Aktuelno

Ponedeljak, 22.03.2021.

19:14

Gde čuvate važne podatke? Pazite da ne ostanete bez njih

Izvor: B92

Gde èuvate važne podatke? Pazite da ne ostanete bez njih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

semafor, stepenice, bicikli...

pre 3 godine

Za sve koji pominju NAS, samo bih dodao da je rizik držanja na jednoj lokaciji ipak značajan. Požar, poplava, provala...

Uglavnom su predlozi dobri, stvar je budžeta i donekle "ukusa", ali za koji god pristup da se odlučite, morate imati podatke na više lokacija i bar jednu kopiju u offline. Od onih koje su online, bar jedna da nema automatsku sinhronizaciju.

I naravno, sve su to "samo" podaci, preduzmite šta je potrebno da ih zaštitite, ali pre svega čuvajte sebe i one koji vas vole.

грађаниОПН

pre 3 godine

Поставити просто питање, где податке чувају рецимо ЦИА и сличне организације. Наравно да их не чувају на туђим серверима те је прича о "безбедном облаку" неопевана глупост када је реч о безбедности.

Maltezer

pre 3 godine

"Najbezbedniji i najjeftiniji i trajniji je vam je onaj na običnom dvd disku (kog sam opisao kao prvog) - ne postoji bolji , za običnog čoveka.
(Godet, 29. mart 2021 22:10)"

To je upravo najsigurniji način da se ostane bez podataka. Dvd postaje raritet, kao nekada flopi disk. Stoga, ili NAS ili spoljni hdd, s nekim interfejsom za koji se još ne nazire alternativa (USB , LAN , WiFi).

ber

pre 3 godine

Privatni cloud na Nextcloud resenju,
Open-source i odlicna dokumentacija. Ako budzet nije veliki moze da se vrti i na polovonom raspberry pi.

Postoje i mobilne aplikacije tako da automatska sinhronizacija slika/videa je takodje moguca.

Powerslave

pre 3 godine

Sve što je na cloud-u, a ne kod tebe suštinski nije tvoje.
Sutra neko može iz ko zna kakvih razloga, promenjenih pravila itd. da ti kaže da više nemaš prava pristupa. Ili ti, što je danas jako moderno, izmisle neku aferu i onda te se svi odreknu i zabrane ti pristup svemu. A podaci ostaju tamo negde.
Pa samo Google je odjednom ukinuo nebrojeno projekata, programa i servisa i ostavili korisnike da se snađu šta dalje. Najnovije što znam je da su ograničili storage na serverima sa neograničenog na "samo" 15 GB. Meni to ne znači mnogo npr, ali nekome možda pravi ogroman problem.
Da ne pričam da niko zapravo ne zna šta se dešava sa podacima koji fizički nisu tu. Mogućnosti su razne.

Zato, samo rezervne kopije, ako je baš potrebno i višestruke. Bar su danas hard diskovi jeftiniji nego ikad.

Godet

pre 3 godine

Podatke u vidu slika i kratkih video uspomena sa telefona , najbolje je narezati na obične kvalitetnije dvd diskove (data life) i upakovati u dobru plastičnu kutiju za dvd (koja što bolje dihtuje . Onda čuvate disk na mestu koje je suvo , zaštićeno od sunca i vlage .
Trajnost čuvanja na ovakav način je nešto preko 50 godina !
Drugi način je čuvanje na hard diskovima u mašini (računaru) koju sami možete napraviti od vašeg (poželjno zbog cene ) starijeg računara gde će te uzeti najmanje dva hard diska većeg kapaciteta i formirati neku od " Raid" opcija namenjenu čuvanju podataka (nikako raid 0) . Ako čuvate podatke na ovaj način treba da od vaše mašine udaljite jak izvor magnetizma (jake zvučnike na primer) i makar u godinu dana izvršite relociranje podataka i čekiranje diska na dve godine.
Ovako podaci mogu da budu sačuvani i do 10 godina!
Treći i najnebezbedniji način vam je oblak .
Najbezbedniji vam je Mega ali ako zaboravite lozinku , ne postoji način vraćanja ni od strane tima na Megi . Možete da se oprostite od podataka .
Posle Mege vam je najbezbedniji Gugl drive ali tu mogu da vam u podatke uđu i oni deda mrazovi vilenjaci , samo što sada ne mogu da vam ih obrišu. Međutim ako čuvate normalne podatke, budute sugurni da neće niko da vam ih dira.

Najbezbedniji i najjeftiniji i trajniji je vam je onaj na običnom dvd disku (kog sam opisao kao prvog) - ne postoji bolji , za običnog čoveka.

IT dinosaurus od Spektruma ZX

pre 3 godine

Kao prvo, život je samo važan a ne podaci.
Ne postoje toliko važni podaci čiji se gubitak može porediti sa gubitkom zdravlja ili života.
Kao drugo, verujem samo su voj bekap i svoj cloud.
Najbolje je podatke čuvati na tri i više lokacija.
Osam lokacija je bolje od jednog Clouda.
A sve ostalo je, kao da prvom koji prolazi ulicom ponudiš nešto novca da ti čuva podatke.

JPR24

pre 3 godine

Cloud je ok za svakodnevnicu i obične stvari. Ali za ozbiljne podatke, za rad, ne, postoje drugi načini i bezbedniji, NAS serveri, itd, ne može svako da ti tu čačka kako hoće... Kao i telefoni na primer, sve ide preko interneta, boksova, iptelefoni, mobilni... Ali važne ustanove i dalje drže analog telefone, dobra stara žica, ona ne puca kad riknu serveri i ostali bakrači.

Odlicna stvar

pre 3 godine

QNAP za kucnu upotrebu ko ima novca. U zavisnosti od kapaciteta mozete uporediti posle koliko vremena vam se potpuno isplati u odnosu na kupljen cloud servis slicnog kapaciteta.

milos

pre 3 godine

samo NAS! korektan NAS uređaj košta oko 200€ sa mestom za 2 hdd-a plus diskovi naravno, po potrebi.
ca cenu 100gb u oblaku za godinu dana, možete da imate trajno par tb, na svom privatnom cloud serveru...

dr

pre 3 godine

Još samo da mi neko pojasni šta su to važni podatci za prosečnog Srbina.
(Jovan V., 29. mart 2021 17:27)

Oko 1Tb teske pornografije + 100Gb potpuno nepotrebnih slika (nikad da ih pogleda ili napravi) + 30Gb softvera iz doba Win98/Xp koji mu "trebaju"

Hogar

pre 3 godine

@Jovan V - podaTci?

mega. nz je ok, prilicno brzi serveri, transfer enkriptovan, kljucevi samo na strani klijenta, cached copy na samom lokalnom disku je tu za slucaj da “nestane internet”

Amater

pre 3 godine

Haha...ovo mi je najbolje kad se prica o "sigurnosti", gde se objasnjava kako su vam navodno podaci sigurni u nekakvom " klaudu" gugla ili epla...ili ne znam vec koje kompanije. Ako je nesto poverljivo i bitno, 3 KOPIJE na tri lokacje.To je bezbednije od bilo kakvog klauda.
n

Todos

pre 3 godine

Čuvam na tri eksterna diska, uglavnom fotografije i video fajlovi. U slučaju da jedan od njih crkne, kupovina novog se podrazumeva. Nikad nisam imao problema sa takvim fajlovima i diskovima.

Edi

pre 3 godine

Nipošto!

Uvek dupli eksterni backup na nekom disku i ako je moguće na papiru u fizičkom formatu!

Da, dobro ste pročitali na papiru. Ako vam je do podataka stalo.

A ako se zezate Google Cloud i laku noć svirači, pozdravite se sa svime...

Ježim se poslovne politike svoje firme da sav posao drži negde u oblaku i da odatle radim.

Kad nastupi sranje dođu kod mene ''zaostalog u kamenom dobu''.

Deda

pre 3 godine

Glavna mana iznajmljenog klauda je kada nema interneta, nema ni podataka i naravno upitna je bezbednost podataka. Ovde se ne misli na bezbednost od nepovratnog otudjenja, vec kontrola svojih podataka i bezbednost njihovog prenosa. Onog trenutka kada snimite neki fajl na klaudu, vi ste izgubili potpuno kontrolu bespovratno. Na bezbednom prenosu je puno uradjeno u poslednjim godinama ali rizik postoji. Za privatne potrebe naravno da je dobro sacuvati porodicne slike i filmove na primer na gidrajvu ili slicno ali kada ste iole ozbiljna kompanija tu nastaje prava dilema. Takodje je za startap kompanije ili male kompanije gugl ili slican servis lakse i jeftinije resenje.

Adam

pre 3 godine

Najpouzdaniji način čuvanja podataka su NAS serveri na udaljenoj lokaciji, odnosno imati dve rezervne kopije na različitim mestima. Ja sam fotograf i videograf i imam potrebu sa čuvanjem bar 10TB materijala. Upload na cloud tolike količine podataka bi trajao previše dugo, kao i preuzimanje fajlova ponovo nazad, a zbog nerazvijenih Internet usluga u Srbiji. Za naš standard je i cena čuvanja na cloudu jako visoka. Za godinu dana čuvanja cena je takva da možete za taj novac sa kupite svoj serverski uređaj, a u narednim godinama eksploatacije uređaja čuvanje vam je praktično besplatno (osim struje i konekcije). Velike arhove: samo udaljen NAS server.

Šerif McCloud

pre 3 godine

Ovo je jednostran pristup koji je tačan, ali postoji još faktora. Koji? Ako neko probije zaštitu u cloudu ili na drugi način otkrije Vašu "lozinku", doći će u posed svega što imate, a da Vi toga ne morate ni biti svesni. Može ga obrisati, prodati, kopirati, bilo šta. Može Vas uceniti ako proiceni da su Vam ti podaci bitni.

Šta je rešenje? Ne znam. Znam šta ja radim: podaci na računaru, offline kopija na eksternom disku (OK, na dva diska koja samo na kratko držim zajedno), plus rezanje na Blu-Ray diskove (visokog kapaciteta) u M-disc tehnologiji. MOj izbor su diskovi od 25GB, pa ako jedan bude pštećen, gubite toliko podataka. Ali, možete rezati i na 100GB i više, manje košta, nosi malo veći rizik. To je sve, srećno svima koji shvate da treba nešto da preduzmu da sačuvaju svoje podatke. Bolje i u cloudu nego nikako, ali...

Sve navedeno uopšte nije skupo kako zvuči. Košta manje od prosečnog (ili hajde - naprednog) novog telefona, recimo.

trt

pre 3 godine

Ono sto vam ne govore je da podaci u oblaku mogu da odu u oblak i da ih vise nema..... hakovanjem.... menjanjem uslova koriscenja na primer samsug cloud koji vas tera da predjete na microsoftovo resenje ako ne prihvatite odose podaci.
Fino nas uredjaj i backup nakacen na njega 100% sigurnost, inicialno jeste skuplje ali sto se bezbednosti tice mnogo sigurnije i nezavisite od necijeg trenutnog finansijskog interesa.

zoks

pre 3 godine

Cuvam na 5 hard diskova od toga 2 eksterna malo je verovatno da svih 5 vrisnu u isto vreme, ne nego cu da ih stavim na internet, malo je sto nemamo uopste privatnost pa jos i sve podatke da vam dam neka hvala.

zoks

pre 3 godine

Cuvam na 5 hard diskova od toga 2 eksterna malo je verovatno da svih 5 vrisnu u isto vreme, ne nego cu da ih stavim na internet, malo je sto nemamo uopste privatnost pa jos i sve podatke da vam dam neka hvala.

Edi

pre 3 godine

Nipošto!

Uvek dupli eksterni backup na nekom disku i ako je moguće na papiru u fizičkom formatu!

Da, dobro ste pročitali na papiru. Ako vam je do podataka stalo.

A ako se zezate Google Cloud i laku noć svirači, pozdravite se sa svime...

Ježim se poslovne politike svoje firme da sav posao drži negde u oblaku i da odatle radim.

Kad nastupi sranje dođu kod mene ''zaostalog u kamenom dobu''.

Adam

pre 3 godine

Najpouzdaniji način čuvanja podataka su NAS serveri na udaljenoj lokaciji, odnosno imati dve rezervne kopije na različitim mestima. Ja sam fotograf i videograf i imam potrebu sa čuvanjem bar 10TB materijala. Upload na cloud tolike količine podataka bi trajao previše dugo, kao i preuzimanje fajlova ponovo nazad, a zbog nerazvijenih Internet usluga u Srbiji. Za naš standard je i cena čuvanja na cloudu jako visoka. Za godinu dana čuvanja cena je takva da možete za taj novac sa kupite svoj serverski uređaj, a u narednim godinama eksploatacije uređaja čuvanje vam je praktično besplatno (osim struje i konekcije). Velike arhove: samo udaljen NAS server.

trt

pre 3 godine

Ono sto vam ne govore je da podaci u oblaku mogu da odu u oblak i da ih vise nema..... hakovanjem.... menjanjem uslova koriscenja na primer samsug cloud koji vas tera da predjete na microsoftovo resenje ako ne prihvatite odose podaci.
Fino nas uredjaj i backup nakacen na njega 100% sigurnost, inicialno jeste skuplje ali sto se bezbednosti tice mnogo sigurnije i nezavisite od necijeg trenutnog finansijskog interesa.

dr

pre 3 godine

Još samo da mi neko pojasni šta su to važni podatci za prosečnog Srbina.
(Jovan V., 29. mart 2021 17:27)

Oko 1Tb teske pornografije + 100Gb potpuno nepotrebnih slika (nikad da ih pogleda ili napravi) + 30Gb softvera iz doba Win98/Xp koji mu "trebaju"

Deda

pre 3 godine

Glavna mana iznajmljenog klauda je kada nema interneta, nema ni podataka i naravno upitna je bezbednost podataka. Ovde se ne misli na bezbednost od nepovratnog otudjenja, vec kontrola svojih podataka i bezbednost njihovog prenosa. Onog trenutka kada snimite neki fajl na klaudu, vi ste izgubili potpuno kontrolu bespovratno. Na bezbednom prenosu je puno uradjeno u poslednjim godinama ali rizik postoji. Za privatne potrebe naravno da je dobro sacuvati porodicne slike i filmove na primer na gidrajvu ili slicno ali kada ste iole ozbiljna kompanija tu nastaje prava dilema. Takodje je za startap kompanije ili male kompanije gugl ili slican servis lakse i jeftinije resenje.

Powerslave

pre 3 godine

Sve što je na cloud-u, a ne kod tebe suštinski nije tvoje.
Sutra neko može iz ko zna kakvih razloga, promenjenih pravila itd. da ti kaže da više nemaš prava pristupa. Ili ti, što je danas jako moderno, izmisle neku aferu i onda te se svi odreknu i zabrane ti pristup svemu. A podaci ostaju tamo negde.
Pa samo Google je odjednom ukinuo nebrojeno projekata, programa i servisa i ostavili korisnike da se snađu šta dalje. Najnovije što znam je da su ograničili storage na serverima sa neograničenog na "samo" 15 GB. Meni to ne znači mnogo npr, ali nekome možda pravi ogroman problem.
Da ne pričam da niko zapravo ne zna šta se dešava sa podacima koji fizički nisu tu. Mogućnosti su razne.

Zato, samo rezervne kopije, ako je baš potrebno i višestruke. Bar su danas hard diskovi jeftiniji nego ikad.

Šerif McCloud

pre 3 godine

Ovo je jednostran pristup koji je tačan, ali postoji još faktora. Koji? Ako neko probije zaštitu u cloudu ili na drugi način otkrije Vašu "lozinku", doći će u posed svega što imate, a da Vi toga ne morate ni biti svesni. Može ga obrisati, prodati, kopirati, bilo šta. Može Vas uceniti ako proiceni da su Vam ti podaci bitni.

Šta je rešenje? Ne znam. Znam šta ja radim: podaci na računaru, offline kopija na eksternom disku (OK, na dva diska koja samo na kratko držim zajedno), plus rezanje na Blu-Ray diskove (visokog kapaciteta) u M-disc tehnologiji. MOj izbor su diskovi od 25GB, pa ako jedan bude pštećen, gubite toliko podataka. Ali, možete rezati i na 100GB i više, manje košta, nosi malo veći rizik. To je sve, srećno svima koji shvate da treba nešto da preduzmu da sačuvaju svoje podatke. Bolje i u cloudu nego nikako, ali...

Sve navedeno uopšte nije skupo kako zvuči. Košta manje od prosečnog (ili hajde - naprednog) novog telefona, recimo.

Amater

pre 3 godine

Haha...ovo mi je najbolje kad se prica o "sigurnosti", gde se objasnjava kako su vam navodno podaci sigurni u nekakvom " klaudu" gugla ili epla...ili ne znam vec koje kompanije. Ako je nesto poverljivo i bitno, 3 KOPIJE na tri lokacje.To je bezbednije od bilo kakvog klauda.
n

IT dinosaurus od Spektruma ZX

pre 3 godine

Kao prvo, život je samo važan a ne podaci.
Ne postoje toliko važni podaci čiji se gubitak može porediti sa gubitkom zdravlja ili života.
Kao drugo, verujem samo su voj bekap i svoj cloud.
Najbolje je podatke čuvati na tri i više lokacija.
Osam lokacija je bolje od jednog Clouda.
A sve ostalo je, kao da prvom koji prolazi ulicom ponudiš nešto novca da ti čuva podatke.

milos

pre 3 godine

samo NAS! korektan NAS uređaj košta oko 200€ sa mestom za 2 hdd-a plus diskovi naravno, po potrebi.
ca cenu 100gb u oblaku za godinu dana, možete da imate trajno par tb, na svom privatnom cloud serveru...

Godet

pre 3 godine

Podatke u vidu slika i kratkih video uspomena sa telefona , najbolje je narezati na obične kvalitetnije dvd diskove (data life) i upakovati u dobru plastičnu kutiju za dvd (koja što bolje dihtuje . Onda čuvate disk na mestu koje je suvo , zaštićeno od sunca i vlage .
Trajnost čuvanja na ovakav način je nešto preko 50 godina !
Drugi način je čuvanje na hard diskovima u mašini (računaru) koju sami možete napraviti od vašeg (poželjno zbog cene ) starijeg računara gde će te uzeti najmanje dva hard diska većeg kapaciteta i formirati neku od " Raid" opcija namenjenu čuvanju podataka (nikako raid 0) . Ako čuvate podatke na ovaj način treba da od vaše mašine udaljite jak izvor magnetizma (jake zvučnike na primer) i makar u godinu dana izvršite relociranje podataka i čekiranje diska na dve godine.
Ovako podaci mogu da budu sačuvani i do 10 godina!
Treći i najnebezbedniji način vam je oblak .
Najbezbedniji vam je Mega ali ako zaboravite lozinku , ne postoji način vraćanja ni od strane tima na Megi . Možete da se oprostite od podataka .
Posle Mege vam je najbezbedniji Gugl drive ali tu mogu da vam u podatke uđu i oni deda mrazovi vilenjaci , samo što sada ne mogu da vam ih obrišu. Međutim ako čuvate normalne podatke, budute sugurni da neće niko da vam ih dira.

Najbezbedniji i najjeftiniji i trajniji je vam je onaj na običnom dvd disku (kog sam opisao kao prvog) - ne postoji bolji , za običnog čoveka.

JPR24

pre 3 godine

Cloud je ok za svakodnevnicu i obične stvari. Ali za ozbiljne podatke, za rad, ne, postoje drugi načini i bezbedniji, NAS serveri, itd, ne može svako da ti tu čačka kako hoće... Kao i telefoni na primer, sve ide preko interneta, boksova, iptelefoni, mobilni... Ali važne ustanove i dalje drže analog telefone, dobra stara žica, ona ne puca kad riknu serveri i ostali bakrači.

Todos

pre 3 godine

Čuvam na tri eksterna diska, uglavnom fotografije i video fajlovi. U slučaju da jedan od njih crkne, kupovina novog se podrazumeva. Nikad nisam imao problema sa takvim fajlovima i diskovima.

Odlicna stvar

pre 3 godine

QNAP za kucnu upotrebu ko ima novca. U zavisnosti od kapaciteta mozete uporediti posle koliko vremena vam se potpuno isplati u odnosu na kupljen cloud servis slicnog kapaciteta.

Maltezer

pre 3 godine

"Najbezbedniji i najjeftiniji i trajniji je vam je onaj na običnom dvd disku (kog sam opisao kao prvog) - ne postoji bolji , za običnog čoveka.
(Godet, 29. mart 2021 22:10)"

To je upravo najsigurniji način da se ostane bez podataka. Dvd postaje raritet, kao nekada flopi disk. Stoga, ili NAS ili spoljni hdd, s nekim interfejsom za koji se još ne nazire alternativa (USB , LAN , WiFi).

грађаниОПН

pre 3 godine

Поставити просто питање, где податке чувају рецимо ЦИА и сличне организације. Наравно да их не чувају на туђим серверима те је прича о "безбедном облаку" неопевана глупост када је реч о безбедности.

ber

pre 3 godine

Privatni cloud na Nextcloud resenju,
Open-source i odlicna dokumentacija. Ako budzet nije veliki moze da se vrti i na polovonom raspberry pi.

Postoje i mobilne aplikacije tako da automatska sinhronizacija slika/videa je takodje moguca.

Hogar

pre 3 godine

@Jovan V - podaTci?

mega. nz je ok, prilicno brzi serveri, transfer enkriptovan, kljucevi samo na strani klijenta, cached copy na samom lokalnom disku je tu za slucaj da “nestane internet”

semafor, stepenice, bicikli...

pre 3 godine

Za sve koji pominju NAS, samo bih dodao da je rizik držanja na jednoj lokaciji ipak značajan. Požar, poplava, provala...

Uglavnom su predlozi dobri, stvar je budžeta i donekle "ukusa", ali za koji god pristup da se odlučite, morate imati podatke na više lokacija i bar jednu kopiju u offline. Od onih koje su online, bar jedna da nema automatsku sinhronizaciju.

I naravno, sve su to "samo" podaci, preduzmite šta je potrebno da ih zaštitite, ali pre svega čuvajte sebe i one koji vas vole.

Edi

pre 3 godine

Nipošto!

Uvek dupli eksterni backup na nekom disku i ako je moguće na papiru u fizičkom formatu!

Da, dobro ste pročitali na papiru. Ako vam je do podataka stalo.

A ako se zezate Google Cloud i laku noć svirači, pozdravite se sa svime...

Ježim se poslovne politike svoje firme da sav posao drži negde u oblaku i da odatle radim.

Kad nastupi sranje dođu kod mene ''zaostalog u kamenom dobu''.

Godet

pre 3 godine

Podatke u vidu slika i kratkih video uspomena sa telefona , najbolje je narezati na obične kvalitetnije dvd diskove (data life) i upakovati u dobru plastičnu kutiju za dvd (koja što bolje dihtuje . Onda čuvate disk na mestu koje je suvo , zaštićeno od sunca i vlage .
Trajnost čuvanja na ovakav način je nešto preko 50 godina !
Drugi način je čuvanje na hard diskovima u mašini (računaru) koju sami možete napraviti od vašeg (poželjno zbog cene ) starijeg računara gde će te uzeti najmanje dva hard diska većeg kapaciteta i formirati neku od " Raid" opcija namenjenu čuvanju podataka (nikako raid 0) . Ako čuvate podatke na ovaj način treba da od vaše mašine udaljite jak izvor magnetizma (jake zvučnike na primer) i makar u godinu dana izvršite relociranje podataka i čekiranje diska na dve godine.
Ovako podaci mogu da budu sačuvani i do 10 godina!
Treći i najnebezbedniji način vam je oblak .
Najbezbedniji vam je Mega ali ako zaboravite lozinku , ne postoji način vraćanja ni od strane tima na Megi . Možete da se oprostite od podataka .
Posle Mege vam je najbezbedniji Gugl drive ali tu mogu da vam u podatke uđu i oni deda mrazovi vilenjaci , samo što sada ne mogu da vam ih obrišu. Međutim ako čuvate normalne podatke, budute sugurni da neće niko da vam ih dira.

Najbezbedniji i najjeftiniji i trajniji je vam je onaj na običnom dvd disku (kog sam opisao kao prvog) - ne postoji bolji , za običnog čoveka.

Adam

pre 3 godine

Najpouzdaniji način čuvanja podataka su NAS serveri na udaljenoj lokaciji, odnosno imati dve rezervne kopije na različitim mestima. Ja sam fotograf i videograf i imam potrebu sa čuvanjem bar 10TB materijala. Upload na cloud tolike količine podataka bi trajao previše dugo, kao i preuzimanje fajlova ponovo nazad, a zbog nerazvijenih Internet usluga u Srbiji. Za naš standard je i cena čuvanja na cloudu jako visoka. Za godinu dana čuvanja cena je takva da možete za taj novac sa kupite svoj serverski uređaj, a u narednim godinama eksploatacije uređaja čuvanje vam je praktično besplatno (osim struje i konekcije). Velike arhove: samo udaljen NAS server.

Šerif McCloud

pre 3 godine

Ovo je jednostran pristup koji je tačan, ali postoji još faktora. Koji? Ako neko probije zaštitu u cloudu ili na drugi način otkrije Vašu "lozinku", doći će u posed svega što imate, a da Vi toga ne morate ni biti svesni. Može ga obrisati, prodati, kopirati, bilo šta. Može Vas uceniti ako proiceni da su Vam ti podaci bitni.

Šta je rešenje? Ne znam. Znam šta ja radim: podaci na računaru, offline kopija na eksternom disku (OK, na dva diska koja samo na kratko držim zajedno), plus rezanje na Blu-Ray diskove (visokog kapaciteta) u M-disc tehnologiji. MOj izbor su diskovi od 25GB, pa ako jedan bude pštećen, gubite toliko podataka. Ali, možete rezati i na 100GB i više, manje košta, nosi malo veći rizik. To je sve, srećno svima koji shvate da treba nešto da preduzmu da sačuvaju svoje podatke. Bolje i u cloudu nego nikako, ali...

Sve navedeno uopšte nije skupo kako zvuči. Košta manje od prosečnog (ili hajde - naprednog) novog telefona, recimo.

zoks

pre 3 godine

Cuvam na 5 hard diskova od toga 2 eksterna malo je verovatno da svih 5 vrisnu u isto vreme, ne nego cu da ih stavim na internet, malo je sto nemamo uopste privatnost pa jos i sve podatke da vam dam neka hvala.

dr

pre 3 godine

Još samo da mi neko pojasni šta su to važni podatci za prosečnog Srbina.
(Jovan V., 29. mart 2021 17:27)

Oko 1Tb teske pornografije + 100Gb potpuno nepotrebnih slika (nikad da ih pogleda ili napravi) + 30Gb softvera iz doba Win98/Xp koji mu "trebaju"

Maltezer

pre 3 godine

"Najbezbedniji i najjeftiniji i trajniji je vam je onaj na običnom dvd disku (kog sam opisao kao prvog) - ne postoji bolji , za običnog čoveka.
(Godet, 29. mart 2021 22:10)"

To je upravo najsigurniji način da se ostane bez podataka. Dvd postaje raritet, kao nekada flopi disk. Stoga, ili NAS ili spoljni hdd, s nekim interfejsom za koji se još ne nazire alternativa (USB , LAN , WiFi).

trt

pre 3 godine

Ono sto vam ne govore je da podaci u oblaku mogu da odu u oblak i da ih vise nema..... hakovanjem.... menjanjem uslova koriscenja na primer samsug cloud koji vas tera da predjete na microsoftovo resenje ako ne prihvatite odose podaci.
Fino nas uredjaj i backup nakacen na njega 100% sigurnost, inicialno jeste skuplje ali sto se bezbednosti tice mnogo sigurnije i nezavisite od necijeg trenutnog finansijskog interesa.

Hogar

pre 3 godine

@Jovan V - podaTci?

mega. nz je ok, prilicno brzi serveri, transfer enkriptovan, kljucevi samo na strani klijenta, cached copy na samom lokalnom disku je tu za slucaj da “nestane internet”

IT dinosaurus od Spektruma ZX

pre 3 godine

Kao prvo, život je samo važan a ne podaci.
Ne postoje toliko važni podaci čiji se gubitak može porediti sa gubitkom zdravlja ili života.
Kao drugo, verujem samo su voj bekap i svoj cloud.
Najbolje je podatke čuvati na tri i više lokacija.
Osam lokacija je bolje od jednog Clouda.
A sve ostalo je, kao da prvom koji prolazi ulicom ponudiš nešto novca da ti čuva podatke.

Deda

pre 3 godine

Glavna mana iznajmljenog klauda je kada nema interneta, nema ni podataka i naravno upitna je bezbednost podataka. Ovde se ne misli na bezbednost od nepovratnog otudjenja, vec kontrola svojih podataka i bezbednost njihovog prenosa. Onog trenutka kada snimite neki fajl na klaudu, vi ste izgubili potpuno kontrolu bespovratno. Na bezbednom prenosu je puno uradjeno u poslednjim godinama ali rizik postoji. Za privatne potrebe naravno da je dobro sacuvati porodicne slike i filmove na primer na gidrajvu ili slicno ali kada ste iole ozbiljna kompanija tu nastaje prava dilema. Takodje je za startap kompanije ili male kompanije gugl ili slican servis lakse i jeftinije resenje.

milos

pre 3 godine

samo NAS! korektan NAS uređaj košta oko 200€ sa mestom za 2 hdd-a plus diskovi naravno, po potrebi.
ca cenu 100gb u oblaku za godinu dana, možete da imate trajno par tb, na svom privatnom cloud serveru...

Powerslave

pre 3 godine

Sve što je na cloud-u, a ne kod tebe suštinski nije tvoje.
Sutra neko može iz ko zna kakvih razloga, promenjenih pravila itd. da ti kaže da više nemaš prava pristupa. Ili ti, što je danas jako moderno, izmisle neku aferu i onda te se svi odreknu i zabrane ti pristup svemu. A podaci ostaju tamo negde.
Pa samo Google je odjednom ukinuo nebrojeno projekata, programa i servisa i ostavili korisnike da se snađu šta dalje. Najnovije što znam je da su ograničili storage na serverima sa neograničenog na "samo" 15 GB. Meni to ne znači mnogo npr, ali nekome možda pravi ogroman problem.
Da ne pričam da niko zapravo ne zna šta se dešava sa podacima koji fizički nisu tu. Mogućnosti su razne.

Zato, samo rezervne kopije, ako je baš potrebno i višestruke. Bar su danas hard diskovi jeftiniji nego ikad.

JPR24

pre 3 godine

Cloud je ok za svakodnevnicu i obične stvari. Ali za ozbiljne podatke, za rad, ne, postoje drugi načini i bezbedniji, NAS serveri, itd, ne može svako da ti tu čačka kako hoće... Kao i telefoni na primer, sve ide preko interneta, boksova, iptelefoni, mobilni... Ali važne ustanove i dalje drže analog telefone, dobra stara žica, ona ne puca kad riknu serveri i ostali bakrači.

грађаниОПН

pre 3 godine

Поставити просто питање, где податке чувају рецимо ЦИА и сличне организације. Наравно да их не чувају на туђим серверима те је прича о "безбедном облаку" неопевана глупост када је реч о безбедности.

Todos

pre 3 godine

Čuvam na tri eksterna diska, uglavnom fotografije i video fajlovi. U slučaju da jedan od njih crkne, kupovina novog se podrazumeva. Nikad nisam imao problema sa takvim fajlovima i diskovima.

Amater

pre 3 godine

Haha...ovo mi je najbolje kad se prica o "sigurnosti", gde se objasnjava kako su vam navodno podaci sigurni u nekakvom " klaudu" gugla ili epla...ili ne znam vec koje kompanije. Ako je nesto poverljivo i bitno, 3 KOPIJE na tri lokacje.To je bezbednije od bilo kakvog klauda.
n

Odlicna stvar

pre 3 godine

QNAP za kucnu upotrebu ko ima novca. U zavisnosti od kapaciteta mozete uporediti posle koliko vremena vam se potpuno isplati u odnosu na kupljen cloud servis slicnog kapaciteta.

ber

pre 3 godine

Privatni cloud na Nextcloud resenju,
Open-source i odlicna dokumentacija. Ako budzet nije veliki moze da se vrti i na polovonom raspberry pi.

Postoje i mobilne aplikacije tako da automatska sinhronizacija slika/videa je takodje moguca.

semafor, stepenice, bicikli...

pre 3 godine

Za sve koji pominju NAS, samo bih dodao da je rizik držanja na jednoj lokaciji ipak značajan. Požar, poplava, provala...

Uglavnom su predlozi dobri, stvar je budžeta i donekle "ukusa", ali za koji god pristup da se odlučite, morate imati podatke na više lokacija i bar jednu kopiju u offline. Od onih koje su online, bar jedna da nema automatsku sinhronizaciju.

I naravno, sve su to "samo" podaci, preduzmite šta je potrebno da ih zaštitite, ali pre svega čuvajte sebe i one koji vas vole.