Ponedeljak, 07.11.2005.

09:11

Počinju pregovori o Kosovu

Šefovi diplomatija EU razgovarali su u Briselu sa budućim izaslanikom UN u pregovorima o statusu Kosova Martijem Ahtisarijem.

Izvor: B92

Poèinju pregovori o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 18 godina

Ako mi nemamo cvrstu veru u sebe i svoju istinu koja mora svakog garanta staviti u poziciju razmisljanja, dzaba nam Rusko misljenje i podrska od koje ni do sada nismo imali bog zna kakve koristi, sem neceg sto je njima koristilo. Na zalost taj nas veliki brat je uvek bio mali kad nam je trebao, pa ocenite kako i zasto. Na nasoj strani mora da bude prirodno pravo na vlasnistvo i sveta krv po reci Sitnici koju su gazili i gaze tako oholo i bahato ne samo Albanci sa Kosmeta, vec i oni iz matice Albanije. Sve nam govori, da ponovo moramo biti jedinstveni inace crna kapa. U kranjem slucaju zasto treperimo pred nekim Ahtisarijem ili nekim slicnim njemu, o boze opameti nas i daj nam snage da izdrzimo nova istorijska iskusenja od kojih se ne treba plasiti vec biti cvrst u svojim htenjima ocuvanja svoje svete zemlje.
!

Bogdan

pre 18 godina

Nezavisnost kosova je nemoguce proglasiti samo na osnovu dogadjanja od 89 do 99,jer ako cemo pravo dogadjanji od 99 pa do sada su daleko pogubniji za Srbe kojih danas tamo skoro i da nema.Jednostavno treba u pregovorima biti jako oprezan,pa makar oni trajali i 50god.I naravno plako stimulisati povratak Srba.Pocev sa kreditima,raznim olaksicama za kupovinu imovine,osnivanje preduzeca,besplatno skolovanje,otvaranjem muzeja,odrzavanjem koncerata...

Vuk

pre 18 godina

Secam se jedne recenice nekog od ruskih zvanicnika "koji je zeleo da ostane anoniman" za vreme pocetka okupacije Krajine i onih cetvrt miliona nesrecnika - parafraziram: "mozda je bolje da vas ima vise u Srbiji, bicete jaci i geografski koncentrisaniji"!!! Bojim se da od istih ruskih "neimenovanih izvora" isti savet ne dobijemo kad krenu kolone sa Kosmeta.
U prevodu - kad god su Rusi dosli, dobili smo po nosu, ostali bez naroda ili dela teritorije. Pitam se sta ce sada da nas ubedjuju? Da je Srbija jaca bez Kosmeta?! Ako ne mogu da pomognu, a ocigledno da ne mogu, neka nas bar vise ne zamajavaju. Nismo bas skroz coravi. "Podrzavamo Srbiju, samo otvaramo zacetak ambasade u Pristini". Verovatno zbog mnogo pripadnika ruske manjine koji tamo zive?!?!

Nemojte vise da nas branite, kao Boga vas molim....

Safet Ademi

pre 18 godina

Sve ide ka kraju price o Kosovu. Verujem da ce se ozvaniciti fakticno stanje a to je nezavisno Kosovo ili ako to nije moguce deoba Kosova.

vinetu

pre 18 godina

A ima li veze pocetak pregovora na KiM, revizija dejtonskog sporazuma (najava zajednickog saopstenja Mesic, Jovic, Marovic), najava hrvatskog dela Bosne, pocetak priblizavanja Bosne i Srbije EU? Hajde malo otvorimo oci, trgovina koja je vec dogovorena je pocela sada cemo i mi da saznamo sta je dogovoreno.

koma

pre 18 godina

Principijelni predlozi: U slucaju nametnutog priznanja Kosova, svakoj drzavi koja zeli da prizna kosovo kao drzavu, treba da dati da bira hoce li imati diplomatske odnose sa Kosovom ili Srbijom. Dakle, treba prekinuti diplomatske odnose sa svakim ko prizna Kosovo.(To radi Kina u slucaju sa Tajvanom). Dalje, u tom slucaju ne priznati vise granice republika SFRJ, dejtonski sporazum, jednostrano priznati republiku Srpsku, i RS Krajinu, izvrsiti delimicni vojni pritisak ka granici sa Kosovom. I nemojte pogresno da me razumete, ja nisam nacionalista, vec kome je stalo do Kosova mora biti spreman i na takve pretnje. Tako se radi u politici. Sreca da ja nisam politicar.

Mashinovodja

pre 18 godina

Jedan od (nažalost, mnogobrojnih) glupih i izuzetno štetnih mitova kojih Srbi treba što pre da se otarase jeste da će majčica Rusija uvek i u svakoj prilici zaleći za svoju slovensku i pravoslavnu braću. To nije tačno, nikad nije bilo tačno i nikad neće biti tačno. Naravno, tokom istorije, uvek se nalazio po koji ruski dobrovoljac koji je smatrao da treba da gine za Srbiju, ali to NIKAD nije bila dugoročna ruska politika, od ruskih careva do danas. Zato ne treba zamerati Rujama što otvaraju ambasadu u Prištini jer ruski političari i državni činovnici dužni su da štite interese ruske države, a ne srpske. Ako su oni procenili da im je trenutni interes da imaju ambasadu u Prištini, oni će otvoriti ambasadu u Prištini. A šta Srbi misle o tome? Ma, ko išta pita Srbe?
Svet je tako ustrojen da postoje samo interesi i svako gleda svoj. U sklopu toga Srbi treba da razmisle koji je njihov stvarni interes i da traže saveznike koji će im omogućiti da ga ostvare, a ne da se pajdaju s pogrešnim ljudima i pogrešnim državama. Da se to na vreme shvatilo, danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Ali da je moja baba imala točkove, bila bi bicikl ...

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Rusija otvara kancelariju i to je OK jer jedna takva zemlja mora da komunicira sa faktičkom vlašću neke teritorije. Srpski narod sa druge strane je izgubio demografsku bitku na Kosovu jer su tako želeli vladari Srbije u periodu od 1945-2000 za čije vlasti je Kosovo apsolutno promenilo demografsku strukturu i faktički postalo deo tuđeg etničkog bića. Ortodoksnim borcima za radnička prava, koji su se neobično ukorenjeni u ovom narodu, uvek su bili bliži neki nedefinisani strani elementi nego komšije, sunarodnici -domaćini koji slave slavu. Rusija je stara imperija i zna šta radi. A Albanci i Srbi su tu samo da čine dekor u predstavi koja će dugo da traje.

Komunista

pre 18 godina

Pa naravo da ce Rusi da otvore i kancelariju, i ambasadu i na kraju da priznaju nezavisno Kosovo, kao sto ce to uraditi i USA, EU i ostatak sveta. To sto nezavisnost Kosova nece da priznaju Kostunica, Amfilohije i njihovi sledbenici njihova je stvar - oni ljudi ionako zive u nekoj svojoj paralelnoj stvarnosti.

Dragan U

pre 18 godina

Ma ajde bre narode, kakvi pregovori.
Ostado smo bez Kososva a ista sudbina ce nas se desiti i sa Vojvodinom.
Dzaba trose snagu, stvar je gotova. Mi ne damo, Albanci hoce, a svet ce im dati - prema tome....

Zivkovic

pre 18 godina

Albanski ultranacionalisti polako a sigurno gube nerve i pokazuju svoje pravo agresivno i nepomirljivo lice. To je dobro. U pregovorima ce ucestvovati oni koji se cuju i uvazavaju istorijske i druge realitete. A ako takvih nema sada ni na jednoj strani ( UN, EU, SAD, Albanci, Srbi) onda treba manjati garniture pregovaraca na svim stranama dok se ne pojave takvi - a ostrasceni ili dirigovani ne odu sa scene. Cemu tolika zurba sa statusom: pa NATO ce tamo ostati bez obzira na ishod? Polako, koliko dugo traje okupacija severnog dela Kipra? Samo treba i u toku pregovora sistematski, uz pomoc Sveta vracati Srbe u rodni kraj - jer ako nece da se vrate - sanse su nam male.

NN lice

pre 18 godina

Potpuno je glupo ocekivati od Rusa da sprece odvajanje Kosova, kad nisu sprecili raspad SSSR-a! Pritom se ne treba na njih ljutiti ... Proslo je vreme sukoba, pa Rusi idu linijom manjeg otpora ne bi li svojim gradjanima obezbedili bolji zivot. Kao, uostalom, i Kinezi. I jedni i drugi se ne junace zbog SVOJIH teritorija, a mi ocekujemo da se isprse zbog NASIH?!!

D Ognjanovic

pre 18 godina

Nek se pregovara Mora biti jasno da Kosovo sa Srbijom nece zajedno. Ponuda da ne proglasavaju (formalno) odcepljenje uz zagarantovani ulazak u EU nece ih odvratiti od namere da ne zive zajedno sa Srbijom.
Proglasenje nezavisnosti i priznavanje nezavisnosti znaci i postojanje kosovskog albanskog zida prema Evropi.

stratus

pre 18 godina

Necu da komentarisem samu vest. Ali, upao mi je u oko ovaj deo jedne recenice: "...a najavljeno je da će razgovarati s rukovodstvima Srbije i Crne Gore i Srbije i Crne Gore..." Pa zar sam kraj recenice ne govori dovoljno o tome kakav smo mi Disneyland od drzave?!

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Uh, kada čuh ovu vest da dolazi ruski Ministar ino-poslova, preporučio sam deci da budu obazrivi: pamćenje kaže, kada je Srbiji gusto (kao ovih dana) a dolaze RUSI - uvek je postradao još po neki most, srušena još po neka fabrika...
Daj bože da to ne bude ovoga puta! A, kako sami kažu, ovoga puta ne stiže Černomirdin, koji nas je u crno zavio, već samo Serjoška, koji je zapravo na proputovavanju za Prištinu, gde ima preki posao: da budu prvi sa otvaranjem ambasade, kao ono kada su prvi stigli sa samohotkama - kojima je tada i ponestalo goriva, toliko da ne odbrane niti jednu srpsku kuću, ali su izvukli svoju opremu, koja je samo njima i trebala - a Srbima niti pišljivog boba!
Naši prijatelji? Mada ih razumem, hoće pre nas u EU, pa nije s goreg platiti nečim... A Kosovo je pristojna cena, zar ne!

veljko, vranje

pre 18 godina

Rusi su se dugo dvoumili da li da otvore svoje diplomatko predstavnistvo u Pristini. Medjutim, sada kada su shvatili da ce Kosovo biti nezavisno hoce sto pre da to urade. U neku ruku to je precutno priznanje drzavnosti Kosova, i mi mozemo uzaludno da se nadamo da ce suverenitet nase drzave braniti nasi prijatelji Rusi. Videcemo!

ymeri

pre 18 godina

Pocinje nova faza a to je pregovori o nezavisnost Kosova. Rusija dobro je razumeo buducnost Kosova, vi znate sto Rusi davno su povukli svoje trupe iz Kosova. A sada otvaraju Ambasadu u Pishtinu to znaci da vec Rusi su pametni ljudi.

Zoran

pre 18 godina

Lavrov će u Prištini otvoriti Kancelariju Ambasade Rusije, a ovi naši se ponovo vezuju za ruske političare koji nama jedno pričaju a otvaraju diplomatska predstavništva kao predhodnicu na KiM. Ako "hoćemo" u Evropu onda se te iste treba i držati, pa neće Rusija nikada zbog nas i naših želja pogoršati odnos sa EU i USA, ovo je nova ruska politika kojoj je danas vrlo dobro u ovim svetskim tokovima. Stalno ponavljamao i nadamo se da i ove velike zemlje imaju teritorijalne probleme i zato će nas da podrže u politici na KiM. Jedno se mora shvatit da ni Rusija, kao ni Kina nikada neće dozvoliti da strane trupe dođu na njihovu teritoriju i da daju deo svoje teritorije na upravu UN ili bilo kome. Mislim da Koštunica i ostali političari sada rade prljav posao oko statusa Kosova i Metohije koje je Milošević otpustio i dao na upravu UN. Posle ovih pregovora ostaće zapisano da su ova današnja garnitura potpisala ono što su gosti haškog zatvora odradili, ovde mislim na Miloševića i Šešelja.

Zoran

pre 18 godina

Lavrov će u Prištini otvoriti Kancelariju Ambasade Rusije, a ovi naši se ponovo vezuju za ruske političare koji nama jedno pričaju a otvaraju diplomatska predstavništva kao predhodnicu na KiM. Ako "hoćemo" u Evropu onda se te iste treba i držati, pa neće Rusija nikada zbog nas i naših želja pogoršati odnos sa EU i USA, ovo je nova ruska politika kojoj je danas vrlo dobro u ovim svetskim tokovima. Stalno ponavljamao i nadamo se da i ove velike zemlje imaju teritorijalne probleme i zato će nas da podrže u politici na KiM. Jedno se mora shvatit da ni Rusija, kao ni Kina nikada neće dozvoliti da strane trupe dođu na njihovu teritoriju i da daju deo svoje teritorije na upravu UN ili bilo kome. Mislim da Koštunica i ostali političari sada rade prljav posao oko statusa Kosova i Metohije koje je Milošević otpustio i dao na upravu UN. Posle ovih pregovora ostaće zapisano da su ova današnja garnitura potpisala ono što su gosti haškog zatvora odradili, ovde mislim na Miloševića i Šešelja.

veljko, vranje

pre 18 godina

Rusi su se dugo dvoumili da li da otvore svoje diplomatko predstavnistvo u Pristini. Medjutim, sada kada su shvatili da ce Kosovo biti nezavisno hoce sto pre da to urade. U neku ruku to je precutno priznanje drzavnosti Kosova, i mi mozemo uzaludno da se nadamo da ce suverenitet nase drzave braniti nasi prijatelji Rusi. Videcemo!

ymeri

pre 18 godina

Pocinje nova faza a to je pregovori o nezavisnost Kosova. Rusija dobro je razumeo buducnost Kosova, vi znate sto Rusi davno su povukli svoje trupe iz Kosova. A sada otvaraju Ambasadu u Pishtinu to znaci da vec Rusi su pametni ljudi.

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Uh, kada čuh ovu vest da dolazi ruski Ministar ino-poslova, preporučio sam deci da budu obazrivi: pamćenje kaže, kada je Srbiji gusto (kao ovih dana) a dolaze RUSI - uvek je postradao još po neki most, srušena još po neka fabrika...
Daj bože da to ne bude ovoga puta! A, kako sami kažu, ovoga puta ne stiže Černomirdin, koji nas je u crno zavio, već samo Serjoška, koji je zapravo na proputovavanju za Prištinu, gde ima preki posao: da budu prvi sa otvaranjem ambasade, kao ono kada su prvi stigli sa samohotkama - kojima je tada i ponestalo goriva, toliko da ne odbrane niti jednu srpsku kuću, ali su izvukli svoju opremu, koja je samo njima i trebala - a Srbima niti pišljivog boba!
Naši prijatelji? Mada ih razumem, hoće pre nas u EU, pa nije s goreg platiti nečim... A Kosovo je pristojna cena, zar ne!

stratus

pre 18 godina

Necu da komentarisem samu vest. Ali, upao mi je u oko ovaj deo jedne recenice: "...a najavljeno je da će razgovarati s rukovodstvima Srbije i Crne Gore i Srbije i Crne Gore..." Pa zar sam kraj recenice ne govori dovoljno o tome kakav smo mi Disneyland od drzave?!

D Ognjanovic

pre 18 godina

Nek se pregovara Mora biti jasno da Kosovo sa Srbijom nece zajedno. Ponuda da ne proglasavaju (formalno) odcepljenje uz zagarantovani ulazak u EU nece ih odvratiti od namere da ne zive zajedno sa Srbijom.
Proglasenje nezavisnosti i priznavanje nezavisnosti znaci i postojanje kosovskog albanskog zida prema Evropi.

Komunista

pre 18 godina

Pa naravo da ce Rusi da otvore i kancelariju, i ambasadu i na kraju da priznaju nezavisno Kosovo, kao sto ce to uraditi i USA, EU i ostatak sveta. To sto nezavisnost Kosova nece da priznaju Kostunica, Amfilohije i njihovi sledbenici njihova je stvar - oni ljudi ionako zive u nekoj svojoj paralelnoj stvarnosti.

Dragan U

pre 18 godina

Ma ajde bre narode, kakvi pregovori.
Ostado smo bez Kososva a ista sudbina ce nas se desiti i sa Vojvodinom.
Dzaba trose snagu, stvar je gotova. Mi ne damo, Albanci hoce, a svet ce im dati - prema tome....

Zivkovic

pre 18 godina

Albanski ultranacionalisti polako a sigurno gube nerve i pokazuju svoje pravo agresivno i nepomirljivo lice. To je dobro. U pregovorima ce ucestvovati oni koji se cuju i uvazavaju istorijske i druge realitete. A ako takvih nema sada ni na jednoj strani ( UN, EU, SAD, Albanci, Srbi) onda treba manjati garniture pregovaraca na svim stranama dok se ne pojave takvi - a ostrasceni ili dirigovani ne odu sa scene. Cemu tolika zurba sa statusom: pa NATO ce tamo ostati bez obzira na ishod? Polako, koliko dugo traje okupacija severnog dela Kipra? Samo treba i u toku pregovora sistematski, uz pomoc Sveta vracati Srbe u rodni kraj - jer ako nece da se vrate - sanse su nam male.

NN lice

pre 18 godina

Potpuno je glupo ocekivati od Rusa da sprece odvajanje Kosova, kad nisu sprecili raspad SSSR-a! Pritom se ne treba na njih ljutiti ... Proslo je vreme sukoba, pa Rusi idu linijom manjeg otpora ne bi li svojim gradjanima obezbedili bolji zivot. Kao, uostalom, i Kinezi. I jedni i drugi se ne junace zbog SVOJIH teritorija, a mi ocekujemo da se isprse zbog NASIH?!!

koma

pre 18 godina

Principijelni predlozi: U slucaju nametnutog priznanja Kosova, svakoj drzavi koja zeli da prizna kosovo kao drzavu, treba da dati da bira hoce li imati diplomatske odnose sa Kosovom ili Srbijom. Dakle, treba prekinuti diplomatske odnose sa svakim ko prizna Kosovo.(To radi Kina u slucaju sa Tajvanom). Dalje, u tom slucaju ne priznati vise granice republika SFRJ, dejtonski sporazum, jednostrano priznati republiku Srpsku, i RS Krajinu, izvrsiti delimicni vojni pritisak ka granici sa Kosovom. I nemojte pogresno da me razumete, ja nisam nacionalista, vec kome je stalo do Kosova mora biti spreman i na takve pretnje. Tako se radi u politici. Sreca da ja nisam politicar.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Rusija otvara kancelariju i to je OK jer jedna takva zemlja mora da komunicira sa faktičkom vlašću neke teritorije. Srpski narod sa druge strane je izgubio demografsku bitku na Kosovu jer su tako želeli vladari Srbije u periodu od 1945-2000 za čije vlasti je Kosovo apsolutno promenilo demografsku strukturu i faktički postalo deo tuđeg etničkog bića. Ortodoksnim borcima za radnička prava, koji su se neobično ukorenjeni u ovom narodu, uvek su bili bliži neki nedefinisani strani elementi nego komšije, sunarodnici -domaćini koji slave slavu. Rusija je stara imperija i zna šta radi. A Albanci i Srbi su tu samo da čine dekor u predstavi koja će dugo da traje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Jedan od (nažalost, mnogobrojnih) glupih i izuzetno štetnih mitova kojih Srbi treba što pre da se otarase jeste da će majčica Rusija uvek i u svakoj prilici zaleći za svoju slovensku i pravoslavnu braću. To nije tačno, nikad nije bilo tačno i nikad neće biti tačno. Naravno, tokom istorije, uvek se nalazio po koji ruski dobrovoljac koji je smatrao da treba da gine za Srbiju, ali to NIKAD nije bila dugoročna ruska politika, od ruskih careva do danas. Zato ne treba zamerati Rujama što otvaraju ambasadu u Prištini jer ruski političari i državni činovnici dužni su da štite interese ruske države, a ne srpske. Ako su oni procenili da im je trenutni interes da imaju ambasadu u Prištini, oni će otvoriti ambasadu u Prištini. A šta Srbi misle o tome? Ma, ko išta pita Srbe?
Svet je tako ustrojen da postoje samo interesi i svako gleda svoj. U sklopu toga Srbi treba da razmisle koji je njihov stvarni interes i da traže saveznike koji će im omogućiti da ga ostvare, a ne da se pajdaju s pogrešnim ljudima i pogrešnim državama. Da se to na vreme shvatilo, danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Ali da je moja baba imala točkove, bila bi bicikl ...

Safet Ademi

pre 18 godina

Sve ide ka kraju price o Kosovu. Verujem da ce se ozvaniciti fakticno stanje a to je nezavisno Kosovo ili ako to nije moguce deoba Kosova.

vinetu

pre 18 godina

A ima li veze pocetak pregovora na KiM, revizija dejtonskog sporazuma (najava zajednickog saopstenja Mesic, Jovic, Marovic), najava hrvatskog dela Bosne, pocetak priblizavanja Bosne i Srbije EU? Hajde malo otvorimo oci, trgovina koja je vec dogovorena je pocela sada cemo i mi da saznamo sta je dogovoreno.

Vuk

pre 18 godina

Secam se jedne recenice nekog od ruskih zvanicnika "koji je zeleo da ostane anoniman" za vreme pocetka okupacije Krajine i onih cetvrt miliona nesrecnika - parafraziram: "mozda je bolje da vas ima vise u Srbiji, bicete jaci i geografski koncentrisaniji"!!! Bojim se da od istih ruskih "neimenovanih izvora" isti savet ne dobijemo kad krenu kolone sa Kosmeta.
U prevodu - kad god su Rusi dosli, dobili smo po nosu, ostali bez naroda ili dela teritorije. Pitam se sta ce sada da nas ubedjuju? Da je Srbija jaca bez Kosmeta?! Ako ne mogu da pomognu, a ocigledno da ne mogu, neka nas bar vise ne zamajavaju. Nismo bas skroz coravi. "Podrzavamo Srbiju, samo otvaramo zacetak ambasade u Pristini". Verovatno zbog mnogo pripadnika ruske manjine koji tamo zive?!?!

Nemojte vise da nas branite, kao Boga vas molim....

Bogdan

pre 18 godina

Nezavisnost kosova je nemoguce proglasiti samo na osnovu dogadjanja od 89 do 99,jer ako cemo pravo dogadjanji od 99 pa do sada su daleko pogubniji za Srbe kojih danas tamo skoro i da nema.Jednostavno treba u pregovorima biti jako oprezan,pa makar oni trajali i 50god.I naravno plako stimulisati povratak Srba.Pocev sa kreditima,raznim olaksicama za kupovinu imovine,osnivanje preduzeca,besplatno skolovanje,otvaranjem muzeja,odrzavanjem koncerata...

Milos

pre 18 godina

Ako mi nemamo cvrstu veru u sebe i svoju istinu koja mora svakog garanta staviti u poziciju razmisljanja, dzaba nam Rusko misljenje i podrska od koje ni do sada nismo imali bog zna kakve koristi, sem neceg sto je njima koristilo. Na zalost taj nas veliki brat je uvek bio mali kad nam je trebao, pa ocenite kako i zasto. Na nasoj strani mora da bude prirodno pravo na vlasnistvo i sveta krv po reci Sitnici koju su gazili i gaze tako oholo i bahato ne samo Albanci sa Kosmeta, vec i oni iz matice Albanije. Sve nam govori, da ponovo moramo biti jedinstveni inace crna kapa. U kranjem slucaju zasto treperimo pred nekim Ahtisarijem ili nekim slicnim njemu, o boze opameti nas i daj nam snage da izdrzimo nova istorijska iskusenja od kojih se ne treba plasiti vec biti cvrst u svojim htenjima ocuvanja svoje svete zemlje.
!

Zoran

pre 18 godina

Lavrov će u Prištini otvoriti Kancelariju Ambasade Rusije, a ovi naši se ponovo vezuju za ruske političare koji nama jedno pričaju a otvaraju diplomatska predstavništva kao predhodnicu na KiM. Ako "hoćemo" u Evropu onda se te iste treba i držati, pa neće Rusija nikada zbog nas i naših želja pogoršati odnos sa EU i USA, ovo je nova ruska politika kojoj je danas vrlo dobro u ovim svetskim tokovima. Stalno ponavljamao i nadamo se da i ove velike zemlje imaju teritorijalne probleme i zato će nas da podrže u politici na KiM. Jedno se mora shvatit da ni Rusija, kao ni Kina nikada neće dozvoliti da strane trupe dođu na njihovu teritoriju i da daju deo svoje teritorije na upravu UN ili bilo kome. Mislim da Koštunica i ostali političari sada rade prljav posao oko statusa Kosova i Metohije koje je Milošević otpustio i dao na upravu UN. Posle ovih pregovora ostaće zapisano da su ova današnja garnitura potpisala ono što su gosti haškog zatvora odradili, ovde mislim na Miloševića i Šešelja.

veljko, vranje

pre 18 godina

Rusi su se dugo dvoumili da li da otvore svoje diplomatko predstavnistvo u Pristini. Medjutim, sada kada su shvatili da ce Kosovo biti nezavisno hoce sto pre da to urade. U neku ruku to je precutno priznanje drzavnosti Kosova, i mi mozemo uzaludno da se nadamo da ce suverenitet nase drzave braniti nasi prijatelji Rusi. Videcemo!

ymeri

pre 18 godina

Pocinje nova faza a to je pregovori o nezavisnost Kosova. Rusija dobro je razumeo buducnost Kosova, vi znate sto Rusi davno su povukli svoje trupe iz Kosova. A sada otvaraju Ambasadu u Pishtinu to znaci da vec Rusi su pametni ljudi.

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Uh, kada čuh ovu vest da dolazi ruski Ministar ino-poslova, preporučio sam deci da budu obazrivi: pamćenje kaže, kada je Srbiji gusto (kao ovih dana) a dolaze RUSI - uvek je postradao još po neki most, srušena još po neka fabrika...
Daj bože da to ne bude ovoga puta! A, kako sami kažu, ovoga puta ne stiže Černomirdin, koji nas je u crno zavio, već samo Serjoška, koji je zapravo na proputovavanju za Prištinu, gde ima preki posao: da budu prvi sa otvaranjem ambasade, kao ono kada su prvi stigli sa samohotkama - kojima je tada i ponestalo goriva, toliko da ne odbrane niti jednu srpsku kuću, ali su izvukli svoju opremu, koja je samo njima i trebala - a Srbima niti pišljivog boba!
Naši prijatelji? Mada ih razumem, hoće pre nas u EU, pa nije s goreg platiti nečim... A Kosovo je pristojna cena, zar ne!

stratus

pre 18 godina

Necu da komentarisem samu vest. Ali, upao mi je u oko ovaj deo jedne recenice: "...a najavljeno je da će razgovarati s rukovodstvima Srbije i Crne Gore i Srbije i Crne Gore..." Pa zar sam kraj recenice ne govori dovoljno o tome kakav smo mi Disneyland od drzave?!

D Ognjanovic

pre 18 godina

Nek se pregovara Mora biti jasno da Kosovo sa Srbijom nece zajedno. Ponuda da ne proglasavaju (formalno) odcepljenje uz zagarantovani ulazak u EU nece ih odvratiti od namere da ne zive zajedno sa Srbijom.
Proglasenje nezavisnosti i priznavanje nezavisnosti znaci i postojanje kosovskog albanskog zida prema Evropi.

Komunista

pre 18 godina

Pa naravo da ce Rusi da otvore i kancelariju, i ambasadu i na kraju da priznaju nezavisno Kosovo, kao sto ce to uraditi i USA, EU i ostatak sveta. To sto nezavisnost Kosova nece da priznaju Kostunica, Amfilohije i njihovi sledbenici njihova je stvar - oni ljudi ionako zive u nekoj svojoj paralelnoj stvarnosti.

Dragan U

pre 18 godina

Ma ajde bre narode, kakvi pregovori.
Ostado smo bez Kososva a ista sudbina ce nas se desiti i sa Vojvodinom.
Dzaba trose snagu, stvar je gotova. Mi ne damo, Albanci hoce, a svet ce im dati - prema tome....

Zivkovic

pre 18 godina

Albanski ultranacionalisti polako a sigurno gube nerve i pokazuju svoje pravo agresivno i nepomirljivo lice. To je dobro. U pregovorima ce ucestvovati oni koji se cuju i uvazavaju istorijske i druge realitete. A ako takvih nema sada ni na jednoj strani ( UN, EU, SAD, Albanci, Srbi) onda treba manjati garniture pregovaraca na svim stranama dok se ne pojave takvi - a ostrasceni ili dirigovani ne odu sa scene. Cemu tolika zurba sa statusom: pa NATO ce tamo ostati bez obzira na ishod? Polako, koliko dugo traje okupacija severnog dela Kipra? Samo treba i u toku pregovora sistematski, uz pomoc Sveta vracati Srbe u rodni kraj - jer ako nece da se vrate - sanse su nam male.

NN lice

pre 18 godina

Potpuno je glupo ocekivati od Rusa da sprece odvajanje Kosova, kad nisu sprecili raspad SSSR-a! Pritom se ne treba na njih ljutiti ... Proslo je vreme sukoba, pa Rusi idu linijom manjeg otpora ne bi li svojim gradjanima obezbedili bolji zivot. Kao, uostalom, i Kinezi. I jedni i drugi se ne junace zbog SVOJIH teritorija, a mi ocekujemo da se isprse zbog NASIH?!!

koma

pre 18 godina

Principijelni predlozi: U slucaju nametnutog priznanja Kosova, svakoj drzavi koja zeli da prizna kosovo kao drzavu, treba da dati da bira hoce li imati diplomatske odnose sa Kosovom ili Srbijom. Dakle, treba prekinuti diplomatske odnose sa svakim ko prizna Kosovo.(To radi Kina u slucaju sa Tajvanom). Dalje, u tom slucaju ne priznati vise granice republika SFRJ, dejtonski sporazum, jednostrano priznati republiku Srpsku, i RS Krajinu, izvrsiti delimicni vojni pritisak ka granici sa Kosovom. I nemojte pogresno da me razumete, ja nisam nacionalista, vec kome je stalo do Kosova mora biti spreman i na takve pretnje. Tako se radi u politici. Sreca da ja nisam politicar.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Rusija otvara kancelariju i to je OK jer jedna takva zemlja mora da komunicira sa faktičkom vlašću neke teritorije. Srpski narod sa druge strane je izgubio demografsku bitku na Kosovu jer su tako želeli vladari Srbije u periodu od 1945-2000 za čije vlasti je Kosovo apsolutno promenilo demografsku strukturu i faktički postalo deo tuđeg etničkog bića. Ortodoksnim borcima za radnička prava, koji su se neobično ukorenjeni u ovom narodu, uvek su bili bliži neki nedefinisani strani elementi nego komšije, sunarodnici -domaćini koji slave slavu. Rusija je stara imperija i zna šta radi. A Albanci i Srbi su tu samo da čine dekor u predstavi koja će dugo da traje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Jedan od (nažalost, mnogobrojnih) glupih i izuzetno štetnih mitova kojih Srbi treba što pre da se otarase jeste da će majčica Rusija uvek i u svakoj prilici zaleći za svoju slovensku i pravoslavnu braću. To nije tačno, nikad nije bilo tačno i nikad neće biti tačno. Naravno, tokom istorije, uvek se nalazio po koji ruski dobrovoljac koji je smatrao da treba da gine za Srbiju, ali to NIKAD nije bila dugoročna ruska politika, od ruskih careva do danas. Zato ne treba zamerati Rujama što otvaraju ambasadu u Prištini jer ruski političari i državni činovnici dužni su da štite interese ruske države, a ne srpske. Ako su oni procenili da im je trenutni interes da imaju ambasadu u Prištini, oni će otvoriti ambasadu u Prištini. A šta Srbi misle o tome? Ma, ko išta pita Srbe?
Svet je tako ustrojen da postoje samo interesi i svako gleda svoj. U sklopu toga Srbi treba da razmisle koji je njihov stvarni interes i da traže saveznike koji će im omogućiti da ga ostvare, a ne da se pajdaju s pogrešnim ljudima i pogrešnim državama. Da se to na vreme shvatilo, danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Ali da je moja baba imala točkove, bila bi bicikl ...

Safet Ademi

pre 18 godina

Sve ide ka kraju price o Kosovu. Verujem da ce se ozvaniciti fakticno stanje a to je nezavisno Kosovo ili ako to nije moguce deoba Kosova.

vinetu

pre 18 godina

A ima li veze pocetak pregovora na KiM, revizija dejtonskog sporazuma (najava zajednickog saopstenja Mesic, Jovic, Marovic), najava hrvatskog dela Bosne, pocetak priblizavanja Bosne i Srbije EU? Hajde malo otvorimo oci, trgovina koja je vec dogovorena je pocela sada cemo i mi da saznamo sta je dogovoreno.

Vuk

pre 18 godina

Secam se jedne recenice nekog od ruskih zvanicnika "koji je zeleo da ostane anoniman" za vreme pocetka okupacije Krajine i onih cetvrt miliona nesrecnika - parafraziram: "mozda je bolje da vas ima vise u Srbiji, bicete jaci i geografski koncentrisaniji"!!! Bojim se da od istih ruskih "neimenovanih izvora" isti savet ne dobijemo kad krenu kolone sa Kosmeta.
U prevodu - kad god su Rusi dosli, dobili smo po nosu, ostali bez naroda ili dela teritorije. Pitam se sta ce sada da nas ubedjuju? Da je Srbija jaca bez Kosmeta?! Ako ne mogu da pomognu, a ocigledno da ne mogu, neka nas bar vise ne zamajavaju. Nismo bas skroz coravi. "Podrzavamo Srbiju, samo otvaramo zacetak ambasade u Pristini". Verovatno zbog mnogo pripadnika ruske manjine koji tamo zive?!?!

Nemojte vise da nas branite, kao Boga vas molim....

Bogdan

pre 18 godina

Nezavisnost kosova je nemoguce proglasiti samo na osnovu dogadjanja od 89 do 99,jer ako cemo pravo dogadjanji od 99 pa do sada su daleko pogubniji za Srbe kojih danas tamo skoro i da nema.Jednostavno treba u pregovorima biti jako oprezan,pa makar oni trajali i 50god.I naravno plako stimulisati povratak Srba.Pocev sa kreditima,raznim olaksicama za kupovinu imovine,osnivanje preduzeca,besplatno skolovanje,otvaranjem muzeja,odrzavanjem koncerata...

Milos

pre 18 godina

Ako mi nemamo cvrstu veru u sebe i svoju istinu koja mora svakog garanta staviti u poziciju razmisljanja, dzaba nam Rusko misljenje i podrska od koje ni do sada nismo imali bog zna kakve koristi, sem neceg sto je njima koristilo. Na zalost taj nas veliki brat je uvek bio mali kad nam je trebao, pa ocenite kako i zasto. Na nasoj strani mora da bude prirodno pravo na vlasnistvo i sveta krv po reci Sitnici koju su gazili i gaze tako oholo i bahato ne samo Albanci sa Kosmeta, vec i oni iz matice Albanije. Sve nam govori, da ponovo moramo biti jedinstveni inace crna kapa. U kranjem slucaju zasto treperimo pred nekim Ahtisarijem ili nekim slicnim njemu, o boze opameti nas i daj nam snage da izdrzimo nova istorijska iskusenja od kojih se ne treba plasiti vec biti cvrst u svojim htenjima ocuvanja svoje svete zemlje.
!