Četvrtak, 15.10.2020.

12:19

Slobin tajni pregovarač otkriva: I tako smo došli do Rambujea

Ispovest pregovarača Slobodana Miloševića za Kosovo otkriva da su pregovori vođeni tajno, godinu pre Rambujea.

Izvor: Nedeljnik

Slobin tajni pregovaraè otkriva: I tako smo došli do Rambujea IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Cinjenica

pre 3 godine

Posto mnogi I danas vicu da je kod nas vladala diktatura I da bi sve bilo drugacije da smo imali demokratsku vlast.Sloba ako je krao izbore krao ih je od Albanaca koji nisu izlazili na izbore.Znaci bilo je dovoljno za pad Milosevica da Albanci izadju na izbore I ne bi bilo rata,secesije itd.Ali,avaj niko to od njih nije nikad trazio jer kako neko da izadje na izbore kad mu se krse ljudska prava.E sada sto Srbe od prvog dana teraju na svake izbore?

Komša

pre 3 godine

pa naivno je reci da jedan makar i takav dogadjaj moze da promeni neciju politiku za 180 stepeni (tada je ta ista OVK bila na listi teroristickih organizacija a za takve nemaju bas puno milosti pa ni za clanove porodica) - bice da je tu ipak daleko vise presudilo kontinuirano visedecenijsko podmicivanje (iliti na engleskom lobiranje)bitih figura americke administracije od albanske populacije u americi ... bolje su od nas shvatili kako svet funkcionise i procese na kojima su radili vise od veka usmerili tamo gde treba, dok smo se kao sto neko pre rece mi uzdali u nekakvu "medjunarodnu pravdu i pravo"
(marica, kriv, razumevanje..., 15. oktobar 2020 15:04)
Pre početka Velikog rata Srba je bilo svuda i ostvarivali su jak uticaj na one koji su donosili najbitnije odluke za budućnost čovečanstva.
Od Ruskog dvora,do američkog predsednika - od govora u katedralsma po Engleskoj do intezivne kampanje unutar masonskih loža u Francuskoj.
Uz sve to - Srbija je bila okrenuta ndjvišim civilizacijiskim vrednostima tadašnjeg sveta (kao u vreme Prvog srpskog ustanka ili donošenja Sretenjskog Ustava) - demokratska zemlja.
Ovde su Ambasadoru SAD bila zatvorena vrata,Rusima se objašnjavalo da im je Predsednik pijani izdajnik i podržavao se neuspeli puč a mahalo se AVNOJEM,zvezdom petokrakom u trenutku kada je Evropom vladala antikomunistička histerija.
Kako smo se nameštali na penal ,dobro smo i prošli.

Miki

pre 3 godine

Naravno da smo mi krivi. Zapadu uopste nije trebala vojna baza u srcu Balkana. Jok! Eno kukaju kako ne znaju sta ce sa njom. A nije da nisu nudili Slobi saradnju. Nudili su ,ali su znali da on to nece prihvatiti..Znali su to jos od 80tih kad su poceli da naoruzavaju terostiste u kampovima,kad su obucavali Hrvate 80tih..jes da je Sloba tad bio niko i nista,al vidoviti su oni eeee,nema greske kod njih..

Trula Kobila

pre 3 godine

Vidimo da ima mnogih koji su naknadno pametniji.
Uloga loseg momka je dodeljena daleko pre nego sto su stvari pocele da se desavaju kod nas.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

pa naivno je reci da jedan makar i takav dogadjaj moze da promeni neciju politiku za 180 stepeni (tada je ta ista OVK bila na listi teroristickih organizacija a za takve nemaju bas puno milosti pa ni za clanove porodica) - bice da je tu ipak daleko vise presudilo kontinuirano visedecenijsko podmicivanje (iliti na engleskom lobiranje)bitih figura americke administracije od albanske populacije u americi ... bolje su od nas shvatili kako svet funkcionise i procese na kojima su radili vise od veka usmerili tamo gde treba, dok smo se kao sto neko pre rece mi uzdali u nekakvu "medjunarodnu pravdu i pravo"

Ime šampiona

pre 3 godine

Da li je neko shvatio o čemu se radi kada je u pitanju Gorica Gajević, koverat sa novcem, policija na aerodromu i čuvanje dece?

Ako jeste, molim da mi objasni u komentaru.

Hvala.

Vuk

pre 3 godine

Milošević je jedan on najgorih političkih figura ikada. Čovek koji je živeo u bajkama, nije ni čudo kako je završio. Zna se šta je politika, tu nikada nije bilo pravde i fer igre. Narod koji je dozvolio da ga takav čovek laže (čovek koji je lagao samog sebe), ni ne zaslužuje bolje.

Boban

pre 3 godine

Svasta je jos Kutlesic rekao ali to niste preneli, pogotovo u delu u kome se dotakao razloga bombardovanja 1999 i lazi koje o tome i o Rambujeu sire Sainovic i bivsi ministar spoljnih poslova, Jovanovic.

aabb

pre 3 godine

Koliko samo razlicitih tumacenja od strane nasih politicara, diplomata i strucnjaka. Koliko naknadnih pameti, bezanja od odgovornosti, nerazumevanja politike, geopolitike i snaga moci. Kolika vera u herojstvo, moral i istinu na nasoj strani, sto je nesumnjivo da je na nasoj strani.
Sve u svemu, jedna nedoraslost, neznanje i nezrelost nasih politickih lidera.
Izigrali su nas kao malu decu.

Mamer N'goj

pre 3 godine

"Nakon toga je policija upotrebom teške artiljerije sravnila Jašarijevu porodičnu kuću sa zemljom, zajedno s 56 članova njegove obitelji, među kojima je 18 žena i desetoro dece."

Zamislite da ovo urade srpskoj porodici samo zato sto neko naoruzan nece da se predaje?

Brane Lala

pre 3 godine

Gospodine, Vas su zavlacili sa tim 'tajnim pregovorima' dok nisu pripremili saveznike i svoje javno mnjenje za ono sto sledi. Pa zar je moguce da iko veruje da je povoljan dogovor bio na dohvat ruke a onda je sve propalo nesrecnim slucajem. To je identicno verovanju da smo neku utamicu koju smo izgubili 5:0 mogli dobiti samo da nam je usao neki zicer u prvom minutu. Skloni smo bajkama.

Fekalikus Serbikus

pre 3 godine

Više od 20 godina kasnije, "pronalaze" se priče (i pričaoci), o događajima koji su doveli do pravog rata na Kosovu, i koji je okončan 100% kapitulacijom SRJ (Kumanovski sporazum), nakon NATO bombardovanja 1999.godine...
Ispade da smo mi bili "vrlo konstruktivni", spremni na "ustupke" (malo manje od onih iz Ustava 1974.godine), ali su Kosovski Albanci radikalizovali svoje postupke i zahteve... bla, bla, bla...
Da nisam bio svedok svih tih događanja, histerične propagande koja je vođena u Srbiji, neverovatnih zločina koji su organizovano sprovođeni (hladnjače sa pobijenim Albancima, masovna grobnica u Batajnici, itd.), još bih poverovao da smo bili nevini anđelčići, koje su napali oni zli i surovi sa Kosova...
Ono "sravnjivanje porodične kuće Jašarija, sa celokupnom porodicom" izgleda da je nekome bila zanimljiva odmazda (za nešto), a "poziv da se predaju" je najverovatnije usledio tek posle "vatrometa".

Srdjan

pre 3 godine

Da, događaj sa porodicom Jašari jeste presudno uticao na kasnije odluke. Takvi incidenti, kad se dobro publikuju, formiraju stav javnosti koji država mora da poštuje i povlači poteze koje bi inače rado izbegla.
Samo što Slobodan Milošević o tome jednostavno nije vodio računa.

TnT

pre 3 godine

Hvala prof. Kutlesicu, samo trebalo je ovo mnogo ranije da isprica svom narodu. Sad to vise nije toliko ni bitno.

Secam se tog dogadjaja sa porodicom Jasari. Doduse u domacim medijima je uglavnom sve precutano sem nekog sturog saopstenja da su oni prvi zapucali (a ako osebe sva moguca policijska i vojna sila, plus zene i deca) pa onda nase snage u samoodbrani sravnile imanje sa zemljom. Onda se cudimo kako to da nam niko ne veruje. To jeste bila tacka posle koje nije bilo povratka, a sve u uverenju da je jedino vojno resenje moguce za Kosovo. Sto vecina Srba i dan danas misli.

Bre da slavimo kad priznamo Kosovo i zatvorimo tu mucnu pricu koja nam je uzela godine zivota, donela bedu i celu naciju drzi u zarobljenistvu (mrtve na obe strane da ne brojimo). A Kosovo je danas nista drugo sem mit iz narodnih pesama i instrument za uterivanje patriotizma, sto koristi svaka srpska vlast. Kad god ti zatreba podrska naroda za neku budalastinu a ti opletes malo patriotizma po Kosovu ili ako hoces nekoga da diskreditujes samo mu nalepis da je izdajnik Kosova.

svedok saradnik zlatnog doba

pre 3 godine

Naravno da smo ispali majmuni kao i uvek kroz celu istoriju. Šta god da nam se ikada ponudi mi odbijemo i onda na kraju prodjemo mnogo mnogo gore. Koliko vidim isto je i sada barem se tu ništa nikad ne menja. Glupav smo narod pa to ti je.

Nisam čiko ja!

pre 3 godine

Sloba je preko noći od "garanta mira na Balkanu" postao "balkanski kasapin". Umesto da tu prethodnu svoju poziciju iskoristi za rešavanje problema Kosova, dozvolio je da sukob eskalira i ode sve u nepovrat.

Kasno Marko na Kosovo stigne!

pre 3 godine

Tekst sporazuma je bio na nivou slabijem od amandmana iz 1974, ali je podrazumevao pojačanu autonomiju, sa paralelnim institucijama i belgijskim modelom federalizma. Ta pojačana autonomija je predviđala i podelu policijskih poslova po američkom modelu: savezna i pokrajinska policija. Bio je to prihvatljiv model", objašnjava Kutlešić.
Prihvatljiv možda za Srbe, a tek 2000. godine, a sad, ko vas šiša!

Novak

pre 3 godine

Cabe vi to pricate gospodine Kutlesicu. Sada ce komentari:"To je sve bila predstava, bla bla bla... Zapad od nastanka sveta razmislja samo o tome kako da se unisti nebeski narod..." Zasto je toliko tesko da ljudi shvate da za sve sto im se desava su najvise sami krivi.

Darko

pre 3 godine

Za vrlo krupan istorijski dogadja kao sto je bio rat na Kosovu i njegovo otimanje od drzave Srbije, navedeni tekst je kao scenario nekog jeftinog americkog filma,bez strucne istorijke analize.
Vrlo neubedljiv.

picasso

pre 3 godine

Zanimljivo svedocenje, ali to je ipak samo jedna kockica u mozaiku, odnosno prisecanje jednog od mnogobrojnih aktera u tim dogadjanjima.
Nisam razumeo epizodu sa Goricom Gajevic i kovertom novca. Ko, kome, zasto ?

humanista

pre 3 godine

Nije akcija iz Prekaza bila okidac za prekid pregovora, bilo je tu u ,,igri,, mnogo vise stvari.Pogledajte samo izvestavanje Americkih medija u to vreme.A kao drugo i novac dat za lobiranje, Albancima se visestruko isplatio.A mi Srbi smo po obicaju cekali i uzdali se u neku ,,pravdu,,I eto dokle smo danas stigli.

nedostizni

pre 3 godine

Ja ne znam šta ovaj čovek priča. S kim je on pregovarao? U čije ime? Sporazum sam video. Albanci odavno nisu više hteli da čuju za široku autonomiju. Rušenje kuće Jašarija sigurno nije naljutilo Ameriku i dovelo do prekida naših odnosa jer dobre odnose nismo imali mnogo pre toga. Ako je meni nesto jasno....

Novak

pre 3 godine

Cabe vi to pricate gospodine Kutlesicu. Sada ce komentari:"To je sve bila predstava, bla bla bla... Zapad od nastanka sveta razmislja samo o tome kako da se unisti nebeski narod..." Zasto je toliko tesko da ljudi shvate da za sve sto im se desava su najvise sami krivi.

TnT

pre 3 godine

Hvala prof. Kutlesicu, samo trebalo je ovo mnogo ranije da isprica svom narodu. Sad to vise nije toliko ni bitno.

Secam se tog dogadjaja sa porodicom Jasari. Doduse u domacim medijima je uglavnom sve precutano sem nekog sturog saopstenja da su oni prvi zapucali (a ako osebe sva moguca policijska i vojna sila, plus zene i deca) pa onda nase snage u samoodbrani sravnile imanje sa zemljom. Onda se cudimo kako to da nam niko ne veruje. To jeste bila tacka posle koje nije bilo povratka, a sve u uverenju da je jedino vojno resenje moguce za Kosovo. Sto vecina Srba i dan danas misli.

Bre da slavimo kad priznamo Kosovo i zatvorimo tu mucnu pricu koja nam je uzela godine zivota, donela bedu i celu naciju drzi u zarobljenistvu (mrtve na obe strane da ne brojimo). A Kosovo je danas nista drugo sem mit iz narodnih pesama i instrument za uterivanje patriotizma, sto koristi svaka srpska vlast. Kad god ti zatreba podrska naroda za neku budalastinu a ti opletes malo patriotizma po Kosovu ili ako hoces nekoga da diskreditujes samo mu nalepis da je izdajnik Kosova.

humanista

pre 3 godine

Nije akcija iz Prekaza bila okidac za prekid pregovora, bilo je tu u ,,igri,, mnogo vise stvari.Pogledajte samo izvestavanje Americkih medija u to vreme.A kao drugo i novac dat za lobiranje, Albancima se visestruko isplatio.A mi Srbi smo po obicaju cekali i uzdali se u neku ,,pravdu,,I eto dokle smo danas stigli.

svedok saradnik zlatnog doba

pre 3 godine

Naravno da smo ispali majmuni kao i uvek kroz celu istoriju. Šta god da nam se ikada ponudi mi odbijemo i onda na kraju prodjemo mnogo mnogo gore. Koliko vidim isto je i sada barem se tu ništa nikad ne menja. Glupav smo narod pa to ti je.

picasso

pre 3 godine

Zanimljivo svedocenje, ali to je ipak samo jedna kockica u mozaiku, odnosno prisecanje jednog od mnogobrojnih aktera u tim dogadjanjima.
Nisam razumeo epizodu sa Goricom Gajevic i kovertom novca. Ko, kome, zasto ?

nedostizni

pre 3 godine

Ja ne znam šta ovaj čovek priča. S kim je on pregovarao? U čije ime? Sporazum sam video. Albanci odavno nisu više hteli da čuju za široku autonomiju. Rušenje kuće Jašarija sigurno nije naljutilo Ameriku i dovelo do prekida naših odnosa jer dobre odnose nismo imali mnogo pre toga. Ako je meni nesto jasno....

Nisam čiko ja!

pre 3 godine

Sloba je preko noći od "garanta mira na Balkanu" postao "balkanski kasapin". Umesto da tu prethodnu svoju poziciju iskoristi za rešavanje problema Kosova, dozvolio je da sukob eskalira i ode sve u nepovrat.

Fekalikus Serbikus

pre 3 godine

Više od 20 godina kasnije, "pronalaze" se priče (i pričaoci), o događajima koji su doveli do pravog rata na Kosovu, i koji je okončan 100% kapitulacijom SRJ (Kumanovski sporazum), nakon NATO bombardovanja 1999.godine...
Ispade da smo mi bili "vrlo konstruktivni", spremni na "ustupke" (malo manje od onih iz Ustava 1974.godine), ali su Kosovski Albanci radikalizovali svoje postupke i zahteve... bla, bla, bla...
Da nisam bio svedok svih tih događanja, histerične propagande koja je vođena u Srbiji, neverovatnih zločina koji su organizovano sprovođeni (hladnjače sa pobijenim Albancima, masovna grobnica u Batajnici, itd.), još bih poverovao da smo bili nevini anđelčići, koje su napali oni zli i surovi sa Kosova...
Ono "sravnjivanje porodične kuće Jašarija, sa celokupnom porodicom" izgleda da je nekome bila zanimljiva odmazda (za nešto), a "poziv da se predaju" je najverovatnije usledio tek posle "vatrometa".

Srdjan

pre 3 godine

Da, događaj sa porodicom Jašari jeste presudno uticao na kasnije odluke. Takvi incidenti, kad se dobro publikuju, formiraju stav javnosti koji država mora da poštuje i povlači poteze koje bi inače rado izbegla.
Samo što Slobodan Milošević o tome jednostavno nije vodio računa.

Mamer N'goj

pre 3 godine

"Nakon toga je policija upotrebom teške artiljerije sravnila Jašarijevu porodičnu kuću sa zemljom, zajedno s 56 članova njegove obitelji, među kojima je 18 žena i desetoro dece."

Zamislite da ovo urade srpskoj porodici samo zato sto neko naoruzan nece da se predaje?

Kasno Marko na Kosovo stigne!

pre 3 godine

Tekst sporazuma je bio na nivou slabijem od amandmana iz 1974, ali je podrazumevao pojačanu autonomiju, sa paralelnim institucijama i belgijskim modelom federalizma. Ta pojačana autonomija je predviđala i podelu policijskih poslova po američkom modelu: savezna i pokrajinska policija. Bio je to prihvatljiv model", objašnjava Kutlešić.
Prihvatljiv možda za Srbe, a tek 2000. godine, a sad, ko vas šiša!

Vuk

pre 3 godine

Milošević je jedan on najgorih političkih figura ikada. Čovek koji je živeo u bajkama, nije ni čudo kako je završio. Zna se šta je politika, tu nikada nije bilo pravde i fer igre. Narod koji je dozvolio da ga takav čovek laže (čovek koji je lagao samog sebe), ni ne zaslužuje bolje.

Boban

pre 3 godine

Svasta je jos Kutlesic rekao ali to niste preneli, pogotovo u delu u kome se dotakao razloga bombardovanja 1999 i lazi koje o tome i o Rambujeu sire Sainovic i bivsi ministar spoljnih poslova, Jovanovic.

Brane Lala

pre 3 godine

Gospodine, Vas su zavlacili sa tim 'tajnim pregovorima' dok nisu pripremili saveznike i svoje javno mnjenje za ono sto sledi. Pa zar je moguce da iko veruje da je povoljan dogovor bio na dohvat ruke a onda je sve propalo nesrecnim slucajem. To je identicno verovanju da smo neku utamicu koju smo izgubili 5:0 mogli dobiti samo da nam je usao neki zicer u prvom minutu. Skloni smo bajkama.

Komša

pre 3 godine

pa naivno je reci da jedan makar i takav dogadjaj moze da promeni neciju politiku za 180 stepeni (tada je ta ista OVK bila na listi teroristickih organizacija a za takve nemaju bas puno milosti pa ni za clanove porodica) - bice da je tu ipak daleko vise presudilo kontinuirano visedecenijsko podmicivanje (iliti na engleskom lobiranje)bitih figura americke administracije od albanske populacije u americi ... bolje su od nas shvatili kako svet funkcionise i procese na kojima su radili vise od veka usmerili tamo gde treba, dok smo se kao sto neko pre rece mi uzdali u nekakvu "medjunarodnu pravdu i pravo"
(marica, kriv, razumevanje..., 15. oktobar 2020 15:04)
Pre početka Velikog rata Srba je bilo svuda i ostvarivali su jak uticaj na one koji su donosili najbitnije odluke za budućnost čovečanstva.
Od Ruskog dvora,do američkog predsednika - od govora u katedralsma po Engleskoj do intezivne kampanje unutar masonskih loža u Francuskoj.
Uz sve to - Srbija je bila okrenuta ndjvišim civilizacijiskim vrednostima tadašnjeg sveta (kao u vreme Prvog srpskog ustanka ili donošenja Sretenjskog Ustava) - demokratska zemlja.
Ovde su Ambasadoru SAD bila zatvorena vrata,Rusima se objašnjavalo da im je Predsednik pijani izdajnik i podržavao se neuspeli puč a mahalo se AVNOJEM,zvezdom petokrakom u trenutku kada je Evropom vladala antikomunistička histerija.
Kako smo se nameštali na penal ,dobro smo i prošli.

Ime šampiona

pre 3 godine

Da li je neko shvatio o čemu se radi kada je u pitanju Gorica Gajević, koverat sa novcem, policija na aerodromu i čuvanje dece?

Ako jeste, molim da mi objasni u komentaru.

Hvala.

Darko

pre 3 godine

Za vrlo krupan istorijski dogadja kao sto je bio rat na Kosovu i njegovo otimanje od drzave Srbije, navedeni tekst je kao scenario nekog jeftinog americkog filma,bez strucne istorijke analize.
Vrlo neubedljiv.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

pa naivno je reci da jedan makar i takav dogadjaj moze da promeni neciju politiku za 180 stepeni (tada je ta ista OVK bila na listi teroristickih organizacija a za takve nemaju bas puno milosti pa ni za clanove porodica) - bice da je tu ipak daleko vise presudilo kontinuirano visedecenijsko podmicivanje (iliti na engleskom lobiranje)bitih figura americke administracije od albanske populacije u americi ... bolje su od nas shvatili kako svet funkcionise i procese na kojima su radili vise od veka usmerili tamo gde treba, dok smo se kao sto neko pre rece mi uzdali u nekakvu "medjunarodnu pravdu i pravo"

aabb

pre 3 godine

Koliko samo razlicitih tumacenja od strane nasih politicara, diplomata i strucnjaka. Koliko naknadnih pameti, bezanja od odgovornosti, nerazumevanja politike, geopolitike i snaga moci. Kolika vera u herojstvo, moral i istinu na nasoj strani, sto je nesumnjivo da je na nasoj strani.
Sve u svemu, jedna nedoraslost, neznanje i nezrelost nasih politickih lidera.
Izigrali su nas kao malu decu.

Miki

pre 3 godine

Naravno da smo mi krivi. Zapadu uopste nije trebala vojna baza u srcu Balkana. Jok! Eno kukaju kako ne znaju sta ce sa njom. A nije da nisu nudili Slobi saradnju. Nudili su ,ali su znali da on to nece prihvatiti..Znali su to jos od 80tih kad su poceli da naoruzavaju terostiste u kampovima,kad su obucavali Hrvate 80tih..jes da je Sloba tad bio niko i nista,al vidoviti su oni eeee,nema greske kod njih..

Trula Kobila

pre 3 godine

Vidimo da ima mnogih koji su naknadno pametniji.
Uloga loseg momka je dodeljena daleko pre nego sto su stvari pocele da se desavaju kod nas.

Cinjenica

pre 3 godine

Posto mnogi I danas vicu da je kod nas vladala diktatura I da bi sve bilo drugacije da smo imali demokratsku vlast.Sloba ako je krao izbore krao ih je od Albanaca koji nisu izlazili na izbore.Znaci bilo je dovoljno za pad Milosevica da Albanci izadju na izbore I ne bi bilo rata,secesije itd.Ali,avaj niko to od njih nije nikad trazio jer kako neko da izadje na izbore kad mu se krse ljudska prava.E sada sto Srbe od prvog dana teraju na svake izbore?

nedostizni

pre 3 godine

Ja ne znam šta ovaj čovek priča. S kim je on pregovarao? U čije ime? Sporazum sam video. Albanci odavno nisu više hteli da čuju za široku autonomiju. Rušenje kuće Jašarija sigurno nije naljutilo Ameriku i dovelo do prekida naših odnosa jer dobre odnose nismo imali mnogo pre toga. Ako je meni nesto jasno....

Darko

pre 3 godine

Za vrlo krupan istorijski dogadja kao sto je bio rat na Kosovu i njegovo otimanje od drzave Srbije, navedeni tekst je kao scenario nekog jeftinog americkog filma,bez strucne istorijke analize.
Vrlo neubedljiv.

TnT

pre 3 godine

Hvala prof. Kutlesicu, samo trebalo je ovo mnogo ranije da isprica svom narodu. Sad to vise nije toliko ni bitno.

Secam se tog dogadjaja sa porodicom Jasari. Doduse u domacim medijima je uglavnom sve precutano sem nekog sturog saopstenja da su oni prvi zapucali (a ako osebe sva moguca policijska i vojna sila, plus zene i deca) pa onda nase snage u samoodbrani sravnile imanje sa zemljom. Onda se cudimo kako to da nam niko ne veruje. To jeste bila tacka posle koje nije bilo povratka, a sve u uverenju da je jedino vojno resenje moguce za Kosovo. Sto vecina Srba i dan danas misli.

Bre da slavimo kad priznamo Kosovo i zatvorimo tu mucnu pricu koja nam je uzela godine zivota, donela bedu i celu naciju drzi u zarobljenistvu (mrtve na obe strane da ne brojimo). A Kosovo je danas nista drugo sem mit iz narodnih pesama i instrument za uterivanje patriotizma, sto koristi svaka srpska vlast. Kad god ti zatreba podrska naroda za neku budalastinu a ti opletes malo patriotizma po Kosovu ili ako hoces nekoga da diskreditujes samo mu nalepis da je izdajnik Kosova.

humanista

pre 3 godine

Nije akcija iz Prekaza bila okidac za prekid pregovora, bilo je tu u ,,igri,, mnogo vise stvari.Pogledajte samo izvestavanje Americkih medija u to vreme.A kao drugo i novac dat za lobiranje, Albancima se visestruko isplatio.A mi Srbi smo po obicaju cekali i uzdali se u neku ,,pravdu,,I eto dokle smo danas stigli.

Novak

pre 3 godine

Cabe vi to pricate gospodine Kutlesicu. Sada ce komentari:"To je sve bila predstava, bla bla bla... Zapad od nastanka sveta razmislja samo o tome kako da se unisti nebeski narod..." Zasto je toliko tesko da ljudi shvate da za sve sto im se desava su najvise sami krivi.

Miki

pre 3 godine

Naravno da smo mi krivi. Zapadu uopste nije trebala vojna baza u srcu Balkana. Jok! Eno kukaju kako ne znaju sta ce sa njom. A nije da nisu nudili Slobi saradnju. Nudili su ,ali su znali da on to nece prihvatiti..Znali su to jos od 80tih kad su poceli da naoruzavaju terostiste u kampovima,kad su obucavali Hrvate 80tih..jes da je Sloba tad bio niko i nista,al vidoviti su oni eeee,nema greske kod njih..

Fekalikus Serbikus

pre 3 godine

Više od 20 godina kasnije, "pronalaze" se priče (i pričaoci), o događajima koji su doveli do pravog rata na Kosovu, i koji je okončan 100% kapitulacijom SRJ (Kumanovski sporazum), nakon NATO bombardovanja 1999.godine...
Ispade da smo mi bili "vrlo konstruktivni", spremni na "ustupke" (malo manje od onih iz Ustava 1974.godine), ali su Kosovski Albanci radikalizovali svoje postupke i zahteve... bla, bla, bla...
Da nisam bio svedok svih tih događanja, histerične propagande koja je vođena u Srbiji, neverovatnih zločina koji su organizovano sprovođeni (hladnjače sa pobijenim Albancima, masovna grobnica u Batajnici, itd.), još bih poverovao da smo bili nevini anđelčići, koje su napali oni zli i surovi sa Kosova...
Ono "sravnjivanje porodične kuće Jašarija, sa celokupnom porodicom" izgleda da je nekome bila zanimljiva odmazda (za nešto), a "poziv da se predaju" je najverovatnije usledio tek posle "vatrometa".

Mamer N'goj

pre 3 godine

"Nakon toga je policija upotrebom teške artiljerije sravnila Jašarijevu porodičnu kuću sa zemljom, zajedno s 56 članova njegove obitelji, među kojima je 18 žena i desetoro dece."

Zamislite da ovo urade srpskoj porodici samo zato sto neko naoruzan nece da se predaje?

Kasno Marko na Kosovo stigne!

pre 3 godine

Tekst sporazuma je bio na nivou slabijem od amandmana iz 1974, ali je podrazumevao pojačanu autonomiju, sa paralelnim institucijama i belgijskim modelom federalizma. Ta pojačana autonomija je predviđala i podelu policijskih poslova po američkom modelu: savezna i pokrajinska policija. Bio je to prihvatljiv model", objašnjava Kutlešić.
Prihvatljiv možda za Srbe, a tek 2000. godine, a sad, ko vas šiša!

svedok saradnik zlatnog doba

pre 3 godine

Naravno da smo ispali majmuni kao i uvek kroz celu istoriju. Šta god da nam se ikada ponudi mi odbijemo i onda na kraju prodjemo mnogo mnogo gore. Koliko vidim isto je i sada barem se tu ništa nikad ne menja. Glupav smo narod pa to ti je.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

pa naivno je reci da jedan makar i takav dogadjaj moze da promeni neciju politiku za 180 stepeni (tada je ta ista OVK bila na listi teroristickih organizacija a za takve nemaju bas puno milosti pa ni za clanove porodica) - bice da je tu ipak daleko vise presudilo kontinuirano visedecenijsko podmicivanje (iliti na engleskom lobiranje)bitih figura americke administracije od albanske populacije u americi ... bolje su od nas shvatili kako svet funkcionise i procese na kojima su radili vise od veka usmerili tamo gde treba, dok smo se kao sto neko pre rece mi uzdali u nekakvu "medjunarodnu pravdu i pravo"

Brane Lala

pre 3 godine

Gospodine, Vas su zavlacili sa tim 'tajnim pregovorima' dok nisu pripremili saveznike i svoje javno mnjenje za ono sto sledi. Pa zar je moguce da iko veruje da je povoljan dogovor bio na dohvat ruke a onda je sve propalo nesrecnim slucajem. To je identicno verovanju da smo neku utamicu koju smo izgubili 5:0 mogli dobiti samo da nam je usao neki zicer u prvom minutu. Skloni smo bajkama.

Trula Kobila

pre 3 godine

Vidimo da ima mnogih koji su naknadno pametniji.
Uloga loseg momka je dodeljena daleko pre nego sto su stvari pocele da se desavaju kod nas.

Nisam čiko ja!

pre 3 godine

Sloba je preko noći od "garanta mira na Balkanu" postao "balkanski kasapin". Umesto da tu prethodnu svoju poziciju iskoristi za rešavanje problema Kosova, dozvolio je da sukob eskalira i ode sve u nepovrat.

Vuk

pre 3 godine

Milošević je jedan on najgorih političkih figura ikada. Čovek koji je živeo u bajkama, nije ni čudo kako je završio. Zna se šta je politika, tu nikada nije bilo pravde i fer igre. Narod koji je dozvolio da ga takav čovek laže (čovek koji je lagao samog sebe), ni ne zaslužuje bolje.

Srdjan

pre 3 godine

Da, događaj sa porodicom Jašari jeste presudno uticao na kasnije odluke. Takvi incidenti, kad se dobro publikuju, formiraju stav javnosti koji država mora da poštuje i povlači poteze koje bi inače rado izbegla.
Samo što Slobodan Milošević o tome jednostavno nije vodio računa.

Komša

pre 3 godine

pa naivno je reci da jedan makar i takav dogadjaj moze da promeni neciju politiku za 180 stepeni (tada je ta ista OVK bila na listi teroristickih organizacija a za takve nemaju bas puno milosti pa ni za clanove porodica) - bice da je tu ipak daleko vise presudilo kontinuirano visedecenijsko podmicivanje (iliti na engleskom lobiranje)bitih figura americke administracije od albanske populacije u americi ... bolje su od nas shvatili kako svet funkcionise i procese na kojima su radili vise od veka usmerili tamo gde treba, dok smo se kao sto neko pre rece mi uzdali u nekakvu "medjunarodnu pravdu i pravo"
(marica, kriv, razumevanje..., 15. oktobar 2020 15:04)
Pre početka Velikog rata Srba je bilo svuda i ostvarivali su jak uticaj na one koji su donosili najbitnije odluke za budućnost čovečanstva.
Od Ruskog dvora,do američkog predsednika - od govora u katedralsma po Engleskoj do intezivne kampanje unutar masonskih loža u Francuskoj.
Uz sve to - Srbija je bila okrenuta ndjvišim civilizacijiskim vrednostima tadašnjeg sveta (kao u vreme Prvog srpskog ustanka ili donošenja Sretenjskog Ustava) - demokratska zemlja.
Ovde su Ambasadoru SAD bila zatvorena vrata,Rusima se objašnjavalo da im je Predsednik pijani izdajnik i podržavao se neuspeli puč a mahalo se AVNOJEM,zvezdom petokrakom u trenutku kada je Evropom vladala antikomunistička histerija.
Kako smo se nameštali na penal ,dobro smo i prošli.

Cinjenica

pre 3 godine

Posto mnogi I danas vicu da je kod nas vladala diktatura I da bi sve bilo drugacije da smo imali demokratsku vlast.Sloba ako je krao izbore krao ih je od Albanaca koji nisu izlazili na izbore.Znaci bilo je dovoljno za pad Milosevica da Albanci izadju na izbore I ne bi bilo rata,secesije itd.Ali,avaj niko to od njih nije nikad trazio jer kako neko da izadje na izbore kad mu se krse ljudska prava.E sada sto Srbe od prvog dana teraju na svake izbore?

Boban

pre 3 godine

Svasta je jos Kutlesic rekao ali to niste preneli, pogotovo u delu u kome se dotakao razloga bombardovanja 1999 i lazi koje o tome i o Rambujeu sire Sainovic i bivsi ministar spoljnih poslova, Jovanovic.

picasso

pre 3 godine

Zanimljivo svedocenje, ali to je ipak samo jedna kockica u mozaiku, odnosno prisecanje jednog od mnogobrojnih aktera u tim dogadjanjima.
Nisam razumeo epizodu sa Goricom Gajevic i kovertom novca. Ko, kome, zasto ?

aabb

pre 3 godine

Koliko samo razlicitih tumacenja od strane nasih politicara, diplomata i strucnjaka. Koliko naknadnih pameti, bezanja od odgovornosti, nerazumevanja politike, geopolitike i snaga moci. Kolika vera u herojstvo, moral i istinu na nasoj strani, sto je nesumnjivo da je na nasoj strani.
Sve u svemu, jedna nedoraslost, neznanje i nezrelost nasih politickih lidera.
Izigrali su nas kao malu decu.

Ime šampiona

pre 3 godine

Da li je neko shvatio o čemu se radi kada je u pitanju Gorica Gajević, koverat sa novcem, policija na aerodromu i čuvanje dece?

Ako jeste, molim da mi objasni u komentaru.

Hvala.