Sreda, 07.10.2020.

13:50

"Tito. Večni partizan", sa distance od 40 godina

Izvor: DW

"Tito. Veèni partizan", sa distance od 40 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Spustavah se ja na vase uze, umalo se uze ne pretrze

pre 3 godine

I sta kaze zanin, onda je polovinom osamdesetih dosao nacional komunista sloba i puce juga? A sto je alija robijao jos sedamdesetih zbog islamske deklaracije, sto su ustaske bombe ubijale po bg bioskopim istih sedmadesetih i ubistvo ambasadora rolovica i ustanak u radusi i hrvatsko ratno bratstvo jos sezdesetih u nemackoj... je l sloba i sve to napravio?!

belgrado

pre 3 godine

Nikada nije bio u Jasenovcu. Toliko o najvecem sinu nasih naroda i narodnosti.
(Marko)

Dobar povod da svi zastanemo i razmislimo - zašto??
(petrica kerempuh, 08. oktobar 2020 08:15)


ti zastani,pa razmisljaj...

mi znamo da se u I sv. ratu
borio na strani austrugarske,
u II sv. ratu je poveo borbu u srbiji,pa su srbi "nagradjeni" masovnim streljanjanjima po kg,kraljevu....
stvaranjem sfrj spasio hrvatsku rasparcavanja posle rata.

na golom otoku , zatvorenici su mu bili srbi ,nekih 90% ...

ustav iz 1974....

ps..verovatno jos razmisljas da je
bio je mnogo "zauzet" drzavnik,
pa nije stigao da poseti jasenovac?!

Tri greske

pre 3 godine

Napravili su samo tri greake na celu sa Starim:
Proganjanje intelektualaca posle rata.
Goli otok
Smena Rankovica
Ovo poslednje je pocetak kraja Jugoslavije.
Ekser na kobcegu je bio ustav iz 1974 koji on nije podpisao. A sto se Jugoslavije tice pa ona ce se uskoro vratiti u malo sirem obliku. EU

Vesna

pre 3 godine

Ja imam vise od 60 godina i dobro pamtim Titovo vreme slobode i napretka.Nije nas prodao Staljinu i bili smo tampon zona ismedju istoka i zapada.Problem je u onima,koji su dosli posle i pozeleli da budu kao on.Nisu znali da i klon mora imati i iste socijalne uslove,da bi bio ta ista osoba.A Jugoslaviju je stvorio kralj ~Karadjordjevic, cije naslednike bi mnogi zeleli ponovo u vladajucoj fotelji.Mnogi zaboravljaju kroz kakva teska i ratna vremena je prosao svet i nasa zemlja.

Swift

pre 3 godine

@To nije bio sistem, to je bio feud

Cuj ovog genija, ljudi dobijali stanove za dz, a on kaze da su oni to svojim radom stvorili. Hajde ti lepo danas stvori stan svojim radom, mozes i dva, posto nema vise Tita da te koci. Budi vredan i mozda npr. od Vucica za dz dobijes stan u Beogradu na vodi. Nesto verujem da ces svojim radom za dz da dobijes najvise sendvic.

kapelica

pre 3 godine

Ako izuzmemo nacionaliste i pričamo o običnom čoviku onda je moj stari ka cjevar u škveru do svoje 50 godina imao stan i napravija kuću na otoku a ja sa svojih 50 živim u istom stanu i koristim istu kuću s tim da sam završio fakultet...

miro split

pre 3 godine

@ Činjenice
Ja se nikako ne mogu odredit prema bitci na Ceru. Na jednoj strani Srbi brane otađbinu, a na drugoj strani je moj drug Tito.
Da je bar drug Tito minira na Drnini čupriju, a onda izgradija neki manji drveni most bilo bi mi lakše.
Ovako san u nedoumici.

Др. Уги

pre 3 godine

Што не пише дотична о Титовој улози као главног егзекутора Коминтерне у шпанском грађанском рату...
Његова "екипица" је убила Благоја Паровића, тадашњег Генералног секретара КПЈ у неком селу поред Мадрида. Још су га и сликали (трофејно) након одстрела.
ЈБТ је био намазан и врло опасан чикица....

Miro ZG

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.
(trt, 07. oktobar 2020 21:01)
Slobo je došao na vlast 1987. kada nikakvih nacionalista u drugim republikama nije bilo. Čuveni govor na Gazimestanu gdje je spominjao bitke je održao 1989. kada nikakvih nacionalista u drugim republikama nije bilo. Kao predstavnih Hrvatske tad je bio Ivica Račan, komunista, a predstavnik Sloveinije nije htio ni doći na Kosovo zbog Slobinih nacionalističkih govora. Tad je ostatak Jugoslavije strijepio od Slobe i nacionalisti su je pojavili kao odgovor na njega. Prvi izbori su bili tek 1990. godine kada je HDZ došao na vlast u Hrvatskoj.

petrica kerempuh

pre 3 godine

Nikada nije bio u Jasenovcu. Toliko o najvecem sinu nasih naroda i narodnosti.
(Marko)

Dobar povod da svi zastanemo i razmislimo - zašto??

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Sto je veca vremenska distanca to vise izbija na videlo koliko je Tito bio poguban po Srbe i srpske nacionalne interese pa se po tome izjednacio sa aleksandrom Karadjordjevicem.

cvele

pre 3 godine

Kada bi srbi znali istoriju ne bi veličali tita.Srbima je pretio biološki opstanak pod titovom vlašću,a ekonomski i morani i svaki drugi je nepovratno izgubljen. Nema nacije u svetu koja veliča svog đželata ubicu.Pa tito je lično rukovodio kaznenim ekspedicijama u prvom ratu i namicao omče srpskoj deci i ženama i starcima.Tita treba da slave svi na balkanu jer su dobili države koje nisu imali, a srbi koji su imali izgubili su je.

hm

pre 3 godine

Sve dok tajne moskovskih arhive ne postanu dostupne javnosti, necemo saznati ko je bio Tito. Po biografiji komunista, partizan, revolucionar.... u stvarnosti, neko ko je preziveo Staljinove cistke, a broj spanskih boraca koji su preziveli period od 1937. do 1941. staje na prste jedne ruke. Ziveo mirno u Moskvi u vreme kada su mnogi strepeli da ce biti odvedeni u gulage.... odgovor je upravo u tim istorijskim cinjenicama. Mozda gresim, ali voleo bih da dozivim da vidim istinu, da je i sukob sa Staljinom 1948. imao vise licnu nego ideolosku stranu.

seljadin

pre 3 godine

@To nije bio sistem.... prijatelju, pa naravno da se stvara od svoga rada, to je i razlika onog i ovog sada sistema, tad je radnik mogao stvoriti a danas neki drugi stvaraju milijarde, a radniku ako ostane neka mrvica, kapiras ?
sto se tice mentaliteta, Srbija je bila feudalno-poljoporivredno drustvo sredinom 20tog veka, trebalo je to transformisati u neki drugi sistem koji je davao plodove, privi put u istoriji su Srbi umesto blatare kuce usli u ciste i lepe stanove, kakve u to doba nisu imali u Parizu moji stric i strina, zavideli su nam, ziveli su kod Republike u stanu bez wc-a, sa zajednickim wc-cucavcem, a kupatilo nisu videli, tek krajem 90tih.

Mislim

pre 3 godine

Pobio je covek sa voljenim partizanima pola Vojvodine, svako selo je imalo svoj konc logor do 1948. Ko god je znao da se potpise, imao neko obrazovanje, imetak itd. nestao je. Onda je svoje dzelate uselio u najbolje svapske kuce.
Mozda je i bio dobar kasnije u zivotu ili u nekim drugim republikama ali kom nas u kuci bio i ostao gori od nacista.

Realno

pre 3 godine

Tito OK kao politicar, ali ne kao premijer. Ni on ni premijeri posle njega nisu znali kako da vode ekonomiju Jugoslavije. Nijedna petoletka nije donela neke dugotrajne pozitivne promene. Naprotiv polako su i postepeno razarana sela odakle su stotine hiljada radno sposobnih zapalili zauvek na Zapad da grade neciji tudji bolji zivot.

gargleblaster

pre 3 godine

Jedini I neponovljivi, bila je cast ziveti sa njim. Bice uvek trn u oku svim demokratama koji ce u njemu gledati nedostiznu velicinu, nazivajuci ga tiraninom.

The Unforgiven

pre 3 godine

Imam 50,za njegovo vreme sam bio i osecao sam se covekom sa kompletnom definicijom znacenja: postovan, slobodan, nezavistan, cenjen, obrazovan, zdrav, nepokoran, stabilan, duhovno ispunjen, materijalno bezbedan!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Hrundi Bakshi, 7. oktobar 2020 23:32)
----------------------

Imao si 10 godina kada je Tito umro - kako si morao da budes i da se osecas sve to?

Kole

pre 3 godine

Ova istoricarka Čalić vrlo pokvareno iznosi poluistine, sto je onda ne moze uvrstiti u istoricare. Milosevic nikad nebi postao ono sto jeste da nije bilo albanskog nacionalizma na Kosovu, odmah poslije Titove smrti 1980 godine. Kao odgovor na protjerivanje srpskih civila sa Kosova i nemoci saveznih institucia da to sprece, pojavio se Milosevic. Dakle gospodjo Calic istorija je egzaktna nauka, a ovo sto vi iznostite je propaganda. Vrlo jednostavno zar ne?

ja iz hr

pre 3 godine

Jugoslavija...?... kamo lijepe sreće da nikad nije ni postojala... svi bi danas zivjeli sretnije...stvorena na crtaćoj ploči velikih... ugurano u jednu državu nešto što nikad nije bilo i nije moglo biti zajedno... kamo lijepe sreće da nikad nije ni postojala...

alpacino

pre 3 godine

Sadasnja vlast je nusprodukt tog vremena sa najgorim mogucim mutacijama. Vodi nas covek koji nema veze sa ovim prostorima, poznato?

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Prepev čuvene koračnice : U maršala Tita golema je ..ta i sve će sa njome da vas ..be,ko drugačije kaže, kleveće i laže....

cinjenice

pre 3 godine

Nije on vecni partizan vec austrougarski kaplar koji je ratovao na Ceru i Kolubari protiv Srbije.

To sto ga hvale BBC i DW jasno govori da je on bio njihov covek.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Ljudi, shvatite jednom za svagda. Svi politicari posle njega iz bivsih republika da skupe zajedno, nisu mu ni do cukljeva!!!
Imam 50,za njegovo vreme sam bio i osecao sam se covekom sa kompletnom definicijom znacenja: postovan, slobodan, nezavistan, cenjen, obrazovan, zdrav, nepokoran, stabilan, duhovno ispunjen, materijalno bezbedan!
I svi ostali, bilo da je radnik u fabrici, poljoprivrednik, inzenjer, doktor, trgovac, rudar, ucitelj, pomocni radnik...
Molim jednog od vas da mi nabroji bar dve stavke u definiciji u sadasnjem vremenu u kojem zivimo.
Slusam

Vrba mrda

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.
(Iza brda, 7. oktobar 2020 21:31)

Iza svega dobrog sto smo imali stajali su ti koje si nabrojao.

neutralni felš

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.
(trt, 07. oktobar 2020 21:01)


kako da ne... svi krivi a mi nevinašca.

Boske

pre 3 godine

"Kada je Tito umro, tuga i pogođenost ljudi bili su stvarni i iskreni. Ali ono do čega mu je najviše bilo stalo, Jugoslavija, nadživelo ga je samo deset godina."

Toliko mu je bilo stalo do Jugoslavije da ju je u startu napravio bogaljom (osnivanjem AVNOJ-a 1943., bez učešća Srba kao jedinog državotvornog naroda), a posle joj malo-pomalo odbijao noge, ruke, bubrege i ostale organe (minopolagačkim promjenama ustava iz 1966. i 1974.).

Živo me interesuje koliko dugo će Njemačka nadživjeti svog Tita - Angelu Merkel. Njih dvoje, naime, podjednako blagotvorno djeluju na sopstvene države.

To nije bio sistem, to je bio feud

pre 3 godine

Sad će početi salva uvreda dece koja još uvek žive u stanovima koje je Tito dao njihovim babama, dedama, očevima...
(seljadin)

Upravo ova recenica lepo pokazuje patologiju tog sistema, gde su se ljudima ispirali mozgovi da Veliki vodja, kao feudalac u cijem je vlasnistvu sve, daruje svojim kmetovima pravo na koriscenje stana. Ocigledno da neki ni danas ne mogu da se oslobode te propagande i da shvate da su ljudi svojim radom stvorili te stanove, a on ih je prisvajao i delio ih kome je hteo.

Gospodin Rajković

pre 3 godine

"Kakva zamena teza.
Nacionalizam u ostalim republikama nikad nije ni prestajao.Ni u staroj pa ni u novoj Jugoslaviji."
(mike, 7. oktobar 2020 20:49)

Ma boga ti, tako ti veliš ? Ja sam 80-tih išao u osnovnu u Zagrebu i nas su učili da smo Jugoslaveni. Tek nakon pojave Slobe naučio sam da postoje Hrvati, Srbi i ostali. Ili kao što je Mladina u jednom broju zaključila: Milošević osvaja Nobelovu nagradu jer je izmislio državu sa unutarnjim sagorijevanjem !

Kolubarski

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.
(Iza brda, 07. oktobar 2020 21:31)

Na žalost Srbi nikada neće shvatiti da je komunizam najveće zlo kome su se priklonili.
Odreći se Boga i vere svojih predaka zarad belosvetskih bitangi i šarlatana, to ne može proći nekažnjeno.
Nije ovo ništa, šta će nas sve snaći.
Posmatrajte malo oko sebe, pa ćete jasno videti kakvo je ludilo nastalo u Srbiji, u svakoj pori društva i na svakim mestu.

Biciklista

pre 3 godine

"Nakon kraja Drugog svetskog rata dozvolio je svojim partizanima da se okrutno osvete na desetinama hiljada nedužnih."

Ni više ni manje nego desetinama hiljada NEDUŽNIH. Pa s obzirom šta su radili onim drugim narodima, nepodobnim, partizanima i njihovim porodicama - super su i prošli.
Da se nešto slično pojavilo u Americi, oni bi to riješili atomskom.

Iza brda

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.

Aron

pre 3 godine

Tito je vrlo negativna figura za nas narod. Napravio je od nas ponizne i poslušne ljude potpuno nesposobne da imaju nacionalnu svest i racionalno rezonovanje. Imamo komunisticki autoritarni način razmišljanja ne samo u vezi mentaliteta nego i u celom društvu. Mi smo toliko centralizovano društvo da je to prosto neverovatno. Kod nas i dalje se sve sprovodi iz Beograda, lokalna autonomija je vrlo slaba. Ljudi na lokalu ne biraju svog šefa policije, sudije, tužioce... Sve se postavlja iz Beograda kao u komunizmu. A nekada nam se divio jedan Arčibald Rajs, i sad se sigurno prevrće u grobu kakvi smo sebicnjaci postali. Srbi iz tog vremena i ovi sada prosto nisu ista nacija

ni po babu ni po stricevima

pre 3 godine

dosli nemci da uce nas ko je bio tito.

juga se raspala jer je u svjetu dosao novi poredak.
raspad sssr ujedinjenje 2 nemacke
propast rusije

sve je to bio interes svjeta nas su samo malo pogurali a mi balkanci budale umesto da se sporazumno rastanemo uvek moramo ratujemo.

Petarleskovac

pre 3 godine

Najsmesniji su sada kvazi istoricari i oni koji definisu nesto sto je proslo,a bilo je dobro,jer da nije tako bili bi sada neka kolonija posto bi bili porazeni,svi koji su ziveli u tadasnjoj dezavi ziveli su punim plucima svoj zivot,radili dobro zaradjivalu kupovali kola isli na more,pa.kad procitam da se Tito zaduzivao i sad ze vracaju njegovi dugovi,a ko se ne zaduzuje da svoju drzavu napravi jakom,tadasnja drzava je bila.i vojno i politicki jaka,i lose je sto nije bilo vise golih otoka jer su to bili protivnici sistema,unutrasnji nepeijatelji,kojih i danas ima mnogo u svim drzavama i koji riju iznutra nesto sto prihvata vecina gradjana

trt

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.

MIRO

pre 3 godine

seljadin@
posle tvog komentara mogu da kažem samo BRAVO i da još dodam da je najveći demografski rast srpskog stanovništva bio pod komunistima, da je najduži životni vek Srba bio pod komunistima, da su imali najbolje zdravstvo, školstvo, da je Engleska kraljica jela za večeru nešto što su joj rekli da se zove LESKOVAČKI ROŠTILJ a danas 90% Evropskih državnika na karti ne može da nađe Srbiju!

mike

pre 3 godine

Kakva zamena teza.
Nacionalizam u ostalim republikama nikad nije ni prestajao.Ni u staroj pa ni u novoj Jugoslaviji. Samo je u Srbiji bio ugusen za vreme komunista. Samo su Srbi ziveli razdeljeni po republikama pa i u svojoj republici Srpski nacionalizam se poslednji prodbudio pre svega kao reakcija ustastvu koje je vec uzelo maha u cro a o albanskom decenijskom nasilju na Kosovu pod Titovim pokroviteljstvom i da ne govorim.

seljadin

pre 3 godine

piše da je bio sujetan, tašt.... ako ste čuli Tito je silazio u mašinsko odeljenje broda kako bi proverio na dugom putovanju kako se oseća mašinista, pričao je s njim kao sa drogom, drugo, ko je čuo kako je donosio odluke, prvo je slušao dijalog, raspravu o nečemu, pa je postavljao pitanja kako bi naučio što više o toj temi. to mi ne zvuči kao sujetan i tašt čovek je prestolonaslednik Aleksandar koji šamara svoje služavke.
Sad će početi salva uvreda dece koja još uvek žive u stanovima koje je Tito dao njihovim babama, dedama, očevima...

Владе

pre 3 godine

Не може се објавити књига на Западу а да се тиче ових простора а да се не закључи да су Срби губавци који су криви за сва зла.

Форсира се једна страна до апсурда и окреће глава на страну када се показује и друга страна медаље. Толика је уједно и академска тежина тих књига. Може да се подмести под сто да се нивелише као и пољске новчанице осамдесетих.

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Diktator ili ne ali je Srbija proizvodila Automobile, avione,autobuse, traktore, oružije, helikoptere, tenkove, kamione, bagere, odeću, obuću, gradila po svetu objekte, ovi danas što navodno nisu diktatori su sve to uspeli da ugase, ovo važi i za ostale republike koje kao i mi danas ne da ne mogu da naprave avion i kamion nego zamislite ni bicikl.

Лика

pre 3 godine

А на његовој политичкој подлози у виду Устава из '74. добисмо на дар страдања, тисућљетне фатаморгане и седму бакљ(св)у у његовом СФРЈ грбу! Стварно монументално, али за кога?

Eto

pre 3 godine

Nisu se svetili na neduznima nego na AKTIVNIM saradnicima okupatora. Nisu oni bili neduzni nego se znalo sta si radili. Oni koji su samo poslovno saradjivali, njima je sudjeno i/ili oduzeto ali su ostali zivi.

Uvijek kontra

pre 3 godine

Sve je uradio manje više vrlo dobro osim jedno. Što za svog života nije našao nekog ko bi ga nasledio na mjestu predsednika. Tu mu grešku mi koji smo istinski voleli njegovo remek delo nikako ne možemo oprostiti.

seljadin

pre 3 godine

piše da je bio sujetan, tašt.... ako ste čuli Tito je silazio u mašinsko odeljenje broda kako bi proverio na dugom putovanju kako se oseća mašinista, pričao je s njim kao sa drogom, drugo, ko je čuo kako je donosio odluke, prvo je slušao dijalog, raspravu o nečemu, pa je postavljao pitanja kako bi naučio što više o toj temi. to mi ne zvuči kao sujetan i tašt čovek je prestolonaslednik Aleksandar koji šamara svoje služavke.
Sad će početi salva uvreda dece koja još uvek žive u stanovima koje je Tito dao njihovim babama, dedama, očevima...

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Diktator ili ne ali je Srbija proizvodila Automobile, avione,autobuse, traktore, oružije, helikoptere, tenkove, kamione, bagere, odeću, obuću, gradila po svetu objekte, ovi danas što navodno nisu diktatori su sve to uspeli da ugase, ovo važi i za ostale republike koje kao i mi danas ne da ne mogu da naprave avion i kamion nego zamislite ni bicikl.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Ljudi, shvatite jednom za svagda. Svi politicari posle njega iz bivsih republika da skupe zajedno, nisu mu ni do cukljeva!!!
Imam 50,za njegovo vreme sam bio i osecao sam se covekom sa kompletnom definicijom znacenja: postovan, slobodan, nezavistan, cenjen, obrazovan, zdrav, nepokoran, stabilan, duhovno ispunjen, materijalno bezbedan!
I svi ostali, bilo da je radnik u fabrici, poljoprivrednik, inzenjer, doktor, trgovac, rudar, ucitelj, pomocni radnik...
Molim jednog od vas da mi nabroji bar dve stavke u definiciji u sadasnjem vremenu u kojem zivimo.
Slusam

ni po babu ni po stricevima

pre 3 godine

dosli nemci da uce nas ko je bio tito.

juga se raspala jer je u svjetu dosao novi poredak.
raspad sssr ujedinjenje 2 nemacke
propast rusije

sve je to bio interes svjeta nas su samo malo pogurali a mi balkanci budale umesto da se sporazumno rastanemo uvek moramo ratujemo.

trt

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.

Uvijek kontra

pre 3 godine

Sve je uradio manje više vrlo dobro osim jedno. Što za svog života nije našao nekog ko bi ga nasledio na mjestu predsednika. Tu mu grešku mi koji smo istinski voleli njegovo remek delo nikako ne možemo oprostiti.

Gospodin Rajković

pre 3 godine

"Kakva zamena teza.
Nacionalizam u ostalim republikama nikad nije ni prestajao.Ni u staroj pa ni u novoj Jugoslaviji."
(mike, 7. oktobar 2020 20:49)

Ma boga ti, tako ti veliš ? Ja sam 80-tih išao u osnovnu u Zagrebu i nas su učili da smo Jugoslaveni. Tek nakon pojave Slobe naučio sam da postoje Hrvati, Srbi i ostali. Ili kao što je Mladina u jednom broju zaključila: Milošević osvaja Nobelovu nagradu jer je izmislio državu sa unutarnjim sagorijevanjem !

Aron

pre 3 godine

Tito je vrlo negativna figura za nas narod. Napravio je od nas ponizne i poslušne ljude potpuno nesposobne da imaju nacionalnu svest i racionalno rezonovanje. Imamo komunisticki autoritarni način razmišljanja ne samo u vezi mentaliteta nego i u celom društvu. Mi smo toliko centralizovano društvo da je to prosto neverovatno. Kod nas i dalje se sve sprovodi iz Beograda, lokalna autonomija je vrlo slaba. Ljudi na lokalu ne biraju svog šefa policije, sudije, tužioce... Sve se postavlja iz Beograda kao u komunizmu. A nekada nam se divio jedan Arčibald Rajs, i sad se sigurno prevrće u grobu kakvi smo sebicnjaci postali. Srbi iz tog vremena i ovi sada prosto nisu ista nacija

Eto

pre 3 godine

Nisu se svetili na neduznima nego na AKTIVNIM saradnicima okupatora. Nisu oni bili neduzni nego se znalo sta si radili. Oni koji su samo poslovno saradjivali, njima je sudjeno i/ili oduzeto ali su ostali zivi.

MIRO

pre 3 godine

seljadin@
posle tvog komentara mogu da kažem samo BRAVO i da još dodam da je najveći demografski rast srpskog stanovništva bio pod komunistima, da je najduži životni vek Srba bio pod komunistima, da su imali najbolje zdravstvo, školstvo, da je Engleska kraljica jela za večeru nešto što su joj rekli da se zove LESKOVAČKI ROŠTILJ a danas 90% Evropskih državnika na karti ne može da nađe Srbiju!

mike

pre 3 godine

Kakva zamena teza.
Nacionalizam u ostalim republikama nikad nije ni prestajao.Ni u staroj pa ni u novoj Jugoslaviji. Samo je u Srbiji bio ugusen za vreme komunista. Samo su Srbi ziveli razdeljeni po republikama pa i u svojoj republici Srpski nacionalizam se poslednji prodbudio pre svega kao reakcija ustastvu koje je vec uzelo maha u cro a o albanskom decenijskom nasilju na Kosovu pod Titovim pokroviteljstvom i da ne govorim.

neutralni felš

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.
(trt, 07. oktobar 2020 21:01)


kako da ne... svi krivi a mi nevinašca.

Лика

pre 3 godine

А на његовој политичкој подлози у виду Устава из '74. добисмо на дар страдања, тисућљетне фатаморгане и седму бакљ(св)у у његовом СФРЈ грбу! Стварно монументално, али за кога?

cinjenice

pre 3 godine

Nije on vecni partizan vec austrougarski kaplar koji je ratovao na Ceru i Kolubari protiv Srbije.

To sto ga hvale BBC i DW jasno govori da je on bio njihov covek.

Iza brda

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.

Vrba mrda

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.
(Iza brda, 7. oktobar 2020 21:31)

Iza svega dobrog sto smo imali stajali su ti koje si nabrojao.

Kolubarski

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.
(Iza brda, 07. oktobar 2020 21:31)

Na žalost Srbi nikada neće shvatiti da je komunizam najveće zlo kome su se priklonili.
Odreći se Boga i vere svojih predaka zarad belosvetskih bitangi i šarlatana, to ne može proći nekažnjeno.
Nije ovo ništa, šta će nas sve snaći.
Posmatrajte malo oko sebe, pa ćete jasno videti kakvo je ludilo nastalo u Srbiji, u svakoj pori društva i na svakim mestu.

Petarleskovac

pre 3 godine

Najsmesniji su sada kvazi istoricari i oni koji definisu nesto sto je proslo,a bilo je dobro,jer da nije tako bili bi sada neka kolonija posto bi bili porazeni,svi koji su ziveli u tadasnjoj dezavi ziveli su punim plucima svoj zivot,radili dobro zaradjivalu kupovali kola isli na more,pa.kad procitam da se Tito zaduzivao i sad ze vracaju njegovi dugovi,a ko se ne zaduzuje da svoju drzavu napravi jakom,tadasnja drzava je bila.i vojno i politicki jaka,i lose je sto nije bilo vise golih otoka jer su to bili protivnici sistema,unutrasnji nepeijatelji,kojih i danas ima mnogo u svim drzavama i koji riju iznutra nesto sto prihvata vecina gradjana

Владе

pre 3 godine

Не може се објавити књига на Западу а да се тиче ових простора а да се не закључи да су Срби губавци који су криви за сва зла.

Форсира се једна страна до апсурда и окреће глава на страну када се показује и друга страна медаље. Толика је уједно и академска тежина тих књига. Може да се подмести под сто да се нивелише као и пољске новчанице осамдесетих.

To nije bio sistem, to je bio feud

pre 3 godine

Sad će početi salva uvreda dece koja još uvek žive u stanovima koje je Tito dao njihovim babama, dedama, očevima...
(seljadin)

Upravo ova recenica lepo pokazuje patologiju tog sistema, gde su se ljudima ispirali mozgovi da Veliki vodja, kao feudalac u cijem je vlasnistvu sve, daruje svojim kmetovima pravo na koriscenje stana. Ocigledno da neki ni danas ne mogu da se oslobode te propagande i da shvate da su ljudi svojim radom stvorili te stanove, a on ih je prisvajao i delio ih kome je hteo.

Biciklista

pre 3 godine

"Nakon kraja Drugog svetskog rata dozvolio je svojim partizanima da se okrutno osvete na desetinama hiljada nedužnih."

Ni više ni manje nego desetinama hiljada NEDUŽNIH. Pa s obzirom šta su radili onim drugim narodima, nepodobnim, partizanima i njihovim porodicama - super su i prošli.
Da se nešto slično pojavilo u Americi, oni bi to riješili atomskom.

Boske

pre 3 godine

"Kada je Tito umro, tuga i pogođenost ljudi bili su stvarni i iskreni. Ali ono do čega mu je najviše bilo stalo, Jugoslavija, nadživelo ga je samo deset godina."

Toliko mu je bilo stalo do Jugoslavije da ju je u startu napravio bogaljom (osnivanjem AVNOJ-a 1943., bez učešća Srba kao jedinog državotvornog naroda), a posle joj malo-pomalo odbijao noge, ruke, bubrege i ostale organe (minopolagačkim promjenama ustava iz 1966. i 1974.).

Živo me interesuje koliko dugo će Njemačka nadživjeti svog Tita - Angelu Merkel. Njih dvoje, naime, podjednako blagotvorno djeluju na sopstvene države.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Prepev čuvene koračnice : U maršala Tita golema je ..ta i sve će sa njome da vas ..be,ko drugačije kaže, kleveće i laže....

kapelica

pre 3 godine

Ako izuzmemo nacionaliste i pričamo o običnom čoviku onda je moj stari ka cjevar u škveru do svoje 50 godina imao stan i napravija kuću na otoku a ja sa svojih 50 živim u istom stanu i koristim istu kuću s tim da sam završio fakultet...

The Unforgiven

pre 3 godine

Imam 50,za njegovo vreme sam bio i osecao sam se covekom sa kompletnom definicijom znacenja: postovan, slobodan, nezavistan, cenjen, obrazovan, zdrav, nepokoran, stabilan, duhovno ispunjen, materijalno bezbedan!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Hrundi Bakshi, 7. oktobar 2020 23:32)
----------------------

Imao si 10 godina kada je Tito umro - kako si morao da budes i da se osecas sve to?

Kole

pre 3 godine

Ova istoricarka Čalić vrlo pokvareno iznosi poluistine, sto je onda ne moze uvrstiti u istoricare. Milosevic nikad nebi postao ono sto jeste da nije bilo albanskog nacionalizma na Kosovu, odmah poslije Titove smrti 1980 godine. Kao odgovor na protjerivanje srpskih civila sa Kosova i nemoci saveznih institucia da to sprece, pojavio se Milosevic. Dakle gospodjo Calic istorija je egzaktna nauka, a ovo sto vi iznostite je propaganda. Vrlo jednostavno zar ne?

Др. Уги

pre 3 godine

Што не пише дотична о Титовој улози као главног егзекутора Коминтерне у шпанском грађанском рату...
Његова "екипица" је убила Благоја Паровића, тадашњег Генералног секретара КПЈ у неком селу поред Мадрида. Још су га и сликали (трофејно) након одстрела.
ЈБТ је био намазан и врло опасан чикица....

alpacino

pre 3 godine

Sadasnja vlast je nusprodukt tog vremena sa najgorim mogucim mutacijama. Vodi nas covek koji nema veze sa ovim prostorima, poznato?

Vesna

pre 3 godine

Ja imam vise od 60 godina i dobro pamtim Titovo vreme slobode i napretka.Nije nas prodao Staljinu i bili smo tampon zona ismedju istoka i zapada.Problem je u onima,koji su dosli posle i pozeleli da budu kao on.Nisu znali da i klon mora imati i iste socijalne uslove,da bi bio ta ista osoba.A Jugoslaviju je stvorio kralj ~Karadjordjevic, cije naslednike bi mnogi zeleli ponovo u vladajucoj fotelji.Mnogi zaboravljaju kroz kakva teska i ratna vremena je prosao svet i nasa zemlja.

ja iz hr

pre 3 godine

Jugoslavija...?... kamo lijepe sreće da nikad nije ni postojala... svi bi danas zivjeli sretnije...stvorena na crtaćoj ploči velikih... ugurano u jednu državu nešto što nikad nije bilo i nije moglo biti zajedno... kamo lijepe sreće da nikad nije ni postojala...

Swift

pre 3 godine

@To nije bio sistem, to je bio feud

Cuj ovog genija, ljudi dobijali stanove za dz, a on kaze da su oni to svojim radom stvorili. Hajde ti lepo danas stvori stan svojim radom, mozes i dva, posto nema vise Tita da te koci. Budi vredan i mozda npr. od Vucica za dz dobijes stan u Beogradu na vodi. Nesto verujem da ces svojim radom za dz da dobijes najvise sendvic.

seljadin

pre 3 godine

@To nije bio sistem.... prijatelju, pa naravno da se stvara od svoga rada, to je i razlika onog i ovog sada sistema, tad je radnik mogao stvoriti a danas neki drugi stvaraju milijarde, a radniku ako ostane neka mrvica, kapiras ?
sto se tice mentaliteta, Srbija je bila feudalno-poljoporivredno drustvo sredinom 20tog veka, trebalo je to transformisati u neki drugi sistem koji je davao plodove, privi put u istoriji su Srbi umesto blatare kuce usli u ciste i lepe stanove, kakve u to doba nisu imali u Parizu moji stric i strina, zavideli su nam, ziveli su kod Republike u stanu bez wc-a, sa zajednickim wc-cucavcem, a kupatilo nisu videli, tek krajem 90tih.

miro split

pre 3 godine

@ Činjenice
Ja se nikako ne mogu odredit prema bitci na Ceru. Na jednoj strani Srbi brane otađbinu, a na drugoj strani je moj drug Tito.
Da je bar drug Tito minira na Drnini čupriju, a onda izgradija neki manji drveni most bilo bi mi lakše.
Ovako san u nedoumici.

gargleblaster

pre 3 godine

Jedini I neponovljivi, bila je cast ziveti sa njim. Bice uvek trn u oku svim demokratama koji ce u njemu gledati nedostiznu velicinu, nazivajuci ga tiraninom.

Miro ZG

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.
(trt, 07. oktobar 2020 21:01)
Slobo je došao na vlast 1987. kada nikakvih nacionalista u drugim republikama nije bilo. Čuveni govor na Gazimestanu gdje je spominjao bitke je održao 1989. kada nikakvih nacionalista u drugim republikama nije bilo. Kao predstavnih Hrvatske tad je bio Ivica Račan, komunista, a predstavnik Sloveinije nije htio ni doći na Kosovo zbog Slobinih nacionalističkih govora. Tad je ostatak Jugoslavije strijepio od Slobe i nacionalisti su je pojavili kao odgovor na njega. Prvi izbori su bili tek 1990. godine kada je HDZ došao na vlast u Hrvatskoj.

cvele

pre 3 godine

Kada bi srbi znali istoriju ne bi veličali tita.Srbima je pretio biološki opstanak pod titovom vlašću,a ekonomski i morani i svaki drugi je nepovratno izgubljen. Nema nacije u svetu koja veliča svog đželata ubicu.Pa tito je lično rukovodio kaznenim ekspedicijama u prvom ratu i namicao omče srpskoj deci i ženama i starcima.Tita treba da slave svi na balkanu jer su dobili države koje nisu imali, a srbi koji su imali izgubili su je.

Tri greske

pre 3 godine

Napravili su samo tri greake na celu sa Starim:
Proganjanje intelektualaca posle rata.
Goli otok
Smena Rankovica
Ovo poslednje je pocetak kraja Jugoslavije.
Ekser na kobcegu je bio ustav iz 1974 koji on nije podpisao. A sto se Jugoslavije tice pa ona ce se uskoro vratiti u malo sirem obliku. EU

hm

pre 3 godine

Sve dok tajne moskovskih arhive ne postanu dostupne javnosti, necemo saznati ko je bio Tito. Po biografiji komunista, partizan, revolucionar.... u stvarnosti, neko ko je preziveo Staljinove cistke, a broj spanskih boraca koji su preziveli period od 1937. do 1941. staje na prste jedne ruke. Ziveo mirno u Moskvi u vreme kada su mnogi strepeli da ce biti odvedeni u gulage.... odgovor je upravo u tim istorijskim cinjenicama. Mozda gresim, ali voleo bih da dozivim da vidim istinu, da je i sukob sa Staljinom 1948. imao vise licnu nego ideolosku stranu.

Mislim

pre 3 godine

Pobio je covek sa voljenim partizanima pola Vojvodine, svako selo je imalo svoj konc logor do 1948. Ko god je znao da se potpise, imao neko obrazovanje, imetak itd. nestao je. Onda je svoje dzelate uselio u najbolje svapske kuce.
Mozda je i bio dobar kasnije u zivotu ili u nekim drugim republikama ali kom nas u kuci bio i ostao gori od nacista.

petrica kerempuh

pre 3 godine

Nikada nije bio u Jasenovcu. Toliko o najvecem sinu nasih naroda i narodnosti.
(Marko)

Dobar povod da svi zastanemo i razmislimo - zašto??

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Sto je veca vremenska distanca to vise izbija na videlo koliko je Tito bio poguban po Srbe i srpske nacionalne interese pa se po tome izjednacio sa aleksandrom Karadjordjevicem.

Realno

pre 3 godine

Tito OK kao politicar, ali ne kao premijer. Ni on ni premijeri posle njega nisu znali kako da vode ekonomiju Jugoslavije. Nijedna petoletka nije donela neke dugotrajne pozitivne promene. Naprotiv polako su i postepeno razarana sela odakle su stotine hiljada radno sposobnih zapalili zauvek na Zapad da grade neciji tudji bolji zivot.

Spustavah se ja na vase uze, umalo se uze ne pretrze

pre 3 godine

I sta kaze zanin, onda je polovinom osamdesetih dosao nacional komunista sloba i puce juga? A sto je alija robijao jos sedamdesetih zbog islamske deklaracije, sto su ustaske bombe ubijale po bg bioskopim istih sedmadesetih i ubistvo ambasadora rolovica i ustanak u radusi i hrvatsko ratno bratstvo jos sezdesetih u nemackoj... je l sloba i sve to napravio?!

belgrado

pre 3 godine

Nikada nije bio u Jasenovcu. Toliko o najvecem sinu nasih naroda i narodnosti.
(Marko)

Dobar povod da svi zastanemo i razmislimo - zašto??
(petrica kerempuh, 08. oktobar 2020 08:15)


ti zastani,pa razmisljaj...

mi znamo da se u I sv. ratu
borio na strani austrugarske,
u II sv. ratu je poveo borbu u srbiji,pa su srbi "nagradjeni" masovnim streljanjanjima po kg,kraljevu....
stvaranjem sfrj spasio hrvatsku rasparcavanja posle rata.

na golom otoku , zatvorenici su mu bili srbi ,nekih 90% ...

ustav iz 1974....

ps..verovatno jos razmisljas da je
bio je mnogo "zauzet" drzavnik,
pa nije stigao da poseti jasenovac?!

Aron

pre 3 godine

Tito je vrlo negativna figura za nas narod. Napravio je od nas ponizne i poslušne ljude potpuno nesposobne da imaju nacionalnu svest i racionalno rezonovanje. Imamo komunisticki autoritarni način razmišljanja ne samo u vezi mentaliteta nego i u celom društvu. Mi smo toliko centralizovano društvo da je to prosto neverovatno. Kod nas i dalje se sve sprovodi iz Beograda, lokalna autonomija je vrlo slaba. Ljudi na lokalu ne biraju svog šefa policije, sudije, tužioce... Sve se postavlja iz Beograda kao u komunizmu. A nekada nam se divio jedan Arčibald Rajs, i sad se sigurno prevrće u grobu kakvi smo sebicnjaci postali. Srbi iz tog vremena i ovi sada prosto nisu ista nacija

Iza brda

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.

cinjenice

pre 3 godine

Nije on vecni partizan vec austrougarski kaplar koji je ratovao na Ceru i Kolubari protiv Srbije.

To sto ga hvale BBC i DW jasno govori da je on bio njihov covek.

Kolubarski

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.
(Iza brda, 07. oktobar 2020 21:31)

Na žalost Srbi nikada neće shvatiti da je komunizam najveće zlo kome su se priklonili.
Odreći se Boga i vere svojih predaka zarad belosvetskih bitangi i šarlatana, to ne može proći nekažnjeno.
Nije ovo ništa, šta će nas sve snaći.
Posmatrajte malo oko sebe, pa ćete jasno videti kakvo je ludilo nastalo u Srbiji, u svakoj pori društva i na svakim mestu.

Gospodin Rajković

pre 3 godine

"Kakva zamena teza.
Nacionalizam u ostalim republikama nikad nije ni prestajao.Ni u staroj pa ni u novoj Jugoslaviji."
(mike, 7. oktobar 2020 20:49)

Ma boga ti, tako ti veliš ? Ja sam 80-tih išao u osnovnu u Zagrebu i nas su učili da smo Jugoslaveni. Tek nakon pojave Slobe naučio sam da postoje Hrvati, Srbi i ostali. Ili kao što je Mladina u jednom broju zaključila: Milošević osvaja Nobelovu nagradu jer je izmislio državu sa unutarnjim sagorijevanjem !

To nije bio sistem, to je bio feud

pre 3 godine

Sad će početi salva uvreda dece koja još uvek žive u stanovima koje je Tito dao njihovim babama, dedama, očevima...
(seljadin)

Upravo ova recenica lepo pokazuje patologiju tog sistema, gde su se ljudima ispirali mozgovi da Veliki vodja, kao feudalac u cijem je vlasnistvu sve, daruje svojim kmetovima pravo na koriscenje stana. Ocigledno da neki ni danas ne mogu da se oslobode te propagande i da shvate da su ljudi svojim radom stvorili te stanove, a on ih je prisvajao i delio ih kome je hteo.

seljadin

pre 3 godine

piše da je bio sujetan, tašt.... ako ste čuli Tito je silazio u mašinsko odeljenje broda kako bi proverio na dugom putovanju kako se oseća mašinista, pričao je s njim kao sa drogom, drugo, ko je čuo kako je donosio odluke, prvo je slušao dijalog, raspravu o nečemu, pa je postavljao pitanja kako bi naučio što više o toj temi. to mi ne zvuči kao sujetan i tašt čovek je prestolonaslednik Aleksandar koji šamara svoje služavke.
Sad će početi salva uvreda dece koja još uvek žive u stanovima koje je Tito dao njihovim babama, dedama, očevima...

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Ljudi, shvatite jednom za svagda. Svi politicari posle njega iz bivsih republika da skupe zajedno, nisu mu ni do cukljeva!!!
Imam 50,za njegovo vreme sam bio i osecao sam se covekom sa kompletnom definicijom znacenja: postovan, slobodan, nezavistan, cenjen, obrazovan, zdrav, nepokoran, stabilan, duhovno ispunjen, materijalno bezbedan!
I svi ostali, bilo da je radnik u fabrici, poljoprivrednik, inzenjer, doktor, trgovac, rudar, ucitelj, pomocni radnik...
Molim jednog od vas da mi nabroji bar dve stavke u definiciji u sadasnjem vremenu u kojem zivimo.
Slusam

Boske

pre 3 godine

"Kada je Tito umro, tuga i pogođenost ljudi bili su stvarni i iskreni. Ali ono do čega mu je najviše bilo stalo, Jugoslavija, nadživelo ga je samo deset godina."

Toliko mu je bilo stalo do Jugoslavije da ju je u startu napravio bogaljom (osnivanjem AVNOJ-a 1943., bez učešća Srba kao jedinog državotvornog naroda), a posle joj malo-pomalo odbijao noge, ruke, bubrege i ostale organe (minopolagačkim promjenama ustava iz 1966. i 1974.).

Živo me interesuje koliko dugo će Njemačka nadživjeti svog Tita - Angelu Merkel. Njih dvoje, naime, podjednako blagotvorno djeluju na sopstvene države.

Eto

pre 3 godine

Nisu se svetili na neduznima nego na AKTIVNIM saradnicima okupatora. Nisu oni bili neduzni nego se znalo sta si radili. Oni koji su samo poslovno saradjivali, njima je sudjeno i/ili oduzeto ali su ostali zivi.

Лика

pre 3 godine

А на његовој политичкој подлози у виду Устава из '74. добисмо на дар страдања, тисућљетне фатаморгане и седму бакљ(св)у у његовом СФРЈ грбу! Стварно монументално, али за кога?

neutralni felš

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.
(trt, 07. oktobar 2020 21:01)


kako da ne... svi krivi a mi nevinašca.

mike

pre 3 godine

Kakva zamena teza.
Nacionalizam u ostalim republikama nikad nije ni prestajao.Ni u staroj pa ni u novoj Jugoslaviji. Samo je u Srbiji bio ugusen za vreme komunista. Samo su Srbi ziveli razdeljeni po republikama pa i u svojoj republici Srpski nacionalizam se poslednji prodbudio pre svega kao reakcija ustastvu koje je vec uzelo maha u cro a o albanskom decenijskom nasilju na Kosovu pod Titovim pokroviteljstvom i da ne govorim.

trt

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.

Uvijek kontra

pre 3 godine

Sve je uradio manje više vrlo dobro osim jedno. Što za svog života nije našao nekog ko bi ga nasledio na mjestu predsednika. Tu mu grešku mi koji smo istinski voleli njegovo remek delo nikako ne možemo oprostiti.

Petarleskovac

pre 3 godine

Najsmesniji su sada kvazi istoricari i oni koji definisu nesto sto je proslo,a bilo je dobro,jer da nije tako bili bi sada neka kolonija posto bi bili porazeni,svi koji su ziveli u tadasnjoj dezavi ziveli su punim plucima svoj zivot,radili dobro zaradjivalu kupovali kola isli na more,pa.kad procitam da se Tito zaduzivao i sad ze vracaju njegovi dugovi,a ko se ne zaduzuje da svoju drzavu napravi jakom,tadasnja drzava je bila.i vojno i politicki jaka,i lose je sto nije bilo vise golih otoka jer su to bili protivnici sistema,unutrasnji nepeijatelji,kojih i danas ima mnogo u svim drzavama i koji riju iznutra nesto sto prihvata vecina gradjana

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Diktator ili ne ali je Srbija proizvodila Automobile, avione,autobuse, traktore, oružije, helikoptere, tenkove, kamione, bagere, odeću, obuću, gradila po svetu objekte, ovi danas što navodno nisu diktatori su sve to uspeli da ugase, ovo važi i za ostale republike koje kao i mi danas ne da ne mogu da naprave avion i kamion nego zamislite ni bicikl.

Vrba mrda

pre 3 godine

Kada većina Srba shvati da iza svega ovoga što se svakodnevno dešava u našim životima stoje direktno J.B.Tito, komunizam i komunisti, onda možemo da kažemo da je oporavak naše zemlje Srbije počeo.
(Iza brda, 7. oktobar 2020 21:31)

Iza svega dobrog sto smo imali stajali su ti koje si nabrojao.

Biciklista

pre 3 godine

"Nakon kraja Drugog svetskog rata dozvolio je svojim partizanima da se okrutno osvete na desetinama hiljada nedužnih."

Ni više ni manje nego desetinama hiljada NEDUŽNIH. Pa s obzirom šta su radili onim drugim narodima, nepodobnim, partizanima i njihovim porodicama - super su i prošli.
Da se nešto slično pojavilo u Americi, oni bi to riješili atomskom.

MIRO

pre 3 godine

seljadin@
posle tvog komentara mogu da kažem samo BRAVO i da još dodam da je najveći demografski rast srpskog stanovništva bio pod komunistima, da je najduži životni vek Srba bio pod komunistima, da su imali najbolje zdravstvo, školstvo, da je Engleska kraljica jela za večeru nešto što su joj rekli da se zove LESKOVAČKI ROŠTILJ a danas 90% Evropskih državnika na karti ne može da nađe Srbiju!

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Prepev čuvene koračnice : U maršala Tita golema je ..ta i sve će sa njome da vas ..be,ko drugačije kaže, kleveće i laže....

Владе

pre 3 godine

Не може се објавити књига на Западу а да се тиче ових простора а да се не закључи да су Срби губавци који су криви за сва зла.

Форсира се једна страна до апсурда и окреће глава на страну када се показује и друга страна медаље. Толика је уједно и академска тежина тих књига. Може да се подмести под сто да се нивелише као и пољске новчанице осамдесетих.

ja iz hr

pre 3 godine

Jugoslavija...?... kamo lijepe sreće da nikad nije ni postojala... svi bi danas zivjeli sretnije...stvorena na crtaćoj ploči velikih... ugurano u jednu državu nešto što nikad nije bilo i nije moglo biti zajedno... kamo lijepe sreće da nikad nije ni postojala...

ni po babu ni po stricevima

pre 3 godine

dosli nemci da uce nas ko je bio tito.

juga se raspala jer je u svjetu dosao novi poredak.
raspad sssr ujedinjenje 2 nemacke
propast rusije

sve je to bio interes svjeta nas su samo malo pogurali a mi balkanci budale umesto da se sporazumno rastanemo uvek moramo ratujemo.

cvele

pre 3 godine

Kada bi srbi znali istoriju ne bi veličali tita.Srbima je pretio biološki opstanak pod titovom vlašću,a ekonomski i morani i svaki drugi je nepovratno izgubljen. Nema nacije u svetu koja veliča svog đželata ubicu.Pa tito je lično rukovodio kaznenim ekspedicijama u prvom ratu i namicao omče srpskoj deci i ženama i starcima.Tita treba da slave svi na balkanu jer su dobili države koje nisu imali, a srbi koji su imali izgubili su je.

Kole

pre 3 godine

Ova istoricarka Čalić vrlo pokvareno iznosi poluistine, sto je onda ne moze uvrstiti u istoricare. Milosevic nikad nebi postao ono sto jeste da nije bilo albanskog nacionalizma na Kosovu, odmah poslije Titove smrti 1980 godine. Kao odgovor na protjerivanje srpskih civila sa Kosova i nemoci saveznih institucia da to sprece, pojavio se Milosevic. Dakle gospodjo Calic istorija je egzaktna nauka, a ovo sto vi iznostite je propaganda. Vrlo jednostavno zar ne?

Др. Уги

pre 3 godine

Што не пише дотична о Титовој улози као главног егзекутора Коминтерне у шпанском грађанском рату...
Његова "екипица" је убила Благоја Паровића, тадашњег Генералног секретара КПЈ у неком селу поред Мадрида. Још су га и сликали (трофејно) након одстрела.
ЈБТ је био намазан и врло опасан чикица....

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Sto je veca vremenska distanca to vise izbija na videlo koliko je Tito bio poguban po Srbe i srpske nacionalne interese pa se po tome izjednacio sa aleksandrom Karadjordjevicem.

miro split

pre 3 godine

@ Činjenice
Ja se nikako ne mogu odredit prema bitci na Ceru. Na jednoj strani Srbi brane otađbinu, a na drugoj strani je moj drug Tito.
Da je bar drug Tito minira na Drnini čupriju, a onda izgradija neki manji drveni most bilo bi mi lakše.
Ovako san u nedoumici.

Mislim

pre 3 godine

Pobio je covek sa voljenim partizanima pola Vojvodine, svako selo je imalo svoj konc logor do 1948. Ko god je znao da se potpise, imao neko obrazovanje, imetak itd. nestao je. Onda je svoje dzelate uselio u najbolje svapske kuce.
Mozda je i bio dobar kasnije u zivotu ili u nekim drugim republikama ali kom nas u kuci bio i ostao gori od nacista.

petrica kerempuh

pre 3 godine

Nikada nije bio u Jasenovcu. Toliko o najvecem sinu nasih naroda i narodnosti.
(Marko)

Dobar povod da svi zastanemo i razmislimo - zašto??

Realno

pre 3 godine

Tito OK kao politicar, ali ne kao premijer. Ni on ni premijeri posle njega nisu znali kako da vode ekonomiju Jugoslavije. Nijedna petoletka nije donela neke dugotrajne pozitivne promene. Naprotiv polako su i postepeno razarana sela odakle su stotine hiljada radno sposobnih zapalili zauvek na Zapad da grade neciji tudji bolji zivot.

The Unforgiven

pre 3 godine

Imam 50,za njegovo vreme sam bio i osecao sam se covekom sa kompletnom definicijom znacenja: postovan, slobodan, nezavistan, cenjen, obrazovan, zdrav, nepokoran, stabilan, duhovno ispunjen, materijalno bezbedan!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Hrundi Bakshi, 7. oktobar 2020 23:32)
----------------------

Imao si 10 godina kada je Tito umro - kako si morao da budes i da se osecas sve to?

gargleblaster

pre 3 godine

Jedini I neponovljivi, bila je cast ziveti sa njim. Bice uvek trn u oku svim demokratama koji ce u njemu gledati nedostiznu velicinu, nazivajuci ga tiraninom.

hm

pre 3 godine

Sve dok tajne moskovskih arhive ne postanu dostupne javnosti, necemo saznati ko je bio Tito. Po biografiji komunista, partizan, revolucionar.... u stvarnosti, neko ko je preziveo Staljinove cistke, a broj spanskih boraca koji su preziveli period od 1937. do 1941. staje na prste jedne ruke. Ziveo mirno u Moskvi u vreme kada su mnogi strepeli da ce biti odvedeni u gulage.... odgovor je upravo u tim istorijskim cinjenicama. Mozda gresim, ali voleo bih da dozivim da vidim istinu, da je i sukob sa Staljinom 1948. imao vise licnu nego ideolosku stranu.

alpacino

pre 3 godine

Sadasnja vlast je nusprodukt tog vremena sa najgorim mogucim mutacijama. Vodi nas covek koji nema veze sa ovim prostorima, poznato?

Miro ZG

pre 3 godine

Ovo na kraju nije tacno, tokom postojanja Jugoslavije znaci od kralja ujedinitelja koji je sve pogresno shvatio do radpada iste '90 godine konstantno su delovali Hrvatski nacionalisti, malo ruku pod ruku sa Italjanima pa sa Makedoncima i na kraju sa Hitlerom, posle drugog svetskog rata postavljali su bombe po bioskopima i dizali pruge u vazduh, tako da velikosrpska politika nije krivac vec je izazvana u nameri zastite naroda koji je ziveo na svojoj zemlji koja je i oslobodjena posle prvog svetskog rata.
(trt, 07. oktobar 2020 21:01)
Slobo je došao na vlast 1987. kada nikakvih nacionalista u drugim republikama nije bilo. Čuveni govor na Gazimestanu gdje je spominjao bitke je održao 1989. kada nikakvih nacionalista u drugim republikama nije bilo. Kao predstavnih Hrvatske tad je bio Ivica Račan, komunista, a predstavnik Sloveinije nije htio ni doći na Kosovo zbog Slobinih nacionalističkih govora. Tad je ostatak Jugoslavije strijepio od Slobe i nacionalisti su je pojavili kao odgovor na njega. Prvi izbori su bili tek 1990. godine kada je HDZ došao na vlast u Hrvatskoj.

kapelica

pre 3 godine

Ako izuzmemo nacionaliste i pričamo o običnom čoviku onda je moj stari ka cjevar u škveru do svoje 50 godina imao stan i napravija kuću na otoku a ja sa svojih 50 živim u istom stanu i koristim istu kuću s tim da sam završio fakultet...

belgrado

pre 3 godine

Nikada nije bio u Jasenovcu. Toliko o najvecem sinu nasih naroda i narodnosti.
(Marko)

Dobar povod da svi zastanemo i razmislimo - zašto??
(petrica kerempuh, 08. oktobar 2020 08:15)


ti zastani,pa razmisljaj...

mi znamo da se u I sv. ratu
borio na strani austrugarske,
u II sv. ratu je poveo borbu u srbiji,pa su srbi "nagradjeni" masovnim streljanjanjima po kg,kraljevu....
stvaranjem sfrj spasio hrvatsku rasparcavanja posle rata.

na golom otoku , zatvorenici su mu bili srbi ,nekih 90% ...

ustav iz 1974....

ps..verovatno jos razmisljas da je
bio je mnogo "zauzet" drzavnik,
pa nije stigao da poseti jasenovac?!

Swift

pre 3 godine

@To nije bio sistem, to je bio feud

Cuj ovog genija, ljudi dobijali stanove za dz, a on kaze da su oni to svojim radom stvorili. Hajde ti lepo danas stvori stan svojim radom, mozes i dva, posto nema vise Tita da te koci. Budi vredan i mozda npr. od Vucica za dz dobijes stan u Beogradu na vodi. Nesto verujem da ces svojim radom za dz da dobijes najvise sendvic.

Vesna

pre 3 godine

Ja imam vise od 60 godina i dobro pamtim Titovo vreme slobode i napretka.Nije nas prodao Staljinu i bili smo tampon zona ismedju istoka i zapada.Problem je u onima,koji su dosli posle i pozeleli da budu kao on.Nisu znali da i klon mora imati i iste socijalne uslove,da bi bio ta ista osoba.A Jugoslaviju je stvorio kralj ~Karadjordjevic, cije naslednike bi mnogi zeleli ponovo u vladajucoj fotelji.Mnogi zaboravljaju kroz kakva teska i ratna vremena je prosao svet i nasa zemlja.

Tri greske

pre 3 godine

Napravili su samo tri greake na celu sa Starim:
Proganjanje intelektualaca posle rata.
Goli otok
Smena Rankovica
Ovo poslednje je pocetak kraja Jugoslavije.
Ekser na kobcegu je bio ustav iz 1974 koji on nije podpisao. A sto se Jugoslavije tice pa ona ce se uskoro vratiti u malo sirem obliku. EU

seljadin

pre 3 godine

@To nije bio sistem.... prijatelju, pa naravno da se stvara od svoga rada, to je i razlika onog i ovog sada sistema, tad je radnik mogao stvoriti a danas neki drugi stvaraju milijarde, a radniku ako ostane neka mrvica, kapiras ?
sto se tice mentaliteta, Srbija je bila feudalno-poljoporivredno drustvo sredinom 20tog veka, trebalo je to transformisati u neki drugi sistem koji je davao plodove, privi put u istoriji su Srbi umesto blatare kuce usli u ciste i lepe stanove, kakve u to doba nisu imali u Parizu moji stric i strina, zavideli su nam, ziveli su kod Republike u stanu bez wc-a, sa zajednickim wc-cucavcem, a kupatilo nisu videli, tek krajem 90tih.

Spustavah se ja na vase uze, umalo se uze ne pretrze

pre 3 godine

I sta kaze zanin, onda je polovinom osamdesetih dosao nacional komunista sloba i puce juga? A sto je alija robijao jos sedamdesetih zbog islamske deklaracije, sto su ustaske bombe ubijale po bg bioskopim istih sedmadesetih i ubistvo ambasadora rolovica i ustanak u radusi i hrvatsko ratno bratstvo jos sezdesetih u nemackoj... je l sloba i sve to napravio?!