Petak, 12.03.2021.

09:00

Windows - najbolje verzije, prvi deo

Izvor: B92

Windows - najbolje verzije, prvi deo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Mirko Pantic

pre 2 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.
(genijalac, 25. april 2021 06:13)
Na telefonu ne mozes zavrsiti nista,jer za to nije ni predvidjen,kao sto ni tableti nisu,vec sluze iskljucivo za konzumaciju sadrzaja,a nikako za njegovo kreiranje.Cak je i to bedno iskustvo,osim u nuzdi,kada se uporedi sa koriscenjem racunara,koji osim sto ima ulazne komponente,kao sto su mis i tastatura,obicno ima i veliki ekran .

Ovakve stvari pistu ciste neznalice,koje ni pomenute telefone ne umeju da koriste u punoj meri,niti razumeju kako to uopste funkcionise i najcesce kukaju zasto su reklame na jutjubu toliko dugacke,jer ne umeju da instaliraju pop up i ad blokere....

qwertz

pre 3 godine

klinac sam bio, dobio sam prvi komp sa windows 95 onda sam se namucio da stavim malo kasnije win 98 koji je bio odlican. kasnije sam stavio win 2000 ali se vise ne secam kako se pokazao jer mi je rodjak poklonio malo jaci racunar i tada sam stavio win xp koji sam koristio 10 godina! 2008 sam sklopio moj prvi racunar koji sam licno sam zaradio. sklopljen je da tera crysis 1 na HD! nakon izlaska win 7 promenio sam nekoliko racunara ali i dan danas koristim win 7! koristicu ga jos 3 godine dok moze ovaj komp da gura igre na full hd pa posle mozda ali samo mozda predjem na win 10. jer sam imao previse BSOD sa tim OS.

Nikola Radovanovic

pre 3 godine

Najbolji Windows je onaj na instalacionom medijumu, tj onaj koji nije instaliran na racunar :D

Makar probajte Linux, Solaris, BSD, OSX,....

Čarobni prašak

pre 3 godine

Nemojte mi reći da je Millenium u prvih pet, daleko bilo...nadam se da nije uopšte na listi. Najgori operativni sistem svih vremena.
Isto tako nadam se da je Windows 2000 SP4 negde u vrhu, to je definitivno najstabilniji OS za svoje vreme i tadašnje konfiguracije, imao sam ga na nekoliko mašina, nikad nijedan problem...kad sam kasnije instalirao XP, zadržao se na kompu svega 10 dana i onda vratio 2000-ku, sve dok XP nije malo stao na noge što se tiče brzine i stabilnosti (negde nakon SP2).

Sasa

pre 3 godine

Dos 6.2 bio najstabilniji. WIN 10 ali iskljucivo sa ssd ili m.2, win 7 radio kao zmaj, XP takodje, WIN 98 SE sa SP3 bio odlican. Sve ostalo je bilo smece izuzew NT-a.

Coyote Nervosius

pre 3 godine

Majstor sam cca 25 godina ... na hiljade računara sa raznim verzijama
Windowsa ... samo jedan zaključak :

- Nema lošeg Windowsa, ima samo lošeg i lenjog korisnika.
I nešto malo egzotične opreme. Pogotovo kod nas. Emulacija, emulatora
na emulatoru uređaja se koristilo.

Nekomatta

pre 3 godine

Odrastao sam uz Windows 98 od malena sam volio kompijutere danas posle zavrsenog fakulteta radim taj posao. Windows 7 je bio moj omiljeni windows mozda zbog vremena provedenom na istom, windows 10 jos nisam uspio da isprobam jer sam zadnjih 8 godina na linux platformi. Linuksu sam zahvalan zato sto ne moze svako da ga koristi pogotovo ne u punom kapacitetu i sto se na I7 10genK i RTX2080ti ne pojavljuje not risponding. Cak sam jednom dozovio da je Not Risponding (Not Risponding).

KELT

pre 3 godine

-Windows XP SP3 je ubedljivo najbolji Windows
-Windows 98 SE je bar deceniju bio neprikosnoven,
-Windows 7 SP1 je završavao more posla
-Wndows 2000 je uz NT4 bio dobar serverski sistem
.....
A kao najgori izdvajam Windows 8, Milenijum i Vistu.
P.S. Ovo govorim jer sam 25 godina serviser računara, administrator u mnogim firmama i neko ko je vadio kestenje iz vatre gde god je zapinjalo.

Bre!

pre 3 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.
(genijalac, 25. april 2021 06:13)

Zaboravio si da spomenes cincilatore i federfufne posto vidimo da si ti hip i moderan.

Pero

pre 3 godine

"1.XP

I dan danas radi bez greske na uredjaju iz 2005. godine.
(Joakim, 25. april 2021 00:00)"


Svaki problem korisnika koji pljuju Windows 10 se svodi na to da koriste računare koji su i pre deset godina bili prevaziđeni, a ne danas.

Лuster

pre 3 godine

Verzija na kojoj sam proveo jako puno vremena, stabilna, za rad je bila NT. U to vreme je tražila 8GB RAMa minimum, kada su uobicajene konfiguracije imale po 1 i 2, eventualno 4 GB, a RAM skup skup...
(Adam, 24. april 2021 22:22)

Mislim da kod 32 bitnog operativnog sistema je moguce instalirati maksimalno 4GB ram-a. Čak i ako je bilo instalirano vise od toga, procesi su radili sa maks 4GB. U to vreme (oko 2000god.) cena memorija je bila oko $0.5/MB. Znači samo ram je koštao oko $4000.

Helios

pre 3 godine

Zadnjih 10 godina Windows 7 obeležen je sumanutim procesom. Iako ga ne podržavaju oni ga kao podržavaju. Ali ono što se realno dešava to je da dok sa jedne strane oni poprave ovo i zakrpe ono, oni stalno ubacuju prokletu telemtriju i ostale podmetačine.
Iz tog razloga je postalo sve vrlo problematično - koji Windows 7? Onaj koji recimo nema zakrpe za sigurnosne bagove samih Intel procesora (jer nemaju randomizacije memorije) od pre 10 godina radi bar 10% brže. O šizenju sa Windows 10 da ne govorimo.
Ono što je tu jedno vreme bio spas je instalacija serverskog operativnog sistema kao radne stanice. Avaj par internet sajtova koji su se bavili time ne radi više, ostao je samo jedan. A stiglo je dotle da iako na nameštenoj sedmici sve funkcioniše sada je već nekoliko programa koji tu ne rade dobro, tamo neki mi koriste neke Excel makroe koji rade dobro na Ofisu koji neće (bez mučenja) na sedmici itd.
Te je moje pitanje - koristi li neko od vas Server verziju - one nemaju mandatori update, telemtriju i sl. bljuvotine - a preoblikovanu u workstation? A da je ili 8.1 (bolji od 8 ali ne volim) ili 2019 server pretvoren u Windows 10 (a taj opet pretvoren u ono sa start menijem itd.)? Ne windows 7 od Servera 2008, to sam imao i OK je ali nema prednosti spram dobro očišćene Sedmice, nego workstation a od servera 2012 naviše?

Mare

pre 3 godine

Da li vredi trošiti reči na operativni sistem koji čuva lozinke korisnika onako kako čuva... Od verzije do verzije u celom ovom nizu koji ste naveli neverovatan skup inženjerskih gluposti i zastarelih mehanizama. Kao da ne žele da to srede, ali možda i ne umeju.

e

pre 3 godine

@Adam
Rekao bih da si "malo" pobrkao red veličina, Windows NT 4.0 je radio već na 12MB (megabajta) RAM, a preporuka je bila 16MB i zauzimao je 110MB prostora na disku. Matične ploče iz tog vremena nisu ni podržavale više od 64MB RAM. Za Windows 2000 Pro koji se pojavio pet godina kasnije minimum je bio 64MB, odnosno 128MB preporučeno, a maksimalno 4GB. Komercijalne matične ploče iz tog vremena mogle su da prihvate u proseku 768MB RAM, a one bolje i do 1,5GB, dok je mogućnost ugradnje više RAM bila rezervisana samo za (jako) skupe server mašine.

genijalac

pre 3 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.

Ivan

pre 3 godine

Logcno bi bilo da svaki novi sistem bude bolji od prethodnog, ali jedinu sustisnku razliku sam primetio kada sam sa sedmice presao na desetku. To je bilo nebo i zemlja, kao da sam nadogradio konfiguraciju za par stotina evra. Pre toga, XP, Vista, i 7, nedovoljno bitne razlike, u sustini samo vizulane. Mozda je kod nekoga bilo drugacije, sve zavisi za sta se koristi komp.

Alek

pre 3 godine

Windows 10 naravno. Stariji Windows-i nemaju sta da traze u poredjenju sa 10. Ali valjda ljudi misle da ispadaju pametni ili "cool" ako hvale starije...

NastyB

pre 3 godine

Počeo od MKDIR, kratko win 3.11, a onda čudo, win 95...
" Više ne osjećam ništa, samo se sjećam"
(Žal za mlados, 24. april 2021 20:34)

Isti slučaj. 15-20 (ili više, ne sećam se tačno) flopija za instalaciju Win95, pa ako je jedan "pukao" onda moralo sve iz početka. Pa se izgubi čitav dan da se samo Windows instalira. Pa putem 14400 modema nekoliko sati da se skine 1,8 MB samo za Windows/Norton Commander bez kojeg nisam mogao...

Danas instaliram sistem i nekoliko potrebnih programa za sat vremena. Prosto ne mogu da verujem šta smo sve proživljavali još od zatezanja glava na kasetofonima naprežući uši za jasnije pištanje trake za Spektrume i Komodore...
Malo je onih koji su to proživeli.

Adam

pre 3 godine

Verzija na kojoj sam proveo jako puno vremena, stabilna, za rad je bila NT. U to vreme je tražila 8GB RAMa minimum, kada su uobicajene konfiguracije imale po 1 i 2, eventualno 4 GB, a RAM skup skup...

Šta god

pre 3 godine

Vista i 7ica su isti OS, samo rebrendiran. Mana Viste je bila što je izašla u vreme kada prosečan hardver još nije bio sazreo za nju, a kada su izbacili 7icu hardver je stigao za njom. Visti je zameran bloatware, ali 7ica je zadržala sve sem onih widgeta.

MP

pre 3 godine

Svaki drugi Win je dobar: 98, XP, 7, 8.1 tj 9 a dobra je i 10-ka ali ova dva zadnja treba dobro ustrojiti sa DWS, Spybotsd i ClassicShell-om da bi radilo kako treba na PC-u.

V for Vendetta

pre 3 godine

NT4, Xp, 7, sve ostalo ne zasluzuje pomen, a za 8 i nadaljen treba suditi genijalcima koji naturaju tabletoidni sistem na desktop

Poz

pre 3 godine

Windows 96

Imao sam samo alfa verziju. Nikada nije izasao. Vrhunski windows. Bolji od 98 koji je odmah iza. Za to vreme odlican OS. Ali daleko iza IBM os2 warp...

Đoko

pre 3 godine

1. Windows XP
2. Windows 7
3. Windows 98

Windows XP i dan danas koristim, s odgovarajućim web browserom (roytam Serpent/UXP ili neki drugi) ni surfanje internetom nije problem.

Zoran

pre 3 godine

Kako je sve individualno: jedno vreme sam u firmi održavao preko 70 računara. Na svima je bio, u javnosti tada omraženi, Win ME. I, nikakve probleme nisam imao! Radio je sve dok oprema nije zamenjena.

Pero

pre 3 godine

Meni je najbolji Windows uvek bio onaj koji je aktuelan. Nisam radio na krš računarima, pa nisam ni osećao probleme sa kojima su se rvali korisnici sa starim kantama ili low end mašinama. Iskreno, pa se vi ljutite ako hoćete. Dakle, najbolji Windows do sad je Windows 10, pa Windows 8.1 i sve tako redom do MS DOS-a.

Ajz

pre 3 godine

Poslednje dobro sto je izaslo od Microsofta mi je bio DOS.
Onda tiha patnja do Windowsa XP pa onda prelazak na OSX Jaguar negde 2002 i od tada sam zaboravio na bilo kakvo mucenje sa operativnim sistemima. Nikakve reinstalacije, optimizacije, virusi i gluposti. Kad izadje nova verzija odradis update i to je to.
Da nisam koristio Adobe paket verovatno bih koristio linux.
Sa obzirom na danasnje potrebe sve mi je jedno koji je operativni sistem dok je hardver Apple.
Desktop sam davno zamenio sa macbook pro i racunar mi je u uvek rancu.
Da je Apple omogucio upotrebu OSX na novom ipad-u m1 verovarno bi presao na njega.

Jova

pre 3 godine

Počeo sam sa win 3.0 daleke 80 i neke, pa dogurao do win 7,ali sam desktop podesio da liči na win xp, koji sam najduže koristio. Win 10 ne mogu da smislim. Samo nakinđureno i šareno. Ko počinje sa njim može da se navikne.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@zadrti Linuxaši
Er, Linux je zapravo samo kernel, pa, ako ćemo ići u sitna crevca, nipošto se ne može reći "samo Linux" i slično. Budući i da je između brojnih Linux distribucija, teško zaista izabrati najbolju - jer ista, zapravo, i ne postoji; svaki distro ima svoje specifičnosti, i pogodnosti za određenu primenu - može li se uopšte reći da je "Linux bolji od Windowsa"? Koje merilo je upotrebljeno? Jedan od glavnih argumenata - "Linux je besplatan!" - apsolutno pada u vodu, kada je o business primeni reč. Linux based OSes i dalje imaju značajnu popularnost kada je o Webu reč - LAMP is still going strong - ili o nekim security focused implementacijama. Sve ostalo... MS Windows Server OSes su čak jeftinija opcija za business korisnike, imaju bolju podršku, i Windows je definitivno u prednosti kada je o virtualizaciji reč. Činjenica i da WSL podržava nekoliko najznačajnijih Linux distribucija, dosta govori, zar ne? Plus, Linux based sistemi uopšte nisu tako bezbedni, kavim ih se predstavlja.

Najbolji Windows OSes?
Bez nekog posebnog redosleda - Windows Server 2003 (apsolutno sjajan sistem), Windows XP, Windows 8.1, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 10.
Windows 3.11 nije bio OS, već praktično GUI subsystem add-on za DOS, Windows 7 je bio bolji od Vista, stoji, ali je realno bio gimmicky budalaština koja se samo izdvajala šminkom. Činjenica da su grafička rešenja iz Windows 7, napuštena u verzijama koje su sledile, dosta govori.

Aleks

pre 3 godine

Windows XP je zakon, Windows 7 odmah do njega, posle bih stavio win 98, jer sam mogao da uđem i u čisti DOS direktno i pokrenem neku staru igru ili aplikaciju ako zatreba.
Ostali mogu da se poređaju kako hoće, nebitno je.
(Toliko o tome, 24. april 2021 16:10)

Samo je jedan bolji od XP-a, njegova serverska verzija, Windows 2000 Server

Istrebljivac vonjevina

pre 3 godine

Iako sada koristim Windows 10 Pro sa kojim sam jako zadovoljan, moram reci da je najbolji Windows koji sam koristio bio NT 4.0 Workstation i NT 4.0 Server. I dan danas ih volim pokrenuti na virtuelnoj masini...

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@zadrti Linuxaši
Er, Linux je zapravo samo kernel, pa, ako ćemo ići u sitna crevca, nipošto se ne može reći "samo Linux" i slično. Budući i da je između brojnih Linux distribucija, teško zaista izabrati najbolju - jer ista, zapravo, i ne postoji; svaki distro ima svoje specifičnosti, i pogodnosti za određenu primenu - može li se uopšte reći da je "Linux bolji od Windowsa"? Koje merilo je upotrebljeno? Jedan od glavnih argumenata - "Linux je besplatan!" - apsolutno pada u vodu, kada je o business primeni reč. Linux based OSes i dalje imaju značajnu popularnost kada je o Webu reč - LAMP is still going strong - ili o nekim security focused implementacijama. Sve ostalo... MS Windows Server OSes su čak jeftinija opcija za business korisnike, imaju bolju podršku, i Windows je definitivno u prednosti kada je o virtualizaciji reč. Činjenica i da WSL out of the box podržava nekoliko najznačajnijih Linux distribucija, dosta govori, zar ne? Plus, Linux based sistemi uopšte nisu tako bezbedni, kavim ih se predstavlja.

Najbolji Windows OSes?
Bez nekog posebnog redosleda - Windows Server 2003 (apsolutno sjajan sistem), Windows XP, Windows 8.1, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 10.
Windows 3.11 nije bio OS, već praktično GUI add-on za DOS, Windows 7 je bio bolji od Vista, stoji, ali je realno bio gimmicky budalaština koja se samo izdvajala šminkom. Činjenica da su grafička rešenja iz Windows 7, napuštena u verzijama koje su sledile, dosta govori.

NS

pre 3 godine

Iskusio sam sve verzije od 3.11 do sad.
Radikalna promena u kvalitetu je došla prvo sa NT4, pa onda sa Windows XP za koju bih rekao da je ostavila najjači pečat. Osim toga značajne (uticajne verzije su bile) Windows 95 i Windows 7 i sada Windows 10, koji se prvi moze koristiti legalno besplatno (doduše neaktiviran primerak).
Većina verzija iz teksta nisu ostavile tako jak trag, kao gore spomenute.

Mića

pre 3 godine

Najbolji su bili Windows XP koji je bio malo ušminkaniji Windows 2000 a koji su doneli NT platformu na desktop OS. Windows 7 kao poboljšani XP koji je doneo kompozitni desktop, tako da krešovanje desktopa nije značilo i krešovanje celog OS-a, već je desktop mogao da se restartuje. Takođe i krešovanje video drajvera nije značilo krešovanje celog OS-a već su se samo drajveri restartovali. Što se revolucionarnosti tiče to je Windows 95, i njegova poboljšana verzija Win 98SE, koji su masovno doneli PC-eve kućnim korisnicima.

Toliko o tome

pre 3 godine

Windows XP je zakon, Windows 7 odmah do njega, posle bih stavio win 98, jer sam mogao da uđem i u čisti DOS direktno i pokrenem neku staru igru ili aplikaciju ako zatreba.
Ostali mogu da se poređaju kako hoće, nebitno je.

Toliko o tome

pre 3 godine

Windows XP je zakon, Windows 7 odmah do njega, posle bih stavio win 98, jer sam mogao da uđem i u čisti DOS direktno i pokrenem neku staru igru ili aplikaciju ako zatreba.
Ostali mogu da se poređaju kako hoće, nebitno je.

NastyB

pre 3 godine

Počeo od MKDIR, kratko win 3.11, a onda čudo, win 95...
" Više ne osjećam ništa, samo se sjećam"
(Žal za mlados, 24. april 2021 20:34)

Isti slučaj. 15-20 (ili više, ne sećam se tačno) flopija za instalaciju Win95, pa ako je jedan "pukao" onda moralo sve iz početka. Pa se izgubi čitav dan da se samo Windows instalira. Pa putem 14400 modema nekoliko sati da se skine 1,8 MB samo za Windows/Norton Commander bez kojeg nisam mogao...

Danas instaliram sistem i nekoliko potrebnih programa za sat vremena. Prosto ne mogu da verujem šta smo sve proživljavali još od zatezanja glava na kasetofonima naprežući uši za jasnije pištanje trake za Spektrume i Komodore...
Malo je onih koji su to proživeli.

Mića

pre 3 godine

Najbolji su bili Windows XP koji je bio malo ušminkaniji Windows 2000 a koji su doneli NT platformu na desktop OS. Windows 7 kao poboljšani XP koji je doneo kompozitni desktop, tako da krešovanje desktopa nije značilo i krešovanje celog OS-a, već je desktop mogao da se restartuje. Takođe i krešovanje video drajvera nije značilo krešovanje celog OS-a već su se samo drajveri restartovali. Što se revolucionarnosti tiče to je Windows 95, i njegova poboljšana verzija Win 98SE, koji su masovno doneli PC-eve kućnim korisnicima.

NS

pre 3 godine

Iskusio sam sve verzije od 3.11 do sad.
Radikalna promena u kvalitetu je došla prvo sa NT4, pa onda sa Windows XP za koju bih rekao da je ostavila najjači pečat. Osim toga značajne (uticajne verzije su bile) Windows 95 i Windows 7 i sada Windows 10, koji se prvi moze koristiti legalno besplatno (doduše neaktiviran primerak).
Većina verzija iz teksta nisu ostavile tako jak trag, kao gore spomenute.

Zoran

pre 3 godine

Kako je sve individualno: jedno vreme sam u firmi održavao preko 70 računara. Na svima je bio, u javnosti tada omraženi, Win ME. I, nikakve probleme nisam imao! Radio je sve dok oprema nije zamenjena.

Aleks

pre 3 godine

Windows XP je zakon, Windows 7 odmah do njega, posle bih stavio win 98, jer sam mogao da uđem i u čisti DOS direktno i pokrenem neku staru igru ili aplikaciju ako zatreba.
Ostali mogu da se poređaju kako hoće, nebitno je.
(Toliko o tome, 24. april 2021 16:10)

Samo je jedan bolji od XP-a, njegova serverska verzija, Windows 2000 Server

Alek

pre 3 godine

Windows 10 naravno. Stariji Windows-i nemaju sta da traze u poredjenju sa 10. Ali valjda ljudi misle da ispadaju pametni ili "cool" ako hvale starije...

Šta god

pre 3 godine

Vista i 7ica su isti OS, samo rebrendiran. Mana Viste je bila što je izašla u vreme kada prosečan hardver još nije bio sazreo za nju, a kada su izbacili 7icu hardver je stigao za njom. Visti je zameran bloatware, ali 7ica je zadržala sve sem onih widgeta.

Bre!

pre 3 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.
(genijalac, 25. april 2021 06:13)

Zaboravio si da spomenes cincilatore i federfufne posto vidimo da si ti hip i moderan.

Jova

pre 3 godine

Počeo sam sa win 3.0 daleke 80 i neke, pa dogurao do win 7,ali sam desktop podesio da liči na win xp, koji sam najduže koristio. Win 10 ne mogu da smislim. Samo nakinđureno i šareno. Ko počinje sa njim može da se navikne.

Pero

pre 3 godine

Meni je najbolji Windows uvek bio onaj koji je aktuelan. Nisam radio na krš računarima, pa nisam ni osećao probleme sa kojima su se rvali korisnici sa starim kantama ili low end mašinama. Iskreno, pa se vi ljutite ako hoćete. Dakle, najbolji Windows do sad je Windows 10, pa Windows 8.1 i sve tako redom do MS DOS-a.

V for Vendetta

pre 3 godine

NT4, Xp, 7, sve ostalo ne zasluzuje pomen, a za 8 i nadaljen treba suditi genijalcima koji naturaju tabletoidni sistem na desktop

Pero

pre 3 godine

"1.XP

I dan danas radi bez greske na uredjaju iz 2005. godine.
(Joakim, 25. april 2021 00:00)"


Svaki problem korisnika koji pljuju Windows 10 se svodi na to da koriste računare koji su i pre deset godina bili prevaziđeni, a ne danas.

e

pre 3 godine

@Adam
Rekao bih da si "malo" pobrkao red veličina, Windows NT 4.0 je radio već na 12MB (megabajta) RAM, a preporuka je bila 16MB i zauzimao je 110MB prostora na disku. Matične ploče iz tog vremena nisu ni podržavale više od 64MB RAM. Za Windows 2000 Pro koji se pojavio pet godina kasnije minimum je bio 64MB, odnosno 128MB preporučeno, a maksimalno 4GB. Komercijalne matične ploče iz tog vremena mogle su da prihvate u proseku 768MB RAM, a one bolje i do 1,5GB, dok je mogućnost ugradnje više RAM bila rezervisana samo za (jako) skupe server mašine.

Đoko

pre 3 godine

1. Windows XP
2. Windows 7
3. Windows 98

Windows XP i dan danas koristim, s odgovarajućim web browserom (roytam Serpent/UXP ili neki drugi) ni surfanje internetom nije problem.

KELT

pre 3 godine

-Windows XP SP3 je ubedljivo najbolji Windows
-Windows 98 SE je bar deceniju bio neprikosnoven,
-Windows 7 SP1 je završavao more posla
-Wndows 2000 je uz NT4 bio dobar serverski sistem
.....
A kao najgori izdvajam Windows 8, Milenijum i Vistu.
P.S. Ovo govorim jer sam 25 godina serviser računara, administrator u mnogim firmama i neko ko je vadio kestenje iz vatre gde god je zapinjalo.

Istrebljivac vonjevina

pre 3 godine

Iako sada koristim Windows 10 Pro sa kojim sam jako zadovoljan, moram reci da je najbolji Windows koji sam koristio bio NT 4.0 Workstation i NT 4.0 Server. I dan danas ih volim pokrenuti na virtuelnoj masini...

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@zadrti Linuxaši
Er, Linux je zapravo samo kernel, pa, ako ćemo ići u sitna crevca, nipošto se ne može reći "samo Linux" i slično. Budući i da je između brojnih Linux distribucija, teško zaista izabrati najbolju - jer ista, zapravo, i ne postoji; svaki distro ima svoje specifičnosti, i pogodnosti za određenu primenu - može li se uopšte reći da je "Linux bolji od Windowsa"? Koje merilo je upotrebljeno? Jedan od glavnih argumenata - "Linux je besplatan!" - apsolutno pada u vodu, kada je o business primeni reč. Linux based OSes i dalje imaju značajnu popularnost kada je o Webu reč - LAMP is still going strong - ili o nekim security focused implementacijama. Sve ostalo... MS Windows Server OSes su čak jeftinija opcija za business korisnike, imaju bolju podršku, i Windows je definitivno u prednosti kada je o virtualizaciji reč. Činjenica i da WSL podržava nekoliko najznačajnijih Linux distribucija, dosta govori, zar ne? Plus, Linux based sistemi uopšte nisu tako bezbedni, kavim ih se predstavlja.

Najbolji Windows OSes?
Bez nekog posebnog redosleda - Windows Server 2003 (apsolutno sjajan sistem), Windows XP, Windows 8.1, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 10.
Windows 3.11 nije bio OS, već praktično GUI subsystem add-on za DOS, Windows 7 je bio bolji od Vista, stoji, ali je realno bio gimmicky budalaština koja se samo izdvajala šminkom. Činjenica da su grafička rešenja iz Windows 7, napuštena u verzijama koje su sledile, dosta govori.

Лuster

pre 3 godine

Verzija na kojoj sam proveo jako puno vremena, stabilna, za rad je bila NT. U to vreme je tražila 8GB RAMa minimum, kada su uobicajene konfiguracije imale po 1 i 2, eventualno 4 GB, a RAM skup skup...
(Adam, 24. april 2021 22:22)

Mislim da kod 32 bitnog operativnog sistema je moguce instalirati maksimalno 4GB ram-a. Čak i ako je bilo instalirano vise od toga, procesi su radili sa maks 4GB. U to vreme (oko 2000god.) cena memorija je bila oko $0.5/MB. Znači samo ram je koštao oko $4000.

Coyote Nervosius

pre 3 godine

Majstor sam cca 25 godina ... na hiljade računara sa raznim verzijama
Windowsa ... samo jedan zaključak :

- Nema lošeg Windowsa, ima samo lošeg i lenjog korisnika.
I nešto malo egzotične opreme. Pogotovo kod nas. Emulacija, emulatora
na emulatoru uređaja se koristilo.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@zadrti Linuxaši
Er, Linux je zapravo samo kernel, pa, ako ćemo ići u sitna crevca, nipošto se ne može reći "samo Linux" i slično. Budući i da je između brojnih Linux distribucija, teško zaista izabrati najbolju - jer ista, zapravo, i ne postoji; svaki distro ima svoje specifičnosti, i pogodnosti za određenu primenu - može li se uopšte reći da je "Linux bolji od Windowsa"? Koje merilo je upotrebljeno? Jedan od glavnih argumenata - "Linux je besplatan!" - apsolutno pada u vodu, kada je o business primeni reč. Linux based OSes i dalje imaju značajnu popularnost kada je o Webu reč - LAMP is still going strong - ili o nekim security focused implementacijama. Sve ostalo... MS Windows Server OSes su čak jeftinija opcija za business korisnike, imaju bolju podršku, i Windows je definitivno u prednosti kada je o virtualizaciji reč. Činjenica i da WSL out of the box podržava nekoliko najznačajnijih Linux distribucija, dosta govori, zar ne? Plus, Linux based sistemi uopšte nisu tako bezbedni, kavim ih se predstavlja.

Najbolji Windows OSes?
Bez nekog posebnog redosleda - Windows Server 2003 (apsolutno sjajan sistem), Windows XP, Windows 8.1, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 10.
Windows 3.11 nije bio OS, već praktično GUI add-on za DOS, Windows 7 je bio bolji od Vista, stoji, ali je realno bio gimmicky budalaština koja se samo izdvajala šminkom. Činjenica da su grafička rešenja iz Windows 7, napuštena u verzijama koje su sledile, dosta govori.

Adam

pre 3 godine

Verzija na kojoj sam proveo jako puno vremena, stabilna, za rad je bila NT. U to vreme je tražila 8GB RAMa minimum, kada su uobicajene konfiguracije imale po 1 i 2, eventualno 4 GB, a RAM skup skup...

Ivan

pre 3 godine

Logcno bi bilo da svaki novi sistem bude bolji od prethodnog, ali jedinu sustisnku razliku sam primetio kada sam sa sedmice presao na desetku. To je bilo nebo i zemlja, kao da sam nadogradio konfiguraciju za par stotina evra. Pre toga, XP, Vista, i 7, nedovoljno bitne razlike, u sustini samo vizulane. Mozda je kod nekoga bilo drugacije, sve zavisi za sta se koristi komp.

Mare

pre 3 godine

Da li vredi trošiti reči na operativni sistem koji čuva lozinke korisnika onako kako čuva... Od verzije do verzije u celom ovom nizu koji ste naveli neverovatan skup inženjerskih gluposti i zastarelih mehanizama. Kao da ne žele da to srede, ali možda i ne umeju.

MP

pre 3 godine

Svaki drugi Win je dobar: 98, XP, 7, 8.1 tj 9 a dobra je i 10-ka ali ova dva zadnja treba dobro ustrojiti sa DWS, Spybotsd i ClassicShell-om da bi radilo kako treba na PC-u.

Ajz

pre 3 godine

Poslednje dobro sto je izaslo od Microsofta mi je bio DOS.
Onda tiha patnja do Windowsa XP pa onda prelazak na OSX Jaguar negde 2002 i od tada sam zaboravio na bilo kakvo mucenje sa operativnim sistemima. Nikakve reinstalacije, optimizacije, virusi i gluposti. Kad izadje nova verzija odradis update i to je to.
Da nisam koristio Adobe paket verovatno bih koristio linux.
Sa obzirom na danasnje potrebe sve mi je jedno koji je operativni sistem dok je hardver Apple.
Desktop sam davno zamenio sa macbook pro i racunar mi je u uvek rancu.
Da je Apple omogucio upotrebu OSX na novom ipad-u m1 verovarno bi presao na njega.

Nikola Radovanovic

pre 3 godine

Najbolji Windows je onaj na instalacionom medijumu, tj onaj koji nije instaliran na racunar :D

Makar probajte Linux, Solaris, BSD, OSX,....

Poz

pre 3 godine

Windows 96

Imao sam samo alfa verziju. Nikada nije izasao. Vrhunski windows. Bolji od 98 koji je odmah iza. Za to vreme odlican OS. Ali daleko iza IBM os2 warp...

qwertz

pre 3 godine

klinac sam bio, dobio sam prvi komp sa windows 95 onda sam se namucio da stavim malo kasnije win 98 koji je bio odlican. kasnije sam stavio win 2000 ali se vise ne secam kako se pokazao jer mi je rodjak poklonio malo jaci racunar i tada sam stavio win xp koji sam koristio 10 godina! 2008 sam sklopio moj prvi racunar koji sam licno sam zaradio. sklopljen je da tera crysis 1 na HD! nakon izlaska win 7 promenio sam nekoliko racunara ali i dan danas koristim win 7! koristicu ga jos 3 godine dok moze ovaj komp da gura igre na full hd pa posle mozda ali samo mozda predjem na win 10. jer sam imao previse BSOD sa tim OS.

Mirko Pantic

pre 2 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.
(genijalac, 25. april 2021 06:13)
Na telefonu ne mozes zavrsiti nista,jer za to nije ni predvidjen,kao sto ni tableti nisu,vec sluze iskljucivo za konzumaciju sadrzaja,a nikako za njegovo kreiranje.Cak je i to bedno iskustvo,osim u nuzdi,kada se uporedi sa koriscenjem racunara,koji osim sto ima ulazne komponente,kao sto su mis i tastatura,obicno ima i veliki ekran .

Ovakve stvari pistu ciste neznalice,koje ni pomenute telefone ne umeju da koriste u punoj meri,niti razumeju kako to uopste funkcionise i najcesce kukaju zasto su reklame na jutjubu toliko dugacke,jer ne umeju da instaliraju pop up i ad blokere....

Nekomatta

pre 3 godine

Odrastao sam uz Windows 98 od malena sam volio kompijutere danas posle zavrsenog fakulteta radim taj posao. Windows 7 je bio moj omiljeni windows mozda zbog vremena provedenom na istom, windows 10 jos nisam uspio da isprobam jer sam zadnjih 8 godina na linux platformi. Linuksu sam zahvalan zato sto ne moze svako da ga koristi pogotovo ne u punom kapacitetu i sto se na I7 10genK i RTX2080ti ne pojavljuje not risponding. Cak sam jednom dozovio da je Not Risponding (Not Risponding).

Čarobni prašak

pre 3 godine

Nemojte mi reći da je Millenium u prvih pet, daleko bilo...nadam se da nije uopšte na listi. Najgori operativni sistem svih vremena.
Isto tako nadam se da je Windows 2000 SP4 negde u vrhu, to je definitivno najstabilniji OS za svoje vreme i tadašnje konfiguracije, imao sam ga na nekoliko mašina, nikad nijedan problem...kad sam kasnije instalirao XP, zadržao se na kompu svega 10 dana i onda vratio 2000-ku, sve dok XP nije malo stao na noge što se tiče brzine i stabilnosti (negde nakon SP2).

genijalac

pre 3 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.

Sasa

pre 3 godine

Dos 6.2 bio najstabilniji. WIN 10 ali iskljucivo sa ssd ili m.2, win 7 radio kao zmaj, XP takodje, WIN 98 SE sa SP3 bio odlican. Sve ostalo je bilo smece izuzew NT-a.

Helios

pre 3 godine

Zadnjih 10 godina Windows 7 obeležen je sumanutim procesom. Iako ga ne podržavaju oni ga kao podržavaju. Ali ono što se realno dešava to je da dok sa jedne strane oni poprave ovo i zakrpe ono, oni stalno ubacuju prokletu telemtriju i ostale podmetačine.
Iz tog razloga je postalo sve vrlo problematično - koji Windows 7? Onaj koji recimo nema zakrpe za sigurnosne bagove samih Intel procesora (jer nemaju randomizacije memorije) od pre 10 godina radi bar 10% brže. O šizenju sa Windows 10 da ne govorimo.
Ono što je tu jedno vreme bio spas je instalacija serverskog operativnog sistema kao radne stanice. Avaj par internet sajtova koji su se bavili time ne radi više, ostao je samo jedan. A stiglo je dotle da iako na nameštenoj sedmici sve funkcioniše sada je već nekoliko programa koji tu ne rade dobro, tamo neki mi koriste neke Excel makroe koji rade dobro na Ofisu koji neće (bez mučenja) na sedmici itd.
Te je moje pitanje - koristi li neko od vas Server verziju - one nemaju mandatori update, telemtriju i sl. bljuvotine - a preoblikovanu u workstation? A da je ili 8.1 (bolji od 8 ali ne volim) ili 2019 server pretvoren u Windows 10 (a taj opet pretvoren u ono sa start menijem itd.)? Ne windows 7 od Servera 2008, to sam imao i OK je ali nema prednosti spram dobro očišćene Sedmice, nego workstation a od servera 2012 naviše?

Alek

pre 3 godine

Windows 10 naravno. Stariji Windows-i nemaju sta da traze u poredjenju sa 10. Ali valjda ljudi misle da ispadaju pametni ili "cool" ako hvale starije...

Ajz

pre 3 godine

Poslednje dobro sto je izaslo od Microsofta mi je bio DOS.
Onda tiha patnja do Windowsa XP pa onda prelazak na OSX Jaguar negde 2002 i od tada sam zaboravio na bilo kakvo mucenje sa operativnim sistemima. Nikakve reinstalacije, optimizacije, virusi i gluposti. Kad izadje nova verzija odradis update i to je to.
Da nisam koristio Adobe paket verovatno bih koristio linux.
Sa obzirom na danasnje potrebe sve mi je jedno koji je operativni sistem dok je hardver Apple.
Desktop sam davno zamenio sa macbook pro i racunar mi je u uvek rancu.
Da je Apple omogucio upotrebu OSX na novom ipad-u m1 verovarno bi presao na njega.

genijalac

pre 3 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.

Pero

pre 3 godine

Meni je najbolji Windows uvek bio onaj koji je aktuelan. Nisam radio na krš računarima, pa nisam ni osećao probleme sa kojima su se rvali korisnici sa starim kantama ili low end mašinama. Iskreno, pa se vi ljutite ako hoćete. Dakle, najbolji Windows do sad je Windows 10, pa Windows 8.1 i sve tako redom do MS DOS-a.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@zadrti Linuxaši
Er, Linux je zapravo samo kernel, pa, ako ćemo ići u sitna crevca, nipošto se ne može reći "samo Linux" i slično. Budući i da je između brojnih Linux distribucija, teško zaista izabrati najbolju - jer ista, zapravo, i ne postoji; svaki distro ima svoje specifičnosti, i pogodnosti za određenu primenu - može li se uopšte reći da je "Linux bolji od Windowsa"? Koje merilo je upotrebljeno? Jedan od glavnih argumenata - "Linux je besplatan!" - apsolutno pada u vodu, kada je o business primeni reč. Linux based OSes i dalje imaju značajnu popularnost kada je o Webu reč - LAMP is still going strong - ili o nekim security focused implementacijama. Sve ostalo... MS Windows Server OSes su čak jeftinija opcija za business korisnike, imaju bolju podršku, i Windows je definitivno u prednosti kada je o virtualizaciji reč. Činjenica i da WSL podržava nekoliko najznačajnijih Linux distribucija, dosta govori, zar ne? Plus, Linux based sistemi uopšte nisu tako bezbedni, kavim ih se predstavlja.

Najbolji Windows OSes?
Bez nekog posebnog redosleda - Windows Server 2003 (apsolutno sjajan sistem), Windows XP, Windows 8.1, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 10.
Windows 3.11 nije bio OS, već praktično GUI subsystem add-on za DOS, Windows 7 je bio bolji od Vista, stoji, ali je realno bio gimmicky budalaština koja se samo izdvajala šminkom. Činjenica da su grafička rešenja iz Windows 7, napuštena u verzijama koje su sledile, dosta govori.

Adam

pre 3 godine

Verzija na kojoj sam proveo jako puno vremena, stabilna, za rad je bila NT. U to vreme je tražila 8GB RAMa minimum, kada su uobicajene konfiguracije imale po 1 i 2, eventualno 4 GB, a RAM skup skup...

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

@zadrti Linuxaši
Er, Linux je zapravo samo kernel, pa, ako ćemo ići u sitna crevca, nipošto se ne može reći "samo Linux" i slično. Budući i da je između brojnih Linux distribucija, teško zaista izabrati najbolju - jer ista, zapravo, i ne postoji; svaki distro ima svoje specifičnosti, i pogodnosti za određenu primenu - može li se uopšte reći da je "Linux bolji od Windowsa"? Koje merilo je upotrebljeno? Jedan od glavnih argumenata - "Linux je besplatan!" - apsolutno pada u vodu, kada je o business primeni reč. Linux based OSes i dalje imaju značajnu popularnost kada je o Webu reč - LAMP is still going strong - ili o nekim security focused implementacijama. Sve ostalo... MS Windows Server OSes su čak jeftinija opcija za business korisnike, imaju bolju podršku, i Windows je definitivno u prednosti kada je o virtualizaciji reč. Činjenica i da WSL out of the box podržava nekoliko najznačajnijih Linux distribucija, dosta govori, zar ne? Plus, Linux based sistemi uopšte nisu tako bezbedni, kavim ih se predstavlja.

Najbolji Windows OSes?
Bez nekog posebnog redosleda - Windows Server 2003 (apsolutno sjajan sistem), Windows XP, Windows 8.1, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 10.
Windows 3.11 nije bio OS, već praktično GUI add-on za DOS, Windows 7 je bio bolji od Vista, stoji, ali je realno bio gimmicky budalaština koja se samo izdvajala šminkom. Činjenica da su grafička rešenja iz Windows 7, napuštena u verzijama koje su sledile, dosta govori.

Poz

pre 3 godine

Windows 96

Imao sam samo alfa verziju. Nikada nije izasao. Vrhunski windows. Bolji od 98 koji je odmah iza. Za to vreme odlican OS. Ali daleko iza IBM os2 warp...

Toliko o tome

pre 3 godine

Windows XP je zakon, Windows 7 odmah do njega, posle bih stavio win 98, jer sam mogao da uđem i u čisti DOS direktno i pokrenem neku staru igru ili aplikaciju ako zatreba.
Ostali mogu da se poređaju kako hoće, nebitno je.

MP

pre 3 godine

Svaki drugi Win je dobar: 98, XP, 7, 8.1 tj 9 a dobra je i 10-ka ali ova dva zadnja treba dobro ustrojiti sa DWS, Spybotsd i ClassicShell-om da bi radilo kako treba na PC-u.

Jova

pre 3 godine

Počeo sam sa win 3.0 daleke 80 i neke, pa dogurao do win 7,ali sam desktop podesio da liči na win xp, koji sam najduže koristio. Win 10 ne mogu da smislim. Samo nakinđureno i šareno. Ko počinje sa njim može da se navikne.

Ivan

pre 3 godine

Logcno bi bilo da svaki novi sistem bude bolji od prethodnog, ali jedinu sustisnku razliku sam primetio kada sam sa sedmice presao na desetku. To je bilo nebo i zemlja, kao da sam nadogradio konfiguraciju za par stotina evra. Pre toga, XP, Vista, i 7, nedovoljno bitne razlike, u sustini samo vizulane. Mozda je kod nekoga bilo drugacije, sve zavisi za sta se koristi komp.

KELT

pre 3 godine

-Windows XP SP3 je ubedljivo najbolji Windows
-Windows 98 SE je bar deceniju bio neprikosnoven,
-Windows 7 SP1 je završavao more posla
-Wndows 2000 je uz NT4 bio dobar serverski sistem
.....
A kao najgori izdvajam Windows 8, Milenijum i Vistu.
P.S. Ovo govorim jer sam 25 godina serviser računara, administrator u mnogim firmama i neko ko je vadio kestenje iz vatre gde god je zapinjalo.

Mare

pre 3 godine

Da li vredi trošiti reči na operativni sistem koji čuva lozinke korisnika onako kako čuva... Od verzije do verzije u celom ovom nizu koji ste naveli neverovatan skup inženjerskih gluposti i zastarelih mehanizama. Kao da ne žele da to srede, ali možda i ne umeju.

Nekomatta

pre 3 godine

Odrastao sam uz Windows 98 od malena sam volio kompijutere danas posle zavrsenog fakulteta radim taj posao. Windows 7 je bio moj omiljeni windows mozda zbog vremena provedenom na istom, windows 10 jos nisam uspio da isprobam jer sam zadnjih 8 godina na linux platformi. Linuksu sam zahvalan zato sto ne moze svako da ga koristi pogotovo ne u punom kapacitetu i sto se na I7 10genK i RTX2080ti ne pojavljuje not risponding. Cak sam jednom dozovio da je Not Risponding (Not Risponding).

Šta god

pre 3 godine

Vista i 7ica su isti OS, samo rebrendiran. Mana Viste je bila što je izašla u vreme kada prosečan hardver još nije bio sazreo za nju, a kada su izbacili 7icu hardver je stigao za njom. Visti je zameran bloatware, ali 7ica je zadržala sve sem onih widgeta.

Helios

pre 3 godine

Zadnjih 10 godina Windows 7 obeležen je sumanutim procesom. Iako ga ne podržavaju oni ga kao podržavaju. Ali ono što se realno dešava to je da dok sa jedne strane oni poprave ovo i zakrpe ono, oni stalno ubacuju prokletu telemtriju i ostale podmetačine.
Iz tog razloga je postalo sve vrlo problematično - koji Windows 7? Onaj koji recimo nema zakrpe za sigurnosne bagove samih Intel procesora (jer nemaju randomizacije memorije) od pre 10 godina radi bar 10% brže. O šizenju sa Windows 10 da ne govorimo.
Ono što je tu jedno vreme bio spas je instalacija serverskog operativnog sistema kao radne stanice. Avaj par internet sajtova koji su se bavili time ne radi više, ostao je samo jedan. A stiglo je dotle da iako na nameštenoj sedmici sve funkcioniše sada je već nekoliko programa koji tu ne rade dobro, tamo neki mi koriste neke Excel makroe koji rade dobro na Ofisu koji neće (bez mučenja) na sedmici itd.
Te je moje pitanje - koristi li neko od vas Server verziju - one nemaju mandatori update, telemtriju i sl. bljuvotine - a preoblikovanu u workstation? A da je ili 8.1 (bolji od 8 ali ne volim) ili 2019 server pretvoren u Windows 10 (a taj opet pretvoren u ono sa start menijem itd.)? Ne windows 7 od Servera 2008, to sam imao i OK je ali nema prednosti spram dobro očišćene Sedmice, nego workstation a od servera 2012 naviše?

Coyote Nervosius

pre 3 godine

Majstor sam cca 25 godina ... na hiljade računara sa raznim verzijama
Windowsa ... samo jedan zaključak :

- Nema lošeg Windowsa, ima samo lošeg i lenjog korisnika.
I nešto malo egzotične opreme. Pogotovo kod nas. Emulacija, emulatora
na emulatoru uređaja se koristilo.

Istrebljivac vonjevina

pre 3 godine

Iako sada koristim Windows 10 Pro sa kojim sam jako zadovoljan, moram reci da je najbolji Windows koji sam koristio bio NT 4.0 Workstation i NT 4.0 Server. I dan danas ih volim pokrenuti na virtuelnoj masini...

Mića

pre 3 godine

Najbolji su bili Windows XP koji je bio malo ušminkaniji Windows 2000 a koji su doneli NT platformu na desktop OS. Windows 7 kao poboljšani XP koji je doneo kompozitni desktop, tako da krešovanje desktopa nije značilo i krešovanje celog OS-a, već je desktop mogao da se restartuje. Takođe i krešovanje video drajvera nije značilo krešovanje celog OS-a već su se samo drajveri restartovali. Što se revolucionarnosti tiče to je Windows 95, i njegova poboljšana verzija Win 98SE, koji su masovno doneli PC-eve kućnim korisnicima.

Đoko

pre 3 godine

1. Windows XP
2. Windows 7
3. Windows 98

Windows XP i dan danas koristim, s odgovarajućim web browserom (roytam Serpent/UXP ili neki drugi) ni surfanje internetom nije problem.

Aleks

pre 3 godine

Windows XP je zakon, Windows 7 odmah do njega, posle bih stavio win 98, jer sam mogao da uđem i u čisti DOS direktno i pokrenem neku staru igru ili aplikaciju ako zatreba.
Ostali mogu da se poređaju kako hoće, nebitno je.
(Toliko o tome, 24. april 2021 16:10)

Samo je jedan bolji od XP-a, njegova serverska verzija, Windows 2000 Server

Nikola Radovanovic

pre 3 godine

Najbolji Windows je onaj na instalacionom medijumu, tj onaj koji nije instaliran na racunar :D

Makar probajte Linux, Solaris, BSD, OSX,....

Zoran

pre 3 godine

Kako je sve individualno: jedno vreme sam u firmi održavao preko 70 računara. Na svima je bio, u javnosti tada omraženi, Win ME. I, nikakve probleme nisam imao! Radio je sve dok oprema nije zamenjena.

NastyB

pre 3 godine

Počeo od MKDIR, kratko win 3.11, a onda čudo, win 95...
" Više ne osjećam ništa, samo se sjećam"
(Žal za mlados, 24. april 2021 20:34)

Isti slučaj. 15-20 (ili više, ne sećam se tačno) flopija za instalaciju Win95, pa ako je jedan "pukao" onda moralo sve iz početka. Pa se izgubi čitav dan da se samo Windows instalira. Pa putem 14400 modema nekoliko sati da se skine 1,8 MB samo za Windows/Norton Commander bez kojeg nisam mogao...

Danas instaliram sistem i nekoliko potrebnih programa za sat vremena. Prosto ne mogu da verujem šta smo sve proživljavali još od zatezanja glava na kasetofonima naprežući uši za jasnije pištanje trake za Spektrume i Komodore...
Malo je onih koji su to proživeli.

Pero

pre 3 godine

"1.XP

I dan danas radi bez greske na uredjaju iz 2005. godine.
(Joakim, 25. april 2021 00:00)"


Svaki problem korisnika koji pljuju Windows 10 se svodi na to da koriste računare koji su i pre deset godina bili prevaziđeni, a ne danas.

V for Vendetta

pre 3 godine

NT4, Xp, 7, sve ostalo ne zasluzuje pomen, a za 8 i nadaljen treba suditi genijalcima koji naturaju tabletoidni sistem na desktop

Sasa

pre 3 godine

Dos 6.2 bio najstabilniji. WIN 10 ali iskljucivo sa ssd ili m.2, win 7 radio kao zmaj, XP takodje, WIN 98 SE sa SP3 bio odlican. Sve ostalo je bilo smece izuzew NT-a.

NS

pre 3 godine

Iskusio sam sve verzije od 3.11 do sad.
Radikalna promena u kvalitetu je došla prvo sa NT4, pa onda sa Windows XP za koju bih rekao da je ostavila najjači pečat. Osim toga značajne (uticajne verzije su bile) Windows 95 i Windows 7 i sada Windows 10, koji se prvi moze koristiti legalno besplatno (doduše neaktiviran primerak).
Većina verzija iz teksta nisu ostavile tako jak trag, kao gore spomenute.

Mirko Pantic

pre 2 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.
(genijalac, 25. april 2021 06:13)
Na telefonu ne mozes zavrsiti nista,jer za to nije ni predvidjen,kao sto ni tableti nisu,vec sluze iskljucivo za konzumaciju sadrzaja,a nikako za njegovo kreiranje.Cak je i to bedno iskustvo,osim u nuzdi,kada se uporedi sa koriscenjem racunara,koji osim sto ima ulazne komponente,kao sto su mis i tastatura,obicno ima i veliki ekran .

Ovakve stvari pistu ciste neznalice,koje ni pomenute telefone ne umeju da koriste u punoj meri,niti razumeju kako to uopste funkcionise i najcesce kukaju zasto su reklame na jutjubu toliko dugacke,jer ne umeju da instaliraju pop up i ad blokere....

Лuster

pre 3 godine

Verzija na kojoj sam proveo jako puno vremena, stabilna, za rad je bila NT. U to vreme je tražila 8GB RAMa minimum, kada su uobicajene konfiguracije imale po 1 i 2, eventualno 4 GB, a RAM skup skup...
(Adam, 24. april 2021 22:22)

Mislim da kod 32 bitnog operativnog sistema je moguce instalirati maksimalno 4GB ram-a. Čak i ako je bilo instalirano vise od toga, procesi su radili sa maks 4GB. U to vreme (oko 2000god.) cena memorija je bila oko $0.5/MB. Znači samo ram je koštao oko $4000.

qwertz

pre 3 godine

klinac sam bio, dobio sam prvi komp sa windows 95 onda sam se namucio da stavim malo kasnije win 98 koji je bio odlican. kasnije sam stavio win 2000 ali se vise ne secam kako se pokazao jer mi je rodjak poklonio malo jaci racunar i tada sam stavio win xp koji sam koristio 10 godina! 2008 sam sklopio moj prvi racunar koji sam licno sam zaradio. sklopljen je da tera crysis 1 na HD! nakon izlaska win 7 promenio sam nekoliko racunara ali i dan danas koristim win 7! koristicu ga jos 3 godine dok moze ovaj komp da gura igre na full hd pa posle mozda ali samo mozda predjem na win 10. jer sam imao previse BSOD sa tim OS.

e

pre 3 godine

@Adam
Rekao bih da si "malo" pobrkao red veličina, Windows NT 4.0 je radio već na 12MB (megabajta) RAM, a preporuka je bila 16MB i zauzimao je 110MB prostora na disku. Matične ploče iz tog vremena nisu ni podržavale više od 64MB RAM. Za Windows 2000 Pro koji se pojavio pet godina kasnije minimum je bio 64MB, odnosno 128MB preporučeno, a maksimalno 4GB. Komercijalne matične ploče iz tog vremena mogle su da prihvate u proseku 768MB RAM, a one bolje i do 1,5GB, dok je mogućnost ugradnje više RAM bila rezervisana samo za (jako) skupe server mašine.

Bre!

pre 3 godine

kad god upalim komp nesto da zavrsim krene update %0.0... to me odbio od kompjutera,sad sve na telefonu i klaudu drzim i obavljam. komp je prevazidjena stvar za kucnu amatersku varijantu, za posao nije.
(genijalac, 25. april 2021 06:13)

Zaboravio si da spomenes cincilatore i federfufne posto vidimo da si ti hip i moderan.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Nemojte mi reći da je Millenium u prvih pet, daleko bilo...nadam se da nije uopšte na listi. Najgori operativni sistem svih vremena.
Isto tako nadam se da je Windows 2000 SP4 negde u vrhu, to je definitivno najstabilniji OS za svoje vreme i tadašnje konfiguracije, imao sam ga na nekoliko mašina, nikad nijedan problem...kad sam kasnije instalirao XP, zadržao se na kompu svega 10 dana i onda vratio 2000-ku, sve dok XP nije malo stao na noge što se tiče brzine i stabilnosti (negde nakon SP2).