Ponedeljak, 12.09.2005.

18:40

Upola jeftiniji stambeni krediti

HVB i Eksimbanka su počele da odobravaju stambene kredite na 25 godina, uz efektivnu kamatnu stopu od 4,75 odsto godišnje.

Izvor: B92

Upola jeftiniji stambeni krediti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

aleksandar

pre 18 godina

Ovi krediti indeksirani na CHF mogu biti opasni po klijenta zbog moguce promene intervalutnog odnosa EUR i CHF. Niko ne moze predvideti kakav ce odnos biti za 5 god, pa postoji opasnost da rata znacajno optereti platu. Dinar je vezan iskljucivo za EUR i deli njegovu sudbinu.
Gde banka uzima lovu i na cega treba paziti?
1. jednokratna naknada 2% (kredit od 30.000 EUR-odmah vam uzimaju 600 EUR PREMNOGO!!! Prevremena otplata-takodje 2%
2. Kredit se pusta po jednom kursu, obicno srednjem ili kupovnom a rate se otplacuju po prodajnom. Danas su kursevi u HVB banci za EUR bili 82 otkup a prodaja cak 86,8. Slicno je i za CHF.Kakva razlika.
3. U EKS ne ulaze silni troskovi kojima banka obezbedjuje kredit (hipoteka, zivotno osiguranje, nacionalna korporacija i sl. pa to skoro dostigne 1.000 EUR)tako da je trosak kredita koji nije kamata prevelik.
3. Morate da otvorite tekuci racun u HVB preko koga primate platu. Troskovi mesecnog odrzavanja x 300 meseci-fina cifra.
Sve u svemu kvalitetan pomak, sacekajte jos godinu dana bice jos povoljnije.

boki

pre 18 godina

Isao sam da se informisem o kreditu.
Glavni problem je procena hipoteke koja mora da se resi pre zahteva za kredit i ona iznosi 2000 eura.A mozda se i ne dobije kredit.

Posmatrac

pre 18 godina

Vidim da ima nekih nedoumica u vezi sa tim sta je efektivna kamata i o tome zasto je hipoteka 20% veca od vrednosti kredita ...
Nominalna kamata se izrazava na godisnjem nivou, a otplate se vrse na mesecnom, pa zato dolazi do razlike. Nominalna kamatna stopa bi bila jednaka efektivnoj u slucaju kada bi placali jednu ratu godisnje. Zato je efektivna stopa uvek nesto veca od nominalne. Najbolje je da uzmete bilo koji kreditni kalulator (ima ih na Internetu, dosta), pa izracunajte sami. Uzgred, EKS (bar onako kako je definisu u udzbenicima ekonomije) ne sadrzi troskove kredita.
Sto se tice hipoteke, ona je uvek veca od vrednosti KREDITA (ne nekretnine koja se kupuje, nego onog dela koji vam banka pozajmljuje), da bi pokrila eventualno kolebanje cena na trzistu nekretnina ili mogucu stetu na kuci. Vecina banaka zbog moguce stete trazi i obavezno osiguranje nekretnine. Srecom, obicno kredit uzimamo sa ucescem od 20%, pa izlazi da ce nam stan koji na takav nacin kupimo biti 25% vredniji od cene kredita koji smo uzeli, pa je uslov da su kredit i hipoteka u odnosu 1:1.2 zadovoljen.
Sve ovo zvuci lepo, ali, ipak, poucen iskustvom, stecenim zivotom u ovoj zemlji, cini mi se da ovo sto je objavljeno nije sve. Svakako treba otici do banke, dobro se raspitati o svim detaljima i procitati, kao sto rece jedan od prethodnih komentatora, ono odstampano sitnim slovima ;)

miodrag

pre 18 godina

Ako je verovati clanku objavljenom u danasnjem broju Politike na strani 15 ovde se radi o inicijativi HVB banke koja je pokrenuta mimo vladinog programa subvencionisanja stambenih kredita (cak postoji i uporedana tabela za kredite uz subvenciju drzave i kredite koje odobrava HVB banka). Da li su novinari Politike i drugih medija koji su preneli istu vest toliko neobavesteni ili HVB banka nije iznela prave informacije? Sto se tice visine mesecne rate za kredit od 30000 evra nije mi jasno kako su je pojedinci izracunali.(200 i vise evra????)Na sajtovima Volks banke, HVB i drugih banaka imate kreditne kalkulatore, te je rata od 169 evra (uz kamatu od 4.75%)mesecno potpuno tacno izracunata. Inace jutros sam zvao kreditno odeljenje HVB banke u Beogradu i rekli su mi da ce se ovi krediti poceti odobravati za nekoliko dana i da na njihovom sajtu jos uvek nemaju nove uslove koji ce biti objavljeni za par dana.

Mile

pre 18 godina

Ako je stvarno godišnja stopa 4,75%, onda je za kredit od 30000 na 25 godina rata 171 evro. Za sve koji ne znaju da računaju, link:
www.erstebank.hr , ima kreditni kalkulator. Ako je ovo sve istina, onda je to najbolja vest u zadnjih godinu dana.

Bane

pre 18 godina

Rata od 169.31 je tačna za iznos kredita od 30.000€. Meni to sve nekako suviše dobro izgleda da bi bilo istinito u ovoj zemlji. Čak i ne kažu, "Još malo pa nestalo, navali narode", a ne traži se ni krvno srodstvo sa Dinkićem. Daj Bože da je stvarno ovako.

Bane

pre 18 godina

Pogledao sam web stranice pomenutih banaka, i o ovome nema ni reči. Složićete se, da to nije tako mala stvar da bi one o tome ćutale i u sekcijama "krediti" davali stare uslove koji su katastrofalni?

poznavalac

pre 18 godina

Ovo je ili greska ili klasicna dezinformacija. Prvo, mnoge banke u Srbiji daju skoro 6% kamatu na orocenu stednju duze od tri godine na devizna sredstva. Znaci NEMOGUCE je da ce bilo koja banka raditi u minusu od skoro 2% godisnje. Druga stvar, rata NE MOZE biti 169 eura mesecno ni po jednoj matematici na krediti od 30.000 eura. samo kamata godisnja tu dodje oko 1450 eura podeljeno na mesecnom nivou izadje oko 120 pa plus 100 eura kolika je osnova duga, odnosno 25 godina=300 meseci, po 100 eura mesecno na 30.000. Da ne pricam o varijantama kamata na kamatu, onda izadje i oko 260 eura mesecno sto je opet daleko od bilo kakve logike. Osim ako drzava ne stoji iza ovakvih kredita ili se ne radi u dogovoru sa ljudima koji zidaju po beogradu a ne mogu da prodaju u zadnje vreme. U USA postoje dogovori banaka i gradjevinara pa se desavaju izuzetno male kamate i razne druge pogodnosti samo da bi se prodalo. Ali ne verujem da smo mi stigli dotle. Takodje dati nekom kredit samo na osnovu hipoteke nad stanom, ne gledati platu, kreditnu istoriju i slicno srvstalo bi nas u red najrazvijenih zemalja po tom pitanju. Narocito sto znaci svako ko ima naprimer 100.000 eura, ode i oroci na 6% godisnje kamate, kupi stan naprimer od 100.000 eura na kredit, posle ovakve matematike ispalo bi da bi mu ostalo 80.000 eura i ceo stan nakon 25 godina. Nema teoretske sanse, vremena dafine i jezde su prosla i znamo sta je bilo tada.

Dule

pre 18 godina

Naravno da je sjajna vest, samo jos kad bi znali koliko ce se tih kredita odobriti?
I postoji jos jedna zackoljica, a to je hipoteka na nekretninu 20% veca od vrednosti stana koji se kupuje. Ja imam starijeg brata koji takodje nema stan, a jedinu hipoteku moze nam dati otac koji je sta zaradio u preduzecu. Od jednog njegovog stana ne moze biti hipoteka za obojicu. Moj komsija ima roditelje u Crnoj Gori, da li moze hipoteka na nekretninu u CG?
U svakom slucaju najbolja ponuda do sada, mada ni priblizno idealna kao sto gospoda iz inostranstva prikazuju. Ajde Dinkicu samo napred!

Vici

pre 18 godina

Ovo je ocit primer nepotpune informacije. Radi se o pomoci vladine agencije za obezbedjivanje kredita od 30% sa kamatom od 0,1% i grejs periodom od 20 godina. Bankina kamatna stopa je nesto niza od 7%. Sve ovo korisnika ne bi mnogo zanimalo ukoliko ne bi postojao limitovan broj kredita koji ce drzava podrzati na ovaj nacin. A postoji.

Igor

pre 18 godina

U Izraelu se mogu dobiti stambeni krediti s kamatom od 4%, ali na to tebate dodati i index cijena, drugim rijecima, ako ima inflacije, rata ce rasti srazmjerno. U vecini slucajeva ce vam traziti ucesce od barem 10%. Kamata niza od 5% i bez ucesca zvuci suvise dobro, pa preporucujem pazljivo proucavanje ugovora.
Igor

Dejan

pre 18 godina

Kao i obicno kod nas, mnogo poluinformacija, jos vise neproverenih komentara, te sve zajedno opsta zbunjenost. Za pocetak, ne znam kako kod nas obracunavaju kamate, ali se recimo razlikuje proracun istih od zemlje do zemlje, po pitanju koliko cesto im se kamata dodaje na glavnicu. Shodno tome, 5% u US i Svajcarskoj mogu biti razliciti. Druga jos bitnija stvar koja nedostaje u vesti je na koliki period je ta kamata garantovana, 6 meseci, godinu, pet, ili vise. Opet samo kao reper, u Kanadi se trenutno recimo na godinu dana moze dobiti od oko 4%, 5 god. 4,5%, dok bi na 10 god. islo oko 5%. To je naravno period za koji vam garantuju ratu i kamatu, i dalje je kredit amortizovan tokom 25 godina, samo sto posle isteka ugovorenog perioda idu drugaciji uslovi, bolji ili gori, zavisi od trenutne situacije.

Da ne kazem da mozete ici i na varijabilni kredit koji se najcesce najvise isplati, samo ako mozete da prezivite neregularne rate. Tu vam se kamata menja svaka 3 meseca, trenutno je (posle nedavnog skoka kamata u Kanadi) rata i do 3.65%. Konacno, valja obratiti paznju na dodatne "fees", nije naime neuobicajeno da vam pored troskova kamate zavale i poneku ekstra stvar pod drugim imenom, sto kao nije kamata, ali se svodi na zaradu za banku pod drugim imenom.

Da sumiram, ovih pomenutih 4.75% moze zaista biti sjajno, a moze biti i da smo se samo malo primakli zapadu. U svakom slucaju, trend je odlican, dobro je da se priblizavamo normalnom svetu, pa makar ga jos i ne pristigli potpuno.

Dzo

pre 18 godina

E sada na 4,75% dodajte ~2,25% kolika je vrednost novca (kamata za pozajmljeni novac) na evropskom trzistu i dobicete 7%.
Licno sam otisao u Raiffeisen banku kada su se slikali sa Dinkicem i kamata je 6,95% pa jos plus 0,1% na novac koji obezbedjuje drzava.
Sve je isto samo njega nema.

sale

pre 18 godina

Koliki stan moze da se kupi za 30000 evra-dvadesetak i kusur. A plata treba da bude bar 350 evra. I treba imati imovinu u vrednosti oko 36000 za hipoteku. Ako bih hteo stan od 50 kvadrata treba mi plata od 600 evra i imovina od 60000 za hipoteku. Naucna fantastika za 95% stanovnistva. Odusevljenje prekomorskih i ostalih zemljaka delicu kad nam plate budu kao njihove. Da ne zaboravimo i to da dok se stanovi ne izgrade treba placati i stanarinu od oko 200 evra plus rezije.

habitat

pre 18 godina

Da ne bi bilo zabune, proverio sam vest sa sajta b92 kod poznanika iz HVB Banke. Ukupan kredit jeste na 25 godina, posto na 30% ukupnog iznosa, kredit daje Ministarstvo finansija preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, na 25 godina, uz grejs period od 20 godina i kamatu od 0,1%. 10% sopstvenog ucesca, a ostatak daje HVB Banka na 20 godina, uz kamatu od 4,75%, ALI VEZANO UZ SVAJCARSKI FRANAK. Za usporedbu, hrvatska HYPO banka daje kredite na 30 godina uz kamatu od 6,1% ukoliko je kredit vezan uz evro, a 4,6% ukoliko je kredit vezan uz svajcarski franak. Sto ce reci da je razlika u kamati taman koliko i razlika u inflaciji izmedju Svajcarske i Evrozone. Nije lose sto drzava subvencionise deo kamate, lose je sto i na aranzman sa drzavom nase banke lupaju zelenaske kamate. A drugo, subvencionisanih stambenih kredita je svega 1000. U Madjarskoj, na primer, svaka porodica koja ima, ili se obaveze da ce imati dvoje dece dobija 10.000 EUR bespovratno za kupovinu prvog, iskljucivo novog stana, a i za preostali iznos drzava subvencionise kamatu. E, to je vec nesto.

Pera

pre 18 godina

"...Jedino je obavezna hipoteka na nekretninu koja se kupuje ili neku drugu čija je vrednost bar 20 odsto veća od kredita..."
A-ha...sta ovo znaci?? Da taj koji uzima kredit vec mora da ima u vlasnistvu nesto sto vredi vise od kredita, sto bi koristio kao hipoteku, a ko to ima u Srbiji? Koliko god kamata bila privlacna, ko moze da ispuni uslov vezan za hipoteku...skoro niko

Zoran

pre 18 godina

Ne znam kako ste preracunali da se na kredit od 30000 evra na 25 god sa 4.75% kamate placa rata od 169 evra. Rata ispada oko 220 evra. Drugo, zivim u inostranstvu i ne znam tacno pozadinu price, ali mi se ta kamata cini nemoguce niska cak i za trenutne uslove u Zapadnoj Evropi.
Ja u UK placam trenutno oko 5.5%. Trece, mozda sam nesto propustio, ali mi se cini da Zakon o hipotekama nije jos donet. U svakom slucaju, savetujem svima oprez i da DOBRO procitaju svaki detalj sta pise u Ugovoru (ono sto Englezi zovu "small print"), a posebno vezano za hipoteku, tj sve detalje tog Zakona ako je donet.

Srdjan

pre 18 godina

Evo i ja sam iz UK, pa bih svoje sugradjane podsetio da je 'kamata' engleske centralne banke 3.75, tako da je vasih 5,2 mnogo bolje nego njihovih 4,75. A cini mi se da je 'kamatna stopa' NBS oko 7% ili se varam.

zoran

pre 18 godina

radim kao BROKER,loan officer,u usa,zemlji sa najvecom konkurencijom po pitanju kamatnih stopa i mogu vam reci da bi svaki amerikanac poludeo od srece da dobije kamatu od 4.75%(za amortizaciju vecu od 15 godina)!!! Ovde se kamate dobijaju na osnovu radnog staza(u istoj struci),kreditnog ,tj. FICO skora,i bankovnog balansa.
Ceo sistem,kao sto vecina ljudi ovde to zna,se zasniva na rangiranju otplate prethodnih kredita,i po tome se odredjuje rizik zajma novca(kamata) i kolicina(ltv). Vrlo cesto ljudi koji nemaju velike prihode ili imaju velika zaduzenja ili su menjali struku u skorije vreme su odbijeni za kredit,tako da vam je moj licni savet da ko god moze,tj,radi,da ode lepo i ODMAH da uzme kredit za gajbu. FENOMENALNA PONUDA!!!!

Vlada

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest! Ova kamata od 4,75% je fenomenalna, čak i za prilike na Zapadu! A još će sad i ostale banke u Srbiji morati da krenu dole sa kamatama, ukoliko iole hoće da budu konkurentne...Na kraju će profitirati isključivo građani! Hvala Bogu.

Kamata

pre 18 godina

Radi usporedbe, ja u UK placam 5.25% a mnogi placaju i vise. I to u zemlji gdje je ponuda kredita a i konkurencija u stambenim kreditima ubjedljivo najveca na svijetu. 4.75% je fantastican deal i prestanite vise kukati.

Kamata

pre 18 godina

Radi usporedbe, ja u UK placam 5.25% a mnogi placaju i vise. I to u zemlji gdje je ponuda kredita a i konkurencija u stambenim kreditima ubjedljivo najveca na svijetu. 4.75% je fantastican deal i prestanite vise kukati.

zoran

pre 18 godina

radim kao BROKER,loan officer,u usa,zemlji sa najvecom konkurencijom po pitanju kamatnih stopa i mogu vam reci da bi svaki amerikanac poludeo od srece da dobije kamatu od 4.75%(za amortizaciju vecu od 15 godina)!!! Ovde se kamate dobijaju na osnovu radnog staza(u istoj struci),kreditnog ,tj. FICO skora,i bankovnog balansa.
Ceo sistem,kao sto vecina ljudi ovde to zna,se zasniva na rangiranju otplate prethodnih kredita,i po tome se odredjuje rizik zajma novca(kamata) i kolicina(ltv). Vrlo cesto ljudi koji nemaju velike prihode ili imaju velika zaduzenja ili su menjali struku u skorije vreme su odbijeni za kredit,tako da vam je moj licni savet da ko god moze,tj,radi,da ode lepo i ODMAH da uzme kredit za gajbu. FENOMENALNA PONUDA!!!!

Vlada

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest! Ova kamata od 4,75% je fenomenalna, čak i za prilike na Zapadu! A još će sad i ostale banke u Srbiji morati da krenu dole sa kamatama, ukoliko iole hoće da budu konkurentne...Na kraju će profitirati isključivo građani! Hvala Bogu.

Zoran

pre 18 godina

Ne znam kako ste preracunali da se na kredit od 30000 evra na 25 god sa 4.75% kamate placa rata od 169 evra. Rata ispada oko 220 evra. Drugo, zivim u inostranstvu i ne znam tacno pozadinu price, ali mi se ta kamata cini nemoguce niska cak i za trenutne uslove u Zapadnoj Evropi.
Ja u UK placam trenutno oko 5.5%. Trece, mozda sam nesto propustio, ali mi se cini da Zakon o hipotekama nije jos donet. U svakom slucaju, savetujem svima oprez i da DOBRO procitaju svaki detalj sta pise u Ugovoru (ono sto Englezi zovu "small print"), a posebno vezano za hipoteku, tj sve detalje tog Zakona ako je donet.

Srdjan

pre 18 godina

Evo i ja sam iz UK, pa bih svoje sugradjane podsetio da je 'kamata' engleske centralne banke 3.75, tako da je vasih 5,2 mnogo bolje nego njihovih 4,75. A cini mi se da je 'kamatna stopa' NBS oko 7% ili se varam.

Pera

pre 18 godina

"...Jedino je obavezna hipoteka na nekretninu koja se kupuje ili neku drugu čija je vrednost bar 20 odsto veća od kredita..."
A-ha...sta ovo znaci?? Da taj koji uzima kredit vec mora da ima u vlasnistvu nesto sto vredi vise od kredita, sto bi koristio kao hipoteku, a ko to ima u Srbiji? Koliko god kamata bila privlacna, ko moze da ispuni uslov vezan za hipoteku...skoro niko

habitat

pre 18 godina

Da ne bi bilo zabune, proverio sam vest sa sajta b92 kod poznanika iz HVB Banke. Ukupan kredit jeste na 25 godina, posto na 30% ukupnog iznosa, kredit daje Ministarstvo finansija preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, na 25 godina, uz grejs period od 20 godina i kamatu od 0,1%. 10% sopstvenog ucesca, a ostatak daje HVB Banka na 20 godina, uz kamatu od 4,75%, ALI VEZANO UZ SVAJCARSKI FRANAK. Za usporedbu, hrvatska HYPO banka daje kredite na 30 godina uz kamatu od 6,1% ukoliko je kredit vezan uz evro, a 4,6% ukoliko je kredit vezan uz svajcarski franak. Sto ce reci da je razlika u kamati taman koliko i razlika u inflaciji izmedju Svajcarske i Evrozone. Nije lose sto drzava subvencionise deo kamate, lose je sto i na aranzman sa drzavom nase banke lupaju zelenaske kamate. A drugo, subvencionisanih stambenih kredita je svega 1000. U Madjarskoj, na primer, svaka porodica koja ima, ili se obaveze da ce imati dvoje dece dobija 10.000 EUR bespovratno za kupovinu prvog, iskljucivo novog stana, a i za preostali iznos drzava subvencionise kamatu. E, to je vec nesto.

sale

pre 18 godina

Koliki stan moze da se kupi za 30000 evra-dvadesetak i kusur. A plata treba da bude bar 350 evra. I treba imati imovinu u vrednosti oko 36000 za hipoteku. Ako bih hteo stan od 50 kvadrata treba mi plata od 600 evra i imovina od 60000 za hipoteku. Naucna fantastika za 95% stanovnistva. Odusevljenje prekomorskih i ostalih zemljaka delicu kad nam plate budu kao njihove. Da ne zaboravimo i to da dok se stanovi ne izgrade treba placati i stanarinu od oko 200 evra plus rezije.

Dzo

pre 18 godina

E sada na 4,75% dodajte ~2,25% kolika je vrednost novca (kamata za pozajmljeni novac) na evropskom trzistu i dobicete 7%.
Licno sam otisao u Raiffeisen banku kada su se slikali sa Dinkicem i kamata je 6,95% pa jos plus 0,1% na novac koji obezbedjuje drzava.
Sve je isto samo njega nema.

Dejan

pre 18 godina

Kao i obicno kod nas, mnogo poluinformacija, jos vise neproverenih komentara, te sve zajedno opsta zbunjenost. Za pocetak, ne znam kako kod nas obracunavaju kamate, ali se recimo razlikuje proracun istih od zemlje do zemlje, po pitanju koliko cesto im se kamata dodaje na glavnicu. Shodno tome, 5% u US i Svajcarskoj mogu biti razliciti. Druga jos bitnija stvar koja nedostaje u vesti je na koliki period je ta kamata garantovana, 6 meseci, godinu, pet, ili vise. Opet samo kao reper, u Kanadi se trenutno recimo na godinu dana moze dobiti od oko 4%, 5 god. 4,5%, dok bi na 10 god. islo oko 5%. To je naravno period za koji vam garantuju ratu i kamatu, i dalje je kredit amortizovan tokom 25 godina, samo sto posle isteka ugovorenog perioda idu drugaciji uslovi, bolji ili gori, zavisi od trenutne situacije.

Da ne kazem da mozete ici i na varijabilni kredit koji se najcesce najvise isplati, samo ako mozete da prezivite neregularne rate. Tu vam se kamata menja svaka 3 meseca, trenutno je (posle nedavnog skoka kamata u Kanadi) rata i do 3.65%. Konacno, valja obratiti paznju na dodatne "fees", nije naime neuobicajeno da vam pored troskova kamate zavale i poneku ekstra stvar pod drugim imenom, sto kao nije kamata, ali se svodi na zaradu za banku pod drugim imenom.

Da sumiram, ovih pomenutih 4.75% moze zaista biti sjajno, a moze biti i da smo se samo malo primakli zapadu. U svakom slucaju, trend je odlican, dobro je da se priblizavamo normalnom svetu, pa makar ga jos i ne pristigli potpuno.

Igor

pre 18 godina

U Izraelu se mogu dobiti stambeni krediti s kamatom od 4%, ali na to tebate dodati i index cijena, drugim rijecima, ako ima inflacije, rata ce rasti srazmjerno. U vecini slucajeva ce vam traziti ucesce od barem 10%. Kamata niza od 5% i bez ucesca zvuci suvise dobro, pa preporucujem pazljivo proucavanje ugovora.
Igor

Vici

pre 18 godina

Ovo je ocit primer nepotpune informacije. Radi se o pomoci vladine agencije za obezbedjivanje kredita od 30% sa kamatom od 0,1% i grejs periodom od 20 godina. Bankina kamatna stopa je nesto niza od 7%. Sve ovo korisnika ne bi mnogo zanimalo ukoliko ne bi postojao limitovan broj kredita koji ce drzava podrzati na ovaj nacin. A postoji.

Dule

pre 18 godina

Naravno da je sjajna vest, samo jos kad bi znali koliko ce se tih kredita odobriti?
I postoji jos jedna zackoljica, a to je hipoteka na nekretninu 20% veca od vrednosti stana koji se kupuje. Ja imam starijeg brata koji takodje nema stan, a jedinu hipoteku moze nam dati otac koji je sta zaradio u preduzecu. Od jednog njegovog stana ne moze biti hipoteka za obojicu. Moj komsija ima roditelje u Crnoj Gori, da li moze hipoteka na nekretninu u CG?
U svakom slucaju najbolja ponuda do sada, mada ni priblizno idealna kao sto gospoda iz inostranstva prikazuju. Ajde Dinkicu samo napred!

Mile

pre 18 godina

Ako je stvarno godišnja stopa 4,75%, onda je za kredit od 30000 na 25 godina rata 171 evro. Za sve koji ne znaju da računaju, link:
www.erstebank.hr , ima kreditni kalkulator. Ako je ovo sve istina, onda je to najbolja vest u zadnjih godinu dana.

Bane

pre 18 godina

Rata od 169.31 je tačna za iznos kredita od 30.000€. Meni to sve nekako suviše dobro izgleda da bi bilo istinito u ovoj zemlji. Čak i ne kažu, "Još malo pa nestalo, navali narode", a ne traži se ni krvno srodstvo sa Dinkićem. Daj Bože da je stvarno ovako.

Bane

pre 18 godina

Pogledao sam web stranice pomenutih banaka, i o ovome nema ni reči. Složićete se, da to nije tako mala stvar da bi one o tome ćutale i u sekcijama "krediti" davali stare uslove koji su katastrofalni?

poznavalac

pre 18 godina

Ovo je ili greska ili klasicna dezinformacija. Prvo, mnoge banke u Srbiji daju skoro 6% kamatu na orocenu stednju duze od tri godine na devizna sredstva. Znaci NEMOGUCE je da ce bilo koja banka raditi u minusu od skoro 2% godisnje. Druga stvar, rata NE MOZE biti 169 eura mesecno ni po jednoj matematici na krediti od 30.000 eura. samo kamata godisnja tu dodje oko 1450 eura podeljeno na mesecnom nivou izadje oko 120 pa plus 100 eura kolika je osnova duga, odnosno 25 godina=300 meseci, po 100 eura mesecno na 30.000. Da ne pricam o varijantama kamata na kamatu, onda izadje i oko 260 eura mesecno sto je opet daleko od bilo kakve logike. Osim ako drzava ne stoji iza ovakvih kredita ili se ne radi u dogovoru sa ljudima koji zidaju po beogradu a ne mogu da prodaju u zadnje vreme. U USA postoje dogovori banaka i gradjevinara pa se desavaju izuzetno male kamate i razne druge pogodnosti samo da bi se prodalo. Ali ne verujem da smo mi stigli dotle. Takodje dati nekom kredit samo na osnovu hipoteke nad stanom, ne gledati platu, kreditnu istoriju i slicno srvstalo bi nas u red najrazvijenih zemalja po tom pitanju. Narocito sto znaci svako ko ima naprimer 100.000 eura, ode i oroci na 6% godisnje kamate, kupi stan naprimer od 100.000 eura na kredit, posle ovakve matematike ispalo bi da bi mu ostalo 80.000 eura i ceo stan nakon 25 godina. Nema teoretske sanse, vremena dafine i jezde su prosla i znamo sta je bilo tada.

Posmatrac

pre 18 godina

Vidim da ima nekih nedoumica u vezi sa tim sta je efektivna kamata i o tome zasto je hipoteka 20% veca od vrednosti kredita ...
Nominalna kamata se izrazava na godisnjem nivou, a otplate se vrse na mesecnom, pa zato dolazi do razlike. Nominalna kamatna stopa bi bila jednaka efektivnoj u slucaju kada bi placali jednu ratu godisnje. Zato je efektivna stopa uvek nesto veca od nominalne. Najbolje je da uzmete bilo koji kreditni kalulator (ima ih na Internetu, dosta), pa izracunajte sami. Uzgred, EKS (bar onako kako je definisu u udzbenicima ekonomije) ne sadrzi troskove kredita.
Sto se tice hipoteke, ona je uvek veca od vrednosti KREDITA (ne nekretnine koja se kupuje, nego onog dela koji vam banka pozajmljuje), da bi pokrila eventualno kolebanje cena na trzistu nekretnina ili mogucu stetu na kuci. Vecina banaka zbog moguce stete trazi i obavezno osiguranje nekretnine. Srecom, obicno kredit uzimamo sa ucescem od 20%, pa izlazi da ce nam stan koji na takav nacin kupimo biti 25% vredniji od cene kredita koji smo uzeli, pa je uslov da su kredit i hipoteka u odnosu 1:1.2 zadovoljen.
Sve ovo zvuci lepo, ali, ipak, poucen iskustvom, stecenim zivotom u ovoj zemlji, cini mi se da ovo sto je objavljeno nije sve. Svakako treba otici do banke, dobro se raspitati o svim detaljima i procitati, kao sto rece jedan od prethodnih komentatora, ono odstampano sitnim slovima ;)

miodrag

pre 18 godina

Ako je verovati clanku objavljenom u danasnjem broju Politike na strani 15 ovde se radi o inicijativi HVB banke koja je pokrenuta mimo vladinog programa subvencionisanja stambenih kredita (cak postoji i uporedana tabela za kredite uz subvenciju drzave i kredite koje odobrava HVB banka). Da li su novinari Politike i drugih medija koji su preneli istu vest toliko neobavesteni ili HVB banka nije iznela prave informacije? Sto se tice visine mesecne rate za kredit od 30000 evra nije mi jasno kako su je pojedinci izracunali.(200 i vise evra????)Na sajtovima Volks banke, HVB i drugih banaka imate kreditne kalkulatore, te je rata od 169 evra (uz kamatu od 4.75%)mesecno potpuno tacno izracunata. Inace jutros sam zvao kreditno odeljenje HVB banke u Beogradu i rekli su mi da ce se ovi krediti poceti odobravati za nekoliko dana i da na njihovom sajtu jos uvek nemaju nove uslove koji ce biti objavljeni za par dana.

boki

pre 18 godina

Isao sam da se informisem o kreditu.
Glavni problem je procena hipoteke koja mora da se resi pre zahteva za kredit i ona iznosi 2000 eura.A mozda se i ne dobije kredit.

aleksandar

pre 18 godina

Ovi krediti indeksirani na CHF mogu biti opasni po klijenta zbog moguce promene intervalutnog odnosa EUR i CHF. Niko ne moze predvideti kakav ce odnos biti za 5 god, pa postoji opasnost da rata znacajno optereti platu. Dinar je vezan iskljucivo za EUR i deli njegovu sudbinu.
Gde banka uzima lovu i na cega treba paziti?
1. jednokratna naknada 2% (kredit od 30.000 EUR-odmah vam uzimaju 600 EUR PREMNOGO!!! Prevremena otplata-takodje 2%
2. Kredit se pusta po jednom kursu, obicno srednjem ili kupovnom a rate se otplacuju po prodajnom. Danas su kursevi u HVB banci za EUR bili 82 otkup a prodaja cak 86,8. Slicno je i za CHF.Kakva razlika.
3. U EKS ne ulaze silni troskovi kojima banka obezbedjuje kredit (hipoteka, zivotno osiguranje, nacionalna korporacija i sl. pa to skoro dostigne 1.000 EUR)tako da je trosak kredita koji nije kamata prevelik.
3. Morate da otvorite tekuci racun u HVB preko koga primate platu. Troskovi mesecnog odrzavanja x 300 meseci-fina cifra.
Sve u svemu kvalitetan pomak, sacekajte jos godinu dana bice jos povoljnije.

Kamata

pre 18 godina

Radi usporedbe, ja u UK placam 5.25% a mnogi placaju i vise. I to u zemlji gdje je ponuda kredita a i konkurencija u stambenim kreditima ubjedljivo najveca na svijetu. 4.75% je fantastican deal i prestanite vise kukati.

zoran

pre 18 godina

radim kao BROKER,loan officer,u usa,zemlji sa najvecom konkurencijom po pitanju kamatnih stopa i mogu vam reci da bi svaki amerikanac poludeo od srece da dobije kamatu od 4.75%(za amortizaciju vecu od 15 godina)!!! Ovde se kamate dobijaju na osnovu radnog staza(u istoj struci),kreditnog ,tj. FICO skora,i bankovnog balansa.
Ceo sistem,kao sto vecina ljudi ovde to zna,se zasniva na rangiranju otplate prethodnih kredita,i po tome se odredjuje rizik zajma novca(kamata) i kolicina(ltv). Vrlo cesto ljudi koji nemaju velike prihode ili imaju velika zaduzenja ili su menjali struku u skorije vreme su odbijeni za kredit,tako da vam je moj licni savet da ko god moze,tj,radi,da ode lepo i ODMAH da uzme kredit za gajbu. FENOMENALNA PONUDA!!!!

aleksandar

pre 18 godina

Ovi krediti indeksirani na CHF mogu biti opasni po klijenta zbog moguce promene intervalutnog odnosa EUR i CHF. Niko ne moze predvideti kakav ce odnos biti za 5 god, pa postoji opasnost da rata znacajno optereti platu. Dinar je vezan iskljucivo za EUR i deli njegovu sudbinu.
Gde banka uzima lovu i na cega treba paziti?
1. jednokratna naknada 2% (kredit od 30.000 EUR-odmah vam uzimaju 600 EUR PREMNOGO!!! Prevremena otplata-takodje 2%
2. Kredit se pusta po jednom kursu, obicno srednjem ili kupovnom a rate se otplacuju po prodajnom. Danas su kursevi u HVB banci za EUR bili 82 otkup a prodaja cak 86,8. Slicno je i za CHF.Kakva razlika.
3. U EKS ne ulaze silni troskovi kojima banka obezbedjuje kredit (hipoteka, zivotno osiguranje, nacionalna korporacija i sl. pa to skoro dostigne 1.000 EUR)tako da je trosak kredita koji nije kamata prevelik.
3. Morate da otvorite tekuci racun u HVB preko koga primate platu. Troskovi mesecnog odrzavanja x 300 meseci-fina cifra.
Sve u svemu kvalitetan pomak, sacekajte jos godinu dana bice jos povoljnije.

Vlada

pre 18 godina

Ovo je sjajna vest! Ova kamata od 4,75% je fenomenalna, čak i za prilike na Zapadu! A još će sad i ostale banke u Srbiji morati da krenu dole sa kamatama, ukoliko iole hoće da budu konkurentne...Na kraju će profitirati isključivo građani! Hvala Bogu.

Zoran

pre 18 godina

Ne znam kako ste preracunali da se na kredit od 30000 evra na 25 god sa 4.75% kamate placa rata od 169 evra. Rata ispada oko 220 evra. Drugo, zivim u inostranstvu i ne znam tacno pozadinu price, ali mi se ta kamata cini nemoguce niska cak i za trenutne uslove u Zapadnoj Evropi.
Ja u UK placam trenutno oko 5.5%. Trece, mozda sam nesto propustio, ali mi se cini da Zakon o hipotekama nije jos donet. U svakom slucaju, savetujem svima oprez i da DOBRO procitaju svaki detalj sta pise u Ugovoru (ono sto Englezi zovu "small print"), a posebno vezano za hipoteku, tj sve detalje tog Zakona ako je donet.

Srdjan

pre 18 godina

Evo i ja sam iz UK, pa bih svoje sugradjane podsetio da je 'kamata' engleske centralne banke 3.75, tako da je vasih 5,2 mnogo bolje nego njihovih 4,75. A cini mi se da je 'kamatna stopa' NBS oko 7% ili se varam.

Pera

pre 18 godina

"...Jedino je obavezna hipoteka na nekretninu koja se kupuje ili neku drugu čija je vrednost bar 20 odsto veća od kredita..."
A-ha...sta ovo znaci?? Da taj koji uzima kredit vec mora da ima u vlasnistvu nesto sto vredi vise od kredita, sto bi koristio kao hipoteku, a ko to ima u Srbiji? Koliko god kamata bila privlacna, ko moze da ispuni uslov vezan za hipoteku...skoro niko

habitat

pre 18 godina

Da ne bi bilo zabune, proverio sam vest sa sajta b92 kod poznanika iz HVB Banke. Ukupan kredit jeste na 25 godina, posto na 30% ukupnog iznosa, kredit daje Ministarstvo finansija preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, na 25 godina, uz grejs period od 20 godina i kamatu od 0,1%. 10% sopstvenog ucesca, a ostatak daje HVB Banka na 20 godina, uz kamatu od 4,75%, ALI VEZANO UZ SVAJCARSKI FRANAK. Za usporedbu, hrvatska HYPO banka daje kredite na 30 godina uz kamatu od 6,1% ukoliko je kredit vezan uz evro, a 4,6% ukoliko je kredit vezan uz svajcarski franak. Sto ce reci da je razlika u kamati taman koliko i razlika u inflaciji izmedju Svajcarske i Evrozone. Nije lose sto drzava subvencionise deo kamate, lose je sto i na aranzman sa drzavom nase banke lupaju zelenaske kamate. A drugo, subvencionisanih stambenih kredita je svega 1000. U Madjarskoj, na primer, svaka porodica koja ima, ili se obaveze da ce imati dvoje dece dobija 10.000 EUR bespovratno za kupovinu prvog, iskljucivo novog stana, a i za preostali iznos drzava subvencionise kamatu. E, to je vec nesto.

sale

pre 18 godina

Koliki stan moze da se kupi za 30000 evra-dvadesetak i kusur. A plata treba da bude bar 350 evra. I treba imati imovinu u vrednosti oko 36000 za hipoteku. Ako bih hteo stan od 50 kvadrata treba mi plata od 600 evra i imovina od 60000 za hipoteku. Naucna fantastika za 95% stanovnistva. Odusevljenje prekomorskih i ostalih zemljaka delicu kad nam plate budu kao njihove. Da ne zaboravimo i to da dok se stanovi ne izgrade treba placati i stanarinu od oko 200 evra plus rezije.

Dzo

pre 18 godina

E sada na 4,75% dodajte ~2,25% kolika je vrednost novca (kamata za pozajmljeni novac) na evropskom trzistu i dobicete 7%.
Licno sam otisao u Raiffeisen banku kada su se slikali sa Dinkicem i kamata je 6,95% pa jos plus 0,1% na novac koji obezbedjuje drzava.
Sve je isto samo njega nema.

Dejan

pre 18 godina

Kao i obicno kod nas, mnogo poluinformacija, jos vise neproverenih komentara, te sve zajedno opsta zbunjenost. Za pocetak, ne znam kako kod nas obracunavaju kamate, ali se recimo razlikuje proracun istih od zemlje do zemlje, po pitanju koliko cesto im se kamata dodaje na glavnicu. Shodno tome, 5% u US i Svajcarskoj mogu biti razliciti. Druga jos bitnija stvar koja nedostaje u vesti je na koliki period je ta kamata garantovana, 6 meseci, godinu, pet, ili vise. Opet samo kao reper, u Kanadi se trenutno recimo na godinu dana moze dobiti od oko 4%, 5 god. 4,5%, dok bi na 10 god. islo oko 5%. To je naravno period za koji vam garantuju ratu i kamatu, i dalje je kredit amortizovan tokom 25 godina, samo sto posle isteka ugovorenog perioda idu drugaciji uslovi, bolji ili gori, zavisi od trenutne situacije.

Da ne kazem da mozete ici i na varijabilni kredit koji se najcesce najvise isplati, samo ako mozete da prezivite neregularne rate. Tu vam se kamata menja svaka 3 meseca, trenutno je (posle nedavnog skoka kamata u Kanadi) rata i do 3.65%. Konacno, valja obratiti paznju na dodatne "fees", nije naime neuobicajeno da vam pored troskova kamate zavale i poneku ekstra stvar pod drugim imenom, sto kao nije kamata, ali se svodi na zaradu za banku pod drugim imenom.

Da sumiram, ovih pomenutih 4.75% moze zaista biti sjajno, a moze biti i da smo se samo malo primakli zapadu. U svakom slucaju, trend je odlican, dobro je da se priblizavamo normalnom svetu, pa makar ga jos i ne pristigli potpuno.

Igor

pre 18 godina

U Izraelu se mogu dobiti stambeni krediti s kamatom od 4%, ali na to tebate dodati i index cijena, drugim rijecima, ako ima inflacije, rata ce rasti srazmjerno. U vecini slucajeva ce vam traziti ucesce od barem 10%. Kamata niza od 5% i bez ucesca zvuci suvise dobro, pa preporucujem pazljivo proucavanje ugovora.
Igor

Vici

pre 18 godina

Ovo je ocit primer nepotpune informacije. Radi se o pomoci vladine agencije za obezbedjivanje kredita od 30% sa kamatom od 0,1% i grejs periodom od 20 godina. Bankina kamatna stopa je nesto niza od 7%. Sve ovo korisnika ne bi mnogo zanimalo ukoliko ne bi postojao limitovan broj kredita koji ce drzava podrzati na ovaj nacin. A postoji.

Dule

pre 18 godina

Naravno da je sjajna vest, samo jos kad bi znali koliko ce se tih kredita odobriti?
I postoji jos jedna zackoljica, a to je hipoteka na nekretninu 20% veca od vrednosti stana koji se kupuje. Ja imam starijeg brata koji takodje nema stan, a jedinu hipoteku moze nam dati otac koji je sta zaradio u preduzecu. Od jednog njegovog stana ne moze biti hipoteka za obojicu. Moj komsija ima roditelje u Crnoj Gori, da li moze hipoteka na nekretninu u CG?
U svakom slucaju najbolja ponuda do sada, mada ni priblizno idealna kao sto gospoda iz inostranstva prikazuju. Ajde Dinkicu samo napred!

Mile

pre 18 godina

Ako je stvarno godišnja stopa 4,75%, onda je za kredit od 30000 na 25 godina rata 171 evro. Za sve koji ne znaju da računaju, link:
www.erstebank.hr , ima kreditni kalkulator. Ako je ovo sve istina, onda je to najbolja vest u zadnjih godinu dana.

Bane

pre 18 godina

Rata od 169.31 je tačna za iznos kredita od 30.000€. Meni to sve nekako suviše dobro izgleda da bi bilo istinito u ovoj zemlji. Čak i ne kažu, "Još malo pa nestalo, navali narode", a ne traži se ni krvno srodstvo sa Dinkićem. Daj Bože da je stvarno ovako.

Bane

pre 18 godina

Pogledao sam web stranice pomenutih banaka, i o ovome nema ni reči. Složićete se, da to nije tako mala stvar da bi one o tome ćutale i u sekcijama "krediti" davali stare uslove koji su katastrofalni?

poznavalac

pre 18 godina

Ovo je ili greska ili klasicna dezinformacija. Prvo, mnoge banke u Srbiji daju skoro 6% kamatu na orocenu stednju duze od tri godine na devizna sredstva. Znaci NEMOGUCE je da ce bilo koja banka raditi u minusu od skoro 2% godisnje. Druga stvar, rata NE MOZE biti 169 eura mesecno ni po jednoj matematici na krediti od 30.000 eura. samo kamata godisnja tu dodje oko 1450 eura podeljeno na mesecnom nivou izadje oko 120 pa plus 100 eura kolika je osnova duga, odnosno 25 godina=300 meseci, po 100 eura mesecno na 30.000. Da ne pricam o varijantama kamata na kamatu, onda izadje i oko 260 eura mesecno sto je opet daleko od bilo kakve logike. Osim ako drzava ne stoji iza ovakvih kredita ili se ne radi u dogovoru sa ljudima koji zidaju po beogradu a ne mogu da prodaju u zadnje vreme. U USA postoje dogovori banaka i gradjevinara pa se desavaju izuzetno male kamate i razne druge pogodnosti samo da bi se prodalo. Ali ne verujem da smo mi stigli dotle. Takodje dati nekom kredit samo na osnovu hipoteke nad stanom, ne gledati platu, kreditnu istoriju i slicno srvstalo bi nas u red najrazvijenih zemalja po tom pitanju. Narocito sto znaci svako ko ima naprimer 100.000 eura, ode i oroci na 6% godisnje kamate, kupi stan naprimer od 100.000 eura na kredit, posle ovakve matematike ispalo bi da bi mu ostalo 80.000 eura i ceo stan nakon 25 godina. Nema teoretske sanse, vremena dafine i jezde su prosla i znamo sta je bilo tada.

Posmatrac

pre 18 godina

Vidim da ima nekih nedoumica u vezi sa tim sta je efektivna kamata i o tome zasto je hipoteka 20% veca od vrednosti kredita ...
Nominalna kamata se izrazava na godisnjem nivou, a otplate se vrse na mesecnom, pa zato dolazi do razlike. Nominalna kamatna stopa bi bila jednaka efektivnoj u slucaju kada bi placali jednu ratu godisnje. Zato je efektivna stopa uvek nesto veca od nominalne. Najbolje je da uzmete bilo koji kreditni kalulator (ima ih na Internetu, dosta), pa izracunajte sami. Uzgred, EKS (bar onako kako je definisu u udzbenicima ekonomije) ne sadrzi troskove kredita.
Sto se tice hipoteke, ona je uvek veca od vrednosti KREDITA (ne nekretnine koja se kupuje, nego onog dela koji vam banka pozajmljuje), da bi pokrila eventualno kolebanje cena na trzistu nekretnina ili mogucu stetu na kuci. Vecina banaka zbog moguce stete trazi i obavezno osiguranje nekretnine. Srecom, obicno kredit uzimamo sa ucescem od 20%, pa izlazi da ce nam stan koji na takav nacin kupimo biti 25% vredniji od cene kredita koji smo uzeli, pa je uslov da su kredit i hipoteka u odnosu 1:1.2 zadovoljen.
Sve ovo zvuci lepo, ali, ipak, poucen iskustvom, stecenim zivotom u ovoj zemlji, cini mi se da ovo sto je objavljeno nije sve. Svakako treba otici do banke, dobro se raspitati o svim detaljima i procitati, kao sto rece jedan od prethodnih komentatora, ono odstampano sitnim slovima ;)

miodrag

pre 18 godina

Ako je verovati clanku objavljenom u danasnjem broju Politike na strani 15 ovde se radi o inicijativi HVB banke koja je pokrenuta mimo vladinog programa subvencionisanja stambenih kredita (cak postoji i uporedana tabela za kredite uz subvenciju drzave i kredite koje odobrava HVB banka). Da li su novinari Politike i drugih medija koji su preneli istu vest toliko neobavesteni ili HVB banka nije iznela prave informacije? Sto se tice visine mesecne rate za kredit od 30000 evra nije mi jasno kako su je pojedinci izracunali.(200 i vise evra????)Na sajtovima Volks banke, HVB i drugih banaka imate kreditne kalkulatore, te je rata od 169 evra (uz kamatu od 4.75%)mesecno potpuno tacno izracunata. Inace jutros sam zvao kreditno odeljenje HVB banke u Beogradu i rekli su mi da ce se ovi krediti poceti odobravati za nekoliko dana i da na njihovom sajtu jos uvek nemaju nove uslove koji ce biti objavljeni za par dana.

boki

pre 18 godina

Isao sam da se informisem o kreditu.
Glavni problem je procena hipoteke koja mora da se resi pre zahteva za kredit i ona iznosi 2000 eura.A mozda se i ne dobije kredit.