Ponedeljak, 28.11.2005.

12:27

U Skupštini sve po starom

Stranka G17 plus danas je iz svojih redova isključila dva poslanika kojima su<a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=11&dd=27&nav_id=181247&nav_category=11" class="text-link" target= "_blank"> juče oduzeti mandati </a>u Skupštini Srbije.

Izvor: B92

U Skupštini sve po starom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

bora stanković

pre 18 godina

Pa zar nije pošteno od poslanika koji napuštaju svoju partiju da kažu: evo ja se ne slažem sa našom politikom i dajem ostavku na članstvo i na mandat u parlamentu koji sam dobio od te iste stranke i doviđenja, mirna Bosna, a ne ovako izlazim iz stranke ali zadržaću mandat i to uvek kad se o nečem važnom odlučuje. Sad je jasno da neki poslanici ucenjuju čak i svoje stranke i stavljaju svoj mandat na pijacu. Koji bre Sovranije ko je za tebe glasao, ja sam glasao za G-17 i ćao. U svakom slučaju greška je i u strankama kad od toliko članstva ne mogu da nađu tridesetak poštenih i proverenih ljudi.

J Stefan…

pre 18 godina

Ispada da u ovoj"njihovoj"-poslaničkoj skupštini nikad neće prestati "krađa i prekrađa zvona"tj. "krađa" poslanika,ako se ne promeni izborni zakon,kojim bi se definitivno sprečila krađa poslanika-mandata. Kada bi se na listićima za glasanje našla imena sadašnjih poslanika verujem-a mislim da su mnogi istog mišljenja, da 75 % njih nebi dobili potreban broj glasova pa da sednu u te uvek tražene i “slatke/udobne “ posl.klupe.Oni svakako nemaju svoje /političko,već ubeđenje svog džepa pa ih opravdano kolege zovu «prevrtačima»,jer skoro javno trguju mandatima po sistemu ko da više. Sa druge strane,ni samo vođstvo stranaka nije dosledno sebi; jer kada kupuju poslanika,onda isti mogu u drugu stranku,a kada ih zadesi takva sudbina onda se pozivaju na sve,kako nebi izgubili ono sto je «njihovo». Nisam upoznat sa tekstom ustava što se tiče toga ko je, a ko nije u pravu,ali smatram da bi to trebalo da se nalazi u «zakonu svih zakona»,a ako je to po «utavu»jedanput,onda je uvek tako, po zakonu, a ne da se kod svakog «poslanika»natežu u raspravama dali je ili nije to ono što treba da je.!

Mile

pre 18 godina

Pa ovo je već strašno šta radi Karić. Dokle će on da kupuje srpske poslanike pokradenim parama? DS bi bar u ovom trenutku morao da se ujedini sa vladajućim strankama. To što sada zarađuju sitne političke poene će biti ništa spram situacije kada Bogoljub Karić bude predstavljao tas na vagi pri sastavljanju sledeće vlade. Hapsite dok je vreme!!

Drasko

pre 18 godina

Sve je u Srbiji naopako. Demokratija jos nije ni proklijala tako da je tesko o ovom slucaju suditi. Mnogi republikanci glasaju PROTIV svog predsjednika u Kongresu USA i niko za to ne gubi mandat!! Oni su predstavnici svojih sredina iz kojih dolaze, a nisu tu da slusaju sto im neko najmocniji govori vec da rade u interesu svojih biraca. O interesu naroda ovdje niko nikog ne pita. Zalosno je da je to tako, sve mi vise ovo lici na parlament Crne Gore, ato je bas prava nesreca!

Sasa

pre 18 godina

Muzika za moje usi su ocajnicki napori G17 da objasni ovu katastrofu koja im se desila, a upravo na istoj prici su i napravili stranku i usli u vlast, samo su tad zle demokrate bile krive za sve.

Sad bi samo jos voleo da cujem g. Vucetica da sad lepo objasni ko je ovde vlasnik mandata. Ako nastavi da cuti posle Omeragica & co i ove afere srozao se totalno na svaki nacin

sonja

pre 18 godina

Vladajauca koalicija nema snage da se suoci sa bolnom istinom da je NESPOSOBNA da vodi državu. Ali, kao i Milosevic, i oni sposobnost brkaju sa podlosću koja je potrebna da se bez pokrića ostane na vlasti. Kao i Milosevic, koriste autosugestiju da bi sebe ubedili da će Srbija bez njih, bez njihovog budžeta i njihovih zakona propasti.
Osim njih, u to ne veruje niko u Srbiji. Sebi stalno ponavljaju: "Zasad je sve u redu", što reče onaj tip iz vica dok je padao sa desetog sprata.
Ali što duze ostanu na vlasti, sve će se dublje zaglibiti, isto kao i Milosevic. Predvidjam im uzasnu budućnost. Niko ko se ogresi o toliko veliki broj ljudi ne moze se nadati ničemu dobrom. Postoji neka viša inteligencija koja prati šta se zbiva i vraća svakom po zasluzi. Verujte mi, iskustvo me tome uči.

Srdjan

pre 18 godina

Evo, i dan danas se pitanje Kosova povlaci jedino zarad odrzanja vlasti.
I to je ujedno i jedini razlog zasto je Kosovo toliko bitno tzv. srpskim politicarima.
Tako da eto i dan danas imamo izjeve tipa: " Sada nam je drzavni interes vazniji od tamo nekakvog ustava i zakona".
I to ce uvek tako biti.
Vidim da im sada nimalo ne smeta Djindjiceva filozofija i pogled na svet.

Cole

pre 18 godina

Lepo je sto se Labus zalaze za opsti interes gradjana Srbije, ali taj opsti interes podrazumeva stabilnost institucija, koja je u ovom slucaju dovedena u pitanje. Takodje, prijatno je cuti od Labusa da se zalaze za ispitavanje sumnji, ali je takodje jasno da je te sumnje u javnosti stvorio njegov kolega Mladjan Dinkic. Izvrsna vlast je izvrsila pritisak na zakonodavnu vlast.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Definicija poslanika se razlikuje u Srbiji i u ravijenijoj demokratiji tipa EU. U Srbiji se poslanik primarno bavi sa licnim interesom i glavni kriterijum je podobnost stranackom jednoumlju sto se kod nas zove politika, kao nasledstvo iz komunisticke diktature. U drzavama EU poslanici imaju pravo na razlicito misljenje, otvorenu KONSTRUKTIVNU kritiku i mora da funkcionise u interesu poreskog obveznika, znaci da sluzi gradjanima drzave. Koliko pratim diskusiju primecujem jednu vaznu cinjenicu, politicari vesto uspevaju da odvlace paznju od sadrzaja vodjene politicke debate i odvlace paznju od sadrzaja donetih zakona kreiranjem vestackih afera jer one su interesantnije za publiku od kvaliteta donetih zakona. To moze samo da ide u korist vladajuce koalicije, koja na taj perfidan, "Bodrumski" nacin produzava svoj zivot na politickoj sceni Srbije. Cudan je taj selektivni legalizam u kojem je "Bodrumsko" glasanje krsenje zakona i ustava dok trfovina poslanickih mandata na stetu aktuelne vlasti kriminalni akt zbog kojih se krsi nezavisnost institucije ministarstva pravde i unutrasnjih poslova. Apsolutno sam protivnik trgovine na skupstinskoj pijaci poslanickih glasova ali aktuelna vlast svaki put dokazuje da je ona neprikosnovena u slicnim perfidnim radnjama. Vreme je za izbore.

sacuvaj boze

pre 18 godina

I opet Srbija na pola, jedni u klin drugi u plocu. Dokle??? Goati koji prica o necemu o cemu, najblaze receno, nema pojma, ovi iz g17 takodje. Kao sto pridike na racun g17 ne stoje jer nisu ni prvi ni poslednji koji rade to sto se radi tako i komentari ovih iz g17 da su ugvori koje su njihovi poslanici potpisali toboze neko sveto pismo pa da se sada njime mase. Osnova svakog ugovora je da ce on biti punovazan ako su njegove odredbe u skladu sa pozitivnim pravom. Ako je odluka ustavnog suda takva da mandati pripadaju poslanicima i da stranke ne raspolazu istima, onda nema tog ugovora koji moze biti punovazan i moze se reci da su doticni poslanici iste potpisali u nekoj vrsti zablude ili sta mu vec to dodje. Ima logike da nesto sto nije u skladu sa vazecim pravom u zemlji ne moze da proizvodi pravna dejstva, ili se varam?

T.Arsic

pre 18 godina

Ma kakav "evropski" covek sirokih shvatanja kome se puni dzep. On je covek koji kupuje imovinu svugde po svetu i time postaje "svetski" covek.

Zoran

pre 18 godina

Zastupnike ideje da stranke treba da budu nosioci poslanickih mandata bih upozorio na cinjenicu da nam u tom slucaju skupstina ne bi bila potrebna. Dovoljno bi bilo da se prdstavnici stranaka okupe, bilo gde, pa da svako glasa procentualno po izbornom uspehu. Puno troskova bi tako ustedeli, jedino ne znam sta bi bilo sa demokratijom.

max

pre 18 godina

Jedna stara priča:

Novoizabrani državnik u jednoj državi prilikom preuzimanja dužnosti upita odlazećeg kako da vlada državom. Ovaj mu odgovori da radi kako misli da treba da vlada a za svaki slučaj u ufioci od stola mu je ostavio dva pisma. Prvi put kada bude pred nerešivim problemom neka otvori prvu kovertu a drugi put kada se opet suoči sa kriyom neka otovori drugi koverat.

Prošlo neko vreme, ovaj novi u početku lepo vladao ali malo "izgubio kompas" pa se nađe pred krizom vlade. Ne znajući šta da radi seti se on saveta o dva pisma. Otvori fioku, pronađe prvo pismo i otvori ga. A u pismu (od prethodnog državnika) piše: "Optuži za sve mene!!". I tako on uradi. Za sve optuži prethodnog državnika i izvuče se iz krize. Prođe još neko vreme kako-tako, kad eto ponovo krize.Državnik se seti da ima još jedno pismo. Sav sretan, jer mu je prošli put pomoglo, on požuri da otvori pismo. Kad ono u pismu piše: "Sada ti sedi i napiši dva pisma!!!".

Priča je stara i to je izgleda univerzalni politički recept. Izgleda da su naši političari prvo pismo već otvorili. Sada se samo pitamo kada će otvoriti i drugo.

J Stefan…

pre 18 godina

Kako definisati poslanika?
Na izborima sam ja kao glasač glasao za stranku, koja je u "moje"ime iz svojih redova kao svog postavila "njega"za poslanika da u ime stranke i tj. nas birača,i za stranačke interese "radi"! Ako je iz bilo kojih razloga "nestao" kao osoba; umro ili napustio stranku zbog neslaganja sa stavovima stranke, ON ne moze u grob,ili u drugu stranku da "odnese" poslaničko mesto stranke koje je stranka sa svojim stavovima "osvojila" glasove birača i zaradila poslanička mesta. Stranka je svoje poslaničko mesto poverila "svom"stranačkom članu,koji je sa ovlašćenjem stranke ušao u skupštinu,a kada mu se "prohte da napusti stranku odlazi u drugu stranku kojoj nudi sebe, a ne može da ponudi nekome "nešto" što mu je dato na poverenje,pa da izdajući stranku isti "zaradi" nagradu,koju on poklanja(za debele novce) stranki koja je u suprotnosti sa opredeljenjima “njegove”bivse stranke. Na izbornoj listi je bilo ime stranke a ne pomenutih “kobajagi” poslanika koji odu na Cvetkovu ili bilo koju pijacu,stavi “ne-zarađeno poslaniko mesto kao robu na tezgu,istakne natpis : NA PRODAJU POSLANIČKO MESTO ONOME KO DA VIŠE. Čak i na pijacu se ne može prodavati «roba» koju nije sam proizveo, a zbog toga što bi se mogla prodavati i UKRADENA ROBA ,KAO STO JE OVO POKUŠAJ KRAĐE, i zato se i viče «DRŽ'TE LOPOVA kada neko «uzme i ponese nešto što nije njegovo.
Zaključak je da poslanik koji je otišao iz stranke i sa sobom hteo da ponese nesto što nije njegovo da je ______ (upisite sami).

max

pre 18 godina

Nije bitno da li je u pitanju DS, DSS, SRS ili bilo koja druga kombinacija slova. Svi oni MORAJU da rade u korist Srbije pa makar se nekada to kosilo i sa licnom koristi ili stranackom.
I oni sami kao i stranke imaju od svega podeeeebele koristi dosta vremena pa im odricanje ne bi smelo pasti tesko. Jednostavno: kad ti dodje vreme do odes u istoriju, idi.
Samo to vreme po politicarima uvek dodje brzo.
Za Srbiju bi bilo najbolje da se jos dve tri garniture vlasti promene u najskorijoj buducnosti (5 godina) ne bi li do vlasti dosli oni kojima je licni interes Srbija.

Shabani Nonda

pre 18 godina

GSS je najjaci, po njima Bogoljuljubu treba da se omoguci da kupuje po skupstini koliko hoce, jer to im trenutno odgovara. Znaci i sa Bogoljubom do pobede, pardon, vlasti. Posle toga prica o etici je potpuno besmislena. Ono sto se nadam je da je neko snimao i da dokazi postoje ne bi li se lopovcina konacno nasla tamo gde mu je mesto odavno - u zatvoru. Pripadnicima Druge Srbije pitanje: isli bi u koaliciju sa Bogijem? On je prihvatljiviji nego Dacic kao koalicioni partner? Mislite o tome?

anarhojapi, zbunjen i zacudjen

pre 18 godina

Ako i izuzmemo moralni aspekt citave price, te prenebregnemo osecaj postenja prema biracima, koji svakako nisu glasali za to dvoje anonimusa i palanackih politikanata, postavlja se pitanje poznavanja prava...
gopspodine Goati, moze li se blanko ostavka, kao pravni akt, ponistiti jednostranom izjavom volje ???

stratus

pre 18 godina

Auuu, sto me je Goati sada razocarao ovakvim razmisljanjem, a cenio sam ga! Necu da napisem o tome koliko je to razmisljenje pametno (jer imam vrlo negativnu ocenu u tom smislu), pa se plasim da komentar nece biti objavljen. Kako to misli gospodin Goati da poslanik u svakom trenutku moze da povuce blanko ostavku?! Sta je onda svrha potpisivanja? Da li onda mozete bez ikakvih posledica da u svakom trenutku prekrsite bilo koji ugovor koji ste potpisali i da onda ne ispinite svoju obavezu iz ugovora (a, recimo, uzeli ste pare)?! Prema gospodinu Goatiju, DA! Gospodine Goati, da li mislite da bi ta dva poslanika bili danas u Parlamentu da nisu bili na izbornoj listi G17+, vec da su izasli samostalno?! Ja cu vam reci, za slucaj da ne znate - NE BI!!!

sheky b.

pre 18 godina

Chas logike za gospodina Goatija:
Koja je svrha blanko ostavki ako poslanik moze da je povuche kad god hoce?! Blanko ostavke se aktiviraju onda kada poslanici ne sprovode program stranke, ova dva poslanika su tim rechima povukli svoje blanko ostavke "Mi ne zelimo da sprovodimo program stranke na chijoj smo listi izabrani"...
Taj Sovranije (ljubi ga majka shto mu ime dala) i ta Vesna Lalic su licemeri i lopovi u pokushaju... i treba ih uhapsiti! Pa da vidim bash da l' ce josh neko da povlachi blanko ostavke...

Besni glasac

pre 18 godina

Poslanici destabilizuju drzavu u trenutku kada predstoje pregovori o Kosovu? Pa, da, evo opet ista prica, tako smo i mi gradjani destabilizovali drzavu svaki put kad smo nesto trazili u vreme Miloseviceve vlasti, a on je bas u taj cas pocinjao neki rat. Inace, tacno je da su poslanici dobili glasove na stranku i nosioca liste, ali mi nije jasno kako to ne vazi kad je na primer Demokratska stranka u pitanju ili SPO? Jel' bi mogao neko iz vlasti da to pojasni malo?

Zoran

pre 18 godina

Sa pravom su isključeni ovi poslanici jer sad nije vrema za stranačka prepucavanja. Sad nam je važniji MMF i Kosovo a poslanici kojima je navac važniji od budućnosti zemlje moraju biti odstranjeni iz Skupštine. Ja mojoj deci nebih imao hrabrosti da ostavim stan zarađen na ovaj način prodajom svog glasa .

vanja

pre 18 godina

Jasno je, koriste se razliciti arsini za iste stvari.
Znala sam da ce kad tad afera Bodrum biti decija sala naspram onoga sto ce napraviti vlast Dinkic-Kosunica.
Ovo je nasilje u parlamentu i mislim, iako nije prvo, sve mirise na nove izbore.

Periša

pre 18 godina

Poslanici nam, ustvari, nisu ni potrebni. Dovcoljni su samo lideri sa određenim brojem glasova. Možete misliti koliko bi ušteda u budžetu moglo da se ostvari.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

G17 moze da zameni 2 poslanika, a SPO 9 ne moze. Da li je to zato sto je SPO-u poslanike ukrao Vojislav Kostunica?
Sve u svemu, G17 i DSS su najbescasnije stranke danas u Srbiji.

Analiticar

pre 18 godina

Nista sporno. Svi ti ljudi ne bi znali danas ni gde se nalazi Skupstina da nisu clanovi stranke koja im je poverila mandat. Odlaskom iz stranke oni postaju 'niko i nista' bar do sledecih izbora i dok ne izbore mandat kao nosioci samostalne nezavisne liste ili dok im mandat ne poveri neka druga stranka. U suprotnom niko ne bi bio lud da ulaze u izbore i izbornu kampanju, nego bi nakon konstituisanja skupstine bez ikakvog rizika kupio onoliko poslanika koliko mu je potrebno. Svaka Narodna Skupstina bila bi Kariceva.

GM

pre 18 godina

Odlika savremenih evropskih parlamentarih demokratija je poslanikovo vlasništvo nad mandatom, te je donekle razumljiva odluka Vrhovnog suda da takvo načelo zaživi i kod nas, kako bi se na ovaj način približili evropskim standardima.
Međutim, sa druge strane, demokratko uređenje kod nas još uvek nije na nivou evropskog, te se stoga postavlja pitanje nije li ovaj korak preuranjen? Mislim da najnoviji događaji u Skupštini to potvrđuju, i da zbog toga moraju da postoje mehanizmi kako se ova odluka Vrhovnog suda ne bi zloupotrebila. Potpisivanje blanko ostavki je možda zastareo način, ali je zato veoma efikasan i neophodan kako bi se zaštitili vitalni državni interesi, i ja ga potpuno podržavam. Zamislite da sutra Albanci kupe nekoliko poslanika i formiraju svoj poslanički klub!?
Smatram da mnogi poslanici u našoj Skupštini nemaju osećaj morala i svest da su tu u intresu građana, a ne u svom ličnom intresu, te je stoga nužno postojanje zakonskih odredbi u cilju ograničavanja apsolutne slobode poslanika nad mandatima, a samim tim i sprečavanju neželjenih i, pre svega opasnih trgovina.

Aca

pre 18 godina

Koliko razumem, ovi sto su i dalje slepo uz vlast ne zameraju onom DOS-u sto je raspolagao svojim mandatima (jer je DSS-Kostunica tada NIJE imao poslanike, vec su oni bili na listi DOS-a), nego mu zameraju sto nije ovima poturio blanko ostavke pre nego sto ih je primio na listu.

Pozezanka

pre 18 godina

Najnovija desavanja nam pokazuju da je neophodno promeniti Izborni zakon i jasno definisati, da po vazecem izbornom sistemu mandat pripada iskljucivo Politickoj stranci. Isuvise je neozbiljno upoređivati napustanje jedne koalicije (Omeragić,Džudžević) i nepostovanje i udaljavanje od nacela i politike stranke (Conjagic, Lalic). Bivsi poslanici G17 PLUS i Dusan Petrovic su svoje licne interese stavili iznad drzavnih. Podsecam da smo na Parlamentarnim izborima 2003.g. zaokruzivali Politicku stranku, a ne ime kandidata za poslanike. Nemojmo dozvoliti da nam Narodni poslanici sve vise i vise lice na Nusicevog Narodnog Poslanika.

Boba-Pančevo

pre 18 godina

Svaki poslanik bi trebao da bude bar toliko svestan da nije nezamenljiv i kada stavi lične interese iznad stranačkih, a pogotovo državnih, sledi mu smena. Pošto su sujete pojedinaca velike, potpisivanjem ostavke na početku mandata će ih stalno podsećati na to da nisu "Bogom dani" za funkciju na koju su postavljeni. Dakle, ko izneveri ukazano mu poverenje, treba da snosi posledice svojih postupaka.

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne bih mogao da dam definiciju poslanika generalno, ali evo moje definicije SRPSKOG poslanika: čovek bez trunke morala, obraza i savesti, izuzetno vešt u prikazivanju svojih najprizemnijih ličnih interesa kao najširih društvenih i nacionalnih.
U tu definiciju se savršeno uklapa sklonost srpskih poslanika da se prodaju kao svaka druga roba na pijaci, samo je pitanje cene. Blanko ostavke nisu rešenje problema trgovine mandatima jer je blanko ostavka ili svaki kakav drugi potpisan a nedatiran dokument PRAVNO NIŠTAV i ne obavezuje nikoga ni na šta. (Problem je samo kako na sudu dokazati da u trenutku potpisivanja dokument nije imao datum.)
Ni suprotna krajnost, tj. da je mandat 100% vlasništvo stranke nije u redu, jer onda poslanici uvek glasaju kako odredi stranka (u prevodu: najjači čovek stranke). U tom slučaju nam parlament i poslanici više i ne trebaju: dovoljno je da šefovi stranaka pismom pošalju svoja mišljenja, koja će imati težinu srazmernu broju "poslanika".
Dakle, rešenje je negde između te dve krajnosti. Problem je što ga niko i ne traži jer ovima na vlasti savršeno odgovara sadašnji haos i bezakonje jer mogu da tumače zakon kako im kad odgovara, od slučaja do slučaja. Imaju silu i može im se. Nadam se ne još dugo.

...

pre 18 godina

Istina je da im nije OTAC ostavio mesto u parlamentu u nasledstvo, i istina je da se od njih ocekuje lojalnost; ali, i veliko ALI, ako se osiguravamo na nacin, mi ustvari projektujemo jednoumlje i obavezu da svi glasaju kao jedan, bez razlika i mogucnosti za iskazivanje individualnosti, plasim se da se to ne zove demokratija.

Mozda je to sve ustvari najava za onu emisiju koja dolazi na B92 - kako bese... e da - BIG BROTHER!!

Slađana

pre 18 godina

Bez obzira na moje mišljenje koje, u krajnjoj liniji nije ni važno, dozvoliću sebi da mislim kako bi trebalo da se oglasi Ustavni sud Srbije i isti onaj Vučetić koji je, svojevremeno vrlo stručno, kada je to vlastodršcima odgovaralo, objasnio da mandati pripadaju poslanicima a ne strankama. To je bilo tada tako jer je stranci G17 odgovaralo da imaju dva poslanika u Skupštini. Sada, kada im ne odgovara, to nije tako. Jadni mi kada ni zakoni ni Ustav više nisu obavezujući i kada istu stvar tumače više puta, i to različito. INače, po mom mišljenju, poslanici su mala grupa .... kojoj se plaća unapred, a tek po isteku mandata vidimo koliko su loše radili ali dobro zaradili!

Oliva Loznica

pre 18 godina

Jadni oni, ostadose bez kinte i oruzja s kojim mogu da ucenjuju svoju stranku, na osnovu koje su, by the way i dobili mandat. Ccc, bas su za zaljenje.

Zrenjaninka

pre 18 godina

Pa poslanici nisu na svoje ime dobili glasove nego na stranku i nosioca liste. To svi znaju, tako da ni poslanicka mesta nisu njihova licna svojina nije im OTAC ostavio u nasledstvo!
Ako ne postuju pravila stranke odma da ih vrate i da idu kuci!!!

Aleksandar

pre 18 godina

Pristrasni komentator Goati prica kojestarije. Ne mogu poslanici koji su potpisali blanko ostavke da ih povlace kada zazele. Samim potpisom oni su tehnicki u "ostavci", a formalno to postaju kada ih stranka aktivira. To je na kraju i svrha istih - "osiguravanje" lojalnosti.

Aleksandar

pre 18 godina

Pristrasni komentator Goati prica kojestarije. Ne mogu poslanici koji su potpisali blanko ostavke da ih povlace kada zazele. Samim potpisom oni su tehnicki u "ostavci", a formalno to postaju kada ih stranka aktivira. To je na kraju i svrha istih - "osiguravanje" lojalnosti.

sheky b.

pre 18 godina

Chas logike za gospodina Goatija:
Koja je svrha blanko ostavki ako poslanik moze da je povuche kad god hoce?! Blanko ostavke se aktiviraju onda kada poslanici ne sprovode program stranke, ova dva poslanika su tim rechima povukli svoje blanko ostavke "Mi ne zelimo da sprovodimo program stranke na chijoj smo listi izabrani"...
Taj Sovranije (ljubi ga majka shto mu ime dala) i ta Vesna Lalic su licemeri i lopovi u pokushaju... i treba ih uhapsiti! Pa da vidim bash da l' ce josh neko da povlachi blanko ostavke...

stratus

pre 18 godina

Auuu, sto me je Goati sada razocarao ovakvim razmisljanjem, a cenio sam ga! Necu da napisem o tome koliko je to razmisljenje pametno (jer imam vrlo negativnu ocenu u tom smislu), pa se plasim da komentar nece biti objavljen. Kako to misli gospodin Goati da poslanik u svakom trenutku moze da povuce blanko ostavku?! Sta je onda svrha potpisivanja? Da li onda mozete bez ikakvih posledica da u svakom trenutku prekrsite bilo koji ugovor koji ste potpisali i da onda ne ispinite svoju obavezu iz ugovora (a, recimo, uzeli ste pare)?! Prema gospodinu Goatiju, DA! Gospodine Goati, da li mislite da bi ta dva poslanika bili danas u Parlamentu da nisu bili na izbornoj listi G17+, vec da su izasli samostalno?! Ja cu vam reci, za slucaj da ne znate - NE BI!!!

Zrenjaninka

pre 18 godina

Pa poslanici nisu na svoje ime dobili glasove nego na stranku i nosioca liste. To svi znaju, tako da ni poslanicka mesta nisu njihova licna svojina nije im OTAC ostavio u nasledstvo!
Ako ne postuju pravila stranke odma da ih vrate i da idu kuci!!!

Oliva Loznica

pre 18 godina

Jadni oni, ostadose bez kinte i oruzja s kojim mogu da ucenjuju svoju stranku, na osnovu koje su, by the way i dobili mandat. Ccc, bas su za zaljenje.

...

pre 18 godina

Istina je da im nije OTAC ostavio mesto u parlamentu u nasledstvo, i istina je da se od njih ocekuje lojalnost; ali, i veliko ALI, ako se osiguravamo na nacin, mi ustvari projektujemo jednoumlje i obavezu da svi glasaju kao jedan, bez razlika i mogucnosti za iskazivanje individualnosti, plasim se da se to ne zove demokratija.

Mozda je to sve ustvari najava za onu emisiju koja dolazi na B92 - kako bese... e da - BIG BROTHER!!

Aca

pre 18 godina

Koliko razumem, ovi sto su i dalje slepo uz vlast ne zameraju onom DOS-u sto je raspolagao svojim mandatima (jer je DSS-Kostunica tada NIJE imao poslanike, vec su oni bili na listi DOS-a), nego mu zameraju sto nije ovima poturio blanko ostavke pre nego sto ih je primio na listu.

Pozezanka

pre 18 godina

Najnovija desavanja nam pokazuju da je neophodno promeniti Izborni zakon i jasno definisati, da po vazecem izbornom sistemu mandat pripada iskljucivo Politickoj stranci. Isuvise je neozbiljno upoređivati napustanje jedne koalicije (Omeragić,Džudžević) i nepostovanje i udaljavanje od nacela i politike stranke (Conjagic, Lalic). Bivsi poslanici G17 PLUS i Dusan Petrovic su svoje licne interese stavili iznad drzavnih. Podsecam da smo na Parlamentarnim izborima 2003.g. zaokruzivali Politicku stranku, a ne ime kandidata za poslanike. Nemojmo dozvoliti da nam Narodni poslanici sve vise i vise lice na Nusicevog Narodnog Poslanika.

GM

pre 18 godina

Odlika savremenih evropskih parlamentarih demokratija je poslanikovo vlasništvo nad mandatom, te je donekle razumljiva odluka Vrhovnog suda da takvo načelo zaživi i kod nas, kako bi se na ovaj način približili evropskim standardima.
Međutim, sa druge strane, demokratko uređenje kod nas još uvek nije na nivou evropskog, te se stoga postavlja pitanje nije li ovaj korak preuranjen? Mislim da najnoviji događaji u Skupštini to potvrđuju, i da zbog toga moraju da postoje mehanizmi kako se ova odluka Vrhovnog suda ne bi zloupotrebila. Potpisivanje blanko ostavki je možda zastareo način, ali je zato veoma efikasan i neophodan kako bi se zaštitili vitalni državni interesi, i ja ga potpuno podržavam. Zamislite da sutra Albanci kupe nekoliko poslanika i formiraju svoj poslanički klub!?
Smatram da mnogi poslanici u našoj Skupštini nemaju osećaj morala i svest da su tu u intresu građana, a ne u svom ličnom intresu, te je stoga nužno postojanje zakonskih odredbi u cilju ograničavanja apsolutne slobode poslanika nad mandatima, a samim tim i sprečavanju neželjenih i, pre svega opasnih trgovina.

Boba-Pančevo

pre 18 godina

Svaki poslanik bi trebao da bude bar toliko svestan da nije nezamenljiv i kada stavi lične interese iznad stranačkih, a pogotovo državnih, sledi mu smena. Pošto su sujete pojedinaca velike, potpisivanjem ostavke na početku mandata će ih stalno podsećati na to da nisu "Bogom dani" za funkciju na koju su postavljeni. Dakle, ko izneveri ukazano mu poverenje, treba da snosi posledice svojih postupaka.

Slađana

pre 18 godina

Bez obzira na moje mišljenje koje, u krajnjoj liniji nije ni važno, dozvoliću sebi da mislim kako bi trebalo da se oglasi Ustavni sud Srbije i isti onaj Vučetić koji je, svojevremeno vrlo stručno, kada je to vlastodršcima odgovaralo, objasnio da mandati pripadaju poslanicima a ne strankama. To je bilo tada tako jer je stranci G17 odgovaralo da imaju dva poslanika u Skupštini. Sada, kada im ne odgovara, to nije tako. Jadni mi kada ni zakoni ni Ustav više nisu obavezujući i kada istu stvar tumače više puta, i to različito. INače, po mom mišljenju, poslanici su mala grupa .... kojoj se plaća unapred, a tek po isteku mandata vidimo koliko su loše radili ali dobro zaradili!

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne bih mogao da dam definiciju poslanika generalno, ali evo moje definicije SRPSKOG poslanika: čovek bez trunke morala, obraza i savesti, izuzetno vešt u prikazivanju svojih najprizemnijih ličnih interesa kao najširih društvenih i nacionalnih.
U tu definiciju se savršeno uklapa sklonost srpskih poslanika da se prodaju kao svaka druga roba na pijaci, samo je pitanje cene. Blanko ostavke nisu rešenje problema trgovine mandatima jer je blanko ostavka ili svaki kakav drugi potpisan a nedatiran dokument PRAVNO NIŠTAV i ne obavezuje nikoga ni na šta. (Problem je samo kako na sudu dokazati da u trenutku potpisivanja dokument nije imao datum.)
Ni suprotna krajnost, tj. da je mandat 100% vlasništvo stranke nije u redu, jer onda poslanici uvek glasaju kako odredi stranka (u prevodu: najjači čovek stranke). U tom slučaju nam parlament i poslanici više i ne trebaju: dovoljno je da šefovi stranaka pismom pošalju svoja mišljenja, koja će imati težinu srazmernu broju "poslanika".
Dakle, rešenje je negde između te dve krajnosti. Problem je što ga niko i ne traži jer ovima na vlasti savršeno odgovara sadašnji haos i bezakonje jer mogu da tumače zakon kako im kad odgovara, od slučaja do slučaja. Imaju silu i može im se. Nadam se ne još dugo.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

G17 moze da zameni 2 poslanika, a SPO 9 ne moze. Da li je to zato sto je SPO-u poslanike ukrao Vojislav Kostunica?
Sve u svemu, G17 i DSS su najbescasnije stranke danas u Srbiji.

Besni glasac

pre 18 godina

Poslanici destabilizuju drzavu u trenutku kada predstoje pregovori o Kosovu? Pa, da, evo opet ista prica, tako smo i mi gradjani destabilizovali drzavu svaki put kad smo nesto trazili u vreme Miloseviceve vlasti, a on je bas u taj cas pocinjao neki rat. Inace, tacno je da su poslanici dobili glasove na stranku i nosioca liste, ali mi nije jasno kako to ne vazi kad je na primer Demokratska stranka u pitanju ili SPO? Jel' bi mogao neko iz vlasti da to pojasni malo?

Zoran

pre 18 godina

Sa pravom su isključeni ovi poslanici jer sad nije vrema za stranačka prepucavanja. Sad nam je važniji MMF i Kosovo a poslanici kojima je navac važniji od budućnosti zemlje moraju biti odstranjeni iz Skupštine. Ja mojoj deci nebih imao hrabrosti da ostavim stan zarađen na ovaj način prodajom svog glasa .

Periša

pre 18 godina

Poslanici nam, ustvari, nisu ni potrebni. Dovcoljni su samo lideri sa određenim brojem glasova. Možete misliti koliko bi ušteda u budžetu moglo da se ostvari.

Analiticar

pre 18 godina

Nista sporno. Svi ti ljudi ne bi znali danas ni gde se nalazi Skupstina da nisu clanovi stranke koja im je poverila mandat. Odlaskom iz stranke oni postaju 'niko i nista' bar do sledecih izbora i dok ne izbore mandat kao nosioci samostalne nezavisne liste ili dok im mandat ne poveri neka druga stranka. U suprotnom niko ne bi bio lud da ulaze u izbore i izbornu kampanju, nego bi nakon konstituisanja skupstine bez ikakvog rizika kupio onoliko poslanika koliko mu je potrebno. Svaka Narodna Skupstina bila bi Kariceva.

vanja

pre 18 godina

Jasno je, koriste se razliciti arsini za iste stvari.
Znala sam da ce kad tad afera Bodrum biti decija sala naspram onoga sto ce napraviti vlast Dinkic-Kosunica.
Ovo je nasilje u parlamentu i mislim, iako nije prvo, sve mirise na nove izbore.

J Stefan…

pre 18 godina

Kako definisati poslanika?
Na izborima sam ja kao glasač glasao za stranku, koja je u "moje"ime iz svojih redova kao svog postavila "njega"za poslanika da u ime stranke i tj. nas birača,i za stranačke interese "radi"! Ako je iz bilo kojih razloga "nestao" kao osoba; umro ili napustio stranku zbog neslaganja sa stavovima stranke, ON ne moze u grob,ili u drugu stranku da "odnese" poslaničko mesto stranke koje je stranka sa svojim stavovima "osvojila" glasove birača i zaradila poslanička mesta. Stranka je svoje poslaničko mesto poverila "svom"stranačkom članu,koji je sa ovlašćenjem stranke ušao u skupštinu,a kada mu se "prohte da napusti stranku odlazi u drugu stranku kojoj nudi sebe, a ne može da ponudi nekome "nešto" što mu je dato na poverenje,pa da izdajući stranku isti "zaradi" nagradu,koju on poklanja(za debele novce) stranki koja je u suprotnosti sa opredeljenjima “njegove”bivse stranke. Na izbornoj listi je bilo ime stranke a ne pomenutih “kobajagi” poslanika koji odu na Cvetkovu ili bilo koju pijacu,stavi “ne-zarađeno poslaniko mesto kao robu na tezgu,istakne natpis : NA PRODAJU POSLANIČKO MESTO ONOME KO DA VIŠE. Čak i na pijacu se ne može prodavati «roba» koju nije sam proizveo, a zbog toga što bi se mogla prodavati i UKRADENA ROBA ,KAO STO JE OVO POKUŠAJ KRAĐE, i zato se i viče «DRŽ'TE LOPOVA kada neko «uzme i ponese nešto što nije njegovo.
Zaključak je da poslanik koji je otišao iz stranke i sa sobom hteo da ponese nesto što nije njegovo da je ______ (upisite sami).

Shabani Nonda

pre 18 godina

GSS je najjaci, po njima Bogoljuljubu treba da se omoguci da kupuje po skupstini koliko hoce, jer to im trenutno odgovara. Znaci i sa Bogoljubom do pobede, pardon, vlasti. Posle toga prica o etici je potpuno besmislena. Ono sto se nadam je da je neko snimao i da dokazi postoje ne bi li se lopovcina konacno nasla tamo gde mu je mesto odavno - u zatvoru. Pripadnicima Druge Srbije pitanje: isli bi u koaliciju sa Bogijem? On je prihvatljiviji nego Dacic kao koalicioni partner? Mislite o tome?

anarhojapi, zbunjen i zacudjen

pre 18 godina

Ako i izuzmemo moralni aspekt citave price, te prenebregnemo osecaj postenja prema biracima, koji svakako nisu glasali za to dvoje anonimusa i palanackih politikanata, postavlja se pitanje poznavanja prava...
gopspodine Goati, moze li se blanko ostavka, kao pravni akt, ponistiti jednostranom izjavom volje ???

max

pre 18 godina

Nije bitno da li je u pitanju DS, DSS, SRS ili bilo koja druga kombinacija slova. Svi oni MORAJU da rade u korist Srbije pa makar se nekada to kosilo i sa licnom koristi ili stranackom.
I oni sami kao i stranke imaju od svega podeeeebele koristi dosta vremena pa im odricanje ne bi smelo pasti tesko. Jednostavno: kad ti dodje vreme do odes u istoriju, idi.
Samo to vreme po politicarima uvek dodje brzo.
Za Srbiju bi bilo najbolje da se jos dve tri garniture vlasti promene u najskorijoj buducnosti (5 godina) ne bi li do vlasti dosli oni kojima je licni interes Srbija.

max

pre 18 godina

Jedna stara priča:

Novoizabrani državnik u jednoj državi prilikom preuzimanja dužnosti upita odlazećeg kako da vlada državom. Ovaj mu odgovori da radi kako misli da treba da vlada a za svaki slučaj u ufioci od stola mu je ostavio dva pisma. Prvi put kada bude pred nerešivim problemom neka otvori prvu kovertu a drugi put kada se opet suoči sa kriyom neka otovori drugi koverat.

Prošlo neko vreme, ovaj novi u početku lepo vladao ali malo "izgubio kompas" pa se nađe pred krizom vlade. Ne znajući šta da radi seti se on saveta o dva pisma. Otvori fioku, pronađe prvo pismo i otvori ga. A u pismu (od prethodnog državnika) piše: "Optuži za sve mene!!". I tako on uradi. Za sve optuži prethodnog državnika i izvuče se iz krize. Prođe još neko vreme kako-tako, kad eto ponovo krize.Državnik se seti da ima još jedno pismo. Sav sretan, jer mu je prošli put pomoglo, on požuri da otvori pismo. Kad ono u pismu piše: "Sada ti sedi i napiši dva pisma!!!".

Priča je stara i to je izgleda univerzalni politički recept. Izgleda da su naši političari prvo pismo već otvorili. Sada se samo pitamo kada će otvoriti i drugo.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Definicija poslanika se razlikuje u Srbiji i u ravijenijoj demokratiji tipa EU. U Srbiji se poslanik primarno bavi sa licnim interesom i glavni kriterijum je podobnost stranackom jednoumlju sto se kod nas zove politika, kao nasledstvo iz komunisticke diktature. U drzavama EU poslanici imaju pravo na razlicito misljenje, otvorenu KONSTRUKTIVNU kritiku i mora da funkcionise u interesu poreskog obveznika, znaci da sluzi gradjanima drzave. Koliko pratim diskusiju primecujem jednu vaznu cinjenicu, politicari vesto uspevaju da odvlace paznju od sadrzaja vodjene politicke debate i odvlace paznju od sadrzaja donetih zakona kreiranjem vestackih afera jer one su interesantnije za publiku od kvaliteta donetih zakona. To moze samo da ide u korist vladajuce koalicije, koja na taj perfidan, "Bodrumski" nacin produzava svoj zivot na politickoj sceni Srbije. Cudan je taj selektivni legalizam u kojem je "Bodrumsko" glasanje krsenje zakona i ustava dok trfovina poslanickih mandata na stetu aktuelne vlasti kriminalni akt zbog kojih se krsi nezavisnost institucije ministarstva pravde i unutrasnjih poslova. Apsolutno sam protivnik trgovine na skupstinskoj pijaci poslanickih glasova ali aktuelna vlast svaki put dokazuje da je ona neprikosnovena u slicnim perfidnim radnjama. Vreme je za izbore.

Zoran

pre 18 godina

Zastupnike ideje da stranke treba da budu nosioci poslanickih mandata bih upozorio na cinjenicu da nam u tom slucaju skupstina ne bi bila potrebna. Dovoljno bi bilo da se prdstavnici stranaka okupe, bilo gde, pa da svako glasa procentualno po izbornom uspehu. Puno troskova bi tako ustedeli, jedino ne znam sta bi bilo sa demokratijom.

T.Arsic

pre 18 godina

Ma kakav "evropski" covek sirokih shvatanja kome se puni dzep. On je covek koji kupuje imovinu svugde po svetu i time postaje "svetski" covek.

sacuvaj boze

pre 18 godina

I opet Srbija na pola, jedni u klin drugi u plocu. Dokle??? Goati koji prica o necemu o cemu, najblaze receno, nema pojma, ovi iz g17 takodje. Kao sto pridike na racun g17 ne stoje jer nisu ni prvi ni poslednji koji rade to sto se radi tako i komentari ovih iz g17 da su ugvori koje su njihovi poslanici potpisali toboze neko sveto pismo pa da se sada njime mase. Osnova svakog ugovora je da ce on biti punovazan ako su njegove odredbe u skladu sa pozitivnim pravom. Ako je odluka ustavnog suda takva da mandati pripadaju poslanicima i da stranke ne raspolazu istima, onda nema tog ugovora koji moze biti punovazan i moze se reci da su doticni poslanici iste potpisali u nekoj vrsti zablude ili sta mu vec to dodje. Ima logike da nesto sto nije u skladu sa vazecim pravom u zemlji ne moze da proizvodi pravna dejstva, ili se varam?

Srdjan

pre 18 godina

Evo, i dan danas se pitanje Kosova povlaci jedino zarad odrzanja vlasti.
I to je ujedno i jedini razlog zasto je Kosovo toliko bitno tzv. srpskim politicarima.
Tako da eto i dan danas imamo izjeve tipa: " Sada nam je drzavni interes vazniji od tamo nekakvog ustava i zakona".
I to ce uvek tako biti.
Vidim da im sada nimalo ne smeta Djindjiceva filozofija i pogled na svet.

sonja

pre 18 godina

Vladajauca koalicija nema snage da se suoci sa bolnom istinom da je NESPOSOBNA da vodi državu. Ali, kao i Milosevic, i oni sposobnost brkaju sa podlosću koja je potrebna da se bez pokrića ostane na vlasti. Kao i Milosevic, koriste autosugestiju da bi sebe ubedili da će Srbija bez njih, bez njihovog budžeta i njihovih zakona propasti.
Osim njih, u to ne veruje niko u Srbiji. Sebi stalno ponavljaju: "Zasad je sve u redu", što reče onaj tip iz vica dok je padao sa desetog sprata.
Ali što duze ostanu na vlasti, sve će se dublje zaglibiti, isto kao i Milosevic. Predvidjam im uzasnu budućnost. Niko ko se ogresi o toliko veliki broj ljudi ne moze se nadati ničemu dobrom. Postoji neka viša inteligencija koja prati šta se zbiva i vraća svakom po zasluzi. Verujte mi, iskustvo me tome uči.

Cole

pre 18 godina

Lepo je sto se Labus zalaze za opsti interes gradjana Srbije, ali taj opsti interes podrazumeva stabilnost institucija, koja je u ovom slucaju dovedena u pitanje. Takodje, prijatno je cuti od Labusa da se zalaze za ispitavanje sumnji, ali je takodje jasno da je te sumnje u javnosti stvorio njegov kolega Mladjan Dinkic. Izvrsna vlast je izvrsila pritisak na zakonodavnu vlast.

Sasa

pre 18 godina

Muzika za moje usi su ocajnicki napori G17 da objasni ovu katastrofu koja im se desila, a upravo na istoj prici su i napravili stranku i usli u vlast, samo su tad zle demokrate bile krive za sve.

Sad bi samo jos voleo da cujem g. Vucetica da sad lepo objasni ko je ovde vlasnik mandata. Ako nastavi da cuti posle Omeragica & co i ove afere srozao se totalno na svaki nacin

Mile

pre 18 godina

Pa ovo je već strašno šta radi Karić. Dokle će on da kupuje srpske poslanike pokradenim parama? DS bi bar u ovom trenutku morao da se ujedini sa vladajućim strankama. To što sada zarađuju sitne političke poene će biti ništa spram situacije kada Bogoljub Karić bude predstavljao tas na vagi pri sastavljanju sledeće vlade. Hapsite dok je vreme!!

Drasko

pre 18 godina

Sve je u Srbiji naopako. Demokratija jos nije ni proklijala tako da je tesko o ovom slucaju suditi. Mnogi republikanci glasaju PROTIV svog predsjednika u Kongresu USA i niko za to ne gubi mandat!! Oni su predstavnici svojih sredina iz kojih dolaze, a nisu tu da slusaju sto im neko najmocniji govori vec da rade u interesu svojih biraca. O interesu naroda ovdje niko nikog ne pita. Zalosno je da je to tako, sve mi vise ovo lici na parlament Crne Gore, ato je bas prava nesreca!

J Stefan…

pre 18 godina

Ispada da u ovoj"njihovoj"-poslaničkoj skupštini nikad neće prestati "krađa i prekrađa zvona"tj. "krađa" poslanika,ako se ne promeni izborni zakon,kojim bi se definitivno sprečila krađa poslanika-mandata. Kada bi se na listićima za glasanje našla imena sadašnjih poslanika verujem-a mislim da su mnogi istog mišljenja, da 75 % njih nebi dobili potreban broj glasova pa da sednu u te uvek tražene i “slatke/udobne “ posl.klupe.Oni svakako nemaju svoje /političko,već ubeđenje svog džepa pa ih opravdano kolege zovu «prevrtačima»,jer skoro javno trguju mandatima po sistemu ko da više. Sa druge strane,ni samo vođstvo stranaka nije dosledno sebi; jer kada kupuju poslanika,onda isti mogu u drugu stranku,a kada ih zadesi takva sudbina onda se pozivaju na sve,kako nebi izgubili ono sto je «njihovo». Nisam upoznat sa tekstom ustava što se tiče toga ko je, a ko nije u pravu,ali smatram da bi to trebalo da se nalazi u «zakonu svih zakona»,a ako je to po «utavu»jedanput,onda je uvek tako, po zakonu, a ne da se kod svakog «poslanika»natežu u raspravama dali je ili nije to ono što treba da je.!

bora stanković

pre 18 godina

Pa zar nije pošteno od poslanika koji napuštaju svoju partiju da kažu: evo ja se ne slažem sa našom politikom i dajem ostavku na članstvo i na mandat u parlamentu koji sam dobio od te iste stranke i doviđenja, mirna Bosna, a ne ovako izlazim iz stranke ali zadržaću mandat i to uvek kad se o nečem važnom odlučuje. Sad je jasno da neki poslanici ucenjuju čak i svoje stranke i stavljaju svoj mandat na pijacu. Koji bre Sovranije ko je za tebe glasao, ja sam glasao za G-17 i ćao. U svakom slučaju greška je i u strankama kad od toliko članstva ne mogu da nađu tridesetak poštenih i proverenih ljudi.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

G17 moze da zameni 2 poslanika, a SPO 9 ne moze. Da li je to zato sto je SPO-u poslanike ukrao Vojislav Kostunica?
Sve u svemu, G17 i DSS su najbescasnije stranke danas u Srbiji.

vanja

pre 18 godina

Jasno je, koriste se razliciti arsini za iste stvari.
Znala sam da ce kad tad afera Bodrum biti decija sala naspram onoga sto ce napraviti vlast Dinkic-Kosunica.
Ovo je nasilje u parlamentu i mislim, iako nije prvo, sve mirise na nove izbore.

Zrenjaninka

pre 18 godina

Pa poslanici nisu na svoje ime dobili glasove nego na stranku i nosioca liste. To svi znaju, tako da ni poslanicka mesta nisu njihova licna svojina nije im OTAC ostavio u nasledstvo!
Ako ne postuju pravila stranke odma da ih vrate i da idu kuci!!!

Aleksandar

pre 18 godina

Pristrasni komentator Goati prica kojestarije. Ne mogu poslanici koji su potpisali blanko ostavke da ih povlace kada zazele. Samim potpisom oni su tehnicki u "ostavci", a formalno to postaju kada ih stranka aktivira. To je na kraju i svrha istih - "osiguravanje" lojalnosti.

Oliva Loznica

pre 18 godina

Jadni oni, ostadose bez kinte i oruzja s kojim mogu da ucenjuju svoju stranku, na osnovu koje su, by the way i dobili mandat. Ccc, bas su za zaljenje.

...

pre 18 godina

Istina je da im nije OTAC ostavio mesto u parlamentu u nasledstvo, i istina je da se od njih ocekuje lojalnost; ali, i veliko ALI, ako se osiguravamo na nacin, mi ustvari projektujemo jednoumlje i obavezu da svi glasaju kao jedan, bez razlika i mogucnosti za iskazivanje individualnosti, plasim se da se to ne zove demokratija.

Mozda je to sve ustvari najava za onu emisiju koja dolazi na B92 - kako bese... e da - BIG BROTHER!!

Aca

pre 18 godina

Koliko razumem, ovi sto su i dalje slepo uz vlast ne zameraju onom DOS-u sto je raspolagao svojim mandatima (jer je DSS-Kostunica tada NIJE imao poslanike, vec su oni bili na listi DOS-a), nego mu zameraju sto nije ovima poturio blanko ostavke pre nego sto ih je primio na listu.

Pozezanka

pre 18 godina

Najnovija desavanja nam pokazuju da je neophodno promeniti Izborni zakon i jasno definisati, da po vazecem izbornom sistemu mandat pripada iskljucivo Politickoj stranci. Isuvise je neozbiljno upoređivati napustanje jedne koalicije (Omeragić,Džudžević) i nepostovanje i udaljavanje od nacela i politike stranke (Conjagic, Lalic). Bivsi poslanici G17 PLUS i Dusan Petrovic su svoje licne interese stavili iznad drzavnih. Podsecam da smo na Parlamentarnim izborima 2003.g. zaokruzivali Politicku stranku, a ne ime kandidata za poslanike. Nemojmo dozvoliti da nam Narodni poslanici sve vise i vise lice na Nusicevog Narodnog Poslanika.

GM

pre 18 godina

Odlika savremenih evropskih parlamentarih demokratija je poslanikovo vlasništvo nad mandatom, te je donekle razumljiva odluka Vrhovnog suda da takvo načelo zaživi i kod nas, kako bi se na ovaj način približili evropskim standardima.
Međutim, sa druge strane, demokratko uređenje kod nas još uvek nije na nivou evropskog, te se stoga postavlja pitanje nije li ovaj korak preuranjen? Mislim da najnoviji događaji u Skupštini to potvrđuju, i da zbog toga moraju da postoje mehanizmi kako se ova odluka Vrhovnog suda ne bi zloupotrebila. Potpisivanje blanko ostavki je možda zastareo način, ali je zato veoma efikasan i neophodan kako bi se zaštitili vitalni državni interesi, i ja ga potpuno podržavam. Zamislite da sutra Albanci kupe nekoliko poslanika i formiraju svoj poslanički klub!?
Smatram da mnogi poslanici u našoj Skupštini nemaju osećaj morala i svest da su tu u intresu građana, a ne u svom ličnom intresu, te je stoga nužno postojanje zakonskih odredbi u cilju ograničavanja apsolutne slobode poslanika nad mandatima, a samim tim i sprečavanju neželjenih i, pre svega opasnih trgovina.

Boba-Pančevo

pre 18 godina

Svaki poslanik bi trebao da bude bar toliko svestan da nije nezamenljiv i kada stavi lične interese iznad stranačkih, a pogotovo državnih, sledi mu smena. Pošto su sujete pojedinaca velike, potpisivanjem ostavke na početku mandata će ih stalno podsećati na to da nisu "Bogom dani" za funkciju na koju su postavljeni. Dakle, ko izneveri ukazano mu poverenje, treba da snosi posledice svojih postupaka.

Slađana

pre 18 godina

Bez obzira na moje mišljenje koje, u krajnjoj liniji nije ni važno, dozvoliću sebi da mislim kako bi trebalo da se oglasi Ustavni sud Srbije i isti onaj Vučetić koji je, svojevremeno vrlo stručno, kada je to vlastodršcima odgovaralo, objasnio da mandati pripadaju poslanicima a ne strankama. To je bilo tada tako jer je stranci G17 odgovaralo da imaju dva poslanika u Skupštini. Sada, kada im ne odgovara, to nije tako. Jadni mi kada ni zakoni ni Ustav više nisu obavezujući i kada istu stvar tumače više puta, i to različito. INače, po mom mišljenju, poslanici su mala grupa .... kojoj se plaća unapred, a tek po isteku mandata vidimo koliko su loše radili ali dobro zaradili!

Mashinovodja

pre 18 godina

Ne bih mogao da dam definiciju poslanika generalno, ali evo moje definicije SRPSKOG poslanika: čovek bez trunke morala, obraza i savesti, izuzetno vešt u prikazivanju svojih najprizemnijih ličnih interesa kao najširih društvenih i nacionalnih.
U tu definiciju se savršeno uklapa sklonost srpskih poslanika da se prodaju kao svaka druga roba na pijaci, samo je pitanje cene. Blanko ostavke nisu rešenje problema trgovine mandatima jer je blanko ostavka ili svaki kakav drugi potpisan a nedatiran dokument PRAVNO NIŠTAV i ne obavezuje nikoga ni na šta. (Problem je samo kako na sudu dokazati da u trenutku potpisivanja dokument nije imao datum.)
Ni suprotna krajnost, tj. da je mandat 100% vlasništvo stranke nije u redu, jer onda poslanici uvek glasaju kako odredi stranka (u prevodu: najjači čovek stranke). U tom slučaju nam parlament i poslanici više i ne trebaju: dovoljno je da šefovi stranaka pismom pošalju svoja mišljenja, koja će imati težinu srazmernu broju "poslanika".
Dakle, rešenje je negde između te dve krajnosti. Problem je što ga niko i ne traži jer ovima na vlasti savršeno odgovara sadašnji haos i bezakonje jer mogu da tumače zakon kako im kad odgovara, od slučaja do slučaja. Imaju silu i može im se. Nadam se ne još dugo.

Besni glasac

pre 18 godina

Poslanici destabilizuju drzavu u trenutku kada predstoje pregovori o Kosovu? Pa, da, evo opet ista prica, tako smo i mi gradjani destabilizovali drzavu svaki put kad smo nesto trazili u vreme Miloseviceve vlasti, a on je bas u taj cas pocinjao neki rat. Inace, tacno je da su poslanici dobili glasove na stranku i nosioca liste, ali mi nije jasno kako to ne vazi kad je na primer Demokratska stranka u pitanju ili SPO? Jel' bi mogao neko iz vlasti da to pojasni malo?

Zoran

pre 18 godina

Sa pravom su isključeni ovi poslanici jer sad nije vrema za stranačka prepucavanja. Sad nam je važniji MMF i Kosovo a poslanici kojima je navac važniji od budućnosti zemlje moraju biti odstranjeni iz Skupštine. Ja mojoj deci nebih imao hrabrosti da ostavim stan zarađen na ovaj način prodajom svog glasa .

Periša

pre 18 godina

Poslanici nam, ustvari, nisu ni potrebni. Dovcoljni su samo lideri sa određenim brojem glasova. Možete misliti koliko bi ušteda u budžetu moglo da se ostvari.

sheky b.

pre 18 godina

Chas logike za gospodina Goatija:
Koja je svrha blanko ostavki ako poslanik moze da je povuche kad god hoce?! Blanko ostavke se aktiviraju onda kada poslanici ne sprovode program stranke, ova dva poslanika su tim rechima povukli svoje blanko ostavke "Mi ne zelimo da sprovodimo program stranke na chijoj smo listi izabrani"...
Taj Sovranije (ljubi ga majka shto mu ime dala) i ta Vesna Lalic su licemeri i lopovi u pokushaju... i treba ih uhapsiti! Pa da vidim bash da l' ce josh neko da povlachi blanko ostavke...

stratus

pre 18 godina

Auuu, sto me je Goati sada razocarao ovakvim razmisljanjem, a cenio sam ga! Necu da napisem o tome koliko je to razmisljenje pametno (jer imam vrlo negativnu ocenu u tom smislu), pa se plasim da komentar nece biti objavljen. Kako to misli gospodin Goati da poslanik u svakom trenutku moze da povuce blanko ostavku?! Sta je onda svrha potpisivanja? Da li onda mozete bez ikakvih posledica da u svakom trenutku prekrsite bilo koji ugovor koji ste potpisali i da onda ne ispinite svoju obavezu iz ugovora (a, recimo, uzeli ste pare)?! Prema gospodinu Goatiju, DA! Gospodine Goati, da li mislite da bi ta dva poslanika bili danas u Parlamentu da nisu bili na izbornoj listi G17+, vec da su izasli samostalno?! Ja cu vam reci, za slucaj da ne znate - NE BI!!!

Analiticar

pre 18 godina

Nista sporno. Svi ti ljudi ne bi znali danas ni gde se nalazi Skupstina da nisu clanovi stranke koja im je poverila mandat. Odlaskom iz stranke oni postaju 'niko i nista' bar do sledecih izbora i dok ne izbore mandat kao nosioci samostalne nezavisne liste ili dok im mandat ne poveri neka druga stranka. U suprotnom niko ne bi bio lud da ulaze u izbore i izbornu kampanju, nego bi nakon konstituisanja skupstine bez ikakvog rizika kupio onoliko poslanika koliko mu je potrebno. Svaka Narodna Skupstina bila bi Kariceva.

J Stefan…

pre 18 godina

Kako definisati poslanika?
Na izborima sam ja kao glasač glasao za stranku, koja je u "moje"ime iz svojih redova kao svog postavila "njega"za poslanika da u ime stranke i tj. nas birača,i za stranačke interese "radi"! Ako je iz bilo kojih razloga "nestao" kao osoba; umro ili napustio stranku zbog neslaganja sa stavovima stranke, ON ne moze u grob,ili u drugu stranku da "odnese" poslaničko mesto stranke koje je stranka sa svojim stavovima "osvojila" glasove birača i zaradila poslanička mesta. Stranka je svoje poslaničko mesto poverila "svom"stranačkom članu,koji je sa ovlašćenjem stranke ušao u skupštinu,a kada mu se "prohte da napusti stranku odlazi u drugu stranku kojoj nudi sebe, a ne može da ponudi nekome "nešto" što mu je dato na poverenje,pa da izdajući stranku isti "zaradi" nagradu,koju on poklanja(za debele novce) stranki koja je u suprotnosti sa opredeljenjima “njegove”bivse stranke. Na izbornoj listi je bilo ime stranke a ne pomenutih “kobajagi” poslanika koji odu na Cvetkovu ili bilo koju pijacu,stavi “ne-zarađeno poslaniko mesto kao robu na tezgu,istakne natpis : NA PRODAJU POSLANIČKO MESTO ONOME KO DA VIŠE. Čak i na pijacu se ne može prodavati «roba» koju nije sam proizveo, a zbog toga što bi se mogla prodavati i UKRADENA ROBA ,KAO STO JE OVO POKUŠAJ KRAĐE, i zato se i viče «DRŽ'TE LOPOVA kada neko «uzme i ponese nešto što nije njegovo.
Zaključak je da poslanik koji je otišao iz stranke i sa sobom hteo da ponese nesto što nije njegovo da je ______ (upisite sami).

Shabani Nonda

pre 18 godina

GSS je najjaci, po njima Bogoljuljubu treba da se omoguci da kupuje po skupstini koliko hoce, jer to im trenutno odgovara. Znaci i sa Bogoljubom do pobede, pardon, vlasti. Posle toga prica o etici je potpuno besmislena. Ono sto se nadam je da je neko snimao i da dokazi postoje ne bi li se lopovcina konacno nasla tamo gde mu je mesto odavno - u zatvoru. Pripadnicima Druge Srbije pitanje: isli bi u koaliciju sa Bogijem? On je prihvatljiviji nego Dacic kao koalicioni partner? Mislite o tome?

anarhojapi, zbunjen i zacudjen

pre 18 godina

Ako i izuzmemo moralni aspekt citave price, te prenebregnemo osecaj postenja prema biracima, koji svakako nisu glasali za to dvoje anonimusa i palanackih politikanata, postavlja se pitanje poznavanja prava...
gopspodine Goati, moze li se blanko ostavka, kao pravni akt, ponistiti jednostranom izjavom volje ???

max

pre 18 godina

Nije bitno da li je u pitanju DS, DSS, SRS ili bilo koja druga kombinacija slova. Svi oni MORAJU da rade u korist Srbije pa makar se nekada to kosilo i sa licnom koristi ili stranackom.
I oni sami kao i stranke imaju od svega podeeeebele koristi dosta vremena pa im odricanje ne bi smelo pasti tesko. Jednostavno: kad ti dodje vreme do odes u istoriju, idi.
Samo to vreme po politicarima uvek dodje brzo.
Za Srbiju bi bilo najbolje da se jos dve tri garniture vlasti promene u najskorijoj buducnosti (5 godina) ne bi li do vlasti dosli oni kojima je licni interes Srbija.

max

pre 18 godina

Jedna stara priča:

Novoizabrani državnik u jednoj državi prilikom preuzimanja dužnosti upita odlazećeg kako da vlada državom. Ovaj mu odgovori da radi kako misli da treba da vlada a za svaki slučaj u ufioci od stola mu je ostavio dva pisma. Prvi put kada bude pred nerešivim problemom neka otvori prvu kovertu a drugi put kada se opet suoči sa kriyom neka otovori drugi koverat.

Prošlo neko vreme, ovaj novi u početku lepo vladao ali malo "izgubio kompas" pa se nađe pred krizom vlade. Ne znajući šta da radi seti se on saveta o dva pisma. Otvori fioku, pronađe prvo pismo i otvori ga. A u pismu (od prethodnog državnika) piše: "Optuži za sve mene!!". I tako on uradi. Za sve optuži prethodnog državnika i izvuče se iz krize. Prođe još neko vreme kako-tako, kad eto ponovo krize.Državnik se seti da ima još jedno pismo. Sav sretan, jer mu je prošli put pomoglo, on požuri da otvori pismo. Kad ono u pismu piše: "Sada ti sedi i napiši dva pisma!!!".

Priča je stara i to je izgleda univerzalni politički recept. Izgleda da su naši političari prvo pismo već otvorili. Sada se samo pitamo kada će otvoriti i drugo.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Definicija poslanika se razlikuje u Srbiji i u ravijenijoj demokratiji tipa EU. U Srbiji se poslanik primarno bavi sa licnim interesom i glavni kriterijum je podobnost stranackom jednoumlju sto se kod nas zove politika, kao nasledstvo iz komunisticke diktature. U drzavama EU poslanici imaju pravo na razlicito misljenje, otvorenu KONSTRUKTIVNU kritiku i mora da funkcionise u interesu poreskog obveznika, znaci da sluzi gradjanima drzave. Koliko pratim diskusiju primecujem jednu vaznu cinjenicu, politicari vesto uspevaju da odvlace paznju od sadrzaja vodjene politicke debate i odvlace paznju od sadrzaja donetih zakona kreiranjem vestackih afera jer one su interesantnije za publiku od kvaliteta donetih zakona. To moze samo da ide u korist vladajuce koalicije, koja na taj perfidan, "Bodrumski" nacin produzava svoj zivot na politickoj sceni Srbije. Cudan je taj selektivni legalizam u kojem je "Bodrumsko" glasanje krsenje zakona i ustava dok trfovina poslanickih mandata na stetu aktuelne vlasti kriminalni akt zbog kojih se krsi nezavisnost institucije ministarstva pravde i unutrasnjih poslova. Apsolutno sam protivnik trgovine na skupstinskoj pijaci poslanickih glasova ali aktuelna vlast svaki put dokazuje da je ona neprikosnovena u slicnim perfidnim radnjama. Vreme je za izbore.

Zoran

pre 18 godina

Zastupnike ideje da stranke treba da budu nosioci poslanickih mandata bih upozorio na cinjenicu da nam u tom slucaju skupstina ne bi bila potrebna. Dovoljno bi bilo da se prdstavnici stranaka okupe, bilo gde, pa da svako glasa procentualno po izbornom uspehu. Puno troskova bi tako ustedeli, jedino ne znam sta bi bilo sa demokratijom.

T.Arsic

pre 18 godina

Ma kakav "evropski" covek sirokih shvatanja kome se puni dzep. On je covek koji kupuje imovinu svugde po svetu i time postaje "svetski" covek.

sacuvaj boze

pre 18 godina

I opet Srbija na pola, jedni u klin drugi u plocu. Dokle??? Goati koji prica o necemu o cemu, najblaze receno, nema pojma, ovi iz g17 takodje. Kao sto pridike na racun g17 ne stoje jer nisu ni prvi ni poslednji koji rade to sto se radi tako i komentari ovih iz g17 da su ugvori koje su njihovi poslanici potpisali toboze neko sveto pismo pa da se sada njime mase. Osnova svakog ugovora je da ce on biti punovazan ako su njegove odredbe u skladu sa pozitivnim pravom. Ako je odluka ustavnog suda takva da mandati pripadaju poslanicima i da stranke ne raspolazu istima, onda nema tog ugovora koji moze biti punovazan i moze se reci da su doticni poslanici iste potpisali u nekoj vrsti zablude ili sta mu vec to dodje. Ima logike da nesto sto nije u skladu sa vazecim pravom u zemlji ne moze da proizvodi pravna dejstva, ili se varam?

Srdjan

pre 18 godina

Evo, i dan danas se pitanje Kosova povlaci jedino zarad odrzanja vlasti.
I to je ujedno i jedini razlog zasto je Kosovo toliko bitno tzv. srpskim politicarima.
Tako da eto i dan danas imamo izjeve tipa: " Sada nam je drzavni interes vazniji od tamo nekakvog ustava i zakona".
I to ce uvek tako biti.
Vidim da im sada nimalo ne smeta Djindjiceva filozofija i pogled na svet.

sonja

pre 18 godina

Vladajauca koalicija nema snage da se suoci sa bolnom istinom da je NESPOSOBNA da vodi državu. Ali, kao i Milosevic, i oni sposobnost brkaju sa podlosću koja je potrebna da se bez pokrića ostane na vlasti. Kao i Milosevic, koriste autosugestiju da bi sebe ubedili da će Srbija bez njih, bez njihovog budžeta i njihovih zakona propasti.
Osim njih, u to ne veruje niko u Srbiji. Sebi stalno ponavljaju: "Zasad je sve u redu", što reče onaj tip iz vica dok je padao sa desetog sprata.
Ali što duze ostanu na vlasti, sve će se dublje zaglibiti, isto kao i Milosevic. Predvidjam im uzasnu budućnost. Niko ko se ogresi o toliko veliki broj ljudi ne moze se nadati ničemu dobrom. Postoji neka viša inteligencija koja prati šta se zbiva i vraća svakom po zasluzi. Verujte mi, iskustvo me tome uči.

Cole

pre 18 godina

Lepo je sto se Labus zalaze za opsti interes gradjana Srbije, ali taj opsti interes podrazumeva stabilnost institucija, koja je u ovom slucaju dovedena u pitanje. Takodje, prijatno je cuti od Labusa da se zalaze za ispitavanje sumnji, ali je takodje jasno da je te sumnje u javnosti stvorio njegov kolega Mladjan Dinkic. Izvrsna vlast je izvrsila pritisak na zakonodavnu vlast.

Sasa

pre 18 godina

Muzika za moje usi su ocajnicki napori G17 da objasni ovu katastrofu koja im se desila, a upravo na istoj prici su i napravili stranku i usli u vlast, samo su tad zle demokrate bile krive za sve.

Sad bi samo jos voleo da cujem g. Vucetica da sad lepo objasni ko je ovde vlasnik mandata. Ako nastavi da cuti posle Omeragica & co i ove afere srozao se totalno na svaki nacin

Mile

pre 18 godina

Pa ovo je već strašno šta radi Karić. Dokle će on da kupuje srpske poslanike pokradenim parama? DS bi bar u ovom trenutku morao da se ujedini sa vladajućim strankama. To što sada zarađuju sitne političke poene će biti ništa spram situacije kada Bogoljub Karić bude predstavljao tas na vagi pri sastavljanju sledeće vlade. Hapsite dok je vreme!!

Drasko

pre 18 godina

Sve je u Srbiji naopako. Demokratija jos nije ni proklijala tako da je tesko o ovom slucaju suditi. Mnogi republikanci glasaju PROTIV svog predsjednika u Kongresu USA i niko za to ne gubi mandat!! Oni su predstavnici svojih sredina iz kojih dolaze, a nisu tu da slusaju sto im neko najmocniji govori vec da rade u interesu svojih biraca. O interesu naroda ovdje niko nikog ne pita. Zalosno je da je to tako, sve mi vise ovo lici na parlament Crne Gore, ato je bas prava nesreca!

J Stefan…

pre 18 godina

Ispada da u ovoj"njihovoj"-poslaničkoj skupštini nikad neće prestati "krađa i prekrađa zvona"tj. "krađa" poslanika,ako se ne promeni izborni zakon,kojim bi se definitivno sprečila krađa poslanika-mandata. Kada bi se na listićima za glasanje našla imena sadašnjih poslanika verujem-a mislim da su mnogi istog mišljenja, da 75 % njih nebi dobili potreban broj glasova pa da sednu u te uvek tražene i “slatke/udobne “ posl.klupe.Oni svakako nemaju svoje /političko,već ubeđenje svog džepa pa ih opravdano kolege zovu «prevrtačima»,jer skoro javno trguju mandatima po sistemu ko da više. Sa druge strane,ni samo vođstvo stranaka nije dosledno sebi; jer kada kupuju poslanika,onda isti mogu u drugu stranku,a kada ih zadesi takva sudbina onda se pozivaju na sve,kako nebi izgubili ono sto je «njihovo». Nisam upoznat sa tekstom ustava što se tiče toga ko je, a ko nije u pravu,ali smatram da bi to trebalo da se nalazi u «zakonu svih zakona»,a ako je to po «utavu»jedanput,onda je uvek tako, po zakonu, a ne da se kod svakog «poslanika»natežu u raspravama dali je ili nije to ono što treba da je.!

bora stanković

pre 18 godina

Pa zar nije pošteno od poslanika koji napuštaju svoju partiju da kažu: evo ja se ne slažem sa našom politikom i dajem ostavku na članstvo i na mandat u parlamentu koji sam dobio od te iste stranke i doviđenja, mirna Bosna, a ne ovako izlazim iz stranke ali zadržaću mandat i to uvek kad se o nečem važnom odlučuje. Sad je jasno da neki poslanici ucenjuju čak i svoje stranke i stavljaju svoj mandat na pijacu. Koji bre Sovranije ko je za tebe glasao, ja sam glasao za G-17 i ćao. U svakom slučaju greška je i u strankama kad od toliko članstva ne mogu da nađu tridesetak poštenih i proverenih ljudi.