Utorak, 16.02.2021.

16:28

Hrvati zaštitili geografsko poreklo slanine i pečenice

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji (EU).

Izvor: Tanjug

Hrvati zaštitili geografsko poreklo slanine i peèenice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

guska koja je spasla Rim

pre 2 godine

Dalmatinski pršut je sličan onome što Italijani nazivaju prosciutto.
(Zoki, 17. februar 2021 05:30)

Prosciutto (šunka) znači "prosušeno". Može biti prosciutto crudo (sirovo, to je ono što mi zovemo "pršut"), ili prosciutto cotto (kuvano, npr. praška šunka).

Ivan ZG

pre 3 godine

Vidim da komentatori nisu dobro razlikovali istarski pršut, dalmatinski pršut i talijanski pršut(onako kako su registrirani tj. zaštićeni).
Talijanski pršut je soljen nije dimljen i samo malo sušen, nekih 3 mjeseca, i zato je dosta vlažan i nije baš aromatičan.
Istarski pršut sadrži samo meso bez kože i masnog dijela. Ne dimi se, ali se nakon namakanja u soli preša da se istisne voda. Nakon toga se premazuje paprom. Suši se bez dima dosta dugo. Sigurno preko 6 mjeseci.
Dalmatinski pršut se soli, preša da izađe višak vode, dimi i suši na zraku (vjetru) najmanje godinu dana. Ne skida se koža ni masnoća. Meso je jako aromatično uslijed fermentacije godinu dana.
Dakle iako se isto zovu krajnji proizvodi su potpuno različiti.
Pečenica je soljeni, dimljeni i sušeni dio mesa od karmenadla (nemam pojma kako vi to zovete).

leptirica

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

kulen je slavonski bio i ostao, i vec je zasticen u slavoniji. kao i sremska kobasica u vojvodini.
(ury, 17. februar 2021 08:05)

Kulen, ko kulen se može proizvoditi i u Španjolskoj. Zato postoji zaštita geografskog porijekla. Slavonski kulen se može proizvoditi samo u Slavoniji i samo ako je proizveden tamo može imati oznaku Slavonski kulen. Slovenci su željeli zaštititi Varaždinsko kiselo zelje, koje veze sa Slovenijom nema, a trenutno proizvode i prodaju Leskovacke čevape i još neke proizvode koje opet veze nemaju sa Slovenijom. Za to se mora Srbija pobrinuti da to više nebude tako.

Pera

pre 3 godine

Ovi Užičani sto se duvaju bolje da ćute. Ali stvarno nemojte sebe da lazete!!! Ja sam iz Srbije, srbin ali nemoj da preterujete! Dalmatinski prsut pa 5 mesta prazno pa Bosanski pa, ma vase uzicko je ona klasika teska, moj tast mnogo bolje susi od vas u selu Popović kod Mladenovca, duplo bolja od Uzicke.

nula21

pre 3 godine

(Pozz iz dalmacije, 16. februar 2021 16:42)

Ovdi kod nas panceta, slanina, sapunjara, obrazina tj guanciale je sve - slanina :D Mozda jos stariji eventualno prave ozbiljnu razliku.

kvasnik_mile

pre 3 godine

Оба производа имају своје особености и заслужују да, као такви, буду препознати и класификовани. Иначе врхунски производи, али о укусима не вреди расправљати!

ury

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

kulen je slavonski bio i ostao, i vec je zasticen u slavoniji. kao i sremska kobasica u vojvodini.

kvasnik_mile

pre 3 godine

Оба производа имају своје особености и заслужују да, као такви, буду препознати и класификовани. Иначе врхунски производи, али о укусима не вреди расправљати!

Gremlin

pre 3 godine

Naslov je promašen, "Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica", nisu slanina i pečenica, ljudi kad pročitaju naslov odmah pomisle na domaću slaninu i pečenicu.

Zoki

pre 3 godine

Neka me neko ispravi ako grešim, ali dalmatinska panceta je suva i mesnata slanina, poprilično se razlikuje od onoga što Italijani zovu pancetta. Dalmatinska pečenica nije isto što i dalmatinski pršut. U pitanju je ono što u Srbiji nazivamo pršutom, tanji komadi mesa sa leđa. Dalmatinski pršut je sličan onome što Italijani nazivaju prosciutto. Dalmatinska pečenica se suši na vazduhu, sa hladnim dimom. U Šumadiji se pršuta obično suši na toplijem dimu i više se dimi. Užička pršuta bi trebala da bude od goveđeg mesa.

Ante

pre 3 godine

Ja kad uđem u Lidl, pa vidim Kajmak od 20 proizvođača, sve različite države.
Svi beru kajmak, ali ako je to izvorno srpsko jelo, tu vaše firme gube velik novac. Ispravite me ako kajmak nije vaš, nisam siguran, meni je uvijek prvi dojam kad neko kaže kajmak - Srbija.
Prvo ne bi nitko smio prodavati pod tim imenom, a drugo, ne bi se ni svašta zvalo kajmak, nego bi se točno znalo koji sastojci i omjer, sve. Znači, kvaliteta.
Npr, zaštičeni Paški sir, to je od ovaca koji pasu točno određeno bilje kojeg ima na otoku Pagu, i to daje tu aromu i siru, ali i mesu.
Pršuti se ne suše na borovima kako je netko napisao dolje, to je smrt za pršut... Suši se na smriki, crniki, grabu, na drvu koje nema smole..
Naša hrana je večinom lagana, aromatična, ali ja volim ljuto, pa zato obožavam slavonsku hranu.. ili roštilj po Srbiji, najbolji roštilj (Leskovac)..
Bio sam 3 mjeseca na takvoj hrani, i srečom sam se vratio doma na dalmatinsku kuhinju, inače bih najvjerovatnije umro za 2-3 godine. Iako to volim, valjda organizam nije navikao na takvu tešku hranu :D

Nema do Dalmacije, ali isto odo ja u Dansku po eure.

pre 3 godine

Slobodan@, nisam siguran da ce to biti moguce, s obzirom da je kulen zasticen na nivou EU kao izvorni proizvod iz Slavonije i Baranje. Onu cuvenu zutu oznaku ZOP a imaju: Baranjski kulen Belje, Slatinski kulen Mesopromet i Slavonski kulin, dakle ne kulen vec kulin, tako kazu Srijemci. Jako je skup, cijena mu je od 15 e kad su akcije, pa do 35 i cak 40e za kg kod manjih proizvodjaca. To je po meni ekstremno puno, jer je kulen gotov za max 6 mj. dok Dalmatinski prsut se susi minimalno 18 mj. a optimalno su 24 mj. a cijena mu je od 25 do 35 e za kg. Uz svo postovanje kulenu, on se ne moze mjeriti sa pravim Dalmatinskim prsutom. Tko je takav probao, zna da je ovo sta pisem istina. Ista stvar je sa pravom Dalmatinskom pancetom, iako mi je ona od Belja takodjer dobra, prava domaca Dalmatinska je nesto sasvim drugo, i po izgledu i okusu. Tvrda je i suha, ukus joj je izrazeniji i pikantniji, puniji od one Slavonske, ista je stvar i sa kobasicama. Jednostavno je podneblje obilja sunca, morske soli i bure ono sta ga izdvaja kao vrhunski proizvod najvise klase. I prsut i panceta i kobasice i sirevi. Ili med od mediteranskih trava, pa to je neka sasvim druga prica. Treba li dalje od Paskog sira ? Ili malo juznije Lecevackog ? Lp.

Vlada

pre 3 godine

(Bolton, 16. februar 2021 20:56)

To sto si rekao je potpuno suludo. Sa Balkana realno jedino Njeguska prsuta i domace dimljene sunke is Vojvodine (pre svega Banata) su klasa iznad svega sto si nabrojao. Dalamatinska je za Njegusku prosto klasa ispod a negde u rangu italijankse prsute iz Parme. Spanski Jamon de Jabugo je dobar (bolji od dalmatinske i italijanske) ali opet meni manje ukusan nego ove nase koje sam izdvojio. A jeo sam u nekoliko navrata Jamon de Jabugo koji kosta 300 evra za kilo. Prosto, malo dima i slada koji imaju Njeguska i Banatska sunka cine da su klasa iznad svih ostalih. Ja pecenice ne volim, makar bila i Uzicka jer su mi sve suve i tvrde u odnosu na prsutu i sunku. A sto se slanine tice, tu postoji samo Banat (bila mesna ili cisto bela).

Veliki brat

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

Šta da obezbedi, kad nemamo mesa ni za lokalne potrebe, a za preradu se maltene sve uvozi?

Da zaštitimo Zlatiborsku/Užičku pršutu, a onaj najveći proizvođač na Zlatiboru je pravi od uvoznog mesa ko zna kakvog kvaliteta?

Gospodo, ne ide to tako, da bi se zaštitio neki prehrambeni proizvod, mora sve da bude lokalno proizvedeno, ne možete da uvezete meso iz Brazila, a pršuta da vam bude Užička.

A da ne pričam kako se kod nas muva sa papirima, pa za izvoz prerađevina u Rusiju oni traže papire da su sve životinje od kojih je meso proizvedeno i rođene i odgajene u Srbiji - dakle, ne možete ni da uvezete telad i odgajite u Srbiji, pa da to izvezete u Rusiju.

E, sad, vi sami zaključite kako se sa tim papirima muva i kako Srbija izveze samo u Rusiju više prerađevina nego što se proizvede mesa u Srbiji, a pored toga ono najkvalitetnije se izvozi na Zapad (npr. baby-beef) zbog bolje cene.

I onda mi nešto da zaštitimo... šta da zaštitimo, kad samo muvamo, a ono malo poštenih proizvođača nikad neće moći da proizvede dovoljne količine za neki ozbiljniji nastup na stranim tržištima.

hardcase

pre 3 godine

Nema slanine a ni pršute bez Užičke. A ove Hrvatske gluposti sam par puta probao i ništa specijalno, ukus kao i svaka druga sušena pršuta na vazduhu. Italijanska, Hrvatska ili Njeguški prušut, sve isti ukus.. Meni lično pršute i slanine nema bez dima i bukovih drva. Jedino nešta što iz daleka može prići Užičkoj pršuti i slanini je slanina i pršuta sa Švarcvalda, ali je mnogo blaža aroma dima, inače suše se na dimu od borovih iglica..
(kulov, 16. februar 2021 18:05)

Svaka reč je na mestu. Ja bih jedino dodao da svinja mora da ima oko 200kg da bi se dobila prava "adidas" slanina.

Сале

pre 3 godine

Сланина и шпек су исто, панчета није, то је димљена, сушена и пресована сланина са много мањим садржајем влаге. Углавном, ништа посебно. Боље пробајте шпанску јамон серано, па да онда кренемо у причу.

leba sira i slan´ne

pre 3 godine

itl. Pancetta deminutiv imenice pancia = trbuch.Pancetta = trbusna slanina.
nem. Speck
eng. Bacon
Sve to iskljucivo od svinje.

Sulic igor

pre 3 godine

Sto je bitno-nedavno je cijeli dinarski masiv proglasen parkom prirode i strogo zasticenim podrucjem. Znaci nema vise nikakvih zagadivaca. Panceta, prsut, spek, pecenica, licki krumpir, sir skripavac, basa ,med, ...proizvodi su cija potraznja duplo nadmasuje ponudu. Covjek prezimena Eror pravi teslinu Medizin sljivovicu. Cijena-45 e za 0,7 bocu. Mozete je popiti u exluzivnim hotelima i barovima u zg i na obali..Posla imq sve vise i navedeni prizvodi ce se traziti sve vise

Bolton

pre 3 godine

Нама сада преостаје да ми заштитимо Српску панчету и Српску печеницу у ЕУ, па да видимо која је боља.
(Деда Милоје Златиборац, 16. februar 2021 17:40)

Treba posteno priznati da je njihova dosta bolja,pre svega zbog geografskog polozaja i vetra koji duva tamo.
Recimo ja prsutu kupujem iskljucivo iz Mediteranskih zemalja, Hrvatska,CG,Spanija,Italija i eventualbo Slovenija.
Jednom sam u marketu na akciji kupio neku Nemacku prsutu,pa to je bilo jako,jako lose.

stoper4

pre 3 godine

Svaka čast, pametno. Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek?
(Simon, 16. februar 2021 17:47)

Kaže se i špek i slanina. Špek je germanizam

etizop

pre 3 godine

Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek? - ovisi o regiji, u slavoniji je slanina na moru od istre do dubrovnika je panceta a zagreb i sjeverni dio hrvatske je špek

Lijepa li si

pre 3 godine

slanina i panceta je ko fico i ferari.panceta ima poseban miris, susi se na buri i dimi mediteranskim drvima, ne bukva ni grab.malo odstoji u konobi od kamena i malo uhvati i miris vina.ma sta da pricam ko zna zna a ko nezna uzalud prica

Dex

pre 3 godine

Панчета је италијанска реч. А и Далмација.
(Стрелац, 16. februar 2021 17:12)

Kao prvo nisu patentirali rec (sto nije ni moguce). Kao drugo, ime Dalmacija je latinsko, odnosno u svom korenu ima latinsku verziju imena plemena koje je tu zivelo.

Dalmkraft

pre 3 godine

Hrvatska je geografski raznolika i svaki kraj ima svoje specifičnosti jer koriste lokalne prirodne resurse i proizvodi su različiti i svako ima pravo zastititi autohtoni proizvod. Za Dalmaciju je karakterističan čist zrak, čista voda, bura, škrta zemlja i mediteranska vegetacija, jadranska so, pa njihovi gastro proizvodi su različiti od npr. istih proizvoda regije koja nema buru, ima puno vlage, hrana za životinje je drugačija, začini drugaciji, drvo na kojem se dimi je drugacije i na kraju je finalni proizvod drugačijeg ukusa. Zato imaju pravo zastititi svoj proizvod a ne da se svašta prodaje pod njihovim imenom i tako im ruši ugled i zaradu.

bager

pre 3 godine

Butovi ,plecke i pecenicaa se kupuje po istocno slavonskim selima i o od crnih svinja ,mangulice pa odvoze u Dalmaciju na dalju obradu,,isto rade i istrijanci,,provereno

Ostin A

pre 3 godine

Svaka čast, pametno. Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek?
(Simon, 16. februar 2021 17:47)

Zavisi od kraja Hrvatske. Kaže se špek, slanina, panceta, pančeta. Ali svuda će te razumeti i dati slaninu :)

Ima i onaj vic, koja reč u Dalmatinskoj Zagori ima 2 slova n jedno pored drugog?
Slanna (brzo pričaju pa gutaju slovo "i" ponekad tamo)...

Che

pre 3 godine

Tu nije ništa sporno. Sporno bi bilo da rekli da je npr. ajvar hrvatski. Hrvati su imali ogroman problem s vinom teran koje je poznata sorta u Istri. Međutim to vino se proizvidilo i u Sloveniji, a pošto su Slovenci ušli prvi u EU oni su ga prvi registrovali kao svoji sortu. Kad su Hrvati ušli u EU dobili su zabranu da koriste naziv teran iako ga proizvide u 10× većim količinama od Slovenaca. Sad se to regulisalo.

kulov

pre 3 godine

Nema slanine a ni pršute bez Užičke. A ove Hrvatske gluposti sam par puta probao i ništa specijalno, ukus kao i svaka druga sušena pršuta na vazduhu. Italijanska, Hrvatska ili Njeguški prušut, sve isti ukus.. Meni lično pršute i slanine nema bez dima i bukovih drva. Jedino nešta što iz daleka može prići Užičkoj pršuti i slanini je slanina i pršuta sa Švarcvalda, ali je mnogo blaža aroma dima, inače suše se na dimu od borovih iglica..

Zika

pre 3 godine

U redu je to zaštiti zbog geografskog položaja ali...Ne pravi se to kao nekad!Ljudi nema,srbi su otišli i svega je mnogo manje!Kupuje se meso iz uvoza i nije to kao nekada!

Деда Милоје Златиборац

pre 3 godine

"Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji (EU). "

Нама сада преостаје да ми заштитимо Српску панчету и Српску печеницу у ЕУ, па да видимо која је боља.

Ccc

pre 3 godine

Ko nama brani da to isto radimo sa nasim proizvodima? Problem je sto nas ministar/ka poljoprivrede ima preca posla da ispija kafe Nego da razmislja o tome.

Dejan

pre 3 godine

Bravo. Lepo je čuti ovakve vesti, to znači da je moguće da na nekim mestima sede stručni ljudi sposobno da zastupaju interese svoje zemlje i gradjana, čak i na Balkanu.

BGD MISTER

pre 3 godine

Iz naslova bi se stekao utisak da su prisvojili slaninu i pečenicu kao autentično svoje proizvode što ne bi odgovaralo istini, ali se zapravo radi o tome da su bredirali slaninu i pečenicu iz Dalmacije, a tu nema ničeg spornog.

BGD MISTER

pre 3 godine

Iz naslova bi se stekao utisak da su prisvojili slaninu i pečenicu kao autentično svoje proizvode što ne bi odgovaralo istini, ali se zapravo radi o tome da su bredirali slaninu i pečenicu iz Dalmacije, a tu nema ničeg spornog.

Ccc

pre 3 godine

Ko nama brani da to isto radimo sa nasim proizvodima? Problem je sto nas ministar/ka poljoprivrede ima preca posla da ispija kafe Nego da razmislja o tome.

Dejan

pre 3 godine

Bravo. Lepo je čuti ovakve vesti, to znači da je moguće da na nekim mestima sede stručni ljudi sposobno da zastupaju interese svoje zemlje i gradjana, čak i na Balkanu.

Dalmkraft

pre 3 godine

Hrvatska je geografski raznolika i svaki kraj ima svoje specifičnosti jer koriste lokalne prirodne resurse i proizvodi su različiti i svako ima pravo zastititi autohtoni proizvod. Za Dalmaciju je karakterističan čist zrak, čista voda, bura, škrta zemlja i mediteranska vegetacija, jadranska so, pa njihovi gastro proizvodi su različiti od npr. istih proizvoda regije koja nema buru, ima puno vlage, hrana za životinje je drugačija, začini drugaciji, drvo na kojem se dimi je drugacije i na kraju je finalni proizvod drugačijeg ukusa. Zato imaju pravo zastititi svoj proizvod a ne da se svašta prodaje pod njihovim imenom i tako im ruši ugled i zaradu.

Bolton

pre 3 godine

Нама сада преостаје да ми заштитимо Српску панчету и Српску печеницу у ЕУ, па да видимо која је боља.
(Деда Милоје Златиборац, 16. februar 2021 17:40)

Treba posteno priznati da je njihova dosta bolja,pre svega zbog geografskog polozaja i vetra koji duva tamo.
Recimo ja prsutu kupujem iskljucivo iz Mediteranskih zemalja, Hrvatska,CG,Spanija,Italija i eventualbo Slovenija.
Jednom sam u marketu na akciji kupio neku Nemacku prsutu,pa to je bilo jako,jako lose.

Деда Милоје Златиборац

pre 3 godine

"Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji (EU). "

Нама сада преостаје да ми заштитимо Српску панчету и Српску печеницу у ЕУ, па да видимо која је боља.

Zika

pre 3 godine

U redu je to zaštiti zbog geografskog položaja ali...Ne pravi se to kao nekad!Ljudi nema,srbi su otišli i svega je mnogo manje!Kupuje se meso iz uvoza i nije to kao nekada!

Sulic igor

pre 3 godine

Sto je bitno-nedavno je cijeli dinarski masiv proglasen parkom prirode i strogo zasticenim podrucjem. Znaci nema vise nikakvih zagadivaca. Panceta, prsut, spek, pecenica, licki krumpir, sir skripavac, basa ,med, ...proizvodi su cija potraznja duplo nadmasuje ponudu. Covjek prezimena Eror pravi teslinu Medizin sljivovicu. Cijena-45 e za 0,7 bocu. Mozete je popiti u exluzivnim hotelima i barovima u zg i na obali..Posla imq sve vise i navedeni prizvodi ce se traziti sve vise

Lijepa li si

pre 3 godine

slanina i panceta je ko fico i ferari.panceta ima poseban miris, susi se na buri i dimi mediteranskim drvima, ne bukva ni grab.malo odstoji u konobi od kamena i malo uhvati i miris vina.ma sta da pricam ko zna zna a ko nezna uzalud prica

stoper4

pre 3 godine

Svaka čast, pametno. Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek?
(Simon, 16. februar 2021 17:47)

Kaže se i špek i slanina. Špek je germanizam

Che

pre 3 godine

Tu nije ništa sporno. Sporno bi bilo da rekli da je npr. ajvar hrvatski. Hrvati su imali ogroman problem s vinom teran koje je poznata sorta u Istri. Međutim to vino se proizvidilo i u Sloveniji, a pošto su Slovenci ušli prvi u EU oni su ga prvi registrovali kao svoji sortu. Kad su Hrvati ušli u EU dobili su zabranu da koriste naziv teran iako ga proizvide u 10× većim količinama od Slovenaca. Sad se to regulisalo.

Dex

pre 3 godine

Панчета је италијанска реч. А и Далмација.
(Стрелац, 16. februar 2021 17:12)

Kao prvo nisu patentirali rec (sto nije ni moguce). Kao drugo, ime Dalmacija je latinsko, odnosno u svom korenu ima latinsku verziju imena plemena koje je tu zivelo.

etizop

pre 3 godine

Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek? - ovisi o regiji, u slavoniji je slanina na moru od istre do dubrovnika je panceta a zagreb i sjeverni dio hrvatske je špek

Pera

pre 3 godine

Ovi Užičani sto se duvaju bolje da ćute. Ali stvarno nemojte sebe da lazete!!! Ja sam iz Srbije, srbin ali nemoj da preterujete! Dalmatinski prsut pa 5 mesta prazno pa Bosanski pa, ma vase uzicko je ona klasika teska, moj tast mnogo bolje susi od vas u selu Popović kod Mladenovca, duplo bolja od Uzicke.

bager

pre 3 godine

Butovi ,plecke i pecenicaa se kupuje po istocno slavonskim selima i o od crnih svinja ,mangulice pa odvoze u Dalmaciju na dalju obradu,,isto rade i istrijanci,,provereno

Ostin A

pre 3 godine

Svaka čast, pametno. Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek?
(Simon, 16. februar 2021 17:47)

Zavisi od kraja Hrvatske. Kaže se špek, slanina, panceta, pančeta. Ali svuda će te razumeti i dati slaninu :)

Ima i onaj vic, koja reč u Dalmatinskoj Zagori ima 2 slova n jedno pored drugog?
Slanna (brzo pričaju pa gutaju slovo "i" ponekad tamo)...

Ante

pre 3 godine

Ja kad uđem u Lidl, pa vidim Kajmak od 20 proizvođača, sve različite države.
Svi beru kajmak, ali ako je to izvorno srpsko jelo, tu vaše firme gube velik novac. Ispravite me ako kajmak nije vaš, nisam siguran, meni je uvijek prvi dojam kad neko kaže kajmak - Srbija.
Prvo ne bi nitko smio prodavati pod tim imenom, a drugo, ne bi se ni svašta zvalo kajmak, nego bi se točno znalo koji sastojci i omjer, sve. Znači, kvaliteta.
Npr, zaštičeni Paški sir, to je od ovaca koji pasu točno određeno bilje kojeg ima na otoku Pagu, i to daje tu aromu i siru, ali i mesu.
Pršuti se ne suše na borovima kako je netko napisao dolje, to je smrt za pršut... Suši se na smriki, crniki, grabu, na drvu koje nema smole..
Naša hrana je večinom lagana, aromatična, ali ja volim ljuto, pa zato obožavam slavonsku hranu.. ili roštilj po Srbiji, najbolji roštilj (Leskovac)..
Bio sam 3 mjeseca na takvoj hrani, i srečom sam se vratio doma na dalmatinsku kuhinju, inače bih najvjerovatnije umro za 2-3 godine. Iako to volim, valjda organizam nije navikao na takvu tešku hranu :D

hardcase

pre 3 godine

Nema slanine a ni pršute bez Užičke. A ove Hrvatske gluposti sam par puta probao i ništa specijalno, ukus kao i svaka druga sušena pršuta na vazduhu. Italijanska, Hrvatska ili Njeguški prušut, sve isti ukus.. Meni lično pršute i slanine nema bez dima i bukovih drva. Jedino nešta što iz daleka može prići Užičkoj pršuti i slanini je slanina i pršuta sa Švarcvalda, ali je mnogo blaža aroma dima, inače suše se na dimu od borovih iglica..
(kulov, 16. februar 2021 18:05)

Svaka reč je na mestu. Ja bih jedino dodao da svinja mora da ima oko 200kg da bi se dobila prava "adidas" slanina.

leba sira i slan´ne

pre 3 godine

itl. Pancetta deminutiv imenice pancia = trbuch.Pancetta = trbusna slanina.
nem. Speck
eng. Bacon
Sve to iskljucivo od svinje.

Veliki brat

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

Šta da obezbedi, kad nemamo mesa ni za lokalne potrebe, a za preradu se maltene sve uvozi?

Da zaštitimo Zlatiborsku/Užičku pršutu, a onaj najveći proizvođač na Zlatiboru je pravi od uvoznog mesa ko zna kakvog kvaliteta?

Gospodo, ne ide to tako, da bi se zaštitio neki prehrambeni proizvod, mora sve da bude lokalno proizvedeno, ne možete da uvezete meso iz Brazila, a pršuta da vam bude Užička.

A da ne pričam kako se kod nas muva sa papirima, pa za izvoz prerađevina u Rusiju oni traže papire da su sve životinje od kojih je meso proizvedeno i rođene i odgajene u Srbiji - dakle, ne možete ni da uvezete telad i odgajite u Srbiji, pa da to izvezete u Rusiju.

E, sad, vi sami zaključite kako se sa tim papirima muva i kako Srbija izveze samo u Rusiju više prerađevina nego što se proizvede mesa u Srbiji, a pored toga ono najkvalitetnije se izvozi na Zapad (npr. baby-beef) zbog bolje cene.

I onda mi nešto da zaštitimo... šta da zaštitimo, kad samo muvamo, a ono malo poštenih proizvođača nikad neće moći da proizvede dovoljne količine za neki ozbiljniji nastup na stranim tržištima.

kulov

pre 3 godine

Nema slanine a ni pršute bez Užičke. A ove Hrvatske gluposti sam par puta probao i ništa specijalno, ukus kao i svaka druga sušena pršuta na vazduhu. Italijanska, Hrvatska ili Njeguški prušut, sve isti ukus.. Meni lično pršute i slanine nema bez dima i bukovih drva. Jedino nešta što iz daleka može prići Užičkoj pršuti i slanini je slanina i pršuta sa Švarcvalda, ali je mnogo blaža aroma dima, inače suše se na dimu od borovih iglica..

Nema do Dalmacije, ali isto odo ja u Dansku po eure.

pre 3 godine

Slobodan@, nisam siguran da ce to biti moguce, s obzirom da je kulen zasticen na nivou EU kao izvorni proizvod iz Slavonije i Baranje. Onu cuvenu zutu oznaku ZOP a imaju: Baranjski kulen Belje, Slatinski kulen Mesopromet i Slavonski kulin, dakle ne kulen vec kulin, tako kazu Srijemci. Jako je skup, cijena mu je od 15 e kad su akcije, pa do 35 i cak 40e za kg kod manjih proizvodjaca. To je po meni ekstremno puno, jer je kulen gotov za max 6 mj. dok Dalmatinski prsut se susi minimalno 18 mj. a optimalno su 24 mj. a cijena mu je od 25 do 35 e za kg. Uz svo postovanje kulenu, on se ne moze mjeriti sa pravim Dalmatinskim prsutom. Tko je takav probao, zna da je ovo sta pisem istina. Ista stvar je sa pravom Dalmatinskom pancetom, iako mi je ona od Belja takodjer dobra, prava domaca Dalmatinska je nesto sasvim drugo, i po izgledu i okusu. Tvrda je i suha, ukus joj je izrazeniji i pikantniji, puniji od one Slavonske, ista je stvar i sa kobasicama. Jednostavno je podneblje obilja sunca, morske soli i bure ono sta ga izdvaja kao vrhunski proizvod najvise klase. I prsut i panceta i kobasice i sirevi. Ili med od mediteranskih trava, pa to je neka sasvim druga prica. Treba li dalje od Paskog sira ? Ili malo juznije Lecevackog ? Lp.

Сале

pre 3 godine

Сланина и шпек су исто, панчета није, то је димљена, сушена и пресована сланина са много мањим садржајем влаге. Углавном, ништа посебно. Боље пробајте шпанску јамон серано, па да онда кренемо у причу.

ury

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

kulen je slavonski bio i ostao, i vec je zasticen u slavoniji. kao i sremska kobasica u vojvodini.

Gremlin

pre 3 godine

Naslov je promašen, "Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica", nisu slanina i pečenica, ljudi kad pročitaju naslov odmah pomisle na domaću slaninu i pečenicu.

leptirica

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

kulen je slavonski bio i ostao, i vec je zasticen u slavoniji. kao i sremska kobasica u vojvodini.
(ury, 17. februar 2021 08:05)

Kulen, ko kulen se može proizvoditi i u Španjolskoj. Zato postoji zaštita geografskog porijekla. Slavonski kulen se može proizvoditi samo u Slavoniji i samo ako je proizveden tamo može imati oznaku Slavonski kulen. Slovenci su željeli zaštititi Varaždinsko kiselo zelje, koje veze sa Slovenijom nema, a trenutno proizvode i prodaju Leskovacke čevape i još neke proizvode koje opet veze nemaju sa Slovenijom. Za to se mora Srbija pobrinuti da to više nebude tako.

Ivan ZG

pre 3 godine

Vidim da komentatori nisu dobro razlikovali istarski pršut, dalmatinski pršut i talijanski pršut(onako kako su registrirani tj. zaštićeni).
Talijanski pršut je soljen nije dimljen i samo malo sušen, nekih 3 mjeseca, i zato je dosta vlažan i nije baš aromatičan.
Istarski pršut sadrži samo meso bez kože i masnog dijela. Ne dimi se, ali se nakon namakanja u soli preša da se istisne voda. Nakon toga se premazuje paprom. Suši se bez dima dosta dugo. Sigurno preko 6 mjeseci.
Dalmatinski pršut se soli, preša da izađe višak vode, dimi i suši na zraku (vjetru) najmanje godinu dana. Ne skida se koža ni masnoća. Meso je jako aromatično uslijed fermentacije godinu dana.
Dakle iako se isto zovu krajnji proizvodi su potpuno različiti.
Pečenica je soljeni, dimljeni i sušeni dio mesa od karmenadla (nemam pojma kako vi to zovete).

kvasnik_mile

pre 3 godine

Оба производа имају своје особености и заслужују да, као такви, буду препознати и класификовани. Иначе врхунски производи, али о укусима не вреди расправљати!

Zoki

pre 3 godine

Neka me neko ispravi ako grešim, ali dalmatinska panceta je suva i mesnata slanina, poprilično se razlikuje od onoga što Italijani zovu pancetta. Dalmatinska pečenica nije isto što i dalmatinski pršut. U pitanju je ono što u Srbiji nazivamo pršutom, tanji komadi mesa sa leđa. Dalmatinski pršut je sličan onome što Italijani nazivaju prosciutto. Dalmatinska pečenica se suši na vazduhu, sa hladnim dimom. U Šumadiji se pršuta obično suši na toplijem dimu i više se dimi. Užička pršuta bi trebala da bude od goveđeg mesa.

kvasnik_mile

pre 3 godine

Оба производа имају своје особености и заслужују да, као такви, буду препознати и класификовани. Иначе врхунски производи, али о укусима не вреди расправљати!

nula21

pre 3 godine

(Pozz iz dalmacije, 16. februar 2021 16:42)

Ovdi kod nas panceta, slanina, sapunjara, obrazina tj guanciale je sve - slanina :D Mozda jos stariji eventualno prave ozbiljnu razliku.

Vlada

pre 3 godine

(Bolton, 16. februar 2021 20:56)

To sto si rekao je potpuno suludo. Sa Balkana realno jedino Njeguska prsuta i domace dimljene sunke is Vojvodine (pre svega Banata) su klasa iznad svega sto si nabrojao. Dalamatinska je za Njegusku prosto klasa ispod a negde u rangu italijankse prsute iz Parme. Spanski Jamon de Jabugo je dobar (bolji od dalmatinske i italijanske) ali opet meni manje ukusan nego ove nase koje sam izdvojio. A jeo sam u nekoliko navrata Jamon de Jabugo koji kosta 300 evra za kilo. Prosto, malo dima i slada koji imaju Njeguska i Banatska sunka cine da su klasa iznad svih ostalih. Ja pecenice ne volim, makar bila i Uzicka jer su mi sve suve i tvrde u odnosu na prsutu i sunku. A sto se slanine tice, tu postoji samo Banat (bila mesna ili cisto bela).

guska koja je spasla Rim

pre 2 godine

Dalmatinski pršut je sličan onome što Italijani nazivaju prosciutto.
(Zoki, 17. februar 2021 05:30)

Prosciutto (šunka) znači "prosušeno". Može biti prosciutto crudo (sirovo, to je ono što mi zovemo "pršut"), ili prosciutto cotto (kuvano, npr. praška šunka).

kulov

pre 3 godine

Nema slanine a ni pršute bez Užičke. A ove Hrvatske gluposti sam par puta probao i ništa specijalno, ukus kao i svaka druga sušena pršuta na vazduhu. Italijanska, Hrvatska ili Njeguški prušut, sve isti ukus.. Meni lično pršute i slanine nema bez dima i bukovih drva. Jedino nešta što iz daleka može prići Užičkoj pršuti i slanini je slanina i pršuta sa Švarcvalda, ali je mnogo blaža aroma dima, inače suše se na dimu od borovih iglica..

Zika

pre 3 godine

U redu je to zaštiti zbog geografskog položaja ali...Ne pravi se to kao nekad!Ljudi nema,srbi su otišli i svega je mnogo manje!Kupuje se meso iz uvoza i nije to kao nekada!

hardcase

pre 3 godine

Nema slanine a ni pršute bez Užičke. A ove Hrvatske gluposti sam par puta probao i ništa specijalno, ukus kao i svaka druga sušena pršuta na vazduhu. Italijanska, Hrvatska ili Njeguški prušut, sve isti ukus.. Meni lično pršute i slanine nema bez dima i bukovih drva. Jedino nešta što iz daleka može prići Užičkoj pršuti i slanini je slanina i pršuta sa Švarcvalda, ali je mnogo blaža aroma dima, inače suše se na dimu od borovih iglica..
(kulov, 16. februar 2021 18:05)

Svaka reč je na mestu. Ja bih jedino dodao da svinja mora da ima oko 200kg da bi se dobila prava "adidas" slanina.

Деда Милоје Златиборац

pre 3 godine

"Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji (EU). "

Нама сада преостаје да ми заштитимо Српску панчету и Српску печеницу у ЕУ, па да видимо која је боља.

Сале

pre 3 godine

Сланина и шпек су исто, панчета није, то је димљена, сушена и пресована сланина са много мањим садржајем влаге. Углавном, ништа посебно. Боље пробајте шпанску јамон серано, па да онда кренемо у причу.

Bolton

pre 3 godine

Нама сада преостаје да ми заштитимо Српску панчету и Српску печеницу у ЕУ, па да видимо која је боља.
(Деда Милоје Златиборац, 16. februar 2021 17:40)

Treba posteno priznati da je njihova dosta bolja,pre svega zbog geografskog polozaja i vetra koji duva tamo.
Recimo ja prsutu kupujem iskljucivo iz Mediteranskih zemalja, Hrvatska,CG,Spanija,Italija i eventualbo Slovenija.
Jednom sam u marketu na akciji kupio neku Nemacku prsutu,pa to je bilo jako,jako lose.

Vlada

pre 3 godine

(Bolton, 16. februar 2021 20:56)

To sto si rekao je potpuno suludo. Sa Balkana realno jedino Njeguska prsuta i domace dimljene sunke is Vojvodine (pre svega Banata) su klasa iznad svega sto si nabrojao. Dalamatinska je za Njegusku prosto klasa ispod a negde u rangu italijankse prsute iz Parme. Spanski Jamon de Jabugo je dobar (bolji od dalmatinske i italijanske) ali opet meni manje ukusan nego ove nase koje sam izdvojio. A jeo sam u nekoliko navrata Jamon de Jabugo koji kosta 300 evra za kilo. Prosto, malo dima i slada koji imaju Njeguska i Banatska sunka cine da su klasa iznad svih ostalih. Ja pecenice ne volim, makar bila i Uzicka jer su mi sve suve i tvrde u odnosu na prsutu i sunku. A sto se slanine tice, tu postoji samo Banat (bila mesna ili cisto bela).

Ccc

pre 3 godine

Ko nama brani da to isto radimo sa nasim proizvodima? Problem je sto nas ministar/ka poljoprivrede ima preca posla da ispija kafe Nego da razmislja o tome.

Sulic igor

pre 3 godine

Sto je bitno-nedavno je cijeli dinarski masiv proglasen parkom prirode i strogo zasticenim podrucjem. Znaci nema vise nikakvih zagadivaca. Panceta, prsut, spek, pecenica, licki krumpir, sir skripavac, basa ,med, ...proizvodi su cija potraznja duplo nadmasuje ponudu. Covjek prezimena Eror pravi teslinu Medizin sljivovicu. Cijena-45 e za 0,7 bocu. Mozete je popiti u exluzivnim hotelima i barovima u zg i na obali..Posla imq sve vise i navedeni prizvodi ce se traziti sve vise

Lijepa li si

pre 3 godine

slanina i panceta je ko fico i ferari.panceta ima poseban miris, susi se na buri i dimi mediteranskim drvima, ne bukva ni grab.malo odstoji u konobi od kamena i malo uhvati i miris vina.ma sta da pricam ko zna zna a ko nezna uzalud prica

Dex

pre 3 godine

Панчета је италијанска реч. А и Далмација.
(Стрелац, 16. februar 2021 17:12)

Kao prvo nisu patentirali rec (sto nije ni moguce). Kao drugo, ime Dalmacija je latinsko, odnosno u svom korenu ima latinsku verziju imena plemena koje je tu zivelo.

Dejan

pre 3 godine

Bravo. Lepo je čuti ovakve vesti, to znači da je moguće da na nekim mestima sede stručni ljudi sposobno da zastupaju interese svoje zemlje i gradjana, čak i na Balkanu.

Dalmkraft

pre 3 godine

Hrvatska je geografski raznolika i svaki kraj ima svoje specifičnosti jer koriste lokalne prirodne resurse i proizvodi su različiti i svako ima pravo zastititi autohtoni proizvod. Za Dalmaciju je karakterističan čist zrak, čista voda, bura, škrta zemlja i mediteranska vegetacija, jadranska so, pa njihovi gastro proizvodi su različiti od npr. istih proizvoda regije koja nema buru, ima puno vlage, hrana za životinje je drugačija, začini drugaciji, drvo na kojem se dimi je drugacije i na kraju je finalni proizvod drugačijeg ukusa. Zato imaju pravo zastititi svoj proizvod a ne da se svašta prodaje pod njihovim imenom i tako im ruši ugled i zaradu.

BGD MISTER

pre 3 godine

Iz naslova bi se stekao utisak da su prisvojili slaninu i pečenicu kao autentično svoje proizvode što ne bi odgovaralo istini, ali se zapravo radi o tome da su bredirali slaninu i pečenicu iz Dalmacije, a tu nema ničeg spornog.

etizop

pre 3 godine

Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek? - ovisi o regiji, u slavoniji je slanina na moru od istre do dubrovnika je panceta a zagreb i sjeverni dio hrvatske je špek

Che

pre 3 godine

Tu nije ništa sporno. Sporno bi bilo da rekli da je npr. ajvar hrvatski. Hrvati su imali ogroman problem s vinom teran koje je poznata sorta u Istri. Međutim to vino se proizvidilo i u Sloveniji, a pošto su Slovenci ušli prvi u EU oni su ga prvi registrovali kao svoji sortu. Kad su Hrvati ušli u EU dobili su zabranu da koriste naziv teran iako ga proizvide u 10× većim količinama od Slovenaca. Sad se to regulisalo.

Pera

pre 3 godine

Ovi Užičani sto se duvaju bolje da ćute. Ali stvarno nemojte sebe da lazete!!! Ja sam iz Srbije, srbin ali nemoj da preterujete! Dalmatinski prsut pa 5 mesta prazno pa Bosanski pa, ma vase uzicko je ona klasika teska, moj tast mnogo bolje susi od vas u selu Popović kod Mladenovca, duplo bolja od Uzicke.

Ostin A

pre 3 godine

Svaka čast, pametno. Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek?
(Simon, 16. februar 2021 17:47)

Zavisi od kraja Hrvatske. Kaže se špek, slanina, panceta, pančeta. Ali svuda će te razumeti i dati slaninu :)

Ima i onaj vic, koja reč u Dalmatinskoj Zagori ima 2 slova n jedno pored drugog?
Slanna (brzo pričaju pa gutaju slovo "i" ponekad tamo)...

bager

pre 3 godine

Butovi ,plecke i pecenicaa se kupuje po istocno slavonskim selima i o od crnih svinja ,mangulice pa odvoze u Dalmaciju na dalju obradu,,isto rade i istrijanci,,provereno

stoper4

pre 3 godine

Svaka čast, pametno. Ovde kod nas isto ima lepe pancete ali prava slanina je slanina. Čini mi se da u Hrvatskoj slaninu zovu špek?
(Simon, 16. februar 2021 17:47)

Kaže se i špek i slanina. Špek je germanizam

ury

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

kulen je slavonski bio i ostao, i vec je zasticen u slavoniji. kao i sremska kobasica u vojvodini.

Nema do Dalmacije, ali isto odo ja u Dansku po eure.

pre 3 godine

Slobodan@, nisam siguran da ce to biti moguce, s obzirom da je kulen zasticen na nivou EU kao izvorni proizvod iz Slavonije i Baranje. Onu cuvenu zutu oznaku ZOP a imaju: Baranjski kulen Belje, Slatinski kulen Mesopromet i Slavonski kulin, dakle ne kulen vec kulin, tako kazu Srijemci. Jako je skup, cijena mu je od 15 e kad su akcije, pa do 35 i cak 40e za kg kod manjih proizvodjaca. To je po meni ekstremno puno, jer je kulen gotov za max 6 mj. dok Dalmatinski prsut se susi minimalno 18 mj. a optimalno su 24 mj. a cijena mu je od 25 do 35 e za kg. Uz svo postovanje kulenu, on se ne moze mjeriti sa pravim Dalmatinskim prsutom. Tko je takav probao, zna da je ovo sta pisem istina. Ista stvar je sa pravom Dalmatinskom pancetom, iako mi je ona od Belja takodjer dobra, prava domaca Dalmatinska je nesto sasvim drugo, i po izgledu i okusu. Tvrda je i suha, ukus joj je izrazeniji i pikantniji, puniji od one Slavonske, ista je stvar i sa kobasicama. Jednostavno je podneblje obilja sunca, morske soli i bure ono sta ga izdvaja kao vrhunski proizvod najvise klase. I prsut i panceta i kobasice i sirevi. Ili med od mediteranskih trava, pa to je neka sasvim druga prica. Treba li dalje od Paskog sira ? Ili malo juznije Lecevackog ? Lp.

Ante

pre 3 godine

Ja kad uđem u Lidl, pa vidim Kajmak od 20 proizvođača, sve različite države.
Svi beru kajmak, ali ako je to izvorno srpsko jelo, tu vaše firme gube velik novac. Ispravite me ako kajmak nije vaš, nisam siguran, meni je uvijek prvi dojam kad neko kaže kajmak - Srbija.
Prvo ne bi nitko smio prodavati pod tim imenom, a drugo, ne bi se ni svašta zvalo kajmak, nego bi se točno znalo koji sastojci i omjer, sve. Znači, kvaliteta.
Npr, zaštičeni Paški sir, to je od ovaca koji pasu točno određeno bilje kojeg ima na otoku Pagu, i to daje tu aromu i siru, ali i mesu.
Pršuti se ne suše na borovima kako je netko napisao dolje, to je smrt za pršut... Suši se na smriki, crniki, grabu, na drvu koje nema smole..
Naša hrana je večinom lagana, aromatična, ali ja volim ljuto, pa zato obožavam slavonsku hranu.. ili roštilj po Srbiji, najbolji roštilj (Leskovac)..
Bio sam 3 mjeseca na takvoj hrani, i srečom sam se vratio doma na dalmatinsku kuhinju, inače bih najvjerovatnije umro za 2-3 godine. Iako to volim, valjda organizam nije navikao na takvu tešku hranu :D

Zoki

pre 3 godine

Neka me neko ispravi ako grešim, ali dalmatinska panceta je suva i mesnata slanina, poprilično se razlikuje od onoga što Italijani zovu pancetta. Dalmatinska pečenica nije isto što i dalmatinski pršut. U pitanju je ono što u Srbiji nazivamo pršutom, tanji komadi mesa sa leđa. Dalmatinski pršut je sličan onome što Italijani nazivaju prosciutto. Dalmatinska pečenica se suši na vazduhu, sa hladnim dimom. U Šumadiji se pršuta obično suši na toplijem dimu i više se dimi. Užička pršuta bi trebala da bude od goveđeg mesa.

kvasnik_mile

pre 3 godine

Оба производа имају своје особености и заслужују да, као такви, буду препознати и класификовани. Иначе врхунски производи, али о укусима не вреди расправљати!

Gremlin

pre 3 godine

Naslov je promašen, "Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica", nisu slanina i pečenica, ljudi kad pročitaju naslov odmah pomisle na domaću slaninu i pečenicu.

nula21

pre 3 godine

(Pozz iz dalmacije, 16. februar 2021 16:42)

Ovdi kod nas panceta, slanina, sapunjara, obrazina tj guanciale je sve - slanina :D Mozda jos stariji eventualno prave ozbiljnu razliku.

kvasnik_mile

pre 3 godine

Оба производа имају своје особености и заслужују да, као такви, буду препознати и класификовани. Иначе врхунски производи, али о укусима не вреди расправљати!

leptirica

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

kulen je slavonski bio i ostao, i vec je zasticen u slavoniji. kao i sremska kobasica u vojvodini.
(ury, 17. februar 2021 08:05)

Kulen, ko kulen se može proizvoditi i u Španjolskoj. Zato postoji zaštita geografskog porijekla. Slavonski kulen se može proizvoditi samo u Slavoniji i samo ako je proizveden tamo može imati oznaku Slavonski kulen. Slovenci su željeli zaštititi Varaždinsko kiselo zelje, koje veze sa Slovenijom nema, a trenutno proizvode i prodaju Leskovacke čevape i još neke proizvode koje opet veze nemaju sa Slovenijom. Za to se mora Srbija pobrinuti da to više nebude tako.

Ivan ZG

pre 3 godine

Vidim da komentatori nisu dobro razlikovali istarski pršut, dalmatinski pršut i talijanski pršut(onako kako su registrirani tj. zaštićeni).
Talijanski pršut je soljen nije dimljen i samo malo sušen, nekih 3 mjeseca, i zato je dosta vlažan i nije baš aromatičan.
Istarski pršut sadrži samo meso bez kože i masnog dijela. Ne dimi se, ali se nakon namakanja u soli preša da se istisne voda. Nakon toga se premazuje paprom. Suši se bez dima dosta dugo. Sigurno preko 6 mjeseci.
Dalmatinski pršut se soli, preša da izađe višak vode, dimi i suši na zraku (vjetru) najmanje godinu dana. Ne skida se koža ni masnoća. Meso je jako aromatično uslijed fermentacije godinu dana.
Dakle iako se isto zovu krajnji proizvodi su potpuno različiti.
Pečenica je soljeni, dimljeni i sušeni dio mesa od karmenadla (nemam pojma kako vi to zovete).

leba sira i slan´ne

pre 3 godine

itl. Pancetta deminutiv imenice pancia = trbuch.Pancetta = trbusna slanina.
nem. Speck
eng. Bacon
Sve to iskljucivo od svinje.

Veliki brat

pre 3 godine

Nedimoviću, preduzmi nešto po ovom pitanju. Prvo Bačko petrovački kulen, pa ostalo.
(Slobodan, 16. februar 2021 20:26)

Šta da obezbedi, kad nemamo mesa ni za lokalne potrebe, a za preradu se maltene sve uvozi?

Da zaštitimo Zlatiborsku/Užičku pršutu, a onaj najveći proizvođač na Zlatiboru je pravi od uvoznog mesa ko zna kakvog kvaliteta?

Gospodo, ne ide to tako, da bi se zaštitio neki prehrambeni proizvod, mora sve da bude lokalno proizvedeno, ne možete da uvezete meso iz Brazila, a pršuta da vam bude Užička.

A da ne pričam kako se kod nas muva sa papirima, pa za izvoz prerađevina u Rusiju oni traže papire da su sve životinje od kojih je meso proizvedeno i rođene i odgajene u Srbiji - dakle, ne možete ni da uvezete telad i odgajite u Srbiji, pa da to izvezete u Rusiju.

E, sad, vi sami zaključite kako se sa tim papirima muva i kako Srbija izveze samo u Rusiju više prerađevina nego što se proizvede mesa u Srbiji, a pored toga ono najkvalitetnije se izvozi na Zapad (npr. baby-beef) zbog bolje cene.

I onda mi nešto da zaštitimo... šta da zaštitimo, kad samo muvamo, a ono malo poštenih proizvođača nikad neće moći da proizvede dovoljne količine za neki ozbiljniji nastup na stranim tržištima.

guska koja je spasla Rim

pre 2 godine

Dalmatinski pršut je sličan onome što Italijani nazivaju prosciutto.
(Zoki, 17. februar 2021 05:30)

Prosciutto (šunka) znači "prosušeno". Može biti prosciutto crudo (sirovo, to je ono što mi zovemo "pršut"), ili prosciutto cotto (kuvano, npr. praška šunka).