskih državljana arapskog porekla. Oni u njemu uživaju apsolutno sva prava koja i Jevreji. Tačnije, Arapi u Izraelu uživaju građanska prava i lične slobode kakve ne postoje nigde u čitavom arapskom svetu. Drugim rečima, najslobodniji Arapi žive u Izraelu. Izraelski Arapi mogu da glasaju, budu birani u parlament, drže imovinu i vode biznis bez ikakvih ograničenja. Sudija koji je bivšeg izraelskog predsednika Moše Kacava poslao u zatvor zbog silovanja bio je Arapin (palestinski hrišćanin) dok se u mnogim arapskim zemljama za silovanje kažnjava žrtva a ne počinilac a često žrtvu zbog „ukaljane časti“ ubije neko od bliže porodice.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Dok se gmazovi u odelima sprdaju i isipaju neke fensi kafice, narod gine. Ti isti u odelima ga i zakuvaju.
(Pljuvac svih stilova, 19. maj 2021 09:56)



Ista situacija kao na prostorima bivše Jugoslavije. Onda raskopali državu, sirotinja ginula, oni punili bankovne račune, a danas vladaju po tim državicama bivše Jugoslavije. Posle 30 godina narod još veća sirotinja i ne nazire se kraj propasti…

Berliner

pre 2 godine

Gde su Amerikanci i Britanci delili zemljhu u tudje ime tu nece biti nikada mira.

Secate se ko je pravio Kosovo?
(Stefan, 19. maj 2021 08:39)

A šta je tuđe? Arapi su dobili 22 države! To je jedan isti narod, a dobili su 22 države, ej! I sad bi i Izraelu na toj teritoriji da brane postojanje. Samo što to ne ide baš tako. Oni inače sve guraju na sili i parama, samo što su u Izraelu dobili bogatijeg i silovitijeg neprijatelja i to ih boli već 70 godina.

Gjjmll

pre 2 godine

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante i nikom ništa a kad Rusi malo pendreče onda je to katastrofa, diktatura, represija..

Smešni ste.
(Gagi Zlatibor, 19. maj 2021 08:27)
Nemoj zlo da opravdavaš većim zlom. Sto dalje od Rusa, nisu nam uzor.

pismen

pre 2 godine

@neutralno zapažanje a majko mila, hajde sto ne znas nista o politici, i gutas CNN splacine, ali si i osnovnu skolu preskocio
1. sta znaci da je nesto 1000% tacno?
2. Hamas = Iran = rusija Rusija se pise velikim pocetnim slovom (cak i u slucaju pobornika teze da su Rusi untermensch, znaci to pravilo vazi i za tebe)
3. Hamas = Iran Hamas je sunitski pokret, Iran je vecinski sitski - sunitski islamisti su u ratu sa Iranom vec koju deceniju, a taj unutar-islamski sukob traje vekovima
ziv ti nama bio tako nacitan

prati trag novca

pre 2 godine

OK.Sad znamo i da su Kinezi antisemiti,jer su obelodanili da su SAD najpouzdaniji i najizdasniji saveznik Izraela.Saznali smo i da Kina nije demokratska drzava,jer ne podleze demokratskoj zaveri cutanja i precutnom aminovanju americkim interesima i njihovih saveznika.Saznacemo i da je KAlasnjikov,kineske proizvodnje.

kivivravedra

pre 2 godine

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante ....pa to nisu obični demonstranti kao što nisu obični migranti koji prelaze granice Europe.
To su militanti, agresivci, provokatori,mladići koji se nabacuju kamenjem i koji su mnogi naoružani,to je rulja.
Protiv sam bilo kakve vrste nasilja i ubijanja sa bilo čije strane,ali ovo eskalira.

Minimax

pre 2 godine

@(Bata, 19. maj 2021 18:02)

Citat:

> a zašto samo jevrejska?

Koliko već ima Arapskih država? 20 i nešto... od granice sa Iranom do Atlantika. Egipat se zvanično vodi kao Arapska republika iako su tu pre naseljivanja Arapa živeli Kopti i još uvek žive tu, ali pošto su Arapi brojniji u Egiptu, Kopti više nemaju svoju državu, nego se vode kao nacionalna manjina koja nema predstavnika u vladi te države, a jedin zvaničan jezik u Egipu danas je Arapski, iako Kopti imaju svoj jezik (koji se razvio iz Staroegipatskog). Kurdi takođe nemaju svoju državu tamo gde su vekovima živeli, nego se i oni vode kao nacionalna manjina po Arapskim državama.

To je jedan od glavnih razloga zašto Izrael ne može kao USA da nema neki određeni nacionalni identitet...

Arapi u Izraelu imaju daleko veća prava nego nacionalne manjine po okolnim Arapskim državama, Arapski se koristi i kao jedan od zvaničnih jezika u Izraelu... ali Izrael ne može da vodi neku poliiku "otvorenih granica" kao neke EU države i da milionima migranata dodeljuje državljanstva tek tako jer ne žele da Arapi izglasaju neki ustav koji bi ukinuo korišćenje Hebrejskog jezika i koji bi Šerijat proglasio za državni zakon kao što je slučaj u državama iz okruženja ili kao što je u nacrtu "Palestinskog ustava".

S

pre 2 godine

.... Srbija u ovaj sukob ne treba da se meša čak ni verbalno niti da staje ni na čiju stranu, samo da apeluje za prestanak vojnih dejstava i da se zalaže za mirno rešenje ...

Berliner

pre 2 godine

@Berliner Palestinci, Sirijci, Iracani, Libanci, Egipcani, Libijci, Tunizani, Marokanci, Alzirci, pa i vecina Jordanaca i Jemenaca nisu Arapi..oni su samo od kolonizatora Arabljana preuzeli veru i jezik, izsto kao sto su to uradili Indijanci Juzne Amerike...pa ih to ne cini Spancima, zar ne? Malo bi bilo antopoloski nemoguce da je to sve jedan isti narod, arapski, zar ne....iz toga razloga i imaju svi svoje drzave, jer su razliciti narodi u pitanju...
(pomorac, 19. maj 2021 18:23)

Molim!?!?! Ajmo redom. Sirija -90% Arapa. Irak - 80% Arapa. Libija - arabizovani Berberi, za sebe govore da su Arapi. Tunis, isto tako, većina sebe smatra Arapima, iako su Berberi. Maroko - isto tako. Alžir - mešana berbersk i arapska plemena, sebe smatraju Arapima. Jemen - Arapi iz više plemena. Dakle, antropološki, ni ti nisi sigurno 100% Sloven i Srbin, ali političko-istorijski, sebe smatraš Srbinom. Svi oni su politički narod - Arapi. Argentinci i Venecuelanci govore Španski ali sebe ne smatraju Špancima, dok ovi svi sebe smatraju Arapima i govore arapski.

neutralno zapažanje

pre 2 godine

@Ma da ...nema...pun je svet svih vrsta rucnog oruzja....ili sad hocete da kazete da su Rusi..
(Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 19. maj 2021 08:53)

Hamas = Iran = rusija. Nema šta da "hoće da kažu", 1000% jeste da je tako.

Ja

pre 2 godine

@ De
Ko god misli da boja tablica označava Jevreje i Arape je u velikoj zabludi.
Žute tablice su tablice koje koriste svi državljani Izraela ( Jevreji, Arapi, Druzi, Beduini) i na teritoriji države Izrael.
Zelene tablice su tablice Palestinske samouprave i koriste se na teritoriji Zabadne obale i Gaze.
Apsolutno nema nikakve diskriminacije. Jedna država svoje tablice a druga koja sporazumom treba da zaživi ima svoje, zelene boje i bez ikakve veze i sličnosti sa Izraelskim.
Ne širite lažne informacije

KIobučar

pre 2 godine

Berliner, a što i Arapima nisu dali jednu zemlju, kad su već jedan narod?
Ili što Jevrejima nisu dali više podeljenih zemalja, ako je to već bolje?
Stvarno nije lepo od Engleza i Amerikanaca što više vole Arape nego Jevreje, je i da?

pomorac

pre 2 godine

@Berliner Palestinci, Sirijci, Iracani, Libanci, Egipcani, Libijci, Tunizani, Marokanci, Alzirci, pa i vecina Jordanaca i Jemenaca nisu Arapi..oni su samo od kolonizatora Arabljana preuzeli veru i jezik, izsto kao sto su to uradili Indijanci Juzne Amerike...pa ih to ne cini Spancima, zar ne? Malo bi bilo antopoloski nemoguce da je to sve jedan isti narod, arapski, zar ne....iz toga razloga i imaju svi svoje drzave, jer su razliciti narodi u pitanju...

De.

pre 2 godine

@Simple

Hajde sada da se lepo informisete o razlici izmedju zutih i zelenih tablica na automobilima u Izrealu, a narocito u pojasu Gaze, pa cete videti kako uzivaju sva prava kao i jevrseki gradjani Izraela. Neverovatna sposobnost zmurenja na zlocine dovodi do situacije kao pred Drugi svetski rat. I posle se onda pitamo, kako su ljudi to dozvolili, ili, kako nisu reagovali, i kako su podrzavali sve to, a pred nama se zmuri na strasne zlocine.

pomorac

pre 2 godine

@Berliner
Mesas pojmove...ne postoji politicki narod, postoji nacija, i postoji etnicitet...nacija je donekle politicka kategorija, i pojam se razijao od kraja francuske revolucije, pa naovamo, znaci negde od pocetka 19. veka na nadalje...preduslov za postojanje nacije je drzava, tj. suverena teritorija, a potom i posebni kulturno-socijalni obrazci koji izdvajaju od drugih, i ujedinjuju odredjenu grupu ljudi..drugi pojam je etnicitet, etnicko poreklo, ili po srpskom- narod...nacije se jos ucek stvaraju, a vecina svetskih nacija je i nastala krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka...narodi koji zive na pobrojanim teritorijama nisu arapi po etnickom poreklu, oni izmedju sebe tacno znaju ko je arapin ( arapski etnicitet), a ko je sirijac, paletnicac, tuniski berber itd...da si malo boravio na tom podrucju, znao bi u cemu govorim...A plus se te drzave su sad vec davno uokvirene, i postoje kao nacionalne drzave...nacionalnost vecine palestinaca je- palestinac, ili marokanca- marokanac, dok i po etnickoj pripadnosti vecina njih nisu arapi...sta su, po tebi , po nacionalnosti stanovnici Brazila? A sta su po etnickoj pripadnosti?

Bata

pre 2 godine

samo neka se jevreji što više zakace sa Kinezima

imaju moju podršku u tome


imaju USA iza ledja koja trpa milijarde u tu jevrejsku državu (pazi ti to, Jevrejska,a zašto samo jevrejska?)
i onda mogu da glume demokratiju,a korumpirani sitni politicarcici iz jos sitnijih drzava ih podrzavaju u tome

daleko bilo da podrzavam palestince(hamas), tačnije na njih gledam isto kao i na one kod nas na Jug.
e,njih izrael podržava a smetaju im palestinci.

Gjjmll

pre 2 godine

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante i nikom ništa a kad Rusi malo pendreče onda je to katastrofa, diktatura, represija..

Smešni ste.
(Gagi Zlatibor, 19. maj 2021 08:27)
Nemoj zlo da opravdavaš većim zlom. Sto dalje od Rusa, nisu nam uzor.

Berliner

pre 2 godine

Gde su Amerikanci i Britanci delili zemljhu u tudje ime tu nece biti nikada mira.

Secate se ko je pravio Kosovo?
(Stefan, 19. maj 2021 08:39)

A šta je tuđe? Arapi su dobili 22 države! To je jedan isti narod, a dobili su 22 države, ej! I sad bi i Izraelu na toj teritoriji da brane postojanje. Samo što to ne ide baš tako. Oni inače sve guraju na sili i parama, samo što su u Izraelu dobili bogatijeg i silovitijeg neprijatelja i to ih boli već 70 godina.

neutralno zapažanje

pre 2 godine

@Ma da ...nema...pun je svet svih vrsta rucnog oruzja....ili sad hocete da kazete da su Rusi..
(Surovoiskrenaosoba tzv.realista, 19. maj 2021 08:53)

Hamas = Iran = rusija. Nema šta da "hoće da kažu", 1000% jeste da je tako.

Gagi Zlatibor

pre 2 godine

Izraelska vojska je navela da su protesti u Bil'inu bili nasilni, a da su njihove trupe odgovorile pucnjavom kako bi rasterale demonstrante.

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante i nikom ništa a kad Rusi malo pendreče onda je to katastrofa, diktatura, represija..

Smešni ste.

KIobučar

pre 2 godine

Berliner, a što i Arapima nisu dali jednu zemlju, kad su već jedan narod?
Ili što Jevrejima nisu dali više podeljenih zemalja, ako je to već bolje?
Stvarno nije lepo od Engleza i Amerikanaca što više vole Arape nego Jevreje, je i da?

Simple

pre 2 godine

Činjenice su sledeće i svako može da ih proveri: U Izraelu živi oko milion i po Arapa, što će reći da je 20% izraelskih državljana arapskog porekla. Oni u njemu uživaju apsolutno sva prava koja i Jevreji. Tačnije, Arapi u Izraelu uživaju građanska prava i lične slobode kakve ne postoje nigde u čitavom arapskom svetu. Drugim rečima, najslobodniji Arapi žive u Izraelu. Izraelski Arapi mogu da glasaju, budu birani u parlament, drže imovinu i vode biznis bez ikakvih ograničenja. Sudija koji je bivšeg izraelskog predsednika Moše Kacava poslao u zatvor zbog silovanja bio je Arapin (palestinski hrišćanin) dok se u mnogim arapskim zemljama za silovanje kažnjava žrtva a ne počinilac a često žrtvu zbog „ukaljane časti“ ubije neko od bliže porodice.

kivivravedra

pre 2 godine

Oni pucnjavom rasteruju demonstrante ....pa to nisu obični demonstranti kao što nisu obični migranti koji prelaze granice Europe.
To su militanti, agresivci, provokatori,mladići koji se nabacuju kamenjem i koji su mnogi naoružani,to je rulja.
Protiv sam bilo kakve vrste nasilja i ubijanja sa bilo čije strane,ali ovo eskalira.

prati trag novca

pre 2 godine

OK.Sad znamo i da su Kinezi antisemiti,jer su obelodanili da su SAD najpouzdaniji i najizdasniji saveznik Izraela.Saznali smo i da Kina nije demokratska drzava,jer ne podleze demokratskoj zaveri cutanja i precutnom aminovanju americkim interesima i njihovih saveznika.Saznacemo i da je KAlasnjikov,kineske proizvodnje.

Bata

pre 2 godine

samo neka se jevreji što više zakace sa Kinezima

imaju moju podršku u tome


imaju USA iza ledja koja trpa milijarde u tu jevrejsku državu (pazi ti to, Jevrejska,a zašto samo jevrejska?)
i onda mogu da glume demokratiju,a korumpirani sitni politicarcici iz jos sitnijih drzava ih podrzavaju u tome

daleko bilo da podrzavam palestince(hamas), tačnije na njih gledam isto kao i na one kod nas na Jug.
e,njih izrael podržava a smetaju im palestinci.

De.

pre 2 godine

@Simple

Hajde sada da se lepo informisete o razlici izmedju zutih i zelenih tablica na automobilima u Izrealu, a narocito u pojasu Gaze, pa cete videti kako uzivaju sva prava kao i jevrseki gradjani Izraela. Neverovatna sposobnost zmurenja na zlocine dovodi do situacije kao pred Drugi svetski rat. I posle se onda pitamo, kako su ljudi to dozvolili, ili, kako nisu reagovali, i kako su podrzavali sve to, a pred nama se zmuri na strasne zlocine.

pomorac

pre 2 godine

@Berliner Palestinci, Sirijci, Iracani, Libanci, Egipcani, Libijci, Tunizani, Marokanci, Alzirci, pa i vecina Jordanaca i Jemenaca nisu Arapi..oni su samo od kolonizatora Arabljana preuzeli veru i jezik, izsto kao sto su to uradili Indijanci Juzne Amerike...pa ih to ne cini Spancima, zar ne? Malo bi bilo antopoloski nemoguce da je to sve jedan isti narod, arapski, zar ne....iz toga razloga i imaju svi svoje drzave, jer su razliciti narodi u pitanju...

pismen

pre 2 godine

@neutralno zapažanje a majko mila, hajde sto ne znas nista o politici, i gutas CNN splacine, ali si i osnovnu skolu preskocio
1. sta znaci da je nesto 1000% tacno?
2. Hamas = Iran = rusija Rusija se pise velikim pocetnim slovom (cak i u slucaju pobornika teze da su Rusi untermensch, znaci to pravilo vazi i za tebe)
3. Hamas = Iran Hamas je sunitski pokret, Iran je vecinski sitski - sunitski islamisti su u ratu sa Iranom vec koju deceniju, a taj unutar-islamski sukob traje vekovima
ziv ti nama bio tako nacitan

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Dok se gmazovi u odelima sprdaju i isipaju neke fensi kafice, narod gine. Ti isti u odelima ga i zakuvaju.
(Pljuvac svih stilova, 19. maj 2021 09:56)



Ista situacija kao na prostorima bivše Jugoslavije. Onda raskopali državu, sirotinja ginula, oni punili bankovne račune, a danas vladaju po tim državicama bivše Jugoslavije. Posle 30 godina narod još veća sirotinja i ne nazire se kraj propasti…

pomorac

pre 2 godine

@Berliner
Mesas pojmove...ne postoji politicki narod, postoji nacija, i postoji etnicitet...nacija je donekle politicka kategorija, i pojam se razijao od kraja francuske revolucije, pa naovamo, znaci negde od pocetka 19. veka na nadalje...preduslov za postojanje nacije je drzava, tj. suverena teritorija, a potom i posebni kulturno-socijalni obrazci koji izdvajaju od drugih, i ujedinjuju odredjenu grupu ljudi..drugi pojam je etnicitet, etnicko poreklo, ili po srpskom- narod...nacije se jos ucek stvaraju, a vecina svetskih nacija je i nastala krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka...narodi koji zive na pobrojanim teritorijama nisu arapi po etnickom poreklu, oni izmedju sebe tacno znaju ko je arapin ( arapski etnicitet), a ko je sirijac, paletnicac, tuniski berber itd...da si malo boravio na tom podrucju, znao bi u cemu govorim...A plus se te drzave su sad vec davno uokvirene, i postoje kao nacionalne drzave...nacionalnost vecine palestinaca je- palestinac, ili marokanca- marokanac, dok i po etnickoj pripadnosti vecina njih nisu arapi...sta su, po tebi , po nacionalnosti stanovnici Brazila? A sta su po etnickoj pripadnosti?

Minimax

pre 2 godine

@(Bata, 19. maj 2021 18:02)

Citat:

> a zašto samo jevrejska?

Koliko već ima Arapskih država? 20 i nešto... od granice sa Iranom do Atlantika. Egipat se zvanično vodi kao Arapska republika iako su tu pre naseljivanja Arapa živeli Kopti i još uvek žive tu, ali pošto su Arapi brojniji u Egiptu, Kopti više nemaju svoju državu, nego se vode kao nacionalna manjina koja nema predstavnika u vladi te države, a jedin zvaničan jezik u Egipu danas je Arapski, iako Kopti imaju svoj jezik (koji se razvio iz Staroegipatskog). Kurdi takođe nemaju svoju državu tamo gde su vekovima živeli, nego se i oni vode kao nacionalna manjina po Arapskim državama.

To je jedan od glavnih razloga zašto Izrael ne može kao USA da nema neki određeni nacionalni identitet...

Arapi u Izraelu imaju daleko veća prava nego nacionalne manjine po okolnim Arapskim državama, Arapski se koristi i kao jedan od zvaničnih jezika u Izraelu... ali Izrael ne može da vodi neku poliiku "otvorenih granica" kao neke EU države i da milionima migranata dodeljuje državljanstva tek tako jer ne žele da Arapi izglasaju neki ustav koji bi ukinuo korišćenje Hebrejskog jezika i koji bi Šerijat proglasio za državni zakon kao što je slučaj u državama iz okruženja ili kao što je u nacrtu "Palestinskog ustava".

Berliner

pre 2 godine

@Berliner Palestinci, Sirijci, Iracani, Libanci, Egipcani, Libijci, Tunizani, Marokanci, Alzirci, pa i vecina Jordanaca i Jemenaca nisu Arapi..oni su samo od kolonizatora Arabljana preuzeli veru i jezik, izsto kao sto su to uradili Indijanci Juzne Amerike...pa ih to ne cini Spancima, zar ne? Malo bi bilo antopoloski nemoguce da je to sve jedan isti narod, arapski, zar ne....iz toga razloga i imaju svi svoje drzave, jer su razliciti narodi u pitanju...
(pomorac, 19. maj 2021 18:23)

Molim!?!?! Ajmo redom. Sirija -90% Arapa. Irak - 80% Arapa. Libija - arabizovani Berberi, za sebe govore da su Arapi. Tunis, isto tako, većina sebe smatra Arapima, iako su Berberi. Maroko - isto tako. Alžir - mešana berbersk i arapska plemena, sebe smatraju Arapima. Jemen - Arapi iz više plemena. Dakle, antropološki, ni ti nisi sigurno 100% Sloven i Srbin, ali političko-istorijski, sebe smatraš Srbinom. Svi oni su politički narod - Arapi. Argentinci i Venecuelanci govore Španski ali sebe ne smatraju Špancima, dok ovi svi sebe smatraju Arapima i govore arapski.

S

pre 2 godine

.... Srbija u ovaj sukob ne treba da se meša čak ni verbalno niti da staje ni na čiju stranu, samo da apeluje za prestanak vojnih dejstava i da se zalaže za mirno rešenje ...

Ja

pre 2 godine

@ De
Ko god misli da boja tablica označava Jevreje i Arape je u velikoj zabludi.
Žute tablice su tablice koje koriste svi državljani Izraela ( Jevreji, Arapi, Druzi, Beduini) i na teritoriji države Izrael.
Zelene tablice su tablice Palestinske samouprave i koriste se na teritoriji Zabadne obale i Gaze.
Apsolutno nema nikakve diskriminacije. Jedna država svoje tablice a druga koja sporazumom treba da zaživi ima svoje, zelene boje i bez ikakve veze i sličnosti sa Izraelskim.
Ne širite lažne informacije