Gejming

Ponedeljak, 12.04.2021.

10:55

Stiže Age of Empires IV, uz novi gameplay VIDEO

Izvor: B92

Stiže Age of Empires IV, uz novi gameplay VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Vule

pre 3 godine

Stronghold Crusader i AoE 3 najjače strategije, jedva čekam AoE 4 i Stornghold Crusader 3 pošto Stornghold Crusader 2 nije ispunila moja očekivanja

Ewki

pre 3 godine

Ja mislim da treba povećati broj relikvija i njihove prihode, tako da onaj ko ih sve skupi bude adekvatno nagrađen.osim toga treba dodati tehnologiju " treasure hunt" koja kada se istraži otkrije gdje se nalaze sve relikvije na mapi.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Glupo bi bilo formirati nekakav konačan sud na osnovu par trailera, ali nisam siguran da je ovo dostojan naslednik AoE I i II. Mada, ni AoE III to nije zaista bile, zar ne? Ne mislim da će biti loša igra, ali nisam siguran d aće ispuniti očekivanja. S druge strane, mislim d ai mi fanovi malo preterujemo. Što se grafike tiče, pa, ona i nije bitna. Uostlaom ni grafika originalne igre nije bila posebno dobra - 8-bit colour palette u vreme kada je 16-bit već postala standard. Ali, valja naglasiti da I i II i nisu igrali na kartu fancy grafike. Nažalost, old-school 2D grafika sa sprajtovima, danas ne bi imala prođu. Verovatno je to razlog zašto su se odlučili za ovakvu, stilizovanu 3D grafiku. Koja je, budimo iskreni, funkcionalna. Sviđalo se to nama ili ne. Ono što me pomalo brine, je činjenica da je poslednji veliki RTS iz Relic Entertainment kuhinje, bio nesretni Dawn of War III. Baš i ne uliva poverenje.

ŠBBKBB

pre 3 godine

Nedostaje personalizacija.
- Odaberi zemlju: Srbija
- Odaberi cara: Car Lazar...
- Misija: Boj na Kosovu...
- Uključi broj popova za preobraćanje: 250

kvidzoni

pre 3 godine

Kao dugogodisnji korisnik ove igrice jedino sto mogu da primetim jeste da se vec vidi da ce biti nepotrebno graficki komplikovana, akcenat je stavljen na potpuno neinteresantne aspekte igre. Nadam se da ce se dozvati pameti i samo nastaviti da razvijaju nove funkcije, mape i civilizacije za vec postojeci Age of Empires 2, a ne da izbacuju nove verzije. Malo me podseca na situaciju sa filmom Die Hard, prva dva dela su ok, sve preko je vec van domena filma.
Procena mi je da ce ova verzija dugorocno doziveti jos veci fijasko nego Age of Empires 3.
Pozdrav anglomanijskoj Srbiji

Good old times

pre 3 godine

1999. Pocelo bombardovanje.Struja kad ima kad nema, bila je neka satnica.Dodje struja ja instrument izmerim napon 210,cool pqlim Pentium1 i cepam AOE1 do uzbune.
Krece uzbuna,brzi save.Komp gasim na dugme,cupam kablive iz struje i čekam prestanak.I tako u krug.
Bio sam 8razred hahaha.

atomci

pre 3 godine

Pogledajte igricu Manor Lords na Unreal engine-u, e tako treba da izgleda igra za 2021. godinu a zapoceo je samo JEDAN covek. Ne kazem da je taj engine perfektan za rts igru razmere kao AOE, ali stvarno ovaj trejler izgleda kao mobilna igrica. Kada strela pogodi jelena je za plakanje, slonovi udaraju zidove dok su udaljeni 2m od istog, katapult se i dalje magicno pomera sam, animacija vatre direktno sa mobilnog telefona.
Ovo mora bolje, ovo bi izgledalo ok 2010...

ipak

pre 3 godine

@KlauKalash

Nikad mi nije bila jasna čar klanja sa seljacima i onim prvim primitivnim militia jedinicama sa toljagama. Previše si ograničen u izboru jedinica i taktike. Meni je draže da se koliko toliko i protivnik i ja izgradimo, pređemo u imperial age i dobijemo raznolike jedinice, izgradimo svoje kraljevstvo, da imamo šta da rušimo jedan drugom ili trećem . Tek tada se osetiš pun potencijal igrice. Tako da je za mene peace period od 25 do 30 minuta prava stvar.

Cyka Del Rey

pre 3 godine

AOE 2 DE, AOE 3 DE možeš skinuti sa Kickasstorrenta ( KAT) naprimer.. Obe igrice se mogu kupiti za 9-10 ? za ključ, i aktiviraš na Steamu, ko hoće online

atomci

pre 3 godine

Kao neko kome je AOE 2 bila prva RTS igra a Warcraft 3 najbolji RTS ikada, ovo izgleda tuzno i zalosno. Grafika je zastarela a animacije su uzasne. Ove strele ne mogu da opisem recima koliko lose izgledaju....

atomci

pre 3 godine

Ne razumem vas koji odmah pljujete igru koja jos nije izasla zbog jednog gameplay-a. Mehanika, balans i jednostavnost su odlike predhodnih delova. Sa ovom grafikom i mehanikom iz dvojke moze lagano igra godine da bude.
(bigule, 12. april 2021 23:41) # Link komentara

Sta ima da ne razumes? Ja ne razumem zasto vi lupate minuse jer se nama fanovima AOE ovo ni malo ne svidja a takve su reakcije i na reditu i youtube. Ne, nece se ispolirati grafika i gameplay mnogo jer je ovo vec daleko zaglibilo. Mogu da ispoliraju pojedine stvari, balansiraju igru, poprave performanse ali ovo sto vidis sada to ti je sto ti je. Isto smo doziveli i sa Warcraft 3 reforged. Mnogi su vikali isto i sta smo na kraju dobili...

Thorvik

pre 3 godine

Igrica moje mladosti. Zna li neko kako skinuti age of empires 3 ?
(gix, 12. april 2021 11:42)

Srbin sve mora skinuti, imaš Steam platformu gdje ta igra ne bi trebala koštati više od 5€. Ostaje ti zauvijek na tom nalogu i nećeš skinuti neki virus preko torenta.

Shamu

pre 3 godine

Igram AOE od 90-tih, sa pauzama, umrezavao sam se sa ortacima (sto neko rece dial-up posle 9 uvece, da se ne trose impulsi). Oni nece vise da igraju, kazu matori smo 40+ meni to ne pije vodu.
Probacu da se nakacim na te vase community-e da se povezem, mada pretpostavljam da se online igra strateski skroz drugacije, agresivnije...?

Sabre

pre 3 godine

Iskreno, s obzirom kako su uradili remastere prva dva dela, pa onda i trojke, ova grafika ne deluje uopste dobro. Ali to je realno manje vazno. AOE legendarna strategija, kapiram svesni su u sta se upustaju, trojka je vec malo ukakila legendarnu dvojku, ovo mora biti bolje, a ne losije, i siguran sam da ce i biti.

bigule

pre 3 godine

Od strategija priznajem samo "north and south" iz 1989.

Sve nakon toga je previše jednostavno i uvredljivo za moj intelekt.
(Kickstart, 12. april 2021 21:28)
Igra se i dan danas na amigi 500 :)

dd

pre 3 godine

AO2 i Sronghold po meni najbolje sto se tice tog zanra.inace ne volim kiceraj,ali necu donositi sud o nekoj igri na osnovu trejlera.bitan je gameplay i sta sve ide uz to.po meni ovaj potez nije los,videcemo u praksi kako sve to izgleda.sve dok ne pocnes da igras ne mozes znati da li je igrica promasaj ili ne.

bigule

pre 3 godine

Ne razumem vas koji odmah pljujete igru koja jos nije izasla zbog jednog gameplay-a. Mehanika, balans i jednostavnost su odlike predhodnih delova. Sa ovom grafikom i mehanikom iz dvojke moze lagano igra godine da bude.

Znači sever znači jug

pre 3 godine

Kickstart, brate, tako je, znači igram od 91 još od bbsa preko dialupa do danas, i dan danas igram i ja i moja deca i unuče od skoro. I komjuniti je onlajn do j..a ali noći i noči provodim i dan danas i uvek me iznenadi nepredviljivošću i novim stvarima. Ma fenomenalno

Maki

pre 3 godine

Zoru sam dočekivao uz AOE I, na prastarom 486, eh sad kad bi imao po 4h dnevno da bacim da opet zaigram.
Ovako samo BF4 na brzinu sat vremena ili u najboljem slučaju ESO online 2h.
Sve preko toga nije prihvatljivo.

Pitanjce

pre 3 godine

Jesam ja samo mator ili ima i drugih kojima smeta prelazak na ovu deciju - crtanu (cartoonish) grafiku koja je krenula negde od Starcrafta 2? U SC2 je jos i mogla da prodje vizuelno ali Civilizacija 6, evo sad AoE 4... Sve mi deluje nekako detinjasto... Mislim ne ocekujem neki fotorealizam ali ovaj graficki pravac mi nije jasan i ne slaze mi se sa nekom pricom "epskim" bitkama...

Alek

pre 3 godine

Igram sa drugarima na STEAMu AOEII DE. Neprevazidjena igrica, ko sve igra na stem-u neka se javi da vas zovemo...
(dabicus, 12. april 2021 14:52)

Poslao sam ti zahtev. Vidimo se da igramo !

PD

pre 3 godine

Ovo mi deluje kao prvi deo, ali sa dodatih par detalja iz Total War serijala, kao što je ono skrivanje jedinica u šumi, i čekaš da neprijatelj prođe da ga "zaskočiš".
Verovatno ću je kupiti, čisto da probam, ali već sada sumnjam da će me držati. Ipak je ceo RTS žanr otišao predaleko da bi ovo bilo zanimljivo u tolikoj meri da trošim sate i sate.

KlauKalash

pre 3 godine

Poslednjih godinu dana sam veoma aktivan, uglavnom na Vooblyju, igrajući AOE2. Za to vreme sam prilično napredovao u igri koju zasnivam na ultra agresivnom pristupu. Redovno rushujem u ranoj fazi, a sve više usavršavam i drush (iskreni ljubitelji su upoznati sa terminologijom). Čak se nosim mišlju da počnem da vežbam i kretanje u napad u prvih nekoliko minuta sa loomovanim seljacima dok moj protivnik još ne istraži loom. Uzgred, ne volim boomovanje, a ne podnosim lag. Baš zato što lagovanje ugrožava moju hirurški preciznu napadačku igru i time favorizuje boomere.

Neverovatno

pre 3 godine

Ja i dalje igram, doduse age2. Mogli bi mozda da poboljsaju slanje poruka u toku timske igre, jer ja nikad ne cujem kad saigraci traze pomoc ili kad mi kucaju neke druge poruke u toku igre.

dzo

pre 3 godine

AOE 2 Sam igrao sa drugom preko modema I po 3 Dana jednu partuju.. Posle 9 bio jedan impuls fiksni, povezemo se na modem posle 9 I igramo duboko u noc jedan protiv drugog.. Pa snimimo pa nastvimo drugo vece.. I na kraju kad Neko pobedi to je kao svetsko provenstvo da osvojio

Mumbly

pre 3 godine

U poslednje vreme igram aoe redje nego pre. Kupicu i ovu novu svakako, deluje izuzetno.
Jedino bi mogli da stave market odmah na pocetku igre, jer mnogi ljudi ne prave market na vreme, ne shvataju koliko je bitno za pobedu.

Ewki

pre 3 godine

Samo neka porade na balansu timova i bice to ok. Mene stalno ubacuju u neke slabije timove kada igram aoe2, ocigledno auto balans ne radi najbolje.

Alek

pre 3 godine

Igram Aoe 2 već dugo online , komjuniti je ogroman a sama igrica je neprevaziđena , igram je od 98. Već idu priče da ova nova ne može ni da primiriše dvojci, mnogo je tu razloga , a najvažniji je jednostavnost dvojke, grafika koja radi i na "šporetu" i sama igrivost iliti "gameplay" ... Aoe 4 je za nove igrače, dosadašnji nastavljaju dvojku bez ikakve dvojbe.

asdf

pre 3 godine

Aeo 1 kada radnici prave gradjevine ili kopaju primetio sam da neki rade levom rukom a neki desnom…. Tako davno se pazilo na detalje… whollooloooo

Dekster

pre 3 godine

Jao, vratiste me u mladost!!!
Nikada necu zaboraviti kada sam igrao aoe2 i kada sam gubio, samo sam izvukao kabl iz modema i partija se automatski prekidala.

Ewki

pre 3 godine

AOE2 je najbolja igra svih vremena. I dan danas je igram sa ortacima na Voobly-ju. Ja pravim kuce umesto palisada, tako stedim na drvetu. Omiljeni civ su mi Turci.
I ova Aoe4 deluje dobro, ako bude na bazi dvojke, to je to.

Pojava

pre 3 godine

Auuu, koji fleshbek!! Kupujem sigurno cim izadje. Mnogi ljudi ne znaju, ali najbolja jedinica u igri je pajkacha, ima bonus protiv konjice. Nadam se da ce i u aoe4 biti ovih jedinica.

Nenadic

pre 3 godine

Kod nas u Svajcarskoj se igra samo Aoe2 Definite Edition. Neki moji drugovi igraju i dalje obicnu verziju, ali to je tako passe. Veliki lag me odvrati od igranja sa njima. Na DE prosto klizi.

AoE - nacin odrastanja i prva igra!

pre 3 godine

Kao stari ljubitelj probacu novi AoE al tesko da cu ga igrati na duze staze. Previse sarenila ima i po meni nikad nece moci da zamene AoE 2..

Nik

pre 3 godine

za mene je Age II u vreme kad je izasla (pre 20ak godina cini mi se) bila nesto nestvarno koliko je dobro odradjena. I dan danas je imam na nekom starom laptopu koji cuvam samo zbog te igrice, pa kad zazimi odigram nedelju dana William Wallaca, Jovanku, Saladina, Dzingisa i Barbarosu :) sve sifre i danas pamtim.

Nik

pre 3 godine

za mene je Age II u vreme kad je izasla (pre 20ak godina cini mi se) bila nesto nestvarno koliko je dobro odradjena. I dan danas je imam na nekom starom laptopu koji cuvam samo zbog te igrice, pa kad zazimi odigram nedelju dana William Wallaca, Jovanku, Saladina, Dzingisa i Barbarosu :) sve sifre i danas pamtim.

asdf

pre 3 godine

Aeo 1 kada radnici prave gradjevine ili kopaju primetio sam da neki rade levom rukom a neki desnom…. Tako davno se pazilo na detalje… whollooloooo

Alek

pre 3 godine

Igram Aoe 2 već dugo online , komjuniti je ogroman a sama igrica je neprevaziđena , igram je od 98. Već idu priče da ova nova ne može ni da primiriše dvojci, mnogo je tu razloga , a najvažniji je jednostavnost dvojke, grafika koja radi i na "šporetu" i sama igrivost iliti "gameplay" ... Aoe 4 je za nove igrače, dosadašnji nastavljaju dvojku bez ikakve dvojbe.

dzo

pre 3 godine

AOE 2 Sam igrao sa drugom preko modema I po 3 Dana jednu partuju.. Posle 9 bio jedan impuls fiksni, povezemo se na modem posle 9 I igramo duboko u noc jedan protiv drugog.. Pa snimimo pa nastvimo drugo vece.. I na kraju kad Neko pobedi to je kao svetsko provenstvo da osvojio

AoE - nacin odrastanja i prva igra!

pre 3 godine

Kao stari ljubitelj probacu novi AoE al tesko da cu ga igrati na duze staze. Previse sarenila ima i po meni nikad nece moci da zamene AoE 2..

Pitanjce

pre 3 godine

Jesam ja samo mator ili ima i drugih kojima smeta prelazak na ovu deciju - crtanu (cartoonish) grafiku koja je krenula negde od Starcrafta 2? U SC2 je jos i mogla da prodje vizuelno ali Civilizacija 6, evo sad AoE 4... Sve mi deluje nekako detinjasto... Mislim ne ocekujem neki fotorealizam ali ovaj graficki pravac mi nije jasan i ne slaze mi se sa nekom pricom "epskim" bitkama...

Dekster

pre 3 godine

Jao, vratiste me u mladost!!!
Nikada necu zaboraviti kada sam igrao aoe2 i kada sam gubio, samo sam izvukao kabl iz modema i partija se automatski prekidala.

Alek

pre 3 godine

Igram sa drugarima na STEAMu AOEII DE. Neprevazidjena igrica, ko sve igra na stem-u neka se javi da vas zovemo...
(dabicus, 12. april 2021 14:52)

Poslao sam ti zahtev. Vidimo se da igramo !

Ewki

pre 3 godine

AOE2 je najbolja igra svih vremena. I dan danas je igram sa ortacima na Voobly-ju. Ja pravim kuce umesto palisada, tako stedim na drvetu. Omiljeni civ su mi Turci.
I ova Aoe4 deluje dobro, ako bude na bazi dvojke, to je to.

Pojava

pre 3 godine

Auuu, koji fleshbek!! Kupujem sigurno cim izadje. Mnogi ljudi ne znaju, ali najbolja jedinica u igri je pajkacha, ima bonus protiv konjice. Nadam se da ce i u aoe4 biti ovih jedinica.

bigule

pre 3 godine

Ne razumem vas koji odmah pljujete igru koja jos nije izasla zbog jednog gameplay-a. Mehanika, balans i jednostavnost su odlike predhodnih delova. Sa ovom grafikom i mehanikom iz dvojke moze lagano igra godine da bude.

dd

pre 3 godine

AO2 i Sronghold po meni najbolje sto se tice tog zanra.inace ne volim kiceraj,ali necu donositi sud o nekoj igri na osnovu trejlera.bitan je gameplay i sta sve ide uz to.po meni ovaj potez nije los,videcemo u praksi kako sve to izgleda.sve dok ne pocnes da igras ne mozes znati da li je igrica promasaj ili ne.

Good old times

pre 3 godine

1999. Pocelo bombardovanje.Struja kad ima kad nema, bila je neka satnica.Dodje struja ja instrument izmerim napon 210,cool pqlim Pentium1 i cepam AOE1 do uzbune.
Krece uzbuna,brzi save.Komp gasim na dugme,cupam kablive iz struje i čekam prestanak.I tako u krug.
Bio sam 8razred hahaha.

Mumbly

pre 3 godine

U poslednje vreme igram aoe redje nego pre. Kupicu i ovu novu svakako, deluje izuzetno.
Jedino bi mogli da stave market odmah na pocetku igre, jer mnogi ljudi ne prave market na vreme, ne shvataju koliko je bitno za pobedu.

Maki

pre 3 godine

Zoru sam dočekivao uz AOE I, na prastarom 486, eh sad kad bi imao po 4h dnevno da bacim da opet zaigram.
Ovako samo BF4 na brzinu sat vremena ili u najboljem slučaju ESO online 2h.
Sve preko toga nije prihvatljivo.

Neverovatno

pre 3 godine

Ja i dalje igram, doduse age2. Mogli bi mozda da poboljsaju slanje poruka u toku timske igre, jer ja nikad ne cujem kad saigraci traze pomoc ili kad mi kucaju neke druge poruke u toku igre.

atomci

pre 3 godine

Pogledajte igricu Manor Lords na Unreal engine-u, e tako treba da izgleda igra za 2021. godinu a zapoceo je samo JEDAN covek. Ne kazem da je taj engine perfektan za rts igru razmere kao AOE, ali stvarno ovaj trejler izgleda kao mobilna igrica. Kada strela pogodi jelena je za plakanje, slonovi udaraju zidove dok su udaljeni 2m od istog, katapult se i dalje magicno pomera sam, animacija vatre direktno sa mobilnog telefona.
Ovo mora bolje, ovo bi izgledalo ok 2010...

bigule

pre 3 godine

Od strategija priznajem samo "north and south" iz 1989.

Sve nakon toga je previše jednostavno i uvredljivo za moj intelekt.
(Kickstart, 12. april 2021 21:28)
Igra se i dan danas na amigi 500 :)

Ewki

pre 3 godine

Samo neka porade na balansu timova i bice to ok. Mene stalno ubacuju u neke slabije timove kada igram aoe2, ocigledno auto balans ne radi najbolje.

ŠBBKBB

pre 3 godine

Nedostaje personalizacija.
- Odaberi zemlju: Srbija
- Odaberi cara: Car Lazar...
- Misija: Boj na Kosovu...
- Uključi broj popova za preobraćanje: 250

KlauKalash

pre 3 godine

Poslednjih godinu dana sam veoma aktivan, uglavnom na Vooblyju, igrajući AOE2. Za to vreme sam prilično napredovao u igri koju zasnivam na ultra agresivnom pristupu. Redovno rushujem u ranoj fazi, a sve više usavršavam i drush (iskreni ljubitelji su upoznati sa terminologijom). Čak se nosim mišlju da počnem da vežbam i kretanje u napad u prvih nekoliko minuta sa loomovanim seljacima dok moj protivnik još ne istraži loom. Uzgred, ne volim boomovanje, a ne podnosim lag. Baš zato što lagovanje ugrožava moju hirurški preciznu napadačku igru i time favorizuje boomere.

PD

pre 3 godine

Ovo mi deluje kao prvi deo, ali sa dodatih par detalja iz Total War serijala, kao što je ono skrivanje jedinica u šumi, i čekaš da neprijatelj prođe da ga "zaskočiš".
Verovatno ću je kupiti, čisto da probam, ali već sada sumnjam da će me držati. Ipak je ceo RTS žanr otišao predaleko da bi ovo bilo zanimljivo u tolikoj meri da trošim sate i sate.

Znači sever znači jug

pre 3 godine

Kickstart, brate, tako je, znači igram od 91 još od bbsa preko dialupa do danas, i dan danas igram i ja i moja deca i unuče od skoro. I komjuniti je onlajn do j..a ali noći i noči provodim i dan danas i uvek me iznenadi nepredviljivošću i novim stvarima. Ma fenomenalno

Nenadic

pre 3 godine

Kod nas u Svajcarskoj se igra samo Aoe2 Definite Edition. Neki moji drugovi igraju i dalje obicnu verziju, ali to je tako passe. Veliki lag me odvrati od igranja sa njima. Na DE prosto klizi.

atomci

pre 3 godine

Ne razumem vas koji odmah pljujete igru koja jos nije izasla zbog jednog gameplay-a. Mehanika, balans i jednostavnost su odlike predhodnih delova. Sa ovom grafikom i mehanikom iz dvojke moze lagano igra godine da bude.
(bigule, 12. april 2021 23:41) # Link komentara

Sta ima da ne razumes? Ja ne razumem zasto vi lupate minuse jer se nama fanovima AOE ovo ni malo ne svidja a takve su reakcije i na reditu i youtube. Ne, nece se ispolirati grafika i gameplay mnogo jer je ovo vec daleko zaglibilo. Mogu da ispoliraju pojedine stvari, balansiraju igru, poprave performanse ali ovo sto vidis sada to ti je sto ti je. Isto smo doziveli i sa Warcraft 3 reforged. Mnogi su vikali isto i sta smo na kraju dobili...

ipak

pre 3 godine

@KlauKalash

Nikad mi nije bila jasna čar klanja sa seljacima i onim prvim primitivnim militia jedinicama sa toljagama. Previše si ograničen u izboru jedinica i taktike. Meni je draže da se koliko toliko i protivnik i ja izgradimo, pređemo u imperial age i dobijemo raznolike jedinice, izgradimo svoje kraljevstvo, da imamo šta da rušimo jedan drugom ili trećem . Tek tada se osetiš pun potencijal igrice. Tako da je za mene peace period od 25 do 30 minuta prava stvar.

Sabre

pre 3 godine

Iskreno, s obzirom kako su uradili remastere prva dva dela, pa onda i trojke, ova grafika ne deluje uopste dobro. Ali to je realno manje vazno. AOE legendarna strategija, kapiram svesni su u sta se upustaju, trojka je vec malo ukakila legendarnu dvojku, ovo mora biti bolje, a ne losije, i siguran sam da ce i biti.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Glupo bi bilo formirati nekakav konačan sud na osnovu par trailera, ali nisam siguran da je ovo dostojan naslednik AoE I i II. Mada, ni AoE III to nije zaista bile, zar ne? Ne mislim da će biti loša igra, ali nisam siguran d aće ispuniti očekivanja. S druge strane, mislim d ai mi fanovi malo preterujemo. Što se grafike tiče, pa, ona i nije bitna. Uostlaom ni grafika originalne igre nije bila posebno dobra - 8-bit colour palette u vreme kada je 16-bit već postala standard. Ali, valja naglasiti da I i II i nisu igrali na kartu fancy grafike. Nažalost, old-school 2D grafika sa sprajtovima, danas ne bi imala prođu. Verovatno je to razlog zašto su se odlučili za ovakvu, stilizovanu 3D grafiku. Koja je, budimo iskreni, funkcionalna. Sviđalo se to nama ili ne. Ono što me pomalo brine, je činjenica da je poslednji veliki RTS iz Relic Entertainment kuhinje, bio nesretni Dawn of War III. Baš i ne uliva poverenje.

Vule

pre 3 godine

Stronghold Crusader i AoE 3 najjače strategije, jedva čekam AoE 4 i Stornghold Crusader 3 pošto Stornghold Crusader 2 nije ispunila moja očekivanja

Thorvik

pre 3 godine

Igrica moje mladosti. Zna li neko kako skinuti age of empires 3 ?
(gix, 12. april 2021 11:42)

Srbin sve mora skinuti, imaš Steam platformu gdje ta igra ne bi trebala koštati više od 5€. Ostaje ti zauvijek na tom nalogu i nećeš skinuti neki virus preko torenta.

atomci

pre 3 godine

Kao neko kome je AOE 2 bila prva RTS igra a Warcraft 3 najbolji RTS ikada, ovo izgleda tuzno i zalosno. Grafika je zastarela a animacije su uzasne. Ove strele ne mogu da opisem recima koliko lose izgledaju....

Ewki

pre 3 godine

Ja mislim da treba povećati broj relikvija i njihove prihode, tako da onaj ko ih sve skupi bude adekvatno nagrađen.osim toga treba dodati tehnologiju " treasure hunt" koja kada se istraži otkrije gdje se nalaze sve relikvije na mapi.

Shamu

pre 3 godine

Igram AOE od 90-tih, sa pauzama, umrezavao sam se sa ortacima (sto neko rece dial-up posle 9 uvece, da se ne trose impulsi). Oni nece vise da igraju, kazu matori smo 40+ meni to ne pije vodu.
Probacu da se nakacim na te vase community-e da se povezem, mada pretpostavljam da se online igra strateski skroz drugacije, agresivnije...?

Cyka Del Rey

pre 3 godine

AOE 2 DE, AOE 3 DE možeš skinuti sa Kickasstorrenta ( KAT) naprimer.. Obe igrice se mogu kupiti za 9-10 ? za ključ, i aktiviraš na Steamu, ko hoće online

kvidzoni

pre 3 godine

Kao dugogodisnji korisnik ove igrice jedino sto mogu da primetim jeste da se vec vidi da ce biti nepotrebno graficki komplikovana, akcenat je stavljen na potpuno neinteresantne aspekte igre. Nadam se da ce se dozvati pameti i samo nastaviti da razvijaju nove funkcije, mape i civilizacije za vec postojeci Age of Empires 2, a ne da izbacuju nove verzije. Malo me podseca na situaciju sa filmom Die Hard, prva dva dela su ok, sve preko je vec van domena filma.
Procena mi je da ce ova verzija dugorocno doziveti jos veci fijasko nego Age of Empires 3.
Pozdrav anglomanijskoj Srbiji

KlauKalash

pre 3 godine

Poslednjih godinu dana sam veoma aktivan, uglavnom na Vooblyju, igrajući AOE2. Za to vreme sam prilično napredovao u igri koju zasnivam na ultra agresivnom pristupu. Redovno rushujem u ranoj fazi, a sve više usavršavam i drush (iskreni ljubitelji su upoznati sa terminologijom). Čak se nosim mišlju da počnem da vežbam i kretanje u napad u prvih nekoliko minuta sa loomovanim seljacima dok moj protivnik još ne istraži loom. Uzgred, ne volim boomovanje, a ne podnosim lag. Baš zato što lagovanje ugrožava moju hirurški preciznu napadačku igru i time favorizuje boomere.

Nenadic

pre 3 godine

Kod nas u Svajcarskoj se igra samo Aoe2 Definite Edition. Neki moji drugovi igraju i dalje obicnu verziju, ali to je tako passe. Veliki lag me odvrati od igranja sa njima. Na DE prosto klizi.

PD

pre 3 godine

Ovo mi deluje kao prvi deo, ali sa dodatih par detalja iz Total War serijala, kao što je ono skrivanje jedinica u šumi, i čekaš da neprijatelj prođe da ga "zaskočiš".
Verovatno ću je kupiti, čisto da probam, ali već sada sumnjam da će me držati. Ipak je ceo RTS žanr otišao predaleko da bi ovo bilo zanimljivo u tolikoj meri da trošim sate i sate.

Alek

pre 3 godine

Igram Aoe 2 već dugo online , komjuniti je ogroman a sama igrica je neprevaziđena , igram je od 98. Već idu priče da ova nova ne može ni da primiriše dvojci, mnogo je tu razloga , a najvažniji je jednostavnost dvojke, grafika koja radi i na "šporetu" i sama igrivost iliti "gameplay" ... Aoe 4 je za nove igrače, dosadašnji nastavljaju dvojku bez ikakve dvojbe.

AoE - nacin odrastanja i prva igra!

pre 3 godine

Kao stari ljubitelj probacu novi AoE al tesko da cu ga igrati na duze staze. Previse sarenila ima i po meni nikad nece moci da zamene AoE 2..

bigule

pre 3 godine

Od strategija priznajem samo "north and south" iz 1989.

Sve nakon toga je previše jednostavno i uvredljivo za moj intelekt.
(Kickstart, 12. april 2021 21:28)
Igra se i dan danas na amigi 500 :)

Mumbly

pre 3 godine

U poslednje vreme igram aoe redje nego pre. Kupicu i ovu novu svakako, deluje izuzetno.
Jedino bi mogli da stave market odmah na pocetku igre, jer mnogi ljudi ne prave market na vreme, ne shvataju koliko je bitno za pobedu.

Dekster

pre 3 godine

Jao, vratiste me u mladost!!!
Nikada necu zaboraviti kada sam igrao aoe2 i kada sam gubio, samo sam izvukao kabl iz modema i partija se automatski prekidala.

Ewki

pre 3 godine

AOE2 je najbolja igra svih vremena. I dan danas je igram sa ortacima na Voobly-ju. Ja pravim kuce umesto palisada, tako stedim na drvetu. Omiljeni civ su mi Turci.
I ova Aoe4 deluje dobro, ako bude na bazi dvojke, to je to.

Pojava

pre 3 godine

Auuu, koji fleshbek!! Kupujem sigurno cim izadje. Mnogi ljudi ne znaju, ali najbolja jedinica u igri je pajkacha, ima bonus protiv konjice. Nadam se da ce i u aoe4 biti ovih jedinica.

Thorvik

pre 3 godine

Igrica moje mladosti. Zna li neko kako skinuti age of empires 3 ?
(gix, 12. april 2021 11:42)

Srbin sve mora skinuti, imaš Steam platformu gdje ta igra ne bi trebala koštati više od 5€. Ostaje ti zauvijek na tom nalogu i nećeš skinuti neki virus preko torenta.

Ewki

pre 3 godine

Samo neka porade na balansu timova i bice to ok. Mene stalno ubacuju u neke slabije timove kada igram aoe2, ocigledno auto balans ne radi najbolje.

Pitanjce

pre 3 godine

Jesam ja samo mator ili ima i drugih kojima smeta prelazak na ovu deciju - crtanu (cartoonish) grafiku koja je krenula negde od Starcrafta 2? U SC2 je jos i mogla da prodje vizuelno ali Civilizacija 6, evo sad AoE 4... Sve mi deluje nekako detinjasto... Mislim ne ocekujem neki fotorealizam ali ovaj graficki pravac mi nije jasan i ne slaze mi se sa nekom pricom "epskim" bitkama...

atomci

pre 3 godine

Pogledajte igricu Manor Lords na Unreal engine-u, e tako treba da izgleda igra za 2021. godinu a zapoceo je samo JEDAN covek. Ne kazem da je taj engine perfektan za rts igru razmere kao AOE, ali stvarno ovaj trejler izgleda kao mobilna igrica. Kada strela pogodi jelena je za plakanje, slonovi udaraju zidove dok su udaljeni 2m od istog, katapult se i dalje magicno pomera sam, animacija vatre direktno sa mobilnog telefona.
Ovo mora bolje, ovo bi izgledalo ok 2010...

dzo

pre 3 godine

AOE 2 Sam igrao sa drugom preko modema I po 3 Dana jednu partuju.. Posle 9 bio jedan impuls fiksni, povezemo se na modem posle 9 I igramo duboko u noc jedan protiv drugog.. Pa snimimo pa nastvimo drugo vece.. I na kraju kad Neko pobedi to je kao svetsko provenstvo da osvojio

Alek

pre 3 godine

Igram sa drugarima na STEAMu AOEII DE. Neprevazidjena igrica, ko sve igra na stem-u neka se javi da vas zovemo...
(dabicus, 12. april 2021 14:52)

Poslao sam ti zahtev. Vidimo se da igramo !

bigule

pre 3 godine

Ne razumem vas koji odmah pljujete igru koja jos nije izasla zbog jednog gameplay-a. Mehanika, balans i jednostavnost su odlike predhodnih delova. Sa ovom grafikom i mehanikom iz dvojke moze lagano igra godine da bude.

kvidzoni

pre 3 godine

Kao dugogodisnji korisnik ove igrice jedino sto mogu da primetim jeste da se vec vidi da ce biti nepotrebno graficki komplikovana, akcenat je stavljen na potpuno neinteresantne aspekte igre. Nadam se da ce se dozvati pameti i samo nastaviti da razvijaju nove funkcije, mape i civilizacije za vec postojeci Age of Empires 2, a ne da izbacuju nove verzije. Malo me podseca na situaciju sa filmom Die Hard, prva dva dela su ok, sve preko je vec van domena filma.
Procena mi je da ce ova verzija dugorocno doziveti jos veci fijasko nego Age of Empires 3.
Pozdrav anglomanijskoj Srbiji

Nik

pre 3 godine

za mene je Age II u vreme kad je izasla (pre 20ak godina cini mi se) bila nesto nestvarno koliko je dobro odradjena. I dan danas je imam na nekom starom laptopu koji cuvam samo zbog te igrice, pa kad zazimi odigram nedelju dana William Wallaca, Jovanku, Saladina, Dzingisa i Barbarosu :) sve sifre i danas pamtim.

asdf

pre 3 godine

Aeo 1 kada radnici prave gradjevine ili kopaju primetio sam da neki rade levom rukom a neki desnom…. Tako davno se pazilo na detalje… whollooloooo

Maki

pre 3 godine

Zoru sam dočekivao uz AOE I, na prastarom 486, eh sad kad bi imao po 4h dnevno da bacim da opet zaigram.
Ovako samo BF4 na brzinu sat vremena ili u najboljem slučaju ESO online 2h.
Sve preko toga nije prihvatljivo.

Znači sever znači jug

pre 3 godine

Kickstart, brate, tako je, znači igram od 91 još od bbsa preko dialupa do danas, i dan danas igram i ja i moja deca i unuče od skoro. I komjuniti je onlajn do j..a ali noći i noči provodim i dan danas i uvek me iznenadi nepredviljivošću i novim stvarima. Ma fenomenalno

atomci

pre 3 godine

Ne razumem vas koji odmah pljujete igru koja jos nije izasla zbog jednog gameplay-a. Mehanika, balans i jednostavnost su odlike predhodnih delova. Sa ovom grafikom i mehanikom iz dvojke moze lagano igra godine da bude.
(bigule, 12. april 2021 23:41) # Link komentara

Sta ima da ne razumes? Ja ne razumem zasto vi lupate minuse jer se nama fanovima AOE ovo ni malo ne svidja a takve su reakcije i na reditu i youtube. Ne, nece se ispolirati grafika i gameplay mnogo jer je ovo vec daleko zaglibilo. Mogu da ispoliraju pojedine stvari, balansiraju igru, poprave performanse ali ovo sto vidis sada to ti je sto ti je. Isto smo doziveli i sa Warcraft 3 reforged. Mnogi su vikali isto i sta smo na kraju dobili...

Ewki

pre 3 godine

Ja mislim da treba povećati broj relikvija i njihove prihode, tako da onaj ko ih sve skupi bude adekvatno nagrađen.osim toga treba dodati tehnologiju " treasure hunt" koja kada se istraži otkrije gdje se nalaze sve relikvije na mapi.

Neverovatno

pre 3 godine

Ja i dalje igram, doduse age2. Mogli bi mozda da poboljsaju slanje poruka u toku timske igre, jer ja nikad ne cujem kad saigraci traze pomoc ili kad mi kucaju neke druge poruke u toku igre.

dd

pre 3 godine

AO2 i Sronghold po meni najbolje sto se tice tog zanra.inace ne volim kiceraj,ali necu donositi sud o nekoj igri na osnovu trejlera.bitan je gameplay i sta sve ide uz to.po meni ovaj potez nije los,videcemo u praksi kako sve to izgleda.sve dok ne pocnes da igras ne mozes znati da li je igrica promasaj ili ne.

Sabre

pre 3 godine

Iskreno, s obzirom kako su uradili remastere prva dva dela, pa onda i trojke, ova grafika ne deluje uopste dobro. Ali to je realno manje vazno. AOE legendarna strategija, kapiram svesni su u sta se upustaju, trojka je vec malo ukakila legendarnu dvojku, ovo mora biti bolje, a ne losije, i siguran sam da ce i biti.

ipak

pre 3 godine

@KlauKalash

Nikad mi nije bila jasna čar klanja sa seljacima i onim prvim primitivnim militia jedinicama sa toljagama. Previše si ograničen u izboru jedinica i taktike. Meni je draže da se koliko toliko i protivnik i ja izgradimo, pređemo u imperial age i dobijemo raznolike jedinice, izgradimo svoje kraljevstvo, da imamo šta da rušimo jedan drugom ili trećem . Tek tada se osetiš pun potencijal igrice. Tako da je za mene peace period od 25 do 30 minuta prava stvar.

Vule

pre 3 godine

Stronghold Crusader i AoE 3 najjače strategije, jedva čekam AoE 4 i Stornghold Crusader 3 pošto Stornghold Crusader 2 nije ispunila moja očekivanja

Shamu

pre 3 godine

Igram AOE od 90-tih, sa pauzama, umrezavao sam se sa ortacima (sto neko rece dial-up posle 9 uvece, da se ne trose impulsi). Oni nece vise da igraju, kazu matori smo 40+ meni to ne pije vodu.
Probacu da se nakacim na te vase community-e da se povezem, mada pretpostavljam da se online igra strateski skroz drugacije, agresivnije...?

Cyka Del Rey

pre 3 godine

AOE 2 DE, AOE 3 DE možeš skinuti sa Kickasstorrenta ( KAT) naprimer.. Obe igrice se mogu kupiti za 9-10 ? za ključ, i aktiviraš na Steamu, ko hoće online

atomci

pre 3 godine

Kao neko kome je AOE 2 bila prva RTS igra a Warcraft 3 najbolji RTS ikada, ovo izgleda tuzno i zalosno. Grafika je zastarela a animacije su uzasne. Ove strele ne mogu da opisem recima koliko lose izgledaju....

Good old times

pre 3 godine

1999. Pocelo bombardovanje.Struja kad ima kad nema, bila je neka satnica.Dodje struja ja instrument izmerim napon 210,cool pqlim Pentium1 i cepam AOE1 do uzbune.
Krece uzbuna,brzi save.Komp gasim na dugme,cupam kablive iz struje i čekam prestanak.I tako u krug.
Bio sam 8razred hahaha.

ŠBBKBB

pre 3 godine

Nedostaje personalizacija.
- Odaberi zemlju: Srbija
- Odaberi cara: Car Lazar...
- Misija: Boj na Kosovu...
- Uključi broj popova za preobraćanje: 250

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

Glupo bi bilo formirati nekakav konačan sud na osnovu par trailera, ali nisam siguran da je ovo dostojan naslednik AoE I i II. Mada, ni AoE III to nije zaista bile, zar ne? Ne mislim da će biti loša igra, ali nisam siguran d aće ispuniti očekivanja. S druge strane, mislim d ai mi fanovi malo preterujemo. Što se grafike tiče, pa, ona i nije bitna. Uostlaom ni grafika originalne igre nije bila posebno dobra - 8-bit colour palette u vreme kada je 16-bit već postala standard. Ali, valja naglasiti da I i II i nisu igrali na kartu fancy grafike. Nažalost, old-school 2D grafika sa sprajtovima, danas ne bi imala prođu. Verovatno je to razlog zašto su se odlučili za ovakvu, stilizovanu 3D grafiku. Koja je, budimo iskreni, funkcionalna. Sviđalo se to nama ili ne. Ono što me pomalo brine, je činjenica da je poslednji veliki RTS iz Relic Entertainment kuhinje, bio nesretni Dawn of War III. Baš i ne uliva poverenje.