Nedelja, 07.02.2021.

12:55

Ima li "Dara iz Jasenovca" šanse za Oskara? Gledaoci u suzama napuštali premijeru

Izvor: B92

Ima li "Dara iz Jasenovca" šanse za Oskara? Gledaoci u suzama napuštali premijeru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

235 Komentari

Sortiraj po:

mila

pre 3 godine

И да је најбољи филм , неће га нико наградити, пропаганда је учинила своје. Питам се само зашто нас Јевреји не подржавају јер су и они били у тој голготи. У ,,Јеврејској хроници"филмска критичарка се веома лоше изразила о филму и дала му двојку. Сварно, срамота.

Zvezdan

pre 3 godine

Hrvati pripremaju film. Zamisli bre kakav bezobrazluk. Glavna uloga je sedmogodišnja splitska Jevrejka koja je sa ostatkom svoje porodice i još 700 Jevreja dovedena vozom u Beograd i na Sajmištu gde čeka da sa ostatkom bude gasirana. Srpski čuvari koji su radili u logoru izživljavaju se na detetu na nemoguće načine, dok joj jedino jedan nemački oficir pokušava da pomogne. Dete završi kao i ostali, uguše je izpušnim gasovima u posebnom kamionu na putu za Avalu. Malo telo među ostalim žrtvama zalihu krećem i zatrpaju. Kao da nikad postojala nije.

Maiden

pre 3 godine

Da naši mediji nisu digli prašinu i da nije kuknjave kao i obično negativna kritika ne bi ni ostala toliko zapažena. Nešto nisam video da su obični Ameri reagovali na kolumnu. Nego videli ovi iz IMDB ovi ludaci počeli da se takmiče bolje da se ne kandiduje nego da se ponovo iskolju. A šteta je, film je bar po insertima prvoligaški i golica katolički kler a ne Hrvate.

Srba Osijek samostalna izrada

pre 3 godine

Jaoj Srbi šta ćemo da vam radimo za ovu sramotu nanetu našem povijesnom slavom ovijenčanom narodu. Pa tama kad tribate uć u uniju ima da vas blokiramo.

Crni

pre 3 godine

Ni Srbi ni Hrvati ni Bosanci ne rade filmove o svojim zlocinima.
Samim time nema ni katarze jer se sve vrti u krug i svi samo kukaju iz pozicije zrtve.
Osim toga kvaliteta igranog filma se ne rangira po tome da li su vjerno preneseni fakti...za to je dovoljan dokumentarac.
Kriticar koji je dao kritiku filmu ne mrzi Srbe nego je dao kritiku filmu.
On ima pravo na svoje misljenje...
Samokritika je uvijek bila odsutna na nasim prostorima a stvarni interes za kulturu takodjer.I ovdje se ne raspravlja o filmu jer ga skoro niko nije ni gledao...

PSL

pre 3 godine

Film je trebao biti snimljen bar pre 50 godina, ali drug Tito se pobrionuo da se što bolje zatrpaju i zataškaju zločini Ustaša. Zato sad mnogi ne veruju da je tako nešto rađeno u ljepoj njihovoj koja je članica EU. Isto tako ni saveznici nisu verovali prvim izveštajima koje su dobili o logorima smrti. Normalan čovek ne može da shvati da je ljudsko biće može da počini takva zverstva, ali na žalost moguće je. I treba da se snimaju filmovi o takvim zločinima i treba stalno podsećati na holokaust da se nikada ne zaboravi.

Bob

pre 3 godine

Porediti Jasenovac sa rebrenicom, je sasvim neumesno. U Srebrenici, nije uijen ni jedan mladji od 18 godina, ni jedna zena, dete. U Jasenovcu i ostalim logorima, ubijano je na hiljade dece, ali ni to nije najgore. Najgore je nacin na koji su ubijani. Pekli ih zive, razbijali glave maljevima. udarali glave u zid, umirali od gladi, sekli udove, jezike, usi, noseve. Cak postoji snimak gde ustasa na zivo bajonetom sece trudnoj zeni stomak i bebu nabija na taj isti bajonet. Da li se to dogodilo u Srebrenici. Sramota je tako nesto i pomisliti. Molim objavite komentar.

Nenad

pre 3 godine

@ "Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala
(Nenad, 07. februar 2021 15:25)"

Ne izmišljaj. To je takva glupost.

Svi glasovi se isto računaju na imdb bez obzira kad su nalozi sa kojih se glasa otvoreni.

I ne, ne treba da se povlače glasovi.
(marko_sthlm, 7. februar 2021 17:28)

Pre nego pljuneš nekog pogledaj pravilnik ocenjivanja i računanja ocene na IMDB sajtu. Za ocenu se ne uzima aritmetička sredina glasova već u učestvuje i rejting glasača.
Nije na odmet pre nego što se pokuša prevariti sistem da se upozna sa tim kako sistem dunkcioniše.
Preko 30000 ljudi je dalo ocenu 10, a oko 350 je dalo 1 ostalih ocena maltene nema stoji da je ocena 8.7 dok je aritmetička oko 9.4.

krajišnik

pre 3 godine

Miro@
Tih 300 000 od 1991-1995 nesrpskog stanovništva si zamjenio sa 250 000 srpskog stanovništva koje je izbjeglo 1995.
Ali nije mi jasno da je na području Krajine gdje je zivjelo vecinsko srpsko stanovništvo moglo izbjeći toliko Hrvata.

Ruairidh

pre 3 godine

Što se raspada SFRJ tiče svi znamo šta je tome prethodilo, MAS-POK i Islamska deklaracija.
(Miloš Bgd, 7. februar 2021 21:27)
Maspok je bio pokret za demokraciju i decentralizaciju SFRJ, nije bio pokret za nezavisnu drzavu. Svi uvazeni clanovi maspoka su bili i clanovi KPJ i prvoborci od 41 godine. Sto su vama svi Hrvati ustase to je vec druga stvar!

Mladen Maricic

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 7. februar 2021 15:19)

Ma daj kako ste to uporedili ? Jasenovac i Srebrenicu ?

MLK

pre 3 godine

Pusti oskare i ostale izraubovane i beskorisne "nagrade". Gori su oni koji dele oskare nego oni koji su Darinom narodu naneli toliko boli.
Vazno je da istina ode u svet.

Los Angeles

pre 3 godine

Kad napravite film o zlu komunističkog terora u osvajanju Beograda, otimačini kuća od trgovačke, profesorske, i inženjerske klase, masovnim silovanjima od strane baćuška, kao i egzekuciji više desetina hiljada beogradjana, i onda kao polovinu tog filma prikažete zla u Jasenovcu - kao neke dve paralelne priče - e onda možda dobijete Oskara. Ovako, ovo je samo agresivno odabrana istina u sopstvene propagandne svrhe u očima svakog katolika sa zapada. Jer im je lakše da to vide tako, nego da razmišljaju kako su sad srbi odjednom good guys a ne bad guys.

Gandor

pre 3 godine

Mislim da je to velika greška. Baš takav film i treba snimiti i prikazati. Ogoliti istinu do samog kraja. Jer je jedino takva ogoljena istina prava istina. Sve ostalo je samo imitacija istine.
Toliko.
(više od filma, 07. februar 2021 22:32)

Apsolutno se slažem. Samo ta vrsta šoka može da ti protrese kosti i mozak pa da se zapitaš gde i kada je postojao neko ko je to zaista i radio. Takva monstruoznost je nezabeležena u istoriji, ne ratova, nego ljudske vrste.

Gandor

pre 3 godine

Константно се води полемика око броја убијених у логорима у НДХ. Па људи моји, нек је и хиљаду, нек је и стотину људи убијено у тим логорима. Ти људи и та деца су погубљени на најмонструознији начин који нормалан ум не може ни да замисли. Такав садизам и бестијалност није никад забележена у историји човечанства. Тако нешто не може да се сретне ни у филмовима страве и ужаса!
(Agent Smith, 07. februar 2021 22:06)

Upravo to je ono što oni pokušavaju zamaskirati raspravom o broju žrtava. Zamisli samo koji je teret živeti u zemlji čiji su preci počinili nešto što normalno ljudsko biće ne može ni da zamisli a ne da uradi. Nacisti su u Nirnbergu bili užasnuti saznanjem za ustaške zločine. Meni kada je baba pričala šta je prošla ja nisam mogao da verujem da je to moguće, sve dok nisam video slike....

Јабучило

pre 3 godine

(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)


kratko i jasno.
(neutralni felš, 07. februar 2021 19:43)

Мира још и разумем. Али си ми ти нејасан.

Елем, хајде да занемаримо број страдалих у Јасеновцу. То је део геноцида. Колико Срба је, по вама двојци, побијено у НДХ? А испод 600-700 хиљада није.

Homo Sapiens

pre 3 godine

А Оскар је као нешто што одређује квалитет?
(Закржљала расо, 7. februar 2021 19:38)

To zavisi od toga koliko je izgledno da ga nas film dobije.

Jos bolje informisan

pre 3 godine

Oskara ne ali sve nagrade kod nas i velike nagrade i u Rusiji da.
(Dobro Informisan, 7. februar 2021 21:51)

Rusi su u mnogo boljim odnosima sa Hrvatima nego sa nama, i nece rizikovati dobre odnose zbog nagrade nekom tamo filmu.

Stevo

pre 3 godine

Kako je rekla gospodja Jelena RADOJCIC u emisji ZIVOT - PRICA na Prva.RS,
a koja je imala samo 7 godina i prosla je jednake strahote kao Dara, Srbi iz
Srbije, trebali bi imati vise razumevanja za sve Krajisnike, a ne da cesto u
komentarima nazivaju komsije bracom.
Kakvom bracom, samo zato sto govore slicnim jezikom? NIKADA BRACA
bila niti ce BITI!!!

V5

pre 3 godine

Istina treba i mora da izađe na videlo bilo uz pomoć filma ili na neki drugi način. To što su ustaše radile je bacilo ljagu na lice civilizacije.

Dragoslav

pre 3 godine

Ovaj film je trebalo snimiti pre 31 godinu, kao deo strategije da ne budemo prikazani kao zli fašistički pravoslavni rusofilski neokomunisti.
Kasno na Kosovo stižemo... Sic.

više od filma

pre 3 godine

Pročitao sam negde da su kreatori ovog filma morali da paze i da film bude gledljiv, to jest da su svesno izbegli da prikažu sijaset drugih bestijalnih načina ubijanja koji su se dešavali u tom logoru. Jer, kažu tako, publika ne bi izdržala da gleda ceo film do kraja.
Mislim da je to velika greška. Baš takav film i treba snimiti i prikazati. Ogoliti istinu do samog kraja. Jer je jedino takva ogoljena istina prava istina. Sve ostalo je samo imitacija istine.
Toliko.

my way

pre 3 godine

MEMORANDUM SANU 1: osvojiti tuđe teritorije i očistiti ga od nesrba.
MEMORANDUM SANU 2: Ako ne uspije SANU 1 započeti politiku žrtve i nepravde prema Srbima

Ne vjerujem da ćete objaviti, ali znate i sami da je istina, a istina oslobađa.
(gulag, 07. februar 2021 16:58)

Jos samo da je sitnice da je to tacno, ali na tvoju zalost ni grama istine u tvom komentaru nema.

Agent Smith

pre 3 godine

Константно се води полемика око броја убијених у логорима у НДХ. Па људи моји, нек је и хиљаду, нек је и стотину људи убијено у тим логорима. Ти људи и та деца су погубљени на најмонструознији начин који нормалан ум не може ни да замисли. Такав садизам и бестијалност није никад забележена у историји човечанства. Тако нешто не може да се сретне ни у филмовима страве и ужаса!

Miloš Bgd

pre 3 godine

@@(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)



Brojku od 700 hiljada postradalih u logoru Jasenovac utvrdila je Titova komisija, za Tita znamo da je bio hrvat, a ne Srbin, toliko o tome koliko je ta cifra od 700 hiljada "srpska" istina, na stranu to što su i strani izvori izneli slične procene. Što se tiče rata u SFRJ to ovde niko od Srba nije prvi pomenuo, jer nije tema naprotiv, vi ste ti koji pokušavate nametanjem rasprave o ratovima iz 90-ih da promenite temu ili da relativizujete genocid u NDH. Što se raspada SFRJ tiče svi znamo šta je tome prethodilo, MAS-POK i Islamska deklaracija.

Branko Stefanovic

pre 3 godine

Ponovo je uključena medijska mašinerija protiv nas. Pitanje je da li neko sa naše strane pravi odgovarajući medijski odgovor umesto žalopojki o nepravdi. Bojiem se da ne bude kao u toku rata kada nismo imali medijsku strategiju.

xl

pre 3 godine

Nema nikakve šanse. Oskar je odavno ispolitizovan. Hrvati filmom o Diani Budisavljević hoće da sprovedu neku vrstu deustašizacije države i za to imaju podršku (a možda i naredbu) sa zapada. Ovaj film će samo zasmetati u tom procesu prema tome biće skrajnut i izblaćen kao propaganda od strane najjače propagandne mašinerije u istoriji. Dakle šanse su ravne nuli. U najboljem slučaju proći će nezapaženo.

Slavko

pre 3 godine

Neznam hoće li dobiti Oskara, ali u Hrvatskoj će dobiti nagradu, ako se bude pojavio na nekom festivalu.

Hrvatska pod hitno mora snimiti još koji film o Jasenovcu. Ne radi se dovoljno, mora to i više.
Da se pokaže koji zločinački režim smo pobijedili, zajednički, pod našim zapovjednikom HRVATOM Titom.
A simpatizeri Ustaša i Četnika, nek se prepucavaju ko je više klao, ko je brutalnije klao, i iz kojeg razloga.
Ali vam je jasno da ste poraženi, i opet će te biti.
Dakle, Hrvati će sami snimati ovakve filmove, dodjeljivanje nagrada srpskim filmovima nije dovoljno. Mada, "Dnevnik Dijane Budisavljević" jeste financiran od HAVC, ali treba svake godine po 1 ili 2.
Trebalo bi i jedan o partizanima film, sve što ima su oni stari, komunistički.. treba podsjetiti ljude na naprimjer Bitku Na Sutjesci, i ko je ginuo tamo.

@Slavko

pre 3 godine

Osnovna karakeristika Tita je bilo Jugoslovenstvo. Razbijanje SFRJ je pobeda ustasa. U nezavisnoj Hrvatskoj ustase je nemoguce pobediti jer je to njihova drzava. Molim B92 da ovo objavi jer je Slavko dobar covek.

Radoznao

pre 3 godine

ne, neće dobiti Oskara, ali ne iz razloga ovde naveenih u komentarima. Jednostavno, holokaust kao društvena tema nije u ovom trenutku aktualna, već su aktualne teme migracije ( izbeglice), ženska prava, prava trans populacije. Tako da ni naš, a ni jermenski film ( koji priča o njihovom holokaustu) nemaju šanse. Ovaj film je trebalo snimiti kada su filmovi o holokaustu bili u modi ( od Šindlerove liste, Pijaniste,.. do Život je lep, Šaulovog sina, Ida,...). Tako da mislim da ni neće ući u konkurenciju.

Svetozar

pre 3 godine

Koga briga za oskara, to se ionako namešta i daje po potrebi, ništa tu nije novo.
Što se nas tiče Dara je već postala naše zlato i dobila je Oskara, samo snimati brutalnu istinu, čiste činjenice, istorijske podatke koje niko ne može da ospori.
Samo napred za istinu i pravdu iako svet ne funkcioniše tako.

Licnost

pre 3 godine

Mene zanima kako vi nikoga niste uspjeli da platite nego samo hrvati u albanci? Mislim znam ja da ste vi poznati po postenju i zemljiu kojoj nema korupcije, ne ubijaju se premijeri, kraljevi itd...ali svejedno, kako kaze Sojic Panticu...treba da budete posteni, ali ne treba ici u krajnost

kvinsliske frakcije drugog svetskog rata , svuda u evropi, osim u engleskoj i sovetskom savezu

pre 3 godine

Porediti Jasenovac i Srebrenicu?

Aktera Jasenovca i onakvih politickih okolnosti,
koje su dovele do toga, vise nema,

akteri iz Srebrenice su ovde,
zivi su, među nama., danas.

Jura

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38) # Link komentara

Nema šanse! Tamo je zabranjeno da se spomene Jasenovac. Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević, i Magnum Crimen, i onaj od Lordanića.. Da bi deca u NDH2 i čula nešto o zločinima, ne mogu, jer ne prikazuju ovakve filmove na TV ili bioskopima...
Glavno da naši glumci lete tamo da glume u "Generalu" i sličnim izmišljotinjama
(Lala, 7. februar 2021 18:31)

Dnevnik Dijane Budisavljević bio na HTV-u prije desetak dana.

Andrej

pre 3 godine

Kao netko tko je u zivotu odgledao nekih 10-15 srpskih filmova,shvatio sam da Srbi prave samo dvije vrste filmova,one u kojima se sprdaju na svoj racun i one koji su obicna propaganda.
Ako cemo vjerovati eminentnim medjunarodnim filmskim kriticarima,izgleda mi da je kod "Dare" rijec o ovom drugom...

neutralni felš

pre 3 godine

Ovaj film nije izazvao rat na internetu jer u protivnom ne bi ocjene bile 9.4. U Hrvatskoj za njega nitko ni ne zna niti je itko pozivao da se glasa protiv filma kako je pozivano u Srbiji za film. Što se tiče istine o Jasenovcu u Hrvatskoj se ona zna. Odaje se počast žrtvama svake godine uz prijenos na državnoj televiziji i prisustvo predsjednika i članova vlade. Što se tiče srpske "istine" od 700.000 do 1.200.000 stradalih u logoru kada Muzej genocida u Beogradu barata s brojkama do 100.000 (i jedna žrtva je previše) govori dovoljno sama po sebi. S takvim "istinama" čine loše stvarnim žrtvama jer stvaraju otpor prema srpskoj propagandi. Odatle nepovjerenje i prema ovom filmu. I ne, ne može to što se desilo u 2. svjetskom ratu opravdati etnička čišćenja nesprskog stanovništva 300.000 ljudi u Hrvatskoj 91.-95., kao i u Bosni i na Kosovu, Srebrenicu, Vukovar i sve ostale zločine počinjene od JNA i Srba na tlu bivše Jugoslavije 90-ih.
(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)


kratko i jasno.

Daniel

pre 3 godine

Jevreji imaju monopol nad svim filmovima vezanim za nacisticke logore u WW2...uzimamo im’leb iz usta,zato nas njihovi “kriticari” i pljuju po novo nama...jer,samo su oni stradali po logoriima...Srbi nista...20 miliona Rusa..nista...samo oni!
(inat, 07. februar 2021 17:48)

Jevreji su sistematski pogubljeni kao narod namernim genocidom, Rusi su ginuli u bitkama.

Svaki jevrejski muzej o Holokaustu pokazuje i sve druge zrtve, poput Roma, homoseksualaca, invalida, pa do drugih civila koji su ginuli u bitkama.

Konfucije

pre 3 godine

Na sud sa ovim nazovi kriticarima koji znaju bolje od preživelih srba kako je bilo u Jasenovcu.Sudite ih u Bgdu. I bar ce onda imati razloga za mržnju prema svemu srpskom. Meni je u jasenovcu nestalo preko 70 članova sire porodice a na spisku imena zrtava iz Jasenovaca upisano je samo jedno.toliko o brojevima zrtava.

@zg232

pre 3 godine

Nisi u pravu. Jezik je totalno autentican. Na to se posebno pazilo. Dara i dete koje glumi Daru je iz kraja Kozaracke Dubice. Mene cudi da mnogi Hrvati ne znaju kako se govori u raznim delovima Hrvatske i BiH (mnoge ustase su bile iz BiH).

Bane

pre 3 godine

Evo jedna kritika filma kao filma (Todd Jorgenson)

Dara of Jasenovac

Difficult to watch but harder to dismiss, this harrowing World War II drama provides eye-opening insight into how the Holocaust overlapped with an ongoing conflict between Croatia and Serbia. Specifically, it takes place mostly at the Jasenovac extermination camp inside Nazi-occupied Yugoslavia, where Serbs are rounded up and tortured by sadistic Croat officers. One of the prisoners is Dara (Biljana Cekic), a resourceful 10-year-old girl who wants to protect her younger brother at all costs. With epic aspirations, the film is narratively uneven yet emotionally powerful. Although the haunting imagery and brutal violence can feel relentless, it eventually provides a glimmer of hope amid the heartbreak. (Rated R, 130 minutes).

Vatrogasac Mirko

pre 3 godine

"Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević ..."
(Lala, 7. februar 2021 18:31)

Najstroža zabrana koja sastojala od zlatne arene za najbolji film na pulskom festivalu i prikazivanja u prime-timeu na HRT-u. Al' smo ga zabranili ...

Lala

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38) # Link komentara

Nema šanse! Tamo je zabranjeno da se spomene Jasenovac. Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević, i Magnum Crimen, i onaj od Lordanića.. Da bi deca u NDH2 i čula nešto o zločinima, ne mogu, jer ne prikazuju ovakve filmove na TV ili bioskopima...
Glavno da naši glumci lete tamo da glume u "Generalu" i sličnim izmišljotinjama

maketa mozga

pre 3 godine

Izvin'te gde bih mogao da pogledam film? Pa da vidim o cemu se tu radi?

Hvala na pomoci.
(Profa, 7. februar 2021 17:09) ..na televizor,ili komputer,21.vek,pita gde da gleda film..a mos i na mobilni,a i ne moras,posto vec znas sta se desavalo u Jasenovcu..

Miro ZG

pre 3 godine

Ovaj film nije izazvao rat na internetu jer u protivnom ne bi ocjene bile 9.4. U Hrvatskoj za njega nitko ni ne zna niti je itko pozivao da se glasa protiv filma kako je pozivano u Srbiji za film. Što se tiče istine o Jasenovcu u Hrvatskoj se ona zna. Odaje se počast žrtvama svake godine uz prijenos na državnoj televiziji i prisustvo predsjednika i članova vlade. Što se tiče srpske "istine" od 700.000 do 1.200.000 stradalih u logoru kada Muzej genocida u Beogradu barata s brojkama do 100.000 (i jedna žrtva je previše) govori dovoljno sama po sebi. S takvim "istinama" čine loše stvarnim žrtvama jer stvaraju otpor prema srpskoj propagandi. Odatle nepovjerenje i prema ovom filmu. I ne, ne može to što se desilo u 2. svjetskom ratu opravdati etnička čišćenja nesprskog stanovništva 300.000 ljudi u Hrvatskoj 91.-95., kao i u Bosni i na Kosovu, Srebrenicu, Vukovar i sve ostale zločine počinjene od JNA i Srba na tlu bivše Jugoslavije 90-ih.

Daniel

pre 3 godine

pa jasno ko dan da nema sanse...mislili da igraju kartu holokausta, a to je rezervisano samo za jevreje
(taster, 7. februar 2021 16:00) # Link komentara

Sta je to “karta Holokausta”?
Genocid je genocid.
Jevreji ce prvi da se zalazu da se prica o raznim genocidima.
Imas cak i u muzejima Holokausta.

rain

pre 3 godine

Ovaj film je cista propaganda. Srbin sam ali treba realno priznati...
(Negativni, 07. februar 2021 14:46)

Ti si Srbin koliko sam ja ringišpil.

Admiral

pre 3 godine

@ koji argument imaju hrvati protiv ovog filma??? da li nešto nije istinito???
(komentator, 07. februar 2021 16:57)

Za Hrvate ne znam, ali sam negde procitao da se u filmu pominje brojka od sto hiljada zrtava i ako je to istina to je velika sramota jer je taj broj daleko ispod realnog broja stradalih

Hrvat

pre 3 godine

Film nisam gledao, ali rado ću pogledati.
Svaki zločin je za osudu, a treba imati na umu da su zločini djela pojedinaca, a ne naroda. Ja kao Hrvat se ne osjećam krivim za zločine počinjene od strane pojedinaca mojeg naroda jer ih nisam ja počinio niti bih ikada, ali da mi je žao zbog te činjenice, kao i žrtava, žao je.
Dakle, treba biti realan u životu i priznati zločine,dolazili oni od strane Srba, Hrvata, Bošnjaka ili bilo koga. Malo tko recimo zna da su četnici vršili pokolj nad srpskim stanovništvom (i pripadnicima drugih nacija) u 2. svjetskom ratu, a filma o tome nema. Ne vjerujem da postoji nacija koja u svojoj povijesti nije imala crnih perioda ili zločina.
U tom kontekstu ne vidim razlog da film ne bih pogledao ili da ga ocjenjujem prije nego što sam ga pogledao. Čak i ako ima pretjerivanja u filmu, zločin svake žrtve je za osudu, makar se radilo i o jednoj osobi, tako da ne vidim smisao niti kritiziranja filma unaprijed ali niti hvalospjeva filmu ili pak pretjerivanja u filmu i prikazivanja Hrvata kao zločinaca, ako toga ima.
Vjerujem da niti pripadnicima srpskog naroda ne bi sjelo kada bi se svi Srbi prikazivali zločincima zbog zločina u Srebrenici, koji je posljedica tadašnje srpske politike i pojedinaca.

Jana

pre 3 godine

Zao mi je jedino sto je moralo da prodje ovoliko decenija da bi se snimio film o najvecem nacistickom logoru i stratistu na nasim prostorima.Pa ipak ne tako davno je napravljen i "Pijanista"(sjajan film sa temom holokausta).Nece „Dara.."dobiti nijednu nagradu,ipak je to srpski film.Samo zato sto je srpski film.Sve je politika.

Kukuruz kokicar

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38)

Bice sa hrvatskim titlom ili hrvatskom sinhronizacijom, da ga bolje razumeju.

šunka slanina

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..
(coyote, 07. februar 2021 17:17)

imas ga online na torrentima, većina je već pogledala...

@Oskar

pre 3 godine

Ti bi bio u pravu da Tudjman nije dobio izbore, da kuna nije valute danasnje Hrvatske, da se Gojko Susak nije vratio u Hrvatsku, da iz Ustava Hrvatske nisu izbaceni Srbi kao konstitutivni narod i da 5-ti Kolovoz nije nacionalni praznik.

zg232

pre 3 godine

Meni je bitno da ga Hrvati odgledaju a sve ostalo je nebitno.
(ali treba imati..., 7. februar 2021 16:04)

Mladi ga neće gledati, jer ih tema ne zanima. Stariji će čitati titlove i radnja filma će se izgubiti, pogotovo ako sporo čitaju, ništa neće shvatiti iz ovog filma. U jednoj sceni slatka djevojčica u vlaku, a u drugoj Maks Luburić. Da li je ovo film o Maxu? O djevojčici? Da vi prevedete film tako da glumci govore hrvatski? Prava Dara iz Jasenovca, bila je iz Like ili Bosne i govorila je hrvatskim jezikom. To je već prva laž da Dara govori srpskim jezikom. O ostalom, ako uspijem ufatiti radnju, jer Srbi brzo govore, pa se i titlovi brzo mijenjaju.

eto

pre 3 godine

Hrvati ce iz ovoga izaci samo jači,okrenut ce pilu naopako i reci da je vecina se okrenila partizanima i odrekla se drzave zbog zlocina,mada su se uglavnom okrenuli iz onih djelova koje je Pavelic prodao Italiji,u svakom slucaju za njih je bitno da je posao dovrsen i da Srba vise u HR nema

Mirta

pre 3 godine

Pre nekoliko godina sam slušala u emisiji koja je bila subotom prepodne na RB2, ispovest jednog od poslednjih živih logoraša iz Jasenovca. Ispričao je kako su ubijana mala deca... on je morao da kopa rov. Posle toliko godina plakao je kao malo dete. Nikada strašnije ništa nisam čula i verujte da i sada plačem.

humanista

pre 3 godine

Xenija

Zasto se nisi javila na ,,audiciju,,sigurno bi dobila ulogu u filmu.
Jos ako imas ,,saznanja iz prve ruke,, uloga bi bila tvoja.

Djoka

pre 3 godine

Nisam video ceo film, ali ono sto sam video je super. Izgleda da je zanatski dobro uradjen, a gluma je izvanredna. Govor i akcenti su super. Moze da se vidi koji je ustasa idakle i potpuno odgovara istini. Janketic kao Vjekoslav-Max Luburic je super. Izgleda da su jako pazili da sve bude kako je bilo. Pokazan je i legendarni srbosjek, igre stolica i gusenje viska dece (Ante Vrban je priznao na sudjenju 45-te da ciklonom B pogusili 66 dece za koju nisu imali mesta). Film jeste blazi nego istina, ali da nije, ne bi mogao da se gleda.

Djordje Stanojevic

pre 3 godine

Svaka cast Antonijevicu i pokusaju da se bar malo podseti svet na uzase tih monstruma iz ndh ali misljenja sam da nema sanse za bilo kakvu nagradu jer je to jednostavno Srpski film u pitanju i lobi radi svoj prljavi posao.

Da smo imali ozbiljniji prilaz ovoj uzasnoj temi iz proslosti trebali smo da angazujemo Jevrejski lobi pa da izdvojimo kao drzava masnu sumu dolara za angazman holivudske produkcije sa dva tri ozbiljna glumacka imena i rediteljem tipa Ridli Skot i sl......to bi zvonilo kao crkva u ponoc a ovo ce proci kao i sto prolazi prica o genocidu nad Jermenima.....kao da nije ni bilo ili eto desilo se, nazalost !

Los Angeles

pre 3 godine

Ima sansi za Oskara koliko i bilo koji drugi ruski film. Sako ste dali sansu medijskoj masineriji da, sada kada nije na nasoj strani, maksimalno oznaci film kao propagandu. Pravi potez bi bio konačno se odmaći od ruskog uticaja, napraviti strategijski dogovor sa USA, UK, i EU, i onda izbaciti takav film koji ce naici na podrsku.

boki_marad

pre 3 godine

Čovek koji hoda gledajući unazad, osuđen je da se stalno sapliće i pada. Iako mislim da žrtvama treba odati poštu, trebalo bi na Balkanu prvo da se pobrinemo da imamo budućnost, pa ćemo posle videti šta sa Jasenovcem, Srebrenicom, Partizanima, Četnicima, Ustašama i sl...

Džabe sećanja na žrtve, ako nema ko da ih se seća, džabe velelepnih spomenika, ako nema ko da im se divi, a neće biti, jer ćemo svi biti u Nemačkoj, Kanadi, Australiji...

Admiral

pre 3 godine

@ Ovaj film je cista propaganda. Srbin sam ali treba realno priznati...
(Negativni, 07. februar 2021 14:46)

Kad god neko spomene srpske zrtve svi graknu da je to propaganda, a kada su u pitanju tudje zrtve onda je to jako bitno, suocavanje sa istinom, bla bla bla... Da li si isto tako rekao za film Teret da je propaganda, jer se u njemu opisuje kako su albanske zrtve vozene u hladnjacama ili to nije propaganda? Bice da si ti clan onih "zena u crnom"...

Basta

pre 3 godine

Film ipak nije dovoljno brutalan da bi dočarao to zlo koje su Hrvati u NDH uradili... tako da jedino je dobro da je pokrenuo otkrivanje istine o hrvatskom genocidu u celom svetu...

Od nekud se početi treba.

Dora

pre 3 godine

"Mislim daje greska sto bar na kraj7 filma nisu ubacili prave snimke i slike iz Jasenovca,ne znam sta bi tu onda bilo sporno i izmisljeno?
(Dara, 7. februar 2021 15:54) "

Ako je nešto greška, to je što dokumentarni materijal iz Jasenovca nije nekako uspeo da se prikaže na Historiju, Diskaveriju i sličnim kanalima. Ne može sada jedan igrani film da iskupi zanemarivanje ove teme pre svega od nas samih, sve i da se kao igrani film pretvori u
polu-dokumentarni. Mi tek treba da snimamo.

mlekadžija

pre 3 godine

Филм сигурно неће добити Оскара. Наши се опет држе девизе истина ће победити као и деведесетих. Ништа нису научили. А ови што умањују трагедију Јасеновца и осталих усташких стратиша нису вредни ни презира.

Oskar

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 07. februar 2021 15:19)

Porediti Srebrenicu i Jasenovac? Nemoguce, ni po kojem kriterijumu.
Osim ako je neko bas zlonameran.
(MM, 7. februar 2021 15:53)
Da možete se tješiti sa tim,zbog brojčane razlike!

CATAPA

pre 3 godine

da li je neki kriticar napisao da je Rambo 3 propagandni film? Naravno da nije iako znamo da je vecina americkih ratnih filmova propagandnkg karaktera...
(Ko to tamo peva, 7. februar 2021 14:37)

Nije tačno da nije. Naprotiv, filmski kritičari su ga jasno ocenili kao propagandno smeće i jedine "nagrade" su mu one za najgori film, najgoru glumu i scenario. Nešto sasvim drugo je što publika obožava propagandno smeće, što veće.

Američka vojska je između ostalog i značajan producent takvih filmova, indirektno, ali i potpuno direktno. Nemoguće je dobiti resurse vojske za snimanje ukoliko vojni cenzori nisu zadovoljni "porukom filma". Čak i da zanemarimo autocenzuru autora koji bi kritikovanjem vojske izgubili značajan deo gledalaca, pa to skoro po pravilu i ne pokušavaju. Tako da su naprotiv samo filmski kritičari oni usamljeni koji opominju da su takvi filmovi bezvredna i vulgarna propaganda. Ali ko sluša, ko šiša kritičare, "Šta oni znaju?".

Što se tiče "Dare iz Jasenovca" ne mogu da kažem ništa jer nisam gledao. Od tandema Drakulić-Antonijević ne očekujem mnogo, što ne znači da ne mogu da iznenade. Glumačka ekipa isto, nažalost danas više u Srbiji i nema velikih glumaca, moguće je odabrati samo najbolje od škarta. Voleo bih da grešim, ali sve vodi ka tome da je film pravljen sa ciljem patetike po svaku cenu. Odnosno da jeste propaganda. Ako je tako, videćemo koliko će filmskih kritičara u Srbiji drznuti da to javno kažu? Lako je bacati se kamenjem preko Atlantika...

marko_sthlm

pre 3 godine

@ "Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala
(Nenad, 07. februar 2021 15:25)"

Ne izmišljaj. To je takva glupost.

Svi glasovi se isto računaju na imdb bez obzira kad su nalozi sa kojih se glasa otvoreni.

I ne, ne treba da se povlače glasovi.

Vlada

pre 3 godine

@Jovo

Pa u Americkim filmovima Rusi su npr veciti negativci unazad od hladnog rata pa do dana danasnjeg. Amerikanci izbombardovali pola sveta, bili u 20 ratova direktno za taj vremenski period pa opet Rusi su svud negativci. Sta znam mi Srbi imamo casnu i dugu istoriju mozemo filmove i filmove da snimamo o ustancima, borbi protiv okupatora, balkanskim ratovima, svetskim ratovima. O cemu mogu Hrvati da snimaju iz svoje casne istorije o Jasenovcu? O "velikoj pobedi" kad su proterali 250000 golorukih civila? Ili cete mozda o tome kako su vam Srbi spasili deo drzave koji su Italijani prisvojili? Ili mozda dokumentarac o tome kako je za vreme Jugoslavije Hrvatska imala najveci stepen ekonomskog i demografskog rasta? Ne bi bilo lose ni neki film o drugom svetskom ratu, gde do 1942 Hrvata u Partizanima nije bilo ni 10ak-15 % a od tad do kraja su cinili skoro 40% Partizana ti VELIKI HEROJI. Koj je najveci hrvatski izum pitam se kravata ili srbosjek izbor je tezak. Moze i neka biografija Stepinca da se uradi. Ma sta da pricam sa ljudima koji zapale Tesli kucu, selo i crkvu pa ga svojetavaju posle?

RCZ

pre 3 godine

Iskreno jedva cekam da pogledam film. Nebitno je za nas da li ce film dobiti oskara , kakvu palmu ili sta trece . Ako je film dobar , pronaci ce put do srca ljudi . A oni koji istorijsku istinu nazivaju propagandom su samo obicni placenici koji bi da diskredituju i omalovaze ono sto smo doziveli kao narod. Predlazem svima da procitaju knjigu Egona Bergera , 44 meseca Jasenovca , imate je na netu . Da li je Sidlerova lista propagandni film ili istinit dogadjaj ? Da li je film Pijanista propaganda jevreja ili opisan istinit dogadjaj ? Na kraju samo bi se zlocinac osecao prozvanim kad gleda fim o zlocinima u Jasenovcu . Ne vidim ni jedan razlog , zasto bi se hrvati vredjali na film ? Fim govori o ustasama i njihovim zlocinima. Osim ako sebe ne percipiraju kao ustase . Hvala Gagi i ostalima na trudu . Hvala drzavi koja je konacno imala sluha i pameti da na glas kazemo sta su nam sve dusmani radili. Nadam se da ce se snimanje filmova sa istorijskom tematikom stradanja i golgota kroz koje smo prosli nastaviti.

aabb

pre 3 godine

To nije bio hrvatski genocid niti zločini hrvatskog naroda. To je bio ustaški genocid i zločini ustaša. Upravo taj pokušaj da se ceo narod optuži za genocid ne može da prodje niti je to tačno. I upravo pokušaj da se hrvatski narod optuži i prikaže genocidnim je to što ovaj film svrstava u propagandu. Tvoj komentar je u skladu sa tim. Ako su Nedićevci i Ljotićevci nekoga ubili iz genocidnih pobuda, a znamo da jesu, onda je to zločin čitavog srpskog naroda?
(Leon, 07. februar 2021 15:15)

Nedicevci i Ljoticevci cine 0.5% tadasnjeg stanovnistva i to su bili pojedinacni zlocini. Ustase su bile drzava sa zakonima. Ustasa je bilo 50%. Oni su sistemski propagirali nacizam. Kao sto i dan danas propagiraju antisrpstvo, fasizam i slave oluju. Nisu hrvati genocidan narod, niko to ni ne kaze..ali velika vecina i dan danas propagira mrznju prema Srbina.

Srbi su osudjeni za sve zlocine, i sto jeste i sto nije. Hrvatska nije osudjena ni za jedan zlocin.

Srebrnicu niko ne negira..ali stavljati u istu ravan nacisticki genocid, holokaust i istrebljivanje citavih naroda nikako ne moze da se poredi sa zlocinom u Srebrnici. Nikad nam nece nametnuti da je to isto.

Zozon

pre 3 godine

(Небојша, 7. februar 2021 16:07)

Koliko ja znam Redov Ryan nije dobio oskara. Takodje te godine kandidat je bio i film Tanka Crvena Linija, isto brutalan ratni film. A Oscara je dobio.. Zaljubljeni Šekspir ??!!! Toliko o tome i "Akademiji" i njihovom znanju, od tada za mene nemaju nikakvu validnost.

hypatija

pre 3 godine

Odvratno, odvratno, odvratno !!! Odvratno je raspravljati o tim nevinim žrtvama , prebrojavati, natezati se oko njih na bilo koji način. Film o Jasenovcu je trebalo snimiti , ali nikako ga koristiti za bilo kakvu vrstu nadmetanja ili u dnevno političke rasprave. O kakvom Oskaru pričate ? To je sramota. Nevine žrtve koristiti za bilo kakvu vrstu takmičenja, fuj. Tamo je krv zaista prolivena, nevinih i nedužnih žrtava od pomračenog uma jedne bolesne ideologije, koja na žalost i dan danas postoji. Na kraju krajeva, šta planiraju sa zaradom od tog filma ? Odvratno.

gadni

pre 3 godine

".. u logoru jasenovac gde su pogubljeni Srbi, Romi i Jevreji.."
Zaboravlja se da je u jasenovcu pogubljeno i bar 5 tisuca hrvata, a da li se to omaskom zaboravlja ili je namjera da se sve pradede danasnjih gradjana republike hrvatske izjednace s ustasama?

Ђенерал

pre 3 godine

120 min patnje i klanja. Ne verujem da će to ikog zanimati van naše zajednice.
(Nebojša, 07. februar 2021 14:12)

Одгледао сам такође филм и није истина да је 120 минута клања.
Филм је одлично урађен и нисам могао да му нађем ни једну замерку.
На почетку филма има тешких сцена, али веродостојно су приказани догађаји о којима смо могли да читамо раније у књигама.
Приказани су највећи злочинци вероватно у историји, Андрија Артуковић, Љубо Милош, Макс Лубурић, фра Мајсторовић који је прозван фра Сотона.
Цела прича о девојчици Дари је много добро урађена и филм је одличан.

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

Mi ,kao narod smo odgovorni,jer tako lako se odricemo ,zaboravljamo ,prastamo neoprostivo.
Zasto se cutalo?
Zasto cutimo o Zutoj kuci,o jamama u Krajini,.o Crnoj kuci u Banja Luci 194o,....
Na nasu nesrecu ,svi koji nas " vode" cute i ne potezu pitanja ubijenih.
Sa Siptarima ne bih razgovarala dok se ne otkriju pocinioci strahota u Zutoj kuci,Gorazdevcu,i sudbina svih nestalih.
Sarajevo,Zagreb,Knin i cela Kninska Krajina ...Pristina ( celo Kosovo i Metohija),Tuzla ,Bihac,Sanski Most,......,su etnicki cisti gradovi ,a. Nas optuzuju za genocid.

peronospora

pre 3 godine

"Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata."
(Ze, 7. februar 2021 14:54)

Sigurno je tako. Sva dokumentacija NDH nakon 1945. se nalazi u Beogradu. Apsolutno je logično da Srbija skriva dokaze koji Hrvate na bilo koji način prikazuju u lošem svjetlu. Nema druge.

4k4.Dex

pre 3 godine

Ne razumem sta ljudi da pricaju o propagandi Sta je tu propaganda? Propaganda valjda necemu sluzi, da nekoga u nesto ubedi a ovo se vec desilo i ceo svet zna za to manje ili vise, nista ne moze da se postigne propagirajuci nesto sto je vec gotovo i desilo se. To je bio logor smrti, to zna svako na svetu ko iole poznaje WW2 pa nije jedini takav logor bio pa da se tu nesto krije, ne kapiram sta je vama propaganda? Sta hocete da kazete, da je tu ubijeno malo manje ili malo vise ljudi kao da je bitno da li je 100 hiljada ili 500. To ne menja apsolutno nista a pogotovo ne film.

76er

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 07. februar 2021 17:05)

Hrvati nemaju nista sa NDH, kraj vica.

Bagzi

pre 3 godine

Ljudi, film nece pobediti ali ne zbog teksta iz magazina vec zato sto su sva ova takmicenja unapred pripremljena sa rezultatima. Mesec dana unazad, ako ne i vise, se zna da ce pobediti film Tomasa Vinterberga "Another Round". Film Dara iz Jasenovca smo trebali da snimimo pre svega radi nas samih, nase istorije i postovanja prema zrtvama koje smo na zalost ostavili na cedilu prethodnih 75 godina...zato je ovo vazan film i njegovu vrednost nece odrediti prvo, drugo ili trece mesto na dodeli Oskara popularnosti.

u NDH je počinjen veći broj genocida na više različitih mesta

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 7. februar 2021 17:05)


Svakako, ni ustaše nisu bili hrvati, nego su ih glumili Nemci.

fotosop

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 07. februar 2021 17:05)

Tacno! Medju desetinama hiljada gradjana tada relativno malog Zagreba koji su izasli da nemackim vojnicima salju poljupce i zaspu ih cvecem nije bilo nijednog Hrvata i to je istorijska istina. Srpska mitomanija i montirani snimci isto kao i Jasenovac.

Saša

pre 3 godine

Pošto su žrtve Srbi, a ceo zapadni svet i njihovi mediji su o nama govorili kao da smo najveći krvnici, monstrumi i zlotvori ovoga sveta, negirali postojanje bilo kakvih žrtava na našoj strani, etničko čišćenje i progon Srba, normalno je da film neće dobiti Oskara. Meni je dovoljna činjenica to da oni "žutu kuću" negiraju, kao i Kravice, tuzlansku kolonu, progon Srba iz Hrvatske, bacanje bombi na porodilište '99, ustaške zločine, oslobodili su A. Gotovinu iz Haga i td... Ako je već pravda jednaka za sve i svima dostupna, zašto niko od tih zapadnjaka ne spomene šta se dešavalo mom narodu?

coyote

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..

chupavi

pre 3 godine

@ Jazz ba, 07. februar 2021 16:07

U Jasenovcu je stradalo vise od 700,000 ljudi, a po nekim procenama radi se o 820,000 ljudi. U Srebrenici je stradalo mnogo manje, oko 100 puta manje i to je izolovani incident ali i kao takav je zlocin.

Sa druge strane imas NDH, nacisticku tvorevinu gde je organizovano unistavan jedan narod. Jasenovac je bio fabrika smrti gde su se dogadjale Srebrenice skoro svakoga dana, i gde su sistematski likvidirani svi, muskarci i zene svih uzrasti ali i deca. Osim Jasenovca srpski narod je stradao po celoj teritoriji NDH a hiljade njih je poginuli na svom kucnom pragu od strane Pavelicevih mesara

Samo poredjenje je neuskusn

Armata

pre 3 godine

@DEDA CVETKO Istina je da u poslednjih 600 godina niko nije osuđen ni za jedan zločin nad Srbima, a Srbi su najviše stradali od brojnih agresora, kvislinga i okupatora.

Daniel

pre 3 godine

Jedino ako jevrejski lobi odluci da se zalozi za ovaj film
(Srdjan, 07. februar 2021 15:09)

Dobro si mi rekao, evo sad cu ja da zovem centralni Jevrejski generalstab da izdam direktivu.

Nino

pre 3 godine

(76er, 7. februar 2021 14:43) # Link komentara

NE! Tu je poanta i istina,nije vas briga za jasenovac,nego njime želite oprati svoju sjecu i živuće sinove od zloćina iz zadnjeg pohoda na "srpske zemlje"!
I naravno,pomočiće puno u udaljavanju dva naroda danas!To i jest agenda gospodina 100 za jednog i Glina će u uvek biti Srbija!

inat

pre 3 godine

Jevreji imaju monopol nad svim filmovima vezanim za nacisticke logore u WW2...uzimamo im’leb iz usta,zato nas njihovi “kriticari” i pljuju po novo nama...jer,samo su oni stradali po logoriima...Srbi nista...20 miliona Rusa..nista...samo oni!

Никола87

pre 3 godine

Познајући одока менталитет већине Американаца, нисам оптимиста да ће бити нешто много залауфани за филм о страдању Срба, чак и невезано за то хоћемо ли лобирати и потплаћивати комисију. Они имају тај неки "па добро, било па прошло" став о ратовањима и убијањима из прошлих времена, и о убијањима везаним за њих саме (Индијанци, Вијетнам, Јужна Кореја...) а тек између народа за које једва и знају. У дописивању са неким њиховим ветераном, ја се, необавезно, дотакнем теме Косова и данашње трагедије српског народа тамо, а он ми свађалачки одбруси да га поштедим свог "bitching".

Karakondžula

pre 3 godine

... ovaj fim treba promovisati na svim mogućim mestima... ovo treba da ispriča svetu ovu tužnu pričo o stradanju srpskog naroda i drugih naroda pod fašističkom, genocidnom hrvatskom... i obavezno napraviti paralelu sa ratovima u exYU i ponovnim stradanjima i egzodusom srpskog naroda... samo tako svet možda može razumeti poziciju Srbije...

Marko

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.

76er

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..
(coyote, 07. februar 2021 17:17)

Nije problem u Srbima koji su glasali sa 9-10,vec sa Hrvatima koji su glasali sa 1, samo zato sto se radi o Jasenovcu i genocidu koji znaju da su pocinili. Da li su Srbi to radili za onaj film o "genocidu" u Srebrenici, nesto ne verujem?!

Milan

pre 3 godine

@Xenia, prošlost u zajednićkoj državi nam je bila odlična. O tome izmedju kstalog svedoče brojni mešoviti brakovi i sjajni produkti kulturne saradnje. Ali prošlost nam postaje grozna pojavom ustaštva i genocida počinjenog nad vašim bratskim narodom u 2.svetskom ratu. 90 ih po raspadu zajedničke države opet rat i stradanja, doduše u blažoj meri.

Grifon

pre 3 godine

Ja sam glasao iako nisam gledao film, ali moji preci su izgubili zivot tamo. Ono sto mogu da uradim je da dam moju ocenu u borbi sa ovim zlom.

tijana

pre 3 godine

zasto se prica vise uopste o tome sta je bilo pre X godina? Ovaj film je nesto sto ce samo rasplamsati vatru koja je tek malo pocela da se gasi.. ljudi, gledajmo buducnost, sto ne mozemo da zivimo svi normalno i da se ne mrzimo vise?

Pjer

pre 3 godine

Sam Vatikan će da uloži.puno novca i uticaja da se to ne desi.

Kakva je to hrvatska genocidna banda ...

... ali neće pobediti istinu.

Simon

pre 3 godine

Može Šindler, može Pijanista... svi mogu, samo Dara iz Jasenovca ne? Kao i pomenuti i Darina priča je po istinitim događajima. O kojima se dugo dugo ćutalo. Svedeni na tabu temu. Sada je to kao i propaganda čak? Ne znam, mene bi bilo sramota da tako nešto i pomislim.

Небојша

pre 3 godine

Циљ филма треба бити да се жртве отргну од заборава!Остало је мање битно.
Сетимо се "Спасавање редова Рајана"добио Оскара а за 500"редова" пилотских посада 1944,ни један холивудских филм ?Питам се колико би један такав филм добио Оскара?

gare

pre 3 godine

(Ocenjuje se film, a ne prica ili njena bitnost i istinitost, 07. februar 2021 14:49)

Samo da podsetim da je film Ničija zemlja osvojio Oskara ispred Amelije pulen.
Pa sami ocenite da li je to zbog umetnickog dojma filma, kamere... ili je to zbog političke korektnosti).

Marko

pre 3 godine

Izvinite, jel se daje oscar i za najbolju propagandu :) ? Mozda tu budemo nominovani ! Pa ako ne dobijemo oscar imamo barem film da se onda ovde obracunavamo sa susedima, a cujem i serija se sprema ! Kad Hrvati vide film a jos procitaju kritike o njemu , uspeh je zagarantovan a nagradu ce verovatno uruciti nasoj braci srbima u Hrvatskoj !

Nik Nik

pre 3 godine

Vidim da i ovde neki komentarišu bez da su videli film. Sram vas bilo. Scene u filmu jesu jezive, ali je svaka realna i bazirana na svedočenjima preživelih logoraša. Bilo je u Jasenovcu i mnogo gorih zverstava nego onih koje vidimo u filmu. Izaziva bezbroj emocija i vrlo je teško ne zaplakati. Pogledajte film, pa onda sudite. Nigde nisam video jeftinu propagandu.

Gemišt al' 'ladan

pre 3 godine

U tom slučaju je film Šindlerova lista, ništa drugo do "...neprikriven primer jevrejske nacionalističke propagande..." Kakav kritičar, tezgaroš.

kiki

pre 3 godine

Nazalost nema nikakve sanse.Ne zato sto je film los vec zato sto je to srpski film,a ne americki i zato sto je tema filma veoma osetljiva.

Šumadinac

pre 3 godine

Slušao sam Lordana Zafranovića kada je pričao o nominaciji filma "Okupacija u 26 slika" za Oskara. Film se dobro kotirao ali mu je Karl Malden rekao da ima neke šanse ako izbaci scene "fašističkog terora" (ustaškog klanja) iz autobusa jer ženski deo žirija neće moći to da gleda i napustiće projekciju. Lordan i pored sugestije nije hteo da izbaci sporni deo. Projekcija je održana, ženski deo žirija je napustio projekciju i film nije dobio Oskara.

Lady B

pre 3 godine

Mislim da je doslo vreme da se zabrani snimanje filmova sa tematikom ratova na Balkanu, bilo kojih, Prvog svetskog do ovog nesrecnog, nadam se poslednjeg ikada. Nebitno koja, od tada zavadjenih strana, prosto da se prestane, dosta je bilo, ne donosi nista dobro, to uporno vracanje u krvavu proslost

Закржљала расо

pre 3 godine

Невероватно какву ујдурму је покренуо филм чија тема је истинит историјски догађај. И то само од стране оних који би желели да се тај догађај заборави, оних који га негирају, оних који немају снаге да прихвате да се он догодио. Али ето, на велику трагедију српског народа, он се догодио, и нашао се неко да по њему сними играни филм. И том неком од мене велико и огромно ХВАЛА

JoXim

pre 3 godine

Kao Hrvatica,podrzavam snimanje ovakvih filmova,to ce doprinjeti jos vecoj distanci izmedju Hrvata i Srba,a to je dobro za buduce generacije ova dva naroda,da nam se ne bi ponovila proslost kad smo zivjeli u zajednickoj drzavi.
(Xenia, 07. februar 2021 15:49)

Kao Srbin, poreklom iz Like, apsolutno podržavam.
A mogli bi i Trampa da angažujemo, sada kada je slobodan, pa da završi onaj zid koji je tako dugo sanjao.
Ovoga puta duž granice sa Hrvatskom.

gulag

pre 3 godine

Da je srece da svi Srbi uce o tome i citaju, kada ih vec nisu u skoli ucili. Sve bi bilo mnogo lakse. Jasenovac je nase najvece stradanje, treba ga spominjati uvek i svuda. Da se izadje iz vilajeta da smo mi krivci za sve, jer smo sve samo ne to, mi smo stradalnicki narod, narod zrtva i svoje ogromne zrtve moramo postovati i oplakivati ih.
(Ljubisa livac, 7. februar 2021 13:50)

MEMORANDUM SANU 1: osvojiti tuđe teritorije i očistiti ga od nesrba.
MEMORANDUM SANU 2: Ako ne uspije SANU 1 započeti politiku žrtve i nepravde prema Srbima

Ne vjerujem da ćete objaviti, ali znate i sami da je istina, a istina oslobađa.

gadni

pre 3 godine

Ovakva priča bi se dogodila i 90-ih da ljudi nisu uzeli puške u ruke i branili se, a oni ih nazivali i nazivaju agresorima.
(sasa, 07. februar 2021 14:02)

Ma da, 91 uzeli puske i branili se, a pritom etnicki ocistili krajeve koje su "branili", prognavsi 500 000 nesrba.

Džoni

pre 3 godine

Da film govori o nekim istopolnim vezama i njihovoj drami, onda bi imao, ali pošto govori o stradanju "zlih" Srba, onda nema šanse. Da jo o Jevrejima bilo bi neke šanase. Pa jel i sam ovaj idiot od kritičara izjavio da je film Srpska propaganda protiv "komšija" i da žele da predstave da Jasenovac nije bio logor za Jevreje nego za Srbe i srpsku decu??? U fazonu Srbi su to izmislili!!! Za uši bih ga doveo ovamo i "upoznao" sa stradanjem u logoru Jasenovac. Mislim da kada bi se uverio kakva su tamo zverstva činjena da bi ga bilo u najmanju ruku sramota.

gulag

pre 3 godine

Nikada. Samo zat sto je srpski. I opet je to kako oni kazu srpska proganda. Da je iz Hrvatske ili Bosne kao sto je bio slucaj Nicija zemlja onda onda bio cak osvoji Oskara. Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata.
(Ze, 7. februar 2021 14:54)

A prava istina je jedino srpska istina jel?

Jazz ba

pre 3 godine

Sve dok jedni i drugi ne priznaju svoje greške,iskreno pokajanje i pruže ruku jedni drugima,nema pomirenja na ovim prostorima. Nažalost zbog toga i imamo svakih 50-60 godina. Jasenovac,Srebrenicu.

Tramp

pre 3 godine

Ljudi moji.Jedno su događaji a sasvim drugo filmovi o istim.Samo zato što film govori o genecidu u Jasenovcu nije nikakva garancija da je film dobar.Naprotiv.Ko je gledao film?Kako znate kakav je?

Marko

pre 3 godine

Izvinite, jel se daje oscar i za najbolju propagandu :) ? Mozda tu budemo nominovani ! Pa ako ne dobijemo oscar imamo barem film da se onda ovde obracunavamo sa susedima, a cujem i serija se sprema ! Kad Hrvati vide film a jos procitaju kritike o njemu , uspeh je zagarantovan a nagradu ce verovatno uruciti nasoj braci srbima u Hrvatskoj !

očajno pero

pre 3 godine

Na žalost nema. Reći ću i zašto. Prvo Srbi neće da pune džepove hohštaplerima iz Američke Akademije čiji članovi donose odluku o Oskaru. U Americi se Oskar ne osvaja već preko lobista KUPUJE. Mi smo PONOSAN narod sa KVANTNIM UMOM, i NE PRODAJEMO TUŽNE SUDBINE NAŠE BRAĆE I SESTARA KAO I DECE stradale od ustaške kame. Da bi korumpirani američki mediji pisali taj i taj film dobio Oskara /kao da smo dospeli na Mars/ a ne da ističemo namerno zaboravljene srpske žrtve. Drugo ne sme taj film da dobije ni cvet kamo li Oskara, da se ne bi 4 rajh potresao, jer treba izvršiti reviziju istorije i zločinci da postanu dobri momci.

Dr. Realan

pre 3 godine

(DEDA CVETKO, 07. februar 2021 15:27)

Dovoljno a čak i previše se piše i priča o Srebrenici, dok se negira Jasenovac - a dva se ne mogu ni blizu porediti po strahotama.

Nenad

pre 3 godine

Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala

Leon

pre 3 godine

Bitno da se sazna istina o hrvatskom genocidu nad Srbima i monstruoznim zločinima tog naroda
(Orion, 7. februar 2021 14:43)
To nije bio hrvatski genocid niti zločini hrvatskog naroda. To je bio ustaški genocid i zločini ustaša. Upravo taj pokušaj da se ceo narod optuži za genocid ne može da prodje niti je to tačno. I upravo pokušaj da se hrvatski narod optuži i prikaže genocidnim je to što ovaj film svrstava u propagandu. Tvoj komentar je u skladu sa tim. Ako su Nedićevci i Ljotićevci nekoga ubili iz genocidnih pobuda, a znamo da jesu, onda je to zločin čitavog srpskog naroda?

šunka slanina

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?

istina

pre 3 godine

Ajde ljudi glasajte na

https://m.imdb.com/title/tt10554232/

da se prebrojimo konacno i pomozite filmu da bude blizi Oskaru.
(Vlada, 07. februar 2021 14:21)

Ovo vam je najbolji dokaz da je film propaganda kad pozivate da lažno glasamo za film kojeg nismo ni gledali. Kako vas nije sramota? Uništili ste film pre nego je krenuo u bioskope. Ima tiliko filmova da će ljudi da čitaju kritike pa na osnovu toga da gledaju ili ne. Mi ništa ne umemo da napravimo kako treba nego preuveličano da nas drugi neizmirenih kao ozbiljnog partnera. Tako su upropastili i Nemanjiće, pa sad ovo. Nemam reči.

Xenia

pre 3 godine

Kao Hrvatica,podrzavam snimanje ovakvih filmova,to ce doprinjeti jos vecoj distanci izmedju Hrvata i Srba,a to je dobro za buduce generacije ova dva naroda,da nam se ne bi ponovila proslost kad smo zivjeli u zajednickoj drzavi.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Mislim da nema ni najmanje šanse, Holivud je već odavno postao samo propagandna neoliberalna mašinerija, pa time i Oskar, kao i Nobelova nagrada i još mnogo štošta. Ali niti su te nagrade više merodavme za bilo kakav kvalitet i zasluge, niti je cilj da se dobiju. Cilj je već postignut, neka se o tome na zapadu priča neko će tamo ipak nekim svojim putevima doći do istine.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

Armata, 07. februar 2021 14:59)
Zalažete se za istinu od pre 70 godina a negirate onu od ore 20 koja nam je nanela ogromnu sramotu? Nije li to licemerno? Gotivimo Jasenovac do epskih razmera bez imalo realnosti dok istovremeno zabranjujemo spomen genocidu u Srebrenici? Gde je vaš moral i empatija po tom pitanju?

uros

pre 3 godine

Armata, 07. februar 2021 14:59)
Zalažete se za istinu od pre 70 godina a negirate onu od ore 20 koja nam je nanela ogromnu sramotu? Nije li to licemerno? Gotivimo Jasenovac do epskih razmera bez imalo realnosti dok istovremeno zabranjujemo spomen genocidu u Srebrenici? Gde je vaš moral i empatija po tom pitanju?

Druze , skoro sam citao nekog hrvatskog istoricara koji kaze da je u Jasenovcu pobijeno oko 90.000 ljudi , dece . Zdravom logikom idemo do toga da je tu bilo oko 2/3 Srpskog zivlja. Pazi , pricam o broju o kome on prica znaci da je oko 60-70.000 bilo Srba . Ja iskreno mislim da je vise ljudi pobijeno , al sad to nije tema. Osudjujem i Srbrenicu , ali ako govorimo o GENOCIDU dolazimo do toga da je tu svaka rasprava SMESNA !!! Nemoj da si neozbiljan. I to sto je rat '90 bio blize , ne daje ti za pravo da vredjas ovako osetljivu temu .

Khal Drogo

pre 3 godine

Nе треба гајити илузије, иза награде "Оскар" у категорији за међународни филм увијек стоје политички мотиви, ту сама вриједност филма нема никакву важност и ту су у прошлости награду покупили неки апсолутно умјетнички безвриједни филмови.
Н инаравно да је добра одлука да овај филм буде нвмонван, ово је прилика да се преко филма афирмише прича о ужасу Јасеновца и да се људи ван Србије упознају са том нашом преболном причом и никад зацијељеном раном.
Велика граја коју су дигли лајавци разни, неоусташки и ини, којима је засметало што су се Срби дрзнули да на филмском платну дочарају дјелић ужаса Јасеновца неће наштетити гледаности филма, напротив, што се више пише, то боље, свака реклама је добро дошла.
Наводне негативне "критике" миришу (читај смрде) на политику, и очигледно су наручене, фикм је антиусташки и антзликовачки, страшно.

Одлична ствар је што се снимио овај филм и што ће бити дочаран на филмском платну макар мали дио ужаса Јасеновца, Предраг Антонијевић, Наташа Дракулић, глумачка екипа и сви филмски радници на овом филму заслужжују признање што су се латили посла гдје знају да ће бити прозивани од којекаквих "експерата", закерала и иних аушовиниста.
Вјерујем да је ово искорак и да ћемо у наредним временима видјети још филмова који ће помоћи очувању сјећања на то наше страдање у времену ендехазије, а што ће на то рећи разни лајавци, кога брига. Лавеж лајаваца однијеће вјетар.

Mali sa Banovog Brda

pre 3 godine

Daru pod smesta zaustaviti! Zašto? Po žestokim kritikama izgleda da je urađena veoma površno i da igra na patetiku koja je oduvek bila najgori neprijatelj umetnisti. Drugi razlog da se film zaustavi je ponovno otvaranje narativa o Srbima kao zlom narodu koji je pre samo 20 i nešto godina počinio genocid u Srebrenici! Mene ovo svakako više muči jer one generacije koje nisu nikad čule o Srebrenici sada će znati o tome i ponovno će da se pokrene val pritiska na RS zbog toga. Da skratim, zbog nepromišljenog scenarija i bez ikakve dublje poruke napravili smo vise štete sami sebi i sopstvenom imidžu nego šta smo želeli postići filmom o Jasenovcu i to bas kad je svet polako zaboravljao Srebrenicu i grozan zločin.

MM

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 07. februar 2021 15:19)

Porediti Srebrenicu i Jasenovac? Nemoguce, ni po kojem kriterijumu.
Osim ako je neko bas zlonameran.

NikolaBg

pre 3 godine

Na National Geogaphy su prikazali emisiju Second World War in colour, i emisija je bila o Ustaškim zločinima i Ante Paveliću. Pominje se i to da su Nemci bili iznenađeni i zgroženi ustaškim zločinima u logorima Lora i Jasenovac. Nalazili su predmete napravljene od ljudske kože, zuba... A kada su pitali hrvatske studente da li oni to uče, naravno rekli su da ne znaju ništa i ne zanima ih.

Nebojša

pre 3 godine

Stric mi je bio na premijeri. Sve i jedan gledaoc u kinu je bio Srbin. Jer je naša srpska zajednica i crkva pozvala ljude da dođu na premijeru. Istina je da su ljudi izlazili. Ali iz istog razloga kad su gledali Srpski film. 120 min patnje i klanja. Ne verujem da će to ikog zanimati van naše zajednice.

23

pre 3 godine

Propagandni film.
(A, 07. februar 2021 13:53)

A sta propagira ? Zlu malu devojcicu koja maltretira ustase ?
(mr.wolf, 7. februar 2021 14:23)

Svadjate se sta film propagir a ni jedan od vas ga nije gledao. Prototip Giga-Hyper Balkanskih svadja.

djordz

pre 3 godine

Propagandni film.
(A, 07. februar 2021 13:53)a sta su Srbi trebali da snime!? Maks Luburic i Mile budak-dva intelektualca!? To sto su Srbi 45. pristali da se zarad nekog bratsva i jedinstva tolike zrtve zaborave, to je za ne povjerovat. Hrvati se posle oba svjetska rata „oprase“ preko srpskih ledja. Nadam se da Srbi vise nikad ni u snu ne pomisle opet na tako nesto. Pozz iz Posavina-Republika Srpska. Ljudi se jos uvijek sjecaju kako ustase na konjima tjeraju ljude u logor.

Rade

pre 3 godine

Kada Srbi snimaju ovakve istinite filmove onda to pogoršava odnose na Balkanu, a kada drugi snimaju propagandu koju pas s maslom ne može da proguta onda je to neophodno radi suočavanja i pomirenja?

Ante

pre 3 godine

Uvjerljiv kao i hrvatski film General...
(Medo, 7. februar 2021 14:09) # Link komentara

Taj "General", je biografski film najomiljenijeg hrvatskog vojnika i generala domovinskog rata- Ante Gotovine.

On i "Dnevnik Dijane Budisavljević" su se direktno borili za 1 nagradu publike na - Hrvatskom Festivalu.

Dnevnik Dijane je uvjerljivo pobijedio. Čak ne ni gusto, nego UVJERLJIVO.
I onda optužbe da Hrvati plačaju LA Times za loše kritike na Daru.
Mislim, gdje je logika.

Nikad nikome izvini

pre 3 godine

...treba snimiti film o stradanju naroda u Srbiji u prvom svetskom ratu (naročito po Mačvi) i o Solunskom frontu,Kajmakčalanu al da ga ne snima Laza Ristovski ili Radoš Bajić...

Cecil B. Demented

pre 3 godine

pare za film se dobijaju na principu koja je tema i zvučnih imena koje rade na njemu.
scenario se radi posle, takav je i film.

glas koji tek treba da se čuje

pre 3 godine

Trka za Oskara je sekundarna, u medijima se gubi fokus sa onog što je najbitnije a to je će se Dara prikazivati u američkim bioskopima i još bitnije da će se prikazivati na univerzitetima gde će buduća elita po prvi put biti upoznata sa najvećim zlom koje je ikada hodalo zemaljskom kuglom i sa najsadističkijim organizovanim istrebljenjem Srba, Jevreja i Roma koji je svet ikada doživeo čija monstruoznost prevazilazi i nacističke logore.(komentar naravno neće biti objavljen)

Goran Tomić

pre 3 godine

Da bi se stvarno dočaralo srpsko stradanje u Jasenovcu, država treba da plati Quentin Tarantinu da režira film o Jasenovcu i dati mu svu dokumentaciju i spise o tom logoru da to prouči do tančina. Minimum 10 oskara.

peronospora

pre 3 godine

"Hrvati i zapadni svet neverovatno intenzivno rade na tome da je, ne samo iskrive, nego da je totalno okrenu u svoju korist."
(Hrundi Bakshi, 7. februar 2021 14:12)

O čemu pričaš ti ? Ovdje apsolutno nikog nije briga za vaš film, što naravno ni u kom slučaju ne znači da bilo tko poriče grozne zločine koje su ustaše počinile u Jasenovcu.
Zašto nas nije briga ? Pa zato što je dokazana činjenica da Srbi ne znaju napraviti film povijesne tematike koji se bavi njima i da i ovaj s umjetničke strane ne valja ništa. Najbolji film takve vrste napravio vam je Hrvat (Vatroslav Mimica).

Dule Astro

pre 3 godine

"Kako prenosi portal Serbian Times..."
Ljudi (produkcijo), da li vi shvatate da bi film uspeo u svetu mora da se lobira sa mnogo stotina hiljada dolara i da recenzije prenose NY Times, Boston Globe, Washington Post, a ne Serbian Times.
Hrvati će bez problema platiti negativne recenzije (već jesu), a mi čekamo šta? Da istina sama izađe na videlo? Ne funkcioniše tako svet.

Ko to tamo peva

pre 3 godine

da li je neki kriticar napisao da je Rambo 3 propagandni film? Naravno da nije iako znamo da je vecina americkih ratnih filmova propagandnkg karaktera...

Ze

pre 3 godine

Nikada. Samo zat sto je srpski. I opet je to kako oni kazu srpska proganda. Da je iz Hrvatske ili Bosne kao sto je bio slucaj Nicija zemlja onda onda bio cak osvoji Oskara. Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Sad se sve ovo svodi ko ima jaci lobi i ko ce marketinski da nadjaca, nazalost. Istinu svi dobro znamo. Hrvati i zapadni svet neverovatno intenzivno rade na tome da je, ne samo iskrive, nego da je totalno okrenu u svoju korist.
Da covek, prosto, iz koze iskoci.
Odsustvo srama i ljudskosti do krajnjih granica!
Na nama je da uzvratimo, svim, dozvoljenim, sredstvima.
Na kraju krajeva, u istom paklu su bili i Jevreji, a oni su dosta "jaki". Sa njima trebamo ssradjivati u ovome.
Na ovo se mnogo dugo cekalo, ali, za boziju pravdu nikad nije kasno!

Ante

pre 3 godine

Na žalost, nema. Barem sudeći po kritikama.

Zanima me, da li postoji namjera da se film kandidira na nekom Hrvatskom filmskom festivalu?
"Dnevnik Dijane Budisavljević" je dobio prvu nagradu publike u Puli, možda bi i "Dara iz Jasenovca" također dobila nagradu, bez obzira što je ista tema i žanr?
Uostalom, i bez nagrada, cilj bi trebao biti da što više ljudi vidi film?
"Dnevnik Dijane B" je vidjelo puno ljudi, što na festivalu, što na nacionalnoj HTV, odmah poslije Dnevnika, i čak repriza sutra..

Film bi imao veču "težinu" da je došao na nominacije s več dobijenim nagradama na nekim festivalima.

Dobro Informisan

pre 3 godine

Kada svet bude saznao pravu istinu prezrece Hrvate isto kao sto prezire Nemce. Izbaci ce ih iz EU i nas primiti umesto njih. Oni ce imati nas standard a nas ce skociti na visinu njihovog.

Dobicemo Jadransko More i Kosovo ce od-priznati sve zemlje koje su ga prixnale. Stvari ce se polako postaviti ba pravo mesto. Hrvati ce moliti da im oprostimo za zlocine iz proslosti.

Mika

pre 3 godine

Taj film je mogao dobiti ime Dara iz Stare Gradiske. Na tom mjestu su pogotovo bile internirane zene i djeca. Bio sam tamo na dan oslobodjenja pocetkom 1980ih godina. Tu je pricala zena, koja je u mladim godinama prezivjela logor. Ja sam mislio da su rupe u zidovima od ispaljenih metaka. One su medjutim nastale od kopanja sa noktima. Zene i djeca su bili toliko gladni i ocajni, da su poceli jesti gips.

Aki

pre 3 godine

Za one koji kazu da je ovaj film samo klanje, propagadni film samo cu reci ono sto je rekao izraelski istoricar Gideon Grajf u svojoj knjizi (istoricar za holokaust): Jasenocac je srpski Ausvic!

PitbullSRB

pre 3 godine

Od svih srba najgori su hrvati, oni nikako da se suoče sa istinom nego stalno vole da žive u lažima i bajkama, oni su svoju istoriju kupili novcem još 1992 a naša je stara vekovima, jednog dana će morati da se suoče sa istinom isto kao i mi kad tad...

Armata

pre 3 godine

Nije Amerikancima lako da prihvate istinu o Jasenovcu kad su i oni sami učestvovali u njegovom nastavku 90-ih. Jasenovac je sumrak zapadne civilizacije, treba upoznati ostatak sveta sa kim imaju posla.

ppp

pre 3 godine

Враћена је могућност гласања на IMdB. Тренутна оцена је 8,7 на основу око 37 000 гласова. Ако се овај тренд настави, овај филм ће ући у топ 250 на поменутом сајту. Колико год да се ради о "политици", битно је да свет види, бар н овај начин, и другу стрну медље. Имамо, нажалост, пуно мотива да правимо филмове о нашем страдању.
(aco, 07. februar 2021 13:54)


Neće ući u top 250. Za to se ne gleda samo ocena, već i još neke druge stvari.
Postoji dosta filmova koji imaju veću ocenu nego neki u top 250, ali nisu na toj listi zbog neispunjavanja tih dodatnih uslova.
Zaboravio sam šta još gledaju, zato i nisam napisao.

Bjelokosti

pre 3 godine

Pa ni taj varijeti nije osporio istinitost price u filmu a on kriticar iz la tajma jeste, dakle treba ga tuziti. Idealan nacin da se svet upozna sa onim sto se desavalo u ndh. Ovaj film treba pokazivati zajedno u paketu sa hrvatskim filmom dnevnik Dijane Budisavljevic pa da svet vidi obe strane price.

76er

pre 3 godine

Ne znam da li će dobiti Oscsara , ali da će odnos Srba i Hrvata , 2021 biti gori nego 1941 i 1991 , to je sigurno. Pa tako. Uspeh zagarantovan .
(VUK, 07. februar 2021 14:29)

Je l te nije sramota ovog komentara balvane jedan?! Sta si ti uporedio upravo...

Ocenjuje se film, a ne prica ili njena bitnost i istinitost

pre 3 godine

Da li ce film dobiti oskara? To zavisi od samog filma, a ne od price koju prikazuje. Zavisi od umetnickog utiska, kamere, scenarija, glume, montaze, i jos vise, zavisi od konkurencije; ako su drugi filmovi po ovim pitanjima bolji, oni ce dobiti oskara i gotova stvar. Jedino sto ce ovde ljudi to pogresno doziveti kao licni poraz i stavljanja sveta na jednu stranu u sukobu rata.

Jovo

pre 3 godine

Zanimljivo, svi lažu Ameri, Hrv... samo Srbi NE... U svim stranim filmovima gde se spominju Srbi su negativci, teroristi, koljači... SLUČAJNOST? NEEEEE samo istina...

Aleksandar

pre 3 godine

Pa ne ocenjuje akademija koliko je tema filma vazna nego kakav je film sa umetnicke strane.Bar sto se tice stranih filmova tu nije bila vazna politika,osim mozda u nekoliko navrata.

mile

pre 3 godine

Puno se kasnilo sa filmom.ali nikad nije kasno.Vreme je filmovati žutu kuću,račak, rušenje i palenje kosmeta, košare itd...Ali srbiji je važnije selo gori a baba se češlja.

koko

pre 3 godine

Nisam gledao film pa ne mogu biti sasvim siguran kako je sve prikazano. Međutim, u kritici filma na Varietyu i mislim L.A. Timesu je istaknuto da je propaganda zbog nacina prikaza uzivanja Dinka Šalića u u ubijanju i mucenju, kao i to da su se nacisti zgrozili nad metodama mucenja.

Pošto je sve to dokumentirano i na suđenju Šakiću 90ih i ranijim podacima, je li tko ukazao kriticarima na istinitost tih prikaza? Možda to civiliziranom svijetu zaista zvuči nevjerojatno?

Orion

pre 3 godine

Teško da ima sada ali ako ne ovaj film, onda će neki drugi o Jasenovcu uskoro.

Bitno da se sazna istina o hrvatskom genocidu nad Srbima i monstruoznim zločinima tog naroda

Ljubisa livac

pre 3 godine

Da je srece da svi Srbi uce o tome i citaju, kada ih vec nisu u skoli ucili. Sve bi bilo mnogo lakse. Jasenovac je nase najvece stradanje, treba ga spominjati uvek i svuda. Da se izadje iz vilajeta da smo mi krivci za sve, jer smo sve samo ne to, mi smo stradalnicki narod, narod zrtva i svoje ogromne zrtve moramo postovati i oplakivati ih.

aco

pre 3 godine

Враћена је могућност гласања на IMdB. Тренутна оцена је 8,7 на основу око 37 000 гласова. Ако се овај тренд настави, овај филм ће ући у топ 250 на поменутом сајту. Колико год да се ради о "политици", битно је да свет види, бар н овај начин, и другу стрну медље. Имамо, нажалост, пуно мотива да правимо филмове о нашем страдању.

stranger

pre 3 godine

Nema sanse pa cak i da je bolji od Sindlerove liste. A posebno sto Bajdenova administracija vlada. Zato ocekujem da Zbanickin film dobije Oskara jer je to americki projekat, ne film nego rat u Bosni.

aco

pre 3 godine

Враћена је могућност гласања на IMdB. Тренутна оцена је 8,7 на основу око 37 000 гласова. Ако се овај тренд настави, овај филм ће ући у топ 250 на поменутом сајту. Колико год да се ради о "политици", битно је да свет види, бар н овај начин, и другу стрну медље. Имамо, нажалост, пуно мотива да правимо филмове о нашем страдању.

Ljubisa livac

pre 3 godine

Da je srece da svi Srbi uce o tome i citaju, kada ih vec nisu u skoli ucili. Sve bi bilo mnogo lakse. Jasenovac je nase najvece stradanje, treba ga spominjati uvek i svuda. Da se izadje iz vilajeta da smo mi krivci za sve, jer smo sve samo ne to, mi smo stradalnicki narod, narod zrtva i svoje ogromne zrtve moramo postovati i oplakivati ih.

NikolaBg

pre 3 godine

Na National Geogaphy su prikazali emisiju Second World War in colour, i emisija je bila o Ustaškim zločinima i Ante Paveliću. Pominje se i to da su Nemci bili iznenađeni i zgroženi ustaškim zločinima u logorima Lora i Jasenovac. Nalazili su predmete napravljene od ljudske kože, zuba... A kada su pitali hrvatske studente da li oni to uče, naravno rekli su da ne znaju ništa i ne zanima ih.

glas koji tek treba da se čuje

pre 3 godine

Trka za Oskara je sekundarna, u medijima se gubi fokus sa onog što je najbitnije a to je će se Dara prikazivati u američkim bioskopima i još bitnije da će se prikazivati na univerzitetima gde će buduća elita po prvi put biti upoznata sa najvećim zlom koje je ikada hodalo zemaljskom kuglom i sa najsadističkijim organizovanim istrebljenjem Srba, Jevreja i Roma koji je svet ikada doživeo čija monstruoznost prevazilazi i nacističke logore.(komentar naravno neće biti objavljen)

djordz

pre 3 godine

Propagandni film.
(A, 07. februar 2021 13:53)a sta su Srbi trebali da snime!? Maks Luburic i Mile budak-dva intelektualca!? To sto su Srbi 45. pristali da se zarad nekog bratsva i jedinstva tolike zrtve zaborave, to je za ne povjerovat. Hrvati se posle oba svjetska rata „oprase“ preko srpskih ledja. Nadam se da Srbi vise nikad ni u snu ne pomisle opet na tako nesto. Pozz iz Posavina-Republika Srpska. Ljudi se jos uvijek sjecaju kako ustase na konjima tjeraju ljude u logor.

Dule Astro

pre 3 godine

"Kako prenosi portal Serbian Times..."
Ljudi (produkcijo), da li vi shvatate da bi film uspeo u svetu mora da se lobira sa mnogo stotina hiljada dolara i da recenzije prenose NY Times, Boston Globe, Washington Post, a ne Serbian Times.
Hrvati će bez problema platiti negativne recenzije (već jesu), a mi čekamo šta? Da istina sama izađe na videlo? Ne funkcioniše tako svet.

Nebojša

pre 3 godine

Stric mi je bio na premijeri. Sve i jedan gledaoc u kinu je bio Srbin. Jer je naša srpska zajednica i crkva pozvala ljude da dođu na premijeru. Istina je da su ljudi izlazili. Ali iz istog razloga kad su gledali Srpski film. 120 min patnje i klanja. Ne verujem da će to ikog zanimati van naše zajednice.

Mika

pre 3 godine

Taj film je mogao dobiti ime Dara iz Stare Gradiske. Na tom mjestu su pogotovo bile internirane zene i djeca. Bio sam tamo na dan oslobodjenja pocetkom 1980ih godina. Tu je pricala zena, koja je u mladim godinama prezivjela logor. Ja sam mislio da su rupe u zidovima od ispaljenih metaka. One su medjutim nastale od kopanja sa noktima. Zene i djeca su bili toliko gladni i ocajni, da su poceli jesti gips.

Nikad nikome izvini

pre 3 godine

...treba snimiti film o stradanju naroda u Srbiji u prvom svetskom ratu (naročito po Mačvi) i o Solunskom frontu,Kajmakčalanu al da ga ne snima Laza Ristovski ili Radoš Bajić...

stranger

pre 3 godine

Nema sanse pa cak i da je bolji od Sindlerove liste. A posebno sto Bajdenova administracija vlada. Zato ocekujem da Zbanickin film dobije Oskara jer je to americki projekat, ne film nego rat u Bosni.

Aki

pre 3 godine

Za one koji kazu da je ovaj film samo klanje, propagadni film samo cu reci ono sto je rekao izraelski istoricar Gideon Grajf u svojoj knjizi (istoricar za holokaust): Jasenocac je srpski Ausvic!

Armata

pre 3 godine

Nije Amerikancima lako da prihvate istinu o Jasenovcu kad su i oni sami učestvovali u njegovom nastavku 90-ih. Jasenovac je sumrak zapadne civilizacije, treba upoznati ostatak sveta sa kim imaju posla.

koko

pre 3 godine

Nisam gledao film pa ne mogu biti sasvim siguran kako je sve prikazano. Međutim, u kritici filma na Varietyu i mislim L.A. Timesu je istaknuto da je propaganda zbog nacina prikaza uzivanja Dinka Šalića u u ubijanju i mucenju, kao i to da su se nacisti zgrozili nad metodama mucenja.

Pošto je sve to dokumentirano i na suđenju Šakiću 90ih i ranijim podacima, je li tko ukazao kriticarima na istinitost tih prikaza? Možda to civiliziranom svijetu zaista zvuči nevjerojatno?

mlekadžija

pre 3 godine

Филм сигурно неће добити Оскара. Наши се опет држе девизе истина ће победити као и деведесетих. Ништа нису научили. А ови што умањују трагедију Јасеновца и осталих усташких стратиша нису вредни ни презира.

Bjelokosti

pre 3 godine

Pa ni taj varijeti nije osporio istinitost price u filmu a on kriticar iz la tajma jeste, dakle treba ga tuziti. Idealan nacin da se svet upozna sa onim sto se desavalo u ndh. Ovaj film treba pokazivati zajedno u paketu sa hrvatskim filmom dnevnik Dijane Budisavljevic pa da svet vidi obe strane price.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Mislim da nema ni najmanje šanse, Holivud je već odavno postao samo propagandna neoliberalna mašinerija, pa time i Oskar, kao i Nobelova nagrada i još mnogo štošta. Ali niti su te nagrade više merodavme za bilo kakav kvalitet i zasluge, niti je cilj da se dobiju. Cilj je već postignut, neka se o tome na zapadu priča neko će tamo ipak nekim svojim putevima doći do istine.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

Armata, 07. februar 2021 14:59)
Zalažete se za istinu od pre 70 godina a negirate onu od ore 20 koja nam je nanela ogromnu sramotu? Nije li to licemerno? Gotivimo Jasenovac do epskih razmera bez imalo realnosti dok istovremeno zabranjujemo spomen genocidu u Srebrenici? Gde je vaš moral i empatija po tom pitanju?

Rade

pre 3 godine

Kada Srbi snimaju ovakve istinite filmove onda to pogoršava odnose na Balkanu, a kada drugi snimaju propagandu koju pas s maslom ne može da proguta onda je to neophodno radi suočavanja i pomirenja?

MM

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 07. februar 2021 15:19)

Porediti Srebrenicu i Jasenovac? Nemoguce, ni po kojem kriterijumu.
Osim ako je neko bas zlonameran.

uros

pre 3 godine

Armata, 07. februar 2021 14:59)
Zalažete se za istinu od pre 70 godina a negirate onu od ore 20 koja nam je nanela ogromnu sramotu? Nije li to licemerno? Gotivimo Jasenovac do epskih razmera bez imalo realnosti dok istovremeno zabranjujemo spomen genocidu u Srebrenici? Gde je vaš moral i empatija po tom pitanju?

Druze , skoro sam citao nekog hrvatskog istoricara koji kaze da je u Jasenovcu pobijeno oko 90.000 ljudi , dece . Zdravom logikom idemo do toga da je tu bilo oko 2/3 Srpskog zivlja. Pazi , pricam o broju o kome on prica znaci da je oko 60-70.000 bilo Srba . Ja iskreno mislim da je vise ljudi pobijeno , al sad to nije tema. Osudjujem i Srbrenicu , ali ako govorimo o GENOCIDU dolazimo do toga da je tu svaka rasprava SMESNA !!! Nemoj da si neozbiljan. I to sto je rat '90 bio blize , ne daje ti za pravo da vredjas ovako osetljivu temu .

76er

pre 3 godine

Ne znam da li će dobiti Oscsara , ali da će odnos Srba i Hrvata , 2021 biti gori nego 1941 i 1991 , to je sigurno. Pa tako. Uspeh zagarantovan .
(VUK, 07. februar 2021 14:29)

Je l te nije sramota ovog komentara balvane jedan?! Sta si ti uporedio upravo...

Ante

pre 3 godine

Uvjerljiv kao i hrvatski film General...
(Medo, 7. februar 2021 14:09) # Link komentara

Taj "General", je biografski film najomiljenijeg hrvatskog vojnika i generala domovinskog rata- Ante Gotovine.

On i "Dnevnik Dijane Budisavljević" su se direktno borili za 1 nagradu publike na - Hrvatskom Festivalu.

Dnevnik Dijane je uvjerljivo pobijedio. Čak ne ni gusto, nego UVJERLJIVO.
I onda optužbe da Hrvati plačaju LA Times za loše kritike na Daru.
Mislim, gdje je logika.

PitbullSRB

pre 3 godine

Od svih srba najgori su hrvati, oni nikako da se suoče sa istinom nego stalno vole da žive u lažima i bajkama, oni su svoju istoriju kupili novcem još 1992 a naša je stara vekovima, jednog dana će morati da se suoče sa istinom isto kao i mi kad tad...

Khal Drogo

pre 3 godine

Nе треба гајити илузије, иза награде "Оскар" у категорији за међународни филм увијек стоје политички мотиви, ту сама вриједност филма нема никакву важност и ту су у прошлости награду покупили неки апсолутно умјетнички безвриједни филмови.
Н инаравно да је добра одлука да овај филм буде нвмонван, ово је прилика да се преко филма афирмише прича о ужасу Јасеновца и да се људи ван Србије упознају са том нашом преболном причом и никад зацијељеном раном.
Велика граја коју су дигли лајавци разни, неоусташки и ини, којима је засметало што су се Срби дрзнули да на филмском платну дочарају дјелић ужаса Јасеновца неће наштетити гледаности филма, напротив, што се више пише, то боље, свака реклама је добро дошла.
Наводне негативне "критике" миришу (читај смрде) на политику, и очигледно су наручене, фикм је антиусташки и антзликовачки, страшно.

Одлична ствар је што се снимио овај филм и што ће бити дочаран на филмском платну макар мали дио ужаса Јасеновца, Предраг Антонијевић, Наташа Дракулић, глумачка екипа и сви филмски радници на овом филму заслужжују признање што су се латили посла гдје знају да ће бити прозивани од којекаквих "експерата", закерала и иних аушовиниста.
Вјерујем да је ово искорак и да ћемо у наредним временима видјети још филмова који ће помоћи очувању сјећања на то наше страдање у времену ендехазије, а што ће на то рећи разни лајавци, кога брига. Лавеж лајаваца однијеће вјетар.

Goran Tomić

pre 3 godine

Da bi se stvarno dočaralo srpsko stradanje u Jasenovcu, država treba da plati Quentin Tarantinu da režira film o Jasenovcu i dati mu svu dokumentaciju i spise o tom logoru da to prouči do tančina. Minimum 10 oskara.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Sad se sve ovo svodi ko ima jaci lobi i ko ce marketinski da nadjaca, nazalost. Istinu svi dobro znamo. Hrvati i zapadni svet neverovatno intenzivno rade na tome da je, ne samo iskrive, nego da je totalno okrenu u svoju korist.
Da covek, prosto, iz koze iskoci.
Odsustvo srama i ljudskosti do krajnjih granica!
Na nama je da uzvratimo, svim, dozvoljenim, sredstvima.
Na kraju krajeva, u istom paklu su bili i Jevreji, a oni su dosta "jaki". Sa njima trebamo ssradjivati u ovome.
Na ovo se mnogo dugo cekalo, ali, za boziju pravdu nikad nije kasno!

Ђенерал

pre 3 godine

120 min patnje i klanja. Ne verujem da će to ikog zanimati van naše zajednice.
(Nebojša, 07. februar 2021 14:12)

Одгледао сам такође филм и није истина да је 120 минута клања.
Филм је одлично урађен и нисам могао да му нађем ни једну замерку.
На почетку филма има тешких сцена, али веродостојно су приказани догађаји о којима смо могли да читамо раније у књигама.
Приказани су највећи злочинци вероватно у историји, Андрија Артуковић, Љубо Милош, Макс Лубурић, фра Мајсторовић који је прозван фра Сотона.
Цела прича о девојчици Дари је много добро урађена и филм је одличан.

Xenia

pre 3 godine

Kao Hrvatica,podrzavam snimanje ovakvih filmova,to ce doprinjeti jos vecoj distanci izmedju Hrvata i Srba,a to je dobro za buduce generacije ova dva naroda,da nam se ne bi ponovila proslost kad smo zivjeli u zajednickoj drzavi.

očajno pero

pre 3 godine

Na žalost nema. Reći ću i zašto. Prvo Srbi neće da pune džepove hohštaplerima iz Američke Akademije čiji članovi donose odluku o Oskaru. U Americi se Oskar ne osvaja već preko lobista KUPUJE. Mi smo PONOSAN narod sa KVANTNIM UMOM, i NE PRODAJEMO TUŽNE SUDBINE NAŠE BRAĆE I SESTARA KAO I DECE stradale od ustaške kame. Da bi korumpirani američki mediji pisali taj i taj film dobio Oskara /kao da smo dospeli na Mars/ a ne da ističemo namerno zaboravljene srpske žrtve. Drugo ne sme taj film da dobije ni cvet kamo li Oskara, da se ne bi 4 rajh potresao, jer treba izvršiti reviziju istorije i zločinci da postanu dobri momci.

JoXim

pre 3 godine

Kao Hrvatica,podrzavam snimanje ovakvih filmova,to ce doprinjeti jos vecoj distanci izmedju Hrvata i Srba,a to je dobro za buduce generacije ova dva naroda,da nam se ne bi ponovila proslost kad smo zivjeli u zajednickoj drzavi.
(Xenia, 07. februar 2021 15:49)

Kao Srbin, poreklom iz Like, apsolutno podržavam.
A mogli bi i Trampa da angažujemo, sada kada je slobodan, pa da završi onaj zid koji je tako dugo sanjao.
Ovoga puta duž granice sa Hrvatskom.

Mirta

pre 3 godine

Pre nekoliko godina sam slušala u emisiji koja je bila subotom prepodne na RB2, ispovest jednog od poslednjih živih logoraša iz Jasenovca. Ispričao je kako su ubijana mala deca... on je morao da kopa rov. Posle toliko godina plakao je kao malo dete. Nikada strašnije ništa nisam čula i verujte da i sada plačem.

Ze

pre 3 godine

Nikada. Samo zat sto je srpski. I opet je to kako oni kazu srpska proganda. Da je iz Hrvatske ili Bosne kao sto je bio slucaj Nicija zemlja onda onda bio cak osvoji Oskara. Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata.

Jovo

pre 3 godine

Zanimljivo, svi lažu Ameri, Hrv... samo Srbi NE... U svim stranim filmovima gde se spominju Srbi su negativci, teroristi, koljači... SLUČAJNOST? NEEEEE samo istina...

Ko to tamo peva

pre 3 godine

da li je neki kriticar napisao da je Rambo 3 propagandni film? Naravno da nije iako znamo da je vecina americkih ratnih filmova propagandnkg karaktera...

mile

pre 3 godine

Puno se kasnilo sa filmom.ali nikad nije kasno.Vreme je filmovati žutu kuću,račak, rušenje i palenje kosmeta, košare itd...Ali srbiji je važnije selo gori a baba se češlja.

Hrvat

pre 3 godine

Film nisam gledao, ali rado ću pogledati.
Svaki zločin je za osudu, a treba imati na umu da su zločini djela pojedinaca, a ne naroda. Ja kao Hrvat se ne osjećam krivim za zločine počinjene od strane pojedinaca mojeg naroda jer ih nisam ja počinio niti bih ikada, ali da mi je žao zbog te činjenice, kao i žrtava, žao je.
Dakle, treba biti realan u životu i priznati zločine,dolazili oni od strane Srba, Hrvata, Bošnjaka ili bilo koga. Malo tko recimo zna da su četnici vršili pokolj nad srpskim stanovništvom (i pripadnicima drugih nacija) u 2. svjetskom ratu, a filma o tome nema. Ne vjerujem da postoji nacija koja u svojoj povijesti nije imala crnih perioda ili zločina.
U tom kontekstu ne vidim razlog da film ne bih pogledao ili da ga ocjenjujem prije nego što sam ga pogledao. Čak i ako ima pretjerivanja u filmu, zločin svake žrtve je za osudu, makar se radilo i o jednoj osobi, tako da ne vidim smisao niti kritiziranja filma unaprijed ali niti hvalospjeva filmu ili pak pretjerivanja u filmu i prikazivanja Hrvata kao zločinaca, ako toga ima.
Vjerujem da niti pripadnicima srpskog naroda ne bi sjelo kada bi se svi Srbi prikazivali zločincima zbog zločina u Srebrenici, koji je posljedica tadašnje srpske politike i pojedinaca.

peronospora

pre 3 godine

"Hrvati i zapadni svet neverovatno intenzivno rade na tome da je, ne samo iskrive, nego da je totalno okrenu u svoju korist."
(Hrundi Bakshi, 7. februar 2021 14:12)

O čemu pričaš ti ? Ovdje apsolutno nikog nije briga za vaš film, što naravno ni u kom slučaju ne znači da bilo tko poriče grozne zločine koje su ustaše počinile u Jasenovcu.
Zašto nas nije briga ? Pa zato što je dokazana činjenica da Srbi ne znaju napraviti film povijesne tematike koji se bavi njima i da i ovaj s umjetničke strane ne valja ništa. Najbolji film takve vrste napravio vam je Hrvat (Vatroslav Mimica).

Orion

pre 3 godine

Teško da ima sada ali ako ne ovaj film, onda će neki drugi o Jasenovcu uskoro.

Bitno da se sazna istina o hrvatskom genocidu nad Srbima i monstruoznim zločinima tog naroda

Agent Smith

pre 3 godine

Константно се води полемика око броја убијених у логорима у НДХ. Па људи моји, нек је и хиљаду, нек је и стотину људи убијено у тим логорима. Ти људи и та деца су погубљени на најмонструознији начин који нормалан ум не може ни да замисли. Такав садизам и бестијалност није никад забележена у историји човечанства. Тако нешто не може да се сретне ни у филмовима страве и ужаса!

Svetozar

pre 3 godine

Koga briga za oskara, to se ionako namešta i daje po potrebi, ništa tu nije novo.
Što se nas tiče Dara je već postala naše zlato i dobila je Oskara, samo snimati brutalnu istinu, čiste činjenice, istorijske podatke koje niko ne može da ospori.
Samo napred za istinu i pravdu iako svet ne funkcioniše tako.

coyote

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..

rain

pre 3 godine

Ovaj film je cista propaganda. Srbin sam ali treba realno priznati...
(Negativni, 07. februar 2021 14:46)

Ti si Srbin koliko sam ja ringišpil.

istina

pre 3 godine

Ajde ljudi glasajte na

https://m.imdb.com/title/tt10554232/

da se prebrojimo konacno i pomozite filmu da bude blizi Oskaru.
(Vlada, 07. februar 2021 14:21)

Ovo vam je najbolji dokaz da je film propaganda kad pozivate da lažno glasamo za film kojeg nismo ni gledali. Kako vas nije sramota? Uništili ste film pre nego je krenuo u bioskope. Ima tiliko filmova da će ljudi da čitaju kritike pa na osnovu toga da gledaju ili ne. Mi ništa ne umemo da napravimo kako treba nego preuveličano da nas drugi neizmirenih kao ozbiljnog partnera. Tako su upropastili i Nemanjiće, pa sad ovo. Nemam reči.

Mali sa Banovog Brda

pre 3 godine

Daru pod smesta zaustaviti! Zašto? Po žestokim kritikama izgleda da je urađena veoma površno i da igra na patetiku koja je oduvek bila najgori neprijatelj umetnisti. Drugi razlog da se film zaustavi je ponovno otvaranje narativa o Srbima kao zlom narodu koji je pre samo 20 i nešto godina počinio genocid u Srebrenici! Mene ovo svakako više muči jer one generacije koje nisu nikad čule o Srebrenici sada će znati o tome i ponovno će da se pokrene val pritiska na RS zbog toga. Da skratim, zbog nepromišljenog scenarija i bez ikakve dublje poruke napravili smo vise štete sami sebi i sopstvenom imidžu nego šta smo želeli postići filmom o Jasenovcu i to bas kad je svet polako zaboravljao Srebrenicu i grozan zločin.

Dr. Realan

pre 3 godine

(DEDA CVETKO, 07. februar 2021 15:27)

Dovoljno a čak i previše se piše i priča o Srebrenici, dok se negira Jasenovac - a dva se ne mogu ni blizu porediti po strahotama.

Leon

pre 3 godine

Bitno da se sazna istina o hrvatskom genocidu nad Srbima i monstruoznim zločinima tog naroda
(Orion, 7. februar 2021 14:43)
To nije bio hrvatski genocid niti zločini hrvatskog naroda. To je bio ustaški genocid i zločini ustaša. Upravo taj pokušaj da se ceo narod optuži za genocid ne može da prodje niti je to tačno. I upravo pokušaj da se hrvatski narod optuži i prikaže genocidnim je to što ovaj film svrstava u propagandu. Tvoj komentar je u skladu sa tim. Ako su Nedićevci i Ljotićevci nekoga ubili iz genocidnih pobuda, a znamo da jesu, onda je to zločin čitavog srpskog naroda?

Admiral

pre 3 godine

@ Ovaj film je cista propaganda. Srbin sam ali treba realno priznati...
(Negativni, 07. februar 2021 14:46)

Kad god neko spomene srpske zrtve svi graknu da je to propaganda, a kada su u pitanju tudje zrtve onda je to jako bitno, suocavanje sa istinom, bla bla bla... Da li si isto tako rekao za film Teret da je propaganda, jer se u njemu opisuje kako su albanske zrtve vozene u hladnjacama ili to nije propaganda? Bice da si ti clan onih "zena u crnom"...

@zg232

pre 3 godine

Nisi u pravu. Jezik je totalno autentican. Na to se posebno pazilo. Dara i dete koje glumi Daru je iz kraja Kozaracke Dubice. Mene cudi da mnogi Hrvati ne znaju kako se govori u raznim delovima Hrvatske i BiH (mnoge ustase su bile iz BiH).

23

pre 3 godine

Propagandni film.
(A, 07. februar 2021 13:53)

A sta propagira ? Zlu malu devojcicu koja maltretira ustase ?
(mr.wolf, 7. februar 2021 14:23)

Svadjate se sta film propagir a ni jedan od vas ga nije gledao. Prototip Giga-Hyper Balkanskih svadja.

gare

pre 3 godine

(Ocenjuje se film, a ne prica ili njena bitnost i istinitost, 07. februar 2021 14:49)

Samo da podsetim da je film Ničija zemlja osvojio Oskara ispred Amelije pulen.
Pa sami ocenite da li je to zbog umetnickog dojma filma, kamere... ili je to zbog političke korektnosti).

neutralni felš

pre 3 godine

Ovaj film nije izazvao rat na internetu jer u protivnom ne bi ocjene bile 9.4. U Hrvatskoj za njega nitko ni ne zna niti je itko pozivao da se glasa protiv filma kako je pozivano u Srbiji za film. Što se tiče istine o Jasenovcu u Hrvatskoj se ona zna. Odaje se počast žrtvama svake godine uz prijenos na državnoj televiziji i prisustvo predsjednika i članova vlade. Što se tiče srpske "istine" od 700.000 do 1.200.000 stradalih u logoru kada Muzej genocida u Beogradu barata s brojkama do 100.000 (i jedna žrtva je previše) govori dovoljno sama po sebi. S takvim "istinama" čine loše stvarnim žrtvama jer stvaraju otpor prema srpskoj propagandi. Odatle nepovjerenje i prema ovom filmu. I ne, ne može to što se desilo u 2. svjetskom ratu opravdati etnička čišćenja nesprskog stanovništva 300.000 ljudi u Hrvatskoj 91.-95., kao i u Bosni i na Kosovu, Srebrenicu, Vukovar i sve ostale zločine počinjene od JNA i Srba na tlu bivše Jugoslavije 90-ih.
(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)


kratko i jasno.

Radoznao

pre 3 godine

ne, neće dobiti Oskara, ali ne iz razloga ovde naveenih u komentarima. Jednostavno, holokaust kao društvena tema nije u ovom trenutku aktualna, već su aktualne teme migracije ( izbeglice), ženska prava, prava trans populacije. Tako da ni naš, a ni jermenski film ( koji priča o njihovom holokaustu) nemaju šanse. Ovaj film je trebalo snimiti kada su filmovi o holokaustu bili u modi ( od Šindlerove liste, Pijaniste,.. do Život je lep, Šaulovog sina, Ida,...). Tako da mislim da ni neće ući u konkurenciju.

Небојша

pre 3 godine

Циљ филма треба бити да се жртве отргну од заборава!Остало је мање битно.
Сетимо се "Спасавање редова Рајана"добио Оскара а за 500"редова" пилотских посада 1944,ни један холивудских филм ?Питам се колико би један такав филм добио Оскара?

Miloš Bgd

pre 3 godine

@@(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)



Brojku od 700 hiljada postradalih u logoru Jasenovac utvrdila je Titova komisija, za Tita znamo da je bio hrvat, a ne Srbin, toliko o tome koliko je ta cifra od 700 hiljada "srpska" istina, na stranu to što su i strani izvori izneli slične procene. Što se tiče rata u SFRJ to ovde niko od Srba nije prvi pomenuo, jer nije tema naprotiv, vi ste ti koji pokušavate nametanjem rasprave o ratovima iz 90-ih da promenite temu ili da relativizujete genocid u NDH. Što se raspada SFRJ tiče svi znamo šta je tome prethodilo, MAS-POK i Islamska deklaracija.

Marko

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.

kvinsliske frakcije drugog svetskog rata , svuda u evropi, osim u engleskoj i sovetskom savezu

pre 3 godine

Porediti Jasenovac i Srebrenicu?

Aktera Jasenovca i onakvih politickih okolnosti,
koje su dovele do toga, vise nema,

akteri iz Srebrenice su ovde,
zivi su, među nama., danas.

my way

pre 3 godine

MEMORANDUM SANU 1: osvojiti tuđe teritorije i očistiti ga od nesrba.
MEMORANDUM SANU 2: Ako ne uspije SANU 1 započeti politiku žrtve i nepravde prema Srbima

Ne vjerujem da ćete objaviti, ali znate i sami da je istina, a istina oslobađa.
(gulag, 07. februar 2021 16:58)

Jos samo da je sitnice da je to tacno, ali na tvoju zalost ni grama istine u tvom komentaru nema.

Aleksandar

pre 3 godine

Pa ne ocenjuje akademija koliko je tema filma vazna nego kakav je film sa umetnicke strane.Bar sto se tice stranih filmova tu nije bila vazna politika,osim mozda u nekoliko navrata.

Daniel

pre 3 godine

Jedino ako jevrejski lobi odluci da se zalozi za ovaj film
(Srdjan, 07. februar 2021 15:09)

Dobro si mi rekao, evo sad cu ja da zovem centralni Jevrejski generalstab da izdam direktivu.

Konfucije

pre 3 godine

Na sud sa ovim nazovi kriticarima koji znaju bolje od preživelih srba kako je bilo u Jasenovcu.Sudite ih u Bgdu. I bar ce onda imati razloga za mržnju prema svemu srpskom. Meni je u jasenovcu nestalo preko 70 članova sire porodice a na spisku imena zrtava iz Jasenovaca upisano je samo jedno.toliko o brojevima zrtava.

Dobro Informisan

pre 3 godine

Kada svet bude saznao pravu istinu prezrece Hrvate isto kao sto prezire Nemce. Izbaci ce ih iz EU i nas primiti umesto njih. Oni ce imati nas standard a nas ce skociti na visinu njihovog.

Dobicemo Jadransko More i Kosovo ce od-priznati sve zemlje koje su ga prixnale. Stvari ce se polako postaviti ba pravo mesto. Hrvati ce moliti da im oprostimo za zlocine iz proslosti.

Jazz ba

pre 3 godine

Sve dok jedni i drugi ne priznaju svoje greške,iskreno pokajanje i pruže ruku jedni drugima,nema pomirenja na ovim prostorima. Nažalost zbog toga i imamo svakih 50-60 godina. Jasenovac,Srebrenicu.

Gemišt al' 'ladan

pre 3 godine

U tom slučaju je film Šindlerova lista, ništa drugo do "...neprikriven primer jevrejske nacionalističke propagande..." Kakav kritičar, tezgaroš.

Stevo

pre 3 godine

Kako je rekla gospodja Jelena RADOJCIC u emisji ZIVOT - PRICA na Prva.RS,
a koja je imala samo 7 godina i prosla je jednake strahote kao Dara, Srbi iz
Srbije, trebali bi imati vise razumevanja za sve Krajisnike, a ne da cesto u
komentarima nazivaju komsije bracom.
Kakvom bracom, samo zato sto govore slicnim jezikom? NIKADA BRACA
bila niti ce BITI!!!

više od filma

pre 3 godine

Pročitao sam negde da su kreatori ovog filma morali da paze i da film bude gledljiv, to jest da su svesno izbegli da prikažu sijaset drugih bestijalnih načina ubijanja koji su se dešavali u tom logoru. Jer, kažu tako, publika ne bi izdržala da gleda ceo film do kraja.
Mislim da je to velika greška. Baš takav film i treba snimiti i prikazati. Ogoliti istinu do samog kraja. Jer je jedino takva ogoljena istina prava istina. Sve ostalo je samo imitacija istine.
Toliko.

Ocenjuje se film, a ne prica ili njena bitnost i istinitost

pre 3 godine

Da li ce film dobiti oskara? To zavisi od samog filma, a ne od price koju prikazuje. Zavisi od umetnickog utiska, kamere, scenarija, glume, montaze, i jos vise, zavisi od konkurencije; ako su drugi filmovi po ovim pitanjima bolji, oni ce dobiti oskara i gotova stvar. Jedino sto ce ovde ljudi to pogresno doziveti kao licni poraz i stavljanja sveta na jednu stranu u sukobu rata.

Šumadinac

pre 3 godine

Slušao sam Lordana Zafranovića kada je pričao o nominaciji filma "Okupacija u 26 slika" za Oskara. Film se dobro kotirao ali mu je Karl Malden rekao da ima neke šanse ako izbaci scene "fašističkog terora" (ustaškog klanja) iz autobusa jer ženski deo žirija neće moći to da gleda i napustiće projekciju. Lordan i pored sugestije nije hteo da izbaci sporni deo. Projekcija je održana, ženski deo žirija je napustio projekciju i film nije dobio Oskara.

ppp

pre 3 godine

Враћена је могућност гласања на IMdB. Тренутна оцена је 8,7 на основу око 37 000 гласова. Ако се овај тренд настави, овај филм ће ући у топ 250 на поменутом сајту. Колико год да се ради о "политици", битно је да свет види, бар н овај начин, и другу стрну медље. Имамо, нажалост, пуно мотива да правимо филмове о нашем страдању.
(aco, 07. februar 2021 13:54)


Neće ući u top 250. Za to se ne gleda samo ocena, već i još neke druge stvari.
Postoji dosta filmova koji imaju veću ocenu nego neki u top 250, ali nisu na toj listi zbog neispunjavanja tih dodatnih uslova.
Zaboravio sam šta još gledaju, zato i nisam napisao.

Licnost

pre 3 godine

Mene zanima kako vi nikoga niste uspjeli da platite nego samo hrvati u albanci? Mislim znam ja da ste vi poznati po postenju i zemljiu kojoj nema korupcije, ne ubijaju se premijeri, kraljevi itd...ali svejedno, kako kaze Sojic Panticu...treba da budete posteni, ali ne treba ici u krajnost

@Slavko

pre 3 godine

Osnovna karakeristika Tita je bilo Jugoslovenstvo. Razbijanje SFRJ je pobeda ustasa. U nezavisnoj Hrvatskoj ustase je nemoguce pobediti jer je to njihova drzava. Molim B92 da ovo objavi jer je Slavko dobar covek.

Ante

pre 3 godine

Na žalost, nema. Barem sudeći po kritikama.

Zanima me, da li postoji namjera da se film kandidira na nekom Hrvatskom filmskom festivalu?
"Dnevnik Dijane Budisavljević" je dobio prvu nagradu publike u Puli, možda bi i "Dara iz Jasenovca" također dobila nagradu, bez obzira što je ista tema i žanr?
Uostalom, i bez nagrada, cilj bi trebao biti da što više ljudi vidi film?
"Dnevnik Dijane B" je vidjelo puno ljudi, što na festivalu, što na nacionalnoj HTV, odmah poslije Dnevnika, i čak repriza sutra..

Film bi imao veču "težinu" da je došao na nominacije s več dobijenim nagradama na nekim festivalima.

Daniel

pre 3 godine

Jevreji imaju monopol nad svim filmovima vezanim za nacisticke logore u WW2...uzimamo im’leb iz usta,zato nas njihovi “kriticari” i pljuju po novo nama...jer,samo su oni stradali po logoriima...Srbi nista...20 miliona Rusa..nista...samo oni!
(inat, 07. februar 2021 17:48)

Jevreji su sistematski pogubljeni kao narod namernim genocidom, Rusi su ginuli u bitkama.

Svaki jevrejski muzej o Holokaustu pokazuje i sve druge zrtve, poput Roma, homoseksualaca, invalida, pa do drugih civila koji su ginuli u bitkama.

Dragoslav

pre 3 godine

Ovaj film je trebalo snimiti pre 31 godinu, kao deo strategije da ne budemo prikazani kao zli fašistički pravoslavni rusofilski neokomunisti.
Kasno na Kosovo stižemo... Sic.

Miro ZG

pre 3 godine

Ovaj film nije izazvao rat na internetu jer u protivnom ne bi ocjene bile 9.4. U Hrvatskoj za njega nitko ni ne zna niti je itko pozivao da se glasa protiv filma kako je pozivano u Srbiji za film. Što se tiče istine o Jasenovcu u Hrvatskoj se ona zna. Odaje se počast žrtvama svake godine uz prijenos na državnoj televiziji i prisustvo predsjednika i članova vlade. Što se tiče srpske "istine" od 700.000 do 1.200.000 stradalih u logoru kada Muzej genocida u Beogradu barata s brojkama do 100.000 (i jedna žrtva je previše) govori dovoljno sama po sebi. S takvim "istinama" čine loše stvarnim žrtvama jer stvaraju otpor prema srpskoj propagandi. Odatle nepovjerenje i prema ovom filmu. I ne, ne može to što se desilo u 2. svjetskom ratu opravdati etnička čišćenja nesprskog stanovništva 300.000 ljudi u Hrvatskoj 91.-95., kao i u Bosni i na Kosovu, Srebrenicu, Vukovar i sve ostale zločine počinjene od JNA i Srba na tlu bivše Jugoslavije 90-ih.

Bane

pre 3 godine

Evo jedna kritika filma kao filma (Todd Jorgenson)

Dara of Jasenovac

Difficult to watch but harder to dismiss, this harrowing World War II drama provides eye-opening insight into how the Holocaust overlapped with an ongoing conflict between Croatia and Serbia. Specifically, it takes place mostly at the Jasenovac extermination camp inside Nazi-occupied Yugoslavia, where Serbs are rounded up and tortured by sadistic Croat officers. One of the prisoners is Dara (Biljana Cekic), a resourceful 10-year-old girl who wants to protect her younger brother at all costs. With epic aspirations, the film is narratively uneven yet emotionally powerful. Although the haunting imagery and brutal violence can feel relentless, it eventually provides a glimmer of hope amid the heartbreak. (Rated R, 130 minutes).

V5

pre 3 godine

Istina treba i mora da izađe na videlo bilo uz pomoć filma ili na neki drugi način. To što su ustaše radile je bacilo ljagu na lice civilizacije.

Djoka

pre 3 godine

Nisam video ceo film, ali ono sto sam video je super. Izgleda da je zanatski dobro uradjen, a gluma je izvanredna. Govor i akcenti su super. Moze da se vidi koji je ustasa idakle i potpuno odgovara istini. Janketic kao Vjekoslav-Max Luburic je super. Izgleda da su jako pazili da sve bude kako je bilo. Pokazan je i legendarni srbosjek, igre stolica i gusenje viska dece (Ante Vrban je priznao na sudjenju 45-te da ciklonom B pogusili 66 dece za koju nisu imali mesta). Film jeste blazi nego istina, ali da nije, ne bi mogao da se gleda.

eto

pre 3 godine

Hrvati ce iz ovoga izaci samo jači,okrenut ce pilu naopako i reci da je vecina se okrenila partizanima i odrekla se drzave zbog zlocina,mada su se uglavnom okrenuli iz onih djelova koje je Pavelic prodao Italiji,u svakom slucaju za njih je bitno da je posao dovrsen i da Srba vise u HR nema

xl

pre 3 godine

Nema nikakve šanse. Oskar je odavno ispolitizovan. Hrvati filmom o Diani Budisavljević hoće da sprovedu neku vrstu deustašizacije države i za to imaju podršku (a možda i naredbu) sa zapada. Ovaj film će samo zasmetati u tom procesu prema tome biće skrajnut i izblaćen kao propaganda od strane najjače propagandne mašinerije u istoriji. Dakle šanse su ravne nuli. U najboljem slučaju proći će nezapaženo.

šunka slanina

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?

Vatrogasac Mirko

pre 3 godine

"Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević ..."
(Lala, 7. februar 2021 18:31)

Najstroža zabrana koja sastojala od zlatne arene za najbolji film na pulskom festivalu i prikazivanja u prime-timeu na HRT-u. Al' smo ga zabranili ...

Jana

pre 3 godine

Zao mi je jedino sto je moralo da prodje ovoliko decenija da bi se snimio film o najvecem nacistickom logoru i stratistu na nasim prostorima.Pa ipak ne tako davno je napravljen i "Pijanista"(sjajan film sa temom holokausta).Nece „Dara.."dobiti nijednu nagradu,ipak je to srpski film.Samo zato sto je srpski film.Sve je politika.

Branko Stefanovic

pre 3 godine

Ponovo je uključena medijska mašinerija protiv nas. Pitanje je da li neko sa naše strane pravi odgovarajući medijski odgovor umesto žalopojki o nepravdi. Bojiem se da ne bude kao u toku rata kada nismo imali medijsku strategiju.

Grifon

pre 3 godine

Ja sam glasao iako nisam gledao film, ali moji preci su izgubili zivot tamo. Ono sto mogu da uradim je da dam moju ocenu u borbi sa ovim zlom.

Kukuruz kokicar

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38)

Bice sa hrvatskim titlom ili hrvatskom sinhronizacijom, da ga bolje razumeju.

76er

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 07. februar 2021 17:05)

Hrvati nemaju nista sa NDH, kraj vica.

Vlada

pre 3 godine

@Jovo

Pa u Americkim filmovima Rusi su npr veciti negativci unazad od hladnog rata pa do dana danasnjeg. Amerikanci izbombardovali pola sveta, bili u 20 ratova direktno za taj vremenski period pa opet Rusi su svud negativci. Sta znam mi Srbi imamo casnu i dugu istoriju mozemo filmove i filmove da snimamo o ustancima, borbi protiv okupatora, balkanskim ratovima, svetskim ratovima. O cemu mogu Hrvati da snimaju iz svoje casne istorije o Jasenovcu? O "velikoj pobedi" kad su proterali 250000 golorukih civila? Ili cete mozda o tome kako su vam Srbi spasili deo drzave koji su Italijani prisvojili? Ili mozda dokumentarac o tome kako je za vreme Jugoslavije Hrvatska imala najveci stepen ekonomskog i demografskog rasta? Ne bi bilo lose ni neki film o drugom svetskom ratu, gde do 1942 Hrvata u Partizanima nije bilo ni 10ak-15 % a od tad do kraja su cinili skoro 40% Partizana ti VELIKI HEROJI. Koj je najveci hrvatski izum pitam se kravata ili srbosjek izbor je tezak. Moze i neka biografija Stepinca da se uradi. Ma sta da pricam sa ljudima koji zapale Tesli kucu, selo i crkvu pa ga svojetavaju posle?

Tramp

pre 3 godine

Ljudi moji.Jedno su događaji a sasvim drugo filmovi o istim.Samo zato što film govori o genecidu u Jasenovcu nije nikakva garancija da je film dobar.Naprotiv.Ko je gledao film?Kako znate kakav je?

zg232

pre 3 godine

Meni je bitno da ga Hrvati odgledaju a sve ostalo je nebitno.
(ali treba imati..., 7. februar 2021 16:04)

Mladi ga neće gledati, jer ih tema ne zanima. Stariji će čitati titlove i radnja filma će se izgubiti, pogotovo ako sporo čitaju, ništa neće shvatiti iz ovog filma. U jednoj sceni slatka djevojčica u vlaku, a u drugoj Maks Luburić. Da li je ovo film o Maxu? O djevojčici? Da vi prevedete film tako da glumci govore hrvatski? Prava Dara iz Jasenovca, bila je iz Like ili Bosne i govorila je hrvatskim jezikom. To je već prva laž da Dara govori srpskim jezikom. O ostalom, ako uspijem ufatiti radnju, jer Srbi brzo govore, pa se i titlovi brzo mijenjaju.

peronospora

pre 3 godine

"Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata."
(Ze, 7. februar 2021 14:54)

Sigurno je tako. Sva dokumentacija NDH nakon 1945. se nalazi u Beogradu. Apsolutno je logično da Srbija skriva dokaze koji Hrvate na bilo koji način prikazuju u lošem svjetlu. Nema druge.

Lala

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38) # Link komentara

Nema šanse! Tamo je zabranjeno da se spomene Jasenovac. Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević, i Magnum Crimen, i onaj od Lordanića.. Da bi deca u NDH2 i čula nešto o zločinima, ne mogu, jer ne prikazuju ovakve filmove na TV ili bioskopima...
Glavno da naši glumci lete tamo da glume u "Generalu" i sličnim izmišljotinjama

fotosop

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 07. februar 2021 17:05)

Tacno! Medju desetinama hiljada gradjana tada relativno malog Zagreba koji su izasli da nemackim vojnicima salju poljupce i zaspu ih cvecem nije bilo nijednog Hrvata i to je istorijska istina. Srpska mitomanija i montirani snimci isto kao i Jasenovac.

Slavko

pre 3 godine

Neznam hoće li dobiti Oskara, ali u Hrvatskoj će dobiti nagradu, ako se bude pojavio na nekom festivalu.

Hrvatska pod hitno mora snimiti još koji film o Jasenovcu. Ne radi se dovoljno, mora to i više.
Da se pokaže koji zločinački režim smo pobijedili, zajednički, pod našim zapovjednikom HRVATOM Titom.
A simpatizeri Ustaša i Četnika, nek se prepucavaju ko je više klao, ko je brutalnije klao, i iz kojeg razloga.
Ali vam je jasno da ste poraženi, i opet će te biti.
Dakle, Hrvati će sami snimati ovakve filmove, dodjeljivanje nagrada srpskim filmovima nije dovoljno. Mada, "Dnevnik Dijane Budisavljević" jeste financiran od HAVC, ali treba svake godine po 1 ili 2.
Trebalo bi i jedan o partizanima film, sve što ima su oni stari, komunistički.. treba podsjetiti ljude na naprimjer Bitku Na Sutjesci, i ko je ginuo tamo.

@Oskar

pre 3 godine

Ti bi bio u pravu da Tudjman nije dobio izbore, da kuna nije valute danasnje Hrvatske, da se Gojko Susak nije vratio u Hrvatsku, da iz Ustava Hrvatske nisu izbaceni Srbi kao konstitutivni narod i da 5-ti Kolovoz nije nacionalni praznik.

Admiral

pre 3 godine

@ koji argument imaju hrvati protiv ovog filma??? da li nešto nije istinito???
(komentator, 07. februar 2021 16:57)

Za Hrvate ne znam, ali sam negde procitao da se u filmu pominje brojka od sto hiljada zrtava i ako je to istina to je velika sramota jer je taj broj daleko ispod realnog broja stradalih

Jura

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38) # Link komentara

Nema šanse! Tamo je zabranjeno da se spomene Jasenovac. Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević, i Magnum Crimen, i onaj od Lordanića.. Da bi deca u NDH2 i čula nešto o zločinima, ne mogu, jer ne prikazuju ovakve filmove na TV ili bioskopima...
Glavno da naši glumci lete tamo da glume u "Generalu" i sličnim izmišljotinjama
(Lala, 7. februar 2021 18:31)

Dnevnik Dijane Budisavljević bio na HTV-u prije desetak dana.

Nenad

pre 3 godine

Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala

chupavi

pre 3 godine

@ Jazz ba, 07. februar 2021 16:07

U Jasenovcu je stradalo vise od 700,000 ljudi, a po nekim procenama radi se o 820,000 ljudi. U Srebrenici je stradalo mnogo manje, oko 100 puta manje i to je izolovani incident ali i kao takav je zlocin.

Sa druge strane imas NDH, nacisticku tvorevinu gde je organizovano unistavan jedan narod. Jasenovac je bio fabrika smrti gde su se dogadjale Srebrenice skoro svakoga dana, i gde su sistematski likvidirani svi, muskarci i zene svih uzrasti ali i deca. Osim Jasenovca srpski narod je stradao po celoj teritoriji NDH a hiljade njih je poginuli na svom kucnom pragu od strane Pavelicevih mesara

Samo poredjenje je neuskusn

Cecil B. Demented

pre 3 godine

pare za film se dobijaju na principu koja je tema i zvučnih imena koje rade na njemu.
scenario se radi posle, takav je i film.

u NDH je počinjen veći broj genocida na više različitih mesta

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 7. februar 2021 17:05)


Svakako, ni ustaše nisu bili hrvati, nego su ih glumili Nemci.

Andrej

pre 3 godine

Kao netko tko je u zivotu odgledao nekih 10-15 srpskih filmova,shvatio sam da Srbi prave samo dvije vrste filmova,one u kojima se sprdaju na svoj racun i one koji su obicna propaganda.
Ako cemo vjerovati eminentnim medjunarodnim filmskim kriticarima,izgleda mi da je kod "Dare" rijec o ovom drugom...

Oskar

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 07. februar 2021 15:19)

Porediti Srebrenicu i Jasenovac? Nemoguce, ni po kojem kriterijumu.
Osim ako je neko bas zlonameran.
(MM, 7. februar 2021 15:53)
Da možete se tješiti sa tim,zbog brojčane razlike!

Los Angeles

pre 3 godine

Ima sansi za Oskara koliko i bilo koji drugi ruski film. Sako ste dali sansu medijskoj masineriji da, sada kada nije na nasoj strani, maksimalno oznaci film kao propagandu. Pravi potez bi bio konačno se odmaći od ruskog uticaja, napraviti strategijski dogovor sa USA, UK, i EU, i onda izbaciti takav film koji ce naici na podrsku.

aabb

pre 3 godine

To nije bio hrvatski genocid niti zločini hrvatskog naroda. To je bio ustaški genocid i zločini ustaša. Upravo taj pokušaj da se ceo narod optuži za genocid ne može da prodje niti je to tačno. I upravo pokušaj da se hrvatski narod optuži i prikaže genocidnim je to što ovaj film svrstava u propagandu. Tvoj komentar je u skladu sa tim. Ako su Nedićevci i Ljotićevci nekoga ubili iz genocidnih pobuda, a znamo da jesu, onda je to zločin čitavog srpskog naroda?
(Leon, 07. februar 2021 15:15)

Nedicevci i Ljoticevci cine 0.5% tadasnjeg stanovnistva i to su bili pojedinacni zlocini. Ustase su bile drzava sa zakonima. Ustasa je bilo 50%. Oni su sistemski propagirali nacizam. Kao sto i dan danas propagiraju antisrpstvo, fasizam i slave oluju. Nisu hrvati genocidan narod, niko to ni ne kaze..ali velika vecina i dan danas propagira mrznju prema Srbina.

Srbi su osudjeni za sve zlocine, i sto jeste i sto nije. Hrvatska nije osudjena ni za jedan zlocin.

Srebrnicu niko ne negira..ali stavljati u istu ravan nacisticki genocid, holokaust i istrebljivanje citavih naroda nikako ne moze da se poredi sa zlocinom u Srebrnici. Nikad nam nece nametnuti da je to isto.

boki_marad

pre 3 godine

Čovek koji hoda gledajući unazad, osuđen je da se stalno sapliće i pada. Iako mislim da žrtvama treba odati poštu, trebalo bi na Balkanu prvo da se pobrinemo da imamo budućnost, pa ćemo posle videti šta sa Jasenovcem, Srebrenicom, Partizanima, Četnicima, Ustašama i sl...

Džabe sećanja na žrtve, ako nema ko da ih se seća, džabe velelepnih spomenika, ako nema ko da im se divi, a neće biti, jer ćemo svi biti u Nemačkoj, Kanadi, Australiji...

kiki

pre 3 godine

Nazalost nema nikakve sanse.Ne zato sto je film los vec zato sto je to srpski film,a ne americki i zato sto je tema filma veoma osetljiva.

CATAPA

pre 3 godine

da li je neki kriticar napisao da je Rambo 3 propagandni film? Naravno da nije iako znamo da je vecina americkih ratnih filmova propagandnkg karaktera...
(Ko to tamo peva, 7. februar 2021 14:37)

Nije tačno da nije. Naprotiv, filmski kritičari su ga jasno ocenili kao propagandno smeće i jedine "nagrade" su mu one za najgori film, najgoru glumu i scenario. Nešto sasvim drugo je što publika obožava propagandno smeće, što veće.

Američka vojska je između ostalog i značajan producent takvih filmova, indirektno, ali i potpuno direktno. Nemoguće je dobiti resurse vojske za snimanje ukoliko vojni cenzori nisu zadovoljni "porukom filma". Čak i da zanemarimo autocenzuru autora koji bi kritikovanjem vojske izgubili značajan deo gledalaca, pa to skoro po pravilu i ne pokušavaju. Tako da su naprotiv samo filmski kritičari oni usamljeni koji opominju da su takvi filmovi bezvredna i vulgarna propaganda. Ali ko sluša, ko šiša kritičare, "Šta oni znaju?".

Što se tiče "Dare iz Jasenovca" ne mogu da kažem ništa jer nisam gledao. Od tandema Drakulić-Antonijević ne očekujem mnogo, što ne znači da ne mogu da iznenade. Glumačka ekipa isto, nažalost danas više u Srbiji i nema velikih glumaca, moguće je odabrati samo najbolje od škarta. Voleo bih da grešim, ali sve vodi ka tome da je film pravljen sa ciljem patetike po svaku cenu. Odnosno da jeste propaganda. Ako je tako, videćemo koliko će filmskih kritičara u Srbiji drznuti da to javno kažu? Lako je bacati se kamenjem preko Atlantika...

76er

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..
(coyote, 07. februar 2021 17:17)

Nije problem u Srbima koji su glasali sa 9-10,vec sa Hrvatima koji su glasali sa 1, samo zato sto se radi o Jasenovcu i genocidu koji znaju da su pocinili. Da li su Srbi to radili za onaj film o "genocidu" u Srebrenici, nesto ne verujem?!

gulag

pre 3 godine

Da je srece da svi Srbi uce o tome i citaju, kada ih vec nisu u skoli ucili. Sve bi bilo mnogo lakse. Jasenovac je nase najvece stradanje, treba ga spominjati uvek i svuda. Da se izadje iz vilajeta da smo mi krivci za sve, jer smo sve samo ne to, mi smo stradalnicki narod, narod zrtva i svoje ogromne zrtve moramo postovati i oplakivati ih.
(Ljubisa livac, 7. februar 2021 13:50)

MEMORANDUM SANU 1: osvojiti tuđe teritorije i očistiti ga od nesrba.
MEMORANDUM SANU 2: Ako ne uspije SANU 1 započeti politiku žrtve i nepravde prema Srbima

Ne vjerujem da ćete objaviti, ali znate i sami da je istina, a istina oslobađa.

Karakondžula

pre 3 godine

... ovaj fim treba promovisati na svim mogućim mestima... ovo treba da ispriča svetu ovu tužnu pričo o stradanju srpskog naroda i drugih naroda pod fašističkom, genocidnom hrvatskom... i obavezno napraviti paralelu sa ratovima u exYU i ponovnim stradanjima i egzodusom srpskog naroda... samo tako svet možda može razumeti poziciju Srbije...

Nino

pre 3 godine

(76er, 7. februar 2021 14:43) # Link komentara

NE! Tu je poanta i istina,nije vas briga za jasenovac,nego njime želite oprati svoju sjecu i živuće sinove od zloćina iz zadnjeg pohoda na "srpske zemlje"!
I naravno,pomočiće puno u udaljavanju dva naroda danas!To i jest agenda gospodina 100 za jednog i Glina će u uvek biti Srbija!

RCZ

pre 3 godine

Iskreno jedva cekam da pogledam film. Nebitno je za nas da li ce film dobiti oskara , kakvu palmu ili sta trece . Ako je film dobar , pronaci ce put do srca ljudi . A oni koji istorijsku istinu nazivaju propagandom su samo obicni placenici koji bi da diskredituju i omalovaze ono sto smo doziveli kao narod. Predlazem svima da procitaju knjigu Egona Bergera , 44 meseca Jasenovca , imate je na netu . Da li je Sidlerova lista propagandni film ili istinit dogadjaj ? Da li je film Pijanista propaganda jevreja ili opisan istinit dogadjaj ? Na kraju samo bi se zlocinac osecao prozvanim kad gleda fim o zlocinima u Jasenovcu . Ne vidim ni jedan razlog , zasto bi se hrvati vredjali na film ? Fim govori o ustasama i njihovim zlocinima. Osim ako sebe ne percipiraju kao ustase . Hvala Gagi i ostalima na trudu . Hvala drzavi koja je konacno imala sluha i pameti da na glas kazemo sta su nam sve dusmani radili. Nadam se da ce se snimanje filmova sa istorijskom tematikom stradanja i golgota kroz koje smo prosli nastaviti.

Daniel

pre 3 godine

pa jasno ko dan da nema sanse...mislili da igraju kartu holokausta, a to je rezervisano samo za jevreje
(taster, 7. februar 2021 16:00) # Link komentara

Sta je to “karta Holokausta”?
Genocid je genocid.
Jevreji ce prvi da se zalazu da se prica o raznim genocidima.
Imas cak i u muzejima Holokausta.

Djordje Stanojevic

pre 3 godine

Svaka cast Antonijevicu i pokusaju da se bar malo podseti svet na uzase tih monstruma iz ndh ali misljenja sam da nema sanse za bilo kakvu nagradu jer je to jednostavno Srpski film u pitanju i lobi radi svoj prljavi posao.

Da smo imali ozbiljniji prilaz ovoj uzasnoj temi iz proslosti trebali smo da angazujemo Jevrejski lobi pa da izdvojimo kao drzava masnu sumu dolara za angazman holivudske produkcije sa dva tri ozbiljna glumacka imena i rediteljem tipa Ridli Skot i sl......to bi zvonilo kao crkva u ponoc a ovo ce proci kao i sto prolazi prica o genocidu nad Jermenima.....kao da nije ni bilo ili eto desilo se, nazalost !

humanista

pre 3 godine

Xenija

Zasto se nisi javila na ,,audiciju,,sigurno bi dobila ulogu u filmu.
Jos ako imas ,,saznanja iz prve ruke,, uloga bi bila tvoja.

Никола87

pre 3 godine

Познајући одока менталитет већине Американаца, нисам оптимиста да ће бити нешто много залауфани за филм о страдању Срба, чак и невезано за то хоћемо ли лобирати и потплаћивати комисију. Они имају тај неки "па добро, било па прошло" став о ратовањима и убијањима из прошлих времена, и о убијањима везаним за њих саме (Индијанци, Вијетнам, Јужна Кореја...) а тек између народа за које једва и знају. У дописивању са неким њиховим ветераном, ја се, необавезно, дотакнем теме Косова и данашње трагедије српског народа тамо, а он ми свађалачки одбруси да га поштедим свог "bitching".

Dora

pre 3 godine

"Mislim daje greska sto bar na kraj7 filma nisu ubacili prave snimke i slike iz Jasenovca,ne znam sta bi tu onda bilo sporno i izmisljeno?
(Dara, 7. februar 2021 15:54) "

Ako je nešto greška, to je što dokumentarni materijal iz Jasenovca nije nekako uspeo da se prikaže na Historiju, Diskaveriju i sličnim kanalima. Ne može sada jedan igrani film da iskupi zanemarivanje ove teme pre svega od nas samih, sve i da se kao igrani film pretvori u
polu-dokumentarni. Mi tek treba da snimamo.

hypatija

pre 3 godine

Odvratno, odvratno, odvratno !!! Odvratno je raspravljati o tim nevinim žrtvama , prebrojavati, natezati se oko njih na bilo koji način. Film o Jasenovcu je trebalo snimiti , ali nikako ga koristiti za bilo kakvu vrstu nadmetanja ili u dnevno političke rasprave. O kakvom Oskaru pričate ? To je sramota. Nevine žrtve koristiti za bilo kakvu vrstu takmičenja, fuj. Tamo je krv zaista prolivena, nevinih i nedužnih žrtava od pomračenog uma jedne bolesne ideologije, koja na žalost i dan danas postoji. Na kraju krajeva, šta planiraju sa zaradom od tog filma ? Odvratno.

Bagzi

pre 3 godine

Ljudi, film nece pobediti ali ne zbog teksta iz magazina vec zato sto su sva ova takmicenja unapred pripremljena sa rezultatima. Mesec dana unazad, ako ne i vise, se zna da ce pobediti film Tomasa Vinterberga "Another Round". Film Dara iz Jasenovca smo trebali da snimimo pre svega radi nas samih, nase istorije i postovanja prema zrtvama koje smo na zalost ostavili na cedilu prethodnih 75 godina...zato je ovo vazan film i njegovu vrednost nece odrediti prvo, drugo ili trece mesto na dodeli Oskara popularnosti.

šunka slanina

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..
(coyote, 07. februar 2021 17:17)

imas ga online na torrentima, većina je već pogledala...

Homo Sapiens

pre 3 godine

А Оскар је као нешто што одређује квалитет?
(Закржљала расо, 7. februar 2021 19:38)

To zavisi od toga koliko je izgledno da ga nas film dobije.

gadni

pre 3 godine

".. u logoru jasenovac gde su pogubljeni Srbi, Romi i Jevreji.."
Zaboravlja se da je u jasenovcu pogubljeno i bar 5 tisuca hrvata, a da li se to omaskom zaboravlja ili je namjera da se sve pradede danasnjih gradjana republike hrvatske izjednace s ustasama?

Basta

pre 3 godine

Film ipak nije dovoljno brutalan da bi dočarao to zlo koje su Hrvati u NDH uradili... tako da jedino je dobro da je pokrenuo otkrivanje istine o hrvatskom genocidu u celom svetu...

Od nekud se početi treba.

gadni

pre 3 godine

Ovakva priča bi se dogodila i 90-ih da ljudi nisu uzeli puške u ruke i branili se, a oni ih nazivali i nazivaju agresorima.
(sasa, 07. februar 2021 14:02)

Ma da, 91 uzeli puske i branili se, a pritom etnicki ocistili krajeve koje su "branili", prognavsi 500 000 nesrba.

Zvezdan

pre 3 godine

Hrvati pripremaju film. Zamisli bre kakav bezobrazluk. Glavna uloga je sedmogodišnja splitska Jevrejka koja je sa ostatkom svoje porodice i još 700 Jevreja dovedena vozom u Beograd i na Sajmištu gde čeka da sa ostatkom bude gasirana. Srpski čuvari koji su radili u logoru izživljavaju se na detetu na nemoguće načine, dok joj jedino jedan nemački oficir pokušava da pomogne. Dete završi kao i ostali, uguše je izpušnim gasovima u posebnom kamionu na putu za Avalu. Malo telo među ostalim žrtvama zalihu krećem i zatrpaju. Kao da nikad postojala nije.

Simon

pre 3 godine

Može Šindler, može Pijanista... svi mogu, samo Dara iz Jasenovca ne? Kao i pomenuti i Darina priča je po istinitim događajima. O kojima se dugo dugo ćutalo. Svedeni na tabu temu. Sada je to kao i propaganda čak? Ne znam, mene bi bilo sramota da tako nešto i pomislim.

gulag

pre 3 godine

Nikada. Samo zat sto je srpski. I opet je to kako oni kazu srpska proganda. Da je iz Hrvatske ili Bosne kao sto je bio slucaj Nicija zemlja onda onda bio cak osvoji Oskara. Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata.
(Ze, 7. februar 2021 14:54)

A prava istina je jedino srpska istina jel?

marko_sthlm

pre 3 godine

@ "Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala
(Nenad, 07. februar 2021 15:25)"

Ne izmišljaj. To je takva glupost.

Svi glasovi se isto računaju na imdb bez obzira kad su nalozi sa kojih se glasa otvoreni.

I ne, ne treba da se povlače glasovi.

4k4.Dex

pre 3 godine

Ne razumem sta ljudi da pricaju o propagandi Sta je tu propaganda? Propaganda valjda necemu sluzi, da nekoga u nesto ubedi a ovo se vec desilo i ceo svet zna za to manje ili vise, nista ne moze da se postigne propagirajuci nesto sto je vec gotovo i desilo se. To je bio logor smrti, to zna svako na svetu ko iole poznaje WW2 pa nije jedini takav logor bio pa da se tu nesto krije, ne kapiram sta je vama propaganda? Sta hocete da kazete, da je tu ubijeno malo manje ili malo vise ljudi kao da je bitno da li je 100 hiljada ili 500. To ne menja apsolutno nista a pogotovo ne film.

Saša

pre 3 godine

Pošto su žrtve Srbi, a ceo zapadni svet i njihovi mediji su o nama govorili kao da smo najveći krvnici, monstrumi i zlotvori ovoga sveta, negirali postojanje bilo kakvih žrtava na našoj strani, etničko čišćenje i progon Srba, normalno je da film neće dobiti Oskara. Meni je dovoljna činjenica to da oni "žutu kuću" negiraju, kao i Kravice, tuzlansku kolonu, progon Srba iz Hrvatske, bacanje bombi na porodilište '99, ustaške zločine, oslobodili su A. Gotovinu iz Haga i td... Ako je već pravda jednaka za sve i svima dostupna, zašto niko od tih zapadnjaka ne spomene šta se dešavalo mom narodu?

Zozon

pre 3 godine

(Небојша, 7. februar 2021 16:07)

Koliko ja znam Redov Ryan nije dobio oskara. Takodje te godine kandidat je bio i film Tanka Crvena Linija, isto brutalan ratni film. A Oscara je dobio.. Zaljubljeni Šekspir ??!!! Toliko o tome i "Akademiji" i njihovom znanju, od tada za mene nemaju nikakvu validnost.

Armata

pre 3 godine

@DEDA CVETKO Istina je da u poslednjih 600 godina niko nije osuđen ni za jedan zločin nad Srbima, a Srbi su najviše stradali od brojnih agresora, kvislinga i okupatora.

inat

pre 3 godine

Jevreji imaju monopol nad svim filmovima vezanim za nacisticke logore u WW2...uzimamo im’leb iz usta,zato nas njihovi “kriticari” i pljuju po novo nama...jer,samo su oni stradali po logoriima...Srbi nista...20 miliona Rusa..nista...samo oni!

maketa mozga

pre 3 godine

Izvin'te gde bih mogao da pogledam film? Pa da vidim o cemu se tu radi?

Hvala na pomoci.
(Profa, 7. februar 2021 17:09) ..na televizor,ili komputer,21.vek,pita gde da gleda film..a mos i na mobilni,a i ne moras,posto vec znas sta se desavalo u Jasenovcu..

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

Mi ,kao narod smo odgovorni,jer tako lako se odricemo ,zaboravljamo ,prastamo neoprostivo.
Zasto se cutalo?
Zasto cutimo o Zutoj kuci,o jamama u Krajini,.o Crnoj kuci u Banja Luci 194o,....
Na nasu nesrecu ,svi koji nas " vode" cute i ne potezu pitanja ubijenih.
Sa Siptarima ne bih razgovarala dok se ne otkriju pocinioci strahota u Zutoj kuci,Gorazdevcu,i sudbina svih nestalih.
Sarajevo,Zagreb,Knin i cela Kninska Krajina ...Pristina ( celo Kosovo i Metohija),Tuzla ,Bihac,Sanski Most,......,su etnicki cisti gradovi ,a. Nas optuzuju za genocid.

PSL

pre 3 godine

Film je trebao biti snimljen bar pre 50 godina, ali drug Tito se pobrionuo da se što bolje zatrpaju i zataškaju zločini Ustaša. Zato sad mnogi ne veruju da je tako nešto rađeno u ljepoj njihovoj koja je članica EU. Isto tako ni saveznici nisu verovali prvim izveštajima koje su dobili o logorima smrti. Normalan čovek ne može da shvati da je ljudsko biće može da počini takva zverstva, ali na žalost moguće je. I treba da se snimaju filmovi o takvim zločinima i treba stalno podsećati na holokaust da se nikada ne zaboravi.

Pjer

pre 3 godine

Sam Vatikan će da uloži.puno novca i uticaja da se to ne desi.

Kakva je to hrvatska genocidna banda ...

... ali neće pobediti istinu.

Bob

pre 3 godine

Porediti Jasenovac sa rebrenicom, je sasvim neumesno. U Srebrenici, nije uijen ni jedan mladji od 18 godina, ni jedna zena, dete. U Jasenovcu i ostalim logorima, ubijano je na hiljade dece, ali ni to nije najgore. Najgore je nacin na koji su ubijani. Pekli ih zive, razbijali glave maljevima. udarali glave u zid, umirali od gladi, sekli udove, jezike, usi, noseve. Cak postoji snimak gde ustasa na zivo bajonetom sece trudnoj zeni stomak i bebu nabija na taj isti bajonet. Da li se to dogodilo u Srebrenici. Sramota je tako nesto i pomisliti. Molim objavite komentar.

mila

pre 3 godine

И да је најбољи филм , неће га нико наградити, пропаганда је учинила своје. Питам се само зашто нас Јевреји не подржавају јер су и они били у тој голготи. У ,,Јеврејској хроници"филмска критичарка се веома лоше изразила о филму и дала му двојку. Сварно, срамота.

Milan

pre 3 godine

@Xenia, prošlost u zajednićkoj državi nam je bila odlična. O tome izmedju kstalog svedoče brojni mešoviti brakovi i sjajni produkti kulturne saradnje. Ali prošlost nam postaje grozna pojavom ustaštva i genocida počinjenog nad vašim bratskim narodom u 2.svetskom ratu. 90 ih po raspadu zajedničke države opet rat i stradanja, doduše u blažoj meri.

Mladen Maricic

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 7. februar 2021 15:19)

Ma daj kako ste to uporedili ? Jasenovac i Srebrenicu ?

Nik Nik

pre 3 godine

Vidim da i ovde neki komentarišu bez da su videli film. Sram vas bilo. Scene u filmu jesu jezive, ali je svaka realna i bazirana na svedočenjima preživelih logoraša. Bilo je u Jasenovcu i mnogo gorih zverstava nego onih koje vidimo u filmu. Izaziva bezbroj emocija i vrlo je teško ne zaplakati. Pogledajte film, pa onda sudite. Nigde nisam video jeftinu propagandu.

tijana

pre 3 godine

zasto se prica vise uopste o tome sta je bilo pre X godina? Ovaj film je nesto sto ce samo rasplamsati vatru koja je tek malo pocela da se gasi.. ljudi, gledajmo buducnost, sto ne mozemo da zivimo svi normalno i da se ne mrzimo vise?

Gandor

pre 3 godine

Константно се води полемика око броја убијених у логорима у НДХ. Па људи моји, нек је и хиљаду, нек је и стотину људи убијено у тим логорима. Ти људи и та деца су погубљени на најмонструознији начин који нормалан ум не може ни да замисли. Такав садизам и бестијалност није никад забележена у историји човечанства. Тако нешто не може да се сретне ни у филмовима страве и ужаса!
(Agent Smith, 07. februar 2021 22:06)

Upravo to je ono što oni pokušavaju zamaskirati raspravom o broju žrtava. Zamisli samo koji je teret živeti u zemlji čiji su preci počinili nešto što normalno ljudsko biće ne može ni da zamisli a ne da uradi. Nacisti su u Nirnbergu bili užasnuti saznanjem za ustaške zločine. Meni kada je baba pričala šta je prošla ja nisam mogao da verujem da je to moguće, sve dok nisam video slike....

Džoni

pre 3 godine

Da film govori o nekim istopolnim vezama i njihovoj drami, onda bi imao, ali pošto govori o stradanju "zlih" Srba, onda nema šanse. Da jo o Jevrejima bilo bi neke šanase. Pa jel i sam ovaj idiot od kritičara izjavio da je film Srpska propaganda protiv "komšija" i da žele da predstave da Jasenovac nije bio logor za Jevreje nego za Srbe i srpsku decu??? U fazonu Srbi su to izmislili!!! Za uši bih ga doveo ovamo i "upoznao" sa stradanjem u logoru Jasenovac. Mislim da kada bi se uverio kakva su tamo zverstva činjena da bi ga bilo u najmanju ruku sramota.

Marko

pre 3 godine

Izvinite, jel se daje oscar i za najbolju propagandu :) ? Mozda tu budemo nominovani ! Pa ako ne dobijemo oscar imamo barem film da se onda ovde obracunavamo sa susedima, a cujem i serija se sprema ! Kad Hrvati vide film a jos procitaju kritike o njemu , uspeh je zagarantovan a nagradu ce verovatno uruciti nasoj braci srbima u Hrvatskoj !

Ruairidh

pre 3 godine

Što se raspada SFRJ tiče svi znamo šta je tome prethodilo, MAS-POK i Islamska deklaracija.
(Miloš Bgd, 7. februar 2021 21:27)
Maspok je bio pokret za demokraciju i decentralizaciju SFRJ, nije bio pokret za nezavisnu drzavu. Svi uvazeni clanovi maspoka su bili i clanovi KPJ i prvoborci od 41 godine. Sto su vama svi Hrvati ustase to je vec druga stvar!

Закржљала расо

pre 3 godine

Невероватно какву ујдурму је покренуо филм чија тема је истинит историјски догађај. И то само од стране оних који би желели да се тај догађај заборави, оних који га негирају, оних који немају снаге да прихвате да се он догодио. Али ето, на велику трагедију српског народа, он се догодио, и нашао се неко да по њему сними играни филм. И том неком од мене велико и огромно ХВАЛА

Јабучило

pre 3 godine

(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)


kratko i jasno.
(neutralni felš, 07. februar 2021 19:43)

Мира још и разумем. Али си ми ти нејасан.

Елем, хајде да занемаримо број страдалих у Јасеновцу. То је део геноцида. Колико Срба је, по вама двојци, побијено у НДХ? А испод 600-700 хиљада није.

Maiden

pre 3 godine

Da naši mediji nisu digli prašinu i da nije kuknjave kao i obično negativna kritika ne bi ni ostala toliko zapažena. Nešto nisam video da su obični Ameri reagovali na kolumnu. Nego videli ovi iz IMDB ovi ludaci počeli da se takmiče bolje da se ne kandiduje nego da se ponovo iskolju. A šteta je, film je bar po insertima prvoligaški i golica katolički kler a ne Hrvate.

Jos bolje informisan

pre 3 godine

Oskara ne ali sve nagrade kod nas i velike nagrade i u Rusiji da.
(Dobro Informisan, 7. februar 2021 21:51)

Rusi su u mnogo boljim odnosima sa Hrvatima nego sa nama, i nece rizikovati dobre odnose zbog nagrade nekom tamo filmu.

Srba Osijek samostalna izrada

pre 3 godine

Jaoj Srbi šta ćemo da vam radimo za ovu sramotu nanetu našem povijesnom slavom ovijenčanom narodu. Pa tama kad tribate uć u uniju ima da vas blokiramo.

Marko

pre 3 godine

Izvinite, jel se daje oscar i za najbolju propagandu :) ? Mozda tu budemo nominovani ! Pa ako ne dobijemo oscar imamo barem film da se onda ovde obracunavamo sa susedima, a cujem i serija se sprema ! Kad Hrvati vide film a jos procitaju kritike o njemu , uspeh je zagarantovan a nagradu ce verovatno uruciti nasoj braci srbima u Hrvatskoj !

Gandor

pre 3 godine

Mislim da je to velika greška. Baš takav film i treba snimiti i prikazati. Ogoliti istinu do samog kraja. Jer je jedino takva ogoljena istina prava istina. Sve ostalo je samo imitacija istine.
Toliko.
(više od filma, 07. februar 2021 22:32)

Apsolutno se slažem. Samo ta vrsta šoka može da ti protrese kosti i mozak pa da se zapitaš gde i kada je postojao neko ko je to zaista i radio. Takva monstruoznost je nezabeležena u istoriji, ne ratova, nego ljudske vrste.

MLK

pre 3 godine

Pusti oskare i ostale izraubovane i beskorisne "nagrade". Gori su oni koji dele oskare nego oni koji su Darinom narodu naneli toliko boli.
Vazno je da istina ode u svet.

Nenad

pre 3 godine

@ "Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala
(Nenad, 07. februar 2021 15:25)"

Ne izmišljaj. To je takva glupost.

Svi glasovi se isto računaju na imdb bez obzira kad su nalozi sa kojih se glasa otvoreni.

I ne, ne treba da se povlače glasovi.
(marko_sthlm, 7. februar 2021 17:28)

Pre nego pljuneš nekog pogledaj pravilnik ocenjivanja i računanja ocene na IMDB sajtu. Za ocenu se ne uzima aritmetička sredina glasova već u učestvuje i rejting glasača.
Nije na odmet pre nego što se pokuša prevariti sistem da se upozna sa tim kako sistem dunkcioniše.
Preko 30000 ljudi je dalo ocenu 10, a oko 350 je dalo 1 ostalih ocena maltene nema stoji da je ocena 8.7 dok je aritmetička oko 9.4.

Lady B

pre 3 godine

Mislim da je doslo vreme da se zabrani snimanje filmova sa tematikom ratova na Balkanu, bilo kojih, Prvog svetskog do ovog nesrecnog, nadam se poslednjeg ikada. Nebitno koja, od tada zavadjenih strana, prosto da se prestane, dosta je bilo, ne donosi nista dobro, to uporno vracanje u krvavu proslost

Los Angeles

pre 3 godine

Kad napravite film o zlu komunističkog terora u osvajanju Beograda, otimačini kuća od trgovačke, profesorske, i inženjerske klase, masovnim silovanjima od strane baćuška, kao i egzekuciji više desetina hiljada beogradjana, i onda kao polovinu tog filma prikažete zla u Jasenovcu - kao neke dve paralelne priče - e onda možda dobijete Oskara. Ovako, ovo je samo agresivno odabrana istina u sopstvene propagandne svrhe u očima svakog katolika sa zapada. Jer im je lakše da to vide tako, nego da razmišljaju kako su sad srbi odjednom good guys a ne bad guys.

krajišnik

pre 3 godine

Miro@
Tih 300 000 od 1991-1995 nesrpskog stanovništva si zamjenio sa 250 000 srpskog stanovništva koje je izbjeglo 1995.
Ali nije mi jasno da je na području Krajine gdje je zivjelo vecinsko srpsko stanovništvo moglo izbjeći toliko Hrvata.

Crni

pre 3 godine

Ni Srbi ni Hrvati ni Bosanci ne rade filmove o svojim zlocinima.
Samim time nema ni katarze jer se sve vrti u krug i svi samo kukaju iz pozicije zrtve.
Osim toga kvaliteta igranog filma se ne rangira po tome da li su vjerno preneseni fakti...za to je dovoljan dokumentarac.
Kriticar koji je dao kritiku filmu ne mrzi Srbe nego je dao kritiku filmu.
On ima pravo na svoje misljenje...
Samokritika je uvijek bila odsutna na nasim prostorima a stvarni interes za kulturu takodjer.I ovdje se ne raspravlja o filmu jer ga skoro niko nije ni gledao...

Jovo

pre 3 godine

Zanimljivo, svi lažu Ameri, Hrv... samo Srbi NE... U svim stranim filmovima gde se spominju Srbi su negativci, teroristi, koljači... SLUČAJNOST? NEEEEE samo istina...

DEDA CVETKO

pre 3 godine

Armata, 07. februar 2021 14:59)
Zalažete se za istinu od pre 70 godina a negirate onu od ore 20 koja nam je nanela ogromnu sramotu? Nije li to licemerno? Gotivimo Jasenovac do epskih razmera bez imalo realnosti dok istovremeno zabranjujemo spomen genocidu u Srebrenici? Gde je vaš moral i empatija po tom pitanju?

Mali sa Banovog Brda

pre 3 godine

Daru pod smesta zaustaviti! Zašto? Po žestokim kritikama izgleda da je urađena veoma površno i da igra na patetiku koja je oduvek bila najgori neprijatelj umetnisti. Drugi razlog da se film zaustavi je ponovno otvaranje narativa o Srbima kao zlom narodu koji je pre samo 20 i nešto godina počinio genocid u Srebrenici! Mene ovo svakako više muči jer one generacije koje nisu nikad čule o Srebrenici sada će znati o tome i ponovno će da se pokrene val pritiska na RS zbog toga. Da skratim, zbog nepromišljenog scenarija i bez ikakve dublje poruke napravili smo vise štete sami sebi i sopstvenom imidžu nego šta smo želeli postići filmom o Jasenovcu i to bas kad je svet polako zaboravljao Srebrenicu i grozan zločin.

Nebojša

pre 3 godine

Stric mi je bio na premijeri. Sve i jedan gledaoc u kinu je bio Srbin. Jer je naša srpska zajednica i crkva pozvala ljude da dođu na premijeru. Istina je da su ljudi izlazili. Ali iz istog razloga kad su gledali Srpski film. 120 min patnje i klanja. Ne verujem da će to ikog zanimati van naše zajednice.

Marko

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.

peronospora

pre 3 godine

"Hrvati i zapadni svet neverovatno intenzivno rade na tome da je, ne samo iskrive, nego da je totalno okrenu u svoju korist."
(Hrundi Bakshi, 7. februar 2021 14:12)

O čemu pričaš ti ? Ovdje apsolutno nikog nije briga za vaš film, što naravno ni u kom slučaju ne znači da bilo tko poriče grozne zločine koje su ustaše počinile u Jasenovcu.
Zašto nas nije briga ? Pa zato što je dokazana činjenica da Srbi ne znaju napraviti film povijesne tematike koji se bavi njima i da i ovaj s umjetničke strane ne valja ništa. Najbolji film takve vrste napravio vam je Hrvat (Vatroslav Mimica).

Dobro Informisan

pre 3 godine

Kada svet bude saznao pravu istinu prezrece Hrvate isto kao sto prezire Nemce. Izbaci ce ih iz EU i nas primiti umesto njih. Oni ce imati nas standard a nas ce skociti na visinu njihovog.

Dobicemo Jadransko More i Kosovo ce od-priznati sve zemlje koje su ga prixnale. Stvari ce se polako postaviti ba pravo mesto. Hrvati ce moliti da im oprostimo za zlocine iz proslosti.

Ljubisa livac

pre 3 godine

Da je srece da svi Srbi uce o tome i citaju, kada ih vec nisu u skoli ucili. Sve bi bilo mnogo lakse. Jasenovac je nase najvece stradanje, treba ga spominjati uvek i svuda. Da se izadje iz vilajeta da smo mi krivci za sve, jer smo sve samo ne to, mi smo stradalnicki narod, narod zrtva i svoje ogromne zrtve moramo postovati i oplakivati ih.

Armata

pre 3 godine

Nije Amerikancima lako da prihvate istinu o Jasenovcu kad su i oni sami učestvovali u njegovom nastavku 90-ih. Jasenovac je sumrak zapadne civilizacije, treba upoznati ostatak sveta sa kim imaju posla.

aco

pre 3 godine

Враћена је могућност гласања на IMdB. Тренутна оцена је 8,7 на основу око 37 000 гласова. Ако се овај тренд настави, овај филм ће ући у топ 250 на поменутом сајту. Колико год да се ради о "политици", битно је да свет види, бар н овај начин, и другу стрну медље. Имамо, нажалост, пуно мотива да правимо филмове о нашем страдању.

PitbullSRB

pre 3 godine

Od svih srba najgori su hrvati, oni nikako da se suoče sa istinom nego stalno vole da žive u lažima i bajkama, oni su svoju istoriju kupili novcem još 1992 a naša je stara vekovima, jednog dana će morati da se suoče sa istinom isto kao i mi kad tad...

my way

pre 3 godine

MEMORANDUM SANU 1: osvojiti tuđe teritorije i očistiti ga od nesrba.
MEMORANDUM SANU 2: Ako ne uspije SANU 1 započeti politiku žrtve i nepravde prema Srbima

Ne vjerujem da ćete objaviti, ali znate i sami da je istina, a istina oslobađa.
(gulag, 07. februar 2021 16:58)

Jos samo da je sitnice da je to tacno, ali na tvoju zalost ni grama istine u tvom komentaru nema.

očajno pero

pre 3 godine

Na žalost nema. Reći ću i zašto. Prvo Srbi neće da pune džepove hohštaplerima iz Američke Akademije čiji članovi donose odluku o Oskaru. U Americi se Oskar ne osvaja već preko lobista KUPUJE. Mi smo PONOSAN narod sa KVANTNIM UMOM, i NE PRODAJEMO TUŽNE SUDBINE NAŠE BRAĆE I SESTARA KAO I DECE stradale od ustaške kame. Da bi korumpirani američki mediji pisali taj i taj film dobio Oskara /kao da smo dospeli na Mars/ a ne da ističemo namerno zaboravljene srpske žrtve. Drugo ne sme taj film da dobije ni cvet kamo li Oskara, da se ne bi 4 rajh potresao, jer treba izvršiti reviziju istorije i zločinci da postanu dobri momci.

neutralni felš

pre 3 godine

Ovaj film nije izazvao rat na internetu jer u protivnom ne bi ocjene bile 9.4. U Hrvatskoj za njega nitko ni ne zna niti je itko pozivao da se glasa protiv filma kako je pozivano u Srbiji za film. Što se tiče istine o Jasenovcu u Hrvatskoj se ona zna. Odaje se počast žrtvama svake godine uz prijenos na državnoj televiziji i prisustvo predsjednika i članova vlade. Što se tiče srpske "istine" od 700.000 do 1.200.000 stradalih u logoru kada Muzej genocida u Beogradu barata s brojkama do 100.000 (i jedna žrtva je previše) govori dovoljno sama po sebi. S takvim "istinama" čine loše stvarnim žrtvama jer stvaraju otpor prema srpskoj propagandi. Odatle nepovjerenje i prema ovom filmu. I ne, ne može to što se desilo u 2. svjetskom ratu opravdati etnička čišćenja nesprskog stanovništva 300.000 ljudi u Hrvatskoj 91.-95., kao i u Bosni i na Kosovu, Srebrenicu, Vukovar i sve ostale zločine počinjene od JNA i Srba na tlu bivše Jugoslavije 90-ih.
(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)


kratko i jasno.

zg232

pre 3 godine

Meni je bitno da ga Hrvati odgledaju a sve ostalo je nebitno.
(ali treba imati..., 7. februar 2021 16:04)

Mladi ga neće gledati, jer ih tema ne zanima. Stariji će čitati titlove i radnja filma će se izgubiti, pogotovo ako sporo čitaju, ništa neće shvatiti iz ovog filma. U jednoj sceni slatka djevojčica u vlaku, a u drugoj Maks Luburić. Da li je ovo film o Maxu? O djevojčici? Da vi prevedete film tako da glumci govore hrvatski? Prava Dara iz Jasenovca, bila je iz Like ili Bosne i govorila je hrvatskim jezikom. To je već prva laž da Dara govori srpskim jezikom. O ostalom, ako uspijem ufatiti radnju, jer Srbi brzo govore, pa se i titlovi brzo mijenjaju.

Jazz ba

pre 3 godine

Sve dok jedni i drugi ne priznaju svoje greške,iskreno pokajanje i pruže ruku jedni drugima,nema pomirenja na ovim prostorima. Nažalost zbog toga i imamo svakih 50-60 godina. Jasenovac,Srebrenicu.

djordz

pre 3 godine

Propagandni film.
(A, 07. februar 2021 13:53)a sta su Srbi trebali da snime!? Maks Luburic i Mile budak-dva intelektualca!? To sto su Srbi 45. pristali da se zarad nekog bratsva i jedinstva tolike zrtve zaborave, to je za ne povjerovat. Hrvati se posle oba svjetska rata „oprase“ preko srpskih ledja. Nadam se da Srbi vise nikad ni u snu ne pomisle opet na tako nesto. Pozz iz Posavina-Republika Srpska. Ljudi se jos uvijek sjecaju kako ustase na konjima tjeraju ljude u logor.

stranger

pre 3 godine

Nema sanse pa cak i da je bolji od Sindlerove liste. A posebno sto Bajdenova administracija vlada. Zato ocekujem da Zbanickin film dobije Oskara jer je to americki projekat, ne film nego rat u Bosni.

glas koji tek treba da se čuje

pre 3 godine

Trka za Oskara je sekundarna, u medijima se gubi fokus sa onog što je najbitnije a to je će se Dara prikazivati u američkim bioskopima i još bitnije da će se prikazivati na univerzitetima gde će buduća elita po prvi put biti upoznata sa najvećim zlom koje je ikada hodalo zemaljskom kuglom i sa najsadističkijim organizovanim istrebljenjem Srba, Jevreja i Roma koji je svet ikada doživeo čija monstruoznost prevazilazi i nacističke logore.(komentar naravno neće biti objavljen)

uros

pre 3 godine

Armata, 07. februar 2021 14:59)
Zalažete se za istinu od pre 70 godina a negirate onu od ore 20 koja nam je nanela ogromnu sramotu? Nije li to licemerno? Gotivimo Jasenovac do epskih razmera bez imalo realnosti dok istovremeno zabranjujemo spomen genocidu u Srebrenici? Gde je vaš moral i empatija po tom pitanju?

Druze , skoro sam citao nekog hrvatskog istoricara koji kaze da je u Jasenovcu pobijeno oko 90.000 ljudi , dece . Zdravom logikom idemo do toga da je tu bilo oko 2/3 Srpskog zivlja. Pazi , pricam o broju o kome on prica znaci da je oko 60-70.000 bilo Srba . Ja iskreno mislim da je vise ljudi pobijeno , al sad to nije tema. Osudjujem i Srbrenicu , ali ako govorimo o GENOCIDU dolazimo do toga da je tu svaka rasprava SMESNA !!! Nemoj da si neozbiljan. I to sto je rat '90 bio blize , ne daje ti za pravo da vredjas ovako osetljivu temu .

Lala

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38) # Link komentara

Nema šanse! Tamo je zabranjeno da se spomene Jasenovac. Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević, i Magnum Crimen, i onaj od Lordanića.. Da bi deca u NDH2 i čula nešto o zločinima, ne mogu, jer ne prikazuju ovakve filmove na TV ili bioskopima...
Glavno da naši glumci lete tamo da glume u "Generalu" i sličnim izmišljotinjama

Ante

pre 3 godine

Uvjerljiv kao i hrvatski film General...
(Medo, 7. februar 2021 14:09) # Link komentara

Taj "General", je biografski film najomiljenijeg hrvatskog vojnika i generala domovinskog rata- Ante Gotovine.

On i "Dnevnik Dijane Budisavljević" su se direktno borili za 1 nagradu publike na - Hrvatskom Festivalu.

Dnevnik Dijane je uvjerljivo pobijedio. Čak ne ni gusto, nego UVJERLJIVO.
I onda optužbe da Hrvati plačaju LA Times za loše kritike na Daru.
Mislim, gdje je logika.

76er

pre 3 godine

Ne znam da li će dobiti Oscsara , ali da će odnos Srba i Hrvata , 2021 biti gori nego 1941 i 1991 , to je sigurno. Pa tako. Uspeh zagarantovan .
(VUK, 07. februar 2021 14:29)

Je l te nije sramota ovog komentara balvane jedan?! Sta si ti uporedio upravo...

Ze

pre 3 godine

Nikada. Samo zat sto je srpski. I opet je to kako oni kazu srpska proganda. Da je iz Hrvatske ili Bosne kao sto je bio slucaj Nicija zemlja onda onda bio cak osvoji Oskara. Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata.

MM

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 07. februar 2021 15:19)

Porediti Srebrenicu i Jasenovac? Nemoguce, ni po kojem kriterijumu.
Osim ako je neko bas zlonameran.

NikolaBg

pre 3 godine

Na National Geogaphy su prikazali emisiju Second World War in colour, i emisija je bila o Ustaškim zločinima i Ante Paveliću. Pominje se i to da su Nemci bili iznenađeni i zgroženi ustaškim zločinima u logorima Lora i Jasenovac. Nalazili su predmete napravljene od ljudske kože, zuba... A kada su pitali hrvatske studente da li oni to uče, naravno rekli su da ne znaju ništa i ne zanima ih.

Aki

pre 3 godine

Za one koji kazu da je ovaj film samo klanje, propagadni film samo cu reci ono sto je rekao izraelski istoricar Gideon Grajf u svojoj knjizi (istoricar za holokaust): Jasenocac je srpski Ausvic!

rain

pre 3 godine

Ovaj film je cista propaganda. Srbin sam ali treba realno priznati...
(Negativni, 07. februar 2021 14:46)

Ti si Srbin koliko sam ja ringišpil.

Goran Tomić

pre 3 godine

Da bi se stvarno dočaralo srpsko stradanje u Jasenovcu, država treba da plati Quentin Tarantinu da režira film o Jasenovcu i dati mu svu dokumentaciju i spise o tom logoru da to prouči do tančina. Minimum 10 oskara.

Dule Astro

pre 3 godine

"Kako prenosi portal Serbian Times..."
Ljudi (produkcijo), da li vi shvatate da bi film uspeo u svetu mora da se lobira sa mnogo stotina hiljada dolara i da recenzije prenose NY Times, Boston Globe, Washington Post, a ne Serbian Times.
Hrvati će bez problema platiti negativne recenzije (već jesu), a mi čekamo šta? Da istina sama izađe na videlo? Ne funkcioniše tako svet.

Nenad

pre 3 godine

Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Sad se sve ovo svodi ko ima jaci lobi i ko ce marketinski da nadjaca, nazalost. Istinu svi dobro znamo. Hrvati i zapadni svet neverovatno intenzivno rade na tome da je, ne samo iskrive, nego da je totalno okrenu u svoju korist.
Da covek, prosto, iz koze iskoci.
Odsustvo srama i ljudskosti do krajnjih granica!
Na nama je da uzvratimo, svim, dozvoljenim, sredstvima.
Na kraju krajeva, u istom paklu su bili i Jevreji, a oni su dosta "jaki". Sa njima trebamo ssradjivati u ovome.
Na ovo se mnogo dugo cekalo, ali, za boziju pravdu nikad nije kasno!

Rade

pre 3 godine

Kada Srbi snimaju ovakve istinite filmove onda to pogoršava odnose na Balkanu, a kada drugi snimaju propagandu koju pas s maslom ne može da proguta onda je to neophodno radi suočavanja i pomirenja?

Orion

pre 3 godine

Teško da ima sada ali ako ne ovaj film, onda će neki drugi o Jasenovcu uskoro.

Bitno da se sazna istina o hrvatskom genocidu nad Srbima i monstruoznim zločinima tog naroda

Miloš Bgd

pre 3 godine

@@(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)



Brojku od 700 hiljada postradalih u logoru Jasenovac utvrdila je Titova komisija, za Tita znamo da je bio hrvat, a ne Srbin, toliko o tome koliko je ta cifra od 700 hiljada "srpska" istina, na stranu to što su i strani izvori izneli slične procene. Što se tiče rata u SFRJ to ovde niko od Srba nije prvi pomenuo, jer nije tema naprotiv, vi ste ti koji pokušavate nametanjem rasprave o ratovima iz 90-ih da promenite temu ili da relativizujete genocid u NDH. Što se raspada SFRJ tiče svi znamo šta je tome prethodilo, MAS-POK i Islamska deklaracija.

Admiral

pre 3 godine

@ koji argument imaju hrvati protiv ovog filma??? da li nešto nije istinito???
(komentator, 07. februar 2021 16:57)

Za Hrvate ne znam, ali sam negde procitao da se u filmu pominje brojka od sto hiljada zrtava i ako je to istina to je velika sramota jer je taj broj daleko ispod realnog broja stradalih

Leon

pre 3 godine

Bitno da se sazna istina o hrvatskom genocidu nad Srbima i monstruoznim zločinima tog naroda
(Orion, 7. februar 2021 14:43)
To nije bio hrvatski genocid niti zločini hrvatskog naroda. To je bio ustaški genocid i zločini ustaša. Upravo taj pokušaj da se ceo narod optuži za genocid ne može da prodje niti je to tačno. I upravo pokušaj da se hrvatski narod optuži i prikaže genocidnim je to što ovaj film svrstava u propagandu. Tvoj komentar je u skladu sa tim. Ako su Nedićevci i Ljotićevci nekoga ubili iz genocidnih pobuda, a znamo da jesu, onda je to zločin čitavog srpskog naroda?

Miro ZG

pre 3 godine

Ovaj film nije izazvao rat na internetu jer u protivnom ne bi ocjene bile 9.4. U Hrvatskoj za njega nitko ni ne zna niti je itko pozivao da se glasa protiv filma kako je pozivano u Srbiji za film. Što se tiče istine o Jasenovcu u Hrvatskoj se ona zna. Odaje se počast žrtvama svake godine uz prijenos na državnoj televiziji i prisustvo predsjednika i članova vlade. Što se tiče srpske "istine" od 700.000 do 1.200.000 stradalih u logoru kada Muzej genocida u Beogradu barata s brojkama do 100.000 (i jedna žrtva je previše) govori dovoljno sama po sebi. S takvim "istinama" čine loše stvarnim žrtvama jer stvaraju otpor prema srpskoj propagandi. Odatle nepovjerenje i prema ovom filmu. I ne, ne može to što se desilo u 2. svjetskom ratu opravdati etnička čišćenja nesprskog stanovništva 300.000 ljudi u Hrvatskoj 91.-95., kao i u Bosni i na Kosovu, Srebrenicu, Vukovar i sve ostale zločine počinjene od JNA i Srba na tlu bivše Jugoslavije 90-ih.

više od filma

pre 3 godine

Pročitao sam negde da su kreatori ovog filma morali da paze i da film bude gledljiv, to jest da su svesno izbegli da prikažu sijaset drugih bestijalnih načina ubijanja koji su se dešavali u tom logoru. Jer, kažu tako, publika ne bi izdržala da gleda ceo film do kraja.
Mislim da je to velika greška. Baš takav film i treba snimiti i prikazati. Ogoliti istinu do samog kraja. Jer je jedino takva ogoljena istina prava istina. Sve ostalo je samo imitacija istine.
Toliko.

Andrej

pre 3 godine

Kao netko tko je u zivotu odgledao nekih 10-15 srpskih filmova,shvatio sam da Srbi prave samo dvije vrste filmova,one u kojima se sprdaju na svoj racun i one koji su obicna propaganda.
Ako cemo vjerovati eminentnim medjunarodnim filmskim kriticarima,izgleda mi da je kod "Dare" rijec o ovom drugom...

Licnost

pre 3 godine

Mene zanima kako vi nikoga niste uspjeli da platite nego samo hrvati u albanci? Mislim znam ja da ste vi poznati po postenju i zemljiu kojoj nema korupcije, ne ubijaju se premijeri, kraljevi itd...ali svejedno, kako kaze Sojic Panticu...treba da budete posteni, ali ne treba ici u krajnost

23

pre 3 godine

Propagandni film.
(A, 07. februar 2021 13:53)

A sta propagira ? Zlu malu devojcicu koja maltretira ustase ?
(mr.wolf, 7. februar 2021 14:23)

Svadjate se sta film propagir a ni jedan od vas ga nije gledao. Prototip Giga-Hyper Balkanskih svadja.

Grifon

pre 3 godine

Ja sam glasao iako nisam gledao film, ali moji preci su izgubili zivot tamo. Ono sto mogu da uradim je da dam moju ocenu u borbi sa ovim zlom.

Admiral

pre 3 godine

@ Ovaj film je cista propaganda. Srbin sam ali treba realno priznati...
(Negativni, 07. februar 2021 14:46)

Kad god neko spomene srpske zrtve svi graknu da je to propaganda, a kada su u pitanju tudje zrtve onda je to jako bitno, suocavanje sa istinom, bla bla bla... Da li si isto tako rekao za film Teret da je propaganda, jer se u njemu opisuje kako su albanske zrtve vozene u hladnjacama ili to nije propaganda? Bice da si ti clan onih "zena u crnom"...

Bjelokosti

pre 3 godine

Pa ni taj varijeti nije osporio istinitost price u filmu a on kriticar iz la tajma jeste, dakle treba ga tuziti. Idealan nacin da se svet upozna sa onim sto se desavalo u ndh. Ovaj film treba pokazivati zajedno u paketu sa hrvatskim filmom dnevnik Dijane Budisavljevic pa da svet vidi obe strane price.

Brutal Deluxe

pre 3 godine

Mislim da nema ni najmanje šanse, Holivud je već odavno postao samo propagandna neoliberalna mašinerija, pa time i Oskar, kao i Nobelova nagrada i još mnogo štošta. Ali niti su te nagrade više merodavme za bilo kakav kvalitet i zasluge, niti je cilj da se dobiju. Cilj je već postignut, neka se o tome na zapadu priča neko će tamo ipak nekim svojim putevima doći do istine.

Dr. Realan

pre 3 godine

(DEDA CVETKO, 07. februar 2021 15:27)

Dovoljno a čak i previše se piše i priča o Srebrenici, dok se negira Jasenovac - a dva se ne mogu ni blizu porediti po strahotama.

Khal Drogo

pre 3 godine

Nе треба гајити илузије, иза награде "Оскар" у категорији за међународни филм увијек стоје политички мотиви, ту сама вриједност филма нема никакву важност и ту су у прошлости награду покупили неки апсолутно умјетнички безвриједни филмови.
Н инаравно да је добра одлука да овај филм буде нвмонван, ово је прилика да се преко филма афирмише прича о ужасу Јасеновца и да се људи ван Србије упознају са том нашом преболном причом и никад зацијељеном раном.
Велика граја коју су дигли лајавци разни, неоусташки и ини, којима је засметало што су се Срби дрзнули да на филмском платну дочарају дјелић ужаса Јасеновца неће наштетити гледаности филма, напротив, што се више пише, то боље, свака реклама је добро дошла.
Наводне негативне "критике" миришу (читај смрде) на политику, и очигледно су наручене, фикм је антиусташки и антзликовачки, страшно.

Одлична ствар је што се снимио овај филм и што ће бити дочаран на филмском платну макар мали дио ужаса Јасеновца, Предраг Антонијевић, Наташа Дракулић, глумачка екипа и сви филмски радници на овом филму заслужжују признање што су се латили посла гдје знају да ће бити прозивани од којекаквих "експерата", закерала и иних аушовиниста.
Вјерујем да је ово искорак и да ћемо у наредним временима видјети још филмова који ће помоћи очувању сјећања на то наше страдање у времену ендехазије, а што ће на то рећи разни лајавци, кога брига. Лавеж лајаваца однијеће вјетар.

Xenia

pre 3 godine

Kao Hrvatica,podrzavam snimanje ovakvih filmova,to ce doprinjeti jos vecoj distanci izmedju Hrvata i Srba,a to je dobro za buduce generacije ova dva naroda,da nam se ne bi ponovila proslost kad smo zivjeli u zajednickoj drzavi.

Stevo

pre 3 godine

Kako je rekla gospodja Jelena RADOJCIC u emisji ZIVOT - PRICA na Prva.RS,
a koja je imala samo 7 godina i prosla je jednake strahote kao Dara, Srbi iz
Srbije, trebali bi imati vise razumevanja za sve Krajisnike, a ne da cesto u
komentarima nazivaju komsije bracom.
Kakvom bracom, samo zato sto govore slicnim jezikom? NIKADA BRACA
bila niti ce BITI!!!

koko

pre 3 godine

Nisam gledao film pa ne mogu biti sasvim siguran kako je sve prikazano. Međutim, u kritici filma na Varietyu i mislim L.A. Timesu je istaknuto da je propaganda zbog nacina prikaza uzivanja Dinka Šalića u u ubijanju i mucenju, kao i to da su se nacisti zgrozili nad metodama mucenja.

Pošto je sve to dokumentirano i na suđenju Šakiću 90ih i ranijim podacima, je li tko ukazao kriticarima na istinitost tih prikaza? Možda to civiliziranom svijetu zaista zvuči nevjerojatno?

kvinsliske frakcije drugog svetskog rata , svuda u evropi, osim u engleskoj i sovetskom savezu

pre 3 godine

Porediti Jasenovac i Srebrenicu?

Aktera Jasenovca i onakvih politickih okolnosti,
koje su dovele do toga, vise nema,

akteri iz Srebrenice su ovde,
zivi su, među nama., danas.

Ocenjuje se film, a ne prica ili njena bitnost i istinitost

pre 3 godine

Da li ce film dobiti oskara? To zavisi od samog filma, a ne od price koju prikazuje. Zavisi od umetnickog utiska, kamere, scenarija, glume, montaze, i jos vise, zavisi od konkurencije; ako su drugi filmovi po ovim pitanjima bolji, oni ce dobiti oskara i gotova stvar. Jedino sto ce ovde ljudi to pogresno doziveti kao licni poraz i stavljanja sveta na jednu stranu u sukobu rata.

Hrvat

pre 3 godine

Film nisam gledao, ali rado ću pogledati.
Svaki zločin je za osudu, a treba imati na umu da su zločini djela pojedinaca, a ne naroda. Ja kao Hrvat se ne osjećam krivim za zločine počinjene od strane pojedinaca mojeg naroda jer ih nisam ja počinio niti bih ikada, ali da mi je žao zbog te činjenice, kao i žrtava, žao je.
Dakle, treba biti realan u životu i priznati zločine,dolazili oni od strane Srba, Hrvata, Bošnjaka ili bilo koga. Malo tko recimo zna da su četnici vršili pokolj nad srpskim stanovništvom (i pripadnicima drugih nacija) u 2. svjetskom ratu, a filma o tome nema. Ne vjerujem da postoji nacija koja u svojoj povijesti nije imala crnih perioda ili zločina.
U tom kontekstu ne vidim razlog da film ne bih pogledao ili da ga ocjenjujem prije nego što sam ga pogledao. Čak i ako ima pretjerivanja u filmu, zločin svake žrtve je za osudu, makar se radilo i o jednoj osobi, tako da ne vidim smisao niti kritiziranja filma unaprijed ali niti hvalospjeva filmu ili pak pretjerivanja u filmu i prikazivanja Hrvata kao zločinaca, ako toga ima.
Vjerujem da niti pripadnicima srpskog naroda ne bi sjelo kada bi se svi Srbi prikazivali zločincima zbog zločina u Srebrenici, koji je posljedica tadašnje srpske politike i pojedinaca.

Svetozar

pre 3 godine

Koga briga za oskara, to se ionako namešta i daje po potrebi, ništa tu nije novo.
Što se nas tiče Dara je već postala naše zlato i dobila je Oskara, samo snimati brutalnu istinu, čiste činjenice, istorijske podatke koje niko ne može da ospori.
Samo napred za istinu i pravdu iako svet ne funkcioniše tako.

@Slavko

pre 3 godine

Osnovna karakeristika Tita je bilo Jugoslovenstvo. Razbijanje SFRJ je pobeda ustasa. U nezavisnoj Hrvatskoj ustase je nemoguce pobediti jer je to njihova drzava. Molim B92 da ovo objavi jer je Slavko dobar covek.

mile

pre 3 godine

Puno se kasnilo sa filmom.ali nikad nije kasno.Vreme je filmovati žutu kuću,račak, rušenje i palenje kosmeta, košare itd...Ali srbiji je važnije selo gori a baba se češlja.

Jana

pre 3 godine

Zao mi je jedino sto je moralo da prodje ovoliko decenija da bi se snimio film o najvecem nacistickom logoru i stratistu na nasim prostorima.Pa ipak ne tako davno je napravljen i "Pijanista"(sjajan film sa temom holokausta).Nece „Dara.."dobiti nijednu nagradu,ipak je to srpski film.Samo zato sto je srpski film.Sve je politika.

Los Angeles

pre 3 godine

Ima sansi za Oskara koliko i bilo koji drugi ruski film. Sako ste dali sansu medijskoj masineriji da, sada kada nije na nasoj strani, maksimalno oznaci film kao propagandu. Pravi potez bi bio konačno se odmaći od ruskog uticaja, napraviti strategijski dogovor sa USA, UK, i EU, i onda izbaciti takav film koji ce naici na podrsku.

Konfucije

pre 3 godine

Na sud sa ovim nazovi kriticarima koji znaju bolje od preživelih srba kako je bilo u Jasenovcu.Sudite ih u Bgdu. I bar ce onda imati razloga za mržnju prema svemu srpskom. Meni je u jasenovcu nestalo preko 70 članova sire porodice a na spisku imena zrtava iz Jasenovaca upisano je samo jedno.toliko o brojevima zrtava.

Mika

pre 3 godine

Taj film je mogao dobiti ime Dara iz Stare Gradiske. Na tom mjestu su pogotovo bile internirane zene i djeca. Bio sam tamo na dan oslobodjenja pocetkom 1980ih godina. Tu je pricala zena, koja je u mladim godinama prezivjela logor. Ja sam mislio da su rupe u zidovima od ispaljenih metaka. One su medjutim nastale od kopanja sa noktima. Zene i djeca su bili toliko gladni i ocajni, da su poceli jesti gips.

istina

pre 3 godine

Ajde ljudi glasajte na

https://m.imdb.com/title/tt10554232/

da se prebrojimo konacno i pomozite filmu da bude blizi Oskaru.
(Vlada, 07. februar 2021 14:21)

Ovo vam je najbolji dokaz da je film propaganda kad pozivate da lažno glasamo za film kojeg nismo ni gledali. Kako vas nije sramota? Uništili ste film pre nego je krenuo u bioskope. Ima tiliko filmova da će ljudi da čitaju kritike pa na osnovu toga da gledaju ili ne. Mi ništa ne umemo da napravimo kako treba nego preuveličano da nas drugi neizmirenih kao ozbiljnog partnera. Tako su upropastili i Nemanjiće, pa sad ovo. Nemam reči.

Dragoslav

pre 3 godine

Ovaj film je trebalo snimiti pre 31 godinu, kao deo strategije da ne budemo prikazani kao zli fašistički pravoslavni rusofilski neokomunisti.
Kasno na Kosovo stižemo... Sic.

ppp

pre 3 godine

Враћена је могућност гласања на IMdB. Тренутна оцена је 8,7 на основу око 37 000 гласова. Ако се овај тренд настави, овај филм ће ући у топ 250 на поменутом сајту. Колико год да се ради о "политици", битно је да свет види, бар н овај начин, и другу стрну медље. Имамо, нажалост, пуно мотива да правимо филмове о нашем страдању.
(aco, 07. februar 2021 13:54)


Neće ući u top 250. Za to se ne gleda samo ocena, već i još neke druge stvari.
Postoji dosta filmova koji imaju veću ocenu nego neki u top 250, ali nisu na toj listi zbog neispunjavanja tih dodatnih uslova.
Zaboravio sam šta još gledaju, zato i nisam napisao.

kiki

pre 3 godine

Nazalost nema nikakve sanse.Ne zato sto je film los vec zato sto je to srpski film,a ne americki i zato sto je tema filma veoma osetljiva.

Kukuruz kokicar

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38)

Bice sa hrvatskim titlom ili hrvatskom sinhronizacijom, da ga bolje razumeju.

šunka slanina

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?

Oskar

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 07. februar 2021 15:19)

Porediti Srebrenicu i Jasenovac? Nemoguce, ni po kojem kriterijumu.
Osim ako je neko bas zlonameran.
(MM, 7. februar 2021 15:53)
Da možete se tješiti sa tim,zbog brojčane razlike!

Gemišt al' 'ladan

pre 3 godine

U tom slučaju je film Šindlerova lista, ništa drugo do "...neprikriven primer jevrejske nacionalističke propagande..." Kakav kritičar, tezgaroš.

maketa mozga

pre 3 godine

Izvin'te gde bih mogao da pogledam film? Pa da vidim o cemu se tu radi?

Hvala na pomoci.
(Profa, 7. februar 2021 17:09) ..na televizor,ili komputer,21.vek,pita gde da gleda film..a mos i na mobilni,a i ne moras,posto vec znas sta se desavalo u Jasenovcu..

Djoka

pre 3 godine

Nisam video ceo film, ali ono sto sam video je super. Izgleda da je zanatski dobro uradjen, a gluma je izvanredna. Govor i akcenti su super. Moze da se vidi koji je ustasa idakle i potpuno odgovara istini. Janketic kao Vjekoslav-Max Luburic je super. Izgleda da su jako pazili da sve bude kako je bilo. Pokazan je i legendarni srbosjek, igre stolica i gusenje viska dece (Ante Vrban je priznao na sudjenju 45-te da ciklonom B pogusili 66 dece za koju nisu imali mesta). Film jeste blazi nego istina, ali da nije, ne bi mogao da se gleda.

šunka slanina

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..
(coyote, 07. februar 2021 17:17)

imas ga online na torrentima, većina je već pogledala...

eto

pre 3 godine

Hrvati ce iz ovoga izaci samo jači,okrenut ce pilu naopako i reci da je vecina se okrenila partizanima i odrekla se drzave zbog zlocina,mada su se uglavnom okrenuli iz onih djelova koje je Pavelic prodao Italiji,u svakom slucaju za njih je bitno da je posao dovrsen i da Srba vise u HR nema

Nikad nikome izvini

pre 3 godine

...treba snimiti film o stradanju naroda u Srbiji u prvom svetskom ratu (naročito po Mačvi) i o Solunskom frontu,Kajmakčalanu al da ga ne snima Laza Ristovski ili Radoš Bajić...

Aleksandar

pre 3 godine

Pa ne ocenjuje akademija koliko je tema filma vazna nego kakav je film sa umetnicke strane.Bar sto se tice stranih filmova tu nije bila vazna politika,osim mozda u nekoliko navrata.

Vlada

pre 3 godine

@Jovo

Pa u Americkim filmovima Rusi su npr veciti negativci unazad od hladnog rata pa do dana danasnjeg. Amerikanci izbombardovali pola sveta, bili u 20 ratova direktno za taj vremenski period pa opet Rusi su svud negativci. Sta znam mi Srbi imamo casnu i dugu istoriju mozemo filmove i filmove da snimamo o ustancima, borbi protiv okupatora, balkanskim ratovima, svetskim ratovima. O cemu mogu Hrvati da snimaju iz svoje casne istorije o Jasenovcu? O "velikoj pobedi" kad su proterali 250000 golorukih civila? Ili cete mozda o tome kako su vam Srbi spasili deo drzave koji su Italijani prisvojili? Ili mozda dokumentarac o tome kako je za vreme Jugoslavije Hrvatska imala najveci stepen ekonomskog i demografskog rasta? Ne bi bilo lose ni neki film o drugom svetskom ratu, gde do 1942 Hrvata u Partizanima nije bilo ni 10ak-15 % a od tad do kraja su cinili skoro 40% Partizana ti VELIKI HEROJI. Koj je najveci hrvatski izum pitam se kravata ili srbosjek izbor je tezak. Moze i neka biografija Stepinca da se uradi. Ma sta da pricam sa ljudima koji zapale Tesli kucu, selo i crkvu pa ga svojetavaju posle?

@Oskar

pre 3 godine

Ti bi bio u pravu da Tudjman nije dobio izbore, da kuna nije valute danasnje Hrvatske, da se Gojko Susak nije vratio u Hrvatsku, da iz Ustava Hrvatske nisu izbaceni Srbi kao konstitutivni narod i da 5-ti Kolovoz nije nacionalni praznik.

Mirta

pre 3 godine

Pre nekoliko godina sam slušala u emisiji koja je bila subotom prepodne na RB2, ispovest jednog od poslednjih živih logoraša iz Jasenovca. Ispričao je kako su ubijana mala deca... on je morao da kopa rov. Posle toliko godina plakao je kao malo dete. Nikada strašnije ništa nisam čula i verujte da i sada plačem.

JoXim

pre 3 godine

Kao Hrvatica,podrzavam snimanje ovakvih filmova,to ce doprinjeti jos vecoj distanci izmedju Hrvata i Srba,a to je dobro za buduce generacije ova dva naroda,da nam se ne bi ponovila proslost kad smo zivjeli u zajednickoj drzavi.
(Xenia, 07. februar 2021 15:49)

Kao Srbin, poreklom iz Like, apsolutno podržavam.
A mogli bi i Trampa da angažujemo, sada kada je slobodan, pa da završi onaj zid koji je tako dugo sanjao.
Ovoga puta duž granice sa Hrvatskom.

Daniel

pre 3 godine

Jedino ako jevrejski lobi odluci da se zalozi za ovaj film
(Srdjan, 07. februar 2021 15:09)

Dobro si mi rekao, evo sad cu ja da zovem centralni Jevrejski generalstab da izdam direktivu.

Ko to tamo peva

pre 3 godine

da li je neki kriticar napisao da je Rambo 3 propagandni film? Naravno da nije iako znamo da je vecina americkih ratnih filmova propagandnkg karaktera...

Ђенерал

pre 3 godine

120 min patnje i klanja. Ne verujem da će to ikog zanimati van naše zajednice.
(Nebojša, 07. februar 2021 14:12)

Одгледао сам такође филм и није истина да је 120 минута клања.
Филм је одлично урађен и нисам могао да му нађем ни једну замерку.
На почетку филма има тешких сцена, али веродостојно су приказани догађаји о којима смо могли да читамо раније у књигама.
Приказани су највећи злочинци вероватно у историји, Андрија Артуковић, Љубо Милош, Макс Лубурић, фра Мајсторовић који је прозван фра Сотона.
Цела прича о девојчици Дари је много добро урађена и филм је одличан.

Slavko

pre 3 godine

Neznam hoće li dobiti Oskara, ali u Hrvatskoj će dobiti nagradu, ako se bude pojavio na nekom festivalu.

Hrvatska pod hitno mora snimiti još koji film o Jasenovcu. Ne radi se dovoljno, mora to i više.
Da se pokaže koji zločinački režim smo pobijedili, zajednički, pod našim zapovjednikom HRVATOM Titom.
A simpatizeri Ustaša i Četnika, nek se prepucavaju ko je više klao, ko je brutalnije klao, i iz kojeg razloga.
Ali vam je jasno da ste poraženi, i opet će te biti.
Dakle, Hrvati će sami snimati ovakve filmove, dodjeljivanje nagrada srpskim filmovima nije dovoljno. Mada, "Dnevnik Dijane Budisavljević" jeste financiran od HAVC, ali treba svake godine po 1 ili 2.
Trebalo bi i jedan o partizanima film, sve što ima su oni stari, komunistički.. treba podsjetiti ljude na naprimjer Bitku Na Sutjesci, i ko je ginuo tamo.

xl

pre 3 godine

Nema nikakve šanse. Oskar je odavno ispolitizovan. Hrvati filmom o Diani Budisavljević hoće da sprovedu neku vrstu deustašizacije države i za to imaju podršku (a možda i naredbu) sa zapada. Ovaj film će samo zasmetati u tom procesu prema tome biće skrajnut i izblaćen kao propaganda od strane najjače propagandne mašinerije u istoriji. Dakle šanse su ravne nuli. U najboljem slučaju proći će nezapaženo.

@zg232

pre 3 godine

Nisi u pravu. Jezik je totalno autentican. Na to se posebno pazilo. Dara i dete koje glumi Daru je iz kraja Kozaracke Dubice. Mene cudi da mnogi Hrvati ne znaju kako se govori u raznim delovima Hrvatske i BiH (mnoge ustase su bile iz BiH).

mlekadžija

pre 3 godine

Филм сигурно неће добити Оскара. Наши се опет држе девизе истина ће победити као и деведесетих. Ништа нису научили. А ови што умањују трагедију Јасеновца и осталих усташких стратиша нису вредни ни презира.

Branko Stefanovic

pre 3 godine

Ponovo je uključena medijska mašinerija protiv nas. Pitanje je da li neko sa naše strane pravi odgovarajući medijski odgovor umesto žalopojki o nepravdi. Bojiem se da ne bude kao u toku rata kada nismo imali medijsku strategiju.

76er

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..
(coyote, 07. februar 2021 17:17)

Nije problem u Srbima koji su glasali sa 9-10,vec sa Hrvatima koji su glasali sa 1, samo zato sto se radi o Jasenovcu i genocidu koji znaju da su pocinili. Da li su Srbi to radili za onaj film o "genocidu" u Srebrenici, nesto ne verujem?!

Daniel

pre 3 godine

Jevreji imaju monopol nad svim filmovima vezanim za nacisticke logore u WW2...uzimamo im’leb iz usta,zato nas njihovi “kriticari” i pljuju po novo nama...jer,samo su oni stradali po logoriima...Srbi nista...20 miliona Rusa..nista...samo oni!
(inat, 07. februar 2021 17:48)

Jevreji su sistematski pogubljeni kao narod namernim genocidom, Rusi su ginuli u bitkama.

Svaki jevrejski muzej o Holokaustu pokazuje i sve druge zrtve, poput Roma, homoseksualaca, invalida, pa do drugih civila koji su ginuli u bitkama.

Ante

pre 3 godine

Na žalost, nema. Barem sudeći po kritikama.

Zanima me, da li postoji namjera da se film kandidira na nekom Hrvatskom filmskom festivalu?
"Dnevnik Dijane Budisavljević" je dobio prvu nagradu publike u Puli, možda bi i "Dara iz Jasenovca" također dobila nagradu, bez obzira što je ista tema i žanr?
Uostalom, i bez nagrada, cilj bi trebao biti da što više ljudi vidi film?
"Dnevnik Dijane B" je vidjelo puno ljudi, što na festivalu, što na nacionalnoj HTV, odmah poslije Dnevnika, i čak repriza sutra..

Film bi imao veču "težinu" da je došao na nominacije s več dobijenim nagradama na nekim festivalima.

Šumadinac

pre 3 godine

Slušao sam Lordana Zafranovića kada je pričao o nominaciji filma "Okupacija u 26 slika" za Oskara. Film se dobro kotirao ali mu je Karl Malden rekao da ima neke šanse ako izbaci scene "fašističkog terora" (ustaškog klanja) iz autobusa jer ženski deo žirija neće moći to da gleda i napustiće projekciju. Lordan i pored sugestije nije hteo da izbaci sporni deo. Projekcija je održana, ženski deo žirija je napustio projekciju i film nije dobio Oskara.

76er

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 07. februar 2021 17:05)

Hrvati nemaju nista sa NDH, kraj vica.

V5

pre 3 godine

Istina treba i mora da izađe na videlo bilo uz pomoć filma ili na neki drugi način. To što su ustaše radile je bacilo ljagu na lice civilizacije.

Небојша

pre 3 godine

Циљ филма треба бити да се жртве отргну од заборава!Остало је мање битно.
Сетимо се "Спасавање редова Рајана"добио Оскара а за 500"редова" пилотских посада 1944,ни један холивудских филм ?Питам се колико би један такав филм добио Оскара?

Bane

pre 3 godine

Evo jedna kritika filma kao filma (Todd Jorgenson)

Dara of Jasenovac

Difficult to watch but harder to dismiss, this harrowing World War II drama provides eye-opening insight into how the Holocaust overlapped with an ongoing conflict between Croatia and Serbia. Specifically, it takes place mostly at the Jasenovac extermination camp inside Nazi-occupied Yugoslavia, where Serbs are rounded up and tortured by sadistic Croat officers. One of the prisoners is Dara (Biljana Cekic), a resourceful 10-year-old girl who wants to protect her younger brother at all costs. With epic aspirations, the film is narratively uneven yet emotionally powerful. Although the haunting imagery and brutal violence can feel relentless, it eventually provides a glimmer of hope amid the heartbreak. (Rated R, 130 minutes).

gulag

pre 3 godine

Da je srece da svi Srbi uce o tome i citaju, kada ih vec nisu u skoli ucili. Sve bi bilo mnogo lakse. Jasenovac je nase najvece stradanje, treba ga spominjati uvek i svuda. Da se izadje iz vilajeta da smo mi krivci za sve, jer smo sve samo ne to, mi smo stradalnicki narod, narod zrtva i svoje ogromne zrtve moramo postovati i oplakivati ih.
(Ljubisa livac, 7. februar 2021 13:50)

MEMORANDUM SANU 1: osvojiti tuđe teritorije i očistiti ga od nesrba.
MEMORANDUM SANU 2: Ako ne uspije SANU 1 započeti politiku žrtve i nepravde prema Srbima

Ne vjerujem da ćete objaviti, ali znate i sami da je istina, a istina oslobađa.

aabb

pre 3 godine

To nije bio hrvatski genocid niti zločini hrvatskog naroda. To je bio ustaški genocid i zločini ustaša. Upravo taj pokušaj da se ceo narod optuži za genocid ne može da prodje niti je to tačno. I upravo pokušaj da se hrvatski narod optuži i prikaže genocidnim je to što ovaj film svrstava u propagandu. Tvoj komentar je u skladu sa tim. Ako su Nedićevci i Ljotićevci nekoga ubili iz genocidnih pobuda, a znamo da jesu, onda je to zločin čitavog srpskog naroda?
(Leon, 07. februar 2021 15:15)

Nedicevci i Ljoticevci cine 0.5% tadasnjeg stanovnistva i to su bili pojedinacni zlocini. Ustase su bile drzava sa zakonima. Ustasa je bilo 50%. Oni su sistemski propagirali nacizam. Kao sto i dan danas propagiraju antisrpstvo, fasizam i slave oluju. Nisu hrvati genocidan narod, niko to ni ne kaze..ali velika vecina i dan danas propagira mrznju prema Srbina.

Srbi su osudjeni za sve zlocine, i sto jeste i sto nije. Hrvatska nije osudjena ni za jedan zlocin.

Srebrnicu niko ne negira..ali stavljati u istu ravan nacisticki genocid, holokaust i istrebljivanje citavih naroda nikako ne moze da se poredi sa zlocinom u Srebrnici. Nikad nam nece nametnuti da je to isto.

chupavi

pre 3 godine

@ Jazz ba, 07. februar 2021 16:07

U Jasenovcu je stradalo vise od 700,000 ljudi, a po nekim procenama radi se o 820,000 ljudi. U Srebrenici je stradalo mnogo manje, oko 100 puta manje i to je izolovani incident ali i kao takav je zlocin.

Sa druge strane imas NDH, nacisticku tvorevinu gde je organizovano unistavan jedan narod. Jasenovac je bio fabrika smrti gde su se dogadjale Srebrenice skoro svakoga dana, i gde su sistematski likvidirani svi, muskarci i zene svih uzrasti ali i deca. Osim Jasenovca srpski narod je stradao po celoj teritoriji NDH a hiljade njih je poginuli na svom kucnom pragu od strane Pavelicevih mesara

Samo poredjenje je neuskusn

Tramp

pre 3 godine

Ljudi moji.Jedno su događaji a sasvim drugo filmovi o istim.Samo zato što film govori o genecidu u Jasenovcu nije nikakva garancija da je film dobar.Naprotiv.Ko je gledao film?Kako znate kakav je?

Karakondžula

pre 3 godine

... ovaj fim treba promovisati na svim mogućim mestima... ovo treba da ispriča svetu ovu tužnu pričo o stradanju srpskog naroda i drugih naroda pod fašističkom, genocidnom hrvatskom... i obavezno napraviti paralelu sa ratovima u exYU i ponovnim stradanjima i egzodusom srpskog naroda... samo tako svet možda može razumeti poziciju Srbije...

gare

pre 3 godine

(Ocenjuje se film, a ne prica ili njena bitnost i istinitost, 07. februar 2021 14:49)

Samo da podsetim da je film Ničija zemlja osvojio Oskara ispred Amelije pulen.
Pa sami ocenite da li je to zbog umetnickog dojma filma, kamere... ili je to zbog političke korektnosti).

coyote

pre 3 godine

Je l gledao ljudi neko ovde film?O cemu pricate..kakva propaganda..slazem se da se treba ispricati prica o tom zlocinu..ali hoce li.mi neko reci kakav je FILM..Ne mogu da glasam na IMBD u ako nisam gledao FILM..

Nino

pre 3 godine

(76er, 7. februar 2021 14:43) # Link komentara

NE! Tu je poanta i istina,nije vas briga za jasenovac,nego njime želite oprati svoju sjecu i živuće sinove od zloćina iz zadnjeg pohoda na "srpske zemlje"!
I naravno,pomočiće puno u udaljavanju dva naroda danas!To i jest agenda gospodina 100 za jednog i Glina će u uvek biti Srbija!

gulag

pre 3 godine

Nikada. Samo zat sto je srpski. I opet je to kako oni kazu srpska proganda. Da je iz Hrvatske ili Bosne kao sto je bio slucaj Nicija zemlja onda onda bio cak osvoji Oskara. Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata.
(Ze, 7. februar 2021 14:54)

A prava istina je jedino srpska istina jel?

boki_marad

pre 3 godine

Čovek koji hoda gledajući unazad, osuđen je da se stalno sapliće i pada. Iako mislim da žrtvama treba odati poštu, trebalo bi na Balkanu prvo da se pobrinemo da imamo budućnost, pa ćemo posle videti šta sa Jasenovcem, Srebrenicom, Partizanima, Četnicima, Ustašama i sl...

Džabe sećanja na žrtve, ako nema ko da ih se seća, džabe velelepnih spomenika, ako nema ko da im se divi, a neće biti, jer ćemo svi biti u Nemačkoj, Kanadi, Australiji...

Radoznao

pre 3 godine

ne, neće dobiti Oskara, ali ne iz razloga ovde naveenih u komentarima. Jednostavno, holokaust kao društvena tema nije u ovom trenutku aktualna, već su aktualne teme migracije ( izbeglice), ženska prava, prava trans populacije. Tako da ni naš, a ni jermenski film ( koji priča o njihovom holokaustu) nemaju šanse. Ovaj film je trebalo snimiti kada su filmovi o holokaustu bili u modi ( od Šindlerove liste, Pijaniste,.. do Život je lep, Šaulovog sina, Ida,...). Tako da mislim da ni neće ući u konkurenciju.

Cecil B. Demented

pre 3 godine

pare za film se dobijaju na principu koja je tema i zvučnih imena koje rade na njemu.
scenario se radi posle, takav je i film.

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

Mi ,kao narod smo odgovorni,jer tako lako se odricemo ,zaboravljamo ,prastamo neoprostivo.
Zasto se cutalo?
Zasto cutimo o Zutoj kuci,o jamama u Krajini,.o Crnoj kuci u Banja Luci 194o,....
Na nasu nesrecu ,svi koji nas " vode" cute i ne potezu pitanja ubijenih.
Sa Siptarima ne bih razgovarala dok se ne otkriju pocinioci strahota u Zutoj kuci,Gorazdevcu,i sudbina svih nestalih.
Sarajevo,Zagreb,Knin i cela Kninska Krajina ...Pristina ( celo Kosovo i Metohija),Tuzla ,Bihac,Sanski Most,......,su etnicki cisti gradovi ,a. Nas optuzuju za genocid.

Basta

pre 3 godine

Film ipak nije dovoljno brutalan da bi dočarao to zlo koje su Hrvati u NDH uradili... tako da jedino je dobro da je pokrenuo otkrivanje istine o hrvatskom genocidu u celom svetu...

Od nekud se početi treba.

Srba Osijek samostalna izrada

pre 3 godine

Jaoj Srbi šta ćemo da vam radimo za ovu sramotu nanetu našem povijesnom slavom ovijenčanom narodu. Pa tama kad tribate uć u uniju ima da vas blokiramo.

gadni

pre 3 godine

Ovakva priča bi se dogodila i 90-ih da ljudi nisu uzeli puške u ruke i branili se, a oni ih nazivali i nazivaju agresorima.
(sasa, 07. februar 2021 14:02)

Ma da, 91 uzeli puske i branili se, a pritom etnicki ocistili krajeve koje su "branili", prognavsi 500 000 nesrba.

fotosop

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 07. februar 2021 17:05)

Tacno! Medju desetinama hiljada gradjana tada relativno malog Zagreba koji su izasli da nemackim vojnicima salju poljupce i zaspu ih cvecem nije bilo nijednog Hrvata i to je istorijska istina. Srpska mitomanija i montirani snimci isto kao i Jasenovac.

CATAPA

pre 3 godine

da li je neki kriticar napisao da je Rambo 3 propagandni film? Naravno da nije iako znamo da je vecina americkih ratnih filmova propagandnkg karaktera...
(Ko to tamo peva, 7. februar 2021 14:37)

Nije tačno da nije. Naprotiv, filmski kritičari su ga jasno ocenili kao propagandno smeće i jedine "nagrade" su mu one za najgori film, najgoru glumu i scenario. Nešto sasvim drugo je što publika obožava propagandno smeće, što veće.

Američka vojska je između ostalog i značajan producent takvih filmova, indirektno, ali i potpuno direktno. Nemoguće je dobiti resurse vojske za snimanje ukoliko vojni cenzori nisu zadovoljni "porukom filma". Čak i da zanemarimo autocenzuru autora koji bi kritikovanjem vojske izgubili značajan deo gledalaca, pa to skoro po pravilu i ne pokušavaju. Tako da su naprotiv samo filmski kritičari oni usamljeni koji opominju da su takvi filmovi bezvredna i vulgarna propaganda. Ali ko sluša, ko šiša kritičare, "Šta oni znaju?".

Što se tiče "Dare iz Jasenovca" ne mogu da kažem ništa jer nisam gledao. Od tandema Drakulić-Antonijević ne očekujem mnogo, što ne znači da ne mogu da iznenade. Glumačka ekipa isto, nažalost danas više u Srbiji i nema velikih glumaca, moguće je odabrati samo najbolje od škarta. Voleo bih da grešim, ali sve vodi ka tome da je film pravljen sa ciljem patetike po svaku cenu. Odnosno da jeste propaganda. Ako je tako, videćemo koliko će filmskih kritičara u Srbiji drznuti da to javno kažu? Lako je bacati se kamenjem preko Atlantika...

inat

pre 3 godine

Jevreji imaju monopol nad svim filmovima vezanim za nacisticke logore u WW2...uzimamo im’leb iz usta,zato nas njihovi “kriticari” i pljuju po novo nama...jer,samo su oni stradali po logoriima...Srbi nista...20 miliona Rusa..nista...samo oni!

Djordje Stanojevic

pre 3 godine

Svaka cast Antonijevicu i pokusaju da se bar malo podseti svet na uzase tih monstruma iz ndh ali misljenja sam da nema sanse za bilo kakvu nagradu jer je to jednostavno Srpski film u pitanju i lobi radi svoj prljavi posao.

Da smo imali ozbiljniji prilaz ovoj uzasnoj temi iz proslosti trebali smo da angazujemo Jevrejski lobi pa da izdvojimo kao drzava masnu sumu dolara za angazman holivudske produkcije sa dva tri ozbiljna glumacka imena i rediteljem tipa Ridli Skot i sl......to bi zvonilo kao crkva u ponoc a ovo ce proci kao i sto prolazi prica o genocidu nad Jermenima.....kao da nije ni bilo ili eto desilo se, nazalost !

Agent Smith

pre 3 godine

Константно се води полемика око броја убијених у логорима у НДХ. Па људи моји, нек је и хиљаду, нек је и стотину људи убијено у тим логорима. Ти људи и та деца су погубљени на најмонструознији начин који нормалан ум не може ни да замисли. Такав садизам и бестијалност није никад забележена у историји човечанства. Тако нешто не може да се сретне ни у филмовима страве и ужаса!

Zvezdan

pre 3 godine

Hrvati pripremaju film. Zamisli bre kakav bezobrazluk. Glavna uloga je sedmogodišnja splitska Jevrejka koja je sa ostatkom svoje porodice i još 700 Jevreja dovedena vozom u Beograd i na Sajmištu gde čeka da sa ostatkom bude gasirana. Srpski čuvari koji su radili u logoru izživljavaju se na detetu na nemoguće načine, dok joj jedino jedan nemački oficir pokušava da pomogne. Dete završi kao i ostali, uguše je izpušnim gasovima u posebnom kamionu na putu za Avalu. Malo telo među ostalim žrtvama zalihu krećem i zatrpaju. Kao da nikad postojala nije.

hypatija

pre 3 godine

Odvratno, odvratno, odvratno !!! Odvratno je raspravljati o tim nevinim žrtvama , prebrojavati, natezati se oko njih na bilo koji način. Film o Jasenovcu je trebalo snimiti , ali nikako ga koristiti za bilo kakvu vrstu nadmetanja ili u dnevno političke rasprave. O kakvom Oskaru pričate ? To je sramota. Nevine žrtve koristiti za bilo kakvu vrstu takmičenja, fuj. Tamo je krv zaista prolivena, nevinih i nedužnih žrtava od pomračenog uma jedne bolesne ideologije, koja na žalost i dan danas postoji. Na kraju krajeva, šta planiraju sa zaradom od tog filma ? Odvratno.

u NDH je počinjen veći broj genocida na više različitih mesta

pre 3 godine

NDH je jedna od kvislinskih država koje je osnovao Hitler. Hrvati nemaju ništa sa njom. Seselj npr. sa 30000-tak hiljada istomišljenika bi isto mogao napraviti krvoprolice da je u onim istorijskim okolnostima.
(Marko, 7. februar 2021 17:05)


Svakako, ni ustaše nisu bili hrvati, nego su ih glumili Nemci.

Daniel

pre 3 godine

pa jasno ko dan da nema sanse...mislili da igraju kartu holokausta, a to je rezervisano samo za jevreje
(taster, 7. februar 2021 16:00) # Link komentara

Sta je to “karta Holokausta”?
Genocid je genocid.
Jevreji ce prvi da se zalazu da se prica o raznim genocidima.
Imas cak i u muzejima Holokausta.

Jura

pre 3 godine

Bilo kako bilo film se našao na listi za oskara, znači ipak vredi nešto, naše je govorno područje balkan, a mene zanima hoće li biti prikazivan u Hrvatskim bioskopima?
(šunka slanina, 7. februar 2021 15:38) # Link komentara

Nema šanse! Tamo je zabranjeno da se spomene Jasenovac. Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević, i Magnum Crimen, i onaj od Lordanića.. Da bi deca u NDH2 i čula nešto o zločinima, ne mogu, jer ne prikazuju ovakve filmove na TV ili bioskopima...
Glavno da naši glumci lete tamo da glume u "Generalu" i sličnim izmišljotinjama
(Lala, 7. februar 2021 18:31)

Dnevnik Dijane Budisavljević bio na HTV-u prije desetak dana.

tijana

pre 3 godine

zasto se prica vise uopste o tome sta je bilo pre X godina? Ovaj film je nesto sto ce samo rasplamsati vatru koja je tek malo pocela da se gasi.. ljudi, gledajmo buducnost, sto ne mozemo da zivimo svi normalno i da se ne mrzimo vise?

Armata

pre 3 godine

@DEDA CVETKO Istina je da u poslednjih 600 godina niko nije osuđen ni za jedan zločin nad Srbima, a Srbi su najviše stradali od brojnih agresora, kvislinga i okupatora.

marko_sthlm

pre 3 godine

@ "Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala
(Nenad, 07. februar 2021 15:25)"

Ne izmišljaj. To je takva glupost.

Svi glasovi se isto računaju na imdb bez obzira kad su nalozi sa kojih se glasa otvoreni.

I ne, ne treba da se povlače glasovi.

Zozon

pre 3 godine

(Небојша, 7. februar 2021 16:07)

Koliko ja znam Redov Ryan nije dobio oskara. Takodje te godine kandidat je bio i film Tanka Crvena Linija, isto brutalan ratni film. A Oscara je dobio.. Zaljubljeni Šekspir ??!!! Toliko o tome i "Akademiji" i njihovom znanju, od tada za mene nemaju nikakvu validnost.

peronospora

pre 3 godine

"Steta sto se nikada nece saznati prava istina o Jasenovcu koja je vesto sakrivena od Tita i Hrvata."
(Ze, 7. februar 2021 14:54)

Sigurno je tako. Sva dokumentacija NDH nakon 1945. se nalazi u Beogradu. Apsolutno je logično da Srbija skriva dokaze koji Hrvate na bilo koji način prikazuju u lošem svjetlu. Nema druge.

Pjer

pre 3 godine

Sam Vatikan će da uloži.puno novca i uticaja da se to ne desi.

Kakva je to hrvatska genocidna banda ...

... ali neće pobediti istinu.

gadni

pre 3 godine

".. u logoru jasenovac gde su pogubljeni Srbi, Romi i Jevreji.."
Zaboravlja se da je u jasenovcu pogubljeno i bar 5 tisuca hrvata, a da li se to omaskom zaboravlja ili je namjera da se sve pradede danasnjih gradjana republike hrvatske izjednace s ustasama?

Saša

pre 3 godine

Pošto su žrtve Srbi, a ceo zapadni svet i njihovi mediji su o nama govorili kao da smo najveći krvnici, monstrumi i zlotvori ovoga sveta, negirali postojanje bilo kakvih žrtava na našoj strani, etničko čišćenje i progon Srba, normalno je da film neće dobiti Oskara. Meni je dovoljna činjenica to da oni "žutu kuću" negiraju, kao i Kravice, tuzlansku kolonu, progon Srba iz Hrvatske, bacanje bombi na porodilište '99, ustaške zločine, oslobodili su A. Gotovinu iz Haga i td... Ako je već pravda jednaka za sve i svima dostupna, zašto niko od tih zapadnjaka ne spomene šta se dešavalo mom narodu?

RCZ

pre 3 godine

Iskreno jedva cekam da pogledam film. Nebitno je za nas da li ce film dobiti oskara , kakvu palmu ili sta trece . Ako je film dobar , pronaci ce put do srca ljudi . A oni koji istorijsku istinu nazivaju propagandom su samo obicni placenici koji bi da diskredituju i omalovaze ono sto smo doziveli kao narod. Predlazem svima da procitaju knjigu Egona Bergera , 44 meseca Jasenovca , imate je na netu . Da li je Sidlerova lista propagandni film ili istinit dogadjaj ? Da li je film Pijanista propaganda jevreja ili opisan istinit dogadjaj ? Na kraju samo bi se zlocinac osecao prozvanim kad gleda fim o zlocinima u Jasenovcu . Ne vidim ni jedan razlog , zasto bi se hrvati vredjali na film ? Fim govori o ustasama i njihovim zlocinima. Osim ako sebe ne percipiraju kao ustase . Hvala Gagi i ostalima na trudu . Hvala drzavi koja je konacno imala sluha i pameti da na glas kazemo sta su nam sve dusmani radili. Nadam se da ce se snimanje filmova sa istorijskom tematikom stradanja i golgota kroz koje smo prosli nastaviti.

humanista

pre 3 godine

Xenija

Zasto se nisi javila na ,,audiciju,,sigurno bi dobila ulogu u filmu.
Jos ako imas ,,saznanja iz prve ruke,, uloga bi bila tvoja.

Marko

pre 3 godine

Izvinite, jel se daje oscar i za najbolju propagandu :) ? Mozda tu budemo nominovani ! Pa ako ne dobijemo oscar imamo barem film da se onda ovde obracunavamo sa susedima, a cujem i serija se sprema ! Kad Hrvati vide film a jos procitaju kritike o njemu , uspeh je zagarantovan a nagradu ce verovatno uruciti nasoj braci srbima u Hrvatskoj !

Vatrogasac Mirko

pre 3 godine

"Zabranili su i Dnevnik Dijane Budisavljević ..."
(Lala, 7. februar 2021 18:31)

Najstroža zabrana koja sastojala od zlatne arene za najbolji film na pulskom festivalu i prikazivanja u prime-timeu na HRT-u. Al' smo ga zabranili ...

Los Angeles

pre 3 godine

Kad napravite film o zlu komunističkog terora u osvajanju Beograda, otimačini kuća od trgovačke, profesorske, i inženjerske klase, masovnim silovanjima od strane baćuška, kao i egzekuciji više desetina hiljada beogradjana, i onda kao polovinu tog filma prikažete zla u Jasenovcu - kao neke dve paralelne priče - e onda možda dobijete Oskara. Ovako, ovo je samo agresivno odabrana istina u sopstvene propagandne svrhe u očima svakog katolika sa zapada. Jer im je lakše da to vide tako, nego da razmišljaju kako su sad srbi odjednom good guys a ne bad guys.

Bob

pre 3 godine

Porediti Jasenovac sa rebrenicom, je sasvim neumesno. U Srebrenici, nije uijen ni jedan mladji od 18 godina, ni jedna zena, dete. U Jasenovcu i ostalim logorima, ubijano je na hiljade dece, ali ni to nije najgore. Najgore je nacin na koji su ubijani. Pekli ih zive, razbijali glave maljevima. udarali glave u zid, umirali od gladi, sekli udove, jezike, usi, noseve. Cak postoji snimak gde ustasa na zivo bajonetom sece trudnoj zeni stomak i bebu nabija na taj isti bajonet. Da li se to dogodilo u Srebrenici. Sramota je tako nesto i pomisliti. Molim objavite komentar.

Bagzi

pre 3 godine

Ljudi, film nece pobediti ali ne zbog teksta iz magazina vec zato sto su sva ova takmicenja unapred pripremljena sa rezultatima. Mesec dana unazad, ako ne i vise, se zna da ce pobediti film Tomasa Vinterberga "Another Round". Film Dara iz Jasenovca smo trebali da snimimo pre svega radi nas samih, nase istorije i postovanja prema zrtvama koje smo na zalost ostavili na cedilu prethodnih 75 godina...zato je ovo vazan film i njegovu vrednost nece odrediti prvo, drugo ili trece mesto na dodeli Oskara popularnosti.

mila

pre 3 godine

И да је најбољи филм , неће га нико наградити, пропаганда је учинила своје. Питам се само зашто нас Јевреји не подржавају јер су и они били у тој голготи. У ,,Јеврејској хроници"филмска критичарка се веома лоше изразила о филму и дала му двојку. Сварно, срамота.

Marko

pre 3 godine

Izvinite, jel se daje oscar i za najbolju propagandu :) ? Mozda tu budemo nominovani ! Pa ako ne dobijemo oscar imamo barem film da se onda ovde obracunavamo sa susedima, a cujem i serija se sprema ! Kad Hrvati vide film a jos procitaju kritike o njemu , uspeh je zagarantovan a nagradu ce verovatno uruciti nasoj braci srbima u Hrvatskoj !

Milan

pre 3 godine

@Xenia, prošlost u zajednićkoj državi nam je bila odlična. O tome izmedju kstalog svedoče brojni mešoviti brakovi i sjajni produkti kulturne saradnje. Ali prošlost nam postaje grozna pojavom ustaštva i genocida počinjenog nad vašim bratskim narodom u 2.svetskom ratu. 90 ih po raspadu zajedničke države opet rat i stradanja, doduše u blažoj meri.

4k4.Dex

pre 3 godine

Ne razumem sta ljudi da pricaju o propagandi Sta je tu propaganda? Propaganda valjda necemu sluzi, da nekoga u nesto ubedi a ovo se vec desilo i ceo svet zna za to manje ili vise, nista ne moze da se postigne propagirajuci nesto sto je vec gotovo i desilo se. To je bio logor smrti, to zna svako na svetu ko iole poznaje WW2 pa nije jedini takav logor bio pa da se tu nesto krije, ne kapiram sta je vama propaganda? Sta hocete da kazete, da je tu ubijeno malo manje ili malo vise ljudi kao da je bitno da li je 100 hiljada ili 500. To ne menja apsolutno nista a pogotovo ne film.

MLK

pre 3 godine

Pusti oskare i ostale izraubovane i beskorisne "nagrade". Gori su oni koji dele oskare nego oni koji su Darinom narodu naneli toliko boli.
Vazno je da istina ode u svet.

Simon

pre 3 godine

Može Šindler, može Pijanista... svi mogu, samo Dara iz Jasenovca ne? Kao i pomenuti i Darina priča je po istinitim događajima. O kojima se dugo dugo ćutalo. Svedeni na tabu temu. Sada je to kao i propaganda čak? Ne znam, mene bi bilo sramota da tako nešto i pomislim.

Gandor

pre 3 godine

Константно се води полемика око броја убијених у логорима у НДХ. Па људи моји, нек је и хиљаду, нек је и стотину људи убијено у тим логорима. Ти људи и та деца су погубљени на најмонструознији начин који нормалан ум не може ни да замисли. Такав садизам и бестијалност није никад забележена у историји човечанства. Тако нешто не може да се сретне ни у филмовима страве и ужаса!
(Agent Smith, 07. februar 2021 22:06)

Upravo to je ono što oni pokušavaju zamaskirati raspravom o broju žrtava. Zamisli samo koji je teret živeti u zemlji čiji su preci počinili nešto što normalno ljudsko biće ne može ni da zamisli a ne da uradi. Nacisti su u Nirnbergu bili užasnuti saznanjem za ustaške zločine. Meni kada je baba pričala šta je prošla ja nisam mogao da verujem da je to moguće, sve dok nisam video slike....

Ruairidh

pre 3 godine

Što se raspada SFRJ tiče svi znamo šta je tome prethodilo, MAS-POK i Islamska deklaracija.
(Miloš Bgd, 7. februar 2021 21:27)
Maspok je bio pokret za demokraciju i decentralizaciju SFRJ, nije bio pokret za nezavisnu drzavu. Svi uvazeni clanovi maspoka su bili i clanovi KPJ i prvoborci od 41 godine. Sto su vama svi Hrvati ustase to je vec druga stvar!

krajišnik

pre 3 godine

Miro@
Tih 300 000 od 1991-1995 nesrpskog stanovništva si zamjenio sa 250 000 srpskog stanovništva koje je izbjeglo 1995.
Ali nije mi jasno da je na području Krajine gdje je zivjelo vecinsko srpsko stanovništvo moglo izbjeći toliko Hrvata.

Crni

pre 3 godine

Ni Srbi ni Hrvati ni Bosanci ne rade filmove o svojim zlocinima.
Samim time nema ni katarze jer se sve vrti u krug i svi samo kukaju iz pozicije zrtve.
Osim toga kvaliteta igranog filma se ne rangira po tome da li su vjerno preneseni fakti...za to je dovoljan dokumentarac.
Kriticar koji je dao kritiku filmu ne mrzi Srbe nego je dao kritiku filmu.
On ima pravo na svoje misljenje...
Samokritika je uvijek bila odsutna na nasim prostorima a stvarni interes za kulturu takodjer.I ovdje se ne raspravlja o filmu jer ga skoro niko nije ni gledao...

Lady B

pre 3 godine

Mislim da je doslo vreme da se zabrani snimanje filmova sa tematikom ratova na Balkanu, bilo kojih, Prvog svetskog do ovog nesrecnog, nadam se poslednjeg ikada. Nebitno koja, od tada zavadjenih strana, prosto da se prestane, dosta je bilo, ne donosi nista dobro, to uporno vracanje u krvavu proslost

Homo Sapiens

pre 3 godine

А Оскар је као нешто што одређује квалитет?
(Закржљала расо, 7. februar 2021 19:38)

To zavisi od toga koliko je izgledno da ga nas film dobije.

Jos bolje informisan

pre 3 godine

Oskara ne ali sve nagrade kod nas i velike nagrade i u Rusiji da.
(Dobro Informisan, 7. februar 2021 21:51)

Rusi su u mnogo boljim odnosima sa Hrvatima nego sa nama, i nece rizikovati dobre odnose zbog nagrade nekom tamo filmu.

Јабучило

pre 3 godine

(Miro ZG, 07. februar 2021 18:07)


kratko i jasno.
(neutralni felš, 07. februar 2021 19:43)

Мира још и разумем. Али си ми ти нејасан.

Елем, хајде да занемаримо број страдалих у Јасеновцу. То је део геноцида. Колико Срба је, по вама двојци, побијено у НДХ? А испод 600-700 хиљада није.

Gandor

pre 3 godine

Mislim da je to velika greška. Baš takav film i treba snimiti i prikazati. Ogoliti istinu do samog kraja. Jer je jedino takva ogoljena istina prava istina. Sve ostalo je samo imitacija istine.
Toliko.
(više od filma, 07. februar 2021 22:32)

Apsolutno se slažem. Samo ta vrsta šoka može da ti protrese kosti i mozak pa da se zapitaš gde i kada je postojao neko ko je to zaista i radio. Takva monstruoznost je nezabeležena u istoriji, ne ratova, nego ljudske vrste.

Mladen Maricic

pre 3 godine

Hrvati se ogradjuju od Jasenovca srbi od Srebrenice. Tu ste vi negdje u 2 deke.
(Oskar, 7. februar 2021 15:19)

Ma daj kako ste to uporedili ? Jasenovac i Srebrenicu ?

PSL

pre 3 godine

Film je trebao biti snimljen bar pre 50 godina, ali drug Tito se pobrionuo da se što bolje zatrpaju i zataškaju zločini Ustaša. Zato sad mnogi ne veruju da je tako nešto rađeno u ljepoj njihovoj koja je članica EU. Isto tako ni saveznici nisu verovali prvim izveštajima koje su dobili o logorima smrti. Normalan čovek ne može da shvati da je ljudsko biće može da počini takva zverstva, ali na žalost moguće je. I treba da se snimaju filmovi o takvim zločinima i treba stalno podsećati na holokaust da se nikada ne zaboravi.

Закржљала расо

pre 3 godine

Невероватно какву ујдурму је покренуо филм чија тема је истинит историјски догађај. И то само од стране оних који би желели да се тај догађај заборави, оних који га негирају, оних који немају снаге да прихвате да се он догодио. Али ето, на велику трагедију српског народа, он се догодио, и нашао се неко да по њему сними играни филм. И том неком од мене велико и огромно ХВАЛА

Никола87

pre 3 godine

Познајући одока менталитет већине Американаца, нисам оптимиста да ће бити нешто много залауфани за филм о страдању Срба, чак и невезано за то хоћемо ли лобирати и потплаћивати комисију. Они имају тај неки "па добро, било па прошло" став о ратовањима и убијањима из прошлих времена, и о убијањима везаним за њих саме (Индијанци, Вијетнам, Јужна Кореја...) а тек између народа за које једва и знају. У дописивању са неким њиховим ветераном, ја се, необавезно, дотакнем теме Косова и данашње трагедије српског народа тамо, а он ми свађалачки одбруси да га поштедим свог "bitching".

Nenad

pre 3 godine

@ "Svi koji su otvarali naloge zadnjih dana na IMDB i filmu davali 10 su ucinili medvedju uslugu i srozali mu ocenu sa 9.7 na 8.7 jer kao novi clanovi sajta vasa ocena se obracunava manje od ocene clanova koji godinama ocenjuju filmove. Povucite vase ocene i tako cete zapravo podici ocenu filmu. Ostale isto tako molim da ako su planirali isto to ne rade jer ce time odmoci umesto sto misle da pomazu oceni.
Hvala
(Nenad, 07. februar 2021 15:25)"

Ne izmišljaj. To je takva glupost.

Svi glasovi se isto računaju na imdb bez obzira kad su nalozi sa kojih se glasa otvoreni.

I ne, ne treba da se povlače glasovi.
(marko_sthlm, 7. februar 2021 17:28)

Pre nego pljuneš nekog pogledaj pravilnik ocenjivanja i računanja ocene na IMDB sajtu. Za ocenu se ne uzima aritmetička sredina glasova već u učestvuje i rejting glasača.
Nije na odmet pre nego što se pokuša prevariti sistem da se upozna sa tim kako sistem dunkcioniše.
Preko 30000 ljudi je dalo ocenu 10, a oko 350 je dalo 1 ostalih ocena maltene nema stoji da je ocena 8.7 dok je aritmetička oko 9.4.

Džoni

pre 3 godine

Da film govori o nekim istopolnim vezama i njihovoj drami, onda bi imao, ali pošto govori o stradanju "zlih" Srba, onda nema šanse. Da jo o Jevrejima bilo bi neke šanase. Pa jel i sam ovaj idiot od kritičara izjavio da je film Srpska propaganda protiv "komšija" i da žele da predstave da Jasenovac nije bio logor za Jevreje nego za Srbe i srpsku decu??? U fazonu Srbi su to izmislili!!! Za uši bih ga doveo ovamo i "upoznao" sa stradanjem u logoru Jasenovac. Mislim da kada bi se uverio kakva su tamo zverstva činjena da bi ga bilo u najmanju ruku sramota.

Nik Nik

pre 3 godine

Vidim da i ovde neki komentarišu bez da su videli film. Sram vas bilo. Scene u filmu jesu jezive, ali je svaka realna i bazirana na svedočenjima preživelih logoraša. Bilo je u Jasenovcu i mnogo gorih zverstava nego onih koje vidimo u filmu. Izaziva bezbroj emocija i vrlo je teško ne zaplakati. Pogledajte film, pa onda sudite. Nigde nisam video jeftinu propagandu.

Dora

pre 3 godine

"Mislim daje greska sto bar na kraj7 filma nisu ubacili prave snimke i slike iz Jasenovca,ne znam sta bi tu onda bilo sporno i izmisljeno?
(Dara, 7. februar 2021 15:54) "

Ako je nešto greška, to je što dokumentarni materijal iz Jasenovca nije nekako uspeo da se prikaže na Historiju, Diskaveriju i sličnim kanalima. Ne može sada jedan igrani film da iskupi zanemarivanje ove teme pre svega od nas samih, sve i da se kao igrani film pretvori u
polu-dokumentarni. Mi tek treba da snimamo.

Maiden

pre 3 godine

Da naši mediji nisu digli prašinu i da nije kuknjave kao i obično negativna kritika ne bi ni ostala toliko zapažena. Nešto nisam video da su obični Ameri reagovali na kolumnu. Nego videli ovi iz IMDB ovi ludaci počeli da se takmiče bolje da se ne kandiduje nego da se ponovo iskolju. A šteta je, film je bar po insertima prvoligaški i golica katolički kler a ne Hrvate.