Četvrtak, 20.10.2005.

08:52

Pripreme pregovora o Kosovu

Pripreme pregovora o konačnom statusu Kosova ulaze u završnu fazu.

Izvor: B92

Pripreme pregovora o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

njujork

pre 18 godina

Koja je to "osvedocena demokratska zemlja"? Srbija? E pa nije. Srbija je ubijala i proterivala sopstvene gradjane sa sopstvene teritorije, i onda je izgubila rat koji je poceo zbog toga, i sada moze ili da to prihvati i okrene novi list ili da bira Kostunicu, Jankovica i ostale legaliste da je vode. Na zalost, u desava se ovo drugo. ali to nece vratiti Kosovo u Srbiju (nece ni ono prvo).

Darko

pre 18 godina

Draskovicev stav je ispravan. Takodje, neophodno je da i medju albanskim predstavnicima prevladaju razumni politicari i prihvate realnost da se granice na Balkanu ne mogu menjati, niti preimenovati. Nezavisno Kosovo moze biti samo neostvariv san jednog naroda koji moze da donese nesrecu svim narodima na Kosovu. Ostra retorika i nesnosna galama su besmisleni u vremenu kada granice u citavoj Evropi postoje samo na mapama, a nigde na terenu. Evropa je danas jedna veca drzava i granice medju drzavama su neprimetne i niko, pa ni albanski lideri, nemaju pravo da podizu nove "berlinske zidove". Gradjani Evrope, i Srbi i Albanci, treba da izvuku pouke iz brojnih nesreca u proslosti i da grade zajednicku buducnost. Granice koje ih razdvajaju treba da ruse i ukidaju - svuda, pa i u svojim glavama, a ne da stvaraju nove. Ukoliko Albanci krenu drugim putem, ultimatuma i ucena, kao pandan jednom ekstremizmu ojacace drugi i onda ni oni, ni medjunarodna zajenica u Beogradu za sagovornika nece imati odgovornog i pametnog Vuka Draskovica, nego samo ZLO, Nikolice, Seselje i slicne.

Dusan Bogdanovic

pre 18 godina

Posto ministar Draskovic nije "precizirao na koga misli", pomoci cu mu: misli na one ciju podrsku uziva vlada u kojoj sedi!

Kragujevac

pre 18 godina

Apsolutno ispravan stav gos.Draskovica, ne mogu palikuce gasiti isti pozar koji su izazvali, pa tako ni celnici SRS-a i SPS-a, biti clanovi pregovaracke delegacije, jer su upravo oni krivi sto se Kosovo nalazi u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi sad.
Sto se tice Draskovica, upravo je on za ta dva-tri meseca dok je bio clan Savezne vlade M.Bulatovica 99. god. za vreme NATO bombardovanja , bio jedini, koji je pozivao na razum, prestanak progona Albanaca i prekid bombradovanja, naravno, zbog svega toga je naglavcke bio izbacen iz te iste vlade.

stratus

pre 18 godina

Iskreno, ne razumem ovdasnja prepucavanja, te ovi su u pravu zbog ovoga, te oni zbog onoga, te ovi nista ne znaju. Necemo niti mi, niti Albanci sa Kosova odluciti o njegovoj buducnosti. Odluku mora da donese SB UN, koji je vec i doneo Rezoluciju 1244. Dok je ona na snazi, Kosovo je Srpsko! Rezolucija ce svakako da se menja, nema dileme. Nama bi najpametnije bilo (ma ko da je u pregovarackom timu!) da lobiramo kod Rusa i Kineza da stave veto na bilo kakvu rezoluciju koja bi podrazumevala nezavisno Kosovo, a to je vrlo izvodljivo.

Agron

pre 18 godina

Gospodin Drašković ističe da je Srbija jedan od osnivača Lige Nardoda što nije uopće točno. Jedan od osnivača je bila tadašnja FNRJ, kasnije SFRJ. Shodno tome što Dračković priča, Makedonija, Hrvatska, BIH i sve ostale zemlje mogu kazati isto. S & CG nisu od nikoga priznate kao pravne nasljednice SFRJ tako da Drašković govori gluposti u nedostatku argumenata (ili bolje reći nekog plana).
Nakon primjene rezolucije 1244 mnoge su se stvari promjenile tako da se i rezolucija može promjeniti. Tad se u rezoluciji spominje SRJ koja više ne postoji. Postoji doduše Državna Zajednica S&CG koja će se uskoro raspasti.
Koštunica može pričati u New Jorku što god bude htio (demokratsko pravo) ali će ga malo ko osim Kineza i Rusa slušati jer je on etiketriran kao zadrti nacionalist i čovjek koji se za vrije zločina na Kosovu slikao s kalašnjikovim u Mitrovici! Dračković s druge strane isto nema vjerodostojnost jer je za vrijeme rata na prostorima bivše nam države, bio uključen u slanje dobrovoljaca (koji su počinili zločine) u Hr i BiH te je bio član vlade Slobe Miloševića. Da je Đinđić živ, mislim da ne bi trošio vremena odlazeći u New York ali kod sadašnje svite, nada umire zadnja...

agim

pre 18 godina

pa gopodin drashkoviq ako ne mozhe na balkanu da budu dve albanske drzhave, ne mozhe da bude ni dve srbske drzhave onda kosovo biqe druga, ameriqka drzhava.

tako nekako

pre 18 godina

Da Vuče - bivši podpredsedniče vlade, pazi malo šta pričaš. Albanci očito imaju bolje pamćenje od Srba.
Možda bi osnovni kriterij kod izbora pregovarača ipak bio IQ i dar za diplomaciju ( nije nužno da je osoba u diplomatskoj službi, to bar u Srbiji nije znak sposobnosti. Je l' tako Vuče).
Srećno!

Burim Pllana

pre 18 godina

Pocetne pozicije dveju strana su potpune razlicite (Albanska strana hoce nezavisnost - Srpska strana Vecu aotomiju). Ali, vecina zemalja (vazne clanice medjunarodne zajednice - ukljucujuci i Rusiju) podrzava Uslovljenu Nezavisnot, sto znaci dalju prezentaciju medjunarodne zajednice na Kosovu (doduse u drugacijem vidu i obliku) dok se ne potpune standardi. Ja mislim da Beograd pravi gresku, i to veliku, kad ignorise prava Albanaca na samoopredeljenje (poslije svega sto je Abanski narod prosao zadnjih 20 -tak godina ne moze vise biti pod nikakvom Beogradskom juridikcijom). Ovakvom politikom, Beograd stavja Srpsku manjinu na Kosovu u veoma los polozaj, odvajajanje od ostalih, i smestanje u pravi ghetto.

....

pre 18 godina

Izjava gospodina Jankovica je najbolji dokaz da ova vlada nema nikakvu strategiju za Kosovo. Najpre, u njegovoj izjavi imaju najmanje dva problematicna mesta. Prvo, jedan od osnivaca Lige naroda (kasnije UN) bila je drzava koja se zvala SFRJ, a ova sadasnja SCG nije nigde priznata kao njena pravna naslednica (osim u glavama pojedinih ovdasnjih politicara i dela naroda). Drugo, da li nam to gospodin Jankovic porucuje da Miloseviceva Srbija nije bila diktatorska i totalitarna drzava? Ili mozda misli da bi i medjunarodna zajednica trebala da zaboravi na nase devedesete kad je vec u Srbiji totalna amnezija u odnosu na taj period?
Sve i da je tako kako kaze Jankovic, ako su to jedini argumenti Srbije, onda Albanci imaju cemu da se raduju.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ko će biti glavni pregovarač za srpsku stranu uopšte nije bitno. Taj "medijator" sigurno neće imati nikakvog uticaja na poroces pregovaranja. On će igrati ulogu robota preko koga će SAD vući svoje poteze. Te poteze će, naravno, slediti sve "velike" evropske države. Čak i ako se ne slažu sa takvom odlukom. Razlozi su ljudske prirode. INTERESI i STRAH. Zbog toga će i ličnost glavnog pregovarača morati da ima karakteristike robota. Sve radi kao ljudsko biće ali nema lika. Veoma je karakteristična i ujedno beskarakterna opaska gospodina Bernsa, koji konstatuje da na KiM ne može, za uvek, ostati status quo. Jedino što nije hteo da odgovori ko sprečava promenu statusa. Na KiM gospodare oružane snage SAD-a i drugih evropskih država, potom, postoje privremene strukture vlasti i naoružane bande, koje niko ne sprečava u njihovom "poslu". Zar "oslobodioci" nisu imali dovoljno vremena da promene taj "status". Srbija se praktično nije mešala u svoj suverenitet. I kosovski Srbi su bili samo meta iživljavanja i terora. Kako jedinica KFOR-a tako i onih ostalih. Uvek su bili najsumnjiviji. Srpska pregovaračka ekipa, ovaj put, mora biti jedinstvena i istrajna u dokazivanju onoga što je svima poznato. Gospodin Drašković, mora da prevazidje svoju "mladalačku" nezrelost i tipično srpsku provincijalnu svest. Prepucavanja sa SRS, preko KiM-a, mora da ostavi za naša "ulična" prepucavanja. Niko se, u svetu, neće diviti njegovoj gandijevskoj ulozi. Shvatiće to kao srpsku slabost a njegovu ličnu glupost. To je kao Ministar do sada morao da shvati.

Boki

pre 18 godina

Nije vazno ko je clan koje stranke, vec je vazno da svi nastupe jedinstveno, sa zajednickim stavom. Vrag je odneo salu, moramo da budemo slozni.

misa rex

pre 18 godina

Posle toliko dugog i beskompromisnog podrzavanja albanskih secesionista, pa i terorista, medjunarodna zajednica nema drugog resenja nego da im dozvoli (dodeli) nezavisnost, jer ce i sama biti na udaru istih grupa koje je do juce podrzavala. Treba ocekivati dug period ucena i pritisaka od strane medjunarodne zajednice. Naravno, posto je u pitanju presedan, takodje treba ocekivati da se medjunarodnoj zajednici ta odluka obije o glavu, uzevsi u obzir da i na njihovim teritorijama postoje etnicke zajednice koje ce, potpuno legitimno, traziti ista prava koja su data Albancima. Cini mi se da Zapad, zahvaljujuci raznim "lobi" grupama, ulazi u dug period politicke neizvesnosti.

kalendar

pre 18 godina

Draskovic kao da je andjeo pa pokazuje prstom na druge koji bi mogli naneti stetu Srbiji. Ja ne znam ni jednog koji moze biti u tom timu a da nije direktno ili indirektno bio uklucen u ratu na Kosovu.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

UN zna za rezoluciju 1244, jer je sama donela tu istu, i zna takodje da je Kosovo pod suverinitetom SCG. Ako nema nesto novo da kaze g.Kostunica u Njujorku bolje da ne ide uopste tamo, jer bi stedio drzavni budjet. Sto se tice presedana u Balkan i Evropi, zaista je tako, jer koja normalna zemlja proteruje 800.000 svoje stanovnike preko granice. Gospodin Draskovic spomenuje period od 1990-2000 gde je skrivljen najveci drzavni i nacionalni slom. Zar je on zaboravio da u ovom periodu bio podpresednik Vlade SCG.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

UN zna za rezoluciju 1244, jer je sama donela tu istu, i zna takodje da je Kosovo pod suverinitetom SCG. Ako nema nesto novo da kaze g.Kostunica u Njujorku bolje da ne ide uopste tamo, jer bi stedio drzavni budjet. Sto se tice presedana u Balkan i Evropi, zaista je tako, jer koja normalna zemlja proteruje 800.000 svoje stanovnike preko granice. Gospodin Draskovic spomenuje period od 1990-2000 gde je skrivljen najveci drzavni i nacionalni slom. Zar je on zaboravio da u ovom periodu bio podpresednik Vlade SCG.

kalendar

pre 18 godina

Draskovic kao da je andjeo pa pokazuje prstom na druge koji bi mogli naneti stetu Srbiji. Ja ne znam ni jednog koji moze biti u tom timu a da nije direktno ili indirektno bio uklucen u ratu na Kosovu.

Boki

pre 18 godina

Nije vazno ko je clan koje stranke, vec je vazno da svi nastupe jedinstveno, sa zajednickim stavom. Vrag je odneo salu, moramo da budemo slozni.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ko će biti glavni pregovarač za srpsku stranu uopšte nije bitno. Taj "medijator" sigurno neće imati nikakvog uticaja na poroces pregovaranja. On će igrati ulogu robota preko koga će SAD vući svoje poteze. Te poteze će, naravno, slediti sve "velike" evropske države. Čak i ako se ne slažu sa takvom odlukom. Razlozi su ljudske prirode. INTERESI i STRAH. Zbog toga će i ličnost glavnog pregovarača morati da ima karakteristike robota. Sve radi kao ljudsko biće ali nema lika. Veoma je karakteristična i ujedno beskarakterna opaska gospodina Bernsa, koji konstatuje da na KiM ne može, za uvek, ostati status quo. Jedino što nije hteo da odgovori ko sprečava promenu statusa. Na KiM gospodare oružane snage SAD-a i drugih evropskih država, potom, postoje privremene strukture vlasti i naoružane bande, koje niko ne sprečava u njihovom "poslu". Zar "oslobodioci" nisu imali dovoljno vremena da promene taj "status". Srbija se praktično nije mešala u svoj suverenitet. I kosovski Srbi su bili samo meta iživljavanja i terora. Kako jedinica KFOR-a tako i onih ostalih. Uvek su bili najsumnjiviji. Srpska pregovaračka ekipa, ovaj put, mora biti jedinstvena i istrajna u dokazivanju onoga što je svima poznato. Gospodin Drašković, mora da prevazidje svoju "mladalačku" nezrelost i tipično srpsku provincijalnu svest. Prepucavanja sa SRS, preko KiM-a, mora da ostavi za naša "ulična" prepucavanja. Niko se, u svetu, neće diviti njegovoj gandijevskoj ulozi. Shvatiće to kao srpsku slabost a njegovu ličnu glupost. To je kao Ministar do sada morao da shvati.

misa rex

pre 18 godina

Posle toliko dugog i beskompromisnog podrzavanja albanskih secesionista, pa i terorista, medjunarodna zajednica nema drugog resenja nego da im dozvoli (dodeli) nezavisnost, jer ce i sama biti na udaru istih grupa koje je do juce podrzavala. Treba ocekivati dug period ucena i pritisaka od strane medjunarodne zajednice. Naravno, posto je u pitanju presedan, takodje treba ocekivati da se medjunarodnoj zajednici ta odluka obije o glavu, uzevsi u obzir da i na njihovim teritorijama postoje etnicke zajednice koje ce, potpuno legitimno, traziti ista prava koja su data Albancima. Cini mi se da Zapad, zahvaljujuci raznim "lobi" grupama, ulazi u dug period politicke neizvesnosti.

....

pre 18 godina

Izjava gospodina Jankovica je najbolji dokaz da ova vlada nema nikakvu strategiju za Kosovo. Najpre, u njegovoj izjavi imaju najmanje dva problematicna mesta. Prvo, jedan od osnivaca Lige naroda (kasnije UN) bila je drzava koja se zvala SFRJ, a ova sadasnja SCG nije nigde priznata kao njena pravna naslednica (osim u glavama pojedinih ovdasnjih politicara i dela naroda). Drugo, da li nam to gospodin Jankovic porucuje da Miloseviceva Srbija nije bila diktatorska i totalitarna drzava? Ili mozda misli da bi i medjunarodna zajednica trebala da zaboravi na nase devedesete kad je vec u Srbiji totalna amnezija u odnosu na taj period?
Sve i da je tako kako kaze Jankovic, ako su to jedini argumenti Srbije, onda Albanci imaju cemu da se raduju.

Burim Pllana

pre 18 godina

Pocetne pozicije dveju strana su potpune razlicite (Albanska strana hoce nezavisnost - Srpska strana Vecu aotomiju). Ali, vecina zemalja (vazne clanice medjunarodne zajednice - ukljucujuci i Rusiju) podrzava Uslovljenu Nezavisnot, sto znaci dalju prezentaciju medjunarodne zajednice na Kosovu (doduse u drugacijem vidu i obliku) dok se ne potpune standardi. Ja mislim da Beograd pravi gresku, i to veliku, kad ignorise prava Albanaca na samoopredeljenje (poslije svega sto je Abanski narod prosao zadnjih 20 -tak godina ne moze vise biti pod nikakvom Beogradskom juridikcijom). Ovakvom politikom, Beograd stavja Srpsku manjinu na Kosovu u veoma los polozaj, odvajajanje od ostalih, i smestanje u pravi ghetto.

agim

pre 18 godina

pa gopodin drashkoviq ako ne mozhe na balkanu da budu dve albanske drzhave, ne mozhe da bude ni dve srbske drzhave onda kosovo biqe druga, ameriqka drzhava.

tako nekako

pre 18 godina

Da Vuče - bivši podpredsedniče vlade, pazi malo šta pričaš. Albanci očito imaju bolje pamćenje od Srba.
Možda bi osnovni kriterij kod izbora pregovarača ipak bio IQ i dar za diplomaciju ( nije nužno da je osoba u diplomatskoj službi, to bar u Srbiji nije znak sposobnosti. Je l' tako Vuče).
Srećno!

Agron

pre 18 godina

Gospodin Drašković ističe da je Srbija jedan od osnivača Lige Nardoda što nije uopće točno. Jedan od osnivača je bila tadašnja FNRJ, kasnije SFRJ. Shodno tome što Dračković priča, Makedonija, Hrvatska, BIH i sve ostale zemlje mogu kazati isto. S & CG nisu od nikoga priznate kao pravne nasljednice SFRJ tako da Drašković govori gluposti u nedostatku argumenata (ili bolje reći nekog plana).
Nakon primjene rezolucije 1244 mnoge su se stvari promjenile tako da se i rezolucija može promjeniti. Tad se u rezoluciji spominje SRJ koja više ne postoji. Postoji doduše Državna Zajednica S&CG koja će se uskoro raspasti.
Koštunica može pričati u New Jorku što god bude htio (demokratsko pravo) ali će ga malo ko osim Kineza i Rusa slušati jer je on etiketriran kao zadrti nacionalist i čovjek koji se za vrije zločina na Kosovu slikao s kalašnjikovim u Mitrovici! Dračković s druge strane isto nema vjerodostojnost jer je za vrijeme rata na prostorima bivše nam države, bio uključen u slanje dobrovoljaca (koji su počinili zločine) u Hr i BiH te je bio član vlade Slobe Miloševića. Da je Đinđić živ, mislim da ne bi trošio vremena odlazeći u New York ali kod sadašnje svite, nada umire zadnja...

Kragujevac

pre 18 godina

Apsolutno ispravan stav gos.Draskovica, ne mogu palikuce gasiti isti pozar koji su izazvali, pa tako ni celnici SRS-a i SPS-a, biti clanovi pregovaracke delegacije, jer su upravo oni krivi sto se Kosovo nalazi u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi sad.
Sto se tice Draskovica, upravo je on za ta dva-tri meseca dok je bio clan Savezne vlade M.Bulatovica 99. god. za vreme NATO bombardovanja , bio jedini, koji je pozivao na razum, prestanak progona Albanaca i prekid bombradovanja, naravno, zbog svega toga je naglavcke bio izbacen iz te iste vlade.

stratus

pre 18 godina

Iskreno, ne razumem ovdasnja prepucavanja, te ovi su u pravu zbog ovoga, te oni zbog onoga, te ovi nista ne znaju. Necemo niti mi, niti Albanci sa Kosova odluciti o njegovoj buducnosti. Odluku mora da donese SB UN, koji je vec i doneo Rezoluciju 1244. Dok je ona na snazi, Kosovo je Srpsko! Rezolucija ce svakako da se menja, nema dileme. Nama bi najpametnije bilo (ma ko da je u pregovarackom timu!) da lobiramo kod Rusa i Kineza da stave veto na bilo kakvu rezoluciju koja bi podrazumevala nezavisno Kosovo, a to je vrlo izvodljivo.

njujork

pre 18 godina

Koja je to "osvedocena demokratska zemlja"? Srbija? E pa nije. Srbija je ubijala i proterivala sopstvene gradjane sa sopstvene teritorije, i onda je izgubila rat koji je poceo zbog toga, i sada moze ili da to prihvati i okrene novi list ili da bira Kostunicu, Jankovica i ostale legaliste da je vode. Na zalost, u desava se ovo drugo. ali to nece vratiti Kosovo u Srbiju (nece ni ono prvo).

Darko

pre 18 godina

Draskovicev stav je ispravan. Takodje, neophodno je da i medju albanskim predstavnicima prevladaju razumni politicari i prihvate realnost da se granice na Balkanu ne mogu menjati, niti preimenovati. Nezavisno Kosovo moze biti samo neostvariv san jednog naroda koji moze da donese nesrecu svim narodima na Kosovu. Ostra retorika i nesnosna galama su besmisleni u vremenu kada granice u citavoj Evropi postoje samo na mapama, a nigde na terenu. Evropa je danas jedna veca drzava i granice medju drzavama su neprimetne i niko, pa ni albanski lideri, nemaju pravo da podizu nove "berlinske zidove". Gradjani Evrope, i Srbi i Albanci, treba da izvuku pouke iz brojnih nesreca u proslosti i da grade zajednicku buducnost. Granice koje ih razdvajaju treba da ruse i ukidaju - svuda, pa i u svojim glavama, a ne da stvaraju nove. Ukoliko Albanci krenu drugim putem, ultimatuma i ucena, kao pandan jednom ekstremizmu ojacace drugi i onda ni oni, ni medjunarodna zajenica u Beogradu za sagovornika nece imati odgovornog i pametnog Vuka Draskovica, nego samo ZLO, Nikolice, Seselje i slicne.

Dusan Bogdanovic

pre 18 godina

Posto ministar Draskovic nije "precizirao na koga misli", pomoci cu mu: misli na one ciju podrsku uziva vlada u kojoj sedi!

Enver Kelmendi

pre 18 godina

UN zna za rezoluciju 1244, jer je sama donela tu istu, i zna takodje da je Kosovo pod suverinitetom SCG. Ako nema nesto novo da kaze g.Kostunica u Njujorku bolje da ne ide uopste tamo, jer bi stedio drzavni budjet. Sto se tice presedana u Balkan i Evropi, zaista je tako, jer koja normalna zemlja proteruje 800.000 svoje stanovnike preko granice. Gospodin Draskovic spomenuje period od 1990-2000 gde je skrivljen najveci drzavni i nacionalni slom. Zar je on zaboravio da u ovom periodu bio podpresednik Vlade SCG.

kalendar

pre 18 godina

Draskovic kao da je andjeo pa pokazuje prstom na druge koji bi mogli naneti stetu Srbiji. Ja ne znam ni jednog koji moze biti u tom timu a da nije direktno ili indirektno bio uklucen u ratu na Kosovu.

Boki

pre 18 godina

Nije vazno ko je clan koje stranke, vec je vazno da svi nastupe jedinstveno, sa zajednickim stavom. Vrag je odneo salu, moramo da budemo slozni.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ko će biti glavni pregovarač za srpsku stranu uopšte nije bitno. Taj "medijator" sigurno neće imati nikakvog uticaja na poroces pregovaranja. On će igrati ulogu robota preko koga će SAD vući svoje poteze. Te poteze će, naravno, slediti sve "velike" evropske države. Čak i ako se ne slažu sa takvom odlukom. Razlozi su ljudske prirode. INTERESI i STRAH. Zbog toga će i ličnost glavnog pregovarača morati da ima karakteristike robota. Sve radi kao ljudsko biće ali nema lika. Veoma je karakteristična i ujedno beskarakterna opaska gospodina Bernsa, koji konstatuje da na KiM ne može, za uvek, ostati status quo. Jedino što nije hteo da odgovori ko sprečava promenu statusa. Na KiM gospodare oružane snage SAD-a i drugih evropskih država, potom, postoje privremene strukture vlasti i naoružane bande, koje niko ne sprečava u njihovom "poslu". Zar "oslobodioci" nisu imali dovoljno vremena da promene taj "status". Srbija se praktično nije mešala u svoj suverenitet. I kosovski Srbi su bili samo meta iživljavanja i terora. Kako jedinica KFOR-a tako i onih ostalih. Uvek su bili najsumnjiviji. Srpska pregovaračka ekipa, ovaj put, mora biti jedinstvena i istrajna u dokazivanju onoga što je svima poznato. Gospodin Drašković, mora da prevazidje svoju "mladalačku" nezrelost i tipično srpsku provincijalnu svest. Prepucavanja sa SRS, preko KiM-a, mora da ostavi za naša "ulična" prepucavanja. Niko se, u svetu, neće diviti njegovoj gandijevskoj ulozi. Shvatiće to kao srpsku slabost a njegovu ličnu glupost. To je kao Ministar do sada morao da shvati.

misa rex

pre 18 godina

Posle toliko dugog i beskompromisnog podrzavanja albanskih secesionista, pa i terorista, medjunarodna zajednica nema drugog resenja nego da im dozvoli (dodeli) nezavisnost, jer ce i sama biti na udaru istih grupa koje je do juce podrzavala. Treba ocekivati dug period ucena i pritisaka od strane medjunarodne zajednice. Naravno, posto je u pitanju presedan, takodje treba ocekivati da se medjunarodnoj zajednici ta odluka obije o glavu, uzevsi u obzir da i na njihovim teritorijama postoje etnicke zajednice koje ce, potpuno legitimno, traziti ista prava koja su data Albancima. Cini mi se da Zapad, zahvaljujuci raznim "lobi" grupama, ulazi u dug period politicke neizvesnosti.

....

pre 18 godina

Izjava gospodina Jankovica je najbolji dokaz da ova vlada nema nikakvu strategiju za Kosovo. Najpre, u njegovoj izjavi imaju najmanje dva problematicna mesta. Prvo, jedan od osnivaca Lige naroda (kasnije UN) bila je drzava koja se zvala SFRJ, a ova sadasnja SCG nije nigde priznata kao njena pravna naslednica (osim u glavama pojedinih ovdasnjih politicara i dela naroda). Drugo, da li nam to gospodin Jankovic porucuje da Miloseviceva Srbija nije bila diktatorska i totalitarna drzava? Ili mozda misli da bi i medjunarodna zajednica trebala da zaboravi na nase devedesete kad je vec u Srbiji totalna amnezija u odnosu na taj period?
Sve i da je tako kako kaze Jankovic, ako su to jedini argumenti Srbije, onda Albanci imaju cemu da se raduju.

Burim Pllana

pre 18 godina

Pocetne pozicije dveju strana su potpune razlicite (Albanska strana hoce nezavisnost - Srpska strana Vecu aotomiju). Ali, vecina zemalja (vazne clanice medjunarodne zajednice - ukljucujuci i Rusiju) podrzava Uslovljenu Nezavisnot, sto znaci dalju prezentaciju medjunarodne zajednice na Kosovu (doduse u drugacijem vidu i obliku) dok se ne potpune standardi. Ja mislim da Beograd pravi gresku, i to veliku, kad ignorise prava Albanaca na samoopredeljenje (poslije svega sto je Abanski narod prosao zadnjih 20 -tak godina ne moze vise biti pod nikakvom Beogradskom juridikcijom). Ovakvom politikom, Beograd stavja Srpsku manjinu na Kosovu u veoma los polozaj, odvajajanje od ostalih, i smestanje u pravi ghetto.

agim

pre 18 godina

pa gopodin drashkoviq ako ne mozhe na balkanu da budu dve albanske drzhave, ne mozhe da bude ni dve srbske drzhave onda kosovo biqe druga, ameriqka drzhava.

tako nekako

pre 18 godina

Da Vuče - bivši podpredsedniče vlade, pazi malo šta pričaš. Albanci očito imaju bolje pamćenje od Srba.
Možda bi osnovni kriterij kod izbora pregovarača ipak bio IQ i dar za diplomaciju ( nije nužno da je osoba u diplomatskoj službi, to bar u Srbiji nije znak sposobnosti. Je l' tako Vuče).
Srećno!

Agron

pre 18 godina

Gospodin Drašković ističe da je Srbija jedan od osnivača Lige Nardoda što nije uopće točno. Jedan od osnivača je bila tadašnja FNRJ, kasnije SFRJ. Shodno tome što Dračković priča, Makedonija, Hrvatska, BIH i sve ostale zemlje mogu kazati isto. S & CG nisu od nikoga priznate kao pravne nasljednice SFRJ tako da Drašković govori gluposti u nedostatku argumenata (ili bolje reći nekog plana).
Nakon primjene rezolucije 1244 mnoge su se stvari promjenile tako da se i rezolucija može promjeniti. Tad se u rezoluciji spominje SRJ koja više ne postoji. Postoji doduše Državna Zajednica S&CG koja će se uskoro raspasti.
Koštunica može pričati u New Jorku što god bude htio (demokratsko pravo) ali će ga malo ko osim Kineza i Rusa slušati jer je on etiketriran kao zadrti nacionalist i čovjek koji se za vrije zločina na Kosovu slikao s kalašnjikovim u Mitrovici! Dračković s druge strane isto nema vjerodostojnost jer je za vrijeme rata na prostorima bivše nam države, bio uključen u slanje dobrovoljaca (koji su počinili zločine) u Hr i BiH te je bio član vlade Slobe Miloševića. Da je Đinđić živ, mislim da ne bi trošio vremena odlazeći u New York ali kod sadašnje svite, nada umire zadnja...

Kragujevac

pre 18 godina

Apsolutno ispravan stav gos.Draskovica, ne mogu palikuce gasiti isti pozar koji su izazvali, pa tako ni celnici SRS-a i SPS-a, biti clanovi pregovaracke delegacije, jer su upravo oni krivi sto se Kosovo nalazi u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi sad.
Sto se tice Draskovica, upravo je on za ta dva-tri meseca dok je bio clan Savezne vlade M.Bulatovica 99. god. za vreme NATO bombardovanja , bio jedini, koji je pozivao na razum, prestanak progona Albanaca i prekid bombradovanja, naravno, zbog svega toga je naglavcke bio izbacen iz te iste vlade.

stratus

pre 18 godina

Iskreno, ne razumem ovdasnja prepucavanja, te ovi su u pravu zbog ovoga, te oni zbog onoga, te ovi nista ne znaju. Necemo niti mi, niti Albanci sa Kosova odluciti o njegovoj buducnosti. Odluku mora da donese SB UN, koji je vec i doneo Rezoluciju 1244. Dok je ona na snazi, Kosovo je Srpsko! Rezolucija ce svakako da se menja, nema dileme. Nama bi najpametnije bilo (ma ko da je u pregovarackom timu!) da lobiramo kod Rusa i Kineza da stave veto na bilo kakvu rezoluciju koja bi podrazumevala nezavisno Kosovo, a to je vrlo izvodljivo.

njujork

pre 18 godina

Koja je to "osvedocena demokratska zemlja"? Srbija? E pa nije. Srbija je ubijala i proterivala sopstvene gradjane sa sopstvene teritorije, i onda je izgubila rat koji je poceo zbog toga, i sada moze ili da to prihvati i okrene novi list ili da bira Kostunicu, Jankovica i ostale legaliste da je vode. Na zalost, u desava se ovo drugo. ali to nece vratiti Kosovo u Srbiju (nece ni ono prvo).

Darko

pre 18 godina

Draskovicev stav je ispravan. Takodje, neophodno je da i medju albanskim predstavnicima prevladaju razumni politicari i prihvate realnost da se granice na Balkanu ne mogu menjati, niti preimenovati. Nezavisno Kosovo moze biti samo neostvariv san jednog naroda koji moze da donese nesrecu svim narodima na Kosovu. Ostra retorika i nesnosna galama su besmisleni u vremenu kada granice u citavoj Evropi postoje samo na mapama, a nigde na terenu. Evropa je danas jedna veca drzava i granice medju drzavama su neprimetne i niko, pa ni albanski lideri, nemaju pravo da podizu nove "berlinske zidove". Gradjani Evrope, i Srbi i Albanci, treba da izvuku pouke iz brojnih nesreca u proslosti i da grade zajednicku buducnost. Granice koje ih razdvajaju treba da ruse i ukidaju - svuda, pa i u svojim glavama, a ne da stvaraju nove. Ukoliko Albanci krenu drugim putem, ultimatuma i ucena, kao pandan jednom ekstremizmu ojacace drugi i onda ni oni, ni medjunarodna zajenica u Beogradu za sagovornika nece imati odgovornog i pametnog Vuka Draskovica, nego samo ZLO, Nikolice, Seselje i slicne.

Dusan Bogdanovic

pre 18 godina

Posto ministar Draskovic nije "precizirao na koga misli", pomoci cu mu: misli na one ciju podrsku uziva vlada u kojoj sedi!