Aktuelno

Petak, 02.04.2021.

10:41

Da li će polovnjaci poskupeti i u Srbiji?

Izvor: Izvor: B92, Blic

Da li æe polovnjaci poskupeti i u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

surovo realan

pre 3 godine

Sve je ovo vestacki od cene stanova do automobila,samo treba iskulirati godinu dana sto se tice kupovine!
(x man, 02. april 2021 20:02)

Zar mislis da je sve vise onih koji kupuju prvi stan? Stanove kupuju uglavnom oni koji imaju vec po par stanova, da ne kazem 5-6-10. Oni koji imaju, imaju sve vise. Oni koji nemaju imaju sve manje...

Aca

pre 3 godine

Pratio sam par novih modela zbog eventualne kupovine zadnjih par godina. I evo jedan od primera. Suzuki Vitara u drugom nivou opreme sa "starim atmo motorom" od 1.6 sa 120 KS je koštala 14.500 eur. Sada isti auto, vrlo prosečne unutrašnje izrade, sa novim 1.4 turbo mild hibrid motorom od 140 KS je 19.300 eur! Koje je opravdanje da kada zameniš motor auto poskupiš za blizu 30%, meni nije jasno. Naravno, sve se "objašnjava" da to tržište samo reguliše.. To nije cela priča...Neoliberalizam nije bog, treba kao građani i potrošači da odgovorimo na to , pa neka oni i dalje poskupljuju! Nije sve u konzumerizmu u životu!

Marko

pre 3 godine

Ја сам 2012. купио Мегана који је био 2008. годиште и платио га 5700 евра. Дакле 4 године стар, са оригиналних 147000 км. Данас, а богами и пар година уназад, толико стар Меган се креће од 8000 до 9500 евра!
(Agent Smith, 03. april 2021 00:11)

Kreće se ali bajkama.

Darko

pre 3 godine

Ovo se kosi sa osnovnim zakonom ponude i potražnje. Što je potražnja manja a ponuda veća cena je niža, a ne veća. Jedino što je realno u ovoj situaciji da dođe do poskupljenja je u suštini devalvacija evra, jer se štampa bez pokrića. Zato sve u evrima poskupljuje jer je vrednost evra zbog štampanja velike količine - sve manja.

care

pre 3 godine

Ne razumem samo ksko cena moze da skoči ako potražnja opada ,ali oke ...
(ne razumem, 03. april 2021 07:45)

To je zato sto se novinarstvom bavi svako, pa ne zna da napise da je pala traznja novih automobila...

TataBrada

pre 3 godine

А Шабац у неверици ?.За аутомобиле не знам,али знам да су моторцикли поскупели у односу на период од пре једно две године.Ито у просеку 300-400 е.

нс бој

pre 3 godine

У Србију се увозе аута са отпада.Овде кад плацеви купе хаварисан ауто и мајстор не може баш да га оживи за Немачке стандарде,само газда каже не брини иде то доле за извоз,друг ми је механичар.Да и овде се спушта км за 50 Еура,возе се аута без дпф,мењају се сервисне књижице и слично.

ZnaOnKoSam

pre 3 godine

@Zbog pada tražnje, cena polovnih automobila po evropskim zemjama počela je da raste još polovinom prošle godine, piše Blic.

Zar nije zbog "pada prodaje", a ne traznje, svasta...

Pera

pre 3 godine

Hm... U Nemačkoj na placevi a 3 do 4 miliona EURO 4-5 vozila jer ne mogu u gradska jezgra. A izvoz van Nemačke samo 226.000 vozio godišnje na istočna i jugoistočna tržišta.

Ta vozila da se prodaju unutar Nemačke ne mogu a ostale EU zemlje, osim Grčke (koja je već obuhvaćena u tih 226.000) i Španija i ne kupuju ta vozila.

Dakle, o kom rastu cena mi uopšte pričamo? Pa oni boga da mole da ta kola uopšte nekome prodaju???

Da li je ovo spin ili šta je, ali ako su cifre tačne, to ne može biti istina ili se možda može odnositi na EURO 3 vozila čiji bi uvoz i inače trebalo zabraniti sasvim jer nas truju do iznemoglosti.

Seljak iz južnog Banata

pre 3 godine

Jel čita ovo Siniša Mali?
Ej 17 god prosek u Srbiji i to ko ima auto, mnogi nemaju ni za to mogućnost a on kao MMF,najveći rast u Evropi...
Da izbacimo one koje dobijaju pare od roditelja koji su sedeli godinama ili one iz inostranstva pa mi bi imali samo trabante.

Nikola

pre 3 godine

Kada samo vidim ko sve prodaje polovne automobile, sve mi je jasno...sve trange, frange, muvara, jajara, uličar, krimi džimi i klinac trkač...

čika

pre 3 godine

Znači oglasi idu ovako:
Auto vožen u doba korone u Nemačkoj, testiran i negativan na koronu. Zbog toga cena viša 1500€ 😊😊😊

Srdjan, ali se ne srdim

pre 3 godine

Ovo vazi samo za zemlje EU. Automobili za koje u EU nece moci da daju garanciju izvozice se, izmedju ostalog, i kod nas. Tako da to nece biti razlog za poskupljenje, ali preprodavci su organizovani veoma dobro i mogu da usklade cene.

Agent Smith

pre 3 godine

Ја сам 2012. купио Мегана који је био 2008. годиште и платио га 5700 евра. Дакле 4 године стар, са оригиналних 147000 км. Данас, а богами и пар година уназад, толико стар Меган се креће од 8000 до 9500 евра!

lepi

pre 3 godine

Nego da ja vas pitam. Kako dokazati kupcu da automobil star 15 godina ima 120k sto se moze videti i u servisnoj knjizici i pri tome sam prvi vlasnik? Prodajem kola i niko ih nece jer kao ispucala koza na volanu pokazuje da je presao vise. Pa me interesuje da li da namotam još 100k možda ce onda neko i poverovati?
(10ka, 02. april 2021 16:43)

Presvuci volan.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Seat Ibiza 2012 godiste,od Vozdovca do Bogoslovije,43 rupe,ceslja na mostu,prelaza itd itd toliko sam izbrojao,koliko je tresnuo auto,ne pada mi na pamet da kupujem nesto novo,yugo je previse za ovakve puteve....

Odavno su poskupeli

pre 3 godine

Pravi razlog poskupljenja polovnjaka na zapadu je taj sto vecina firmi ne vraca vozila lizing kucama i ne kupuju nova vec produzavaju lizing a sve zbog trenutne epidemije, zato je i skocila cena polovnim vozilima jer je mnogo manja ponuda od potraznje

spartanac

pre 3 godine

Samo vi nalazite opravdanja za poskupljenja, živi bili pa videli Januar-Februar 2022! Ima da vas vuku za Rukav za Auta i Stanove... biće daj koliko daš i vozi!

ja necu

pre 3 godine

nece jer auto koja su za izvoz ne podlezu tom zakonu kao ni dosadasnjem zakonu.

i sad postoji zakon da moraju da ti daju auto placevi u nemackoj garanciju od godinu dana samo sad sa ovim zakonom je to malo preciznije odredjeno.

miki ns

pre 3 godine

ovo sa garancijama od dve godine je totalna glupost. a i lose utice na prodaju novih automobila na koji isto imas dve godine garanciju . totalna besmislica. niti je u praksibostvariva. nasa pamet nasih strucnjaka koji ne umeju noksir da proizvedu ali sve drugo znaju.

Sempervivum

pre 3 godine

Разумем да могу да поскупе половњаци старости до 7-8 година, јер је понуда смањена. Али не разумем зашто би Еуро 3 аутомобил код нас поскупио? Па ваљда свуда у Европи теже да се ратосиљају тих кршева, плус ће код нас да забране увоз...

Valkarin

pre 3 godine

Taman da nekom uvalim mog 15 godina matorog Passata sa pola miliona kilometara kao NOV NOV NOV sa 165000 km za jedno 10 soma evra. Voli to raja, sta ces.

prodavac

pre 3 godine

@
Koliko pratim neka kola koje sam obelezio stoje vec godinu dana u oglasima cak mozda i vise.
(Ivan, 02. april 2021 15:22)

Ti si pravi kupac.

pelegrini

pre 3 godine

nema baš neke logike da cijene rastu jer pada tražnja. čudno u najmanju ruku. možda zbog pada tražnje za novim automobilima nikako polovnih

10ka

pre 3 godine

Nego da ja vas pitam. Kako dokazati kupcu da automobil star 15 godina ima 120k sto se moze videti i u servisnoj knjizici i pri tome sam prvi vlasnik? Prodajem kola i niko ih nece jer kao ispucala koza na volanu pokazuje da je presao vise. Pa me interesuje da li da namotam još 100k možda ce onda neko i poverovati?

лудоје

pre 3 godine

па шта
поскупео и порез на имовину са лоповским разлогом
код немаца је све са рачуницом и разлогом
треба забранити продају половних кола
вози па врати ,ти купи друга нова,он нек их рециклира
биће мање кола на улицама и ваздух чистији

S

pre 3 godine

... švabe hoće da ispadnu pametni ( ko ovi naši stručnjaci) pa izmišljaju dodatne "bikarine" na polovna vozila .... pa da uzmu ovoj sirotinji sa istoka još neki evro više ... kad već nemaju pare za nove limuzine ...

Milorad

pre 3 godine

Mogu poskupeti koliko hoce , narod nema para, ne radi se. kupovna moc nikakva. Ne moze narod kupovati ni za 1000- 1300e po autu a kamo li 3-4-5 hiljada e. Kad se bude ostalo bez para ima da nude i za 500e ai tada tesko ce se kupovati.

Svuda su poskupeli

pre 3 godine

Polovnjaci su na zapadu vec poskupeli u proseku za 20 % a narocito u Nemackoj, normalno da ce i kod nas poskupeti za isti procenat !

informaticar

pre 3 godine

mogu da dizu cene, narod nece kupovati, neka ih lagere na placevima, posle na auto otpad....da smo zdravo, ima bitnijih stvari koje su poskupele u srbiji a bitne su za zivot...

Boki

pre 3 godine

Nije vreme za zamenu kola nikako, problem je samo onome kome trebaju kola jer ih nema. A sto se tice kupovine novih kola to je tek suludo. Sve salbiji kvalitet, sve nepouzdaniji, metiljaviji, skuplji, delovi preskupi... mnogo razloga za popraviti svoja polovna kola nego kupiti nova.

Alex

pre 3 godine

Vozila neće poskupeti zato što će imati nekakvu garanciju, nego zato što je prošle i ove godine odštampano nekoliko stotinu milijardi evra bez pokrića. Te pare mora negde da se plasiraju i zato sve poskupljuje a plate ne rastu. To se zove inače, inflacija.

Miodrag - Požarevac

pre 3 godine

Mislim da će cena polovnjaka ubrzo, i to drastično > da PADNE, zbog zamene vozila sa benzinskim i dizel pogonom na alternativna goriva ! To se isto očekuje i kod nas, ali, u nešto daljoj budućnosti ! Svi ti krševi > kao što se i do sada dešavalo, sliće se kod nas . Živi bili - pa videli !

Strpljivi kupac

pre 3 godine

Paradoks je da polovna stvar poskupi, moze samo da gubi vrednost. Ako poskupi, zasto bi je kupio? Ulozicu u postojeci auto i voziti ga jos par godina. Ako nema kupaca opet mora da pojeftini. Uostalom u toku je svetska ekonomska kriza usled pandemije.

Neko iz mase

pre 3 godine

Već oko dve godine unazad od ljudi oko mene sve češće čujem da su se umesto zamene vozila, za koju su skupili pare, radije odlučili za popravku i osveženje svog starijeg auta.

T

pre 3 godine

Gledam cene novih automobila. Do 2008. su bile visoke, onda su pale, počele da rastu pre 3-4 godine (mada je bilo i nekih jako povoljnih rasprodaja) a poslednje dve godine su cene zaista podivljale. Da sad moram da kupim auto kupio bih polovan. Za moju kilometražu (manje od 10.000km godišnje) stvarno se ne isplati kupiti nov. Ispada da bez 17000e ne možeš da kupiš lepo opremljen auto. Fiat je povoljniji ali i to izađe na 13.000 lako. Do sada sam vozio dva polovna i jedan nov auto, ima prednosti kupiti nov, ali postoji i ekonomski momenat, čak i kada imaš taj novac. Naravno tu je i stvar da neko prosto voli automobile, ali to što se dobija za te pare je i dalje prilično konfekcija. Da za te pare mogu da dobijem nešto iole egzotično, npr. neki ozbiljan turbo benzinac ili auto na struju... Ovako se dobije auto sa tri cilindra sa 100ks ili nešto slično. Nisu to loši automobili, ali neće baš da ti zaigra srce.

toliko o tome

pre 3 godine

Ne znam kako je usled pada tražnje skočila cena. Valjda bitrebalo da bude obrnuto? Povećana ponuda - cena pada i smanjena tražnja - takođe cena pada?

maki

pre 3 godine

Ovo poskupljenje je samo za automobile sa garancijom,koji se prodaju na teritiriji EU.Vozila za izvoz van EU neće imati garanciju,pa samim tim neće biti skuplja.Možda će krševi koji se uvoze u SRB biti i jeftiniji,samo da ih se reše van granica EU.

statističar

pre 3 godine

Zašto da polovnjaci u Srbiji poskupe samo 10-20%? Ja mislim da je ekonomski celishodno da to bude barem 100-200% !!! To bi i statistički verovatno značajno podiglo BDP.

maki

pre 3 godine

Ovo poskupljenje je samo za automobile sa garancijom,koji se prodaju na teritiriji EU.Vozila za izvoz van EU neće imati garanciju,pa samim tim neće biti skuplja.Možda će krševi koji se uvoze u SRB biti i jeftiniji,samo da ih se reše van granica EU.

statističar

pre 3 godine

Zašto da polovnjaci u Srbiji poskupe samo 10-20%? Ja mislim da je ekonomski celishodno da to bude barem 100-200% !!! To bi i statistički verovatno značajno podiglo BDP.

T

pre 3 godine

Gledam cene novih automobila. Do 2008. su bile visoke, onda su pale, počele da rastu pre 3-4 godine (mada je bilo i nekih jako povoljnih rasprodaja) a poslednje dve godine su cene zaista podivljale. Da sad moram da kupim auto kupio bih polovan. Za moju kilometražu (manje od 10.000km godišnje) stvarno se ne isplati kupiti nov. Ispada da bez 17000e ne možeš da kupiš lepo opremljen auto. Fiat je povoljniji ali i to izađe na 13.000 lako. Do sada sam vozio dva polovna i jedan nov auto, ima prednosti kupiti nov, ali postoji i ekonomski momenat, čak i kada imaš taj novac. Naravno tu je i stvar da neko prosto voli automobile, ali to što se dobija za te pare je i dalje prilično konfekcija. Da za te pare mogu da dobijem nešto iole egzotično, npr. neki ozbiljan turbo benzinac ili auto na struju... Ovako se dobije auto sa tri cilindra sa 100ks ili nešto slično. Nisu to loši automobili, ali neće baš da ti zaigra srce.

Alex

pre 3 godine

Vozila neće poskupeti zato što će imati nekakvu garanciju, nego zato što je prošle i ove godine odštampano nekoliko stotinu milijardi evra bez pokrića. Te pare mora negde da se plasiraju i zato sve poskupljuje a plate ne rastu. To se zove inače, inflacija.

Strpljivi kupac

pre 3 godine

Paradoks je da polovna stvar poskupi, moze samo da gubi vrednost. Ako poskupi, zasto bi je kupio? Ulozicu u postojeci auto i voziti ga jos par godina. Ako nema kupaca opet mora da pojeftini. Uostalom u toku je svetska ekonomska kriza usled pandemije.

Boki

pre 3 godine

Nije vreme za zamenu kola nikako, problem je samo onome kome trebaju kola jer ih nema. A sto se tice kupovine novih kola to je tek suludo. Sve salbiji kvalitet, sve nepouzdaniji, metiljaviji, skuplji, delovi preskupi... mnogo razloga za popraviti svoja polovna kola nego kupiti nova.

toliko o tome

pre 3 godine

Ne znam kako je usled pada tražnje skočila cena. Valjda bitrebalo da bude obrnuto? Povećana ponuda - cena pada i smanjena tražnja - takođe cena pada?

informaticar

pre 3 godine

mogu da dizu cene, narod nece kupovati, neka ih lagere na placevima, posle na auto otpad....da smo zdravo, ima bitnijih stvari koje su poskupele u srbiji a bitne su za zivot...

lepi

pre 3 godine

Nego da ja vas pitam. Kako dokazati kupcu da automobil star 15 godina ima 120k sto se moze videti i u servisnoj knjizici i pri tome sam prvi vlasnik? Prodajem kola i niko ih nece jer kao ispucala koza na volanu pokazuje da je presao vise. Pa me interesuje da li da namotam još 100k možda ce onda neko i poverovati?
(10ka, 02. april 2021 16:43)

Presvuci volan.

Milorad

pre 3 godine

Mogu poskupeti koliko hoce , narod nema para, ne radi se. kupovna moc nikakva. Ne moze narod kupovati ni za 1000- 1300e po autu a kamo li 3-4-5 hiljada e. Kad se bude ostalo bez para ima da nude i za 500e ai tada tesko ce se kupovati.

Sempervivum

pre 3 godine

Разумем да могу да поскупе половњаци старости до 7-8 година, јер је понуда смањена. Али не разумем зашто би Еуро 3 аутомобил код нас поскупио? Па ваљда свуда у Европи теже да се ратосиљају тих кршева, плус ће код нас да забране увоз...

Valkarin

pre 3 godine

Taman da nekom uvalim mog 15 godina matorog Passata sa pola miliona kilometara kao NOV NOV NOV sa 165000 km za jedno 10 soma evra. Voli to raja, sta ces.

spartanac

pre 3 godine

Samo vi nalazite opravdanja za poskupljenja, živi bili pa videli Januar-Februar 2022! Ima da vas vuku za Rukav za Auta i Stanove... biće daj koliko daš i vozi!

Munem ti blavora

pre 3 godine

Seat Ibiza 2012 godiste,od Vozdovca do Bogoslovije,43 rupe,ceslja na mostu,prelaza itd itd toliko sam izbrojao,koliko je tresnuo auto,ne pada mi na pamet da kupujem nesto novo,yugo je previse za ovakve puteve....

Neko iz mase

pre 3 godine

Već oko dve godine unazad od ljudi oko mene sve češće čujem da su se umesto zamene vozila, za koju su skupili pare, radije odlučili za popravku i osveženje svog starijeg auta.

10ka

pre 3 godine

Nego da ja vas pitam. Kako dokazati kupcu da automobil star 15 godina ima 120k sto se moze videti i u servisnoj knjizici i pri tome sam prvi vlasnik? Prodajem kola i niko ih nece jer kao ispucala koza na volanu pokazuje da je presao vise. Pa me interesuje da li da namotam još 100k možda ce onda neko i poverovati?

prodavac

pre 3 godine

@
Koliko pratim neka kola koje sam obelezio stoje vec godinu dana u oglasima cak mozda i vise.
(Ivan, 02. april 2021 15:22)

Ti si pravi kupac.

Odavno su poskupeli

pre 3 godine

Pravi razlog poskupljenja polovnjaka na zapadu je taj sto vecina firmi ne vraca vozila lizing kucama i ne kupuju nova vec produzavaju lizing a sve zbog trenutne epidemije, zato je i skocila cena polovnim vozilima jer je mnogo manja ponuda od potraznje

S

pre 3 godine

... švabe hoće da ispadnu pametni ( ko ovi naši stručnjaci) pa izmišljaju dodatne "bikarine" na polovna vozila .... pa da uzmu ovoj sirotinji sa istoka još neki evro više ... kad već nemaju pare za nove limuzine ...

pelegrini

pre 3 godine

nema baš neke logike da cijene rastu jer pada tražnja. čudno u najmanju ruku. možda zbog pada tražnje za novim automobilima nikako polovnih

Miodrag - Požarevac

pre 3 godine

Mislim da će cena polovnjaka ubrzo, i to drastično > da PADNE, zbog zamene vozila sa benzinskim i dizel pogonom na alternativna goriva ! To se isto očekuje i kod nas, ali, u nešto daljoj budućnosti ! Svi ti krševi > kao što se i do sada dešavalo, sliće se kod nas . Živi bili - pa videli !

ja necu

pre 3 godine

nece jer auto koja su za izvoz ne podlezu tom zakonu kao ni dosadasnjem zakonu.

i sad postoji zakon da moraju da ti daju auto placevi u nemackoj garanciju od godinu dana samo sad sa ovim zakonom je to malo preciznije odredjeno.

Nikola

pre 3 godine

Kada samo vidim ko sve prodaje polovne automobile, sve mi je jasno...sve trange, frange, muvara, jajara, uličar, krimi džimi i klinac trkač...

Svuda su poskupeli

pre 3 godine

Polovnjaci su na zapadu vec poskupeli u proseku za 20 % a narocito u Nemackoj, normalno da ce i kod nas poskupeti za isti procenat !

Seljak iz južnog Banata

pre 3 godine

Jel čita ovo Siniša Mali?
Ej 17 god prosek u Srbiji i to ko ima auto, mnogi nemaju ni za to mogućnost a on kao MMF,najveći rast u Evropi...
Da izbacimo one koje dobijaju pare od roditelja koji su sedeli godinama ili one iz inostranstva pa mi bi imali samo trabante.

ZnaOnKoSam

pre 3 godine

@Zbog pada tražnje, cena polovnih automobila po evropskim zemjama počela je da raste još polovinom prošle godine, piše Blic.

Zar nije zbog "pada prodaje", a ne traznje, svasta...

нс бој

pre 3 godine

У Србију се увозе аута са отпада.Овде кад плацеви купе хаварисан ауто и мајстор не може баш да га оживи за Немачке стандарде,само газда каже не брини иде то доле за извоз,друг ми је механичар.Да и овде се спушта км за 50 Еура,возе се аута без дпф,мењају се сервисне књижице и слично.

miki ns

pre 3 godine

ovo sa garancijama od dve godine je totalna glupost. a i lose utice na prodaju novih automobila na koji isto imas dve godine garanciju . totalna besmislica. niti je u praksibostvariva. nasa pamet nasih strucnjaka koji ne umeju noksir da proizvedu ali sve drugo znaju.

лудоје

pre 3 godine

па шта
поскупео и порез на имовину са лоповским разлогом
код немаца је све са рачуницом и разлогом
треба забранити продају половних кола
вози па врати ,ти купи друга нова,он нек их рециклира
биће мање кола на улицама и ваздух чистији

čika

pre 3 godine

Znači oglasi idu ovako:
Auto vožen u doba korone u Nemačkoj, testiran i negativan na koronu. Zbog toga cena viša 1500€ 😊😊😊

Pera

pre 3 godine

Hm... U Nemačkoj na placevi a 3 do 4 miliona EURO 4-5 vozila jer ne mogu u gradska jezgra. A izvoz van Nemačke samo 226.000 vozio godišnje na istočna i jugoistočna tržišta.

Ta vozila da se prodaju unutar Nemačke ne mogu a ostale EU zemlje, osim Grčke (koja je već obuhvaćena u tih 226.000) i Španija i ne kupuju ta vozila.

Dakle, o kom rastu cena mi uopšte pričamo? Pa oni boga da mole da ta kola uopšte nekome prodaju???

Da li je ovo spin ili šta je, ali ako su cifre tačne, to ne može biti istina ili se možda može odnositi na EURO 3 vozila čiji bi uvoz i inače trebalo zabraniti sasvim jer nas truju do iznemoglosti.

care

pre 3 godine

Ne razumem samo ksko cena moze da skoči ako potražnja opada ,ali oke ...
(ne razumem, 03. april 2021 07:45)

To je zato sto se novinarstvom bavi svako, pa ne zna da napise da je pala traznja novih automobila...

Agent Smith

pre 3 godine

Ја сам 2012. купио Мегана који је био 2008. годиште и платио га 5700 евра. Дакле 4 године стар, са оригиналних 147000 км. Данас, а богами и пар година уназад, толико стар Меган се креће од 8000 до 9500 евра!

TataBrada

pre 3 godine

А Шабац у неверици ?.За аутомобиле не знам,али знам да су моторцикли поскупели у односу на период од пре једно две године.Ито у просеку 300-400 е.

surovo realan

pre 3 godine

Sve je ovo vestacki od cene stanova do automobila,samo treba iskulirati godinu dana sto se tice kupovine!
(x man, 02. april 2021 20:02)

Zar mislis da je sve vise onih koji kupuju prvi stan? Stanove kupuju uglavnom oni koji imaju vec po par stanova, da ne kazem 5-6-10. Oni koji imaju, imaju sve vise. Oni koji nemaju imaju sve manje...

Aca

pre 3 godine

Pratio sam par novih modela zbog eventualne kupovine zadnjih par godina. I evo jedan od primera. Suzuki Vitara u drugom nivou opreme sa "starim atmo motorom" od 1.6 sa 120 KS je koštala 14.500 eur. Sada isti auto, vrlo prosečne unutrašnje izrade, sa novim 1.4 turbo mild hibrid motorom od 140 KS je 19.300 eur! Koje je opravdanje da kada zameniš motor auto poskupiš za blizu 30%, meni nije jasno. Naravno, sve se "objašnjava" da to tržište samo reguliše.. To nije cela priča...Neoliberalizam nije bog, treba kao građani i potrošači da odgovorimo na to , pa neka oni i dalje poskupljuju! Nije sve u konzumerizmu u životu!

Srdjan, ali se ne srdim

pre 3 godine

Ovo vazi samo za zemlje EU. Automobili za koje u EU nece moci da daju garanciju izvozice se, izmedju ostalog, i kod nas. Tako da to nece biti razlog za poskupljenje, ali preprodavci su organizovani veoma dobro i mogu da usklade cene.

Marko

pre 3 godine

Ја сам 2012. купио Мегана који је био 2008. годиште и платио га 5700 евра. Дакле 4 године стар, са оригиналних 147000 км. Данас, а богами и пар година уназад, толико стар Меган се креће од 8000 до 9500 евра!
(Agent Smith, 03. april 2021 00:11)

Kreće se ali bajkama.

Darko

pre 3 godine

Ovo se kosi sa osnovnim zakonom ponude i potražnje. Što je potražnja manja a ponuda veća cena je niža, a ne veća. Jedino što je realno u ovoj situaciji da dođe do poskupljenja je u suštini devalvacija evra, jer se štampa bez pokrića. Zato sve u evrima poskupljuje jer je vrednost evra zbog štampanja velike količine - sve manja.

Svuda su poskupeli

pre 3 godine

Polovnjaci su na zapadu vec poskupeli u proseku za 20 % a narocito u Nemackoj, normalno da ce i kod nas poskupeti za isti procenat !

Miodrag - Požarevac

pre 3 godine

Mislim da će cena polovnjaka ubrzo, i to drastično > da PADNE, zbog zamene vozila sa benzinskim i dizel pogonom na alternativna goriva ! To se isto očekuje i kod nas, ali, u nešto daljoj budućnosti ! Svi ti krševi > kao što se i do sada dešavalo, sliće se kod nas . Živi bili - pa videli !

Agent Smith

pre 3 godine

Ја сам 2012. купио Мегана који је био 2008. годиште и платио га 5700 евра. Дакле 4 године стар, са оригиналних 147000 км. Данас, а богами и пар година уназад, толико стар Меган се креће од 8000 до 9500 евра!

spartanac

pre 3 godine

Samo vi nalazite opravdanja za poskupljenja, živi bili pa videli Januar-Februar 2022! Ima da vas vuku za Rukav za Auta i Stanove... biće daj koliko daš i vozi!

Strpljivi kupac

pre 3 godine

Paradoks je da polovna stvar poskupi, moze samo da gubi vrednost. Ako poskupi, zasto bi je kupio? Ulozicu u postojeci auto i voziti ga jos par godina. Ako nema kupaca opet mora da pojeftini. Uostalom u toku je svetska ekonomska kriza usled pandemije.

maki

pre 3 godine

Ovo poskupljenje je samo za automobile sa garancijom,koji se prodaju na teritiriji EU.Vozila za izvoz van EU neće imati garanciju,pa samim tim neće biti skuplja.Možda će krševi koji se uvoze u SRB biti i jeftiniji,samo da ih se reše van granica EU.

Boki

pre 3 godine

Nije vreme za zamenu kola nikako, problem je samo onome kome trebaju kola jer ih nema. A sto se tice kupovine novih kola to je tek suludo. Sve salbiji kvalitet, sve nepouzdaniji, metiljaviji, skuplji, delovi preskupi... mnogo razloga za popraviti svoja polovna kola nego kupiti nova.

Milorad

pre 3 godine

Mogu poskupeti koliko hoce , narod nema para, ne radi se. kupovna moc nikakva. Ne moze narod kupovati ni za 1000- 1300e po autu a kamo li 3-4-5 hiljada e. Kad se bude ostalo bez para ima da nude i za 500e ai tada tesko ce se kupovati.

T

pre 3 godine

Gledam cene novih automobila. Do 2008. su bile visoke, onda su pale, počele da rastu pre 3-4 godine (mada je bilo i nekih jako povoljnih rasprodaja) a poslednje dve godine su cene zaista podivljale. Da sad moram da kupim auto kupio bih polovan. Za moju kilometražu (manje od 10.000km godišnje) stvarno se ne isplati kupiti nov. Ispada da bez 17000e ne možeš da kupiš lepo opremljen auto. Fiat je povoljniji ali i to izađe na 13.000 lako. Do sada sam vozio dva polovna i jedan nov auto, ima prednosti kupiti nov, ali postoji i ekonomski momenat, čak i kada imaš taj novac. Naravno tu je i stvar da neko prosto voli automobile, ali to što se dobija za te pare je i dalje prilično konfekcija. Da za te pare mogu da dobijem nešto iole egzotično, npr. neki ozbiljan turbo benzinac ili auto na struju... Ovako se dobije auto sa tri cilindra sa 100ks ili nešto slično. Nisu to loši automobili, ali neće baš da ti zaigra srce.

лудоје

pre 3 godine

па шта
поскупео и порез на имовину са лоповским разлогом
код немаца је све са рачуницом и разлогом
треба забранити продају половних кола
вози па врати ,ти купи друга нова,он нек их рециклира
биће мање кола на улицама и ваздух чистији

prodavac

pre 3 godine

@
Koliko pratim neka kola koje sam obelezio stoje vec godinu dana u oglasima cak mozda i vise.
(Ivan, 02. april 2021 15:22)

Ti si pravi kupac.

toliko o tome

pre 3 godine

Ne znam kako je usled pada tražnje skočila cena. Valjda bitrebalo da bude obrnuto? Povećana ponuda - cena pada i smanjena tražnja - takođe cena pada?

Alex

pre 3 godine

Vozila neće poskupeti zato što će imati nekakvu garanciju, nego zato što je prošle i ove godine odštampano nekoliko stotinu milijardi evra bez pokrića. Te pare mora negde da se plasiraju i zato sve poskupljuje a plate ne rastu. To se zove inače, inflacija.

S

pre 3 godine

... švabe hoće da ispadnu pametni ( ko ovi naši stručnjaci) pa izmišljaju dodatne "bikarine" na polovna vozila .... pa da uzmu ovoj sirotinji sa istoka još neki evro više ... kad već nemaju pare za nove limuzine ...

Valkarin

pre 3 godine

Taman da nekom uvalim mog 15 godina matorog Passata sa pola miliona kilometara kao NOV NOV NOV sa 165000 km za jedno 10 soma evra. Voli to raja, sta ces.

Pera

pre 3 godine

Hm... U Nemačkoj na placevi a 3 do 4 miliona EURO 4-5 vozila jer ne mogu u gradska jezgra. A izvoz van Nemačke samo 226.000 vozio godišnje na istočna i jugoistočna tržišta.

Ta vozila da se prodaju unutar Nemačke ne mogu a ostale EU zemlje, osim Grčke (koja je već obuhvaćena u tih 226.000) i Španija i ne kupuju ta vozila.

Dakle, o kom rastu cena mi uopšte pričamo? Pa oni boga da mole da ta kola uopšte nekome prodaju???

Da li je ovo spin ili šta je, ali ako su cifre tačne, to ne može biti istina ili se možda može odnositi na EURO 3 vozila čiji bi uvoz i inače trebalo zabraniti sasvim jer nas truju do iznemoglosti.

statističar

pre 3 godine

Zašto da polovnjaci u Srbiji poskupe samo 10-20%? Ja mislim da je ekonomski celishodno da to bude barem 100-200% !!! To bi i statistički verovatno značajno podiglo BDP.

informaticar

pre 3 godine

mogu da dizu cene, narod nece kupovati, neka ih lagere na placevima, posle na auto otpad....da smo zdravo, ima bitnijih stvari koje su poskupele u srbiji a bitne su za zivot...

Munem ti blavora

pre 3 godine

Seat Ibiza 2012 godiste,od Vozdovca do Bogoslovije,43 rupe,ceslja na mostu,prelaza itd itd toliko sam izbrojao,koliko je tresnuo auto,ne pada mi na pamet da kupujem nesto novo,yugo je previse za ovakve puteve....

miki ns

pre 3 godine

ovo sa garancijama od dve godine je totalna glupost. a i lose utice na prodaju novih automobila na koji isto imas dve godine garanciju . totalna besmislica. niti je u praksibostvariva. nasa pamet nasih strucnjaka koji ne umeju noksir da proizvedu ali sve drugo znaju.

10ka

pre 3 godine

Nego da ja vas pitam. Kako dokazati kupcu da automobil star 15 godina ima 120k sto se moze videti i u servisnoj knjizici i pri tome sam prvi vlasnik? Prodajem kola i niko ih nece jer kao ispucala koza na volanu pokazuje da je presao vise. Pa me interesuje da li da namotam još 100k možda ce onda neko i poverovati?

pelegrini

pre 3 godine

nema baš neke logike da cijene rastu jer pada tražnja. čudno u najmanju ruku. možda zbog pada tražnje za novim automobilima nikako polovnih

нс бој

pre 3 godine

У Србију се увозе аута са отпада.Овде кад плацеви купе хаварисан ауто и мајстор не може баш да га оживи за Немачке стандарде,само газда каже не брини иде то доле за извоз,друг ми је механичар.Да и овде се спушта км за 50 Еура,возе се аута без дпф,мењају се сервисне књижице и слично.

Marko

pre 3 godine

Ја сам 2012. купио Мегана који је био 2008. годиште и платио га 5700 евра. Дакле 4 године стар, са оригиналних 147000 км. Данас, а богами и пар година уназад, толико стар Меган се креће од 8000 до 9500 евра!
(Agent Smith, 03. april 2021 00:11)

Kreće se ali bajkama.

Sempervivum

pre 3 godine

Разумем да могу да поскупе половњаци старости до 7-8 година, јер је понуда смањена. Али не разумем зашто би Еуро 3 аутомобил код нас поскупио? Па ваљда свуда у Европи теже да се ратосиљају тих кршева, плус ће код нас да забране увоз...

čika

pre 3 godine

Znači oglasi idu ovako:
Auto vožen u doba korone u Nemačkoj, testiran i negativan na koronu. Zbog toga cena viša 1500€ 😊😊😊

Neko iz mase

pre 3 godine

Već oko dve godine unazad od ljudi oko mene sve češće čujem da su se umesto zamene vozila, za koju su skupili pare, radije odlučili za popravku i osveženje svog starijeg auta.

ja necu

pre 3 godine

nece jer auto koja su za izvoz ne podlezu tom zakonu kao ni dosadasnjem zakonu.

i sad postoji zakon da moraju da ti daju auto placevi u nemackoj garanciju od godinu dana samo sad sa ovim zakonom je to malo preciznije odredjeno.

Odavno su poskupeli

pre 3 godine

Pravi razlog poskupljenja polovnjaka na zapadu je taj sto vecina firmi ne vraca vozila lizing kucama i ne kupuju nova vec produzavaju lizing a sve zbog trenutne epidemije, zato je i skocila cena polovnim vozilima jer je mnogo manja ponuda od potraznje

lepi

pre 3 godine

Nego da ja vas pitam. Kako dokazati kupcu da automobil star 15 godina ima 120k sto se moze videti i u servisnoj knjizici i pri tome sam prvi vlasnik? Prodajem kola i niko ih nece jer kao ispucala koza na volanu pokazuje da je presao vise. Pa me interesuje da li da namotam još 100k možda ce onda neko i poverovati?
(10ka, 02. april 2021 16:43)

Presvuci volan.

Nikola

pre 3 godine

Kada samo vidim ko sve prodaje polovne automobile, sve mi je jasno...sve trange, frange, muvara, jajara, uličar, krimi džimi i klinac trkač...

Seljak iz južnog Banata

pre 3 godine

Jel čita ovo Siniša Mali?
Ej 17 god prosek u Srbiji i to ko ima auto, mnogi nemaju ni za to mogućnost a on kao MMF,najveći rast u Evropi...
Da izbacimo one koje dobijaju pare od roditelja koji su sedeli godinama ili one iz inostranstva pa mi bi imali samo trabante.

Aca

pre 3 godine

Pratio sam par novih modela zbog eventualne kupovine zadnjih par godina. I evo jedan od primera. Suzuki Vitara u drugom nivou opreme sa "starim atmo motorom" od 1.6 sa 120 KS je koštala 14.500 eur. Sada isti auto, vrlo prosečne unutrašnje izrade, sa novim 1.4 turbo mild hibrid motorom od 140 KS je 19.300 eur! Koje je opravdanje da kada zameniš motor auto poskupiš za blizu 30%, meni nije jasno. Naravno, sve se "objašnjava" da to tržište samo reguliše.. To nije cela priča...Neoliberalizam nije bog, treba kao građani i potrošači da odgovorimo na to , pa neka oni i dalje poskupljuju! Nije sve u konzumerizmu u životu!

TataBrada

pre 3 godine

А Шабац у неверици ?.За аутомобиле не знам,али знам да су моторцикли поскупели у односу на период од пре једно две године.Ито у просеку 300-400 е.

Darko

pre 3 godine

Ovo se kosi sa osnovnim zakonom ponude i potražnje. Što je potražnja manja a ponuda veća cena je niža, a ne veća. Jedino što je realno u ovoj situaciji da dođe do poskupljenja je u suštini devalvacija evra, jer se štampa bez pokrića. Zato sve u evrima poskupljuje jer je vrednost evra zbog štampanja velike količine - sve manja.

surovo realan

pre 3 godine

Sve je ovo vestacki od cene stanova do automobila,samo treba iskulirati godinu dana sto se tice kupovine!
(x man, 02. april 2021 20:02)

Zar mislis da je sve vise onih koji kupuju prvi stan? Stanove kupuju uglavnom oni koji imaju vec po par stanova, da ne kazem 5-6-10. Oni koji imaju, imaju sve vise. Oni koji nemaju imaju sve manje...

Srdjan, ali se ne srdim

pre 3 godine

Ovo vazi samo za zemlje EU. Automobili za koje u EU nece moci da daju garanciju izvozice se, izmedju ostalog, i kod nas. Tako da to nece biti razlog za poskupljenje, ali preprodavci su organizovani veoma dobro i mogu da usklade cene.

ZnaOnKoSam

pre 3 godine

@Zbog pada tražnje, cena polovnih automobila po evropskim zemjama počela je da raste još polovinom prošle godine, piše Blic.

Zar nije zbog "pada prodaje", a ne traznje, svasta...

care

pre 3 godine

Ne razumem samo ksko cena moze da skoči ako potražnja opada ,ali oke ...
(ne razumem, 03. april 2021 07:45)

To je zato sto se novinarstvom bavi svako, pa ne zna da napise da je pala traznja novih automobila...