Subota, 06.03.2021.

21:49

Atentat o kom se ne uči u školi: Moler koji je u sred Beograda zamalo ubio kralja

Izvor: Istorijski zabavnik

Atentat o kom se ne uèi u školi: Moler koji je u sred Beograda zamalo ubio kralja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

nisexpres

pre 3 godine

Nema niceg plemenitog u ideji stvaranja zajednicke drzave svih juznih slovena, trebao je stvoriti Srbiju u nacionalnim granicama i jos malo preko tada kada je bilo vreme za to, zbog te pogresne odluke zakopao nas je za ceo vek, gore nego Turci.
(trt, 7. mart 2021 12:44)

Covek vratio veci deo srpske teritorije u okviru zemlje Srbije.Ujedinio 3 drzave juznih slovena u granicama svaka drzava za sebe nesto kao federacija tri drzave.Znaci,u slucaju da se neko opredeli da napusti kraljevinu od te tri drzave napusta je u svojim granicama e sad sta tito radi posle 45 sa Kraljevinom Jugoslavijom(i Kraljevinom Srbijom u svojim granicama) to je nesto drugo ali problem srba komunista jeste da svaljuju na Aleksandra sve ono sto je ustvari tito uradio.Komunista tito je raskomadao Srbiju posle 45 na S Mkd,CG,BIH,delove danasnje hrv,Kosmet i vojvodinu i kako moze Aleksadar biti kriv za titova dela.Monarhija vratila veci deo srpske teritorije u okviru matice Srbije kao priznate zemlje u tim granicama posle prvog velikog rata a tito i komunizam su unistitli sve i ajde sad neka neko gaze da nije tako ,ipak je 2021 godina gde propaganda ne prolazi cak ni komunistima.

neutralni felš

pre 3 godine

Los Angeles opet si pomesao sok od sargarepe sa sokom od rotkvice. Nismo mi ruska gubernija mi smo nemacka kolonija moj druze. Suvise si daleko da bi razumeo, daleko u rusofobiji kojom te hrane u tom soku od rotkvice i sargarepe. Sfrj je bila britanski masonski projekat sa ciljom integracije srba sa ostalim juznim slovenima u zapadni blok, postupno. Cim je formirana nastupila je cistka na golom otoku od svih proruskih elemenata. Nesvrstani su bili izvlacenje iz sfere ruskog uticaja. Izbio je rat jer se pojavio Milosevic. Ali to je trajalo 10 god. Eu je sledeci korak. Nismo usli u eu jer trpimo posledice svega toga ali smo postali nemacki robovi. Dodji pa da se uveris na svojoj kozi ako zelis.
(neinformisan, 07. mart 2021 01:32)


ukratko: nema ko nas nije jahao.

neutralni felš

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 6. mart 2021 22:06)

Da se tada obračunao sa komunistima (tada ili bilo kad kasnije), '45 vlast ne bi uzeli domaći autohtoni komunisti, već bi Rusi instalirali svoje. Isto kao u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj. Samim tim ne bi bilo ni '48 i istorijskog "ne", te ne bi bilo ni svega onoga što je usledilo kasnije - nesvrstanost, balansiranje istok-zapad i dobro naplaćivanje istog, ne bismo bili Amerika za ceo istočni lager već bi i sami bili deo istog
(John, 06. mart 2021 22:55)


ali danas bi bili doživotno imuni na bajke iz kremlja i ne bi šenili pred njima ko dresirani kučići... sve u svemu, tito je znao s kim ima posla jer je dobro poznavao to društvance oko staljina.

neutralni felš

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.
(posmatrač, 06. mart 2021 23:10)


veronauku ste nepotrebno izostavili.

Los Angeles

pre 3 godine

@MileR: Tito nije zapadni čovek nego je bio RUSKI čovek koji je kasnije odbegao od njih. Kao takav, bio je interesantan da ga zapad i USA podrže da bi SFRJ poslužila kao dobar primer kako bolje žive države koje se odmetnu od Staljina i SSSR. Pa je to dovelo do pobuna u Čehoslovačkoj i tako dalje. Čitaj istoriju čoveče, ali ne tu filtriranu i cenzurisanu iz exYU knjiga!

Јабучило

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.
(Realno, 6. mart 2021 23:18)

Гаврило је убио представника илегалне окупационе власти.

Istoricar

pre 3 godine

Kralj Aleksandar I karadjordjevic i akademik Slobodan Jovanovic jedni od najvecih Srba koje je majka rodila.Obojica satanizovani i skrajnuti iz istorije
Neka im je vecna slava

Vesna

pre 3 godine

Ne znam ko je vise bio poguban za Srbe i Srbiju, komunisti ili Aleksandar od Jugoslavije. Katastrofalne posledice osećamo i dan danas, i nažalost ko zna dokada.
(Dragan Nis, 6. mart 2021 22:44) # Link komentara

Tacno tako.

MileR

pre 3 godine

Los Angeles
Dobro je da si americi, da ne moramo slušati trabunjanje.
Znači tvoji zapadnjaci su napravili izbore u Francuskoj, nisu hteli u Srbiji jer su sa bojali SSSR-a, a ti kriviš Rusiju za to. Baš zanimljiva propaganda amera.

trt

pre 3 godine

Nema niceg plemenitog u ideji stvaranja zajednicke drzave svih juznih slovena, trebao je stvoriti Srbiju u nacionalnim granicama i jos malo preko tada kada je bilo vreme za to, zbog te pogresne odluke zakopao nas je za ceo vek, gore nego Turci.

mahat

pre 3 godine

@B.Živković

Polako, da je bilo kao sto kazes "po bozijoj volji" da Djordje bude kralj Djrodje bi bio kralj. Dakle ocigledno to nije bilo po bozijoj volji. Ili pa mislis da bog nije svemocan? U kom slucaju bi trebalo da se obrazujes o religiji za koju tvrdis da joj pripadas. Dakle ako verujes da bog postoji, sve sto se desava desava se po njegovoj volji. I da Djordje udarcem ubije slugu, da Aleksandar zasedne na presto, da se bomba zakaci u zice i da je nas Srba sve manje i manje. Dalje zakljucke mozes sam da izvedes.

Mordor

pre 3 godine

O tome pričam godinama svojim srbima. Srpski kralj je takodje slao i srpsku vojsku da se zajedno sa vojnicima iz Francuske, Engleske, Grčke, Italije, Kanade, i ostalih zemalja bore na strani ruske bele armije koja se borila u ruskom gradjanskom ratu protiv boljševičko komunističke pošasti. Izgubili su, a ruski general Vrangel sa dobrim delom ruske elite je utočište našao u Srbiji, pod zaštitom patrijaha Varnave, koji je prezirao ruske komuniste. Kad su pobedili komunisti u SSSR, osnovali su Kominternu sa glavnim ciljem agresivnog širenja komunizma po svetu. Iz iste kominterne su proizašla dva atentata na srpskog (jugoslovenskog) kralja, i ono što nisu tada uspeli, uspeli su 1945-te komunističkom OKUPACIJOM Srbije i Jugoslavije. Niti je bilo izbora niti je iko pitao narod da li hoće komuniste na vlasti. Za to vreme na oslobodjenom zapadu, na primer Francuskoj, su saveznici organizovali slobodne izbore. Pa je tako komunistička partija Francuske imala drugi najbolji rezultat, ali mudrošću ostalih francuskih partija nikada nisu dosli do vlasti. Ali su IMALI izbore.
(Los Angeles, 6. mart 2021 23:46)
Sve je to super ali priča je mnogo dublja od Rusije, jer začetak komunizma nije u Rusiji, već u Nemačkoj, i Britaniji odakle su uvezene ideje i komunisti. Sama Rusija je više stradala pod komunizmom nego Srbija ali se verovatno bez komunizma ne bi odbranila od nacista.
Sve u svemu ne pita se Rusija toliko koliko se misli i koliko bi Rusi želeli.

Ducko

pre 3 godine

Da uzmemo nekog srbina koji ne zna nista o istoriji i zaslugama kralja aleksandra karadjordjevica (oslobodjenje kosova,pripajanje vojvodine,razbijanje austrougarske), dovoljno mu je da vidi da su kralja hteli da ubiju komunisti, uspele da ubiju ustase, vmro pod organizacijom musolinija i odmah mu je jasno da je radio u korist srba a protiv ciljeva ostalih nacista. Jedan od najvecih nasih vladara.

Милан

pre 3 godine

Realno@Заокружи на педесет милиона.Зар стварно мислиш да је Гаврило Принцип узрок избијања првог светског рата?Србија је била трн у оку АУ монархији од тренутка кад је 1878.добила независност.Да није било њега,нашли би други повод да нас нападну.

Slovenac

pre 3 godine

Meni smesno ovi komentari. Krivite cas komuniste, cas, kralja, cas nekog treceg, za sve svoje probleme. A da bi neko pocistio bar oko zgrade, e, o tome nece biti price. Zato i jeste, gde ste. A ne zbog Tita ili Aleksandra.

Leon

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.
(posmatrač, 6. mart 2021 23:10)
Sve isto kao Gavrilo Princip

ANALiticar

pre 3 godine

Ne secam se da sam ucio o njemu u skoli , imam 47, moguce da jesam, mada sam imao 5 iz istorije valjda bih se setio. Ne znam ni da je ovaj proglasen za narodnog heroja, sto mi cudno, bio je ocigledno jedan od prvih komunista. Posle rata ne bi ovaj jos dugo, da je preziveo, Stanoje je bio opasan ograc, na svoju ruku, plus Ruska skola komunizma, Tito bi ga sredio kao i sve ostale komuniste koji nisu bili za njega kao faraona. Nisam ni za cetnike ni za komuniste, sa 47 jos ne znam sta je istina, ucili me jedno u skoli sad slusam neke druge price, ali u svakom slucaju, dal ga neko gleda ko heroja ili kao teroristu, svejedno, zivot Stanoja je dostojan filma, od najranijeg detinjstva, do tragicne smrti, ljudi bi izlazili iz bioskopa i pricali da nema sanse da je to po istinitim dogadjajima, mnogo jaka prica.

Закржљала расо

pre 3 godine

Е једни и други дело масонских планова... Броз и Александар, из исте кухиње изашли... Доказни антисрби...

Djole

pre 3 godine

Ne znam toliko tu tacnu istoriju , ali mi je iskreno žao što ga albanci ne ubiše još kaća se vojska povlačila preko albanije. Spasili bi srbe i Srbiju pošasti zvanu Jugoslavija!

Lax

pre 3 godine

Spasoje kad je izašao iz zatvora, odmah otišao da se bori protiv neprijatelja i čak poginuo, a kralj pokrao narodno zlato i tutanj u London da se bahato po dvorovima... I nekome nešto nije jasno?

Смрда

pre 3 godine

Комунизам је највеће зло! Још увек је међу нама, чак је и садашња власт дете комунизма.

Петар

pre 3 godine

Мизерија у облику човека, задојен тероризмом и злом напао на громаду од човека.
Ти који се диве "постигнићима" те мизерије за 39 година бедног живота нека прочитају биографију нашег краља.

Vuk

pre 3 godine

Postavlja se pitanje, nakon nestanka Jugoslavije
194, zašto je stvorena no a nakon Jasenovaca, desetine logora namenjenih Jevreji a, Srbima i Romi a...?

ValaBaš

pre 3 godine

Наравоученије: Не треба бити ни комуниста ни монархиста.
(Вечера, 6. mart 2021 22:47)

Potpisujem

Pantagruel

pre 3 godine

Можда се о том атентату у школама не ули сада, али ми који смо основну школу завршили у временском распону од 1982. до 1990. и гимназију од 1990. до 1994. године, итекако смо о томе учили. Уџбеници који су били написани за време СФРЈ и усилађени са идеологијом Савеза комуниста Југославије нису пропуштали прилику да помену иједан могући вид отпора краљу и монархији, да би тиме поткрепити једну од кључних догми Титоизма: да је владавина Карађорђевића била тиранска и да ју је тадашње становништво тешко подносило, па је повремено покушавало да је се ослободи и на овакве начине.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.
(Realno, 6. mart 2021 23:18)

--

Zato što kad je terorizam naš, i kad ubiješ nenaoruzanu zenu koja ne moze da se brani, onda je to herojsko delo.

Nick

pre 3 godine

Prvo, komunizam je pogresan naziv da se nazove ono sto smo imali u Jugoslaviji, a posebno u SSSR-u. Ali to je rezultat visedecenijske propagande od strane obe strane, kapitalizma sa Zapada i tkzv. "komunizma" sa Istoka zbog razlicitih razloga...

"Komunisti" u SSSR-u i nisu bili zainteresovani za sirenje komunizma, vec se Staljin opredelio za politiku tkzv. "socijalizma u jednoj drzavi" - ideja (tj. izgovor, a u stvari okrutna sala) je bila da ako druge zemlje vide kako je dobro u SSSR-u, da ce i oni preci na komunizam. U stvari je to bio izgovor "komunista" tj. vladajuce klase da opstanu na vlasti. "Revolucija" je tek bila desnicarski puc, a kao dokaz toga videti nastavak pogroma Jevreja koji se desavao pod monarhistima - takodje, "komunisti" su uradili monarhistima samo ono sto su monarhisti uradili prethodnim vladarima pre dolaska na vlast.

Tako su u svojim freneticnim pokusajima da opstanu na vlasti poceli da pomagaju fasisticki rat koji je Italija vodila protiv Etiopije, kao i nacisticke pokusaje da "uniste 'slabe' demokratije Zapada". Bez sovjetske pomoci nacistima, Nemacka bi ostala bez osnovnih resursa potrebnih da vode rat poput psenice, naftnih proizvoda, gume, i tako dalje. Staljin je preko svojih pregovaraca cak i ponudio nacistima -ekstremnim kapitalistima- da budu saveznici (sto je sokiralo same naciste). Inace, Hitler je konacno odlucio da izvrsi invaziju na SSSR tek kada je video koliko su pomoci i resursa dobili od Sovjeta.

Nick

pre 3 godine

Jugoslavija je bila vrhunac srpske moci i uticaja Srbije u svetu. Srbi su dominirali Jugoslavijom i moc je bila centralizovana u Srbiji (kao sto su Rusi dominirali SSSR-om). I to nekim Srbima ne valja i ne odgovara (sve zbog umisljenih, a ne pravih razloga, pravi razlog je da je to proslo i da ne mozemo to vise da radimo).

Pa nije se dzabe raspala Jugoslavija. Drugi narodi su prestali da veruju u mit bratstva i jedinstva (a sto je najgore, trebalo bi da postoji bratstvo i jedinstvo medju bracom Slovenima, ali sa jednakom, transparentnom i demokratskom raspodelom moci) koji su Srbi promovisali da bi vladali nad njima.

Dokaz tome je i rat koji nije sluzio da bi se sprecio raspad Jugoslavije, nego da Srbija zgrabi sto vise teritorije (kao u Balkanskim ratovima).

Ne znamo ni sta da radimo sa ovom, ali zbog nekog razloga treba nam jos.

Tako je i u 19. veku postojala debata onih koji su verovali u ideje "velike" i "male" Nemacke. Preovladala je prva ideja, a u 20. veku smo videli njene katastrofalne posledice. Nemacka bi danas bila mnogo veca da se drzala druge ideje.

Nacionalizam nacijama nikada nije nista doprineo, samo njenim vladajucim klasama. Tako nacionalisti zavrse sa bankovnim racunima u poreskim rajevima (Kipar) dok njihovi sledbenici ostanu sa k#### u rukama.

neinformisan

pre 3 godine

Los Angeles opet si pomesao sok od sargarepe sa sokom od rotkvice. Nismo mi ruska gubernija mi smo nemacka kolonija moj druze. Suvise si daleko da bi razumeo, daleko u rusofobiji kojom te hrane u tom soku od rotkvice i sargarepe. Sfrj je bila britanski masonski projekat sa ciljom integracije srba sa ostalim juznim slovenima u zapadni blok, postupno. Cim je formirana nastupila je cistka na golom otoku od svih proruskih elemenata. Nesvrstani su bili izvlacenje iz sfere ruskog uticaja. Izbio je rat jer se pojavio Milosevic. Ali to je trajalo 10 god. Eu je sledeci korak. Nismo usli u eu jer trpimo posledice svega toga ali smo postali nemacki robovi. Dodji pa da se uveris na svojoj kozi ako zelis.

Ivan78bg

pre 3 godine

Extremna levica i desnica su dve strane istog novcica.Te uzasne ideologije ispiraju mozak mladima i navode ih na najgnisnije zlocine.Niko nije u stanju da napravi takav zlocin kao oni koji su ubedjeni da cine pravu stvar i cine zlocin u ime veceg dobra.Evo i ovaj primer,bacao bombu i bash ga je briga bilo koliko ce slucajnih prolznika da pobije.To nije bitno,to su "dozvoljene " zrtve zarad veceg dobra.Uzas!

zoki

pre 3 godine

Teroristički bandit, trebao je da visi. Inače, da ne bi bilo zabune, on je dobrovoljno otišao u vojsku Austrougarske, to je bila ta njegova ljubav prema domovini. KPJ je bila zabranjena zato što je u svom programu imala rušenje države. Bila mu dobra KuK monarhija, a nije mu bila dobra Jugoslavija, kao i bravaru iz Kumrovca.

z’brda

pre 3 godine

Dečaka od 14 godina sovjetska komunistička partija šalje u Jugoslaviju da širi ideju o komunizmu????
Nije ni čudo što se komunizam urušio!

Zadrigo

pre 3 godine

Sto je objavite da je kralj pre toga pokrao izbore i zabranio komunisticku partiju koja je regularno ucestvovala na izborima i bila treca u parlamentu i osvojila vecinu glasova u Beogradu? Kralj koji je ugasio Srbiju i zabranio Srbima da se izjasnjavaju kao Srbi, vec su bili deo "jednog troimenog naroda". Kralju koji je imao istetoviranog nemackog orla preko grudi. Kralju koji je za 13 godina od dva stana u Beogradu i jednog imanja u Topoli odjednom nadobijao silne dvorce, letnjikovce, sume, rudnike, poljane, imanja. Kralju koji je bio diktator od 1929. raspustivsi parlament i vladajuci kao da je bio 17. vek. Sve ono sto se lazno pripisuje Titu zapravo je bio Aleksandar.

jako i do samog kraja

pre 3 godine

Šta god ko mislio ideološki o čoveku, treba biti oooozbiljan muškarac i karakter da prođeš put deteta i borca I sv. rata, robijaša sa 19 metara kazne, 8 samice i na kraju u zbegu iz zatvora preživeti 2 godine II sv. rata i na kraju mučenički skončati na Sutjesci. Sve sa 39 godina. Neki danas nisu stigli da se ožene i skuće sa 39, kamoli da daju život za neke ideale, više ideje. Život dostojan filma.

Čast svim iskrenim borcima za slobodu. Belu, crvenu, u konačnici sloboda je jedna i ista za sve. Slava mučenicima oba rata. Nismo dostojni njihovih junačkih srca i dela.

posmatrač

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.

Petar

pre 3 godine

Jos jedan dokaz da su fasisti i komunisti imali jedan deo istih ciljeva.Ubili su ga bugarski,vmro fasisti 1934.Oni su zapravo sve do napada na SSSR bili u koaliciji, imali sporazum.Kako su ovi jugoslovenski bili samo ekspozitura sovjetskih, to im nije padalo napamet da oslobadjaju zemlju i biju Nemce dok im nisu napali partiju,drzavu majku SSSR.Ali Aleksandar je bio megaloman, povukao na svog dedu Crnogorca, bolesna ambicija da bude veci kralj od cara Dušana i zato je platio glavom.

Hammer

pre 3 godine

Komunisti su inače bili proglašeni za jednu od dve strogo zabranjene terorističke organizacije u kraljevini SHS te potonjoj Kraljevini Jugoslaviji, druga teroristička organizacija je bio ustaški pokret.
1935-e godine komunisti su sa ustašama sklopili sporazun o saradnji, sa komunističke strane potpisnik je bio Moša Pijade, a sa ustaške Milo Budak, što objašnjava sve nedaće srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata i pod komunističkom vlašću, mada i sa nepismenim regentom Aleksandrom se nimalo nismo usrećili, naprotiv, on je svojim neznanjem i suženim intelektualnim kapacitetima utabao put boljševicima, titoistima i svim ostalim anti-Srbima.

Realno

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.

Милош

pre 3 godine

У то време пре свега племенита идеја стварање заједничке државе са ,,непријатељем". Мислим да Јужни Словени имају више сличности него швабе на југу и северу Немачке. Исти менталитет, језик, културу,... Једино глупа религија раздваја. За мене велики човек испред свог времена и изнад глупих балканских ,,разлика".

Los Angeles

pre 3 godine

O tome pričam godinama svojim srbima. Srpski kralj je takodje slao i srpsku vojsku da se zajedno sa vojnicima iz Francuske, Engleske, Grčke, Italije, Kanade, i ostalih zemalja bore na strani ruske bele armije koja se borila u ruskom gradjanskom ratu protiv boljševičko komunističke pošasti. Izgubili su, a ruski general Vrangel sa dobrim delom ruske elite je utočište našao u Srbiji, pod zaštitom patrijaha Varnave, koji je prezirao ruske komuniste. Kad su pobedili komunisti u SSSR, osnovali su Kominternu sa glavnim ciljem agresivnog širenja komunizma po svetu. Iz iste kominterne su proizašla dva atentata na srpskog (jugoslovenskog) kralja, i ono što nisu tada uspeli, uspeli su 1945-te komunističkom OKUPACIJOM Srbije i Jugoslavije. Niti je bilo izbora niti je iko pitao narod da li hoće komuniste na vlasti. Za to vreme na oslobodjenom zapadu, na primer Francuskoj, su saveznici organizovali slobodne izbore. Pa je tako komunistička partija Francuske imala drugi najbolji rezultat, ali mudrošću ostalih francuskih partija nikada nisu dosli do vlasti. Ali su IMALI izbore. Ja razumem da je teško Srbiji da shvati kolike su to gluposti oko NOB, bratstva i jedinstva, divne SFRJ (koja je gle čuda tehnologiju i zajmove uzimala na zapadu i od USA, a ne od SSSR). Ali vi ste dragi srbi, istorijski, kulturološki, i svakako OKUPIRANI od strane Rusije još od tog vremena 1945-te. U Srbiji danas se otvaraju Sber banke. Ministri se sastaju sa Yandex-om oko ruske IT tehnologije. Nemate Uber nego opet neko rusko čudo. Kupujete ruske vozove, a vlada vam kupuje ruske avione. Dačić trči malo malo pa u Moskvu, da peva na uvo Zaharovoj. RUSKA GUBERNIJA.

Darko

pre 3 godine

@Huan Pablo Don Fernando
Pa i jesu se obračunali tj. dali su sve od sebe da se obračunaju.Između dva rata proganjali, zatvarali, mučili i ubijali koga su dohvatili, logori u tadašnjoj kraljevini behu otvarani samo komuniste i njihove simpatizere. U ratu bestijalno klanje i čitavih porodica od strane tih koji su bili za kralja, išlo se dotle da se i sa Nemcima sarađuje samo da bi njih istrebili. Ali, eto, zlo ne pobeđuje uvek iako uloži velike napore da to učini.

John

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 6. mart 2021 22:06)

Da se tada obračunao sa komunistima (tada ili bilo kad kasnije), '45 vlast ne bi uzeli domaći autohtoni komunisti, već bi Rusi instalirali svoje. Isto kao u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj. Samim tim ne bi bilo ni '48 i istorijskog "ne", te ne bi bilo ni svega onoga što je usledilo kasnije - nesvrstanost, balansiranje istok-zapad i dobro naplaćivanje istog, ne bismo bili Amerika za ceo istočni lager već bi i sami bili deo istog

janbo

pre 3 godine

Šteta Spasoje, toliko je toga preživeo i da je još malo izdržao kakva karijera ga je mogla čekati u FNRJ/SFRJ...lep život da naplati sva mučenja i istrajnost ideala, koja je smatram pogrešnim, ali poštujem.

my way

pre 3 godine

Издајник и терориста, тачка. Овакви само код мирољубивих народа као што су Срби и Руси могу да остану у животу и чекају прилику за своје злочиначке идеје. А онда побију све неистомишљенике и за оне које помисле да би их евентуално могли угрозити некако, некада. Тако су бољшевици брутално побили целу царску породицу. Комуњарски ш**м који и данас кука како његов Тиле није довољно људи побио.

Dragan Nis

pre 3 godine

Ne znam ko je vise bio poguban za Srbe i Srbiju, komunisti ili Aleksandar od Jugoslavije. Katastrofalne posledice osećamo i dan danas, i nažalost ko zna dokada.

B.Živković

pre 3 godine

Većeg izdajnika od Aleksandra Karađorđevića nije bilo. Da je njegov stariji brat Đorđe, po Božijoj volji i Zakonu postao kralj, bolje bi prošli kao narod.

mile

pre 3 godine

Ovaj kralj je bio poguban za srpski narod.Sve neprijatelje srba koji su ratovali na ceru ,kolubari gučevu....itd.primio je u zajedničku državu.....

бинСр

pre 3 godine

Не зна се који је од ове двојице гори био по српски народ. Штеточине југословенске само их идеологија делила.

B.Živković

pre 3 godine

Aleksandar Karađorđević, čovek koji je rođenog brata proglasio ludakom samo da bi se dočepao vlasti. I mi Srbi se pitamo zašto nam "tako dobro ide".

mile

pre 3 godine

Ovaj kralj je bio poguban za srpski narod.Sve neprijatelje srba koji su ratovali na ceru ,kolubari gučevu....itd.primio je u zajedničku državu.....

jako i do samog kraja

pre 3 godine

Šta god ko mislio ideološki o čoveku, treba biti oooozbiljan muškarac i karakter da prođeš put deteta i borca I sv. rata, robijaša sa 19 metara kazne, 8 samice i na kraju u zbegu iz zatvora preživeti 2 godine II sv. rata i na kraju mučenički skončati na Sutjesci. Sve sa 39 godina. Neki danas nisu stigli da se ožene i skuće sa 39, kamoli da daju život za neke ideale, više ideje. Život dostojan filma.

Čast svim iskrenim borcima za slobodu. Belu, crvenu, u konačnici sloboda je jedna i ista za sve. Slava mučenicima oba rata. Nismo dostojni njihovih junačkih srca i dela.

posmatrač

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.

Zadrigo

pre 3 godine

Sto je objavite da je kralj pre toga pokrao izbore i zabranio komunisticku partiju koja je regularno ucestvovala na izborima i bila treca u parlamentu i osvojila vecinu glasova u Beogradu? Kralj koji je ugasio Srbiju i zabranio Srbima da se izjasnjavaju kao Srbi, vec su bili deo "jednog troimenog naroda". Kralju koji je imao istetoviranog nemackog orla preko grudi. Kralju koji je za 13 godina od dva stana u Beogradu i jednog imanja u Topoli odjednom nadobijao silne dvorce, letnjikovce, sume, rudnike, poljane, imanja. Kralju koji je bio diktator od 1929. raspustivsi parlament i vladajuci kao da je bio 17. vek. Sve ono sto se lazno pripisuje Titu zapravo je bio Aleksandar.

Los Angeles

pre 3 godine

O tome pričam godinama svojim srbima. Srpski kralj je takodje slao i srpsku vojsku da se zajedno sa vojnicima iz Francuske, Engleske, Grčke, Italije, Kanade, i ostalih zemalja bore na strani ruske bele armije koja se borila u ruskom gradjanskom ratu protiv boljševičko komunističke pošasti. Izgubili su, a ruski general Vrangel sa dobrim delom ruske elite je utočište našao u Srbiji, pod zaštitom patrijaha Varnave, koji je prezirao ruske komuniste. Kad su pobedili komunisti u SSSR, osnovali su Kominternu sa glavnim ciljem agresivnog širenja komunizma po svetu. Iz iste kominterne su proizašla dva atentata na srpskog (jugoslovenskog) kralja, i ono što nisu tada uspeli, uspeli su 1945-te komunističkom OKUPACIJOM Srbije i Jugoslavije. Niti je bilo izbora niti je iko pitao narod da li hoće komuniste na vlasti. Za to vreme na oslobodjenom zapadu, na primer Francuskoj, su saveznici organizovali slobodne izbore. Pa je tako komunistička partija Francuske imala drugi najbolji rezultat, ali mudrošću ostalih francuskih partija nikada nisu dosli do vlasti. Ali su IMALI izbore. Ja razumem da je teško Srbiji da shvati kolike su to gluposti oko NOB, bratstva i jedinstva, divne SFRJ (koja je gle čuda tehnologiju i zajmove uzimala na zapadu i od USA, a ne od SSSR). Ali vi ste dragi srbi, istorijski, kulturološki, i svakako OKUPIRANI od strane Rusije još od tog vremena 1945-te. U Srbiji danas se otvaraju Sber banke. Ministri se sastaju sa Yandex-om oko ruske IT tehnologije. Nemate Uber nego opet neko rusko čudo. Kupujete ruske vozove, a vlada vam kupuje ruske avione. Dačić trči malo malo pa u Moskvu, da peva na uvo Zaharovoj. RUSKA GUBERNIJA.

B.Živković

pre 3 godine

Aleksandar Karađorđević, čovek koji je rođenog brata proglasio ludakom samo da bi se dočepao vlasti. I mi Srbi se pitamo zašto nam "tako dobro ide".

janbo

pre 3 godine

Šteta Spasoje, toliko je toga preživeo i da je još malo izdržao kakva karijera ga je mogla čekati u FNRJ/SFRJ...lep život da naplati sva mučenja i istrajnost ideala, koja je smatram pogrešnim, ali poštujem.

Realno

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.

B.Živković

pre 3 godine

Većeg izdajnika od Aleksandra Karađorđevića nije bilo. Da je njegov stariji brat Đorđe, po Božijoj volji i Zakonu postao kralj, bolje bi prošli kao narod.

Dragan Nis

pre 3 godine

Ne znam ko je vise bio poguban za Srbe i Srbiju, komunisti ili Aleksandar od Jugoslavije. Katastrofalne posledice osećamo i dan danas, i nažalost ko zna dokada.

Hammer

pre 3 godine

Komunisti su inače bili proglašeni za jednu od dve strogo zabranjene terorističke organizacije u kraljevini SHS te potonjoj Kraljevini Jugoslaviji, druga teroristička organizacija je bio ustaški pokret.
1935-e godine komunisti su sa ustašama sklopili sporazun o saradnji, sa komunističke strane potpisnik je bio Moša Pijade, a sa ustaške Milo Budak, što objašnjava sve nedaće srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata i pod komunističkom vlašću, mada i sa nepismenim regentom Aleksandrom se nimalo nismo usrećili, naprotiv, on je svojim neznanjem i suženim intelektualnim kapacitetima utabao put boljševicima, titoistima i svim ostalim anti-Srbima.

Petar

pre 3 godine

Jos jedan dokaz da su fasisti i komunisti imali jedan deo istih ciljeva.Ubili su ga bugarski,vmro fasisti 1934.Oni su zapravo sve do napada na SSSR bili u koaliciji, imali sporazum.Kako su ovi jugoslovenski bili samo ekspozitura sovjetskih, to im nije padalo napamet da oslobadjaju zemlju i biju Nemce dok im nisu napali partiju,drzavu majku SSSR.Ali Aleksandar je bio megaloman, povukao na svog dedu Crnogorca, bolesna ambicija da bude veci kralj od cara Dušana i zato je platio glavom.

John

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 6. mart 2021 22:06)

Da se tada obračunao sa komunistima (tada ili bilo kad kasnije), '45 vlast ne bi uzeli domaći autohtoni komunisti, već bi Rusi instalirali svoje. Isto kao u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj. Samim tim ne bi bilo ni '48 i istorijskog "ne", te ne bi bilo ni svega onoga što je usledilo kasnije - nesvrstanost, balansiranje istok-zapad i dobro naplaćivanje istog, ne bismo bili Amerika za ceo istočni lager već bi i sami bili deo istog

Милош

pre 3 godine

У то време пре свега племенита идеја стварање заједничке државе са ,,непријатељем". Мислим да Јужни Словени имају више сличности него швабе на југу и северу Немачке. Исти менталитет, језик, културу,... Једино глупа религија раздваја. За мене велики човек испред свог времена и изнад глупих балканских ,,разлика".

бинСр

pre 3 godine

Не зна се који је од ове двојице гори био по српски народ. Штеточине југословенске само их идеологија делила.

my way

pre 3 godine

Издајник и терориста, тачка. Овакви само код мирољубивих народа као што су Срби и Руси могу да остану у животу и чекају прилику за своје злочиначке идеје. А онда побију све неистомишљенике и за оне које помисле да би их евентуално могли угрозити некако, некада. Тако су бољшевици брутално побили целу царску породицу. Комуњарски ш**м који и данас кука како његов Тиле није довољно људи побио.

Darko

pre 3 godine

@Huan Pablo Don Fernando
Pa i jesu se obračunali tj. dali su sve od sebe da se obračunaju.Između dva rata proganjali, zatvarali, mučili i ubijali koga su dohvatili, logori u tadašnjoj kraljevini behu otvarani samo komuniste i njihove simpatizere. U ratu bestijalno klanje i čitavih porodica od strane tih koji su bili za kralja, išlo se dotle da se i sa Nemcima sarađuje samo da bi njih istrebili. Ali, eto, zlo ne pobeđuje uvek iako uloži velike napore da to učini.

trt

pre 3 godine

Nema niceg plemenitog u ideji stvaranja zajednicke drzave svih juznih slovena, trebao je stvoriti Srbiju u nacionalnim granicama i jos malo preko tada kada je bilo vreme za to, zbog te pogresne odluke zakopao nas je za ceo vek, gore nego Turci.

Милан

pre 3 godine

Realno@Заокружи на педесет милиона.Зар стварно мислиш да је Гаврило Принцип узрок избијања првог светског рата?Србија је била трн у оку АУ монархији од тренутка кад је 1878.добила независност.Да није било њега,нашли би други повод да нас нападну.

neinformisan

pre 3 godine

Los Angeles opet si pomesao sok od sargarepe sa sokom od rotkvice. Nismo mi ruska gubernija mi smo nemacka kolonija moj druze. Suvise si daleko da bi razumeo, daleko u rusofobiji kojom te hrane u tom soku od rotkvice i sargarepe. Sfrj je bila britanski masonski projekat sa ciljom integracije srba sa ostalim juznim slovenima u zapadni blok, postupno. Cim je formirana nastupila je cistka na golom otoku od svih proruskih elemenata. Nesvrstani su bili izvlacenje iz sfere ruskog uticaja. Izbio je rat jer se pojavio Milosevic. Ali to je trajalo 10 god. Eu je sledeci korak. Nismo usli u eu jer trpimo posledice svega toga ali smo postali nemacki robovi. Dodji pa da se uveris na svojoj kozi ako zelis.

Nick

pre 3 godine

Jugoslavija je bila vrhunac srpske moci i uticaja Srbije u svetu. Srbi su dominirali Jugoslavijom i moc je bila centralizovana u Srbiji (kao sto su Rusi dominirali SSSR-om). I to nekim Srbima ne valja i ne odgovara (sve zbog umisljenih, a ne pravih razloga, pravi razlog je da je to proslo i da ne mozemo to vise da radimo).

Pa nije se dzabe raspala Jugoslavija. Drugi narodi su prestali da veruju u mit bratstva i jedinstva (a sto je najgore, trebalo bi da postoji bratstvo i jedinstvo medju bracom Slovenima, ali sa jednakom, transparentnom i demokratskom raspodelom moci) koji su Srbi promovisali da bi vladali nad njima.

Dokaz tome je i rat koji nije sluzio da bi se sprecio raspad Jugoslavije, nego da Srbija zgrabi sto vise teritorije (kao u Balkanskim ratovima).

Ne znamo ni sta da radimo sa ovom, ali zbog nekog razloga treba nam jos.

Tako je i u 19. veku postojala debata onih koji su verovali u ideje "velike" i "male" Nemacke. Preovladala je prva ideja, a u 20. veku smo videli njene katastrofalne posledice. Nemacka bi danas bila mnogo veca da se drzala druge ideje.

Nacionalizam nacijama nikada nije nista doprineo, samo njenim vladajucim klasama. Tako nacionalisti zavrse sa bankovnim racunima u poreskim rajevima (Kipar) dok njihovi sledbenici ostanu sa k#### u rukama.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.
(Realno, 6. mart 2021 23:18)

--

Zato što kad je terorizam naš, i kad ubiješ nenaoruzanu zenu koja ne moze da se brani, onda je to herojsko delo.

Смрда

pre 3 godine

Комунизам је највеће зло! Још увек је међу нама, чак је и садашња власт дете комунизма.

ValaBaš

pre 3 godine

Наравоученије: Не треба бити ни комуниста ни монархиста.
(Вечера, 6. mart 2021 22:47)

Potpisujem

MileR

pre 3 godine

Los Angeles
Dobro je da si americi, da ne moramo slušati trabunjanje.
Znači tvoji zapadnjaci su napravili izbore u Francuskoj, nisu hteli u Srbiji jer su sa bojali SSSR-a, a ti kriviš Rusiju za to. Baš zanimljiva propaganda amera.

Istoricar

pre 3 godine

Kralj Aleksandar I karadjordjevic i akademik Slobodan Jovanovic jedni od najvecih Srba koje je majka rodila.Obojica satanizovani i skrajnuti iz istorije
Neka im je vecna slava

Los Angeles

pre 3 godine

@MileR: Tito nije zapadni čovek nego je bio RUSKI čovek koji je kasnije odbegao od njih. Kao takav, bio je interesantan da ga zapad i USA podrže da bi SFRJ poslužila kao dobar primer kako bolje žive države koje se odmetnu od Staljina i SSSR. Pa je to dovelo do pobuna u Čehoslovačkoj i tako dalje. Čitaj istoriju čoveče, ali ne tu filtriranu i cenzurisanu iz exYU knjiga!

z’brda

pre 3 godine

Dečaka od 14 godina sovjetska komunistička partija šalje u Jugoslaviju da širi ideju o komunizmu????
Nije ni čudo što se komunizam urušio!

Lax

pre 3 godine

Spasoje kad je izašao iz zatvora, odmah otišao da se bori protiv neprijatelja i čak poginuo, a kralj pokrao narodno zlato i tutanj u London da se bahato po dvorovima... I nekome nešto nije jasno?

Djole

pre 3 godine

Ne znam toliko tu tacnu istoriju , ali mi je iskreno žao što ga albanci ne ubiše još kaća se vojska povlačila preko albanije. Spasili bi srbe i Srbiju pošasti zvanu Jugoslavija!

Slovenac

pre 3 godine

Meni smesno ovi komentari. Krivite cas komuniste, cas, kralja, cas nekog treceg, za sve svoje probleme. A da bi neko pocistio bar oko zgrade, e, o tome nece biti price. Zato i jeste, gde ste. A ne zbog Tita ili Aleksandra.

Vesna

pre 3 godine

Ne znam ko je vise bio poguban za Srbe i Srbiju, komunisti ili Aleksandar od Jugoslavije. Katastrofalne posledice osećamo i dan danas, i nažalost ko zna dokada.
(Dragan Nis, 6. mart 2021 22:44) # Link komentara

Tacno tako.

ANALiticar

pre 3 godine

Ne secam se da sam ucio o njemu u skoli , imam 47, moguce da jesam, mada sam imao 5 iz istorije valjda bih se setio. Ne znam ni da je ovaj proglasen za narodnog heroja, sto mi cudno, bio je ocigledno jedan od prvih komunista. Posle rata ne bi ovaj jos dugo, da je preziveo, Stanoje je bio opasan ograc, na svoju ruku, plus Ruska skola komunizma, Tito bi ga sredio kao i sve ostale komuniste koji nisu bili za njega kao faraona. Nisam ni za cetnike ni za komuniste, sa 47 jos ne znam sta je istina, ucili me jedno u skoli sad slusam neke druge price, ali u svakom slucaju, dal ga neko gleda ko heroja ili kao teroristu, svejedno, zivot Stanoja je dostojan filma, od najranijeg detinjstva, do tragicne smrti, ljudi bi izlazili iz bioskopa i pricali da nema sanse da je to po istinitim dogadjajima, mnogo jaka prica.

Mordor

pre 3 godine

O tome pričam godinama svojim srbima. Srpski kralj je takodje slao i srpsku vojsku da se zajedno sa vojnicima iz Francuske, Engleske, Grčke, Italije, Kanade, i ostalih zemalja bore na strani ruske bele armije koja se borila u ruskom gradjanskom ratu protiv boljševičko komunističke pošasti. Izgubili su, a ruski general Vrangel sa dobrim delom ruske elite je utočište našao u Srbiji, pod zaštitom patrijaha Varnave, koji je prezirao ruske komuniste. Kad su pobedili komunisti u SSSR, osnovali su Kominternu sa glavnim ciljem agresivnog širenja komunizma po svetu. Iz iste kominterne su proizašla dva atentata na srpskog (jugoslovenskog) kralja, i ono što nisu tada uspeli, uspeli su 1945-te komunističkom OKUPACIJOM Srbije i Jugoslavije. Niti je bilo izbora niti je iko pitao narod da li hoće komuniste na vlasti. Za to vreme na oslobodjenom zapadu, na primer Francuskoj, su saveznici organizovali slobodne izbore. Pa je tako komunistička partija Francuske imala drugi najbolji rezultat, ali mudrošću ostalih francuskih partija nikada nisu dosli do vlasti. Ali su IMALI izbore.
(Los Angeles, 6. mart 2021 23:46)
Sve je to super ali priča je mnogo dublja od Rusije, jer začetak komunizma nije u Rusiji, već u Nemačkoj, i Britaniji odakle su uvezene ideje i komunisti. Sama Rusija je više stradala pod komunizmom nego Srbija ali se verovatno bez komunizma ne bi odbranila od nacista.
Sve u svemu ne pita se Rusija toliko koliko se misli i koliko bi Rusi želeli.

Јабучило

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.
(Realno, 6. mart 2021 23:18)

Гаврило је убио представника илегалне окупационе власти.

neutralni felš

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 6. mart 2021 22:06)

Da se tada obračunao sa komunistima (tada ili bilo kad kasnije), '45 vlast ne bi uzeli domaći autohtoni komunisti, već bi Rusi instalirali svoje. Isto kao u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj. Samim tim ne bi bilo ni '48 i istorijskog "ne", te ne bi bilo ni svega onoga što je usledilo kasnije - nesvrstanost, balansiranje istok-zapad i dobro naplaćivanje istog, ne bismo bili Amerika za ceo istočni lager već bi i sami bili deo istog
(John, 06. mart 2021 22:55)


ali danas bi bili doživotno imuni na bajke iz kremlja i ne bi šenili pred njima ko dresirani kučići... sve u svemu, tito je znao s kim ima posla jer je dobro poznavao to društvance oko staljina.

neutralni felš

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.
(posmatrač, 06. mart 2021 23:10)


veronauku ste nepotrebno izostavili.

Leon

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.
(posmatrač, 6. mart 2021 23:10)
Sve isto kao Gavrilo Princip

neutralni felš

pre 3 godine

Los Angeles opet si pomesao sok od sargarepe sa sokom od rotkvice. Nismo mi ruska gubernija mi smo nemacka kolonija moj druze. Suvise si daleko da bi razumeo, daleko u rusofobiji kojom te hrane u tom soku od rotkvice i sargarepe. Sfrj je bila britanski masonski projekat sa ciljom integracije srba sa ostalim juznim slovenima u zapadni blok, postupno. Cim je formirana nastupila je cistka na golom otoku od svih proruskih elemenata. Nesvrstani su bili izvlacenje iz sfere ruskog uticaja. Izbio je rat jer se pojavio Milosevic. Ali to je trajalo 10 god. Eu je sledeci korak. Nismo usli u eu jer trpimo posledice svega toga ali smo postali nemacki robovi. Dodji pa da se uveris na svojoj kozi ako zelis.
(neinformisan, 07. mart 2021 01:32)


ukratko: nema ko nas nije jahao.

Nick

pre 3 godine

Prvo, komunizam je pogresan naziv da se nazove ono sto smo imali u Jugoslaviji, a posebno u SSSR-u. Ali to je rezultat visedecenijske propagande od strane obe strane, kapitalizma sa Zapada i tkzv. "komunizma" sa Istoka zbog razlicitih razloga...

"Komunisti" u SSSR-u i nisu bili zainteresovani za sirenje komunizma, vec se Staljin opredelio za politiku tkzv. "socijalizma u jednoj drzavi" - ideja (tj. izgovor, a u stvari okrutna sala) je bila da ako druge zemlje vide kako je dobro u SSSR-u, da ce i oni preci na komunizam. U stvari je to bio izgovor "komunista" tj. vladajuce klase da opstanu na vlasti. "Revolucija" je tek bila desnicarski puc, a kao dokaz toga videti nastavak pogroma Jevreja koji se desavao pod monarhistima - takodje, "komunisti" su uradili monarhistima samo ono sto su monarhisti uradili prethodnim vladarima pre dolaska na vlast.

Tako su u svojim freneticnim pokusajima da opstanu na vlasti poceli da pomagaju fasisticki rat koji je Italija vodila protiv Etiopije, kao i nacisticke pokusaje da "uniste 'slabe' demokratije Zapada". Bez sovjetske pomoci nacistima, Nemacka bi ostala bez osnovnih resursa potrebnih da vode rat poput psenice, naftnih proizvoda, gume, i tako dalje. Staljin je preko svojih pregovaraca cak i ponudio nacistima -ekstremnim kapitalistima- da budu saveznici (sto je sokiralo same naciste). Inace, Hitler je konacno odlucio da izvrsi invaziju na SSSR tek kada je video koliko su pomoci i resursa dobili od Sovjeta.

Ivan78bg

pre 3 godine

Extremna levica i desnica su dve strane istog novcica.Te uzasne ideologije ispiraju mozak mladima i navode ih na najgnisnije zlocine.Niko nije u stanju da napravi takav zlocin kao oni koji su ubedjeni da cine pravu stvar i cine zlocin u ime veceg dobra.Evo i ovaj primer,bacao bombu i bash ga je briga bilo koliko ce slucajnih prolznika da pobije.To nije bitno,to su "dozvoljene " zrtve zarad veceg dobra.Uzas!

mahat

pre 3 godine

@B.Živković

Polako, da je bilo kao sto kazes "po bozijoj volji" da Djordje bude kralj Djrodje bi bio kralj. Dakle ocigledno to nije bilo po bozijoj volji. Ili pa mislis da bog nije svemocan? U kom slucaju bi trebalo da se obrazujes o religiji za koju tvrdis da joj pripadas. Dakle ako verujes da bog postoji, sve sto se desava desava se po njegovoj volji. I da Djordje udarcem ubije slugu, da Aleksandar zasedne na presto, da se bomba zakaci u zice i da je nas Srba sve manje i manje. Dalje zakljucke mozes sam da izvedes.

zoki

pre 3 godine

Teroristički bandit, trebao je da visi. Inače, da ne bi bilo zabune, on je dobrovoljno otišao u vojsku Austrougarske, to je bila ta njegova ljubav prema domovini. KPJ je bila zabranjena zato što je u svom programu imala rušenje države. Bila mu dobra KuK monarhija, a nije mu bila dobra Jugoslavija, kao i bravaru iz Kumrovca.

Pantagruel

pre 3 godine

Можда се о том атентату у школама не ули сада, али ми који смо основну школу завршили у временском распону од 1982. до 1990. и гимназију од 1990. до 1994. године, итекако смо о томе учили. Уџбеници који су били написани за време СФРЈ и усилађени са идеологијом Савеза комуниста Југославије нису пропуштали прилику да помену иједан могући вид отпора краљу и монархији, да би тиме поткрепити једну од кључних догми Титоизма: да је владавина Карађорђевића била тиранска и да ју је тадашње становништво тешко подносило, па је повремено покушавало да је се ослободи и на овакве начине.

Vuk

pre 3 godine

Postavlja se pitanje, nakon nestanka Jugoslavije
194, zašto je stvorena no a nakon Jasenovaca, desetine logora namenjenih Jevreji a, Srbima i Romi a...?

Петар

pre 3 godine

Мизерија у облику човека, задојен тероризмом и злом напао на громаду од човека.
Ти који се диве "постигнићима" те мизерије за 39 година бедног живота нека прочитају биографију нашег краља.

Ducko

pre 3 godine

Da uzmemo nekog srbina koji ne zna nista o istoriji i zaslugama kralja aleksandra karadjordjevica (oslobodjenje kosova,pripajanje vojvodine,razbijanje austrougarske), dovoljno mu je da vidi da su kralja hteli da ubiju komunisti, uspele da ubiju ustase, vmro pod organizacijom musolinija i odmah mu je jasno da je radio u korist srba a protiv ciljeva ostalih nacista. Jedan od najvecih nasih vladara.

Закржљала расо

pre 3 godine

Е једни и други дело масонских планова... Броз и Александар, из исте кухиње изашли... Доказни антисрби...

nisexpres

pre 3 godine

Nema niceg plemenitog u ideji stvaranja zajednicke drzave svih juznih slovena, trebao je stvoriti Srbiju u nacionalnim granicama i jos malo preko tada kada je bilo vreme za to, zbog te pogresne odluke zakopao nas je za ceo vek, gore nego Turci.
(trt, 7. mart 2021 12:44)

Covek vratio veci deo srpske teritorije u okviru zemlje Srbije.Ujedinio 3 drzave juznih slovena u granicama svaka drzava za sebe nesto kao federacija tri drzave.Znaci,u slucaju da se neko opredeli da napusti kraljevinu od te tri drzave napusta je u svojim granicama e sad sta tito radi posle 45 sa Kraljevinom Jugoslavijom(i Kraljevinom Srbijom u svojim granicama) to je nesto drugo ali problem srba komunista jeste da svaljuju na Aleksandra sve ono sto je ustvari tito uradio.Komunista tito je raskomadao Srbiju posle 45 na S Mkd,CG,BIH,delove danasnje hrv,Kosmet i vojvodinu i kako moze Aleksadar biti kriv za titova dela.Monarhija vratila veci deo srpske teritorije u okviru matice Srbije kao priznate zemlje u tim granicama posle prvog velikog rata a tito i komunizam su unistitli sve i ajde sad neka neko gaze da nije tako ,ipak je 2021 godina gde propaganda ne prolazi cak ni komunistima.

Los Angeles

pre 3 godine

O tome pričam godinama svojim srbima. Srpski kralj je takodje slao i srpsku vojsku da se zajedno sa vojnicima iz Francuske, Engleske, Grčke, Italije, Kanade, i ostalih zemalja bore na strani ruske bele armije koja se borila u ruskom gradjanskom ratu protiv boljševičko komunističke pošasti. Izgubili su, a ruski general Vrangel sa dobrim delom ruske elite je utočište našao u Srbiji, pod zaštitom patrijaha Varnave, koji je prezirao ruske komuniste. Kad su pobedili komunisti u SSSR, osnovali su Kominternu sa glavnim ciljem agresivnog širenja komunizma po svetu. Iz iste kominterne su proizašla dva atentata na srpskog (jugoslovenskog) kralja, i ono što nisu tada uspeli, uspeli su 1945-te komunističkom OKUPACIJOM Srbije i Jugoslavije. Niti je bilo izbora niti je iko pitao narod da li hoće komuniste na vlasti. Za to vreme na oslobodjenom zapadu, na primer Francuskoj, su saveznici organizovali slobodne izbore. Pa je tako komunistička partija Francuske imala drugi najbolji rezultat, ali mudrošću ostalih francuskih partija nikada nisu dosli do vlasti. Ali su IMALI izbore. Ja razumem da je teško Srbiji da shvati kolike su to gluposti oko NOB, bratstva i jedinstva, divne SFRJ (koja je gle čuda tehnologiju i zajmove uzimala na zapadu i od USA, a ne od SSSR). Ali vi ste dragi srbi, istorijski, kulturološki, i svakako OKUPIRANI od strane Rusije još od tog vremena 1945-te. U Srbiji danas se otvaraju Sber banke. Ministri se sastaju sa Yandex-om oko ruske IT tehnologije. Nemate Uber nego opet neko rusko čudo. Kupujete ruske vozove, a vlada vam kupuje ruske avione. Dačić trči malo malo pa u Moskvu, da peva na uvo Zaharovoj. RUSKA GUBERNIJA.

Realno

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.

Zadrigo

pre 3 godine

Sto je objavite da je kralj pre toga pokrao izbore i zabranio komunisticku partiju koja je regularno ucestvovala na izborima i bila treca u parlamentu i osvojila vecinu glasova u Beogradu? Kralj koji je ugasio Srbiju i zabranio Srbima da se izjasnjavaju kao Srbi, vec su bili deo "jednog troimenog naroda". Kralju koji je imao istetoviranog nemackog orla preko grudi. Kralju koji je za 13 godina od dva stana u Beogradu i jednog imanja u Topoli odjednom nadobijao silne dvorce, letnjikovce, sume, rudnike, poljane, imanja. Kralju koji je bio diktator od 1929. raspustivsi parlament i vladajuci kao da je bio 17. vek. Sve ono sto se lazno pripisuje Titu zapravo je bio Aleksandar.

Hammer

pre 3 godine

Komunisti su inače bili proglašeni za jednu od dve strogo zabranjene terorističke organizacije u kraljevini SHS te potonjoj Kraljevini Jugoslaviji, druga teroristička organizacija je bio ustaški pokret.
1935-e godine komunisti su sa ustašama sklopili sporazun o saradnji, sa komunističke strane potpisnik je bio Moša Pijade, a sa ustaške Milo Budak, što objašnjava sve nedaće srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata i pod komunističkom vlašću, mada i sa nepismenim regentom Aleksandrom se nimalo nismo usrećili, naprotiv, on je svojim neznanjem i suženim intelektualnim kapacitetima utabao put boljševicima, titoistima i svim ostalim anti-Srbima.

Милош

pre 3 godine

У то време пре свега племенита идеја стварање заједничке државе са ,,непријатељем". Мислим да Јужни Словени имају више сличности него швабе на југу и северу Немачке. Исти менталитет, језик, културу,... Једино глупа религија раздваја. За мене велики човек испред свог времена и изнад глупих балканских ,,разлика".

mile

pre 3 godine

Ovaj kralj je bio poguban za srpski narod.Sve neprijatelje srba koji su ratovali na ceru ,kolubari gučevu....itd.primio je u zajedničku državu.....

my way

pre 3 godine

Издајник и терориста, тачка. Овакви само код мирољубивих народа као што су Срби и Руси могу да остану у животу и чекају прилику за своје злочиначке идеје. А онда побију све неистомишљенике и за оне које помисле да би их евентуално могли угрозити некако, некада. Тако су бољшевици брутално побили целу царску породицу. Комуњарски ш**м који и данас кука како његов Тиле није довољно људи побио.

Darko

pre 3 godine

@Huan Pablo Don Fernando
Pa i jesu se obračunali tj. dali su sve od sebe da se obračunaju.Između dva rata proganjali, zatvarali, mučili i ubijali koga su dohvatili, logori u tadašnjoj kraljevini behu otvarani samo komuniste i njihove simpatizere. U ratu bestijalno klanje i čitavih porodica od strane tih koji su bili za kralja, išlo se dotle da se i sa Nemcima sarađuje samo da bi njih istrebili. Ali, eto, zlo ne pobeđuje uvek iako uloži velike napore da to učini.

janbo

pre 3 godine

Šteta Spasoje, toliko je toga preživeo i da je još malo izdržao kakva karijera ga je mogla čekati u FNRJ/SFRJ...lep život da naplati sva mučenja i istrajnost ideala, koja je smatram pogrešnim, ali poštujem.

B.Živković

pre 3 godine

Većeg izdajnika od Aleksandra Karađorđevića nije bilo. Da je njegov stariji brat Đorđe, po Božijoj volji i Zakonu postao kralj, bolje bi prošli kao narod.

jako i do samog kraja

pre 3 godine

Šta god ko mislio ideološki o čoveku, treba biti oooozbiljan muškarac i karakter da prođeš put deteta i borca I sv. rata, robijaša sa 19 metara kazne, 8 samice i na kraju u zbegu iz zatvora preživeti 2 godine II sv. rata i na kraju mučenički skončati na Sutjesci. Sve sa 39 godina. Neki danas nisu stigli da se ožene i skuće sa 39, kamoli da daju život za neke ideale, više ideje. Život dostojan filma.

Čast svim iskrenim borcima za slobodu. Belu, crvenu, u konačnici sloboda je jedna i ista za sve. Slava mučenicima oba rata. Nismo dostojni njihovih junačkih srca i dela.

бинСр

pre 3 godine

Не зна се који је од ове двојице гори био по српски народ. Штеточине југословенске само их идеологија делила.

Petar

pre 3 godine

Jos jedan dokaz da su fasisti i komunisti imali jedan deo istih ciljeva.Ubili su ga bugarski,vmro fasisti 1934.Oni su zapravo sve do napada na SSSR bili u koaliciji, imali sporazum.Kako su ovi jugoslovenski bili samo ekspozitura sovjetskih, to im nije padalo napamet da oslobadjaju zemlju i biju Nemce dok im nisu napali partiju,drzavu majku SSSR.Ali Aleksandar je bio megaloman, povukao na svog dedu Crnogorca, bolesna ambicija da bude veci kralj od cara Dušana i zato je platio glavom.

posmatrač

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.

Dragan Nis

pre 3 godine

Ne znam ko je vise bio poguban za Srbe i Srbiju, komunisti ili Aleksandar od Jugoslavije. Katastrofalne posledice osećamo i dan danas, i nažalost ko zna dokada.

John

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 6. mart 2021 22:06)

Da se tada obračunao sa komunistima (tada ili bilo kad kasnije), '45 vlast ne bi uzeli domaći autohtoni komunisti, već bi Rusi instalirali svoje. Isto kao u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj. Samim tim ne bi bilo ni '48 i istorijskog "ne", te ne bi bilo ni svega onoga što je usledilo kasnije - nesvrstanost, balansiranje istok-zapad i dobro naplaćivanje istog, ne bismo bili Amerika za ceo istočni lager već bi i sami bili deo istog

B.Živković

pre 3 godine

Aleksandar Karađorđević, čovek koji je rođenog brata proglasio ludakom samo da bi se dočepao vlasti. I mi Srbi se pitamo zašto nam "tako dobro ide".

Nick

pre 3 godine

Jugoslavija je bila vrhunac srpske moci i uticaja Srbije u svetu. Srbi su dominirali Jugoslavijom i moc je bila centralizovana u Srbiji (kao sto su Rusi dominirali SSSR-om). I to nekim Srbima ne valja i ne odgovara (sve zbog umisljenih, a ne pravih razloga, pravi razlog je da je to proslo i da ne mozemo to vise da radimo).

Pa nije se dzabe raspala Jugoslavija. Drugi narodi su prestali da veruju u mit bratstva i jedinstva (a sto je najgore, trebalo bi da postoji bratstvo i jedinstvo medju bracom Slovenima, ali sa jednakom, transparentnom i demokratskom raspodelom moci) koji su Srbi promovisali da bi vladali nad njima.

Dokaz tome je i rat koji nije sluzio da bi se sprecio raspad Jugoslavije, nego da Srbija zgrabi sto vise teritorije (kao u Balkanskim ratovima).

Ne znamo ni sta da radimo sa ovom, ali zbog nekog razloga treba nam jos.

Tako je i u 19. veku postojala debata onih koji su verovali u ideje "velike" i "male" Nemacke. Preovladala je prva ideja, a u 20. veku smo videli njene katastrofalne posledice. Nemacka bi danas bila mnogo veca da se drzala druge ideje.

Nacionalizam nacijama nikada nije nista doprineo, samo njenim vladajucim klasama. Tako nacionalisti zavrse sa bankovnim racunima u poreskim rajevima (Kipar) dok njihovi sledbenici ostanu sa k#### u rukama.

Istoricar

pre 3 godine

Kralj Aleksandar I karadjordjevic i akademik Slobodan Jovanovic jedni od najvecih Srba koje je majka rodila.Obojica satanizovani i skrajnuti iz istorije
Neka im je vecna slava

Милан

pre 3 godine

Realno@Заокружи на педесет милиона.Зар стварно мислиш да је Гаврило Принцип узрок избијања првог светског рата?Србија је била трн у оку АУ монархији од тренутка кад је 1878.добила независност.Да није било њега,нашли би други повод да нас нападну.

trt

pre 3 godine

Nema niceg plemenitog u ideji stvaranja zajednicke drzave svih juznih slovena, trebao je stvoriti Srbiju u nacionalnim granicama i jos malo preko tada kada je bilo vreme za to, zbog te pogresne odluke zakopao nas je za ceo vek, gore nego Turci.

Смрда

pre 3 godine

Комунизам је највеће зло! Још увек је међу нама, чак је и садашња власт дете комунизма.

Djole

pre 3 godine

Ne znam toliko tu tacnu istoriju , ali mi je iskreno žao što ga albanci ne ubiše još kaća se vojska povlačila preko albanije. Spasili bi srbe i Srbiju pošasti zvanu Jugoslavija!

Vesna

pre 3 godine

Ne znam ko je vise bio poguban za Srbe i Srbiju, komunisti ili Aleksandar od Jugoslavije. Katastrofalne posledice osećamo i dan danas, i nažalost ko zna dokada.
(Dragan Nis, 6. mart 2021 22:44) # Link komentara

Tacno tako.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.
(Realno, 6. mart 2021 23:18)

--

Zato što kad je terorizam naš, i kad ubiješ nenaoruzanu zenu koja ne moze da se brani, onda je to herojsko delo.

Јабучило

pre 3 godine

"Već tada, Spasoje se odlučio za individualni teror."

Nešto ne pamtim da sam igde video da se isti izraz koristi za "junačko" delo izvedeno na Vidovdan 1914. u Sarajevu zbog kojega nas sada ima 7, a ne 47 miliona.
(Realno, 6. mart 2021 23:18)

Гаврило је убио представника илегалне окупационе власти.

Nick

pre 3 godine

Prvo, komunizam je pogresan naziv da se nazove ono sto smo imali u Jugoslaviji, a posebno u SSSR-u. Ali to je rezultat visedecenijske propagande od strane obe strane, kapitalizma sa Zapada i tkzv. "komunizma" sa Istoka zbog razlicitih razloga...

"Komunisti" u SSSR-u i nisu bili zainteresovani za sirenje komunizma, vec se Staljin opredelio za politiku tkzv. "socijalizma u jednoj drzavi" - ideja (tj. izgovor, a u stvari okrutna sala) je bila da ako druge zemlje vide kako je dobro u SSSR-u, da ce i oni preci na komunizam. U stvari je to bio izgovor "komunista" tj. vladajuce klase da opstanu na vlasti. "Revolucija" je tek bila desnicarski puc, a kao dokaz toga videti nastavak pogroma Jevreja koji se desavao pod monarhistima - takodje, "komunisti" su uradili monarhistima samo ono sto su monarhisti uradili prethodnim vladarima pre dolaska na vlast.

Tako su u svojim freneticnim pokusajima da opstanu na vlasti poceli da pomagaju fasisticki rat koji je Italija vodila protiv Etiopije, kao i nacisticke pokusaje da "uniste 'slabe' demokratije Zapada". Bez sovjetske pomoci nacistima, Nemacka bi ostala bez osnovnih resursa potrebnih da vode rat poput psenice, naftnih proizvoda, gume, i tako dalje. Staljin je preko svojih pregovaraca cak i ponudio nacistima -ekstremnim kapitalistima- da budu saveznici (sto je sokiralo same naciste). Inace, Hitler je konacno odlucio da izvrsi invaziju na SSSR tek kada je video koliko su pomoci i resursa dobili od Sovjeta.

ValaBaš

pre 3 godine

Наравоученије: Не треба бити ни комуниста ни монархиста.
(Вечера, 6. mart 2021 22:47)

Potpisujem

MileR

pre 3 godine

Los Angeles
Dobro je da si americi, da ne moramo slušati trabunjanje.
Znači tvoji zapadnjaci su napravili izbore u Francuskoj, nisu hteli u Srbiji jer su sa bojali SSSR-a, a ti kriviš Rusiju za to. Baš zanimljiva propaganda amera.

zoki

pre 3 godine

Teroristički bandit, trebao je da visi. Inače, da ne bi bilo zabune, on je dobrovoljno otišao u vojsku Austrougarske, to je bila ta njegova ljubav prema domovini. KPJ je bila zabranjena zato što je u svom programu imala rušenje države. Bila mu dobra KuK monarhija, a nije mu bila dobra Jugoslavija, kao i bravaru iz Kumrovca.

Петар

pre 3 godine

Мизерија у облику човека, задојен тероризмом и злом напао на громаду од човека.
Ти који се диве "постигнићима" те мизерије за 39 година бедног живота нека прочитају биографију нашег краља.

neinformisan

pre 3 godine

Los Angeles opet si pomesao sok od sargarepe sa sokom od rotkvice. Nismo mi ruska gubernija mi smo nemacka kolonija moj druze. Suvise si daleko da bi razumeo, daleko u rusofobiji kojom te hrane u tom soku od rotkvice i sargarepe. Sfrj je bila britanski masonski projekat sa ciljom integracije srba sa ostalim juznim slovenima u zapadni blok, postupno. Cim je formirana nastupila je cistka na golom otoku od svih proruskih elemenata. Nesvrstani su bili izvlacenje iz sfere ruskog uticaja. Izbio je rat jer se pojavio Milosevic. Ali to je trajalo 10 god. Eu je sledeci korak. Nismo usli u eu jer trpimo posledice svega toga ali smo postali nemacki robovi. Dodji pa da se uveris na svojoj kozi ako zelis.

Los Angeles

pre 3 godine

@MileR: Tito nije zapadni čovek nego je bio RUSKI čovek koji je kasnije odbegao od njih. Kao takav, bio je interesantan da ga zapad i USA podrže da bi SFRJ poslužila kao dobar primer kako bolje žive države koje se odmetnu od Staljina i SSSR. Pa je to dovelo do pobuna u Čehoslovačkoj i tako dalje. Čitaj istoriju čoveče, ali ne tu filtriranu i cenzurisanu iz exYU knjiga!

neutralni felš

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.
(posmatrač, 06. mart 2021 23:10)


veronauku ste nepotrebno izostavili.

Ducko

pre 3 godine

Da uzmemo nekog srbina koji ne zna nista o istoriji i zaslugama kralja aleksandra karadjordjevica (oslobodjenje kosova,pripajanje vojvodine,razbijanje austrougarske), dovoljno mu je da vidi da su kralja hteli da ubiju komunisti, uspele da ubiju ustase, vmro pod organizacijom musolinija i odmah mu je jasno da je radio u korist srba a protiv ciljeva ostalih nacista. Jedan od najvecih nasih vladara.

neutralni felš

pre 3 godine

(Huan Pablo Don Fernando, 6. mart 2021 22:06)

Da se tada obračunao sa komunistima (tada ili bilo kad kasnije), '45 vlast ne bi uzeli domaći autohtoni komunisti, već bi Rusi instalirali svoje. Isto kao u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj. Samim tim ne bi bilo ni '48 i istorijskog "ne", te ne bi bilo ni svega onoga što je usledilo kasnije - nesvrstanost, balansiranje istok-zapad i dobro naplaćivanje istog, ne bismo bili Amerika za ceo istočni lager već bi i sami bili deo istog
(John, 06. mart 2021 22:55)


ali danas bi bili doživotno imuni na bajke iz kremlja i ne bi šenili pred njima ko dresirani kučići... sve u svemu, tito je znao s kim ima posla jer je dobro poznavao to društvance oko staljina.

Ivan78bg

pre 3 godine

Extremna levica i desnica su dve strane istog novcica.Te uzasne ideologije ispiraju mozak mladima i navode ih na najgnisnije zlocine.Niko nije u stanju da napravi takav zlocin kao oni koji su ubedjeni da cine pravu stvar i cine zlocin u ime veceg dobra.Evo i ovaj primer,bacao bombu i bash ga je briga bilo koliko ce slucajnih prolznika da pobije.To nije bitno,to su "dozvoljene " zrtve zarad veceg dobra.Uzas!

z’brda

pre 3 godine

Dečaka od 14 godina sovjetska komunistička partija šalje u Jugoslaviju da širi ideju o komunizmu????
Nije ni čudo što se komunizam urušio!

Lax

pre 3 godine

Spasoje kad je izašao iz zatvora, odmah otišao da se bori protiv neprijatelja i čak poginuo, a kralj pokrao narodno zlato i tutanj u London da se bahato po dvorovima... I nekome nešto nije jasno?

Vuk

pre 3 godine

Postavlja se pitanje, nakon nestanka Jugoslavije
194, zašto je stvorena no a nakon Jasenovaca, desetine logora namenjenih Jevreji a, Srbima i Romi a...?

Закржљала расо

pre 3 godine

Е једни и други дело масонских планова... Броз и Александар, из исте кухиње изашли... Доказни антисрби...

Pantagruel

pre 3 godine

Можда се о том атентату у школама не ули сада, али ми који смо основну школу завршили у временском распону од 1982. до 1990. и гимназију од 1990. до 1994. године, итекако смо о томе учили. Уџбеници који су били написани за време СФРЈ и усилађени са идеологијом Савеза комуниста Југославије нису пропуштали прилику да помену иједан могући вид отпора краљу и монархији, да би тиме поткрепити једну од кључних догми Титоизма: да је владавина Карађорђевића била тиранска и да ју је тадашње становништво тешко подносило, па је повремено покушавало да је се ослободи и на овакве начине.

Slovenac

pre 3 godine

Meni smesno ovi komentari. Krivite cas komuniste, cas, kralja, cas nekog treceg, za sve svoje probleme. A da bi neko pocistio bar oko zgrade, e, o tome nece biti price. Zato i jeste, gde ste. A ne zbog Tita ili Aleksandra.

Leon

pre 3 godine

Kakva hronologija.
Rođen 1904.
Poslat nazad u Srbiju da propoveda i širi komunizam 1919. (sa 15 godina), a već 1921. učestvovao u atentatu na kralja. Sa 17 godina!!!
Kakva je to samo zloupotreba naivne dece i mladih, oduvek bila. I kasnije, drugi su bili slični/isti, Hitler jugend, islamski fundamentalisti. Uvek je najlakše bilo zavesti tu neiskusnu mladež.
(posmatrač, 6. mart 2021 23:10)
Sve isto kao Gavrilo Princip

mahat

pre 3 godine

@B.Živković

Polako, da je bilo kao sto kazes "po bozijoj volji" da Djordje bude kralj Djrodje bi bio kralj. Dakle ocigledno to nije bilo po bozijoj volji. Ili pa mislis da bog nije svemocan? U kom slucaju bi trebalo da se obrazujes o religiji za koju tvrdis da joj pripadas. Dakle ako verujes da bog postoji, sve sto se desava desava se po njegovoj volji. I da Djordje udarcem ubije slugu, da Aleksandar zasedne na presto, da se bomba zakaci u zice i da je nas Srba sve manje i manje. Dalje zakljucke mozes sam da izvedes.

neutralni felš

pre 3 godine

Los Angeles opet si pomesao sok od sargarepe sa sokom od rotkvice. Nismo mi ruska gubernija mi smo nemacka kolonija moj druze. Suvise si daleko da bi razumeo, daleko u rusofobiji kojom te hrane u tom soku od rotkvice i sargarepe. Sfrj je bila britanski masonski projekat sa ciljom integracije srba sa ostalim juznim slovenima u zapadni blok, postupno. Cim je formirana nastupila je cistka na golom otoku od svih proruskih elemenata. Nesvrstani su bili izvlacenje iz sfere ruskog uticaja. Izbio je rat jer se pojavio Milosevic. Ali to je trajalo 10 god. Eu je sledeci korak. Nismo usli u eu jer trpimo posledice svega toga ali smo postali nemacki robovi. Dodji pa da se uveris na svojoj kozi ako zelis.
(neinformisan, 07. mart 2021 01:32)


ukratko: nema ko nas nije jahao.

nisexpres

pre 3 godine

Nema niceg plemenitog u ideji stvaranja zajednicke drzave svih juznih slovena, trebao je stvoriti Srbiju u nacionalnim granicama i jos malo preko tada kada je bilo vreme za to, zbog te pogresne odluke zakopao nas je za ceo vek, gore nego Turci.
(trt, 7. mart 2021 12:44)

Covek vratio veci deo srpske teritorije u okviru zemlje Srbije.Ujedinio 3 drzave juznih slovena u granicama svaka drzava za sebe nesto kao federacija tri drzave.Znaci,u slucaju da se neko opredeli da napusti kraljevinu od te tri drzave napusta je u svojim granicama e sad sta tito radi posle 45 sa Kraljevinom Jugoslavijom(i Kraljevinom Srbijom u svojim granicama) to je nesto drugo ali problem srba komunista jeste da svaljuju na Aleksandra sve ono sto je ustvari tito uradio.Komunista tito je raskomadao Srbiju posle 45 na S Mkd,CG,BIH,delove danasnje hrv,Kosmet i vojvodinu i kako moze Aleksadar biti kriv za titova dela.Monarhija vratila veci deo srpske teritorije u okviru matice Srbije kao priznate zemlje u tim granicama posle prvog velikog rata a tito i komunizam su unistitli sve i ajde sad neka neko gaze da nije tako ,ipak je 2021 godina gde propaganda ne prolazi cak ni komunistima.

ANALiticar

pre 3 godine

Ne secam se da sam ucio o njemu u skoli , imam 47, moguce da jesam, mada sam imao 5 iz istorije valjda bih se setio. Ne znam ni da je ovaj proglasen za narodnog heroja, sto mi cudno, bio je ocigledno jedan od prvih komunista. Posle rata ne bi ovaj jos dugo, da je preziveo, Stanoje je bio opasan ograc, na svoju ruku, plus Ruska skola komunizma, Tito bi ga sredio kao i sve ostale komuniste koji nisu bili za njega kao faraona. Nisam ni za cetnike ni za komuniste, sa 47 jos ne znam sta je istina, ucili me jedno u skoli sad slusam neke druge price, ali u svakom slucaju, dal ga neko gleda ko heroja ili kao teroristu, svejedno, zivot Stanoja je dostojan filma, od najranijeg detinjstva, do tragicne smrti, ljudi bi izlazili iz bioskopa i pricali da nema sanse da je to po istinitim dogadjajima, mnogo jaka prica.

Mordor

pre 3 godine

O tome pričam godinama svojim srbima. Srpski kralj je takodje slao i srpsku vojsku da se zajedno sa vojnicima iz Francuske, Engleske, Grčke, Italije, Kanade, i ostalih zemalja bore na strani ruske bele armije koja se borila u ruskom gradjanskom ratu protiv boljševičko komunističke pošasti. Izgubili su, a ruski general Vrangel sa dobrim delom ruske elite je utočište našao u Srbiji, pod zaštitom patrijaha Varnave, koji je prezirao ruske komuniste. Kad su pobedili komunisti u SSSR, osnovali su Kominternu sa glavnim ciljem agresivnog širenja komunizma po svetu. Iz iste kominterne su proizašla dva atentata na srpskog (jugoslovenskog) kralja, i ono što nisu tada uspeli, uspeli su 1945-te komunističkom OKUPACIJOM Srbije i Jugoslavije. Niti je bilo izbora niti je iko pitao narod da li hoće komuniste na vlasti. Za to vreme na oslobodjenom zapadu, na primer Francuskoj, su saveznici organizovali slobodne izbore. Pa je tako komunistička partija Francuske imala drugi najbolji rezultat, ali mudrošću ostalih francuskih partija nikada nisu dosli do vlasti. Ali su IMALI izbore.
(Los Angeles, 6. mart 2021 23:46)
Sve je to super ali priča je mnogo dublja od Rusije, jer začetak komunizma nije u Rusiji, već u Nemačkoj, i Britaniji odakle su uvezene ideje i komunisti. Sama Rusija je više stradala pod komunizmom nego Srbija ali se verovatno bez komunizma ne bi odbranila od nacista.
Sve u svemu ne pita se Rusija toliko koliko se misli i koliko bi Rusi želeli.