Petak, 09.12.2005.

08:17

Venecijanska komisija o referendumu

Venecijanska komisija preporučila je da crnogorski državljani koji žive u Srbiji nemaju pravo da glasaju na referendumu.

Izvor: B92

Venecijanska komisija o referendumu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

vladimir

pre 18 godina

Super je ova demokratija. Na kraju 25% nacije odlucuje o sudbinskim pitanjima. Zato je pitanje vecine po meni smesno. Treba uvesti obavezno glasanje za sve kao u Grckoj pa kada na bilo koje izbore izadje 97% dobijas pavi rezultat. Ovako "demokratija" je smesna a CG dobija i moj srpski glas za otcepljenje ako im to pomaze.

uros

pre 18 godina

Recimo i da EU traži da za nezavisnost glasa 50%+1 upisanih birača. Šta bi se desilo da glasa 49.9%? Rezultati ne bi bili priznati i dobili bismo umjesto agresivne manjine jednu isfrustriranu većinu i eto novog problema. Sve u svemu i AKO je istina to je još jedan pokazatelj koliko je briselska administracija slijepa kada je u pitanju Balkan.
I još jedno me čudi. Da li im stvarno toliko smeta još jedna država u Evropi? Zar im stvarno odgovara da u Crnoj Gori podržavaju strane koje su protiv Haškog tribunala, koji na mitinzima nose slike Ratka i Radovana. Sram da ih bude licemjeri jedni! A Solana u Prištini izjavi da EU nema ništa protiv novih država. Nek se on bakće sa ETA-om a pusti Crnu Goru na miru.

Srdjan

pre 18 godina

Nije mi jasno zašto u Srbiji niko ne traži referendum!? Zašto bi 5% stanovnika SCG odlučivalo o njenoja sudbini a ne svi? Ugrožena su nam osnovna demokratska prava!

milan-vp

pre 18 godina

Ko sta o Djukanovicu,od cigareta do privatizacije,Milo pere obraz - Cnoj Gori. Znaju to i njegovi Srbi,samo je lakse terati inat nego zasukati rukave. Ne zbog Mila,i njegovih,zbog Crne Gore.
A da je zasluzila drzavnost,zasluzila je.Crnogorska drzavnost je samo pola veka mladja od hiljadugodisnje Madjarske.
A kada se osamostali,onda treba izdrzati. Evropa nije 'bela sengeska lista'. Evropa je velika utakmica. Iz dana u dan. Danasnji Crnogorci nisu oni iz jucerasnjih viceva. O lenjosti. Zeljni su da se dokazu. A da su pametniji od nas Srba,jesu. Zato i odlaze.

markos

pre 18 godina

zasto se djelimo?! rodjen sam u krajini, nju sam izgubio! ne mogu vise da gubim, necu znati ko sam! zar nismo isti, sta se desava!?

Labud

pre 18 godina

Mnogo su različiti i suprotstavljeni pogledi na iste stvari. Sve bi trebalo meriti istim aršinom, a mržnji se pribegava kada drugog argumenta nema.

Nebojsa

pre 18 godina

Moram da priznam da se ne razumem previse u balkanske politicke matematike, ali ako neko moze neka mi objasni sledecu stvar. Ocigledno je da u Crnoj Gori postoji kakva takva ( tanka ili debela ) vecina koja zeli nezavisnost. Razlike u anketama su od 2 do 6 %. I sada, ako to nije vise od 50% ukupno biraca, jer izlaznost od 100% birackog spiska je teorija, kako stvari stoje? Status quo? Nezavisnost ili produzetak agonije pod sadasnjim uslovima?

Um caruje...

pre 18 godina

Ako Srbija misli da ima neka prava na Crnu Goru, onda ne misli dobro. A ako misli da treba da zaštiti Srbe u Crnoj Gori, onda je bolje da ih ne štiti, gde god ih je dosada štitila to je naopako uradila, nažalost.

Razumrazum

pre 18 godina

Ovoj crnogorskoj opoziciji je samo stalo da skine Mila! A nemogu nikako,pa im nikakva demokratija i nikakva pravila nisu dobri.
Da neće da vrate socijalizam? Ili da uspostave 26. okrug republike Srbije?

Banat

pre 18 godina

Ako su Crnogorci koji trenutno zive u Srbiji mogli da glasaju na izborima u CG, onda ne postoji nikakvo opravdanje da im se uskrati pravo glasa na referendumu.
Nemam nista protiv da se CG ocepi ali to mora biti na jedan demokratski nacin. Kradja i prevara ne dolaze u obzir, a sve mi se cini da se ide bas u tom pravcu.
Srbija mora voditi racuna o Srbima u CG i njihova prava mora stititi - bez obzira na ishod referenduma. To nije mesanje u unutrasnje stvari CG, vec se to zove odgovorna politika.

Gandra

pre 18 godina

Koliko me samo sva ta halabuka oko referenduma, Crne Gore, obnove njene državnosti ili ostanka u zajednici sa Srbijom smara! A dve najljigavije političke figure tamo su upravo taj Milo i taj Amfilohije. Upravo koliko su im ljigavi i suprostavljeni stavovi. Srbija i Crna Gora su, faktički toliko odvojene, da bi samo trebalo to ozvaničiti i gotova stvar! I dobro bi bilo da to bude rezultat srpske inicijative.

Branislav Zekic Zeka

pre 18 godina

U Srbiji mogu da glasaju i strani drzavljani (drzavljani Crne Gore koji zive u Srbiji) a u Crnoj Gori ne mogu da glasaju njeni drzavljani koji zive izvan Crne Gore! Ali isti arsin ne vazi sa Amerikance, Engleze, Francuze, Nemce, Italijane, Spance itd, itd, pa cak i za Srbe koji zive u dijaspori. Koji blam od komisije koja vlastima Crne Gore preporucuje krsenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Deklaracijom UN! Zato drzavljani Crne Gore koji zive u dijaspori treba to svoje pravo da brane pred organima UN a ne u Latinima i na RTS-u. Ili da se pomire sa sudbinom i u konkretnom slucaju da se odreknu crnogorskog drzavljanstva i zatraze srpsko drzavljanstvo kako bi mogli da i ubuduce glasaju na izborima u Srbiji. A da li ce referendum u Crnoj Gori da prodje ili nece to je sasvim drugo pitanje.

Sredoje

pre 18 godina

Ja sam Srbijanac iz Kragujevca i zivim u Njujorku. Dosao sam pre 6 godina i stekao drzavljanstvo. Glasam u drzavi New York. Moj komsija, kome je i pra deda ziveo u New York se odselio na Floridu i izgubio svako pravo glasa ovde, pa i da je u pitanju referendum o samostalnosti. Ja mogu da glasam, a on ne moze.Tako je i sa Crnom Gorom. Kada se osamostali postici ce se ili nece bilateralni sporazum o dvojnom drzavljanstvu i ko god ima prava na crnogorsko drzavljanstvo gde god zivi, moci ce da ga dobije i ici u Crnu Goru da glasa.
Ali opet ce biti kao i ovde.
Ako se ja vratim u Kragujevac na glasanje u Njujorku cu moci da dodjem, ali moj bivsi komsija iz Floride nece. U istoj zemlji se ne moze glasati na dva mesta. Ni ja ne mogu da glasam U Crnoj Gori, a drzavljanin sam SCG. Mogu u Srbiji. Sto bi neko imao pravo na dva glasa? Ne moze ljudi.

Milos

pre 18 godina

Djukanovic ce u svakom slucaju izaci kao pobednik :
Treba samo da raspise referendum,objavi rezultate i zatrazi misljenje Venecijanske komisije o ishodu;ako potvrde njegov stav,utoliko bolje za njega,ako kazu da nezavisnost nije prosla moze da kaze "ja sam svoje obecanje odrzao i sve pokusao ali ne mozemo protiv celog sveta".

Milojko

pre 18 godina

A šta će sad M.Bećković.Ljubo Tadić,M.Vučelić,Rade Bulatović,M. Jočić,Svi Božovići... Aligrudić,Tijanić,Savezi plemenskih skupština,Udruženja za zajedničku i "Evropsku"...Amfilohije Radović i hiljade onih koji parazitiraju u Srbiji i od Srbije sluđujuću istu pričama o srpstvu..o srpskoj CG..a šta će sada Dobrica?

Srbi se ne boje neazvisne CG

pre 18 godina

Kako god gledali i citali za nezavisnu CG mora izaci i glasati preko 50% glasaca jer ce opozicija pozvati na ne-izlazak. U Srbiji se zbog ovoga niti iko streca niti se plasi. Srbija se plasi dalje nestabilnosti u zajednici i unutrasnjih sukoba u CG. Na kraju krajeva Srbiji bi nezavisnost CG odgovarala jer bi to znacilo 2 Srpska glasa u buducoj EU umesto jednog. Stalno proturanje teze kako su Srbi, Srbija i Srpski politicari uplaseni od postenog referenduma u CG je potpuna dezinformacija.

Sava

pre 18 godina

Molim Vas IDITE!
Preporuka Venecijanskoj komisiji: predlozite da moze da izadje jedan birac da referendum uspe. Ja ga molim da glasa za samostalnu cg! (nije greska mala slova) Tako ce Srbija biti svoja.

Vidrovan

pre 18 godina

Totalno promašena tema! Ne radi se o Milu, njegovom bežanju u Evropu ili Srbiju da se sačuva od odgovornosti, ne radi se o ljubavi, dva oka, Slobodanu, nije bitno je li Milo bio mlad ili nije, je li bio za ovo ili ono... Radi se o Crnoj Gori! U državi sa Srbijom, Crna gora je mnogo izgubila i mnogo zaostala za civilizovanim svetom, zaostala u državnoj organizaciji, medjunarodnim integracijama, zaostala u privredi, obrazovanju, nauci... I posle svega, kada nam je pružena šansa da se priključimo naprednim i civilizovanim zemljama, Crna Gora tu šansu neće iskoristiti jer se Srbiji "ide" u Evropu a sve čini da u nju nikada ne stigne. E, Crna Gora bi trebala u Evropu sama, ako ne ide zajedno, valjalo bi i poziciji i opoziciji, i neka tamo odgovaraju (Evropa neće štiti kriminal)svi iz sadašnje vlasti, uključujući i Mila. Da vidimo šta se mora sa državom raditi!

Dr. Dragan Stevanovic - Nemacka

pre 18 godina

Ako crnogorski drzavljani koji zive i rade u Srbiji nemaju pravo da ucestvuju na referendumu, a Crna Gora se odvoji od SCG nastace veoma cudna situacija. Postavljaju se sledeca pitanja:
1. Da li ce oni automatski biti brisani iz drzavljanstva Crne Gore?
2. Da li ce oni automatski biti upisani u drzavljanstvo Srbije?
3. Ako ostanu drzavljani Crne Gore (deluje u skladu sa praksom u svetu), da li ce imati pravo glasa (naravno, tada crnogorsko)? Ako da, stvorice se cudna situacija, da je vecina drzavljana samostalne Crne Gore protiv njene samostalnosti.
Nije mi poznato da igde u razvijenom svetu postoje drzavljani koji nemaju pravo glasa. Naprotiv, cak i oni koji imaju visestruko drzavljanstvo, imaju pravo glasa u svakoj drzavi cije drzavljanstvo poseduju. Da li oni crnogorci koji su na drzavnim funkcijama u Beogradu (na primer poslanici u Skupstini SCG), pa po zakonu moraju biti i prijavljeni u Beogradu, imaju pravo glasanja na referendumu? Puno pitanja koja je jako lako resiti principijelnim stavovima!

Andrija

pre 18 godina

Dobra vijest za sve i nije mi jasno zasto ljudi strecaju od referenduma.Crna Gora zeli da udje u Evropu ali ne preko Beograda (ili preko bilo koga drugo)sto je valjda sasvim razumljivo.
A dan poslije referenduma sve ce bit isto.Voljecemo ce koliko smo se voljeli do juce ako ne i mnogo vise.
Zivjela nezavisna Crna Gora.
Zivjela nezavisna Srbija.

goran

pre 18 godina

Sprdacina sa Darmanovicem 39 paragraf jasno kaze da 50 posto glasackog tela mora da podzi nezavisnost.Gde u demokratiji ima da ce manjina da odlucuje buducnost vecini.Jedino u komunizmu.

kiki

pre 18 godina

Vidim da se ovde mnogo mesa.
Definicija o uspehu referenduma ,s time se valjda slazemo svi, je da mora izaci 50%+1 od ukupnoh broja upisanih biraca.
To je valjda jasno, da mora izaci barem polovina od ukupnog broja onih koji imaju pravo glasa.
I sada naravno da ce samo izaci oni, koji su ZA nezavisnost, tako da je naravno tacno sto su javili na RTS-u da je za nezavisnost neophodno da glasaju 50%+1 od ukupnog broja upisanih. To sto crnogorski rezim pokusava da i dalje obmanjuje svoje gradjane, mnogi i dalje ne shvataju, nego opet krivicu svaljuju na Beograd, RTS, ili nekog drugog.
A Milo vec sada mora da pocne stampanje pasosa onima koji bi glasali ZA, jer tesko da moze da izadju 50% onih koji su za nezavisnost.
A stvarno je bilo smesno i pomisliti da ce 25% ukupnog broja biraca biti dovoljno da se izglasa ovako krupna stvar kao sto je nezavisnost.

Drasko

pre 18 godina

Znaci ako se pristalice zajednicke drzave odluce na bojkot referenduma , iz bilo kog razloga, on nece uspeti i zadrzace se status quo iako je mozda vecina gradjana Crne Gore za opciju nezavisnosti...tuzno je to..

Vladimirr

pre 18 godina

Potpuno tipicno, pustaju se vesti u etar u nekakvoj navijackoj atmosferi, bez toga da se uopste procitaju relevantni izvori. Tako ono sto se cinilo kao dobra "prosrbska" stvar ujutru postane potpuna katastrofa uvece, i onda nije ni cudo sto su svi ljuti, posebno oni polupismeni i koji ne znaju da citaju izmedju redova. Dajte, ljudi, probajte sa malo vise realizma, ili, da kazem, bar malo profesionalnosti, da se bar procitaju izvori na koje se onda pozivate...

Uca, Nislija u Kvebeku

pre 18 godina

Zalosno je i razocaravajuce da se razmislja kao sto je S. Milosevic razmisljao o Sloveniji (i dr. republikama bivse nam SFRJ): "Pustite ih neka idu", da bi, onda, to svim silama i podupro.
Razmisljanje o nasoj samodovoljnosti nas nece nikud dovesti.
I jos ovo:
Mila Djukanovica (i kuma mu Bulatovica) ne volim nikako. Jos od onih istupa na kongresu (bivseg) SKJ. Ali, nije li cinjenica da je on sa porodicom Milosevic-Markovic i njihove autokratije bio u ostrom sukobu? Nije li raskinuo kumstvo (svetinju i kod Srba i kod Crnogoraca) zbog toga i njih?
Pozdrav svima koji vide svoje dvoriste i MALO DALJE.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Ha ha ha! Mogu se slikati i premijer i svi oko njega! Kako su se sinoc mucile televizije(TVCG, strasni TV IN i naravno NTV Montena) da narodu nekako spakuju u isprame mozgove Izvjestaj iz Venecije! To je bila panika na svakom koraku! Ne mogu izvuci 50% da im glasa za samostalnost sa sve Hrvatima i Albancima. Sigurno ce se stancovati licne karte za ljude koji ce ih slijepo slusati, ali sve je dzaba! Pada pada pada Vlada! Milo jeste da si bio Titin pa Slobin pionircic, sad ces malo na smetliste istorije. Tu ces biti zapisan i upamcen ako najveci neprijatelj i pljackas svog naroda!

Adio

pre 18 godina

Samo nek' idu. A vec za par godina ce im biti lepo kao Makedoncima: Albanski ce biti zvanicni jezik, otvorice se univerziteti i skole na albanskom, sve funkcije ce se deliti po nacionalnom kljucu i do 2020 imacemo 4 albanske drzave na Balkanu.

Gradimir Stefanovic

pre 18 godina

Biračko telo Srbije je mnogo lakše definisati. Već smo ga "korisitili" u nedavnim referendumima. Zato, nek se Srbija izjasni za ostajanje u zajedničkoj državi. Možda je to efikasnije, lakše, jednostavnije i direktnije.

petar

pre 18 godina

Kao drzavljanin srbije sa prebivalistem u cg, smatram da je najbolje i za cg i sr da raskrste sa drzavnom zajednicom kao kvazi tvorevinom.
Kad je rec o pravu glasa na referendumu, stvari su stvarno slozene. Sa jedne strane cudno je da drzavljanin jedne zemlje ne moze da odlucuje oko jedne krucijalne stvari kao sto je drzavni status. Sa druge, nelogicno bi bilo da o drzavi odlucuju oni koji de facto nemaju veze sa njom.
Da stvari budu gore, nakon referenduma, ukoliko CG postane samostalna, to bi znacilo da svi njeni drzavljani (pa i oni iz Srbije) mogu da se prijave u CG (do sada to nisu mogli). Samim tim, ta kategorija Crnogoraca ili "Crnogoraca" (Beckovic, Tadic itd.) ce steci glasacko pravo u CG. Da li Djukanovic razmislja o tome?

TkN

pre 18 godina

Kome nije jasno, da pojasnimo. U navodnicima je tekst VK (tacke 39 i 40), van navodnika moj komentar:

"Imajuci u vidu drzavnu praksu, moze se zakljuciti, prvo, da se na referendumima o nezavisnosti, promeni drzavnog statusa i slicnim situacijama uvek zahteva bar potreban nivo odziva."
Znaci 50% izlaznosti.

"Drugo, odluka o samoopredeljenju u praksi je obicno prihvatana i bivala legitimna tako sto je odobri vise od 50 odsto registrovanih biraca."
Znaci, U PRAKSI je bivalo da se trazi da za odluku glasa vise od 50% upisanih biraca.

"U svetlu prakse koje poznaje Komisija u mnogim zemljama i u odsustvu uverljivih dokaza o drugacijim medjunarodnim zahtevima, Komisija zakljucuje da ovaj uslov u sadasnjem zakonu o referendumu (da o rezultatu referenduma moze odluciti prosta vecina od onih koji glasaju, pod uslovom da najmanje 50 odsto biraca izadje na glasanje) nije nesaglasan sa medjunarodnim standardima. Komisija bi se usprotivila svakom predlogu da se jednostavno ukloni uslov da najmanje 50 odsto birackog tela glasa."
Znaci, potreban i dovoljan uslov koji postavlja VK je da na referendum izadje 50%+1 upisan birac i da vecina glasa za.

"Medjutim, kako bi rezultat referenduma trebalo da dobije vise postovanja, Komisija smatra da bi politicke snage u Crnoj Gori mozda zelele da se saglase o promeni sadasnjih pravila predlozenog referenduma, tako sto ce usvojiti veci procenat za odziv ili sto ce traziti da odluku podrzi procenat birackog tela koji treba utvrditi. Promena u ovom smislu sigurno bi bila u skladu sa medjunarodnim standardima i pomogla bi da se obezbedi veci legitimitet ishoda."
Znaci, ako bi politicke snage MOZDA zelele da daju veci legitimitet odluci, onda mogu traziti i veci procenat. A NE MORAJU.

Toliko o procentima.

Maki

pre 18 godina

Nije mi jasno iz ovog vaseg napisa uopste da li po venecijanskoj komisiji treba da bude vise od 50% glasaca, ili 50% treba da glasa za otceplenje, da bi doslo do otcepljenja.
Da li postoji mogucnost da dodjete do prave vesti? Ovim nista nije receno.

Bosko Niksic

pre 18 godina

Veoma sam razocaran načinom na koji ste prenijeli stavove Venecijanske komisije istgnuuvsi iz konteksta cjelokupan izvjestaj a ne samo citirajuci član 39. Što niste objavili kompletan tekst ili makar član 40. Mislio sam da ste objektivniji ali izgleda da sam se prevario. Strasno sam razocaran da stajte na stranu onih ljudi u CG koji su vas "pljuvali" svih ovih godina. Ne trazimo od Vas da nas branite ali trazimo da prenesete istinu. Zar je to tesko?

glodur

pre 18 godina

Pitanje državljanstva je iskonstruisano. Državljanstvo je bilo SFRJ, SRJ, a sada je SCG. Čovek koji je rođen u Srbiji a upisan je u knjigu državljana SFRJ(SRJ;SCG) u Crnoj Gori zato što mu je otac tamo boravio 1950 i neke, svakako ne može biti državljanin Crne Gore. Državljanin Crne Gore (ili Srbije) može se postati nakon raspada trenutne SCG. Svako drugačije tumačenje je posledica želje nekih ovdašnjih da se pitaju na dva mesta.

Iskreno za Vojvodinu

pre 18 godina

Citajuci sve ovo jasno je zasto se raspala bivsa Yu i zasto Crnogorci zele samostalan put...
Pogledajmo se u ogledalo, nama ne treba niko, mi smo "nebeski narod "...i takvi cemo i ostati..makar stali pod jednu sljivu po narodnom verovanju.
Ono sto verujes, to ce ti i biti...!!!

ZigZag

pre 18 godina

Krajnje je vreme da Srbija ostane sama/ postane samostalna drzava.
Tako, vise nece imati koga da krivi za svoje neuspehe!
Pozdrav is Skoplja!

Pedeseprvi

pre 18 godina

Evropska unija pa i sama Venecijanska komisija najvise snose krivicu za sve nedoumice oko Crne Gore koje nacionalisticki elementi u obe republike pogresno tumace, sto smo imali prilike da vidimo u prethodnom haosu i 4 izgubljena rata. Dok god postoje tajna ocekivanja iz tzv. krugova bliskih Briselu, da ce se desiti nekakava kompenzacija za Kosovo ,da treba 100% izaslih gradjana da glasa i slicno, ovde ce uvek biti belaja. Na zalost zbog toga je u prethodnom periodu 200.000 ljudi platilo glavom a oko 4 miliona je raseljeno. Nadam se da ce se nedoumice otkloniti do kraja godine i da ce to uciniti sama EU naravno uz dogovor sa SAD. A politicarima u Srbiji i tzv. jugo nostalgicarima preporucujem da se okanu corava posla i da se posvete priblizavanju Evropskoj uniji sto kaze Oli Ren. Ako neko dobija na izborima preko 50% na koje izadje 80% dok ovdasnja vlast dobije 10% od 30% izaslih biraca, sta ima vise da trazi u Crnoj Gori. Da ne spominjemo blisku proslost. I da li ova vlast misli da ce pod firmom usaglasavanja sa nepostojecom poveljom moci tek tako da izbrise 250000 ljudi iz spiskova i da im uskrati prava koja su oni vec stekli po svim zakonima koji vaze u Evropi na koju se Srbija poziva a koji jedino ne vaze kod nje.
Moram da pohvalim i reakciju sajta B92 koji za razliku od RTS nije potrcao odmah da objavi da je potrebno 50% od upisanih biraca, vec je stavio jednu nedoumicu koju je posle otklonio.
Licno mislim da srpski politicari, a i gradjani, imaju daleko vaznija pitanja od Crne Gore. Oni idu svojim putem sa ili bez nas. Mi ne resavamo svoje probleme pa ce nas iduce godine zadesiti jos jedna katastrofa kad racuni dodju na naplatu. Pri tome niko ne citira deo izjave Olija Rena koji kaze da BiH SCG i Albanije nece skoro u EU.
Mislite o tome.
EU ili zdravlje.

six

pre 18 godina

Potrebna je dvotrecinska vecina od ukupnog broja biraca
(sa pravom glasa na parlamentarnim izborima) da bi crnogorska nezavisnost bila sigurna. Ne da bi se dobio rezultat referenduma, nego da se moze promjeniti sadasnji Ustav Crne Gore
(ako se promena statusa drzave ne izvrsi u Skupstini Crne Gore rezultati referenduma su izlisani).

Evropljanac

pre 18 godina

Znaci tacno dvo-trecinska jer u Crnoj Gori na izborima nikada nije izaslo vise od 75%gradjana. 50% da uspije referendum, oko 25% biraca su za SNP i druge prosrpske strane i 25% nikada ne ucestvuju?. To je dvotrecinska. Mislim da VK treba uzeti u obzir tih 25%gradjana koji nikad ne izlaze na biralista u crnoj gori i od toga praviti korektan procenat koliko je potrebno za nezavisnost. Mislim da je realno i dovoljo 40%. U Srbiji je izaslo manje od 35% na biralista za parlamentarne i predsjednicke izbore u zadnji godinama i mislim da ponekad treba gledati realnost i kod kuce a ne samo u komsiluku u negativnom smislu.

PG

pre 18 godina

Poslije toliko sjednica i analiza, Venecijanska Komisija nije odgovorila na dva najvaznija pitanja:
1. Da li je potrebna parlamentarna vecina od dvije trecine da se raspise referendum?
2. Koliki procenat od upisanih biraca treba da glasa 'Za' da bi referendum bio uspjesan?
Vlast i opozicija se o tome nece dogovoriti; Jedina Milova opcija, koja je uvjek radila 100%, je kupovina glasova.

Jovana

pre 18 godina

Pa, nije bas tako kako beogradski mediji prenose. Iz nekog razloga pokusava se sakriti jasan stav Komisije da crnogorski drzavljani koji zive i glasaju u Srbiji ne mogu da glasaju i na referendumu u Crnoj Gori ( sto su Kostunica, Matija Beckovic, Ljubomir Tadic itd forsirali), ali se zato istice nesto sto nije tacno a to je da je komisija trazila 50% od upisanih gradjana za priznavanje rezultata referenduma....

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Jedno je sigurno referenduma će biti. I to je dobro. Samo što još uvek nije jasno ko će imati prava da glasa na tom referendumu. Da li će odluka o nezavisnosti "pasti" i ako na izbore izadje ispod 50% biračkog tela ? Ili će se u tom slučaju upotrebljavati, već toliko popularna, "peta računska radnja". Zbog čega trenutnoj političkoj garnituri u Crnoj Gori ne odgovara da na referendumu o državno-pravnom statusu ne glasaju svi Crnogorci, upisani i Knjige državljana ove Republike ? Nije ovo glasanje o komunalnom uredjenju neke beogradske ili podgoričke ulice. Zbog čega aktuelni oligarsi u Crnoj Gori prave razliku medju svojim državljanima ? Ako ne veruju Crnogorcu koji trenutno ne stanuje u Nikšiću ili Danilovgradu, kako će verovati pripadniku albanske ili bilo koje druge nacionalnosti ? Da li će njihova priča o "faktoru mira i stabilnosti na Balkanu" i dalje "piti vodu" ? Da li nekome u Crnoj Gori, bio on pozicija ili opozicija odgovara referendum, koji će doneti mnogo više problema nego što će ih rešiti ?
Sve su to pitanja na koja bi "Milo&Co.", morali da razmišljaju. Osim, ako negde ne gori....

Bosko

pre 18 godina

"Vijesti" su vec objavile tekst relevantnog dijela izvjestaja Venecijanske komisije. Najvaznije su tacke 39. i 40.

39. Kada se pogleda drzavna praksa, moze se zakljuciti, prvo, da se na referendumima o nezavisnosti, promijeni drzavnog statusa i slicnim situacijama uvijek zahtijeva bar potreban nivo odziva. Drugo, odluka o samoopredjeljenju u praksi je obicno prihvatana i time bila legitimna tako sto je odobri vise od 50 odsto registrovanih biraca.

40. U svjetlu Komisijinog poznavanja prakse mnogih zemalja i odsustvu uvjerljivih dokaza o drugacijim medjunarodnim zahtjevima, Komisija zakljucuje da ovaj uslov u sadasnjem zakonu o referendumu (da o rezultatu referenduma moze odluciti prosta vecina od onih koji glasaju, pod uslovom da najmanje 50 odsto biraca izadje na glasanje) nije u nesaglasju sa medjunarodnim standardima. Komisija bi se usprotivila svakom predlogu da se jednostavno ukloni uslov da najmanje 50 odsto birackog tijela glasa. Medjutim, kako bi rezultat referenduma trebalo da dobije vise postovanja, Komisija smatra da bi politicke snage u Crnoj Gori mozda zeljele da se saglase o promjeni sadasnjih pravila predlozenog referenduma, bilo sto ce usvojiti veci procenat za odziv ili sto ce zahtijevati da odluku podrzi procenat birackog tijela koji treba utvrditi. Promjena u ovom smislu sigurno bi bila u skladu sa medjunarodnim standardima i pomogla bi da se obezbijedi veci legitimitet ishoda.

Sasa

pre 18 godina

Clan 39 je deo Rezimea i govori o generalnoj praksi. To nije preporuka. Dve konkretne proporuke su da na referendumu ne treba da glasaju Crnogorci nastanjeni u Srbiji, i da je potreban izlazak od 50% upisanih biraca da bi referendum bio uspesan.
Sto se tice procenta upisanih biraca koji treba da glasaju za opciju nezavisnosti, tu nema preporuka, sem da vlast i opozicija treba da se dogovore.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

A šta ako referendum ne uspe... i ako Crna Gora ostane da bude deo Srbije i Crne Gore (ili Bog te pitaj čega)... Hoćemo li opet imati ovu sporu, po ključevima uređenu državu ili ćemo napraviti neku funkcionalnu, jedinstvenu, pred svetom normalnu državu? Hoćemo li opet imati nezadovoljne Crnogorce koji bi čas da budu Srbi čas Crnogorci, da večito slušamo kritike kako smo krivi za njihove neuspehe ...
Ja sam za to da se oni lepo otcepe pa nek tamo Srbuju ili Crnogorštvuju... samo nek prestanu sa ovom iscrpljujućom, i po mentalno zdravlje naroda Srbije, Crne Gore i same Evrope, opasnom pričom.

zoki

pre 18 godina

Jucer je bilo u podgorickim "Vijestima" da je 39 % za samostalnost a da je 34 % za zajednicu. Takodje je bilo da gradjani najvise vijeruju u srpsku pravoslavnu crkvu kao i da je najpopularniji politicar Milo Djukanovic. No najvaznije je da nijedna opcija dakle ni nezavisnost a ni savez dvije republike nema nad-polovcnu vecinu od ukupno svih upisanih biraca. Ako je ovo istina da mora 50 % glasati za nezavisnost od ukupno upisanih biraca onda nema nista od nezavisnosti.

Sasa Podgorica

pre 18 godina

Sve sto je komisija rekla u vezi vecine je da o tome vlast i opozicija treba da se dogovore. Najgora moguca preporuka koju su nam mogli dati, jer se nikada necemo dogovoriti.
Originalni tekst jucerasnjih preporuka se moze naci na http://www.pcnen.com/drugi/index.php?a=show&vid=13173

Milance

pre 18 godina

Milosevic je grcevito branio vlast jer je znao da ce da zavrsi u zatvoru ako sidje sa vlasti. Ista prica je sa njegovim pulenom kojeg je sam napravio. Kad ode sa vlasti zavrsice u zatvor. Da ne bi otisao u zatvor on mora da dobije diplomatski imunitet a to moze jedino ako Crna Gora bude nezavisna. Medjutim vara se, to nije pomoglo ni Norijegi pa ne verujem da ce pomoci Djukanovicu.

npb

pre 18 godina

Srbija mora da uhapsi Mladića (ili da dokaže da ne može, da nije tu). To je srbijanski kamen spoticanja. U svemu ostalom, Crna Gora je ta koja koči integraciju Srbije, koja je postala jedna anemična, unitarna banana republika. Žao mi je, ali u interesu je Srbije da se razdruži sa ovakvom Crnom Gorom što pre. Stoga ovo i nije dobra vest, jer teško da Đukanović može da animira 50% biračkog tela za "nezavisnost".

Igor

pre 18 godina

Veoma visok uslov, u skladu sa veličinom odluke. Izlaznost može dostići 90 % bez velikih problema, pa je za očekivati da će se dobiti kvalifikovana većina za samostalnu Crnu Goru. Treba se nadati da lojalnost pojedinim partijama neće ugroziti mudrost i odmerenost.

Vujinovic Ilija

pre 18 godina

Da li za gradjane koji zive van C.Gore(Ch,A,D,F)Vazi isto kao i za one koji zive u Srbiji da nemaju pravo glasa na referendumu?

Bosko

pre 18 godina

... Paradoksalno je da i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije izrazavaju zadovoljstvo stavovima Venecijanske komisije. Jedno je da se za nezavisnost izjasni 50% upisanih biraca, a sasvim drugo da se za valjanost trazi kao uslov da glasa najmanje 50% glasaca. Tvrdnja da je D. Kujovic, koji je jedan od "jastrebova" DPS-a kada je rijec o nezavisnosti, izjavio da je razuman stav Venecijanske komisije da je za valjanost referenduma potrebna vecina od najmanje 50% upisanih glasaca je jednostavno besmislena...

GM

pre 18 godina

Iskreno receno, mislim da Srbiji ovakva odluka sasvim ide na ruku. Uvek sam se pitao sta ce nam uopste Crna Gora. Greska je sto je nasa politicka svest na tako nezavidnom nivou da nismo sami potegli pitanje sopstvene emancipacije od njih.

Ratko

pre 18 godina

Ima li ko originalni tekst clan 39. na Engleskom, ili odgovor na pitanje: da li je 50% upisanih biraca uslov za izlaznost ili za rezultat glasanja na referendumu?

zeljka ilic

pre 18 godina

Nisam cula da se neko protiv svoje volje moze zadrzati ni u braku, a kamoli u drzavi koju ne dozivljava kao svoju. Sretan put im zelim i neka me se ne sete ni razglednicom!

Pele

pre 18 godina

Danasnja Pobjeda je objavila tekst iz koga je sledeci izvod.
"Vijest koju je objavio RTS, a prenijele neke agencije, da je Venecijanska komisija predložila da se odluka o samoopredjeljenju i nezavisnosti prihvata i legalizuje u međunarodnoj praksi ako je za tu odluku glasalo više od 50 odsto upisanih birača ne odgovara istini koja je napisana u predloženom tekstu Nacrta koje je predložila Venecijanska komisija."
Kako je moguce da se ovako dijametralno suprotne izjave nadju u medijima. Koja je verodostojna?

mira

pre 18 godina

Zanima me sta se krije iza referenduma? Ko to hoce da se odvoji kad u Srbiji zivi i radi bar 70% Crnogoraca. Da li oni traze referendum? Ajde Milo (em drago) sidji sa trona i idi kod Sloba.

Carlitos PG

pre 18 godina

...Kakvih 50% upisanih biraca pa jeste li vi ljudi normalni?
U Srbiji na izbore ne moze da izadje 50 % a oni traze takvu vecinu. U Crnoj Gori i u najvrelijim politickim danima nije izlazilo vise od 75%.
Uslovi, kada je pitanje validne vecina u pitanju, ce biti isti oni koji su bili i na referendumu 92' godine, jer je posteno da izadjemo na ista vrata na koja smo i usli u zajednicu.
Ostalo su samo gluposti i Ziziceva kampanja za ocuvanje SCG po svaku cijenu.
Postojace Crna Gora dok je Lovcena nad nama dok je mora kod Bara i Kotora dok je sunca i dok je Grahovca. OJHA.
Veliki pozdrav za bracu Srbe gdje god se nalazili.
Mi smo dva bratska, ali ipak DVA naroda.

Carlitos PG

pre 18 godina

...Kakvih 50% upisanih biraca pa jeste li vi ljudi normalni?
U Srbiji na izbore ne moze da izadje 50 % a oni traze takvu vecinu. U Crnoj Gori i u najvrelijim politickim danima nije izlazilo vise od 75%.
Uslovi, kada je pitanje validne vecina u pitanju, ce biti isti oni koji su bili i na referendumu 92' godine, jer je posteno da izadjemo na ista vrata na koja smo i usli u zajednicu.
Ostalo su samo gluposti i Ziziceva kampanja za ocuvanje SCG po svaku cijenu.
Postojace Crna Gora dok je Lovcena nad nama dok je mora kod Bara i Kotora dok je sunca i dok je Grahovca. OJHA.
Veliki pozdrav za bracu Srbe gdje god se nalazili.
Mi smo dva bratska, ali ipak DVA naroda.

Pele

pre 18 godina

Danasnja Pobjeda je objavila tekst iz koga je sledeci izvod.
"Vijest koju je objavio RTS, a prenijele neke agencije, da je Venecijanska komisija predložila da se odluka o samoopredjeljenju i nezavisnosti prihvata i legalizuje u međunarodnoj praksi ako je za tu odluku glasalo više od 50 odsto upisanih birača ne odgovara istini koja je napisana u predloženom tekstu Nacrta koje je predložila Venecijanska komisija."
Kako je moguce da se ovako dijametralno suprotne izjave nadju u medijima. Koja je verodostojna?

zeljka ilic

pre 18 godina

Nisam cula da se neko protiv svoje volje moze zadrzati ni u braku, a kamoli u drzavi koju ne dozivljava kao svoju. Sretan put im zelim i neka me se ne sete ni razglednicom!

mira

pre 18 godina

Zanima me sta se krije iza referenduma? Ko to hoce da se odvoji kad u Srbiji zivi i radi bar 70% Crnogoraca. Da li oni traze referendum? Ajde Milo (em drago) sidji sa trona i idi kod Sloba.

Igor

pre 18 godina

Veoma visok uslov, u skladu sa veličinom odluke. Izlaznost može dostići 90 % bez velikih problema, pa je za očekivati da će se dobiti kvalifikovana većina za samostalnu Crnu Goru. Treba se nadati da lojalnost pojedinim partijama neće ugroziti mudrost i odmerenost.

Ratko

pre 18 godina

Ima li ko originalni tekst clan 39. na Engleskom, ili odgovor na pitanje: da li je 50% upisanih biraca uslov za izlaznost ili za rezultat glasanja na referendumu?

Vujinovic Ilija

pre 18 godina

Da li za gradjane koji zive van C.Gore(Ch,A,D,F)Vazi isto kao i za one koji zive u Srbiji da nemaju pravo glasa na referendumu?

npb

pre 18 godina

Srbija mora da uhapsi Mladića (ili da dokaže da ne može, da nije tu). To je srbijanski kamen spoticanja. U svemu ostalom, Crna Gora je ta koja koči integraciju Srbije, koja je postala jedna anemična, unitarna banana republika. Žao mi je, ali u interesu je Srbije da se razdruži sa ovakvom Crnom Gorom što pre. Stoga ovo i nije dobra vest, jer teško da Đukanović može da animira 50% biračkog tela za "nezavisnost".

GM

pre 18 godina

Iskreno receno, mislim da Srbiji ovakva odluka sasvim ide na ruku. Uvek sam se pitao sta ce nam uopste Crna Gora. Greska je sto je nasa politicka svest na tako nezavidnom nivou da nismo sami potegli pitanje sopstvene emancipacije od njih.

Milance

pre 18 godina

Milosevic je grcevito branio vlast jer je znao da ce da zavrsi u zatvoru ako sidje sa vlasti. Ista prica je sa njegovim pulenom kojeg je sam napravio. Kad ode sa vlasti zavrsice u zatvor. Da ne bi otisao u zatvor on mora da dobije diplomatski imunitet a to moze jedino ako Crna Gora bude nezavisna. Medjutim vara se, to nije pomoglo ni Norijegi pa ne verujem da ce pomoci Djukanovicu.

Bosko

pre 18 godina

... Paradoksalno je da i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije izrazavaju zadovoljstvo stavovima Venecijanske komisije. Jedno je da se za nezavisnost izjasni 50% upisanih biraca, a sasvim drugo da se za valjanost trazi kao uslov da glasa najmanje 50% glasaca. Tvrdnja da je D. Kujovic, koji je jedan od "jastrebova" DPS-a kada je rijec o nezavisnosti, izjavio da je razuman stav Venecijanske komisije da je za valjanost referenduma potrebna vecina od najmanje 50% upisanih glasaca je jednostavno besmislena...

Sasa Podgorica

pre 18 godina

Sve sto je komisija rekla u vezi vecine je da o tome vlast i opozicija treba da se dogovore. Najgora moguca preporuka koju su nam mogli dati, jer se nikada necemo dogovoriti.
Originalni tekst jucerasnjih preporuka se moze naci na http://www.pcnen.com/drugi/index.php?a=show&vid=13173

Evropljanac

pre 18 godina

Znaci tacno dvo-trecinska jer u Crnoj Gori na izborima nikada nije izaslo vise od 75%gradjana. 50% da uspije referendum, oko 25% biraca su za SNP i druge prosrpske strane i 25% nikada ne ucestvuju?. To je dvotrecinska. Mislim da VK treba uzeti u obzir tih 25%gradjana koji nikad ne izlaze na biralista u crnoj gori i od toga praviti korektan procenat koliko je potrebno za nezavisnost. Mislim da je realno i dovoljo 40%. U Srbiji je izaslo manje od 35% na biralista za parlamentarne i predsjednicke izbore u zadnji godinama i mislim da ponekad treba gledati realnost i kod kuce a ne samo u komsiluku u negativnom smislu.

PG

pre 18 godina

Poslije toliko sjednica i analiza, Venecijanska Komisija nije odgovorila na dva najvaznija pitanja:
1. Da li je potrebna parlamentarna vecina od dvije trecine da se raspise referendum?
2. Koliki procenat od upisanih biraca treba da glasa 'Za' da bi referendum bio uspjesan?
Vlast i opozicija se o tome nece dogovoriti; Jedina Milova opcija, koja je uvjek radila 100%, je kupovina glasova.

zoki

pre 18 godina

Jucer je bilo u podgorickim "Vijestima" da je 39 % za samostalnost a da je 34 % za zajednicu. Takodje je bilo da gradjani najvise vijeruju u srpsku pravoslavnu crkvu kao i da je najpopularniji politicar Milo Djukanovic. No najvaznije je da nijedna opcija dakle ni nezavisnost a ni savez dvije republike nema nad-polovcnu vecinu od ukupno svih upisanih biraca. Ako je ovo istina da mora 50 % glasati za nezavisnost od ukupno upisanih biraca onda nema nista od nezavisnosti.

Jovana

pre 18 godina

Pa, nije bas tako kako beogradski mediji prenose. Iz nekog razloga pokusava se sakriti jasan stav Komisije da crnogorski drzavljani koji zive i glasaju u Srbiji ne mogu da glasaju i na referendumu u Crnoj Gori ( sto su Kostunica, Matija Beckovic, Ljubomir Tadic itd forsirali), ali se zato istice nesto sto nije tacno a to je da je komisija trazila 50% od upisanih gradjana za priznavanje rezultata referenduma....

Tvrtko prvi

pre 18 godina

A šta ako referendum ne uspe... i ako Crna Gora ostane da bude deo Srbije i Crne Gore (ili Bog te pitaj čega)... Hoćemo li opet imati ovu sporu, po ključevima uređenu državu ili ćemo napraviti neku funkcionalnu, jedinstvenu, pred svetom normalnu državu? Hoćemo li opet imati nezadovoljne Crnogorce koji bi čas da budu Srbi čas Crnogorci, da večito slušamo kritike kako smo krivi za njihove neuspehe ...
Ja sam za to da se oni lepo otcepe pa nek tamo Srbuju ili Crnogorštvuju... samo nek prestanu sa ovom iscrpljujućom, i po mentalno zdravlje naroda Srbije, Crne Gore i same Evrope, opasnom pričom.

Bosko

pre 18 godina

"Vijesti" su vec objavile tekst relevantnog dijela izvjestaja Venecijanske komisije. Najvaznije su tacke 39. i 40.

39. Kada se pogleda drzavna praksa, moze se zakljuciti, prvo, da se na referendumima o nezavisnosti, promijeni drzavnog statusa i slicnim situacijama uvijek zahtijeva bar potreban nivo odziva. Drugo, odluka o samoopredjeljenju u praksi je obicno prihvatana i time bila legitimna tako sto je odobri vise od 50 odsto registrovanih biraca.

40. U svjetlu Komisijinog poznavanja prakse mnogih zemalja i odsustvu uvjerljivih dokaza o drugacijim medjunarodnim zahtjevima, Komisija zakljucuje da ovaj uslov u sadasnjem zakonu o referendumu (da o rezultatu referenduma moze odluciti prosta vecina od onih koji glasaju, pod uslovom da najmanje 50 odsto biraca izadje na glasanje) nije u nesaglasju sa medjunarodnim standardima. Komisija bi se usprotivila svakom predlogu da se jednostavno ukloni uslov da najmanje 50 odsto birackog tijela glasa. Medjutim, kako bi rezultat referenduma trebalo da dobije vise postovanja, Komisija smatra da bi politicke snage u Crnoj Gori mozda zeljele da se saglase o promjeni sadasnjih pravila predlozenog referenduma, bilo sto ce usvojiti veci procenat za odziv ili sto ce zahtijevati da odluku podrzi procenat birackog tijela koji treba utvrditi. Promjena u ovom smislu sigurno bi bila u skladu sa medjunarodnim standardima i pomogla bi da se obezbijedi veci legitimitet ishoda.

Sasa

pre 18 godina

Clan 39 je deo Rezimea i govori o generalnoj praksi. To nije preporuka. Dve konkretne proporuke su da na referendumu ne treba da glasaju Crnogorci nastanjeni u Srbiji, i da je potreban izlazak od 50% upisanih biraca da bi referendum bio uspesan.
Sto se tice procenta upisanih biraca koji treba da glasaju za opciju nezavisnosti, tu nema preporuka, sem da vlast i opozicija treba da se dogovore.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Jedno je sigurno referenduma će biti. I to je dobro. Samo što još uvek nije jasno ko će imati prava da glasa na tom referendumu. Da li će odluka o nezavisnosti "pasti" i ako na izbore izadje ispod 50% biračkog tela ? Ili će se u tom slučaju upotrebljavati, već toliko popularna, "peta računska radnja". Zbog čega trenutnoj političkoj garnituri u Crnoj Gori ne odgovara da na referendumu o državno-pravnom statusu ne glasaju svi Crnogorci, upisani i Knjige državljana ove Republike ? Nije ovo glasanje o komunalnom uredjenju neke beogradske ili podgoričke ulice. Zbog čega aktuelni oligarsi u Crnoj Gori prave razliku medju svojim državljanima ? Ako ne veruju Crnogorcu koji trenutno ne stanuje u Nikšiću ili Danilovgradu, kako će verovati pripadniku albanske ili bilo koje druge nacionalnosti ? Da li će njihova priča o "faktoru mira i stabilnosti na Balkanu" i dalje "piti vodu" ? Da li nekome u Crnoj Gori, bio on pozicija ili opozicija odgovara referendum, koji će doneti mnogo više problema nego što će ih rešiti ?
Sve su to pitanja na koja bi "Milo&Co.", morali da razmišljaju. Osim, ako negde ne gori....

Iskreno za Vojvodinu

pre 18 godina

Citajuci sve ovo jasno je zasto se raspala bivsa Yu i zasto Crnogorci zele samostalan put...
Pogledajmo se u ogledalo, nama ne treba niko, mi smo "nebeski narod "...i takvi cemo i ostati..makar stali pod jednu sljivu po narodnom verovanju.
Ono sto verujes, to ce ti i biti...!!!

Bosko Niksic

pre 18 godina

Veoma sam razocaran načinom na koji ste prenijeli stavove Venecijanske komisije istgnuuvsi iz konteksta cjelokupan izvjestaj a ne samo citirajuci član 39. Što niste objavili kompletan tekst ili makar član 40. Mislio sam da ste objektivniji ali izgleda da sam se prevario. Strasno sam razocaran da stajte na stranu onih ljudi u CG koji su vas "pljuvali" svih ovih godina. Ne trazimo od Vas da nas branite ali trazimo da prenesete istinu. Zar je to tesko?

Maki

pre 18 godina

Nije mi jasno iz ovog vaseg napisa uopste da li po venecijanskoj komisiji treba da bude vise od 50% glasaca, ili 50% treba da glasa za otceplenje, da bi doslo do otcepljenja.
Da li postoji mogucnost da dodjete do prave vesti? Ovim nista nije receno.

ZigZag

pre 18 godina

Krajnje je vreme da Srbija ostane sama/ postane samostalna drzava.
Tako, vise nece imati koga da krivi za svoje neuspehe!
Pozdrav is Skoplja!

six

pre 18 godina

Potrebna je dvotrecinska vecina od ukupnog broja biraca
(sa pravom glasa na parlamentarnim izborima) da bi crnogorska nezavisnost bila sigurna. Ne da bi se dobio rezultat referenduma, nego da se moze promjeniti sadasnji Ustav Crne Gore
(ako se promena statusa drzave ne izvrsi u Skupstini Crne Gore rezultati referenduma su izlisani).

Pedeseprvi

pre 18 godina

Evropska unija pa i sama Venecijanska komisija najvise snose krivicu za sve nedoumice oko Crne Gore koje nacionalisticki elementi u obe republike pogresno tumace, sto smo imali prilike da vidimo u prethodnom haosu i 4 izgubljena rata. Dok god postoje tajna ocekivanja iz tzv. krugova bliskih Briselu, da ce se desiti nekakava kompenzacija za Kosovo ,da treba 100% izaslih gradjana da glasa i slicno, ovde ce uvek biti belaja. Na zalost zbog toga je u prethodnom periodu 200.000 ljudi platilo glavom a oko 4 miliona je raseljeno. Nadam se da ce se nedoumice otkloniti do kraja godine i da ce to uciniti sama EU naravno uz dogovor sa SAD. A politicarima u Srbiji i tzv. jugo nostalgicarima preporucujem da se okanu corava posla i da se posvete priblizavanju Evropskoj uniji sto kaze Oli Ren. Ako neko dobija na izborima preko 50% na koje izadje 80% dok ovdasnja vlast dobije 10% od 30% izaslih biraca, sta ima vise da trazi u Crnoj Gori. Da ne spominjemo blisku proslost. I da li ova vlast misli da ce pod firmom usaglasavanja sa nepostojecom poveljom moci tek tako da izbrise 250000 ljudi iz spiskova i da im uskrati prava koja su oni vec stekli po svim zakonima koji vaze u Evropi na koju se Srbija poziva a koji jedino ne vaze kod nje.
Moram da pohvalim i reakciju sajta B92 koji za razliku od RTS nije potrcao odmah da objavi da je potrebno 50% od upisanih biraca, vec je stavio jednu nedoumicu koju je posle otklonio.
Licno mislim da srpski politicari, a i gradjani, imaju daleko vaznija pitanja od Crne Gore. Oni idu svojim putem sa ili bez nas. Mi ne resavamo svoje probleme pa ce nas iduce godine zadesiti jos jedna katastrofa kad racuni dodju na naplatu. Pri tome niko ne citira deo izjave Olija Rena koji kaze da BiH SCG i Albanije nece skoro u EU.
Mislite o tome.
EU ili zdravlje.

TkN

pre 18 godina

Kome nije jasno, da pojasnimo. U navodnicima je tekst VK (tacke 39 i 40), van navodnika moj komentar:

"Imajuci u vidu drzavnu praksu, moze se zakljuciti, prvo, da se na referendumima o nezavisnosti, promeni drzavnog statusa i slicnim situacijama uvek zahteva bar potreban nivo odziva."
Znaci 50% izlaznosti.

"Drugo, odluka o samoopredeljenju u praksi je obicno prihvatana i bivala legitimna tako sto je odobri vise od 50 odsto registrovanih biraca."
Znaci, U PRAKSI je bivalo da se trazi da za odluku glasa vise od 50% upisanih biraca.

"U svetlu prakse koje poznaje Komisija u mnogim zemljama i u odsustvu uverljivih dokaza o drugacijim medjunarodnim zahtevima, Komisija zakljucuje da ovaj uslov u sadasnjem zakonu o referendumu (da o rezultatu referenduma moze odluciti prosta vecina od onih koji glasaju, pod uslovom da najmanje 50 odsto biraca izadje na glasanje) nije nesaglasan sa medjunarodnim standardima. Komisija bi se usprotivila svakom predlogu da se jednostavno ukloni uslov da najmanje 50 odsto birackog tela glasa."
Znaci, potreban i dovoljan uslov koji postavlja VK je da na referendum izadje 50%+1 upisan birac i da vecina glasa za.

"Medjutim, kako bi rezultat referenduma trebalo da dobije vise postovanja, Komisija smatra da bi politicke snage u Crnoj Gori mozda zelele da se saglase o promeni sadasnjih pravila predlozenog referenduma, tako sto ce usvojiti veci procenat za odziv ili sto ce traziti da odluku podrzi procenat birackog tela koji treba utvrditi. Promena u ovom smislu sigurno bi bila u skladu sa medjunarodnim standardima i pomogla bi da se obezbedi veci legitimitet ishoda."
Znaci, ako bi politicke snage MOZDA zelele da daju veci legitimitet odluci, onda mogu traziti i veci procenat. A NE MORAJU.

Toliko o procentima.

glodur

pre 18 godina

Pitanje državljanstva je iskonstruisano. Državljanstvo je bilo SFRJ, SRJ, a sada je SCG. Čovek koji je rođen u Srbiji a upisan je u knjigu državljana SFRJ(SRJ;SCG) u Crnoj Gori zato što mu je otac tamo boravio 1950 i neke, svakako ne može biti državljanin Crne Gore. Državljanin Crne Gore (ili Srbije) može se postati nakon raspada trenutne SCG. Svako drugačije tumačenje je posledica želje nekih ovdašnjih da se pitaju na dva mesta.

Adio

pre 18 godina

Samo nek' idu. A vec za par godina ce im biti lepo kao Makedoncima: Albanski ce biti zvanicni jezik, otvorice se univerziteti i skole na albanskom, sve funkcije ce se deliti po nacionalnom kljucu i do 2020 imacemo 4 albanske drzave na Balkanu.

petar

pre 18 godina

Kao drzavljanin srbije sa prebivalistem u cg, smatram da je najbolje i za cg i sr da raskrste sa drzavnom zajednicom kao kvazi tvorevinom.
Kad je rec o pravu glasa na referendumu, stvari su stvarno slozene. Sa jedne strane cudno je da drzavljanin jedne zemlje ne moze da odlucuje oko jedne krucijalne stvari kao sto je drzavni status. Sa druge, nelogicno bi bilo da o drzavi odlucuju oni koji de facto nemaju veze sa njom.
Da stvari budu gore, nakon referenduma, ukoliko CG postane samostalna, to bi znacilo da svi njeni drzavljani (pa i oni iz Srbije) mogu da se prijave u CG (do sada to nisu mogli). Samim tim, ta kategorija Crnogoraca ili "Crnogoraca" (Beckovic, Tadic itd.) ce steci glasacko pravo u CG. Da li Djukanovic razmislja o tome?

Gradimir Stefanovic

pre 18 godina

Biračko telo Srbije je mnogo lakše definisati. Već smo ga "korisitili" u nedavnim referendumima. Zato, nek se Srbija izjasni za ostajanje u zajedničkoj državi. Možda je to efikasnije, lakše, jednostavnije i direktnije.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Ha ha ha! Mogu se slikati i premijer i svi oko njega! Kako su se sinoc mucile televizije(TVCG, strasni TV IN i naravno NTV Montena) da narodu nekako spakuju u isprame mozgove Izvjestaj iz Venecije! To je bila panika na svakom koraku! Ne mogu izvuci 50% da im glasa za samostalnost sa sve Hrvatima i Albancima. Sigurno ce se stancovati licne karte za ljude koji ce ih slijepo slusati, ali sve je dzaba! Pada pada pada Vlada! Milo jeste da si bio Titin pa Slobin pionircic, sad ces malo na smetliste istorije. Tu ces biti zapisan i upamcen ako najveci neprijatelj i pljackas svog naroda!

Uca, Nislija u Kvebeku

pre 18 godina

Zalosno je i razocaravajuce da se razmislja kao sto je S. Milosevic razmisljao o Sloveniji (i dr. republikama bivse nam SFRJ): "Pustite ih neka idu", da bi, onda, to svim silama i podupro.
Razmisljanje o nasoj samodovoljnosti nas nece nikud dovesti.
I jos ovo:
Mila Djukanovica (i kuma mu Bulatovica) ne volim nikako. Jos od onih istupa na kongresu (bivseg) SKJ. Ali, nije li cinjenica da je on sa porodicom Milosevic-Markovic i njihove autokratije bio u ostrom sukobu? Nije li raskinuo kumstvo (svetinju i kod Srba i kod Crnogoraca) zbog toga i njih?
Pozdrav svima koji vide svoje dvoriste i MALO DALJE.

Vladimirr

pre 18 godina

Potpuno tipicno, pustaju se vesti u etar u nekakvoj navijackoj atmosferi, bez toga da se uopste procitaju relevantni izvori. Tako ono sto se cinilo kao dobra "prosrbska" stvar ujutru postane potpuna katastrofa uvece, i onda nije ni cudo sto su svi ljuti, posebno oni polupismeni i koji ne znaju da citaju izmedju redova. Dajte, ljudi, probajte sa malo vise realizma, ili, da kazem, bar malo profesionalnosti, da se bar procitaju izvori na koje se onda pozivate...

kiki

pre 18 godina

Vidim da se ovde mnogo mesa.
Definicija o uspehu referenduma ,s time se valjda slazemo svi, je da mora izaci 50%+1 od ukupnoh broja upisanih biraca.
To je valjda jasno, da mora izaci barem polovina od ukupnog broja onih koji imaju pravo glasa.
I sada naravno da ce samo izaci oni, koji su ZA nezavisnost, tako da je naravno tacno sto su javili na RTS-u da je za nezavisnost neophodno da glasaju 50%+1 od ukupnog broja upisanih. To sto crnogorski rezim pokusava da i dalje obmanjuje svoje gradjane, mnogi i dalje ne shvataju, nego opet krivicu svaljuju na Beograd, RTS, ili nekog drugog.
A Milo vec sada mora da pocne stampanje pasosa onima koji bi glasali ZA, jer tesko da moze da izadju 50% onih koji su za nezavisnost.
A stvarno je bilo smesno i pomisliti da ce 25% ukupnog broja biraca biti dovoljno da se izglasa ovako krupna stvar kao sto je nezavisnost.

Drasko

pre 18 godina

Znaci ako se pristalice zajednicke drzave odluce na bojkot referenduma , iz bilo kog razloga, on nece uspeti i zadrzace se status quo iako je mozda vecina gradjana Crne Gore za opciju nezavisnosti...tuzno je to..

goran

pre 18 godina

Sprdacina sa Darmanovicem 39 paragraf jasno kaze da 50 posto glasackog tela mora da podzi nezavisnost.Gde u demokratiji ima da ce manjina da odlucuje buducnost vecini.Jedino u komunizmu.

Andrija

pre 18 godina

Dobra vijest za sve i nije mi jasno zasto ljudi strecaju od referenduma.Crna Gora zeli da udje u Evropu ali ne preko Beograda (ili preko bilo koga drugo)sto je valjda sasvim razumljivo.
A dan poslije referenduma sve ce bit isto.Voljecemo ce koliko smo se voljeli do juce ako ne i mnogo vise.
Zivjela nezavisna Crna Gora.
Zivjela nezavisna Srbija.

Dr. Dragan Stevanovic - Nemacka

pre 18 godina

Ako crnogorski drzavljani koji zive i rade u Srbiji nemaju pravo da ucestvuju na referendumu, a Crna Gora se odvoji od SCG nastace veoma cudna situacija. Postavljaju se sledeca pitanja:
1. Da li ce oni automatski biti brisani iz drzavljanstva Crne Gore?
2. Da li ce oni automatski biti upisani u drzavljanstvo Srbije?
3. Ako ostanu drzavljani Crne Gore (deluje u skladu sa praksom u svetu), da li ce imati pravo glasa (naravno, tada crnogorsko)? Ako da, stvorice se cudna situacija, da je vecina drzavljana samostalne Crne Gore protiv njene samostalnosti.
Nije mi poznato da igde u razvijenom svetu postoje drzavljani koji nemaju pravo glasa. Naprotiv, cak i oni koji imaju visestruko drzavljanstvo, imaju pravo glasa u svakoj drzavi cije drzavljanstvo poseduju. Da li oni crnogorci koji su na drzavnim funkcijama u Beogradu (na primer poslanici u Skupstini SCG), pa po zakonu moraju biti i prijavljeni u Beogradu, imaju pravo glasanja na referendumu? Puno pitanja koja je jako lako resiti principijelnim stavovima!

Milojko

pre 18 godina

A šta će sad M.Bećković.Ljubo Tadić,M.Vučelić,Rade Bulatović,M. Jočić,Svi Božovići... Aligrudić,Tijanić,Savezi plemenskih skupština,Udruženja za zajedničku i "Evropsku"...Amfilohije Radović i hiljade onih koji parazitiraju u Srbiji i od Srbije sluđujuću istu pričama o srpstvu..o srpskoj CG..a šta će sada Dobrica?

Sava

pre 18 godina

Molim Vas IDITE!
Preporuka Venecijanskoj komisiji: predlozite da moze da izadje jedan birac da referendum uspe. Ja ga molim da glasa za samostalnu cg! (nije greska mala slova) Tako ce Srbija biti svoja.

Srbi se ne boje neazvisne CG

pre 18 godina

Kako god gledali i citali za nezavisnu CG mora izaci i glasati preko 50% glasaca jer ce opozicija pozvati na ne-izlazak. U Srbiji se zbog ovoga niti iko streca niti se plasi. Srbija se plasi dalje nestabilnosti u zajednici i unutrasnjih sukoba u CG. Na kraju krajeva Srbiji bi nezavisnost CG odgovarala jer bi to znacilo 2 Srpska glasa u buducoj EU umesto jednog. Stalno proturanje teze kako su Srbi, Srbija i Srpski politicari uplaseni od postenog referenduma u CG je potpuna dezinformacija.

Vidrovan

pre 18 godina

Totalno promašena tema! Ne radi se o Milu, njegovom bežanju u Evropu ili Srbiju da se sačuva od odgovornosti, ne radi se o ljubavi, dva oka, Slobodanu, nije bitno je li Milo bio mlad ili nije, je li bio za ovo ili ono... Radi se o Crnoj Gori! U državi sa Srbijom, Crna gora je mnogo izgubila i mnogo zaostala za civilizovanim svetom, zaostala u državnoj organizaciji, medjunarodnim integracijama, zaostala u privredi, obrazovanju, nauci... I posle svega, kada nam je pružena šansa da se priključimo naprednim i civilizovanim zemljama, Crna Gora tu šansu neće iskoristiti jer se Srbiji "ide" u Evropu a sve čini da u nju nikada ne stigne. E, Crna Gora bi trebala u Evropu sama, ako ne ide zajedno, valjalo bi i poziciji i opoziciji, i neka tamo odgovaraju (Evropa neće štiti kriminal)svi iz sadašnje vlasti, uključujući i Mila. Da vidimo šta se mora sa državom raditi!

Milos

pre 18 godina

Djukanovic ce u svakom slucaju izaci kao pobednik :
Treba samo da raspise referendum,objavi rezultate i zatrazi misljenje Venecijanske komisije o ishodu;ako potvrde njegov stav,utoliko bolje za njega,ako kazu da nezavisnost nije prosla moze da kaze "ja sam svoje obecanje odrzao i sve pokusao ali ne mozemo protiv celog sveta".

Sredoje

pre 18 godina

Ja sam Srbijanac iz Kragujevca i zivim u Njujorku. Dosao sam pre 6 godina i stekao drzavljanstvo. Glasam u drzavi New York. Moj komsija, kome je i pra deda ziveo u New York se odselio na Floridu i izgubio svako pravo glasa ovde, pa i da je u pitanju referendum o samostalnosti. Ja mogu da glasam, a on ne moze.Tako je i sa Crnom Gorom. Kada se osamostali postici ce se ili nece bilateralni sporazum o dvojnom drzavljanstvu i ko god ima prava na crnogorsko drzavljanstvo gde god zivi, moci ce da ga dobije i ici u Crnu Goru da glasa.
Ali opet ce biti kao i ovde.
Ako se ja vratim u Kragujevac na glasanje u Njujorku cu moci da dodjem, ali moj bivsi komsija iz Floride nece. U istoj zemlji se ne moze glasati na dva mesta. Ni ja ne mogu da glasam U Crnoj Gori, a drzavljanin sam SCG. Mogu u Srbiji. Sto bi neko imao pravo na dva glasa? Ne moze ljudi.

Banat

pre 18 godina

Ako su Crnogorci koji trenutno zive u Srbiji mogli da glasaju na izborima u CG, onda ne postoji nikakvo opravdanje da im se uskrati pravo glasa na referendumu.
Nemam nista protiv da se CG ocepi ali to mora biti na jedan demokratski nacin. Kradja i prevara ne dolaze u obzir, a sve mi se cini da se ide bas u tom pravcu.
Srbija mora voditi racuna o Srbima u CG i njihova prava mora stititi - bez obzira na ishod referenduma. To nije mesanje u unutrasnje stvari CG, vec se to zove odgovorna politika.

Branislav Zekic Zeka

pre 18 godina

U Srbiji mogu da glasaju i strani drzavljani (drzavljani Crne Gore koji zive u Srbiji) a u Crnoj Gori ne mogu da glasaju njeni drzavljani koji zive izvan Crne Gore! Ali isti arsin ne vazi sa Amerikance, Engleze, Francuze, Nemce, Italijane, Spance itd, itd, pa cak i za Srbe koji zive u dijaspori. Koji blam od komisije koja vlastima Crne Gore preporucuje krsenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Deklaracijom UN! Zato drzavljani Crne Gore koji zive u dijaspori treba to svoje pravo da brane pred organima UN a ne u Latinima i na RTS-u. Ili da se pomire sa sudbinom i u konkretnom slucaju da se odreknu crnogorskog drzavljanstva i zatraze srpsko drzavljanstvo kako bi mogli da i ubuduce glasaju na izborima u Srbiji. A da li ce referendum u Crnoj Gori da prodje ili nece to je sasvim drugo pitanje.

Gandra

pre 18 godina

Koliko me samo sva ta halabuka oko referenduma, Crne Gore, obnove njene državnosti ili ostanka u zajednici sa Srbijom smara! A dve najljigavije političke figure tamo su upravo taj Milo i taj Amfilohije. Upravo koliko su im ljigavi i suprostavljeni stavovi. Srbija i Crna Gora su, faktički toliko odvojene, da bi samo trebalo to ozvaničiti i gotova stvar! I dobro bi bilo da to bude rezultat srpske inicijative.

Labud

pre 18 godina

Mnogo su različiti i suprotstavljeni pogledi na iste stvari. Sve bi trebalo meriti istim aršinom, a mržnji se pribegava kada drugog argumenta nema.

Um caruje...

pre 18 godina

Ako Srbija misli da ima neka prava na Crnu Goru, onda ne misli dobro. A ako misli da treba da zaštiti Srbe u Crnoj Gori, onda je bolje da ih ne štiti, gde god ih je dosada štitila to je naopako uradila, nažalost.

Nebojsa

pre 18 godina

Moram da priznam da se ne razumem previse u balkanske politicke matematike, ali ako neko moze neka mi objasni sledecu stvar. Ocigledno je da u Crnoj Gori postoji kakva takva ( tanka ili debela ) vecina koja zeli nezavisnost. Razlike u anketama su od 2 do 6 %. I sada, ako to nije vise od 50% ukupno biraca, jer izlaznost od 100% birackog spiska je teorija, kako stvari stoje? Status quo? Nezavisnost ili produzetak agonije pod sadasnjim uslovima?

Razumrazum

pre 18 godina

Ovoj crnogorskoj opoziciji je samo stalo da skine Mila! A nemogu nikako,pa im nikakva demokratija i nikakva pravila nisu dobri.
Da neće da vrate socijalizam? Ili da uspostave 26. okrug republike Srbije?

markos

pre 18 godina

zasto se djelimo?! rodjen sam u krajini, nju sam izgubio! ne mogu vise da gubim, necu znati ko sam! zar nismo isti, sta se desava!?

milan-vp

pre 18 godina

Ko sta o Djukanovicu,od cigareta do privatizacije,Milo pere obraz - Cnoj Gori. Znaju to i njegovi Srbi,samo je lakse terati inat nego zasukati rukave. Ne zbog Mila,i njegovih,zbog Crne Gore.
A da je zasluzila drzavnost,zasluzila je.Crnogorska drzavnost je samo pola veka mladja od hiljadugodisnje Madjarske.
A kada se osamostali,onda treba izdrzati. Evropa nije 'bela sengeska lista'. Evropa je velika utakmica. Iz dana u dan. Danasnji Crnogorci nisu oni iz jucerasnjih viceva. O lenjosti. Zeljni su da se dokazu. A da su pametniji od nas Srba,jesu. Zato i odlaze.

Srdjan

pre 18 godina

Nije mi jasno zašto u Srbiji niko ne traži referendum!? Zašto bi 5% stanovnika SCG odlučivalo o njenoja sudbini a ne svi? Ugrožena su nam osnovna demokratska prava!

uros

pre 18 godina

Recimo i da EU traži da za nezavisnost glasa 50%+1 upisanih birača. Šta bi se desilo da glasa 49.9%? Rezultati ne bi bili priznati i dobili bismo umjesto agresivne manjine jednu isfrustriranu većinu i eto novog problema. Sve u svemu i AKO je istina to je još jedan pokazatelj koliko je briselska administracija slijepa kada je u pitanju Balkan.
I još jedno me čudi. Da li im stvarno toliko smeta još jedna država u Evropi? Zar im stvarno odgovara da u Crnoj Gori podržavaju strane koje su protiv Haškog tribunala, koji na mitinzima nose slike Ratka i Radovana. Sram da ih bude licemjeri jedni! A Solana u Prištini izjavi da EU nema ništa protiv novih država. Nek se on bakće sa ETA-om a pusti Crnu Goru na miru.

vladimir

pre 18 godina

Super je ova demokratija. Na kraju 25% nacije odlucuje o sudbinskim pitanjima. Zato je pitanje vecine po meni smesno. Treba uvesti obavezno glasanje za sve kao u Grckoj pa kada na bilo koje izbore izadje 97% dobijas pavi rezultat. Ovako "demokratija" je smesna a CG dobija i moj srpski glas za otcepljenje ako im to pomaze.

Carlitos PG

pre 18 godina

...Kakvih 50% upisanih biraca pa jeste li vi ljudi normalni?
U Srbiji na izbore ne moze da izadje 50 % a oni traze takvu vecinu. U Crnoj Gori i u najvrelijim politickim danima nije izlazilo vise od 75%.
Uslovi, kada je pitanje validne vecina u pitanju, ce biti isti oni koji su bili i na referendumu 92' godine, jer je posteno da izadjemo na ista vrata na koja smo i usli u zajednicu.
Ostalo su samo gluposti i Ziziceva kampanja za ocuvanje SCG po svaku cijenu.
Postojace Crna Gora dok je Lovcena nad nama dok je mora kod Bara i Kotora dok je sunca i dok je Grahovca. OJHA.
Veliki pozdrav za bracu Srbe gdje god se nalazili.
Mi smo dva bratska, ali ipak DVA naroda.

Pele

pre 18 godina

Danasnja Pobjeda je objavila tekst iz koga je sledeci izvod.
"Vijest koju je objavio RTS, a prenijele neke agencije, da je Venecijanska komisija predložila da se odluka o samoopredjeljenju i nezavisnosti prihvata i legalizuje u međunarodnoj praksi ako je za tu odluku glasalo više od 50 odsto upisanih birača ne odgovara istini koja je napisana u predloženom tekstu Nacrta koje je predložila Venecijanska komisija."
Kako je moguce da se ovako dijametralno suprotne izjave nadju u medijima. Koja je verodostojna?

zeljka ilic

pre 18 godina

Nisam cula da se neko protiv svoje volje moze zadrzati ni u braku, a kamoli u drzavi koju ne dozivljava kao svoju. Sretan put im zelim i neka me se ne sete ni razglednicom!

mira

pre 18 godina

Zanima me sta se krije iza referenduma? Ko to hoce da se odvoji kad u Srbiji zivi i radi bar 70% Crnogoraca. Da li oni traze referendum? Ajde Milo (em drago) sidji sa trona i idi kod Sloba.

Igor

pre 18 godina

Veoma visok uslov, u skladu sa veličinom odluke. Izlaznost može dostići 90 % bez velikih problema, pa je za očekivati da će se dobiti kvalifikovana većina za samostalnu Crnu Goru. Treba se nadati da lojalnost pojedinim partijama neće ugroziti mudrost i odmerenost.

Ratko

pre 18 godina

Ima li ko originalni tekst clan 39. na Engleskom, ili odgovor na pitanje: da li je 50% upisanih biraca uslov za izlaznost ili za rezultat glasanja na referendumu?

Vujinovic Ilija

pre 18 godina

Da li za gradjane koji zive van C.Gore(Ch,A,D,F)Vazi isto kao i za one koji zive u Srbiji da nemaju pravo glasa na referendumu?

npb

pre 18 godina

Srbija mora da uhapsi Mladića (ili da dokaže da ne može, da nije tu). To je srbijanski kamen spoticanja. U svemu ostalom, Crna Gora je ta koja koči integraciju Srbije, koja je postala jedna anemična, unitarna banana republika. Žao mi je, ali u interesu je Srbije da se razdruži sa ovakvom Crnom Gorom što pre. Stoga ovo i nije dobra vest, jer teško da Đukanović može da animira 50% biračkog tela za "nezavisnost".

GM

pre 18 godina

Iskreno receno, mislim da Srbiji ovakva odluka sasvim ide na ruku. Uvek sam se pitao sta ce nam uopste Crna Gora. Greska je sto je nasa politicka svest na tako nezavidnom nivou da nismo sami potegli pitanje sopstvene emancipacije od njih.

Milance

pre 18 godina

Milosevic je grcevito branio vlast jer je znao da ce da zavrsi u zatvoru ako sidje sa vlasti. Ista prica je sa njegovim pulenom kojeg je sam napravio. Kad ode sa vlasti zavrsice u zatvor. Da ne bi otisao u zatvor on mora da dobije diplomatski imunitet a to moze jedino ako Crna Gora bude nezavisna. Medjutim vara se, to nije pomoglo ni Norijegi pa ne verujem da ce pomoci Djukanovicu.

Bosko

pre 18 godina

... Paradoksalno je da i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije izrazavaju zadovoljstvo stavovima Venecijanske komisije. Jedno je da se za nezavisnost izjasni 50% upisanih biraca, a sasvim drugo da se za valjanost trazi kao uslov da glasa najmanje 50% glasaca. Tvrdnja da je D. Kujovic, koji je jedan od "jastrebova" DPS-a kada je rijec o nezavisnosti, izjavio da je razuman stav Venecijanske komisije da je za valjanost referenduma potrebna vecina od najmanje 50% upisanih glasaca je jednostavno besmislena...

Sasa Podgorica

pre 18 godina

Sve sto je komisija rekla u vezi vecine je da o tome vlast i opozicija treba da se dogovore. Najgora moguca preporuka koju su nam mogli dati, jer se nikada necemo dogovoriti.
Originalni tekst jucerasnjih preporuka se moze naci na http://www.pcnen.com/drugi/index.php?a=show&vid=13173

Evropljanac

pre 18 godina

Znaci tacno dvo-trecinska jer u Crnoj Gori na izborima nikada nije izaslo vise od 75%gradjana. 50% da uspije referendum, oko 25% biraca su za SNP i druge prosrpske strane i 25% nikada ne ucestvuju?. To je dvotrecinska. Mislim da VK treba uzeti u obzir tih 25%gradjana koji nikad ne izlaze na biralista u crnoj gori i od toga praviti korektan procenat koliko je potrebno za nezavisnost. Mislim da je realno i dovoljo 40%. U Srbiji je izaslo manje od 35% na biralista za parlamentarne i predsjednicke izbore u zadnji godinama i mislim da ponekad treba gledati realnost i kod kuce a ne samo u komsiluku u negativnom smislu.

PG

pre 18 godina

Poslije toliko sjednica i analiza, Venecijanska Komisija nije odgovorila na dva najvaznija pitanja:
1. Da li je potrebna parlamentarna vecina od dvije trecine da se raspise referendum?
2. Koliki procenat od upisanih biraca treba da glasa 'Za' da bi referendum bio uspjesan?
Vlast i opozicija se o tome nece dogovoriti; Jedina Milova opcija, koja je uvjek radila 100%, je kupovina glasova.

zoki

pre 18 godina

Jucer je bilo u podgorickim "Vijestima" da je 39 % za samostalnost a da je 34 % za zajednicu. Takodje je bilo da gradjani najvise vijeruju u srpsku pravoslavnu crkvu kao i da je najpopularniji politicar Milo Djukanovic. No najvaznije je da nijedna opcija dakle ni nezavisnost a ni savez dvije republike nema nad-polovcnu vecinu od ukupno svih upisanih biraca. Ako je ovo istina da mora 50 % glasati za nezavisnost od ukupno upisanih biraca onda nema nista od nezavisnosti.

Jovana

pre 18 godina

Pa, nije bas tako kako beogradski mediji prenose. Iz nekog razloga pokusava se sakriti jasan stav Komisije da crnogorski drzavljani koji zive i glasaju u Srbiji ne mogu da glasaju i na referendumu u Crnoj Gori ( sto su Kostunica, Matija Beckovic, Ljubomir Tadic itd forsirali), ali se zato istice nesto sto nije tacno a to je da je komisija trazila 50% od upisanih gradjana za priznavanje rezultata referenduma....

Tvrtko prvi

pre 18 godina

A šta ako referendum ne uspe... i ako Crna Gora ostane da bude deo Srbije i Crne Gore (ili Bog te pitaj čega)... Hoćemo li opet imati ovu sporu, po ključevima uređenu državu ili ćemo napraviti neku funkcionalnu, jedinstvenu, pred svetom normalnu državu? Hoćemo li opet imati nezadovoljne Crnogorce koji bi čas da budu Srbi čas Crnogorci, da večito slušamo kritike kako smo krivi za njihove neuspehe ...
Ja sam za to da se oni lepo otcepe pa nek tamo Srbuju ili Crnogorštvuju... samo nek prestanu sa ovom iscrpljujućom, i po mentalno zdravlje naroda Srbije, Crne Gore i same Evrope, opasnom pričom.

Bosko

pre 18 godina

"Vijesti" su vec objavile tekst relevantnog dijela izvjestaja Venecijanske komisije. Najvaznije su tacke 39. i 40.

39. Kada se pogleda drzavna praksa, moze se zakljuciti, prvo, da se na referendumima o nezavisnosti, promijeni drzavnog statusa i slicnim situacijama uvijek zahtijeva bar potreban nivo odziva. Drugo, odluka o samoopredjeljenju u praksi je obicno prihvatana i time bila legitimna tako sto je odobri vise od 50 odsto registrovanih biraca.

40. U svjetlu Komisijinog poznavanja prakse mnogih zemalja i odsustvu uvjerljivih dokaza o drugacijim medjunarodnim zahtjevima, Komisija zakljucuje da ovaj uslov u sadasnjem zakonu o referendumu (da o rezultatu referenduma moze odluciti prosta vecina od onih koji glasaju, pod uslovom da najmanje 50 odsto biraca izadje na glasanje) nije u nesaglasju sa medjunarodnim standardima. Komisija bi se usprotivila svakom predlogu da se jednostavno ukloni uslov da najmanje 50 odsto birackog tijela glasa. Medjutim, kako bi rezultat referenduma trebalo da dobije vise postovanja, Komisija smatra da bi politicke snage u Crnoj Gori mozda zeljele da se saglase o promjeni sadasnjih pravila predlozenog referenduma, bilo sto ce usvojiti veci procenat za odziv ili sto ce zahtijevati da odluku podrzi procenat birackog tijela koji treba utvrditi. Promjena u ovom smislu sigurno bi bila u skladu sa medjunarodnim standardima i pomogla bi da se obezbijedi veci legitimitet ishoda.

Sasa

pre 18 godina

Clan 39 je deo Rezimea i govori o generalnoj praksi. To nije preporuka. Dve konkretne proporuke su da na referendumu ne treba da glasaju Crnogorci nastanjeni u Srbiji, i da je potreban izlazak od 50% upisanih biraca da bi referendum bio uspesan.
Sto se tice procenta upisanih biraca koji treba da glasaju za opciju nezavisnosti, tu nema preporuka, sem da vlast i opozicija treba da se dogovore.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Jedno je sigurno referenduma će biti. I to je dobro. Samo što još uvek nije jasno ko će imati prava da glasa na tom referendumu. Da li će odluka o nezavisnosti "pasti" i ako na izbore izadje ispod 50% biračkog tela ? Ili će se u tom slučaju upotrebljavati, već toliko popularna, "peta računska radnja". Zbog čega trenutnoj političkoj garnituri u Crnoj Gori ne odgovara da na referendumu o državno-pravnom statusu ne glasaju svi Crnogorci, upisani i Knjige državljana ove Republike ? Nije ovo glasanje o komunalnom uredjenju neke beogradske ili podgoričke ulice. Zbog čega aktuelni oligarsi u Crnoj Gori prave razliku medju svojim državljanima ? Ako ne veruju Crnogorcu koji trenutno ne stanuje u Nikšiću ili Danilovgradu, kako će verovati pripadniku albanske ili bilo koje druge nacionalnosti ? Da li će njihova priča o "faktoru mira i stabilnosti na Balkanu" i dalje "piti vodu" ? Da li nekome u Crnoj Gori, bio on pozicija ili opozicija odgovara referendum, koji će doneti mnogo više problema nego što će ih rešiti ?
Sve su to pitanja na koja bi "Milo&Co.", morali da razmišljaju. Osim, ako negde ne gori....

Iskreno za Vojvodinu

pre 18 godina

Citajuci sve ovo jasno je zasto se raspala bivsa Yu i zasto Crnogorci zele samostalan put...
Pogledajmo se u ogledalo, nama ne treba niko, mi smo "nebeski narod "...i takvi cemo i ostati..makar stali pod jednu sljivu po narodnom verovanju.
Ono sto verujes, to ce ti i biti...!!!

Bosko Niksic

pre 18 godina

Veoma sam razocaran načinom na koji ste prenijeli stavove Venecijanske komisije istgnuuvsi iz konteksta cjelokupan izvjestaj a ne samo citirajuci član 39. Što niste objavili kompletan tekst ili makar član 40. Mislio sam da ste objektivniji ali izgleda da sam se prevario. Strasno sam razocaran da stajte na stranu onih ljudi u CG koji su vas "pljuvali" svih ovih godina. Ne trazimo od Vas da nas branite ali trazimo da prenesete istinu. Zar je to tesko?

Maki

pre 18 godina

Nije mi jasno iz ovog vaseg napisa uopste da li po venecijanskoj komisiji treba da bude vise od 50% glasaca, ili 50% treba da glasa za otceplenje, da bi doslo do otcepljenja.
Da li postoji mogucnost da dodjete do prave vesti? Ovim nista nije receno.

ZigZag

pre 18 godina

Krajnje je vreme da Srbija ostane sama/ postane samostalna drzava.
Tako, vise nece imati koga da krivi za svoje neuspehe!
Pozdrav is Skoplja!

six

pre 18 godina

Potrebna je dvotrecinska vecina od ukupnog broja biraca
(sa pravom glasa na parlamentarnim izborima) da bi crnogorska nezavisnost bila sigurna. Ne da bi se dobio rezultat referenduma, nego da se moze promjeniti sadasnji Ustav Crne Gore
(ako se promena statusa drzave ne izvrsi u Skupstini Crne Gore rezultati referenduma su izlisani).

Pedeseprvi

pre 18 godina

Evropska unija pa i sama Venecijanska komisija najvise snose krivicu za sve nedoumice oko Crne Gore koje nacionalisticki elementi u obe republike pogresno tumace, sto smo imali prilike da vidimo u prethodnom haosu i 4 izgubljena rata. Dok god postoje tajna ocekivanja iz tzv. krugova bliskih Briselu, da ce se desiti nekakava kompenzacija za Kosovo ,da treba 100% izaslih gradjana da glasa i slicno, ovde ce uvek biti belaja. Na zalost zbog toga je u prethodnom periodu 200.000 ljudi platilo glavom a oko 4 miliona je raseljeno. Nadam se da ce se nedoumice otkloniti do kraja godine i da ce to uciniti sama EU naravno uz dogovor sa SAD. A politicarima u Srbiji i tzv. jugo nostalgicarima preporucujem da se okanu corava posla i da se posvete priblizavanju Evropskoj uniji sto kaze Oli Ren. Ako neko dobija na izborima preko 50% na koje izadje 80% dok ovdasnja vlast dobije 10% od 30% izaslih biraca, sta ima vise da trazi u Crnoj Gori. Da ne spominjemo blisku proslost. I da li ova vlast misli da ce pod firmom usaglasavanja sa nepostojecom poveljom moci tek tako da izbrise 250000 ljudi iz spiskova i da im uskrati prava koja su oni vec stekli po svim zakonima koji vaze u Evropi na koju se Srbija poziva a koji jedino ne vaze kod nje.
Moram da pohvalim i reakciju sajta B92 koji za razliku od RTS nije potrcao odmah da objavi da je potrebno 50% od upisanih biraca, vec je stavio jednu nedoumicu koju je posle otklonio.
Licno mislim da srpski politicari, a i gradjani, imaju daleko vaznija pitanja od Crne Gore. Oni idu svojim putem sa ili bez nas. Mi ne resavamo svoje probleme pa ce nas iduce godine zadesiti jos jedna katastrofa kad racuni dodju na naplatu. Pri tome niko ne citira deo izjave Olija Rena koji kaze da BiH SCG i Albanije nece skoro u EU.
Mislite o tome.
EU ili zdravlje.

TkN

pre 18 godina

Kome nije jasno, da pojasnimo. U navodnicima je tekst VK (tacke 39 i 40), van navodnika moj komentar:

"Imajuci u vidu drzavnu praksu, moze se zakljuciti, prvo, da se na referendumima o nezavisnosti, promeni drzavnog statusa i slicnim situacijama uvek zahteva bar potreban nivo odziva."
Znaci 50% izlaznosti.

"Drugo, odluka o samoopredeljenju u praksi je obicno prihvatana i bivala legitimna tako sto je odobri vise od 50 odsto registrovanih biraca."
Znaci, U PRAKSI je bivalo da se trazi da za odluku glasa vise od 50% upisanih biraca.

"U svetlu prakse koje poznaje Komisija u mnogim zemljama i u odsustvu uverljivih dokaza o drugacijim medjunarodnim zahtevima, Komisija zakljucuje da ovaj uslov u sadasnjem zakonu o referendumu (da o rezultatu referenduma moze odluciti prosta vecina od onih koji glasaju, pod uslovom da najmanje 50 odsto biraca izadje na glasanje) nije nesaglasan sa medjunarodnim standardima. Komisija bi se usprotivila svakom predlogu da se jednostavno ukloni uslov da najmanje 50 odsto birackog tela glasa."
Znaci, potreban i dovoljan uslov koji postavlja VK je da na referendum izadje 50%+1 upisan birac i da vecina glasa za.

"Medjutim, kako bi rezultat referenduma trebalo da dobije vise postovanja, Komisija smatra da bi politicke snage u Crnoj Gori mozda zelele da se saglase o promeni sadasnjih pravila predlozenog referenduma, tako sto ce usvojiti veci procenat za odziv ili sto ce traziti da odluku podrzi procenat birackog tela koji treba utvrditi. Promena u ovom smislu sigurno bi bila u skladu sa medjunarodnim standardima i pomogla bi da se obezbedi veci legitimitet ishoda."
Znaci, ako bi politicke snage MOZDA zelele da daju veci legitimitet odluci, onda mogu traziti i veci procenat. A NE MORAJU.

Toliko o procentima.

glodur

pre 18 godina

Pitanje državljanstva je iskonstruisano. Državljanstvo je bilo SFRJ, SRJ, a sada je SCG. Čovek koji je rođen u Srbiji a upisan je u knjigu državljana SFRJ(SRJ;SCG) u Crnoj Gori zato što mu je otac tamo boravio 1950 i neke, svakako ne može biti državljanin Crne Gore. Državljanin Crne Gore (ili Srbije) može se postati nakon raspada trenutne SCG. Svako drugačije tumačenje je posledica želje nekih ovdašnjih da se pitaju na dva mesta.

Adio

pre 18 godina

Samo nek' idu. A vec za par godina ce im biti lepo kao Makedoncima: Albanski ce biti zvanicni jezik, otvorice se univerziteti i skole na albanskom, sve funkcije ce se deliti po nacionalnom kljucu i do 2020 imacemo 4 albanske drzave na Balkanu.

petar

pre 18 godina

Kao drzavljanin srbije sa prebivalistem u cg, smatram da je najbolje i za cg i sr da raskrste sa drzavnom zajednicom kao kvazi tvorevinom.
Kad je rec o pravu glasa na referendumu, stvari su stvarno slozene. Sa jedne strane cudno je da drzavljanin jedne zemlje ne moze da odlucuje oko jedne krucijalne stvari kao sto je drzavni status. Sa druge, nelogicno bi bilo da o drzavi odlucuju oni koji de facto nemaju veze sa njom.
Da stvari budu gore, nakon referenduma, ukoliko CG postane samostalna, to bi znacilo da svi njeni drzavljani (pa i oni iz Srbije) mogu da se prijave u CG (do sada to nisu mogli). Samim tim, ta kategorija Crnogoraca ili "Crnogoraca" (Beckovic, Tadic itd.) ce steci glasacko pravo u CG. Da li Djukanovic razmislja o tome?

Gradimir Stefanovic

pre 18 godina

Biračko telo Srbije je mnogo lakše definisati. Već smo ga "korisitili" u nedavnim referendumima. Zato, nek se Srbija izjasni za ostajanje u zajedničkoj državi. Možda je to efikasnije, lakše, jednostavnije i direktnije.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Ha ha ha! Mogu se slikati i premijer i svi oko njega! Kako su se sinoc mucile televizije(TVCG, strasni TV IN i naravno NTV Montena) da narodu nekako spakuju u isprame mozgove Izvjestaj iz Venecije! To je bila panika na svakom koraku! Ne mogu izvuci 50% da im glasa za samostalnost sa sve Hrvatima i Albancima. Sigurno ce se stancovati licne karte za ljude koji ce ih slijepo slusati, ali sve je dzaba! Pada pada pada Vlada! Milo jeste da si bio Titin pa Slobin pionircic, sad ces malo na smetliste istorije. Tu ces biti zapisan i upamcen ako najveci neprijatelj i pljackas svog naroda!

Uca, Nislija u Kvebeku

pre 18 godina

Zalosno je i razocaravajuce da se razmislja kao sto je S. Milosevic razmisljao o Sloveniji (i dr. republikama bivse nam SFRJ): "Pustite ih neka idu", da bi, onda, to svim silama i podupro.
Razmisljanje o nasoj samodovoljnosti nas nece nikud dovesti.
I jos ovo:
Mila Djukanovica (i kuma mu Bulatovica) ne volim nikako. Jos od onih istupa na kongresu (bivseg) SKJ. Ali, nije li cinjenica da je on sa porodicom Milosevic-Markovic i njihove autokratije bio u ostrom sukobu? Nije li raskinuo kumstvo (svetinju i kod Srba i kod Crnogoraca) zbog toga i njih?
Pozdrav svima koji vide svoje dvoriste i MALO DALJE.

Vladimirr

pre 18 godina

Potpuno tipicno, pustaju se vesti u etar u nekakvoj navijackoj atmosferi, bez toga da se uopste procitaju relevantni izvori. Tako ono sto se cinilo kao dobra "prosrbska" stvar ujutru postane potpuna katastrofa uvece, i onda nije ni cudo sto su svi ljuti, posebno oni polupismeni i koji ne znaju da citaju izmedju redova. Dajte, ljudi, probajte sa malo vise realizma, ili, da kazem, bar malo profesionalnosti, da se bar procitaju izvori na koje se onda pozivate...

kiki

pre 18 godina

Vidim da se ovde mnogo mesa.
Definicija o uspehu referenduma ,s time se valjda slazemo svi, je da mora izaci 50%+1 od ukupnoh broja upisanih biraca.
To je valjda jasno, da mora izaci barem polovina od ukupnog broja onih koji imaju pravo glasa.
I sada naravno da ce samo izaci oni, koji su ZA nezavisnost, tako da je naravno tacno sto su javili na RTS-u da je za nezavisnost neophodno da glasaju 50%+1 od ukupnog broja upisanih. To sto crnogorski rezim pokusava da i dalje obmanjuje svoje gradjane, mnogi i dalje ne shvataju, nego opet krivicu svaljuju na Beograd, RTS, ili nekog drugog.
A Milo vec sada mora da pocne stampanje pasosa onima koji bi glasali ZA, jer tesko da moze da izadju 50% onih koji su za nezavisnost.
A stvarno je bilo smesno i pomisliti da ce 25% ukupnog broja biraca biti dovoljno da se izglasa ovako krupna stvar kao sto je nezavisnost.

Drasko

pre 18 godina

Znaci ako se pristalice zajednicke drzave odluce na bojkot referenduma , iz bilo kog razloga, on nece uspeti i zadrzace se status quo iako je mozda vecina gradjana Crne Gore za opciju nezavisnosti...tuzno je to..

goran

pre 18 godina

Sprdacina sa Darmanovicem 39 paragraf jasno kaze da 50 posto glasackog tela mora da podzi nezavisnost.Gde u demokratiji ima da ce manjina da odlucuje buducnost vecini.Jedino u komunizmu.

Andrija

pre 18 godina

Dobra vijest za sve i nije mi jasno zasto ljudi strecaju od referenduma.Crna Gora zeli da udje u Evropu ali ne preko Beograda (ili preko bilo koga drugo)sto je valjda sasvim razumljivo.
A dan poslije referenduma sve ce bit isto.Voljecemo ce koliko smo se voljeli do juce ako ne i mnogo vise.
Zivjela nezavisna Crna Gora.
Zivjela nezavisna Srbija.

Dr. Dragan Stevanovic - Nemacka

pre 18 godina

Ako crnogorski drzavljani koji zive i rade u Srbiji nemaju pravo da ucestvuju na referendumu, a Crna Gora se odvoji od SCG nastace veoma cudna situacija. Postavljaju se sledeca pitanja:
1. Da li ce oni automatski biti brisani iz drzavljanstva Crne Gore?
2. Da li ce oni automatski biti upisani u drzavljanstvo Srbije?
3. Ako ostanu drzavljani Crne Gore (deluje u skladu sa praksom u svetu), da li ce imati pravo glasa (naravno, tada crnogorsko)? Ako da, stvorice se cudna situacija, da je vecina drzavljana samostalne Crne Gore protiv njene samostalnosti.
Nije mi poznato da igde u razvijenom svetu postoje drzavljani koji nemaju pravo glasa. Naprotiv, cak i oni koji imaju visestruko drzavljanstvo, imaju pravo glasa u svakoj drzavi cije drzavljanstvo poseduju. Da li oni crnogorci koji su na drzavnim funkcijama u Beogradu (na primer poslanici u Skupstini SCG), pa po zakonu moraju biti i prijavljeni u Beogradu, imaju pravo glasanja na referendumu? Puno pitanja koja je jako lako resiti principijelnim stavovima!

Milojko

pre 18 godina

A šta će sad M.Bećković.Ljubo Tadić,M.Vučelić,Rade Bulatović,M. Jočić,Svi Božovići... Aligrudić,Tijanić,Savezi plemenskih skupština,Udruženja za zajedničku i "Evropsku"...Amfilohije Radović i hiljade onih koji parazitiraju u Srbiji i od Srbije sluđujuću istu pričama o srpstvu..o srpskoj CG..a šta će sada Dobrica?

Sava

pre 18 godina

Molim Vas IDITE!
Preporuka Venecijanskoj komisiji: predlozite da moze da izadje jedan birac da referendum uspe. Ja ga molim da glasa za samostalnu cg! (nije greska mala slova) Tako ce Srbija biti svoja.

Srbi se ne boje neazvisne CG

pre 18 godina

Kako god gledali i citali za nezavisnu CG mora izaci i glasati preko 50% glasaca jer ce opozicija pozvati na ne-izlazak. U Srbiji se zbog ovoga niti iko streca niti se plasi. Srbija se plasi dalje nestabilnosti u zajednici i unutrasnjih sukoba u CG. Na kraju krajeva Srbiji bi nezavisnost CG odgovarala jer bi to znacilo 2 Srpska glasa u buducoj EU umesto jednog. Stalno proturanje teze kako su Srbi, Srbija i Srpski politicari uplaseni od postenog referenduma u CG je potpuna dezinformacija.

Vidrovan

pre 18 godina

Totalno promašena tema! Ne radi se o Milu, njegovom bežanju u Evropu ili Srbiju da se sačuva od odgovornosti, ne radi se o ljubavi, dva oka, Slobodanu, nije bitno je li Milo bio mlad ili nije, je li bio za ovo ili ono... Radi se o Crnoj Gori! U državi sa Srbijom, Crna gora je mnogo izgubila i mnogo zaostala za civilizovanim svetom, zaostala u državnoj organizaciji, medjunarodnim integracijama, zaostala u privredi, obrazovanju, nauci... I posle svega, kada nam je pružena šansa da se priključimo naprednim i civilizovanim zemljama, Crna Gora tu šansu neće iskoristiti jer se Srbiji "ide" u Evropu a sve čini da u nju nikada ne stigne. E, Crna Gora bi trebala u Evropu sama, ako ne ide zajedno, valjalo bi i poziciji i opoziciji, i neka tamo odgovaraju (Evropa neće štiti kriminal)svi iz sadašnje vlasti, uključujući i Mila. Da vidimo šta se mora sa državom raditi!

Milos

pre 18 godina

Djukanovic ce u svakom slucaju izaci kao pobednik :
Treba samo da raspise referendum,objavi rezultate i zatrazi misljenje Venecijanske komisije o ishodu;ako potvrde njegov stav,utoliko bolje za njega,ako kazu da nezavisnost nije prosla moze da kaze "ja sam svoje obecanje odrzao i sve pokusao ali ne mozemo protiv celog sveta".

Sredoje

pre 18 godina

Ja sam Srbijanac iz Kragujevca i zivim u Njujorku. Dosao sam pre 6 godina i stekao drzavljanstvo. Glasam u drzavi New York. Moj komsija, kome je i pra deda ziveo u New York se odselio na Floridu i izgubio svako pravo glasa ovde, pa i da je u pitanju referendum o samostalnosti. Ja mogu da glasam, a on ne moze.Tako je i sa Crnom Gorom. Kada se osamostali postici ce se ili nece bilateralni sporazum o dvojnom drzavljanstvu i ko god ima prava na crnogorsko drzavljanstvo gde god zivi, moci ce da ga dobije i ici u Crnu Goru da glasa.
Ali opet ce biti kao i ovde.
Ako se ja vratim u Kragujevac na glasanje u Njujorku cu moci da dodjem, ali moj bivsi komsija iz Floride nece. U istoj zemlji se ne moze glasati na dva mesta. Ni ja ne mogu da glasam U Crnoj Gori, a drzavljanin sam SCG. Mogu u Srbiji. Sto bi neko imao pravo na dva glasa? Ne moze ljudi.

Banat

pre 18 godina

Ako su Crnogorci koji trenutno zive u Srbiji mogli da glasaju na izborima u CG, onda ne postoji nikakvo opravdanje da im se uskrati pravo glasa na referendumu.
Nemam nista protiv da se CG ocepi ali to mora biti na jedan demokratski nacin. Kradja i prevara ne dolaze u obzir, a sve mi se cini da se ide bas u tom pravcu.
Srbija mora voditi racuna o Srbima u CG i njihova prava mora stititi - bez obzira na ishod referenduma. To nije mesanje u unutrasnje stvari CG, vec se to zove odgovorna politika.

Branislav Zekic Zeka

pre 18 godina

U Srbiji mogu da glasaju i strani drzavljani (drzavljani Crne Gore koji zive u Srbiji) a u Crnoj Gori ne mogu da glasaju njeni drzavljani koji zive izvan Crne Gore! Ali isti arsin ne vazi sa Amerikance, Engleze, Francuze, Nemce, Italijane, Spance itd, itd, pa cak i za Srbe koji zive u dijaspori. Koji blam od komisije koja vlastima Crne Gore preporucuje krsenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Deklaracijom UN! Zato drzavljani Crne Gore koji zive u dijaspori treba to svoje pravo da brane pred organima UN a ne u Latinima i na RTS-u. Ili da se pomire sa sudbinom i u konkretnom slucaju da se odreknu crnogorskog drzavljanstva i zatraze srpsko drzavljanstvo kako bi mogli da i ubuduce glasaju na izborima u Srbiji. A da li ce referendum u Crnoj Gori da prodje ili nece to je sasvim drugo pitanje.

Gandra

pre 18 godina

Koliko me samo sva ta halabuka oko referenduma, Crne Gore, obnove njene državnosti ili ostanka u zajednici sa Srbijom smara! A dve najljigavije političke figure tamo su upravo taj Milo i taj Amfilohije. Upravo koliko su im ljigavi i suprostavljeni stavovi. Srbija i Crna Gora su, faktički toliko odvojene, da bi samo trebalo to ozvaničiti i gotova stvar! I dobro bi bilo da to bude rezultat srpske inicijative.

Labud

pre 18 godina

Mnogo su različiti i suprotstavljeni pogledi na iste stvari. Sve bi trebalo meriti istim aršinom, a mržnji se pribegava kada drugog argumenta nema.

Um caruje...

pre 18 godina

Ako Srbija misli da ima neka prava na Crnu Goru, onda ne misli dobro. A ako misli da treba da zaštiti Srbe u Crnoj Gori, onda je bolje da ih ne štiti, gde god ih je dosada štitila to je naopako uradila, nažalost.

Nebojsa

pre 18 godina

Moram da priznam da se ne razumem previse u balkanske politicke matematike, ali ako neko moze neka mi objasni sledecu stvar. Ocigledno je da u Crnoj Gori postoji kakva takva ( tanka ili debela ) vecina koja zeli nezavisnost. Razlike u anketama su od 2 do 6 %. I sada, ako to nije vise od 50% ukupno biraca, jer izlaznost od 100% birackog spiska je teorija, kako stvari stoje? Status quo? Nezavisnost ili produzetak agonije pod sadasnjim uslovima?

Razumrazum

pre 18 godina

Ovoj crnogorskoj opoziciji je samo stalo da skine Mila! A nemogu nikako,pa im nikakva demokratija i nikakva pravila nisu dobri.
Da neće da vrate socijalizam? Ili da uspostave 26. okrug republike Srbije?

markos

pre 18 godina

zasto se djelimo?! rodjen sam u krajini, nju sam izgubio! ne mogu vise da gubim, necu znati ko sam! zar nismo isti, sta se desava!?

milan-vp

pre 18 godina

Ko sta o Djukanovicu,od cigareta do privatizacije,Milo pere obraz - Cnoj Gori. Znaju to i njegovi Srbi,samo je lakse terati inat nego zasukati rukave. Ne zbog Mila,i njegovih,zbog Crne Gore.
A da je zasluzila drzavnost,zasluzila je.Crnogorska drzavnost je samo pola veka mladja od hiljadugodisnje Madjarske.
A kada se osamostali,onda treba izdrzati. Evropa nije 'bela sengeska lista'. Evropa je velika utakmica. Iz dana u dan. Danasnji Crnogorci nisu oni iz jucerasnjih viceva. O lenjosti. Zeljni su da se dokazu. A da su pametniji od nas Srba,jesu. Zato i odlaze.

Srdjan

pre 18 godina

Nije mi jasno zašto u Srbiji niko ne traži referendum!? Zašto bi 5% stanovnika SCG odlučivalo o njenoja sudbini a ne svi? Ugrožena su nam osnovna demokratska prava!

uros

pre 18 godina

Recimo i da EU traži da za nezavisnost glasa 50%+1 upisanih birača. Šta bi se desilo da glasa 49.9%? Rezultati ne bi bili priznati i dobili bismo umjesto agresivne manjine jednu isfrustriranu većinu i eto novog problema. Sve u svemu i AKO je istina to je još jedan pokazatelj koliko je briselska administracija slijepa kada je u pitanju Balkan.
I još jedno me čudi. Da li im stvarno toliko smeta još jedna država u Evropi? Zar im stvarno odgovara da u Crnoj Gori podržavaju strane koje su protiv Haškog tribunala, koji na mitinzima nose slike Ratka i Radovana. Sram da ih bude licemjeri jedni! A Solana u Prištini izjavi da EU nema ništa protiv novih država. Nek se on bakće sa ETA-om a pusti Crnu Goru na miru.

vladimir

pre 18 godina

Super je ova demokratija. Na kraju 25% nacije odlucuje o sudbinskim pitanjima. Zato je pitanje vecine po meni smesno. Treba uvesti obavezno glasanje za sve kao u Grckoj pa kada na bilo koje izbore izadje 97% dobijas pavi rezultat. Ovako "demokratija" je smesna a CG dobija i moj srpski glas za otcepljenje ako im to pomaze.