Utorak, 16.02.2021.

14:34

Britanski istoričar nahvalio "Daru iz Jasenovca": "Film bio na udaru neopravdanih kritika"

Izvor: B92

Britanski istorièar nahvalio "Daru iz Jasenovca": "Film bio na udaru neopravdanih kritika" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 3 godine

kako se samo olako udruži zapad protiv srbije kad treba da se prikaže istorija stradanja u jasenovcu... a mi, srbi, ćutimo i tiho pratimo komentare, umesto da pokrenemo lavinu, pa i rusiju i kinu, neka se uplete politika, neka se digne još veća prašina, možda će neko nekad pogledati istinu u oči i reći:"jeste, bilo je tako, ali to je davno prošlo vreme "... ndh nacisti i fašisti i dalje postoje, a dok je to tako, neće biti mira...

NN_lice

pre 3 godine

Ovi što pominju krivicu kralja Aleksandra za stvaranje Jugoslavije, dobrim delom greše, jer je kralj tek negde 1916. godine prihvatio nakon višegodišnjeg ubeđivanja srpskih političara da prihvarti stvaranje zajedničke države.
Suštinski krivica je kao što reče jedan istoričar, na srpskim političarima još od kaja XIX veka, počevši od Nikole Pašića, preko S. Jovanovića, do Stojana Protića, Stojana Novakoviča & etc., da Srbija treba da predstavlja "Pijemont" svih južnih Slovena i da je na Srbima taj istorijski zadatak da oslobode svoju braću. Tu leži naš problem. Megalomanija naših političara, kompleks više vrednosti i ta naša poslovična gordost (uvek suprotstavljena osnovnim hrišćanskim vrednostima) taj besmisleni osećaj "važnosti" i nepotrebne velikodušnosti da mi spasavamo nekoga zarad ničega i iza toga gotovo uvek stoje naše elite, naši političari. Oni su naša najveća boljka. Lako ćemo mi posle i za narod i za kralja i za crkvu.

Stojko

pre 3 godine

Poznati smo u svijetu po lažima...
(Nikola, 17. februar 2021 07:12) 

Poznati ste i kao najhrabriji narod na svetu, ali ne zato sto se niceg ne plasite nego sto se niceg ne stidite.

nestor

pre 3 godine

(Flesh, 17. februar 2021 07:03)

Lave, ne bih da ulazim u priču o četnicima... Ali reći za vojsku NDH da je bila ozbiljna je u najmanju ruku neozbiljno. Imaš li tu tvrdnju da podržiš nekom recimo vojničkom pobedom te vojske? Iživljavanje nad civilima se ne računa...

Lepo razmišljaš, ali stašno je sve to

pre 3 godine

(SamoRazmisljam, 16. februar 2021 22:38) се развило и усташтво. Незадовољство је било појачано убиством Радића 1928. и других у Скупштини и прилично благом реакцијом правосуђа.( nije baš tačno dobio 20 godina, ali branilo ga 35 advokata??) O ovom ubistvu svi znaju, to se uči u školi!

@ samo razmišljam eto tako ti neko objašnjava, a odlično pitanje si postavio. A sa tim da je Srbin pokušao antentat na Kralja Aleksandra 1921?

A šta ćemo sa Djurom Djakovićem???
Zbog bojkotla skupštine, pazi bojkot :( svu vlast preuzima Srbin generl Živković i posle hapšenja, izdaje naredjenje mučenja i ubistva Djakovića i Hećimovića 1931. Da vidim svi se odriču tih komunista, pa zato na Wikipediji ne stoji ništa, možda su Jugosloveni? Više nema njegove ulice u Beogradu, mučki ubijen čovek, hm? A kakvu su mu sahranu priredili u staroj Jugoslaviji, Tito i partija 1949!Inače strana štampa pisala " ubijeni kao psi bivši narodni poslanici" " policajci ubice".

A ti meni ovo objasni, počinje 2.svetski rat. Imaš Hitlera, čudovište u Evropi. A šta Srbi rade, ulaze u gradjanski rat??? Kao što neki kaže ta mrznja datira i pre I.svetskog rata.( za Hrvate) A kad počinje Srbin da mrzi Srbina? I otkud ovoliko mržnje na celom Balkanu? Možda se i zato sve stavlja pod tepih i niko ništa ne proučava.

Samo istina i činjenice

pre 3 godine

Za ove koji se pitaju zašto je tako moralo biti,neka guglaju o Prvom katoličkom kongresu,održanom u Zagrebu 1900.godine.Odluke donesene na tom kongresu su zapečatile sudbinu Srpskoga življa u tadašnjoj Austrougarskoj Monarhiji.

Hocu pikim necu pikim

pre 3 godine

@ Ser Kokeza od FSS-a

Rekao bih da gresite.
Ako je ovo umetnički film, a na tome se insistira, onda je podela takva kakva jeste. Onakva kako je režiser zamislio ili koliko je imao para da plati honorare glumcima.
Ako je trebalo birati bolje glumce jer je ovaj film važan za nas, kako kažete, onda baš i nije umetnički. Onda je ipak propaganda, makar delimična. A to je potvrdila u nastupu i gospođa Trivan. Samo, u tom slučaju nema ljutnje kad kritika oplete po filmu jednostrano i pristrasno. Ili je film dokumentaristički pa se spremite za čas štreberski, ili je umetnički a onda mu treba dati vremena da nađe mesto kod publike.

Bo_Sana_c

pre 3 godine

Problem je da je lik historičar i naravno da mu se dopada film jer on to posmatra dokumentovano i na činjenicama.. Drugačije je sa filmskim kritičarima za njih je film umjetnost i kroz tu prizmu gledaju film istinitost samih događaja iz filma je za njih relativan pojam i ne utiče baš mnogo na subjektivno doživljavanje samog filma..

Sveto

pre 3 godine

HVALA TI, DARO!
Da si dobila "oskara" lično bih se razočarao.
Ti nisi svet iz mašte, već stvarnost i istina,
ti nisi Holivud, grad umišljenih izmišljotina,
već Jasenovac, logor postojećih duša
koje sada vape za slobodom, istinu govoreć' živima!

Vagar

pre 3 godine

Oni koji su u ovom filmu videli srpsku propagandu savetujem da pogledaju Američku "History"emisiju koja dokumentovano govori o Ustaškim logorima za Srbe i Jevreje i ubijanju dece.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Mene je jednostavno sramota da mi gledamo u pravcu zapada koji nas na sve nacine mrzi.Vatikan Englezi veliki zlocinacki duo je zasluzio da ih nema.
Zasto je Srbija dozvolila da se takvo zlo desi nasem narodu?Dozvolila 1914 1941 1991...Na Kordunu Hercegovini su nestajale porodice koje su preglasane 1991 a sve zaslugom srpske vlastele.
Na kraju dođes do toga da jedan Hrvat prica o ustasama kao o obicnoj vojsci.Jos smo bili sa njima u drzavi.Zamisli Židova sa Svabama!?Ne mozes.Kad bude Srbin vodio Srbe onda ce i nasoj drzavi krenuti sve na bolje.
Nasa deca uopste ne znaju za sve te jame logore u kojima su vrseni zverski zlocini.Magnum krimen je bukvar zla vođenog iz Vatikana.Knjiga Kaput je jedan istorijski zapisnik za celu Evropu.
Lordan Zafranovic je sve opisao u svoja dva vrhunska dela Okupacija u 26 slika i Krv i pepeo Jasenovca.Sve se zna ko zeli da sazna.
Mi moramo poceti snimati filmove i serije o mnogobrojnim bitkama naucnicima knjizevnicima...Imamo toliko materijala da ne trebamo izmisljati ko Holivud svoje heroje.
Sve ce to doci na svoje mesto...

anti_dot_pardon_bot

pre 3 godine

@ hajduk, 17. februar 2021 08:07

Plašim se prijatelju da imaš pravo, ali je kod vas u dvorištu mnogo veći problem u tom smislu.
Pre 11 godina, upoznao sam momka iz Crkvenice od 27 godina. Radili smo na brodu gde je bilo baš dosta i Srba i Hrvata, ali se "trefilo" da mu Srbi budu bliskiji nego Hrvati.
Nakon 3 nedelje čovek kaže da mu je najveći problem pre dolaska bio "kako da izdrži sa Srbima na istom mestu".
Jedan od nas mu je danas kum.
Pozdrav Bili.

Pilipenda

pre 3 godine

U Hrvatskoj su posle 91 - e, srušena 3500 spomenika NOB - a, spomenika koji podsećaju na borbu protiv fašizma. Pa kome su smetali, mladoj demokraciji? Pa ko ih je rušio, napredna inteligencija?

Erikson

pre 3 godine

Istoriju piše pobednik, a prepravlja je pobeđeni kad dobije svojih 5 minuta, i tako dalje dok više nikome ništa nije jasno.

Branko Velebit

pre 3 godine

Film I nije toliko bitan, koliko Nase secanje I postovanje prema zrtvama. Nasi potomci moraju znati I za Staru Gradisku I Jasenovac I crkvu u Glini I I Jadovno.......

Dejan

pre 3 godine

Steta sto film nece doziveti veci upeh,mozda je trebalo glavnu junakinju/ulogu prestaviti kao Jevrejku a kroz to im provuci pricu o stradanju Srba da bi to dalje progurao mocni Jevrejski lobi(cak i pomogli u finansiranju i snimanju filma )Ja sam to nekako i naslucivao ali u svakom slucaju sve pohvale da se konacno snimi jedan film o Jasenovcu.

Mara iz Daruvara

pre 3 godine

Mi smo od strane velikih sila i pazljivom politikom zaštite sopstvenu interesa od strane susednih naroda, potpuno pobedjeni kao država i nacija, smanjeni i fizički i kroz desrbizaciju jer danas je sramota i pogrdno i reći da si Srbin, i istorijski smo poniženi od istih i gurnuti na rub istorije.

Samo što ste kreirani početkom 19. vijeka, već ste poraženi. Da Srbi meni plate, koliko su platili ovom Britancu, ja bih na sva zvona hvalio ovaj film.

па да

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.
(Sava, 16. februar 2021 23:54)
Ja ga isto nerazumijem , gdje može usporediti jednu ozbiljnu vojsku sa bradatim spodobama!!
(Flesh, 17. februar 2021 07:03)

Koliko je puta ta, tvoja "ozbiljna" vojska, menjala oznake ili ti obrnula šinjele tokom tih godina? Koliko je puta ta, tvoja "ozbiljna" vojska, menjala ideologiju tih godina? Ozbiljno te pitam, dva puta ili tri puta? Tako nešto?

"Kitio si cvećem svakog osvajača.
Pevajuć' mu himne, bestidno i glasno..."

Istorija

pre 3 godine

Jasenovac apsolutno nije poznat na Zapadu. Ne zato sto su zapadnjaci pokvareni nego sto je Tito to ignorisao i nije govorio o tome skoro 30 godina. U tim godinama je napisana istorija drugog svetskog rata koja se predaje u skolama. Cak i u Srbiji je znanje minimalno. Sad doci sa ovom pricom (koja je po surovosti gora nego Ausvic) je za zapadnjake nesto neverovatno i kao los horor film. Zato samo pravi istoricar sa znanjem sta se stvarno desavalo moze da da objektivnu ocenu

a

pre 3 godine

Do stvaranja NDH,postojale su Dalmacija,Slavonija,Dubrovnik i Hrva-
tska,kao odvojene celine kroz celu istoriju.Hrvatska je Zagreb sa
okolinom.Zahvljujući olakom shvatanju hrvata od strane Karađorđevića,
uz veliku pomoć Čerčila i Staljina,Zagreb se rastegao posle 2. svet-
skog rata.NDH je bila skoro do centra Beograda(stara nemačka "ljubav").

hajduk

pre 3 godine

Bas je prosto nevjerovatno kako imamo razlicita prihvatanja povjesti! Tu i jesu svi nasi zajednicki problemi. Ja nemam problema jer idem amo tamo ali mi strasno kad citam nebuloze i vjekovne
mrznje Hrvata prema Srbima... da li to mozete da progutate? To vam serviraju isti oni koji se tako odrzavaju na vlasti 30 godina. Mislite ljudi svojom glavom i istrazite malo nazavisne medije iz drugih zemalja. Mrznja ne pomaze bas nikome.

па да

pre 3 godine

Bas je prosto nevjerovatno kako imamo razlicita prihvatanja povjesti! Tu i jesu svi nasi zajednicki problemi. Ja nemam problema jer idem amo tamo ali mi strasno kad citam nebuloze i vjekovne
mrznje Hrvata prema Srbima... da li to mozete da progutate? To vam serviraju isti oni koji se tako odrzavaju na vlasti 30 godina. Mislite ljudi svojom glavom i istrazite malo nazavisne medije iz drugih zemalja. Mrznja ne pomaze bas nikome.
(hajduk, )

Čoveče o čemu pričaš? Uzmimo npr ćirilićno pismo, ćirilica je samo pismo(koje uzgred rečeno koristi još jedno pet/šest slovenskih naroda) pa opet očima ne možete da je vidite, toliko da razbijate table ispisane ovim pismom i to samo zato što je ona za vas sinonim za Srbe. Samo to da se spomene, drugo ne mora, je dovoljno da se vidi ko ima veći problem i koga truju!

Nataša

pre 3 godine

Matrica je zakucana još pre 30 god. i ona glasi :izbaciš LAŽ o Srbima, svugde je plasiraš i posle je kasno-možemo mi da imamo sve dokaze da je to laž,ne vredi, to je otišlo u svet i ni hiljadu istina ne mogu to obrisati. To sa ponosom rade svi:Albanci, Hrvati, iz BiH, to ne kriju i uvek nanovo uživaju kako im to lako uspeva. Tako je i sa onom sramotnom kritikom filma ali u takvom svetu živimo, platiš lobistu masno i završio si posao. Mada... Krčag ide na vodu dok se ne razbije. A sve tajne jednom isplivaju i sve jame jednom će se otvoriti. Era Vodolije je, jame se ponegde već otvaraju.I sve ovo me ne čudi-kad zrak svetlosti prodre u brlog, pacovi se razjure panično na sve strane, grizu i ciče-na koga ovo liči, susjedi, a?!

pljeskavica

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)


Cetnici i Ustase nikada nisu saradjivali!
To je komunisticka laz, koja nije potkrepljena ni jednim dokazom.

Prica se o Cetnicima kao o nekoj paravojnoj formaciji, a u pitanju je zvanicna armija Kraljevine Jugoslavije koja je morala da se bori istovremeno i protiv okupatora i protiv revolucionara koji su rusili drzavu teroristickim napadima.

Sto se tice (ne)priznavanja zlocina, kako vam se ta teza uklapa u slucaj Hrvatske ili Kosova? I zar stvarno verujete da je to tako, da svet na tom principu funkcionise?

Da li treba da govorimo o genocidu anglosaksonaca nad Indijancima u S. Americi i Spanaca u J. Americi? Ili mozda o strasnom genocidu koji su zapadnoevropske drzave pocinile u Africi, ili Englezi u Aziji?
Ima bezbroj primera.

Kada su oni, tako samokriticni, priznali bilo sta od toga?

Che

pre 3 godine

Ako ćemo faktografski. Ustaše su imale zelene uniforme. Crna legija Jure Francetica je jedina imala crne uniforme. To s crnim uniformama je isto kao i to da su svi četnici u WWII nosili brade i šubare. To je proizašlo iz partizanskih filmova. Crno, bradonje - zlo i spodobe, naspram uvijek obrijanih i podsisanih partizana.

Aleksandar

pre 3 godine

Mi smo od strane velikih sila i pazljivom politikom zaštite sopstvenu interesa od strane susednih naroda, potpuno pobedjeni kao država i nacija, smanjeni i fizički i kroz desrbizaciju jer danas je sramota i pogrdno i reći da si Srbin, i istorijski smo poniženi od istih i gurnuti na rub istorije.

STRUČNI KONSULTANT

pre 3 godine

@*У повластице укључујем и Бановину Хрватску (једину бановину названу по имену народа) организовану у границама сличним потоњој НДХ.
(Јабучило, 16. februar 2021 23:50)

Nek me neko ispravi, ako grešim, ali nije se nijedna banovina zvala tako. Sve su se zvale po rekama, osim jedne-Primorske banovine. Ostale su bile Dravska, Savska, Vrbaska, Zetska, Drinska, Dunavska, Moravska i Vardarska.

Momo

pre 3 godine

Ma ljudi sve džabe svet ignorise film da je taj britanski istoricar eminentan njegov članak ne bi bio na sajtu Balkan uns već svetski poznatih i najvažnijih medija od BBC pa najdalje ovaj film je doživeo neuspeh jer je zakasnio debelih 50 godina minimum a naše egzibicije 90ih umesto da proglasimo nezavisnost dali smo nacijama da imaju sopstvenu mitove iz ratova 90ih koji su našu kompletnu junački istoriju bacili u zaborav jer svet pamti kratko.

Flesh

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.
(Sava, 16. februar 2021 23:54)
Ja ga isto nerazumijem , gdje može usporediti jednu ozbiljnu vojsku sa bradatim spodobama!!

Flesh

pre 3 godine

sledeći film i što pre da se snimi proterivanje Srba iz Knina i okoline!!!!
(zoran, 16. februar 2021 21:2
Kažu samo u rubriku kratkometražnih filmova. Za dugometražni fali im materijala.

Una

pre 3 godine

Karadjordjevic je Srbe zavio u crno za sva vremena posle I svetskog rata. Hteo je da bude veliki kralj. Englezima, Francuzima i ostalim saveznicima nije bilo teško da ga nagovore na glupost koju je napravio. Nikada Srbiji niko nije trebao. Svi su iz svojih ličnih interesa oberučke prihvatili ujedinjenje. Dajte im sada celo Dedinje.

e

pre 3 godine

Bio bi pravi potez da je britanski istoričar dao intervju nekom britanskom ili američkom listu koji imaju veliki tiraž. Ovaj balkan onda je čitaju ljudi sa balkana a oni znaju istinu i bez te objave.

Sirmium

pre 3 godine

brate smoriili ste...film je snimljen u pogrešno vreme...da je snimljen pre 30...40 godina...bila bi druga priča...ovako...žali bože...fijasko...

Dak

pre 3 godine

Americi i zapadu nije u interesu istina o patnji jednog naroda koji nije njima po volji! Kad budemo ušli u NATO i EU tad će naše muke iz prošlosti izaći na videlo!
Nismo im podanici u tome je problem! To je generalno "problem Srpskog naroda"
Nevolimo da budemo podanici nikom i zato smo kroz istoriju plaćali a i danas plaćamo strašnu cenu zbog toga! Dara iz Jasenovca je jedna od najstrašnijih istorijskih epizoda našeg naroda!

John

pre 3 godine

...posle cega je nesretnik pobegao iz zemlje glavom bez obzira, ne bi li je na ramenima sacuvao od razularenih ustasa...
(kraja, 16. februar 2021 23:11)

I tako "pobegnut" snimao suđenje Andriji Artukoviću 3 godine kasnije.
Iz zemlje jeste otišao, ali tek '91, kad to više nije bila ista zemlja...
A beše pre toga i "Okupacija u 26 slika"...

Sulic igor

pre 3 godine

Najveca jama u evropi pocinje u zagorju i obuhvata skoro pola slovenije. U njoj je dio od ukupno 45 000 pobijenih od kojih 6250 zena i djece...Hrvati, naravno..
-Nitko vam ne trazi da oprastate usrasama. Ako ima jos koji ziv, javite da mu se sudi
Svi pokusaji povezivanja ndh i ustasa sa sadasnjom RH su smijesni

Robi K.

pre 3 godine

Moji su svi bili ustase, ali ja cu rado pogledati i ovaj film. Niko nije birao roditelje i djedove tako da mi ne padana pamet da se nekom izvinjavam za nesto sto se desilo 50 godina prije moga rodjenja.

neutralni felš

pre 3 godine

Dobro je sto je taj film predstavljen u Americi kao kandidat za Oskara. Sada fino treba to sve ispratiti sa tuzbama pred americkim sudovima. Kako cujem dijaspora iz Chikaga je vec pokrenula neke procese.
(Bojan, 16. februar 2021 21:19)


dijaspora iz čikaga? kreću u akciju... čim ispeku prase :)

Aule

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)

Za pocetak, Srbija nije imala nista ni priblizno, ma i u najgorem bunilu nalik Jasenovcu.
A autosovinizam is strong in this one...

izmedju malo morgen

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)

Danasnja Hrvatska vec 30 godina isplacuje ustaske penzije. Razumes, drzava!

Nenad

pre 3 godine

@istina je uvek negde izmedju. Stavljati četnike i ustaše u isti koš je vrhunac ludila. Jedni su bili prvi antifašistički pokret u porobljenoj Evropi a drugi najveći sadisti, krvoloci i umobolnici koji su jedini u istoriji čovečanstva imali logore za decu.

DM32

pre 3 godine

Ne znam koliko ste svesni da ove godine izlazi film o Srebrenici. Bice zanimljivo uporediti prijem strane kritike, licno mislim da cemo biti razapeti.

Istina je prava

pre 3 godine

@istina je uvek negde izmedju
Kako ti nije sram i jasna teza da ustase od pre 80 godina imaju veze sa
danasnjom Hrvatskom?
Neznam, gde si se rodio i gde zivis, da dajes ovakav besmisleni komentar?
Naravno da ima veze, jer ono sto su ustase imale za cilj u 2. svetskom ratu,
to je sadasnja generacija na celu sa Tudjmanom ostvarila 1995. godine, tj.
„ocistiti“ Hrvatsku od svojih drzavljana srpske nacionalnosti. I ne samo to.
Cak i posle „Oluje“ ti isti hrvati nisu dali i ne daju pravo tom srpskom
narodu mnoga prava na koja imaju, daljnja provociranja, paljenje kuca,
zastrasivanja itd. kako bi i ono malo moralo napustiti svoje domove.
Mozda ovakvom kao sto si ti, nije potrebno objasnjavati kakve veze imaju
ustase od pred 80 godina i sada.

Scorpio2x

pre 3 godine

Neko reče da treba nešto reći o umetničkoj strani filma... film je vrlo dobro uradjen u stvari odlično uradjen. Devojčica koja glumi Daru je prva klasa, svi su odglimili jako dobro. Muzika je takodje dobro uradjena... Jednom rečju odličan film i svima ga preporučujem. Naravno, film je jako težak i potresan.

crvena b

pre 3 godine

Svi su krivili Tita i hrvatske komuniste za zataskavanje Jasenovca, a od Titove smrti prodje 40 godina i Srbija tek sada snima film o Jasenovcu. A posle su nam drugi krivi. Istoricari znaju bolje od filmskih kriticara i politicara, ali njih niko ne konsultuje.
(Zvoncica, 16. februar 2021 21:46)

Pa najveci titoisti su bili srpski komunisti, danas njihova deca sede po NVO i nastavljaju posao svojih roditelja.

Cinique

pre 3 godine

Da li se iko ikada potrudio da istraži, analizira i shvati šta se to desilo od 1918.do 1941.?
(SamoRazmisljam, 16. februar 2021 22:38)
Mržnja je nastala ranije. Srbe je Austrougarska monarhija naselila i dala im velike privilegije. Srbi su praktično svi bili vojni obveznici monarhije i nisu plaćali porez. Veliki broj Srba je bio i u policiji. Zanimljiv detalj je da su svi rođeni muškarci "od Franje Josifa lično" dobijali dukat na dar.
Srbi u Hrvatskoj su uglavnom mrzeli kralja Aleksandra. Ukinute su im sve privilegije, dobili su porez i naglo osiromašili. Kada je kralj Aleksandar ubijen u Marseju, tamošnji Srbi su slavili. Posekli su i preorali njegove privatne vinograde koje je tamo posedovao, samo ilustracija koliko su voleli njega i njegovu državu.

Da, Hrvatska je bila podeljena na dve nepomirljive struje u kraljevini Jugoslaviji: jednu za federaciju i jednu za nezavisnu državu. Jasno, ubivši Aleksandra "Ujedinitelja", ostala je praktično samo ta druga, ustaška, a manji broj je pristupio komunistima progutavši ideološki karakter njihovog pokreta. To je ustašama poslužilo za kriminalizaciju svih Srba kao komunističkih jataka.

Sa stanovišta Beča, strategija sa Srbima je bila velemajstorska. Hrvati nikada nisu mogli da postignu stepen jedinstva za secesiju, a mržnja Hrvata nije čak bila ni toliko usmerena protiv Beča i Pešte koliko prema Srbima koje su i smatrali trajnim "remetilačkim faktorom". Taktika "zavadi pa vladaj".

kraja

pre 3 godine

""Krv i pepeo Jasenovca", još 1983. I režirao Zafranović (toliko o tome da "nije smelo" i "da se krilo")"

...posle cega je nesretnik pobegao iz zemlje glavom bez obzira, ne bi li je na ramenima sacuvao od razularenih ustasa...

Јабучило

pre 3 godine

@ SamoRazmisljam

И ја сам о томе размишљао. И закључио да су Хрвати по нужди ушли у Југославију да их не би растргли Италијани, Мађари и Аустријанци. Иако су добијали велике повластице*, државотворно неиживљени, искрено осећајући да су једну окупацију заменили другом, вероватно и мање прихватљивом јер је била "православна", већином нису никада прихватили државу као своју. А били су и подоста измешани са Србима, које су од 1914-18. гледали као непријатеље (познато је и понашање хрватских пукова у Подрињу 1915). У духу постојећих националшовинистичких идеологија, које зачетке вуку из незадовољства исходом Првог светског рата се развило и усташтво. Незадовољство је било појачано убиством Радића 1928. и других у Скупштини и прилично благом реакцијом правосуђа.

*У повластице укључујем и Бановину Хрватску (једину бановину названу по имену народа) организовану у границама сличним потоњој НДХ.

istina je uvek negde izmedju

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.

Londoner

pre 3 godine

"Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno."

Gde si umereno levicarski Gardian nasao. Ajde dobro nije da nije, ali Tajms, brate, Dejli Telegraf, Dejli Mejl to citaju oni sto vedre i oblace. Ako nekako uspe da dodje do Fajnansl Tajmsa i jos krupnije ribe.

mile

pre 3 godine

Niko, ali niko ne priča o umetničkoj vrednosti filma, i zato ovo jeste politički pamflet. Svi smo u školi učili o Jasenovcu, mnogi od nas su posetili spomen park a vidim ovde gomilu neznalica koji kao da tek sada otkrivaju svoju istoriju. I onda kreće lavina mržnje iz pozicije večite žrtve. To je bio užasan zločin, i svi obrazovani ljudi znaju sve o tome ali ovo je samo film. Očigledno naručen od DB-a zbog sadašnje situacije sa Kosovom.
(N, 16. februar 2021 21:59)

Ah da, pa tako ona budala americka kaze da su hrvati ubijali jevreje a ne srbe, kad vec govorimo o umetnickim vrednostima

Sava

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.

Gemišt al' 'ladan

pre 3 godine

Sasvim sam siguran da nikada neće biti snimljen film o Novosadskoj "raciji" iz 1942 godine. Prvo zato što to nije bila racija. U pitanju je jedan snishodljiv, ulizivački, kompromisni i potpuno neadekvatan naziv za pokolj, masakr, ubistvo, genocid, više od 4.500 muškaraca, žena, dece i beba od strane Mađarskih fašista.
Kada to sami sebi budemo priznali , nazvali pravim imenom, možda se snimi i film.

Srba

pre 3 godine

Jesam li ja jedini ovde koji jos nije gledao film?
(jasdf, 16. februar 2021 21:34)
Odje niko nije gledao film brate. Ali kad neko postavi to pitanje svako zacuti. Ali svi znaju da je film bio za Oskara.

seksek

pre 3 godine

Polako, dragi moji, polako. Ovo je recenzija sa marginalnog sajta. Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno. Možda, jer dobaciti do Bi-Bi-Sija, Dejli Mejla, Independenta, Sana itd. to je neka sasvim druga priča.

neinformisan

pre 3 godine

@Bez komentara uz duzno postovanje prema vasem stavu smatram da nismo podobni da odlucujemo o tome da li se ustaskim koljacima moze oprastati. Za to je potrebno pitati sve zrtve koje nose na dusi sto je svakako nemoguce. S toga mislim da prastanje treba staviti po strani, nisu to bili zlocini iz nehata pa da se prastaju. Srbi su dugo uceni da treba da cute i prihvate da su samo oni krivi za sve na ovim prostorima, kakvo crno pozivanje na odgovornost, to podriva bratstvo i jedinatvo. Da se razumemo, svi koji su cinili zlocine su zlocinci bilo Srbi Ili Hrvati ili ko god. Ali da im oprastamo, mislim da to mozemo samo da prepustimo visokorangiranim monasima koji ce se mukotrpno i bojim se bezuspesno moliti da bi im izmolili oprost za njihove nesrecne i gresne duse da udjem i u duhovnu problematiku. Ali narod koji je to pretrpeo im nikad nece oprostiti, to je nezamislivo.

SamoRazmisljam

pre 3 godine

Da li se iko ikada potrudio da istraži, analizira i shvati šta se to desilo od 1918.do 1941.? Šta se desilo da se od euforije oko ujedinjenja 1918.među velikom većinom hrvatskog naroda došlo do toga da slave ulazak Nemaca u Zagreb i to smatraju kao oslobođenje od Srba? Šta im je to beogradska vrhuška i srpska ekonomsko-politička elita radila i uradila da ih otera u takvu krajnost za samo 20 godina? Jesmo li se ogrešili o prava tog naroda za vreme Kraljevine Jugoslavije? Jesmo li ih našim postupcima odgurnuli od sebe i time sopstvenom narodu iskopali jame? Razmišljajte malo van nametnutih okvira, posmatrajte nekad događaje sa druge strane. I samo mi nemojte o tome kako su oduvem mrzeli Srbe jer to nije istina! I za vreme Prvog svetskog rata, neki hrvatski vojnici jesu činili zločine, ali je velika većina Hrvata bila za ujedinjenje sa Srbima i drugim južnim Slovenima.

kitch

pre 3 godine

Polako, dragi moji, polako. Ovo je recenzija sa marginalnog sajta. Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno. Možda, jer dobaciti do Bi-Bi-Sija, Dejli Mejla, Independenta, Sana itd. to je neka sasvim druga priča.
(seksek, 16. februar 2021 22:03)

Posebno San i Dejli Mejl, to su takvi autoriteti na polju medija.

dominus

pre 3 godine

neutralni felš

Šta fali? 'ajde gospe ti, neka Aida uzme Oskar. Taman je urađena kako je i bilo - ubistva vojno sposobnih muškaraca (većinom vojnici Armije BiH) i deportacija žena i dece (koji se na kraju vraćaju kućama).

sasa jokic

pre 3 godine

Ljude ce zainteigirati da vide zasto je ovaj film malte ne zabranjen. Tako da ce svi ovi pokusaji da ga eliminisu doneti vise paznje.

Joca

pre 3 godine

Mislim da svi kucate na pogrešna vrata, u pitanju je igrani, a ne dokumentarni film. Razlika je što je ovaj snimljen po istinitoj priči, ali i dalje je igrani film. Videćemo uskoro kakav je, Vučko ga poslao preko reda na TV pa da vidimo, a posle ćemo komentarisati.

Bez komentara

pre 3 godine

Najzad.neko ko pokusava da prepozna strahote NDH i generalizovanu mrznju prema Srbima koja se u ono doba od pocetnog panjugoslovenstva delikatno i postupno oblikovala medju hrvatskom populacijom. Ko sam ja. Onaj koji nema mrznje prema hrvatskom narodu...ali pamti..da su mu dedu ustaske falange bacile u jamu Jadovno...pamti da su dvojicu rodjene brace..tog istog dede bacali sa drugog sprata opstinskog doma..toliko puta dok nisu izdahnuli..ZBog da im svima dusu prosti. Moj treci deda Nikola..spasao se u onom cuvenom begu iz kolone koja je sprovodjena u Jasenovac..drugi po babinoj strani je ubijen..Pricajmo o tome, neka neko otvori negde link, facebok stranicu, grupu..sa time pa da se pobrojimo..koje su i kolike nase zrtva. Prastamo ali ne zaboravljamo...odajemo im pocast nasim secanjem a ne zelimo osvetu.

Zvoncica

pre 3 godine

Svi su krivili Tita i hrvatske komuniste za zataskavanje Jasenovca, a od Titove smrti prodje 40 godina i Srbija tek sada snima film o Jasenovcu. A posle su nam drugi krivi. Istoricari znaju bolje od filmskih kriticara i politicara, ali njih niko ne konsultuje.

Bojan

pre 3 godine

Dobro je sto je taj film predstavljen u Americi kao kandidat za Oskara. Sada fino treba to sve ispratiti sa tuzbama pred americkim sudovima. Kako cujem dijaspora iz Chikaga je vec pokrenula neke procese.

Закржљала расо

pre 3 godine

Како очекивати од света да зна за ужасе Јасеновца кад ни ми сами као народ не знамо ништа о њему

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Nisam još odgledao "Daru", ali me brine to što ima jako slabu glumačku postavu. Za 80% glumaca prvi put čujem, a od ovih koje znam jedino se Nataša Ninković, Igor Đorđević i Radoslav Milenković mogu svrstati u dobre. Vuk Kostić i Marko Janketić, po mom mišljenju, nisu sposobni da odglume ozloglašene ratne zločince i brine me da će zbog njih ozbiljne scene ispasti smešne. Za njih su trebali da nađu neke glumce koji će samom svojom pojavom uterati strah u kosti gledaocima. Ako nam je ovaj projekat već ovoliko važan, onda su morali da okupe vrhunsku glumačku postavu. Ovako ispada kao da je film više proizvod nego umetnička kreacija.

Nadam se da grešim.

Pozdrav.

nikola

pre 3 godine

Што ?е овај историчар није обратио раније када је био у конкуренцију за оскара .

John

pre 3 godine

"napisavši da film uopšte nije trebalo da bude snimljen."

Ne tako davno je, niko drugi do - Branko Lustig rekao da mu je jedna od najvećih želja da snimi film o Jasenovcu. A onda je od toga odustao rekavši da ne može da tera publiku da gleda taj užas.
Valja napomenuti da jedina dva filma sa temom Holokausta koji su dobili Oskara - Šindlerova lista (koju je producirao Lustig) i Pijanista - i pored sveg užasa, zapravo prikazuju i nešto dobro - člana nacističke partije koji spašava Jevreje i nemačkog oficira koji čuva Jevrejina. Problem je što toga u NDH - NEMA - nema dobrog ustaše koji je spašavao/krio Srbe. Ima samo Diana Budisavljević, ali ona ne spada u tu grupu, a i već je snimljen film o tome. Pitam se zašto "Dnevnik Diane Budisavljević" nije kandidovan za Oskara? A pobedio je na festivalu u Puli.
Ako se prikazuju isključivo užasi (ubijanje, klanje...) bojim se da je igrani film pogrešna forma. Za to ide dokumentarac. A i to je snimljeno već. I to odavno. "Krv i pepeo Jasenovca", još 1983. I režirao Zafranović (toliko o tome da "nije smelo" i "da se krilo")

Posmatrac

pre 3 godine

@chupavi
Upravo tako, onaj istoricar koji ne zna - ili laze ili da vrati diplomu.
Ima na YT kanal - WW2 Week by week, gde se na nedeljnom nivou obradjuju dogadjaji te nedelje pre 70 godina. Ima i podkanal - rat protiv humanosti. Da vidite sta Svedjanin govori o Ustasama i NDH.

N

pre 3 godine

Niko, ali niko ne priča o umetničkoj vrednosti filma, i zato ovo jeste politički pamflet. Svi smo u školi učili o Jasenovcu, mnogi od nas su posetili spomen park a vidim ovde gomilu neznalica koji kao da tek sada otkrivaju svoju istoriju. I onda kreće lavina mržnje iz pozicije večite žrtve. To je bio užasan zločin, i svi obrazovani ljudi znaju sve o tome ali ovo je samo film. Očigledno naručen od DB-a zbog sadašnje situacije sa Kosovom.

Прави Србин

pre 3 godine

"Treba snimiti jos 10 filmova o Jasenovcu. "

Брате не само то, него филмови о Јасеновцу треба да постану жанр. Колико ту људских прича и судбина има. Опрали би нам образ свима и цео свет би видео ко су заправо зликовци.

Mira

pre 3 godine

Za one koji komentarišu a ne poznaju stvari, Rori Jomans je jedan od najboljih poznavalaca istorije NDH. Upravo je neko kao on pozvan da piše o ovome i hvala mu zbog toga.

ego

pre 3 godine

Misle momci da su nam bombama zabranili da pominjemo Jasenovac, da su ga konačno obrisali. E pa neće moći, gledaće oni to ubuduće. Slava svim našim i njihovim nevinim mučenicima, možemo bar da ih se sećamo.
A red je da priznamo i sve zločine počinjene od strane naših izroda.
(Maxa, 16. februar 2021 20:02)

pa mi jedini i jesmo priznali svoj deo, cak snimili i filmove o tome.

Edgar

pre 3 godine

Sledeći filmovi, Janičar, Operacija Vazdušni most, Bratunac i Ovčara.
Ovaj zadnji je posebno interesantan zbog video snimaka i novca koji je neko uzeo da bi izvršio zločin na Ovčari, sve to snimio a snimke predao Franji Tuđmanu za novčanu naknadu.
Ajmo više da odvojimo zlo od dobra.

Maxa

pre 3 godine

Misle momci da su nam bombama zabranili da pominjemo Jasenovac, da su ga konačno obrisali. E pa neće moći, gledaće oni to ubuduće. Slava svim našim i njihovim nevinim mučenicima, možemo bar da ih se sećamo.
A red je da priznamo i sve zločine počinjene od strane naših izroda.

my way

pre 3 godine

"Velikosrpski mit" o hrvatskoj seljanki koja spasava srpsku bebi i grozi se ustasa u prvoj sceni. "Antihrvatski", nema sta, pravi "propagandni" pamflet... Meni je i pre gledanja filma bilo potpuno jasno o cemu se radi i da je film pravljen zbog duga prema zrtvama, istini i pravdi, jer su ljudi koji su ga pravili tako rekli. Srbija nista nije uradila na promovisanju filma, dok su za Aidu npr. navatali i Duu Lipu da je promovise. No, toliko o tome sta su cije namere i ko zeli da istoriju izokrece i zloupotrebljava. Sto se pljuvacine od strane bivsih sunarodnika i ovdasnjeg (auto)sovinistickog taloga po "Dari iz Jasenovca", neka je. Nema vecih komplimenata za film i nema boljeg pokazatelja kako se odnose prema srpskim zrtvama. Samo o sebi govore. Mogu samo da ponovim i da za nagrade nikoga briga nije, kao ni to sta ce ko o Srbiji i Srbima misliti.

informaticar

pre 3 godine

najvise uticaja imala je katolicka crkva, ne dozvoljavaju da se vidi prava istina, i oni su lobirali da se ocrni ovaj film...e sad, da su nam braca jevreji pomogli i oni lobirali drugacije bi bilo...

Oliver

pre 3 godine

Treba snimiti jos 10 filmova o Jasenovcu. Jedva cekam da Kusturica snimi film o Jasenovcu,a savetnik ce mu biti Prof. Gideon Grajf,najveci jevrejski ekspert za holokaust,koji je napisao knjigu Jasenovac-Ausvic Balkana.

Bjelokosti

pre 3 godine

Svaka cast. Gospodin istoricar sve objasnio. Neko ce reci da ovo nema efekta ali treba ovo da shvatimo kao prvi i najtezi korak da svetu kazemo istinu o stradanju naseg naroda, mora se jos mnogo koracati a ovakvih istoricara koji drze do istine i cinjenica bice jos, samo im treba dati materijala kao sto je ovaj film da se jave.

chupavi

pre 3 godine

Svaki istoricar zna cinjenice iz Drugog Svetskog rata kao i stradanje naseg naroda ali ovde u ovom filmu je pretstavljen problem druge prirode. Naravno mislim na katolicku crkvu koja nece dozvoliti da je neko otvoreno kritikuje i stavlja na stranu zla iako je to jedina istina. Odatle i sve one neosnovane kritike novina koje moraju biti tuzene po svaku cenu.

humanista

pre 3 godine

To je samo jedan Britanac koji je,,korektno,, pricao o filmu.A gde su ovi ostali da se oglase ili se,,oni,, oglasavaju samo kada je bilo sta na ,,stetu,, Srpskog naroda.
Da li su Britanci otkupili prava za prikazivanje filma.
Ako nisu da im se da za dzabe mozda i shvate nesto istinito.

Oliver

pre 3 godine

Treba snimiti jos 10 filmova o Jasenovcu. Jedva cekam da Kusturica snimi film o Jasenovcu,a savetnik ce mu biti Prof. Gideon Grajf,najveci jevrejski ekspert za holokaust,koji je napisao knjigu Jasenovac-Ausvic Balkana.

chupavi

pre 3 godine

Svaki istoricar zna cinjenice iz Drugog Svetskog rata kao i stradanje naseg naroda ali ovde u ovom filmu je pretstavljen problem druge prirode. Naravno mislim na katolicku crkvu koja nece dozvoliti da je neko otvoreno kritikuje i stavlja na stranu zla iako je to jedina istina. Odatle i sve one neosnovane kritike novina koje moraju biti tuzene po svaku cenu.

Maxa

pre 3 godine

Misle momci da su nam bombama zabranili da pominjemo Jasenovac, da su ga konačno obrisali. E pa neće moći, gledaće oni to ubuduće. Slava svim našim i njihovim nevinim mučenicima, možemo bar da ih se sećamo.
A red je da priznamo i sve zločine počinjene od strane naših izroda.

Bjelokosti

pre 3 godine

Svaka cast. Gospodin istoricar sve objasnio. Neko ce reci da ovo nema efekta ali treba ovo da shvatimo kao prvi i najtezi korak da svetu kazemo istinu o stradanju naseg naroda, mora se jos mnogo koracati a ovakvih istoricara koji drze do istine i cinjenica bice jos, samo im treba dati materijala kao sto je ovaj film da se jave.

Sava

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.

Bez komentara

pre 3 godine

Najzad.neko ko pokusava da prepozna strahote NDH i generalizovanu mrznju prema Srbima koja se u ono doba od pocetnog panjugoslovenstva delikatno i postupno oblikovala medju hrvatskom populacijom. Ko sam ja. Onaj koji nema mrznje prema hrvatskom narodu...ali pamti..da su mu dedu ustaske falange bacile u jamu Jadovno...pamti da su dvojicu rodjene brace..tog istog dede bacali sa drugog sprata opstinskog doma..toliko puta dok nisu izdahnuli..ZBog da im svima dusu prosti. Moj treci deda Nikola..spasao se u onom cuvenom begu iz kolone koja je sprovodjena u Jasenovac..drugi po babinoj strani je ubijen..Pricajmo o tome, neka neko otvori negde link, facebok stranicu, grupu..sa time pa da se pobrojimo..koje su i kolike nase zrtva. Prastamo ali ne zaboravljamo...odajemo im pocast nasim secanjem a ne zelimo osvetu.

Mira

pre 3 godine

Za one koji komentarišu a ne poznaju stvari, Rori Jomans je jedan od najboljih poznavalaca istorije NDH. Upravo je neko kao on pozvan da piše o ovome i hvala mu zbog toga.

Gemišt al' 'ladan

pre 3 godine

Sasvim sam siguran da nikada neće biti snimljen film o Novosadskoj "raciji" iz 1942 godine. Prvo zato što to nije bila racija. U pitanju je jedan snishodljiv, ulizivački, kompromisni i potpuno neadekvatan naziv za pokolj, masakr, ubistvo, genocid, više od 4.500 muškaraca, žena, dece i beba od strane Mađarskih fašista.
Kada to sami sebi budemo priznali , nazvali pravim imenom, možda se snimi i film.

humanista

pre 3 godine

To je samo jedan Britanac koji je,,korektno,, pricao o filmu.A gde su ovi ostali da se oglase ili se,,oni,, oglasavaju samo kada je bilo sta na ,,stetu,, Srpskog naroda.
Da li su Britanci otkupili prava za prikazivanje filma.
Ako nisu da im se da za dzabe mozda i shvate nesto istinito.

kraja

pre 3 godine

""Krv i pepeo Jasenovca", još 1983. I režirao Zafranović (toliko o tome da "nije smelo" i "da se krilo")"

...posle cega je nesretnik pobegao iz zemlje glavom bez obzira, ne bi li je na ramenima sacuvao od razularenih ustasa...

Прави Србин

pre 3 godine

"Treba snimiti jos 10 filmova o Jasenovcu. "

Брате не само то, него филмови о Јасеновцу треба да постану жанр. Колико ту људских прича и судбина има. Опрали би нам образ свима и цео свет би видео ко су заправо зликовци.

crvena b

pre 3 godine

Svi su krivili Tita i hrvatske komuniste za zataskavanje Jasenovca, a od Titove smrti prodje 40 godina i Srbija tek sada snima film o Jasenovcu. A posle su nam drugi krivi. Istoricari znaju bolje od filmskih kriticara i politicara, ali njih niko ne konsultuje.
(Zvoncica, 16. februar 2021 21:46)

Pa najveci titoisti su bili srpski komunisti, danas njihova deca sede po NVO i nastavljaju posao svojih roditelja.

my way

pre 3 godine

"Velikosrpski mit" o hrvatskoj seljanki koja spasava srpsku bebi i grozi se ustasa u prvoj sceni. "Antihrvatski", nema sta, pravi "propagandni" pamflet... Meni je i pre gledanja filma bilo potpuno jasno o cemu se radi i da je film pravljen zbog duga prema zrtvama, istini i pravdi, jer su ljudi koji su ga pravili tako rekli. Srbija nista nije uradila na promovisanju filma, dok su za Aidu npr. navatali i Duu Lipu da je promovise. No, toliko o tome sta su cije namere i ko zeli da istoriju izokrece i zloupotrebljava. Sto se pljuvacine od strane bivsih sunarodnika i ovdasnjeg (auto)sovinistickog taloga po "Dari iz Jasenovca", neka je. Nema vecih komplimenata za film i nema boljeg pokazatelja kako se odnose prema srpskim zrtvama. Samo o sebi govore. Mogu samo da ponovim i da za nagrade nikoga briga nije, kao ni to sta ce ko o Srbiji i Srbima misliti.

Cinique

pre 3 godine

Da li se iko ikada potrudio da istraži, analizira i shvati šta se to desilo od 1918.do 1941.?
(SamoRazmisljam, 16. februar 2021 22:38)
Mržnja je nastala ranije. Srbe je Austrougarska monarhija naselila i dala im velike privilegije. Srbi su praktično svi bili vojni obveznici monarhije i nisu plaćali porez. Veliki broj Srba je bio i u policiji. Zanimljiv detalj je da su svi rođeni muškarci "od Franje Josifa lično" dobijali dukat na dar.
Srbi u Hrvatskoj su uglavnom mrzeli kralja Aleksandra. Ukinute su im sve privilegije, dobili su porez i naglo osiromašili. Kada je kralj Aleksandar ubijen u Marseju, tamošnji Srbi su slavili. Posekli su i preorali njegove privatne vinograde koje je tamo posedovao, samo ilustracija koliko su voleli njega i njegovu državu.

Da, Hrvatska je bila podeljena na dve nepomirljive struje u kraljevini Jugoslaviji: jednu za federaciju i jednu za nezavisnu državu. Jasno, ubivši Aleksandra "Ujedinitelja", ostala je praktično samo ta druga, ustaška, a manji broj je pristupio komunistima progutavši ideološki karakter njihovog pokreta. To je ustašama poslužilo za kriminalizaciju svih Srba kao komunističkih jataka.

Sa stanovišta Beča, strategija sa Srbima je bila velemajstorska. Hrvati nikada nisu mogli da postignu stepen jedinstva za secesiju, a mržnja Hrvata nije čak bila ni toliko usmerena protiv Beča i Pešte koliko prema Srbima koje su i smatrali trajnim "remetilačkim faktorom". Taktika "zavadi pa vladaj".

informaticar

pre 3 godine

najvise uticaja imala je katolicka crkva, ne dozvoljavaju da se vidi prava istina, i oni su lobirali da se ocrni ovaj film...e sad, da su nam braca jevreji pomogli i oni lobirali drugacije bi bilo...

Bojan

pre 3 godine

Dobro je sto je taj film predstavljen u Americi kao kandidat za Oskara. Sada fino treba to sve ispratiti sa tuzbama pred americkim sudovima. Kako cujem dijaspora iz Chikaga je vec pokrenula neke procese.

Закржљала расо

pre 3 godine

Како очекивати од света да зна за ужасе Јасеновца кад ни ми сами као народ не знамо ништа о њему

istina je uvek negde izmedju

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.

neinformisan

pre 3 godine

@Bez komentara uz duzno postovanje prema vasem stavu smatram da nismo podobni da odlucujemo o tome da li se ustaskim koljacima moze oprastati. Za to je potrebno pitati sve zrtve koje nose na dusi sto je svakako nemoguce. S toga mislim da prastanje treba staviti po strani, nisu to bili zlocini iz nehata pa da se prastaju. Srbi su dugo uceni da treba da cute i prihvate da su samo oni krivi za sve na ovim prostorima, kakvo crno pozivanje na odgovornost, to podriva bratstvo i jedinatvo. Da se razumemo, svi koji su cinili zlocine su zlocinci bilo Srbi Ili Hrvati ili ko god. Ali da im oprastamo, mislim da to mozemo samo da prepustimo visokorangiranim monasima koji ce se mukotrpno i bojim se bezuspesno moliti da bi im izmolili oprost za njihove nesrecne i gresne duse da udjem i u duhovnu problematiku. Ali narod koji je to pretrpeo im nikad nece oprostiti, to je nezamislivo.

Posmatrac

pre 3 godine

@chupavi
Upravo tako, onaj istoricar koji ne zna - ili laze ili da vrati diplomu.
Ima na YT kanal - WW2 Week by week, gde se na nedeljnom nivou obradjuju dogadjaji te nedelje pre 70 godina. Ima i podkanal - rat protiv humanosti. Da vidite sta Svedjanin govori o Ustasama i NDH.

Јабучило

pre 3 godine

@ SamoRazmisljam

И ја сам о томе размишљао. И закључио да су Хрвати по нужди ушли у Југославију да их не би растргли Италијани, Мађари и Аустријанци. Иако су добијали велике повластице*, државотворно неиживљени, искрено осећајући да су једну окупацију заменили другом, вероватно и мање прихватљивом јер је била "православна", већином нису никада прихватили државу као своју. А били су и подоста измешани са Србима, које су од 1914-18. гледали као непријатеље (познато је и понашање хрватских пукова у Подрињу 1915). У духу постојећих националшовинистичких идеологија, које зачетке вуку из незадовољства исходом Првог светског рата се развило и усташтво. Незадовољство је било појачано убиством Радића 1928. и других у Скупштини и прилично благом реакцијом правосуђа.

*У повластице укључујем и Бановину Хрватску (једину бановину названу по имену народа) организовану у границама сличним потоњој НДХ.

Srba

pre 3 godine

Jesam li ja jedini ovde koji jos nije gledao film?
(jasdf, 16. februar 2021 21:34)
Odje niko nije gledao film brate. Ali kad neko postavi to pitanje svako zacuti. Ali svi znaju da je film bio za Oskara.

SamoRazmisljam

pre 3 godine

Da li se iko ikada potrudio da istraži, analizira i shvati šta se to desilo od 1918.do 1941.? Šta se desilo da se od euforije oko ujedinjenja 1918.među velikom većinom hrvatskog naroda došlo do toga da slave ulazak Nemaca u Zagreb i to smatraju kao oslobođenje od Srba? Šta im je to beogradska vrhuška i srpska ekonomsko-politička elita radila i uradila da ih otera u takvu krajnost za samo 20 godina? Jesmo li se ogrešili o prava tog naroda za vreme Kraljevine Jugoslavije? Jesmo li ih našim postupcima odgurnuli od sebe i time sopstvenom narodu iskopali jame? Razmišljajte malo van nametnutih okvira, posmatrajte nekad događaje sa druge strane. I samo mi nemojte o tome kako su oduvem mrzeli Srbe jer to nije istina! I za vreme Prvog svetskog rata, neki hrvatski vojnici jesu činili zločine, ali je velika većina Hrvata bila za ujedinjenje sa Srbima i drugim južnim Slovenima.

ego

pre 3 godine

Misle momci da su nam bombama zabranili da pominjemo Jasenovac, da su ga konačno obrisali. E pa neće moći, gledaće oni to ubuduće. Slava svim našim i njihovim nevinim mučenicima, možemo bar da ih se sećamo.
A red je da priznamo i sve zločine počinjene od strane naših izroda.
(Maxa, 16. februar 2021 20:02)

pa mi jedini i jesmo priznali svoj deo, cak snimili i filmove o tome.

mile

pre 3 godine

Niko, ali niko ne priča o umetničkoj vrednosti filma, i zato ovo jeste politički pamflet. Svi smo u školi učili o Jasenovcu, mnogi od nas su posetili spomen park a vidim ovde gomilu neznalica koji kao da tek sada otkrivaju svoju istoriju. I onda kreće lavina mržnje iz pozicije večite žrtve. To je bio užasan zločin, i svi obrazovani ljudi znaju sve o tome ali ovo je samo film. Očigledno naručen od DB-a zbog sadašnje situacije sa Kosovom.
(N, 16. februar 2021 21:59)

Ah da, pa tako ona budala americka kaze da su hrvati ubijali jevreje a ne srbe, kad vec govorimo o umetnickim vrednostima

Joca

pre 3 godine

Mislim da svi kucate na pogrešna vrata, u pitanju je igrani, a ne dokumentarni film. Razlika je što je ovaj snimljen po istinitoj priči, ali i dalje je igrani film. Videćemo uskoro kakav je, Vučko ga poslao preko reda na TV pa da vidimo, a posle ćemo komentarisati.

Edgar

pre 3 godine

Sledeći filmovi, Janičar, Operacija Vazdušni most, Bratunac i Ovčara.
Ovaj zadnji je posebno interesantan zbog video snimaka i novca koji je neko uzeo da bi izvršio zločin na Ovčari, sve to snimio a snimke predao Franji Tuđmanu za novčanu naknadu.
Ajmo više da odvojimo zlo od dobra.

Una

pre 3 godine

Karadjordjevic je Srbe zavio u crno za sva vremena posle I svetskog rata. Hteo je da bude veliki kralj. Englezima, Francuzima i ostalim saveznicima nije bilo teško da ga nagovore na glupost koju je napravio. Nikada Srbiji niko nije trebao. Svi su iz svojih ličnih interesa oberučke prihvatili ujedinjenje. Dajte im sada celo Dedinje.

kitch

pre 3 godine

Polako, dragi moji, polako. Ovo je recenzija sa marginalnog sajta. Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno. Možda, jer dobaciti do Bi-Bi-Sija, Dejli Mejla, Independenta, Sana itd. to je neka sasvim druga priča.
(seksek, 16. februar 2021 22:03)

Posebno San i Dejli Mejl, to su takvi autoriteti na polju medija.

Aleksandar

pre 3 godine

Mi smo od strane velikih sila i pazljivom politikom zaštite sopstvenu interesa od strane susednih naroda, potpuno pobedjeni kao država i nacija, smanjeni i fizički i kroz desrbizaciju jer danas je sramota i pogrdno i reći da si Srbin, i istorijski smo poniženi od istih i gurnuti na rub istorije.

John

pre 3 godine

"napisavši da film uopšte nije trebalo da bude snimljen."

Ne tako davno je, niko drugi do - Branko Lustig rekao da mu je jedna od najvećih želja da snimi film o Jasenovcu. A onda je od toga odustao rekavši da ne može da tera publiku da gleda taj užas.
Valja napomenuti da jedina dva filma sa temom Holokausta koji su dobili Oskara - Šindlerova lista (koju je producirao Lustig) i Pijanista - i pored sveg užasa, zapravo prikazuju i nešto dobro - člana nacističke partije koji spašava Jevreje i nemačkog oficira koji čuva Jevrejina. Problem je što toga u NDH - NEMA - nema dobrog ustaše koji je spašavao/krio Srbe. Ima samo Diana Budisavljević, ali ona ne spada u tu grupu, a i već je snimljen film o tome. Pitam se zašto "Dnevnik Diane Budisavljević" nije kandidovan za Oskara? A pobedio je na festivalu u Puli.
Ako se prikazuju isključivo užasi (ubijanje, klanje...) bojim se da je igrani film pogrešna forma. Za to ide dokumentarac. A i to je snimljeno već. I to odavno. "Krv i pepeo Jasenovca", još 1983. I režirao Zafranović (toliko o tome da "nije smelo" i "da se krilo")

Momo

pre 3 godine

Ma ljudi sve džabe svet ignorise film da je taj britanski istoricar eminentan njegov članak ne bi bio na sajtu Balkan uns već svetski poznatih i najvažnijih medija od BBC pa najdalje ovaj film je doživeo neuspeh jer je zakasnio debelih 50 godina minimum a naše egzibicije 90ih umesto da proglasimo nezavisnost dali smo nacijama da imaju sopstvenu mitove iz ratova 90ih koji su našu kompletnu junački istoriju bacili u zaborav jer svet pamti kratko.

dominus

pre 3 godine

neutralni felš

Šta fali? 'ajde gospe ti, neka Aida uzme Oskar. Taman je urađena kako je i bilo - ubistva vojno sposobnih muškaraca (većinom vojnici Armije BiH) i deportacija žena i dece (koji se na kraju vraćaju kućama).

e

pre 3 godine

Bio bi pravi potez da je britanski istoričar dao intervju nekom britanskom ili američkom listu koji imaju veliki tiraž. Ovaj balkan onda je čitaju ljudi sa balkana a oni znaju istinu i bez te objave.

N

pre 3 godine

Niko, ali niko ne priča o umetničkoj vrednosti filma, i zato ovo jeste politički pamflet. Svi smo u školi učili o Jasenovcu, mnogi od nas su posetili spomen park a vidim ovde gomilu neznalica koji kao da tek sada otkrivaju svoju istoriju. I onda kreće lavina mržnje iz pozicije večite žrtve. To je bio užasan zločin, i svi obrazovani ljudi znaju sve o tome ali ovo je samo film. Očigledno naručen od DB-a zbog sadašnje situacije sa Kosovom.

hajduk

pre 3 godine

Bas je prosto nevjerovatno kako imamo razlicita prihvatanja povjesti! Tu i jesu svi nasi zajednicki problemi. Ja nemam problema jer idem amo tamo ali mi strasno kad citam nebuloze i vjekovne
mrznje Hrvata prema Srbima... da li to mozete da progutate? To vam serviraju isti oni koji se tako odrzavaju na vlasti 30 godina. Mislite ljudi svojom glavom i istrazite malo nazavisne medije iz drugih zemalja. Mrznja ne pomaze bas nikome.

Dak

pre 3 godine

Americi i zapadu nije u interesu istina o patnji jednog naroda koji nije njima po volji! Kad budemo ušli u NATO i EU tad će naše muke iz prošlosti izaći na videlo!
Nismo im podanici u tome je problem! To je generalno "problem Srpskog naroda"
Nevolimo da budemo podanici nikom i zato smo kroz istoriju plaćali a i danas plaćamo strašnu cenu zbog toga! Dara iz Jasenovca je jedna od najstrašnijih istorijskih epizoda našeg naroda!

Flesh

pre 3 godine

sledeći film i što pre da se snimi proterivanje Srba iz Knina i okoline!!!!
(zoran, 16. februar 2021 21:2
Kažu samo u rubriku kratkometražnih filmova. Za dugometražni fali im materijala.

Londoner

pre 3 godine

"Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno."

Gde si umereno levicarski Gardian nasao. Ajde dobro nije da nije, ali Tajms, brate, Dejli Telegraf, Dejli Mejl to citaju oni sto vedre i oblace. Ako nekako uspe da dodje do Fajnansl Tajmsa i jos krupnije ribe.

Robi K.

pre 3 godine

Moji su svi bili ustase, ali ja cu rado pogledati i ovaj film. Niko nije birao roditelje i djedove tako da mi ne padana pamet da se nekom izvinjavam za nesto sto se desilo 50 godina prije moga rodjenja.

Zvoncica

pre 3 godine

Svi su krivili Tita i hrvatske komuniste za zataskavanje Jasenovca, a od Titove smrti prodje 40 godina i Srbija tek sada snima film o Jasenovcu. A posle su nam drugi krivi. Istoricari znaju bolje od filmskih kriticara i politicara, ali njih niko ne konsultuje.

DM32

pre 3 godine

Ne znam koliko ste svesni da ove godine izlazi film o Srebrenici. Bice zanimljivo uporediti prijem strane kritike, licno mislim da cemo biti razapeti.

Scorpio2x

pre 3 godine

Neko reče da treba nešto reći o umetničkoj strani filma... film je vrlo dobro uradjen u stvari odlično uradjen. Devojčica koja glumi Daru je prva klasa, svi su odglimili jako dobro. Muzika je takodje dobro uradjena... Jednom rečju odličan film i svima ga preporučujem. Naravno, film je jako težak i potresan.

Flesh

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.
(Sava, 16. februar 2021 23:54)
Ja ga isto nerazumijem , gdje može usporediti jednu ozbiljnu vojsku sa bradatim spodobama!!

sasa jokic

pre 3 godine

Ljude ce zainteigirati da vide zasto je ovaj film malte ne zabranjen. Tako da ce svi ovi pokusaji da ga eliminisu doneti vise paznje.

John

pre 3 godine

...posle cega je nesretnik pobegao iz zemlje glavom bez obzira, ne bi li je na ramenima sacuvao od razularenih ustasa...
(kraja, 16. februar 2021 23:11)

I tako "pobegnut" snimao suđenje Andriji Artukoviću 3 godine kasnije.
Iz zemlje jeste otišao, ali tek '91, kad to više nije bila ista zemlja...
A beše pre toga i "Okupacija u 26 slika"...

nikola

pre 3 godine

Што ?е овај историчар није обратио раније када је био у конкуренцију за оскара .

seksek

pre 3 godine

Polako, dragi moji, polako. Ovo je recenzija sa marginalnog sajta. Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno. Možda, jer dobaciti do Bi-Bi-Sija, Dejli Mejla, Independenta, Sana itd. to je neka sasvim druga priča.

Sulic igor

pre 3 godine

Najveca jama u evropi pocinje u zagorju i obuhvata skoro pola slovenije. U njoj je dio od ukupno 45 000 pobijenih od kojih 6250 zena i djece...Hrvati, naravno..
-Nitko vam ne trazi da oprastate usrasama. Ako ima jos koji ziv, javite da mu se sudi
Svi pokusaji povezivanja ndh i ustasa sa sadasnjom RH su smijesni

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Nisam još odgledao "Daru", ali me brine to što ima jako slabu glumačku postavu. Za 80% glumaca prvi put čujem, a od ovih koje znam jedino se Nataša Ninković, Igor Đorđević i Radoslav Milenković mogu svrstati u dobre. Vuk Kostić i Marko Janketić, po mom mišljenju, nisu sposobni da odglume ozloglašene ratne zločince i brine me da će zbog njih ozbiljne scene ispasti smešne. Za njih su trebali da nađu neke glumce koji će samom svojom pojavom uterati strah u kosti gledaocima. Ako nam je ovaj projekat već ovoliko važan, onda su morali da okupe vrhunsku glumačku postavu. Ovako ispada kao da je film više proizvod nego umetnička kreacija.

Nadam se da grešim.

Pozdrav.

Sirmium

pre 3 godine

brate smoriili ste...film je snimljen u pogrešno vreme...da je snimljen pre 30...40 godina...bila bi druga priča...ovako...žali bože...fijasko...

Istorija

pre 3 godine

Jasenovac apsolutno nije poznat na Zapadu. Ne zato sto su zapadnjaci pokvareni nego sto je Tito to ignorisao i nije govorio o tome skoro 30 godina. U tim godinama je napisana istorija drugog svetskog rata koja se predaje u skolama. Cak i u Srbiji je znanje minimalno. Sad doci sa ovom pricom (koja je po surovosti gora nego Ausvic) je za zapadnjake nesto neverovatno i kao los horor film. Zato samo pravi istoricar sa znanjem sta se stvarno desavalo moze da da objektivnu ocenu

па да

pre 3 godine

Bas je prosto nevjerovatno kako imamo razlicita prihvatanja povjesti! Tu i jesu svi nasi zajednicki problemi. Ja nemam problema jer idem amo tamo ali mi strasno kad citam nebuloze i vjekovne
mrznje Hrvata prema Srbima... da li to mozete da progutate? To vam serviraju isti oni koji se tako odrzavaju na vlasti 30 godina. Mislite ljudi svojom glavom i istrazite malo nazavisne medije iz drugih zemalja. Mrznja ne pomaze bas nikome.
(hajduk, )

Čoveče o čemu pričaš? Uzmimo npr ćirilićno pismo, ćirilica je samo pismo(koje uzgred rečeno koristi još jedno pet/šest slovenskih naroda) pa opet očima ne možete da je vidite, toliko da razbijate table ispisane ovim pismom i to samo zato što je ona za vas sinonim za Srbe. Samo to da se spomene, drugo ne mora, je dovoljno da se vidi ko ima veći problem i koga truju!

Pilipenda

pre 3 godine

U Hrvatskoj su posle 91 - e, srušena 3500 spomenika NOB - a, spomenika koji podsećaju na borbu protiv fašizma. Pa kome su smetali, mladoj demokraciji? Pa ko ih je rušio, napredna inteligencija?

Branko Velebit

pre 3 godine

Film I nije toliko bitan, koliko Nase secanje I postovanje prema zrtvama. Nasi potomci moraju znati I za Staru Gradisku I Jasenovac I crkvu u Glini I I Jadovno.......

па да

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.
(Sava, 16. februar 2021 23:54)
Ja ga isto nerazumijem , gdje može usporediti jednu ozbiljnu vojsku sa bradatim spodobama!!
(Flesh, 17. februar 2021 07:03)

Koliko je puta ta, tvoja "ozbiljna" vojska, menjala oznake ili ti obrnula šinjele tokom tih godina? Koliko je puta ta, tvoja "ozbiljna" vojska, menjala ideologiju tih godina? Ozbiljno te pitam, dva puta ili tri puta? Tako nešto?

"Kitio si cvećem svakog osvajača.
Pevajuć' mu himne, bestidno i glasno..."

Vagar

pre 3 godine

Oni koji su u ovom filmu videli srpsku propagandu savetujem da pogledaju Američku "History"emisiju koja dokumentovano govori o Ustaškim logorima za Srbe i Jevreje i ubijanju dece.

izmedju malo morgen

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)

Danasnja Hrvatska vec 30 godina isplacuje ustaske penzije. Razumes, drzava!

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Mene je jednostavno sramota da mi gledamo u pravcu zapada koji nas na sve nacine mrzi.Vatikan Englezi veliki zlocinacki duo je zasluzio da ih nema.
Zasto je Srbija dozvolila da se takvo zlo desi nasem narodu?Dozvolila 1914 1941 1991...Na Kordunu Hercegovini su nestajale porodice koje su preglasane 1991 a sve zaslugom srpske vlastele.
Na kraju dođes do toga da jedan Hrvat prica o ustasama kao o obicnoj vojsci.Jos smo bili sa njima u drzavi.Zamisli Židova sa Svabama!?Ne mozes.Kad bude Srbin vodio Srbe onda ce i nasoj drzavi krenuti sve na bolje.
Nasa deca uopste ne znaju za sve te jame logore u kojima su vrseni zverski zlocini.Magnum krimen je bukvar zla vođenog iz Vatikana.Knjiga Kaput je jedan istorijski zapisnik za celu Evropu.
Lordan Zafranovic je sve opisao u svoja dva vrhunska dela Okupacija u 26 slika i Krv i pepeo Jasenovca.Sve se zna ko zeli da sazna.
Mi moramo poceti snimati filmove i serije o mnogobrojnim bitkama naucnicima knjizevnicima...Imamo toliko materijala da ne trebamo izmisljati ko Holivud svoje heroje.
Sve ce to doci na svoje mesto...

NN_lice

pre 3 godine

Ovi što pominju krivicu kralja Aleksandra za stvaranje Jugoslavije, dobrim delom greše, jer je kralj tek negde 1916. godine prihvatio nakon višegodišnjeg ubeđivanja srpskih političara da prihvarti stvaranje zajedničke države.
Suštinski krivica je kao što reče jedan istoričar, na srpskim političarima još od kaja XIX veka, počevši od Nikole Pašića, preko S. Jovanovića, do Stojana Protića, Stojana Novakoviča & etc., da Srbija treba da predstavlja "Pijemont" svih južnih Slovena i da je na Srbima taj istorijski zadatak da oslobode svoju braću. Tu leži naš problem. Megalomanija naših političara, kompleks više vrednosti i ta naša poslovična gordost (uvek suprotstavljena osnovnim hrišćanskim vrednostima) taj besmisleni osećaj "važnosti" i nepotrebne velikodušnosti da mi spasavamo nekoga zarad ničega i iza toga gotovo uvek stoje naše elite, naši političari. Oni su naša najveća boljka. Lako ćemo mi posle i za narod i za kralja i za crkvu.

Istina je prava

pre 3 godine

@istina je uvek negde izmedju
Kako ti nije sram i jasna teza da ustase od pre 80 godina imaju veze sa
danasnjom Hrvatskom?
Neznam, gde si se rodio i gde zivis, da dajes ovakav besmisleni komentar?
Naravno da ima veze, jer ono sto su ustase imale za cilj u 2. svetskom ratu,
to je sadasnja generacija na celu sa Tudjmanom ostvarila 1995. godine, tj.
„ocistiti“ Hrvatsku od svojih drzavljana srpske nacionalnosti. I ne samo to.
Cak i posle „Oluje“ ti isti hrvati nisu dali i ne daju pravo tom srpskom
narodu mnoga prava na koja imaju, daljnja provociranja, paljenje kuca,
zastrasivanja itd. kako bi i ono malo moralo napustiti svoje domove.
Mozda ovakvom kao sto si ti, nije potrebno objasnjavati kakve veze imaju
ustase od pred 80 godina i sada.

pljeskavica

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)


Cetnici i Ustase nikada nisu saradjivali!
To je komunisticka laz, koja nije potkrepljena ni jednim dokazom.

Prica se o Cetnicima kao o nekoj paravojnoj formaciji, a u pitanju je zvanicna armija Kraljevine Jugoslavije koja je morala da se bori istovremeno i protiv okupatora i protiv revolucionara koji su rusili drzavu teroristickim napadima.

Sto se tice (ne)priznavanja zlocina, kako vam se ta teza uklapa u slucaj Hrvatske ili Kosova? I zar stvarno verujete da je to tako, da svet na tom principu funkcionise?

Da li treba da govorimo o genocidu anglosaksonaca nad Indijancima u S. Americi i Spanaca u J. Americi? Ili mozda o strasnom genocidu koji su zapadnoevropske drzave pocinile u Africi, ili Englezi u Aziji?
Ima bezbroj primera.

Kada su oni, tako samokriticni, priznali bilo sta od toga?

Erikson

pre 3 godine

Istoriju piše pobednik, a prepravlja je pobeđeni kad dobije svojih 5 minuta, i tako dalje dok više nikome ništa nije jasno.

Sveto

pre 3 godine

HVALA TI, DARO!
Da si dobila "oskara" lično bih se razočarao.
Ti nisi svet iz mašte, već stvarnost i istina,
ti nisi Holivud, grad umišljenih izmišljotina,
već Jasenovac, logor postojećih duša
koje sada vape za slobodom, istinu govoreć' živima!

Stojko

pre 3 godine

Poznati smo u svijetu po lažima...
(Nikola, 17. februar 2021 07:12) 

Poznati ste i kao najhrabriji narod na svetu, ali ne zato sto se niceg ne plasite nego sto se niceg ne stidite.

Aule

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)

Za pocetak, Srbija nije imala nista ni priblizno, ma i u najgorem bunilu nalik Jasenovcu.
A autosovinizam is strong in this one...

anti_dot_pardon_bot

pre 3 godine

@ hajduk, 17. februar 2021 08:07

Plašim se prijatelju da imaš pravo, ali je kod vas u dvorištu mnogo veći problem u tom smislu.
Pre 11 godina, upoznao sam momka iz Crkvenice od 27 godina. Radili smo na brodu gde je bilo baš dosta i Srba i Hrvata, ali se "trefilo" da mu Srbi budu bliskiji nego Hrvati.
Nakon 3 nedelje čovek kaže da mu je najveći problem pre dolaska bio "kako da izdrži sa Srbima na istom mestu".
Jedan od nas mu je danas kum.
Pozdrav Bili.

Mara iz Daruvara

pre 3 godine

Mi smo od strane velikih sila i pazljivom politikom zaštite sopstvenu interesa od strane susednih naroda, potpuno pobedjeni kao država i nacija, smanjeni i fizički i kroz desrbizaciju jer danas je sramota i pogrdno i reći da si Srbin, i istorijski smo poniženi od istih i gurnuti na rub istorije.

Samo što ste kreirani početkom 19. vijeka, već ste poraženi. Da Srbi meni plate, koliko su platili ovom Britancu, ja bih na sva zvona hvalio ovaj film.

Dejan

pre 3 godine

Steta sto film nece doziveti veci upeh,mozda je trebalo glavnu junakinju/ulogu prestaviti kao Jevrejku a kroz to im provuci pricu o stradanju Srba da bi to dalje progurao mocni Jevrejski lobi(cak i pomogli u finansiranju i snimanju filma )Ja sam to nekako i naslucivao ali u svakom slucaju sve pohvale da se konacno snimi jedan film o Jasenovcu.

Nataša

pre 3 godine

Matrica je zakucana još pre 30 god. i ona glasi :izbaciš LAŽ o Srbima, svugde je plasiraš i posle je kasno-možemo mi da imamo sve dokaze da je to laž,ne vredi, to je otišlo u svet i ni hiljadu istina ne mogu to obrisati. To sa ponosom rade svi:Albanci, Hrvati, iz BiH, to ne kriju i uvek nanovo uživaju kako im to lako uspeva. Tako je i sa onom sramotnom kritikom filma ali u takvom svetu živimo, platiš lobistu masno i završio si posao. Mada... Krčag ide na vodu dok se ne razbije. A sve tajne jednom isplivaju i sve jame jednom će se otvoriti. Era Vodolije je, jame se ponegde već otvaraju.I sve ovo me ne čudi-kad zrak svetlosti prodre u brlog, pacovi se razjure panično na sve strane, grizu i ciče-na koga ovo liči, susjedi, a?!

Che

pre 3 godine

Ako ćemo faktografski. Ustaše su imale zelene uniforme. Crna legija Jure Francetica je jedina imala crne uniforme. To s crnim uniformama je isto kao i to da su svi četnici u WWII nosili brade i šubare. To je proizašlo iz partizanskih filmova. Crno, bradonje - zlo i spodobe, naspram uvijek obrijanih i podsisanih partizana.

Samo istina i činjenice

pre 3 godine

Za ove koji se pitaju zašto je tako moralo biti,neka guglaju o Prvom katoličkom kongresu,održanom u Zagrebu 1900.godine.Odluke donesene na tom kongresu su zapečatile sudbinu Srpskoga življa u tadašnjoj Austrougarskoj Monarhiji.

nestor

pre 3 godine

(Flesh, 17. februar 2021 07:03)

Lave, ne bih da ulazim u priču o četnicima... Ali reći za vojsku NDH da je bila ozbiljna je u najmanju ruku neozbiljno. Imaš li tu tvrdnju da podržiš nekom recimo vojničkom pobedom te vojske? Iživljavanje nad civilima se ne računa...

Milan

pre 3 godine

kako se samo olako udruži zapad protiv srbije kad treba da se prikaže istorija stradanja u jasenovcu... a mi, srbi, ćutimo i tiho pratimo komentare, umesto da pokrenemo lavinu, pa i rusiju i kinu, neka se uplete politika, neka se digne još veća prašina, možda će neko nekad pogledati istinu u oči i reći:"jeste, bilo je tako, ali to je davno prošlo vreme "... ndh nacisti i fašisti i dalje postoje, a dok je to tako, neće biti mira...

neutralni felš

pre 3 godine

Dobro je sto je taj film predstavljen u Americi kao kandidat za Oskara. Sada fino treba to sve ispratiti sa tuzbama pred americkim sudovima. Kako cujem dijaspora iz Chikaga je vec pokrenula neke procese.
(Bojan, 16. februar 2021 21:19)


dijaspora iz čikaga? kreću u akciju... čim ispeku prase :)

a

pre 3 godine

Do stvaranja NDH,postojale su Dalmacija,Slavonija,Dubrovnik i Hrva-
tska,kao odvojene celine kroz celu istoriju.Hrvatska je Zagreb sa
okolinom.Zahvljujući olakom shvatanju hrvata od strane Karađorđevića,
uz veliku pomoć Čerčila i Staljina,Zagreb se rastegao posle 2. svet-
skog rata.NDH je bila skoro do centra Beograda(stara nemačka "ljubav").

Hocu pikim necu pikim

pre 3 godine

@ Ser Kokeza od FSS-a

Rekao bih da gresite.
Ako je ovo umetnički film, a na tome se insistira, onda je podela takva kakva jeste. Onakva kako je režiser zamislio ili koliko je imao para da plati honorare glumcima.
Ako je trebalo birati bolje glumce jer je ovaj film važan za nas, kako kažete, onda baš i nije umetnički. Onda je ipak propaganda, makar delimična. A to je potvrdila u nastupu i gospođa Trivan. Samo, u tom slučaju nema ljutnje kad kritika oplete po filmu jednostrano i pristrasno. Ili je film dokumentaristički pa se spremite za čas štreberski, ili je umetnički a onda mu treba dati vremena da nađe mesto kod publike.

Lepo razmišljaš, ali stašno je sve to

pre 3 godine

(SamoRazmisljam, 16. februar 2021 22:38) се развило и усташтво. Незадовољство је било појачано убиством Радића 1928. и других у Скупштини и прилично благом реакцијом правосуђа.( nije baš tačno dobio 20 godina, ali branilo ga 35 advokata??) O ovom ubistvu svi znaju, to se uči u školi!

@ samo razmišljam eto tako ti neko objašnjava, a odlično pitanje si postavio. A sa tim da je Srbin pokušao antentat na Kralja Aleksandra 1921?

A šta ćemo sa Djurom Djakovićem???
Zbog bojkotla skupštine, pazi bojkot :( svu vlast preuzima Srbin generl Živković i posle hapšenja, izdaje naredjenje mučenja i ubistva Djakovića i Hećimovića 1931. Da vidim svi se odriču tih komunista, pa zato na Wikipediji ne stoji ništa, možda su Jugosloveni? Više nema njegove ulice u Beogradu, mučki ubijen čovek, hm? A kakvu su mu sahranu priredili u staroj Jugoslaviji, Tito i partija 1949!Inače strana štampa pisala " ubijeni kao psi bivši narodni poslanici" " policajci ubice".

A ti meni ovo objasni, počinje 2.svetski rat. Imaš Hitlera, čudovište u Evropi. A šta Srbi rade, ulaze u gradjanski rat??? Kao što neki kaže ta mrznja datira i pre I.svetskog rata.( za Hrvate) A kad počinje Srbin da mrzi Srbina? I otkud ovoliko mržnje na celom Balkanu? Možda se i zato sve stavlja pod tepih i niko ništa ne proučava.

Nenad

pre 3 godine

@istina je uvek negde izmedju. Stavljati četnike i ustaše u isti koš je vrhunac ludila. Jedni su bili prvi antifašistički pokret u porobljenoj Evropi a drugi najveći sadisti, krvoloci i umobolnici koji su jedini u istoriji čovečanstva imali logore za decu.

STRUČNI KONSULTANT

pre 3 godine

@*У повластице укључујем и Бановину Хрватску (једину бановину названу по имену народа) организовану у границама сличним потоњој НДХ.
(Јабучило, 16. februar 2021 23:50)

Nek me neko ispravi, ako grešim, ali nije se nijedna banovina zvala tako. Sve su se zvale po rekama, osim jedne-Primorske banovine. Ostale su bile Dravska, Savska, Vrbaska, Zetska, Drinska, Dunavska, Moravska i Vardarska.

Bo_Sana_c

pre 3 godine

Problem je da je lik historičar i naravno da mu se dopada film jer on to posmatra dokumentovano i na činjenicama.. Drugačije je sa filmskim kritičarima za njih je film umjetnost i kroz tu prizmu gledaju film istinitost samih događaja iz filma je za njih relativan pojam i ne utiče baš mnogo na subjektivno doživljavanje samog filma..

istina je uvek negde izmedju

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.

SamoRazmisljam

pre 3 godine

Da li se iko ikada potrudio da istraži, analizira i shvati šta se to desilo od 1918.do 1941.? Šta se desilo da se od euforije oko ujedinjenja 1918.među velikom većinom hrvatskog naroda došlo do toga da slave ulazak Nemaca u Zagreb i to smatraju kao oslobođenje od Srba? Šta im je to beogradska vrhuška i srpska ekonomsko-politička elita radila i uradila da ih otera u takvu krajnost za samo 20 godina? Jesmo li se ogrešili o prava tog naroda za vreme Kraljevine Jugoslavije? Jesmo li ih našim postupcima odgurnuli od sebe i time sopstvenom narodu iskopali jame? Razmišljajte malo van nametnutih okvira, posmatrajte nekad događaje sa druge strane. I samo mi nemojte o tome kako su oduvem mrzeli Srbe jer to nije istina! I za vreme Prvog svetskog rata, neki hrvatski vojnici jesu činili zločine, ali je velika većina Hrvata bila za ujedinjenje sa Srbima i drugim južnim Slovenima.

Flesh

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.
(Sava, 16. februar 2021 23:54)
Ja ga isto nerazumijem , gdje može usporediti jednu ozbiljnu vojsku sa bradatim spodobama!!

hajduk

pre 3 godine

Bas je prosto nevjerovatno kako imamo razlicita prihvatanja povjesti! Tu i jesu svi nasi zajednicki problemi. Ja nemam problema jer idem amo tamo ali mi strasno kad citam nebuloze i vjekovne
mrznje Hrvata prema Srbima... da li to mozete da progutate? To vam serviraju isti oni koji se tako odrzavaju na vlasti 30 godina. Mislite ljudi svojom glavom i istrazite malo nazavisne medije iz drugih zemalja. Mrznja ne pomaze bas nikome.

N

pre 3 godine

Niko, ali niko ne priča o umetničkoj vrednosti filma, i zato ovo jeste politički pamflet. Svi smo u školi učili o Jasenovcu, mnogi od nas su posetili spomen park a vidim ovde gomilu neznalica koji kao da tek sada otkrivaju svoju istoriju. I onda kreće lavina mržnje iz pozicije večite žrtve. To je bio užasan zločin, i svi obrazovani ljudi znaju sve o tome ali ovo je samo film. Očigledno naručen od DB-a zbog sadašnje situacije sa Kosovom.

Sava

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.

Oliver

pre 3 godine

Treba snimiti jos 10 filmova o Jasenovcu. Jedva cekam da Kusturica snimi film o Jasenovcu,a savetnik ce mu biti Prof. Gideon Grajf,najveci jevrejski ekspert za holokaust,koji je napisao knjigu Jasenovac-Ausvic Balkana.

Sulic igor

pre 3 godine

Najveca jama u evropi pocinje u zagorju i obuhvata skoro pola slovenije. U njoj je dio od ukupno 45 000 pobijenih od kojih 6250 zena i djece...Hrvati, naravno..
-Nitko vam ne trazi da oprastate usrasama. Ako ima jos koji ziv, javite da mu se sudi
Svi pokusaji povezivanja ndh i ustasa sa sadasnjom RH su smijesni

Sirmium

pre 3 godine

brate smoriili ste...film je snimljen u pogrešno vreme...da je snimljen pre 30...40 godina...bila bi druga priča...ovako...žali bože...fijasko...

chupavi

pre 3 godine

Svaki istoricar zna cinjenice iz Drugog Svetskog rata kao i stradanje naseg naroda ali ovde u ovom filmu je pretstavljen problem druge prirode. Naravno mislim na katolicku crkvu koja nece dozvoliti da je neko otvoreno kritikuje i stavlja na stranu zla iako je to jedina istina. Odatle i sve one neosnovane kritike novina koje moraju biti tuzene po svaku cenu.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Nisam još odgledao "Daru", ali me brine to što ima jako slabu glumačku postavu. Za 80% glumaca prvi put čujem, a od ovih koje znam jedino se Nataša Ninković, Igor Đorđević i Radoslav Milenković mogu svrstati u dobre. Vuk Kostić i Marko Janketić, po mom mišljenju, nisu sposobni da odglume ozloglašene ratne zločince i brine me da će zbog njih ozbiljne scene ispasti smešne. Za njih su trebali da nađu neke glumce koji će samom svojom pojavom uterati strah u kosti gledaocima. Ako nam je ovaj projekat već ovoliko važan, onda su morali da okupe vrhunsku glumačku postavu. Ovako ispada kao da je film više proizvod nego umetnička kreacija.

Nadam se da grešim.

Pozdrav.

seksek

pre 3 godine

Polako, dragi moji, polako. Ovo je recenzija sa marginalnog sajta. Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno. Možda, jer dobaciti do Bi-Bi-Sija, Dejli Mejla, Independenta, Sana itd. to je neka sasvim druga priča.

Flesh

pre 3 godine

sledeći film i što pre da se snimi proterivanje Srba iz Knina i okoline!!!!
(zoran, 16. februar 2021 21:2
Kažu samo u rubriku kratkometražnih filmova. Za dugometražni fali im materijala.

kraja

pre 3 godine

""Krv i pepeo Jasenovca", još 1983. I režirao Zafranović (toliko o tome da "nije smelo" i "da se krilo")"

...posle cega je nesretnik pobegao iz zemlje glavom bez obzira, ne bi li je na ramenima sacuvao od razularenih ustasa...

Maxa

pre 3 godine

Misle momci da su nam bombama zabranili da pominjemo Jasenovac, da su ga konačno obrisali. E pa neće moći, gledaće oni to ubuduće. Slava svim našim i njihovim nevinim mučenicima, možemo bar da ih se sećamo.
A red je da priznamo i sve zločine počinjene od strane naših izroda.

Bjelokosti

pre 3 godine

Svaka cast. Gospodin istoricar sve objasnio. Neko ce reci da ovo nema efekta ali treba ovo da shvatimo kao prvi i najtezi korak da svetu kazemo istinu o stradanju naseg naroda, mora se jos mnogo koracati a ovakvih istoricara koji drze do istine i cinjenica bice jos, samo im treba dati materijala kao sto je ovaj film da se jave.

Прави Србин

pre 3 godine

"Treba snimiti jos 10 filmova o Jasenovcu. "

Брате не само то, него филмови о Јасеновцу треба да постану жанр. Колико ту људских прича и судбина има. Опрали би нам образ свима и цео свет би видео ко су заправо зликовци.

humanista

pre 3 godine

To je samo jedan Britanac koji je,,korektno,, pricao o filmu.A gde su ovi ostali da se oglase ili se,,oni,, oglasavaju samo kada je bilo sta na ,,stetu,, Srpskog naroda.
Da li su Britanci otkupili prava za prikazivanje filma.
Ako nisu da im se da za dzabe mozda i shvate nesto istinito.

Bojan

pre 3 godine

Dobro je sto je taj film predstavljen u Americi kao kandidat za Oskara. Sada fino treba to sve ispratiti sa tuzbama pred americkim sudovima. Kako cujem dijaspora iz Chikaga je vec pokrenula neke procese.

my way

pre 3 godine

"Velikosrpski mit" o hrvatskoj seljanki koja spasava srpsku bebi i grozi se ustasa u prvoj sceni. "Antihrvatski", nema sta, pravi "propagandni" pamflet... Meni je i pre gledanja filma bilo potpuno jasno o cemu se radi i da je film pravljen zbog duga prema zrtvama, istini i pravdi, jer su ljudi koji su ga pravili tako rekli. Srbija nista nije uradila na promovisanju filma, dok su za Aidu npr. navatali i Duu Lipu da je promovise. No, toliko o tome sta su cije namere i ko zeli da istoriju izokrece i zloupotrebljava. Sto se pljuvacine od strane bivsih sunarodnika i ovdasnjeg (auto)sovinistickog taloga po "Dari iz Jasenovca", neka je. Nema vecih komplimenata za film i nema boljeg pokazatelja kako se odnose prema srpskim zrtvama. Samo o sebi govore. Mogu samo da ponovim i da za nagrade nikoga briga nije, kao ni to sta ce ko o Srbiji i Srbima misliti.

dominus

pre 3 godine

neutralni felš

Šta fali? 'ajde gospe ti, neka Aida uzme Oskar. Taman je urađena kako je i bilo - ubistva vojno sposobnih muškaraca (većinom vojnici Armije BiH) i deportacija žena i dece (koji se na kraju vraćaju kućama).

informaticar

pre 3 godine

najvise uticaja imala je katolicka crkva, ne dozvoljavaju da se vidi prava istina, i oni su lobirali da se ocrni ovaj film...e sad, da su nam braca jevreji pomogli i oni lobirali drugacije bi bilo...

Bez komentara

pre 3 godine

Najzad.neko ko pokusava da prepozna strahote NDH i generalizovanu mrznju prema Srbima koja se u ono doba od pocetnog panjugoslovenstva delikatno i postupno oblikovala medju hrvatskom populacijom. Ko sam ja. Onaj koji nema mrznje prema hrvatskom narodu...ali pamti..da su mu dedu ustaske falange bacile u jamu Jadovno...pamti da su dvojicu rodjene brace..tog istog dede bacali sa drugog sprata opstinskog doma..toliko puta dok nisu izdahnuli..ZBog da im svima dusu prosti. Moj treci deda Nikola..spasao se u onom cuvenom begu iz kolone koja je sprovodjena u Jasenovac..drugi po babinoj strani je ubijen..Pricajmo o tome, neka neko otvori negde link, facebok stranicu, grupu..sa time pa da se pobrojimo..koje su i kolike nase zrtva. Prastamo ali ne zaboravljamo...odajemo im pocast nasim secanjem a ne zelimo osvetu.

Robi K.

pre 3 godine

Moji su svi bili ustase, ali ja cu rado pogledati i ovaj film. Niko nije birao roditelje i djedove tako da mi ne padana pamet da se nekom izvinjavam za nesto sto se desilo 50 godina prije moga rodjenja.

mile

pre 3 godine

Niko, ali niko ne priča o umetničkoj vrednosti filma, i zato ovo jeste politički pamflet. Svi smo u školi učili o Jasenovcu, mnogi od nas su posetili spomen park a vidim ovde gomilu neznalica koji kao da tek sada otkrivaju svoju istoriju. I onda kreće lavina mržnje iz pozicije večite žrtve. To je bio užasan zločin, i svi obrazovani ljudi znaju sve o tome ali ovo je samo film. Očigledno naručen od DB-a zbog sadašnje situacije sa Kosovom.
(N, 16. februar 2021 21:59)

Ah da, pa tako ona budala americka kaze da su hrvati ubijali jevreje a ne srbe, kad vec govorimo o umetnickim vrednostima

Cinique

pre 3 godine

Da li se iko ikada potrudio da istraži, analizira i shvati šta se to desilo od 1918.do 1941.?
(SamoRazmisljam, 16. februar 2021 22:38)
Mržnja je nastala ranije. Srbe je Austrougarska monarhija naselila i dala im velike privilegije. Srbi su praktično svi bili vojni obveznici monarhije i nisu plaćali porez. Veliki broj Srba je bio i u policiji. Zanimljiv detalj je da su svi rođeni muškarci "od Franje Josifa lično" dobijali dukat na dar.
Srbi u Hrvatskoj su uglavnom mrzeli kralja Aleksandra. Ukinute su im sve privilegije, dobili su porez i naglo osiromašili. Kada je kralj Aleksandar ubijen u Marseju, tamošnji Srbi su slavili. Posekli su i preorali njegove privatne vinograde koje je tamo posedovao, samo ilustracija koliko su voleli njega i njegovu državu.

Da, Hrvatska je bila podeljena na dve nepomirljive struje u kraljevini Jugoslaviji: jednu za federaciju i jednu za nezavisnu državu. Jasno, ubivši Aleksandra "Ujedinitelja", ostala je praktično samo ta druga, ustaška, a manji broj je pristupio komunistima progutavši ideološki karakter njihovog pokreta. To je ustašama poslužilo za kriminalizaciju svih Srba kao komunističkih jataka.

Sa stanovišta Beča, strategija sa Srbima je bila velemajstorska. Hrvati nikada nisu mogli da postignu stepen jedinstva za secesiju, a mržnja Hrvata nije čak bila ni toliko usmerena protiv Beča i Pešte koliko prema Srbima koje su i smatrali trajnim "remetilačkim faktorom". Taktika "zavadi pa vladaj".

Mira

pre 3 godine

Za one koji komentarišu a ne poznaju stvari, Rori Jomans je jedan od najboljih poznavalaca istorije NDH. Upravo je neko kao on pozvan da piše o ovome i hvala mu zbog toga.

ego

pre 3 godine

Misle momci da su nam bombama zabranili da pominjemo Jasenovac, da su ga konačno obrisali. E pa neće moći, gledaće oni to ubuduće. Slava svim našim i njihovim nevinim mučenicima, možemo bar da ih se sećamo.
A red je da priznamo i sve zločine počinjene od strane naših izroda.
(Maxa, 16. februar 2021 20:02)

pa mi jedini i jesmo priznali svoj deo, cak snimili i filmove o tome.

nikola

pre 3 godine

Што ?е овај историчар није обратио раније када је био у конкуренцију за оскара .

Edgar

pre 3 godine

Sledeći filmovi, Janičar, Operacija Vazdušni most, Bratunac i Ovčara.
Ovaj zadnji je posebno interesantan zbog video snimaka i novca koji je neko uzeo da bi izvršio zločin na Ovčari, sve to snimio a snimke predao Franji Tuđmanu za novčanu naknadu.
Ajmo više da odvojimo zlo od dobra.

sasa jokic

pre 3 godine

Ljude ce zainteigirati da vide zasto je ovaj film malte ne zabranjen. Tako da ce svi ovi pokusaji da ga eliminisu doneti vise paznje.

Srba

pre 3 godine

Jesam li ja jedini ovde koji jos nije gledao film?
(jasdf, 16. februar 2021 21:34)
Odje niko nije gledao film brate. Ali kad neko postavi to pitanje svako zacuti. Ali svi znaju da je film bio za Oskara.

Закржљала расо

pre 3 godine

Како очекивати од света да зна за ужасе Јасеновца кад ни ми сами као народ не знамо ништа о њему

John

pre 3 godine

"napisavši da film uopšte nije trebalo da bude snimljen."

Ne tako davno je, niko drugi do - Branko Lustig rekao da mu je jedna od najvećih želja da snimi film o Jasenovcu. A onda je od toga odustao rekavši da ne može da tera publiku da gleda taj užas.
Valja napomenuti da jedina dva filma sa temom Holokausta koji su dobili Oskara - Šindlerova lista (koju je producirao Lustig) i Pijanista - i pored sveg užasa, zapravo prikazuju i nešto dobro - člana nacističke partije koji spašava Jevreje i nemačkog oficira koji čuva Jevrejina. Problem je što toga u NDH - NEMA - nema dobrog ustaše koji je spašavao/krio Srbe. Ima samo Diana Budisavljević, ali ona ne spada u tu grupu, a i već je snimljen film o tome. Pitam se zašto "Dnevnik Diane Budisavljević" nije kandidovan za Oskara? A pobedio je na festivalu u Puli.
Ako se prikazuju isključivo užasi (ubijanje, klanje...) bojim se da je igrani film pogrešna forma. Za to ide dokumentarac. A i to je snimljeno već. I to odavno. "Krv i pepeo Jasenovca", još 1983. I režirao Zafranović (toliko o tome da "nije smelo" i "da se krilo")

Dak

pre 3 godine

Americi i zapadu nije u interesu istina o patnji jednog naroda koji nije njima po volji! Kad budemo ušli u NATO i EU tad će naše muke iz prošlosti izaći na videlo!
Nismo im podanici u tome je problem! To je generalno "problem Srpskog naroda"
Nevolimo da budemo podanici nikom i zato smo kroz istoriju plaćali a i danas plaćamo strašnu cenu zbog toga! Dara iz Jasenovca je jedna od najstrašnijih istorijskih epizoda našeg naroda!

Una

pre 3 godine

Karadjordjevic je Srbe zavio u crno za sva vremena posle I svetskog rata. Hteo je da bude veliki kralj. Englezima, Francuzima i ostalim saveznicima nije bilo teško da ga nagovore na glupost koju je napravio. Nikada Srbiji niko nije trebao. Svi su iz svojih ličnih interesa oberučke prihvatili ujedinjenje. Dajte im sada celo Dedinje.

Zvoncica

pre 3 godine

Svi su krivili Tita i hrvatske komuniste za zataskavanje Jasenovca, a od Titove smrti prodje 40 godina i Srbija tek sada snima film o Jasenovcu. A posle su nam drugi krivi. Istoricari znaju bolje od filmskih kriticara i politicara, ali njih niko ne konsultuje.

crvena b

pre 3 godine

Svi su krivili Tita i hrvatske komuniste za zataskavanje Jasenovca, a od Titove smrti prodje 40 godina i Srbija tek sada snima film o Jasenovcu. A posle su nam drugi krivi. Istoricari znaju bolje od filmskih kriticara i politicara, ali njih niko ne konsultuje.
(Zvoncica, 16. februar 2021 21:46)

Pa najveci titoisti su bili srpski komunisti, danas njihova deca sede po NVO i nastavljaju posao svojih roditelja.

neinformisan

pre 3 godine

@Bez komentara uz duzno postovanje prema vasem stavu smatram da nismo podobni da odlucujemo o tome da li se ustaskim koljacima moze oprastati. Za to je potrebno pitati sve zrtve koje nose na dusi sto je svakako nemoguce. S toga mislim da prastanje treba staviti po strani, nisu to bili zlocini iz nehata pa da se prastaju. Srbi su dugo uceni da treba da cute i prihvate da su samo oni krivi za sve na ovim prostorima, kakvo crno pozivanje na odgovornost, to podriva bratstvo i jedinatvo. Da se razumemo, svi koji su cinili zlocine su zlocinci bilo Srbi Ili Hrvati ili ko god. Ali da im oprastamo, mislim da to mozemo samo da prepustimo visokorangiranim monasima koji ce se mukotrpno i bojim se bezuspesno moliti da bi im izmolili oprost za njihove nesrecne i gresne duse da udjem i u duhovnu problematiku. Ali narod koji je to pretrpeo im nikad nece oprostiti, to je nezamislivo.

Joca

pre 3 godine

Mislim da svi kucate na pogrešna vrata, u pitanju je igrani, a ne dokumentarni film. Razlika je što je ovaj snimljen po istinitoj priči, ali i dalje je igrani film. Videćemo uskoro kakav je, Vučko ga poslao preko reda na TV pa da vidimo, a posle ćemo komentarisati.

Scorpio2x

pre 3 godine

Neko reče da treba nešto reći o umetničkoj strani filma... film je vrlo dobro uradjen u stvari odlično uradjen. Devojčica koja glumi Daru je prva klasa, svi su odglimili jako dobro. Muzika je takodje dobro uradjena... Jednom rečju odličan film i svima ga preporučujem. Naravno, film je jako težak i potresan.

Momo

pre 3 godine

Ma ljudi sve džabe svet ignorise film da je taj britanski istoricar eminentan njegov članak ne bi bio na sajtu Balkan uns već svetski poznatih i najvažnijih medija od BBC pa najdalje ovaj film je doživeo neuspeh jer je zakasnio debelih 50 godina minimum a naše egzibicije 90ih umesto da proglasimo nezavisnost dali smo nacijama da imaju sopstvenu mitove iz ratova 90ih koji su našu kompletnu junački istoriju bacili u zaborav jer svet pamti kratko.

Posmatrac

pre 3 godine

@chupavi
Upravo tako, onaj istoricar koji ne zna - ili laze ili da vrati diplomu.
Ima na YT kanal - WW2 Week by week, gde se na nedeljnom nivou obradjuju dogadjaji te nedelje pre 70 godina. Ima i podkanal - rat protiv humanosti. Da vidite sta Svedjanin govori o Ustasama i NDH.

kitch

pre 3 godine

Polako, dragi moji, polako. Ovo je recenzija sa marginalnog sajta. Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno. Možda, jer dobaciti do Bi-Bi-Sija, Dejli Mejla, Independenta, Sana itd. to je neka sasvim druga priča.
(seksek, 16. februar 2021 22:03)

Posebno San i Dejli Mejl, to su takvi autoriteti na polju medija.

Јабучило

pre 3 godine

@ SamoRazmisljam

И ја сам о томе размишљао. И закључио да су Хрвати по нужди ушли у Југославију да их не би растргли Италијани, Мађари и Аустријанци. Иако су добијали велике повластице*, државотворно неиживљени, искрено осећајући да су једну окупацију заменили другом, вероватно и мање прихватљивом јер је била "православна", већином нису никада прихватили државу као своју. А били су и подоста измешани са Србима, које су од 1914-18. гледали као непријатеље (познато је и понашање хрватских пукова у Подрињу 1915). У духу постојећих националшовинистичких идеологија, које зачетке вуку из незадовољства исходом Првог светског рата се развило и усташтво. Незадовољство је било појачано убиством Радића 1928. и других у Скупштини и прилично благом реакцијом правосуђа.

*У повластице укључујем и Бановину Хрватску (једину бановину названу по имену народа) организовану у границама сличним потоњој НДХ.

Gemišt al' 'ladan

pre 3 godine

Sasvim sam siguran da nikada neće biti snimljen film o Novosadskoj "raciji" iz 1942 godine. Prvo zato što to nije bila racija. U pitanju je jedan snishodljiv, ulizivački, kompromisni i potpuno neadekvatan naziv za pokolj, masakr, ubistvo, genocid, više od 4.500 muškaraca, žena, dece i beba od strane Mađarskih fašista.
Kada to sami sebi budemo priznali , nazvali pravim imenom, možda se snimi i film.

Aleksandar

pre 3 godine

Mi smo od strane velikih sila i pazljivom politikom zaštite sopstvenu interesa od strane susednih naroda, potpuno pobedjeni kao država i nacija, smanjeni i fizički i kroz desrbizaciju jer danas je sramota i pogrdno i reći da si Srbin, i istorijski smo poniženi od istih i gurnuti na rub istorije.

Londoner

pre 3 godine

"Tek kad nešto slično budete videli u Gardijanu, možda ćete moći da kažete: konačno."

Gde si umereno levicarski Gardian nasao. Ajde dobro nije da nije, ali Tajms, brate, Dejli Telegraf, Dejli Mejl to citaju oni sto vedre i oblace. Ako nekako uspe da dodje do Fajnansl Tajmsa i jos krupnije ribe.

e

pre 3 godine

Bio bi pravi potez da je britanski istoričar dao intervju nekom britanskom ili američkom listu koji imaju veliki tiraž. Ovaj balkan onda je čitaju ljudi sa balkana a oni znaju istinu i bez te objave.

па да

pre 3 godine

Jel ovaj Hrvat dole ozbiljan kad zeli da uporedi ustaše i četnike. Ustaše su pobile 150 puta više ljudi od četnika, edukuj se i ne uporedjuj neuporedivo.
(Sava, 16. februar 2021 23:54)
Ja ga isto nerazumijem , gdje može usporediti jednu ozbiljnu vojsku sa bradatim spodobama!!
(Flesh, 17. februar 2021 07:03)

Koliko je puta ta, tvoja "ozbiljna" vojska, menjala oznake ili ti obrnula šinjele tokom tih godina? Koliko je puta ta, tvoja "ozbiljna" vojska, menjala ideologiju tih godina? Ozbiljno te pitam, dva puta ili tri puta? Tako nešto?

"Kitio si cvećem svakog osvajača.
Pevajuć' mu himne, bestidno i glasno..."

DM32

pre 3 godine

Ne znam koliko ste svesni da ove godine izlazi film o Srebrenici. Bice zanimljivo uporediti prijem strane kritike, licno mislim da cemo biti razapeti.

John

pre 3 godine

...posle cega je nesretnik pobegao iz zemlje glavom bez obzira, ne bi li je na ramenima sacuvao od razularenih ustasa...
(kraja, 16. februar 2021 23:11)

I tako "pobegnut" snimao suđenje Andriji Artukoviću 3 godine kasnije.
Iz zemlje jeste otišao, ali tek '91, kad to više nije bila ista zemlja...
A beše pre toga i "Okupacija u 26 slika"...

STRUČNI KONSULTANT

pre 3 godine

@*У повластице укључујем и Бановину Хрватску (једину бановину названу по имену народа) организовану у границама сличним потоњој НДХ.
(Јабучило, 16. februar 2021 23:50)

Nek me neko ispravi, ako grešim, ali nije se nijedna banovina zvala tako. Sve su se zvale po rekama, osim jedne-Primorske banovine. Ostale su bile Dravska, Savska, Vrbaska, Zetska, Drinska, Dunavska, Moravska i Vardarska.

Mara iz Daruvara

pre 3 godine

Mi smo od strane velikih sila i pazljivom politikom zaštite sopstvenu interesa od strane susednih naroda, potpuno pobedjeni kao država i nacija, smanjeni i fizički i kroz desrbizaciju jer danas je sramota i pogrdno i reći da si Srbin, i istorijski smo poniženi od istih i gurnuti na rub istorije.

Samo što ste kreirani početkom 19. vijeka, već ste poraženi. Da Srbi meni plate, koliko su platili ovom Britancu, ja bih na sva zvona hvalio ovaj film.

па да

pre 3 godine

Bas je prosto nevjerovatno kako imamo razlicita prihvatanja povjesti! Tu i jesu svi nasi zajednicki problemi. Ja nemam problema jer idem amo tamo ali mi strasno kad citam nebuloze i vjekovne
mrznje Hrvata prema Srbima... da li to mozete da progutate? To vam serviraju isti oni koji se tako odrzavaju na vlasti 30 godina. Mislite ljudi svojom glavom i istrazite malo nazavisne medije iz drugih zemalja. Mrznja ne pomaze bas nikome.
(hajduk, )

Čoveče o čemu pričaš? Uzmimo npr ćirilićno pismo, ćirilica je samo pismo(koje uzgred rečeno koristi još jedno pet/šest slovenskih naroda) pa opet očima ne možete da je vidite, toliko da razbijate table ispisane ovim pismom i to samo zato što je ona za vas sinonim za Srbe. Samo to da se spomene, drugo ne mora, je dovoljno da se vidi ko ima veći problem i koga truju!

pljeskavica

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)


Cetnici i Ustase nikada nisu saradjivali!
To je komunisticka laz, koja nije potkrepljena ni jednim dokazom.

Prica se o Cetnicima kao o nekoj paravojnoj formaciji, a u pitanju je zvanicna armija Kraljevine Jugoslavije koja je morala da se bori istovremeno i protiv okupatora i protiv revolucionara koji su rusili drzavu teroristickim napadima.

Sto se tice (ne)priznavanja zlocina, kako vam se ta teza uklapa u slucaj Hrvatske ili Kosova? I zar stvarno verujete da je to tako, da svet na tom principu funkcionise?

Da li treba da govorimo o genocidu anglosaksonaca nad Indijancima u S. Americi i Spanaca u J. Americi? Ili mozda o strasnom genocidu koji su zapadnoevropske drzave pocinile u Africi, ili Englezi u Aziji?
Ima bezbroj primera.

Kada su oni, tako samokriticni, priznali bilo sta od toga?

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Mene je jednostavno sramota da mi gledamo u pravcu zapada koji nas na sve nacine mrzi.Vatikan Englezi veliki zlocinacki duo je zasluzio da ih nema.
Zasto je Srbija dozvolila da se takvo zlo desi nasem narodu?Dozvolila 1914 1941 1991...Na Kordunu Hercegovini su nestajale porodice koje su preglasane 1991 a sve zaslugom srpske vlastele.
Na kraju dođes do toga da jedan Hrvat prica o ustasama kao o obicnoj vojsci.Jos smo bili sa njima u drzavi.Zamisli Židova sa Svabama!?Ne mozes.Kad bude Srbin vodio Srbe onda ce i nasoj drzavi krenuti sve na bolje.
Nasa deca uopste ne znaju za sve te jame logore u kojima su vrseni zverski zlocini.Magnum krimen je bukvar zla vođenog iz Vatikana.Knjiga Kaput je jedan istorijski zapisnik za celu Evropu.
Lordan Zafranovic je sve opisao u svoja dva vrhunska dela Okupacija u 26 slika i Krv i pepeo Jasenovca.Sve se zna ko zeli da sazna.
Mi moramo poceti snimati filmove i serije o mnogobrojnim bitkama naucnicima knjizevnicima...Imamo toliko materijala da ne trebamo izmisljati ko Holivud svoje heroje.
Sve ce to doci na svoje mesto...

Samo istina i činjenice

pre 3 godine

Za ove koji se pitaju zašto je tako moralo biti,neka guglaju o Prvom katoličkom kongresu,održanom u Zagrebu 1900.godine.Odluke donesene na tom kongresu su zapečatile sudbinu Srpskoga življa u tadašnjoj Austrougarskoj Monarhiji.

Istorija

pre 3 godine

Jasenovac apsolutno nije poznat na Zapadu. Ne zato sto su zapadnjaci pokvareni nego sto je Tito to ignorisao i nije govorio o tome skoro 30 godina. U tim godinama je napisana istorija drugog svetskog rata koja se predaje u skolama. Cak i u Srbiji je znanje minimalno. Sad doci sa ovom pricom (koja je po surovosti gora nego Ausvic) je za zapadnjake nesto neverovatno i kao los horor film. Zato samo pravi istoricar sa znanjem sta se stvarno desavalo moze da da objektivnu ocenu

Stojko

pre 3 godine

Poznati smo u svijetu po lažima...
(Nikola, 17. februar 2021 07:12) 

Poznati ste i kao najhrabriji narod na svetu, ali ne zato sto se niceg ne plasite nego sto se niceg ne stidite.

Nataša

pre 3 godine

Matrica je zakucana još pre 30 god. i ona glasi :izbaciš LAŽ o Srbima, svugde je plasiraš i posle je kasno-možemo mi da imamo sve dokaze da je to laž,ne vredi, to je otišlo u svet i ni hiljadu istina ne mogu to obrisati. To sa ponosom rade svi:Albanci, Hrvati, iz BiH, to ne kriju i uvek nanovo uživaju kako im to lako uspeva. Tako je i sa onom sramotnom kritikom filma ali u takvom svetu živimo, platiš lobistu masno i završio si posao. Mada... Krčag ide na vodu dok se ne razbije. A sve tajne jednom isplivaju i sve jame jednom će se otvoriti. Era Vodolije je, jame se ponegde već otvaraju.I sve ovo me ne čudi-kad zrak svetlosti prodre u brlog, pacovi se razjure panično na sve strane, grizu i ciče-na koga ovo liči, susjedi, a?!

Branko Velebit

pre 3 godine

Film I nije toliko bitan, koliko Nase secanje I postovanje prema zrtvama. Nasi potomci moraju znati I za Staru Gradisku I Jasenovac I crkvu u Glini I I Jadovno.......

izmedju malo morgen

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)

Danasnja Hrvatska vec 30 godina isplacuje ustaske penzije. Razumes, drzava!

Pilipenda

pre 3 godine

U Hrvatskoj su posle 91 - e, srušena 3500 spomenika NOB - a, spomenika koji podsećaju na borbu protiv fašizma. Pa kome su smetali, mladoj demokraciji? Pa ko ih je rušio, napredna inteligencija?

Vagar

pre 3 godine

Oni koji su u ovom filmu videli srpsku propagandu savetujem da pogledaju Američku "History"emisiju koja dokumentovano govori o Ustaškim logorima za Srbe i Jevreje i ubijanju dece.

Sveto

pre 3 godine

HVALA TI, DARO!
Da si dobila "oskara" lično bih se razočarao.
Ti nisi svet iz mašte, već stvarnost i istina,
ti nisi Holivud, grad umišljenih izmišljotina,
već Jasenovac, logor postojećih duša
koje sada vape za slobodom, istinu govoreć' živima!

Nenad

pre 3 godine

@istina je uvek negde izmedju. Stavljati četnike i ustaše u isti koš je vrhunac ludila. Jedni su bili prvi antifašistički pokret u porobljenoj Evropi a drugi najveći sadisti, krvoloci i umobolnici koji su jedini u istoriji čovečanstva imali logore za decu.

Aule

pre 3 godine

Nije me jasna teza koja se ovde neprestano provlaci. Kakve veze imaju ustase od pre 80 godina sa danasnjom Hrvatskom ? Sigurno ima neofasista koji velicaju te zlocince, ali to je manjina. U tom pogledu u Srbiji nije nista bolje. I Srbija je imala kvinslingsku vladu i cetnike koji su nisu nista bili bolji od ustasa, pa nije ni cudno da su cak i saradjivali. I u Srbiji ima dosta njih koji negiraju te zlocine,kako tada, tako i u poslednjem ratu. E upravo zbog toga svet ignorise ovaj film jer da bi te neko ozbiljno shvatio, covek prvo treba sebe da pogleda u ogledalo, pre nego uperi prst u drugog.
(istina je uvek negde izmedju, 16. februar 2021 23:34)

Za pocetak, Srbija nije imala nista ni priblizno, ma i u najgorem bunilu nalik Jasenovcu.
A autosovinizam is strong in this one...

neutralni felš

pre 3 godine

Dobro je sto je taj film predstavljen u Americi kao kandidat za Oskara. Sada fino treba to sve ispratiti sa tuzbama pred americkim sudovima. Kako cujem dijaspora iz Chikaga je vec pokrenula neke procese.
(Bojan, 16. februar 2021 21:19)


dijaspora iz čikaga? kreću u akciju... čim ispeku prase :)

a

pre 3 godine

Do stvaranja NDH,postojale su Dalmacija,Slavonija,Dubrovnik i Hrva-
tska,kao odvojene celine kroz celu istoriju.Hrvatska je Zagreb sa
okolinom.Zahvljujući olakom shvatanju hrvata od strane Karađorđevića,
uz veliku pomoć Čerčila i Staljina,Zagreb se rastegao posle 2. svet-
skog rata.NDH je bila skoro do centra Beograda(stara nemačka "ljubav").

Che

pre 3 godine

Ako ćemo faktografski. Ustaše su imale zelene uniforme. Crna legija Jure Francetica je jedina imala crne uniforme. To s crnim uniformama je isto kao i to da su svi četnici u WWII nosili brade i šubare. To je proizašlo iz partizanskih filmova. Crno, bradonje - zlo i spodobe, naspram uvijek obrijanih i podsisanih partizana.

Dejan

pre 3 godine

Steta sto film nece doziveti veci upeh,mozda je trebalo glavnu junakinju/ulogu prestaviti kao Jevrejku a kroz to im provuci pricu o stradanju Srba da bi to dalje progurao mocni Jevrejski lobi(cak i pomogli u finansiranju i snimanju filma )Ja sam to nekako i naslucivao ali u svakom slucaju sve pohvale da se konacno snimi jedan film o Jasenovcu.

anti_dot_pardon_bot

pre 3 godine

@ hajduk, 17. februar 2021 08:07

Plašim se prijatelju da imaš pravo, ali je kod vas u dvorištu mnogo veći problem u tom smislu.
Pre 11 godina, upoznao sam momka iz Crkvenice od 27 godina. Radili smo na brodu gde je bilo baš dosta i Srba i Hrvata, ali se "trefilo" da mu Srbi budu bliskiji nego Hrvati.
Nakon 3 nedelje čovek kaže da mu je najveći problem pre dolaska bio "kako da izdrži sa Srbima na istom mestu".
Jedan od nas mu je danas kum.
Pozdrav Bili.

Bo_Sana_c

pre 3 godine

Problem je da je lik historičar i naravno da mu se dopada film jer on to posmatra dokumentovano i na činjenicama.. Drugačije je sa filmskim kritičarima za njih je film umjetnost i kroz tu prizmu gledaju film istinitost samih događaja iz filma je za njih relativan pojam i ne utiče baš mnogo na subjektivno doživljavanje samog filma..

NN_lice

pre 3 godine

Ovi što pominju krivicu kralja Aleksandra za stvaranje Jugoslavije, dobrim delom greše, jer je kralj tek negde 1916. godine prihvatio nakon višegodišnjeg ubeđivanja srpskih političara da prihvarti stvaranje zajedničke države.
Suštinski krivica je kao što reče jedan istoričar, na srpskim političarima još od kaja XIX veka, počevši od Nikole Pašića, preko S. Jovanovića, do Stojana Protića, Stojana Novakoviča & etc., da Srbija treba da predstavlja "Pijemont" svih južnih Slovena i da je na Srbima taj istorijski zadatak da oslobode svoju braću. Tu leži naš problem. Megalomanija naših političara, kompleks više vrednosti i ta naša poslovična gordost (uvek suprotstavljena osnovnim hrišćanskim vrednostima) taj besmisleni osećaj "važnosti" i nepotrebne velikodušnosti da mi spasavamo nekoga zarad ničega i iza toga gotovo uvek stoje naše elite, naši političari. Oni su naša najveća boljka. Lako ćemo mi posle i za narod i za kralja i za crkvu.

Istina je prava

pre 3 godine

@istina je uvek negde izmedju
Kako ti nije sram i jasna teza da ustase od pre 80 godina imaju veze sa
danasnjom Hrvatskom?
Neznam, gde si se rodio i gde zivis, da dajes ovakav besmisleni komentar?
Naravno da ima veze, jer ono sto su ustase imale za cilj u 2. svetskom ratu,
to je sadasnja generacija na celu sa Tudjmanom ostvarila 1995. godine, tj.
„ocistiti“ Hrvatsku od svojih drzavljana srpske nacionalnosti. I ne samo to.
Cak i posle „Oluje“ ti isti hrvati nisu dali i ne daju pravo tom srpskom
narodu mnoga prava na koja imaju, daljnja provociranja, paljenje kuca,
zastrasivanja itd. kako bi i ono malo moralo napustiti svoje domove.
Mozda ovakvom kao sto si ti, nije potrebno objasnjavati kakve veze imaju
ustase od pred 80 godina i sada.

nestor

pre 3 godine

(Flesh, 17. februar 2021 07:03)

Lave, ne bih da ulazim u priču o četnicima... Ali reći za vojsku NDH da je bila ozbiljna je u najmanju ruku neozbiljno. Imaš li tu tvrdnju da podržiš nekom recimo vojničkom pobedom te vojske? Iživljavanje nad civilima se ne računa...

Milan

pre 3 godine

kako se samo olako udruži zapad protiv srbije kad treba da se prikaže istorija stradanja u jasenovcu... a mi, srbi, ćutimo i tiho pratimo komentare, umesto da pokrenemo lavinu, pa i rusiju i kinu, neka se uplete politika, neka se digne još veća prašina, možda će neko nekad pogledati istinu u oči i reći:"jeste, bilo je tako, ali to je davno prošlo vreme "... ndh nacisti i fašisti i dalje postoje, a dok je to tako, neće biti mira...

Erikson

pre 3 godine

Istoriju piše pobednik, a prepravlja je pobeđeni kad dobije svojih 5 minuta, i tako dalje dok više nikome ništa nije jasno.

Hocu pikim necu pikim

pre 3 godine

@ Ser Kokeza od FSS-a

Rekao bih da gresite.
Ako je ovo umetnički film, a na tome se insistira, onda je podela takva kakva jeste. Onakva kako je režiser zamislio ili koliko je imao para da plati honorare glumcima.
Ako je trebalo birati bolje glumce jer je ovaj film važan za nas, kako kažete, onda baš i nije umetnički. Onda je ipak propaganda, makar delimična. A to je potvrdila u nastupu i gospođa Trivan. Samo, u tom slučaju nema ljutnje kad kritika oplete po filmu jednostrano i pristrasno. Ili je film dokumentaristički pa se spremite za čas štreberski, ili je umetnički a onda mu treba dati vremena da nađe mesto kod publike.

Lepo razmišljaš, ali stašno je sve to

pre 3 godine

(SamoRazmisljam, 16. februar 2021 22:38) се развило и усташтво. Незадовољство је било појачано убиством Радића 1928. и других у Скупштини и прилично благом реакцијом правосуђа.( nije baš tačno dobio 20 godina, ali branilo ga 35 advokata??) O ovom ubistvu svi znaju, to se uči u školi!

@ samo razmišljam eto tako ti neko objašnjava, a odlično pitanje si postavio. A sa tim da je Srbin pokušao antentat na Kralja Aleksandra 1921?

A šta ćemo sa Djurom Djakovićem???
Zbog bojkotla skupštine, pazi bojkot :( svu vlast preuzima Srbin generl Živković i posle hapšenja, izdaje naredjenje mučenja i ubistva Djakovića i Hećimovića 1931. Da vidim svi se odriču tih komunista, pa zato na Wikipediji ne stoji ništa, možda su Jugosloveni? Više nema njegove ulice u Beogradu, mučki ubijen čovek, hm? A kakvu su mu sahranu priredili u staroj Jugoslaviji, Tito i partija 1949!Inače strana štampa pisala " ubijeni kao psi bivši narodni poslanici" " policajci ubice".

A ti meni ovo objasni, počinje 2.svetski rat. Imaš Hitlera, čudovište u Evropi. A šta Srbi rade, ulaze u gradjanski rat??? Kao što neki kaže ta mrznja datira i pre I.svetskog rata.( za Hrvate) A kad počinje Srbin da mrzi Srbina? I otkud ovoliko mržnje na celom Balkanu? Možda se i zato sve stavlja pod tepih i niko ništa ne proučava.