Četvrtak, 08.12.2005.

20:13

Venecijanska komisija: 50%?

Venecijanska komisija utvrdila je takozvani Nacrt mišljenja o referendumu u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Venecijanska komisija: 50%? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 18 godina

Ako opozicija pozove na neizlazak, onda bi ona druga strana imala vrlo veliki udeo u glasanju i procenat pozitivnog odgovora bi bio vrlo visok (cak i blizu 100%). Ipak, to nema mnogo veze sa uspehom referenduma, jer ce isti uspeti ako na njemu pozitivno glasa vise od 50% UPISANIH biraca, a ne onih koji su na njega izasli. Tako se onemogucava da sacica ljudi, tacnije - nesto vise od polovine te sacice, koji izadju na referendum odluce o sudbini cele Crne Gore. Dakle, izadje li opozicija na referendum, ili ne - sve im je jedno, ukoliko pozitivan odgovor da vise od 50% glasaca sa glasackog spiska. Drugo je pitanje da li Djukanovic ima toliku podrsku u narodu. Licno, mislim da Srbija u to uopste ne treba da se mesa, vec treba da pusti gradjane Crne Gore da to sami rese. Mi, sa druge strane, imamo previse svojih problema da bi sebi dozvolili luksuz da razmisljamo o tudjim.

Vojapuko

pre 18 godina

Pa nije bas korektno prenet nacrt odluke Venecijanske komisije. Po onoj narodnoj "Babi se snilo sto joj bilo milo". Dakle gradjani Crne Gore imaju pravo glasa a ne i gradjani Srbije poreklom iz Crne Gore, kao i da je prihvatljiv procenat od 50% izaslih. Medjutim nije neprihvatljiv deo Zakona koji propisuje da vecina od izaslih biraca je dovoljna za uspesnost referenduma. Jer nijedan zakon u okruzenju i evropskoj praksi ne poznaje dupli cenzus, i 50% izaslih i 5o% od upisanih biraca. Dakle opozicija i vlast mogu da se dogovore da taj procenat bude veci, ali cemu onda 5o% od upisanih biraca za izlaznost kad ispada da od tih 50% izaslih biraca treba da glasa 100% kao u Albaniji u doba Envera Hodze. Nego nije to problem, vec odavno smo navikli na krivu interpretaciju u ovdasnjim medijima, tipa nece Kosovo dobiti samostalnost, te nema referenduma, te dobice Srbija Crnu Goru, u miraz ako ode Kosovo.
To ako svi mediji u Srbiji moraju da pevaju kao sto "Rade svira" to je njihov problem, medjutim to ne znaci da " Car nije go" i da je objektivno stanje drukcije. Mi nista necemo dobiti ako se pretvorimo u kolektivne Narcise. Treba se suociti sa stvarnoscu koliko god ona bila surova. Dakle ko je pukao videcemo tek tamo u aprilu 2006. Boijim se da ce nekima ovde biti aprilili ili travanjinjinji.

Bivsi Jugosloven

pre 18 godina

Mislim da ce na referendumu glasati oko tristo hiljada gradjana jer je u pitanju biti ili ne biti Crne Gore prema tome ZBOGOM Jugoslavijo zbogom Srbijo . Najvise cega mi je zao jeste himna Hej Sloveni koja je bila najlepsa na svijetu ali ni Oj svijetla majska zoro nije tako losa.

Giovani Caraciolo di Vietri

pre 18 godina

Po svemu sudeci Venecijanska komiisja je Mila Djukanovica dovela u situaciju slicnu scenama iz filama "Nemoguca misija". Mozda je to i kompromis izmedju dva ekstrema, ali je svakako pitanje o kome mora odlucivati vecinska Crna Gora. S obzirom da je u pitnaju referendum koji obavezuje i koji predstavlja vrstu plebiscita, odluka Venecijanske komisije stoji na mestu. Ali sve se to sovdi na ulogu Toma Kruza u vec pomenutom serijalu. Mozda je Djukanovic i kadar da mobilise vise od pedeset procenata od broja upisanih u biracki spisak, ali to je malo verovatno s obzirom na politicki mentalitet nasih naroda. Da li je stvar odlucena i pre nego sto ce referendum biti odrzan? Da li smo i dalje pri odrzanju statusa quo? Da li ce nam nova godina doneti nevidjenu kampanju i politicku agitaciju ostaje da se vidi.

milan-vp

pre 18 godina

Osamostaljivanje Crne Gore, koja ima veca istorijska prava na drzavu od jedne Slovenije, jeste sustinski pocetak za Srbiju, sasvim precizno za Beograd, da pocne prvi put u proteklih 15 godina da razmislja o odgovornosti i svojoj ulozi u zbivanjima koja su nam, ruku na srce, upropastila sve sto smo imali, i buducnost nase dece dovela pod veliki znak pitanja.

Monty

pre 18 godina

Neka se onda postavi referendumsko pitanje pod tim "fer" uslovima "Da li ste za zajednicku drzavu?" pa nece biti ni 25% za...
Uslovi da bude 50%+1 od ukupno upisanih biraca su elementarno nefer i svako ko se raduje takvim uslovima jednostavno nije demokrata.
Ne pripadam onima koji podrzavaju ni Mila niti koga drugog, ali podrzavam FER REFERENDUM na kome bi se demokratski rijesio drzavni status moje zemlje.

Stefan

pre 18 godina

U ovom slučaju predlažem sljedeće rješenje: Referendumsko pitanje treba da glasi "Da li ste za to da Crna Gora nastavi da živi u SCG?"

Bankar Toronto

pre 18 godina

Nazalost nista ne ovisi od biraca, sve ovosi od Mlla. Milo moze da ispuni svaki kriterij, sve je u njegovim rukama, samo ako on to hoce!

AA

pre 18 godina

Prvo: Jedini fer, korektan i posten uslov jeste 50%+1 IZASLIH biraca. Drugo: radi se o referendumu za nezavisnost, a ne o republickim ili predsednickim izborima, te ne znam zasto: "Puk'o si Milo!" (na kraju krajeva, Milo je dobijao izbore na platformi samostalnosti, te ako se ova platforma ne realizuje zbog nepostenih uslova - radije mozemo reci: "Pukli ste Crnogorci, vi nemate prava da ista odlucite."). Trece: Zaista je otuzna kolicina zlobe i pakosti medju nama Srbima - ne interesuje nas ni pravda ni prava drugih, samo da je po nasem.

Bosko

pre 18 godina

Venecijanska komisija (VK), u Nacrtu mišljenja o referendumu u Crnoj Gori ocijenila je kako pravo glasa na referendumu ne mogu imati državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo u Srbiji.
To je večeras, pozivajući se na pouzdane izvore, prenijela Radio-Televizija Crne Gore.
Predložen je i zaključak da se ne preporučuje konkretna većina, „već se prepušta crnogorskoj vlasti i opoziciji da se dogovore o neophodnoj većini za validnu referendumsku odluku“.

Cuvaj se Danajaca

pre 18 godina

Sad je potpuno jasan pristup EU resavanju balkanskog "problema". KiM ce dobiti nezavisnost koja se bas i nece tako zvati, Srbiji ce ostati CG, BiH ce dobiti jacu centralnu vlast, sto ce se polako desavati i u SCG. To je EU formula da svi budu zadovoljni, ok sem Mila. Cinjenica je da ovo resenje nije fer prema CG jer nije vazilo za bivse ju republike ali mnogo toga nije bilo fer na balkanu u poslednjim godinama (pogotovo kad su Srbi u pitanju). E sad da li ce Srbi ovo prepoznati kao fer nagodbu za Kosovo nisam bas siguran i mislim da bi Evropa trebalo jos malo da se prostre kad su Srbi u pitanju ako vec zeli nezavisno Kosovo.

Banat

pre 18 godina

Posto se nezavisnost nikako ne moze obezbediti demokratskim putem, mozemo reci da ce Milovi planovi propasti - ukoliko iskljucimo nasilno ocepljenje (sto EU, verujem, nece dozvoliti - niti bi trebalo da dozvoli).

Federaciju treba ucvrstiti. Ovo sto sada imamo je gubljenje novca, energije i vremena. Savezna drzava se treba baviti odbranom, spoljnom politikom (clanstvo u EU i druge integracije), vazdusnim saobracajem, ekologijom, ljudskim pravima, spoljnom trgovinom, medjunarodnim finansijama (WB, MMF, WTO), sportom, zdravljem, nacionalnim kulturnim nasledjem i spomenicima kulture, carinom i eventualno saveznom policijom (SMUP).
Savezna skupstina treba zadrzati dva doma (Vece gradjana i Vece republika). Treba se ukinuti Savet ministara, a vratiti savezna vlada sa punim mandatom da vodi gore nabrojene resore.
Treba, takodje, napisati novi savezni ustav koji ce biti u skladu sa EU standardima. Srbija takodje mora sto pre doneti valjan ustav i uskladiti ga sa saveznim, a ne bi bilo lose da CG uradi isto.
Srbija je sa autoritarnim rezimima raskrstila i vreme je da Milo ode u opoziciju u CG.
Zajednicka drzava itekako moze da funkcionise.

Miloš Nikolić

pre 18 godina

Sada sam na TVCG cuo da drzavljani van CG nemaju pravo glasa i da ce se dogovoriti oko jasne vecine. Ne spominju 50%+1. Jednom rijecju Milo PUKO SI !!!

e bas steta

pre 18 godina

Bezveze! Znaci jos ce da nas dave sa tim njihovim...
Ajde ljudi da im ucinimo uslugu i mi to obavimo za njih? Evo smatrajte ovo otvorenim predlogom da organizujemo potpisivanje zahteva skupstini za referendum i ispomoc bratskoj nam Crnoj Gori u ostvarivanju njene joj drzavnosti.

lakiboy

pre 18 godina

Te sve brojke nisu ni bitne. Sve moze da bude zavaravanje narodnih massa. Ako u pozadini otcepljenja stoji Amerika onda ce se vec nekako naci alhemija - kao sto smo imali prilike da vidimo toliko puta.

Milan,Pirot

pre 18 godina

Da su im isti kriterijumi bili u vezi otcepljenja bivsih republika od SFRJ-rata ne bi ni bilo!A ovako cak i nisu fer prema CG jer se je recimo Makedonija odvojila sa 52% od izaslih a njih je bilo 54%,dakle sa nesto vise od 26% upisanih!

raso pg

pre 18 godina

Zanimljivo ce biti kako ce se Milo izvuc sa ovim, jer ni teoretske sanse nema da prodje referendum po ovom kriterijumu. Da su rekli 40%, i tad bi sve bilo pod velikim znakom pitanja!

Stradi

pre 18 godina

Ne mora opozicija da poziva na bojkot. U CG nema više od 40 do 42% pristalica nezavisnosti. Objektivno, nema ni 30%, ali je veliki broj onih koji glasaju za ono sto vlast propagira.

Sinisa BL

pre 18 godina

Mislim da je Milo puk'o.... Ako u CG ima nekih 470 000 registrovanh biraca, 235 000 MORA da glasa za otcepljenje, sto mi izgleda nemoguce! Sem ako Milo ne pribjegne "demokratskim" metodama ubjedjivanja gradjana...sto mu dosad i nije bilo strano!

Janko23

pre 18 godina

Ni na jedne izbore u Crnoj Gori nikada nije izaslo preko 80% glasaca. Opozicija osvaja na izborima redovno od 40-49% glasova izaslih. Sto znaci da je dovoljno da taj dan svi opozicioni biraci ostanu kod kuce i rezim Mila Djukanovica nema teoretske sanse da dobije 50%+1 upisanih biraca na referendumu. Milo je gotov.

dzoni

pre 18 godina

Pa evo citam na "Vijestima" da je 39% za nezavisnost a da je 34% za zajednicu. Znaci nijedna opcija nema nad-polovicnu vecinu. Ako bude izglasana nezavisnost onda treba da se prihvati realnost a ako nebude izglasana nezavisnost onda treba raditi na tome da se Milo i njegova kompanija povuce sa vlasti i da se ucvrsti danas nepostojeca i labava unija u jednu cvrscu federaciju. To bi znacilo da imamo jednu valutu (bila to euro ili dinar nije bitno), zajednicku vojsku(i sada je imamo), jednu spoljnu politiku ili ministra spoljnih poslova(sada imamo 2 i to iz SCG i iz CG), carina mora biti jedinstvena(sada nije). Policija,ekonomija,vlade trebaju da ostanu ovakve kakve su danas i kakve su uvijek bile tj. nesto po ugledu na sjedinjene americke drzave i onaj tamo sistem sa zasebnim zakonima u svakoj drzavi posebno. Ovo samo pod uslovom da se ne izglasa nezavisnost a velika je mogucnost za to jer kao sto kazem nijedna opcija nema nad-polovicnu vecinu.

kiki

pre 18 godina

A Milo mislio da ce mu biti dovoljno 25%+1.
Ovo je razumna odluka,jer ako se vecina gradjana odluci za nezavisnost, niko nema argumente da tako nesto ospori. Ovako ce referendum veoma tesko uspeti.

Don Quijote

pre 18 godina

Pre nego sto ovde pocne uobicajena rasprava ko i koliko treba da glasa zeleo bih da kazem svima nesto jako vazno.Molim Vas da kao razumni ljudi ne sirite nikakvu mrznju izmedju Srba i Crnogoraca ma kakvo misljenje imali o nacinu sprovodjenja i ishodu referenduma.Dva naroda ce nastaviti da imaju svoje veze koje su duboke i traju kroz razlicita drzavna i politicka uredjenja i Srbije i Crne Gore.Nemojte dozvoliti da budete uvuceni u price politicara a da pritom zaboravite sta nam je svima mnogo vaznije,a to je kako zivimo.Ukoliko vecinska Crna Gora odluci da povrati svoju drzavnost ja cu biti srecan znajuci pri tome da i dalje imam prijatelje u svim dobrim ljudima koji u njoj zive.

Branislav

pre 18 godina

Fer, korektno i jednostavno. Mislim da niko u Srbiji bi bio protiv otcepljenja Crne Gore ako za to glasa preko 50% upisanih u biracki spisak. Problem je u tome sto Milo nikako ne moze skupiti 50% izaslih jer ce opozicija pozvati na ne-izlazak. Bojim se da cemo i posle referenduma imati istu situaciju kao i sada - PAT.

serdar

pre 18 godina

Ako Milo uspije da animira 50%+1 za nezavisnost od svih upisanih, svaka mu cast. Bojim se najgoreg scenarija u CG - da referendum propadne, a Milo i pored toga dobije izbore najesen. Svaka druga kombinacija je bolja za buducnost Crne Gore.

jugana

pre 18 godina

Sasvim ispravno, no vest koja je objavljena u vecernjem Dnevniku RTCG1 glasi "pravo glasa na referendumu imaju samo biraci upisani u biracke spiskove u Crnoj Gori a o dogovorenoj vecini odlucice pregovori vlasti i opozicije".

Branislav

pre 18 godina

Fer, korektno i jednostavno. Mislim da niko u Srbiji bi bio protiv otcepljenja Crne Gore ako za to glasa preko 50% upisanih u biracki spisak. Problem je u tome sto Milo nikako ne moze skupiti 50% izaslih jer ce opozicija pozvati na ne-izlazak. Bojim se da cemo i posle referenduma imati istu situaciju kao i sada - PAT.

Don Quijote

pre 18 godina

Pre nego sto ovde pocne uobicajena rasprava ko i koliko treba da glasa zeleo bih da kazem svima nesto jako vazno.Molim Vas da kao razumni ljudi ne sirite nikakvu mrznju izmedju Srba i Crnogoraca ma kakvo misljenje imali o nacinu sprovodjenja i ishodu referenduma.Dva naroda ce nastaviti da imaju svoje veze koje su duboke i traju kroz razlicita drzavna i politicka uredjenja i Srbije i Crne Gore.Nemojte dozvoliti da budete uvuceni u price politicara a da pritom zaboravite sta nam je svima mnogo vaznije,a to je kako zivimo.Ukoliko vecinska Crna Gora odluci da povrati svoju drzavnost ja cu biti srecan znajuci pri tome da i dalje imam prijatelje u svim dobrim ljudima koji u njoj zive.

jugana

pre 18 godina

Sasvim ispravno, no vest koja je objavljena u vecernjem Dnevniku RTCG1 glasi "pravo glasa na referendumu imaju samo biraci upisani u biracke spiskove u Crnoj Gori a o dogovorenoj vecini odlucice pregovori vlasti i opozicije".

serdar

pre 18 godina

Ako Milo uspije da animira 50%+1 za nezavisnost od svih upisanih, svaka mu cast. Bojim se najgoreg scenarija u CG - da referendum propadne, a Milo i pored toga dobije izbore najesen. Svaka druga kombinacija je bolja za buducnost Crne Gore.

Janko23

pre 18 godina

Ni na jedne izbore u Crnoj Gori nikada nije izaslo preko 80% glasaca. Opozicija osvaja na izborima redovno od 40-49% glasova izaslih. Sto znaci da je dovoljno da taj dan svi opozicioni biraci ostanu kod kuce i rezim Mila Djukanovica nema teoretske sanse da dobije 50%+1 upisanih biraca na referendumu. Milo je gotov.

dzoni

pre 18 godina

Pa evo citam na "Vijestima" da je 39% za nezavisnost a da je 34% za zajednicu. Znaci nijedna opcija nema nad-polovicnu vecinu. Ako bude izglasana nezavisnost onda treba da se prihvati realnost a ako nebude izglasana nezavisnost onda treba raditi na tome da se Milo i njegova kompanija povuce sa vlasti i da se ucvrsti danas nepostojeca i labava unija u jednu cvrscu federaciju. To bi znacilo da imamo jednu valutu (bila to euro ili dinar nije bitno), zajednicku vojsku(i sada je imamo), jednu spoljnu politiku ili ministra spoljnih poslova(sada imamo 2 i to iz SCG i iz CG), carina mora biti jedinstvena(sada nije). Policija,ekonomija,vlade trebaju da ostanu ovakve kakve su danas i kakve su uvijek bile tj. nesto po ugledu na sjedinjene americke drzave i onaj tamo sistem sa zasebnim zakonima u svakoj drzavi posebno. Ovo samo pod uslovom da se ne izglasa nezavisnost a velika je mogucnost za to jer kao sto kazem nijedna opcija nema nad-polovicnu vecinu.

kiki

pre 18 godina

A Milo mislio da ce mu biti dovoljno 25%+1.
Ovo je razumna odluka,jer ako se vecina gradjana odluci za nezavisnost, niko nema argumente da tako nesto ospori. Ovako ce referendum veoma tesko uspeti.

Milan,Pirot

pre 18 godina

Da su im isti kriterijumi bili u vezi otcepljenja bivsih republika od SFRJ-rata ne bi ni bilo!A ovako cak i nisu fer prema CG jer se je recimo Makedonija odvojila sa 52% od izaslih a njih je bilo 54%,dakle sa nesto vise od 26% upisanih!

e bas steta

pre 18 godina

Bezveze! Znaci jos ce da nas dave sa tim njihovim...
Ajde ljudi da im ucinimo uslugu i mi to obavimo za njih? Evo smatrajte ovo otvorenim predlogom da organizujemo potpisivanje zahteva skupstini za referendum i ispomoc bratskoj nam Crnoj Gori u ostvarivanju njene joj drzavnosti.

Stradi

pre 18 godina

Ne mora opozicija da poziva na bojkot. U CG nema više od 40 do 42% pristalica nezavisnosti. Objektivno, nema ni 30%, ali je veliki broj onih koji glasaju za ono sto vlast propagira.

raso pg

pre 18 godina

Zanimljivo ce biti kako ce se Milo izvuc sa ovim, jer ni teoretske sanse nema da prodje referendum po ovom kriterijumu. Da su rekli 40%, i tad bi sve bilo pod velikim znakom pitanja!

Sinisa BL

pre 18 godina

Mislim da je Milo puk'o.... Ako u CG ima nekih 470 000 registrovanh biraca, 235 000 MORA da glasa za otcepljenje, sto mi izgleda nemoguce! Sem ako Milo ne pribjegne "demokratskim" metodama ubjedjivanja gradjana...sto mu dosad i nije bilo strano!

lakiboy

pre 18 godina

Te sve brojke nisu ni bitne. Sve moze da bude zavaravanje narodnih massa. Ako u pozadini otcepljenja stoji Amerika onda ce se vec nekako naci alhemija - kao sto smo imali prilike da vidimo toliko puta.

Cuvaj se Danajaca

pre 18 godina

Sad je potpuno jasan pristup EU resavanju balkanskog "problema". KiM ce dobiti nezavisnost koja se bas i nece tako zvati, Srbiji ce ostati CG, BiH ce dobiti jacu centralnu vlast, sto ce se polako desavati i u SCG. To je EU formula da svi budu zadovoljni, ok sem Mila. Cinjenica je da ovo resenje nije fer prema CG jer nije vazilo za bivse ju republike ali mnogo toga nije bilo fer na balkanu u poslednjim godinama (pogotovo kad su Srbi u pitanju). E sad da li ce Srbi ovo prepoznati kao fer nagodbu za Kosovo nisam bas siguran i mislim da bi Evropa trebalo jos malo da se prostre kad su Srbi u pitanju ako vec zeli nezavisno Kosovo.

Bosko

pre 18 godina

Venecijanska komisija (VK), u Nacrtu mišljenja o referendumu u Crnoj Gori ocijenila je kako pravo glasa na referendumu ne mogu imati državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo u Srbiji.
To je večeras, pozivajući se na pouzdane izvore, prenijela Radio-Televizija Crne Gore.
Predložen je i zaključak da se ne preporučuje konkretna većina, „već se prepušta crnogorskoj vlasti i opoziciji da se dogovore o neophodnoj većini za validnu referendumsku odluku“.

Miloš Nikolić

pre 18 godina

Sada sam na TVCG cuo da drzavljani van CG nemaju pravo glasa i da ce se dogovoriti oko jasne vecine. Ne spominju 50%+1. Jednom rijecju Milo PUKO SI !!!

Banat

pre 18 godina

Posto se nezavisnost nikako ne moze obezbediti demokratskim putem, mozemo reci da ce Milovi planovi propasti - ukoliko iskljucimo nasilno ocepljenje (sto EU, verujem, nece dozvoliti - niti bi trebalo da dozvoli).

Federaciju treba ucvrstiti. Ovo sto sada imamo je gubljenje novca, energije i vremena. Savezna drzava se treba baviti odbranom, spoljnom politikom (clanstvo u EU i druge integracije), vazdusnim saobracajem, ekologijom, ljudskim pravima, spoljnom trgovinom, medjunarodnim finansijama (WB, MMF, WTO), sportom, zdravljem, nacionalnim kulturnim nasledjem i spomenicima kulture, carinom i eventualno saveznom policijom (SMUP).
Savezna skupstina treba zadrzati dva doma (Vece gradjana i Vece republika). Treba se ukinuti Savet ministara, a vratiti savezna vlada sa punim mandatom da vodi gore nabrojene resore.
Treba, takodje, napisati novi savezni ustav koji ce biti u skladu sa EU standardima. Srbija takodje mora sto pre doneti valjan ustav i uskladiti ga sa saveznim, a ne bi bilo lose da CG uradi isto.
Srbija je sa autoritarnim rezimima raskrstila i vreme je da Milo ode u opoziciju u CG.
Zajednicka drzava itekako moze da funkcionise.

Stefan

pre 18 godina

U ovom slučaju predlažem sljedeće rješenje: Referendumsko pitanje treba da glasi "Da li ste za to da Crna Gora nastavi da živi u SCG?"

Bankar Toronto

pre 18 godina

Nazalost nista ne ovisi od biraca, sve ovosi od Mlla. Milo moze da ispuni svaki kriterij, sve je u njegovim rukama, samo ako on to hoce!

AA

pre 18 godina

Prvo: Jedini fer, korektan i posten uslov jeste 50%+1 IZASLIH biraca. Drugo: radi se o referendumu za nezavisnost, a ne o republickim ili predsednickim izborima, te ne znam zasto: "Puk'o si Milo!" (na kraju krajeva, Milo je dobijao izbore na platformi samostalnosti, te ako se ova platforma ne realizuje zbog nepostenih uslova - radije mozemo reci: "Pukli ste Crnogorci, vi nemate prava da ista odlucite."). Trece: Zaista je otuzna kolicina zlobe i pakosti medju nama Srbima - ne interesuje nas ni pravda ni prava drugih, samo da je po nasem.

Monty

pre 18 godina

Neka se onda postavi referendumsko pitanje pod tim "fer" uslovima "Da li ste za zajednicku drzavu?" pa nece biti ni 25% za...
Uslovi da bude 50%+1 od ukupno upisanih biraca su elementarno nefer i svako ko se raduje takvim uslovima jednostavno nije demokrata.
Ne pripadam onima koji podrzavaju ni Mila niti koga drugog, ali podrzavam FER REFERENDUM na kome bi se demokratski rijesio drzavni status moje zemlje.

milan-vp

pre 18 godina

Osamostaljivanje Crne Gore, koja ima veca istorijska prava na drzavu od jedne Slovenije, jeste sustinski pocetak za Srbiju, sasvim precizno za Beograd, da pocne prvi put u proteklih 15 godina da razmislja o odgovornosti i svojoj ulozi u zbivanjima koja su nam, ruku na srce, upropastila sve sto smo imali, i buducnost nase dece dovela pod veliki znak pitanja.

Giovani Caraciolo di Vietri

pre 18 godina

Po svemu sudeci Venecijanska komiisja je Mila Djukanovica dovela u situaciju slicnu scenama iz filama "Nemoguca misija". Mozda je to i kompromis izmedju dva ekstrema, ali je svakako pitanje o kome mora odlucivati vecinska Crna Gora. S obzirom da je u pitnaju referendum koji obavezuje i koji predstavlja vrstu plebiscita, odluka Venecijanske komisije stoji na mestu. Ali sve se to sovdi na ulogu Toma Kruza u vec pomenutom serijalu. Mozda je Djukanovic i kadar da mobilise vise od pedeset procenata od broja upisanih u biracki spisak, ali to je malo verovatno s obzirom na politicki mentalitet nasih naroda. Da li je stvar odlucena i pre nego sto ce referendum biti odrzan? Da li smo i dalje pri odrzanju statusa quo? Da li ce nam nova godina doneti nevidjenu kampanju i politicku agitaciju ostaje da se vidi.

Bivsi Jugosloven

pre 18 godina

Mislim da ce na referendumu glasati oko tristo hiljada gradjana jer je u pitanju biti ili ne biti Crne Gore prema tome ZBOGOM Jugoslavijo zbogom Srbijo . Najvise cega mi je zao jeste himna Hej Sloveni koja je bila najlepsa na svijetu ali ni Oj svijetla majska zoro nije tako losa.

Vojapuko

pre 18 godina

Pa nije bas korektno prenet nacrt odluke Venecijanske komisije. Po onoj narodnoj "Babi se snilo sto joj bilo milo". Dakle gradjani Crne Gore imaju pravo glasa a ne i gradjani Srbije poreklom iz Crne Gore, kao i da je prihvatljiv procenat od 50% izaslih. Medjutim nije neprihvatljiv deo Zakona koji propisuje da vecina od izaslih biraca je dovoljna za uspesnost referenduma. Jer nijedan zakon u okruzenju i evropskoj praksi ne poznaje dupli cenzus, i 50% izaslih i 5o% od upisanih biraca. Dakle opozicija i vlast mogu da se dogovore da taj procenat bude veci, ali cemu onda 5o% od upisanih biraca za izlaznost kad ispada da od tih 50% izaslih biraca treba da glasa 100% kao u Albaniji u doba Envera Hodze. Nego nije to problem, vec odavno smo navikli na krivu interpretaciju u ovdasnjim medijima, tipa nece Kosovo dobiti samostalnost, te nema referenduma, te dobice Srbija Crnu Goru, u miraz ako ode Kosovo.
To ako svi mediji u Srbiji moraju da pevaju kao sto "Rade svira" to je njihov problem, medjutim to ne znaci da " Car nije go" i da je objektivno stanje drukcije. Mi nista necemo dobiti ako se pretvorimo u kolektivne Narcise. Treba se suociti sa stvarnoscu koliko god ona bila surova. Dakle ko je pukao videcemo tek tamo u aprilu 2006. Boijim se da ce nekima ovde biti aprilili ili travanjinjinji.

Goran

pre 18 godina

Ako opozicija pozove na neizlazak, onda bi ona druga strana imala vrlo veliki udeo u glasanju i procenat pozitivnog odgovora bi bio vrlo visok (cak i blizu 100%). Ipak, to nema mnogo veze sa uspehom referenduma, jer ce isti uspeti ako na njemu pozitivno glasa vise od 50% UPISANIH biraca, a ne onih koji su na njega izasli. Tako se onemogucava da sacica ljudi, tacnije - nesto vise od polovine te sacice, koji izadju na referendum odluce o sudbini cele Crne Gore. Dakle, izadje li opozicija na referendum, ili ne - sve im je jedno, ukoliko pozitivan odgovor da vise od 50% glasaca sa glasackog spiska. Drugo je pitanje da li Djukanovic ima toliku podrsku u narodu. Licno, mislim da Srbija u to uopste ne treba da se mesa, vec treba da pusti gradjane Crne Gore da to sami rese. Mi, sa druge strane, imamo previse svojih problema da bi sebi dozvolili luksuz da razmisljamo o tudjim.

Branislav

pre 18 godina

Fer, korektno i jednostavno. Mislim da niko u Srbiji bi bio protiv otcepljenja Crne Gore ako za to glasa preko 50% upisanih u biracki spisak. Problem je u tome sto Milo nikako ne moze skupiti 50% izaslih jer ce opozicija pozvati na ne-izlazak. Bojim se da cemo i posle referenduma imati istu situaciju kao i sada - PAT.

Don Quijote

pre 18 godina

Pre nego sto ovde pocne uobicajena rasprava ko i koliko treba da glasa zeleo bih da kazem svima nesto jako vazno.Molim Vas da kao razumni ljudi ne sirite nikakvu mrznju izmedju Srba i Crnogoraca ma kakvo misljenje imali o nacinu sprovodjenja i ishodu referenduma.Dva naroda ce nastaviti da imaju svoje veze koje su duboke i traju kroz razlicita drzavna i politicka uredjenja i Srbije i Crne Gore.Nemojte dozvoliti da budete uvuceni u price politicara a da pritom zaboravite sta nam je svima mnogo vaznije,a to je kako zivimo.Ukoliko vecinska Crna Gora odluci da povrati svoju drzavnost ja cu biti srecan znajuci pri tome da i dalje imam prijatelje u svim dobrim ljudima koji u njoj zive.

jugana

pre 18 godina

Sasvim ispravno, no vest koja je objavljena u vecernjem Dnevniku RTCG1 glasi "pravo glasa na referendumu imaju samo biraci upisani u biracke spiskove u Crnoj Gori a o dogovorenoj vecini odlucice pregovori vlasti i opozicije".

serdar

pre 18 godina

Ako Milo uspije da animira 50%+1 za nezavisnost od svih upisanih, svaka mu cast. Bojim se najgoreg scenarija u CG - da referendum propadne, a Milo i pored toga dobije izbore najesen. Svaka druga kombinacija je bolja za buducnost Crne Gore.

Janko23

pre 18 godina

Ni na jedne izbore u Crnoj Gori nikada nije izaslo preko 80% glasaca. Opozicija osvaja na izborima redovno od 40-49% glasova izaslih. Sto znaci da je dovoljno da taj dan svi opozicioni biraci ostanu kod kuce i rezim Mila Djukanovica nema teoretske sanse da dobije 50%+1 upisanih biraca na referendumu. Milo je gotov.

dzoni

pre 18 godina

Pa evo citam na "Vijestima" da je 39% za nezavisnost a da je 34% za zajednicu. Znaci nijedna opcija nema nad-polovicnu vecinu. Ako bude izglasana nezavisnost onda treba da se prihvati realnost a ako nebude izglasana nezavisnost onda treba raditi na tome da se Milo i njegova kompanija povuce sa vlasti i da se ucvrsti danas nepostojeca i labava unija u jednu cvrscu federaciju. To bi znacilo da imamo jednu valutu (bila to euro ili dinar nije bitno), zajednicku vojsku(i sada je imamo), jednu spoljnu politiku ili ministra spoljnih poslova(sada imamo 2 i to iz SCG i iz CG), carina mora biti jedinstvena(sada nije). Policija,ekonomija,vlade trebaju da ostanu ovakve kakve su danas i kakve su uvijek bile tj. nesto po ugledu na sjedinjene americke drzave i onaj tamo sistem sa zasebnim zakonima u svakoj drzavi posebno. Ovo samo pod uslovom da se ne izglasa nezavisnost a velika je mogucnost za to jer kao sto kazem nijedna opcija nema nad-polovicnu vecinu.

kiki

pre 18 godina

A Milo mislio da ce mu biti dovoljno 25%+1.
Ovo je razumna odluka,jer ako se vecina gradjana odluci za nezavisnost, niko nema argumente da tako nesto ospori. Ovako ce referendum veoma tesko uspeti.

Milan,Pirot

pre 18 godina

Da su im isti kriterijumi bili u vezi otcepljenja bivsih republika od SFRJ-rata ne bi ni bilo!A ovako cak i nisu fer prema CG jer se je recimo Makedonija odvojila sa 52% od izaslih a njih je bilo 54%,dakle sa nesto vise od 26% upisanih!

e bas steta

pre 18 godina

Bezveze! Znaci jos ce da nas dave sa tim njihovim...
Ajde ljudi da im ucinimo uslugu i mi to obavimo za njih? Evo smatrajte ovo otvorenim predlogom da organizujemo potpisivanje zahteva skupstini za referendum i ispomoc bratskoj nam Crnoj Gori u ostvarivanju njene joj drzavnosti.

Stradi

pre 18 godina

Ne mora opozicija da poziva na bojkot. U CG nema više od 40 do 42% pristalica nezavisnosti. Objektivno, nema ni 30%, ali je veliki broj onih koji glasaju za ono sto vlast propagira.

raso pg

pre 18 godina

Zanimljivo ce biti kako ce se Milo izvuc sa ovim, jer ni teoretske sanse nema da prodje referendum po ovom kriterijumu. Da su rekli 40%, i tad bi sve bilo pod velikim znakom pitanja!

Sinisa BL

pre 18 godina

Mislim da je Milo puk'o.... Ako u CG ima nekih 470 000 registrovanh biraca, 235 000 MORA da glasa za otcepljenje, sto mi izgleda nemoguce! Sem ako Milo ne pribjegne "demokratskim" metodama ubjedjivanja gradjana...sto mu dosad i nije bilo strano!

lakiboy

pre 18 godina

Te sve brojke nisu ni bitne. Sve moze da bude zavaravanje narodnih massa. Ako u pozadini otcepljenja stoji Amerika onda ce se vec nekako naci alhemija - kao sto smo imali prilike da vidimo toliko puta.

Cuvaj se Danajaca

pre 18 godina

Sad je potpuno jasan pristup EU resavanju balkanskog "problema". KiM ce dobiti nezavisnost koja se bas i nece tako zvati, Srbiji ce ostati CG, BiH ce dobiti jacu centralnu vlast, sto ce se polako desavati i u SCG. To je EU formula da svi budu zadovoljni, ok sem Mila. Cinjenica je da ovo resenje nije fer prema CG jer nije vazilo za bivse ju republike ali mnogo toga nije bilo fer na balkanu u poslednjim godinama (pogotovo kad su Srbi u pitanju). E sad da li ce Srbi ovo prepoznati kao fer nagodbu za Kosovo nisam bas siguran i mislim da bi Evropa trebalo jos malo da se prostre kad su Srbi u pitanju ako vec zeli nezavisno Kosovo.

Bosko

pre 18 godina

Venecijanska komisija (VK), u Nacrtu mišljenja o referendumu u Crnoj Gori ocijenila je kako pravo glasa na referendumu ne mogu imati državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo u Srbiji.
To je večeras, pozivajući se na pouzdane izvore, prenijela Radio-Televizija Crne Gore.
Predložen je i zaključak da se ne preporučuje konkretna većina, „već se prepušta crnogorskoj vlasti i opoziciji da se dogovore o neophodnoj većini za validnu referendumsku odluku“.

Miloš Nikolić

pre 18 godina

Sada sam na TVCG cuo da drzavljani van CG nemaju pravo glasa i da ce se dogovoriti oko jasne vecine. Ne spominju 50%+1. Jednom rijecju Milo PUKO SI !!!

Banat

pre 18 godina

Posto se nezavisnost nikako ne moze obezbediti demokratskim putem, mozemo reci da ce Milovi planovi propasti - ukoliko iskljucimo nasilno ocepljenje (sto EU, verujem, nece dozvoliti - niti bi trebalo da dozvoli).

Federaciju treba ucvrstiti. Ovo sto sada imamo je gubljenje novca, energije i vremena. Savezna drzava se treba baviti odbranom, spoljnom politikom (clanstvo u EU i druge integracije), vazdusnim saobracajem, ekologijom, ljudskim pravima, spoljnom trgovinom, medjunarodnim finansijama (WB, MMF, WTO), sportom, zdravljem, nacionalnim kulturnim nasledjem i spomenicima kulture, carinom i eventualno saveznom policijom (SMUP).
Savezna skupstina treba zadrzati dva doma (Vece gradjana i Vece republika). Treba se ukinuti Savet ministara, a vratiti savezna vlada sa punim mandatom da vodi gore nabrojene resore.
Treba, takodje, napisati novi savezni ustav koji ce biti u skladu sa EU standardima. Srbija takodje mora sto pre doneti valjan ustav i uskladiti ga sa saveznim, a ne bi bilo lose da CG uradi isto.
Srbija je sa autoritarnim rezimima raskrstila i vreme je da Milo ode u opoziciju u CG.
Zajednicka drzava itekako moze da funkcionise.

Stefan

pre 18 godina

U ovom slučaju predlažem sljedeće rješenje: Referendumsko pitanje treba da glasi "Da li ste za to da Crna Gora nastavi da živi u SCG?"

Bankar Toronto

pre 18 godina

Nazalost nista ne ovisi od biraca, sve ovosi od Mlla. Milo moze da ispuni svaki kriterij, sve je u njegovim rukama, samo ako on to hoce!

AA

pre 18 godina

Prvo: Jedini fer, korektan i posten uslov jeste 50%+1 IZASLIH biraca. Drugo: radi se o referendumu za nezavisnost, a ne o republickim ili predsednickim izborima, te ne znam zasto: "Puk'o si Milo!" (na kraju krajeva, Milo je dobijao izbore na platformi samostalnosti, te ako se ova platforma ne realizuje zbog nepostenih uslova - radije mozemo reci: "Pukli ste Crnogorci, vi nemate prava da ista odlucite."). Trece: Zaista je otuzna kolicina zlobe i pakosti medju nama Srbima - ne interesuje nas ni pravda ni prava drugih, samo da je po nasem.

Monty

pre 18 godina

Neka se onda postavi referendumsko pitanje pod tim "fer" uslovima "Da li ste za zajednicku drzavu?" pa nece biti ni 25% za...
Uslovi da bude 50%+1 od ukupno upisanih biraca su elementarno nefer i svako ko se raduje takvim uslovima jednostavno nije demokrata.
Ne pripadam onima koji podrzavaju ni Mila niti koga drugog, ali podrzavam FER REFERENDUM na kome bi se demokratski rijesio drzavni status moje zemlje.

milan-vp

pre 18 godina

Osamostaljivanje Crne Gore, koja ima veca istorijska prava na drzavu od jedne Slovenije, jeste sustinski pocetak za Srbiju, sasvim precizno za Beograd, da pocne prvi put u proteklih 15 godina da razmislja o odgovornosti i svojoj ulozi u zbivanjima koja su nam, ruku na srce, upropastila sve sto smo imali, i buducnost nase dece dovela pod veliki znak pitanja.

Giovani Caraciolo di Vietri

pre 18 godina

Po svemu sudeci Venecijanska komiisja je Mila Djukanovica dovela u situaciju slicnu scenama iz filama "Nemoguca misija". Mozda je to i kompromis izmedju dva ekstrema, ali je svakako pitanje o kome mora odlucivati vecinska Crna Gora. S obzirom da je u pitnaju referendum koji obavezuje i koji predstavlja vrstu plebiscita, odluka Venecijanske komisije stoji na mestu. Ali sve se to sovdi na ulogu Toma Kruza u vec pomenutom serijalu. Mozda je Djukanovic i kadar da mobilise vise od pedeset procenata od broja upisanih u biracki spisak, ali to je malo verovatno s obzirom na politicki mentalitet nasih naroda. Da li je stvar odlucena i pre nego sto ce referendum biti odrzan? Da li smo i dalje pri odrzanju statusa quo? Da li ce nam nova godina doneti nevidjenu kampanju i politicku agitaciju ostaje da se vidi.

Bivsi Jugosloven

pre 18 godina

Mislim da ce na referendumu glasati oko tristo hiljada gradjana jer je u pitanju biti ili ne biti Crne Gore prema tome ZBOGOM Jugoslavijo zbogom Srbijo . Najvise cega mi je zao jeste himna Hej Sloveni koja je bila najlepsa na svijetu ali ni Oj svijetla majska zoro nije tako losa.

Vojapuko

pre 18 godina

Pa nije bas korektno prenet nacrt odluke Venecijanske komisije. Po onoj narodnoj "Babi se snilo sto joj bilo milo". Dakle gradjani Crne Gore imaju pravo glasa a ne i gradjani Srbije poreklom iz Crne Gore, kao i da je prihvatljiv procenat od 50% izaslih. Medjutim nije neprihvatljiv deo Zakona koji propisuje da vecina od izaslih biraca je dovoljna za uspesnost referenduma. Jer nijedan zakon u okruzenju i evropskoj praksi ne poznaje dupli cenzus, i 50% izaslih i 5o% od upisanih biraca. Dakle opozicija i vlast mogu da se dogovore da taj procenat bude veci, ali cemu onda 5o% od upisanih biraca za izlaznost kad ispada da od tih 50% izaslih biraca treba da glasa 100% kao u Albaniji u doba Envera Hodze. Nego nije to problem, vec odavno smo navikli na krivu interpretaciju u ovdasnjim medijima, tipa nece Kosovo dobiti samostalnost, te nema referenduma, te dobice Srbija Crnu Goru, u miraz ako ode Kosovo.
To ako svi mediji u Srbiji moraju da pevaju kao sto "Rade svira" to je njihov problem, medjutim to ne znaci da " Car nije go" i da je objektivno stanje drukcije. Mi nista necemo dobiti ako se pretvorimo u kolektivne Narcise. Treba se suociti sa stvarnoscu koliko god ona bila surova. Dakle ko je pukao videcemo tek tamo u aprilu 2006. Boijim se da ce nekima ovde biti aprilili ili travanjinjinji.

Goran

pre 18 godina

Ako opozicija pozove na neizlazak, onda bi ona druga strana imala vrlo veliki udeo u glasanju i procenat pozitivnog odgovora bi bio vrlo visok (cak i blizu 100%). Ipak, to nema mnogo veze sa uspehom referenduma, jer ce isti uspeti ako na njemu pozitivno glasa vise od 50% UPISANIH biraca, a ne onih koji su na njega izasli. Tako se onemogucava da sacica ljudi, tacnije - nesto vise od polovine te sacice, koji izadju na referendum odluce o sudbini cele Crne Gore. Dakle, izadje li opozicija na referendum, ili ne - sve im je jedno, ukoliko pozitivan odgovor da vise od 50% glasaca sa glasackog spiska. Drugo je pitanje da li Djukanovic ima toliku podrsku u narodu. Licno, mislim da Srbija u to uopste ne treba da se mesa, vec treba da pusti gradjane Crne Gore da to sami rese. Mi, sa druge strane, imamo previse svojih problema da bi sebi dozvolili luksuz da razmisljamo o tudjim.