Aktuelno

Ponedeljak, 29.03.2021.

15:42

Biti "savršena žrtva"

Izvor: Sanja Dojkiæ

Biti "savršena žrtva" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

Sanja

pre 3 godine

@otud polemika Ja njegov komentar nisam tako protumacila vec samo kao konstataciju, covek je lepo napisao da on uvek staje na NE. Bezobrazno je da mu pripisujete nesto sto nije napisao samo da bi izgurali svoje.
Meni npr ostaje nejasno zasto je glumica kada je vec u kolima plakala i negodovala ( kako je sama rekla u intervjuu) , zasto je uopste usla u njegovu kucu? Zasto je plakala u kolima ako sama kaze da nije slutila sta ce joj se desiti u kuci? Prilicno konfuzno i nejasno.

Maksic Stefan

pre 3 godine

Zasto prozivate coveka? Nije napisao da ne postuje zensko ne i da ne treba stati na ne, nego da ima zena koje kazu ne a ne misle to. Zasto bi se pravili da to ne postoji? Mi smo i dalje konzervativna sredina i kada zena pristane ona ima strah da ce biti protumacena kao laka i zato se neke zene tako da kazemo prevrtljivo ponasaju. Svaka zena ima pravo da se predomisli cak i tokom sexa a kamoli da kaze ne dok nesto jos nije ni pocelo, ali to ne znaci da nema zena koje salju dvosmislene poruke jer jedno kazu a drugo rade. Kao sto treba da ucimo muskarca da mora da stane na ne, tako moramo nauciti i zene da ako ne zele onda moraju jasno da kazu ne, a ne onako nejasno, mazno, kada se vidi da se foliraju. Znaci jasno i konkretno ne, koje ako je muskarac uporniji mora biti praceno i ponasanjem, da se pomeri od te osobe, odgurne ako treba tu osobu.

Sofija

pre 3 godine

Dunja, svaka cast na komentaru. Tako razmislja normalna osoba. Ovde su se zestoko uspalile obe strane , a nemaju informacije koje poseduje sud koji je nadlezan, svi guraju svoje a vecina apsolutno nema pojma o slucaju vec projektuju neka svoja iskustva, misljenja , stavove. Zato ovakve teme ne treba da budu stvar medija nego stvar suda.

Otud polemika

pre 3 godine

@Dunja - polemika se razvija ne toliko zbog Lecica i zbog Danijele, vec zbog toga sto su zahvaljujuci toj prici isplivali na povrsinu brojni, prekobrojni koji kazu "e, da sam ja stao svaki put kad sam cuo ne" ili "ne je cesto samo femkanje" i ostale pojedinosti iz kojih se vidi da za veliku vecinu zensko ne ne postoji i to je zastrasujuce.

Dunja

pre 3 godine

Ne razumem cemu ovolika polemika. Niko od nas se ne pita, niti odlucuje jer niko od nas nema ni trecinu informacija koje poseduje sud . Na sudu je da donese sud tj odluku. Sta god da odluce ja sam saglasna. To treba da uvaze svi, i oni koji brane Lecica i oni koji su na Danijelinoj strani. Kad sud odluci , za mene je ovaj slucaj zavrsen. Smesno je sto sebi dajemo na vaznosti i kao stajemo na stranu ovoga ili onoga, kad se mi nista ne pitamo i ne znamo skoro pa nista, a i ono sto znamo nije verodostojno- niti njegov poligraf ( odakle mi da znamo dal je stvarno prosao, to je sam on rekao a nema potvrde od suda) niti njen snimak ( koji je navodjen i koji moze da se montira tj manipulise ) .

Lenka

pre 3 godine

@Mare - ja zaista ne verujem sta citam. Ako kaze ne, ti valjda stanes, ako se predomisli pa ti se opet priblizi ti onda radis kako hoces - ili nastavite, ili, ako si uvredjen kazes sad je kasno. Sasvim legitimno. Ne razumem logiku, ako se znaci zene ponekad "femkaju", ti ces onda svaku da ignorises kad kaze ne i da teras po svome????? Je li moguce???

Vanja

pre 3 godine

@Marcelo: Ne znam gde ste vi u mom komentaru pročitali da poredim B.Lečića i Bandija. Navela sam jedan od najpoznatijih primera osobe kod koje je dijagnostifikovan narcisoidni poremećaj a koja je istovremeno bila i serijski silovatelj (i ubica)

Milos

pre 3 godine

"Tako i ja sad mogu da kazem da neke devojke umeju da se femkaju pa govore ne , glume moral ali cim se ja povucem nakon njihovog ne, samo mi se priblize i pokazu da ipak hoce. I sad ako ja kazem da ponekad zensko ne ipak nije ne, ispada da sam ja potencijalni silovatelj???"
Femkanje nije krivicno delo, silovanje jeste. Ako ti se neka priblizi nakon sto je rekla ne, nisi silovatelj i sve je u savrsenom redu. Ako ti na svoju procenu, za koju sam kazes da se samo ponekad ispostavi tacna (znaci ne moze da predje u da, ali moze i da ostane ne) nastavis iako je ona rekla ne onda.... jbg, jesi, snosi posledice. Ja se nadam da ce takva ponasanja poceti da se prijavljuju cesce. U cemu je zadovoljstvo imati s nekim sex, a taj neko ti govori ne, nikad mi nece biti jasno. Meni to nije normalno

FUJ...!

pre 3 godine

Ona po svemu sudeći i nije žrtva silovanja, nego svoje pohlepe...
Naime, već je i sama izjavila da "...seksa nije bilo...", ali je "silovana"(?)
Može biti da se na neki način osećala postiđeno (ili poniženo), zbog nekog njegovog postupka (koji se možda i više puta ponovio), pa je to doživela u svojoj svesti kao svojevrsno silovanje svoje ličnosti i svoga ega.
To je tema i pitanje za psihologa, ili možda za psihijatra...
Ali se upadljivo nameće osećaj, da je ceo svoj "nastup" podredila medijskoj promociji sebe i svoga filma, uz dobro plaćenu priču kojom se jednom čoveku (u Srbiji politički aktivnom), nanosi ogromna moralna i svaka druga šteta i degradacija, što itekako odgovara nekim političkim krugovima i likovima koji su na suprotnoj strani od njegove.

Mare

pre 3 godine

@ milos
A odakle tebi da je to bilo bas tako kako si napisao? Na osnovu snimka koji sud ne priznaje jer je navodjen i izmanipulisan? Tako i ja sad mogu da kazem da neke devojke umeju da se femkaju pa govore ne , glume moral ali cim se ja povucem nakon njihovog ne, samo mi se priblize i pokazu da ipak hoce. I sad ako ja kazem da ponekad zensko ne ipak nije ne, ispada da sam ja potencijalni silovatelj??? Nece da bude.

Analiticar

pre 3 godine

Kazete dosta vise blacenja makar i potencijalne zrtve??? A zasto ne dosta vise blacenja potencijalno nevino osumljicenog?
(Mare, 30. mart 2021 19:45)
Primetio sam korelaciju izmedju branitelja Lecica i ceste upotrebe reci osumLJiceni, nepoznatog znacenja.

Prosto i jednostavno

pre 3 godine

Da je dragi nas Leka stao kad je ona rekla ne umesto sto je imao stav "kad ja kazem ne onda ne, kad kazem da onda da" i da nije imao stav "ja njoj cinim cast" svega ovoga ne bi bilo, tako da - sam je kriv, nek vidi sta ce i kako ce

Svaka cast!

pre 3 godine

Zanimljiv vam je ovaj koncept da nema prisilnog sexa ako nema poderotina, modrica, posekotina i druhih znakova izivljavanja. Svaka cast, zaista, bravo!

Milos

pre 3 godine

" Znaci kad prijavis mala je sansa da neces dobiti pravdu i da ce se silovatelj izvuci.."
Kad stanes onog trenutka kad ti neko kaze "ne" male su sanse da ce te bilo ko okrivit za silovanje. (realno, da saznam da je bilo ko dotakao moje sestre nakon sto su one rekle ne, ne bi mu bilo spasa. Ne bi bilo nuzno da postoje ikakve modrice!)

Gaga

pre 3 godine

Meni je iskreno zao devojaka koje ovde iznose svoja losa iskustva, ali shvatite da ova glumica niste Vi . Nemojte da poistovecujete Vas licni slucaj sa njenim. Zamislite da kroz par nedelja ona izjavi da nije silovana ili padne na poligrafu na bitna pitanja, znacilo bi da vas je izmanipulisala. Rodjena sestra mi je uradila uzasnu stvar i posle toga ne mogu da verujem bilo kome na rec. Za sve postoji sud . Meni vise nicija rec ne znaci istinu.Kada bi vi imale tako ruzno i tesko iskustvo sa jednom tako bitnom osobom kao sto je rodjena sestra, tada bi i vi razumeli zasto neki ljudi ne mogu tek tako da prihvate nesto bez dokaza, ne mogu da verujem glumici samo zato sto je rekla to sto je rekla. Treba mi dokaz da bi nekoga osudila, ova glumica mi to nije pruzila..Zao mi je sto projektujete svoj slucaj na njen- niste iste osobe, ne znate njene motive u krajnjoj liniji ne znate sta se njoj uopste desilo.

Neko ko govori iz iskustva...na nesreću

pre 3 godine

@Dule: To osećanje užasa i nemoći, kad si svrstan da si ostavljen na milost i nemilost liku koji uopšte nije bezazlen, koji ti na kraju može oduzeti i život, nešto je najstrašnije što sam prošla. Ako neko misli da žensko u toj situaciji ne razmišlja o tome da se brani, grdno se vara. Ali racionalno svesna si da se nalaziš u situaciji gde je tip 1000 puta jači od tebe, ako vrisneš ili pokušaš fizički da se odbraniš dovoljno je jednom da te odvali pesnicom i pošalje u nesvest. A onda može da radi s tobom šta hoće, pa i da te ubije nakon što se iživi na tebi. Zato sam ja cinculirala, šarmirala i poduzela sve da manijaka odobrovoljim, da se izvučem što bezbolnije. Zato je i ona to radila, sve što je od nje tražio. U pitanju nije samo prisila na seks, nego mogućnost da izgubiš živu glavu. Jer nemaš način da se odbraniš sem verbalno. Možeš i da probaš da se braniš silom...nijedna žena u toj situaciji ne zna da li će ga time zaplašiti ili još više razjariti. To su stvarno užasne stvari...ko ne preživi ne može da zna. Zato dosta više blaćenja, makar i potencijalne, žrtve. Dosta.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

Nasilni ili promiskuitetni muškarac, pride ako je i slavan, suviše često pobegne od onog što zaslužuje na osnovu toga što ga brane kurta i murta. Setite se Majkla Vederlija i Elajze Dušku. Deo javnosti na strani Elajze bio je smešan u poređenju sa onima koji su branili Vederlija a Elajzu kategorisali kao "preosetljivu metooerku" ili šta već. Zato nikad nije lako izabrati stranu u ovim stvarima. Istina, ako Lečić po moralu i podseća na Vederlija, Štajnfeldova definitivno odaje drukčiji utisak nego Elajza.

Dule

pre 3 godine

Evo bas sam malopre procitao vest da je pre neki dan devojka 21 godina, prijavila svog oca za pokusaj silovanja. Napao je, pokusao da siluje, ona se odbranila , pobegla i otisla u policiju da ga prijavi. Ocu su odredili pritvor od mesec dana. Znaci kad prijavis mala je sansa da neces dobiti pravdu i da ce se silovatelj izvuci.. Ako je mogla ona koja je mladja ( i niko i nista po pitanju moci) a uz to je u pitanju otac, sto je jos dodatno otezavajuca okolnost, ne vidim zasto to isto nije mogla da uradi glumica, ako su je sad mnogi podrzali podrzali bi je jos vise onda.

Lenka

pre 3 godine

@Jabucilo niko ne kaze da su zene cvecke. Ima ih zlih, prevaranata, manipulatora sta hoces, isto kao i muskaraca. Samo sto su muskarci voljni i raspolozeni da takva ponasanja kazne nasiljem ili cak i ubistvom, a zene ne ubijaju prevarante nego ili odu ili ostanu i trpe. A isto tako, priznaces, da se zene koje nisu nista od toga cesto kazne brutalno jer samo hoce da odu u tome je razlika. Razlika je sto ce muskarac uvek naci neki izgovor - provocirala je, nosila kratko, odgovorila zustro, presolila rucak, izasla na veceru.... To je problem. Kao sto neko vec rece stani kad ti se kaze "ne" i sve ok

Marcelo

pre 3 godine

Ok Vanja, ali nisu svi, tj vecina nisu Ted Bandi. Bas si nasla Lecica da poredis sa Bandijem , da je tako ne bi imali samo jednu zrtvu nego vise njih. Mala je sansa da ako je Lecic silovatelj , da je silovao samo jednu zenu , prosto bi ih bilo vise, i to bi se saznalo , narocito sad kad je jedna zena prijavila i nosi ceo taj slucaj, ostale onda mogu biti anonimne. Ja sam stava da ako se pojavi jos bar jedna zena sa pricom i dokazom da ju je Lecic silovao, ja cu poverovati , u suprotnom vise sam za to da sacekam odluku suda. Kako je bilo sa slucajem Aleksic, javila se jedna zena pa druga pa deseta, i tu onda vise nema dileme..Lecica za sad za silovanje prijavila samo jedna. Ne uzimaju se u obzir lascivne poruke, uporna udvaranja i sl. Samo silovanje..Ako bude jos bar jedna zena onda tu vise nema dileme.

Vanja

pre 3 godine

Narcisoidnost ne isključuje prisustvo drugih sociopatskih/psihopatskih poremećaja. Ted Bandi je bio narcisoidno poremećena ličnost, ali je uz to imao i tzv. anti-social personality disorder, i uzbuđivalo ga je da ima moć i dominaciju nad svojim žrtvama. S druge strane imao je potpuno, da se tako uslovno izrazim, normalne veze, najpoznatija je sa ženom koja je bila još i majka malog deteta. Prema njima se ponašao izazito zaštitnički. A s druge strane, sejao je za sobom žrtve, žene koje je brutalno silovao i ubijao. Nemojte se hvatati za NPL kao jedini poremećaj nečije ličnosti,on obično ide "u paketu" sa još bar nekoliko drugih poremećaja. Nisu svi patološki narcisi don huani koji uživaju dok žrtvu osvajaju skidajući joj zvezde s neba.

Marcelo

pre 3 godine

Ako je Lecic narcisoidni manipulator , onda tesko da je doslo do silovanja. Narcisoidna osoba pokusava da ubedi drugu osobu da treba da joj je cast da bude sa njim, a ako ta druga osoba place, otima se, to onda narcisoidnoj osobi ne odgovara jer ima isuvise visoko misljenje o sebi te nece sebi dopustiti da bilo koga " uzme" na silu..A glumica stoji pri stavu da je plakala, govorila ne , otimala se- to onda prosto ne ide uz narcisoidnog manipulatora jer oni to rade na drugaciji nacin- kroz manipulaciju a ne silu. Zato se pitam sta je ovde istina. Moguce je da je on nju izmanipulisao ali bez sile i da je ona to posle shvatila- ali to onda nije silovanje..Posle je.. a nema kajanja. Drugo su pretnje, ucene, sila, to vec jeste silovanje. Ali ako joj je pricao neke bajke, bla bla, pa je tako obrlatio, onda to nije silovanje.

Gorki

pre 3 godine

Generalno se nikada stranke u sporu ne slazu oko krivice. Zato ima na milione neresenih slucajeva. Svako ima svoje, subjektivno vidjenje stvari. Isto je i ovde, on smatra da je pocastio, ona da je silovana. Ubedjen sam da bi oboje prosli poligraf jer su ubedjeni u to sto pricaju. Jedino sud to moze da raspetlja, ali sa ove vremenske distance, devojka je sebi znatno otezala situaciju. Moje je misljenje da je greska ekranizovati nepravdu koja vam je ucinjena i to se vec sveti ovoj devojci. Novinari su lesinari, jure samo senzaciju, uopste nemaju obzir za zrtve i koliko im odmazu svojim delovanjem. Dobila ili izgubila slucaj, njima je sve jedno dokle god je ono sto pisu u zizi javnosti.

Јабучило

pre 3 godine

Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?
(Јабучило, 30. mart 2021 00:12)

Daj podatke i broj da moze svaka silovana devojka licno da ti posalje slike poderotina na vagini i anusu kad je neko siluje, pa podeli na telegramu. A ako po tvom misljenju nema dovoljno povreda, onda je vodi na kamenovanje, posto mi deluje da jedino to tebe i ove ostale pecinske ljude moze da usreći.

Iskljucite bre ovog incela vise, ovo je sramota.
(Aman, 30. mart 2021 10:32)

Зашто је проблем одговорити на једноставно и прецизно питање? Не натурај ствари које нисам ни изговорио ни наговестио. И прекини да вређаш!

Milos

pre 3 godine

Nevjerovatni su izgovori koje ce smisliti ogroman broj muskaraca, nazalost, samo da ne bi morali da prihvate jednu jednostavnu stvar - ako vam djevojka/zena u bilo kom trenutku kaze nemoj ili ne - stajes i nema potrebe za smijesnim izgovorima. Nema sto je izasla s njim, sto se smejala na njegove fore sto ovo sto ono, ako je rekla "nemoj" nemoj i gotovo. Za one koji ce reci "nekad se zene poigravaju pa ne znaci da" - tim prije treba da stanes pa neka same vide da li im se "igranje" isplati. Nemoj brate ako ti kaze da nece i tu izgovora nema.

Јабучило

pre 3 godine

@Jabucilo I? Ne znam sta hoces da kazes? Vara muza? Ni prvi ni poslednji prevarant, razvedes se ili odlucis da predjes preko toga. Ne pretis, ucenjujes i ne ubijas partnera (sto se cesto desava kad je partner koji vara zena)
(Lenka, 30. mart 2021 11:05)

Сагледај у контексту претходне поруке, на коју сам се надовезао. Само пишем да ни жене баш нису цвећке, те да је родно уопштавање глупост. Као и тзв. женска (или мушка) солидарност. Људи прецењују своја права, а туђа потцењују.

Oliver

pre 3 godine

@jabucilo

Nije neophodno i nuzno da postoje vaginalne povrede da bi se radilo o silovanju. Silovanje moze da prodje bez toga. Iz sudske medicine se zna da seksualni odnos sa zenskim licem mladjim od 11 godina prolazi uz genitalne povrede, dok posle 11 godina moze da prodje bez povreda, cak i ako je odnos nasilan, nedobrovoljan. Velika je zabluda ako mislis da kod silovanja moraju da postoje vaginalne povrede. Ne moraju.

Јабучило

pre 3 godine

@Јабучило:
... primer je loš. Probaj tako da objasniš nekom osiguranju.... Svet nažalost funkcijoniše jako drugacije.....
(FlyingDutchMen, 30. mart 2021 12:41)

Осигурање је једно, кривично дело је нешто сасвим друго.

FlyingDutchMen

pre 3 godine

@Јабучило:
... primer je loš. Probaj tako da objasniš nekom osiguranju.... Svet nažalost funkcijoniše jako drugacije.....

Mija

pre 3 godine

Jadna devojka. Bila je u pravo kad se bojala da kaže ko je silovatelj.A pogotovo što nije smela da kaže šta joj se desilo tada kad on bio moćniji.Znamo da je spreman na sve .Živimo u društvu kad se odgovornost svodi na ponašanje i krivica se traži kod žena.Iako istraumirane još se i stavljaju na stubu srama i za sve su krive pa i bez krivice.Čak su krive i kad bez njihovog znanja neko ih snima kad izlaze iz kupatila u svom stanu i snimke okači na mrežama.

Ili je red ili je anarhija, ne može oba istovremeno

pre 3 godine

Ne mora žrtva da ima očigledne znakove nasilja na sebi da bi se tvrdilo da je do silovanja i napastvovnaja došlo ali neke odrednice moraju da postoje. Može da se desi da je 'žrtva' ušla u odnos doborovljno ali je nakon određenog vremena 'shvatila' da je bila izmanipulisana i odluči da je bila silovana. Ne može sve da se bazira na subjektivnom osećaju, to je preširok opseg svakog čina koji je bilo između žrtve i počinioca. I nemojte mi reći da sudovi ne mogu ništa niti da se treba oslanjati na njih, čemu onda zakon ako ćemo jednoj strani uvek verovati na reč.

Lenka

pre 3 godine

@Jabucilo I? Ne znam sta hoces da kazes? Vara muza? Ni prvi ni poslednji prevarant, razvedes se ili odlucis da predjes preko toga. Ne pretis, ucenjujes i ne ubijas partnera (sto se cesto desava kad je partner koji vara zena)

Vera

pre 3 godine

Silovanje kao zlocin ne zastareva 15 godina, s razlogom je to tako i svako ima peavo da prijavi kad skupi hrabrosti i snage. Ne krsi se nikakav zakon. Slazem se da je najbolje odmah, kad god je moguce. Da bi zene prijavljivale odmah moraju da osete da nece one biti osramocene cim to urade. Da se ne lazemo, da je ona prijavila odmah vrv bi je pojeo mrak, a i ako ne bi, oni koji danas kazu sto nije odmah bi nasli drugi izgovor te sto se obukla provokativno, te sto je isla negde s njim, te sto je uopste izasla iz kuce, te sto se bavila glumom, te sto je glumila u scenama sexa... Sve moze da bude povod kad se trazi opravdanje da se na zenu gleda kao na nesto sto mora da ti "da" ako se tebi prohte i ako ti kao musko hoces njoj treba da je cast. Zivimo u svetu gde partneri ubijaju svoje devojke/zene bar dva puta mesecno, a nece neki silovatelj da ti se osveti sto si ga prijavila ,aj da se ne lazemo

Алекса

pre 3 godine

U tekstu se baš i govori o tome da nije naše da ocjenjujemo kako treba žrtva da se ponaša. Nismo bili u njenoj koži i ne znamo. Ne znamo ni kako bismo se ponašali u stvarnoj situaciji, možemo samo da nagađamo. A vi navalili svoje pa svoje, što nije ovako, što nije onako. Pustite to, ljudi, NE ZNAMO kako je.
(kraljica, 30. mart 2021 08:25)

Амери имају одличан израз зато што желе да копају по оваквим стварима али се боје тужбе ако погреше:

"Alleged" - наводни. Не да није наше да одређујемо како жртва да се понаша, него није наше да говоримо о томе шта ми мислимо да јесте - жртва или лажов, силоватељ или жртва. Ми не знамо шта јесте. Немамо начин да сазнамо. Ми ВЕРУЈЕМО једној страни, али верујемо и рекламама за креме против старења?

Одређивањем унапред ко је шта на основу оног што верујемо неумитно наносимо штету једној и другој страни. Ми смо фактички две групе линчоватеља - црнац је силоватељ и курва је лажов....

Sonja

pre 3 godine

Mene uopste ne zanima njen zivot, da li je idealna zrtva ili nije, da li je snimala pornice ili nije, njen zivot i njena proslost su njena stvar, to apsolutno nije i ne treba da bude predmet rasprave. Mene kao pravnicu zanimaju dokazi silovanja, da li postoje ili ne. I samo na osnovu toga treba da se donese odluka. Zato je jako vazno da se stalno apeluje da se silovanje prijavi u roku od par dana, da se to dobro objasni zenama, a ne da se izlazi u javnost kao sto to rade neki , sa recenicama " nije bitno kad , vazno je prijaviti pa makar i za 20 godina" . To nikako nije dobro i jos dodatno moze da napravi problem pravim zrtvama jer velika je sansa da nece moci da se dokaze nakon x godina, a i postoji i mogucnost zloupotrebe laznih zrtvava iz raznih motiva. Zato je vazno apelovati na to da se silovanje sto pre mora prijaviti. Ocekivati da se odmah stavimo na stranu potencijalne zrtve je blago receno kretenizam, istina je da ce jako mali broj zena slagati, ali nazalost ima i takvih, znam to kroz svoju praksu.

Aman

pre 3 godine

Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?
(Јабучило, 30. mart 2021 00:12)

Daj podatke i broj da moze svaka silovana devojka licno da ti posalje slike poderotina na vagini i anusu kad je neko siluje, pa podeli na telegramu. A ako po tvom misljenju nema dovoljno povreda, onda je vodi na kamenovanje, posto mi deluje da jedino to tebe i ove ostale pecinske ljude moze da usreći.

Iskljucite bre ovog incela vise, ovo je sramota.

Pravo cudoviste smo mi

pre 3 godine

Мислим да су "друштвене мреже" једно тешко зло, где небитни људи дају небитне коментаре који у маси постају битни.

Случај силовања је случај за суд. Постоји претпоставка невиности, постоји заштита сведока од утицаја, постоји пуно института који имају за циљ да заштите исправну страну у поступку док се процес не оконча.

Ово препуцавање "силов'о си - нисам" је најгоре што је могло да се деси обема странама. Обе стране неко развлачи, малтретира, прозива, мрзи, и што је најгоре, са исправних становишта - ако је силовао он јесте чудовиште, ако није силовао, она јесте чудовиште. Једини проблем је што ми не знамо да ли јесте или није, немамо могућност да докучимо јер су информације које имамо недовољне, филтриране кроз гомилу филтера и на крају, лажне јер људи лажу. Осим што немамо чињенице, нисмо ни завршили школу за то и немамо искуства у одређивању шта јесте а шта није истина.

Зато постоји суд. Проблем друштвених мрежа је генерално тај што људи заузму став па тај став бране чињеницама које знају, и пошто знају, верују да су у праву, па решетају све друге за које верују да нису у праву.

Суд прво утврди све чињенице, донесе одлуку, образложи је да други суд разуме, па други јачи суд размотри одлуку, па одлука буде коначна. Тек са одлуком суда смемо да кажемо ко је чудовиште.

Ја не волим ово приписивање атрибута жртва/силоватељ. У сваком случају неком наносимо штету, а нећемо ту штету моћи да надокнадимо никако. Лом који остане остаће нашој жртви...

key and peele

pre 3 godine

JEDINI NACINA da prosecnom zatucanom Srbinu, a u takve racunam ne samo ruralce vec i sijaset onih sa diplomom, dakle jedini nacin da zrtvi silovanja nece nista prigovoriti jeste da je silovatelj ubije.

Mi bre nista ne postujemo, pa sto bi i zenu. Samo ovaj narod ima izreku svaka je kurva sem majke.

Goran

pre 3 godine

Pepe, ja bas mislim da bi bas zato sto su oboje javne licnosti, a i sam Lecic bas nije nesto omiljen jer deluje ljigavo, bas zato mislim da ga je prijavila odmah da bi joj ljudi poverovali. Ne naravno svi, to je utopija, ali vecina bi i ukoliko bi se to dokazalo, sto bi svakako bilo mnogo lakse tada , on bi bio osudjen. Sad je ovo sve veoma diskutabilno, nema jakih dokaza, a ni jedno ni drugo mi ne deluju dovoljno ubedljivi i sve se svodi na to kome verujemo na rec. A na osnovu toga ne mozemo pravicno da presudimo .Takodje , nemojte da poistovecujete komentare tipa " sta zene hoce, bas su se osilile, ta emancipacija " sa tim da ce takvi koji to kazu nekoga da siluju..To nije isto. Cak i takvi ce pred prav im dokazima da kazu kriv je. Nemojmo se igrati takvim stvarima. Moj otac je takodje umeo da bude prek i nametljiv na recima ( zato se majka i razvela sto skroz podrzavam) i stalno je umeo da komentarise kakve su danasnje zene bla bla, a ipak nikad mamu udario nije niti bi ikada silovao neku zenu. Evo cak i Lecic nikad u javnosti nije rekao nista protiv emancipacije i zena , cak naprotiv a mozda je ipak silovao. Ili nije? To je na sudu.

Komša

pre 3 godine

Mislim da je pogrešna poruka da se izazivanjem pravne nesigurnosti,što optuzbe bez dokaza jesu stvara neki pomak.
Ne.
Takodje misljenje da "zena ne kontrolise situaciju nego nasilnik" je tačna samo u situacijama kada je nasilnik neki "berberin" koji napada iz zasede ili kada je zrtva toliko nesmotrena da se dovede u tu situaciju (ne krivim žrtvu nego preciziram situacije).
Mnogo je bitno,mislim najbitnije da se devojkama u najranijem dobu objasni da one kontrolisu situaciju jednako koliko i neko ko im prilazi.
Mnogo su bitne te "granične" situacije i na svakoj osobi (zeni i muskarcu) je da sam/a oceni kada dosadan muškarac postaje smarač a kada smarač postaje progonitelj. U slučaju da dosadnjakovic ima problem sa drustvenim vestinama pa ne "čita" signale da je dosadan recite mu na srpskom - smaraš.Kada osetite da i to ne pomaže jednostavna rečenica rešava - "Još jedno obracanje/poruka i prijavljujem te" (i spremnost da to bez blama i uradite).
I tu je kraj - smarač koji nije imao nameru da uradi nesto protiv vase volje ce se zaustaviti jer ste mu nacrtali.Onaj koji to nece ce nastaviti - prijavite ga i učinicete uslugu drustvu jer ce biti evidentiran.
Isto je u situacijama (takodje graničnim) kada i osoba koja vam se cak svidja "lise čita" da "ste samo prijatelji" ili "da vam se svidja ali ne biste dalje iz bilo kojeg razloga " - NE ,glasno i jasno.Upozorenje da ce biti prijavljen.
Jednom prijavljen se mozda provuce - jednom evidentiran sledeci put nece.

samo kazem

pre 3 godine

ja iz ovih ovih njihovih objava po medijima vise imam utisak da su oni muz i zena koji se razvode pa se prepucavaju.

ne znam koja je to zrtva silovanja spremna iznova i iznova da prica da je bila silovana ona bi to jedva i jednom ispricala

a isto tako i covek koji je lazno optuzen za silovanje bio bi uveren u svoju nevinost pa nebi davao 10 izjava.

po meni ovo je cisti revolt i sa jedne i sa druge strane a mi treba da se izmaknemo i ne gresimo dusu koje zrtva a ko napasnik.

PeraBeblja

pre 3 godine

Silovanje, kao i svaki zločin, mora da se prijavi odmah jer su tada dokazi prisutni. Čekanje godinama da bi se silovanje prijavilo je, u najmanju ruku, glupo i pokazuje da tu nisu čista posla. Takođe je zanimljivo da su žrtve silovanja koje to iznose posle 5-10 godina, u 99% slučajeva, profesionalno neuspešne ili osobe koje više nisu blizu pažnje javnosti. Audio snimak (plus na kojem se ništa eksplicitno ne kaže) nije dokaz i puštanje istog je u cilju satanizovanja navodnog silovatelja. Pa ljudi, možemo da očekujemo i da neke NN "glumice" optuže Đokovića, Vidića, Tadića, Tomu Nikolića posle svega ovoga jer, očigledno, dokazi nisu bitni već samo svedočenje?!

Alex

pre 3 godine

Ja Danijeli verujem da je prošla kroz sve ovo. Ne verujem da bi iko normalan pristao da mu se ime privlači kroz blato na ovaj način, ako se zaista nešto strasno nije dogodilo. Ono sto ne razumem je količina devojaka koje su spremne na sve ovo da trpe samo da bi ušle u svet ,,glumica” (višestruka silovanja u onoj ,,školi” glume). I ne samo kod nas već i u svetu. Šta je zaista u tom pozivu toliko vredno da vas neko ponižava na ovaj način?

Ana

pre 3 godine

Ja sam zensko, verovala ti Vanja ili ne; imam i brata ali i sestru. Ne prihvatam tek tako da je neko zrtva samo zato sto je zensko, a da je neko nasilnik, silovatelj, mrzitelj zena , samo zato sto je musko. Pa imam valjda dovoljno mozga da uocim da u mom okruzenju ima dobrih i losih ljudi oba pola i da nije uvek zrtva zena jer znam ih takvih koje ne bih pozelela ni najvecem neprijatelju . Nemojmo se sad praviti naivni da su sve zene cvece, kad nisu. Pa vidite samo onu Sodomu i Gomoru u riality programima, sta sve i muskarci i zene rade za malo popularnosti , ruse svoje i tudje zivote za sta? Radi samopromocije i malo para, uzas... Cinjenica jeste da kod nas u Srbiji ima dosta nasilja nad zenama, ali nemojte da namecete zakljucak da su svi muskarci nasilnici jer to nije tacno.

samo kazem

pre 3 godine

Sve sve, ali kad procitam u komentarima-sud i institucije neka dokazu ko je kriv a ko laze.
Koje bre institucije braco moja?? Kao da stvarno ne znamo kakvo nam je sudstvo. Pravimo se malo blesavi. Ubiju ljude pa ne dobiju ni nanogicu. Ajte molim vas i sudstvo.
(Marko, 29. mart 2021 22:40)

pa sta onda predlazes da u koga god neka zena uperi prstom da ga kastriramo???

ja ne razumem tvoj komentar.

ko treba da sudi???

Braniteljima silovatelja:

pre 3 godine

Šta ako je glumila prostitutku?
To joj je posao, isto kao i vama da utovarate stvari u kamion, kao novinaru da napiše tekst, medicinskoj sestri da da injekciju. Ljudi se školovali za to, a meškolovani utovaraju kamion.

Ipak, silovatelj može biti svako, samo su ovi školovaniji i prefriganiji, nisu kao manijavi iz mraka. Imaju pristup, imaju prilike, a silovanje se ne razlikuje jedno od drugog.

Drugaricu je jedan napao, jedva se otrgla i pobegla (profesor na fakultetu pre odbrane diplomskog), posle toga nije mogla da podnese da joj se momak približi pa su raskinili, roditelji su ćutali kad im je rekla, najbolji drug joj je rekao 'pa šta, njegovo je da proba'.
O čemu se ovde priča?
Sve i da neko ide golišav, niko nema pravo da ga takne. To nema veze jedno sa drugim.
Neko je napisao da treba objasniti psihu silovatelja, dodajem i mehanizme koji dovode do takvih poremećaja u glavi. Lečićeve neke smo čuli iz njegovih usta.

kraljica

pre 3 godine

U tekstu se baš i govori o tome da nije naše da ocjenjujemo kako treba žrtva da se ponaša. Nismo bili u njenoj koži i ne znamo. Ne znamo ni kako bismo se ponašali u stvarnoj situaciji, možemo samo da nagađamo. A vi navalili svoje pa svoje, što nije ovako, što nije onako. Pustite to, ljudi, NE ZNAMO kako je.

Bojan

pre 3 godine

@ marko
Pa dobro sta ti predlazes? U ovakvim slucajevima gde nema materijalnih dokaza jer se sve desilo pre 9 godina a ne postoje druge relevantne zrtve, kako uopste odrediti da li je neko kriv ili ne? Ne mozemo pustiti rulju da odluci jer ima takav utisak, neko mu se svidja ili ne svidja, a ne mozemo verovati nekome na rec.Zato ovde treba pustiti sud da odluci i tu odluku prihvatiti. Ako je kriv kriv je, ako nije nije.

Marconi

pre 3 godine

Zašto niko ne piše kod nas o silovanjima koje su naši ljudi iz te ili slične branše prolazili u inostranstvu? Znate li koliko je naših manekenki tako nagrabusilo? Pa čak i manekena? Imate čuvenu priču jednog našeg manekena, mislim da se zove Nenad Žujkić ili Žujić, tako nešto, koji je svojevremeno prolazio kroz pakao silovanja od strane moćnika modne industrije u Italiji. Kako se niko ne seti da o tome piše malo, da istražuje?

Vanja

pre 3 godine

Gospodo, kao prvo ne potpisujte se ženskimimenima da biste ostavili mizogine komentare. To se vidi iz aviona. Kao drugo - verujem devojci da ju je silovao, isto kao što verujem da nije jedina, a vreme će to već pokazati. Kao treće žena koja je napisala da srpske muškarce posle ovakvih komentara - čast izuzecima - treba zaobilaziti vrlo mudro zbori. Ja znam da hoću, zlu ne trebalo. Sve sam drugar do drugara sa potencijalnim silovateljem. S kom si takav si. Svaka'tica svojem jatu leti.

Pepe

pre 3 godine

(Goran, 29. mart 2021 22:10)
Slazem se, lepo od tebe sto si joj pomogao. Treba da uzmes u obzir to da je jedno lik iz kraja a drugo uticajna poznata licnost + bivsi ministar koji je odredjivao kome idu pare za koje kulturne projekte. Ljudi najcesce biraju laznu sigurnost umesto solidarnosti, nazalost je tako.

(Mila, 29. mart 2021 21:49)
Pa nasima je sve u vezi sa emancipacijom zena proglaseno za unistenje porodice + zli Zapad blabla pametnom dosta eto tu ga nadje

II

pre 3 godine

"Nekako se nadam da ce ove mlade generacije stasati u bolje ljude od svojih oceva i da nece gledati svaku zenu sa nipodastavanjem i omalovazavanjem."

Ja strahujem da ce biti sve gore i gore. Juce su dve jako mlade devojke objavile svoje komentare na jedan clanak u vezi sa ovim slucajem u kojem pisu o seksualnom zlostavljanju u skolskom dvoristu naocigled svih pa i nastavnika i da joj apsolutno niko nije pritekao u pomoc. Dok je druga bila maltretirana od vise ucenika u hodniku skole i nastavnik, koji je slucajno izasao iz kancelarije, se brzo vratio nazad da ne bi bi bilo ocigledno da je video sta se dogadja.
Na te komentare se niko nije oglasio, od svih onih koji su protiv glumice koja je prijavila silovanje. Apsolutno niko!!
Nikoga takva zlostavljanja ne interesuju i niko nema sta da kaze.

Sto je najgore, izgleda, da ni u zemlji ne postoje, kao ni u skolama, zakoni i mehanizmi koji bi sankcionisali i zaustavili takva nasilja i zlostavljanja.

Јабучило

pre 3 godine

@ Moja sestra je bila silovana.
Otisli smo i u policiju i kod lekara.
NIKO je nije podrzao.

Шта значи "подржао" у смислу лекарске подршке? Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?

Drug

pre 3 godine

Svima koji viču - a šta ako on nije kriv? A pta ako jeste? Šta s anjenim životom, njenim godinama traume, šta sa svim ostalim žrtvama raznih manijaka koje ne prijave jer se boje za sebe ili svoje? Njihovi životi manje vrede nego Lečičev? Grozni ste.

bata

pre 3 godine

pa sama cinjenica da se ona ovoliko medijski podrzava je za mene znak da tu nesto nije u redu

zanimljivo mi je da je glumila u nekim sex scenama kao prostitutka...zasto su bas nju izabdali da glumi prostitutku?
u sustini,mnogo devojaka je oteto,silovano i ubijeno o njima se ne prica,verovatno zato sto nisu ova "elita".

Maja

pre 3 godine

Mene je juce sablaznila Vesna Stanojevic u jednoj emisiji. Voditeljka je pitala " a sta ako se dokaze da je osumnjiceni nevin, kako povratiti ugled i sl " a ona ladno rekla " pa znate u mnogim zemljama ima ljudi koji su nevini osudjeni na vise godina robije i onda se nakon npr 5 godina dokazalo da su nevini i pustili ih iz zatvora i eto kaze ona dobili su novcanu odstetu i izvinjenje. Hej molim vas, kakav je to neempatican i hladan komentar prema tim zrtvama koje su nevine zavrsile greskom u zatvoru. Zena ladno kaze " pa dobice odstetu" kao da je to dovoljno , kao da to nije nista i kao da neko nije izgubio godine zivota. Bas me je neprijatno iznenadila. Ja razumem sta je njen posao ali valjda je svaka zrtva zrtva i svaka valjda treba da ima isti tretman, a ne za ovu me zabole sto je robijala nevina 5 godina, a ovu drugu cu da podrzim.

Marko

pre 3 godine

Sve sve, ali kad procitam u komentarima-sud i institucije neka dokazu ko je kriv a ko laze.
Koje bre institucije braco moja?? Kao da stvarno ne znamo kakvo nam je sudstvo. Pravimo se malo blesavi. Ubiju ljude pa ne dobiju ni nanogicu. Ajte molim vas i sudstvo.

Sanja

pre 3 godine

Za vas koji se pitate zasto zene ne prijavljuju:

Moja sestra je bila silovana.
Otisli smo i u policiju i kod lekara.
NIKO je nije podrzao.
Najvise su joj pomogli da odustane od bilo kakve tuzbe.
Jedna starija lekarka joj je zaista dobronamerno rekla da ce proci kroz jos jedno mucenje, a da su sanse da ga osude male, a jedan policajac joj je rekao da nemaju nacina da je zastte. Ej. Policajac joj govori da ne bi bilo nacina da je zastite ako nastavi sa tuzbom, jer ce se sigurno ponovo naci na meti silovatelja, koji je inace od ranije poznat policiji. Da li ga je neko stitio ne znam, ali znam da je mojoj sestri zivot upropasten. Manite me tih prica o "prezivljavanju", njoj ne prodje ni sat vremena, a kamoli citav dan da se ne seti, da je nesto ne podseti...

Da je neko od nas poznat ITEKAKO bismo postovale na Tviteru, Instagramu Fejsbuku... zasto? Pa zato sto silovatelj ime moje sestre ne zna. Saznao bi da ga je tuzila. Ovako bi ga anonimno imenovala da se makar druge potencijalne zrtve od njega sklone.

Da se razumemo, ona nije trazila njegovo drustvo, ali da ju je neko upozorio otisla bi sa zurke na kojoj je on bio prisutan. To je sigurno.

Јабучило

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Другарица моје сестре (о мужу): - Онај идиот ме је пратио, мисли да га варам.

- Па јел га вараш?

- Ма, добро, варам га, али ти не причам то.

Goran

pre 3 godine

Pepe, ne znam odakle ti to da joj niko ne bi verovao da je odmah prijavila. To su gluposti. Ja sam svoju drugaricu odveo u policiju kada mi je rekla da ju je to vece umalo silovao jedan iz kraja, jedva je pobegla, imala je modrice od branjenja. Prijavila ga je i on je dobio kaznu. Svi su je podrzali, niko nista lose nije rekao za nju a ima tu i zatucanih , ovakvih onakvih ali svi su je podrzali. Ne kazem da nema takvih slucajeva gde se zrtvi ne veruje, ali mislim da je to daleko manje nego sto se ovde misli.
Da je prijavila u prvih par dana 90% ljudi bi joj poverovalo jer bi postojali dokazi. Ovako nakon 9 godina, relevantnih dokaza nema a ja ne zelim da izigravam Boga pa da nesto presudjujem samo na osnovu rekla kazala. Imam ja i jednu rodjaku koja je prijavila silovanje, ali sva sreca pa je posle nakon skoro mesec dana priznala da je samo bila ljuta jer ju je ostavio zbog druge. Ima svega .

Mila

pre 3 godine

Pepe, 29. mart 2021 18:09)

Sve je u redu što si napisao, slažem se potpuno. Ali gde nadje zaveru Zapada? Hajde da si rekao zaveru nacionalista. Pa Lečić je bio žuti ministar, njih više voli Zapad. Male su šanse da to kažu.

Јабучило

pre 3 godine

Ništa u ponašanju žrtve ne može ni da opravda radnju počinioca, koji je uvek i isključivo odgovoran za svoja dela i posledice takvih dela.

Мој омиљени пример:
Оставим 1000е на столу, на видном месту, напишем "не дирај", оставим отворена врата стана и одем. Да ли неко има право да их узме? Нема, ако их узме, лопов је. Да ли сам допринео да ме покраду? Јесам.

Тако и свако мора да води рачуна када и како код кога иде. Може суд силоватеља после да осуди на шта год, крив је - нема оправдања. Али, силованој особи то више ништа не значи. Силована је, претрпљује тешку трауму. Дакле, памет у главу. А ако се, не дај боже, силовање догоди, одмах код доктора по доказе, одмах у полицију! Колико год било тешко.

fuck me stupid

pre 3 godine

. Hoće li mi neko reći bez opterećenja bilo kakvoG: otkud to da se toliko vodeći američki list interesuje za ovaj slučaj gde su akteri jedan poznati glumac i jedna nepoznata glumica?

E, ovo je lepo rečeno. New York Times se interesuje za poznatog glumca Lečića. Zato što Amerikanci vole da čitaju o poznatima, o Harrison Fordu, George Clooneyju, Brad Pittu, Branislavu Lečiću itd. Vole brate celebrityje, a Leka je tamo ikona.

u bekstvu

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Nazalost u potpunosti se slazem. Zene se nece vratiti na ono sto su trpele i bile pre 50g. Nema vise patrijarhata, napravljenog kako bi muskarci u kuci imali robove. Ili ce se pomiriti sa tim da su im zene ravnopravne il nece biti ni Srba ni njihovih potomaka a i ukoliko slucajno vec imaju cerke, pobecice od muskaraca kao sto su njihovi ocevi, to garantujem.

Trovach

pre 3 godine

Ako je pocinioc kriv, treba ga osuditi na maksimalnu kaznu. Samo, sta cemo u slucaju da se dokaze da nije kriv? Da li se njegov ugled moze "oprati" sudskom odlukom? Da li lazna optuzba podleze istoj kazni za isto krivicno delo? Da li je lazna optuzba takodje neki vid silovanja? Ja nisam nikada silovao, ali danas svako moze reci da jesam. Samo ja znam da nisam.

Oliver

pre 3 godine

@zlo

Lecic nema savršeno cist dosije. Pored Danijele, javila se jedna zena, novinarka koju je uhvatio za
grudi iz cistog mira i jos jedna kojoj je olizao uvo iz cistog mira. Te zene su za sada anonimne sto ne znaci da nece svedociti na sudjenju, kao svedoci ili pak zrtve. To nije silovanje, ali jesu nedozvoljene polne radnje. Dakle, Lecic nije cist, Danijela nije jedina zena koja ima lose iskustvo s lecicem.

a

pre 3 godine

Ne radi se o tome, evo ja nemam pojma o njenom instagramu, nemam ni instagram. Ali ne može neko da upre prstom i da kaže najstrašniju optužbu, a da to samo tako važi.

gox

pre 3 godine

Da je istu veče prijavila silovanje imala bi materijali dokaz i pozivam sve žene da odmah prijave silovatelja. Pogotovo ona poznata osoba odmah bi se digla policija i tužilaštvo, običnim ženama je mnogo teže jer bivaju odbačene od sredine još ako nisu samostalne onda je to problem na kvadrat da se okuraži i prijavi manijaka. Ovde su mi izrazito suumlbivi motivi

Svetlana

pre 3 godine

Toliko komentara, a niko, niko, niko, pa ni postovana Tanja Ignjayovic, psihološkinjia, da pomene:
Žene, devojke, devojčice, ne idite noću po mračnim ulicama same (sem ako bas morate, ali onda moze svasta da se desi...), ne idite u hotelsku sobu producenta "da pricate o novoj ulozi", ne odrzavajte dvosmislene "prijateljske" veze sa momcima dajuci im nejasne signale, a zatim ne idite kod njih po usluge, preporuke i potpise u pola noci....
Jer znate, ne citaju svi tecno te nase signale, neki mogu da pogrese...
Zato, čuvajte se, kao što su i nas naši stari učili da se čuvamo, čuvali nas i sačuvali....jer NAŠA KOŽA JE U PITANJU!!!

Jhdj

pre 3 godine

Jedini slučajevi u kojima policaja na temu silovanja postupa "ažurno" su oni gde manijak iz žbunja napadne premladu osobu. Za sve ostalo, morate da prođete ogromno maltretiranje. Zamislite da vas, recimo, neko prebije, vi prijavite policiji i krene ispitivanje tipa "Pa dobro, možda si ti hteo da te prebije? Ajd sad lepo priznaj, sigurno si mu namigivao i govorio "prebij me"? Otkud mi sad da znamo da se tebi nije svidelo to?" itd. Nikome nije do toga. Dalje, mi baš i nemamo lekare koji umeju da uzmu dokaze. Još dalje, ako na kraju i uspeš nešto, sud dosudi godinu-dve, taman dovoljno da se ludak iznervira i smisli osvetu. Kažite mi, kome to sve treba u životu?

Baš mnogo, mnogo toga treba da se menja da bismo bili iole blizu normalnom životu. A vi izvolite, birajte da li ćete biti normalni ili "

Peđa

pre 3 godine

Nema šta da joj neko vijeruje ili ne, ako je prijavila zločin da bi se pisalo o njoj onda žao mi je ali joj ne vijeruje, da je prijavila zločin i čekala odluku suda imala bi veću podršku...

niko i nista

pre 3 godine

@ only fools and horses

Apsolutno tacno. Pored toga sto glumataju, obe strane bije los glas a o zrtvi saznajemo sve gore i gore detalje.

Ana

pre 3 godine

@ only fools...
Komentar sa kojim se potpuno slazem. U redu je da oni iz sigurnih kuca i koji se bave pravima , odmah stanu na stranu onog ko im se obratio ( osobe koja se predstavlja kao zrtva) , ali mi ostali nepristrasni posmatraci ne moramo da sve automatski nekriticki prihvatamo sta nam se servira. Ima losih ljudi i muskog i losih ljudi zenskog pola , i kao i u svim drugim slucajevima necu stajati ni na ciju stranu zato sto je neko zena samo zato sto znam da dosta zena trpi nasilje. To sto dosta zena trpi nasilje i silovanje ne znaci da ga je trpela i ova.
Inace uopste nisam nacisto kome vise ( ne)verujem od njih dvoje.

Gde je pretpostavka nevinosti?

pre 3 godine

Obicno "woke" baljezganje. Sta je nejasno u zakonu da si "nevin dok se ne dokaze suprotno"?! Danas razni (dobro placeni) borci za prava, a i neki mediji pretenduju da zamene sudski sistem, time sto "cerece" osobu po medijima, a ti kasnije dokazi da nisi kriv. I da jesi, ne vredi...zivot ti je u mrvicama!

Veliki brat

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Na osnovu komentara koje piše istih nekoliko ili nekoliko desetina likova na svim portalima ti si utvrdila da je VEĆINA muškaraca u Srbiji takva?

Na osnovu nečega što neko trabunja na internetu ti si napravila psihološki profil?

Svaka ti čast, bolje i da ideš van Srbije i nađeš neko stranca, očigledno u životu nisi imala pravog druga i prijatelja niti si poznavala normalnog muškarca, jer si u životu verovatno birala muškarce na osnovu pogrešnih parametara (popularnost, odeća, auto...), pa si možda i praktično potvrdila te svoje stavove.


A što se ovog slučaja tiče, neka policija i tužilaštvo rade svoj posao, šta mi mislimo neće imati nikakvog uticaja na sudski epilog.
Mogu samo da kažem da društvo mora iz korena da se promeni, jer ovakvih slučajeva nema samo u visokom društvu, već u svim slojevima društva, samo što se o tome ne priča jer se ne radi o poznatim ličnostima.

Milan

pre 3 godine

Mene nervira to sto ako imamo stav da treba da pustimo sud da radi svoje i ako nismo jasno ubedjeni ni u njegovu pogotovo u njenu izjavu da je silovana, odmah se mi muskarci proglasavamo da smo mrzitelji zena, da smo mizogeni i sl. Pa ljudi jel imamo pravo da imamo neko svoje intimno misljenje, ne namecem ga nikom, ne mislim da sam ja u pravu sto sumnjam bilo u nju bilo u njega , prosto imam utisak da ovde nisu cista posla i zato ne zelim odmah da prihvatim da je ona zrtva a on silovatelj. Zelim sud da to odredi.

kraja

pre 3 godine

"Biti "savršena žrtva""

...uz sve ove psiholoske tlapnje, njene price o lecenju ptds-a, haosu u zivotu, ne uklapa se nikako da zrtva snimi film koji je takoreci meki pornic...
...ili joj je mozda to bio deo terapije...???
...necu govoriti o kvalitetu filma, jer kvalitete nema, ali sadrzaj je nepojmljiv za nekoga ko je preziveo "takve traume"...
...taman da hleba nije imala da jede...
...naslov filma iz 2015. cete lako naci na imdb-u...

Nina

pre 3 godine

Moje misljenje je da su za sve to sto se pominje u tekstu krivi pre svega mediji i nacin na koji su izvestavali o ovoj temi. Previse osude i laickog presudjivanja i pre no sto je slucaj uopste dosao do suda izazvao je burnu reakciju nekih ljudi , npr ljudi kojima smeta to javno lincovanje ili ljudi koji su mozda sami nekad u svom okruzenju negativno obelezeni a da nisu nista lose uradili . Objektivna situacija koju treba da utvrdi sud je stavljena sa strane. Da su mediji samo izvestili da je glumica prijavila glumca i da je u toku postupak, ne bi bilo tolike polemike. Mediji su trebali da pozovu sve osobe koje znaju nesto o ovom slucaju da se jave, ako ima jos zrtava doticnog da se jave ili da generalno apeluju na zene da prijave nasilje sto pre. To je ono sto su mediji trebali a ne da ulaze u konkretan slucaj i donose presude dal je kriv ili nije.

gile

pre 3 godine

Lečić mi nikada nije bio simpatičan, ni kao glumac, ni kao političar. Svojevremeno je kao ministar informisanja davao namenski odredjen novac za neku kulturnu instituciju van prestonice,a onda je sa svojom grupom glumaca odlazio tamo i uzimao novac! Pisale novine o tome,a i moja malenkost je u podgoričkom Danu o tome nekoliko rečenica prenela. Ali,to ne znači da ga treba u ovom slučaju(navodnog silovanja) unapred osudjivati. To je za tužilaštvo, sud.Sve drugo liči na giljotinu, na ono "neka visi Pedro".Lečić mi deluje ubedljivije nego glumica. On jeste prepotentan,nadmen,ali ne liči na silovatelja. Glumica mi je liči na osobu spremnu da učini sve da bi ostvarila cilj. Verovatno što se nije dokazala u svojoj profesiji.Tu smrdi, izvinite na izrazu, još jedna činjenica: ona je maltene u isto vreme kada je dala izjavu tužiocu , sve već bilo na stolu Njujork tajmsa. Hoće li mi neko reći bez opterećenja bilo kakvoG: otkud to da se toliko vodeći američki list interesuje za ovaj slučaj gde su akteri jedan poznati glumac i jedna nepoznata glumica? Prst na čelo, gospodo. Pustimo da sud odradi svoje,a ne treba se zaletati poput njegovih kolega iz JDP koji ga izbacuju iz predstave.Jutros gledam Biljanu Srbljanović na K1 i stvarno se piotam: dokle može da ide ljudska zloba,ili ne zam šta. Gospodja koja je uhvaćena sa drogom, za koju se zna da se drogira, sada traži da glumica tuži sve one koji su pisali loše o njoj -Danijeli.

MARS

pre 3 godine

(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Ucini nam svima uslugu i nestani sto pre. Sto dalje od takvih zena koje znaju svakog trenutka sta se desava u tudjoj kuci i tudjem krevetu... Jadan taj stranac koji ce da deli zivot sa tobom.

Pepe

pre 3 godine

Samo jedno pitanje... Zasto je cutala toliko godina?
(Snupy, 29. mart 2021 17:06)

Evo da ti odgovorim.
Pitanje je da li ti ovo pitas zato sto te zaista zanima zasto je cutala ili da bi iz niskih pobuda omalovazio zrtvu.
Ako je ovo drugo u pitanju, najkraci odgovor je-zbog tebe i ovih sto to pitaju.
Ako je ovo prvo u pitanju onda:
zato sto nema poverenja da ce je institucije zastititi,
pati od post-traumatskog poremecaja i nema snage ni da prizna sebi da je bila silovana,
ne moze sebi da oprosti to koliko se nemocno i ponizeno osecala u tim trenucima,
besna je na sebe sto joj se to desilo,
pita se da li je mogla nesto da ucini,
jos gore-krivi samu sebe za krivicno delo koje joj se dogodilo.
Dalje, zna da je javnost nece podrzati-sto je tacna pretpostavka kako se ispostavilo.
Zna da je pocinilac dobro drustveno povezan, tada mnogo politicki uticajniji nego danas.
Zna da moze osvetom da ostane bez posla, da ce je razvlaciti po novinama, popreko gledati dok prelazi ulicu.
Nasilje ce mozda eskalirati pa ce joj neko od srpskih muskaraca pretiti. Mizogini bolesnici je optuzivati da unistava porodicu i da je to zavera Zapada. Itd..
Ne zeli da bude obelezena time sto joj se dogodilo i da to svi znaju.
Na kraju je shvatila da ne moze da zivi sa tim i da mora da ga prijavi, a kada ga je prijavila tuzilastvo joj je reklo da ne moze da garantuje da podaci o krivicnom delu nece iscureti u tabloide.
Toliko o tome!

C i n i k

pre 3 godine

Morala je sve da prijavi istog trenutka ako vec to nije mogla iz vikendice, parka,auta ili pozorista.
Kolko ja znam nasa policija je uvek postupala azurno sa takvim prijavama, laz je da MUP nije postupao do pojave tog svetskog pokreta "me too" ili "nisi sama" tako da je to velika zamerka.
Sada se naslovima u medijima bukvalno pravi front "za i protiv" a to nije sustina.
Sustina jeste da je silovanje zlocin i bukvalno, ali da bi drustvo, a onda i sud to osudili, mora da postoji blagovremena prijava, nmz ovako posle 9 godina da pravimo cirkus.
Licno nzn sta da misim jer nekako mi se cini da ona ipak nije njega eskivirala a mogla je svakako, da nije stavila do znanja da nece nista s njim, a onda mi tesko da poverujem da je Lecic manijak, tako da ostaje da se vidi ali sam 100% siguran da tu nma nikakvih dokaza o silovanju, prosto, mnogo je vremena proslo..

mare

pre 3 godine

Glumica za koju niko nije čuo blizu 40-og rodjendana promoviše sebe, sve je ovo onaj američki metoo talas...Silovanje ako se ne prijavi odma ne može da se dokaže kasnije.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Proguglaj malo i vidi gde je najveći broj silovanih i ubijenih na kraju, pa posle utvrdi korelaciju između siledžija i geografskog porekla.

Dusan

pre 3 godine

Da...a zamislite uzasa za same zene da prestanu da budu zrtve? Ko bi im sutra onda bio kriv?
Ne ne, njima je imperativ da slucajno taj epitet ne izgube, em se manje obraca paznja na njih (a to ne smemo dozvoliti), em se manje para zaradjuje.

seljadin

pre 3 godine

za sada je jedina žrtva Lečić, žrtva linča u medijima i u poslu, na osnovu nečije reči uništili ste čoveku život, pa jel sve dozvoljeno da bi prodali novine i reklame ?

Silverfox

pre 3 godine

Ovde se mešaju babe i žabe. Niko ne dovodi u pitanje ponašanje navodne žrtve pre navodnog silovanja. (“Navodne” sve dok se ne dokaže da se zaista dogodilo.) U pitanje se dovodi njeno ponašanje nakon toga. Danijela će na sudu, ako do toga dođe, morati da odgovara na pitanja odbrane. Između ostalog, i na pitanje od čega je živela u SAD sve ove godine, ko je plaćao njene medicinske troškove i koliki su joj dugovi. Takođe, da li je to kako je živela moglo da bude pokriveno prihodima koje je prijavljivala američkoj poreskoj službi. Ako nije, moraće da objasni i ko ju je izdržavao. Sve ovo pod zakletvom.

kralj

pre 3 godine

Niko ne omalovazava glumicu,da li je silovana ili ne,mozemo da nagadjamo,meni smeta sto je ime osobe za koju tvrdi da je silovao,pustio neko u javnost.Ovog glumca mrzi bar pola drzave a mozda nije kriv,ili nju mrzi I ne podnosi pola drzave a mozda jeste silovana.

sasha

pre 3 godine

@Snupy
A koja je logika da nekog lazno optuzis za silovanje od pre 9 godina?
Svrha je upravo da se takve stvari ne ponove. A zasto je cutala, mozes da vidis iz komentara.

zlo

pre 3 godine

Slazem se sa svime napisanim. I zelim da dodam da da za sada postoji mogucnost da je u celoj ovoj prici zrtva jedino Lecic. Svi kazu zamislite da se radi o vasoj cerki, sestri. A zamislite da vam neko optuzi sina ili brata sa savrseno cistim dosijeom za silovanje...

only fools and horses

pre 3 godine

U redu, žrtva treba da bude zaštićena i ne treba je osuđivati ni za šta. Slažem se.
Ali... odakle ja znam da li je neko žrtva ili ne. Ne poznajem ni nju ni Lečića. Stvaram utisak iz medija i tog njihovog javnog ponašanja. Naravno, to je samo utisak i nije nešto što ne mogu promeniti. Ali za sada je moj utisak da mnogo glume oboje. On je egocentrik, ženskaroš i još što šta može da se kaže, ali ne deluje mi kao manijak koji siluje žene. Uostalom niko se posle nje nije javio da ga optuži, osim one voditeljke koja je sa svojim porukama ispala smešna.
A ona mi deluje kao nestabilna osoba željna pažnje i imam utisak da nije iskrena. A dokaze za to silovanje očigledno nema, baš nikakav. Tako da je neću tretirati kao žrtvu.
A ovi se svi ponašaju da sad svaka optužba za silovanje, napastovanje mora da se prihvati bez pogovora. Žene su žrtve i tu kao nema priče. E pa neće biti baš tako. Koliko ima pokvarenih muškaraca sa manijakalnim ponašanjem, toliko ima i žena. Muškarci su tu skloni fizičkom nasilju a žene silom prilika psihičkom, gde spada i spletkarenje, smeštanje i slično. I ne neću apriori da verujem nikom.

Sto dalje od srpskih muskaraca

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.

Vegetarijanac psiholog

pre 3 godine

pa kad analiziras psiholoski profil Lecica, moze da bude da je pocinio...ima naznaka po manirim a, po oblacenju, po gestikulaviji, govoru....

zlo

pre 3 godine

Slazem se sa svime napisanim. I zelim da dodam da da za sada postoji mogucnost da je u celoj ovoj prici zrtva jedino Lecic. Svi kazu zamislite da se radi o vasoj cerki, sestri. A zamislite da vam neko optuzi sina ili brata sa savrseno cistim dosijeom za silovanje...

kralj

pre 3 godine

Niko ne omalovazava glumicu,da li je silovana ili ne,mozemo da nagadjamo,meni smeta sto je ime osobe za koju tvrdi da je silovao,pustio neko u javnost.Ovog glumca mrzi bar pola drzave a mozda nije kriv,ili nju mrzi I ne podnosi pola drzave a mozda jeste silovana.

only fools and horses

pre 3 godine

U redu, žrtva treba da bude zaštićena i ne treba je osuđivati ni za šta. Slažem se.
Ali... odakle ja znam da li je neko žrtva ili ne. Ne poznajem ni nju ni Lečića. Stvaram utisak iz medija i tog njihovog javnog ponašanja. Naravno, to je samo utisak i nije nešto što ne mogu promeniti. Ali za sada je moj utisak da mnogo glume oboje. On je egocentrik, ženskaroš i još što šta može da se kaže, ali ne deluje mi kao manijak koji siluje žene. Uostalom niko se posle nje nije javio da ga optuži, osim one voditeljke koja je sa svojim porukama ispala smešna.
A ona mi deluje kao nestabilna osoba željna pažnje i imam utisak da nije iskrena. A dokaze za to silovanje očigledno nema, baš nikakav. Tako da je neću tretirati kao žrtvu.
A ovi se svi ponašaju da sad svaka optužba za silovanje, napastovanje mora da se prihvati bez pogovora. Žene su žrtve i tu kao nema priče. E pa neće biti baš tako. Koliko ima pokvarenih muškaraca sa manijakalnim ponašanjem, toliko ima i žena. Muškarci su tu skloni fizičkom nasilju a žene silom prilika psihičkom, gde spada i spletkarenje, smeštanje i slično. I ne neću apriori da verujem nikom.

seljadin

pre 3 godine

za sada je jedina žrtva Lečić, žrtva linča u medijima i u poslu, na osnovu nečije reči uništili ste čoveku život, pa jel sve dozvoljeno da bi prodali novine i reklame ?

Sto dalje od srpskih muskaraca

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Proguglaj malo i vidi gde je najveći broj silovanih i ubijenih na kraju, pa posle utvrdi korelaciju između siledžija i geografskog porekla.

Sanja

pre 3 godine

Za vas koji se pitate zasto zene ne prijavljuju:

Moja sestra je bila silovana.
Otisli smo i u policiju i kod lekara.
NIKO je nije podrzao.
Najvise su joj pomogli da odustane od bilo kakve tuzbe.
Jedna starija lekarka joj je zaista dobronamerno rekla da ce proci kroz jos jedno mucenje, a da su sanse da ga osude male, a jedan policajac joj je rekao da nemaju nacina da je zastte. Ej. Policajac joj govori da ne bi bilo nacina da je zastite ako nastavi sa tuzbom, jer ce se sigurno ponovo naci na meti silovatelja, koji je inace od ranije poznat policiji. Da li ga je neko stitio ne znam, ali znam da je mojoj sestri zivot upropasten. Manite me tih prica o "prezivljavanju", njoj ne prodje ni sat vremena, a kamoli citav dan da se ne seti, da je nesto ne podseti...

Da je neko od nas poznat ITEKAKO bismo postovale na Tviteru, Instagramu Fejsbuku... zasto? Pa zato sto silovatelj ime moje sestre ne zna. Saznao bi da ga je tuzila. Ovako bi ga anonimno imenovala da se makar druge potencijalne zrtve od njega sklone.

Da se razumemo, ona nije trazila njegovo drustvo, ali da ju je neko upozorio otisla bi sa zurke na kojoj je on bio prisutan. To je sigurno.

Pepe

pre 3 godine

Samo jedno pitanje... Zasto je cutala toliko godina?
(Snupy, 29. mart 2021 17:06)

Evo da ti odgovorim.
Pitanje je da li ti ovo pitas zato sto te zaista zanima zasto je cutala ili da bi iz niskih pobuda omalovazio zrtvu.
Ako je ovo drugo u pitanju, najkraci odgovor je-zbog tebe i ovih sto to pitaju.
Ako je ovo prvo u pitanju onda:
zato sto nema poverenja da ce je institucije zastititi,
pati od post-traumatskog poremecaja i nema snage ni da prizna sebi da je bila silovana,
ne moze sebi da oprosti to koliko se nemocno i ponizeno osecala u tim trenucima,
besna je na sebe sto joj se to desilo,
pita se da li je mogla nesto da ucini,
jos gore-krivi samu sebe za krivicno delo koje joj se dogodilo.
Dalje, zna da je javnost nece podrzati-sto je tacna pretpostavka kako se ispostavilo.
Zna da je pocinilac dobro drustveno povezan, tada mnogo politicki uticajniji nego danas.
Zna da moze osvetom da ostane bez posla, da ce je razvlaciti po novinama, popreko gledati dok prelazi ulicu.
Nasilje ce mozda eskalirati pa ce joj neko od srpskih muskaraca pretiti. Mizogini bolesnici je optuzivati da unistava porodicu i da je to zavera Zapada. Itd..
Ne zeli da bude obelezena time sto joj se dogodilo i da to svi znaju.
Na kraju je shvatila da ne moze da zivi sa tim i da mora da ga prijavi, a kada ga je prijavila tuzilastvo joj je reklo da ne moze da garantuje da podaci o krivicnom delu nece iscureti u tabloide.
Toliko o tome!

mare

pre 3 godine

Glumica za koju niko nije čuo blizu 40-og rodjendana promoviše sebe, sve je ovo onaj američki metoo talas...Silovanje ako se ne prijavi odma ne može da se dokaže kasnije.

C i n i k

pre 3 godine

Morala je sve da prijavi istog trenutka ako vec to nije mogla iz vikendice, parka,auta ili pozorista.
Kolko ja znam nasa policija je uvek postupala azurno sa takvim prijavama, laz je da MUP nije postupao do pojave tog svetskog pokreta "me too" ili "nisi sama" tako da je to velika zamerka.
Sada se naslovima u medijima bukvalno pravi front "za i protiv" a to nije sustina.
Sustina jeste da je silovanje zlocin i bukvalno, ali da bi drustvo, a onda i sud to osudili, mora da postoji blagovremena prijava, nmz ovako posle 9 godina da pravimo cirkus.
Licno nzn sta da misim jer nekako mi se cini da ona ipak nije njega eskivirala a mogla je svakako, da nije stavila do znanja da nece nista s njim, a onda mi tesko da poverujem da je Lecic manijak, tako da ostaje da se vidi ali sam 100% siguran da tu nma nikakvih dokaza o silovanju, prosto, mnogo je vremena proslo..

Silverfox

pre 3 godine

Ovde se mešaju babe i žabe. Niko ne dovodi u pitanje ponašanje navodne žrtve pre navodnog silovanja. (“Navodne” sve dok se ne dokaže da se zaista dogodilo.) U pitanje se dovodi njeno ponašanje nakon toga. Danijela će na sudu, ako do toga dođe, morati da odgovara na pitanja odbrane. Između ostalog, i na pitanje od čega je živela u SAD sve ove godine, ko je plaćao njene medicinske troškove i koliki su joj dugovi. Takođe, da li je to kako je živela moglo da bude pokriveno prihodima koje je prijavljivala američkoj poreskoj službi. Ako nije, moraće da objasni i ko ju je izdržavao. Sve ovo pod zakletvom.

Јабучило

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Другарица моје сестре (о мужу): - Онај идиот ме је пратио, мисли да га варам.

- Па јел га вараш?

- Ма, добро, варам га, али ти не причам то.

sasha

pre 3 godine

@Snupy
A koja je logika da nekog lazno optuzis za silovanje od pre 9 godina?
Svrha je upravo da se takve stvari ne ponove. A zasto je cutala, mozes da vidis iz komentara.

Maja

pre 3 godine

Mene je juce sablaznila Vesna Stanojevic u jednoj emisiji. Voditeljka je pitala " a sta ako se dokaze da je osumnjiceni nevin, kako povratiti ugled i sl " a ona ladno rekla " pa znate u mnogim zemljama ima ljudi koji su nevini osudjeni na vise godina robije i onda se nakon npr 5 godina dokazalo da su nevini i pustili ih iz zatvora i eto kaze ona dobili su novcanu odstetu i izvinjenje. Hej molim vas, kakav je to neempatican i hladan komentar prema tim zrtvama koje su nevine zavrsile greskom u zatvoru. Zena ladno kaze " pa dobice odstetu" kao da je to dovoljno , kao da to nije nista i kao da neko nije izgubio godine zivota. Bas me je neprijatno iznenadila. Ja razumem sta je njen posao ali valjda je svaka zrtva zrtva i svaka valjda treba da ima isti tretman, a ne za ovu me zabole sto je robijala nevina 5 godina, a ovu drugu cu da podrzim.

u bekstvu

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Nazalost u potpunosti se slazem. Zene se nece vratiti na ono sto su trpele i bile pre 50g. Nema vise patrijarhata, napravljenog kako bi muskarci u kuci imali robove. Ili ce se pomiriti sa tim da su im zene ravnopravne il nece biti ni Srba ni njihovih potomaka a i ukoliko slucajno vec imaju cerke, pobecice od muskaraca kao sto su njihovi ocevi, to garantujem.

Dusan

pre 3 godine

Da...a zamislite uzasa za same zene da prestanu da budu zrtve? Ko bi im sutra onda bio kriv?
Ne ne, njima je imperativ da slucajno taj epitet ne izgube, em se manje obraca paznja na njih (a to ne smemo dozvoliti), em se manje para zaradjuje.

Goran

pre 3 godine

Pepe, ne znam odakle ti to da joj niko ne bi verovao da je odmah prijavila. To su gluposti. Ja sam svoju drugaricu odveo u policiju kada mi je rekla da ju je to vece umalo silovao jedan iz kraja, jedva je pobegla, imala je modrice od branjenja. Prijavila ga je i on je dobio kaznu. Svi su je podrzali, niko nista lose nije rekao za nju a ima tu i zatucanih , ovakvih onakvih ali svi su je podrzali. Ne kazem da nema takvih slucajeva gde se zrtvi ne veruje, ali mislim da je to daleko manje nego sto se ovde misli.
Da je prijavila u prvih par dana 90% ljudi bi joj poverovalo jer bi postojali dokazi. Ovako nakon 9 godina, relevantnih dokaza nema a ja ne zelim da izigravam Boga pa da nesto presudjujem samo na osnovu rekla kazala. Imam ja i jednu rodjaku koja je prijavila silovanje, ali sva sreca pa je posle nakon skoro mesec dana priznala da je samo bila ljuta jer ju je ostavio zbog druge. Ima svega .

Marko

pre 3 godine

Sve sve, ali kad procitam u komentarima-sud i institucije neka dokazu ko je kriv a ko laze.
Koje bre institucije braco moja?? Kao da stvarno ne znamo kakvo nam je sudstvo. Pravimo se malo blesavi. Ubiju ljude pa ne dobiju ni nanogicu. Ajte molim vas i sudstvo.

Vegetarijanac psiholog

pre 3 godine

pa kad analiziras psiholoski profil Lecica, moze da bude da je pocinio...ima naznaka po manirim a, po oblacenju, po gestikulaviji, govoru....

Ana

pre 3 godine

@ only fools...
Komentar sa kojim se potpuno slazem. U redu je da oni iz sigurnih kuca i koji se bave pravima , odmah stanu na stranu onog ko im se obratio ( osobe koja se predstavlja kao zrtva) , ali mi ostali nepristrasni posmatraci ne moramo da sve automatski nekriticki prihvatamo sta nam se servira. Ima losih ljudi i muskog i losih ljudi zenskog pola , i kao i u svim drugim slucajevima necu stajati ni na ciju stranu zato sto je neko zena samo zato sto znam da dosta zena trpi nasilje. To sto dosta zena trpi nasilje i silovanje ne znaci da ga je trpela i ova.
Inace uopste nisam nacisto kome vise ( ne)verujem od njih dvoje.

Јабучило

pre 3 godine

Ništa u ponašanju žrtve ne može ni da opravda radnju počinioca, koji je uvek i isključivo odgovoran za svoja dela i posledice takvih dela.

Мој омиљени пример:
Оставим 1000е на столу, на видном месту, напишем "не дирај", оставим отворена врата стана и одем. Да ли неко има право да их узме? Нема, ако их узме, лопов је. Да ли сам допринео да ме покраду? Јесам.

Тако и свако мора да води рачуна када и како код кога иде. Може суд силоватеља после да осуди на шта год, крив је - нема оправдања. Али, силованој особи то више ништа не значи. Силована је, претрпљује тешку трауму. Дакле, памет у главу. А ако се, не дај боже, силовање догоди, одмах код доктора по доказе, одмах у полицију! Колико год било тешко.

gile

pre 3 godine

Lečić mi nikada nije bio simpatičan, ni kao glumac, ni kao političar. Svojevremeno je kao ministar informisanja davao namenski odredjen novac za neku kulturnu instituciju van prestonice,a onda je sa svojom grupom glumaca odlazio tamo i uzimao novac! Pisale novine o tome,a i moja malenkost je u podgoričkom Danu o tome nekoliko rečenica prenela. Ali,to ne znači da ga treba u ovom slučaju(navodnog silovanja) unapred osudjivati. To je za tužilaštvo, sud.Sve drugo liči na giljotinu, na ono "neka visi Pedro".Lečić mi deluje ubedljivije nego glumica. On jeste prepotentan,nadmen,ali ne liči na silovatelja. Glumica mi je liči na osobu spremnu da učini sve da bi ostvarila cilj. Verovatno što se nije dokazala u svojoj profesiji.Tu smrdi, izvinite na izrazu, još jedna činjenica: ona je maltene u isto vreme kada je dala izjavu tužiocu , sve već bilo na stolu Njujork tajmsa. Hoće li mi neko reći bez opterećenja bilo kakvoG: otkud to da se toliko vodeći američki list interesuje za ovaj slučaj gde su akteri jedan poznati glumac i jedna nepoznata glumica? Prst na čelo, gospodo. Pustimo da sud odradi svoje,a ne treba se zaletati poput njegovih kolega iz JDP koji ga izbacuju iz predstave.Jutros gledam Biljanu Srbljanović na K1 i stvarno se piotam: dokle može da ide ljudska zloba,ili ne zam šta. Gospodja koja je uhvaćena sa drogom, za koju se zna da se drogira, sada traži da glumica tuži sve one koji su pisali loše o njoj -Danijeli.

Oliver

pre 3 godine

@zlo

Lecic nema savršeno cist dosije. Pored Danijele, javila se jedna zena, novinarka koju je uhvatio za
grudi iz cistog mira i jos jedna kojoj je olizao uvo iz cistog mira. Te zene su za sada anonimne sto ne znaci da nece svedociti na sudjenju, kao svedoci ili pak zrtve. To nije silovanje, ali jesu nedozvoljene polne radnje. Dakle, Lecic nije cist, Danijela nije jedina zena koja ima lose iskustvo s lecicem.

Jhdj

pre 3 godine

Jedini slučajevi u kojima policaja na temu silovanja postupa "ažurno" su oni gde manijak iz žbunja napadne premladu osobu. Za sve ostalo, morate da prođete ogromno maltretiranje. Zamislite da vas, recimo, neko prebije, vi prijavite policiji i krene ispitivanje tipa "Pa dobro, možda si ti hteo da te prebije? Ajd sad lepo priznaj, sigurno si mu namigivao i govorio "prebij me"? Otkud mi sad da znamo da se tebi nije svidelo to?" itd. Nikome nije do toga. Dalje, mi baš i nemamo lekare koji umeju da uzmu dokaze. Još dalje, ako na kraju i uspeš nešto, sud dosudi godinu-dve, taman dovoljno da se ludak iznervira i smisli osvetu. Kažite mi, kome to sve treba u životu?

Baš mnogo, mnogo toga treba da se menja da bismo bili iole blizu normalnom životu. A vi izvolite, birajte da li ćete biti normalni ili "

Svetlana

pre 3 godine

Toliko komentara, a niko, niko, niko, pa ni postovana Tanja Ignjayovic, psihološkinjia, da pomene:
Žene, devojke, devojčice, ne idite noću po mračnim ulicama same (sem ako bas morate, ali onda moze svasta da se desi...), ne idite u hotelsku sobu producenta "da pricate o novoj ulozi", ne odrzavajte dvosmislene "prijateljske" veze sa momcima dajuci im nejasne signale, a zatim ne idite kod njih po usluge, preporuke i potpise u pola noci....
Jer znate, ne citaju svi tecno te nase signale, neki mogu da pogrese...
Zato, čuvajte se, kao što su i nas naši stari učili da se čuvamo, čuvali nas i sačuvali....jer NAŠA KOŽA JE U PITANJU!!!

Trovach

pre 3 godine

Ako je pocinioc kriv, treba ga osuditi na maksimalnu kaznu. Samo, sta cemo u slucaju da se dokaze da nije kriv? Da li se njegov ugled moze "oprati" sudskom odlukom? Da li lazna optuzba podleze istoj kazni za isto krivicno delo? Da li je lazna optuzba takodje neki vid silovanja? Ja nisam nikada silovao, ali danas svako moze reci da jesam. Samo ja znam da nisam.

kraljica

pre 3 godine

U tekstu se baš i govori o tome da nije naše da ocjenjujemo kako treba žrtva da se ponaša. Nismo bili u njenoj koži i ne znamo. Ne znamo ni kako bismo se ponašali u stvarnoj situaciji, možemo samo da nagađamo. A vi navalili svoje pa svoje, što nije ovako, što nije onako. Pustite to, ljudi, NE ZNAMO kako je.

Gde je pretpostavka nevinosti?

pre 3 godine

Obicno "woke" baljezganje. Sta je nejasno u zakonu da si "nevin dok se ne dokaze suprotno"?! Danas razni (dobro placeni) borci za prava, a i neki mediji pretenduju da zamene sudski sistem, time sto "cerece" osobu po medijima, a ti kasnije dokazi da nisi kriv. I da jesi, ne vredi...zivot ti je u mrvicama!

fuck me stupid

pre 3 godine

. Hoće li mi neko reći bez opterećenja bilo kakvoG: otkud to da se toliko vodeći američki list interesuje za ovaj slučaj gde su akteri jedan poznati glumac i jedna nepoznata glumica?

E, ovo je lepo rečeno. New York Times se interesuje za poznatog glumca Lečića. Zato što Amerikanci vole da čitaju o poznatima, o Harrison Fordu, George Clooneyju, Brad Pittu, Branislavu Lečiću itd. Vole brate celebrityje, a Leka je tamo ikona.

gox

pre 3 godine

Da je istu veče prijavila silovanje imala bi materijali dokaz i pozivam sve žene da odmah prijave silovatelja. Pogotovo ona poznata osoba odmah bi se digla policija i tužilaštvo, običnim ženama je mnogo teže jer bivaju odbačene od sredine još ako nisu samostalne onda je to problem na kvadrat da se okuraži i prijavi manijaka. Ovde su mi izrazito suumlbivi motivi

bata

pre 3 godine

pa sama cinjenica da se ona ovoliko medijski podrzava je za mene znak da tu nesto nije u redu

zanimljivo mi je da je glumila u nekim sex scenama kao prostitutka...zasto su bas nju izabdali da glumi prostitutku?
u sustini,mnogo devojaka je oteto,silovano i ubijeno o njima se ne prica,verovatno zato sto nisu ova "elita".

MARS

pre 3 godine

(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Ucini nam svima uslugu i nestani sto pre. Sto dalje od takvih zena koje znaju svakog trenutka sta se desava u tudjoj kuci i tudjem krevetu... Jadan taj stranac koji ce da deli zivot sa tobom.

niko i nista

pre 3 godine

@ only fools and horses

Apsolutno tacno. Pored toga sto glumataju, obe strane bije los glas a o zrtvi saznajemo sve gore i gore detalje.

Bojan

pre 3 godine

@ marko
Pa dobro sta ti predlazes? U ovakvim slucajevima gde nema materijalnih dokaza jer se sve desilo pre 9 godina a ne postoje druge relevantne zrtve, kako uopste odrediti da li je neko kriv ili ne? Ne mozemo pustiti rulju da odluci jer ima takav utisak, neko mu se svidja ili ne svidja, a ne mozemo verovati nekome na rec.Zato ovde treba pustiti sud da odluci i tu odluku prihvatiti. Ako je kriv kriv je, ako nije nije.

a

pre 3 godine

Ne radi se o tome, evo ja nemam pojma o njenom instagramu, nemam ni instagram. Ali ne može neko da upre prstom i da kaže najstrašniju optužbu, a da to samo tako važi.

Vanja

pre 3 godine

Gospodo, kao prvo ne potpisujte se ženskimimenima da biste ostavili mizogine komentare. To se vidi iz aviona. Kao drugo - verujem devojci da ju je silovao, isto kao što verujem da nije jedina, a vreme će to već pokazati. Kao treće žena koja je napisala da srpske muškarce posle ovakvih komentara - čast izuzecima - treba zaobilaziti vrlo mudro zbori. Ja znam da hoću, zlu ne trebalo. Sve sam drugar do drugara sa potencijalnim silovateljem. S kom si takav si. Svaka'tica svojem jatu leti.

Marconi

pre 3 godine

Zašto niko ne piše kod nas o silovanjima koje su naši ljudi iz te ili slične branše prolazili u inostranstvu? Znate li koliko je naših manekenki tako nagrabusilo? Pa čak i manekena? Imate čuvenu priču jednog našeg manekena, mislim da se zove Nenad Žujkić ili Žujić, tako nešto, koji je svojevremeno prolazio kroz pakao silovanja od strane moćnika modne industrije u Italiji. Kako se niko ne seti da o tome piše malo, da istražuje?

Veliki brat

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Na osnovu komentara koje piše istih nekoliko ili nekoliko desetina likova na svim portalima ti si utvrdila da je VEĆINA muškaraca u Srbiji takva?

Na osnovu nečega što neko trabunja na internetu ti si napravila psihološki profil?

Svaka ti čast, bolje i da ideš van Srbije i nađeš neko stranca, očigledno u životu nisi imala pravog druga i prijatelja niti si poznavala normalnog muškarca, jer si u životu verovatno birala muškarce na osnovu pogrešnih parametara (popularnost, odeća, auto...), pa si možda i praktično potvrdila te svoje stavove.


A što se ovog slučaja tiče, neka policija i tužilaštvo rade svoj posao, šta mi mislimo neće imati nikakvog uticaja na sudski epilog.
Mogu samo da kažem da društvo mora iz korena da se promeni, jer ovakvih slučajeva nema samo u visokom društvu, već u svim slojevima društva, samo što se o tome ne priča jer se ne radi o poznatim ličnostima.

Drug

pre 3 godine

Svima koji viču - a šta ako on nije kriv? A pta ako jeste? Šta s anjenim životom, njenim godinama traume, šta sa svim ostalim žrtvama raznih manijaka koje ne prijave jer se boje za sebe ili svoje? Njihovi životi manje vrede nego Lečičev? Grozni ste.

Nina

pre 3 godine

Moje misljenje je da su za sve to sto se pominje u tekstu krivi pre svega mediji i nacin na koji su izvestavali o ovoj temi. Previse osude i laickog presudjivanja i pre no sto je slucaj uopste dosao do suda izazvao je burnu reakciju nekih ljudi , npr ljudi kojima smeta to javno lincovanje ili ljudi koji su mozda sami nekad u svom okruzenju negativno obelezeni a da nisu nista lose uradili . Objektivna situacija koju treba da utvrdi sud je stavljena sa strane. Da su mediji samo izvestili da je glumica prijavila glumca i da je u toku postupak, ne bi bilo tolike polemike. Mediji su trebali da pozovu sve osobe koje znaju nesto o ovom slucaju da se jave, ako ima jos zrtava doticnog da se jave ili da generalno apeluju na zene da prijave nasilje sto pre. To je ono sto su mediji trebali a ne da ulaze u konkretan slucaj i donose presude dal je kriv ili nije.

II

pre 3 godine

"Nekako se nadam da ce ove mlade generacije stasati u bolje ljude od svojih oceva i da nece gledati svaku zenu sa nipodastavanjem i omalovazavanjem."

Ja strahujem da ce biti sve gore i gore. Juce su dve jako mlade devojke objavile svoje komentare na jedan clanak u vezi sa ovim slucajem u kojem pisu o seksualnom zlostavljanju u skolskom dvoristu naocigled svih pa i nastavnika i da joj apsolutno niko nije pritekao u pomoc. Dok je druga bila maltretirana od vise ucenika u hodniku skole i nastavnik, koji je slucajno izasao iz kancelarije, se brzo vratio nazad da ne bi bi bilo ocigledno da je video sta se dogadja.
Na te komentare se niko nije oglasio, od svih onih koji su protiv glumice koja je prijavila silovanje. Apsolutno niko!!
Nikoga takva zlostavljanja ne interesuju i niko nema sta da kaze.

Sto je najgore, izgleda, da ni u zemlji ne postoje, kao ni u skolama, zakoni i mehanizmi koji bi sankcionisali i zaustavili takva nasilja i zlostavljanja.

Vera

pre 3 godine

Silovanje kao zlocin ne zastareva 15 godina, s razlogom je to tako i svako ima peavo da prijavi kad skupi hrabrosti i snage. Ne krsi se nikakav zakon. Slazem se da je najbolje odmah, kad god je moguce. Da bi zene prijavljivale odmah moraju da osete da nece one biti osramocene cim to urade. Da se ne lazemo, da je ona prijavila odmah vrv bi je pojeo mrak, a i ako ne bi, oni koji danas kazu sto nije odmah bi nasli drugi izgovor te sto se obukla provokativno, te sto je isla negde s njim, te sto je uopste izasla iz kuce, te sto se bavila glumom, te sto je glumila u scenama sexa... Sve moze da bude povod kad se trazi opravdanje da se na zenu gleda kao na nesto sto mora da ti "da" ako se tebi prohte i ako ti kao musko hoces njoj treba da je cast. Zivimo u svetu gde partneri ubijaju svoje devojke/zene bar dva puta mesecno, a nece neki silovatelj da ti se osveti sto si ga prijavila ,aj da se ne lazemo

Pepe

pre 3 godine

(Goran, 29. mart 2021 22:10)
Slazem se, lepo od tebe sto si joj pomogao. Treba da uzmes u obzir to da je jedno lik iz kraja a drugo uticajna poznata licnost + bivsi ministar koji je odredjivao kome idu pare za koje kulturne projekte. Ljudi najcesce biraju laznu sigurnost umesto solidarnosti, nazalost je tako.

(Mila, 29. mart 2021 21:49)
Pa nasima je sve u vezi sa emancipacijom zena proglaseno za unistenje porodice + zli Zapad blabla pametnom dosta eto tu ga nadje

Milan

pre 3 godine

Mene nervira to sto ako imamo stav da treba da pustimo sud da radi svoje i ako nismo jasno ubedjeni ni u njegovu pogotovo u njenu izjavu da je silovana, odmah se mi muskarci proglasavamo da smo mrzitelji zena, da smo mizogeni i sl. Pa ljudi jel imamo pravo da imamo neko svoje intimno misljenje, ne namecem ga nikom, ne mislim da sam ja u pravu sto sumnjam bilo u nju bilo u njega , prosto imam utisak da ovde nisu cista posla i zato ne zelim odmah da prihvatim da je ona zrtva a on silovatelj. Zelim sud da to odredi.

Svaka cast!

pre 3 godine

Zanimljiv vam je ovaj koncept da nema prisilnog sexa ako nema poderotina, modrica, posekotina i druhih znakova izivljavanja. Svaka cast, zaista, bravo!

Peđa

pre 3 godine

Nema šta da joj neko vijeruje ili ne, ako je prijavila zločin da bi se pisalo o njoj onda žao mi je ali joj ne vijeruje, da je prijavila zločin i čekala odluku suda imala bi veću podršku...

Mija

pre 3 godine

Jadna devojka. Bila je u pravo kad se bojala da kaže ko je silovatelj.A pogotovo što nije smela da kaže šta joj se desilo tada kad on bio moćniji.Znamo da je spreman na sve .Živimo u društvu kad se odgovornost svodi na ponašanje i krivica se traži kod žena.Iako istraumirane još se i stavljaju na stubu srama i za sve su krive pa i bez krivice.Čak su krive i kad bez njihovog znanja neko ih snima kad izlaze iz kupatila u svom stanu i snimke okači na mrežama.

Prosto i jednostavno

pre 3 godine

Da je dragi nas Leka stao kad je ona rekla ne umesto sto je imao stav "kad ja kazem ne onda ne, kad kazem da onda da" i da nije imao stav "ja njoj cinim cast" svega ovoga ne bi bilo, tako da - sam je kriv, nek vidi sta ce i kako ce

Lenka

pre 3 godine

@Jabucilo I? Ne znam sta hoces da kazes? Vara muza? Ni prvi ni poslednji prevarant, razvedes se ili odlucis da predjes preko toga. Ne pretis, ucenjujes i ne ubijas partnera (sto se cesto desava kad je partner koji vara zena)

key and peele

pre 3 godine

JEDINI NACINA da prosecnom zatucanom Srbinu, a u takve racunam ne samo ruralce vec i sijaset onih sa diplomom, dakle jedini nacin da zrtvi silovanja nece nista prigovoriti jeste da je silovatelj ubije.

Mi bre nista ne postujemo, pa sto bi i zenu. Samo ovaj narod ima izreku svaka je kurva sem majke.

Milos

pre 3 godine

Nevjerovatni su izgovori koje ce smisliti ogroman broj muskaraca, nazalost, samo da ne bi morali da prihvate jednu jednostavnu stvar - ako vam djevojka/zena u bilo kom trenutku kaze nemoj ili ne - stajes i nema potrebe za smijesnim izgovorima. Nema sto je izasla s njim, sto se smejala na njegove fore sto ovo sto ono, ako je rekla "nemoj" nemoj i gotovo. Za one koji ce reci "nekad se zene poigravaju pa ne znaci da" - tim prije treba da stanes pa neka same vide da li im se "igranje" isplati. Nemoj brate ako ti kaze da nece i tu izgovora nema.

Neko ko govori iz iskustva...na nesreću

pre 3 godine

@Dule: To osećanje užasa i nemoći, kad si svrstan da si ostavljen na milost i nemilost liku koji uopšte nije bezazlen, koji ti na kraju može oduzeti i život, nešto je najstrašnije što sam prošla. Ako neko misli da žensko u toj situaciji ne razmišlja o tome da se brani, grdno se vara. Ali racionalno svesna si da se nalaziš u situaciji gde je tip 1000 puta jači od tebe, ako vrisneš ili pokušaš fizički da se odbraniš dovoljno je jednom da te odvali pesnicom i pošalje u nesvest. A onda može da radi s tobom šta hoće, pa i da te ubije nakon što se iživi na tebi. Zato sam ja cinculirala, šarmirala i poduzela sve da manijaka odobrovoljim, da se izvučem što bezbolnije. Zato je i ona to radila, sve što je od nje tražio. U pitanju nije samo prisila na seks, nego mogućnost da izgubiš živu glavu. Jer nemaš način da se odbraniš sem verbalno. Možeš i da probaš da se braniš silom...nijedna žena u toj situaciji ne zna da li će ga time zaplašiti ili još više razjariti. To su stvarno užasne stvari...ko ne preživi ne može da zna. Zato dosta više blaćenja, makar i potencijalne, žrtve. Dosta.

Lenka

pre 3 godine

@Mare - ja zaista ne verujem sta citam. Ako kaze ne, ti valjda stanes, ako se predomisli pa ti se opet priblizi ti onda radis kako hoces - ili nastavite, ili, ako si uvredjen kazes sad je kasno. Sasvim legitimno. Ne razumem logiku, ako se znaci zene ponekad "femkaju", ti ces onda svaku da ignorises kad kaze ne i da teras po svome????? Je li moguce???

Mila

pre 3 godine

Pepe, 29. mart 2021 18:09)

Sve je u redu što si napisao, slažem se potpuno. Ali gde nadje zaveru Zapada? Hajde da si rekao zaveru nacionalista. Pa Lečić je bio žuti ministar, njih više voli Zapad. Male su šanse da to kažu.

kraja

pre 3 godine

"Biti "savršena žrtva""

...uz sve ove psiholoske tlapnje, njene price o lecenju ptds-a, haosu u zivotu, ne uklapa se nikako da zrtva snimi film koji je takoreci meki pornic...
...ili joj je mozda to bio deo terapije...???
...necu govoriti o kvalitetu filma, jer kvalitete nema, ali sadrzaj je nepojmljiv za nekoga ko je preziveo "takve traume"...
...taman da hleba nije imala da jede...
...naslov filma iz 2015. cete lako naci na imdb-u...

Lenka

pre 3 godine

@Jabucilo niko ne kaze da su zene cvecke. Ima ih zlih, prevaranata, manipulatora sta hoces, isto kao i muskaraca. Samo sto su muskarci voljni i raspolozeni da takva ponasanja kazne nasiljem ili cak i ubistvom, a zene ne ubijaju prevarante nego ili odu ili ostanu i trpe. A isto tako, priznaces, da se zene koje nisu nista od toga cesto kazne brutalno jer samo hoce da odu u tome je razlika. Razlika je sto ce muskarac uvek naci neki izgovor - provocirala je, nosila kratko, odgovorila zustro, presolila rucak, izasla na veceru.... To je problem. Kao sto neko vec rece stani kad ti se kaze "ne" i sve ok

Aman

pre 3 godine

Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?
(Јабучило, 30. mart 2021 00:12)

Daj podatke i broj da moze svaka silovana devojka licno da ti posalje slike poderotina na vagini i anusu kad je neko siluje, pa podeli na telegramu. A ako po tvom misljenju nema dovoljno povreda, onda je vodi na kamenovanje, posto mi deluje da jedino to tebe i ove ostale pecinske ljude moze da usreći.

Iskljucite bre ovog incela vise, ovo je sramota.

Analiticar

pre 3 godine

Kazete dosta vise blacenja makar i potencijalne zrtve??? A zasto ne dosta vise blacenja potencijalno nevino osumljicenog?
(Mare, 30. mart 2021 19:45)
Primetio sam korelaciju izmedju branitelja Lecica i ceste upotrebe reci osumLJiceni, nepoznatog znacenja.

Milos

pre 3 godine

" Znaci kad prijavis mala je sansa da neces dobiti pravdu i da ce se silovatelj izvuci.."
Kad stanes onog trenutka kad ti neko kaze "ne" male su sanse da ce te bilo ko okrivit za silovanje. (realno, da saznam da je bilo ko dotakao moje sestre nakon sto su one rekle ne, ne bi mu bilo spasa. Ne bi bilo nuzno da postoje ikakve modrice!)

Braniteljima silovatelja:

pre 3 godine

Šta ako je glumila prostitutku?
To joj je posao, isto kao i vama da utovarate stvari u kamion, kao novinaru da napiše tekst, medicinskoj sestri da da injekciju. Ljudi se školovali za to, a meškolovani utovaraju kamion.

Ipak, silovatelj može biti svako, samo su ovi školovaniji i prefriganiji, nisu kao manijavi iz mraka. Imaju pristup, imaju prilike, a silovanje se ne razlikuje jedno od drugog.

Drugaricu je jedan napao, jedva se otrgla i pobegla (profesor na fakultetu pre odbrane diplomskog), posle toga nije mogla da podnese da joj se momak približi pa su raskinili, roditelji su ćutali kad im je rekla, najbolji drug joj je rekao 'pa šta, njegovo je da proba'.
O čemu se ovde priča?
Sve i da neko ide golišav, niko nema pravo da ga takne. To nema veze jedno sa drugim.
Neko je napisao da treba objasniti psihu silovatelja, dodajem i mehanizme koji dovode do takvih poremećaja u glavi. Lečićeve neke smo čuli iz njegovih usta.

Marcelo

pre 3 godine

Ako je Lecic narcisoidni manipulator , onda tesko da je doslo do silovanja. Narcisoidna osoba pokusava da ubedi drugu osobu da treba da joj je cast da bude sa njim, a ako ta druga osoba place, otima se, to onda narcisoidnoj osobi ne odgovara jer ima isuvise visoko misljenje o sebi te nece sebi dopustiti da bilo koga " uzme" na silu..A glumica stoji pri stavu da je plakala, govorila ne , otimala se- to onda prosto ne ide uz narcisoidnog manipulatora jer oni to rade na drugaciji nacin- kroz manipulaciju a ne silu. Zato se pitam sta je ovde istina. Moguce je da je on nju izmanipulisao ali bez sile i da je ona to posle shvatila- ali to onda nije silovanje..Posle je.. a nema kajanja. Drugo su pretnje, ucene, sila, to vec jeste silovanje. Ali ako joj je pricao neke bajke, bla bla, pa je tako obrlatio, onda to nije silovanje.

Mare

pre 3 godine

@ milos
A odakle tebi da je to bilo bas tako kako si napisao? Na osnovu snimka koji sud ne priznaje jer je navodjen i izmanipulisan? Tako i ja sad mogu da kazem da neke devojke umeju da se femkaju pa govore ne , glume moral ali cim se ja povucem nakon njihovog ne, samo mi se priblize i pokazu da ipak hoce. I sad ako ja kazem da ponekad zensko ne ipak nije ne, ispada da sam ja potencijalni silovatelj??? Nece da bude.

Sonja

pre 3 godine

Mene uopste ne zanima njen zivot, da li je idealna zrtva ili nije, da li je snimala pornice ili nije, njen zivot i njena proslost su njena stvar, to apsolutno nije i ne treba da bude predmet rasprave. Mene kao pravnicu zanimaju dokazi silovanja, da li postoje ili ne. I samo na osnovu toga treba da se donese odluka. Zato je jako vazno da se stalno apeluje da se silovanje prijavi u roku od par dana, da se to dobro objasni zenama, a ne da se izlazi u javnost kao sto to rade neki , sa recenicama " nije bitno kad , vazno je prijaviti pa makar i za 20 godina" . To nikako nije dobro i jos dodatno moze da napravi problem pravim zrtvama jer velika je sansa da nece moci da se dokaze nakon x godina, a i postoji i mogucnost zloupotrebe laznih zrtvava iz raznih motiva. Zato je vazno apelovati na to da se silovanje sto pre mora prijaviti. Ocekivati da se odmah stavimo na stranu potencijalne zrtve je blago receno kretenizam, istina je da ce jako mali broj zena slagati, ali nazalost ima i takvih, znam to kroz svoju praksu.

Dunja

pre 3 godine

Ne razumem cemu ovolika polemika. Niko od nas se ne pita, niti odlucuje jer niko od nas nema ni trecinu informacija koje poseduje sud . Na sudu je da donese sud tj odluku. Sta god da odluce ja sam saglasna. To treba da uvaze svi, i oni koji brane Lecica i oni koji su na Danijelinoj strani. Kad sud odluci , za mene je ovaj slucaj zavrsen. Smesno je sto sebi dajemo na vaznosti i kao stajemo na stranu ovoga ili onoga, kad se mi nista ne pitamo i ne znamo skoro pa nista, a i ono sto znamo nije verodostojno- niti njegov poligraf ( odakle mi da znamo dal je stvarno prosao, to je sam on rekao a nema potvrde od suda) niti njen snimak ( koji je navodjen i koji moze da se montira tj manipulise ) .

Oliver

pre 3 godine

@jabucilo

Nije neophodno i nuzno da postoje vaginalne povrede da bi se radilo o silovanju. Silovanje moze da prodje bez toga. Iz sudske medicine se zna da seksualni odnos sa zenskim licem mladjim od 11 godina prolazi uz genitalne povrede, dok posle 11 godina moze da prodje bez povreda, cak i ako je odnos nasilan, nedobrovoljan. Velika je zabluda ako mislis da kod silovanja moraju da postoje vaginalne povrede. Ne moraju.

Otud polemika

pre 3 godine

@Dunja - polemika se razvija ne toliko zbog Lecica i zbog Danijele, vec zbog toga sto su zahvaljujuci toj prici isplivali na povrsinu brojni, prekobrojni koji kazu "e, da sam ja stao svaki put kad sam cuo ne" ili "ne je cesto samo femkanje" i ostale pojedinosti iz kojih se vidi da za veliku vecinu zensko ne ne postoji i to je zastrasujuce.

Јабучило

pre 3 godine

@ Moja sestra je bila silovana.
Otisli smo i u policiju i kod lekara.
NIKO je nije podrzao.

Шта значи "подржао" у смислу лекарске подршке? Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?

Ana

pre 3 godine

Ja sam zensko, verovala ti Vanja ili ne; imam i brata ali i sestru. Ne prihvatam tek tako da je neko zrtva samo zato sto je zensko, a da je neko nasilnik, silovatelj, mrzitelj zena , samo zato sto je musko. Pa imam valjda dovoljno mozga da uocim da u mom okruzenju ima dobrih i losih ljudi oba pola i da nije uvek zrtva zena jer znam ih takvih koje ne bih pozelela ni najvecem neprijatelju . Nemojmo se sad praviti naivni da su sve zene cvece, kad nisu. Pa vidite samo onu Sodomu i Gomoru u riality programima, sta sve i muskarci i zene rade za malo popularnosti , ruse svoje i tudje zivote za sta? Radi samopromocije i malo para, uzas... Cinjenica jeste da kod nas u Srbiji ima dosta nasilja nad zenama, ali nemojte da namecete zakljucak da su svi muskarci nasilnici jer to nije tacno.

Marcelo

pre 3 godine

Ok Vanja, ali nisu svi, tj vecina nisu Ted Bandi. Bas si nasla Lecica da poredis sa Bandijem , da je tako ne bi imali samo jednu zrtvu nego vise njih. Mala je sansa da ako je Lecic silovatelj , da je silovao samo jednu zenu , prosto bi ih bilo vise, i to bi se saznalo , narocito sad kad je jedna zena prijavila i nosi ceo taj slucaj, ostale onda mogu biti anonimne. Ja sam stava da ako se pojavi jos bar jedna zena sa pricom i dokazom da ju je Lecic silovao, ja cu poverovati , u suprotnom vise sam za to da sacekam odluku suda. Kako je bilo sa slucajem Aleksic, javila se jedna zena pa druga pa deseta, i tu onda vise nema dileme..Lecica za sad za silovanje prijavila samo jedna. Ne uzimaju se u obzir lascivne poruke, uporna udvaranja i sl. Samo silovanje..Ako bude jos bar jedna zena onda tu vise nema dileme.

Sofija

pre 3 godine

Dunja, svaka cast na komentaru. Tako razmislja normalna osoba. Ovde su se zestoko uspalile obe strane , a nemaju informacije koje poseduje sud koji je nadlezan, svi guraju svoje a vecina apsolutno nema pojma o slucaju vec projektuju neka svoja iskustva, misljenja , stavove. Zato ovakve teme ne treba da budu stvar medija nego stvar suda.

Vanja

pre 3 godine

Narcisoidnost ne isključuje prisustvo drugih sociopatskih/psihopatskih poremećaja. Ted Bandi je bio narcisoidno poremećena ličnost, ali je uz to imao i tzv. anti-social personality disorder, i uzbuđivalo ga je da ima moć i dominaciju nad svojim žrtvama. S druge strane imao je potpuno, da se tako uslovno izrazim, normalne veze, najpoznatija je sa ženom koja je bila još i majka malog deteta. Prema njima se ponašao izazito zaštitnički. A s druge strane, sejao je za sobom žrtve, žene koje je brutalno silovao i ubijao. Nemojte se hvatati za NPL kao jedini poremećaj nečije ličnosti,on obično ide "u paketu" sa još bar nekoliko drugih poremećaja. Nisu svi patološki narcisi don huani koji uživaju dok žrtvu osvajaju skidajući joj zvezde s neba.

Dule

pre 3 godine

Evo bas sam malopre procitao vest da je pre neki dan devojka 21 godina, prijavila svog oca za pokusaj silovanja. Napao je, pokusao da siluje, ona se odbranila , pobegla i otisla u policiju da ga prijavi. Ocu su odredili pritvor od mesec dana. Znaci kad prijavis mala je sansa da neces dobiti pravdu i da ce se silovatelj izvuci.. Ako je mogla ona koja je mladja ( i niko i nista po pitanju moci) a uz to je u pitanju otac, sto je jos dodatno otezavajuca okolnost, ne vidim zasto to isto nije mogla da uradi glumica, ako su je sad mnogi podrzali podrzali bi je jos vise onda.

Sanja

pre 3 godine

@otud polemika Ja njegov komentar nisam tako protumacila vec samo kao konstataciju, covek je lepo napisao da on uvek staje na NE. Bezobrazno je da mu pripisujete nesto sto nije napisao samo da bi izgurali svoje.
Meni npr ostaje nejasno zasto je glumica kada je vec u kolima plakala i negodovala ( kako je sama rekla u intervjuu) , zasto je uopste usla u njegovu kucu? Zasto je plakala u kolima ako sama kaze da nije slutila sta ce joj se desiti u kuci? Prilicno konfuzno i nejasno.

Alex

pre 3 godine

Ja Danijeli verujem da je prošla kroz sve ovo. Ne verujem da bi iko normalan pristao da mu se ime privlači kroz blato na ovaj način, ako se zaista nešto strasno nije dogodilo. Ono sto ne razumem je količina devojaka koje su spremne na sve ovo da trpe samo da bi ušle u svet ,,glumica” (višestruka silovanja u onoj ,,školi” glume). I ne samo kod nas već i u svetu. Šta je zaista u tom pozivu toliko vredno da vas neko ponižava na ovaj način?

Pravo cudoviste smo mi

pre 3 godine

Мислим да су "друштвене мреже" једно тешко зло, где небитни људи дају небитне коментаре који у маси постају битни.

Случај силовања је случај за суд. Постоји претпоставка невиности, постоји заштита сведока од утицаја, постоји пуно института који имају за циљ да заштите исправну страну у поступку док се процес не оконча.

Ово препуцавање "силов'о си - нисам" је најгоре што је могло да се деси обема странама. Обе стране неко развлачи, малтретира, прозива, мрзи, и што је најгоре, са исправних становишта - ако је силовао он јесте чудовиште, ако није силовао, она јесте чудовиште. Једини проблем је што ми не знамо да ли јесте или није, немамо могућност да докучимо јер су информације које имамо недовољне, филтриране кроз гомилу филтера и на крају, лажне јер људи лажу. Осим што немамо чињенице, нисмо ни завршили школу за то и немамо искуства у одређивању шта јесте а шта није истина.

Зато постоји суд. Проблем друштвених мрежа је генерално тај што људи заузму став па тај став бране чињеницама које знају, и пошто знају, верују да су у праву, па решетају све друге за које верују да нису у праву.

Суд прво утврди све чињенице, донесе одлуку, образложи је да други суд разуме, па други јачи суд размотри одлуку, па одлука буде коначна. Тек са одлуком суда смемо да кажемо ко је чудовиште.

Ја не волим ово приписивање атрибута жртва/силоватељ. У сваком случају неком наносимо штету, а нећемо ту штету моћи да надокнадимо никако. Лом који остане остаће нашој жртви...

samo kazem

pre 3 godine

Sve sve, ali kad procitam u komentarima-sud i institucije neka dokazu ko je kriv a ko laze.
Koje bre institucije braco moja?? Kao da stvarno ne znamo kakvo nam je sudstvo. Pravimo se malo blesavi. Ubiju ljude pa ne dobiju ni nanogicu. Ajte molim vas i sudstvo.
(Marko, 29. mart 2021 22:40)

pa sta onda predlazes da u koga god neka zena uperi prstom da ga kastriramo???

ja ne razumem tvoj komentar.

ko treba da sudi???

PeraBeblja

pre 3 godine

Silovanje, kao i svaki zločin, mora da se prijavi odmah jer su tada dokazi prisutni. Čekanje godinama da bi se silovanje prijavilo je, u najmanju ruku, glupo i pokazuje da tu nisu čista posla. Takođe je zanimljivo da su žrtve silovanja koje to iznose posle 5-10 godina, u 99% slučajeva, profesionalno neuspešne ili osobe koje više nisu blizu pažnje javnosti. Audio snimak (plus na kojem se ništa eksplicitno ne kaže) nije dokaz i puštanje istog je u cilju satanizovanja navodnog silovatelja. Pa ljudi, možemo da očekujemo i da neke NN "glumice" optuže Đokovića, Vidića, Tadića, Tomu Nikolića posle svega ovoga jer, očigledno, dokazi nisu bitni već samo svedočenje?!

Алекса

pre 3 godine

U tekstu se baš i govori o tome da nije naše da ocjenjujemo kako treba žrtva da se ponaša. Nismo bili u njenoj koži i ne znamo. Ne znamo ni kako bismo se ponašali u stvarnoj situaciji, možemo samo da nagađamo. A vi navalili svoje pa svoje, što nije ovako, što nije onako. Pustite to, ljudi, NE ZNAMO kako je.
(kraljica, 30. mart 2021 08:25)

Амери имају одличан израз зато што желе да копају по оваквим стварима али се боје тужбе ако погреше:

"Alleged" - наводни. Не да није наше да одређујемо како жртва да се понаша, него није наше да говоримо о томе шта ми мислимо да јесте - жртва или лажов, силоватељ или жртва. Ми не знамо шта јесте. Немамо начин да сазнамо. Ми ВЕРУЈЕМО једној страни, али верујемо и рекламама за креме против старења?

Одређивањем унапред ко је шта на основу оног што верујемо неумитно наносимо штету једној и другој страни. Ми смо фактички две групе линчоватеља - црнац је силоватељ и курва је лажов....

Milos

pre 3 godine

"Tako i ja sad mogu da kazem da neke devojke umeju da se femkaju pa govore ne , glume moral ali cim se ja povucem nakon njihovog ne, samo mi se priblize i pokazu da ipak hoce. I sad ako ja kazem da ponekad zensko ne ipak nije ne, ispada da sam ja potencijalni silovatelj???"
Femkanje nije krivicno delo, silovanje jeste. Ako ti se neka priblizi nakon sto je rekla ne, nisi silovatelj i sve je u savrsenom redu. Ako ti na svoju procenu, za koju sam kazes da se samo ponekad ispostavi tacna (znaci ne moze da predje u da, ali moze i da ostane ne) nastavis iako je ona rekla ne onda.... jbg, jesi, snosi posledice. Ja se nadam da ce takva ponasanja poceti da se prijavljuju cesce. U cemu je zadovoljstvo imati s nekim sex, a taj neko ti govori ne, nikad mi nece biti jasno. Meni to nije normalno

Maksic Stefan

pre 3 godine

Zasto prozivate coveka? Nije napisao da ne postuje zensko ne i da ne treba stati na ne, nego da ima zena koje kazu ne a ne misle to. Zasto bi se pravili da to ne postoji? Mi smo i dalje konzervativna sredina i kada zena pristane ona ima strah da ce biti protumacena kao laka i zato se neke zene tako da kazemo prevrtljivo ponasaju. Svaka zena ima pravo da se predomisli cak i tokom sexa a kamoli da kaze ne dok nesto jos nije ni pocelo, ali to ne znaci da nema zena koje salju dvosmislene poruke jer jedno kazu a drugo rade. Kao sto treba da ucimo muskarca da mora da stane na ne, tako moramo nauciti i zene da ako ne zele onda moraju jasno da kazu ne, a ne onako nejasno, mazno, kada se vidi da se foliraju. Znaci jasno i konkretno ne, koje ako je muskarac uporniji mora biti praceno i ponasanjem, da se pomeri od te osobe, odgurne ako treba tu osobu.

Ili je red ili je anarhija, ne može oba istovremeno

pre 3 godine

Ne mora žrtva da ima očigledne znakove nasilja na sebi da bi se tvrdilo da je do silovanja i napastvovnaja došlo ali neke odrednice moraju da postoje. Može da se desi da je 'žrtva' ušla u odnos doborovljno ali je nakon određenog vremena 'shvatila' da je bila izmanipulisana i odluči da je bila silovana. Ne može sve da se bazira na subjektivnom osećaju, to je preširok opseg svakog čina koji je bilo između žrtve i počinioca. I nemojte mi reći da sudovi ne mogu ništa niti da se treba oslanjati na njih, čemu onda zakon ako ćemo jednoj strani uvek verovati na reč.

Gorki

pre 3 godine

Generalno se nikada stranke u sporu ne slazu oko krivice. Zato ima na milione neresenih slucajeva. Svako ima svoje, subjektivno vidjenje stvari. Isto je i ovde, on smatra da je pocastio, ona da je silovana. Ubedjen sam da bi oboje prosli poligraf jer su ubedjeni u to sto pricaju. Jedino sud to moze da raspetlja, ali sa ove vremenske distance, devojka je sebi znatno otezala situaciju. Moje je misljenje da je greska ekranizovati nepravdu koja vam je ucinjena i to se vec sveti ovoj devojci. Novinari su lesinari, jure samo senzaciju, uopste nemaju obzir za zrtve i koliko im odmazu svojim delovanjem. Dobila ili izgubila slucaj, njima je sve jedno dokle god je ono sto pisu u zizi javnosti.

Gaga

pre 3 godine

Meni je iskreno zao devojaka koje ovde iznose svoja losa iskustva, ali shvatite da ova glumica niste Vi . Nemojte da poistovecujete Vas licni slucaj sa njenim. Zamislite da kroz par nedelja ona izjavi da nije silovana ili padne na poligrafu na bitna pitanja, znacilo bi da vas je izmanipulisala. Rodjena sestra mi je uradila uzasnu stvar i posle toga ne mogu da verujem bilo kome na rec. Za sve postoji sud . Meni vise nicija rec ne znaci istinu.Kada bi vi imale tako ruzno i tesko iskustvo sa jednom tako bitnom osobom kao sto je rodjena sestra, tada bi i vi razumeli zasto neki ljudi ne mogu tek tako da prihvate nesto bez dokaza, ne mogu da verujem glumici samo zato sto je rekla to sto je rekla. Treba mi dokaz da bi nekoga osudila, ova glumica mi to nije pruzila..Zao mi je sto projektujete svoj slucaj na njen- niste iste osobe, ne znate njene motive u krajnjoj liniji ne znate sta se njoj uopste desilo.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

Nasilni ili promiskuitetni muškarac, pride ako je i slavan, suviše često pobegne od onog što zaslužuje na osnovu toga što ga brane kurta i murta. Setite se Majkla Vederlija i Elajze Dušku. Deo javnosti na strani Elajze bio je smešan u poređenju sa onima koji su branili Vederlija a Elajzu kategorisali kao "preosetljivu metooerku" ili šta već. Zato nikad nije lako izabrati stranu u ovim stvarima. Istina, ako Lečić po moralu i podseća na Vederlija, Štajnfeldova definitivno odaje drukčiji utisak nego Elajza.

FUJ...!

pre 3 godine

Ona po svemu sudeći i nije žrtva silovanja, nego svoje pohlepe...
Naime, već je i sama izjavila da "...seksa nije bilo...", ali je "silovana"(?)
Može biti da se na neki način osećala postiđeno (ili poniženo), zbog nekog njegovog postupka (koji se možda i više puta ponovio), pa je to doživela u svojoj svesti kao svojevrsno silovanje svoje ličnosti i svoga ega.
To je tema i pitanje za psihologa, ili možda za psihijatra...
Ali se upadljivo nameće osećaj, da je ceo svoj "nastup" podredila medijskoj promociji sebe i svoga filma, uz dobro plaćenu priču kojom se jednom čoveku (u Srbiji politički aktivnom), nanosi ogromna moralna i svaka druga šteta i degradacija, što itekako odgovara nekim političkim krugovima i likovima koji su na suprotnoj strani od njegove.

Vanja

pre 3 godine

@Marcelo: Ne znam gde ste vi u mom komentaru pročitali da poredim B.Lečića i Bandija. Navela sam jedan od najpoznatijih primera osobe kod koje je dijagnostifikovan narcisoidni poremećaj a koja je istovremeno bila i serijski silovatelj (i ubica)

samo kazem

pre 3 godine

ja iz ovih ovih njihovih objava po medijima vise imam utisak da su oni muz i zena koji se razvode pa se prepucavaju.

ne znam koja je to zrtva silovanja spremna iznova i iznova da prica da je bila silovana ona bi to jedva i jednom ispricala

a isto tako i covek koji je lazno optuzen za silovanje bio bi uveren u svoju nevinost pa nebi davao 10 izjava.

po meni ovo je cisti revolt i sa jedne i sa druge strane a mi treba da se izmaknemo i ne gresimo dusu koje zrtva a ko napasnik.

Јабучило

pre 3 godine

Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?
(Јабучило, 30. mart 2021 00:12)

Daj podatke i broj da moze svaka silovana devojka licno da ti posalje slike poderotina na vagini i anusu kad je neko siluje, pa podeli na telegramu. A ako po tvom misljenju nema dovoljno povreda, onda je vodi na kamenovanje, posto mi deluje da jedino to tebe i ove ostale pecinske ljude moze da usreći.

Iskljucite bre ovog incela vise, ovo je sramota.
(Aman, 30. mart 2021 10:32)

Зашто је проблем одговорити на једноставно и прецизно питање? Не натурај ствари које нисам ни изговорио ни наговестио. И прекини да вређаш!

Јабучило

pre 3 godine

@Jabucilo I? Ne znam sta hoces da kazes? Vara muza? Ni prvi ni poslednji prevarant, razvedes se ili odlucis da predjes preko toga. Ne pretis, ucenjujes i ne ubijas partnera (sto se cesto desava kad je partner koji vara zena)
(Lenka, 30. mart 2021 11:05)

Сагледај у контексту претходне поруке, на коју сам се надовезао. Само пишем да ни жене баш нису цвећке, те да је родно уопштавање глупост. Као и тзв. женска (или мушка) солидарност. Људи прецењују своја права, а туђа потцењују.

Komša

pre 3 godine

Mislim da je pogrešna poruka da se izazivanjem pravne nesigurnosti,što optuzbe bez dokaza jesu stvara neki pomak.
Ne.
Takodje misljenje da "zena ne kontrolise situaciju nego nasilnik" je tačna samo u situacijama kada je nasilnik neki "berberin" koji napada iz zasede ili kada je zrtva toliko nesmotrena da se dovede u tu situaciju (ne krivim žrtvu nego preciziram situacije).
Mnogo je bitno,mislim najbitnije da se devojkama u najranijem dobu objasni da one kontrolisu situaciju jednako koliko i neko ko im prilazi.
Mnogo su bitne te "granične" situacije i na svakoj osobi (zeni i muskarcu) je da sam/a oceni kada dosadan muškarac postaje smarač a kada smarač postaje progonitelj. U slučaju da dosadnjakovic ima problem sa drustvenim vestinama pa ne "čita" signale da je dosadan recite mu na srpskom - smaraš.Kada osetite da i to ne pomaže jednostavna rečenica rešava - "Još jedno obracanje/poruka i prijavljujem te" (i spremnost da to bez blama i uradite).
I tu je kraj - smarač koji nije imao nameru da uradi nesto protiv vase volje ce se zaustaviti jer ste mu nacrtali.Onaj koji to nece ce nastaviti - prijavite ga i učinicete uslugu drustvu jer ce biti evidentiran.
Isto je u situacijama (takodje graničnim) kada i osoba koja vam se cak svidja "lise čita" da "ste samo prijatelji" ili "da vam se svidja ali ne biste dalje iz bilo kojeg razloga " - NE ,glasno i jasno.Upozorenje da ce biti prijavljen.
Jednom prijavljen se mozda provuce - jednom evidentiran sledeci put nece.

FlyingDutchMen

pre 3 godine

@Јабучило:
... primer je loš. Probaj tako da objasniš nekom osiguranju.... Svet nažalost funkcijoniše jako drugacije.....

Goran

pre 3 godine

Pepe, ja bas mislim da bi bas zato sto su oboje javne licnosti, a i sam Lecic bas nije nesto omiljen jer deluje ljigavo, bas zato mislim da ga je prijavila odmah da bi joj ljudi poverovali. Ne naravno svi, to je utopija, ali vecina bi i ukoliko bi se to dokazalo, sto bi svakako bilo mnogo lakse tada , on bi bio osudjen. Sad je ovo sve veoma diskutabilno, nema jakih dokaza, a ni jedno ni drugo mi ne deluju dovoljno ubedljivi i sve se svodi na to kome verujemo na rec. A na osnovu toga ne mozemo pravicno da presudimo .Takodje , nemojte da poistovecujete komentare tipa " sta zene hoce, bas su se osilile, ta emancipacija " sa tim da ce takvi koji to kazu nekoga da siluju..To nije isto. Cak i takvi ce pred prav im dokazima da kazu kriv je. Nemojmo se igrati takvim stvarima. Moj otac je takodje umeo da bude prek i nametljiv na recima ( zato se majka i razvela sto skroz podrzavam) i stalno je umeo da komentarise kakve su danasnje zene bla bla, a ipak nikad mamu udario nije niti bi ikada silovao neku zenu. Evo cak i Lecic nikad u javnosti nije rekao nista protiv emancipacije i zena , cak naprotiv a mozda je ipak silovao. Ili nije? To je na sudu.

Јабучило

pre 3 godine

@Јабучило:
... primer je loš. Probaj tako da objasniš nekom osiguranju.... Svet nažalost funkcijoniše jako drugacije.....
(FlyingDutchMen, 30. mart 2021 12:41)

Осигурање је једно, кривично дело је нешто сасвим друго.

Sto dalje od srpskih muskaraca

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.

Dusan

pre 3 godine

Da...a zamislite uzasa za same zene da prestanu da budu zrtve? Ko bi im sutra onda bio kriv?
Ne ne, njima je imperativ da slucajno taj epitet ne izgube, em se manje obraca paznja na njih (a to ne smemo dozvoliti), em se manje para zaradjuje.

mare

pre 3 godine

Glumica za koju niko nije čuo blizu 40-og rodjendana promoviše sebe, sve je ovo onaj američki metoo talas...Silovanje ako se ne prijavi odma ne može da se dokaže kasnije.

bata

pre 3 godine

pa sama cinjenica da se ona ovoliko medijski podrzava je za mene znak da tu nesto nije u redu

zanimljivo mi je da je glumila u nekim sex scenama kao prostitutka...zasto su bas nju izabdali da glumi prostitutku?
u sustini,mnogo devojaka je oteto,silovano i ubijeno o njima se ne prica,verovatno zato sto nisu ova "elita".

zlo

pre 3 godine

Slazem se sa svime napisanim. I zelim da dodam da da za sada postoji mogucnost da je u celoj ovoj prici zrtva jedino Lecic. Svi kazu zamislite da se radi o vasoj cerki, sestri. A zamislite da vam neko optuzi sina ili brata sa savrseno cistim dosijeom za silovanje...

sasha

pre 3 godine

@Snupy
A koja je logika da nekog lazno optuzis za silovanje od pre 9 godina?
Svrha je upravo da se takve stvari ne ponove. A zasto je cutala, mozes da vidis iz komentara.

seljadin

pre 3 godine

za sada je jedina žrtva Lečić, žrtva linča u medijima i u poslu, na osnovu nečije reči uništili ste čoveku život, pa jel sve dozvoljeno da bi prodali novine i reklame ?

C i n i k

pre 3 godine

Morala je sve da prijavi istog trenutka ako vec to nije mogla iz vikendice, parka,auta ili pozorista.
Kolko ja znam nasa policija je uvek postupala azurno sa takvim prijavama, laz je da MUP nije postupao do pojave tog svetskog pokreta "me too" ili "nisi sama" tako da je to velika zamerka.
Sada se naslovima u medijima bukvalno pravi front "za i protiv" a to nije sustina.
Sustina jeste da je silovanje zlocin i bukvalno, ali da bi drustvo, a onda i sud to osudili, mora da postoji blagovremena prijava, nmz ovako posle 9 godina da pravimo cirkus.
Licno nzn sta da misim jer nekako mi se cini da ona ipak nije njega eskivirala a mogla je svakako, da nije stavila do znanja da nece nista s njim, a onda mi tesko da poverujem da je Lecic manijak, tako da ostaje da se vidi ali sam 100% siguran da tu nma nikakvih dokaza o silovanju, prosto, mnogo je vremena proslo..

Silverfox

pre 3 godine

Ovde se mešaju babe i žabe. Niko ne dovodi u pitanje ponašanje navodne žrtve pre navodnog silovanja. (“Navodne” sve dok se ne dokaže da se zaista dogodilo.) U pitanje se dovodi njeno ponašanje nakon toga. Danijela će na sudu, ako do toga dođe, morati da odgovara na pitanja odbrane. Između ostalog, i na pitanje od čega je živela u SAD sve ove godine, ko je plaćao njene medicinske troškove i koliki su joj dugovi. Takođe, da li je to kako je živela moglo da bude pokriveno prihodima koje je prijavljivala američkoj poreskoj službi. Ako nije, moraće da objasni i ko ju je izdržavao. Sve ovo pod zakletvom.

only fools and horses

pre 3 godine

U redu, žrtva treba da bude zaštićena i ne treba je osuđivati ni za šta. Slažem se.
Ali... odakle ja znam da li je neko žrtva ili ne. Ne poznajem ni nju ni Lečića. Stvaram utisak iz medija i tog njihovog javnog ponašanja. Naravno, to je samo utisak i nije nešto što ne mogu promeniti. Ali za sada je moj utisak da mnogo glume oboje. On je egocentrik, ženskaroš i još što šta može da se kaže, ali ne deluje mi kao manijak koji siluje žene. Uostalom niko se posle nje nije javio da ga optuži, osim one voditeljke koja je sa svojim porukama ispala smešna.
A ona mi deluje kao nestabilna osoba željna pažnje i imam utisak da nije iskrena. A dokaze za to silovanje očigledno nema, baš nikakav. Tako da je neću tretirati kao žrtvu.
A ovi se svi ponašaju da sad svaka optužba za silovanje, napastovanje mora da se prihvati bez pogovora. Žene su žrtve i tu kao nema priče. E pa neće biti baš tako. Koliko ima pokvarenih muškaraca sa manijakalnim ponašanjem, toliko ima i žena. Muškarci su tu skloni fizičkom nasilju a žene silom prilika psihičkom, gde spada i spletkarenje, smeštanje i slično. I ne neću apriori da verujem nikom.

Vegetarijanac psiholog

pre 3 godine

pa kad analiziras psiholoski profil Lecica, moze da bude da je pocinio...ima naznaka po manirim a, po oblacenju, po gestikulaviji, govoru....

Јабучило

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Другарица моје сестре (о мужу): - Онај идиот ме је пратио, мисли да га варам.

- Па јел га вараш?

- Ма, добро, варам га, али ти не причам то.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Proguglaj malo i vidi gde je najveći broj silovanih i ubijenih na kraju, pa posle utvrdi korelaciju između siledžija i geografskog porekla.

Oliver

pre 3 godine

@zlo

Lecic nema savršeno cist dosije. Pored Danijele, javila se jedna zena, novinarka koju je uhvatio za
grudi iz cistog mira i jos jedna kojoj je olizao uvo iz cistog mira. Te zene su za sada anonimne sto ne znaci da nece svedociti na sudjenju, kao svedoci ili pak zrtve. To nije silovanje, ali jesu nedozvoljene polne radnje. Dakle, Lecic nije cist, Danijela nije jedina zena koja ima lose iskustvo s lecicem.

u bekstvu

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Nazalost u potpunosti se slazem. Zene se nece vratiti na ono sto su trpele i bile pre 50g. Nema vise patrijarhata, napravljenog kako bi muskarci u kuci imali robove. Ili ce se pomiriti sa tim da su im zene ravnopravne il nece biti ni Srba ni njihovih potomaka a i ukoliko slucajno vec imaju cerke, pobecice od muskaraca kao sto su njihovi ocevi, to garantujem.

Vanja

pre 3 godine

Gospodo, kao prvo ne potpisujte se ženskimimenima da biste ostavili mizogine komentare. To se vidi iz aviona. Kao drugo - verujem devojci da ju je silovao, isto kao što verujem da nije jedina, a vreme će to već pokazati. Kao treće žena koja je napisala da srpske muškarce posle ovakvih komentara - čast izuzecima - treba zaobilaziti vrlo mudro zbori. Ja znam da hoću, zlu ne trebalo. Sve sam drugar do drugara sa potencijalnim silovateljem. S kom si takav si. Svaka'tica svojem jatu leti.

Pepe

pre 3 godine

Samo jedno pitanje... Zasto je cutala toliko godina?
(Snupy, 29. mart 2021 17:06)

Evo da ti odgovorim.
Pitanje je da li ti ovo pitas zato sto te zaista zanima zasto je cutala ili da bi iz niskih pobuda omalovazio zrtvu.
Ako je ovo drugo u pitanju, najkraci odgovor je-zbog tebe i ovih sto to pitaju.
Ako je ovo prvo u pitanju onda:
zato sto nema poverenja da ce je institucije zastititi,
pati od post-traumatskog poremecaja i nema snage ni da prizna sebi da je bila silovana,
ne moze sebi da oprosti to koliko se nemocno i ponizeno osecala u tim trenucima,
besna je na sebe sto joj se to desilo,
pita se da li je mogla nesto da ucini,
jos gore-krivi samu sebe za krivicno delo koje joj se dogodilo.
Dalje, zna da je javnost nece podrzati-sto je tacna pretpostavka kako se ispostavilo.
Zna da je pocinilac dobro drustveno povezan, tada mnogo politicki uticajniji nego danas.
Zna da moze osvetom da ostane bez posla, da ce je razvlaciti po novinama, popreko gledati dok prelazi ulicu.
Nasilje ce mozda eskalirati pa ce joj neko od srpskih muskaraca pretiti. Mizogini bolesnici je optuzivati da unistava porodicu i da je to zavera Zapada. Itd..
Ne zeli da bude obelezena time sto joj se dogodilo i da to svi znaju.
Na kraju je shvatila da ne moze da zivi sa tim i da mora da ga prijavi, a kada ga je prijavila tuzilastvo joj je reklo da ne moze da garantuje da podaci o krivicnom delu nece iscureti u tabloide.
Toliko o tome!

gile

pre 3 godine

Lečić mi nikada nije bio simpatičan, ni kao glumac, ni kao političar. Svojevremeno je kao ministar informisanja davao namenski odredjen novac za neku kulturnu instituciju van prestonice,a onda je sa svojom grupom glumaca odlazio tamo i uzimao novac! Pisale novine o tome,a i moja malenkost je u podgoričkom Danu o tome nekoliko rečenica prenela. Ali,to ne znači da ga treba u ovom slučaju(navodnog silovanja) unapred osudjivati. To je za tužilaštvo, sud.Sve drugo liči na giljotinu, na ono "neka visi Pedro".Lečić mi deluje ubedljivije nego glumica. On jeste prepotentan,nadmen,ali ne liči na silovatelja. Glumica mi je liči na osobu spremnu da učini sve da bi ostvarila cilj. Verovatno što se nije dokazala u svojoj profesiji.Tu smrdi, izvinite na izrazu, još jedna činjenica: ona je maltene u isto vreme kada je dala izjavu tužiocu , sve već bilo na stolu Njujork tajmsa. Hoće li mi neko reći bez opterećenja bilo kakvoG: otkud to da se toliko vodeći američki list interesuje za ovaj slučaj gde su akteri jedan poznati glumac i jedna nepoznata glumica? Prst na čelo, gospodo. Pustimo da sud odradi svoje,a ne treba se zaletati poput njegovih kolega iz JDP koji ga izbacuju iz predstave.Jutros gledam Biljanu Srbljanović na K1 i stvarno se piotam: dokle može da ide ljudska zloba,ili ne zam šta. Gospodja koja je uhvaćena sa drogom, za koju se zna da se drogira, sada traži da glumica tuži sve one koji su pisali loše o njoj -Danijeli.

niko i nista

pre 3 godine

@ only fools and horses

Apsolutno tacno. Pored toga sto glumataju, obe strane bije los glas a o zrtvi saznajemo sve gore i gore detalje.

Јабучило

pre 3 godine

@ Moja sestra je bila silovana.
Otisli smo i u policiju i kod lekara.
NIKO je nije podrzao.

Шта значи "подржао" у смислу лекарске подршке? Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?

MARS

pre 3 godine

(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Ucini nam svima uslugu i nestani sto pre. Sto dalje od takvih zena koje znaju svakog trenutka sta se desava u tudjoj kuci i tudjem krevetu... Jadan taj stranac koji ce da deli zivot sa tobom.

Јабучило

pre 3 godine

Ništa u ponašanju žrtve ne može ni da opravda radnju počinioca, koji je uvek i isključivo odgovoran za svoja dela i posledice takvih dela.

Мој омиљени пример:
Оставим 1000е на столу, на видном месту, напишем "не дирај", оставим отворена врата стана и одем. Да ли неко има право да их узме? Нема, ако их узме, лопов је. Да ли сам допринео да ме покраду? Јесам.

Тако и свако мора да води рачуна када и како код кога иде. Може суд силоватеља после да осуди на шта год, крив је - нема оправдања. Али, силованој особи то више ништа не значи. Силована је, претрпљује тешку трауму. Дакле, памет у главу. А ако се, не дај боже, силовање догоди, одмах код доктора по доказе, одмах у полицију! Колико год било тешко.

Svetlana

pre 3 godine

Toliko komentara, a niko, niko, niko, pa ni postovana Tanja Ignjayovic, psihološkinjia, da pomene:
Žene, devojke, devojčice, ne idite noću po mračnim ulicama same (sem ako bas morate, ali onda moze svasta da se desi...), ne idite u hotelsku sobu producenta "da pricate o novoj ulozi", ne odrzavajte dvosmislene "prijateljske" veze sa momcima dajuci im nejasne signale, a zatim ne idite kod njih po usluge, preporuke i potpise u pola noci....
Jer znate, ne citaju svi tecno te nase signale, neki mogu da pogrese...
Zato, čuvajte se, kao što su i nas naši stari učili da se čuvamo, čuvali nas i sačuvali....jer NAŠA KOŽA JE U PITANJU!!!

Maja

pre 3 godine

Mene je juce sablaznila Vesna Stanojevic u jednoj emisiji. Voditeljka je pitala " a sta ako se dokaze da je osumnjiceni nevin, kako povratiti ugled i sl " a ona ladno rekla " pa znate u mnogim zemljama ima ljudi koji su nevini osudjeni na vise godina robije i onda se nakon npr 5 godina dokazalo da su nevini i pustili ih iz zatvora i eto kaze ona dobili su novcanu odstetu i izvinjenje. Hej molim vas, kakav je to neempatican i hladan komentar prema tim zrtvama koje su nevine zavrsile greskom u zatvoru. Zena ladno kaze " pa dobice odstetu" kao da je to dovoljno , kao da to nije nista i kao da neko nije izgubio godine zivota. Bas me je neprijatno iznenadila. Ja razumem sta je njen posao ali valjda je svaka zrtva zrtva i svaka valjda treba da ima isti tretman, a ne za ovu me zabole sto je robijala nevina 5 godina, a ovu drugu cu da podrzim.

Goran

pre 3 godine

Pepe, ne znam odakle ti to da joj niko ne bi verovao da je odmah prijavila. To su gluposti. Ja sam svoju drugaricu odveo u policiju kada mi je rekla da ju je to vece umalo silovao jedan iz kraja, jedva je pobegla, imala je modrice od branjenja. Prijavila ga je i on je dobio kaznu. Svi su je podrzali, niko nista lose nije rekao za nju a ima tu i zatucanih , ovakvih onakvih ali svi su je podrzali. Ne kazem da nema takvih slucajeva gde se zrtvi ne veruje, ali mislim da je to daleko manje nego sto se ovde misli.
Da je prijavila u prvih par dana 90% ljudi bi joj poverovalo jer bi postojali dokazi. Ovako nakon 9 godina, relevantnih dokaza nema a ja ne zelim da izigravam Boga pa da nesto presudjujem samo na osnovu rekla kazala. Imam ja i jednu rodjaku koja je prijavila silovanje, ali sva sreca pa je posle nakon skoro mesec dana priznala da je samo bila ljuta jer ju je ostavio zbog druge. Ima svega .

kralj

pre 3 godine

Niko ne omalovazava glumicu,da li je silovana ili ne,mozemo da nagadjamo,meni smeta sto je ime osobe za koju tvrdi da je silovao,pustio neko u javnost.Ovog glumca mrzi bar pola drzave a mozda nije kriv,ili nju mrzi I ne podnosi pola drzave a mozda jeste silovana.

kraja

pre 3 godine

"Biti "savršena žrtva""

...uz sve ove psiholoske tlapnje, njene price o lecenju ptds-a, haosu u zivotu, ne uklapa se nikako da zrtva snimi film koji je takoreci meki pornic...
...ili joj je mozda to bio deo terapije...???
...necu govoriti o kvalitetu filma, jer kvalitete nema, ali sadrzaj je nepojmljiv za nekoga ko je preziveo "takve traume"...
...taman da hleba nije imala da jede...
...naslov filma iz 2015. cete lako naci na imdb-u...

Trovach

pre 3 godine

Ako je pocinioc kriv, treba ga osuditi na maksimalnu kaznu. Samo, sta cemo u slucaju da se dokaze da nije kriv? Da li se njegov ugled moze "oprati" sudskom odlukom? Da li lazna optuzba podleze istoj kazni za isto krivicno delo? Da li je lazna optuzba takodje neki vid silovanja? Ja nisam nikada silovao, ali danas svako moze reci da jesam. Samo ja znam da nisam.

Mare

pre 3 godine

@ milos
A odakle tebi da je to bilo bas tako kako si napisao? Na osnovu snimka koji sud ne priznaje jer je navodjen i izmanipulisan? Tako i ja sad mogu da kazem da neke devojke umeju da se femkaju pa govore ne , glume moral ali cim se ja povucem nakon njihovog ne, samo mi se priblize i pokazu da ipak hoce. I sad ako ja kazem da ponekad zensko ne ipak nije ne, ispada da sam ja potencijalni silovatelj??? Nece da bude.

Peđa

pre 3 godine

Nema šta da joj neko vijeruje ili ne, ako je prijavila zločin da bi se pisalo o njoj onda žao mi je ali joj ne vijeruje, da je prijavila zločin i čekala odluku suda imala bi veću podršku...

gox

pre 3 godine

Da je istu veče prijavila silovanje imala bi materijali dokaz i pozivam sve žene da odmah prijave silovatelja. Pogotovo ona poznata osoba odmah bi se digla policija i tužilaštvo, običnim ženama je mnogo teže jer bivaju odbačene od sredine još ako nisu samostalne onda je to problem na kvadrat da se okuraži i prijavi manijaka. Ovde su mi izrazito suumlbivi motivi

Veliki brat

pre 3 godine

Nadam se da Danijela nije gubila vreme na citanje ogavnih komentara u srpskim medijima. Ja, nazalost, jesam i bukvalno mi nije bilo dobro. Ako je nesto pozitivno u tome, razotkrili su nacin razmisljanja i mentalni sklop vecine muskaraca iz Srbije i ucvrstili me u uverenju da, iako sam i sama Srpkinja, s sunarodnicima nikad nemam nista. Onih nekoliko procenata normalnih muskaraca ce, nadam se, emigrirati i nastaviti zivot dostojan coveka daleko od balkanskog mulja. A vi ostali zivite zivot kakav ste za sebe i svoje bliznje izabrali.
(Sto dalje od srpskih muskaraca, 29. mart 2021 17:05)

Na osnovu komentara koje piše istih nekoliko ili nekoliko desetina likova na svim portalima ti si utvrdila da je VEĆINA muškaraca u Srbiji takva?

Na osnovu nečega što neko trabunja na internetu ti si napravila psihološki profil?

Svaka ti čast, bolje i da ideš van Srbije i nađeš neko stranca, očigledno u životu nisi imala pravog druga i prijatelja niti si poznavala normalnog muškarca, jer si u životu verovatno birala muškarce na osnovu pogrešnih parametara (popularnost, odeća, auto...), pa si možda i praktično potvrdila te svoje stavove.


A što se ovog slučaja tiče, neka policija i tužilaštvo rade svoj posao, šta mi mislimo neće imati nikakvog uticaja na sudski epilog.
Mogu samo da kažem da društvo mora iz korena da se promeni, jer ovakvih slučajeva nema samo u visokom društvu, već u svim slojevima društva, samo što se o tome ne priča jer se ne radi o poznatim ličnostima.

Gde je pretpostavka nevinosti?

pre 3 godine

Obicno "woke" baljezganje. Sta je nejasno u zakonu da si "nevin dok se ne dokaze suprotno"?! Danas razni (dobro placeni) borci za prava, a i neki mediji pretenduju da zamene sudski sistem, time sto "cerece" osobu po medijima, a ti kasnije dokazi da nisi kriv. I da jesi, ne vredi...zivot ti je u mrvicama!

Ana

pre 3 godine

@ only fools...
Komentar sa kojim se potpuno slazem. U redu je da oni iz sigurnih kuca i koji se bave pravima , odmah stanu na stranu onog ko im se obratio ( osobe koja se predstavlja kao zrtva) , ali mi ostali nepristrasni posmatraci ne moramo da sve automatski nekriticki prihvatamo sta nam se servira. Ima losih ljudi i muskog i losih ljudi zenskog pola , i kao i u svim drugim slucajevima necu stajati ni na ciju stranu zato sto je neko zena samo zato sto znam da dosta zena trpi nasilje. To sto dosta zena trpi nasilje i silovanje ne znaci da ga je trpela i ova.
Inace uopste nisam nacisto kome vise ( ne)verujem od njih dvoje.

a

pre 3 godine

Ne radi se o tome, evo ja nemam pojma o njenom instagramu, nemam ni instagram. Ali ne može neko da upre prstom i da kaže najstrašniju optužbu, a da to samo tako važi.

Drug

pre 3 godine

Svima koji viču - a šta ako on nije kriv? A pta ako jeste? Šta s anjenim životom, njenim godinama traume, šta sa svim ostalim žrtvama raznih manijaka koje ne prijave jer se boje za sebe ili svoje? Njihovi životi manje vrede nego Lečičev? Grozni ste.

Marko

pre 3 godine

Sve sve, ali kad procitam u komentarima-sud i institucije neka dokazu ko je kriv a ko laze.
Koje bre institucije braco moja?? Kao da stvarno ne znamo kakvo nam je sudstvo. Pravimo se malo blesavi. Ubiju ljude pa ne dobiju ni nanogicu. Ajte molim vas i sudstvo.

Milan

pre 3 godine

Mene nervira to sto ako imamo stav da treba da pustimo sud da radi svoje i ako nismo jasno ubedjeni ni u njegovu pogotovo u njenu izjavu da je silovana, odmah se mi muskarci proglasavamo da smo mrzitelji zena, da smo mizogeni i sl. Pa ljudi jel imamo pravo da imamo neko svoje intimno misljenje, ne namecem ga nikom, ne mislim da sam ja u pravu sto sumnjam bilo u nju bilo u njega , prosto imam utisak da ovde nisu cista posla i zato ne zelim odmah da prihvatim da je ona zrtva a on silovatelj. Zelim sud da to odredi.

Jhdj

pre 3 godine

Jedini slučajevi u kojima policaja na temu silovanja postupa "ažurno" su oni gde manijak iz žbunja napadne premladu osobu. Za sve ostalo, morate da prođete ogromno maltretiranje. Zamislite da vas, recimo, neko prebije, vi prijavite policiji i krene ispitivanje tipa "Pa dobro, možda si ti hteo da te prebije? Ajd sad lepo priznaj, sigurno si mu namigivao i govorio "prebij me"? Otkud mi sad da znamo da se tebi nije svidelo to?" itd. Nikome nije do toga. Dalje, mi baš i nemamo lekare koji umeju da uzmu dokaze. Još dalje, ako na kraju i uspeš nešto, sud dosudi godinu-dve, taman dovoljno da se ludak iznervira i smisli osvetu. Kažite mi, kome to sve treba u životu?

Baš mnogo, mnogo toga treba da se menja da bismo bili iole blizu normalnom životu. A vi izvolite, birajte da li ćete biti normalni ili "

fuck me stupid

pre 3 godine

. Hoće li mi neko reći bez opterećenja bilo kakvoG: otkud to da se toliko vodeći američki list interesuje za ovaj slučaj gde su akteri jedan poznati glumac i jedna nepoznata glumica?

E, ovo je lepo rečeno. New York Times se interesuje za poznatog glumca Lečića. Zato što Amerikanci vole da čitaju o poznatima, o Harrison Fordu, George Clooneyju, Brad Pittu, Branislavu Lečiću itd. Vole brate celebrityje, a Leka je tamo ikona.

Sanja

pre 3 godine

Za vas koji se pitate zasto zene ne prijavljuju:

Moja sestra je bila silovana.
Otisli smo i u policiju i kod lekara.
NIKO je nije podrzao.
Najvise su joj pomogli da odustane od bilo kakve tuzbe.
Jedna starija lekarka joj je zaista dobronamerno rekla da ce proci kroz jos jedno mucenje, a da su sanse da ga osude male, a jedan policajac joj je rekao da nemaju nacina da je zastte. Ej. Policajac joj govori da ne bi bilo nacina da je zastite ako nastavi sa tuzbom, jer ce se sigurno ponovo naci na meti silovatelja, koji je inace od ranije poznat policiji. Da li ga je neko stitio ne znam, ali znam da je mojoj sestri zivot upropasten. Manite me tih prica o "prezivljavanju", njoj ne prodje ni sat vremena, a kamoli citav dan da se ne seti, da je nesto ne podseti...

Da je neko od nas poznat ITEKAKO bismo postovale na Tviteru, Instagramu Fejsbuku... zasto? Pa zato sto silovatelj ime moje sestre ne zna. Saznao bi da ga je tuzila. Ovako bi ga anonimno imenovala da se makar druge potencijalne zrtve od njega sklone.

Da se razumemo, ona nije trazila njegovo drustvo, ali da ju je neko upozorio otisla bi sa zurke na kojoj je on bio prisutan. To je sigurno.

Vanja

pre 3 godine

@Marcelo: Ne znam gde ste vi u mom komentaru pročitali da poredim B.Lečića i Bandija. Navela sam jedan od najpoznatijih primera osobe kod koje je dijagnostifikovan narcisoidni poremećaj a koja je istovremeno bila i serijski silovatelj (i ubica)

Otud polemika

pre 3 godine

@Dunja - polemika se razvija ne toliko zbog Lecica i zbog Danijele, vec zbog toga sto su zahvaljujuci toj prici isplivali na povrsinu brojni, prekobrojni koji kazu "e, da sam ja stao svaki put kad sam cuo ne" ili "ne je cesto samo femkanje" i ostale pojedinosti iz kojih se vidi da za veliku vecinu zensko ne ne postoji i to je zastrasujuce.

FUJ...!

pre 3 godine

Ona po svemu sudeći i nije žrtva silovanja, nego svoje pohlepe...
Naime, već je i sama izjavila da "...seksa nije bilo...", ali je "silovana"(?)
Može biti da se na neki način osećala postiđeno (ili poniženo), zbog nekog njegovog postupka (koji se možda i više puta ponovio), pa je to doživela u svojoj svesti kao svojevrsno silovanje svoje ličnosti i svoga ega.
To je tema i pitanje za psihologa, ili možda za psihijatra...
Ali se upadljivo nameće osećaj, da je ceo svoj "nastup" podredila medijskoj promociji sebe i svoga filma, uz dobro plaćenu priču kojom se jednom čoveku (u Srbiji politički aktivnom), nanosi ogromna moralna i svaka druga šteta i degradacija, što itekako odgovara nekim političkim krugovima i likovima koji su na suprotnoj strani od njegove.

Sanja

pre 3 godine

@otud polemika Ja njegov komentar nisam tako protumacila vec samo kao konstataciju, covek je lepo napisao da on uvek staje na NE. Bezobrazno je da mu pripisujete nesto sto nije napisao samo da bi izgurali svoje.
Meni npr ostaje nejasno zasto je glumica kada je vec u kolima plakala i negodovala ( kako je sama rekla u intervjuu) , zasto je uopste usla u njegovu kucu? Zasto je plakala u kolima ako sama kaze da nije slutila sta ce joj se desiti u kuci? Prilicno konfuzno i nejasno.

Prosto i jednostavno

pre 3 godine

Da je dragi nas Leka stao kad je ona rekla ne umesto sto je imao stav "kad ja kazem ne onda ne, kad kazem da onda da" i da nije imao stav "ja njoj cinim cast" svega ovoga ne bi bilo, tako da - sam je kriv, nek vidi sta ce i kako ce

Mila

pre 3 godine

Pepe, 29. mart 2021 18:09)

Sve je u redu što si napisao, slažem se potpuno. Ali gde nadje zaveru Zapada? Hajde da si rekao zaveru nacionalista. Pa Lečić je bio žuti ministar, njih više voli Zapad. Male su šanse da to kažu.

Pepe

pre 3 godine

(Goran, 29. mart 2021 22:10)
Slazem se, lepo od tebe sto si joj pomogao. Treba da uzmes u obzir to da je jedno lik iz kraja a drugo uticajna poznata licnost + bivsi ministar koji je odredjivao kome idu pare za koje kulturne projekte. Ljudi najcesce biraju laznu sigurnost umesto solidarnosti, nazalost je tako.

(Mila, 29. mart 2021 21:49)
Pa nasima je sve u vezi sa emancipacijom zena proglaseno za unistenje porodice + zli Zapad blabla pametnom dosta eto tu ga nadje

PeraBeblja

pre 3 godine

Silovanje, kao i svaki zločin, mora da se prijavi odmah jer su tada dokazi prisutni. Čekanje godinama da bi se silovanje prijavilo je, u najmanju ruku, glupo i pokazuje da tu nisu čista posla. Takođe je zanimljivo da su žrtve silovanja koje to iznose posle 5-10 godina, u 99% slučajeva, profesionalno neuspešne ili osobe koje više nisu blizu pažnje javnosti. Audio snimak (plus na kojem se ništa eksplicitno ne kaže) nije dokaz i puštanje istog je u cilju satanizovanja navodnog silovatelja. Pa ljudi, možemo da očekujemo i da neke NN "glumice" optuže Đokovića, Vidića, Tadića, Tomu Nikolića posle svega ovoga jer, očigledno, dokazi nisu bitni već samo svedočenje?!

Analiticar

pre 3 godine

Kazete dosta vise blacenja makar i potencijalne zrtve??? A zasto ne dosta vise blacenja potencijalno nevino osumljicenog?
(Mare, 30. mart 2021 19:45)
Primetio sam korelaciju izmedju branitelja Lecica i ceste upotrebe reci osumLJiceni, nepoznatog znacenja.

Ili je red ili je anarhija, ne može oba istovremeno

pre 3 godine

Ne mora žrtva da ima očigledne znakove nasilja na sebi da bi se tvrdilo da je do silovanja i napastvovnaja došlo ali neke odrednice moraju da postoje. Može da se desi da je 'žrtva' ušla u odnos doborovljno ali je nakon određenog vremena 'shvatila' da je bila izmanipulisana i odluči da je bila silovana. Ne može sve da se bazira na subjektivnom osećaju, to je preširok opseg svakog čina koji je bilo između žrtve i počinioca. I nemojte mi reći da sudovi ne mogu ništa niti da se treba oslanjati na njih, čemu onda zakon ako ćemo jednoj strani uvek verovati na reč.

Mija

pre 3 godine

Jadna devojka. Bila je u pravo kad se bojala da kaže ko je silovatelj.A pogotovo što nije smela da kaže šta joj se desilo tada kad on bio moćniji.Znamo da je spreman na sve .Živimo u društvu kad se odgovornost svodi na ponašanje i krivica se traži kod žena.Iako istraumirane još se i stavljaju na stubu srama i za sve su krive pa i bez krivice.Čak su krive i kad bez njihovog znanja neko ih snima kad izlaze iz kupatila u svom stanu i snimke okači na mrežama.

Dule

pre 3 godine

Evo bas sam malopre procitao vest da je pre neki dan devojka 21 godina, prijavila svog oca za pokusaj silovanja. Napao je, pokusao da siluje, ona se odbranila , pobegla i otisla u policiju da ga prijavi. Ocu su odredili pritvor od mesec dana. Znaci kad prijavis mala je sansa da neces dobiti pravdu i da ce se silovatelj izvuci.. Ako je mogla ona koja je mladja ( i niko i nista po pitanju moci) a uz to je u pitanju otac, sto je jos dodatno otezavajuca okolnost, ne vidim zasto to isto nije mogla da uradi glumica, ako su je sad mnogi podrzali podrzali bi je jos vise onda.

Јабучило

pre 3 godine

Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?
(Јабучило, 30. mart 2021 00:12)

Daj podatke i broj da moze svaka silovana devojka licno da ti posalje slike poderotina na vagini i anusu kad je neko siluje, pa podeli na telegramu. A ako po tvom misljenju nema dovoljno povreda, onda je vodi na kamenovanje, posto mi deluje da jedino to tebe i ove ostale pecinske ljude moze da usreći.

Iskljucite bre ovog incela vise, ovo je sramota.
(Aman, 30. mart 2021 10:32)

Зашто је проблем одговорити на једноставно и прецизно питање? Не натурај ствари које нисам ни изговорио ни наговестио. И прекини да вређаш!

Gaga

pre 3 godine

Meni je iskreno zao devojaka koje ovde iznose svoja losa iskustva, ali shvatite da ova glumica niste Vi . Nemojte da poistovecujete Vas licni slucaj sa njenim. Zamislite da kroz par nedelja ona izjavi da nije silovana ili padne na poligrafu na bitna pitanja, znacilo bi da vas je izmanipulisala. Rodjena sestra mi je uradila uzasnu stvar i posle toga ne mogu da verujem bilo kome na rec. Za sve postoji sud . Meni vise nicija rec ne znaci istinu.Kada bi vi imale tako ruzno i tesko iskustvo sa jednom tako bitnom osobom kao sto je rodjena sestra, tada bi i vi razumeli zasto neki ljudi ne mogu tek tako da prihvate nesto bez dokaza, ne mogu da verujem glumici samo zato sto je rekla to sto je rekla. Treba mi dokaz da bi nekoga osudila, ova glumica mi to nije pruzila..Zao mi je sto projektujete svoj slucaj na njen- niste iste osobe, ne znate njene motive u krajnjoj liniji ne znate sta se njoj uopste desilo.

Svaka cast!

pre 3 godine

Zanimljiv vam je ovaj koncept da nema prisilnog sexa ako nema poderotina, modrica, posekotina i druhih znakova izivljavanja. Svaka cast, zaista, bravo!

Lenka

pre 3 godine

@Mare - ja zaista ne verujem sta citam. Ako kaze ne, ti valjda stanes, ako se predomisli pa ti se opet priblizi ti onda radis kako hoces - ili nastavite, ili, ako si uvredjen kazes sad je kasno. Sasvim legitimno. Ne razumem logiku, ako se znaci zene ponekad "femkaju", ti ces onda svaku da ignorises kad kaze ne i da teras po svome????? Je li moguce???

Ana

pre 3 godine

Ja sam zensko, verovala ti Vanja ili ne; imam i brata ali i sestru. Ne prihvatam tek tako da je neko zrtva samo zato sto je zensko, a da je neko nasilnik, silovatelj, mrzitelj zena , samo zato sto je musko. Pa imam valjda dovoljno mozga da uocim da u mom okruzenju ima dobrih i losih ljudi oba pola i da nije uvek zrtva zena jer znam ih takvih koje ne bih pozelela ni najvecem neprijatelju . Nemojmo se sad praviti naivni da su sve zene cvece, kad nisu. Pa vidite samo onu Sodomu i Gomoru u riality programima, sta sve i muskarci i zene rade za malo popularnosti , ruse svoje i tudje zivote za sta? Radi samopromocije i malo para, uzas... Cinjenica jeste da kod nas u Srbiji ima dosta nasilja nad zenama, ali nemojte da namecete zakljucak da su svi muskarci nasilnici jer to nije tacno.

Marcelo

pre 3 godine

Ako je Lecic narcisoidni manipulator , onda tesko da je doslo do silovanja. Narcisoidna osoba pokusava da ubedi drugu osobu da treba da joj je cast da bude sa njim, a ako ta druga osoba place, otima se, to onda narcisoidnoj osobi ne odgovara jer ima isuvise visoko misljenje o sebi te nece sebi dopustiti da bilo koga " uzme" na silu..A glumica stoji pri stavu da je plakala, govorila ne , otimala se- to onda prosto ne ide uz narcisoidnog manipulatora jer oni to rade na drugaciji nacin- kroz manipulaciju a ne silu. Zato se pitam sta je ovde istina. Moguce je da je on nju izmanipulisao ali bez sile i da je ona to posle shvatila- ali to onda nije silovanje..Posle je.. a nema kajanja. Drugo su pretnje, ucene, sila, to vec jeste silovanje. Ali ako joj je pricao neke bajke, bla bla, pa je tako obrlatio, onda to nije silovanje.

kraljica

pre 3 godine

U tekstu se baš i govori o tome da nije naše da ocjenjujemo kako treba žrtva da se ponaša. Nismo bili u njenoj koži i ne znamo. Ne znamo ni kako bismo se ponašali u stvarnoj situaciji, možemo samo da nagađamo. A vi navalili svoje pa svoje, što nije ovako, što nije onako. Pustite to, ljudi, NE ZNAMO kako je.

Alex

pre 3 godine

Ja Danijeli verujem da je prošla kroz sve ovo. Ne verujem da bi iko normalan pristao da mu se ime privlači kroz blato na ovaj način, ako se zaista nešto strasno nije dogodilo. Ono sto ne razumem je količina devojaka koje su spremne na sve ovo da trpe samo da bi ušle u svet ,,glumica” (višestruka silovanja u onoj ,,školi” glume). I ne samo kod nas već i u svetu. Šta je zaista u tom pozivu toliko vredno da vas neko ponižava na ovaj način?

Marcelo

pre 3 godine

Ok Vanja, ali nisu svi, tj vecina nisu Ted Bandi. Bas si nasla Lecica da poredis sa Bandijem , da je tako ne bi imali samo jednu zrtvu nego vise njih. Mala je sansa da ako je Lecic silovatelj , da je silovao samo jednu zenu , prosto bi ih bilo vise, i to bi se saznalo , narocito sad kad je jedna zena prijavila i nosi ceo taj slucaj, ostale onda mogu biti anonimne. Ja sam stava da ako se pojavi jos bar jedna zena sa pricom i dokazom da ju je Lecic silovao, ja cu poverovati , u suprotnom vise sam za to da sacekam odluku suda. Kako je bilo sa slucajem Aleksic, javila se jedna zena pa druga pa deseta, i tu onda vise nema dileme..Lecica za sad za silovanje prijavila samo jedna. Ne uzimaju se u obzir lascivne poruke, uporna udvaranja i sl. Samo silovanje..Ako bude jos bar jedna zena onda tu vise nema dileme.

Bojan

pre 3 godine

@ marko
Pa dobro sta ti predlazes? U ovakvim slucajevima gde nema materijalnih dokaza jer se sve desilo pre 9 godina a ne postoje druge relevantne zrtve, kako uopste odrediti da li je neko kriv ili ne? Ne mozemo pustiti rulju da odluci jer ima takav utisak, neko mu se svidja ili ne svidja, a ne mozemo verovati nekome na rec.Zato ovde treba pustiti sud da odluci i tu odluku prihvatiti. Ako je kriv kriv je, ako nije nije.

key and peele

pre 3 godine

JEDINI NACINA da prosecnom zatucanom Srbinu, a u takve racunam ne samo ruralce vec i sijaset onih sa diplomom, dakle jedini nacin da zrtvi silovanja nece nista prigovoriti jeste da je silovatelj ubije.

Mi bre nista ne postujemo, pa sto bi i zenu. Samo ovaj narod ima izreku svaka je kurva sem majke.

Јабучило

pre 3 godine

@Jabucilo I? Ne znam sta hoces da kazes? Vara muza? Ni prvi ni poslednji prevarant, razvedes se ili odlucis da predjes preko toga. Ne pretis, ucenjujes i ne ubijas partnera (sto se cesto desava kad je partner koji vara zena)
(Lenka, 30. mart 2021 11:05)

Сагледај у контексту претходне поруке, на коју сам се надовезао. Само пишем да ни жене баш нису цвећке, те да је родно уопштавање глупост. Као и тзв. женска (или мушка) солидарност. Људи прецењују своја права, а туђа потцењују.

Vanja

pre 3 godine

Narcisoidnost ne isključuje prisustvo drugih sociopatskih/psihopatskih poremećaja. Ted Bandi je bio narcisoidno poremećena ličnost, ali je uz to imao i tzv. anti-social personality disorder, i uzbuđivalo ga je da ima moć i dominaciju nad svojim žrtvama. S druge strane imao je potpuno, da se tako uslovno izrazim, normalne veze, najpoznatija je sa ženom koja je bila još i majka malog deteta. Prema njima se ponašao izazito zaštitnički. A s druge strane, sejao je za sobom žrtve, žene koje je brutalno silovao i ubijao. Nemojte se hvatati za NPL kao jedini poremećaj nečije ličnosti,on obično ide "u paketu" sa još bar nekoliko drugih poremećaja. Nisu svi patološki narcisi don huani koji uživaju dok žrtvu osvajaju skidajući joj zvezde s neba.

Le Scorpion Serbe

pre 3 godine

Nasilni ili promiskuitetni muškarac, pride ako je i slavan, suviše često pobegne od onog što zaslužuje na osnovu toga što ga brane kurta i murta. Setite se Majkla Vederlija i Elajze Dušku. Deo javnosti na strani Elajze bio je smešan u poređenju sa onima koji su branili Vederlija a Elajzu kategorisali kao "preosetljivu metooerku" ili šta već. Zato nikad nije lako izabrati stranu u ovim stvarima. Istina, ako Lečić po moralu i podseća na Vederlija, Štajnfeldova definitivno odaje drukčiji utisak nego Elajza.

Sonja

pre 3 godine

Mene uopste ne zanima njen zivot, da li je idealna zrtva ili nije, da li je snimala pornice ili nije, njen zivot i njena proslost su njena stvar, to apsolutno nije i ne treba da bude predmet rasprave. Mene kao pravnicu zanimaju dokazi silovanja, da li postoje ili ne. I samo na osnovu toga treba da se donese odluka. Zato je jako vazno da se stalno apeluje da se silovanje prijavi u roku od par dana, da se to dobro objasni zenama, a ne da se izlazi u javnost kao sto to rade neki , sa recenicama " nije bitno kad , vazno je prijaviti pa makar i za 20 godina" . To nikako nije dobro i jos dodatno moze da napravi problem pravim zrtvama jer velika je sansa da nece moci da se dokaze nakon x godina, a i postoji i mogucnost zloupotrebe laznih zrtvava iz raznih motiva. Zato je vazno apelovati na to da se silovanje sto pre mora prijaviti. Ocekivati da se odmah stavimo na stranu potencijalne zrtve je blago receno kretenizam, istina je da ce jako mali broj zena slagati, ali nazalost ima i takvih, znam to kroz svoju praksu.

samo kazem

pre 3 godine

ja iz ovih ovih njihovih objava po medijima vise imam utisak da su oni muz i zena koji se razvode pa se prepucavaju.

ne znam koja je to zrtva silovanja spremna iznova i iznova da prica da je bila silovana ona bi to jedva i jednom ispricala

a isto tako i covek koji je lazno optuzen za silovanje bio bi uveren u svoju nevinost pa nebi davao 10 izjava.

po meni ovo je cisti revolt i sa jedne i sa druge strane a mi treba da se izmaknemo i ne gresimo dusu koje zrtva a ko napasnik.

Aman

pre 3 godine

Да ли су код лекара установљене повреде које указују на силовање или не?
(Јабучило, 30. mart 2021 00:12)

Daj podatke i broj da moze svaka silovana devojka licno da ti posalje slike poderotina na vagini i anusu kad je neko siluje, pa podeli na telegramu. A ako po tvom misljenju nema dovoljno povreda, onda je vodi na kamenovanje, posto mi deluje da jedino to tebe i ove ostale pecinske ljude moze da usreći.

Iskljucite bre ovog incela vise, ovo je sramota.

Milos

pre 3 godine

Nevjerovatni su izgovori koje ce smisliti ogroman broj muskaraca, nazalost, samo da ne bi morali da prihvate jednu jednostavnu stvar - ako vam djevojka/zena u bilo kom trenutku kaze nemoj ili ne - stajes i nema potrebe za smijesnim izgovorima. Nema sto je izasla s njim, sto se smejala na njegove fore sto ovo sto ono, ako je rekla "nemoj" nemoj i gotovo. Za one koji ce reci "nekad se zene poigravaju pa ne znaci da" - tim prije treba da stanes pa neka same vide da li im se "igranje" isplati. Nemoj brate ako ti kaze da nece i tu izgovora nema.

Milos

pre 3 godine

" Znaci kad prijavis mala je sansa da neces dobiti pravdu i da ce se silovatelj izvuci.."
Kad stanes onog trenutka kad ti neko kaze "ne" male su sanse da ce te bilo ko okrivit za silovanje. (realno, da saznam da je bilo ko dotakao moje sestre nakon sto su one rekle ne, ne bi mu bilo spasa. Ne bi bilo nuzno da postoje ikakve modrice!)

Milos

pre 3 godine

"Tako i ja sad mogu da kazem da neke devojke umeju da se femkaju pa govore ne , glume moral ali cim se ja povucem nakon njihovog ne, samo mi se priblize i pokazu da ipak hoce. I sad ako ja kazem da ponekad zensko ne ipak nije ne, ispada da sam ja potencijalni silovatelj???"
Femkanje nije krivicno delo, silovanje jeste. Ako ti se neka priblizi nakon sto je rekla ne, nisi silovatelj i sve je u savrsenom redu. Ako ti na svoju procenu, za koju sam kazes da se samo ponekad ispostavi tacna (znaci ne moze da predje u da, ali moze i da ostane ne) nastavis iako je ona rekla ne onda.... jbg, jesi, snosi posledice. Ja se nadam da ce takva ponasanja poceti da se prijavljuju cesce. U cemu je zadovoljstvo imati s nekim sex, a taj neko ti govori ne, nikad mi nece biti jasno. Meni to nije normalno

Maksic Stefan

pre 3 godine

Zasto prozivate coveka? Nije napisao da ne postuje zensko ne i da ne treba stati na ne, nego da ima zena koje kazu ne a ne misle to. Zasto bi se pravili da to ne postoji? Mi smo i dalje konzervativna sredina i kada zena pristane ona ima strah da ce biti protumacena kao laka i zato se neke zene tako da kazemo prevrtljivo ponasaju. Svaka zena ima pravo da se predomisli cak i tokom sexa a kamoli da kaze ne dok nesto jos nije ni pocelo, ali to ne znaci da nema zena koje salju dvosmislene poruke jer jedno kazu a drugo rade. Kao sto treba da ucimo muskarca da mora da stane na ne, tako moramo nauciti i zene da ako ne zele onda moraju jasno da kazu ne, a ne onako nejasno, mazno, kada se vidi da se foliraju. Znaci jasno i konkretno ne, koje ako je muskarac uporniji mora biti praceno i ponasanjem, da se pomeri od te osobe, odgurne ako treba tu osobu.

samo kazem

pre 3 godine

Sve sve, ali kad procitam u komentarima-sud i institucije neka dokazu ko je kriv a ko laze.
Koje bre institucije braco moja?? Kao da stvarno ne znamo kakvo nam je sudstvo. Pravimo se malo blesavi. Ubiju ljude pa ne dobiju ni nanogicu. Ajte molim vas i sudstvo.
(Marko, 29. mart 2021 22:40)

pa sta onda predlazes da u koga god neka zena uperi prstom da ga kastriramo???

ja ne razumem tvoj komentar.

ko treba da sudi???

Goran

pre 3 godine

Pepe, ja bas mislim da bi bas zato sto su oboje javne licnosti, a i sam Lecic bas nije nesto omiljen jer deluje ljigavo, bas zato mislim da ga je prijavila odmah da bi joj ljudi poverovali. Ne naravno svi, to je utopija, ali vecina bi i ukoliko bi se to dokazalo, sto bi svakako bilo mnogo lakse tada , on bi bio osudjen. Sad je ovo sve veoma diskutabilno, nema jakih dokaza, a ni jedno ni drugo mi ne deluju dovoljno ubedljivi i sve se svodi na to kome verujemo na rec. A na osnovu toga ne mozemo pravicno da presudimo .Takodje , nemojte da poistovecujete komentare tipa " sta zene hoce, bas su se osilile, ta emancipacija " sa tim da ce takvi koji to kazu nekoga da siluju..To nije isto. Cak i takvi ce pred prav im dokazima da kazu kriv je. Nemojmo se igrati takvim stvarima. Moj otac je takodje umeo da bude prek i nametljiv na recima ( zato se majka i razvela sto skroz podrzavam) i stalno je umeo da komentarise kakve su danasnje zene bla bla, a ipak nikad mamu udario nije niti bi ikada silovao neku zenu. Evo cak i Lecic nikad u javnosti nije rekao nista protiv emancipacije i zena , cak naprotiv a mozda je ipak silovao. Ili nije? To je na sudu.

Neko ko govori iz iskustva...na nesreću

pre 3 godine

@Dule: To osećanje užasa i nemoći, kad si svrstan da si ostavljen na milost i nemilost liku koji uopšte nije bezazlen, koji ti na kraju može oduzeti i život, nešto je najstrašnije što sam prošla. Ako neko misli da žensko u toj situaciji ne razmišlja o tome da se brani, grdno se vara. Ali racionalno svesna si da se nalaziš u situaciji gde je tip 1000 puta jači od tebe, ako vrisneš ili pokušaš fizički da se odbraniš dovoljno je jednom da te odvali pesnicom i pošalje u nesvest. A onda može da radi s tobom šta hoće, pa i da te ubije nakon što se iživi na tebi. Zato sam ja cinculirala, šarmirala i poduzela sve da manijaka odobrovoljim, da se izvučem što bezbolnije. Zato je i ona to radila, sve što je od nje tražio. U pitanju nije samo prisila na seks, nego mogućnost da izgubiš živu glavu. Jer nemaš način da se odbraniš sem verbalno. Možeš i da probaš da se braniš silom...nijedna žena u toj situaciji ne zna da li će ga time zaplašiti ili još više razjariti. To su stvarno užasne stvari...ko ne preživi ne može da zna. Zato dosta više blaćenja, makar i potencijalne, žrtve. Dosta.

II

pre 3 godine

"Nekako se nadam da ce ove mlade generacije stasati u bolje ljude od svojih oceva i da nece gledati svaku zenu sa nipodastavanjem i omalovazavanjem."

Ja strahujem da ce biti sve gore i gore. Juce su dve jako mlade devojke objavile svoje komentare na jedan clanak u vezi sa ovim slucajem u kojem pisu o seksualnom zlostavljanju u skolskom dvoristu naocigled svih pa i nastavnika i da joj apsolutno niko nije pritekao u pomoc. Dok je druga bila maltretirana od vise ucenika u hodniku skole i nastavnik, koji je slucajno izasao iz kancelarije, se brzo vratio nazad da ne bi bi bilo ocigledno da je video sta se dogadja.
Na te komentare se niko nije oglasio, od svih onih koji su protiv glumice koja je prijavila silovanje. Apsolutno niko!!
Nikoga takva zlostavljanja ne interesuju i niko nema sta da kaze.

Sto je najgore, izgleda, da ni u zemlji ne postoje, kao ni u skolama, zakoni i mehanizmi koji bi sankcionisali i zaustavili takva nasilja i zlostavljanja.

Braniteljima silovatelja:

pre 3 godine

Šta ako je glumila prostitutku?
To joj je posao, isto kao i vama da utovarate stvari u kamion, kao novinaru da napiše tekst, medicinskoj sestri da da injekciju. Ljudi se školovali za to, a meškolovani utovaraju kamion.

Ipak, silovatelj može biti svako, samo su ovi školovaniji i prefriganiji, nisu kao manijavi iz mraka. Imaju pristup, imaju prilike, a silovanje se ne razlikuje jedno od drugog.

Drugaricu je jedan napao, jedva se otrgla i pobegla (profesor na fakultetu pre odbrane diplomskog), posle toga nije mogla da podnese da joj se momak približi pa su raskinili, roditelji su ćutali kad im je rekla, najbolji drug joj je rekao 'pa šta, njegovo je da proba'.
O čemu se ovde priča?
Sve i da neko ide golišav, niko nema pravo da ga takne. To nema veze jedno sa drugim.
Neko je napisao da treba objasniti psihu silovatelja, dodajem i mehanizme koji dovode do takvih poremećaja u glavi. Lečićeve neke smo čuli iz njegovih usta.

Vera

pre 3 godine

Silovanje kao zlocin ne zastareva 15 godina, s razlogom je to tako i svako ima peavo da prijavi kad skupi hrabrosti i snage. Ne krsi se nikakav zakon. Slazem se da je najbolje odmah, kad god je moguce. Da bi zene prijavljivale odmah moraju da osete da nece one biti osramocene cim to urade. Da se ne lazemo, da je ona prijavila odmah vrv bi je pojeo mrak, a i ako ne bi, oni koji danas kazu sto nije odmah bi nasli drugi izgovor te sto se obukla provokativno, te sto je isla negde s njim, te sto je uopste izasla iz kuce, te sto se bavila glumom, te sto je glumila u scenama sexa... Sve moze da bude povod kad se trazi opravdanje da se na zenu gleda kao na nesto sto mora da ti "da" ako se tebi prohte i ako ti kao musko hoces njoj treba da je cast. Zivimo u svetu gde partneri ubijaju svoje devojke/zene bar dva puta mesecno, a nece neki silovatelj da ti se osveti sto si ga prijavila ,aj da se ne lazemo

Dunja

pre 3 godine

Ne razumem cemu ovolika polemika. Niko od nas se ne pita, niti odlucuje jer niko od nas nema ni trecinu informacija koje poseduje sud . Na sudu je da donese sud tj odluku. Sta god da odluce ja sam saglasna. To treba da uvaze svi, i oni koji brane Lecica i oni koji su na Danijelinoj strani. Kad sud odluci , za mene je ovaj slucaj zavrsen. Smesno je sto sebi dajemo na vaznosti i kao stajemo na stranu ovoga ili onoga, kad se mi nista ne pitamo i ne znamo skoro pa nista, a i ono sto znamo nije verodostojno- niti njegov poligraf ( odakle mi da znamo dal je stvarno prosao, to je sam on rekao a nema potvrde od suda) niti njen snimak ( koji je navodjen i koji moze da se montira tj manipulise ) .

Nina

pre 3 godine

Moje misljenje je da su za sve to sto se pominje u tekstu krivi pre svega mediji i nacin na koji su izvestavali o ovoj temi. Previse osude i laickog presudjivanja i pre no sto je slucaj uopste dosao do suda izazvao je burnu reakciju nekih ljudi , npr ljudi kojima smeta to javno lincovanje ili ljudi koji su mozda sami nekad u svom okruzenju negativno obelezeni a da nisu nista lose uradili . Objektivna situacija koju treba da utvrdi sud je stavljena sa strane. Da su mediji samo izvestili da je glumica prijavila glumca i da je u toku postupak, ne bi bilo tolike polemike. Mediji su trebali da pozovu sve osobe koje znaju nesto o ovom slucaju da se jave, ako ima jos zrtava doticnog da se jave ili da generalno apeluju na zene da prijave nasilje sto pre. To je ono sto su mediji trebali a ne da ulaze u konkretan slucaj i donose presude dal je kriv ili nije.

Pravo cudoviste smo mi

pre 3 godine

Мислим да су "друштвене мреже" једно тешко зло, где небитни људи дају небитне коментаре који у маси постају битни.

Случај силовања је случај за суд. Постоји претпоставка невиности, постоји заштита сведока од утицаја, постоји пуно института који имају за циљ да заштите исправну страну у поступку док се процес не оконча.

Ово препуцавање "силов'о си - нисам" је најгоре што је могло да се деси обема странама. Обе стране неко развлачи, малтретира, прозива, мрзи, и што је најгоре, са исправних становишта - ако је силовао он јесте чудовиште, ако није силовао, она јесте чудовиште. Једини проблем је што ми не знамо да ли јесте или није, немамо могућност да докучимо јер су информације које имамо недовољне, филтриране кроз гомилу филтера и на крају, лажне јер људи лажу. Осим што немамо чињенице, нисмо ни завршили школу за то и немамо искуства у одређивању шта јесте а шта није истина.

Зато постоји суд. Проблем друштвених мрежа је генерално тај што људи заузму став па тај став бране чињеницама које знају, и пошто знају, верују да су у праву, па решетају све друге за које верују да нису у праву.

Суд прво утврди све чињенице, донесе одлуку, образложи је да други суд разуме, па други јачи суд размотри одлуку, па одлука буде коначна. Тек са одлуком суда смемо да кажемо ко је чудовиште.

Ја не волим ово приписивање атрибута жртва/силоватељ. У сваком случају неком наносимо штету, а нећемо ту штету моћи да надокнадимо никако. Лом који остане остаће нашој жртви...

Gorki

pre 3 godine

Generalno se nikada stranke u sporu ne slazu oko krivice. Zato ima na milione neresenih slucajeva. Svako ima svoje, subjektivno vidjenje stvari. Isto je i ovde, on smatra da je pocastio, ona da je silovana. Ubedjen sam da bi oboje prosli poligraf jer su ubedjeni u to sto pricaju. Jedino sud to moze da raspetlja, ali sa ove vremenske distance, devojka je sebi znatno otezala situaciju. Moje je misljenje da je greska ekranizovati nepravdu koja vam je ucinjena i to se vec sveti ovoj devojci. Novinari su lesinari, jure samo senzaciju, uopste nemaju obzir za zrtve i koliko im odmazu svojim delovanjem. Dobila ili izgubila slucaj, njima je sve jedno dokle god je ono sto pisu u zizi javnosti.

Sofija

pre 3 godine

Dunja, svaka cast na komentaru. Tako razmislja normalna osoba. Ovde su se zestoko uspalile obe strane , a nemaju informacije koje poseduje sud koji je nadlezan, svi guraju svoje a vecina apsolutno nema pojma o slucaju vec projektuju neka svoja iskustva, misljenja , stavove. Zato ovakve teme ne treba da budu stvar medija nego stvar suda.

Marconi

pre 3 godine

Zašto niko ne piše kod nas o silovanjima koje su naši ljudi iz te ili slične branše prolazili u inostranstvu? Znate li koliko je naših manekenki tako nagrabusilo? Pa čak i manekena? Imate čuvenu priču jednog našeg manekena, mislim da se zove Nenad Žujkić ili Žujić, tako nešto, koji je svojevremeno prolazio kroz pakao silovanja od strane moćnika modne industrije u Italiji. Kako se niko ne seti da o tome piše malo, da istražuje?

Алекса

pre 3 godine

U tekstu se baš i govori o tome da nije naše da ocjenjujemo kako treba žrtva da se ponaša. Nismo bili u njenoj koži i ne znamo. Ne znamo ni kako bismo se ponašali u stvarnoj situaciji, možemo samo da nagađamo. A vi navalili svoje pa svoje, što nije ovako, što nije onako. Pustite to, ljudi, NE ZNAMO kako je.
(kraljica, 30. mart 2021 08:25)

Амери имају одличан израз зато што желе да копају по оваквим стварима али се боје тужбе ако погреше:

"Alleged" - наводни. Не да није наше да одређујемо како жртва да се понаша, него није наше да говоримо о томе шта ми мислимо да јесте - жртва или лажов, силоватељ или жртва. Ми не знамо шта јесте. Немамо начин да сазнамо. Ми ВЕРУЈЕМО једној страни, али верујемо и рекламама за креме против старења?

Одређивањем унапред ко је шта на основу оног што верујемо неумитно наносимо штету једној и другој страни. Ми смо фактички две групе линчоватеља - црнац је силоватељ и курва је лажов....

Јабучило

pre 3 godine

@Јабучило:
... primer je loš. Probaj tako da objasniš nekom osiguranju.... Svet nažalost funkcijoniše jako drugacije.....
(FlyingDutchMen, 30. mart 2021 12:41)

Осигурање је једно, кривично дело је нешто сасвим друго.

Lenka

pre 3 godine

@Jabucilo I? Ne znam sta hoces da kazes? Vara muza? Ni prvi ni poslednji prevarant, razvedes se ili odlucis da predjes preko toga. Ne pretis, ucenjujes i ne ubijas partnera (sto se cesto desava kad je partner koji vara zena)

Oliver

pre 3 godine

@jabucilo

Nije neophodno i nuzno da postoje vaginalne povrede da bi se radilo o silovanju. Silovanje moze da prodje bez toga. Iz sudske medicine se zna da seksualni odnos sa zenskim licem mladjim od 11 godina prolazi uz genitalne povrede, dok posle 11 godina moze da prodje bez povreda, cak i ako je odnos nasilan, nedobrovoljan. Velika je zabluda ako mislis da kod silovanja moraju da postoje vaginalne povrede. Ne moraju.

Komša

pre 3 godine

Mislim da je pogrešna poruka da se izazivanjem pravne nesigurnosti,što optuzbe bez dokaza jesu stvara neki pomak.
Ne.
Takodje misljenje da "zena ne kontrolise situaciju nego nasilnik" je tačna samo u situacijama kada je nasilnik neki "berberin" koji napada iz zasede ili kada je zrtva toliko nesmotrena da se dovede u tu situaciju (ne krivim žrtvu nego preciziram situacije).
Mnogo je bitno,mislim najbitnije da se devojkama u najranijem dobu objasni da one kontrolisu situaciju jednako koliko i neko ko im prilazi.
Mnogo su bitne te "granične" situacije i na svakoj osobi (zeni i muskarcu) je da sam/a oceni kada dosadan muškarac postaje smarač a kada smarač postaje progonitelj. U slučaju da dosadnjakovic ima problem sa drustvenim vestinama pa ne "čita" signale da je dosadan recite mu na srpskom - smaraš.Kada osetite da i to ne pomaže jednostavna rečenica rešava - "Još jedno obracanje/poruka i prijavljujem te" (i spremnost da to bez blama i uradite).
I tu je kraj - smarač koji nije imao nameru da uradi nesto protiv vase volje ce se zaustaviti jer ste mu nacrtali.Onaj koji to nece ce nastaviti - prijavite ga i učinicete uslugu drustvu jer ce biti evidentiran.
Isto je u situacijama (takodje graničnim) kada i osoba koja vam se cak svidja "lise čita" da "ste samo prijatelji" ili "da vam se svidja ali ne biste dalje iz bilo kojeg razloga " - NE ,glasno i jasno.Upozorenje da ce biti prijavljen.
Jednom prijavljen se mozda provuce - jednom evidentiran sledeci put nece.

FlyingDutchMen

pre 3 godine

@Јабучило:
... primer je loš. Probaj tako da objasniš nekom osiguranju.... Svet nažalost funkcijoniše jako drugacije.....

Lenka

pre 3 godine

@Jabucilo niko ne kaze da su zene cvecke. Ima ih zlih, prevaranata, manipulatora sta hoces, isto kao i muskaraca. Samo sto su muskarci voljni i raspolozeni da takva ponasanja kazne nasiljem ili cak i ubistvom, a zene ne ubijaju prevarante nego ili odu ili ostanu i trpe. A isto tako, priznaces, da se zene koje nisu nista od toga cesto kazne brutalno jer samo hoce da odu u tome je razlika. Razlika je sto ce muskarac uvek naci neki izgovor - provocirala je, nosila kratko, odgovorila zustro, presolila rucak, izasla na veceru.... To je problem. Kao sto neko vec rece stani kad ti se kaze "ne" i sve ok