Ponedeljak, 19.04.2021.

12:58

Zabeležen dragoceni trenutak istorije: Zajedno princ Filip i poslednja kraljica Jugoslavije FOTO

Izvor: B92

Zabeležen dragoceni trenutak istorije: Zajedno princ Filip i poslednja kraljica Jugoslavije FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Milena

pre 3 godine

Ko su, pitam se, botovi koji na normalne komentare lupaju minuse! Baš lepa fotografija. Neko je u komentaru čak i lepo objasnio koliko su u bliskom srodstvu Aleksandra i Filip bili. I neko na to lupi minus. Svašta stvarno. Bizarni ljudi.

John

pre 3 godine

Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

I dalje se ponavlja dokazana laž da je "kralj pobegao i odneo zlato".
Prvo, uradio je isto ono što i ostali evropski kraljevi kad su im države napali Nemci - gde su za vreme rata bili holandska kraljica, grčki kralj, norveški kralj. Evo dokaza za sve navedene: https://royalfamily.org/wp-content/uploads/2014/02/wedding.jpg (London '44) Pitam se samo da li je neko holandsku kraljicu optuživao da je "pobegla i odnela zlato" (a i Roterdam su Saveznici izbombardovali gore nego Beograd - da l' im to tamo uzimaju za zlo?)
Što se zlata tiče, sto puta je pisano šta je bilo saa zlatom Kraljevine, al' ne vredi..


Nego, kad smo kod istorijskih trenutaka, ima i još jedna slika:
https://c8.alamy.com/comp/E0R2DB/oct-10-1957-duke-of-edinburgh-as-godfather-general-view-at-st-sava-E0R2DB.jpg
Beba koju drži Filip je Marija Tatjana Karađorđević, ćerka princa Andreja i princeze Kristine od Hesea, inače Filipove sestričine (ćerke njegove starije sestra) A sa ćerkom druge sestre je bio oženjen Princ Tomislav.
Uzgred, očigledno je da je slika sa krštenja. Može li neko ko nije pravoslavac da bude kum na pravoslavnom krštenju? Ne može. Dakle...

dzericak

pre 3 godine

@"Tito nas je upropastio za sva vremena"

Mislim da je najgore bilo to premeštanje sela u grad, umesto poboljšanje kvaliteta života na selu. Ali kako komunističku doktrinu da prodaješ seljacima... Marksu nisu bili potrebni za revoluciju. Ne sećam se ni da smo ih nešto pominjali u školi na časovima marskizma.

Pera Magic Mitic

pre 3 godine

trenutni srpski prestolonaslednik"

Posto Srbija, jos uvek, po ustavnom uredjenju nije monarhija, gospodin Karadjordjevic nikako ne moze da bude prestolonaslednik!
(nowave7, 20. april 2021 07:23)
Srbija nije monarhija, samo po Ustavu...ali, ako pogledas malo bolje...

Milunka Malina

pre 3 godine

@karakodzula On je prestolonaslednik. I ne postoji nikakav protokol niti vlast koja je uslov za tako nesto. Kao kada biste rekli, da neko nije otac deteta jer se nije bavio decom,ili ih se odrekao. Moze da radi sta god i da bude gde god. To je i ne moze pobeci od toga. Ne moze doci ni na vlast druge zemlje sve i da hoce. Nije to sportista koji moze da dobije drzavljanstvo pa malo zaigra za druge. Kakav god da je, nas je prestolonaslednik. Pricate o uredjenju kao da je za "vjek vjekova" a za poslednjih 50godina smo promenili toliko uredjenja i drzava u kojima zivimo. Odakle neko zna da li ce za 15 godina biti monarhija? Tako da on je prestolonaslednik. A da bi nam bilo bolje da nismo ubijali svoje i da smo ostali monarhija, pa to je suludo i komentarisati. Monarhija ce uvek biti ispred bilo kog drugacije uredjenog drustva, narocito demokratskog.

kijevski inženjer

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

Nije retko, zapravo sve nekadašnje kraljevske porodice u Evropi su u srodstvu. Svi imaju pretke iz danske kraljevske porodice. Npr Nikolaj Romanov i Džordž V koji izgledaju kao blizanci su braća od tetke. To jest njihove majke su rođene sestre iz danske kraljevske porodice.

nowave7

pre 3 godine

Čemu ovolika fascinacija sa monarhijom i monarsima? Da li neko treba da živi na teretu drugih, samo zato što mu je otac, deda, ili pra-pra-pra čukundeda bio najjači u pljačkanju i ubijanju?! Gluposti!

PD

pre 3 godine

Za trenutnu rezigniranost naroda prema kraljevskoj porodici, dobrim delom su zaslužni i sami. Što neko reče, Aleksandar je za sve ove godine mogao bar da se potrudi i nauči da priča srpski kako treba. Niko mu nebi zamerio na ponekom lapsusu, svima se dešava, ali to kako on govori je najblaže rečeno komično.

Bilo ko od nas, da ode u bilo koju zemlju na ovom svetu, i provede tamo toliko godina koliko su oni ovde, bolje bi pričao tim jezikom.

Hu

pre 3 godine

S pravom se podsmevamo hajduckim dinastijama. Nisu to loze od 1000 godina, vec obicna seljana koja je uzela motiku u ruku.

Sama monarhija nema apsolutno nikakvog smisla u 21om veku jer je u pitanju sekularni hibrid gde vi narod ubedjujete da kralja postavlja Bog. Razlog sto je Engleska jedina ziva funkcionalna monarhija je sto su oni odvojili kralja i od religije i od drzave i tu im je samo za ukras.

Ivan Smederevac

pre 3 godine

Ko je nama kriv što nismo znali da iskoristimo rođačke odnose sa najmoćnijom kraljevskom dinastijom na Zemlji? Sami smo krivi. Zamislite da Hrvati imaju nekog kao prestolonaslednik Aleksandar (pa neka je tunjav, mutav...), pa ne bi mogli da živimo od njih ni mi, ni pola Evrope, nabijali bi (nam) svaki dan svima na nos njihovu "lozu i plemenito poreklo"...

Homer

pre 3 godine

Не ваља нам Душан, јер је напао Византију; не ваља нам Урош, јер му се распала држава; не ваља нам Лазар, јер је изгубио на Косову; не ваља нам деспот Стефан, јер је био турски вазал; не ваља нам Ђурађ, јер је вратио Београд Мађарима; не ваљају нам Турци, јер су нас набијали на колац; не ваља нам Карађорђе, јер је подигао Устанак, не ваља нам Милош, јер је убио Карађорђа; не ваља нам Михаило, јер је био у вези са рођаком, не ваља нам Милан, јер је изгубио на Сливници, не ваља нам његов син, јер се заљубио у нероткињу; не ваља нам Петар, јер је побегао преко Албаније; не ваља нам Александар, јер је створио Југославију; не ваља нам његов син, јер је побегао у Енглеску, не ваља нам Тито, јер је комуниста и Хрват, не ваља нам нико...

Drndo Maroje

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

Nana, ovo sto ti napisa je smijruija velikog formata.
"retko koja drzava moze da kaze.."
Pa kraljevska kuca Danske ima kontinuitet od prije godine 700 n.e. O tome postoje pisani podaci- npr rimski istoricar Tacit. Najstarija su evropska kraljevska kuca u kontiunietu, praceni Norveskom i Svedskom. Nasi sastave dve tri generacije i to je to. I Obrenovice nisu pobili komunisti nego ti Karadjordjevici.
I sad ti mislis da recimo ta Danska monarhija koja postoji vec preko 1300 godina nema vece porodicne veze nego npr Karadjordjevici koji su vladali ukupno 54 godine!!!
Pa toliko je vladala samo jedna sadasnja kraljica Danske, Margareta 2!
Kralj Kristijan 2 i duze.
Nismo mi nebitni, ali ne zanosi se tim idejama o posebnosti. sve evropske kraljevske kuce su se vjencavale medjusobno i svi imaju neke- "svekre cijele Evrope" ili "majke Evropskih kraljeva".

Lola

pre 3 godine

On se ozenio buducom kraljicom i imao brak pun ljubavi i postovanja (uz sve ostale blagodeti prebogatog zivota).
Ona se udala za (tada) kralja, i posle kratkog perioda srece provela mizeran zivot uz raspikucu i razvratnika.

muzicar iz 1804

pre 3 godine

Jezik nije i ne sme biti bariera za razumevanje medju ljudima. To sto nas prestolonaslednik, (Gospodin Aleksandar Karadjorsjevic) ne govori dobro srpski, nije razlog za pljuvanje. Ne zaboravite da je on rastao i skolovao se u drugoj jezičkoj sredini. On u tom slučaju odlicno govori srpski. A ovde, gospodo, medju vama ima mnogo nepismenih, iako ste se skolovali u Sebiji i govorite srpski.

b.

pre 3 godine

Pre neki dan u specijalnoj emisiji povodom smrti princa Filipa nas bivši ambasador u Velikoj Britaniji se prisećao da kad god bi se sreo sa kraljicom i rekao da je iz Srbije, ona se prisecala Tita i njene posete njemu. Eto koliko joj je bitan ovaj covek i šta misle o našoj dinastiji.

z

pre 3 godine

Ej, manite nas više sa "naslednicima" prestola s kog su sami abdicirali, na kukavički način sa sve državnim trezorom. Dosta nam je takvih vladara.

dusan

pre 3 godine

(nowave7, 20. april 2021 07:23)

I dodao bih da ni jedna jedina zemlja koja je ugasila krunu nije vratila imovinu svojoj monarhiji kao sto to radi Srbija.... Narodno vracas familiji koja sve pokrala i otisla u sred rata....

ime

pre 3 godine

Ne razumem prozivke tipa ”ne zna jezik” ”nema postovanja”, a pritom mu je porodica nasilno proterana sa ovih prostora od strane baba i deda tih sto ga sad prozivaju . Wtf

Andromed

pre 3 godine

Ovo beše onaj čiji ćale zbrisao sa našim zlatom? Kod čijeg dede su veterani velikog rata brisali gospodi cipele a kojima je "srbomrzac" Tito dao penzije?

Немања1993

pre 3 godine

Видим да се овде људи које не воле и не поштују престолонаследника називају комунистима и осталим поганим речима.
Ја нисам комуниста али како да поштујеш човека који жели краљевску титулу а не може да састави једну сложену реченицу на језику тог народа којим жели да влада .
Са друге стране имали смо Томислава Карађорђевића, последњег из династије који је могао да окупи, уједини народ ,човека који је у себи носио све оне врлине које би требало да има српски монарх

nowave7

pre 3 godine

"trenutni srpski prestolonaslednik"

Posto Srbija, jos uvek, po ustavnom uredjenju nije monarhija, gospodin Karadjordjevic nikako ne moze da bude prestolonaslednik!

Braco Srbi

pre 3 godine

Da su oni ostali na vlasti, druga pesma bi se pevala def a i ne bi se nas 50.000 i dalje iseljavalo iz Srbije godisnje. Britanski dvor i dalje drma po svetu zestoko a to se nece skoro promeniti. Pozdrav na zalost iz inostranstva, da je drugacije pio bi kafu sa vama na terazijama i ne bi mi padalo na pamet da bezim, kao i mnogim drugima. Razmislite o tome.

Iva

pre 3 godine

Zaista lepa porodicna uspomena i istorijski raritet. No, procitah komentare, pa pomislih da hrvati i slovenci imaju svoju dinastiju sigurno je ne bi pljuvali ovako, oni jadni izmisljaju svoje dinastije. A nas komunizam naucio da pljujemo ono sto imamo i onda nam drugi krivi....
(Pisite o Brozu, niste dugo, a i raja ne zna za drugo, 19. april 2021 23:43)

Nije do komunizma, već do naroda. Pljuvali smo i Obrenoviće, pobili ih i satanizovali ih nakon toga. Pa nam onda ni ovi posle njih nisu valjali. Niko nama ne valjda, takvi smo i to je to. Podsmevamo se tuđem poštovanju prema dinastiji koja ih je i održala jedinstvenima u najtežim vremenima.

nana

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje

Pisite o Brozu, niste dugo, a i raja ne zna za drugo

pre 3 godine

Zaista lepa porodicna uspomena i istorijski raritet. No, procitah komentare, pa pomislih da hrvati i slovenci imaju svoju dinastiju sigurno je ne bi pljuvali ovako, oni jadni izmisljaju svoje dinastije. A nas komunizam naucio da pljujemo ono sto imamo i onda nam drugi krivi....

Minja Stojanivić

pre 3 godine

Šta je loše čovek uradio što je objavio sliku i izjavio saučešće....neće se ovde komunizam nikad istrebiti....idite bolje obidjite titov grob da vidite da li je tamo....

Karakondžula

pre 3 godine

.... nije on princ ničega... nikada nije ni bio princ... prosto, njego porodica je faktički izgubila državu jos u Aprilskom ratu 1941.... Samim tim, vise nikada nisu došli na vlasti... stoga mi nije jasno o kakvom vitruelnom prenošenju titula govori ta pprodica? Sve prinčevi i princeze, a nogde im ni države ni vlasti,včak ni protokolarne... zato, manite se tog prinčevanja i uživajte još malo u tom zlatu što ste izneli iz zemlje kad je cela pprodica otišla/pobegla u egzil...

natalija

pre 3 godine

Komentatori na ovu vestu su pokazali šta? "izuzetnu egocentričnost". Znamo iz psihologije da mala deca - od rođenja do dve godine (Senzorimotorni stadijum). Tokom te senzomotorne faze su izuzetno egocentrična, što znači da ne mogu da percipiraju svet sa stanovišta drugih. Samo "ja" pa "ja".

John

pre 3 godine

"sa svojom rođakom"

Formalno, on je njoj bio stric, iako su bili isto godište.
Kralj Đorđe I je njemu bio deda, a njoj pradeda, odnosno Aleksanrin deda i Filipov otac su bili rođena braća.

SuperepuS

pre 3 godine

Jednom prilikom sam otišao na facebook stranicu našega prestolonaslednika, reko ajde pratiću, i onda video da se na svakoj slici smije ko da nije normalan. Pomislih: Bože pa ja da sam srpski kralj pa ja bi plakao dan i noć. I naravno odustanem od svega. A i srpski bi naučio ako ništa drugo onda samo iz poštovanja prema ovom napaćenom narodu. Znam da ovaj komentar nema puno veze sa člankom ali meni to padne na pamet svaki put kad vidim njegovu sliku.

Minja Stojanivić

pre 3 godine

Šta je loše čovek uradio što je objavio sliku i izjavio saučešće....neće se ovde komunizam nikad istrebiti....idite bolje obidjite titov grob da vidite da li je tamo....

Pisite o Brozu, niste dugo, a i raja ne zna za drugo

pre 3 godine

Zaista lepa porodicna uspomena i istorijski raritet. No, procitah komentare, pa pomislih da hrvati i slovenci imaju svoju dinastiju sigurno je ne bi pljuvali ovako, oni jadni izmisljaju svoje dinastije. A nas komunizam naucio da pljujemo ono sto imamo i onda nam drugi krivi....

SuperepuS

pre 3 godine

Jednom prilikom sam otišao na facebook stranicu našega prestolonaslednika, reko ajde pratiću, i onda video da se na svakoj slici smije ko da nije normalan. Pomislih: Bože pa ja da sam srpski kralj pa ja bi plakao dan i noć. I naravno odustanem od svega. A i srpski bi naučio ako ništa drugo onda samo iz poštovanja prema ovom napaćenom narodu. Znam da ovaj komentar nema puno veze sa člankom ali meni to padne na pamet svaki put kad vidim njegovu sliku.

John

pre 3 godine

"sa svojom rođakom"

Formalno, on je njoj bio stric, iako su bili isto godište.
Kralj Đorđe I je njemu bio deda, a njoj pradeda, odnosno Aleksanrin deda i Filipov otac su bili rođena braća.

Karakondžula

pre 3 godine

.... nije on princ ničega... nikada nije ni bio princ... prosto, njego porodica je faktički izgubila državu jos u Aprilskom ratu 1941.... Samim tim, vise nikada nisu došli na vlasti... stoga mi nije jasno o kakvom vitruelnom prenošenju titula govori ta pprodica? Sve prinčevi i princeze, a nogde im ni države ni vlasti,včak ni protokolarne... zato, manite se tog prinčevanja i uživajte još malo u tom zlatu što ste izneli iz zemlje kad je cela pprodica otišla/pobegla u egzil...

Iva

pre 3 godine

Zaista lepa porodicna uspomena i istorijski raritet. No, procitah komentare, pa pomislih da hrvati i slovenci imaju svoju dinastiju sigurno je ne bi pljuvali ovako, oni jadni izmisljaju svoje dinastije. A nas komunizam naucio da pljujemo ono sto imamo i onda nam drugi krivi....
(Pisite o Brozu, niste dugo, a i raja ne zna za drugo, 19. april 2021 23:43)

Nije do komunizma, već do naroda. Pljuvali smo i Obrenoviće, pobili ih i satanizovali ih nakon toga. Pa nam onda ni ovi posle njih nisu valjali. Niko nama ne valjda, takvi smo i to je to. Podsmevamo se tuđem poštovanju prema dinastiji koja ih je i održala jedinstvenima u najtežim vremenima.

nowave7

pre 3 godine

"trenutni srpski prestolonaslednik"

Posto Srbija, jos uvek, po ustavnom uredjenju nije monarhija, gospodin Karadjordjevic nikako ne moze da bude prestolonaslednik!

natalija

pre 3 godine

Komentatori na ovu vestu su pokazali šta? "izuzetnu egocentričnost". Znamo iz psihologije da mala deca - od rođenja do dve godine (Senzorimotorni stadijum). Tokom te senzomotorne faze su izuzetno egocentrična, što znači da ne mogu da percipiraju svet sa stanovišta drugih. Samo "ja" pa "ja".

nana

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje

Braco Srbi

pre 3 godine

Da su oni ostali na vlasti, druga pesma bi se pevala def a i ne bi se nas 50.000 i dalje iseljavalo iz Srbije godisnje. Britanski dvor i dalje drma po svetu zestoko a to se nece skoro promeniti. Pozdrav na zalost iz inostranstva, da je drugacije pio bi kafu sa vama na terazijama i ne bi mi padalo na pamet da bezim, kao i mnogim drugima. Razmislite o tome.

Homer

pre 3 godine

Не ваља нам Душан, јер је напао Византију; не ваља нам Урош, јер му се распала држава; не ваља нам Лазар, јер је изгубио на Косову; не ваља нам деспот Стефан, јер је био турски вазал; не ваља нам Ђурађ, јер је вратио Београд Мађарима; не ваљају нам Турци, јер су нас набијали на колац; не ваља нам Карађорђе, јер је подигао Устанак, не ваља нам Милош, јер је убио Карађорђа; не ваља нам Михаило, јер је био у вези са рођаком, не ваља нам Милан, јер је изгубио на Сливници, не ваља нам његов син, јер се заљубио у нероткињу; не ваља нам Петар, јер је побегао преко Албаније; не ваља нам Александар, јер је створио Југославију; не ваља нам његов син, јер је побегао у Енглеску, не ваља нам Тито, јер је комуниста и Хрват, не ваља нам нико...

Ivan Smederevac

pre 3 godine

Ko je nama kriv što nismo znali da iskoristimo rođačke odnose sa najmoćnijom kraljevskom dinastijom na Zemlji? Sami smo krivi. Zamislite da Hrvati imaju nekog kao prestolonaslednik Aleksandar (pa neka je tunjav, mutav...), pa ne bi mogli da živimo od njih ni mi, ni pola Evrope, nabijali bi (nam) svaki dan svima na nos njihovu "lozu i plemenito poreklo"...

John

pre 3 godine

Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

I dalje se ponavlja dokazana laž da je "kralj pobegao i odneo zlato".
Prvo, uradio je isto ono što i ostali evropski kraljevi kad su im države napali Nemci - gde su za vreme rata bili holandska kraljica, grčki kralj, norveški kralj. Evo dokaza za sve navedene: https://royalfamily.org/wp-content/uploads/2014/02/wedding.jpg (London '44) Pitam se samo da li je neko holandsku kraljicu optuživao da je "pobegla i odnela zlato" (a i Roterdam su Saveznici izbombardovali gore nego Beograd - da l' im to tamo uzimaju za zlo?)
Što se zlata tiče, sto puta je pisano šta je bilo saa zlatom Kraljevine, al' ne vredi..


Nego, kad smo kod istorijskih trenutaka, ima i još jedna slika:
https://c8.alamy.com/comp/E0R2DB/oct-10-1957-duke-of-edinburgh-as-godfather-general-view-at-st-sava-E0R2DB.jpg
Beba koju drži Filip je Marija Tatjana Karađorđević, ćerka princa Andreja i princeze Kristine od Hesea, inače Filipove sestričine (ćerke njegove starije sestra) A sa ćerkom druge sestre je bio oženjen Princ Tomislav.
Uzgred, očigledno je da je slika sa krštenja. Može li neko ko nije pravoslavac da bude kum na pravoslavnom krštenju? Ne može. Dakle...

Немања1993

pre 3 godine

Видим да се овде људи које не воле и не поштују престолонаследника називају комунистима и осталим поганим речима.
Ја нисам комуниста али како да поштујеш човека који жели краљевску титулу а не може да састави једну сложену реченицу на језику тог народа којим жели да влада .
Са друге стране имали смо Томислава Карађорђевића, последњег из династије који је могао да окупи, уједини народ ,човека који је у себи носио све оне врлине које би требало да има српски монарх

muzicar iz 1804

pre 3 godine

Jezik nije i ne sme biti bariera za razumevanje medju ljudima. To sto nas prestolonaslednik, (Gospodin Aleksandar Karadjorsjevic) ne govori dobro srpski, nije razlog za pljuvanje. Ne zaboravite da je on rastao i skolovao se u drugoj jezičkoj sredini. On u tom slučaju odlicno govori srpski. A ovde, gospodo, medju vama ima mnogo nepismenih, iako ste se skolovali u Sebiji i govorite srpski.

PD

pre 3 godine

Za trenutnu rezigniranost naroda prema kraljevskoj porodici, dobrim delom su zaslužni i sami. Što neko reče, Aleksandar je za sve ove godine mogao bar da se potrudi i nauči da priča srpski kako treba. Niko mu nebi zamerio na ponekom lapsusu, svima se dešava, ali to kako on govori je najblaže rečeno komično.

Bilo ko od nas, da ode u bilo koju zemlju na ovom svetu, i provede tamo toliko godina koliko su oni ovde, bolje bi pričao tim jezikom.

kijevski inženjer

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

Nije retko, zapravo sve nekadašnje kraljevske porodice u Evropi su u srodstvu. Svi imaju pretke iz danske kraljevske porodice. Npr Nikolaj Romanov i Džordž V koji izgledaju kao blizanci su braća od tetke. To jest njihove majke su rođene sestre iz danske kraljevske porodice.

Pera Magic Mitic

pre 3 godine

trenutni srpski prestolonaslednik"

Posto Srbija, jos uvek, po ustavnom uredjenju nije monarhija, gospodin Karadjordjevic nikako ne moze da bude prestolonaslednik!
(nowave7, 20. april 2021 07:23)
Srbija nije monarhija, samo po Ustavu...ali, ako pogledas malo bolje...

Milunka Malina

pre 3 godine

@karakodzula On je prestolonaslednik. I ne postoji nikakav protokol niti vlast koja je uslov za tako nesto. Kao kada biste rekli, da neko nije otac deteta jer se nije bavio decom,ili ih se odrekao. Moze da radi sta god i da bude gde god. To je i ne moze pobeci od toga. Ne moze doci ni na vlast druge zemlje sve i da hoce. Nije to sportista koji moze da dobije drzavljanstvo pa malo zaigra za druge. Kakav god da je, nas je prestolonaslednik. Pricate o uredjenju kao da je za "vjek vjekova" a za poslednjih 50godina smo promenili toliko uredjenja i drzava u kojima zivimo. Odakle neko zna da li ce za 15 godina biti monarhija? Tako da on je prestolonaslednik. A da bi nam bilo bolje da nismo ubijali svoje i da smo ostali monarhija, pa to je suludo i komentarisati. Monarhija ce uvek biti ispred bilo kog drugacije uredjenog drustva, narocito demokratskog.

nowave7

pre 3 godine

Čemu ovolika fascinacija sa monarhijom i monarsima? Da li neko treba da živi na teretu drugih, samo zato što mu je otac, deda, ili pra-pra-pra čukundeda bio najjači u pljačkanju i ubijanju?! Gluposti!

Milena

pre 3 godine

Ko su, pitam se, botovi koji na normalne komentare lupaju minuse! Baš lepa fotografija. Neko je u komentaru čak i lepo objasnio koliko su u bliskom srodstvu Aleksandra i Filip bili. I neko na to lupi minus. Svašta stvarno. Bizarni ljudi.

dusan

pre 3 godine

(nowave7, 20. april 2021 07:23)

I dodao bih da ni jedna jedina zemlja koja je ugasila krunu nije vratila imovinu svojoj monarhiji kao sto to radi Srbija.... Narodno vracas familiji koja sve pokrala i otisla u sred rata....

b.

pre 3 godine

Pre neki dan u specijalnoj emisiji povodom smrti princa Filipa nas bivši ambasador u Velikoj Britaniji se prisećao da kad god bi se sreo sa kraljicom i rekao da je iz Srbije, ona se prisecala Tita i njene posete njemu. Eto koliko joj je bitan ovaj covek i šta misle o našoj dinastiji.

Lola

pre 3 godine

On se ozenio buducom kraljicom i imao brak pun ljubavi i postovanja (uz sve ostale blagodeti prebogatog zivota).
Ona se udala za (tada) kralja, i posle kratkog perioda srece provela mizeran zivot uz raspikucu i razvratnika.

Drndo Maroje

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

Nana, ovo sto ti napisa je smijruija velikog formata.
"retko koja drzava moze da kaze.."
Pa kraljevska kuca Danske ima kontinuitet od prije godine 700 n.e. O tome postoje pisani podaci- npr rimski istoricar Tacit. Najstarija su evropska kraljevska kuca u kontiunietu, praceni Norveskom i Svedskom. Nasi sastave dve tri generacije i to je to. I Obrenovice nisu pobili komunisti nego ti Karadjordjevici.
I sad ti mislis da recimo ta Danska monarhija koja postoji vec preko 1300 godina nema vece porodicne veze nego npr Karadjordjevici koji su vladali ukupno 54 godine!!!
Pa toliko je vladala samo jedna sadasnja kraljica Danske, Margareta 2!
Kralj Kristijan 2 i duze.
Nismo mi nebitni, ali ne zanosi se tim idejama o posebnosti. sve evropske kraljevske kuce su se vjencavale medjusobno i svi imaju neke- "svekre cijele Evrope" ili "majke Evropskih kraljeva".

dzericak

pre 3 godine

@"Tito nas je upropastio za sva vremena"

Mislim da je najgore bilo to premeštanje sela u grad, umesto poboljšanje kvaliteta života na selu. Ali kako komunističku doktrinu da prodaješ seljacima... Marksu nisu bili potrebni za revoluciju. Ne sećam se ni da smo ih nešto pominjali u školi na časovima marskizma.

ime

pre 3 godine

Ne razumem prozivke tipa ”ne zna jezik” ”nema postovanja”, a pritom mu je porodica nasilno proterana sa ovih prostora od strane baba i deda tih sto ga sad prozivaju . Wtf

Andromed

pre 3 godine

Ovo beše onaj čiji ćale zbrisao sa našim zlatom? Kod čijeg dede su veterani velikog rata brisali gospodi cipele a kojima je "srbomrzac" Tito dao penzije?

z

pre 3 godine

Ej, manite nas više sa "naslednicima" prestola s kog su sami abdicirali, na kukavički način sa sve državnim trezorom. Dosta nam je takvih vladara.

Hu

pre 3 godine

S pravom se podsmevamo hajduckim dinastijama. Nisu to loze od 1000 godina, vec obicna seljana koja je uzela motiku u ruku.

Sama monarhija nema apsolutno nikakvog smisla u 21om veku jer je u pitanju sekularni hibrid gde vi narod ubedjujete da kralja postavlja Bog. Razlog sto je Engleska jedina ziva funkcionalna monarhija je sto su oni odvojili kralja i od religije i od drzave i tu im je samo za ukras.

Karakondžula

pre 3 godine

.... nije on princ ničega... nikada nije ni bio princ... prosto, njego porodica je faktički izgubila državu jos u Aprilskom ratu 1941.... Samim tim, vise nikada nisu došli na vlasti... stoga mi nije jasno o kakvom vitruelnom prenošenju titula govori ta pprodica? Sve prinčevi i princeze, a nogde im ni države ni vlasti,včak ni protokolarne... zato, manite se tog prinčevanja i uživajte još malo u tom zlatu što ste izneli iz zemlje kad je cela pprodica otišla/pobegla u egzil...

SuperepuS

pre 3 godine

Jednom prilikom sam otišao na facebook stranicu našega prestolonaslednika, reko ajde pratiću, i onda video da se na svakoj slici smije ko da nije normalan. Pomislih: Bože pa ja da sam srpski kralj pa ja bi plakao dan i noć. I naravno odustanem od svega. A i srpski bi naučio ako ništa drugo onda samo iz poštovanja prema ovom napaćenom narodu. Znam da ovaj komentar nema puno veze sa člankom ali meni to padne na pamet svaki put kad vidim njegovu sliku.

Minja Stojanivić

pre 3 godine

Šta je loše čovek uradio što je objavio sliku i izjavio saučešće....neće se ovde komunizam nikad istrebiti....idite bolje obidjite titov grob da vidite da li je tamo....

Pisite o Brozu, niste dugo, a i raja ne zna za drugo

pre 3 godine

Zaista lepa porodicna uspomena i istorijski raritet. No, procitah komentare, pa pomislih da hrvati i slovenci imaju svoju dinastiju sigurno je ne bi pljuvali ovako, oni jadni izmisljaju svoje dinastije. A nas komunizam naucio da pljujemo ono sto imamo i onda nam drugi krivi....

Braco Srbi

pre 3 godine

Da su oni ostali na vlasti, druga pesma bi se pevala def a i ne bi se nas 50.000 i dalje iseljavalo iz Srbije godisnje. Britanski dvor i dalje drma po svetu zestoko a to se nece skoro promeniti. Pozdrav na zalost iz inostranstva, da je drugacije pio bi kafu sa vama na terazijama i ne bi mi padalo na pamet da bezim, kao i mnogim drugima. Razmislite o tome.

nowave7

pre 3 godine

"trenutni srpski prestolonaslednik"

Posto Srbija, jos uvek, po ustavnom uredjenju nije monarhija, gospodin Karadjordjevic nikako ne moze da bude prestolonaslednik!

nana

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje

natalija

pre 3 godine

Komentatori na ovu vestu su pokazali šta? "izuzetnu egocentričnost". Znamo iz psihologije da mala deca - od rođenja do dve godine (Senzorimotorni stadijum). Tokom te senzomotorne faze su izuzetno egocentrična, što znači da ne mogu da percipiraju svet sa stanovišta drugih. Samo "ja" pa "ja".

Iva

pre 3 godine

Zaista lepa porodicna uspomena i istorijski raritet. No, procitah komentare, pa pomislih da hrvati i slovenci imaju svoju dinastiju sigurno je ne bi pljuvali ovako, oni jadni izmisljaju svoje dinastije. A nas komunizam naucio da pljujemo ono sto imamo i onda nam drugi krivi....
(Pisite o Brozu, niste dugo, a i raja ne zna za drugo, 19. april 2021 23:43)

Nije do komunizma, već do naroda. Pljuvali smo i Obrenoviće, pobili ih i satanizovali ih nakon toga. Pa nam onda ni ovi posle njih nisu valjali. Niko nama ne valjda, takvi smo i to je to. Podsmevamo se tuđem poštovanju prema dinastiji koja ih je i održala jedinstvenima u najtežim vremenima.

John

pre 3 godine

"sa svojom rođakom"

Formalno, on je njoj bio stric, iako su bili isto godište.
Kralj Đorđe I je njemu bio deda, a njoj pradeda, odnosno Aleksanrin deda i Filipov otac su bili rođena braća.

nowave7

pre 3 godine

Čemu ovolika fascinacija sa monarhijom i monarsima? Da li neko treba da živi na teretu drugih, samo zato što mu je otac, deda, ili pra-pra-pra čukundeda bio najjači u pljačkanju i ubijanju?! Gluposti!

ime

pre 3 godine

Ne razumem prozivke tipa ”ne zna jezik” ”nema postovanja”, a pritom mu je porodica nasilno proterana sa ovih prostora od strane baba i deda tih sto ga sad prozivaju . Wtf

z

pre 3 godine

Ej, manite nas više sa "naslednicima" prestola s kog su sami abdicirali, na kukavički način sa sve državnim trezorom. Dosta nam je takvih vladara.

Hu

pre 3 godine

S pravom se podsmevamo hajduckim dinastijama. Nisu to loze od 1000 godina, vec obicna seljana koja je uzela motiku u ruku.

Sama monarhija nema apsolutno nikakvog smisla u 21om veku jer je u pitanju sekularni hibrid gde vi narod ubedjujete da kralja postavlja Bog. Razlog sto je Engleska jedina ziva funkcionalna monarhija je sto su oni odvojili kralja i od religije i od drzave i tu im je samo za ukras.

Milunka Malina

pre 3 godine

@karakodzula On je prestolonaslednik. I ne postoji nikakav protokol niti vlast koja je uslov za tako nesto. Kao kada biste rekli, da neko nije otac deteta jer se nije bavio decom,ili ih se odrekao. Moze da radi sta god i da bude gde god. To je i ne moze pobeci od toga. Ne moze doci ni na vlast druge zemlje sve i da hoce. Nije to sportista koji moze da dobije drzavljanstvo pa malo zaigra za druge. Kakav god da je, nas je prestolonaslednik. Pricate o uredjenju kao da je za "vjek vjekova" a za poslednjih 50godina smo promenili toliko uredjenja i drzava u kojima zivimo. Odakle neko zna da li ce za 15 godina biti monarhija? Tako da on je prestolonaslednik. A da bi nam bilo bolje da nismo ubijali svoje i da smo ostali monarhija, pa to je suludo i komentarisati. Monarhija ce uvek biti ispred bilo kog drugacije uredjenog drustva, narocito demokratskog.

Andromed

pre 3 godine

Ovo beše onaj čiji ćale zbrisao sa našim zlatom? Kod čijeg dede su veterani velikog rata brisali gospodi cipele a kojima je "srbomrzac" Tito dao penzije?

muzicar iz 1804

pre 3 godine

Jezik nije i ne sme biti bariera za razumevanje medju ljudima. To sto nas prestolonaslednik, (Gospodin Aleksandar Karadjorsjevic) ne govori dobro srpski, nije razlog za pljuvanje. Ne zaboravite da je on rastao i skolovao se u drugoj jezičkoj sredini. On u tom slučaju odlicno govori srpski. A ovde, gospodo, medju vama ima mnogo nepismenih, iako ste se skolovali u Sebiji i govorite srpski.

Pera Magic Mitic

pre 3 godine

trenutni srpski prestolonaslednik"

Posto Srbija, jos uvek, po ustavnom uredjenju nije monarhija, gospodin Karadjordjevic nikako ne moze da bude prestolonaslednik!
(nowave7, 20. april 2021 07:23)
Srbija nije monarhija, samo po Ustavu...ali, ako pogledas malo bolje...

dzericak

pre 3 godine

@"Tito nas je upropastio za sva vremena"

Mislim da je najgore bilo to premeštanje sela u grad, umesto poboljšanje kvaliteta života na selu. Ali kako komunističku doktrinu da prodaješ seljacima... Marksu nisu bili potrebni za revoluciju. Ne sećam se ni da smo ih nešto pominjali u školi na časovima marskizma.

John

pre 3 godine

Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

I dalje se ponavlja dokazana laž da je "kralj pobegao i odneo zlato".
Prvo, uradio je isto ono što i ostali evropski kraljevi kad su im države napali Nemci - gde su za vreme rata bili holandska kraljica, grčki kralj, norveški kralj. Evo dokaza za sve navedene: https://royalfamily.org/wp-content/uploads/2014/02/wedding.jpg (London '44) Pitam se samo da li je neko holandsku kraljicu optuživao da je "pobegla i odnela zlato" (a i Roterdam su Saveznici izbombardovali gore nego Beograd - da l' im to tamo uzimaju za zlo?)
Što se zlata tiče, sto puta je pisano šta je bilo saa zlatom Kraljevine, al' ne vredi..


Nego, kad smo kod istorijskih trenutaka, ima i još jedna slika:
https://c8.alamy.com/comp/E0R2DB/oct-10-1957-duke-of-edinburgh-as-godfather-general-view-at-st-sava-E0R2DB.jpg
Beba koju drži Filip je Marija Tatjana Karađorđević, ćerka princa Andreja i princeze Kristine od Hesea, inače Filipove sestričine (ćerke njegove starije sestra) A sa ćerkom druge sestre je bio oženjen Princ Tomislav.
Uzgred, očigledno je da je slika sa krštenja. Može li neko ko nije pravoslavac da bude kum na pravoslavnom krštenju? Ne može. Dakle...

Немања1993

pre 3 godine

Видим да се овде људи које не воле и не поштују престолонаследника називају комунистима и осталим поганим речима.
Ја нисам комуниста али како да поштујеш човека који жели краљевску титулу а не може да састави једну сложену реченицу на језику тог народа којим жели да влада .
Са друге стране имали смо Томислава Карађорђевића, последњег из династије који је могао да окупи, уједини народ ,човека који је у себи носио све оне врлине које би требало да има српски монарх

Drndo Maroje

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

Nana, ovo sto ti napisa je smijruija velikog formata.
"retko koja drzava moze da kaze.."
Pa kraljevska kuca Danske ima kontinuitet od prije godine 700 n.e. O tome postoje pisani podaci- npr rimski istoricar Tacit. Najstarija su evropska kraljevska kuca u kontiunietu, praceni Norveskom i Svedskom. Nasi sastave dve tri generacije i to je to. I Obrenovice nisu pobili komunisti nego ti Karadjordjevici.
I sad ti mislis da recimo ta Danska monarhija koja postoji vec preko 1300 godina nema vece porodicne veze nego npr Karadjordjevici koji su vladali ukupno 54 godine!!!
Pa toliko je vladala samo jedna sadasnja kraljica Danske, Margareta 2!
Kralj Kristijan 2 i duze.
Nismo mi nebitni, ali ne zanosi se tim idejama o posebnosti. sve evropske kraljevske kuce su se vjencavale medjusobno i svi imaju neke- "svekre cijele Evrope" ili "majke Evropskih kraljeva".

dusan

pre 3 godine

(nowave7, 20. april 2021 07:23)

I dodao bih da ni jedna jedina zemlja koja je ugasila krunu nije vratila imovinu svojoj monarhiji kao sto to radi Srbija.... Narodno vracas familiji koja sve pokrala i otisla u sred rata....

b.

pre 3 godine

Pre neki dan u specijalnoj emisiji povodom smrti princa Filipa nas bivši ambasador u Velikoj Britaniji se prisećao da kad god bi se sreo sa kraljicom i rekao da je iz Srbije, ona se prisecala Tita i njene posete njemu. Eto koliko joj je bitan ovaj covek i šta misle o našoj dinastiji.

Ivan Smederevac

pre 3 godine

Ko je nama kriv što nismo znali da iskoristimo rođačke odnose sa najmoćnijom kraljevskom dinastijom na Zemlji? Sami smo krivi. Zamislite da Hrvati imaju nekog kao prestolonaslednik Aleksandar (pa neka je tunjav, mutav...), pa ne bi mogli da živimo od njih ni mi, ni pola Evrope, nabijali bi (nam) svaki dan svima na nos njihovu "lozu i plemenito poreklo"...

kijevski inženjer

pre 3 godine

Nas princ je rodjak sa princom Filipom, to retko koja drzava moze da kaze. Komentari su nazalost psoledica komunizma, ali idemo polako na ciscenje
(nana, 20. april 2021 00:13)

Nije retko, zapravo sve nekadašnje kraljevske porodice u Evropi su u srodstvu. Svi imaju pretke iz danske kraljevske porodice. Npr Nikolaj Romanov i Džordž V koji izgledaju kao blizanci su braća od tetke. To jest njihove majke su rođene sestre iz danske kraljevske porodice.

Lola

pre 3 godine

On se ozenio buducom kraljicom i imao brak pun ljubavi i postovanja (uz sve ostale blagodeti prebogatog zivota).
Ona se udala za (tada) kralja, i posle kratkog perioda srece provela mizeran zivot uz raspikucu i razvratnika.

Homer

pre 3 godine

Не ваља нам Душан, јер је напао Византију; не ваља нам Урош, јер му се распала држава; не ваља нам Лазар, јер је изгубио на Косову; не ваља нам деспот Стефан, јер је био турски вазал; не ваља нам Ђурађ, јер је вратио Београд Мађарима; не ваљају нам Турци, јер су нас набијали на колац; не ваља нам Карађорђе, јер је подигао Устанак, не ваља нам Милош, јер је убио Карађорђа; не ваља нам Михаило, јер је био у вези са рођаком, не ваља нам Милан, јер је изгубио на Сливници, не ваља нам његов син, јер се заљубио у нероткињу; не ваља нам Петар, јер је побегао преко Албаније; не ваља нам Александар, јер је створио Југославију; не ваља нам његов син, јер је побегао у Енглеску, не ваља нам Тито, јер је комуниста и Хрват, не ваља нам нико...

PD

pre 3 godine

Za trenutnu rezigniranost naroda prema kraljevskoj porodici, dobrim delom su zaslužni i sami. Što neko reče, Aleksandar je za sve ove godine mogao bar da se potrudi i nauči da priča srpski kako treba. Niko mu nebi zamerio na ponekom lapsusu, svima se dešava, ali to kako on govori je najblaže rečeno komično.

Bilo ko od nas, da ode u bilo koju zemlju na ovom svetu, i provede tamo toliko godina koliko su oni ovde, bolje bi pričao tim jezikom.

Milena

pre 3 godine

Ko su, pitam se, botovi koji na normalne komentare lupaju minuse! Baš lepa fotografija. Neko je u komentaru čak i lepo objasnio koliko su u bliskom srodstvu Aleksandra i Filip bili. I neko na to lupi minus. Svašta stvarno. Bizarni ljudi.