Utorak, 29.09.2020.

07:32

U pitanju je "rat" iza rata?

Kako odmiče sukob između Azerbejdžana i Jermenije, u oblasti Nagorno Karabah, sve više postaje jasno da se iza svega krije sukob na relaciji Rusija - Turska.

Izvor: B92

U pitanju je "rat" iza rata? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Svarožić

pre 3 godine

Sjećate se kako je Rusija pregazila gruzijsku vojsku kad su napali Južnu Osetiju?!
Sad bi isto to mogli sa Azerbejdžanom za 2-3 dana da urade i to bez upotrebe raketa srednjeg i velikog dometa. Ma samo da im doture svoje sisteme PVO-a ne bi ni jedan dron mogao da nadleti Nagorno Karabah! Isto kao što ukrajinska avijacija, koja je mnogo jača, nije mogla da upotrebljava avione i dronove jer su im sve obarali u Donbasu.
Ali Rusija ćuti...

Helios

pre 3 godine

Sve ove godine su naši kretenčići na vlasti prihvatali akcije Azerbejdžana po Srbiji ne shvatajući o čemu se radi. Kao i Španija ili Ukrajina podržavaju nas jer imaju sličan istorijski i pravni problem. Pravljenje virtuelnog saveza takvih država.
Nažalost da bar Azerbejdžan ima tolerantnije namere. Ili da su bar Jermeni OK. Ne, a tek prave sličnosti sa Kosovom ovde nema. Oni tamo imaju konflikt oduvek - a onda su ga pogoršali Englezi. Pa zabetonirali Otomani, uz Kurde. I na sve to dođe kermes tipa kao kad je Hruščov bio velikodušan valjda svojoj Ukrajinki sa Krimom. Tako je i pre Staljin tamo bio poguban. Kaznio je nedovoljno komunistički, nikad boljševički jermenski narod, sa ciljem da ih podeli i onemogući celinu. Ne, nego ima da "uživaju" bratstvo-jedinstvo dok grade novog, sovjetskog človeka...
Svuda je isto boljševičko zlo radilo iste nakarade. Ovde pre svega antiSrpske još od AVNOJa, sve do kermesa Ustava iz 1974e. Uostalom pogledajte te nebuloze sa stupidnim izlascima na more Slovenije i Bosne. Hrvati trpe taj zločin po njima jer su više dobili antisrpskim delom tog zločina. Čaušesku kada je video da harmonije sa njihovim Mađarima nema nikako - preselio ih pola! Sve uz granicu sa Mađarskom je prebacio u sred Rumunije...
Dosadašnja autonomija unutar Azerbejdžana je bilo najmanje loše stanje stvari. Svako posle ovoga biće gore. Za nekoga sigurno a najverovatnije - za sve.
Srbija ovde nema nijednu dobru politiku, čak ni neutralnu tišinu. Ni ispravnu, ni isplativu.

Vladan R

pre 3 godine

Najverovatnije Azeri su izazvali sukob jer gneralno Jermeniji odgovara, status ovo. Nagorno Karabah, iako teoretski jeste, praktično nije u sastavu Azerbejdžana, odnosno Jermeni kontrolišu situaciju u toj oblasti pa bi ratom mogli samo da izgube, kao sto su u onom prvim ratom u toj oblasti dobili. Isto tako agresivnost Turske, poslednjih godina i u Siriji i oko Kipra i Grčke, navodi da bi pre oni mogli da iniciraju sukob nego Rusi.

strucnost ispred politike

pre 3 godine

mislim da ta prica ne pije vodu, svi znamo da je erdogana putin spasio sa pravovremenim info o drzavnom udaru. ovo je samo prica za medije i stelovanje istorije.

S

pre 3 godine

Rusija svojom politikom izgleda namerno ide da izgubi sve saveznike. Ovamo prema evropi, samo Belorusija im je ostala kao prijatelj, i to je pitanje dokle, Lukasenku je počela da mu se izmiče stolica. Ovamo, ukoliko ne pomogne Jermeniji, isto sa te strane neće imati nikog. Sa Gruzijom i Azerbejdžajnom su već u lošim odnosima. Sa Turcima se isto pogoršalo. Sa Kinom se skoro nešto pokoskali.
Erdogan i Turska sa druge strane su se mnogo osilili. Ušli u sukob sa Izraelom, skoro sa Grčkom,Egiptom, Kurdima..
Tesko da bi Jermenija počela rat, a slabija je skoro duplo nego Azerbejdžan. Verovtano je bilo nekog podsticaja Rusije i Turske sa druge strane

Сеновић

pre 3 godine

Ко год да победи, а Јерменија ће да изгуби, Израел је једини победник. Све је усмерено на Иран.

pex

pre 3 godine

Ljudska priroda u osnovi. Kada pogledate mapu sveta , gde god da zabodete prstom (osim izolovanih regija i kontinenata) gde god da ste, uvek je neko ratovao i imao problem sa komsijama. Isto kao i na mikro nivou u gradi i kuci, uvek je neko u zavadi i ima problem sa nekime. Izuzetci su retki. U ljudskoj prirodi su nasilje, mrznja i netolerancija. To se jako tesko leci, potrebno je visoko obrazovanje svih gradjana, sto je u praksi utopija. Sto je region zatucaniji i primitiviniji,vece su sanse da ce pribeci nasilju. Balkan je idealan primer.

zbigniew

pre 3 godine

Ne, u pitanju je rat između Azera i Jermena i neverovatna količina mržnje i prezira koji vladaju između dva naroda. Duga je priča zašto i kako je to, od vremena Persije, Otomanske imperije, Ruskog carstva, Staljinovih granica i rata 1988-1994. Jermeni jesu "oslobodili" Nagorno Karabah koji je istorijski njihov, ali su i etnički počistili okolne azerske teritorije (zapadno od regije, tako da se celosti naslanjaju na Jermeniju). Koliko je sve iracionalno, izguglajte ko je Ramil Safarov i kako je u Budimpešti 2004. na NATO kursu ubio jermenskog kolegu i kako je dočekan u Bakuu.

Gospodar Zarin

pre 3 godine

Smešno. Rusija ima odlične odnose sa Azerbejdžanom koji je i strateški partner iz raznih razloga. A naravno da mora da brani Jermeniju zbog odbrambenog saveza i svoje geopolitike. Inače, u Evroazijskoj uniji su i Kazahstan i Kirgizija koji podržavaju Azere. Zato je ovaj rat najgori scenario za Rusiju. Ako Rusi budu priterani uza zid, imaće izbor između totalnog gubitka kredibiliteta ili rata protiv Turske. Erdogan je sve zakuvao, ali će prvi trepnuti, kao i uvek. Čim su Azeri najavili aktiviranje turskih F-16, Rusi su digli Migove 29 iz svoje baze.To je jasna poruka Erdoganu i jasan stav Rusije o crvenim linijama.

3210

pre 3 godine

Kakav smo to narod ???

Srbija sa Azerbejdžanom ima potpisanu Deklaraciju o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu i
Zajednički akcioni planu o strateškom partnerstvu.

Azerbejdžan je poslednjih 20 - 25 godina možda i najveći prijatelj Srbije.
Azerbejdžan je veliki donator Srbije.
Azerbejdžan je Srbiji dao najpovoljnije kredite kakve ni u snu ne bi dobili od nikoga drugog.

Srbija ne priznaje Nezavisni Nagorno Karabah,
Srbija ga ne priznaje ni u sastavu Jermenije.
Srbija priznaje samo celoviti Azerbejdžan kao i ceo Svet što priznaje.
Čak ni Jermenija nikada nije priznala Nagorno Karabah a ratuje zbog te teritorije.

Jermenija je u ovom slučaju za ceo Svet agresor i okupator samo po komentarima Srba su žrtve.

To što je neko u prošlom Veku doživeo genocid ne oslobađa ga od odgovornosti u 21 Veku.
Mi Srbi smo istu greœku napravili 90 - tih godina u želji da osvetimo Jasenovac i Jadovno mi smo napravili Ovčaru,Srebrenicu i sravnili Vukovar,razarali Sarajevo i bombardovali Dubrovnik slične gluposti po Hrvatskoj i Bosni

Mr.Bruce

pre 3 godine

у модерним временима државе не започињу ратове.Започињу их политачари,светски лидери,диктатори,значи људи са именом и презименом зарад ко зна чијих интереса.Овако остаје записано да је некад неки народ неке државе убијао други народ,а моћници као позивају на мир...

веверица

pre 3 godine

уф. ако су јерменима савезници руси, онда сажаљевам случај. проћи ће као и сви руски савезници, од југославије, до украјине и сирије. значи угасили су за наредних 50 година цирка...

Kraken 89

pre 3 godine

Jeste, bas je jedna Jermenija, koja je neuporedivo slabija vojno od Azerbejdzana krenula prva na njih ... Klasican nonsense . Turska je po svojoj istoriji i te kako uvek bila ekspanzivna, tako je i sada, a podrazumeva se, da je kao clanica Nato-a od istih dobila zeleno svetlo, za ovako nesto.

Samo je vazno da je noz ostar!

pre 3 godine

Nagorno-Karabah do komunističkog Sovjetskog Saveza nikad nije pripadao i imao veze sa Azerbejdžanom. Do pre recimo 100 godina tamo je živelo svega 6% Azera. Ogromna većina su bili Jermeni.
Kada je Azerbejdžan imao na poziciji generalnog sekretara KP, tada je i pripojena terirorija republici Azerbejdžan. Od tada do sada je izmenjen sastav stanovništva, pri čemu je sad Azera tamo negde 1/3, a 2/3 Jermena. Ide vekovno i tiho čišćenje te teritorije od Jermena. Znači priča slična našem Kosovu, gde se u zadnjih 100 godina sastav stanovništva drastično promenio u korist Albanaca.
Sam narod Nagorno-Karabaha, onaj jermenski deo, nikad nije priznao vlast Azera na toj teritoriji i ona konstantno pokušava biti nametnuta. Inače, na dosta velikoj teritoriji živi relativno malo naroda. Zapadni deo Nagorno-Karabaha je izrazito planinski, dok je istočni nešto ravniji i prijatniji za život.

Goran Loznica

pre 3 godine

Ovaj problem običnog čoveka(Jermena)uporedio bi sa problemom našeg čoveka iz ‘90-ih godina prošlog veka koji se manifestuje već 3 decenije.Ratuju za bogaćenje jemenskih političara kao i ruskih i u ovom slučaju turskih političara.Jadan narod...

Persona

pre 3 godine

Turska, sa Erdoganom na čelu, je ozbiljna pretnja regionalnom ali i svetskom miru. Loše ekonomske rezultate Erdogan prikriva vojnim aktivnostima u Siriji, Libiji a sada i Azerbejdžanu (Turci su i u istoriji pokazali ozbiljne namere kada je uništavanje Jermena u pitanju). Sa druge strane Putin je izabrao upravo Erdogana za ekonomskog saveznika (turski tok, S-400) ali se preigrao jer su oba moćnika pohrlili da u inostranstvu nahrane svoje ambicije ne libeći se da učestvuju u ratu na tuđim teritorijama (ali sa suprotnih interesnih strana). I sve u krug, moćnici pokazuju mišiće i troše zalihe naoružanja (da bi napravili nova) ubijajući i uništavajući nevine građane i njihova dobra zarad svog 'zacrtanog' cilja i dominacije. Sve to bi, naravno, moglo da se postigne i diplomatskim putem, za pregovaračkim stolom, ali bi se onda video besmisao 'velikih' politika nazovi velikih državnika.

ReMa

pre 3 godine

Nešto je trebalo Rusiji za odvraćanje pažnje od Belorusije i naravno iskoristili Jermeniju dok se ovamo ne smiri. Neće rusi dozvoliti da Lukašenko prođe kao Janukovič u Ukrajini.
Male države velikim služe kao pijuni na šahovskoj tabli, kakva ljubav i bratstvo nemoj se zanosite time.
Znao je to i sultan turski pa je i pripremio azere na situaciju.
Danas ni jedna velika sila ne kreće na drugu, sve ide preko malih naroda nažalost.
Eto to je moje viđenje ovog što se trenutno dešava a kako će završiti, videćemo.

Lux

pre 3 godine

Pa naravno...tako će se voditi ubuduće ratovi - ovo je dobro za njihov biznis - sve do jednog momenta kada će se velike sile direktno sukobiti...

Samo je vazno da je noz ostar!

pre 3 godine

Nagorno-Karabah do komunističkog Sovjetskog Saveza nikad nije pripadao i imao veze sa Azerbejdžanom. Do pre recimo 100 godina tamo je živelo svega 6% Azera. Ogromna većina su bili Jermeni.
Kada je Azerbejdžan imao na poziciji generalnog sekretara KP, tada je i pripojena terirorija republici Azerbejdžan. Od tada do sada je izmenjen sastav stanovništva, pri čemu je sad Azera tamo negde 1/3, a 2/3 Jermena. Ide vekovno i tiho čišćenje te teritorije od Jermena. Znači priča slična našem Kosovu, gde se u zadnjih 100 godina sastav stanovništva drastično promenio u korist Albanaca.
Sam narod Nagorno-Karabaha, onaj jermenski deo, nikad nije priznao vlast Azera na toj teritoriji i ona konstantno pokušava biti nametnuta. Inače, na dosta velikoj teritoriji živi relativno malo naroda. Zapadni deo Nagorno-Karabaha je izrazito planinski, dok je istočni nešto ravniji i prijatniji za život.

Kraken 89

pre 3 godine

Jeste, bas je jedna Jermenija, koja je neuporedivo slabija vojno od Azerbejdzana krenula prva na njih ... Klasican nonsense . Turska je po svojoj istoriji i te kako uvek bila ekspanzivna, tako je i sada, a podrazumeva se, da je kao clanica Nato-a od istih dobila zeleno svetlo, za ovako nesto.

Persona

pre 3 godine

Turska, sa Erdoganom na čelu, je ozbiljna pretnja regionalnom ali i svetskom miru. Loše ekonomske rezultate Erdogan prikriva vojnim aktivnostima u Siriji, Libiji a sada i Azerbejdžanu (Turci su i u istoriji pokazali ozbiljne namere kada je uništavanje Jermena u pitanju). Sa druge strane Putin je izabrao upravo Erdogana za ekonomskog saveznika (turski tok, S-400) ali se preigrao jer su oba moćnika pohrlili da u inostranstvu nahrane svoje ambicije ne libeći se da učestvuju u ratu na tuđim teritorijama (ali sa suprotnih interesnih strana). I sve u krug, moćnici pokazuju mišiće i troše zalihe naoružanja (da bi napravili nova) ubijajući i uništavajući nevine građane i njihova dobra zarad svog 'zacrtanog' cilja i dominacije. Sve to bi, naravno, moglo da se postigne i diplomatskim putem, za pregovaračkim stolom, ali bi se onda video besmisao 'velikih' politika nazovi velikih državnika.

веверица

pre 3 godine

уф. ако су јерменима савезници руси, онда сажаљевам случај. проћи ће као и сви руски савезници, од југославије, до украјине и сирије. значи угасили су за наредних 50 година цирка...

Mr.Bruce

pre 3 godine

у модерним временима државе не започињу ратове.Започињу их политачари,светски лидери,диктатори,значи људи са именом и презименом зарад ко зна чијих интереса.Овако остаје записано да је некад неки народ неке државе убијао други народ,а моћници као позивају на мир...

ReMa

pre 3 godine

Nešto je trebalo Rusiji za odvraćanje pažnje od Belorusije i naravno iskoristili Jermeniju dok se ovamo ne smiri. Neće rusi dozvoliti da Lukašenko prođe kao Janukovič u Ukrajini.
Male države velikim služe kao pijuni na šahovskoj tabli, kakva ljubav i bratstvo nemoj se zanosite time.
Znao je to i sultan turski pa je i pripremio azere na situaciju.
Danas ni jedna velika sila ne kreće na drugu, sve ide preko malih naroda nažalost.
Eto to je moje viđenje ovog što se trenutno dešava a kako će završiti, videćemo.

Goran Loznica

pre 3 godine

Ovaj problem običnog čoveka(Jermena)uporedio bi sa problemom našeg čoveka iz ‘90-ih godina prošlog veka koji se manifestuje već 3 decenije.Ratuju za bogaćenje jemenskih političara kao i ruskih i u ovom slučaju turskih političara.Jadan narod...

Gospodar Zarin

pre 3 godine

Smešno. Rusija ima odlične odnose sa Azerbejdžanom koji je i strateški partner iz raznih razloga. A naravno da mora da brani Jermeniju zbog odbrambenog saveza i svoje geopolitike. Inače, u Evroazijskoj uniji su i Kazahstan i Kirgizija koji podržavaju Azere. Zato je ovaj rat najgori scenario za Rusiju. Ako Rusi budu priterani uza zid, imaće izbor između totalnog gubitka kredibiliteta ili rata protiv Turske. Erdogan je sve zakuvao, ali će prvi trepnuti, kao i uvek. Čim su Azeri najavili aktiviranje turskih F-16, Rusi su digli Migove 29 iz svoje baze.To je jasna poruka Erdoganu i jasan stav Rusije o crvenim linijama.

zbigniew

pre 3 godine

Ne, u pitanju je rat između Azera i Jermena i neverovatna količina mržnje i prezira koji vladaju između dva naroda. Duga je priča zašto i kako je to, od vremena Persije, Otomanske imperije, Ruskog carstva, Staljinovih granica i rata 1988-1994. Jermeni jesu "oslobodili" Nagorno Karabah koji je istorijski njihov, ali su i etnički počistili okolne azerske teritorije (zapadno od regije, tako da se celosti naslanjaju na Jermeniju). Koliko je sve iracionalno, izguglajte ko je Ramil Safarov i kako je u Budimpešti 2004. na NATO kursu ubio jermenskog kolegu i kako je dočekan u Bakuu.

3210

pre 3 godine

Kakav smo to narod ???

Srbija sa Azerbejdžanom ima potpisanu Deklaraciju o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu i
Zajednički akcioni planu o strateškom partnerstvu.

Azerbejdžan je poslednjih 20 - 25 godina možda i najveći prijatelj Srbije.
Azerbejdžan je veliki donator Srbije.
Azerbejdžan je Srbiji dao najpovoljnije kredite kakve ni u snu ne bi dobili od nikoga drugog.

Srbija ne priznaje Nezavisni Nagorno Karabah,
Srbija ga ne priznaje ni u sastavu Jermenije.
Srbija priznaje samo celoviti Azerbejdžan kao i ceo Svet što priznaje.
Čak ni Jermenija nikada nije priznala Nagorno Karabah a ratuje zbog te teritorije.

Jermenija je u ovom slučaju za ceo Svet agresor i okupator samo po komentarima Srba su žrtve.

To što je neko u prošlom Veku doživeo genocid ne oslobađa ga od odgovornosti u 21 Veku.
Mi Srbi smo istu greœku napravili 90 - tih godina u želji da osvetimo Jasenovac i Jadovno mi smo napravili Ovčaru,Srebrenicu i sravnili Vukovar,razarali Sarajevo i bombardovali Dubrovnik slične gluposti po Hrvatskoj i Bosni

Lux

pre 3 godine

Pa naravno...tako će se voditi ubuduće ratovi - ovo je dobro za njihov biznis - sve do jednog momenta kada će se velike sile direktno sukobiti...

pex

pre 3 godine

Ljudska priroda u osnovi. Kada pogledate mapu sveta , gde god da zabodete prstom (osim izolovanih regija i kontinenata) gde god da ste, uvek je neko ratovao i imao problem sa komsijama. Isto kao i na mikro nivou u gradi i kuci, uvek je neko u zavadi i ima problem sa nekime. Izuzetci su retki. U ljudskoj prirodi su nasilje, mrznja i netolerancija. To se jako tesko leci, potrebno je visoko obrazovanje svih gradjana, sto je u praksi utopija. Sto je region zatucaniji i primitiviniji,vece su sanse da ce pribeci nasilju. Balkan je idealan primer.

Vladan R

pre 3 godine

Najverovatnije Azeri su izazvali sukob jer gneralno Jermeniji odgovara, status ovo. Nagorno Karabah, iako teoretski jeste, praktično nije u sastavu Azerbejdžana, odnosno Jermeni kontrolišu situaciju u toj oblasti pa bi ratom mogli samo da izgube, kao sto su u onom prvim ratom u toj oblasti dobili. Isto tako agresivnost Turske, poslednjih godina i u Siriji i oko Kipra i Grčke, navodi da bi pre oni mogli da iniciraju sukob nego Rusi.

Helios

pre 3 godine

Sve ove godine su naši kretenčići na vlasti prihvatali akcije Azerbejdžana po Srbiji ne shvatajući o čemu se radi. Kao i Španija ili Ukrajina podržavaju nas jer imaju sličan istorijski i pravni problem. Pravljenje virtuelnog saveza takvih država.
Nažalost da bar Azerbejdžan ima tolerantnije namere. Ili da su bar Jermeni OK. Ne, a tek prave sličnosti sa Kosovom ovde nema. Oni tamo imaju konflikt oduvek - a onda su ga pogoršali Englezi. Pa zabetonirali Otomani, uz Kurde. I na sve to dođe kermes tipa kao kad je Hruščov bio velikodušan valjda svojoj Ukrajinki sa Krimom. Tako je i pre Staljin tamo bio poguban. Kaznio je nedovoljno komunistički, nikad boljševički jermenski narod, sa ciljem da ih podeli i onemogući celinu. Ne, nego ima da "uživaju" bratstvo-jedinstvo dok grade novog, sovjetskog človeka...
Svuda je isto boljševičko zlo radilo iste nakarade. Ovde pre svega antiSrpske još od AVNOJa, sve do kermesa Ustava iz 1974e. Uostalom pogledajte te nebuloze sa stupidnim izlascima na more Slovenije i Bosne. Hrvati trpe taj zločin po njima jer su više dobili antisrpskim delom tog zločina. Čaušesku kada je video da harmonije sa njihovim Mađarima nema nikako - preselio ih pola! Sve uz granicu sa Mađarskom je prebacio u sred Rumunije...
Dosadašnja autonomija unutar Azerbejdžana je bilo najmanje loše stanje stvari. Svako posle ovoga biće gore. Za nekoga sigurno a najverovatnije - za sve.
Srbija ovde nema nijednu dobru politiku, čak ni neutralnu tišinu. Ni ispravnu, ni isplativu.

strucnost ispred politike

pre 3 godine

mislim da ta prica ne pije vodu, svi znamo da je erdogana putin spasio sa pravovremenim info o drzavnom udaru. ovo je samo prica za medije i stelovanje istorije.

Сеновић

pre 3 godine

Ко год да победи, а Јерменија ће да изгуби, Израел је једини победник. Све је усмерено на Иран.

S

pre 3 godine

Rusija svojom politikom izgleda namerno ide da izgubi sve saveznike. Ovamo prema evropi, samo Belorusija im je ostala kao prijatelj, i to je pitanje dokle, Lukasenku je počela da mu se izmiče stolica. Ovamo, ukoliko ne pomogne Jermeniji, isto sa te strane neće imati nikog. Sa Gruzijom i Azerbejdžajnom su već u lošim odnosima. Sa Turcima se isto pogoršalo. Sa Kinom se skoro nešto pokoskali.
Erdogan i Turska sa druge strane su se mnogo osilili. Ušli u sukob sa Izraelom, skoro sa Grčkom,Egiptom, Kurdima..
Tesko da bi Jermenija počela rat, a slabija je skoro duplo nego Azerbejdžan. Verovtano je bilo nekog podsticaja Rusije i Turske sa druge strane

Svarožić

pre 3 godine

Sjećate se kako je Rusija pregazila gruzijsku vojsku kad su napali Južnu Osetiju?!
Sad bi isto to mogli sa Azerbejdžanom za 2-3 dana da urade i to bez upotrebe raketa srednjeg i velikog dometa. Ma samo da im doture svoje sisteme PVO-a ne bi ni jedan dron mogao da nadleti Nagorno Karabah! Isto kao što ukrajinska avijacija, koja je mnogo jača, nije mogla da upotrebljava avione i dronove jer su im sve obarali u Donbasu.
Ali Rusija ćuti...

3210

pre 3 godine

Kakav smo to narod ???

Srbija sa Azerbejdžanom ima potpisanu Deklaraciju o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu i
Zajednički akcioni planu o strateškom partnerstvu.

Azerbejdžan je poslednjih 20 - 25 godina možda i najveći prijatelj Srbije.
Azerbejdžan je veliki donator Srbije.
Azerbejdžan je Srbiji dao najpovoljnije kredite kakve ni u snu ne bi dobili od nikoga drugog.

Srbija ne priznaje Nezavisni Nagorno Karabah,
Srbija ga ne priznaje ni u sastavu Jermenije.
Srbija priznaje samo celoviti Azerbejdžan kao i ceo Svet što priznaje.
Čak ni Jermenija nikada nije priznala Nagorno Karabah a ratuje zbog te teritorije.

Jermenija je u ovom slučaju za ceo Svet agresor i okupator samo po komentarima Srba su žrtve.

To što je neko u prošlom Veku doživeo genocid ne oslobađa ga od odgovornosti u 21 Veku.
Mi Srbi smo istu greœku napravili 90 - tih godina u želji da osvetimo Jasenovac i Jadovno mi smo napravili Ovčaru,Srebrenicu i sravnili Vukovar,razarali Sarajevo i bombardovali Dubrovnik slične gluposti po Hrvatskoj i Bosni

веверица

pre 3 godine

уф. ако су јерменима савезници руси, онда сажаљевам случај. проћи ће као и сви руски савезници, од југославије, до украјине и сирије. значи угасили су за наредних 50 година цирка...

ReMa

pre 3 godine

Nešto je trebalo Rusiji za odvraćanje pažnje od Belorusije i naravno iskoristili Jermeniju dok se ovamo ne smiri. Neće rusi dozvoliti da Lukašenko prođe kao Janukovič u Ukrajini.
Male države velikim služe kao pijuni na šahovskoj tabli, kakva ljubav i bratstvo nemoj se zanosite time.
Znao je to i sultan turski pa je i pripremio azere na situaciju.
Danas ni jedna velika sila ne kreće na drugu, sve ide preko malih naroda nažalost.
Eto to je moje viđenje ovog što se trenutno dešava a kako će završiti, videćemo.

S

pre 3 godine

Rusija svojom politikom izgleda namerno ide da izgubi sve saveznike. Ovamo prema evropi, samo Belorusija im je ostala kao prijatelj, i to je pitanje dokle, Lukasenku je počela da mu se izmiče stolica. Ovamo, ukoliko ne pomogne Jermeniji, isto sa te strane neće imati nikog. Sa Gruzijom i Azerbejdžajnom su već u lošim odnosima. Sa Turcima se isto pogoršalo. Sa Kinom se skoro nešto pokoskali.
Erdogan i Turska sa druge strane su se mnogo osilili. Ušli u sukob sa Izraelom, skoro sa Grčkom,Egiptom, Kurdima..
Tesko da bi Jermenija počela rat, a slabija je skoro duplo nego Azerbejdžan. Verovtano je bilo nekog podsticaja Rusije i Turske sa druge strane

Goran Loznica

pre 3 godine

Ovaj problem običnog čoveka(Jermena)uporedio bi sa problemom našeg čoveka iz ‘90-ih godina prošlog veka koji se manifestuje već 3 decenije.Ratuju za bogaćenje jemenskih političara kao i ruskih i u ovom slučaju turskih političara.Jadan narod...

Сеновић

pre 3 godine

Ко год да победи, а Јерменија ће да изгуби, Израел је једини победник. Све је усмерено на Иран.

Kraken 89

pre 3 godine

Jeste, bas je jedna Jermenija, koja je neuporedivo slabija vojno od Azerbejdzana krenula prva na njih ... Klasican nonsense . Turska je po svojoj istoriji i te kako uvek bila ekspanzivna, tako je i sada, a podrazumeva se, da je kao clanica Nato-a od istih dobila zeleno svetlo, za ovako nesto.

Samo je vazno da je noz ostar!

pre 3 godine

Nagorno-Karabah do komunističkog Sovjetskog Saveza nikad nije pripadao i imao veze sa Azerbejdžanom. Do pre recimo 100 godina tamo je živelo svega 6% Azera. Ogromna većina su bili Jermeni.
Kada je Azerbejdžan imao na poziciji generalnog sekretara KP, tada je i pripojena terirorija republici Azerbejdžan. Od tada do sada je izmenjen sastav stanovništva, pri čemu je sad Azera tamo negde 1/3, a 2/3 Jermena. Ide vekovno i tiho čišćenje te teritorije od Jermena. Znači priča slična našem Kosovu, gde se u zadnjih 100 godina sastav stanovništva drastično promenio u korist Albanaca.
Sam narod Nagorno-Karabaha, onaj jermenski deo, nikad nije priznao vlast Azera na toj teritoriji i ona konstantno pokušava biti nametnuta. Inače, na dosta velikoj teritoriji živi relativno malo naroda. Zapadni deo Nagorno-Karabaha je izrazito planinski, dok je istočni nešto ravniji i prijatniji za život.

Persona

pre 3 godine

Turska, sa Erdoganom na čelu, je ozbiljna pretnja regionalnom ali i svetskom miru. Loše ekonomske rezultate Erdogan prikriva vojnim aktivnostima u Siriji, Libiji a sada i Azerbejdžanu (Turci su i u istoriji pokazali ozbiljne namere kada je uništavanje Jermena u pitanju). Sa druge strane Putin je izabrao upravo Erdogana za ekonomskog saveznika (turski tok, S-400) ali se preigrao jer su oba moćnika pohrlili da u inostranstvu nahrane svoje ambicije ne libeći se da učestvuju u ratu na tuđim teritorijama (ali sa suprotnih interesnih strana). I sve u krug, moćnici pokazuju mišiće i troše zalihe naoružanja (da bi napravili nova) ubijajući i uništavajući nevine građane i njihova dobra zarad svog 'zacrtanog' cilja i dominacije. Sve to bi, naravno, moglo da se postigne i diplomatskim putem, za pregovaračkim stolom, ali bi se onda video besmisao 'velikih' politika nazovi velikih državnika.

strucnost ispred politike

pre 3 godine

mislim da ta prica ne pije vodu, svi znamo da je erdogana putin spasio sa pravovremenim info o drzavnom udaru. ovo je samo prica za medije i stelovanje istorije.

Helios

pre 3 godine

Sve ove godine su naši kretenčići na vlasti prihvatali akcije Azerbejdžana po Srbiji ne shvatajući o čemu se radi. Kao i Španija ili Ukrajina podržavaju nas jer imaju sličan istorijski i pravni problem. Pravljenje virtuelnog saveza takvih država.
Nažalost da bar Azerbejdžan ima tolerantnije namere. Ili da su bar Jermeni OK. Ne, a tek prave sličnosti sa Kosovom ovde nema. Oni tamo imaju konflikt oduvek - a onda su ga pogoršali Englezi. Pa zabetonirali Otomani, uz Kurde. I na sve to dođe kermes tipa kao kad je Hruščov bio velikodušan valjda svojoj Ukrajinki sa Krimom. Tako je i pre Staljin tamo bio poguban. Kaznio je nedovoljno komunistički, nikad boljševički jermenski narod, sa ciljem da ih podeli i onemogući celinu. Ne, nego ima da "uživaju" bratstvo-jedinstvo dok grade novog, sovjetskog človeka...
Svuda je isto boljševičko zlo radilo iste nakarade. Ovde pre svega antiSrpske još od AVNOJa, sve do kermesa Ustava iz 1974e. Uostalom pogledajte te nebuloze sa stupidnim izlascima na more Slovenije i Bosne. Hrvati trpe taj zločin po njima jer su više dobili antisrpskim delom tog zločina. Čaušesku kada je video da harmonije sa njihovim Mađarima nema nikako - preselio ih pola! Sve uz granicu sa Mađarskom je prebacio u sred Rumunije...
Dosadašnja autonomija unutar Azerbejdžana je bilo najmanje loše stanje stvari. Svako posle ovoga biće gore. Za nekoga sigurno a najverovatnije - za sve.
Srbija ovde nema nijednu dobru politiku, čak ni neutralnu tišinu. Ni ispravnu, ni isplativu.

pex

pre 3 godine

Ljudska priroda u osnovi. Kada pogledate mapu sveta , gde god da zabodete prstom (osim izolovanih regija i kontinenata) gde god da ste, uvek je neko ratovao i imao problem sa komsijama. Isto kao i na mikro nivou u gradi i kuci, uvek je neko u zavadi i ima problem sa nekime. Izuzetci su retki. U ljudskoj prirodi su nasilje, mrznja i netolerancija. To se jako tesko leci, potrebno je visoko obrazovanje svih gradjana, sto je u praksi utopija. Sto je region zatucaniji i primitiviniji,vece su sanse da ce pribeci nasilju. Balkan je idealan primer.

Mr.Bruce

pre 3 godine

у модерним временима државе не започињу ратове.Започињу их политачари,светски лидери,диктатори,значи људи са именом и презименом зарад ко зна чијих интереса.Овако остаје записано да је некад неки народ неке државе убијао други народ,а моћници као позивају на мир...

Gospodar Zarin

pre 3 godine

Smešno. Rusija ima odlične odnose sa Azerbejdžanom koji je i strateški partner iz raznih razloga. A naravno da mora da brani Jermeniju zbog odbrambenog saveza i svoje geopolitike. Inače, u Evroazijskoj uniji su i Kazahstan i Kirgizija koji podržavaju Azere. Zato je ovaj rat najgori scenario za Rusiju. Ako Rusi budu priterani uza zid, imaće izbor između totalnog gubitka kredibiliteta ili rata protiv Turske. Erdogan je sve zakuvao, ali će prvi trepnuti, kao i uvek. Čim su Azeri najavili aktiviranje turskih F-16, Rusi su digli Migove 29 iz svoje baze.To je jasna poruka Erdoganu i jasan stav Rusije o crvenim linijama.

Vladan R

pre 3 godine

Najverovatnije Azeri su izazvali sukob jer gneralno Jermeniji odgovara, status ovo. Nagorno Karabah, iako teoretski jeste, praktično nije u sastavu Azerbejdžana, odnosno Jermeni kontrolišu situaciju u toj oblasti pa bi ratom mogli samo da izgube, kao sto su u onom prvim ratom u toj oblasti dobili. Isto tako agresivnost Turske, poslednjih godina i u Siriji i oko Kipra i Grčke, navodi da bi pre oni mogli da iniciraju sukob nego Rusi.

Lux

pre 3 godine

Pa naravno...tako će se voditi ubuduće ratovi - ovo je dobro za njihov biznis - sve do jednog momenta kada će se velike sile direktno sukobiti...

Svarožić

pre 3 godine

Sjećate se kako je Rusija pregazila gruzijsku vojsku kad su napali Južnu Osetiju?!
Sad bi isto to mogli sa Azerbejdžanom za 2-3 dana da urade i to bez upotrebe raketa srednjeg i velikog dometa. Ma samo da im doture svoje sisteme PVO-a ne bi ni jedan dron mogao da nadleti Nagorno Karabah! Isto kao što ukrajinska avijacija, koja je mnogo jača, nije mogla da upotrebljava avione i dronove jer su im sve obarali u Donbasu.
Ali Rusija ćuti...

zbigniew

pre 3 godine

Ne, u pitanju je rat između Azera i Jermena i neverovatna količina mržnje i prezira koji vladaju između dva naroda. Duga je priča zašto i kako je to, od vremena Persije, Otomanske imperije, Ruskog carstva, Staljinovih granica i rata 1988-1994. Jermeni jesu "oslobodili" Nagorno Karabah koji je istorijski njihov, ali su i etnički počistili okolne azerske teritorije (zapadno od regije, tako da se celosti naslanjaju na Jermeniju). Koliko je sve iracionalno, izguglajte ko je Ramil Safarov i kako je u Budimpešti 2004. na NATO kursu ubio jermenskog kolegu i kako je dočekan u Bakuu.