Sreda, 10.02.2021.

09:51

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO

U tegli meda - četvrtina nije med nego šećer, pokazale su laboratorijske analize.

Izvor: B92, TV Prva

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pèelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

goldi

pre 3 godine

Najbolji med u srbiji, čist, bez ostataka lekova i sl. samo kod poznatog pčelara, amatera sa manje kosnica (do 50). Ja se time bavim vec 30 godina, nisam član ,,sposa,, koga g. Zivadinovic zastupa, i prodajem sada po 800 din a do noe godine bilo je 700 din. i bagrem i livada. Godisnje u proseku imam oko 300 kg. od 35 kosnica, i to jeto, nema lazi nema prevare. Zivadinović ne priča o tome da nismo svi članovi i da kao takvi nemamo pravo na to sto on govori, ali to je druga priča, kao i sve o subvencijama, registraciji gazdinstva, id broju, isl. što nam nameću, daleko bilo.

Neplivač

pre 3 godine

@(pera, 10. februar 2021 11:29)
Ne kruže priče, oktobra prošle godine moj otac je prodao bagremov med po 6,2€, imali smo neku količinu iz 2019 i iz 2020. Dođu kamionom, pokupe i isplate za 5 dana po srednjem kursu. Mi smo npr. prodavali na malo po 800din, ali ide vrlo traljavo, mali krug poznanika, uglavnom lošijeg imovinskog stanja, mada i oni sa parama kažu da im je skupo ???. Med je inače iz podnožja Suve planine, kraj je skroz nerazvijen i svaki put posle testiranja su nam rekli da je med izuzetne čistoće.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Naj lakse da znate da li je pravi ili lazni med jeste veoma lako posto se bavim pcelarstvom i isprobao sam u casu sipati koka kolu oko 1 dc i u tu casu staviti kasikicu meda svi znamo da koka kola ne trpi secer ako je pravi med nece biti pene a ako penusa znaci da je zaseceren..
(Veroljub, 10. februar 2021 19:44)

Med je preko 70% šećer, veći deo glukoza i manji fruktoza, oko 20% voda, ostatak veliki broj minerala, vitamina, kiselina itd. Što se tiče koka kole (ili bilo kog gaziranog pića) dodavanjem kristal šećera, ugljen dioksid iz pića u procesu nukleizacije, napušta tečnost i vezuje se za kristale šećera. Gurnite prst u čašu koka kole i videćete da se mehurići formiraju na vašem prstu. Isto se dešava kada ubacite šećer, samo burnije jer je površina mnogo veća. Jako je teško i labarotorijski utvrditi da li je med prirodan ili ima dodataka šećernog sirupa. Zato su i nekvalitetni proizvodi toliko rasprostranjeni svuda u svetu. I ne, nismo to mi smislili. To mora da se reši sistemski. Država treba da izdaje licencu proizvodjačima, koji će moći svoj proizvod da nazovu MED, ako labaratorijski dokažu da im je proizvod potpuno prirodan. Takodje bi država trebala da sprovodi povremene kontrole licenciranih proizvoda, uz draonske kazne prekrašiocima.

Pigeon Forge

pre 3 godine

Kupio galon od kilogram i 250g, sourwood meda u Tennessee kod pcelara, $25 platio, ima samo kad je sezona, mali familijarni posao u Apalackim brdima.

Veroljub

pre 3 godine

Naj lakse da znate da li je pravi ili lazni med jeste veoma lako posto se bavim pcelarstvom i isprobao sam u casu sipati koka kolu oko 1 dc i u tu casu staviti kasikicu meda svi znamo da koka kola ne trpi secer ako je pravi med nece biti pene a ako penusa znaci da je zaseceren..

Kompjuteras

pre 3 godine

Med kupujem samo od prijatelja koji ga prave (poznanik, burazerov kum, babin komsija i slicno). Ne verujem nikome (drzava, etikete), samo licna poznanstva. Nikad se ne cenkam za cenu, jer mi je jasno da kvalitet mora da kosta. Ove godine sam jedva nasao 10kg bagrema kod jednog poznanika, jer je godina bila bas losa (1000din/kg).

Смрда

pre 3 godine

У Канади купујем чист ливадски мед, паковање од 3 кг, 440 динара по кг у мегамаркету. Због климе нема прехрањивања шећером преко зиме, свако пролеће нове пчеле.

Simo

pre 3 godine

Samo priče... Ako inspekcija radi svoj posao, dajte spisak prodavaca falsifikovanog meda i da se polako staje na put kriminalu. Ovako mi kupujemo skupi šećer a prodavci skidaju kvalitetan "kajmak"...

krmpota

pre 3 godine

kad mi se prijede slatko kupim deset tabli cipiripi bloka (dodje mu kilo), najedem se ko siroce na zadusnice, jos mi ostane, prodjem jeftinije i bog da me vidi....uzdravlje...

Srb

pre 3 godine

Nepostoji organski med, med je med.
Pod organski spadaju medovi iz pčelinjih društava koje su tretirane nekim preparatom protiv varoe koji u sebi nesadrži amitraz. Da li med može da bude lažan ? Može ! Svaki pčelar koji u toku paše hrani dodatno društvo šećernim sirupom i potom taj med vrca, pravi lažni med. Oni koji misle da je hiljadu dinara za teglu meda mnogo, nek kupe sad na proleće jedno pčelinje društvo pa nek vide kako je lako doći do meda. Život u stanu nije prepreka, postoji i urbano pčelarstvo. Ako želite da budete sigurni da konzumirate pravi med, morate imati isključivo svoje pčele.

Јабучило

pre 3 godine

Недавно сам у самопослузи купио мед на попусту. А на попусту је зато што је почео да се кристалише :)

Neko

pre 3 godine

90 %?
Ne bi reko. Mislim da je 99%.

Falsifikovanje je toliko otišlo daleko da falsifikat može ponekad otkriti samo labaratorijsko ispitivanje, ali ne u zastarelim labaratorijama kod nas, nego u visoko sofisticiranim kojih ovde i u okolini nema. Još uvek nema, ali svake godine se obećava da će se nabaviti. Pa će valjda jednom i bit.

milan

pre 3 godine

Ne kapiram zasto bi se ovom temom bavili potrosaci? Valjda nekakva inspekcija treba da kontrolise tacnost deklaracija i svaku netacnost da kaznjava. Svako treba da radi svoj posao pa tako potrosac treba samo da cita deklaraciju. Ako na deklaraciji pise da je proizvod 100% med onda je proizvod 100% med. Propisi treba da definisu sta je to med. Lepo pise ko je proizvodjac i ako inspekcija utvrdi da deklaracija nije tacna sledi velika kazna. Velika kazna treba da spreci manipulacije. Kao sto je to sa sokovima gde stoji da li je 100% voce ili 50% voce, da li nije ili jeste dodat secer, ako je nesto dodato sta je sve dodato i u kojoj kolicini. Potrosac kupuje prema deklaraciji a inspekcija kontrolise tacnost deklaracija. Sve se svodi na deklaraciju, proizvodjac moze da proizvodi sta god zeli ali mora tacno da napise pa ko sta voli ili koliko ima para nek izvoli. Tako neko kupuje 100% sokove bez dodatog secera a neko 50% sokove sa dodatim secerom. Nije problem, bitno je samo da je potrosac tacno i precizno obavesten sta sadrzi ambalaza. Potrosac takodje treba da ima mogucnost da ukoliko sumnja, moze da samostalno u nekoj laboratoriji proveri deklaraciju, nije to uopste komplikovano i skupo, i ako nije tacno da tuzi proizvodjaca za prevaru i uzme mu velike pare.

neko

pre 3 godine

dosta se piše a malo se zna. med je organski,nema neorganski, nema sirov,nema drugih imena. med se deli po paši koja dominira u njegovom sastavu. nemaju svi istu cenu. srbija ima svoj i svetski brend bagremov med i on ima najveću cenu i prošle godine je poskupeo. ostale sorte imaju nižu cenu ali zbog loše godine i njima polako skače cena. ako je otkupna cena na veliko bagremovog meda oko 800 din onda razmislite kada vidite nižu cenu bagremovog meda od otkupne. najbolje je da lično poznajete nekog pčelara i od njega kupite med.pčele se ne tove šećerom i antibioticima, već se to zove prihrana kada je loša paša i lečenje odnosno prevencija bolesti jer su pčele živa bića. mnogo gluposti od neukih ljudi koji su prestali da uzimeju med jer ne žele da se edukuju

Branka

pre 3 godine

Radim u Švajcarskoj u laboratoriji za ispitivanje kvalitete hrane.
Do pre četiri godine smo standardnom opremom mogli da utvrdimo lažni med. Medjutim sada se pojavilo "nešto" iz Turske što se meša u količini od 50% sa medom, nešto strahovito jeftino što standardna oprema ne može da detektuje. Samo vrhunska oprema može da utvrdi količinsko prisustvo tih supstanci, međutim ispitivanje je toliko skupo tako da se jako retko ili nikako koristi u praksi.

IJ

pre 3 godine

Zna li neko da li lažiraju i med u saću isto tako ? Ne pravim se pametan samo pitam jer obično uzimam saće pa ako nešto neko zna bio bih zahvalan

rale-stvarno.

pre 3 godine

kupujem ga godinama djeci, sa puno ljubavi i paznje kontrolisem jesuli uzeli med ujutro i pogledajte sad i privatni proizvodjaci ga debelo filuju secerom, sto da im radimo, ja znam sto bih ucinio ovom mom prodavcu da znam da mi djeci prodaje med nekvalitetan. bog naam upomoc a oni neka ispastaju koi grijese, drugo im ne mozemo nista !

pera pčelar

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?

пчеле се не тове шећером и антибиотицима,ту је врло ригорозна контрола,тачно је да се у недостатку паше прихрањују да би преживеле.што се полена тиче пчела затрован полен неће унети у кошницу тко да сте сигурни.најбоље је куповати од пчелара већина су поштени,упознате човека и знате с ким имате посла.

tashko

pre 3 godine

Koliko su tehnike falsifikovanja meda napredovale danas ne smem ni da pomislim. Jedino resenje je da se uvedu licence ko sme da proizvodi i da se pored toga ti proizvodjaci non stop kontrolisu, pa ako se neko i pored toga odluci da truje narod zarad profita lepo u zatvor plus visoka novcana kazna.

aKronononiM

pre 3 godine

Od coveka nisam cuo ni jedan jedini predlog kako prepoznati da li je med pravi ili ne osim po ceni. Meni je rekao covek, pcelar desetine godina, sledece. Ako zelite da ste sigurni u kvalitet meda treba uraditi naredno. Na belom tanjiru razlijte jednu kasicicu meda, polijte sa vodom i krenite sa centrifugalnom silom, onako u krug. Ako se pojave brazde u obliku saca, med je cist. Ako se pojave beli obrisi po povrsini meda, med je pun secera. Jedino sto se ne moze utvrditi jeste kolicina ubacenog secera. Pa probajte...

Dzoni

pre 3 godine

Jedini nacin da se kupi pravi med je da ga kupis od pcelara koga licno poznajes. Imam prijatelja pcelara i uzimam od njega, znam da ima kosnice, znam da je posten (koliko to u ova vremena mozemo znati) i siguran sam da je med prirodan. Kupiti med na pijaci ili u radnji verovatnoca da je prirodan je ravna nuli. Bilo koje varijante da ti kuci provalis da li je med prirodan ili ne na osnovu, sta ja znam, boje, kako ce sliva, kako se kristalise ne piju vodu jer to sve zavisi i od vrste meda. Ne ponasa se isto bagremov ili livadski med na primer. Cak i u laboratoriji je tesko. Zato jedino ako licno poznajes pcelara i onda sa rezervom. Pijaca ili samoposluga - zaboravi.

Boki

pre 3 godine

Prijatelj se bavi pcelarstvom kod Sremske Mitrovice, šveđani im otkupljuju med za oko 3€/kg, kakvih crnih 800 dinara.
Sto se tice falsifikata sigurno je da ih ima i to dosta ali siguran sam da se sa tim i mnogobrojninoravi pcelari bave, sve se to lagano sazna ali nije interes jer će boranija sve da pojede.
Inace sve sto je zdravo a da je na slobodnom trzistu odnece stranci, nama ce ostati ono sto vrate kao zatrovano ili ostatak nekvalitene i zatrovane robe u Srbiji. Apsurd je da je čistiji vazduh u jednom Londonu ili Parizu nego u Šumadiji. Živeo u Belgiji godinama, maltene iz svih kanala kojih ima gomila mozes skoro da pijes vodu, a nase najcistije reke smo zatrpali deponijama i smecem i to javnim (npr. ulaz u Projepolje na Limu)

pera

pre 3 godine

Čuj otkupna cena 800 dinara! Može li kontakt tod otkupljivača? Ja sam agroinženjer i pčelarim 16 godina.Kruže priče da je ove godine čist bagremov med 6 do 6 i po e.Ali suncokretov med ili med uljane repice kojih je ove godine bilo koliko toliko u nekim bitnim količinama nije 800 dinara na otkupu nego oko 2 i po do 3 e.Takođe postoje informacije da je iz Ukrajine uvezeno dosta meda uljane repice i suncokreta po ceni od 1,1 e.Ne znam o kakvom je kvalitetu tog meda reč,ali znam da bih svoju količinu meda uljane repice rado odmah dao na veliko za 600 dinara da se ne mrznem po pijacama za 700 din pakovanu tegle.Inače do ove godine u rodnim godinama otkupna cena bagremovog meda koji je najtraženiji je bila od 3,2 do 4 e plafon.Sve druge vrste meda su otkupljivane po nižim cenama uglavnom 2,5 do 3 e po kg.

Ivan

pre 3 godine

Ja kupujem od drugara livadski med za 700 din po tegli.Covek mi se izvinjava sto je med krenuo da se kristalizuje, ja mu rekoh da je to najbolje medu sto moze da se desi.Naravno, med je vrhunski.

Pa

pre 3 godine

Mislim da potrošač nikad ne može da bude siguran. Moj prvi komšija je poznati veliki lokalni pčelar i veoma se “opario” od tog posla, tako što je prestao pošteno da radi i počeo da pčelama daje tzv. bonbon-sirup, tečni šećer, koji one prerade u med. Podigao još jednu kuću, unutra kao u Šilerovoj.
Jedino da vam se rod najrođeniji bavi pčelarstvom, onda možete da kažete da jedete pravi med (još i besplatno).

Ne bacam pare na šećer

pre 3 godine

Decenijama ista priča. Prestao sam da ga kupujem odavno u Srbiji. Ne bacam pare na šećer i mnogo gore melase, kukuruzne sirupe i ko zna šta sve? Kako da prepoznate pravi med? Šta ima da ga prepoznajem? Jeste vi nesposobni da uradite ono što i Slovenački pčelari? Svako u udruženju ima svoju etiketu. Čiji med bude otkriven da muva poput ovog iz teksta izbace ga iz udruženja i taj dalje proizvodnjom meda može da se bavi samo ako se preseli u Srbiju. Sami vrše kontrole ne čekaju na državu. Tačka.

norge

pre 3 godine

covek spomenuo norvesku , pa ajde da kazem sledece:
u prodavnici REMA 1000 se moze kupiti med na kome pise da je poreklom iz srbije. kupio ga, ljudi moji med sam ostavio u frizideru nekoliko dana, pa onda napolju na -11 nije se kristalisao, smrzao ili bilo sta slicno samo je malo postao gusci...
norveski med je ovde pomesan sa voskom kao da je sve samleveno u jednu masu isto tako se ne kristalise , ne znam sta je to i kako ga prave tj izvlace iz saca, ali mislim da se i ovde mulja samo tako.
samo svoje pcele i sto cistija okolina, pa koliko bude.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Med godinama ne kupujem u prodavnici, vec iskljucivo od proizvodjaca, direktno. Medar iz Surdulice, pcele i kosnice su mu cele godine na Vlasinskom jezeru. Ima i livadski i sumski med. Ja sam prezadovoljan. Kome treba pravi med, neka ga potraži.

Pero

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?
(Бата, 10. februar 2021 10:24)

Ne prepoznajem.
Kada odem na put u zapadnu ili severnu evropu kolima udjem u neku od onih radnji koje prodaju samo organsku hranu, kupim 10 tegli koje uglavnom kostaju 15-20 evra i to mi traje godinu dana za decu. Niko me jos nije drndao na granici za to.
Ko ide na Lefkadu na odmor ili Siciliju npr. isto, imaju sjajan med. Po manjim mestima uvek moze covek kod lokalaca da se raspita od koga uzeti, moze neko i da te prevari ali uglavnom nece ako ne ides na one 100% turisticke lokacije. Sigurno ima jos ovakvih opcija, ali licno sam samo na te dve probao, a da valja.
Ranije sam uvek uzimao od drugarovog oca koji je to vrhunski radio na hobistickom nivou, ali ostario covek pa prestao na zalost.
Bojim se da je u Srbiji bez direktnog poznanstva prakticno nemoguce znati sta kupujes, posebno ako je neko prinudjen da stedi kao vecina.

Sale

pre 3 godine

Nisam neki poznavalac, ali ja pravi med prepoznam kad otvorim teglicu ima kao malo bele 'pene' na vrhu. Ne znam tacno sta je to, ali znam da je med pravi. Ne kazem da oni koji to nemaju nisu, ali za ovaj sam siguran. Prestao sam da kupujem u prodavnici porucujem direktno od proizvodjaca koga znam licno.

Predlog

pre 3 godine

Da Država subvencioniše pravi med u trgovinama i cena bi bila prihvatljivija i ne bi se prodavao na crno, i da inspekcija radi, ne bi bilo lažnog meda, jeo bi se pravi, i svi bi bili zdraviji i srećniji. A ovako, svako od nas mora da bude pametan i da nauči šta je pravi med, a šta nije, a najteže je ustanoviti da li je pravi med mešan sa sirupom, a to se najčešće radi na pijacama, pa to je onda polu pravi polu lažni. Kažem da država subvencioniše prodaju pravog prirodnog meda, bilo bi lakše, jeftinije i pristupačnije kupcima da kupe pravi 100% prirodni med.

Andy

pre 3 godine

Ok, ali ako u Nemačkoj kupim na akciji organski med (cvetni mešani iz Rumunije, Meksika, Brazila i Čilea) u tegli od pola kile i tada tu teglu platim oko 2,8e. Što znači da je kilo oko 650din, da li to znači da to nije pravi med? Da li znači da su falsifikati u Nemačkoj tako lako došli do polica svih većih lanaca? I još organski koji mora dodatno da prođe analize? Sigurno neću kao potrošač da kupujem svuda pa da nosim u laboratorije na analizu. Ako piše da je med onda je med. Nije moj posao kao potrošača da idem i nosim svaki dan da proveravam na desetine namirnica koje troši moja porodica. To je suludo.

istina boli

pre 3 godine

Cena meda "na veliko" je niža nego pojedinačna cena na tezgi.
(Coyote Nervosius, 10. februar 2021 11:02)

Covek je i reko da je OTKUPNA cena 800din a ne prodajna na malo. Kad se nesto otkupljuje misli se na otkup u vecim kolicinama a ne na prodaju i prodajnu cenu.

Pera kojot

pre 3 godine

Na netu se lako vidi otkupna cena.Izgleda da ih boli sto marketi prodaju med za 580 din.Meni rodjak prodavao za 4e bagrem pre neku godinu,kaze toliko mu placaju u otkupu.I da, med iz marketa je odlican,pise ko je dobavljac I cisto sumnjam da ce se jedan svetski lanac toliko blamirati za 1e po tegli.
Imam I neke sto mi prijateljski nude med za 10e,hvala kupim borov na Tasosu za 6e,mnogo manje sladak I ukusniji.

Ja

pre 3 godine

Prestao sam da koristim med zbog falsifikovanja . Dok svi u lancu proizvodnje i trgovine ne odrobijaju neće biti značajno bolje. uvedite atestiranje i licenciranje i biće značajnih poboljšanja.

Uzicanin

pre 3 godine

Kao prvo otkupna cena je dosta niza od 800 rsd. Ja prvi kupujem od ljudi iz mog kraja med po 600 rsd. Znamo se 40 godina i znam gde,sta i kako rade. Ako kupis 10kg i vise spustaju cenu. Jedini nacin da budete sigurni da je med pravi jeste laboratorijska analiza. Metode pravljenja laznog meda su takodje napredovale pa se tako i on u potpunosti isto "ponasa"kao i pravi. Savez pcelara je takodje prica za sebe.Sve samepostenjacine.

Ferrari

pre 3 godine

Pravi med je da kada zagrabite kašiku i podignete iznad tegle i polako sipate nazad vraca se bez prekida tj kao konac je svo vreme ne sme da se prekida.

Lynx

pre 3 godine

Minimalno jednom godisnje se potegne ova tema, i svaki put pisem isti komentar. Ako mislite da ja treba kao kupac da razlikujem lazni od pravog meda, grdno se varate. Kao kada bi trebalo da se razumete u automehanicarske radove kada terate auto u servis, ili da se razumete u klima uredjaje kada dolazi majstor vam ocisti klimu i dopuni freon. Druze, ja placam za uslugu/proizvod upravo iz razloga sto nisam strucan. Da se toliko razumem u med, verovatno bih ga i sam proizvodio. Dakle, na vama pcelarima, i drzavnim institucijama, je da resite taj ogroman problem. A zbog vase aljkavosti ne jedem med vec 10 godina. Kad resite taj problem, i kad budete prestali da jednom godisnje kukate kako je 90% meda lazno, tada cu da pocnem ponovo da ga kupujem.

Бата

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?

Ne bacam pare na šećer

pre 3 godine

Decenijama ista priča. Prestao sam da ga kupujem odavno u Srbiji. Ne bacam pare na šećer i mnogo gore melase, kukuruzne sirupe i ko zna šta sve? Kako da prepoznate pravi med? Šta ima da ga prepoznajem? Jeste vi nesposobni da uradite ono što i Slovenački pčelari? Svako u udruženju ima svoju etiketu. Čiji med bude otkriven da muva poput ovog iz teksta izbace ga iz udruženja i taj dalje proizvodnjom meda može da se bavi samo ako se preseli u Srbiju. Sami vrše kontrole ne čekaju na državu. Tačka.

Lynx

pre 3 godine

Minimalno jednom godisnje se potegne ova tema, i svaki put pisem isti komentar. Ako mislite da ja treba kao kupac da razlikujem lazni od pravog meda, grdno se varate. Kao kada bi trebalo da se razumete u automehanicarske radove kada terate auto u servis, ili da se razumete u klima uredjaje kada dolazi majstor vam ocisti klimu i dopuni freon. Druze, ja placam za uslugu/proizvod upravo iz razloga sto nisam strucan. Da se toliko razumem u med, verovatno bih ga i sam proizvodio. Dakle, na vama pcelarima, i drzavnim institucijama, je da resite taj ogroman problem. A zbog vase aljkavosti ne jedem med vec 10 godina. Kad resite taj problem, i kad budete prestali da jednom godisnje kukate kako je 90% meda lazno, tada cu da pocnem ponovo da ga kupujem.

Бата

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?

Uzicanin

pre 3 godine

Kao prvo otkupna cena je dosta niza od 800 rsd. Ja prvi kupujem od ljudi iz mog kraja med po 600 rsd. Znamo se 40 godina i znam gde,sta i kako rade. Ako kupis 10kg i vise spustaju cenu. Jedini nacin da budete sigurni da je med pravi jeste laboratorijska analiza. Metode pravljenja laznog meda su takodje napredovale pa se tako i on u potpunosti isto "ponasa"kao i pravi. Savez pcelara je takodje prica za sebe.Sve samepostenjacine.

Boki

pre 3 godine

Prijatelj se bavi pcelarstvom kod Sremske Mitrovice, šveđani im otkupljuju med za oko 3€/kg, kakvih crnih 800 dinara.
Sto se tice falsifikata sigurno je da ih ima i to dosta ali siguran sam da se sa tim i mnogobrojninoravi pcelari bave, sve se to lagano sazna ali nije interes jer će boranija sve da pojede.
Inace sve sto je zdravo a da je na slobodnom trzistu odnece stranci, nama ce ostati ono sto vrate kao zatrovano ili ostatak nekvalitene i zatrovane robe u Srbiji. Apsurd je da je čistiji vazduh u jednom Londonu ili Parizu nego u Šumadiji. Živeo u Belgiji godinama, maltene iz svih kanala kojih ima gomila mozes skoro da pijes vodu, a nase najcistije reke smo zatrpali deponijama i smecem i to javnim (npr. ulaz u Projepolje na Limu)

Andy

pre 3 godine

Ok, ali ako u Nemačkoj kupim na akciji organski med (cvetni mešani iz Rumunije, Meksika, Brazila i Čilea) u tegli od pola kile i tada tu teglu platim oko 2,8e. Što znači da je kilo oko 650din, da li to znači da to nije pravi med? Da li znači da su falsifikati u Nemačkoj tako lako došli do polica svih većih lanaca? I još organski koji mora dodatno da prođe analize? Sigurno neću kao potrošač da kupujem svuda pa da nosim u laboratorije na analizu. Ako piše da je med onda je med. Nije moj posao kao potrošača da idem i nosim svaki dan da proveravam na desetine namirnica koje troši moja porodica. To je suludo.

Ja

pre 3 godine

Prestao sam da koristim med zbog falsifikovanja . Dok svi u lancu proizvodnje i trgovine ne odrobijaju neće biti značajno bolje. uvedite atestiranje i licenciranje i biće značajnih poboljšanja.

Pa

pre 3 godine

Mislim da potrošač nikad ne može da bude siguran. Moj prvi komšija je poznati veliki lokalni pčelar i veoma se “opario” od tog posla, tako što je prestao pošteno da radi i počeo da pčelama daje tzv. bonbon-sirup, tečni šećer, koji one prerade u med. Podigao još jednu kuću, unutra kao u Šilerovoj.
Jedino da vam se rod najrođeniji bavi pčelarstvom, onda možete da kažete da jedete pravi med (još i besplatno).

Dzoni

pre 3 godine

Jedini nacin da se kupi pravi med je da ga kupis od pcelara koga licno poznajes. Imam prijatelja pcelara i uzimam od njega, znam da ima kosnice, znam da je posten (koliko to u ova vremena mozemo znati) i siguran sam da je med prirodan. Kupiti med na pijaci ili u radnji verovatnoca da je prirodan je ravna nuli. Bilo koje varijante da ti kuci provalis da li je med prirodan ili ne na osnovu, sta ja znam, boje, kako ce sliva, kako se kristalise ne piju vodu jer to sve zavisi i od vrste meda. Ne ponasa se isto bagremov ili livadski med na primer. Cak i u laboratoriji je tesko. Zato jedino ako licno poznajes pcelara i onda sa rezervom. Pijaca ili samoposluga - zaboravi.

Branka

pre 3 godine

Radim u Švajcarskoj u laboratoriji za ispitivanje kvalitete hrane.
Do pre četiri godine smo standardnom opremom mogli da utvrdimo lažni med. Medjutim sada se pojavilo "nešto" iz Turske što se meša u količini od 50% sa medom, nešto strahovito jeftino što standardna oprema ne može da detektuje. Samo vrhunska oprema može da utvrdi količinsko prisustvo tih supstanci, međutim ispitivanje je toliko skupo tako da se jako retko ili nikako koristi u praksi.

tashko

pre 3 godine

Koliko su tehnike falsifikovanja meda napredovale danas ne smem ni da pomislim. Jedino resenje je da se uvedu licence ko sme da proizvodi i da se pored toga ti proizvodjaci non stop kontrolisu, pa ako se neko i pored toga odluci da truje narod zarad profita lepo u zatvor plus visoka novcana kazna.

milan

pre 3 godine

Ne kapiram zasto bi se ovom temom bavili potrosaci? Valjda nekakva inspekcija treba da kontrolise tacnost deklaracija i svaku netacnost da kaznjava. Svako treba da radi svoj posao pa tako potrosac treba samo da cita deklaraciju. Ako na deklaraciji pise da je proizvod 100% med onda je proizvod 100% med. Propisi treba da definisu sta je to med. Lepo pise ko je proizvodjac i ako inspekcija utvrdi da deklaracija nije tacna sledi velika kazna. Velika kazna treba da spreci manipulacije. Kao sto je to sa sokovima gde stoji da li je 100% voce ili 50% voce, da li nije ili jeste dodat secer, ako je nesto dodato sta je sve dodato i u kojoj kolicini. Potrosac kupuje prema deklaraciji a inspekcija kontrolise tacnost deklaracija. Sve se svodi na deklaraciju, proizvodjac moze da proizvodi sta god zeli ali mora tacno da napise pa ko sta voli ili koliko ima para nek izvoli. Tako neko kupuje 100% sokove bez dodatog secera a neko 50% sokove sa dodatim secerom. Nije problem, bitno je samo da je potrosac tacno i precizno obavesten sta sadrzi ambalaza. Potrosac takodje treba da ima mogucnost da ukoliko sumnja, moze da samostalno u nekoj laboratoriji proveri deklaraciju, nije to uopste komplikovano i skupo, i ako nije tacno da tuzi proizvodjaca za prevaru i uzme mu velike pare.

pera

pre 3 godine

Čuj otkupna cena 800 dinara! Može li kontakt tod otkupljivača? Ja sam agroinženjer i pčelarim 16 godina.Kruže priče da je ove godine čist bagremov med 6 do 6 i po e.Ali suncokretov med ili med uljane repice kojih je ove godine bilo koliko toliko u nekim bitnim količinama nije 800 dinara na otkupu nego oko 2 i po do 3 e.Takođe postoje informacije da je iz Ukrajine uvezeno dosta meda uljane repice i suncokreta po ceni od 1,1 e.Ne znam o kakvom je kvalitetu tog meda reč,ali znam da bih svoju količinu meda uljane repice rado odmah dao na veliko za 600 dinara da se ne mrznem po pijacama za 700 din pakovanu tegle.Inače do ove godine u rodnim godinama otkupna cena bagremovog meda koji je najtraženiji je bila od 3,2 do 4 e plafon.Sve druge vrste meda su otkupljivane po nižim cenama uglavnom 2,5 do 3 e po kg.

norge

pre 3 godine

covek spomenuo norvesku , pa ajde da kazem sledece:
u prodavnici REMA 1000 se moze kupiti med na kome pise da je poreklom iz srbije. kupio ga, ljudi moji med sam ostavio u frizideru nekoliko dana, pa onda napolju na -11 nije se kristalisao, smrzao ili bilo sta slicno samo je malo postao gusci...
norveski med je ovde pomesan sa voskom kao da je sve samleveno u jednu masu isto tako se ne kristalise , ne znam sta je to i kako ga prave tj izvlace iz saca, ali mislim da se i ovde mulja samo tako.
samo svoje pcele i sto cistija okolina, pa koliko bude.

Pero

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?
(Бата, 10. februar 2021 10:24)

Ne prepoznajem.
Kada odem na put u zapadnu ili severnu evropu kolima udjem u neku od onih radnji koje prodaju samo organsku hranu, kupim 10 tegli koje uglavnom kostaju 15-20 evra i to mi traje godinu dana za decu. Niko me jos nije drndao na granici za to.
Ko ide na Lefkadu na odmor ili Siciliju npr. isto, imaju sjajan med. Po manjim mestima uvek moze covek kod lokalaca da se raspita od koga uzeti, moze neko i da te prevari ali uglavnom nece ako ne ides na one 100% turisticke lokacije. Sigurno ima jos ovakvih opcija, ali licno sam samo na te dve probao, a da valja.
Ranije sam uvek uzimao od drugarovog oca koji je to vrhunski radio na hobistickom nivou, ali ostario covek pa prestao na zalost.
Bojim se da je u Srbiji bez direktnog poznanstva prakticno nemoguce znati sta kupujes, posebno ako je neko prinudjen da stedi kao vecina.

Ferrari

pre 3 godine

Pravi med je da kada zagrabite kašiku i podignete iznad tegle i polako sipate nazad vraca se bez prekida tj kao konac je svo vreme ne sme da se prekida.

istina boli

pre 3 godine

Cena meda "na veliko" je niža nego pojedinačna cena na tezgi.
(Coyote Nervosius, 10. februar 2021 11:02)

Covek je i reko da je OTKUPNA cena 800din a ne prodajna na malo. Kad se nesto otkupljuje misli se na otkup u vecim kolicinama a ne na prodaju i prodajnu cenu.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Med godinama ne kupujem u prodavnici, vec iskljucivo od proizvodjaca, direktno. Medar iz Surdulice, pcele i kosnice su mu cele godine na Vlasinskom jezeru. Ima i livadski i sumski med. Ja sam prezadovoljan. Kome treba pravi med, neka ga potraži.

Ivan

pre 3 godine

Ja kupujem od drugara livadski med za 700 din po tegli.Covek mi se izvinjava sto je med krenuo da se kristalizuje, ja mu rekoh da je to najbolje medu sto moze da se desi.Naravno, med je vrhunski.

Sale

pre 3 godine

Nisam neki poznavalac, ali ja pravi med prepoznam kad otvorim teglicu ima kao malo bele 'pene' na vrhu. Ne znam tacno sta je to, ali znam da je med pravi. Ne kazem da oni koji to nemaju nisu, ali za ovaj sam siguran. Prestao sam da kupujem u prodavnici porucujem direktno od proizvodjaca koga znam licno.

pera pčelar

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?

пчеле се не тове шећером и антибиотицима,ту је врло ригорозна контрола,тачно је да се у недостатку паше прихрањују да би преживеле.што се полена тиче пчела затрован полен неће унети у кошницу тко да сте сигурни.најбоље је куповати од пчелара већина су поштени,упознате човека и знате с ким имате посла.

neko

pre 3 godine

dosta se piše a malo se zna. med je organski,nema neorganski, nema sirov,nema drugih imena. med se deli po paši koja dominira u njegovom sastavu. nemaju svi istu cenu. srbija ima svoj i svetski brend bagremov med i on ima najveću cenu i prošle godine je poskupeo. ostale sorte imaju nižu cenu ali zbog loše godine i njima polako skače cena. ako je otkupna cena na veliko bagremovog meda oko 800 din onda razmislite kada vidite nižu cenu bagremovog meda od otkupne. najbolje je da lično poznajete nekog pčelara i od njega kupite med.pčele se ne tove šećerom i antibioticima, već se to zove prihrana kada je loša paša i lečenje odnosno prevencija bolesti jer su pčele živa bića. mnogo gluposti od neukih ljudi koji su prestali da uzimeju med jer ne žele da se edukuju

Pera kojot

pre 3 godine

Na netu se lako vidi otkupna cena.Izgleda da ih boli sto marketi prodaju med za 580 din.Meni rodjak prodavao za 4e bagrem pre neku godinu,kaze toliko mu placaju u otkupu.I da, med iz marketa je odlican,pise ko je dobavljac I cisto sumnjam da ce se jedan svetski lanac toliko blamirati za 1e po tegli.
Imam I neke sto mi prijateljski nude med za 10e,hvala kupim borov na Tasosu za 6e,mnogo manje sladak I ukusniji.

IJ

pre 3 godine

Zna li neko da li lažiraju i med u saću isto tako ? Ne pravim se pametan samo pitam jer obično uzimam saće pa ako nešto neko zna bio bih zahvalan

rale-stvarno.

pre 3 godine

kupujem ga godinama djeci, sa puno ljubavi i paznje kontrolisem jesuli uzeli med ujutro i pogledajte sad i privatni proizvodjaci ga debelo filuju secerom, sto da im radimo, ja znam sto bih ucinio ovom mom prodavcu da znam da mi djeci prodaje med nekvalitetan. bog naam upomoc a oni neka ispastaju koi grijese, drugo im ne mozemo nista !

aKronononiM

pre 3 godine

Od coveka nisam cuo ni jedan jedini predlog kako prepoznati da li je med pravi ili ne osim po ceni. Meni je rekao covek, pcelar desetine godina, sledece. Ako zelite da ste sigurni u kvalitet meda treba uraditi naredno. Na belom tanjiru razlijte jednu kasicicu meda, polijte sa vodom i krenite sa centrifugalnom silom, onako u krug. Ako se pojave brazde u obliku saca, med je cist. Ako se pojave beli obrisi po povrsini meda, med je pun secera. Jedino sto se ne moze utvrditi jeste kolicina ubacenog secera. Pa probajte...

Srb

pre 3 godine

Nepostoji organski med, med je med.
Pod organski spadaju medovi iz pčelinjih društava koje su tretirane nekim preparatom protiv varoe koji u sebi nesadrži amitraz. Da li med može da bude lažan ? Može ! Svaki pčelar koji u toku paše hrani dodatno društvo šećernim sirupom i potom taj med vrca, pravi lažni med. Oni koji misle da je hiljadu dinara za teglu meda mnogo, nek kupe sad na proleće jedno pčelinje društvo pa nek vide kako je lako doći do meda. Život u stanu nije prepreka, postoji i urbano pčelarstvo. Ako želite da budete sigurni da konzumirate pravi med, morate imati isključivo svoje pčele.

Predlog

pre 3 godine

Da Država subvencioniše pravi med u trgovinama i cena bi bila prihvatljivija i ne bi se prodavao na crno, i da inspekcija radi, ne bi bilo lažnog meda, jeo bi se pravi, i svi bi bili zdraviji i srećniji. A ovako, svako od nas mora da bude pametan i da nauči šta je pravi med, a šta nije, a najteže je ustanoviti da li je pravi med mešan sa sirupom, a to se najčešće radi na pijacama, pa to je onda polu pravi polu lažni. Kažem da država subvencioniše prodaju pravog prirodnog meda, bilo bi lakše, jeftinije i pristupačnije kupcima da kupe pravi 100% prirodni med.

Simo

pre 3 godine

Samo priče... Ako inspekcija radi svoj posao, dajte spisak prodavaca falsifikovanog meda i da se polako staje na put kriminalu. Ovako mi kupujemo skupi šećer a prodavci skidaju kvalitetan "kajmak"...

Neko

pre 3 godine

90 %?
Ne bi reko. Mislim da je 99%.

Falsifikovanje je toliko otišlo daleko da falsifikat može ponekad otkriti samo labaratorijsko ispitivanje, ali ne u zastarelim labaratorijama kod nas, nego u visoko sofisticiranim kojih ovde i u okolini nema. Još uvek nema, ali svake godine se obećava da će se nabaviti. Pa će valjda jednom i bit.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Naj lakse da znate da li je pravi ili lazni med jeste veoma lako posto se bavim pcelarstvom i isprobao sam u casu sipati koka kolu oko 1 dc i u tu casu staviti kasikicu meda svi znamo da koka kola ne trpi secer ako je pravi med nece biti pene a ako penusa znaci da je zaseceren..
(Veroljub, 10. februar 2021 19:44)

Med je preko 70% šećer, veći deo glukoza i manji fruktoza, oko 20% voda, ostatak veliki broj minerala, vitamina, kiselina itd. Što se tiče koka kole (ili bilo kog gaziranog pića) dodavanjem kristal šećera, ugljen dioksid iz pića u procesu nukleizacije, napušta tečnost i vezuje se za kristale šećera. Gurnite prst u čašu koka kole i videćete da se mehurići formiraju na vašem prstu. Isto se dešava kada ubacite šećer, samo burnije jer je površina mnogo veća. Jako je teško i labarotorijski utvrditi da li je med prirodan ili ima dodataka šećernog sirupa. Zato su i nekvalitetni proizvodi toliko rasprostranjeni svuda u svetu. I ne, nismo to mi smislili. To mora da se reši sistemski. Država treba da izdaje licencu proizvodjačima, koji će moći svoj proizvod da nazovu MED, ako labaratorijski dokažu da im je proizvod potpuno prirodan. Takodje bi država trebala da sprovodi povremene kontrole licenciranih proizvoda, uz draonske kazne prekrašiocima.

Kompjuteras

pre 3 godine

Med kupujem samo od prijatelja koji ga prave (poznanik, burazerov kum, babin komsija i slicno). Ne verujem nikome (drzava, etikete), samo licna poznanstva. Nikad se ne cenkam za cenu, jer mi je jasno da kvalitet mora da kosta. Ove godine sam jedva nasao 10kg bagrema kod jednog poznanika, jer je godina bila bas losa (1000din/kg).

goldi

pre 3 godine

Najbolji med u srbiji, čist, bez ostataka lekova i sl. samo kod poznatog pčelara, amatera sa manje kosnica (do 50). Ja se time bavim vec 30 godina, nisam član ,,sposa,, koga g. Zivadinovic zastupa, i prodajem sada po 800 din a do noe godine bilo je 700 din. i bagrem i livada. Godisnje u proseku imam oko 300 kg. od 35 kosnica, i to jeto, nema lazi nema prevare. Zivadinović ne priča o tome da nismo svi članovi i da kao takvi nemamo pravo na to sto on govori, ali to je druga priča, kao i sve o subvencijama, registraciji gazdinstva, id broju, isl. što nam nameću, daleko bilo.

Јабучило

pre 3 godine

Недавно сам у самопослузи купио мед на попусту. А на попусту је зато што је почео да се кристалише :)

Pigeon Forge

pre 3 godine

Kupio galon od kilogram i 250g, sourwood meda u Tennessee kod pcelara, $25 platio, ima samo kad je sezona, mali familijarni posao u Apalackim brdima.

krmpota

pre 3 godine

kad mi se prijede slatko kupim deset tabli cipiripi bloka (dodje mu kilo), najedem se ko siroce na zadusnice, jos mi ostane, prodjem jeftinije i bog da me vidi....uzdravlje...

Neplivač

pre 3 godine

@(pera, 10. februar 2021 11:29)
Ne kruže priče, oktobra prošle godine moj otac je prodao bagremov med po 6,2€, imali smo neku količinu iz 2019 i iz 2020. Dođu kamionom, pokupe i isplate za 5 dana po srednjem kursu. Mi smo npr. prodavali na malo po 800din, ali ide vrlo traljavo, mali krug poznanika, uglavnom lošijeg imovinskog stanja, mada i oni sa parama kažu da im je skupo ???. Med je inače iz podnožja Suve planine, kraj je skroz nerazvijen i svaki put posle testiranja su nam rekli da je med izuzetne čistoće.

Veroljub

pre 3 godine

Naj lakse da znate da li je pravi ili lazni med jeste veoma lako posto se bavim pcelarstvom i isprobao sam u casu sipati koka kolu oko 1 dc i u tu casu staviti kasikicu meda svi znamo da koka kola ne trpi secer ako je pravi med nece biti pene a ako penusa znaci da je zaseceren..

Смрда

pre 3 godine

У Канади купујем чист ливадски мед, паковање од 3 кг, 440 динара по кг у мегамаркету. Због климе нема прехрањивања шећером преко зиме, свако пролеће нове пчеле.

Ferrari

pre 3 godine

Pravi med je da kada zagrabite kašiku i podignete iznad tegle i polako sipate nazad vraca se bez prekida tj kao konac je svo vreme ne sme da se prekida.

Andy

pre 3 godine

Ok, ali ako u Nemačkoj kupim na akciji organski med (cvetni mešani iz Rumunije, Meksika, Brazila i Čilea) u tegli od pola kile i tada tu teglu platim oko 2,8e. Što znači da je kilo oko 650din, da li to znači da to nije pravi med? Da li znači da su falsifikati u Nemačkoj tako lako došli do polica svih većih lanaca? I još organski koji mora dodatno da prođe analize? Sigurno neću kao potrošač da kupujem svuda pa da nosim u laboratorije na analizu. Ako piše da je med onda je med. Nije moj posao kao potrošača da idem i nosim svaki dan da proveravam na desetine namirnica koje troši moja porodica. To je suludo.

Pera kojot

pre 3 godine

Na netu se lako vidi otkupna cena.Izgleda da ih boli sto marketi prodaju med za 580 din.Meni rodjak prodavao za 4e bagrem pre neku godinu,kaze toliko mu placaju u otkupu.I da, med iz marketa je odlican,pise ko je dobavljac I cisto sumnjam da ce se jedan svetski lanac toliko blamirati za 1e po tegli.
Imam I neke sto mi prijateljski nude med za 10e,hvala kupim borov na Tasosu za 6e,mnogo manje sladak I ukusniji.

krmpota

pre 3 godine

kad mi se prijede slatko kupim deset tabli cipiripi bloka (dodje mu kilo), najedem se ko siroce na zadusnice, jos mi ostane, prodjem jeftinije i bog da me vidi....uzdravlje...

Смрда

pre 3 godine

У Канади купујем чист ливадски мед, паковање од 3 кг, 440 динара по кг у мегамаркету. Због климе нема прехрањивања шећером преко зиме, свако пролеће нове пчеле.

istina boli

pre 3 godine

Cena meda "na veliko" je niža nego pojedinačna cena na tezgi.
(Coyote Nervosius, 10. februar 2021 11:02)

Covek je i reko da je OTKUPNA cena 800din a ne prodajna na malo. Kad se nesto otkupljuje misli se na otkup u vecim kolicinama a ne na prodaju i prodajnu cenu.

Uzicanin

pre 3 godine

Kao prvo otkupna cena je dosta niza od 800 rsd. Ja prvi kupujem od ljudi iz mog kraja med po 600 rsd. Znamo se 40 godina i znam gde,sta i kako rade. Ako kupis 10kg i vise spustaju cenu. Jedini nacin da budete sigurni da je med pravi jeste laboratorijska analiza. Metode pravljenja laznog meda su takodje napredovale pa se tako i on u potpunosti isto "ponasa"kao i pravi. Savez pcelara je takodje prica za sebe.Sve samepostenjacine.

Sale

pre 3 godine

Nisam neki poznavalac, ali ja pravi med prepoznam kad otvorim teglicu ima kao malo bele 'pene' na vrhu. Ne znam tacno sta je to, ali znam da je med pravi. Ne kazem da oni koji to nemaju nisu, ali za ovaj sam siguran. Prestao sam da kupujem u prodavnici porucujem direktno od proizvodjaca koga znam licno.

norge

pre 3 godine

covek spomenuo norvesku , pa ajde da kazem sledece:
u prodavnici REMA 1000 se moze kupiti med na kome pise da je poreklom iz srbije. kupio ga, ljudi moji med sam ostavio u frizideru nekoliko dana, pa onda napolju na -11 nije se kristalisao, smrzao ili bilo sta slicno samo je malo postao gusci...
norveski med je ovde pomesan sa voskom kao da je sve samleveno u jednu masu isto tako se ne kristalise , ne znam sta je to i kako ga prave tj izvlace iz saca, ali mislim da se i ovde mulja samo tako.
samo svoje pcele i sto cistija okolina, pa koliko bude.

Pero

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?
(Бата, 10. februar 2021 10:24)

Ne prepoznajem.
Kada odem na put u zapadnu ili severnu evropu kolima udjem u neku od onih radnji koje prodaju samo organsku hranu, kupim 10 tegli koje uglavnom kostaju 15-20 evra i to mi traje godinu dana za decu. Niko me jos nije drndao na granici za to.
Ko ide na Lefkadu na odmor ili Siciliju npr. isto, imaju sjajan med. Po manjim mestima uvek moze covek kod lokalaca da se raspita od koga uzeti, moze neko i da te prevari ali uglavnom nece ako ne ides na one 100% turisticke lokacije. Sigurno ima jos ovakvih opcija, ali licno sam samo na te dve probao, a da valja.
Ranije sam uvek uzimao od drugarovog oca koji je to vrhunski radio na hobistickom nivou, ali ostario covek pa prestao na zalost.
Bojim se da je u Srbiji bez direktnog poznanstva prakticno nemoguce znati sta kupujes, posebno ako je neko prinudjen da stedi kao vecina.

aKronononiM

pre 3 godine

Od coveka nisam cuo ni jedan jedini predlog kako prepoznati da li je med pravi ili ne osim po ceni. Meni je rekao covek, pcelar desetine godina, sledece. Ako zelite da ste sigurni u kvalitet meda treba uraditi naredno. Na belom tanjiru razlijte jednu kasicicu meda, polijte sa vodom i krenite sa centrifugalnom silom, onako u krug. Ako se pojave brazde u obliku saca, med je cist. Ako se pojave beli obrisi po povrsini meda, med je pun secera. Jedino sto se ne moze utvrditi jeste kolicina ubacenog secera. Pa probajte...

Kobaja Grande

pre 3 godine

Med godinama ne kupujem u prodavnici, vec iskljucivo od proizvodjaca, direktno. Medar iz Surdulice, pcele i kosnice su mu cele godine na Vlasinskom jezeru. Ima i livadski i sumski med. Ja sam prezadovoljan. Kome treba pravi med, neka ga potraži.

Boki

pre 3 godine

Prijatelj se bavi pcelarstvom kod Sremske Mitrovice, šveđani im otkupljuju med za oko 3€/kg, kakvih crnih 800 dinara.
Sto se tice falsifikata sigurno je da ih ima i to dosta ali siguran sam da se sa tim i mnogobrojninoravi pcelari bave, sve se to lagano sazna ali nije interes jer će boranija sve da pojede.
Inace sve sto je zdravo a da je na slobodnom trzistu odnece stranci, nama ce ostati ono sto vrate kao zatrovano ili ostatak nekvalitene i zatrovane robe u Srbiji. Apsurd je da je čistiji vazduh u jednom Londonu ili Parizu nego u Šumadiji. Živeo u Belgiji godinama, maltene iz svih kanala kojih ima gomila mozes skoro da pijes vodu, a nase najcistije reke smo zatrpali deponijama i smecem i to javnim (npr. ulaz u Projepolje na Limu)

Dzoni

pre 3 godine

Jedini nacin da se kupi pravi med je da ga kupis od pcelara koga licno poznajes. Imam prijatelja pcelara i uzimam od njega, znam da ima kosnice, znam da je posten (koliko to u ova vremena mozemo znati) i siguran sam da je med prirodan. Kupiti med na pijaci ili u radnji verovatnoca da je prirodan je ravna nuli. Bilo koje varijante da ti kuci provalis da li je med prirodan ili ne na osnovu, sta ja znam, boje, kako ce sliva, kako se kristalise ne piju vodu jer to sve zavisi i od vrste meda. Ne ponasa se isto bagremov ili livadski med na primer. Cak i u laboratoriji je tesko. Zato jedino ako licno poznajes pcelara i onda sa rezervom. Pijaca ili samoposluga - zaboravi.

pera

pre 3 godine

Čuj otkupna cena 800 dinara! Može li kontakt tod otkupljivača? Ja sam agroinženjer i pčelarim 16 godina.Kruže priče da je ove godine čist bagremov med 6 do 6 i po e.Ali suncokretov med ili med uljane repice kojih je ove godine bilo koliko toliko u nekim bitnim količinama nije 800 dinara na otkupu nego oko 2 i po do 3 e.Takođe postoje informacije da je iz Ukrajine uvezeno dosta meda uljane repice i suncokreta po ceni od 1,1 e.Ne znam o kakvom je kvalitetu tog meda reč,ali znam da bih svoju količinu meda uljane repice rado odmah dao na veliko za 600 dinara da se ne mrznem po pijacama za 700 din pakovanu tegle.Inače do ove godine u rodnim godinama otkupna cena bagremovog meda koji je najtraženiji je bila od 3,2 do 4 e plafon.Sve druge vrste meda su otkupljivane po nižim cenama uglavnom 2,5 do 3 e po kg.

rale-stvarno.

pre 3 godine

kupujem ga godinama djeci, sa puno ljubavi i paznje kontrolisem jesuli uzeli med ujutro i pogledajte sad i privatni proizvodjaci ga debelo filuju secerom, sto da im radimo, ja znam sto bih ucinio ovom mom prodavcu da znam da mi djeci prodaje med nekvalitetan. bog naam upomoc a oni neka ispastaju koi grijese, drugo im ne mozemo nista !

Ne bacam pare na šećer

pre 3 godine

Decenijama ista priča. Prestao sam da ga kupujem odavno u Srbiji. Ne bacam pare na šećer i mnogo gore melase, kukuruzne sirupe i ko zna šta sve? Kako da prepoznate pravi med? Šta ima da ga prepoznajem? Jeste vi nesposobni da uradite ono što i Slovenački pčelari? Svako u udruženju ima svoju etiketu. Čiji med bude otkriven da muva poput ovog iz teksta izbace ga iz udruženja i taj dalje proizvodnjom meda može da se bavi samo ako se preseli u Srbiju. Sami vrše kontrole ne čekaju na državu. Tačka.

Predlog

pre 3 godine

Da Država subvencioniše pravi med u trgovinama i cena bi bila prihvatljivija i ne bi se prodavao na crno, i da inspekcija radi, ne bi bilo lažnog meda, jeo bi se pravi, i svi bi bili zdraviji i srećniji. A ovako, svako od nas mora da bude pametan i da nauči šta je pravi med, a šta nije, a najteže je ustanoviti da li je pravi med mešan sa sirupom, a to se najčešće radi na pijacama, pa to je onda polu pravi polu lažni. Kažem da država subvencioniše prodaju pravog prirodnog meda, bilo bi lakše, jeftinije i pristupačnije kupcima da kupe pravi 100% prirodni med.

pera pčelar

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?

пчеле се не тове шећером и антибиотицима,ту је врло ригорозна контрола,тачно је да се у недостатку паше прихрањују да би преживеле.што се полена тиче пчела затрован полен неће унети у кошницу тко да сте сигурни.најбоље је куповати од пчелара већина су поштени,упознате човека и знате с ким имате посла.

IJ

pre 3 godine

Zna li neko da li lažiraju i med u saću isto tako ? Ne pravim se pametan samo pitam jer obično uzimam saće pa ako nešto neko zna bio bih zahvalan

Branka

pre 3 godine

Radim u Švajcarskoj u laboratoriji za ispitivanje kvalitete hrane.
Do pre četiri godine smo standardnom opremom mogli da utvrdimo lažni med. Medjutim sada se pojavilo "nešto" iz Turske što se meša u količini od 50% sa medom, nešto strahovito jeftino što standardna oprema ne može da detektuje. Samo vrhunska oprema može da utvrdi količinsko prisustvo tih supstanci, međutim ispitivanje je toliko skupo tako da se jako retko ili nikako koristi u praksi.

neko

pre 3 godine

dosta se piše a malo se zna. med je organski,nema neorganski, nema sirov,nema drugih imena. med se deli po paši koja dominira u njegovom sastavu. nemaju svi istu cenu. srbija ima svoj i svetski brend bagremov med i on ima najveću cenu i prošle godine je poskupeo. ostale sorte imaju nižu cenu ali zbog loše godine i njima polako skače cena. ako je otkupna cena na veliko bagremovog meda oko 800 din onda razmislite kada vidite nižu cenu bagremovog meda od otkupne. najbolje je da lično poznajete nekog pčelara i od njega kupite med.pčele se ne tove šećerom i antibioticima, već se to zove prihrana kada je loša paša i lečenje odnosno prevencija bolesti jer su pčele živa bića. mnogo gluposti od neukih ljudi koji su prestali da uzimeju med jer ne žele da se edukuju

Srb

pre 3 godine

Nepostoji organski med, med je med.
Pod organski spadaju medovi iz pčelinjih društava koje su tretirane nekim preparatom protiv varoe koji u sebi nesadrži amitraz. Da li med može da bude lažan ? Može ! Svaki pčelar koji u toku paše hrani dodatno društvo šećernim sirupom i potom taj med vrca, pravi lažni med. Oni koji misle da je hiljadu dinara za teglu meda mnogo, nek kupe sad na proleće jedno pčelinje društvo pa nek vide kako je lako doći do meda. Život u stanu nije prepreka, postoji i urbano pčelarstvo. Ako želite da budete sigurni da konzumirate pravi med, morate imati isključivo svoje pčele.

Јабучило

pre 3 godine

Недавно сам у самопослузи купио мед на попусту. А на попусту је зато што је почео да се кристалише :)

Veroljub

pre 3 godine

Naj lakse da znate da li je pravi ili lazni med jeste veoma lako posto se bavim pcelarstvom i isprobao sam u casu sipati koka kolu oko 1 dc i u tu casu staviti kasikicu meda svi znamo da koka kola ne trpi secer ako je pravi med nece biti pene a ako penusa znaci da je zaseceren..

Ja

pre 3 godine

Prestao sam da koristim med zbog falsifikovanja . Dok svi u lancu proizvodnje i trgovine ne odrobijaju neće biti značajno bolje. uvedite atestiranje i licenciranje i biće značajnih poboljšanja.

Lynx

pre 3 godine

Minimalno jednom godisnje se potegne ova tema, i svaki put pisem isti komentar. Ako mislite da ja treba kao kupac da razlikujem lazni od pravog meda, grdno se varate. Kao kada bi trebalo da se razumete u automehanicarske radove kada terate auto u servis, ili da se razumete u klima uredjaje kada dolazi majstor vam ocisti klimu i dopuni freon. Druze, ja placam za uslugu/proizvod upravo iz razloga sto nisam strucan. Da se toliko razumem u med, verovatno bih ga i sam proizvodio. Dakle, na vama pcelarima, i drzavnim institucijama, je da resite taj ogroman problem. A zbog vase aljkavosti ne jedem med vec 10 godina. Kad resite taj problem, i kad budete prestali da jednom godisnje kukate kako je 90% meda lazno, tada cu da pocnem ponovo da ga kupujem.

Pigeon Forge

pre 3 godine

Kupio galon od kilogram i 250g, sourwood meda u Tennessee kod pcelara, $25 platio, ima samo kad je sezona, mali familijarni posao u Apalackim brdima.

Бата

pre 3 godine

Како препознати лажни мед направљен топљењем шећера ? Како препознати помешан лажни и прави мед ? Како препознати прави мед за који су пчеле товљене шећером и антибиотицима уместо да су сакупљале полен ? Како препознати прави мед за који су пчеле сакупљале полен на загађеном терену ?

Ivan

pre 3 godine

Ja kupujem od drugara livadski med za 700 din po tegli.Covek mi se izvinjava sto je med krenuo da se kristalizuje, ja mu rekoh da je to najbolje medu sto moze da se desi.Naravno, med je vrhunski.

Pa

pre 3 godine

Mislim da potrošač nikad ne može da bude siguran. Moj prvi komšija je poznati veliki lokalni pčelar i veoma se “opario” od tog posla, tako što je prestao pošteno da radi i počeo da pčelama daje tzv. bonbon-sirup, tečni šećer, koji one prerade u med. Podigao još jednu kuću, unutra kao u Šilerovoj.
Jedino da vam se rod najrođeniji bavi pčelarstvom, onda možete da kažete da jedete pravi med (još i besplatno).

Neko

pre 3 godine

90 %?
Ne bi reko. Mislim da je 99%.

Falsifikovanje je toliko otišlo daleko da falsifikat može ponekad otkriti samo labaratorijsko ispitivanje, ali ne u zastarelim labaratorijama kod nas, nego u visoko sofisticiranim kojih ovde i u okolini nema. Još uvek nema, ali svake godine se obećava da će se nabaviti. Pa će valjda jednom i bit.

tashko

pre 3 godine

Koliko su tehnike falsifikovanja meda napredovale danas ne smem ni da pomislim. Jedino resenje je da se uvedu licence ko sme da proizvodi i da se pored toga ti proizvodjaci non stop kontrolisu, pa ako se neko i pored toga odluci da truje narod zarad profita lepo u zatvor plus visoka novcana kazna.

Kompjuteras

pre 3 godine

Med kupujem samo od prijatelja koji ga prave (poznanik, burazerov kum, babin komsija i slicno). Ne verujem nikome (drzava, etikete), samo licna poznanstva. Nikad se ne cenkam za cenu, jer mi je jasno da kvalitet mora da kosta. Ove godine sam jedva nasao 10kg bagrema kod jednog poznanika, jer je godina bila bas losa (1000din/kg).

goldi

pre 3 godine

Najbolji med u srbiji, čist, bez ostataka lekova i sl. samo kod poznatog pčelara, amatera sa manje kosnica (do 50). Ja se time bavim vec 30 godina, nisam član ,,sposa,, koga g. Zivadinovic zastupa, i prodajem sada po 800 din a do noe godine bilo je 700 din. i bagrem i livada. Godisnje u proseku imam oko 300 kg. od 35 kosnica, i to jeto, nema lazi nema prevare. Zivadinović ne priča o tome da nismo svi članovi i da kao takvi nemamo pravo na to sto on govori, ali to je druga priča, kao i sve o subvencijama, registraciji gazdinstva, id broju, isl. što nam nameću, daleko bilo.

milan

pre 3 godine

Ne kapiram zasto bi se ovom temom bavili potrosaci? Valjda nekakva inspekcija treba da kontrolise tacnost deklaracija i svaku netacnost da kaznjava. Svako treba da radi svoj posao pa tako potrosac treba samo da cita deklaraciju. Ako na deklaraciji pise da je proizvod 100% med onda je proizvod 100% med. Propisi treba da definisu sta je to med. Lepo pise ko je proizvodjac i ako inspekcija utvrdi da deklaracija nije tacna sledi velika kazna. Velika kazna treba da spreci manipulacije. Kao sto je to sa sokovima gde stoji da li je 100% voce ili 50% voce, da li nije ili jeste dodat secer, ako je nesto dodato sta je sve dodato i u kojoj kolicini. Potrosac kupuje prema deklaraciji a inspekcija kontrolise tacnost deklaracija. Sve se svodi na deklaraciju, proizvodjac moze da proizvodi sta god zeli ali mora tacno da napise pa ko sta voli ili koliko ima para nek izvoli. Tako neko kupuje 100% sokove bez dodatog secera a neko 50% sokove sa dodatim secerom. Nije problem, bitno je samo da je potrosac tacno i precizno obavesten sta sadrzi ambalaza. Potrosac takodje treba da ima mogucnost da ukoliko sumnja, moze da samostalno u nekoj laboratoriji proveri deklaraciju, nije to uopste komplikovano i skupo, i ako nije tacno da tuzi proizvodjaca za prevaru i uzme mu velike pare.

Neplivač

pre 3 godine

@(pera, 10. februar 2021 11:29)
Ne kruže priče, oktobra prošle godine moj otac je prodao bagremov med po 6,2€, imali smo neku količinu iz 2019 i iz 2020. Dođu kamionom, pokupe i isplate za 5 dana po srednjem kursu. Mi smo npr. prodavali na malo po 800din, ali ide vrlo traljavo, mali krug poznanika, uglavnom lošijeg imovinskog stanja, mada i oni sa parama kažu da im je skupo ???. Med je inače iz podnožja Suve planine, kraj je skroz nerazvijen i svaki put posle testiranja su nam rekli da je med izuzetne čistoće.

Simo

pre 3 godine

Samo priče... Ako inspekcija radi svoj posao, dajte spisak prodavaca falsifikovanog meda i da se polako staje na put kriminalu. Ovako mi kupujemo skupi šećer a prodavci skidaju kvalitetan "kajmak"...

Lala iz Banata

pre 3 godine

Naj lakse da znate da li je pravi ili lazni med jeste veoma lako posto se bavim pcelarstvom i isprobao sam u casu sipati koka kolu oko 1 dc i u tu casu staviti kasikicu meda svi znamo da koka kola ne trpi secer ako je pravi med nece biti pene a ako penusa znaci da je zaseceren..
(Veroljub, 10. februar 2021 19:44)

Med je preko 70% šećer, veći deo glukoza i manji fruktoza, oko 20% voda, ostatak veliki broj minerala, vitamina, kiselina itd. Što se tiče koka kole (ili bilo kog gaziranog pića) dodavanjem kristal šećera, ugljen dioksid iz pića u procesu nukleizacije, napušta tečnost i vezuje se za kristale šećera. Gurnite prst u čašu koka kole i videćete da se mehurići formiraju na vašem prstu. Isto se dešava kada ubacite šećer, samo burnije jer je površina mnogo veća. Jako je teško i labarotorijski utvrditi da li je med prirodan ili ima dodataka šećernog sirupa. Zato su i nekvalitetni proizvodi toliko rasprostranjeni svuda u svetu. I ne, nismo to mi smislili. To mora da se reši sistemski. Država treba da izdaje licencu proizvodjačima, koji će moći svoj proizvod da nazovu MED, ako labaratorijski dokažu da im je proizvod potpuno prirodan. Takodje bi država trebala da sprovodi povremene kontrole licenciranih proizvoda, uz draonske kazne prekrašiocima.