Nedelja, 25.04.2021.

13:50

"Quo vadis Aida?" - osetljivi materijal u trci za Oskara

Izvor: DW

"Quo vadis Aida?" - osetljivi materijal u trci za Oskara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Arch Enemy

pre 3 godine

Nenad
Mala ispravka, ne postoji mjesto Bosanski Brod, grad se zove samo Brod i nalazi se na rijeci Savi na sjeveru Republike Srpske, nekada se zvao Bosanski Brod a sad samo Brod!

MILE

pre 3 godine

Film je sa lažnom temom otrcanom i izraubovanom.Dogma o lažnom genocidu u Srebrenici je dogma sa greškom nastala kao ratna propaganda da se nato vojno ufulja u Bih.Ubijeni su ubice krvavih ruku koji su klali srpsku nejač pod Orićem i pravedno su kažnjeni.Genocid je bio nad srpskim civilima koje su redom ubijali.Orić prvi kidno kad su čuli da Mladić sa par stotina vojnika dolazi a njih 15.000 kud koji u bježaniju.Nato je sad u Bih da disciplinuje islamske ekstreme i nikad neće otići iz Bih što je dobro za Srbe.Jašara osudili na 20god što je puco u ambasadu a za klanje srpske djece sude na 10god.Eto sudske pravde u Bih i Haškom kupleraju.

sandu

pre 3 godine

Pa da li je moguce da neko misli, da bilo koji film, o bilo cemu, ko god da ga je snimio, moze da utice na geopolitiku, medjudrzavne granice, ukidanje/formiranje drzava?!?! Aman, bre, ljudi...

autosovinista, poreklom sa sela, drma me stokholmski sindrom, kurs sa odlicnim zavrsen kod sonje biserko, navijam samo za hrvatsku nogometnu momcad...

pre 3 godine

Nista od Oskara! Na sedativima sam...

Dobice Oskara, pa ce neki pomisliti da su majstori za filmove

pre 3 godine

Odgledao sam film, iskreno ne vidim razloga da se o njemu toliko pise. Film kao film, nista posebno. To sto je ona neke snimke sa jutjuba doslovno ubacila u film ja ne vidim kao kvalitet. A sve drugo je nesto sto puta vidjeno i sasvim nezanimljvio ikome u svetu da nije u politickom narativu novoizabrane americke administracije.

Marko

pre 3 godine

Film je vrhunski! Sve koji ga pljuju molim da ga pogledaju, ubeđen sam da će im sa svideti. A onda trk na internet, pa proveri istorijske činjenice, zvanične. Neke replike su potpuno autentične sa snimaka na yt.

Sinbad80

pre 3 godine

Film je ispod proseka,dvoje izdajnika od glavnih glumaca necu da komentarišem,samo mi nije jasno kako nekom u Srbiji moze da se svidi ovaj glupi film,pa sta su Bosnjaci mislili da ce lagano dobiti nuslimansku drzavu u Evropi ni sad je nemaju jer se u Federaciji pitaju Hrvati a ne oni,nek traze krivca za njihovo stradanje u UN! Inace ova Zbanicka bas " lepa" zena!

sir oliver

pre 3 godine

Sam film je ok sobzirom da je imao veoma mali budžet. Ono što se desilo u Srebrenici u filmu je prikazan samo jedan mali dio.Srbi prestanite da kmečite o Naseru nego angažujte se pa napravite film o istom,niko vam to nebrani.
(Naser, 25. april 2021 15:56)
Moj dobri Nasere, ne treba nama film o Oricu, nego da se procesuira i osudi za zlocine koje je napravio! Kao sto su i osudjeni zlocinci koji su naredili i sproveli zlocin u Srebrenici! Zlocinac nema naciju ni veru, svima njima je mesto u zatvoru, jos ako bi mene pitali dozivotno i uz tezak fizicki rad! Tako, moj dobri Nasere, pa kad stignes pogledaj bar na Youtube klipove o vasem heroju i njegovim "sabranim delima"!

Nenad

pre 3 godine

Ne razumem, moje u Bosanskom Brodu klale ustaše (Hrvati i turci-bošnjaci) a ja da budem kulturan i fini. Baš me briga za neku Aidu i hvala Bogu da su se odvojili.

sofie

pre 3 godine

U filmu su Srbi prikazani kao absolutno zli, Bosnjaci kao absolutno nevini a UN kao birokraticne karikature bez empatije i hrabrosti.
Srpski civili u filmu postoje samo u zavrsnim scenama u kojima su zaposjeli imovinu Bosnjaka . U scenama od prije rata i tokom rata, Srbi su muskarci i vojnici. Bosnjaci su svi civili sve vrijeme.
Aida se ocajno i sa mnogo bola bori u filmu da pronadje empatiju i pomoc za svoju porodicu ... ali na isti nacin na kojoj je njoj uskracena pomoc i empatija i ona uskracuje isto, vrlo hladno bez empatije i po pravilima, svojim sunarodnicima koji su ostali izvan baze.

Ako trazite da pogledate film o ratu u BiH pogledajte Halimin Put. Halimin put ce vas navesti da razmislite o ratu i da se zalazete da se nikad ne ponovi. Ono sto je Zbanicka kaze da je htjela.

Film ima dobar prijem na zapadu zbog negativne kritike UN. Publika na zapadu nema emocionalnu konekciju prema stradanju u Bosni i aktivnija je u konstruktivnoj kritici svojih institucija od Srba i Bosnjaka tako da je ovaj film odlican povod za diskusiju o njihovoj ulozi u ratovima i mirovnim misijama po svijetu. Zbanicka, buduci da zivi u Njemackoj, to zna i iskoristila je to mudro da isprica ovu tragicnu pricu i potvrdi simpatije zapada za stradanje Bosnjaka. Vrlo mudro. Ako odluci da stvarno napravi film koji ce povesti posvadjane strane u mirovni proces, ona to vjerovatno moze ... ali, jos uvijek nije dosla do toga

Oskara ce dobiti Another Round.

Zagor

pre 3 godine

Nego jel' može sad jedan film o turskom genocidu nad Jermenima, kada su Amerikanci posle više od 100 godina "odobrili" postojanje istoga? Pa da vidi svet šta je stvarno genocid. Može Kim Kardašian da čita uvod. Ali barem da svetu otvori oči.

KoRn

pre 3 godine

Nisam toku ali ono sto sam citao po portalima spreman sam kucu da uložim da ce "Dara iz Jasenovca"da uzme Oskara kao iz šale.I da ce "Dara iz Jasenovca" da bude najbolji film svih vremena.I da ce serija "Porodica" da pokupi sve moguce nagrade ovog sveta, jer je to najbolja serija koja je ikada snimljena.

kont

pre 3 godine

O filmu necu da kazem nista ni pozitivno ni negativno jer ga pogledao nisam ali sam video neke isecke spornih delova i mislim da mogu da shvatim poentu filma.Stoga imam samo jedan komentar.Gradjani Srbije i Srbi u BiH znajte da ukoliko ovaj film dobija Oskara nesto ce krupno poceti da se radi na planu unitarizacije BiH i ukidanja Republike Srpske.Toj istoj svrsi sluzio je i ovaj famozni ubaceni Non pejper i ako nekim slucajem Aida dobije Oskara to ce znaciti ni manje ni vise nego pocetak zapadne medijske akcije na ukidanju Rs i obracunom sa Srbima kao faktorom na Balkanu.

Sve vase lazi u ime Alaha

pre 3 godine

Pogledaj te na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=Te_GwNFKviU kako Šeik Imran Nazar Hosein objasnjava jednoj bosaskoj narikaci kako su turci i danasnji muslimani na Balkanu izvrsili genocid nad srbima

kijevcanin

pre 3 godine

Ljudi da li ste vi svesni kakve ce katastrofalne posledice za ovaj narod izazvati eventualna pobeda ovog propagandnog filma?Ajd sto ce se istorija skroz izokrenuti naglavacke i dogadjaji iz devedesetih ce pobedom narativa o genocidu ce ubuduce biti interpretirani kao agresija zlih Srba na nevini komsiluk,ali sto ce pritisak na Srbe biti da prizna "genocid" biti takav da ce se na kraju to morati uciniti a to sa sobom povlaci i placanje ogromnih ratnih reparacija i sto je najvaznije RS ce biti proglasena genocidnom tvorevinom i samim tim ce se stvoriti uslovi da se ista ukine i stopi u jedinstvenu panislamsku BIH na celu sa,sto da ne,Naserom Oricem kao premijerom,sve onako kako je Alija Izetbegovic imao viziju,a to znaci nista drugo nego novi RAT.Pa cemu toliko insistiranje i tolika ulozena sredstva da se Srebrenica nazove genocidom iako to realno nije bila.Srbija priznala odavno sa je to veliki zlocin,svi odgovorni Srbi osudjeni na max.kazne,bukvalno jedina pravda na neki nacin je stigla samo za te zrtve(za razliku od ostalih stratista),i opet to nije dovoljno,i milioni se ulazu da se sve to prikaze kao genocid.Ali moze im se,kad sa ove strane postoje Isakovici,Karanovici,Marici,razne NGO da im daju legitimitet,tako nesto nema sanse da postoji kod Bosnjaka,Hrvata...Pa gde su oni u filmu o Jasenovcu(za razliku od Srebrenice apsolutno cista i jasna situacija),nisu niti ce ih ikad biti.E zato je svako prosao kako je prosao,i zato ce nas stati sve Srba pod jednu sljivu

Naser

pre 3 godine

Sam film je ok sobzirom da je imao veoma mali budžet. Ono što se desilo u Srebrenici u filmu je prikazan samo jedan mali dio.Srbi prestanite da kmečite o Naseru nego angažujte se pa napravite film o istom,niko vam to nebrani.

osvald

pre 3 godine

@mika
Ma nek je nova Sindlerova lista film ima jedan cilj,da se Srebrenica prikaze kao GENOCID,jer se zna sta iz toga proistice,dakle film sa jasnim namerama direktno usmerenim pre svega na moje i tvoje zemljake preko Drine,i borba za krajnji cilj,ukidanje tog entiteta,zamisli da mi snimimo film o Oluji,ulozimo milione,izlobiramo da udje u trku za Oskara,pa cela Hrvatska bi bila na nogama,ovako pola Srbije podrzava Aidu kao nekakav dobar zalog za buducnost,nasi glumci tumace glavne uloge,i onda nam nije jasno zasto smo tu gde smo

kolubarac

pre 3 godine

Ako bi se ja pitao ovo delo nebi ni primisalo na našim medijima, ne zato što ne negiram ratni zločin jer se desio i o tome mi kako narod i država trebamo da non stop učimo nove generacije da se ne ponovi, nego na način kojim je Srpski narod predstavljen u filmu. Zato mi moramo da krenemo sa prezentovanjem istine svetu ali prave istine.Snimimo i mi par fimova, pokažimo svetu pravu istinu, i nemojmo da se izvlačimo da nemamo sredstava.Dok se ratovalo onda se imalo.
Živela Srbija, Živeo pošten narod.

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Gledao sam film,iskreno scene nasilja i ubijanja su svedene na minimum,postoje neke scene koje nisu tacne,film daje akcenat na holandske vojnike koji su bili tamo rasporedjeni i njihova uloga u svim tim desavanjima.Ako stavimo po stranu kojom se temom film bavi i gledamo cisto kvalitet samog filma,mislim da nema sanse protiv jos jedne runde,ja sam i govorio mesecima unazad da ce on lagano i da osvojiti oscara barem po mom misljenju!.

IL

pre 3 godine

Javila se i Klintonka da pohvali ovu propagandu ahahahah
Nego zanima me da li u Bosni znaju da snime film a da nije o ratu počevši od Ničije zemlje preko Grbavice pa do ovog sad??Konstantno izigravanje zrtve

....

pre 3 godine

Žbanićka se tokom proteklih godina baš izveštila u pravljenju manipulativnih propagandnih filmova. Svaki njen film ima neke suptilne propagandne poruke. U jednom filmu čak sugeriše da je Ivo Andrić inspirator zločina nad muslimanima. Sam naslov filma Grbavica je manipulatuvan jer sugeriše da je čitava Grbavica bila logor za silovanje. Inače, Grbavica je sarajevsko naselje, tokom rata pod srpskom kontrolom u kojem se nije moglo kretati od muslimanskih granata i snajpera koji su kosili sve redom.

zmitjkoe

pre 3 godine

Naravno da je film propaganda. jedan od dokaza je poredjenje originalnog snimka dolaska civila Bosnjaka na pregovore i kako je ta situacija prikazana u filmu.

mika

pre 3 godine

Sve se slazem bio je rat, svi su krivi i svi su se ubijali. Ali odgledajte film, odlicno je uradjen. Sto je najgore mi i nismo toliko lose predstavljeni (jer rat je) vec UN koji nista nije uradio da pomogne tom narodu koji je verovao da ce ih oni zastititi.
I da ja sam iz Srbije, samo molba da se prvo odgleda film pa posle da se kritikuje.

Јабучило

pre 3 godine

Film je super osim ako negiras Srebrenicu, onda ti je propaganda.
(Muki, 25. april 2021 14:05)

Подмукао коментар. Ја, на пример, негирам геноцид у Сребреници. Ратни злочин не негирам. Занимају ме и непосредни и мање непосредни догађаји који су до злочина довели. Редитељка прилично инсистира на документарном аспекту филма, а тај је споран. Она сцена претресања је незанемарљив у том смислу. Реч може бити и 100% тачно пренесена, али филмским језиком може и 100% да јој се промени значење. Сваки уметник има право на своју истину у оквиру свог уметничког дела, али и гледалац има право да филм цени са ког год аспекта жели, односно како га је доживео. Филм још нисам гледао, немам против да га погледам. Али, оно мало материјала који сам видео ме не оставља у уверењу да филм занемарује политичкопропагандни ефекат. А када га будем одгледао у целости, надам се, можемо да причамо и о другим аспектима.

питам за друга

pre 3 godine

Где могу да добијем контакт од тог младића што се расплакао у биоскопу, да плачемо заједно?

Milojko

pre 3 godine

S obzirom.da je na vlasti Bajdenova ( Klintonova ) administracija, sanse da ovaj film pobedi su velike. Da je Tramp na vlasti sanse bi bile minimalne.

milutin

pre 3 godine

Sa svim postovanjem svake nevine zrtve. Koristiti termim genocid u nasim novinama je uzasno i totalno pogresno. Medunarodni sud pravde je presudio da se u Srebrenici nije desio genocid. Jer 7000 zrtava ( ako je i taj broj istinit). Je suludo zvati genocidom...

mika

pre 3 godine

Sve se slazem bio je rat, svi su krivi i svi su se ubijali. Ali odgledajte film, odlicno je uradjen. Sto je najgore mi i nismo toliko lose predstavljeni (jer rat je) vec UN koji nista nije uradio da pomogne tom narodu koji je verovao da ce ih oni zastititi.
I da ja sam iz Srbije, samo molba da se prvo odgleda film pa posle da se kritikuje.

питам за друга

pre 3 godine

Где могу да добијем контакт од тог младића што се расплакао у биоскопу, да плачемо заједно?

Milojko

pre 3 godine

S obzirom.da je na vlasti Bajdenova ( Klintonova ) administracija, sanse da ovaj film pobedi su velike. Da je Tramp na vlasti sanse bi bile minimalne.

zmitjkoe

pre 3 godine

Naravno da je film propaganda. jedan od dokaza je poredjenje originalnog snimka dolaska civila Bosnjaka na pregovore i kako je ta situacija prikazana u filmu.

osvald

pre 3 godine

@mika
Ma nek je nova Sindlerova lista film ima jedan cilj,da se Srebrenica prikaze kao GENOCID,jer se zna sta iz toga proistice,dakle film sa jasnim namerama direktno usmerenim pre svega na moje i tvoje zemljake preko Drine,i borba za krajnji cilj,ukidanje tog entiteta,zamisli da mi snimimo film o Oluji,ulozimo milione,izlobiramo da udje u trku za Oskara,pa cela Hrvatska bi bila na nogama,ovako pola Srbije podrzava Aidu kao nekakav dobar zalog za buducnost,nasi glumci tumace glavne uloge,i onda nam nije jasno zasto smo tu gde smo

kijevcanin

pre 3 godine

Ljudi da li ste vi svesni kakve ce katastrofalne posledice za ovaj narod izazvati eventualna pobeda ovog propagandnog filma?Ajd sto ce se istorija skroz izokrenuti naglavacke i dogadjaji iz devedesetih ce pobedom narativa o genocidu ce ubuduce biti interpretirani kao agresija zlih Srba na nevini komsiluk,ali sto ce pritisak na Srbe biti da prizna "genocid" biti takav da ce se na kraju to morati uciniti a to sa sobom povlaci i placanje ogromnih ratnih reparacija i sto je najvaznije RS ce biti proglasena genocidnom tvorevinom i samim tim ce se stvoriti uslovi da se ista ukine i stopi u jedinstvenu panislamsku BIH na celu sa,sto da ne,Naserom Oricem kao premijerom,sve onako kako je Alija Izetbegovic imao viziju,a to znaci nista drugo nego novi RAT.Pa cemu toliko insistiranje i tolika ulozena sredstva da se Srebrenica nazove genocidom iako to realno nije bila.Srbija priznala odavno sa je to veliki zlocin,svi odgovorni Srbi osudjeni na max.kazne,bukvalno jedina pravda na neki nacin je stigla samo za te zrtve(za razliku od ostalih stratista),i opet to nije dovoljno,i milioni se ulazu da se sve to prikaze kao genocid.Ali moze im se,kad sa ove strane postoje Isakovici,Karanovici,Marici,razne NGO da im daju legitimitet,tako nesto nema sanse da postoji kod Bosnjaka,Hrvata...Pa gde su oni u filmu o Jasenovcu(za razliku od Srebrenice apsolutno cista i jasna situacija),nisu niti ce ih ikad biti.E zato je svako prosao kako je prosao,i zato ce nas stati sve Srba pod jednu sljivu

kolubarac

pre 3 godine

Ako bi se ja pitao ovo delo nebi ni primisalo na našim medijima, ne zato što ne negiram ratni zločin jer se desio i o tome mi kako narod i država trebamo da non stop učimo nove generacije da se ne ponovi, nego na način kojim je Srpski narod predstavljen u filmu. Zato mi moramo da krenemo sa prezentovanjem istine svetu ali prave istine.Snimimo i mi par fimova, pokažimo svetu pravu istinu, i nemojmo da se izvlačimo da nemamo sredstava.Dok se ratovalo onda se imalo.
Živela Srbija, Živeo pošten narod.

Јабучило

pre 3 godine

Film je super osim ako negiras Srebrenicu, onda ti je propaganda.
(Muki, 25. april 2021 14:05)

Подмукао коментар. Ја, на пример, негирам геноцид у Сребреници. Ратни злочин не негирам. Занимају ме и непосредни и мање непосредни догађаји који су до злочина довели. Редитељка прилично инсистира на документарном аспекту филма, а тај је споран. Она сцена претресања је незанемарљив у том смислу. Реч може бити и 100% тачно пренесена, али филмским језиком може и 100% да јој се промени значење. Сваки уметник има право на своју истину у оквиру свог уметничког дела, али и гледалац има право да филм цени са ког год аспекта жели, односно како га је доживео. Филм још нисам гледао, немам против да га погледам. Али, оно мало материјала који сам видео ме не оставља у уверењу да филм занемарује политичкопропагандни ефекат. А када га будем одгледао у целости, надам се, можемо да причамо и о другим аспектима.

sofie

pre 3 godine

U filmu su Srbi prikazani kao absolutno zli, Bosnjaci kao absolutno nevini a UN kao birokraticne karikature bez empatije i hrabrosti.
Srpski civili u filmu postoje samo u zavrsnim scenama u kojima su zaposjeli imovinu Bosnjaka . U scenama od prije rata i tokom rata, Srbi su muskarci i vojnici. Bosnjaci su svi civili sve vrijeme.
Aida se ocajno i sa mnogo bola bori u filmu da pronadje empatiju i pomoc za svoju porodicu ... ali na isti nacin na kojoj je njoj uskracena pomoc i empatija i ona uskracuje isto, vrlo hladno bez empatije i po pravilima, svojim sunarodnicima koji su ostali izvan baze.

Ako trazite da pogledate film o ratu u BiH pogledajte Halimin Put. Halimin put ce vas navesti da razmislite o ratu i da se zalazete da se nikad ne ponovi. Ono sto je Zbanicka kaze da je htjela.

Film ima dobar prijem na zapadu zbog negativne kritike UN. Publika na zapadu nema emocionalnu konekciju prema stradanju u Bosni i aktivnija je u konstruktivnoj kritici svojih institucija od Srba i Bosnjaka tako da je ovaj film odlican povod za diskusiju o njihovoj ulozi u ratovima i mirovnim misijama po svijetu. Zbanicka, buduci da zivi u Njemackoj, to zna i iskoristila je to mudro da isprica ovu tragicnu pricu i potvrdi simpatije zapada za stradanje Bosnjaka. Vrlo mudro. Ako odluci da stvarno napravi film koji ce povesti posvadjane strane u mirovni proces, ona to vjerovatno moze ... ali, jos uvijek nije dosla do toga

Oskara ce dobiti Another Round.

milutin

pre 3 godine

Sa svim postovanjem svake nevine zrtve. Koristiti termim genocid u nasim novinama je uzasno i totalno pogresno. Medunarodni sud pravde je presudio da se u Srebrenici nije desio genocid. Jer 7000 zrtava ( ako je i taj broj istinit). Je suludo zvati genocidom...

IL

pre 3 godine

Javila se i Klintonka da pohvali ovu propagandu ahahahah
Nego zanima me da li u Bosni znaju da snime film a da nije o ratu počevši od Ničije zemlje preko Grbavice pa do ovog sad??Konstantno izigravanje zrtve

Nenad

pre 3 godine

Ne razumem, moje u Bosanskom Brodu klale ustaše (Hrvati i turci-bošnjaci) a ja da budem kulturan i fini. Baš me briga za neku Aidu i hvala Bogu da su se odvojili.

....

pre 3 godine

Žbanićka se tokom proteklih godina baš izveštila u pravljenju manipulativnih propagandnih filmova. Svaki njen film ima neke suptilne propagandne poruke. U jednom filmu čak sugeriše da je Ivo Andrić inspirator zločina nad muslimanima. Sam naslov filma Grbavica je manipulatuvan jer sugeriše da je čitava Grbavica bila logor za silovanje. Inače, Grbavica je sarajevsko naselje, tokom rata pod srpskom kontrolom u kojem se nije moglo kretati od muslimanskih granata i snajpera koji su kosili sve redom.

Sve vase lazi u ime Alaha

pre 3 godine

Pogledaj te na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=Te_GwNFKviU kako Šeik Imran Nazar Hosein objasnjava jednoj bosaskoj narikaci kako su turci i danasnji muslimani na Balkanu izvrsili genocid nad srbima

Zagor

pre 3 godine

Nego jel' može sad jedan film o turskom genocidu nad Jermenima, kada su Amerikanci posle više od 100 godina "odobrili" postojanje istoga? Pa da vidi svet šta je stvarno genocid. Može Kim Kardašian da čita uvod. Ali barem da svetu otvori oči.

Dobice Oskara, pa ce neki pomisliti da su majstori za filmove

pre 3 godine

Odgledao sam film, iskreno ne vidim razloga da se o njemu toliko pise. Film kao film, nista posebno. To sto je ona neke snimke sa jutjuba doslovno ubacila u film ja ne vidim kao kvalitet. A sve drugo je nesto sto puta vidjeno i sasvim nezanimljvio ikome u svetu da nije u politickom narativu novoizabrane americke administracije.

kont

pre 3 godine

O filmu necu da kazem nista ni pozitivno ni negativno jer ga pogledao nisam ali sam video neke isecke spornih delova i mislim da mogu da shvatim poentu filma.Stoga imam samo jedan komentar.Gradjani Srbije i Srbi u BiH znajte da ukoliko ovaj film dobija Oskara nesto ce krupno poceti da se radi na planu unitarizacije BiH i ukidanja Republike Srpske.Toj istoj svrsi sluzio je i ovaj famozni ubaceni Non pejper i ako nekim slucajem Aida dobije Oskara to ce znaciti ni manje ni vise nego pocetak zapadne medijske akcije na ukidanju Rs i obracunom sa Srbima kao faktorom na Balkanu.

sir oliver

pre 3 godine

Sam film je ok sobzirom da je imao veoma mali budžet. Ono što se desilo u Srebrenici u filmu je prikazan samo jedan mali dio.Srbi prestanite da kmečite o Naseru nego angažujte se pa napravite film o istom,niko vam to nebrani.
(Naser, 25. april 2021 15:56)
Moj dobri Nasere, ne treba nama film o Oricu, nego da se procesuira i osudi za zlocine koje je napravio! Kao sto su i osudjeni zlocinci koji su naredili i sproveli zlocin u Srebrenici! Zlocinac nema naciju ni veru, svima njima je mesto u zatvoru, jos ako bi mene pitali dozivotno i uz tezak fizicki rad! Tako, moj dobri Nasere, pa kad stignes pogledaj bar na Youtube klipove o vasem heroju i njegovim "sabranim delima"!

Sinbad80

pre 3 godine

Film je ispod proseka,dvoje izdajnika od glavnih glumaca necu da komentarišem,samo mi nije jasno kako nekom u Srbiji moze da se svidi ovaj glupi film,pa sta su Bosnjaci mislili da ce lagano dobiti nuslimansku drzavu u Evropi ni sad je nemaju jer se u Federaciji pitaju Hrvati a ne oni,nek traze krivca za njihovo stradanje u UN! Inace ova Zbanicka bas " lepa" zena!

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Gledao sam film,iskreno scene nasilja i ubijanja su svedene na minimum,postoje neke scene koje nisu tacne,film daje akcenat na holandske vojnike koji su bili tamo rasporedjeni i njihova uloga u svim tim desavanjima.Ako stavimo po stranu kojom se temom film bavi i gledamo cisto kvalitet samog filma,mislim da nema sanse protiv jos jedne runde,ja sam i govorio mesecima unazad da ce on lagano i da osvojiti oscara barem po mom misljenju!.

Marko

pre 3 godine

Film je vrhunski! Sve koji ga pljuju molim da ga pogledaju, ubeđen sam da će im sa svideti. A onda trk na internet, pa proveri istorijske činjenice, zvanične. Neke replike su potpuno autentične sa snimaka na yt.

Naser

pre 3 godine

Sam film je ok sobzirom da je imao veoma mali budžet. Ono što se desilo u Srebrenici u filmu je prikazan samo jedan mali dio.Srbi prestanite da kmečite o Naseru nego angažujte se pa napravite film o istom,niko vam to nebrani.

KoRn

pre 3 godine

Nisam toku ali ono sto sam citao po portalima spreman sam kucu da uložim da ce "Dara iz Jasenovca"da uzme Oskara kao iz šale.I da ce "Dara iz Jasenovca" da bude najbolji film svih vremena.I da ce serija "Porodica" da pokupi sve moguce nagrade ovog sveta, jer je to najbolja serija koja je ikada snimljena.

autosovinista, poreklom sa sela, drma me stokholmski sindrom, kurs sa odlicnim zavrsen kod sonje biserko, navijam samo za hrvatsku nogometnu momcad...

pre 3 godine

Nista od Oskara! Na sedativima sam...

MILE

pre 3 godine

Film je sa lažnom temom otrcanom i izraubovanom.Dogma o lažnom genocidu u Srebrenici je dogma sa greškom nastala kao ratna propaganda da se nato vojno ufulja u Bih.Ubijeni su ubice krvavih ruku koji su klali srpsku nejač pod Orićem i pravedno su kažnjeni.Genocid je bio nad srpskim civilima koje su redom ubijali.Orić prvi kidno kad su čuli da Mladić sa par stotina vojnika dolazi a njih 15.000 kud koji u bježaniju.Nato je sad u Bih da disciplinuje islamske ekstreme i nikad neće otići iz Bih što je dobro za Srbe.Jašara osudili na 20god što je puco u ambasadu a za klanje srpske djece sude na 10god.Eto sudske pravde u Bih i Haškom kupleraju.

sandu

pre 3 godine

Pa da li je moguce da neko misli, da bilo koji film, o bilo cemu, ko god da ga je snimio, moze da utice na geopolitiku, medjudrzavne granice, ukidanje/formiranje drzava?!?! Aman, bre, ljudi...

Arch Enemy

pre 3 godine

Nenad
Mala ispravka, ne postoji mjesto Bosanski Brod, grad se zove samo Brod i nalazi se na rijeci Savi na sjeveru Republike Srpske, nekada se zvao Bosanski Brod a sad samo Brod!

mika

pre 3 godine

Sve se slazem bio je rat, svi su krivi i svi su se ubijali. Ali odgledajte film, odlicno je uradjen. Sto je najgore mi i nismo toliko lose predstavljeni (jer rat je) vec UN koji nista nije uradio da pomogne tom narodu koji je verovao da ce ih oni zastititi.
I da ja sam iz Srbije, samo molba da se prvo odgleda film pa posle da se kritikuje.

Milojko

pre 3 godine

S obzirom.da je na vlasti Bajdenova ( Klintonova ) administracija, sanse da ovaj film pobedi su velike. Da je Tramp na vlasti sanse bi bile minimalne.

kijevcanin

pre 3 godine

Ljudi da li ste vi svesni kakve ce katastrofalne posledice za ovaj narod izazvati eventualna pobeda ovog propagandnog filma?Ajd sto ce se istorija skroz izokrenuti naglavacke i dogadjaji iz devedesetih ce pobedom narativa o genocidu ce ubuduce biti interpretirani kao agresija zlih Srba na nevini komsiluk,ali sto ce pritisak na Srbe biti da prizna "genocid" biti takav da ce se na kraju to morati uciniti a to sa sobom povlaci i placanje ogromnih ratnih reparacija i sto je najvaznije RS ce biti proglasena genocidnom tvorevinom i samim tim ce se stvoriti uslovi da se ista ukine i stopi u jedinstvenu panislamsku BIH na celu sa,sto da ne,Naserom Oricem kao premijerom,sve onako kako je Alija Izetbegovic imao viziju,a to znaci nista drugo nego novi RAT.Pa cemu toliko insistiranje i tolika ulozena sredstva da se Srebrenica nazove genocidom iako to realno nije bila.Srbija priznala odavno sa je to veliki zlocin,svi odgovorni Srbi osudjeni na max.kazne,bukvalno jedina pravda na neki nacin je stigla samo za te zrtve(za razliku od ostalih stratista),i opet to nije dovoljno,i milioni se ulazu da se sve to prikaze kao genocid.Ali moze im se,kad sa ove strane postoje Isakovici,Karanovici,Marici,razne NGO da im daju legitimitet,tako nesto nema sanse da postoji kod Bosnjaka,Hrvata...Pa gde su oni u filmu o Jasenovcu(za razliku od Srebrenice apsolutno cista i jasna situacija),nisu niti ce ih ikad biti.E zato je svako prosao kako je prosao,i zato ce nas stati sve Srba pod jednu sljivu

kolubarac

pre 3 godine

Ako bi se ja pitao ovo delo nebi ni primisalo na našim medijima, ne zato što ne negiram ratni zločin jer se desio i o tome mi kako narod i država trebamo da non stop učimo nove generacije da se ne ponovi, nego na način kojim je Srpski narod predstavljen u filmu. Zato mi moramo da krenemo sa prezentovanjem istine svetu ali prave istine.Snimimo i mi par fimova, pokažimo svetu pravu istinu, i nemojmo da se izvlačimo da nemamo sredstava.Dok se ratovalo onda se imalo.
Živela Srbija, Živeo pošten narod.

питам за друга

pre 3 godine

Где могу да добијем контакт од тог младића што се расплакао у биоскопу, да плачемо заједно?

milutin

pre 3 godine

Sa svim postovanjem svake nevine zrtve. Koristiti termim genocid u nasim novinama je uzasno i totalno pogresno. Medunarodni sud pravde je presudio da se u Srebrenici nije desio genocid. Jer 7000 zrtava ( ako je i taj broj istinit). Je suludo zvati genocidom...

Marko

pre 3 godine

Film je vrhunski! Sve koji ga pljuju molim da ga pogledaju, ubeđen sam da će im sa svideti. A onda trk na internet, pa proveri istorijske činjenice, zvanične. Neke replike su potpuno autentične sa snimaka na yt.

osvald

pre 3 godine

@mika
Ma nek je nova Sindlerova lista film ima jedan cilj,da se Srebrenica prikaze kao GENOCID,jer se zna sta iz toga proistice,dakle film sa jasnim namerama direktno usmerenim pre svega na moje i tvoje zemljake preko Drine,i borba za krajnji cilj,ukidanje tog entiteta,zamisli da mi snimimo film o Oluji,ulozimo milione,izlobiramo da udje u trku za Oskara,pa cela Hrvatska bi bila na nogama,ovako pola Srbije podrzava Aidu kao nekakav dobar zalog za buducnost,nasi glumci tumace glavne uloge,i onda nam nije jasno zasto smo tu gde smo

Naser

pre 3 godine

Sam film je ok sobzirom da je imao veoma mali budžet. Ono što se desilo u Srebrenici u filmu je prikazan samo jedan mali dio.Srbi prestanite da kmečite o Naseru nego angažujte se pa napravite film o istom,niko vam to nebrani.

zmitjkoe

pre 3 godine

Naravno da je film propaganda. jedan od dokaza je poredjenje originalnog snimka dolaska civila Bosnjaka na pregovore i kako je ta situacija prikazana u filmu.

Јабучило

pre 3 godine

Film je super osim ako negiras Srebrenicu, onda ti je propaganda.
(Muki, 25. april 2021 14:05)

Подмукао коментар. Ја, на пример, негирам геноцид у Сребреници. Ратни злочин не негирам. Занимају ме и непосредни и мање непосредни догађаји који су до злочина довели. Редитељка прилично инсистира на документарном аспекту филма, а тај је споран. Она сцена претресања је незанемарљив у том смислу. Реч може бити и 100% тачно пренесена, али филмским језиком може и 100% да јој се промени значење. Сваки уметник има право на своју истину у оквиру свог уметничког дела, али и гледалац има право да филм цени са ког год аспекта жели, односно како га је доживео. Филм још нисам гледао, немам против да га погледам. Али, оно мало материјала који сам видео ме не оставља у уверењу да филм занемарује политичкопропагандни ефекат. А када га будем одгледао у целости, надам се, можемо да причамо и о другим аспектима.

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Gledao sam film,iskreno scene nasilja i ubijanja su svedene na minimum,postoje neke scene koje nisu tacne,film daje akcenat na holandske vojnike koji su bili tamo rasporedjeni i njihova uloga u svim tim desavanjima.Ako stavimo po stranu kojom se temom film bavi i gledamo cisto kvalitet samog filma,mislim da nema sanse protiv jos jedne runde,ja sam i govorio mesecima unazad da ce on lagano i da osvojiti oscara barem po mom misljenju!.

KoRn

pre 3 godine

Nisam toku ali ono sto sam citao po portalima spreman sam kucu da uložim da ce "Dara iz Jasenovca"da uzme Oskara kao iz šale.I da ce "Dara iz Jasenovca" da bude najbolji film svih vremena.I da ce serija "Porodica" da pokupi sve moguce nagrade ovog sveta, jer je to najbolja serija koja je ikada snimljena.

Sinbad80

pre 3 godine

Film je ispod proseka,dvoje izdajnika od glavnih glumaca necu da komentarišem,samo mi nije jasno kako nekom u Srbiji moze da se svidi ovaj glupi film,pa sta su Bosnjaci mislili da ce lagano dobiti nuslimansku drzavu u Evropi ni sad je nemaju jer se u Federaciji pitaju Hrvati a ne oni,nek traze krivca za njihovo stradanje u UN! Inace ova Zbanicka bas " lepa" zena!

sofie

pre 3 godine

U filmu su Srbi prikazani kao absolutno zli, Bosnjaci kao absolutno nevini a UN kao birokraticne karikature bez empatije i hrabrosti.
Srpski civili u filmu postoje samo u zavrsnim scenama u kojima su zaposjeli imovinu Bosnjaka . U scenama od prije rata i tokom rata, Srbi su muskarci i vojnici. Bosnjaci su svi civili sve vrijeme.
Aida se ocajno i sa mnogo bola bori u filmu da pronadje empatiju i pomoc za svoju porodicu ... ali na isti nacin na kojoj je njoj uskracena pomoc i empatija i ona uskracuje isto, vrlo hladno bez empatije i po pravilima, svojim sunarodnicima koji su ostali izvan baze.

Ako trazite da pogledate film o ratu u BiH pogledajte Halimin Put. Halimin put ce vas navesti da razmislite o ratu i da se zalazete da se nikad ne ponovi. Ono sto je Zbanicka kaze da je htjela.

Film ima dobar prijem na zapadu zbog negativne kritike UN. Publika na zapadu nema emocionalnu konekciju prema stradanju u Bosni i aktivnija je u konstruktivnoj kritici svojih institucija od Srba i Bosnjaka tako da je ovaj film odlican povod za diskusiju o njihovoj ulozi u ratovima i mirovnim misijama po svijetu. Zbanicka, buduci da zivi u Njemackoj, to zna i iskoristila je to mudro da isprica ovu tragicnu pricu i potvrdi simpatije zapada za stradanje Bosnjaka. Vrlo mudro. Ako odluci da stvarno napravi film koji ce povesti posvadjane strane u mirovni proces, ona to vjerovatno moze ... ali, jos uvijek nije dosla do toga

Oskara ce dobiti Another Round.

IL

pre 3 godine

Javila se i Klintonka da pohvali ovu propagandu ahahahah
Nego zanima me da li u Bosni znaju da snime film a da nije o ratu počevši od Ničije zemlje preko Grbavice pa do ovog sad??Konstantno izigravanje zrtve

kont

pre 3 godine

O filmu necu da kazem nista ni pozitivno ni negativno jer ga pogledao nisam ali sam video neke isecke spornih delova i mislim da mogu da shvatim poentu filma.Stoga imam samo jedan komentar.Gradjani Srbije i Srbi u BiH znajte da ukoliko ovaj film dobija Oskara nesto ce krupno poceti da se radi na planu unitarizacije BiH i ukidanja Republike Srpske.Toj istoj svrsi sluzio je i ovaj famozni ubaceni Non pejper i ako nekim slucajem Aida dobije Oskara to ce znaciti ni manje ni vise nego pocetak zapadne medijske akcije na ukidanju Rs i obracunom sa Srbima kao faktorom na Balkanu.

Nenad

pre 3 godine

Ne razumem, moje u Bosanskom Brodu klale ustaše (Hrvati i turci-bošnjaci) a ja da budem kulturan i fini. Baš me briga za neku Aidu i hvala Bogu da su se odvojili.

Sve vase lazi u ime Alaha

pre 3 godine

Pogledaj te na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=Te_GwNFKviU kako Šeik Imran Nazar Hosein objasnjava jednoj bosaskoj narikaci kako su turci i danasnji muslimani na Balkanu izvrsili genocid nad srbima

....

pre 3 godine

Žbanićka se tokom proteklih godina baš izveštila u pravljenju manipulativnih propagandnih filmova. Svaki njen film ima neke suptilne propagandne poruke. U jednom filmu čak sugeriše da je Ivo Andrić inspirator zločina nad muslimanima. Sam naslov filma Grbavica je manipulatuvan jer sugeriše da je čitava Grbavica bila logor za silovanje. Inače, Grbavica je sarajevsko naselje, tokom rata pod srpskom kontrolom u kojem se nije moglo kretati od muslimanskih granata i snajpera koji su kosili sve redom.

Dobice Oskara, pa ce neki pomisliti da su majstori za filmove

pre 3 godine

Odgledao sam film, iskreno ne vidim razloga da se o njemu toliko pise. Film kao film, nista posebno. To sto je ona neke snimke sa jutjuba doslovno ubacila u film ja ne vidim kao kvalitet. A sve drugo je nesto sto puta vidjeno i sasvim nezanimljvio ikome u svetu da nije u politickom narativu novoizabrane americke administracije.

sir oliver

pre 3 godine

Sam film je ok sobzirom da je imao veoma mali budžet. Ono što se desilo u Srebrenici u filmu je prikazan samo jedan mali dio.Srbi prestanite da kmečite o Naseru nego angažujte se pa napravite film o istom,niko vam to nebrani.
(Naser, 25. april 2021 15:56)
Moj dobri Nasere, ne treba nama film o Oricu, nego da se procesuira i osudi za zlocine koje je napravio! Kao sto su i osudjeni zlocinci koji su naredili i sproveli zlocin u Srebrenici! Zlocinac nema naciju ni veru, svima njima je mesto u zatvoru, jos ako bi mene pitali dozivotno i uz tezak fizicki rad! Tako, moj dobri Nasere, pa kad stignes pogledaj bar na Youtube klipove o vasem heroju i njegovim "sabranim delima"!

Zagor

pre 3 godine

Nego jel' može sad jedan film o turskom genocidu nad Jermenima, kada su Amerikanci posle više od 100 godina "odobrili" postojanje istoga? Pa da vidi svet šta je stvarno genocid. Može Kim Kardašian da čita uvod. Ali barem da svetu otvori oči.

MILE

pre 3 godine

Film je sa lažnom temom otrcanom i izraubovanom.Dogma o lažnom genocidu u Srebrenici je dogma sa greškom nastala kao ratna propaganda da se nato vojno ufulja u Bih.Ubijeni su ubice krvavih ruku koji su klali srpsku nejač pod Orićem i pravedno su kažnjeni.Genocid je bio nad srpskim civilima koje su redom ubijali.Orić prvi kidno kad su čuli da Mladić sa par stotina vojnika dolazi a njih 15.000 kud koji u bježaniju.Nato je sad u Bih da disciplinuje islamske ekstreme i nikad neće otići iz Bih što je dobro za Srbe.Jašara osudili na 20god što je puco u ambasadu a za klanje srpske djece sude na 10god.Eto sudske pravde u Bih i Haškom kupleraju.

autosovinista, poreklom sa sela, drma me stokholmski sindrom, kurs sa odlicnim zavrsen kod sonje biserko, navijam samo za hrvatsku nogometnu momcad...

pre 3 godine

Nista od Oskara! Na sedativima sam...

sandu

pre 3 godine

Pa da li je moguce da neko misli, da bilo koji film, o bilo cemu, ko god da ga je snimio, moze da utice na geopolitiku, medjudrzavne granice, ukidanje/formiranje drzava?!?! Aman, bre, ljudi...

Arch Enemy

pre 3 godine

Nenad
Mala ispravka, ne postoji mjesto Bosanski Brod, grad se zove samo Brod i nalazi se na rijeci Savi na sjeveru Republike Srpske, nekada se zvao Bosanski Brod a sad samo Brod!