Sreda, 09.11.2005.

10:37

EU i NATO paze na Kosovo

B92 saznaje da je održan neformalni sastanak EU i NATO oko koordinisanja aktivnosti vezanih za pregovore o statusu Kosova.

Izvor: B92

EU i NATO paze na Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

J.Pavlovic

pre 18 godina

Svi su sve znali odavno, samo sto se poljuljala potreba postojanja NATO-a pa su se i stvari resavale odgovarajucim merama i nacinima koji su onemogucili dalje "ljuljanje." Da li mi to svi imamo kratku pamet, ili je covek postao od ameba?

Miodrag

pre 18 godina

Mozda negde postoji neki dokumenat koji potvdjuje da je "nas veliki drug Tito" prodao taj deo Srbije jos 1940-tih godina. Sada je doslo vreme da se to samo potvrdi. Kosovo je na zalost izgubljeno do daljeg.... i ostavlja se prostor za novi sukob u buducnosti, kada to bude zatrebalo nekoj tada vodecoj sili. Trebalo bi neko od vodecih srpskih politicara to da saopsti gradjanima Srbije!

FUTOG

pre 18 godina

Rusija je velika sila pa je zato kukavicki pobebegla sa Kosova ostavljajuci neplacen racun za struju.
Posto Rusi malo stvari rade slucajno vrlo lako mozemo zakljuciti da su sa Kosova pobegli sa namerom da se nikad vise ne vrate. Jedini problem ostaju radikalni komunisti koje nisu poveli sa sobom tako da ovi i dalje ovde laju o savezima sa Belorusijom, Indijom i Kinom kao i svetskim zaverama koje su generisane sa namerom da se unisti jedina radikalno-komunisticka tvorevina u njenim istorijskim granicama na liniji Kavlobag - Vivovitica...

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Kao sto konacno sada i Srbija zna Kosova ce nakon pregovora o buducem konacnom statusu za pocetak dobiti Uslovnu nezavisnost.To je bar za sada cist stav i poruka nadleznih institucija MZ, kao i SB UN.Ne bi trebali biti previse iznenadjeni na toj odluci jer je Kosova jos od 1999 god. potpuno samostalna od drzave Srbije .Gradili smo nezavisnu drzavu pred Vasim ocima,i niste bili u stanju da politicki, pravno,ili medjunarodnom diplomacijom uticite i zaustavite taj proces.Vandalizmom i rusenjem svakog verskog objekta nije uopste opravdano.Ali pokusati izaci u javnost sa nekim statistikama nije solidno resenje.Treba se svatiti da smo Mi pripadnici Albanske nacionalnosti na Kosova bili pod robstvom Srbije vise od 80 dugih godina,a ne Srbija pod robstvom Kosova.Kakve uspomene pod tom robstvom Mi Albanci imamo dobro znamo i pamtimo.Komperacije u brojevima samo udubljavaju mrznju izmedju nacija.Zar nam nije bilo dosta dogadjaja posljednih ratova,i koliko je potpuno nevinih lica izgubilo zivot.Okrenimo se danasnjim prilikama i mirno prihvatamo svaku odluku tih nadleznih institucija kada vreme dodje.

pera peric

pre 18 godina

Moli bih Nato i EU da to sa Kosovom urade sto brze. Dosta mi je mrcvarenja. Jos sedemdesetih godina kad su na stadionu u navijaci masovno skandirali EHO( Enver Hodza), a ne Tito, a bio je ziv, bilo mi je jasno da ce tamo Srbi nastradati.1981 opet su vikali EHO. Tita nije bilo ali Srbija je tada nasela na Fadilj Hodzinu interpretaciju da je to kontrarevolucija, pa je i Sloba upotrebljavao taj izraz. Ispadose Albanci sampioni u demokratiji. I posle su bili sampioni kad su se digli na oruzje. Uvek su bili hvaljeni i slavljeni ko zrtve ,a mi ko dzalati.Mnogo pre 1999 i rata.
Zavrsite vec jednom sa time, Ne budite licemerni pa da ispadne da se Srbija odrekla Kosova sama od sebe. Lepo ga otcepite i priznajte nezavisnu drzavu i gotovo. Bice mi konacno lakse.

paja

pre 18 godina

Kapacitete velike sile videsmo. Ali takođe videsmo i rezultate upotrebe sile te «velike sile». Jedino što može da se zaključi je da upotreba sile nije rešenje već problem.
U situaciji kada se međunarodni odnosi menjaju od monopolarnog sveta sa jednom svetskom silom (SAD) ka svetu u kome postoji više sila (SAD, Rusija, Kina, Indija, itd.) nije uputno za jednu veliku silu da mnogo preti jer je pokazala svoju (ne)moć na brdovitom Balkanu (ako je moć ovo što se demonstrira na Kosovu da je situacija gora nego pod Miloševićem?!!).
Amerikanci gledaju samo svoje interese i tu su ih svi pročitali, čak i njihovi prijatelji iz EU.
Problem je u zagrljaju kroz razna partnerstva i saveze (NATO, ...) iz koga EU ne može preko noći da se iskobelja.
Poučno je da je Rusija otvorila svoju kancelraiju u Prištini. Rusi malo toga rade slučajno i verovatno su procenili da je trenutak da zauzmu pozicije. Nervoza u SAD raste jer im se planovi ne ostvaruju planiranim tempom (ne samo na Kosovu).
To što Rusija kaže da neće da se zamera partnerima na Zapadu apsolutno nije tačno. Ovakve izjave se daju kao priprema velike kavge – ne bilo kada nego kada njima bude odgovaralo. Ukoliko se stratezi SAD (i EU) zalete pa pogrešno procene da Rusija neće da demonstrira moć onda grdno greše jer će to biti ta situacija kada Rusija na velika vrata demonstrira svoju revitalizaciju i kraj tranzicije (očigledno će se tranzicija u Rusiji završiti u toku 2006. najkasnije početkom 2007 a ne prema nekim procenama oko 2010.). Završetak tranzicije u Rusiji će istovremeno značiti potrebu da se svi atributi velike sile stave u funkciju. Normalno to se javno ne kaže ali se suparnici navedu da zauzmu pozu koja je pogodna za demonstraciju moći bez većih troškova.
Takođe Ruski kapital pristiže u Srbiju jer je preuzimanje ključni privrednih sektora snažna poluga za sledeću fazu koja je izgledna a to je predlog da Srbija (i eventualno Crna Gora) potpuno uđu u interesnu sferu Rusije (što nije nemoguće ako se pregovori sa EU ne završe povoljno). Da budem precizan već su vođeni neformalni razgovori o podizanju nivoa i kvaliteta saradnje sa Rusijom. Takođe bi Rusiji bilo zgodno da Zapadu (EU i SAD) demonstrira moć time što bi jednu zemlju koja je bila tik za ulazak u njihovu interesnu sferu preotela u zadnjem momentu (mnogi u Srbiji neće imati ništa protiv). Ova demonstracija moći ne mora da bude ni preterano skupa: 300 do 500 miliona EURa godišnje, značajne investicije, energetika i neuslovljavanje (čitaj neucenjivanje).
Možemo očekivati istorijsko NE SAD i EU jer infrastruktura za to postoji (najavljena stvarna podrška Rusije jer joj je to jeftin i efikasan način demonstracije moći i povratka svetske sile). Sve ovo je vrlo verovatno u drugoj polovini 2006.

Dragomir

pre 18 godina

Gospodin Holbruk je poznati Muslimanski lobista. Znaci covek je placen da prica i radi to sto prica i radi. Ne valja samo sto Ameri rade sve da ostave seme novog rata na Balkanu a ono je u Bosni i na Kosovu duboko zasadjeno. Dakle o nekom dugorocnom miru na Balkanu moze da se samo sanja.

brax

pre 18 godina

Niko iz ex-yu nije htjeo sa srbijom i niko nece jos dugo, politika koja srbija vodila tokom rata i posle rata nije nista osim mrznje,prema tome oni koj hoce sa srbijom a vjerujem da ni crna gora nece to se vidi ,trebaju da cekaju dugo dok se ta zemlja malo demokratizuje,mozda mi necemo ni bit do tada zivi.znaci skoro demokratizacije srbije ne vidim.

Bojan

pre 18 godina

Podela Kosova bi kao sto neko gore rece bio jedini pravi kompromis. Naravno pri tome bi i Republika Srpska trebala da dobije nezavisnost. To bi bio kompromis. Medjutim posto tzv. Medjunarodna zajednica ne zeli kompromis, nego se od pocetka ponasa diktatorski, nece Srbi dobiti ama bas nista, ako ne ispadne jos da se mora placati ratna odsteta Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, a mozda i Otomanskoj imperiji, Bugarima, Madjarima i Nemcima itd. Dakle, pregovori su u svakom slucaju uzaludni, i predlozio bih da se ne gubi vreme i novac na sastancenje, nego jednostavno sesti kuci i sacekati da nam kaze gospoda iz medjunarodne zajednice sta je odluceno.

Realni

pre 18 godina

Srbija ne smije zapostaviti opciju podjele u slucaju nezavisnosti Kosova. Tih '5 nacela' je vrlo vjesto sroceno kako bi se suzio manevarski prostor Srbije a ne kao nekakav principjelan stav medjunarodne zajednice. I ako cemo iskreno - podjela je jedini moguc kompromis. A upravo zato ga USA nece jer kao sto i vrapci vec znaju - regionalne krize im odgovaraju.

Komunista

pre 18 godina

Jok, nego ce NATO i EU da pitaju Kostunicu, Rugovu i slicne likove kakav ce biti status Kosova... Dok se sirotinja medjusobno grize i mrzi, kapitalisti i njihovi podrepci zadovoljno trljaju ruke i broje novac...

bt

pre 18 godina

Tragedija je da danas postoji takva sila iza koje stoji covek (Berns) koji moze javno da preti silom i da mu niko nista ne kaze. Ko je NATO i ko su SAD da nekome prete, da li su ih za to ovlastile UN?

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Terati narode da žive zajedno je grozno. Albanci su u proteklih 50 godina što pokupovali što na silu oteli srpsku zemlju na Kosovu, spalili više od 150 crkava i manastira i svakog preostalog Srbina na Kosovu tretiraju kao neprijatelja. Za ove činjenice nikada ni na koji način nisu bili kažnjeni. Zbog toga Albanci ne mogu da izgrade nešto što se zove fleksibilnost. Bez fleksibilnosti nema kompromisa. Zato Zapad ili će kazniti Albance na način na koji Zapad kažnjava ili nek ih nagradi snom koji Albanci sanjaju - Velikom Albanijom. Oni jednostavno ne žele da žive u Srbiji. A Srbija, pak, koja je 80 godina vladala Kosovom bavila se internacionalnom radničkom borbom i nesvrstanošću (teškim svetskim pitanjima) umesto da čuva svoju zemlju, narod i Crkvu na Kosovu; teško da zaslužuje da joj iko poveri da ponovo vlada zemljom koja je nekad bila neosporno njena.

Tanja

pre 18 godina

Gospodo, mi ne zelimo carstvo kao u vreme cara Dusana, da ceo Balkan bude nas, to nikako, ali Kosovo je za nas Srbe ipak nesto posebno vazno.

Tanja

pre 18 godina

Gospodo, mi ne zelimo carstvo kao u vreme cara Dusana, da ceo Balkan bude nas, to nikako, ali Kosovo je za nas Srbe ipak nesto posebno vazno.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Terati narode da žive zajedno je grozno. Albanci su u proteklih 50 godina što pokupovali što na silu oteli srpsku zemlju na Kosovu, spalili više od 150 crkava i manastira i svakog preostalog Srbina na Kosovu tretiraju kao neprijatelja. Za ove činjenice nikada ni na koji način nisu bili kažnjeni. Zbog toga Albanci ne mogu da izgrade nešto što se zove fleksibilnost. Bez fleksibilnosti nema kompromisa. Zato Zapad ili će kazniti Albance na način na koji Zapad kažnjava ili nek ih nagradi snom koji Albanci sanjaju - Velikom Albanijom. Oni jednostavno ne žele da žive u Srbiji. A Srbija, pak, koja je 80 godina vladala Kosovom bavila se internacionalnom radničkom borbom i nesvrstanošću (teškim svetskim pitanjima) umesto da čuva svoju zemlju, narod i Crkvu na Kosovu; teško da zaslužuje da joj iko poveri da ponovo vlada zemljom koja je nekad bila neosporno njena.

bt

pre 18 godina

Tragedija je da danas postoji takva sila iza koje stoji covek (Berns) koji moze javno da preti silom i da mu niko nista ne kaze. Ko je NATO i ko su SAD da nekome prete, da li su ih za to ovlastile UN?

Realni

pre 18 godina

Srbija ne smije zapostaviti opciju podjele u slucaju nezavisnosti Kosova. Tih '5 nacela' je vrlo vjesto sroceno kako bi se suzio manevarski prostor Srbije a ne kao nekakav principjelan stav medjunarodne zajednice. I ako cemo iskreno - podjela je jedini moguc kompromis. A upravo zato ga USA nece jer kao sto i vrapci vec znaju - regionalne krize im odgovaraju.

Komunista

pre 18 godina

Jok, nego ce NATO i EU da pitaju Kostunicu, Rugovu i slicne likove kakav ce biti status Kosova... Dok se sirotinja medjusobno grize i mrzi, kapitalisti i njihovi podrepci zadovoljno trljaju ruke i broje novac...

Bojan

pre 18 godina

Podela Kosova bi kao sto neko gore rece bio jedini pravi kompromis. Naravno pri tome bi i Republika Srpska trebala da dobije nezavisnost. To bi bio kompromis. Medjutim posto tzv. Medjunarodna zajednica ne zeli kompromis, nego se od pocetka ponasa diktatorski, nece Srbi dobiti ama bas nista, ako ne ispadne jos da se mora placati ratna odsteta Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, a mozda i Otomanskoj imperiji, Bugarima, Madjarima i Nemcima itd. Dakle, pregovori su u svakom slucaju uzaludni, i predlozio bih da se ne gubi vreme i novac na sastancenje, nego jednostavno sesti kuci i sacekati da nam kaze gospoda iz medjunarodne zajednice sta je odluceno.

Dragomir

pre 18 godina

Gospodin Holbruk je poznati Muslimanski lobista. Znaci covek je placen da prica i radi to sto prica i radi. Ne valja samo sto Ameri rade sve da ostave seme novog rata na Balkanu a ono je u Bosni i na Kosovu duboko zasadjeno. Dakle o nekom dugorocnom miru na Balkanu moze da se samo sanja.

paja

pre 18 godina

Kapacitete velike sile videsmo. Ali takođe videsmo i rezultate upotrebe sile te «velike sile». Jedino što može da se zaključi je da upotreba sile nije rešenje već problem.
U situaciji kada se međunarodni odnosi menjaju od monopolarnog sveta sa jednom svetskom silom (SAD) ka svetu u kome postoji više sila (SAD, Rusija, Kina, Indija, itd.) nije uputno za jednu veliku silu da mnogo preti jer je pokazala svoju (ne)moć na brdovitom Balkanu (ako je moć ovo što se demonstrira na Kosovu da je situacija gora nego pod Miloševićem?!!).
Amerikanci gledaju samo svoje interese i tu su ih svi pročitali, čak i njihovi prijatelji iz EU.
Problem je u zagrljaju kroz razna partnerstva i saveze (NATO, ...) iz koga EU ne može preko noći da se iskobelja.
Poučno je da je Rusija otvorila svoju kancelraiju u Prištini. Rusi malo toga rade slučajno i verovatno su procenili da je trenutak da zauzmu pozicije. Nervoza u SAD raste jer im se planovi ne ostvaruju planiranim tempom (ne samo na Kosovu).
To što Rusija kaže da neće da se zamera partnerima na Zapadu apsolutno nije tačno. Ovakve izjave se daju kao priprema velike kavge – ne bilo kada nego kada njima bude odgovaralo. Ukoliko se stratezi SAD (i EU) zalete pa pogrešno procene da Rusija neće da demonstrira moć onda grdno greše jer će to biti ta situacija kada Rusija na velika vrata demonstrira svoju revitalizaciju i kraj tranzicije (očigledno će se tranzicija u Rusiji završiti u toku 2006. najkasnije početkom 2007 a ne prema nekim procenama oko 2010.). Završetak tranzicije u Rusiji će istovremeno značiti potrebu da se svi atributi velike sile stave u funkciju. Normalno to se javno ne kaže ali se suparnici navedu da zauzmu pozu koja je pogodna za demonstraciju moći bez većih troškova.
Takođe Ruski kapital pristiže u Srbiju jer je preuzimanje ključni privrednih sektora snažna poluga za sledeću fazu koja je izgledna a to je predlog da Srbija (i eventualno Crna Gora) potpuno uđu u interesnu sferu Rusije (što nije nemoguće ako se pregovori sa EU ne završe povoljno). Da budem precizan već su vođeni neformalni razgovori o podizanju nivoa i kvaliteta saradnje sa Rusijom. Takođe bi Rusiji bilo zgodno da Zapadu (EU i SAD) demonstrira moć time što bi jednu zemlju koja je bila tik za ulazak u njihovu interesnu sferu preotela u zadnjem momentu (mnogi u Srbiji neće imati ništa protiv). Ova demonstracija moći ne mora da bude ni preterano skupa: 300 do 500 miliona EURa godišnje, značajne investicije, energetika i neuslovljavanje (čitaj neucenjivanje).
Možemo očekivati istorijsko NE SAD i EU jer infrastruktura za to postoji (najavljena stvarna podrška Rusije jer joj je to jeftin i efikasan način demonstracije moći i povratka svetske sile). Sve ovo je vrlo verovatno u drugoj polovini 2006.

brax

pre 18 godina

Niko iz ex-yu nije htjeo sa srbijom i niko nece jos dugo, politika koja srbija vodila tokom rata i posle rata nije nista osim mrznje,prema tome oni koj hoce sa srbijom a vjerujem da ni crna gora nece to se vidi ,trebaju da cekaju dugo dok se ta zemlja malo demokratizuje,mozda mi necemo ni bit do tada zivi.znaci skoro demokratizacije srbije ne vidim.

pera peric

pre 18 godina

Moli bih Nato i EU da to sa Kosovom urade sto brze. Dosta mi je mrcvarenja. Jos sedemdesetih godina kad su na stadionu u navijaci masovno skandirali EHO( Enver Hodza), a ne Tito, a bio je ziv, bilo mi je jasno da ce tamo Srbi nastradati.1981 opet su vikali EHO. Tita nije bilo ali Srbija je tada nasela na Fadilj Hodzinu interpretaciju da je to kontrarevolucija, pa je i Sloba upotrebljavao taj izraz. Ispadose Albanci sampioni u demokratiji. I posle su bili sampioni kad su se digli na oruzje. Uvek su bili hvaljeni i slavljeni ko zrtve ,a mi ko dzalati.Mnogo pre 1999 i rata.
Zavrsite vec jednom sa time, Ne budite licemerni pa da ispadne da se Srbija odrekla Kosova sama od sebe. Lepo ga otcepite i priznajte nezavisnu drzavu i gotovo. Bice mi konacno lakse.

FUTOG

pre 18 godina

Rusija je velika sila pa je zato kukavicki pobebegla sa Kosova ostavljajuci neplacen racun za struju.
Posto Rusi malo stvari rade slucajno vrlo lako mozemo zakljuciti da su sa Kosova pobegli sa namerom da se nikad vise ne vrate. Jedini problem ostaju radikalni komunisti koje nisu poveli sa sobom tako da ovi i dalje ovde laju o savezima sa Belorusijom, Indijom i Kinom kao i svetskim zaverama koje su generisane sa namerom da se unisti jedina radikalno-komunisticka tvorevina u njenim istorijskim granicama na liniji Kavlobag - Vivovitica...

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Kao sto konacno sada i Srbija zna Kosova ce nakon pregovora o buducem konacnom statusu za pocetak dobiti Uslovnu nezavisnost.To je bar za sada cist stav i poruka nadleznih institucija MZ, kao i SB UN.Ne bi trebali biti previse iznenadjeni na toj odluci jer je Kosova jos od 1999 god. potpuno samostalna od drzave Srbije .Gradili smo nezavisnu drzavu pred Vasim ocima,i niste bili u stanju da politicki, pravno,ili medjunarodnom diplomacijom uticite i zaustavite taj proces.Vandalizmom i rusenjem svakog verskog objekta nije uopste opravdano.Ali pokusati izaci u javnost sa nekim statistikama nije solidno resenje.Treba se svatiti da smo Mi pripadnici Albanske nacionalnosti na Kosova bili pod robstvom Srbije vise od 80 dugih godina,a ne Srbija pod robstvom Kosova.Kakve uspomene pod tom robstvom Mi Albanci imamo dobro znamo i pamtimo.Komperacije u brojevima samo udubljavaju mrznju izmedju nacija.Zar nam nije bilo dosta dogadjaja posljednih ratova,i koliko je potpuno nevinih lica izgubilo zivot.Okrenimo se danasnjim prilikama i mirno prihvatamo svaku odluku tih nadleznih institucija kada vreme dodje.

Miodrag

pre 18 godina

Mozda negde postoji neki dokumenat koji potvdjuje da je "nas veliki drug Tito" prodao taj deo Srbije jos 1940-tih godina. Sada je doslo vreme da se to samo potvrdi. Kosovo je na zalost izgubljeno do daljeg.... i ostavlja se prostor za novi sukob u buducnosti, kada to bude zatrebalo nekoj tada vodecoj sili. Trebalo bi neko od vodecih srpskih politicara to da saopsti gradjanima Srbije!

J.Pavlovic

pre 18 godina

Svi su sve znali odavno, samo sto se poljuljala potreba postojanja NATO-a pa su se i stvari resavale odgovarajucim merama i nacinima koji su onemogucili dalje "ljuljanje." Da li mi to svi imamo kratku pamet, ili je covek postao od ameba?

Tanja

pre 18 godina

Gospodo, mi ne zelimo carstvo kao u vreme cara Dusana, da ceo Balkan bude nas, to nikako, ali Kosovo je za nas Srbe ipak nesto posebno vazno.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Terati narode da žive zajedno je grozno. Albanci su u proteklih 50 godina što pokupovali što na silu oteli srpsku zemlju na Kosovu, spalili više od 150 crkava i manastira i svakog preostalog Srbina na Kosovu tretiraju kao neprijatelja. Za ove činjenice nikada ni na koji način nisu bili kažnjeni. Zbog toga Albanci ne mogu da izgrade nešto što se zove fleksibilnost. Bez fleksibilnosti nema kompromisa. Zato Zapad ili će kazniti Albance na način na koji Zapad kažnjava ili nek ih nagradi snom koji Albanci sanjaju - Velikom Albanijom. Oni jednostavno ne žele da žive u Srbiji. A Srbija, pak, koja je 80 godina vladala Kosovom bavila se internacionalnom radničkom borbom i nesvrstanošću (teškim svetskim pitanjima) umesto da čuva svoju zemlju, narod i Crkvu na Kosovu; teško da zaslužuje da joj iko poveri da ponovo vlada zemljom koja je nekad bila neosporno njena.

bt

pre 18 godina

Tragedija je da danas postoji takva sila iza koje stoji covek (Berns) koji moze javno da preti silom i da mu niko nista ne kaze. Ko je NATO i ko su SAD da nekome prete, da li su ih za to ovlastile UN?

Realni

pre 18 godina

Srbija ne smije zapostaviti opciju podjele u slucaju nezavisnosti Kosova. Tih '5 nacela' je vrlo vjesto sroceno kako bi se suzio manevarski prostor Srbije a ne kao nekakav principjelan stav medjunarodne zajednice. I ako cemo iskreno - podjela je jedini moguc kompromis. A upravo zato ga USA nece jer kao sto i vrapci vec znaju - regionalne krize im odgovaraju.

Komunista

pre 18 godina

Jok, nego ce NATO i EU da pitaju Kostunicu, Rugovu i slicne likove kakav ce biti status Kosova... Dok se sirotinja medjusobno grize i mrzi, kapitalisti i njihovi podrepci zadovoljno trljaju ruke i broje novac...

Bojan

pre 18 godina

Podela Kosova bi kao sto neko gore rece bio jedini pravi kompromis. Naravno pri tome bi i Republika Srpska trebala da dobije nezavisnost. To bi bio kompromis. Medjutim posto tzv. Medjunarodna zajednica ne zeli kompromis, nego se od pocetka ponasa diktatorski, nece Srbi dobiti ama bas nista, ako ne ispadne jos da se mora placati ratna odsteta Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, a mozda i Otomanskoj imperiji, Bugarima, Madjarima i Nemcima itd. Dakle, pregovori su u svakom slucaju uzaludni, i predlozio bih da se ne gubi vreme i novac na sastancenje, nego jednostavno sesti kuci i sacekati da nam kaze gospoda iz medjunarodne zajednice sta je odluceno.

Dragomir

pre 18 godina

Gospodin Holbruk je poznati Muslimanski lobista. Znaci covek je placen da prica i radi to sto prica i radi. Ne valja samo sto Ameri rade sve da ostave seme novog rata na Balkanu a ono je u Bosni i na Kosovu duboko zasadjeno. Dakle o nekom dugorocnom miru na Balkanu moze da se samo sanja.

paja

pre 18 godina

Kapacitete velike sile videsmo. Ali takođe videsmo i rezultate upotrebe sile te «velike sile». Jedino što može da se zaključi je da upotreba sile nije rešenje već problem.
U situaciji kada se međunarodni odnosi menjaju od monopolarnog sveta sa jednom svetskom silom (SAD) ka svetu u kome postoji više sila (SAD, Rusija, Kina, Indija, itd.) nije uputno za jednu veliku silu da mnogo preti jer je pokazala svoju (ne)moć na brdovitom Balkanu (ako je moć ovo što se demonstrira na Kosovu da je situacija gora nego pod Miloševićem?!!).
Amerikanci gledaju samo svoje interese i tu su ih svi pročitali, čak i njihovi prijatelji iz EU.
Problem je u zagrljaju kroz razna partnerstva i saveze (NATO, ...) iz koga EU ne može preko noći da se iskobelja.
Poučno je da je Rusija otvorila svoju kancelraiju u Prištini. Rusi malo toga rade slučajno i verovatno su procenili da je trenutak da zauzmu pozicije. Nervoza u SAD raste jer im se planovi ne ostvaruju planiranim tempom (ne samo na Kosovu).
To što Rusija kaže da neće da se zamera partnerima na Zapadu apsolutno nije tačno. Ovakve izjave se daju kao priprema velike kavge – ne bilo kada nego kada njima bude odgovaralo. Ukoliko se stratezi SAD (i EU) zalete pa pogrešno procene da Rusija neće da demonstrira moć onda grdno greše jer će to biti ta situacija kada Rusija na velika vrata demonstrira svoju revitalizaciju i kraj tranzicije (očigledno će se tranzicija u Rusiji završiti u toku 2006. najkasnije početkom 2007 a ne prema nekim procenama oko 2010.). Završetak tranzicije u Rusiji će istovremeno značiti potrebu da se svi atributi velike sile stave u funkciju. Normalno to se javno ne kaže ali se suparnici navedu da zauzmu pozu koja je pogodna za demonstraciju moći bez većih troškova.
Takođe Ruski kapital pristiže u Srbiju jer je preuzimanje ključni privrednih sektora snažna poluga za sledeću fazu koja je izgledna a to je predlog da Srbija (i eventualno Crna Gora) potpuno uđu u interesnu sferu Rusije (što nije nemoguće ako se pregovori sa EU ne završe povoljno). Da budem precizan već su vođeni neformalni razgovori o podizanju nivoa i kvaliteta saradnje sa Rusijom. Takođe bi Rusiji bilo zgodno da Zapadu (EU i SAD) demonstrira moć time što bi jednu zemlju koja je bila tik za ulazak u njihovu interesnu sferu preotela u zadnjem momentu (mnogi u Srbiji neće imati ništa protiv). Ova demonstracija moći ne mora da bude ni preterano skupa: 300 do 500 miliona EURa godišnje, značajne investicije, energetika i neuslovljavanje (čitaj neucenjivanje).
Možemo očekivati istorijsko NE SAD i EU jer infrastruktura za to postoji (najavljena stvarna podrška Rusije jer joj je to jeftin i efikasan način demonstracije moći i povratka svetske sile). Sve ovo je vrlo verovatno u drugoj polovini 2006.

brax

pre 18 godina

Niko iz ex-yu nije htjeo sa srbijom i niko nece jos dugo, politika koja srbija vodila tokom rata i posle rata nije nista osim mrznje,prema tome oni koj hoce sa srbijom a vjerujem da ni crna gora nece to se vidi ,trebaju da cekaju dugo dok se ta zemlja malo demokratizuje,mozda mi necemo ni bit do tada zivi.znaci skoro demokratizacije srbije ne vidim.

pera peric

pre 18 godina

Moli bih Nato i EU da to sa Kosovom urade sto brze. Dosta mi je mrcvarenja. Jos sedemdesetih godina kad su na stadionu u navijaci masovno skandirali EHO( Enver Hodza), a ne Tito, a bio je ziv, bilo mi je jasno da ce tamo Srbi nastradati.1981 opet su vikali EHO. Tita nije bilo ali Srbija je tada nasela na Fadilj Hodzinu interpretaciju da je to kontrarevolucija, pa je i Sloba upotrebljavao taj izraz. Ispadose Albanci sampioni u demokratiji. I posle su bili sampioni kad su se digli na oruzje. Uvek su bili hvaljeni i slavljeni ko zrtve ,a mi ko dzalati.Mnogo pre 1999 i rata.
Zavrsite vec jednom sa time, Ne budite licemerni pa da ispadne da se Srbija odrekla Kosova sama od sebe. Lepo ga otcepite i priznajte nezavisnu drzavu i gotovo. Bice mi konacno lakse.

FUTOG

pre 18 godina

Rusija je velika sila pa je zato kukavicki pobebegla sa Kosova ostavljajuci neplacen racun za struju.
Posto Rusi malo stvari rade slucajno vrlo lako mozemo zakljuciti da su sa Kosova pobegli sa namerom da se nikad vise ne vrate. Jedini problem ostaju radikalni komunisti koje nisu poveli sa sobom tako da ovi i dalje ovde laju o savezima sa Belorusijom, Indijom i Kinom kao i svetskim zaverama koje su generisane sa namerom da se unisti jedina radikalno-komunisticka tvorevina u njenim istorijskim granicama na liniji Kavlobag - Vivovitica...

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Kao sto konacno sada i Srbija zna Kosova ce nakon pregovora o buducem konacnom statusu za pocetak dobiti Uslovnu nezavisnost.To je bar za sada cist stav i poruka nadleznih institucija MZ, kao i SB UN.Ne bi trebali biti previse iznenadjeni na toj odluci jer je Kosova jos od 1999 god. potpuno samostalna od drzave Srbije .Gradili smo nezavisnu drzavu pred Vasim ocima,i niste bili u stanju da politicki, pravno,ili medjunarodnom diplomacijom uticite i zaustavite taj proces.Vandalizmom i rusenjem svakog verskog objekta nije uopste opravdano.Ali pokusati izaci u javnost sa nekim statistikama nije solidno resenje.Treba se svatiti da smo Mi pripadnici Albanske nacionalnosti na Kosova bili pod robstvom Srbije vise od 80 dugih godina,a ne Srbija pod robstvom Kosova.Kakve uspomene pod tom robstvom Mi Albanci imamo dobro znamo i pamtimo.Komperacije u brojevima samo udubljavaju mrznju izmedju nacija.Zar nam nije bilo dosta dogadjaja posljednih ratova,i koliko je potpuno nevinih lica izgubilo zivot.Okrenimo se danasnjim prilikama i mirno prihvatamo svaku odluku tih nadleznih institucija kada vreme dodje.

Miodrag

pre 18 godina

Mozda negde postoji neki dokumenat koji potvdjuje da je "nas veliki drug Tito" prodao taj deo Srbije jos 1940-tih godina. Sada je doslo vreme da se to samo potvrdi. Kosovo je na zalost izgubljeno do daljeg.... i ostavlja se prostor za novi sukob u buducnosti, kada to bude zatrebalo nekoj tada vodecoj sili. Trebalo bi neko od vodecih srpskih politicara to da saopsti gradjanima Srbije!

J.Pavlovic

pre 18 godina

Svi su sve znali odavno, samo sto se poljuljala potreba postojanja NATO-a pa su se i stvari resavale odgovarajucim merama i nacinima koji su onemogucili dalje "ljuljanje." Da li mi to svi imamo kratku pamet, ili je covek postao od ameba?