BBC

Subota, 08.05.2021.

09:25

Izrael i Palestina: Humanitarna pomoć stiže u Gazu, krhko primirje Izraelaca i Palestinaca, obe strane proglasile pobedu

Izvor: BBC

Izrael i Palestina: Humanitarna pomoæ stiže u Gazu, krhko primirje Izraelaca i Palestinaca, obe strane proglasile pobedu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

lolipop

pre 2 godine

Humanitarna katastrofa? Ubijanje dece? Sta ceka NATO? Hoce li bombardovati Tel Aviv i ostale gradove Izraela? Kosovo ce skupo placati.

Crni

pre 2 godine

Neke sankcije Izraelu, ništa???
(Gagi Zlatibor, 11. maj 2021 10:01)
Aj sad zamisli da Izrael nije imao PVO na nivou i da je barem pola tih raketa zavrsilo po rendom ciljevima u Tel Avivu. Takav scenario je i te kako muguc. Da je Hamas imao raketa koliko ima Hezbolah ne bi Izraelcima pomogla gvozdena kupola. Ustvari zamsili da je bilo koja drzava, ispalila na glavni grad bilo koje druge drzave hiljadu raketa po rendom ciljevima, pa onda opet razmsili o tome sta si rekao.

Karusel

pre 2 godine

Zaista nije moja stvar sta se tamo desava, ali Palestinci vec decenijama prave iste greske. Prosto je mucno iznova i iznova to gledati i ovako sa strane. Kako im nije palo na pamet da ciljeve prilagode mogucem, i da se mirnim sredstvima bore za ostvarenje istih.

wer

pre 2 godine

Kome odgovara ovo raketiranje Izraela i i kao posledica pogibija Palestinskog naroda? Izraelcima i Palestincima ne. Amerikancima kao Izraelskim saveznicima ovo ne odgovara. Glavni sponzor Hamasa je Iran koji verovatno ilegalno i doprema materijal za rakete u Palestinu.
A zašto sada? Pa da se kriza udalji od granica neke moćne sile, koje gaje dobre odnose sa Iranom.
(Pera Realno, 15. maj 2021 09:19)

iran je jedna od retkih sitsih drzava u okruzenju,
i otvoreno saradjuje sa hezbolahom,
hamas je ekstremisticka ultra sunitska grupa nerazumnih divljaka,
koju uglavnom podrzavaju ekstremne saudijske organizacije i turska

da nemaju zajednicki cilj da potrebe jevreje,
od "junackog" hamasa bi ostali samo dugmici

Smuleco

pre 2 godine

Ovima odgovara da im ne pukne sezona, a Palestincima da ih više ne ubijaju i ne ruše zgrade. Inače su ionako Jevreji, "preorali" Gazu:(

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Neki možda ne razumiju ali Izrael se bori za biološki opstanak jer ima veličinu Slovenije s time da je uklješten između Zapadne obale koja je po površini tri puta manja od izraela i u kojoj vlada koliko toliko umjereni Fatah i Gaze malene palestinske enklave koja je u rukama terorista Hamasa. Okolo su pak sve neprijateljske zemlje osim Jordana koji je skoro pet puta veći od Izraela. Jordan je prijateljski raspoložen prema jednima i drugima no ipak je druga domovina Palestincima, koji tamo vrše svoje vjerske obrede i svadbe neopterečeno i u svoj punini. Izrael jednostavno ne može živjeti na manjoj teritoriji i pokušava na sve načine spriječiti Palastince da se razmašu i demogravski ih ugroze ako vojno već ne mogu. Svi ostali susjedi toliko su nabrušeni da bi Izrael zbrisali sa lica zemlje doslovno.
E sada treba preživjeti u takvom okruženju, nisam baš siguran da bi mnogi drugi narodi na mjestu Izraela i takove vojne moći bili popustljiviji kada ti netko iz čiste mržnje ubija vlastito stanovništvo, to nije rat, to je čisti terorizam, od kojeg ginu najviše njihova djeca ali mislim da se oni baš puno ne obaziru na to, važna je samo propaganda.

david

pre 2 godine

Hamas je teroristička organizacija. To ne kažu samo Ameri već i Arapi (Egipat i Jordan). Zloupotrebljavaju škole i bolnice u Gazi odakle su do sada ispalili 3100 raketa na gradove u Izraelu. Zbog njihovog bezumlja stradaju nedužni u Gazi i Izraelu

Adnan

pre 2 godine

Ovaj Izrael na čelu sa Netanjahuom je zlo. Koliko štete i ljudskih života je uništio. Domicilnim Arapima uzima zemlju, proteruje ih, zabranjuje im molitve u džamijama, zatvara demonstrante ... Kad Palestinci uzvrate oni uzvraćaju desetostruko jače . Za to vreme svet ćuti

Pera Realno

pre 2 godine

Kome odgovara ovo raketiranje Izraela i i kao posledica pogibija Palestinskog naroda? Izraelcima i Palestincima ne. Amerikancima kao Izraelskim saveznicima ovo ne odgovara. Glavni sponzor Hamasa je Iran koji verovatno ilegalno i doprema materijal za rakete u Palestinu.
A zašto sada? Pa da se kriza udalji od granica neke moćne sile, koje gaje dobre odnose sa Iranom.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 2 godine

Palestinski muftija za vreme najvećeg zločina u istoriji čovečanstva(holokaust) podržava Hitlera( a ja lično mislim da i današnje muftije podržavaju naci politiku i ideologiju) i onda aj kuku!Ne bih da se umiljavam bilo kome ali stradanje Jevreja,Slovena (SRBA) i Roma ne može normalnom ljudskom biću biti prihvatljivo.Sa 19 godina,posetio sam Dahau)slučajno) i danas kada sam već odavno i roditelj, čitav pretrnem kada čujem za nacizam. Srbija mora( jer drugačije ne može) da se ponaša kao Izrael!Naravno treba imati mnogo sitne pameti,i ne nasedati na razne provokacije.BIA treba da bude kao MOSAD, i jednostavno da svako srpsko biće čuva kao svetinju.

rebro

pre 2 godine

@Veliki brat, strani državljanin može da kupi nekretninu u Srbiji, ali ne može da osnovu nje da dobije boravak. Isto je i sa srpskim državljanima bilo gde u inostranstvu. Eno ti Grčke za primer.
Nije to baš tako jednostavno.

inat

pre 2 godine

Arapi i autotohni i jedini pravi Jevreji su istog porekla i ziveli su u dobrosusedskim odnosima vekovima...sve do dolaska istocnoevropskih Zionista koji nikakvih dodirnih tacaka nemaju sa Bliskim istokom...a pogotovo ne sa biblijskim jevrejskim narodom!

natalija

pre 2 godine

Strašno!!!! To sa Izrajelom i Palestinom je nažalost najbolja slika "velikih sila"; ako su već posle 2 svetskog rata hteli da pomognu Jevrejima, posle neviđenog genocida nad njima, ako su rešili da im daju neku teritoriju na planeti Zemlji za državu, onda su morali na nivou UN to odavno da REŠE. Ovako su ih ostavili na CEDILU, snalazite se sam kako umete.

DuffNS

pre 2 godine

(željko, 11. maj 2021 14:22)

Jeste, tacno je da sada Izraelci iseljavaju Palestince ali isto tako su i Jevreje iseljavali odatle Arapi i taj sukob traje vise od 2000 godina tako da ne mozemo gledati samo trenutno stanje nazalost.

Veliki brat

pre 2 godine

Izrealci iseljavaju Palestince iz Jerusalima na silu. Zata Hamas raketira.
(željko, 11. maj 2021 14:22)

Neće biti da je baš tako, dođe bogati jevrejin, ponudi duplo veću cenu, i palestinac proda kuću. Posle počne da kuka kako su ga na silu isterali, kupac pokaže ugovor, a onda ovaj, uhvaćen u laži, kaže "jesam prodao, ali su me prislili..."
Pa jeste, prisilili te, ali ti platili duplo? Da su te prisilili, platili bi ti 10-20% realne cene.


Recimo, priča se da albanci kupuju stanove i kuće po Nišu. Za 10-20 godina ispostavi se da je više od 50% stambenih jedinica u Nišu u vlasništvu albanaca, oni se tu polako usele, i srbi posle krenu da kukaju kako su proterani. Nisu proterani, nego su prodali za dobre pare.
Proterana možda bude manjina koja odbije da proda čak i po višestruko većoj ceni od realne, ali na kraju i njima plate najmanje po tržišnoj ceni.
Evo, zadnjih 15 godina su albanci pronašli maltene sve vlasnike stanova, kuća i zemlje koji su se iselili u Srbiju nakon 1999. i 2005/2006. godine, i svima lepo ponudili ugovore sa relativno realnom cenom - gotovo svi prodali, jer videli da od povratka nema ništa.

Sutra i da vratimo Kosovo u okvire Srbije, osim nekoliko gradova i sela, u svim ostalim preko 99% žive albanci.


Ako krenemo da se vraćamo unazad čije je šta bilo, morali bismo svi da plaćamo porez Rimu i Carigradu.

dnK

pre 2 godine

@ Da nema religija, ne bi bilo ni problema.
(Marko, 12. maj 2021 14:40)

Mozda neke. U Svetom Pismu nigde se ne poziva na ratove, mrznju, cak ni prema neprijateljima Hriscana. I jedino se u ime Hristovo vaskrsavase mrtvi, isceljivase hromi i oni od neizlecivih bolesti itd. Koja druga religija sem Hriscanske ima nekog kao sto je recimo nas sv. Vasilije Ostroski cudotvorac, da takva cuda cine i njegove mosti, onog ko je svim srcem verovao i sluzio Hristu Gospodu? To nesto znaci, a ko ima oci da vidi, vidjece.

T

pre 2 godine

Obe strane zasluzuju osudu. Izraelci proteruju Palestince iz Jerusalima po nekom zakonu koji najbrutalnije diskriminise sve koji nisu Jevreji. To je izazvalo demonstracije, Izrael je oterao demonstrante iz dzamije, a Hamas je na to odgovorio raketiranjem. To je apsolutno neprimerena reakcija. Onda je Izrael krenuo da odgovara na te napade, gde je veliki deo odgovora neprimeren, a Hamas pri tom namerno koristi civile kao stit. Obe strane su za svaku osudu.

Тартар

pre 2 godine

Испаљено 1050 ракета, 850 пало на Израел. Највећи дебакл Гвоздене куполе. Изгледа да је застарела или је Хамас напредовао у производњи ракета. Ако Хамас са лимитираним капацитетима појаса Газе може такав ударац да зада Израелу и њиховом ПВО шта Израелци да очекују у случају сукоба са Ираном или Сиријом који могу 10х више ракета и већих и моћнијих да испале за један сат? Очигледно је да су ракетни системи и дронови преузели примат а да Гвоздена купола није "апдејтована".

toma moj sin mona

pre 2 godine

treba biti debil i osudjivati i jednu i drugu stranu. niko nije kriv. jednostavno ljudi su glupi. kad si glup, ne preostaje ti nista drugo nego da se tučeš.

toma moj sin mona

pre 2 godine

nema nista gluplje od svetog mesta!!!! zbog reci sveto svi ratovi nastaju.

milenijalsi treba da preuzmu svet od ovih debilnih matoraca.

niko nema pravo na zemlju! niti je kosovo srpsko niti albansko, niti je krim ukrajinski niti ruski, niti je jerusalim jevrejski niti muslimanski.

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Neke sankcije Izraelu, ništa???
(Gagi Zlatibor, 11. maj 2021 10:01)

Zasto Izraelu? Hamas je prvi napao.
(Kozarska peta, 11. maj 2021 13:12)

I meni svejedno ali ovih devet dece su Palestinska,kao i oni sto im ruse naselje,i oni sto ih teraju iz dzamije.Ne mozemo im pomoci makar da ne zatvaramo oci.

Veliki brat

pre 2 godine

Izrealci iseljavaju Palestince iz Jerusalima na silu. Zata Hamas raketira.
(željko, 11. maj 2021 14:22)

Neće biti da je baš tako, dođe bogati jevrejin, ponudi duplo veću cenu, i palestinac proda kuću. Posle počne da kuka kako su ga na silu isterali, kupac pokaže ugovor, a onda ovaj, uhvaćen u laži, kaže "jesam prodao, ali su me prislili..."
Pa jeste, prisilili te, ali ti platili duplo? Da su te prisilili, platili bi ti 10-20% realne cene.


Recimo, priča se da albanci kupuju stanove i kuće po Nišu. Za 10-20 godina ispostavi se da je više od 50% stambenih jedinica u Nišu u vlasništvu albanaca, oni se tu polako usele, i srbi posle krenu da kukaju kako su proterani. Nisu proterani, nego su prodali za dobre pare.
Proterana možda bude manjina koja odbije da proda čak i po višestruko većoj ceni od realne, ali na kraju i njima plate najmanje po tržišnoj ceni.
Evo, zadnjih 15 godina su albanci pronašli maltene sve vlasnike stanova, kuća i zemlje koji su se iselili u Srbiju nakon 1999. i 2005/2006. godine, i svima lepo ponudili ugovore sa relativno realnom cenom - gotovo svi prodali, jer videli da od povratka nema ništa.

Sutra i da vratimo Kosovo u okvire Srbije, osim nekoliko gradova i sela, u svim ostalim preko 99% žive albanci.


Ako krenemo da se vraćamo unazad čije je šta bilo, morali bismo svi da plaćamo porez Rimu i Carigradu.

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Neke sankcije Izraelu, ništa???
(Gagi Zlatibor, 11. maj 2021 10:01)

Zasto Izraelu? Hamas je prvi napao.
(Kozarska peta, 11. maj 2021 13:12)

I meni svejedno ali ovih devet dece su Palestinska,kao i oni sto im ruse naselje,i oni sto ih teraju iz dzamije.Ne mozemo im pomoci makar da ne zatvaramo oci.

toma moj sin mona

pre 2 godine

treba biti debil i osudjivati i jednu i drugu stranu. niko nije kriv. jednostavno ljudi su glupi. kad si glup, ne preostaje ti nista drugo nego da se tučeš.

T

pre 2 godine

Obe strane zasluzuju osudu. Izraelci proteruju Palestince iz Jerusalima po nekom zakonu koji najbrutalnije diskriminise sve koji nisu Jevreji. To je izazvalo demonstracije, Izrael je oterao demonstrante iz dzamije, a Hamas je na to odgovorio raketiranjem. To je apsolutno neprimerena reakcija. Onda je Izrael krenuo da odgovara na te napade, gde je veliki deo odgovora neprimeren, a Hamas pri tom namerno koristi civile kao stit. Obe strane su za svaku osudu.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 2 godine

Palestinski muftija za vreme najvećeg zločina u istoriji čovečanstva(holokaust) podržava Hitlera( a ja lično mislim da i današnje muftije podržavaju naci politiku i ideologiju) i onda aj kuku!Ne bih da se umiljavam bilo kome ali stradanje Jevreja,Slovena (SRBA) i Roma ne može normalnom ljudskom biću biti prihvatljivo.Sa 19 godina,posetio sam Dahau)slučajno) i danas kada sam već odavno i roditelj, čitav pretrnem kada čujem za nacizam. Srbija mora( jer drugačije ne može) da se ponaša kao Izrael!Naravno treba imati mnogo sitne pameti,i ne nasedati na razne provokacije.BIA treba da bude kao MOSAD, i jednostavno da svako srpsko biće čuva kao svetinju.

DuffNS

pre 2 godine

(željko, 11. maj 2021 14:22)

Jeste, tacno je da sada Izraelci iseljavaju Palestince ali isto tako su i Jevreje iseljavali odatle Arapi i taj sukob traje vise od 2000 godina tako da ne mozemo gledati samo trenutno stanje nazalost.

toma moj sin mona

pre 2 godine

nema nista gluplje od svetog mesta!!!! zbog reci sveto svi ratovi nastaju.

milenijalsi treba da preuzmu svet od ovih debilnih matoraca.

niko nema pravo na zemlju! niti je kosovo srpsko niti albansko, niti je krim ukrajinski niti ruski, niti je jerusalim jevrejski niti muslimanski.

Adnan

pre 2 godine

Ovaj Izrael na čelu sa Netanjahuom je zlo. Koliko štete i ljudskih života je uništio. Domicilnim Arapima uzima zemlju, proteruje ih, zabranjuje im molitve u džamijama, zatvara demonstrante ... Kad Palestinci uzvrate oni uzvraćaju desetostruko jače . Za to vreme svet ćuti

natalija

pre 2 godine

Strašno!!!! To sa Izrajelom i Palestinom je nažalost najbolja slika "velikih sila"; ako su već posle 2 svetskog rata hteli da pomognu Jevrejima, posle neviđenog genocida nad njima, ako su rešili da im daju neku teritoriju na planeti Zemlji za državu, onda su morali na nivou UN to odavno da REŠE. Ovako su ih ostavili na CEDILU, snalazite se sam kako umete.

inat

pre 2 godine

Arapi i autotohni i jedini pravi Jevreji su istog porekla i ziveli su u dobrosusedskim odnosima vekovima...sve do dolaska istocnoevropskih Zionista koji nikakvih dodirnih tacaka nemaju sa Bliskim istokom...a pogotovo ne sa biblijskim jevrejskim narodom!

david

pre 2 godine

Hamas je teroristička organizacija. To ne kažu samo Ameri već i Arapi (Egipat i Jordan). Zloupotrebljavaju škole i bolnice u Gazi odakle su do sada ispalili 3100 raketa na gradove u Izraelu. Zbog njihovog bezumlja stradaju nedužni u Gazi i Izraelu

Тартар

pre 2 godine

Испаљено 1050 ракета, 850 пало на Израел. Највећи дебакл Гвоздене куполе. Изгледа да је застарела или је Хамас напредовао у производњи ракета. Ако Хамас са лимитираним капацитетима појаса Газе може такав ударац да зада Израелу и њиховом ПВО шта Израелци да очекују у случају сукоба са Ираном или Сиријом који могу 10х више ракета и већих и моћнијих да испале за један сат? Очигледно је да су ракетни системи и дронови преузели примат а да Гвоздена купола није "апдејтована".

dnK

pre 2 godine

@ Da nema religija, ne bi bilo ni problema.
(Marko, 12. maj 2021 14:40)

Mozda neke. U Svetom Pismu nigde se ne poziva na ratove, mrznju, cak ni prema neprijateljima Hriscana. I jedino se u ime Hristovo vaskrsavase mrtvi, isceljivase hromi i oni od neizlecivih bolesti itd. Koja druga religija sem Hriscanske ima nekog kao sto je recimo nas sv. Vasilije Ostroski cudotvorac, da takva cuda cine i njegove mosti, onog ko je svim srcem verovao i sluzio Hristu Gospodu? To nesto znaci, a ko ima oci da vidi, vidjece.

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Neki možda ne razumiju ali Izrael se bori za biološki opstanak jer ima veličinu Slovenije s time da je uklješten između Zapadne obale koja je po površini tri puta manja od izraela i u kojoj vlada koliko toliko umjereni Fatah i Gaze malene palestinske enklave koja je u rukama terorista Hamasa. Okolo su pak sve neprijateljske zemlje osim Jordana koji je skoro pet puta veći od Izraela. Jordan je prijateljski raspoložen prema jednima i drugima no ipak je druga domovina Palestincima, koji tamo vrše svoje vjerske obrede i svadbe neopterečeno i u svoj punini. Izrael jednostavno ne može živjeti na manjoj teritoriji i pokušava na sve načine spriječiti Palastince da se razmašu i demogravski ih ugroze ako vojno već ne mogu. Svi ostali susjedi toliko su nabrušeni da bi Izrael zbrisali sa lica zemlje doslovno.
E sada treba preživjeti u takvom okruženju, nisam baš siguran da bi mnogi drugi narodi na mjestu Izraela i takove vojne moći bili popustljiviji kada ti netko iz čiste mržnje ubija vlastito stanovništvo, to nije rat, to je čisti terorizam, od kojeg ginu najviše njihova djeca ali mislim da se oni baš puno ne obaziru na to, važna je samo propaganda.

rebro

pre 2 godine

@Veliki brat, strani državljanin može da kupi nekretninu u Srbiji, ali ne može da osnovu nje da dobije boravak. Isto je i sa srpskim državljanima bilo gde u inostranstvu. Eno ti Grčke za primer.
Nije to baš tako jednostavno.

Pera Realno

pre 2 godine

Kome odgovara ovo raketiranje Izraela i i kao posledica pogibija Palestinskog naroda? Izraelcima i Palestincima ne. Amerikancima kao Izraelskim saveznicima ovo ne odgovara. Glavni sponzor Hamasa je Iran koji verovatno ilegalno i doprema materijal za rakete u Palestinu.
A zašto sada? Pa da se kriza udalji od granica neke moćne sile, koje gaje dobre odnose sa Iranom.

Crni

pre 2 godine

Neke sankcije Izraelu, ništa???
(Gagi Zlatibor, 11. maj 2021 10:01)
Aj sad zamisli da Izrael nije imao PVO na nivou i da je barem pola tih raketa zavrsilo po rendom ciljevima u Tel Avivu. Takav scenario je i te kako muguc. Da je Hamas imao raketa koliko ima Hezbolah ne bi Izraelcima pomogla gvozdena kupola. Ustvari zamsili da je bilo koja drzava, ispalila na glavni grad bilo koje druge drzave hiljadu raketa po rendom ciljevima, pa onda opet razmsili o tome sta si rekao.

Smuleco

pre 2 godine

Ovima odgovara da im ne pukne sezona, a Palestincima da ih više ne ubijaju i ne ruše zgrade. Inače su ionako Jevreji, "preorali" Gazu:(

wer

pre 2 godine

Kome odgovara ovo raketiranje Izraela i i kao posledica pogibija Palestinskog naroda? Izraelcima i Palestincima ne. Amerikancima kao Izraelskim saveznicima ovo ne odgovara. Glavni sponzor Hamasa je Iran koji verovatno ilegalno i doprema materijal za rakete u Palestinu.
A zašto sada? Pa da se kriza udalji od granica neke moćne sile, koje gaje dobre odnose sa Iranom.
(Pera Realno, 15. maj 2021 09:19)

iran je jedna od retkih sitsih drzava u okruzenju,
i otvoreno saradjuje sa hezbolahom,
hamas je ekstremisticka ultra sunitska grupa nerazumnih divljaka,
koju uglavnom podrzavaju ekstremne saudijske organizacije i turska

da nemaju zajednicki cilj da potrebe jevreje,
od "junackog" hamasa bi ostali samo dugmici

Karusel

pre 2 godine

Zaista nije moja stvar sta se tamo desava, ali Palestinci vec decenijama prave iste greske. Prosto je mucno iznova i iznova to gledati i ovako sa strane. Kako im nije palo na pamet da ciljeve prilagode mogucem, i da se mirnim sredstvima bore za ostvarenje istih.

lolipop

pre 2 godine

Humanitarna katastrofa? Ubijanje dece? Sta ceka NATO? Hoce li bombardovati Tel Aviv i ostale gradove Izraela? Kosovo ce skupo placati.

Adnan

pre 2 godine

Ovaj Izrael na čelu sa Netanjahuom je zlo. Koliko štete i ljudskih života je uništio. Domicilnim Arapima uzima zemlju, proteruje ih, zabranjuje im molitve u džamijama, zatvara demonstrante ... Kad Palestinci uzvrate oni uzvraćaju desetostruko jače . Za to vreme svet ćuti

dnK

pre 2 godine

@ Da nema religija, ne bi bilo ni problema.
(Marko, 12. maj 2021 14:40)

Mozda neke. U Svetom Pismu nigde se ne poziva na ratove, mrznju, cak ni prema neprijateljima Hriscana. I jedino se u ime Hristovo vaskrsavase mrtvi, isceljivase hromi i oni od neizlecivih bolesti itd. Koja druga religija sem Hriscanske ima nekog kao sto je recimo nas sv. Vasilije Ostroski cudotvorac, da takva cuda cine i njegove mosti, onog ko je svim srcem verovao i sluzio Hristu Gospodu? To nesto znaci, a ko ima oci da vidi, vidjece.

toma moj sin mona

pre 2 godine

nema nista gluplje od svetog mesta!!!! zbog reci sveto svi ratovi nastaju.

milenijalsi treba da preuzmu svet od ovih debilnih matoraca.

niko nema pravo na zemlju! niti je kosovo srpsko niti albansko, niti je krim ukrajinski niti ruski, niti je jerusalim jevrejski niti muslimanski.

Тартар

pre 2 godine

Испаљено 1050 ракета, 850 пало на Израел. Највећи дебакл Гвоздене куполе. Изгледа да је застарела или је Хамас напредовао у производњи ракета. Ако Хамас са лимитираним капацитетима појаса Газе може такав ударац да зада Израелу и њиховом ПВО шта Израелци да очекују у случају сукоба са Ираном или Сиријом који могу 10х више ракета и већих и моћнијих да испале за један сат? Очигледно је да су ракетни системи и дронови преузели примат а да Гвоздена купола није "апдејтована".

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Neke sankcije Izraelu, ništa???
(Gagi Zlatibor, 11. maj 2021 10:01)

Zasto Izraelu? Hamas je prvi napao.
(Kozarska peta, 11. maj 2021 13:12)

I meni svejedno ali ovih devet dece su Palestinska,kao i oni sto im ruse naselje,i oni sto ih teraju iz dzamije.Ne mozemo im pomoci makar da ne zatvaramo oci.

dal da mrzmi il ne mrzim

pre 2 godine

Palestinski muftija za vreme najvećeg zločina u istoriji čovečanstva(holokaust) podržava Hitlera( a ja lično mislim da i današnje muftije podržavaju naci politiku i ideologiju) i onda aj kuku!Ne bih da se umiljavam bilo kome ali stradanje Jevreja,Slovena (SRBA) i Roma ne može normalnom ljudskom biću biti prihvatljivo.Sa 19 godina,posetio sam Dahau)slučajno) i danas kada sam već odavno i roditelj, čitav pretrnem kada čujem za nacizam. Srbija mora( jer drugačije ne može) da se ponaša kao Izrael!Naravno treba imati mnogo sitne pameti,i ne nasedati na razne provokacije.BIA treba da bude kao MOSAD, i jednostavno da svako srpsko biće čuva kao svetinju.

Veliki brat

pre 2 godine

Izrealci iseljavaju Palestince iz Jerusalima na silu. Zata Hamas raketira.
(željko, 11. maj 2021 14:22)

Neće biti da je baš tako, dođe bogati jevrejin, ponudi duplo veću cenu, i palestinac proda kuću. Posle počne da kuka kako su ga na silu isterali, kupac pokaže ugovor, a onda ovaj, uhvaćen u laži, kaže "jesam prodao, ali su me prislili..."
Pa jeste, prisilili te, ali ti platili duplo? Da su te prisilili, platili bi ti 10-20% realne cene.


Recimo, priča se da albanci kupuju stanove i kuće po Nišu. Za 10-20 godina ispostavi se da je više od 50% stambenih jedinica u Nišu u vlasništvu albanaca, oni se tu polako usele, i srbi posle krenu da kukaju kako su proterani. Nisu proterani, nego su prodali za dobre pare.
Proterana možda bude manjina koja odbije da proda čak i po višestruko većoj ceni od realne, ali na kraju i njima plate najmanje po tržišnoj ceni.
Evo, zadnjih 15 godina su albanci pronašli maltene sve vlasnike stanova, kuća i zemlje koji su se iselili u Srbiju nakon 1999. i 2005/2006. godine, i svima lepo ponudili ugovore sa relativno realnom cenom - gotovo svi prodali, jer videli da od povratka nema ništa.

Sutra i da vratimo Kosovo u okvire Srbije, osim nekoliko gradova i sela, u svim ostalim preko 99% žive albanci.


Ako krenemo da se vraćamo unazad čije je šta bilo, morali bismo svi da plaćamo porez Rimu i Carigradu.

DuffNS

pre 2 godine

(željko, 11. maj 2021 14:22)

Jeste, tacno je da sada Izraelci iseljavaju Palestince ali isto tako su i Jevreje iseljavali odatle Arapi i taj sukob traje vise od 2000 godina tako da ne mozemo gledati samo trenutno stanje nazalost.

inat

pre 2 godine

Arapi i autotohni i jedini pravi Jevreji su istog porekla i ziveli su u dobrosusedskim odnosima vekovima...sve do dolaska istocnoevropskih Zionista koji nikakvih dodirnih tacaka nemaju sa Bliskim istokom...a pogotovo ne sa biblijskim jevrejskim narodom!

david

pre 2 godine

Hamas je teroristička organizacija. To ne kažu samo Ameri već i Arapi (Egipat i Jordan). Zloupotrebljavaju škole i bolnice u Gazi odakle su do sada ispalili 3100 raketa na gradove u Izraelu. Zbog njihovog bezumlja stradaju nedužni u Gazi i Izraelu

Pera Realno

pre 2 godine

Kome odgovara ovo raketiranje Izraela i i kao posledica pogibija Palestinskog naroda? Izraelcima i Palestincima ne. Amerikancima kao Izraelskim saveznicima ovo ne odgovara. Glavni sponzor Hamasa je Iran koji verovatno ilegalno i doprema materijal za rakete u Palestinu.
A zašto sada? Pa da se kriza udalji od granica neke moćne sile, koje gaje dobre odnose sa Iranom.

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Neki možda ne razumiju ali Izrael se bori za biološki opstanak jer ima veličinu Slovenije s time da je uklješten između Zapadne obale koja je po površini tri puta manja od izraela i u kojoj vlada koliko toliko umjereni Fatah i Gaze malene palestinske enklave koja je u rukama terorista Hamasa. Okolo su pak sve neprijateljske zemlje osim Jordana koji je skoro pet puta veći od Izraela. Jordan je prijateljski raspoložen prema jednima i drugima no ipak je druga domovina Palestincima, koji tamo vrše svoje vjerske obrede i svadbe neopterečeno i u svoj punini. Izrael jednostavno ne može živjeti na manjoj teritoriji i pokušava na sve načine spriječiti Palastince da se razmašu i demogravski ih ugroze ako vojno već ne mogu. Svi ostali susjedi toliko su nabrušeni da bi Izrael zbrisali sa lica zemlje doslovno.
E sada treba preživjeti u takvom okruženju, nisam baš siguran da bi mnogi drugi narodi na mjestu Izraela i takove vojne moći bili popustljiviji kada ti netko iz čiste mržnje ubija vlastito stanovništvo, to nije rat, to je čisti terorizam, od kojeg ginu najviše njihova djeca ali mislim da se oni baš puno ne obaziru na to, važna je samo propaganda.

toma moj sin mona

pre 2 godine

treba biti debil i osudjivati i jednu i drugu stranu. niko nije kriv. jednostavno ljudi su glupi. kad si glup, ne preostaje ti nista drugo nego da se tučeš.

T

pre 2 godine

Obe strane zasluzuju osudu. Izraelci proteruju Palestince iz Jerusalima po nekom zakonu koji najbrutalnije diskriminise sve koji nisu Jevreji. To je izazvalo demonstracije, Izrael je oterao demonstrante iz dzamije, a Hamas je na to odgovorio raketiranjem. To je apsolutno neprimerena reakcija. Onda je Izrael krenuo da odgovara na te napade, gde je veliki deo odgovora neprimeren, a Hamas pri tom namerno koristi civile kao stit. Obe strane su za svaku osudu.

natalija

pre 2 godine

Strašno!!!! To sa Izrajelom i Palestinom je nažalost najbolja slika "velikih sila"; ako su već posle 2 svetskog rata hteli da pomognu Jevrejima, posle neviđenog genocida nad njima, ako su rešili da im daju neku teritoriju na planeti Zemlji za državu, onda su morali na nivou UN to odavno da REŠE. Ovako su ih ostavili na CEDILU, snalazite se sam kako umete.

rebro

pre 2 godine

@Veliki brat, strani državljanin može da kupi nekretninu u Srbiji, ali ne može da osnovu nje da dobije boravak. Isto je i sa srpskim državljanima bilo gde u inostranstvu. Eno ti Grčke za primer.
Nije to baš tako jednostavno.

lolipop

pre 2 godine

Humanitarna katastrofa? Ubijanje dece? Sta ceka NATO? Hoce li bombardovati Tel Aviv i ostale gradove Izraela? Kosovo ce skupo placati.

Karusel

pre 2 godine

Zaista nije moja stvar sta se tamo desava, ali Palestinci vec decenijama prave iste greske. Prosto je mucno iznova i iznova to gledati i ovako sa strane. Kako im nije palo na pamet da ciljeve prilagode mogucem, i da se mirnim sredstvima bore za ostvarenje istih.

Smuleco

pre 2 godine

Ovima odgovara da im ne pukne sezona, a Palestincima da ih više ne ubijaju i ne ruše zgrade. Inače su ionako Jevreji, "preorali" Gazu:(

wer

pre 2 godine

Kome odgovara ovo raketiranje Izraela i i kao posledica pogibija Palestinskog naroda? Izraelcima i Palestincima ne. Amerikancima kao Izraelskim saveznicima ovo ne odgovara. Glavni sponzor Hamasa je Iran koji verovatno ilegalno i doprema materijal za rakete u Palestinu.
A zašto sada? Pa da se kriza udalji od granica neke moćne sile, koje gaje dobre odnose sa Iranom.
(Pera Realno, 15. maj 2021 09:19)

iran je jedna od retkih sitsih drzava u okruzenju,
i otvoreno saradjuje sa hezbolahom,
hamas je ekstremisticka ultra sunitska grupa nerazumnih divljaka,
koju uglavnom podrzavaju ekstremne saudijske organizacije i turska

da nemaju zajednicki cilj da potrebe jevreje,
od "junackog" hamasa bi ostali samo dugmici

Crni

pre 2 godine

Neke sankcije Izraelu, ništa???
(Gagi Zlatibor, 11. maj 2021 10:01)
Aj sad zamisli da Izrael nije imao PVO na nivou i da je barem pola tih raketa zavrsilo po rendom ciljevima u Tel Avivu. Takav scenario je i te kako muguc. Da je Hamas imao raketa koliko ima Hezbolah ne bi Izraelcima pomogla gvozdena kupola. Ustvari zamsili da je bilo koja drzava, ispalila na glavni grad bilo koje druge drzave hiljadu raketa po rendom ciljevima, pa onda opet razmsili o tome sta si rekao.