Petak, 19.02.2021.

11:06

Ruski magazin: PVO sistem Pancir nemoćan protiv malih dronova

Ruski magazin objavio je analizu o njihovom PVO sistemu.

Izvor: Beta

Ruski magazin: PVO sistem Pancir nemoæan protiv malih dronova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Sima

pre 3 godine

Svaki rat je započeo novim tipom oruzlja, da bi se protivnik iznenadio. Zato se toliko mnogo i ulaze u naoruzanje. Samo da rata ne bude.

Ja

pre 3 godine

@dd A da procitas ipak tekst ponovo pre "strucnih" saveta. Lepo pise koliko projektila treba (i za koju verovatnocu obaranja). A pise i da ih tesko orkriti na vreme, pa su tvoji saveti korisni koliko i perjana jakna u Sahari!

ja

pre 3 godine

Protiv mikro dronova odbrana nije moguća klasičnim PVO naoružanjem, jer su oni manji od projektila koje ispaljuje PVO. To vam je isto kao kad bi se protiv pešadije borili tako što bi svakog individualnog vojnika gađali topom - em je skupo, em ne možete da ga pogodite. Protiv mikro dronova treba razvijati nove sisteme elektronskog ometanja. To je jedini način - da mu poremetite navigacione sisteme, kako bi sam pao ili da mu spržite elektroniku da postane neupotrebljiv...

Dalmatinac

pre 3 godine

Mi Srbi ni sa kakvom tehnikom nemamo problem. Čim neprijatelj ozbiljno pripreti, odma bežanija. Na čelu vlada, za njima vojska, pa narod ako stigne. Viđeno 1915-e, 1941-e, 1995-e, 1999-e...

Aksal

pre 3 godine

Pa i S-125m NEVA nije namenjena za unistavanje STELT aviona, a ipak ga obori... Sto kaze deda Vlade, nije sve do masinu, i do vozaca je..

XXL

pre 3 godine

Namenjen je za odbranu od jurišnih aviona, a ne za tačkaste sitne mete. Za dronove postoji Krasuha-4 i još neka druga sredstva koje rusi koriste.

Fan a ne fen

pre 3 godine

Jedan Izraelski tehničar je napravio dobru ideju da se iznad portabl pvo sistema postavi čelična mreža malih dimenzija koja se skuplja kada vozilo se kreće. Mreža ne treba biti veća od 10x10 metara I može se koristiti da se doda kamuflazna oprema.

John

pre 3 godine

Te igračkice se ruše protivgradnom raketom 100%.Ima da ih spali ko deda Đenku!
(Prvoslav, 19. februar 2021 23:32)

Teorijski - odlična ideja.
A u praksi - na šta da lansiraš raketu i kako da nanišaniš (pošto protivgradne rakete nisu navođene kao PVO rakete)
Ovde mora da ide na "next level" - konvencionalna PVO ne pomaže. Dakle - ili da im se ometa frekvencija na kojoj se navode (ako može i ko to može) ili da se smisli nešto novo čime bi mogao da se gađa ili neko kontra-dronovi/lovački dronovi...

za dobru svinju nema loših pomija

pre 3 godine

Hvala bogu da sam pročitao da su Rusi počeli kritički da razmišljaju.Dosad je uvek bilo net analogov i uspešnost 99.9%.Ruska tehnika je zadnjih par godina pretrpela par ozbiljnih šamara i to ne od supermoćnih SAD, nego pazi sad od Turske i Izraela.Jednostavno kasne za protivnikom, negde 20 godina, negde 5 do 6, ali kasne.Sad su izvukli zaključke poboljšaće sisteme, napraviti nove, ali opet će se iznenaditi neprijatno sledeći put. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da kasne i u pvo u koju su uvek polagali velike nade.
Nemanje modernih AESA radara čini da ne mogu da isprocesiraju ciljeve dovoljno brzo, blizinski upaljač za granate je takodje problem, stavljanje osmatračkog i radara za navodjenje zajedno sa raketama i posadom na jedno vozilo govori o potpunom nemaru za ljudske živote, optoelektronika nije na zapadnom nivou, borbene bespilotne letelice su dugo skroz ignorisali i nisu ih ni pravili za sebe, a samim tim nisu mogli da razviju kontramere, ima još dosta primera ali ajde sad da stanem na ovom.Nadam se da če se malo probuditi i da će mladje snage smeniti sede glave kao i da će privatna inicijativa zameniti birokratijom i dogmom opterećena državna.

T

pre 3 godine

Dronovi sa telekamerama su se pokazali izuzetno korisni u ratu na Kavkazu. Dron leti na nekoliko kilometara od mete i služi da navodi artiljeriju. Naravno, može da se ometa, ali ometanje nije baš prosto, jer onda mogu da ti gađaju ometača, ili on može da ometa tvoje komunikacije... Sve u svemu vrlo komplikuje ratovanje.

Veliki brat

pre 3 godine

Klin se klinom izbija!

Koliki god da su ti dronovi, mogu da se obore mnogo manjim dronovima - ako je dron 50x50cm, može da ga obori dron veličine 5x5cm.

Na taj malecni dron mogu da se stave kamere ili čak samo mikrofon koji bi navodio dron ka izboru zvuka, jer aktuelni dronovi nisu baš bešumni zbog velike brzine obrtanja propelera.

Taj malecni dron može na veliko da se proizvede za par desetina dolara, što je jeftinije čak i od municije velikog kalibra, a kamoli raketa i ko zna čega drugog.


U bliskoj budućnosti možemo očekivati dronove malo veće od muve, i kad neprijatelji pošalje nekoliko desetina hiljada takvih dronova, čime ćete da ih gađate?
Jedino rešenje je isto toliko dronova veličine komarca :)

Futur

pre 3 godine

To su isekti-dronovi.
Uskoro ce neko izbaciti šišmiš-dronove, lovce insekata. Ultrasonično lociranje na promenjljivoj frekvenciji.
Drugog leka nema.
Prejak emp će spržiti i sopstvenu elektroniku.
Klasično presretanje nije moguće da bude 100% efikasno.

Dakle uskoro valja iskeširati za jata šišmiš lovaca.

Kad se tu izmuze lova, onda verovatno sledi nova napast. Pljusak nanobotova za onesposobljavanje vojne tehnike...
A onda valja praviti plazma-štitove...

Tu kraja nema.

Mals

pre 3 godine

Batjaktari po pocistili sve PVO sisteme gde kod su se nasli. Rusi uveliko rade na sistemima za unistenje ovih bespilotnih letelica. Nisam ni sanjao da Turci mogu napraviti tako nesto prosto a tako efikasno

Azteca

pre 3 godine

Postoji odbrana protiv bilo kog naoružanja koke je napravljeno . Zašto?
Pa prvo se pravi odbrana a rek kasnije naoružanje koje se prodaje . To je pravilo u svetu još od 50-te . Svako onaj ko napravi naoružanje je pre toga napravio odbranu za njega . Ajde pitanje ? Kako oboriti barjaktar ? Municjom ? Mnogo teško , razmislite šta je dron i kako stupiti u vezu sa njim ?

Nemanja

pre 3 godine

Zato i postoji Krasuhka. Ne gadjaju dronove raketama nego im eletrosignalima onemogucuju mavodjenje i upravljanje... Jeftinije i efikasnije.

stavros

pre 3 godine

Rheinmetall air defence resava dronove bez problema, veoma efikasno i uz minimalnu potrosnju ne toliko skupe municije. A uz to su i najjeftiniji mobilni sistemi. Jedina mana sto samo za to i sluze, za sporije letece objekte.

Грађевинац

pre 3 godine

...a to su Phalanx,C-Ram...stavis brate par komada pa neka krenu dronovi,nijedan nece proci 100%!!!
(dd)

Толико су ти CIWS (close-in weapon system) били "успешни" говори и то да нпр: Холанђани свој Голкипер замењују другим системима, Италијани свој Мирјад никад нису увели у РМ већ су дали предност 76 мм топу, Французи су дали предност ракетама типа Мистрал и тд.

Slavic Union

pre 3 godine

Pa sistemi poput Pancira se stavljaju u dubinu teritorije za zastitu sistema dugog dometa kao FK3. Znaci taj dron bi morao da vozi 120 km unutar neprijateljske teritorije neopazen da bi dejstvovao.
Zar stvarno mislite da drzave koje imaju Pancir mogu sebi dozvoliti to vozikanje mini dronova pa pola drzave?

Bojan

pre 3 godine

Skeptičan sam po pitanju dejstva Krasuhe na (polu)autonomne dronove. Ona može da im zaguši upravljački signal, ali ako dron koristi AI i može sam da donosi odluke, onda može da nastavi da djeluje i u uslovima ometanja komunikacija. A dronovi će sa vremenom sve više poprimati ovakve karakteristike. Takav dron neće bježati od Krasuhe već će ići na nju da je uništi.

rajko iz mezgaja

pre 3 godine

Pa bas Sirija je lepo dokazala tj. ruska baza u istoj koja je maltene barem jednom mesecno izlozena napadima dronovima jos manjih dimenzija i sporojih od izraelskih i nesto se nesecam zadnjih dve tri godine da su bili uspesni, a da podsetim da istu cuvaju novij Pantciri, ko je ima i Srbija plus sistemi Tor1 međutim nije do sistema nego onih koji rukuju i upravljuju istim. Bezobzira na sve, odlicno bi bilo da kompletiramo divizion do kraja sa Pancirom.

elektronika

pre 3 godine

Protiv dronova i drugih bespilotnih letelica najefikasnije je elektronsko, ili elektro-magnetno, ometanje signala. Kada im je ugusen signal i komunikacja sa bazom sami padaju dole. Cak i da imaju isprogramiran put, elektronika i senzori prestaju da funkcionisu kako treba...

Gastos

pre 3 godine

Tacno je da mali dronovi prestavljaju veliki problem, pogotovo ako se zeli aktivna odbrana. Mali odraz obicno znaci da je operater/vozila verovatno u relativnoj blizini, svega nekoliko kilometara.

U uslovima takvog neravnopravno konflikta paznju treba obratiti na:
- otkrivanje stanice i dejstvo po posadi (opet elektronsko izvidjanje, sopstveni dronovi i klasicne metode prikupljanja informacija).
- asimetricnom odgovoru u dubini teritorija, pre svega klasicnom sredstvima velike razorne moci, da protivniku ne pada napamet da "pecka" malim dronovima. Dakle naneti mu sto vecu stetu a svoje vredne ciljeve drzati na distanci dok se problem dronova ne resi.

dd

pre 3 godine

postavis 2 komada PHALANX sistema i nijedan taj mini dron ne moze da prodje!!!

samo jedan ispaljuje 4.500 projektila u minuti kalibra 22 mm

to je isto kao kada bi kroz sito za brasno propala jabuka...znaci apsolutno nemoguce da dronovi prodju taj sistem.pogotovo ako bi bili primeceni na vreme...kakve rakete to je beskorisno oruzje.samo sistemi koji ispaljuju neverovatno mnogo municije.

a to su Phalanx,C-Ram...stavis brate par komada pa neka krenu dronovi,nijedan nece proci 100%!!!

teatar apsurda

pre 3 godine

Taj PVO i nije osmišljen za male dronove! A koliki je domet tih dronovo koje radar ne može otkriti? Jednostavno manji donovi se uništavaju drugim sistemima!

boki

pre 3 godine

Pancir koji mi imamo je baš verzija S-1E, koja ima specijalnu antenu za te mikro letilice.

Svakako, sistem Krasuha je napravljena da skine bilo šta što leti, koja će uz Pancir, kubove a nadam se i BUK-ove i FK3 biti odlična mreža naše PVO.

alex

pre 3 godine

protiv tih mini dronova je samo efikasna artiljerija sa programibilnom municijim, celicna kisa koja se rasprskava u blizem okruzenju mete i kojoj ne treba direktan pogodak., naravno i posebni radarski opsezi za pracenje takvih meta i navodjenje takve pvo artiljerije na cilj.

Bob

pre 3 godine

Pancirje sasvim dobar sistem, za obaranje aviona, helikoptera, i raketa. Za dronove, su Krasuha, Moskva i slicni sistemi, a uskoro ce se pojaviti i PVO sistem specijalizovan za obaranje dronova.

Lav

pre 3 godine

Kamikaza dronovi će napadati u roju. Dolazi do zasićenja sistema koji ne može da obradi sve mete iz različitih pravaca. Odbrana elektronskim sredstvima kako bi sprečili komunikaciju na vreme ali i sam operativni rad. EMP je potreban ili sličan efekat.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Zaboravili su da napisu da Rusi uskoro uvode u naoruzanje novi artiljerijski PVO sistem Derivacija-PVO 57mm, koji ce unistavati dronove-samoubice na daljinama do 5000m.
Buducnost savremenog trupnog PVO su upravo cevni sistemi sa programabilnom municijom , uz kombinaciju sa raketama dometa barem 12km po daljini i 8km po visini...a to je srpska raketa RLN-IC.
Za sve ostalo tu je novi Pancir-SM-SV, dometa 40km.

realista

pre 3 godine

Svi sistemi u svetu, istog tipa kao i nabrojani u tekstu, su obesmisljeni sa tim kamikaza dronovima. Mislim na dejstvo protiv njih. To je nesto potpuno novo na ratistu i ocekuju se zasebni sistemi ili hibridi protiv njih u bliskoj buducnosti. Nista senzacionalno

realista

pre 3 godine

Svi sistemi u svetu, istog tipa kao i nabrojani u tekstu, su obesmisljeni sa tim kamikaza dronovima. Mislim na dejstvo protiv njih. To je nesto potpuno novo na ratistu i ocekuju se zasebni sistemi ili hibridi protiv njih u bliskoj buducnosti. Nista senzacionalno

Kobaja Grande

pre 3 godine

Zaboravili su da napisu da Rusi uskoro uvode u naoruzanje novi artiljerijski PVO sistem Derivacija-PVO 57mm, koji ce unistavati dronove-samoubice na daljinama do 5000m.
Buducnost savremenog trupnog PVO su upravo cevni sistemi sa programabilnom municijom , uz kombinaciju sa raketama dometa barem 12km po daljini i 8km po visini...a to je srpska raketa RLN-IC.
Za sve ostalo tu je novi Pancir-SM-SV, dometa 40km.

Futur

pre 3 godine

To su isekti-dronovi.
Uskoro ce neko izbaciti šišmiš-dronove, lovce insekata. Ultrasonično lociranje na promenjljivoj frekvenciji.
Drugog leka nema.
Prejak emp će spržiti i sopstvenu elektroniku.
Klasično presretanje nije moguće da bude 100% efikasno.

Dakle uskoro valja iskeširati za jata šišmiš lovaca.

Kad se tu izmuze lova, onda verovatno sledi nova napast. Pljusak nanobotova za onesposobljavanje vojne tehnike...
A onda valja praviti plazma-štitove...

Tu kraja nema.

teatar apsurda

pre 3 godine

Taj PVO i nije osmišljen za male dronove! A koliki je domet tih dronovo koje radar ne može otkriti? Jednostavno manji donovi se uništavaju drugim sistemima!

elektronika

pre 3 godine

Protiv dronova i drugih bespilotnih letelica najefikasnije je elektronsko, ili elektro-magnetno, ometanje signala. Kada im je ugusen signal i komunikacja sa bazom sami padaju dole. Cak i da imaju isprogramiran put, elektronika i senzori prestaju da funkcionisu kako treba...

alex

pre 3 godine

protiv tih mini dronova je samo efikasna artiljerija sa programibilnom municijim, celicna kisa koja se rasprskava u blizem okruzenju mete i kojoj ne treba direktan pogodak., naravno i posebni radarski opsezi za pracenje takvih meta i navodjenje takve pvo artiljerije na cilj.

Bob

pre 3 godine

Pancirje sasvim dobar sistem, za obaranje aviona, helikoptera, i raketa. Za dronove, su Krasuha, Moskva i slicni sistemi, a uskoro ce se pojaviti i PVO sistem specijalizovan za obaranje dronova.

Nemanja

pre 3 godine

Zato i postoji Krasuhka. Ne gadjaju dronove raketama nego im eletrosignalima onemogucuju mavodjenje i upravljanje... Jeftinije i efikasnije.

Gastos

pre 3 godine

Tacno je da mali dronovi prestavljaju veliki problem, pogotovo ako se zeli aktivna odbrana. Mali odraz obicno znaci da je operater/vozila verovatno u relativnoj blizini, svega nekoliko kilometara.

U uslovima takvog neravnopravno konflikta paznju treba obratiti na:
- otkrivanje stanice i dejstvo po posadi (opet elektronsko izvidjanje, sopstveni dronovi i klasicne metode prikupljanja informacija).
- asimetricnom odgovoru u dubini teritorija, pre svega klasicnom sredstvima velike razorne moci, da protivniku ne pada napamet da "pecka" malim dronovima. Dakle naneti mu sto vecu stetu a svoje vredne ciljeve drzati na distanci dok se problem dronova ne resi.

Lav

pre 3 godine

Kamikaza dronovi će napadati u roju. Dolazi do zasićenja sistema koji ne može da obradi sve mete iz različitih pravaca. Odbrana elektronskim sredstvima kako bi sprečili komunikaciju na vreme ali i sam operativni rad. EMP je potreban ili sličan efekat.

rajko iz mezgaja

pre 3 godine

Pa bas Sirija je lepo dokazala tj. ruska baza u istoj koja je maltene barem jednom mesecno izlozena napadima dronovima jos manjih dimenzija i sporojih od izraelskih i nesto se nesecam zadnjih dve tri godine da su bili uspesni, a da podsetim da istu cuvaju novij Pantciri, ko je ima i Srbija plus sistemi Tor1 međutim nije do sistema nego onih koji rukuju i upravljuju istim. Bezobzira na sve, odlicno bi bilo da kompletiramo divizion do kraja sa Pancirom.

Veliki brat

pre 3 godine

Klin se klinom izbija!

Koliki god da su ti dronovi, mogu da se obore mnogo manjim dronovima - ako je dron 50x50cm, može da ga obori dron veličine 5x5cm.

Na taj malecni dron mogu da se stave kamere ili čak samo mikrofon koji bi navodio dron ka izboru zvuka, jer aktuelni dronovi nisu baš bešumni zbog velike brzine obrtanja propelera.

Taj malecni dron može na veliko da se proizvede za par desetina dolara, što je jeftinije čak i od municije velikog kalibra, a kamoli raketa i ko zna čega drugog.


U bliskoj budućnosti možemo očekivati dronove malo veće od muve, i kad neprijatelji pošalje nekoliko desetina hiljada takvih dronova, čime ćete da ih gađate?
Jedino rešenje je isto toliko dronova veličine komarca :)

Slavic Union

pre 3 godine

Pa sistemi poput Pancira se stavljaju u dubinu teritorije za zastitu sistema dugog dometa kao FK3. Znaci taj dron bi morao da vozi 120 km unutar neprijateljske teritorije neopazen da bi dejstvovao.
Zar stvarno mislite da drzave koje imaju Pancir mogu sebi dozvoliti to vozikanje mini dronova pa pola drzave?

boki

pre 3 godine

Pancir koji mi imamo je baš verzija S-1E, koja ima specijalnu antenu za te mikro letilice.

Svakako, sistem Krasuha je napravljena da skine bilo šta što leti, koja će uz Pancir, kubove a nadam se i BUK-ove i FK3 biti odlična mreža naše PVO.

Bojan

pre 3 godine

Skeptičan sam po pitanju dejstva Krasuhe na (polu)autonomne dronove. Ona može da im zaguši upravljački signal, ali ako dron koristi AI i može sam da donosi odluke, onda može da nastavi da djeluje i u uslovima ometanja komunikacija. A dronovi će sa vremenom sve više poprimati ovakve karakteristike. Takav dron neće bježati od Krasuhe već će ići na nju da je uništi.

Mals

pre 3 godine

Batjaktari po pocistili sve PVO sisteme gde kod su se nasli. Rusi uveliko rade na sistemima za unistenje ovih bespilotnih letelica. Nisam ni sanjao da Turci mogu napraviti tako nesto prosto a tako efikasno

Dalmatinac

pre 3 godine

Mi Srbi ni sa kakvom tehnikom nemamo problem. Čim neprijatelj ozbiljno pripreti, odma bežanija. Na čelu vlada, za njima vojska, pa narod ako stigne. Viđeno 1915-e, 1941-e, 1995-e, 1999-e...

Azteca

pre 3 godine

Postoji odbrana protiv bilo kog naoružanja koke je napravljeno . Zašto?
Pa prvo se pravi odbrana a rek kasnije naoružanje koje se prodaje . To je pravilo u svetu još od 50-te . Svako onaj ko napravi naoružanje je pre toga napravio odbranu za njega . Ajde pitanje ? Kako oboriti barjaktar ? Municjom ? Mnogo teško , razmislite šta je dron i kako stupiti u vezu sa njim ?

Aksal

pre 3 godine

Pa i S-125m NEVA nije namenjena za unistavanje STELT aviona, a ipak ga obori... Sto kaze deda Vlade, nije sve do masinu, i do vozaca je..

Грађевинац

pre 3 godine

...a to su Phalanx,C-Ram...stavis brate par komada pa neka krenu dronovi,nijedan nece proci 100%!!!
(dd)

Толико су ти CIWS (close-in weapon system) били "успешни" говори и то да нпр: Холанђани свој Голкипер замењују другим системима, Италијани свој Мирјад никад нису увели у РМ већ су дали предност 76 мм топу, Французи су дали предност ракетама типа Мистрал и тд.

XXL

pre 3 godine

Namenjen je za odbranu od jurišnih aviona, a ne za tačkaste sitne mete. Za dronove postoji Krasuha-4 i još neka druga sredstva koje rusi koriste.

ja

pre 3 godine

Protiv mikro dronova odbrana nije moguća klasičnim PVO naoružanjem, jer su oni manji od projektila koje ispaljuje PVO. To vam je isto kao kad bi se protiv pešadije borili tako što bi svakog individualnog vojnika gađali topom - em je skupo, em ne možete da ga pogodite. Protiv mikro dronova treba razvijati nove sisteme elektronskog ometanja. To je jedini način - da mu poremetite navigacione sisteme, kako bi sam pao ili da mu spržite elektroniku da postane neupotrebljiv...

stavros

pre 3 godine

Rheinmetall air defence resava dronove bez problema, veoma efikasno i uz minimalnu potrosnju ne toliko skupe municije. A uz to su i najjeftiniji mobilni sistemi. Jedina mana sto samo za to i sluze, za sporije letece objekte.

za dobru svinju nema loših pomija

pre 3 godine

Hvala bogu da sam pročitao da su Rusi počeli kritički da razmišljaju.Dosad je uvek bilo net analogov i uspešnost 99.9%.Ruska tehnika je zadnjih par godina pretrpela par ozbiljnih šamara i to ne od supermoćnih SAD, nego pazi sad od Turske i Izraela.Jednostavno kasne za protivnikom, negde 20 godina, negde 5 do 6, ali kasne.Sad su izvukli zaključke poboljšaće sisteme, napraviti nove, ali opet će se iznenaditi neprijatno sledeći put. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da kasne i u pvo u koju su uvek polagali velike nade.
Nemanje modernih AESA radara čini da ne mogu da isprocesiraju ciljeve dovoljno brzo, blizinski upaljač za granate je takodje problem, stavljanje osmatračkog i radara za navodjenje zajedno sa raketama i posadom na jedno vozilo govori o potpunom nemaru za ljudske živote, optoelektronika nije na zapadnom nivou, borbene bespilotne letelice su dugo skroz ignorisali i nisu ih ni pravili za sebe, a samim tim nisu mogli da razviju kontramere, ima još dosta primera ali ajde sad da stanem na ovom.Nadam se da če se malo probuditi i da će mladje snage smeniti sede glave kao i da će privatna inicijativa zameniti birokratijom i dogmom opterećena državna.

T

pre 3 godine

Dronovi sa telekamerama su se pokazali izuzetno korisni u ratu na Kavkazu. Dron leti na nekoliko kilometara od mete i služi da navodi artiljeriju. Naravno, može da se ometa, ali ometanje nije baš prosto, jer onda mogu da ti gađaju ometača, ili on može da ometa tvoje komunikacije... Sve u svemu vrlo komplikuje ratovanje.

dd

pre 3 godine

postavis 2 komada PHALANX sistema i nijedan taj mini dron ne moze da prodje!!!

samo jedan ispaljuje 4.500 projektila u minuti kalibra 22 mm

to je isto kao kada bi kroz sito za brasno propala jabuka...znaci apsolutno nemoguce da dronovi prodju taj sistem.pogotovo ako bi bili primeceni na vreme...kakve rakete to je beskorisno oruzje.samo sistemi koji ispaljuju neverovatno mnogo municije.

a to su Phalanx,C-Ram...stavis brate par komada pa neka krenu dronovi,nijedan nece proci 100%!!!

Fan a ne fen

pre 3 godine

Jedan Izraelski tehničar je napravio dobru ideju da se iznad portabl pvo sistema postavi čelična mreža malih dimenzija koja se skuplja kada vozilo se kreće. Mreža ne treba biti veća od 10x10 metara I može se koristiti da se doda kamuflazna oprema.

John

pre 3 godine

Te igračkice se ruše protivgradnom raketom 100%.Ima da ih spali ko deda Đenku!
(Prvoslav, 19. februar 2021 23:32)

Teorijski - odlična ideja.
A u praksi - na šta da lansiraš raketu i kako da nanišaniš (pošto protivgradne rakete nisu navođene kao PVO rakete)
Ovde mora da ide na "next level" - konvencionalna PVO ne pomaže. Dakle - ili da im se ometa frekvencija na kojoj se navode (ako može i ko to može) ili da se smisli nešto novo čime bi mogao da se gađa ili neko kontra-dronovi/lovački dronovi...

Ja

pre 3 godine

@dd A da procitas ipak tekst ponovo pre "strucnih" saveta. Lepo pise koliko projektila treba (i za koju verovatnocu obaranja). A pise i da ih tesko orkriti na vreme, pa su tvoji saveti korisni koliko i perjana jakna u Sahari!

Sima

pre 3 godine

Svaki rat je započeo novim tipom oruzlja, da bi se protivnik iznenadio. Zato se toliko mnogo i ulaze u naoruzanje. Samo da rata ne bude.

Dalmatinac

pre 3 godine

Mi Srbi ni sa kakvom tehnikom nemamo problem. Čim neprijatelj ozbiljno pripreti, odma bežanija. Na čelu vlada, za njima vojska, pa narod ako stigne. Viđeno 1915-e, 1941-e, 1995-e, 1999-e...

dd

pre 3 godine

postavis 2 komada PHALANX sistema i nijedan taj mini dron ne moze da prodje!!!

samo jedan ispaljuje 4.500 projektila u minuti kalibra 22 mm

to je isto kao kada bi kroz sito za brasno propala jabuka...znaci apsolutno nemoguce da dronovi prodju taj sistem.pogotovo ako bi bili primeceni na vreme...kakve rakete to je beskorisno oruzje.samo sistemi koji ispaljuju neverovatno mnogo municije.

a to su Phalanx,C-Ram...stavis brate par komada pa neka krenu dronovi,nijedan nece proci 100%!!!

Kobaja Grande

pre 3 godine

Zaboravili su da napisu da Rusi uskoro uvode u naoruzanje novi artiljerijski PVO sistem Derivacija-PVO 57mm, koji ce unistavati dronove-samoubice na daljinama do 5000m.
Buducnost savremenog trupnog PVO su upravo cevni sistemi sa programabilnom municijom , uz kombinaciju sa raketama dometa barem 12km po daljini i 8km po visini...a to je srpska raketa RLN-IC.
Za sve ostalo tu je novi Pancir-SM-SV, dometa 40km.

Mals

pre 3 godine

Batjaktari po pocistili sve PVO sisteme gde kod su se nasli. Rusi uveliko rade na sistemima za unistenje ovih bespilotnih letelica. Nisam ni sanjao da Turci mogu napraviti tako nesto prosto a tako efikasno

rajko iz mezgaja

pre 3 godine

Pa bas Sirija je lepo dokazala tj. ruska baza u istoj koja je maltene barem jednom mesecno izlozena napadima dronovima jos manjih dimenzija i sporojih od izraelskih i nesto se nesecam zadnjih dve tri godine da su bili uspesni, a da podsetim da istu cuvaju novij Pantciri, ko je ima i Srbija plus sistemi Tor1 međutim nije do sistema nego onih koji rukuju i upravljuju istim. Bezobzira na sve, odlicno bi bilo da kompletiramo divizion do kraja sa Pancirom.

boki

pre 3 godine

Pancir koji mi imamo je baš verzija S-1E, koja ima specijalnu antenu za te mikro letilice.

Svakako, sistem Krasuha je napravljena da skine bilo šta što leti, koja će uz Pancir, kubove a nadam se i BUK-ove i FK3 biti odlična mreža naše PVO.

Azteca

pre 3 godine

Postoji odbrana protiv bilo kog naoružanja koke je napravljeno . Zašto?
Pa prvo se pravi odbrana a rek kasnije naoružanje koje se prodaje . To je pravilo u svetu još od 50-te . Svako onaj ko napravi naoružanje je pre toga napravio odbranu za njega . Ajde pitanje ? Kako oboriti barjaktar ? Municjom ? Mnogo teško , razmislite šta je dron i kako stupiti u vezu sa njim ?

za dobru svinju nema loših pomija

pre 3 godine

Hvala bogu da sam pročitao da su Rusi počeli kritički da razmišljaju.Dosad je uvek bilo net analogov i uspešnost 99.9%.Ruska tehnika je zadnjih par godina pretrpela par ozbiljnih šamara i to ne od supermoćnih SAD, nego pazi sad od Turske i Izraela.Jednostavno kasne za protivnikom, negde 20 godina, negde 5 do 6, ali kasne.Sad su izvukli zaključke poboljšaće sisteme, napraviti nove, ali opet će se iznenaditi neprijatno sledeći put. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da kasne i u pvo u koju su uvek polagali velike nade.
Nemanje modernih AESA radara čini da ne mogu da isprocesiraju ciljeve dovoljno brzo, blizinski upaljač za granate je takodje problem, stavljanje osmatračkog i radara za navodjenje zajedno sa raketama i posadom na jedno vozilo govori o potpunom nemaru za ljudske živote, optoelektronika nije na zapadnom nivou, borbene bespilotne letelice su dugo skroz ignorisali i nisu ih ni pravili za sebe, a samim tim nisu mogli da razviju kontramere, ima još dosta primera ali ajde sad da stanem na ovom.Nadam se da če se malo probuditi i da će mladje snage smeniti sede glave kao i da će privatna inicijativa zameniti birokratijom i dogmom opterećena državna.

Veliki brat

pre 3 godine

Klin se klinom izbija!

Koliki god da su ti dronovi, mogu da se obore mnogo manjim dronovima - ako je dron 50x50cm, može da ga obori dron veličine 5x5cm.

Na taj malecni dron mogu da se stave kamere ili čak samo mikrofon koji bi navodio dron ka izboru zvuka, jer aktuelni dronovi nisu baš bešumni zbog velike brzine obrtanja propelera.

Taj malecni dron može na veliko da se proizvede za par desetina dolara, što je jeftinije čak i od municije velikog kalibra, a kamoli raketa i ko zna čega drugog.


U bliskoj budućnosti možemo očekivati dronove malo veće od muve, i kad neprijatelji pošalje nekoliko desetina hiljada takvih dronova, čime ćete da ih gađate?
Jedino rešenje je isto toliko dronova veličine komarca :)

Gastos

pre 3 godine

Tacno je da mali dronovi prestavljaju veliki problem, pogotovo ako se zeli aktivna odbrana. Mali odraz obicno znaci da je operater/vozila verovatno u relativnoj blizini, svega nekoliko kilometara.

U uslovima takvog neravnopravno konflikta paznju treba obratiti na:
- otkrivanje stanice i dejstvo po posadi (opet elektronsko izvidjanje, sopstveni dronovi i klasicne metode prikupljanja informacija).
- asimetricnom odgovoru u dubini teritorija, pre svega klasicnom sredstvima velike razorne moci, da protivniku ne pada napamet da "pecka" malim dronovima. Dakle naneti mu sto vecu stetu a svoje vredne ciljeve drzati na distanci dok se problem dronova ne resi.

elektronika

pre 3 godine

Protiv dronova i drugih bespilotnih letelica najefikasnije je elektronsko, ili elektro-magnetno, ometanje signala. Kada im je ugusen signal i komunikacja sa bazom sami padaju dole. Cak i da imaju isprogramiran put, elektronika i senzori prestaju da funkcionisu kako treba...

Nemanja

pre 3 godine

Zato i postoji Krasuhka. Ne gadjaju dronove raketama nego im eletrosignalima onemogucuju mavodjenje i upravljanje... Jeftinije i efikasnije.

Aksal

pre 3 godine

Pa i S-125m NEVA nije namenjena za unistavanje STELT aviona, a ipak ga obori... Sto kaze deda Vlade, nije sve do masinu, i do vozaca je..

Bob

pre 3 godine

Pancirje sasvim dobar sistem, za obaranje aviona, helikoptera, i raketa. Za dronove, su Krasuha, Moskva i slicni sistemi, a uskoro ce se pojaviti i PVO sistem specijalizovan za obaranje dronova.

Slavic Union

pre 3 godine

Pa sistemi poput Pancira se stavljaju u dubinu teritorije za zastitu sistema dugog dometa kao FK3. Znaci taj dron bi morao da vozi 120 km unutar neprijateljske teritorije neopazen da bi dejstvovao.
Zar stvarno mislite da drzave koje imaju Pancir mogu sebi dozvoliti to vozikanje mini dronova pa pola drzave?

Bojan

pre 3 godine

Skeptičan sam po pitanju dejstva Krasuhe na (polu)autonomne dronove. Ona može da im zaguši upravljački signal, ali ako dron koristi AI i može sam da donosi odluke, onda može da nastavi da djeluje i u uslovima ometanja komunikacija. A dronovi će sa vremenom sve više poprimati ovakve karakteristike. Takav dron neće bježati od Krasuhe već će ići na nju da je uništi.

realista

pre 3 godine

Svi sistemi u svetu, istog tipa kao i nabrojani u tekstu, su obesmisljeni sa tim kamikaza dronovima. Mislim na dejstvo protiv njih. To je nesto potpuno novo na ratistu i ocekuju se zasebni sistemi ili hibridi protiv njih u bliskoj buducnosti. Nista senzacionalno

teatar apsurda

pre 3 godine

Taj PVO i nije osmišljen za male dronove! A koliki je domet tih dronovo koje radar ne može otkriti? Jednostavno manji donovi se uništavaju drugim sistemima!

alex

pre 3 godine

protiv tih mini dronova je samo efikasna artiljerija sa programibilnom municijim, celicna kisa koja se rasprskava u blizem okruzenju mete i kojoj ne treba direktan pogodak., naravno i posebni radarski opsezi za pracenje takvih meta i navodjenje takve pvo artiljerije na cilj.

stavros

pre 3 godine

Rheinmetall air defence resava dronove bez problema, veoma efikasno i uz minimalnu potrosnju ne toliko skupe municije. A uz to su i najjeftiniji mobilni sistemi. Jedina mana sto samo za to i sluze, za sporije letece objekte.

Lav

pre 3 godine

Kamikaza dronovi će napadati u roju. Dolazi do zasićenja sistema koji ne može da obradi sve mete iz različitih pravaca. Odbrana elektronskim sredstvima kako bi sprečili komunikaciju na vreme ali i sam operativni rad. EMP je potreban ili sličan efekat.

XXL

pre 3 godine

Namenjen je za odbranu od jurišnih aviona, a ne za tačkaste sitne mete. Za dronove postoji Krasuha-4 i još neka druga sredstva koje rusi koriste.

Fan a ne fen

pre 3 godine

Jedan Izraelski tehničar je napravio dobru ideju da se iznad portabl pvo sistema postavi čelična mreža malih dimenzija koja se skuplja kada vozilo se kreće. Mreža ne treba biti veća od 10x10 metara I može se koristiti da se doda kamuflazna oprema.

Futur

pre 3 godine

To su isekti-dronovi.
Uskoro ce neko izbaciti šišmiš-dronove, lovce insekata. Ultrasonično lociranje na promenjljivoj frekvenciji.
Drugog leka nema.
Prejak emp će spržiti i sopstvenu elektroniku.
Klasično presretanje nije moguće da bude 100% efikasno.

Dakle uskoro valja iskeširati za jata šišmiš lovaca.

Kad se tu izmuze lova, onda verovatno sledi nova napast. Pljusak nanobotova za onesposobljavanje vojne tehnike...
A onda valja praviti plazma-štitove...

Tu kraja nema.

Грађевинац

pre 3 godine

...a to su Phalanx,C-Ram...stavis brate par komada pa neka krenu dronovi,nijedan nece proci 100%!!!
(dd)

Толико су ти CIWS (close-in weapon system) били "успешни" говори и то да нпр: Холанђани свој Голкипер замењују другим системима, Италијани свој Мирјад никад нису увели у РМ већ су дали предност 76 мм топу, Французи су дали предност ракетама типа Мистрал и тд.

Sima

pre 3 godine

Svaki rat je započeo novim tipom oruzlja, da bi se protivnik iznenadio. Zato se toliko mnogo i ulaze u naoruzanje. Samo da rata ne bude.

John

pre 3 godine

Te igračkice se ruše protivgradnom raketom 100%.Ima da ih spali ko deda Đenku!
(Prvoslav, 19. februar 2021 23:32)

Teorijski - odlična ideja.
A u praksi - na šta da lansiraš raketu i kako da nanišaniš (pošto protivgradne rakete nisu navođene kao PVO rakete)
Ovde mora da ide na "next level" - konvencionalna PVO ne pomaže. Dakle - ili da im se ometa frekvencija na kojoj se navode (ako može i ko to može) ili da se smisli nešto novo čime bi mogao da se gađa ili neko kontra-dronovi/lovački dronovi...

Ja

pre 3 godine

@dd A da procitas ipak tekst ponovo pre "strucnih" saveta. Lepo pise koliko projektila treba (i za koju verovatnocu obaranja). A pise i da ih tesko orkriti na vreme, pa su tvoji saveti korisni koliko i perjana jakna u Sahari!

T

pre 3 godine

Dronovi sa telekamerama su se pokazali izuzetno korisni u ratu na Kavkazu. Dron leti na nekoliko kilometara od mete i služi da navodi artiljeriju. Naravno, može da se ometa, ali ometanje nije baš prosto, jer onda mogu da ti gađaju ometača, ili on može da ometa tvoje komunikacije... Sve u svemu vrlo komplikuje ratovanje.

ja

pre 3 godine

Protiv mikro dronova odbrana nije moguća klasičnim PVO naoružanjem, jer su oni manji od projektila koje ispaljuje PVO. To vam je isto kao kad bi se protiv pešadije borili tako što bi svakog individualnog vojnika gađali topom - em je skupo, em ne možete da ga pogodite. Protiv mikro dronova treba razvijati nove sisteme elektronskog ometanja. To je jedini način - da mu poremetite navigacione sisteme, kako bi sam pao ili da mu spržite elektroniku da postane neupotrebljiv...