Utorak, 06.10.2020.

19:10

Nemci objavili popis plata: Koliko tamo zarađuju pekari, vozači, keramičari?

Savezni zavod za zapošljavanje u Nemačkoj objavio je popis naknada iz širokog spektra profesija.

Izvor: Veèernji list

Nemci objavili popis plata: Koliko tamo zaraðuju pekari, vozaèi, keramièari? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

rebro

pre 3 godine

Pažljivo pročitati komentar od @Realnost.
Čovek je lepo objasnio kolika je bruto, neto i koja poreza grupa. Nije napomenuo koliki su mu troškovi, ali ako je meni firma iz Praga plaćala dnevnice za Bon u visini od 50 evra, a tu spada samo hrana, onda je jasno da su troškovi u Nemačkoj veliki.
Pritom ne određuje firma dnevnicu već narodna banka Češke i za Nemačku je to 50 evra za hranu. Ostale troškove tipa taksi, javni prevoz se refundiraju i logično je da ćeš ići u resdtoran da jedeš, a ne u REWE na parizer i paštetu. A večera u Zur Post hotelu u Bonu košta 26 evra (šnicla. krompir i pivo). Možda je u ostatu Nemačke jeftinije, ali ne bih rekao da je u Berlinu, Minhenu ili Frankfurtu. Za Karlsrue ne znam.

rebro

pre 3 godine

Samo se u Srbiji plate izražavaju u neto iznosu, a u ostatku civilizovanog sveta u bruto iznosu jer se ne zna koliki porez ćete platiti. U Srbiji možete da radite kako hoćete i možda će stići plata redovno, a možda i neće, ali na račun retko kome.
Na internetu sve može da se proveri. Sada Balkanci ne mogu da tvrde kako prodavac peciva ima 3000 evra neto kada u tekstu stoji 1850 bruto. Život u Nemačkoj je skup i to svi znamo. Sama činjenica da malo ko od Balkanaca kupi svoju nekretninu u toj Nemačkoj dovoljno govori u prilog tome.
Dakle ne mlatite. Nije sramota raditi kao prodavac peciva, nije sramota raditi kao magacioner, niti kao razbnosač pica. Sve su to regularna zanimanja od kojih ipak može da se preživi, ali tvrdnje kako zidari, keramičari, prodavi imaju plate veće nego zaposleni u bankma, zdravstvu i slično je neumesno. Imamo internet i umemo da nađemo informacije.
I još nešto. Pijte samo češko pivo. Nemačko pivo je krš.

Rhunchynoi

pre 3 godine

@Daniel: Kod nas u kontroli je plata oko 3000EUR neto, ti imas 4100EUR neto. I pri tome na to imas sve dodatke: nocni rad, blablabla. Ti bi ziveo kao bog u Srbiji.

U Nemackoj je vec 15 godina na snazi deflacija plata. Jednostavno postoje kalupi iz kojih firme nece da izadju da bi maksimizovale profit, ali gornji sloj ima enormno velike plate.

Nase medicinske sestre su bogovi za njihove. Kada nasa zavrsi skolu vec ima 18,19 godina. NJihova 21-23. Pri tome nase znaju sve da rade, i vadjenje krvi i intubacija i sve sto treba. Njihove uglavnom nista ne znaju. U Hajdelbergu su vodece sestre i vodje smena sve nase, ruskinje/ukrajinke i rumunke. Ostalo je duplo golo.

Jetson

pre 3 godine

@Maxy Ako radis u skladistu to znaci da ili imas EU drzavljanstvo ili si vencan za nemacku drzavljanku. Dobiti vizu i radnu dozvolu za taj posao cini mi se da nije moguce.

rebro

pre 3 godine

@Daniel, posao koji ti radip je ekstremno stresan i ja bih očekivao da zarađuješ više od ovog što si naveo. No, sad će da ti se jave naši iz Nemačke sa tvrdnjom da raznosač pica u Nirnbergu zarađuje 5000 evra neto.
Svako dobro.

rebro

pre 3 godine

@Maxy, poredš babe i žabe. Ako radiš u tom Karlsrue onda kupi garsonjeru tu za dve godine rada kao magacioner. Ne ide a?
Pa normalno da ne ide.
Ali možeš u Mongoliji da kupiš i 4 garsonjere, mo nije u tome poenta.
Poenta je da su Nemci objavili prosek bruto zarada, a vi koji živite u Nemačkoj ste se osetili pogođenim jer ovo čitaju i vaši prijatelji u Srbiji pa ste sada u problemu kako da objasnite rodbini da vi ne zarađujete 5000 evra neto.

rebro

pre 3 godine

Nemci objavili prosek BRUTO PLATA i odmah ušli u klinč za Balkancima koji tamo rade. Kao neko ko živi u Pragu poslednjih 14 godina i radi za T-Mobile poslednje 4 godine mogu da vam priopćim sledeće.
Putovao sam u centralu Telekoma bar 20 puta u protekle 3 godine i od Nemaca koji tamo rade saznao da malo ko živi u samom Bonu jer je jezivo skup. Mesečna karta za odrasle je 90 evra. Za decu je 50 evra. Ja u Pragu plaćam godišnju 137 evra. Masa njih živi van grada, a neki i po 250km dalje jer je jeftinije da putuju vozom svaki dan nego da žive u Bonu. Ne voze nove automobile, kažu da je skup život u Bonu i Nemačkoj uopšte, ali je Telekom firma u koju uđeš i tamo staneš do penzije. U restoranu je pivo 5 evra minimum. U Pragu do 2.
Ja se nikako ne bih menjao sa njima.

Marex

pre 3 godine

Sve zavisi u kojoj i kakvoj firmi radis. Ja vec 5 godina zivim i radim u Nemackoj, moja bruto plata je poko 4900e, sa mojom poreskom grupom to je oko 3200e neto. Tu ulaze svi dodaci na kvalitet, produktivnost i td. Platom sam i vise nego zadovoljan, ja sam dipl. ing. ali u Nemackoj radim kao obican radnik. U mojoj firmi su to plate radnika. Kada dvoje rade normalne poslove, moze lepo i kvalitetno da se zivi. Kada jedan radi, i to neki malo placen posao, teže je. Tada se ima pomoc drzave pa ce zivot opet biti kvalitetniji nego da si lekar u Srbiji. Sve u svemu nije sjajno, ali je u odnosu na Srbiju neuporedivo bolje.

Radnička_klasa_talasa

pre 3 godine

Kao što rekoše komentatori. Ovo su plate u bruto iznosu. Kod nas kada ti kaže platu podrazumeva se da ti kaže neto iznos koji dobiješ na raspolaganje, tvoje pare! Kod švaba je ipak šarena laža. Vozač Dhl ima bruto platu 2200 i na kada se odbiju doprinosi na račun mu legne 1600e. To je njegovo a ne onih 2200e. Stanovi su skupi,uglavnom nedostupni i nema velikog razmetanja kad odbiješ troškove. Može se osrednje pristojno živeti. Da je tempo rada jači nego kod nas to je bar jasno. Ne znam nikog ko nije smršao u Nemačkoj! Mnogima dojadi i ta radna eksploatacija
i kompletna gastarbajterska priča ali se ne ipak ne vraćaju nazad. Navika,komforniji život, strepnja za budućnost. Ja ovde radim privatno, svoj mali biznis. Ovde sam 6-7 meseci godišnje a ostatak van DE. Da nije tako ne bih boravio ovde sigurno. Isto tako možeš sa tim prosečnim platama životariti bilo gde u Eu. Još bolje onda negde u toplijim krajevima. Nemačka je jedna velika fabrika i sve se svodi na rad i samo rad. Ako u Srbiji imate svoju smeštaj i primanja od 60-70 hiljada, to vam je kao da ste ovde na standardnoj plati od 1300-1600e koju prima 60% zaposlenih.Sve u svemu ko ima cilj,a u Srbiji ništa, onda samo napred!Kad se sredite, stanete na noge onda proširite vidike, pogledajte i druge opcije,nije sve ni u radu, prodje život, neretko i zdravlje praveći drugima vile,avione, kamione. Usput zaboraviš kakav bi ti bio život koji je iza tebe da nisi bio radnik pečalbar. Sretno!

Daniel

pre 3 godine

pozdrav svima ,

radim već 6 godina u kontroli leta . školu završio u Minhenu
Luftfahrtakademie München Flughafen. prosečna bruto plata bez dodataka 7400 , tu dođe dodaci ( noćna smena ,rad nedeljom ) oko + 2500 euro . iznos netto je
7400 - 45% = netto + dodaci 2500 - 25% = netto !
pošto sam ovde rođen i odrastao mogu vam reći da je moja cifra za vas velika ali sa odgovornost posla kojim radim , je mala cifra! poznajem naše gastarbeitere na crno i onih sa srpskim diplomom medic sestre !
problem je u tome što se ta obuka ne može uporediti sa nemačkom medic sestrom .
Nemci tu srpsku diplomu samo priznaju delimično , pa rade kao pomoćnici med sestre za 2000eura bruto + dodaci . sa time kao samostalna osoba ne možeš u Minhenu da živiš bolje od med sestre u Pančevu. Računajte samo plate koji se socijalno prijavljene jer samo od njih se dobija penzija koja se računa 62 % od bruto bez dodaci . u penzije nema računica dodaci ! to je nemačka !

Perach

pre 3 godine

Nije mi jasno što se uvek prikazuje prosek kad je to lošija statistika. Medijana dosta bolje pokazuje stanje.

No, svakako porez u Nemačkoj je poprilično velik, i na kraju zaista ne ostane tol'ko puno sa strane. Topla preporuka da ko god može razmotri Švajcarsku, jer je razlika netrivijalna. Po izveštaju iz 2018 bruto medijana je 6500chf~6000eur (10% najmanje plaćenih su zarađivali manje od 4300chf, a 10% najviše plaćenih više od 11700chf). Takođe, najmanje plaćeni poslovi su proizvodnja tekstila i odeće (5100), prodavci (4875), ugostiteljstvo (4400). Najplaćeniji IT (9000), farmaceutska industrija (9750) i finansije (9920). A pritom su porez i zdravstveno duplo manji nego u Nemačkoj.

Takođe novina od prošlog vikenda - kanton Ženeva je izglasala najveći minimalac na svetu, 25chf~23eur po satu bruto.

Zoran

pre 3 godine

Opet dovodite naše ljude u zabludu.Porez i doprinosi u Nemačkoj na plate prelaze40% i ako to primenite na prikazane iznose dobijate da je većina radnika ima ,netto platu tek nešto veću od 1000€ .A sa tolikom platom beš ne možete da se razmećete po Nemačkoj.
(Alex, 6. oktobar 2020 20:35)

Ako te neko pita kod nas su porezi i FAMOZNI DOPRINOSI (toga u normalnim zemljama NEMA) oko 65%.

Maxy

pre 3 godine

Dve godine radim u skladistu u okolini Karlsruhe ,plata ukupna 2.900 bez poreza sa porezom uracunatom i.1,300 ali radim nocnu u kojoj nema poreza i placeno je jos 25 posto vise ,ja za otprilike 3 godine kupim garsonjeru u NS za kes bez problema ,sad cene hrana kao i u Srbiji odprilike ali kvalitet ni blizu najbolji ,ja recimo platim stan 400 sa svim troskovima maji stan u pitanju ,odrzavanje auta i nije bas jeftino servisi i tif sve zavisi kojo auto imate toliko placate osiguranje nije bas ni ovde sjajno ali bolje nego kod nas,ovde penzioneri plate stan i jelo i to je to penzije 1,300 a 60 posto i mozda vise nema svoj krov nad glavom ovo je manje vise pravi izvestaj odavde pozdrav za SRBIJU

moram reci

pre 3 godine

Tipicno za nase ljude,samo se preracunavaju nesto. Hajde objasni ti balkancu sta znaci standard zivota. Da mozda ne nudi ta drzava i neke pogodnosti za te doprinose sto se uplacuju? U Srbiji ostanes na ulici skoro kad ostanes bez posla ili ako ne mozes da radis. Znam neke ljude po Skandinaviji koji 20 godina ne rade a zive normalno kao i svi ostali.

nada

pre 3 godine

Plate su otprilike tolike,naravno u Brutu.Zavisi u kojoj pokrajini živite,koja ste stojer klasa,da li radi i bračni partner.U kom delu plaćate stan(ako ste u nekom malom mestu,ili nedaj Boze getu punom Turaka, Marokanaca) plaćat ćete manje.U svakom slučaju živi se bolje sigurno nego u Srbiji.Ko hoće da radi gladan neće biti, a može i da se uštedi.Pozdrav

овнина

pre 3 godine

@јова
нетачно. другар лекар нема специјализацију, отишао пре око годину дана, тренутно на 3000+ нето. 1200 нето у немачкој има човек који вози лифт горе-доле. не постоји тамо плата од 1200 евра нето за рад.
па ја сам тамо имао стипендију 1000 евра пре 6 година. стипендију. сада пишемо пројекте са њиховим студентима и они само за један пројекат помчовеку рачунају 4500 евра бруто. а у питању су студенти докторанти. способан и вредан инжењер, ако му је стало, може да зарађује преко 6000 нето. ако му није стало, може да ради опуштено за "мизерних" 2500 до 3500 хиљаде нето. то је без прековремених сати, усавршавања, руковођења, изузетности.
како те није срамота да лажеш, па у београду клинци само што знају енглески и компјутер да користе (не програмери) опуштено имају 1000 евра. а у немачкој као 1200. потпуна лаж

1473

pre 3 godine

Ajde sutra lepo do Rewe-a, pa javi da li je 70% artikala jeftinije nego kod nas ( i ne privatnu robnu marku Ja!)
(Jeja, 6. oktobar 2020 23:56)

Ne treba generalizovati. Pitanje je u kom delu Nemačke živi Vaš rodjak. Jug Nemačke je po svemu skuplji. U Rewe-u na severu mnogo stvari košta isto ili jeftinije nego u Srbiji. To je tako 100%. Ne mora da veruje ko neće. Granična oblast sa Holandijom je najbolji pokazatelj, ista stvar u marketu u Nemačkoj 30-40% jeftinija nego u marketu u Holandiji,a i nema granice. Dosta se stvari preteruje ovde u komentarima i na jednu i na drugu stranu, a i ove objavljene plate su sigurno tačne, ali to je gruba informacija. Dato je bruto, a razlika do neto može biti ogromna od slučaja do slučaja. I ovo su verovatno plate nemačkih inženjera, lekara, arhitekta... Ne možeš doći iz Srbije i dobiti u nekoj firmi platu inženjera istu kao što će je dobiti Nemac, ali to i dalje ne znači da ćeš dobiti loše. Moj savet je, za visokoobrazovani kadar, da ako traže posao u Nemačkoj zahtevaju platu dovoljnu za "Plavu kartu". Ko ne zna, neka nadje na netu šta je. Dobijaš dosta prednosti i dostojanstven život. Zaključak, ko god šta ovde napisao, u Nemačkoj je bolje, lepše, sigurnije... I ko god ima priliku i nije mu žao ostaviti roditelje u Srbiji i sl. neka ide, barem neka proba. Nije sramota ni vratiti se ako ne ide.

vsop

pre 3 godine

Ima ovde dobrih komentara ali i nazalost i nekih totalno idi.otskih. Prvo preko Interneta danas mozete sve da saznate. Nasi ljudi naprimer u YouTube iznose sustu istinu o zaradama u nemackoj. Znaci potrazite to malo i pogledajte da je kao sto ova gospodja pre u komentaru napisala za München kao Plata medecinske sestre 3.500 evra Brutto. Da moguce je ali od 3.500 brutto dobijete tj. isplata vam je oko 2.200 netto na vas Girokonto. To je primer za samca bez dece. Drugo je da u vecim gradovima u nemackoj jesu vece plate ali i stanarina je neverovatno skupo postala. U München mozete da racunate od 800 do 1.000 evra za dvosoban stan. Plus naravno ostale dazbine. E sad da vam ne pisem sta kosta Auto i osiguranja koja su vam nuzno potrebna i Internet, Handy ugovor i i i .... Tako da ko je u mogucnost da u svojoj domovini Srbiji zaradi oko 800-900 evra bolje da ostane medju svojim ljudima i poznatom mentalitetu nego da ima posla sa nemcima i njihovim mentalitetu.

Exadata tatamata

pre 3 godine

Par podataka:
1.
Satnica u bransi ciscenja je 10.80 eura minimum. Vikendom i praznicima je uvecana za 30/50%. Bezbroj nasih ljudi (zena) sa minimalnim ili nikakvim znanjem jezika radi tamo.
Za nekvalifikovanu radnu snagu je satnica slicna (u gradjevini npr.).
Ja sam 20 godina u Nemackoj u IT bransi i sve zavisi od toga koliko si dobar i ambiciozan. Juniori oko 40K, seniori 55-75K, eksperti 80K+.
Na zaboravite da na platu (obicno) dolazi gomila dodataka (bonus,prevoz,auto, telefon, razne vrste premija i osiguranja, placeni kursevi, kongresi i skolovanja). Zamislite da vas firma vodi 5 dana o svom trosku na Tenerife i organizuje zabavu i aktivni program tamo...i tako svake godine u neku drugu EU drzavu.
2.
Verovali ili ne ali Berlin je jeftiniji za zivot od Beograda (ne racunam stanarine). Prodjite kroz distrikt Neu Keln, i posetite radnje ili restorane: (Burek 1.5 eura, mesano meso 4-5, pica 3-5 evra, kafa 1 evro). Nevidjena ponuda voca i povrca itd.
3.
Porez jeste nesto veci ali postoji i nesto sto se zove povrat poreza gde se odbijaju razni troskovi i moze dosta novca da se dobije nazad.

Roćevac

pre 3 godine

Pa sad svi ste u pravu i niste. U nemačkoj plate jesu dobre a i loše za njihove standarde. Sve u zavisnosti od preduzeća u kome se radi. Razlika između bruto i neto dohodka je 30% plus na to imate odbitak poreza na zaradu koji može biti ogroman a i skoro nikakav. Sve u zavisnosti od vaše porodične situacije. Onaj ko živi sam plaća max. Da je jevtinije u trgovinama 70% nego u srbiji je baš preterano. Možda nešto, ali globalno ne baš toliko i nije baš sve jevtinije. Porezi i dažbine su baš veliki. Kirije su isto velike. Sve u zavisnosti gde živite. Ali to da platite stan 500~600 € je malo retko ali ima, samo se mora uporediti uporedivo. Ja bih pre rekao da je malo preko 1000 pa na gore. Sve u zavisnosti gde živite. Trebate računati kiriju negde od 12€ po kvadratu pa na gore. Tako da ako dobijetena računu 2000€ ne možete baš mnogo lepo da živite. Morate napraviti sigurno ustupke. Ali ipak mislim da može bolje nego u srbiji. "kvalitet života" je po meni mnogo bolji nego u srbiji, zdravsto, školstvo, dugoročno planiranje.... Tako da nije samo plata bitna za jedan ugodan život. Znam ljude koji bi pošto poto da odu iz srbije za Nemačku, isto kao i one koji nikad Baš zbog tog kvaliteta i načina života.
Kod komšije je uvek zelenija trava :))

pacificka_obala

pre 3 godine

Ja sam kao inzenjer, doduse ne licencirani, radio na gradilistu u Stutgartu i imao neto o platu oko 3000 eura, to je doduse bilo 2011-12. Posle toga sam se na iseljenicku pa znam da nisu toliko rasle.

Doduse ovde, u Vankuveru, ima i 100 hiljada ljudi sa nemackog govornog podrucja sto nesto govori o standardu a i u firmi imam dvojicu Bavaraca sa diplomama. Kazu da ovde imaju bolji standard.

BataUSA

pre 3 godine

Kad god vidim cifre, odma' se iznerviram... ljudi, kad se poredi plata i posao,pored apsolutnog broja mora uvek jos par parametara da se ukljuci: kvalitet zivota, licne aspiracije, uslovi na poslu... sta mi vredi ako me neko placa ko zna koliko ako mi je svaki dan pakao, sta ce mi takve pare, ili ako sam samo poslusni rob koji izvrsava zadate radnje ili ako zivim u kraju gde ta velika plata omogucava standard kao i duplo manja plata i duplo manje stresa negde drugde... pustite cifre.

zok1

pre 3 godine

Nadam se da će i u Srbiji ubrzo doći do reforme poreskog sistema, pa će ljudi bolje razumeti da bruto plata nije isto što i neto. Prosečne plate su baš ono što im i sam naziv kaže, prosečne. Što se tiče kupovne moći, ako uporedite odnose između nominalnog GPD i onoga koji se meri paritetom kupovne moći u Nemačkoj i Srbiji, videćete da je 1000 evra u Srbiji kao 2100 u Nemačkoj. Naravno, to je i dalje samo statistika.

max

pre 3 godine

Neki ljudi zaboravljaju da nije normalno ziveti sam i da je normalno i da zivotni partner (muz, zena, momak, devojka, brat, sestra, prijatelj, cimer...) takodje radi pa stan sa svim racunima ne kosta npr 1000 evra vec 500 evra mesecno. Takodje sva kuvana jela ispadnu duplo jeftnija kad se kuva za dvoje. U tom normalnom slucaju i sa najnizim platama ostane sasvim dovoljno za sve ostalo. Nije malo kad u kucu mesecno udje najmanje 3 hiljade evra za pocetak. U Nemackoj je zene stid da ih izdrzava muskarac. Zaradjuju isto ili vise. Rec je o dostojanstvu, nema podcinjenosti. Nije vam to balkan.

Developer

pre 3 godine

IT stručnjak Minhen , kada se sve sabere, auto, Telefon, Internet, topli obrok imao sam 3000 eura bruto platu. Stan sam plaćao hiljada. Radio dodatno vikendom da bih mogao uštedjeti nešto. Šef nemam koji je u istoj firmi već 16 godina je imao možda 400 eura bruto više od mene . Pitao sam ga kada će kupiti stan. Rekao je NIKAD jer sa njegovom platim IT stručnjaka on to nikada neće moći priuštiti. Pobjegao sam glavom bez obzira odatle. Ma kakav Minhen3...

Ko zna kakvu si to firmu nasao. Meni je pocetna bila 6300 + imao sam 13 platu. Zavisi gde upadnes. A ti si otisao u jedan od skupljih gradova u raspalu firmu.

Tamarica

pre 3 godine

Juce mi je oca vozila ekipa hitne pomoci u Urgentni centar iz Panceva po najvecoj guzvi preko Pancevackog mosta gde ima milion vozila I vozac je provlacio sanitet u onoj guzvi kao Hamilton I stigli su na vreme hvala Bogu otac mi je spasen - svratim posle u Pancevo da pocastim te ljude u hitnoj I tamo samo dispecer sve ekipe im na terenu I pitam usput kolike plate imaju vozaci tamo kaze zena minimalac od 30.000 !??? Znaci nosili mi oca sa 4. sprata bez lifta pa brzo u bolnicu pa u Urgentni I spasili ga a plata 250 evra ?? I onda citam plate u Nemackoj I dodje mi da placem.......

hoce to po neki put

pre 3 godine

IT stručnjak Minhen , kada se sve sabere, auto, Telefon, Internet, topli obrok imao sam 3000 eura bruto platu. Stan sam plaćao hiljada. Radio dodatno vikendom da bih mogao uštedjeti nešto. Šef nemam koji je u istoj firmi već 16 godina je imao možda 400 eura bruto više od mene . Pitao sam ga kada će kupiti stan. Rekao je NIKAD jer sa njegovom platim IT stručnjaka on to nikada neće moći priuštiti. Pobjegao sam glavom bez obzira odatle. Ma kakav Minhen3...

Jeja

pre 3 godine

@Propala stvar
Izvini, samo da pitam, kao neko ko par puta godisnje ide u Nemacku jer najblizeg clana porodice imam tamo - a sta je to toliko jeftinije u Nemackoj? Kazes 70% stvari u supermarketu. Ja recimo znam za slatkise, smrznute pice i dezodoranse. Verovatno ima jos nesto, ali mi trenutno ne pada na pamet. Verujem da ima, ali bas bas si preterao sa cifrom.
Da se razumemo, naravno da sa njihovim primanjima njima bude mnogo pristupacnije nego nama, to niko normalan ne spori, ali molim te nemoj da predstavljas ljudima kao da je tamo sve bukvalno dzabe jer nije.
I da, je l to poredis cene iz Lidla sa cenama iz Maksija? Ajde sutra lepo do Rewe-a, pa javi da li je 70% artikala jeftinije nego kod nas ( i ne privatnu robnu marku Ja!)

Realan

pre 3 godine

Ljudi, u Nemackoj imate mogucnost normalnog zivota, ako zelite da radite, verujte mi, radim u Pokrajini Thuringem koja se nalazi u Istočnoj Nemačkoj, za dve godine rada ovde sam ustedeo i resio stvari koje u nasoj Srbiji ne bih resio do 50 tih normalnim tokom nazalost. Zivot manje vise isto kosta kao u Srbiji , a plate su 5 vece minimalno, cak i da radite za minimalac koji trenutno iznosi 9,35 h na nivou cele Nemacke vi imate mogucnost da normalno zivite, a ako bih dosli sa bracnim partnerom onda bi tek osetili Nemacku, nije da favorizujem njih , ali realno zalosno je prodati najbolje radne godine za sicu. Pozdrav i pamet u glavu

propala stvar

pre 3 godine

od toga odbijte porez od prilike 30-45%, bruto plata oko 2000 evra izađe na oko 1200 neto. Oni su to dali srednju bruto platu, tako da početnici imaju mnogo manju. Vozači liferanti (vozačka dozvola B kategorije) imaju do 2000 bruto. Mnogo ljudi radi za 6 - 7 evra po satu.
(jova, 06. oktobar 2020 20:02)

Daj ne lupetaj keve ti! Kojih bre 6,7e po satu! Pa ja sam do skoro na crno radio za 12e po satu. Ne vidim cemu potreba svih vas sto zivite preko da uporno pokusavate da objasnite kako se tamo mnogo malo zaradjuje a mnogo radi i kako ije to bas tako kao sto se misli! Zasto to radite???? Zasto??? LJUDI ,KO GOD IMA PRILIKU DA ODE DA ZIVI I RADI U AUSTRIJU,NEMACKU ,HOLANDIJU...ODMAH NEKA KRENE,TAKO TE CENE KAO COVEKA I KAO RADNIKA....O NOVCU NECU DA PRICAM,5puta se vise zaradjuje nego u srbiji! I daa....UOPSTE NIJE TAKO SKUPO KAO STO PRICAJU! IMA STAN DA SE NADJE I ZA 500,600e ,IMA KAFA DA SE POPIJE I ZA 2e...o cenama u supermarketu necu da govorim,70posto stvari je jeftinije nego u Srbiji! Pozdrav iz Dortmunda!

C i n i k

pre 3 godine

Ok s tim da treba znati da u IT oblasti zarade su kud i kamo vise od 6000 e brutto jer tu ima dosta poslova koji se ni u DE ne prikazuju zvanicno..
Sem toga i Elektroinzenjer u DE kolko ja znam daleko iznad 6000 e brutto zaradjuje, doduse u vecim kompanijama, a u elektroprivredi je moguce da je to ta plata od 6000 brutto.
Misim i da taxisti dosta vise zaradjuju ngo sto pise ovde..

Srbin

pre 3 godine

Ne shvatam povrsnost svih dosadasnjih komentara.Plata je najmanje bitna, vazan je kvalitet zivota, edukacije, zdravstvene zastite i gomile drugih drustvenih pogodnosti koje u zemlji Srbiji predstavljaju neresive probleme.

jova

pre 3 godine

od toga odbijte porez od prilike 30-45%, bruto plata oko 2000 evra izađe na oko 1200 neto. Oni su to dali srednju bruto platu, tako da početnici imaju mnogo manju. Vozači liferanti (vozačka dozvola B kategorije) imaju do 2000 bruto. Mnogo ljudi radi za 6 - 7 evra po satu.

Alex

pre 3 godine

Opet dovodite naše ljude u zabludu.Porez i doprinosi u Nemačkoj na plate prelaze40% i ako to primenite na prikazane iznose dobijate da je većina radnika ima ,netto platu tek nešto veću od 1000€ .A sa tolikom platom beš ne možete da se razmećete po Nemačkoj.

Petar

pre 3 godine

Ne zaboravite da su ovo brutto iznosi ! I da u Nemackoj postoji pet poreskih grupa , sto znaci da ova med. sestra u grupi jedan ili pet dobije ispod 1800 na Konto

Tamarica

pre 3 godine

Juce mi je oca vozila ekipa hitne pomoci u Urgentni centar iz Panceva po najvecoj guzvi preko Pancevackog mosta gde ima milion vozila I vozac je provlacio sanitet u onoj guzvi kao Hamilton I stigli su na vreme hvala Bogu otac mi je spasen - svratim posle u Pancevo da pocastim te ljude u hitnoj I tamo samo dispecer sve ekipe im na terenu I pitam usput kolike plate imaju vozaci tamo kaze zena minimalac od 30.000 !??? Znaci nosili mi oca sa 4. sprata bez lifta pa brzo u bolnicu pa u Urgentni I spasili ga a plata 250 evra ?? I onda citam plate u Nemackoj I dodje mi da placem.......

Srbin

pre 3 godine

Ne shvatam povrsnost svih dosadasnjih komentara.Plata je najmanje bitna, vazan je kvalitet zivota, edukacije, zdravstvene zastite i gomile drugih drustvenih pogodnosti koje u zemlji Srbiji predstavljaju neresive probleme.

propala stvar

pre 3 godine

od toga odbijte porez od prilike 30-45%, bruto plata oko 2000 evra izađe na oko 1200 neto. Oni su to dali srednju bruto platu, tako da početnici imaju mnogo manju. Vozači liferanti (vozačka dozvola B kategorije) imaju do 2000 bruto. Mnogo ljudi radi za 6 - 7 evra po satu.
(jova, 06. oktobar 2020 20:02)

Daj ne lupetaj keve ti! Kojih bre 6,7e po satu! Pa ja sam do skoro na crno radio za 12e po satu. Ne vidim cemu potreba svih vas sto zivite preko da uporno pokusavate da objasnite kako se tamo mnogo malo zaradjuje a mnogo radi i kako ije to bas tako kao sto se misli! Zasto to radite???? Zasto??? LJUDI ,KO GOD IMA PRILIKU DA ODE DA ZIVI I RADI U AUSTRIJU,NEMACKU ,HOLANDIJU...ODMAH NEKA KRENE,TAKO TE CENE KAO COVEKA I KAO RADNIKA....O NOVCU NECU DA PRICAM,5puta se vise zaradjuje nego u srbiji! I daa....UOPSTE NIJE TAKO SKUPO KAO STO PRICAJU! IMA STAN DA SE NADJE I ZA 500,600e ,IMA KAFA DA SE POPIJE I ZA 2e...o cenama u supermarketu necu da govorim,70posto stvari je jeftinije nego u Srbiji! Pozdrav iz Dortmunda!

jova

pre 3 godine

od toga odbijte porez od prilike 30-45%, bruto plata oko 2000 evra izađe na oko 1200 neto. Oni su to dali srednju bruto platu, tako da početnici imaju mnogo manju. Vozači liferanti (vozačka dozvola B kategorije) imaju do 2000 bruto. Mnogo ljudi radi za 6 - 7 evra po satu.

Realan

pre 3 godine

Ljudi, u Nemackoj imate mogucnost normalnog zivota, ako zelite da radite, verujte mi, radim u Pokrajini Thuringem koja se nalazi u Istočnoj Nemačkoj, za dve godine rada ovde sam ustedeo i resio stvari koje u nasoj Srbiji ne bih resio do 50 tih normalnim tokom nazalost. Zivot manje vise isto kosta kao u Srbiji , a plate su 5 vece minimalno, cak i da radite za minimalac koji trenutno iznosi 9,35 h na nivou cele Nemacke vi imate mogucnost da normalno zivite, a ako bih dosli sa bracnim partnerom onda bi tek osetili Nemacku, nije da favorizujem njih , ali realno zalosno je prodati najbolje radne godine za sicu. Pozdrav i pamet u glavu

Petar

pre 3 godine

Ne zaboravite da su ovo brutto iznosi ! I da u Nemackoj postoji pet poreskih grupa , sto znaci da ova med. sestra u grupi jedan ili pet dobije ispod 1800 na Konto

Alex

pre 3 godine

Opet dovodite naše ljude u zabludu.Porez i doprinosi u Nemačkoj na plate prelaze40% i ako to primenite na prikazane iznose dobijate da je većina radnika ima ,netto platu tek nešto veću od 1000€ .A sa tolikom platom beš ne možete da se razmećete po Nemačkoj.

Jeja

pre 3 godine

@Propala stvar
Izvini, samo da pitam, kao neko ko par puta godisnje ide u Nemacku jer najblizeg clana porodice imam tamo - a sta je to toliko jeftinije u Nemackoj? Kazes 70% stvari u supermarketu. Ja recimo znam za slatkise, smrznute pice i dezodoranse. Verovatno ima jos nesto, ali mi trenutno ne pada na pamet. Verujem da ima, ali bas bas si preterao sa cifrom.
Da se razumemo, naravno da sa njihovim primanjima njima bude mnogo pristupacnije nego nama, to niko normalan ne spori, ali molim te nemoj da predstavljas ljudima kao da je tamo sve bukvalno dzabe jer nije.
I da, je l to poredis cene iz Lidla sa cenama iz Maksija? Ajde sutra lepo do Rewe-a, pa javi da li je 70% artikala jeftinije nego kod nas ( i ne privatnu robnu marku Ja!)

hoce to po neki put

pre 3 godine

IT stručnjak Minhen , kada se sve sabere, auto, Telefon, Internet, topli obrok imao sam 3000 eura bruto platu. Stan sam plaćao hiljada. Radio dodatno vikendom da bih mogao uštedjeti nešto. Šef nemam koji je u istoj firmi već 16 godina je imao možda 400 eura bruto više od mene . Pitao sam ga kada će kupiti stan. Rekao je NIKAD jer sa njegovom platim IT stručnjaka on to nikada neće moći priuštiti. Pobjegao sam glavom bez obzira odatle. Ma kakav Minhen3...

C i n i k

pre 3 godine

Ok s tim da treba znati da u IT oblasti zarade su kud i kamo vise od 6000 e brutto jer tu ima dosta poslova koji se ni u DE ne prikazuju zvanicno..
Sem toga i Elektroinzenjer u DE kolko ja znam daleko iznad 6000 e brutto zaradjuje, doduse u vecim kompanijama, a u elektroprivredi je moguce da je to ta plata od 6000 brutto.
Misim i da taxisti dosta vise zaradjuju ngo sto pise ovde..

Radnička_klasa_talasa

pre 3 godine

Kao što rekoše komentatori. Ovo su plate u bruto iznosu. Kod nas kada ti kaže platu podrazumeva se da ti kaže neto iznos koji dobiješ na raspolaganje, tvoje pare! Kod švaba je ipak šarena laža. Vozač Dhl ima bruto platu 2200 i na kada se odbiju doprinosi na račun mu legne 1600e. To je njegovo a ne onih 2200e. Stanovi su skupi,uglavnom nedostupni i nema velikog razmetanja kad odbiješ troškove. Može se osrednje pristojno živeti. Da je tempo rada jači nego kod nas to je bar jasno. Ne znam nikog ko nije smršao u Nemačkoj! Mnogima dojadi i ta radna eksploatacija
i kompletna gastarbajterska priča ali se ne ipak ne vraćaju nazad. Navika,komforniji život, strepnja za budućnost. Ja ovde radim privatno, svoj mali biznis. Ovde sam 6-7 meseci godišnje a ostatak van DE. Da nije tako ne bih boravio ovde sigurno. Isto tako možeš sa tim prosečnim platama životariti bilo gde u Eu. Još bolje onda negde u toplijim krajevima. Nemačka je jedna velika fabrika i sve se svodi na rad i samo rad. Ako u Srbiji imate svoju smeštaj i primanja od 60-70 hiljada, to vam je kao da ste ovde na standardnoj plati od 1300-1600e koju prima 60% zaposlenih.Sve u svemu ko ima cilj,a u Srbiji ništa, onda samo napred!Kad se sredite, stanete na noge onda proširite vidike, pogledajte i druge opcije,nije sve ni u radu, prodje život, neretko i zdravlje praveći drugima vile,avione, kamione. Usput zaboraviš kakav bi ti bio život koji je iza tebe da nisi bio radnik pečalbar. Sretno!

Marex

pre 3 godine

Sve zavisi u kojoj i kakvoj firmi radis. Ja vec 5 godina zivim i radim u Nemackoj, moja bruto plata je poko 4900e, sa mojom poreskom grupom to je oko 3200e neto. Tu ulaze svi dodaci na kvalitet, produktivnost i td. Platom sam i vise nego zadovoljan, ja sam dipl. ing. ali u Nemackoj radim kao obican radnik. U mojoj firmi su to plate radnika. Kada dvoje rade normalne poslove, moze lepo i kvalitetno da se zivi. Kada jedan radi, i to neki malo placen posao, teže je. Tada se ima pomoc drzave pa ce zivot opet biti kvalitetniji nego da si lekar u Srbiji. Sve u svemu nije sjajno, ali je u odnosu na Srbiju neuporedivo bolje.

1473

pre 3 godine

Ajde sutra lepo do Rewe-a, pa javi da li je 70% artikala jeftinije nego kod nas ( i ne privatnu robnu marku Ja!)
(Jeja, 6. oktobar 2020 23:56)

Ne treba generalizovati. Pitanje je u kom delu Nemačke živi Vaš rodjak. Jug Nemačke je po svemu skuplji. U Rewe-u na severu mnogo stvari košta isto ili jeftinije nego u Srbiji. To je tako 100%. Ne mora da veruje ko neće. Granična oblast sa Holandijom je najbolji pokazatelj, ista stvar u marketu u Nemačkoj 30-40% jeftinija nego u marketu u Holandiji,a i nema granice. Dosta se stvari preteruje ovde u komentarima i na jednu i na drugu stranu, a i ove objavljene plate su sigurno tačne, ali to je gruba informacija. Dato je bruto, a razlika do neto može biti ogromna od slučaja do slučaja. I ovo su verovatno plate nemačkih inženjera, lekara, arhitekta... Ne možeš doći iz Srbije i dobiti u nekoj firmi platu inženjera istu kao što će je dobiti Nemac, ali to i dalje ne znači da ćeš dobiti loše. Moj savet je, za visokoobrazovani kadar, da ako traže posao u Nemačkoj zahtevaju platu dovoljnu za "Plavu kartu". Ko ne zna, neka nadje na netu šta je. Dobijaš dosta prednosti i dostojanstven život. Zaključak, ko god šta ovde napisao, u Nemačkoj je bolje, lepše, sigurnije... I ko god ima priliku i nije mu žao ostaviti roditelje u Srbiji i sl. neka ide, barem neka proba. Nije sramota ni vratiti se ako ne ide.

vsop

pre 3 godine

Ima ovde dobrih komentara ali i nazalost i nekih totalno idi.otskih. Prvo preko Interneta danas mozete sve da saznate. Nasi ljudi naprimer u YouTube iznose sustu istinu o zaradama u nemackoj. Znaci potrazite to malo i pogledajte da je kao sto ova gospodja pre u komentaru napisala za München kao Plata medecinske sestre 3.500 evra Brutto. Da moguce je ali od 3.500 brutto dobijete tj. isplata vam je oko 2.200 netto na vas Girokonto. To je primer za samca bez dece. Drugo je da u vecim gradovima u nemackoj jesu vece plate ali i stanarina je neverovatno skupo postala. U München mozete da racunate od 800 do 1.000 evra za dvosoban stan. Plus naravno ostale dazbine. E sad da vam ne pisem sta kosta Auto i osiguranja koja su vam nuzno potrebna i Internet, Handy ugovor i i i .... Tako da ko je u mogucnost da u svojoj domovini Srbiji zaradi oko 800-900 evra bolje da ostane medju svojim ljudima i poznatom mentalitetu nego da ima posla sa nemcima i njihovim mentalitetu.

moram reci

pre 3 godine

Tipicno za nase ljude,samo se preracunavaju nesto. Hajde objasni ti balkancu sta znaci standard zivota. Da mozda ne nudi ta drzava i neke pogodnosti za te doprinose sto se uplacuju? U Srbiji ostanes na ulici skoro kad ostanes bez posla ili ako ne mozes da radis. Znam neke ljude po Skandinaviji koji 20 godina ne rade a zive normalno kao i svi ostali.

Zoran

pre 3 godine

Opet dovodite naše ljude u zabludu.Porez i doprinosi u Nemačkoj na plate prelaze40% i ako to primenite na prikazane iznose dobijate da je većina radnika ima ,netto platu tek nešto veću od 1000€ .A sa tolikom platom beš ne možete da se razmećete po Nemačkoj.
(Alex, 6. oktobar 2020 20:35)

Ako te neko pita kod nas su porezi i FAMOZNI DOPRINOSI (toga u normalnim zemljama NEMA) oko 65%.

Exadata tatamata

pre 3 godine

Par podataka:
1.
Satnica u bransi ciscenja je 10.80 eura minimum. Vikendom i praznicima je uvecana za 30/50%. Bezbroj nasih ljudi (zena) sa minimalnim ili nikakvim znanjem jezika radi tamo.
Za nekvalifikovanu radnu snagu je satnica slicna (u gradjevini npr.).
Ja sam 20 godina u Nemackoj u IT bransi i sve zavisi od toga koliko si dobar i ambiciozan. Juniori oko 40K, seniori 55-75K, eksperti 80K+.
Na zaboravite da na platu (obicno) dolazi gomila dodataka (bonus,prevoz,auto, telefon, razne vrste premija i osiguranja, placeni kursevi, kongresi i skolovanja). Zamislite da vas firma vodi 5 dana o svom trosku na Tenerife i organizuje zabavu i aktivni program tamo...i tako svake godine u neku drugu EU drzavu.
2.
Verovali ili ne ali Berlin je jeftiniji za zivot od Beograda (ne racunam stanarine). Prodjite kroz distrikt Neu Keln, i posetite radnje ili restorane: (Burek 1.5 eura, mesano meso 4-5, pica 3-5 evra, kafa 1 evro). Nevidjena ponuda voca i povrca itd.
3.
Porez jeste nesto veci ali postoji i nesto sto se zove povrat poreza gde se odbijaju razni troskovi i moze dosta novca da se dobije nazad.

Developer

pre 3 godine

IT stručnjak Minhen , kada se sve sabere, auto, Telefon, Internet, topli obrok imao sam 3000 eura bruto platu. Stan sam plaćao hiljada. Radio dodatno vikendom da bih mogao uštedjeti nešto. Šef nemam koji je u istoj firmi već 16 godina je imao možda 400 eura bruto više od mene . Pitao sam ga kada će kupiti stan. Rekao je NIKAD jer sa njegovom platim IT stručnjaka on to nikada neće moći priuštiti. Pobjegao sam glavom bez obzira odatle. Ma kakav Minhen3...

Ko zna kakvu si to firmu nasao. Meni je pocetna bila 6300 + imao sam 13 platu. Zavisi gde upadnes. A ti si otisao u jedan od skupljih gradova u raspalu firmu.

max

pre 3 godine

Neki ljudi zaboravljaju da nije normalno ziveti sam i da je normalno i da zivotni partner (muz, zena, momak, devojka, brat, sestra, prijatelj, cimer...) takodje radi pa stan sa svim racunima ne kosta npr 1000 evra vec 500 evra mesecno. Takodje sva kuvana jela ispadnu duplo jeftnija kad se kuva za dvoje. U tom normalnom slucaju i sa najnizim platama ostane sasvim dovoljno za sve ostalo. Nije malo kad u kucu mesecno udje najmanje 3 hiljade evra za pocetak. U Nemackoj je zene stid da ih izdrzava muskarac. Zaradjuju isto ili vise. Rec je o dostojanstvu, nema podcinjenosti. Nije vam to balkan.

rebro

pre 3 godine

@Maxy, poredš babe i žabe. Ako radiš u tom Karlsrue onda kupi garsonjeru tu za dve godine rada kao magacioner. Ne ide a?
Pa normalno da ne ide.
Ali možeš u Mongoliji da kupiš i 4 garsonjere, mo nije u tome poenta.
Poenta je da su Nemci objavili prosek bruto zarada, a vi koji živite u Nemačkoj ste se osetili pogođenim jer ovo čitaju i vaši prijatelji u Srbiji pa ste sada u problemu kako da objasnite rodbini da vi ne zarađujete 5000 evra neto.

rebro

pre 3 godine

Samo se u Srbiji plate izražavaju u neto iznosu, a u ostatku civilizovanog sveta u bruto iznosu jer se ne zna koliki porez ćete platiti. U Srbiji možete da radite kako hoćete i možda će stići plata redovno, a možda i neće, ali na račun retko kome.
Na internetu sve može da se proveri. Sada Balkanci ne mogu da tvrde kako prodavac peciva ima 3000 evra neto kada u tekstu stoji 1850 bruto. Život u Nemačkoj je skup i to svi znamo. Sama činjenica da malo ko od Balkanaca kupi svoju nekretninu u toj Nemačkoj dovoljno govori u prilog tome.
Dakle ne mlatite. Nije sramota raditi kao prodavac peciva, nije sramota raditi kao magacioner, niti kao razbnosač pica. Sve su to regularna zanimanja od kojih ipak može da se preživi, ali tvrdnje kako zidari, keramičari, prodavi imaju plate veće nego zaposleni u bankma, zdravstvu i slično je neumesno. Imamo internet i umemo da nađemo informacije.
I još nešto. Pijte samo češko pivo. Nemačko pivo je krš.

Daniel

pre 3 godine

pozdrav svima ,

radim već 6 godina u kontroli leta . školu završio u Minhenu
Luftfahrtakademie München Flughafen. prosečna bruto plata bez dodataka 7400 , tu dođe dodaci ( noćna smena ,rad nedeljom ) oko + 2500 euro . iznos netto je
7400 - 45% = netto + dodaci 2500 - 25% = netto !
pošto sam ovde rođen i odrastao mogu vam reći da je moja cifra za vas velika ali sa odgovornost posla kojim radim , je mala cifra! poznajem naše gastarbeitere na crno i onih sa srpskim diplomom medic sestre !
problem je u tome što se ta obuka ne može uporediti sa nemačkom medic sestrom .
Nemci tu srpsku diplomu samo priznaju delimično , pa rade kao pomoćnici med sestre za 2000eura bruto + dodaci . sa time kao samostalna osoba ne možeš u Minhenu da živiš bolje od med sestre u Pančevu. Računajte samo plate koji se socijalno prijavljene jer samo od njih se dobija penzija koja se računa 62 % od bruto bez dodaci . u penzije nema računica dodaci ! to je nemačka !

nada

pre 3 godine

Plate su otprilike tolike,naravno u Brutu.Zavisi u kojoj pokrajini živite,koja ste stojer klasa,da li radi i bračni partner.U kom delu plaćate stan(ako ste u nekom malom mestu,ili nedaj Boze getu punom Turaka, Marokanaca) plaćat ćete manje.U svakom slučaju živi se bolje sigurno nego u Srbiji.Ko hoće da radi gladan neće biti, a može i da se uštedi.Pozdrav

rebro

pre 3 godine

Nemci objavili prosek BRUTO PLATA i odmah ušli u klinč za Balkancima koji tamo rade. Kao neko ko živi u Pragu poslednjih 14 godina i radi za T-Mobile poslednje 4 godine mogu da vam priopćim sledeće.
Putovao sam u centralu Telekoma bar 20 puta u protekle 3 godine i od Nemaca koji tamo rade saznao da malo ko živi u samom Bonu jer je jezivo skup. Mesečna karta za odrasle je 90 evra. Za decu je 50 evra. Ja u Pragu plaćam godišnju 137 evra. Masa njih živi van grada, a neki i po 250km dalje jer je jeftinije da putuju vozom svaki dan nego da žive u Bonu. Ne voze nove automobile, kažu da je skup život u Bonu i Nemačkoj uopšte, ali je Telekom firma u koju uđeš i tamo staneš do penzije. U restoranu je pivo 5 evra minimum. U Pragu do 2.
Ja se nikako ne bih menjao sa njima.

Maxy

pre 3 godine

Dve godine radim u skladistu u okolini Karlsruhe ,plata ukupna 2.900 bez poreza sa porezom uracunatom i.1,300 ali radim nocnu u kojoj nema poreza i placeno je jos 25 posto vise ,ja za otprilike 3 godine kupim garsonjeru u NS za kes bez problema ,sad cene hrana kao i u Srbiji odprilike ali kvalitet ni blizu najbolji ,ja recimo platim stan 400 sa svim troskovima maji stan u pitanju ,odrzavanje auta i nije bas jeftino servisi i tif sve zavisi kojo auto imate toliko placate osiguranje nije bas ni ovde sjajno ali bolje nego kod nas,ovde penzioneri plate stan i jelo i to je to penzije 1,300 a 60 posto i mozda vise nema svoj krov nad glavom ovo je manje vise pravi izvestaj odavde pozdrav za SRBIJU

Rhunchynoi

pre 3 godine

@Daniel: Kod nas u kontroli je plata oko 3000EUR neto, ti imas 4100EUR neto. I pri tome na to imas sve dodatke: nocni rad, blablabla. Ti bi ziveo kao bog u Srbiji.

U Nemackoj je vec 15 godina na snazi deflacija plata. Jednostavno postoje kalupi iz kojih firme nece da izadju da bi maksimizovale profit, ali gornji sloj ima enormno velike plate.

Nase medicinske sestre su bogovi za njihove. Kada nasa zavrsi skolu vec ima 18,19 godina. NJihova 21-23. Pri tome nase znaju sve da rade, i vadjenje krvi i intubacija i sve sto treba. Njihove uglavnom nista ne znaju. U Hajdelbergu su vodece sestre i vodje smena sve nase, ruskinje/ukrajinke i rumunke. Ostalo je duplo golo.

pacificka_obala

pre 3 godine

Ja sam kao inzenjer, doduse ne licencirani, radio na gradilistu u Stutgartu i imao neto o platu oko 3000 eura, to je doduse bilo 2011-12. Posle toga sam se na iseljenicku pa znam da nisu toliko rasle.

Doduse ovde, u Vankuveru, ima i 100 hiljada ljudi sa nemackog govornog podrucja sto nesto govori o standardu a i u firmi imam dvojicu Bavaraca sa diplomama. Kazu da ovde imaju bolji standard.

Roćevac

pre 3 godine

Pa sad svi ste u pravu i niste. U nemačkoj plate jesu dobre a i loše za njihove standarde. Sve u zavisnosti od preduzeća u kome se radi. Razlika između bruto i neto dohodka je 30% plus na to imate odbitak poreza na zaradu koji može biti ogroman a i skoro nikakav. Sve u zavisnosti od vaše porodične situacije. Onaj ko živi sam plaća max. Da je jevtinije u trgovinama 70% nego u srbiji je baš preterano. Možda nešto, ali globalno ne baš toliko i nije baš sve jevtinije. Porezi i dažbine su baš veliki. Kirije su isto velike. Sve u zavisnosti gde živite. Ali to da platite stan 500~600 € je malo retko ali ima, samo se mora uporediti uporedivo. Ja bih pre rekao da je malo preko 1000 pa na gore. Sve u zavisnosti gde živite. Trebate računati kiriju negde od 12€ po kvadratu pa na gore. Tako da ako dobijetena računu 2000€ ne možete baš mnogo lepo da živite. Morate napraviti sigurno ustupke. Ali ipak mislim da može bolje nego u srbiji. "kvalitet života" je po meni mnogo bolji nego u srbiji, zdravsto, školstvo, dugoročno planiranje.... Tako da nije samo plata bitna za jedan ugodan život. Znam ljude koji bi pošto poto da odu iz srbije za Nemačku, isto kao i one koji nikad Baš zbog tog kvaliteta i načina života.
Kod komšije je uvek zelenija trava :))

rebro

pre 3 godine

@Daniel, posao koji ti radip je ekstremno stresan i ja bih očekivao da zarađuješ više od ovog što si naveo. No, sad će da ti se jave naši iz Nemačke sa tvrdnjom da raznosač pica u Nirnbergu zarađuje 5000 evra neto.
Svako dobro.

Perach

pre 3 godine

Nije mi jasno što se uvek prikazuje prosek kad je to lošija statistika. Medijana dosta bolje pokazuje stanje.

No, svakako porez u Nemačkoj je poprilično velik, i na kraju zaista ne ostane tol'ko puno sa strane. Topla preporuka da ko god može razmotri Švajcarsku, jer je razlika netrivijalna. Po izveštaju iz 2018 bruto medijana je 6500chf~6000eur (10% najmanje plaćenih su zarađivali manje od 4300chf, a 10% najviše plaćenih više od 11700chf). Takođe, najmanje plaćeni poslovi su proizvodnja tekstila i odeće (5100), prodavci (4875), ugostiteljstvo (4400). Najplaćeniji IT (9000), farmaceutska industrija (9750) i finansije (9920). A pritom su porez i zdravstveno duplo manji nego u Nemačkoj.

Takođe novina od prošlog vikenda - kanton Ženeva je izglasala najveći minimalac na svetu, 25chf~23eur po satu bruto.

BataUSA

pre 3 godine

Kad god vidim cifre, odma' se iznerviram... ljudi, kad se poredi plata i posao,pored apsolutnog broja mora uvek jos par parametara da se ukljuci: kvalitet zivota, licne aspiracije, uslovi na poslu... sta mi vredi ako me neko placa ko zna koliko ako mi je svaki dan pakao, sta ce mi takve pare, ili ako sam samo poslusni rob koji izvrsava zadate radnje ili ako zivim u kraju gde ta velika plata omogucava standard kao i duplo manja plata i duplo manje stresa negde drugde... pustite cifre.

zok1

pre 3 godine

Nadam se da će i u Srbiji ubrzo doći do reforme poreskog sistema, pa će ljudi bolje razumeti da bruto plata nije isto što i neto. Prosečne plate su baš ono što im i sam naziv kaže, prosečne. Što se tiče kupovne moći, ako uporedite odnose između nominalnog GPD i onoga koji se meri paritetom kupovne moći u Nemačkoj i Srbiji, videćete da je 1000 evra u Srbiji kao 2100 u Nemačkoj. Naravno, to je i dalje samo statistika.

овнина

pre 3 godine

@јова
нетачно. другар лекар нема специјализацију, отишао пре око годину дана, тренутно на 3000+ нето. 1200 нето у немачкој има човек који вози лифт горе-доле. не постоји тамо плата од 1200 евра нето за рад.
па ја сам тамо имао стипендију 1000 евра пре 6 година. стипендију. сада пишемо пројекте са њиховим студентима и они само за један пројекат помчовеку рачунају 4500 евра бруто. а у питању су студенти докторанти. способан и вредан инжењер, ако му је стало, може да зарађује преко 6000 нето. ако му није стало, може да ради опуштено за "мизерних" 2500 до 3500 хиљаде нето. то је без прековремених сати, усавршавања, руковођења, изузетности.
како те није срамота да лажеш, па у београду клинци само што знају енглески и компјутер да користе (не програмери) опуштено имају 1000 евра. а у немачкој као 1200. потпуна лаж

Jetson

pre 3 godine

@Maxy Ako radis u skladistu to znaci da ili imas EU drzavljanstvo ili si vencan za nemacku drzavljanku. Dobiti vizu i radnu dozvolu za taj posao cini mi se da nije moguce.

rebro

pre 3 godine

Pažljivo pročitati komentar od @Realnost.
Čovek je lepo objasnio kolika je bruto, neto i koja poreza grupa. Nije napomenuo koliki su mu troškovi, ali ako je meni firma iz Praga plaćala dnevnice za Bon u visini od 50 evra, a tu spada samo hrana, onda je jasno da su troškovi u Nemačkoj veliki.
Pritom ne određuje firma dnevnicu već narodna banka Češke i za Nemačku je to 50 evra za hranu. Ostale troškove tipa taksi, javni prevoz se refundiraju i logično je da ćeš ići u resdtoran da jedeš, a ne u REWE na parizer i paštetu. A večera u Zur Post hotelu u Bonu košta 26 evra (šnicla. krompir i pivo). Možda je u ostatu Nemačke jeftinije, ali ne bih rekao da je u Berlinu, Minhenu ili Frankfurtu. Za Karlsrue ne znam.

Alex

pre 3 godine

Opet dovodite naše ljude u zabludu.Porez i doprinosi u Nemačkoj na plate prelaze40% i ako to primenite na prikazane iznose dobijate da je većina radnika ima ,netto platu tek nešto veću od 1000€ .A sa tolikom platom beš ne možete da se razmećete po Nemačkoj.

propala stvar

pre 3 godine

od toga odbijte porez od prilike 30-45%, bruto plata oko 2000 evra izađe na oko 1200 neto. Oni su to dali srednju bruto platu, tako da početnici imaju mnogo manju. Vozači liferanti (vozačka dozvola B kategorije) imaju do 2000 bruto. Mnogo ljudi radi za 6 - 7 evra po satu.
(jova, 06. oktobar 2020 20:02)

Daj ne lupetaj keve ti! Kojih bre 6,7e po satu! Pa ja sam do skoro na crno radio za 12e po satu. Ne vidim cemu potreba svih vas sto zivite preko da uporno pokusavate da objasnite kako se tamo mnogo malo zaradjuje a mnogo radi i kako ije to bas tako kao sto se misli! Zasto to radite???? Zasto??? LJUDI ,KO GOD IMA PRILIKU DA ODE DA ZIVI I RADI U AUSTRIJU,NEMACKU ,HOLANDIJU...ODMAH NEKA KRENE,TAKO TE CENE KAO COVEKA I KAO RADNIKA....O NOVCU NECU DA PRICAM,5puta se vise zaradjuje nego u srbiji! I daa....UOPSTE NIJE TAKO SKUPO KAO STO PRICAJU! IMA STAN DA SE NADJE I ZA 500,600e ,IMA KAFA DA SE POPIJE I ZA 2e...o cenama u supermarketu necu da govorim,70posto stvari je jeftinije nego u Srbiji! Pozdrav iz Dortmunda!

jova

pre 3 godine

od toga odbijte porez od prilike 30-45%, bruto plata oko 2000 evra izađe na oko 1200 neto. Oni su to dali srednju bruto platu, tako da početnici imaju mnogo manju. Vozači liferanti (vozačka dozvola B kategorije) imaju do 2000 bruto. Mnogo ljudi radi za 6 - 7 evra po satu.

hoce to po neki put

pre 3 godine

IT stručnjak Minhen , kada se sve sabere, auto, Telefon, Internet, topli obrok imao sam 3000 eura bruto platu. Stan sam plaćao hiljada. Radio dodatno vikendom da bih mogao uštedjeti nešto. Šef nemam koji je u istoj firmi već 16 godina je imao možda 400 eura bruto više od mene . Pitao sam ga kada će kupiti stan. Rekao je NIKAD jer sa njegovom platim IT stručnjaka on to nikada neće moći priuštiti. Pobjegao sam glavom bez obzira odatle. Ma kakav Minhen3...

Jeja

pre 3 godine

@Propala stvar
Izvini, samo da pitam, kao neko ko par puta godisnje ide u Nemacku jer najblizeg clana porodice imam tamo - a sta je to toliko jeftinije u Nemackoj? Kazes 70% stvari u supermarketu. Ja recimo znam za slatkise, smrznute pice i dezodoranse. Verovatno ima jos nesto, ali mi trenutno ne pada na pamet. Verujem da ima, ali bas bas si preterao sa cifrom.
Da se razumemo, naravno da sa njihovim primanjima njima bude mnogo pristupacnije nego nama, to niko normalan ne spori, ali molim te nemoj da predstavljas ljudima kao da je tamo sve bukvalno dzabe jer nije.
I da, je l to poredis cene iz Lidla sa cenama iz Maksija? Ajde sutra lepo do Rewe-a, pa javi da li je 70% artikala jeftinije nego kod nas ( i ne privatnu robnu marku Ja!)

Srbin

pre 3 godine

Ne shvatam povrsnost svih dosadasnjih komentara.Plata je najmanje bitna, vazan je kvalitet zivota, edukacije, zdravstvene zastite i gomile drugih drustvenih pogodnosti koje u zemlji Srbiji predstavljaju neresive probleme.

Petar

pre 3 godine

Ne zaboravite da su ovo brutto iznosi ! I da u Nemackoj postoji pet poreskih grupa , sto znaci da ova med. sestra u grupi jedan ili pet dobije ispod 1800 na Konto

C i n i k

pre 3 godine

Ok s tim da treba znati da u IT oblasti zarade su kud i kamo vise od 6000 e brutto jer tu ima dosta poslova koji se ni u DE ne prikazuju zvanicno..
Sem toga i Elektroinzenjer u DE kolko ja znam daleko iznad 6000 e brutto zaradjuje, doduse u vecim kompanijama, a u elektroprivredi je moguce da je to ta plata od 6000 brutto.
Misim i da taxisti dosta vise zaradjuju ngo sto pise ovde..

Realan

pre 3 godine

Ljudi, u Nemackoj imate mogucnost normalnog zivota, ako zelite da radite, verujte mi, radim u Pokrajini Thuringem koja se nalazi u Istočnoj Nemačkoj, za dve godine rada ovde sam ustedeo i resio stvari koje u nasoj Srbiji ne bih resio do 50 tih normalnim tokom nazalost. Zivot manje vise isto kosta kao u Srbiji , a plate su 5 vece minimalno, cak i da radite za minimalac koji trenutno iznosi 9,35 h na nivou cele Nemacke vi imate mogucnost da normalno zivite, a ako bih dosli sa bracnim partnerom onda bi tek osetili Nemacku, nije da favorizujem njih , ali realno zalosno je prodati najbolje radne godine za sicu. Pozdrav i pamet u glavu

овнина

pre 3 godine

@јова
нетачно. другар лекар нема специјализацију, отишао пре око годину дана, тренутно на 3000+ нето. 1200 нето у немачкој има човек који вози лифт горе-доле. не постоји тамо плата од 1200 евра нето за рад.
па ја сам тамо имао стипендију 1000 евра пре 6 година. стипендију. сада пишемо пројекте са њиховим студентима и они само за један пројекат помчовеку рачунају 4500 евра бруто. а у питању су студенти докторанти. способан и вредан инжењер, ако му је стало, може да зарађује преко 6000 нето. ако му није стало, може да ради опуштено за "мизерних" 2500 до 3500 хиљаде нето. то је без прековремених сати, усавршавања, руковођења, изузетности.
како те није срамота да лажеш, па у београду клинци само што знају енглески и компјутер да користе (не програмери) опуштено имају 1000 евра. а у немачкој као 1200. потпуна лаж

Tamarica

pre 3 godine

Juce mi je oca vozila ekipa hitne pomoci u Urgentni centar iz Panceva po najvecoj guzvi preko Pancevackog mosta gde ima milion vozila I vozac je provlacio sanitet u onoj guzvi kao Hamilton I stigli su na vreme hvala Bogu otac mi je spasen - svratim posle u Pancevo da pocastim te ljude u hitnoj I tamo samo dispecer sve ekipe im na terenu I pitam usput kolike plate imaju vozaci tamo kaze zena minimalac od 30.000 !??? Znaci nosili mi oca sa 4. sprata bez lifta pa brzo u bolnicu pa u Urgentni I spasili ga a plata 250 evra ?? I onda citam plate u Nemackoj I dodje mi da placem.......

max

pre 3 godine

Neki ljudi zaboravljaju da nije normalno ziveti sam i da je normalno i da zivotni partner (muz, zena, momak, devojka, brat, sestra, prijatelj, cimer...) takodje radi pa stan sa svim racunima ne kosta npr 1000 evra vec 500 evra mesecno. Takodje sva kuvana jela ispadnu duplo jeftnija kad se kuva za dvoje. U tom normalnom slucaju i sa najnizim platama ostane sasvim dovoljno za sve ostalo. Nije malo kad u kucu mesecno udje najmanje 3 hiljade evra za pocetak. U Nemackoj je zene stid da ih izdrzava muskarac. Zaradjuju isto ili vise. Rec je o dostojanstvu, nema podcinjenosti. Nije vam to balkan.

Maxy

pre 3 godine

Dve godine radim u skladistu u okolini Karlsruhe ,plata ukupna 2.900 bez poreza sa porezom uracunatom i.1,300 ali radim nocnu u kojoj nema poreza i placeno je jos 25 posto vise ,ja za otprilike 3 godine kupim garsonjeru u NS za kes bez problema ,sad cene hrana kao i u Srbiji odprilike ali kvalitet ni blizu najbolji ,ja recimo platim stan 400 sa svim troskovima maji stan u pitanju ,odrzavanje auta i nije bas jeftino servisi i tif sve zavisi kojo auto imate toliko placate osiguranje nije bas ni ovde sjajno ali bolje nego kod nas,ovde penzioneri plate stan i jelo i to je to penzije 1,300 a 60 posto i mozda vise nema svoj krov nad glavom ovo je manje vise pravi izvestaj odavde pozdrav za SRBIJU

Zoran

pre 3 godine

Opet dovodite naše ljude u zabludu.Porez i doprinosi u Nemačkoj na plate prelaze40% i ako to primenite na prikazane iznose dobijate da je većina radnika ima ,netto platu tek nešto veću od 1000€ .A sa tolikom platom beš ne možete da se razmećete po Nemačkoj.
(Alex, 6. oktobar 2020 20:35)

Ako te neko pita kod nas su porezi i FAMOZNI DOPRINOSI (toga u normalnim zemljama NEMA) oko 65%.

Marex

pre 3 godine

Sve zavisi u kojoj i kakvoj firmi radis. Ja vec 5 godina zivim i radim u Nemackoj, moja bruto plata je poko 4900e, sa mojom poreskom grupom to je oko 3200e neto. Tu ulaze svi dodaci na kvalitet, produktivnost i td. Platom sam i vise nego zadovoljan, ja sam dipl. ing. ali u Nemackoj radim kao obican radnik. U mojoj firmi su to plate radnika. Kada dvoje rade normalne poslove, moze lepo i kvalitetno da se zivi. Kada jedan radi, i to neki malo placen posao, teže je. Tada se ima pomoc drzave pa ce zivot opet biti kvalitetniji nego da si lekar u Srbiji. Sve u svemu nije sjajno, ali je u odnosu na Srbiju neuporedivo bolje.

rebro

pre 3 godine

Samo se u Srbiji plate izražavaju u neto iznosu, a u ostatku civilizovanog sveta u bruto iznosu jer se ne zna koliki porez ćete platiti. U Srbiji možete da radite kako hoćete i možda će stići plata redovno, a možda i neće, ali na račun retko kome.
Na internetu sve može da se proveri. Sada Balkanci ne mogu da tvrde kako prodavac peciva ima 3000 evra neto kada u tekstu stoji 1850 bruto. Život u Nemačkoj je skup i to svi znamo. Sama činjenica da malo ko od Balkanaca kupi svoju nekretninu u toj Nemačkoj dovoljno govori u prilog tome.
Dakle ne mlatite. Nije sramota raditi kao prodavac peciva, nije sramota raditi kao magacioner, niti kao razbnosač pica. Sve su to regularna zanimanja od kojih ipak može da se preživi, ali tvrdnje kako zidari, keramičari, prodavi imaju plate veće nego zaposleni u bankma, zdravstvu i slično je neumesno. Imamo internet i umemo da nađemo informacije.
I još nešto. Pijte samo češko pivo. Nemačko pivo je krš.

Radnička_klasa_talasa

pre 3 godine

Kao što rekoše komentatori. Ovo su plate u bruto iznosu. Kod nas kada ti kaže platu podrazumeva se da ti kaže neto iznos koji dobiješ na raspolaganje, tvoje pare! Kod švaba je ipak šarena laža. Vozač Dhl ima bruto platu 2200 i na kada se odbiju doprinosi na račun mu legne 1600e. To je njegovo a ne onih 2200e. Stanovi su skupi,uglavnom nedostupni i nema velikog razmetanja kad odbiješ troškove. Može se osrednje pristojno živeti. Da je tempo rada jači nego kod nas to je bar jasno. Ne znam nikog ko nije smršao u Nemačkoj! Mnogima dojadi i ta radna eksploatacija
i kompletna gastarbajterska priča ali se ne ipak ne vraćaju nazad. Navika,komforniji život, strepnja za budućnost. Ja ovde radim privatno, svoj mali biznis. Ovde sam 6-7 meseci godišnje a ostatak van DE. Da nije tako ne bih boravio ovde sigurno. Isto tako možeš sa tim prosečnim platama životariti bilo gde u Eu. Još bolje onda negde u toplijim krajevima. Nemačka je jedna velika fabrika i sve se svodi na rad i samo rad. Ako u Srbiji imate svoju smeštaj i primanja od 60-70 hiljada, to vam je kao da ste ovde na standardnoj plati od 1300-1600e koju prima 60% zaposlenih.Sve u svemu ko ima cilj,a u Srbiji ništa, onda samo napred!Kad se sredite, stanete na noge onda proširite vidike, pogledajte i druge opcije,nije sve ni u radu, prodje život, neretko i zdravlje praveći drugima vile,avione, kamione. Usput zaboraviš kakav bi ti bio život koji je iza tebe da nisi bio radnik pečalbar. Sretno!

vsop

pre 3 godine

Ima ovde dobrih komentara ali i nazalost i nekih totalno idi.otskih. Prvo preko Interneta danas mozete sve da saznate. Nasi ljudi naprimer u YouTube iznose sustu istinu o zaradama u nemackoj. Znaci potrazite to malo i pogledajte da je kao sto ova gospodja pre u komentaru napisala za München kao Plata medecinske sestre 3.500 evra Brutto. Da moguce je ali od 3.500 brutto dobijete tj. isplata vam je oko 2.200 netto na vas Girokonto. To je primer za samca bez dece. Drugo je da u vecim gradovima u nemackoj jesu vece plate ali i stanarina je neverovatno skupo postala. U München mozete da racunate od 800 do 1.000 evra za dvosoban stan. Plus naravno ostale dazbine. E sad da vam ne pisem sta kosta Auto i osiguranja koja su vam nuzno potrebna i Internet, Handy ugovor i i i .... Tako da ko je u mogucnost da u svojoj domovini Srbiji zaradi oko 800-900 evra bolje da ostane medju svojim ljudima i poznatom mentalitetu nego da ima posla sa nemcima i njihovim mentalitetu.

Exadata tatamata

pre 3 godine

Par podataka:
1.
Satnica u bransi ciscenja je 10.80 eura minimum. Vikendom i praznicima je uvecana za 30/50%. Bezbroj nasih ljudi (zena) sa minimalnim ili nikakvim znanjem jezika radi tamo.
Za nekvalifikovanu radnu snagu je satnica slicna (u gradjevini npr.).
Ja sam 20 godina u Nemackoj u IT bransi i sve zavisi od toga koliko si dobar i ambiciozan. Juniori oko 40K, seniori 55-75K, eksperti 80K+.
Na zaboravite da na platu (obicno) dolazi gomila dodataka (bonus,prevoz,auto, telefon, razne vrste premija i osiguranja, placeni kursevi, kongresi i skolovanja). Zamislite da vas firma vodi 5 dana o svom trosku na Tenerife i organizuje zabavu i aktivni program tamo...i tako svake godine u neku drugu EU drzavu.
2.
Verovali ili ne ali Berlin je jeftiniji za zivot od Beograda (ne racunam stanarine). Prodjite kroz distrikt Neu Keln, i posetite radnje ili restorane: (Burek 1.5 eura, mesano meso 4-5, pica 3-5 evra, kafa 1 evro). Nevidjena ponuda voca i povrca itd.
3.
Porez jeste nesto veci ali postoji i nesto sto se zove povrat poreza gde se odbijaju razni troskovi i moze dosta novca da se dobije nazad.

Rhunchynoi

pre 3 godine

@Daniel: Kod nas u kontroli je plata oko 3000EUR neto, ti imas 4100EUR neto. I pri tome na to imas sve dodatke: nocni rad, blablabla. Ti bi ziveo kao bog u Srbiji.

U Nemackoj je vec 15 godina na snazi deflacija plata. Jednostavno postoje kalupi iz kojih firme nece da izadju da bi maksimizovale profit, ali gornji sloj ima enormno velike plate.

Nase medicinske sestre su bogovi za njihove. Kada nasa zavrsi skolu vec ima 18,19 godina. NJihova 21-23. Pri tome nase znaju sve da rade, i vadjenje krvi i intubacija i sve sto treba. Njihove uglavnom nista ne znaju. U Hajdelbergu su vodece sestre i vodje smena sve nase, ruskinje/ukrajinke i rumunke. Ostalo je duplo golo.

Developer

pre 3 godine

IT stručnjak Minhen , kada se sve sabere, auto, Telefon, Internet, topli obrok imao sam 3000 eura bruto platu. Stan sam plaćao hiljada. Radio dodatno vikendom da bih mogao uštedjeti nešto. Šef nemam koji je u istoj firmi već 16 godina je imao možda 400 eura bruto više od mene . Pitao sam ga kada će kupiti stan. Rekao je NIKAD jer sa njegovom platim IT stručnjaka on to nikada neće moći priuštiti. Pobjegao sam glavom bez obzira odatle. Ma kakav Minhen3...

Ko zna kakvu si to firmu nasao. Meni je pocetna bila 6300 + imao sam 13 platu. Zavisi gde upadnes. A ti si otisao u jedan od skupljih gradova u raspalu firmu.

moram reci

pre 3 godine

Tipicno za nase ljude,samo se preracunavaju nesto. Hajde objasni ti balkancu sta znaci standard zivota. Da mozda ne nudi ta drzava i neke pogodnosti za te doprinose sto se uplacuju? U Srbiji ostanes na ulici skoro kad ostanes bez posla ili ako ne mozes da radis. Znam neke ljude po Skandinaviji koji 20 godina ne rade a zive normalno kao i svi ostali.

Daniel

pre 3 godine

pozdrav svima ,

radim već 6 godina u kontroli leta . školu završio u Minhenu
Luftfahrtakademie München Flughafen. prosečna bruto plata bez dodataka 7400 , tu dođe dodaci ( noćna smena ,rad nedeljom ) oko + 2500 euro . iznos netto je
7400 - 45% = netto + dodaci 2500 - 25% = netto !
pošto sam ovde rođen i odrastao mogu vam reći da je moja cifra za vas velika ali sa odgovornost posla kojim radim , je mala cifra! poznajem naše gastarbeitere na crno i onih sa srpskim diplomom medic sestre !
problem je u tome što se ta obuka ne može uporediti sa nemačkom medic sestrom .
Nemci tu srpsku diplomu samo priznaju delimično , pa rade kao pomoćnici med sestre za 2000eura bruto + dodaci . sa time kao samostalna osoba ne možeš u Minhenu da živiš bolje od med sestre u Pančevu. Računajte samo plate koji se socijalno prijavljene jer samo od njih se dobija penzija koja se računa 62 % od bruto bez dodaci . u penzije nema računica dodaci ! to je nemačka !

rebro

pre 3 godine

@Maxy, poredš babe i žabe. Ako radiš u tom Karlsrue onda kupi garsonjeru tu za dve godine rada kao magacioner. Ne ide a?
Pa normalno da ne ide.
Ali možeš u Mongoliji da kupiš i 4 garsonjere, mo nije u tome poenta.
Poenta je da su Nemci objavili prosek bruto zarada, a vi koji živite u Nemačkoj ste se osetili pogođenim jer ovo čitaju i vaši prijatelji u Srbiji pa ste sada u problemu kako da objasnite rodbini da vi ne zarađujete 5000 evra neto.

rebro

pre 3 godine

Nemci objavili prosek BRUTO PLATA i odmah ušli u klinč za Balkancima koji tamo rade. Kao neko ko živi u Pragu poslednjih 14 godina i radi za T-Mobile poslednje 4 godine mogu da vam priopćim sledeće.
Putovao sam u centralu Telekoma bar 20 puta u protekle 3 godine i od Nemaca koji tamo rade saznao da malo ko živi u samom Bonu jer je jezivo skup. Mesečna karta za odrasle je 90 evra. Za decu je 50 evra. Ja u Pragu plaćam godišnju 137 evra. Masa njih živi van grada, a neki i po 250km dalje jer je jeftinije da putuju vozom svaki dan nego da žive u Bonu. Ne voze nove automobile, kažu da je skup život u Bonu i Nemačkoj uopšte, ali je Telekom firma u koju uđeš i tamo staneš do penzije. U restoranu je pivo 5 evra minimum. U Pragu do 2.
Ja se nikako ne bih menjao sa njima.

1473

pre 3 godine

Ajde sutra lepo do Rewe-a, pa javi da li je 70% artikala jeftinije nego kod nas ( i ne privatnu robnu marku Ja!)
(Jeja, 6. oktobar 2020 23:56)

Ne treba generalizovati. Pitanje je u kom delu Nemačke živi Vaš rodjak. Jug Nemačke je po svemu skuplji. U Rewe-u na severu mnogo stvari košta isto ili jeftinije nego u Srbiji. To je tako 100%. Ne mora da veruje ko neće. Granična oblast sa Holandijom je najbolji pokazatelj, ista stvar u marketu u Nemačkoj 30-40% jeftinija nego u marketu u Holandiji,a i nema granice. Dosta se stvari preteruje ovde u komentarima i na jednu i na drugu stranu, a i ove objavljene plate su sigurno tačne, ali to je gruba informacija. Dato je bruto, a razlika do neto može biti ogromna od slučaja do slučaja. I ovo su verovatno plate nemačkih inženjera, lekara, arhitekta... Ne možeš doći iz Srbije i dobiti u nekoj firmi platu inženjera istu kao što će je dobiti Nemac, ali to i dalje ne znači da ćeš dobiti loše. Moj savet je, za visokoobrazovani kadar, da ako traže posao u Nemačkoj zahtevaju platu dovoljnu za "Plavu kartu". Ko ne zna, neka nadje na netu šta je. Dobijaš dosta prednosti i dostojanstven život. Zaključak, ko god šta ovde napisao, u Nemačkoj je bolje, lepše, sigurnije... I ko god ima priliku i nije mu žao ostaviti roditelje u Srbiji i sl. neka ide, barem neka proba. Nije sramota ni vratiti se ako ne ide.

zok1

pre 3 godine

Nadam se da će i u Srbiji ubrzo doći do reforme poreskog sistema, pa će ljudi bolje razumeti da bruto plata nije isto što i neto. Prosečne plate su baš ono što im i sam naziv kaže, prosečne. Što se tiče kupovne moći, ako uporedite odnose između nominalnog GPD i onoga koji se meri paritetom kupovne moći u Nemačkoj i Srbiji, videćete da je 1000 evra u Srbiji kao 2100 u Nemačkoj. Naravno, to je i dalje samo statistika.

Jetson

pre 3 godine

@Maxy Ako radis u skladistu to znaci da ili imas EU drzavljanstvo ili si vencan za nemacku drzavljanku. Dobiti vizu i radnu dozvolu za taj posao cini mi se da nije moguce.

BataUSA

pre 3 godine

Kad god vidim cifre, odma' se iznerviram... ljudi, kad se poredi plata i posao,pored apsolutnog broja mora uvek jos par parametara da se ukljuci: kvalitet zivota, licne aspiracije, uslovi na poslu... sta mi vredi ako me neko placa ko zna koliko ako mi je svaki dan pakao, sta ce mi takve pare, ili ako sam samo poslusni rob koji izvrsava zadate radnje ili ako zivim u kraju gde ta velika plata omogucava standard kao i duplo manja plata i duplo manje stresa negde drugde... pustite cifre.

rebro

pre 3 godine

Pažljivo pročitati komentar od @Realnost.
Čovek je lepo objasnio kolika je bruto, neto i koja poreza grupa. Nije napomenuo koliki su mu troškovi, ali ako je meni firma iz Praga plaćala dnevnice za Bon u visini od 50 evra, a tu spada samo hrana, onda je jasno da su troškovi u Nemačkoj veliki.
Pritom ne određuje firma dnevnicu već narodna banka Češke i za Nemačku je to 50 evra za hranu. Ostale troškove tipa taksi, javni prevoz se refundiraju i logično je da ćeš ići u resdtoran da jedeš, a ne u REWE na parizer i paštetu. A večera u Zur Post hotelu u Bonu košta 26 evra (šnicla. krompir i pivo). Možda je u ostatu Nemačke jeftinije, ali ne bih rekao da je u Berlinu, Minhenu ili Frankfurtu. Za Karlsrue ne znam.

pacificka_obala

pre 3 godine

Ja sam kao inzenjer, doduse ne licencirani, radio na gradilistu u Stutgartu i imao neto o platu oko 3000 eura, to je doduse bilo 2011-12. Posle toga sam se na iseljenicku pa znam da nisu toliko rasle.

Doduse ovde, u Vankuveru, ima i 100 hiljada ljudi sa nemackog govornog podrucja sto nesto govori o standardu a i u firmi imam dvojicu Bavaraca sa diplomama. Kazu da ovde imaju bolji standard.

Roćevac

pre 3 godine

Pa sad svi ste u pravu i niste. U nemačkoj plate jesu dobre a i loše za njihove standarde. Sve u zavisnosti od preduzeća u kome se radi. Razlika između bruto i neto dohodka je 30% plus na to imate odbitak poreza na zaradu koji može biti ogroman a i skoro nikakav. Sve u zavisnosti od vaše porodične situacije. Onaj ko živi sam plaća max. Da je jevtinije u trgovinama 70% nego u srbiji je baš preterano. Možda nešto, ali globalno ne baš toliko i nije baš sve jevtinije. Porezi i dažbine su baš veliki. Kirije su isto velike. Sve u zavisnosti gde živite. Ali to da platite stan 500~600 € je malo retko ali ima, samo se mora uporediti uporedivo. Ja bih pre rekao da je malo preko 1000 pa na gore. Sve u zavisnosti gde živite. Trebate računati kiriju negde od 12€ po kvadratu pa na gore. Tako da ako dobijetena računu 2000€ ne možete baš mnogo lepo da živite. Morate napraviti sigurno ustupke. Ali ipak mislim da može bolje nego u srbiji. "kvalitet života" je po meni mnogo bolji nego u srbiji, zdravsto, školstvo, dugoročno planiranje.... Tako da nije samo plata bitna za jedan ugodan život. Znam ljude koji bi pošto poto da odu iz srbije za Nemačku, isto kao i one koji nikad Baš zbog tog kvaliteta i načina života.
Kod komšije je uvek zelenija trava :))

nada

pre 3 godine

Plate su otprilike tolike,naravno u Brutu.Zavisi u kojoj pokrajini živite,koja ste stojer klasa,da li radi i bračni partner.U kom delu plaćate stan(ako ste u nekom malom mestu,ili nedaj Boze getu punom Turaka, Marokanaca) plaćat ćete manje.U svakom slučaju živi se bolje sigurno nego u Srbiji.Ko hoće da radi gladan neće biti, a može i da se uštedi.Pozdrav

Perach

pre 3 godine

Nije mi jasno što se uvek prikazuje prosek kad je to lošija statistika. Medijana dosta bolje pokazuje stanje.

No, svakako porez u Nemačkoj je poprilično velik, i na kraju zaista ne ostane tol'ko puno sa strane. Topla preporuka da ko god može razmotri Švajcarsku, jer je razlika netrivijalna. Po izveštaju iz 2018 bruto medijana je 6500chf~6000eur (10% najmanje plaćenih su zarađivali manje od 4300chf, a 10% najviše plaćenih više od 11700chf). Takođe, najmanje plaćeni poslovi su proizvodnja tekstila i odeće (5100), prodavci (4875), ugostiteljstvo (4400). Najplaćeniji IT (9000), farmaceutska industrija (9750) i finansije (9920). A pritom su porez i zdravstveno duplo manji nego u Nemačkoj.

Takođe novina od prošlog vikenda - kanton Ženeva je izglasala najveći minimalac na svetu, 25chf~23eur po satu bruto.

rebro

pre 3 godine

@Daniel, posao koji ti radip je ekstremno stresan i ja bih očekivao da zarađuješ više od ovog što si naveo. No, sad će da ti se jave naši iz Nemačke sa tvrdnjom da raznosač pica u Nirnbergu zarađuje 5000 evra neto.
Svako dobro.