Četvrtak, 28.01.2021.

08:52

"Znate kakve probleme imamo na Kosovu i Metohiji; otvorićemo raspravu o vojnom roku" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima vojske razgovarao i o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka.

Izvor: B92

"Znate kakve probleme imamo na Kosovu i Metohiji; otvoriæemo raspravu o vojnom roku" VIDEO/FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Darinka

pre 2 godine

Samo profesionalna plaćena vojska, i dobrovoljci. Obavezno nipošto. Ne pripremanje tudju decu za jedan bože. Nagledao sam se mladića kako ih ko jaganjce tovare u kamione i šalju na put bez povratka. Oplakala mnoge mlade sa košara i drugih bojišta. NE NIKAKO obavezno tu nisu momci ravnopravni.

Vanjica

pre 3 godine

Ima svoje prednosti i mane, slažem se. Ali, smatram da ima više dobrih stvari uvodjenjem vojnog roka, nego loših. Potrebna nam je vojska koja će biti tu za svoj narod kad za to bude potrebe. Niko nije spominjao rat i gubitak nečije dece, to je samo par meseci vežbi, discipline i kolegijalnosti. Opustite se.

Joca

pre 3 godine

+1 za vojni rok, ali ne preko 6 meseci.
nikad se ne zna kada ce nemci ponovo da polude.
(Kapetan Mo, 28. januar 2021 15:48)

Pa šta ćemo kad polude Nemci, mi svoju bedu da im poturamo pred bajonete da ih satiru, malo nam je bilo što je u I svetskom ratu poginulo skoro pola radno sposobnih muškaraca, a u drugom barem još 20%???

slobo

pre 3 godine

Lično ja nisam služio. Ukinuli su. Ali sam mišljenja da je potrebno za današnju omladinu. Jaka i uspešna vojska je stub svake države. Ista ta vojska je uvek tu da služi i pomaže narodu Srbije uvek i u svakom trenutku

Vlada

pre 3 godine

Odlicno. Potvrdicete glasove koje vec imate kod penzionera, ali cete izgubiti silne glasove kod roditelja i mladje populacije. Samo napred, pa da i vi i vase ideje budu proslost. Bice na kraju da ste se malo preparucnali...

pamet u glavu

pre 3 godine

Vojska da,ali inzenjerijska armija,zato sto smo zatrpani u divljim deponijama i zatrpanim kanalima i slicno,oba pola, opcija ko hoce u svom mestu i uvesti beneficije za one koji se odazovu.

Nišlija

pre 3 godine

Apsolutno protiv. Otac sam sina jedinca i zbog pogibije gardista nikako ne mogu da budem za vraćanje vojnog roka. Nikako. Imaju dobrovoljno služenje pa nek šalju svoju decu.

Toza

pre 3 godine

Imate odličan odaziv za dobrovoljno služenje. Ko hoće, neka služi, ostale ostavite na miru. Moja deca sigurno neće da idu u tu vojsku, ionako će dpobiti državljanstvo jedne susedne nam države. I da, jeste li pronašli ubice gardista?

da se ne lazemo

pre 3 godine

Meni je bilo super u vojsci. Pasos sam pre vojske jedva dobio, morao sam da cekam da prodje vojska da bih mogao da promenim posao, ostao sam bez para pa su opet morali da me finansiraju roditelji. Kostalo me je 9 meseci zivota, oko 6000 evra para (pricamo o 2002, kada je to bilo mnogo vise nego sada). Za sve to vreme sam ispalio oko 30 metaka. Ako neko misli da je to bila neka smislena obuka, grdno se vara. Za ozbiljnu vojsku trebaju ozbiljne pare, mi to nemamo, sve je ovo igrarija.

lord

pre 3 godine

100 miliona eura godišnje je dovoljno da običnom vojniku povećate plate za 35%, pa će biti manje problema za privlačenje kadra. Više se angazovati u mjestima sa visokom nezaposlenoscu i selima gde je ogromna nezaposlena muška populacija ispod 25 godina. Što je najgore oni bi da uvode vojni rok za celu drzavu jer im fali nekih 7-8 hiljada vojnika.

VladiMir

pre 3 godine

Imam dva sina. Neće ih niko slati u izgubljene i prodajne ratove. Neka šalju svoju decu, moju neće. Ako dodje do toga iseljavanje momentalno. Mogu da dozvolim da se neko igra sa mojim životom ali ne mogu dozvoliti da se igraju životima moje dece. Zbog sebe nisam otišao ali zbog njih hoću i moram.

Mihajlo

pre 3 godine

Oni koji imaju decu koja stasaju za vojsku i oni koji su vec stasali za vojsku imaju pravo da se pitaju. Ostali, ne. Niko nema pravo da salje moju decu u vojsku, niti ce ici. I da, da ponovim pitanje od ranije; " I da, jeste li pronašli ubice gardista?".

Чачак

pre 3 godine

Подржавам идеју увођења војног рока. Много је боље да омладина има радне навике и да се научи реду него да се туче по кафићима и стадионима. Такође, мислим да нису сви способни да буду војници па би требало увести обавезно служење војног рока и надокнаду за ослобађање од војске. Ко не жели или не може, нека уплати просечну плату са доприносима и јавиће се доста добровољаца да га замене. Војни рок би требао бити шест месеци, рачунао бих као бенефицирани радни стаж, време проведено у војсци. Такође, увео бих олакшице за посао у јавним и државним фирмама за особе са ослуженим војним роком, олакшице за лечење итд. Да би све функционисало како треба морају се усвојити казнене мере за особе које покушају да избегну служење или плаћање војног рока. Ту спадају гаранције за издавање пасоша, које потписује родитељ или старатељ ако малолетно лице тражи пасош пред пунолетство и друге.

Deda .jo

pre 3 godine

Ne razumem one koji su protiv jake vojske. A što sa tenkovima, BOV-ima, samohodkama i drugom tehnikom. U posledne dve godine mnogo se toga obezbedilo. To se mora voziti, vežbati borbenu gotovost. Nije to za dede, nego za mlade.

kladzom do bola

pre 3 godine

Dok necija deca ratovala , necija otvarala Bambilend u Pozarevcu .To ja ne mogu da zaboravim . Protiv sam vojske a ko hoce moze i sad dobrovoljno , sta je tu sporno ?

Aca

pre 3 godine

Podezavam uvodjenje obaveznog vojnog roka ali bih to organizovao tako da se sluzi u svome mestu Ili najdalje 30km od svog mesta jer bi onda mozda bilo moguce biti u kasarni prepodne a popodne kod kuce cime bi se napravila usteda u troskovima

pera

pre 3 godine

Ma sada vojske treba najvise... kada se vode sajber i bioloski ratovi mi cemo da pucamo iz haubice. Bolje da se fokusiramo na Balkansku uniju, ekonomska saradnja SRB, BiH, CG, tzv. Kosova, Albanije i S. Makedonije. EU nas nece jos dugo a snage za borbu sa susedima nemamo. Batalite vi vojsku, necemo mi protiv nikoga vise ratovati na konvencionalan nacin. Ako cemo pravo i sada se nalazimo u sred "ratne krize"

bole

pre 3 godine

Mislite otvorićete javnu raspravu o odlasku dece iz zemlje? Ne donosite ovu odluku, samo će predstavljati kap koja preliva čašu za one koji su na ivici da postanu deo, kako bi naša premijerka rekla, cirkulacije mozgova

znalac

pre 3 godine

Neki kazu da vojsku treba uvesti da bi se popunila rezerva. Gluposti! Cak i da se vojska ponovo uvede, mnogi ce ionako sluziti civilno, a civilni rezervista je ... ne bih da komentarisem. A i oni koji sluze pravu vojsku i na ciju obuku bacite silne pare, taman kada ih napravite vojnicima i upisete u rezervu, oni ce nakon odsluzene vojske uzeti pasos i otici iz zemlje. Ko ode iz zemlje automatski se ispisuje iz rezerve, ne dobija pozive na vezbe, nema ratni raspored i u slucaju rata nema nikakvu obavezu. Bacate pare koje mozete da utrosite na povecanje plata sadasnjih profesionalnih vojnika. Promasena tema!

sima strahota

pre 3 godine

Kad mi je posle faksa doslo vreme za vojsku, prijavio se za SRO, bilo odugivlacenje neko do decembra, onda me nisu nisu ni zvali - i Sutanovac je u januaru suspendovao sluzenje. Sada zivim u inozemstvu, posao, obaveze, i ne bih imao vremena za tako nesto. Placao sam iz svog dzepa obuku za koriscenje vatrenig oruzja. Iz ove perspektive, zao mi je sto nisam prosao tu skolu kad sam imao vremena u zivotu, mada priznajem da mi tada uopste nije bilo zao.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Ne treba nam komandovanje i pokazivanje sile od vojske nad gradjanstvom.

Oni treba da budu sastavljeni samo od profesionalaca koji ce na najpravilniji nacin koristiti oruzje i orudje a ne da ih unistavaju onako kako to obivna/gradjanska vojska zna tj neznajuci moze da upropasti.

I potrosicemo pare i na struju, vodu, uniforme, grejanje, ... i milion drugih sitnica koje nisu produktivne nego opterecenje na proizodjace koji se bave realnom privredom i izvozom.

I poslednje koliko god, danas je mladom coveku tesko da uopste zaradi pare za stan nor u Beogradu , Novom Sadu samo zato sto su cene otisle u nebesa, pa jos im uzmi godinu dana kada su najjaci da idu u voojsku umesto da zarade za stan i formiraju porodicu.

Mile Dodik

pre 3 godine

Šta misle ovi ma ini sinovi kako smo mi odbranili Srbe u Hrvatskoj, BiH, na Kosmetu i kako smo pobedili NATO sa onako slabom tehnikom. Zahvaljujući obaveznom služenju vojske je i došlo do veličanstvenih pobeda i obaranja "nevidljivog". Propusta u borbama je bilo, ali to je samo znak da je godinu dana malo da se privikne na vojni život. Možda dve ili tri godine su idealne i neće postojati država ili savez koji će moći pokoriti Srbiju. Da ne govorim kako iz vojske izlaze momci koji nauče život mnogo bolje nego iz najskupljih škola ili najelitnijih porodica. A novac za vojsku ne bi trebali žaliti jer kako kažu, kad' je grof bio cicija. Neće nijedan Srbin žaliti što će izdvajati koji dinar više ako svoga sina šalje na pravo mesto.

Gvozden

pre 3 godine

Uvesti 3 godine vojni rok ,ali da i za žene bude obavezno sluzenje kao u Izraelu bicemo sila,samo hrabro junaci.Spremte se spremte junaci.

Maja

pre 3 godine

Zivim u inostranstvu i moja maloletna deca imaju dvojno drzavljanstvo. Ako Srbija uvede obavezno sluzenje vojnog roka, momentalno cu se odreci srpskog drzavljanstva svoje dece.

mungos

pre 3 godine

Vracati pod hitno! Ja sam sluzio 2006 god. Mogao sam i civilnu ali sam odbio. Samo mamini sinovi nisu sluzili vojsku. Treba da se uvede 6 meseci i da imamo uvek 10-15 hiljada ročnih vojnika. Spremni za odbranu zemlje kao i elementarnih nepogoda kao sto su poplave. Ja sam učestvovao kod Titela aprila 2006,cak nas je obišao tadašnji načelnik generalštaba Jokić i ministar Stanković. Tad smo još bili SCG.

Barbara

pre 3 godine

Ostavite mlade,školovane sposobne ljude koji su uveliko započeli svoje profesionalne živote a neki zasnovali i porodice da slobodno i na miru napreduju a ne da napuštaju zemlju. Ko želi da ide u vojsku može samo profesionalno sve drugo je izgubljeno vreme , život i poslovne prilike.

Insajder

pre 3 godine

Koliko to kosta godisnje i gde bi se novac bolje iskoristio.
Obuka u JNA je pokazala da se radilo o nesposobnom kadru, izgubili su od Slovenije do Kosova.

danilo

pre 3 godine

Da vas Vojska nauci zivotu kao sto je Aleksic ucio glumi? Bio. Vojna policija u Pristinskom korpusu.Ranih devedesetih. Najbesmislenije provedena godina u zivotu. Medju psihopaatama koji te kinje i torturisu dan i noc.Ko fol to je skola zivota, to tako treba. Obican saadizam. Shuplja prica.

siki

pre 3 godine

@(Storno, 28. januar 2021 13:15)

Zašto je vojnik veći patriota od mene koji radim i plaćam porez da bi taj vojnik imao platu? I zašto on da ima privilegije u odnosu na mene?

Storno

pre 3 godine

Ne treba uvesti obavezno služenje vojnog roka! U vojsku treba da idu patriote koje država zbog toga treba dodatno da nagradi i privilegijama i finasijski i bude u pomoći njima i njihovim porodiciama u toku celog života od školovanja do zaposlenja. Oni koji ne žele da služe iako bi dezertirali ako se zarati, pobegli ili bojkotovali kada bi bila neka druga potreba ili opasnost. Zašto na njih trošiti vreme i novac?

Avaya

pre 3 godine

Хајде будући гуштери, спремите се да копате земунице или да вежбате равнотежу за спавање на гранама, јер су касарне распродате, тако да нема ни где да вас сместе. Ах да, и храну од куће јер неће имати ко да вас храни, осим ако није још остало СДО из тих лепих 60-тих. Имаћете теренску обуку од првог до последњег дана служења, надам се само да да имају још М77 или М93 униформи на неком складишту, да не буде и да носите своју одећу...

Bogoje Panajotović

pre 3 godine

U Vojsku Srbije je dosta ulozeno poslednjh godina tako da gradjani ne moraju da brinu za svoju bezbednost
(Bojana, 28. januar 2021 10:16)

Danas građani ginu po trotoarima i pešačkim prelazima. Gaze ih tatini i mamini sinovi besnim kolima i ne odgovaraju za to.

Ivan

pre 3 godine

Poticem iz oficirske porodice (ujak , otac, stricevi), brat mi je aktivno vojno lice...Moje sin nece sluziti vojsku, iz razloga tog sto sam video kako je moj otac prosao posle dva rata...Ova zemlja posle 90'ih nema vise nikakav integritet i ne bih voleo da moje dete gine za politacare.Pozdravljam ljude koji zele da budu u vojsci ali nista na silu

Aca

pre 3 godine

Što ne počnu da plaćaju služenje vojnog roka (ne simbolično kao nekada, nego kao prava ozbiljna plata), pa neka se prijavi ko hoće. Po završetku je pripadnik rezervnog sastava. Tako država može da bira tačno koliko joj treba i neće terati nikoga u vojsku na silu.

srna

pre 3 godine

Svaka drzava se zasniva na jakoj i stabilnoj vojsci! Vojska oslikava snagu jedne zemlje, zato je od velike vaznosti da se vojska modernizuje i da se ulaze u nju kako bismo ocuvali nacionalne interese kao i interese gradjana.

srna

pre 3 godine

Svaka drzava se zasniva na jakoj i stabilnoj vojsci! Vojska oslikava snagu jedne zemlje, zato je od velike vaznosti da se vojska modernizuje i da se ulaze u nju kako bismo ocuvali nacionalne interese kao i interese gradjana.

Mile Dodik

pre 3 godine

Šta misle ovi ma ini sinovi kako smo mi odbranili Srbe u Hrvatskoj, BiH, na Kosmetu i kako smo pobedili NATO sa onako slabom tehnikom. Zahvaljujući obaveznom služenju vojske je i došlo do veličanstvenih pobeda i obaranja "nevidljivog". Propusta u borbama je bilo, ali to je samo znak da je godinu dana malo da se privikne na vojni život. Možda dve ili tri godine su idealne i neće postojati država ili savez koji će moći pokoriti Srbiju. Da ne govorim kako iz vojske izlaze momci koji nauče život mnogo bolje nego iz najskupljih škola ili najelitnijih porodica. A novac za vojsku ne bi trebali žaliti jer kako kažu, kad' je grof bio cicija. Neće nijedan Srbin žaliti što će izdvajati koji dinar više ako svoga sina šalje na pravo mesto.

Ivan

pre 3 godine

Poticem iz oficirske porodice (ujak , otac, stricevi), brat mi je aktivno vojno lice...Moje sin nece sluziti vojsku, iz razloga tog sto sam video kako je moj otac prosao posle dva rata...Ova zemlja posle 90'ih nema vise nikakav integritet i ne bih voleo da moje dete gine za politacare.Pozdravljam ljude koji zele da budu u vojsci ali nista na silu

Bogoje Panajotović

pre 3 godine

U Vojsku Srbije je dosta ulozeno poslednjh godina tako da gradjani ne moraju da brinu za svoju bezbednost
(Bojana, 28. januar 2021 10:16)

Danas građani ginu po trotoarima i pešačkim prelazima. Gaze ih tatini i mamini sinovi besnim kolima i ne odgovaraju za to.

Storno

pre 3 godine

Ne treba uvesti obavezno služenje vojnog roka! U vojsku treba da idu patriote koje država zbog toga treba dodatno da nagradi i privilegijama i finasijski i bude u pomoći njima i njihovim porodiciama u toku celog života od školovanja do zaposlenja. Oni koji ne žele da služe iako bi dezertirali ako se zarati, pobegli ili bojkotovali kada bi bila neka druga potreba ili opasnost. Zašto na njih trošiti vreme i novac?

mungos

pre 3 godine

Vracati pod hitno! Ja sam sluzio 2006 god. Mogao sam i civilnu ali sam odbio. Samo mamini sinovi nisu sluzili vojsku. Treba da se uvede 6 meseci i da imamo uvek 10-15 hiljada ročnih vojnika. Spremni za odbranu zemlje kao i elementarnih nepogoda kao sto su poplave. Ja sam učestvovao kod Titela aprila 2006,cak nas je obišao tadašnji načelnik generalštaba Jokić i ministar Stanković. Tad smo još bili SCG.

slobo

pre 3 godine

Lično ja nisam služio. Ukinuli su. Ali sam mišljenja da je potrebno za današnju omladinu. Jaka i uspešna vojska je stub svake države. Ista ta vojska je uvek tu da služi i pomaže narodu Srbije uvek i u svakom trenutku

Avaya

pre 3 godine

Хајде будући гуштери, спремите се да копате земунице или да вежбате равнотежу за спавање на гранама, јер су касарне распродате, тако да нема ни где да вас сместе. Ах да, и храну од куће јер неће имати ко да вас храни, осим ако није још остало СДО из тих лепих 60-тих. Имаћете теренску обуку од првог до последњег дана служења, надам се само да да имају још М77 или М93 униформи на неком складишту, да не буде и да носите своју одећу...

danilo

pre 3 godine

Da vas Vojska nauci zivotu kao sto je Aleksic ucio glumi? Bio. Vojna policija u Pristinskom korpusu.Ranih devedesetih. Najbesmislenije provedena godina u zivotu. Medju psihopaatama koji te kinje i torturisu dan i noc.Ko fol to je skola zivota, to tako treba. Obican saadizam. Shuplja prica.

Aca

pre 3 godine

Što ne počnu da plaćaju služenje vojnog roka (ne simbolično kao nekada, nego kao prava ozbiljna plata), pa neka se prijavi ko hoće. Po završetku je pripadnik rezervnog sastava. Tako država može da bira tačno koliko joj treba i neće terati nikoga u vojsku na silu.

Deda .jo

pre 3 godine

Ne razumem one koji su protiv jake vojske. A što sa tenkovima, BOV-ima, samohodkama i drugom tehnikom. U posledne dve godine mnogo se toga obezbedilo. To se mora voziti, vežbati borbenu gotovost. Nije to za dede, nego za mlade.

Insajder

pre 3 godine

Koliko to kosta godisnje i gde bi se novac bolje iskoristio.
Obuka u JNA je pokazala da se radilo o nesposobnom kadru, izgubili su od Slovenije do Kosova.

siki

pre 3 godine

@(Storno, 28. januar 2021 13:15)

Zašto je vojnik veći patriota od mene koji radim i plaćam porez da bi taj vojnik imao platu? I zašto on da ima privilegije u odnosu na mene?

Чачак

pre 3 godine

Подржавам идеју увођења војног рока. Много је боље да омладина има радне навике и да се научи реду него да се туче по кафићима и стадионима. Такође, мислим да нису сви способни да буду војници па би требало увести обавезно служење војног рока и надокнаду за ослобађање од војске. Ко не жели или не може, нека уплати просечну плату са доприносима и јавиће се доста добровољаца да га замене. Војни рок би требао бити шест месеци, рачунао бих као бенефицирани радни стаж, време проведено у војсци. Такође, увео бих олакшице за посао у јавним и државним фирмама за особе са ослуженим војним роком, олакшице за лечење итд. Да би све функционисало како треба морају се усвојити казнене мере за особе које покушају да избегну служење или плаћање војног рока. Ту спадају гаранције за издавање пасоша, које потписује родитељ или старатељ ако малолетно лице тражи пасош пред пунолетство и друге.

Barbara

pre 3 godine

Ostavite mlade,školovane sposobne ljude koji su uveliko započeli svoje profesionalne živote a neki zasnovali i porodice da slobodno i na miru napreduju a ne da napuštaju zemlju. Ko želi da ide u vojsku može samo profesionalno sve drugo je izgubljeno vreme , život i poslovne prilike.

Maja

pre 3 godine

Zivim u inostranstvu i moja maloletna deca imaju dvojno drzavljanstvo. Ako Srbija uvede obavezno sluzenje vojnog roka, momentalno cu se odreci srpskog drzavljanstva svoje dece.

Aca

pre 3 godine

Podezavam uvodjenje obaveznog vojnog roka ali bih to organizovao tako da se sluzi u svome mestu Ili najdalje 30km od svog mesta jer bi onda mozda bilo moguce biti u kasarni prepodne a popodne kod kuce cime bi se napravila usteda u troskovima

kladzom do bola

pre 3 godine

Dok necija deca ratovala , necija otvarala Bambilend u Pozarevcu .To ja ne mogu da zaboravim . Protiv sam vojske a ko hoce moze i sad dobrovoljno , sta je tu sporno ?

Vanjica

pre 3 godine

Ima svoje prednosti i mane, slažem se. Ali, smatram da ima više dobrih stvari uvodjenjem vojnog roka, nego loših. Potrebna nam je vojska koja će biti tu za svoj narod kad za to bude potrebe. Niko nije spominjao rat i gubitak nečije dece, to je samo par meseci vežbi, discipline i kolegijalnosti. Opustite se.

pera

pre 3 godine

Ma sada vojske treba najvise... kada se vode sajber i bioloski ratovi mi cemo da pucamo iz haubice. Bolje da se fokusiramo na Balkansku uniju, ekonomska saradnja SRB, BiH, CG, tzv. Kosova, Albanije i S. Makedonije. EU nas nece jos dugo a snage za borbu sa susedima nemamo. Batalite vi vojsku, necemo mi protiv nikoga vise ratovati na konvencionalan nacin. Ako cemo pravo i sada se nalazimo u sred "ratne krize"

bole

pre 3 godine

Mislite otvorićete javnu raspravu o odlasku dece iz zemlje? Ne donosite ovu odluku, samo će predstavljati kap koja preliva čašu za one koji su na ivici da postanu deo, kako bi naša premijerka rekla, cirkulacije mozgova

Nišlija

pre 3 godine

Apsolutno protiv. Otac sam sina jedinca i zbog pogibije gardista nikako ne mogu da budem za vraćanje vojnog roka. Nikako. Imaju dobrovoljno služenje pa nek šalju svoju decu.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Ne treba nam komandovanje i pokazivanje sile od vojske nad gradjanstvom.

Oni treba da budu sastavljeni samo od profesionalaca koji ce na najpravilniji nacin koristiti oruzje i orudje a ne da ih unistavaju onako kako to obivna/gradjanska vojska zna tj neznajuci moze da upropasti.

I potrosicemo pare i na struju, vodu, uniforme, grejanje, ... i milion drugih sitnica koje nisu produktivne nego opterecenje na proizodjace koji se bave realnom privredom i izvozom.

I poslednje koliko god, danas je mladom coveku tesko da uopste zaradi pare za stan nor u Beogradu , Novom Sadu samo zato sto su cene otisle u nebesa, pa jos im uzmi godinu dana kada su najjaci da idu u voojsku umesto da zarade za stan i formiraju porodicu.

Toza

pre 3 godine

Imate odličan odaziv za dobrovoljno služenje. Ko hoće, neka služi, ostale ostavite na miru. Moja deca sigurno neće da idu u tu vojsku, ionako će dpobiti državljanstvo jedne susedne nam države. I da, jeste li pronašli ubice gardista?

znalac

pre 3 godine

Neki kazu da vojsku treba uvesti da bi se popunila rezerva. Gluposti! Cak i da se vojska ponovo uvede, mnogi ce ionako sluziti civilno, a civilni rezervista je ... ne bih da komentarisem. A i oni koji sluze pravu vojsku i na ciju obuku bacite silne pare, taman kada ih napravite vojnicima i upisete u rezervu, oni ce nakon odsluzene vojske uzeti pasos i otici iz zemlje. Ko ode iz zemlje automatski se ispisuje iz rezerve, ne dobija pozive na vezbe, nema ratni raspored i u slucaju rata nema nikakvu obavezu. Bacate pare koje mozete da utrosite na povecanje plata sadasnjih profesionalnih vojnika. Promasena tema!

da se ne lazemo

pre 3 godine

Meni je bilo super u vojsci. Pasos sam pre vojske jedva dobio, morao sam da cekam da prodje vojska da bih mogao da promenim posao, ostao sam bez para pa su opet morali da me finansiraju roditelji. Kostalo me je 9 meseci zivota, oko 6000 evra para (pricamo o 2002, kada je to bilo mnogo vise nego sada). Za sve to vreme sam ispalio oko 30 metaka. Ako neko misli da je to bila neka smislena obuka, grdno se vara. Za ozbiljnu vojsku trebaju ozbiljne pare, mi to nemamo, sve je ovo igrarija.

VladiMir

pre 3 godine

Imam dva sina. Neće ih niko slati u izgubljene i prodajne ratove. Neka šalju svoju decu, moju neće. Ako dodje do toga iseljavanje momentalno. Mogu da dozvolim da se neko igra sa mojim životom ali ne mogu dozvoliti da se igraju životima moje dece. Zbog sebe nisam otišao ali zbog njih hoću i moram.

Mihajlo

pre 3 godine

Oni koji imaju decu koja stasaju za vojsku i oni koji su vec stasali za vojsku imaju pravo da se pitaju. Ostali, ne. Niko nema pravo da salje moju decu u vojsku, niti ce ici. I da, da ponovim pitanje od ranije; " I da, jeste li pronašli ubice gardista?".

Gvozden

pre 3 godine

Uvesti 3 godine vojni rok ,ali da i za žene bude obavezno sluzenje kao u Izraelu bicemo sila,samo hrabro junaci.Spremte se spremte junaci.

sima strahota

pre 3 godine

Kad mi je posle faksa doslo vreme za vojsku, prijavio se za SRO, bilo odugivlacenje neko do decembra, onda me nisu nisu ni zvali - i Sutanovac je u januaru suspendovao sluzenje. Sada zivim u inozemstvu, posao, obaveze, i ne bih imao vremena za tako nesto. Placao sam iz svog dzepa obuku za koriscenje vatrenig oruzja. Iz ove perspektive, zao mi je sto nisam prosao tu skolu kad sam imao vremena u zivotu, mada priznajem da mi tada uopste nije bilo zao.

lord

pre 3 godine

100 miliona eura godišnje je dovoljno da običnom vojniku povećate plate za 35%, pa će biti manje problema za privlačenje kadra. Više se angazovati u mjestima sa visokom nezaposlenoscu i selima gde je ogromna nezaposlena muška populacija ispod 25 godina. Što je najgore oni bi da uvode vojni rok za celu drzavu jer im fali nekih 7-8 hiljada vojnika.

Vlada

pre 3 godine

Odlicno. Potvrdicete glasove koje vec imate kod penzionera, ali cete izgubiti silne glasove kod roditelja i mladje populacije. Samo napred, pa da i vi i vase ideje budu proslost. Bice na kraju da ste se malo preparucnali...

pamet u glavu

pre 3 godine

Vojska da,ali inzenjerijska armija,zato sto smo zatrpani u divljim deponijama i zatrpanim kanalima i slicno,oba pola, opcija ko hoce u svom mestu i uvesti beneficije za one koji se odazovu.

Joca

pre 3 godine

+1 za vojni rok, ali ne preko 6 meseci.
nikad se ne zna kada ce nemci ponovo da polude.
(Kapetan Mo, 28. januar 2021 15:48)

Pa šta ćemo kad polude Nemci, mi svoju bedu da im poturamo pred bajonete da ih satiru, malo nam je bilo što je u I svetskom ratu poginulo skoro pola radno sposobnih muškaraca, a u drugom barem još 20%???

Darinka

pre 2 godine

Samo profesionalna plaćena vojska, i dobrovoljci. Obavezno nipošto. Ne pripremanje tudju decu za jedan bože. Nagledao sam se mladića kako ih ko jaganjce tovare u kamione i šalju na put bez povratka. Oplakala mnoge mlade sa košara i drugih bojišta. NE NIKAKO obavezno tu nisu momci ravnopravni.

Ivan

pre 3 godine

Poticem iz oficirske porodice (ujak , otac, stricevi), brat mi je aktivno vojno lice...Moje sin nece sluziti vojsku, iz razloga tog sto sam video kako je moj otac prosao posle dva rata...Ova zemlja posle 90'ih nema vise nikakav integritet i ne bih voleo da moje dete gine za politacare.Pozdravljam ljude koji zele da budu u vojsci ali nista na silu

Bogoje Panajotović

pre 3 godine

U Vojsku Srbije je dosta ulozeno poslednjh godina tako da gradjani ne moraju da brinu za svoju bezbednost
(Bojana, 28. januar 2021 10:16)

Danas građani ginu po trotoarima i pešačkim prelazima. Gaze ih tatini i mamini sinovi besnim kolima i ne odgovaraju za to.

kladzom do bola

pre 3 godine

Dok necija deca ratovala , necija otvarala Bambilend u Pozarevcu .To ja ne mogu da zaboravim . Protiv sam vojske a ko hoce moze i sad dobrovoljno , sta je tu sporno ?

lord

pre 3 godine

100 miliona eura godišnje je dovoljno da običnom vojniku povećate plate za 35%, pa će biti manje problema za privlačenje kadra. Više se angazovati u mjestima sa visokom nezaposlenoscu i selima gde je ogromna nezaposlena muška populacija ispod 25 godina. Što je najgore oni bi da uvode vojni rok za celu drzavu jer im fali nekih 7-8 hiljada vojnika.

Avaya

pre 3 godine

Хајде будући гуштери, спремите се да копате земунице или да вежбате равнотежу за спавање на гранама, јер су касарне распродате, тако да нема ни где да вас сместе. Ах да, и храну од куће јер неће имати ко да вас храни, осим ако није још остало СДО из тих лепих 60-тих. Имаћете теренску обуку од првог до последњег дана служења, надам се само да да имају још М77 или М93 униформи на неком складишту, да не буде и да носите своју одећу...

Toza

pre 3 godine

Imate odličan odaziv za dobrovoljno služenje. Ko hoće, neka služi, ostale ostavite na miru. Moja deca sigurno neće da idu u tu vojsku, ionako će dpobiti državljanstvo jedne susedne nam države. I da, jeste li pronašli ubice gardista?

Aca

pre 3 godine

Što ne počnu da plaćaju služenje vojnog roka (ne simbolično kao nekada, nego kao prava ozbiljna plata), pa neka se prijavi ko hoće. Po završetku je pripadnik rezervnog sastava. Tako država može da bira tačno koliko joj treba i neće terati nikoga u vojsku na silu.

danilo

pre 3 godine

Da vas Vojska nauci zivotu kao sto je Aleksic ucio glumi? Bio. Vojna policija u Pristinskom korpusu.Ranih devedesetih. Najbesmislenije provedena godina u zivotu. Medju psihopaatama koji te kinje i torturisu dan i noc.Ko fol to je skola zivota, to tako treba. Obican saadizam. Shuplja prica.

Barbara

pre 3 godine

Ostavite mlade,školovane sposobne ljude koji su uveliko započeli svoje profesionalne živote a neki zasnovali i porodice da slobodno i na miru napreduju a ne da napuštaju zemlju. Ko želi da ide u vojsku može samo profesionalno sve drugo je izgubljeno vreme , život i poslovne prilike.

Mihajlo

pre 3 godine

Oni koji imaju decu koja stasaju za vojsku i oni koji su vec stasali za vojsku imaju pravo da se pitaju. Ostali, ne. Niko nema pravo da salje moju decu u vojsku, niti ce ici. I da, da ponovim pitanje od ranije; " I da, jeste li pronašli ubice gardista?".

VladiMir

pre 3 godine

Imam dva sina. Neće ih niko slati u izgubljene i prodajne ratove. Neka šalju svoju decu, moju neće. Ako dodje do toga iseljavanje momentalno. Mogu da dozvolim da se neko igra sa mojim životom ali ne mogu dozvoliti da se igraju životima moje dece. Zbog sebe nisam otišao ali zbog njih hoću i moram.

sima strahota

pre 3 godine

Kad mi je posle faksa doslo vreme za vojsku, prijavio se za SRO, bilo odugivlacenje neko do decembra, onda me nisu nisu ni zvali - i Sutanovac je u januaru suspendovao sluzenje. Sada zivim u inozemstvu, posao, obaveze, i ne bih imao vremena za tako nesto. Placao sam iz svog dzepa obuku za koriscenje vatrenig oruzja. Iz ove perspektive, zao mi je sto nisam prosao tu skolu kad sam imao vremena u zivotu, mada priznajem da mi tada uopste nije bilo zao.

srna

pre 3 godine

Svaka drzava se zasniva na jakoj i stabilnoj vojsci! Vojska oslikava snagu jedne zemlje, zato je od velike vaznosti da se vojska modernizuje i da se ulaze u nju kako bismo ocuvali nacionalne interese kao i interese gradjana.

Maja

pre 3 godine

Zivim u inostranstvu i moja maloletna deca imaju dvojno drzavljanstvo. Ako Srbija uvede obavezno sluzenje vojnog roka, momentalno cu se odreci srpskog drzavljanstva svoje dece.

Gvozden

pre 3 godine

Uvesti 3 godine vojni rok ,ali da i za žene bude obavezno sluzenje kao u Izraelu bicemo sila,samo hrabro junaci.Spremte se spremte junaci.

znalac

pre 3 godine

Neki kazu da vojsku treba uvesti da bi se popunila rezerva. Gluposti! Cak i da se vojska ponovo uvede, mnogi ce ionako sluziti civilno, a civilni rezervista je ... ne bih da komentarisem. A i oni koji sluze pravu vojsku i na ciju obuku bacite silne pare, taman kada ih napravite vojnicima i upisete u rezervu, oni ce nakon odsluzene vojske uzeti pasos i otici iz zemlje. Ko ode iz zemlje automatski se ispisuje iz rezerve, ne dobija pozive na vezbe, nema ratni raspored i u slucaju rata nema nikakvu obavezu. Bacate pare koje mozete da utrosite na povecanje plata sadasnjih profesionalnih vojnika. Promasena tema!

pera

pre 3 godine

Ma sada vojske treba najvise... kada se vode sajber i bioloski ratovi mi cemo da pucamo iz haubice. Bolje da se fokusiramo na Balkansku uniju, ekonomska saradnja SRB, BiH, CG, tzv. Kosova, Albanije i S. Makedonije. EU nas nece jos dugo a snage za borbu sa susedima nemamo. Batalite vi vojsku, necemo mi protiv nikoga vise ratovati na konvencionalan nacin. Ako cemo pravo i sada se nalazimo u sred "ratne krize"

siki

pre 3 godine

@(Storno, 28. januar 2021 13:15)

Zašto je vojnik veći patriota od mene koji radim i plaćam porez da bi taj vojnik imao platu? I zašto on da ima privilegije u odnosu na mene?

Insajder

pre 3 godine

Koliko to kosta godisnje i gde bi se novac bolje iskoristio.
Obuka u JNA je pokazala da se radilo o nesposobnom kadru, izgubili su od Slovenije do Kosova.

bole

pre 3 godine

Mislite otvorićete javnu raspravu o odlasku dece iz zemlje? Ne donosite ovu odluku, samo će predstavljati kap koja preliva čašu za one koji su na ivici da postanu deo, kako bi naša premijerka rekla, cirkulacije mozgova

Nišlija

pre 3 godine

Apsolutno protiv. Otac sam sina jedinca i zbog pogibije gardista nikako ne mogu da budem za vraćanje vojnog roka. Nikako. Imaju dobrovoljno služenje pa nek šalju svoju decu.

Joca

pre 3 godine

+1 za vojni rok, ali ne preko 6 meseci.
nikad se ne zna kada ce nemci ponovo da polude.
(Kapetan Mo, 28. januar 2021 15:48)

Pa šta ćemo kad polude Nemci, mi svoju bedu da im poturamo pred bajonete da ih satiru, malo nam je bilo što je u I svetskom ratu poginulo skoro pola radno sposobnih muškaraca, a u drugom barem još 20%???

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Ne treba nam komandovanje i pokazivanje sile od vojske nad gradjanstvom.

Oni treba da budu sastavljeni samo od profesionalaca koji ce na najpravilniji nacin koristiti oruzje i orudje a ne da ih unistavaju onako kako to obivna/gradjanska vojska zna tj neznajuci moze da upropasti.

I potrosicemo pare i na struju, vodu, uniforme, grejanje, ... i milion drugih sitnica koje nisu produktivne nego opterecenje na proizodjace koji se bave realnom privredom i izvozom.

I poslednje koliko god, danas je mladom coveku tesko da uopste zaradi pare za stan nor u Beogradu , Novom Sadu samo zato sto su cene otisle u nebesa, pa jos im uzmi godinu dana kada su najjaci da idu u voojsku umesto da zarade za stan i formiraju porodicu.

mungos

pre 3 godine

Vracati pod hitno! Ja sam sluzio 2006 god. Mogao sam i civilnu ali sam odbio. Samo mamini sinovi nisu sluzili vojsku. Treba da se uvede 6 meseci i da imamo uvek 10-15 hiljada ročnih vojnika. Spremni za odbranu zemlje kao i elementarnih nepogoda kao sto su poplave. Ja sam učestvovao kod Titela aprila 2006,cak nas je obišao tadašnji načelnik generalštaba Jokić i ministar Stanković. Tad smo još bili SCG.

da se ne lazemo

pre 3 godine

Meni je bilo super u vojsci. Pasos sam pre vojske jedva dobio, morao sam da cekam da prodje vojska da bih mogao da promenim posao, ostao sam bez para pa su opet morali da me finansiraju roditelji. Kostalo me je 9 meseci zivota, oko 6000 evra para (pricamo o 2002, kada je to bilo mnogo vise nego sada). Za sve to vreme sam ispalio oko 30 metaka. Ako neko misli da je to bila neka smislena obuka, grdno se vara. Za ozbiljnu vojsku trebaju ozbiljne pare, mi to nemamo, sve je ovo igrarija.

Vlada

pre 3 godine

Odlicno. Potvrdicete glasove koje vec imate kod penzionera, ali cete izgubiti silne glasove kod roditelja i mladje populacije. Samo napred, pa da i vi i vase ideje budu proslost. Bice na kraju da ste se malo preparucnali...

pamet u glavu

pre 3 godine

Vojska da,ali inzenjerijska armija,zato sto smo zatrpani u divljim deponijama i zatrpanim kanalima i slicno,oba pola, opcija ko hoce u svom mestu i uvesti beneficije za one koji se odazovu.

Mile Dodik

pre 3 godine

Šta misle ovi ma ini sinovi kako smo mi odbranili Srbe u Hrvatskoj, BiH, na Kosmetu i kako smo pobedili NATO sa onako slabom tehnikom. Zahvaljujući obaveznom služenju vojske je i došlo do veličanstvenih pobeda i obaranja "nevidljivog". Propusta u borbama je bilo, ali to je samo znak da je godinu dana malo da se privikne na vojni život. Možda dve ili tri godine su idealne i neće postojati država ili savez koji će moći pokoriti Srbiju. Da ne govorim kako iz vojske izlaze momci koji nauče život mnogo bolje nego iz najskupljih škola ili najelitnijih porodica. A novac za vojsku ne bi trebali žaliti jer kako kažu, kad' je grof bio cicija. Neće nijedan Srbin žaliti što će izdvajati koji dinar više ako svoga sina šalje na pravo mesto.

Чачак

pre 3 godine

Подржавам идеју увођења војног рока. Много је боље да омладина има радне навике и да се научи реду него да се туче по кафићима и стадионима. Такође, мислим да нису сви способни да буду војници па би требало увести обавезно служење војног рока и надокнаду за ослобађање од војске. Ко не жели или не може, нека уплати просечну плату са доприносима и јавиће се доста добровољаца да га замене. Војни рок би требао бити шест месеци, рачунао бих као бенефицирани радни стаж, време проведено у војсци. Такође, увео бих олакшице за посао у јавним и државним фирмама за особе са ослуженим војним роком, олакшице за лечење итд. Да би све функционисало како треба морају се усвојити казнене мере за особе које покушају да избегну служење или плаћање војног рока. Ту спадају гаранције за издавање пасоша, које потписује родитељ или старатељ ако малолетно лице тражи пасош пред пунолетство и друге.

Deda .jo

pre 3 godine

Ne razumem one koji su protiv jake vojske. A što sa tenkovima, BOV-ima, samohodkama i drugom tehnikom. U posledne dve godine mnogo se toga obezbedilo. To se mora voziti, vežbati borbenu gotovost. Nije to za dede, nego za mlade.

Storno

pre 3 godine

Ne treba uvesti obavezno služenje vojnog roka! U vojsku treba da idu patriote koje država zbog toga treba dodatno da nagradi i privilegijama i finasijski i bude u pomoći njima i njihovim porodiciama u toku celog života od školovanja do zaposlenja. Oni koji ne žele da služe iako bi dezertirali ako se zarati, pobegli ili bojkotovali kada bi bila neka druga potreba ili opasnost. Zašto na njih trošiti vreme i novac?

Aca

pre 3 godine

Podezavam uvodjenje obaveznog vojnog roka ali bih to organizovao tako da se sluzi u svome mestu Ili najdalje 30km od svog mesta jer bi onda mozda bilo moguce biti u kasarni prepodne a popodne kod kuce cime bi se napravila usteda u troskovima

Vanjica

pre 3 godine

Ima svoje prednosti i mane, slažem se. Ali, smatram da ima više dobrih stvari uvodjenjem vojnog roka, nego loših. Potrebna nam je vojska koja će biti tu za svoj narod kad za to bude potrebe. Niko nije spominjao rat i gubitak nečije dece, to je samo par meseci vežbi, discipline i kolegijalnosti. Opustite se.

slobo

pre 3 godine

Lično ja nisam služio. Ukinuli su. Ali sam mišljenja da je potrebno za današnju omladinu. Jaka i uspešna vojska je stub svake države. Ista ta vojska je uvek tu da služi i pomaže narodu Srbije uvek i u svakom trenutku

Darinka

pre 2 godine

Samo profesionalna plaćena vojska, i dobrovoljci. Obavezno nipošto. Ne pripremanje tudju decu za jedan bože. Nagledao sam se mladića kako ih ko jaganjce tovare u kamione i šalju na put bez povratka. Oplakala mnoge mlade sa košara i drugih bojišta. NE NIKAKO obavezno tu nisu momci ravnopravni.