Aktuelno

Utorak, 10.11.2020.

14:11

Rusija nudi Srbiji zajedničku proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

Izvor: Tanjug

Rusija nudi Srbiji zajednièku proizvodnju vakcine protiv koronavirusa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Dule

pre 3 godine

Nije više Rusija pod gvozdenom zavesom i u komunizmu. To šta vredi od ruskih naučnika je odavno na zapadu i radi u farmaceutskim gigantima za velike cifre, a ne po kojekavim državnim zavodima za crkavicu!
(Milan, 10. novembar 2020 16:50)

Ne rade baš ni za siću po njihovim institutima i firmama, nije naravno na zapadnom nivou, ali nije ni da skapavaju.

neko

pre 3 godine

Bane,
Iz teksta se ne vidi da je neko rekao da nam ne valja već da je za tu odluku potrebno vremena što je i logično. običan narod ne može da zna šta je prava istina osim da iz informacija do kojih može da dođe donese neki zaključak o vakcinaciji. evo šta se zna: fajzerova vakcina je u trećoj fazi ispitivanja testirana u 6 zemalja sa preko 40000 dobrovoljaca, dok je ruska vakcina nakon 19 dobrovoljaca dobila dozvolu ruskih vlasti u komercijalne svrhe pa tek onda krenula u treću fazu ispitivanja na više hiljada ljudi, svih iz moskve. hmm. fajzer je u prodaju krenuo po objavljivanju rezultata treće faze ispitivanja kada je mogao da predstavi efikasnost i bezbednost vakcine kroz brojeve na značajnom broju dobrovoljaca. rusi su svoje rezultate treće faze koja još nije završena predstavili nakon objave fajzera sa sličnim rezultatima. hmm. direktor fajzera je po objavljivanju rezultata ispitivanja prodao akcije i zaradio neki novac. da li je najviša cena akcija koju će firma dostići već prva cena po objavi rezultata pa treba prodati akcije odmah? hmm. sedeo sam nekoliko sati prekoputa kasnije saznam tada pozitivnog čoveka i nisam se zarazio. s druge strane ljudi mojih godina umiru od korone...

Neko tamo

pre 3 godine

@Bane
Sve što si napisao je tačno, ali na žalost uzaludno.
Ovi koji se slažu sa tobom to već i sami znaju, ali do ovih drugih na žalost to ne dopire. Oni su već odlučili šta je za njih istina i sve kontra-argumente u startu odbacuju.

Vatra

pre 3 godine

Za mene nema dilema, necu da prinim ni jednu. Nije problem, prelezacu ako treba, ako treba da se umre, sad je dobro vreme za to.
Zbog ppslodavaca sam mnogo puta morao da radim i sa temperaturom preko 38.5, preziveo.
Nemam ja bas mnogo poverenja u te gigante, njima je profit na prvom mestu, cak su amerikanci dozvilili da monsanto truje ljude bez ozbiljnog ispitivanja i stetnosti jer to donosi velike pare.
Ako uzmemo u obzir da je i rokfeler govirio da siromasnima treba da se ogranici broj dece (za njega je 90 % siromasno) ne bih se bas kockao. Nece taj monstrum da kaze evo ovo ako primite necete moci da imate decu, bolesnik ce da spreni neki podmukao plan.
Mozda hoce mozda nece, ali mene u stadu nece biti. Poznata je psihologija stada, njima narocito. Ko je trgovao na berzu poznat mu je fomo efekat kad se masa navuce na tanak led i opeljesi.

Bane

pre 3 godine

Ja ne verujem, kada su ranije vodjene rasprave o vakcinaciji, prvenstveno vakcinaciji dece MMR-om, uglavnom je glavni argument protiv vakcina bio to sto ne znamo sta nam dolazi sa Zapada i kako bi bili sigurniji kada bi primali domacu vakcinu koju sami pravimo u zemlji.

Sada nam Rusi nude svoju tehnologiju da sami pravimo vakcine u svojoj zemlji, znaci da se u potpunosti upoznamo i ispratimo i tehnologiju, i sastav i kvalitet komponenti i proizvodni proces.

E sada nam to ne valja, sada hocemo zapadnu.

Pri cemu samu rusku vakcinu je razvio ruski Nacionalni institut za molekularnu biologiju znaci drzavna institucija a ne neka farmako kompanija, finansirala sama Rusija preko ruskog Ministarasva odbrane a ne neki fond ili Gejts.

@kobaja grande

pre 3 godine

Pfizer je već najavaio $19.5 cenu. Ali naravno $13 ruska a pfizer minimum 10-20 skuplja je milozvučnije za prosečnog srbendu.

Nenad

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.
(John, 10. novembar 2020 15:34) # Link komentara

Interesanto je da se ce u Rusiji biti dobrovoljna a zapadne zemlje predvodjene Australijom spremaju drakonske zakone za ljude koji bi iz razlicitih razloga odbili vakcinu. Ovo je jasan primer zaokreta liberalnih demokratija ka totalitarizmu koje ce biti naslonjen na tri tacke- tech kompanije, globalisticka vlada i mere prisile. Pocetak propasti...

John

pre 3 godine

(Igor Gavran, 10. novembar 2020 15:20)

Pod "neželjenim efektima" se podrazumeva mnogo toga. Počev od, na primer, kratkotrajne glavobolje ili temperature 37 sa 2 jedno popodne, pa do, u krajnjoj liniji - smrti (usled, recimo, alergijske reakcije na neko od supstanci iz leka/vakcine)
I najobičniji aspirin ima neželjena dejstva, a da ne govorimo o nekim ozbiljnim lekovima. Čak i vitamini mogu da ih imaju.
Dakle, to što 15% može imati neželjene efekte, to ni u kom slučaju ne znači da će nekom izrasti treća ruka ili otpasti noga ili ko zna šta.
Studije i ispitivanja će svakako morati da obuhvate i te efekte i tek se onda može nešto znati sa malo većom sigurnošću (kakvi efekti, kod koga, kako, zašto i koliko dugo)

New Land

pre 3 godine

Samo ruska vakcina dolazi u obzir sto se mene tice
(mag, 10. novembar 2020 14:43)
Inace su Rusi u farmaceutskom svetu bas poznati,to sto se zalazu za nas po pitanju Kosova neznaci da treba da me i leče.

Dragi Kenta

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.
(John, 10. novembar 2020 15:34)

Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, NITI PODVRGNUT MEDICINSKIM ILI NAUČNIM OGLEDIMA BEZ SVOG SLOBODNO DATOG PRISTANKA.

Nesto za tebe iz ustava Republike Srbije, clan 25.

Ja sam samo za to da se ispostuje najvisi pravni akt i nema nikakvih problema John.

Ja licno i ako imam samo 25. godina spreman sam pre da umrem nego da neko u mene ubrizgava ko zna sta.

Daleko od toga da ne podrzavam ljude koji zele da se vakcinisu, moja puna podrska za njih.

Ali moja porodica i ja se NECEMO VAKCINISATI cak i po cenu najgoreg.

Melita Sandić

pre 3 godine

Isti ovi što pljuju će potrčati da prime Rusku vakcinu kad se pojavi na tržištu. A kako ide sa vakconom protiv gripa, za ocu će da bude opšte klanje.

specijalista

pre 3 godine

Pazite ovako, Nemci i Amerikanci su nas bombardovali, zasto ste tako sigurni da nas ne bi truli? Ne budimo ograniceni i ne osudjujmo svaki komentar, ovo je doba demokratije gde svako ima pravo da kaze sta misli i uradi onako u skladu sa svojim razmisljanjima

123

pre 3 godine

Ruska vakcina koju pravi "Torlak" ?! Neka, hvala. Radije ću da kupim "Pfizer" pa šta košta da košta.
(Milovan, 10. novembar 2020 14:33

Uzmi odmah dve, mozda kasnije pojeftini.

seljadin

pre 3 godine

ja se bojim da je Nemačka vakcina čista poput njihovog dizel motora, tvrdili su da je čist, a ispalo je da moraju platiti veliku odštetu jer su trovali narod, da se ne lažemo, Nemci nemaju tehnologiju za takve stvari, Rusija je tu tehnologiju morala razvijati zbog biološke odbrane

max

pre 3 godine

Ako se ja pitam koristiti onu koju ce da koristi Nemacka. Nekako mi se ona cini najozbiljnija i najodgovornija prema svom narodu. Amerikanci jure za profitom a Rusi i Kinezi su diskubabilni sto se tice ljudskih prava, ali opet ne mora da znaci da ce neko od njih imati losu vakcinu ali da ipak mi sledimo primer Nemacke pa koju ona izabere da izaberemo i mi.

Milan

pre 3 godine

Rusija ima sjajne naučnike i može napraviti podjednako efikasne lekove/vakcine kao i Zapadnjaci. Ne znam čemu toliki skepticizam.
(xx, 10. novembar 2020 15:27)

Nije više Rusija pod gvozdenom zavesom i u komunizmu. To šta vredi od ruskih naučnika je odavno na zapadu i radi u farmaceutskim gigantima za velike cifre, a ne po kojekavim državnim zavodima za crkavicu!

carpe diem

pre 3 godine

Čitam i ne verujem.Vi što mislite da je na Zapadu sve dobro brzo zaboraviste šta bi sa toliko najavljivanom Oksfordskom vakcinom. Rusi imaju sjajnu medicinu,ali ne prave biznis od toga kao Zapad.Izvolite pa primite američku vakcinu.
Pri tom ne znate da su generacije godinama primale Torlakove vakcine,na našu sreću,i da je Torlak bio medju četiri najbolja u Evropi.
E,sad što je Torlak godinama uništavan da bi ga neko jeftino kupio nije Vučić kriv. On je stavio veto na sve to i Torlak ponovo radi za nas i za našu decu,jer su u ovoj situaciji svi konačno shvatili šta nam znači.

Djordje P

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Nisi antivakser, ali nisi ni matematicar neki.

xx

pre 3 godine

Rusija ima sjajne naučnike i može napraviti podjednako efikasne lekove/vakcine kao i Zapadnjaci. Ne znam čemu toliki skepticizam. Isto tako, bilo bi dobro da se naše farmaceutske kompanije pokrenu. Ako je ova pandemija pokaza nesto to je da se moramo vise osloniti na domaću proizvodnju. Ne zaboravite kako su EU zemlje odmah lupile blokadu na izvoz med. opreme van EU na početku pandemije. Nas pustili niz vodu. Da je ovaj virus bio smrtonosniji, poput onih iz holivudskih filmova, prvi bismo nastradali. lol

Domodedovo

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Evo ti odgovor. Mi ne znamo da li ćeš ti ako se zaraziš da budeš bez simptoma, blage kliničke slike, težak ili ćeš da umreš. Sve opcije su otvorene.

John

pre 3 godine

To je lepo, ali imamo li mi uopšte kapacitete za proizvodnju takve vakcine?
Torlak do skoro ni vakcinu protiv gripa nije mogao da napravi...

Igor Gavran

pre 3 godine

Kazu "nema nezeljenih efekata kod 85% ljudi". Kakve su to gluposti, nazovite stvari pravim imenom i bez ulepsavanja! Da li to znaci da kod 15% ljudi dolazi do nuspojava!? Pa to je u rangu eksperimentalnih lekova za šizofreniju ...

John

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.

mad dog

pre 3 godine

Citam komentare naivnih ljudi...i na žalost shvatam da je misija uspela...
(Branko, 10. novembar 2020 15:02)

Naravno da misija nije uspela.
Samo je manjina u nedostatku argumentacije, agresivna i mnogo bučna. Pa se od te buke ne čuju normalni ljudi. Ali proći će i to.

obi van

pre 3 godine

Pfizerova mRNA vakcina koja je juče najavljena u zapadnoj štampi, je više rizična od ruske i kineske. mRNA vakcina se proizvodi od 90tih i koristi se djelomično u veterini ali u humanoj medicini taj princip nikada nije bio do sada odobren. Mnogi naučnici se plaše da bi mogla da izazove autoimune bolesti.

Jaaaa

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Poenta je da ti asimptomatski ne šire dalje virus..

Borat Sagdiyev

pre 3 godine

@tvoj idol Visarionovič
Moj lični izbor. Nedostatak poverenja. Što ne znači da mi smeta tvoj ili bilo čiji neki drugi izbor. Na tržištu treba minimum dva izbora da ima, a ne da država monopolizuje vakcinu za ovako važnu stvar.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Ja mislim da je glavna fora to sto je ruska vakcina jeftina (13usd). Pfizer ce sigurno kostati 10-20 puta vise, pa glavonje nemaju interesa za Ruse. Provizija, rodjaci...
Ja cu primiti rusku vakcinu, ako drzava Srbija da zeleno svetlo.

Nisam antivakser

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem

Kobaja Grande

pre 3 godine

Ja mislim da je glavna fora to sto je ruska vakcina jeftina (13usd). Pfizer ce sigurno kostati 10-20 puta vise, pa glavonje nemaju interesa za Ruse. Provizija, rodjaci...
Ja cu primiti rusku vakcinu, ako drzava Srbija da zeleno svetlo.

John

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.

xx

pre 3 godine

Rusija ima sjajne naučnike i može napraviti podjednako efikasne lekove/vakcine kao i Zapadnjaci. Ne znam čemu toliki skepticizam. Isto tako, bilo bi dobro da se naše farmaceutske kompanije pokrenu. Ako je ova pandemija pokaza nesto to je da se moramo vise osloniti na domaću proizvodnju. Ne zaboravite kako su EU zemlje odmah lupile blokadu na izvoz med. opreme van EU na početku pandemije. Nas pustili niz vodu. Da je ovaj virus bio smrtonosniji, poput onih iz holivudskih filmova, prvi bismo nastradali. lol

John

pre 3 godine

To je lepo, ali imamo li mi uopšte kapacitete za proizvodnju takve vakcine?
Torlak do skoro ni vakcinu protiv gripa nije mogao da napravi...

mad dog

pre 3 godine

Citam komentare naivnih ljudi...i na žalost shvatam da je misija uspela...
(Branko, 10. novembar 2020 15:02)

Naravno da misija nije uspela.
Samo je manjina u nedostatku argumentacije, agresivna i mnogo bučna. Pa se od te buke ne čuju normalni ljudi. Ali proći će i to.

Igor Gavran

pre 3 godine

Kazu "nema nezeljenih efekata kod 85% ljudi". Kakve su to gluposti, nazovite stvari pravim imenom i bez ulepsavanja! Da li to znaci da kod 15% ljudi dolazi do nuspojava!? Pa to je u rangu eksperimentalnih lekova za šizofreniju ...

Nisam antivakser

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem

Bane

pre 3 godine

Ja ne verujem, kada su ranije vodjene rasprave o vakcinaciji, prvenstveno vakcinaciji dece MMR-om, uglavnom je glavni argument protiv vakcina bio to sto ne znamo sta nam dolazi sa Zapada i kako bi bili sigurniji kada bi primali domacu vakcinu koju sami pravimo u zemlji.

Sada nam Rusi nude svoju tehnologiju da sami pravimo vakcine u svojoj zemlji, znaci da se u potpunosti upoznamo i ispratimo i tehnologiju, i sastav i kvalitet komponenti i proizvodni proces.

E sada nam to ne valja, sada hocemo zapadnu.

Pri cemu samu rusku vakcinu je razvio ruski Nacionalni institut za molekularnu biologiju znaci drzavna institucija a ne neka farmako kompanija, finansirala sama Rusija preko ruskog Ministarasva odbrane a ne neki fond ili Gejts.

John

pre 3 godine

(Igor Gavran, 10. novembar 2020 15:20)

Pod "neželjenim efektima" se podrazumeva mnogo toga. Počev od, na primer, kratkotrajne glavobolje ili temperature 37 sa 2 jedno popodne, pa do, u krajnjoj liniji - smrti (usled, recimo, alergijske reakcije na neko od supstanci iz leka/vakcine)
I najobičniji aspirin ima neželjena dejstva, a da ne govorimo o nekim ozbiljnim lekovima. Čak i vitamini mogu da ih imaju.
Dakle, to što 15% može imati neželjene efekte, to ni u kom slučaju ne znači da će nekom izrasti treća ruka ili otpasti noga ili ko zna šta.
Studije i ispitivanja će svakako morati da obuhvate i te efekte i tek se onda može nešto znati sa malo većom sigurnošću (kakvi efekti, kod koga, kako, zašto i koliko dugo)

Nenad

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.
(John, 10. novembar 2020 15:34) # Link komentara

Interesanto je da se ce u Rusiji biti dobrovoljna a zapadne zemlje predvodjene Australijom spremaju drakonske zakone za ljude koji bi iz razlicitih razloga odbili vakcinu. Ovo je jasan primer zaokreta liberalnih demokratija ka totalitarizmu koje ce biti naslonjen na tri tacke- tech kompanije, globalisticka vlada i mere prisile. Pocetak propasti...

123

pre 3 godine

Ruska vakcina koju pravi "Torlak" ?! Neka, hvala. Radije ću da kupim "Pfizer" pa šta košta da košta.
(Milovan, 10. novembar 2020 14:33

Uzmi odmah dve, mozda kasnije pojeftini.

New Land

pre 3 godine

Samo ruska vakcina dolazi u obzir sto se mene tice
(mag, 10. novembar 2020 14:43)
Inace su Rusi u farmaceutskom svetu bas poznati,to sto se zalazu za nas po pitanju Kosova neznaci da treba da me i leče.

seljadin

pre 3 godine

ja se bojim da je Nemačka vakcina čista poput njihovog dizel motora, tvrdili su da je čist, a ispalo je da moraju platiti veliku odštetu jer su trovali narod, da se ne lažemo, Nemci nemaju tehnologiju za takve stvari, Rusija je tu tehnologiju morala razvijati zbog biološke odbrane

Dragi Kenta

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.
(John, 10. novembar 2020 15:34)

Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, NITI PODVRGNUT MEDICINSKIM ILI NAUČNIM OGLEDIMA BEZ SVOG SLOBODNO DATOG PRISTANKA.

Nesto za tebe iz ustava Republike Srbije, clan 25.

Ja sam samo za to da se ispostuje najvisi pravni akt i nema nikakvih problema John.

Ja licno i ako imam samo 25. godina spreman sam pre da umrem nego da neko u mene ubrizgava ko zna sta.

Daleko od toga da ne podrzavam ljude koji zele da se vakcinisu, moja puna podrska za njih.

Ali moja porodica i ja se NECEMO VAKCINISATI cak i po cenu najgoreg.

Djordje P

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Nisi antivakser, ali nisi ni matematicar neki.

Milan

pre 3 godine

Rusija ima sjajne naučnike i može napraviti podjednako efikasne lekove/vakcine kao i Zapadnjaci. Ne znam čemu toliki skepticizam.
(xx, 10. novembar 2020 15:27)

Nije više Rusija pod gvozdenom zavesom i u komunizmu. To šta vredi od ruskih naučnika je odavno na zapadu i radi u farmaceutskim gigantima za velike cifre, a ne po kojekavim državnim zavodima za crkavicu!

specijalista

pre 3 godine

Pazite ovako, Nemci i Amerikanci su nas bombardovali, zasto ste tako sigurni da nas ne bi truli? Ne budimo ograniceni i ne osudjujmo svaki komentar, ovo je doba demokratije gde svako ima pravo da kaze sta misli i uradi onako u skladu sa svojim razmisljanjima

@kobaja grande

pre 3 godine

Pfizer je već najavaio $19.5 cenu. Ali naravno $13 ruska a pfizer minimum 10-20 skuplja je milozvučnije za prosečnog srbendu.

carpe diem

pre 3 godine

Čitam i ne verujem.Vi što mislite da je na Zapadu sve dobro brzo zaboraviste šta bi sa toliko najavljivanom Oksfordskom vakcinom. Rusi imaju sjajnu medicinu,ali ne prave biznis od toga kao Zapad.Izvolite pa primite američku vakcinu.
Pri tom ne znate da su generacije godinama primale Torlakove vakcine,na našu sreću,i da je Torlak bio medju četiri najbolja u Evropi.
E,sad što je Torlak godinama uništavan da bi ga neko jeftino kupio nije Vučić kriv. On je stavio veto na sve to i Torlak ponovo radi za nas i za našu decu,jer su u ovoj situaciji svi konačno shvatili šta nam znači.

Melita Sandić

pre 3 godine

Isti ovi što pljuju će potrčati da prime Rusku vakcinu kad se pojavi na tržištu. A kako ide sa vakconom protiv gripa, za ocu će da bude opšte klanje.

obi van

pre 3 godine

Pfizerova mRNA vakcina koja je juče najavljena u zapadnoj štampi, je više rizična od ruske i kineske. mRNA vakcina se proizvodi od 90tih i koristi se djelomično u veterini ali u humanoj medicini taj princip nikada nije bio do sada odobren. Mnogi naučnici se plaše da bi mogla da izazove autoimune bolesti.

max

pre 3 godine

Ako se ja pitam koristiti onu koju ce da koristi Nemacka. Nekako mi se ona cini najozbiljnija i najodgovornija prema svom narodu. Amerikanci jure za profitom a Rusi i Kinezi su diskubabilni sto se tice ljudskih prava, ali opet ne mora da znaci da ce neko od njih imati losu vakcinu ali da ipak mi sledimo primer Nemacke pa koju ona izabere da izaberemo i mi.

Domodedovo

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Evo ti odgovor. Mi ne znamo da li ćeš ti ako se zaraziš da budeš bez simptoma, blage kliničke slike, težak ili ćeš da umreš. Sve opcije su otvorene.

Jaaaa

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Poenta je da ti asimptomatski ne šire dalje virus..

Borat Sagdiyev

pre 3 godine

@tvoj idol Visarionovič
Moj lični izbor. Nedostatak poverenja. Što ne znači da mi smeta tvoj ili bilo čiji neki drugi izbor. Na tržištu treba minimum dva izbora da ima, a ne da država monopolizuje vakcinu za ovako važnu stvar.

Vatra

pre 3 godine

Za mene nema dilema, necu da prinim ni jednu. Nije problem, prelezacu ako treba, ako treba da se umre, sad je dobro vreme za to.
Zbog ppslodavaca sam mnogo puta morao da radim i sa temperaturom preko 38.5, preziveo.
Nemam ja bas mnogo poverenja u te gigante, njima je profit na prvom mestu, cak su amerikanci dozvilili da monsanto truje ljude bez ozbiljnog ispitivanja i stetnosti jer to donosi velike pare.
Ako uzmemo u obzir da je i rokfeler govirio da siromasnima treba da se ogranici broj dece (za njega je 90 % siromasno) ne bih se bas kockao. Nece taj monstrum da kaze evo ovo ako primite necete moci da imate decu, bolesnik ce da spreni neki podmukao plan.
Mozda hoce mozda nece, ali mene u stadu nece biti. Poznata je psihologija stada, njima narocito. Ko je trgovao na berzu poznat mu je fomo efekat kad se masa navuce na tanak led i opeljesi.

Dule

pre 3 godine

Nije više Rusija pod gvozdenom zavesom i u komunizmu. To šta vredi od ruskih naučnika je odavno na zapadu i radi u farmaceutskim gigantima za velike cifre, a ne po kojekavim državnim zavodima za crkavicu!
(Milan, 10. novembar 2020 16:50)

Ne rade baš ni za siću po njihovim institutima i firmama, nije naravno na zapadnom nivou, ali nije ni da skapavaju.

Neko tamo

pre 3 godine

@Bane
Sve što si napisao je tačno, ali na žalost uzaludno.
Ovi koji se slažu sa tobom to već i sami znaju, ali do ovih drugih na žalost to ne dopire. Oni su već odlučili šta je za njih istina i sve kontra-argumente u startu odbacuju.

neko

pre 3 godine

Bane,
Iz teksta se ne vidi da je neko rekao da nam ne valja već da je za tu odluku potrebno vremena što je i logično. običan narod ne može da zna šta je prava istina osim da iz informacija do kojih može da dođe donese neki zaključak o vakcinaciji. evo šta se zna: fajzerova vakcina je u trećoj fazi ispitivanja testirana u 6 zemalja sa preko 40000 dobrovoljaca, dok je ruska vakcina nakon 19 dobrovoljaca dobila dozvolu ruskih vlasti u komercijalne svrhe pa tek onda krenula u treću fazu ispitivanja na više hiljada ljudi, svih iz moskve. hmm. fajzer je u prodaju krenuo po objavljivanju rezultata treće faze ispitivanja kada je mogao da predstavi efikasnost i bezbednost vakcine kroz brojeve na značajnom broju dobrovoljaca. rusi su svoje rezultate treće faze koja još nije završena predstavili nakon objave fajzera sa sličnim rezultatima. hmm. direktor fajzera je po objavljivanju rezultata ispitivanja prodao akcije i zaradio neki novac. da li je najviša cena akcija koju će firma dostići već prva cena po objavi rezultata pa treba prodati akcije odmah? hmm. sedeo sam nekoliko sati prekoputa kasnije saznam tada pozitivnog čoveka i nisam se zarazio. s druge strane ljudi mojih godina umiru od korone...

Nisam antivakser

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem

Kobaja Grande

pre 3 godine

Ja mislim da je glavna fora to sto je ruska vakcina jeftina (13usd). Pfizer ce sigurno kostati 10-20 puta vise, pa glavonje nemaju interesa za Ruse. Provizija, rodjaci...
Ja cu primiti rusku vakcinu, ako drzava Srbija da zeleno svetlo.

Igor Gavran

pre 3 godine

Kazu "nema nezeljenih efekata kod 85% ljudi". Kakve su to gluposti, nazovite stvari pravim imenom i bez ulepsavanja! Da li to znaci da kod 15% ljudi dolazi do nuspojava!? Pa to je u rangu eksperimentalnih lekova za šizofreniju ...

John

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.

xx

pre 3 godine

Rusija ima sjajne naučnike i može napraviti podjednako efikasne lekove/vakcine kao i Zapadnjaci. Ne znam čemu toliki skepticizam. Isto tako, bilo bi dobro da se naše farmaceutske kompanije pokrenu. Ako je ova pandemija pokaza nesto to je da se moramo vise osloniti na domaću proizvodnju. Ne zaboravite kako su EU zemlje odmah lupile blokadu na izvoz med. opreme van EU na početku pandemije. Nas pustili niz vodu. Da je ovaj virus bio smrtonosniji, poput onih iz holivudskih filmova, prvi bismo nastradali. lol

Dragi Kenta

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.
(John, 10. novembar 2020 15:34)

Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, NITI PODVRGNUT MEDICINSKIM ILI NAUČNIM OGLEDIMA BEZ SVOG SLOBODNO DATOG PRISTANKA.

Nesto za tebe iz ustava Republike Srbije, clan 25.

Ja sam samo za to da se ispostuje najvisi pravni akt i nema nikakvih problema John.

Ja licno i ako imam samo 25. godina spreman sam pre da umrem nego da neko u mene ubrizgava ko zna sta.

Daleko od toga da ne podrzavam ljude koji zele da se vakcinisu, moja puna podrska za njih.

Ali moja porodica i ja se NECEMO VAKCINISATI cak i po cenu najgoreg.

New Land

pre 3 godine

Samo ruska vakcina dolazi u obzir sto se mene tice
(mag, 10. novembar 2020 14:43)
Inace su Rusi u farmaceutskom svetu bas poznati,to sto se zalazu za nas po pitanju Kosova neznaci da treba da me i leče.

John

pre 3 godine

To je lepo, ali imamo li mi uopšte kapacitete za proizvodnju takve vakcine?
Torlak do skoro ni vakcinu protiv gripa nije mogao da napravi...

Milan

pre 3 godine

Rusija ima sjajne naučnike i može napraviti podjednako efikasne lekove/vakcine kao i Zapadnjaci. Ne znam čemu toliki skepticizam.
(xx, 10. novembar 2020 15:27)

Nije više Rusija pod gvozdenom zavesom i u komunizmu. To šta vredi od ruskih naučnika je odavno na zapadu i radi u farmaceutskim gigantima za velike cifre, a ne po kojekavim državnim zavodima za crkavicu!

carpe diem

pre 3 godine

Čitam i ne verujem.Vi što mislite da je na Zapadu sve dobro brzo zaboraviste šta bi sa toliko najavljivanom Oksfordskom vakcinom. Rusi imaju sjajnu medicinu,ali ne prave biznis od toga kao Zapad.Izvolite pa primite američku vakcinu.
Pri tom ne znate da su generacije godinama primale Torlakove vakcine,na našu sreću,i da je Torlak bio medju četiri najbolja u Evropi.
E,sad što je Torlak godinama uništavan da bi ga neko jeftino kupio nije Vučić kriv. On je stavio veto na sve to i Torlak ponovo radi za nas i za našu decu,jer su u ovoj situaciji svi konačno shvatili šta nam znači.

@kobaja grande

pre 3 godine

Pfizer je već najavaio $19.5 cenu. Ali naravno $13 ruska a pfizer minimum 10-20 skuplja je milozvučnije za prosečnog srbendu.

Nenad

pre 3 godine

Hocemo da VAKCINACIJA BUDE DOBROVOLJNA.
(Dragi Kenta, 10. novembar 2020 14:20)

Ja bih uveo da vakcinacija bude obavezna samo za one koji traže da bude dobrovoljna.
(John, 10. novembar 2020 15:34) # Link komentara

Interesanto je da se ce u Rusiji biti dobrovoljna a zapadne zemlje predvodjene Australijom spremaju drakonske zakone za ljude koji bi iz razlicitih razloga odbili vakcinu. Ovo je jasan primer zaokreta liberalnih demokratija ka totalitarizmu koje ce biti naslonjen na tri tacke- tech kompanije, globalisticka vlada i mere prisile. Pocetak propasti...

max

pre 3 godine

Ako se ja pitam koristiti onu koju ce da koristi Nemacka. Nekako mi se ona cini najozbiljnija i najodgovornija prema svom narodu. Amerikanci jure za profitom a Rusi i Kinezi su diskubabilni sto se tice ljudskih prava, ali opet ne mora da znaci da ce neko od njih imati losu vakcinu ali da ipak mi sledimo primer Nemacke pa koju ona izabere da izaberemo i mi.

Bane

pre 3 godine

Ja ne verujem, kada su ranije vodjene rasprave o vakcinaciji, prvenstveno vakcinaciji dece MMR-om, uglavnom je glavni argument protiv vakcina bio to sto ne znamo sta nam dolazi sa Zapada i kako bi bili sigurniji kada bi primali domacu vakcinu koju sami pravimo u zemlji.

Sada nam Rusi nude svoju tehnologiju da sami pravimo vakcine u svojoj zemlji, znaci da se u potpunosti upoznamo i ispratimo i tehnologiju, i sastav i kvalitet komponenti i proizvodni proces.

E sada nam to ne valja, sada hocemo zapadnu.

Pri cemu samu rusku vakcinu je razvio ruski Nacionalni institut za molekularnu biologiju znaci drzavna institucija a ne neka farmako kompanija, finansirala sama Rusija preko ruskog Ministarasva odbrane a ne neki fond ili Gejts.

123

pre 3 godine

Ruska vakcina koju pravi "Torlak" ?! Neka, hvala. Radije ću da kupim "Pfizer" pa šta košta da košta.
(Milovan, 10. novembar 2020 14:33

Uzmi odmah dve, mozda kasnije pojeftini.

mad dog

pre 3 godine

Citam komentare naivnih ljudi...i na žalost shvatam da je misija uspela...
(Branko, 10. novembar 2020 15:02)

Naravno da misija nije uspela.
Samo je manjina u nedostatku argumentacije, agresivna i mnogo bučna. Pa se od te buke ne čuju normalni ljudi. Ali proći će i to.

seljadin

pre 3 godine

ja se bojim da je Nemačka vakcina čista poput njihovog dizel motora, tvrdili su da je čist, a ispalo je da moraju platiti veliku odštetu jer su trovali narod, da se ne lažemo, Nemci nemaju tehnologiju za takve stvari, Rusija je tu tehnologiju morala razvijati zbog biološke odbrane

Melita Sandić

pre 3 godine

Isti ovi što pljuju će potrčati da prime Rusku vakcinu kad se pojavi na tržištu. A kako ide sa vakconom protiv gripa, za ocu će da bude opšte klanje.

specijalista

pre 3 godine

Pazite ovako, Nemci i Amerikanci su nas bombardovali, zasto ste tako sigurni da nas ne bi truli? Ne budimo ograniceni i ne osudjujmo svaki komentar, ovo je doba demokratije gde svako ima pravo da kaze sta misli i uradi onako u skladu sa svojim razmisljanjima

obi van

pre 3 godine

Pfizerova mRNA vakcina koja je juče najavljena u zapadnoj štampi, je više rizična od ruske i kineske. mRNA vakcina se proizvodi od 90tih i koristi se djelomično u veterini ali u humanoj medicini taj princip nikada nije bio do sada odobren. Mnogi naučnici se plaše da bi mogla da izazove autoimune bolesti.

Djordje P

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Nisi antivakser, ali nisi ni matematicar neki.

Borat Sagdiyev

pre 3 godine

@tvoj idol Visarionovič
Moj lični izbor. Nedostatak poverenja. Što ne znači da mi smeta tvoj ili bilo čiji neki drugi izbor. Na tržištu treba minimum dva izbora da ima, a ne da država monopolizuje vakcinu za ovako važnu stvar.

Vatra

pre 3 godine

Za mene nema dilema, necu da prinim ni jednu. Nije problem, prelezacu ako treba, ako treba da se umre, sad je dobro vreme za to.
Zbog ppslodavaca sam mnogo puta morao da radim i sa temperaturom preko 38.5, preziveo.
Nemam ja bas mnogo poverenja u te gigante, njima je profit na prvom mestu, cak su amerikanci dozvilili da monsanto truje ljude bez ozbiljnog ispitivanja i stetnosti jer to donosi velike pare.
Ako uzmemo u obzir da je i rokfeler govirio da siromasnima treba da se ogranici broj dece (za njega je 90 % siromasno) ne bih se bas kockao. Nece taj monstrum da kaze evo ovo ako primite necete moci da imate decu, bolesnik ce da spreni neki podmukao plan.
Mozda hoce mozda nece, ali mene u stadu nece biti. Poznata je psihologija stada, njima narocito. Ko je trgovao na berzu poznat mu je fomo efekat kad se masa navuce na tanak led i opeljesi.

Domodedovo

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Evo ti odgovor. Mi ne znamo da li ćeš ti ako se zaraziš da budeš bez simptoma, blage kliničke slike, težak ili ćeš da umreš. Sve opcije su otvorene.

John

pre 3 godine

(Igor Gavran, 10. novembar 2020 15:20)

Pod "neželjenim efektima" se podrazumeva mnogo toga. Počev od, na primer, kratkotrajne glavobolje ili temperature 37 sa 2 jedno popodne, pa do, u krajnjoj liniji - smrti (usled, recimo, alergijske reakcije na neko od supstanci iz leka/vakcine)
I najobičniji aspirin ima neželjena dejstva, a da ne govorimo o nekim ozbiljnim lekovima. Čak i vitamini mogu da ih imaju.
Dakle, to što 15% može imati neželjene efekte, to ni u kom slučaju ne znači da će nekom izrasti treća ruka ili otpasti noga ili ko zna šta.
Studije i ispitivanja će svakako morati da obuhvate i te efekte i tek se onda može nešto znati sa malo većom sigurnošću (kakvi efekti, kod koga, kako, zašto i koliko dugo)

Neko tamo

pre 3 godine

@Bane
Sve što si napisao je tačno, ali na žalost uzaludno.
Ovi koji se slažu sa tobom to već i sami znaju, ali do ovih drugih na žalost to ne dopire. Oni su već odlučili šta je za njih istina i sve kontra-argumente u startu odbacuju.

Jaaaa

pre 3 godine

Ako je vakcina efikasna 90%, a inače gotovo 90% od ukupno zaraženih nema nikakve ili ima slabe simptome, ja to faktički razumem da će vakcina uglavnom da štiti one koji se i inače neće razboleli. Ili ja tu nešto ne razumem
(Nisam antivakser, 10. novembar 2020 14:32)

Poenta je da ti asimptomatski ne šire dalje virus..

neko

pre 3 godine

Bane,
Iz teksta se ne vidi da je neko rekao da nam ne valja već da je za tu odluku potrebno vremena što je i logično. običan narod ne može da zna šta je prava istina osim da iz informacija do kojih može da dođe donese neki zaključak o vakcinaciji. evo šta se zna: fajzerova vakcina je u trećoj fazi ispitivanja testirana u 6 zemalja sa preko 40000 dobrovoljaca, dok je ruska vakcina nakon 19 dobrovoljaca dobila dozvolu ruskih vlasti u komercijalne svrhe pa tek onda krenula u treću fazu ispitivanja na više hiljada ljudi, svih iz moskve. hmm. fajzer je u prodaju krenuo po objavljivanju rezultata treće faze ispitivanja kada je mogao da predstavi efikasnost i bezbednost vakcine kroz brojeve na značajnom broju dobrovoljaca. rusi su svoje rezultate treće faze koja još nije završena predstavili nakon objave fajzera sa sličnim rezultatima. hmm. direktor fajzera je po objavljivanju rezultata ispitivanja prodao akcije i zaradio neki novac. da li je najviša cena akcija koju će firma dostići već prva cena po objavi rezultata pa treba prodati akcije odmah? hmm. sedeo sam nekoliko sati prekoputa kasnije saznam tada pozitivnog čoveka i nisam se zarazio. s druge strane ljudi mojih godina umiru od korone...

Dule

pre 3 godine

Nije više Rusija pod gvozdenom zavesom i u komunizmu. To šta vredi od ruskih naučnika je odavno na zapadu i radi u farmaceutskim gigantima za velike cifre, a ne po kojekavim državnim zavodima za crkavicu!
(Milan, 10. novembar 2020 16:50)

Ne rade baš ni za siću po njihovim institutima i firmama, nije naravno na zapadnom nivou, ali nije ni da skapavaju.