Aktuelno

Nedelja, 28.03.2021.

11:15

Zaboravite na Teslu – unutrašnjost Mercedesove električne limuzine oduzima dah FOTO

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Zaboravite na Teslu – unutrašnjost Mercedesove elektriène limuzine oduzima dah FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

Pit

pre 3 godine

Ne brinite vi za Teslu, ima Mask kečeva u rukavu koliko hočeœ. Za pare za koje Tesla štancuje Model 3 i Model Y ostali mogu samo da sanjaju da naprave nešto što bi se kao proizvod približilo ovim modelima.

The Unforgiven

pre 3 godine

Ставиш прст на чело и размислиш на следећи начин. Ја сам мерцедес, узмем и купим једну Теслу и рашрафим је на ситне детаље. Видим шта је то толико добро унутра и кренем да правим слично али са мојом трокраком звездом и то је то. Јел ти стварно мислиш да су у Мерцедесу мутави и да не знају шта је у тој Тесли? Људи имају свој пут, не занима их пластика.
(mr, 29. mart 2021 08:43)
-----------------------------

Ne samo sto su u Mercedesu mutavi vec su mutavi u celoj auto industriji. Jer bez obzira koliko je konkurencija rastavila i proucila Tesla - ni dan danas niko nije uspeo da prekopira Teslin software i pruzi autonomiju koju Tesla ima. Druze, nisu mehanicki delovi koje vidis golim okom razlog zasto je Tesla Tesla vec software koji niko jos nije uspeo da prekopira.

Ili ti smatras da Mercedes (i bilo koji drugi proizvodjac) razmislja u stilu "Hmmm, jeste da je Tesla imala autonomiju od 400+ milja jos pre 5-6 godina, ali eto nama je dovoljno 320 milja i zadovoljicemo se sa tim 5-6 godina kasnije"???

A priznali mi ili ne - autonomija je glavna prodajna karakteristika elektrickih auta.

'al zamalko

pre 3 godine

Mnogi veliki industrijski igraci su kroz istoriju probadali zbog tog stava da su dugo najbolji u necemu i da neki novi nemaju sanse. Pogotovu sad u ovom vremenu brzih promena. Jedan od skorasnjih primera je Nokia. Sve se slazem sem da Mask nema sanse, daleko od toga. Tesla trenutno na trzistu vredi vise nego Mercedes, BMW i Folksvagen zajedno! Dok se veliki magnati opamete, bice sto englezi kazu "Too little, to late"
(Zohan, 28. mart 2021 16:55)

Možda je tako, mada Nokiu i Mercedes u istoj ravni analizirati...mene ipak tvrdnja podseća na onu da, ako bombardovanje još samo malo izdržimo - NATO će se raspasti. Na godišnjicu svog osnivanja. Upropašten od požarevačkog bračnog para. U trenutku kada zapad trijumfuje u pobedi svog političkog koncepta nad istočnjačkim despotijama.
Možda je tako.

Ivan ZG

pre 3 godine

Suprug ulazi u auto.
"Dragi putnici, vežite se, polijećemo."
Šalu na stranu ovo izgleda vrlo futuristički.
Ono što se meni jako sviđe je aerodinamika. Koeficijent 0,2.
Sjećam se vremena kada je izašao Tipo. Motor 1.4 sa 72 KS. Krajnja brzina 170 km/h. I onda je FIAT napravio prototip koji je imao koeficijent otpora zraka 0,19 i stavio isti motor. Krajnja brzina 205 km/h!
Potrošnja pri 130 km/h 40% niža!
Dakle za visoku krajnju brzinu i nisku potrošnju treba "samo" niski koeficijent otpora zraka.
Tako bi ovaj Mercedes mogao ugodno iznenaditi dometom po otvorenoj cesti.
Ovo je rezultat silnog rada u tunelu na smanjenju otpora zraka.
Kada jedan proizvođač pomakne granice izvedivog ostalima ne preostaje ništa drugo nego da ga - slijede i nastoje dostići i prestići.
El. auti su jako zahvalni za dizajnere, a samim time i za nebrojene mogućnosti funkcionalnog oblikovanja pa je samo nebo granica.

Razlike

pre 3 godine

Za sve dusebriznike koji uporedjuju Teslu i ovaj svemirski brod, tacno je to i razlika :)
Tesla je Tesla, sto bi se reklo, "narodski auto" na struju :)
Nema tamo previse detalja, tacnije nema nista! Sto neko rece, zalepili ekran neki shklj klasa od laptopa na tablu i vozi misko.
Ovo...ovo je Mecka, ozbiljna prica. Zato ce ozbiljno i da kosta. Videli bi mi Mecku od 32000 evra elektro kako bi izgledala :) isto bi bila klotara kao i Tesla Model 3.

Mr Majestyk

pre 3 godine

i ja sam mislio ali pogledaj novi njihov model i videces da i oni vise nemaju fizicke dugmice. (samo kazem, 29. mart 2021 07:52)

Koji si ti to najnoviji BMW video bez fizičkih tastera? Ne pričaj napamet.

popadic

pre 3 godine

2254

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29

dok Mertz razvije sve sto treba ,tesla ce da objavi svetu nesto jos bolje i drugacije.Ili imas viziju ili je nemas,ako je nemas mozes biti samo sledbenik na trzistu,lider nikako

mr

pre 3 godine

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29)
---…--

Nemci ni dan danas ne mogu da dostignu autonomiju Tesle od pre 10+ godina ... toliko o tome.
(The Unforgiven, 28. mart 2021 23:33)

Ставиш прст на чело и размислиш на следећи начин. Ја сам мерцедес, узмем и купим једну Теслу и рашрафим је на ситне детаље. Видим шта је то толико добро унутра и кренем да правим слично али са мојом трокраком звездом и то је то. Јел ти стварно мислиш да су у Мерцедесу мутави и да не знају шта је у тој Тесли? Људи имају свој пут, не занима их пластика.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Bmw za sada pronalazi meru. Vozacki auto. (Straight Outta München, 28. mart 2021 20:55)

Istina, ali je BMW pogrešio sa aktuelnom instrument tablom. Nepraktična je, teško se prate osnovni podaci - obrtaji, pre svega. Šteta što tu nisu zadržali klasične analogne instrumente u kombinaciji sa ekranom. Nešto kao na 911, na primer.
Osim toga, obrati pažnju da na novim modelima BMW više nema tastera za gašenje klime. Mora da se ide kroz menije, ili da se zada glasovna komanda. Bez veze.

wronghouse

pre 3 godine

Cena će biti od 100.000 Eur pa na dalje. Hyperscreen koji ovde vidimo je opcija. Autonomija je oko 700 km (realno verovatno ne manje od 500), uz mogućnost brzog punjenja gde za 20 min može dostići 80% kapaciteta. Ubrzanje je 4.5 do 100 km/h. Opremljen je verovatno najkapacitetnijim filterom za separaciju čestica i polena zbog kineskog tržišta i zagađenja njihovih gradova.
Ima izvanredan HUD, verovatno najbolji trenutno pa je nepotrebno skretati pogled sa puta, a podržava i komande glasom što je dovoljno da većinu radnji obavite bez potrebe za ekranima na dodir.
Također je opremljen svim sigurnosnim sistemima koji vam neće dozvoliti da naletite na prepreku na putu, nesmotrenu promenu pravca ili trake. Biće veoma okretan jer je zadnju osovinu nasledio od nove S klase.
Ono što ga izdvaja od Tesle jeste zreliji i kvalitetniji dizajn, a naročito izrada jer nažalost Tesla u nameri da „nahrani“ tržište ima mnogo nedostataka tokom procesa proizvodnje i to će trajati još bar deceniju.
Za oćekivati je vrhunski komfor, udobnost i tišinu, što će također biti adut u poređenju sa Teslom. Autonomija i performanse će i dalje biti na strani Tesle, a tako će ostati još koje leto.
Mercedes dosta ulaže u nekoliko firmi koje intenzivno rade na novoj veoma naprednoj generaciji baterija.

samo kazem

pre 3 godine

Od velike trojke još jedino Bavarci još koliko-toliko odolevaju ovom ludilu sa ekranima zadržavajući neke fizičke komande. Mada kako stvari stoje i oni će početi da prave televizore. Žalosno, ali šta ćes to ti je napredak.
(đed_đuro, 28. mart 2021 21:49)

i ja sam mislio ali pogledaj novi njihov model i videces da i oni vise nemaju fizicke dugmice.

Milan

pre 3 godine

Ovo je namenjeno za one sa mnogo, mnogo novca! Kao i lucid air, koji je rasprodao first edition. To su automobili cenovno iznad tesle, valjda su proučili ciljnu grupu kupaca.

Guliver

pre 3 godine

@Zohan

Tržište može da krahira, to smo videli u više navrata. I tesla sa njim. Mercedes je zauvek.

Jedna stvar, da li je iko video bilo kog zvaničnika da je vozen teškom?

Guliver

pre 3 godine

Jel mogu da fix probleme kao Tesla over the air. Kako cesto se update software. Koliko sofware inzenjera zaposljavaju i kakvu arhitekturu imaju. Ova je smonka cool ali bez prave sofware strategije sve je to pokusaj
(abchotto, 28. mart 2021 23:20)

Tesla ni posle trećeg Major Software Release nije uspeo da unapredi nejednkake zazore na karoseriji. Za branik koji otpada nisam siguran.

Pavle

pre 3 godine

Većina više ceni veće, blistavije i futurističkije. Kao što se i kič muzika više sluša. Da je u ljudima više mudrosti Iphone ne bi kupio niko.
Orijentišimo se na glavno. Ideal automobila je kad te AI vozi a ti radiš ili se zabavljaš, ali štediš vreme. Oni čije je vreme skupo oduvek su imali šofera.
Da li AI ima uslove da vozi? To se usavršava izuzetno brzo. Uskoro će moći po bilo kojem putu, u proseku pouzdanije od čoveka.
Sledeće pitanje je da li je ovo statusni simbol ili prevozno sredstvo. U tom kontekstu se ocenjuje enterijer, indikatori, prebudženi RAM.
Da li će se praviti i ekonomska klasa? Nešto što po ceni i performansama konkuriše naftašima.

dior

pre 3 godine

@statuskan Neko ko kupuje ovo ne kupuje ga da ga vozi 10 godina već da ga zameni za 2-3 godine. Zaista je neverovatno da pratite kola toliko godina i da to ne kontate. To je kao ono, iPhone košta 1500 evra a onda neko kaže ja za te pare kupim kola.

Biće bolje

pre 3 godine

Evropski proizvođači jednostavo ne umeju da naprave EV, sve što smo do sada videli su koncepti i preskupi automobili sa mnogo mana i malom autonomijom. Bojim se da će Kinezi i uvom segmentu izdominirati i na kraju pokupovati brendove, slično kao u mobilnoj industriji. Ne znam koliko je za bezbednost dobro da komadna tabla odvlači pogled vozaču. Zato su fizički tasteri i manji displeji preporučljivi.

Darth Wader

pre 3 godine

Aman ljudi, ko vas tera da kupujete? Slobodno i telefone zamenite za one sa fizičkim tasterima.
Usput, ovo nije jedan ekran, već tri lepo upakovana ispod plastike. Tri ekrana već odavno ima poslednji A6 i A8.

abchotto

pre 3 godine

Jel mogu da fix probleme kao Tesla over the air. Kako cesto se update software. Koliko sofware inzenjera zaposljavaju i kakvu arhitekturu imaju. Ova je smonka cool ali bez prave sofware strategije sve je to pokusaj

The Unforgiven

pre 3 godine

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29)
-------------------------

Nemci ni dan danas ne mogu da dostignu autonomiju Tesle od pre 10+ godina ... toliko o tome.

zombiland

pre 3 godine

Koliko će da košta u odnosu na Teslu? I da koliko će da traje punjenje? Tesla ima mrežu super chargera. Tesla nije izmišljen da bi bio za bogate. Bas naprotiv.

Igor78

pre 3 godine

Kupovinom ovog vozila, dobijate i mikrofiber krpu površine 1 metra kvadratnog da obrišete prašinu sa ekrana pre svake vožnje.
Kada ne znaš šta ćeš dalje, ti udri po LED ekranima i samo neka sjaji što više...Ovo je džiberaj bez ukusa...

Lucky

pre 3 godine

Ovakve automobile treba zabraniti u startu. Sve ono sto vozacu oduzima koncentraciju na voznju treba zabraniti. Prave automobile kao avione ali,avionima upravljaju 2,3 pa i 4 coveka. Sada ce se neko naci pametan pa ce da pokrene pricu kako ovakva kola idu sama ,ali to nije tacno,imaju tu opciju a vozac mora da prati apsolutno sve i reaguje u slucaju greske a ne da spava.

đed_đuro

pre 3 godine

Od velike trojke još jedino Bavarci još koliko-toliko odolevaju ovom ludilu sa ekranima zadržavajući neke fizičke komande. Mada kako stvari stoje i oni će početi da prave televizore. Žalosno, ali šta ćes to ti je napredak.

Danger

pre 3 godine

Lično mislim da su dugmići 1000 puta bolji od tač ekrana.
Inače, realno je da Tesla ne može da se meri sa onima koji proizvode automobile toliko gidina.

danijel

pre 3 godine

Ovo je cista demonstracija sile, cisto da se zna ko je ko u auto industriji. iako nisam ljubitelj EA ovo je za mene cist pogodak. svaka cast

Straight Outta München

pre 3 godine

Bmw se medju retkima jos uvek odupire ovom groznom trendu. Kada se udje u Bmw i dalje se ima utisak da se nalazite u automobilu a ne u nekoj igraonici prepunoj kineskih aparata sa jeftinim led osvetljenjem.
Bmw za sada pronalazi meru. Vozacki auto.

Skomi

pre 3 godine

Kicerica do daske! Mnogo vise volim auta koja imaju svedene linije i sve je na mestu, zato je BMW ultimate driving machine, odlicna i unutrasnjost i spoljasnjost(sem ovih nanovijih dabar prednjih maski), o voznji da i ne govorim.

kurt

pre 3 godine

Vidim da je mnogima kiceraj. Pokusavam da skapiram sta je ovde kic? Neki kazu gomila detalja, bla bla. Naprotiv, sve je svedeno, sa jako lepim linijama, dizajnerski vrhunski i moderno, bas i nema puno detalja, samo elegantna kabina i ogroman displej, koji svakako izgleda lepo.

Vomax

pre 3 godine

Totalno bezveze i nepraktican ovaj "zid" izmedju vozaca i suvozaca. Kako cu da udjem u auto da ga isparkiram kad mi se neko parkira tik uz vozaceva vrata? Da se teleportujem?
(Zivorad, 28. mart 2021 18:54)

Не се оставља то на паркинг.

kole

pre 3 godine

tesla je verovatno najruzniji auto kako spolja tako i unutra,a i ovaj mercedes nije daleko.ovo deluje kao da je za kinesko ili arapsko trziste radjeno,nema ovde ni s od stila.podseca na ps5, ustvari na one jeftine patike za decu koje svetle...

Ridah

pre 3 godine

1000 evra mesečno samo da bi održavao unutrašnjost, otprilike. Paljba BRE. Bilo koji auto završava svakodnevni posao od tačke A do tačke B.

Najvažniji podatak

pre 3 godine

Najvažnijeg podatka za električni automobil nema: kakav mu je domet?
Tu Tesla za sada nema premca - najbolje im baterije. Sve ostale čačkice su od sekundarnog značaja.

samo kazem

pre 3 godine

realnost je da je mercedes od 2016 napravio brutalne automobile u svim klasama unutrasnjost nijednog drugog proizvodjaca ne moze da im pridje.

jesu oni skuplji ali ostali jednostavno ne mogu da naprave slican auto ni za vise novca.

Čačanka

pre 3 godine

Iako sam u početku bila protiv električnih automobila, ova mečka mi se zaista dopada. Cepala bih ga samo tako, auto je i za izlazak i za putovanje,

marko

pre 3 godine

Upordjivati teslu i Mercedes je smesni, jer mercedes je klasa kakvu tesla ne moze da dostigne, jedino su zanimljivi sa tim električnim motorima...

Zivorad

pre 3 godine

Totalno bezveze i nepraktican ovaj "zid" izmedju vozaca i suvozaca. Kako cu da udjem u auto da ga isparkiram kad mi se neko parkira tik uz vozaceva vrata? Da se teleportujem?

w

pre 3 godine

Ko o čemu, napaćeni vlasnik Reno Lagune karavan o kvarovima.
Ovo nije sadašnjost, ovo je budućnost, ovakvi automobili će sami da voze, a putnici pritom neće da bulje u ekrane telefona kao sada nego u ove lepe velike ekrane. U stvari proizvođači već uvode novi termin umesto reči automobil, 'životni prostor na točkovima'.

Gradjanin republike

pre 3 godine

Ocekivao sam da ce barem mercedes biti svestan da je gomilanje ekrana u autu jeftin trik i da premiim klasa ne zeli jos jedan ekran u autu. Audi TT je to vrlo lepo resio.

Veliki brat

pre 3 godine

Ako pogledate američke automobile od pre 20-30 godina, kad su u Evropi već svi imali tu konzolu na sredini i "tunel" visine kao zid između prednjih sedišta, ameri su i dalje furali ručicu menjača pored volana i maltene ravan pod (uz mali tunelčić za kardan ako je auto sa zadnjom vučom ili pogonom na sve točkove).

Tesla je namenjen prvenstveno američkom tržištu i zato ima enterijer kakav ima, amerima je na prvom mestu funkcionalnost, zato se tamo i prodaju tako dobro "ružni" japanski automobili.


I još jedno pitanje za ove iz Mercedesa: koliko košta ovaj ekran kad se pokvari?

Tasa

pre 3 godine

Tesla ne moze ni da pridje ovom Mercedesu...
(Gojko, 28. mart 2021 17:07)

Procitao sam neki spekulativni clanak da ce ovaj Mercedes u ovakvoj opremi da kosta kao dve i po Tesle S. Bilo bi jako neobicno da ne bude mnogo bolji ukoliko je to istina.

analiticar sa pinka

pre 3 godine

I kada se kvcne ovaj ekran, zamena jedno 15 000 evra, ako ne i više, a treba da se pošalje u fabriku nazad, za tu operaciju. Ili se pokvari. a pokvariće se kad tad. i 500 senzora. Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.
(more mrs, 28. mart 2021 13:15)

Ma da... drzi se ti golfa dvojke, to je auto!

Locutus

pre 3 godine

Sad svi hvale mercedes kako je super, a da nije Maska još 200 godina bi nam prodavali prastaru SUS tehnologiju, sa dodatkom filtera i kojekakvih aditiva.

Ovo je kompjuterska grafika, pitanje je kako će to na kraju da izgleda.

dd

pre 3 godine

vozac treba da bude skoncentrisan na put i gleda gde vozi,ruka na volanu.

moze neko da mi objasni cemu ovoliko veliki lcd ekrani u autu?koja je svrha,poenta???

dok vozis buljices u to,ili sta?mislim odlican kiceraj da se izazove saobracajna nesreca,da ubijes sebe ili nekog drugog.

Zohan

pre 3 godine

106
Pojavio se Ilon Mask i napravio revoluciju sa električnim automobilima. Video sam više modela Tesla automobila, ulazio i razgledao. Osim jednog većeg tableta ne postoji ništa posebno što je vredno pažnje. Mask misli da može nadmašiti proizvođače automobila, nema šanse, oni proizvode automobile oko 100 godina. Pogledajte ovaj Mercedes kao da je svemirski brod sa svojim dizajnom. Nadam se da će krenuti masovna proizvodnja mnogo proizvođača i da će cena električnih automobila biti mnogo povoljnija za sve.
(Maximus Decimus Meridius, 28. mart 2021 14:31)

Mnogi veliki industrijski igraci su kroz istoriju probadali zbog tog stava da su dugo najbolji u necemu i da neki novi nemaju sanse. Pogotovu sad u ovom vremenu brzih promena. Jedan od skorasnjih primera je Nokia. Sve se slazem sem da Mask nema sanse, daleko od toga. Tesla trenutno na trzistu vredi vise nego Mercedes, BMW i Folksvagen zajedno! Dok se veliki magnati opamete, bice sto englezi kazu "Too little, to late"

Milan

pre 3 godine

Mehaniku kupuj od nemaca, elektroniku od japanaca a softver od amera! Na kraju jedino ne možete da birate ko to sklapa, svidelo se ili ne - kinezi.

batica

pre 3 godine

90% komentara su derivat čiste ljubomore jer "tvoj" brend nije u stanju da napravi ovako nešto.A prvi komentator se seća nečega što je bio prototip na sajmu u Frankfurtu i nije ušao u serijsku proizvodnju uopšte (čak nije ni radio kao touch screen već je na istom samo puštana prezentacija).Zapravo ovde su problem dve stvari,nedostatak novca i strah od nepoznatog.Ovo prvo razumem ,(na žalost),ali ovo drugo mi je neshvatljivo i tužno.
EQS će biti vrhunski proizvod a ja niti sam njihov kupac niti prodavac. (čak sam ekstremno razočaran dilerom i servisom u BGu jer neki ljudi meni bliski jesu njihovi kupci)

Ipren

pre 3 godine

Podjetnik prije spavanja:
Napuniti pametni sat.
Napuniti mobil
Napuniti E-cigaretu
Napuniti punjac za punjace
Napuniti laptop za posao
Napuniti slusalice bezicne
Napuniti automobil
Napuniti bolju polovicu ...
Sad spavaj!

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Ko je jednom seo u Teslu zna da mu dizajn enterijera nije jaca strana. Nije da je loša ali ne odgovara autu od +100k€. Ali zato ubrzanje...

Batman

pre 3 godine

Sledeci korak, zamenis sofersajbnu velikim ekranom koji projektuje put ispred vas koji snima kamera u grilu. Kad je vec bal nek bude maskenbal.

yuslaven

pre 3 godine

Generacija 30+ se sigurno seća onih radio kasetofona od "200" vati sa buvljaka, iz devedesetih sa zvučnicima što se skidaju. U zvučnicima su bile led diode što šljašte, a i na samom kućištu je bilo led dioda na sve strane pa kad krene da sija kao lajt šou.
Naravno, ovo je Mercedes pa sve to izgleda uglađenije, ali meni je prva asocijacija kad sam video tablu bila ta seljana.

Rade M

pre 3 godine

@... Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.
(more mrs, 28. mart 2021 13:15)
Ih, nije valjda? Padali avioni godinama?! A u stvari pala dva aviona zato što piloti nisu znali niti im je objašnjeno šta da rade u slučaju kvara novog senzora na 737 MAX. Sada je to ispravljeno.

Maximus Decimus Meridius

pre 3 godine

Pojavio se Ilon Mask i napravio revoluciju sa električnim automobilima. Video sam više modela Tesla automobila, ulazio i razgledao. Osim jednog većeg tableta ne postoji ništa posebno što je vredno pažnje. Mask misli da može nadmašiti proizvođače automobila, nema šanse, oni proizvode automobile oko 100 godina. Pogledajte ovaj Mercedes kao da je svemirski brod sa svojim dizajnom. Nadam se da će krenuti masovna proizvodnja mnogo proizvođača i da će cena električnih automobila biti mnogo povoljnija za sve.

Miloš

pre 3 godine

Imam i ja tač u kolima i moram priznati da mi je bilo lakše kada sam imala dugmiće. Mogla sam napamet da promenim radio stanicu , npr.
(axe, 28. mart 2021 12:01)

100% i dalje možeš na taktilnu dugmad da promeniš radio stanicu, a ko ti je kriv kad ne znaš, pa diraš ekran za tu osnovnu stvar.

yosemite sam

pre 3 godine

Mercedes je uvek bio kicerica, ali taj kic prolazi zato sto je mercedes. Mada navikne se covek brzo. Sto se tice ovih trendiva gde Nemci podlezu estetskom ukusu Azije - podatak da 30% svetske prodaje Mercedes ima samo u Kini valjda nesto govori. A bice to jos i vise. Sta da se radi, kupci diktiraju trendove

aha

pre 3 godine

ne znam da li je to dobro ili nije, vreme ce pokazati
ali, pre par godina je to bio teški SF
ali, činjenica je da će nemci to kupovati i voziti
i da imaju i puteve i punjače gde to ima smisla voziti
a mi?
mučimo muku kako staviti katalizator na auto da prođemo tehnički
i da nam pokrpaju udarne rupe da ne odvaljujemo točkove

Stojko

pre 3 godine

Kada isključimo emocije oko imena, Tesla vredi skoro kao cela auto industrija na svetu. Sto je mnogo, mnogo je. Trebace im cela vasiona i njima i kinezima da stanu uz rake sa mercedesom i bmw sto se tiče SVEGA!

da, moje ime

pre 3 godine

ekrani unutra trose vise baterije nego sam e-motor.:) njihova zamena kosta kao polovan golf6 (ne daj boze da pukne).
sve ide u pravcu kao i sa mobilnim telefonima:ne isplati se popravljati, vec kupi nov.

more mrs

pre 3 godine

I kada se kvcne ovaj ekran, zamena jedno 15 000 evra, ako ne i više, a treba da se pošalje u fabriku nazad, za tu operaciju. Ili se pokvari. a pokvariće se kad tad. i 500 senzora. Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.

Jovan V.

pre 3 godine

Kome se ne svidja ima na oglasima još 190ki i 124ki, kod njih je sve mehanički. Nama mladjima kod ovakvih auta problem je jedino cena.

joca

pre 3 godine

Nikakav napredak trebalo bi to sve zabraniti sve ovo postaje jako tuzno i opasno sto se proizvodi prodavanje magle deri dok te kupuju to je moto automobilske Industrie

Гиле

pre 3 godine

Колико сам прочитао на неком другом месту домет му је 700км то је више од Тесле. Јесте овај екран мало кич, али ми је боље од онога што нуди Тесла. Ако је Тесла направио битан корак за све ка ЕВ, очигледно да гиганти полако спремају своју причу.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

I sve Ovo da bi ste vozili prosečno izmedju 25 i 30km/h, po gradu. Na otvorenom putu će vrlo brzo biti 80km/h, tako da sva ova tehnika zapravo nema nikakvu upotrebnu vrednost.

Papageno

pre 3 godine

Očekuje se da će vozač, upkos neprekidnom buljenju u ogroman ekran u kabini, ipak uspeti da povremeno baci pogled i na put ispred sebe i oko sebe.

Ovo postaje stvarno apsurdno...

Karadzic

pre 3 godine

Nije poenta takmiciti se koji proizvodjac ce instalirati najveci i najblistaviji monitor. Mercedes ce sa ovakvim idejama vecito kaskati za Teslom.

Tesla je svojim pristupom kroz inovacije, usavrsila i objedinjila vec postojece tehnologije i ucinila svoj proizvod funkcionalnim, atraktivnim i primenjivim za obicnog korisnika. I da ne zaboravimo efekat onog ludaka, marketingskog genija, Elona Maska.
Nesto slicno kao sto je Apple, predvodjen Stivom Dzobsom, uradio sa Iphone-om.

Ivan ZG

pre 3 godine

"Draga, kupio sam auto sa ekranom od 142 centimetara."
"Dragi, a što nije bilo većeg?"
Evo Mercedes je odlučio staviti najveći ekran koji stane u auto. Od vrata do vrata. Da ne bi ispalo da tamo neki kinezi ili koreanci imaju veći ekran od električne S klase.
Vidim da više nisu najbitniji podaci veličina baterije, doseg, potrošnja, snaga elektromotora, ubrzanje, krajnja brzina...
Sada je najbitnija veličina ekrana. Pa dobro, vjerojatno su procijenili da je to kupcima ovog auta najbitnije. Kada ga kupe pisat će im i ostali podaci u knjižici ako ih bude interesiralo.

je-bote

pre 3 godine

Ako ovako nastave sa velicinom kontrolnih tabli - ekrana, nece imati covek gde da se nasloni, a da nesto ne pokrene. Treba da dodju do sledeceg nivoa, da vecina stvari bude hologram i projekcija na sofersajbne, napred i nazad. Tek tad sve to ima neki smisao.

Тартар

pre 3 godine

Кад је сензор ту, сензор може да се поквари. Покварено да се поправи. Кад је сензор ту сензор мора да се осигура а осигурање за то кошта. Колико често се користи тај двестапедесет и четврти сензор? Е то ја не волим код тих аутомобила. Брдо опреме која мора да се плати а не користи се. Радио, клима, грејачи стакала и ретровизора, навигација понекад и паркинг сензори. Ја заиста више од тога не користим. Не сећам се када сам упали грејаче седишта на задем седишту али они постоје у мом ауту. Беспотребно.

oks

pre 3 godine

Brzo ce americki proizvodjac na svoje mesto u rang listi proizvodjaca automobila. Vec su ih jednom smestili gde im je mesto, a sada otvaraju novo polje i nadaju se boljem rangu. Dzaba.

Darvin

pre 3 godine

Kao sto reče neko,čista demonstracija sile.Vidim da se većini ne dopada...ipak,automobili evoluiraju i ovo je neizbezno.U ne tako dalekoj buducnosti,automobil ce biti prostor za opustanje i zabavu,dok vas AI vozi do odredista.
Kome se ne svidja,uvek moze da zadrzi neki stari SUS auto i vozi sam u retro fazonu.

Marko Kraljević

pre 3 godine

Poznata nemačka electronika i softver, ima više dana da provede u sevisu nego u vožnji , neka hvala kupujem samo provereno, jedina konkurencija Tesli mogu biti japanci, i to je početak i kraj cele priče.

Slovenac

pre 3 godine

Kiceraj totalni. 100 nekih detalja nabacanih bez ikakvog sklada, sve samo sljasti i bljesti. Estetika u 5-om planu. Ali ljudi se ocito pale na ovo, sta ces?!

očajno pero

pre 3 godine

Razočaran sam nemaju u programu crtane Pere Detlića i Duška Dugouška da gledam dok vozim auto putem, a ako mu sam migavac zakači neću ga isplatiti do penzije. Pobrkam li slučajno tač za ručnu i klimu već vidim sebe u jendeku pored puta. Ljudi moji mi smo ipak duhovna živa bića koja žele da upravljaju i vozilom i životom. Šta će mi onda vozačka dozvola. Čipujte idiote koji to žele i kada uđu u ovakav kokpit neka zamišljaju da su negde u svemiru u nekom SF filmu ionako je ovde volan suvišan, jer ovo je robotizovan automobil ili rečeno onom rogobatnom rečeju samovozeće.

axe

pre 3 godine

Izgleda kao spejs šatl. Mene zanima jedno. Zar sve ovo sto sve sija i ovaj tač nece odvlačiti pažnju vozaču? Imam i ja tač u kolima i moram priznati da mi je bilo lakše kada sam imala dugmiće. Mogla sam napamet da promenim radio stanicu , npr.

Vozac

pre 3 godine

Covek kad gleda u ovaj Mercedesov EQS kokpit, misli da je u avionu.
Fantasticna izbedba, dizajn i pregled. Zna li netko, kolika mu je cena?

vlad

pre 3 godine

Ovo vise ne spada u auto, izgubila se svrha vozila. Treba da bude udoban, pouzdan i da se osecate prijatno, a ne vas zabavlja prilikom voznje.

објавите ми коментар

pre 3 godine

Нико не купује Теслу због квалитета израде и ентеријера, тако да је наслов баш бесмислен

Vozač

pre 3 godine

Pre par godina neki elektorkinez je imao ekran od stuba do stuba. Danas se krem evropske autoindustrije saginje kineskom kiču umesto da ih nauči šta je lepo. Tužno.

Papageno

pre 3 godine

Očekuje se da će vozač, upkos neprekidnom buljenju u ogroman ekran u kabini, ipak uspeti da povremeno baci pogled i na put ispred sebe i oko sebe.

Ovo postaje stvarno apsurdno...

axe

pre 3 godine

Izgleda kao spejs šatl. Mene zanima jedno. Zar sve ovo sto sve sija i ovaj tač nece odvlačiti pažnju vozaču? Imam i ja tač u kolima i moram priznati da mi je bilo lakše kada sam imala dugmiće. Mogla sam napamet da promenim radio stanicu , npr.

Ipren

pre 3 godine

Podjetnik prije spavanja:
Napuniti pametni sat.
Napuniti mobil
Napuniti E-cigaretu
Napuniti punjac za punjace
Napuniti laptop za posao
Napuniti slusalice bezicne
Napuniti automobil
Napuniti bolju polovicu ...
Sad spavaj!

Vozač

pre 3 godine

Pre par godina neki elektorkinez je imao ekran od stuba do stuba. Danas se krem evropske autoindustrije saginje kineskom kiču umesto da ih nauči šta je lepo. Tužno.

Slovenac

pre 3 godine

Kiceraj totalni. 100 nekih detalja nabacanih bez ikakvog sklada, sve samo sljasti i bljesti. Estetika u 5-om planu. Ali ljudi se ocito pale na ovo, sta ces?!

Ivan ZG

pre 3 godine

"Draga, kupio sam auto sa ekranom od 142 centimetara."
"Dragi, a što nije bilo većeg?"
Evo Mercedes je odlučio staviti najveći ekran koji stane u auto. Od vrata do vrata. Da ne bi ispalo da tamo neki kinezi ili koreanci imaju veći ekran od električne S klase.
Vidim da više nisu najbitniji podaci veličina baterije, doseg, potrošnja, snaga elektromotora, ubrzanje, krajnja brzina...
Sada je najbitnija veličina ekrana. Pa dobro, vjerojatno su procijenili da je to kupcima ovog auta najbitnije. Kada ga kupe pisat će im i ostali podaci u knjižici ako ih bude interesiralo.

објавите ми коментар

pre 3 godine

Нико не купује Теслу због квалитета израде и ентеријера, тако да је наслов баш бесмислен

vlad

pre 3 godine

Ovo vise ne spada u auto, izgubila se svrha vozila. Treba da bude udoban, pouzdan i da se osecate prijatno, a ne vas zabavlja prilikom voznje.

da, moje ime

pre 3 godine

ekrani unutra trose vise baterije nego sam e-motor.:) njihova zamena kosta kao polovan golf6 (ne daj boze da pukne).
sve ide u pravcu kao i sa mobilnim telefonima:ne isplati se popravljati, vec kupi nov.

Jovan V.

pre 3 godine

Kome se ne svidja ima na oglasima još 190ki i 124ki, kod njih je sve mehanički. Nama mladjima kod ovakvih auta problem je jedino cena.

je-bote

pre 3 godine

Ako ovako nastave sa velicinom kontrolnih tabli - ekrana, nece imati covek gde da se nasloni, a da nesto ne pokrene. Treba da dodju do sledeceg nivoa, da vecina stvari bude hologram i projekcija na sofersajbne, napred i nazad. Tek tad sve to ima neki smisao.

Batman

pre 3 godine

Sledeci korak, zamenis sofersajbnu velikim ekranom koji projektuje put ispred vas koji snima kamera u grilu. Kad je vec bal nek bude maskenbal.

Vomax

pre 3 godine

Totalno bezveze i nepraktican ovaj "zid" izmedju vozaca i suvozaca. Kako cu da udjem u auto da ga isparkiram kad mi se neko parkira tik uz vozaceva vrata? Da se teleportujem?
(Zivorad, 28. mart 2021 18:54)

Не се оставља то на паркинг.

Гиле

pre 3 godine

Колико сам прочитао на неком другом месту домет му је 700км то је више од Тесле. Јесте овај екран мало кич, али ми је боље од онога што нуди Тесла. Ако је Тесла направио битан корак за све ка ЕВ, очигледно да гиганти полако спремају своју причу.

aha

pre 3 godine

ne znam da li je to dobro ili nije, vreme ce pokazati
ali, pre par godina je to bio teški SF
ali, činjenica je da će nemci to kupovati i voziti
i da imaju i puteve i punjače gde to ima smisla voziti
a mi?
mučimo muku kako staviti katalizator na auto da prođemo tehnički
i da nam pokrpaju udarne rupe da ne odvaljujemo točkove

Darvin

pre 3 godine

Kao sto reče neko,čista demonstracija sile.Vidim da se većini ne dopada...ipak,automobili evoluiraju i ovo je neizbezno.U ne tako dalekoj buducnosti,automobil ce biti prostor za opustanje i zabavu,dok vas AI vozi do odredista.
Kome se ne svidja,uvek moze da zadrzi neki stari SUS auto i vozi sam u retro fazonu.

Veliki brat

pre 3 godine

Ako pogledate američke automobile od pre 20-30 godina, kad su u Evropi već svi imali tu konzolu na sredini i "tunel" visine kao zid između prednjih sedišta, ameri su i dalje furali ručicu menjača pored volana i maltene ravan pod (uz mali tunelčić za kardan ako je auto sa zadnjom vučom ili pogonom na sve točkove).

Tesla je namenjen prvenstveno američkom tržištu i zato ima enterijer kakav ima, amerima je na prvom mestu funkcionalnost, zato se tamo i prodaju tako dobro "ružni" japanski automobili.


I još jedno pitanje za ove iz Mercedesa: koliko košta ovaj ekran kad se pokvari?

Vozac

pre 3 godine

Covek kad gleda u ovaj Mercedesov EQS kokpit, misli da je u avionu.
Fantasticna izbedba, dizajn i pregled. Zna li netko, kolika mu je cena?

more mrs

pre 3 godine

I kada se kvcne ovaj ekran, zamena jedno 15 000 evra, ako ne i više, a treba da se pošalje u fabriku nazad, za tu operaciju. Ili se pokvari. a pokvariće se kad tad. i 500 senzora. Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.

dd

pre 3 godine

vozac treba da bude skoncentrisan na put i gleda gde vozi,ruka na volanu.

moze neko da mi objasni cemu ovoliko veliki lcd ekrani u autu?koja je svrha,poenta???

dok vozis buljices u to,ili sta?mislim odlican kiceraj da se izazove saobracajna nesreca,da ubijes sebe ili nekog drugog.

analiticar sa pinka

pre 3 godine

I kada se kvcne ovaj ekran, zamena jedno 15 000 evra, ako ne i više, a treba da se pošalje u fabriku nazad, za tu operaciju. Ili se pokvari. a pokvariće se kad tad. i 500 senzora. Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.
(more mrs, 28. mart 2021 13:15)

Ma da... drzi se ti golfa dvojke, to je auto!

The Unforgiven

pre 3 godine

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29)
-------------------------

Nemci ni dan danas ne mogu da dostignu autonomiju Tesle od pre 10+ godina ... toliko o tome.

yuslaven

pre 3 godine

Generacija 30+ se sigurno seća onih radio kasetofona od "200" vati sa buvljaka, iz devedesetih sa zvučnicima što se skidaju. U zvučnicima su bile led diode što šljašte, a i na samom kućištu je bilo led dioda na sve strane pa kad krene da sija kao lajt šou.
Naravno, ovo je Mercedes pa sve to izgleda uglađenije, ali meni je prva asocijacija kad sam video tablu bila ta seljana.

Maximus Decimus Meridius

pre 3 godine

Pojavio se Ilon Mask i napravio revoluciju sa električnim automobilima. Video sam više modela Tesla automobila, ulazio i razgledao. Osim jednog većeg tableta ne postoji ništa posebno što je vredno pažnje. Mask misli da može nadmašiti proizvođače automobila, nema šanse, oni proizvode automobile oko 100 godina. Pogledajte ovaj Mercedes kao da je svemirski brod sa svojim dizajnom. Nadam se da će krenuti masovna proizvodnja mnogo proizvođača i da će cena električnih automobila biti mnogo povoljnija za sve.

danijel

pre 3 godine

Ovo je cista demonstracija sile, cisto da se zna ko je ko u auto industriji. iako nisam ljubitelj EA ovo je za mene cist pogodak. svaka cast

Tasa

pre 3 godine

Tesla ne moze ni da pridje ovom Mercedesu...
(Gojko, 28. mart 2021 17:07)

Procitao sam neki spekulativni clanak da ce ovaj Mercedes u ovakvoj opremi da kosta kao dve i po Tesle S. Bilo bi jako neobicno da ne bude mnogo bolji ukoliko je to istina.

Danger

pre 3 godine

Lično mislim da su dugmići 1000 puta bolji od tač ekrana.
Inače, realno je da Tesla ne može da se meri sa onima koji proizvode automobile toliko gidina.

Zohan

pre 3 godine

106
Pojavio se Ilon Mask i napravio revoluciju sa električnim automobilima. Video sam više modela Tesla automobila, ulazio i razgledao. Osim jednog većeg tableta ne postoji ništa posebno što je vredno pažnje. Mask misli da može nadmašiti proizvođače automobila, nema šanse, oni proizvode automobile oko 100 godina. Pogledajte ovaj Mercedes kao da je svemirski brod sa svojim dizajnom. Nadam se da će krenuti masovna proizvodnja mnogo proizvođača i da će cena električnih automobila biti mnogo povoljnija za sve.
(Maximus Decimus Meridius, 28. mart 2021 14:31)

Mnogi veliki industrijski igraci su kroz istoriju probadali zbog tog stava da su dugo najbolji u necemu i da neki novi nemaju sanse. Pogotovu sad u ovom vremenu brzih promena. Jedan od skorasnjih primera je Nokia. Sve se slazem sem da Mask nema sanse, daleko od toga. Tesla trenutno na trzistu vredi vise nego Mercedes, BMW i Folksvagen zajedno! Dok se veliki magnati opamete, bice sto englezi kazu "Too little, to late"

Igor78

pre 3 godine

Kupovinom ovog vozila, dobijate i mikrofiber krpu površine 1 metra kvadratnog da obrišete prašinu sa ekrana pre svake vožnje.
Kada ne znaš šta ćeš dalje, ti udri po LED ekranima i samo neka sjaji što više...Ovo je džiberaj bez ukusa...

Тартар

pre 3 godine

Кад је сензор ту, сензор може да се поквари. Покварено да се поправи. Кад је сензор ту сензор мора да се осигура а осигурање за то кошта. Колико често се користи тај двестапедесет и четврти сензор? Е то ја не волим код тих аутомобила. Брдо опреме која мора да се плати а не користи се. Радио, клима, грејачи стакала и ретровизора, навигација понекад и паркинг сензори. Ја заиста више од тога не користим. Не сећам се када сам упали грејаче седишта на задем седишту али они постоје у мом ауту. Беспотребно.

marko

pre 3 godine

Upordjivati teslu i Mercedes je smesni, jer mercedes je klasa kakvu tesla ne moze da dostigne, jedino su zanimljivi sa tim električnim motorima...

yosemite sam

pre 3 godine

Mercedes je uvek bio kicerica, ali taj kic prolazi zato sto je mercedes. Mada navikne se covek brzo. Sto se tice ovih trendiva gde Nemci podlezu estetskom ukusu Azije - podatak da 30% svetske prodaje Mercedes ima samo u Kini valjda nesto govori. A bice to jos i vise. Sta da se radi, kupci diktiraju trendove

Karadzic

pre 3 godine

Nije poenta takmiciti se koji proizvodjac ce instalirati najveci i najblistaviji monitor. Mercedes ce sa ovakvim idejama vecito kaskati za Teslom.

Tesla je svojim pristupom kroz inovacije, usavrsila i objedinjila vec postojece tehnologije i ucinila svoj proizvod funkcionalnim, atraktivnim i primenjivim za obicnog korisnika. I da ne zaboravimo efekat onog ludaka, marketingskog genija, Elona Maska.
Nesto slicno kao sto je Apple, predvodjen Stivom Dzobsom, uradio sa Iphone-om.

Straight Outta München

pre 3 godine

Bmw se medju retkima jos uvek odupire ovom groznom trendu. Kada se udje u Bmw i dalje se ima utisak da se nalazite u automobilu a ne u nekoj igraonici prepunoj kineskih aparata sa jeftinim led osvetljenjem.
Bmw za sada pronalazi meru. Vozacki auto.

Ridah

pre 3 godine

1000 evra mesečno samo da bi održavao unutrašnjost, otprilike. Paljba BRE. Bilo koji auto završava svakodnevni posao od tačke A do tačke B.

Locutus

pre 3 godine

Sad svi hvale mercedes kako je super, a da nije Maska još 200 godina bi nam prodavali prastaru SUS tehnologiju, sa dodatkom filtera i kojekakvih aditiva.

Ovo je kompjuterska grafika, pitanje je kako će to na kraju da izgleda.

samo kazem

pre 3 godine

realnost je da je mercedes od 2016 napravio brutalne automobile u svim klasama unutrasnjost nijednog drugog proizvodjaca ne moze da im pridje.

jesu oni skuplji ali ostali jednostavno ne mogu da naprave slican auto ni za vise novca.

zombiland

pre 3 godine

Koliko će da košta u odnosu na Teslu? I da koliko će da traje punjenje? Tesla ima mrežu super chargera. Tesla nije izmišljen da bi bio za bogate. Bas naprotiv.

Marko Kraljević

pre 3 godine

Poznata nemačka electronika i softver, ima više dana da provede u sevisu nego u vožnji , neka hvala kupujem samo provereno, jedina konkurencija Tesli mogu biti japanci, i to je početak i kraj cele priče.

očajno pero

pre 3 godine

Razočaran sam nemaju u programu crtane Pere Detlića i Duška Dugouška da gledam dok vozim auto putem, a ako mu sam migavac zakači neću ga isplatiti do penzije. Pobrkam li slučajno tač za ručnu i klimu već vidim sebe u jendeku pored puta. Ljudi moji mi smo ipak duhovna živa bića koja žele da upravljaju i vozilom i životom. Šta će mi onda vozačka dozvola. Čipujte idiote koji to žele i kada uđu u ovakav kokpit neka zamišljaju da su negde u svemiru u nekom SF filmu ionako je ovde volan suvišan, jer ovo je robotizovan automobil ili rečeno onom rogobatnom rečeju samovozeće.

Milan

pre 3 godine

Mehaniku kupuj od nemaca, elektroniku od japanaca a softver od amera! Na kraju jedino ne možete da birate ko to sklapa, svidelo se ili ne - kinezi.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

I sve Ovo da bi ste vozili prosečno izmedju 25 i 30km/h, po gradu. Na otvorenom putu će vrlo brzo biti 80km/h, tako da sva ova tehnika zapravo nema nikakvu upotrebnu vrednost.

joca

pre 3 godine

Nikakav napredak trebalo bi to sve zabraniti sve ovo postaje jako tuzno i opasno sto se proizvodi prodavanje magle deri dok te kupuju to je moto automobilske Industrie

w

pre 3 godine

Ko o čemu, napaćeni vlasnik Reno Lagune karavan o kvarovima.
Ovo nije sadašnjost, ovo je budućnost, ovakvi automobili će sami da voze, a putnici pritom neće da bulje u ekrane telefona kao sada nego u ove lepe velike ekrane. U stvari proizvođači već uvode novi termin umesto reči automobil, 'životni prostor na točkovima'.

kurt

pre 3 godine

Vidim da je mnogima kiceraj. Pokusavam da skapiram sta je ovde kic? Neki kazu gomila detalja, bla bla. Naprotiv, sve je svedeno, sa jako lepim linijama, dizajnerski vrhunski i moderno, bas i nema puno detalja, samo elegantna kabina i ogroman displej, koji svakako izgleda lepo.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Ko je jednom seo u Teslu zna da mu dizajn enterijera nije jaca strana. Nije da je loša ali ne odgovara autu od +100k€. Ali zato ubrzanje...

batica

pre 3 godine

90% komentara su derivat čiste ljubomore jer "tvoj" brend nije u stanju da napravi ovako nešto.A prvi komentator se seća nečega što je bio prototip na sajmu u Frankfurtu i nije ušao u serijsku proizvodnju uopšte (čak nije ni radio kao touch screen već je na istom samo puštana prezentacija).Zapravo ovde su problem dve stvari,nedostatak novca i strah od nepoznatog.Ovo prvo razumem ,(na žalost),ali ovo drugo mi je neshvatljivo i tužno.
EQS će biti vrhunski proizvod a ja niti sam njihov kupac niti prodavac. (čak sam ekstremno razočaran dilerom i servisom u BGu jer neki ljudi meni bliski jesu njihovi kupci)

Najvažniji podatak

pre 3 godine

Najvažnijeg podatka za električni automobil nema: kakav mu je domet?
Tu Tesla za sada nema premca - najbolje im baterije. Sve ostale čačkice su od sekundarnog značaja.

đed_đuro

pre 3 godine

Od velike trojke još jedino Bavarci još koliko-toliko odolevaju ovom ludilu sa ekranima zadržavajući neke fizičke komande. Mada kako stvari stoje i oni će početi da prave televizore. Žalosno, ali šta ćes to ti je napredak.

oks

pre 3 godine

Brzo ce americki proizvodjac na svoje mesto u rang listi proizvodjaca automobila. Vec su ih jednom smestili gde im je mesto, a sada otvaraju novo polje i nadaju se boljem rangu. Dzaba.

Biće bolje

pre 3 godine

Evropski proizvođači jednostavo ne umeju da naprave EV, sve što smo do sada videli su koncepti i preskupi automobili sa mnogo mana i malom autonomijom. Bojim se da će Kinezi i uvom segmentu izdominirati i na kraju pokupovati brendove, slično kao u mobilnoj industriji. Ne znam koliko je za bezbednost dobro da komadna tabla odvlači pogled vozaču. Zato su fizički tasteri i manji displeji preporučljivi.

Stojko

pre 3 godine

Kada isključimo emocije oko imena, Tesla vredi skoro kao cela auto industrija na svetu. Sto je mnogo, mnogo je. Trebace im cela vasiona i njima i kinezima da stanu uz rake sa mercedesom i bmw sto se tiče SVEGA!

Miloš

pre 3 godine

Imam i ja tač u kolima i moram priznati da mi je bilo lakše kada sam imala dugmiće. Mogla sam napamet da promenim radio stanicu , npr.
(axe, 28. mart 2021 12:01)

100% i dalje možeš na taktilnu dugmad da promeniš radio stanicu, a ko ti je kriv kad ne znaš, pa diraš ekran za tu osnovnu stvar.

Rade M

pre 3 godine

@... Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.
(more mrs, 28. mart 2021 13:15)
Ih, nije valjda? Padali avioni godinama?! A u stvari pala dva aviona zato što piloti nisu znali niti im je objašnjeno šta da rade u slučaju kvara novog senzora na 737 MAX. Sada je to ispravljeno.

Lucky

pre 3 godine

Ovakve automobile treba zabraniti u startu. Sve ono sto vozacu oduzima koncentraciju na voznju treba zabraniti. Prave automobile kao avione ali,avionima upravljaju 2,3 pa i 4 coveka. Sada ce se neko naci pametan pa ce da pokrene pricu kako ovakva kola idu sama ,ali to nije tacno,imaju tu opciju a vozac mora da prati apsolutno sve i reaguje u slucaju greske a ne da spava.

Gradjanin republike

pre 3 godine

Ocekivao sam da ce barem mercedes biti svestan da je gomilanje ekrana u autu jeftin trik i da premiim klasa ne zeli jos jedan ekran u autu. Audi TT je to vrlo lepo resio.

wronghouse

pre 3 godine

Cena će biti od 100.000 Eur pa na dalje. Hyperscreen koji ovde vidimo je opcija. Autonomija je oko 700 km (realno verovatno ne manje od 500), uz mogućnost brzog punjenja gde za 20 min može dostići 80% kapaciteta. Ubrzanje je 4.5 do 100 km/h. Opremljen je verovatno najkapacitetnijim filterom za separaciju čestica i polena zbog kineskog tržišta i zagađenja njihovih gradova.
Ima izvanredan HUD, verovatno najbolji trenutno pa je nepotrebno skretati pogled sa puta, a podržava i komande glasom što je dovoljno da većinu radnji obavite bez potrebe za ekranima na dodir.
Također je opremljen svim sigurnosnim sistemima koji vam neće dozvoliti da naletite na prepreku na putu, nesmotrenu promenu pravca ili trake. Biće veoma okretan jer je zadnju osovinu nasledio od nove S klase.
Ono što ga izdvaja od Tesle jeste zreliji i kvalitetniji dizajn, a naročito izrada jer nažalost Tesla u nameri da „nahrani“ tržište ima mnogo nedostataka tokom procesa proizvodnje i to će trajati još bar deceniju.
Za oćekivati je vrhunski komfor, udobnost i tišinu, što će također biti adut u poređenju sa Teslom. Autonomija i performanse će i dalje biti na strani Tesle, a tako će ostati još koje leto.
Mercedes dosta ulaže u nekoliko firmi koje intenzivno rade na novoj veoma naprednoj generaciji baterija.

Zivorad

pre 3 godine

Totalno bezveze i nepraktican ovaj "zid" izmedju vozaca i suvozaca. Kako cu da udjem u auto da ga isparkiram kad mi se neko parkira tik uz vozaceva vrata? Da se teleportujem?

Čačanka

pre 3 godine

Iako sam u početku bila protiv električnih automobila, ova mečka mi se zaista dopada. Cepala bih ga samo tako, auto je i za izlazak i za putovanje,

kole

pre 3 godine

tesla je verovatno najruzniji auto kako spolja tako i unutra,a i ovaj mercedes nije daleko.ovo deluje kao da je za kinesko ili arapsko trziste radjeno,nema ovde ni s od stila.podseca na ps5, ustvari na one jeftine patike za decu koje svetle...

Skomi

pre 3 godine

Kicerica do daske! Mnogo vise volim auta koja imaju svedene linije i sve je na mestu, zato je BMW ultimate driving machine, odlicna i unutrasnjost i spoljasnjost(sem ovih nanovijih dabar prednjih maski), o voznji da i ne govorim.

Ivan ZG

pre 3 godine

Suprug ulazi u auto.
"Dragi putnici, vežite se, polijećemo."
Šalu na stranu ovo izgleda vrlo futuristički.
Ono što se meni jako sviđe je aerodinamika. Koeficijent 0,2.
Sjećam se vremena kada je izašao Tipo. Motor 1.4 sa 72 KS. Krajnja brzina 170 km/h. I onda je FIAT napravio prototip koji je imao koeficijent otpora zraka 0,19 i stavio isti motor. Krajnja brzina 205 km/h!
Potrošnja pri 130 km/h 40% niža!
Dakle za visoku krajnju brzinu i nisku potrošnju treba "samo" niski koeficijent otpora zraka.
Tako bi ovaj Mercedes mogao ugodno iznenaditi dometom po otvorenoj cesti.
Ovo je rezultat silnog rada u tunelu na smanjenju otpora zraka.
Kada jedan proizvođač pomakne granice izvedivog ostalima ne preostaje ništa drugo nego da ga - slijede i nastoje dostići i prestići.
El. auti su jako zahvalni za dizajnere, a samim time i za nebrojene mogućnosti funkcionalnog oblikovanja pa je samo nebo granica.

abchotto

pre 3 godine

Jel mogu da fix probleme kao Tesla over the air. Kako cesto se update software. Koliko sofware inzenjera zaposljavaju i kakvu arhitekturu imaju. Ova je smonka cool ali bez prave sofware strategije sve je to pokusaj

Darth Wader

pre 3 godine

Aman ljudi, ko vas tera da kupujete? Slobodno i telefone zamenite za one sa fizičkim tasterima.
Usput, ovo nije jedan ekran, već tri lepo upakovana ispod plastike. Tri ekrana već odavno ima poslednji A6 i A8.

Guliver

pre 3 godine

Jel mogu da fix probleme kao Tesla over the air. Kako cesto se update software. Koliko sofware inzenjera zaposljavaju i kakvu arhitekturu imaju. Ova je smonka cool ali bez prave sofware strategije sve je to pokusaj
(abchotto, 28. mart 2021 23:20)

Tesla ni posle trećeg Major Software Release nije uspeo da unapredi nejednkake zazore na karoseriji. Za branik koji otpada nisam siguran.

Milan

pre 3 godine

Ovo je namenjeno za one sa mnogo, mnogo novca! Kao i lucid air, koji je rasprodao first edition. To su automobili cenovno iznad tesle, valjda su proučili ciljnu grupu kupaca.

Razlike

pre 3 godine

Za sve dusebriznike koji uporedjuju Teslu i ovaj svemirski brod, tacno je to i razlika :)
Tesla je Tesla, sto bi se reklo, "narodski auto" na struju :)
Nema tamo previse detalja, tacnije nema nista! Sto neko rece, zalepili ekran neki shklj klasa od laptopa na tablu i vozi misko.
Ovo...ovo je Mecka, ozbiljna prica. Zato ce ozbiljno i da kosta. Videli bi mi Mecku od 32000 evra elektro kako bi izgledala :) isto bi bila klotara kao i Tesla Model 3.

mr

pre 3 godine

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29)
---…--

Nemci ni dan danas ne mogu da dostignu autonomiju Tesle od pre 10+ godina ... toliko o tome.
(The Unforgiven, 28. mart 2021 23:33)

Ставиш прст на чело и размислиш на следећи начин. Ја сам мерцедес, узмем и купим једну Теслу и рашрафим је на ситне детаље. Видим шта је то толико добро унутра и кренем да правим слично али са мојом трокраком звездом и то је то. Јел ти стварно мислиш да су у Мерцедесу мутави и да не знају шта је у тој Тесли? Људи имају свој пут, не занима их пластика.

popadic

pre 3 godine

2254

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29

dok Mertz razvije sve sto treba ,tesla ce da objavi svetu nesto jos bolje i drugacije.Ili imas viziju ili je nemas,ako je nemas mozes biti samo sledbenik na trzistu,lider nikako

samo kazem

pre 3 godine

Od velike trojke još jedino Bavarci još koliko-toliko odolevaju ovom ludilu sa ekranima zadržavajući neke fizičke komande. Mada kako stvari stoje i oni će početi da prave televizore. Žalosno, ali šta ćes to ti je napredak.
(đed_đuro, 28. mart 2021 21:49)

i ja sam mislio ali pogledaj novi njihov model i videces da i oni vise nemaju fizicke dugmice.

The Unforgiven

pre 3 godine

Ставиш прст на чело и размислиш на следећи начин. Ја сам мерцедес, узмем и купим једну Теслу и рашрафим је на ситне детаље. Видим шта је то толико добро унутра и кренем да правим слично али са мојом трокраком звездом и то је то. Јел ти стварно мислиш да су у Мерцедесу мутави и да не знају шта је у тој Тесли? Људи имају свој пут, не занима их пластика.
(mr, 29. mart 2021 08:43)
-----------------------------

Ne samo sto su u Mercedesu mutavi vec su mutavi u celoj auto industriji. Jer bez obzira koliko je konkurencija rastavila i proucila Tesla - ni dan danas niko nije uspeo da prekopira Teslin software i pruzi autonomiju koju Tesla ima. Druze, nisu mehanicki delovi koje vidis golim okom razlog zasto je Tesla Tesla vec software koji niko jos nije uspeo da prekopira.

Ili ti smatras da Mercedes (i bilo koji drugi proizvodjac) razmislja u stilu "Hmmm, jeste da je Tesla imala autonomiju od 400+ milja jos pre 5-6 godina, ali eto nama je dovoljno 320 milja i zadovoljicemo se sa tim 5-6 godina kasnije"???

A priznali mi ili ne - autonomija je glavna prodajna karakteristika elektrickih auta.

dior

pre 3 godine

@statuskan Neko ko kupuje ovo ne kupuje ga da ga vozi 10 godina već da ga zameni za 2-3 godine. Zaista je neverovatno da pratite kola toliko godina i da to ne kontate. To je kao ono, iPhone košta 1500 evra a onda neko kaže ja za te pare kupim kola.

Pit

pre 3 godine

Ne brinite vi za Teslu, ima Mask kečeva u rukavu koliko hočeœ. Za pare za koje Tesla štancuje Model 3 i Model Y ostali mogu samo da sanjaju da naprave nešto što bi se kao proizvod približilo ovim modelima.

Guliver

pre 3 godine

@Zohan

Tržište može da krahira, to smo videli u više navrata. I tesla sa njim. Mercedes je zauvek.

Jedna stvar, da li je iko video bilo kog zvaničnika da je vozen teškom?

Pavle

pre 3 godine

Većina više ceni veće, blistavije i futurističkije. Kao što se i kič muzika više sluša. Da je u ljudima više mudrosti Iphone ne bi kupio niko.
Orijentišimo se na glavno. Ideal automobila je kad te AI vozi a ti radiš ili se zabavljaš, ali štediš vreme. Oni čije je vreme skupo oduvek su imali šofera.
Da li AI ima uslove da vozi? To se usavršava izuzetno brzo. Uskoro će moći po bilo kojem putu, u proseku pouzdanije od čoveka.
Sledeće pitanje je da li je ovo statusni simbol ili prevozno sredstvo. U tom kontekstu se ocenjuje enterijer, indikatori, prebudženi RAM.
Da li će se praviti i ekonomska klasa? Nešto što po ceni i performansama konkuriše naftašima.

'al zamalko

pre 3 godine

Mnogi veliki industrijski igraci su kroz istoriju probadali zbog tog stava da su dugo najbolji u necemu i da neki novi nemaju sanse. Pogotovu sad u ovom vremenu brzih promena. Jedan od skorasnjih primera je Nokia. Sve se slazem sem da Mask nema sanse, daleko od toga. Tesla trenutno na trzistu vredi vise nego Mercedes, BMW i Folksvagen zajedno! Dok se veliki magnati opamete, bice sto englezi kazu "Too little, to late"
(Zohan, 28. mart 2021 16:55)

Možda je tako, mada Nokiu i Mercedes u istoj ravni analizirati...mene ipak tvrdnja podseća na onu da, ako bombardovanje još samo malo izdržimo - NATO će se raspasti. Na godišnjicu svog osnivanja. Upropašten od požarevačkog bračnog para. U trenutku kada zapad trijumfuje u pobedi svog političkog koncepta nad istočnjačkim despotijama.
Možda je tako.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Bmw za sada pronalazi meru. Vozacki auto. (Straight Outta München, 28. mart 2021 20:55)

Istina, ali je BMW pogrešio sa aktuelnom instrument tablom. Nepraktična je, teško se prate osnovni podaci - obrtaji, pre svega. Šteta što tu nisu zadržali klasične analogne instrumente u kombinaciji sa ekranom. Nešto kao na 911, na primer.
Osim toga, obrati pažnju da na novim modelima BMW više nema tastera za gašenje klime. Mora da se ide kroz menije, ili da se zada glasovna komanda. Bez veze.

Mr Majestyk

pre 3 godine

i ja sam mislio ali pogledaj novi njihov model i videces da i oni vise nemaju fizicke dugmice. (samo kazem, 29. mart 2021 07:52)

Koji si ti to najnoviji BMW video bez fizičkih tastera? Ne pričaj napamet.

Slovenac

pre 3 godine

Kiceraj totalni. 100 nekih detalja nabacanih bez ikakvog sklada, sve samo sljasti i bljesti. Estetika u 5-om planu. Ali ljudi se ocito pale na ovo, sta ces?!

Miloš

pre 3 godine

Imam i ja tač u kolima i moram priznati da mi je bilo lakše kada sam imala dugmiće. Mogla sam napamet da promenim radio stanicu , npr.
(axe, 28. mart 2021 12:01)

100% i dalje možeš na taktilnu dugmad da promeniš radio stanicu, a ko ti je kriv kad ne znaš, pa diraš ekran za tu osnovnu stvar.

Papageno

pre 3 godine

Očekuje se da će vozač, upkos neprekidnom buljenju u ogroman ekran u kabini, ipak uspeti da povremeno baci pogled i na put ispred sebe i oko sebe.

Ovo postaje stvarno apsurdno...

Jovan V.

pre 3 godine

Kome se ne svidja ima na oglasima još 190ki i 124ki, kod njih je sve mehanički. Nama mladjima kod ovakvih auta problem je jedino cena.

Locutus

pre 3 godine

Sad svi hvale mercedes kako je super, a da nije Maska još 200 godina bi nam prodavali prastaru SUS tehnologiju, sa dodatkom filtera i kojekakvih aditiva.

Ovo je kompjuterska grafika, pitanje je kako će to na kraju da izgleda.

Vozac

pre 3 godine

Covek kad gleda u ovaj Mercedesov EQS kokpit, misli da je u avionu.
Fantasticna izbedba, dizajn i pregled. Zna li netko, kolika mu je cena?

Vozač

pre 3 godine

Pre par godina neki elektorkinez je imao ekran od stuba do stuba. Danas se krem evropske autoindustrije saginje kineskom kiču umesto da ih nauči šta je lepo. Tužno.

Marko Kraljević

pre 3 godine

Poznata nemačka electronika i softver, ima više dana da provede u sevisu nego u vožnji , neka hvala kupujem samo provereno, jedina konkurencija Tesli mogu biti japanci, i to je početak i kraj cele priče.

kole

pre 3 godine

tesla je verovatno najruzniji auto kako spolja tako i unutra,a i ovaj mercedes nije daleko.ovo deluje kao da je za kinesko ili arapsko trziste radjeno,nema ovde ni s od stila.podseca na ps5, ustvari na one jeftine patike za decu koje svetle...

Karadzic

pre 3 godine

Nije poenta takmiciti se koji proizvodjac ce instalirati najveci i najblistaviji monitor. Mercedes ce sa ovakvim idejama vecito kaskati za Teslom.

Tesla je svojim pristupom kroz inovacije, usavrsila i objedinjila vec postojece tehnologije i ucinila svoj proizvod funkcionalnim, atraktivnim i primenjivim za obicnog korisnika. I da ne zaboravimo efekat onog ludaka, marketingskog genija, Elona Maska.
Nesto slicno kao sto je Apple, predvodjen Stivom Dzobsom, uradio sa Iphone-om.

analiticar sa pinka

pre 3 godine

I kada se kvcne ovaj ekran, zamena jedno 15 000 evra, ako ne i više, a treba da se pošalje u fabriku nazad, za tu operaciju. Ili se pokvari. a pokvariće se kad tad. i 500 senzora. Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.
(more mrs, 28. mart 2021 13:15)

Ma da... drzi se ti golfa dvojke, to je auto!

Skomi

pre 3 godine

Kicerica do daske! Mnogo vise volim auta koja imaju svedene linije i sve je na mestu, zato je BMW ultimate driving machine, odlicna i unutrasnjost i spoljasnjost(sem ovih nanovijih dabar prednjih maski), o voznji da i ne govorim.

Čačanka

pre 3 godine

Iako sam u početku bila protiv električnih automobila, ova mečka mi se zaista dopada. Cepala bih ga samo tako, auto je i za izlazak i za putovanje,

vlad

pre 3 godine

Ovo vise ne spada u auto, izgubila se svrha vozila. Treba da bude udoban, pouzdan i da se osecate prijatno, a ne vas zabavlja prilikom voznje.

Zivorad

pre 3 godine

Totalno bezveze i nepraktican ovaj "zid" izmedju vozaca i suvozaca. Kako cu da udjem u auto da ga isparkiram kad mi se neko parkira tik uz vozaceva vrata? Da se teleportujem?

The Unforgiven

pre 3 godine

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29)
-------------------------

Nemci ni dan danas ne mogu da dostignu autonomiju Tesle od pre 10+ godina ... toliko o tome.

očajno pero

pre 3 godine

Razočaran sam nemaju u programu crtane Pere Detlića i Duška Dugouška da gledam dok vozim auto putem, a ako mu sam migavac zakači neću ga isplatiti do penzije. Pobrkam li slučajno tač za ručnu i klimu već vidim sebe u jendeku pored puta. Ljudi moji mi smo ipak duhovna živa bića koja žele da upravljaju i vozilom i životom. Šta će mi onda vozačka dozvola. Čipujte idiote koji to žele i kada uđu u ovakav kokpit neka zamišljaju da su negde u svemiru u nekom SF filmu ionako je ovde volan suvišan, jer ovo je robotizovan automobil ili rečeno onom rogobatnom rečeju samovozeće.

more mrs

pre 3 godine

I kada se kvcne ovaj ekran, zamena jedno 15 000 evra, ako ne i više, a treba da se pošalje u fabriku nazad, za tu operaciju. Ili se pokvari. a pokvariće se kad tad. i 500 senzora. Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.

joca

pre 3 godine

Nikakav napredak trebalo bi to sve zabraniti sve ovo postaje jako tuzno i opasno sto se proizvodi prodavanje magle deri dok te kupuju to je moto automobilske Industrie

Maximus Decimus Meridius

pre 3 godine

Pojavio se Ilon Mask i napravio revoluciju sa električnim automobilima. Video sam više modela Tesla automobila, ulazio i razgledao. Osim jednog većeg tableta ne postoji ništa posebno što je vredno pažnje. Mask misli da može nadmašiti proizvođače automobila, nema šanse, oni proizvode automobile oko 100 godina. Pogledajte ovaj Mercedes kao da je svemirski brod sa svojim dizajnom. Nadam se da će krenuti masovna proizvodnja mnogo proizvođača i da će cena električnih automobila biti mnogo povoljnija za sve.

Zohan

pre 3 godine

106
Pojavio se Ilon Mask i napravio revoluciju sa električnim automobilima. Video sam više modela Tesla automobila, ulazio i razgledao. Osim jednog većeg tableta ne postoji ništa posebno što je vredno pažnje. Mask misli da može nadmašiti proizvođače automobila, nema šanse, oni proizvode automobile oko 100 godina. Pogledajte ovaj Mercedes kao da je svemirski brod sa svojim dizajnom. Nadam se da će krenuti masovna proizvodnja mnogo proizvođača i da će cena električnih automobila biti mnogo povoljnija za sve.
(Maximus Decimus Meridius, 28. mart 2021 14:31)

Mnogi veliki industrijski igraci su kroz istoriju probadali zbog tog stava da su dugo najbolji u necemu i da neki novi nemaju sanse. Pogotovu sad u ovom vremenu brzih promena. Jedan od skorasnjih primera je Nokia. Sve se slazem sem da Mask nema sanse, daleko od toga. Tesla trenutno na trzistu vredi vise nego Mercedes, BMW i Folksvagen zajedno! Dok se veliki magnati opamete, bice sto englezi kazu "Too little, to late"

samo kazem

pre 3 godine

realnost je da je mercedes od 2016 napravio brutalne automobile u svim klasama unutrasnjost nijednog drugog proizvodjaca ne moze da im pridje.

jesu oni skuplji ali ostali jednostavno ne mogu da naprave slican auto ni za vise novca.

marko

pre 3 godine

Upordjivati teslu i Mercedes je smesni, jer mercedes je klasa kakvu tesla ne moze da dostigne, jedino su zanimljivi sa tim električnim motorima...

Straight Outta München

pre 3 godine

Bmw se medju retkima jos uvek odupire ovom groznom trendu. Kada se udje u Bmw i dalje se ima utisak da se nalazite u automobilu a ne u nekoj igraonici prepunoj kineskih aparata sa jeftinim led osvetljenjem.
Bmw za sada pronalazi meru. Vozacki auto.

Rade M

pre 3 godine

@... Pokvario se onaj jedan senzor u boingu 737, pa padali avioni godinama, dok su provalili šta je problem.
(more mrs, 28. mart 2021 13:15)
Ih, nije valjda? Padali avioni godinama?! A u stvari pala dva aviona zato što piloti nisu znali niti im je objašnjeno šta da rade u slučaju kvara novog senzora na 737 MAX. Sada je to ispravljeno.

axe

pre 3 godine

Izgleda kao spejs šatl. Mene zanima jedno. Zar sve ovo sto sve sija i ovaj tač nece odvlačiti pažnju vozaču? Imam i ja tač u kolima i moram priznati da mi je bilo lakše kada sam imala dugmiće. Mogla sam napamet da promenim radio stanicu , npr.

Darvin

pre 3 godine

Kao sto reče neko,čista demonstracija sile.Vidim da se većini ne dopada...ipak,automobili evoluiraju i ovo je neizbezno.U ne tako dalekoj buducnosti,automobil ce biti prostor za opustanje i zabavu,dok vas AI vozi do odredista.
Kome se ne svidja,uvek moze da zadrzi neki stari SUS auto i vozi sam u retro fazonu.

Ivan ZG

pre 3 godine

"Draga, kupio sam auto sa ekranom od 142 centimetara."
"Dragi, a što nije bilo većeg?"
Evo Mercedes je odlučio staviti najveći ekran koji stane u auto. Od vrata do vrata. Da ne bi ispalo da tamo neki kinezi ili koreanci imaju veći ekran od električne S klase.
Vidim da više nisu najbitniji podaci veličina baterije, doseg, potrošnja, snaga elektromotora, ubrzanje, krajnja brzina...
Sada je najbitnija veličina ekrana. Pa dobro, vjerojatno su procijenili da je to kupcima ovog auta najbitnije. Kada ga kupe pisat će im i ostali podaci u knjižici ako ih bude interesiralo.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

I sve Ovo da bi ste vozili prosečno izmedju 25 i 30km/h, po gradu. Na otvorenom putu će vrlo brzo biti 80km/h, tako da sva ova tehnika zapravo nema nikakvu upotrebnu vrednost.

Ridah

pre 3 godine

1000 evra mesečno samo da bi održavao unutrašnjost, otprilike. Paljba BRE. Bilo koji auto završava svakodnevni posao od tačke A do tačke B.

danijel

pre 3 godine

Ovo je cista demonstracija sile, cisto da se zna ko je ko u auto industriji. iako nisam ljubitelj EA ovo je za mene cist pogodak. svaka cast

da, moje ime

pre 3 godine

ekrani unutra trose vise baterije nego sam e-motor.:) njihova zamena kosta kao polovan golf6 (ne daj boze da pukne).
sve ide u pravcu kao i sa mobilnim telefonima:ne isplati se popravljati, vec kupi nov.

објавите ми коментар

pre 3 godine

Нико не купује Теслу због квалитета израде и ентеријера, тако да је наслов баш бесмислен

kurt

pre 3 godine

Vidim da je mnogima kiceraj. Pokusavam da skapiram sta je ovde kic? Neki kazu gomila detalja, bla bla. Naprotiv, sve je svedeno, sa jako lepim linijama, dizajnerski vrhunski i moderno, bas i nema puno detalja, samo elegantna kabina i ogroman displej, koji svakako izgleda lepo.

Lucky

pre 3 godine

Ovakve automobile treba zabraniti u startu. Sve ono sto vozacu oduzima koncentraciju na voznju treba zabraniti. Prave automobile kao avione ali,avionima upravljaju 2,3 pa i 4 coveka. Sada ce se neko naci pametan pa ce da pokrene pricu kako ovakva kola idu sama ,ali to nije tacno,imaju tu opciju a vozac mora da prati apsolutno sve i reaguje u slucaju greske a ne da spava.

Vomax

pre 3 godine

Totalno bezveze i nepraktican ovaj "zid" izmedju vozaca i suvozaca. Kako cu da udjem u auto da ga isparkiram kad mi se neko parkira tik uz vozaceva vrata? Da se teleportujem?
(Zivorad, 28. mart 2021 18:54)

Не се оставља то на паркинг.

Danger

pre 3 godine

Lično mislim da su dugmići 1000 puta bolji od tač ekrana.
Inače, realno je da Tesla ne može da se meri sa onima koji proizvode automobile toliko gidina.

w

pre 3 godine

Ko o čemu, napaćeni vlasnik Reno Lagune karavan o kvarovima.
Ovo nije sadašnjost, ovo je budućnost, ovakvi automobili će sami da voze, a putnici pritom neće da bulje u ekrane telefona kao sada nego u ove lepe velike ekrane. U stvari proizvođači već uvode novi termin umesto reči automobil, 'životni prostor na točkovima'.

mr

pre 3 godine

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29)
---…--

Nemci ni dan danas ne mogu da dostignu autonomiju Tesle od pre 10+ godina ... toliko o tome.
(The Unforgiven, 28. mart 2021 23:33)

Ставиш прст на чело и размислиш на следећи начин. Ја сам мерцедес, узмем и купим једну Теслу и рашрафим је на ситне детаље. Видим шта је то толико добро унутра и кренем да правим слично али са мојом трокраком звездом и то је то. Јел ти стварно мислиш да су у Мерцедесу мутави и да не знају шта је у тој Тесли? Људи имају свој пут, не занима их пластика.

je-bote

pre 3 godine

Ako ovako nastave sa velicinom kontrolnih tabli - ekrana, nece imati covek gde da se nasloni, a da nesto ne pokrene. Treba da dodju do sledeceg nivoa, da vecina stvari bude hologram i projekcija na sofersajbne, napred i nazad. Tek tad sve to ima neki smisao.

popadic

pre 3 godine

2254

nece mercedes audi bmw dozvoliti da neka tesla bude bolja od njih..ovo je strava od vozila
(turbo, 28. mart 2021 11:29

dok Mertz razvije sve sto treba ,tesla ce da objavi svetu nesto jos bolje i drugacije.Ili imas viziju ili je nemas,ako je nemas mozes biti samo sledbenik na trzistu,lider nikako

Тартар

pre 3 godine

Кад је сензор ту, сензор може да се поквари. Покварено да се поправи. Кад је сензор ту сензор мора да се осигура а осигурање за то кошта. Колико често се користи тај двестапедесет и четврти сензор? Е то ја не волим код тих аутомобила. Брдо опреме која мора да се плати а не користи се. Радио, клима, грејачи стакала и ретровизора, навигација понекад и паркинг сензори. Ја заиста више од тога не користим. Не сећам се када сам упали грејаче седишта на задем седишту али они постоје у мом ауту. Беспотребно.

Гиле

pre 3 godine

Колико сам прочитао на неком другом месту домет му је 700км то је више од Тесле. Јесте овај екран мало кич, али ми је боље од онога што нуди Тесла. Ако је Тесла направио битан корак за све ка ЕВ, очигледно да гиганти полако спремају своју причу.

Stojko

pre 3 godine

Kada isključimo emocije oko imena, Tesla vredi skoro kao cela auto industrija na svetu. Sto je mnogo, mnogo je. Trebace im cela vasiona i njima i kinezima da stanu uz rake sa mercedesom i bmw sto se tiče SVEGA!

Darth Wader

pre 3 godine

Aman ljudi, ko vas tera da kupujete? Slobodno i telefone zamenite za one sa fizičkim tasterima.
Usput, ovo nije jedan ekran, već tri lepo upakovana ispod plastike. Tri ekrana već odavno ima poslednji A6 i A8.

Guliver

pre 3 godine

@Zohan

Tržište može da krahira, to smo videli u više navrata. I tesla sa njim. Mercedes je zauvek.

Jedna stvar, da li je iko video bilo kog zvaničnika da je vozen teškom?

oks

pre 3 godine

Brzo ce americki proizvodjac na svoje mesto u rang listi proizvodjaca automobila. Vec su ih jednom smestili gde im je mesto, a sada otvaraju novo polje i nadaju se boljem rangu. Dzaba.

Ipren

pre 3 godine

Podjetnik prije spavanja:
Napuniti pametni sat.
Napuniti mobil
Napuniti E-cigaretu
Napuniti punjac za punjace
Napuniti laptop za posao
Napuniti slusalice bezicne
Napuniti automobil
Napuniti bolju polovicu ...
Sad spavaj!

dd

pre 3 godine

vozac treba da bude skoncentrisan na put i gleda gde vozi,ruka na volanu.

moze neko da mi objasni cemu ovoliko veliki lcd ekrani u autu?koja je svrha,poenta???

dok vozis buljices u to,ili sta?mislim odlican kiceraj da se izazove saobracajna nesreca,da ubijes sebe ili nekog drugog.

Veliki brat

pre 3 godine

Ako pogledate američke automobile od pre 20-30 godina, kad su u Evropi već svi imali tu konzolu na sredini i "tunel" visine kao zid između prednjih sedišta, ameri su i dalje furali ručicu menjača pored volana i maltene ravan pod (uz mali tunelčić za kardan ako je auto sa zadnjom vučom ili pogonom na sve točkove).

Tesla je namenjen prvenstveno američkom tržištu i zato ima enterijer kakav ima, amerima je na prvom mestu funkcionalnost, zato se tamo i prodaju tako dobro "ružni" japanski automobili.


I još jedno pitanje za ove iz Mercedesa: koliko košta ovaj ekran kad se pokvari?

Tasa

pre 3 godine

Tesla ne moze ni da pridje ovom Mercedesu...
(Gojko, 28. mart 2021 17:07)

Procitao sam neki spekulativni clanak da ce ovaj Mercedes u ovakvoj opremi da kosta kao dve i po Tesle S. Bilo bi jako neobicno da ne bude mnogo bolji ukoliko je to istina.

Gradjanin republike

pre 3 godine

Ocekivao sam da ce barem mercedes biti svestan da je gomilanje ekrana u autu jeftin trik i da premiim klasa ne zeli jos jedan ekran u autu. Audi TT je to vrlo lepo resio.

abchotto

pre 3 godine

Jel mogu da fix probleme kao Tesla over the air. Kako cesto se update software. Koliko sofware inzenjera zaposljavaju i kakvu arhitekturu imaju. Ova je smonka cool ali bez prave sofware strategije sve je to pokusaj

Biće bolje

pre 3 godine

Evropski proizvođači jednostavo ne umeju da naprave EV, sve što smo do sada videli su koncepti i preskupi automobili sa mnogo mana i malom autonomijom. Bojim se da će Kinezi i uvom segmentu izdominirati i na kraju pokupovati brendove, slično kao u mobilnoj industriji. Ne znam koliko je za bezbednost dobro da komadna tabla odvlači pogled vozaču. Zato su fizički tasteri i manji displeji preporučljivi.

yuslaven

pre 3 godine

Generacija 30+ se sigurno seća onih radio kasetofona od "200" vati sa buvljaka, iz devedesetih sa zvučnicima što se skidaju. U zvučnicima su bile led diode što šljašte, a i na samom kućištu je bilo led dioda na sve strane pa kad krene da sija kao lajt šou.
Naravno, ovo je Mercedes pa sve to izgleda uglađenije, ali meni je prva asocijacija kad sam video tablu bila ta seljana.

Igor78

pre 3 godine

Kupovinom ovog vozila, dobijate i mikrofiber krpu površine 1 metra kvadratnog da obrišete prašinu sa ekrana pre svake vožnje.
Kada ne znaš šta ćeš dalje, ti udri po LED ekranima i samo neka sjaji što više...Ovo je džiberaj bez ukusa...

yosemite sam

pre 3 godine

Mercedes je uvek bio kicerica, ali taj kic prolazi zato sto je mercedes. Mada navikne se covek brzo. Sto se tice ovih trendiva gde Nemci podlezu estetskom ukusu Azije - podatak da 30% svetske prodaje Mercedes ima samo u Kini valjda nesto govori. A bice to jos i vise. Sta da se radi, kupci diktiraju trendove

aha

pre 3 godine

ne znam da li je to dobro ili nije, vreme ce pokazati
ali, pre par godina je to bio teški SF
ali, činjenica je da će nemci to kupovati i voziti
i da imaju i puteve i punjače gde to ima smisla voziti
a mi?
mučimo muku kako staviti katalizator na auto da prođemo tehnički
i da nam pokrpaju udarne rupe da ne odvaljujemo točkove

zombiland

pre 3 godine

Koliko će da košta u odnosu na Teslu? I da koliko će da traje punjenje? Tesla ima mrežu super chargera. Tesla nije izmišljen da bi bio za bogate. Bas naprotiv.

Pavle

pre 3 godine

Većina više ceni veće, blistavije i futurističkije. Kao što se i kič muzika više sluša. Da je u ljudima više mudrosti Iphone ne bi kupio niko.
Orijentišimo se na glavno. Ideal automobila je kad te AI vozi a ti radiš ili se zabavljaš, ali štediš vreme. Oni čije je vreme skupo oduvek su imali šofera.
Da li AI ima uslove da vozi? To se usavršava izuzetno brzo. Uskoro će moći po bilo kojem putu, u proseku pouzdanije od čoveka.
Sledeće pitanje je da li je ovo statusni simbol ili prevozno sredstvo. U tom kontekstu se ocenjuje enterijer, indikatori, prebudženi RAM.
Da li će se praviti i ekonomska klasa? Nešto što po ceni i performansama konkuriše naftašima.

Najvažniji podatak

pre 3 godine

Najvažnijeg podatka za električni automobil nema: kakav mu je domet?
Tu Tesla za sada nema premca - najbolje im baterije. Sve ostale čačkice su od sekundarnog značaja.

đed_đuro

pre 3 godine

Od velike trojke još jedino Bavarci još koliko-toliko odolevaju ovom ludilu sa ekranima zadržavajući neke fizičke komande. Mada kako stvari stoje i oni će početi da prave televizore. Žalosno, ali šta ćes to ti je napredak.

Ivan ZG

pre 3 godine

Suprug ulazi u auto.
"Dragi putnici, vežite se, polijećemo."
Šalu na stranu ovo izgleda vrlo futuristički.
Ono što se meni jako sviđe je aerodinamika. Koeficijent 0,2.
Sjećam se vremena kada je izašao Tipo. Motor 1.4 sa 72 KS. Krajnja brzina 170 km/h. I onda je FIAT napravio prototip koji je imao koeficijent otpora zraka 0,19 i stavio isti motor. Krajnja brzina 205 km/h!
Potrošnja pri 130 km/h 40% niža!
Dakle za visoku krajnju brzinu i nisku potrošnju treba "samo" niski koeficijent otpora zraka.
Tako bi ovaj Mercedes mogao ugodno iznenaditi dometom po otvorenoj cesti.
Ovo je rezultat silnog rada u tunelu na smanjenju otpora zraka.
Kada jedan proizvođač pomakne granice izvedivog ostalima ne preostaje ništa drugo nego da ga - slijede i nastoje dostići i prestići.
El. auti su jako zahvalni za dizajnere, a samim time i za nebrojene mogućnosti funkcionalnog oblikovanja pa je samo nebo granica.

Guliver

pre 3 godine

Jel mogu da fix probleme kao Tesla over the air. Kako cesto se update software. Koliko sofware inzenjera zaposljavaju i kakvu arhitekturu imaju. Ova je smonka cool ali bez prave sofware strategije sve je to pokusaj
(abchotto, 28. mart 2021 23:20)

Tesla ni posle trećeg Major Software Release nije uspeo da unapredi nejednkake zazore na karoseriji. Za branik koji otpada nisam siguran.

wronghouse

pre 3 godine

Cena će biti od 100.000 Eur pa na dalje. Hyperscreen koji ovde vidimo je opcija. Autonomija je oko 700 km (realno verovatno ne manje od 500), uz mogućnost brzog punjenja gde za 20 min može dostići 80% kapaciteta. Ubrzanje je 4.5 do 100 km/h. Opremljen je verovatno najkapacitetnijim filterom za separaciju čestica i polena zbog kineskog tržišta i zagađenja njihovih gradova.
Ima izvanredan HUD, verovatno najbolji trenutno pa je nepotrebno skretati pogled sa puta, a podržava i komande glasom što je dovoljno da većinu radnji obavite bez potrebe za ekranima na dodir.
Također je opremljen svim sigurnosnim sistemima koji vam neće dozvoliti da naletite na prepreku na putu, nesmotrenu promenu pravca ili trake. Biće veoma okretan jer je zadnju osovinu nasledio od nove S klase.
Ono što ga izdvaja od Tesle jeste zreliji i kvalitetniji dizajn, a naročito izrada jer nažalost Tesla u nameri da „nahrani“ tržište ima mnogo nedostataka tokom procesa proizvodnje i to će trajati još bar deceniju.
Za oćekivati je vrhunski komfor, udobnost i tišinu, što će također biti adut u poređenju sa Teslom. Autonomija i performanse će i dalje biti na strani Tesle, a tako će ostati još koje leto.
Mercedes dosta ulaže u nekoliko firmi koje intenzivno rade na novoj veoma naprednoj generaciji baterija.

Razlike

pre 3 godine

Za sve dusebriznike koji uporedjuju Teslu i ovaj svemirski brod, tacno je to i razlika :)
Tesla je Tesla, sto bi se reklo, "narodski auto" na struju :)
Nema tamo previse detalja, tacnije nema nista! Sto neko rece, zalepili ekran neki shklj klasa od laptopa na tablu i vozi misko.
Ovo...ovo je Mecka, ozbiljna prica. Zato ce ozbiljno i da kosta. Videli bi mi Mecku od 32000 evra elektro kako bi izgledala :) isto bi bila klotara kao i Tesla Model 3.

The Unforgiven

pre 3 godine

Ставиш прст на чело и размислиш на следећи начин. Ја сам мерцедес, узмем и купим једну Теслу и рашрафим је на ситне детаље. Видим шта је то толико добро унутра и кренем да правим слично али са мојом трокраком звездом и то је то. Јел ти стварно мислиш да су у Мерцедесу мутави и да не знају шта је у тој Тесли? Људи имају свој пут, не занима их пластика.
(mr, 29. mart 2021 08:43)
-----------------------------

Ne samo sto su u Mercedesu mutavi vec su mutavi u celoj auto industriji. Jer bez obzira koliko je konkurencija rastavila i proucila Tesla - ni dan danas niko nije uspeo da prekopira Teslin software i pruzi autonomiju koju Tesla ima. Druze, nisu mehanicki delovi koje vidis golim okom razlog zasto je Tesla Tesla vec software koji niko jos nije uspeo da prekopira.

Ili ti smatras da Mercedes (i bilo koji drugi proizvodjac) razmislja u stilu "Hmmm, jeste da je Tesla imala autonomiju od 400+ milja jos pre 5-6 godina, ali eto nama je dovoljno 320 milja i zadovoljicemo se sa tim 5-6 godina kasnije"???

A priznali mi ili ne - autonomija je glavna prodajna karakteristika elektrickih auta.

Milan

pre 3 godine

Mehaniku kupuj od nemaca, elektroniku od japanaca a softver od amera! Na kraju jedino ne možete da birate ko to sklapa, svidelo se ili ne - kinezi.

batica

pre 3 godine

90% komentara su derivat čiste ljubomore jer "tvoj" brend nije u stanju da napravi ovako nešto.A prvi komentator se seća nečega što je bio prototip na sajmu u Frankfurtu i nije ušao u serijsku proizvodnju uopšte (čak nije ni radio kao touch screen već je na istom samo puštana prezentacija).Zapravo ovde su problem dve stvari,nedostatak novca i strah od nepoznatog.Ovo prvo razumem ,(na žalost),ali ovo drugo mi je neshvatljivo i tužno.
EQS će biti vrhunski proizvod a ja niti sam njihov kupac niti prodavac. (čak sam ekstremno razočaran dilerom i servisom u BGu jer neki ljudi meni bliski jesu njihovi kupci)

Mr Majestyk

pre 3 godine

Bmw za sada pronalazi meru. Vozacki auto. (Straight Outta München, 28. mart 2021 20:55)

Istina, ali je BMW pogrešio sa aktuelnom instrument tablom. Nepraktična je, teško se prate osnovni podaci - obrtaji, pre svega. Šteta što tu nisu zadržali klasične analogne instrumente u kombinaciji sa ekranom. Nešto kao na 911, na primer.
Osim toga, obrati pažnju da na novim modelima BMW više nema tastera za gašenje klime. Mora da se ide kroz menije, ili da se zada glasovna komanda. Bez veze.

Pit

pre 3 godine

Ne brinite vi za Teslu, ima Mask kečeva u rukavu koliko hočeœ. Za pare za koje Tesla štancuje Model 3 i Model Y ostali mogu samo da sanjaju da naprave nešto što bi se kao proizvod približilo ovim modelima.

PatriJota za tastaturom

pre 3 godine

Ko je jednom seo u Teslu zna da mu dizajn enterijera nije jaca strana. Nije da je loša ali ne odgovara autu od +100k€. Ali zato ubrzanje...

Batman

pre 3 godine

Sledeci korak, zamenis sofersajbnu velikim ekranom koji projektuje put ispred vas koji snima kamera u grilu. Kad je vec bal nek bude maskenbal.

dior

pre 3 godine

@statuskan Neko ko kupuje ovo ne kupuje ga da ga vozi 10 godina već da ga zameni za 2-3 godine. Zaista je neverovatno da pratite kola toliko godina i da to ne kontate. To je kao ono, iPhone košta 1500 evra a onda neko kaže ja za te pare kupim kola.

samo kazem

pre 3 godine

Od velike trojke još jedino Bavarci još koliko-toliko odolevaju ovom ludilu sa ekranima zadržavajući neke fizičke komande. Mada kako stvari stoje i oni će početi da prave televizore. Žalosno, ali šta ćes to ti je napredak.
(đed_đuro, 28. mart 2021 21:49)

i ja sam mislio ali pogledaj novi njihov model i videces da i oni vise nemaju fizicke dugmice.

Milan

pre 3 godine

Ovo je namenjeno za one sa mnogo, mnogo novca! Kao i lucid air, koji je rasprodao first edition. To su automobili cenovno iznad tesle, valjda su proučili ciljnu grupu kupaca.

Mr Majestyk

pre 3 godine

i ja sam mislio ali pogledaj novi njihov model i videces da i oni vise nemaju fizicke dugmice. (samo kazem, 29. mart 2021 07:52)

Koji si ti to najnoviji BMW video bez fizičkih tastera? Ne pričaj napamet.

'al zamalko

pre 3 godine

Mnogi veliki industrijski igraci su kroz istoriju probadali zbog tog stava da su dugo najbolji u necemu i da neki novi nemaju sanse. Pogotovu sad u ovom vremenu brzih promena. Jedan od skorasnjih primera je Nokia. Sve se slazem sem da Mask nema sanse, daleko od toga. Tesla trenutno na trzistu vredi vise nego Mercedes, BMW i Folksvagen zajedno! Dok se veliki magnati opamete, bice sto englezi kazu "Too little, to late"
(Zohan, 28. mart 2021 16:55)

Možda je tako, mada Nokiu i Mercedes u istoj ravni analizirati...mene ipak tvrdnja podseća na onu da, ako bombardovanje još samo malo izdržimo - NATO će se raspasti. Na godišnjicu svog osnivanja. Upropašten od požarevačkog bračnog para. U trenutku kada zapad trijumfuje u pobedi svog političkog koncepta nad istočnjačkim despotijama.
Možda je tako.