Subota, 03.12.2005.

11:38

Ima li parlament kredibilitet

Policija za sada na saopštava da li je i sa kojim poslanicima republičke skupštine razgovarala o tome ko pokušava da ih podmiti.

Izvor: B92

Ima li parlament kredibilitet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Gradimir Stefanovic

pre 18 godina

Svaki poslanik je vlasnik svog mandata ali i svog obraza. To sto je pripadao nekoj stranci u vreme glasanja verovatno mu je pomoglo, mada i predlaganje "proverenog idiota" iz najpopularnije stranke sigurno ne bi bilo presudno za njegov izbor, samo zato sto ga je predlozila visoko kotirajuca partija (bar tako bi bilo regularno u normalnom svetu). Izabrani poslanik koji se ne slaze sa preporukama svoje stranke trebalo bi da glasa po svojoj savesti ili da podnese ostavku, kao svoj lican stav, sto bi verovatno ocuvalo njegov imidz, prema samom sebi, svojoj porodici, prijateljima i drugim clanovima u stranci, ili ga potpuno degradirao, ako ima samo njemu svojstvene argumente. Mandat u parlamentu ili nekom drugom izbornom organu, ne bi trebalo da bude tretiran kao neka "visetruka" vrednost, koju je glupo ne iskoristiti. Vanredne izbore za jednog ili vise poslanika, trebalo bi odrzati po propisanoj proceduri.

mrzim JUL

pre 18 godina

Kad smo vec kod Veljinog poslanika Milutina Jelicica Jutke da kazem i par reci o njemu.Mada bi se o njemu moglo mnogo vise reci kada bi se sve one krivicne prijave sto se kriju po fijokama suda iznele na videlo.Covek je do pre 5.oktobra bio "neopredeljen".Posto nije mogao u DS, nasao je nacin da udje kroz mala vrata.Osnovan je OO NS.Kao vlasniku fabrike nije mu bilo tesko da se priblizi Velji.Zato je opstina Brus dobila dosta od asfalta,sa akcentom u rodnom selu predsednika,pri tome pitanje deponije smeca nikako da dodje na red.Tu je i Jutka imao dobra deo kolaca,ali za svaku nagradu mora da se odradi po nesto.I mozda je ova izjava upravo deo tog rada.To sta on radi i kako radi i GRADI mozete pitati svakog postenog sugradjanina.
Inace u ovom trenutku u ovoj zemlji za svaki slucaj treba sto vise diskreditovati PSS jer se suska o ujedninjenu sa nekim partijama i o rusenju Vlade.
Uostalom,cekacemo dalju istragu o ovoj izjavi mada u danasnje vreme niko nije imun na novac,a kamoli na "par stotina hiljada eura",a kamoli ovakav covek.

Ivan

pre 18 godina

da se podsetimo:Srdjan Blagojevic,biznismen iz Kanade je dosao i bio direktor PTT-a u vreme dok je Djindjic bio ziv.Imao je ideje da o sto brzoj modernizaciji celog sistema i poceo je da ih sprovodi.Posle Djindjiceve smrti,na to mesto je trebao doci poslusnik.Zato Blagojevic potpisuje ugovor sa Mobtelom,za koji je odmah pukla vest da je stetan na sta je on ugovor javno pocepao i dao ostavku.Naravno ugovor je potpisao onako kako se dogovorio sa ostalima,da bi kasnije ti ostali to proglasili za koletaralnu stetu.Tako je otisao jedan od poslednjih Djindicevih ljudi.E da sada ne bi PSS ojacao,pa se ne daj Boze udruzio sa jos nekim strankama ,pa ne daj Boze,da padne Vlada itd,treba daj PSS saseci u startu.To je samo hronologija,ne stitim ja nikoga ali treba da se pamti...

J Stefan…

pre 18 godina

Ima li parlament kredibilitet?
Za sada važi "zakon većine",a kada postoji "kvorum",i taj kvorum "prostom" većinom potvrdi ili odbije predloženi dokument,znači da ništa nije rađeno "ispod" žita, znači da je sve "OK"! U sadašnjem sazivu skupštine Srbije su gotovo isti ljudi-ako su..?,koji su predlagali i usvajali te dokumente po kojima se sada radi i odlučuje;te ispada da nemaju kredibilitet oni koji misle da, ako nije to što se radi po "njihovom", onda taj što RADI nema legitimet! I dokle poslanike "postavlja" stranka,i ti poslanici "imaju" pravo koje im "zakon" dozvoljava biće "po nekima kojima to odgovara" problema sa legitimnošću "onog drugog"!

Banat

pre 18 godina

Zakonom se treba zabraniti prebegavanje poslanika. Stranku mogu da promene pre i posle stupanja na duznost - ne tokom mandata. Da bi stranka usla u parlament - mora da ide na izbore. Sasvim prosto.
Ako poslanik zeli da napusti stranku TOKOM mandata, slobodan je da to ucini ali mandat ne izlazi iz Skupstine. Stranka ima pravo da ga zameni sa kim god zeli jer je doticni izabran na partijskoj listi.
Kad se glasa na izborima (sa zatvorenim listama, kao kod nas) mi ne vidimo imena kandidata vec eventualno nosioca stranacke liste (npr. DSS-dr Vojislav Kostunica ili G17-Miroljub Labus). Ja ne znam za koga glasam - znam samo da glasam za odredjenu stranku. Kako onda poslanik moze da tvrdi da mandat pripada njemu licno, a ne stranci?
Ovo je tako prosto da mi uopste nije jasno zasto se ovoliko spreze sa ovim budalastinama. Nekome se u drzavi ne svidja sto ova Vlada radi koliko-toliko dobro, sto smo dobili pozitivnu Studiju, sto ce nam otpisati $700 mil. duga, sto industrijska proizvodnja i izvoz rastu itd.
Mislim da je cena koju Kostunica mora da placa (tolerisanje Velje i Vuka i udovoljavanje SPS-u pri pisanju predloga nekih zakona) mala cena u odnosu na mogucu dobit za sve nas.
DS bi to trebalo da shvati i da se mane slizavanja sa polupismenim tajkunima.

MikiVeliki

pre 18 godina

kako policija misli da dokaze da je neko uzeo ili dao lovu,a drugo ove "postenjacine"sto sad kao prijavljuju da im je neko nudio,izgleda nisu pristali na cifru,bili alavi pa im se ucinilo da je malo a sad oni kao fini,a kako to da dokazu i sta da im se veruje?

MikiVeliki

pre 18 godina

ova garnitura sa drugom Igrutinom(Vojom)izgleda da vise nemaju kud nego daj policiju.E pa stvarno su dosli do dna.A sta misle kako ce to policija da utvrdi da li je neko uzimao lovu i da je ovaj drugi nudio.Pa ovaj sto je uzeo,naravno ce da cuti isto kao i onaj sto je dao,a optuzbe onih jadnika u fazonu nudio mi ,isto je tesko dokazati jer ce onaj drugi reci ma jok,majke mi nisam.A bice da ti sto sad pricaju da im je neko nudio,nisu bili zadovoljni sa iznosima pa sad eto kao posteni,bili mnogo alavi pa ostali bez icega,a sad posteni,ccccccc sta se radi

tchiki

pre 18 godina

A kako bi bilo da svako ko se izabere za poslanika, ili ministra, potpise saglasnost da on i njegova porodica nece nikada imati nista vise od onog standarda koji im je zagarantovan platom koju primaju? Ili da ce sve svoje transakcije uciniti transparentnim? Mislim da to nije ugrozavanje privatnosti, niti u suprotnosti sa "demokratskim" nacelima, jednostavno ti ljudi imaju nesrazmerno vise moci od odgovornosti. I kada bi ziveli od plate a ne od provizija tj. kada bi morali, kao i vecina normalnog sveta, tada ne bi pravili velike kampanje i zaklinjanja. Bila bi to zbilja, kao sto deklarativno i jeste, fukcija u sluzenju narodu. A ko zeli profit i novcane stimulacije neka otvara biznis ili se prikljuci korporacijama.
Razmislite!

Pera

pre 18 godina

Kupovina mandata je odjednom nelegalna!?
Kada se g17 javno hvalila svojim poslanicima-spavacima za vreme zivkoviceve vlade, to onda ni za dinkica, ni za albijanica, niti za danasnjeg vrlog predsednika skupstine ocito nije bilo bezakonje.
kada su uz pomoc tih spavaca oborili zivkovicevu vladu, to tada takodje nije bilo nezakonje; sada, odjednom to jeste nezakonje!?



I sve ovo SAMO AKO je uopste istina da su ova dva poslanika zaista potkupljeni. Uopste nije nemoguce da se njima naprosto smucilo da budu clanovi necega sto se zove "g17=", necega sto i ne radi nista drugo, sem sto na razne nacine podmicuje poslanike da glasaju za ovu vladu. Ili ce mozda neko da nas ubedi kako SPS glasa iz drzavnih razloga za ovu vladu?? Ako se i desi da bilo ko nakon najnovije afere padne u zatvor, onda bi isto tako moralo da se desi da celo stranacko g17-rukovodstvo takodje ekspresno ode u zatvor zbog prethodnog i sadasnjeg podmicivanja i korupcije poslanika.

Som

pre 18 godina

Kapitalni ministar kaze "bio je kod _mog_ poslanika"
E, tu je sustina problema. Poslanici nisu Veljini ni Borisovi ni Vojini a ni Tomini.
Poslanici predstavljaju gradjane, a nisu svojina Velje ili ostalih malih partijskih despota. To sto kod nas mozda narod glasa lidere (odnosno njihove licnosti) a ne glasa za politicki program ili ideju, to je problem tih "lidera" koji su sada uvredjeni jer im se stranka zasniva na neprikosnovenom vodji pa mu "kadrovi" beze za pare jer ih je samo to i interesovalo u politici.
Evo jednostavnog primera: ako bi Velja bio danas Premijer sa vecinom glasova u parlamentu, da li znate da navedete ko bi bio njegov zamenik? Odgovor je verovatno "ne".

Milos

pre 18 godina

He, he, Velja se poziva na zakon, a jos onomad rece kako neki drugi zakon nista ne valja. Koja smo mi banan republika kad nam je ovaj lik ni manje ni vise nego ministar!

Miodrag Tepavac

pre 18 godina

Zelja DS za vanrednim parlamentarnim izoborima je sasvim razumljiva, ali tih i takvih izbora tokom naredne godine nece biti. Pokusaj da se kupovinom srusi Parlamentarna vecina koja predstavlja izbornu volju gradjana jeste najnizi moguci nacin promene te volje. Svi koji na taj nacin pokusavaju da dodju na vlast, zadrze stecene pozicije, osiguraju svoj sumljivi kapital, predstavljaju samo dno drustva i njima nema mesta u politickom zivotu Srbije.
Srbija je Evropa, gospodo!
Miodrag Tepavac

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Dakle,to se zove KORUPCIJA i to je ZAKONOM KAZNJIVO pa bih molio SUP da doticnog gospodina Karica uhapsi pre nego sto ovaj klisne preko granice jer je vec poceo sve da rasprodaje (BK TV) jer se priprema da nestane.

Marko

pre 18 godina

Zašto se svi patimo oko svega ovoga kad izbora neće biti ni do polovine naredne godine, a možda i duže. U Srbiji nema parlamentarne opozicije. Svima je jasno da DS ne radi u interesu raspisivanja novih izbora.

Bogoljub

pre 18 godina

Da li je samo Karic potkupljivao poslanike. Nek MUP proveri sve, Miskovca , Hamovica, Lazarevica, Kostic...., pa da vidimo ko je sve nevin.
Poslanicima povecejte plate 100 puta Gosn Dinkicu , mozda ce onda biti imuni na korupciju.

ana

pre 18 godina

Nadam se da cemo ovoga puta barem sacekati odluku tuzioca, tj. cvrste dokaza.Nisam clan ni jedne politicke partije ali mi je muka od stalnih optuzbi bilo koga bez dokaza. Hajde poslanici dokazite pa optuzite!

Petar

pre 18 godina

Bravo za Predsednika skupstine! Dokle cemo da se krijemo iza besmislenih izjava, cuo sam, nudili su ...Recite ko, kome i koliko? Mislim da su se poslanici precenili, strasno je to sto bi se oni zaista prodali da im je neko nudio novac!
Petar

Velja

pre 18 godina

Ima li kraja? Dokle će nam nepismeni primitivci krojiti sudbine. Kvazi bisnismen, političar, akademik, muzičar... sa dva mladeža i tri padeža, udigao se u visine na kojima bi mu i Al kapone pozavideo. Dosta! Da li treba da čekamo da poumiru, pa da se oslobodimo terora podivljalih tajkuna? Spavači probudite se.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ako se jednom prodas prodao si se zauvek. Ostalo je samo stvar pogodbe odnosno, cene. A, zar se mi nismo prodali ? Zar nismo spustili .... do kolena, tako da sada ni u formiranju cene ne mozemo da ucestvujemo. Nego nas lupa kako ko stigne. Nazalost daju samo milostinju. Pitanje je, zasto se tako casni ljudi, tako olako prodaju ljudima koji "imaju dva mladeza i znaju dva padeza". Da se ovde, slucajno ne radi o zameni teza ili o tipicnoj srpskoj zavisti. Zbog cega je "posteniji" kupac iz Velike Britanije ili Amerike a takav isti, iz Rusije ili Srbije, postaje jako sumnjiv ? Sve su to pitanja na koja postoji odgovor u nama samima ali se stidimo odgovora. On se krije u sledecoj konstrukciji: Posteni gradjani izaberu nepostene poslanike/ koji se prodaju/, pa onda isti ti posteni gradjani podmicuju te nepostene poslanike sa nadom da ce oni posteno odbiti nepostenu ponudu postenih gradjana. Posao za psihijatriju, dok psihijatar "ne skrene". Nemojmo da kritikujemo druge. Ne treba da se promene ONI vec MI. Onda ce sve biti u redu.

Ivana Damnjnovic

pre 18 godina

Naravno da parlament ima, legitimitet jer su gradjani na izborima izabrali parlament.
Svi poslanici koji hoce da menjaju partiju treba da vrate mandat, brend name-partiji koja ih je izabrala.
Srbija je Evropa!

ANA

pre 18 godina

Nepoverenje u kredibilitet srpskog parlamenta kod mene može da izazove činjenica da se poslanici kupuju- prodaju, a ne nedoumica oko oduzimanja mandata. Interesuje me zašto zakonski nije regulisano to pitanje, odn. zašto se zakonski ne zabrani prelazak poslanika iz jedne stranke u drugu jer je to menjanje izborne volje glasača?

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Kredibilitet u narodima i manjinama u Srbiji nema n i k o ! Samo vernici veruju svojim Crkvama , i to vise od straha od Boga, nego sto im je vera u srcima. Cklanovi s v i h partija merkaju mesta u Partiji ili drzavnim strukturama svih nivoa - a to narod vidi i ne verujue im. Tadic kao predsedsnik Republike nastupa iskljucivo. 8ili najcesce, kao predsednik DS. Kostunica apsolutno ne uvazava niciji drygi interes nego DSS i SPC - a sa koalicionij partnerima trguje.Nije Bog njegov stan slucajno stavio prekoputa Pasiceve kuce. Isti su: politicki trgovci bez velikih anticipacija. Manjinskoj Vladi tek nko ne veruje jer svi vidimo da moraju da cine znacajne ustupke SPS da bi opstali na vlasti, tako dragoj. Zasto bi onda narod verovao Parlamentu, govorim generalno jer tamo ima i casnih ljudi, koji je doneo bezbroj zakona za koje narod i ne zna - ali kad ih vidi za govornicom i cuje sta govore - izgubi volju da ukljucuje TV.
Sto se kredibiliteta tice ipak ga najmanje imaju mediji jer su tako vidljivo polarisani (citaj:finansirani)da covek mora da kupi 10 listova da bi pokusao da sacini mozaik neke svoje male istine.
Zakljucak: niko nikome sa pravom ne veruje jer su svi isti i jedva cekaju da se dohvate vlasti i novca, instutucije nemaju kredibilitet u narodu - ali to nikada nije izmedju izbora ni bilo vazno: oni se bore za legalitet i teraju po svome - a kredibilitet i legitimitet su ostavili opziciji kao argument za trazenje novih izbora.
Doslo je vreme da mi u Srbiji vise verujemo g. Solani i njegovim naporima da spasi SCG i mir na Balkanu - nego crnogorskim i srpskim politicarima.
Da li i gde gresim? Odgovori,sliko...

ANA

pre 18 godina

Nepoverenje u kredibilitet srpskog parlamenta kod mene može da izazove činjenica da se poslanici kupuju- prodaju, a ne nedoumica oko oduzimanja mandata. Interesuje me zašto zakonski nije regulisano to pitanje, odn. zašto se zakonski ne zabrani prelazak poslanika iz jedne stranke u drugu jer je to menjanje izborne volje glasača?

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Kredibilitet u narodima i manjinama u Srbiji nema n i k o ! Samo vernici veruju svojim Crkvama , i to vise od straha od Boga, nego sto im je vera u srcima. Cklanovi s v i h partija merkaju mesta u Partiji ili drzavnim strukturama svih nivoa - a to narod vidi i ne verujue im. Tadic kao predsedsnik Republike nastupa iskljucivo. 8ili najcesce, kao predsednik DS. Kostunica apsolutno ne uvazava niciji drygi interes nego DSS i SPC - a sa koalicionij partnerima trguje.Nije Bog njegov stan slucajno stavio prekoputa Pasiceve kuce. Isti su: politicki trgovci bez velikih anticipacija. Manjinskoj Vladi tek nko ne veruje jer svi vidimo da moraju da cine znacajne ustupke SPS da bi opstali na vlasti, tako dragoj. Zasto bi onda narod verovao Parlamentu, govorim generalno jer tamo ima i casnih ljudi, koji je doneo bezbroj zakona za koje narod i ne zna - ali kad ih vidi za govornicom i cuje sta govore - izgubi volju da ukljucuje TV.
Sto se kredibiliteta tice ipak ga najmanje imaju mediji jer su tako vidljivo polarisani (citaj:finansirani)da covek mora da kupi 10 listova da bi pokusao da sacini mozaik neke svoje male istine.
Zakljucak: niko nikome sa pravom ne veruje jer su svi isti i jedva cekaju da se dohvate vlasti i novca, instutucije nemaju kredibilitet u narodu - ali to nikada nije izmedju izbora ni bilo vazno: oni se bore za legalitet i teraju po svome - a kredibilitet i legitimitet su ostavili opziciji kao argument za trazenje novih izbora.
Doslo je vreme da mi u Srbiji vise verujemo g. Solani i njegovim naporima da spasi SCG i mir na Balkanu - nego crnogorskim i srpskim politicarima.
Da li i gde gresim? Odgovori,sliko...

Ivana Damnjnovic

pre 18 godina

Naravno da parlament ima, legitimitet jer su gradjani na izborima izabrali parlament.
Svi poslanici koji hoce da menjaju partiju treba da vrate mandat, brend name-partiji koja ih je izabrala.
Srbija je Evropa!

Velja

pre 18 godina

Ima li kraja? Dokle će nam nepismeni primitivci krojiti sudbine. Kvazi bisnismen, političar, akademik, muzičar... sa dva mladeža i tri padeža, udigao se u visine na kojima bi mu i Al kapone pozavideo. Dosta! Da li treba da čekamo da poumiru, pa da se oslobodimo terora podivljalih tajkuna? Spavači probudite se.

Bogoljub

pre 18 godina

Da li je samo Karic potkupljivao poslanike. Nek MUP proveri sve, Miskovca , Hamovica, Lazarevica, Kostic...., pa da vidimo ko je sve nevin.
Poslanicima povecejte plate 100 puta Gosn Dinkicu , mozda ce onda biti imuni na korupciju.

ana

pre 18 godina

Nadam se da cemo ovoga puta barem sacekati odluku tuzioca, tj. cvrste dokaza.Nisam clan ni jedne politicke partije ali mi je muka od stalnih optuzbi bilo koga bez dokaza. Hajde poslanici dokazite pa optuzite!

Petar

pre 18 godina

Bravo za Predsednika skupstine! Dokle cemo da se krijemo iza besmislenih izjava, cuo sam, nudili su ...Recite ko, kome i koliko? Mislim da su se poslanici precenili, strasno je to sto bi se oni zaista prodali da im je neko nudio novac!
Petar

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ako se jednom prodas prodao si se zauvek. Ostalo je samo stvar pogodbe odnosno, cene. A, zar se mi nismo prodali ? Zar nismo spustili .... do kolena, tako da sada ni u formiranju cene ne mozemo da ucestvujemo. Nego nas lupa kako ko stigne. Nazalost daju samo milostinju. Pitanje je, zasto se tako casni ljudi, tako olako prodaju ljudima koji "imaju dva mladeza i znaju dva padeza". Da se ovde, slucajno ne radi o zameni teza ili o tipicnoj srpskoj zavisti. Zbog cega je "posteniji" kupac iz Velike Britanije ili Amerike a takav isti, iz Rusije ili Srbije, postaje jako sumnjiv ? Sve su to pitanja na koja postoji odgovor u nama samima ali se stidimo odgovora. On se krije u sledecoj konstrukciji: Posteni gradjani izaberu nepostene poslanike/ koji se prodaju/, pa onda isti ti posteni gradjani podmicuju te nepostene poslanike sa nadom da ce oni posteno odbiti nepostenu ponudu postenih gradjana. Posao za psihijatriju, dok psihijatar "ne skrene". Nemojmo da kritikujemo druge. Ne treba da se promene ONI vec MI. Onda ce sve biti u redu.

Miodrag Tepavac

pre 18 godina

Zelja DS za vanrednim parlamentarnim izoborima je sasvim razumljiva, ali tih i takvih izbora tokom naredne godine nece biti. Pokusaj da se kupovinom srusi Parlamentarna vecina koja predstavlja izbornu volju gradjana jeste najnizi moguci nacin promene te volje. Svi koji na taj nacin pokusavaju da dodju na vlast, zadrze stecene pozicije, osiguraju svoj sumljivi kapital, predstavljaju samo dno drustva i njima nema mesta u politickom zivotu Srbije.
Srbija je Evropa, gospodo!
Miodrag Tepavac

Marko

pre 18 godina

Zašto se svi patimo oko svega ovoga kad izbora neće biti ni do polovine naredne godine, a možda i duže. U Srbiji nema parlamentarne opozicije. Svima je jasno da DS ne radi u interesu raspisivanja novih izbora.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Dakle,to se zove KORUPCIJA i to je ZAKONOM KAZNJIVO pa bih molio SUP da doticnog gospodina Karica uhapsi pre nego sto ovaj klisne preko granice jer je vec poceo sve da rasprodaje (BK TV) jer se priprema da nestane.

Pera

pre 18 godina

Kupovina mandata je odjednom nelegalna!?
Kada se g17 javno hvalila svojim poslanicima-spavacima za vreme zivkoviceve vlade, to onda ni za dinkica, ni za albijanica, niti za danasnjeg vrlog predsednika skupstine ocito nije bilo bezakonje.
kada su uz pomoc tih spavaca oborili zivkovicevu vladu, to tada takodje nije bilo nezakonje; sada, odjednom to jeste nezakonje!?



I sve ovo SAMO AKO je uopste istina da su ova dva poslanika zaista potkupljeni. Uopste nije nemoguce da se njima naprosto smucilo da budu clanovi necega sto se zove "g17=", necega sto i ne radi nista drugo, sem sto na razne nacine podmicuje poslanike da glasaju za ovu vladu. Ili ce mozda neko da nas ubedi kako SPS glasa iz drzavnih razloga za ovu vladu?? Ako se i desi da bilo ko nakon najnovije afere padne u zatvor, onda bi isto tako moralo da se desi da celo stranacko g17-rukovodstvo takodje ekspresno ode u zatvor zbog prethodnog i sadasnjeg podmicivanja i korupcije poslanika.

Milos

pre 18 godina

He, he, Velja se poziva na zakon, a jos onomad rece kako neki drugi zakon nista ne valja. Koja smo mi banan republika kad nam je ovaj lik ni manje ni vise nego ministar!

Som

pre 18 godina

Kapitalni ministar kaze "bio je kod _mog_ poslanika"
E, tu je sustina problema. Poslanici nisu Veljini ni Borisovi ni Vojini a ni Tomini.
Poslanici predstavljaju gradjane, a nisu svojina Velje ili ostalih malih partijskih despota. To sto kod nas mozda narod glasa lidere (odnosno njihove licnosti) a ne glasa za politicki program ili ideju, to je problem tih "lidera" koji su sada uvredjeni jer im se stranka zasniva na neprikosnovenom vodji pa mu "kadrovi" beze za pare jer ih je samo to i interesovalo u politici.
Evo jednostavnog primera: ako bi Velja bio danas Premijer sa vecinom glasova u parlamentu, da li znate da navedete ko bi bio njegov zamenik? Odgovor je verovatno "ne".

tchiki

pre 18 godina

A kako bi bilo da svako ko se izabere za poslanika, ili ministra, potpise saglasnost da on i njegova porodica nece nikada imati nista vise od onog standarda koji im je zagarantovan platom koju primaju? Ili da ce sve svoje transakcije uciniti transparentnim? Mislim da to nije ugrozavanje privatnosti, niti u suprotnosti sa "demokratskim" nacelima, jednostavno ti ljudi imaju nesrazmerno vise moci od odgovornosti. I kada bi ziveli od plate a ne od provizija tj. kada bi morali, kao i vecina normalnog sveta, tada ne bi pravili velike kampanje i zaklinjanja. Bila bi to zbilja, kao sto deklarativno i jeste, fukcija u sluzenju narodu. A ko zeli profit i novcane stimulacije neka otvara biznis ili se prikljuci korporacijama.
Razmislite!

MikiVeliki

pre 18 godina

ova garnitura sa drugom Igrutinom(Vojom)izgleda da vise nemaju kud nego daj policiju.E pa stvarno su dosli do dna.A sta misle kako ce to policija da utvrdi da li je neko uzimao lovu i da je ovaj drugi nudio.Pa ovaj sto je uzeo,naravno ce da cuti isto kao i onaj sto je dao,a optuzbe onih jadnika u fazonu nudio mi ,isto je tesko dokazati jer ce onaj drugi reci ma jok,majke mi nisam.A bice da ti sto sad pricaju da im je neko nudio,nisu bili zadovoljni sa iznosima pa sad eto kao posteni,bili mnogo alavi pa ostali bez icega,a sad posteni,ccccccc sta se radi

MikiVeliki

pre 18 godina

kako policija misli da dokaze da je neko uzeo ili dao lovu,a drugo ove "postenjacine"sto sad kao prijavljuju da im je neko nudio,izgleda nisu pristali na cifru,bili alavi pa im se ucinilo da je malo a sad oni kao fini,a kako to da dokazu i sta da im se veruje?

Banat

pre 18 godina

Zakonom se treba zabraniti prebegavanje poslanika. Stranku mogu da promene pre i posle stupanja na duznost - ne tokom mandata. Da bi stranka usla u parlament - mora da ide na izbore. Sasvim prosto.
Ako poslanik zeli da napusti stranku TOKOM mandata, slobodan je da to ucini ali mandat ne izlazi iz Skupstine. Stranka ima pravo da ga zameni sa kim god zeli jer je doticni izabran na partijskoj listi.
Kad se glasa na izborima (sa zatvorenim listama, kao kod nas) mi ne vidimo imena kandidata vec eventualno nosioca stranacke liste (npr. DSS-dr Vojislav Kostunica ili G17-Miroljub Labus). Ja ne znam za koga glasam - znam samo da glasam za odredjenu stranku. Kako onda poslanik moze da tvrdi da mandat pripada njemu licno, a ne stranci?
Ovo je tako prosto da mi uopste nije jasno zasto se ovoliko spreze sa ovim budalastinama. Nekome se u drzavi ne svidja sto ova Vlada radi koliko-toliko dobro, sto smo dobili pozitivnu Studiju, sto ce nam otpisati $700 mil. duga, sto industrijska proizvodnja i izvoz rastu itd.
Mislim da je cena koju Kostunica mora da placa (tolerisanje Velje i Vuka i udovoljavanje SPS-u pri pisanju predloga nekih zakona) mala cena u odnosu na mogucu dobit za sve nas.
DS bi to trebalo da shvati i da se mane slizavanja sa polupismenim tajkunima.

mrzim JUL

pre 18 godina

Kad smo vec kod Veljinog poslanika Milutina Jelicica Jutke da kazem i par reci o njemu.Mada bi se o njemu moglo mnogo vise reci kada bi se sve one krivicne prijave sto se kriju po fijokama suda iznele na videlo.Covek je do pre 5.oktobra bio "neopredeljen".Posto nije mogao u DS, nasao je nacin da udje kroz mala vrata.Osnovan je OO NS.Kao vlasniku fabrike nije mu bilo tesko da se priblizi Velji.Zato je opstina Brus dobila dosta od asfalta,sa akcentom u rodnom selu predsednika,pri tome pitanje deponije smeca nikako da dodje na red.Tu je i Jutka imao dobra deo kolaca,ali za svaku nagradu mora da se odradi po nesto.I mozda je ova izjava upravo deo tog rada.To sta on radi i kako radi i GRADI mozete pitati svakog postenog sugradjanina.
Inace u ovom trenutku u ovoj zemlji za svaki slucaj treba sto vise diskreditovati PSS jer se suska o ujedninjenu sa nekim partijama i o rusenju Vlade.
Uostalom,cekacemo dalju istragu o ovoj izjavi mada u danasnje vreme niko nije imun na novac,a kamoli na "par stotina hiljada eura",a kamoli ovakav covek.

Ivan

pre 18 godina

da se podsetimo:Srdjan Blagojevic,biznismen iz Kanade je dosao i bio direktor PTT-a u vreme dok je Djindjic bio ziv.Imao je ideje da o sto brzoj modernizaciji celog sistema i poceo je da ih sprovodi.Posle Djindjiceve smrti,na to mesto je trebao doci poslusnik.Zato Blagojevic potpisuje ugovor sa Mobtelom,za koji je odmah pukla vest da je stetan na sta je on ugovor javno pocepao i dao ostavku.Naravno ugovor je potpisao onako kako se dogovorio sa ostalima,da bi kasnije ti ostali to proglasili za koletaralnu stetu.Tako je otisao jedan od poslednjih Djindicevih ljudi.E da sada ne bi PSS ojacao,pa se ne daj Boze udruzio sa jos nekim strankama ,pa ne daj Boze,da padne Vlada itd,treba daj PSS saseci u startu.To je samo hronologija,ne stitim ja nikoga ali treba da se pamti...

J Stefan…

pre 18 godina

Ima li parlament kredibilitet?
Za sada važi "zakon većine",a kada postoji "kvorum",i taj kvorum "prostom" većinom potvrdi ili odbije predloženi dokument,znači da ništa nije rađeno "ispod" žita, znači da je sve "OK"! U sadašnjem sazivu skupštine Srbije su gotovo isti ljudi-ako su..?,koji su predlagali i usvajali te dokumente po kojima se sada radi i odlučuje;te ispada da nemaju kredibilitet oni koji misle da, ako nije to što se radi po "njihovom", onda taj što RADI nema legitimet! I dokle poslanike "postavlja" stranka,i ti poslanici "imaju" pravo koje im "zakon" dozvoljava biće "po nekima kojima to odgovara" problema sa legitimnošću "onog drugog"!

Gradimir Stefanovic

pre 18 godina

Svaki poslanik je vlasnik svog mandata ali i svog obraza. To sto je pripadao nekoj stranci u vreme glasanja verovatno mu je pomoglo, mada i predlaganje "proverenog idiota" iz najpopularnije stranke sigurno ne bi bilo presudno za njegov izbor, samo zato sto ga je predlozila visoko kotirajuca partija (bar tako bi bilo regularno u normalnom svetu). Izabrani poslanik koji se ne slaze sa preporukama svoje stranke trebalo bi da glasa po svojoj savesti ili da podnese ostavku, kao svoj lican stav, sto bi verovatno ocuvalo njegov imidz, prema samom sebi, svojoj porodici, prijateljima i drugim clanovima u stranci, ili ga potpuno degradirao, ako ima samo njemu svojstvene argumente. Mandat u parlamentu ili nekom drugom izbornom organu, ne bi trebalo da bude tretiran kao neka "visetruka" vrednost, koju je glupo ne iskoristiti. Vanredne izbore za jednog ili vise poslanika, trebalo bi odrzati po propisanoj proceduri.

ANA

pre 18 godina

Nepoverenje u kredibilitet srpskog parlamenta kod mene može da izazove činjenica da se poslanici kupuju- prodaju, a ne nedoumica oko oduzimanja mandata. Interesuje me zašto zakonski nije regulisano to pitanje, odn. zašto se zakonski ne zabrani prelazak poslanika iz jedne stranke u drugu jer je to menjanje izborne volje glasača?

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Kredibilitet u narodima i manjinama u Srbiji nema n i k o ! Samo vernici veruju svojim Crkvama , i to vise od straha od Boga, nego sto im je vera u srcima. Cklanovi s v i h partija merkaju mesta u Partiji ili drzavnim strukturama svih nivoa - a to narod vidi i ne verujue im. Tadic kao predsedsnik Republike nastupa iskljucivo. 8ili najcesce, kao predsednik DS. Kostunica apsolutno ne uvazava niciji drygi interes nego DSS i SPC - a sa koalicionij partnerima trguje.Nije Bog njegov stan slucajno stavio prekoputa Pasiceve kuce. Isti su: politicki trgovci bez velikih anticipacija. Manjinskoj Vladi tek nko ne veruje jer svi vidimo da moraju da cine znacajne ustupke SPS da bi opstali na vlasti, tako dragoj. Zasto bi onda narod verovao Parlamentu, govorim generalno jer tamo ima i casnih ljudi, koji je doneo bezbroj zakona za koje narod i ne zna - ali kad ih vidi za govornicom i cuje sta govore - izgubi volju da ukljucuje TV.
Sto se kredibiliteta tice ipak ga najmanje imaju mediji jer su tako vidljivo polarisani (citaj:finansirani)da covek mora da kupi 10 listova da bi pokusao da sacini mozaik neke svoje male istine.
Zakljucak: niko nikome sa pravom ne veruje jer su svi isti i jedva cekaju da se dohvate vlasti i novca, instutucije nemaju kredibilitet u narodu - ali to nikada nije izmedju izbora ni bilo vazno: oni se bore za legalitet i teraju po svome - a kredibilitet i legitimitet su ostavili opziciji kao argument za trazenje novih izbora.
Doslo je vreme da mi u Srbiji vise verujemo g. Solani i njegovim naporima da spasi SCG i mir na Balkanu - nego crnogorskim i srpskim politicarima.
Da li i gde gresim? Odgovori,sliko...

Ivana Damnjnovic

pre 18 godina

Naravno da parlament ima, legitimitet jer su gradjani na izborima izabrali parlament.
Svi poslanici koji hoce da menjaju partiju treba da vrate mandat, brend name-partiji koja ih je izabrala.
Srbija je Evropa!

Velja

pre 18 godina

Ima li kraja? Dokle će nam nepismeni primitivci krojiti sudbine. Kvazi bisnismen, političar, akademik, muzičar... sa dva mladeža i tri padeža, udigao se u visine na kojima bi mu i Al kapone pozavideo. Dosta! Da li treba da čekamo da poumiru, pa da se oslobodimo terora podivljalih tajkuna? Spavači probudite se.

Bogoljub

pre 18 godina

Da li je samo Karic potkupljivao poslanike. Nek MUP proveri sve, Miskovca , Hamovica, Lazarevica, Kostic...., pa da vidimo ko je sve nevin.
Poslanicima povecejte plate 100 puta Gosn Dinkicu , mozda ce onda biti imuni na korupciju.

ana

pre 18 godina

Nadam se da cemo ovoga puta barem sacekati odluku tuzioca, tj. cvrste dokaza.Nisam clan ni jedne politicke partije ali mi je muka od stalnih optuzbi bilo koga bez dokaza. Hajde poslanici dokazite pa optuzite!

Petar

pre 18 godina

Bravo za Predsednika skupstine! Dokle cemo da se krijemo iza besmislenih izjava, cuo sam, nudili su ...Recite ko, kome i koliko? Mislim da su se poslanici precenili, strasno je to sto bi se oni zaista prodali da im je neko nudio novac!
Petar

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ako se jednom prodas prodao si se zauvek. Ostalo je samo stvar pogodbe odnosno, cene. A, zar se mi nismo prodali ? Zar nismo spustili .... do kolena, tako da sada ni u formiranju cene ne mozemo da ucestvujemo. Nego nas lupa kako ko stigne. Nazalost daju samo milostinju. Pitanje je, zasto se tako casni ljudi, tako olako prodaju ljudima koji "imaju dva mladeza i znaju dva padeza". Da se ovde, slucajno ne radi o zameni teza ili o tipicnoj srpskoj zavisti. Zbog cega je "posteniji" kupac iz Velike Britanije ili Amerike a takav isti, iz Rusije ili Srbije, postaje jako sumnjiv ? Sve su to pitanja na koja postoji odgovor u nama samima ali se stidimo odgovora. On se krije u sledecoj konstrukciji: Posteni gradjani izaberu nepostene poslanike/ koji se prodaju/, pa onda isti ti posteni gradjani podmicuju te nepostene poslanike sa nadom da ce oni posteno odbiti nepostenu ponudu postenih gradjana. Posao za psihijatriju, dok psihijatar "ne skrene". Nemojmo da kritikujemo druge. Ne treba da se promene ONI vec MI. Onda ce sve biti u redu.

Miodrag Tepavac

pre 18 godina

Zelja DS za vanrednim parlamentarnim izoborima je sasvim razumljiva, ali tih i takvih izbora tokom naredne godine nece biti. Pokusaj da se kupovinom srusi Parlamentarna vecina koja predstavlja izbornu volju gradjana jeste najnizi moguci nacin promene te volje. Svi koji na taj nacin pokusavaju da dodju na vlast, zadrze stecene pozicije, osiguraju svoj sumljivi kapital, predstavljaju samo dno drustva i njima nema mesta u politickom zivotu Srbije.
Srbija je Evropa, gospodo!
Miodrag Tepavac

Marko

pre 18 godina

Zašto se svi patimo oko svega ovoga kad izbora neće biti ni do polovine naredne godine, a možda i duže. U Srbiji nema parlamentarne opozicije. Svima je jasno da DS ne radi u interesu raspisivanja novih izbora.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

Dakle,to se zove KORUPCIJA i to je ZAKONOM KAZNJIVO pa bih molio SUP da doticnog gospodina Karica uhapsi pre nego sto ovaj klisne preko granice jer je vec poceo sve da rasprodaje (BK TV) jer se priprema da nestane.

Pera

pre 18 godina

Kupovina mandata je odjednom nelegalna!?
Kada se g17 javno hvalila svojim poslanicima-spavacima za vreme zivkoviceve vlade, to onda ni za dinkica, ni za albijanica, niti za danasnjeg vrlog predsednika skupstine ocito nije bilo bezakonje.
kada su uz pomoc tih spavaca oborili zivkovicevu vladu, to tada takodje nije bilo nezakonje; sada, odjednom to jeste nezakonje!?



I sve ovo SAMO AKO je uopste istina da su ova dva poslanika zaista potkupljeni. Uopste nije nemoguce da se njima naprosto smucilo da budu clanovi necega sto se zove "g17=", necega sto i ne radi nista drugo, sem sto na razne nacine podmicuje poslanike da glasaju za ovu vladu. Ili ce mozda neko da nas ubedi kako SPS glasa iz drzavnih razloga za ovu vladu?? Ako se i desi da bilo ko nakon najnovije afere padne u zatvor, onda bi isto tako moralo da se desi da celo stranacko g17-rukovodstvo takodje ekspresno ode u zatvor zbog prethodnog i sadasnjeg podmicivanja i korupcije poslanika.

Milos

pre 18 godina

He, he, Velja se poziva na zakon, a jos onomad rece kako neki drugi zakon nista ne valja. Koja smo mi banan republika kad nam je ovaj lik ni manje ni vise nego ministar!

Som

pre 18 godina

Kapitalni ministar kaze "bio je kod _mog_ poslanika"
E, tu je sustina problema. Poslanici nisu Veljini ni Borisovi ni Vojini a ni Tomini.
Poslanici predstavljaju gradjane, a nisu svojina Velje ili ostalih malih partijskih despota. To sto kod nas mozda narod glasa lidere (odnosno njihove licnosti) a ne glasa za politicki program ili ideju, to je problem tih "lidera" koji su sada uvredjeni jer im se stranka zasniva na neprikosnovenom vodji pa mu "kadrovi" beze za pare jer ih je samo to i interesovalo u politici.
Evo jednostavnog primera: ako bi Velja bio danas Premijer sa vecinom glasova u parlamentu, da li znate da navedete ko bi bio njegov zamenik? Odgovor je verovatno "ne".

tchiki

pre 18 godina

A kako bi bilo da svako ko se izabere za poslanika, ili ministra, potpise saglasnost da on i njegova porodica nece nikada imati nista vise od onog standarda koji im je zagarantovan platom koju primaju? Ili da ce sve svoje transakcije uciniti transparentnim? Mislim da to nije ugrozavanje privatnosti, niti u suprotnosti sa "demokratskim" nacelima, jednostavno ti ljudi imaju nesrazmerno vise moci od odgovornosti. I kada bi ziveli od plate a ne od provizija tj. kada bi morali, kao i vecina normalnog sveta, tada ne bi pravili velike kampanje i zaklinjanja. Bila bi to zbilja, kao sto deklarativno i jeste, fukcija u sluzenju narodu. A ko zeli profit i novcane stimulacije neka otvara biznis ili se prikljuci korporacijama.
Razmislite!

MikiVeliki

pre 18 godina

ova garnitura sa drugom Igrutinom(Vojom)izgleda da vise nemaju kud nego daj policiju.E pa stvarno su dosli do dna.A sta misle kako ce to policija da utvrdi da li je neko uzimao lovu i da je ovaj drugi nudio.Pa ovaj sto je uzeo,naravno ce da cuti isto kao i onaj sto je dao,a optuzbe onih jadnika u fazonu nudio mi ,isto je tesko dokazati jer ce onaj drugi reci ma jok,majke mi nisam.A bice da ti sto sad pricaju da im je neko nudio,nisu bili zadovoljni sa iznosima pa sad eto kao posteni,bili mnogo alavi pa ostali bez icega,a sad posteni,ccccccc sta se radi

MikiVeliki

pre 18 godina

kako policija misli da dokaze da je neko uzeo ili dao lovu,a drugo ove "postenjacine"sto sad kao prijavljuju da im je neko nudio,izgleda nisu pristali na cifru,bili alavi pa im se ucinilo da je malo a sad oni kao fini,a kako to da dokazu i sta da im se veruje?

Banat

pre 18 godina

Zakonom se treba zabraniti prebegavanje poslanika. Stranku mogu da promene pre i posle stupanja na duznost - ne tokom mandata. Da bi stranka usla u parlament - mora da ide na izbore. Sasvim prosto.
Ako poslanik zeli da napusti stranku TOKOM mandata, slobodan je da to ucini ali mandat ne izlazi iz Skupstine. Stranka ima pravo da ga zameni sa kim god zeli jer je doticni izabran na partijskoj listi.
Kad se glasa na izborima (sa zatvorenim listama, kao kod nas) mi ne vidimo imena kandidata vec eventualno nosioca stranacke liste (npr. DSS-dr Vojislav Kostunica ili G17-Miroljub Labus). Ja ne znam za koga glasam - znam samo da glasam za odredjenu stranku. Kako onda poslanik moze da tvrdi da mandat pripada njemu licno, a ne stranci?
Ovo je tako prosto da mi uopste nije jasno zasto se ovoliko spreze sa ovim budalastinama. Nekome se u drzavi ne svidja sto ova Vlada radi koliko-toliko dobro, sto smo dobili pozitivnu Studiju, sto ce nam otpisati $700 mil. duga, sto industrijska proizvodnja i izvoz rastu itd.
Mislim da je cena koju Kostunica mora da placa (tolerisanje Velje i Vuka i udovoljavanje SPS-u pri pisanju predloga nekih zakona) mala cena u odnosu na mogucu dobit za sve nas.
DS bi to trebalo da shvati i da se mane slizavanja sa polupismenim tajkunima.

mrzim JUL

pre 18 godina

Kad smo vec kod Veljinog poslanika Milutina Jelicica Jutke da kazem i par reci o njemu.Mada bi se o njemu moglo mnogo vise reci kada bi se sve one krivicne prijave sto se kriju po fijokama suda iznele na videlo.Covek je do pre 5.oktobra bio "neopredeljen".Posto nije mogao u DS, nasao je nacin da udje kroz mala vrata.Osnovan je OO NS.Kao vlasniku fabrike nije mu bilo tesko da se priblizi Velji.Zato je opstina Brus dobila dosta od asfalta,sa akcentom u rodnom selu predsednika,pri tome pitanje deponije smeca nikako da dodje na red.Tu je i Jutka imao dobra deo kolaca,ali za svaku nagradu mora da se odradi po nesto.I mozda je ova izjava upravo deo tog rada.To sta on radi i kako radi i GRADI mozete pitati svakog postenog sugradjanina.
Inace u ovom trenutku u ovoj zemlji za svaki slucaj treba sto vise diskreditovati PSS jer se suska o ujedninjenu sa nekim partijama i o rusenju Vlade.
Uostalom,cekacemo dalju istragu o ovoj izjavi mada u danasnje vreme niko nije imun na novac,a kamoli na "par stotina hiljada eura",a kamoli ovakav covek.

Ivan

pre 18 godina

da se podsetimo:Srdjan Blagojevic,biznismen iz Kanade je dosao i bio direktor PTT-a u vreme dok je Djindjic bio ziv.Imao je ideje da o sto brzoj modernizaciji celog sistema i poceo je da ih sprovodi.Posle Djindjiceve smrti,na to mesto je trebao doci poslusnik.Zato Blagojevic potpisuje ugovor sa Mobtelom,za koji je odmah pukla vest da je stetan na sta je on ugovor javno pocepao i dao ostavku.Naravno ugovor je potpisao onako kako se dogovorio sa ostalima,da bi kasnije ti ostali to proglasili za koletaralnu stetu.Tako je otisao jedan od poslednjih Djindicevih ljudi.E da sada ne bi PSS ojacao,pa se ne daj Boze udruzio sa jos nekim strankama ,pa ne daj Boze,da padne Vlada itd,treba daj PSS saseci u startu.To je samo hronologija,ne stitim ja nikoga ali treba da se pamti...

J Stefan…

pre 18 godina

Ima li parlament kredibilitet?
Za sada važi "zakon većine",a kada postoji "kvorum",i taj kvorum "prostom" većinom potvrdi ili odbije predloženi dokument,znači da ništa nije rađeno "ispod" žita, znači da je sve "OK"! U sadašnjem sazivu skupštine Srbije su gotovo isti ljudi-ako su..?,koji su predlagali i usvajali te dokumente po kojima se sada radi i odlučuje;te ispada da nemaju kredibilitet oni koji misle da, ako nije to što se radi po "njihovom", onda taj što RADI nema legitimet! I dokle poslanike "postavlja" stranka,i ti poslanici "imaju" pravo koje im "zakon" dozvoljava biće "po nekima kojima to odgovara" problema sa legitimnošću "onog drugog"!

Gradimir Stefanovic

pre 18 godina

Svaki poslanik je vlasnik svog mandata ali i svog obraza. To sto je pripadao nekoj stranci u vreme glasanja verovatno mu je pomoglo, mada i predlaganje "proverenog idiota" iz najpopularnije stranke sigurno ne bi bilo presudno za njegov izbor, samo zato sto ga je predlozila visoko kotirajuca partija (bar tako bi bilo regularno u normalnom svetu). Izabrani poslanik koji se ne slaze sa preporukama svoje stranke trebalo bi da glasa po svojoj savesti ili da podnese ostavku, kao svoj lican stav, sto bi verovatno ocuvalo njegov imidz, prema samom sebi, svojoj porodici, prijateljima i drugim clanovima u stranci, ili ga potpuno degradirao, ako ima samo njemu svojstvene argumente. Mandat u parlamentu ili nekom drugom izbornom organu, ne bi trebalo da bude tretiran kao neka "visetruka" vrednost, koju je glupo ne iskoristiti. Vanredne izbore za jednog ili vise poslanika, trebalo bi odrzati po propisanoj proceduri.