Aktuelno

Ponedeljak, 10.05.2021.

20:00

"All Season" gume – odlično rešenje ili loš kompromis?

Izvor: B92

"All Season" gume – odlièno rešenje ili loš kompromis? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

190 Komentari

Sortiraj po:

prosecan auto korisnik

pre 11 meseci

Iz licnog iskustva mogu da kazem da je Mishelin Crossclimat celosezonska guma bolja od svake niskobudztne (tigar, riken, taurus...) letnje gume za leto ili zimske gume za zimu . I pritom ce da traje isto kao i ova dva seta, ako ne i duze. A o kvalitetu, udobnosti, zvuku koje proizvode niskobudzetne gume ne treba ni razmisljati a pri tom letnji i zimski set npr. 17" guma marke tigar kosta isto kao i 1 set mishelin crossclimate2 celosezonskih guma.

Ja i ovaj pored mene

pre 2 godine

Нађите на нету податак о кочионом путу Пежо Травелера са тим "Све-сезонским" гумама и правим летњим гумама, разлика је преко 15м у корист летњих...
(Avaya, 12. maj 2021 14:25)

Brend, model, i godiste guma su bitni parameteri. Marka i model vozila ne igraju nikakvu ulogu.

Marko

pre 2 godine

Najbitnije je imati sreću pa pogoditi pravu klasu uveženih guma.Prodaju se kao prva klasa,a u stvari su druga,treća klasa.Pa zato traju po godinu dana,sa raznim deformacijama...

Avaya

pre 2 godine

Нађите на нету податак о кочионом путу Пежо Травелера са тим "Све-сезонским" гумама и правим летњим гумама, разлика је преко 15м у корист летњих...

ns ja

pre 2 godine

ZA (milan, 11. maj 2021 15:03), kako to misliš da su posle treće godine upotrebe tvoje Goodyear UG 9 tek zadovoljavajuće ? ?

Imam te zimske gume, kupio sam ih kada i novi auto, sada im je 6-ta godina. Bukvalno i doslovno su identično iste kao i prve zime! Vrhunska zimska guma. Doduše ja na zimskim gumama ne pređem više od 7-8000km godišnje

Tačno je neko napisao, slažem se, jedan komplet zimskih traje koliko 2 kompleta letnjih guma:
Bridgestone letnje su već lagano oćelavile(cca3mm), vozim ih još ovu sezonu "na silu" jer me je vulkanizer ubedio da ne bacam pare. Sada, nakon 6-te godine, one idu u rashod iako se na putu i dalje ponašaju odlično, ne želim da proveravam do kada će trpeti moju torturu.
Da mi te zimske nisu toliko nepoderivo savršene već bih se opredelio za all season, al mi žao da ih ostavim :((

hm

pre 2 godine

@Master_Mind
Ima filozofije za one koji prelaze malo kilometara godišnje i koji voze uglavnom po gradu. Ove godine, ko nije išao negde na planinu, realno je potrebu za zimskim gumama imao maksimalno 5 dana. Dakle, čitavu zima je mogla da se prođe bez promene pneumatika, a onda je racionalnije staviti all season guma, što omogućava vožnju i tih nekoliko dana kada na snegu ima poledice, leda ili snega.
Inače, ostalo si potpuno u pravu - leti letnja, zimi zimska guma i to je jedino pametno ukoliko se pravi veća kilometraža i odlazi se u područja sa više snega.
U suštini čitava filozofija se i sastoji od toga koliko se kilometara prelazi i gde se zimi vozi.

Taka

pre 2 godine

@@Marko M+S nije zimska guma. Da bi to bila mora imati oznaku "planina i pahuljica".
Mudd + Snow imaju gume koje imaju krampone za prolazak tih deonica - može da "kopa". Slabo će raditi na asfaltu sa bljuzgom/malim snegom i ledom.
Ne samo da tako piše u propisima, nego i iskustvo to potvrđuje. Kao neko ko vozi terenca po terenu, kad je samo m+s super sam svo dok ne izađem na asfalt.
Sad imam gumu za sve terene koja ima pahuljicu i suoer sam, ali opet malo više pazim nego kad sam sa "civilnim" sa pravim zimskim gumam.

Napokon neko da kaze sta je MS guma, zar je moguce da toliko poznavaoca svega i svacega ne zna osnovne oznake guma. Mud and Snow (blato i snijeg), gume su 3 season gume, uopste se ne preporucuju za neke niske temperature, a iz mog iskustva ni na mokrim kolovozima. Vozacki staz od 30+ godina i veliki broj predjenih kilometara u svim uslovima, mi kaze da nema zamjene za ljetnu i zimsku gumu. Naravno svi pokusavamo da prodjemo jeftinije, ali je ipak vrijedniji kako nas tako i zivot saputnika u tom vozilu. Kao klincu koji se poceo baviti profesionalno voznjom, ostala mi je ona stara "Guma glavu cuva"!

Master_Mind

pre 2 godine

All season gume su isto kao i nositi jednu prolećnu jaknu u svim vremenskim prilikama i tokom cele godine. Na debelom minusu tokom zime prehladno, leti u toj istoj jakni prevruće. Tako da zimi zimske, leti letnje gume, nema tu neke filozofije.

Zicco

pre 2 godine

Kupio novog Kadjara sa Goodyear Vector 4season 2, ima sistem extended grip koji navodno zahteva allseason gume. Prve godine, leto i zima, fantastične, druga zima katastrofa, ne možeš da se zaustaviš, proklizava, leti solidne. Za treću zimu uzeo zimske, leti koristio te allseason. Četvrta godina, zimski i letnji komplet na alufelnama. Sve u svemu, radile posao prve zime, druge zime opasne po život. Nekoliko puta proklizao na polusmrznutom putu u raskrsnicu na crveno na semaforu.

sasa

pre 2 godine

Auto star dve godine.Na satu 60.000 .Fabričke Bridgestone 18" letnje i set zimskih sa alu felnama 17". Letnje će još ovu godinu do novembra i u martu/aprilu sledeće godine nove.

crno beli svet

pre 2 godine

94

@Crno beli svet:

"...Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan..."

Pahulja oznacava zimsku ili gumu za sneg. Sara na toj gumi (riblja kost) je tipicna za sneg. Bazirano no oznaci i sari, to nije all season guma. Mozda je all weather. Koji je brend i model?
(Neko iz mase, 11. maj 2021 16:48)

Napisao sam. Kleber Quadraxer2 M+S sa pahuljom i planjnskim vrhom. pročitajte članak, ali i na desetine stranih sajtova na ovu temu pa ćete videti razliku u oznakama. All season ili All weather je praktično ista stvar, a gume kipujem isključivo na osnovu testova koje obavlja Continental svake godine i ukupnih ocena modela. Naravno, u skladu sa budzetom. Dimenzije nisu male pa su skuplje (225/45/R17). Fotacija napred - pozadi pred leto i uimu rwdi ravnomernog trošenja i kupovina novih na 3 godine.

Sasa

pre 2 godine

"All Season" i "All Weather" nisu iste gume. AS su M&S ali ne preporucuju se za ispod -5c dok AW imaju pahuljicu i tretiraju se kao zimske gume takodje. Jedini minus AW je sto mogu da se voze max. 4 godine tj. moraju da se menjaju cesce. Imao sam Nokian i Toyo i sa jednim i sa drugim smo isli na skijanje bez problema. Prednost: ne menjaju se na jesen i na prolece; ne treba ti mesto za stare gume.

Bivsi novosadjanin

pre 2 godine

@dule pa zavisi i gde i kako vozis. Ti u ns imas dodatni trosak i cimanje oko parkinga, a svi imaju trosak gubitka vrednosti vozila. Ako kupis auto za 5k evra, prodaces ga za 3 godine za bar 1k manje, to isto ide u trosak. Tu ti isto ide bar 40-50k dinara godisnje. I onda neko ko zivi u gradu koji ima dovoljno taksija zimi, kao sto kazes, verovatno mu je bolje da ga za manje para voze i ne razmislja ni o cemu, nego da se za vise para cima da vozi sam i razmislja o tehnickim pregledima, ovalnosti diskova, da li je pio, atestima, prekoracenjima, da li ima opremu, da li mu je prva pomoc u roku trajanja, da li ima parkinga tamo gde ide, da li mora da menja zonu posle 3 sata, gde ce kad mu istekne zona za 3 sata itd itd. A posebno u ns - gde ce da parkira kad dodje kuci.

Ta "sloboda da krenes kad hoces za 1000 evra" je diskutabilna.

cixxx

pre 2 godine

Imamo dva auta u porodici. Jedan mali, samo za grad, godišnje pređe oko 7-8000km, drugi, veći auto za duža putovanja. Na manjem All season gume jer ne izlazi iz Beograda, u većini slučajeva čiste ulice, ne divlja se i do sada bez problema sve ide. Ionako nema ni 10 dana godišnje nekog snega i leda. Za veći auto imam 2 seta, na felnama zimske i letnje. Najverovatnije ću i za veći da uzmem kvalitetnije All season gume kad dođe vreme za zamenu.

Redar

pre 2 godine

@to je promasaj od guma..mozes ih voziti samo jednu zimu..sledece zime su neupotrebljive..pa vidite da li se isplati
(donatelo, 11. maj 2021 20:06)
Misliš? U Americi niko ne menja gume nego svi voze all season bez problema 4-5 godina.

shone

pre 2 godine

Kog s maxa vozis, jesi li zadovoljan, kako se pokazao? Naravno, ako nije tajna :) Ja sutra uzimam svog, 2017. 2.0tdci 150ks pa me interesuje. Pozdrav
(FunkyMonkey, 10. maj 2021 22:26)

2.0 145ks 2010. 7 sedišta. Auto je dobar generalno ford je robustan auto i ne kvari se lako. Ja sam ga uzeo sa 190k sad je na 247k. Dobar je za komforna duža putovanja u smislu prostora, može se razdvojiti 3 dece svako u svoj red sedišta, dakle bez svađe tokom puta, sva sedišta su nezavisna, tj. nema klupe i može dosta stvari da se preveze. Pregledan je i unutra su materijali dobri, sedište dobro drži. Najveća mana je po meni slabije ubrzanje jer taj motor nema turbinu i veća potrošnja na autoputu sa brzinama 120+ je ima 5 brzina. Potrošnja je prosek 8.5-9l, u gradu 11+ regionalni put oko 7. Kad idem NL-SRB i vozim koliko je ograničenje i 130 u D potrošnja je oko 8.5l. To jeste oko litar više od BMW 318i koju sam ranije vozio. Ako bi uzeo ponovo s-max uzeo bih verovatno 1.6 benzinca sa turbinom i 6 brzina. Benzinca jer je porez na dizel skoro duplo u NL a ne vozim preko 15k u zadnje vreme, jer dosta radim od kuće i imam i mita 0.9 benzin. Srećno

Iga

pre 2 godine

Najbolje as gume imaju perfomanse kao najbolje ljetne i zimske gume prošle generacije a to je prosječnom vozaču sasvim dovoljno.
Što neko reče ako ne možeš prilagodit način vožnje uvjetima na cesti ni najbolja guma ti neće pomoć.

Brada

pre 2 godine

Leti 17' alu felna sa letnjim setom, zimi 15' celicna sa zimskim gumama. Sam promenim za sat vremena, skladistim u podrumu, balansiram kad osetim da treba i to je to...

dule

pre 2 godine

Ja vozim 5000km godisnje i isplativije mi je da imam allseason.

Mada, na 5000 km imam 22.000 registraciju, jedno 30-40.000 razna redovna i vanredna odrzavanja i jos 30-40.000 za gorivo, tj oko 100.000 godisnje. A za 100.000 godisnje je pitanje da li mi se uopste isplati imati auto za tu kilometrazu.
(Sta god, 11. maj 2021 13:41)

Pa zavisi za šta ti treba. Meni treba auto da ga imam na dohvat ruke kad god poželim, da sa njim mogu da idem gde god hoću i kad god hoću. Trenutno u gradu u kom živim (Novi Sad) taksi služba to ne omogućuje (malo jača kiša ili sneg i ne možeš navatati vozilo). Za tih 1000 eur po tvojoj računici meni je to ok kupovina.

kalcokera i Croasano jaguar

pre 2 godine

ja koristim sava m+s
par godina
tek trecu zimu pokazu u voznji smetnje
(ali male na kopaonik izlazio kao od sale)


onda zamenim pred zimu dve nove prednje
i dve najbolje pozadi

Pogan

pre 2 godine

Када је живот и здраве у питању тада нема шпарања! Штеди се на другим стварима, на безбедности не! Гума је једини ваш контакт са тлом, увек то на уму имати! Два сета гума, поузданих и мењати их када температура пређе/падне 7°.
(Тартар, 10. maj 2021 22:50)

Pa nesto je i do toga kako ti vozis valjda? Dzaba ti ne znam kakve gume ako si idiot koji pretice preko pune. Tako i ovde, ako nisi sposoban da rasudis kako u kojim okolnostima treba voziti, tu ti gume nece pomoci.
Drugo, pogledajte rezultate testiranja AS guma odredjenih modela i marki, odnosno koliko se razlika marginalizovala u odnosu na obicne, pa onda laprdajte nesto. Da budem takav paranoik da mislim da ce mi 10-30cm duzeg kocenja na ukupnoj duzini od 30-40m spasti zivot, neka hvala.

Ja i ovaj pored mene

pre 2 godine

Prvo, problem je dostupnost informacija. Uglavnom su na engleskom jeziku koji je za veliku vecinu srbadije i dalje misterija.

Drugo, i da se prevazidje problem broj jedan, srbadija ce radije gledati zadrugu nego sto ce citati tehnicku literaturu iz bilo koje oblasti.

Trece, srbadija i dalje dokazuje da sve najbolje zna, a vidi se dokle smo stigli. Sve se vrti oko licnog misljenja oformljenog po savetu majstor Mice.

Internet je neiscrpna riznica informacija. Malo vremena i volje, i voila, pogled u novi svet se otvori pred ocima. Samo, srbadija nema volje, i pored glednaja zadruge i cekanja bolje buducnosti nema ni vremena.

Gagi

pre 2 godine

@C i n i k
All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Ma na tvog Golfa 2 stavi bilo koje on ide bolje od svih drugih automobila

Zok1

pre 2 godine

Našao sam tekst na kanadskom sajtu, sa dobrom tabelom koja upoređuje all seasons, all weather i zimske gume: https://www.canadadrives.ca/blog/maintenance/all-season-vs-all-weather-vs-winter-tires "All Seasons" su ustvari gume za tri sezone i nisu za temperature ispod 7 C. "All Weather" su i za temperature ispod 7, ali kraće traju.

supa

pre 2 godine

@cole

Zanimljivo pitanje. Mada gume sa dubinom šare ispod 4mm teško da su ok i za suvu cestu, a za kišu tek... Tako da, ko može, sve ispod 4mm na otpad i nove.

DC

pre 2 godine

uvek je bolje imati zimske i letnje cipele nego allseason... to je to...
(Mirko, 11. maj 2021 13:59)

Osim ako ne obujes zimske cizme zato sto je januar, provodis ceo dan vani i posle par sati shvatas da si se zesce 'z' jer ce biti 20 stepeni. Onda ostatak dana psujes sto nisi u nekim manje toplim, recimo patikama. Ili izadjes ujutro iz kuce u jadrankama zato sto je juli, a od podne oluja, nevreme, grad, duva vetar i nema 15 stepeni. Pa psujes koji te vrag terao da obujes jadranke a ne patike kao normalan svet. I tako...

Robi

pre 2 godine

Znam mnoge bogate ljude koji su kupili mocna kola i onda cicijase na gumama. Takvi ne bi trebali ni da voze,to se zove pajserluk-usteda. 4 prave zimske i 4 dobre letnje gume nemaju alternativu,sve ostalo je samotesenje.

Cole

pre 2 godine

Letnje gume moraju da imaju šaru veću od 1.6mm a zimske veću od 4mm. E sad mi nije jasno šta rade ovi sa all season gumama kad odu ispod 4mm!? Kupe još jedan set? Kupe zimske?

Bobi B.

pre 2 godine

Ne može se osporiti da su zimske gume bolje za zimu a letnje za leto zbog sastava gume i svih ostalih razloga ali je to više teoretki prilaz problemu.U praksi , na putu u datom trenutku,mnogo je važniji stil vožnje i brzina kretanja vozila.Stara možda otrcana fraza da je porebno "brzinu prilagoditi uslovima puta" je ipak proverena i tačna.Mišljenja sam da je za prosečnog vozača koji ne prelazi godišnje mnogo i ne vere se zimi po planinama sasvim dovoljna univerzalna guma jer su tehnologije dosta napredovale tako da se ne mogu tek tako odbaciti kao nekorisne.Ostalo je na vozaču koji treba da se prilagodi trenutnim uslovima na putu tj. u njegovoj glavi da ne treba jurcati po svaku cenu.Uostalom većinu nezgoda izazivaju nedisciplinovani vozači sa luksuznim automobilima i dobrim gumama ali lošim navikama.Sve ostalo liči na navođenje vode na prodavce guma i vulkanizere koji dosta gube ako se neko opredeli za univerzalne gume.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Crno beli svet:

"...Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan..."

Pahulja oznacava zimsku ili gumu za sneg. Sara na toj gumi (riblja kost) je tipicna za sneg. Bazirano no oznaci i sari, to nije all season guma. Mozda je all weather. Koji je brend i model?

@ucha

pre 2 godine

tacno tako pa cak i za malo vecu kilometrazu.
moja majka godisnje prelazi 5-6kkm.
zimi vrlo malo vozi mozda 1500km za celu zimu.ima dva seta fulda zimska i henkook letnja.stare su 8-9 godina a sare kao nove posebno na zimskoj.a opet stare su i treba ih menjati.za ovih 9 godina samo za vulkanizera je dala 300+ eur.za te pare moze na svakih 5-6 god da kupuje all season jeftinije.najjeftinije all season nove su sigurno bolje nego 5-6 godina stare bilo koje zimske/letnje.

RCZ

pre 2 godine

Glasam za gumu za sve sezone . Narocito za sve nas koji vozimo kola " normalna " sa malo konja i malolitraznim motorima koji preko tocka prenose na asfalt skromnu snagu. Ko vozi velik auto , sa puno konja i narocito gume 18, 19 coli , trebaju mu dva seta guma . Vreme se promenilo , nema vise " Sibira " i kad dobru zimsku gumu vozite uglavnom po suvom , brzo je upropatite zbog mekse smese. Vec druge sezone , tako koristena zimska guma drasticno je izgubila svoja svojstva. Za po gradu , sa posla na posao i jednom godisnje na duzi put , all season guma vrsi posao.

joe

pre 2 godine

Četiri godine sava adapto, zadovoljan extra, vozim po gradu i okolini zimi, završavaju posao, leti isto. A ne blejim u redu kod vulkanizera....

Mikac

pre 2 godine

Ja nisam Niki Lauda, tako da mi allseasin gume u potpunosti zadovoljavaju potreba. Kad ih potrošim kupim nove, nema skidaj-montiraj, pa gde sa njima...

milan

pre 2 godine

Stanujem u delu grada gde su ulice strmije .
Sreća da zime nisu više onakve jer su mi se smučili "majstori volana" koji, svojom tvrdoglavošću vođeni, uglačaju ulicu kao bob stazu.
Lično, uvek koristim kvalitetne komplete (sada GY UGT9 i Ventus 3 )
I te gume , već u trećoj sezoni postaju tek zadovoljavajuće , a ovde gomila njih priča bajke o celogodišnjim .

Goran

pre 2 godine

Ne znam zaista za te AllSeason gume, ne koristim niti mi je to neka uverljiva prica, ali koristim letnje i zimske, gledam da su nov dot i da ih menjam na vreme, lepo se sve namesti i izbalansira kod vulkanizera i prezadovoljan sam - nema greske.

Locutus

pre 2 godine

Posle 4-5 godina gume svakako gube performanse, koristili ih ili ne. Onima koji godišnje prelaze manje od 10.000 kilometara dovoljan je jedan set guma. Lično ne prelazim mnogo i uzeo sam univerzalne, ali sam komotno mogao da uzmem i samo zimske. Posle 5 godina bih ih svakako promenio. Možda bi bilo pametnije da promenim auto...

Dante

pre 2 godine

https://tiresvote.com/articles/autoklub-cr-2020-test-winter-and-all-season-tires/

Ispravka linka koji nije radio:
Na ovom linku, koga interesuje, ima i test Kormoran All Season pneumatika. To je isti pneumatik koji se proizvodi pod brendom Tigar, Taurus, Orium, sto je interesantno za nase vozace.

444

pre 2 godine

Moze se desiti da stavis zimsku gumu pa u decembru/januaru bude 20 stepeni i suncano - u tom slucaju je verovatno bolje da imas gumu za sve sezone.

Moze se desiti da stavis letnju gumu kao po propisu u aprilu pa krajem aprila padne sneg - u tom slucaju bolje da imas gumu za sve sezone.

Dakle nije obavezno da ce te u kalendarskoj zimi vise cuvati zimska guma.

Iggy

pre 2 godine

Ne vidim poentu imanja jednog seta all-weather guma , osim kratkorocne dobiti, jel se ne kupuju dva seta guma nego jedan. Jel ce se jedan set duplo brze istositi nego svaki od dva seta letnjih i zimskih. All-weather gume su mozda dovoljno dobre za klimu u kojoj nema puno snega i hladnog vremena, ali kod nas moze da se desi da ga ima. Ako trebate svaki dan ici na posao, pa mozda i na neko zimovanje, zasto stavljati glavu u torbu zbog trenutne ustede? Takodje rizik je uvecan i leti pri velikim brzinama, put kocenja je duzi a isto tako i karateristike prilikom nagle promene pravca. All weather gume su komporomis izmedju sva extrema, podjednako su lose za oba. Ipak je glava najskuplja, mislite i o tome.

Sta god

pre 2 godine

Ja vozim 5000km godisnje i isplativije mi je da imam allseason.

Mada, na 5000 km imam 22.000 registraciju, jedno 30-40.000 razna redovna i vanredna odrzavanja i jos 30-40.000 za gorivo, tj oko 100.000 godisnje. A za 100.000 godisnje je pitanje da li mi se uopste isplati imati auto za tu kilometrazu.

Perica

pre 2 godine

Vi zapravo ne shvatate poentu zimskih guma. One se ne stavljaju zbog snega na putu, vec cuvaju glavu na temperaturama ispod 6-7 stepeni gde letnja guma postaje plastika, bilo suncano, maglovito, kisovito ili sa snegom. Tu je i faktor jutarnji mraz kad svako jutro poledi i sta ces sa letnjim, da se sankas?
(Brada, 11. maj 2021 09:25)

Na kojoj temperaturi ljetna guma iz normalne gume odjednom pređe u plastiku, na 5 ili 6 stupnjeva? :)

Rekoh "grad". Gradovi imaju specifičnu mikroklimu - ponekad ujutro stružem led sa stakla i onda za 10 minuta vožnje dođem u urbani dio Zagreba, gdje je temperatura često +4-5. A i kad nije, kod mene su lokalne ceste zaleđene, a u gradu nisu, jer:

1) Na njima je puno soli (zadnjih godina doduše često bacaju kalcijev klorid, na kojem bi vjerojatno i čavlerice proklizale)

2) Automobili zagrijavaju i suše cestu trenjem guma po asfaltu

3) Ispod velikog broja cesta postoje vrelovodi i/ili kanalizacija, koji također imaju efekt na temperaturu ceste

Povrh svega, ima testova (mislim na TyreReviews da je bilo) na kojima se vidi da je ljetna guma bolja od zime na niskim temperaturama AKO je cesta suha.

Dakle, AKO ti je auto isključivo gradski auto i voziš u jutarnjim gužvama prosječnom brzinom od 10 km/h, onda zimi nemaš puno koristi od zimskih guma.

A pazi sad ovo: kod mene je Conti TS860, DOT '17, montirane '18, prešle nešto manje od 15.000 km, ripne ima 6-7 mm, i za baciti su. Ovo im je sad bila treća sezona i ne valjaju više.

Ra

pre 2 godine

Ako će leti letnja guma i zimi zimska guma imati kraći zaustavni put u odnosu na all season gumu makar i za cm, ili bolje držati u krivini makar i za 1km/h, dileme nema jer je život najvažniji.
Vama što računate koliko se štedi izbegavanjem balansiranja gume i sličnim troškovima - srećno, auto nije za vas, za vas su kočije - to juri dvaes' na sat!
I na kraju, za @Kolosa: Stirling Moss nije vozio na GP Beograda 1939.
Kada će ljudi već jednom da vas bude sramota kad lupetate?
(BDj, 11. maj 2021 10:39

za tebe su kočije. nemoj slučajno da prelaziš 30kmh, skrati sebi zaustavni put.

zvezdarac

pre 2 godine

Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.
(Kolos, 10. maj 2021 20:56)

Ako je sa navršenih 10 godina tako vozio, svaka njemu čast...

Koliko lupetanja, Bože sačuvaj.

Pero

pre 2 godine

M+S (Mud&Snow) je zimska guma a ne AllSeason, naučite više...
(Marko, 11. maj 2021 07:53)

Ne lupetaj, M+S, planinski vrh, pahulja, ... su oznake na gumi da ispunjavaju odredjeni standard. Ima mnogo AllSeason guma koje imaju sve te oznake jer ispunjavaju minimalne zahteve ali nisu nikako prave zimske gume.

CryptoYaretina, blockchain na leskovački način

pre 2 godine

Sve pre toga menjano oko 30 hiljada jer propadnu. Sta vi vozite?
(Boki volim kosarku, 11. maj 2021 11:43)

koče motorom? štede diskove i gume?
anyway, agree, 30k km, i uvek menjam. što zbog šare, što zbog mirnog sna.

sad sam u ceha

pre 2 godine

@Brada,
shvatim da živiš, na žalost, u komunalno zapuštenom gradu pa ti je zimska guma pitanje života i smrti.
Za sledeći auto/vozilo uzmi u obzir nekog guseničara, bolje su se pokazali u zimskim uslovima, plus nema promene sa letnjih na zimske.

Broj 1

pre 2 godine

За моје потребе, већином градска вожња, су одличне.
Узео сам fulda multicontrol, презадовољан.

skorpija

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)


prava stvar za nasu klimu (bg ili blo koji veci grad u srbiji).

Vlada017

pre 2 godine

Za nekog ko uglavnom vozi u gradu, all season gume su dobro rešenje. Ja živim u Beogradu, ali često idem u rodni kraj na jugu Srbije (okolina Vlasine). I zato mi trebaju dobre zimske gume. Leti vozim na Hankook Kinergy gumama, a zimi na ruskim Kama Irbis. Te gume su malo bučnije i potrošnja je za nijansu veća, ali zato bukvalno kopaju sneg. Sve gume su na čeličnim felnama i sam ih zamenim na proleće i jesen.

Pa

pre 2 godine

Skupo je samo kad izgubiš glavu. Ili još gore. Kad se to desi nekom bližnjem a ti preživis. Mada lajkovi sve govore.
(neupućen, 10. maj 2021 23:09)

Loše se izrazio čovek, hteo je da kaže neisplativo, a ne skupo. A da će da se gine više ako se voze nove all seasson nego letnje+zimske po gradu i malo van, to su horor priče za pred spavanje.

Dante

pre 2 godine

https://tiresvote.com/articles/autoklub-cr-2020-test-winter-and-all-season-tires/

Na ovom linku, koga interesuje, ima i test Kormoran All Season pneumatika. To je isti pneumatik koji se proizvodi pod brendom Tigar, Taurus, Orium, sto je interesantno za nase vozace.

Miloš

pre 2 godine

Ako imas novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske naravno da ces to kupiti. Ako nemas uzmes 4 all season nove.... vrlo jednostavno
(fensi_lik_vracar, 11. maj 2021 09:46)

Nije tačno da je samo do novca. Imam novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske, ali nema smisla da ih kupujem i maltretiram se sa menjanjem i čuvanjem kada prelazim oko 5-6.000 km godišnje i to samo po gradu.

Deša

pre 2 godine

Presao sam sa allseason crosclimate Michelin gumama malo vise od 18000km.Nisu trepnule.Jedino sto sam primetio da su tvrdje ispod -7 stepeni,sneg i led na planini.Mozda mi se to ucinilo i mislim da je dobar odnos”ulozeno,dobijeno”.Ne bruje,ne cvile na vrucini a i sneg odlicno gaze.Za manje automobile za grad tu je i od skoro tigar allseason guma sa korektnom cenom.

vidoje

pre 2 godine

Evo, onako uzgred, cena zamene 16" gume plus hotel za 6 meseci (kod jednog poznatog beogradskog vulkanizera): 16" zamena i balansiranje po tocku - 950 din. Mesec "hotela" po tocku 120 din.
Racunica: 4x950 + 120 x 4tocka x 6meseci = 3.800+2.880=6.680 x 2 dve zamene godisnje = 13.360 din.). Kako vam se cini ova cena, mala? Ne bih rekao.
Vulkanizeri su (najzad) dosli do svojih minuta.

Mirko

pre 2 godine

Da li je dobra opcija 6 guma na felmnama,za auto sa prednjom osovinom gde se prelazi godisnje do 15 000.
po par zimskih,letnjih i univerzalnih,
Napred su uvek sezonske gume a pozadi uglavnom univerzalne, tako je samo 1 guma u skladistu jer je 1 rezerva

Boki volim kosarku

pre 2 godine

Vek gume 40 do 60 hiljada? Hahaha. Pa pogledajte testove, iskustva ljudi, gde vi zivite. Primacy 3 mi za sada najduze traje, 40km i jos ina saru. Sve pre toga menjano oko 30 hiljada jer propadnu. Sta vi vozite?

MARSUPILAMI

pre 2 godine

"Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din)..."
(grgur, 11. maj 2021 09:22)
Oni kojima comp sluzi za malo više od igrica znaju da preko sajtova "popusti" mozete zameniti gume sve sa balansiranjem, a negde i centriranjem trapa, u pola cene.

NSDQ100

pre 2 godine

Zavisi jako puno od tezine vozila i stila voznje. AS leti dobrim lošije obavlja posao kod kočenja. Mozda je to u 99% nebitno ali u ekstremnim situacijama tih par metara duzeg kočenja moze biti presudno. Za zimske uslove su OK dok ne padne veći sneg. Za mene nisu rešenje, jer moj auto je tezak a i veoma mali izbor ima za felne 22“

Pera Realno

pre 2 godine

Vozač sam 33godine. Promenio za to vreme 12 automobila različitih proizvođača od zastave do audija. Po mom skromnom iskustvu najbolje i najisplativije rešenje je komplet zimskih i komplet letnjih guma na dva seta felni. Gume srednjeg kvaliteta, Fulda, SAVA, Barum... i ne boli vas glava.
Čim guma siđe do kontrolnih "pragova" na šari menjaj. Samo zimska se ne isplati, leti se stopi i otvrdne na vrelom asfaltu pa postane tvrda i krta. Sama zimska ne sastavi ni 30.000 a već propadne. Sama letnja je čim temperatura opadne ispod +5 tvrda kao plastika i izgubi sposobnost prijanjanja.
All season su ok rešenje za dostavna i službena vozila gde se godišnje pređe i 50000, pa se mora voditi računa o racionalizaciji, a zbog posla se nema vremena vršiti sezonska zamena, dva puta godišnje.

goxy

pre 2 godine

Најбоље решење ако возите мали градски аутомобил и не излазите из града са њим.

sasa

pre 2 godine

sve zavisi od voznje. Za cesca duza putovanja onda bi trebalo da se koriste i letnje i zimske. Ako je u pitanju mali gradski auto koji se koristi samo za kraca putovanja onda je allseason najbolje moguce resenje. Ko broji potrosnju goriva zbog guma onda mu je bolje da vozi biciklo jer za auto nema para.

hadžija

pre 2 godine

Rekao mu je dobar prijatelj. Lošije gume uvek stavljajte pozadi.
(maxy, 11. maj 2021 09:10)
kada pročitaš: iz čista mira na autoputu... to su pametni poput vas

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season ... Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi. Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.
(topla preporuka za AS gume, 10. maj 2021 23:51)

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!
(zzz, 11. maj 2021 08:12)

Prijatelju, ja ti savetujem da pogledaš koliko u BG u Beogumi ili Beocaru košta za točak od recimo 17":
- usluga dizalice i skidanja točka sa vozila (po točku)
- zamena gume sa balansiranjem (po točku), bez zamene ventila
i sve to za dve zamene godišnje.
To košta najmanje 80 evra.
Pa dodaj na to uslugu hotela za gume. Za godinu dana najmanje oko 50 evra.
Saberi.
Pomnoži sa tri godine.
I već imaš za nov set AS guma srednje klase 225/45X17. Kleber je npr. 8.800

BDj

pre 2 godine

Ako će leti letnja guma i zimi zimska guma imati kraći zaustavni put u odnosu na all season gumu makar i za cm, ili bolje držati u krivini makar i za 1km/h, dileme nema jer je život najvažniji.
Vama što računate koliko se štedi izbegavanjem balansiranja gume i sličnim troškovima - srećno, auto nije za vas, za vas su kočije - to juri dvaes' na sat!
I na kraju, za @Kolosa: Stirling Moss nije vozio na GP Beograda 1939.
Kada će ljudi već jednom da vas bude sramota kad lupetate?

Eto

pre 2 godine

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!
(zzz, 11. maj 2021 08:12)

Plus hotel za gume koji je covek spomenuo. On je oko 350mesecno za set guma. Dakle jos 4200 godisnje, tj ukupno sve oko 8200 godisnje po setu. Na tri godine imas 24000 troska, to su nove all season 205 55 r16.

Gagi

pre 2 godine

@Kolos
M+S i samo njih vozam godinama. Kupim dve dobre polovne leti kad ih niko ne juri, šara 7-8 mm dot do 2 godine za 50-60 evra. Stavim napred, a one što sam skinuo bacim pozadi. One od pozadi bacim teška srca jer sam žešća stipsa koja ništa ne voli da baca. Te gluposti sa letnjim, pa zimskim, pa prolećnim gumama neka poštuju šarani koji se pale na to suludo ulaganje u kola. Vozite u okviru propisa, lagano i bez žurbe i nećete imati nikakvih problema ni sa ćelavim gumama starim 15 godina. Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.
(Kolos, 10. maj 2021 20:56)

Klasičan vlasnik Golfa

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

"Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din)..."
(grgur, 11. maj 2021 09:22)

Otišap drugar neki dan sa punoletnim yarisom samo da balansira dve gume. Ništa drugo. Samo balansiranje. Mislim da su 15".
Po jednoj gumi balansiranje 350, a angažovanje dizalice radi skidanja točka sa kola i vraćanje na kola još 200 dinara (po gumi).
Ukupno 1.100 dinara samo za balansiranje samo dva točka.

Bio je zatečen cenom, posebno sa tih 200 dinara po točku za angažovanje dizalice.

Što on posle lepo reče: "Kao da sam otišao kod frizera da se ošišam, a frizer mi posle rekao: "Šišanje 500, a to što si sedeo na stolici još 200""

stankela

pre 2 godine

Ti što zimske gume montiraš u decembru, ne znam da li znaš da u slučaju saobraćajke tvoje osiguranje ništa ne pokriva pa bila Temperatura i +40 u sred novembra

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Ako imas novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske naravno da ces to kupiti. Ako nemas uzmes 4 all season nove.... vrlo jednostavno, kolko para toliko muzike... svakako ce nova all season da bude bolja i od zimske i od letnje polovne gume

Schomi

pre 2 godine

Hvala, ali ne hvala. Samo 4 zimske plus 4 letnje i miran sam godinama. Pogotovo zimske su u takvom režimu praktično neuništive, a ne brinem hoće li napasti pola metra snega preko noći ili dok sam na poslu. A ako ne mogu dva puta godišnje da platim zamenu guma onda ne treba ni da imam auto.

Brada

pre 2 godine

Zivim u Bgu, imam svoje dvoriste i nikad ali nikad se ne bih odrekao letnjih i zimskih guma, sam skinem i stavim, sat vremena posla! Slusam nekog lika kako u Kanadi i Svici vozi all season gume, i onda dolazi do kraja teksta gde kaze Ontario ravan a u Svici vozi po ravnom a da ima uzbrdica tu vec ne moze, morao bi sa zimskim gumama!!! Toliko o tim gumama. Ljudi bre, kad padne sneg cak i po Bgu uzbrdice nizbrdice nekad i sa zimskim imas problem, mogu da zamislim sa necim drugim i juznije od Bga gde je hladnije, ima vise snega i teren je jos gori. Ali i da izbacimo sneg iz cele price opet su tu konstantni jutarnji mrazevi, niske temperature gde se zimska guma ponasa bolje nego bilo koja druga. Letnja leti, zimska zimi, kraj!

3210 obrez

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)


Nije stvar samo u parama ma da je i tu ušteda minimalna...na 5 godina radi se o
3 - 4 - 5000 din uštede.

Recimo da u hitnim slučajevima allseason guma leti ima minimum 2 metra duži zaustavni trag od letnje gume ili zimi 2 metra od zimske gume.
E pa sad zamisli koliko znači ta dva metra da je auto ispred tebe bliži samo 2 metra ili da ti istrči dete ili žena sa kolicima a ti preko njih produžiš samo ta dva metra.

Allseason gume su solidne,recimo dobre za svako vreme ali nisu odlične ni za jedno.
Trajaće vam dva puta manje nego dva para guma.
Jedini veći trošak sa dva para guma imate zbog montaže demontaže i balansiranja ali i taj trošak se može izbeći ili svasti na minimum sa dva para felni.

grgur

pre 2 godine

Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din), gume bez felni mogu da se čuvaju bilo gde (u podrumu, vikendici, kod druga, kuma), tako duže traju i idealne su za uslove vožnje. Vozim malu decu i neću da pravim kompromise zarad male uštede. Bezbednost moje porodice i drugih pre svega!

Brada

pre 2 godine

Tigar? Sta je to? Hvala vam na Tigru. Zato je i nema na testovima!!
(žabac, 10. maj 2021 23:41)


Nzn sto takav stav, to je 100% Michelin guma od ulaska sirovine preko dizajna pa do kontrole kvaliteta.
Jeste budget guma ali sasvim je ok kvaliteta.
(C i n i k, 11. maj 2021 01:14)

Zimska Tigrica je zaista dobra, ali letnji Taurus na 17' koje sam kupio pre 3 godine je najgora stvar koju sam uradio. ljudi moji, posle par hiljada km su toliko pocele da bruje da je sve preko 80-90km/h nesnosljivo, prvo sam pomislio da je lezaj, isto se cuje. medjutim majstor posumnja i kaze daj da zamenimo gume i ispostavi se da je do njih. Zaista bih voleo da vam docaram to brujanje na zadnjem trapu(srecom samo 2 gume) toliko da pri 130km/h ne cujem bucni dizel motor iz 2004. god, toliko o Taurusu, nikad vise!

Splavar

pre 2 godine

Cao zivot vozim all season, nikad nisam imao problema. Menjam gume na 4 godine ili 50k milja, sta god dodje prvo. Iskljucivo koristim Pireli ili Yokohamu srednje cene. Doduse zadnjih godina retko i putujem na sever, sneg vidjam jednom ili dva puta godisnje, ali isto sam radio i kad sam ziveo severnije i imao dosta snega

boris

pre 2 godine

@Marko M+S nije zimska guma. Da bi to bila mora imati oznaku "planina i pahuljica".
Mudd + Snow imaju gume koje imaju krampone za prolazak tih deonica - može da "kopa". Slabo će raditi na asfaltu sa bljuzgom/malim snegom i ledom.
Ne samo da tako piše u propisima, nego i iskustvo to potvrđuje. Kao neko ko vozi terenca po terenu, kad je samo m+s super sam svo dok ne izađem na asfalt.
Sad imam gumu za sve terene koja ima pahuljicu i suoer sam, ali opet malo više pazim nego kad sam sa "civilnim" sa pravim zimskim gumam.

maxy

pre 2 godine

Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!
(Čiča Miloje, 10. maj 2021 23:01)

Rekao mu je dobar prijatelj. Lošije gume uvek stavljajte pozadi.

ns ja

pre 2 godine

Čitam komentare i tvrdim, svi ste u pravu! Jedino moram da se umešam, iako sam veliki Srbin patriota, tigar gume su loše, i čak i prelazak na sava pneumatik je značajan pomak nabolje!

Da nemam senzore pritiska i osetni odboj da platim još i njih plus drugi komplet felni, pa da i razmišljam o dva seta točkova. leti najviše vozim i to u mediteranskim uslovima, i to me tera na letnje gume leti - jer su zaista bolje od najboljih all season. Resko vozim, i to je dodatno prinuda da koristim letnje/zimske.

e! Svi oni koji voze mirno i skromno, do 10kkm/god (pa i 15kkm/god), all weather gume su odličan izbor, može i tigar ili sava (za prosečne vozače kojima je auto prevozno sredstvo, a ne nama paćenicima kojima je auto najdraža igračka + neophodna potreba).

Za navedene prosečne gume rotacija prednjih/zadnjih točkova 1 X godišnje kako bi se šara ravnomerno trošila da ne biste bezveze kupovali novi par guma na 2godine (jer napred je motor i upravljač i te prednje se mnogo više habaju od zadnjih- a jako je važno da budu ujednačeno kvalitetne i prednje i zadnje gume, znači rotacija plus kupovina novih na svake 4 godine - najbolja opcija!

All weather su dobre za prosečnog gradskog vozača, a ko baš mora uz brdo, neka ima i komplet čarapa, pa neka ih tada (retko) stavi kad je baš teški minus+sneg!

SFi

pre 2 godine

Imam već 4 sezonu BF Goodrich g-grip 2 all season (ista šara kao i Kleber quadraxer). Po kiši veoma dobre, aquaplanning situacije takođe bez problema, leti se i ne oseti da nisu letnje gume izuzev škripe po velikim vrućinama, mada zimi nakon tri sezone nešto slabija upravljivost, ali i dalje uz pažljivu vožnju, sasvim ok. Primetio sam da posle tri sezone korišćenja, verovatno zbog slabijeg gripa, skretanje u levo ili desno mora pažljivije da se izvodi nego na zimskim gumama, ali i dalje bez poteškoća razgrću sneg pri uparkiravanju i isparkiravanju kada je sneg nagomilan posle čišćenja ulice. Po ledu takođe ok, izuzev kada su veliki nagibi; jedva sam savladao u par navrata zaleđene ulice u Beogradu po velikim kosinama.
(NN_71)

Slažem se da je navedena BF Goodrich posle nekoliko sezona po snegu nešto slabija nego kada je bila nova, što važi i za ostale proizvođače all season guma. Jednostavno, brže se troše nego zimske i letnje gume. Tačno je da je grip nešto slabiji nego kod zimske gume, naročito pri skretanju i naglim promenama pravaca, ali to se koriguje pažljivijom vožnjom i manjom brzinom. Na zimovanjima 3 sezone po snegu bez ikakvih problema. U sv. smislu preporuka...

Boris

pre 2 godine

Dve godine vozim Tigar All seasion, tihe su, zimus bio na planini, sve funkcionise kao i da imam zimske/letnje. Ove Bajice kojima je to los kompromis pretpostavljam da voze napucane Bmw ili Audije, oni neka kupuju skupe pneumatike za svoje ljubimce.
Svaki normalan automobil sa normalnim vozacem i voznjom all seasion pneumatik ce zadovoljiti sve potrebe 100%.

Brada

pre 2 godine

Tko vozi po (većim) gradovima, iskreno mislim da mu uopće ne trebaju zimske gume. Brzina u gradskom prometu je niska, ceste se čiste i sipaju solju, mikroklima je drugačija i uvijek je unutar grada nekoliko stupnjeva toplije. Ako baš zapada snijeg, imaš gradski prijevoz i taksi par dana.
(Perica, 11. maj 2021 07:17)


Vi zapravo ne shvatate poentu zimskih guma. One se ne stavljaju zbog snega na putu, vec cuvaju glavu na temperaturama ispod 6-7 stepeni gde letnja guma postaje plastika, bilo suncano, maglovito, kisovito ili sa snegom. Tu je i faktor jutarnji mraz kad svako jutro poledi i sta ces sa letnjim, da se sankas?

Kolko para, tolko muzike

pre 2 godine

Guma za sve sezone brendiranih proizvodjaca, je skupa, ali je bolja od recimo, tigrove letnje, leti i tigrove zimske, zimi.

Jovan

pre 2 godine

Zimi guma po zakonu mora da ima saru dubine 4 mm. Ako letnju sezonu all season guma zavrsi sa sarom od npr 3.5 mm, onda se ne moze voziti zimi, a mogla bi jos jedno leto. U tom slucaju sledi zamena i kupovina novih guma. Sta se radi sa starim gumama? Cuvaju se pa se koriste preko leta. Ne verujem, jer oni koji koriste all season gume idu logikom da ih ne menjaju svako malo. Moj zakljucaj je da je ovo neispativo, jer se usled zakonskih ogranicnja skracuje zivotni vek gume, pa se nova mora cesce kupovati. Po vazecem zakonu o saobracaju zimska guma se mora imati od novembra do kraja marta - ukupno 5 meseci. Letnja guma se vozi 7 meseci. U praksi to je i duze, jer zimska mora da se koristi smo kada ima snega leda i poledice, a to je nekada retko u novembru i martu. Zime su nam sve krace i toplije. Meni kao vlasniku oba seta guma (sa felnama) zimska guma traje duplo duze od letnje. Zimsku gumu veoma cesto montiram tek u decembru.

Nenad

pre 2 godine

Sto se tice dileme da li bolje gume napred ili nazad, ne valja ni jedno ni drugo. Treba imati koliko je moguce iste gume i napred i nazad. Za napred je ocigledno zasto. Nazad je problem sto ako blokira jedan od tockova automobil se okrece i vozac tu slabo sta moze da uradi. Potrebno je crtati da bi se objasnilo. Koga zanima moze da nadje lako.

Alien

pre 2 godine

Ja sam Bridgestone set zimskih platio 40.000 i nešto.
Imam decu i ne igram se sa tim stvarima.
Ne pušim, ne kladim se... i uštedeo i uzeo još jedan par alu felni. Menjaš sam u svojoj garaži, milina.

Ja

pre 2 godine

Ja koristim GoodYear Vector 4S gome, prezadovoljan sam. Ruku na srce, ne prelazim mnogo sa automobilom, nekih 7-8K godišnje ali ove gume me odlično služe. Ne troše se puno leti, a zimi sam sa njima gotovo svaki vikend idem na planinu i nikada nisam imao problema sa snegom niti sam stavljao lance. Koštaju malo više, ali nema kupovine drugog seta guma/felni i montiranja 2 puta godišnje. I to košta. Trenutnim je ovo treća godina i još uvek su u dubrom stanju.

zzz

pre 2 godine

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season (čim smi ih kupili, odmah skinuli letnje (prodali ih posle) i odmah stavili AS gume).
Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi.
Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.
(topla preporuka za AS gume, 10. maj 2021 23:51)

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!

Miki

pre 2 godine

Ko ima samo jedan automobil bolja je opcije da uz all season ili letnje ima I set zimskih.
Ali ko ima više automobila all season je bolja opcija.

sad sam u ceha

pre 2 godine

Sve zime u Kanadi sam prolazio sa all season gumama, automobili su uglavnom bili samo prednji pogon, jednom i 4x4. Kad padne sneg a mora se na put, polako i dodje se na cilj. Zimske gume bi bile bolje, ali mnogi se ne bave zamenom vec voze sa all season. U pitanju je kombinovana voznja, suburbia i krace medjugradske ture, uglavnom ravni Ontario. Zbog specificnih vremenskih prilika moze biti i te kako klizavo, tako da se moze porediti sa brdskim krajevima.
U CH sam sa Michelin CrossClimate, tu u Alpima, opet samo prednji pogon. Moze sasvim fino. Za uzbrdo samo kad je put cist. Da sam u jacim brdima zimske gume i 4x4.

vidoje

pre 2 godine

Jednu stvar ste zaboravili a nije uopste zanemarljiva. Vulkanizeri su postali nezajazljivi, otrovno skupi. Moja 16-ica me godisnje kosta (2 puta promena, balansiranje i hotel) 13.000 RSD. Za tri godine pojede mi set dobrih novh guma a o maltretmanu i guzvama u "piku" promene da i ne govorim. Obzirom na sva moguca ogranicenja (predjena kilometraza, oranicenje brzine, vremenske uslove) All Season su mnogo bolje resenje nego 2 posebna seta (letnje i zimeske). Nema tog osecaja zadovoljstva kada pocetkom novembra i pocetkom aprila pocnu da vas maltretiraju obavestenjima o kaznama ako ne promenite gume a vama sve ravno.

Milan

pre 2 godine

Do sad sam vozio Tigar Vinteru na Fiat Punto clasic, benzinac. Pre dva meseca kupim nove Kontinental All Season, imaju i laninski vrh sa pahuljom. Zašto sam uzeo njih a ne neke jeftinije. U opisu gume kaže da je sklonost ka aqvapalingu klase B dok je kod Tigra klasa D ako se ne varam. Meni su takve stvari presudne. Sve one lepo drže po suvom asvaltu, al nije stalno suvo i nije stalno plus 40. Ipak smatram da je letnja guma za leto a zimska za zimu al ja prelazim nalo kilometara, do 5000 a cena zamene je oko 2500 dinara puta dve zamene godišnje izage 5000. Tako su univerzalke umom slučaju logičan izbor. Malo manje su bučne i za sad su se pokazale bolje, za dalje videćemo.

Clay

pre 2 godine

Za moje tandrkalo Peugeot od 75ks Vredestein quatrac 5 su se pokazale više nego dobre i po umjerenom snijegu i po ljeti. Da imam jači auto onda Michelin Crossclimate+, nema šanse da se vratim na ljetne/zimske. Gubitak novca i vremena je velik, gužve kod vulkanizera a za 5 godišnjih skidanja/stavljanja komotno možete kupiti novi komplet AS guma.

Miki

pre 2 godine

Pa s druge strane te se gume duplo brze trose jer ih ne menjate pa sad kad se stavi sve na papir... Ja sam se preporodio kad sam kupio zimske i letnje na felnama. Zaboravio sam i koje je to godine bilo...

Perica

pre 2 godine

Nitko da spomene ovu varijantu:

Ljetne gume ljeti, all season zimi.

Zime više nisu kao što su bile, ima i dosta toplijih perioda, a zimska guma na mokrom i temperaturi od recimo 10C nije već ni blizu ljetne. All season su u takvim uvjetima bolje od zimskih.

Realno, problem je kad zakon kaže "na dan x.y. moraš imati zimsku opremu". Još na jesen kako-tako, od 1.11. često zna biti hladno, ali proljeće je nepredvidivo. Dešava se da je rani 3. mjesec, a vani je popodne preko 20C. Zimska guma je kao žvaka, troši se, troma je i neprecizna za volanom, put kočenja je duži. Ali ako staviš ljetnu, imaš problem ujutro (mraz, poledica), plus što te ponekad zadesi snijeg, kao ove godine.

Nekakav optimum za našu klimu bio bi stvarno ljetna guma + "hladnija" all season. Samo što to jako puno košta...

Tko vozi po (većim) gradovima, iskreno mislim da mu uopće ne trebaju zimske gume. Brzina u gradskom prometu je niska, ceste se čiste i sipaju solju, mikroklima je drugačija i uvijek je unutar grada nekoliko stupnjeva toplije. Ako baš zapada snijeg, imaš gradski prijevoz i taksi par dana.

komentar

pre 2 godine

@Iga, 10. maj 2021 20:40
Pozdrav, imam komentar na ovo.
Michelin proizvodi u Pirotu `Tigar` i `Taurus` All Season gume, koje idu na evropsko tržište(Zapadna evropa) i kvalitet je odličan.
Sve više automobila и kod nas ima te gume.
Tako da ne sija sve što je zlato ili, ne mora da piše premium ime da bi to i bilo tako ;)

oggy

pre 2 godine

@
(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!
(Čiča Miloje, 10. maj 2021 23:01)

Istina da prednje gume trpe veće opterećenje. Ukoliko stavljas na auto gumu koja je toliko trula da će pući (bez eksera i sl. jer tada nema veze dubina sare) onda si vrlo rizičan. Bolje igraj ruski rulet. Zadnje gume upravljaju autom koliko ti god to zvučalo čudno. Ukoliko zadnja guma ne prijanja kako treba zadnji kraj automobila će proklizati u krivini. Tako da vidi i ti sa svojim prijateljima kako te savetuju, ne napadaj odmah čoveka.

XXL

pre 2 godine

De neki text o istraživanju kakve su promene na automobilskim pneumaticima tj. gumama korišćene na električnim vozilima i vozilima na fosilna standardna goriva. Ono jeste guma al' nije isto.

Vot iss yo nem

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Upravo tako. Živim u malom gradiću, s blagim zimama, do posla imam 100 metara, godišnje prelazim maksimalno 4000 km, i zaista nemam potrebu za dva seta jer će mi oba pre ostariti nego što ću ih iskoristiti. Zato imam celogodišnje Vredestein Quatrac 5, odlična guma, i preporuka.

posmatrac

pre 2 godine

imam sluzbeni auto koji gazi mnogo kilometera godisnje. on ima i letnje i zimske. ali a njim se dosta vremena provodi na putu, ide se gde stigne.
privatni treba da kupim i definitivno cu na njega stavii all season, neke malo bolje i ro je to. zasto? 98% vremena ce taj auto provesti u gradu gde se asfalt cisti zimi. ako i otputujem negde to ce biti leti i tad ce gume opet odraditi posao. a na sve to necu prelaziti vise od 10 hiljada godinje. nema poentw

dva seta

pre 2 godine

Tek kada sam stavio kvalitetne (i skupe) zimske gume na kola (150ks, 2,000ccm) i vozio ih po snegu, shvatio sam sta znaci zimska guma.
Da nema razlike, ne bi ni bilo zimskih i letnjih guma.
S' druge strane ima logike i u tome da ako se ne ide zimi, ili leti na duge puteve, all season je dobar izbor. Iako letnju i zimsku menjas, a samim tim se manje trose nego all season, cak i stajanjem guma stari, pa nije isto ako imas zimsku gumu koja ima super saru i presla je 20,000, ali za 5-6 godina, ili ako ovu all season menjas na 2-3-4 godine.
Od kako je postalo obavezno, ja uvek imam dva seta.

Coyote

pre 2 godine

Ne morate da citate tekst. Stvari stoje ovako. Ukoliko auto vozite samo po gradu možete voziti na zimskim gumama cele godine. Kako vozite izrazito malim brzinama (30-50, izuzetno 80kmh) ne dolazi do pregrevanja i ubrzanog trošenja gume. Ukoliko vozite na otvorenom putu umerenom brzinom (maksimalno 140kmh) i ne idete u planinske predele možete koristiti “all season” gume bez problema cele godine. Ako pak vozite brze od proseka uz velike putne brzine na autoputu morate imati dobre zimske i dobre letenje gume, u zavisnosti od sezone naravno. U planinske predele ne pomisljajte da idete bez zimskih guma (oktobar-april). To bi bilo sve.

Aleksandar76

pre 2 godine

Osim sto govore francuski Kvebeku ne fali nista. Posto su drzava za sebe, njihov zakon o saobracaju zahteva zimske/gume za sneg u odredjenom periodu.
(Neko iz mase, 10. maj 2021 23:12)


Pa nije istina.. Zakon zahteva da na gumi ima znak za sneg.. Dakle može i all season.. Znam jer zivim ovde... Ali Quebec i all season nije za svakoga.. A ovde 90%ljudi nezna da vozi... Mada su bas preterali.. Menjao sam 4 gume pre 3 sedmice... 120 dolara za menjanje guma.. Dakle za godinu 240.. Sto je puno puno je...

C i n i k

pre 2 godine

Tigar? Sta je to? Hvala vam na Tigru. Zato je i nema na testovima!!
(žabac, 10. maj 2021 23:41)


Nzn sto takav stav, to je 100% Michelin guma od ulaska sirovine preko dizajna pa do kontrole kvaliteta.
Jeste budget guma ali sasvim je ok kvaliteta.

Bojan

pre 2 godine

Imam SUV awd 18" a ovdje gdje zivim zimi skoro pa i nema snijega, padne mozda par centimetara. Menjanje guma sa balansiranjem kod mene kosta 160€, znaci 2x godisnje = 320€. Mogu da kupim nove felne sa gumama pa da mijenjam samo tockove, to ce kostati 2x80€ a promjenu = 160e godisnje, gubljenje 4h oko organizaovanja, skladistenje tockova u garazi, i jednokratno 1000€ minimalno za felugu i set guma. Dugorono mi to nije potrebno posto cu auto vjerovatno prodati za 2-4 godine..
Na autu imam fabricke zimske gume Bridgestone LM-80, presao sa njima 25000km za 1,5 godinu i ostalo im je jos 5-6 mm sare.. mislio sam da su allseason dok nisam nedavno provjerio. Mislim da cu cekati da se ove izlizu za nekih 10-15000km i kupiti allseason michelin ili goodyear. Cijena im je oko 600€ komplet a bile su akcije i za 460€, to je cijena koju platim za 2 godine mijenjajuci gume ili 3-4 godine mijenjajuci tockove. Sto se tice bezbjednosti, sigurno je bolje kada su odvojene zimske i ljetne, e sada pitanje je koliko je bolje, i kakvu ulogu to igra u mom stilu voznje koji nije agresivan.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Cica Miloje:

"...Ko te to slagao prijatelju?..."

Nema ko da te laze, ako odes u pravi servis niko ti nece uraditi sledecih nekoliko stvari:

1. Preraditi diskove na kocnicama ako ne zadovoljavaju minimalnu debljinu
2. Staviti losije gume gume na zadnju osovinu (starije, sa plicom sarom, itd...), kao sto nece ni staviti razlicite gume na istu osovinu
3. Iskljuciti bilo koji od sigurnosnih sistema
4. Iskljuciti ili ukloniti delove sistema za kontrolu izduvnih gasova

Uvek ima divljih majstora, ali ovde govorim o renomiranom servisu sa dobrom reputacijom.

U soc realizmu srpskog tipa gore navedeno ne vazi jer svi sve najbolje znaju.

Guliver

pre 2 godine

Leti lošija od najjeftinije letnje a zimi lošija od najjeftinije zimske... Dovoljno...
(Miško, 10. maj 2021 21:08)

Vozi Misko! Vozim, tata!

Ta ekspertiza je bazirana na cemu? Na nekom naucnom radu? Ili na industijskom standardu? Na sugestiju osiguranja?

Toronto

pre 2 godine

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Pa, zavisi gde ste u Kanadi. U Vancouver-u i okolini mogu da sasvim solidno završe posao all season, jer su zime i leta blagi. Mogu i recimo u Torontu kvalitetne all season, odnosno u GTA, jer uprkos hladnim zimama sa debelim minusima, sneg se dosta dobro čisti i putevi su uglavnom suvi. Samo malo severnije, u Barrie-u na primer, ili istočno prema Guelph-u i Kitchener-u ja se ne bih usudio dočekati zimu bez dobrih zimskih guma. O Alberti i Manitobi da ne govorim. I Quebec zahteva zimske gume sa razlogom. Uostalom, isto je i u Srbiji. U Novom sadu, Pančevu, Zrenjaninu i sl. all season su uglavnom i više nego dovoljne, ali u Valjevu, Užicu i sl. preporučljivo je imatii dobre zimske gume, zar ne? Btw, temperature od -40 se uglavnom registruju u prerijama, Mannitoba, Saskatchewan, Alberta, ali ne baš tako često. U Torontu se zimi retko spušta ispod -20 (zimski prosek je oko -4, -5), ali zabuna nastaje jer ovde temp. uglavnom na prognozi izražavaju kao real feel, odnosno sa vetrom (wind chill), pa ispada -25, -30 i sl. Imao sam prilike da jednom osetim temperaturu vazduha (bez vetra) od -40 i nešto u Manitibi. To je baš, baš hladno, imate problema čak i da udahnete tako hladan vazduh.

Odlican 1

pre 2 godine

Nije Michelin ali prolazi kontrolu Mishelina...
(C i n i k, 10. maj 2021 23:49)

Toliko su dobre da su odredjene kontigente/serije Nemci i Austrijanci vracali zbog veoma loseg kvaliteta.

crno beli svet

pre 2 godine

Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan, pogotovo po vlažnom vremenu. Fuldine Multicontrol koristio 3 godine, sada Kleber Quadraxer2. Ako uporedim ove dve vrste, mogu da kažem da su Kleber za sada dosta bolje...tiše i manje se troše. Vidim da dosta korisnika ovde piše o debljini šare, a retko ko spominje da se legura (svojstvo) gume menja i posle 3 godine su zrele za zamenu, ma kolika bila šara (efekat plastificiranja što na mokrom putu pravi ozbiljan problem). Inače, godišnje prelazim od 20.000,00 do 30.000,00 km, najviše gradske vožnje.

Moja preporuka za All season svakako, a šara u obliku riblje kosti mi se pokazala kao pun pogodak (fulda, kleber) pogotovo na mokrom putu.

P. S. Ne štedite na gumama, lepo neko reče - jedini deo automobila koji naleže na put direktno.

Zok1

pre 2 godine

Mislim da treba razlikovati All Seasons i All Weather. All Seasons nije za sneg, All Weather je sertifikovana za vožnju po snegu, u najvećem delu Amerike i Kanade.

Pera

pre 2 godine

Moje iskustvo sa all season gumama,bmw 3 2006 god,kupljene Michelin CrossClimate 225/45/17 placene komplet 48.000 din. Leti zadovaljan,zimi ni da mrdnem sa njima,cim padne mali sneg ne smem brze od 20 na sat da vozim,presao sa njima 30.000km od gume nista nije ostalo. Lepo kupio Tigar Winteru za 25.000din i vozim se ko covek po snegu. Mislim da je to za mala gradska vozila pravi izbor.

neupućen

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Skupo je samo kad izgubiš glavu. Ili još gore. Kad se to desi nekom bližnjem a ti preživis. Mada lajkovi sve govore.

Čiča Miloje

pre 2 godine

(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!

Jose Alvelade

pre 2 godine

Tako sam i ja pricao sta ce mi zimska guma kad vozim polako, dok se jednom nisam okrenuo na sred raskrsnice pri brzini manjoj od 30 na sat pri skretanju, a snega je bilo par milimetara. Sreca da nikog nisam pokupio, nisam verovao da tako mogu da se okrenem pri toliko maloj brzini

GoX

pre 2 godine

Bridgestone Weather Controll a005 Evo. Kupite probajte pa komentarisite All Season gume a ne Sava i Tigar i ostale gluposti. Ja ih vozim na Quattro dzipu i prezadovoljan sam. Ima o njima dosta i na YT da se vidi kao i testovi ovih guma u odnosu na All Season gume ostalih najboljih proizvodjaca.

stefan beograd

pre 2 godine

Stavio sam nove S+M Sava pre 3 godine, na more 1 godisnje, po gradu svaki dan, 10.000km godisnje.. Sneg i led lepo vozi, mokro isto, po pesku malo proklizaju vise, leti su malo bucnije pri vecim brzinama, sve u svemu, deluju kao nove i dalje, lepo sluze.. Ja zadovoljan, 20.000 din i miran 4 godine barem...

Iskustvo sa Kontijem

pre 2 godine

@ To je mnogo malo. Mozda za jeftinije brendove ili modele. Moje iskustvo je 70-80,000 km. Pirelli i Michelin. Na vecem broju vozila, putnickih i SUV. SUV cesto vuce i prikolicu.
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:30)
Kontinental eko kontakt, sport kontakt, winter kontakt sve izdržale četrdesetak hiljada km. Možda su USA gume bolje, ali ove evropske traju toliko. Sad sam na all season contact-u, deluje mi da će isto trajati.

NN_71

pre 2 godine

Vrlo jednostavno. Za premijum vozila, vozila većih gabarita, za one koji prelaze 15-20.000km i više, često voze u zimskim uslovima i sl., svakako zimske gume.
Za one koji prelaze godišnje 5-10.000km, za vozila do otprilike 4 m dužine, za vožnju 90% po gradu, taksiste, službena i dostavna vozila po gradu i sl., za bezbedno i lagano prevoženje od tačke A do tačke B u zimskim uslovima, all season gume su pravi izbor.
Imam već 4 sezonu BF Goodrich g-grip 2 all season (ista šara kao i Kleber quadraxer, a i cena). Po kiši veoma dobre, aquaplanning situacije takođe bez problema, leti se i ne oseti da nisu letnje gume izuzev škripe po velikim vrućinama, mada zimi nakon tri sezone nešto slabija upravljivost, ali i dalje uz pažljivu vožnju, sasvim ok. Primetio sam da posle tri sezone korišćenja, verovatno zbog slabijeg gripa, skretanje u levo ili desno mora pažljivije da se izvodi nego na zimskim gumama, ali i dalje bez poteškoća razgrću sneg pri uparkiravanju i isparkiravanju kada je sneg nagomilan posle čišćenja ulice. Po ledu takođe ok, izuzev kada su veliki nagibi; jedva sam savladao u par navrata zaleđene ulice u Beogradu po velikim kosinama (sa letnjim ne bi bilo moguće nikako).

dubrovnik

pre 2 godine

ne znam koliko imate snijega u velikim gradovima i koliko se čisti i posipaju ceste ali za tih par mjeseci je preskupo mijenjati gume osim ako radi posla niste puno u autu.
guma glavu čuva, uvijek velika trojka - Michelin, Pirelli ili Goodyear.

C i n i k

pre 2 godine

Sama guma je OK na snegu dok ne stegne baš jak mraz, a onda mora da se dosta vodi računa. Kao što rekoh, ok je ako si svestan šta si kupio - budžet gumu, maltene najjeftiniju, pa ne trebaš očekivati da je Michelin.
(Djorke, 10. maj 2021 22:29)


Nije Michelin ali prolazi kontrolu Mishelina...

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season (čim smi ih kupili, odmah skinuli letnje (prodali ih posle) i odmah stavili AS gume).
Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi.
Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.

HozeArmando

pre 2 godine

Za leto imam Bridgestone jer tada vise i vozim na duzim relacijama. Za zimu imam Savu jer ionako ne mrdam mnogo iz grada. Tast ima Sava Adapto, on je zadovoljan, ali svakako malo prelazi, sto je ok.

Neko iz mase

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Ako je all season guma dobra za -40 i za +40, onda sam ja pevac na crkvi Sv.Marka.
Onda automatski da se ukinu i zimske i letnje, zašto uopšte postoje?
I što, šta fali Kvebeku? Da nisu tamo temperature -150 i +200 pa all season ne može da izdrži, šta li je?
(pazi stani vidi gledaj, 10. maj 2021 22:37)

Osim sto govore francuski Kvebeku ne fali nista. Posto su drzava za sebe, njihov zakon o saobracaju zahteva zimske/gume za sneg u odredjenom periodu.

Mile°ližepovećulizalicudizalicu

pre 2 godine

Najjači su mi oni koji misle da će uštedeti kupovinom jednog seta "All season" guma umesto klasičnom kupovinom letnjeg i zimskog seta ... NEĆETE !

Od kada vozim uvek kupujem uz auto i još jedan set felni sa gumama.
To znači 5 god. mira i bezbrižnosti.
Po prodaji auta, posebno oglasim i felne i uvek ih prodam.
Gubim 25% od uloženog na 5 god. što je sjajno...

Ali opet, ima nas raznih...

Gagi

pre 2 godine

Loše iskustvo sa Michelin CrossClimate+.
Odlično iskustvo Pirelli Cinturato All Season Plus.
Al svakako duplo brže se potroše od letnjih guma.

FunkyMonkey

pre 2 godine

(shone, 10. maj 2021 21:39)


Kog s maxa vozis, jesi li zadovoljan, kako se pokazao? Naravno, ako nije tajna :) Ja sutra uzimam svog, 2017. 2.0tdci 150ks pa me interesuje. Pozdrav

Nizozemljak

pre 2 godine

Vidim da se mnogi kunu u Michelin CrossClimate, ja se bas i nisam nesto usrecio sa njima u 225/65 R17.
Istrosile se na ispod 2mm za 35 hiljada predjenih.
Vozio sam pre njih Michelin Defender na tom autu i trajale mi 80 hiljada.
Ono sto je dobro kod CrossClimate je sto se stvarno lepo voze i po suvom i po kisi i ok po malom snegu u rasponu od -5 do +35, a da sam ja probao.
Ovde gde zivim nema puno snega nit' ide temperatura ispod -5 pa ne mogu nista da kazem za pravu zimu o njima.

Ta zaboga

pre 2 godine

Sava Adapto - godine iskustva sa istom. Na manjim i lakšim automobilima neverovatno dugotrajna (vožena 50000 km - Škoda Fabia)i upotrebljiva u svim uslovima. Odnedavno Fulda Multicontrol. Takođe pozitivna ocena. Ma za sve ispod 100 kW i ko ne ide na zimovanja i po nekim brdesima itekako preporučujem all season gume.

pazi stani vidi gledaj

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Ako je all season guma dobra za -40 i za +40, onda sam ja pevac na crkvi Sv.Marka.
Onda automatski da se ukinu i zimske i letnje, zašto uopšte postoje?
I što, šta fali Kvebeku? Da nisu tamo temperature -150 i +200 pa all season ne može da izdrži, šta li je?

Тартар

pre 2 godine

Видим да многи гледају само буџет, колико прелазе годишње и да ли ће стићи да потоше гуму па иду филозофијом ако не можеш да стигнеш да потошиш не исплати се да купујеш два сета. А да ли се исплати када ти проклизају точкови па се закуцаш у бандеру или слетиш са пута? Тада је сигурно исплативо јер су, очигледно, живот и здравље најјефтинији.

Када је живот и здраве у питању тада нема шпарања! Штеди се на другим стварима, на безбедности не! Гума је једини ваш контакт са тлом, увек то на уму имати! Два сета гума, поузданих и мењати их када температура пређе/падне 7°.

Djorke

pre 2 godine

Od prošle godine na Tigar All season - ok guma ako si svestan šta si kupio. Za po Beogradu i za "beogradske zime" sasvim dovoljna, međutim nije baš da bi mi prijalo da idem na Kopaonik sa njom ili tako nešto. Za moje potrebe, nisam se prevario - po Beogradu do posla i nazad, poneki vikend, 2x na more, na zimovanja ne idem, i kada idem van grada zimi to su autoputevi i očišćene magistrale.

Sama guma je OK na snegu dok ne stegne baš jak mraz, a onda mora da se dosta vodi računa. Kao što rekoh, ok je ako si svestan šta si kupio - budžet gumu, maltene najjeftiniju, pa ne trebaš očekivati da je Michelin.

Andora

pre 2 godine

Najbolje resenje je premijum gume sa dva seta felni,onda dva seta budget gume tipa Sava ili Tigar, pa na trecem mestu jedan set premium Allseason gume kao Michelin Cross Climate ili ContiAllseason Contact.Moje resenje 😀 za sada je nazalost jedan set felni gume Conti 6, zimske Sava i dva puta godisnje kod vulkanizera. Nije samo problem u parama potrebnih za zamenu vec o preteranom stezanjem strafova kao i stalni mehanicki pritisak na gumama.Sledeci put kupujem Allseason Continental a ako se razocaram u pogledu voznih svojstva i bucnosti guma ostavicu ih kao zimske.Inace moja dva seta guma bi izdrzala po mojoj proceni oko 60000km ili oko 4 godine .Gume bi zamenio nakon 4 godine.

seljadin

pre 2 godine

vakcinisan je u pravu, ko ide na Kop ili Zlatibor zimi trebaju mu zimske, za mene koji samo po Bg idem zimi a retko preko grane idealne su letnje i neki prevoz tokom par dana snega . Vozio sam sa zimskim pa posto je zima topla bude i 16 stepeni sa kisom e onda bato ides ko po ledu jednom sam tako sleteo s puta i rekao sebi nikad vise

XYZ

pre 2 godine

@(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.

Lemi

pre 2 godine

Fulda Multicontrol, vec 20.000 presao od proslog leta, znaci prosle 1 leto i 1 zimu. Guma je odlicna.
Mislim da vise nikad necu uzeti zimske ili letnje gume, iskljucivo all season.

Sulja

pre 2 godine

Vozim all season 10god. Sava Adapto, dosta losa guma, mozda i bolja zimi nego leti. Po kisi par puta vrlo opasno sam proklizao. Leti skripe kao lude. Michelin crossclimate..bila odlicna dve sezone, nakon toga se "uplasticila". Preko zime postala ocajna pa sam nastavio da je vozim samo leti. Uzeo prave zimske za zimu. Iako fabricki ima plicu saru, vrlo se malo trosi. Fulda Multicontrol, evo treća godina, izuzetno zadovoljan, odlicna guma. Sjajan odnos cena/performanse.

Comment moments

pre 2 godine

Odlična stvar.
Ali naravno samo premium proizvod.
Michelin, Conti.
Imam već petu godinu Michelin crossclimate i mogu reć da sam prezadovoljan.
Tiha, udobna, mali otpor kotrljanja, odlična na suhom i mokrom a sasvim pristojna na snjegu.
Ljetna guma koja može i zimi.
Normalan sam vozač naravno niti po ljeti ganjam brzinske rekorde niz po zimi i snjegu vozim reli u polarnim uvjetima.
Prošlo je vrijeme zima sa pol metra snjega.
Sve se za čas otopi.
Definitivno Michelin nudi sve potrebno.
(Iga, 10. maj 2021 20:40) # Link komentara

То што у Београду и Новом Саду нема више оштрих зима не значи да их нема у другим крајевима Србије и окружењу.Рецимо да је ова била са доста снијежних падавина и могло би се слободно рећи хладна за све нас у брдским крајевима.А поприлично се и одужила...Ако не идете ван Београда и равничарских крајева онда слободно купујте универзалке али ако морате да кренете у брда ништа без зимских гума.

XYZ

pre 2 godine

@(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.

Ma jašta

pre 2 godine

Letnja je letnja, zimska je zimska i tu je kraj priče.
Još kad imaš i dva para felni i sam menjaš u garaži...
(UFO, 10. maj 2021 20:34)

Još kad imaš dva ista automobila, jedan sa letnjim i drugi sa zimskim i dve garaže koje otvara isti ključ…

strucnost ispred politike

pre 2 godine

idealno samo za gradski auto u beogradu. ne vozis brzo, ne prelazis neku veliku km i ne treba ti skladiste za drugi set guma. sve ostalo pada u vodu.

Neko iz mase

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).

Neko iz mase

pre 2 godine

@Vakcinisan:

Mozda jesi sprican, sto jes' jes', ali izgleda samo protiv logike. Prvo treba da se dobro informises pa onda formiras i izneses misljenje. Ovako je kao dupe, svako ga ima.

Hemijska kompozicija letnje i All Season gume je ista. Na niskim temperaturama su krute. Oba tipa imaju saru koja odlicno uklanja vodu ispod povrsine kontakta sa podlogom, dok All Season ima dodatne elemente u sari koji omogucavaju voznju po snegu i blatu.

Nasuprot ovih guma, zimske, odnosno gume za sneg su dizaniranje za niske temperature i sneg (sara i hemijska kompozicija).

U poslednjih par godina se pojavila nova vrsta gume, All Weather, koja ima odlicne performance i leti i zimi (hemijska kompozicija). Sara je tipicna za gume za sneg sa elementima koji su efikasni u odvodjenju vode. Primer je Michelin Cross Climate i Cross Climate 2, dok veci broj priozvodjaca prati trend.

shone

pre 2 godine

Ja imam vredestein na s-maxu bile 550e i skoro sam zamenio 2 komada kumho za 160e u Holandiji. Prešao sa njima oko 54 hiljade km za 3.5godine. Mislim da su ok za normalnu upotrebu ako se ne preteruje u ubrzavanj i kočenju. Na drugum kolima Mito imam pireli zimske kupio.polovne sa felnama 17" i 6mm i evo dobre su još uvek posle 5 hkm. Takođe su ok za ne preterivanje. Doduše ovde su zime blage kao i leta, jedino kiša ubi... Doduše ranije slupao 159ku zbog Tigar zimskih guma na 30 stepeni u Beogradu u aprilu i neočekivanog proklizavanja na semaforu.

Aleksa78

pre 2 godine

odličan izbor. ali dobru marku da kupite. bez problema vozim svakodnevno i na godišnji po 2 hiljade km u jednom pravcu. nije bucna niti više troši. lažu vas ako kažu suprotno. ja preporucujem svakome

Bane

pre 2 godine

Ja vozim all seson gume od 2016-te, uglavnom biram neku srednju klasu. Na prethodnom autu imao sam Fuldu Multicontrol i svakome ko je u potrazi za all season gumom toplo preporucujem.
Na sadasnjem autu imam Lassu Multiways, imam specificnu, nestandardnu dimenziju guma u kojoj nema previse izbora odnosno ili skupi premijum a posebno preskup kada je ta dimenzija u pitanju ili neki proizvodjac kod koga cena ne varira toliko u odnosu na dimenziju i tako je izbor pao na Lassu, Fulde nije ni bilo u toj dimenziji. Presao sam sa Lassom cca 45.000km. Vozio ih 3 zime i sada ce da guraju trece leto, jer zimu su zavrsile na zakonskih 4mm tako da taman preguraju leto i na zimu nove all season. Iako sa Lassom nisam imao problem i bez problema bih je ponovo kupio i stavio na auto kada bi izbor opet bio isti....moram da kazem da je Fulda bila bolja, Lassa je all season guma koja je izvedena iz zimske gume znaci sara je zimska ali je smesa optimizovana za voznju leti, dok je Fulda zaista bila all seson guma sama za sebe, njena sara, gazeci sloj, to nije licilo ni na zimsku ni na letnju saru, vec stvarno tehnologija za sebe....a cena pristojna u standardnim dimenzijama.

ff

pre 2 godine

Za našu klimu i ulice koje se čiste od snega zimi, idealne su all season gume. Sa normalnim autom i normalnom vožnjom nema šanse da provalite razliku. U planini zimi ionako moraju lanci ma koje gume imali.

koronarius

pre 2 godine

Savrsen izbor za ljude koji prelaze do 10.000 godisnje, posebno ako malo voze zimi. Poslednje 4 godine u gradu Nišu je bilo sve ukupno 15 dana sa snegom na putu. Samo kvalitetniji brend i nema problema. Sa goodyear all weather sam vozio na 40C 160km/h i uzbrdo po 30cm snega i leda. Vulkanizera vidite jednom u pet godina a ne dva puta godisnje.

Vozač

pre 2 godine

Vrh vrhova, za mojih 20 kkm godišnje taman. Fascinantno ležanje na snegu, za leto super. Nema zezanja sa majstorima, uštedi se koji dinar, i uvek vozim gume u garanciji. Premijum gume,nisam akcionar pa da ih reklamiram, ali da su dobre, dobre su.

Neko iz mase

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

To je mnogo malo. Mozda za jeftinije brendove ili modele. Moje iskustvo je 70-80,000 km. Pirelli i Michelin. Na vecem broju vozila, putnickih i SUV. SUV cesto vuce i prikolicu.

Mstko

pre 2 godine

Ne postoji losija guma od Taurus All Season barem u velicini 225/50/17. Ne znam kako da opisem koliko je problematicna za sneg a bucna leti..

Zagor

pre 2 godine

I svaka letnja i svaka zimska guma je kompromis za sebe i onda neko dođe i kaze ajd sad od dva kompromisa da napravimo još jedan kompromis... Mmmmm da, kako da ne!?

Iga

pre 2 godine

Odlična stvar.
Ali naravno samo premium proizvod.
Michelin, Conti.
Imam već petu godinu Michelin crossclimate i mogu reć da sam prezadovoljan.
Tiha, udobna, mali otpor kotrljanja, odlična na suhom i mokrom a sasvim pristojna na snjegu.
Ljetna guma koja može i zimi.
Normalan sam vozač naravno niti po ljeti ganjam brzinske rekorde niz po zimi i snjegu vozim reli u polarnim uvjetima.
Prošlo je vrijeme zima sa pol metra snjega.
Sve se za čas otopi.
Definitivno Michelin nudi sve potrebno.

s mile

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.

Kolos

pre 2 godine

M+S i samo njih vozam godinama. Kupim dve dobre polovne leti kad ih niko ne juri, šara 7-8 mm dot do 2 godine za 50-60 evra. Stavim napred, a one što sam skinuo bacim pozadi. One od pozadi bacim teška srca jer sam žešća stipsa koja ništa ne voli da baca. Te gluposti sa letnjim, pa zimskim, pa prolećnim gumama neka poštuju šarani koji se pale na to suludo ulaganje u kola. Vozite u okviru propisa, lagano i bez žurbe i nećete imati nikakvih problema ni sa ćelavim gumama starim 15 godina. Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.

Vlada

pre 2 godine

Koristim all season michelin vec nekoliko godina i bas sam zadovoljan. Razlika minimalna u odnosu na posebne zimske, laiku neprimetne, a usteda ogromna.
Cuvanje letnjih - zimskih oko 50 evra godisnje kod vulkanizera + jos 60 evra za dve zamene i balansiranje. A kad imate "all season" samp jednom godisnje balansiranje i rotacija prednje zadnje i to kad god hocete, nema potrebe cekate novembar i april i guzvu.

Vakcinisan

pre 2 godine

Previše je kompromisa u all season gumama i zato nisu dobre ni za sneg ni za vreo asfalt. Samo letnja guma i taksi za par dana snega u Beogradu. Za one koje zimi putuju često, uvek 2 seta guma.

pertinaks

pre 2 godine

Kakve veze ima zimska guma sa snegom , zimska guma je pravljena da u uslovima nizih temperatura ostane meka, letnja guma zimi bude ko santa leda. Zato je bitno da zimi imamo zimske gume, ne zbog snega, sneg i led nisu svakako uslovi za voznju i tu vam ne moze nista pomoci. Letnja guma trpi visoke temperature i siri se , zimske se leti vise trose.
Moze da nema ni pahulje snega a da bude debeo minus.

Ma jašta

pre 2 godine

Letnja je letnja, zimska je zimska i tu je kraj priče.
Još kad imaš i dva para felni i sam menjaš u garaži...
(UFO, 10. maj 2021 20:34)

Još kad imaš dva ista automobila, jedan sa letnjim i drugi sa zimskim i dve garaže koje otvara isti ključ…

s mile

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.

Iga

pre 2 godine

Odlična stvar.
Ali naravno samo premium proizvod.
Michelin, Conti.
Imam već petu godinu Michelin crossclimate i mogu reć da sam prezadovoljan.
Tiha, udobna, mali otpor kotrljanja, odlična na suhom i mokrom a sasvim pristojna na snjegu.
Ljetna guma koja može i zimi.
Normalan sam vozač naravno niti po ljeti ganjam brzinske rekorde niz po zimi i snjegu vozim reli u polarnim uvjetima.
Prošlo je vrijeme zima sa pol metra snjega.
Sve se za čas otopi.
Definitivno Michelin nudi sve potrebno.

pertinaks

pre 2 godine

Kakve veze ima zimska guma sa snegom , zimska guma je pravljena da u uslovima nizih temperatura ostane meka, letnja guma zimi bude ko santa leda. Zato je bitno da zimi imamo zimske gume, ne zbog snega, sneg i led nisu svakako uslovi za voznju i tu vam ne moze nista pomoci. Letnja guma trpi visoke temperature i siri se , zimske se leti vise trose.
Moze da nema ni pahulje snega a da bude debeo minus.

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season (čim smi ih kupili, odmah skinuli letnje (prodali ih posle) i odmah stavili AS gume).
Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi.
Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.

koronarius

pre 2 godine

Savrsen izbor za ljude koji prelaze do 10.000 godisnje, posebno ako malo voze zimi. Poslednje 4 godine u gradu Nišu je bilo sve ukupno 15 dana sa snegom na putu. Samo kvalitetniji brend i nema problema. Sa goodyear all weather sam vozio na 40C 160km/h i uzbrdo po 30cm snega i leda. Vulkanizera vidite jednom u pet godina a ne dva puta godisnje.

Vakcinisan

pre 2 godine

Previše je kompromisa u all season gumama i zato nisu dobre ni za sneg ni za vreo asfalt. Samo letnja guma i taksi za par dana snega u Beogradu. Za one koje zimi putuju često, uvek 2 seta guma.

Comment moments

pre 2 godine

Odlična stvar.
Ali naravno samo premium proizvod.
Michelin, Conti.
Imam već petu godinu Michelin crossclimate i mogu reć da sam prezadovoljan.
Tiha, udobna, mali otpor kotrljanja, odlična na suhom i mokrom a sasvim pristojna na snjegu.
Ljetna guma koja može i zimi.
Normalan sam vozač naravno niti po ljeti ganjam brzinske rekorde niz po zimi i snjegu vozim reli u polarnim uvjetima.
Prošlo je vrijeme zima sa pol metra snjega.
Sve se za čas otopi.
Definitivno Michelin nudi sve potrebno.
(Iga, 10. maj 2021 20:40) # Link komentara

То што у Београду и Новом Саду нема више оштрих зима не значи да их нема у другим крајевима Србије и окружењу.Рецимо да је ова била са доста снијежних падавина и могло би се слободно рећи хладна за све нас у брдским крајевима.А поприлично се и одужила...Ако не идете ван Београда и равничарских крајева онда слободно купујте универзалке али ако морате да кренете у брда ништа без зимских гума.

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

"Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din)..."
(grgur, 11. maj 2021 09:22)

Otišap drugar neki dan sa punoletnim yarisom samo da balansira dve gume. Ništa drugo. Samo balansiranje. Mislim da su 15".
Po jednoj gumi balansiranje 350, a angažovanje dizalice radi skidanja točka sa kola i vraćanje na kola još 200 dinara (po gumi).
Ukupno 1.100 dinara samo za balansiranje samo dva točka.

Bio je zatečen cenom, posebno sa tih 200 dinara po točku za angažovanje dizalice.

Što on posle lepo reče: "Kao da sam otišao kod frizera da se ošišam, a frizer mi posle rekao: "Šišanje 500, a to što si sedeo na stolici još 200""

Gagi

pre 2 godine

@Kolos
M+S i samo njih vozam godinama. Kupim dve dobre polovne leti kad ih niko ne juri, šara 7-8 mm dot do 2 godine za 50-60 evra. Stavim napred, a one što sam skinuo bacim pozadi. One od pozadi bacim teška srca jer sam žešća stipsa koja ništa ne voli da baca. Te gluposti sa letnjim, pa zimskim, pa prolećnim gumama neka poštuju šarani koji se pale na to suludo ulaganje u kola. Vozite u okviru propisa, lagano i bez žurbe i nećete imati nikakvih problema ni sa ćelavim gumama starim 15 godina. Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.
(Kolos, 10. maj 2021 20:56)

Klasičan vlasnik Golfa

Тартар

pre 2 godine

Видим да многи гледају само буџет, колико прелазе годишње и да ли ће стићи да потоше гуму па иду филозофијом ако не можеш да стигнеш да потошиш не исплати се да купујеш два сета. А да ли се исплати када ти проклизају точкови па се закуцаш у бандеру или слетиш са пута? Тада је сигурно исплативо јер су, очигледно, живот и здравље најјефтинији.

Када је живот и здраве у питању тада нема шпарања! Штеди се на другим стварима, на безбедности не! Гума је једини ваш контакт са тлом, увек то на уму имати! Два сета гума, поузданих и мењати их када температура пређе/падне 7°.

Jose Alvelade

pre 2 godine

Tako sam i ja pricao sta ce mi zimska guma kad vozim polako, dok se jednom nisam okrenuo na sred raskrsnice pri brzini manjoj od 30 na sat pri skretanju, a snega je bilo par milimetara. Sreca da nikog nisam pokupio, nisam verovao da tako mogu da se okrenem pri toliko maloj brzini

Lemi

pre 2 godine

Fulda Multicontrol, vec 20.000 presao od proslog leta, znaci prosle 1 leto i 1 zimu. Guma je odlicna.
Mislim da vise nikad necu uzeti zimske ili letnje gume, iskljucivo all season.

Mstko

pre 2 godine

Ne postoji losija guma od Taurus All Season barem u velicini 225/50/17. Ne znam kako da opisem koliko je problematicna za sneg a bucna leti..

Sta god

pre 2 godine

Ja vozim 5000km godisnje i isplativije mi je da imam allseason.

Mada, na 5000 km imam 22.000 registraciju, jedno 30-40.000 razna redovna i vanredna odrzavanja i jos 30-40.000 za gorivo, tj oko 100.000 godisnje. A za 100.000 godisnje je pitanje da li mi se uopste isplati imati auto za tu kilometrazu.

ff

pre 2 godine

Za našu klimu i ulice koje se čiste od snega zimi, idealne su all season gume. Sa normalnim autom i normalnom vožnjom nema šanse da provalite razliku. U planini zimi ionako moraju lanci ma koje gume imali.

Neko iz mase

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Ako je all season guma dobra za -40 i za +40, onda sam ja pevac na crkvi Sv.Marka.
Onda automatski da se ukinu i zimske i letnje, zašto uopšte postoje?
I što, šta fali Kvebeku? Da nisu tamo temperature -150 i +200 pa all season ne može da izdrži, šta li je?
(pazi stani vidi gledaj, 10. maj 2021 22:37)

Osim sto govore francuski Kvebeku ne fali nista. Posto su drzava za sebe, njihov zakon o saobracaju zahteva zimske/gume za sneg u odredjenom periodu.

Mikac

pre 2 godine

Ja nisam Niki Lauda, tako da mi allseasin gume u potpunosti zadovoljavaju potreba. Kad ih potrošim kupim nove, nema skidaj-montiraj, pa gde sa njima...

Miloš

pre 2 godine

Ako imas novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske naravno da ces to kupiti. Ako nemas uzmes 4 all season nove.... vrlo jednostavno
(fensi_lik_vracar, 11. maj 2021 09:46)

Nije tačno da je samo do novca. Imam novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske, ali nema smisla da ih kupujem i maltretiram se sa menjanjem i čuvanjem kada prelazim oko 5-6.000 km godišnje i to samo po gradu.

Sulja

pre 2 godine

Vozim all season 10god. Sava Adapto, dosta losa guma, mozda i bolja zimi nego leti. Po kisi par puta vrlo opasno sam proklizao. Leti skripe kao lude. Michelin crossclimate..bila odlicna dve sezone, nakon toga se "uplasticila". Preko zime postala ocajna pa sam nastavio da je vozim samo leti. Uzeo prave zimske za zimu. Iako fabricki ima plicu saru, vrlo se malo trosi. Fulda Multicontrol, evo treća godina, izuzetno zadovoljan, odlicna guma. Sjajan odnos cena/performanse.

Vozač

pre 2 godine

Vrh vrhova, za mojih 20 kkm godišnje taman. Fascinantno ležanje na snegu, za leto super. Nema zezanja sa majstorima, uštedi se koji dinar, i uvek vozim gume u garanciji. Premijum gume,nisam akcionar pa da ih reklamiram, ali da su dobre, dobre su.

vidoje

pre 2 godine

Evo, onako uzgred, cena zamene 16" gume plus hotel za 6 meseci (kod jednog poznatog beogradskog vulkanizera): 16" zamena i balansiranje po tocku - 950 din. Mesec "hotela" po tocku 120 din.
Racunica: 4x950 + 120 x 4tocka x 6meseci = 3.800+2.880=6.680 x 2 dve zamene godisnje = 13.360 din.). Kako vam se cini ova cena, mala? Ne bih rekao.
Vulkanizeri su (najzad) dosli do svojih minuta.

Bane

pre 2 godine

Ja vozim all seson gume od 2016-te, uglavnom biram neku srednju klasu. Na prethodnom autu imao sam Fuldu Multicontrol i svakome ko je u potrazi za all season gumom toplo preporucujem.
Na sadasnjem autu imam Lassu Multiways, imam specificnu, nestandardnu dimenziju guma u kojoj nema previse izbora odnosno ili skupi premijum a posebno preskup kada je ta dimenzija u pitanju ili neki proizvodjac kod koga cena ne varira toliko u odnosu na dimenziju i tako je izbor pao na Lassu, Fulde nije ni bilo u toj dimenziji. Presao sam sa Lassom cca 45.000km. Vozio ih 3 zime i sada ce da guraju trece leto, jer zimu su zavrsile na zakonskih 4mm tako da taman preguraju leto i na zimu nove all season. Iako sa Lassom nisam imao problem i bez problema bih je ponovo kupio i stavio na auto kada bi izbor opet bio isti....moram da kazem da je Fulda bila bolja, Lassa je all season guma koja je izvedena iz zimske gume znaci sara je zimska ali je smesa optimizovana za voznju leti, dok je Fulda zaista bila all seson guma sama za sebe, njena sara, gazeci sloj, to nije licilo ni na zimsku ni na letnju saru, vec stvarno tehnologija za sebe....a cena pristojna u standardnim dimenzijama.

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season ... Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi. Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.
(topla preporuka za AS gume, 10. maj 2021 23:51)

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!
(zzz, 11. maj 2021 08:12)

Prijatelju, ja ti savetujem da pogledaš koliko u BG u Beogumi ili Beocaru košta za točak od recimo 17":
- usluga dizalice i skidanja točka sa vozila (po točku)
- zamena gume sa balansiranjem (po točku), bez zamene ventila
i sve to za dve zamene godišnje.
To košta najmanje 80 evra.
Pa dodaj na to uslugu hotela za gume. Za godinu dana najmanje oko 50 evra.
Saberi.
Pomnoži sa tri godine.
I već imaš za nov set AS guma srednje klase 225/45X17. Kleber je npr. 8.800

Locutus

pre 2 godine

Posle 4-5 godina gume svakako gube performanse, koristili ih ili ne. Onima koji godišnje prelaze manje od 10.000 kilometara dovoljan je jedan set guma. Lično ne prelazim mnogo i uzeo sam univerzalne, ali sam komotno mogao da uzmem i samo zimske. Posle 5 godina bih ih svakako promenio. Možda bi bilo pametnije da promenim auto...

strucnost ispred politike

pre 2 godine

idealno samo za gradski auto u beogradu. ne vozis brzo, ne prelazis neku veliku km i ne treba ti skladiste za drugi set guma. sve ostalo pada u vodu.

Mile°ližepovećulizalicudizalicu

pre 2 godine

Najjači su mi oni koji misle da će uštedeti kupovinom jednog seta "All season" guma umesto klasičnom kupovinom letnjeg i zimskog seta ... NEĆETE !

Od kada vozim uvek kupujem uz auto i još jedan set felni sa gumama.
To znači 5 god. mira i bezbrižnosti.
Po prodaji auta, posebno oglasim i felne i uvek ih prodam.
Gubim 25% od uloženog na 5 god. što je sjajno...

Ali opet, ima nas raznih...

Čiča Miloje

pre 2 godine

(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!

Vlada

pre 2 godine

Koristim all season michelin vec nekoliko godina i bas sam zadovoljan. Razlika minimalna u odnosu na posebne zimske, laiku neprimetne, a usteda ogromna.
Cuvanje letnjih - zimskih oko 50 evra godisnje kod vulkanizera + jos 60 evra za dve zamene i balansiranje. A kad imate "all season" samp jednom godisnje balansiranje i rotacija prednje zadnje i to kad god hocete, nema potrebe cekate novembar i april i guzvu.

sasa

pre 2 godine

sve zavisi od voznje. Za cesca duza putovanja onda bi trebalo da se koriste i letnje i zimske. Ako je u pitanju mali gradski auto koji se koristi samo za kraca putovanja onda je allseason najbolje moguce resenje. Ko broji potrosnju goriva zbog guma onda mu je bolje da vozi biciklo jer za auto nema para.

skorpija

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)


prava stvar za nasu klimu (bg ili blo koji veci grad u srbiji).

Aleksa78

pre 2 godine

odličan izbor. ali dobru marku da kupite. bez problema vozim svakodnevno i na godišnji po 2 hiljade km u jednom pravcu. nije bucna niti više troši. lažu vas ako kažu suprotno. ja preporucujem svakome

NN_71

pre 2 godine

Vrlo jednostavno. Za premijum vozila, vozila većih gabarita, za one koji prelaze 15-20.000km i više, često voze u zimskim uslovima i sl., svakako zimske gume.
Za one koji prelaze godišnje 5-10.000km, za vozila do otprilike 4 m dužine, za vožnju 90% po gradu, taksiste, službena i dostavna vozila po gradu i sl., za bezbedno i lagano prevoženje od tačke A do tačke B u zimskim uslovima, all season gume su pravi izbor.
Imam već 4 sezonu BF Goodrich g-grip 2 all season (ista šara kao i Kleber quadraxer, a i cena). Po kiši veoma dobre, aquaplanning situacije takođe bez problema, leti se i ne oseti da nisu letnje gume izuzev škripe po velikim vrućinama, mada zimi nakon tri sezone nešto slabija upravljivost, ali i dalje uz pažljivu vožnju, sasvim ok. Primetio sam da posle tri sezone korišćenja, verovatno zbog slabijeg gripa, skretanje u levo ili desno mora pažljivije da se izvodi nego na zimskim gumama, ali i dalje bez poteškoća razgrću sneg pri uparkiravanju i isparkiravanju kada je sneg nagomilan posle čišćenja ulice. Po ledu takođe ok, izuzev kada su veliki nagibi; jedva sam savladao u par navrata zaleđene ulice u Beogradu po velikim kosinama (sa letnjim ne bi bilo moguće nikako).

Nizozemljak

pre 2 godine

Vidim da se mnogi kunu u Michelin CrossClimate, ja se bas i nisam nesto usrecio sa njima u 225/65 R17.
Istrosile se na ispod 2mm za 35 hiljada predjenih.
Vozio sam pre njih Michelin Defender na tom autu i trajale mi 80 hiljada.
Ono sto je dobro kod CrossClimate je sto se stvarno lepo voze i po suvom i po kisi i ok po malom snegu u rasponu od -5 do +35, a da sam ja probao.
Ovde gde zivim nema puno snega nit' ide temperatura ispod -5 pa ne mogu nista da kazem za pravu zimu o njima.

neupućen

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Skupo je samo kad izgubiš glavu. Ili još gore. Kad se to desi nekom bližnjem a ti preživis. Mada lajkovi sve govore.

vidoje

pre 2 godine

Jednu stvar ste zaboravili a nije uopste zanemarljiva. Vulkanizeri su postali nezajazljivi, otrovno skupi. Moja 16-ica me godisnje kosta (2 puta promena, balansiranje i hotel) 13.000 RSD. Za tri godine pojede mi set dobrih novh guma a o maltretmanu i guzvama u "piku" promene da i ne govorim. Obzirom na sva moguca ogranicenja (predjena kilometraza, oranicenje brzine, vremenske uslove) All Season su mnogo bolje resenje nego 2 posebna seta (letnje i zimeske). Nema tog osecaja zadovoljstva kada pocetkom novembra i pocetkom aprila pocnu da vas maltretiraju obavestenjima o kaznama ako ne promenite gume a vama sve ravno.

Pa

pre 2 godine

Skupo je samo kad izgubiš glavu. Ili još gore. Kad se to desi nekom bližnjem a ti preživis. Mada lajkovi sve govore.
(neupućen, 10. maj 2021 23:09)

Loše se izrazio čovek, hteo je da kaže neisplativo, a ne skupo. A da će da se gine više ako se voze nove all seasson nego letnje+zimske po gradu i malo van, to su horor priče za pred spavanje.

Djorke

pre 2 godine

Od prošle godine na Tigar All season - ok guma ako si svestan šta si kupio. Za po Beogradu i za "beogradske zime" sasvim dovoljna, međutim nije baš da bi mi prijalo da idem na Kopaonik sa njom ili tako nešto. Za moje potrebe, nisam se prevario - po Beogradu do posla i nazad, poneki vikend, 2x na more, na zimovanja ne idem, i kada idem van grada zimi to su autoputevi i očišćene magistrale.

Sama guma je OK na snegu dok ne stegne baš jak mraz, a onda mora da se dosta vodi računa. Kao što rekoh, ok je ako si svestan šta si kupio - budžet gumu, maltene najjeftiniju, pa ne trebaš očekivati da je Michelin.

dubrovnik

pre 2 godine

ne znam koliko imate snijega u velikim gradovima i koliko se čisti i posipaju ceste ali za tih par mjeseci je preskupo mijenjati gume osim ako radi posla niste puno u autu.
guma glavu čuva, uvijek velika trojka - Michelin, Pirelli ili Goodyear.

Perica

pre 2 godine

Nitko da spomene ovu varijantu:

Ljetne gume ljeti, all season zimi.

Zime više nisu kao što su bile, ima i dosta toplijih perioda, a zimska guma na mokrom i temperaturi od recimo 10C nije već ni blizu ljetne. All season su u takvim uvjetima bolje od zimskih.

Realno, problem je kad zakon kaže "na dan x.y. moraš imati zimsku opremu". Još na jesen kako-tako, od 1.11. često zna biti hladno, ali proljeće je nepredvidivo. Dešava se da je rani 3. mjesec, a vani je popodne preko 20C. Zimska guma je kao žvaka, troši se, troma je i neprecizna za volanom, put kočenja je duži. Ali ako staviš ljetnu, imaš problem ujutro (mraz, poledica), plus što te ponekad zadesi snijeg, kao ove godine.

Nekakav optimum za našu klimu bio bi stvarno ljetna guma + "hladnija" all season. Samo što to jako puno košta...

Tko vozi po (većim) gradovima, iskreno mislim da mu uopće ne trebaju zimske gume. Brzina u gradskom prometu je niska, ceste se čiste i sipaju solju, mikroklima je drugačija i uvijek je unutar grada nekoliko stupnjeva toplije. Ako baš zapada snijeg, imaš gradski prijevoz i taksi par dana.

Pera Realno

pre 2 godine

Vozač sam 33godine. Promenio za to vreme 12 automobila različitih proizvođača od zastave do audija. Po mom skromnom iskustvu najbolje i najisplativije rešenje je komplet zimskih i komplet letnjih guma na dva seta felni. Gume srednjeg kvaliteta, Fulda, SAVA, Barum... i ne boli vas glava.
Čim guma siđe do kontrolnih "pragova" na šari menjaj. Samo zimska se ne isplati, leti se stopi i otvrdne na vrelom asfaltu pa postane tvrda i krta. Sama zimska ne sastavi ni 30.000 a već propadne. Sama letnja je čim temperatura opadne ispod +5 tvrda kao plastika i izgubi sposobnost prijanjanja.
All season su ok rešenje za dostavna i službena vozila gde se godišnje pređe i 50000, pa se mora voditi računa o racionalizaciji, a zbog posla se nema vremena vršiti sezonska zamena, dva puta godišnje.

Ja i ovaj pored mene

pre 2 godine

Prvo, problem je dostupnost informacija. Uglavnom su na engleskom jeziku koji je za veliku vecinu srbadije i dalje misterija.

Drugo, i da se prevazidje problem broj jedan, srbadija ce radije gledati zadrugu nego sto ce citati tehnicku literaturu iz bilo koje oblasti.

Trece, srbadija i dalje dokazuje da sve najbolje zna, a vidi se dokle smo stigli. Sve se vrti oko licnog misljenja oformljenog po savetu majstor Mice.

Internet je neiscrpna riznica informacija. Malo vremena i volje, i voila, pogled u novi svet se otvori pred ocima. Samo, srbadija nema volje, i pored glednaja zadruge i cekanja bolje buducnosti nema ni vremena.

Zagor

pre 2 godine

I svaka letnja i svaka zimska guma je kompromis za sebe i onda neko dođe i kaze ajd sad od dva kompromisa da napravimo još jedan kompromis... Mmmmm da, kako da ne!?

HozeArmando

pre 2 godine

Za leto imam Bridgestone jer tada vise i vozim na duzim relacijama. Za zimu imam Savu jer ionako ne mrdam mnogo iz grada. Tast ima Sava Adapto, on je zadovoljan, ali svakako malo prelazi, sto je ok.

Iga

pre 2 godine

Najbolje as gume imaju perfomanse kao najbolje ljetne i zimske gume prošle generacije a to je prosječnom vozaču sasvim dovoljno.
Što neko reče ako ne možeš prilagodit način vožnje uvjetima na cesti ni najbolja guma ti neće pomoć.

zzz

pre 2 godine

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season (čim smi ih kupili, odmah skinuli letnje (prodali ih posle) i odmah stavili AS gume).
Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi.
Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.
(topla preporuka za AS gume, 10. maj 2021 23:51)

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!

Deša

pre 2 godine

Presao sam sa allseason crosclimate Michelin gumama malo vise od 18000km.Nisu trepnule.Jedino sto sam primetio da su tvrdje ispod -7 stepeni,sneg i led na planini.Mozda mi se to ucinilo i mislim da je dobar odnos”ulozeno,dobijeno”.Ne bruje,ne cvile na vrucini a i sneg odlicno gaze.Za manje automobile za grad tu je i od skoro tigar allseason guma sa korektnom cenom.

Kolos

pre 2 godine

M+S i samo njih vozam godinama. Kupim dve dobre polovne leti kad ih niko ne juri, šara 7-8 mm dot do 2 godine za 50-60 evra. Stavim napred, a one što sam skinuo bacim pozadi. One od pozadi bacim teška srca jer sam žešća stipsa koja ništa ne voli da baca. Te gluposti sa letnjim, pa zimskim, pa prolećnim gumama neka poštuju šarani koji se pale na to suludo ulaganje u kola. Vozite u okviru propisa, lagano i bez žurbe i nećete imati nikakvih problema ni sa ćelavim gumama starim 15 godina. Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.

Perica

pre 2 godine

Vi zapravo ne shvatate poentu zimskih guma. One se ne stavljaju zbog snega na putu, vec cuvaju glavu na temperaturama ispod 6-7 stepeni gde letnja guma postaje plastika, bilo suncano, maglovito, kisovito ili sa snegom. Tu je i faktor jutarnji mraz kad svako jutro poledi i sta ces sa letnjim, da se sankas?
(Brada, 11. maj 2021 09:25)

Na kojoj temperaturi ljetna guma iz normalne gume odjednom pređe u plastiku, na 5 ili 6 stupnjeva? :)

Rekoh "grad". Gradovi imaju specifičnu mikroklimu - ponekad ujutro stružem led sa stakla i onda za 10 minuta vožnje dođem u urbani dio Zagreba, gdje je temperatura često +4-5. A i kad nije, kod mene su lokalne ceste zaleđene, a u gradu nisu, jer:

1) Na njima je puno soli (zadnjih godina doduše često bacaju kalcijev klorid, na kojem bi vjerojatno i čavlerice proklizale)

2) Automobili zagrijavaju i suše cestu trenjem guma po asfaltu

3) Ispod velikog broja cesta postoje vrelovodi i/ili kanalizacija, koji također imaju efekt na temperaturu ceste

Povrh svega, ima testova (mislim na TyreReviews da je bilo) na kojima se vidi da je ljetna guma bolja od zime na niskim temperaturama AKO je cesta suha.

Dakle, AKO ti je auto isključivo gradski auto i voziš u jutarnjim gužvama prosječnom brzinom od 10 km/h, onda zimi nemaš puno koristi od zimskih guma.

A pazi sad ovo: kod mene je Conti TS860, DOT '17, montirane '18, prešle nešto manje od 15.000 km, ripne ima 6-7 mm, i za baciti su. Ovo im je sad bila treća sezona i ne valjaju više.

DC

pre 2 godine

uvek je bolje imati zimske i letnje cipele nego allseason... to je to...
(Mirko, 11. maj 2021 13:59)

Osim ako ne obujes zimske cizme zato sto je januar, provodis ceo dan vani i posle par sati shvatas da si se zesce 'z' jer ce biti 20 stepeni. Onda ostatak dana psujes sto nisi u nekim manje toplim, recimo patikama. Ili izadjes ujutro iz kuce u jadrankama zato sto je juli, a od podne oluja, nevreme, grad, duva vetar i nema 15 stepeni. Pa psujes koji te vrag terao da obujes jadranke a ne patike kao normalan svet. I tako...

Bobi B.

pre 2 godine

Ne može se osporiti da su zimske gume bolje za zimu a letnje za leto zbog sastava gume i svih ostalih razloga ali je to više teoretki prilaz problemu.U praksi , na putu u datom trenutku,mnogo je važniji stil vožnje i brzina kretanja vozila.Stara možda otrcana fraza da je porebno "brzinu prilagoditi uslovima puta" je ipak proverena i tačna.Mišljenja sam da je za prosečnog vozača koji ne prelazi godišnje mnogo i ne vere se zimi po planinama sasvim dovoljna univerzalna guma jer su tehnologije dosta napredovale tako da se ne mogu tek tako odbaciti kao nekorisne.Ostalo je na vozaču koji treba da se prilagodi trenutnim uslovima na putu tj. u njegovoj glavi da ne treba jurcati po svaku cenu.Uostalom većinu nezgoda izazivaju nedisciplinovani vozači sa luksuznim automobilima i dobrim gumama ali lošim navikama.Sve ostalo liči na navođenje vode na prodavce guma i vulkanizere koji dosta gube ako se neko opredeli za univerzalne gume.

Redar

pre 2 godine

@to je promasaj od guma..mozes ih voziti samo jednu zimu..sledece zime su neupotrebljive..pa vidite da li se isplati
(donatelo, 11. maj 2021 20:06)
Misliš? U Americi niko ne menja gume nego svi voze all season bez problema 4-5 godina.

XYZ

pre 2 godine

@(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.

goxy

pre 2 godine

Најбоље решење ако возите мали градски аутомобил и не излазите из града са њим.

shone

pre 2 godine

Ja imam vredestein na s-maxu bile 550e i skoro sam zamenio 2 komada kumho za 160e u Holandiji. Prešao sa njima oko 54 hiljade km za 3.5godine. Mislim da su ok za normalnu upotrebu ako se ne preteruje u ubrzavanj i kočenju. Na drugum kolima Mito imam pireli zimske kupio.polovne sa felnama 17" i 6mm i evo dobre su još uvek posle 5 hkm. Takođe su ok za ne preterivanje. Doduše ovde su zime blage kao i leta, jedino kiša ubi... Doduše ranije slupao 159ku zbog Tigar zimskih guma na 30 stepeni u Beogradu u aprilu i neočekivanog proklizavanja na semaforu.

Broj 1

pre 2 godine

За моје потребе, већином градска вожња, су одличне.
Узео сам fulda multicontrol, презадовољан.

Zicco

pre 2 godine

Kupio novog Kadjara sa Goodyear Vector 4season 2, ima sistem extended grip koji navodno zahteva allseason gume. Prve godine, leto i zima, fantastične, druga zima katastrofa, ne možeš da se zaustaviš, proklizava, leti solidne. Za treću zimu uzeo zimske, leti koristio te allseason. Četvrta godina, zimski i letnji komplet na alufelnama. Sve u svemu, radile posao prve zime, druge zime opasne po život. Nekoliko puta proklizao na polusmrznutom putu u raskrsnicu na crveno na semaforu.

Neko iz mase

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).

XYZ

pre 2 godine

@(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.

Brada

pre 2 godine

Tigar? Sta je to? Hvala vam na Tigru. Zato je i nema na testovima!!
(žabac, 10. maj 2021 23:41)


Nzn sto takav stav, to je 100% Michelin guma od ulaska sirovine preko dizajna pa do kontrole kvaliteta.
Jeste budget guma ali sasvim je ok kvaliteta.
(C i n i k, 11. maj 2021 01:14)

Zimska Tigrica je zaista dobra, ali letnji Taurus na 17' koje sam kupio pre 3 godine je najgora stvar koju sam uradio. ljudi moji, posle par hiljada km su toliko pocele da bruje da je sve preko 80-90km/h nesnosljivo, prvo sam pomislio da je lezaj, isto se cuje. medjutim majstor posumnja i kaze daj da zamenimo gume i ispostavi se da je do njih. Zaista bih voleo da vam docaram to brujanje na zadnjem trapu(srecom samo 2 gume) toliko da pri 130km/h ne cujem bucni dizel motor iz 2004. god, toliko o Taurusu, nikad vise!

zvezdarac

pre 2 godine

Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.
(Kolos, 10. maj 2021 20:56)

Ako je sa navršenih 10 godina tako vozio, svaka njemu čast...

Koliko lupetanja, Bože sačuvaj.

Vlada017

pre 2 godine

Za nekog ko uglavnom vozi u gradu, all season gume su dobro rešenje. Ja živim u Beogradu, ali često idem u rodni kraj na jugu Srbije (okolina Vlasine). I zato mi trebaju dobre zimske gume. Leti vozim na Hankook Kinergy gumama, a zimi na ruskim Kama Irbis. Te gume su malo bučnije i potrošnja je za nijansu veća, ali zato bukvalno kopaju sneg. Sve gume su na čeličnim felnama i sam ih zamenim na proleće i jesen.

cixxx

pre 2 godine

Imamo dva auta u porodici. Jedan mali, samo za grad, godišnje pređe oko 7-8000km, drugi, veći auto za duža putovanja. Na manjem All season gume jer ne izlazi iz Beograda, u većini slučajeva čiste ulice, ne divlja se i do sada bez problema sve ide. Ionako nema ni 10 dana godišnje nekog snega i leda. Za veći auto imam 2 seta, na felnama zimske i letnje. Najverovatnije ću i za veći da uzmem kvalitetnije All season gume kad dođe vreme za zamenu.

stefan beograd

pre 2 godine

Stavio sam nove S+M Sava pre 3 godine, na more 1 godisnje, po gradu svaki dan, 10.000km godisnje.. Sneg i led lepo vozi, mokro isto, po pesku malo proklizaju vise, leti su malo bucnije pri vecim brzinama, sve u svemu, deluju kao nove i dalje, lepo sluze.. Ja zadovoljan, 20.000 din i miran 4 godine barem...

C i n i k

pre 2 godine

Sama guma je OK na snegu dok ne stegne baš jak mraz, a onda mora da se dosta vodi računa. Kao što rekoh, ok je ako si svestan šta si kupio - budžet gumu, maltene najjeftiniju, pa ne trebaš očekivati da je Michelin.
(Djorke, 10. maj 2021 22:29)


Nije Michelin ali prolazi kontrolu Mishelina...

Eto

pre 2 godine

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!
(zzz, 11. maj 2021 08:12)

Plus hotel za gume koji je covek spomenuo. On je oko 350mesecno za set guma. Dakle jos 4200 godisnje, tj ukupno sve oko 8200 godisnje po setu. Na tri godine imas 24000 troska, to su nove all season 205 55 r16.

@ucha

pre 2 godine

tacno tako pa cak i za malo vecu kilometrazu.
moja majka godisnje prelazi 5-6kkm.
zimi vrlo malo vozi mozda 1500km za celu zimu.ima dva seta fulda zimska i henkook letnja.stare su 8-9 godina a sare kao nove posebno na zimskoj.a opet stare su i treba ih menjati.za ovih 9 godina samo za vulkanizera je dala 300+ eur.za te pare moze na svakih 5-6 god da kupuje all season jeftinije.najjeftinije all season nove su sigurno bolje nego 5-6 godina stare bilo koje zimske/letnje.

444

pre 2 godine

Moze se desiti da stavis zimsku gumu pa u decembru/januaru bude 20 stepeni i suncano - u tom slucaju je verovatno bolje da imas gumu za sve sezone.

Moze se desiti da stavis letnju gumu kao po propisu u aprilu pa krajem aprila padne sneg - u tom slucaju bolje da imas gumu za sve sezone.

Dakle nije obavezno da ce te u kalendarskoj zimi vise cuvati zimska guma.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Vakcinisan:

Mozda jesi sprican, sto jes' jes', ali izgleda samo protiv logike. Prvo treba da se dobro informises pa onda formiras i izneses misljenje. Ovako je kao dupe, svako ga ima.

Hemijska kompozicija letnje i All Season gume je ista. Na niskim temperaturama su krute. Oba tipa imaju saru koja odlicno uklanja vodu ispod povrsine kontakta sa podlogom, dok All Season ima dodatne elemente u sari koji omogucavaju voznju po snegu i blatu.

Nasuprot ovih guma, zimske, odnosno gume za sneg su dizaniranje za niske temperature i sneg (sara i hemijska kompozicija).

U poslednjih par godina se pojavila nova vrsta gume, All Weather, koja ima odlicne performance i leti i zimi (hemijska kompozicija). Sara je tipicna za gume za sneg sa elementima koji su efikasni u odvodjenju vode. Primer je Michelin Cross Climate i Cross Climate 2, dok veci broj priozvodjaca prati trend.

Iggy

pre 2 godine

Ne vidim poentu imanja jednog seta all-weather guma , osim kratkorocne dobiti, jel se ne kupuju dva seta guma nego jedan. Jel ce se jedan set duplo brze istositi nego svaki od dva seta letnjih i zimskih. All-weather gume su mozda dovoljno dobre za klimu u kojoj nema puno snega i hladnog vremena, ali kod nas moze da se desi da ga ima. Ako trebate svaki dan ici na posao, pa mozda i na neko zimovanje, zasto stavljati glavu u torbu zbog trenutne ustede? Takodje rizik je uvecan i leti pri velikim brzinama, put kocenja je duzi a isto tako i karateristike prilikom nagle promene pravca. All weather gume su komporomis izmedju sva extrema, podjednako su lose za oba. Ipak je glava najskuplja, mislite i o tome.

shone

pre 2 godine

Kog s maxa vozis, jesi li zadovoljan, kako se pokazao? Naravno, ako nije tajna :) Ja sutra uzimam svog, 2017. 2.0tdci 150ks pa me interesuje. Pozdrav
(FunkyMonkey, 10. maj 2021 22:26)

2.0 145ks 2010. 7 sedišta. Auto je dobar generalno ford je robustan auto i ne kvari se lako. Ja sam ga uzeo sa 190k sad je na 247k. Dobar je za komforna duža putovanja u smislu prostora, može se razdvojiti 3 dece svako u svoj red sedišta, dakle bez svađe tokom puta, sva sedišta su nezavisna, tj. nema klupe i može dosta stvari da se preveze. Pregledan je i unutra su materijali dobri, sedište dobro drži. Najveća mana je po meni slabije ubrzanje jer taj motor nema turbinu i veća potrošnja na autoputu sa brzinama 120+ je ima 5 brzina. Potrošnja je prosek 8.5-9l, u gradu 11+ regionalni put oko 7. Kad idem NL-SRB i vozim koliko je ograničenje i 130 u D potrošnja je oko 8.5l. To jeste oko litar više od BMW 318i koju sam ranije vozio. Ako bi uzeo ponovo s-max uzeo bih verovatno 1.6 benzinca sa turbinom i 6 brzina. Benzinca jer je porez na dizel skoro duplo u NL a ne vozim preko 15k u zadnje vreme, jer dosta radim od kuće i imam i mita 0.9 benzin. Srećno

Milan

pre 2 godine

Do sad sam vozio Tigar Vinteru na Fiat Punto clasic, benzinac. Pre dva meseca kupim nove Kontinental All Season, imaju i laninski vrh sa pahuljom. Zašto sam uzeo njih a ne neke jeftinije. U opisu gume kaže da je sklonost ka aqvapalingu klase B dok je kod Tigra klasa D ako se ne varam. Meni su takve stvari presudne. Sve one lepo drže po suvom asvaltu, al nije stalno suvo i nije stalno plus 40. Ipak smatram da je letnja guma za leto a zimska za zimu al ja prelazim nalo kilometara, do 5000 a cena zamene je oko 2500 dinara puta dve zamene godišnje izage 5000. Tako su univerzalke umom slučaju logičan izbor. Malo manje su bučne i za sad su se pokazale bolje, za dalje videćemo.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Ako imas novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske naravno da ces to kupiti. Ako nemas uzmes 4 all season nove.... vrlo jednostavno, kolko para toliko muzike... svakako ce nova all season da bude bolja i od zimske i od letnje polovne gume

BDj

pre 2 godine

Ako će leti letnja guma i zimi zimska guma imati kraći zaustavni put u odnosu na all season gumu makar i za cm, ili bolje držati u krivini makar i za 1km/h, dileme nema jer je život najvažniji.
Vama što računate koliko se štedi izbegavanjem balansiranja gume i sličnim troškovima - srećno, auto nije za vas, za vas su kočije - to juri dvaes' na sat!
I na kraju, za @Kolosa: Stirling Moss nije vozio na GP Beograda 1939.
Kada će ljudi već jednom da vas bude sramota kad lupetate?

Ra

pre 2 godine

Ako će leti letnja guma i zimi zimska guma imati kraći zaustavni put u odnosu na all season gumu makar i za cm, ili bolje držati u krivini makar i za 1km/h, dileme nema jer je život najvažniji.
Vama što računate koliko se štedi izbegavanjem balansiranja gume i sličnim troškovima - srećno, auto nije za vas, za vas su kočije - to juri dvaes' na sat!
I na kraju, za @Kolosa: Stirling Moss nije vozio na GP Beograda 1939.
Kada će ljudi već jednom da vas bude sramota kad lupetate?
(BDj, 11. maj 2021 10:39

za tebe su kočije. nemoj slučajno da prelaziš 30kmh, skrati sebi zaustavni put.

RCZ

pre 2 godine

Glasam za gumu za sve sezone . Narocito za sve nas koji vozimo kola " normalna " sa malo konja i malolitraznim motorima koji preko tocka prenose na asfalt skromnu snagu. Ko vozi velik auto , sa puno konja i narocito gume 18, 19 coli , trebaju mu dva seta guma . Vreme se promenilo , nema vise " Sibira " i kad dobru zimsku gumu vozite uglavnom po suvom , brzo je upropatite zbog mekse smese. Vec druge sezone , tako koristena zimska guma drasticno je izgubila svoja svojstva. Za po gradu , sa posla na posao i jednom godisnje na duzi put , all season guma vrsi posao.

joe

pre 2 godine

Četiri godine sava adapto, zadovoljan extra, vozim po gradu i okolini zimi, završavaju posao, leti isto. A ne blejim u redu kod vulkanizera....

Brada

pre 2 godine

Zivim u Bgu, imam svoje dvoriste i nikad ali nikad se ne bih odrekao letnjih i zimskih guma, sam skinem i stavim, sat vremena posla! Slusam nekog lika kako u Kanadi i Svici vozi all season gume, i onda dolazi do kraja teksta gde kaze Ontario ravan a u Svici vozi po ravnom a da ima uzbrdica tu vec ne moze, morao bi sa zimskim gumama!!! Toliko o tim gumama. Ljudi bre, kad padne sneg cak i po Bgu uzbrdice nizbrdice nekad i sa zimskim imas problem, mogu da zamislim sa necim drugim i juznije od Bga gde je hladnije, ima vise snega i teren je jos gori. Ali i da izbacimo sneg iz cele price opet su tu konstantni jutarnji mrazevi, niske temperature gde se zimska guma ponasa bolje nego bilo koja druga. Letnja leti, zimska zimi, kraj!

oggy

pre 2 godine

@
(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!
(Čiča Miloje, 10. maj 2021 23:01)

Istina da prednje gume trpe veće opterećenje. Ukoliko stavljas na auto gumu koja je toliko trula da će pući (bez eksera i sl. jer tada nema veze dubina sare) onda si vrlo rizičan. Bolje igraj ruski rulet. Zadnje gume upravljaju autom koliko ti god to zvučalo čudno. Ukoliko zadnja guma ne prijanja kako treba zadnji kraj automobila će proklizati u krivini. Tako da vidi i ti sa svojim prijateljima kako te savetuju, ne napadaj odmah čoveka.

Pogan

pre 2 godine

Када је живот и здраве у питању тада нема шпарања! Штеди се на другим стварима, на безбедности не! Гума је једини ваш контакт са тлом, увек то на уму имати! Два сета гума, поузданих и мењати их када температура пређе/падне 7°.
(Тартар, 10. maj 2021 22:50)

Pa nesto je i do toga kako ti vozis valjda? Dzaba ti ne znam kakve gume ako si idiot koji pretice preko pune. Tako i ovde, ako nisi sposoban da rasudis kako u kojim okolnostima treba voziti, tu ti gume nece pomoci.
Drugo, pogledajte rezultate testiranja AS guma odredjenih modela i marki, odnosno koliko se razlika marginalizovala u odnosu na obicne, pa onda laprdajte nesto. Da budem takav paranoik da mislim da ce mi 10-30cm duzeg kocenja na ukupnoj duzini od 30-40m spasti zivot, neka hvala.

pazi stani vidi gledaj

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Ako je all season guma dobra za -40 i za +40, onda sam ja pevac na crkvi Sv.Marka.
Onda automatski da se ukinu i zimske i letnje, zašto uopšte postoje?
I što, šta fali Kvebeku? Da nisu tamo temperature -150 i +200 pa all season ne može da izdrži, šta li je?

seljadin

pre 2 godine

vakcinisan je u pravu, ko ide na Kop ili Zlatibor zimi trebaju mu zimske, za mene koji samo po Bg idem zimi a retko preko grane idealne su letnje i neki prevoz tokom par dana snega . Vozio sam sa zimskim pa posto je zima topla bude i 16 stepeni sa kisom e onda bato ides ko po ledu jednom sam tako sleteo s puta i rekao sebi nikad vise

Jovan

pre 2 godine

Zimi guma po zakonu mora da ima saru dubine 4 mm. Ako letnju sezonu all season guma zavrsi sa sarom od npr 3.5 mm, onda se ne moze voziti zimi, a mogla bi jos jedno leto. U tom slucaju sledi zamena i kupovina novih guma. Sta se radi sa starim gumama? Cuvaju se pa se koriste preko leta. Ne verujem, jer oni koji koriste all season gume idu logikom da ih ne menjaju svako malo. Moj zakljucaj je da je ovo neispativo, jer se usled zakonskih ogranicnja skracuje zivotni vek gume, pa se nova mora cesce kupovati. Po vazecem zakonu o saobracaju zimska guma se mora imati od novembra do kraja marta - ukupno 5 meseci. Letnja guma se vozi 7 meseci. U praksi to je i duze, jer zimska mora da se koristi smo kada ima snega leda i poledice, a to je nekada retko u novembru i martu. Zime su nam sve krace i toplije. Meni kao vlasniku oba seta guma (sa felnama) zimska guma traje duplo duze od letnje. Zimsku gumu veoma cesto montiram tek u decembru.

dule

pre 2 godine

Ja vozim 5000km godisnje i isplativije mi je da imam allseason.

Mada, na 5000 km imam 22.000 registraciju, jedno 30-40.000 razna redovna i vanredna odrzavanja i jos 30-40.000 za gorivo, tj oko 100.000 godisnje. A za 100.000 godisnje je pitanje da li mi se uopste isplati imati auto za tu kilometrazu.
(Sta god, 11. maj 2021 13:41)

Pa zavisi za šta ti treba. Meni treba auto da ga imam na dohvat ruke kad god poželim, da sa njim mogu da idem gde god hoću i kad god hoću. Trenutno u gradu u kom živim (Novi Sad) taksi služba to ne omogućuje (malo jača kiša ili sneg i ne možeš navatati vozilo). Za tih 1000 eur po tvojoj računici meni je to ok kupovina.

Ta zaboga

pre 2 godine

Sava Adapto - godine iskustva sa istom. Na manjim i lakšim automobilima neverovatno dugotrajna (vožena 50000 km - Škoda Fabia)i upotrebljiva u svim uslovima. Odnedavno Fulda Multicontrol. Takođe pozitivna ocena. Ma za sve ispod 100 kW i ko ne ide na zimovanja i po nekim brdesima itekako preporučujem all season gume.

C i n i k

pre 2 godine

Tigar? Sta je to? Hvala vam na Tigru. Zato je i nema na testovima!!
(žabac, 10. maj 2021 23:41)


Nzn sto takav stav, to je 100% Michelin guma od ulaska sirovine preko dizajna pa do kontrole kvaliteta.
Jeste budget guma ali sasvim je ok kvaliteta.

Coyote

pre 2 godine

Ne morate da citate tekst. Stvari stoje ovako. Ukoliko auto vozite samo po gradu možete voziti na zimskim gumama cele godine. Kako vozite izrazito malim brzinama (30-50, izuzetno 80kmh) ne dolazi do pregrevanja i ubrzanog trošenja gume. Ukoliko vozite na otvorenom putu umerenom brzinom (maksimalno 140kmh) i ne idete u planinske predele možete koristiti “all season” gume bez problema cele godine. Ako pak vozite brze od proseka uz velike putne brzine na autoputu morate imati dobre zimske i dobre letenje gume, u zavisnosti od sezone naravno. U planinske predele ne pomisljajte da idete bez zimskih guma (oktobar-april). To bi bilo sve.

posmatrac

pre 2 godine

imam sluzbeni auto koji gazi mnogo kilometera godisnje. on ima i letnje i zimske. ali a njim se dosta vremena provodi na putu, ide se gde stigne.
privatni treba da kupim i definitivno cu na njega stavii all season, neke malo bolje i ro je to. zasto? 98% vremena ce taj auto provesti u gradu gde se asfalt cisti zimi. ako i otputujem negde to ce biti leti i tad ce gume opet odraditi posao. a na sve to necu prelaziti vise od 10 hiljada godinje. nema poentw

Vot iss yo nem

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Upravo tako. Živim u malom gradiću, s blagim zimama, do posla imam 100 metara, godišnje prelazim maksimalno 4000 km, i zaista nemam potrebu za dva seta jer će mi oba pre ostariti nego što ću ih iskoristiti. Zato imam celogodišnje Vredestein Quatrac 5, odlična guma, i preporuka.

Clay

pre 2 godine

Za moje tandrkalo Peugeot od 75ks Vredestein quatrac 5 su se pokazale više nego dobre i po umjerenom snijegu i po ljeti. Da imam jači auto onda Michelin Crossclimate+, nema šanse da se vratim na ljetne/zimske. Gubitak novca i vremena je velik, gužve kod vulkanizera a za 5 godišnjih skidanja/stavljanja komotno možete kupiti novi komplet AS guma.

Robi

pre 2 godine

Znam mnoge bogate ljude koji su kupili mocna kola i onda cicijase na gumama. Takvi ne bi trebali ni da voze,to se zove pajserluk-usteda. 4 prave zimske i 4 dobre letnje gume nemaju alternativu,sve ostalo je samotesenje.

komentar

pre 2 godine

@Iga, 10. maj 2021 20:40
Pozdrav, imam komentar na ovo.
Michelin proizvodi u Pirotu `Tigar` i `Taurus` All Season gume, koje idu na evropsko tržište(Zapadna evropa) i kvalitet je odličan.
Sve više automobila и kod nas ima te gume.
Tako da ne sija sve što je zlato ili, ne mora da piše premium ime da bi to i bilo tako ;)

Kolko para, tolko muzike

pre 2 godine

Guma za sve sezone brendiranih proizvodjaca, je skupa, ali je bolja od recimo, tigrove letnje, leti i tigrove zimske, zimi.

hadžija

pre 2 godine

Rekao mu je dobar prijatelj. Lošije gume uvek stavljajte pozadi.
(maxy, 11. maj 2021 09:10)
kada pročitaš: iz čista mira na autoputu... to su pametni poput vas

Iskustvo sa Kontijem

pre 2 godine

@ To je mnogo malo. Mozda za jeftinije brendove ili modele. Moje iskustvo je 70-80,000 km. Pirelli i Michelin. Na vecem broju vozila, putnickih i SUV. SUV cesto vuce i prikolicu.
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:30)
Kontinental eko kontakt, sport kontakt, winter kontakt sve izdržale četrdesetak hiljada km. Možda su USA gume bolje, ali ove evropske traju toliko. Sad sam na all season contact-u, deluje mi da će isto trajati.

Bojan

pre 2 godine

Imam SUV awd 18" a ovdje gdje zivim zimi skoro pa i nema snijega, padne mozda par centimetara. Menjanje guma sa balansiranjem kod mene kosta 160€, znaci 2x godisnje = 320€. Mogu da kupim nove felne sa gumama pa da mijenjam samo tockove, to ce kostati 2x80€ a promjenu = 160e godisnje, gubljenje 4h oko organizaovanja, skladistenje tockova u garazi, i jednokratno 1000€ minimalno za felugu i set guma. Dugorono mi to nije potrebno posto cu auto vjerovatno prodati za 2-4 godine..
Na autu imam fabricke zimske gume Bridgestone LM-80, presao sa njima 25000km za 1,5 godinu i ostalo im je jos 5-6 mm sare.. mislio sam da su allseason dok nisam nedavno provjerio. Mislim da cu cekati da se ove izlizu za nekih 10-15000km i kupiti allseason michelin ili goodyear. Cijena im je oko 600€ komplet a bile su akcije i za 460€, to je cijena koju platim za 2 godine mijenjajuci gume ili 3-4 godine mijenjajuci tockove. Sto se tice bezbjednosti, sigurno je bolje kada su odvojene zimske i ljetne, e sada pitanje je koliko je bolje, i kakvu ulogu to igra u mom stilu voznje koji nije agresivan.

Nenad

pre 2 godine

Sto se tice dileme da li bolje gume napred ili nazad, ne valja ni jedno ni drugo. Treba imati koliko je moguce iste gume i napred i nazad. Za napred je ocigledno zasto. Nazad je problem sto ako blokira jedan od tockova automobil se okrece i vozac tu slabo sta moze da uradi. Potrebno je crtati da bi se objasnilo. Koga zanima moze da nadje lako.

Boris

pre 2 godine

Dve godine vozim Tigar All seasion, tihe su, zimus bio na planini, sve funkcionise kao i da imam zimske/letnje. Ove Bajice kojima je to los kompromis pretpostavljam da voze napucane Bmw ili Audije, oni neka kupuju skupe pneumatike za svoje ljubimce.
Svaki normalan automobil sa normalnim vozacem i voznjom all seasion pneumatik ce zadovoljiti sve potrebe 100%.

Pero

pre 2 godine

M+S (Mud&Snow) je zimska guma a ne AllSeason, naučite više...
(Marko, 11. maj 2021 07:53)

Ne lupetaj, M+S, planinski vrh, pahulja, ... su oznake na gumi da ispunjavaju odredjeni standard. Ima mnogo AllSeason guma koje imaju sve te oznake jer ispunjavaju minimalne zahteve ali nisu nikako prave zimske gume.

Goran

pre 2 godine

Ne znam zaista za te AllSeason gume, ne koristim niti mi je to neka uverljiva prica, ali koristim letnje i zimske, gledam da su nov dot i da ih menjam na vreme, lepo se sve namesti i izbalansira kod vulkanizera i prezadovoljan sam - nema greske.

milan

pre 2 godine

Stanujem u delu grada gde su ulice strmije .
Sreća da zime nisu više onakve jer su mi se smučili "majstori volana" koji, svojom tvrdoglavošću vođeni, uglačaju ulicu kao bob stazu.
Lično, uvek koristim kvalitetne komplete (sada GY UGT9 i Ventus 3 )
I te gume , već u trećoj sezoni postaju tek zadovoljavajuće , a ovde gomila njih priča bajke o celogodišnjim .

Neko iz mase

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

To je mnogo malo. Mozda za jeftinije brendove ili modele. Moje iskustvo je 70-80,000 km. Pirelli i Michelin. Na vecem broju vozila, putnickih i SUV. SUV cesto vuce i prikolicu.

Brada

pre 2 godine

Tko vozi po (većim) gradovima, iskreno mislim da mu uopće ne trebaju zimske gume. Brzina u gradskom prometu je niska, ceste se čiste i sipaju solju, mikroklima je drugačija i uvijek je unutar grada nekoliko stupnjeva toplije. Ako baš zapada snijeg, imaš gradski prijevoz i taksi par dana.
(Perica, 11. maj 2021 07:17)


Vi zapravo ne shvatate poentu zimskih guma. One se ne stavljaju zbog snega na putu, vec cuvaju glavu na temperaturama ispod 6-7 stepeni gde letnja guma postaje plastika, bilo suncano, maglovito, kisovito ili sa snegom. Tu je i faktor jutarnji mraz kad svako jutro poledi i sta ces sa letnjim, da se sankas?

ns ja

pre 2 godine

Čitam komentare i tvrdim, svi ste u pravu! Jedino moram da se umešam, iako sam veliki Srbin patriota, tigar gume su loše, i čak i prelazak na sava pneumatik je značajan pomak nabolje!

Da nemam senzore pritiska i osetni odboj da platim još i njih plus drugi komplet felni, pa da i razmišljam o dva seta točkova. leti najviše vozim i to u mediteranskim uslovima, i to me tera na letnje gume leti - jer su zaista bolje od najboljih all season. Resko vozim, i to je dodatno prinuda da koristim letnje/zimske.

e! Svi oni koji voze mirno i skromno, do 10kkm/god (pa i 15kkm/god), all weather gume su odličan izbor, može i tigar ili sava (za prosečne vozače kojima je auto prevozno sredstvo, a ne nama paćenicima kojima je auto najdraža igračka + neophodna potreba).

Za navedene prosečne gume rotacija prednjih/zadnjih točkova 1 X godišnje kako bi se šara ravnomerno trošila da ne biste bezveze kupovali novi par guma na 2godine (jer napred je motor i upravljač i te prednje se mnogo više habaju od zadnjih- a jako je važno da budu ujednačeno kvalitetne i prednje i zadnje gume, znači rotacija plus kupovina novih na svake 4 godine - najbolja opcija!

All weather su dobre za prosečnog gradskog vozača, a ko baš mora uz brdo, neka ima i komplet čarapa, pa neka ih tada (retko) stavi kad je baš teški minus+sneg!

supa

pre 2 godine

@cole

Zanimljivo pitanje. Mada gume sa dubinom šare ispod 4mm teško da su ok i za suvu cestu, a za kišu tek... Tako da, ko može, sve ispod 4mm na otpad i nove.

GoX

pre 2 godine

Bridgestone Weather Controll a005 Evo. Kupite probajte pa komentarisite All Season gume a ne Sava i Tigar i ostale gluposti. Ja ih vozim na Quattro dzipu i prezadovoljan sam. Ima o njima dosta i na YT da se vidi kao i testovi ovih guma u odnosu na All Season gume ostalih najboljih proizvodjaca.

sad sam u ceha

pre 2 godine

@Brada,
shvatim da živiš, na žalost, u komunalno zapuštenom gradu pa ti je zimska guma pitanje života i smrti.
Za sledeći auto/vozilo uzmi u obzir nekog guseničara, bolje su se pokazali u zimskim uslovima, plus nema promene sa letnjih na zimske.

Brada

pre 2 godine

Leti 17' alu felna sa letnjim setom, zimi 15' celicna sa zimskim gumama. Sam promenim za sat vremena, skladistim u podrumu, balansiram kad osetim da treba i to je to...

Master_Mind

pre 2 godine

All season gume su isto kao i nositi jednu prolećnu jaknu u svim vremenskim prilikama i tokom cele godine. Na debelom minusu tokom zime prehladno, leti u toj istoj jakni prevruće. Tako da zimi zimske, leti letnje gume, nema tu neke filozofije.

hm

pre 2 godine

@Master_Mind
Ima filozofije za one koji prelaze malo kilometara godišnje i koji voze uglavnom po gradu. Ove godine, ko nije išao negde na planinu, realno je potrebu za zimskim gumama imao maksimalno 5 dana. Dakle, čitavu zima je mogla da se prođe bez promene pneumatika, a onda je racionalnije staviti all season guma, što omogućava vožnju i tih nekoliko dana kada na snegu ima poledice, leda ili snega.
Inače, ostalo si potpuno u pravu - leti letnja, zimi zimska guma i to je jedino pametno ukoliko se pravi veća kilometraža i odlazi se u područja sa više snega.
U suštini čitava filozofija se i sastoji od toga koliko se kilometara prelazi i gde se zimi vozi.

Bivsi novosadjanin

pre 2 godine

@dule pa zavisi i gde i kako vozis. Ti u ns imas dodatni trosak i cimanje oko parkinga, a svi imaju trosak gubitka vrednosti vozila. Ako kupis auto za 5k evra, prodaces ga za 3 godine za bar 1k manje, to isto ide u trosak. Tu ti isto ide bar 40-50k dinara godisnje. I onda neko ko zivi u gradu koji ima dovoljno taksija zimi, kao sto kazes, verovatno mu je bolje da ga za manje para voze i ne razmislja ni o cemu, nego da se za vise para cima da vozi sam i razmislja o tehnickim pregledima, ovalnosti diskova, da li je pio, atestima, prekoracenjima, da li ima opremu, da li mu je prva pomoc u roku trajanja, da li ima parkinga tamo gde ide, da li mora da menja zonu posle 3 sata, gde ce kad mu istekne zona za 3 sata itd itd. A posebno u ns - gde ce da parkira kad dodje kuci.

Ta "sloboda da krenes kad hoces za 1000 evra" je diskutabilna.

Guliver

pre 2 godine

Leti lošija od najjeftinije letnje a zimi lošija od najjeftinije zimske... Dovoljno...
(Miško, 10. maj 2021 21:08)

Vozi Misko! Vozim, tata!

Ta ekspertiza je bazirana na cemu? Na nekom naucnom radu? Ili na industijskom standardu? Na sugestiju osiguranja?

Schomi

pre 2 godine

Hvala, ali ne hvala. Samo 4 zimske plus 4 letnje i miran sam godinama. Pogotovo zimske su u takvom režimu praktično neuništive, a ne brinem hoće li napasti pola metra snega preko noći ili dok sam na poslu. A ako ne mogu dva puta godišnje da platim zamenu guma onda ne treba ni da imam auto.

SFi

pre 2 godine

Imam već 4 sezonu BF Goodrich g-grip 2 all season (ista šara kao i Kleber quadraxer). Po kiši veoma dobre, aquaplanning situacije takođe bez problema, leti se i ne oseti da nisu letnje gume izuzev škripe po velikim vrućinama, mada zimi nakon tri sezone nešto slabija upravljivost, ali i dalje uz pažljivu vožnju, sasvim ok. Primetio sam da posle tri sezone korišćenja, verovatno zbog slabijeg gripa, skretanje u levo ili desno mora pažljivije da se izvodi nego na zimskim gumama, ali i dalje bez poteškoća razgrću sneg pri uparkiravanju i isparkiravanju kada je sneg nagomilan posle čišćenja ulice. Po ledu takođe ok, izuzev kada su veliki nagibi; jedva sam savladao u par navrata zaleđene ulice u Beogradu po velikim kosinama.
(NN_71)

Slažem se da je navedena BF Goodrich posle nekoliko sezona po snegu nešto slabija nego kada je bila nova, što važi i za ostale proizvođače all season guma. Jednostavno, brže se troše nego zimske i letnje gume. Tačno je da je grip nešto slabiji nego kod zimske gume, naročito pri skretanju i naglim promenama pravaca, ali to se koriguje pažljivijom vožnjom i manjom brzinom. Na zimovanjima 3 sezone po snegu bez ikakvih problema. U sv. smislu preporuka...

stankela

pre 2 godine

Ti što zimske gume montiraš u decembru, ne znam da li znaš da u slučaju saobraćajke tvoje osiguranje ništa ne pokriva pa bila Temperatura i +40 u sred novembra

NSDQ100

pre 2 godine

Zavisi jako puno od tezine vozila i stila voznje. AS leti dobrim lošije obavlja posao kod kočenja. Mozda je to u 99% nebitno ali u ekstremnim situacijama tih par metara duzeg kočenja moze biti presudno. Za zimske uslove su OK dok ne padne veći sneg. Za mene nisu rešenje, jer moj auto je tezak a i veoma mali izbor ima za felne 22“

Dante

pre 2 godine

https://tiresvote.com/articles/autoklub-cr-2020-test-winter-and-all-season-tires/

Ispravka linka koji nije radio:
Na ovom linku, koga interesuje, ima i test Kormoran All Season pneumatika. To je isti pneumatik koji se proizvodi pod brendom Tigar, Taurus, Orium, sto je interesantno za nase vozace.

Gagi

pre 2 godine

@C i n i k
All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Ma na tvog Golfa 2 stavi bilo koje on ide bolje od svih drugih automobila

Toronto

pre 2 godine

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Pa, zavisi gde ste u Kanadi. U Vancouver-u i okolini mogu da sasvim solidno završe posao all season, jer su zime i leta blagi. Mogu i recimo u Torontu kvalitetne all season, odnosno u GTA, jer uprkos hladnim zimama sa debelim minusima, sneg se dosta dobro čisti i putevi su uglavnom suvi. Samo malo severnije, u Barrie-u na primer, ili istočno prema Guelph-u i Kitchener-u ja se ne bih usudio dočekati zimu bez dobrih zimskih guma. O Alberti i Manitobi da ne govorim. I Quebec zahteva zimske gume sa razlogom. Uostalom, isto je i u Srbiji. U Novom sadu, Pančevu, Zrenjaninu i sl. all season su uglavnom i više nego dovoljne, ali u Valjevu, Užicu i sl. preporučljivo je imatii dobre zimske gume, zar ne? Btw, temperature od -40 se uglavnom registruju u prerijama, Mannitoba, Saskatchewan, Alberta, ali ne baš tako često. U Torontu se zimi retko spušta ispod -20 (zimski prosek je oko -4, -5), ali zabuna nastaje jer ovde temp. uglavnom na prognozi izražavaju kao real feel, odnosno sa vetrom (wind chill), pa ispada -25, -30 i sl. Imao sam prilike da jednom osetim temperaturu vazduha (bez vetra) od -40 i nešto u Manitibi. To je baš, baš hladno, imate problema čak i da udahnete tako hladan vazduh.

Aleksandar76

pre 2 godine

Osim sto govore francuski Kvebeku ne fali nista. Posto su drzava za sebe, njihov zakon o saobracaju zahteva zimske/gume za sneg u odredjenom periodu.
(Neko iz mase, 10. maj 2021 23:12)


Pa nije istina.. Zakon zahteva da na gumi ima znak za sneg.. Dakle može i all season.. Znam jer zivim ovde... Ali Quebec i all season nije za svakoga.. A ovde 90%ljudi nezna da vozi... Mada su bas preterali.. Menjao sam 4 gume pre 3 sedmice... 120 dolara za menjanje guma.. Dakle za godinu 240.. Sto je puno puno je...

dva seta

pre 2 godine

Tek kada sam stavio kvalitetne (i skupe) zimske gume na kola (150ks, 2,000ccm) i vozio ih po snegu, shvatio sam sta znaci zimska guma.
Da nema razlike, ne bi ni bilo zimskih i letnjih guma.
S' druge strane ima logike i u tome da ako se ne ide zimi, ili leti na duge puteve, all season je dobar izbor. Iako letnju i zimsku menjas, a samim tim se manje trose nego all season, cak i stajanjem guma stari, pa nije isto ako imas zimsku gumu koja ima super saru i presla je 20,000, ali za 5-6 godina, ili ako ovu all season menjas na 2-3-4 godine.
Od kako je postalo obavezno, ja uvek imam dva seta.

3210 obrez

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)


Nije stvar samo u parama ma da je i tu ušteda minimalna...na 5 godina radi se o
3 - 4 - 5000 din uštede.

Recimo da u hitnim slučajevima allseason guma leti ima minimum 2 metra duži zaustavni trag od letnje gume ili zimi 2 metra od zimske gume.
E pa sad zamisli koliko znači ta dva metra da je auto ispred tebe bliži samo 2 metra ili da ti istrči dete ili žena sa kolicima a ti preko njih produžiš samo ta dva metra.

Allseason gume su solidne,recimo dobre za svako vreme ali nisu odlične ni za jedno.
Trajaće vam dva puta manje nego dva para guma.
Jedini veći trošak sa dva para guma imate zbog montaže demontaže i balansiranja ali i taj trošak se može izbeći ili svasti na minimum sa dva para felni.

MARSUPILAMI

pre 2 godine

"Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din)..."
(grgur, 11. maj 2021 09:22)
Oni kojima comp sluzi za malo više od igrica znaju da preko sajtova "popusti" mozete zameniti gume sve sa balansiranjem, a negde i centriranjem trapa, u pola cene.

Boki volim kosarku

pre 2 godine

Vek gume 40 do 60 hiljada? Hahaha. Pa pogledajte testove, iskustva ljudi, gde vi zivite. Primacy 3 mi za sada najduze traje, 40km i jos ina saru. Sve pre toga menjano oko 30 hiljada jer propadnu. Sta vi vozite?

CryptoYaretina, blockchain na leskovački način

pre 2 godine

Sve pre toga menjano oko 30 hiljada jer propadnu. Sta vi vozite?
(Boki volim kosarku, 11. maj 2021 11:43)

koče motorom? štede diskove i gume?
anyway, agree, 30k km, i uvek menjam. što zbog šare, što zbog mirnog sna.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Crno beli svet:

"...Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan..."

Pahulja oznacava zimsku ili gumu za sneg. Sara na toj gumi (riblja kost) je tipicna za sneg. Bazirano no oznaci i sari, to nije all season guma. Mozda je all weather. Koji je brend i model?

Ja i ovaj pored mene

pre 2 godine

Нађите на нету податак о кочионом путу Пежо Травелера са тим "Све-сезонским" гумама и правим летњим гумама, разлика је преко 15м у корист летњих...
(Avaya, 12. maj 2021 14:25)

Brend, model, i godiste guma su bitni parameteri. Marka i model vozila ne igraju nikakvu ulogu.

Alien

pre 2 godine

Ja sam Bridgestone set zimskih platio 40.000 i nešto.
Imam decu i ne igram se sa tim stvarima.
Ne pušim, ne kladim se... i uštedeo i uzeo još jedan par alu felni. Menjaš sam u svojoj garaži, milina.

Taka

pre 2 godine

@@Marko M+S nije zimska guma. Da bi to bila mora imati oznaku "planina i pahuljica".
Mudd + Snow imaju gume koje imaju krampone za prolazak tih deonica - može da "kopa". Slabo će raditi na asfaltu sa bljuzgom/malim snegom i ledom.
Ne samo da tako piše u propisima, nego i iskustvo to potvrđuje. Kao neko ko vozi terenca po terenu, kad je samo m+s super sam svo dok ne izađem na asfalt.
Sad imam gumu za sve terene koja ima pahuljicu i suoer sam, ali opet malo više pazim nego kad sam sa "civilnim" sa pravim zimskim gumam.

Napokon neko da kaze sta je MS guma, zar je moguce da toliko poznavaoca svega i svacega ne zna osnovne oznake guma. Mud and Snow (blato i snijeg), gume su 3 season gume, uopste se ne preporucuju za neke niske temperature, a iz mog iskustva ni na mokrim kolovozima. Vozacki staz od 30+ godina i veliki broj predjenih kilometara u svim uslovima, mi kaze da nema zamjene za ljetnu i zimsku gumu. Naravno svi pokusavamo da prodjemo jeftinije, ali je ipak vrijedniji kako nas tako i zivot saputnika u tom vozilu. Kao klincu koji se poceo baviti profesionalno voznjom, ostala mi je ona stara "Guma glavu cuva"!

crno beli svet

pre 2 godine

Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan, pogotovo po vlažnom vremenu. Fuldine Multicontrol koristio 3 godine, sada Kleber Quadraxer2. Ako uporedim ove dve vrste, mogu da kažem da su Kleber za sada dosta bolje...tiše i manje se troše. Vidim da dosta korisnika ovde piše o debljini šare, a retko ko spominje da se legura (svojstvo) gume menja i posle 3 godine su zrele za zamenu, ma kolika bila šara (efekat plastificiranja što na mokrom putu pravi ozbiljan problem). Inače, godišnje prelazim od 20.000,00 do 30.000,00 km, najviše gradske vožnje.

Moja preporuka za All season svakako, a šara u obliku riblje kosti mi se pokazala kao pun pogodak (fulda, kleber) pogotovo na mokrom putu.

P. S. Ne štedite na gumama, lepo neko reče - jedini deo automobila koji naleže na put direktno.

Dante

pre 2 godine

https://tiresvote.com/articles/autoklub-cr-2020-test-winter-and-all-season-tires/

Na ovom linku, koga interesuje, ima i test Kormoran All Season pneumatika. To je isti pneumatik koji se proizvodi pod brendom Tigar, Taurus, Orium, sto je interesantno za nase vozace.

Sasa

pre 2 godine

"All Season" i "All Weather" nisu iste gume. AS su M&S ali ne preporucuju se za ispod -5c dok AW imaju pahuljicu i tretiraju se kao zimske gume takodje. Jedini minus AW je sto mogu da se voze max. 4 godine tj. moraju da se menjaju cesce. Imao sam Nokian i Toyo i sa jednim i sa drugim smo isli na skijanje bez problema. Prednost: ne menjaju se na jesen i na prolece; ne treba ti mesto za stare gume.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Cica Miloje:

"...Ko te to slagao prijatelju?..."

Nema ko da te laze, ako odes u pravi servis niko ti nece uraditi sledecih nekoliko stvari:

1. Preraditi diskove na kocnicama ako ne zadovoljavaju minimalnu debljinu
2. Staviti losije gume gume na zadnju osovinu (starije, sa plicom sarom, itd...), kao sto nece ni staviti razlicite gume na istu osovinu
3. Iskljuciti bilo koji od sigurnosnih sistema
4. Iskljuciti ili ukloniti delove sistema za kontrolu izduvnih gasova

Uvek ima divljih majstora, ali ovde govorim o renomiranom servisu sa dobrom reputacijom.

U soc realizmu srpskog tipa gore navedeno ne vazi jer svi sve najbolje znaju.

Ja

pre 2 godine

Ja koristim GoodYear Vector 4S gome, prezadovoljan sam. Ruku na srce, ne prelazim mnogo sa automobilom, nekih 7-8K godišnje ali ove gume me odlično služe. Ne troše se puno leti, a zimi sam sa njima gotovo svaki vikend idem na planinu i nikada nisam imao problema sa snegom niti sam stavljao lance. Koštaju malo više, ali nema kupovine drugog seta guma/felni i montiranja 2 puta godišnje. I to košta. Trenutnim je ovo treća godina i još uvek su u dubrom stanju.

grgur

pre 2 godine

Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din), gume bez felni mogu da se čuvaju bilo gde (u podrumu, vikendici, kod druga, kuma), tako duže traju i idealne su za uslove vožnje. Vozim malu decu i neću da pravim kompromise zarad male uštede. Bezbednost moje porodice i drugih pre svega!

sad sam u ceha

pre 2 godine

Sve zime u Kanadi sam prolazio sa all season gumama, automobili su uglavnom bili samo prednji pogon, jednom i 4x4. Kad padne sneg a mora se na put, polako i dodje se na cilj. Zimske gume bi bile bolje, ali mnogi se ne bave zamenom vec voze sa all season. U pitanju je kombinovana voznja, suburbia i krace medjugradske ture, uglavnom ravni Ontario. Zbog specificnih vremenskih prilika moze biti i te kako klizavo, tako da se moze porediti sa brdskim krajevima.
U CH sam sa Michelin CrossClimate, tu u Alpima, opet samo prednji pogon. Moze sasvim fino. Za uzbrdo samo kad je put cist. Da sam u jacim brdima zimske gume i 4x4.

Splavar

pre 2 godine

Cao zivot vozim all season, nikad nisam imao problema. Menjam gume na 4 godine ili 50k milja, sta god dodje prvo. Iskljucivo koristim Pireli ili Yokohamu srednje cene. Doduse zadnjih godina retko i putujem na sever, sneg vidjam jednom ili dva puta godisnje, ali isto sam radio i kad sam ziveo severnije i imao dosta snega

boris

pre 2 godine

@Marko M+S nije zimska guma. Da bi to bila mora imati oznaku "planina i pahuljica".
Mudd + Snow imaju gume koje imaju krampone za prolazak tih deonica - može da "kopa". Slabo će raditi na asfaltu sa bljuzgom/malim snegom i ledom.
Ne samo da tako piše u propisima, nego i iskustvo to potvrđuje. Kao neko ko vozi terenca po terenu, kad je samo m+s super sam svo dok ne izađem na asfalt.
Sad imam gumu za sve terene koja ima pahuljicu i suoer sam, ali opet malo više pazim nego kad sam sa "civilnim" sa pravim zimskim gumam.

kalcokera i Croasano jaguar

pre 2 godine

ja koristim sava m+s
par godina
tek trecu zimu pokazu u voznji smetnje
(ali male na kopaonik izlazio kao od sale)


onda zamenim pred zimu dve nove prednje
i dve najbolje pozadi

Zok1

pre 2 godine

Našao sam tekst na kanadskom sajtu, sa dobrom tabelom koja upoređuje all seasons, all weather i zimske gume: https://www.canadadrives.ca/blog/maintenance/all-season-vs-all-weather-vs-winter-tires "All Seasons" su ustvari gume za tri sezone i nisu za temperature ispod 7 C. "All Weather" su i za temperature ispod 7, ali kraće traju.

crno beli svet

pre 2 godine

94

@Crno beli svet:

"...Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan..."

Pahulja oznacava zimsku ili gumu za sneg. Sara na toj gumi (riblja kost) je tipicna za sneg. Bazirano no oznaci i sari, to nije all season guma. Mozda je all weather. Koji je brend i model?
(Neko iz mase, 11. maj 2021 16:48)

Napisao sam. Kleber Quadraxer2 M+S sa pahuljom i planjnskim vrhom. pročitajte članak, ali i na desetine stranih sajtova na ovu temu pa ćete videti razliku u oznakama. All season ili All weather je praktično ista stvar, a gume kipujem isključivo na osnovu testova koje obavlja Continental svake godine i ukupnih ocena modela. Naravno, u skladu sa budzetom. Dimenzije nisu male pa su skuplje (225/45/R17). Fotacija napred - pozadi pred leto i uimu rwdi ravnomernog trošenja i kupovina novih na 3 godine.

Gagi

pre 2 godine

Loše iskustvo sa Michelin CrossClimate+.
Odlično iskustvo Pirelli Cinturato All Season Plus.
Al svakako duplo brže se potroše od letnjih guma.

FunkyMonkey

pre 2 godine

(shone, 10. maj 2021 21:39)


Kog s maxa vozis, jesi li zadovoljan, kako se pokazao? Naravno, ako nije tajna :) Ja sutra uzimam svog, 2017. 2.0tdci 150ks pa me interesuje. Pozdrav

Odlican 1

pre 2 godine

Nije Michelin ali prolazi kontrolu Mishelina...
(C i n i k, 10. maj 2021 23:49)

Toliko su dobre da su odredjene kontigente/serije Nemci i Austrijanci vracali zbog veoma loseg kvaliteta.

Mirko

pre 2 godine

Da li je dobra opcija 6 guma na felmnama,za auto sa prednjom osovinom gde se prelazi godisnje do 15 000.
po par zimskih,letnjih i univerzalnih,
Napred su uvek sezonske gume a pozadi uglavnom univerzalne, tako je samo 1 guma u skladistu jer je 1 rezerva

Cole

pre 2 godine

Letnje gume moraju da imaju šaru veću od 1.6mm a zimske veću od 4mm. E sad mi nije jasno šta rade ovi sa all season gumama kad odu ispod 4mm!? Kupe još jedan set? Kupe zimske?

sasa

pre 2 godine

Auto star dve godine.Na satu 60.000 .Fabričke Bridgestone 18" letnje i set zimskih sa alu felnama 17". Letnje će još ovu godinu do novembra i u martu/aprilu sledeće godine nove.

ns ja

pre 2 godine

ZA (milan, 11. maj 2021 15:03), kako to misliš da su posle treće godine upotrebe tvoje Goodyear UG 9 tek zadovoljavajuće ? ?

Imam te zimske gume, kupio sam ih kada i novi auto, sada im je 6-ta godina. Bukvalno i doslovno su identično iste kao i prve zime! Vrhunska zimska guma. Doduše ja na zimskim gumama ne pređem više od 7-8000km godišnje

Tačno je neko napisao, slažem se, jedan komplet zimskih traje koliko 2 kompleta letnjih guma:
Bridgestone letnje su već lagano oćelavile(cca3mm), vozim ih još ovu sezonu "na silu" jer me je vulkanizer ubedio da ne bacam pare. Sada, nakon 6-te godine, one idu u rashod iako se na putu i dalje ponašaju odlično, ne želim da proveravam do kada će trpeti moju torturu.
Da mi te zimske nisu toliko nepoderivo savršene već bih se opredelio za all season, al mi žao da ih ostavim :((

Marko

pre 2 godine

Najbitnije je imati sreću pa pogoditi pravu klasu uveženih guma.Prodaju se kao prva klasa,a u stvari su druga,treća klasa.Pa zato traju po godinu dana,sa raznim deformacijama...

Andora

pre 2 godine

Najbolje resenje je premijum gume sa dva seta felni,onda dva seta budget gume tipa Sava ili Tigar, pa na trecem mestu jedan set premium Allseason gume kao Michelin Cross Climate ili ContiAllseason Contact.Moje resenje 😀 za sada je nazalost jedan set felni gume Conti 6, zimske Sava i dva puta godisnje kod vulkanizera. Nije samo problem u parama potrebnih za zamenu vec o preteranom stezanjem strafova kao i stalni mehanicki pritisak na gumama.Sledeci put kupujem Allseason Continental a ako se razocaram u pogledu voznih svojstva i bucnosti guma ostavicu ih kao zimske.Inace moja dva seta guma bi izdrzala po mojoj proceni oko 60000km ili oko 4 godine .Gume bi zamenio nakon 4 godine.

Pera

pre 2 godine

Moje iskustvo sa all season gumama,bmw 3 2006 god,kupljene Michelin CrossClimate 225/45/17 placene komplet 48.000 din. Leti zadovaljan,zimi ni da mrdnem sa njima,cim padne mali sneg ne smem brze od 20 na sat da vozim,presao sa njima 30.000km od gume nista nije ostalo. Lepo kupio Tigar Winteru za 25.000din i vozim se ko covek po snegu. Mislim da je to za mala gradska vozila pravi izbor.

Miki

pre 2 godine

Pa s druge strane te se gume duplo brze trose jer ih ne menjate pa sad kad se stavi sve na papir... Ja sam se preporodio kad sam kupio zimske i letnje na felnama. Zaboravio sam i koje je to godine bilo...

XXL

pre 2 godine

De neki text o istraživanju kakve su promene na automobilskim pneumaticima tj. gumama korišćene na električnim vozilima i vozilima na fosilna standardna goriva. Ono jeste guma al' nije isto.

maxy

pre 2 godine

Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!
(Čiča Miloje, 10. maj 2021 23:01)

Rekao mu je dobar prijatelj. Lošije gume uvek stavljajte pozadi.

Zok1

pre 2 godine

Mislim da treba razlikovati All Seasons i All Weather. All Seasons nije za sneg, All Weather je sertifikovana za vožnju po snegu, u najvećem delu Amerike i Kanade.

Avaya

pre 2 godine

Нађите на нету податак о кочионом путу Пежо Травелера са тим "Све-сезонским" гумама и правим летњим гумама, разлика је преко 15м у корист летњих...

Miki

pre 2 godine

Ko ima samo jedan automobil bolja je opcije da uz all season ili letnje ima I set zimskih.
Ali ko ima više automobila all season je bolja opcija.

prosecan auto korisnik

pre 11 meseci

Iz licnog iskustva mogu da kazem da je Mishelin Crossclimat celosezonska guma bolja od svake niskobudztne (tigar, riken, taurus...) letnje gume za leto ili zimske gume za zimu . I pritom ce da traje isto kao i ova dva seta, ako ne i duze. A o kvalitetu, udobnosti, zvuku koje proizvode niskobudzetne gume ne treba ni razmisljati a pri tom letnji i zimski set npr. 17" guma marke tigar kosta isto kao i 1 set mishelin crossclimate2 celosezonskih guma.

Kolos

pre 2 godine

M+S i samo njih vozam godinama. Kupim dve dobre polovne leti kad ih niko ne juri, šara 7-8 mm dot do 2 godine za 50-60 evra. Stavim napred, a one što sam skinuo bacim pozadi. One od pozadi bacim teška srca jer sam žešća stipsa koja ništa ne voli da baca. Te gluposti sa letnjim, pa zimskim, pa prolećnim gumama neka poštuju šarani koji se pale na to suludo ulaganje u kola. Vozite u okviru propisa, lagano i bez žurbe i nećete imati nikakvih problema ni sa ćelavim gumama starim 15 godina. Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.

Vakcinisan

pre 2 godine

Previše je kompromisa u all season gumama i zato nisu dobre ni za sneg ni za vreo asfalt. Samo letnja guma i taksi za par dana snega u Beogradu. Za one koje zimi putuju često, uvek 2 seta guma.

Ma jašta

pre 2 godine

Letnja je letnja, zimska je zimska i tu je kraj priče.
Još kad imaš i dva para felni i sam menjaš u garaži...
(UFO, 10. maj 2021 20:34)

Još kad imaš dva ista automobila, jedan sa letnjim i drugi sa zimskim i dve garaže koje otvara isti ključ…

Zagor

pre 2 godine

I svaka letnja i svaka zimska guma je kompromis za sebe i onda neko dođe i kaze ajd sad od dva kompromisa da napravimo još jedan kompromis... Mmmmm da, kako da ne!?

XYZ

pre 2 godine

@(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.

Mile°ližepovećulizalicudizalicu

pre 2 godine

Najjači su mi oni koji misle da će uštedeti kupovinom jednog seta "All season" guma umesto klasičnom kupovinom letnjeg i zimskog seta ... NEĆETE !

Od kada vozim uvek kupujem uz auto i još jedan set felni sa gumama.
To znači 5 god. mira i bezbrižnosti.
Po prodaji auta, posebno oglasim i felne i uvek ih prodam.
Gubim 25% od uloženog na 5 god. što je sjajno...

Ali opet, ima nas raznih...

zzz

pre 2 godine

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season (čim smi ih kupili, odmah skinuli letnje (prodali ih posle) i odmah stavili AS gume).
Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi.
Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.
(topla preporuka za AS gume, 10. maj 2021 23:51)

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!

Neko iz mase

pre 2 godine

@Vakcinisan:

Mozda jesi sprican, sto jes' jes', ali izgleda samo protiv logike. Prvo treba da se dobro informises pa onda formiras i izneses misljenje. Ovako je kao dupe, svako ga ima.

Hemijska kompozicija letnje i All Season gume je ista. Na niskim temperaturama su krute. Oba tipa imaju saru koja odlicno uklanja vodu ispod povrsine kontakta sa podlogom, dok All Season ima dodatne elemente u sari koji omogucavaju voznju po snegu i blatu.

Nasuprot ovih guma, zimske, odnosno gume za sneg su dizaniranje za niske temperature i sneg (sara i hemijska kompozicija).

U poslednjih par godina se pojavila nova vrsta gume, All Weather, koja ima odlicne performance i leti i zimi (hemijska kompozicija). Sara je tipicna za gume za sneg sa elementima koji su efikasni u odvodjenju vode. Primer je Michelin Cross Climate i Cross Climate 2, dok veci broj priozvodjaca prati trend.

XYZ

pre 2 godine

@(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.

Neko iz mase

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

To je mnogo malo. Mozda za jeftinije brendove ili modele. Moje iskustvo je 70-80,000 km. Pirelli i Michelin. Na vecem broju vozila, putnickih i SUV. SUV cesto vuce i prikolicu.

BDj

pre 2 godine

Ako će leti letnja guma i zimi zimska guma imati kraći zaustavni put u odnosu na all season gumu makar i za cm, ili bolje držati u krivini makar i za 1km/h, dileme nema jer je život najvažniji.
Vama što računate koliko se štedi izbegavanjem balansiranja gume i sličnim troškovima - srećno, auto nije za vas, za vas su kočije - to juri dvaes' na sat!
I na kraju, za @Kolosa: Stirling Moss nije vozio na GP Beograda 1939.
Kada će ljudi već jednom da vas bude sramota kad lupetate?

s mile

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.

Robi

pre 2 godine

Znam mnoge bogate ljude koji su kupili mocna kola i onda cicijase na gumama. Takvi ne bi trebali ni da voze,to se zove pajserluk-usteda. 4 prave zimske i 4 dobre letnje gume nemaju alternativu,sve ostalo je samotesenje.

3210 obrez

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)


Nije stvar samo u parama ma da je i tu ušteda minimalna...na 5 godina radi se o
3 - 4 - 5000 din uštede.

Recimo da u hitnim slučajevima allseason guma leti ima minimum 2 metra duži zaustavni trag od letnje gume ili zimi 2 metra od zimske gume.
E pa sad zamisli koliko znači ta dva metra da je auto ispred tebe bliži samo 2 metra ili da ti istrči dete ili žena sa kolicima a ti preko njih produžiš samo ta dva metra.

Allseason gume su solidne,recimo dobre za svako vreme ali nisu odlične ni za jedno.
Trajaće vam dva puta manje nego dva para guma.
Jedini veći trošak sa dva para guma imate zbog montaže demontaže i balansiranja ali i taj trošak se može izbeći ili svasti na minimum sa dva para felni.

Neko iz mase

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).

neupućen

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Skupo je samo kad izgubiš glavu. Ili još gore. Kad se to desi nekom bližnjem a ti preživis. Mada lajkovi sve govore.

Ra

pre 2 godine

Ako će leti letnja guma i zimi zimska guma imati kraći zaustavni put u odnosu na all season gumu makar i za cm, ili bolje držati u krivini makar i za 1km/h, dileme nema jer je život najvažniji.
Vama što računate koliko se štedi izbegavanjem balansiranja gume i sličnim troškovima - srećno, auto nije za vas, za vas su kočije - to juri dvaes' na sat!
I na kraju, za @Kolosa: Stirling Moss nije vozio na GP Beograda 1939.
Kada će ljudi već jednom da vas bude sramota kad lupetate?
(BDj, 11. maj 2021 10:39

za tebe su kočije. nemoj slučajno da prelaziš 30kmh, skrati sebi zaustavni put.

Iga

pre 2 godine

Odlična stvar.
Ali naravno samo premium proizvod.
Michelin, Conti.
Imam već petu godinu Michelin crossclimate i mogu reć da sam prezadovoljan.
Tiha, udobna, mali otpor kotrljanja, odlična na suhom i mokrom a sasvim pristojna na snjegu.
Ljetna guma koja može i zimi.
Normalan sam vozač naravno niti po ljeti ganjam brzinske rekorde niz po zimi i snjegu vozim reli u polarnim uvjetima.
Prošlo je vrijeme zima sa pol metra snjega.
Sve se za čas otopi.
Definitivno Michelin nudi sve potrebno.

pazi stani vidi gledaj

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Ako je all season guma dobra za -40 i za +40, onda sam ja pevac na crkvi Sv.Marka.
Onda automatski da se ukinu i zimske i letnje, zašto uopšte postoje?
I što, šta fali Kvebeku? Da nisu tamo temperature -150 i +200 pa all season ne može da izdrži, šta li je?

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season (čim smi ih kupili, odmah skinuli letnje (prodali ih posle) i odmah stavili AS gume).
Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi.
Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.

Iggy

pre 2 godine

Ne vidim poentu imanja jednog seta all-weather guma , osim kratkorocne dobiti, jel se ne kupuju dva seta guma nego jedan. Jel ce se jedan set duplo brze istositi nego svaki od dva seta letnjih i zimskih. All-weather gume su mozda dovoljno dobre za klimu u kojoj nema puno snega i hladnog vremena, ali kod nas moze da se desi da ga ima. Ako trebate svaki dan ici na posao, pa mozda i na neko zimovanje, zasto stavljati glavu u torbu zbog trenutne ustede? Takodje rizik je uvecan i leti pri velikim brzinama, put kocenja je duzi a isto tako i karateristike prilikom nagle promene pravca. All weather gume su komporomis izmedju sva extrema, podjednako su lose za oba. Ipak je glava najskuplja, mislite i o tome.

Goran

pre 2 godine

Ne znam zaista za te AllSeason gume, ne koristim niti mi je to neka uverljiva prica, ali koristim letnje i zimske, gledam da su nov dot i da ih menjam na vreme, lepo se sve namesti i izbalansira kod vulkanizera i prezadovoljan sam - nema greske.

Ja i ovaj pored mene

pre 2 godine

Prvo, problem je dostupnost informacija. Uglavnom su na engleskom jeziku koji je za veliku vecinu srbadije i dalje misterija.

Drugo, i da se prevazidje problem broj jedan, srbadija ce radije gledati zadrugu nego sto ce citati tehnicku literaturu iz bilo koje oblasti.

Trece, srbadija i dalje dokazuje da sve najbolje zna, a vidi se dokle smo stigli. Sve se vrti oko licnog misljenja oformljenog po savetu majstor Mice.

Internet je neiscrpna riznica informacija. Malo vremena i volje, i voila, pogled u novi svet se otvori pred ocima. Samo, srbadija nema volje, i pored glednaja zadruge i cekanja bolje buducnosti nema ni vremena.

Master_Mind

pre 2 godine

All season gume su isto kao i nositi jednu prolećnu jaknu u svim vremenskim prilikama i tokom cele godine. Na debelom minusu tokom zime prehladno, leti u toj istoj jakni prevruće. Tako da zimi zimske, leti letnje gume, nema tu neke filozofije.

Čiča Miloje

pre 2 godine

(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!

stefan beograd

pre 2 godine

Stavio sam nove S+M Sava pre 3 godine, na more 1 godisnje, po gradu svaki dan, 10.000km godisnje.. Sneg i led lepo vozi, mokro isto, po pesku malo proklizaju vise, leti su malo bucnije pri vecim brzinama, sve u svemu, deluju kao nove i dalje, lepo sluze.. Ja zadovoljan, 20.000 din i miran 4 godine barem...

GoX

pre 2 godine

Bridgestone Weather Controll a005 Evo. Kupite probajte pa komentarisite All Season gume a ne Sava i Tigar i ostale gluposti. Ja ih vozim na Quattro dzipu i prezadovoljan sam. Ima o njima dosta i na YT da se vidi kao i testovi ovih guma u odnosu na All Season gume ostalih najboljih proizvodjaca.

Тартар

pre 2 godine

Видим да многи гледају само буџет, колико прелазе годишње и да ли ће стићи да потоше гуму па иду филозофијом ако не можеш да стигнеш да потошиш не исплати се да купујеш два сета. А да ли се исплати када ти проклизају точкови па се закуцаш у бандеру или слетиш са пута? Тада је сигурно исплативо јер су, очигледно, живот и здравље најјефтинији.

Када је живот и здраве у питању тада нема шпарања! Штеди се на другим стварима, на безбедности не! Гума је једини ваш контакт са тлом, увек то на уму имати! Два сета гума, поузданих и мењати их када температура пређе/падне 7°.

C i n i k

pre 2 godine

Sama guma je OK na snegu dok ne stegne baš jak mraz, a onda mora da se dosta vodi računa. Kao što rekoh, ok je ako si svestan šta si kupio - budžet gumu, maltene najjeftiniju, pa ne trebaš očekivati da je Michelin.
(Djorke, 10. maj 2021 22:29)


Nije Michelin ali prolazi kontrolu Mishelina...

Mirko

pre 2 godine

Da li je dobra opcija 6 guma na felmnama,za auto sa prednjom osovinom gde se prelazi godisnje do 15 000.
po par zimskih,letnjih i univerzalnih,
Napred su uvek sezonske gume a pozadi uglavnom univerzalne, tako je samo 1 guma u skladistu jer je 1 rezerva

Boki volim kosarku

pre 2 godine

Vek gume 40 do 60 hiljada? Hahaha. Pa pogledajte testove, iskustva ljudi, gde vi zivite. Primacy 3 mi za sada najduze traje, 40km i jos ina saru. Sve pre toga menjano oko 30 hiljada jer propadnu. Sta vi vozite?

Lemi

pre 2 godine

Fulda Multicontrol, vec 20.000 presao od proslog leta, znaci prosle 1 leto i 1 zimu. Guma je odlicna.
Mislim da vise nikad necu uzeti zimske ili letnje gume, iskljucivo all season.

Andora

pre 2 godine

Najbolje resenje je premijum gume sa dva seta felni,onda dva seta budget gume tipa Sava ili Tigar, pa na trecem mestu jedan set premium Allseason gume kao Michelin Cross Climate ili ContiAllseason Contact.Moje resenje 😀 za sada je nazalost jedan set felni gume Conti 6, zimske Sava i dva puta godisnje kod vulkanizera. Nije samo problem u parama potrebnih za zamenu vec o preteranom stezanjem strafova kao i stalni mehanicki pritisak na gumama.Sledeci put kupujem Allseason Continental a ako se razocaram u pogledu voznih svojstva i bucnosti guma ostavicu ih kao zimske.Inace moja dva seta guma bi izdrzala po mojoj proceni oko 60000km ili oko 4 godine .Gume bi zamenio nakon 4 godine.

MARSUPILAMI

pre 2 godine

"Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din)..."
(grgur, 11. maj 2021 09:22)
Oni kojima comp sluzi za malo više od igrica znaju da preko sajtova "popusti" mozete zameniti gume sve sa balansiranjem, a negde i centriranjem trapa, u pola cene.

DC

pre 2 godine

uvek je bolje imati zimske i letnje cipele nego allseason... to je to...
(Mirko, 11. maj 2021 13:59)

Osim ako ne obujes zimske cizme zato sto je januar, provodis ceo dan vani i posle par sati shvatas da si se zesce 'z' jer ce biti 20 stepeni. Onda ostatak dana psujes sto nisi u nekim manje toplim, recimo patikama. Ili izadjes ujutro iz kuce u jadrankama zato sto je juli, a od podne oluja, nevreme, grad, duva vetar i nema 15 stepeni. Pa psujes koji te vrag terao da obujes jadranke a ne patike kao normalan svet. I tako...

Schomi

pre 2 godine

Hvala, ali ne hvala. Samo 4 zimske plus 4 letnje i miran sam godinama. Pogotovo zimske su u takvom režimu praktično neuništive, a ne brinem hoće li napasti pola metra snega preko noći ili dok sam na poslu. A ako ne mogu dva puta godišnje da platim zamenu guma onda ne treba ni da imam auto.

seljadin

pre 2 godine

vakcinisan je u pravu, ko ide na Kop ili Zlatibor zimi trebaju mu zimske, za mene koji samo po Bg idem zimi a retko preko grane idealne su letnje i neki prevoz tokom par dana snega . Vozio sam sa zimskim pa posto je zima topla bude i 16 stepeni sa kisom e onda bato ides ko po ledu jednom sam tako sleteo s puta i rekao sebi nikad vise

oggy

pre 2 godine

@
(Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!
(Čiča Miloje, 10. maj 2021 23:01)

Istina da prednje gume trpe veće opterećenje. Ukoliko stavljas na auto gumu koja je toliko trula da će pući (bez eksera i sl. jer tada nema veze dubina sare) onda si vrlo rizičan. Bolje igraj ruski rulet. Zadnje gume upravljaju autom koliko ti god to zvučalo čudno. Ukoliko zadnja guma ne prijanja kako treba zadnji kraj automobila će proklizati u krivini. Tako da vidi i ti sa svojim prijateljima kako te savetuju, ne napadaj odmah čoveka.

Brada

pre 2 godine

Zivim u Bgu, imam svoje dvoriste i nikad ali nikad se ne bih odrekao letnjih i zimskih guma, sam skinem i stavim, sat vremena posla! Slusam nekog lika kako u Kanadi i Svici vozi all season gume, i onda dolazi do kraja teksta gde kaze Ontario ravan a u Svici vozi po ravnom a da ima uzbrdica tu vec ne moze, morao bi sa zimskim gumama!!! Toliko o tim gumama. Ljudi bre, kad padne sneg cak i po Bgu uzbrdice nizbrdice nekad i sa zimskim imas problem, mogu da zamislim sa necim drugim i juznije od Bga gde je hladnije, ima vise snega i teren je jos gori. Ali i da izbacimo sneg iz cele price opet su tu konstantni jutarnji mrazevi, niske temperature gde se zimska guma ponasa bolje nego bilo koja druga. Letnja leti, zimska zimi, kraj!

Gagi

pre 2 godine

@Kolos
M+S i samo njih vozam godinama. Kupim dve dobre polovne leti kad ih niko ne juri, šara 7-8 mm dot do 2 godine za 50-60 evra. Stavim napred, a one što sam skinuo bacim pozadi. One od pozadi bacim teška srca jer sam žešća stipsa koja ništa ne voli da baca. Te gluposti sa letnjim, pa zimskim, pa prolećnim gumama neka poštuju šarani koji se pale na to suludo ulaganje u kola. Vozite u okviru propisa, lagano i bez žurbe i nećete imati nikakvih problema ni sa ćelavim gumama starim 15 godina. Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.
(Kolos, 10. maj 2021 20:56)

Klasičan vlasnik Golfa

Mstko

pre 2 godine

Ne postoji losija guma od Taurus All Season barem u velicini 225/50/17. Ne znam kako da opisem koliko je problematicna za sneg a bucna leti..

pertinaks

pre 2 godine

Kakve veze ima zimska guma sa snegom , zimska guma je pravljena da u uslovima nizih temperatura ostane meka, letnja guma zimi bude ko santa leda. Zato je bitno da zimi imamo zimske gume, ne zbog snega, sneg i led nisu svakako uslovi za voznju i tu vam ne moze nista pomoci. Letnja guma trpi visoke temperature i siri se , zimske se leti vise trose.
Moze da nema ni pahulje snega a da bude debeo minus.

Jovan

pre 2 godine

Zimi guma po zakonu mora da ima saru dubine 4 mm. Ako letnju sezonu all season guma zavrsi sa sarom od npr 3.5 mm, onda se ne moze voziti zimi, a mogla bi jos jedno leto. U tom slucaju sledi zamena i kupovina novih guma. Sta se radi sa starim gumama? Cuvaju se pa se koriste preko leta. Ne verujem, jer oni koji koriste all season gume idu logikom da ih ne menjaju svako malo. Moj zakljucaj je da je ovo neispativo, jer se usled zakonskih ogranicnja skracuje zivotni vek gume, pa se nova mora cesce kupovati. Po vazecem zakonu o saobracaju zimska guma se mora imati od novembra do kraja marta - ukupno 5 meseci. Letnja guma se vozi 7 meseci. U praksi to je i duze, jer zimska mora da se koristi smo kada ima snega leda i poledice, a to je nekada retko u novembru i martu. Zime su nam sve krace i toplije. Meni kao vlasniku oba seta guma (sa felnama) zimska guma traje duplo duze od letnje. Zimsku gumu veoma cesto montiram tek u decembru.

FunkyMonkey

pre 2 godine

(shone, 10. maj 2021 21:39)


Kog s maxa vozis, jesi li zadovoljan, kako se pokazao? Naravno, ako nije tajna :) Ja sutra uzimam svog, 2017. 2.0tdci 150ks pa me interesuje. Pozdrav

Zok1

pre 2 godine

Mislim da treba razlikovati All Seasons i All Weather. All Seasons nije za sneg, All Weather je sertifikovana za vožnju po snegu, u najvećem delu Amerike i Kanade.

Perica

pre 2 godine

Vi zapravo ne shvatate poentu zimskih guma. One se ne stavljaju zbog snega na putu, vec cuvaju glavu na temperaturama ispod 6-7 stepeni gde letnja guma postaje plastika, bilo suncano, maglovito, kisovito ili sa snegom. Tu je i faktor jutarnji mraz kad svako jutro poledi i sta ces sa letnjim, da se sankas?
(Brada, 11. maj 2021 09:25)

Na kojoj temperaturi ljetna guma iz normalne gume odjednom pređe u plastiku, na 5 ili 6 stupnjeva? :)

Rekoh "grad". Gradovi imaju specifičnu mikroklimu - ponekad ujutro stružem led sa stakla i onda za 10 minuta vožnje dođem u urbani dio Zagreba, gdje je temperatura često +4-5. A i kad nije, kod mene su lokalne ceste zaleđene, a u gradu nisu, jer:

1) Na njima je puno soli (zadnjih godina doduše često bacaju kalcijev klorid, na kojem bi vjerojatno i čavlerice proklizale)

2) Automobili zagrijavaju i suše cestu trenjem guma po asfaltu

3) Ispod velikog broja cesta postoje vrelovodi i/ili kanalizacija, koji također imaju efekt na temperaturu ceste

Povrh svega, ima testova (mislim na TyreReviews da je bilo) na kojima se vidi da je ljetna guma bolja od zime na niskim temperaturama AKO je cesta suha.

Dakle, AKO ti je auto isključivo gradski auto i voziš u jutarnjim gužvama prosječnom brzinom od 10 km/h, onda zimi nemaš puno koristi od zimskih guma.

A pazi sad ovo: kod mene je Conti TS860, DOT '17, montirane '18, prešle nešto manje od 15.000 km, ripne ima 6-7 mm, i za baciti su. Ovo im je sad bila treća sezona i ne valjaju više.

Jose Alvelade

pre 2 godine

Tako sam i ja pricao sta ce mi zimska guma kad vozim polako, dok se jednom nisam okrenuo na sred raskrsnice pri brzini manjoj od 30 na sat pri skretanju, a snega je bilo par milimetara. Sreca da nikog nisam pokupio, nisam verovao da tako mogu da se okrenem pri toliko maloj brzini

sasa

pre 2 godine

Auto star dve godine.Na satu 60.000 .Fabričke Bridgestone 18" letnje i set zimskih sa alu felnama 17". Letnje će još ovu godinu do novembra i u martu/aprilu sledeće godine nove.

shone

pre 2 godine

Ja imam vredestein na s-maxu bile 550e i skoro sam zamenio 2 komada kumho za 160e u Holandiji. Prešao sa njima oko 54 hiljade km za 3.5godine. Mislim da su ok za normalnu upotrebu ako se ne preteruje u ubrzavanj i kočenju. Na drugum kolima Mito imam pireli zimske kupio.polovne sa felnama 17" i 6mm i evo dobre su još uvek posle 5 hkm. Takođe su ok za ne preterivanje. Doduše ovde su zime blage kao i leta, jedino kiša ubi... Doduše ranije slupao 159ku zbog Tigar zimskih guma na 30 stepeni u Beogradu u aprilu i neočekivanog proklizavanja na semaforu.

Brada

pre 2 godine

Leti 17' alu felna sa letnjim setom, zimi 15' celicna sa zimskim gumama. Sam promenim za sat vremena, skladistim u podrumu, balansiram kad osetim da treba i to je to...

strucnost ispred politike

pre 2 godine

idealno samo za gradski auto u beogradu. ne vozis brzo, ne prelazis neku veliku km i ne treba ti skladiste za drugi set guma. sve ostalo pada u vodu.

Zok1

pre 2 godine

Našao sam tekst na kanadskom sajtu, sa dobrom tabelom koja upoređuje all seasons, all weather i zimske gume: https://www.canadadrives.ca/blog/maintenance/all-season-vs-all-weather-vs-winter-tires "All Seasons" su ustvari gume za tri sezone i nisu za temperature ispod 7 C. "All Weather" su i za temperature ispod 7, ali kraće traju.

Avaya

pre 2 godine

Нађите на нету податак о кочионом путу Пежо Травелера са тим "Све-сезонским" гумама и правим летњим гумама, разлика је преко 15м у корист летњих...

Miki

pre 2 godine

Pa s druge strane te se gume duplo brze trose jer ih ne menjate pa sad kad se stavi sve na papir... Ja sam se preporodio kad sam kupio zimske i letnje na felnama. Zaboravio sam i koje je to godine bilo...

milan

pre 2 godine

Stanujem u delu grada gde su ulice strmije .
Sreća da zime nisu više onakve jer su mi se smučili "majstori volana" koji, svojom tvrdoglavošću vođeni, uglačaju ulicu kao bob stazu.
Lično, uvek koristim kvalitetne komplete (sada GY UGT9 i Ventus 3 )
I te gume , već u trećoj sezoni postaju tek zadovoljavajuće , a ovde gomila njih priča bajke o celogodišnjim .

Pogan

pre 2 godine

Када је живот и здраве у питању тада нема шпарања! Штеди се на другим стварима, на безбедности не! Гума је једини ваш контакт са тлом, увек то на уму имати! Два сета гума, поузданих и мењати их када температура пређе/падне 7°.
(Тартар, 10. maj 2021 22:50)

Pa nesto je i do toga kako ti vozis valjda? Dzaba ti ne znam kakve gume ako si idiot koji pretice preko pune. Tako i ovde, ako nisi sposoban da rasudis kako u kojim okolnostima treba voziti, tu ti gume nece pomoci.
Drugo, pogledajte rezultate testiranja AS guma odredjenih modela i marki, odnosno koliko se razlika marginalizovala u odnosu na obicne, pa onda laprdajte nesto. Da budem takav paranoik da mislim da ce mi 10-30cm duzeg kocenja na ukupnoj duzini od 30-40m spasti zivot, neka hvala.

Zicco

pre 2 godine

Kupio novog Kadjara sa Goodyear Vector 4season 2, ima sistem extended grip koji navodno zahteva allseason gume. Prve godine, leto i zima, fantastične, druga zima katastrofa, ne možeš da se zaustaviš, proklizava, leti solidne. Za treću zimu uzeo zimske, leti koristio te allseason. Četvrta godina, zimski i letnji komplet na alufelnama. Sve u svemu, radile posao prve zime, druge zime opasne po život. Nekoliko puta proklizao na polusmrznutom putu u raskrsnicu na crveno na semaforu.

Vlada

pre 2 godine

Koristim all season michelin vec nekoliko godina i bas sam zadovoljan. Razlika minimalna u odnosu na posebne zimske, laiku neprimetne, a usteda ogromna.
Cuvanje letnjih - zimskih oko 50 evra godisnje kod vulkanizera + jos 60 evra za dve zamene i balansiranje. A kad imate "all season" samp jednom godisnje balansiranje i rotacija prednje zadnje i to kad god hocete, nema potrebe cekate novembar i april i guzvu.

ff

pre 2 godine

Za našu klimu i ulice koje se čiste od snega zimi, idealne su all season gume. Sa normalnim autom i normalnom vožnjom nema šanse da provalite razliku. U planini zimi ionako moraju lanci ma koje gume imali.

dubrovnik

pre 2 godine

ne znam koliko imate snijega u velikim gradovima i koliko se čisti i posipaju ceste ali za tih par mjeseci je preskupo mijenjati gume osim ako radi posla niste puno u autu.
guma glavu čuva, uvijek velika trojka - Michelin, Pirelli ili Goodyear.

Pera

pre 2 godine

Moje iskustvo sa all season gumama,bmw 3 2006 god,kupljene Michelin CrossClimate 225/45/17 placene komplet 48.000 din. Leti zadovaljan,zimi ni da mrdnem sa njima,cim padne mali sneg ne smem brze od 20 na sat da vozim,presao sa njima 30.000km od gume nista nije ostalo. Lepo kupio Tigar Winteru za 25.000din i vozim se ko covek po snegu. Mislim da je to za mala gradska vozila pravi izbor.

grgur

pre 2 godine

Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din), gume bez felni mogu da se čuvaju bilo gde (u podrumu, vikendici, kod druga, kuma), tako duže traju i idealne su za uslove vožnje. Vozim malu decu i neću da pravim kompromise zarad male uštede. Bezbednost moje porodice i drugih pre svega!

stankela

pre 2 godine

Ti što zimske gume montiraš u decembru, ne znam da li znaš da u slučaju saobraćajke tvoje osiguranje ništa ne pokriva pa bila Temperatura i +40 u sred novembra

Gagi

pre 2 godine

@C i n i k
All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Ma na tvog Golfa 2 stavi bilo koje on ide bolje od svih drugih automobila

koronarius

pre 2 godine

Savrsen izbor za ljude koji prelaze do 10.000 godisnje, posebno ako malo voze zimi. Poslednje 4 godine u gradu Nišu je bilo sve ukupno 15 dana sa snegom na putu. Samo kvalitetniji brend i nema problema. Sa goodyear all weather sam vozio na 40C 160km/h i uzbrdo po 30cm snega i leda. Vulkanizera vidite jednom u pet godina a ne dva puta godisnje.

Gagi

pre 2 godine

Loše iskustvo sa Michelin CrossClimate+.
Odlično iskustvo Pirelli Cinturato All Season Plus.
Al svakako duplo brže se potroše od letnjih guma.

Nizozemljak

pre 2 godine

Vidim da se mnogi kunu u Michelin CrossClimate, ja se bas i nisam nesto usrecio sa njima u 225/65 R17.
Istrosile se na ispod 2mm za 35 hiljada predjenih.
Vozio sam pre njih Michelin Defender na tom autu i trajale mi 80 hiljada.
Ono sto je dobro kod CrossClimate je sto se stvarno lepo voze i po suvom i po kisi i ok po malom snegu u rasponu od -5 do +35, a da sam ja probao.
Ovde gde zivim nema puno snega nit' ide temperatura ispod -5 pa ne mogu nista da kazem za pravu zimu o njima.

sad sam u ceha

pre 2 godine

@Brada,
shvatim da živiš, na žalost, u komunalno zapuštenom gradu pa ti je zimska guma pitanje života i smrti.
Za sledeći auto/vozilo uzmi u obzir nekog guseničara, bolje su se pokazali u zimskim uslovima, plus nema promene sa letnjih na zimske.

Locutus

pre 2 godine

Posle 4-5 godina gume svakako gube performanse, koristili ih ili ne. Onima koji godišnje prelaze manje od 10.000 kilometara dovoljan je jedan set guma. Lično ne prelazim mnogo i uzeo sam univerzalne, ali sam komotno mogao da uzmem i samo zimske. Posle 5 godina bih ih svakako promenio. Možda bi bilo pametnije da promenim auto...

Cole

pre 2 godine

Letnje gume moraju da imaju šaru veću od 1.6mm a zimske veću od 4mm. E sad mi nije jasno šta rade ovi sa all season gumama kad odu ispod 4mm!? Kupe još jedan set? Kupe zimske?

Neko iz mase

pre 2 godine

@Crno beli svet:

"...Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan..."

Pahulja oznacava zimsku ili gumu za sneg. Sara na toj gumi (riblja kost) je tipicna za sneg. Bazirano no oznaci i sari, to nije all season guma. Mozda je all weather. Koji je brend i model?

Sasa

pre 2 godine

"All Season" i "All Weather" nisu iste gume. AS su M&S ali ne preporucuju se za ispod -5c dok AW imaju pahuljicu i tretiraju se kao zimske gume takodje. Jedini minus AW je sto mogu da se voze max. 4 godine tj. moraju da se menjaju cesce. Imao sam Nokian i Toyo i sa jednim i sa drugim smo isli na skijanje bez problema. Prednost: ne menjaju se na jesen i na prolece; ne treba ti mesto za stare gume.

Vozač

pre 2 godine

Vrh vrhova, za mojih 20 kkm godišnje taman. Fascinantno ležanje na snegu, za leto super. Nema zezanja sa majstorima, uštedi se koji dinar, i uvek vozim gume u garanciji. Premijum gume,nisam akcionar pa da ih reklamiram, ali da su dobre, dobre su.

C i n i k

pre 2 godine

Tigar? Sta je to? Hvala vam na Tigru. Zato je i nema na testovima!!
(žabac, 10. maj 2021 23:41)


Nzn sto takav stav, to je 100% Michelin guma od ulaska sirovine preko dizajna pa do kontrole kvaliteta.
Jeste budget guma ali sasvim je ok kvaliteta.

Brada

pre 2 godine

Tko vozi po (većim) gradovima, iskreno mislim da mu uopće ne trebaju zimske gume. Brzina u gradskom prometu je niska, ceste se čiste i sipaju solju, mikroklima je drugačija i uvijek je unutar grada nekoliko stupnjeva toplije. Ako baš zapada snijeg, imaš gradski prijevoz i taksi par dana.
(Perica, 11. maj 2021 07:17)


Vi zapravo ne shvatate poentu zimskih guma. One se ne stavljaju zbog snega na putu, vec cuvaju glavu na temperaturama ispod 6-7 stepeni gde letnja guma postaje plastika, bilo suncano, maglovito, kisovito ili sa snegom. Tu je i faktor jutarnji mraz kad svako jutro poledi i sta ces sa letnjim, da se sankas?

Pera Realno

pre 2 godine

Vozač sam 33godine. Promenio za to vreme 12 automobila različitih proizvođača od zastave do audija. Po mom skromnom iskustvu najbolje i najisplativije rešenje je komplet zimskih i komplet letnjih guma na dva seta felni. Gume srednjeg kvaliteta, Fulda, SAVA, Barum... i ne boli vas glava.
Čim guma siđe do kontrolnih "pragova" na šari menjaj. Samo zimska se ne isplati, leti se stopi i otvrdne na vrelom asfaltu pa postane tvrda i krta. Sama zimska ne sastavi ni 30.000 a već propadne. Sama letnja je čim temperatura opadne ispod +5 tvrda kao plastika i izgubi sposobnost prijanjanja.
All season su ok rešenje za dostavna i službena vozila gde se godišnje pređe i 50000, pa se mora voditi računa o racionalizaciji, a zbog posla se nema vremena vršiti sezonska zamena, dva puta godišnje.

Aleksa78

pre 2 godine

odličan izbor. ali dobru marku da kupite. bez problema vozim svakodnevno i na godišnji po 2 hiljade km u jednom pravcu. nije bucna niti više troši. lažu vas ako kažu suprotno. ja preporucujem svakome

Ta zaboga

pre 2 godine

Sava Adapto - godine iskustva sa istom. Na manjim i lakšim automobilima neverovatno dugotrajna (vožena 50000 km - Škoda Fabia)i upotrebljiva u svim uslovima. Odnedavno Fulda Multicontrol. Takođe pozitivna ocena. Ma za sve ispod 100 kW i ko ne ide na zimovanja i po nekim brdesima itekako preporučujem all season gume.

maxy

pre 2 godine

Kolos, 10. maj 2021 20:56): druže, ako nemaš podjednake gume na obe osovine, bolje se stavljaju pozadi; to će svako ko se bavi auto gumama da ti kaže.
(XYZ, 10. maj 2021 21:38)

Ko te to slagao prijatelju? Pa 90 odsto opterećenja je na prednjim gumama, ako ti je prednji pogon... One nose obrtni moment, opterećuju se pri kočenju, zaustavni put im je kraći, pri akvaplaningu one prvo otkažu, u krivinama one su opterećenije... A o razlici u slučaju pucanja gume da i ne govorimo . Pucanje zadnje ne prevrće auto, a kad pukne prednja, još pri većoj brzini... Gotov si...!
Mora da ti je neki dobar "prijatelj" to rekao...

Inače, guma je stvar ličnog izbora. Ako vozić malo, ne juriš, pažljiv si i leti i zimi, dobre su univerzalne, kako i piše tekstu ... U suprotnom, ako imaš para , mišlenke, gudijerke, konti... Da te glava ne boli , i dobre i trajne, samo skupe... jbg!
(Čiča Miloje, 10. maj 2021 23:01)

Rekao mu je dobar prijatelj. Lošije gume uvek stavljajte pozadi.

ns ja

pre 2 godine

Čitam komentare i tvrdim, svi ste u pravu! Jedino moram da se umešam, iako sam veliki Srbin patriota, tigar gume su loše, i čak i prelazak na sava pneumatik je značajan pomak nabolje!

Da nemam senzore pritiska i osetni odboj da platim još i njih plus drugi komplet felni, pa da i razmišljam o dva seta točkova. leti najviše vozim i to u mediteranskim uslovima, i to me tera na letnje gume leti - jer su zaista bolje od najboljih all season. Resko vozim, i to je dodatno prinuda da koristim letnje/zimske.

e! Svi oni koji voze mirno i skromno, do 10kkm/god (pa i 15kkm/god), all weather gume su odličan izbor, može i tigar ili sava (za prosečne vozače kojima je auto prevozno sredstvo, a ne nama paćenicima kojima je auto najdraža igračka + neophodna potreba).

Za navedene prosečne gume rotacija prednjih/zadnjih točkova 1 X godišnje kako bi se šara ravnomerno trošila da ne biste bezveze kupovali novi par guma na 2godine (jer napred je motor i upravljač i te prednje se mnogo više habaju od zadnjih- a jako je važno da budu ujednačeno kvalitetne i prednje i zadnje gume, znači rotacija plus kupovina novih na svake 4 godine - najbolja opcija!

All weather su dobre za prosečnog gradskog vozača, a ko baš mora uz brdo, neka ima i komplet čarapa, pa neka ih tada (retko) stavi kad je baš teški minus+sneg!

Miloš

pre 2 godine

Ako imas novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske naravno da ces to kupiti. Ako nemas uzmes 4 all season nove.... vrlo jednostavno
(fensi_lik_vracar, 11. maj 2021 09:46)

Nije tačno da je samo do novca. Imam novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske, ali nema smisla da ih kupujem i maltretiram se sa menjanjem i čuvanjem kada prelazim oko 5-6.000 km godišnje i to samo po gradu.

444

pre 2 godine

Moze se desiti da stavis zimsku gumu pa u decembru/januaru bude 20 stepeni i suncano - u tom slucaju je verovatno bolje da imas gumu za sve sezone.

Moze se desiti da stavis letnju gumu kao po propisu u aprilu pa krajem aprila padne sneg - u tom slucaju bolje da imas gumu za sve sezone.

Dakle nije obavezno da ce te u kalendarskoj zimi vise cuvati zimska guma.

Mikac

pre 2 godine

Ja nisam Niki Lauda, tako da mi allseasin gume u potpunosti zadovoljavaju potreba. Kad ih potrošim kupim nove, nema skidaj-montiraj, pa gde sa njima...

Comment moments

pre 2 godine

Odlična stvar.
Ali naravno samo premium proizvod.
Michelin, Conti.
Imam već petu godinu Michelin crossclimate i mogu reć da sam prezadovoljan.
Tiha, udobna, mali otpor kotrljanja, odlična na suhom i mokrom a sasvim pristojna na snjegu.
Ljetna guma koja može i zimi.
Normalan sam vozač naravno niti po ljeti ganjam brzinske rekorde niz po zimi i snjegu vozim reli u polarnim uvjetima.
Prošlo je vrijeme zima sa pol metra snjega.
Sve se za čas otopi.
Definitivno Michelin nudi sve potrebno.
(Iga, 10. maj 2021 20:40) # Link komentara

То што у Београду и Новом Саду нема више оштрих зима не значи да их нема у другим крајевима Србије и окружењу.Рецимо да је ова била са доста снијежних падавина и могло би се слободно рећи хладна за све нас у брдским крајевима.А поприлично се и одужила...Ако не идете ван Београда и равничарских крајева онда слободно купујте универзалке али ако морате да кренете у брда ништа без зимских гума.

Sulja

pre 2 godine

Vozim all season 10god. Sava Adapto, dosta losa guma, mozda i bolja zimi nego leti. Po kisi par puta vrlo opasno sam proklizao. Leti skripe kao lude. Michelin crossclimate..bila odlicna dve sezone, nakon toga se "uplasticila". Preko zime postala ocajna pa sam nastavio da je vozim samo leti. Uzeo prave zimske za zimu. Iako fabricki ima plicu saru, vrlo se malo trosi. Fulda Multicontrol, evo treća godina, izuzetno zadovoljan, odlicna guma. Sjajan odnos cena/performanse.

Djorke

pre 2 godine

Od prošle godine na Tigar All season - ok guma ako si svestan šta si kupio. Za po Beogradu i za "beogradske zime" sasvim dovoljna, međutim nije baš da bi mi prijalo da idem na Kopaonik sa njom ili tako nešto. Za moje potrebe, nisam se prevario - po Beogradu do posla i nazad, poneki vikend, 2x na more, na zimovanja ne idem, i kada idem van grada zimi to su autoputevi i očišćene magistrale.

Sama guma je OK na snegu dok ne stegne baš jak mraz, a onda mora da se dosta vodi računa. Kao što rekoh, ok je ako si svestan šta si kupio - budžet gumu, maltene najjeftiniju, pa ne trebaš očekivati da je Michelin.

Neko iz mase

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Ako je all season guma dobra za -40 i za +40, onda sam ja pevac na crkvi Sv.Marka.
Onda automatski da se ukinu i zimske i letnje, zašto uopšte postoje?
I što, šta fali Kvebeku? Da nisu tamo temperature -150 i +200 pa all season ne može da izdrži, šta li je?
(pazi stani vidi gledaj, 10. maj 2021 22:37)

Osim sto govore francuski Kvebeku ne fali nista. Posto su drzava za sebe, njihov zakon o saobracaju zahteva zimske/gume za sneg u odredjenom periodu.

Iskustvo sa Kontijem

pre 2 godine

@ To je mnogo malo. Mozda za jeftinije brendove ili modele. Moje iskustvo je 70-80,000 km. Pirelli i Michelin. Na vecem broju vozila, putnickih i SUV. SUV cesto vuce i prikolicu.
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:30)
Kontinental eko kontakt, sport kontakt, winter kontakt sve izdržale četrdesetak hiljada km. Možda su USA gume bolje, ali ove evropske traju toliko. Sad sam na all season contact-u, deluje mi da će isto trajati.

NN_71

pre 2 godine

Vrlo jednostavno. Za premijum vozila, vozila većih gabarita, za one koji prelaze 15-20.000km i više, često voze u zimskim uslovima i sl., svakako zimske gume.
Za one koji prelaze godišnje 5-10.000km, za vozila do otprilike 4 m dužine, za vožnju 90% po gradu, taksiste, službena i dostavna vozila po gradu i sl., za bezbedno i lagano prevoženje od tačke A do tačke B u zimskim uslovima, all season gume su pravi izbor.
Imam već 4 sezonu BF Goodrich g-grip 2 all season (ista šara kao i Kleber quadraxer, a i cena). Po kiši veoma dobre, aquaplanning situacije takođe bez problema, leti se i ne oseti da nisu letnje gume izuzev škripe po velikim vrućinama, mada zimi nakon tri sezone nešto slabija upravljivost, ali i dalje uz pažljivu vožnju, sasvim ok. Primetio sam da posle tri sezone korišćenja, verovatno zbog slabijeg gripa, skretanje u levo ili desno mora pažljivije da se izvodi nego na zimskim gumama, ali i dalje bez poteškoća razgrću sneg pri uparkiravanju i isparkiravanju kada je sneg nagomilan posle čišćenja ulice. Po ledu takođe ok, izuzev kada su veliki nagibi; jedva sam savladao u par navrata zaleđene ulice u Beogradu po velikim kosinama (sa letnjim ne bi bilo moguće nikako).

HozeArmando

pre 2 godine

Za leto imam Bridgestone jer tada vise i vozim na duzim relacijama. Za zimu imam Savu jer ionako ne mrdam mnogo iz grada. Tast ima Sava Adapto, on je zadovoljan, ali svakako malo prelazi, sto je ok.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Cica Miloje:

"...Ko te to slagao prijatelju?..."

Nema ko da te laze, ako odes u pravi servis niko ti nece uraditi sledecih nekoliko stvari:

1. Preraditi diskove na kocnicama ako ne zadovoljavaju minimalnu debljinu
2. Staviti losije gume gume na zadnju osovinu (starije, sa plicom sarom, itd...), kao sto nece ni staviti razlicite gume na istu osovinu
3. Iskljuciti bilo koji od sigurnosnih sistema
4. Iskljuciti ili ukloniti delove sistema za kontrolu izduvnih gasova

Uvek ima divljih majstora, ali ovde govorim o renomiranom servisu sa dobrom reputacijom.

U soc realizmu srpskog tipa gore navedeno ne vazi jer svi sve najbolje znaju.

Alien

pre 2 godine

Ja sam Bridgestone set zimskih platio 40.000 i nešto.
Imam decu i ne igram se sa tim stvarima.
Ne pušim, ne kladim se... i uštedeo i uzeo još jedan par alu felni. Menjaš sam u svojoj garaži, milina.

Kolko para, tolko muzike

pre 2 godine

Guma za sve sezone brendiranih proizvodjaca, je skupa, ali je bolja od recimo, tigrove letnje, leti i tigrove zimske, zimi.

Eto

pre 2 godine

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!
(zzz, 11. maj 2021 08:12)

Plus hotel za gume koji je covek spomenuo. On je oko 350mesecno za set guma. Dakle jos 4200 godisnje, tj ukupno sve oko 8200 godisnje po setu. Na tri godine imas 24000 troska, to su nove all season 205 55 r16.

Vlada017

pre 2 godine

Za nekog ko uglavnom vozi u gradu, all season gume su dobro rešenje. Ja živim u Beogradu, ali često idem u rodni kraj na jugu Srbije (okolina Vlasine). I zato mi trebaju dobre zimske gume. Leti vozim na Hankook Kinergy gumama, a zimi na ruskim Kama Irbis. Te gume su malo bučnije i potrošnja je za nijansu veća, ali zato bukvalno kopaju sneg. Sve gume su na čeličnim felnama i sam ih zamenim na proleće i jesen.

Iga

pre 2 godine

Najbolje as gume imaju perfomanse kao najbolje ljetne i zimske gume prošle generacije a to je prosječnom vozaču sasvim dovoljno.
Što neko reče ako ne možeš prilagodit način vožnje uvjetima na cesti ni najbolja guma ti neće pomoć.

dule

pre 2 godine

Ja vozim 5000km godisnje i isplativije mi je da imam allseason.

Mada, na 5000 km imam 22.000 registraciju, jedno 30-40.000 razna redovna i vanredna odrzavanja i jos 30-40.000 za gorivo, tj oko 100.000 godisnje. A za 100.000 godisnje je pitanje da li mi se uopste isplati imati auto za tu kilometrazu.
(Sta god, 11. maj 2021 13:41)

Pa zavisi za šta ti treba. Meni treba auto da ga imam na dohvat ruke kad god poželim, da sa njim mogu da idem gde god hoću i kad god hoću. Trenutno u gradu u kom živim (Novi Sad) taksi služba to ne omogućuje (malo jača kiša ili sneg i ne možeš navatati vozilo). Za tih 1000 eur po tvojoj računici meni je to ok kupovina.

shone

pre 2 godine

Kog s maxa vozis, jesi li zadovoljan, kako se pokazao? Naravno, ako nije tajna :) Ja sutra uzimam svog, 2017. 2.0tdci 150ks pa me interesuje. Pozdrav
(FunkyMonkey, 10. maj 2021 22:26)

2.0 145ks 2010. 7 sedišta. Auto je dobar generalno ford je robustan auto i ne kvari se lako. Ja sam ga uzeo sa 190k sad je na 247k. Dobar je za komforna duža putovanja u smislu prostora, može se razdvojiti 3 dece svako u svoj red sedišta, dakle bez svađe tokom puta, sva sedišta su nezavisna, tj. nema klupe i može dosta stvari da se preveze. Pregledan je i unutra su materijali dobri, sedište dobro drži. Najveća mana je po meni slabije ubrzanje jer taj motor nema turbinu i veća potrošnja na autoputu sa brzinama 120+ je ima 5 brzina. Potrošnja je prosek 8.5-9l, u gradu 11+ regionalni put oko 7. Kad idem NL-SRB i vozim koliko je ograničenje i 130 u D potrošnja je oko 8.5l. To jeste oko litar više od BMW 318i koju sam ranije vozio. Ako bi uzeo ponovo s-max uzeo bih verovatno 1.6 benzinca sa turbinom i 6 brzina. Benzinca jer je porez na dizel skoro duplo u NL a ne vozim preko 15k u zadnje vreme, jer dosta radim od kuće i imam i mita 0.9 benzin. Srećno

Coyote

pre 2 godine

Ne morate da citate tekst. Stvari stoje ovako. Ukoliko auto vozite samo po gradu možete voziti na zimskim gumama cele godine. Kako vozite izrazito malim brzinama (30-50, izuzetno 80kmh) ne dolazi do pregrevanja i ubrzanog trošenja gume. Ukoliko vozite na otvorenom putu umerenom brzinom (maksimalno 140kmh) i ne idete u planinske predele možete koristiti “all season” gume bez problema cele godine. Ako pak vozite brze od proseka uz velike putne brzine na autoputu morate imati dobre zimske i dobre letenje gume, u zavisnosti od sezone naravno. U planinske predele ne pomisljajte da idete bez zimskih guma (oktobar-april). To bi bilo sve.

sad sam u ceha

pre 2 godine

Sve zime u Kanadi sam prolazio sa all season gumama, automobili su uglavnom bili samo prednji pogon, jednom i 4x4. Kad padne sneg a mora se na put, polako i dodje se na cilj. Zimske gume bi bile bolje, ali mnogi se ne bave zamenom vec voze sa all season. U pitanju je kombinovana voznja, suburbia i krace medjugradske ture, uglavnom ravni Ontario. Zbog specificnih vremenskih prilika moze biti i te kako klizavo, tako da se moze porediti sa brdskim krajevima.
U CH sam sa Michelin CrossClimate, tu u Alpima, opet samo prednji pogon. Moze sasvim fino. Za uzbrdo samo kad je put cist. Da sam u jacim brdima zimske gume i 4x4.

komentar

pre 2 godine

@Iga, 10. maj 2021 20:40
Pozdrav, imam komentar na ovo.
Michelin proizvodi u Pirotu `Tigar` i `Taurus` All Season gume, koje idu na evropsko tržište(Zapadna evropa) i kvalitet je odličan.
Sve više automobila и kod nas ima te gume.
Tako da ne sija sve što je zlato ili, ne mora da piše premium ime da bi to i bilo tako ;)

Boris

pre 2 godine

Dve godine vozim Tigar All seasion, tihe su, zimus bio na planini, sve funkcionise kao i da imam zimske/letnje. Ove Bajice kojima je to los kompromis pretpostavljam da voze napucane Bmw ili Audije, oni neka kupuju skupe pneumatike za svoje ljubimce.
Svaki normalan automobil sa normalnim vozacem i voznjom all seasion pneumatik ce zadovoljiti sve potrebe 100%.

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

"Samo da dodam još jedan glas vožnji dva seta guma.
Zamene nisu skupe (2200 din)..."
(grgur, 11. maj 2021 09:22)

Otišap drugar neki dan sa punoletnim yarisom samo da balansira dve gume. Ništa drugo. Samo balansiranje. Mislim da su 15".
Po jednoj gumi balansiranje 350, a angažovanje dizalice radi skidanja točka sa kola i vraćanje na kola još 200 dinara (po gumi).
Ukupno 1.100 dinara samo za balansiranje samo dva točka.

Bio je zatečen cenom, posebno sa tih 200 dinara po točku za angažovanje dizalice.

Što on posle lepo reče: "Kao da sam otišao kod frizera da se ošišam, a frizer mi posle rekao: "Šišanje 500, a to što si sedeo na stolici još 200""

skorpija

pre 2 godine

All season je ni letnja ni zimska, to je kompromis za predele gde nma ostrijih zima..
(C i n i k, 10. maj 2021 20:44)


prava stvar za nasu klimu (bg ili blo koji veci grad u srbiji).

supa

pre 2 godine

@cole

Zanimljivo pitanje. Mada gume sa dubinom šare ispod 4mm teško da su ok i za suvu cestu, a za kišu tek... Tako da, ko može, sve ispod 4mm na otpad i nove.

cixxx

pre 2 godine

Imamo dva auta u porodici. Jedan mali, samo za grad, godišnje pređe oko 7-8000km, drugi, veći auto za duža putovanja. Na manjem All season gume jer ne izlazi iz Beograda, u većini slučajeva čiste ulice, ne divlja se i do sada bez problema sve ide. Ionako nema ni 10 dana godišnje nekog snega i leda. Za veći auto imam 2 seta, na felnama zimske i letnje. Najverovatnije ću i za veći da uzmem kvalitetnije All season gume kad dođe vreme za zamenu.

Bane

pre 2 godine

Ja vozim all seson gume od 2016-te, uglavnom biram neku srednju klasu. Na prethodnom autu imao sam Fuldu Multicontrol i svakome ko je u potrazi za all season gumom toplo preporucujem.
Na sadasnjem autu imam Lassu Multiways, imam specificnu, nestandardnu dimenziju guma u kojoj nema previse izbora odnosno ili skupi premijum a posebno preskup kada je ta dimenzija u pitanju ili neki proizvodjac kod koga cena ne varira toliko u odnosu na dimenziju i tako je izbor pao na Lassu, Fulde nije ni bilo u toj dimenziji. Presao sam sa Lassom cca 45.000km. Vozio ih 3 zime i sada ce da guraju trece leto, jer zimu su zavrsile na zakonskih 4mm tako da taman preguraju leto i na zimu nove all season. Iako sa Lassom nisam imao problem i bez problema bih je ponovo kupio i stavio na auto kada bi izbor opet bio isti....moram da kazem da je Fulda bila bolja, Lassa je all season guma koja je izvedena iz zimske gume znaci sara je zimska ali je smesa optimizovana za voznju leti, dok je Fulda zaista bila all seson guma sama za sebe, njena sara, gazeci sloj, to nije licilo ni na zimsku ni na letnju saru, vec stvarno tehnologija za sebe....a cena pristojna u standardnim dimenzijama.

Odlican 1

pre 2 godine

Nije Michelin ali prolazi kontrolu Mishelina...
(C i n i k, 10. maj 2021 23:49)

Toliko su dobre da su odredjene kontigente/serije Nemci i Austrijanci vracali zbog veoma loseg kvaliteta.

Guliver

pre 2 godine

Leti lošija od najjeftinije letnje a zimi lošija od najjeftinije zimske... Dovoljno...
(Miško, 10. maj 2021 21:08)

Vozi Misko! Vozim, tata!

Ta ekspertiza je bazirana na cemu? Na nekom naucnom radu? Ili na industijskom standardu? Na sugestiju osiguranja?

dva seta

pre 2 godine

Tek kada sam stavio kvalitetne (i skupe) zimske gume na kola (150ks, 2,000ccm) i vozio ih po snegu, shvatio sam sta znaci zimska guma.
Da nema razlike, ne bi ni bilo zimskih i letnjih guma.
S' druge strane ima logike i u tome da ako se ne ide zimi, ili leti na duge puteve, all season je dobar izbor. Iako letnju i zimsku menjas, a samim tim se manje trose nego all season, cak i stajanjem guma stari, pa nije isto ako imas zimsku gumu koja ima super saru i presla je 20,000, ali za 5-6 godina, ili ako ovu all season menjas na 2-3-4 godine.
Od kako je postalo obavezno, ja uvek imam dva seta.

Milan

pre 2 godine

Do sad sam vozio Tigar Vinteru na Fiat Punto clasic, benzinac. Pre dva meseca kupim nove Kontinental All Season, imaju i laninski vrh sa pahuljom. Zašto sam uzeo njih a ne neke jeftinije. U opisu gume kaže da je sklonost ka aqvapalingu klase B dok je kod Tigra klasa D ako se ne varam. Meni su takve stvari presudne. Sve one lepo drže po suvom asvaltu, al nije stalno suvo i nije stalno plus 40. Ipak smatram da je letnja guma za leto a zimska za zimu al ja prelazim nalo kilometara, do 5000 a cena zamene je oko 2500 dinara puta dve zamene godišnje izage 5000. Tako su univerzalke umom slučaju logičan izbor. Malo manje su bučne i za sad su se pokazale bolje, za dalje videćemo.

Brada

pre 2 godine

Tigar? Sta je to? Hvala vam na Tigru. Zato je i nema na testovima!!
(žabac, 10. maj 2021 23:41)


Nzn sto takav stav, to je 100% Michelin guma od ulaska sirovine preko dizajna pa do kontrole kvaliteta.
Jeste budget guma ali sasvim je ok kvaliteta.
(C i n i k, 11. maj 2021 01:14)

Zimska Tigrica je zaista dobra, ali letnji Taurus na 17' koje sam kupio pre 3 godine je najgora stvar koju sam uradio. ljudi moji, posle par hiljada km su toliko pocele da bruje da je sve preko 80-90km/h nesnosljivo, prvo sam pomislio da je lezaj, isto se cuje. medjutim majstor posumnja i kaze daj da zamenimo gume i ispostavi se da je do njih. Zaista bih voleo da vam docaram to brujanje na zadnjem trapu(srecom samo 2 gume) toliko da pri 130km/h ne cujem bucni dizel motor iz 2004. god, toliko o Taurusu, nikad vise!

topla preporuka za AS gume

pre 2 godine

Imamo dva poslovna vozila u firmi. Jedno prelazi oko 30 kkm godišnje, a drugo oko 25 kkm.
Na oba vozila su od prvog dana all season ... Vozila su do sada prešla oko 150 kkm po celoj Srbiji, leti i zimi. Te gume odlično rade posao, a razlika u ceni eksploatacije je frapantna.
Ono što bih tokom 2-3 godine dao vulkanizaeru za dve godišnje zamene sa balansiranjem (i sa plaćanjem angažovanja dizalice i demontaže točka sa vozila i montaže posle na vozilo), kao i za hotel za gume, za te pare svake 2-3 godine slobodno kupimo novi set AS guma. Maltene nas gume dodju besplatno.
(topla preporuka za AS gume, 10. maj 2021 23:51)

Demontaza, montaza, balansiranje, sve ukupno izadje max 2k dinara. Dva puta godinje to je 4k. Kazes za 2-3 godine ustedis za novi set guma? 8-12k su ti sve cetiri gume? Pa jel vi to sluzbeno imate bicikle? Ja toliko placam jednu gumu i to R16!!
(zzz, 11. maj 2021 08:12)

Prijatelju, ja ti savetujem da pogledaš koliko u BG u Beogumi ili Beocaru košta za točak od recimo 17":
- usluga dizalice i skidanja točka sa vozila (po točku)
- zamena gume sa balansiranjem (po točku), bez zamene ventila
i sve to za dve zamene godišnje.
To košta najmanje 80 evra.
Pa dodaj na to uslugu hotela za gume. Za godinu dana najmanje oko 50 evra.
Saberi.
Pomnoži sa tri godine.
I već imaš za nov set AS guma srednje klase 225/45X17. Kleber je npr. 8.800

Dante

pre 2 godine

https://tiresvote.com/articles/autoklub-cr-2020-test-winter-and-all-season-tires/

Na ovom linku, koga interesuje, ima i test Kormoran All Season pneumatika. To je isti pneumatik koji se proizvodi pod brendom Tigar, Taurus, Orium, sto je interesantno za nase vozace.

Pero

pre 2 godine

M+S (Mud&Snow) je zimska guma a ne AllSeason, naučite više...
(Marko, 11. maj 2021 07:53)

Ne lupetaj, M+S, planinski vrh, pahulja, ... su oznake na gumi da ispunjavaju odredjeni standard. Ima mnogo AllSeason guma koje imaju sve te oznake jer ispunjavaju minimalne zahteve ali nisu nikako prave zimske gume.

CryptoYaretina, blockchain na leskovački način

pre 2 godine

Sve pre toga menjano oko 30 hiljada jer propadnu. Sta vi vozite?
(Boki volim kosarku, 11. maj 2021 11:43)

koče motorom? štede diskove i gume?
anyway, agree, 30k km, i uvek menjam. što zbog šare, što zbog mirnog sna.

Sta god

pre 2 godine

Ja vozim 5000km godisnje i isplativije mi je da imam allseason.

Mada, na 5000 km imam 22.000 registraciju, jedno 30-40.000 razna redovna i vanredna odrzavanja i jos 30-40.000 za gorivo, tj oko 100.000 godisnje. A za 100.000 godisnje je pitanje da li mi se uopste isplati imati auto za tu kilometrazu.

RCZ

pre 2 godine

Glasam za gumu za sve sezone . Narocito za sve nas koji vozimo kola " normalna " sa malo konja i malolitraznim motorima koji preko tocka prenose na asfalt skromnu snagu. Ko vozi velik auto , sa puno konja i narocito gume 18, 19 coli , trebaju mu dva seta guma . Vreme se promenilo , nema vise " Sibira " i kad dobru zimsku gumu vozite uglavnom po suvom , brzo je upropatite zbog mekse smese. Vec druge sezone , tako koristena zimska guma drasticno je izgubila svoja svojstva. Za po gradu , sa posla na posao i jednom godisnje na duzi put , all season guma vrsi posao.

Redar

pre 2 godine

@to je promasaj od guma..mozes ih voziti samo jednu zimu..sledece zime su neupotrebljive..pa vidite da li se isplati
(donatelo, 11. maj 2021 20:06)
Misliš? U Americi niko ne menja gume nego svi voze all season bez problema 4-5 godina.

hadžija

pre 2 godine

Rekao mu je dobar prijatelj. Lošije gume uvek stavljajte pozadi.
(maxy, 11. maj 2021 09:10)
kada pročitaš: iz čista mira na autoputu... to su pametni poput vas

kalcokera i Croasano jaguar

pre 2 godine

ja koristim sava m+s
par godina
tek trecu zimu pokazu u voznji smetnje
(ali male na kopaonik izlazio kao od sale)


onda zamenim pred zimu dve nove prednje
i dve najbolje pozadi

ns ja

pre 2 godine

ZA (milan, 11. maj 2021 15:03), kako to misliš da su posle treće godine upotrebe tvoje Goodyear UG 9 tek zadovoljavajuće ? ?

Imam te zimske gume, kupio sam ih kada i novi auto, sada im je 6-ta godina. Bukvalno i doslovno su identično iste kao i prve zime! Vrhunska zimska guma. Doduše ja na zimskim gumama ne pređem više od 7-8000km godišnje

Tačno je neko napisao, slažem se, jedan komplet zimskih traje koliko 2 kompleta letnjih guma:
Bridgestone letnje su već lagano oćelavile(cca3mm), vozim ih još ovu sezonu "na silu" jer me je vulkanizer ubedio da ne bacam pare. Sada, nakon 6-te godine, one idu u rashod iako se na putu i dalje ponašaju odlično, ne želim da proveravam do kada će trpeti moju torturu.
Da mi te zimske nisu toliko nepoderivo savršene već bih se opredelio za all season, al mi žao da ih ostavim :((

crno beli svet

pre 2 godine

Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan, pogotovo po vlažnom vremenu. Fuldine Multicontrol koristio 3 godine, sada Kleber Quadraxer2. Ako uporedim ove dve vrste, mogu da kažem da su Kleber za sada dosta bolje...tiše i manje se troše. Vidim da dosta korisnika ovde piše o debljini šare, a retko ko spominje da se legura (svojstvo) gume menja i posle 3 godine su zrele za zamenu, ma kolika bila šara (efekat plastificiranja što na mokrom putu pravi ozbiljan problem). Inače, godišnje prelazim od 20.000,00 do 30.000,00 km, najviše gradske vožnje.

Moja preporuka za All season svakako, a šara u obliku riblje kosti mi se pokazala kao pun pogodak (fulda, kleber) pogotovo na mokrom putu.

P. S. Ne štedite na gumama, lepo neko reče - jedini deo automobila koji naleže na put direktno.

Aleksandar76

pre 2 godine

Osim sto govore francuski Kvebeku ne fali nista. Posto su drzava za sebe, njihov zakon o saobracaju zahteva zimske/gume za sneg u odredjenom periodu.
(Neko iz mase, 10. maj 2021 23:12)


Pa nije istina.. Zakon zahteva da na gumi ima znak za sneg.. Dakle može i all season.. Znam jer zivim ovde... Ali Quebec i all season nije za svakoga.. A ovde 90%ljudi nezna da vozi... Mada su bas preterali.. Menjao sam 4 gume pre 3 sedmice... 120 dolara za menjanje guma.. Dakle za godinu 240.. Sto je puno puno je...

Perica

pre 2 godine

Nitko da spomene ovu varijantu:

Ljetne gume ljeti, all season zimi.

Zime više nisu kao što su bile, ima i dosta toplijih perioda, a zimska guma na mokrom i temperaturi od recimo 10C nije već ni blizu ljetne. All season su u takvim uvjetima bolje od zimskih.

Realno, problem je kad zakon kaže "na dan x.y. moraš imati zimsku opremu". Još na jesen kako-tako, od 1.11. često zna biti hladno, ali proljeće je nepredvidivo. Dešava se da je rani 3. mjesec, a vani je popodne preko 20C. Zimska guma je kao žvaka, troši se, troma je i neprecizna za volanom, put kočenja je duži. Ali ako staviš ljetnu, imaš problem ujutro (mraz, poledica), plus što te ponekad zadesi snijeg, kao ove godine.

Nekakav optimum za našu klimu bio bi stvarno ljetna guma + "hladnija" all season. Samo što to jako puno košta...

Tko vozi po (većim) gradovima, iskreno mislim da mu uopće ne trebaju zimske gume. Brzina u gradskom prometu je niska, ceste se čiste i sipaju solju, mikroklima je drugačija i uvijek je unutar grada nekoliko stupnjeva toplije. Ako baš zapada snijeg, imaš gradski prijevoz i taksi par dana.

vidoje

pre 2 godine

Jednu stvar ste zaboravili a nije uopste zanemarljiva. Vulkanizeri su postali nezajazljivi, otrovno skupi. Moja 16-ica me godisnje kosta (2 puta promena, balansiranje i hotel) 13.000 RSD. Za tri godine pojede mi set dobrih novh guma a o maltretmanu i guzvama u "piku" promene da i ne govorim. Obzirom na sva moguca ogranicenja (predjena kilometraza, oranicenje brzine, vremenske uslove) All Season su mnogo bolje resenje nego 2 posebna seta (letnje i zimeske). Nema tog osecaja zadovoljstva kada pocetkom novembra i pocetkom aprila pocnu da vas maltretiraju obavestenjima o kaznama ako ne promenite gume a vama sve ravno.

Clay

pre 2 godine

Za moje tandrkalo Peugeot od 75ks Vredestein quatrac 5 su se pokazale više nego dobre i po umjerenom snijegu i po ljeti. Da imam jači auto onda Michelin Crossclimate+, nema šanse da se vratim na ljetne/zimske. Gubitak novca i vremena je velik, gužve kod vulkanizera a za 5 godišnjih skidanja/stavljanja komotno možete kupiti novi komplet AS guma.

SFi

pre 2 godine

Imam već 4 sezonu BF Goodrich g-grip 2 all season (ista šara kao i Kleber quadraxer). Po kiši veoma dobre, aquaplanning situacije takođe bez problema, leti se i ne oseti da nisu letnje gume izuzev škripe po velikim vrućinama, mada zimi nakon tri sezone nešto slabija upravljivost, ali i dalje uz pažljivu vožnju, sasvim ok. Primetio sam da posle tri sezone korišćenja, verovatno zbog slabijeg gripa, skretanje u levo ili desno mora pažljivije da se izvodi nego na zimskim gumama, ali i dalje bez poteškoća razgrću sneg pri uparkiravanju i isparkiravanju kada je sneg nagomilan posle čišćenja ulice. Po ledu takođe ok, izuzev kada su veliki nagibi; jedva sam savladao u par navrata zaleđene ulice u Beogradu po velikim kosinama.
(NN_71)

Slažem se da je navedena BF Goodrich posle nekoliko sezona po snegu nešto slabija nego kada je bila nova, što važi i za ostale proizvođače all season guma. Jednostavno, brže se troše nego zimske i letnje gume. Tačno je da je grip nešto slabiji nego kod zimske gume, naročito pri skretanju i naglim promenama pravaca, ali to se koriguje pažljivijom vožnjom i manjom brzinom. Na zimovanjima 3 sezone po snegu bez ikakvih problema. U sv. smislu preporuka...

NSDQ100

pre 2 godine

Zavisi jako puno od tezine vozila i stila voznje. AS leti dobrim lošije obavlja posao kod kočenja. Mozda je to u 99% nebitno ali u ekstremnim situacijama tih par metara duzeg kočenja moze biti presudno. Za zimske uslove su OK dok ne padne veći sneg. Za mene nisu rešenje, jer moj auto je tezak a i veoma mali izbor ima za felne 22“

Pa

pre 2 godine

Skupo je samo kad izgubiš glavu. Ili još gore. Kad se to desi nekom bližnjem a ti preživis. Mada lajkovi sve govore.
(neupućen, 10. maj 2021 23:09)

Loše se izrazio čovek, hteo je da kaže neisplativo, a ne skupo. A da će da se gine više ako se voze nove all seasson nego letnje+zimske po gradu i malo van, to su horor priče za pred spavanje.

vidoje

pre 2 godine

Evo, onako uzgred, cena zamene 16" gume plus hotel za 6 meseci (kod jednog poznatog beogradskog vulkanizera): 16" zamena i balansiranje po tocku - 950 din. Mesec "hotela" po tocku 120 din.
Racunica: 4x950 + 120 x 4tocka x 6meseci = 3.800+2.880=6.680 x 2 dve zamene godisnje = 13.360 din.). Kako vam se cini ova cena, mala? Ne bih rekao.
Vulkanizeri su (najzad) dosli do svojih minuta.

Deša

pre 2 godine

Presao sam sa allseason crosclimate Michelin gumama malo vise od 18000km.Nisu trepnule.Jedino sto sam primetio da su tvrdje ispod -7 stepeni,sneg i led na planini.Mozda mi se to ucinilo i mislim da je dobar odnos”ulozeno,dobijeno”.Ne bruje,ne cvile na vrucini a i sneg odlicno gaze.Za manje automobile za grad tu je i od skoro tigar allseason guma sa korektnom cenom.

Broj 1

pre 2 godine

За моје потребе, већином градска вожња, су одличне.
Узео сам fulda multicontrol, презадовољан.

Bobi B.

pre 2 godine

Ne može se osporiti da su zimske gume bolje za zimu a letnje za leto zbog sastava gume i svih ostalih razloga ali je to više teoretki prilaz problemu.U praksi , na putu u datom trenutku,mnogo je važniji stil vožnje i brzina kretanja vozila.Stara možda otrcana fraza da je porebno "brzinu prilagoditi uslovima puta" je ipak proverena i tačna.Mišljenja sam da je za prosečnog vozača koji ne prelazi godišnje mnogo i ne vere se zimi po planinama sasvim dovoljna univerzalna guma jer su tehnologije dosta napredovale tako da se ne mogu tek tako odbaciti kao nekorisne.Ostalo je na vozaču koji treba da se prilagodi trenutnim uslovima na putu tj. u njegovoj glavi da ne treba jurcati po svaku cenu.Uostalom većinu nezgoda izazivaju nedisciplinovani vozači sa luksuznim automobilima i dobrim gumama ali lošim navikama.Sve ostalo liči na navođenje vode na prodavce guma i vulkanizere koji dosta gube ako se neko opredeli za univerzalne gume.

joe

pre 2 godine

Četiri godine sava adapto, zadovoljan extra, vozim po gradu i okolini zimi, završavaju posao, leti isto. A ne blejim u redu kod vulkanizera....

Marko

pre 2 godine

Najbitnije je imati sreću pa pogoditi pravu klasu uveženih guma.Prodaju se kao prva klasa,a u stvari su druga,treća klasa.Pa zato traju po godinu dana,sa raznim deformacijama...

Miki

pre 2 godine

Ko ima samo jedan automobil bolja je opcije da uz all season ili letnje ima I set zimskih.
Ali ko ima više automobila all season je bolja opcija.

Splavar

pre 2 godine

Cao zivot vozim all season, nikad nisam imao problema. Menjam gume na 4 godine ili 50k milja, sta god dodje prvo. Iskljucivo koristim Pireli ili Yokohamu srednje cene. Doduse zadnjih godina retko i putujem na sever, sneg vidjam jednom ili dva puta godisnje, ali isto sam radio i kad sam ziveo severnije i imao dosta snega

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Ako imas novac za 4 nove letnje i 4 nove zimske naravno da ces to kupiti. Ako nemas uzmes 4 all season nove.... vrlo jednostavno, kolko para toliko muzike... svakako ce nova all season da bude bolja i od zimske i od letnje polovne gume

sasa

pre 2 godine

sve zavisi od voznje. Za cesca duza putovanja onda bi trebalo da se koriste i letnje i zimske. Ako je u pitanju mali gradski auto koji se koristi samo za kraca putovanja onda je allseason najbolje moguce resenje. Ko broji potrosnju goriva zbog guma onda mu je bolje da vozi biciklo jer za auto nema para.

goxy

pre 2 godine

Најбоље решење ако возите мали градски аутомобил и не излазите из града са њим.

zvezdarac

pre 2 godine

Stirlin Mos je vrteo krugove u vremenu od koga zastaje dah pre II sv. Rata oko Kalemegdana na primitivnim dijagonalnim gumama. Zamislite da mu je neko dao dobre M+S gume.
(Kolos, 10. maj 2021 20:56)

Ako je sa navršenih 10 godina tako vozio, svaka njemu čast...

Koliko lupetanja, Bože sačuvaj.

Dante

pre 2 godine

https://tiresvote.com/articles/autoklub-cr-2020-test-winter-and-all-season-tires/

Ispravka linka koji nije radio:
Na ovom linku, koga interesuje, ima i test Kormoran All Season pneumatika. To je isti pneumatik koji se proizvodi pod brendom Tigar, Taurus, Orium, sto je interesantno za nase vozace.

@ucha

pre 2 godine

tacno tako pa cak i za malo vecu kilometrazu.
moja majka godisnje prelazi 5-6kkm.
zimi vrlo malo vozi mozda 1500km za celu zimu.ima dva seta fulda zimska i henkook letnja.stare su 8-9 godina a sare kao nove posebno na zimskoj.a opet stare su i treba ih menjati.za ovih 9 godina samo za vulkanizera je dala 300+ eur.za te pare moze na svakih 5-6 god da kupuje all season jeftinije.najjeftinije all season nove su sigurno bolje nego 5-6 godina stare bilo koje zimske/letnje.

Bivsi novosadjanin

pre 2 godine

@dule pa zavisi i gde i kako vozis. Ti u ns imas dodatni trosak i cimanje oko parkinga, a svi imaju trosak gubitka vrednosti vozila. Ako kupis auto za 5k evra, prodaces ga za 3 godine za bar 1k manje, to isto ide u trosak. Tu ti isto ide bar 40-50k dinara godisnje. I onda neko ko zivi u gradu koji ima dovoljno taksija zimi, kao sto kazes, verovatno mu je bolje da ga za manje para voze i ne razmislja ni o cemu, nego da se za vise para cima da vozi sam i razmislja o tehnickim pregledima, ovalnosti diskova, da li je pio, atestima, prekoracenjima, da li ima opremu, da li mu je prva pomoc u roku trajanja, da li ima parkinga tamo gde ide, da li mora da menja zonu posle 3 sata, gde ce kad mu istekne zona za 3 sata itd itd. A posebno u ns - gde ce da parkira kad dodje kuci.

Ta "sloboda da krenes kad hoces za 1000 evra" je diskutabilna.

Taka

pre 2 godine

@@Marko M+S nije zimska guma. Da bi to bila mora imati oznaku "planina i pahuljica".
Mudd + Snow imaju gume koje imaju krampone za prolazak tih deonica - može da "kopa". Slabo će raditi na asfaltu sa bljuzgom/malim snegom i ledom.
Ne samo da tako piše u propisima, nego i iskustvo to potvrđuje. Kao neko ko vozi terenca po terenu, kad je samo m+s super sam svo dok ne izađem na asfalt.
Sad imam gumu za sve terene koja ima pahuljicu i suoer sam, ali opet malo više pazim nego kad sam sa "civilnim" sa pravim zimskim gumam.

Napokon neko da kaze sta je MS guma, zar je moguce da toliko poznavaoca svega i svacega ne zna osnovne oznake guma. Mud and Snow (blato i snijeg), gume su 3 season gume, uopste se ne preporucuju za neke niske temperature, a iz mog iskustva ni na mokrim kolovozima. Vozacki staz od 30+ godina i veliki broj predjenih kilometara u svim uslovima, mi kaze da nema zamjene za ljetnu i zimsku gumu. Naravno svi pokusavamo da prodjemo jeftinije, ali je ipak vrijedniji kako nas tako i zivot saputnika u tom vozilu. Kao klincu koji se poceo baviti profesionalno voznjom, ostala mi je ona stara "Guma glavu cuva"!

hm

pre 2 godine

@Master_Mind
Ima filozofije za one koji prelaze malo kilometara godišnje i koji voze uglavnom po gradu. Ove godine, ko nije išao negde na planinu, realno je potrebu za zimskim gumama imao maksimalno 5 dana. Dakle, čitavu zima je mogla da se prođe bez promene pneumatika, a onda je racionalnije staviti all season guma, što omogućava vožnju i tih nekoliko dana kada na snegu ima poledice, leda ili snega.
Inače, ostalo si potpuno u pravu - leti letnja, zimi zimska guma i to je jedino pametno ukoliko se pravi veća kilometraža i odlazi se u područja sa više snega.
U suštini čitava filozofija se i sastoji od toga koliko se kilometara prelazi i gde se zimi vozi.

Ja i ovaj pored mene

pre 2 godine

Нађите на нету податак о кочионом путу Пежо Травелера са тим "Све-сезонским" гумама и правим летњим гумама, разлика је преко 15м у корист летњих...
(Avaya, 12. maj 2021 14:25)

Brend, model, i godiste guma su bitni parameteri. Marka i model vozila ne igraju nikakvu ulogu.

Toronto

pre 2 godine

Po tvojoj logici to znaci da nije podobna za Kanadu. A nasuprot, dobra je za celu Kanadu (osim Kvebeka). Pominjem Kandadu kao odlican primer hladne i snezne zemlje zimi (-40), a vrele leti (+40).
(Neko iz mase, 10. maj 2021 21:25)

Pa, zavisi gde ste u Kanadi. U Vancouver-u i okolini mogu da sasvim solidno završe posao all season, jer su zime i leta blagi. Mogu i recimo u Torontu kvalitetne all season, odnosno u GTA, jer uprkos hladnim zimama sa debelim minusima, sneg se dosta dobro čisti i putevi su uglavnom suvi. Samo malo severnije, u Barrie-u na primer, ili istočno prema Guelph-u i Kitchener-u ja se ne bih usudio dočekati zimu bez dobrih zimskih guma. O Alberti i Manitobi da ne govorim. I Quebec zahteva zimske gume sa razlogom. Uostalom, isto je i u Srbiji. U Novom sadu, Pančevu, Zrenjaninu i sl. all season su uglavnom i više nego dovoljne, ali u Valjevu, Užicu i sl. preporučljivo je imatii dobre zimske gume, zar ne? Btw, temperature od -40 se uglavnom registruju u prerijama, Mannitoba, Saskatchewan, Alberta, ali ne baš tako često. U Torontu se zimi retko spušta ispod -20 (zimski prosek je oko -4, -5), ali zabuna nastaje jer ovde temp. uglavnom na prognozi izražavaju kao real feel, odnosno sa vetrom (wind chill), pa ispada -25, -30 i sl. Imao sam prilike da jednom osetim temperaturu vazduha (bez vetra) od -40 i nešto u Manitibi. To je baš, baš hladno, imate problema čak i da udahnete tako hladan vazduh.

Bojan

pre 2 godine

Imam SUV awd 18" a ovdje gdje zivim zimi skoro pa i nema snijega, padne mozda par centimetara. Menjanje guma sa balansiranjem kod mene kosta 160€, znaci 2x godisnje = 320€. Mogu da kupim nove felne sa gumama pa da mijenjam samo tockove, to ce kostati 2x80€ a promjenu = 160e godisnje, gubljenje 4h oko organizaovanja, skladistenje tockova u garazi, i jednokratno 1000€ minimalno za felugu i set guma. Dugorono mi to nije potrebno posto cu auto vjerovatno prodati za 2-4 godine..
Na autu imam fabricke zimske gume Bridgestone LM-80, presao sa njima 25000km za 1,5 godinu i ostalo im je jos 5-6 mm sare.. mislio sam da su allseason dok nisam nedavno provjerio. Mislim da cu cekati da se ove izlizu za nekih 10-15000km i kupiti allseason michelin ili goodyear. Cijena im je oko 600€ komplet a bile su akcije i za 460€, to je cijena koju platim za 2 godine mijenjajuci gume ili 3-4 godine mijenjajuci tockove. Sto se tice bezbjednosti, sigurno je bolje kada su odvojene zimske i ljetne, e sada pitanje je koliko je bolje, i kakvu ulogu to igra u mom stilu voznje koji nije agresivan.

posmatrac

pre 2 godine

imam sluzbeni auto koji gazi mnogo kilometera godisnje. on ima i letnje i zimske. ali a njim se dosta vremena provodi na putu, ide se gde stigne.
privatni treba da kupim i definitivno cu na njega stavii all season, neke malo bolje i ro je to. zasto? 98% vremena ce taj auto provesti u gradu gde se asfalt cisti zimi. ako i otputujem negde to ce biti leti i tad ce gume opet odraditi posao. a na sve to necu prelaziti vise od 10 hiljada godinje. nema poentw

Vot iss yo nem

pre 2 godine

Vek guma je 40 do 60 000km. Svako ko malo prelazi i ne stigne da potrosi letnje i zimske za npr 5godina, moze slobodno da predje na Allseason gume. Znaci da prelazi do 10k km godisnje, a za tu kilometrazu je skupo imati dva seta guma.
(s mile, 10. maj 2021 20:36)

Upravo tako. Živim u malom gradiću, s blagim zimama, do posla imam 100 metara, godišnje prelazim maksimalno 4000 km, i zaista nemam potrebu za dva seta jer će mi oba pre ostariti nego što ću ih iskoristiti. Zato imam celogodišnje Vredestein Quatrac 5, odlična guma, i preporuka.

XXL

pre 2 godine

De neki text o istraživanju kakve su promene na automobilskim pneumaticima tj. gumama korišćene na električnim vozilima i vozilima na fosilna standardna goriva. Ono jeste guma al' nije isto.

Nenad

pre 2 godine

Sto se tice dileme da li bolje gume napred ili nazad, ne valja ni jedno ni drugo. Treba imati koliko je moguce iste gume i napred i nazad. Za napred je ocigledno zasto. Nazad je problem sto ako blokira jedan od tockova automobil se okrece i vozac tu slabo sta moze da uradi. Potrebno je crtati da bi se objasnilo. Koga zanima moze da nadje lako.

Ja

pre 2 godine

Ja koristim GoodYear Vector 4S gome, prezadovoljan sam. Ruku na srce, ne prelazim mnogo sa automobilom, nekih 7-8K godišnje ali ove gume me odlično služe. Ne troše se puno leti, a zimi sam sa njima gotovo svaki vikend idem na planinu i nikada nisam imao problema sa snegom niti sam stavljao lance. Koštaju malo više, ali nema kupovine drugog seta guma/felni i montiranja 2 puta godišnje. I to košta. Trenutnim je ovo treća godina i još uvek su u dubrom stanju.

boris

pre 2 godine

@Marko M+S nije zimska guma. Da bi to bila mora imati oznaku "planina i pahuljica".
Mudd + Snow imaju gume koje imaju krampone za prolazak tih deonica - može da "kopa". Slabo će raditi na asfaltu sa bljuzgom/malim snegom i ledom.
Ne samo da tako piše u propisima, nego i iskustvo to potvrđuje. Kao neko ko vozi terenca po terenu, kad je samo m+s super sam svo dok ne izađem na asfalt.
Sad imam gumu za sve terene koja ima pahuljicu i suoer sam, ali opet malo više pazim nego kad sam sa "civilnim" sa pravim zimskim gumam.

crno beli svet

pre 2 godine

94

@Crno beli svet:

"...Stvar ličnog izbora. Već četvrtu godinu koristim All season M+S sa planinskim vrhom i pahuljom i mogu da kažem da sam zadovoljan..."

Pahulja oznacava zimsku ili gumu za sneg. Sara na toj gumi (riblja kost) je tipicna za sneg. Bazirano no oznaci i sari, to nije all season guma. Mozda je all weather. Koji je brend i model?
(Neko iz mase, 11. maj 2021 16:48)

Napisao sam. Kleber Quadraxer2 M+S sa pahuljom i planjnskim vrhom. pročitajte članak, ali i na desetine stranih sajtova na ovu temu pa ćete videti razliku u oznakama. All season ili All weather je praktično ista stvar, a gume kipujem isključivo na osnovu testova koje obavlja Continental svake godine i ukupnih ocena modela. Naravno, u skladu sa budzetom. Dimenzije nisu male pa su skuplje (225/45/R17). Fotacija napred - pozadi pred leto i uimu rwdi ravnomernog trošenja i kupovina novih na 3 godine.

prosecan auto korisnik

pre 11 meseci

Iz licnog iskustva mogu da kazem da je Mishelin Crossclimat celosezonska guma bolja od svake niskobudztne (tigar, riken, taurus...) letnje gume za leto ili zimske gume za zimu . I pritom ce da traje isto kao i ova dva seta, ako ne i duze. A o kvalitetu, udobnosti, zvuku koje proizvode niskobudzetne gume ne treba ni razmisljati a pri tom letnji i zimski set npr. 17" guma marke tigar kosta isto kao i 1 set mishelin crossclimate2 celosezonskih guma.