Petak, 23.10.2020.

09:30

Podsećanje: Zimske gume obavezne od 1. novembra

Izvor: SN

Podseæanje: Zimske gume obavezne od 1. novembra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Hmmm

pre 3 godine

@(Dr House, 25. oktobar 2020 17:19)

Ima ljudi voze godinama pijani i drogirani pa nista, bez pojasa pa opet nista, sa neispravnim kocnicama i dalje nista... sve dok se ne desi nesto.
Drugo u BG napucali cene zamene i balansiranja, a malo mrdnes iz BG, imas za 10-15e.

Dr House

pre 3 godine

Za 8 godina, od kada je ovo čudo na snazi sam kupio jedan set zimskih guma, i zamenio 2 prednje pre 3 godine. I to je to za 80.000 km. Da sam menjao svake sezone trošak bi bio neverovatan. 16 zamena puta 25 evrića 400 evra samo vukanizeru. Bar jedan set plus 2 letnje 300 evra.

Znači 700 evra i bio bih gde i sad. Da uskoro kupim ili bar po 2 nove letnje i zimske ili oba seta. Ovako opet 4 nove zimske , koje imaju najbolje perfomanse po mokrom i suvom, i manji otpor kotrljanja, da bi potrajale i mogle i leti da se voze opušteno. Ili sad već i mogu All Season (koje su se masovno pijavile u medjuvremenu) a sličnih karakteristika kao i ove moje zimske. Inače šara na zadnjim koje nisam menjao 80.000 je skoro 6 mm !!!. Ali 8 godina je već ozbiljna starost. Prednje vozim još dve godine i imam NOV SET, i 700-900 evra u džepu.

Samo molim stručnjake da ne pričaju kako eto zimske nisu za leto, te se troše te karakteristike bla bla. Ja eto i 10 užarenih letovanja i 12 penjanja, na zavejane planine bez lanaca. i autoputeve zatrpane vodom sa istim gumama. 2 puta sam osetio, da kažem problem. Jednom Na 45 stepeni u Solunu pri naglom kočenju i na penjanju na KOP po snegu i ledu od Brzeća. Oba posle 6 godine upotrebe. Tad sam kupio dve nove.

grgur

pre 3 godine

Vozim letnje gume leti, zimske gume u (zakonskom) zimskom periodu, jer je to po propisu. Tako bi trebalo svi da rade.
Inače, taj deo zakona (Letnje gume mogu zimi ako nema padavina) je rezervisan za ljude koji veoma malo voze, pa da ne moraju da kupuju set zimskih guma za one retke prilike (kolima po suvom vremenu u nabavku).
Filozofima savetujem da se posvete nečemu pametnijem.

petarP

pre 3 godine

Svima koji hvalite komentar A.P., iako je sasvim u skladu sa onim sto sam zastupao, samo kratko: to je potpuno netačno.
Bićete suočeni sa regresom samo ako se dokaže da je neadekvatan pneumatik izazvao ili doprineo nezgodi, o čemu sud daje veštak saobraćajne struke. To što ste imali letnji pneumatik apsolutno ne mora da znači bilo šta, kada su uslovi puta bili takvi da ste postupali u skladu sa zakonom.
Druga je stvar odbiti da zameniš gumu i dočekati sneg sa letnjom, i tako izaći na ulicu, i izazvati nezgodu do koje ne bi došlo da si imao odgovarajuću gumu kako zakon nalaže. Mada, o tome sam cini mi se dovoljno pisao.

Milan

pre 3 godine

Poslednja stvar na kojoj štedim na kolima su gume i kočnice. Moraju biti vrh. Pretposlednja je motor jer njegova snaga treba da me što brže provede kroz najrizičniju operaciju u vožnji - preticanje.
BTW, pročitajte i komentar A.P., jedan od onih zbog kojih i postoje komentari - da bi nešto naučili.

igor_t

pre 3 godine

Naravno uvek razlicitih misljenja i protivno pravilima, jer neko uvek zna bolje. A super su ovi sto mere temperaturu ujutru i u podne pa biraju gumu na osnovu toga. Kao 24h leman da voze pa su im bitne performanse i jelte, bezbednost.
Vozite po ogranicenjima pa necete imati problem sa zimskim gumama na 17 stepeni.

samo kažem

pre 3 godine

@koronarius Naprotiv, all-season gume baš nisu za naše područje. Koliko znam, u Nišu tokom leta bude preko 30 stepeni prilično često a to je smrt za te pneumatike. One su pogodne za neke umerenije klime sa manjom razlikom između leta i zime. Na severu Nemačke (okolina Hamburga) često vidim all-season na kolima, ali tamo je leti max 25 stepeni, ako i toliko, a zimi malo hladnije nego ovde ali sa malo ili nimalo snega.

Radovan Pankov

pre 3 godine

@(A.P., 23. oktobar 2020 16:27)

Cela poenta i suština svega je ovo što je čovek napisao. Van toga, svaka rasprava je gubljenje vremena.

комша

pre 3 godine

Клима је постала баш блесава задњих година. Зими нема снега, већином је у плусу, а на пролеће има кише толико дуго до краја јуна да не можеш ставити летње патоснице од све те влаге. А гуме мењам редовно како закон налаже. Смара ме то вуцарање точкова, али мирна ми глава после. Док жена на свом ауто који не излази из града има all season гуме, што је скроз ок за град.

koronarius

pre 3 godine

Ovi sto stave jedne gume i voze bezbrizno 4-5 godina, izbegavajuci vulkanizera na svaki nacin, mislim da grese. Nasi putevi su daleko od idealnih i dovoljan je jedan jaci udar u rupu (recimo po kisi, kad je ne vidis) da tocak ispadne iz balansa.
(ter, 24. oktobar 2020 08:01)
Svaki iskusniji vozac moze da primeti kada su mu gume van balansa ili trap van ose. I to nema nikakve veze sa zamenom guma 2x godisnje.

koronarius

pre 3 godine

Za nase podneblje all season gume su apsolutno prihvatljive. Ne znam za ostatak Srbije, ali u Nisu od 2013. nismo imali jaku zimu. Predhodne godine samo JEDAN DAN pod snegom! Unazad par godina ne vise od 7-8 sneznih dana. Na predhodnom autu sam imao all weather gume. 5 godina nisam video vulkanizera, a isao sam sa njima 140 na 40C leti i gazio 30cm snega uzbrdo zimi. Covek kome sam prodao auto jos vozi sa njima, dakle 7. godina! Uz sadasnji auto sam dobio dva seta felni sa letnjim i zimskim gumama i samo zato ih menjam. To me strasno nervira i ne vidim svrhu. Jeste da zamena kosta 500 dinara pa nije strasno finansijski, ali trosi vreme i zivce.

Zemunac

pre 3 godine

@... Svim normalnim ljudima mogu samo da kažem: na gumama i kočnicama nema štednje, osim ako vam je vaš, i život onog preko puta vas u saobraćaju, jeftin. A to opet ne može i ne sme biti lična procena, nego stvar civilizovanosti, svesti i ZAKONA.
(petarP, 23. oktobar 2020 10:19)
Hvala vam na glasu.
Hajde, ne trabunjaj! Čovek je fino rekao kako jeste (ako je zimsko doba a temperatura viša od 7, dnevna 18-19 C, zbog čega zimske gume koje očigledno nisu bolje od letnjih na tim temperaturama?). Zakon je jasan... "zimske gume su obavezne ako na putu kojim se auto kreće ima snega, bljuzgavice i poledice". Zakon ne spominje temperaturu (a svi vozači trebaju znati da su zimske gume bolje pri temperaturi 7 C i niže).

ter

pre 3 godine

Kod zamene letnjih/zimskih, nije fora samo u zameni, nego i u balansiranju tockova.
Ovi sto stave jedne gume i voze bezbrizno 4-5 godina, izbegavajuci vulkanizera na svaki nacin, mislim da grese. Nasi putevi su daleko od idealnih i dovoljan je jedan jaci udar u rupu (recimo po kisi, kad je ne vidis) da tocak ispadne iz balansa.

Rope

pre 3 godine

Širite dezinformacije ("Podsećanje: Zimske gume obavezne od 1. novembra"). To nije tačno. Zimske gume su obavezne kada u tom periodu na kolovozu kojim se automobil kreće ima snega, bljuzgavice i poledice. Dakle, u novembru temperature znaju biti i preko 18 C, nema snega i poledice i naravno zimske gume nisu obaveza.

Replay

pre 3 godine

Sto su pojedinci navalili "kada ima snega i leda". hahah a zamisli padne smeg 3. novembra a ti furas neke raspale celave letnje gume sto si platio 60€ sve 4..hahhahaa A odes ko vulkanizera da kupis a ono red 500m. A saobracajna od 1. novembra ce te kazniti ako samo kisica padne pa vidite. :))) Ja sam kupio nove zimske jos pre nedelju dana.

Boris

pre 3 godine

Stavio prosle godine Tigar All seasion i za cenu zamene zimske letnje svake godine dva puta za 3 godine imam 3 gume gratis i jednu novu kupim uz to manje cimanja sa vulkanizerima, redovima, velikim cenama, grebanjem felni... Uz sve to gume su sjajne. Koga je sramota da vozi na Tigrovim gumama neka stavi Mishelin, samo su duplo skuplje ali nema sanse da su duplo bolje (porez na budale).

petarP

pre 3 godine

Zimska guma koja radi van projektovanih parametara je jednako opasna kao letnja koja radi van projektovanih parametara. Nema veze dal je zima ili leto.
(mile, 23. oktobar 2020 16:51)

Prvo, tekst je na temu ZIMSKIH GUMA U ZIMSKOM PERIODU.

Dakle, radi se o performansama zimskih guma zimi, i letnjih guma, pogađaš, isto zimi.

Drugo, recimo da voziš zimske gume leti na 50 stepeni. Nikada, dakle NIKADA se zimska guma, ni na toj temperaturi nece ponašati kao letnja na snegu. Da preciziram, neće zimska guma da šlajfuje, proklizava, da "pliva" na pipanje kočnice, neće auto biti potpuno neupravljiv.

Za ovo je potrebna inteligencija deteta od 5 godina. Ne znam šta je gore, to sto si napisao, ili plusevi koje si dobio. Strašno.

F10

pre 3 godine

Ljudi, gde je komplikacija? Od 1.11. do 31.3. su obavezne zimske gume. Ukoliko u tom periodu nema snega, leda ili poledice na kolovozu, zimske gume ne moraju da se koriste. Dalje, ako izazovete nezgodu kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice a vi koristite letnje gume, bicete strogo kaznjeni. Ako ne zelite da rizikujete naglu promenu vremena, posebno kada idete na duzi put, onda koristite zimske gume. Na kraju, letnje gume imaju optimalne performanse na temperaturi izmad 7 stepeni i to nema veze sa zakonskim obevezama. Isto kao sto zimske gume nisu optimalne na letnjoj kisi. Ajd' u zdravlje!

đed đuro

pre 3 godine

Ne vidim čemu tolika prepucavanja. Da li je zakon glup ili nije, nije ni bitno, ali čoveče ej novembar mesec, stavi j****e zimske gume, neće se raspasti ako par dana bude preko 15 stepeni. I da u slučaju saobraćajne nezgode, i da nisi kriv nećeš moći da naplatiš štetu od osiguranja jer ti je u očima zakona vozilo TEHNIČKI NEISPRAVNO sa letnjim gumama posle 01.11.

ime

pre 3 godine

Ja sam kupio dizalicu, pistolj na bateriju, i dva kljuca 1/2” jedan 17 drugi 19... za 2 auta. Sam promenim tockove jer imam po 2 seta za svaki auto i tako 2 puta godisnje. Uskoro kad obavim zamenu na oba auta isplatcu ulozeno i vec na prolece necu imati trosak ( osim ledja :) ). Salu na stranu, volim to sam da uradim. Ne zelim da razmisljam da li je ostecen navoj ili je pukao sraf. Stavim mrvicu bakarne masti i rucno proverim posle par dana.
Inace se slazem da gume treba promeniti kad vreme ukaze, a ne datum. Istina je da letnja guma iznad 7c bolje iznosi vodu, i generalno se bolje ponasa od zimske. Kad vidite da su jutra sa 1-2c tad je vreme za zimare. Ovi koji voze zimsku cele godine ne moraju da se cimaju oko zamene, oni ih samo cesce menjaju ( ili ne :) ) jer ih sprze za 2 leta uz pomeren trap.

gumaleza

pre 3 godine

@Само гуме за све сезоне..... All sezon....... M+s....... Оне су закон
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 23. oktobar 2020 13:46)

M+S означава на еглеском Mud+Snow (балто+снег) и то није гума за сва годишња доба, већ је то искључиво зимска гума!!!
Гуме за све сезоне, па на њима побогу пише ALL SEASONS, а састоји се из комбинације летње и зимске компоненте. По рубовима шаре је летња компонента, а у унутрашњости шаре је зимска...Ја имам GoodYear AS гуме и возим их ево већ 10 година (да не буде забуне, не исти компелт наравно, већ ту врсту гуме)...

Отац има два сета гума, летње и зимске. Промени очас посла пре 1. Новембра сваке године зисмки сет са летњим и то је то....Нема ту шта да се пуно мисли, тако је у свим нормалним државама, само код нас у Србистану, многи мудрују о томе коју гуму треба имати у одређеном добу године...

mile

pre 3 godine

@petarP:
Ocigledno nisi informisan, a nastupas kao da jesi.

Zimska guma koja radi van projektovanih parametara je jednako opasna kao letnja koja radi van projektovanih parametara. Nema veze dal je zima ili leto.

A.P.

pre 3 godine

Jesmo mi zaljubljenici u automobile malo specificni, ali degutantno je ulaziti u rasprave na, kako ovde vidim, primitivnom nivou. Pa nismo navijaci, ne pricamo o fudbalu.
Zakon kaze od 01.11. do 31.03. ako na putu ima snega i leda. Vidim, to je vecini jasno.
Medjutim, niko ne spominje sledecu situaciju: npr. 05.11. vozite na letnjim gumama po suncanom danu suvim kolovozom uz postovanje ogranicenja i signalizacije. Na raskrsnici iz surotnog pravca (ne smera) na vas nalece vozilo koje je proslo na crveno i izaziva sudar. Ako mislite da je krivica samo njegova silno gresite. Zbog letnjih guma ovo bi vas kostalo kao Petra kajgana. Raspitajte se kod svoje osiguravajuce kuce.
Samo sam hteo da napomenem, jer mozda ima onih koji ovo nisu znali.

petarP

pre 3 godine

Da li ti zimi parkiras auto kad temperatura predje preko +10 stepeni? Ako ne, time ugrozavas beznednost saobracaja, svoju i tudju decu. Zamisli da usmrtis nekog zato sto si u novembru na +15 vozio na zimskim gumama.
(mile, 23. oktobar 2020 13:59)

Izjednačavaš letnju gumu po snegu i zimsku na 15 stepeni...?

Jesam li ja propustio nešto ili sam poslednji kome nisu javili da su zimske gume opasne po zimi?

Šta im se dešava kad pređe 7 stepeni (kako navodi cenjeni profesor), dezintegrišu se? Ispare?

Jel moguće da su svi ovi evropski i svetski, a svakako i srspki zakoni i propisi pogrešni? Ove oznake na gumama, cela nauka o smešama i šarama, sve su to gluposti?

Izgleda da ja nisam informisan, to su sigurno zavere da se našem čoveku izbije novac iz džepa. Moram da pogledam sudsku praksu, ja sam mislio da je otežavajuća okolnost kada se ne postupa po zakonu. Izgleda da naučnici, pravnici, profesionalni test vozači i sudije forumaši znaju bolje, i da u je u stvari u pitanju jedna velika prevara..

I još nešto nisam znao, a to je da priča ide dalje, i da se iz konteksta izazivanja nesreće jer se ne postupa po zakonu i u skladu sa uslovima puta ide na kontekst nesreće uopšte. Tako gledano, predajem se. Nesreću može da izazove bilo ko, sve što treba da uradi je da zažmuri i doda gas. Ako je to argument da ne menjate gume, samo napred.

Ostvarićete značajne uštede za celu paklu cigareta mesečno za rok trajanja guma.

Ahtung

pre 3 godine

Na volanu se oseća da su letnje gume previše tvrde na ispod osam stepeni, a zimske previše meke na preko dvanaest. Ako to ne primećuješ, bez obzira na vozačko iskustvo, onda proveri da li si žensko u halterima.

Deki

pre 3 godine

Mislim da nije vaspitano spominjati nečiju decu u odgovoru na komentar. Baš me zanima da li bi to smeo da uradiš u raspravi za stolom, ali ajde, forum trpi sve i svakog.

...
(Reziel, 23. oktobar 2020 10:49)

Majstore, ne prdi bez razloga - čovek je u najnormalnijem kontekstu sročio šta je imao i poenta mu stoji, upravo koristeći primer dece.
Samo treba shvatiti, a ne folirati se po netu.

Vozač

pre 3 godine

Kupite univerzalne i rešena stvar. Pa meni su dobre na 20- 40 kkm godišnje, biće dobre i vikend vozačima sa ispod 10 kkm godišnje. Nema zamene, redova, kad ih potrošim, opet iste.Cela severna Amerika vozi na all season-u, a oni voze, ne gase.

профа

pre 3 godine

@armstrong
осцилација у смислу ако имате најнижу дневну температуру 9 и то у јутарњим часовима (3-4 сата) и тако следеће две недеље као сад на пример у мојој околини,а биће и два дана у том пероду са 5 и један са 7 степени са минималном.максимална је константно 15 или више у току дана...
значи осцилација је у плусу и најнижа је око 5-7...не пада снег....наравно има екстремних примера,ја сам и навео Сјеницу...
мора да се чита не вреди...хахахаха
позз

zex

pre 3 godine

3auta, 3 x po 2 seta tockova ,kupio i pistolj udarni i veliku krokodilku jer ko sta radi cini mi se menjamo tockove cale i ja. Dojadilo, kupih u maju - za sve sezone riken - nije bilo testova jer je nova guma pa uzeh jedan set da isprobam posto je takav teren da ima blazih uzbrdica a planine vise ne marim ni da vidim- preko leta nema da pisti, nije bucna, u krivini drzi, jos nisam uspeo da je nateram da zapeva a pokusao sam - ne iz ludila nego da saznam granice - nisam ih saznao jos sam i zacudjen i zadovoljan koliko prijanja dobro za moje uslove. Jos da vidimo kakva ce biti na snegu...

coas

pre 3 godine

petarp
поштовани молим Вас прочитајте лепо коментар...
распон температуре сам написао...наравно да нећемо скидати сваки дан,односно ставићемо само једном у сезони...временске прилике су се драстично промениле и мало се губи тај однос са 4 годишња доба као што сте приметили...да живим у Сјеници не би чекао 1. новембар већ би према времену и своје обавезе спровео(обавезе према себи)...
а што се тиче дела у коме питате о својствима зимсих и летњих гума па тога имате колико хоћете и на нашим емисијама о аутомобилима... 7 степени је нека граница видећете кад будете одгледали и на српском су језику тако да ће бити јасно...
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...никако зимске гуме уколико је минимална температута преко 8-9 степени...
позз...
(профа, 23. oktobar 2020 11:16)
Evo danas ce biti 20,a jutros je bila 3.
Ajde reci nam sta da radimo?

Armstrong

pre 3 godine

@профа
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...

Pa covek ce i imati udes samo u jednom danu, u jednoj situaciji, nece svaki dan u duzem periodu. Dovoljno je samo jednom da se desi recimo da uvece naglo zahladi i neocekivano krene da pada sneg, a neko mora autom odnekud da se vraca kuci. Tada bi na letnjim gumama ugrozavao i sebe i sve ostale. Zakon naravno da ne moze da pokrije bas sve situacije, ali ako ste u nekom slucaju vi osteceni od strane nekog drugog, onda vam ipak smeta ako zakon nije postovan i hocete obestecenje. Naravno da gume nisu jedini uzrok bilo cemu, vec i koncentracija i nacin voznje, ali eto zakon mora da se bazira barem na jednom osnovu koji moze nedvosmisleno da se dokaze.

petarP

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19

Haha kakav lik.Pa ti se i sankas i skijas samo zato sto je Decembar ili Januar.
Jel ima snega? Ma koga zabole ,Januar je !

Vozi Misko tj Pero .

Sta to bese bukvalista i sta on dodje bukvi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (123, 23. oktobar 2020 12:53)

Što neko napisa pre neki dan na ovom forumu, nije teško onome ko je glup, teško je onima oko njega....

Ne, ne sankam se kad nema snega u januaru. A nećeš verovati, i ne kupam se i ne izlazim u šorcu, samo zato što je sunčan dan u januaru.

Ali, kad ustanem ujutru, pa vidim sneg, uzmem sanke, siđem dole i ... pogađaš.

A ti kad ujutru vidiš sneg, jel siđeš dole i promeniš gume na parkingu? Kolko štopuješ, kao Ferari ili kao Red Bul?

Takvih stručnjaka prepune ulice, gledam ih svaku zimu kako guraju i zakrče grad jer ih je iznenadio sneg ili led. U na primer decembru.

Verovatno ne mogu tako brzo da promene gume u letu kao ti.

Ako usput ne daj bože usmrte nekoga... Kažu da na sudu prolazi argument: rekli su na prognozi da će biti suvo.

mile

pre 3 godine

@petarP:

Da li ti zimi parkiras auto kad temperatura predje preko +10 stepeni? Ako ne, time ugrozavas beznednost saobracaja, svoju i tudju decu. Zamisli da usmrtis nekog zato sto si u novembru na +15 vozio na zimskim gumama.

123

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19

Haha kakav lik.Pa ti se i sankas i skijas samo zato sto je Decembar ili Januar.
Jel ima snega? Ma koga zabole ,Januar je !

Vozi Misko tj Pero .

Sta to bese bukvalista i sta on dodje bukvi?

Aleks

pre 3 godine

Zasto uporno dezinformisete vozac da su zimske gume obavezne od 1.11, kada zakon propisuje obavezu samo ako pada sneg ili ima leda i posledice? Vas komentar da nece vozaci svaki cas da menjaju gume zvuci uverljivo, ali ste zanemarili veliki broj vozaca koji jednostavno ne voze kad su uslovi zaista zimski, tako da ste definitivno objavili dezinformaciju.

petarP

pre 3 godine

(Reziel, 23. oktobar 2020 10:49)

Iznenadio bi se šta ja sve smem, ali na tvoju sreću, verovatno to nećeš videti.

Što se tiče dece, svakoj želim što i mojoj. Samo sam naveo da ljudi sa onako opasnim stavovima treba da iste prvo primene na sebi i svojoj porodici. Ništa više.

Svako je slobodan da čuva gume i štedi novac, baš kao što je slobodan da štedi vreme i prođe kroz crveno.

Žalosno je što se posledice takvih stavova i ponašanja ne odnose samo na onoga ko misli da je najpametniji, već i na druge, ni krive ni dužne. To je ono što je najtužnije.

Želim vam sreću, svima koji tako mislite. Trebaće vam.

Citalac

pre 3 godine

Vecina ovih sto komentarisu o temperaturama i ostalom, sada u predstojecem nam novembru, verovatno ni ne voze, nego su soferi iz fotelje... Cinjenica je da je zimska guma bolja jedino u "pravim" zimskim uslovima (sneg, bljuzgavica...). Na suvom, zimska se brze trosi, i slabije koci. Na mokrom / kisi, zimska guma je maltene opasna, kliza po vodi. A da bi te price o temperaturama imale smisla, zime bi sve vreme trebalo da su nam oko -20 stepeni i ispod toga, ko na severu Rusije...

Sa druge strane, meni mnogo bitnije deluje cinjenica da mi vec dosta godina imamo tople oktobre i novembre, a jace zimsko vreme tamo negde u martu... Ako se tako nastavi, sasvim bi bilo logicno ocekivati da se period upotrebe zimskih guma u nekom trenutku pomeri recimo od 1. decembra do 1. maja... Slazem se, dobro je imati propisani period za zimske gume, posto sneg hoce da nas iznenadi na putu bas kad ne treba, ali mozda treba malo fleksibilnije planirati taj propisani period?

профа

pre 3 godine

@reziel
хвала Вам пуно на томе што сте приметили...
верујем да то није била баш намера...у једном коментару лепо стоји шта са зимским гумама на 20 степени у наглом кочењу...да не спомињемо ко и кога вози...
хавала Вам још једном...

профа

pre 3 godine

@petarp
поштовани молим Вас прочитајте лепо коментар...
распон температуре сам написао...наравно да нећемо скидати сваки дан,односно ставићемо само једном у сезони...временске прилике су се драстично промениле и мало се губи тај однос са 4 годишња доба као што сте приметили...да живим у Сјеници не би чекао 1. новембар већ би према времену и своје обавезе спровео(обавезе према себи)...
а што се тиче дела у коме питате о својствима зимсих и летњих гума па тога имате колико хоћете и на нашим емисијама о аутомобилима... 7 степени је нека граница видећете кад будете одгледали и на српском су језику тако да ће бити јасно...
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...никако зимске гуме уколико је минимална температута преко 8-9 степени...
позз...

хаџија

pre 3 godine

(Duka, 23. oktobar 2020 10:55)
Зашто по бљузги, тамо ди теретан камијон вози опуштено 80, ти мораш да возиш спорије да не изгинеш?

nislija

pre 3 godine

Zakon lepo kaze, zimske gume u uslovima sa poledicom, snegom, ledom... Kada uslovi na putu zahtevaju zimsku gumu, takvu i treba imati na kolima. Teoretski niste u problemu ako januara nema snega i poledice, a temperatura je recimo 15 stepeni (malo verovatno). Zimska guma je meksa i napravljena da sluzi svrsi od nekih 7-10 stepeni pa nanize. Letnje su za od 10 pa navise. Tu je negde i granica za gume za motor, koje su nefunkcionalne ispod 7, 8 stepeni, naravno ima i zimskih za skutere. Preventive radi, bilo snega na putevima ili ne, sada je vreme da se stavljaju zimske, upravo zbog nizih temperatura, kada letnje ne prijanjaju zbog svoje smese ali i zbog letnje sare.

kele®

pre 3 godine

"Na autu putu ulazis u vodu, imas akvaplaning na smesnih 80 na sat."
80 km/h je izazovna brzina i za najbolju ljetnu gumu. Pogotovo široku niskoprofilnu.
Pratim testove guma već decenijama. Zimska guma ima prednost jedino na snijegu, bljuzgi ili ledu. Priče o lošijim osobinama ispod 7 stepeni su za malu djecu. Pričam naravno o kvalitetnijim proizvođačima koji koriste manji procenat silike u gumi. Uostalom ima hrpa testova na netu gdje stave dobru ljetnu gumu na test zimskih guma pa čitajte.

профа

pre 3 godine

морам да признам и да ми је драго да делим мишљење са 95% људи који су прочитали и коментарисали вест...то је добар знак и потврда да већина савесно и одговорно користи свој ауто,било као "нужно зло" било као то исто плус задовољство и уживање...
позз свима...

petarP

pre 3 godine

обавезне ако има снега и леда на путу којим се крећете...
а нису препоручљиве поготово ако је у новембру распон температуре мин 9 а макс 18-19...(као ове године у мом граду)
пратимо временску прогнозу и чувамо зимске гуме а бринемо и о безбедности јер на високим температурама зимске гуме имају далеко лошија својства...
(профа, 23. oktobar 2020 09:37)

Da ima zakona, kao što nema, ljudi poput tebe bi trebali da odgovaraju za ovakve i slične izjave, jer dovodiš ljude u zabludu. Naročito je strašna izjava "nisu preporučljive"... Evo, pozivam te da postaviš link bilo koje iole merodavne instance koja "ne preporučuje" zimske gume zimi.
A naročito je u bezbednosti saobraćaja i izvršenju zakonskih obaveza važna vremenska prognoza.... Kažu: sutra sneg - ti otrčiš do parkinga, zemeniš, voziš, kad prestane sneg opet do parkinga, vratiš letnje.... Stručno i iskusno.
Nadam se da će mi objaviti komentar, jer ti moram reći:
Ti prijatelju čuvaj zimske i stavi svoju decu u auto zimi sa letnjim gumama, jer će zima biti blaga sa visokim temperaturama...
Svim normalnim ljudima mogu samo da kažem: na gumama i kočnicama nema štednje, osim ako vam je vaš, i život onog preko puta vas u saobraćaju, jeftin. A to opet ne može i ne sme biti lična procena, nego stvar civilizovanosti, svesti i ZAKONA.

Reziel

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19)

Mislim da nije vaspitano spominjati nečiju decu u odgovoru na komentar. Baš me zanima da li bi to smeo da uradiš u raspravi za stolom, ali ajde, forum trpi sve i svakog.

Inače, zakon sam kaže da su zimske gume neophodne od prvog novembra do prvog aprila kada se na putu nalaze sneg, led i poledica. Takođe, sami proizvođači zimskih pneumatika (pa i automobila) preciziraju da zimske gume gube svojstva, samim tim i performanse na temperaturama iznad sedam stepeni. Kod nekih je ta granica i četiri stepena.
Ako misliš da je samo problem u trošenju, i da čovek samo misli kako da uštedi, pogledaj uporedni test zimskih i letnjih guma na temperaturi preko sedam stepeni po kiši, možda ti budu jasnije neke stvari. A opet možda i ne. Tako da u principu delim mišljenje gospodina, bolje gledati vremensku prognozu, nego voziti zimske gume na +10 po kišovitom vremenu.
Treba imati u vidu i da su jutarnje temperature niže, pa i to uzeti i obzir, ali generalno da je optimalno rešenje, za svakoga, jednostavno natuntarati zimske gume na auto prvog novembra, nije.

Duka

pre 3 godine

Temperatura u plusu oko 20 stepeni, kisa pada, na autu pola potrosena zimska guma, sa šarom koja prolazi tehnički. Na autu putu ulazis u vodu, imas akvaplaning na smesnih 80 na sat. Sa zimskom gumom si mrtav covek, a sa dobrom letnjom (kišnom) ŽIV!
Srbi pamet u glavu. Svake godine imamo ove tekstove. Ali to nisu tekstovi, to su reklame ljudi! Zimska guma samo za sneg i temperature koje idu ispod 7 i regione gde su veca kolebanja temperature i teze predvidiva, tj.planine.

dzo

pre 3 godine

dzo... felne sa gumama ne držiš u stanu... već kod vulkanizera...tkz hotel za gume...
(x2, 23. oktobar 2020 10:11)

Mozda u Beogradu gde ti Ima Ali ne zivi cela Srbija u Beogradu.. Ovde kod mene svi vuklanizeri su neke raspale garaze

neko iz mase

pre 3 godine

Nevezano za vest. Ovaj 206 sedan sa slike je jedan od najruznijih automobila današnjice. Što ne bi bilo čudno da običan 206 nije bio jedan od najlepših malih automobila.

štićenik Palmotićeve

pre 3 godine

Neki dan u "Beogumi" za zamenu guma od 14" platih 3.400 dinara.
Po jednom točku od 14" je došlo 850 dinara.
Sad, zamisli ako menjaš kod vulkanizera dva puta godišnje i/ili ako još plaćaš i hotel za gume (na tim kolima su celogodišnje, pa ne plaćam).
Tek, cena vulkanizerskih usluga u Beogradu su postale baš "momačke", da ne kažem kabadahijske.

профа

pre 3 godine

обавезне ако има снега и леда на путу којим се крећете...
а нису препоручљиве поготово ако је у новембру распон температуре мин 9 а макс 18-19...(као ове године у мом граду)
пратимо временску прогнозу и чувамо зимске гуме а бринемо и о безбедности јер на високим температурама зимске гуме имају далеко лошија својства...

dzo

pre 3 godine

Jos jedan od besmislenih zakona neprimemenljivih u Srbiji.. Gledao Sam prosle zime policijske aute I nijedan nije imao zimske gume I sad kao oni treba da te kazne sto ti nemas.
Ko zivi u stanu ovo je skoro nemoguce.. Moras da imas jos 4 felne sa tockovima jer kad skidas gumu sa felne ostetis je.. A gde da drzis te felne kad si u stanu.
Ja Sam to resio posto imam 2 auta pa jedan koji ima zimske njega vozim zimi Ali nema svako para za 2 auta da placa registracije

профа

pre 3 godine

обавезне ако има снега и леда на путу којим се крећете...
а нису препоручљиве поготово ако је у новембру распон температуре мин 9 а макс 18-19...(као ове године у мом граду)
пратимо временску прогнозу и чувамо зимске гуме а бринемо и о безбедности јер на високим температурама зимске гуме имају далеко лошија својства...

neko iz mase

pre 3 godine

Nevezano za vest. Ovaj 206 sedan sa slike je jedan od najruznijih automobila današnjice. Što ne bi bilo čudno da običan 206 nije bio jedan od najlepših malih automobila.

štićenik Palmotićeve

pre 3 godine

Neki dan u "Beogumi" za zamenu guma od 14" platih 3.400 dinara.
Po jednom točku od 14" je došlo 850 dinara.
Sad, zamisli ako menjaš kod vulkanizera dva puta godišnje i/ili ako još plaćaš i hotel za gume (na tim kolima su celogodišnje, pa ne plaćam).
Tek, cena vulkanizerskih usluga u Beogradu su postale baš "momačke", da ne kažem kabadahijske.

dzo

pre 3 godine

dzo... felne sa gumama ne držiš u stanu... već kod vulkanizera...tkz hotel za gume...
(x2, 23. oktobar 2020 10:11)

Mozda u Beogradu gde ti Ima Ali ne zivi cela Srbija u Beogradu.. Ovde kod mene svi vuklanizeri su neke raspale garaze

Reziel

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19)

Mislim da nije vaspitano spominjati nečiju decu u odgovoru na komentar. Baš me zanima da li bi to smeo da uradiš u raspravi za stolom, ali ajde, forum trpi sve i svakog.

Inače, zakon sam kaže da su zimske gume neophodne od prvog novembra do prvog aprila kada se na putu nalaze sneg, led i poledica. Takođe, sami proizvođači zimskih pneumatika (pa i automobila) preciziraju da zimske gume gube svojstva, samim tim i performanse na temperaturama iznad sedam stepeni. Kod nekih je ta granica i četiri stepena.
Ako misliš da je samo problem u trošenju, i da čovek samo misli kako da uštedi, pogledaj uporedni test zimskih i letnjih guma na temperaturi preko sedam stepeni po kiši, možda ti budu jasnije neke stvari. A opet možda i ne. Tako da u principu delim mišljenje gospodina, bolje gledati vremensku prognozu, nego voziti zimske gume na +10 po kišovitom vremenu.
Treba imati u vidu i da su jutarnje temperature niže, pa i to uzeti i obzir, ali generalno da je optimalno rešenje, za svakoga, jednostavno natuntarati zimske gume na auto prvog novembra, nije.

A.P.

pre 3 godine

Jesmo mi zaljubljenici u automobile malo specificni, ali degutantno je ulaziti u rasprave na, kako ovde vidim, primitivnom nivou. Pa nismo navijaci, ne pricamo o fudbalu.
Zakon kaze od 01.11. do 31.03. ako na putu ima snega i leda. Vidim, to je vecini jasno.
Medjutim, niko ne spominje sledecu situaciju: npr. 05.11. vozite na letnjim gumama po suncanom danu suvim kolovozom uz postovanje ogranicenja i signalizacije. Na raskrsnici iz surotnog pravca (ne smera) na vas nalece vozilo koje je proslo na crveno i izaziva sudar. Ako mislite da je krivica samo njegova silno gresite. Zbog letnjih guma ovo bi vas kostalo kao Petra kajgana. Raspitajte se kod svoje osiguravajuce kuce.
Samo sam hteo da napomenem, jer mozda ima onih koji ovo nisu znali.

Duka

pre 3 godine

Temperatura u plusu oko 20 stepeni, kisa pada, na autu pola potrosena zimska guma, sa šarom koja prolazi tehnički. Na autu putu ulazis u vodu, imas akvaplaning na smesnih 80 na sat. Sa zimskom gumom si mrtav covek, a sa dobrom letnjom (kišnom) ŽIV!
Srbi pamet u glavu. Svake godine imamo ove tekstove. Ali to nisu tekstovi, to su reklame ljudi! Zimska guma samo za sneg i temperature koje idu ispod 7 i regione gde su veca kolebanja temperature i teze predvidiva, tj.planine.

petarP

pre 3 godine

обавезне ако има снега и леда на путу којим се крећете...
а нису препоручљиве поготово ако је у новембру распон температуре мин 9 а макс 18-19...(као ове године у мом граду)
пратимо временску прогнозу и чувамо зимске гуме а бринемо и о безбедности јер на високим температурама зимске гуме имају далеко лошија својства...
(профа, 23. oktobar 2020 09:37)

Da ima zakona, kao što nema, ljudi poput tebe bi trebali da odgovaraju za ovakve i slične izjave, jer dovodiš ljude u zabludu. Naročito je strašna izjava "nisu preporučljive"... Evo, pozivam te da postaviš link bilo koje iole merodavne instance koja "ne preporučuje" zimske gume zimi.
A naročito je u bezbednosti saobraćaja i izvršenju zakonskih obaveza važna vremenska prognoza.... Kažu: sutra sneg - ti otrčiš do parkinga, zemeniš, voziš, kad prestane sneg opet do parkinga, vratiš letnje.... Stručno i iskusno.
Nadam se da će mi objaviti komentar, jer ti moram reći:
Ti prijatelju čuvaj zimske i stavi svoju decu u auto zimi sa letnjim gumama, jer će zima biti blaga sa visokim temperaturama...
Svim normalnim ljudima mogu samo da kažem: na gumama i kočnicama nema štednje, osim ako vam je vaš, i život onog preko puta vas u saobraćaju, jeftin. A to opet ne može i ne sme biti lična procena, nego stvar civilizovanosti, svesti i ZAKONA.

Aleks

pre 3 godine

Zasto uporno dezinformisete vozac da su zimske gume obavezne od 1.11, kada zakon propisuje obavezu samo ako pada sneg ili ima leda i posledice? Vas komentar da nece vozaci svaki cas da menjaju gume zvuci uverljivo, ali ste zanemarili veliki broj vozaca koji jednostavno ne voze kad su uslovi zaista zimski, tako da ste definitivno objavili dezinformaciju.

Vozač

pre 3 godine

Kupite univerzalne i rešena stvar. Pa meni su dobre na 20- 40 kkm godišnje, biće dobre i vikend vozačima sa ispod 10 kkm godišnje. Nema zamene, redova, kad ih potrošim, opet iste.Cela severna Amerika vozi na all season-u, a oni voze, ne gase.

gumaleza

pre 3 godine

@Само гуме за све сезоне..... All sezon....... M+s....... Оне су закон
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 23. oktobar 2020 13:46)

M+S означава на еглеском Mud+Snow (балто+снег) и то није гума за сва годишња доба, већ је то искључиво зимска гума!!!
Гуме за све сезоне, па на њима побогу пише ALL SEASONS, а састоји се из комбинације летње и зимске компоненте. По рубовима шаре је летња компонента, а у унутрашњости шаре је зимска...Ја имам GoodYear AS гуме и возим их ево већ 10 година (да не буде забуне, не исти компелт наравно, већ ту врсту гуме)...

Отац има два сета гума, летње и зимске. Промени очас посла пре 1. Новембра сваке године зисмки сет са летњим и то је то....Нема ту шта да се пуно мисли, тако је у свим нормалним државама, само код нас у Србистану, многи мудрују о томе коју гуму треба имати у одређеном добу године...

профа

pre 3 godine

@petarp
поштовани молим Вас прочитајте лепо коментар...
распон температуре сам написао...наравно да нећемо скидати сваки дан,односно ставићемо само једном у сезони...временске прилике су се драстично промениле и мало се губи тај однос са 4 годишња доба као што сте приметили...да живим у Сјеници не би чекао 1. новембар већ би према времену и своје обавезе спровео(обавезе према себи)...
а што се тиче дела у коме питате о својствима зимсих и летњих гума па тога имате колико хоћете и на нашим емисијама о аутомобилима... 7 степени је нека граница видећете кад будете одгледали и на српском су језику тако да ће бити јасно...
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...никако зимске гуме уколико је минимална температута преко 8-9 степени...
позз...

F10

pre 3 godine

Ljudi, gde je komplikacija? Od 1.11. do 31.3. su obavezne zimske gume. Ukoliko u tom periodu nema snega, leda ili poledice na kolovozu, zimske gume ne moraju da se koriste. Dalje, ako izazovete nezgodu kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice a vi koristite letnje gume, bicete strogo kaznjeni. Ako ne zelite da rizikujete naglu promenu vremena, posebno kada idete na duzi put, onda koristite zimske gume. Na kraju, letnje gume imaju optimalne performanse na temperaturi izmad 7 stepeni i to nema veze sa zakonskim obevezama. Isto kao sto zimske gume nisu optimalne na letnjoj kisi. Ajd' u zdravlje!

dzo

pre 3 godine

Jos jedan od besmislenih zakona neprimemenljivih u Srbiji.. Gledao Sam prosle zime policijske aute I nijedan nije imao zimske gume I sad kao oni treba da te kazne sto ti nemas.
Ko zivi u stanu ovo je skoro nemoguce.. Moras da imas jos 4 felne sa tockovima jer kad skidas gumu sa felne ostetis je.. A gde da drzis te felne kad si u stanu.
Ja Sam to resio posto imam 2 auta pa jedan koji ima zimske njega vozim zimi Ali nema svako para za 2 auta da placa registracije

Boris

pre 3 godine

Stavio prosle godine Tigar All seasion i za cenu zamene zimske letnje svake godine dva puta za 3 godine imam 3 gume gratis i jednu novu kupim uz to manje cimanja sa vulkanizerima, redovima, velikim cenama, grebanjem felni... Uz sve to gume su sjajne. Koga je sramota da vozi na Tigrovim gumama neka stavi Mishelin, samo su duplo skuplje ali nema sanse da su duplo bolje (porez na budale).

профа

pre 3 godine

@reziel
хвала Вам пуно на томе што сте приметили...
верујем да то није била баш намера...у једном коментару лепо стоји шта са зимским гумама на 20 степени у наглом кочењу...да не спомињемо ко и кога вози...
хавала Вам још једном...

đed đuro

pre 3 godine

Ne vidim čemu tolika prepucavanja. Da li je zakon glup ili nije, nije ni bitno, ali čoveče ej novembar mesec, stavi j****e zimske gume, neće se raspasti ako par dana bude preko 15 stepeni. I da u slučaju saobraćajne nezgode, i da nisi kriv nećeš moći da naplatiš štetu od osiguranja jer ti je u očima zakona vozilo TEHNIČKI NEISPRAVNO sa letnjim gumama posle 01.11.

coas

pre 3 godine

petarp
поштовани молим Вас прочитајте лепо коментар...
распон температуре сам написао...наравно да нећемо скидати сваки дан,односно ставићемо само једном у сезони...временске прилике су се драстично промениле и мало се губи тај однос са 4 годишња доба као што сте приметили...да живим у Сјеници не би чекао 1. новембар већ би према времену и своје обавезе спровео(обавезе према себи)...
а што се тиче дела у коме питате о својствима зимсих и летњих гума па тога имате колико хоћете и на нашим емисијама о аутомобилима... 7 степени је нека граница видећете кад будете одгледали и на српском су језику тако да ће бити јасно...
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...никако зимске гуме уколико је минимална температута преко 8-9 степени...
позз...
(профа, 23. oktobar 2020 11:16)
Evo danas ce biti 20,a jutros je bila 3.
Ajde reci nam sta da radimo?

ime

pre 3 godine

Ja sam kupio dizalicu, pistolj na bateriju, i dva kljuca 1/2” jedan 17 drugi 19... za 2 auta. Sam promenim tockove jer imam po 2 seta za svaki auto i tako 2 puta godisnje. Uskoro kad obavim zamenu na oba auta isplatcu ulozeno i vec na prolece necu imati trosak ( osim ledja :) ). Salu na stranu, volim to sam da uradim. Ne zelim da razmisljam da li je ostecen navoj ili je pukao sraf. Stavim mrvicu bakarne masti i rucno proverim posle par dana.
Inace se slazem da gume treba promeniti kad vreme ukaze, a ne datum. Istina je da letnja guma iznad 7c bolje iznosi vodu, i generalno se bolje ponasa od zimske. Kad vidite da su jutra sa 1-2c tad je vreme za zimare. Ovi koji voze zimsku cele godine ne moraju da se cimaju oko zamene, oni ih samo cesce menjaju ( ili ne :) ) jer ih sprze za 2 leta uz pomeren trap.

petarP

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19

Haha kakav lik.Pa ti se i sankas i skijas samo zato sto je Decembar ili Januar.
Jel ima snega? Ma koga zabole ,Januar je !

Vozi Misko tj Pero .

Sta to bese bukvalista i sta on dodje bukvi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (123, 23. oktobar 2020 12:53)

Što neko napisa pre neki dan na ovom forumu, nije teško onome ko je glup, teško je onima oko njega....

Ne, ne sankam se kad nema snega u januaru. A nećeš verovati, i ne kupam se i ne izlazim u šorcu, samo zato što je sunčan dan u januaru.

Ali, kad ustanem ujutru, pa vidim sneg, uzmem sanke, siđem dole i ... pogađaš.

A ti kad ujutru vidiš sneg, jel siđeš dole i promeniš gume na parkingu? Kolko štopuješ, kao Ferari ili kao Red Bul?

Takvih stručnjaka prepune ulice, gledam ih svaku zimu kako guraju i zakrče grad jer ih je iznenadio sneg ili led. U na primer decembru.

Verovatno ne mogu tako brzo da promene gume u letu kao ti.

Ako usput ne daj bože usmrte nekoga... Kažu da na sudu prolazi argument: rekli su na prognozi da će biti suvo.

zex

pre 3 godine

3auta, 3 x po 2 seta tockova ,kupio i pistolj udarni i veliku krokodilku jer ko sta radi cini mi se menjamo tockove cale i ja. Dojadilo, kupih u maju - za sve sezone riken - nije bilo testova jer je nova guma pa uzeh jedan set da isprobam posto je takav teren da ima blazih uzbrdica a planine vise ne marim ni da vidim- preko leta nema da pisti, nije bucna, u krivini drzi, jos nisam uspeo da je nateram da zapeva a pokusao sam - ne iz ludila nego da saznam granice - nisam ih saznao jos sam i zacudjen i zadovoljan koliko prijanja dobro za moje uslove. Jos da vidimo kakva ce biti na snegu...

petarP

pre 3 godine

Zimska guma koja radi van projektovanih parametara je jednako opasna kao letnja koja radi van projektovanih parametara. Nema veze dal je zima ili leto.
(mile, 23. oktobar 2020 16:51)

Prvo, tekst je na temu ZIMSKIH GUMA U ZIMSKOM PERIODU.

Dakle, radi se o performansama zimskih guma zimi, i letnjih guma, pogađaš, isto zimi.

Drugo, recimo da voziš zimske gume leti na 50 stepeni. Nikada, dakle NIKADA se zimska guma, ni na toj temperaturi nece ponašati kao letnja na snegu. Da preciziram, neće zimska guma da šlajfuje, proklizava, da "pliva" na pipanje kočnice, neće auto biti potpuno neupravljiv.

Za ovo je potrebna inteligencija deteta od 5 godina. Ne znam šta je gore, to sto si napisao, ili plusevi koje si dobio. Strašno.

Citalac

pre 3 godine

Vecina ovih sto komentarisu o temperaturama i ostalom, sada u predstojecem nam novembru, verovatno ni ne voze, nego su soferi iz fotelje... Cinjenica je da je zimska guma bolja jedino u "pravim" zimskim uslovima (sneg, bljuzgavica...). Na suvom, zimska se brze trosi, i slabije koci. Na mokrom / kisi, zimska guma je maltene opasna, kliza po vodi. A da bi te price o temperaturama imale smisla, zime bi sve vreme trebalo da su nam oko -20 stepeni i ispod toga, ko na severu Rusije...

Sa druge strane, meni mnogo bitnije deluje cinjenica da mi vec dosta godina imamo tople oktobre i novembre, a jace zimsko vreme tamo negde u martu... Ako se tako nastavi, sasvim bi bilo logicno ocekivati da se period upotrebe zimskih guma u nekom trenutku pomeri recimo od 1. decembra do 1. maja... Slazem se, dobro je imati propisani period za zimske gume, posto sneg hoce da nas iznenadi na putu bas kad ne treba, ali mozda treba malo fleksibilnije planirati taj propisani period?

petarP

pre 3 godine

Da li ti zimi parkiras auto kad temperatura predje preko +10 stepeni? Ako ne, time ugrozavas beznednost saobracaja, svoju i tudju decu. Zamisli da usmrtis nekog zato sto si u novembru na +15 vozio na zimskim gumama.
(mile, 23. oktobar 2020 13:59)

Izjednačavaš letnju gumu po snegu i zimsku na 15 stepeni...?

Jesam li ja propustio nešto ili sam poslednji kome nisu javili da su zimske gume opasne po zimi?

Šta im se dešava kad pređe 7 stepeni (kako navodi cenjeni profesor), dezintegrišu se? Ispare?

Jel moguće da su svi ovi evropski i svetski, a svakako i srspki zakoni i propisi pogrešni? Ove oznake na gumama, cela nauka o smešama i šarama, sve su to gluposti?

Izgleda da ja nisam informisan, to su sigurno zavere da se našem čoveku izbije novac iz džepa. Moram da pogledam sudsku praksu, ja sam mislio da je otežavajuća okolnost kada se ne postupa po zakonu. Izgleda da naučnici, pravnici, profesionalni test vozači i sudije forumaši znaju bolje, i da u je u stvari u pitanju jedna velika prevara..

I još nešto nisam znao, a to je da priča ide dalje, i da se iz konteksta izazivanja nesreće jer se ne postupa po zakonu i u skladu sa uslovima puta ide na kontekst nesreće uopšte. Tako gledano, predajem se. Nesreću može da izazove bilo ko, sve što treba da uradi je da zažmuri i doda gas. Ako je to argument da ne menjate gume, samo napred.

Ostvarićete značajne uštede za celu paklu cigareta mesečno za rok trajanja guma.

koronarius

pre 3 godine

Ovi sto stave jedne gume i voze bezbrizno 4-5 godina, izbegavajuci vulkanizera na svaki nacin, mislim da grese. Nasi putevi su daleko od idealnih i dovoljan je jedan jaci udar u rupu (recimo po kisi, kad je ne vidis) da tocak ispadne iz balansa.
(ter, 24. oktobar 2020 08:01)
Svaki iskusniji vozac moze da primeti kada su mu gume van balansa ili trap van ose. I to nema nikakve veze sa zamenom guma 2x godisnje.

nislija

pre 3 godine

Zakon lepo kaze, zimske gume u uslovima sa poledicom, snegom, ledom... Kada uslovi na putu zahtevaju zimsku gumu, takvu i treba imati na kolima. Teoretski niste u problemu ako januara nema snega i poledice, a temperatura je recimo 15 stepeni (malo verovatno). Zimska guma je meksa i napravljena da sluzi svrsi od nekih 7-10 stepeni pa nanize. Letnje su za od 10 pa navise. Tu je negde i granica za gume za motor, koje su nefunkcionalne ispod 7, 8 stepeni, naravno ima i zimskih za skutere. Preventive radi, bilo snega na putevima ili ne, sada je vreme da se stavljaju zimske, upravo zbog nizih temperatura, kada letnje ne prijanjaju zbog svoje smese ali i zbog letnje sare.

kele®

pre 3 godine

"Na autu putu ulazis u vodu, imas akvaplaning na smesnih 80 na sat."
80 km/h je izazovna brzina i za najbolju ljetnu gumu. Pogotovo široku niskoprofilnu.
Pratim testove guma već decenijama. Zimska guma ima prednost jedino na snijegu, bljuzgi ili ledu. Priče o lošijim osobinama ispod 7 stepeni su za malu djecu. Pričam naravno o kvalitetnijim proizvođačima koji koriste manji procenat silike u gumi. Uostalom ima hrpa testova na netu gdje stave dobru ljetnu gumu na test zimskih guma pa čitajte.

Deki

pre 3 godine

Mislim da nije vaspitano spominjati nečiju decu u odgovoru na komentar. Baš me zanima da li bi to smeo da uradiš u raspravi za stolom, ali ajde, forum trpi sve i svakog.

...
(Reziel, 23. oktobar 2020 10:49)

Majstore, ne prdi bez razloga - čovek je u najnormalnijem kontekstu sročio šta je imao i poenta mu stoji, upravo koristeći primer dece.
Samo treba shvatiti, a ne folirati se po netu.

Ahtung

pre 3 godine

Na volanu se oseća da su letnje gume previše tvrde na ispod osam stepeni, a zimske previše meke na preko dvanaest. Ako to ne primećuješ, bez obzira na vozačko iskustvo, onda proveri da li si žensko u halterima.

Rope

pre 3 godine

Širite dezinformacije ("Podsećanje: Zimske gume obavezne od 1. novembra"). To nije tačno. Zimske gume su obavezne kada u tom periodu na kolovozu kojim se automobil kreće ima snega, bljuzgavice i poledice. Dakle, u novembru temperature znaju biti i preko 18 C, nema snega i poledice i naravno zimske gume nisu obaveza.

mile

pre 3 godine

@petarP:
Ocigledno nisi informisan, a nastupas kao da jesi.

Zimska guma koja radi van projektovanih parametara je jednako opasna kao letnja koja radi van projektovanih parametara. Nema veze dal je zima ili leto.

профа

pre 3 godine

морам да признам и да ми је драго да делим мишљење са 95% људи који су прочитали и коментарисали вест...то је добар знак и потврда да већина савесно и одговорно користи свој ауто,било као "нужно зло" било као то исто плус задовољство и уживање...
позз свима...

petarP

pre 3 godine

(Reziel, 23. oktobar 2020 10:49)

Iznenadio bi se šta ja sve smem, ali na tvoju sreću, verovatno to nećeš videti.

Što se tiče dece, svakoj želim što i mojoj. Samo sam naveo da ljudi sa onako opasnim stavovima treba da iste prvo primene na sebi i svojoj porodici. Ništa više.

Svako je slobodan da čuva gume i štedi novac, baš kao što je slobodan da štedi vreme i prođe kroz crveno.

Žalosno je što se posledice takvih stavova i ponašanja ne odnose samo na onoga ko misli da je najpametniji, već i na druge, ni krive ni dužne. To je ono što je najtužnije.

Želim vam sreću, svima koji tako mislite. Trebaće vam.

grgur

pre 3 godine

Vozim letnje gume leti, zimske gume u (zakonskom) zimskom periodu, jer je to po propisu. Tako bi trebalo svi da rade.
Inače, taj deo zakona (Letnje gume mogu zimi ako nema padavina) je rezervisan za ljude koji veoma malo voze, pa da ne moraju da kupuju set zimskih guma za one retke prilike (kolima po suvom vremenu u nabavku).
Filozofima savetujem da se posvete nečemu pametnijem.

123

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19

Haha kakav lik.Pa ti se i sankas i skijas samo zato sto je Decembar ili Januar.
Jel ima snega? Ma koga zabole ,Januar je !

Vozi Misko tj Pero .

Sta to bese bukvalista i sta on dodje bukvi?

Armstrong

pre 3 godine

@профа
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...

Pa covek ce i imati udes samo u jednom danu, u jednoj situaciji, nece svaki dan u duzem periodu. Dovoljno je samo jednom da se desi recimo da uvece naglo zahladi i neocekivano krene da pada sneg, a neko mora autom odnekud da se vraca kuci. Tada bi na letnjim gumama ugrozavao i sebe i sve ostale. Zakon naravno da ne moze da pokrije bas sve situacije, ali ako ste u nekom slucaju vi osteceni od strane nekog drugog, onda vam ipak smeta ako zakon nije postovan i hocete obestecenje. Naravno da gume nisu jedini uzrok bilo cemu, vec i koncentracija i nacin voznje, ali eto zakon mora da se bazira barem na jednom osnovu koji moze nedvosmisleno da se dokaze.

koronarius

pre 3 godine

Za nase podneblje all season gume su apsolutno prihvatljive. Ne znam za ostatak Srbije, ali u Nisu od 2013. nismo imali jaku zimu. Predhodne godine samo JEDAN DAN pod snegom! Unazad par godina ne vise od 7-8 sneznih dana. Na predhodnom autu sam imao all weather gume. 5 godina nisam video vulkanizera, a isao sam sa njima 140 na 40C leti i gazio 30cm snega uzbrdo zimi. Covek kome sam prodao auto jos vozi sa njima, dakle 7. godina! Uz sadasnji auto sam dobio dva seta felni sa letnjim i zimskim gumama i samo zato ih menjam. To me strasno nervira i ne vidim svrhu. Jeste da zamena kosta 500 dinara pa nije strasno finansijski, ali trosi vreme i zivce.

igor_t

pre 3 godine

Naravno uvek razlicitih misljenja i protivno pravilima, jer neko uvek zna bolje. A super su ovi sto mere temperaturu ujutru i u podne pa biraju gumu na osnovu toga. Kao 24h leman da voze pa su im bitne performanse i jelte, bezbednost.
Vozite po ogranicenjima pa necete imati problem sa zimskim gumama na 17 stepeni.

Replay

pre 3 godine

Sto su pojedinci navalili "kada ima snega i leda". hahah a zamisli padne smeg 3. novembra a ti furas neke raspale celave letnje gume sto si platio 60€ sve 4..hahhahaa A odes ko vulkanizera da kupis a ono red 500m. A saobracajna od 1. novembra ce te kazniti ako samo kisica padne pa vidite. :))) Ja sam kupio nove zimske jos pre nedelju dana.

mile

pre 3 godine

@petarP:

Da li ti zimi parkiras auto kad temperatura predje preko +10 stepeni? Ako ne, time ugrozavas beznednost saobracaja, svoju i tudju decu. Zamisli da usmrtis nekog zato sto si u novembru na +15 vozio na zimskim gumama.

комша

pre 3 godine

Клима је постала баш блесава задњих година. Зими нема снега, већином је у плусу, а на пролеће има кише толико дуго до краја јуна да не можеш ставити летње патоснице од све те влаге. А гуме мењам редовно како закон налаже. Смара ме то вуцарање точкова, али мирна ми глава после. Док жена на свом ауто који не излази из града има all season гуме, што је скроз ок за град.

samo kažem

pre 3 godine

@koronarius Naprotiv, all-season gume baš nisu za naše područje. Koliko znam, u Nišu tokom leta bude preko 30 stepeni prilično često a to je smrt za te pneumatike. One su pogodne za neke umerenije klime sa manjom razlikom između leta i zime. Na severu Nemačke (okolina Hamburga) često vidim all-season na kolima, ali tamo je leti max 25 stepeni, ako i toliko, a zimi malo hladnije nego ovde ali sa malo ili nimalo snega.

Zemunac

pre 3 godine

@... Svim normalnim ljudima mogu samo da kažem: na gumama i kočnicama nema štednje, osim ako vam je vaš, i život onog preko puta vas u saobraćaju, jeftin. A to opet ne može i ne sme biti lična procena, nego stvar civilizovanosti, svesti i ZAKONA.
(petarP, 23. oktobar 2020 10:19)
Hvala vam na glasu.
Hajde, ne trabunjaj! Čovek je fino rekao kako jeste (ako je zimsko doba a temperatura viša od 7, dnevna 18-19 C, zbog čega zimske gume koje očigledno nisu bolje od letnjih na tim temperaturama?). Zakon je jasan... "zimske gume su obavezne ako na putu kojim se auto kreće ima snega, bljuzgavice i poledice". Zakon ne spominje temperaturu (a svi vozači trebaju znati da su zimske gume bolje pri temperaturi 7 C i niže).

ter

pre 3 godine

Kod zamene letnjih/zimskih, nije fora samo u zameni, nego i u balansiranju tockova.
Ovi sto stave jedne gume i voze bezbrizno 4-5 godina, izbegavajuci vulkanizera na svaki nacin, mislim da grese. Nasi putevi su daleko od idealnih i dovoljan je jedan jaci udar u rupu (recimo po kisi, kad je ne vidis) da tocak ispadne iz balansa.

профа

pre 3 godine

@armstrong
осцилација у смислу ако имате најнижу дневну температуру 9 и то у јутарњим часовима (3-4 сата) и тако следеће две недеље као сад на пример у мојој околини,а биће и два дана у том пероду са 5 и један са 7 степени са минималном.максимална је константно 15 или више у току дана...
значи осцилација је у плусу и најнижа је око 5-7...не пада снег....наравно има екстремних примера,ја сам и навео Сјеницу...
мора да се чита не вреди...хахахаха
позз

Radovan Pankov

pre 3 godine

@(A.P., 23. oktobar 2020 16:27)

Cela poenta i suština svega je ovo što je čovek napisao. Van toga, svaka rasprava je gubljenje vremena.

Milan

pre 3 godine

Poslednja stvar na kojoj štedim na kolima su gume i kočnice. Moraju biti vrh. Pretposlednja je motor jer njegova snaga treba da me što brže provede kroz najrizičniju operaciju u vožnji - preticanje.
BTW, pročitajte i komentar A.P., jedan od onih zbog kojih i postoje komentari - da bi nešto naučili.

petarP

pre 3 godine

Svima koji hvalite komentar A.P., iako je sasvim u skladu sa onim sto sam zastupao, samo kratko: to je potpuno netačno.
Bićete suočeni sa regresom samo ako se dokaže da je neadekvatan pneumatik izazvao ili doprineo nezgodi, o čemu sud daje veštak saobraćajne struke. To što ste imali letnji pneumatik apsolutno ne mora da znači bilo šta, kada su uslovi puta bili takvi da ste postupali u skladu sa zakonom.
Druga je stvar odbiti da zameniš gumu i dočekati sneg sa letnjom, i tako izaći na ulicu, i izazvati nezgodu do koje ne bi došlo da si imao odgovarajuću gumu kako zakon nalaže. Mada, o tome sam cini mi se dovoljno pisao.

хаџија

pre 3 godine

(Duka, 23. oktobar 2020 10:55)
Зашто по бљузги, тамо ди теретан камијон вози опуштено 80, ти мораш да возиш спорије да не изгинеш?

Dr House

pre 3 godine

Za 8 godina, od kada je ovo čudo na snazi sam kupio jedan set zimskih guma, i zamenio 2 prednje pre 3 godine. I to je to za 80.000 km. Da sam menjao svake sezone trošak bi bio neverovatan. 16 zamena puta 25 evrića 400 evra samo vukanizeru. Bar jedan set plus 2 letnje 300 evra.

Znači 700 evra i bio bih gde i sad. Da uskoro kupim ili bar po 2 nove letnje i zimske ili oba seta. Ovako opet 4 nove zimske , koje imaju najbolje perfomanse po mokrom i suvom, i manji otpor kotrljanja, da bi potrajale i mogle i leti da se voze opušteno. Ili sad već i mogu All Season (koje su se masovno pijavile u medjuvremenu) a sličnih karakteristika kao i ove moje zimske. Inače šara na zadnjim koje nisam menjao 80.000 je skoro 6 mm !!!. Ali 8 godina je već ozbiljna starost. Prednje vozim još dve godine i imam NOV SET, i 700-900 evra u džepu.

Samo molim stručnjake da ne pričaju kako eto zimske nisu za leto, te se troše te karakteristike bla bla. Ja eto i 10 užarenih letovanja i 12 penjanja, na zavejane planine bez lanaca. i autoputeve zatrpane vodom sa istim gumama. 2 puta sam osetio, da kažem problem. Jednom Na 45 stepeni u Solunu pri naglom kočenju i na penjanju na KOP po snegu i ledu od Brzeća. Oba posle 6 godine upotrebe. Tad sam kupio dve nove.

Hmmm

pre 3 godine

@(Dr House, 25. oktobar 2020 17:19)

Ima ljudi voze godinama pijani i drogirani pa nista, bez pojasa pa opet nista, sa neispravnim kocnicama i dalje nista... sve dok se ne desi nesto.
Drugo u BG napucali cene zamene i balansiranja, a malo mrdnes iz BG, imas za 10-15e.

petarP

pre 3 godine

обавезне ако има снега и леда на путу којим се крећете...
а нису препоручљиве поготово ако је у новембру распон температуре мин 9 а макс 18-19...(као ове године у мом граду)
пратимо временску прогнозу и чувамо зимске гуме а бринемо и о безбедности јер на високим температурама зимске гуме имају далеко лошија својства...
(профа, 23. oktobar 2020 09:37)

Da ima zakona, kao što nema, ljudi poput tebe bi trebali da odgovaraju za ovakve i slične izjave, jer dovodiš ljude u zabludu. Naročito je strašna izjava "nisu preporučljive"... Evo, pozivam te da postaviš link bilo koje iole merodavne instance koja "ne preporučuje" zimske gume zimi.
A naročito je u bezbednosti saobraćaja i izvršenju zakonskih obaveza važna vremenska prognoza.... Kažu: sutra sneg - ti otrčiš do parkinga, zemeniš, voziš, kad prestane sneg opet do parkinga, vratiš letnje.... Stručno i iskusno.
Nadam se da će mi objaviti komentar, jer ti moram reći:
Ti prijatelju čuvaj zimske i stavi svoju decu u auto zimi sa letnjim gumama, jer će zima biti blaga sa visokim temperaturama...
Svim normalnim ljudima mogu samo da kažem: na gumama i kočnicama nema štednje, osim ako vam je vaš, i život onog preko puta vas u saobraćaju, jeftin. A to opet ne može i ne sme biti lična procena, nego stvar civilizovanosti, svesti i ZAKONA.

dzo

pre 3 godine

Jos jedan od besmislenih zakona neprimemenljivih u Srbiji.. Gledao Sam prosle zime policijske aute I nijedan nije imao zimske gume I sad kao oni treba da te kazne sto ti nemas.
Ko zivi u stanu ovo je skoro nemoguce.. Moras da imas jos 4 felne sa tockovima jer kad skidas gumu sa felne ostetis je.. A gde da drzis te felne kad si u stanu.
Ja Sam to resio posto imam 2 auta pa jedan koji ima zimske njega vozim zimi Ali nema svako para za 2 auta da placa registracije

Ahtung

pre 3 godine

Na volanu se oseća da su letnje gume previše tvrde na ispod osam stepeni, a zimske previše meke na preko dvanaest. Ako to ne primećuješ, bez obzira na vozačko iskustvo, onda proveri da li si žensko u halterima.

petarP

pre 3 godine

(Reziel, 23. oktobar 2020 10:49)

Iznenadio bi se šta ja sve smem, ali na tvoju sreću, verovatno to nećeš videti.

Što se tiče dece, svakoj želim što i mojoj. Samo sam naveo da ljudi sa onako opasnim stavovima treba da iste prvo primene na sebi i svojoj porodici. Ništa više.

Svako je slobodan da čuva gume i štedi novac, baš kao što je slobodan da štedi vreme i prođe kroz crveno.

Žalosno je što se posledice takvih stavova i ponašanja ne odnose samo na onoga ko misli da je najpametniji, već i na druge, ni krive ni dužne. To je ono što je najtužnije.

Želim vam sreću, svima koji tako mislite. Trebaće vam.

Boris

pre 3 godine

Stavio prosle godine Tigar All seasion i za cenu zamene zimske letnje svake godine dva puta za 3 godine imam 3 gume gratis i jednu novu kupim uz to manje cimanja sa vulkanizerima, redovima, velikim cenama, grebanjem felni... Uz sve to gume su sjajne. Koga je sramota da vozi na Tigrovim gumama neka stavi Mishelin, samo su duplo skuplje ali nema sanse da su duplo bolje (porez na budale).

mile

pre 3 godine

@petarP:

Da li ti zimi parkiras auto kad temperatura predje preko +10 stepeni? Ako ne, time ugrozavas beznednost saobracaja, svoju i tudju decu. Zamisli da usmrtis nekog zato sto si u novembru na +15 vozio na zimskim gumama.

petarP

pre 3 godine

Zimska guma koja radi van projektovanih parametara je jednako opasna kao letnja koja radi van projektovanih parametara. Nema veze dal je zima ili leto.
(mile, 23. oktobar 2020 16:51)

Prvo, tekst je na temu ZIMSKIH GUMA U ZIMSKOM PERIODU.

Dakle, radi se o performansama zimskih guma zimi, i letnjih guma, pogađaš, isto zimi.

Drugo, recimo da voziš zimske gume leti na 50 stepeni. Nikada, dakle NIKADA se zimska guma, ni na toj temperaturi nece ponašati kao letnja na snegu. Da preciziram, neće zimska guma da šlajfuje, proklizava, da "pliva" na pipanje kočnice, neće auto biti potpuno neupravljiv.

Za ovo je potrebna inteligencija deteta od 5 godina. Ne znam šta je gore, to sto si napisao, ili plusevi koje si dobio. Strašno.

petarP

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19

Haha kakav lik.Pa ti se i sankas i skijas samo zato sto je Decembar ili Januar.
Jel ima snega? Ma koga zabole ,Januar je !

Vozi Misko tj Pero .

Sta to bese bukvalista i sta on dodje bukvi?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (123, 23. oktobar 2020 12:53)

Što neko napisa pre neki dan na ovom forumu, nije teško onome ko je glup, teško je onima oko njega....

Ne, ne sankam se kad nema snega u januaru. A nećeš verovati, i ne kupam se i ne izlazim u šorcu, samo zato što je sunčan dan u januaru.

Ali, kad ustanem ujutru, pa vidim sneg, uzmem sanke, siđem dole i ... pogađaš.

A ti kad ujutru vidiš sneg, jel siđeš dole i promeniš gume na parkingu? Kolko štopuješ, kao Ferari ili kao Red Bul?

Takvih stručnjaka prepune ulice, gledam ih svaku zimu kako guraju i zakrče grad jer ih je iznenadio sneg ili led. U na primer decembru.

Verovatno ne mogu tako brzo da promene gume u letu kao ti.

Ako usput ne daj bože usmrte nekoga... Kažu da na sudu prolazi argument: rekli su na prognozi da će biti suvo.

A.P.

pre 3 godine

Jesmo mi zaljubljenici u automobile malo specificni, ali degutantno je ulaziti u rasprave na, kako ovde vidim, primitivnom nivou. Pa nismo navijaci, ne pricamo o fudbalu.
Zakon kaze od 01.11. do 31.03. ako na putu ima snega i leda. Vidim, to je vecini jasno.
Medjutim, niko ne spominje sledecu situaciju: npr. 05.11. vozite na letnjim gumama po suncanom danu suvim kolovozom uz postovanje ogranicenja i signalizacije. Na raskrsnici iz surotnog pravca (ne smera) na vas nalece vozilo koje je proslo na crveno i izaziva sudar. Ako mislite da je krivica samo njegova silno gresite. Zbog letnjih guma ovo bi vas kostalo kao Petra kajgana. Raspitajte se kod svoje osiguravajuce kuce.
Samo sam hteo da napomenem, jer mozda ima onih koji ovo nisu znali.

Reziel

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19)

Mislim da nije vaspitano spominjati nečiju decu u odgovoru na komentar. Baš me zanima da li bi to smeo da uradiš u raspravi za stolom, ali ajde, forum trpi sve i svakog.

Inače, zakon sam kaže da su zimske gume neophodne od prvog novembra do prvog aprila kada se na putu nalaze sneg, led i poledica. Takođe, sami proizvođači zimskih pneumatika (pa i automobila) preciziraju da zimske gume gube svojstva, samim tim i performanse na temperaturama iznad sedam stepeni. Kod nekih je ta granica i četiri stepena.
Ako misliš da je samo problem u trošenju, i da čovek samo misli kako da uštedi, pogledaj uporedni test zimskih i letnjih guma na temperaturi preko sedam stepeni po kiši, možda ti budu jasnije neke stvari. A opet možda i ne. Tako da u principu delim mišljenje gospodina, bolje gledati vremensku prognozu, nego voziti zimske gume na +10 po kišovitom vremenu.
Treba imati u vidu i da su jutarnje temperature niže, pa i to uzeti i obzir, ali generalno da je optimalno rešenje, za svakoga, jednostavno natuntarati zimske gume na auto prvog novembra, nije.

Duka

pre 3 godine

Temperatura u plusu oko 20 stepeni, kisa pada, na autu pola potrosena zimska guma, sa šarom koja prolazi tehnički. Na autu putu ulazis u vodu, imas akvaplaning na smesnih 80 na sat. Sa zimskom gumom si mrtav covek, a sa dobrom letnjom (kišnom) ŽIV!
Srbi pamet u glavu. Svake godine imamo ove tekstove. Ali to nisu tekstovi, to su reklame ljudi! Zimska guma samo za sneg i temperature koje idu ispod 7 i regione gde su veca kolebanja temperature i teze predvidiva, tj.planine.

хаџија

pre 3 godine

(Duka, 23. oktobar 2020 10:55)
Зашто по бљузги, тамо ди теретан камијон вози опуштено 80, ти мораш да возиш спорије да не изгинеш?

123

pre 3 godine

(petarP, 23. oktobar 2020 10:19

Haha kakav lik.Pa ti se i sankas i skijas samo zato sto je Decembar ili Januar.
Jel ima snega? Ma koga zabole ,Januar je !

Vozi Misko tj Pero .

Sta to bese bukvalista i sta on dodje bukvi?

Deki

pre 3 godine

Mislim da nije vaspitano spominjati nečiju decu u odgovoru na komentar. Baš me zanima da li bi to smeo da uradiš u raspravi za stolom, ali ajde, forum trpi sve i svakog.

...
(Reziel, 23. oktobar 2020 10:49)

Majstore, ne prdi bez razloga - čovek je u najnormalnijem kontekstu sročio šta je imao i poenta mu stoji, upravo koristeći primer dece.
Samo treba shvatiti, a ne folirati se po netu.

Citalac

pre 3 godine

Vecina ovih sto komentarisu o temperaturama i ostalom, sada u predstojecem nam novembru, verovatno ni ne voze, nego su soferi iz fotelje... Cinjenica je da je zimska guma bolja jedino u "pravim" zimskim uslovima (sneg, bljuzgavica...). Na suvom, zimska se brze trosi, i slabije koci. Na mokrom / kisi, zimska guma je maltene opasna, kliza po vodi. A da bi te price o temperaturama imale smisla, zime bi sve vreme trebalo da su nam oko -20 stepeni i ispod toga, ko na severu Rusije...

Sa druge strane, meni mnogo bitnije deluje cinjenica da mi vec dosta godina imamo tople oktobre i novembre, a jace zimsko vreme tamo negde u martu... Ako se tako nastavi, sasvim bi bilo logicno ocekivati da se period upotrebe zimskih guma u nekom trenutku pomeri recimo od 1. decembra do 1. maja... Slazem se, dobro je imati propisani period za zimske gume, posto sneg hoce da nas iznenadi na putu bas kad ne treba, ali mozda treba malo fleksibilnije planirati taj propisani period?

Vozač

pre 3 godine

Kupite univerzalne i rešena stvar. Pa meni su dobre na 20- 40 kkm godišnje, biće dobre i vikend vozačima sa ispod 10 kkm godišnje. Nema zamene, redova, kad ih potrošim, opet iste.Cela severna Amerika vozi na all season-u, a oni voze, ne gase.

petarP

pre 3 godine

Da li ti zimi parkiras auto kad temperatura predje preko +10 stepeni? Ako ne, time ugrozavas beznednost saobracaja, svoju i tudju decu. Zamisli da usmrtis nekog zato sto si u novembru na +15 vozio na zimskim gumama.
(mile, 23. oktobar 2020 13:59)

Izjednačavaš letnju gumu po snegu i zimsku na 15 stepeni...?

Jesam li ja propustio nešto ili sam poslednji kome nisu javili da su zimske gume opasne po zimi?

Šta im se dešava kad pređe 7 stepeni (kako navodi cenjeni profesor), dezintegrišu se? Ispare?

Jel moguće da su svi ovi evropski i svetski, a svakako i srspki zakoni i propisi pogrešni? Ove oznake na gumama, cela nauka o smešama i šarama, sve su to gluposti?

Izgleda da ja nisam informisan, to su sigurno zavere da se našem čoveku izbije novac iz džepa. Moram da pogledam sudsku praksu, ja sam mislio da je otežavajuća okolnost kada se ne postupa po zakonu. Izgleda da naučnici, pravnici, profesionalni test vozači i sudije forumaši znaju bolje, i da u je u stvari u pitanju jedna velika prevara..

I još nešto nisam znao, a to je da priča ide dalje, i da se iz konteksta izazivanja nesreće jer se ne postupa po zakonu i u skladu sa uslovima puta ide na kontekst nesreće uopšte. Tako gledano, predajem se. Nesreću može da izazove bilo ko, sve što treba da uradi je da zažmuri i doda gas. Ako je to argument da ne menjate gume, samo napred.

Ostvarićete značajne uštede za celu paklu cigareta mesečno za rok trajanja guma.

mile

pre 3 godine

@petarP:
Ocigledno nisi informisan, a nastupas kao da jesi.

Zimska guma koja radi van projektovanih parametara je jednako opasna kao letnja koja radi van projektovanih parametara. Nema veze dal je zima ili leto.

đed đuro

pre 3 godine

Ne vidim čemu tolika prepucavanja. Da li je zakon glup ili nije, nije ni bitno, ali čoveče ej novembar mesec, stavi j****e zimske gume, neće se raspasti ako par dana bude preko 15 stepeni. I da u slučaju saobraćajne nezgode, i da nisi kriv nećeš moći da naplatiš štetu od osiguranja jer ti je u očima zakona vozilo TEHNIČKI NEISPRAVNO sa letnjim gumama posle 01.11.

профа

pre 3 godine

обавезне ако има снега и леда на путу којим се крећете...
а нису препоручљиве поготово ако је у новембру распон температуре мин 9 а макс 18-19...(као ове године у мом граду)
пратимо временску прогнозу и чувамо зимске гуме а бринемо и о безбедности јер на високим температурама зимске гуме имају далеко лошија својства...

kele®

pre 3 godine

"Na autu putu ulazis u vodu, imas akvaplaning na smesnih 80 na sat."
80 km/h je izazovna brzina i za najbolju ljetnu gumu. Pogotovo široku niskoprofilnu.
Pratim testove guma već decenijama. Zimska guma ima prednost jedino na snijegu, bljuzgi ili ledu. Priče o lošijim osobinama ispod 7 stepeni su za malu djecu. Pričam naravno o kvalitetnijim proizvođačima koji koriste manji procenat silike u gumi. Uostalom ima hrpa testova na netu gdje stave dobru ljetnu gumu na test zimskih guma pa čitajte.

Replay

pre 3 godine

Sto su pojedinci navalili "kada ima snega i leda". hahah a zamisli padne smeg 3. novembra a ti furas neke raspale celave letnje gume sto si platio 60€ sve 4..hahhahaa A odes ko vulkanizera da kupis a ono red 500m. A saobracajna od 1. novembra ce te kazniti ako samo kisica padne pa vidite. :))) Ja sam kupio nove zimske jos pre nedelju dana.

neko iz mase

pre 3 godine

Nevezano za vest. Ovaj 206 sedan sa slike je jedan od najruznijih automobila današnjice. Što ne bi bilo čudno da običan 206 nije bio jedan od najlepših malih automobila.

štićenik Palmotićeve

pre 3 godine

Neki dan u "Beogumi" za zamenu guma od 14" platih 3.400 dinara.
Po jednom točku od 14" je došlo 850 dinara.
Sad, zamisli ako menjaš kod vulkanizera dva puta godišnje i/ili ako još plaćaš i hotel za gume (na tim kolima su celogodišnje, pa ne plaćam).
Tek, cena vulkanizerskih usluga u Beogradu su postale baš "momačke", da ne kažem kabadahijske.

ter

pre 3 godine

Kod zamene letnjih/zimskih, nije fora samo u zameni, nego i u balansiranju tockova.
Ovi sto stave jedne gume i voze bezbrizno 4-5 godina, izbegavajuci vulkanizera na svaki nacin, mislim da grese. Nasi putevi su daleko od idealnih i dovoljan je jedan jaci udar u rupu (recimo po kisi, kad je ne vidis) da tocak ispadne iz balansa.

Armstrong

pre 3 godine

@профа
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...

Pa covek ce i imati udes samo u jednom danu, u jednoj situaciji, nece svaki dan u duzem periodu. Dovoljno je samo jednom da se desi recimo da uvece naglo zahladi i neocekivano krene da pada sneg, a neko mora autom odnekud da se vraca kuci. Tada bi na letnjim gumama ugrozavao i sebe i sve ostale. Zakon naravno da ne moze da pokrije bas sve situacije, ali ako ste u nekom slucaju vi osteceni od strane nekog drugog, onda vam ipak smeta ako zakon nije postovan i hocete obestecenje. Naravno da gume nisu jedini uzrok bilo cemu, vec i koncentracija i nacin voznje, ali eto zakon mora da se bazira barem na jednom osnovu koji moze nedvosmisleno da se dokaze.

coas

pre 3 godine

petarp
поштовани молим Вас прочитајте лепо коментар...
распон температуре сам написао...наравно да нећемо скидати сваки дан,односно ставићемо само једном у сезони...временске прилике су се драстично промениле и мало се губи тај однос са 4 годишња доба као што сте приметили...да живим у Сјеници не би чекао 1. новембар већ би према времену и своје обавезе спровео(обавезе према себи)...
а што се тиче дела у коме питате о својствима зимсих и летњих гума па тога имате колико хоћете и на нашим емисијама о аутомобилима... 7 степени је нека граница видећете кад будете одгледали и на српском су језику тако да ће бити јасно...
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...никако зимске гуме уколико је минимална температута преко 8-9 степени...
позз...
(профа, 23. oktobar 2020 11:16)
Evo danas ce biti 20,a jutros je bila 3.
Ajde reci nam sta da radimo?

профа

pre 3 godine

@armstrong
осцилација у смислу ако имате најнижу дневну температуру 9 и то у јутарњим часовима (3-4 сата) и тако следеће две недеље као сад на пример у мојој околини,а биће и два дана у том пероду са 5 и један са 7 степени са минималном.максимална је константно 15 или више у току дана...
значи осцилација је у плусу и најнижа је око 5-7...не пада снег....наравно има екстремних примера,ја сам и навео Сјеницу...
мора да се чита не вреди...хахахаха
позз

Milan

pre 3 godine

Poslednja stvar na kojoj štedim na kolima su gume i kočnice. Moraju biti vrh. Pretposlednja je motor jer njegova snaga treba da me što brže provede kroz najrizičniju operaciju u vožnji - preticanje.
BTW, pročitajte i komentar A.P., jedan od onih zbog kojih i postoje komentari - da bi nešto naučili.

petarP

pre 3 godine

Svima koji hvalite komentar A.P., iako je sasvim u skladu sa onim sto sam zastupao, samo kratko: to je potpuno netačno.
Bićete suočeni sa regresom samo ako se dokaže da je neadekvatan pneumatik izazvao ili doprineo nezgodi, o čemu sud daje veštak saobraćajne struke. To što ste imali letnji pneumatik apsolutno ne mora da znači bilo šta, kada su uslovi puta bili takvi da ste postupali u skladu sa zakonom.
Druga je stvar odbiti da zameniš gumu i dočekati sneg sa letnjom, i tako izaći na ulicu, i izazvati nezgodu do koje ne bi došlo da si imao odgovarajuću gumu kako zakon nalaže. Mada, o tome sam cini mi se dovoljno pisao.

nislija

pre 3 godine

Zakon lepo kaze, zimske gume u uslovima sa poledicom, snegom, ledom... Kada uslovi na putu zahtevaju zimsku gumu, takvu i treba imati na kolima. Teoretski niste u problemu ako januara nema snega i poledice, a temperatura je recimo 15 stepeni (malo verovatno). Zimska guma je meksa i napravljena da sluzi svrsi od nekih 7-10 stepeni pa nanize. Letnje su za od 10 pa navise. Tu je negde i granica za gume za motor, koje su nefunkcionalne ispod 7, 8 stepeni, naravno ima i zimskih za skutere. Preventive radi, bilo snega na putevima ili ne, sada je vreme da se stavljaju zimske, upravo zbog nizih temperatura, kada letnje ne prijanjaju zbog svoje smese ali i zbog letnje sare.

профа

pre 3 godine

морам да признам и да ми је драго да делим мишљење са 95% људи који су прочитали и коментарисали вест...то је добар знак и потврда да већина савесно и одговорно користи свој ауто,било као "нужно зло" било као то исто плус задовољство и уживање...
позз свима...

Rope

pre 3 godine

Širite dezinformacije ("Podsećanje: Zimske gume obavezne od 1. novembra"). To nije tačno. Zimske gume su obavezne kada u tom periodu na kolovozu kojim se automobil kreće ima snega, bljuzgavice i poledice. Dakle, u novembru temperature znaju biti i preko 18 C, nema snega i poledice i naravno zimske gume nisu obaveza.

grgur

pre 3 godine

Vozim letnje gume leti, zimske gume u (zakonskom) zimskom periodu, jer je to po propisu. Tako bi trebalo svi da rade.
Inače, taj deo zakona (Letnje gume mogu zimi ako nema padavina) je rezervisan za ljude koji veoma malo voze, pa da ne moraju da kupuju set zimskih guma za one retke prilike (kolima po suvom vremenu u nabavku).
Filozofima savetujem da se posvete nečemu pametnijem.

Aleks

pre 3 godine

Zasto uporno dezinformisete vozac da su zimske gume obavezne od 1.11, kada zakon propisuje obavezu samo ako pada sneg ili ima leda i posledice? Vas komentar da nece vozaci svaki cas da menjaju gume zvuci uverljivo, ali ste zanemarili veliki broj vozaca koji jednostavno ne voze kad su uslovi zaista zimski, tako da ste definitivno objavili dezinformaciju.

koronarius

pre 3 godine

Ovi sto stave jedne gume i voze bezbrizno 4-5 godina, izbegavajuci vulkanizera na svaki nacin, mislim da grese. Nasi putevi su daleko od idealnih i dovoljan je jedan jaci udar u rupu (recimo po kisi, kad je ne vidis) da tocak ispadne iz balansa.
(ter, 24. oktobar 2020 08:01)
Svaki iskusniji vozac moze da primeti kada su mu gume van balansa ili trap van ose. I to nema nikakve veze sa zamenom guma 2x godisnje.

dzo

pre 3 godine

dzo... felne sa gumama ne držiš u stanu... već kod vulkanizera...tkz hotel za gume...
(x2, 23. oktobar 2020 10:11)

Mozda u Beogradu gde ti Ima Ali ne zivi cela Srbija u Beogradu.. Ovde kod mene svi vuklanizeri su neke raspale garaze

профа

pre 3 godine

@petarp
поштовани молим Вас прочитајте лепо коментар...
распон температуре сам написао...наравно да нећемо скидати сваки дан,односно ставићемо само једном у сезони...временске прилике су се драстично промениле и мало се губи тај однос са 4 годишња доба као што сте приметили...да живим у Сјеници не би чекао 1. новембар већ би према времену и своје обавезе спровео(обавезе према себи)...
а што се тиче дела у коме питате о својствима зимсих и летњих гума па тога имате колико хоћете и на нашим емисијама о аутомобилима... 7 степени је нека граница видећете кад будете одгледали и на српском су језику тако да ће бити јасно...
значи пратите време у вашој околини у дужем временском интервалу,осцилација може бити у једном дану али на дужи период има константу и она Вас води...никако зимске гуме уколико је минимална температута преко 8-9 степени...
позз...

Zemunac

pre 3 godine

@... Svim normalnim ljudima mogu samo da kažem: na gumama i kočnicama nema štednje, osim ako vam je vaš, i život onog preko puta vas u saobraćaju, jeftin. A to opet ne može i ne sme biti lična procena, nego stvar civilizovanosti, svesti i ZAKONA.
(petarP, 23. oktobar 2020 10:19)
Hvala vam na glasu.
Hajde, ne trabunjaj! Čovek je fino rekao kako jeste (ako je zimsko doba a temperatura viša od 7, dnevna 18-19 C, zbog čega zimske gume koje očigledno nisu bolje od letnjih na tim temperaturama?). Zakon je jasan... "zimske gume su obavezne ako na putu kojim se auto kreće ima snega, bljuzgavice i poledice". Zakon ne spominje temperaturu (a svi vozači trebaju znati da su zimske gume bolje pri temperaturi 7 C i niže).

koronarius

pre 3 godine

Za nase podneblje all season gume su apsolutno prihvatljive. Ne znam za ostatak Srbije, ali u Nisu od 2013. nismo imali jaku zimu. Predhodne godine samo JEDAN DAN pod snegom! Unazad par godina ne vise od 7-8 sneznih dana. Na predhodnom autu sam imao all weather gume. 5 godina nisam video vulkanizera, a isao sam sa njima 140 na 40C leti i gazio 30cm snega uzbrdo zimi. Covek kome sam prodao auto jos vozi sa njima, dakle 7. godina! Uz sadasnji auto sam dobio dva seta felni sa letnjim i zimskim gumama i samo zato ih menjam. To me strasno nervira i ne vidim svrhu. Jeste da zamena kosta 500 dinara pa nije strasno finansijski, ali trosi vreme i zivce.

igor_t

pre 3 godine

Naravno uvek razlicitih misljenja i protivno pravilima, jer neko uvek zna bolje. A super su ovi sto mere temperaturu ujutru i u podne pa biraju gumu na osnovu toga. Kao 24h leman da voze pa su im bitne performanse i jelte, bezbednost.
Vozite po ogranicenjima pa necete imati problem sa zimskim gumama na 17 stepeni.

ime

pre 3 godine

Ja sam kupio dizalicu, pistolj na bateriju, i dva kljuca 1/2” jedan 17 drugi 19... za 2 auta. Sam promenim tockove jer imam po 2 seta za svaki auto i tako 2 puta godisnje. Uskoro kad obavim zamenu na oba auta isplatcu ulozeno i vec na prolece necu imati trosak ( osim ledja :) ). Salu na stranu, volim to sam da uradim. Ne zelim da razmisljam da li je ostecen navoj ili je pukao sraf. Stavim mrvicu bakarne masti i rucno proverim posle par dana.
Inace se slazem da gume treba promeniti kad vreme ukaze, a ne datum. Istina je da letnja guma iznad 7c bolje iznosi vodu, i generalno se bolje ponasa od zimske. Kad vidite da su jutra sa 1-2c tad je vreme za zimare. Ovi koji voze zimsku cele godine ne moraju da se cimaju oko zamene, oni ih samo cesce menjaju ( ili ne :) ) jer ih sprze za 2 leta uz pomeren trap.

F10

pre 3 godine

Ljudi, gde je komplikacija? Od 1.11. do 31.3. su obavezne zimske gume. Ukoliko u tom periodu nema snega, leda ili poledice na kolovozu, zimske gume ne moraju da se koriste. Dalje, ako izazovete nezgodu kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice a vi koristite letnje gume, bicete strogo kaznjeni. Ako ne zelite da rizikujete naglu promenu vremena, posebno kada idete na duzi put, onda koristite zimske gume. Na kraju, letnje gume imaju optimalne performanse na temperaturi izmad 7 stepeni i to nema veze sa zakonskim obevezama. Isto kao sto zimske gume nisu optimalne na letnjoj kisi. Ajd' u zdravlje!

комша

pre 3 godine

Клима је постала баш блесава задњих година. Зими нема снега, већином је у плусу, а на пролеће има кише толико дуго до краја јуна да не можеш ставити летње патоснице од све те влаге. А гуме мењам редовно како закон налаже. Смара ме то вуцарање точкова, али мирна ми глава после. Док жена на свом ауто који не излази из града има all season гуме, што је скроз ок за град.

samo kažem

pre 3 godine

@koronarius Naprotiv, all-season gume baš nisu za naše područje. Koliko znam, u Nišu tokom leta bude preko 30 stepeni prilično često a to je smrt za te pneumatike. One su pogodne za neke umerenije klime sa manjom razlikom između leta i zime. Na severu Nemačke (okolina Hamburga) često vidim all-season na kolima, ali tamo je leti max 25 stepeni, ako i toliko, a zimi malo hladnije nego ovde ali sa malo ili nimalo snega.

Dr House

pre 3 godine

Za 8 godina, od kada je ovo čudo na snazi sam kupio jedan set zimskih guma, i zamenio 2 prednje pre 3 godine. I to je to za 80.000 km. Da sam menjao svake sezone trošak bi bio neverovatan. 16 zamena puta 25 evrića 400 evra samo vukanizeru. Bar jedan set plus 2 letnje 300 evra.

Znači 700 evra i bio bih gde i sad. Da uskoro kupim ili bar po 2 nove letnje i zimske ili oba seta. Ovako opet 4 nove zimske , koje imaju najbolje perfomanse po mokrom i suvom, i manji otpor kotrljanja, da bi potrajale i mogle i leti da se voze opušteno. Ili sad već i mogu All Season (koje su se masovno pijavile u medjuvremenu) a sličnih karakteristika kao i ove moje zimske. Inače šara na zadnjim koje nisam menjao 80.000 je skoro 6 mm !!!. Ali 8 godina je već ozbiljna starost. Prednje vozim još dve godine i imam NOV SET, i 700-900 evra u džepu.

Samo molim stručnjake da ne pričaju kako eto zimske nisu za leto, te se troše te karakteristike bla bla. Ja eto i 10 užarenih letovanja i 12 penjanja, na zavejane planine bez lanaca. i autoputeve zatrpane vodom sa istim gumama. 2 puta sam osetio, da kažem problem. Jednom Na 45 stepeni u Solunu pri naglom kočenju i na penjanju na KOP po snegu i ledu od Brzeća. Oba posle 6 godine upotrebe. Tad sam kupio dve nove.

zex

pre 3 godine

3auta, 3 x po 2 seta tockova ,kupio i pistolj udarni i veliku krokodilku jer ko sta radi cini mi se menjamo tockove cale i ja. Dojadilo, kupih u maju - za sve sezone riken - nije bilo testova jer je nova guma pa uzeh jedan set da isprobam posto je takav teren da ima blazih uzbrdica a planine vise ne marim ni da vidim- preko leta nema da pisti, nije bucna, u krivini drzi, jos nisam uspeo da je nateram da zapeva a pokusao sam - ne iz ludila nego da saznam granice - nisam ih saznao jos sam i zacudjen i zadovoljan koliko prijanja dobro za moje uslove. Jos da vidimo kakva ce biti na snegu...

gumaleza

pre 3 godine

@Само гуме за све сезоне..... All sezon....... M+s....... Оне су закон
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 23. oktobar 2020 13:46)

M+S означава на еглеском Mud+Snow (балто+снег) и то није гума за сва годишња доба, већ је то искључиво зимска гума!!!
Гуме за све сезоне, па на њима побогу пише ALL SEASONS, а састоји се из комбинације летње и зимске компоненте. По рубовима шаре је летња компонента, а у унутрашњости шаре је зимска...Ја имам GoodYear AS гуме и возим их ево већ 10 година (да не буде забуне, не исти компелт наравно, већ ту врсту гуме)...

Отац има два сета гума, летње и зимске. Промени очас посла пре 1. Новембра сваке године зисмки сет са летњим и то је то....Нема ту шта да се пуно мисли, тако је у свим нормалним државама, само код нас у Србистану, многи мудрују о томе коју гуму треба имати у одређеном добу године...

Hmmm

pre 3 godine

@(Dr House, 25. oktobar 2020 17:19)

Ima ljudi voze godinama pijani i drogirani pa nista, bez pojasa pa opet nista, sa neispravnim kocnicama i dalje nista... sve dok se ne desi nesto.
Drugo u BG napucali cene zamene i balansiranja, a malo mrdnes iz BG, imas za 10-15e.

профа

pre 3 godine

@reziel
хвала Вам пуно на томе што сте приметили...
верујем да то није била баш намера...у једном коментару лепо стоји шта са зимским гумама на 20 степени у наглом кочењу...да не спомињемо ко и кога вози...
хавала Вам још једном...

Radovan Pankov

pre 3 godine

@(A.P., 23. oktobar 2020 16:27)

Cela poenta i suština svega je ovo što je čovek napisao. Van toga, svaka rasprava je gubljenje vremena.