Ponedeljak, 22.02.2021.

16:57

Profesor Pravnog: "Ako frilenseri ne mogu da plaćaju porez, njihov biznis ne treba da preživi"

Aktuelna naplata poreza nema veze s konkurentnošću rada frilensera i biznis-model čija konkurentnost zavisi od neplaćanja poreza i ne treba da preživi.

Izvor: Startit

Profesor Pravnog: "Ako frilenseri ne mogu da plaæaju porez, njihov biznis ne treba da preživi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

FY

pre 3 godine

I nemojte se zavaravati da su u razvijenim zemljama dažbine manje. Dobro se raspitajte.
(vlada, 23. februar 2021 09:28)

Manje su.
U Nemackoj si kao frilenser oslobodjen poreza za zaradu do 1100 evra.
U Engleskoj je negde preko 1000 funti.
Os' jos da ti nabrajam?
Trotoari, ulice, skole, se grade najvise od PDV-a. Ili mislis da frilenseri u prodavnici traze da im se ne naplati PDV? Sa devizama koje su dosle u zemlju putem izvoza? Ti nesto izvozis? Ili sedis u kancelariji u opstini i po ceo dan na mrezi?

Лујан

pre 3 godine

Samo sto imas. I svesno nisi placao porez pet godina unazad.
Ne znam zasto se pravite glupi na silu.
(Bre!, 23. februar 2021 06:53)
Одеш у пореску, кажу не треба да се плати, то су мале своте. После ти траже пет година уназад. Јел то нормално??? Држава је заказала и свако тражење пара уназад је пљачка. Те паре људи немају, овде су потрошене. Кад уведу праведно опорезивање као у суседним земљама за овај вид посла онда нека нешто траже и сви ће радо платити. Нико не би себе свесно довео у овакву ситуацију.

vlada

pre 3 godine

Freelenseri, bolje regulišite svoje poreske obaveze da ne prerastete u kriminalce. Kako vi profesora pravnog fakulteta možete da učite pravu. Platite poreskog savetnika. Ne, nećete ništa da platite, ne šetate po srpskim trotoarima, ne leče vas srpski doktori, deca vam ne idu u srpska zabavišta, nego kajmanska... Dosta kuknjave i izbegavanja poreza. I nemojte se zavaravati da su u razvijenim zemljama dažbine manje. Dobro se raspitajte.

Chiki

pre 3 godine

@Bre!
Dobro pitanje, zasto se pravis glup na silu?
Da li bi ti platio PIO a da ti se ne upise staz tj nemas auto?

Nevezano za gornji deo komentara: Ko sve kod nas predaje na fakultetu....

sumadinac

pre 3 godine

Ludilo mozga nemoralnosti.
A sto tako niste besedili za advokate i taksiste na primer?

Nema nista retroaktivno.

Neka se kazne odgovorna lica u PU posto je to njihov propust.

Ovi klinci ako bilo sto daju su blesavi.

U stvari, mogu da im daju kao Dragce sto hteo da da u V epizodi... :)

Bre!

pre 3 godine

Ovo vam je ko da vam neko traži da platite održavanje i registraciju auta unazad 5 godina.

A vi nemate auto.
(Pravnik do m., 22. februar 2021 17:14)

Samo sto imas. I svesno nisi placao porez pet godina unazad.
Ne znam zasto se pravite glupi na silu.

qq

pre 3 godine

Ovo vam je ko da vam neko traži da platite održavanje i registraciju auta unazad 5 godina.

A vi nemate auto.
(Pravnik do m., 22. februar 2021 17:14)

samo da dodam, argument ovih strucnjaka..... A benzin ako se trosi mora da se plati......pa mora ali isao sam autobusom, to sto sofer nije naplacivao karte je njegov problem.....

Radnik

pre 3 godine

Freelenser nije ništa drugo do preduzetnik koji prima uplate iz inostranstva. Kao preduzetnik je svako mogao da se registruje i plaća paušalni porez i ostvari svoja prava...Kada nemaš posla, ti napraviš privremeni prekid delatnosti i nemaš obaveze prema državi jer nemaš priliva. Prema zakonu, koji se nije menjao, svako ima obavezu da prijavi sve prihode poreskoj upravi i da na to plati porez.
Evo primer ''bogatih'', koji su u obavezi da sami prijave poreskoj upravi da su zarađivali više od 250.000 rsd iz radnog odnosa na neodređeno u Srbiji. To što nisu prijavljivali prihode je poreski prekršaj, a budimo realni, niko vam neće napraviti problem ako imate prihode od 60€ mesečno, od 3 časa engleskog jezika, ali ako dobijate uplate iz inostranstva svaki mesec u iznosu od 1.000€, onda je to ipak drugačije...
Hipotetički-moja firma iz USA ima call centar u Srbiji (sa fizičkom lokacijom) i imamo obavezu plaćanja svih dažbina i poreza, a onda jedan dan odlučimo da sve radnike pošaljemo kući i da rade od kuće, na svojim računarima i damo im slušalice sa mikrofonom, platformu za rad (upwork?)...ugasimo firmu u Srbiji jer smo mi budale koje plaćaju sve, a možeš da dobijaš uplate iz inostranstva bez bilo kakve obaveze i opterećenja, još ti zaposleni nemaju nikakva prava...milina... Cena rada po jednom satu je 4.95$ bruto za firmu...
Pravi se mehanizam da neće biti ''konkurentno'' ponuditi cenu svog rada ispod tržišne cene, a na uštrp dažbina državi.

HeadsUp

pre 3 godine

Jer neko frilenserima zabranjuje da uplacuju PIO i zdravstveno?
(Uzasno, 22. februar 2021 18:02)

Ne zabranjuje im niko da placa... Samo da koriste.

U stvari, kako stvari stoje, mora da se platio PIO i zdravstveno 5 godina unazad, sa kamatom... A za uzvrat ces da dobijes 0 dana radnog staza i naravno da niko nece da ti refundira troskove privatnog lekara, posto na drzavnog nisi imao pravo, a i ne mozes da odeš prekjuče kod lekara.

Veoma uspešno su ispinovali pricu da niko nece da plati porez - sto nije tacno (da ne spominjemo neoporezivi deo zarade koja kasirka iz price ima, a frilenseri treba da plate na svaki dinar PRIHODA, bez izuzimanja troskova, 20 para) a doprinose su izgleda zaboravili da spomenu - iako su oni veći od poreza a ne dobija se apsolutno nista.

Alex - gradjevinac

pre 3 godine

Hajde da budemo iskreni, sve ove godine frilenseri su mislili da su nevidljivi, zaštićeni i da su banke duzne da čuvaju tajnost/poverljivost njihovih zarada. Odnosno uplata iz inostranstva. Nazalost situacija, ne samo kod nas, vec i u svetu se dramaticno promenila- I zbog toga su s=ad došli "pod urad zakona". Frelenseri, kao model saradnje je legotima, nekad se to zvao Ugovor o delu, a sada Ugovor o povremenim i privremenim poslovima. Za saradnju vam nije potreban ni ugovor. E sad kako vam firma (poslodavac) uplati novac, ako niste zaposleni, kod njih? Pa lepo, na prevaru. U onih 20%, koji ste platili proviziju, Upworka ili slicnoj platformi je iznos obaveza (porezi), koji ste prema zakonima domicilne drzave (recimo Kajmanska ostrva), platiti. Zašto ste to platili? Pa vrlo jednostavno, jer firma, koja vas angazuje ne moze da vrši plačanje fizickom licu, a da prethodno ne plati porez. Verovatno vam je i dala "virtuelno"/elektronsko drzavljanstvo. Naravno sve to preko neke viruelne knjigvostgvene agencije, na Kajmanima. Za sve te prihode POreska uprava ne zna da postoje, niste prijavljeni u APR-u. Kako da vam onda šalje rešenja? POšto ste fizicko lice, onda sami podnosite Prijavu o prihodima, da se ne pravimo naivni. Na taj iznos se plačaju obaveze. Sa druge strane, što biste plaćali obaveze, kada mnogo rade na crno, zar ne? E sve je sad posledica velikih brojeva. Prazna kasa i država rešila da otme deo kolača, koji jos pripada. Zašto 5 godina? Pa za toliko moze da goni.

оће то

pre 3 godine

“Prema zakonu, penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srbiji obavezno je za sva lica koja su na bilo koji način radno angažovana. Prema tome, obaveza uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje postoji za zaposlene, preduzetnike, lica angažovana po ugovorima za koje se plaća naknada (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i slično), zemljoradnike. Svojstvo osiguranika stiče se danom početka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova, a osiguranje prestaje danom prestanka navednih vidova radnog angažovanja.” Фриленсери немају никакав уговор као основ за обављање послова. Што се државе тиче, тај новац се третира као уплата од приватног лица из иностранства. Иначе ћете морати да наплаћујете порез на дознаке од родбине. Само не знам по ком основу.

Zane Griff

pre 3 godine

Plaćanje poreza nije pitanje koje zahteva odgovor.
Ovde se postavlja pitanje, pogotovo tim profesorima pravnog fakulteta, gde je bila država sve ove godine?
Gde je bila i šta je radila poreska uprava?

rusosaurus

pre 3 godine

Primena propisa retroaktivno?Poštovani kolega Spaiću , dođite u sledećem roku.Promet roba i usluga se oprezuje indirektm porezima , a koiko znam 20 godina unazad se oblast direktih poreza nije menjala ,hoću reći da za u oblasti direktnih ili ti imenovanih poreskih obveznika nadležni organ državne uprave mora u zakonitom roku doneti prvostepeno rešenje u upravnom postupku. Propuštanje radnje organa ne može i ne sme dovesti poreskog obveznika -građanina u status koji podleže sankcijama . Kao matorom pravniku meni ovo liči na kao prvo- uterivanje novca u džep sudskih izvršitelja ,kao drugo udar na ovu grupu građana koja ne posluje sa gubicima i što je bitno ,ima prihod.Mešati prihod i zaradu,poreze i obavezne doprinose je malo reći bruka i elementarno nepoznavanje oblasti radnog,privrednog i poreskog prava.Evo npr. da li ta deca mogu uzeti bankovni kredit, čekove,dozvoljeni minus i niz ostalih bankarskih usluga koje su dostupme zaposlenim licima i penzionerima?

Pedja

pre 3 godine

Država i da ne oporezuje direktno prihode, sve što se troši za život oporezuje kroz PDV...akcize. Pitanje je koji posao može da izdrži toliko poreza?

Zoki

pre 3 godine

Постоје два проблема. Први је да ти људи на самом почетку нису добили праве информације о обавезама које их очекују. Не говорим о оним који их нису тражили - него о оним који су се обратили пореским органим, а добили информацију која их је довела у заблуду. Други је ретроактивна наплата доприноса - без могућности да се они ретроактивно искористе. Ако држава неком наплати ретроактивно 5 година пензионог осигурања, онда је дужна да му упише тих 5 година у радни стаж. То да се наплати допринос, а не упише стаж ће пасти на суду, ако не на домаћем онда на европском. Ова ситуација је показала колико је неопходна темељна реформа пореског система. Такође, показала је колико је битно да добијете одговор од пореске управе у писаној форми. Када вам нешто није јасно - обратите се писмено, па нека се они чешу по глави. Сутра ћете моћи да покажете да сте тражили информацију, а то што је нисте добили није ваш проблем.

Genije

pre 3 godine

Ako se ne varam advokati placaju pausal koji je 300e a oni za jedan papir uzmu 100e. Advokati nemaju fiskalne kase i ne zna se koliko zaradjuju a zaraadjuju vise nego fri lenseri. Sta je sa crkvama?

Lajavi Krelac

pre 3 godine

Nemojmo da se zezamo.

Svaka kasirka u supermarketu koja je pomenuta u nekom od komentara ima 3 puta veca prava od ovih ljudi koji rade na internetu.

1. Zdravstveno je osigurana
2. Tece joj staz za penziju.
3. Ako ostane bez posla ima pravo na novcanu nadoknadu.
4. Moze da podize kredit.
5. Ima placen godisnji pdmor
6.Ima placeno trudnicko bolovanje.

U stvari to je najmanje pet puta vise prava od frilensera.

Ovde se ne radi o porezu, vec o naplati retraoktivno usluga na koje nisu imaoli i ni sada nemaju pravo.

Kad im drzava prizna staz i ostala prava retroaktivno unazad 5 godina, to moze da im naplati. Posto to zakomom nije moguce unazad uraditi od skoro (ja probao da platimo dopprinose za godinu i po da popunim rupu u stazu) ovo lici na klasican srpski specilatitet APP (Ako prodje prodje...).

Nesreca ovih ljudi je sto oni vidljivi, tj ostavljaju digitalni otisak, sto opet znaci da su prave patriote i rodoljubi za razliku od razlicitog estradno-majstorsko-tajkunskog olosa koji pare prima na ruke da bi izbegao porez.

Resenje:

Da se plati porez po stopi koju placaju svi privatni preduzetnici, dakle 10%-15%. Kamate i doprinose na usluge koje nisu dobili da se izbrisu.

Da se sto pre ovim ljudima daju ista prava kao kasirkama u samousluzi novim zakonom.

Samo tako drzava nece ostati bez preko potrebnih para i svima nama bice bolje.

Tannhauser

pre 3 godine

"biznis-model čija konkurentnost zavisi od neplaćanja poreza i ne treba da preživi."

Čovek je potpuno u pravu. Još pre ohoho godina kada su mi u banci prvi put dali dokument gde sam morao da potpišem izjavu po kom osnovu mi stiže inostrani priliv, shvatio sam da moj sitan biznis neće biti konkurentan čim sam saznao koliki su porezi koje je moja država propisala.

Biznis sam odmah i prebacio u drugu državu koja je počela da ubira moj sitan porez, ni kriva ni dužna, te pare im padaju sa neba a ja sam zadovoljan jer mi je biznis i dalje konkurentan.

Ovo je 21. vek, glasajte ljudi nogama i novčanikom kad već ne možete glasačkim listićem.

Mare

pre 3 godine

Udri po deci! Ahahahaha! To su one sentimentalne budale koje nisu htele da odu odavde, jer "o, Bože, u inostranstvu neću imati prijatelje koje imam ovde!" i koji razmišljaju "o, kako će moji roditelji bez mene!".
E, sad ih udri da upamte i da našutiraju svoju decu na aerodrom jednog dana. Da nikad ponovo ne pomisle "pa dobro, ok mi je u ovoj državi"

Nebojša

pre 3 godine

A zasto drzava i poreska uprava nista ne preduzimaju protiv onih koji drze magacije milionske vrednosti polovne opreme i kojinimaju radnike na crno. I trgovina na crno i radnici na crno su zlocin protiv naroda i drzave, ali zato su revnosni protiv nesrecnika koji na kartonskim kutijama prodaju da prezive. A oni prodaju da prezive zbog ovih koji drze radnike na crno i sto trguju na crno i zato su u takvoj situaciji.
Frilenseri rade na crno, s tom razlikom da ostecuju zapadne zemlje za koje rade, jer ovde nemaju oravo ni na zdravstvrno ni na penziono.

lidija

pre 3 godine

zasto ne.bi plaćali porez kao i.svi drugi...zašto bi se oni razlikovali od svih drugih... recimo onih koji rade na privremenom i povremenim poslovima,ugovoru o delu i sličnih....
profesor je dao odlucan komentar, a to što neko ne želi da.placa...pa se pravi da ne razume....to je drugi problem

Marija

pre 3 godine

Prestanite da prodajete priču kako frrenalceri neće da plaćaju porez jer to nije tačno.
Freelanceri neće da plaćaju unazad ono što koristiti nisu mogli, kao pravo na porodiljsko, ili bolovanje, kao ni pravo na plaćeni godišnji odmor.
Strašno čime se koristite da okrenete ljude protiv mladih koji pokušavaju da prežive.

Pravnik

pre 3 godine

Država se ponela veoma neozbiljno. Tu dugogodišnju neozbiljnost ne smeju i ne mogu da plate frilenseri koji su radili od 2015 do 2020.

Ne može država godinama da ne radi ništa povodom ovoga a onda da se odjednom seti, kad je ponestalo para, da treba da radi svoj posao. Šta ćemo sa na primer 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 godinom. Pojeli skakavci jel.

Svaki frilenser može ladno zbog toga da tuži državu sudu u Strazburu i dobija glat. Da država dokaže da je i za gore pomenute godine isto ovako bila revnosna ne može. Možda država i pomisli da može da se kocka sa jedno 50.000 mogućih tužbi. Može, ali joj to nikako ne preporučujem.

igor

pre 3 godine

Sta je poreska uprava radila do sada... zasto do sada nije oporezivala ove prihode ... zakon postoji i treba da bude isti za sve... a ne neki moraju da plaćaju a.drugi se pobune i imaju silne otpisa...

Goran

pre 3 godine

Posto je gospodin profesor na pravnom fakultetu onda je on prava osoba da objasni placanje penzionog za 5 godina unazad bez upisa istog u staz to jest bez prava na penziju za tih 5 godina. Sa pravne strane me bas interesuje objasnjenje a na mnoga pitanja je odgovorio u tekstu osim na to.

River

pre 3 godine

Kako to niko ne spominje onu listu najvećih poreskih dužnika koju PU redovno objavljuje? Da li su njihovi dugovi naplaćeni? Da li im je zaplenjena imovina ako bisu? Blokirani računi? Da li ih "posećuju" izvršitelji? Da li im preti dužničko ropstvo?
Isto važi i za estradu. Koliko se samo estradnjaka hvalilo da su po nastupu zaradili na desetine hiljada evra a poreska ih je prigodno zaobišla.
I zašto im je trebalo toliko godina da krenu u naplatu ako su sve znali?
Šta je sa velikim poslodavcima koji "drže" gomilu radnika bez prijave, bez plaćanja doprinosa i isplatom na ruke? Građevinske firme i prevoznici tu i dalje prednjače.
Ne, oni su odlučili da prvo isteruju frustracije i pravdu na nekome ko sopsrvenim radom i trudom prihoduje. Siću, u poređenje sa velikim dužnicima i estradnjacima.
Ili svi ili niko. Selektivna naplata poreza i doprinosa ne sme da postoji.

mmirko

pre 3 godine

Mislim da je svima jasno da je potrebna ozbiljna reforma poreskog sistema. Ovako drzava ne sme nikome da naplati normalan porez - ni taxistima, ni advokatima, ni freelanserima. Ovako lepo ozbiljna reforma pa svima isto. I obavezno dokazivanje porekla novca ili dzaba sve!

maja

pre 3 godine

profesor je u pravu... Treba porez da se plati... pravo pitanje je šta je.poreska uprava čekala do sada...pa tek sada.vrsi naplatu ovih poreza... Šta je sa estradnom kada će oni da počnu sa placanjem

Maltezer

pre 3 godine

"Jer neko frilenserima zabranjuje da uplacuju PIO i zdravstveno?
(Uzasno, 22. februar 2021 18:02)"

Ne verujem. Ali ono što tvoj komentar previđa jeste da ne ostvaruju svi frilenseri bruto minimalnu zaradu na mesečnom nivou tako da ako bi plaćali PIO i zdravstveno pitanje je da li bi im ostala minimalna plata ili manje, ili bi nešto morali i da doplate na ime toga što su radili.
Stoga su mnoge zemlje napravile model po kome postoji neoporezivi deo ličnog dohotka i na koju se ne plaća PIO / zdravstveno, ili se plaća u simboličnom iznosu, a što Srbija nema.
Druga stvar je što se u Srbiji oporezuje rad, dramatično više nego potrošnja. I mada su ljudi siromašniji nego drugde, procentualno moraju da plaćaju više nego u mnogim razvijenijim zemljama. Stoga čak i oni koji bi imali uslove da se vrate i rade iz Srbije to ne čine, jer su opterećenja na dohodak tolika da se u mnogim zemljama može preživeti mesec samo sa uštedom od razlike u porezima i doprinosima. Dok se to ne reši, Srbija će i dalje gubiti ljude koji mogu da naprave razliku u kvalitetu života svih u Srbiji.

Izvinjavam se na dugačkom komentaru i hvala na objavi.

kaboom

pre 3 godine

Poštovani profesore Pravnog fakulteta,
kako onda vaši đaci advokati su oslobođeni PDVa?
Ako oni nisu sposobni da plaćaju PDV već siću od paušala na milionske iznose, neka prestanu da rade, po vašoj analogiji?
I da, svi vaši advokati neka plate za 5 godina unazad naravno.

Kakvo pravo u ovoj državi takvi i profesori.

šaban

pre 3 godine

Šta da se plati ?

Penziono koje po zakonu ne može da se koristi kao penzioni staž ?
Zdravstveno, a nisu overavane zdravstvene knjižice ?
Porez za koji niko nije ni znao da postoji?

Ne prikuplja poreske uprava doprinose za sebe već u ime i za račun korisnika penzionog i zdravstvenog osiguranja, treba da se upisuje staž i overava zdravstvena knjižica, javnost blagovremeno obaveštava itd ...

Isak Njutn

pre 3 godine

Jedva cekam da drzava oslobodi ili uvede male poreze za frilensere, kako kazu normalne poreze, odmah prelazim u tu kategoriju. Sto bih ja onda placao polovinu od svoje bruto zarade na poreze i doprinose. Verovatno ce i ostali... znaci ukidaju se pausalci i knjigasi... jer svi smo mi slobodni strelci.

Nikola

pre 3 godine

Zamislite da ste nezaposleni i kaze vam prijatelj da mozete da zaradite novac "preko interneta"... Vrlo je jednostavno, ukucate u pretrazivacu, udjete na sajt, registrujete se, upisete sta znate da radite (programirate, crtate, dizajnirate ili neke jednostavnije stvari npr da prepisujete podatke, saljete mejlove itd.), ako ima nekog kome treba vaš "zanat" ponudi vam posao, dogovorite cenu itd. I kada odradite posao i potrosite sate i sate na njega, taj "poslodavac" vam uplati novac.
I u Srbiji se dešava...
Dodje taj nezaposleni/freelancer u banku i pita, jel mu je uplaceno 20eura za taj posao? Kazu jeste. Jel mogu da podignem tih 20eura? Moze. Jel sam duzan nesto banci, drzavi,nekome? Ne, osim da placate odrzavanje racuna banci. U redu, hvala, podići ću 20eura... Ode u poresku, predstavi se, kaze da je zaradio 20eura "preko interneta" i pita da li je nesto duzan drzavi? Zaposleni poreske na koje je naišao, su se grohotom nasmejali i rekli da je sve u redu.
Pet godina kasnije,u Srbiji se neko setio da bi mogao da naplati taj porez (da li je zakonski okvir postojao ne znam, ali svakako institucije drzave zakon u praksi nisu postovale... Da li nisu postojali mehanizmi, organizacija, struktura... Ali ni poreska ni banke se time nisu bavile).
Student je diplomirao, naucio da radi ozbiljne stvari "preko interneta" i poceo da zaradjuje 700eura mesecno...
Drzava sada trazi retroaktivno 50% njegove zarade za poslednjih 5 godina, tj. 20.000eura na gomilu.
To nije u redu!

Djordje

pre 3 godine

Profesore slazem se sa vama ali niste kao profesor prava objasnili kako to frilenseri treba da plate porez za PIO a da im se ne racuna PIO staz? Da li je to po zakonu, po vladavini prava i sve ostalo sto bi Vi kao profesor prava trebali da znate.
A to sto ste rekli znamo svi mi, da porez treba da se placa, naravno.

Milan

pre 3 godine

Ja sam prvi ostao bez opcije kako da radim. Placao sam sebi pausal kao tehnicko osoblje na brodu jer ova drzava nema zakon o pomorcima. Sad u sred pandemije ste mi zbog testa samostalnosti i to oduzeli.

Student prava

pre 3 godine

Profesore, kao što ste i vi jednom rekli, najveći procenat poreskih prihoda Srbija ostvaruje od potrošnje-PDVa. Pošto od poreza na imovinu nema ništa jer je većina uboga sirotinja. E sad, ko je tu bitniji, kasirka na minimalcu ili free lancer na "maksimalcu"? Kasiri ne kupuju stanove, ne zidaju vikendice, ne kupuju kola svake treće goine, ne idu na zimovanja ne idu svaki vikend u restoran nego mučenici krpe od 1 do 1. I sad kad je neko konačno uspeo da se izdigne iz bede u Srbiji i da donosi čist kapital u zemlju vi biste da ga sečete? Bukvalno koljete kravu muzaru zbog pola kile mesa.

roza

pre 3 godine

Mislim da gospodin Kostic masi poentu. Kasirka u supermarketu ima upisan staz, ima zdravstveno osiguranje. Frilenseri nemaju i nece imati retroaktivno upisan staz niti ce moci retroaktivno da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje. Frilenseri se lece pricatno i uplacuju privatno zdravstveno i penziono osiguranje. Kasirka moze da prima naknadu sa biroa kad izgubi posao, frilenser ne moze. Znaci prava kasirke su veca od prava frilensera. Lica koja su bila na birou i koristila usluge drzave a bili su i u statusu frilensera treba da plate doprinose i zdravstveno. Oni koji nisu koristili usluge drzave - ne treba da plate doprinose i zdravstveno. Ajde malo da prestanemo da se pravimo ludi. I da - moj komentar je precizan, ovde ne govorim o porezu od 20% - to treba da se plati, ostalo ne jer ni pravo na uslugu nije ostvareno.

Dositej

pre 3 godine

Ovo je sramotna izjava, neprimerena za bilo koga a ponajmanje za profesora. Profesore, OVDE niko nema velike plate i svi se krpe da prezive, neko taksira, neko molerise, neko sadi maline, neko drzi dodatne casove na postojeci posao, a nekome je ovo jedini nacin da prezivi. I vi govorite sada da ti ljudi ne treba da rade za egzistenciju, za porodicu, ako im je zarada 200, 300, 500 eura ili vec koliko ??
A cene kvadrata stanova preko 2000 eura. To vam je normalno !!

Ova medijsko izivljavanje, dodvoravanje, represija koja se radi na mladima,studentima, ljudima koji su kao nezaposleni nasli posao van granica srbije i uneli kakav takav kapital je nezapamcen u istoriji srpskog naroda.

Mi se svi borimo za bolje uslova zivljenja srba van granica nase drzave, a onda pokazujete kontra primere gde uslovi zivota ovi ljudi su gori nego van istih.

SRAMOTA je kako prizeljkujte nesupeh za te ljude.

Veroljub

pre 3 godine

Zašto država nije tako rekla za FK i KK Crvena zvezda već su im oprošteni milioni za porez i dati milioni iz Agrobanke?Zašto je FK Partizan oslobođen plaćanja poreza a u KK se ne zna koliki je dug?Zašto država ne naplati dugovanja za struju u milionskim iznosima gomili bahatih bogataša već se uhvatila za ovu decu kojoj nije dala Ama baš ništa?Da li su pevači plaćali porez i koliko a donosili su stotine hiljada evra,kupovali nekretnine u milionima?Neka država da toj deci da se samozaposle po desetak hiljada evra (toliko su davali stranim investitorima)pa neka traži.Kolikonsu trpeli ološ od taksista ali taksisti blokiraju ulice i onda im se kupe nova vozila,oproste dugovi za porez....

Mikac

pre 3 godine

Naravno da će da plaćaju ubuduće, ali ne unazad. I to bez doprinosa za PIO i zdravstveno koje ni ne dobijaju. Kasirka dobija PIO i zdravstveno profesore. Čini se da je profesor deo kampanje Poreske uprave

Zorko

pre 3 godine

Analogija poreskog sistema zemlje i njen izlaz na more su neadekvatni. Sigurno da u obračun cene usluga treba da uđe i porez i zato visina poreza mora da se zna pre formiranja cene usluga. To profesor sigurno zna pa onda i zna da je retroaktivna naplata poreza neodrživa.

Vakcinisan

pre 3 godine

Bravo profesore. Frilenseri bi trebalo da angažuju prave stručnjake iz oblasti poreskog prava kako bi im zaista pomogli u rešavanju problema. Trenutni advokati im nisu od pomoći.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ako multimilioneri i političari ne mogu da plate porez neka kopaju kanale! ‘El može i ovako?

Đenka

pre 3 godine

Frilenseri hoce da placaju porez, ali normalan, uredjen, kao u zemljama oko nas. Ne spinujte pricu.
(Ogorcen, 22. februar 2021 17:13)
Šta je to "normalan porez"? Plaćaćete kao i svi.

Dusko

pre 3 godine

Profesore S.Kostić,sagledajmo oporezivanje svih onih kategorija ljudi koji u Srbiji rade i žive a svoje usluge naplaćuju iz inostranih zemalja.

Prvo to su sve visoko obrazovani ljudi čije radno mesto košta minimalno 50 000 evra pa i duplo više. Ako u Srbiji prema nekim informacijama danas radi oko 100 000 takvih ljudi država je uštedila 5 000 000 000 evra jer je poznato da država subvencioniše radna mesta na pokretnim trakama, kasirkama, itd., sa po 10 000 evra. Znači da su ti pametni ljudi državi uštedeli 5 milijardi evra.

Drugo ti ljudi ostvaruju devizni priliv, ako pretpostavimo da prosečno svaki od 100 000 tih ljudi ostvari godišnji priliv od 10 000 evra, radi se o 1 000 000 000 evra.

Uzimajući sve gore navedeno porez na sve devizne prilive koji se ostvaruju radom u Srbiji a koji se naplaćuju u inostranstvu ne sme da bude viši od 10% ako poreski obeznik ne želi da uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond. Ako poreski obveznik želi da uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond onda za ta prava treba da uplaćuje po istim principima po kojima ta rade svi zaposleni u Srbiji.

Ako država Srbija želi da otera svoje najpametnije ljude i sebi da odseče granu na kojoj sedi ona će provoditi zakon po kojem tim ljudima treba uzeti do 80% njihovog rada, da im za taj iznos ne uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond, i tako će najveći broj tih ljudi naći način da Srbiji ne plati ni dinar.

Ajme

pre 3 godine

Cemu zamena teza?
Kasirka ima stali radni odnos, zasticena je zdravstveno, ima penziono osiguranje, zastitu od nezaposlenosti, niko ne moze da joj da otkaz jer mu se tako cefne bez dobrog razloga i otkaznog roka. Neko ko drzi casove engleskog jezika online kada nadje nekog ko ce to mizerno da plati danas ima neki dinar sutra nema.
Svi zele da plate porez ali ne da bacaju pare u bunar bez dna i da od toga nemaju nista.

Mikac

pre 3 godine

Naravno da će da plaćaju ubuduće, ali ne unazad. I to bez doprinosa za PIO i zdravstveno koje ni ne dobijaju. Kasirka dobija PIO i zdravstveno profesore. Čini se da je profesor deo kampanje Poreske uprave

Veroljub

pre 3 godine

Zašto država nije tako rekla za FK i KK Crvena zvezda već su im oprošteni milioni za porez i dati milioni iz Agrobanke?Zašto je FK Partizan oslobođen plaćanja poreza a u KK se ne zna koliki je dug?Zašto država ne naplati dugovanja za struju u milionskim iznosima gomili bahatih bogataša već se uhvatila za ovu decu kojoj nije dala Ama baš ništa?Da li su pevači plaćali porez i koliko a donosili su stotine hiljada evra,kupovali nekretnine u milionima?Neka država da toj deci da se samozaposle po desetak hiljada evra (toliko su davali stranim investitorima)pa neka traži.Kolikonsu trpeli ološ od taksista ali taksisti blokiraju ulice i onda im se kupe nova vozila,oproste dugovi za porez....

Nikola

pre 3 godine

Zamislite da ste nezaposleni i kaze vam prijatelj da mozete da zaradite novac "preko interneta"... Vrlo je jednostavno, ukucate u pretrazivacu, udjete na sajt, registrujete se, upisete sta znate da radite (programirate, crtate, dizajnirate ili neke jednostavnije stvari npr da prepisujete podatke, saljete mejlove itd.), ako ima nekog kome treba vaš "zanat" ponudi vam posao, dogovorite cenu itd. I kada odradite posao i potrosite sate i sate na njega, taj "poslodavac" vam uplati novac.
I u Srbiji se dešava...
Dodje taj nezaposleni/freelancer u banku i pita, jel mu je uplaceno 20eura za taj posao? Kazu jeste. Jel mogu da podignem tih 20eura? Moze. Jel sam duzan nesto banci, drzavi,nekome? Ne, osim da placate odrzavanje racuna banci. U redu, hvala, podići ću 20eura... Ode u poresku, predstavi se, kaze da je zaradio 20eura "preko interneta" i pita da li je nesto duzan drzavi? Zaposleni poreske na koje je naišao, su se grohotom nasmejali i rekli da je sve u redu.
Pet godina kasnije,u Srbiji se neko setio da bi mogao da naplati taj porez (da li je zakonski okvir postojao ne znam, ali svakako institucije drzave zakon u praksi nisu postovale... Da li nisu postojali mehanizmi, organizacija, struktura... Ali ni poreska ni banke se time nisu bavile).
Student je diplomirao, naucio da radi ozbiljne stvari "preko interneta" i poceo da zaradjuje 700eura mesecno...
Drzava sada trazi retroaktivno 50% njegove zarade za poslednjih 5 godina, tj. 20.000eura na gomilu.
To nije u redu!

Dositej

pre 3 godine

Ovo je sramotna izjava, neprimerena za bilo koga a ponajmanje za profesora. Profesore, OVDE niko nema velike plate i svi se krpe da prezive, neko taksira, neko molerise, neko sadi maline, neko drzi dodatne casove na postojeci posao, a nekome je ovo jedini nacin da prezivi. I vi govorite sada da ti ljudi ne treba da rade za egzistenciju, za porodicu, ako im je zarada 200, 300, 500 eura ili vec koliko ??
A cene kvadrata stanova preko 2000 eura. To vam je normalno !!

Ova medijsko izivljavanje, dodvoravanje, represija koja se radi na mladima,studentima, ljudima koji su kao nezaposleni nasli posao van granica srbije i uneli kakav takav kapital je nezapamcen u istoriji srpskog naroda.

Mi se svi borimo za bolje uslova zivljenja srba van granica nase drzave, a onda pokazujete kontra primere gde uslovi zivota ovi ljudi su gori nego van istih.

SRAMOTA je kako prizeljkujte nesupeh za te ljude.

kaboom

pre 3 godine

Poštovani profesore Pravnog fakulteta,
kako onda vaši đaci advokati su oslobođeni PDVa?
Ako oni nisu sposobni da plaćaju PDV već siću od paušala na milionske iznose, neka prestanu da rade, po vašoj analogiji?
I da, svi vaši advokati neka plate za 5 godina unazad naravno.

Kakvo pravo u ovoj državi takvi i profesori.

Goran

pre 3 godine

Posto je gospodin profesor na pravnom fakultetu onda je on prava osoba da objasni placanje penzionog za 5 godina unazad bez upisa istog u staz to jest bez prava na penziju za tih 5 godina. Sa pravne strane me bas interesuje objasnjenje a na mnoga pitanja je odgovorio u tekstu osim na to.

Marija

pre 3 godine

Prestanite da prodajete priču kako frrenalceri neće da plaćaju porez jer to nije tačno.
Freelanceri neće da plaćaju unazad ono što koristiti nisu mogli, kao pravo na porodiljsko, ili bolovanje, kao ni pravo na plaćeni godišnji odmor.
Strašno čime se koristite da okrenete ljude protiv mladih koji pokušavaju da prežive.

Ajme

pre 3 godine

Cemu zamena teza?
Kasirka ima stali radni odnos, zasticena je zdravstveno, ima penziono osiguranje, zastitu od nezaposlenosti, niko ne moze da joj da otkaz jer mu se tako cefne bez dobrog razloga i otkaznog roka. Neko ko drzi casove engleskog jezika online kada nadje nekog ko ce to mizerno da plati danas ima neki dinar sutra nema.
Svi zele da plate porez ali ne da bacaju pare u bunar bez dna i da od toga nemaju nista.

Tannhauser

pre 3 godine

"biznis-model čija konkurentnost zavisi od neplaćanja poreza i ne treba da preživi."

Čovek je potpuno u pravu. Još pre ohoho godina kada su mi u banci prvi put dali dokument gde sam morao da potpišem izjavu po kom osnovu mi stiže inostrani priliv, shvatio sam da moj sitan biznis neće biti konkurentan čim sam saznao koliki su porezi koje je moja država propisala.

Biznis sam odmah i prebacio u drugu državu koja je počela da ubira moj sitan porez, ni kriva ni dužna, te pare im padaju sa neba a ja sam zadovoljan jer mi je biznis i dalje konkurentan.

Ovo je 21. vek, glasajte ljudi nogama i novčanikom kad već ne možete glasačkim listićem.

roza

pre 3 godine

Mislim da gospodin Kostic masi poentu. Kasirka u supermarketu ima upisan staz, ima zdravstveno osiguranje. Frilenseri nemaju i nece imati retroaktivno upisan staz niti ce moci retroaktivno da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje. Frilenseri se lece pricatno i uplacuju privatno zdravstveno i penziono osiguranje. Kasirka moze da prima naknadu sa biroa kad izgubi posao, frilenser ne moze. Znaci prava kasirke su veca od prava frilensera. Lica koja su bila na birou i koristila usluge drzave a bili su i u statusu frilensera treba da plate doprinose i zdravstveno. Oni koji nisu koristili usluge drzave - ne treba da plate doprinose i zdravstveno. Ajde malo da prestanemo da se pravimo ludi. I da - moj komentar je precizan, ovde ne govorim o porezu od 20% - to treba da se plati, ostalo ne jer ni pravo na uslugu nije ostvareno.

šaban

pre 3 godine

Šta da se plati ?

Penziono koje po zakonu ne može da se koristi kao penzioni staž ?
Zdravstveno, a nisu overavane zdravstvene knjižice ?
Porez za koji niko nije ni znao da postoji?

Ne prikuplja poreske uprava doprinose za sebe već u ime i za račun korisnika penzionog i zdravstvenog osiguranja, treba da se upisuje staž i overava zdravstvena knjižica, javnost blagovremeno obaveštava itd ...

River

pre 3 godine

Kako to niko ne spominje onu listu najvećih poreskih dužnika koju PU redovno objavljuje? Da li su njihovi dugovi naplaćeni? Da li im je zaplenjena imovina ako bisu? Blokirani računi? Da li ih "posećuju" izvršitelji? Da li im preti dužničko ropstvo?
Isto važi i za estradu. Koliko se samo estradnjaka hvalilo da su po nastupu zaradili na desetine hiljada evra a poreska ih je prigodno zaobišla.
I zašto im je trebalo toliko godina da krenu u naplatu ako su sve znali?
Šta je sa velikim poslodavcima koji "drže" gomilu radnika bez prijave, bez plaćanja doprinosa i isplatom na ruke? Građevinske firme i prevoznici tu i dalje prednjače.
Ne, oni su odlučili da prvo isteruju frustracije i pravdu na nekome ko sopsrvenim radom i trudom prihoduje. Siću, u poređenje sa velikim dužnicima i estradnjacima.
Ili svi ili niko. Selektivna naplata poreza i doprinosa ne sme da postoji.

Mare

pre 3 godine

Udri po deci! Ahahahaha! To su one sentimentalne budale koje nisu htele da odu odavde, jer "o, Bože, u inostranstvu neću imati prijatelje koje imam ovde!" i koji razmišljaju "o, kako će moji roditelji bez mene!".
E, sad ih udri da upamte i da našutiraju svoju decu na aerodrom jednog dana. Da nikad ponovo ne pomisle "pa dobro, ok mi je u ovoj državi"

Zane Griff

pre 3 godine

Plaćanje poreza nije pitanje koje zahteva odgovor.
Ovde se postavlja pitanje, pogotovo tim profesorima pravnog fakulteta, gde je bila država sve ove godine?
Gde je bila i šta je radila poreska uprava?

Djordje

pre 3 godine

Profesore slazem se sa vama ali niste kao profesor prava objasnili kako to frilenseri treba da plate porez za PIO a da im se ne racuna PIO staz? Da li je to po zakonu, po vladavini prava i sve ostalo sto bi Vi kao profesor prava trebali da znate.
A to sto ste rekli znamo svi mi, da porez treba da se placa, naravno.

Dusko

pre 3 godine

Profesore S.Kostić,sagledajmo oporezivanje svih onih kategorija ljudi koji u Srbiji rade i žive a svoje usluge naplaćuju iz inostranih zemalja.

Prvo to su sve visoko obrazovani ljudi čije radno mesto košta minimalno 50 000 evra pa i duplo više. Ako u Srbiji prema nekim informacijama danas radi oko 100 000 takvih ljudi država je uštedila 5 000 000 000 evra jer je poznato da država subvencioniše radna mesta na pokretnim trakama, kasirkama, itd., sa po 10 000 evra. Znači da su ti pametni ljudi državi uštedeli 5 milijardi evra.

Drugo ti ljudi ostvaruju devizni priliv, ako pretpostavimo da prosečno svaki od 100 000 tih ljudi ostvari godišnji priliv od 10 000 evra, radi se o 1 000 000 000 evra.

Uzimajući sve gore navedeno porez na sve devizne prilive koji se ostvaruju radom u Srbiji a koji se naplaćuju u inostranstvu ne sme da bude viši od 10% ako poreski obeznik ne želi da uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond. Ako poreski obveznik želi da uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond onda za ta prava treba da uplaćuje po istim principima po kojima ta rade svi zaposleni u Srbiji.

Ako država Srbija želi da otera svoje najpametnije ljude i sebi da odseče granu na kojoj sedi ona će provoditi zakon po kojem tim ljudima treba uzeti do 80% njihovog rada, da im za taj iznos ne uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond, i tako će najveći broj tih ljudi naći način da Srbiji ne plati ni dinar.

mmirko

pre 3 godine

Mislim da je svima jasno da je potrebna ozbiljna reforma poreskog sistema. Ovako drzava ne sme nikome da naplati normalan porez - ni taxistima, ni advokatima, ni freelanserima. Ovako lepo ozbiljna reforma pa svima isto. I obavezno dokazivanje porekla novca ili dzaba sve!

Milan

pre 3 godine

Ja sam prvi ostao bez opcije kako da radim. Placao sam sebi pausal kao tehnicko osoblje na brodu jer ova drzava nema zakon o pomorcima. Sad u sred pandemije ste mi zbog testa samostalnosti i to oduzeli.

Maltezer

pre 3 godine

"Jer neko frilenserima zabranjuje da uplacuju PIO i zdravstveno?
(Uzasno, 22. februar 2021 18:02)"

Ne verujem. Ali ono što tvoj komentar previđa jeste da ne ostvaruju svi frilenseri bruto minimalnu zaradu na mesečnom nivou tako da ako bi plaćali PIO i zdravstveno pitanje je da li bi im ostala minimalna plata ili manje, ili bi nešto morali i da doplate na ime toga što su radili.
Stoga su mnoge zemlje napravile model po kome postoji neoporezivi deo ličnog dohotka i na koju se ne plaća PIO / zdravstveno, ili se plaća u simboličnom iznosu, a što Srbija nema.
Druga stvar je što se u Srbiji oporezuje rad, dramatično više nego potrošnja. I mada su ljudi siromašniji nego drugde, procentualno moraju da plaćaju više nego u mnogim razvijenijim zemljama. Stoga čak i oni koji bi imali uslove da se vrate i rade iz Srbije to ne čine, jer su opterećenja na dohodak tolika da se u mnogim zemljama može preživeti mesec samo sa uštedom od razlike u porezima i doprinosima. Dok se to ne reši, Srbija će i dalje gubiti ljude koji mogu da naprave razliku u kvalitetu života svih u Srbiji.

Izvinjavam se na dugačkom komentaru i hvala na objavi.

Student prava

pre 3 godine

Profesore, kao što ste i vi jednom rekli, najveći procenat poreskih prihoda Srbija ostvaruje od potrošnje-PDVa. Pošto od poreza na imovinu nema ništa jer je većina uboga sirotinja. E sad, ko je tu bitniji, kasirka na minimalcu ili free lancer na "maksimalcu"? Kasiri ne kupuju stanove, ne zidaju vikendice, ne kupuju kola svake treće goine, ne idu na zimovanja ne idu svaki vikend u restoran nego mučenici krpe od 1 do 1. I sad kad je neko konačno uspeo da se izdigne iz bede u Srbiji i da donosi čist kapital u zemlju vi biste da ga sečete? Bukvalno koljete kravu muzaru zbog pola kile mesa.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ako multimilioneri i političari ne mogu da plate porez neka kopaju kanale! ‘El može i ovako?

Pravnik

pre 3 godine

Država se ponela veoma neozbiljno. Tu dugogodišnju neozbiljnost ne smeju i ne mogu da plate frilenseri koji su radili od 2015 do 2020.

Ne može država godinama da ne radi ništa povodom ovoga a onda da se odjednom seti, kad je ponestalo para, da treba da radi svoj posao. Šta ćemo sa na primer 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 godinom. Pojeli skakavci jel.

Svaki frilenser može ladno zbog toga da tuži državu sudu u Strazburu i dobija glat. Da država dokaže da je i za gore pomenute godine isto ovako bila revnosna ne može. Možda država i pomisli da može da se kocka sa jedno 50.000 mogućih tužbi. Može, ali joj to nikako ne preporučujem.

HeadsUp

pre 3 godine

Jer neko frilenserima zabranjuje da uplacuju PIO i zdravstveno?
(Uzasno, 22. februar 2021 18:02)

Ne zabranjuje im niko da placa... Samo da koriste.

U stvari, kako stvari stoje, mora da se platio PIO i zdravstveno 5 godina unazad, sa kamatom... A za uzvrat ces da dobijes 0 dana radnog staza i naravno da niko nece da ti refundira troskove privatnog lekara, posto na drzavnog nisi imao pravo, a i ne mozes da odeš prekjuče kod lekara.

Veoma uspešno su ispinovali pricu da niko nece da plati porez - sto nije tacno (da ne spominjemo neoporezivi deo zarade koja kasirka iz price ima, a frilenseri treba da plate na svaki dinar PRIHODA, bez izuzimanja troskova, 20 para) a doprinose su izgleda zaboravili da spomenu - iako su oni veći od poreza a ne dobija se apsolutno nista.

Genije

pre 3 godine

Ako se ne varam advokati placaju pausal koji je 300e a oni za jedan papir uzmu 100e. Advokati nemaju fiskalne kase i ne zna se koliko zaradjuju a zaraadjuju vise nego fri lenseri. Sta je sa crkvama?

maja

pre 3 godine

profesor je u pravu... Treba porez da se plati... pravo pitanje je šta je.poreska uprava čekala do sada...pa tek sada.vrsi naplatu ovih poreza... Šta je sa estradnom kada će oni da počnu sa placanjem

Zorko

pre 3 godine

Analogija poreskog sistema zemlje i njen izlaz na more su neadekvatni. Sigurno da u obračun cene usluga treba da uđe i porez i zato visina poreza mora da se zna pre formiranja cene usluga. To profesor sigurno zna pa onda i zna da je retroaktivna naplata poreza neodrživa.

igor

pre 3 godine

Sta je poreska uprava radila do sada... zasto do sada nije oporezivala ove prihode ... zakon postoji i treba da bude isti za sve... a ne neki moraju da plaćaju a.drugi se pobune i imaju silne otpisa...

rusosaurus

pre 3 godine

Primena propisa retroaktivno?Poštovani kolega Spaiću , dođite u sledećem roku.Promet roba i usluga se oprezuje indirektm porezima , a koiko znam 20 godina unazad se oblast direktih poreza nije menjala ,hoću reći da za u oblasti direktnih ili ti imenovanih poreskih obveznika nadležni organ državne uprave mora u zakonitom roku doneti prvostepeno rešenje u upravnom postupku. Propuštanje radnje organa ne može i ne sme dovesti poreskog obveznika -građanina u status koji podleže sankcijama . Kao matorom pravniku meni ovo liči na kao prvo- uterivanje novca u džep sudskih izvršitelja ,kao drugo udar na ovu grupu građana koja ne posluje sa gubicima i što je bitno ,ima prihod.Mešati prihod i zaradu,poreze i obavezne doprinose je malo reći bruka i elementarno nepoznavanje oblasti radnog,privrednog i poreskog prava.Evo npr. da li ta deca mogu uzeti bankovni kredit, čekove,dozvoljeni minus i niz ostalih bankarskih usluga koje su dostupme zaposlenim licima i penzionerima?

Nebojša

pre 3 godine

A zasto drzava i poreska uprava nista ne preduzimaju protiv onih koji drze magacije milionske vrednosti polovne opreme i kojinimaju radnike na crno. I trgovina na crno i radnici na crno su zlocin protiv naroda i drzave, ali zato su revnosni protiv nesrecnika koji na kartonskim kutijama prodaju da prezive. A oni prodaju da prezive zbog ovih koji drze radnike na crno i sto trguju na crno i zato su u takvoj situaciji.
Frilenseri rade na crno, s tom razlikom da ostecuju zapadne zemlje za koje rade, jer ovde nemaju oravo ni na zdravstvrno ni na penziono.

Zoki

pre 3 godine

Постоје два проблема. Први је да ти људи на самом почетку нису добили праве информације о обавезама које их очекују. Не говорим о оним који их нису тражили - него о оним који су се обратили пореским органим, а добили информацију која их је довела у заблуду. Други је ретроактивна наплата доприноса - без могућности да се они ретроактивно искористе. Ако држава неком наплати ретроактивно 5 година пензионог осигурања, онда је дужна да му упише тих 5 година у радни стаж. То да се наплати допринос, а не упише стаж ће пасти на суду, ако не на домаћем онда на европском. Ова ситуација је показала колико је неопходна темељна реформа пореског система. Такође, показала је колико је битно да добијете одговор од пореске управе у писаној форми. Када вам нешто није јасно - обратите се писмено, па нека се они чешу по глави. Сутра ћете моћи да покажете да сте тражили информацију, а то што је нисте добили није ваш проблем.

Lajavi Krelac

pre 3 godine

Nemojmo da se zezamo.

Svaka kasirka u supermarketu koja je pomenuta u nekom od komentara ima 3 puta veca prava od ovih ljudi koji rade na internetu.

1. Zdravstveno je osigurana
2. Tece joj staz za penziju.
3. Ako ostane bez posla ima pravo na novcanu nadoknadu.
4. Moze da podize kredit.
5. Ima placen godisnji pdmor
6.Ima placeno trudnicko bolovanje.

U stvari to je najmanje pet puta vise prava od frilensera.

Ovde se ne radi o porezu, vec o naplati retraoktivno usluga na koje nisu imaoli i ni sada nemaju pravo.

Kad im drzava prizna staz i ostala prava retroaktivno unazad 5 godina, to moze da im naplati. Posto to zakomom nije moguce unazad uraditi od skoro (ja probao da platimo dopprinose za godinu i po da popunim rupu u stazu) ovo lici na klasican srpski specilatitet APP (Ako prodje prodje...).

Nesreca ovih ljudi je sto oni vidljivi, tj ostavljaju digitalni otisak, sto opet znaci da su prave patriote i rodoljubi za razliku od razlicitog estradno-majstorsko-tajkunskog olosa koji pare prima na ruke da bi izbegao porez.

Resenje:

Da se plati porez po stopi koju placaju svi privatni preduzetnici, dakle 10%-15%. Kamate i doprinose na usluge koje nisu dobili da se izbrisu.

Da se sto pre ovim ljudima daju ista prava kao kasirkama u samousluzi novim zakonom.

Samo tako drzava nece ostati bez preko potrebnih para i svima nama bice bolje.

оће то

pre 3 godine

“Prema zakonu, penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srbiji obavezno je za sva lica koja su na bilo koji način radno angažovana. Prema tome, obaveza uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje postoji za zaposlene, preduzetnike, lica angažovana po ugovorima za koje se plaća naknada (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i slično), zemljoradnike. Svojstvo osiguranika stiče se danom početka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova, a osiguranje prestaje danom prestanka navednih vidova radnog angažovanja.” Фриленсери немају никакав уговор као основ за обављање послова. Што се државе тиче, тај новац се третира као уплата од приватног лица из иностранства. Иначе ћете морати да наплаћујете порез на дознаке од родбине. Само не знам по ком основу.

Pedja

pre 3 godine

Država i da ne oporezuje direktno prihode, sve što se troši za život oporezuje kroz PDV...akcize. Pitanje je koji posao može da izdrži toliko poreza?

Vakcinisan

pre 3 godine

Bravo profesore. Frilenseri bi trebalo da angažuju prave stručnjake iz oblasti poreskog prava kako bi im zaista pomogli u rešavanju problema. Trenutni advokati im nisu od pomoći.

Alex - gradjevinac

pre 3 godine

Hajde da budemo iskreni, sve ove godine frilenseri su mislili da su nevidljivi, zaštićeni i da su banke duzne da čuvaju tajnost/poverljivost njihovih zarada. Odnosno uplata iz inostranstva. Nazalost situacija, ne samo kod nas, vec i u svetu se dramaticno promenila- I zbog toga su s=ad došli "pod urad zakona". Frelenseri, kao model saradnje je legotima, nekad se to zvao Ugovor o delu, a sada Ugovor o povremenim i privremenim poslovima. Za saradnju vam nije potreban ni ugovor. E sad kako vam firma (poslodavac) uplati novac, ako niste zaposleni, kod njih? Pa lepo, na prevaru. U onih 20%, koji ste platili proviziju, Upworka ili slicnoj platformi je iznos obaveza (porezi), koji ste prema zakonima domicilne drzave (recimo Kajmanska ostrva), platiti. Zašto ste to platili? Pa vrlo jednostavno, jer firma, koja vas angazuje ne moze da vrši plačanje fizickom licu, a da prethodno ne plati porez. Verovatno vam je i dala "virtuelno"/elektronsko drzavljanstvo. Naravno sve to preko neke viruelne knjigvostgvene agencije, na Kajmanima. Za sve te prihode POreska uprava ne zna da postoje, niste prijavljeni u APR-u. Kako da vam onda šalje rešenja? POšto ste fizicko lice, onda sami podnosite Prijavu o prihodima, da se ne pravimo naivni. Na taj iznos se plačaju obaveze. Sa druge strane, što biste plaćali obaveze, kada mnogo rade na crno, zar ne? E sve je sad posledica velikih brojeva. Prazna kasa i država rešila da otme deo kolača, koji jos pripada. Zašto 5 godina? Pa za toliko moze da goni.

sumadinac

pre 3 godine

Ludilo mozga nemoralnosti.
A sto tako niste besedili za advokate i taksiste na primer?

Nema nista retroaktivno.

Neka se kazne odgovorna lica u PU posto je to njihov propust.

Ovi klinci ako bilo sto daju su blesavi.

U stvari, mogu da im daju kao Dragce sto hteo da da u V epizodi... :)

Đenka

pre 3 godine

Frilenseri hoce da placaju porez, ali normalan, uredjen, kao u zemljama oko nas. Ne spinujte pricu.
(Ogorcen, 22. februar 2021 17:13)
Šta je to "normalan porez"? Plaćaćete kao i svi.

Isak Njutn

pre 3 godine

Jedva cekam da drzava oslobodi ili uvede male poreze za frilensere, kako kazu normalne poreze, odmah prelazim u tu kategoriju. Sto bih ja onda placao polovinu od svoje bruto zarade na poreze i doprinose. Verovatno ce i ostali... znaci ukidaju se pausalci i knjigasi... jer svi smo mi slobodni strelci.

lidija

pre 3 godine

zasto ne.bi plaćali porez kao i.svi drugi...zašto bi se oni razlikovali od svih drugih... recimo onih koji rade na privremenom i povremenim poslovima,ugovoru o delu i sličnih....
profesor je dao odlucan komentar, a to što neko ne želi da.placa...pa se pravi da ne razume....to je drugi problem

Лујан

pre 3 godine

Samo sto imas. I svesno nisi placao porez pet godina unazad.
Ne znam zasto se pravite glupi na silu.
(Bre!, 23. februar 2021 06:53)
Одеш у пореску, кажу не треба да се плати, то су мале своте. После ти траже пет година уназад. Јел то нормално??? Држава је заказала и свако тражење пара уназад је пљачка. Те паре људи немају, овде су потрошене. Кад уведу праведно опорезивање као у суседним земљама за овај вид посла онда нека нешто траже и сви ће радо платити. Нико не би себе свесно довео у овакву ситуацију.

Chiki

pre 3 godine

@Bre!
Dobro pitanje, zasto se pravis glup na silu?
Da li bi ti platio PIO a da ti se ne upise staz tj nemas auto?

Nevezano za gornji deo komentara: Ko sve kod nas predaje na fakultetu....

qq

pre 3 godine

Ovo vam je ko da vam neko traži da platite održavanje i registraciju auta unazad 5 godina.

A vi nemate auto.
(Pravnik do m., 22. februar 2021 17:14)

samo da dodam, argument ovih strucnjaka..... A benzin ako se trosi mora da se plati......pa mora ali isao sam autobusom, to sto sofer nije naplacivao karte je njegov problem.....

FY

pre 3 godine

I nemojte se zavaravati da su u razvijenim zemljama dažbine manje. Dobro se raspitajte.
(vlada, 23. februar 2021 09:28)

Manje su.
U Nemackoj si kao frilenser oslobodjen poreza za zaradu do 1100 evra.
U Engleskoj je negde preko 1000 funti.
Os' jos da ti nabrajam?
Trotoari, ulice, skole, se grade najvise od PDV-a. Ili mislis da frilenseri u prodavnici traze da im se ne naplati PDV? Sa devizama koje su dosle u zemlju putem izvoza? Ti nesto izvozis? Ili sedis u kancelariji u opstini i po ceo dan na mrezi?

Bre!

pre 3 godine

Ovo vam je ko da vam neko traži da platite održavanje i registraciju auta unazad 5 godina.

A vi nemate auto.
(Pravnik do m., 22. februar 2021 17:14)

Samo sto imas. I svesno nisi placao porez pet godina unazad.
Ne znam zasto se pravite glupi na silu.

Radnik

pre 3 godine

Freelenser nije ništa drugo do preduzetnik koji prima uplate iz inostranstva. Kao preduzetnik je svako mogao da se registruje i plaća paušalni porez i ostvari svoja prava...Kada nemaš posla, ti napraviš privremeni prekid delatnosti i nemaš obaveze prema državi jer nemaš priliva. Prema zakonu, koji se nije menjao, svako ima obavezu da prijavi sve prihode poreskoj upravi i da na to plati porez.
Evo primer ''bogatih'', koji su u obavezi da sami prijave poreskoj upravi da su zarađivali više od 250.000 rsd iz radnog odnosa na neodređeno u Srbiji. To što nisu prijavljivali prihode je poreski prekršaj, a budimo realni, niko vam neće napraviti problem ako imate prihode od 60€ mesečno, od 3 časa engleskog jezika, ali ako dobijate uplate iz inostranstva svaki mesec u iznosu od 1.000€, onda je to ipak drugačije...
Hipotetički-moja firma iz USA ima call centar u Srbiji (sa fizičkom lokacijom) i imamo obavezu plaćanja svih dažbina i poreza, a onda jedan dan odlučimo da sve radnike pošaljemo kući i da rade od kuće, na svojim računarima i damo im slušalice sa mikrofonom, platformu za rad (upwork?)...ugasimo firmu u Srbiji jer smo mi budale koje plaćaju sve, a možeš da dobijaš uplate iz inostranstva bez bilo kakve obaveze i opterećenja, još ti zaposleni nemaju nikakva prava...milina... Cena rada po jednom satu je 4.95$ bruto za firmu...
Pravi se mehanizam da neće biti ''konkurentno'' ponuditi cenu svog rada ispod tržišne cene, a na uštrp dažbina državi.

vlada

pre 3 godine

Freelenseri, bolje regulišite svoje poreske obaveze da ne prerastete u kriminalce. Kako vi profesora pravnog fakulteta možete da učite pravu. Platite poreskog savetnika. Ne, nećete ništa da platite, ne šetate po srpskim trotoarima, ne leče vas srpski doktori, deca vam ne idu u srpska zabavišta, nego kajmanska... Dosta kuknjave i izbegavanja poreza. I nemojte se zavaravati da su u razvijenim zemljama dažbine manje. Dobro se raspitajte.

Vakcinisan

pre 3 godine

Bravo profesore. Frilenseri bi trebalo da angažuju prave stručnjake iz oblasti poreskog prava kako bi im zaista pomogli u rešavanju problema. Trenutni advokati im nisu od pomoći.

lidija

pre 3 godine

zasto ne.bi plaćali porez kao i.svi drugi...zašto bi se oni razlikovali od svih drugih... recimo onih koji rade na privremenom i povremenim poslovima,ugovoru o delu i sličnih....
profesor je dao odlucan komentar, a to što neko ne želi da.placa...pa se pravi da ne razume....to je drugi problem

Đenka

pre 3 godine

Frilenseri hoce da placaju porez, ali normalan, uredjen, kao u zemljama oko nas. Ne spinujte pricu.
(Ogorcen, 22. februar 2021 17:13)
Šta je to "normalan porez"? Plaćaćete kao i svi.

Isak Njutn

pre 3 godine

Jedva cekam da drzava oslobodi ili uvede male poreze za frilensere, kako kazu normalne poreze, odmah prelazim u tu kategoriju. Sto bih ja onda placao polovinu od svoje bruto zarade na poreze i doprinose. Verovatno ce i ostali... znaci ukidaju se pausalci i knjigasi... jer svi smo mi slobodni strelci.

Alex - gradjevinac

pre 3 godine

Hajde da budemo iskreni, sve ove godine frilenseri su mislili da su nevidljivi, zaštićeni i da su banke duzne da čuvaju tajnost/poverljivost njihovih zarada. Odnosno uplata iz inostranstva. Nazalost situacija, ne samo kod nas, vec i u svetu se dramaticno promenila- I zbog toga su s=ad došli "pod urad zakona". Frelenseri, kao model saradnje je legotima, nekad se to zvao Ugovor o delu, a sada Ugovor o povremenim i privremenim poslovima. Za saradnju vam nije potreban ni ugovor. E sad kako vam firma (poslodavac) uplati novac, ako niste zaposleni, kod njih? Pa lepo, na prevaru. U onih 20%, koji ste platili proviziju, Upworka ili slicnoj platformi je iznos obaveza (porezi), koji ste prema zakonima domicilne drzave (recimo Kajmanska ostrva), platiti. Zašto ste to platili? Pa vrlo jednostavno, jer firma, koja vas angazuje ne moze da vrši plačanje fizickom licu, a da prethodno ne plati porez. Verovatno vam je i dala "virtuelno"/elektronsko drzavljanstvo. Naravno sve to preko neke viruelne knjigvostgvene agencije, na Kajmanima. Za sve te prihode POreska uprava ne zna da postoje, niste prijavljeni u APR-u. Kako da vam onda šalje rešenja? POšto ste fizicko lice, onda sami podnosite Prijavu o prihodima, da se ne pravimo naivni. Na taj iznos se plačaju obaveze. Sa druge strane, što biste plaćali obaveze, kada mnogo rade na crno, zar ne? E sve je sad posledica velikih brojeva. Prazna kasa i država rešila da otme deo kolača, koji jos pripada. Zašto 5 godina? Pa za toliko moze da goni.

Bre!

pre 3 godine

Ovo vam je ko da vam neko traži da platite održavanje i registraciju auta unazad 5 godina.

A vi nemate auto.
(Pravnik do m., 22. februar 2021 17:14)

Samo sto imas. I svesno nisi placao porez pet godina unazad.
Ne znam zasto se pravite glupi na silu.

vlada

pre 3 godine

Freelenseri, bolje regulišite svoje poreske obaveze da ne prerastete u kriminalce. Kako vi profesora pravnog fakulteta možete da učite pravu. Platite poreskog savetnika. Ne, nećete ništa da platite, ne šetate po srpskim trotoarima, ne leče vas srpski doktori, deca vam ne idu u srpska zabavišta, nego kajmanska... Dosta kuknjave i izbegavanja poreza. I nemojte se zavaravati da su u razvijenim zemljama dažbine manje. Dobro se raspitajte.

Radnik

pre 3 godine

Freelenser nije ništa drugo do preduzetnik koji prima uplate iz inostranstva. Kao preduzetnik je svako mogao da se registruje i plaća paušalni porez i ostvari svoja prava...Kada nemaš posla, ti napraviš privremeni prekid delatnosti i nemaš obaveze prema državi jer nemaš priliva. Prema zakonu, koji se nije menjao, svako ima obavezu da prijavi sve prihode poreskoj upravi i da na to plati porez.
Evo primer ''bogatih'', koji su u obavezi da sami prijave poreskoj upravi da su zarađivali više od 250.000 rsd iz radnog odnosa na neodređeno u Srbiji. To što nisu prijavljivali prihode je poreski prekršaj, a budimo realni, niko vam neće napraviti problem ako imate prihode od 60€ mesečno, od 3 časa engleskog jezika, ali ako dobijate uplate iz inostranstva svaki mesec u iznosu od 1.000€, onda je to ipak drugačije...
Hipotetički-moja firma iz USA ima call centar u Srbiji (sa fizičkom lokacijom) i imamo obavezu plaćanja svih dažbina i poreza, a onda jedan dan odlučimo da sve radnike pošaljemo kući i da rade od kuće, na svojim računarima i damo im slušalice sa mikrofonom, platformu za rad (upwork?)...ugasimo firmu u Srbiji jer smo mi budale koje plaćaju sve, a možeš da dobijaš uplate iz inostranstva bez bilo kakve obaveze i opterećenja, još ti zaposleni nemaju nikakva prava...milina... Cena rada po jednom satu je 4.95$ bruto za firmu...
Pravi se mehanizam da neće biti ''konkurentno'' ponuditi cenu svog rada ispod tržišne cene, a na uštrp dažbina državi.

igor

pre 3 godine

Sta je poreska uprava radila do sada... zasto do sada nije oporezivala ove prihode ... zakon postoji i treba da bude isti za sve... a ne neki moraju da plaćaju a.drugi se pobune i imaju silne otpisa...

Nikola

pre 3 godine

Zamislite da ste nezaposleni i kaze vam prijatelj da mozete da zaradite novac "preko interneta"... Vrlo je jednostavno, ukucate u pretrazivacu, udjete na sajt, registrujete se, upisete sta znate da radite (programirate, crtate, dizajnirate ili neke jednostavnije stvari npr da prepisujete podatke, saljete mejlove itd.), ako ima nekog kome treba vaš "zanat" ponudi vam posao, dogovorite cenu itd. I kada odradite posao i potrosite sate i sate na njega, taj "poslodavac" vam uplati novac.
I u Srbiji se dešava...
Dodje taj nezaposleni/freelancer u banku i pita, jel mu je uplaceno 20eura za taj posao? Kazu jeste. Jel mogu da podignem tih 20eura? Moze. Jel sam duzan nesto banci, drzavi,nekome? Ne, osim da placate odrzavanje racuna banci. U redu, hvala, podići ću 20eura... Ode u poresku, predstavi se, kaze da je zaradio 20eura "preko interneta" i pita da li je nesto duzan drzavi? Zaposleni poreske na koje je naišao, su se grohotom nasmejali i rekli da je sve u redu.
Pet godina kasnije,u Srbiji se neko setio da bi mogao da naplati taj porez (da li je zakonski okvir postojao ne znam, ali svakako institucije drzave zakon u praksi nisu postovale... Da li nisu postojali mehanizmi, organizacija, struktura... Ali ni poreska ni banke se time nisu bavile).
Student je diplomirao, naucio da radi ozbiljne stvari "preko interneta" i poceo da zaradjuje 700eura mesecno...
Drzava sada trazi retroaktivno 50% njegove zarade za poslednjih 5 godina, tj. 20.000eura na gomilu.
To nije u redu!

Mikac

pre 3 godine

Naravno da će da plaćaju ubuduće, ali ne unazad. I to bez doprinosa za PIO i zdravstveno koje ni ne dobijaju. Kasirka dobija PIO i zdravstveno profesore. Čini se da je profesor deo kampanje Poreske uprave

Mare

pre 3 godine

Udri po deci! Ahahahaha! To su one sentimentalne budale koje nisu htele da odu odavde, jer "o, Bože, u inostranstvu neću imati prijatelje koje imam ovde!" i koji razmišljaju "o, kako će moji roditelji bez mene!".
E, sad ih udri da upamte i da našutiraju svoju decu na aerodrom jednog dana. Da nikad ponovo ne pomisle "pa dobro, ok mi je u ovoj državi"

maja

pre 3 godine

profesor je u pravu... Treba porez da se plati... pravo pitanje je šta je.poreska uprava čekala do sada...pa tek sada.vrsi naplatu ovih poreza... Šta je sa estradnom kada će oni da počnu sa placanjem

Ajme

pre 3 godine

Cemu zamena teza?
Kasirka ima stali radni odnos, zasticena je zdravstveno, ima penziono osiguranje, zastitu od nezaposlenosti, niko ne moze da joj da otkaz jer mu se tako cefne bez dobrog razloga i otkaznog roka. Neko ko drzi casove engleskog jezika online kada nadje nekog ko ce to mizerno da plati danas ima neki dinar sutra nema.
Svi zele da plate porez ali ne da bacaju pare u bunar bez dna i da od toga nemaju nista.

šaban

pre 3 godine

Šta da se plati ?

Penziono koje po zakonu ne može da se koristi kao penzioni staž ?
Zdravstveno, a nisu overavane zdravstvene knjižice ?
Porez za koji niko nije ni znao da postoji?

Ne prikuplja poreske uprava doprinose za sebe već u ime i za račun korisnika penzionog i zdravstvenog osiguranja, treba da se upisuje staž i overava zdravstvena knjižica, javnost blagovremeno obaveštava itd ...

roza

pre 3 godine

Mislim da gospodin Kostic masi poentu. Kasirka u supermarketu ima upisan staz, ima zdravstveno osiguranje. Frilenseri nemaju i nece imati retroaktivno upisan staz niti ce moci retroaktivno da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje. Frilenseri se lece pricatno i uplacuju privatno zdravstveno i penziono osiguranje. Kasirka moze da prima naknadu sa biroa kad izgubi posao, frilenser ne moze. Znaci prava kasirke su veca od prava frilensera. Lica koja su bila na birou i koristila usluge drzave a bili su i u statusu frilensera treba da plate doprinose i zdravstveno. Oni koji nisu koristili usluge drzave - ne treba da plate doprinose i zdravstveno. Ajde malo da prestanemo da se pravimo ludi. I da - moj komentar je precizan, ovde ne govorim o porezu od 20% - to treba da se plati, ostalo ne jer ni pravo na uslugu nije ostvareno.

Dositej

pre 3 godine

Ovo je sramotna izjava, neprimerena za bilo koga a ponajmanje za profesora. Profesore, OVDE niko nema velike plate i svi se krpe da prezive, neko taksira, neko molerise, neko sadi maline, neko drzi dodatne casove na postojeci posao, a nekome je ovo jedini nacin da prezivi. I vi govorite sada da ti ljudi ne treba da rade za egzistenciju, za porodicu, ako im je zarada 200, 300, 500 eura ili vec koliko ??
A cene kvadrata stanova preko 2000 eura. To vam je normalno !!

Ova medijsko izivljavanje, dodvoravanje, represija koja se radi na mladima,studentima, ljudima koji su kao nezaposleni nasli posao van granica srbije i uneli kakav takav kapital je nezapamcen u istoriji srpskog naroda.

Mi se svi borimo za bolje uslova zivljenja srba van granica nase drzave, a onda pokazujete kontra primere gde uslovi zivota ovi ljudi su gori nego van istih.

SRAMOTA je kako prizeljkujte nesupeh za te ljude.

Tannhauser

pre 3 godine

"biznis-model čija konkurentnost zavisi od neplaćanja poreza i ne treba da preživi."

Čovek je potpuno u pravu. Još pre ohoho godina kada su mi u banci prvi put dali dokument gde sam morao da potpišem izjavu po kom osnovu mi stiže inostrani priliv, shvatio sam da moj sitan biznis neće biti konkurentan čim sam saznao koliki su porezi koje je moja država propisala.

Biznis sam odmah i prebacio u drugu državu koja je počela da ubira moj sitan porez, ni kriva ni dužna, te pare im padaju sa neba a ja sam zadovoljan jer mi je biznis i dalje konkurentan.

Ovo je 21. vek, glasajte ljudi nogama i novčanikom kad već ne možete glasačkim listićem.

Dusko

pre 3 godine

Profesore S.Kostić,sagledajmo oporezivanje svih onih kategorija ljudi koji u Srbiji rade i žive a svoje usluge naplaćuju iz inostranih zemalja.

Prvo to su sve visoko obrazovani ljudi čije radno mesto košta minimalno 50 000 evra pa i duplo više. Ako u Srbiji prema nekim informacijama danas radi oko 100 000 takvih ljudi država je uštedila 5 000 000 000 evra jer je poznato da država subvencioniše radna mesta na pokretnim trakama, kasirkama, itd., sa po 10 000 evra. Znači da su ti pametni ljudi državi uštedeli 5 milijardi evra.

Drugo ti ljudi ostvaruju devizni priliv, ako pretpostavimo da prosečno svaki od 100 000 tih ljudi ostvari godišnji priliv od 10 000 evra, radi se o 1 000 000 000 evra.

Uzimajući sve gore navedeno porez na sve devizne prilive koji se ostvaruju radom u Srbiji a koji se naplaćuju u inostranstvu ne sme da bude viši od 10% ako poreski obeznik ne želi da uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond. Ako poreski obveznik želi da uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond onda za ta prava treba da uplaćuje po istim principima po kojima ta rade svi zaposleni u Srbiji.

Ako država Srbija želi da otera svoje najpametnije ljude i sebi da odseče granu na kojoj sedi ona će provoditi zakon po kojem tim ljudima treba uzeti do 80% njihovog rada, da im za taj iznos ne uplaćuje socijalno osiguranje i penzioni fond, i tako će najveći broj tih ljudi naći način da Srbiji ne plati ni dinar.

Student prava

pre 3 godine

Profesore, kao što ste i vi jednom rekli, najveći procenat poreskih prihoda Srbija ostvaruje od potrošnje-PDVa. Pošto od poreza na imovinu nema ništa jer je većina uboga sirotinja. E sad, ko je tu bitniji, kasirka na minimalcu ili free lancer na "maksimalcu"? Kasiri ne kupuju stanove, ne zidaju vikendice, ne kupuju kola svake treće goine, ne idu na zimovanja ne idu svaki vikend u restoran nego mučenici krpe od 1 do 1. I sad kad je neko konačno uspeo da se izdigne iz bede u Srbiji i da donosi čist kapital u zemlju vi biste da ga sečete? Bukvalno koljete kravu muzaru zbog pola kile mesa.

Veroljub

pre 3 godine

Zašto država nije tako rekla za FK i KK Crvena zvezda već su im oprošteni milioni za porez i dati milioni iz Agrobanke?Zašto je FK Partizan oslobođen plaćanja poreza a u KK se ne zna koliki je dug?Zašto država ne naplati dugovanja za struju u milionskim iznosima gomili bahatih bogataša već se uhvatila za ovu decu kojoj nije dala Ama baš ništa?Da li su pevači plaćali porez i koliko a donosili su stotine hiljada evra,kupovali nekretnine u milionima?Neka država da toj deci da se samozaposle po desetak hiljada evra (toliko su davali stranim investitorima)pa neka traži.Kolikonsu trpeli ološ od taksista ali taksisti blokiraju ulice i onda im se kupe nova vozila,oproste dugovi za porez....

Marija

pre 3 godine

Prestanite da prodajete priču kako frrenalceri neće da plaćaju porez jer to nije tačno.
Freelanceri neće da plaćaju unazad ono što koristiti nisu mogli, kao pravo na porodiljsko, ili bolovanje, kao ni pravo na plaćeni godišnji odmor.
Strašno čime se koristite da okrenete ljude protiv mladih koji pokušavaju da prežive.

оће то

pre 3 godine

“Prema zakonu, penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srbiji obavezno je za sva lica koja su na bilo koji način radno angažovana. Prema tome, obaveza uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje postoji za zaposlene, preduzetnike, lica angažovana po ugovorima za koje se plaća naknada (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i slično), zemljoradnike. Svojstvo osiguranika stiče se danom početka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova, a osiguranje prestaje danom prestanka navednih vidova radnog angažovanja.” Фриленсери немају никакав уговор као основ за обављање послова. Што се државе тиче, тај новац се третира као уплата од приватног лица из иностранства. Иначе ћете морати да наплаћујете порез на дознаке од родбине. Само не знам по ком основу.

Pravnik

pre 3 godine

Država se ponela veoma neozbiljno. Tu dugogodišnju neozbiljnost ne smeju i ne mogu da plate frilenseri koji su radili od 2015 do 2020.

Ne može država godinama da ne radi ništa povodom ovoga a onda da se odjednom seti, kad je ponestalo para, da treba da radi svoj posao. Šta ćemo sa na primer 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 godinom. Pojeli skakavci jel.

Svaki frilenser može ladno zbog toga da tuži državu sudu u Strazburu i dobija glat. Da država dokaže da je i za gore pomenute godine isto ovako bila revnosna ne može. Možda država i pomisli da može da se kocka sa jedno 50.000 mogućih tužbi. Može, ali joj to nikako ne preporučujem.

Goran

pre 3 godine

Posto je gospodin profesor na pravnom fakultetu onda je on prava osoba da objasni placanje penzionog za 5 godina unazad bez upisa istog u staz to jest bez prava na penziju za tih 5 godina. Sa pravne strane me bas interesuje objasnjenje a na mnoga pitanja je odgovorio u tekstu osim na to.

mmirko

pre 3 godine

Mislim da je svima jasno da je potrebna ozbiljna reforma poreskog sistema. Ovako drzava ne sme nikome da naplati normalan porez - ni taxistima, ni advokatima, ni freelanserima. Ovako lepo ozbiljna reforma pa svima isto. I obavezno dokazivanje porekla novca ili dzaba sve!

HeadsUp

pre 3 godine

Jer neko frilenserima zabranjuje da uplacuju PIO i zdravstveno?
(Uzasno, 22. februar 2021 18:02)

Ne zabranjuje im niko da placa... Samo da koriste.

U stvari, kako stvari stoje, mora da se platio PIO i zdravstveno 5 godina unazad, sa kamatom... A za uzvrat ces da dobijes 0 dana radnog staza i naravno da niko nece da ti refundira troskove privatnog lekara, posto na drzavnog nisi imao pravo, a i ne mozes da odeš prekjuče kod lekara.

Veoma uspešno su ispinovali pricu da niko nece da plati porez - sto nije tacno (da ne spominjemo neoporezivi deo zarade koja kasirka iz price ima, a frilenseri treba da plate na svaki dinar PRIHODA, bez izuzimanja troskova, 20 para) a doprinose su izgleda zaboravili da spomenu - iako su oni veći od poreza a ne dobija se apsolutno nista.

Zane Griff

pre 3 godine

Plaćanje poreza nije pitanje koje zahteva odgovor.
Ovde se postavlja pitanje, pogotovo tim profesorima pravnog fakulteta, gde je bila država sve ove godine?
Gde je bila i šta je radila poreska uprava?

kaboom

pre 3 godine

Poštovani profesore Pravnog fakulteta,
kako onda vaši đaci advokati su oslobođeni PDVa?
Ako oni nisu sposobni da plaćaju PDV već siću od paušala na milionske iznose, neka prestanu da rade, po vašoj analogiji?
I da, svi vaši advokati neka plate za 5 godina unazad naravno.

Kakvo pravo u ovoj državi takvi i profesori.

Nebojša

pre 3 godine

A zasto drzava i poreska uprava nista ne preduzimaju protiv onih koji drze magacije milionske vrednosti polovne opreme i kojinimaju radnike na crno. I trgovina na crno i radnici na crno su zlocin protiv naroda i drzave, ali zato su revnosni protiv nesrecnika koji na kartonskim kutijama prodaju da prezive. A oni prodaju da prezive zbog ovih koji drze radnike na crno i sto trguju na crno i zato su u takvoj situaciji.
Frilenseri rade na crno, s tom razlikom da ostecuju zapadne zemlje za koje rade, jer ovde nemaju oravo ni na zdravstvrno ni na penziono.

Genije

pre 3 godine

Ako se ne varam advokati placaju pausal koji je 300e a oni za jedan papir uzmu 100e. Advokati nemaju fiskalne kase i ne zna se koliko zaradjuju a zaraadjuju vise nego fri lenseri. Sta je sa crkvama?

Maltezer

pre 3 godine

"Jer neko frilenserima zabranjuje da uplacuju PIO i zdravstveno?
(Uzasno, 22. februar 2021 18:02)"

Ne verujem. Ali ono što tvoj komentar previđa jeste da ne ostvaruju svi frilenseri bruto minimalnu zaradu na mesečnom nivou tako da ako bi plaćali PIO i zdravstveno pitanje je da li bi im ostala minimalna plata ili manje, ili bi nešto morali i da doplate na ime toga što su radili.
Stoga su mnoge zemlje napravile model po kome postoji neoporezivi deo ličnog dohotka i na koju se ne plaća PIO / zdravstveno, ili se plaća u simboličnom iznosu, a što Srbija nema.
Druga stvar je što se u Srbiji oporezuje rad, dramatično više nego potrošnja. I mada su ljudi siromašniji nego drugde, procentualno moraju da plaćaju više nego u mnogim razvijenijim zemljama. Stoga čak i oni koji bi imali uslove da se vrate i rade iz Srbije to ne čine, jer su opterećenja na dohodak tolika da se u mnogim zemljama može preživeti mesec samo sa uštedom od razlike u porezima i doprinosima. Dok se to ne reši, Srbija će i dalje gubiti ljude koji mogu da naprave razliku u kvalitetu života svih u Srbiji.

Izvinjavam se na dugačkom komentaru i hvala na objavi.

Pedja

pre 3 godine

Država i da ne oporezuje direktno prihode, sve što se troši za život oporezuje kroz PDV...akcize. Pitanje je koji posao može da izdrži toliko poreza?

River

pre 3 godine

Kako to niko ne spominje onu listu najvećih poreskih dužnika koju PU redovno objavljuje? Da li su njihovi dugovi naplaćeni? Da li im je zaplenjena imovina ako bisu? Blokirani računi? Da li ih "posećuju" izvršitelji? Da li im preti dužničko ropstvo?
Isto važi i za estradu. Koliko se samo estradnjaka hvalilo da su po nastupu zaradili na desetine hiljada evra a poreska ih je prigodno zaobišla.
I zašto im je trebalo toliko godina da krenu u naplatu ako su sve znali?
Šta je sa velikim poslodavcima koji "drže" gomilu radnika bez prijave, bez plaćanja doprinosa i isplatom na ruke? Građevinske firme i prevoznici tu i dalje prednjače.
Ne, oni su odlučili da prvo isteruju frustracije i pravdu na nekome ko sopsrvenim radom i trudom prihoduje. Siću, u poređenje sa velikim dužnicima i estradnjacima.
Ili svi ili niko. Selektivna naplata poreza i doprinosa ne sme da postoji.

Lajavi Krelac

pre 3 godine

Nemojmo da se zezamo.

Svaka kasirka u supermarketu koja je pomenuta u nekom od komentara ima 3 puta veca prava od ovih ljudi koji rade na internetu.

1. Zdravstveno je osigurana
2. Tece joj staz za penziju.
3. Ako ostane bez posla ima pravo na novcanu nadoknadu.
4. Moze da podize kredit.
5. Ima placen godisnji pdmor
6.Ima placeno trudnicko bolovanje.

U stvari to je najmanje pet puta vise prava od frilensera.

Ovde se ne radi o porezu, vec o naplati retraoktivno usluga na koje nisu imaoli i ni sada nemaju pravo.

Kad im drzava prizna staz i ostala prava retroaktivno unazad 5 godina, to moze da im naplati. Posto to zakomom nije moguce unazad uraditi od skoro (ja probao da platimo dopprinose za godinu i po da popunim rupu u stazu) ovo lici na klasican srpski specilatitet APP (Ako prodje prodje...).

Nesreca ovih ljudi je sto oni vidljivi, tj ostavljaju digitalni otisak, sto opet znaci da su prave patriote i rodoljubi za razliku od razlicitog estradno-majstorsko-tajkunskog olosa koji pare prima na ruke da bi izbegao porez.

Resenje:

Da se plati porez po stopi koju placaju svi privatni preduzetnici, dakle 10%-15%. Kamate i doprinose na usluge koje nisu dobili da se izbrisu.

Da se sto pre ovim ljudima daju ista prava kao kasirkama u samousluzi novim zakonom.

Samo tako drzava nece ostati bez preko potrebnih para i svima nama bice bolje.

rusosaurus

pre 3 godine

Primena propisa retroaktivno?Poštovani kolega Spaiću , dođite u sledećem roku.Promet roba i usluga se oprezuje indirektm porezima , a koiko znam 20 godina unazad se oblast direktih poreza nije menjala ,hoću reći da za u oblasti direktnih ili ti imenovanih poreskih obveznika nadležni organ državne uprave mora u zakonitom roku doneti prvostepeno rešenje u upravnom postupku. Propuštanje radnje organa ne može i ne sme dovesti poreskog obveznika -građanina u status koji podleže sankcijama . Kao matorom pravniku meni ovo liči na kao prvo- uterivanje novca u džep sudskih izvršitelja ,kao drugo udar na ovu grupu građana koja ne posluje sa gubicima i što je bitno ,ima prihod.Mešati prihod i zaradu,poreze i obavezne doprinose je malo reći bruka i elementarno nepoznavanje oblasti radnog,privrednog i poreskog prava.Evo npr. da li ta deca mogu uzeti bankovni kredit, čekove,dozvoljeni minus i niz ostalih bankarskih usluga koje su dostupme zaposlenim licima i penzionerima?

Zorko

pre 3 godine

Analogija poreskog sistema zemlje i njen izlaz na more su neadekvatni. Sigurno da u obračun cene usluga treba da uđe i porez i zato visina poreza mora da se zna pre formiranja cene usluga. To profesor sigurno zna pa onda i zna da je retroaktivna naplata poreza neodrživa.

Milan

pre 3 godine

Ja sam prvi ostao bez opcije kako da radim. Placao sam sebi pausal kao tehnicko osoblje na brodu jer ova drzava nema zakon o pomorcima. Sad u sred pandemije ste mi zbog testa samostalnosti i to oduzeli.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Ako multimilioneri i političari ne mogu da plate porez neka kopaju kanale! ‘El može i ovako?

Djordje

pre 3 godine

Profesore slazem se sa vama ali niste kao profesor prava objasnili kako to frilenseri treba da plate porez za PIO a da im se ne racuna PIO staz? Da li je to po zakonu, po vladavini prava i sve ostalo sto bi Vi kao profesor prava trebali da znate.
A to sto ste rekli znamo svi mi, da porez treba da se placa, naravno.

sumadinac

pre 3 godine

Ludilo mozga nemoralnosti.
A sto tako niste besedili za advokate i taksiste na primer?

Nema nista retroaktivno.

Neka se kazne odgovorna lica u PU posto je to njihov propust.

Ovi klinci ako bilo sto daju su blesavi.

U stvari, mogu da im daju kao Dragce sto hteo da da u V epizodi... :)

qq

pre 3 godine

Ovo vam je ko da vam neko traži da platite održavanje i registraciju auta unazad 5 godina.

A vi nemate auto.
(Pravnik do m., 22. februar 2021 17:14)

samo da dodam, argument ovih strucnjaka..... A benzin ako se trosi mora da se plati......pa mora ali isao sam autobusom, to sto sofer nije naplacivao karte je njegov problem.....

Zoki

pre 3 godine

Постоје два проблема. Први је да ти људи на самом почетку нису добили праве информације о обавезама које их очекују. Не говорим о оним који их нису тражили - него о оним који су се обратили пореским органим, а добили информацију која их је довела у заблуду. Други је ретроактивна наплата доприноса - без могућности да се они ретроактивно искористе. Ако држава неком наплати ретроактивно 5 година пензионог осигурања, онда је дужна да му упише тих 5 година у радни стаж. То да се наплати допринос, а не упише стаж ће пасти на суду, ако не на домаћем онда на европском. Ова ситуација је показала колико је неопходна темељна реформа пореског система. Такође, показала је колико је битно да добијете одговор од пореске управе у писаној форми. Када вам нешто није јасно - обратите се писмено, па нека се они чешу по глави. Сутра ћете моћи да покажете да сте тражили информацију, а то што је нисте добили није ваш проблем.

Лујан

pre 3 godine

Samo sto imas. I svesno nisi placao porez pet godina unazad.
Ne znam zasto se pravite glupi na silu.
(Bre!, 23. februar 2021 06:53)
Одеш у пореску, кажу не треба да се плати, то су мале своте. После ти траже пет година уназад. Јел то нормално??? Држава је заказала и свако тражење пара уназад је пљачка. Те паре људи немају, овде су потрошене. Кад уведу праведно опорезивање као у суседним земљама за овај вид посла онда нека нешто траже и сви ће радо платити. Нико не би себе свесно довео у овакву ситуацију.

Chiki

pre 3 godine

@Bre!
Dobro pitanje, zasto se pravis glup na silu?
Da li bi ti platio PIO a da ti se ne upise staz tj nemas auto?

Nevezano za gornji deo komentara: Ko sve kod nas predaje na fakultetu....

FY

pre 3 godine

I nemojte se zavaravati da su u razvijenim zemljama dažbine manje. Dobro se raspitajte.
(vlada, 23. februar 2021 09:28)

Manje su.
U Nemackoj si kao frilenser oslobodjen poreza za zaradu do 1100 evra.
U Engleskoj je negde preko 1000 funti.
Os' jos da ti nabrajam?
Trotoari, ulice, skole, se grade najvise od PDV-a. Ili mislis da frilenseri u prodavnici traze da im se ne naplati PDV? Sa devizama koje su dosle u zemlju putem izvoza? Ti nesto izvozis? Ili sedis u kancelariji u opstini i po ceo dan na mrezi?