Aktuelno

Sreda, 06.01.2021.

13:51

Nađeno mesto gde je Jovan Krstitelj osuđen na smrt FOTO

Izvor: B92

Naðeno mesto gde je Jovan Krstitelj osuðen na smrt FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

predanje

pre 3 godine

(Milan, 11. januar 2021 11:49)

Nikome, ni svom rođenom detetu, (pogotovo njemu) vera se ne nameće. Zbog toga što se ona ne može primiti umom već isključivo srcem. Samo i jedino lični susret s Bogom, onakav kako ga srce doživljava, samo je to to. Otuda vam se čini da logikom ne postižete ništa. To je sasvim očekivano i shvatljivo zato što je zakonomerno.

Milan

pre 3 godine

Poštujem svačije pravo da veruje i nikome se ne rugam, iako postoji mnogo nelogičnosti koje moj mozak ne može da prihvati, ali molim da se uvažava i moje pravo da ne verujem. Nemojte mi to nametati.

predanje

pre 3 godine

...A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.
(mm, 10. januar 2021 23:12)

Odlična odluka. Samo čistim srcem, i s molitvom Bogu da vam se na pravi način ukaže Lično.

Bogoljub

pre 3 godine

Pokaj se, i donesite mi darove. Bez novcanih darova nema pokajanjaaaaaaaaaaa
(Delegat sa druge planete, 10. januar 2021 09:40)

Pitam vas, delegata:
Da li vam je neko od sveštenika nekada tražio novac? Da li ste mogli da jednostavno dođete i uđete u hram i pomolite se Bogu i svetiteljima za bilo šta, npr. za neko svoje izlečenje, a ništa nikome ne platite?

mm

pre 3 godine

To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.(predanje)

Mislio sam da nema šanse da će iko ikad provaliti da sam sektaš i da tajno učim decu da je vera nauka, sistem, pogled na svet, učenje i filozofija. Nažalost, raskrinkam sam. Ništa deco, vratiću vam pare, a stanove, automobile i račune u Švajcarskoj koje sam zgrnuo svojm sektašenjem pokloniću u dobrotvorne svrhe. Eto tako. A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.

miro split

pre 3 godine

@Goran Stokic
Uvik san zasluge za uspjeh kršćanstva pripisiva političkom momentu u rimskom društvu.
Moram priznat da tvoj pogled na kršćanstvo i njegov uspjeh je zanimljiv.
Dalo bi se o tome razgovarat.

Srbin

pre 3 godine

Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
(Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Prvi put sad čujem da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako on nije postojao, onda Isus nije kršten u Jordanu, pa je i sve ostalo je laž i sve priče su besmislene.

zoran stokic

pre 3 godine

Kada je Rimsko carstvo izgubilo sposobost da socijalizuje ljude, kroz primarne vrednosti i norme, u prvi plan su istupili propovednici istočnjačkih religija – po prvi put u antičkom svetu započela je propaganda među masama kao takvim. Ljudi ostavljeni bez bilo kakvog društvenog principa, koji bi im davao smisao života, potpuno izgubljeni, oslonac su pronašli u hrišćanskoj propagandi. Ako bogatsvo ne donosi sreću, doneće je siromaštvo. Ako mudrost nije u stanju da reši naše probleme, spas je u neznanju. Ako nas zakoni i institucije Rimskog carstva ne čine srećnim ljudima, spas je u anarhiji. Kada je antički čovek - društvo i prirodu oko sebe - počeo doživljavati kao neistinu, kao laž – kada je izgubio svaku nadu - ribarima ljudskim dušama put je bio trasiran. Ako ne može da se osloni - na društvo i na prirodno – spas je u nadprirodnom. Ako nema spasa u zemaljskom životu spasenje se nalazi u nebeskom večnom carstvu, nadprirodnom Bogu. U prvoj poslanici Korinćanima: “Pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću...” Vekovi pokazaše da oni koji su učili “da ljubav, a ne razum, mora da vlada”, otvoriše put onima koji vladaju pomoću mržnje. Bilo je to pretvaranje očajanja u spasenje, ali po koju cenu? Za hrišćane je čovek koji veruje u sebe u razum (i koji još uvek od sebe nešto očekuje), suštinski grešnik.

predanje

pre 3 godine

(Lea, 10. januar 2021 11:03)

Ima 3 razloga da je Pravoslavna veroispovest jedina ispravna:
1. Najpre, ona pripada monoteističkoj grupi religija koje jedino mogu opravdati Boga koji je svemoćan.
2. Od 3 monoteističke religije, samo je Hrišćanstvo osnovao njen utemeljivač koji je vaskrsao.
3. Na vel.subotu, u Jerusalimu, u Crkvi Sv.groba, samo po Julijanskom (starom) kalendaru, i samo na sasluživanje Pravoslavnog sveštenika, pojavljuje se na čudesan način čudotvorni oganj. Njime Bog lično projavljuje koja mu je vera i koja Crkva pravilna i mila. Katolici su isto pokušavali nekoliko puta i plamen se nije njima javio. Ali je prošao kroz prskotinu u zidu hrama i zapalio sveće pravoslavcima koji su se tu okupili oko hrama, budući isterani iz hrama. Od tada ne pokušavaju više, a o celom tom fenomenu ne govore. Protestanti nisu ni pokušavali.

predanje

pre 3 godine

(mm, 10. januar 2021 11:32)

To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.

C i n i k

pre 3 godine

Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

Hristos se rodi!
(ime, 10. januar 2021 08:25


Veoma malo ima kat crkava u Jerusalimu, veoma malo.
Vatikan ima svoj business i pokusava da Vatikan smesti u centar hriscanstva, svakako i da Papa i dalje misli da je bezgresan i svakodnevno na vezi ni manje ni vise ngo sa Isusom licno, to je taj problem sa njima i nvrjm da iko normalan moze da shvati Vatikan..

C i n i k

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
(Lea, 10. januar 2021 11:03)


To je nka opsta stvar,kao nka tradicija, prenosi se kao obicaj naravno prema vecinskim shvatanjima, s tim da nije zabranjeno da tvrdis kako je nesto drugo tebi vise odgovarajuce, ali npr u zap Evropi crkve su prazne, u AU je kat crkva poklonila 2 crkve SPC recimo, u CH koji su zadnju crkvu podigli u 19. veku vernika ima jako malo doduse oni su protestanti tako da veru praktikuju svuda sa sobom a najcesce kuci, u FR je stvar komplikovana a u DE mozda malo vise u Bavarskoj ali u ostalim pokrajinama ( DE je vecinski protestantska) vera nma znacaj kao u JI Evropi.
U SRB je problem sto je bio 1 autoritaran sistem SFRJ gde se vera gusila i zato danas po SRB crkve nicu ko pecurke posle kise ali misim da tu nma pravih vernika vise od 5% sto je nki prosek i u zap Evropi.
Na religiju danas mozes da gledas kao tradiciju svojih predaka i u tom pravcu pokusavas da je odrzis,nma nista lose u tome pogotovo sto SRB nije samo ovo danas sto mi zivimo ngo je SRB postojala i vekovima ranije a postojace i u daleku buducnost, zato je nas zadatak prema precima koji su natopili nasu zemlju patnjama i krvlju, da ocuvamo ono sto su oni cuvali i prenosili, to je sve.

C i n i k

pre 3 godine

a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
(jovan, 10. januar 2021 10:04


Kako to misis "2000 godina posle pisanja Biblije" dobili Jevreji drzavu?!
Biblija je skup knjiga sacinjena od Starog i Novog zaveta.
Stari zavet (Tora) su jevrejske knjige, napisane mnogo mnogo pre Novog Zaveta, Jevreji nisu dobili drzavu 2000 g posle posanja Biblije, Novi zavet napisan je cca u 3. veku dakle 3 veka posle Isusovog stradanja na Golgoti...
U vreme Tore Jevreji su imali svoju drzavu...
Pre nego je Mojsije poveo Jevreje iz ropstva Egipta, dakle pre ngo sto su oterani u ropstvo, Jevreji su ziveli na istom onom mestu gde i danas zive...
Hriscanstvo... prvi hriscani bili su svi Jevreji ( Isus takodje) dakle jedna jevrejska sekta u to vreme proterana je iz Izraela, nisu ih Jevreji prihvatali jer su okolnosti u Izraelu tada bile veoma teske, nisu vise hteli problema sa Rimljanima, ali su apostoli nastavili da sire religiju koja je u to rano vreme bila religija siromasnih i potlacenih..
Kasnije se sve zna, Rimski Car se dosetio da vise ne ubija hriscane ngo da iskoristi tu religiju za business, danas je katolicka crkva mozda i najbogatija business drzava ( Vatikan) pri cemu se poreklo bogatstva samo delimicno zna, arhive Vatikana nisu dostupne ali danje rec o cistom business/u a ne o religiji potpuno je jasno, pri cemu je Vatikan spaljivao ljude i radio inkviziciju sve u "u ime Hrista"...?!
Vatikan je prodavao za velike pare "oprost grehova" a onda su i oba oka zatvorili u 2.sv ratu..
S druge strane nekadasnja crkva istocnog carstva se odrzala max u izvornim opredeljenjima tako da je ortodoxna crkva danas mnogo bliza izvornim Biblijskim uverenjima od katolicke nmz ni da se uporedi pocev od liturgija pa do dogmi, doduse rec je o potpuno istoj crkvi koja se razlikuje u pricescu i vizuelnom, ali i te male razlike dobijaju na znacaju kada se ima u vidu da je Papa za sebe rezervisao stolicu St Petra i kad je umislio da je samo on licno bezgresan i svaki dan na telefonskoj vezi sa Isusom, to je nepremostiva razlika ...

nowave7

pre 3 godine

@(Ivan Bezdomni, 10. januar 2021 11:33)

Takođe bi i verujući mogli da pročitaju nešto mimo Biblije, ako su i nju uopšte pročitali.

Nepoznati junak

pre 3 godine

@Ivan bezdomni: Možda je skeptik čitao mnoge knjige pa je zato skeptik ali ne samo knjige koje odgovaraju da potvrdi šta već veruje, to je moguće.

nowave7

pre 3 godine

@(ime, 10. januar 2021 11:17

Tebi možda. Iole ozbiljnijim teolozima i filozofima i sociolozima religije, itekako važno pitanje.

nowave7

pre 3 godine

@(Masariko, 10. januar 2021 10:16)

Pretpostavljam da i ti veruješ u vampire, vukodlake, jednoroge, vile i ostale karankondžule, jer eto, nema dokaza da ne postoje?

Dragoslav

pre 3 godine

Braćo ateisti i sestre ateistkinje,

Isus Hrist i Jovan Krstitelj nisu imali profile na FB i Instagramu kako bi vama obznanili svoje postojanje.

petar

pre 3 godine

Zanima me -da li ove osobe koje ne vjeruju u postojanje Isusa,Jovana krstitelja..vjeruju u grčke filozofe koji su djelovali 300-400g.prije Krista?

sepe

pre 3 godine

Kao neko ko je pročitao Bibliju, jer nisam htela da sudim o nečemu neinformisana, mogu da kažem da sam se samo još više udaljila od Boga posle toga. A vi tvrdokorni vernici dokazujete kakvi ste nazivajući ljude "demonima", sigurno ste od sorte koja bi podržala spaljivanje veštica u srednjem veku. Svi su neki vernici kao, a ne žive život po Bogu uopšte, i onda eto, smatraju da su dobri samo zato što veruju i najedu se pečenja za Božić. Mi ostali bar nismo licemeri.

petar

pre 3 godine

problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
(jovan, 10. januar 2021 10:04)

Meni ovo zvuči kao pretnja puna besa i frustracije. Dragi vernici, vi ste učeni da volite bliznjeg svog i da okrećete drugi obraz, nema potrebe za ovakvim plašenjem ljudi. To što 80 posto vas "veruje" zbog straha od kazne a ne jer istinski iz dubine duše zna da nesto više postoji, to često ne pali kod druge strane.

peki

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
(predanje, 10. januar 2021 09:23)

Potpuno ste u pravu, mada manje je poznato da je Saloma nekoliko sekundi pre pada suočena sa tim da je u stvari svo vreme bila kiborg nakon čega se rasplakala i izjavila: "Videla sam kako se radjaju i kako nestaju galaksije i sve će to nestati.. kao suze na kiši". Čak postoje mišljenja da nije propala kroz led nego se namerno bacila od neizrecive tuge koju je osećala jer zapravo nije humanoid.

Чика Васа

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
(Lea, 10. januar 2021 11:03)

Није ствар у томе да ли је нека религија "најбоља", већ је само ствар у томе у шта верујеш и зашто. Људи васпитани у духу вере својих предака васпитаће на исти начин и своју децу, која ће од малих ногу усвојити нека схватања. Нажалост, све је више оних разочараних хришћана, који се окрећу атеизму, али и неким другим религијама попут будизма, хиндуизма, па и ислама. Широм западне Европе по кућама младих људи стоје фигурице Буде, при чему ти клинци појма немају ни ко је био Буда, а још мање знају било шта о његовим учењима, већ је све то у стилу оне старе: видела жаба да се коњи поткивају ... Али ја се рецимо ту питам нешто друго. Како то да толико хришћана (овде мислим и на православне и на католике, а поготово на протестанте) напушта веру својих прадедова и усваја те азијатске новотарије, а понеки чак и ислам, док рецимо међу муслиманима и будистима нема баш толико разочараних који су нашли утеху у хришћанским јеванђељима?

Steva

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
(..., 10. januar 2021 09:55)

Simptomatično je pre svega da ti ne čitaš i ne poznaješ sveto pismo i da si puki tradicionalista i da ponajviše "veruješ" u punu trpezu jer da čitaš sv.pismo našao b u njemu da je pretskazano da će se pred kraj sveta narod jako opoganiti,da ćemo postati gramzivi,pohlepni,srebroljupci i da će se po celom svetu propovedati jevanđelje,t.j.veličanstveni Hristov dolazak na grešnu planetu zemlju.

Јабучило

pre 3 godine

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
(mr, 10. januar 2021 10:11)

Грешиш. Прави комунисти јесу идеалисти. Само што их је мало. Као што је мало и правих верника. И сами присуствујемо богаћењу црквене врхушке, исто као што се богатила комунистичка. Мало је ту искрене вере, у оба случаја, осим вере у земаљска блага. А ако упоредиш учење комунизма и хришћанства, говорим о теорији, затећи ћеш велике сличности.

Milica Markovic

pre 3 godine

Pravo ime Jovana Krstitelja je Jova Stoiljkovic i dolazi iz jednog sela pored Vranje. Sve to ima u vatikanski arhiv. Jova Krstitelja je pričao srbski i pisalo sa srbsku ćirilicu. Jova Krstitelja je napravio jednu malu bogomolje u Sabac.

Neo@

pre 3 godine

dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56

Vidi rođace,
Kad budeš otišao s ovog sveta i stupio na onaj drugi, i tad kada te za miške uhvate dva crna preko 2,5 metra visoka ružna bića, tada ćeš rođace pričati o bajci.
A kada te budu konačno i gurnuli u vreo kazan, onda ćeš i u nju poverovati. Samo što će kasno biti po tebe!

Јабучило

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
(..., 10. januar 2021 09:55)

Зато што је Стари завет хроника јеврејског народа, тумачена, додуше, са становишта поклоника Јехове, али ипак прилично тачна хроника коју потврђују и други независни извори. Нови завет, пак, може и не мора да буде историјски тачан, јер је суштински то зборник четири гледишта о првенствено верском искуству које није тако лако потврдити другим изворима.
Мени је, иако невернику, фасцинација Библијом јасна. Ипак је то света књига најбројније религије на свету.

Kinez

pre 3 godine

Jovanovu glavu je Alisa donela Pinokiu na tacni,
Alisa je pojela kolač a Jovanova glava je otvorila oči i rekla,
Alisa, moraš otkinuti Pinokiu nos kada naraste, kada će narasti,
pa kada moju glavu baciš u Jordan.
čiča miča gotova priča

Karl

pre 3 godine

Religija je opijum za narod i potreba da se drži u tom stanju, jer mnogo je lakše upravljat sa njim.Dogma je zaj..... i opasna priča.

mladen.ba

pre 3 godine

@ime

Apropo blagodatnog ognja i misterije koju on svojom pojavom nosi a koji si ti, licno, iskusio, odgovor je jednostavan. U pitanju je bijeli fosfor koji stvara nesto slicno plamenu ali ne pece. Obican svestenicki trik.

nebojsa

pre 3 godine

To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.
(mm, 10. januar 2021 11:32)

Konacno da vidim razumno razmisljanje, bravo... Biblija je, naravno, mesavina starih i u to vreme novih religioznih i filozofskih skola i kada se odklone bajkoviti slojevi ostaje mnogo znacajnih delova. Pesma nad pesmama je jedna od najlepsih pohvala ljubavi u istoriji knjizevnosti a Isusova razmisljanja, posebno ona koja iznosi tzv. "borbeni Isus", o beskompromisnoj borbi za otkrivanje duhovnih istina - nisam dosao da donesem mir, nego mac ili ko se ne odrekne oca i majke nije mene dostojan, pruzaju podrsku i vernicima i ateistima u tom traganju. Crkva je, naravno, interesna organizacija, koja sa duhovnoscu i moralom nema gotovo nikakvih dodirnih tacaka i zasluzuje samo prezir.

Alek

pre 3 godine

U sustini je ogromno neobrazovanje ateista ono sto ih drzi u dubokom mraku. Zao mi ih je oni su zrtve najgore propagande a da toga uopste nisu svesni. Uskratili su sebe za izucavanje religije i tako sebe zatvorili u svet gde im je neko drugi postavio granicu. Dobrovoljno ropstvo koje se ponosi svojim neznanjem. Doduse ateista je veoma malo svega nekoliko procenata ali su veoma glasna manjina.

Mojo

pre 3 godine

Neverovatno da postoje ljudi koji misle da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako ne verujete, makar znajte u šta ne verujete. Jovan je bio jedan od najznačajnijih ljudi svog vremena i njegov život je prilično dobro dokumentovan. Po svemu sudeći, njegova uloga je čak i umanjena u jevanđeljima.

Petar

pre 3 godine

A zasto su ateisti toliko agresivni u svom dokazivanju i vredjanju?Znate kad mene nesto ne zanima, ja ne trosim energiju na to niti me svet koji se time bavi interesuje.Ja ne vidim da neko poziva da se vi ugurate u crkvu, postanete deo nje, da pocnete da verujete i sl. Bar danas postoji sloboda da svako veruje u sta god zeli, neko veruje u boljsevizam, neko misli da nema bolje i pravednije drzave od Brozove...Zasto se toliko upinjete da dokazete da je vas nivo svesti i racija toliko napredan i iznad svesti verujucih.Radite sta zelite i bavite se vasim idealima. Neka svako zivi svoje "zablude", sve dok ne ugrozava druge.

Markos

pre 3 godine

mm
Bio bi isto tako hriscanin i propovedao o Isusu da si rodjen u plemenu Amazona ili u Indiji,Iranu,Kini,Sudijskoj Arabiji itd.?Shvacas sta hocu da ti kazem?Sve ti je to nametnuto.Gde se rodis,tamo ti ispiraju mozak i to je to.

nnn

pre 3 godine

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
(mr, 10. januar 2021 10:11)


možeš li nam otkriti tu veliku tajnu? Jel samo staneš svakog dana na neki trg, kažeš da si komunista i 5000€ ti se stvori u rukama?

Ziege

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
(predanje, 10. januar 2021 09:23)

Covece kakve bajke.

lalalland

pre 3 godine

Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
-istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
-hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
-mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
-islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)
(Shamgar, 10. januar 2021 11:26

Nijedan od tih izvora nije iz vremena Jovana Krstitelja, narocito Kuran koji je nastao nekoliko vekova kasnije i samim tim nije relevantan, mislim da isto vazi i za Mandejske spise.

jolly

pre 3 godine

Kakvi detinjasti komentari ateista. Knjige u ruke, ne brukajte informisani ateizam jer u njegovoj kritici religije ima informisanosti, dostojanstva i postenja koji se ne vide u vasim komentarima.

Lea

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.

AlCapo

pre 3 godine

Kad jednog dana ljudi savladaju brzinu svetlosti, moci ce da posmatraju istoriju kao u pozoristu. Samo odu na dovoljno udaljenu tacku u svemiru, gde tek treba da stignu emitovani svetlosni talasi sa zemlje u datom istorijskom trenutku, i jednostavno im se sve prikaze.
Ili moze na drugi nacin, ako na primer naucnici uspeju da pohvataju reflektovane talase sa zemlje koji su bili emitovani u tom istorijskom trenutku.
Zato treba bezrezervno podrzavati sva naucna istrazivanja koja vode u tom pravcu.

Ivan Bezdomni

pre 3 godine

@Lea

Skeptik treba da pročita koju knjigu, ne može sve na tacni. Skeptiku i da odgovoriš na zadato pitanje on će smisliti bar još 3 gluplja.

Shamgar

pre 3 godine

Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
-istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
-hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
-mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
-islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)

Markos

pre 3 godine

Grinch
Davno besmisleniju repliku od tvoje nisam procitao.Uporedjujes Jovana za koga nema nikakvih dokaza,sem u tim jevandjeljima i Hitlera koji je umro pre 75 godina i o kojem je svedocilo milioni ljudi i milioni snimaka.Pokusao si da budes ironican ali ti nesto ne ide

mm

pre 3 godine

Za one koji odbacuju Bibliju kao bajku, koji su prema svemu tome cinični i zajedljivi, imao bih jednu poruku: stvarno nije bitno da li ste kršteni ili ne, da li slavite slavu, zovete popa na venčanja i sahrane, ljubite ikone, krstite se kad prođete pored crkve, idete u crkvu nedeljom, nosite krstić oko vrata, obeležavate crkvene praznike i tako dalje, ovo je sve stvarno nepotrebno jer u suštini predstavlja mešavinu sujeverja i paganstva i potpuno je prirodno što razuman čovek pruža otpor prema svemu tome, ali ono što bih vam svakako preporučio i zašta smatram da svaki čovek treba da radi je da svaki dan pročitate po deo iz jednog od četiri Jevanđelja. To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.

Masariko

pre 3 godine

Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.
(dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56)

Veliki Avicena je govorio:
"Naivni su ljudi koji veruju u nešto bez dokaza, ali su još naivniji oni koji odbacuju nešto bez dokaza." Ili možda ne veruješ ni da je Avicena postojao, je li dete kapetana Granta?

ime

pre 3 godine

(Alex, 10. januar 2021 10:16)

Demoni su narocito aktivni kad se pomenje pravosavlje. Judaizam, budizam, bramanizam, islam, kominizam... to su pozeljne teme i ideologije za ovdasnje citaoce.

mr

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.

grinch

pre 3 godine

@Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
(Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Tako je. A zamisli tek to da neke budale veruju da je Hitler postojao, a nema tela nigde. Debili.

jovan

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)
a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..

PlayBoy

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

Kao sto si mogao da procitas u tekstu nije u pitanju nikakva virtuelna licnost iz razloga sto postoje istorijski izvori koji potvrdjuju da je on ziveo u to vreme i da je pogubljen na nacin koji je naveden.Dakle kao i u slucaju Isusa neki ateisti govore kako on nije postojao ali zaboravljaju da postoje i istorijski izvori koji to potvrdjuju a sama cinjenica da se ucenje tih ljudi toliko rasirilo svedoci o tome ko su bili,dakle ateisticki primitivizam nema granica.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 3 godine

Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen? (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Evo jos jednog ucenog ateista koji se rasipa svojim ogromnim znanjem! Za tog coveka se sa sigurnoscu zna da je postojao, apsolutno jeste istorijska licnost i to niko ko iole nesto zna ne dovodi u pitanje.

predanje

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.

...

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.

ime

pre 3 godine

Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

Hristos se rodi!

dete kapetana granta

pre 3 godine

Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.

ime

pre 3 godine

Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

Hristos se rodi!

dete kapetana granta

pre 3 godine

Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.

PlayBoy

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

Kao sto si mogao da procitas u tekstu nije u pitanju nikakva virtuelna licnost iz razloga sto postoje istorijski izvori koji potvrdjuju da je on ziveo u to vreme i da je pogubljen na nacin koji je naveden.Dakle kao i u slucaju Isusa neki ateisti govore kako on nije postojao ali zaboravljaju da postoje i istorijski izvori koji to potvrdjuju a sama cinjenica da se ucenje tih ljudi toliko rasirilo svedoci o tome ko su bili,dakle ateisticki primitivizam nema granica.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 3 godine

Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen? (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Evo jos jednog ucenog ateista koji se rasipa svojim ogromnim znanjem! Za tog coveka se sa sigurnoscu zna da je postojao, apsolutno jeste istorijska licnost i to niko ko iole nesto zna ne dovodi u pitanje.

Masariko

pre 3 godine

Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.
(dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56)

Veliki Avicena je govorio:
"Naivni su ljudi koji veruju u nešto bez dokaza, ali su još naivniji oni koji odbacuju nešto bez dokaza." Ili možda ne veruješ ni da je Avicena postojao, je li dete kapetana Granta?

mm

pre 3 godine

Za one koji odbacuju Bibliju kao bajku, koji su prema svemu tome cinični i zajedljivi, imao bih jednu poruku: stvarno nije bitno da li ste kršteni ili ne, da li slavite slavu, zovete popa na venčanja i sahrane, ljubite ikone, krstite se kad prođete pored crkve, idete u crkvu nedeljom, nosite krstić oko vrata, obeležavate crkvene praznike i tako dalje, ovo je sve stvarno nepotrebno jer u suštini predstavlja mešavinu sujeverja i paganstva i potpuno je prirodno što razuman čovek pruža otpor prema svemu tome, ali ono što bih vam svakako preporučio i zašta smatram da svaki čovek treba da radi je da svaki dan pročitate po deo iz jednog od četiri Jevanđelja. To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.

grinch

pre 3 godine

@Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
(Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Tako je. A zamisli tek to da neke budale veruju da je Hitler postojao, a nema tela nigde. Debili.

predanje

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.

Lea

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.

jolly

pre 3 godine

Kakvi detinjasti komentari ateista. Knjige u ruke, ne brukajte informisani ateizam jer u njegovoj kritici religije ima informisanosti, dostojanstva i postenja koji se ne vide u vasim komentarima.

jovan

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)
a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..

mr

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.

Ziege

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
(predanje, 10. januar 2021 09:23)

Covece kakve bajke.

ime

pre 3 godine

(Alex, 10. januar 2021 10:16)

Demoni su narocito aktivni kad se pomenje pravosavlje. Judaizam, budizam, bramanizam, islam, kominizam... to su pozeljne teme i ideologije za ovdasnje citaoce.

Ivan Bezdomni

pre 3 godine

@Lea

Skeptik treba da pročita koju knjigu, ne može sve na tacni. Skeptiku i da odgovoriš na zadato pitanje on će smisliti bar još 3 gluplja.

Shamgar

pre 3 godine

Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
-istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
-hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
-mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
-islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)

Markos

pre 3 godine

Grinch
Davno besmisleniju repliku od tvoje nisam procitao.Uporedjujes Jovana za koga nema nikakvih dokaza,sem u tim jevandjeljima i Hitlera koji je umro pre 75 godina i o kojem je svedocilo milioni ljudi i milioni snimaka.Pokusao si da budes ironican ali ti nesto ne ide

...

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.

zoran stokic

pre 3 godine

Kada je Rimsko carstvo izgubilo sposobost da socijalizuje ljude, kroz primarne vrednosti i norme, u prvi plan su istupili propovednici istočnjačkih religija – po prvi put u antičkom svetu započela je propaganda među masama kao takvim. Ljudi ostavljeni bez bilo kakvog društvenog principa, koji bi im davao smisao života, potpuno izgubljeni, oslonac su pronašli u hrišćanskoj propagandi. Ako bogatsvo ne donosi sreću, doneće je siromaštvo. Ako mudrost nije u stanju da reši naše probleme, spas je u neznanju. Ako nas zakoni i institucije Rimskog carstva ne čine srećnim ljudima, spas je u anarhiji. Kada je antički čovek - društvo i prirodu oko sebe - počeo doživljavati kao neistinu, kao laž – kada je izgubio svaku nadu - ribarima ljudskim dušama put je bio trasiran. Ako ne može da se osloni - na društvo i na prirodno – spas je u nadprirodnom. Ako nema spasa u zemaljskom životu spasenje se nalazi u nebeskom večnom carstvu, nadprirodnom Bogu. U prvoj poslanici Korinćanima: “Pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću...” Vekovi pokazaše da oni koji su učili “da ljubav, a ne razum, mora da vlada”, otvoriše put onima koji vladaju pomoću mržnje. Bilo je to pretvaranje očajanja u spasenje, ali po koju cenu? Za hrišćane je čovek koji veruje u sebe u razum (i koji još uvek od sebe nešto očekuje), suštinski grešnik.

predanje

pre 3 godine

(Lea, 10. januar 2021 11:03)

Ima 3 razloga da je Pravoslavna veroispovest jedina ispravna:
1. Najpre, ona pripada monoteističkoj grupi religija koje jedino mogu opravdati Boga koji je svemoćan.
2. Od 3 monoteističke religije, samo je Hrišćanstvo osnovao njen utemeljivač koji je vaskrsao.
3. Na vel.subotu, u Jerusalimu, u Crkvi Sv.groba, samo po Julijanskom (starom) kalendaru, i samo na sasluživanje Pravoslavnog sveštenika, pojavljuje se na čudesan način čudotvorni oganj. Njime Bog lično projavljuje koja mu je vera i koja Crkva pravilna i mila. Katolici su isto pokušavali nekoliko puta i plamen se nije njima javio. Ali je prošao kroz prskotinu u zidu hrama i zapalio sveće pravoslavcima koji su se tu okupili oko hrama, budući isterani iz hrama. Od tada ne pokušavaju više, a o celom tom fenomenu ne govore. Protestanti nisu ni pokušavali.

petar

pre 3 godine

problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
(jovan, 10. januar 2021 10:04)

Meni ovo zvuči kao pretnja puna besa i frustracije. Dragi vernici, vi ste učeni da volite bliznjeg svog i da okrećete drugi obraz, nema potrebe za ovakvim plašenjem ljudi. To što 80 posto vas "veruje" zbog straha od kazne a ne jer istinski iz dubine duše zna da nesto više postoji, to često ne pali kod druge strane.

nowave7

pre 3 godine

@(Ivan Bezdomni, 10. januar 2021 11:33)

Takođe bi i verujući mogli da pročitaju nešto mimo Biblije, ako su i nju uopšte pročitali.

sepe

pre 3 godine

Kao neko ko je pročitao Bibliju, jer nisam htela da sudim o nečemu neinformisana, mogu da kažem da sam se samo još više udaljila od Boga posle toga. A vi tvrdokorni vernici dokazujete kakvi ste nazivajući ljude "demonima", sigurno ste od sorte koja bi podržala spaljivanje veštica u srednjem veku. Svi su neki vernici kao, a ne žive život po Bogu uopšte, i onda eto, smatraju da su dobri samo zato što veruju i najedu se pečenja za Božić. Mi ostali bar nismo licemeri.

miro split

pre 3 godine

@Goran Stokic
Uvik san zasluge za uspjeh kršćanstva pripisiva političkom momentu u rimskom društvu.
Moram priznat da tvoj pogled na kršćanstvo i njegov uspjeh je zanimljiv.
Dalo bi se o tome razgovarat.

Dragoslav

pre 3 godine

Braćo ateisti i sestre ateistkinje,

Isus Hrist i Jovan Krstitelj nisu imali profile na FB i Instagramu kako bi vama obznanili svoje postojanje.

Srbin

pre 3 godine

Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
(Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Prvi put sad čujem da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako on nije postojao, onda Isus nije kršten u Jordanu, pa je i sve ostalo je laž i sve priče su besmislene.

nowave7

pre 3 godine

@(Masariko, 10. januar 2021 10:16)

Pretpostavljam da i ti veruješ u vampire, vukodlake, jednoroge, vile i ostale karankondžule, jer eto, nema dokaza da ne postoje?

Јабучило

pre 3 godine

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
(mr, 10. januar 2021 10:11)

Грешиш. Прави комунисти јесу идеалисти. Само што их је мало. Као што је мало и правих верника. И сами присуствујемо богаћењу црквене врхушке, исто као што се богатила комунистичка. Мало је ту искрене вере, у оба случаја, осим вере у земаљска блага. А ако упоредиш учење комунизма и хришћанства, говорим о теорији, затећи ћеш велике сличности.

C i n i k

pre 3 godine

a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
(jovan, 10. januar 2021 10:04


Kako to misis "2000 godina posle pisanja Biblije" dobili Jevreji drzavu?!
Biblija je skup knjiga sacinjena od Starog i Novog zaveta.
Stari zavet (Tora) su jevrejske knjige, napisane mnogo mnogo pre Novog Zaveta, Jevreji nisu dobili drzavu 2000 g posle posanja Biblije, Novi zavet napisan je cca u 3. veku dakle 3 veka posle Isusovog stradanja na Golgoti...
U vreme Tore Jevreji su imali svoju drzavu...
Pre nego je Mojsije poveo Jevreje iz ropstva Egipta, dakle pre ngo sto su oterani u ropstvo, Jevreji su ziveli na istom onom mestu gde i danas zive...
Hriscanstvo... prvi hriscani bili su svi Jevreji ( Isus takodje) dakle jedna jevrejska sekta u to vreme proterana je iz Izraela, nisu ih Jevreji prihvatali jer su okolnosti u Izraelu tada bile veoma teske, nisu vise hteli problema sa Rimljanima, ali su apostoli nastavili da sire religiju koja je u to rano vreme bila religija siromasnih i potlacenih..
Kasnije se sve zna, Rimski Car se dosetio da vise ne ubija hriscane ngo da iskoristi tu religiju za business, danas je katolicka crkva mozda i najbogatija business drzava ( Vatikan) pri cemu se poreklo bogatstva samo delimicno zna, arhive Vatikana nisu dostupne ali danje rec o cistom business/u a ne o religiji potpuno je jasno, pri cemu je Vatikan spaljivao ljude i radio inkviziciju sve u "u ime Hrista"...?!
Vatikan je prodavao za velike pare "oprost grehova" a onda su i oba oka zatvorili u 2.sv ratu..
S druge strane nekadasnja crkva istocnog carstva se odrzala max u izvornim opredeljenjima tako da je ortodoxna crkva danas mnogo bliza izvornim Biblijskim uverenjima od katolicke nmz ni da se uporedi pocev od liturgija pa do dogmi, doduse rec je o potpuno istoj crkvi koja se razlikuje u pricescu i vizuelnom, ali i te male razlike dobijaju na znacaju kada se ima u vidu da je Papa za sebe rezervisao stolicu St Petra i kad je umislio da je samo on licno bezgresan i svaki dan na telefonskoj vezi sa Isusom, to je nepremostiva razlika ...

Karl

pre 3 godine

Religija je opijum za narod i potreba da se drži u tom stanju, jer mnogo je lakše upravljat sa njim.Dogma je zaj..... i opasna priča.

peki

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
(predanje, 10. januar 2021 09:23)

Potpuno ste u pravu, mada manje je poznato da je Saloma nekoliko sekundi pre pada suočena sa tim da je u stvari svo vreme bila kiborg nakon čega se rasplakala i izjavila: "Videla sam kako se radjaju i kako nestaju galaksije i sve će to nestati.. kao suze na kiši". Čak postoje mišljenja da nije propala kroz led nego se namerno bacila od neizrecive tuge koju je osećala jer zapravo nije humanoid.

Nepoznati junak

pre 3 godine

@Ivan bezdomni: Možda je skeptik čitao mnoge knjige pa je zato skeptik ali ne samo knjige koje odgovaraju da potvrdi šta već veruje, to je moguće.

mladen.ba

pre 3 godine

@ime

Apropo blagodatnog ognja i misterije koju on svojom pojavom nosi a koji si ti, licno, iskusio, odgovor je jednostavan. U pitanju je bijeli fosfor koji stvara nesto slicno plamenu ali ne pece. Obican svestenicki trik.

C i n i k

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
(Lea, 10. januar 2021 11:03)


To je nka opsta stvar,kao nka tradicija, prenosi se kao obicaj naravno prema vecinskim shvatanjima, s tim da nije zabranjeno da tvrdis kako je nesto drugo tebi vise odgovarajuce, ali npr u zap Evropi crkve su prazne, u AU je kat crkva poklonila 2 crkve SPC recimo, u CH koji su zadnju crkvu podigli u 19. veku vernika ima jako malo doduse oni su protestanti tako da veru praktikuju svuda sa sobom a najcesce kuci, u FR je stvar komplikovana a u DE mozda malo vise u Bavarskoj ali u ostalim pokrajinama ( DE je vecinski protestantska) vera nma znacaj kao u JI Evropi.
U SRB je problem sto je bio 1 autoritaran sistem SFRJ gde se vera gusila i zato danas po SRB crkve nicu ko pecurke posle kise ali misim da tu nma pravih vernika vise od 5% sto je nki prosek i u zap Evropi.
Na religiju danas mozes da gledas kao tradiciju svojih predaka i u tom pravcu pokusavas da je odrzis,nma nista lose u tome pogotovo sto SRB nije samo ovo danas sto mi zivimo ngo je SRB postojala i vekovima ranije a postojace i u daleku buducnost, zato je nas zadatak prema precima koji su natopili nasu zemlju patnjama i krvlju, da ocuvamo ono sto su oni cuvali i prenosili, to je sve.

predanje

pre 3 godine

(mm, 10. januar 2021 11:32)

To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.

C i n i k

pre 3 godine

Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

Hristos se rodi!
(ime, 10. januar 2021 08:25


Veoma malo ima kat crkava u Jerusalimu, veoma malo.
Vatikan ima svoj business i pokusava da Vatikan smesti u centar hriscanstva, svakako i da Papa i dalje misli da je bezgresan i svakodnevno na vezi ni manje ni vise ngo sa Isusom licno, to je taj problem sa njima i nvrjm da iko normalan moze da shvati Vatikan..

lalalland

pre 3 godine

Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
-istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
-hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
-mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
-islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)
(Shamgar, 10. januar 2021 11:26

Nijedan od tih izvora nije iz vremena Jovana Krstitelja, narocito Kuran koji je nastao nekoliko vekova kasnije i samim tim nije relevantan, mislim da isto vazi i za Mandejske spise.

Petar

pre 3 godine

A zasto su ateisti toliko agresivni u svom dokazivanju i vredjanju?Znate kad mene nesto ne zanima, ja ne trosim energiju na to niti me svet koji se time bavi interesuje.Ja ne vidim da neko poziva da se vi ugurate u crkvu, postanete deo nje, da pocnete da verujete i sl. Bar danas postoji sloboda da svako veruje u sta god zeli, neko veruje u boljsevizam, neko misli da nema bolje i pravednije drzave od Brozove...Zasto se toliko upinjete da dokazete da je vas nivo svesti i racija toliko napredan i iznad svesti verujucih.Radite sta zelite i bavite se vasim idealima. Neka svako zivi svoje "zablude", sve dok ne ugrozava druge.

petar

pre 3 godine

Zanima me -da li ove osobe koje ne vjeruju u postojanje Isusa,Jovana krstitelja..vjeruju u grčke filozofe koji su djelovali 300-400g.prije Krista?

Markos

pre 3 godine

mm
Bio bi isto tako hriscanin i propovedao o Isusu da si rodjen u plemenu Amazona ili u Indiji,Iranu,Kini,Sudijskoj Arabiji itd.?Shvacas sta hocu da ti kazem?Sve ti je to nametnuto.Gde se rodis,tamo ti ispiraju mozak i to je to.

Milica Markovic

pre 3 godine

Pravo ime Jovana Krstitelja je Jova Stoiljkovic i dolazi iz jednog sela pored Vranje. Sve to ima u vatikanski arhiv. Jova Krstitelja je pričao srbski i pisalo sa srbsku ćirilicu. Jova Krstitelja je napravio jednu malu bogomolje u Sabac.

nebojsa

pre 3 godine

To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.
(mm, 10. januar 2021 11:32)

Konacno da vidim razumno razmisljanje, bravo... Biblija je, naravno, mesavina starih i u to vreme novih religioznih i filozofskih skola i kada se odklone bajkoviti slojevi ostaje mnogo znacajnih delova. Pesma nad pesmama je jedna od najlepsih pohvala ljubavi u istoriji knjizevnosti a Isusova razmisljanja, posebno ona koja iznosi tzv. "borbeni Isus", o beskompromisnoj borbi za otkrivanje duhovnih istina - nisam dosao da donesem mir, nego mac ili ko se ne odrekne oca i majke nije mene dostojan, pruzaju podrsku i vernicima i ateistima u tom traganju. Crkva je, naravno, interesna organizacija, koja sa duhovnoscu i moralom nema gotovo nikakvih dodirnih tacaka i zasluzuje samo prezir.

Kinez

pre 3 godine

Jovanovu glavu je Alisa donela Pinokiu na tacni,
Alisa je pojela kolač a Jovanova glava je otvorila oči i rekla,
Alisa, moraš otkinuti Pinokiu nos kada naraste, kada će narasti,
pa kada moju glavu baciš u Jordan.
čiča miča gotova priča

AlCapo

pre 3 godine

Kad jednog dana ljudi savladaju brzinu svetlosti, moci ce da posmatraju istoriju kao u pozoristu. Samo odu na dovoljno udaljenu tacku u svemiru, gde tek treba da stignu emitovani svetlosni talasi sa zemlje u datom istorijskom trenutku, i jednostavno im se sve prikaze.
Ili moze na drugi nacin, ako na primer naucnici uspeju da pohvataju reflektovane talase sa zemlje koji su bili emitovani u tom istorijskom trenutku.
Zato treba bezrezervno podrzavati sva naucna istrazivanja koja vode u tom pravcu.

Mojo

pre 3 godine

Neverovatno da postoje ljudi koji misle da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako ne verujete, makar znajte u šta ne verujete. Jovan je bio jedan od najznačajnijih ljudi svog vremena i njegov život je prilično dobro dokumentovan. Po svemu sudeći, njegova uloga je čak i umanjena u jevanđeljima.

nnn

pre 3 godine

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
(mr, 10. januar 2021 10:11)


možeš li nam otkriti tu veliku tajnu? Jel samo staneš svakog dana na neki trg, kažeš da si komunista i 5000€ ti se stvori u rukama?

nowave7

pre 3 godine

@(ime, 10. januar 2021 11:17

Tebi možda. Iole ozbiljnijim teolozima i filozofima i sociolozima religije, itekako važno pitanje.

mm

pre 3 godine

To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.(predanje)

Mislio sam da nema šanse da će iko ikad provaliti da sam sektaš i da tajno učim decu da je vera nauka, sistem, pogled na svet, učenje i filozofija. Nažalost, raskrinkam sam. Ništa deco, vratiću vam pare, a stanove, automobile i račune u Švajcarskoj koje sam zgrnuo svojm sektašenjem pokloniću u dobrotvorne svrhe. Eto tako. A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.

Јабучило

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
(..., 10. januar 2021 09:55)

Зато што је Стари завет хроника јеврејског народа, тумачена, додуше, са становишта поклоника Јехове, али ипак прилично тачна хроника коју потврђују и други независни извори. Нови завет, пак, може и не мора да буде историјски тачан, јер је суштински то зборник четири гледишта о првенствено верском искуству које није тако лако потврдити другим изворима.
Мени је, иако невернику, фасцинација Библијом јасна. Ипак је то света књига најбројније религије на свету.

Neo@

pre 3 godine

dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56

Vidi rođace,
Kad budeš otišao s ovog sveta i stupio na onaj drugi, i tad kada te za miške uhvate dva crna preko 2,5 metra visoka ružna bića, tada ćeš rođace pričati o bajci.
A kada te budu konačno i gurnuli u vreo kazan, onda ćeš i u nju poverovati. Samo što će kasno biti po tebe!

Чика Васа

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
(Lea, 10. januar 2021 11:03)

Није ствар у томе да ли је нека религија "најбоља", већ је само ствар у томе у шта верујеш и зашто. Људи васпитани у духу вере својих предака васпитаће на исти начин и своју децу, која ће од малих ногу усвојити нека схватања. Нажалост, све је више оних разочараних хришћана, који се окрећу атеизму, али и неким другим религијама попут будизма, хиндуизма, па и ислама. Широм западне Европе по кућама младих људи стоје фигурице Буде, при чему ти клинци појма немају ни ко је био Буда, а још мање знају било шта о његовим учењима, већ је све то у стилу оне старе: видела жаба да се коњи поткивају ... Али ја се рецимо ту питам нешто друго. Како то да толико хришћана (овде мислим и на православне и на католике, а поготово на протестанте) напушта веру својих прадедова и усваја те азијатске новотарије, а понеки чак и ислам, док рецимо међу муслиманима и будистима нема баш толико разочараних који су нашли утеху у хришћанским јеванђељима?

Steva

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
(..., 10. januar 2021 09:55)

Simptomatično je pre svega da ti ne čitaš i ne poznaješ sveto pismo i da si puki tradicionalista i da ponajviše "veruješ" u punu trpezu jer da čitaš sv.pismo našao b u njemu da je pretskazano da će se pred kraj sveta narod jako opoganiti,da ćemo postati gramzivi,pohlepni,srebroljupci i da će se po celom svetu propovedati jevanđelje,t.j.veličanstveni Hristov dolazak na grešnu planetu zemlju.

Alek

pre 3 godine

U sustini je ogromno neobrazovanje ateista ono sto ih drzi u dubokom mraku. Zao mi ih je oni su zrtve najgore propagande a da toga uopste nisu svesni. Uskratili su sebe za izucavanje religije i tako sebe zatvorili u svet gde im je neko drugi postavio granicu. Dobrovoljno ropstvo koje se ponosi svojim neznanjem. Doduse ateista je veoma malo svega nekoliko procenata ali su veoma glasna manjina.

Bogoljub

pre 3 godine

Pokaj se, i donesite mi darove. Bez novcanih darova nema pokajanjaaaaaaaaaaa
(Delegat sa druge planete, 10. januar 2021 09:40)

Pitam vas, delegata:
Da li vam je neko od sveštenika nekada tražio novac? Da li ste mogli da jednostavno dođete i uđete u hram i pomolite se Bogu i svetiteljima za bilo šta, npr. za neko svoje izlečenje, a ništa nikome ne platite?

Milan

pre 3 godine

Poštujem svačije pravo da veruje i nikome se ne rugam, iako postoji mnogo nelogičnosti koje moj mozak ne može da prihvati, ali molim da se uvažava i moje pravo da ne verujem. Nemojte mi to nametati.

predanje

pre 3 godine

...A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.
(mm, 10. januar 2021 23:12)

Odlična odluka. Samo čistim srcem, i s molitvom Bogu da vam se na pravi način ukaže Lično.

predanje

pre 3 godine

(Milan, 11. januar 2021 11:49)

Nikome, ni svom rođenom detetu, (pogotovo njemu) vera se ne nameće. Zbog toga što se ona ne može primiti umom već isključivo srcem. Samo i jedino lični susret s Bogom, onakav kako ga srce doživljava, samo je to to. Otuda vam se čini da logikom ne postižete ništa. To je sasvim očekivano i shvatljivo zato što je zakonomerno.

dete kapetana granta

pre 3 godine

Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.

ime

pre 3 godine

Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

Hristos se rodi!

Lea

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.

mr

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.

Masariko

pre 3 godine

Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.
(dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56)

Veliki Avicena je govorio:
"Naivni su ljudi koji veruju u nešto bez dokaza, ali su još naivniji oni koji odbacuju nešto bez dokaza." Ili možda ne veruješ ni da je Avicena postojao, je li dete kapetana Granta?

ime

pre 3 godine

(Alex, 10. januar 2021 10:16)

Demoni su narocito aktivni kad se pomenje pravosavlje. Judaizam, budizam, bramanizam, islam, kominizam... to su pozeljne teme i ideologije za ovdasnje citaoce.

mm

pre 3 godine

Za one koji odbacuju Bibliju kao bajku, koji su prema svemu tome cinični i zajedljivi, imao bih jednu poruku: stvarno nije bitno da li ste kršteni ili ne, da li slavite slavu, zovete popa na venčanja i sahrane, ljubite ikone, krstite se kad prođete pored crkve, idete u crkvu nedeljom, nosite krstić oko vrata, obeležavate crkvene praznike i tako dalje, ovo je sve stvarno nepotrebno jer u suštini predstavlja mešavinu sujeverja i paganstva i potpuno je prirodno što razuman čovek pruža otpor prema svemu tome, ali ono što bih vam svakako preporučio i zašta smatram da svaki čovek treba da radi je da svaki dan pročitate po deo iz jednog od četiri Jevanđelja. To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.

PlayBoy

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

Kao sto si mogao da procitas u tekstu nije u pitanju nikakva virtuelna licnost iz razloga sto postoje istorijski izvori koji potvrdjuju da je on ziveo u to vreme i da je pogubljen na nacin koji je naveden.Dakle kao i u slucaju Isusa neki ateisti govore kako on nije postojao ali zaboravljaju da postoje i istorijski izvori koji to potvrdjuju a sama cinjenica da se ucenje tih ljudi toliko rasirilo svedoci o tome ko su bili,dakle ateisticki primitivizam nema granica.

grinch

pre 3 godine

@Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
(Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Tako je. A zamisli tek to da neke budale veruju da je Hitler postojao, a nema tela nigde. Debili.

jovan

pre 3 godine

Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
(Iskosa, 10. januar 2021 09:23)
a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..

predanje

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.

Ziege

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
(predanje, 10. januar 2021 09:23)

Covece kakve bajke.

jolly

pre 3 godine

Kakvi detinjasti komentari ateista. Knjige u ruke, ne brukajte informisani ateizam jer u njegovoj kritici religije ima informisanosti, dostojanstva i postenja koji se ne vide u vasim komentarima.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 3 godine

Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen? (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Evo jos jednog ucenog ateista koji se rasipa svojim ogromnim znanjem! Za tog coveka se sa sigurnoscu zna da je postojao, apsolutno jeste istorijska licnost i to niko ko iole nesto zna ne dovodi u pitanje.

Markos

pre 3 godine

Grinch
Davno besmisleniju repliku od tvoje nisam procitao.Uporedjujes Jovana za koga nema nikakvih dokaza,sem u tim jevandjeljima i Hitlera koji je umro pre 75 godina i o kojem je svedocilo milioni ljudi i milioni snimaka.Pokusao si da budes ironican ali ti nesto ne ide

Ivan Bezdomni

pre 3 godine

@Lea

Skeptik treba da pročita koju knjigu, ne može sve na tacni. Skeptiku i da odgovoriš na zadato pitanje on će smisliti bar još 3 gluplja.

predanje

pre 3 godine

(Lea, 10. januar 2021 11:03)

Ima 3 razloga da je Pravoslavna veroispovest jedina ispravna:
1. Najpre, ona pripada monoteističkoj grupi religija koje jedino mogu opravdati Boga koji je svemoćan.
2. Od 3 monoteističke religije, samo je Hrišćanstvo osnovao njen utemeljivač koji je vaskrsao.
3. Na vel.subotu, u Jerusalimu, u Crkvi Sv.groba, samo po Julijanskom (starom) kalendaru, i samo na sasluživanje Pravoslavnog sveštenika, pojavljuje se na čudesan način čudotvorni oganj. Njime Bog lično projavljuje koja mu je vera i koja Crkva pravilna i mila. Katolici su isto pokušavali nekoliko puta i plamen se nije njima javio. Ali je prošao kroz prskotinu u zidu hrama i zapalio sveće pravoslavcima koji su se tu okupili oko hrama, budući isterani iz hrama. Od tada ne pokušavaju više, a o celom tom fenomenu ne govore. Protestanti nisu ni pokušavali.

...

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.

Dragoslav

pre 3 godine

Braćo ateisti i sestre ateistkinje,

Isus Hrist i Jovan Krstitelj nisu imali profile na FB i Instagramu kako bi vama obznanili svoje postojanje.

Shamgar

pre 3 godine

Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
-istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
-hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
-mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
-islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)

Neo@

pre 3 godine

dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56

Vidi rođace,
Kad budeš otišao s ovog sveta i stupio na onaj drugi, i tad kada te za miške uhvate dva crna preko 2,5 metra visoka ružna bića, tada ćeš rođace pričati o bajci.
A kada te budu konačno i gurnuli u vreo kazan, onda ćeš i u nju poverovati. Samo što će kasno biti po tebe!

zoran stokic

pre 3 godine

Kada je Rimsko carstvo izgubilo sposobost da socijalizuje ljude, kroz primarne vrednosti i norme, u prvi plan su istupili propovednici istočnjačkih religija – po prvi put u antičkom svetu započela je propaganda među masama kao takvim. Ljudi ostavljeni bez bilo kakvog društvenog principa, koji bi im davao smisao života, potpuno izgubljeni, oslonac su pronašli u hrišćanskoj propagandi. Ako bogatsvo ne donosi sreću, doneće je siromaštvo. Ako mudrost nije u stanju da reši naše probleme, spas je u neznanju. Ako nas zakoni i institucije Rimskog carstva ne čine srećnim ljudima, spas je u anarhiji. Kada je antički čovek - društvo i prirodu oko sebe - počeo doživljavati kao neistinu, kao laž – kada je izgubio svaku nadu - ribarima ljudskim dušama put je bio trasiran. Ako ne može da se osloni - na društvo i na prirodno – spas je u nadprirodnom. Ako nema spasa u zemaljskom životu spasenje se nalazi u nebeskom večnom carstvu, nadprirodnom Bogu. U prvoj poslanici Korinćanima: “Pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću...” Vekovi pokazaše da oni koji su učili “da ljubav, a ne razum, mora da vlada”, otvoriše put onima koji vladaju pomoću mržnje. Bilo je to pretvaranje očajanja u spasenje, ali po koju cenu? Za hrišćane je čovek koji veruje u sebe u razum (i koji još uvek od sebe nešto očekuje), suštinski grešnik.

Alek

pre 3 godine

U sustini je ogromno neobrazovanje ateista ono sto ih drzi u dubokom mraku. Zao mi ih je oni su zrtve najgore propagande a da toga uopste nisu svesni. Uskratili su sebe za izucavanje religije i tako sebe zatvorili u svet gde im je neko drugi postavio granicu. Dobrovoljno ropstvo koje se ponosi svojim neznanjem. Doduse ateista je veoma malo svega nekoliko procenata ali su veoma glasna manjina.

petar

pre 3 godine

problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
(jovan, 10. januar 2021 10:04)

Meni ovo zvuči kao pretnja puna besa i frustracije. Dragi vernici, vi ste učeni da volite bliznjeg svog i da okrećete drugi obraz, nema potrebe za ovakvim plašenjem ljudi. To što 80 posto vas "veruje" zbog straha od kazne a ne jer istinski iz dubine duše zna da nesto više postoji, to često ne pali kod druge strane.

C i n i k

pre 3 godine

Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

Hristos se rodi!
(ime, 10. januar 2021 08:25


Veoma malo ima kat crkava u Jerusalimu, veoma malo.
Vatikan ima svoj business i pokusava da Vatikan smesti u centar hriscanstva, svakako i da Papa i dalje misli da je bezgresan i svakodnevno na vezi ni manje ni vise ngo sa Isusom licno, to je taj problem sa njima i nvrjm da iko normalan moze da shvati Vatikan..

peki

pre 3 godine

Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
Ali.......
nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
(predanje, 10. januar 2021 09:23)

Potpuno ste u pravu, mada manje je poznato da je Saloma nekoliko sekundi pre pada suočena sa tim da je u stvari svo vreme bila kiborg nakon čega se rasplakala i izjavila: "Videla sam kako se radjaju i kako nestaju galaksije i sve će to nestati.. kao suze na kiši". Čak postoje mišljenja da nije propala kroz led nego se namerno bacila od neizrecive tuge koju je osećala jer zapravo nije humanoid.

mm

pre 3 godine

To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.(predanje)

Mislio sam da nema šanse da će iko ikad provaliti da sam sektaš i da tajno učim decu da je vera nauka, sistem, pogled na svet, učenje i filozofija. Nažalost, raskrinkam sam. Ništa deco, vratiću vam pare, a stanove, automobile i račune u Švajcarskoj koje sam zgrnuo svojm sektašenjem pokloniću u dobrotvorne svrhe. Eto tako. A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.

Kinez

pre 3 godine

Jovanovu glavu je Alisa donela Pinokiu na tacni,
Alisa je pojela kolač a Jovanova glava je otvorila oči i rekla,
Alisa, moraš otkinuti Pinokiu nos kada naraste, kada će narasti,
pa kada moju glavu baciš u Jordan.
čiča miča gotova priča

nowave7

pre 3 godine

@(Ivan Bezdomni, 10. januar 2021 11:33)

Takođe bi i verujući mogli da pročitaju nešto mimo Biblije, ako su i nju uopšte pročitali.

predanje

pre 3 godine

(mm, 10. januar 2021 11:32)

To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.

miro split

pre 3 godine

@Goran Stokic
Uvik san zasluge za uspjeh kršćanstva pripisiva političkom momentu u rimskom društvu.
Moram priznat da tvoj pogled na kršćanstvo i njegov uspjeh je zanimljiv.
Dalo bi se o tome razgovarat.

Petar

pre 3 godine

A zasto su ateisti toliko agresivni u svom dokazivanju i vredjanju?Znate kad mene nesto ne zanima, ja ne trosim energiju na to niti me svet koji se time bavi interesuje.Ja ne vidim da neko poziva da se vi ugurate u crkvu, postanete deo nje, da pocnete da verujete i sl. Bar danas postoji sloboda da svako veruje u sta god zeli, neko veruje u boljsevizam, neko misli da nema bolje i pravednije drzave od Brozove...Zasto se toliko upinjete da dokazete da je vas nivo svesti i racija toliko napredan i iznad svesti verujucih.Radite sta zelite i bavite se vasim idealima. Neka svako zivi svoje "zablude", sve dok ne ugrozava druge.

C i n i k

pre 3 godine

a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
(jovan, 10. januar 2021 10:04


Kako to misis "2000 godina posle pisanja Biblije" dobili Jevreji drzavu?!
Biblija je skup knjiga sacinjena od Starog i Novog zaveta.
Stari zavet (Tora) su jevrejske knjige, napisane mnogo mnogo pre Novog Zaveta, Jevreji nisu dobili drzavu 2000 g posle posanja Biblije, Novi zavet napisan je cca u 3. veku dakle 3 veka posle Isusovog stradanja na Golgoti...
U vreme Tore Jevreji su imali svoju drzavu...
Pre nego je Mojsije poveo Jevreje iz ropstva Egipta, dakle pre ngo sto su oterani u ropstvo, Jevreji su ziveli na istom onom mestu gde i danas zive...
Hriscanstvo... prvi hriscani bili su svi Jevreji ( Isus takodje) dakle jedna jevrejska sekta u to vreme proterana je iz Izraela, nisu ih Jevreji prihvatali jer su okolnosti u Izraelu tada bile veoma teske, nisu vise hteli problema sa Rimljanima, ali su apostoli nastavili da sire religiju koja je u to rano vreme bila religija siromasnih i potlacenih..
Kasnije se sve zna, Rimski Car se dosetio da vise ne ubija hriscane ngo da iskoristi tu religiju za business, danas je katolicka crkva mozda i najbogatija business drzava ( Vatikan) pri cemu se poreklo bogatstva samo delimicno zna, arhive Vatikana nisu dostupne ali danje rec o cistom business/u a ne o religiji potpuno je jasno, pri cemu je Vatikan spaljivao ljude i radio inkviziciju sve u "u ime Hrista"...?!
Vatikan je prodavao za velike pare "oprost grehova" a onda su i oba oka zatvorili u 2.sv ratu..
S druge strane nekadasnja crkva istocnog carstva se odrzala max u izvornim opredeljenjima tako da je ortodoxna crkva danas mnogo bliza izvornim Biblijskim uverenjima od katolicke nmz ni da se uporedi pocev od liturgija pa do dogmi, doduse rec je o potpuno istoj crkvi koja se razlikuje u pricescu i vizuelnom, ali i te male razlike dobijaju na znacaju kada se ima u vidu da je Papa za sebe rezervisao stolicu St Petra i kad je umislio da je samo on licno bezgresan i svaki dan na telefonskoj vezi sa Isusom, to je nepremostiva razlika ...

Steva

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
(..., 10. januar 2021 09:55)

Simptomatično je pre svega da ti ne čitaš i ne poznaješ sveto pismo i da si puki tradicionalista i da ponajviše "veruješ" u punu trpezu jer da čitaš sv.pismo našao b u njemu da je pretskazano da će se pred kraj sveta narod jako opoganiti,da ćemo postati gramzivi,pohlepni,srebroljupci i da će se po celom svetu propovedati jevanđelje,t.j.veličanstveni Hristov dolazak na grešnu planetu zemlju.

Milica Markovic

pre 3 godine

Pravo ime Jovana Krstitelja je Jova Stoiljkovic i dolazi iz jednog sela pored Vranje. Sve to ima u vatikanski arhiv. Jova Krstitelja je pričao srbski i pisalo sa srbsku ćirilicu. Jova Krstitelja je napravio jednu malu bogomolje u Sabac.

C i n i k

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
(Lea, 10. januar 2021 11:03)


To je nka opsta stvar,kao nka tradicija, prenosi se kao obicaj naravno prema vecinskim shvatanjima, s tim da nije zabranjeno da tvrdis kako je nesto drugo tebi vise odgovarajuce, ali npr u zap Evropi crkve su prazne, u AU je kat crkva poklonila 2 crkve SPC recimo, u CH koji su zadnju crkvu podigli u 19. veku vernika ima jako malo doduse oni su protestanti tako da veru praktikuju svuda sa sobom a najcesce kuci, u FR je stvar komplikovana a u DE mozda malo vise u Bavarskoj ali u ostalim pokrajinama ( DE je vecinski protestantska) vera nma znacaj kao u JI Evropi.
U SRB je problem sto je bio 1 autoritaran sistem SFRJ gde se vera gusila i zato danas po SRB crkve nicu ko pecurke posle kise ali misim da tu nma pravih vernika vise od 5% sto je nki prosek i u zap Evropi.
Na religiju danas mozes da gledas kao tradiciju svojih predaka i u tom pravcu pokusavas da je odrzis,nma nista lose u tome pogotovo sto SRB nije samo ovo danas sto mi zivimo ngo je SRB postojala i vekovima ranije a postojace i u daleku buducnost, zato je nas zadatak prema precima koji su natopili nasu zemlju patnjama i krvlju, da ocuvamo ono sto su oni cuvali i prenosili, to je sve.

sepe

pre 3 godine

Kao neko ko je pročitao Bibliju, jer nisam htela da sudim o nečemu neinformisana, mogu da kažem da sam se samo još više udaljila od Boga posle toga. A vi tvrdokorni vernici dokazujete kakvi ste nazivajući ljude "demonima", sigurno ste od sorte koja bi podržala spaljivanje veštica u srednjem veku. Svi su neki vernici kao, a ne žive život po Bogu uopšte, i onda eto, smatraju da su dobri samo zato što veruju i najedu se pečenja za Božić. Mi ostali bar nismo licemeri.

Mojo

pre 3 godine

Neverovatno da postoje ljudi koji misle da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako ne verujete, makar znajte u šta ne verujete. Jovan je bio jedan od najznačajnijih ljudi svog vremena i njegov život je prilično dobro dokumentovan. Po svemu sudeći, njegova uloga je čak i umanjena u jevanđeljima.

nebojsa

pre 3 godine

To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.
(mm, 10. januar 2021 11:32)

Konacno da vidim razumno razmisljanje, bravo... Biblija je, naravno, mesavina starih i u to vreme novih religioznih i filozofskih skola i kada se odklone bajkoviti slojevi ostaje mnogo znacajnih delova. Pesma nad pesmama je jedna od najlepsih pohvala ljubavi u istoriji knjizevnosti a Isusova razmisljanja, posebno ona koja iznosi tzv. "borbeni Isus", o beskompromisnoj borbi za otkrivanje duhovnih istina - nisam dosao da donesem mir, nego mac ili ko se ne odrekne oca i majke nije mene dostojan, pruzaju podrsku i vernicima i ateistima u tom traganju. Crkva je, naravno, interesna organizacija, koja sa duhovnoscu i moralom nema gotovo nikakvih dodirnih tacaka i zasluzuje samo prezir.

Nepoznati junak

pre 3 godine

@Ivan bezdomni: Možda je skeptik čitao mnoge knjige pa je zato skeptik ali ne samo knjige koje odgovaraju da potvrdi šta već veruje, to je moguće.

Srbin

pre 3 godine

Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
(Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

Prvi put sad čujem da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako on nije postojao, onda Isus nije kršten u Jordanu, pa je i sve ostalo je laž i sve priče su besmislene.

Markos

pre 3 godine

mm
Bio bi isto tako hriscanin i propovedao o Isusu da si rodjen u plemenu Amazona ili u Indiji,Iranu,Kini,Sudijskoj Arabiji itd.?Shvacas sta hocu da ti kazem?Sve ti je to nametnuto.Gde se rodis,tamo ti ispiraju mozak i to je to.

Karl

pre 3 godine

Religija je opijum za narod i potreba da se drži u tom stanju, jer mnogo je lakše upravljat sa njim.Dogma je zaj..... i opasna priča.

petar

pre 3 godine

Zanima me -da li ove osobe koje ne vjeruju u postojanje Isusa,Jovana krstitelja..vjeruju u grčke filozofe koji su djelovali 300-400g.prije Krista?

nowave7

pre 3 godine

@(Masariko, 10. januar 2021 10:16)

Pretpostavljam da i ti veruješ u vampire, vukodlake, jednoroge, vile i ostale karankondžule, jer eto, nema dokaza da ne postoje?

mladen.ba

pre 3 godine

@ime

Apropo blagodatnog ognja i misterije koju on svojom pojavom nosi a koji si ti, licno, iskusio, odgovor je jednostavan. U pitanju je bijeli fosfor koji stvara nesto slicno plamenu ali ne pece. Obican svestenicki trik.

Јабучило

pre 3 godine

Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
(..., 10. januar 2021 09:55)

Зато што је Стари завет хроника јеврејског народа, тумачена, додуше, са становишта поклоника Јехове, али ипак прилично тачна хроника коју потврђују и други независни извори. Нови завет, пак, може и не мора да буде историјски тачан, јер је суштински то зборник четири гледишта о првенствено верском искуству које није тако лако потврдити другим изворима.
Мени је, иако невернику, фасцинација Библијом јасна. Ипак је то света књига најбројније религије на свету.

nowave7

pre 3 godine

@(ime, 10. januar 2021 11:17

Tebi možda. Iole ozbiljnijim teolozima i filozofima i sociolozima religije, itekako važno pitanje.

lalalland

pre 3 godine

Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
-istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
-hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
-mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
-islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)
(Shamgar, 10. januar 2021 11:26

Nijedan od tih izvora nije iz vremena Jovana Krstitelja, narocito Kuran koji je nastao nekoliko vekova kasnije i samim tim nije relevantan, mislim da isto vazi i za Mandejske spise.

AlCapo

pre 3 godine

Kad jednog dana ljudi savladaju brzinu svetlosti, moci ce da posmatraju istoriju kao u pozoristu. Samo odu na dovoljno udaljenu tacku u svemiru, gde tek treba da stignu emitovani svetlosni talasi sa zemlje u datom istorijskom trenutku, i jednostavno im se sve prikaze.
Ili moze na drugi nacin, ako na primer naucnici uspeju da pohvataju reflektovane talase sa zemlje koji su bili emitovani u tom istorijskom trenutku.
Zato treba bezrezervno podrzavati sva naucna istrazivanja koja vode u tom pravcu.

Јабучило

pre 3 godine

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
(mr, 10. januar 2021 10:11)

Грешиш. Прави комунисти јесу идеалисти. Само што их је мало. Као што је мало и правих верника. И сами присуствујемо богаћењу црквене врхушке, исто као што се богатила комунистичка. Мало је ту искрене вере, у оба случаја, осим вере у земаљска блага. А ако упоредиш учење комунизма и хришћанства, говорим о теорији, затећи ћеш велике сличности.

Чика Васа

pre 3 godine

Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
(Lea, 10. januar 2021 11:03)

Није ствар у томе да ли је нека религија "најбоља", већ је само ствар у томе у шта верујеш и зашто. Људи васпитани у духу вере својих предака васпитаће на исти начин и своју децу, која ће од малих ногу усвојити нека схватања. Нажалост, све је више оних разочараних хришћана, који се окрећу атеизму, али и неким другим религијама попут будизма, хиндуизма, па и ислама. Широм западне Европе по кућама младих људи стоје фигурице Буде, при чему ти клинци појма немају ни ко је био Буда, а још мање знају било шта о његовим учењима, већ је све то у стилу оне старе: видела жаба да се коњи поткивају ... Али ја се рецимо ту питам нешто друго. Како то да толико хришћана (овде мислим и на православне и на католике, а поготово на протестанте) напушта веру својих прадедова и усваја те азијатске новотарије, а понеки чак и ислам, док рецимо међу муслиманима и будистима нема баш толико разочараних који су нашли утеху у хришћанским јеванђељима?

nnn

pre 3 godine

Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
(mr, 10. januar 2021 10:11)


možeš li nam otkriti tu veliku tajnu? Jel samo staneš svakog dana na neki trg, kažeš da si komunista i 5000€ ti se stvori u rukama?

predanje

pre 3 godine

...A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.
(mm, 10. januar 2021 23:12)

Odlična odluka. Samo čistim srcem, i s molitvom Bogu da vam se na pravi način ukaže Lično.

Milan

pre 3 godine

Poštujem svačije pravo da veruje i nikome se ne rugam, iako postoji mnogo nelogičnosti koje moj mozak ne može da prihvati, ali molim da se uvažava i moje pravo da ne verujem. Nemojte mi to nametati.

Bogoljub

pre 3 godine

Pokaj se, i donesite mi darove. Bez novcanih darova nema pokajanjaaaaaaaaaaa
(Delegat sa druge planete, 10. januar 2021 09:40)

Pitam vas, delegata:
Da li vam je neko od sveštenika nekada tražio novac? Da li ste mogli da jednostavno dođete i uđete u hram i pomolite se Bogu i svetiteljima za bilo šta, npr. za neko svoje izlečenje, a ništa nikome ne platite?

predanje

pre 3 godine

(Milan, 11. januar 2021 11:49)

Nikome, ni svom rođenom detetu, (pogotovo njemu) vera se ne nameće. Zbog toga što se ona ne može primiti umom već isključivo srcem. Samo i jedino lični susret s Bogom, onakav kako ga srce doživljava, samo je to to. Otuda vam se čini da logikom ne postižete ništa. To je sasvim očekivano i shvatljivo zato što je zakonomerno.