Petak, 05.08.2005.

11:21

Rat avio-kompanijama

Makedonska avio-kompanija MAT tužiće Jat za širenje lažnih vesti i tražiti nadoknadu štete.

Izvor: B92

Rat avio-kompanijama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

1+1=2

pre 18 godina

Apsolutno podržavam našeg smiješnog ministra u zapocetoj namjeri. Takođe treba praviti razliku između privatnog posjeda neke crkvene organizacije i teritorije neke države! Nerviraju me ograniceni, licemjerni komentari instant petooktobarskih revolucionara prisutnih na ovom sajtu u kontinuitetu. Brkanje i izvrtanje činjenica je, prosto, njihov specijalitet.

Igor

pre 18 godina

Nije lose da neko spomne da danas JAT postoji zahvalijuci MATa. Kad je bilo embargo prema Jug. JAT je letio oznakom MATa i tako nije bankrotirao.

Tito

pre 18 godina

Sa bagera na avion. Siguran sam da Velja moze i pilot biti! Dajte tom Velji mamuze i kaubojski sesir, sto se krije iza nekog odela? Sad su i Makedonci krivi...dokle, bre, vise. Rekao bi "Srbijo, otvori oci", ali odavno si corava, i oci nemas...e, pa onda pipaj u mraku i prosi za mrvice. A seca li se neko pripovetke "vodja"?

Rylie

pre 18 godina

Nelogicnost:
1.Ministar Ilic Najavljuje oduzimanje aviona kao vid pritiska na makedonsku DRZAVU zbog zatvorske kazne za svestenika, drzavljanina makedonije
2.Makedonija postavlja pitanje duga DRZAVE Srbije prema DRZAVI Makedoniji na osnovu naplate preleta preko Makedonije
3.Danas Ilic kaze da to jedno s drugim nema veze jer je MAT PRIVATNA kompanija
Pa kako je onda Ilic mislio da izvrsi pritisak na DRZAVU Makedoniju oduzimajuci avione PRIVATNOJ kompaniji?
Zakljucak je da Ilicevo istupanje nema zapravo nikakve veze sa svestenikom, vec je zatvorska kazna iskoriscena samo kao povod za radnje koje treba da dovedu Ilica/drzavu/JAT u povoljniju poziciju pred prebijanje dugova.

Vojislav YVR_BGD

pre 18 godina

Bravo Veljo burazeru!!!
Ti kad se necega dohvatis, to MORA da propadne. Isto kao sto je propao 5 oktobar, tako ce da porpadne i sve drugo cega se ti KAPITALNO dohvatis, burazeru bre nijedan!!

Cika Sava

pre 18 godina

Gospodo, pocetak ove vesti je napisan tako da se stice utisak da je MAT vlasnik spornih aviona! Inace, izjava funkcionera MATA o placanju "na ruke", nekome iz Jata, potvrdila je moje sumnje da se radi o teskoj pljacki. (Namerno ne koristim izraz "zloupotreba sluzbenog polozaja"). Sramno je da je tek sada, posle toliko godina, otkriveno da MAT ne placa za koriscenje i servisiranje aviona. Gde su bili oni kojima je posao da kontrolisu finansijsko poslovanje u Jatu?! Verujem da su pod slicnim "uslovima" avioni davani u najam i nekim kompanijama u Africi.

Ziggy

pre 18 godina

Prava balkanska čorba u kojoj su i SPC i JAT i zapravo sve "svetle" institucije u Srbiji. Nažalost, niko ne radi ništa da bi situaciju oko vladike Jovana rešio i tenziju stišao nego naprotiv - samo se trude da još više zakuvaju stvari. Dosta bre više sa politkom konfilkata!

sale

pre 18 godina

Kao sto je i bilo predvidljivo, tako se i ispostavilo, a i na dalje ce uvek vaziti: pritisni Makedoniju, na korist Bugarskoj. Istorija (pa i skorasnja nasa istorija) nas uci da nije moguca efikasna ekonomska blokada bilo koje drzave.

Dragan

pre 18 godina

...Ni meni se nastup Ilica ne svidja ali covek je krenuo da resava jednu rak ranu iz svog domena (u ovoj prici saobracaja). Mislim da je je povod bio samo vladika a da se koristi situacija da se neke stvari koje su mnogo ranije zakomplikovane sada i resavaju. Vidite, imate jedan MAT koji je privatni, koji iz godine u godinu samo povecava dug JATu i gde nema kraja. JAtova tehnika odrzava te avione, da bi ih odrzavala mora se i ulagati u delove, komponente.... i onda MAT ne plati. U Italiji je dugo bio "zarobljen" motor, zarobljen zato sto JAT nije platio....taj motor nije vlasnisto nikoga iz Italije ali dalu su sebi za pravo to. Naravno kada je placanje regulisano motor je vracan....
Pa to je JATov avion, a ako ga koristis ima i da ga platis. Vrlo prosto. Pre 2 godine JAt je imao pravo da noci u Skoplju. Onda je na insistiranje MATa ukinutio to pravo i receno je da strane kompanije ne mogu da noce. Samo mesec dana posle toga skoro svim evropskim kompanijama su dozvolili nocenje a JATu naknadno i to onda kada su najbolja vremena za poletanje (prva jutarnja) pokupili ostali, JAT ostao bez svojih kojih je imao ranije. Zato molim vas da se uzdrzite prekih komentara. Mnogo ce afrea isplivati oko svega ovoga ali i vreme je...

Nenad iz Skopja

pre 18 godina

Ako je MAT tako kriminalno poslovao sa JAT-om kako je naveo ministar Velja Ilic, a on je za sve vreme za to znao, znaci li da je i on saucesnik u nepravilnom poslovanju jer je sam rekao da je "na pozive Makedonaca pristao da im odlozi placanje duga"?! Da li bi sledeci korak makedonske vlasti trebao biti zabrana preleta aviona srpskih avion-kompanija iznad makedonskog neba, zbog toga sto postoji dug kontrole neba u Srbiji makedonskoj drzavi? Ne zaboravite da je MAT formiran pocetkom devedesetih od menadjerskog tima JAT-a da bi i dalje mogao funkcionisati JAT koji je bio prizemljen zbog sankcija protiv Jugoslavije. Pa i slicnost imena dveju avio-kompanija govori o kakvoj se bliskosti radi kompanija. I jos ovo: za sve koji na sajtu traze da se oslobodi Vraniskovski ili da se "zarati" sa Makedonijom, treba kao naslov na ovoj strani triputa biti napisano: "Jovan je makedonski drzavljanin"! "Jovan je makedonski drzavljanin"! "Jovan je makedonski drzavljanin"! Po njihovoj logici, ja kao Makedonac bih mogao da zatrazim da se pusti na slobodu Legija ili Bagzi jer su, recimo, zastupali interese moje trgovacke firme u Srbiji.

Kornelija

pre 18 godina

Na osnovu svega Velimira Ilica treba smeniti sto je dozvolio ovako lose poslovanje JAT-a, tolike dugove i ostale malverzacije. Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaze svoje tragove.

Alan Ford

pre 18 godina

Ovo sa Makedonijom veoma lici na ono sto se desavalo na relaciji Srbija - Slovenija neposredno pre raspada SFRJ. Tada smo izvukli deblji kraj, a i sada cemo. Po mentalnom sklopu i intelektualnim dometima se ministar za kapitalne provizije ni malo ne razlikuje od legendarne "Rade Lambade".

pravednik

pre 18 godina

Ovo je izjava godine "funkcionisalo je na obostrano zadovoljstvo" a duzni su JAT-u tolike pare... ccc sramota... ne znam kako je sastavljen ugovor, ali sigurno ne pise da su avione iznajmili u kompenzaciji... Braco Makedonci ovo od vas nisam ocekivao...

Z

pre 18 godina

Jos jedna velika srpska "pobeda", ovaj put na ekonomskom planu. Brilijantni ministar za kapitalne investicije izgubio je dug od strane MATa za dosadasnje iznajmlivanje aviona jer je jednostrano prekinuo ugovor a dug JATa Makedoniji za preletanje je ostao i moze se isterati sudskim putem ili se moze zabraniti preletanje sta bi bila ogromna steta. Usput je dosta ljudi u JATu ostalo bez posla a izgubljena je lova od buducih iznajmnljivanja aviona sta se u ovom trenutku moze tesko nadoknaditi. Naruseni su i dobri odnosi i poverenje za slicne ugovore.
Velicina "pobede" je naravno u tome sta je ministar Ilic nedvosmisleno pokazao kako treba tretirati sve sta je protiv vaskolikog serpstva, koj' te pita je li imao kompetenciju da naredi prekid ugovora, nije vazno ako i travu jedemo, vazno je da se nikad necemo saginjati!

vlada

pre 18 godina

Ne bi bio prvi put da nam se neko tako useta (da ne pricam o Fructalu i ostalim "istorijskim" cinjenicama). Vazno je da smo mi vecito nesto "zgranuti" tudjim ponasanjima i da sve vreme zaista predstavljamo ovce koje sisa kako ko stigne. Da li cemo ikada mi imati inicijativu u necemu sto ce biti pozitivno ocenjeno i sto bi nam eventualno donelo neki boljitak?

Mashinovodja

pre 18 godina

Bravo, Makedonci, samo tako! Ako neki turboSrbi, iz osvete ili gluposti (ili oboje) nisu hteli da vas puste u Prohor Pčinjski, pokazaćete da ste bolji i normalniji tako što nećete sprečavati srpsku delegaciju da obiđe Zebrnjak i Kajmakčalan. Ovde bi neki sa najvećim uživanjem dočekali zabranu tog obilaska‚ da bi mogli još malo više da pene i pljuju po Makedoniji i Makedoncima.
A ako se ispostavi da ćemo zbog Veljine demagogije i glupiranja morati da na kraju platimo odštetu MAT-u, nadam se da će država Srbija zapleniti Veljinu ličnu (i nemalu) imovinu da se od toga naplati dug, jer je pravo da svako lično snosi posledice svojih pogrešnih i glupih odluka. A ako razne patriote koji sada tako vatreno podržavaju Velju hoće da skupe lovu i plate umesto njega, nemam ništa protiv. Ali mislim da će oni imati nešto protiv. Po pravilu, takvi rado srbuju sve dok to ništa ne košta.

Bobo

pre 18 godina

JAT ce sada jos morati platiti i otstetu jer razmisljaju inatom a ne glavom.
Samo se nadam da ce pritisak MPCa da Makedonska vlada uzvrati negostoprimstvom Srpske delegacije u Makedoniji ostanu prazni. Ludo je u jednoj demokratskoj drzavi raditi progon i osvete u stilu ranih 90tih. Ovakve dogadjaje samo mogu odgoditi prijem i Makedonije i Srbije u EU, sto je katastrofa za oba naroda, tako da se politicari trebaju urazumiti. A za ekonomska pitanja, postoje medjunarodni sudovi i tamo se treba to presuditi.

dramoser

pre 18 godina

Kajmakcalan ne pripada nekom Mitku koji bi zabranio Srbima ulazak na posed vec pripada drzavi Makedoniji te ne mogu da zabrane dolazak. Prohor Pcinjski je privatan posed i pripada SPC te se ova izjava i zamena teza moze voditi pod Licemerje godine! Ako se tome doda da bi MAT da dug sa JAT-om prebija dugom koji nije ni JAT-ov i MAT-ov onda su definitivno kao drzava doveli licemerje do perfekcije!

Milos

pre 18 godina

I onda sutra kada RyanAir ili neko drugi prosto useta u prazno trziste, Jat ce ponovo biti u fazonu "ne moze, to je nase" i cudice se kako se to dogodilo, a tada vec posrnuli MAT ce reci samo "hvala, ne treba". Ali, dobro, bice u Beogradu dovoljno ovca za sisanje.

Milos

pre 18 godina

I onda sutra kada RyanAir ili neko drugi prosto useta u prazno trziste, Jat ce ponovo biti u fazonu "ne moze, to je nase" i cudice se kako se to dogodilo, a tada vec posrnuli MAT ce reci samo "hvala, ne treba". Ali, dobro, bice u Beogradu dovoljno ovca za sisanje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Bravo, Makedonci, samo tako! Ako neki turboSrbi, iz osvete ili gluposti (ili oboje) nisu hteli da vas puste u Prohor Pčinjski, pokazaćete da ste bolji i normalniji tako što nećete sprečavati srpsku delegaciju da obiđe Zebrnjak i Kajmakčalan. Ovde bi neki sa najvećim uživanjem dočekali zabranu tog obilaska‚ da bi mogli još malo više da pene i pljuju po Makedoniji i Makedoncima.
A ako se ispostavi da ćemo zbog Veljine demagogije i glupiranja morati da na kraju platimo odštetu MAT-u, nadam se da će država Srbija zapleniti Veljinu ličnu (i nemalu) imovinu da se od toga naplati dug, jer je pravo da svako lično snosi posledice svojih pogrešnih i glupih odluka. A ako razne patriote koji sada tako vatreno podržavaju Velju hoće da skupe lovu i plate umesto njega, nemam ništa protiv. Ali mislim da će oni imati nešto protiv. Po pravilu, takvi rado srbuju sve dok to ništa ne košta.

dramoser

pre 18 godina

Kajmakcalan ne pripada nekom Mitku koji bi zabranio Srbima ulazak na posed vec pripada drzavi Makedoniji te ne mogu da zabrane dolazak. Prohor Pcinjski je privatan posed i pripada SPC te se ova izjava i zamena teza moze voditi pod Licemerje godine! Ako se tome doda da bi MAT da dug sa JAT-om prebija dugom koji nije ni JAT-ov i MAT-ov onda su definitivno kao drzava doveli licemerje do perfekcije!

Bobo

pre 18 godina

JAT ce sada jos morati platiti i otstetu jer razmisljaju inatom a ne glavom.
Samo se nadam da ce pritisak MPCa da Makedonska vlada uzvrati negostoprimstvom Srpske delegacije u Makedoniji ostanu prazni. Ludo je u jednoj demokratskoj drzavi raditi progon i osvete u stilu ranih 90tih. Ovakve dogadjaje samo mogu odgoditi prijem i Makedonije i Srbije u EU, sto je katastrofa za oba naroda, tako da se politicari trebaju urazumiti. A za ekonomska pitanja, postoje medjunarodni sudovi i tamo se treba to presuditi.

pravednik

pre 18 godina

Ovo je izjava godine "funkcionisalo je na obostrano zadovoljstvo" a duzni su JAT-u tolike pare... ccc sramota... ne znam kako je sastavljen ugovor, ali sigurno ne pise da su avione iznajmili u kompenzaciji... Braco Makedonci ovo od vas nisam ocekivao...

vlada

pre 18 godina

Ne bi bio prvi put da nam se neko tako useta (da ne pricam o Fructalu i ostalim "istorijskim" cinjenicama). Vazno je da smo mi vecito nesto "zgranuti" tudjim ponasanjima i da sve vreme zaista predstavljamo ovce koje sisa kako ko stigne. Da li cemo ikada mi imati inicijativu u necemu sto ce biti pozitivno ocenjeno i sto bi nam eventualno donelo neki boljitak?

Z

pre 18 godina

Jos jedna velika srpska "pobeda", ovaj put na ekonomskom planu. Brilijantni ministar za kapitalne investicije izgubio je dug od strane MATa za dosadasnje iznajmlivanje aviona jer je jednostrano prekinuo ugovor a dug JATa Makedoniji za preletanje je ostao i moze se isterati sudskim putem ili se moze zabraniti preletanje sta bi bila ogromna steta. Usput je dosta ljudi u JATu ostalo bez posla a izgubljena je lova od buducih iznajmnljivanja aviona sta se u ovom trenutku moze tesko nadoknaditi. Naruseni su i dobri odnosi i poverenje za slicne ugovore.
Velicina "pobede" je naravno u tome sta je ministar Ilic nedvosmisleno pokazao kako treba tretirati sve sta je protiv vaskolikog serpstva, koj' te pita je li imao kompetenciju da naredi prekid ugovora, nije vazno ako i travu jedemo, vazno je da se nikad necemo saginjati!

Kornelija

pre 18 godina

Na osnovu svega Velimira Ilica treba smeniti sto je dozvolio ovako lose poslovanje JAT-a, tolike dugove i ostale malverzacije. Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaze svoje tragove.

Alan Ford

pre 18 godina

Ovo sa Makedonijom veoma lici na ono sto se desavalo na relaciji Srbija - Slovenija neposredno pre raspada SFRJ. Tada smo izvukli deblji kraj, a i sada cemo. Po mentalnom sklopu i intelektualnim dometima se ministar za kapitalne provizije ni malo ne razlikuje od legendarne "Rade Lambade".

sale

pre 18 godina

Kao sto je i bilo predvidljivo, tako se i ispostavilo, a i na dalje ce uvek vaziti: pritisni Makedoniju, na korist Bugarskoj. Istorija (pa i skorasnja nasa istorija) nas uci da nije moguca efikasna ekonomska blokada bilo koje drzave.

Dragan

pre 18 godina

...Ni meni se nastup Ilica ne svidja ali covek je krenuo da resava jednu rak ranu iz svog domena (u ovoj prici saobracaja). Mislim da je je povod bio samo vladika a da se koristi situacija da se neke stvari koje su mnogo ranije zakomplikovane sada i resavaju. Vidite, imate jedan MAT koji je privatni, koji iz godine u godinu samo povecava dug JATu i gde nema kraja. JAtova tehnika odrzava te avione, da bi ih odrzavala mora se i ulagati u delove, komponente.... i onda MAT ne plati. U Italiji je dugo bio "zarobljen" motor, zarobljen zato sto JAT nije platio....taj motor nije vlasnisto nikoga iz Italije ali dalu su sebi za pravo to. Naravno kada je placanje regulisano motor je vracan....
Pa to je JATov avion, a ako ga koristis ima i da ga platis. Vrlo prosto. Pre 2 godine JAt je imao pravo da noci u Skoplju. Onda je na insistiranje MATa ukinutio to pravo i receno je da strane kompanije ne mogu da noce. Samo mesec dana posle toga skoro svim evropskim kompanijama su dozvolili nocenje a JATu naknadno i to onda kada su najbolja vremena za poletanje (prva jutarnja) pokupili ostali, JAT ostao bez svojih kojih je imao ranije. Zato molim vas da se uzdrzite prekih komentara. Mnogo ce afrea isplivati oko svega ovoga ali i vreme je...

Nenad iz Skopja

pre 18 godina

Ako je MAT tako kriminalno poslovao sa JAT-om kako je naveo ministar Velja Ilic, a on je za sve vreme za to znao, znaci li da je i on saucesnik u nepravilnom poslovanju jer je sam rekao da je "na pozive Makedonaca pristao da im odlozi placanje duga"?! Da li bi sledeci korak makedonske vlasti trebao biti zabrana preleta aviona srpskih avion-kompanija iznad makedonskog neba, zbog toga sto postoji dug kontrole neba u Srbiji makedonskoj drzavi? Ne zaboravite da je MAT formiran pocetkom devedesetih od menadjerskog tima JAT-a da bi i dalje mogao funkcionisati JAT koji je bio prizemljen zbog sankcija protiv Jugoslavije. Pa i slicnost imena dveju avio-kompanija govori o kakvoj se bliskosti radi kompanija. I jos ovo: za sve koji na sajtu traze da se oslobodi Vraniskovski ili da se "zarati" sa Makedonijom, treba kao naslov na ovoj strani triputa biti napisano: "Jovan je makedonski drzavljanin"! "Jovan je makedonski drzavljanin"! "Jovan je makedonski drzavljanin"! Po njihovoj logici, ja kao Makedonac bih mogao da zatrazim da se pusti na slobodu Legija ili Bagzi jer su, recimo, zastupali interese moje trgovacke firme u Srbiji.

Cika Sava

pre 18 godina

Gospodo, pocetak ove vesti je napisan tako da se stice utisak da je MAT vlasnik spornih aviona! Inace, izjava funkcionera MATA o placanju "na ruke", nekome iz Jata, potvrdila je moje sumnje da se radi o teskoj pljacki. (Namerno ne koristim izraz "zloupotreba sluzbenog polozaja"). Sramno je da je tek sada, posle toliko godina, otkriveno da MAT ne placa za koriscenje i servisiranje aviona. Gde su bili oni kojima je posao da kontrolisu finansijsko poslovanje u Jatu?! Verujem da su pod slicnim "uslovima" avioni davani u najam i nekim kompanijama u Africi.

Ziggy

pre 18 godina

Prava balkanska čorba u kojoj su i SPC i JAT i zapravo sve "svetle" institucije u Srbiji. Nažalost, niko ne radi ništa da bi situaciju oko vladike Jovana rešio i tenziju stišao nego naprotiv - samo se trude da još više zakuvaju stvari. Dosta bre više sa politkom konfilkata!

Vojislav YVR_BGD

pre 18 godina

Bravo Veljo burazeru!!!
Ti kad se necega dohvatis, to MORA da propadne. Isto kao sto je propao 5 oktobar, tako ce da porpadne i sve drugo cega se ti KAPITALNO dohvatis, burazeru bre nijedan!!

Rylie

pre 18 godina

Nelogicnost:
1.Ministar Ilic Najavljuje oduzimanje aviona kao vid pritiska na makedonsku DRZAVU zbog zatvorske kazne za svestenika, drzavljanina makedonije
2.Makedonija postavlja pitanje duga DRZAVE Srbije prema DRZAVI Makedoniji na osnovu naplate preleta preko Makedonije
3.Danas Ilic kaze da to jedno s drugim nema veze jer je MAT PRIVATNA kompanija
Pa kako je onda Ilic mislio da izvrsi pritisak na DRZAVU Makedoniju oduzimajuci avione PRIVATNOJ kompaniji?
Zakljucak je da Ilicevo istupanje nema zapravo nikakve veze sa svestenikom, vec je zatvorska kazna iskoriscena samo kao povod za radnje koje treba da dovedu Ilica/drzavu/JAT u povoljniju poziciju pred prebijanje dugova.

Tito

pre 18 godina

Sa bagera na avion. Siguran sam da Velja moze i pilot biti! Dajte tom Velji mamuze i kaubojski sesir, sto se krije iza nekog odela? Sad su i Makedonci krivi...dokle, bre, vise. Rekao bi "Srbijo, otvori oci", ali odavno si corava, i oci nemas...e, pa onda pipaj u mraku i prosi za mrvice. A seca li se neko pripovetke "vodja"?

Igor

pre 18 godina

Nije lose da neko spomne da danas JAT postoji zahvalijuci MATa. Kad je bilo embargo prema Jug. JAT je letio oznakom MATa i tako nije bankrotirao.

1+1=2

pre 18 godina

Apsolutno podržavam našeg smiješnog ministra u zapocetoj namjeri. Takođe treba praviti razliku između privatnog posjeda neke crkvene organizacije i teritorije neke države! Nerviraju me ograniceni, licemjerni komentari instant petooktobarskih revolucionara prisutnih na ovom sajtu u kontinuitetu. Brkanje i izvrtanje činjenica je, prosto, njihov specijalitet.

Milos

pre 18 godina

I onda sutra kada RyanAir ili neko drugi prosto useta u prazno trziste, Jat ce ponovo biti u fazonu "ne moze, to je nase" i cudice se kako se to dogodilo, a tada vec posrnuli MAT ce reci samo "hvala, ne treba". Ali, dobro, bice u Beogradu dovoljno ovca za sisanje.

Mashinovodja

pre 18 godina

Bravo, Makedonci, samo tako! Ako neki turboSrbi, iz osvete ili gluposti (ili oboje) nisu hteli da vas puste u Prohor Pčinjski, pokazaćete da ste bolji i normalniji tako što nećete sprečavati srpsku delegaciju da obiđe Zebrnjak i Kajmakčalan. Ovde bi neki sa najvećim uživanjem dočekali zabranu tog obilaska‚ da bi mogli još malo više da pene i pljuju po Makedoniji i Makedoncima.
A ako se ispostavi da ćemo zbog Veljine demagogije i glupiranja morati da na kraju platimo odštetu MAT-u, nadam se da će država Srbija zapleniti Veljinu ličnu (i nemalu) imovinu da se od toga naplati dug, jer je pravo da svako lično snosi posledice svojih pogrešnih i glupih odluka. A ako razne patriote koji sada tako vatreno podržavaju Velju hoće da skupe lovu i plate umesto njega, nemam ništa protiv. Ali mislim da će oni imati nešto protiv. Po pravilu, takvi rado srbuju sve dok to ništa ne košta.

dramoser

pre 18 godina

Kajmakcalan ne pripada nekom Mitku koji bi zabranio Srbima ulazak na posed vec pripada drzavi Makedoniji te ne mogu da zabrane dolazak. Prohor Pcinjski je privatan posed i pripada SPC te se ova izjava i zamena teza moze voditi pod Licemerje godine! Ako se tome doda da bi MAT da dug sa JAT-om prebija dugom koji nije ni JAT-ov i MAT-ov onda su definitivno kao drzava doveli licemerje do perfekcije!

Bobo

pre 18 godina

JAT ce sada jos morati platiti i otstetu jer razmisljaju inatom a ne glavom.
Samo se nadam da ce pritisak MPCa da Makedonska vlada uzvrati negostoprimstvom Srpske delegacije u Makedoniji ostanu prazni. Ludo je u jednoj demokratskoj drzavi raditi progon i osvete u stilu ranih 90tih. Ovakve dogadjaje samo mogu odgoditi prijem i Makedonije i Srbije u EU, sto je katastrofa za oba naroda, tako da se politicari trebaju urazumiti. A za ekonomska pitanja, postoje medjunarodni sudovi i tamo se treba to presuditi.

pravednik

pre 18 godina

Ovo je izjava godine "funkcionisalo je na obostrano zadovoljstvo" a duzni su JAT-u tolike pare... ccc sramota... ne znam kako je sastavljen ugovor, ali sigurno ne pise da su avione iznajmili u kompenzaciji... Braco Makedonci ovo od vas nisam ocekivao...

vlada

pre 18 godina

Ne bi bio prvi put da nam se neko tako useta (da ne pricam o Fructalu i ostalim "istorijskim" cinjenicama). Vazno je da smo mi vecito nesto "zgranuti" tudjim ponasanjima i da sve vreme zaista predstavljamo ovce koje sisa kako ko stigne. Da li cemo ikada mi imati inicijativu u necemu sto ce biti pozitivno ocenjeno i sto bi nam eventualno donelo neki boljitak?

Z

pre 18 godina

Jos jedna velika srpska "pobeda", ovaj put na ekonomskom planu. Brilijantni ministar za kapitalne investicije izgubio je dug od strane MATa za dosadasnje iznajmlivanje aviona jer je jednostrano prekinuo ugovor a dug JATa Makedoniji za preletanje je ostao i moze se isterati sudskim putem ili se moze zabraniti preletanje sta bi bila ogromna steta. Usput je dosta ljudi u JATu ostalo bez posla a izgubljena je lova od buducih iznajmnljivanja aviona sta se u ovom trenutku moze tesko nadoknaditi. Naruseni su i dobri odnosi i poverenje za slicne ugovore.
Velicina "pobede" je naravno u tome sta je ministar Ilic nedvosmisleno pokazao kako treba tretirati sve sta je protiv vaskolikog serpstva, koj' te pita je li imao kompetenciju da naredi prekid ugovora, nije vazno ako i travu jedemo, vazno je da se nikad necemo saginjati!

Kornelija

pre 18 godina

Na osnovu svega Velimira Ilica treba smeniti sto je dozvolio ovako lose poslovanje JAT-a, tolike dugove i ostale malverzacije. Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaze svoje tragove.

Alan Ford

pre 18 godina

Ovo sa Makedonijom veoma lici na ono sto se desavalo na relaciji Srbija - Slovenija neposredno pre raspada SFRJ. Tada smo izvukli deblji kraj, a i sada cemo. Po mentalnom sklopu i intelektualnim dometima se ministar za kapitalne provizije ni malo ne razlikuje od legendarne "Rade Lambade".

sale

pre 18 godina

Kao sto je i bilo predvidljivo, tako se i ispostavilo, a i na dalje ce uvek vaziti: pritisni Makedoniju, na korist Bugarskoj. Istorija (pa i skorasnja nasa istorija) nas uci da nije moguca efikasna ekonomska blokada bilo koje drzave.

Dragan

pre 18 godina

...Ni meni se nastup Ilica ne svidja ali covek je krenuo da resava jednu rak ranu iz svog domena (u ovoj prici saobracaja). Mislim da je je povod bio samo vladika a da se koristi situacija da se neke stvari koje su mnogo ranije zakomplikovane sada i resavaju. Vidite, imate jedan MAT koji je privatni, koji iz godine u godinu samo povecava dug JATu i gde nema kraja. JAtova tehnika odrzava te avione, da bi ih odrzavala mora se i ulagati u delove, komponente.... i onda MAT ne plati. U Italiji je dugo bio "zarobljen" motor, zarobljen zato sto JAT nije platio....taj motor nije vlasnisto nikoga iz Italije ali dalu su sebi za pravo to. Naravno kada je placanje regulisano motor je vracan....
Pa to je JATov avion, a ako ga koristis ima i da ga platis. Vrlo prosto. Pre 2 godine JAt je imao pravo da noci u Skoplju. Onda je na insistiranje MATa ukinutio to pravo i receno je da strane kompanije ne mogu da noce. Samo mesec dana posle toga skoro svim evropskim kompanijama su dozvolili nocenje a JATu naknadno i to onda kada su najbolja vremena za poletanje (prva jutarnja) pokupili ostali, JAT ostao bez svojih kojih je imao ranije. Zato molim vas da se uzdrzite prekih komentara. Mnogo ce afrea isplivati oko svega ovoga ali i vreme je...

Nenad iz Skopja

pre 18 godina

Ako je MAT tako kriminalno poslovao sa JAT-om kako je naveo ministar Velja Ilic, a on je za sve vreme za to znao, znaci li da je i on saucesnik u nepravilnom poslovanju jer je sam rekao da je "na pozive Makedonaca pristao da im odlozi placanje duga"?! Da li bi sledeci korak makedonske vlasti trebao biti zabrana preleta aviona srpskih avion-kompanija iznad makedonskog neba, zbog toga sto postoji dug kontrole neba u Srbiji makedonskoj drzavi? Ne zaboravite da je MAT formiran pocetkom devedesetih od menadjerskog tima JAT-a da bi i dalje mogao funkcionisati JAT koji je bio prizemljen zbog sankcija protiv Jugoslavije. Pa i slicnost imena dveju avio-kompanija govori o kakvoj se bliskosti radi kompanija. I jos ovo: za sve koji na sajtu traze da se oslobodi Vraniskovski ili da se "zarati" sa Makedonijom, treba kao naslov na ovoj strani triputa biti napisano: "Jovan je makedonski drzavljanin"! "Jovan je makedonski drzavljanin"! "Jovan je makedonski drzavljanin"! Po njihovoj logici, ja kao Makedonac bih mogao da zatrazim da se pusti na slobodu Legija ili Bagzi jer su, recimo, zastupali interese moje trgovacke firme u Srbiji.

Cika Sava

pre 18 godina

Gospodo, pocetak ove vesti je napisan tako da se stice utisak da je MAT vlasnik spornih aviona! Inace, izjava funkcionera MATA o placanju "na ruke", nekome iz Jata, potvrdila je moje sumnje da se radi o teskoj pljacki. (Namerno ne koristim izraz "zloupotreba sluzbenog polozaja"). Sramno je da je tek sada, posle toliko godina, otkriveno da MAT ne placa za koriscenje i servisiranje aviona. Gde su bili oni kojima je posao da kontrolisu finansijsko poslovanje u Jatu?! Verujem da su pod slicnim "uslovima" avioni davani u najam i nekim kompanijama u Africi.

Ziggy

pre 18 godina

Prava balkanska čorba u kojoj su i SPC i JAT i zapravo sve "svetle" institucije u Srbiji. Nažalost, niko ne radi ništa da bi situaciju oko vladike Jovana rešio i tenziju stišao nego naprotiv - samo se trude da još više zakuvaju stvari. Dosta bre više sa politkom konfilkata!

Vojislav YVR_BGD

pre 18 godina

Bravo Veljo burazeru!!!
Ti kad se necega dohvatis, to MORA da propadne. Isto kao sto je propao 5 oktobar, tako ce da porpadne i sve drugo cega se ti KAPITALNO dohvatis, burazeru bre nijedan!!

Rylie

pre 18 godina

Nelogicnost:
1.Ministar Ilic Najavljuje oduzimanje aviona kao vid pritiska na makedonsku DRZAVU zbog zatvorske kazne za svestenika, drzavljanina makedonije
2.Makedonija postavlja pitanje duga DRZAVE Srbije prema DRZAVI Makedoniji na osnovu naplate preleta preko Makedonije
3.Danas Ilic kaze da to jedno s drugim nema veze jer je MAT PRIVATNA kompanija
Pa kako je onda Ilic mislio da izvrsi pritisak na DRZAVU Makedoniju oduzimajuci avione PRIVATNOJ kompaniji?
Zakljucak je da Ilicevo istupanje nema zapravo nikakve veze sa svestenikom, vec je zatvorska kazna iskoriscena samo kao povod za radnje koje treba da dovedu Ilica/drzavu/JAT u povoljniju poziciju pred prebijanje dugova.

Tito

pre 18 godina

Sa bagera na avion. Siguran sam da Velja moze i pilot biti! Dajte tom Velji mamuze i kaubojski sesir, sto se krije iza nekog odela? Sad su i Makedonci krivi...dokle, bre, vise. Rekao bi "Srbijo, otvori oci", ali odavno si corava, i oci nemas...e, pa onda pipaj u mraku i prosi za mrvice. A seca li se neko pripovetke "vodja"?

Igor

pre 18 godina

Nije lose da neko spomne da danas JAT postoji zahvalijuci MATa. Kad je bilo embargo prema Jug. JAT je letio oznakom MATa i tako nije bankrotirao.

1+1=2

pre 18 godina

Apsolutno podržavam našeg smiješnog ministra u zapocetoj namjeri. Takođe treba praviti razliku između privatnog posjeda neke crkvene organizacije i teritorije neke države! Nerviraju me ograniceni, licemjerni komentari instant petooktobarskih revolucionara prisutnih na ovom sajtu u kontinuitetu. Brkanje i izvrtanje činjenica je, prosto, njihov specijalitet.