Nauka

Četvrtak, 01.10.2020.

09:00

Rešili "paradoks dede": "Putovanje kroz vreme moguće, rezultati su naučna fantastika"

Izvor: B92

Rešili "paradoks dede": "Putovanje kroz vreme moguæe, rezultati su nauèna fantastika" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

151 Komentari

Sortiraj po:

remax

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.
(Vremeplovac, 02. oktobar 2020 11:20)

Inteligencijo, hrišćanstvo upravo stoji (bar bi tako trebalo) na temeljima golgote i nepravednog ubistva Isusa.
Za tvoj satanistički plan svrsishodnije bi bilo da pokušaš da sprečiš taj događaj ali to je svejedno gubljenje vremena jer ne razumeš da je do kraha civilizacije došlo samo zbog ljudi koji razmišljaju kao ti, a ne bilo kog pojedinca.

Путник

pre 3 godine

"Najdublja" nauka je puna cistih gluposti, rupa i paradoksa, suve teorije nikad potvrdjene, predrasuda i matematickog formalizma koji nemaju nikakve veze sa realnim svijetom, dogadjajima ....
(nenad.n, 3. oktobar 2020 22:58

Наука је производ људске маште и као таква фалична...дакле, човек је нешто замислио и тражио доказе да је то тако. Верници имају закон који каже Бог и тај закон објашњава све, без парадокса...

Пошто си завршио ЕТФ, а не само физику за основну школу, знаш да не постоји само једна физика, и да су закони две физике различити. Ми још увек не можемо да појмимо закон који обухвата појаве из класичне и квантне механике. То што ми не знамо нешто не значи пуно. То што је наша наука пуна рупа ни то не значи пуно, плод је маште, колико год маштаоци носили одела и кравате.

Елем...ми овде можемо да расправљамо ствари на нивоу основношколске физике и физике Кларка и Асимова, не физике Енглерта и Хигса....

Маштарија која се уклапа у мој религијски и философски поглед на свет је теорија великог праска. У суштини, појмљење је немогуће за човека, јер је човек ограничен, али то не би требало да нас спречи да маштамо?

Imenjak od Gorana

pre 3 godine

Pa i ja se mogu dublje zagledati od tih "naucnika". Verovatno nam to govori da postoji beskonacan niz univerzuma ili ti da se svaki sadasnji trenutak beskonacno ponavlja, snimljen kadar jednog filma. Mi egzistiramo na principu slicnom posmatracu filma, cak i takvo poredjenje, primitivniji oblik se poistovecuje sa akterom, izaziva osecanja,identifikuje se, uzivljava se. Sad zamislimo kreaciju svesti oslobodjenu van naseg razuma(paradoks ne moze se zamisliti). Ako je neko putovao kroz vreme i to je scenarista napisao i snimio filmova o tome koliko mu je trebalo za ko zna sta (opet van naseg poimanja). Jer je i svrha svega van naseg opsega. Trudimo se da ulepsamo ovu nasu iluziju i ucinimo je boljom.

nenad.n

pre 3 godine

@Putnik, ta fizika o kojoj pricas ( i osnovnoj skoli) se uci i po onome sto je pisao-ucio-dokazivao-teoretisao i Richard Feynman. Koji je na pitanje sta je magnet odgovorio: just say "I don't know, nobody knows ..." pojma nemam, niko ne zna.... takva je i sva ova teorija. Eto ja sam zavrsio pre oficijelnog roka u svojoj 23 godini ETF - BG, kasnije i magistrirao (polozio bar 5 ispita u kojima se izucavaju Fajmanove teorije, tvrdnje), a on covek ladno kaze da pojma nema sta je magnet i nije ga sramota da to kaze, BTW nobelovac ... De nam ti pojasni sta se dogadja, kako se objasnjava fenomen svetlucanja - pojave elektriciteta kada se protrljaju dva cista dielektrika (koji nemaju slobodnih elektrona), sta kaze nauka ima li objasnjenja? Sta sve pise u knjigama, kao ono na tarabi "ograda" ali je samo taraba...! "Najdublja" nauka je puna cistih gluposti, rupa i paradoksa, suve teorije nikad potvrdjene, predrasuda i matematickog formalizma koji nemaju nikakve veze sa realnim svijetom, dogadjajima ....

Goran

pre 3 godine

>>sada cu kratiti a-a sa obe strane
>>A=A+A
>>podelimo sve sa A

Ovo je deljenje sa nulom (pošlo se od jednakosti A^2 = A^2) tako da ipak nije moguće dokazati da je 1 = 2.

Nar

pre 3 godine

@ivan:e a pazi kad postoji rešenje bez da se vraćaš u prošlost.rešenje je razvod.prekines proloongiranje katastrofe i spases i sebe i druge.jos ako su/je tu i deca/dete,jasno je da će im biti bolji roditelji razdvojeni a srećni,nego miserable a zajedno.✌️

Boris B.

pre 3 godine

@DAr, evo "dokaza" da je 1 = 2.
A na kvadrat = A na kvadrat
od obe strane oduzecu A na kvadrat i dobicu
A na kvadrat - A na kvadrat = A na kvadrat - A na kvadrat
sada cu levu stranu rastaviti tako shto cu izvuci A ispred zagrade a desnu kao razliku kvadrata..
A(A-A) = (A-A)(A+A)

sada cu kratiti a-a sa obe strane
A=A+A
podelimo sve sa A

1=2

Pundit

pre 3 godine

A u suštini prosto je obrazloženje: brzina je fizička veličina koja zavisi od tačke posmatranja.
(Cile Mile, 2. oktobar 2020 13:54)
Zapravo i ti si se upecao na istu udicu. Brzina nije "fizička veličina" nego statistička. Brzina (isto tako i ubrzanje) nije uzrok nego posledica fizičkog fenomena kretanja (promene koordinata u prostoru).
Teorija relativiteta je mađioničarski trik. Na vešt način su zamenjene matematičke i fizičke veličine tako da se ne zna koja je koja. Inercija je zamenjena brzinom, sila ubrzanjem. Zašto? Pa zato što ni Ajnštajn nije znao ni razumeo mehanizam inercije, a brzina je "jasan" fenomen u kom i nema šta da se razume, nema nikakvog fizičkog mehanizma (statistika).
Njutn ono što nije mogao da objasni nije ni objašnjavao. Ajnštajn je pružio privid objašnjenja trikovima, ali takođe nije objasnio ništa, ni jedan fizički mehanizam. Ono što nije razumeo, Njutn je izmerio, izračunao i smestio u empirijsku konstantu, gravitacionu konstantu "G". Gle čuda, i danas se ta konstanta izračunava jednako empirijski, samo za koju decimalu tačnije.
U svakom velikom mađioničarskom triku imo mnogo malih. Ajštajnov trik sa brzinom uvek podrazumeva linearno kretanje i "pravolinijsku" brzinu (pa se svaka aproksimacija brzo preseli u ionako ljudima mističan kosmos). Šta je sa ugaonom brzinom? Zašto ona ne proizvodi iste "efekte". Niko nikada nije objasnio jer bi upao u zamku da su obe te brzine jednako matematičke veličine, odnosno sa fizičkog stanovišta fiktivne.

Путник

pre 3 godine

brzinom materije raste njena masa. Ok. Kako raste, da li Higsovi bozoni nekako "odebljaju" ili se umnože? Odakle ta dodatna masa? Da li uopšte postoji nekakva masa u svemiru u kom se sve kreće?
Pretpostavljam da znaš od čega polazi (L) ta teorija, onda razumeš zašto to pitam.
(Pundit, 2. oktobar 2020 13:41)

Не расте него се смањује. Зато су фотони честице без масе. Зато што је енергија производ масе и убрзања, маса честица које се крећу близу брзине светлости мора да тежи нули. Фотон не може да успори, ако успори апсорбује га молекул на који налети...одатле додатна маса. Основа теорије релативности је једначина е=мц2, пошто је ц увек константа, однос е и м је непроменљив. Додатна маса долази од конверзије енергије у масу. То је све физика за основну школу

Straight Outta München

pre 3 godine

(Mikajlo, 02. oktobar 2020 08:48)

Malo si se preracunao... To recimo sto ces sresti komsiju u liftu ili ga neces sresti, globalno se nece odraziti. Ali zato da je neko ubio Hitlera.... Kakav crni efekat laptira... Previse gledas filmove.

Временски путник, тренутно у 2020-ој години на

pre 3 godine

Ostavite dedu na miru.
(DEX, 2. oktobar 2020 09:44)
Нисам га убио. Али сам га повео назад са собом. Ево га поред мене и пита ме: "Цико, а ста ти то ладис?". Дете је. Имаће још пуно тога да види и научи. А што се мене тиче... мислим да ћу се поново родити.

Питање

pre 3 godine

Ако би неко ко је узео кредит у швајцарцима отплатио исти а затим се вратио у прошлост и уместо у швајцарцима узео кредит у еврима, да ли би му банка вратила разлику када се врати у садашњост?!

Miroslav

pre 3 godine

Komedija. Ako se ja vratim u prošlost da pobedimo Turke u Maričkoj bici, kakav bi se to sled događaja kalibrisao da mi održi motivaciju da odem u prošlost? Ovo je slično "dokazu" 1 = 2.
(Dar, 2. oktobar 2020 09:23

Otkud znaš da se neki Turčin nije već vratio u prošlost i promenio tok Maričke bitke?

Путник

pre 3 godine

po ovome isapada da se ništa ne može promeniti i da su događaji unapred isplanirani i određeni ....

Dakle jedino rešenje je prelazak u 4. dimenziju i rešen problem .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (profesor Dušan, 2. oktobar 2020 12:55)

У томе је и штос....не постоји унапред и уназад а време је четврта димензија просторвремена

anti-reklamozder

pre 3 godine

Nisam neki matematicar i ne volim komentarisati naučne teme, pogotovo kako ih ja zovem *velike brojeve* i bojim se da cu sad lupiti glupost al nije li smisao beskonačnosti da je uvek moguć *novi*
(Nagadjam, 02. oktobar 2020 13:36)

moguce da jeste mada

sportski pozdrav :)

Žil Vern

pre 3 godine

Volim SF, a naročito putovanja kroz vreme. Vremeplov je jedan od stubova SF, ne i stvarne nauke. Nastavimo da uživamo u delima H. Dž. Velsa i sledbenika.

all seeing eye

pre 3 godine

Vreme nije jednosmerna ulica. Sve realnosti postoje paralelno. Neke od njih su stvarno paralelne neke su proslost neke su buducnost. Gde god da idete vi nosite trenutne kvantne informacije sa sobom. Idenje u proslost je ujedno idenje u buducnost i pravljenje novog grananja, odnosno sva grananja vec postoje ali pitanje je gde je posmatrac skrenuo. Moze se putovati mentalno a moze i fizicki.

Locutus

pre 3 godine

Ja koliko Sam ucio teoriju relativiteta mozes da ides samo u buducnost (krecuci se veliko brzinom) a ne proslost.. Jer vreme ne ide istom brzinom svakom Ali ide u istom smeru.. Po meni najbitniji dokaz da nema nazad u proslost je da ima sad bi vidjali ih u prolazu neke sto dosli iz godine 20 000te posle nove ere... Ali nema ih.
(nikola, 2. oktobar 2020 10:32)


Tu ima jedan trik. Naime, kada bi teoretski postojala mogućnost vraćanja kroz vreme, čovek bi mogao da se vrati samo do momenta kada je vremeplov izmišljen. Znači, ako je vremepolov izmišljen 2030, onda iz 3100 može da se vrati u 2050, ali ne i u 1950 jer tada vremepolova još nije bilo.

Generalno naš problem je što vreme i prostor doživljavamo kao odvojene veličine, a osnova na kojoj su građene teorije relativiteta je da su prostor i vreme deo celine prostor-vreme.

Zavetnik

pre 3 godine

Aha...znači taj koji bi otišao u prošlost i sprečio pandemiju automatski bi uništio svoju motivaciju da krene na taj put jer pandemije neće ni biti. Što znači neće otputovati, što opet znači da neće ni sprečiti pandemiju, što znači da će pandemija postojati ipak!
A šta ako i nezavisno od pandemije postoji neko ko želi putovati u prošlost?
Naprimer mogao bi to biti upravo JA!!!

marko djukic

pre 3 godine

...evo ovako, ako bi recimo sloba izgubio na osmoj sednici i stambolic ostao, da li bi i ante markovic sproveo reforme i yuga se ne bi raspala i sve shto se dogodilo bi bio jedan uredjen zivot bez svih uzasa koji nam se dogodishe...ili pak da tile nije smenio liberale, ondak se mozda ni stambolici ne bi dogodili u tom obliku i funkcijama, pa bi mozda josh ranije bivala uredjena zemlja...sa sve nesvrstanima i yugom u evropi kao vodecom silom...ih shta sve chovek moz pomisliti...ali!...shto nije odsanjano i zamishljeno nije ni realizovano...shto bi rekao Saki...ko razume...shvatice!
m

Zema

pre 3 godine

Sudija 1988. ne prekida utakmicu u magli, mi izbacujemo Milan, ali posle ne uzimamo Kup šampiona 1991. godine. Zato bolje ništa ne dirati, ko zna šta sve može da se pokvari... Pu-pu, daleko bilo.

MethodManWu

pre 3 godine

U teoriji može, ali u praksi ne. A svi znamo da je praksa važnija od teorije. Npr. ja u teoriji znam kako se radi recimo operacija srca, ali u praksi nema šanse da bih znao to da uradim.

Dule Antonijević

pre 3 godine

Za sve koji ne veruju u putovanje kroz vreme i pitaju se gde su posetioci iz buducnosti. Pogledajte video o putnicima kroz vreme
https://youtu.be/gfjwCTxF43g

123456

pre 3 godine

Razumem ovo sa koronom, sprečiš nultog da se zarazi al se zarazi neko drugi. Ako ubiješ dedu, znači napravi te drugi deda! :)
(Neutralni posmatrač, 2. oktobar 2020 08:45)

Drugi deda, pa umesto Zvezdaša ispadneš Partizanovac, ili obrnuto. Horor.

Nagadjam

pre 3 godine

ako necega ima bezbroj da li uopste moze da se stvori novo?

sportski pozdrav :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anti-reklamozder, 2. oktobar 2020 11:10)

Nisam neki matematicar i ne volim komentarisati naučne teme, pogotovo kako ih ja zovem *velike brojeve* i bojim se da cu sad lupiti glupost al nije li smisao beskonačnosti da je uvek moguć *novi*

Cile Mile

pre 3 godine

Ajnštajnova teorija relativiteta je glupost. Mnogi pametni ljudi su negirali ovu teoriju još u vreme kada je plasirana. A u suštini prosto je obrazloženje: brzina je fizička veličina koja zavisi od tačke posmatranja. Ukoliko se neko telo udaljava od vas brzinom svetlosti, za to telo vi se udaljavate od njega brzinom svetlosti. Za neko treće telo koje se takođe kreće brzina zavisi od toga koje se telo uzima za referentno, odnosno u odnosu na šta se meri brzina. Znači da putovanje u prošlost ili budućnost nije moguće, jedino ako neko misli da smo mi "specijalna" referentna tačka u univerzumu, što je Ajnštajn svesno "ispustio". Inače, čovek je bio izuzetno inteligentan, ali isto tako pokvaren i lenj. Drugim rečima prevarant. Posle Mileve Marić oženio je svoju sestru, 2. koleno... Bolesno!!!

Mile

pre 3 godine

Vreme je matematicki 0, a realno vecna sadasnjost. Buducnost i proslost su konstrukti ljudskog uma. Ergo - putovanje kroz vreme je moguce jer se svako putovanje odvija u sadasnjosti. Medjutim, razlicite brzine kojima se neki objekat moze kretati, tj. razlicite brzine kretanja cestica i talasa stvaraju fenomene opisane u teorijama Ajnstajna i drugih fizicara. No, to nema veze sa vremenom kao takvim, vec u percipiranju istog. Priroda naseg univerzuma je kvantna i multidimenzionalna i samo kroz kvantnu fiziku nekog novog narastaja mi mozemo adekvatno pojmiti sve te fenomene. Ljudska svest mora jos da evoluira i napreduje da bi se dostigao taj nivo fizike.
To vam je moje skromno misljenje ...

Tiriton

pre 3 godine

Hajde da umesto pumpe ulja na autu stavim kupus a umesto pumpe vode stavim ajvar

Da pokusam da pomirim te dve nepomirljive stvari, jel tako?

Zamislite da buduci doktor tokom skolovanja uci pogresne stvari, da li zbog licnih gresaka karaktera ili loseg gradiva, i citav profesionalni zivot pogresno leci ljude.

E isto tako se JOS NE ZNA nego se pogresno pretpostavlja da je "ajnstajnova teorija" tacna.

Opasno je raditi sa pogresnim pretpostavkama, kao da covek dezura nad raketom koja nosi nuklearnu bombu pa na radaru vidi laznu sliku napada te ce pogresnom pretpostavkom bez provere nastati katastrofa.

Primera beskonacnost!

Pundit

pre 3 godine

putanja svetlosti u vakuumu je zakrivljena pored nebeskih tela i nama izgleda kao da svetlost "usporava" jer prelazi vece rastojanje.
(Igor Gavran, 2. oktobar 2020 11:18)
Shvataš trik da to podrazumeva postojanje apsolutnog vakuuma u kom nema ne samo čestica materije nego ni bilo kakvog polja (elektromagnetnog, gravitacionog...). To je da ga tako nazovem, isto "matematički" vakuum koji u stvarnom svemiru nigde ne postoji jer "svemir" jeste ono dokle dosežu materija (energija) i njene manifestacije u vidu polja.
Jedini paradoks teorije relativiteta je: da je prethodno uvedena "korekcija" sa tamnom materijom i energijom, Ajnštajnova teorija nikome ne bi ni bila potrebna, i dalje bi bio dovoljan Njutn.

Svetlost uopšte ne može da se kreće kroz apsolutni vakuum. Ako se kreće, onda nije apsolutni. Možda ni teorije o eteru ili teorija struna nisu tačne, ali teorija relativiteta je besmislena, opsena. Svetlost ne putuje istom brzinom kroz svaki medijum, to je notorno i brzina svetlosti zavisi od gustine tog polja, do nule. Međutim, čista špekulacija je kojom brzinom bi se kretala da nema nikakvog medijuma (apsolutni vakuum). Najverovatnije 0, uz ogradu da takve špekulacije nemaju veze sa fizikom.
Dalje: brzinom materije raste njena masa. Ok. Kako raste, da li Higsovi bozoni nekako "odebljaju" ili se umnože? Odakle ta dodatna masa? Da li uopšte postoji nekakva masa u svemiru u kom se sve kreće?
Pretpostavljam da znaš od čega polazi (L) ta teorija, onda razumeš zašto to pitam.

Pavle

pre 3 godine

Zamislite da je napravljena vremenska mašina u koju se može upisati željeni datum. I čoveka pošalje tamo. Problem koji se u knjigama i filmovima olako preskače su prostorne koordinate. Pa planeta više nije tamo, a za sada ni ne znamo kuda se apsolutno kreće. Ili bismo se pojavili u pola nekog zida kao u filadelfijskom eksperimentu.

Ilija

pre 3 godine

Za ovakav dokaz skočio bih i u zaleđenu reku!
U komentarima ima više nauke nego u ovom "naučnom" članku. Hvala svim komentatorima.

Paradoks

pre 3 godine

Što mi je drago kad vidim ovoliko naučnika na jednom mestu u prostor-vremenu poznato još i kao "komentari" čitalaca. I svi bi da dokažu da nisu u pravu ljudi, koji se ceo život bave astronomijom i fizikom, predavači na najboljim fakultetima u svetu, dokazani i nagrađivani matematičari i fizičari. Ali šta znaju oni naspram vas iza tastature i googla.

Jakoje

pre 3 godine

Парадокс деде не постоји јер време не постоји. Време је димензија. Наша ограничена перцепција времена заслужна је за идеју о протоку времена. Време јесте. Кад би особа могла да по нашој перцепцији направи машину за кретање кроз просторвреме на начин који бисмо тумачили као повратак у прошлост, не би убила свог деду јер га није убила. То значи да се у тренутку кад путник започиње своје путовање кроз време, из наше перспективе то путовање се већ догодило и сви догађаји које путник треба да доживи су се већ догодили, из дедине перспективе се догађају. Дакле, путник није убио деду. Никад.

У тренутку великог праска, престанка сингуларитета, било је познато кретање свих честица на путу до следећег сингуларитета. Протока времена стога нема....
(Путник, 2. oktobar 2020 11:03
A jel može formula?*

veliki štrumpf

pre 3 godine

lol

ovo su "naučni" biseri u rangu tvrdnje da ako sebe povučeš za kosu odletećeš u vazduh.

matematičar reši problem. objavi knjigu. za x godina se putnik kroz vreme vrati u prošlost i objasni matematičaru kako se rešava problem (jer je saznao iz knjige). koje/kakvo je POREKLO rešenja?

veliki arhitekta je uredio stvari. brzina svetlosti, arrow of time, ...

neutralni felš

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.
(Vremeplovac, 02. oktobar 2020 11:20)


ne ubij.

Radoznao

pre 3 godine

Sve više i više univerziteti počinju da liče na one iz srednjeg veka. Ovo ima isto toliko smisla kao kada su se u srednjem veku vodile rasprave o tome dali anđeli imaju pol, koliko anđela može da stane na vrh igle, dali Bog može da stvori toliko težak kamen koji ni Bog ne može pomeriti... Bilo je i za očekivati, jer su na fakultete ušli ideologije, cenzura, jednoumlje, čak i u pojedinim prirodnim naukama potpuno ignorisanje "nekorektnih" činjenica...

hey doc

pre 3 godine

Ne mozete da se vratite u nesto sto ne postoji. U ovom slucaju, vreme. To sto mi zovemo vremenom ili uzrocno-posledicnim sledom aktivnosti je zapravo samo jedan MOMENAT koji je beskrajan. Postoji samo "sada". Nema mrdanja napred i nazad "kroz vreme". Vreme je totalna i stoprocentna iluzija koju mozak generise od trenutka rodjenja do smrti.

Dobro pamtim sve

pre 3 godine

Ste gledali simpsonove kad homer ode u prošlost, u praistoriju, tamo kokne komarca pa se vrati u sadašnjost, a tamo svi ljudi imaju krofne umesto glava, pa opet ode, uradi nešto naizgled beznačajno, a u sadašnjosti neprepoznatljivo? Tako i ovi naučnici, svi oni imaju kvalitetne dilere.

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Tema putovanja kroz vreme je stvorena da bi se filozofski razmatrala socijalna i egzistencijalna pitanja čovečanstva. Bar je to bio motiv H.Dž. Velsu za priču "Vremepolov", a to je začetak žanra. I naravno da od toga nema ništa, mi jednostavno nemamo dovoljno znanja da bismo shvatili da je putovanje nas, kao materijalnih bića kroz vremensko-prostorni kontinuum, nemoguće. Uz to, kako je neko ovde napisao, vreme je zapravo iluzija, naša parcepcija zasnovana na stanju svesti. Ono što će verovatno jednom biti moguće, jeste uvid u hronike Akaše, eterski zapis celokupne prošlosti, jer to već leži pohranjeno u našoj podsvesti, samo je brižljivo skriveno našem umu, iz mnogo razloga. Nekim okultnim metodama je to uvek bilo moguće videti, samo je i opasno, može lako da se flipne u totalu. Dakle, biće moguće znati kako su se stvari zaista dešavale, prava istorija bez nagađanja i hipoteza, ali mi kao bića nećemo moći da u već "dogođenoj" stvarnosti učestvujemo i išta menjamo.

omniameamecumporto

pre 3 godine

Ako postoji bezbroj paralelnih univerzuma u kojima se odigravaju naši životi, odnosno u kojima se nalazi sve ono što nismo učinili a mogli smo, što bi promijenilo naše živote u postojećem univerzumu, mi možemo otputovati i promijeniti prošlost ali se nikad u univerzum iz kojega smo izašli ne bi mogli vratiti jer postoji paradoks. Vratili bi se u neki drugi svemir gdje se već vrti naš film a paradoksa nema jer energiju a to smo svi mi u svome postojanju ne možemo uništiti.

profesor Dušan

pre 3 godine

po ovome isapada da se ništa ne može promeniti i da su događaji unapred isplanirani i određeni ....

Dakle jedino rešenje je prelazak u 4. dimenziju i rešen problem .

Trovach

pre 3 godine

Ne primaju naucnici plate za ovakve stvari, vec za posao koji stvarno rade. Do ovoga su dosli u dokolici. Ni ja obicno ne radim duze od 8 sati posao za koji dobijam platu, ali u slobodno vreme odem na pecanje, procitam neku knjigu, pogledam neki film...

Путник

pre 3 godine

Парадокс деде не постоји јер време не постоји. Време је димензија. Наша ограничена перцепција времена заслужна је за идеју о протоку времена. Време јесте. Кад би особа могла да по нашој перцепцији направи машину за кретање кроз просторвреме на начин који бисмо тумачили као повратак у прошлост, не би убила свог деду јер га није убила. То значи да се у тренутку кад путник започиње своје путовање кроз време, из наше перспективе то путовање се већ догодило и сви догађаји које путник треба да доживи су се већ догодили, из дедине перспективе се догађају. Дакле, путник није убио деду. Никад.

У тренутку великог праска, престанка сингуларитета, било је познато кретање свих честица на путу до следећег сингуларитета. Протока времена стога нема....

Igor Gavran

pre 3 godine

Ovo je klasicna zamena teza. Ajnstajn je tvrdio da se u univerzumu (kako ga mi vidimo) informacije ne mogu prenositi brze od svetlosti. Gravitaciju je matematicki modelovao zakrivljenjem prostora i vremena. Dakle putanja svetlosti u vakuumu je zakrivljena pored nebeskih tela i nama izgleda kao da svetlost "usporava" jer prelazi vece rastojanje. U nasem svemiru je do sada primeceno samo pozitivno zakrivljenje prostora i vremena. Negativno zakrivljenje bi znacilo antigravitaciju i posmatranje dogadjaja koji ce se desiti u buducnosti. Posmatranje dogadjaja iz proslosti je vec moguce, na primer mnoge zvezde na nebu odavno ne postoje a mi ih i dalje vidimo, bas zbog te konacne brzine svetlosti. Putovanje kroz vreme bi narusilo zakon o odrzanju energije/materije u svemiru i automatski oborilo Ajnstanovu formulu E=mc2 koja je izvedena iz tog zakona.

Trovach

pre 3 godine

Ako sam se vratio u proslost da bih ubio svog dedu, to znaci da mi nije uspelo ostvariti svoju nameru. Mozda sam ga samo ranio, a mislio sam da je mrtav, a mozda nesto drugo.

Logikar

pre 3 godine

Vreme postoji samo u našim glavama. Mi ga doživljavamo kao periode koji prođu između različitih događaja, pomeranja kazaljke na satu, okretanja planeta oko svoje ose i slično... Jednostavno, kretanja univerzuma. Čak i da okrenemo ceo univerzum da se kreće unazad bilo bi isto kao da naptimamo sat da teče unazad. Vreme koje mislimo da postoji i dalje bi teklo samo bi ga mi vezali za druge događaje. Vreme ne postoji, osim u našim glavama. Dokaz da se kroz vreme ne može putovati i da ga nećemo otkriti je i to što nikada i nigdje nisu zabeleženi putnici iz budućnosti.

Teorije

pre 3 godine

Uglavnom je zastupljenija teorija da povratkom kroz vreme vi ne menjate svoju vremensku liniju vec stvarate novu. To bi znacilo da ubistvom dede stvarate novi paralelni univerzum gde dede pa ni vas ne bi bilo, ali vasa vremenska linija ostaje ista. Ako bi uz putovanje kroz vreme postojalo i putovanje u paralelne univerzume onda bi imali mogucnost da iz svog "uskocite" u taj novi. Postoji i drugi problem, a to je da ubistvo dede ne bi bio izolovan slucaj tojest mogao bi uticati na okolinu na razlicite nacine i samim tim dovesti do jos vecih promena od pukog nepostojanja vas. Kombinacija paralelnih univerzuma, efekta leptira i putovanja kroz vreme bi mogla biti neka polazna tacka objasnjenja, ali sve to je na nivou zestoke teorije bez ijednog opopljivog dokaza.

anti-reklamozder

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.
(dr zarubica, 02. oktobar 2020 08:54)

ako necega ima bezbroj da li uopste moze da se stvori novo?

sportski pozdrav :)

Vremeplovac

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.

Carlston, Ingraham & Hannity rule

pre 3 godine

da se uvede karantin za putnike kroz vreme, sada nije trenutak za putovanje, ostanite u svom vremenu i tad trošite pare :)

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

U srži tzv. Grandfather Paradox, je causality. Causality je notorna glupost, najobičnija besmislica i zaista je čudno da naučnici veruju u to. u biti, cusality podrazumeva da sve ima uzrok - radi se o cause and effect principu. Ruku na srce, možemo posvedočiti tome - ili nečemu sličnom tome - svakodnevno. Ali to je small scale da se tako izrazim. Causality na nekakvom amkro, kosmičkom nivou? Budalaština. Bez obzira što je ideja formulisana i što je neki bi rekli savršeno u skladu sa kvantnom fizikom / mehanikom. U čemu je problem, i zašto je besmislica? Pa, najednostavnije rečeno, verovanje da postoji causality nije zapravo ništa drugačije od verovanja da je Univerzum kreacija Bradatog Čike™ na Nebesjah. Putovanje kroz vreme je teorijski moguće. No, svi koncepti putovanja kroz vreme ignorišu činjenicu da se radi o prostor-vremenu. Tako da, čak i kada bi putovanje kroz vreme bilo apsolutno moguće, pa, ne bi bilo praktično, zar ne?

Zambezi

pre 3 godine

U tekstu paradoks dede nije objasnjen. U svakom slucaju to je zanimljiva mentalna gimnastika koja, makar za sada, nema utemeljenje u stvarnosti. Mozemo da pretpostavljamo (educated guess sto bi rekli Englezi), ali vise od toga ne. Postoje dve opcije sto se tice putovanja kroz vreme, ili je moguce ili nije moguce. Ako je moguce onda se otvara bezbroj problema i pitanja na koje treba dati odgovor. Da li je zivot determinisan? Koja je priroda vremena tj. sta je uopste vreme, da li ono realno postoji ili je samo proizvod drustvenog konsenzusa i konvencije?

Dobrivoje

pre 3 godine

Nije jasno iz njihovog rezonovanja da li ste vi 1) cirkularno uvek bili nulti pacijent (ironija), 2) ili vam se daje pravo da menjate samo njegovo mesto (sada ste vi nulti pacijent), dok vam se ne daje da modifikujete nesto drugo (korona).
Jer ako je u pitanu ovaj drugi slucaj ispada da "priroda" metodom diskriminacije(?!?) jednom dogadjaju daje svojstvo nebitnosti/promenljivosti (moze se promeniti pacijent), a drugom svojstvo bitnosti/nepromenjljivosti/nuznosti (ne moze se modifikovati pojava korone) sto dovodi do kontradiktornog zakljucka.
Kako je to moguce? Ja zaista ne znam, ali ovakvi zakljucci su van fizike i vise stvar kreativnog zakljucivanja koja je bliska religiji.

Алекса

pre 3 godine

Парадокс не постоји зато што време не постоји. Као што све јесте у трећој димензији тако све јесте и у четвртој. Када би се неко, по нашој перцепцији, вратио назад кроз времепростор, он је увек већ био назад и урадио оно што сад јесте. Дакле није убио свог деду нити је спречио корону. Прошлост се не може променити јер прошлост јесте, као што јесте и садашњост и будућност, само је наше ограничено поимање димензије такво да ми доживљавамо проток времена....

Marko PFC

pre 3 godine

Pogledajte film efekat leptira i to vam je to. Izmenite neki detalj iz zivota i zivite potpuno drugaciji zivot i dobijete nova sećanja.

Pundit

pre 3 godine

Ne postoji "paradoks dede", samo "paradoks Ajnštajna". Ajnštajn je postao suviše veliki (opet jevrjski) prorok da bi se posle sto i više godina priznalo da je šarlatan i plagijator. Ono što je tačno u njegovoj "čuvenoj teoriji" nije njegovo, a ono što je njegovo je besmisleno. Čak je i sama besmislica o fizičkoj dimenzionalnosti vremena Minkovskog, a ne Ajnštajna. S tim što za Minkovskog niko nikada ne bi čuo ni znao da nebuloza nije nazvana "Ajnštajn-Minkovski vreme-prostor".

"Paradoks dede" i "paradoks blizanaca" su mađioničarske kulise kojima se sakriva besmislenost unutar same teorije da dva sata mogu jedan u odnosu na drugog da žure (ili kasne, svejedno). Kad zanemariš tu početnu besmislicu, onda zaista možeš da kreiraš razne fantastične situacije i simulacije.

Uostalom, Ajnštajnu to i nije bila prvi put. Njegov prvi pokušaj da se proslavi je bio hipoteza o fotonu čija je kinetička energija nula. Iz čega je izvukao (može se zamisliti) vrlo fantastične zaključke. To mu nije prošlo jer su oprezno primetili da ne postoji takav foton, da ne može da postoji, da takav "foton" nije foton.
Ono što mu nije uspelo sa invalidnim fotonom, fenomenalno je prošlo sa istom takvom izmišljotinom: vremenom. Čak ne i zato što je bilo išta tačnije, nego su društvene (i političke) okolnosti bile povoljnije. Laž je etablirana ne samo kao nauka (to obično i nije dovoljno) nego kao vrh nauke. I tako je počelo... a kako vidimo traje i dalje.

nikola

pre 3 godine

Ja koliko Sam ucio teoriju relativiteta mozes da ides samo u buducnost (krecuci se veliko brzinom) a ne proslost.. Jer vreme ne ide istom brzinom svakom Ali ide u istom smeru.. Po meni najbitniji dokaz da nema nazad u proslost je da ima sad bi vidjali ih u prolazu neke sto dosli iz godine 20 000te posle nove ere... Ali nema ih.

vlasta

pre 3 godine

Hmmm... i dalje nisam siguran kako bi se događaji "kalibrisali" ako bi ubili vašeg dedu? Jedino da se umeša komšija :)
(Neko tamo, 02. oktobar 2020 08:36)
Ako je deda vec opravio tatu?

Nije sve crno-belo

pre 3 godine

A ko određuje šta su to "glavni" događaji?
Za nekoga nešto nebitno drugom može da bude od sudbinskog značaja.
Ili, ajde da uzmemo klasični primer...
da li bi, recimo, ubistvo Hitlera pre rata sprečilo II Svetski rat, ili je to jedan "glavni" događaj koji mora, pa mora da se desi?
Ko bi to odlučio, šta je glavno, a šta ne?
Da li to znači da ako je pravi Hitler ubijen, recimo, dok je bio tinejdžer, da bi se rodio neki drugi Hitler (naravno, ne mora da se zove tako, ali sa istim bolesnim umom i namerama) pa bi se onda rat odigrao 15-16 godina kasnije (dok ovaj drugi odraste...) ili bi se "sama sudbina" pripremila na ubistvo Hitlera dok je tinejdžer, pa bi se istovremeno kada i on, rodio onaj njegov "zamenik" koji bi nastavio Hitlerovim stopama (pošto je ovaj, jeli, u međuvremenu ubijen) i rat bi se opet desio, po planu, u pravo vreme?
Alo...o čemu pričamo?

Vuuule

pre 3 godine

Vreme najjednostavnije shvatite kao veoma krivudavu maglovitu reku. Mi putujemo njom i to je sadašnjost. Poneko pronikne pogledom unapred ka obali i to je prekognacija. Iskrcavanje nije moguće u fizičkom smislu, tako da efekat dede je nemoguć.

necromancer

pre 3 godine

Putovanje kroz vreme unazad je zaista fascinantna ideja, ali verovatno nemoguće.
Ako se ja recimo vratim jedan dan unazad, onda taj dan ja imam jednu kopiju.
Ako se na dan kad se vracam u proslost gde postoji kopija mene ne vratim jedan unazad onda ja i kopija nastavljamo kroz budućnost, ali odakle ja tu ako se nisam vratio jedan dan unazad.
Ako ipak odlucim da se vrtatim onda taj dan moze da se vrti u krug beskonačno.

To sve samo pod uslovom da svaki put kad putujem kroz vreme stvaram paralelni univerzum, dugacije je nemoguće jer ja znam da juce nije postojala verzija mene iz budućnosti i to se ne moze promeniti.

Pundit

pre 3 godine

Objavite makar samo ovo: teorija relativiteta je religija. Bez crkve jer je ulogu crkve preuzela kvazinauka. Ovo nisu naučni "paradoksi" nego religijski mitovi.

Stvarno ne razumem zašto mi ne objavljujete komentare? Ako ih vi ne razumete, ima čitalaca koji mogu.

asd

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.
(dr zarubica, 2. oktobar 2020 08:54)

Kolko kosta polovni golf 5 u tim alternativnim unverzumima?

QED

pre 3 godine

1. Budućnosti će ili biti ili je neće biti.
2. Ukoliko budućnosti neće biti, putovanje u prošlost neće biti moguće.
3. Ukoliko će budućnosti biti, putovanje u prošlost neće biti moguće zato što bi već sada bilo moguće.
4. Putovanje u prošlost neće biti moguće.

Skraćena verzija: Putovanje u prošlost neće biti moguće jer sada nije moguće.

FUJ...!

pre 3 godine

Tema je izuzetno ozbiljna (sa naučne strane), a komentari su debilni...
Pokušajte umesto "dede" u eksperiment da uvedete "Adolfa Hitlera".

Aga

pre 3 godine

I tako... putnik kroz vreme ubije dedu i ne desi se ništa. I tek onda shvati ono što mu je baba pevala još kad je bio mali "Ubio siiii pogrešnog čovekaaa"

Milojica

pre 3 godine

@Neko tamo. Pa tako što bi na kraju ti spavao sa svojom babom i time tehnički postao sam svoj deda. Ima u Futurami epizoda bas takva.

Putnik namernik

pre 3 godine

A šta će sa putovanjem kroz prostor? Zemlja se kroz svemir kreće otprilike 3 miliona km/h, znači da sa svakim teorijskim putovanjem kroz vreme mora uračunati i odgovarajući prostorni pomak inače bi vremenski putnik završio negde u svemiru...

Deki

pre 3 godine

I ovi ljudi primaju masne pare da se zezaju sa ovakvim stvarima. Poenta price je da nisu resili paradoks, vec su iskoristili analogiju sa koronom da bi promenili paradoks i onda pricali o skroz drugoj stvari. Ako zaista tvrde ovo sto tvrde onda ispada da je sve unapred predodredjeno a za to se odavno zna da nije slucaj.

Pundit

pre 3 godine

Totalna gomila besmislica. Vreme je matematička dimenzija, a ne fizička. Isto što i niz brojeva, na primer negativnih brojeva, matematički potpuno notoran niz, fizički notorna besmislica. "Putovanje kroz vreme" je potpuno isto kao "putovanje kroz negativne brojeve" (ekvivalent putovanju u prošlost) ili kroz pozitivne (u budućnost). Ili na primer "putovanje kroz brzinu", malo teže za zamisliti (nema dede), ali jednako besmislica.

Čak i kao uobičajena umetnička predstava (filmska ili drugačija), putovanje kroz vreme je opsena, trik poput mađioničarskih trikova. Zapravo se opisuje putovanje kroz prostor, a ne kroz vreme. Vremeplov iz tih naučnofantastičnih romana je smislen koliko i gliser na Mesecu. Može. Može da se napravi i potpuno "funkcionalan"... samo nema kroz šta da "plovi". Takav vremeplov može svako da napravi DIY, tačnije već ima. Uđeš u orman i maštaš.

Nešto drugo u tom paradoksu je simptom mnogo ozbiljnijih mentalnih poremećaja. Zašto normalan čovek da mašta kako ubija bilo koga, kamoli sopstvenog nedužnog dedu? Pa već to dokazuje da takve maštarije dolaze od vrlo, vrlo bolesnih umova.

Marko

pre 3 godine

Naravno da je moguce , svake sekunde za jednu sekundu smo dalje u buducnosti, vreme je ljudska konstrukcija kao brojevi slova i tome slicno, jedna sekunda ne traje isto u celom svemiru ovo je nasa sekunda koju smo mi odredili, sve je relativno u svemiru pa i vreme, u svemiru nema levo ili desno ili gore ili dole, vec je relativno u odnosu na vas , isto je i sa vremenom.

Dar

pre 3 godine

Komedija. Ako se ja vratim u prošlost da pobedimo Turke u Maričkoj bici, kakav bi se to sled događaja kalibrisao da mi održi motivaciju da odem u prošlost? Ovo je slično "dokazu" 1 = 2.

Gradjanin

pre 3 godine

Samo treba da se eliminiše ona osoba koji je izmislio VIRUS COVID -19 , a ne "NULTI" pacijent!!
Ko zna koliko puta je to već kroz vreme uradjeno , ili je moglo biti uradjeno , ali nisu hteli , kako bi se neke stvari desili iz nekog razloga, a sada ili je to slučaj , ili još samo nisu pronašli osobu koje pokrenuo proizvodnju i širenje virusa. Ovo bi moglo biti samo jedna noćna mora da to neko uradi. Probudite se ujutru i kažete :- "Kakva noćna mora". - a u suštini to se desilo , neko sprečio i samo se javlja vremenska petlja u našim snovima pošto je stvarnost promenjen, ali dosta puta sanjamo neke stvari koje se dese godinama kasnije, TAČNO TAKO KAKO SMO SANJALI.
......RAZMISLITE O TOME!!

Mladen

pre 3 godine

Jeste, "Događaji će se uvek prilagoditi kako bi se izbegla bilo kakva nedoslednost", kako da ne.

Ako pokušamo sprečiti epidemiju kovida nekako će se događaji prilgoditi da se ipak desi, ako pokušamo ubiti dedu nekako će se događaji prilagoditi da ne uspemo, itd?

Retko se usuđujem za naučne teorije da kažem da mi zvuče kao glupost, jer ipak oni su naučnici i poštujem razliku u znanju, ali ova teorija mi je baš nelogična.
Mnogo logičnije mi je stvaranje beskonačne petlje, deda živ, unuk se vrati i ubije dedu, dede nama pa nema ni unuka, ako nema unuka deda živ, pa živ i unuk i vrati se da ubije dedu. Što bi onda stvorilo naizmenično menjanje cele budućnosti kao paralelni univerzumi?

PS.
Ili možda ako postoji slučajnost, u svim tim ponavljanjima petlje bi se se "kockica" zavrtila na drugačiji način i desilo bi se nešto što bi sprečilo da unuk odluči da ubije dedu i onda bi se petlja konačno smirila.

Usvari možda im teorija i nije tako glupa, možda tu ima nešto. :)

disko nindža

pre 3 godine

Ali baba zna tajnu da se deda moze eliminisati i da to nece ostaviti posledice na unuke.
Nego probaj ti bez babe do postojish u buducnosti.

Coyote Nervosius

pre 3 godine

Pogrešno

Problematika lepo objašnjena u dva filma (a ima ih još, al me mrzi):

- Vremenski policajac - Žan Klod Van Dam
- Star Trek iz 2009 godine Chris Pine kao James T. Kirk

Menjanjem istorije, dolazi do alternativne prošlosti, stvarnosti ili budućnosti,ali entitet koji postoji i vraća se u prošlost, i dalje postoji, jer je zaštićen vremenskim putovanjem i ponaša se kao posebni entitet u
odnosu na alternativnu stvarnost, tj. alternativne događaje.

U "Vremenskom policajcu" se desilo da su se stopile i iščezle dve iste osobe iz različitog vremena koje su bile na istom mestu u isto vreme, ali, zbog alternativne stvarnosti su to dva različita entiteta.

Naravoučenije : Ako odeš u prošlost i ubiješ svog dedu ili oca, kada se vratiš u "sadašnjost" imaćeš drugog oca i nedostatak tj. rupu u sećanju i višak "informacija tj. sećanja".
Ili kao druga mogućnost ... entitet bez porekla (sa alternativnom stvarnošću).
Isto je slučaj ako ti se to desi i sa majkom odnosno babom.

Glikol

pre 3 godine

Ako je ovo tačno to potvrđuje da verovatno živimo u simulaciji gde ne možemo da utičemo na bitne dogadjaje ili da postoji Bog ili da je to dvoje povezano.

Sims

pre 3 godine

Resenje za virus je sumljivo. Nego, kakve veze ima s dedom? Deda bi vam postao neko drugi, a to onda u buducnosti niste vi, nego neko drugi, pa vi niste ni putovali kroz vreme, i deda nije taj deda?

Me, myself and I

pre 3 godine

U serijalu filmova o Terminatoru su ovo već potvrdili. Šta god uradili Џарџмент деј će se desiti. Ovi naučnici jedu 'leba bez motike.

naučnicima je dosadno

pre 3 godine

Kako bre rešili. Ako znaš ko ti je deda i imaš njegovu sliku i neko se vrati i rolne ga dok ti još nije napravio tatu ne bi ni ti postojao. Možda može da bude neki drugi nulti ali ne može da bude drugi deda.

Mikajlo

pre 3 godine

Zasto uvek mislimo da bi samo veliki dogadjaji koje nacinimo u proslosti promenili buducnost?

Dovoljno je samo da se pojavimo u proslosti, da bi doslo do drasticne promene buducnosti.

U pitanju je "Efekat leptira", koji u sustini kaze, da je dovoljno uciniti neku malu, sasvim beznacajnu stvar, da bismo izazvali ogromne promene na planeti. (Domino efekat) ili nesto slicno.

Primer: Idete ulicom sa svojim mislima. U ulici ste sami, nigde nikoga.
Neko otputuje u proslost i pojavi se u toj istoj ulici.
Sada idete ulicom, ali zapravo vidite nekoga tu. Vas tok misli se menja. Posto se vas tok misli promenio, drugaciji vam je i hod. Donosite drugacije odluke. Stizete u drugacije vreme na destinaciju.

Da ste stigli samo minut ranije, sreli biste nekoga. U prethodnoj verziji dogadjaja, kada nikoga nije bilo na ulici, nasli ste se sa nekim i razgovarali. Posto sada niste razgovarali, ceo tok dogadjaja se menja.

Samim tim menjate tok misli drugih ljudi oko vas (jer ce vas videti ranije, ili vas nece videti uopste). Dogadjaji oko njih se menjaju. Oni menjaju tok misli drugih ljudi. I to tako obidje celu planetu.

30 godina kasnije, i zivot kakav danas poznajemo verovatno ne bi isti bio. Neki ljudi ne bi poginuli (zbog drasticno izmenjenih okolnosti), neki drugi bi.

drvobradi

pre 3 godine

:D zanimljivo. Podseti me na epizodu Dosije X-a, kada Molderu neko predvidi da ce ga napasti sa ledja, on se seti toga u kriticnom trenutku, naglo se okrene da to spreci, ali ga opet napadnu sa ledja.

Pera kojot suvi genije

pre 3 godine

I dalje samo teorija. Neka naprave eksperiment i dokazu prakticno - tada je teorija tacna. Verovatno ce im eksperiment proci kao i oni moji.

Vladan

pre 3 godine

E odlicno
Onda ce nemci da se vrate i ubiju hitlera.
Onda ce neko da okrene kormilo na titaniku.
Onda ce Srbi da se vrate i sprece jugoslaviju 1918.
Onda ce neki Japanac da potpise kapitulaciju pre bombe.

onda... onda onda

U zivotu nema vracanja u nazad, nikada se covecanstvo ne bi slozilo kako treba da "izgleda" proslost.

Sta sad grci treba da ponesu avione tenkove i mitraljeze u proslost.
Bitka kod Gaugamela, Aleksandar sa Bukefala koordinise avijaciju.
Onda Persijanci ponesu atomsku, pa bude vatrometa.

Pa onda ancient aliens

A da ne govorimo o vracanju u vreme Isusa, Muhameda...

Ovo je istrazivanje da bi se opravdale masne plate, nista vise.

Neutralni posmatrač

pre 3 godine

Razumem ovo sa koronom, sprečiš nultog da se zarazi al se zarazi neko drugi. Ako ubiješ dedu, znači napravi te drugi deda! :)

Paradoks

pre 3 godine

Ovakva i slična istraživanja malo po malo doprinose konačnoj implementaciji putovanja kroz vreme za nekoliko stotina godina, možda tek i za par hiljada, ali će se verovatno desiti.

dr zarubica

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Ovo je verovatno najbolji posao na svetu. Bez preterivanja sam dublje i smislenije argumente o ovoj temi slušao u procesu mlaćenja prazne slame dokonih adolescenata uz treće ili peto pivo, kao verovatno i mnogi drugi. A ovo je nekakva nauka, nekakav projekt, neko je ovo platio da se "istražuje". Neko ko očigledno ne zna šta se podrazumeva pod pojmom nauka. O "istraživačima" da i ne govorim.

Me, myself and I

pre 3 godine

U serijalu filmova o Terminatoru su ovo već potvrdili. Šta god uradili Џарџмент деј će se desiti. Ovi naučnici jedu 'leba bez motike.

Mikajlo

pre 3 godine

Zasto uvek mislimo da bi samo veliki dogadjaji koje nacinimo u proslosti promenili buducnost?

Dovoljno je samo da se pojavimo u proslosti, da bi doslo do drasticne promene buducnosti.

U pitanju je "Efekat leptira", koji u sustini kaze, da je dovoljno uciniti neku malu, sasvim beznacajnu stvar, da bismo izazvali ogromne promene na planeti. (Domino efekat) ili nesto slicno.

Primer: Idete ulicom sa svojim mislima. U ulici ste sami, nigde nikoga.
Neko otputuje u proslost i pojavi se u toj istoj ulici.
Sada idete ulicom, ali zapravo vidite nekoga tu. Vas tok misli se menja. Posto se vas tok misli promenio, drugaciji vam je i hod. Donosite drugacije odluke. Stizete u drugacije vreme na destinaciju.

Da ste stigli samo minut ranije, sreli biste nekoga. U prethodnoj verziji dogadjaja, kada nikoga nije bilo na ulici, nasli ste se sa nekim i razgovarali. Posto sada niste razgovarali, ceo tok dogadjaja se menja.

Samim tim menjate tok misli drugih ljudi oko vas (jer ce vas videti ranije, ili vas nece videti uopste). Dogadjaji oko njih se menjaju. Oni menjaju tok misli drugih ljudi. I to tako obidje celu planetu.

30 godina kasnije, i zivot kakav danas poznajemo verovatno ne bi isti bio. Neki ljudi ne bi poginuli (zbog drasticno izmenjenih okolnosti), neki drugi bi.

disko nindža

pre 3 godine

Ali baba zna tajnu da se deda moze eliminisati i da to nece ostaviti posledice na unuke.
Nego probaj ti bez babe do postojish u buducnosti.

neutralni felš

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.
(Vremeplovac, 02. oktobar 2020 11:20)


ne ubij.

Aga

pre 3 godine

I tako... putnik kroz vreme ubije dedu i ne desi se ništa. I tek onda shvati ono što mu je baba pevala još kad je bio mali "Ubio siiii pogrešnog čovekaaa"

dr zarubica

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.

Deki

pre 3 godine

I ovi ljudi primaju masne pare da se zezaju sa ovakvim stvarima. Poenta price je da nisu resili paradoks, vec su iskoristili analogiju sa koronom da bi promenili paradoks i onda pricali o skroz drugoj stvari. Ako zaista tvrde ovo sto tvrde onda ispada da je sve unapred predodredjeno a za to se odavno zna da nije slucaj.

Neutralni posmatrač

pre 3 godine

Razumem ovo sa koronom, sprečiš nultog da se zarazi al se zarazi neko drugi. Ako ubiješ dedu, znači napravi te drugi deda! :)

drvobradi

pre 3 godine

:D zanimljivo. Podseti me na epizodu Dosije X-a, kada Molderu neko predvidi da ce ga napasti sa ledja, on se seti toga u kriticnom trenutku, naglo se okrene da to spreci, ali ga opet napadnu sa ledja.

Vladan

pre 3 godine

E odlicno
Onda ce nemci da se vrate i ubiju hitlera.
Onda ce neko da okrene kormilo na titaniku.
Onda ce Srbi da se vrate i sprece jugoslaviju 1918.
Onda ce neki Japanac da potpise kapitulaciju pre bombe.

onda... onda onda

U zivotu nema vracanja u nazad, nikada se covecanstvo ne bi slozilo kako treba da "izgleda" proslost.

Sta sad grci treba da ponesu avione tenkove i mitraljeze u proslost.
Bitka kod Gaugamela, Aleksandar sa Bukefala koordinise avijaciju.
Onda Persijanci ponesu atomsku, pa bude vatrometa.

Pa onda ancient aliens

A da ne govorimo o vracanju u vreme Isusa, Muhameda...

Ovo je istrazivanje da bi se opravdale masne plate, nista vise.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Ovo je verovatno najbolji posao na svetu. Bez preterivanja sam dublje i smislenije argumente o ovoj temi slušao u procesu mlaćenja prazne slame dokonih adolescenata uz treće ili peto pivo, kao verovatno i mnogi drugi. A ovo je nekakva nauka, nekakav projekt, neko je ovo platio da se "istražuje". Neko ko očigledno ne zna šta se podrazumeva pod pojmom nauka. O "istraživačima" da i ne govorim.

Igor Gavran

pre 3 godine

Ovo je klasicna zamena teza. Ajnstajn je tvrdio da se u univerzumu (kako ga mi vidimo) informacije ne mogu prenositi brze od svetlosti. Gravitaciju je matematicki modelovao zakrivljenjem prostora i vremena. Dakle putanja svetlosti u vakuumu je zakrivljena pored nebeskih tela i nama izgleda kao da svetlost "usporava" jer prelazi vece rastojanje. U nasem svemiru je do sada primeceno samo pozitivno zakrivljenje prostora i vremena. Negativno zakrivljenje bi znacilo antigravitaciju i posmatranje dogadjaja koji ce se desiti u buducnosti. Posmatranje dogadjaja iz proslosti je vec moguce, na primer mnoge zvezde na nebu odavno ne postoje a mi ih i dalje vidimo, bas zbog te konacne brzine svetlosti. Putovanje kroz vreme bi narusilo zakon o odrzanju energije/materije u svemiru i automatski oborilo Ajnstanovu formulu E=mc2 koja je izvedena iz tog zakona.

Sims

pre 3 godine

Resenje za virus je sumljivo. Nego, kakve veze ima s dedom? Deda bi vam postao neko drugi, a to onda u buducnosti niste vi, nego neko drugi, pa vi niste ni putovali kroz vreme, i deda nije taj deda?

Marko

pre 3 godine

Naravno da je moguce , svake sekunde za jednu sekundu smo dalje u buducnosti, vreme je ljudska konstrukcija kao brojevi slova i tome slicno, jedna sekunda ne traje isto u celom svemiru ovo je nasa sekunda koju smo mi odredili, sve je relativno u svemiru pa i vreme, u svemiru nema levo ili desno ili gore ili dole, vec je relativno u odnosu na vas , isto je i sa vremenom.

Dar

pre 3 godine

Komedija. Ako se ja vratim u prošlost da pobedimo Turke u Maričkoj bici, kakav bi se to sled događaja kalibrisao da mi održi motivaciju da odem u prošlost? Ovo je slično "dokazu" 1 = 2.

Coyote Nervosius

pre 3 godine

Pogrešno

Problematika lepo objašnjena u dva filma (a ima ih još, al me mrzi):

- Vremenski policajac - Žan Klod Van Dam
- Star Trek iz 2009 godine Chris Pine kao James T. Kirk

Menjanjem istorije, dolazi do alternativne prošlosti, stvarnosti ili budućnosti,ali entitet koji postoji i vraća se u prošlost, i dalje postoji, jer je zaštićen vremenskim putovanjem i ponaša se kao posebni entitet u
odnosu na alternativnu stvarnost, tj. alternativne događaje.

U "Vremenskom policajcu" se desilo da su se stopile i iščezle dve iste osobe iz različitog vremena koje su bile na istom mestu u isto vreme, ali, zbog alternativne stvarnosti su to dva različita entiteta.

Naravoučenije : Ako odeš u prošlost i ubiješ svog dedu ili oca, kada se vratiš u "sadašnjost" imaćeš drugog oca i nedostatak tj. rupu u sećanju i višak "informacija tj. sećanja".
Ili kao druga mogućnost ... entitet bez porekla (sa alternativnom stvarnošću).
Isto je slučaj ako ti se to desi i sa majkom odnosno babom.

Pera kojot suvi genije

pre 3 godine

I dalje samo teorija. Neka naprave eksperiment i dokazu prakticno - tada je teorija tacna. Verovatno ce im eksperiment proci kao i oni moji.

anti-reklamozder

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.
(dr zarubica, 02. oktobar 2020 08:54)

ako necega ima bezbroj da li uopste moze da se stvori novo?

sportski pozdrav :)

Logikar

pre 3 godine

Vreme postoji samo u našim glavama. Mi ga doživljavamo kao periode koji prođu između različitih događaja, pomeranja kazaljke na satu, okretanja planeta oko svoje ose i slično... Jednostavno, kretanja univerzuma. Čak i da okrenemo ceo univerzum da se kreće unazad bilo bi isto kao da naptimamo sat da teče unazad. Vreme koje mislimo da postoji i dalje bi teklo samo bi ga mi vezali za druge događaje. Vreme ne postoji, osim u našim glavama. Dokaz da se kroz vreme ne može putovati i da ga nećemo otkriti je i to što nikada i nigdje nisu zabeleženi putnici iz budućnosti.

Milojica

pre 3 godine

@Neko tamo. Pa tako što bi na kraju ti spavao sa svojom babom i time tehnički postao sam svoj deda. Ima u Futurami epizoda bas takva.

asd

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.
(dr zarubica, 2. oktobar 2020 08:54)

Kolko kosta polovni golf 5 u tim alternativnim unverzumima?

Putnik namernik

pre 3 godine

A šta će sa putovanjem kroz prostor? Zemlja se kroz svemir kreće otprilike 3 miliona km/h, znači da sa svakim teorijskim putovanjem kroz vreme mora uračunati i odgovarajući prostorni pomak inače bi vremenski putnik završio negde u svemiru...

Teorije

pre 3 godine

Uglavnom je zastupljenija teorija da povratkom kroz vreme vi ne menjate svoju vremensku liniju vec stvarate novu. To bi znacilo da ubistvom dede stvarate novi paralelni univerzum gde dede pa ni vas ne bi bilo, ali vasa vremenska linija ostaje ista. Ako bi uz putovanje kroz vreme postojalo i putovanje u paralelne univerzume onda bi imali mogucnost da iz svog "uskocite" u taj novi. Postoji i drugi problem, a to je da ubistvo dede ne bi bio izolovan slucaj tojest mogao bi uticati na okolinu na razlicite nacine i samim tim dovesti do jos vecih promena od pukog nepostojanja vas. Kombinacija paralelnih univerzuma, efekta leptira i putovanja kroz vreme bi mogla biti neka polazna tacka objasnjenja, ali sve to je na nivou zestoke teorije bez ijednog opopljivog dokaza.

Pundit

pre 3 godine

Objavite makar samo ovo: teorija relativiteta je religija. Bez crkve jer je ulogu crkve preuzela kvazinauka. Ovo nisu naučni "paradoksi" nego religijski mitovi.

Stvarno ne razumem zašto mi ne objavljujete komentare? Ako ih vi ne razumete, ima čitalaca koji mogu.

Zambezi

pre 3 godine

U tekstu paradoks dede nije objasnjen. U svakom slucaju to je zanimljiva mentalna gimnastika koja, makar za sada, nema utemeljenje u stvarnosti. Mozemo da pretpostavljamo (educated guess sto bi rekli Englezi), ali vise od toga ne. Postoje dve opcije sto se tice putovanja kroz vreme, ili je moguce ili nije moguce. Ako je moguce onda se otvara bezbroj problema i pitanja na koje treba dati odgovor. Da li je zivot determinisan? Koja je priroda vremena tj. sta je uopste vreme, da li ono realno postoji ili je samo proizvod drustvenog konsenzusa i konvencije?

Paradoks

pre 3 godine

Ovakva i slična istraživanja malo po malo doprinose konačnoj implementaciji putovanja kroz vreme za nekoliko stotina godina, možda tek i za par hiljada, ali će se verovatno desiti.

Nije sve crno-belo

pre 3 godine

A ko određuje šta su to "glavni" događaji?
Za nekoga nešto nebitno drugom može da bude od sudbinskog značaja.
Ili, ajde da uzmemo klasični primer...
da li bi, recimo, ubistvo Hitlera pre rata sprečilo II Svetski rat, ili je to jedan "glavni" događaj koji mora, pa mora da se desi?
Ko bi to odlučio, šta je glavno, a šta ne?
Da li to znači da ako je pravi Hitler ubijen, recimo, dok je bio tinejdžer, da bi se rodio neki drugi Hitler (naravno, ne mora da se zove tako, ali sa istim bolesnim umom i namerama) pa bi se onda rat odigrao 15-16 godina kasnije (dok ovaj drugi odraste...) ili bi se "sama sudbina" pripremila na ubistvo Hitlera dok je tinejdžer, pa bi se istovremeno kada i on, rodio onaj njegov "zamenik" koji bi nastavio Hitlerovim stopama (pošto je ovaj, jeli, u međuvremenu ubijen) i rat bi se opet desio, po planu, u pravo vreme?
Alo...o čemu pričamo?

Pundit

pre 3 godine

Ne postoji "paradoks dede", samo "paradoks Ajnštajna". Ajnštajn je postao suviše veliki (opet jevrjski) prorok da bi se posle sto i više godina priznalo da je šarlatan i plagijator. Ono što je tačno u njegovoj "čuvenoj teoriji" nije njegovo, a ono što je njegovo je besmisleno. Čak je i sama besmislica o fizičkoj dimenzionalnosti vremena Minkovskog, a ne Ajnštajna. S tim što za Minkovskog niko nikada ne bi čuo ni znao da nebuloza nije nazvana "Ajnštajn-Minkovski vreme-prostor".

"Paradoks dede" i "paradoks blizanaca" su mađioničarske kulise kojima se sakriva besmislenost unutar same teorije da dva sata mogu jedan u odnosu na drugog da žure (ili kasne, svejedno). Kad zanemariš tu početnu besmislicu, onda zaista možeš da kreiraš razne fantastične situacije i simulacije.

Uostalom, Ajnštajnu to i nije bila prvi put. Njegov prvi pokušaj da se proslavi je bio hipoteza o fotonu čija je kinetička energija nula. Iz čega je izvukao (može se zamisliti) vrlo fantastične zaključke. To mu nije prošlo jer su oprezno primetili da ne postoji takav foton, da ne može da postoji, da takav "foton" nije foton.
Ono što mu nije uspelo sa invalidnim fotonom, fenomenalno je prošlo sa istom takvom izmišljotinom: vremenom. Čak ne i zato što je bilo išta tačnije, nego su društvene (i političke) okolnosti bile povoljnije. Laž je etablirana ne samo kao nauka (to obično i nije dovoljno) nego kao vrh nauke. I tako je počelo... a kako vidimo traje i dalje.

Vremeplovac

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.

Путник

pre 3 godine

Парадокс деде не постоји јер време не постоји. Време је димензија. Наша ограничена перцепција времена заслужна је за идеју о протоку времена. Време јесте. Кад би особа могла да по нашој перцепцији направи машину за кретање кроз просторвреме на начин који бисмо тумачили као повратак у прошлост, не би убила свог деду јер га није убила. То значи да се у тренутку кад путник започиње своје путовање кроз време, из наше перспективе то путовање се већ догодило и сви догађаји које путник треба да доживи су се већ догодили, из дедине перспективе се догађају. Дакле, путник није убио деду. Никад.

У тренутку великог праска, престанка сингуларитета, било је познато кретање свих честица на путу до следећег сингуларитета. Протока времена стога нема....

necromancer

pre 3 godine

Putovanje kroz vreme unazad je zaista fascinantna ideja, ali verovatno nemoguće.
Ako se ja recimo vratim jedan dan unazad, onda taj dan ja imam jednu kopiju.
Ako se na dan kad se vracam u proslost gde postoji kopija mene ne vratim jedan unazad onda ja i kopija nastavljamo kroz budućnost, ali odakle ja tu ako se nisam vratio jedan dan unazad.
Ako ipak odlucim da se vrtatim onda taj dan moze da se vrti u krug beskonačno.

To sve samo pod uslovom da svaki put kad putujem kroz vreme stvaram paralelni univerzum, dugacije je nemoguće jer ja znam da juce nije postojala verzija mene iz budućnosti i to se ne moze promeniti.

Marko PFC

pre 3 godine

Pogledajte film efekat leptira i to vam je to. Izmenite neki detalj iz zivota i zivite potpuno drugaciji zivot i dobijete nova sećanja.

Dobrivoje

pre 3 godine

Nije jasno iz njihovog rezonovanja da li ste vi 1) cirkularno uvek bili nulti pacijent (ironija), 2) ili vam se daje pravo da menjate samo njegovo mesto (sada ste vi nulti pacijent), dok vam se ne daje da modifikujete nesto drugo (korona).
Jer ako je u pitanu ovaj drugi slucaj ispada da "priroda" metodom diskriminacije(?!?) jednom dogadjaju daje svojstvo nebitnosti/promenljivosti (moze se promeniti pacijent), a drugom svojstvo bitnosti/nepromenjljivosti/nuznosti (ne moze se modifikovati pojava korone) sto dovodi do kontradiktornog zakljucka.
Kako je to moguce? Ja zaista ne znam, ali ovakvi zakljucci su van fizike i vise stvar kreativnog zakljucivanja koja je bliska religiji.

Алекса

pre 3 godine

Парадокс не постоји зато што време не постоји. Као што све јесте у трећој димензији тако све јесте и у четвртој. Када би се неко, по нашој перцепцији, вратио назад кроз времепростор, он је увек већ био назад и урадио оно што сад јесте. Дакле није убио свог деду нити је спречио корону. Прошлост се не може променити јер прошлост јесте, као што јесте и садашњост и будућност, само је наше ограничено поимање димензије такво да ми доживљавамо проток времена....

nikola

pre 3 godine

Ja koliko Sam ucio teoriju relativiteta mozes da ides samo u buducnost (krecuci se veliko brzinom) a ne proslost.. Jer vreme ne ide istom brzinom svakom Ali ide u istom smeru.. Po meni najbitniji dokaz da nema nazad u proslost je da ima sad bi vidjali ih u prolazu neke sto dosli iz godine 20 000te posle nove ere... Ali nema ih.

Miroslav

pre 3 godine

Komedija. Ako se ja vratim u prošlost da pobedimo Turke u Maričkoj bici, kakav bi se to sled događaja kalibrisao da mi održi motivaciju da odem u prošlost? Ovo je slično "dokazu" 1 = 2.
(Dar, 2. oktobar 2020 09:23

Otkud znaš da se neki Turčin nije već vratio u prošlost i promenio tok Maričke bitke?

naučnicima je dosadno

pre 3 godine

Kako bre rešili. Ako znaš ko ti je deda i imaš njegovu sliku i neko se vrati i rolne ga dok ti još nije napravio tatu ne bi ni ti postojao. Možda može da bude neki drugi nulti ali ne može da bude drugi deda.

Žil Vern

pre 3 godine

Volim SF, a naročito putovanja kroz vreme. Vremeplov je jedan od stubova SF, ne i stvarne nauke. Nastavimo da uživamo u delima H. Dž. Velsa i sledbenika.

Pundit

pre 3 godine

Totalna gomila besmislica. Vreme je matematička dimenzija, a ne fizička. Isto što i niz brojeva, na primer negativnih brojeva, matematički potpuno notoran niz, fizički notorna besmislica. "Putovanje kroz vreme" je potpuno isto kao "putovanje kroz negativne brojeve" (ekvivalent putovanju u prošlost) ili kroz pozitivne (u budućnost). Ili na primer "putovanje kroz brzinu", malo teže za zamisliti (nema dede), ali jednako besmislica.

Čak i kao uobičajena umetnička predstava (filmska ili drugačija), putovanje kroz vreme je opsena, trik poput mađioničarskih trikova. Zapravo se opisuje putovanje kroz prostor, a ne kroz vreme. Vremeplov iz tih naučnofantastičnih romana je smislen koliko i gliser na Mesecu. Može. Može da se napravi i potpuno "funkcionalan"... samo nema kroz šta da "plovi". Takav vremeplov može svako da napravi DIY, tačnije već ima. Uđeš u orman i maštaš.

Nešto drugo u tom paradoksu je simptom mnogo ozbiljnijih mentalnih poremećaja. Zašto normalan čovek da mašta kako ubija bilo koga, kamoli sopstvenog nedužnog dedu? Pa već to dokazuje da takve maštarije dolaze od vrlo, vrlo bolesnih umova.

QED

pre 3 godine

1. Budućnosti će ili biti ili je neće biti.
2. Ukoliko budućnosti neće biti, putovanje u prošlost neće biti moguće.
3. Ukoliko će budućnosti biti, putovanje u prošlost neće biti moguće zato što bi već sada bilo moguće.
4. Putovanje u prošlost neće biti moguće.

Skraćena verzija: Putovanje u prošlost neće biti moguće jer sada nije moguće.

vlasta

pre 3 godine

Hmmm... i dalje nisam siguran kako bi se događaji "kalibrisali" ako bi ubili vašeg dedu? Jedino da se umeša komšija :)
(Neko tamo, 02. oktobar 2020 08:36)
Ako je deda vec opravio tatu?

Radoznao

pre 3 godine

Sve više i više univerziteti počinju da liče na one iz srednjeg veka. Ovo ima isto toliko smisla kao kada su se u srednjem veku vodile rasprave o tome dali anđeli imaju pol, koliko anđela može da stane na vrh igle, dali Bog može da stvori toliko težak kamen koji ni Bog ne može pomeriti... Bilo je i za očekivati, jer su na fakultete ušli ideologije, cenzura, jednoumlje, čak i u pojedinim prirodnim naukama potpuno ignorisanje "nekorektnih" činjenica...

Vuuule

pre 3 godine

Vreme najjednostavnije shvatite kao veoma krivudavu maglovitu reku. Mi putujemo njom i to je sadašnjost. Poneko pronikne pogledom unapred ka obali i to je prekognacija. Iskrcavanje nije moguće u fizičkom smislu, tako da efekat dede je nemoguć.

Carlston, Ingraham & Hannity rule

pre 3 godine

da se uvede karantin za putnike kroz vreme, sada nije trenutak za putovanje, ostanite u svom vremenu i tad trošite pare :)

Mladen

pre 3 godine

Jeste, "Događaji će se uvek prilagoditi kako bi se izbegla bilo kakva nedoslednost", kako da ne.

Ako pokušamo sprečiti epidemiju kovida nekako će se događaji prilgoditi da se ipak desi, ako pokušamo ubiti dedu nekako će se događaji prilagoditi da ne uspemo, itd?

Retko se usuđujem za naučne teorije da kažem da mi zvuče kao glupost, jer ipak oni su naučnici i poštujem razliku u znanju, ali ova teorija mi je baš nelogična.
Mnogo logičnije mi je stvaranje beskonačne petlje, deda živ, unuk se vrati i ubije dedu, dede nama pa nema ni unuka, ako nema unuka deda živ, pa živ i unuk i vrati se da ubije dedu. Što bi onda stvorilo naizmenično menjanje cele budućnosti kao paralelni univerzumi?

PS.
Ili možda ako postoji slučajnost, u svim tim ponavljanjima petlje bi se se "kockica" zavrtila na drugačiji način i desilo bi se nešto što bi sprečilo da unuk odluči da ubije dedu i onda bi se petlja konačno smirila.

Usvari možda im teorija i nije tako glupa, možda tu ima nešto. :)

omniameamecumporto

pre 3 godine

Ako postoji bezbroj paralelnih univerzuma u kojima se odigravaju naši životi, odnosno u kojima se nalazi sve ono što nismo učinili a mogli smo, što bi promijenilo naše živote u postojećem univerzumu, mi možemo otputovati i promijeniti prošlost ali se nikad u univerzum iz kojega smo izašli ne bi mogli vratiti jer postoji paradoks. Vratili bi se u neki drugi svemir gdje se već vrti naš film a paradoksa nema jer energiju a to smo svi mi u svome postojanju ne možemo uništiti.

marko djukic

pre 3 godine

...evo ovako, ako bi recimo sloba izgubio na osmoj sednici i stambolic ostao, da li bi i ante markovic sproveo reforme i yuga se ne bi raspala i sve shto se dogodilo bi bio jedan uredjen zivot bez svih uzasa koji nam se dogodishe...ili pak da tile nije smenio liberale, ondak se mozda ni stambolici ne bi dogodili u tom obliku i funkcijama, pa bi mozda josh ranije bivala uredjena zemlja...sa sve nesvrstanima i yugom u evropi kao vodecom silom...ih shta sve chovek moz pomisliti...ali!...shto nije odsanjano i zamishljeno nije ni realizovano...shto bi rekao Saki...ko razume...shvatice!
m

Путник

pre 3 godine

po ovome isapada da se ništa ne može promeniti i da su događaji unapred isplanirani i određeni ....

Dakle jedino rešenje je prelazak u 4. dimenziju i rešen problem .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (profesor Dušan, 2. oktobar 2020 12:55)

У томе је и штос....не постоји унапред и уназад а време је четврта димензија просторвремена

FUJ...!

pre 3 godine

Tema je izuzetno ozbiljna (sa naučne strane), a komentari su debilni...
Pokušajte umesto "dede" u eksperiment da uvedete "Adolfa Hitlera".

Glikol

pre 3 godine

Ako je ovo tačno to potvrđuje da verovatno živimo u simulaciji gde ne možemo da utičemo na bitne dogadjaje ili da postoji Bog ili da je to dvoje povezano.

Питање

pre 3 godine

Ако би неко ко је узео кредит у швајцарцима отплатио исти а затим се вратио у прошлост и уместо у швајцарцима узео кредит у еврима, да ли би му банка вратила разлику када се врати у садашњост?!

hey doc

pre 3 godine

Ne mozete da se vratite u nesto sto ne postoji. U ovom slucaju, vreme. To sto mi zovemo vremenom ili uzrocno-posledicnim sledom aktivnosti je zapravo samo jedan MOMENAT koji je beskrajan. Postoji samo "sada". Nema mrdanja napred i nazad "kroz vreme". Vreme je totalna i stoprocentna iluzija koju mozak generise od trenutka rodjenja do smrti.

Paradoks

pre 3 godine

Što mi je drago kad vidim ovoliko naučnika na jednom mestu u prostor-vremenu poznato još i kao "komentari" čitalaca. I svi bi da dokažu da nisu u pravu ljudi, koji se ceo život bave astronomijom i fizikom, predavači na najboljim fakultetima u svetu, dokazani i nagrađivani matematičari i fizičari. Ali šta znaju oni naspram vas iza tastature i googla.

MethodManWu

pre 3 godine

U teoriji može, ali u praksi ne. A svi znamo da je praksa važnija od teorije. Npr. ja u teoriji znam kako se radi recimo operacija srca, ali u praksi nema šanse da bih znao to da uradim.

Locutus

pre 3 godine

Ja koliko Sam ucio teoriju relativiteta mozes da ides samo u buducnost (krecuci se veliko brzinom) a ne proslost.. Jer vreme ne ide istom brzinom svakom Ali ide u istom smeru.. Po meni najbitniji dokaz da nema nazad u proslost je da ima sad bi vidjali ih u prolazu neke sto dosli iz godine 20 000te posle nove ere... Ali nema ih.
(nikola, 2. oktobar 2020 10:32)


Tu ima jedan trik. Naime, kada bi teoretski postojala mogućnost vraćanja kroz vreme, čovek bi mogao da se vrati samo do momenta kada je vremeplov izmišljen. Znači, ako je vremepolov izmišljen 2030, onda iz 3100 može da se vrati u 2050, ali ne i u 1950 jer tada vremepolova još nije bilo.

Generalno naš problem je što vreme i prostor doživljavamo kao odvojene veličine, a osnova na kojoj su građene teorije relativiteta je da su prostor i vreme deo celine prostor-vreme.

Ilija

pre 3 godine

Za ovakav dokaz skočio bih i u zaleđenu reku!
U komentarima ima više nauke nego u ovom "naučnom" članku. Hvala svim komentatorima.

Pavle

pre 3 godine

Zamislite da je napravljena vremenska mašina u koju se može upisati željeni datum. I čoveka pošalje tamo. Problem koji se u knjigama i filmovima olako preskače su prostorne koordinate. Pa planeta više nije tamo, a za sada ni ne znamo kuda se apsolutno kreće. Ili bismo se pojavili u pola nekog zida kao u filadelfijskom eksperimentu.

Zavetnik

pre 3 godine

Aha...znači taj koji bi otišao u prošlost i sprečio pandemiju automatski bi uništio svoju motivaciju da krene na taj put jer pandemije neće ni biti. Što znači neće otputovati, što opet znači da neće ni sprečiti pandemiju, što znači da će pandemija postojati ipak!
A šta ako i nezavisno od pandemije postoji neko ko želi putovati u prošlost?
Naprimer mogao bi to biti upravo JA!!!

Trovach

pre 3 godine

Ne primaju naucnici plate za ovakve stvari, vec za posao koji stvarno rade. Do ovoga su dosli u dokolici. Ni ja obicno ne radim duze od 8 sati posao za koji dobijam platu, ali u slobodno vreme odem na pecanje, procitam neku knjigu, pogledam neki film...

Mile

pre 3 godine

Vreme je matematicki 0, a realno vecna sadasnjost. Buducnost i proslost su konstrukti ljudskog uma. Ergo - putovanje kroz vreme je moguce jer se svako putovanje odvija u sadasnjosti. Medjutim, razlicite brzine kojima se neki objekat moze kretati, tj. razlicite brzine kretanja cestica i talasa stvaraju fenomene opisane u teorijama Ajnstajna i drugih fizicara. No, to nema veze sa vremenom kao takvim, vec u percipiranju istog. Priroda naseg univerzuma je kvantna i multidimenzionalna i samo kroz kvantnu fiziku nekog novog narastaja mi mozemo adekvatno pojmiti sve te fenomene. Ljudska svest mora jos da evoluira i napreduje da bi se dostigao taj nivo fizike.
To vam je moje skromno misljenje ...

Dobro pamtim sve

pre 3 godine

Ste gledali simpsonove kad homer ode u prošlost, u praistoriju, tamo kokne komarca pa se vrati u sadašnjost, a tamo svi ljudi imaju krofne umesto glava, pa opet ode, uradi nešto naizgled beznačajno, a u sadašnjosti neprepoznatljivo? Tako i ovi naučnici, svi oni imaju kvalitetne dilere.

123456

pre 3 godine

Razumem ovo sa koronom, sprečiš nultog da se zarazi al se zarazi neko drugi. Ako ubiješ dedu, znači napravi te drugi deda! :)
(Neutralni posmatrač, 2. oktobar 2020 08:45)

Drugi deda, pa umesto Zvezdaša ispadneš Partizanovac, ili obrnuto. Horor.

Временски путник, тренутно у 2020-ој години на

pre 3 godine

Ostavite dedu na miru.
(DEX, 2. oktobar 2020 09:44)
Нисам га убио. Али сам га повео назад са собом. Ево га поред мене и пита ме: "Цико, а ста ти то ладис?". Дете је. Имаће још пуно тога да види и научи. А што се мене тиче... мислим да ћу се поново родити.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

U srži tzv. Grandfather Paradox, je causality. Causality je notorna glupost, najobičnija besmislica i zaista je čudno da naučnici veruju u to. u biti, cusality podrazumeva da sve ima uzrok - radi se o cause and effect principu. Ruku na srce, možemo posvedočiti tome - ili nečemu sličnom tome - svakodnevno. Ali to je small scale da se tako izrazim. Causality na nekakvom amkro, kosmičkom nivou? Budalaština. Bez obzira što je ideja formulisana i što je neki bi rekli savršeno u skladu sa kvantnom fizikom / mehanikom. U čemu je problem, i zašto je besmislica? Pa, najednostavnije rečeno, verovanje da postoji causality nije zapravo ništa drugačije od verovanja da je Univerzum kreacija Bradatog Čike™ na Nebesjah. Putovanje kroz vreme je teorijski moguće. No, svi koncepti putovanja kroz vreme ignorišu činjenicu da se radi o prostor-vremenu. Tako da, čak i kada bi putovanje kroz vreme bilo apsolutno moguće, pa, ne bi bilo praktično, zar ne?

Cile Mile

pre 3 godine

Ajnštajnova teorija relativiteta je glupost. Mnogi pametni ljudi su negirali ovu teoriju još u vreme kada je plasirana. A u suštini prosto je obrazloženje: brzina je fizička veličina koja zavisi od tačke posmatranja. Ukoliko se neko telo udaljava od vas brzinom svetlosti, za to telo vi se udaljavate od njega brzinom svetlosti. Za neko treće telo koje se takođe kreće brzina zavisi od toga koje se telo uzima za referentno, odnosno u odnosu na šta se meri brzina. Znači da putovanje u prošlost ili budućnost nije moguće, jedino ako neko misli da smo mi "specijalna" referentna tačka u univerzumu, što je Ajnštajn svesno "ispustio". Inače, čovek je bio izuzetno inteligentan, ali isto tako pokvaren i lenj. Drugim rečima prevarant. Posle Mileve Marić oženio je svoju sestru, 2. koleno... Bolesno!!!

Zema

pre 3 godine

Sudija 1988. ne prekida utakmicu u magli, mi izbacujemo Milan, ali posle ne uzimamo Kup šampiona 1991. godine. Zato bolje ništa ne dirati, ko zna šta sve može da se pokvari... Pu-pu, daleko bilo.

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Tema putovanja kroz vreme je stvorena da bi se filozofski razmatrala socijalna i egzistencijalna pitanja čovečanstva. Bar je to bio motiv H.Dž. Velsu za priču "Vremepolov", a to je začetak žanra. I naravno da od toga nema ništa, mi jednostavno nemamo dovoljno znanja da bismo shvatili da je putovanje nas, kao materijalnih bića kroz vremensko-prostorni kontinuum, nemoguće. Uz to, kako je neko ovde napisao, vreme je zapravo iluzija, naša parcepcija zasnovana na stanju svesti. Ono što će verovatno jednom biti moguće, jeste uvid u hronike Akaše, eterski zapis celokupne prošlosti, jer to već leži pohranjeno u našoj podsvesti, samo je brižljivo skriveno našem umu, iz mnogo razloga. Nekim okultnim metodama je to uvek bilo moguće videti, samo je i opasno, može lako da se flipne u totalu. Dakle, biće moguće znati kako su se stvari zaista dešavale, prava istorija bez nagađanja i hipoteza, ali mi kao bića nećemo moći da u već "dogođenoj" stvarnosti učestvujemo i išta menjamo.

Pundit

pre 3 godine

putanja svetlosti u vakuumu je zakrivljena pored nebeskih tela i nama izgleda kao da svetlost "usporava" jer prelazi vece rastojanje.
(Igor Gavran, 2. oktobar 2020 11:18)
Shvataš trik da to podrazumeva postojanje apsolutnog vakuuma u kom nema ne samo čestica materije nego ni bilo kakvog polja (elektromagnetnog, gravitacionog...). To je da ga tako nazovem, isto "matematički" vakuum koji u stvarnom svemiru nigde ne postoji jer "svemir" jeste ono dokle dosežu materija (energija) i njene manifestacije u vidu polja.
Jedini paradoks teorije relativiteta je: da je prethodno uvedena "korekcija" sa tamnom materijom i energijom, Ajnštajnova teorija nikome ne bi ni bila potrebna, i dalje bi bio dovoljan Njutn.

Svetlost uopšte ne može da se kreće kroz apsolutni vakuum. Ako se kreće, onda nije apsolutni. Možda ni teorije o eteru ili teorija struna nisu tačne, ali teorija relativiteta je besmislena, opsena. Svetlost ne putuje istom brzinom kroz svaki medijum, to je notorno i brzina svetlosti zavisi od gustine tog polja, do nule. Međutim, čista špekulacija je kojom brzinom bi se kretala da nema nikakvog medijuma (apsolutni vakuum). Najverovatnije 0, uz ogradu da takve špekulacije nemaju veze sa fizikom.
Dalje: brzinom materije raste njena masa. Ok. Kako raste, da li Higsovi bozoni nekako "odebljaju" ili se umnože? Odakle ta dodatna masa? Da li uopšte postoji nekakva masa u svemiru u kom se sve kreće?
Pretpostavljam da znaš od čega polazi (L) ta teorija, onda razumeš zašto to pitam.

Nagadjam

pre 3 godine

ako necega ima bezbroj da li uopste moze da se stvori novo?

sportski pozdrav :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anti-reklamozder, 2. oktobar 2020 11:10)

Nisam neki matematicar i ne volim komentarisati naučne teme, pogotovo kako ih ja zovem *velike brojeve* i bojim se da cu sad lupiti glupost al nije li smisao beskonačnosti da je uvek moguć *novi*

Jakoje

pre 3 godine

Парадокс деде не постоји јер време не постоји. Време је димензија. Наша ограничена перцепција времена заслужна је за идеју о протоку времена. Време јесте. Кад би особа могла да по нашој перцепцији направи машину за кретање кроз просторвреме на начин који бисмо тумачили као повратак у прошлост, не би убила свог деду јер га није убила. То значи да се у тренутку кад путник започиње своје путовање кроз време, из наше перспективе то путовање се већ догодило и сви догађаји које путник треба да доживи су се већ догодили, из дедине перспективе се догађају. Дакле, путник није убио деду. Никад.

У тренутку великог праска, престанка сингуларитета, било је познато кретање свих честица на путу до следећег сингуларитета. Протока времена стога нема....
(Путник, 2. oktobar 2020 11:03
A jel može formula?*

Tiriton

pre 3 godine

Hajde da umesto pumpe ulja na autu stavim kupus a umesto pumpe vode stavim ajvar

Da pokusam da pomirim te dve nepomirljive stvari, jel tako?

Zamislite da buduci doktor tokom skolovanja uci pogresne stvari, da li zbog licnih gresaka karaktera ili loseg gradiva, i citav profesionalni zivot pogresno leci ljude.

E isto tako se JOS NE ZNA nego se pogresno pretpostavlja da je "ajnstajnova teorija" tacna.

Opasno je raditi sa pogresnim pretpostavkama, kao da covek dezura nad raketom koja nosi nuklearnu bombu pa na radaru vidi laznu sliku napada te ce pogresnom pretpostavkom bez provere nastati katastrofa.

Primera beskonacnost!

Pundit

pre 3 godine

A u suštini prosto je obrazloženje: brzina je fizička veličina koja zavisi od tačke posmatranja.
(Cile Mile, 2. oktobar 2020 13:54)
Zapravo i ti si se upecao na istu udicu. Brzina nije "fizička veličina" nego statistička. Brzina (isto tako i ubrzanje) nije uzrok nego posledica fizičkog fenomena kretanja (promene koordinata u prostoru).
Teorija relativiteta je mađioničarski trik. Na vešt način su zamenjene matematičke i fizičke veličine tako da se ne zna koja je koja. Inercija je zamenjena brzinom, sila ubrzanjem. Zašto? Pa zato što ni Ajnštajn nije znao ni razumeo mehanizam inercije, a brzina je "jasan" fenomen u kom i nema šta da se razume, nema nikakvog fizičkog mehanizma (statistika).
Njutn ono što nije mogao da objasni nije ni objašnjavao. Ajnštajn je pružio privid objašnjenja trikovima, ali takođe nije objasnio ništa, ni jedan fizički mehanizam. Ono što nije razumeo, Njutn je izmerio, izračunao i smestio u empirijsku konstantu, gravitacionu konstantu "G". Gle čuda, i danas se ta konstanta izračunava jednako empirijski, samo za koju decimalu tačnije.
U svakom velikom mađioničarskom triku imo mnogo malih. Ajštajnov trik sa brzinom uvek podrazumeva linearno kretanje i "pravolinijsku" brzinu (pa se svaka aproksimacija brzo preseli u ionako ljudima mističan kosmos). Šta je sa ugaonom brzinom? Zašto ona ne proizvodi iste "efekte". Niko nikada nije objasnio jer bi upao u zamku da su obe te brzine jednako matematičke veličine, odnosno sa fizičkog stanovišta fiktivne.

anti-reklamozder

pre 3 godine

Nisam neki matematicar i ne volim komentarisati naučne teme, pogotovo kako ih ja zovem *velike brojeve* i bojim se da cu sad lupiti glupost al nije li smisao beskonačnosti da je uvek moguć *novi*
(Nagadjam, 02. oktobar 2020 13:36)

moguce da jeste mada

sportski pozdrav :)

nenad.n

pre 3 godine

@Putnik, ta fizika o kojoj pricas ( i osnovnoj skoli) se uci i po onome sto je pisao-ucio-dokazivao-teoretisao i Richard Feynman. Koji je na pitanje sta je magnet odgovorio: just say "I don't know, nobody knows ..." pojma nemam, niko ne zna.... takva je i sva ova teorija. Eto ja sam zavrsio pre oficijelnog roka u svojoj 23 godini ETF - BG, kasnije i magistrirao (polozio bar 5 ispita u kojima se izucavaju Fajmanove teorije, tvrdnje), a on covek ladno kaze da pojma nema sta je magnet i nije ga sramota da to kaze, BTW nobelovac ... De nam ti pojasni sta se dogadja, kako se objasnjava fenomen svetlucanja - pojave elektriciteta kada se protrljaju dva cista dielektrika (koji nemaju slobodnih elektrona), sta kaze nauka ima li objasnjenja? Sta sve pise u knjigama, kao ono na tarabi "ograda" ali je samo taraba...! "Najdublja" nauka je puna cistih gluposti, rupa i paradoksa, suve teorije nikad potvrdjene, predrasuda i matematickog formalizma koji nemaju nikakve veze sa realnim svijetom, dogadjajima ....

remax

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.
(Vremeplovac, 02. oktobar 2020 11:20)

Inteligencijo, hrišćanstvo upravo stoji (bar bi tako trebalo) na temeljima golgote i nepravednog ubistva Isusa.
Za tvoj satanistički plan svrsishodnije bi bilo da pokušaš da sprečiš taj događaj ali to je svejedno gubljenje vremena jer ne razumeš da je do kraha civilizacije došlo samo zbog ljudi koji razmišljaju kao ti, a ne bilo kog pojedinca.

Gradjanin

pre 3 godine

Samo treba da se eliminiše ona osoba koji je izmislio VIRUS COVID -19 , a ne "NULTI" pacijent!!
Ko zna koliko puta je to već kroz vreme uradjeno , ili je moglo biti uradjeno , ali nisu hteli , kako bi se neke stvari desili iz nekog razloga, a sada ili je to slučaj , ili još samo nisu pronašli osobu koje pokrenuo proizvodnju i širenje virusa. Ovo bi moglo biti samo jedna noćna mora da to neko uradi. Probudite se ujutru i kažete :- "Kakva noćna mora". - a u suštini to se desilo , neko sprečio i samo se javlja vremenska petlja u našim snovima pošto je stvarnost promenjen, ali dosta puta sanjamo neke stvari koje se dese godinama kasnije, TAČNO TAKO KAKO SMO SANJALI.
......RAZMISLITE O TOME!!

veliki štrumpf

pre 3 godine

lol

ovo su "naučni" biseri u rangu tvrdnje da ako sebe povučeš za kosu odletećeš u vazduh.

matematičar reši problem. objavi knjigu. za x godina se putnik kroz vreme vrati u prošlost i objasni matematičaru kako se rešava problem (jer je saznao iz knjige). koje/kakvo je POREKLO rešenja?

veliki arhitekta je uredio stvari. brzina svetlosti, arrow of time, ...

all seeing eye

pre 3 godine

Vreme nije jednosmerna ulica. Sve realnosti postoje paralelno. Neke od njih su stvarno paralelne neke su proslost neke su buducnost. Gde god da idete vi nosite trenutne kvantne informacije sa sobom. Idenje u proslost je ujedno idenje u buducnost i pravljenje novog grananja, odnosno sva grananja vec postoje ali pitanje je gde je posmatrac skrenuo. Moze se putovati mentalno a moze i fizicki.

Путник

pre 3 godine

brzinom materije raste njena masa. Ok. Kako raste, da li Higsovi bozoni nekako "odebljaju" ili se umnože? Odakle ta dodatna masa? Da li uopšte postoji nekakva masa u svemiru u kom se sve kreće?
Pretpostavljam da znaš od čega polazi (L) ta teorija, onda razumeš zašto to pitam.
(Pundit, 2. oktobar 2020 13:41)

Не расте него се смањује. Зато су фотони честице без масе. Зато што је енергија производ масе и убрзања, маса честица које се крећу близу брзине светлости мора да тежи нули. Фотон не може да успори, ако успори апсорбује га молекул на који налети...одатле додатна маса. Основа теорије релативности је једначина е=мц2, пошто је ц увек константа, однос е и м је непроменљив. Додатна маса долази од конверзије енергије у масу. То је све физика за основну школу

Goran

pre 3 godine

>>sada cu kratiti a-a sa obe strane
>>A=A+A
>>podelimo sve sa A

Ovo je deljenje sa nulom (pošlo se od jednakosti A^2 = A^2) tako da ipak nije moguće dokazati da je 1 = 2.

Imenjak od Gorana

pre 3 godine

Pa i ja se mogu dublje zagledati od tih "naucnika". Verovatno nam to govori da postoji beskonacan niz univerzuma ili ti da se svaki sadasnji trenutak beskonacno ponavlja, snimljen kadar jednog filma. Mi egzistiramo na principu slicnom posmatracu filma, cak i takvo poredjenje, primitivniji oblik se poistovecuje sa akterom, izaziva osecanja,identifikuje se, uzivljava se. Sad zamislimo kreaciju svesti oslobodjenu van naseg razuma(paradoks ne moze se zamisliti). Ako je neko putovao kroz vreme i to je scenarista napisao i snimio filmova o tome koliko mu je trebalo za ko zna sta (opet van naseg poimanja). Jer je i svrha svega van naseg opsega. Trudimo se da ulepsamo ovu nasu iluziju i ucinimo je boljom.

Trovach

pre 3 godine

Ako sam se vratio u proslost da bih ubio svog dedu, to znaci da mi nije uspelo ostvariti svoju nameru. Mozda sam ga samo ranio, a mislio sam da je mrtav, a mozda nesto drugo.

Straight Outta München

pre 3 godine

(Mikajlo, 02. oktobar 2020 08:48)

Malo si se preracunao... To recimo sto ces sresti komsiju u liftu ili ga neces sresti, globalno se nece odraziti. Ali zato da je neko ubio Hitlera.... Kakav crni efekat laptira... Previse gledas filmove.

Nar

pre 3 godine

@ivan:e a pazi kad postoji rešenje bez da se vraćaš u prošlost.rešenje je razvod.prekines proloongiranje katastrofe i spases i sebe i druge.jos ako su/je tu i deca/dete,jasno je da će im biti bolji roditelji razdvojeni a srećni,nego miserable a zajedno.✌️

profesor Dušan

pre 3 godine

po ovome isapada da se ništa ne može promeniti i da su događaji unapred isplanirani i određeni ....

Dakle jedino rešenje je prelazak u 4. dimenziju i rešen problem .

Boris B.

pre 3 godine

@DAr, evo "dokaza" da je 1 = 2.
A na kvadrat = A na kvadrat
od obe strane oduzecu A na kvadrat i dobicu
A na kvadrat - A na kvadrat = A na kvadrat - A na kvadrat
sada cu levu stranu rastaviti tako shto cu izvuci A ispred zagrade a desnu kao razliku kvadrata..
A(A-A) = (A-A)(A+A)

sada cu kratiti a-a sa obe strane
A=A+A
podelimo sve sa A

1=2

Путник

pre 3 godine

"Najdublja" nauka je puna cistih gluposti, rupa i paradoksa, suve teorije nikad potvrdjene, predrasuda i matematickog formalizma koji nemaju nikakve veze sa realnim svijetom, dogadjajima ....
(nenad.n, 3. oktobar 2020 22:58

Наука је производ људске маште и као таква фалична...дакле, човек је нешто замислио и тражио доказе да је то тако. Верници имају закон који каже Бог и тај закон објашњава све, без парадокса...

Пошто си завршио ЕТФ, а не само физику за основну школу, знаш да не постоји само једна физика, и да су закони две физике различити. Ми још увек не можемо да појмимо закон који обухвата појаве из класичне и квантне механике. То што ми не знамо нешто не значи пуно. То што је наша наука пуна рупа ни то не значи пуно, плод је маште, колико год маштаоци носили одела и кравате.

Елем...ми овде можемо да расправљамо ствари на нивоу основношколске физике и физике Кларка и Асимова, не физике Енглерта и Хигса....

Маштарија која се уклапа у мој религијски и философски поглед на свет је теорија великог праска. У суштини, појмљење је немогуће за човека, јер је човек ограничен, али то не би требало да нас спречи да маштамо?

Dule Antonijević

pre 3 godine

Za sve koji ne veruju u putovanje kroz vreme i pitaju se gde su posetioci iz buducnosti. Pogledajte video o putnicima kroz vreme
https://youtu.be/gfjwCTxF43g

Vremeplovac

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.

Me, myself and I

pre 3 godine

U serijalu filmova o Terminatoru su ovo već potvrdili. Šta god uradili Џарџмент деј će se desiti. Ovi naučnici jedu 'leba bez motike.

Pundit

pre 3 godine

Ne postoji "paradoks dede", samo "paradoks Ajnštajna". Ajnštajn je postao suviše veliki (opet jevrjski) prorok da bi se posle sto i više godina priznalo da je šarlatan i plagijator. Ono što je tačno u njegovoj "čuvenoj teoriji" nije njegovo, a ono što je njegovo je besmisleno. Čak je i sama besmislica o fizičkoj dimenzionalnosti vremena Minkovskog, a ne Ajnštajna. S tim što za Minkovskog niko nikada ne bi čuo ni znao da nebuloza nije nazvana "Ajnštajn-Minkovski vreme-prostor".

"Paradoks dede" i "paradoks blizanaca" su mađioničarske kulise kojima se sakriva besmislenost unutar same teorije da dva sata mogu jedan u odnosu na drugog da žure (ili kasne, svejedno). Kad zanemariš tu početnu besmislicu, onda zaista možeš da kreiraš razne fantastične situacije i simulacije.

Uostalom, Ajnštajnu to i nije bila prvi put. Njegov prvi pokušaj da se proslavi je bio hipoteza o fotonu čija je kinetička energija nula. Iz čega je izvukao (može se zamisliti) vrlo fantastične zaključke. To mu nije prošlo jer su oprezno primetili da ne postoji takav foton, da ne može da postoji, da takav "foton" nije foton.
Ono što mu nije uspelo sa invalidnim fotonom, fenomenalno je prošlo sa istom takvom izmišljotinom: vremenom. Čak ne i zato što je bilo išta tačnije, nego su društvene (i političke) okolnosti bile povoljnije. Laž je etablirana ne samo kao nauka (to obično i nije dovoljno) nego kao vrh nauke. I tako je počelo... a kako vidimo traje i dalje.

Logikar

pre 3 godine

Vreme postoji samo u našim glavama. Mi ga doživljavamo kao periode koji prođu između različitih događaja, pomeranja kazaljke na satu, okretanja planeta oko svoje ose i slično... Jednostavno, kretanja univerzuma. Čak i da okrenemo ceo univerzum da se kreće unazad bilo bi isto kao da naptimamo sat da teče unazad. Vreme koje mislimo da postoji i dalje bi teklo samo bi ga mi vezali za druge događaje. Vreme ne postoji, osim u našim glavama. Dokaz da se kroz vreme ne može putovati i da ga nećemo otkriti je i to što nikada i nigdje nisu zabeleženi putnici iz budućnosti.

Coyote Nervosius

pre 3 godine

Pogrešno

Problematika lepo objašnjena u dva filma (a ima ih još, al me mrzi):

- Vremenski policajac - Žan Klod Van Dam
- Star Trek iz 2009 godine Chris Pine kao James T. Kirk

Menjanjem istorije, dolazi do alternativne prošlosti, stvarnosti ili budućnosti,ali entitet koji postoji i vraća se u prošlost, i dalje postoji, jer je zaštićen vremenskim putovanjem i ponaša se kao posebni entitet u
odnosu na alternativnu stvarnost, tj. alternativne događaje.

U "Vremenskom policajcu" se desilo da su se stopile i iščezle dve iste osobe iz različitog vremena koje su bile na istom mestu u isto vreme, ali, zbog alternativne stvarnosti su to dva različita entiteta.

Naravoučenije : Ako odeš u prošlost i ubiješ svog dedu ili oca, kada se vratiš u "sadašnjost" imaćeš drugog oca i nedostatak tj. rupu u sećanju i višak "informacija tj. sećanja".
Ili kao druga mogućnost ... entitet bez porekla (sa alternativnom stvarnošću).
Isto je slučaj ako ti se to desi i sa majkom odnosno babom.

Pundit

pre 3 godine

Objavite makar samo ovo: teorija relativiteta je religija. Bez crkve jer je ulogu crkve preuzela kvazinauka. Ovo nisu naučni "paradoksi" nego religijski mitovi.

Stvarno ne razumem zašto mi ne objavljujete komentare? Ako ih vi ne razumete, ima čitalaca koji mogu.

neutralni felš

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.
(Vremeplovac, 02. oktobar 2020 11:20)


ne ubij.

Low Key Lyesmith

pre 3 godine

U srži tzv. Grandfather Paradox, je causality. Causality je notorna glupost, najobičnija besmislica i zaista je čudno da naučnici veruju u to. u biti, cusality podrazumeva da sve ima uzrok - radi se o cause and effect principu. Ruku na srce, možemo posvedočiti tome - ili nečemu sličnom tome - svakodnevno. Ali to je small scale da se tako izrazim. Causality na nekakvom amkro, kosmičkom nivou? Budalaština. Bez obzira što je ideja formulisana i što je neki bi rekli savršeno u skladu sa kvantnom fizikom / mehanikom. U čemu je problem, i zašto je besmislica? Pa, najednostavnije rečeno, verovanje da postoji causality nije zapravo ništa drugačije od verovanja da je Univerzum kreacija Bradatog Čike™ na Nebesjah. Putovanje kroz vreme je teorijski moguće. No, svi koncepti putovanja kroz vreme ignorišu činjenicu da se radi o prostor-vremenu. Tako da, čak i kada bi putovanje kroz vreme bilo apsolutno moguće, pa, ne bi bilo praktično, zar ne?

Vladan

pre 3 godine

E odlicno
Onda ce nemci da se vrate i ubiju hitlera.
Onda ce neko da okrene kormilo na titaniku.
Onda ce Srbi da se vrate i sprece jugoslaviju 1918.
Onda ce neki Japanac da potpise kapitulaciju pre bombe.

onda... onda onda

U zivotu nema vracanja u nazad, nikada se covecanstvo ne bi slozilo kako treba da "izgleda" proslost.

Sta sad grci treba da ponesu avione tenkove i mitraljeze u proslost.
Bitka kod Gaugamela, Aleksandar sa Bukefala koordinise avijaciju.
Onda Persijanci ponesu atomsku, pa bude vatrometa.

Pa onda ancient aliens

A da ne govorimo o vracanju u vreme Isusa, Muhameda...

Ovo je istrazivanje da bi se opravdale masne plate, nista vise.

Pundit

pre 3 godine

Totalna gomila besmislica. Vreme je matematička dimenzija, a ne fizička. Isto što i niz brojeva, na primer negativnih brojeva, matematički potpuno notoran niz, fizički notorna besmislica. "Putovanje kroz vreme" je potpuno isto kao "putovanje kroz negativne brojeve" (ekvivalent putovanju u prošlost) ili kroz pozitivne (u budućnost). Ili na primer "putovanje kroz brzinu", malo teže za zamisliti (nema dede), ali jednako besmislica.

Čak i kao uobičajena umetnička predstava (filmska ili drugačija), putovanje kroz vreme je opsena, trik poput mađioničarskih trikova. Zapravo se opisuje putovanje kroz prostor, a ne kroz vreme. Vremeplov iz tih naučnofantastičnih romana je smislen koliko i gliser na Mesecu. Može. Može da se napravi i potpuno "funkcionalan"... samo nema kroz šta da "plovi". Takav vremeplov može svako da napravi DIY, tačnije već ima. Uđeš u orman i maštaš.

Nešto drugo u tom paradoksu je simptom mnogo ozbiljnijih mentalnih poremećaja. Zašto normalan čovek da mašta kako ubija bilo koga, kamoli sopstvenog nedužnog dedu? Pa već to dokazuje da takve maštarije dolaze od vrlo, vrlo bolesnih umova.

Sims

pre 3 godine

Resenje za virus je sumljivo. Nego, kakve veze ima s dedom? Deda bi vam postao neko drugi, a to onda u buducnosti niste vi, nego neko drugi, pa vi niste ni putovali kroz vreme, i deda nije taj deda?

Deki

pre 3 godine

I ovi ljudi primaju masne pare da se zezaju sa ovakvim stvarima. Poenta price je da nisu resili paradoks, vec su iskoristili analogiju sa koronom da bi promenili paradoks i onda pricali o skroz drugoj stvari. Ako zaista tvrde ovo sto tvrde onda ispada da je sve unapred predodredjeno a za to se odavno zna da nije slucaj.

Paradoks

pre 3 godine

Ovakva i slična istraživanja malo po malo doprinose konačnoj implementaciji putovanja kroz vreme za nekoliko stotina godina, možda tek i za par hiljada, ali će se verovatno desiti.

Gradjanin

pre 3 godine

Samo treba da se eliminiše ona osoba koji je izmislio VIRUS COVID -19 , a ne "NULTI" pacijent!!
Ko zna koliko puta je to već kroz vreme uradjeno , ili je moglo biti uradjeno , ali nisu hteli , kako bi se neke stvari desili iz nekog razloga, a sada ili je to slučaj , ili još samo nisu pronašli osobu koje pokrenuo proizvodnju i širenje virusa. Ovo bi moglo biti samo jedna noćna mora da to neko uradi. Probudite se ujutru i kažete :- "Kakva noćna mora". - a u suštini to se desilo , neko sprečio i samo se javlja vremenska petlja u našim snovima pošto je stvarnost promenjen, ali dosta puta sanjamo neke stvari koje se dese godinama kasnije, TAČNO TAKO KAKO SMO SANJALI.
......RAZMISLITE O TOME!!

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 3 godine

Ovo je verovatno najbolji posao na svetu. Bez preterivanja sam dublje i smislenije argumente o ovoj temi slušao u procesu mlaćenja prazne slame dokonih adolescenata uz treće ili peto pivo, kao verovatno i mnogi drugi. A ovo je nekakva nauka, nekakav projekt, neko je ovo platio da se "istražuje". Neko ko očigledno ne zna šta se podrazumeva pod pojmom nauka. O "istraživačima" da i ne govorim.

FUJ...!

pre 3 godine

Tema je izuzetno ozbiljna (sa naučne strane), a komentari su debilni...
Pokušajte umesto "dede" u eksperiment da uvedete "Adolfa Hitlera".

dr zarubica

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.

Marko

pre 3 godine

Naravno da je moguce , svake sekunde za jednu sekundu smo dalje u buducnosti, vreme je ljudska konstrukcija kao brojevi slova i tome slicno, jedna sekunda ne traje isto u celom svemiru ovo je nasa sekunda koju smo mi odredili, sve je relativno u svemiru pa i vreme, u svemiru nema levo ili desno ili gore ili dole, vec je relativno u odnosu na vas , isto je i sa vremenom.

Aga

pre 3 godine

I tako... putnik kroz vreme ubije dedu i ne desi se ništa. I tek onda shvati ono što mu je baba pevala još kad je bio mali "Ubio siiii pogrešnog čovekaaa"

anti-reklamozder

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.
(dr zarubica, 02. oktobar 2020 08:54)

ako necega ima bezbroj da li uopste moze da se stvori novo?

sportski pozdrav :)

asd

pre 3 godine

ne. putovanjem kroz vreme vi stvarate novi alternativni univerzum. ubistvom dede vi nećete postojati u toj alternativi univerzuma ali u drugoj hoćete....jer je alternativnih univerzuma bezbroj.
(dr zarubica, 2. oktobar 2020 08:54)

Kolko kosta polovni golf 5 u tim alternativnim unverzumima?

Путник

pre 3 godine

Парадокс деде не постоји јер време не постоји. Време је димензија. Наша ограничена перцепција времена заслужна је за идеју о протоку времена. Време јесте. Кад би особа могла да по нашој перцепцији направи машину за кретање кроз просторвреме на начин који бисмо тумачили као повратак у прошлост, не би убила свог деду јер га није убила. То значи да се у тренутку кад путник започиње своје путовање кроз време, из наше перспективе то путовање се већ догодило и сви догађаји које путник треба да доживи су се већ догодили, из дедине перспективе се догађају. Дакле, путник није убио деду. Никад.

У тренутку великог праска, престанка сингуларитета, било је познато кретање свих честица на путу до следећег сингуларитета. Протока времена стога нема....

Boris B.

pre 3 godine

@DAr, evo "dokaza" da je 1 = 2.
A na kvadrat = A na kvadrat
od obe strane oduzecu A na kvadrat i dobicu
A na kvadrat - A na kvadrat = A na kvadrat - A na kvadrat
sada cu levu stranu rastaviti tako shto cu izvuci A ispred zagrade a desnu kao razliku kvadrata..
A(A-A) = (A-A)(A+A)

sada cu kratiti a-a sa obe strane
A=A+A
podelimo sve sa A

1=2

Pera kojot suvi genije

pre 3 godine

I dalje samo teorija. Neka naprave eksperiment i dokazu prakticno - tada je teorija tacna. Verovatno ce im eksperiment proci kao i oni moji.

Dar

pre 3 godine

Komedija. Ako se ja vratim u prošlost da pobedimo Turke u Maričkoj bici, kakav bi se to sled događaja kalibrisao da mi održi motivaciju da odem u prošlost? Ovo je slično "dokazu" 1 = 2.

QED

pre 3 godine

1. Budućnosti će ili biti ili je neće biti.
2. Ukoliko budućnosti neće biti, putovanje u prošlost neće biti moguće.
3. Ukoliko će budućnosti biti, putovanje u prošlost neće biti moguće zato što bi već sada bilo moguće.
4. Putovanje u prošlost neće biti moguće.

Skraćena verzija: Putovanje u prošlost neće biti moguće jer sada nije moguće.

Igor Gavran

pre 3 godine

Ovo je klasicna zamena teza. Ajnstajn je tvrdio da se u univerzumu (kako ga mi vidimo) informacije ne mogu prenositi brze od svetlosti. Gravitaciju je matematicki modelovao zakrivljenjem prostora i vremena. Dakle putanja svetlosti u vakuumu je zakrivljena pored nebeskih tela i nama izgleda kao da svetlost "usporava" jer prelazi vece rastojanje. U nasem svemiru je do sada primeceno samo pozitivno zakrivljenje prostora i vremena. Negativno zakrivljenje bi znacilo antigravitaciju i posmatranje dogadjaja koji ce se desiti u buducnosti. Posmatranje dogadjaja iz proslosti je vec moguce, na primer mnoge zvezde na nebu odavno ne postoje a mi ih i dalje vidimo, bas zbog te konacne brzine svetlosti. Putovanje kroz vreme bi narusilo zakon o odrzanju energije/materije u svemiru i automatski oborilo Ajnstanovu formulu E=mc2 koja je izvedena iz tog zakona.

Glikol

pre 3 godine

Ako je ovo tačno to potvrđuje da verovatno živimo u simulaciji gde ne možemo da utičemo na bitne dogadjaje ili da postoji Bog ili da je to dvoje povezano.

nikola

pre 3 godine

Ja koliko Sam ucio teoriju relativiteta mozes da ides samo u buducnost (krecuci se veliko brzinom) a ne proslost.. Jer vreme ne ide istom brzinom svakom Ali ide u istom smeru.. Po meni najbitniji dokaz da nema nazad u proslost je da ima sad bi vidjali ih u prolazu neke sto dosli iz godine 20 000te posle nove ere... Ali nema ih.

Cile Mile

pre 3 godine

Ajnštajnova teorija relativiteta je glupost. Mnogi pametni ljudi su negirali ovu teoriju još u vreme kada je plasirana. A u suštini prosto je obrazloženje: brzina je fizička veličina koja zavisi od tačke posmatranja. Ukoliko se neko telo udaljava od vas brzinom svetlosti, za to telo vi se udaljavate od njega brzinom svetlosti. Za neko treće telo koje se takođe kreće brzina zavisi od toga koje se telo uzima za referentno, odnosno u odnosu na šta se meri brzina. Znači da putovanje u prošlost ili budućnost nije moguće, jedino ako neko misli da smo mi "specijalna" referentna tačka u univerzumu, što je Ajnštajn svesno "ispustio". Inače, čovek je bio izuzetno inteligentan, ali isto tako pokvaren i lenj. Drugim rečima prevarant. Posle Mileve Marić oženio je svoju sestru, 2. koleno... Bolesno!!!

disko nindža

pre 3 godine

Ali baba zna tajnu da se deda moze eliminisati i da to nece ostaviti posledice na unuke.
Nego probaj ti bez babe do postojish u buducnosti.

Mikajlo

pre 3 godine

Zasto uvek mislimo da bi samo veliki dogadjaji koje nacinimo u proslosti promenili buducnost?

Dovoljno je samo da se pojavimo u proslosti, da bi doslo do drasticne promene buducnosti.

U pitanju je "Efekat leptira", koji u sustini kaze, da je dovoljno uciniti neku malu, sasvim beznacajnu stvar, da bismo izazvali ogromne promene na planeti. (Domino efekat) ili nesto slicno.

Primer: Idete ulicom sa svojim mislima. U ulici ste sami, nigde nikoga.
Neko otputuje u proslost i pojavi se u toj istoj ulici.
Sada idete ulicom, ali zapravo vidite nekoga tu. Vas tok misli se menja. Posto se vas tok misli promenio, drugaciji vam je i hod. Donosite drugacije odluke. Stizete u drugacije vreme na destinaciju.

Da ste stigli samo minut ranije, sreli biste nekoga. U prethodnoj verziji dogadjaja, kada nikoga nije bilo na ulici, nasli ste se sa nekim i razgovarali. Posto sada niste razgovarali, ceo tok dogadjaja se menja.

Samim tim menjate tok misli drugih ljudi oko vas (jer ce vas videti ranije, ili vas nece videti uopste). Dogadjaji oko njih se menjaju. Oni menjaju tok misli drugih ljudi. I to tako obidje celu planetu.

30 godina kasnije, i zivot kakav danas poznajemo verovatno ne bi isti bio. Neki ljudi ne bi poginuli (zbog drasticno izmenjenih okolnosti), neki drugi bi.

Алекса

pre 3 godine

Парадокс не постоји зато што време не постоји. Као што све јесте у трећој димензији тако све јесте и у четвртој. Када би се неко, по нашој перцепцији, вратио назад кроз времепростор, он је увек већ био назад и урадио оно што сад јесте. Дакле није убио свог деду нити је спречио корону. Прошлост се не може променити јер прошлост јесте, као што јесте и садашњост и будућност, само је наше ограничено поимање димензије такво да ми доживљавамо проток времена....

Dule Antonijević

pre 3 godine

Za sve koji ne veruju u putovanje kroz vreme i pitaju se gde su posetioci iz buducnosti. Pogledajte video o putnicima kroz vreme
https://youtu.be/gfjwCTxF43g

all seeing eye

pre 3 godine

Vreme nije jednosmerna ulica. Sve realnosti postoje paralelno. Neke od njih su stvarno paralelne neke su proslost neke su buducnost. Gde god da idete vi nosite trenutne kvantne informacije sa sobom. Idenje u proslost je ujedno idenje u buducnost i pravljenje novog grananja, odnosno sva grananja vec postoje ali pitanje je gde je posmatrac skrenuo. Moze se putovati mentalno a moze i fizicki.

marko djukic

pre 3 godine

...evo ovako, ako bi recimo sloba izgubio na osmoj sednici i stambolic ostao, da li bi i ante markovic sproveo reforme i yuga se ne bi raspala i sve shto se dogodilo bi bio jedan uredjen zivot bez svih uzasa koji nam se dogodishe...ili pak da tile nije smenio liberale, ondak se mozda ni stambolici ne bi dogodili u tom obliku i funkcijama, pa bi mozda josh ranije bivala uredjena zemlja...sa sve nesvrstanima i yugom u evropi kao vodecom silom...ih shta sve chovek moz pomisliti...ali!...shto nije odsanjano i zamishljeno nije ni realizovano...shto bi rekao Saki...ko razume...shvatice!
m

anti-reklamozder

pre 3 godine

Nisam neki matematicar i ne volim komentarisati naučne teme, pogotovo kako ih ja zovem *velike brojeve* i bojim se da cu sad lupiti glupost al nije li smisao beskonačnosti da je uvek moguć *novi*
(Nagadjam, 02. oktobar 2020 13:36)

moguce da jeste mada

sportski pozdrav :)

Pundit

pre 3 godine

A u suštini prosto je obrazloženje: brzina je fizička veličina koja zavisi od tačke posmatranja.
(Cile Mile, 2. oktobar 2020 13:54)
Zapravo i ti si se upecao na istu udicu. Brzina nije "fizička veličina" nego statistička. Brzina (isto tako i ubrzanje) nije uzrok nego posledica fizičkog fenomena kretanja (promene koordinata u prostoru).
Teorija relativiteta je mađioničarski trik. Na vešt način su zamenjene matematičke i fizičke veličine tako da se ne zna koja je koja. Inercija je zamenjena brzinom, sila ubrzanjem. Zašto? Pa zato što ni Ajnštajn nije znao ni razumeo mehanizam inercije, a brzina je "jasan" fenomen u kom i nema šta da se razume, nema nikakvog fizičkog mehanizma (statistika).
Njutn ono što nije mogao da objasni nije ni objašnjavao. Ajnštajn je pružio privid objašnjenja trikovima, ali takođe nije objasnio ništa, ni jedan fizički mehanizam. Ono što nije razumeo, Njutn je izmerio, izračunao i smestio u empirijsku konstantu, gravitacionu konstantu "G". Gle čuda, i danas se ta konstanta izračunava jednako empirijski, samo za koju decimalu tačnije.
U svakom velikom mađioničarskom triku imo mnogo malih. Ajštajnov trik sa brzinom uvek podrazumeva linearno kretanje i "pravolinijsku" brzinu (pa se svaka aproksimacija brzo preseli u ionako ljudima mističan kosmos). Šta je sa ugaonom brzinom? Zašto ona ne proizvodi iste "efekte". Niko nikada nije objasnio jer bi upao u zamku da su obe te brzine jednako matematičke veličine, odnosno sa fizičkog stanovišta fiktivne.

naučnicima je dosadno

pre 3 godine

Kako bre rešili. Ako znaš ko ti je deda i imaš njegovu sliku i neko se vrati i rolne ga dok ti još nije napravio tatu ne bi ni ti postojao. Možda može da bude neki drugi nulti ali ne može da bude drugi deda.

Milojica

pre 3 godine

@Neko tamo. Pa tako što bi na kraju ti spavao sa svojom babom i time tehnički postao sam svoj deda. Ima u Futurami epizoda bas takva.

Paradoks

pre 3 godine

Što mi je drago kad vidim ovoliko naučnika na jednom mestu u prostor-vremenu poznato još i kao "komentari" čitalaca. I svi bi da dokažu da nisu u pravu ljudi, koji se ceo život bave astronomijom i fizikom, predavači na najboljim fakultetima u svetu, dokazani i nagrađivani matematičari i fizičari. Ali šta znaju oni naspram vas iza tastature i googla.

Pundit

pre 3 godine

putanja svetlosti u vakuumu je zakrivljena pored nebeskih tela i nama izgleda kao da svetlost "usporava" jer prelazi vece rastojanje.
(Igor Gavran, 2. oktobar 2020 11:18)
Shvataš trik da to podrazumeva postojanje apsolutnog vakuuma u kom nema ne samo čestica materije nego ni bilo kakvog polja (elektromagnetnog, gravitacionog...). To je da ga tako nazovem, isto "matematički" vakuum koji u stvarnom svemiru nigde ne postoji jer "svemir" jeste ono dokle dosežu materija (energija) i njene manifestacije u vidu polja.
Jedini paradoks teorije relativiteta je: da je prethodno uvedena "korekcija" sa tamnom materijom i energijom, Ajnštajnova teorija nikome ne bi ni bila potrebna, i dalje bi bio dovoljan Njutn.

Svetlost uopšte ne može da se kreće kroz apsolutni vakuum. Ako se kreće, onda nije apsolutni. Možda ni teorije o eteru ili teorija struna nisu tačne, ali teorija relativiteta je besmislena, opsena. Svetlost ne putuje istom brzinom kroz svaki medijum, to je notorno i brzina svetlosti zavisi od gustine tog polja, do nule. Međutim, čista špekulacija je kojom brzinom bi se kretala da nema nikakvog medijuma (apsolutni vakuum). Najverovatnije 0, uz ogradu da takve špekulacije nemaju veze sa fizikom.
Dalje: brzinom materije raste njena masa. Ok. Kako raste, da li Higsovi bozoni nekako "odebljaju" ili se umnože? Odakle ta dodatna masa? Da li uopšte postoji nekakva masa u svemiru u kom se sve kreće?
Pretpostavljam da znaš od čega polazi (L) ta teorija, onda razumeš zašto to pitam.

Zema

pre 3 godine

Sudija 1988. ne prekida utakmicu u magli, mi izbacujemo Milan, ali posle ne uzimamo Kup šampiona 1991. godine. Zato bolje ništa ne dirati, ko zna šta sve može da se pokvari... Pu-pu, daleko bilo.

Locutus

pre 3 godine

Ja koliko Sam ucio teoriju relativiteta mozes da ides samo u buducnost (krecuci se veliko brzinom) a ne proslost.. Jer vreme ne ide istom brzinom svakom Ali ide u istom smeru.. Po meni najbitniji dokaz da nema nazad u proslost je da ima sad bi vidjali ih u prolazu neke sto dosli iz godine 20 000te posle nove ere... Ali nema ih.
(nikola, 2. oktobar 2020 10:32)


Tu ima jedan trik. Naime, kada bi teoretski postojala mogućnost vraćanja kroz vreme, čovek bi mogao da se vrati samo do momenta kada je vremeplov izmišljen. Znači, ako je vremepolov izmišljen 2030, onda iz 3100 može da se vrati u 2050, ali ne i u 1950 jer tada vremepolova još nije bilo.

Generalno naš problem je što vreme i prostor doživljavamo kao odvojene veličine, a osnova na kojoj su građene teorije relativiteta je da su prostor i vreme deo celine prostor-vreme.

Путник

pre 3 godine

brzinom materije raste njena masa. Ok. Kako raste, da li Higsovi bozoni nekako "odebljaju" ili se umnože? Odakle ta dodatna masa? Da li uopšte postoji nekakva masa u svemiru u kom se sve kreće?
Pretpostavljam da znaš od čega polazi (L) ta teorija, onda razumeš zašto to pitam.
(Pundit, 2. oktobar 2020 13:41)

Не расте него се смањује. Зато су фотони честице без масе. Зато што је енергија производ масе и убрзања, маса честица које се крећу близу брзине светлости мора да тежи нули. Фотон не може да успори, ако успори апсорбује га молекул на који налети...одатле додатна маса. Основа теорије релативности је једначина е=мц2, пошто је ц увек константа, однос е и м је непроменљив. Додатна маса долази од конверзије енергије у масу. То је све физика за основну школу

Neutralni posmatrač

pre 3 godine

Razumem ovo sa koronom, sprečiš nultog da se zarazi al se zarazi neko drugi. Ako ubiješ dedu, znači napravi te drugi deda! :)

necromancer

pre 3 godine

Putovanje kroz vreme unazad je zaista fascinantna ideja, ali verovatno nemoguće.
Ako se ja recimo vratim jedan dan unazad, onda taj dan ja imam jednu kopiju.
Ako se na dan kad se vracam u proslost gde postoji kopija mene ne vratim jedan unazad onda ja i kopija nastavljamo kroz budućnost, ali odakle ja tu ako se nisam vratio jedan dan unazad.
Ako ipak odlucim da se vrtatim onda taj dan moze da se vrti u krug beskonačno.

To sve samo pod uslovom da svaki put kad putujem kroz vreme stvaram paralelni univerzum, dugacije je nemoguće jer ja znam da juce nije postojala verzija mene iz budućnosti i to se ne moze promeniti.

Vuuule

pre 3 godine

Vreme najjednostavnije shvatite kao veoma krivudavu maglovitu reku. Mi putujemo njom i to je sadašnjost. Poneko pronikne pogledom unapred ka obali i to je prekognacija. Iskrcavanje nije moguće u fizičkom smislu, tako da efekat dede je nemoguć.

Trovach

pre 3 godine

Ako sam se vratio u proslost da bih ubio svog dedu, to znaci da mi nije uspelo ostvariti svoju nameru. Mozda sam ga samo ranio, a mislio sam da je mrtav, a mozda nesto drugo.

veliki štrumpf

pre 3 godine

lol

ovo su "naučni" biseri u rangu tvrdnje da ako sebe povučeš za kosu odletećeš u vazduh.

matematičar reši problem. objavi knjigu. za x godina se putnik kroz vreme vrati u prošlost i objasni matematičaru kako se rešava problem (jer je saznao iz knjige). koje/kakvo je POREKLO rešenja?

veliki arhitekta je uredio stvari. brzina svetlosti, arrow of time, ...

profesor Dušan

pre 3 godine

po ovome isapada da se ništa ne može promeniti i da su događaji unapred isplanirani i određeni ....

Dakle jedino rešenje je prelazak u 4. dimenziju i rešen problem .

Radoznao

pre 3 godine

Sve više i više univerziteti počinju da liče na one iz srednjeg veka. Ovo ima isto toliko smisla kao kada su se u srednjem veku vodile rasprave o tome dali anđeli imaju pol, koliko anđela može da stane na vrh igle, dali Bog može da stvori toliko težak kamen koji ni Bog ne može pomeriti... Bilo je i za očekivati, jer su na fakultete ušli ideologije, cenzura, jednoumlje, čak i u pojedinim prirodnim naukama potpuno ignorisanje "nekorektnih" činjenica...

Tiriton

pre 3 godine

Hajde da umesto pumpe ulja na autu stavim kupus a umesto pumpe vode stavim ajvar

Da pokusam da pomirim te dve nepomirljive stvari, jel tako?

Zamislite da buduci doktor tokom skolovanja uci pogresne stvari, da li zbog licnih gresaka karaktera ili loseg gradiva, i citav profesionalni zivot pogresno leci ljude.

E isto tako se JOS NE ZNA nego se pogresno pretpostavlja da je "ajnstajnova teorija" tacna.

Opasno je raditi sa pogresnim pretpostavkama, kao da covek dezura nad raketom koja nosi nuklearnu bombu pa na radaru vidi laznu sliku napada te ce pogresnom pretpostavkom bez provere nastati katastrofa.

Primera beskonacnost!

123456

pre 3 godine

Razumem ovo sa koronom, sprečiš nultog da se zarazi al se zarazi neko drugi. Ako ubiješ dedu, znači napravi te drugi deda! :)
(Neutralni posmatrač, 2. oktobar 2020 08:45)

Drugi deda, pa umesto Zvezdaša ispadneš Partizanovac, ili obrnuto. Horor.

nenad.n

pre 3 godine

@Putnik, ta fizika o kojoj pricas ( i osnovnoj skoli) se uci i po onome sto je pisao-ucio-dokazivao-teoretisao i Richard Feynman. Koji je na pitanje sta je magnet odgovorio: just say "I don't know, nobody knows ..." pojma nemam, niko ne zna.... takva je i sva ova teorija. Eto ja sam zavrsio pre oficijelnog roka u svojoj 23 godini ETF - BG, kasnije i magistrirao (polozio bar 5 ispita u kojima se izucavaju Fajmanove teorije, tvrdnje), a on covek ladno kaze da pojma nema sta je magnet i nije ga sramota da to kaze, BTW nobelovac ... De nam ti pojasni sta se dogadja, kako se objasnjava fenomen svetlucanja - pojave elektriciteta kada se protrljaju dva cista dielektrika (koji nemaju slobodnih elektrona), sta kaze nauka ima li objasnjenja? Sta sve pise u knjigama, kao ono na tarabi "ograda" ali je samo taraba...! "Najdublja" nauka je puna cistih gluposti, rupa i paradoksa, suve teorije nikad potvrdjene, predrasuda i matematickog formalizma koji nemaju nikakve veze sa realnim svijetom, dogadjajima ....

Путник

pre 3 godine

"Najdublja" nauka je puna cistih gluposti, rupa i paradoksa, suve teorije nikad potvrdjene, predrasuda i matematickog formalizma koji nemaju nikakve veze sa realnim svijetom, dogadjajima ....
(nenad.n, 3. oktobar 2020 22:58

Наука је производ људске маште и као таква фалична...дакле, човек је нешто замислио и тражио доказе да је то тако. Верници имају закон који каже Бог и тај закон објашњава све, без парадокса...

Пошто си завршио ЕТФ, а не само физику за основну школу, знаш да не постоји само једна физика, и да су закони две физике различити. Ми још увек не можемо да појмимо закон који обухвата појаве из класичне и квантне механике. То што ми не знамо нешто не значи пуно. То што је наша наука пуна рупа ни то не значи пуно, плод је маште, колико год маштаоци носили одела и кравате.

Елем...ми овде можемо да расправљамо ствари на нивоу основношколске физике и физике Кларка и Асимова, не физике Енглерта и Хигса....

Маштарија која се уклапа у мој религијски и философски поглед на свет је теорија великог праска. У суштини, појмљење је немогуће за човека, јер је човек ограничен, али то не би требало да нас спречи да маштамо?

vlasta

pre 3 godine

Hmmm... i dalje nisam siguran kako bi se događaji "kalibrisali" ako bi ubili vašeg dedu? Jedino da se umeša komšija :)
(Neko tamo, 02. oktobar 2020 08:36)
Ako je deda vec opravio tatu?

Nije sve crno-belo

pre 3 godine

A ko određuje šta su to "glavni" događaji?
Za nekoga nešto nebitno drugom može da bude od sudbinskog značaja.
Ili, ajde da uzmemo klasični primer...
da li bi, recimo, ubistvo Hitlera pre rata sprečilo II Svetski rat, ili je to jedan "glavni" događaj koji mora, pa mora da se desi?
Ko bi to odlučio, šta je glavno, a šta ne?
Da li to znači da ako je pravi Hitler ubijen, recimo, dok je bio tinejdžer, da bi se rodio neki drugi Hitler (naravno, ne mora da se zove tako, ali sa istim bolesnim umom i namerama) pa bi se onda rat odigrao 15-16 godina kasnije (dok ovaj drugi odraste...) ili bi se "sama sudbina" pripremila na ubistvo Hitlera dok je tinejdžer, pa bi se istovremeno kada i on, rodio onaj njegov "zamenik" koji bi nastavio Hitlerovim stopama (pošto je ovaj, jeli, u međuvremenu ubijen) i rat bi se opet desio, po planu, u pravo vreme?
Alo...o čemu pričamo?

Teorije

pre 3 godine

Uglavnom je zastupljenija teorija da povratkom kroz vreme vi ne menjate svoju vremensku liniju vec stvarate novu. To bi znacilo da ubistvom dede stvarate novi paralelni univerzum gde dede pa ni vas ne bi bilo, ali vasa vremenska linija ostaje ista. Ako bi uz putovanje kroz vreme postojalo i putovanje u paralelne univerzume onda bi imali mogucnost da iz svog "uskocite" u taj novi. Postoji i drugi problem, a to je da ubistvo dede ne bi bio izolovan slucaj tojest mogao bi uticati na okolinu na razlicite nacine i samim tim dovesti do jos vecih promena od pukog nepostojanja vas. Kombinacija paralelnih univerzuma, efekta leptira i putovanja kroz vreme bi mogla biti neka polazna tacka objasnjenja, ali sve to je na nivou zestoke teorije bez ijednog opopljivog dokaza.

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Tema putovanja kroz vreme je stvorena da bi se filozofski razmatrala socijalna i egzistencijalna pitanja čovečanstva. Bar je to bio motiv H.Dž. Velsu za priču "Vremepolov", a to je začetak žanra. I naravno da od toga nema ništa, mi jednostavno nemamo dovoljno znanja da bismo shvatili da je putovanje nas, kao materijalnih bića kroz vremensko-prostorni kontinuum, nemoguće. Uz to, kako je neko ovde napisao, vreme je zapravo iluzija, naša parcepcija zasnovana na stanju svesti. Ono što će verovatno jednom biti moguće, jeste uvid u hronike Akaše, eterski zapis celokupne prošlosti, jer to već leži pohranjeno u našoj podsvesti, samo je brižljivo skriveno našem umu, iz mnogo razloga. Nekim okultnim metodama je to uvek bilo moguće videti, samo je i opasno, može lako da se flipne u totalu. Dakle, biće moguće znati kako su se stvari zaista dešavale, prava istorija bez nagađanja i hipoteza, ali mi kao bića nećemo moći da u već "dogođenoj" stvarnosti učestvujemo i išta menjamo.

drvobradi

pre 3 godine

:D zanimljivo. Podseti me na epizodu Dosije X-a, kada Molderu neko predvidi da ce ga napasti sa ledja, on se seti toga u kriticnom trenutku, naglo se okrene da to spreci, ali ga opet napadnu sa ledja.

Mladen

pre 3 godine

Jeste, "Događaji će se uvek prilagoditi kako bi se izbegla bilo kakva nedoslednost", kako da ne.

Ako pokušamo sprečiti epidemiju kovida nekako će se događaji prilgoditi da se ipak desi, ako pokušamo ubiti dedu nekako će se događaji prilagoditi da ne uspemo, itd?

Retko se usuđujem za naučne teorije da kažem da mi zvuče kao glupost, jer ipak oni su naučnici i poštujem razliku u znanju, ali ova teorija mi je baš nelogična.
Mnogo logičnije mi je stvaranje beskonačne petlje, deda živ, unuk se vrati i ubije dedu, dede nama pa nema ni unuka, ako nema unuka deda živ, pa živ i unuk i vrati se da ubije dedu. Što bi onda stvorilo naizmenično menjanje cele budućnosti kao paralelni univerzumi?

PS.
Ili možda ako postoji slučajnost, u svim tim ponavljanjima petlje bi se se "kockica" zavrtila na drugačiji način i desilo bi se nešto što bi sprečilo da unuk odluči da ubije dedu i onda bi se petlja konačno smirila.

Usvari možda im teorija i nije tako glupa, možda tu ima nešto. :)

Putnik namernik

pre 3 godine

A šta će sa putovanjem kroz prostor? Zemlja se kroz svemir kreće otprilike 3 miliona km/h, znači da sa svakim teorijskim putovanjem kroz vreme mora uračunati i odgovarajući prostorni pomak inače bi vremenski putnik završio negde u svemiru...

Marko PFC

pre 3 godine

Pogledajte film efekat leptira i to vam je to. Izmenite neki detalj iz zivota i zivite potpuno drugaciji zivot i dobijete nova sećanja.

Zambezi

pre 3 godine

U tekstu paradoks dede nije objasnjen. U svakom slucaju to je zanimljiva mentalna gimnastika koja, makar za sada, nema utemeljenje u stvarnosti. Mozemo da pretpostavljamo (educated guess sto bi rekli Englezi), ali vise od toga ne. Postoje dve opcije sto se tice putovanja kroz vreme, ili je moguce ili nije moguce. Ako je moguce onda se otvara bezbroj problema i pitanja na koje treba dati odgovor. Da li je zivot determinisan? Koja je priroda vremena tj. sta je uopste vreme, da li ono realno postoji ili je samo proizvod drustvenog konsenzusa i konvencije?

hey doc

pre 3 godine

Ne mozete da se vratite u nesto sto ne postoji. U ovom slucaju, vreme. To sto mi zovemo vremenom ili uzrocno-posledicnim sledom aktivnosti je zapravo samo jedan MOMENAT koji je beskrajan. Postoji samo "sada". Nema mrdanja napred i nazad "kroz vreme". Vreme je totalna i stoprocentna iluzija koju mozak generise od trenutka rodjenja do smrti.

Jakoje

pre 3 godine

Парадокс деде не постоји јер време не постоји. Време је димензија. Наша ограничена перцепција времена заслужна је за идеју о протоку времена. Време јесте. Кад би особа могла да по нашој перцепцији направи машину за кретање кроз просторвреме на начин који бисмо тумачили као повратак у прошлост, не би убила свог деду јер га није убила. То значи да се у тренутку кад путник започиње своје путовање кроз време, из наше перспективе то путовање се већ догодило и сви догађаји које путник треба да доживи су се већ догодили, из дедине перспективе се догађају. Дакле, путник није убио деду. Никад.

У тренутку великог праска, престанка сингуларитета, било је познато кретање свих честица на путу до следећег сингуларитета. Протока времена стога нема....
(Путник, 2. oktobar 2020 11:03
A jel može formula?*

MethodManWu

pre 3 godine

U teoriji može, ali u praksi ne. A svi znamo da je praksa važnija od teorije. Npr. ja u teoriji znam kako se radi recimo operacija srca, ali u praksi nema šanse da bih znao to da uradim.

Zavetnik

pre 3 godine

Aha...znači taj koji bi otišao u prošlost i sprečio pandemiju automatski bi uništio svoju motivaciju da krene na taj put jer pandemije neće ni biti. Što znači neće otputovati, što opet znači da neće ni sprečiti pandemiju, što znači da će pandemija postojati ipak!
A šta ako i nezavisno od pandemije postoji neko ko želi putovati u prošlost?
Naprimer mogao bi to biti upravo JA!!!

Питање

pre 3 godine

Ако би неко ко је узео кредит у швајцарцима отплатио исти а затим се вратио у прошлост и уместо у швајцарцима узео кредит у еврима, да ли би му банка вратила разлику када се врати у садашњост?!

Straight Outta München

pre 3 godine

(Mikajlo, 02. oktobar 2020 08:48)

Malo si se preracunao... To recimo sto ces sresti komsiju u liftu ili ga neces sresti, globalno se nece odraziti. Ali zato da je neko ubio Hitlera.... Kakav crni efekat laptira... Previse gledas filmove.

Goran

pre 3 godine

>>sada cu kratiti a-a sa obe strane
>>A=A+A
>>podelimo sve sa A

Ovo je deljenje sa nulom (pošlo se od jednakosti A^2 = A^2) tako da ipak nije moguće dokazati da je 1 = 2.

Carlston, Ingraham & Hannity rule

pre 3 godine

da se uvede karantin za putnike kroz vreme, sada nije trenutak za putovanje, ostanite u svom vremenu i tad trošite pare :)

Trovach

pre 3 godine

Ne primaju naucnici plate za ovakve stvari, vec za posao koji stvarno rade. Do ovoga su dosli u dokolici. Ni ja obicno ne radim duze od 8 sati posao za koji dobijam platu, ali u slobodno vreme odem na pecanje, procitam neku knjigu, pogledam neki film...

Dobro pamtim sve

pre 3 godine

Ste gledali simpsonove kad homer ode u prošlost, u praistoriju, tamo kokne komarca pa se vrati u sadašnjost, a tamo svi ljudi imaju krofne umesto glava, pa opet ode, uradi nešto naizgled beznačajno, a u sadašnjosti neprepoznatljivo? Tako i ovi naučnici, svi oni imaju kvalitetne dilere.

omniameamecumporto

pre 3 godine

Ako postoji bezbroj paralelnih univerzuma u kojima se odigravaju naši životi, odnosno u kojima se nalazi sve ono što nismo učinili a mogli smo, što bi promijenilo naše živote u postojećem univerzumu, mi možemo otputovati i promijeniti prošlost ali se nikad u univerzum iz kojega smo izašli ne bi mogli vratiti jer postoji paradoks. Vratili bi se u neki drugi svemir gdje se već vrti naš film a paradoksa nema jer energiju a to smo svi mi u svome postojanju ne možemo uništiti.

Nagadjam

pre 3 godine

ako necega ima bezbroj da li uopste moze da se stvori novo?

sportski pozdrav :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (anti-reklamozder, 2. oktobar 2020 11:10)

Nisam neki matematicar i ne volim komentarisati naučne teme, pogotovo kako ih ja zovem *velike brojeve* i bojim se da cu sad lupiti glupost al nije li smisao beskonačnosti da je uvek moguć *novi*

Pavle

pre 3 godine

Zamislite da je napravljena vremenska mašina u koju se može upisati željeni datum. I čoveka pošalje tamo. Problem koji se u knjigama i filmovima olako preskače su prostorne koordinate. Pa planeta više nije tamo, a za sada ni ne znamo kuda se apsolutno kreće. Ili bismo se pojavili u pola nekog zida kao u filadelfijskom eksperimentu.

Žil Vern

pre 3 godine

Volim SF, a naročito putovanja kroz vreme. Vremeplov je jedan od stubova SF, ne i stvarne nauke. Nastavimo da uživamo u delima H. Dž. Velsa i sledbenika.

Путник

pre 3 godine

po ovome isapada da se ništa ne može promeniti i da su događaji unapred isplanirani i određeni ....

Dakle jedino rešenje je prelazak u 4. dimenziju i rešen problem .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (profesor Dušan, 2. oktobar 2020 12:55)

У томе је и штос....не постоји унапред и уназад а време је четврта димензија просторвремена

Miroslav

pre 3 godine

Komedija. Ako se ja vratim u prošlost da pobedimo Turke u Maričkoj bici, kakav bi se to sled događaja kalibrisao da mi održi motivaciju da odem u prošlost? Ovo je slično "dokazu" 1 = 2.
(Dar, 2. oktobar 2020 09:23

Otkud znaš da se neki Turčin nije već vratio u prošlost i promenio tok Maričke bitke?

Временски путник, тренутно у 2020-ој години на

pre 3 godine

Ostavite dedu na miru.
(DEX, 2. oktobar 2020 09:44)
Нисам га убио. Али сам га повео назад са собом. Ево га поред мене и пита ме: "Цико, а ста ти то ладис?". Дете је. Имаће још пуно тога да види и научи. А што се мене тиче... мислим да ћу се поново родити.

Nar

pre 3 godine

@ivan:e a pazi kad postoji rešenje bez da se vraćaš u prošlost.rešenje je razvod.prekines proloongiranje katastrofe i spases i sebe i druge.jos ako su/je tu i deca/dete,jasno je da će im biti bolji roditelji razdvojeni a srećni,nego miserable a zajedno.✌️

Dobrivoje

pre 3 godine

Nije jasno iz njihovog rezonovanja da li ste vi 1) cirkularno uvek bili nulti pacijent (ironija), 2) ili vam se daje pravo da menjate samo njegovo mesto (sada ste vi nulti pacijent), dok vam se ne daje da modifikujete nesto drugo (korona).
Jer ako je u pitanu ovaj drugi slucaj ispada da "priroda" metodom diskriminacije(?!?) jednom dogadjaju daje svojstvo nebitnosti/promenljivosti (moze se promeniti pacijent), a drugom svojstvo bitnosti/nepromenjljivosti/nuznosti (ne moze se modifikovati pojava korone) sto dovodi do kontradiktornog zakljucka.
Kako je to moguce? Ja zaista ne znam, ali ovakvi zakljucci su van fizike i vise stvar kreativnog zakljucivanja koja je bliska religiji.

Ilija

pre 3 godine

Za ovakav dokaz skočio bih i u zaleđenu reku!
U komentarima ima više nauke nego u ovom "naučnom" članku. Hvala svim komentatorima.

Mile

pre 3 godine

Vreme je matematicki 0, a realno vecna sadasnjost. Buducnost i proslost su konstrukti ljudskog uma. Ergo - putovanje kroz vreme je moguce jer se svako putovanje odvija u sadasnjosti. Medjutim, razlicite brzine kojima se neki objekat moze kretati, tj. razlicite brzine kretanja cestica i talasa stvaraju fenomene opisane u teorijama Ajnstajna i drugih fizicara. No, to nema veze sa vremenom kao takvim, vec u percipiranju istog. Priroda naseg univerzuma je kvantna i multidimenzionalna i samo kroz kvantnu fiziku nekog novog narastaja mi mozemo adekvatno pojmiti sve te fenomene. Ljudska svest mora jos da evoluira i napreduje da bi se dostigao taj nivo fizike.
To vam je moje skromno misljenje ...

Imenjak od Gorana

pre 3 godine

Pa i ja se mogu dublje zagledati od tih "naucnika". Verovatno nam to govori da postoji beskonacan niz univerzuma ili ti da se svaki sadasnji trenutak beskonacno ponavlja, snimljen kadar jednog filma. Mi egzistiramo na principu slicnom posmatracu filma, cak i takvo poredjenje, primitivniji oblik se poistovecuje sa akterom, izaziva osecanja,identifikuje se, uzivljava se. Sad zamislimo kreaciju svesti oslobodjenu van naseg razuma(paradoks ne moze se zamisliti). Ako je neko putovao kroz vreme i to je scenarista napisao i snimio filmova o tome koliko mu je trebalo za ko zna sta (opet van naseg poimanja). Jer je i svrha svega van naseg opsega. Trudimo se da ulepsamo ovu nasu iluziju i ucinimo je boljom.

remax

pre 3 godine

Kad budem išao u prošlost neću ubiti svog dedu nego Isusa Hrista. Da nikada ne postane hrišćanstvo, ni islam, ni Jevreji, ni Ajnštajn, ni ovakvi naučnici.
(Vremeplovac, 02. oktobar 2020 11:20)

Inteligencijo, hrišćanstvo upravo stoji (bar bi tako trebalo) na temeljima golgote i nepravednog ubistva Isusa.
Za tvoj satanistički plan svrsishodnije bi bilo da pokušaš da sprečiš taj događaj ali to je svejedno gubljenje vremena jer ne razumeš da je do kraha civilizacije došlo samo zbog ljudi koji razmišljaju kao ti, a ne bilo kog pojedinca.